1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.28. 18:54 HaFr

Szivárványos rendszer vagy rend?

Szivárványba öltözött a Facebook, no pressure, hiszen szivárvány vagy Kocsis Máté. Na ugye. Ki akarná az utóbbi billogot? Csakhogy a választás nem ilyen egyszerű, kedveseim.

A morális egyenlőség igézete, hogy tudniillik minden magatartásforma, amely fizikailag vagy a kifejezését illetően nem veszélyeztet egy másikat, egyenlő erkölcsi megítélés alá kell, hogy essen (hiszen az emberi szabadság fejeződik ki benne), liberális nézet. A nyugati civilizációban ez a nézet az adu ász, amellyel aligha állítható szembe semmi más, legalább hasonlóan sikeres reakciós vagy progresszív nézet. Az emberek morális egyenlőségének mindent felülütő tanából következik, hogy előbb-utóbb mindenféle emberi gyakorlatnak, ha megfelel a másik fizikai vagy nyilvánosságbeli veszélyeztetése tilalmának, el kell nyernie a jogi támogatást. Nem tehet ez ellen semmi és senki -- ez a hegemón logika.

Ebbe a keretbe illeszkedik a melegházasság mostani engedélyezése az USÁ-ban. Nem lehet szembeszegezni ezzel a különféle vallási vagy politikai konzervatív nézeteket vagy ízlésállításokat, mert ezeknek a világnézeteknek a fundamentuma, a (transzcendes és/vagy társadalmi) rend semelyik képzete nem versenyképes a liberális egyenlőséggel. Nincs ugyanis olyan (a morális egyenlőséggel szembehelyezhető, erős) elve, amely folyamatosan a társadalmi rend erősítését tenné szükségessé. Míg a morális egyenlőség az egyéni szabadság folyamatos növelését teszi szükségessé, addig a rend erősítését (pl. az egyéni szabadságokkal szemben) semmi sem teszi szükségszerűvé és feltartóztathatatlanná -- ilyen esetleg az lehet, ha megnő a nyugati félelem az iszlámmal és a bevándorlás jelentette további kulturális fenyegetéssel szemben. (Vö. Orbán.)

A probléma a liberális egyenlőséggel -- mi malőr -- ennek ellenére éppen csak annyi, hogy aláássa a szabadságot, amennyiben ismert módon nem képes egyértelmű hierarchiába rendezni az egymással ütköző szabadságjogokat. A szabadságjogok gyakori összeütközése arra utal (lám, a Supreme Court harminc éve ugyanezen alkotmány alapján, de gyökeresen más indoklással még elutasította a melegházasság gondolatát), hogy a jogok rendszerében nincsen rend. Ez köszönhető elsősorban annak, hogy a szabadság politikai kultúrájából és gyakorlatából kétszáz-kétszázötven éve fokozatosan taxatív ember- és alapjogi charták váltak, más szóval, a szabadság jogokká tárgyiasult, a jogok pedig lazán inkonzisztenssé váltak, miközben a szabadság gyakorlatát nem ismerő kultúrákba is így kezdtek behatolni, nagyobb káoszt okozva ezekben, mint jótéteményt. A szabadságjogoknak a legtöbb helyen nem volt fedezete a szabadság gyakorlatában, és ahol eredetileg volt (döntően az angolszász tradícióban), ott az államszervezet elhatalmasodásával a jogok szintén a társadalmi gyakorlat fölébe kerekedtek, tovább gyengítve a szabadság kultúráját. Lásd erről Scalia bíró ellenszenvezését a pénteki döntéssel. 

A szabadságunkból egyre inkább a szabadságjogok államilag szankcionált készletei maradnak meg, az állam gyarmatosítja a társadalmat szabadságának értelmezésében és megélésében is. A morális egyenlőség belül töredezett szabadságjogi rendszert hoz létre, miközben eloldozódik a társadalmi gyakorlatban gyökerező rendtől, és ezt a konzervatívok persze szomorúan látják. A melegházasság (pontosabban a társadalmi nem és a biológiai nem elválasztása egymástól, a házasság intézményének denaturalizálása és kiragadása a korábbi intézményes és erkölcsi rendből azon a módon, hogy egy másik -- egalitárius -- erkölcsiség fölébe helyezkedik a rendnek), olyan előrelépés a jogok terén, amely mögött nincsen hasonlóan karakteres előrelépés a szabadságjogok bővülő készletének összehangolásában. Az egyéni szabadságok elvi szinten gyarapodnak, de a szabadság tényleges gyakorlata vagy akár a szabadság megélhető összessége nem okvetlenül erősödik. A liberális individualizmus az egyéneknek teoretikusan nagyobb lehetőségeket ad, de a szabadság társadalmi rendjében nem hoz előrelépést, sőt nyugodtan mondható: az egyensúly további feszítésével és borogatásával a szabadság rendjének nagyobb fokú bizonytalanságát idézi elő, hiszen nem rak mögé új kötőanyagot vagy a helyébe új egyensúlyi elveket. A több személyes szabadság nem kötőanyag, hiszen csak a jogok közötti konfliktusokat erősíti.

Amikor konzervatívként szkeptikus vagyok a házasság kibővítésével kapcsolatban, elsősorban nem az egyéni szabadságjogok kiterjesztését és a korábbi renden esett újabb sérelmet bánom, pláne nem ízlésállításokat teszek, hanem az új egyensúly elveit keresem. És ezt jellemzően sosem fogom megtudni a liberális jogelméletekből, amelyek eddig sem voltak képesek a jogokat összekapcsolni az erkölcsi és társadalmi renddel -- azaz a jogokat a társadalom szabadságával --, hanem mindig is valamiféle spontán rendben hittek. Ám látjuk, hogy a spontán rend legalkalmasabb intézményét, a piacot sem voltak képes megóvni a hatalmi koncentrációtól -- azaz a spontán rend kialakulásában aligha reménykedhetnek a jogok területén sem. Akkor miben reménykednek, ami a rendet illeti? Mert én csak egyetlen dolgot látok: az államot. A liberalizmus az állam terjeszkedésének legnagyobb élharcosává vált a "demokratikus" Nyugaton -- a folyamat a középkor végén kezdődött, százvalahány éve egyre pregánsabb, a jóléti társadalommal bekapta a liberalizmust, és minden évvel előre halad. Amikorra az ember majd teljesen denaturalizálódik, dehumanizálódik, szabadon manipulálható és terminálható genetikai és kibernetikus szövetállománnyá válik az egyenlőség maximumát elérve, akkor az egyetlen állam fogja irányítani egyetlen digitális platformról, amely egyszer majd maga is autonómmá válik -- azaz megszűnik a szabadság. A jogok és állami kikényszerítésük fogják felemészteni.

Zizzent dolog eljutni ide a szivárványos valóságból, amely annyi szabadságot és személyes, megismételhetetlen élményt ígér? Ó nem, nem az. A humánus rend elvei kerestetnek. Ma még.

362 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr127580788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.06.28. 19:36:03

" Az emberek morális egyenlőségének mindent felülütő tanából következik, hogy előbb-utóbb mindenféle emberi gyakorlatnak, ha megfelel a másik fizikai vagy nyilvánosságbeli veszélyeztetése tilalmának, el kell nyernie a jogi támogatást. Nem tehet ez ellen semmi és senki -- ez a hegemón logika. Ebbe a keretbe illeszkedik a melegházasság mostani engedélyezése az USÁ-ban. " --

írod,azonban megjegyezném, hogy szó nincsen semmiféle engedélyezésről.
A Legfelsőbb Bíróság azt mondta, hogy az állam hatalma ezt nem tilthatja. S ha innen nézzük,akkor más fényben látszik a történet pont a szabadságok aláásását illetően.

A humánus rend elveit illetően ez sem romlás,sem nem javulás. "Csak" egy üzenet,nem más: Ne az állami hatalom környékén keressétek !...,s ez nekem nagyon bejön.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.28. 19:37:59

@egyetmondok: ez valóban releváns meglátás, de legalább annyira kétélű is, mert eltiltotta az államokat a helyi szabályozásoktól és gyakorlat kialakításától

egyetmondok 2015.06.28. 19:43:12

@HaFr:
Ja,oksi,igen,értem: a tiltástól tiltotta el,amely úgy is leírható,hogy valami kétélűség bizony ott van benne,
Mit lehet erre mondani?
Rule of law..,röviden talán ezt.

zipe moha 2015.06.28. 19:50:54

@egyetmondok: ...bocs de ahogy értelmezed merő félreértés...és sokkal több mint üzenet...

a világrendet neoliberális szellemi műhelyek konstruálják....és el kell ismerni, hogy sok-sok lépéssel előrébb járnak még a lokalítások csúcsértelmiségénél is.....valmilyen Terv ( felismerhetőek algoritmusok..s azok nyílván sorozatban rendeződve nyernek értelmet..) mentén húzzák végig

persze, de csak a SAJÁT játékukban!!!...és ez nem a Társadalmak játéka...itt a Társdalmakkal játszanak...

ebbe a sorba illeszkedik a melegházasság, a fű legalizáció...az egész célja a társadalmak dinamizálása lehet (negatív , hamár előjelet is kíván...)....a káosz és a rendetlenség ( kvázi) garantált uralni annak gerjesztője képes kizárólag...ez a kizárólagosság lehet az elérni kívánt állapot...ma az még új és válasz nélküli... a sodrásban próbál tájékozódni mindenki és kapaszkodót találni egyúttal...az emberi természet jellemzője, hogy a kapaszkodót az értelmet nélkülöző alkalmazkodással éri el..erre is bazíroznak az ilyen technológiák..:)

egyetmondok 2015.06.28. 20:00:45

@zipe moha:
Nincsen világrend Zipe...,mondjam,hogy az sincsen,mint a kapitalizmus ?:-))

De komolyan: a lokalitások virágoznak,a szuverenitások aranykorát éljük,a szocializmus birodalmának bukása óta aztán végképp azt.
Mindent visznek a lokalitások. Senki se játszik velük és ők maguk se játszanak.

kov_vacs 2015.06.28. 20:02:36

Sok más témában érteném a dolgot, pl. ha arról van szó, hogy "minden vallás egyenlő" és ebből vezetünk le egészen hajmeresztő kivételeket (pl apu megmondhatja, kihez mész hozzá, és ezért nem lehet csak úgy elhagyni a vallási közösséget - és nem szólhat bele senki, mert vallásszabadság van és a mi vallásunkban ez így van, értem?), de pont a melegházasság problémáját nem látom ilyennek. Baj akkor lenne - és az tényleg baj lenne - ha pl. vallási csoportokat köteleznének arra, hogy melegeket adjanak össze.

Nem látok sehol semmi rendmegbontást. A világ változik. Rend nem volt __soha__. Ezért a megbomlása sem értelmezhető.

gono 2015.06.28. 20:08:11

zizzent-e eljutni a szivárványtól a szingularitásig?
hát legalábbis fura. szerintem sokat segítene ha két különböző nicket használnál amikor pártvezérként illetve filozófusként nyilvánulsz meg. ezt így tényleg kicsit nehéz követni.

a szingularitás maga pedig már a kézzelfogható valóság (szivárványostul). semmiféle tudományos felfedezés, technikai áttörés vagy gyakorlati metodika változásra nincs már szükség. már itt van velünk csak fel kell nevelni.

zipe moha 2015.06.28. 20:10:46

@egyetmondok: ...hogy mi van a kapitalizmus helyett annak kifejtésével még most is tartozól...:)

másrészt...gyakran eszembe jut hogy hányan vonulnak ki úgy e földi árnyékvilágból, hogy egyáltalán semmilyen fogalmuk sincs arról hol éltek és milyen determinációk mentén fejtették ki mindennapos erőfeszítéseiket...az ember megrekedt, szellemi fejlődése elakadt...sem ösztöneit sem gondolkozása struktúráit nem sikerült fejlődési pályára állítania...mindenkire ez nem igaz ők játszanak a többivel, felsőbbrendűségüket épp e miatt tartják megalapozottnak...melyből a hideg, kegyetlen , hüllő mentalitás alátámasztást is nyer...meglehetősen kiegyenlítetlen, mondhatni " szabad" a verseny..:)

2015.06.28. 20:12:30

több dolog keveredik össze.

az egyik a familiaritás. magyarul a családiasság. az eredendően alárendelt hűséget, hűbériséget jelentett és jellemzően egyneműek között valósult meg. a jobb ágyból való béres hűséget esküdött a hűbérurának. így vált hűbéressé. két férfi, vagy két nő viszonyából alakul ki a tradicionális családiasság. éppen nem egy nő és egy férfi kapcsolatából. az a modernitás eredménye.

a másik fogalom a házasság. az ugye egy háztartásban való életet jelenti. az összeköltözést. ez a jog is természetes módon megilleti az egynemű párokat. ez szélsőjobboldaliak körében is már-már elfogadott: "csinálják a négy fal között".

a harmadik dolog az esküvő. és ez az, ami nem engedhető meg. mert egynemű párok békeidőben nem esküdnek fel egymásra legfeljebb csak háborúban. ami ugye a testvériség.

nem a házasság, hanem az esküvő intézményéből kellene kizárni a melegeket. morálisan jelezve, hogy a homoszexualitás a házasságon kívüli heteroszexualitással egyenértékű. ha valaki azt mondja, hogy szűzen kell házasodni, akkor joggal várhatja el a melegektől és a leszbikusoktól az aszexualitást. ha valaki elítéli a megcsalást, akkor el kell ítélnie a homoszexualitást is. mert az nyilván megcsalatás vagy csalódás a homoszexuális fiatal szüleire vonatkoztatva. akiknek persze meg kell bocsátaniuk. ugyanúgy, mint a megcsalt félnek a párkapcsolatban.

ha valami evolúciós értelemben fentmarad, akkor funkciója is van. mi lehet a homoszexualitás társadalmi funkciója. nyilván a heteroszexuális defektek javítása. illetve kisegítő szerepkör. tehát például egynemű párok az ellenkező nemű fogyatékos gyermek nevelésébe segíthetnek be. ha mondjuk van egy vak fiú, akit leszbikusok elvisznek nyaralni, akkor arra még a fasiszták is azt mondhatják, hogy rendben. persze a fogyatékkal születők keresztszülei lehetnek gyermektelen párok. tehát egy gyermektelen heteroszexuális pár is elviheti nyaralni. a homoszexualitás a defektek javításában nem kizárólagos szerepet tölt be, hanem egy opció. mert a homoszexualitás maga is egy fogyaték.

pucros 2015.06.28. 20:22:52

Méheknél, hangyáknál a szaporodásban részt nem venni kimondottan jellemző, és ezek a dolgozók egészen nélkülözhetetlenek.

egyetmondok 2015.06.28. 20:28:03

@zipe moha:
Ha nincsen kapitalizmus zipe,nem kell semmi,hogy helyette létezzen. Miért kéne?

egyetmondok 2015.06.28. 20:30:04

@zipe moha:
Miért rekedt volna meg az ember,úgy általában az ember ?
Nincsen semmi történelmi szabály,hogy mit is jelentsen az elrekedés,elakadás, fejlődés, de arra se létezik ilyen, hogy mit jelentsen a haladás,fejlődés,stb.

zipe moha 2015.06.28. 21:45:44

@egyetmondok: válaszaid olvasva látod én nem írom neked, hogy OMG...csak szelíden mosolygok..:)...egyetmondok pihenj..aludj csak...az álom hamarosan véget ér semmit nem fogsz érteni...de magyarázatod az lesz ..naná

kerekkobolya 2015.06.28. 21:46:36

Igaza lett egyetmondoknak, mea culpa tényleg kényszeres -ugyan nem Fidesz, mondjuk azt se szégyelleném- közlő vagyok, de megint válság van. Elnök úrnak kevesebbet kellene dolgoznia.

"Zizzent dolog eljutni ide a szivárványos valóságból, amely annyi szabadságot és személyes, megismételhetetlen élményt ígér? Ó nem, nem az. A humánus rend elvei kerestetnek. Ma még."

Bazmeg, ebből egy kurva szót se értek -hogy maradjunk Zsóti stílusánál-. A szöveg többi részéből se. Biztos az én hibám.

Tamás és Mariann majd elmagyarázza. Vagy ez az egész egy vicc és nekem nincs humorérzékem?

egyetmondok 2015.06.28. 21:59:33

@zipe moha:
Nem szoktam irigyelni azokat,akik komplett világ-magyarázatokkal rendelkeznek,mert végül mindig odafutnak végül,hogy aki nem rendelkezik ilyennel,az hülye,ellenség,esetleg álmodó,mint nálad is...,aki majd kénytelen lesz felébredni,és olyan ébernek lenni,mint azok,akiknek sose sikerült a nagy világ-magyarázataik mentén az orruk előtt szagló, rém egysszerű politikai jelenségekről se ép leírást adni, nem hogy olyanokról,amelyek aránylag jó illatúak.

kerekkobolya 2015.06.28. 22:00:10

@HaFr: Azt teszem úgy általában, szeretek olvasni mindenfélét. De ez is nagyon szórakoztató.

zipe moha 2015.06.28. 22:18:12

@egyetmondok: nem hülye nem ellenség..szó sincs erről, egy oldalon állunk..:)..egész pontosan a tömeggel a kohéziót kell szétveretni...van aki erre alkalmas alany van aki alkalmatlan erre...sőt.:)

ui: a barlang rajzodra légyszi a barna pamacs alá írd oda : bölény..1 millió év múlva könnyebb legyen megfejteni a "rém egyszerű" ábrázolást..:)

egyetmondok 2015.06.28. 22:20:39

@zipe moha:
Arra azért nem vennék mérget,hogy mi ketten,mondjuk így,egy politikai platformon állnánk,mert nagyjából semmi sincsen,amiről ugyanazt gondoljuk.

zipe moha 2015.06.28. 22:24:49

@egyetmondok:
...nincs politika egyetmondok...:)))
( ha már kapitalizmus sincs, sem fejlődés sem komplex világmagyarázat sincs...akkor miért pont politika lenne..)...:)))

zipe moha 2015.06.28. 22:26:12

@egyetmondok: mi sem vagyunk és nem is beszélgetünk...ez csak illúzió...:))))...

egyetmondok 2015.06.28. 22:26:46

@zipe moha:
Politika van,kapitalizmus nincsen,hiszen nagyon is van lokalitás (erősebben,mint a globalitás).
De kapitalizmus az azért tényleg nincsen,nem lett olyan...,szocializmus,na az van, az nagyon is lett.

egyetmondok 2015.06.28. 22:27:33

@zipe moha:
Gép nem lehet olyan okos,mint Te,szóval naná,hogy vagyunk és beszélgetünk!

zipe moha 2015.06.28. 22:36:09

@egyetmondok: ... valaki fentebb elővezette a szingularitást mint fogalmat.....érdemes gondolkodni rajta...:)...nem mondom, hogy jelenleg nyerésre állunk...tulajdonképpen vesztésre...a háborút kell megnyerni az még nem veszett el...de a csatában a téblábolók igen rosszul teljesítenek...:)

egyetmondok 2015.06.28. 22:44:22

@zipe moha:
Nem érdemes,még akkor se,ha a technológia a mainál is nagyobb sebességre kapcsol,olyan technológiában nem hiszek,amely annak a fantasztikus emberi jelenségnek a helyébe léphet - és amelyet én a politikában a legérdekesebbnek,legfontosabbnak tartok -,amely során az egyéni tapasztalás közösségi véleménnyé válik,abban ti.annyi esetlegesség,szabálytalanság,moralitások, szándékos és véletlen hamisság,hamisítás,stb. fordulnak elő,amelyre mesterséges intelligencia sose lesz képes.
Az egyén érzékelésénél akár száz-milliárdos nagyságrenddel lehet majd jobb egy gépé...,de csak ennyi,onnan gépnek nincsen,nem lesz tovább abba az irányba,ahonnan a politika érdekes és fontos.

zipe moha 2015.06.28. 23:03:59

@egyetmondok: ...nem tudom megmondani...van amit viszont ismerek...az embert. az ambivalencia már a jelenben is elragadtatásra váró létező...ha a tömeg játékszer, nem kötik az orrára a miértet...csak megtörténik. mindketten tudjuk mi következik...

kiazmarmegint 2015.06.29. 00:19:58

@HaFr: De most pont egy ilyen dontesre volt szukseg, ha meg akartak tartani az United States jelzos szerkezetben a "united" szo ertelmet. Mert milyen orszag lenne az, ahol a hazassagok nem orszagos ervenyuek?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.06.29. 00:38:54

"eltiltotta az államokat a helyi szabályozásoktól és gyakorlat kialakításától"

A 14. alkotmánykiegészítés 1. cikkelye (részben) ezt mondja:

"No State shall make or enforce any law which shall abridge the privileges or immunities of citizens of the United States; nor shall any State deprive any person of life, liberty, or property, without due process of law; nor deny to any person within its jurisdiction the equal protection of the laws."

_Ha_ a házasodás egy szabadságjog _vagy_ az egyenlő jogvédelem megilleti az azonos nemű párokat is, akkor az egyneműek házasságának elismerése nem lehet az államok hatásköre.

Roberts főbíró eltérő különvéleménye épp' azon az érvelésen alapul hogy az idézett alkotmánykiegészítés _nem_ érvényes az azonos nemű párok életközösségeire, tehát az államok nincsenek alkotmányjogilag kötelezve az egyneműek házasságának elismerésére.

Egyneműek mindig is éltek életközösségben; és nagyon valószínű hogy egyesek neveltek gyerek(ek)et is, pl. árvává vált rokongyereket. _Ha_ az állam biztosít bizonyos jogokat az életközösségben élő különneműeknek (akiknek lehetnek közös gyerekeik, de ez nem szükségszerű vagy szükséges), _akkor_ (véleményem szerint) ezt biztosítania kell azonos neműeknek is: hiszen azt nem akadályozhatja meg hogy azonos neműek de facto életközösségre lépjenek, vagy akár gyereke(ke)t neveljenek (pl. egy nőnek lehet gyereke akár házasságból, akár házasságon kívülről és életközösségre léphet egy másik nővel: összeköltöznek és együtt nevelik a nő gyerekét).

Hogy ez a házasság nem "igazi" házasság, amit pl. egy katolikus templomban lehet kötni? Való igaz: de a hithű katolikusok szemszögéből egy katolikus pár polgári házassága sem "igazi" házasság ha egyikük vagy mindkettőjük korábban egyházi házasságot kötött és elvált.

A polgári házasság fogalmának "kiüresedése" szükségszerű volt attól kezdve hogy a polgári válás lehetővé vált; hogy bevezetésre került a "no fault" válás, ti. hogy többé nem szükségeltetett valamilyen diszkrét ok a válás kimondására (házasságtörés, elhagyás, nem-eltartás, testi vagy pszichológiai bántalmazás stb.); hogy az apaság mint felelősségekkel járó jogi kategória már nem az anyával való érvényes házasságból származott, hanem a biológiai apasághoz kapcsolódott.

Így hát én egyetértek a döntéssel -- de nem hiszek az ilyen propaganda-szólamokban:

"No union is more profound than marriage, for it embodies the highest ideals of love, fidelity, devotion, sacrifice, and family. In forming a marital union, two people be come something greater than once they were. As some of the petitioners in these cases demonstrate, marriage embodies a love that may endure even past death. It would misunderstand these men and women to say they disrespect the idea of marriage. Their plea is that they do respect it, respect it so deeply that they seek to find its fulfillment for themselves. Their hope is not to be condemned to live in loneliness, excluded from one of civilization’s oldest institutions. They ask for equal dignity in the
eyes of the law. The Constitution grants them that right."

egyetmondok 2015.06.29. 07:23:46

@zipe moha:
Abban meg végképp nem hiszek,hogy a tömeg játékszer,mert akkor kénytelen lennék abban is hinni,hogy az a fontos ember,aki a tömeget nem játékszernek tekinti,ebből meg az jön,hogy keresgélni,s majd hatalomba emelni azt kell,aki mindenki másnál jobban ...ismeri az embert.
Abban hiszek inkább, hogy pont ők,a nagy ismerők a békés és termékeny közösségi létezésre nézvést a legveszedelmesebbek.

Lexa56 2015.06.29. 11:09:31

@unionista᠍: ritkán értek egyet Veled, de amit itt leírtál, annak naggy részét elfogadhatónak vagy legalábbis megofntolásra érdemesnek tartom :)

zipe moha 2015.06.29. 12:17:03

@egyetmondok: ...békés, termékeny, közösségi a létezés??...azért érdemes megállni és rögzíteni, hogy hogyan változik át a fejben a valóság egy idealizált, stilizált sohasem volt gondolkodás-és beszéd ( nyilván viselkedési) idealizációjává...
egyetmondok..ahogy gondolkodsz, az részben az emberi természet hibás funkcionalításának korrigálatlanságából ( tehát veleszületett mély leki-szellemi adottságok összegződéséből) másrészt minták alapján elsajátított szerep-és megoldás felfogások komplex, összetett halmazából adódik...és mint pszichológiai kényszer szükséglet, tör ellenállhatatlan leküzdhetetlen, gondolkodást -és beszédet egyaránt meghatározó módon felszínre....

nem védekezhetsz ellene ( már nem..)de tudhatsz róla...:))

olyanokra gondolatot felfűzni ami önmagában nem igaz vagy épp a fordítottja igaz, majd ezeket szövegkörnyezetben alkalmazni mint amolyan kijelentések, végső érvek, nem ér....
.. a veszélyt te egyébként ( mást látsz veszélyesnek) hordozod, mert lassan haladsz, sokszor megállsz a nagy sebességű autópályán másoknak is integetsz, hogy lassítsanak...és hamis táblákat mutogatsz....útszűkület, lakó-pihenő övezet,villamossal behajtani tilos...szerencsére nem csak te vagy alkalmazkodó mások pedig hasonló táblákkal integetnek talán a sorrend nem egyforma

most már tudsz róla...használd., szívesen

egyetmondok 2015.06.29. 12:35:22

@zipe moha:
Hú,szörnyű lehet ekkora tehetséggel élned.

zipe moha 2015.06.29. 13:32:44

@egyetmondok: ...nem rólam beszélgettünk..:)

egyetmondok 2015.06.29. 13:35:40

@zipe moha:
Hát,ehhez,hogy ne rólad szóljon,sokkal kevésbé jól kéne írnod.

zipe moha 2015.06.29. 13:57:13

@egyetmondok: ...a csúcsértelmiség hibája bűne, hogy nem mutatnak meg a valóságból annak hátteréről az abból következő várható kimenetekből semmit...aki nem hivatásszerűen foglakozik szellemi élettel a felkínált panelek közül tud válogatni....számára a bizonytalanság, a diszharmónia sőt a hamisság érzete, hogy becsapják végig jelen marad, ám nincs más információ minden ( és mindenki) 1 irányba mutat...mert akiknek a fejlesztő előremutatás dolga lenne kollaboráltak, vagy próbálják kiszimatolni mi lesz a trend....az ember árva és magában sem..már régóta nem bízhat...amit lát,amit érzékel amit tapasztal elszánt kísérlet formájában próbálja szervezett rendként megkonstruálni legalább önmaga számára...ám minden ilyen rend...mivel a megalapozottsága eredendően csalás! általi konstrukció...millió darabra hullik amikor a valóság felszínre tör és érvényre jutnak a szellemi-és fizikai törvényszerűségek...a maguk leplezetlen természetes formáiban kifejeződve...igazából mindketten tudjuk mi következik, nem igaz?

zipe moha 2015.06.29. 13:59:21

@egyetmondok: kevés kivétellel...ezért olvasom Hafr-ot-ot

egyetmondok 2015.06.29. 14:00:05

@zipe moha:
Ha lehetne formázni, amikor kommentelünk,a te szövegeid a mostani szabadvers állapotból képversekké is alakulhatnának akár.

zipe moha 2015.06.29. 14:00:56

@egyetmondok: "nem mutatnak meg a valóságból annak hátteréről az abból következő várható kimenetekből semmit.."

bocs,kevés kivétellel...ezért olvasom Hafr-ot
így pontos..:)

zipe moha 2015.06.29. 14:06:59

@egyetmondok: .... a befogadás megkönnyítése érdekében...nehéz, sokszor a mindennapi tapasztalatokkal ellenkező állításokat kell alkalomadtán érvényessé tenni, és a mában érvényesnek elültetett állításokat kell kigyomlálni...az elgondolkodtatás melletti információ adás elérése esetén jól működött..:)

Boross Bence 2015.06.29. 14:12:08

@egy mondat a ...: Nekem is feltűnt, hogy a kerítéses posztok lényegét, az a félmondatot, amit idézgetsz, HaFr mennyire igyekszik elrejteni Orbán-ellenes kirohanások tömkelegébe. Most pedig a liberalizmus-kritikájából következő homoszexuális házasság-ellenességet igyekszik elrejteni. Pedig nyíltan is ki lehetne mondani, hogy a melegemancipáció ügye és a melegházasság kérdése nem azonos, a probléma liberális tematizálása szemfényvesztés.

Itt sajnos megint az jön elő, hogy egy politikus nem így fogalmaz, hanem jól érthető, világos - nem feltétlenül primitív - üzeneteket küld vagy hallgat. Ha az álláspontja bonyolult, akkor inkább hallgat. Ha több, egymásnak ellenmondó szempontot akar egyszerre megjelenteni, akkor is hallgat. A filozófus viszont éppen az ilyen helyzetekben érzi elemében magát.

Mariann19 2015.06.29. 15:38:59

"A szabadságjogok gyakori összeütközése arra utal, hogy a jogok rendszerében nincsen rend."
Létezhet-e a szabadságjogok és a jogok rendszerében eszményi harmónia?
A liberális eszmék alapköve az egyetlen, igazi szabadság, a kényszerektől való mentesség szabadsága.
A hangsúlyt a kényszerektől való mentességre célszerű helyezni.
A jog egy adott társadalom akaratát kifejező, kötelezővé tett magatartási szabályok összessége.
Itt megjelenik a "kötelező" kifejezés, mely ellentéte a kényszerektől való mentességnek.
Tehát a joggyakorlás és az emberi szabadságjogok érvényesülésének egybehangolása a nagy kérdés.Egyben bonyolult is, mert a szabadságjogokat a jogrendszer érvényesülése biztosíthatja, mert védelmet nyújt.

egyetmondok 2015.06.29. 20:33:52

A rendes esti tenisz utáni sörözés közben beszélgettünk (csupa olyan dogmatikus liberális demokrácia hívő,mint magam is),hogy éppen itt volt az ideje Hafr, hogy az elválasztott államhatalmak közül a bírói beszóljon,nem "beszóljon",hanem szó szerint beszóljon.

Hogy van,hogy létezik,és tessék komolyan venni.

Ne feledjük,hogy az USA-ban a végrehajtó hatalom,a szövetségi kormány olyan jogosítványokat "rendelt magának",döntően a Patriot Act környékén,amely majdnem alapjaiban kérdőjelezte meg a rule of law rendszerét. Jól tette hát a bírói államhatalom, hogy egy ilyen,nagyon is szimbolikus ügyben hozott bátor döntést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.29. 22:33:17

@egyetmondok: hát, ebben nem okvetlenül értünk egyet, de majd megbeszéljük :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.06.29. 22:36:12

@egy mondat a ...: semmit nem revideáltam, hiába rugózol,ez írtam május 20-án, a hivatkozott írást pedig olyan régen, amikor Orbán éppen levetni készült a radikális balos bőrét mandiner.hu/nyomtatas/20150520_bendek_peter_jo_tudni_amiben_a_legrosszabbak_vagyunk

nem fertőzd a blogot

tamas11 2015.06.30. 13:06:15

@Boross Bence:

Valóban, egy politikus másként fogalmaz, mint egy filozófus.
Ám, ha valaki történetesen mindkettő (illetve, szeretne lenni/maradni), akkor olvasói elvárnák, hogy átjárás legyen a két értelmezési tartomány között. Méghozzá, könnyen járható.
A filozófuslét ne mutasson ellentmondást , ne kínáljon szakadékot a politikusi "hitvallása" felé menet.
Tehát, a filosz akár egyénenként kísérje át a híveit, az általa kifejtett érvényesség birodalmából egy szimpatikus politikai praxisba (-hoz)?
Aminek persze még csak gyanúja, tervvázlata létezik...
Na, ez nem fog menni, nem lesz rutinos túravezetés belőle...
DE van egy fontosabb akadály is: azok, akik nem is AKARNAK béndekfiloszból PKP praxisba átmenni, mert úgy érzik, náluk van gebinbe (többnyire a hatalomtól szerzetten) az érvényesség, az érvényes igazság, jól letámasztva a napi gyakorlatba... Emiatt aztán, amikor a filozófiussal kézenfogva jövet, kínos dogok derülnek ki a politikai hatalomról, a magukat túlpozícionáló posterek elkezdenek a vendéglátójukra mutogatni, eszelősen, gyógyíthatatlanul.
Például az alábbi...

@egy mondat a ...:
EGYMONDATA, rám célzol, mint aki félti tőled a blogot, hogy fertőzöl.

Én nem kizárás-, hanem bennmaradáspárti vagyok.Mindenki bennmaradásáért, sőt, figyelméért küzdök. Egyetlen figura esetében kell vissza-viszzatérni a témára, ez százalékosan elhanyagolható. (ez lennél te, a magad által fel-felszított eseted.).
Azért keltem ki anno magamból, mert elvi kérdésnek tekintem, hogy egy kitiltott ne térhesssen vissza MÁS NICKNÉVEN, mert ez a szándékos megtévesztés esete, minden kontextus megsértése.
A nicknév közös megállapodás (szokás) , a változtatgatása nem az: elkövetője arra törekszik "megegyezés és vita" gyanánt, hogy Ő, ne legyen azonosítható. (nem a bloggazda előtt, hanem az összes további, a kommunikációs folyamban résztvevő személy számára.)
EZ az, ami fertőz, olyan sunyi praxis amit nem akarhatunk.

Nem fogod fel, de most is halmozódik az ellenanyag a fertőző szándékoddal szemben: rajtad kívül senki nem hiszi, hogy témának kell lenned: hiába vádaskodsz, nem a szólásszabadsága a tét, hanem egy rosszulműködő modoros akarnok vessszőfutása a tiéd. Rombolni jársz ide. Aki épít, azt aligha tévesztheted meg.Nincs szükség a C-kategóriás iróniádra.

Amok 2015.06.30. 16:45:34

@kov_vacs: "Baj akkor lenne - és az tényleg baj lenne - ha pl. vallási csoportokat köteleznének arra, hogy melegeket adjanak össze." - ez már itt van, ld. az állandó politikai és jogi nyomásgyakorlás a vallásos emberekre, hogy vallási okokból ne tagadhassák meg bizonyos munkák elvégzését (abortusz a keresztény orvosoknál, egynemű párok számára szállodai, esküvői szolgáltatások ellátása keresztény tulajdonosoknál), mitöbb munkahelyi ellehetetlenítés amiatt, hogy valaki kifejezi az ellenérzését az egynemű házasság legalizálása ellen (ld. Mozilla CEO).

Innen már csak egy lépés, hogy magát az egyházat is célba vegyék, ennek itt vannak a jelei:
www.examiner.com/article/obama-americans-need-to-shift-religious-views-to-accept-gay-marriage, illetve

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 02:16:35

@egy mondat a ...:

"erkölcsi kötelesség nem csendben maradni"

Jájj, ne fényezd már magad annyira: már így is az van hogy a napra lehet nézni de rád nem.

Erkölcsi kötelesség nem csendben maradni akkor amikor valaki életét, szabadságát és/vagy tulajdonát önkényesen bántalmazza az államhatalom, vagy az államhatalom nem szünteti meg azt a helyzetet amikor egy polgár önkényesen bántalmazza egy másik polgár életét, szabadságát és/vagy tulajdonát.

Lökni a propagandát arról hogy az államhatalomnak miért kellene az erőszakmonopóliumát olyasvalakikkel szemben alkalmazni akiknek a viselkedése nem tetszik a lobbizónak közel sem erkölcsi kötelesség -- hanem épp' az ellenkezője: a meztelen hatalomvágy szégyentelen kinyilvánítása.

A szólásszabadság mindenkié: a tiéd is. Nem hiszem hogy bárki is megakadályozott volna téged abban hogy csinálj egy saját blogot és ott kényedre-kedvedre írd a bejegyzéseket a PKP vagy HaFr vagy akárki ostobaságáról, álnokságáról vagy akár gonoszságáról. A szólásszabadság viszont nem jeleni a szabad publikálás jogát: mint ahogy nem követelheted meg egy újságtól hogy lehozza az általad írt cikket, nem követelheted meg senki mástól hogy a saját blogján közölje a hozzászólásaidat.

Amikor azt követeled hogy ezen a blogon publikálják a hozzászólásaidat, akkor jogot próbálsz formálni más 'tulajdonára', ti. arra az olvasóközönségi figyelemre, amit a blog tulajdonosa 'idehoz' a blogbejegyzéseivel. Márpedig ilyen jogod nincs: szó szerint megtűrt hozzászóló vagy, éppúgy mint bárki más is.

Így hát sem te, sem senki más sem panaszkodhat hogy bármiféle joguk korlátozva lenne azzal hogy nem kerülnek a hozzászólásaik publikálásra ezen a blogon. Illetve lehet panaszkodni, de az csak a frusztráltság demonstrációja, nem érvényes érvelés valamiféle jogsértésről.

Ha azt akarod hogy közöljék a(z összes) hozzászólásaidat, írj úgy hogy azt a blogtulajdonos értékelje. Valamilyen szintű "captatio benevolentiae" a más blogján történő publikáláskor nem csak opcionális, hanem kötelező. Blogonként/blogtulajdonosként/helyzettől függően változó mértékben, de kell. Illetve annak szándékos ellentéte, a blogtulajdonos sértegetése nem meglepő módon vezet bejegyzés törléséhez vagy kitiltáshoz.

HaFr beenged jópár teljesen mihaszna, őt vagy a PKP-t vagy a blogot vagy annak posztjait fikázó megjegyzést. Gondolom azért teszi mert

- folyamatosan moderálni fárasztó
- egynyögetes csodák általában le is pattannak maguktól
- a bejegyzések fennhagyása mutató a többi olvasó számára hogy mi várható a nicktől

Azok akik visszajárnak más nickekkel a tiltásuk után egy bizonyos mértékű obszesszivitást-kompulzivitást demonstrálnak. Tiltottak már engem is ki blogról (amennyire tudom, egyetlen egyről), de eszembe sem jutna hogy beregisztráljak más nickkel és visszamenjek szívózni: egyrészt úgy is kivágnának ismét, másrészt ha a blogtulaj nem akarja azt hogy nála osszam az észt, az szíve joga. Fikázhatnám a saját blogomon, de annyit meg nem ér az egész.

Szóval nyugodtan leszállhatsz a keresztedről: amikor kivágnak innét, nem az Egyetlen Igaz Ügy mártírjává válsz. Akármennyire is tetszik neked ez a szerep.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.01. 07:19:57

@neoteny: Az urak meglehetősen hasonló svádával kommentelnek, amelynek a célja nem bizonyos gondolatok, hanem speciálisan a blogger személye. Az a tény, hogy nem világos számukra ez a különbség, magából a misszióból fakad. A moderálás elvei nagyon régóta világosak. Nem érvelünk ad hominem, nem vagyunk rasszisták, és nem káromkodunk indokolatlanul. Ha éppen olyan kedvem van, éppen ezért ezeket a kommenteket kiveszem, először egy hétre, aztán végleg kitiltom az ismeretlen bátrakat, akik telehintik ezzel a Pártelnök Úr blogját. Ha még olyanabb kedvem van, akkor végigszöszölöm az utóbbi posztokat, és teljesen szanitálom őket a megjegyzéseiktől. És az elmondottakon kívül ezentúl sem fogom megindokolni. Ez nem egy "liberális" (=laissez faire) blog, amelybe belefér minden aljasság, és ha nem tudják ezt megtanulni másképp, megtanulják így.

panellburzsij 2015.07.01. 08:02:51

@neoteny:
:)
köszönettel vettem szigorúan dorgáló szavaidat.
ha nem, hát nem

régebben a halálraítéltnek legalább az utolsó szó jogát tiszteletben tartották ...

azért ez a visszamenőleges retus egy kicsit mulatságos, nem gondolod?

üdv!

panellburzsij 2015.07.01. 08:08:02

@HaFr:
neked is köszönöm ismételten elbocsátó szavaidat, ...
barátsággal ...

2015.07.01. 10:05:05

@neoteny:
ez egy szaros blog. és az is marad.

2015.07.01. 10:06:04

(és ez független attól, hogy kit moderálnak.)

2015.07.01. 11:13:07

@Mariann19:
ez a természetes rend környezetfüggő. egyes amis közösségben rádiózni is tilos. elvben ez is ellen is lehetne hozni egy legfelső bírósági döntést, hogy a szabad rádiózás joga minden választó számra biztosított legyen. csakhogy biztosítva van. csak nem akárhol. és nem akármikor. például éjjel az utcán nem lehet bömböltetni a rádiót. mert ez zavarja az ott élőket.

az ortodox liberalizmus képtelen az ilyen problémákat kezelni. és csak arra jó, hogy a társadalmat atomizálja. csakhogy ez ortodox nacionalizmust eredményez a másik oldalon. én unionista vagyok, de felőlem lehet konföderációs zászlót bontani. az a normális, hogy azt a jenkik időről-időre felhúzzák. és ha egy fekete húzza fel, akkor az unió természetes módon visszaszorul. európában is hasonló ellentétek feszülnek.

most a keleti árják kultúráját veszi át a nyugat. és ami meglepő, hogy észak-északnyugat. a dánok "magyarabbak" a magyaroknál. jütland is azt monda, hogy nem kell több gyütment. európa az irányított, tervezett gazdaság irányába mozdul. most úgy néz ki, hogy a 21. század jóval kommunisztikusabb lesz, mint azt korábban bárki gondolta. és lesznek olyan helyek, ahol a meleg és leszbikus párok életét magánjogi eszközökkel megnehezítik. mert egy cukrászt nem lehet kötelezni arra, hogy egyneműeknek készítsen esküvői tortát. és nem igaz, hogy majd feltétlen a homofób fog kiszorulni a piacról. könnyen lehet az ellenkezője. persze lehet mondani, hogy egy homofób közösség összeomlik. de ez is lehet fordítva. egy öregedő, fogyó közösségben a melegeknek természetes módon vissza kellene vonulniuk a négy fal közé. ezt magyarországon csak a zsidó és zsidóbarát közösség nem érti.

magyarországon a szemita lapok követelik, hogy öltözzön szivárványba a facebook. zsidók fogják vezetni a prájdot. mindig is azok vezették. kijevben is ők vezették. és a tömeg szétverte a menetet. azért, mert ukrajnában testvérháború zajlik. az ukrán társadalom nem ilyen helyzetben akarja a same-sex-marriage kérdését rendezni. ha rendezni akarja egyáltalán. moszkvában is utálják a buzikat. persze mindenki tudja, hogy buzik moszkvai balettot. jelentős részben buzik teremtették az orosz romantikát. az orosz akadémiát katalin cárnő leszbikus szeretője hozta létre. a ruszkik döntő többsége azt gondolja, hogy a homoszexuálisok úgy szolgálják a közjót, ha a négy fal között csinálták. és a magyarok többsége is így képzeli. lehet, hogy szegeden azt mondják, hogy legyünk engedékenyebbek. de lehet, hogy a főváros a jövőben szigorúbb lesz. így tartható fent a biodiverzitás. nincs filozofikus szuperelmélet.

panellburzsij 2015.07.01. 14:04:03

@neoteny:
de amíg...

'Amikor azt követeled hogy ezen a blogon publikálják a hozzászólásaidat, akkor jogot próbálsz formálni más 'tulajdonára','

-soha nem követeltem, sőt egyet nem értésemet ugyan kifejezve mindig is tudomásul vettem, idézhetnék :)

Szamárságot írsz tehát (nem először, nem utoljára), a hozzászólás nem jog, hanem lehetőség, ami egy nyilvános blog lényegéhez tartozik.
Oszt a felügyelő meg bárkit kiradírozhat, abszolút természetesnek veszem.

Legfeljebb mulatságosnak tartom a buzgalmat, egyik este még némi barátságossággal a hangjában elköszön, hogy aztán még a kommentek egy része is törlésre kerüljön visszamenőlegesen, mintha a net nem őrizné meg máshol abban a pillanatában, amikor megjelent, vagy a kommer is akár.

Ha tényleg 'rombolni' akarna egy kommer, minden további nélkül eláraszthatná számtalan nicket egyidőben használva a blogot.

'Szóval nyugodtan leszállhatsz a keresztedről:'
:))

Annyit azért kinéztem volna belőled hogy szmájli nélkül is van érzéked némi iróniára, de ha nem, hát nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 15:19:08

@unionista᠍:

"ez egy szaros blog. és az is marad."

Azért szeretsz itt tapicskálni? ;-)

Mariann19 2015.07.01. 15:42:14

@unionista᠍:
Előző kommentemben azt a kérdést tettem fel, hogy lehet-e harmónia a jogrend és az emberi szabadságjogok gyakorlása között.
További kérdés, hogy a két tényező alá- fölérendeltségi viszonyban van-e egymással, és e kettő közül melyik érdemel elsőbbséget.
Első blikkre a jogrendet találom meghatározóbbnak, mert a társadalmak tradicionálisan kiérlelt értékrendjét és a többség akaratát fejezi ki az emberek egymás közötti viszonyában.
Ezen kívül a jogrend a társadalmi együttélés kötelező szabályairól szól, melyben benne foglaltatik a jogkövetők szabadságának lehetősége.
A jogrend jellemzője a korlátozás, amely védelmet nyújt a többség számára a devianciák ellen.
Voltál szíves nagyon jó és plasztikus példákat felsorolni a dilemmák értékelésének az érdekében.
Rádiózni tilos példád felveti a kérdést, hogy milyen prioritást érdemes követni ezügyben.
Az egyén nyugalmát, mert ehhez joga van, vagy egy magasabb rendű célt elérni, amely a szellemi igények és annak fejlődése érdekében történik? Jelzem, ilyenkor következik be az állami beavatkozás, mely már kényszereket hordoz magában azzal, hogy magasabb rendű célokat helyez előtérbe az egyénnel szemben.
"Egy cukrászt nem lehet kötelezni arra, hogy egyneműeknek készítsen esküvői tortát."
Ez a kérdés kívül esik a szabályozottság dilemmáján, mert az emberi tudatról és felfogásról szól. Ez az a jelenség, amelybe nem lehet kényszerekkel behatolni, nincs rá eszköz.
Ami a homoszexualitás szabadságjogát illeti, arra azt mondom, annak érvényesülnie kell.
Az nem lehet, hogy ennek az embercsoportnak az általa létrehozott értékeit a világ elfogadja, a saját javára fordítja /említetted az orosz kultúra területeit pl./majd azok alkotóit kiközösíti.
E körben van egy szerény megfigyelésem. A nyugati civilizáció a homoszexualitást 90% fölötti mértékben fogadja el. Nálunk ez 51%.
Elgondolkodtató.
Fentieket közgazdászként, csupán a saját gondolataim alapján fogalmaztam meg, ezért a szakszerűtlenség - reményeim szerint -megbocsájtható.

zipe moha 2015.07.01. 16:01:04

...gyerekek játszanak együtt az udvaron ..van köztük nagy fejű, kisebb fejű, fekete szőke...a legtöbben együtt játszanak, aki megunja beszáll egy másik játékba..jó a hangulat...legalábbis nem rossz..

mindig vannak akik semmilyen játékot nem akarnak játszani olyat mint a többiek, sajátjuk van
..már korán reggel ráncolják a homlokukat.csíknyi réssé szűkült szemmel ökölbe szorított kézzel járkálnak egész nap kire lehet ráborítani az oljkályhát..
..3 dolgot csinálnak egyébként, hogy addig is teljen az idő...mindenkire szórják a port..ha megkérdezed miért ( buta kérdés eleve..) csak...felrúgják a játékokat és az együtt játszókat, gyönyörködnek ha reped...toporzékolnak és hisztériáznak mert még így sem elégedettek az okozott felfordulással....nem gondolnám, hogy pénzt kapnak ezért, maximum valami aprót..:))))
bár rossz érzést okozni rossz..ám minél rosszabb annál jobb...különben is takar az álruha

zipe moha 2015.07.01. 16:25:49

@Mariann19:

..."Ami a homoszexualitás szabadságjogát illeti, arra azt mondom, annak érvényesülnie kell."

nem nem kell, jognak igen de nem szabados hanem a környezettel harmonikus, tehát konszenzus alapján álló jognak..kizárólag!

vissza fog jönni a szabadság és a kötelezettség egyensúlyán álló KÖZREND..a KÖZRENDETLENSÉG fetisizálása helyett.

...azért van zűrzavar, bizonytalankodás a fejekben és a lelkekben egyaránt...mert nincs át-és belátóképesség a neoliberalizmus által,tink-thankekben szellemi műhelyekben megkonstruált, a felerősített szabadosság jogainak eredeti céljáról , azok mechanikus működtetésének valódi okairól
...mire pedig megjön e belátás.. addigra késő lesz.. legalább is a Terv szerint.. ( jönnek még a vérfertőzők, az állattal házasodni akarók a poligámok...)

az eredendő cél, hogy a polgárok szélsőségesen megosztottá váljanak..korlátlan és végeláthatatlanok legyenek a viták...felszaporodjon a gyűlölet...a közemberek között!!! egymás ellen...

aki arra számít hogy a meleg jogok holtpontra juttathatóak ,csalódni fog...és ez ennek a csoportnak, az eszközként való felhasználásának oka...ezért ez és nem más

ne legyünk túl egyszerűek..észre kellene már venni a megannyi lecke után , hogy mindig arra reagálunk amit közvetlenül elénk helyeznek...nem pedig arra ami azt előidézi...a világ nem önbizalommal rendelkező egyszerű gondolkodású embereknek való hely..tenni kell azért, hogy ők is élvezhessék e sivár árnyékvilágot..mert értik..legalább

zipe moha 2015.07.01. 16:39:15

@Mariann19: ezek után kérdezlek mariann19...hogy szerinted továbbra is rá kell szabadítani az eredendően amerikai gyökerű meleg lobbi "jog egyenlőségi " harcát a magyar társdalomra ÚGY ahogy ezt a mában megvalósulni látjuk???...és továbbra is az a véleményed, hogy egy férfi és nő szövetségén alapuló házasság intézményére rá kell engedni a devianciák sorát a "szabadságjogokra"hivatkozva??...valójában pedig minden és mindenki szabadságjogát felszámolandó...mert erre megy ki!!!

2015.07.01. 17:02:36

@Mariann19:
az oroszok nem azt mondják, hogy aki buzi dögöljön meg. hanem azt, hogy ha valaki férfiként pipiskedni akar, akkor balettozzon. mert arra leginkább csak homoszexuális férfiak alkalmasak. a "buzik" menjenek a balettba ugrálni. az orosz társadalom azt mondja, hogy ez egy szubkultúra és ennek kijelölnek egy, vagy néhány utat. nyugati értelemben ez persze nem szabadság, hanem zsarnokság. csakhogy orosz mércével mérve ez a méltányosság. fejbe is lőhetnék. ehhez képest a melegek lehetnek világhírű táncosok. a magyar társadalom sok tekintetben együtt mozog az orosszal. azért, mert eredetében hasonló. a keleti árjáknak csak relatív többségük van, moszkvában abszolút.

a magyar folklór is tele van egynemű párkapcsolati elemekkel. majdnem minden tájegységi kultúrában megjelenik férfiak páros tánca vagy az, hogy a nők egymás kezét fogva állnak körbe. csak ez nem nyílt homoszexualitás. a paraszt azt mondja, hogy legyen ennyi elég. és az, hogy a négy fal között mindenki azt csinál, amit akar.

a fővárosi polgárság egy része azt gondolja, hogy azért kell meleg békemenet, mert így lehet budapest világváros. ha teljesen elszakad a kárpát-medence tradícióitól. az egyik elképzelés. ez egy legitim koncepció, de erről a társadalom egésze dönt. illetve a határon túliakkal együtt a nemzet egésze mondja meg, hogy milyen fővárost akar magának. és a többség azt mondja, hogy magyar érzelműt természetesen. de ez franciaországban is így van, vagy dániában is.

ha koppenhágában egy csoport azt mondaná, hogy sötét diktatúrába borult dánia. és küszöbön áll a fasizmus, mert a dánok dánkodnak, akkor a dán többség kiűznék őket a fővárosukból. és lehet magyarázni, hogy budapestet a zsidók építették fel. nem számít. annál nagyobb lesz a nyereség. úgy nem működhet egy ország, hogy a fővárosa a többséggel szemben egy ellenkultúrát alakít ki.

alföldi róbert azt mondja, hogy ő a bábszínházban műanyag csöcsökkel és faszokkal mutatja be a legújabb rendezését. és a prájdon majd riszálja a fenekét. a magyar forbes magazin megítélése szerint ez a legprofibb módon felépített személyes brand. csakhogy ebbe belejátszik az is, hogy a sajtóban több szó esik az alföldiről, mint az alföldről. és erről majd mezőkövesden és gyügyén szavaznak a parasztok. alföldi róbertet eladja a nők lapja, de egy vidékies férfiaskodó kultúra könnyen eltapossa. ezt nem a forbes magazin szerkesztősége dönti el, hanem a köznép. ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 17:19:19

@unionista᠍:

"ide kakálok."

Vagyis a hozzászólásaid tartalma szar.

Mariann19 2015.07.01. 17:41:06

@zipe moha:
"Azért van zűrzavar, bizonytalanság a fejekben és a lelkekben egyaránt ...mert nincs át- és belátóképesség a neoliberalizmus által."
A neoliberalizmus jelenkorban a gazdaságban érvényesül.
Röviden arról van szó, hogy a tőke birtokolja a gazdaságban elért profitot, a költségeit és ráfordításait szétteríti a lakosságra,és az államra hárítja.
Ezáltal korlátozza a javak elosztásának igazságos voltát, egyben az azokat előállítók döntési /szabadsághoz való/ jogát az elosztási viszonyokban.
Ez a körülmény valóban szembeállítja a szereplőket a feloldhatatlan ellentmondás okán, és ebben a folyamatban az emberi értékek a háttérbe szorulnak.
"Mindíg arra reagálunk, amit közvetlenül elénk helyeznek."
Fent vázolt ellentmondást az állam nem orvosolja jogi eszközökkel, hivatkozván a liberális gazdaság törvényszerűségeinek mindent felülíró szabályaira.
Ezen kívül a sz emberek szembeállítása hatalomtechnikai eszköz, mert létezése háttérbe szorítja a valós problémákat.
Igen, a mesterségesen szított gyűlölet pontosan ezt a célt szolgálja.
A liberalizmus eszmerendszere nemes tényezőket sorol fel, azonban ennek az eszmének aktuális gyakorlása már inkább a modernkori szabadosság.
Márpedig ez ellentmond a köztudatban meggyökeresedett emberi értékeknek.

2015.07.01. 17:49:20

@neoteny:
igen, persze. melléktermék. mit vársz?

zipe moha 2015.07.01. 18:11:59

@Mariann19: ...kedves marian19

"A neoliberalizmus jelenkorban a gazdaságban érvényesül."

nézzük ezt is ..így lesz pontos: a neoliberalizmus a "globális kapitalizmus"-nak nevezett szisztéma apológiája! eszmerendszere...
érdekeit így képviseli:
Társadalmi törésvonalakt hoz létre és tart fenn..."szélső-jobb jobb-bal oldalnak" megjelenítve , feltüntetve magát.

Bármennyire is hihetetlen mind Ő!!!...ha olyan érzésed van, hogy mindegy mit választasz az nem a véletlen műve...

Bár természetesen a (le)kötelezett-fizetett lakájértelmiség a neoliberalizmust csak "gazdasági" szisztémaként használja a nyilvánosságban...ám a fő működési területe a Politika..és azon keresztül hat a Társadalomra és a Gazdaságra...

A Társadalom zavarttá tétele az eszmerendszer hatalomtechnikai eszközeinek egyike...

még világosabban: a megvalósult liberalizmus annyira hasonlít a liberalizmus eszmerendszeréhez, mint a megvalósult szocializmus a szocializmus ideájához....kiürítették, fegyverré alakították....a paneleket cipelő embereknek egyelőre semmilyen fogalma nincs, hogy a meghekkelt"liberalizmus " amit cipelnek maga a méreg..önmaguk elpusztításához..sajna ez van....aki "liberális"...mindössze még tudatlan...a feloldhatatlan ellentmondások előbb utóbb felnyitják a szemeket...ÚJ KELL

Mariann19 2015.07.01. 18:16:49

@zipe moha: @unionista᠍:
Elnézést kérek tőletek, hogy mindkettőtöknek egy válaszban foglalom össze a mondandómat, de azonos lenne a reagálásom, ha külön-külön közölném.
A véleményetek alapján látható, hogy vonakodva fogadjátok el a homoszexuálisok jelenlétét.
Mielőtt kialakítottam volna a saját álláspontomat, bennem is hasonló érzetek bújkáltak, mondhatnám zsigerből, neveltetésből, a többséghez igazodva.
Korrigáltam az álláspontomat magamban az alábbiak szerint.
Az emberi létben és az állatvilágban is létezik homoszexualitás. Helyzet van. Pont.
Ezt a helyzetet semmiféle beavatkozással megváltoztatni nem lehet, csak kezelni az optimális együttélés érdekében.
Miután életfilozófiámban a legfontosabb az emberi méltóság fogalma, ez élvezett prioritást ennek az embercsoportnak az elfogadásában.
Nincs méltatlanabb dolog az ember életében, mint a megalázás, ez még egy löket volt a felfogásomban.
Van még egy elvem."Soha ne árts!"
Vajon mennyiben szenvedünk ártást ezektől az emberektől? Lehet viszolygás, fanyalgás, de mélységekig senki életét nem befolyásolja a jelenlétük.
Egyre több ember mondja azt, hogy ne rendezzenek meleg felvonulást, egyébként nem zavaró, hogy léteznek.
A melegfelvonulás nem öncélú szerintem, hanem egy kétségbeesett tiltakozás a kiközösítés ellen.
Kérlek benneteket, hogy ne kövezzetek meg.

zipe moha 2015.07.01. 18:31:06

@Mariann19: ..."A véleményetek alapján látható, hogy vonakodva fogadjátok el a homoszexuálisok jelenlétét."...nem nem ez látszik , vagy ha igen akkor nem tudtam PONTOSAN átadni számodra a véleményem...az is lehet , hogy PONTOSABBAN kellene értened ....sajna a hazugság az igazság köntösében rejtőzködik...én megpróbálom kicsomagolni, neked viszont meg kell ítélni
meddig tart a köntös...és hol kezdődik a leleplezni akart hazugság....azért csak fel lehet ismerni:köntös vs hazugság...:)
ha nem megy egyből normális...át kell állítani az agyat...pontosabban vissza...:) magadra és egyenlőre rám számíthatsz...:)

Mariann19 2015.07.01. 18:52:54

@zipe moha:
A liberalizmus írott tézisei megragadóak, azokat olvasva az ember cáfolhatatlan törvényszerűségeket, humánus gondolatokat talál, melyeket el kell fogadni. Elméletileg legalábbis.
Azonban ezen eszmék a gyakorlatban csúfos kudarcban részesülnek, mert a végrehajtásban torz szüleményei jönnek létre.
Ezek közül a társadalmi igazságosság, a közösségen belüli tradicionális normák kiemelése érdemel figyelmet, mert a gyakorlatban nem érvényesülnek.
Mindennek negatív következménye, hogy a liberalizmus szitok szóvá "avanzsált".
"Lakájértelmiség a neoliberalizmust csak gazdasági szisztémaként kezeli."
Amennyiben a gazdaságot az ismert törvényszerűségek irányítanák, nem lenne oligarchikus képződmény szerte a világban.
A gazdaság és a politika összefonódása egyre nagyobb méreteket ölt a kölcsönös gazdasági előnyök biztosításában.
Pedig a neoliberalizmus nem erről szól, mert bármilyen igazságtalan is, a politikának nem szabad benne részt vennie.

Mariann19 2015.07.01. 18:58:58

@zipe moha:
"Sajna, a hazugság az igazság köntösében rejtőzik."
A vonatkozó véleményemben a helyzet értékelése egzakt.
Az igazság és annak tagadása hol merül fel szerinted?

zipe moha 2015.07.01. 19:03:30

@Mariann19: ....liberalizmus estében a Rubikon az, hogy a vágy vezérelt gondolkodásmódból át kell lépni a realizmusba.... nem szabad mentegetni azt! ami marad belőle... csak az idő megy és a károk sokasodnak...a vége pedig fasizmus, vagy anarchia, vagy világdiktatúra....az 1 % megfizetteti az árat a 99%-al...ui a tűz mindent elpusztít ha zabolátlan...ha kontrollt hasznossága számos...ki kell vetni a kontrollt a pusztító szellemi műhelyek fölé

zipe moha 2015.07.01. 19:06:20

@Mariann19: a megkülönböztetés nehézségére utaltam a liberalizmus és a 2liberalizmus 2 között...a szép eszmék tudatában senki sem akar hinni a szemének, a tapasztalatainak...valójában hárít a liberális ember, mert fél, hogy mi lesz a belátás után...

zipe moha 2015.07.01. 19:11:06

@Mariann19: ...."A gazdaság és a politika összefonódása egyre nagyobb méreteket ölt a kölcsönös gazdasági előnyök biztosításában.
Pedig a neoliberalizmus nem erről szól, mert bármilyen igazságtalan is, a politikának nem szabad benne részt vennie. "-írod
...ez így néz ki:
"A társadalmi rendszer alapja a gazdasági berendezkedés, a termelési mód.
A gazdasági rendszer felépítménye a politikai rendszer, ami ugyanakkor alárendeltje is a gazdasági szférának, mivel a gazdaságot domináló társadalmi réteg érdekeit érvényesíti, védelmezi.
A liberális demokráciával kérkedő mintaállamok gyarmatosítással, rabszolgatartással, protekcionista gazdaságpolitikával, korporatív etatizmussal, sztrájkolókba lövetéssel kezdték. A liberális ideológia a tőkés oligopóliumok megjelenésével, a tőkés termelés nemzetállamokon átívelő, transznacionális jellegéből adódóan válik a globális kapitalizmus apológiává. Természetesen azon térségekben, ahol a tőke leginkább koncentrálódik, hiszen az erős gazdaságok érdeke a szabad kereskedelem, szabad tőkeáramlás és a bevándorlók jelentette olcsó munkaerő stb."

zipe moha 2015.07.01. 19:13:21

@Mariann19: és nézd, hogy lesz a neoliberalizmusból fasizmus...hát így:
"A fasizmus nem rendszerellenes jelenség. A fasizmus kapitalizmus végső önvédelmi mechanizmusa. Abban az esetben, ha a tőkés termelési módot veszélyeztető kihívás jelentkezik (piacvesztés, a berendezkedés ellentmondásaiból fakadó társadalmi entrópia - etnikai-vallási lázongások, bevándorlás, terrorizmus, stb esetleg rendszer-alternatíva) a kapitalista rendszer kénytelen megvédeni magát.
Az "életforma", az "értékek", a "rend", a "jogállam" és természetesen a hozzáférhető erőforrások, piacok (Keleti-partnerség, csendes-óceáni befolyás, Lebensraum) biztosítása érdekében totalitárius diktatúrát, hadi gazdaságot, hadi-kapitalizmust hoz létre, aminek ideológiai alapja a szociális demagógia, a nacionalizmus, klekirkalizmus és esetleg fajelmélet. A termelési mód és a tulajdonformák nem változnak, marad a kisajátítás.
A kapitalista termelés lényege látszólag a vállalati elkülönültségből fakadó piaci verseny. A vállalatok versenyelőnyre, azaz pillanatnyi monopolhelyzet elérésesére, azaz a verseny KIZÁRÁSÁRA törekszenek: A kapitalizmus valódi lényege a monopólium.
A hadi-kapitalizmus militarizmussal biztosítaná a folyamatos versenyelőnyt, a monopolhelyzetet vállalatai számára. A fasizmus/nácizmus = hadi-kapitalizmus.
A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája.

...van még egy kis idő feltartoztatni az átalakulást...nem sok..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 19:15:50

@zipe moha:

"a feloldhatatlan ellentmondások előbb utóbb felnyitják a szemeket...ÚJ KELL "

Ez egy érdekes probléma: az az 'új' amelyik 'kell', megszünteti majd a feloldhatatlan ellentmondásokat?

Az az 'új' megteremti azt hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon?

Amikor eljön az az 'új', akkor megülhet majd a proletár egy seggel egyszerre két lovat?

Annak az 'újnak' az eljövetelével minden döntés/választás tetszőlegessé válik? Akárhogyan dönt vagy bármit választ a polgár, annak az eredménye/következménye/kimenetele egyformán jó lesz számára? El is tudja majd költeni a pénzét és meg is tudja majd takarítani azt? Választhatja a munka helyett a pihenést de a jövedelme is megmarad? Ugyanazt az ezerforintost elköltheti egy doboz cigarettára, egy felesre, egy szál virágra a feleségének és zsebpénzre a gyerekének?

Mert ha az az 'új' mindezeket megvalósítja, nosza, jöjjön már el: én leszek az első aki felsorakozik emögött az 'új' mögött.

Viszont ha az az 'új' nehézségekbe ütközik a feloldhatatlan ellentmondások megszüntetésével, akkor mi lesz benne az 'új'?

zipe moha 2015.07.01. 19:24:19

@neoteny: ...a gondolkodás hasznos...az új szerintem egy új egyensúlyi állapot az 1% és a 99% között ennek részletei biztos érdekesek lehetnek majd...jelen pillanatban a gondolat van meg illetve a tapasztalat a változtatás szükségességérő....
nem akarok belemenni a görög helyzet részletezésében ..legelőrébb ők járnak...nem véletlen, hogy a társadalmi! bal a társdalmi jobbal! lépett nagykoalícióra!!!..hívta maga mellé...szinte mindent újra kell alkotni..persze bőségesek a tapasztalatok...melynek mérete meghaladja nem csak ennek a beszélgetésnek de a jelenlegi általános gondolkodási keretek tartalmát is..

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 19:36:38

@zipe moha:

"nem akarok belemenni a görög helyzet részletezésében"

Ez sajnálatos, ugyanis a görög helyzet előállásában alapvető szerepet játszott (legalább) két "feloldhatatlan ellentmondás" azokból, amiket említettem:

"El is tudja majd költeni a pénzét és meg is tudja majd takarítani azt? Választhatja a munka helyett a pihenést de a jövedelme is megmarad?"

zipe moha 2015.07.01. 19:44:47

@neoteny: ..magyar embernek nem kell bemutatni mit csinált a paszok és az új demokrácia 35 éven keresztül...azt!helytartóként....
a nép ott is mint is csak sodródik...figyelted a népszavazásra az első! reakciókat az komplett eu maintrem esetén.." mit képzelnek ezek a görögök,hogy a népet kérdezik..."..aztán persze korrigáltak..de már elkéstek..
495 millió hatalom nélküli manipulált embert vezet" az orránál fogva" max 5 millió hatalommal bíró....lelepleződtek, hogy már elszoktak a népi kontrolltól és a beleszólástól...a mázat mindenesetre gyorsan visszafestették...
ui. a görög , ilyen- olyan...butaság...csak téged hangolnak , te meg felülsz rá...ismerik az embert az meg ilyen...méricskélő, hasonlítgató, gyűlölködő, másokat lekezelő lenéző

zipe moha 2015.07.01. 19:46:29

@neoteny: antiszociális és antiszolidáris...ez még lemaradt..:)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 20:05:37

@zipe moha:

" mit képzelnek ezek a görögök,hogy a népet kérdezik..."

Ahogy korábban említettem volt, fiskális kérdésekről nem lehet érvényes népszavazást rendezni a görög alkotmány szerint.

"ismerik az embert az meg ilyen...méricskélő, hasonlítgató"

Valóban; amikor az ember egy gazdasági tranzakcióban vesz részt (egyszerre vesz és elad) akkor méricskél, hasonlítgat: "megéri nekem egy almát adni egy körtéért? megéri nekem napi 8 órát húzni a gályapadon az evezőt annyi pénzért amiből ennyi lakhatást meg annyi kaját meg amannyi energiát meg szórakozást tudok venni?"

Attól félek hogy a méricskélés, hasonlítgatás az emberi természet kiküszöbölhetetlen része: azok akik nem méricskélnek, hasonlítgatnak, nem emberek (vagy épp' mániás fázisban lévő bipolárisok). Sőt még a többi állat is méricskél, hasonlítgat, ha nem is tudatosan: a gepárd nem véletlenszerűen választja ki a rohamának áldozatául szolgáló gazellát, hanem méricskélve, hasonlítgatva a többi gazellához. Mint ahogy a gazella is méricskéli, hasonlítgatja hogy a szavanna melyik füves része jobb.

2015.07.01. 20:10:02

@Mariann19:
budapest gazdagsága elérte a kelet-nyugat átlagát és a liberálisok célja, hogy véglegesen nyugatossá váljon. és ehhez kell többek között a prájd. a fővárosi értelmiség egy jelentős része úgy képzeli el, hogy anélkül nincs kulturális élet. csakhogy ennek majdnem az ellenkezője igaz.

a magyar, de az európai kultúra is tele van olyan mémekkel, ami a decens homoszexualitást elfogadottá teszi. a nyílt homoszexualitás magyarországon sohasem lesz olyan mértékben elfogadott, mint nyugaton.

mondok egy konkrét példát. egy vidéki nagyvárosban nyílt titok, hogy a polgármester felesége és egy olimpiai bajnok úszónő egy párt alkotnak. ez egy hétig érdekes. de ha ez az olimpiai bajnok úszónő kiállna a nyilvánosság elé sírva, hogy ő szegény elnyomott és kirekesztett, akkor azzá is válna. mert a többség azt gondolja, hogy ez az úszónő éppen azzal őrzi meg az emberi méltóságát, hogy nem kérkedik azzal, hogy leszbikus. ez a két kultúra (a nyugatos és a keleties) üti egymást. az egy választás, hogy milyen társadalmat akarunk. ez filozófiai értelemben eldönthetetlen kérdés. ez egy politikai kérdés.

zipe moha 2015.07.01. 20:31:22

@neoteny: ...kontextusból szavakat mondatelemeket kiragadni azokat, kifuttatni olyasmikre amit nem állítottam és szó sem volt róla... ...a kiragadás paródiájának olvasása nem szórakoztató számomra...szellemileg sem inspirál a beszélgetés folytatására...ha azt várod hogy győzködni, foglak ami te majd 2elegánsan hárítgatni...valójában pöckölgetni fogsz...most már is okozok csalódás számodra...a beszélgetés ezen a szintem részemről ennyi volt...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 21:08:11

@unionista᠍:

"egy választás, hogy milyen társadalmat akarunk. ez filozófiai értelemben eldönthetetlen kérdés. ez egy politikai kérdés."

Amit a politikafilozófia megkérdőjelez az épp' az hogy minden politikai választás/döntés egyformán legitim-e.

Te nem mehetsz oda a városodban egy zsidó boltoshoz, és nem verheted ki bottal a városból, mert az életéhez-szabadságához-tulajdonához való jogától fosztanád meg önkényesen. Ha magad mellé gyűjtöd a város lakosságának felét meg még egy embert, akkor sem teheted meg, legalább is nem legitim módon. Ha ugyanez a tömeg megszavazza hogy a helyhatóság hozzon egy rendelkezést (törvényt) miszerint a város összes zsidó boltosa húzzon el a város határain kívülre (és ha nem teszi, akkor a városi rendőrség távolítsa el fizikai kényszerrel), az politikailag legitimizálja -- törvényesíti -- az akciót ... de politikafilozófiailag nem: egy modern alkotmányos köztársaságban (akár város méretűben) nem tekintett legitimnek a proscriptio.

Amit megtehetsz az az, hogy bojkottálod a zsidó boltot: nem vásárolsz ott. Sőt kifejthetsz politikai tevékenységet hogy más is bojkottálja a (városbeli összes) zsidó boltot: megpróbálhatsz meggyőzni akármennyi városbeli embert hogy ők se vásároljanak zsidó boltban. De ez nem jelenti azt hogy blokádolhatod is a zsidó boltokat: nem akadályozhatod meg erőszakkal hogy a többi városi polgár se vásároljon a zsidó boltokban. És törvényt hozni (aminek definíció szerint erőszakkal lehet érvényt szerezni) arra hogy senki sem vásárolhat zsidó boltban blokádolást jelent, nem bojkottot. Sőt még az a törvény is blokádolást jelent(ene) hogy a helyhatóság kizárja a zsidó kereskedőket vagy vállalkozókat a közbeszerzésekben történő részvételtől (mint beszállítókat).

Remélem világos a különbség aközött hogy valaki él a szabad társulási jogával hogy _ne_ "társuljon" egy zsidó boltossal (ne vegyen tőle semmit) és aközött hogy közvetlen vagy közvetett erőszakkal távolítsa el a zsidó boltos(oka)t a városból. Mindkettő politikai döntés: az előbbi politikafilozófiailag elfogadható (mert mindenki szabadon társul -- vagy nem -- egy másik emberrel, beleértve a vele történő gazdasági tranzakciókat), míg az utóbbi nem, még ha hoz is a helyhatóság törvényt; ugyanis az a törvény egy magasabb törvényt (az élethez, szabadsághoz és magántulajdonhoz való jogot) sért.

Hasonló módon kiabálhatsz kígyót-békát a homoszexuálisokra; az én (politikafilozófiai) álláspontom szerint még 'üzletelned' sem kell velük: nem kell eladnod vagy bérbeadnod nekik semmit, nem kell munkaszerződést kötnöd velük. És próbálhatsz meggyőzni bárki mást hogy hasonlóan viselkedjen. Amit nem tehetsz meg (akármennyien is vagytok többségben) hogy erőszakkal (beleértve a törvényes erőszakot) megfoszd őket az életükhöz-szabadságukhoz-tulajdonukhoz való joguktól. És a szabad társulás ('büszkeségmenet') ugyanolyan szabadságjoguk nekik is mint bárki másnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.01. 21:19:26

@zipe moha:

"a beszélgetés ezen a szintem részemről ennyi volt..."

Tekintettel arra hogy te nem folytattál beszélgetést, hanem hangzatos propagandaszövegeket toltál, amik elemzése elől -- nem meglepő módon -- elzárkózol, hasznos volt ennyi interakció is: megmutatta hogy te nem kívánod kitenni a gondolataidat kritikai észrevételezéseknek, hanem azok olvasóid által történő feltétlen elfogadását tekinted az egyetlen helyes eljárásnak.

Hamis(ak) vagy(tok) mint a harmincforintos érme.

vajasgiga 2015.07.01. 22:38:21

Kedves Hafr,

A szanitálás elérte célját. Maradtak hárman, négyen, de ők is összevesztek. Most még ki kéne gyomlálni Leponexre, egymondata-ra, belepo-re, kerekkobolya-ra, unionistára stb vonatkozó hivatkozásokat is. Ha olyan kedve van, szanitáljon ki mindenkit és akkor el is érte a szingularitást. Marad Ön egyedül (ad hominem).

Meg is született az egyszemélyes párt, amely harcol a sajtóelnyomás, arrogancia, szabad vélemények elfojtása ellen, deviszont fentebb, latin és görög szavakkal tűzdelt stílben. Attól az egész olyan értelmiségi lesz.

Barátsággal, egy volt tisztelője.

2015.07.01. 23:09:43

@neoteny:
két dolog keveredik össze. az egyik, hogy én mit gondolok a világról. a másik az, hogyan látom a magyar társadalom önmozgását. én azért minősülök nácinak, mert azt gondolom, hogy az antiszemitizmusnak eredendően természeti okai vannak és nem filozófiai magyarázata. a budapesti zsidók gazdasági érdekei és kulturális értékei sok tekintetben ellentétesek a többségi magyarokéval. és ebből van egy ütközés. és ha lehet magyarázni, hogy a zsidók a magasabb rendűek, akkor azt is lehet, hogy ők az alávalók. volt már ilyen vita, aminek népirtás lett az eredménye. és a jelenlegi felállásból egy civilizált endlösung következik.

teoretikusan vitázhatunk a zsidókról, csak épp zsidó gyerek hány születik budapesten. a kivándorlás a zsidókeresztényeket sújtja. és erre adott dühödt válasz, hogy akkor jöjjön több százezer afrikai. mert a magyarok még őket se képesek befogadni. a zsidó baloldalnak abszurd követelései vannak. de a zsidó jobboldal végzi ki őket. kovács kommunikációs államtitkár debreceni zsidó. persze finkelstein. a kétharmad után soros alapívány is félig visszavonult. és jött andy vajna vezetni kultúrát. és a cigányok átálltak jobbra. egész egyszerűen csak leíró jelleggel állítom azt, hogy az etnikai hovatartozás az egyik legfontosabb tényező. a jobbik is törzsi alapon szerveződik. ők az őseurázsiaiak. de ez egy mérhető eredetcsoport. és hozzák az autentikus ősi törzsi kultúrát. de ehhez kapcsolódik etnobiznisz. lehet mondani, hogy ne legyen nagy-kurultaj, de akkor menóra se legyen és fakereszt. szimbolikus háború folyik. erre hoztam példaként, hogy a kolbász eredete micsoda. kol (kéz). basz (tömni, dugni, baszni). a kolbász ősi magyar szó. vagy a török qualbuz szóból ered. és vándorkereskedők hozták be a kolbászt. és aki zsidókeresztény utóbbira szavaz. semmiféle feljegyzés nincs, hogy mikor hozták be a kolbászt. és nem olyan régen még szláv szó volt. az akadémia nyelvtudományi intézete és a történettudomány is politikai megrendelésre dolgozik. de ez a világon mindenütt így van. magyarországon ez egy bal-jobb vita. és nincs lehetőség a kompromisszumra. azt se lehet mondani, hogy nem tudjuk. a magyar történelemnek szinte minden pontja vitatott. a korona hogy van összerakva. egyáltalán szilveszter pápa adta-e. de az egész vita abból ered, hogy a magyarok egy az egyben vegyék át, amit a nyugat mond. vagy egy nemzeti álláspontot alakítsunk ki amit megvédünk külföldön. és utóbbi kap politikai többséget. orbán is erre játszik. csak ő a rezsicsökkentést védi meg, a menekültektől védi meg a magyarokat. a népek nem ennyire hülyék. ez egy politikai kérdés, hogy szükségünk van-e szuverén nemzeti identitásra, vagy nincs, mert az már meghaladott. a magyar politika itt tart. de sehol sem gondolják, hogy nem kell nemzet. csak azért, mert van unió. kivéve a magyar baloldalt. és itt jön a gyügyei paraszt megfejtése. azért, mert ez egy zsidó baloldal.

vajasgiga 2015.07.01. 23:20:29

@unionista᠍: Ki leszel tiltva zsidózásért. Én szóltam.

2015.07.02. 01:13:40

@neoteny:
a kereskedőkkel sem az a probléma, hogy zsidó vagy nem zsidó. az a probléma, hogy a hipermarketek a kereskedelmi mérleget össze-vissza felborítják. ebben az ágazatban is csak az induló állapot számít. az, hogy ki mekkora logisztikai központot tud építeni.

a kereskedelemben az igazi truváj, hogy megveszed az árut mondjuk fehérgyarmaton és elindulsz lipcse felé. a portékát úgy adod-veszed egy útvonalon, hogy minden város megnyitja a kapuit, mert a mérleget nem borítod fel. ehhez nem elég az, hogy sok pénzed van. ehhez tehetség is kell. ha egy játszmában nincs korlát, akkor nincs véges optimum. csak a végtelen haszonra lehet törekedni, ami nem lesz tartható. ezt a nagyon egyszerű dolgot nem értik.

a zsidók még a 19. század közepén vidéken ki voltak tiltva a szabad városokból. meg se szállhattak éjszakára. azt mondták, hogy ők megvették az olcsó árut. befelé hoznák. de kifelé nem viszik. mert a magyarok fejletlenek. és nem szabad azt mondani, hogy voltak tehetségtelen, pénzes és pénzéhes kereskedők, hanem kizárólag azt, hogy a helyiek voltak fejletlenek. bécsben ezt mondták, hogy fel kell számolni a városok szabadságát. a zsidók beszabadultak a piacokra. mindenhol megalapították a bankokat és el kezdték felvásárolni a belvárost. az első háború után a város környéki földeket. hatalmas szegénységben könnyű volt a parasztokat kapitalista módon kisemmizni. a kommunista zsidók azt mondták, hogy nem probléma, majd ezek után ők mindent államosítanak. kisbirtok, kisüzlet se lehet. két brutális szélsőséget kínáltak. de uralták a sajtót.

nem azt állítom, hogy a zsidóság csak ezt hozta. mert nyilván voltak iskolák, tudósok, művészek, stb. és ezek egyenlege nem feltétlen a rossz irányba billent. a holokauszt sztorit sem az elejétől mesélik, hanem a végéről.

nem azt állítom, hogy de jó, hogy kiirtották őket. azt sem, hogy akár egy embernek is halállal kellett lakolni. szó sincs erről. és a háború kegyetlensége az, hogy ártatlanok tömegével pusztultak el. de a magyarországi zsidóság ugyanúgy érzéketlen a többségi civil áldozatokkal szemben.

a vidéki városokat megbombázták az amerikaiak. de senkinek eszébe nem jut, hogy obama elnök kérjen bocsánatot. és nyilván nem készül arról film, ahogyan az amerikai bomba becsapódik egy épületbe az idősek, nők és gyerekek elpusztulnak. ezt nem mutatják be cannes-i filmfesztiválon újszerű feldolgozásban. a japánok megtehetnék.

olyan sorozatot kellett volna csinálni, ami elmeséli ezt a 150 éves sztorit mondjuk évtizedenként. és a fasiszták és az antifasiszták álláspontját kézzelfogható közelségbe hozza. de ilyen nem lesz, mert ez egyik oldalon sem cél. és erről az egész problematikáról beszélni sem lehet, mert már az antiszemitizmus. ha ezt valaki ilyesmit a mainstrem médiában mondana, akkor másnap az összes liberális világlap hozná, hogy meg van az új hitler. tényleg unalmas ez a vita. mindenkinek jó nyaralást.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.02. 01:24:47

@unionista᠍:

"azt gondolom, hogy az antiszemitizmusnak eredendően természeti okai vannak"

Nyilvánvalóan: a xenofóbia a csimpánzokban (a genetikailag hozzánk legközelebb álló fajban) is jelen van. Az outgroup-képzés meg minden méretesebb csoportnál megtörténik.

Viszont az hogy egy jelenségnek "természeti okai" vannak, nem igazolja annak a jelenségnek a létét, vagy azt hogy ne kellene megszüntetni a jelenséget a lehető legnagyobb mértékben. A feketehimlő-járványoknak is természeti okai voltak; mégsem sír senki hogy sikerült teljesen megszüntetni a variola major természetben történő előfordulását.

"egész egyszerűen csak leíró jelleggel állítom azt, hogy az etnikai hovatartozás az egyik legfontosabb tényező"

Milyen szempontból?

Kanadában például hivatalos szövetségi kormányzati politika a multikulturalizmus. Van elég kritikusa ennek a politikának, de tény hogy a legutolsó zavargások amikről tudok, a 2011-es vancouveri tömegbalhé, nem etnikai alapon szerveződött: az után történt hogy a bostoni jégkorongcsapat megnyerte a Stanley Kupát a vancouveri csapattól.

A legutolsó etnikai alapú tüntetések (amikről tudok) pedig 2009-ben voltak, amikor is a Kanadában élő tamilok tüntettek: több helyen is, közöttük a Torontót átszelő 401-es főúton, ahol illegálisan (!) megállították a forgalmat. Kiment egy rahedli rendőr, és nem verték szét a tömeget; tárgyaltak velük a politikusok, aztán másnapra eloszlott a tömeg. Összesen 3 embert tartóztattak le a rendőrök (rendőrség bántalmazásával vádolták őket). És ezek a tüntetések sem a többi kanadai (vagy egy alcsoportjuk) ellen voltak, hanem az akkor Sri Lankán folyó polgárháború ellen.

Kanada az élő példa arra hogy egy etnikailag nagyon vegyes társadalom tud élni viszonylag békésen együtt. Az etnikai hovatartozásnak _nem kell_ a legfontosabb politikai tényezőnek lennie; illetve nem szükségszerű hogy a legnagyobb etnikai csoport sikeresen elnyomja a kisebbeket (habár erről a quebec-i nacionalistáknak valamelyest más a véleményük).

"de az egész vita abból ered, hogy a magyarok egy az egyben vegyék át, amit a nyugat mond. vagy egy nemzeti álláspontot alakítsunk ki amit megvédünk külföldön."

Ez csak a te hamis dichotómiád: a "nemzeti álláspont" alapulhat azon amit "a nyugat mond". Vagy úgy gondolod hogy a "magyar etnikum" olyan mértékben különbözik a "nyugatitól", hogy arra nem is ugyanazon természettörvények (beleértve társadalmi érvényű törvényeket, mint pl. a gazdasági folyamatokat uraló törvények) érvényesek? A "magyar etnikum" a Szíriuszról származik?

"ez egy politikai kérdés, hogy szükségünk van-e szuverén nemzeti identitásra, vagy nincs"

Ismét a hamis dichotómia, megfűszerezve egy semmitmondó -- mert bármire ráhúzható -- koncepció használatával. A "szuverén nemzeti identitás" nem jelent semmit: a "szuverén nemzeti politika" már igen.

De "a szuverén nemzeti politika" egyrészt nem egy bináris érték (vagy teljes mértékben létezik, vagy egyáltalán nem): az egy kontinuum. Amikor belépett Mo az EU-ba, feladta a szuverén nemzeti politikájának egy részét. Ezért cserébe kapott (és a mai napig kap) bizonyos jószágokat: elsősorban pénzeket. Az elképzelhető hogy az ország népességének egy részének nem tetszik amit Mo feladott; de ez csak olyan mint az amikor valaki sír hogy fizetnie kell valamiért amit kap. Ha pedig annyira nem tetszik annyi magyarnak az 'üzlet' milyensége, ki lehet lépni az EU-ból. Csak viseljék el annak a következményeit is: a visszaszerzett "szuverén nemzeti politika" alakításáért cserébe elveszítik mindazokat az előnyöket amikkel az EU-tagság jár.

Ne érts félre: nem azt mondom hogy isteni elrendeltetés az hogy Mo EU-tag legyen. Pusztán annyit, hogy nincs ingyenebéd: nem lehet szabadon válogatni az EU-tagság előnyeiből, míg visszautasítani azt hogy bármi is feladásra kerüljön a "szuverén nemzeti politika" folytatásából. A szerződések kötelezettségeket rónak a szerződő felekre azért, hogy élvezhessék a szerződésből származó előnyöket: és "pacta sunt servanda", nem lehet pusztán az előnyöket élvezni a kötelezettségek teljesítése nélkül.

Lehet hogy az lenne a helyes ha Mo kilépne az EU-ból: sem Svájc, sem Norvégia nem EU-tag, mégis jól (legalább is a magyarok számára irigylendő módon) mennek a dolgaik. Persze Norvégia esetén ott van az olajvagyon (habár pl. Venezuelán az sem segít); de Svájcnak már nincsen semmi hasonló mértékű természeti kincse. Egy kilépésről szóló döntés és annak végrehajtása valóban a teljes "szuverén nemzeti politika" alakításának lehetőségének visszaszerzése lenne -- legalább is ami az EU szabályait illeti: Mo-nak azért vannak már érvényes nemzetközi szerződései is (mint pl. az ENSz 1951-es Konvenciója a Menekültek Státuszáról, amihez Mo 1989 március 14-én csatlakozott).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.02. 01:49:45

@unionista᠍:

"az a probléma, hogy a hipermarketek a kereskedelmi mérleget össze-vissza felborítják."

Láthatóan nem vagy tisztában Mo kereskedelmi mérlegével.

"ebben az ágazatban is csak az induló állapot számít. az, hogy ki mekkora logisztikai központot tud építeni."

És mielőtt valaki megépíti a logisztikai központot, mi "az induló állapot"?

"azt mondták, hogy ők megvették az olcsó árut. befelé hoznák. de kifelé nem viszik. mert a magyarok fejletlenek."

Hol vették meg az olcsó árut? A zsidó soha nem vett semmilyen magyar terméket? Sem búzát, sem bort, sem bármi mást?

"és nem szabad azt mondani, hogy voltak tehetségtelen, pénzes és pénzéhes kereskedők"

Aki haszonnal bonyolít le egy kereskedelmi ügyletet, az nem tehetségtelen. Az hogy tőkét kell befektetnie a kereskedőnek, természetes. Az hogy ezt haszon reményében teszi, szintén természetes. Aki szerint egy ilyen kereskedő tehetségtelen, az mutassa meg hogy ő hogyan tudja jobban csinálni. Ja, hogy tőke kell hozzá, meg tudás, amit vagy birtokol az ember, vagy képes megvenni (megfizetni) a szakértelmet? Ilyen az élet ...

Miért vesz meg bármit is bárki egy kereskedőtől? Miért nem gyártja le maga, vagy veszi meg a gyártótól közvetlenül? Mert ha meg tudja tenni bármelyiket is kifizetődően (!), akkor megfoszthatja a "pénzéhes" kereskedőt a hasznától.

Ezek a dumák csak arról tesznek tanúbizonyságot hogy az eregetőiknek halvány segédfogalmuk sincs a gazdasági folyamatokról: magyarán még agyilag is fejletlenek (pedig az önművelés nem egy drága dolog), hát még iparilag vagy kereskedelmileg. Az egyetlen motiváció mögöttük az irigység: "a büdös zsidó, olcsón veszi és drágán adja a cuccát, nem is csinál semmit, csak pénzéhesen benyeli a hasznát amit az én bőrömből hasított ki". Az ilyen 'tudást' szégyenleni kellene, nem büszkén elővezetni mintha valamiféle hasznos felismerés lenne.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.07.02. 07:57:23

Már rögtön az elején félresiklik a gondolatmenet.

"tudniillik minden magatartásforma, amely fizikailag vagy a kifejezését illetően nem veszélyeztet egy másikat, egyenlő erkölcsi megítélés alá kell, hogy essen (hiszen az emberi szabadság fejeződik ki benne), liberális nézet."
Tudni illene, hogy nem ezt hirdetjük.
Nem magatartásformákról beszélünk, hanem eszmékről.
És nem erkölcsi megítélésről, hanem törvényiről. Az erkölcsi megítélés nem állami feladat.

És, ha már itt tartunk, akkor ez az egész melegházasságosdi ellentétes a liberalizmussal, azon oknál fogva, hogy a házasság egy társadalmi szokás. Az államnak viszont nem dolga megszabni a társadalmi szokásokat.

"A liberalizmus az állam terjeszkedésének legnagyobb élharcosává vált a "demokratikus" Nyugaton"
Csak, hogy tiszta legyen: a liberalizmus a XIX. század második felére gyakorlatilag kimúlt. Onnantól kezdve a meghatározó eszme a progresszivizmus volt. Az ne tévesszen meg, hogy Amerikában a baloldal liberalnak hívja magát. Az egy történelmi örökség a red scare korszakból, de sok köze nincs a liberalizmushoz.

egyetmondok 2015.07.02. 08:05:43

@unionista᠍:
Ha egy közösségben többségi vélekedéssé válik az, ahogy pl.Te leírod a világot,akkor az történik,hogy az a közösség egyszer csak arra ébred,hogy bombázzák a városait.

(Próbálj meg azon tűnődni,hogy a német vagy a japán közösség miért is nem csinál olyan fantasztikus tévésorozatokat, amikre te annyira vágyódnál. Pont azért, mert az átélt szörnyű /bombázásos/ élményüket valahogyan képesek voltak kéősbb összekapcsolni azzal,amit fentebb írtam: nem érdemes rothadt elméletekből - mert azért a tiéd simán csak elmélet,és ráadásul semmi új nincsen benne: a materializmust nem te találtad ki - "nagy közösségi felismeréseket" csinálni. Bűzló fekáliából,mint a te soraid, nem érdemes filozófiát csinálni,akkor se ha reggeltől másnap reggelig ezzel próbálkozol.)

egyetmondok 2015.07.02. 08:07:49

@Lord_Valdez:
" Az államnak viszont nem dolga megszabni a társadalmi szokásokat." --

valószínű,hogy pont ezért döntött úgy a bíróság,ahogy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.02. 08:24:42

@Lord_Valdez: OK, a lényeggel egyetértek, én is a liberalizmus mai valóságát, szóhasználatát és működési módját bírálom

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.02. 08:26:20

@egyetmondok: ezt kimondja az ítélet, vagy csak reménykedünk? Azért kérdem, mert jó volna, ha kimondaná, de csodálkoznék, hiszen ugyanez a bíróság csúfosan etatista döntéseket hozott éppen az utóbbi időben

zipe moha 2015.07.02. 09:41:35

@neoteny: ...melyik oktatási intézményben tanítják órarend szerűen a gondolat hamisítást neoteny????....legalább csomagolnád és masnival átkötnéd, hogy amolyan kis csinos legyen...:)

egyébként valóban rád akarom kényszeríteni az álláspontomat és ez ellen semmit nem tehetsz...:)))))..jajj, haggyá már

zipe moha 2015.07.02. 09:49:23

@neoteny: ..."az eredendő cél, hogy a polgárok szélsőségesen megosztottá váljanak..korlátlan és végeláthatatlanok legyenek a viták...felszaporodjon a gyűlölet...a közemberek között!!! egymás ellen..."-emlékszel amikor ezt írtam???....nyílván ha már tudok róla akkor ezt nem fogom önként szolgálni...ha személyesen nem tudsz megküzdeni a korlátoltságoddal , nem tudunk beszélgetni, mert meddő marad..illetve csak hosszú távon és lassan változik...az is valami...:)

2015.07.02. 10:27:04

@egyetmondok:
megnéztem a torrenten mennyire népszerű a saul fia. semennyire. "a medal of honor: allied assault" rangja is magasabb. pedig az egy elég régi játék. azt is kidobja a "saul" szóra keresve.

van egy generáció, amelyik "medal of honor" típusú fps (first play shooter) játékokon nőtt fel. és őket nem érdekli, hogy megjelenik a filmvásznon a pokol egy nézőpontból. ez nekik nem újdonság. egy generáció ezt interaktívan játszotta. erre épült az előző évtizedekben a számítógépes játékipar. a filmgyártásban nyilván nem ezt a vonalat kellene követi.

egy művészi módon megkomponált zsidófilm vagy inkább sorozat egy sztorit mesélne el. a bécs által szervezett betelepüléstől a berlin által szervezett kitelepítésig. bemutatja a magyarok ambivalens viszonyait és a népek viszontagságait. az emberi nagyságokat és a végtelen kicsinyességet. a második évadban be lehetne mutatni a háborút túlélő családokat és a létező szocializmust. persze nagyon nehéz lenne egy ilyen filmet jól megcsinálni. ahhoz egy vagy inkább évtizedes gondos előkészítő munka kellene.

ez nem hajós andrisos összedobálós. aki azt mondja, hogy a többségi magyarok hülyék, mert nekik csak álmodj királylány típusú slágerek kellenek. és nem értik a zazie az ágyban mélyrétegeit. hadd döntsék már el a hülye magyarok, hogy mi kell nekik. a magyar kultúra elsődlegesen paraszti szépelgős, családias, romantikus, szenvedéstörténetekből áll össze. amiben megjelenik a szlávos nemzetieskedés. és a cigányos sírva vigadás. a nyugati kereszténység érintőlegesen van jelen benne. és a zsidó városiasság marginális. ezek a viszonyok. de ezek a népesség etnikai arányaival függnek össze. ezen semmiféle társadalomszervezési koncepcióval nem lehet változtatni. mert ez eredendően biosz és nem filosz.

2015.07.02. 10:29:09

@neoteny:
a kereskedelmi mérleget lokálisan borítják fel. csak ellent akarsz mondani, mert hülye vagy.

egyetmondok 2015.07.02. 11:03:14

@HaFr:
Melyik döntésekről vélhetjükj úgy,hogy azok súlyosan etatisták ?

egyetmondok 2015.07.02. 11:06:04

@unionista᠍:
Lokális kereskedelmi mérleg nincsen unionista.
Kereskedelmi mérlegről úgy érdemes gondolkodni,mint annak a területnek a gazdaságát leíró egyik statisztikai adatról,amely terület egy adott állam területe.

Az hülye,aki állami entitás nélküli faluk,városkák,térségek kereskedelmi mérlegein töri a fejét,valamint,hogy azokkal ki vagy mi mit csinál,vagy mit nem csinál.

egyetmondok 2015.07.02. 11:11:54

@unionista᠍:
Az egy film,unionista. Csak egy film.
-------------------------------------
Te is nyugodtan megmondhatod,hogy szerinted mi a magyar kultúra. Meg,ha nekem erre kedvem lenne,én is megmondhatnám...,és bárki megmondhatja,hogy mi a magyar kultúra,mi a szlovák,a német,stb.,stb.

Ott van aránylagosan kiegyensúlyozott közösség,ahol nem ebből akarnak államelvet csinálni,és erre bőven lehet példát találni,az illeberális demokrácia Szingapúrtól,a nyugati liberális demokráciákig. S ott lehet bőven olyan politikai hisztéri(k)ákat találni,mint pl. Te is,ahol ebből akarnak államelvet csinálni.

2015.07.02. 11:18:59

@Lord_Valdez:
amit ti képviseltek azt valójában az ortodox liberalizmus. az abból indul ki, hogy nincsen joga a közösségeknek. mert mindenféle kommunitárius, kollektivista elképzelés azt eredményezi, hogy elgázosítanak mindenkit, aki nem tetszik a többségnek. és aki egyénileg ellenáll azt belelövik a meszes gödörbe. ezért fel kell számolni mindenféle elnyomatást.

ez a fejlődésnek egy anarchista eszményképe. ez egy utopisztikus (magyarul: hely nélküli) elképzelés. ti úgy képzelitek, hogy a holdon is éppen úgy kellene szervezni a társadalmat, mint a földön. a föld minden egyes pontján ugyanúgy. csakhogy ezzel eltűnne a kultúra sokszínűsége. éppen az, amire folyamatosan hivatkoztok.

az ortodox liberalizmus alapállítása oximoron (önellentmondás). minden ember teljesen egyforma, azért, mert minden ember teljesen különböző. de ez egy hülyeség. logikai ellentmondás, ami a filozófiában állandó relativizáláshoz vezet.

a népek azt mondják, hogy a bilderberg csoport az elnyomatás, akármi. a bank, amelyik azt mondja, hogy három vagy öt lakás árát fizessék vissza, mert úgy alakultak az árfolyamok. és a paraszt aláírt egy szerződést. rendben van. de ez nem ilyen egyszerű. mert a parasztnak közvetve, de jogában áll törvényeket alkotni. és még közvetlenebb módon, de jogában áll bírákat választani. és ha a népnek nem tetszik a legfelső bíróság, akkor azt demokratikusan le lehet fejezni. a "libsik" évtizedei után a "nácik" következhetnek. európa ebbe az irányba halad. és ebből amerikában lehetnek problémák. nem úgy, hogy a fehérek rabszolgaságba taszítják a feketéket. hanem úgy, hogy találnak egy közös ellenséget.

ehhez képest a budapesti zsidók telesírják a világlapokat, hogy budapestről deportálják a maradékot. és dániában is végveszélyben a demokrácia. mert ők is "dánkodnak". jönnek a svéd vikingek és az igazi finnek. jönnek a fasiszták. texas államban a kocsmában azt fogják mondani, hogy lehet, hogy nekik is vissza kellene "texasioasodni" egy kicsit. és előveszik a férfiaskodó, arcoskodó zászlókat a vitrinből. ezt próbálja megfékezni az amerikai legfelső bíróság. öltözzenek szivárványba. és mindenki gyárt egy szivárványos facebook profilt. azt aki egy napon belül nem rakta ki az homofób. és azon vitáznak, hogy ezt egy hétig kellene kitenni, vagy egy hónapig, vagy örök időkre. ezen vitázik a mashable közönsége. csak lehet, hogy texasi kocsmában azt mondják, hogy basszus ezek tényleg a zsidók. és lehet, hogy nacionalizálni kellene. legyen állami a zsidó dell. mert amúgy sem versenyképes. a schenzen és a lenovo sokkal olcsóbb gépeket gyárt a félkatonai üzemekben. húzni kellene egy értékhatárt és azon felül elveszik a vagyont és kész. de ezt hogyan tehetik meg jogszerűen. úgy, hogy demokratikusan lefejezik a legfelső bíróságot. nem állítom, hogy feltétlen ez lesz, és azt sem, hogy feltétlen ez a jó. de a texasi árják hátsó kisagyában ez van. és ha maguk mellé állítják a feketéket, akkor ezt demokratikusan könnyen keresztülvihetik. ha a gazdasági szükségszerűségek vagy a védelmi politika felől közelítünk, akkor is ezt kell csinálniuk. szociálisan nem mond ellent semminek. csak ez nagyobb rendezettséget eredményez. az anarchisták sírnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 11:19:21

"A probléma a liberális egyenlőséggel -- mi malőr -- ennek ellenére éppen csak annyi, hogy aláássa a szabadságot, amennyiben ismert módon nem képes egyértelmű hierarchiába rendezni az egymással ütköző szabadságjogokat.(...)
A morális egyenlőség belül töredezett szabadságjogi rendszert hoz létre, miközben eloldozódik a társadalmi gyakorlatban gyökerező rendtől"
Oké, de akkor ott a kérdés, hogy a társadalmi gyakorlatokban gyökerező szabadság képes-e legitim hierarchiába rendezni a szabadság különböző formáit.

egyetmondok 2015.07.02. 12:40:47

@raczsandor:
A különböző szabadságok ütközése bőven kisebb károkkal jár,mint az,ha az állami hatalom hierechiába rendezi ezeket a szabadságokat...,amelyek ráadásul,ha hierarchiába vannak rendezve,de én inkább használnám ezt a szót: szorítva,akkor már nem is szabadságok,hanem pőre uralmi helyzetek (hiszen hierachiában vannak).

egyetmondok 2015.07.02. 12:44:52

@unionista᠍:
" a népek azt mondják, hogy a bilderberg csoport az elnyomatás, akármi. " --

nem unionista,a népek ilyeneket soha a történelem során és sehol,semmikor se mondanak.

A népek olykor hajlamosak hinni azoknak,akik ilyeneket hirdetnek,pl.neked. Akik bőven tévedhetnek is,sőt,halandzsázhatnak-hazudozhatnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 12:49:46

@egyetmondok:
Egyetértek!
Hozzátenném még azt ehhez azt is, hogy a "melegházasság" nem csak a morális egyenlőség oldaláról igazolható. Úgy is lehetne érvelni, hogy azért szeretnék a házasodás jogát, mert az állam által is elismert monogám párkapcsolat kötöttségeit morálisan értékesebb gyakorlatnak tartják, mint a házasságon kívüli élet szabadságát.

2015.07.02. 12:51:17

@raczsandor:
erre a helyi társadalmak gyökerező gyakorlat képes. az eltérő helyi prioritásokból jön létre a biodiverzitás. a globális szivárvány világképből nem lesz valódi kulturális sokszínűség. az arra jó, hogy a nyílt fizikai erőszakkal szemben tiltakozzon. de a társadalmat nem tudja átnevelni.

az amerikai legfelső bíróság úgy döntött 5:4 arányban, hogy ez nem helyi szabályozás kérdése. hanem egy elvi kérdés, amiben engedni kell. ezután amerikában minden ismert ember cserélje le a facebook profilját szivárványosra. különben megjelennek az újságírók és megkérdik, hogy csak nem homofób. amerika nem áll ellent a "progressziónak". mert a népek ahhoz szoktak, hogy globális mémmé változtatnak mindent. amerikának ehhez meg van a gazdasági, kulturális, katonai ereje.

magyarországon az ortodox liberalizmussal szemben szerveződik az ortodox nacionalizmus. egyes politikusok piros-fehér-zöld színű képeket raknak ki. a parasztok a virágmintából és a tulipános ládából csinálna mémeket. általában véve a népiességből. szerintem ezekre a mémekre rendre egy eredetcsoport rezonál. persze nem kizárólagosan. rogán cecilia azért csatlakozik virtuálisan a prájdhoz, hogy a liberális lapok szálljnak már le a férjéről.

2015.07.02. 13:06:34

@egyetmondok:
félre értés ne essék. nem állítom, hogy minden rossz a bilderberg csoporttól ered. hanem csak azt, hogy az egy politikai fegyver, hogy kiáll a tudósító. és suttogva azt mondja, hogy itt gyűlnek össze a világ hatalmasságai. nem mehetünk sajnos közelebb az óriás rendőri készültség miatt. bajnai gordont hívták meg a tanácskozásra. előtte surányi györgyöt.

és már fejti meg a paraszt, hogy ez az a surányi, aki eladta az aranytartalékot. ez az a zsidó. és tényleg zsidó és tényleg ő adta el. persze ő azt mondja, hogy ez kényszer volt. a parasztok többet akartak markolni a magyar költségvetésből, mint amennyire a teljesítményük alapján jogosultak lettek volna. csakhogy a paraszt azt kérdi, hogy a bildelberg csoportnál mi volt a teljesítmény. ebben a rendszerben leginkább az induló állapot számít. a gazdagok gazdagodnak, a szegények szegényednek. és ezen az sem változtat, hogy a középosztály kárára megszorításokat eszközölnek. és az sem, hogy a fiskális alkoholizmussal szemben felvonul a monetáris hóhérkodás. szóval erre az egész problématikára nincs megoldás. mert a felhalmozott állampapírokat ezek a csoportok nem fogják önként és dalolva elégetni. és körülötte körtáncot járni. ezt várják a görögök. ilyesmit szeretnének a magyarok. és könnyen lehet, hogy ezt követelik majd az amerikaiak is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 13:15:58

"erre (vagyis arra, hogy a társadalmi gyakorlatokban gyökerező szabadság legitim hierarchiába rendezze a szabadság különböző formáit) helyi társadalmak gyökerező gyakorlat képes. az eltérő helyi prioritásokból jön létre a biodiverzitás. a globális szivárvány világképből nem lesz valódi kulturális sokszínűség. az arra jó, hogy a nyílt fizikai erőszakkal szemben tiltakozzon. de a társadalmat nem tudja átnevelni."
Szerintem nem!
A helyi társadalmak a szabadság lehetséges gyakorlatai közül csak egyet-egyet tudnak megvalósítani. Általában azt, amely szükséges a saját tradíciójának fenntartásához.
Az eltérő tradíciók és az ezekből következő eltérő szabadságprogramok konfliktusát nem a "helyi közösségek" oldják meg, hanem egy átfogó perspektíva érvényesülése.
Ennek a "békítő" nézőpontnak az eredendő hordozója az állam és az ahhoz kapcsolódó állameszme.
Szerencsés esetben az állameszme a lokalitások tagjainak is értékessé válik, mert rájönnek, hogy a fizikai erőszak tilalma, a saját megmaradásukhoz is nélkülözhetetlen.

zipe moha 2015.07.02. 13:46:37

@raczsandor: "Úgy is lehetne érvelni, hogy azért szeretnék a házasodás jogát, mert az állam által is elismert monogám párkapcsolat kötöttségeit morálisan értékesebb gyakorlatnak tartják, mint a házasságon kívüli élet szabadságát.".....ezt nevezik félszívűségnek, a racionalitás felől közelítve fél-tudásnak...
Sándor....az állam által IS elismert monogám párkapcsolat KÖTÖTTSÉGEI...szentségen , alapulnak...amit az állam IS elismer...próbálná meg nem elismerni...tehát a házasság társadalmi képződmény nem jogi kateagória..majd azzá válik mert ez a konszenzus....
a melegházasság estében hol lehet szentségről, társdalmi képződményről, szövetségről beszélni???

..és mielőtt vadul vitázni kezdenél 2 dolog amiről láthatóan semmit sem tudsz ( pótóld)

1 a szövetség amiről a házasság esetében szó van..hármas kötél!...egy férfi egy nő és Isten között jön létre...ki tudja ezt váltani a meleg-lobbi??....
2. a Szivárvány jelkép: Isten üzenete , hogy tart még a szövetség melyet Isten az emberrel kötött

...most már tudod miért ezt a jelképet adták!!!! a melegek kezébe...gúny és pusztítás...

100 homokost megkérdezel 1 sem tudja mit jelent a Szivárvány.....csak akik a kezükbe adták...

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 13:56:36

@zipe moha:
Oké!
Induljunk ki abból, hogy a házasság szentség.
Ezek szerint az ateisták, vagy az agnosztikusok által kötött házasság nem is házasság?
Ők nem is gondolhatják komolyan a hűségesküt?

2015.07.02. 14:24:45

@raczsandor:
ilyen átfogó perspektíva nem létezik. vagy ha mégis, akkor ez végtelen pesszimista feltéve, hogy világias. nagyjából az, hogy egyszer úgyis minden az enyészeté lesz. addig éljen mindenki úgy, ahogy akar.

ilyen mértékben nem vagyok liberális. azt gondolom, hogy a többségnek jogában áll intézményes korlátokat szabni. és ez a kisebbségek kárára vagy legalábbis ellenére történik. de a kisebbség egyrészt meggyőzhetik a többséget, másrészt jogukban áll újrarendeződni, leválni és egy városrészt alkotni, másik városhoz csatlakozni, vagy újat építeni. és ebből jöhet létre egy sokszínű civilizáció. ezt urbánusról lefordíthatod vidékiesre tájegységgel, vagy nacionalistára. elmondhatod országokkal, országrészekkel. vagy etatistára. államra és államalkotókra.

de az átfogó perspektívákban nem nagyon hiszek. mit kezdjünk azzal a közösséggel, amelyik azt mondja, hogy nem akar kereskedelmi rádiót. a rendelkezésre álló frekvenciákat közkézben tartaná. ezzel nyilvánvalóan gátolja sokszínűséget. mit kezdjünk egy olyan hitközséggel, ahol a népek azt mondják, hogy nekik igazán rádió sem kellene. mi az átfogó perspektíva rádiózás ügyében?

mi az átfogó perspektíva a melegek ügyében. szolgálják a közösségüket. és amennyire a környezetük megengedi érezzék jól magukat. nem hiszek abban, hogy az amerikai legfelső bíróság 5:4 arányban megszavazta a tutit. abban sem vagyok biztos, hogy texas államban ettől jobb lesz a melegeknek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 14:44:33

@unionista᠍:
"átfogó perspektíva nem létezik"
Nem létezik állam-nemzeteszme?
Ebben azért kételkedek!
Pesszimisták lennének ezek az eszmék? Talán, de ez se törvényszerű.
Azt se nagyon látom, hogy lenne más választásunk mint az átfogó, állami-nemzeti perspektíva érvényesítése és humanizálása. Elvégre nem kiálthatja ki mindenki a maga Liberlandját.

"a többségnek jogában áll intézményes korlátokat szabni. és ez a kisebbségek kárára vagy legalábbis ellenére történik"

Igen. Csak az az érdekes, hogy ez a jog a legtöbb esetben messziről elkerüli azokat a kisebbségeket, akik valós és zsarnoki hatalommal rendelkeznek.
Nem csodálható, ha a többség emiatt frusztrált. Így abban sincs semmi rendkívüli, ha a többség az erőtlen kisebbségeken vezeti le a frusztrációját.
A "buzilobbi" folyamatos emlegetése se szól másról, mint a hatalom nélkülieken aratott győzelem felmagasztosításáról.
Lélektanilag persze érthető ez a "többségi" eljárás, csak éppen nem sok köze van a joghoz.

"mit kezdjünk azzal a közösséggel, amelyik azt mondja, hogy nem akar kereskedelmi rádiót. a rendelkezésre álló frekvenciákat közkézben tartaná"

Egyrészt semmit, hiszen senki se kényszeríti őket a kereskedelmi rádiók hallgatására.
Másrészt pedig az ilyen közösségek nem birtokolnak semmiféle frekvenciát, mivel azt az átfogó közösség birtokolja, aminek ők csak a részei.

zipe moha 2015.07.02. 14:55:37

@raczsandor: ...nagyon jó felvetés
....a házasság történelmi előképe az együttélés
...a házasság szentségét Isten és feltételeinek szabályainak jelenléte adja...tehát azóta beszélhetünk házasságról...

az Állam ezt a konszenzuson alapuló állapotot joggá alakította ....ezt követően az Állam által alapított jogot !!! a nem Istenhiten álló emberek nyomására, házasság -intézménnyé bővítettek...( jelentős a különbség..ne szaladj túl rajta..)..melyben NINCS jelen Isten ...helyette belépett az ÁLLAM.

A társadalmi konszenzus létrejött abban...hogy ez házasságnak nevezhető!!...de jelentős szellemi morális tartalmi különbségek továbbra is megmaradtak...
A keresztény házasságok tartóssága, még mindig a sokszorosa a világi házasságokénak...és gyermekszámban is messze termékenyebbek....ezért kell szétverni, értsd meg végre...és persze nem a névleges keresztényekről van szó...azok az első liberális fuvallat után lepattantak...csak a látszatot tartják fenn addig a míg úgy érzik , hogy ehhez a személyes érdekük fűződik...
tehát válasz szumma: mindkettő konszezus következtében jog alapján házasságnak nevezhető.. tartalmilag jelentős különbségekkel rendelkező...

zipe moha 2015.07.02. 15:08:17

@raczsandor: ..a melegeket a Társdalom hétköznapi kulturájába küldők..nem a konszenzust akarják elérni ( pontosan tudják, hogy ebben nincs..) hanem a többséget hergelik...konfliktus gerjesztenek mesterségesen,ezzel dinamizálják a Társadalmakat...
ezen gazemberek? fejében játékszer a tömegek és a melegek is csak játékszerek...egymás ellen jól használható, nyugvó pontra soha nem jutó...

ám , kérlek figyelj...HA a társdalom valahogy még is kiegyezne a melegekkel...akkor már készen állnak az állatokkal házasodni akarók, a vérfertőzők...jönnek majd ők is velük már csak nem?,...velük is ??. meg kell érteni: ez már rég nem a normalizációról a megegyezésről szól...az 1 % borítja az asztalt

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 16:28:13

@zipe moha:
Köszönöm a tartalmas választ, valóban elgondolkodtató!

Ha jól értelek, akkor vannak Isten által áldott és áldatlan házasságok.
Az utóbbiba tartoznak azok a világi házasságok, amelyeket csak a állam "szentesített". Ezek alapja ingatagabb és ezért hajlamosabbak a felbomlásra.

Az isteni áldás feltétele az isteni előírások betartása.

Kérdésem:
Elegendő a tiltó szabályok követése, ahhoz hogy egy pár elnyerje az áldást?
Hogyan értelmezzük azt a Jézus által újraértelmezett tiltást, miszerint nem csak a házasságtörés bűn, de már a házasságtörés gondolata is.
és végül, mi a helyzet a szeretet pozitív parancsával? (Különösen a Pál által megfogalmazott szeretetkoncepcióval.)

A saját, "eretnek" elképzelésem az, hogy a házasság akkor éri el a célját, vagyis akkor lesz áldott, ha a házasságra lépő egyének egy új egység részeként képesek kibontakoztatni az istentől kapott teremtő képességüket.

A teremtő képesség ugyanakkor nem korlátozható a nemzés aktusára. A házaspárok közötti szeretet fenntartása és a házasságból született gyerekek felnevelése legalább ugyanilyen jelentőségű teremtő aktus.

Ezért nem elegendő a hűség parancsolatának követése és ezért van szükség a szeretet erényének aktív gyakorlására.

Lehet hogy elfogadhatatlan a házasság ilyen módon való meghatározása.
De ha mégsem, akkor abból nem az következik, hogy akár egy melegházasság is lehet áldott?

Talán a házasság az utolsó olyan társadalmi gyakorlat, ami szinte mindenki által megvalósítható és ellent mond a fogyasztói társadalom logikájának. Ezért csökken a vonzereje és nem valamiféle "lobbi" ármányos tevékenysége miatt.

A melegházasság körüli viták ezért nem csak arra teremtenek lehetőséget, hogy "szétverjék" ezt az ősi intézményt, hanem arra is, hogy olyan módon értelmezzük újra, ami vonzóbbá teheti.

2015.07.02. 16:30:55

@raczsandor:
itt jön be az a tézis, hogy te protoeurópai vagy. és neked ez állam és a nemzeteszmény számít elsősorban. mert ezek a délszláv és azzal rokon északi germán kulturális toposzok.

a nyugati és a keleti árjáknál ugyanezt a szerepet tölti be a város-vidék. a cigányoknál a család és a rokonság. (orbán viktor számára természetes, hogy ő segíti a vejét közbeszerzésekkel. mészáros lőrinc a gáspár vagyonkezelője. mert ő még nem házasodott meg. és ha orbán egy cigány kisvajda lenne, akkor ezt a választók elfogadnák.) keresztényeknél a közösség (hitközség) és az egyház az elsődleges szervező erő. a zsidóknál az egyén és a világ.

leginkább a zsidók világképéből lehet filozófiai iskolát kreálni. és a keresztényekéből lehet hitet fabrikálni. én azt gondolom, hogy a politikát bízzuk a poliszokra. de ez egy kisebbségi álláspont jelenleg. azért, mert a népek számára fontosabb a nemzeti, vagy nemzetieskedő, férfiaskodó, arcoskodó többség létrejötte. (kibasszuk innét az összes menekültet a kurva istenit. nagyjából ez a közös nevező.) ennek a célja budapest visszafoglalása. ezzel lehet a fővárosi a zsidókeresztény hegemóniát felszámolni. egy domináns eredetcsoportot kiűzni. és kevéssé számít az alkotmányosság, a magántulajdon szentsége, és minden oldalon háttérbe szorult az emberi méltóság. ezt láthatod nap, mint nap. ehhez illeszkedik a cigány vezérkultúra. ebből lesz az unortodox nacionalista balkán.

kié legyen a köztulajdon. az államé/nemzeté vagy a városé/vidéké. egyéné/világé (lásd zsidók). hová kerüljön a főhatalom. milyen mértékű és minőségű szupranacionális elnyomatás engedhető meg. ezekre nincsenek általánosan elfogadott válaszok. az ősi ösztönök működnek.

ősmagyarkodás következik. de nem rosszabb, mint az akadémikus nyelvészet. az állam szó az állapot szóval rokon. ez az indoeurópai nyelvekben rendszerint egybe esik (state). az állapot az állat szóval rokonítható. az ősi magyar állam állatias. maszkulin. és ezt az ellensúlyozza, hogy a férfiági eredettöbbség felajánlja valamilyen anyácskának. hasonló a délszlávokhoz. a nő, a nőiség a növény szóval függ össze. az asszonyállat: asszonyállapot. a várandósság, amikor a nő állatias módon védi magát és a kicsinyét. a város az, amikor elvész a horizont. és az ember felfelé nézve várakozik. de az elsődleges cselekvő a vidék. lehet mondani, hogy ezek hülyeségek. de lehet ebből koherens világképet alkotni. és politikai értelemben ezek az ősi szavak, jelképek "megfejtései" nagyon erősek. nyilván igazolhatatlanok. de az akadémikus nyelvészet is "tudománytalan". ebbe a rendben nincs nőies államiság. hanem a nő lesz áldott módon állatias (férfias). de ez egy árja szemlélet. ez a liberális zsidók szempontjából fasisztoid. ha ezt nemzeti keretek között konstruktív módon feloldod, akkor megemelem a kalapomat. szerintem ez a zsidó jobboldallal rokonítható.

2015.07.02. 16:34:20

@raczsandor:
oké, és az egynemű párok miért nem "barátok" vagy "nővérek" akarnak lenni. és ez illeszkedne nyitottabb, reformáltabb világképbe, egy keresztényszocialista államrendbe. a melegek miért akarnak férj és férj lenni. a leszbikusok feleség és feleség. túl azon, hogy közjogi értelemben: felek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 16:47:56

@unionista᠍:
"ha ezt nemzeti keretek között konstruktív módon feloldod, akkor megemelem a kalapomat"
Elvesztettem a fonalat.
Mit kellene feloldani? :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 16:49:39

@unionista᠍:
Gondolom a hűségeskü ünnepélyessége és "szentesítése" miatt.
De csak tippelek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 16:54:23

@unionista᠍:
Meg ugye az örökbefogadásnál a házaspárok előnyt élveznek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 17:00:31

@unionista᠍:
Persze nem kell hinni az átfogó perspektívában.
Teljes joggal és igazoltan állíthatod azt, hogy egy ilyen nézőpont természetellenes.
Valóban az!
Én meg abban nem hiszek, hogy ha feladjuk ezt a "természetellenes" nézőpontot, akkor a nyomában kibontakozó természetes rend a lokalitások általad üdvözítőnek gondolt egyensúlyi állapota lesz. Természetes rend alakul ki, de az a globális erők által diktált rend lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.02. 17:23:26

@unionista᠍:

Ja. Egyéni szinten meg még borzalmasabb a helyzet: mindenki aki a TESCO-ban vásárol, de nem ott dolgozik vagy nem beszállítója annak végtelenül rossz a kereskedelmi mérlege.

Persze ez igaz Julcsa nénére, a piaci kofára is: én megveszem tőle a paprikát meg az almát, ő persze semmit nem vesz tőlem! A tehetségtelen, kizsákmányoló, sanyargató pénzéhes kapitalistája!

Neked annyi eszed van mint egy lefejezett porcelánkutyának: betolsz mágikus kifejezéseket mint a "kereskedelmi mérleg" és azt hiszed hogy kanállal etted a tudományt.

zipe moha 2015.07.02. 17:31:19

@raczsandor: ...gazdag választ írtál...nézzük tételesen:

"Ha jól értelek, akkor vannak Isten által áldott és áldatlan házasságok.Ezek alapja ingatagabb és ezért hajlamosabbak a felbomlásra."

a világi házasságban jelen van egy férfi egy nő ez az ő szövetségük...keresztényben a férfi, a nő és Isten van jelen...tehát nem megáldja, ha nem végig! jelen van ...igen jól látod az alap! miatt kevésbé ingatagok és kevésbé hajlamosak a felbomlásra...így van.

"Az isteni áldás feltétele az isteni előírások betartása."...igen , így van.... a kalsszikus félreértés, hogy Isten nem maga miatt rendel el parancsolatokat és állapotokat...hanem az ember miatt...jól látszik a követelődző természet ami több jogokat követel DE a kötelezettségeket hárítja lerázni akarja....ez csak devianciába vezethet...sokan tudják, "nem érdekel, most élek"-ezzel intézik el...mások szintén tudják ezt épp azért uszítják rá az emberi közösségekre a devianciákat fegyverként, naná..persze sokan nem tudnak semmiről, érzelmi manipulációs technológiák jól behatárolható, kezelhető alanyai....

"Elegendő a tiltó szabályok követése, ahhoz hogy egy pár elnyerje az áldást?"...nem, mert NEM erről van szó..hanem a folyamatos jelenlétről,aminek része...:)

"Hogyan értelmezzük azt a Jézus által újraértelmezett tiltást, miszerint nem csak a házasságtörés bűn, de már a házasságtörés gondolata is.
és végül, mi a helyzet a szeretet pozitív parancsával? (Különösen a Pál által megfogalmazott szeretetkoncepcióval.)

Isten országa szellem... mely teremtője matériának és a szellemnek is.
Isten ellenségének országa szintén szellem...ura a matériának, de nem ura a szellemnek...szenved alávetettsége miatt, mint az ember az anyagi alávetettsége miatt ( a leggazdagabb is meghal)...

a gondolat teremtő ( beszédet -és cselekedetet teremt) és szellem is...a kapocs Istenhez az ember lényegéhez (lélek)tartozó része...

A szeretet univerzális törvény mely jelen van a tiltásban , a törvényben, a szabályokban is...tehát nem az ember ellen való...melyet jól láthatóan az ember nem ért (het) ..lázad és lázadásában erős szövetséges bujtogatja....csak az ember semmisül meg, a felbujtó ennek hasznát élvezi...

"Lehet hogy elfogadhatatlan a házasság ilyen módon való meghatározása.
De ha mégsem, akkor abból nem az következik, hogy akár egy melegházasság is lehet áldott?"...
a melegházasság elfogadhatatlan... a szeretet törvényének félreértéséből világi , materiális felfogásából sem a melegházasság elfogadhatósága következik ebből nem lesz konszenzus ( vélemény terorr és jogi diktatúra igen mint látjuk is....kik is ezek a politikusok? akkor ??....véleményem fentebb több oldalról is leírtam ) többségi elfogadás sosem, csak katasztrófa.. ( ez is a cél..)...

"Talán a házasság az utolsó olyan társadalmi gyakorlat, ami szinte mindenki által megvalósítható és ellent mond a fogyasztói társadalom logikájának. Ezért csökken a vonzereje és nem valamiféle "lobbi" ármányos tevékenysége miatt."

ezzel teljesen egyetértek , ÚGY , hogy 1 szót kivettem...:) keresd meg melyiket...:)

"Talán a házasság az utolsó olyan társadalmi gyakorlat, ami szinte mindenki által megvalósítható és ellent mond a fogyasztói társadalom logikájának. Ezért csökken a vonzereje és valamiféle "lobbi" ármányos tevékenysége miatt."...egész pontos, majdnem tűéles..:)

"A melegházasság körüli viták ezért nem csak arra teremtenek lehetőséget, hogy "szétverjék" ezt az ősi intézményt, hanem arra is, hogy olyan módon értelmezzük újra, ami vonzóbbá teheti. "

kétségtelen "Újraértelmezésről" van szó...kb 5 milliárd ember kiirtandó a neoliberális szellemi műhelyek elképzeléseiben..az ember szerepének újraértelmezése zajlik...

benneteket is védünk amíg nem tudjátok, hogy kik vagytok

2015.07.02. 17:40:06

@raczsandor:
a magyar közéletet uraló "libsi" "náci" ellentétet kellene államnemzeti keretek között feloldani.

amíg ez "szoci"-"náci" ellentét volt, addig lehetett volna azt mondani, hogy az államiság (az etatizmus) legyen a baloldalé. kvzázi az államfő. a nemzeti érdekeket védő miniszterelnök, a kancellár, az európai tanácsos legyen nemzeti érzelmű jobboldali. és a komisszár, kisebbségi nemzetiségi biztos határon kívüli. ez ugye azt mondja, hogy a határon kívüliek nem részei a modern államiságnak (tkp. a magyar társadalombiztosításnak). de részei a kárpát-medencei nemzetnek.

ez az ellentét csapott át az ortodox liberálisok ("libsik") és a nemzetiszocialisták ("nácik") háborújába. ez egy ellentét. ha békét akarsz, akkor ezt fel kell oldani. vagy győztest kell hirdetni. felteszem nem az ortodox liberálisok kivégzése mellett érvelsz. mi teremt nemzeti egységet?

2015.07.02. 17:45:22

@neoteny:
te az egyén és a világ szintjén gondolkodsz. van egy tippem, hogy zsidókeresztény vagy, vagy zsidókeresztény iskolába jártál. és nem fogadsz el semmit, ami ezen kívül esik. persze mindenki ilyen. ebből van ez a törzsi háborúskodás. és kérdés, hogy végül ki szerez stabil többséget. a zsidókeresztényeknek nincs túl sok esélyük ebben az eredetcsatában. nektek kellene a leginkább nyitottnak lenni. ti vagyok a leginkább zártak. és ez ennek a kultúrának a lerombolásával járhat. a kereszténységet nem lehet kiradírozni. legfeljebb nem ortodox nemzeti keresztséget hirdetni. a zsidóságot azonban minden további nélkül. ahogyan a törököket.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.02. 18:22:01

@unionista᠍:

"mi teremt nemzeti egységet?"

Mussolini fasizmusa? Legalább is egy darabig ...

2015.07.02. 18:46:02

@raczsandor:
nem azt állítom, hogy a nemzeti eszmény (tkp. egység) természetellenes. hanem azt, hogy ehhez előzetesen férfiági vagy nőági eredettöbbség szükségeltetik. ami ezt a nemzetieskedést diktálja. ez franciaországban a legerősebb. ott az indoeurópaiak népességen belüli aránya 61.5%. ebből 58% nyugati. a második legnagyobb a protoeurópai eredet: 15%. van egy stabil többség. lehet nemzetet építeni. senki sem mondja, hogy az ősfrank többséget fel kell számolni. a nemzeti jelképrendszerből egyenesen a fasizmus következik. persze azt sem kell magyarázni, hogy a francia franciaságuk abból ered, hogy mindenki beleszületik a nagy gall kakasba. azt állítom, hogy ez eredendően biológia. a franciák abból a szempontból is szerencsések, hogy a 48.5% egy ősanyától ered. ők férfiágon abszolút, nőágon relatív többséget hozhatnak létre. és ez az egyik legstabilabb állapot. ráadásul az országuk egy konvex hatszög alakzat. egy európai óriástáj. ezért a francia gazdaság, a kultúra és a társadalom is stabil. az ország egyik félét tengerek határolják. szuper adottságokkal rendelkeznek. az sem mindegy, hogy miféle jelentésárnyalatokat, áthallásokat hordoz a nyelv. a magyarok nem a diplomácia nyelvét beszélik. te azt állítod, hogy ezeknek nincs különösebb jelentőségük. hanem van egy ezektől független államnemzeti perspektíva. egy eszmény. szerintem a politikafilozófiát a természeti környezethez és a közállapotokhoz kellene igazítani. de az nem egy univerzális dolog lesz, ami a holdon is érvényes. hanem ami a kárpát-medencére van szabva.

2015.07.02. 18:47:21

@neoteny:
vagy franco tábornoké. lehet válogatni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.07.02. 20:24:07

@egyetmondok:
Szerintem egyáltalán nem ezt mondta, hanem hogy az államok nem tehetnek különbséget. Ez nem ekvivalens azzal, hogy nem dolga az államnak.

@HaFr:
Az a baj, hogy manapság a liberalizmus címkét túl sok mindenre alkalmazzák. Azt a változatot amit kritizálsz, én minimum eretnekségnek tartom :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.02. 21:07:09

@unionista᠍:

Csak épp' Franco tábornok Spanyolországa két évtizeden át a bányászbéka segge alatt volt gazdaságilag (pedig a II. vh.-ból is kimaradtak). Akkor szökkent szárba a spanyol ipar és gazdaság amikor a zsidókeresztény gazdasági tanácsokat megfogadta. :-P

2015.07.02. 21:38:12

@neoteny:
csakhogy nem következhetsz spanyolországból egyenesen. és erről a parasztok fognak dönteni. mert ők vannak többségben. és ők azt mondják, hogy ezek a zsidók takarodjanak ki innen. és őket támogatja a német néppárt. mert ők lépnek a helyükbe. paul lendvait is hátra vonta a hofburg. ha jönnek a nácik, akkor bécsnek lesz pozíciója. a svájciak se aggódnak. úgy vannak vele, hogy hadd legyen lázár a miniszterelnök. ők vezetik a fia a kis boldizsár számláit. és persze orbán családét is. orbán mindig megáll svájcba. de néha nem ott, ahol ráchel tanul.

a nép úgy van vele, hogy ha mészáros lopja el a pénzt, akkor tőle vissza lehet szerezni. a államosítással, szent korona tannal, falhoz állítással, mit tudom én. de ehhez is az kell, hogy a magántulajdon szentségét magyarázók eltakarodjanak. mert ehhez népbíróságra van szükség.

ebbe az irányba halad a politika. nekem nem feltétlen tetszik. de ez tőlem független. majd meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 21:40:51

@zipe moha:
"benneteket is védünk amíg nem tudjátok, hogy kik vagytok"
Ja, "Mi" már csak ilyen tudatlanok vagyunk.
De, ha ez a helyez, akkor miben különbözik a keresztény paternalizmus a liberális paternalizmustól?
Ja hogy az egyik igaz a másik meg hamis. :)
Persze minden fundamentalista a saját hitét tekinti igaznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.02. 21:45:05

@raczsandor:

"csakhogy nem következhetsz spanyolországból egyenesen"

Dehogynem; meg abból is hogy Pinochet még Milton Friedman-al is konzultált amikor Chile gazdasági fellendülése volt a cél.

"a nép úgy van vele, hogy ha mészáros lopja el a pénzt, akkor tőle vissza lehet szerezni. a államosítással, szent korona tannal, falhoz állítással, mit tudom én."

Ezek már mind veszett fejsze nyelei: ezeket már akkor fogja meglépni "a nép" amikor már a córesztől nem lát.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.02. 21:51:31

@unionista᠍:
Az egymást ütő fundamentalizmusokat természetesen nem képes összeegyeztetni a politikai közösség eszméje.
Ez utóbbi majd csak azt követően alakulhat ki, hogy az emberek feladták a saját fundamentalizmusukat.

zipe moha 2015.07.02. 22:01:41

@raczsandor: ...nem a nózit kell felhúzni.. a kevélységed megtöretik az eseményhorizont szikláin..őszintén beszélgetünk, hamár...:)

amit jól látsz de nem megfelelően értelmezel:
valóban a "keresztény" paternalizmus..:) a "liberális" paternalizmus áll harcban egymással... szellemi valóságok ezek, nem mesék, a harc az emberért folyik nem a vagyonért vagy a pénzért...a lelkekért...ez van. a "keresztény" élettel a "liberális" halállal fizet...szellemi valóságról beszélünk , ugyen nem felejtetted el..:)ui: az idézőjelek indokoltak mert a fogalmi megnevezés nem a teljes tartalom...ennek kifejtése meghaladná e kereteket...megértése pedig előzmények meglétét feltételezi..
ui2:paternializmus annyiban, hogy a "kereszténység" esetében Atyai a hozzáállás az emberhez...a "liberális" esetben pedig elnyomó vezetési hozzállást jelent...
ui3: a liberalizmus könnyen megérthető ha valaki horgász...és látott már horgon kivánatos ( mi más lenne?:) csalit...na az a liberalizmus...a halak sem a horogra izgulnak...végül még is arra akadnak..:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.02. 22:51:57

@egyetmondok: az Obamacare-rel kapcsolat múlt heti döntésre gondoltam, de kicsit visszatáncolok a minősítését illetően, itt egy cikk vele kapcsolatban, a döntés szövegét magát nem olvastam www.ibtimes.com/supreme-court-upholds-health-care-subsidies-king-vs-burwell-6-3-ruling-favoring-1967496

2015.07.02. 23:12:40

@raczsandor:
kvázi nemzeti egységet a nem ortodox nemzeti keresztség teremthet. ez a lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok, horvátok, szlovének körében lehet népszerű.

ez úgy jöhet létre, hogy kelet-közép európában stabilizálódik a többség és ezek után a diverzitás fenntartásának ősi ösztöne miatt a többségi árják összeállnak a többiekkel. és keresztbe párosodnak. az etnikai keveredés azonban nem folyamatos, mert a stabilitás nem állandó. amikor veszélybe kerül, vagy időlegesen elvész a többség, vagy erőteljesen fogy a népesség, vagy az etnikai sorrend felborul, akkor jönnek a rendteremtők. az is lehet civilizált és persze civilizálatlan is. a népek majd döntenek. momentán majdnem mindegy, hogy kit választanak. attól nem kell félni, hogy én politikus leszek. nem kell rettegni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.03. 00:34:53

@zipe moha:

"a kevélységed megtöretik az eseményhorizont szikláin"

Úgy érted senki sem büszke amikor beleesik egy fekete lyukba? :)

Lexa56 2015.07.03. 08:40:00

@zipe moha: ez csak a dologegyik oldala. Nekem Tillich meghatározása tetszik, aki megkülönböztette az autonómiát, a heteronómiát és a teonómiát. Az autonómia (öntörvényűség) felelne meg a szélsőséges liberalizmusnak, a heteronómia (mástörvényűség) az agresszív nacionalizmusnak (nem általában, hanem nálunk) és mindkettőtől különbözik a teonómia (Itse-törvényűség). Az autonómia az ember Teremtőtől független önértékét hirdeti, a heteronómia névleg Isten mellett voksol, de az emberi tekintély átveszi Isten szerepét (ezért démoni, mert hamis istent tisztel), a teonómia pedig kényes egyensúly a két szélsőség között. Ezt jelenti a keskeny út. Tehát a dolgok súlyos félreértése az a beáállítás, hogy "a liberalizmus az istentelen ateizmus" és a "keresztény-nemzeti" kurzus védi a hagyományos keresztény értékeket. Mi sem áll távolabb a valóságtól.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.03. 10:28:25

@zipe moha: "felhúztam az orrom"? És akkor mi van? Tudtommal nem vagy az apukám. Meg amúgy is, mi ez a tónus? Nekem mindig gyanus, amikor egy ember megpróbál isten és a másik ember közzé állni. Úgyhogy köszönom szépen az útmutatást, de nem kérem. Ha ezért úgy tekintesz rám, hogy ezzel halálraítéltem magam, akkor ezen neked se ártana elgondolkodnod. Tudod, hogy fejlődj. :)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.03. 10:33:58

@unionista᠍: te a természetből indulsz ki. Én meg arról beszéltem, hogy a kívánatos nemzeti szellem nem termédzetes.lástd az aradi 13 esetét.

egyetmondok 2015.07.03. 11:12:01

@HaFr:
Az Obama-féle eü biztosítás ügye biztosan igazi csemege minden nyugati alkotmányjogásznak,s szerintem nem etatista végeredménnyel zárult az egész.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.07.03. 11:18:52

@egyetmondok: igen, nén is ezt a rezümét várom, noha az etatista vénáját nehezen tudnám ignorálni

egyetmondok 2015.07.03. 11:27:32

@HaFr:
Miért gondolod,hogy ez etatista döntés ? Még ha nem is súlyosan az.

2015.07.03. 12:37:35

@raczsandor:
errefelé a nemzeti szellemet mindig az ősiségből vezették le. és azt kapcsolták össze egy időtlen modernitással. tehát nem a progesszivitással, de a magyar állameszme nem is teljesen retrográd.

például a szent koronához kapcsolódó tanoknak vannak olyan részei, ami azt magyarázza, hogy a koronán a keresztnek antenna jellege van. az vezeti le az isteni energiát. ami a koronatestben koncentrálódik. az arany csüngők és az aranyozott palást biztosítják a földelést. földhöz való kötődést. és ha ilyeneket mondanak a magyar parasztnak, akkor azt gondolja, hogy a kereszt, mint egy antenna befogja a jó istent, ahogyan a mindigtévé az emegyet. a kurva életbe. jó nagy hülyeség, de végtére is, nem olyan rossz ez. kicsit kezd benne hinni. ilyen memetikus elemekből szerveződik a magyar nemzeti öntudat. ez akkor érvényesülhet ha egy stabil eredettöbbség ezt meghirdeti.

a magyarországi zsidókeresztények azt mondják, hogy ezzel politikai értelemben szembehelyezkednek. csakhogy ennek csekély belpolitikai (demokratikus) támogatottsága van. (a libsik azért léteznek a politikában, mert a magyar nyugdíjasok egy része azt gondolja, hogy a cigány orbánt le kell váltani. a zsidókeresztény köztársaság külpolitikai támogatottsága is csekély. mert a nyugat eredetében ugyanúgy proto-indoeurópai. a brit, a francia vagy a német társadalomban nem kérdés, hogy melyik a mesterrassz. amerikai zsidók között felerősödött az ortodox nacionalizmus. azért, mert izrael amerika nélkül megsemmisülhet. vagy ami annál is rosszabb. egy esetleges arab és perzsa rendezés után jelentéktelenné válhat és a földközi tengeri szabad kereskedelemben és a közel-keleten. könnyen lehet, hogy lesz egy multikulturális jeruzsálem. és telaviv lesz a "melegek mekkája". ezért harcoltak a cionisták? az amerikai zsidók ortodox liberálisból váltanak át brute force nacionalistává.

ilyen helyzetben a nem ortodox hitközségbe szerveződés a legjobb politika. és el kellene fogadni a patrióta/lokálpatrióta többséget. de ez a poliszok világ. ez politika. a filozófia természeti elemek nélkül dekonstruált.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.03. 18:34:14

@unionista᠍:

"a kereszt, mint egy antenna befogja a jó istent"

De az szart sem ér ha a sátán képes besugározni az emberek agyát. Az ellen pedig tudvalévőleg csak az alufóliából hajtogatott sábeszdekli véd.

zipe moha 2015.07.03. 18:45:39

@Lexa56:
..."Tehát a dolgok súlyos félreértése az a beáállítás, hogy "a liberalizmus az istentelen ateizmus" és a "keresztény-nemzeti" kurzus védi a hagyományos keresztény értékeket. ".....egyetértek, de bocs' Te értetted félre...ugyan is nem ezt mondtam, hanem a fogalmakat jelek közé szorítva jeleztem , hogy a mögöttes tartalmuk nincs elöl egészében annak utalásszerű leírását tettem meg mindösszesen...részletesebb kifejtésre terjedelmi keretek miatt nem vállalkozom egyrészt, másrészt tényleges tartalom józan feldolgozásához az intellektus mellett személyes tapasztalás is elengedhetetlen....különben remeg a kéz:)

zipe moha 2015.07.03. 18:51:54

@raczsandor: eddig is őszintén beszélgettünk...meglehetősen igénytelen választ adtál nekem...lelked rajta....mivel a válaszod érzelmi alapú mindösszesen ...nem hatástalan a beszélgetés...a többi a te dolgod..:)

ui:
"felhúztam az orrom"? És akkor mi van? -írod

Semmi...hát ez az..:)

zipe moha 2015.07.03. 18:55:47

@neoteny: ...:)))) ...alufólia , mi...:))))

Lexa56 2015.07.03. 19:52:52

@zipe moha: Nem személyesen Rád értettem és nemtámadó éllel. Mindössze egy elterjedt téveszme ellen emeltem fel a hangomat, ami sajnos magukat kereszténynek valló emberek között is gyakori.

zipe moha 2015.07.03. 20:18:10

@Lexa56: ...köszönöm...tudom, nem is éreztem támadó élet..
amit fontosnak tartok egyértelműsíteni: nem a közgondolkodásban-közbeszédben jelen levő ""keresztény-nemzeti" kurzus az amiről szólni szerettem volna...ez ugyan az a hamitás, mint a "liberalizmus" meghamisítása...talán annyiban rosszabb is, hogy míg a "liberalizmus" nem nevezi meg, hogy kinek a nevében jött és miért ( az embergyilkos sem mutatkozik be..."jó napot kívánok, azért jöttem, hogy elvigyem...")...
a "kersztény-nemzeti" kurzus megnevezi a szellemet és az irányultságát, majd ...legyünk korrektek...részben teljesít, pont annyira csak ami képes elfedni szintén a valódi természetét...

a neoliberalizmus társdalomban kiépített és fenntartott törésvonalai megnyilvánulási formái (fejek..):
"szélsőjobb" ( a szisztéma veszélyeztetése, lelepleződése, kezelhetetlen társadalmi entrópia, esetleg alternatíva esetére fenntartva..)

"jobb" oldal ( keresztény -nemzeti mázzal letakart elfedett neoliberalizmus...látszólagos szabadságharc valójában 1 egyeztetett társadalmi kísérlet a periférián!! érdemes elgondolkodni kommunikációja mögött lévő valóságon)

" bal"( szociális-internacionalista, demokrata személyek jogainak haladó képviseletének álcázott neoliberalizmus)...
ezt fontos érteni!

2015.07.03. 23:08:07

@neoteny:
ezt értem, de ha ez a szöveg menő, akkor ugyanezt el lehet játszani mindenféle szakralitással. és nem nehéz bejósolni, hogy melyik kisebbség kerül a nácik célkeresztjébe. persze nem feltétlen a zsidók.

valamelyik svéd kisvárosban karácsonykor szalmából építenek egy óriás kecskét, ami a legenda szerint thor szekerét húzza. ezt az anarchisták előszeretettel felgyújtják. a 444 ír egy cikket, hogy ők elítélik az anarchistákat, de az ilyen hülyeségekkel, mint az isten szerekét húzó szalmakecske egyszer és mindenkorra le kell számolni. égjen a kecske. ezt ugyebár soros györgy lapjában írják meg. százmilliós átutalásokról szóltak a hírek a sajtóban. senki sem cáfolta.

csak kérdezem, hogy mi lenne ha egy mainstream napilap arról írna, hogy törjön a menóra. vagy égjen a zsinagóga. az is csak egy építmény, mint a gigantomán szalmakecske. szóval minimális absztrakciós képességgel "logikusan" ezt is meg lehetne magyarázni.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.05. 15:29:53

@zipe moha: hogy lehet igényesen válaszolni egy igénytelen tónusra? Szivesen beszélek veled és éppen ézért jelzem, ha az általad választott hangnem akadályozza a párbeszédet. Te magad jelezted lexának, hogy az emberen túli dolgok megragadása a mi emberi fogslmainkkal igencsak fals. Milyen igazad volt! De ha valóban így gondolod, akkor miért emeled be a kettönk között kialakult emberi párbeszédbe az általad megtapasztalt emberen túlit, mint hivatkozási pontot?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.05. 15:46:21

@unionista᠍: ha valaki vásári bóvlit csinál a nemzeti eszméből, akkor érre nem az s jó válasz, hogy akkor vesszen ami nemzeti. A jó válasz az, hogy helyes, értékes nemzeti alternatívát adunk a giccsel szembem. De megfelelő kínálat hiányában ne csodálkozzunk azon, hogy a selejtet is bekajálja a nép. Ennek semmi köze az eredetvsoportokhoz.

2015.07.05. 17:05:58

@raczsandor:
oké és mi az alternatív nemzeti eszme lényege?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 10:15:31

@unionista᠍:
Első lépésben az identitástorzító történelmi traumák feldolgozásához kellene eljutni.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 11:18:41

@unionista᠍:
Például el lehetne kezdeni egy olyan egységes történeti narratíva felvázolását, melynek egyik végpontja Trianon, a másik pedig a Shoah.

2015.07.06. 12:26:54

@raczsandor:
oké, csak ha leírnánk, hogy az első háború után, vagy előtte mi történt, akkor elszabadulna a pokol. mert a zsidóság a bankokon keresztül belvárosi ingatlanokat, városkörnyéki földeket és ingóságokat vásárolt. az első háború után a legnagyobb szegénységben kisemmizték a polgárságot és a parasztokat. nem az összes zsidó, hanem az überkapitalisták. és a másik része überkommunista volt. azt mondta, hogy senkinek nem lesz semmije. közös lesz a gatya is. a zsidók vezetésével. mert mit tudom én miért a zsidók vonzódnak az extremitáshoz. most überliberalizmust hirdetnek. nekem nincs problémám azzal amíg ez dekonstruált filozófia. és azt is értem, hogy ennek a bölcseletben lehet szellemi hozadéka.

de amit te akarsz az például filozófiai értelemben is kategóriahibás. a zsidók berlin által szervezett kitelepítését a bécs által szervezett betelepítéssel kellene összekapcsolni. és bemutatni ebben a magyarok ambivalens gondolkodását. ennek a vége az lehetne, hogy a leghülyébb fasiszta és a legádázabb antifasiszta álláspontja közelebb kerül egymáshoz. akár egy kézfogásnyira. ez lenne a katarzis. identitástorzító történelmi traumák feldolgozása. a mestereid között van olyan, aki azt mondja, hogy ezt lépjük meg?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 13:16:45

@unionista᠍:
"amit te akarsz az például filozófiai értelemben is kategóriahibás"
Ez a mondat mire akar utalni.

"a zsidók berlin által szervezett kitelepítését a bécs által szervezett betelepítéssel kellene összekapcsolni"

Mit szervezett Bécs? Az ukrajnai pogromokat, ami elől a Monarciába vagy épp a Román Királyságba menekült az ottani zsidóság egy része?

Ettől függetlenül persze igazad van. Fel kell dolgozni a zsidóság bevándorlását és a részleges asszimiliációt. Ugyanígy azt is, hogy miért viszonyult ambivalens módon a magyar elit ehhez az asszimilációhoz. Azt, hogy a dualizmus korában a zsidók voltak a "bezzeg gyerekek", akiket bűnbakként lehetett állítani az asszimilációt elutasító nemzetiségiek elé, Trianon után meg már csak bűnbaknak voltak jók.

Meg azt se ártana feldolgozni, hogy mi a valóságalapja annak a kijelentésnek, hogy "a zsidóság a bankokon keresztül belvárosi ingatlanokat, városkörnyéki földeket és ingóságokat vásárolt. az első háború után a legnagyobb szegénységben kisemmizték a polgárságot és a parasztokat".

Bizonyára volt ilyen is (az én családomban is). De az is biztos, hogy ezt nem tehették volna meg önmagukban. Egy ilyen akcióhoz kellett az echte, tőrzsökös magyar urak támogatása is. Voltak jelentkezők!

2015.07.06. 13:44:00

@raczsandor:
trianon és a soá nem ugyanabba a kategóriába eső fogalmak. ezeket filozófiai értelemben nem párosíthatod ki egyetlen eseményhorizonton. helyette elmesélhetsz egy sztorit a bécs által szervezett betelepítéstől a berlin által szervezett kitelepítésig.

a nagy zsinagóga a szabadságharc leverése épült, a legtöbb a kiegyezés után hirtelen gyorsasággal épült fel egy szervezett betelepedés nyomán. ennek a célja a magyar nacionalizmus elfojtása volt. csakhogy ennek egy szervezett kitelepítés lett az eredménye. csak ezt nem szabad így elmesélni, mert akkor meg lehetne érteni a valódi okokat. marad a holokamuzás és a hollókosztozás.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 13:54:16

@unionista᠍:
Te egy mítoszt tálalsz valóságként én meg a demitizálásról beszélek.
A te perspektívádból persze én követek el kategóriahibát.
Bájos :)

Mint említettem a Román királyságba is jelentős számú zsidóság vándorolt ki az ukrajnai pogromoknak köszönhetően.
Azt is magyar nacionalizmus megfékezésére szervezték? Vagy épp a román nacionalizmus ellensúlyozására?
Meg ugye némi bizonyíték se ártana.

Az antiszemita mítosszal szemben persze a valóság az, hogy a frissen asszimilált zsidóság volt a dualizmus korának egyik leginkább nacionalista társadalmi rétege.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 14:00:12

@unionista᠍:
"trianon és a soá nem ugyanabba a kategóriába eső fogalmak"
Persze, mert "a magyarság" Trianon áldozatának tekinti magát de eközben nem érzi a felelősségét a Shoah-ban.

Csakhogy ez így nem megy!
Ha egyszer erkölcsi követeléseink vannak az őseink ellen elkövetett igazságtalanságok miatt, akkor azt is fel kell vállalnunk, hogy velünk szemben is megfogalmazhatóak ilyen követelések.

Komolyan kellene venni saját magunkat és az örökségünket!

2015.07.06. 16:23:49

@raczsandor:
addig felteszem egyezünk, hogy a magyar szabadságharc leverése után bécs elsődleges célja a magyar nacionalizmus letörése volt. te azt állítod, hogy ez a zsidók betelepítésével nem függ össze. ha nem ez volt bécs célja, akkor micsoda? a kiegyezés után a zsidók egy része valóban el kezdte támogatni a magyar nacionalizmust. az első háború után egy részük ortodox kommunista lett.

debrecenben a város amíg lehet azt tiltotta, hogy a városban aludjanak. nem azért, mert a magyarok zsidóellenes voltak. hanem azért, mert a zsidó kereskedők nem értették, hogy nem boríthatják fel az árumérleget. nem hordhatják be a város piacára teljesen szabadon az árut úgy, hogy nem adnak el ugyanilyen összegben árut. mert akkor bedöntik a termelői piacot. ezt a tesco sem érti. ők csak befelé forgatják az árut. kifelé nem viszik. azt mondják, hogy azért, mert a magyar ipar nem versenyképes. de nem értik a zsidók, hogy a termelői piac azért nem versenyképes, mert teljesen szabadon hordják be az árut. és ez kizárólag a fővárost segíti. illetve azokat az átlagnál gazdagabb területeket, ahol szolgáltatásokra épülő fogyasztói piac működik. ilyenek a kiemelt üdülőövezetek. de ez nem lehet ilyen a világ egésze. ez egy elég egyszerű összefüggés. ezt értette minden polgár és érezték a parasztok is. a zsidóság egy része például ezt képtelen megérteni. ők dogmatikusan ragaszkodnak az elveikhez. a magyarok a rosszak. ők a jók. az identitástorzító történelmi traumák feldolgozása elmarad.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 16:50:16

@unionista᠍:
"te azt állítod, hogy ez a zsidók betelepítésével nem függ össze. ha nem ez volt bécs célja, akkor micsoda"
Tévedés!
Az állítom, hogy nem Bécs telepítette be az ukrajnai zsidókat. Történelmi ismereteim alapján állítom ezt.
Persze lehetséges, hogy hiányosak a vita tárgyára vonatkozó ismereteim. De készséggel veszem, ha kijavítasz. Csak add meg a forrásokat.

"debrecenben a város amíg lehet azt tiltotta, hogy a városban aludjanak. nem azért, mert a magyarok zsidóellenes voltak"
Amiről te írsz az a rendi előjogok korszaka, amikor a városok nemesi személynek számítottak és ezért joguk volt a szabad piac kizárására. Nem csak a zsidó kereskedőket zárhatták ki, de ha a város vezetése úgy döntött, akkor a munkabéreket is maximálhatták.
Mi lenne a megoldás?
Térjünk vissza a középkorba?
Ezt a gondolatmenetet szerintem nem csak a zsidóság nem érti, de valószínűleg a vidéki lakosság jelentős része se.
A vidéki lakosság ettől függetlenül szenvedhet a kapitalista rendszer személytelen mechanizmusaitól és arra is van lehetősége, hogy a frusztrációját a megszemélyesítés kétes örömével (miszerint "a zsidók tehetnek mindenről") kezelje.
Ez a régi-új antiszemitizmus pedig nyilván nem sokat segít abban, hogy "a zsidóság" megváljon a saját torz identitásától (miszerint "a magyarok rosszak a zsidók meg jók).
Ezért nem jó ha csak az egyik oldal "igazságát" fogadjuk el igazságnak. A te esetedben ez "a magyarok" igazsága. Ezzel azonosulsz, de közben meg se fordul a fejedben, hogy esetleg "a magyarok" is tévedhetnek.

2015.07.06. 18:15:17

@raczsandor:
debrecen
1840: a zsidók tömeges megjelenése. nem szállhatnak meg a városban.
---
szabadságharc
---
1850-60: a zsidók betelepedése. nem vásárolhatnak ingatlant.
---
kiegyezés
---
1870- szabad kereskedelem elindulása
debrecen szabad városi rangját felszámolják. az árumérleget, tőkemérleget elborítják.
---
első háború
---
1920 a debrecen belvárosának fele zsidók kezében van. az összes debreceni bank és lap zsidó tulajdonú. szinte minden ügyvéd zsidó és minden bíró zsidóbarát. a városkörnyéki földek közel fele szintén a zsidóság egy részének (7 család) kezében van. de a kisbirtokosok majdnem fele is zsidó. a magyar királyság szét van verve.

két szélsőséges álláspont van. A) zsidó kapitalizmus. folytatni kell az ország felvásárolását. B) zsidó kommunizmust. mindent államosítanak zsidó vezetéssel. ezzel szemben brutális módon felerősödik az antiszemitizmus.

ennek okai a zsidók vagy sem? a zsidóság azt mondja, hogy nem. minden tisztességes volt. nekik ehhez joguk volt ehhez. ki szabja meg a jogokat. a libsik? erre mint mond a többség? jöjjenek a nácik. ez lesz a megoldás.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 19:19:38

@unionista᠍:
Ez lenne a bizonyíték arra, hogy a zsidóságot Bécs telepítette be a magyar nacionalizmus letörése céljából?

Tényleg azt gondolod, hogy a zsidóság az oka annak, hogy sokan beszélnek "zsidó kapitalizmusról" vagy épp "zsidó kommunizmusról"?

2015.07.06. 20:20:08

@raczsandor:
nem érted, hogy két helyről jönnek? a budapestieket bécs telepíti be. az a zsidóság királyi csoportja. ők építik a nagy zsinagógát. debrecenbe a menekülő házaló zsidók kérnek bebocsátást. de ezek után ezek törzsi jelleggel összetartanak tudatosan, félig tudatosan vagy tudat-alatt. nem azt állítom, hogy ebben a játszmában bárki gonosz. osztrákok/magyarok/zsidók. hanem azt, hogy ütközés fakadt abból, hogy a királyi zsidók nem veszik figyelembe a többségi kultúrát. ők uralkodni akarnak. rendben van. de ehhez hitközségeket kell szervezni. nem azt mondom, hogy öljük meg a mestereidet. hanem azt, hogy ha van elegendő natív sémi, akkor ortodox zsidó, ha nincs, akkor nem ortodox zsidó és zsidóbarát hitközség. több is. annak a képviselője ott ül a városi és a vidéki önkormányzatokban. a képviselőtestület vegye fontolóra a zsidóság elképzeléseit. de uralkodásnak területi korlátai vannak. a keresztényekhez hasonlóan a hitközségbe zárás a civilizált endlösung. csak ez nem hangzik túl jól.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.06. 20:42:01

@unionista᠍:

"nem hordhatják be a város piacára teljesen szabadon az árut úgy, hogy nem adnak el ugyanilyen összegben árut"

Magyarán nem vihetnek ki pénzt a városból, csak terméket: el kell költeniük az összes pénzbevételüket helyi árura. Vagyis csak cserekereskedelmet folytathatnak.

Egy ilyen gazdaságpolitikának szükségszerű következménye hogy csak annyi áru jöhet be a városba, amennyi _versenyképes_ termék megtermelésre kerül a városban: mert szart nem fog megvenni a "zsidó" a jó árujáért kapott pénzen, hiszen azt nem tudja eladni haszonért.

Tehát a város termelői effektíve megakadályozzák hogy a város fogyasztói annyi importot vegyenek, amennyit jónak látnak: csak annyit vehetnek amennyi jó exportterméket előállítanak a termelők. Vagyis hiányt tudnak teremteni a városban a termelők -- a hiány pedig mindig magasabb árakhoz vezet.

És szerinted ez jó a városnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 21:05:06

@unionista᠍:
Ha megemlíted akkor értem.
És milyen dokumentumok bizonyítják, hogy Bécs a magyar nacionalizmus letörése céljából telepítette be a budapesti zsidóságot?

Milyen többségi kúturát nem vettek figyelembe a "királyi zsidók", akik uralkodni akartak?
A "zsidó uralom" veszélye csak azokat a dzsentriket veszélyeztette, akik az államból éltek és úgy gondolták, hogy erre nekik - dacára a demokratikus berendezkedésnek - születésüknél fogva előjoguk van.
A valódi többségnek ehhez a "kultúrához" nem sok köze volt.
Egészen véletlen, hogy az általános választójogot is csak akkor vezették be, amikor a zsidóságot már kizárták a politikai versenyből.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.06. 21:06:03

@neoteny:
A céheknek jó, és ugye a céhmesterek vezették a várost.

2015.07.06. 21:51:02

@neoteny:
ettől még a kereskedelem lehet profitábilis, sőt extra profitáblis. a nyereségképzést ezt nem gátolja meg teljesen hanem csak korlátozza.

ha hiány van valamilyen közszükségletből, akkor város importálhat. ebben a modellben a város van a szabad kereskedelem jogával felruházva. ha a város szolgáltatásokat ad el, akkor nem is feltétlen kell eladósodnia.

a gyakorlatban az állami/egyházi újraosztás is besegíthet. többletként jelen vannak az uniós források és átmenetileg segíthetnek a szövetségi kapcsolatok. katasztrófa esetén a civilizált világ segélyezhet. ha ezek mind csődöt mondanak, akkor kell tulajdont bérbe adni. ha az sem lehetséges, akkor eladni.

persze az ellenkezője is lehetséges. egy város, mint egy gazdasági egység képes növekedésre, terjeszkedhet illetve zsugorodhat. ez a város polgárságán múlik. és ezek között lehet költözködni. ebben a modellben a városon belül és a városok között is folyik a verseny. csak épp lokalizált piacok vannak. ha a városok hálózata kis-világ tulajdonsággal rendelkezik (azaz viszonylag kevés lépéssel bármelyikből bármelyikbe elérhetek), akkor globális stabilitás van.

a szabad kereskedelem azt mondja, hogy a föld egyik pontjából bárhová lehet szabadon ugrani. ez lokális instabilitást eredményez.

2015.07.06. 21:54:24

@raczsandor:
a céhmesterek a termelők érdekeit képviselik. nem zárja ki, hogy legyen ettől független minőségbiztosítás, fogyasztóvédelem, stb. nem a céhek vezetik a várost, hanem a képviselőtestület. akiket a köznép választ. ők egyszerre termelők és fogyasztók. fontos, hogy az inaktívaknak is legyen közvetlen résztulajdonuk a termelő vállalatokban azért, hogy ne fogyasztói társadalom épüljön ki. hanem termelői-fogyasztói egyensúly.

2015.07.06. 21:57:58

@raczsandor:
ez a klasszikus liberalizmus.

egyetmondok 2015.07.06. 22:02:41

@neoteny:
Unionista kicsiny,ám nagy szuverenitással (közel valami önálló állami állapothoz) rendelkező helyhatóságai egytől-egyig cuki nemzeti/népi szocializmusok.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.06. 22:11:06

@unionista᠍:

Aha, a merkantilizmus a klasszikus liberalizmus.

Nem kellene égetned magad a tudatlanságoddal.

2015.07.06. 22:12:27

@raczsandor:
a zsidók fogyasztói kultúrát teremtenek. csakhogy az szükségszerűen eladósítja a népeket. csak ott eredményez fejlődést, ahol a szolgáltatások magas színvonalúak. rendszerint ilyenek a fővárosok. csak hogy azoktól távol a belső piac szegény. gyügyén hiába csinálsz egy szuper pékséget extra szolgáltatásokkal. ha a népek nem tudják megfizetni. ortodox liberális zsidók tartósan metropoliszokban élhetnek.

a budapesti csoportnak ez az első számú törekvése. csakhogy bécs és münchen nem érdekelt ebben. ezért van, hogy a bajorok eleve orbánt támogatták. és az osztrákok sem kritikusak. de ezt nem írják le egy dokumentumba. ez az eredetcsaládok jellegéből és a pillanatnyi érdekekből következik.

2015.07.06. 22:16:24

@neoteny:
a merkantilizmus exporttöbbletet akar. te azt mondod, hogy az importtöblet a jó. mert az erősíti a fogyasztói gazdaságot/kultúrát/társadalmat. szerintem egyensúlyra kell törekedni. smith hol írt arról, hogy el kell adósítani a világot. csak azt mondta, hogy nem kell exporttöblet. de hiányt se akart. hanem egyensúlyt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.06. 22:22:07

@unionista᠍:

Vagyis a merkantilizmus nem klasszikus liberalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.06. 22:28:16

@unionista᠍:

"szerintem egyensúlyra kell törekedni. smith [...] csak azt mondta, hogy nem kell exporttöblet"

Tényszerűen nem igaz:

"In the foregoing part of this chapter I have endeavoured to show, even upon the principles of the commercial system, how unnecessary it is to lay extraordinary restraints upon the importation of goods from those countries with which the balance of trade is supposed to be disadvantageous. Nothing, however, can be more absurd than this whole doctrine of the balance of trade, upon which, not only these restraints, but almost all the other regulations of commerce are founded. When two places trade with one another, this [absurd] doctrine supposes that, if the balance be even, neither of them either loses or gains; but if it leans in any degree to one side, that one of them loses and the other gains in proportion to its declension from the exact equilibrium."

2015.07.06. 22:52:37

@neoteny:
oké, de ezzel smith azt akarta elérni, hogy lehessen pénzt kölcsönözni. mert ha a kereskedelmi mérleget rigid módon egyensúlyban kell tartani, akkor fölöslegesek a hitelügyletek.

én azt mondom, hogy ha a kereskedelmi mérleg nem tartható egyensúlyban, mert mondjuk nincs exportálható termék, akkor a városnak van joga importálni. a kereskedő nézze azt, hogy a városból mégis milyen árut adhatna el. mert ebben az esetben hozhat be árut. és a város nem avatkozik be a piac működésébe.

felteszem ezt már régen kitalálták.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.06. 23:01:01

@unionista᠍:

"én azt mondom"

Te sok mindent mondasz, meg annak az ellenkezőjét is: azt mindenesetre kijelentetted hogy a "közgáz nem univerzális". Szólj azért amikor ennek az ellenkezője is lehetséges lesz szerinted.

2015.07.06. 23:19:29

@neoteny:
ez nem egy univerzális modell. ez kifejezetten a lokális/nemzeti kapitalizációt szolgálja. kelet-közép európa ipavárosaira, mezővárosaira van szabva. uniós forrásokkal. szövetségi keretek között tud működni. ez egy elvi lehetősége a szabad kereskedelem totalitásának felszámolására.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.06. 23:31:09

@unionista᠍:

"ez kifejezetten a lokális/nemzeti kapitalizációt szolgálja"

Lófaszt szolgál az, nem "lokális/nemzeti kapitalizációt": kifejtetted hogy az is lehet hogy elhozza a Kánaánt, meg az is lehet hogy az ellenkezőjét. Vetítgetsz jobbra-balra tét nélkül.

2015.07.06. 23:51:49

@neoteny:
az, hogy valami szolgál valamit nem azt jelenti, hogy feltétlen teljesíti.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 00:08:57

@unionista᠍:

De amikor nem teljesíti, akkor nem szolgál. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 01:46:47

@egyetmondok:

Kivéve amikor külső szolidaritásra van szükség. Akkor egyből az ország/régió részei a "szabad városok".

Ceterum censeo Gyügyinem esse delendam.

2015.07.07. 08:47:42

@neoteny:
tagadásból nem következtetünk. mert különben te lesz ellentmondásokkal a nyelv.

egyetmondok 2015.07.07. 09:40:27

@neoteny:
Úgy úgy,unionistánál Karthago a zsidó-vagyon.

2015.07.07. 10:27:32

@egyetmondok:
erről a természeti törvények döntenek. ősi ösztönök. mert ez erendően biosz és nem filosz. és ha a zsidók marginalizálódnak a fővárosban, akkor ez a közakarat lesz. nem a fasizmus, hanem a demokrácia. és nagyon úgy tűnik, hogy ezt a törekvést az europäische volkspartei forszírozza. ezt berlin kifejezetten támogatja. bécs pedig nem ellenzi. a néppárt szavakban szemita, tettekben antiszemita. a "libsi" zsidókat közvetve a "náci" zsidók végzik ki. finkelstein vezeti a sonderkommandot.

egyetmondok 2015.07.07. 10:32:37

@unionista᠍:
Nem unionista, ezt te sürgeted és nem a természet. Reggel,jó korán, még nem volt hőség, kiültem a teraszra egy kávéval. Néztem az eget,a fákat, a virágokat...,nem szólt egyik se, de egy büdös hangot se,hogy a zsidó-vagyont államosítani köllene.
Szóval hagyjad el inkább a fenébe a trrmészettel való takarózást, ha fontosnak tartod a zsidó-vagyon államosítását,nem köll a szép természetre hivatkoznod. Az ilyen mocsokra sose vállalkozna, a Teremtés különb nálad.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.07.07. 10:52:34

@unionista᠍: Nálad ez a zsidó-téma már teljesen fixált, vagy türelmes, hosszan tartó kezeléssel még gyógyítható lennél? Mit mondtak erről az orvosaid?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 11:05:07

@unionista᠍:
Mivel még mindig nem válaszoltál, megkérdezem újra: milyen dokumentumok bizonyítják, hogy Bécs a magyar nacionalizmus letörése céljából telepítette be a budapesti zsidóságot?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 11:06:22

@unionista᠍: Te most a múltról beszélsz vagy egy elképzelt jövőről?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 11:26:11

@unionista᠍:
Úgy érzem ideje összefoglalni, hogy mire jutottunk eddig.
A kiinduló kérdés az volt, hogy miképpen lehetne feloldani azt a hideg polgárháborús helyzetet, amelyben az egymással szembenálló felek mindegyike azt várja a másiktól, hogy adja fel a saját identitását.
Az én hipotézisem az volt, hogy az univerzális értékekben gyökerező nemzet és állameszme keretei között lehetséges egy olyan „identitásterápia”, amely nem követeli a partikuláris identitások feladását, csak korrigálja azok torzulásait, vagyis feloldja az egymást ütő és egymást erősítő fundamentalizmusokat.
Ezt a feltételezésemet te azzal érvénytelenítetted, hogy az univerzalizmus nem más, mint a „zsidó agy” terméke, tehát csak a zsidóságnak lehet előnyös, vagyis azt feltételezi, hogy a nem zsidóknak fel kell adniuk a saját identitásukat.
Körülbelül itt tartunk most.
Válaszom az ellenérvedre: Ha az univerzalizmust a zsidósággal azonosítjuk, vagy – ahogy néha fogalmazol – „zsidó-kereszténységgel”, akkor magyar történelem meghatározó 900 évét kidobhatjuk a szemétdombra.
Oké legyen ez. Mondjuk azt, hogy az egyetlen hiteles magyar kánon az a pogányság.
Ebben az esetben csak egy kérdésem van: Ez a magyarságképzet vajon nem egy megcsonkított, torz identitás?
Ha pedig így van, akkor az etnicista-pogány érvek felsorakoztatása mennyiben cáfolja azt a hipotézist, miszerint tradicionális állameszme korrigálhatná az eltorzult identitásokat?
Nem lehetséges ez, mert „a magyar” identitás lényege a csonkaság?

2015.07.07. 11:29:10

@ipartelep:
most éppen erről szól a közélet. egy amerikai zsidó találja ki, hogy dobják be a "gazdasági bevándorló" kifejezést. és építsenek rá gyűlöletkampányt. és ezzel (átmenetileg) megállítható a kormány népszerűségvesztése. a budapesti zsidóság és zsidóbarát értelmiség tiltakozik ellene. az kormány oldaláról az ellen-ellenkapmányt egy debreceni zsidó vezeti. most éppen erről szól a közélet. de én is unom ezt a témát.

2015.07.07. 11:40:23

@raczsandor:
ilyenről nem tudok. legyen ez egy feltevés. te mit gondolsz, hogy a szabadságharc leverése után mi volt bécs politikai szándéka?

egyetmondok 2015.07.07. 11:47:09

@unionista᠍:
Az világos,mint a Nap. Bécs politikai szándéka a magyar polgári forradalom leverése után is az volt,mint előtte. Egyben tartani a Habsburg-birodalmat.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.07.07. 11:58:13

@unionista᠍: Te teljesen félreérted ezt a "közélet"-nek nevezett dolgot. A közélet nem arról szól, és főleg, nem szabad arról szólnia, hogy ki a zsidó, és mit csináltak a zsidók. A közélet amúgy sok mindenféléről szól, de azon a ponton, ahol ezekbe a közéleti történésekbe azok lényegétől teljesen függetlenül bele van keverve az oda nem tartozó származás kérdése, onnantól az ilyesmit rasszizmusnak hívjuk, ha zsidók az érintettek, akkor meg antiszemitizmusnak.
Hogy konkrétabb legyek: Finkelstein nem azért szemét gazember, mert zsidó, (és mellesleg homoszexuális is), hanem azért, mert azt teszi, amit. A tevékenysége morális megítélésében a származásának (és a nemi identitásának) semmilyen szerepet nem szabad adni (és amúgy nincs is, hiszen éppenséggel ő maga csinált antiszemita(!), és homofób(!) kampányokat is). A gazemberséget nem a származás, hanem a tettek adják.
És persze a beszéd, az írás is tett. Ha te nem tudsz leszakadni a szereplők származásáról, különös tekintettel a zsidó szereplőkre, és állandóan azzal foglalkozol, hogy a zsidók így megy úgy, vagyis kihangsúlyozod a származást, és ezt még ráadásul negatív tartalommal is teszed, akkor te egy antiszemita vagy. Ekkor pedig jobban tennéd, ha kezeltetnéd magad, mert ez egy betegség.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 12:49:32

@unionista᠍:
Akkor honnan veszed, hogy tudatosan telepítették be a budapesti zsidóságot?

Mellesleg a német és cseh területekről érkező zsidók betelepülése már a 18. században elkezdődött.

Jogosan tulajdonítasz egy szándékot a bécsi udvarnak (a magyar nacionalizmus letörésének szándékát). Ehhez hozzárendelsz egy a saját logikád alapján ésszerű eszközt (a zsidók betelepítését). Majd úgy gondolod, hogy ha a szándéktulajdonítás jogos, akkor szándék beteljesítését szolgáló eszközökre vonatkozó feltevésed is jogos.

A helyzet ezzel szemben az, hogy a szándéktulajdonítás azért jogos, bizonyítható.
A szándék megvalósítását célzó eszközökre vonatkozó feltevésed viszont jogtalan, mert nem bizonyítható.

A magyar függetlenségi és alkotmányos törekvéseket valójában és bizonyíthatóan egy erőteljes és erőltetett centralizációs politikával kívánták hatástalanítani. (Lásd: a Magyar Királyság önálló közjogi helyzetének megszüntetése, amit a "jogeljátszás" elvével próbáltak igazolni, és az ország tartományokra szabdalása.)

Ezt a politikát egészen addig lehetett folytatni, amíg a birodalom külpolitikai elszigeteltsége szükségessé nem tette a kiegyezést és egy részleges önállóság visszaadását.

Ezt követően se volt szükség a magyar nacionalizmus ellensúlyozására, mert a választási rendszer eleve úgy volt megalkotva, hogy csak a kiegyezéspárti politikai erők győzhettek.

Egyszer történet meg ennek az ellenkezője, de akkor az uralkodó egészen addig képes volt megakadályozni a győztes ellenzék kormányalakítását, amíg azok fel nem adták a követeléseik legjavát.
No és mit gondolsz hogy kompenzálták magukat a függetlenségiek? Hát a szimbolikus nacionalizmus felfuttatásával, aminek a Rákóczi kultusz kialakítása volt az egyik legfontosabb eszköze.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 12:52:33

@unionista᠍:
Nem jó, ha összekevered a múltat az elképzelt jövővel, mert a múltban nem volt jogegyenlőség a városon belül.
Az például teljesen elképzelhetetlen lett volna, hogy normál körülmények között egy nincstelen inas legyen egy középkori város főbírája.

2015.07.07. 13:08:27

@raczsandor:
én nem hiszek a filozófia univerzalitásában. a természettudomány univerzalitása is erősen kérdéses. gödel óta tudjuk, hogy a formális-axiomatikus elméletek rendszerint nem teljesek. ha jól definiáltak és állítanak valamit, akkor majdnem biztosan tartalmaznak eldönthetetlen problémákat. elég ha természetes leszámlálást tartalmaznak. ha logikából kalkulust csinálunk, akkor axiómaként molekuláris biológiai mintázatokat kapunk. és számos egymással egyenértékű mintázat létezik. és leginkább az eredet mondja meg, hogy melyiket tekintsük kiindulási pontnak. én ruszki professzortól hallgattam "lógyikát" és annak a mélyrétegei számomra teljesen természetes voltak. az, ami a csoporttársaim egy része számára szinte megfejthetetlen krix-krax volt. ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az "őslogikák" átjárhatatlanok, hanem csak azt, hogy egyik vagy másik eredetcsoportnak kedveznek.

te azt mondod, hogy induljunk ki két dologból. ez legyen mondjuk a trianon és a soá. de ezek nem ugyanabba a kategóriába eső dolgok. a keleti-árja parasztok számára előbbi a fontosabb. azért, mert a határmenti középtájakat trianon ketté szelték. és azt idegen parasztok foglalták el. erre a zsidók azt mondják. mezőgazdaság? az micsoda. az agrártermékek piacának egyre kisebb a részesedése a világgazdaságban. ez a "trend". ma már nem a föld, hanem globális tőkepiaci alapok termelik az értéket. a gazdagsághoz nem almát kell termelni, még csak nem is almás számítógépet kell gyártani, hanem almás számítógép gyártó részvényeivel kell kereskedni. és ki kell kényszeríteni, hogy az eredeti tőkefelhalmozók az osztatlan pénzalapoknak eladják az üzletrészeiket. feudalizmusból kapitalizmus lett és az globalizálódott. csakhogy úgy építették fel a gazdaságot, hogy abban elsődlegesen az induló állapot számít és az ellátási lánc végén levőknek kedvezzen. a globalizációt a zsidók gazdagságára és a keresztény kultúrára szabták. és ezek az emberek azt mondják, hogy a paraszti világot el kell taposni.

"ceterum censeo gyügyinem esse delendam"

és ez ellen a parasztok fellázadnak. akármilyen kiindulási pontot választunk az kedvez valakinek és megint valakit a háttérbe szorít. én azt állítom, hogy a törzsi háborúskodás a politika természetes állapota. és annak úgy lehet véget vetni ha stabil eredettöbbség alakul ki.

a magyar nemzeti többség proto-indoeurópai (náci terminológiában "árja"). ez nem filosz, hanem biosz. ebből valószínűle a kelet-indoeurópaiak és rokon őseurázsiaiak voltak az honfoglalók. és elég sok proteurópai délszláv telepedett be a kárpát-medencébe. én persze nem gondolom, hogy az ettől különböző "cigány" vagy a zsidókeresztény eredet alávalóbbak lenne. hanem egy eredően árja koncepciót javaslok. azt, hogy osszuk fel a területet. és lehessen ortodox zsidó és nem ortodox zsidó és zsidóbarát hitközségeket építeni. és ott lehet a sémiknek kedvező kiindulópontot választanak. legyen orotodox és nem ortodox zsidó kisebbségi szószóló a parlamentben. csak ez ugye egy árja koncepció. én úgy fogom fel ezt a sztorit, hogy volt egy bécs által szervezett betelepítés és egy berlin által szervezett kitelepítés. a parasztok válogatás nélkül az egész branch kiirtásához asszisztáltak. de ők ilyenek. aki ettől fél az válasszon másik élőhelyet. persze én megértem a kisebbséget. ezért mondom, hogy az integráció magyar-zsidó és magyar-cigány és magyar relációban elsősorban védelmi kérdés. na most erre a leghülyébb fasiszta haverjaim azt mondják, hogy ide figyelj, te egy kibaszott nagy náci vagy. és ennyire azért nem kellene keménynek lennie. mert ők ezt valamilyen brutális szövegnek fogják fel. pedig ez egy kifejezetten kisebbségbarát koncepció.

ez azt mondja, hogy az R, I, E, J, G, N betűkből lehessen akár tisztán J (újraegyesített ábrahámi zsidókeresztény), de RJ, IJ, EJ, JG vagy JN többségű populációt építeni. egy JN populációban a zsidók és a finnugorok mondhatják, hogy a magyar és a balti népek és a nyelvek között is van kapcsolat. csak azt nem mondhatják, hogy a magyar kizárólagosan a finnugorból ered. és aki ezt nem fogadja el az nem lehet nyelvész. mert most ez az akadémikus álláspont. csakhogy ebben az esetben az akadémikus nyelvészetet az "árja" köznép lefejezi. ebben a koncepcióval viszont létezhet JN vagy akár RN kultúra is. vagy egy kis magyarországi közösségben létezhet tisztán N többség.

ez azt mondja, hogy a nemzet az egy nyelven beszélők politikai közössége. és van egy többségi proto-indoeurópai RI narratíva. de mondjuk a tisza mellékfolyóinak völgyében magyar-cigány kultúra lehet a domináns.

ez mind egy maszkulin világképből fakad. ezen túl lehet nőági többséget szervezni. ami a skandináv társadalomszervezés. de ez is elbukhat ha jönnek az "ősvikingek", "igazi finnek", stb. és persze lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. a politikát a filozófiára kell alapozni.

2015.07.07. 13:13:09

@raczsandor:
egy idealizált múltból indulok. azt gondolom, hogy a gazdaságban idealizált ókori, a kultúrában idealizált középkori mintákat kellene követni. ez nem zárja ki a az újkori társadalomszervezést és a modernitást. ettől lehet android telefon. azonban a népesség ősi védelmi ösztönöket az sem képes kikapcsolni. vagy ha mégis, akkor az emberiségnek vége van, mint a botnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 13:16:31

@unionista᠍:

"ez ellen a parasztok fellázadnak"

Ja, nem adják el a meggyüket 60 Ft-ért ... jól megszívatják a sok zsidókeresztény elnyomót.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 13:35:40

@unionista᠍:
"én nem hiszek a filozófia univerzalitásában"
Ezt tudom.
Csakhogy az univerzalizmus a magyar identitás szerves része.
Ha kiveszed a magyar identitásból az univerzalizmust" az állítólagosan létező "keleti-árja parasztok" nevében, akkor azzal megcsonkítod a magyar identitást.
Márpedig "csonka Magyarország nem ország".

A megcsonkított identitás nézőpontjából persze hogy nem ugyanabba a kategóriába esnek Trianon és a Soa.
Ezt nem is tagadom.
Azt mondom, hogy van olyan nézőpont, ahonnan ugyanolyan és egymással szemben nem kijátszható veszteségek. Úgy gondolom, hogy ez a nézőpont teljesebb és szabadabb identitásra ad alkalmat.
Ez a perspektíva ráadásul "a parasztoknak" is jobban kedvezne, mert egy olyan politikai közösség amely a tagok egyenlő jogain alapulna hatékonyabban ellensúlyozhatná a globális tőkegazdaság pusztító hatásait is.
Az etnicizmus erre nem képes! Már csak azért se, mert tévesen jelöli ki az ellenséget. Az etnicizmus a globális kapitalizmus egyik leghasznosabb hülyéje.

"én úgy fogom fel ezt a sztorit, hogy volt egy bécs által szervezett betelepítés"
Kezdjük előröl?
Dokumentumok?
Te abból indulsz ki, hogy a magyar nacionalizmus azért volt erős és a bécsi udvar számára veszélyes, mert etnicista alapon szerveződött. Ezt ellensúlyozta Bécs az etnikai alap felhígításával, vagyis a zsidók - semmivel se bizonyítható - tudatos betelepítésével.

A valóság ezzel szemben az, hogy a magyarországi nacionalizmus azért volt erős és Bécs számára veszélyes, mert nem etnicista volt, hanem univerzális, államnemzeti nacionalizmus. Ezért voltak szlovák, román, zsidó honvédek a magyarok mellett és ezért harcolt itt lengyel, német és olasz légio. Ezt Bécs csak a valóban etnicista román, szerb, horvát és szlovák nacionalisták feltüzelésével ellensúlyozhatta.

Ebből is látható, hogy az etnicizmus eredete nem a természeti rend, hanem egy sajátos és eltorzult hatalmi szerkezet.

2015.07.07. 13:35:45

@neoteny:
csakhogy ez egy elsőrendű matlog nyelvben érvényes, vagy egy formális-axiomatikus modellben, ahol P és Q "jól-definiált". a köznyelvben, ahol szavak eredendően rosszul-definiáltak a kontrapozíció szétveri a konstruktivitást. a te gondolkodásod ezekre a "nem, tehát" destruktív mintákra épül. a politikában rendszerint az egyenes állítások az erős kijelentések. "ha magyar vagy, akkor ezt érted". (ez a kijelentés is ilyen).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 13:42:34

@unionista᠍:

"a köznyelvben, ahol szavak eredendően rosszul-definiáltak a kontrapozíció szétveri a konstruktivitást"

Aha, azért vannak ott a köznyelvi példák a kontrapozíció alkalmazásaira.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 13:45:56

@unionista᠍:
"egy idealizált múltból indulok. azt gondolom, hogy a gazdaságban idealizált ókori, a kultúrában idealizált középkori mintákat kellene követni. ez nem zárja ki a az újkori társadalomszervezést és a modernitást."
De kizárja!
Ha idealizálod a politikai jogok privilegizálását, akkor nem lehetséges az általános választójog. Ez ellent mond a modern társadalomszervezésnek.

Persze a vidéki közösségekben aktuálisan működő személyközi kapcsolatok már most sokban emlékeztetnek az általad idealizált antik-középkori állapotokra. Ez viszont nem annak köszönhető, hogy érvényesülnek "a népesség ősi védelmi ösztönei", hanem annak, hogy volt nálunk egy felemás modernizáció (a kollektivizálás) ami kedvezett a premodern társadalmi formák fennmaradásának. Nincs abban semmi meglepő, hogy a modernizáció felemás projektjének kifulladása után olyan virulenssé váltak a premodern minták.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 13:49:59

@unionista᠍:

"a te gondolkodásod ezekre a "nem, tehát" destruktív mintákra épül."

Ki írta ezt: "tagadásból nem következtetünk", kis destruktivistám? ;-)

2015.07.07. 14:33:05

@raczsandor:
az ortodox nacionalizmus univerzalista. ez azt mondja, hogy minden a magyaroktól ered, akik a szíruszról jöttek. erre az ortodox zsidó nacionalista azt mondja, hogy ez egy vicc. mert a zsidó a "kiválasztott" nép. csakhogy jézus pártus herceg volt. és a pártusok is magyarok. feleli az ortodox magyar nacionalista.

a magyar mainstream nacionalizmus nem ortodox. ez abból indul ki, hogy a kárpát-medencében létezik egy eredettöbbség. egy földrészletből indul ki:
oxox.hu/content/uploads/2015/02/6-K%C3%A1rp%C3%A1t-medence.jpg
ez a csoport egészen addig befogadó, amíg a többség nincs veszélyben. az ortodox liberalizmus azt mondja, hogy a kisebbségeknek és a progresszív gondolkodóknak kell összeszerveződni azért, hogy szétverjék az ősiségen alapuló retrográd világot. ez a "libsi" felfogás.

ez nem a skandináv modernizációs minta. mert az azt mondja, hogy férfiági eredettöbbséggel szemben egy nőágit kell szervezni. és ebből jön létre a feminin társadalom. de ez nem mondta azt, hogy az északiak tagadják meg a barbár viking múltjukat. és majd stockholmban megmondják a vidéki lápokban élő lábszagú svédeknek, hogy mit is kell csinálni. mert akkor a nyugati árják és az északi germánok egyszerűen szétverték volna ezt a politikai csoportot.

képzeld el ha most koppenhágában azt mondaná egy csoport, hogy a dánok csak dánkodnak. és a dán nemzet végképp megérett a pusztulásra, mert nem akar befogadni néhány száz, vagy ezer esetleg százezer szegény kisafrikait. fel kell számolni a dán többséget, és aki ezzel nem ért egyet az náci idióta. és erről írnának a koppenhágai lapok. és a világlapok arról, hogy küszöbön áll a dán fasizmus. fizikailag vernék szét ezt a politikai csoportot. a dán 444 szerkesztőségének épülete porig égne. a dán tűzoltók se vonulnának ki oltani.

a magyar baloldal a skandináv típusú feminin szociáldemokrata társadalomszervezést követte. kiszorították kéthly annát. vagy a rendszerváltáskor petrasovics annát. a médiában az mszdp alig kapott helyet. nem kerültek a parlamentbe. ezek után a friderikusz show úgy mutatta be, hogy petrasovics legfeljebb az óvónéni szerepre alkalmas, de politikára nem. ellehetetlenítették a szily katalin féle keresztényszocialista vonalat. nem azt állítom, hogy ezek feltétlen jók lennének. hanem azt, hogy a feminin társadalmak nőági eredettöbbségen alapulnak.

ha van egy stabil többség az nem azt jelenti, hogy a kisebbségnek nem lehet véleménye. vagy az nem fogadható el. épp ellenkezőleg. svájban csinálták azt, hogy van egy "magic formula". ami nagyjából lefedi a svájci gondolkodást. és az többé kevésbé állandó. ezen alapult a kormányzás. ezt a bevándorlók borítják fel.

a magyar nacionalizmus nem arra épül, hogy van nagyon sok kisebbség. hanem arra, hogy van egy eredettöbbség, és ahhoz integrálódnak a kisebbségek.

2015.07.07. 14:46:17

@neoteny:
azok nem valódi köznyelvi formulák, hanem elsőrendű logikai minták. (és itt a tagadásból nem következtetek, hanem állítok valamit. ez nem destruktív, hanem rekonstruktív minta.

"if something is not a bat, then it is not a mammal". ha mondjuk tanítom a prologot, akkor ilyen formulákat választok. de ez legfeljebb látszólag köznyelvi kijelentés. így nem beszélnek a közemberek. ha a turing játékot játsszuk, akkor a gépnek el kell rejteni az ilyen típusú következtetéseket. különben a paraszt rögtön kiszúrja.

2015.07.07. 14:57:09

@raczsandor:
a választójog kiterjedtsége alapvetően egy társadalmi kérdés. legyen cenzus, vagy ne legyen. az általános választójog pártján állok, de azt gondolom, hogy a világban a választójog sohasem válik egységessé. ezt miért 18. születésnaphoz kötjük?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 15:01:28

@unionista᠍:

"azok nem valódi köznyelvi formulák"

Vagyis destruktív észjárásod manifesztációjaként tagadod azt hogy a kontrapozíció köznyelvi példákkal történő demonstrálása valódi lenne; és ebből arra következtetsz hogy a kontrapozíció nem alkalmazható a köznyelven folytatott érvelésekben, mert az szétveri a konstruktivitást.

Magyarán a te pozitív állításaid ab ovo helyesek és megkérdőjelezhetetlenek.

Erre mondja Kohn bácsi: ügyes, ügyes ... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 15:04:51

@unionista᠍:

"ezt miért 18. születésnaphoz kötjük?"

Megoldásként a szoritész-paradoxonra. Ennyit sem tudsz?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.07.07. 15:08:10

@unionista᠍: Mit állítasz tulajdonképpen?
Ha azt, hogy "tagadásból nem következtetünk", akkor az téves. A tagadást nap mint nap felhasználjuk az állításainkban, és a következtetéseinkben.
Ha azt állítod, hogy a tagadás maga nem konstruktív, akkor az a fogalmak abban való értelmében igaz, hogy csak tagadással nem lehet jól építkezni, hiszen a tagadó csak azt mondja, hogy "mi nem", de azt nem mondja (ezzel), hogy mi igen. De ez innen már nem logika, hanem információelmélet. A tagadás mindenképpen információt közvetít, de az már csak a tagadott tárgyból derül ki, hogy ez az információ mennyire konkrét, mennyi újat lehet belőle megtudni, vagyis mennyire "konstruktív". Minél több mindent zár ki (tagad) a tagadás, annál kevesebb marad, annál konkrétabb az információ.
Vitatkoztok csak bele a nagyvilágba. Így könnyű ám. ;-)

2015.07.07. 15:30:17

@ipartelep:
a konstruktív ellenzékiség mintája ez. "ha a kormány azt mondja A, akkor az ellenzék azt mondja B". az obstruktív az, amikor az ellenzék azt mondja, hogy "nem A". a destruktív az, amikor még ennél is tovább megy és az mondja "nem A, tehát" (tagadásból következtet, azaz destruktív). a konstruktív vitapartner ugyanis azt mondja: "nem A, hanem B".

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 17:04:57

@unionista᠍:

"a konstruktív vitapartner ugyanis azt mondja: "nem A, hanem B". "

Amire te azt mondod hogy B zsidókeresztény huncutság, ami az istenadta nép ősi, ösztönből-zsigerből való bölcsességeinek (A) destruktív elvetése.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 17:07:44

@unionista᠍:
Leírtad a részeket, amelyek uralkodni akarnak egymáson és erre rámegy az egészségük.
Én meg arról beszéltem, hogy miképpen lehetnének újra épek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.07. 18:03:37

@unionista᠍:

"svájban csinálták azt, hogy van egy "magic formula". ami nagyjából lefedi a svájci gondolkodást. és az többé kevésbé állandó. ezen alapult a kormányzás. ezt a bevándorlók borítják fel."

Ebből annyi igaz hogy van egy "magic formula": a többi a te agymenésed.

en.wikipedia.org/wiki/Magic_formula

2015.07.07. 18:30:14

@raczsandor:
a rokonaim egy részét amerikaiak ölték le a második háborúban. éppen azokat, akik kifejezetten zsidóbarátok voltak. egyszerűen azért, mert nem messze laktak a város legnagyobb zsinagógájától. ami nem volt messze a vasútállomástól. aminek a környékét bombáztak az amerikaiak. soha eszembe nem jutott, hogy ezért az amerikaiakra haragudjak. a zsidókra sem haragszom azért, mert miközben a rokonaim egy részét halomra ölték ők örültek a gettóban. azt hitték, hogy felszabadítják őket. az amerikaiak a zsinagógát is lebombázták. és a nácinémetek elvitették őket. a magyarok ehhez asszisztáltak. ezt a túlélő zsidók nem tudják megbocsátani. fanni néni követeli, hogy angela merkel kérjen tőle személyesen elnézését, mert majdnem meghalt a háborúban. nem követelem, hogy obama elnök kérjen elnézést. de vindikálom azt a jogot, hogy a közemberek mondhassák, hogy obama egy "makimajom", akit marionett bábúként mozgatnak. és ha erősen nézed, akkor még a zsinórokat is láthatod a kezén. obama minden mozdulata megcsinált. nem szabad mondani, mert ez "rasszizmus".

én ténylegsen sohasem leszek antiszemita. mert ahhoz elég sok pászkát rágtam gyerekkoromban. a nagyanyám azt mondta, hogy abból nagy baj nem lehet. én meg figyeltem, amennyire lehetett, hogy milyenek a zsidók. azt láttam, hogy próbálják a tehetséget gondozni. és azt is, hogy a saját hatalmi céljukra használni. de én nem haragszom emiatt rájuk. én mégis inkább a parasztok oldalán állok akkor is ha szegényebbek. megértem a kocsmai haverjaimat, akik azt mondják, hogy ők nem akarják, hogy a gyerekeik és az unokáik értelmetlen szimbolikus vitákat vívjanak egy istentelen kisebbséggel.

összeurópai háborús emléknap kellene. és azon mindenki arra emlékezik, amire akar. a gyerekek az apukák nyakában tátott szájjal nézik légi parádét. és ez készíti elő az újabb háborút. és csak remélni lehet, hogy az nem ebben az évtizedben/évszázadban/évezredben lesz. így működik a világ. és ez így van jól.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 19:28:03

@unionista᠍:
"megértem a kocsmai haverjaimat, akik azt mondják, hogy ők nem akarják, hogy a gyerekeik és az unokáik értelmetlen szimbolikus vitákat vívjanak egy istentelen kisebbséggel"
másoknak mindenki "ismeretlen kisebbség"
Persze vannak bábok és vannak zsinórok, de ezeket tuti nem az etnicisták vágják el, mivel ők is csak bábok

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.07. 19:32:16

@unionista᠍:
"így működik a világ. és ez így van jól"
Igen, úgy látom hogy szerinted "minden eltörött" és nem egyszerűen ez van, hanem ez van jól.
Szerintem is minden eltörött, de ez nincs jól.

2015.07.07. 22:51:13

@raczsandor:
azt állítom, hogy a politika természetes állapotában etnicista, szexista és a familiaritásra épül. és ezt nem lehet kikapcsolni. mert ez eredendően biosz és nem filosz. te egy istentelen univerzalizmusban hiszel, amiben nem érvényesülnek az elemi természeti törvényszerűségek. és ebből neked az következik, hogy ha trianon és a soa egy narratívába kerülne, akkor az nemzeti megbékélést eredményezne.

van ilyen narratíva. ez azt mondja, hogy a zsidók okozták trianont. ami egy nemzetgyilkossági kísérlet volt a magyarság ellen. és erre a válasz az, hogy ugyan már. itt megint mindent a zsidókra fognak. előre kellene tekinteni. hja és volt egy nemzetgyilkossági kísérlet volt. a zsidóké. de erre nem lehet azt mondani, hogy előre felé nézzünk. mert a haláltábor borzalmait nem lehet feledni. rendben de mi van azokkal a nem zsidókkal, akiket ártatlanul bombáztak, vagy a fronton lelőttek, mint egy kutyát.

a következő és az azt követő generációnak
is ezeket a szimbolikus játszmákat kellene még játszania ha a magyarok a fővárosi zsidók egy csoportját nem marginalizálják. de én nem fogok erre szavazni, ellene sem.

szerintem elsősorban a helyi társadalmakban lehet ezekre a problémákra oldást és a megoldást találni. és ha gazdasági értelemben lesznek sikeres magyar városok, és kulturálisan egy kicsit emelkedettebb lesz a vidék, akkor lehet szolidárisabb a társadalom és egységesebb a nemzet. te a nemzet felől keresed a megoldást. mert délszláv vagy. és nem akarod megérteni az "árja" narratívát. annak van többsége. a kérdés csak az, hogy az "árja" megoldás mennyire lesz civilizált. illetve fel lehet még számolni a demokráciát. de az polgárháborút jelent. azzal törnek el a dolog. a háborúval. az, hogy apa nyakában a kisfiú tátott szájjal nézi a harci gépek légi parádéját azt mutatja, hogy az emberiség mennyire törékeny. de ezt alapjaiban sajnos nem fogjuk tudni megváltoztatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 01:51:42

@unionista᠍:

"ha gazdasági értelemben lesznek sikeres magyar városok, és kulturálisan egy kicsit emelkedettebb lesz a vidék, akkor lehet szolidárisabb a társadalom és egységesebb a nemzet"

Attól félek ez pont' fordítva van. A Nordic Model lényege épp' az hogy egy szolidáris és egységes népesség (nemzet) képes létrehozni gazdaságilag sikeres társadalmakat (hogy mennyire kulturálisan emelkedett a skandináv "vidék", azt nem tudom).

Mo-n közel sem ennyire egységes a nép(esség) (te magad is állandóan az 'eredetcsoportokról' bugyogsz), és a szolidaritás is elég alacsony szinten van. Erre a kombinációra nehéz egy szociálisan fejlett jóléti társadalmat 'ráhúzni': mindenki azzal lenne (volt) elfoglalva hogy hogyan hasítson ki a 'közösből' magának minél nagyobb darabot, a politikustól a gyügyei parasztig. Csinálhatsz te meggykonzerv-üzemet Gyügyén: a vezetőség eltéríti majd az állami támogatást a saját és haverjai zsebébe, a melós aludni fog a gyártósor mellett, a paraszt meg megpróbálja eladni a rothadó meggyét a konzervüzemnek.

Mert ha nem így lenne, ha lenne vezetőség aki az üzem (vállalkozás) fellendítése érdekében dolgozna, ha lenne melós akit büszkeséggel töltene el az hogy megy a gyártósor és minőségi konzervdobozok jönnek le róla, ha lenne paraszt aki a legjobb állapotú meggyet szállítaná be hogy a konzerv minősége is jó legyen, hogy el lehessen jó áron adni ... akkor már lenne konzervüzem, még ha az utolsó mackónadrágjukat is kellene összedobniuk a helyieknek hogy létrejöjjön az. Ehelyett mindenki másra mutogat, és elmagyarázza hogy speciel ő miért nem képes semmit tenni. A baj az hogy ez a mentalitás megmarad majd akkor is amikor a 'közösből' megépül az üzem és utána folyamatosan minden évben veszteséges lesz, és nyeli az állami támogatást.

Így hát ha azt várod hogy majd a gazdasági felemelkedés fog szellemi/kulturális felemelkedéshez vezetni, akkor -- azt hiszem -- csalódásban lesz részed.

Egyébként pedig itt egy cég története Debrecen környékéről, amelyik sikeresen átvészelte a rendszerváltást és a mai napig prosperál:

www.polyduct.hu/cegtortenet

tamas11 2015.07.08. 06:54:15

@neoteny:

Más megközelítésben: mi lesz előbb :
a tyúkhiány, vagy a tojáshiány?

panellburzsij 2015.07.08. 07:44:39

@unionista᠍: unionista᠍ 2015.07.07. 18:30:14
*****

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2015.07.08. 07:51:08

@neoteny: Pedig a történelem inkább azt mutatja, hogy általában előbb van a gazdasági felemelkedés, az húzza magával a kulturálisat is. Ez azért van, mert a gazdaság tudja megteremteni a kulturálódás feltételeit. Kezdve onnan, hogy legyen mit enni, addig, hogy legyenek iskolák, ahol kiművelik azt a népet, amely már nem abban leli örömét, hogy az idegeneket gyilkolássza le a susnyásban.
A fordított helyzet, vagyis az, hogy előbb jól ki kell kupálódni, művelődni, kulturálisan feljönni, nos az sem lehetetlen elméletileg, de csak elméletileg. Ez olyan lenne, mint a Münchausen-effektus: a hajánál fogva húzná ki saját magát a mocsárból. Nincs mire építeni, nincs mivel dolgozni, a semmiből nem épül fel kultúra.

Persze a gyakorlatban az van, hogy bár az anyagi feltételek az elsődlegesek (vagyis a tyúk tojás dilemma itt megoldódott), de a két tényező hat- és visszahat egymásra. Egymás mellett fejlődnek fokozatosan. Nyilván azokkal a kiküszöbölhetetlen hátráltató tényezőkkel együtt, azok mellett, amelyek óhatatlanul is közbejönnek, és akadályozzák mind a kettőt, úgymint háborúk, vallások, természeti csapások, tévutakra vivő rossz ideológiák, és stb.

egyetmondok 2015.07.08. 09:45:34

@ipartelep:
A probléma ezzel, hogy "általában előbb van" a gazdasági emelkedés,mint a kulturális,az, hogy olyan eszközökkel is lehet (persze mindig csak átmeneti időre -- ami vigyázat: súlyos évtizedek is lehetnek)gazdasági emelkedést elérni,amely valójában fenntarthatatlan,csak ez a fenntarthatatlanság nem válik egészen világos közösségi vélekedéssé,s amikor válságba kerül az ilyen "emelkedéseket" megtapasztaló közösség, akkor általában nem a valós okokat veszi elő (a politika),hanem elkezd hamisítani,hárítani.

Szóval én inkább azt mondanám, hogy a politika attól fantasztikus,mert tényleg lehet a saját hajunknál fogva emelkedni.

2015.07.08. 10:32:42

@neoteny:
konzervüzem nem nagyon lehet gyügyén. pláne dobozüzem. nem egyszerű olyan ónozott acéltárolót gyártani, ami éveken vagy akár egy évtizeden át hermetikusan zár. és egyébként könnyen nyitható. a meggyet inkább öblösüvegbe töltik. gyügyén nem nagyon akarnak lapkát gyártani és zárógépsort üzemeltetni. tetra pack csomagolóanyag gyártósort sem. mert ezekhez város kell. iparváros leginkább.

gyügye egy reformált hitközség. és lehet mezőgazdasági termelőszövetkezet a szamosmenti járásban. és annak lehet melléküzemága. mondjuk egy léüzem. és mellette újlakon kis sűrítőjük. vagy hűtőházuk. lehet cégényben háziipari szövetkezet. ami előállítja a tradicionális házi szőttest falusi turizmushoz. azért, hogy mindenki ünneplőbe öltözzön a szamos fesztiválon. és azt a népviseletet ráadják a vendégekre is. és elénekeljék a szatmári énekek és eljárják a szatmári táncokat a szatmári menyecskékkel és a legényekkel. igyanak egy kis pálinkát. egyenek kötött levest, "tőtött" káposztát vagy "puderes" (sic!) macskát, ami egy sütemény, stb. de ezeket egyrészt mind meg kell újítani. és ezt összeszervezni sem egyszerű. agrárrendtartás kell hozzá. azt nem a piac alkotja, hanem a járás. és azok élére pártatlan közembereket kell választani. modern kori nemeseket. és a választókerület kell reformált egyházkerület presbiterekkel. az egyházat kell újrateremteni. ez egy modern kori feudalizmus. ahhoz hogy ez fejlődni tudjon védett piac kell. de ez a kapitalizmus elején nyugaton is így működött. miért ne lehetne azt utánozni. a nyugat múltját és nem a jelenét.

a meggy és szilva csonthéjas zárvatermő. a gyügyei paraszt gondolkodása is ehhez illeszkedik. nem a legújabb filozófia tankönyvhöz (azt a többség nem olvassa), hanem a természethez. persze arról is lehet írni tankönyvet. de az már eredendően biosz és nem filosz. abban minden eredendően számítás matek, vagy alkalmazott matek, és nem feltétlen a pesti közgáz. a paraszt azt mondja, hogy a zsidókeresztény főprofesszorok a vámház (!) körút mellett a fővám (!) térről magyarázzák a teljesen nyitott piacot. lehet, hogy a gyügyei paraszt is gügye, de a pesti bölcsészeknél mindenki okosabb. és hiába van valakinek öt-hat diplomája.

meggy és a szilva nemesítéséhez idő kell. és védett piac. és addig azt kell mondani, hogy azt a meggyet esszük, ami van. ha az szar, akkor a szart. korlátozni kell a kínálatot. ez is lehet legitim. ha a népek megszavazzák. nemcsak az imf eladósítás és megszorítás. ez is kikényszerítheti a fejlődést, nemcsak a libsik. libsi környezetvédelem is csak érintőlegesen kell. ma egy gallyat nem lehet odébb tenni az erdőben, mert megjelennek a fővárosi környezetvédők, hogy a szegény fácán megijed. egész véletlen őket is libsi zsidók pénzelik és vezetik. és el kell magyarázni, hogy le fogják lőni azt a fácánt. és leforrázzák azért, hogy a tollaitól könnyen megfoszthassák. utána kibelezik. majd feldarabolják és megfőzik. persze nem kell engedni ostoba módon öldökölve vadászni, mint ahogyan a semjén vagy lázár félék. de az ellenzék még ennél is rosszabb. a jobbik azt mondja, hogy ha az ellenzéki pártokat nem a fővárosi zsidó és zsidóbarát értelmiség vezeti, akkor esetleg jobb lesz. mert ők a metropoliszok logikáját követik. ha budapest ezt akarja követni, akkor gyűljenek össze a "buzeránsok".

szatmári prájd ilyen.
www.youtube.com/watch?v=6Vk3F871GDg
ebben is táncolhatnak homoszexuális férfiak. még akár össze is feküdhetnek a hátsó szobában. csak csinálják diszkréten. de a heteroszexuálisokkal szemben is ez az elvárás. és ez a völkisch prájd is olyan, hogy természetes módon kapcsolódnak hozzá heteroszexuális férfiak, és persze lányok is. és a cigányok is. szatmárban a népek ezekből a tradíciókból akarnak polgárosodni. és nem érdekli őket a libsi zsidó modernitás. azt elutasítják. de ehhez joguk van. egy rendi társadalmat képzelnek modern kori nemesekkel. olyan emberekkel, akik nem tagadják meg az ősiséget. ebbe a "buzeráns" alföldi róbert nem fér bele. mert az alföld fontosabb. jelen állás szerint a leghülyébb fasisztáknak lesz igazuk.

vagy azt kell mondani alföldinek, hogy tényleg igazuk van a gyügyeiknek, vagy legalábbis van igazságuk. aztán ha akarja, akkor kerítenek neki ott is egy legényt. ha ez olyan fontos neki. csakhogy alföldi címlapra akar kerülni. és ehhez egy másik korosodó buzi zsidóval kell csókolóznia. ez a törzsi háború logikája. ugye világos, hogy ez is szexizmus és etnicizmus. amire nem azt mondom, hogy milyen jó. hanem azt, hogy ez a logika mozgatja a jelenkori magyar politikát. és ennek lehet az a vége, hogy a fővárosi liberális zsidó kultúra marginalizálódik. kelet-közép európában nemzeti kereszténység szerveződik. és ezen alapulhat a népnemzeti kultúra és a nemzeti liberalizmus. és ezt nem zsidó baloldal fogja ellensúlyozni. nem lehetnek a zsidók az egyik oldal. hanem valódi szociáldemokrácia kell. nem zsidók vezette ökoszociális párt. és a bajorhoz hasonló a néppárthoz közel álló keresztényszocialisták.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 12:07:11

@unionista᠍:
"azt állítom, hogy a politika természetes állapotában etnicista, szexista és a familiaritásra épül. és ezt nem lehet kikapcsolni"

Nem? Ehhez képest majd ezer éven keresztül sikerült. Sőt! Ha egy kicsit megkapargatjuk a dolgot, hogy az általad vallott etnicizmus még a pogány korban se érvényesül. A premodern korszakban ugyanis teljesen elképzelhetetlen lett volna az, hogy egy közösség a saját homogenitását szakralizálja. Ezekben a közösségekben mindig a társadalmi struktúrán kívüli, marginális egyének (őrültek, betegek, homoszexuálisok) közvetítették a szentséget. Ezzel szemben a modern etnicista mondandójának a lényege, hogy a vélt vagy valós társadalmi többség érdekei és akarata szent és sérthetetlen.

Az amiről te úgy beszélsz, hogy "a politikai természetes állapota", alig több mint kétszáz éves jelenség.

Ezt a jelenséget pedig úgy is lehet értelmezni, mint egyfajta működési zavart, amely az őt megelőző tradicionális univerzalizmus modernizációjából következett.

"te egy istentelen univerzalizmusban hiszel, amiben nem érvényesülnek az elemi természeti törvényszerűségek"

Jó helyen keresgélsz!
A probléma tényleg az, hogy ha szekularizáljuk azt az univerzalizmust, ami vagy nyolcszáz éven keresztül meghatározta az európai politikai fejlődést, akkor ezzel nem generáljuk-e a valláspótlékok iránti szükségletet.
Úgy néz ki hogy ez a helyzet, és az általad vallott etnicizmus is ilyen valláspótlék. Csakhogy meglehetősen perverz vallásosság ez és tökéletesen ellentmond a tradicionális szakralitásnak.

Mi lehet a megoldás erre? Az egyik lehetőség, hogy vissza kell térni a vallásosság hagyományos, konzervatív formáihoz. A másik lehetőség pedig annak bemutatása, hogy az univerzalizmus vallásos és szekuláris formái között jóval több a kontinuitás mint az ellentét. Hogy mást ne mondjak az univerzalista tradíció olyan értelmezései is lehetségesek, amelyek azt mondják, hogy a kereszténység és a kommunizmus értékvilága egy tőről fakad.

Az egységes narratívákat tehát sokféleképpen fel lehet építeni. Lehet azt mondani pl. hogy az egységes narratíva szerint "a zsidók tehetnek mindenről, tehát megérdemelték a vagonírozást". Ha nem akarunk elszakadni az etnicista szemlélettől akkor persze hogy ilyen értelmezések jönnek elő.

Ezzel csak az a gond, hogy az etnicista személy úgy követel elégtételt az őseinek, és rajta keresztül magának, hogy az ősei által elkövetett bűnöket és az ezekből rá háramló erkölcsi tartozásokat figyelmen kívül hagyja.
Ez egy teljesen komolytalan álláspont! Lehet persze ezzel vergődni, de aki így jár el, az valójában nem tart igényt a másik fél megértésére. Ez pedig nem valódi gyászmunka, hanem csak egyfajta narcisztikus önfényezés. Mondhatni hullarablás, mert kétlem, hogy az áldozatok ilyen komolytalan emlékezést kívánnának.

Trianon és a Soá antietnicista és egységes narratívája 1849-ben kezdődik, és bemutatja, hogy a szabadságharc leverésétől traumatizált és a félelmei által vezetett nemzet miképpen simult bele a dualizmus hamis politikai struktúrájába. Ez okozta azt az identitásválságot, amely aztán a zsidó asszimiláció folyamatát is ellentmondásossá tette és elvezetett 1918-19-hez, majd Trianon hamis értelmezéséhez, ami pedig megágyazott a Horthy rendszer hibáinak: a társadalmi reformok halogatásának, a szélsőjobb előretörésének, a a Szovjetúnió elleni hadüzenetnek, a második magyar hadsereg feláldozásának, a zsidók feláldozásának, a kiugrás elcseszésének.
"szerintem elsősorban a helyi társadalmakban lehet ezekre a problémákra oldást és a megoldást találni. és ha gazdasági értelemben lesznek sikeres magyar városok, és kulturálisan egy kicsit emelkedettebb lesz a vidék, akkor lehet szolidárisabb a társadalom és egységesebb a nemzet."

Ebben teljesen egyetértünk!
Csak akkor válhatunk meg a sikertelenség érzését kompenzáló politikai fantazmagóriáktól, ha végre valódi, a humanitás értékeivel összhangba hozható sikereket mutatunk fel. Az ilyen sikerhez viszont nem a frusztrációkat kompenzáló politikai fantazmagóriákon keresztül vezet az út, hanem a megkomolyodáson keresztül.
Ehhez kell feldolgozni a traumákat és eltemetni végre a halottakat!

2015.07.08. 12:41:49

@raczsandor:
az etnicizmus az is, hogy van magyarzsidó iskola. és abban lehet budapesti és egy debreceni iskola. és ezeknek van egy maszkulin (jobbos) és egy feminin (balos) vonala. ez a felfogás etnicista? igen. szexista? igen.

a mestereid nem akarnak magyarzsidó iskolát. mert az nem univerzális. és különösen nem akarnak abban debreceni iskolát. mert az pláne nm univerzális. hanem csak korlátozottan alkalmazható. de minden filozófia ilyen. csak ezt a mestereid nem fogadják el. és azt mondják, hogy a köznép igazodjon hozzájuk. és nem értik, hogy a népirtás azért következett be, mert nem volt kitalálva a városias németzsidó, a vidékies magyarzsidó vagy a lengyelzsidó iskola. és nem védte őket a nemzeti kereszténység. nem volt az ortodox szláv mellett egy nem ortodox keresztény iskola.

hanem a zsidók egy része a szabad piac univerzalitásában hitt. a másik részük a kommunizmus totalitását hirdette. valamilyen hely nélküli filozófiában gondolkodtak. egy utópiában. miközben néhány klán meggazdagodott. az ortodox liberális világkép ezt szolgálja. soros györgy fizetett talpnyalói vagytok.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 12:50:55

@unionista᠍:
No akkor most kérdés formájában ugyanaz a mondat:
Ezek szerint a nádudvariak zsidók?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 12:52:10

@unionista᠍:

"soros györgy fizetett talpnyalói vagytok."

Az én csekkem nem érkezett meg!

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 13:00:15

@neoteny:
Az enyém se!
Jó hülyék vagyunk, hogy ingyér szolgáljuk a világ urait :D

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 13:24:48

@unionista᠍:

"gyügye egy reformált hitközség"

Igen sajnálatos hogy nem olvasták Weber "Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus" c. művét.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 13:33:03

@neoteny:
Nagyanyám se olvasta, de abban a szellemben dolgozott (amíg bírta).

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 13:55:11

@raczsandor:

Azoknak akik élték/élik, nem kell elolvasniuk.

Ezt csak azért toltam be hogy egyértelmű legyen, hogy -- legalább is Weber szerint -- a kapitalizmus mint gazdaságszervezési elv nem áll ellentétben azzal hogy valaki reformált hitközségben él, sőt.

2015.07.08. 13:56:12

@raczsandor:
nyilván voltak köztük zsidók. de ők a magyar vidéket akarták építeni. a többségi magyarellenes zsidókkal van a probléma. nem nekem, hanem a kocsmai haverjaimnak. és ők szavazni fognak. magyarázhatod nekik a soát. annál inkább.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 14:23:26

@unionista᠍:
"nyilván voltak köztük zsidók"
Ha tehát a nádudvariak (vagy akárkik a puszták népei közül) egy kicsit is sikeresebbek, mint az etalonná magasztosult gyügyeiek, akkor az csak valamiféle zsidó befolyásnak köszönhető?
Az etnicista elmélet véletlenül se lehet hibás?

"a többségi magyarellenes zsidókkal van a probléma. nem nekem, hanem a kocsmai haverjaimnak. és ők szavazni fognak. magyarázhatod nekik a soát. annál inkább."

Remek ellenérv!
Erre csak hasonló szintű riposzttal lehet felelni: Szerencse, hogy nem mindenkinek a kocsmázás az életformája. :)

Egyébként - talán még nem tűnt fel - neked írok és nem a kocsmai haverjaidnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 14:34:31

@unionista᠍:
"a meggy és szilva csonthéjas zárvatermő. a gyügyei paraszt gondolkodása is ehhez illeszkedik."
Ha valóban így van, akkor a gyügyei parasztnak sincs több ráhatása a saját sorsára, mint a meggynek, vagy a szilvának.
Így viszont az is édes mindegy, hogy "a zsidók" vagy az "árják" uralkodnak-e a gyügyei paraszton. A világ már csak olyan, hogy ha nem állunk ki magunkért, akkor valaki ezt mindenképpen ki fogja használni. Na ez aztán tényleg biosz!

2015.07.08. 14:54:37

@raczsandor:
kocsmába elsősorban szemlélődni járok.

az etnikumhoz való tartozásnak lehet evolúciós biológiai, földrajzi, történeti, nyelvi, vallási jellege. a humán filozófia mainstream irányzata ezeket mind kizárja. azt mondja, hogy nem léteznek etnikai csoportok. leszámítva a szegény kiscigányokat, akiket elnyomnak a gonosz nagymagyarok. zsidó és zsidóbarát politikai csoportok nincsenek. de ha nincsenek, akkor miért érdekes a soá. ha mindenki ugyanolyan ember, akkor a zsidó halottak miért részei a "nemzeti" narratívának. és a nem-zsidók halottak miért érdektelenek?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:03:43

@unionista᠍:
"kocsmába elsősorban szemlélődni járok."
Nem rád céloztam!
Arra céloztam, hogy nekem aztán édes mindegy, hogy mit gondolnak a kocsmai haverjaid.
Úgyhogy az sem ellenérve nekem, hogy ezt meg ezt gondolják arról, amiről mi diskurálunk.

Ezért lenne jó, ha válaszolnál a kérdésemre, és nem azzal, hogy mit mondanának a kocsmai haverjaid.

"az etnikumhoz való tartozásnak lehet evolúciós biológiai, földrajzi, történeti, nyelvi, vallási jellege. a humán filozófia mainstream irányzata ezeket mind kizárja"

Ezt csak azt bizonyítja, hogy nem sokat tudsz a mainstream filozófiáról. Hallottál már a nyelvfilozófiáról? Vagy úgy általában a posztmodernről? Ezek mindegyike szemben áll azzal amit te mainstream filozófiának nevezel.

2015.07.08. 15:09:24

@raczsandor:
ez világos. te nem akarod megérteni, hogy a parasztok gondolkodása a természeti környezethez igazodik. te egy könyezetfüggetlen megoldást keresel, ami mindenhol érvényes. csakhogy ilyen nincs a filozófiában.

sanyi a kútfúró haverom azt mondja, hogy ha ő ha valamit megvesz százért, akkor eladásra kétszázért kínálja. és azt mondja, hogy amikor ő vesz, akkor alkudni szokott. mert olyankor "cigánykodni" kell. de amikor elad, akkor vele ne alkudjanak. vele már ne "cigánykodjon" senki. lehet mondani, hogy ez nem etikus magatartás. de miért ne lenne az. miért ne adhatna el valamit kétszázért. kockázatot vállal minden vétellel. tárolja az árut. néha meg is javítja. ha vesz egy ülőgarnitúrát, akkor kitisztítja. és ha tízezerért vette, akkor húszezerért adja. miért ne lehetne ez etikus? hogy lehet ezt eldönteni általában? sehogy. abból lesz a filozófus, aki ítélkezni akar.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:18:11

@unionista᠍:
Logikus, de sanyi haverod érvelése is környezetfüggetlen. :)

"te nem akarod megérteni, hogy a parasztok gondolkodása a természeti környezethez igazodik."
Tévedés! Nem tudom elhinni, hogy az alkoholista világkép lenne az etalon, amihez mindenki másnak illeszkednie kellene. (Az alkoholisták persze ettől még gondolhatják ezt.)

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:24:31

@unionista᠍:
"te nem akarod megérteni, hogy..."
Úgy is fogalmazhattam volna, hogy megérteni megértem, az alkoholisták lelkivilágát is, csak épp nem veszem át. Talán megengedhető nekem, hogy más véleményem legyen a világ dolgairól.
Azért mert "egy környezetfüggetlen megoldást keresek"?
Talán.
De valószínűbb hogy azért mert nem vagyok alkesz és már referenciacsoportjaim vannak.

2015.07.08. 15:31:47

@raczsandor:
A filozófia helyes módszere a következő lenne: Semmit sem mondani, csak amit mondani
lehet, tehát a természettudomány tételeit, − tehát valami olyat, aminek semmi köze a
filozófiához, és valahányszor valaki valami mást akar mondani, bebizonyítani neki, hogy a
kijelentéseiben szereplő jelek némelyikéhez nem fűzött jelentést.

lehet mondani, hogy wittgeinstein is belátta a tévedését. nincs univerzális nyelvfilozófia. "fonya" (formális nyelvek és automaták elmélet) van. az matek. az tudomány. és van nyelvpolitika. a gyűlölt akadémikusok szerint magyar kizárólag finnugor eredetű. és aki mást mond az idióta és fasiszta. csakhogy ezzel szemben a magyarok többsége azt gondolja vagy egész pontosan inkább abban hisz, hogy a magyar egy proto-indoeurópai ősnyelv. amire a gyűlölt akadémikusok azt mondják, hogy a magyarban egy lófaszt lehet bármiféle ősiség. pont ez a szar nép őrizte volna meg. erre mondja sanyi haverom, hogy ő széjjel flexelné ezeket a magyaellenes akadémikusokat.

ha én nyelvész lennék, akkor már biztos alkottam volna az őskelta, az őssumér, ősszláv, ógörög, a hun-szkíta és részben a finnugor (!) nyelvekből egy nyelvezetet, ami rekonstruálja az ősiséget. művészi módon lehet ezt megalkotni. csakhogy én nem lehetnék nyelvész. és ebben a mestereid gátolnának meg. ők a bölcseletből igyekeztek mindent és mindenkit kiszorítani, aki nem a bölcselet univerzalitására törekszik.

mert én olyan nyelvész lennék, hogy van a formális nyelvek és automaták elmélete chomsky szerint. aki zsidó. szerintem helyénvaló wittgenstein tractatusa, az szintén zsidó. és igazodjunk a közakarathoz. a magyarban rekonstruáljunk egy proto-indoeurópai ősiséget. ez nem az összes zsidónak mond ellent. csak a mestereidnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 15:32:21

@unionista᠍:

"ha mindenki ugyanolyan ember, akkor a zsidó halottak miért részei a "nemzeti" narratívának. és a nem-zsidók halottak miért érdektelenek?"

Mert a magyar katona fegyverrel a kezében halt meg; a magyar zsidót meg ipari módszereket alkalmazva lincselték meg.

Mert ha egy bokszoló meghal a ringben, az egy baleset; ha a kocsmai haverjaid agyonvernek egy járókelőt (mert zsidó vagy cigány vagy "fővárosi értelmiségi" vagy csak mert jó balhénak gondolják) az bűncselekmény.

Mert ha állítanak egy emlékművet a keleti fronton meghalt magyar katonáknak, nem írhatják rá hogy "meghaltak a hazáért": mert az a haza nem védte meg pár százezer honfitársukat a "szövetségesüktől".

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:41:51

@unionista᠍:
"csakhogy én nem lehetnék nyelvész. és ebben a mestereid gátolnának meg. ők a bölcseletből igyekeztek mindent és mindenkit kiszorítani, aki nem a bölcselet univerzalitására törekszik."

Legalább megpróbáltad?

Úgy aztán könnyű "a zsidók" ármánykodására hivatkozni, hogy meg se próbálsz valami jobbat.
Nem lehet, hogy csak arra jó az egész zsidózás, hogy ne kelljen a kocsmázás helyett az íróasztal előtt görnyedni? Kb azzal az indoklással, hogy "Minek csinálni bármit is, ha a zsidók azt majd ellehetetlenítik".
Persze értem én, hogy sokkal könnyebb zsidózni, mint alkotni bármit is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:48:56

@unionista᠍:
"a zsidó halottak miért részei a "nemzeti" narratívának. és a nem-zsidók halottak miért érdektelenek?"
Ezt ki mondta?
Én biztos nem! Pont azt magyarázom, hogy ezek nem játszhatóak ki egymás ellen. A Soában elpusztított magyar állampolgárok szenvedése nem érvényteleníti a Donkanyarban elpusztított magyar állampolgárok szenvedését és vice versa.
Mindegyik közös áldozat csak épp az etnicisták nézőpontjából ez nem látható.

2015.07.08. 15:50:16

@raczsandor:
dehogy környezetfüggetlen. azért teheti meg, hogy vételkor igen, eladáskor nem alkuszik, mert van egy elég nagy garázsa az egyik kertségben. és olyan környezetben él, ahol néha kell kutat fúrni. ami a kocsmai sanyi elképzelésében univerzális az a matek. a kettővel való szorzás. ami egy primitív bináris eltolás. ő ezt alkalmazza. kornai főprofesszor elméletét.

értem persze, hogy van egy környezetfüggetlenségre törekvő logika. de az sanyi felesége ildi. aki kitalálja, hogy süt valami kókuszosat. mert azt írta a nők lapja. olyankor a mitokondriális dns érvényesül. az magánéletben erősebb. de kétségkívül alternatívája a közéletnek. csakhogy a magyar baloldal nem ezt az utat választotta. hanem a férfiági zsidó eredet domináns. és az univerzalizmussal próbál mindenki mást kiszorítani.

2015.07.08. 15:51:45

@raczsandor:
ha a trianont és a soát emeled ki a nemzeti narratívádban, akkor az első és a második nagy háború nem-zsidó áldozatairól legfeljebb érintőlegesen lehet szó.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 16:29:59

@unionista᠍:
"ildi. aki kitalálja, hogy süt valami kókuszosat. mert azt írta a nők lapja. olyankor a mitokondriális dns érvényesül"
Na látod ezért hülyeség amit írsz!
Még ha bizonyított is lenne (nem az) hogy a viselkedést csak és kizárólag a gének határozzák akkor is teljes képtelenség lenne egyetlen dns-re visszavezetnei az összes viselkedési sémát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 16:58:13

@unionista᠍:

"nem-zsidó áldozatai"

Ismét: egy etnikai tisztogatás áldozatai nem ugyanúgy áldozatok mint egy háború áldozatai. Az előbbiek nem tehetnek semmit hogy ne váljanak áldozatokká; az utóbbiak igen: harcolhatnak (áldozatokká tehetik az ellenségeiket*), vagy elkerülhetik a háborút -- legalább is az agresszorok, a háborúk kirobbantói (és Mo mindkét vh.-ban agresszor volt).

Te szeretnél ekvivalenciát vonni minden halott közé: de ez nyilvánvalóan lehetetlen. Ha valaki egy késpárbajban hal meg, nem "ugyanolyan ember" mint az a fegyvertelen akinek elvágják a torkát. Mindkettő áldozattá vált: de az előbbi aktívan részt vett a harcban, az utóbbi pedig passzív volt amikor megölték.

Ez a distinkció kifejeződik pl. a genfi egyezményekben is: az egyenruhában, fegyverrel harcoló katona megölhető; a fegyverét letett egyenruhás katona nem, ha megölik, az háborús bűncselekménynek számít (habár az a győztesen nem ugyanúgy fogják számonkérni mint a vesztesen).

* Ahogy Patton tábornok mondta a katonáinak: "nem azzal nyeritek meg a háborút ha meghaltok a hazátokért: hanem úgy hogy eléritek hogy az ellenség haljon meg az ő hazájáért".

2015.07.08. 17:13:10

@raczsandor:
nem kizárólagosan. a zsidó filozófia gondolja, hogy csak a mémek befolyásolnak. ami azt jelentené, hogy a totális manipuláció lehetséges. abban hisznek. ennek megfelelően viselkednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 17:25:30

@unionista᠍:

"A filozófia helyes módszere a következő lenne: Semmit sem mondani, csak amit mondani lehet"

Ehhez képest galaktikus mennyiségű bullshit-et hordasz össze, ráadásul közben buzgón abuzálod a magyar nyelvet (ld. pl. "ősiség").

Te egyszer már kijelentetted ezen a blogon hogy te egy troll vagy: azt kellett volna elfogadni tőled névértéken.

2015.07.08. 17:28:28

@neoteny:
az is egy kérdés, hogy kik robbantották ki a háborút. a német és az osztrák történetírás sem lesz mindig megengedő. svájc is megőrzi az átutalások dokumentumait. ezt is a mindenkori politika fogja eldönteni. a történetírás a politika szolgálólánya volt mindig is.

az, hogy az áldozatok egyenértékűek-e, vagy ki kell emelni a zsidókat, megint csak politikai kérdés. neked van egy narratívád arra, hogy az egyik oldal áldozatai voltak a fontosabbak. de ennek az ellenkezőjét is meg lehet magyarázni. csak az a felfogás ma be van tiltva, mert neofasisztának minősül. és a neoliberális felfogás a kizárólagos. az európai politika is tolódik valamilyen irányba. és majd kiderül, hogy merre.

2015.07.08. 17:31:08

@neoteny:
trollkodom, persze. minden megjegyzésbe próbálok írni valamit, ami értelmes, és mellé valami hülyeséget (ami sztereotip módon sem feltétlen igaz). jelenleg nem lehet mást csinálni.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 17:37:23

@unionista᠍:
Akkor még mindig ott maradt az a képtelen állítás, hogy a viselkedés sémákat egyetlen gén határozza meg. A nők esetében pedig ez a mitokondriális dns.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 17:43:10

@unionista᠍:

"az európai politika is tolódik valamilyen irányba. és majd kiderül, hogy merre."

Ja, mint ahogy a Harmadik Birodalom is "tolódott" egy irányba. A végére meg kiderült hogy vagy 7 millió germán életébe került.

2015.07.08. 19:29:51

@raczsandor:
az ydns 231, a mtdns 37 gént tartalmaz. az mtdns 16 ezer bázispárt tartalmaz, az ydns 50 milliót. az, hogy ezek pontosan mit befolyásolnak nagyon kevéssé ismerjük. a humán genom körülbelül 3 milliárd bázispárt jelent. egy bázispárban négyféle nukleotid állhat szemben egymással. ebbe simán belefér, hogy valami a közéleti viselkedést is befolyásolja. mert ezen a téren az emberiség elég nagy eltéréseket mutat. a magánélet tűnik univerzalisztikusnak. a legtöbb helyen heteroszexuális párok alkotják a családok többségét. de mindenhol megjelenik a homoszexualitás, biszexualitás és az aszexuális életforma. de az ehhez való közéleti viszony mindenhol vitákat vált ki. és ezen túl az emberi közösségek változatosságot mutatnak.

a filozófia azt állítja, hogy ez emberiség mindent könyvekből olvas ki. a zsidókeresztény férfiágról azt gondoljuk, hogy cca. 50,000 éves. az proto-indoeurópai ágak (ez két egymástól különböző ág) ehhez képes 25,000 éves lehet. minél fiatalabb egy ág annál több közéleti intelligencia lehet kódolva. ez kisebb szabadságot és nagyobb meghatározottságot jelent. a protoeurópaiak és a zsidókeresztények evolúciós biológiai értelemben rendelkeznek közös őssel. az indoeurópaiak állnak a legtávolabb mindenkitől. de európában ennek a csoportnak van többsége. önmagában az, hogy léteznek ilyen ágak jelzik, hogy különféle viselkedésformák lehetségesek. és ezek férfiágak. ehhez képest a nőiség összekeveredett. a feminin társadalomszervezés sokkal inkább nemzetközi és kevésbé veszi figyelembe a nemzeti vagy nemzetiségi tradíciókat.

amikor azt kérdem tőled, hogy mégis mit kellene cselekedni, akkor leírod a "partizánakciók" metódusát. az ellenséggel szemben kis csoportokba szerveződve, kiszámíthatatlanul, látszólag véletlen módon meg kell jelenni. és nem érted, hogy a többiek miért nem értik, hogy ez a leghatékonyabb módszer a balkáni típusú vezérkultúra megdöntésére. a despotikus vezetőket leginkább ez bizonytalanítja el. ezt melyik filozófia könyvbe olvastad? oké kiolvashattad történeti feljegyzésekből. de lehet olyan is, hogy ez többé kevésbé magától értetődő. a többiek nem értik. azt mondják, hogy ez nagyon veszélyes. ez polgárháborús logika. és te hiába mondod, hogy a vezér túlhatalma ellen irányul. nem akarják megdönteni. vagy valamiért számodra mégis csak az a fontos, hogy valamilyen állami, nemzeti, vagy államnemzeti egységet kellene teremteni.

az ősmagyar törzsek kettős fejedelemségben éltek. volt egy szellemi és egy katonai vezető. a népek közvetlen államfőválasztást akartak. hiszen a miniszterelnököt is kvázi közvetlen választjuk. (szellemi) államegység és nemzeti (katonai) egység. pártok (törzsek) felettiség.

ehhez képest a zsidókeresztények hallani sem akarnak a közvetlen államfőválasztásról. azért, mert ők azt mondják, hogy ezeket a parlament választja. országos listákon szerveződő pártok. a zsidókeresztényeknek erre a legkönnyebb felkapaszkodni. elfoglalják a fővárosok középső kerületeit. és ők ott akarnak egyezkedni. és a bírói hatalmat is uralni akarják. ez történik, vagy nem. meg lehet mérni. utólag is meglehet majd. ezért sem vagyok híve, hogy elégessenek mindenkit. de ha itt 1990-2010 között egy zsidókeresztény köztársaság volt, akkor minden vezetője a történelem szemétdombjára lesz vetve. hankiss elemér lesz a tehetségtelen beszédhibás zsidó, aki a médiaháborút kirobbantotta. azért kellene ezt kortárs módon rendbe tenni, hogy ne minden zsidókeresztény legyen történetileg elítélve. de ez nem az én dolgom persze. és nem is olyan fontos.

panellburzsij 2015.07.08. 19:52:56

@unionista᠍:
'hankiss elemér lesz a tehetségtelen beszédhibás zsidó, aki a médiaháborút kirobbantotta.'

Sajnos megint egyet kell érteni veled, és ami nagyon fájó, hogy annakelőtte szerintem remek szociológikus írásai voltak.
Igaz még a kisátkosban de mégis.
Kapott egy molekulányi hatalmat, és elment a józan ítélőképessége, nem vette talán észre, mire használja fel az azóta a Jóisten kegyelméből jobblétre szenderült szdsz :(

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 20:37:07

@unionista᠍:
"mtdns 16 ezer bázispárt tartalmaz, az ydns 50 milliót (...) a humán genom körülbelül 3 milliárd bázispárt jelent."
Akkor vesd össze a 16 ezer illetve az 50 millió bázispárt a 3 milliárddal.
Te azt állítod, hogy a humán genom kb. 0,0005 illetve 1, 65 %-a határozza meg az emberek közéleti viselkedését.
És ez a közéleti viselkedést meghatározó génrész pont az mtdns illetve az ydns.
Erre kb. mennyi az esély?
Ha jól számolom, akkor úgy egy a húszezerhez de legjobb esetben is csak egy a hatvanhoz.

Ennyi a lehetősége annak, hogy az eredetelméleted működik. Illetve ennek csak a fele, mert te is lehetségesnek tartod, hogy a közösségi viselkedés 50%-át a mémek befolyásolják.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 21:08:58

@unionista᠍:
"minél fiatalabb egy ág annál több közéleti intelligencia lehet kódolva. ez kisebb szabadságot és nagyobb meghatározottságot jelent."
Miért?

"önmagában az, hogy léteznek ilyen ágak jelzik, hogy különféle viselkedésformák lehetségesek"
Hogyan?

Mi van akkor ha az apai és az anyai ágon öröklődő géneknek semmi közük nincs a közéleti viselkedéshez?
Ebben az esetben az van, hogy a véletlen dönti el, hogy az egyén az apjától vagy az anyjától örökli-e a közéleti viselkedését meghatározó géneket.
Kb. úgy ahogy a véletlen dönti el, hogy az apám, vagy az anyám fülét öröklöm-e avagy a nagyapáim és nagyanyáim valamelyikére hasonlítok.

"nem érted, hogy a többiek miért nem értik, hogy ez a leghatékonyabb módszer a balkáni típusú vezérkultúra megdöntésére. a despotikus vezetőket leginkább ez bizonytalanítja el. ezt melyik filozófia könyvbe olvastad? oké kiolvashattad történeti feljegyzésekből. de lehet olyan is, hogy ez többé kevésbé magától értetődő."
Úgy különösebben nem akartam erről meggyőzni senkit se, úgyhogy értetlenkedésre sincs okom :)
Egyébként meg érdekel a hadtörténelem és Szun-ce vagy Clausewitz se ismeretlen számomra.

"az ősmagyar törzsek kettős fejedelemségben éltek. volt egy szellemi és egy katonai vezető. a népek közvetlen államfőválasztást akartak. hiszen a miniszterelnököt is kvázi közvetlen választjuk. (szellemi) államegység és nemzeti (katonai) egység. pártok (törzsek) felettiség."

Ma már a tudományos életben is egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy 1990-ben kihagytunk egy fejlődési fázist, a demokratikus hatalomgyakorlás perszonálisabb változatát. (Lásd például Kalmár Melinda: Történelmi galaxisok vonzásában című munkáját).

2015.07.08. 21:30:57

@panellburzsij:
az volt a nem teljesen tudatos koncepció, hogy lesz egy "zsidó baloldali" és egy "keresztény jobboldali csatorna. és ezek versenye kulturálisan felzárkóztatja a magyarokat. csak a két szekértábor nem tudott egyetérteni abban, hogy kié legyen az egyes. az első választás azt mutatta, hogy hogy akié az egyes, azé az ország.

és végül abban egyeztek meg (ez már hankissék után), hogy legyen egy közszolgálati csatorna. az nyilván mindig kormánypárti lesz. úgy, hogy a médiahatóság inkább ellenzéki. és induljon el két kereskedelmi csatorna. de ez mind zsidókeresztény logika. budapest belső kerületeiben egy viszonylag szűk kör kiegyezik.

ehhez képest az "árja" logika az, hogy ha van három földi frekvencia. az egyes, kettes és egy harmadik, amit a ruszki laktanyák használták. akkor ezekre szerveződik egy budapest tévé/filmstúdió, alföld tévé/filmstúdió, pannónia tévé/filmstúdió. az állami/nemzeti főadó nyilván budapestté. de nézhető a dunántúlon is az alföld. ha véletlen valaki virágkarneválra vagy a szamos fesztiválra kíváncsi. és a nemzet főadón körbe kapcsolnak. a dunai németeknek lehetett volna csinálni duna tévét. vélhetően beszálltak volna ebbe a svábok és a bajorok. feliratozva. lehet németül tanulni. a tiszai cigányoknak tisza tévé. és abban mintákat adva és nem kizárólag az embereket megalázva folytatódhatott volna a családi kör (vö. mónika show). tehát az, hogy a tisza tévé cigányos még nem jelenti azt, hogy csak cigányok csinálják. de lehetett volna zsidókeresztény pax tévé közszolgálati adóként. akár zsidó hírmagyarázókkal. de nem az a főadó (bár a hírmagyarázat lehet ott a legnézettebb), és nem kizárólagos.

azt tapasztalom, hogy szinte minden a média iránt érdeklődő parasztgyerek is hasonlóan képzeli. alföldi városok színházainak műsorából, a koncertekből, a sportból, játékos vetélkedőből, helyi ünnepekből, a főiskolák, egyetemek előadónak ismeretterjesztésből is összejön valami. ami indulásként nyilván ügyetlen, de utána folyamatosan fejlődhet. egy debrecen méretű város miért ne mondhatná azt, hogy elküld néhány tucat embert külföldi médiaiskolába. és utána a várost kell szolgálni mondjuk egy időn át. illetve a régiót. valaki azt mondja, hogy ez röghöz kötés. ez nem alkotmányos. ha tanulni akar, akkor vegyen fel hitelt. ez a szórvány népek logikája. a cigányoké a másik véglet. ha valaki elhagyja őket, akkor áruló. mert az egy zárvány kultúra. az nyugati/keleti indoeurópaiak városias és vidékies módon rendezettek, a protoeurópaiak északi germánok/délszlávok gondolkodnak a feminin/maszkulin ellentétpárokban. az alkibiadesz nicket is ez a kettős genderizmus érdekli. nézd meg a skandináv krimit. a tetovált lány maszkulin. vagy a híd című népszerű krimisorozatanák hősnőjében a svéd nő kemény, férfias. a dán férfi nyomozó lágy, nőies. a jelenleg leghíresebb norvég gyermekmese és krimiíró (!) nesbo azt mondja, hogy a skandináv társadalomban már csak a bűnözők férfiasak. és ebből kilógnak egy kicsit a finnek. mert ők többségében finnugorok. a magyarok csak minimálisan. mert csak a nyelvet vettük át. de egy törzs hogyan vette át csak a nyelvet ha genetikalag se férfi, se nőágon nem keveredett. nézték az ősmagyarok a finn egyest. vagy a finnek írtak nyelvkönyveket, amit eladtak a vándorkereskedők? és abból tanultak meg a magyarok beszélni? van egy módszer, ami szerint a magyar csak a finnugorból eredhet. de fordítva is eredhetne éppen. ha ezt elfogadjuk és a magyar ebben a nyelvcsaládban a legnagyobb populáció. az akadémikus nyelvészet szerint ősmagyar szó nem volt. a magyarok a hantiktól és a manysiktól vették át. a magyarok erendően egy mukkot se beszéltek. és csodálkozunk, hogy ezek után jön az, hogy a magyarok a sziriuszról jöttek, stb. nyilván még az értelmesebbek is átesnek a ló túlsó oldalára. nagyon nehéz értelmes párbeszédet folytatni. úgy látom, hogy nem is lehet. mert túl távoliak az álláspontok.

fidesz 40%, jobbik 40%, mszp-dk 20% eredményt borítékolok. persze addig még van 3 év. majd meglátjuk.

2015.07.08. 22:07:03

@raczsandor:
ehhez mérni kellene. szerintem alapesetben az egyenes anyai ág örökíti át a hatalomszerzés, az egyenes apai ág a hatalomgyakorlás technikáit.

például vajk anyja sarolt nagyon kemény volt. és istván a hatalmat is nagyon keményen ragadta magához. és bölcsen uralkodott, mint géza. imre herceg anyja bajor gizella volt. és imre már nem akarta a hatalmat. ő lehet, hogy homoszexuális volt. ebben az esetben az öröklésmenetbe csúszik egy véletlen hiba. ebben az esetben felcserélődik valami. az utód eltér a normális öröklésmenettől.

hunyadi mátyás anyja szilágyi erzsébet is nagyon kemény asszony volt. és a hatalomszerzésben mátyás is kemény volt. és az apjától örökölte a hatalomgyakorlás módjait. corvin jános anyja mátyás ágyasa volt. és hiába törvényesítették. dobzse lászló lett az uralkodó. akinek az anyja habsburg erzsébet szintén kemény asszony volt. már mátyást is trónbitorlónak tekintette. de az apja iv. kázmér lengyel király határozatlan volt.

persze ezeket nincsenek determinálva. mert tanítók, példaképek ezeket a mintákat felülírhatják. és az öröklésmenetbe is csúszhat hiba, és attól függetlenül is lehetnek módosulások. különben nem lenne fejlődés. érdemes lenne végigzongorázni a magyar történelmet, hogy ez milyen mértékben érvényesül.

a jelenkorban látjuk, hogy orbán és gyurcsány az anyjuk kitartását, ravaszságát örökölték a hatalomszerzésben. és az apjuk faragatlanságát, rátartiságát, ostobaságát valósítják meg a hatalomgyakorlásban. azért, mert nincs történelmi példaképük. és ezért folynak a kommunikációs trükközések. de még egyszer. ezek gyenge feltételezések. nyilván amint lehet majd mérni, meg fogják tenni.

2015.07.08. 22:20:09

@raczsandor:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
ez a térkép elég jól mutatja európa politikai megosztottságát. az egyenes férfiági öröklésmenet alapján a domináns csoportokat és félcsoportokat ábrázolja.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 06:56:52

@unionista᠍:
Igen, mérni kell, meg megnézni az ydns és a mtdns hatását.
Meg azt se ártana figyelembe venni, hogy a legújabb kutatások szerint nem egy gén határoz meg egy tulajdonságot, hanem több génből összeálló hálózatok működnek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 07:01:22

@unionista᠍:
Attól függ, hogy milyen jellegű politikai megosztottságra gondolsz.
Attól tartok, hogy ez a térkép csak akkor "működik", ha külön kategória rendszert faragsz hozzá.

2015.07.09. 09:28:32

@raczsandor:
az y-dns 231 génből álló hálózat. az egy differenciált közgondolkodást kódolhat. az mt-dns hordozhatja az egyenességet. ez a közgondolkodásban a nőiesség. ha kunhalmi ágnes kiállna és nagyon határozottan azt mondaná: őt nem érdekli az, hogy hány menekült érkezik. a nőket és a kisgyerekeket legalább átmeneti jelleggel befogadjuk, akkor ez ellen a jobbik se nagyon emelhetne kifogást. erre dúró dóra is azt mondaná, hogy rendben. de ez egy szexista kijelentés, mert megkülönbözteti a nőket.

erre mondja azt orbán, hogy neki a menekült az, ha valaki a szomszédos országból érkezik. azért, mert polgárháborúban nem akar részt venni. menekült a békepárti (pacifista) szomszéd. ez a legegyszerűbb hozzáállás. ezt azt jelenti, ha az orosz-ukrán testvérháború ne adj' isten eszkalálódna, akkor magyarország, szlovákia és lengyelország megnyitja a határait. a kárpátaljai magyarokat és a ruszinokat is befogadjuk. adott esetben meg is védjük őket.

ezek a tételek a magyar baloldal számára elfogadhatatlanok lennének. az első elvekben. a szexizmus ütközik az ortodox liberális elmélettel. a második pedig a gyakorlatban. a baloldali kormányok az ortodox nacionalista többségi területen élő magyar kisebbségekkel kapcsolatban nem éreznek semmiféle felelősséget.

azt gondolom (feltételezem), hogy ez egy betelepített natív sémi koronacsoport tagjainak nagyrészt genetikailag kódolt hegemónia törekvése. ez azt jelenti, hogy nem tehetnek róla. nekik ez a természetük. csakhogy keleti árják ezzel szemben többségi alapon szupremáciát hirdetnek. nekik meg ez. az őseurázsiaik primitív etnicisták. és ők ha kell, akkor egyesével kutatják ki, vadásszák le, hogy ki a zsidó és nem zsidó. és ehhez a nyugati árják is asszisztálnak. de ezt lehet mérni. akár utólag is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 09:37:50

@unionista᠍:
"az y-dns 231 génből álló hálózat. az egy differenciált közgondolkodást kódolhat. az mt-dns hordozhatja az egyenességet"
Lehet.
Van rá kb. 0,0005-1,65 %-nyi esély.
(Ha mindent csak a gének határoznak meg, egyébként meg csak 0,00025-0,825% az esély.)

2015.07.09. 10:07:10

@raczsandor:
elég jól láthatod skandinávia politikai megosztottságot. a kelet-nyugat osztottságot. a balkánt.

de még lokális eloszlások is megfigyelhetők. a térkép kis mintás és nem is egyidejű mérések kombinációja. de láthatod a lengyel politikai osztottságot. azt, hogy a magyar kisalföld genetikailag kapcsolódik az iparosodottabb cseh-morva-sziléziai világhoz. hiába élnek a síkságban high tech iparvállalataik vannak inkább (győr, székesfehérvár). a norvég olajbányászok ugyanolyan állami vállalatot (stadtoil) akarnak, mint ami az orosz gázra épül (gazprom). és evolúciós biológiai értelemben közeli rokonok. láthatod, hogy koszovó függetlenségét egy eredetcsoport vívta ki. és valójában a békésebb romákat (akik indiai eredetűek) űzték ki a militánsabb "cigányok". mert az két egymástól eltérő eredet. a bőrszín alapján mosódtak össze. láthatod törökország megosztottságát. láthatod azt is, hogy ők bár muszlimok, de miért nem támadják izraelt. láthatod a kaukázus osztottságát. láthatod, hogy szardinia és korzika miért tartozik két külön országhoz. miért nem tudtak közös államba szerveződni.

azt állítod, hogy ezek mind véletlen egybeesések lehetnek. és csak arról van szó, hogy az emberek eltérő filozófia könyveket olvastak. csakhogy a többség ha olvas filozófiát, akkor mindenfélével foglalkozik. ha nem, akkor semmit se olvas. mégis viselkedik valahogy.

persze még egyszer nincs szó arról, hogy az egyénről határozottan bármit lehet mondani. azért, mert az egyén lehet a csoporttól eltérő atipikus változat. ilyen mindenhol előfordul. ezért akadnak kirívó ellenpéldák. ez nagy átlagban a csoportok viselkedésére érvényes. feltéve, hogy nincs manipuláció. a demokratikus/köztársasági logika éppen ez. demokráciát a helyi társadalmakra lehet építeni. köztársaságot pedig inkább a nemzeti egységre. az államiságot pedig a nőiességre. "mária országa" helyett azt kellene mondani, hogy "mária királyi állama". az ország ugyebár uruszág. mária nem lehet "uraság". azért, mert nő. tehát itt az államiságot kellene hangsúlyozni. és azt, hogy ez az államalapító király keresztény öröksége. keresztényszocializmus. és ez mindjárt elfogadható lenne a baloldalon. csak nem a zsidó baloldalon. szily katalint ezért rakta ki az szdsz. mert ő nem natív sémi. a törzsi háború a baloldalon belül is folyt. és persze vannak ortodox nacionalista sémik. ők is támadják a libsiket. de hogy világos legyen. nem azt állítom, hogy ebben a történetben bármelyik népcsoport feltétlen rossz, vagy gonosz.

persze értem, hogy ezt nem fogadja el senki. vagy alig valaki. nem lehet mérni. de ha lehetne, akkor is elszabadulna a pokol. mert akkor kiderülne, hogy a leghülyébb fasisztáknak volt igazuk. ennél humánusabb a társadalmi kiutasítás. a zsidókeresztény hitközségek szervezése lenne a racionális döntés. mert ebben az esetben megmaradhatnának a szellemi műhelyek. és a gyűlöletkampányok legfeljebb évekig tarthatók és nem évtizedekig. de ha a zsidók nem vonulnak vissza és nemzetközi erőket bevetve akarnak újra uralkodni, akkor abból polgárháború is lehetséges. azért, mert a paraszt most csak támaszkodik a botjára. de a cigányok azonban tettre készek. mert az ő céljuk, hogy elnyerjék a többség bizalmát.

2015.07.09. 10:28:31

@raczsandor:
látsz egy térképet. és nem látod az összefüggéseket. azt, hogy görögország miért lóg ki. és ezeken a tárgyalásokon miért "cigánykodnak" stb. illetve azt gondolod, hogy ezek csak véletlenek. lehet, hogy igazad van. de az a valószínűbb, hogy nem.

de még egyszer ez egy komplex mechanizmus. környezeti hatások, hatalmi befolyás, személyes kapcsolatok befolyásolják ezeket. és az mtdna egy teljesen eltérő nőies logikát hordoz magában. ami a valódi humanitás. nem lukács-iskola. az egy zsidó politikai vagy politikafilozófiai iskola. de az sem feltétlen rossz. azt egy magyar filozófusnak illik ismernie. de annak kevés köze van a generikus humanitáshoz. mert ezeket döntően genetikus algoritmusok hozzák létre. de minden filozófia ilyen feltéve, hogy az ember legbelső lényegéből fakad. és az embert nem az iskolás megfelelés vezérli. csak ezeket persze nem feltétlen kell azonnal kimondani.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 10:55:06

@unionista᠍:
"láthatod a lengyel politikai osztottságot. azt, hogy a magyar kisalföld genetikailag kapcsolódik az iparosodottabb cseh-morva-sziléziai világhoz (...) láthatod, hogy szardinia és korzika miért tartozik két külön országhoz. miért nem tudtak közös államba szerveződni."
Nem érzel itt egy kis ellentmondást?
Szardínia és Korzika azért nem tartozik egy országhoz, mert nem azonos a lakosság genetikai állománya. Lengyeloszág és Magyarország ugyanakkor különböző genetikai állományú lakosságot egyesít.
Hát akkor hogy van ez? Egyszer érvényesül a genetika egyszer meg nem?
Lengyelország esetében pl az a helyzet, hogy a belső határvonal keleti oldaláról sokan átköltöztek a nyugati oldalra, és ennek megfelelően a politikai preferenciájuk is idomult a nyugatiakhoz. Azt jelentené ez, hogy elveszítették az eredeti genetikai jellegüket. Nyilván nem. Még a te térképed is mutatja, hogy elkezdődött valamiféle keveredés. A korábbi korszakokból örökölt kulturális határvonal mégis ugyanolyan erősen fennmaradt.

"azt állítod, hogy ezek mind véletlen egybeesések lehetnek. és csak arról van szó, hogy az emberek eltérő filozófia könyveket olvastak."
Egyáltalán nem! Honnan veszed ezt?

"a többség ha olvas filozófiát, akkor mindenfélével foglalkozik. ha nem, akkor semmit se olvas. mégis viselkedik valahogy."
Ez a helyzet szerintem is!

Én csak azt állítom hogy tévesen következtetsz. Ennek oka pedig az egyazon időben ugyanolyan érvényes következtetésnek tartod (A=>B)-t és (~A=>B)-t. Számodra minden és mindennek az ellenkezője a saját elméletedet igazolja.

"persze még egyszer nincs szó arról, hogy az egyénről határozottan bármit lehet mondani. azért, mert az egyén lehet a csoporttól eltérő atipikus változat. ilyen mindenhol előfordul (...) demokráciát a helyi társadalmakra lehet építeni."
Igen ez a lényeg!
Elismered az egyéni eltérések lehetőségét, mert úgy gondolod, hogy a többségi vélemény szent, és ahhoz kell igazodnia a kisebbségnek. Csak hát ezzel az elképzeléssel komoly gondok vannak.

"a törzsi háború a baloldalon belül is folyt. és persze vannak ortodox nacionalista sémik. ők is támadják a libsiket."

Van ennek a problémának egy altermatív, "ortodox" megfogalmazása:
"ezek a tiszteletre méltó közéleti szereplők (és sok más megszólaló) hasonlóképpen árnyalatlanul, reflexiótlanul nyilvánulnak meg a hazai bajainkról (...) a demokratikus oldalon működő, a dolog természetéből adódóan nagyon különböző (világ)nézetű személyek és szervezetek szinte mindegyikét jellemzi ez a fajta reflexiótlanság. Meggyőződésem szerint ez az egyik fő, talán a legfőbb oka az innenső oldal lassan fél évtizedes kudarcsorozatának, és szélesebb értelemben az ország legújabb kori úttévesztésének."

"persze értem, hogy ezt nem fogadja el senki. vagy alig valaki. nem lehet mérni. de ha lehetne, akkor is elszabadulna a pokol. mert akkor kiderülne, hogy a leghülyébb fasisztáknak volt igazuk."
Miért lenne a leghülyébb fasisztáknak igazuk? Azt írtad korábban, hogy a genetikai és kulturális determináció arány kb. fele-fele. Ezzel szemben mégiscsak azt gondolod, hogy a genetika 100%-ban felelős a közösségi viselkedésért?

"ez (vagy a közösségi viselkedés genetikai meghatározottsága) nagy átlagban a csoportok viselkedésére érvényes. feltéve, hogy nincs manipuláció."
Mit tekintesz manipulációnak?
Az "idegen" kulturális minták átvétele manipuláció? Az oktatás manipuláció?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 11:08:02

@unionista᠍:
"látsz egy térképet. és nem látod az összefüggéseket"
Ennél bonyolultabb az ügy.
Azt látom, hogy egy összefüggésből és egy ellentétes előjelű összefüggésből is ugyanarra következtetsz.

"de még egyszer ez egy komplex mechanizmus. környezeti hatások, hatalmi befolyás, személyes kapcsolatok befolyásolják ezeket"

Egyetértek! De ha te is így gondolod, akkor miért zárod ki teljesen ezeket a komplex hatásokat?

"az mtdna egy teljesen eltérő nőies logikát hordoz magában. ami a valódi humanitás"
Ahogy korábban már említette ennek kb. csak 0,00025% az esélye.
Ezzel szemben 50% az esély arra, hogy a humanitás logikája a kulturális hatásoknak köszönhető.
(Egyébként jó lenne egy térkép az mtda-ról is.)

"ezeket döntően genetikus algoritmusok hozzák létre. de minden filozófia ilyen feltéve, hogy az ember legbelső lényegéből fakad. és az embert nem az iskolás megfelelés vezérli."

Igen. Határozottam érzékelem, hogy a vitapartnereid világnézetét genetikus okokra akarod visszavezetni.
De mi a helyzet a te világnézeteddel? Annak mi a genetikai háttere?
Vagy úgy működik ez, hogy leginkább azért kell mások fantáziáját materializálni, hogy a sajátod szabadabban szárnyalhasson?

2015.07.09. 11:14:03

@raczsandor:
a "demokratikus hatalomgyakorlás perszonálisabb változata" filozofikus közelítés.

ha egy populációban a közvetlen kiválasztás korlátozott, akkor a szexizmus, az etncizmus és a familiaritás erősödik fel. a magyar jogrendben tulajdonképpen egyetlen teljhatalommal felruházott törzsi vezetőt választunk. aki egy törzsi csoporton, vagy csoportokon keresztül gyakorolja a hatalmat. és ez a cigány vezérkultúrának kedvez. és a cigány népesség gyarapodása egy ponton elérte azt a szintet, hogy ez érvényre jutott. számarányukban vélhetően a zsidókeresztény - tehát nemcsak a sémi, hanem minden őskeresztény vagy azzal rokon eredetet - utasítottak maguk mögé. és utóbbit (sólyom, mellár, stb.) látványosan kiszorították a "jobboldalról". de velük nem volt szolidáris a többség. mert ők is a korábbi uralkodó osztály - a zsidókeresztény establishment - részesei voltak.

az egynyelvű kormányzati és önkormányzati szinteken közvetlen kiválasztásra kellene alapozni a közéletet.

az általános választásokon községi/közösségi képviselőt, városi vagy városias (tehát a falu ebből a szempontból városkörnyék, így jön létre a polisz) polgármestert. és a reformált területeken közvetlen kellene kiválasztani az egyház főgondnokát. a demokratikus szerveződés alapja a polisz. ezek mellett vidékies presbitériumokat lehetne létrehozni. modern kori ökumenikus zsinatokat. csakhogy ez az ortodox zsidó politikai iskola mellett teljesen lehetetlen. ez egy vallási ellentét. valakinek fel kell adnia a hittételeit. és az elveszti a politikai identitását. ez egy modern kori "vallásháború".

ami téged jobban érdekel az a nemzet. szerintem a többségi magyar tanácsost közvetlen kellene kiválasztani. tehát azt, aki az európa tanács tagja és a nemzeti érdekeket képviseli az unióban. a kancellár mellé az ortodox keresztény/nacionalista többségi területen élő határon kívüliek adhatnák a kisebbségi komisszárt. a kisebbségi magyar biztos ülne az európai bizottságban.

és közvetlen kellene államfőt választani. ami a nőiséget hozhatja be a politikába. a "merkel mamiságot" a jellegében "kis-német" társadalomba. és a pártok esetén külön ifjúsági lista kellene. tehát van mondjuk a teljesen új mszdp (tegyük fel, hogy ez lép az mszp-dk helyébe) és a societas. az mszdp hozhatja az idősebbeknek tetsző irányvonalat. de lehetővé teszi, hogy az új generáció már egy kicsit mást gondoljon a közéletről. a jobbik egy új fkgp ifjúsági tagozata lehetne. egy új fidelitas pedig egy új kdnp előörse. a három modern kori tradicionális történelmi pártokat kellene helyreállítani. és nem kellenek a zsidó pártok. de lehetnek zsidó kisebbségi szószólók. ez azonban nem antiszemita. mert ez a zsidóság vélt vagy valós túlhatalmát szünteti meg. ha nincs ilyen, akkor nincs miért tiltakozni.

2015.07.09. 11:24:35

@raczsandor:
nem zárom ki azt, hogy vannak környezeti hatások. te zársz ki egy erős korrelációt, amit a humán csoportosulásokban nem cáfol semmi. mert te az egyén és a világ viszonyát elemzed. ez a zsidó filozófiai iskola. a szórvány populáció fenntartásához szükséges.

50% az esély arra, hogy a humanitás genetikusan érvényesül. általában ennél jóval nagyobb az esély. de az racionális belátáson alapul. többnyire férfiakat elkap a "gépszíj". és azt mondja, hogy lelőné az összes menekültet egy kalasnyikovval. de aztán racionálisan belátja, hogy azok esetleg visszalőnének. és ez eredményez többlet humanitást.

ha az mtdna teljesen kiszorul a közéletből az eredményez háborút. de az egy majdnem teljesen differenciálatlan humanitás. az ellentmond a biodiverzitásra való törekvésnek. amit errefelé a proto-indoeurópai ("árja") többség maszkulin módon képvisel.

szóval ezek a kis mintás mérésekből összerakosgatott határeloszlások elég pontosan magyarázzák azt, ami történik. nem állítom, hogy ez feltétlen így is van. a rendelkezésre álló információ morzsák alapján így tűnik. te ezt képtelen vagy cáfolni. nem várom el, hogy belásd. és ezen a ponton véget ér a vita.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 11:27:17

@unionista᠍:
"a zsidókeresztény hitközségek szervezése lenne a racionális döntés. mert ebben az esetben megmaradhatnának a szellemi műhelyek. és a gyűlöletkampányok legfeljebb évekig tarthatók és nem évtizedekig. de ha a zsidók nem vonulnak vissza és nemzetközi erőket bevetve akarnak újra uralkodni"

Most talán meg fogsz lepődni. Ezzel majdhogynem egyetértek. Csak egy kicsit árnyaltabban kell fogalmazni, mivel nem csak az lehet baloldali, aki zsidó származású.

Abban viszont egyetértünk, hogy a baloldaliaknak idege feladni az uralmi logikát, vagyis ideje felülvizsgálni az "európai mintakövetés" politikai nyelvezetét. Azt amelyben van egy civilizált kisebbség és egy civilizálatlan többség, és az előbbi feladata, hogy az utóbbit - akár hatalmi eszközök bevetésével - felzárkóztassa a fejlett nyugathoz.
Abban is egyetértünk, hogy vissza kell vonulni a "szellemi műhelyekbe", a kisközösségi létbe. A közösség alkotás képességének fejlesztése persze az egész társadalomra ráférne.
Ha a kultúrharc folytatása helyett képes lesz erre koncentrálni a baloldal, akkor az "Orbáni-önkény" valóban nem lesz hiábavaló.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 11:40:09

@unionista᠍:
"nem zárom ki azt, hogy vannak környezeti hatások. te zársz ki egy erős korrelációt, amit a humán csoportosulásokban nem cáfol semmi."
Tévedés!
Az erős korrelációt nem zárom ki, csak épp nem látom a bizonyítékát ennek a korrelációnak.
Mert az még nem bizonyíték, hogy ezt az erős korrelációt "a humán csoportosulásokban nem cáfolja semmi"

Ezen az alapon azt is bizonyítottnak tekinthetnénk, hogy az emberi fajt "ősi idegenek" hozták létre, hiszen semmi se bizonyítja azt, hogy nem így volt.

Ráadásul te nem egyszerűen azt állítod hogy van korreláció a gének és a közösségi viselkedés között, hanem azt, hogy egy bizonyos géncsoport határozza meg a közösségi viselkedést. Valódi bizonyítékod ellenben semmi.

"többnyire férfiakat elkap a "gépszíj". és azt mondja, hogy lelőné az összes menekültet egy kalasnyikovval."
Magam is ismerek ilyen "férfiakat", meg olyanokat is akik nem ilyenek. Lehet hogy csak szűkkörű a merítésed.

"szóval ezek a kis mintás mérésekből összerakosgatott határeloszlások elég pontosan magyarázzák azt, ami történik."
Milyen kis mintás mérésekre hivatkozol itt?

"nem állítom, hogy ez feltétlen így is van. a rendelkezésre álló információ morzsák alapján így tűnik. te ezt képtelen vagy cáfolni."
Nem nekem kell cáfolni, hanem neked kell bizonyítani!

2015.07.09. 12:09:58

@raczsandor:
a tudomány csupa olyan állításból (valójában feltételezésekből) áll, amelyek valóságosak (vagy annak tűnnek) és nem nagyon cáfolja őket semmi. a tények a tudományban alapvetően nem arra valók, hogy igazoljunk valamit, hanem hogy megcáfoljuk. tényekkel ugyanis szinte bármi, és az ellenkezője is igazolható.

ha kiásunk ősi kisgyermek csontvázakat a földből, akkor azzal igazolni lehetne, hogy az emberek evok nevű lényektől ered. ha a tényeket a tudomány a feltételezések valódiságának igazolására használná, akkor képtelent is állítani lehetne.

én ha biológus lennék, akkor nem azért mérnék, hogy ezt az egészet igazoljam. (mert ez valójában az ötödikes környezetismeret). hanem azért, hogy ezt részben, vagy egészében megcáfoljam. nem lehet mérni pontosan. a természeti törvények ettől függetlenül döntően irracionális módon (az irracionális is valóságos) érvényesülni fognak és háttérbe szorul a racionalitás. a törzsi háborúskodás a természet törvényi szerint véget ér valahogy. ennek a kimenetelét nem tudjuk. majd meglátjuk.

2015.07.09. 12:37:36

@raczsandor:
ortodox zsidó hitközség lehetne a natív sémi (etnikailag homogén). a nem-ortodox pedig a zsidó és zsidóbarát (etnikailag sokszínű, de mégis zsidó dominanciájú). és ez lehetővé tenné, hogy a szellemi műhelyek védett módon megmaradjanak. mert el lehetne például azt mondani, hogy ezek a hitközségek is "szent korona" oltalma alatt állnak. feltéve, hogy a magyar eredettöbbséget nem kérdőjelezik meg. azt, hogy ez a magyarok országa. és abban természetes módon lehetnek magyarzsidók is. tehát nem csak ősmagyarok, hanem ősszlávokból lett magyarszlávok, őscigányokból lett magyarcigányok, őskeresztényekből lett magyarkeresztények. ez nem-ortodox nacionalizmus, ami a nemzeti kereszténységen alapulhat. ez lehet a jobbos kelet-közép európai (lengyel-cseh-szlovák-magyar-horvát-szlovén) minta.

és ezek után indulhat meg a helyi társadalmak polgárosodása. a navracsics-féle "járási" rendszerből a poliszokká alakulás.
www.jaras.info.hu/wp-content/uploads/2012/05/orszagos1.jpg
ennek néhány város lehet előfutára. debrecen helvét-mintára történő kantonizálásának megindulása egy évtizeden belül nem teljesen valószínűtlen. a pusztába zártságból következően van egy patrióta/lokálpatrióta szemlélet. és erősek a rebellis hagyományok. reformáció leginkább csak debrecenben volt sikeres. az ország nagy részén az ellenreformáció győzött. ehhez egyébként számos mém adott. debrecen a "civis (!) város", a "kálvinista róma". a "szabadság (!) őrvárosa". "a legkeletibb nyugati (!) város". csokonai és fazekas megelőzték a reformkort. ehhez debrecenben minden minta adott. ez az előfutárkodás még lehetséges a kiemelt üdülőövezetekben. a velencei tó és a balaton környékén. történelmi városokban. székesfehérvár a "királyok", veszprém a "királynék városa". illetve az osztrák-magyar határvidéken. a felső- és az alsó őrségben. de persze elvben akárhol. szövetségi kapcsolat kell hozzá. debrecen kantonná válását a svájci kormánynak kell támogatnia mondjuk a svájci hozzájárulással (swiss contribution). és így lehet a pártpolitikát valamelyest kizárni. ez egy diplomáciai hadművelet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:00:50

@unionista᠍:
"a tudomány csupa olyan állításból (valójában feltételezésekből) áll, amelyek valóságosak (vagy annak tűnnek) és nem nagyon cáfolja őket semmi. a tények a tudományban alapvetően nem arra valók, hogy igazoljunk valamit, hanem hogy megcáfoljuk. tényekkel ugyanis szinte bármi, és az ellenkezője is igazolható."

A tudomány állításai nem azért valóságosak, vagyis nem azért tekinthetőek a valóság helyes leírásának, mert nem cáfolja őket semmi. A tudomány állításai azért valóságosak, mert képesek a tapasztalatból és kutatásból eredő információkat ellentmondásmentes rendszerbe szervezni. Ezek az információk ugyan nem igazolják a tudományos tételek végső és megcáfolhatatlan igazságát, de megerősítik az érvényességüket. Egészen addig amíg valaki nem cáfolja őket.

"ha kiásunk ősi kisgyermek csontvázakat a földből, akkor azzal igazolni lehetne, hogy az emberek evok nevű lényektől ered. ha a tényeket a tudomány a feltételezések valódiságának igazolására használná, akkor képtelent is állítani lehetne."

Pont az a lényeg, hogy a tudományban nem lehet bármit állítani. Nem lehet azt állítani hogy egy több ezer éve meghalt kisgyerek csontváza valójában egy evok csontváza.
Miért? Azért mert ez a kijelentés nem illeszkedik a tudomány igazként elfogadott kijelentéseihez. Ebben az esetben ugyanis a tudományos érvelés azon a feltételezésen alapul, hogy ha egy ősi csontváz hasonlít azokra a csontvázakra amelyek bizonyíthatóan kisgyerekektől származnak (megvannak a kijelentést igazoló hivatalos papírok), akkor az ősi csontváznak is egy kisgyerektől kell származnia. Ez a feltételezés persze cáfolható, csak akkor találni kell egy olyan csontvázat, aminek az eredetét bizonyíthatóan meghamisították és az se árt, ha találunk egy élő evokot.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:05:33

@unionista᠍:
Kik képviselik a "magyar eredettöbbséget"?
Kik azok az "őskeresztények"?
Egyébként oké! :)

2015.07.09. 13:37:59

@raczsandor:
persze szükséges egy belső koherencia. de ebben a példában az "evok" szó jelentésére kellene kérdezni. kik azok az evokok. aki ezt állítja, mit gondol (feltétele), hogy milyen életmódot folytattak. hogyan tartották fent magukat ezek a kicsiny emberszerű lények. és ha az azt mondja, hogy vadásztak, akkor be lehet bizonyítani, hogy nem nagyon tudhattak elejteni vadállatokat. persze lehet, hogy gyűjtögető életmódot folytattak. rendben, de akkor is rájuk támadhatott egy vadállat. hogyan voltak képesek ezek a kis emberszerű lények benépesíti a kárpát-medencét. és nem nagyon találunk közvetlen utódokat sem. tehát ezek a kis emberszerű lények nagyon úgy tűnik, hogy nem párosodtak. nem lehettek egy különálló népcsoport. az evok sztorit tényekkel megcáfoltuk. az, hogy azok kisgyerekek viszont áll. azt nem cáfolja semmi. de lehet, hogy az űrből érkező lények. akik szűznemzéssel szaporodtak. ezt nem lehet cáfolni. csak ez nem egy valóságos kijelentés.

elvben a történettudománynak is úgy kellene szerveződnie, hogy olyan sztorikat állít elő, amelyek valóságosnak tűnnek, és nem nagyon cáfolja őket semmi. a probléma az, hogy egymásnak ellentmondó történeteket is létre lehet hozni. és ezek egymást gyenge vagy erős módon mégis csak cáfolják. a történészek ilyenkor vitáznak azon, hogy mit tekintsenek hiteles forrásnak. nyilván mindenki azt, ami őket igazolja.

ezt a szemléletet próbálod meg rámtolni. van egy erős hatalmi (uralmi) csoportokra vonatkozó kijelentés (tehát nem a közhatalommal nem rendelkező egyénre vonatkoz), ami valóságos (vagy annak tűnik). alátámasztja valami. szerintem koherens magyarázatokat ad. és szerintem nem nagyon cáfolja semmi. de én azért mérnék, hogy ezt részben, vagy akár egészben megcáfoljam. ez nagyjából azt mondja, hogy a hatalmi harcok eredendően "állatiasak". de az majdnem a nyilvánvaló.

a filozófusok mondják, hogy nem szeretnék ilyennek látni. miközben esetleg magad körül is tapasztalhattad a tudatos, félig tudatos, vagy akár tudat alatt működő hegemónia kísérletek nyomait. de megbocsátó voltál, mert rendes gyerek vagy, és persze ez volt az érdeked. másképp nem lehettél volna filozófus doktor. én biztosan nem lehettem volna. mert azonnal kirúgtak volna. de ez nem zavar. mert nekem ez legfeljebb csak egy időleges hobbi.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 14:05:14

@unionista᠍:
Nahát! :)
"elvben a történettudománynak is úgy kellene szerveződnie, hogy olyan sztorikat állít elő, amelyek valóságosnak tűnnek, és nem nagyon cáfolja őket semmi."
Hát igen, elvileg.
Ez a társadalmi elvárás, hiszen a történelemtudomány is tudomány, tehát működjön úgy mint a többi rendes természettudomány.
A baj csak az, hogy a történelemtudomány anyaga más mint természettudományoké.
A történelemben nincsenek önmaguktól beszélő tények. A forrásokat értelmezni kell, a történelmi értelmezés meg elképzelhetetlen az intuíció munkája nélkül.
Ezért lehet egy tényből, vagy tényhalmazból egymással ellentétes, egymást cáfoló értelmezéseket, narratívákat kihozni.
Ebből viszont nem következik az, hogy a történelemből bármit ki lehet hozni. Azok a narratívák, amelyek nem erősíthetők meg forrásokkal, vagy csak kitalált-hamisított forrásokkal erősíthetőek meg, valójában csak áltudományos mítoszok.

Ezzel viszont nem akarom azt mondani, hogy ne lehetne fontos társadalmi funkciójuk ezeknek a mítoszoknak. Jelenleg az a helyzet, hogy a mítoszok sokkal meghatározóbb szerepet töltenek be a társadalom életében, mint a tudományos történetírás eredményei.

Hogy miért van így azon lehet vitatkozni. Ezen vitatkozunk. Az értelmezés tétje pedig az, hogy meghaladható-e ez az állapot vagy nem. Nekem valóban az a célom, hogy meghaladható legyen ez a helyzet és ehhez keresek értelmezést. Te meg - ha jól értem - elfogadod ezt a helyzetet és ehhez az viszonyuláshoz keresel értelmezést.

2015.07.09. 14:55:58

@raczsandor:
az ősmagyar eredettöbbséget az őseurázsiak, a velük rokon kelet-indoeurópaiak és az államalapítás idején bevándorló nyugat-indoeurópaiak adják. nevezzük őket úgy, hogy a kárpát-medencei magyar (ydns) R csoport. ez a honfoglaló és államalapító eredettöbbség. ez egy evolúciós ág. és az majdnem biztos, hogy ennek a csoportnak relatív többsége van. számosságban ők állnak az első helyen. az kétséges, hogy létezik-e abszolút többségük. semino mérés szerint igen. de van olyan is, ami szerint legfeljebb éppen, hogy. de a proto-európaiakkal (többségében délszlávokkal) minden mérés szerint abszolút többség alakul ki. nevezzük ezt ydnsI csoportnak. az északi germánok is ebbe tartoznak.

ahogy németországban, ausztriában úgy magyarországon is létezik proto-indoeurópai (RI) eredettöbbség. a fasiszták azt mondták, hogy ez egy olyan "mesterrasssz", aminek jogában áll elpusztítania a szemita népeket. nyilván nem áll jogában. de ha a sémik nem fogadják el az "árja" eredettöbbséget, akkor gyakorlatilag azt mondják, hogy ők a "mesterrassz", akiknek kizárólagos joguk a többséget tanítani, nevelni, téríteni. mert a lábszagú parasztok mit akarnak.

létezik egy keresztény ősiség. ami ábrahámi, és nem zsidó, nem arab, hanem eredetében keresztény. jézus ugye isteni eredetű volt. de szent péter és társai származtak valahonnan. őskeresztények voltak. a vatikáni klérus is ebből a csoportból eredezteti magát. ez egy szakrális, törzsi közösség. az, hogy erdő (grünwald) péter zsidókeresztény teljesen természetes. vélhetően egyébként nem zsidó, hanem azzal rokon keresztény.

magyarország azért lehet "mária állama", mert az anyai ágak a korai ókorban összekeveredtek. a törzsi háborúkban a győztesek a vesztes férfiakat és a fiúk többségét is megölték. a nőket pedig magukévá tették. ez egy erőszakos keveredés volt. az egyik törzs lányai, asszonyai szültek a másik törzs férfiaitól gyermekeket. de a törzs férfitagjai együtt maradtak. a férfiágak ilyen mértékben nem keveredtek össze.

a férfiak között a közéletben rendszerint erősebb a vérségi, testvéri, bajtársi összetartás. és hajlamosabbak a nacionalizmusra. tudom, hogy te nem. de általában mégis csak. a nőiséghez sokkal inkább kapcsolható a nemzetköziség.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 07:56:41

@unionista᠍:
"létezik egy keresztény ősiség. ami ábrahámi, és nem zsidó, nem arab, hanem eredetében keresztény. jézus ugye isteni eredetű volt. de szent péter és társai származtak valahonnan. őskeresztények voltak. a vatikáni klérus is ebből a csoportból eredezteti magát. ez egy szakrális, törzsi közösség. az, hogy erdő (grünwald) péter zsidókeresztény teljesen természetes. vélhetően egyébként nem zsidó, hanem azzal rokon keresztény."
Csak a katolikus egyház tartozik bele keresztény törzsbe, vagy az kopt, örmény, grúz egyházak is?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 08:47:30

@unionista᠍:
Ez újból elgondolkoztatott:
"a hatalmi harcok eredendően "állatiasak". de az majdnem a nyilvánvaló.
a filozófusok mondják, hogy nem szeretnék ilyennek látni. miközben esetleg magad körül is tapasztalhattad a tudatos, félig tudatos, vagy akár tudat alatt működő hegemónia kísérletek nyomait."
Természetesen én is tapasztalom, a hatalmi harcokat és a hegemónia megszerzésére irányuló kísérleteket.
Nekem is van "elméletem" arra, hogy miért van ez így és talán van annyira koherens, mint a te teóriád.
Fogalmazzunk úgy, hogy nem a hardware-rel van a gond, hanem a software-rel. A magyarok többségére általában és eredettők függetlenül jellemző az úrhatnámság és a kooperációs hajlamok alacsony szintje. Ennek történelmi okai vannak. A tartós birodalmi alávetettség állapota miatt nálunk a hierarchikus társadalomszerveződési modell volt a domináns minden esetben és ez a körülmény azt se engedte, hogy a társadalom mélyrétegeiben kibontakozhasson a kölcsönösségen és egyenlőségen alapuló (horizontális) szerveződési modell. Ez szociálpszichológia. Ezt tanultuk meg és ezért nem tudunk mit kezdeni a szabadsággal.
A felszabadulást káoszként éljük meg és azzá is tesszük, mert a mindenkit elnyomó hatalmi központ bukása után mindenki megpróbál egy saját "kiskirályságot" berendezni. Többnyire mások kárára.

Ugyanezek a minták érvényesülnek a szellemi-kulturális szféra területén. Az itt tapasztalhat hegemónia törekvések a társadalomban általánosan érvényes úrhatnámság folyományai.
Ezen kívül van még egy speciális tényező: a feldolgozatlan történelmi traumák. Sok helyen tapasztaltam a hegemónia törekvéseket, és - eleinte meglepő módon - sok helyen érzékeltem az elsőre indokolatlannak tűnő félelmet. A feldolgozatlan traumák, az ebből eredő indokolatlan félelem és a hegemónia törekvés persze összefügg, hiszen "ha én vagyok uralkodó pozícióban, akkor nem kell félnem attól, hogy megismétlődhet a megalázottságom".

Mivel úgy alakult az életem arra is volt lehetőségem, hogy sok, egymástól elzárt világba nyerjek betekintést. A perifériáról kiindulva és a centrum felé haladva elsőként persze az tűnt fel, hogy centrum "őslakosai" mennyire nem ismerik a "periféria" őslakosait. Aztán természetesen azt is beláttam, hogy ugyanez fordítva is így van. Aztán meg azt is láttam, hogy az ismerethiányát pótolandó és a hegemónia törekvését igazolandó mindkét világ őslakossága konstruál magának egy hamis ellenségképet a másikról. Így születnek a "lábszagú fasiszták" és az "úrhatnám zsidók".

Ezek a konstruált ellenségképek aztán el is érik a hatásukat, mivel minden társadalmi zárvány szenved valamiféle traumától. Ha valaki "zsidó uralomról" kezd beszélni, akkor azzal ráerősít arra a lappangó félelemre, hogy itt visszatérhet a fasizmus, annak minden következményével együtt. Ha pedig valaki a növekvő fasizmusról beszél, azzal ráerősít arra a félelemre, hogy megismétlődhet a kommunista vészkorszak.

Olyan ez, mint amikor az egymást megcsaló házastársak sohase beszélik meg a történteket és ezét senki se kér bocsánatot és senki se bocsájt meg. Csak tovább élnek egymás mellett és minden "apró jelből" arra következtetnek, hogy újból bekövetkezik az, ami elszakította a bizalom kötelékeit.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 08:58:16

@unionista᠍:
"ahogy németországban, ausztriában úgy magyarországon is létezik proto-indoeurópai (RI) eredettöbbség. a fasiszták azt mondták, hogy ez egy olyan "mesterrasssz", aminek jogában áll elpusztítania a szemita népeket. nyilván nem áll jogában."

Miért nyilvánvaló, hogy a "mesterrasznak" nem áll jogában elpusztítani a szemita népeket?
Ha egyszer genetikai alapon szemléled a társadalmakat és a társadalmi konfliktusokat, akkor nyilvánvaló, hogy a felmerülő problémákat is genetikai alapon kell kezelni.
Ha a gének szava dönt, akkor nincs értelme a politikai szócséplésnek, hiszen az "alaphelyzet" úgyse változik. A fajelmélet szerint a "káros faj" mindig is káros faj marad, tehát ki kell iktatni.
Ez egy ilyen logika. Ezért ne várd, hogy "a sémik" elfogadják ezt a logikát, mert ahhoz azt kellene elfogadniuk, hogy őket ki lehet iktatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.10. 09:24:51

@unionista᠍:

"a fasiszták azt mondták, hogy ez egy olyan "mesterrasssz""

Nem, azt a nácik mondták. A fasiszta Olaszországban nem volt számottevő a fajelmélet térhódítása.

2015.07.10. 09:44:32

@raczsandor:
szerintem a klérus többsége ezeken a területeken is eredetében keresztény. egy szakrális és rituális módon összetartó csoportosulás, ami feltehetően törzsi jelleggel szerveződik. nem tudjuk persze. de a népek okkal érezhetik azt, hogy becsapták őket. és ezt a csoportot kiűzhetik vagy meg is ölhetik. erre az adekvát politikai válasz szerintem az, hogy a hitközségek határait ki kell jelölni és ezeket be kellene emelni az önkormányzati rendszerbe.

2015.07.10. 09:56:40

@raczsandor:
azért, mert a fajok a diverzitásra törekednek.

2015.07.10. 10:34:46

@raczsandor:
a magyarok a palócokat, a ruszinokat, a sokácokat, a bunyevácokat miért nem utálják?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 12:39:07

@unionista᠍:
Akkor a nácik tévesen értelmezik a fajelméletet?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 12:50:02

@unionista᠍:
Mert a magyar dzsentri szemszögéből a palóc, ruszin, sokác, bunyevác és egyéb paraszti népesség "tudta, hogy hol a helye", vagyis nem tekintette őket riválisnak. Ugyanebből a dzsentri szemszögből az emancipált zsidóság egy idő után már "nem tudta, hogy hol a helye", "elszemtelenedett", azaz veszélyeztette a dzsentri társadalmi presztízsét.

Ezt persze nem lehetett nyíltan bevallani, ezét kellett kitalálni mindenféle ideológiát, ami megmagyarázta, hogy a zsidókkal szembeni ellenérzés nem csak a tradicionális elitnek jó, hanem az egész társadalomnak.

2015.07.10. 14:09:40

@raczsandor:
oké, és a zsidók miért nem távoznak önként? miért akarnak egy ilyen népcsoport közt élni?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 14:19:42

@unionista᠍:
Te miért akarsz itt élni?
Vagy jobbat kérdezek.
Az erdélyi magyarok miért nem távoznak önként? Miért akarnak a románok között élni?

2015.07.10. 14:46:18

@raczsandor:
az erdélyi magyarok autonómiát szeretnének. ha valaki utálja a palócokat, akkor ne éljen palócföldön. ha valaki utálja a magyarokat, akkor ne éljen magyarországon.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 15:22:18

@unionista᠍:
A székelyek autonómiát akarnak.
De mi van a többi erdélyi magyarral?
Elárulom, ők csak annyit akarnak, hogy a szülőföldjükön élhessenek, anélkül, hogy háborgatnák őket.
Hasonlóan a magyarországi zsidósághoz.
Honnan veszed, hogy a magyarországi zsidók utálják a magyarokat?

2015.07.10. 15:34:39

@raczsandor:
oké, de az oda vissza érvényes. a magyarok is éppen ezt akarják. a szülőföldjükön egy népcsoport se akarjon uralkodni felettük. ha szerbiában csinálnák ugyanazt, akkor nem élnének. de ha franciaországban, akkor sem.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 16:06:47

@unionista᠍:
Jogos!
De ha jól látom ez azért kicsit bonyolultabb.
Most nem uralkodik senki a magyarokon?
A jobbik nem uralkodna ugyanúgy ahogy a mostani, vagy ahogy korábbi kormányzatok uralkodtak?
Ez a tény valahogy mégse zavarja "a magyarokat".
Talán csak nem azért, mert a "zsidó uralom" ellen lázítással remekül lehet igazolni a "fajkompatibilis" uralmat?

unionista᠍ (törölt) 2015.07.10. 16:50:42

@raczsandor:
a jobbik őseurázsiai kultúrát képviseli. és a akármennyire is primitív a magyarok jelentős kiáll mellettük. azért, mert ez a csoport a honfoglaló kelet-európai magyarokkal rokon. ugyanaz az evolúciós ág. ők az ősmagyarok, a honfoglalók testvérnépe. a zsidók azt mondják, hogy a biológia nem számít. azt a következtetést vonják le, hogy a magyarok szalonnácik vagy proto-fasiszták.

ez olyan, hogy van egy hülye öcséd, aki mondjuk berúgta a szomszéd tanító ablakát. csakhogy az öcséd. és ha a tanító jön reklamálni, hogy fizessék meg a kárt: elzavarod. különösen akkor ha tanító egyik rokona az uzsorás. és ha a másik rokona a bíró, akkor az esetet letagadod. és azt mondod, hogy biztos a cigányok rúgták be az ablakot. a biológia felülírja a szokásos normalitást.

ezek után a tanító azt mondja, hogy legközelebb az ajtót törik ránk? ezek ránk akarják gyújtani a házat! meg akarnak ölni bennünket. öngerjesztő folyamatként működik. és ezek után lehet, hogy azt mondom, hogy másik tanító kellene. és erről meggyőzöm a cigányokat.

a saját szempontjából mindenkinek meg van a maga vélt vagy valós igazsága.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 18:40:31

@unionista᠍:
Aki uralkodni akar, az egyszerűen kitalál egy ellenséget, akivel sakkban tartja azokat, akiken uralkodhatnéka van.
"Jönnek a pomogácsok!"

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 18:44:32

@unionista᠍:
Szóval a jobbik részéről az egy "tök jó" szöveg, hogy az ő uralmukkal majd kibékül a nép mert fajilag rokonok.
Éppen ezért természetes, hogy ezt akarják elhitetni azzal a néppel, aki magától sohse gondolna ilyeneket.

unionista᠍ (törölt) 2015.07.10. 20:26:57

@raczsandor:
az a vicc, hogy az őseurázsiaiak elsősorban a nyugat-indoeurópaiakkal rokonok. ezért van, hogy a magyarországi németek leginkább a jobbikkal szimpatizálnak.
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-Z2103.png
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup_R1b_World.png

unionista᠍ (törölt) 2015.07.10. 20:51:08

@raczsandor:
és a második térkép a turanizmus mintha alátámasztaná. a baskírok, a türkmének, ujgurok és még néhány népcsoport (majdnem pontosan azok, akiket a "nácik" annak éreztek) tényleg rokonai nemcsak az ősmagyaroknak, hanem a nyugatnak is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 18:04:46

@unionista᠍:
Nem igazán látom, hogy ezen térképek belinkelése bármilyen tekintetben is reakcióként lenne értelmezhető azokra amiket korábban írtam.

De azért teszek még egy próbát, mivel jó néhány kérdésemre nem válaszoltál még.

Például erre: A nácik félreértik-e a fajelméletet, amely szerinted nem a "fajhigiénéről" szól, hanem a "biodiverzitásról"?

2015.07.14. 00:05:35

@raczsandor:
félreértik persze.

kezdjük onnan, hogy egy generációra visszamenőleg 2 ősöd van (édesapád és édesanyád), két generációra visszamenőleg majdnem biztosan 4 (két nagyapád és két nagyanyaád). három generációra visszamenőleg valószínűleg 8. de lehet, hogy kevesebb mert esetleg vannak unokatestvér házasságok. n generációra visszamenőleg ez a szám 2^n. n = 30 esetén ez több, mint 1 milliárd. ennyi őse senkinek nincs. világ népessége a 19. század elején lépte át a milliárdos küszöböt. az eredetfa lehet nyitott és zárt. és valószínűleg ez is befolyásolja a közéleti gondolkodást. az is lehet, hogy valakinek összesen volt egy ősapja és ősanyja. és dominánsan egy evolúciós ágból ered. ha valaki natív zsidó, akkor nem nagyon tud más világot elképzelni. de ugyanígy a paraszti, vagy akármilyen eredet. a nácik azt mondják, hogy ez a jó. mert ebben az esetben a "faj" tiszta. a környezeti alkalmazkodás következtében létrejönnek a jó tulajdonságok. és azok egy zárt környezetben megőrződnek. ezért a genetikai áramlást ki kell zárni. azért, hogy ezek a kialakult előnyös tulajdonságok ne vesszenek el. csakhogy egyrészt változik a környezet. másrészt a genetikai sodródás a generációról generációra véletlen módon megváltoztatja a populáció génkészletét. és egy izolált csoportban könnyen előbukkannak retrográd tulajdonságok. persze ezek is lehetnek előnyösek és előnytelenek. de a másik oldalról a keveredés sem feltétlen eredményez sokszínűséget. mert a rekombináció eredményezhet összeolvadást.

a párválasztást politikai értelemben szerintem nem szabad befolyásolni. azt sem szabad mondani, hogy a keveredés lesz feltétlen a jó. hanem azt alapvetően az emberek természetes ösztöneire kell bízni. a homoszexualitást sem szabad preferálni, se diszpreferálni. ezzel együtt a szexizmus megjelenik a politikában. azt gondolom, hogy a férfias vagy nőies társadalomszervezésnek kellene versenyeznie. a különféle evolúciós ágak kultúráiból jön létre a közéleti sokféleség. de ennek az élére nem állhat egy eredetcsoport. mondván, hogy ők a multikulturalitás. nemcsak a "nácik" értik félre a fajvédelmet, hanem a "libsik" a humanitást.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 04:40:17

@unionista᠍᠍᠍:

"kezdjük onnan, hogy egy generációra visszamenőleg 2 ősöd van (édesapád és édesanyád), két generációra visszamenőleg majdnem biztosan 4 (két nagyapád és két nagyanyaád). három generációra visszamenőleg valószínűleg 8. de lehet, hogy kevesebb mert esetleg vannak unokatestvér házasságok. n generációra visszamenőleg ez a szám 2^n. n = 30 esetén ez több, mint 1 milliárd. ennyi őse senkinek nincs. világ népessége a 19. század elején lépte át a milliárdos küszöböt."

Egy teljesen logikus és követhető gondolatmenet ...

"az is lehet, hogy valakinek összesen volt egy ősapja és ősanyja. és dominánsan egy evolúciós ágból ered."

... és BAM! két szintaktikailag helyes, de szemantikailag üres (jelentés nélküli) mondat.

Ezzel az erővel azt is mondhattad volna: "a színtelen zöld ötletek dühödten alszanak".

Ezért vagy te őrült: mert képes vagy a logikus gondolkodásra, mész is vele szépen egy darabig, aztán hirtelen megzakkansz (zárlatossá válik valami az agyadban) és elővezetsz egy (vagy két, vagy négy) állítást, ami nincs összefüggésben az előzményekkel, és ráadásul értelmetlen(ek) (habár ha értelmetlen, akkor nem is lehet összefüggésben semmivel, akármik is voltak az előzmények).

Szavakat, kifejezéseket, koncepciókat nem lehet tetszőlegesen egymás mellé dobálni. És az hogy egy mondat szintaktikailag helyes (megfelel a nyelvtan szabályainak), szükséges, de nem elégséges feltétele annak hogy értelmes legyen (hogy jelentése legyen). (Sőt a természetes nyelvek redundanciája miatt előfordulhat hogy egy mondat szintaktikailag helytelen vagy hiányos, de mély jelentéssel bír.) És akkor még nem is beszéltünk a jelentés helyességéről, a mondatba foglalt állítás "igazságáról".

A másik alapvető kognitív hiányosságod a "lehet" igen gyakori használata. Se' szeri, se' száma annak ami "lehet"; és egy kellően fantáziadús (vagy megfelelő módon zakkant) ember számára a "lehet"-ekből annyi van mint csillag az égen. De az hogy valami "lehet", értelmetlen anélkül hogy belegondolnánk: mennyire _valószínű_ az hogy valami "lehet"?

Ha azt mondod: "lehet hogy a következő kockadobás eredménye egy páros szám lesz" nem ekvivalens azzal hogy ha azt mondod "lehet hogy a következő kockadobás eredménye hatos lesz". Mindkét állítás egy lehetséges kimenetelről szól: de ezen kimenetelek valószínűsége nem egyforma. Így hát mindkét állítás igaz (nincs olyan fizikai törvény ami lehetetlenné tenné bármelyik kimenetelt), de a második egy "erősebb" állítás mint az első (sőt e példa esetében tudhatóan háromszor "erősebb").

Viszont te azt implikálod amikor azt mondod hogy valami "lehet" hogy annak a valószínűsége 50%. Pl. amikor azt mondod hogy "lehet hogy az angol 'sail' szó a magyar 'szél' szóból származik (és az is lehet hogy nem)". Valóban nem kizárható hogy lehet; de ennek a lehetőségnek a valószínűsége nem 50%. Komoly tudományos kutatómunka nélkül bármilyen állítás ami ennek a lehetőségnek a valószínűségéről szól csak so much bullshit. De te épp' ezt a kutatómunkát akarod elértékteleníteni úgy hogy azt mondod, "lehet": és implikálod hogy ennek a lehetőségnek a valószínűsége 50%, és hogy semmilyen tudományos kutatómunkával nem lehet attól eltérő mértékű valószínűséget megállapítani.

Ne érts félre: nem azt állítom hogy a tudományos kutatás politikamentes lenne; távol álljon tőlem ennek még csak a gondolata is. De

- nem minden tudományos kérdés egyforma mértékben "átpolitizál"

- nem minden tudományos kutatót vezérelnek a kutatásaiban ugyanolyan mértékben politikai szempontok (vannak kevésbé pártos és pártosabb kutatók)

- pusztán azért mert egy tudományos kérdés politikailag vitatott, nem jelenti azt hogy az összes lehetséges/felvetett válasz helyességének (feltéve hogy létezik 'helyes' válasz) valószínűsége ugyanakkora

Persze mondhatod azt hogy mindez csak zsidókeresztény univerzalizáló filosz, hogy ezek csak eszközök az ortodox libsik kezében hogy hülyének állítsák be a gyügyei magyart, akinek meg van a magához való józan paraszti esze, és már tele van a hócipője a sok fővárosi zsidó és zsidóbarát agyaskodásával. A nép szava isten szava: aki pedig nem akarja azt meghallani vagy elfogadni az abban rejlő eredetigazságokat, azt ki kell végezni a közéletből.

Ezzel csak az a gond hogy amikor a józan paraszti ész érvényesül, és véletlenül, hogy-hogynem olyan politikát adoptál aminek következményeként a józan parasztok többsége jól rábukik a nagy faszra, _abból sem tanulnak_: akkor még rádobnak egy lapáttal, még egy kört magyaráznak azon hogy a bukás is miért volt az ortodox libsik (és ők tudvalévőleg zsidók és zsidóbarátok) bosszújának műve -- mert azok "bedöntötték a gazdaságot". Ez lehet érzelmileg kielégítő viselkedés -- "mi jól felismerjük a zsidó ármányt akkor is amikor bújkálni próbál!" --, de ettől nem kerül több gyügyei meggy eladásra ... sőt.

panellburzsij 2015.07.14. 08:16:08

@neoteny: 'Ezért vagy te őrült: mert képes vagy a logikus gondolkodásra, mész is vele szépen egy darabig, aztán hirtelen megzakkansz '
:)
néha úgy megsajnál téged a zember, annyira de annyira meg akarsz minden kommentfolyamodat nyerni, annyira tudálékosan, precízen akarod bizonyítani a legnagyobb szamárságaidat is ...
unionista zseniálisan húz csőbe.
pedig használati utasítást is mellékelt magához, csak figyelmetlen vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 08:30:29

@panellburzsij:

Humpty Dumpty took the book and looked at it carefully. 'That seems to be done right —' he began.

'You're holding it upside down!' Alice interrupted.

'To be sure I was!' Humpty Dumpty said gaily as she turned it round for him. 'I thought it looked a little queer. As I was saying, that seems to be done right — though I haven't time to look it over thoroughly just now — and that shows that there are three hundred and sixty-four days when you might get un-birthday presents —'

'Certainly,' said Alice.

'And only one for birthday presents, you know. There's glory for you!'

'I don't know what you mean by "glory",' Alice said.

Humpty Dumpty smiled contemptuously. 'Of course you don't — till I tell you. I meant "there's a nice knock-down argument for you!"'

'But "glory" doesn't mean "a nice knock-down argument",' Alice objected.

'When I use a word,' Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, 'it means just what I choose it to mean — neither more nor less.'

'The question is,' said Alice, 'whether you can make words mean so many different things.'

'The question is,' said Humpty Dumpty, 'which is to be master — that's all.'

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 08:45:18

@panellburzsij:

"unionista zseniálisan húz csőbe."

De azért elkezdett kattogni amikor azt mondtam hogy a bécsi udvar a magyar főváros gazdasági fellendítésére telepítette be a zsidókat ... ;-)

2015.07.14. 09:43:37

@neoteny:
a modális logikáról hallottál már? abban négyféle funktor van. "szükségszerű", "lehetséges", lehetetlen (nem lehetséges) és "esetleges" (lehetséges vagy nem lehetséges). a politika tele van ilyen esetleges kijelentésekkel.

a "child"-"család" szópár kapcsolatáról is állítom, hogy az esetleges. az hun-szittya-magyar törzsi vezetők éppenséggel magyarázták a nyugat-indoeurópaiaknak, hogy ez a "család". és mutogattak a gyerekekre. és ez az őseurázsiai hatás hozzájárulhatott ahhoz, hogy a németból, az angolból kiszorultak az "infant/enfant" szavak. a franciában ez maradt meg. a "child-család" összefüggést erősíti, hogy vidéken a "hány családod van" kérdés jelentése még ma is "hány gyereked van"? persze lehet, hogy nincs kapcsolat.

az angol "kid" szó majdnem biztos, hogy az ónorvég "kið" szóból ered, aminek a jelentése kiskecske. a magyar "gida" is éppen ezt jelenti. a vándorkereskedők hozták magyarországra a kiskecskéket norvégiából? és mondták, hogy ez a "kið". és így lett a "gida" szó. ez majdnem biztos, hogy nem igaz. azt viszont tudjuk, hogy a norvégok egy része a keleti sztyeppékről ered, ahogyan a magyarok egy része. meg lehet vizsgálni, hogy az ónorvég és a magyar között milyen a kapcsolat.

erre az akadémikus zsidókeresztény nyelvészek azt mondják, hogy ugyan már. ez teljesen lehetetlen, hogy a magyar és az ónorvég. de ott a "kið" és "gida". persze erre lehet mondani, hogy a finnugor. csakhogy a finn nyelvben a kölyök elsősorban "lapsi". másodsorban "kersa", "skidi", "pirpana", "ipana". a "skidi" és a "kid" hasonlítanak egymásra. de az ónorvég "kið" és a magyar "gida" szavak hangalakban és jelentésben is majdnem egyeznek. a "k/g" zöngétlen-zöngés pár. könnyen lehet, hogy egy keleti árja vikingek és a magyarok őse is a "k/gid'" szavakat használta kiskecske jelentésben. ugyan azt nem jegyezték fel a zsidókeresztények, de attól még lehet igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 10:18:56

@unionista᠍᠍᠍:

"a modális logikáról hallottál már?"

A kontrapozícióról hallottál már?

"abban négyféle funktor van."

Bzzzt, háromféle funktor van az aletikus modális logikában: lehetőség, szükségszerűség és lehetetlenség. Ezt az 'esetlegesség'-et a seggedből rángattad elő, jó szokásodhoz híven.

"tudjuk, hogy a norvégok egy része a keleti sztyeppékről ered, ahogyan a magyarok egy része"

És? Ahhoz hogy ennek az állításnak legyen bármiféle használható tartalma, meg kellene mutatni hogy a norvégok mekkora része töltött mennyi időt a keleti sztyeppék melyik részén mikor; ugyanezt a magyarokról is; és ha van számottevő átfedés -- nem annak a lehetősége hogy Vidkun csónakját egyszer átugratta Gyalu a lován -- akkor esetleg érdemes megvizsgálni hogy mennyi szót vehettek át egymástól. De azt nem te fogod kitalálni ilyen "lehetséges"-ek eregetésével.

2015.07.14. 11:34:57

@neoteny:
lehet konstruálni egy negyediket. többféle modalitás létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 11:38:26

@unionista᠍᠍᠍:

"a modális logikáról hallottál már? abban négyféle funktor van."

Azt állítottad hogy van. Nem azt hogy lehet konstruálni.

Melyik fajta modalitásban lehet konstruálni egy negyediket, konkrétan az "esetlegesség"-et?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 11:38:33

@unionista᠍᠍᠍:
"félreértik persze."
Köszönöm!
Nagy nehezen, de mégiscsak sikerült válaszolni. :)

Próbáltad már előadni a náciknak, hogy félreértik a fajelméletet?

2015.07.14. 12:46:00

@neoteny:
a modális logikában attól van "esetleges", hogy abban a formális-axiomatikus elméletben ezt meg lehet konstruálni.

2015.07.14. 12:49:54

(hogy érthető legyen ellentmondás mentesen. és ez a logikus érvelésben használható.)

2015.07.14. 13:13:20

@raczsandor:
azt igen, hogy nem a magyar "fajt" kell védeni, hanem legfeljebb a magyar "eredettöbbséget". de az számukra ugyanaz. a "nácik" nem azt mondják, hogy meg kell ölni a zsidókat. hanem azt, hogy a a magyar kultúrához politikai értelemben nem illeszkedik a magyarországi ortodox liberális zsidó kultúra. de ezek tényleg nem passzolnak egymáshoz. a zsidóság ezen része azt gondolja, hogy azért, mert ők a felsőbbrendűek. szellemi értelemben ők a mesterrassz. és ezt egyes keresztények is így gondolják. de ez valójában ugyanaz a "náci" koncepció, amit hitlerék felvázoltak. csak az zsidókat tekintette szolganépnek, ez pedig a többségi magyarokat.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 14:28:32

@unionista᠍᠍᠍:
"a "nácik" nem azt mondják, hogy meg kell ölni a zsidókat. hanem azt, hogy a a magyar kultúrához politikai értelemben nem illeszkedik a magyarországi ortodox liberális zsidó kultúra."
Te is ezt mondod. Meg azt is, hogy aki gyűlöli "a magyarokat", az miért nem megy el.

"a zsidóság ezen része azt gondolja, hogy azért, mert ők a felsőbbrendűek. szellemi értelemben ők a mesterrassz. és ezt egyes keresztények is így gondolják. de ez valójában ugyanaz a "náci" koncepció, amit hitlerék felvázoltak."

Inkább az a helyzet, hogy a nácik szeretik megvádolni a zsidókat azzal, amit saját maguk vallanak.

De tegyük fel úgy van ahogy te mondod. "A zsidók" uralkodni akarnak.
Ebben az esetben az a kérdésem, hogy mitől rosszabb ez az uralmi igény mint a nácik uralmi igénye?
Attól "tartok", hogy "a zsidó uralom" csak azokat zavarja akiknek úgy általában nem is az uralkodással van gondjuk, hanem csak azzal, ha nem ők uralkodhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 15:55:15

@unionista᠍᠍᠍:

"a modális logikában attól van "esetleges", hogy abban a formális-axiomatikus elméletben ezt meg lehet konstruálni."

Egy, már létező aletikus modális logikai funktort alkalmazva: lehetetlenség. :))

kiir 2015.07.14. 19:45:06

@panellburzsij:
(Unionista vitában mutatott zsenialitása elsősorban abban áll, hogy játszi könnyedséggel hagy abba egy szálat vagy vált témát. Te asszed vitatkozol, de ő már messze jár. Olyan még sose volt, hogy azt mondja: "igazad van" -- legföljebb soha többet nem válaszol.

Ellenben onnan tudni, ha megmozdult benne valami, hogy egy kétmondatos beírásra 5000 karakterben válaszol. Csak amit meg ilyenkor ír, azt már általában leírta korábban is.)

panellburzsij 2015.07.14. 20:18:32

@kiir: unionista nem szorul az én 'védelmemre' - itt meg ez inkább csak súlyosbító körülmény lenne számára
a mai magyar politikai állapotokról viszont szerintem a legértelmesebb 'magyarázatot' adta elő az unikális stílusával
zseniálisan tudja úgy előadni azt is, amit amúgy maga sem tart valószínűnek, de ha ez kell egy ilyen bloghoz, hát hadd rugózzon rajta neoteny például :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 20:32:38

@kiir:

"Olyan még sose volt, hogy azt mondja: "igazad van""

Itt lényegileg azt mondta: @unionista᠍:

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 20:33:26

@panellburzsij:

"de ha ez kell egy ilyen bloghoz"

Kell? Mi haszna?

panellburzsij 2015.07.14. 21:15:24

@neoteny: kérdezd meg unionistát, bár implicite közölte
az én véleményem eszerint meg például ahhoz kellhet, hogy ha a neotényhez hasonlóan valaki a végetelenségig fontoskodó idézetekkel hajkurássza a maga által vélt igazságot, akkor csak hadd rugózzon rajta :)

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.14. 21:26:06

@neoteny:
legfeljebb magammal értek egyet, azzal se nagyon. (túl komolyan veszitek ezt az egészet.)

panellburzsij 2015.07.14. 23:16:06

két idézet:

'Az egyik ilyen pillér az indivi-duum és a közösség közötti viszonyrendszer egyensúlya. A közvélemény úgy érzékeli, hogy ez a viszonyrendszer megbillent az individuum irányába, aminek például mindennapi tapasztalata, hogy fölbomlott a közrend. De hasonlóképpen bukott meg a jelenlegi kormányzás szellemi alapjait jelentő tételrendszer másik pillére is. Ez pedig a tudományos kapitalizmus bukása, a piac mindenhatóságába vetett hit - amiről kiderült, hogy nem igaz, és szintén megbukott, itthon és világméretekben is.'
-
'A liberális individualizmus az egyéneknek teoretikusan nagyobb lehetőségeket ad, de a szabadság társadalmi rendjében nem hoz előrelépést, sőt nyugodtan mondható: az egyensúly további feszítésével és borogatásával a szabadság rendjének nagyobb fokú bizonytalanságát idézi elő, hiszen nem rak mögé új kötőanyagot vagy a helyébe új egyensúlyi elveket. '

*************************
Tisztelt Béndek Péter!

Talán a legjobb írása ez a blogján az elmúlt néhány évben (az abortusz elleni mellett) - akár tetszik Önnek az elismerésem, akár zavarja.
Lehet, túlzó volt gyávasággal illetnem a heterofób 'házasság' elleni előbbi maszatolását, és itt is csak a szkeptizizmusát fejezi ki, de ez a posztja ettől eltekintve tényleg remekül lett összerakva.

'Az egyéni szabadságok elvi szinten gyarapodnak, de a szabadság tényleges gyakorlata vagy akár a szabadság megélhető összessége nem okvetlenül erősödik. ' - írja végtelen visszafogottsággal de implicite remélhetőleg egyértelműen ennek a heterofób hajszának elfogadhatatlanságát értve alatta.

Van azonban egy másik bekezdése is, ami szerintem még érdekesebb:

'az új egyensúly elveit keresem. És ezt jellemzően sosem fogom megtudni a liberális jogelméletekből, amelyek eddig sem voltak képesek a jogokat összekapcsolni az erkölcsi és társadalmi renddel -- azaz a jogokat a társadalom szabadságával --, hanem mindig is valamiféle spontán rendben hittek. Ám látjuk, hogy a spontán rend legalkalmasabb intézményét, a piacot sem voltak képes megóvni a hatalmi koncentrációtól -- azaz a spontán rend kialakulásában aligha reménykedhetnek a jogok területén sem. Akkor miben reménykednek, ami a rendet illeti? Mert én csak egyetlen dolgot látok: az államot. '

Nos, ha Ön a mai 'liberális demokráciák' egyetlen reményében az 'állam'-ot látja - konzervatívként ( és igazat is adhatunk Önnek ebben ), akkor Ön szerint az alkalmatlannak bizonyult liberális rendszer ellen lehet-é államtalanítással felvenni a küzdelmet?

Lehetséges-e meghaladni ezt a kártékonnyá vált liberalizmust egy erős 'illiberális' elvű állam nélkül?

Mert az Ön meghirdetett konzervatív forradalma egy órát sem élne ...
( Pogátsa úr kiváló írása az mno-n a görögökről meg a megszületett európai démoszról)

A továbbiakban eltekintenék a 'liberális malőr' hazánkban viszonylag sikeresen működő egyetlen valós alternatívájának, a sokat és joggal szapult 'orbánrendszer' helyénvaló felértékelésétől ...
megrendült barátsággal:leponex

tamas11 2015.07.19. 03:01:59

@unionista᠍᠍᠍:

(....A kolbászról....)
Itt válaszolok szófejtési kísérleteidre, ami nálad /szerinted is népetimológia. A közösségi tudás rangjára emelkedik az esetiség, a vélekedés, mert hasonlít mások tévedéseire. Egy-egy szónál eleve a 'h a n g z á s ' változatai kapnak prioritást. A bármely tudással szembeni kétely helyi többségi támogatást kap. Lehhetsz te bármilyen nyelvész, ha ők valamit hallani véltek! Szóval, imádsz nép lenni befordulva a kocsmaajtón, a mindenkori akadémikus álláspontok ellenében. Szerinted az akadémiánál politika áll a tudományosság helyén, vagy direkt, vagy látens genetikai befolyások alatt.
Ilyesmi előfordulhat, de az ő akadémikus népetimológiájuk még mindig színvonalasabb absztrakció, mint a kocsmai általánosítás. Jobban sorba rakott , sokkal több érvvel alátámasztott, ami nem létszámkérdés. Persze, a TALÁN-os következtetéseket nem nőheti ki egyik gondolat sem.
Ha úgy kezeljük az egyes, vizsgált jövevényszavakat, jelentésalakulásaikat, mint egy egy infot, azaz hírt, akkor erre is igaz, hogy legalább két egymástól független forrásból kéne megerősítést nyerniök. Márpedig ez sosem következik be, mert az egyik a spontán nyelvi praxis a régmúltból, alakulása folyamatos,
A másik körülmény, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, az az írásbeliség hatása, a szókincs fejlődésében. E lassú, de ellenállhatatlan változás lényege az írásbeliség terjedése: más sorsa lett annak amit rögzítettek , (gyakorta latinul, ill. szűk körben), mint ami nem került egyházi írnokok, vagy adónyilvántartók tolla alá. Ezek a ma is megkutatható leírtak látszólag érdektelenek a népi elemzés számára ( mindig azok voltak az egyidejűségben), de kikerülhetetlenek a hatálybanmaradás, érvényesülés, azaz jelentésmódosulások folyamán.
Mondhatták bárhogy a bélbe töltött fűszeres darálthúst a szomszédos népek beszélt nyelveiben, a vásárokon, ahol a termék fogyasztása és kereskedelme felmerült, de csak az adóbehajtás rögzítette kíméletlenül a tartalmát, egységesítve.

Kolbász... Honnan jöhetne máshonnan a szó, mint ahonnan a darálthús. tartósítva? Arra megy onnan jön a szó, amerre a jelentése.
Szovéniábban Horvátországban szerbeknél most is kobasica a kolbász. neked ez politikailag (!) gyanús mert akadémikusok is észrevették, követték a nyomát.
Szófejtésed odáig jutott, hogy kol baz, az közelkeleten falatot jelent, balkántól keletre is. Nálad ez csak az ironizálásra elég ok, mondván hogy ők nem is szomszédaink és nem is szlávok. Ahogy lenni szokott, a tudatalanság, felületesség segít könnyen eligazodni, A KOLBAZ tehát keletebbre menve FALATKÁT jelent és te nem tudod, mi köze annak a kolbászhoz.
Miért falatka? - kérdezhetnéd, de nem kérdezed.
Pedig a kondákat az ókor óta nyugat felé hajtptták, a (sokszor kényszerű) értékesítés reményében.. A háborúk az útvonalat nyomás alá helyezték, több áru jött, és gyorsabban, persze élőállat, lábon. Útközen is volt értékesítési kényszer, egyrészt meg kellett élni, meg adott volt a kálló, a z elkerülhetetlen veszteségek. Az elhullott állatokat reklámajándékként elkínálták, tartósított, megfelelő formában.kolbászként.
innen a vásárokon kiabált , leggyakrabban hallott szó, a kóstoló kínálása a falatka azaz- harapásnyi minta, vagyis KOLBAZ
"Ki kér egy harapást?"( Nem volt papírtányér!)

LEHET.. mondod te, Tök biztos, hogy lehet.
Tőled vett idézettel, akár a kolbászról is mondhatnád:

.... "szerintem ez a nemzeti érzelmű tematika ki fogja szorítani a jelenlegi akadémikus bölcseletet. a kérdés az, hogy az mit vált ki a népekből. természetesen ezzel semmiféle valós probléma nem lesz megoldva. a nemzeti radikálisok hatalomba kerülése remélhetően arra lesz jó, hogy a szimbolikus vitákat egy időre le lehessen zárni. borítékolni lehet, hogy ez a ló túlsó felére való áteséssel (fog) zajlani. mert másképp budapest nem lehet újra magyar érzelmű."
Üdvözöllek a ló túlsó oldalán.
------------

A kétely mögé símán befér két bizonyosság is, A jövevényszó, a beköltözött kifjezés két különböző, más kerülő úton, párhuzamosan is beköltözhetett a köznyelvbe. mindkét út járható, mindkettő igaz. Aki egyiket mondogatja az nem téved, aki mást - az sem.
Az akadédmia is népetimologizál, igazad van.

Egy net es újjságban láttam, hogy NEMLEHET! tudni, honnan jött a 'ciki' szavunk. Nos a hatvanas évektől belbudán a cikornyával felváltva, azzal azonos értelemnben használtuk magunk is a CIKI-t, , ami az eredetre nézve megygőző tudás, olyan, mintha bába lettél volna a szülőszobán, sőt, olyannyira jelen voltam e szülésnél, hogy én voltam a bába és a gyerek is, mert máig használjuk az újabb változatot.

Megkerestem a cikkszerzőt, aki a cikket jegyezte, jól sejtettem, egy kezdődő bölcsészke volt, akinek elmondtam a CIKI szófejtés igaz törénetét.
Válasza ez volt, pimaszságnak is megteszi: "LEHET"

Lexa56 2015.07.19. 07:10:35

@tamas11: A megjegyzést köszönöm. Jó a fehérek között európait látni, bár egyre ritkább. A jövő sajnos minden jel szerint e visszabarbárosodó akarnokoké. Akik szerint ezen túl minden másképpen volt és akik azt hiszik, bármit megtehetnek. Szerencsére felettük is el fog múlni az idő, még ha mi azt nem is érjük meg. A történelem bizony hullámzik és sok tekintetben ismétli önmagát. Tendenciájában biztosan. Ezt csak a perecemberkék hiszi örökkévalóságnak, mert a horizontjuk odáig terjed, ameddig a mentális kerítésük.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.19. 10:08:18

@tamas11:
csakhogy a "kolbász" szónak se a magyarban, se a szláv nyelvekben nincs olyan jelentése, hogy "harapás". és nagyon nehéz elképzelni, hogy a kolbászt vándorkereskedők hozták be.

a nyelv eredetének vizsgálatakor nem olyan műszavakból kellene kiindulni, mint a "ciki". mert ha valaki az eredetvizsgálat esetén ebből indul ki: az ciki. a "nácik" belső eurázsia izolált ősnyelveit (a baskír, a türkmén, az ujgur nyelvet) és az európai ősnyelveket hasonlítják a magyarhoz. az ősi etruszkot, az őskeltát, az őssumért és az ősszlávot. és nagyon sok a hasonlóság. nemcsak a nyelvtanban, hanem a szókészletben is. rendre olyan szavak hasonlítanak, amiket ősiségben használniuk kellett. persze ez nem biztos, de az ógörögben a biztos pisztosz. persze ezeknek utána kellene járni. mondhatnánk azt is, hogy hajrá!. "k(h)ajrei" jelentése. üsd-vágd. erejde! az ógörögül is eredj. takli erejde! takarodj! jorszo! gyorsan. ha az -osz végződést leválasztjuk, akkor elég sok a hasonlóság. kör: kür-osz. gömb: kümb-osz. tehát mintha a magyar megőrzött volna valamit az ősiségből.

és a magyar paraszt ehhez ragaszkodik. és általában a magyar vidék. egyetlen csoportosulás van, amelyik azt mondja, hogy az ősiség minden formáját el kell vetni. ezek budapest belső kerületeiben élő zsidókeresztények. ez a libsi és konzi értelmiség. és ők nem mondhatják, hogy vissza az ősiséghez. mert a jobbiknak van igaza. a "náciknak", akiket az akadémia kiszorított. magyarul elbasztátok. el lehet kolbászolni.

tamas11 2015.07.20. 08:35:32

@unionista᠍᠍᠍:

Látom felbosszantottalak, ami ritka sikernek számít, mert olyan, mintha kicsit is figyeltél volna egy 'külső' álláspontra.
Pedig....
Én még a hetvenes években is találkoztam a pécsi vásárban olyan pecsenyesütővel, aki így, kézből, a rőf túlsó végéről kínálta a szádhoz harapásra a kóstolót. Egy falatot, azaz a kolbaz-t.

A ciki pedig nem műszó, hanem rövidülés, ( a cikornyásból), plusz kicsinyítőképző (az 'i'), és nem múltbéli szóhasználatra jelentésváltozásra példa, hanem az átalakulással kapcsolatos népszerű hamis vélekedésekre. Arra, hogy valamit miért "nemlehet" tudni. vaby azért mert melléfogunk, vag azért mert nem akarjuk tudni. Ez előfordul akadémikusnál is, meg akadémiamentesítő kommentelőknél is.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.20. 09:54:12

@tamas11:
azt valójában nem tudjuk, hogy mi a kolbász szó őseredete. innentől kezdve erről nem a magyar tudományos akadémiának kell ezt eldönteni. hanem a köznépnek. persze olyan opciókat kell felkínálni, aminek van valamilyen valós alapja.

-- török eredet: qalbuz ~ harapás
-- őseurázsiai eredet. ujgur nyelven kol ~ kéz, basz ~ tömni, dugni, baszni

egyiket sem lehet egzakt módon bizonyítani. a népek döntsék el, hogy szerintük melyik az igaz. hogyan éreznek.

tamas11 2015.07.20. 10:19:03

@unionista᠍᠍᠍:
Az egyéniített megoldásis szimpatikus. A valószínűtlenebb megoldásban nagyobb a szabadságfaktor, a kifejezésben az önkifejezés. Azt szeretjük.

zipe moha 2015.07.20. 10:38:14

...nagyon érdekes viták eszmecserék folynak a demos által arról milyen közegben szeretne élni, ki milyen ideális társadalom és gazdaságszervezést tart alkalmasnak....

csakhogy....

a demos hatalom nélküli....a "demokrácia és jogállam" nevében kerül a cselekvőképtelenség és ráadásul az alkalmatlanság megállapításra.....így az összes polémia és vita szummázata: O

a közember 4 évente 1 -szer szavaz...aminek kimenete ( a látszat ellenére..) hasonló... 2 hatalmi csoport töri a közügyekben egyáltalán érdeklődést mutatókat...

..még három lehetőség:
-a demos szerveződni próbál: mind elhal, mert a hatalom technika része, hogy a látszat alternatívát is a hatalom szervírozza a vezetéssel elégedetleneknek....akkor meg minek..... ( mély, önálló társadalmi kezdeményezés nem kap erőre, mert kioltja a rengeteg, sokszor ellentétes érdek...)

- futás, menekülés: belátáson alapul,a fogyó idő elfogyott reményeket hozott....

- a 3. hatalmi csoport a rendszer anomáliáinak kitakarítására, a " szisztéma" helyreállításának erőszakos előkészítésére van tartogatva...

a demos cselekvésképtelensége egyre kétségbeesettebb vitákban és ötletelésekben merül ki.... az egoizmus az egyéni prosperitásról az egyéni túlélésre rendelkezik be..... a hatalom ismét legyőzte és maga alá szorította az embert...mikor nem ? mentsük fel magunkat..:)

egyetmondok 2015.07.20. 11:43:13

@unionista᠍᠍᠍:
Hogy mi a kolbász szó eredete,az egy nagyon érdekes kérdés. Ténlyeg: Mit jelent az, hogy kolbász ?
Lehet,hogy a népek gondolkodnak ezen erősen,lehet hogy nem,lehet,hogy csak piszkosul kevesen gondolkodnak el,mert egyáltalán nem is ismernek más nyelveket,amelyek lehetséges,hogy ott állnak a mi szép kolbász szvaunk mögött.

Ám nem is az a fontos,hogy a közösségben létrejöjjön bármi egyezség arról,hogy mi a fene a kolbász. A fontos az,hogy arról legyen konszenzus,hogy mi a jó,az élvezhető kolbász,és erről azért van,létezik közösségi konszenzus,a közösség általában képes megállapítani,hogy melyik kolbászt baszarintotta el rendesen a készítője és melyiket nem. Ezt nagyon is lehet ünnepelnünk.

Bajosabb már,de nagyon, hogy micsoda az alkotmányosság (például), mert erről,szemben a jó / rossz kolbásszal,nem olyan egyszerű közösségi konszenzushoz jutni,különösen, ha pl. a rádióban a nemzet legitim vezetője a történelmi magyar alkotmányosságról szónokol,ám aznap kihirdetik azt az új büntetőjogi tényállást,amely bűncseleményt csinál abból,ha zsidó bioszos magyar állampolgár házasságot kötne nem zsidó bioszos magyar állampolgárral: könnyen lehet,hogy a népek nagyon is alkotmányosnak fogják tekinteni az új büntetőjogi tényállást..., és dühösek lesznek,ha az államuk súlyos erkölcstelenségét kezdi el valaki hangoztatni.

Haladni kell tehát a rossz állam közösségi értelmezésének konsznenzusos állapota felé,ahogyan a rossz kolbász esetében látjuk.

zipe moha 2015.07.20. 12:59:55

@egyetmondok: ...mi értelme van a hatalom nélküli ember beszédének??? üres locsogás, nem de bár?...vagy bármilyen gondolatának...?...főleg ( de nem kizárólag) Magyarországon....már látom, ahogy a blogok önkéntesen némulnak el...a beszélgető társak elmaradnak...mivel egyre nagyobb a sor a kasza-és sarló boltban...

egyetmondok 2015.07.20. 13:30:20

@zipe moha:
Az ember beszédének,akár bírjon hatalommal,akár nem döntő jelentősége van: ennek hiányában nem létezne erkölcs,annak hiányában nem létezne közösség (még akkor se,ha a közösségnek nincsen erkölcse,olyan,mint az embernek lehet,kell legyen); közösség nélkül pedig nincsen semmi,amit az emberben szeretni és tisztelni lehetne.
(A fenti sorrend nem megfordítható: abból készül a diktatúra.)

zipe moha 2015.07.20. 13:58:46

@egyetmondok: ...és ím,akkor pedig megérti az ember...de már nem tehet semmit...s így inkább tovább locsog, mely locsogásban valóságossá és beteljesedett ténnyé válik a semmivel való szerves egysége, a hullámvetés fodrot sem karcoló elülő zajában, lényegének a valami kreatúrájaként érzékelt illúziója visszatér a jelentéktelen, számontartásra érdemtelen tünemények világába...

egyetmondok 2015.07.20. 14:03:04

@zipe moha:
Már hogyne tehetne,s akadnak,akik tesznek is...,legfeljebb akkor nem marad idő annyit blogolni,kommentelni...,akkor meg az érdeklődők elkezdenek panaszkodni valami önkéntesen vállalt némaság miatt. Ez van.

(Remélem írsz verseket is,mert azért az ilyenek,hogy a hullámvetés fodrot sem karcoló elülő zaja...,hű,ez komoly.)
süti beállítások módosítása