1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.12.12. 13:38 HaFr

Inkompetens Európa

Merkel calls for 'political union' to save the euro – EURACTIV.com

Jelzem, én egyáltalán nem csalódtam ... persze láthatóan sokan igen; én csak azt mondom, az EU nem a jogállamról, nem a liberális demokráciáról szól, ami -- ismerve a modernkori Európa folyamatos megalkuvását a saját eszményeivel és ezért az időről-időre való bail-outot, amire az amerikaiak kényszerülnek vele kapcsolatban (az EU az USA nélkül békeidőben folyamatos sodródás a német gazdasági érdekek és a leszakadó félperifériák nyomása alatt, a háborús időkről meg ne is beszéljünk: akkor kész öngyilkos alakulat) -- szóval ez most csak business as usual.

De eközben -- hogy még rosszabb legyen a helyzet -- Európa még ez is: külpolitikai káosz és biztonságpolitikai botrány, eszetlen multikulti a kohézió kárára, közben technológiai és versenyképességi hanyatlás, is-is és sem-sem, töketlenség kb. III. Napóleon óta. Megfordítva, bárki, akit itt eddig láttam a FB-on ajnározni a "bölcs kompromisszumot", vagy képviselő, vagy eurokrata, vagy közpénzen fizetett "tanácsadó"; fogalma sincs a stratégiai versenyképesség, az erkölcsi rend és a politikai kompetenciák összefüggéseiről és természetesen nem beszél az EU alapvető szerkezeti hibáiról az eurótól a demokrácián át a döntéshozatalig. Ehelyett bármelyikük folyamatosan mindent a jövőbe utal, olyan, a nirvánába vezető trendet vélelmezve, amire se távolibb, se közelibb történeti oka nincsen.  

Európát azonban (a gazdasági érdekeknél robusztusabb igényekkel) nem lehet egybentartani világos értékrend kikényszerítése nélkül és ezt addig lehet, amíg túlnyomó többségben vannak, akik ezt az értékrendet vallják. Most Orbánnak megint menlevelet adtak a dúlás folytatására, aki -- no wonder -- már aznap (!) nekifogott a szélsőjobbos internacionálé szájon át lélegeztetésének (Szijjártó), belengette a brexit-vétót (a saját szájával), majd folytatta az egy nappal korábban általa aláírt papír bírósági megtámadásának bejelentésével (Varga J.). Mindezt 36 órán belül. Ellenfelei a rövid távon gondolkodó politikusok és az ostoba bürokraták, akik pillanatnyi alkukban csesznek szét mindent, reálpolitikának álcázva a rendszer és az EU-konstrukció komoly hibáit, amiért a dél-európaiak odajutottak, ahova, a keletiek szintén, a németek meg közben igyekeznek a Daimler & Co. számára elsimítani a dolgokat és erősen verejtékeznek, hogy úgy tűnjön, mást is csinálnak. (Nem arról van tehát szó, hogy az orbánizmusnak komoly esélye van nyerni itt -- habár ne zárjuk ki ezt se, volt már itt hasonló --, "csupán" arról, hogy olyan jó európaias megoldás épül az évtizedek alatt: vár ürülékből az ingoványon. Remélem, -- szintén adekvát európai megoldásként -- gázálarcot, légfrissítőt és imakönyvet azért adnak idővel minden polgárnak, mondjuk, az adónk fejében.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1116329724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.12. 14:33:58

Szerintem a magyarok kihisztizték magukat és már nem érdekli őket az érzelmi manipuláció. Orbán és a Fidesz zseniális volt, ezt be kell vallani. Olyan zseniális volt, mint az a szülő, aki a gyermekét ijesztgeti és be is csapja. Amit a magyarok lassan megtanultak az az, hogy minden érzelmi hisztéria manipuláció és aki konzisztens módon érzelmi hisztériát és káoszt kelt, az a Fidesz kampánymanipulációs kormányzását segíti. Így már senkit sem érdekel Merkel, az EU, a jajongás, a csőd, a sírás, a reszketés, a reménytelenség, a demoralizálás és a cidri. It's all fake. Senki sem menekül el, senki sem csinál be és senkit sem érdekel már a hiszticunamik futószalagon történő gyártása. A legtöbben csak 2022-re várnak, addig meg csendben eddzenek az x-ek kitöltését gyakorolva.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.12. 14:38:48

@HaFr: Már sokan - köztük én is - semmit sem akar olvasni. Csak azt akarja, hogy vége legyen. Már számolja napokat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.12. 15:30:26

@Főnix Oszlár Gazdag: megértelek... kérdés, milyen napok fognak eljönni és nem bánod-e meg utólag, hogy teret engedtél az érzékenységednek

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.12. 15:40:03

@HaFr: 1.) 10 éve nem hittem volna,hogy ennyire nem lesznek eredmények, így a rendszer eredménytelenségének a miértje a legfontosabb dolog, amit valaha megértettem a társadalomszervezésről 2.) Orbán és a Fidesz zseni, de csak úgy, ahogy egy autókereskedő és egy cégvezető zseni és ez egy nagyon kiábrándító dolog 3.) a választók reakciói algoritmikusak és szinte mechanikusak, amely az emberiségről alkotott idealista képemet döntette a porba 4.) ha valaki szintlépést akar, az ne foglalkozzon a politikával, mert a politika nem érdekelt a szintlépésben, engem meg csak az érdekel.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.12. 16:19:28

@HaFr: Sorry, így kell behalasztani egy threadet profi módon lol.

Moin Moin 2020.12.12. 16:48:56

Azt tartja a közhiedelem, hogy az EU alapjait Jean Monnet, Konrad Adenauer és Robert Schuman gründolták - de valójában sokkal inkább néz ki úgy, hogy Karl és Theo Albrecht...:)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.12. 16:50:57

@Moin Moin: :D vagy Groucho Marx egy rosszabb pillanatában, rosszul fizetve

Moin Moin 2020.12.12. 16:52:58

@HaFr: Ahhoz merkelnek meg kéne tanulnia mosolyogni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.12. 16:57:15

@Moin Moin: ja, ő Az ifjú W. újabb szenvedései c. Plenzdorf darabból kerölt ide véletlenül -- összecserélték a jelmezes kocsikat a kiskosztümjeivel, csak ment utánuk

Moin Moin 2020.12.12. 17:10:10

@HaFr: Ja, ha csak egy kis színésznőcske, akkor O.K. - mert ugye a múltkor már felvetődött róla, hogy talán orosz/Stazi-kém...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.12. 17:11:17

@Moin Moin: ismerünk two-in-one megoldásokat

2020.12.12. 18:05:47

www.klubradio.hu/adasok/rona-peter-orban-az-uj-talleyrand-115180
Itt van Róna professzor úr véleménye. Nem akarom bírálni a professzor úr politikai éleslátását, hogy jövök én ahhoz, dehát a professzor úr annyiszor tévedett már ahányszor megszólalt. Ezzel kapcsolatban felhívnám a figyelmet, hogy az európai politikának van egy másik lába is, a közvélemény. Nélküle még ekkora nyomás sem nehezedne Orbánra, hivatkoznék ezzel kapcsolatban a nyári megállapodásra, amibe "beleköpött" az EU Parlament,
és megpróbáltákk keményebbé tenni a szankciókat. Hát, nem sikerült.

tatárfejű kutya 2020.12.12. 18:43:53

@Főnix Oszlár Gazdag:

"ha valaki szintlépést akar, az ne foglalkozzon a politikával, mert a politika nem érdekelt a szintlépésben, engem meg csak az érdekel."

Számomra ez pár hónapja vált nyilvánvalóvá, amikor ez a gumicsizmás pojáca eldicsekedte, hogy 3 milliárd eurót kikunyerált Brüsszeltől

"az a tagállam, amely lakossága több, mint egyharmada él az uniós fejlettségi szint 50%-a alatti régiókban, nem bukhat többet reál értelemben a 2014-2020-as felzárkóztatási forrásaihoz képest, mint 15%.(Portfolio cikk)

Itt esett le, hogy egyáltalán nem érdekelt a politika a gazdasági szintlépésben bizonyos régiókban, hiszen ennek köszönhetően kaptak és kapnak többletforrásokat és így lehet a kirakatba tenni Európában a rászorultságunkat a támogatásokra.

Khonsu 2020.12.13. 14:40:33

Most majd még egy darabig nyugodtan rághatják tovább a gittet, de aztán nagy lesz a meglepetés. Ezzel az alkuval az EU, a NER és a német nagytőke egyaránt aláírták a halálos ítéletüket.

"Európát azonban (a gazdasági érdekeknél robusztusabb igényekkel) nem lehet egybentartani világos értékrend kikényszerítése nélkül és ezt addig lehet, amíg túlnyomó többségben vannak, akik ezt az értékrendet vallják."

Pontosan ez lesz a végzetük, mindegyiknek. Ez a politika ugyanis ellehetetleníti, hogy Európa képes legyen egy saját, bennszülött, modern "civilizációs vallást" kitermelni. Ami szerethető, egyetemes értelmet adna a projektnek, átélhetővé tenné azt a kritikus tömeg számára az EU minden egyes országában és régiójában. Az "európaiság" enélkül üres, értelmetlen szólam marad.

Ám a feladatot, melyre Európa alkalmatlannak bizonyult, a többi civilizációs központ (É-Amerika és Kína) valószínű, hogy a maga esetében így vagy úgy, de el fogja végezni. Aztán majd ezek nyomulnak be Európába, kitöltendő ezt az űrt. (Szerintem legnagyobbrészt az amerikai lesz a befutó, de egyes országokat akár a kínai is leszakíthat magának a kontinensen.)

Ezek pedig "árukapcsolással" fognak jönni. A szülő civilizációs központjuk domináns gazdasági és hatalmi érdekcsoportjaival, társadalmi szervezeteivel együtt. Az EU (vagy maradványai) beolvad vagy gyámság alá kerül, a kellemetlenkedőket (NER) kíméletlenül eltakarítják, míg a német (és egyéb európai) nagytőke választhat a behódolás, majd beolvadás vagy a csőd között a totális fölényben lévő versenytársakkal szemben. Azért aki akkor esetleg majd találkozna az illetékesekkel, egy gúnyos vigyor kíséretében kérdezze meg tőlük: Megérte? :)

Mondjuk bevallom, mivel régóta alkalmasabb terepnek tartom Amerikát egy civilizációs vallás szülőhazájaként, így olyan nagy csalódásként nem ért/ér az "Európa-projekt" bukása. Most már egy fokkal még biztosabb vagyok benne, hogy bejön a számításom.

Khonsu 2020.12.13. 14:44:41

Hab a tortán, hogy még technológiailag is lemaradóban van a kontinens, szóval a bukás valószínűleg mindenképp bekövetkezne. Így viszont gyorsabb lesz.

Khonsu 2020.12.14. 22:56:47

@Főnix Oszlár Gazdag:

Akkor nem fogsz csalódni, ami jön az biblikus lesz. :)
A technológia és az emberekbe kódolt algoritmusok mostanra minden előfeltételt megteremtettek a "szintlépéshez". Már lényegében csak az "elsütőszerkezet" hiányzik.
Van egy "üres niche". Ami azt majd betölti, azzal semmi sem tud versenyre kelni. Sem a gazdaságban, sem a politikában.
süti beállítások módosítása