1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.06.28. 18:54 HaFr

Szivárványos rendszer vagy rend?

Szivárványba öltözött a Facebook, no pressure, hiszen szivárvány vagy Kocsis Máté. Na ugye. Ki akarná az utóbbi billogot? Csakhogy a választás nem ilyen egyszerű, kedveseim.

A morális egyenlőség igézete, hogy tudniillik minden magatartásforma, amely fizikailag vagy a kifejezését illetően nem veszélyeztet egy másikat, egyenlő erkölcsi megítélés alá kell, hogy essen (hiszen az emberi szabadság fejeződik ki benne), liberális nézet. A nyugati civilizációban ez a nézet az adu ász, amellyel aligha állítható szembe semmi más, legalább hasonlóan sikeres reakciós vagy progresszív nézet. Az emberek morális egyenlőségének mindent felülütő tanából következik, hogy előbb-utóbb mindenféle emberi gyakorlatnak, ha megfelel a másik fizikai vagy nyilvánosságbeli veszélyeztetése tilalmának, el kell nyernie a jogi támogatást. Nem tehet ez ellen semmi és senki -- ez a hegemón logika.

Ebbe a keretbe illeszkedik a melegházasság mostani engedélyezése az USÁ-ban. Nem lehet szembeszegezni ezzel a különféle vallási vagy politikai konzervatív nézeteket vagy ízlésállításokat, mert ezeknek a világnézeteknek a fundamentuma, a (transzcendes és/vagy társadalmi) rend semelyik képzete nem versenyképes a liberális egyenlőséggel. Nincs ugyanis olyan (a morális egyenlőséggel szembehelyezhető, erős) elve, amely folyamatosan a társadalmi rend erősítését tenné szükségessé. Míg a morális egyenlőség az egyéni szabadság folyamatos növelését teszi szükségessé, addig a rend erősítését (pl. az egyéni szabadságokkal szemben) semmi sem teszi szükségszerűvé és feltartóztathatatlanná -- ilyen esetleg az lehet, ha megnő a nyugati félelem az iszlámmal és a bevándorlás jelentette további kulturális fenyegetéssel szemben. (Vö. Orbán.)

A probléma a liberális egyenlőséggel -- mi malőr -- ennek ellenére éppen csak annyi, hogy aláássa a szabadságot, amennyiben ismert módon nem képes egyértelmű hierarchiába rendezni az egymással ütköző szabadságjogokat. A szabadságjogok gyakori összeütközése arra utal (lám, a Supreme Court harminc éve ugyanezen alkotmány alapján, de gyökeresen más indoklással még elutasította a melegházasság gondolatát), hogy a jogok rendszerében nincsen rend. Ez köszönhető elsősorban annak, hogy a szabadság politikai kultúrájából és gyakorlatából kétszáz-kétszázötven éve fokozatosan taxatív ember- és alapjogi charták váltak, más szóval, a szabadság jogokká tárgyiasult, a jogok pedig lazán inkonzisztenssé váltak, miközben a szabadság gyakorlatát nem ismerő kultúrákba is így kezdtek behatolni, nagyobb káoszt okozva ezekben, mint jótéteményt. A szabadságjogoknak a legtöbb helyen nem volt fedezete a szabadság gyakorlatában, és ahol eredetileg volt (döntően az angolszász tradícióban), ott az államszervezet elhatalmasodásával a jogok szintén a társadalmi gyakorlat fölébe kerekedtek, tovább gyengítve a szabadság kultúráját. Lásd erről Scalia bíró ellenszenvezését a pénteki döntéssel. 

A szabadságunkból egyre inkább a szabadságjogok államilag szankcionált készletei maradnak meg, az állam gyarmatosítja a társadalmat szabadságának értelmezésében és megélésében is. A morális egyenlőség belül töredezett szabadságjogi rendszert hoz létre, miközben eloldozódik a társadalmi gyakorlatban gyökerező rendtől, és ezt a konzervatívok persze szomorúan látják. A melegházasság (pontosabban a társadalmi nem és a biológiai nem elválasztása egymástól, a házasság intézményének denaturalizálása és kiragadása a korábbi intézményes és erkölcsi rendből azon a módon, hogy egy másik -- egalitárius -- erkölcsiség fölébe helyezkedik a rendnek), olyan előrelépés a jogok terén, amely mögött nincsen hasonlóan karakteres előrelépés a szabadságjogok bővülő készletének összehangolásában. Az egyéni szabadságok elvi szinten gyarapodnak, de a szabadság tényleges gyakorlata vagy akár a szabadság megélhető összessége nem okvetlenül erősödik. A liberális individualizmus az egyéneknek teoretikusan nagyobb lehetőségeket ad, de a szabadság társadalmi rendjében nem hoz előrelépést, sőt nyugodtan mondható: az egyensúly további feszítésével és borogatásával a szabadság rendjének nagyobb fokú bizonytalanságát idézi elő, hiszen nem rak mögé új kötőanyagot vagy a helyébe új egyensúlyi elveket. A több személyes szabadság nem kötőanyag, hiszen csak a jogok közötti konfliktusokat erősíti.

Amikor konzervatívként szkeptikus vagyok a házasság kibővítésével kapcsolatban, elsősorban nem az egyéni szabadságjogok kiterjesztését és a korábbi renden esett újabb sérelmet bánom, pláne nem ízlésállításokat teszek, hanem az új egyensúly elveit keresem. És ezt jellemzően sosem fogom megtudni a liberális jogelméletekből, amelyek eddig sem voltak képesek a jogokat összekapcsolni az erkölcsi és társadalmi renddel -- azaz a jogokat a társadalom szabadságával --, hanem mindig is valamiféle spontán rendben hittek. Ám látjuk, hogy a spontán rend legalkalmasabb intézményét, a piacot sem voltak képes megóvni a hatalmi koncentrációtól -- azaz a spontán rend kialakulásában aligha reménykedhetnek a jogok területén sem. Akkor miben reménykednek, ami a rendet illeti? Mert én csak egyetlen dolgot látok: az államot. A liberalizmus az állam terjeszkedésének legnagyobb élharcosává vált a "demokratikus" Nyugaton -- a folyamat a középkor végén kezdődött, százvalahány éve egyre pregánsabb, a jóléti társadalommal bekapta a liberalizmust, és minden évvel előre halad. Amikorra az ember majd teljesen denaturalizálódik, dehumanizálódik, szabadon manipulálható és terminálható genetikai és kibernetikus szövetállománnyá válik az egyenlőség maximumát elérve, akkor az egyetlen állam fogja irányítani egyetlen digitális platformról, amely egyszer majd maga is autonómmá válik -- azaz megszűnik a szabadság. A jogok és állami kikényszerítésük fogják felemészteni.

Zizzent dolog eljutni ide a szivárványos valóságból, amely annyi szabadságot és személyes, megismételhetetlen élményt ígér? Ó nem, nem az. A humánus rend elvei kerestetnek. Ma még.

362 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr607580788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:24:31

@unionista᠍:
"te nem akarod megérteni, hogy..."
Úgy is fogalmazhattam volna, hogy megérteni megértem, az alkoholisták lelkivilágát is, csak épp nem veszem át. Talán megengedhető nekem, hogy más véleményem legyen a világ dolgairól.
Azért mert "egy környezetfüggetlen megoldást keresek"?
Talán.
De valószínűbb hogy azért mert nem vagyok alkesz és már referenciacsoportjaim vannak.

2015.07.08. 15:31:47

@raczsandor:
A filozófia helyes módszere a következő lenne: Semmit sem mondani, csak amit mondani
lehet, tehát a természettudomány tételeit, − tehát valami olyat, aminek semmi köze a
filozófiához, és valahányszor valaki valami mást akar mondani, bebizonyítani neki, hogy a
kijelentéseiben szereplő jelek némelyikéhez nem fűzött jelentést.

lehet mondani, hogy wittgeinstein is belátta a tévedését. nincs univerzális nyelvfilozófia. "fonya" (formális nyelvek és automaták elmélet) van. az matek. az tudomány. és van nyelvpolitika. a gyűlölt akadémikusok szerint magyar kizárólag finnugor eredetű. és aki mást mond az idióta és fasiszta. csakhogy ezzel szemben a magyarok többsége azt gondolja vagy egész pontosan inkább abban hisz, hogy a magyar egy proto-indoeurópai ősnyelv. amire a gyűlölt akadémikusok azt mondják, hogy a magyarban egy lófaszt lehet bármiféle ősiség. pont ez a szar nép őrizte volna meg. erre mondja sanyi haverom, hogy ő széjjel flexelné ezeket a magyaellenes akadémikusokat.

ha én nyelvész lennék, akkor már biztos alkottam volna az őskelta, az őssumér, ősszláv, ógörög, a hun-szkíta és részben a finnugor (!) nyelvekből egy nyelvezetet, ami rekonstruálja az ősiséget. művészi módon lehet ezt megalkotni. csakhogy én nem lehetnék nyelvész. és ebben a mestereid gátolnának meg. ők a bölcseletből igyekeztek mindent és mindenkit kiszorítani, aki nem a bölcselet univerzalitására törekszik.

mert én olyan nyelvész lennék, hogy van a formális nyelvek és automaták elmélete chomsky szerint. aki zsidó. szerintem helyénvaló wittgenstein tractatusa, az szintén zsidó. és igazodjunk a közakarathoz. a magyarban rekonstruáljunk egy proto-indoeurópai ősiséget. ez nem az összes zsidónak mond ellent. csak a mestereidnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 15:32:21

@unionista᠍:

"ha mindenki ugyanolyan ember, akkor a zsidó halottak miért részei a "nemzeti" narratívának. és a nem-zsidók halottak miért érdektelenek?"

Mert a magyar katona fegyverrel a kezében halt meg; a magyar zsidót meg ipari módszereket alkalmazva lincselték meg.

Mert ha egy bokszoló meghal a ringben, az egy baleset; ha a kocsmai haverjaid agyonvernek egy járókelőt (mert zsidó vagy cigány vagy "fővárosi értelmiségi" vagy csak mert jó balhénak gondolják) az bűncselekmény.

Mert ha állítanak egy emlékművet a keleti fronton meghalt magyar katonáknak, nem írhatják rá hogy "meghaltak a hazáért": mert az a haza nem védte meg pár százezer honfitársukat a "szövetségesüktől".

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:41:51

@unionista᠍:
"csakhogy én nem lehetnék nyelvész. és ebben a mestereid gátolnának meg. ők a bölcseletből igyekeztek mindent és mindenkit kiszorítani, aki nem a bölcselet univerzalitására törekszik."

Legalább megpróbáltad?

Úgy aztán könnyű "a zsidók" ármánykodására hivatkozni, hogy meg se próbálsz valami jobbat.
Nem lehet, hogy csak arra jó az egész zsidózás, hogy ne kelljen a kocsmázás helyett az íróasztal előtt görnyedni? Kb azzal az indoklással, hogy "Minek csinálni bármit is, ha a zsidók azt majd ellehetetlenítik".
Persze értem én, hogy sokkal könnyebb zsidózni, mint alkotni bármit is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 15:48:56

@unionista᠍:
"a zsidó halottak miért részei a "nemzeti" narratívának. és a nem-zsidók halottak miért érdektelenek?"
Ezt ki mondta?
Én biztos nem! Pont azt magyarázom, hogy ezek nem játszhatóak ki egymás ellen. A Soában elpusztított magyar állampolgárok szenvedése nem érvényteleníti a Donkanyarban elpusztított magyar állampolgárok szenvedését és vice versa.
Mindegyik közös áldozat csak épp az etnicisták nézőpontjából ez nem látható.

2015.07.08. 15:50:16

@raczsandor:
dehogy környezetfüggetlen. azért teheti meg, hogy vételkor igen, eladáskor nem alkuszik, mert van egy elég nagy garázsa az egyik kertségben. és olyan környezetben él, ahol néha kell kutat fúrni. ami a kocsmai sanyi elképzelésében univerzális az a matek. a kettővel való szorzás. ami egy primitív bináris eltolás. ő ezt alkalmazza. kornai főprofesszor elméletét.

értem persze, hogy van egy környezetfüggetlenségre törekvő logika. de az sanyi felesége ildi. aki kitalálja, hogy süt valami kókuszosat. mert azt írta a nők lapja. olyankor a mitokondriális dns érvényesül. az magánéletben erősebb. de kétségkívül alternatívája a közéletnek. csakhogy a magyar baloldal nem ezt az utat választotta. hanem a férfiági zsidó eredet domináns. és az univerzalizmussal próbál mindenki mást kiszorítani.

2015.07.08. 15:51:45

@raczsandor:
ha a trianont és a soát emeled ki a nemzeti narratívádban, akkor az első és a második nagy háború nem-zsidó áldozatairól legfeljebb érintőlegesen lehet szó.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 16:29:59

@unionista᠍:
"ildi. aki kitalálja, hogy süt valami kókuszosat. mert azt írta a nők lapja. olyankor a mitokondriális dns érvényesül"
Na látod ezért hülyeség amit írsz!
Még ha bizonyított is lenne (nem az) hogy a viselkedést csak és kizárólag a gének határozzák akkor is teljes képtelenség lenne egyetlen dns-re visszavezetnei az összes viselkedési sémát.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 16:58:13

@unionista᠍:

"nem-zsidó áldozatai"

Ismét: egy etnikai tisztogatás áldozatai nem ugyanúgy áldozatok mint egy háború áldozatai. Az előbbiek nem tehetnek semmit hogy ne váljanak áldozatokká; az utóbbiak igen: harcolhatnak (áldozatokká tehetik az ellenségeiket*), vagy elkerülhetik a háborút -- legalább is az agresszorok, a háborúk kirobbantói (és Mo mindkét vh.-ban agresszor volt).

Te szeretnél ekvivalenciát vonni minden halott közé: de ez nyilvánvalóan lehetetlen. Ha valaki egy késpárbajban hal meg, nem "ugyanolyan ember" mint az a fegyvertelen akinek elvágják a torkát. Mindkettő áldozattá vált: de az előbbi aktívan részt vett a harcban, az utóbbi pedig passzív volt amikor megölték.

Ez a distinkció kifejeződik pl. a genfi egyezményekben is: az egyenruhában, fegyverrel harcoló katona megölhető; a fegyverét letett egyenruhás katona nem, ha megölik, az háborús bűncselekménynek számít (habár az a győztesen nem ugyanúgy fogják számonkérni mint a vesztesen).

* Ahogy Patton tábornok mondta a katonáinak: "nem azzal nyeritek meg a háborút ha meghaltok a hazátokért: hanem úgy hogy eléritek hogy az ellenség haljon meg az ő hazájáért".

2015.07.08. 17:13:10

@raczsandor:
nem kizárólagosan. a zsidó filozófia gondolja, hogy csak a mémek befolyásolnak. ami azt jelentené, hogy a totális manipuláció lehetséges. abban hisznek. ennek megfelelően viselkednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 17:25:30

@unionista᠍:

"A filozófia helyes módszere a következő lenne: Semmit sem mondani, csak amit mondani lehet"

Ehhez képest galaktikus mennyiségű bullshit-et hordasz össze, ráadásul közben buzgón abuzálod a magyar nyelvet (ld. pl. "ősiség").

Te egyszer már kijelentetted ezen a blogon hogy te egy troll vagy: azt kellett volna elfogadni tőled névértéken.

2015.07.08. 17:28:28

@neoteny:
az is egy kérdés, hogy kik robbantották ki a háborút. a német és az osztrák történetírás sem lesz mindig megengedő. svájc is megőrzi az átutalások dokumentumait. ezt is a mindenkori politika fogja eldönteni. a történetírás a politika szolgálólánya volt mindig is.

az, hogy az áldozatok egyenértékűek-e, vagy ki kell emelni a zsidókat, megint csak politikai kérdés. neked van egy narratívád arra, hogy az egyik oldal áldozatai voltak a fontosabbak. de ennek az ellenkezőjét is meg lehet magyarázni. csak az a felfogás ma be van tiltva, mert neofasisztának minősül. és a neoliberális felfogás a kizárólagos. az európai politika is tolódik valamilyen irányba. és majd kiderül, hogy merre.

2015.07.08. 17:31:08

@neoteny:
trollkodom, persze. minden megjegyzésbe próbálok írni valamit, ami értelmes, és mellé valami hülyeséget (ami sztereotip módon sem feltétlen igaz). jelenleg nem lehet mást csinálni.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 17:37:23

@unionista᠍:
Akkor még mindig ott maradt az a képtelen állítás, hogy a viselkedés sémákat egyetlen gén határozza meg. A nők esetében pedig ez a mitokondriális dns.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.08. 17:43:10

@unionista᠍:

"az európai politika is tolódik valamilyen irányba. és majd kiderül, hogy merre."

Ja, mint ahogy a Harmadik Birodalom is "tolódott" egy irányba. A végére meg kiderült hogy vagy 7 millió germán életébe került.

2015.07.08. 19:29:51

@raczsandor:
az ydns 231, a mtdns 37 gént tartalmaz. az mtdns 16 ezer bázispárt tartalmaz, az ydns 50 milliót. az, hogy ezek pontosan mit befolyásolnak nagyon kevéssé ismerjük. a humán genom körülbelül 3 milliárd bázispárt jelent. egy bázispárban négyféle nukleotid állhat szemben egymással. ebbe simán belefér, hogy valami a közéleti viselkedést is befolyásolja. mert ezen a téren az emberiség elég nagy eltéréseket mutat. a magánélet tűnik univerzalisztikusnak. a legtöbb helyen heteroszexuális párok alkotják a családok többségét. de mindenhol megjelenik a homoszexualitás, biszexualitás és az aszexuális életforma. de az ehhez való közéleti viszony mindenhol vitákat vált ki. és ezen túl az emberi közösségek változatosságot mutatnak.

a filozófia azt állítja, hogy ez emberiség mindent könyvekből olvas ki. a zsidókeresztény férfiágról azt gondoljuk, hogy cca. 50,000 éves. az proto-indoeurópai ágak (ez két egymástól különböző ág) ehhez képes 25,000 éves lehet. minél fiatalabb egy ág annál több közéleti intelligencia lehet kódolva. ez kisebb szabadságot és nagyobb meghatározottságot jelent. a protoeurópaiak és a zsidókeresztények evolúciós biológiai értelemben rendelkeznek közös őssel. az indoeurópaiak állnak a legtávolabb mindenkitől. de európában ennek a csoportnak van többsége. önmagában az, hogy léteznek ilyen ágak jelzik, hogy különféle viselkedésformák lehetségesek. és ezek férfiágak. ehhez képest a nőiség összekeveredett. a feminin társadalomszervezés sokkal inkább nemzetközi és kevésbé veszi figyelembe a nemzeti vagy nemzetiségi tradíciókat.

amikor azt kérdem tőled, hogy mégis mit kellene cselekedni, akkor leírod a "partizánakciók" metódusát. az ellenséggel szemben kis csoportokba szerveződve, kiszámíthatatlanul, látszólag véletlen módon meg kell jelenni. és nem érted, hogy a többiek miért nem értik, hogy ez a leghatékonyabb módszer a balkáni típusú vezérkultúra megdöntésére. a despotikus vezetőket leginkább ez bizonytalanítja el. ezt melyik filozófia könyvbe olvastad? oké kiolvashattad történeti feljegyzésekből. de lehet olyan is, hogy ez többé kevésbé magától értetődő. a többiek nem értik. azt mondják, hogy ez nagyon veszélyes. ez polgárháborús logika. és te hiába mondod, hogy a vezér túlhatalma ellen irányul. nem akarják megdönteni. vagy valamiért számodra mégis csak az a fontos, hogy valamilyen állami, nemzeti, vagy államnemzeti egységet kellene teremteni.

az ősmagyar törzsek kettős fejedelemségben éltek. volt egy szellemi és egy katonai vezető. a népek közvetlen államfőválasztást akartak. hiszen a miniszterelnököt is kvázi közvetlen választjuk. (szellemi) államegység és nemzeti (katonai) egység. pártok (törzsek) felettiség.

ehhez képest a zsidókeresztények hallani sem akarnak a közvetlen államfőválasztásról. azért, mert ők azt mondják, hogy ezeket a parlament választja. országos listákon szerveződő pártok. a zsidókeresztényeknek erre a legkönnyebb felkapaszkodni. elfoglalják a fővárosok középső kerületeit. és ők ott akarnak egyezkedni. és a bírói hatalmat is uralni akarják. ez történik, vagy nem. meg lehet mérni. utólag is meglehet majd. ezért sem vagyok híve, hogy elégessenek mindenkit. de ha itt 1990-2010 között egy zsidókeresztény köztársaság volt, akkor minden vezetője a történelem szemétdombjára lesz vetve. hankiss elemér lesz a tehetségtelen beszédhibás zsidó, aki a médiaháborút kirobbantotta. azért kellene ezt kortárs módon rendbe tenni, hogy ne minden zsidókeresztény legyen történetileg elítélve. de ez nem az én dolgom persze. és nem is olyan fontos.

panellburzsij 2015.07.08. 19:52:56

@unionista᠍:
'hankiss elemér lesz a tehetségtelen beszédhibás zsidó, aki a médiaháborút kirobbantotta.'

Sajnos megint egyet kell érteni veled, és ami nagyon fájó, hogy annakelőtte szerintem remek szociológikus írásai voltak.
Igaz még a kisátkosban de mégis.
Kapott egy molekulányi hatalmat, és elment a józan ítélőképessége, nem vette talán észre, mire használja fel az azóta a Jóisten kegyelméből jobblétre szenderült szdsz :(

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 20:37:07

@unionista᠍:
"mtdns 16 ezer bázispárt tartalmaz, az ydns 50 milliót (...) a humán genom körülbelül 3 milliárd bázispárt jelent."
Akkor vesd össze a 16 ezer illetve az 50 millió bázispárt a 3 milliárddal.
Te azt állítod, hogy a humán genom kb. 0,0005 illetve 1, 65 %-a határozza meg az emberek közéleti viselkedését.
És ez a közéleti viselkedést meghatározó génrész pont az mtdns illetve az ydns.
Erre kb. mennyi az esély?
Ha jól számolom, akkor úgy egy a húszezerhez de legjobb esetben is csak egy a hatvanhoz.

Ennyi a lehetősége annak, hogy az eredetelméleted működik. Illetve ennek csak a fele, mert te is lehetségesnek tartod, hogy a közösségi viselkedés 50%-át a mémek befolyásolják.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.08. 21:08:58

@unionista᠍:
"minél fiatalabb egy ág annál több közéleti intelligencia lehet kódolva. ez kisebb szabadságot és nagyobb meghatározottságot jelent."
Miért?

"önmagában az, hogy léteznek ilyen ágak jelzik, hogy különféle viselkedésformák lehetségesek"
Hogyan?

Mi van akkor ha az apai és az anyai ágon öröklődő géneknek semmi közük nincs a közéleti viselkedéshez?
Ebben az esetben az van, hogy a véletlen dönti el, hogy az egyén az apjától vagy az anyjától örökli-e a közéleti viselkedését meghatározó géneket.
Kb. úgy ahogy a véletlen dönti el, hogy az apám, vagy az anyám fülét öröklöm-e avagy a nagyapáim és nagyanyáim valamelyikére hasonlítok.

"nem érted, hogy a többiek miért nem értik, hogy ez a leghatékonyabb módszer a balkáni típusú vezérkultúra megdöntésére. a despotikus vezetőket leginkább ez bizonytalanítja el. ezt melyik filozófia könyvbe olvastad? oké kiolvashattad történeti feljegyzésekből. de lehet olyan is, hogy ez többé kevésbé magától értetődő."
Úgy különösebben nem akartam erről meggyőzni senkit se, úgyhogy értetlenkedésre sincs okom :)
Egyébként meg érdekel a hadtörténelem és Szun-ce vagy Clausewitz se ismeretlen számomra.

"az ősmagyar törzsek kettős fejedelemségben éltek. volt egy szellemi és egy katonai vezető. a népek közvetlen államfőválasztást akartak. hiszen a miniszterelnököt is kvázi közvetlen választjuk. (szellemi) államegység és nemzeti (katonai) egység. pártok (törzsek) felettiség."

Ma már a tudományos életben is egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy 1990-ben kihagytunk egy fejlődési fázist, a demokratikus hatalomgyakorlás perszonálisabb változatát. (Lásd például Kalmár Melinda: Történelmi galaxisok vonzásában című munkáját).

2015.07.08. 21:30:57

@panellburzsij:
az volt a nem teljesen tudatos koncepció, hogy lesz egy "zsidó baloldali" és egy "keresztény jobboldali csatorna. és ezek versenye kulturálisan felzárkóztatja a magyarokat. csak a két szekértábor nem tudott egyetérteni abban, hogy kié legyen az egyes. az első választás azt mutatta, hogy hogy akié az egyes, azé az ország.

és végül abban egyeztek meg (ez már hankissék után), hogy legyen egy közszolgálati csatorna. az nyilván mindig kormánypárti lesz. úgy, hogy a médiahatóság inkább ellenzéki. és induljon el két kereskedelmi csatorna. de ez mind zsidókeresztény logika. budapest belső kerületeiben egy viszonylag szűk kör kiegyezik.

ehhez képest az "árja" logika az, hogy ha van három földi frekvencia. az egyes, kettes és egy harmadik, amit a ruszki laktanyák használták. akkor ezekre szerveződik egy budapest tévé/filmstúdió, alföld tévé/filmstúdió, pannónia tévé/filmstúdió. az állami/nemzeti főadó nyilván budapestté. de nézhető a dunántúlon is az alföld. ha véletlen valaki virágkarneválra vagy a szamos fesztiválra kíváncsi. és a nemzet főadón körbe kapcsolnak. a dunai németeknek lehetett volna csinálni duna tévét. vélhetően beszálltak volna ebbe a svábok és a bajorok. feliratozva. lehet németül tanulni. a tiszai cigányoknak tisza tévé. és abban mintákat adva és nem kizárólag az embereket megalázva folytatódhatott volna a családi kör (vö. mónika show). tehát az, hogy a tisza tévé cigányos még nem jelenti azt, hogy csak cigányok csinálják. de lehetett volna zsidókeresztény pax tévé közszolgálati adóként. akár zsidó hírmagyarázókkal. de nem az a főadó (bár a hírmagyarázat lehet ott a legnézettebb), és nem kizárólagos.

azt tapasztalom, hogy szinte minden a média iránt érdeklődő parasztgyerek is hasonlóan képzeli. alföldi városok színházainak műsorából, a koncertekből, a sportból, játékos vetélkedőből, helyi ünnepekből, a főiskolák, egyetemek előadónak ismeretterjesztésből is összejön valami. ami indulásként nyilván ügyetlen, de utána folyamatosan fejlődhet. egy debrecen méretű város miért ne mondhatná azt, hogy elküld néhány tucat embert külföldi médiaiskolába. és utána a várost kell szolgálni mondjuk egy időn át. illetve a régiót. valaki azt mondja, hogy ez röghöz kötés. ez nem alkotmányos. ha tanulni akar, akkor vegyen fel hitelt. ez a szórvány népek logikája. a cigányoké a másik véglet. ha valaki elhagyja őket, akkor áruló. mert az egy zárvány kultúra. az nyugati/keleti indoeurópaiak városias és vidékies módon rendezettek, a protoeurópaiak északi germánok/délszlávok gondolkodnak a feminin/maszkulin ellentétpárokban. az alkibiadesz nicket is ez a kettős genderizmus érdekli. nézd meg a skandináv krimit. a tetovált lány maszkulin. vagy a híd című népszerű krimisorozatanák hősnőjében a svéd nő kemény, férfias. a dán férfi nyomozó lágy, nőies. a jelenleg leghíresebb norvég gyermekmese és krimiíró (!) nesbo azt mondja, hogy a skandináv társadalomban már csak a bűnözők férfiasak. és ebből kilógnak egy kicsit a finnek. mert ők többségében finnugorok. a magyarok csak minimálisan. mert csak a nyelvet vettük át. de egy törzs hogyan vette át csak a nyelvet ha genetikalag se férfi, se nőágon nem keveredett. nézték az ősmagyarok a finn egyest. vagy a finnek írtak nyelvkönyveket, amit eladtak a vándorkereskedők? és abból tanultak meg a magyarok beszélni? van egy módszer, ami szerint a magyar csak a finnugorból eredhet. de fordítva is eredhetne éppen. ha ezt elfogadjuk és a magyar ebben a nyelvcsaládban a legnagyobb populáció. az akadémikus nyelvészet szerint ősmagyar szó nem volt. a magyarok a hantiktól és a manysiktól vették át. a magyarok erendően egy mukkot se beszéltek. és csodálkozunk, hogy ezek után jön az, hogy a magyarok a sziriuszról jöttek, stb. nyilván még az értelmesebbek is átesnek a ló túlsó oldalára. nagyon nehéz értelmes párbeszédet folytatni. úgy látom, hogy nem is lehet. mert túl távoliak az álláspontok.

fidesz 40%, jobbik 40%, mszp-dk 20% eredményt borítékolok. persze addig még van 3 év. majd meglátjuk.

2015.07.08. 22:07:03

@raczsandor:
ehhez mérni kellene. szerintem alapesetben az egyenes anyai ág örökíti át a hatalomszerzés, az egyenes apai ág a hatalomgyakorlás technikáit.

például vajk anyja sarolt nagyon kemény volt. és istván a hatalmat is nagyon keményen ragadta magához. és bölcsen uralkodott, mint géza. imre herceg anyja bajor gizella volt. és imre már nem akarta a hatalmat. ő lehet, hogy homoszexuális volt. ebben az esetben az öröklésmenetbe csúszik egy véletlen hiba. ebben az esetben felcserélődik valami. az utód eltér a normális öröklésmenettől.

hunyadi mátyás anyja szilágyi erzsébet is nagyon kemény asszony volt. és a hatalomszerzésben mátyás is kemény volt. és az apjától örökölte a hatalomgyakorlás módjait. corvin jános anyja mátyás ágyasa volt. és hiába törvényesítették. dobzse lászló lett az uralkodó. akinek az anyja habsburg erzsébet szintén kemény asszony volt. már mátyást is trónbitorlónak tekintette. de az apja iv. kázmér lengyel király határozatlan volt.

persze ezeket nincsenek determinálva. mert tanítók, példaképek ezeket a mintákat felülírhatják. és az öröklésmenetbe is csúszhat hiba, és attól függetlenül is lehetnek módosulások. különben nem lenne fejlődés. érdemes lenne végigzongorázni a magyar történelmet, hogy ez milyen mértékben érvényesül.

a jelenkorban látjuk, hogy orbán és gyurcsány az anyjuk kitartását, ravaszságát örökölték a hatalomszerzésben. és az apjuk faragatlanságát, rátartiságát, ostobaságát valósítják meg a hatalomgyakorlásban. azért, mert nincs történelmi példaképük. és ezért folynak a kommunikációs trükközések. de még egyszer. ezek gyenge feltételezések. nyilván amint lehet majd mérni, meg fogják tenni.

2015.07.08. 22:20:09

@raczsandor:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
ez a térkép elég jól mutatja európa politikai megosztottságát. az egyenes férfiági öröklésmenet alapján a domináns csoportokat és félcsoportokat ábrázolja.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 06:56:52

@unionista᠍:
Igen, mérni kell, meg megnézni az ydns és a mtdns hatását.
Meg azt se ártana figyelembe venni, hogy a legújabb kutatások szerint nem egy gén határoz meg egy tulajdonságot, hanem több génből összeálló hálózatok működnek.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 07:01:22

@unionista᠍:
Attól függ, hogy milyen jellegű politikai megosztottságra gondolsz.
Attól tartok, hogy ez a térkép csak akkor "működik", ha külön kategória rendszert faragsz hozzá.

2015.07.09. 09:28:32

@raczsandor:
az y-dns 231 génből álló hálózat. az egy differenciált közgondolkodást kódolhat. az mt-dns hordozhatja az egyenességet. ez a közgondolkodásban a nőiesség. ha kunhalmi ágnes kiállna és nagyon határozottan azt mondaná: őt nem érdekli az, hogy hány menekült érkezik. a nőket és a kisgyerekeket legalább átmeneti jelleggel befogadjuk, akkor ez ellen a jobbik se nagyon emelhetne kifogást. erre dúró dóra is azt mondaná, hogy rendben. de ez egy szexista kijelentés, mert megkülönbözteti a nőket.

erre mondja azt orbán, hogy neki a menekült az, ha valaki a szomszédos országból érkezik. azért, mert polgárháborúban nem akar részt venni. menekült a békepárti (pacifista) szomszéd. ez a legegyszerűbb hozzáállás. ezt azt jelenti, ha az orosz-ukrán testvérháború ne adj' isten eszkalálódna, akkor magyarország, szlovákia és lengyelország megnyitja a határait. a kárpátaljai magyarokat és a ruszinokat is befogadjuk. adott esetben meg is védjük őket.

ezek a tételek a magyar baloldal számára elfogadhatatlanok lennének. az első elvekben. a szexizmus ütközik az ortodox liberális elmélettel. a második pedig a gyakorlatban. a baloldali kormányok az ortodox nacionalista többségi területen élő magyar kisebbségekkel kapcsolatban nem éreznek semmiféle felelősséget.

azt gondolom (feltételezem), hogy ez egy betelepített natív sémi koronacsoport tagjainak nagyrészt genetikailag kódolt hegemónia törekvése. ez azt jelenti, hogy nem tehetnek róla. nekik ez a természetük. csakhogy keleti árják ezzel szemben többségi alapon szupremáciát hirdetnek. nekik meg ez. az őseurázsiaik primitív etnicisták. és ők ha kell, akkor egyesével kutatják ki, vadásszák le, hogy ki a zsidó és nem zsidó. és ehhez a nyugati árják is asszisztálnak. de ezt lehet mérni. akár utólag is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 09:37:50

@unionista᠍:
"az y-dns 231 génből álló hálózat. az egy differenciált közgondolkodást kódolhat. az mt-dns hordozhatja az egyenességet"
Lehet.
Van rá kb. 0,0005-1,65 %-nyi esély.
(Ha mindent csak a gének határoznak meg, egyébként meg csak 0,00025-0,825% az esély.)

2015.07.09. 10:07:10

@raczsandor:
elég jól láthatod skandinávia politikai megosztottságot. a kelet-nyugat osztottságot. a balkánt.

de még lokális eloszlások is megfigyelhetők. a térkép kis mintás és nem is egyidejű mérések kombinációja. de láthatod a lengyel politikai osztottságot. azt, hogy a magyar kisalföld genetikailag kapcsolódik az iparosodottabb cseh-morva-sziléziai világhoz. hiába élnek a síkságban high tech iparvállalataik vannak inkább (győr, székesfehérvár). a norvég olajbányászok ugyanolyan állami vállalatot (stadtoil) akarnak, mint ami az orosz gázra épül (gazprom). és evolúciós biológiai értelemben közeli rokonok. láthatod, hogy koszovó függetlenségét egy eredetcsoport vívta ki. és valójában a békésebb romákat (akik indiai eredetűek) űzték ki a militánsabb "cigányok". mert az két egymástól eltérő eredet. a bőrszín alapján mosódtak össze. láthatod törökország megosztottságát. láthatod azt is, hogy ők bár muszlimok, de miért nem támadják izraelt. láthatod a kaukázus osztottságát. láthatod, hogy szardinia és korzika miért tartozik két külön országhoz. miért nem tudtak közös államba szerveződni.

azt állítod, hogy ezek mind véletlen egybeesések lehetnek. és csak arról van szó, hogy az emberek eltérő filozófia könyveket olvastak. csakhogy a többség ha olvas filozófiát, akkor mindenfélével foglalkozik. ha nem, akkor semmit se olvas. mégis viselkedik valahogy.

persze még egyszer nincs szó arról, hogy az egyénről határozottan bármit lehet mondani. azért, mert az egyén lehet a csoporttól eltérő atipikus változat. ilyen mindenhol előfordul. ezért akadnak kirívó ellenpéldák. ez nagy átlagban a csoportok viselkedésére érvényes. feltéve, hogy nincs manipuláció. a demokratikus/köztársasági logika éppen ez. demokráciát a helyi társadalmakra lehet építeni. köztársaságot pedig inkább a nemzeti egységre. az államiságot pedig a nőiességre. "mária országa" helyett azt kellene mondani, hogy "mária királyi állama". az ország ugyebár uruszág. mária nem lehet "uraság". azért, mert nő. tehát itt az államiságot kellene hangsúlyozni. és azt, hogy ez az államalapító király keresztény öröksége. keresztényszocializmus. és ez mindjárt elfogadható lenne a baloldalon. csak nem a zsidó baloldalon. szily katalint ezért rakta ki az szdsz. mert ő nem natív sémi. a törzsi háború a baloldalon belül is folyt. és persze vannak ortodox nacionalista sémik. ők is támadják a libsiket. de hogy világos legyen. nem azt állítom, hogy ebben a történetben bármelyik népcsoport feltétlen rossz, vagy gonosz.

persze értem, hogy ezt nem fogadja el senki. vagy alig valaki. nem lehet mérni. de ha lehetne, akkor is elszabadulna a pokol. mert akkor kiderülne, hogy a leghülyébb fasisztáknak volt igazuk. ennél humánusabb a társadalmi kiutasítás. a zsidókeresztény hitközségek szervezése lenne a racionális döntés. mert ebben az esetben megmaradhatnának a szellemi műhelyek. és a gyűlöletkampányok legfeljebb évekig tarthatók és nem évtizedekig. de ha a zsidók nem vonulnak vissza és nemzetközi erőket bevetve akarnak újra uralkodni, akkor abból polgárháború is lehetséges. azért, mert a paraszt most csak támaszkodik a botjára. de a cigányok azonban tettre készek. mert az ő céljuk, hogy elnyerjék a többség bizalmát.

2015.07.09. 10:28:31

@raczsandor:
látsz egy térképet. és nem látod az összefüggéseket. azt, hogy görögország miért lóg ki. és ezeken a tárgyalásokon miért "cigánykodnak" stb. illetve azt gondolod, hogy ezek csak véletlenek. lehet, hogy igazad van. de az a valószínűbb, hogy nem.

de még egyszer ez egy komplex mechanizmus. környezeti hatások, hatalmi befolyás, személyes kapcsolatok befolyásolják ezeket. és az mtdna egy teljesen eltérő nőies logikát hordoz magában. ami a valódi humanitás. nem lukács-iskola. az egy zsidó politikai vagy politikafilozófiai iskola. de az sem feltétlen rossz. azt egy magyar filozófusnak illik ismernie. de annak kevés köze van a generikus humanitáshoz. mert ezeket döntően genetikus algoritmusok hozzák létre. de minden filozófia ilyen feltéve, hogy az ember legbelső lényegéből fakad. és az embert nem az iskolás megfelelés vezérli. csak ezeket persze nem feltétlen kell azonnal kimondani.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 10:55:06

@unionista᠍:
"láthatod a lengyel politikai osztottságot. azt, hogy a magyar kisalföld genetikailag kapcsolódik az iparosodottabb cseh-morva-sziléziai világhoz (...) láthatod, hogy szardinia és korzika miért tartozik két külön országhoz. miért nem tudtak közös államba szerveződni."
Nem érzel itt egy kis ellentmondást?
Szardínia és Korzika azért nem tartozik egy országhoz, mert nem azonos a lakosság genetikai állománya. Lengyeloszág és Magyarország ugyanakkor különböző genetikai állományú lakosságot egyesít.
Hát akkor hogy van ez? Egyszer érvényesül a genetika egyszer meg nem?
Lengyelország esetében pl az a helyzet, hogy a belső határvonal keleti oldaláról sokan átköltöztek a nyugati oldalra, és ennek megfelelően a politikai preferenciájuk is idomult a nyugatiakhoz. Azt jelentené ez, hogy elveszítették az eredeti genetikai jellegüket. Nyilván nem. Még a te térképed is mutatja, hogy elkezdődött valamiféle keveredés. A korábbi korszakokból örökölt kulturális határvonal mégis ugyanolyan erősen fennmaradt.

"azt állítod, hogy ezek mind véletlen egybeesések lehetnek. és csak arról van szó, hogy az emberek eltérő filozófia könyveket olvastak."
Egyáltalán nem! Honnan veszed ezt?

"a többség ha olvas filozófiát, akkor mindenfélével foglalkozik. ha nem, akkor semmit se olvas. mégis viselkedik valahogy."
Ez a helyzet szerintem is!

Én csak azt állítom hogy tévesen következtetsz. Ennek oka pedig az egyazon időben ugyanolyan érvényes következtetésnek tartod (A=>B)-t és (~A=>B)-t. Számodra minden és mindennek az ellenkezője a saját elméletedet igazolja.

"persze még egyszer nincs szó arról, hogy az egyénről határozottan bármit lehet mondani. azért, mert az egyén lehet a csoporttól eltérő atipikus változat. ilyen mindenhol előfordul (...) demokráciát a helyi társadalmakra lehet építeni."
Igen ez a lényeg!
Elismered az egyéni eltérések lehetőségét, mert úgy gondolod, hogy a többségi vélemény szent, és ahhoz kell igazodnia a kisebbségnek. Csak hát ezzel az elképzeléssel komoly gondok vannak.

"a törzsi háború a baloldalon belül is folyt. és persze vannak ortodox nacionalista sémik. ők is támadják a libsiket."

Van ennek a problémának egy altermatív, "ortodox" megfogalmazása:
"ezek a tiszteletre méltó közéleti szereplők (és sok más megszólaló) hasonlóképpen árnyalatlanul, reflexiótlanul nyilvánulnak meg a hazai bajainkról (...) a demokratikus oldalon működő, a dolog természetéből adódóan nagyon különböző (világ)nézetű személyek és szervezetek szinte mindegyikét jellemzi ez a fajta reflexiótlanság. Meggyőződésem szerint ez az egyik fő, talán a legfőbb oka az innenső oldal lassan fél évtizedes kudarcsorozatának, és szélesebb értelemben az ország legújabb kori úttévesztésének."

"persze értem, hogy ezt nem fogadja el senki. vagy alig valaki. nem lehet mérni. de ha lehetne, akkor is elszabadulna a pokol. mert akkor kiderülne, hogy a leghülyébb fasisztáknak volt igazuk."
Miért lenne a leghülyébb fasisztáknak igazuk? Azt írtad korábban, hogy a genetikai és kulturális determináció arány kb. fele-fele. Ezzel szemben mégiscsak azt gondolod, hogy a genetika 100%-ban felelős a közösségi viselkedésért?

"ez (vagy a közösségi viselkedés genetikai meghatározottsága) nagy átlagban a csoportok viselkedésére érvényes. feltéve, hogy nincs manipuláció."
Mit tekintesz manipulációnak?
Az "idegen" kulturális minták átvétele manipuláció? Az oktatás manipuláció?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 11:08:02

@unionista᠍:
"látsz egy térképet. és nem látod az összefüggéseket"
Ennél bonyolultabb az ügy.
Azt látom, hogy egy összefüggésből és egy ellentétes előjelű összefüggésből is ugyanarra következtetsz.

"de még egyszer ez egy komplex mechanizmus. környezeti hatások, hatalmi befolyás, személyes kapcsolatok befolyásolják ezeket"

Egyetértek! De ha te is így gondolod, akkor miért zárod ki teljesen ezeket a komplex hatásokat?

"az mtdna egy teljesen eltérő nőies logikát hordoz magában. ami a valódi humanitás"
Ahogy korábban már említette ennek kb. csak 0,00025% az esélye.
Ezzel szemben 50% az esély arra, hogy a humanitás logikája a kulturális hatásoknak köszönhető.
(Egyébként jó lenne egy térkép az mtda-ról is.)

"ezeket döntően genetikus algoritmusok hozzák létre. de minden filozófia ilyen feltéve, hogy az ember legbelső lényegéből fakad. és az embert nem az iskolás megfelelés vezérli."

Igen. Határozottam érzékelem, hogy a vitapartnereid világnézetét genetikus okokra akarod visszavezetni.
De mi a helyzet a te világnézeteddel? Annak mi a genetikai háttere?
Vagy úgy működik ez, hogy leginkább azért kell mások fantáziáját materializálni, hogy a sajátod szabadabban szárnyalhasson?

2015.07.09. 11:14:03

@raczsandor:
a "demokratikus hatalomgyakorlás perszonálisabb változata" filozofikus közelítés.

ha egy populációban a közvetlen kiválasztás korlátozott, akkor a szexizmus, az etncizmus és a familiaritás erősödik fel. a magyar jogrendben tulajdonképpen egyetlen teljhatalommal felruházott törzsi vezetőt választunk. aki egy törzsi csoporton, vagy csoportokon keresztül gyakorolja a hatalmat. és ez a cigány vezérkultúrának kedvez. és a cigány népesség gyarapodása egy ponton elérte azt a szintet, hogy ez érvényre jutott. számarányukban vélhetően a zsidókeresztény - tehát nemcsak a sémi, hanem minden őskeresztény vagy azzal rokon eredetet - utasítottak maguk mögé. és utóbbit (sólyom, mellár, stb.) látványosan kiszorították a "jobboldalról". de velük nem volt szolidáris a többség. mert ők is a korábbi uralkodó osztály - a zsidókeresztény establishment - részesei voltak.

az egynyelvű kormányzati és önkormányzati szinteken közvetlen kiválasztásra kellene alapozni a közéletet.

az általános választásokon községi/közösségi képviselőt, városi vagy városias (tehát a falu ebből a szempontból városkörnyék, így jön létre a polisz) polgármestert. és a reformált területeken közvetlen kellene kiválasztani az egyház főgondnokát. a demokratikus szerveződés alapja a polisz. ezek mellett vidékies presbitériumokat lehetne létrehozni. modern kori ökumenikus zsinatokat. csakhogy ez az ortodox zsidó politikai iskola mellett teljesen lehetetlen. ez egy vallási ellentét. valakinek fel kell adnia a hittételeit. és az elveszti a politikai identitását. ez egy modern kori "vallásháború".

ami téged jobban érdekel az a nemzet. szerintem a többségi magyar tanácsost közvetlen kellene kiválasztani. tehát azt, aki az európa tanács tagja és a nemzeti érdekeket képviseli az unióban. a kancellár mellé az ortodox keresztény/nacionalista többségi területen élő határon kívüliek adhatnák a kisebbségi komisszárt. a kisebbségi magyar biztos ülne az európai bizottságban.

és közvetlen kellene államfőt választani. ami a nőiséget hozhatja be a politikába. a "merkel mamiságot" a jellegében "kis-német" társadalomba. és a pártok esetén külön ifjúsági lista kellene. tehát van mondjuk a teljesen új mszdp (tegyük fel, hogy ez lép az mszp-dk helyébe) és a societas. az mszdp hozhatja az idősebbeknek tetsző irányvonalat. de lehetővé teszi, hogy az új generáció már egy kicsit mást gondoljon a közéletről. a jobbik egy új fkgp ifjúsági tagozata lehetne. egy új fidelitas pedig egy új kdnp előörse. a három modern kori tradicionális történelmi pártokat kellene helyreállítani. és nem kellenek a zsidó pártok. de lehetnek zsidó kisebbségi szószólók. ez azonban nem antiszemita. mert ez a zsidóság vélt vagy valós túlhatalmát szünteti meg. ha nincs ilyen, akkor nincs miért tiltakozni.

2015.07.09. 11:24:35

@raczsandor:
nem zárom ki azt, hogy vannak környezeti hatások. te zársz ki egy erős korrelációt, amit a humán csoportosulásokban nem cáfol semmi. mert te az egyén és a világ viszonyát elemzed. ez a zsidó filozófiai iskola. a szórvány populáció fenntartásához szükséges.

50% az esély arra, hogy a humanitás genetikusan érvényesül. általában ennél jóval nagyobb az esély. de az racionális belátáson alapul. többnyire férfiakat elkap a "gépszíj". és azt mondja, hogy lelőné az összes menekültet egy kalasnyikovval. de aztán racionálisan belátja, hogy azok esetleg visszalőnének. és ez eredményez többlet humanitást.

ha az mtdna teljesen kiszorul a közéletből az eredményez háborút. de az egy majdnem teljesen differenciálatlan humanitás. az ellentmond a biodiverzitásra való törekvésnek. amit errefelé a proto-indoeurópai ("árja") többség maszkulin módon képvisel.

szóval ezek a kis mintás mérésekből összerakosgatott határeloszlások elég pontosan magyarázzák azt, ami történik. nem állítom, hogy ez feltétlen így is van. a rendelkezésre álló információ morzsák alapján így tűnik. te ezt képtelen vagy cáfolni. nem várom el, hogy belásd. és ezen a ponton véget ér a vita.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 11:27:17

@unionista᠍:
"a zsidókeresztény hitközségek szervezése lenne a racionális döntés. mert ebben az esetben megmaradhatnának a szellemi műhelyek. és a gyűlöletkampányok legfeljebb évekig tarthatók és nem évtizedekig. de ha a zsidók nem vonulnak vissza és nemzetközi erőket bevetve akarnak újra uralkodni"

Most talán meg fogsz lepődni. Ezzel majdhogynem egyetértek. Csak egy kicsit árnyaltabban kell fogalmazni, mivel nem csak az lehet baloldali, aki zsidó származású.

Abban viszont egyetértünk, hogy a baloldaliaknak idege feladni az uralmi logikát, vagyis ideje felülvizsgálni az "európai mintakövetés" politikai nyelvezetét. Azt amelyben van egy civilizált kisebbség és egy civilizálatlan többség, és az előbbi feladata, hogy az utóbbit - akár hatalmi eszközök bevetésével - felzárkóztassa a fejlett nyugathoz.
Abban is egyetértünk, hogy vissza kell vonulni a "szellemi műhelyekbe", a kisközösségi létbe. A közösség alkotás képességének fejlesztése persze az egész társadalomra ráférne.
Ha a kultúrharc folytatása helyett képes lesz erre koncentrálni a baloldal, akkor az "Orbáni-önkény" valóban nem lesz hiábavaló.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 11:40:09

@unionista᠍:
"nem zárom ki azt, hogy vannak környezeti hatások. te zársz ki egy erős korrelációt, amit a humán csoportosulásokban nem cáfol semmi."
Tévedés!
Az erős korrelációt nem zárom ki, csak épp nem látom a bizonyítékát ennek a korrelációnak.
Mert az még nem bizonyíték, hogy ezt az erős korrelációt "a humán csoportosulásokban nem cáfolja semmi"

Ezen az alapon azt is bizonyítottnak tekinthetnénk, hogy az emberi fajt "ősi idegenek" hozták létre, hiszen semmi se bizonyítja azt, hogy nem így volt.

Ráadásul te nem egyszerűen azt állítod hogy van korreláció a gének és a közösségi viselkedés között, hanem azt, hogy egy bizonyos géncsoport határozza meg a közösségi viselkedést. Valódi bizonyítékod ellenben semmi.

"többnyire férfiakat elkap a "gépszíj". és azt mondja, hogy lelőné az összes menekültet egy kalasnyikovval."
Magam is ismerek ilyen "férfiakat", meg olyanokat is akik nem ilyenek. Lehet hogy csak szűkkörű a merítésed.

"szóval ezek a kis mintás mérésekből összerakosgatott határeloszlások elég pontosan magyarázzák azt, ami történik."
Milyen kis mintás mérésekre hivatkozol itt?

"nem állítom, hogy ez feltétlen így is van. a rendelkezésre álló információ morzsák alapján így tűnik. te ezt képtelen vagy cáfolni."
Nem nekem kell cáfolni, hanem neked kell bizonyítani!

2015.07.09. 12:09:58

@raczsandor:
a tudomány csupa olyan állításból (valójában feltételezésekből) áll, amelyek valóságosak (vagy annak tűnnek) és nem nagyon cáfolja őket semmi. a tények a tudományban alapvetően nem arra valók, hogy igazoljunk valamit, hanem hogy megcáfoljuk. tényekkel ugyanis szinte bármi, és az ellenkezője is igazolható.

ha kiásunk ősi kisgyermek csontvázakat a földből, akkor azzal igazolni lehetne, hogy az emberek evok nevű lényektől ered. ha a tényeket a tudomány a feltételezések valódiságának igazolására használná, akkor képtelent is állítani lehetne.

én ha biológus lennék, akkor nem azért mérnék, hogy ezt az egészet igazoljam. (mert ez valójában az ötödikes környezetismeret). hanem azért, hogy ezt részben, vagy egészében megcáfoljam. nem lehet mérni pontosan. a természeti törvények ettől függetlenül döntően irracionális módon (az irracionális is valóságos) érvényesülni fognak és háttérbe szorul a racionalitás. a törzsi háborúskodás a természet törvényi szerint véget ér valahogy. ennek a kimenetelét nem tudjuk. majd meglátjuk.

2015.07.09. 12:37:36

@raczsandor:
ortodox zsidó hitközség lehetne a natív sémi (etnikailag homogén). a nem-ortodox pedig a zsidó és zsidóbarát (etnikailag sokszínű, de mégis zsidó dominanciájú). és ez lehetővé tenné, hogy a szellemi műhelyek védett módon megmaradjanak. mert el lehetne például azt mondani, hogy ezek a hitközségek is "szent korona" oltalma alatt állnak. feltéve, hogy a magyar eredettöbbséget nem kérdőjelezik meg. azt, hogy ez a magyarok országa. és abban természetes módon lehetnek magyarzsidók is. tehát nem csak ősmagyarok, hanem ősszlávokból lett magyarszlávok, őscigányokból lett magyarcigányok, őskeresztényekből lett magyarkeresztények. ez nem-ortodox nacionalizmus, ami a nemzeti kereszténységen alapulhat. ez lehet a jobbos kelet-közép európai (lengyel-cseh-szlovák-magyar-horvát-szlovén) minta.

és ezek után indulhat meg a helyi társadalmak polgárosodása. a navracsics-féle "járási" rendszerből a poliszokká alakulás.
www.jaras.info.hu/wp-content/uploads/2012/05/orszagos1.jpg
ennek néhány város lehet előfutára. debrecen helvét-mintára történő kantonizálásának megindulása egy évtizeden belül nem teljesen valószínűtlen. a pusztába zártságból következően van egy patrióta/lokálpatrióta szemlélet. és erősek a rebellis hagyományok. reformáció leginkább csak debrecenben volt sikeres. az ország nagy részén az ellenreformáció győzött. ehhez egyébként számos mém adott. debrecen a "civis (!) város", a "kálvinista róma". a "szabadság (!) őrvárosa". "a legkeletibb nyugati (!) város". csokonai és fazekas megelőzték a reformkort. ehhez debrecenben minden minta adott. ez az előfutárkodás még lehetséges a kiemelt üdülőövezetekben. a velencei tó és a balaton környékén. történelmi városokban. székesfehérvár a "királyok", veszprém a "királynék városa". illetve az osztrák-magyar határvidéken. a felső- és az alsó őrségben. de persze elvben akárhol. szövetségi kapcsolat kell hozzá. debrecen kantonná válását a svájci kormánynak kell támogatnia mondjuk a svájci hozzájárulással (swiss contribution). és így lehet a pártpolitikát valamelyest kizárni. ez egy diplomáciai hadművelet.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:00:50

@unionista᠍:
"a tudomány csupa olyan állításból (valójában feltételezésekből) áll, amelyek valóságosak (vagy annak tűnnek) és nem nagyon cáfolja őket semmi. a tények a tudományban alapvetően nem arra valók, hogy igazoljunk valamit, hanem hogy megcáfoljuk. tényekkel ugyanis szinte bármi, és az ellenkezője is igazolható."

A tudomány állításai nem azért valóságosak, vagyis nem azért tekinthetőek a valóság helyes leírásának, mert nem cáfolja őket semmi. A tudomány állításai azért valóságosak, mert képesek a tapasztalatból és kutatásból eredő információkat ellentmondásmentes rendszerbe szervezni. Ezek az információk ugyan nem igazolják a tudományos tételek végső és megcáfolhatatlan igazságát, de megerősítik az érvényességüket. Egészen addig amíg valaki nem cáfolja őket.

"ha kiásunk ősi kisgyermek csontvázakat a földből, akkor azzal igazolni lehetne, hogy az emberek evok nevű lényektől ered. ha a tényeket a tudomány a feltételezések valódiságának igazolására használná, akkor képtelent is állítani lehetne."

Pont az a lényeg, hogy a tudományban nem lehet bármit állítani. Nem lehet azt állítani hogy egy több ezer éve meghalt kisgyerek csontváza valójában egy evok csontváza.
Miért? Azért mert ez a kijelentés nem illeszkedik a tudomány igazként elfogadott kijelentéseihez. Ebben az esetben ugyanis a tudományos érvelés azon a feltételezésen alapul, hogy ha egy ősi csontváz hasonlít azokra a csontvázakra amelyek bizonyíthatóan kisgyerekektől származnak (megvannak a kijelentést igazoló hivatalos papírok), akkor az ősi csontváznak is egy kisgyerektől kell származnia. Ez a feltételezés persze cáfolható, csak akkor találni kell egy olyan csontvázat, aminek az eredetét bizonyíthatóan meghamisították és az se árt, ha találunk egy élő evokot.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 13:05:33

@unionista᠍:
Kik képviselik a "magyar eredettöbbséget"?
Kik azok az "őskeresztények"?
Egyébként oké! :)

2015.07.09. 13:37:59

@raczsandor:
persze szükséges egy belső koherencia. de ebben a példában az "evok" szó jelentésére kellene kérdezni. kik azok az evokok. aki ezt állítja, mit gondol (feltétele), hogy milyen életmódot folytattak. hogyan tartották fent magukat ezek a kicsiny emberszerű lények. és ha az azt mondja, hogy vadásztak, akkor be lehet bizonyítani, hogy nem nagyon tudhattak elejteni vadállatokat. persze lehet, hogy gyűjtögető életmódot folytattak. rendben, de akkor is rájuk támadhatott egy vadállat. hogyan voltak képesek ezek a kis emberszerű lények benépesíti a kárpát-medencét. és nem nagyon találunk közvetlen utódokat sem. tehát ezek a kis emberszerű lények nagyon úgy tűnik, hogy nem párosodtak. nem lehettek egy különálló népcsoport. az evok sztorit tényekkel megcáfoltuk. az, hogy azok kisgyerekek viszont áll. azt nem cáfolja semmi. de lehet, hogy az űrből érkező lények. akik szűznemzéssel szaporodtak. ezt nem lehet cáfolni. csak ez nem egy valóságos kijelentés.

elvben a történettudománynak is úgy kellene szerveződnie, hogy olyan sztorikat állít elő, amelyek valóságosnak tűnnek, és nem nagyon cáfolja őket semmi. a probléma az, hogy egymásnak ellentmondó történeteket is létre lehet hozni. és ezek egymást gyenge vagy erős módon mégis csak cáfolják. a történészek ilyenkor vitáznak azon, hogy mit tekintsenek hiteles forrásnak. nyilván mindenki azt, ami őket igazolja.

ezt a szemléletet próbálod meg rámtolni. van egy erős hatalmi (uralmi) csoportokra vonatkozó kijelentés (tehát nem a közhatalommal nem rendelkező egyénre vonatkoz), ami valóságos (vagy annak tűnik). alátámasztja valami. szerintem koherens magyarázatokat ad. és szerintem nem nagyon cáfolja semmi. de én azért mérnék, hogy ezt részben, vagy akár egészben megcáfoljam. ez nagyjából azt mondja, hogy a hatalmi harcok eredendően "állatiasak". de az majdnem a nyilvánvaló.

a filozófusok mondják, hogy nem szeretnék ilyennek látni. miközben esetleg magad körül is tapasztalhattad a tudatos, félig tudatos, vagy akár tudat alatt működő hegemónia kísérletek nyomait. de megbocsátó voltál, mert rendes gyerek vagy, és persze ez volt az érdeked. másképp nem lehettél volna filozófus doktor. én biztosan nem lehettem volna. mert azonnal kirúgtak volna. de ez nem zavar. mert nekem ez legfeljebb csak egy időleges hobbi.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.09. 14:05:14

@unionista᠍:
Nahát! :)
"elvben a történettudománynak is úgy kellene szerveződnie, hogy olyan sztorikat állít elő, amelyek valóságosnak tűnnek, és nem nagyon cáfolja őket semmi."
Hát igen, elvileg.
Ez a társadalmi elvárás, hiszen a történelemtudomány is tudomány, tehát működjön úgy mint a többi rendes természettudomány.
A baj csak az, hogy a történelemtudomány anyaga más mint természettudományoké.
A történelemben nincsenek önmaguktól beszélő tények. A forrásokat értelmezni kell, a történelmi értelmezés meg elképzelhetetlen az intuíció munkája nélkül.
Ezért lehet egy tényből, vagy tényhalmazból egymással ellentétes, egymást cáfoló értelmezéseket, narratívákat kihozni.
Ebből viszont nem következik az, hogy a történelemből bármit ki lehet hozni. Azok a narratívák, amelyek nem erősíthetők meg forrásokkal, vagy csak kitalált-hamisított forrásokkal erősíthetőek meg, valójában csak áltudományos mítoszok.

Ezzel viszont nem akarom azt mondani, hogy ne lehetne fontos társadalmi funkciójuk ezeknek a mítoszoknak. Jelenleg az a helyzet, hogy a mítoszok sokkal meghatározóbb szerepet töltenek be a társadalom életében, mint a tudományos történetírás eredményei.

Hogy miért van így azon lehet vitatkozni. Ezen vitatkozunk. Az értelmezés tétje pedig az, hogy meghaladható-e ez az állapot vagy nem. Nekem valóban az a célom, hogy meghaladható legyen ez a helyzet és ehhez keresek értelmezést. Te meg - ha jól értem - elfogadod ezt a helyzetet és ehhez az viszonyuláshoz keresel értelmezést.

2015.07.09. 14:55:58

@raczsandor:
az ősmagyar eredettöbbséget az őseurázsiak, a velük rokon kelet-indoeurópaiak és az államalapítás idején bevándorló nyugat-indoeurópaiak adják. nevezzük őket úgy, hogy a kárpát-medencei magyar (ydns) R csoport. ez a honfoglaló és államalapító eredettöbbség. ez egy evolúciós ág. és az majdnem biztos, hogy ennek a csoportnak relatív többsége van. számosságban ők állnak az első helyen. az kétséges, hogy létezik-e abszolút többségük. semino mérés szerint igen. de van olyan is, ami szerint legfeljebb éppen, hogy. de a proto-európaiakkal (többségében délszlávokkal) minden mérés szerint abszolút többség alakul ki. nevezzük ezt ydnsI csoportnak. az északi germánok is ebbe tartoznak.

ahogy németországban, ausztriában úgy magyarországon is létezik proto-indoeurópai (RI) eredettöbbség. a fasiszták azt mondták, hogy ez egy olyan "mesterrasssz", aminek jogában áll elpusztítania a szemita népeket. nyilván nem áll jogában. de ha a sémik nem fogadják el az "árja" eredettöbbséget, akkor gyakorlatilag azt mondják, hogy ők a "mesterrassz", akiknek kizárólagos joguk a többséget tanítani, nevelni, téríteni. mert a lábszagú parasztok mit akarnak.

létezik egy keresztény ősiség. ami ábrahámi, és nem zsidó, nem arab, hanem eredetében keresztény. jézus ugye isteni eredetű volt. de szent péter és társai származtak valahonnan. őskeresztények voltak. a vatikáni klérus is ebből a csoportból eredezteti magát. ez egy szakrális, törzsi közösség. az, hogy erdő (grünwald) péter zsidókeresztény teljesen természetes. vélhetően egyébként nem zsidó, hanem azzal rokon keresztény.

magyarország azért lehet "mária állama", mert az anyai ágak a korai ókorban összekeveredtek. a törzsi háborúkban a győztesek a vesztes férfiakat és a fiúk többségét is megölték. a nőket pedig magukévá tették. ez egy erőszakos keveredés volt. az egyik törzs lányai, asszonyai szültek a másik törzs férfiaitól gyermekeket. de a törzs férfitagjai együtt maradtak. a férfiágak ilyen mértékben nem keveredtek össze.

a férfiak között a közéletben rendszerint erősebb a vérségi, testvéri, bajtársi összetartás. és hajlamosabbak a nacionalizmusra. tudom, hogy te nem. de általában mégis csak. a nőiséghez sokkal inkább kapcsolható a nemzetköziség.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 07:56:41

@unionista᠍:
"létezik egy keresztény ősiség. ami ábrahámi, és nem zsidó, nem arab, hanem eredetében keresztény. jézus ugye isteni eredetű volt. de szent péter és társai származtak valahonnan. őskeresztények voltak. a vatikáni klérus is ebből a csoportból eredezteti magát. ez egy szakrális, törzsi közösség. az, hogy erdő (grünwald) péter zsidókeresztény teljesen természetes. vélhetően egyébként nem zsidó, hanem azzal rokon keresztény."
Csak a katolikus egyház tartozik bele keresztény törzsbe, vagy az kopt, örmény, grúz egyházak is?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 08:47:30

@unionista᠍:
Ez újból elgondolkoztatott:
"a hatalmi harcok eredendően "állatiasak". de az majdnem a nyilvánvaló.
a filozófusok mondják, hogy nem szeretnék ilyennek látni. miközben esetleg magad körül is tapasztalhattad a tudatos, félig tudatos, vagy akár tudat alatt működő hegemónia kísérletek nyomait."
Természetesen én is tapasztalom, a hatalmi harcokat és a hegemónia megszerzésére irányuló kísérleteket.
Nekem is van "elméletem" arra, hogy miért van ez így és talán van annyira koherens, mint a te teóriád.
Fogalmazzunk úgy, hogy nem a hardware-rel van a gond, hanem a software-rel. A magyarok többségére általában és eredettők függetlenül jellemző az úrhatnámság és a kooperációs hajlamok alacsony szintje. Ennek történelmi okai vannak. A tartós birodalmi alávetettség állapota miatt nálunk a hierarchikus társadalomszerveződési modell volt a domináns minden esetben és ez a körülmény azt se engedte, hogy a társadalom mélyrétegeiben kibontakozhasson a kölcsönösségen és egyenlőségen alapuló (horizontális) szerveződési modell. Ez szociálpszichológia. Ezt tanultuk meg és ezért nem tudunk mit kezdeni a szabadsággal.
A felszabadulást káoszként éljük meg és azzá is tesszük, mert a mindenkit elnyomó hatalmi központ bukása után mindenki megpróbál egy saját "kiskirályságot" berendezni. Többnyire mások kárára.

Ugyanezek a minták érvényesülnek a szellemi-kulturális szféra területén. Az itt tapasztalhat hegemónia törekvések a társadalomban általánosan érvényes úrhatnámság folyományai.
Ezen kívül van még egy speciális tényező: a feldolgozatlan történelmi traumák. Sok helyen tapasztaltam a hegemónia törekvéseket, és - eleinte meglepő módon - sok helyen érzékeltem az elsőre indokolatlannak tűnő félelmet. A feldolgozatlan traumák, az ebből eredő indokolatlan félelem és a hegemónia törekvés persze összefügg, hiszen "ha én vagyok uralkodó pozícióban, akkor nem kell félnem attól, hogy megismétlődhet a megalázottságom".

Mivel úgy alakult az életem arra is volt lehetőségem, hogy sok, egymástól elzárt világba nyerjek betekintést. A perifériáról kiindulva és a centrum felé haladva elsőként persze az tűnt fel, hogy centrum "őslakosai" mennyire nem ismerik a "periféria" őslakosait. Aztán természetesen azt is beláttam, hogy ugyanez fordítva is így van. Aztán meg azt is láttam, hogy az ismerethiányát pótolandó és a hegemónia törekvését igazolandó mindkét világ őslakossága konstruál magának egy hamis ellenségképet a másikról. Így születnek a "lábszagú fasiszták" és az "úrhatnám zsidók".

Ezek a konstruált ellenségképek aztán el is érik a hatásukat, mivel minden társadalmi zárvány szenved valamiféle traumától. Ha valaki "zsidó uralomról" kezd beszélni, akkor azzal ráerősít arra a lappangó félelemre, hogy itt visszatérhet a fasizmus, annak minden következményével együtt. Ha pedig valaki a növekvő fasizmusról beszél, azzal ráerősít arra a félelemre, hogy megismétlődhet a kommunista vészkorszak.

Olyan ez, mint amikor az egymást megcsaló házastársak sohase beszélik meg a történteket és ezét senki se kér bocsánatot és senki se bocsájt meg. Csak tovább élnek egymás mellett és minden "apró jelből" arra következtetnek, hogy újból bekövetkezik az, ami elszakította a bizalom kötelékeit.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 08:58:16

@unionista᠍:
"ahogy németországban, ausztriában úgy magyarországon is létezik proto-indoeurópai (RI) eredettöbbség. a fasiszták azt mondták, hogy ez egy olyan "mesterrasssz", aminek jogában áll elpusztítania a szemita népeket. nyilván nem áll jogában."

Miért nyilvánvaló, hogy a "mesterrasznak" nem áll jogában elpusztítani a szemita népeket?
Ha egyszer genetikai alapon szemléled a társadalmakat és a társadalmi konfliktusokat, akkor nyilvánvaló, hogy a felmerülő problémákat is genetikai alapon kell kezelni.
Ha a gének szava dönt, akkor nincs értelme a politikai szócséplésnek, hiszen az "alaphelyzet" úgyse változik. A fajelmélet szerint a "káros faj" mindig is káros faj marad, tehát ki kell iktatni.
Ez egy ilyen logika. Ezért ne várd, hogy "a sémik" elfogadják ezt a logikát, mert ahhoz azt kellene elfogadniuk, hogy őket ki lehet iktatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.10. 09:24:51

@unionista᠍:

"a fasiszták azt mondták, hogy ez egy olyan "mesterrasssz""

Nem, azt a nácik mondták. A fasiszta Olaszországban nem volt számottevő a fajelmélet térhódítása.

2015.07.10. 09:44:32

@raczsandor:
szerintem a klérus többsége ezeken a területeken is eredetében keresztény. egy szakrális és rituális módon összetartó csoportosulás, ami feltehetően törzsi jelleggel szerveződik. nem tudjuk persze. de a népek okkal érezhetik azt, hogy becsapták őket. és ezt a csoportot kiűzhetik vagy meg is ölhetik. erre az adekvát politikai válasz szerintem az, hogy a hitközségek határait ki kell jelölni és ezeket be kellene emelni az önkormányzati rendszerbe.

2015.07.10. 09:56:40

@raczsandor:
azért, mert a fajok a diverzitásra törekednek.

2015.07.10. 10:34:46

@raczsandor:
a magyarok a palócokat, a ruszinokat, a sokácokat, a bunyevácokat miért nem utálják?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 12:39:07

@unionista᠍:
Akkor a nácik tévesen értelmezik a fajelméletet?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 12:50:02

@unionista᠍:
Mert a magyar dzsentri szemszögéből a palóc, ruszin, sokác, bunyevác és egyéb paraszti népesség "tudta, hogy hol a helye", vagyis nem tekintette őket riválisnak. Ugyanebből a dzsentri szemszögből az emancipált zsidóság egy idő után már "nem tudta, hogy hol a helye", "elszemtelenedett", azaz veszélyeztette a dzsentri társadalmi presztízsét.

Ezt persze nem lehetett nyíltan bevallani, ezét kellett kitalálni mindenféle ideológiát, ami megmagyarázta, hogy a zsidókkal szembeni ellenérzés nem csak a tradicionális elitnek jó, hanem az egész társadalomnak.

2015.07.10. 14:09:40

@raczsandor:
oké, és a zsidók miért nem távoznak önként? miért akarnak egy ilyen népcsoport közt élni?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 14:19:42

@unionista᠍:
Te miért akarsz itt élni?
Vagy jobbat kérdezek.
Az erdélyi magyarok miért nem távoznak önként? Miért akarnak a románok között élni?

2015.07.10. 14:46:18

@raczsandor:
az erdélyi magyarok autonómiát szeretnének. ha valaki utálja a palócokat, akkor ne éljen palócföldön. ha valaki utálja a magyarokat, akkor ne éljen magyarországon.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 15:22:18

@unionista᠍:
A székelyek autonómiát akarnak.
De mi van a többi erdélyi magyarral?
Elárulom, ők csak annyit akarnak, hogy a szülőföldjükön élhessenek, anélkül, hogy háborgatnák őket.
Hasonlóan a magyarországi zsidósághoz.
Honnan veszed, hogy a magyarországi zsidók utálják a magyarokat?

2015.07.10. 15:34:39

@raczsandor:
oké, de az oda vissza érvényes. a magyarok is éppen ezt akarják. a szülőföldjükön egy népcsoport se akarjon uralkodni felettük. ha szerbiában csinálnák ugyanazt, akkor nem élnének. de ha franciaországban, akkor sem.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 16:06:47

@unionista᠍:
Jogos!
De ha jól látom ez azért kicsit bonyolultabb.
Most nem uralkodik senki a magyarokon?
A jobbik nem uralkodna ugyanúgy ahogy a mostani, vagy ahogy korábbi kormányzatok uralkodtak?
Ez a tény valahogy mégse zavarja "a magyarokat".
Talán csak nem azért, mert a "zsidó uralom" ellen lázítással remekül lehet igazolni a "fajkompatibilis" uralmat?

unionista᠍ (törölt) 2015.07.10. 16:50:42

@raczsandor:
a jobbik őseurázsiai kultúrát képviseli. és a akármennyire is primitív a magyarok jelentős kiáll mellettük. azért, mert ez a csoport a honfoglaló kelet-európai magyarokkal rokon. ugyanaz az evolúciós ág. ők az ősmagyarok, a honfoglalók testvérnépe. a zsidók azt mondják, hogy a biológia nem számít. azt a következtetést vonják le, hogy a magyarok szalonnácik vagy proto-fasiszták.

ez olyan, hogy van egy hülye öcséd, aki mondjuk berúgta a szomszéd tanító ablakát. csakhogy az öcséd. és ha a tanító jön reklamálni, hogy fizessék meg a kárt: elzavarod. különösen akkor ha tanító egyik rokona az uzsorás. és ha a másik rokona a bíró, akkor az esetet letagadod. és azt mondod, hogy biztos a cigányok rúgták be az ablakot. a biológia felülírja a szokásos normalitást.

ezek után a tanító azt mondja, hogy legközelebb az ajtót törik ránk? ezek ránk akarják gyújtani a házat! meg akarnak ölni bennünket. öngerjesztő folyamatként működik. és ezek után lehet, hogy azt mondom, hogy másik tanító kellene. és erről meggyőzöm a cigányokat.

a saját szempontjából mindenkinek meg van a maga vélt vagy valós igazsága.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 18:40:31

@unionista᠍:
Aki uralkodni akar, az egyszerűen kitalál egy ellenséget, akivel sakkban tartja azokat, akiken uralkodhatnéka van.
"Jönnek a pomogácsok!"

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.10. 18:44:32

@unionista᠍:
Szóval a jobbik részéről az egy "tök jó" szöveg, hogy az ő uralmukkal majd kibékül a nép mert fajilag rokonok.
Éppen ezért természetes, hogy ezt akarják elhitetni azzal a néppel, aki magától sohse gondolna ilyeneket.

unionista᠍ (törölt) 2015.07.10. 20:26:57

@raczsandor:
az a vicc, hogy az őseurázsiaiak elsősorban a nyugat-indoeurópaiakkal rokonok. ezért van, hogy a magyarországi németek leginkább a jobbikkal szimpatizálnak.
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup-R1b-Z2103.png
cdn.eupedia.com/images/content/Haplogroup_R1b_World.png

unionista᠍ (törölt) 2015.07.10. 20:51:08

@raczsandor:
és a második térkép a turanizmus mintha alátámasztaná. a baskírok, a türkmének, ujgurok és még néhány népcsoport (majdnem pontosan azok, akiket a "nácik" annak éreztek) tényleg rokonai nemcsak az ősmagyaroknak, hanem a nyugatnak is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.13. 18:04:46

@unionista᠍:
Nem igazán látom, hogy ezen térképek belinkelése bármilyen tekintetben is reakcióként lenne értelmezhető azokra amiket korábban írtam.

De azért teszek még egy próbát, mivel jó néhány kérdésemre nem válaszoltál még.

Például erre: A nácik félreértik-e a fajelméletet, amely szerinted nem a "fajhigiénéről" szól, hanem a "biodiverzitásról"?

2015.07.14. 00:05:35

@raczsandor:
félreértik persze.

kezdjük onnan, hogy egy generációra visszamenőleg 2 ősöd van (édesapád és édesanyád), két generációra visszamenőleg majdnem biztosan 4 (két nagyapád és két nagyanyaád). három generációra visszamenőleg valószínűleg 8. de lehet, hogy kevesebb mert esetleg vannak unokatestvér házasságok. n generációra visszamenőleg ez a szám 2^n. n = 30 esetén ez több, mint 1 milliárd. ennyi őse senkinek nincs. világ népessége a 19. század elején lépte át a milliárdos küszöböt. az eredetfa lehet nyitott és zárt. és valószínűleg ez is befolyásolja a közéleti gondolkodást. az is lehet, hogy valakinek összesen volt egy ősapja és ősanyja. és dominánsan egy evolúciós ágból ered. ha valaki natív zsidó, akkor nem nagyon tud más világot elképzelni. de ugyanígy a paraszti, vagy akármilyen eredet. a nácik azt mondják, hogy ez a jó. mert ebben az esetben a "faj" tiszta. a környezeti alkalmazkodás következtében létrejönnek a jó tulajdonságok. és azok egy zárt környezetben megőrződnek. ezért a genetikai áramlást ki kell zárni. azért, hogy ezek a kialakult előnyös tulajdonságok ne vesszenek el. csakhogy egyrészt változik a környezet. másrészt a genetikai sodródás a generációról generációra véletlen módon megváltoztatja a populáció génkészletét. és egy izolált csoportban könnyen előbukkannak retrográd tulajdonságok. persze ezek is lehetnek előnyösek és előnytelenek. de a másik oldalról a keveredés sem feltétlen eredményez sokszínűséget. mert a rekombináció eredményezhet összeolvadást.

a párválasztást politikai értelemben szerintem nem szabad befolyásolni. azt sem szabad mondani, hogy a keveredés lesz feltétlen a jó. hanem azt alapvetően az emberek természetes ösztöneire kell bízni. a homoszexualitást sem szabad preferálni, se diszpreferálni. ezzel együtt a szexizmus megjelenik a politikában. azt gondolom, hogy a férfias vagy nőies társadalomszervezésnek kellene versenyeznie. a különféle evolúciós ágak kultúráiból jön létre a közéleti sokféleség. de ennek az élére nem állhat egy eredetcsoport. mondván, hogy ők a multikulturalitás. nemcsak a "nácik" értik félre a fajvédelmet, hanem a "libsik" a humanitást.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 04:40:17

@unionista᠍᠍᠍:

"kezdjük onnan, hogy egy generációra visszamenőleg 2 ősöd van (édesapád és édesanyád), két generációra visszamenőleg majdnem biztosan 4 (két nagyapád és két nagyanyaád). három generációra visszamenőleg valószínűleg 8. de lehet, hogy kevesebb mert esetleg vannak unokatestvér házasságok. n generációra visszamenőleg ez a szám 2^n. n = 30 esetén ez több, mint 1 milliárd. ennyi őse senkinek nincs. világ népessége a 19. század elején lépte át a milliárdos küszöböt."

Egy teljesen logikus és követhető gondolatmenet ...

"az is lehet, hogy valakinek összesen volt egy ősapja és ősanyja. és dominánsan egy evolúciós ágból ered."

... és BAM! két szintaktikailag helyes, de szemantikailag üres (jelentés nélküli) mondat.

Ezzel az erővel azt is mondhattad volna: "a színtelen zöld ötletek dühödten alszanak".

Ezért vagy te őrült: mert képes vagy a logikus gondolkodásra, mész is vele szépen egy darabig, aztán hirtelen megzakkansz (zárlatossá válik valami az agyadban) és elővezetsz egy (vagy két, vagy négy) állítást, ami nincs összefüggésben az előzményekkel, és ráadásul értelmetlen(ek) (habár ha értelmetlen, akkor nem is lehet összefüggésben semmivel, akármik is voltak az előzmények).

Szavakat, kifejezéseket, koncepciókat nem lehet tetszőlegesen egymás mellé dobálni. És az hogy egy mondat szintaktikailag helyes (megfelel a nyelvtan szabályainak), szükséges, de nem elégséges feltétele annak hogy értelmes legyen (hogy jelentése legyen). (Sőt a természetes nyelvek redundanciája miatt előfordulhat hogy egy mondat szintaktikailag helytelen vagy hiányos, de mély jelentéssel bír.) És akkor még nem is beszéltünk a jelentés helyességéről, a mondatba foglalt állítás "igazságáról".

A másik alapvető kognitív hiányosságod a "lehet" igen gyakori használata. Se' szeri, se' száma annak ami "lehet"; és egy kellően fantáziadús (vagy megfelelő módon zakkant) ember számára a "lehet"-ekből annyi van mint csillag az égen. De az hogy valami "lehet", értelmetlen anélkül hogy belegondolnánk: mennyire _valószínű_ az hogy valami "lehet"?

Ha azt mondod: "lehet hogy a következő kockadobás eredménye egy páros szám lesz" nem ekvivalens azzal hogy ha azt mondod "lehet hogy a következő kockadobás eredménye hatos lesz". Mindkét állítás egy lehetséges kimenetelről szól: de ezen kimenetelek valószínűsége nem egyforma. Így hát mindkét állítás igaz (nincs olyan fizikai törvény ami lehetetlenné tenné bármelyik kimenetelt), de a második egy "erősebb" állítás mint az első (sőt e példa esetében tudhatóan háromszor "erősebb").

Viszont te azt implikálod amikor azt mondod hogy valami "lehet" hogy annak a valószínűsége 50%. Pl. amikor azt mondod hogy "lehet hogy az angol 'sail' szó a magyar 'szél' szóból származik (és az is lehet hogy nem)". Valóban nem kizárható hogy lehet; de ennek a lehetőségnek a valószínűsége nem 50%. Komoly tudományos kutatómunka nélkül bármilyen állítás ami ennek a lehetőségnek a valószínűségéről szól csak so much bullshit. De te épp' ezt a kutatómunkát akarod elértékteleníteni úgy hogy azt mondod, "lehet": és implikálod hogy ennek a lehetőségnek a valószínűsége 50%, és hogy semmilyen tudományos kutatómunkával nem lehet attól eltérő mértékű valószínűséget megállapítani.

Ne érts félre: nem azt állítom hogy a tudományos kutatás politikamentes lenne; távol álljon tőlem ennek még csak a gondolata is. De

- nem minden tudományos kérdés egyforma mértékben "átpolitizál"

- nem minden tudományos kutatót vezérelnek a kutatásaiban ugyanolyan mértékben politikai szempontok (vannak kevésbé pártos és pártosabb kutatók)

- pusztán azért mert egy tudományos kérdés politikailag vitatott, nem jelenti azt hogy az összes lehetséges/felvetett válasz helyességének (feltéve hogy létezik 'helyes' válasz) valószínűsége ugyanakkora

Persze mondhatod azt hogy mindez csak zsidókeresztény univerzalizáló filosz, hogy ezek csak eszközök az ortodox libsik kezében hogy hülyének állítsák be a gyügyei magyart, akinek meg van a magához való józan paraszti esze, és már tele van a hócipője a sok fővárosi zsidó és zsidóbarát agyaskodásával. A nép szava isten szava: aki pedig nem akarja azt meghallani vagy elfogadni az abban rejlő eredetigazságokat, azt ki kell végezni a közéletből.

Ezzel csak az a gond hogy amikor a józan paraszti ész érvényesül, és véletlenül, hogy-hogynem olyan politikát adoptál aminek következményeként a józan parasztok többsége jól rábukik a nagy faszra, _abból sem tanulnak_: akkor még rádobnak egy lapáttal, még egy kört magyaráznak azon hogy a bukás is miért volt az ortodox libsik (és ők tudvalévőleg zsidók és zsidóbarátok) bosszújának műve -- mert azok "bedöntötték a gazdaságot". Ez lehet érzelmileg kielégítő viselkedés -- "mi jól felismerjük a zsidó ármányt akkor is amikor bújkálni próbál!" --, de ettől nem kerül több gyügyei meggy eladásra ... sőt.

panellburzsij 2015.07.14. 08:16:08

@neoteny: 'Ezért vagy te őrült: mert képes vagy a logikus gondolkodásra, mész is vele szépen egy darabig, aztán hirtelen megzakkansz '
:)
néha úgy megsajnál téged a zember, annyira de annyira meg akarsz minden kommentfolyamodat nyerni, annyira tudálékosan, precízen akarod bizonyítani a legnagyobb szamárságaidat is ...
unionista zseniálisan húz csőbe.
pedig használati utasítást is mellékelt magához, csak figyelmetlen vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 08:30:29

@panellburzsij:

Humpty Dumpty took the book and looked at it carefully. 'That seems to be done right —' he began.

'You're holding it upside down!' Alice interrupted.

'To be sure I was!' Humpty Dumpty said gaily as she turned it round for him. 'I thought it looked a little queer. As I was saying, that seems to be done right — though I haven't time to look it over thoroughly just now — and that shows that there are three hundred and sixty-four days when you might get un-birthday presents —'

'Certainly,' said Alice.

'And only one for birthday presents, you know. There's glory for you!'

'I don't know what you mean by "glory",' Alice said.

Humpty Dumpty smiled contemptuously. 'Of course you don't — till I tell you. I meant "there's a nice knock-down argument for you!"'

'But "glory" doesn't mean "a nice knock-down argument",' Alice objected.

'When I use a word,' Humpty Dumpty said, in rather a scornful tone, 'it means just what I choose it to mean — neither more nor less.'

'The question is,' said Alice, 'whether you can make words mean so many different things.'

'The question is,' said Humpty Dumpty, 'which is to be master — that's all.'

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 08:45:18

@panellburzsij:

"unionista zseniálisan húz csőbe."

De azért elkezdett kattogni amikor azt mondtam hogy a bécsi udvar a magyar főváros gazdasági fellendítésére telepítette be a zsidókat ... ;-)

2015.07.14. 09:43:37

@neoteny:
a modális logikáról hallottál már? abban négyféle funktor van. "szükségszerű", "lehetséges", lehetetlen (nem lehetséges) és "esetleges" (lehetséges vagy nem lehetséges). a politika tele van ilyen esetleges kijelentésekkel.

a "child"-"család" szópár kapcsolatáról is állítom, hogy az esetleges. az hun-szittya-magyar törzsi vezetők éppenséggel magyarázták a nyugat-indoeurópaiaknak, hogy ez a "család". és mutogattak a gyerekekre. és ez az őseurázsiai hatás hozzájárulhatott ahhoz, hogy a németból, az angolból kiszorultak az "infant/enfant" szavak. a franciában ez maradt meg. a "child-család" összefüggést erősíti, hogy vidéken a "hány családod van" kérdés jelentése még ma is "hány gyereked van"? persze lehet, hogy nincs kapcsolat.

az angol "kid" szó majdnem biztos, hogy az ónorvég "kið" szóból ered, aminek a jelentése kiskecske. a magyar "gida" is éppen ezt jelenti. a vándorkereskedők hozták magyarországra a kiskecskéket norvégiából? és mondták, hogy ez a "kið". és így lett a "gida" szó. ez majdnem biztos, hogy nem igaz. azt viszont tudjuk, hogy a norvégok egy része a keleti sztyeppékről ered, ahogyan a magyarok egy része. meg lehet vizsgálni, hogy az ónorvég és a magyar között milyen a kapcsolat.

erre az akadémikus zsidókeresztény nyelvészek azt mondják, hogy ugyan már. ez teljesen lehetetlen, hogy a magyar és az ónorvég. de ott a "kið" és "gida". persze erre lehet mondani, hogy a finnugor. csakhogy a finn nyelvben a kölyök elsősorban "lapsi". másodsorban "kersa", "skidi", "pirpana", "ipana". a "skidi" és a "kid" hasonlítanak egymásra. de az ónorvég "kið" és a magyar "gida" szavak hangalakban és jelentésben is majdnem egyeznek. a "k/g" zöngétlen-zöngés pár. könnyen lehet, hogy egy keleti árja vikingek és a magyarok őse is a "k/gid'" szavakat használta kiskecske jelentésben. ugyan azt nem jegyezték fel a zsidókeresztények, de attól még lehet igaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 10:18:56

@unionista᠍᠍᠍:

"a modális logikáról hallottál már?"

A kontrapozícióról hallottál már?

"abban négyféle funktor van."

Bzzzt, háromféle funktor van az aletikus modális logikában: lehetőség, szükségszerűség és lehetetlenség. Ezt az 'esetlegesség'-et a seggedből rángattad elő, jó szokásodhoz híven.

"tudjuk, hogy a norvégok egy része a keleti sztyeppékről ered, ahogyan a magyarok egy része"

És? Ahhoz hogy ennek az állításnak legyen bármiféle használható tartalma, meg kellene mutatni hogy a norvégok mekkora része töltött mennyi időt a keleti sztyeppék melyik részén mikor; ugyanezt a magyarokról is; és ha van számottevő átfedés -- nem annak a lehetősége hogy Vidkun csónakját egyszer átugratta Gyalu a lován -- akkor esetleg érdemes megvizsgálni hogy mennyi szót vehettek át egymástól. De azt nem te fogod kitalálni ilyen "lehetséges"-ek eregetésével.

2015.07.14. 11:34:57

@neoteny:
lehet konstruálni egy negyediket. többféle modalitás létezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 11:38:26

@unionista᠍᠍᠍:

"a modális logikáról hallottál már? abban négyféle funktor van."

Azt állítottad hogy van. Nem azt hogy lehet konstruálni.

Melyik fajta modalitásban lehet konstruálni egy negyediket, konkrétan az "esetlegesség"-et?

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 11:38:33

@unionista᠍᠍᠍:
"félreértik persze."
Köszönöm!
Nagy nehezen, de mégiscsak sikerült válaszolni. :)

Próbáltad már előadni a náciknak, hogy félreértik a fajelméletet?

2015.07.14. 12:46:00

@neoteny:
a modális logikában attól van "esetleges", hogy abban a formális-axiomatikus elméletben ezt meg lehet konstruálni.

2015.07.14. 12:49:54

(hogy érthető legyen ellentmondás mentesen. és ez a logikus érvelésben használható.)

2015.07.14. 13:13:20

@raczsandor:
azt igen, hogy nem a magyar "fajt" kell védeni, hanem legfeljebb a magyar "eredettöbbséget". de az számukra ugyanaz. a "nácik" nem azt mondják, hogy meg kell ölni a zsidókat. hanem azt, hogy a a magyar kultúrához politikai értelemben nem illeszkedik a magyarországi ortodox liberális zsidó kultúra. de ezek tényleg nem passzolnak egymáshoz. a zsidóság ezen része azt gondolja, hogy azért, mert ők a felsőbbrendűek. szellemi értelemben ők a mesterrassz. és ezt egyes keresztények is így gondolják. de ez valójában ugyanaz a "náci" koncepció, amit hitlerék felvázoltak. csak az zsidókat tekintette szolganépnek, ez pedig a többségi magyarokat.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.07.14. 14:28:32

@unionista᠍᠍᠍:
"a "nácik" nem azt mondják, hogy meg kell ölni a zsidókat. hanem azt, hogy a a magyar kultúrához politikai értelemben nem illeszkedik a magyarországi ortodox liberális zsidó kultúra."
Te is ezt mondod. Meg azt is, hogy aki gyűlöli "a magyarokat", az miért nem megy el.

"a zsidóság ezen része azt gondolja, hogy azért, mert ők a felsőbbrendűek. szellemi értelemben ők a mesterrassz. és ezt egyes keresztények is így gondolják. de ez valójában ugyanaz a "náci" koncepció, amit hitlerék felvázoltak."

Inkább az a helyzet, hogy a nácik szeretik megvádolni a zsidókat azzal, amit saját maguk vallanak.

De tegyük fel úgy van ahogy te mondod. "A zsidók" uralkodni akarnak.
Ebben az esetben az a kérdésem, hogy mitől rosszabb ez az uralmi igény mint a nácik uralmi igénye?
Attól "tartok", hogy "a zsidó uralom" csak azokat zavarja akiknek úgy általában nem is az uralkodással van gondjuk, hanem csak azzal, ha nem ők uralkodhatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 15:55:15

@unionista᠍᠍᠍:

"a modális logikában attól van "esetleges", hogy abban a formális-axiomatikus elméletben ezt meg lehet konstruálni."

Egy, már létező aletikus modális logikai funktort alkalmazva: lehetetlenség. :))

kiir 2015.07.14. 19:45:06

@panellburzsij:
(Unionista vitában mutatott zsenialitása elsősorban abban áll, hogy játszi könnyedséggel hagy abba egy szálat vagy vált témát. Te asszed vitatkozol, de ő már messze jár. Olyan még sose volt, hogy azt mondja: "igazad van" -- legföljebb soha többet nem válaszol.

Ellenben onnan tudni, ha megmozdult benne valami, hogy egy kétmondatos beírásra 5000 karakterben válaszol. Csak amit meg ilyenkor ír, azt már általában leírta korábban is.)

panellburzsij 2015.07.14. 20:18:32

@kiir: unionista nem szorul az én 'védelmemre' - itt meg ez inkább csak súlyosbító körülmény lenne számára
a mai magyar politikai állapotokról viszont szerintem a legértelmesebb 'magyarázatot' adta elő az unikális stílusával
zseniálisan tudja úgy előadni azt is, amit amúgy maga sem tart valószínűnek, de ha ez kell egy ilyen bloghoz, hát hadd rugózzon rajta neoteny például :)

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 20:32:38

@kiir:

"Olyan még sose volt, hogy azt mondja: "igazad van""

Itt lényegileg azt mondta: @unionista᠍:

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.14. 20:33:26

@panellburzsij:

"de ha ez kell egy ilyen bloghoz"

Kell? Mi haszna?

panellburzsij 2015.07.14. 21:15:24

@neoteny: kérdezd meg unionistát, bár implicite közölte
az én véleményem eszerint meg például ahhoz kellhet, hogy ha a neotényhez hasonlóan valaki a végetelenségig fontoskodó idézetekkel hajkurássza a maga által vélt igazságot, akkor csak hadd rugózzon rajta :)

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.14. 21:26:06

@neoteny:
legfeljebb magammal értek egyet, azzal se nagyon. (túl komolyan veszitek ezt az egészet.)

panellburzsij 2015.07.14. 23:16:06

két idézet:

'Az egyik ilyen pillér az indivi-duum és a közösség közötti viszonyrendszer egyensúlya. A közvélemény úgy érzékeli, hogy ez a viszonyrendszer megbillent az individuum irányába, aminek például mindennapi tapasztalata, hogy fölbomlott a közrend. De hasonlóképpen bukott meg a jelenlegi kormányzás szellemi alapjait jelentő tételrendszer másik pillére is. Ez pedig a tudományos kapitalizmus bukása, a piac mindenhatóságába vetett hit - amiről kiderült, hogy nem igaz, és szintén megbukott, itthon és világméretekben is.'
-
'A liberális individualizmus az egyéneknek teoretikusan nagyobb lehetőségeket ad, de a szabadság társadalmi rendjében nem hoz előrelépést, sőt nyugodtan mondható: az egyensúly további feszítésével és borogatásával a szabadság rendjének nagyobb fokú bizonytalanságát idézi elő, hiszen nem rak mögé új kötőanyagot vagy a helyébe új egyensúlyi elveket. '

*************************
Tisztelt Béndek Péter!

Talán a legjobb írása ez a blogján az elmúlt néhány évben (az abortusz elleni mellett) - akár tetszik Önnek az elismerésem, akár zavarja.
Lehet, túlzó volt gyávasággal illetnem a heterofób 'házasság' elleni előbbi maszatolását, és itt is csak a szkeptizizmusát fejezi ki, de ez a posztja ettől eltekintve tényleg remekül lett összerakva.

'Az egyéni szabadságok elvi szinten gyarapodnak, de a szabadság tényleges gyakorlata vagy akár a szabadság megélhető összessége nem okvetlenül erősödik. ' - írja végtelen visszafogottsággal de implicite remélhetőleg egyértelműen ennek a heterofób hajszának elfogadhatatlanságát értve alatta.

Van azonban egy másik bekezdése is, ami szerintem még érdekesebb:

'az új egyensúly elveit keresem. És ezt jellemzően sosem fogom megtudni a liberális jogelméletekből, amelyek eddig sem voltak képesek a jogokat összekapcsolni az erkölcsi és társadalmi renddel -- azaz a jogokat a társadalom szabadságával --, hanem mindig is valamiféle spontán rendben hittek. Ám látjuk, hogy a spontán rend legalkalmasabb intézményét, a piacot sem voltak képes megóvni a hatalmi koncentrációtól -- azaz a spontán rend kialakulásában aligha reménykedhetnek a jogok területén sem. Akkor miben reménykednek, ami a rendet illeti? Mert én csak egyetlen dolgot látok: az államot. '

Nos, ha Ön a mai 'liberális demokráciák' egyetlen reményében az 'állam'-ot látja - konzervatívként ( és igazat is adhatunk Önnek ebben ), akkor Ön szerint az alkalmatlannak bizonyult liberális rendszer ellen lehet-é államtalanítással felvenni a küzdelmet?

Lehetséges-e meghaladni ezt a kártékonnyá vált liberalizmust egy erős 'illiberális' elvű állam nélkül?

Mert az Ön meghirdetett konzervatív forradalma egy órát sem élne ...
( Pogátsa úr kiváló írása az mno-n a görögökről meg a megszületett európai démoszról)

A továbbiakban eltekintenék a 'liberális malőr' hazánkban viszonylag sikeresen működő egyetlen valós alternatívájának, a sokat és joggal szapult 'orbánrendszer' helyénvaló felértékelésétől ...
megrendült barátsággal:leponex

tamas11 2015.07.19. 03:01:59

@unionista᠍᠍᠍:

(....A kolbászról....)
Itt válaszolok szófejtési kísérleteidre, ami nálad /szerinted is népetimológia. A közösségi tudás rangjára emelkedik az esetiség, a vélekedés, mert hasonlít mások tévedéseire. Egy-egy szónál eleve a 'h a n g z á s ' változatai kapnak prioritást. A bármely tudással szembeni kétely helyi többségi támogatást kap. Lehhetsz te bármilyen nyelvész, ha ők valamit hallani véltek! Szóval, imádsz nép lenni befordulva a kocsmaajtón, a mindenkori akadémikus álláspontok ellenében. Szerinted az akadémiánál politika áll a tudományosság helyén, vagy direkt, vagy látens genetikai befolyások alatt.
Ilyesmi előfordulhat, de az ő akadémikus népetimológiájuk még mindig színvonalasabb absztrakció, mint a kocsmai általánosítás. Jobban sorba rakott , sokkal több érvvel alátámasztott, ami nem létszámkérdés. Persze, a TALÁN-os következtetéseket nem nőheti ki egyik gondolat sem.
Ha úgy kezeljük az egyes, vizsgált jövevényszavakat, jelentésalakulásaikat, mint egy egy infot, azaz hírt, akkor erre is igaz, hogy legalább két egymástól független forrásból kéne megerősítést nyerniök. Márpedig ez sosem következik be, mert az egyik a spontán nyelvi praxis a régmúltból, alakulása folyamatos,
A másik körülmény, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, az az írásbeliség hatása, a szókincs fejlődésében. E lassú, de ellenállhatatlan változás lényege az írásbeliség terjedése: más sorsa lett annak amit rögzítettek , (gyakorta latinul, ill. szűk körben), mint ami nem került egyházi írnokok, vagy adónyilvántartók tolla alá. Ezek a ma is megkutatható leírtak látszólag érdektelenek a népi elemzés számára ( mindig azok voltak az egyidejűségben), de kikerülhetetlenek a hatálybanmaradás, érvényesülés, azaz jelentésmódosulások folyamán.
Mondhatták bárhogy a bélbe töltött fűszeres darálthúst a szomszédos népek beszélt nyelveiben, a vásárokon, ahol a termék fogyasztása és kereskedelme felmerült, de csak az adóbehajtás rögzítette kíméletlenül a tartalmát, egységesítve.

Kolbász... Honnan jöhetne máshonnan a szó, mint ahonnan a darálthús. tartósítva? Arra megy onnan jön a szó, amerre a jelentése.
Szovéniábban Horvátországban szerbeknél most is kobasica a kolbász. neked ez politikailag (!) gyanús mert akadémikusok is észrevették, követték a nyomát.
Szófejtésed odáig jutott, hogy kol baz, az közelkeleten falatot jelent, balkántól keletre is. Nálad ez csak az ironizálásra elég ok, mondván hogy ők nem is szomszédaink és nem is szlávok. Ahogy lenni szokott, a tudatalanság, felületesség segít könnyen eligazodni, A KOLBAZ tehát keletebbre menve FALATKÁT jelent és te nem tudod, mi köze annak a kolbászhoz.
Miért falatka? - kérdezhetnéd, de nem kérdezed.
Pedig a kondákat az ókor óta nyugat felé hajtptták, a (sokszor kényszerű) értékesítés reményében.. A háborúk az útvonalat nyomás alá helyezték, több áru jött, és gyorsabban, persze élőállat, lábon. Útközen is volt értékesítési kényszer, egyrészt meg kellett élni, meg adott volt a kálló, a z elkerülhetetlen veszteségek. Az elhullott állatokat reklámajándékként elkínálták, tartósított, megfelelő formában.kolbászként.
innen a vásárokon kiabált , leggyakrabban hallott szó, a kóstoló kínálása a falatka azaz- harapásnyi minta, vagyis KOLBAZ
"Ki kér egy harapást?"( Nem volt papírtányér!)

LEHET.. mondod te, Tök biztos, hogy lehet.
Tőled vett idézettel, akár a kolbászról is mondhatnád:

.... "szerintem ez a nemzeti érzelmű tematika ki fogja szorítani a jelenlegi akadémikus bölcseletet. a kérdés az, hogy az mit vált ki a népekből. természetesen ezzel semmiféle valós probléma nem lesz megoldva. a nemzeti radikálisok hatalomba kerülése remélhetően arra lesz jó, hogy a szimbolikus vitákat egy időre le lehessen zárni. borítékolni lehet, hogy ez a ló túlsó felére való áteséssel (fog) zajlani. mert másképp budapest nem lehet újra magyar érzelmű."
Üdvözöllek a ló túlsó oldalán.
------------

A kétely mögé símán befér két bizonyosság is, A jövevényszó, a beköltözött kifjezés két különböző, más kerülő úton, párhuzamosan is beköltözhetett a köznyelvbe. mindkét út járható, mindkettő igaz. Aki egyiket mondogatja az nem téved, aki mást - az sem.
Az akadédmia is népetimologizál, igazad van.

Egy net es újjságban láttam, hogy NEMLEHET! tudni, honnan jött a 'ciki' szavunk. Nos a hatvanas évektől belbudán a cikornyával felváltva, azzal azonos értelemnben használtuk magunk is a CIKI-t, , ami az eredetre nézve megygőző tudás, olyan, mintha bába lettél volna a szülőszobán, sőt, olyannyira jelen voltam e szülésnél, hogy én voltam a bába és a gyerek is, mert máig használjuk az újabb változatot.

Megkerestem a cikkszerzőt, aki a cikket jegyezte, jól sejtettem, egy kezdődő bölcsészke volt, akinek elmondtam a CIKI szófejtés igaz törénetét.
Válasza ez volt, pimaszságnak is megteszi: "LEHET"

Lexa56 2015.07.19. 07:10:35

@tamas11: A megjegyzést köszönöm. Jó a fehérek között európait látni, bár egyre ritkább. A jövő sajnos minden jel szerint e visszabarbárosodó akarnokoké. Akik szerint ezen túl minden másképpen volt és akik azt hiszik, bármit megtehetnek. Szerencsére felettük is el fog múlni az idő, még ha mi azt nem is érjük meg. A történelem bizony hullámzik és sok tekintetben ismétli önmagát. Tendenciájában biztosan. Ezt csak a perecemberkék hiszi örökkévalóságnak, mert a horizontjuk odáig terjed, ameddig a mentális kerítésük.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.19. 10:08:18

@tamas11:
csakhogy a "kolbász" szónak se a magyarban, se a szláv nyelvekben nincs olyan jelentése, hogy "harapás". és nagyon nehéz elképzelni, hogy a kolbászt vándorkereskedők hozták be.

a nyelv eredetének vizsgálatakor nem olyan műszavakból kellene kiindulni, mint a "ciki". mert ha valaki az eredetvizsgálat esetén ebből indul ki: az ciki. a "nácik" belső eurázsia izolált ősnyelveit (a baskír, a türkmén, az ujgur nyelvet) és az európai ősnyelveket hasonlítják a magyarhoz. az ősi etruszkot, az őskeltát, az őssumért és az ősszlávot. és nagyon sok a hasonlóság. nemcsak a nyelvtanban, hanem a szókészletben is. rendre olyan szavak hasonlítanak, amiket ősiségben használniuk kellett. persze ez nem biztos, de az ógörögben a biztos pisztosz. persze ezeknek utána kellene járni. mondhatnánk azt is, hogy hajrá!. "k(h)ajrei" jelentése. üsd-vágd. erejde! az ógörögül is eredj. takli erejde! takarodj! jorszo! gyorsan. ha az -osz végződést leválasztjuk, akkor elég sok a hasonlóság. kör: kür-osz. gömb: kümb-osz. tehát mintha a magyar megőrzött volna valamit az ősiségből.

és a magyar paraszt ehhez ragaszkodik. és általában a magyar vidék. egyetlen csoportosulás van, amelyik azt mondja, hogy az ősiség minden formáját el kell vetni. ezek budapest belső kerületeiben élő zsidókeresztények. ez a libsi és konzi értelmiség. és ők nem mondhatják, hogy vissza az ősiséghez. mert a jobbiknak van igaza. a "náciknak", akiket az akadémia kiszorított. magyarul elbasztátok. el lehet kolbászolni.

tamas11 2015.07.20. 08:35:32

@unionista᠍᠍᠍:

Látom felbosszantottalak, ami ritka sikernek számít, mert olyan, mintha kicsit is figyeltél volna egy 'külső' álláspontra.
Pedig....
Én még a hetvenes években is találkoztam a pécsi vásárban olyan pecsenyesütővel, aki így, kézből, a rőf túlsó végéről kínálta a szádhoz harapásra a kóstolót. Egy falatot, azaz a kolbaz-t.

A ciki pedig nem műszó, hanem rövidülés, ( a cikornyásból), plusz kicsinyítőképző (az 'i'), és nem múltbéli szóhasználatra jelentésváltozásra példa, hanem az átalakulással kapcsolatos népszerű hamis vélekedésekre. Arra, hogy valamit miért "nemlehet" tudni. vaby azért mert melléfogunk, vag azért mert nem akarjuk tudni. Ez előfordul akadémikusnál is, meg akadémiamentesítő kommentelőknél is.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.20. 09:54:12

@tamas11:
azt valójában nem tudjuk, hogy mi a kolbász szó őseredete. innentől kezdve erről nem a magyar tudományos akadémiának kell ezt eldönteni. hanem a köznépnek. persze olyan opciókat kell felkínálni, aminek van valamilyen valós alapja.

-- török eredet: qalbuz ~ harapás
-- őseurázsiai eredet. ujgur nyelven kol ~ kéz, basz ~ tömni, dugni, baszni

egyiket sem lehet egzakt módon bizonyítani. a népek döntsék el, hogy szerintük melyik az igaz. hogyan éreznek.

tamas11 2015.07.20. 10:19:03

@unionista᠍᠍᠍:
Az egyéniített megoldásis szimpatikus. A valószínűtlenebb megoldásban nagyobb a szabadságfaktor, a kifejezésben az önkifejezés. Azt szeretjük.

zipe moha 2015.07.20. 10:38:14

...nagyon érdekes viták eszmecserék folynak a demos által arról milyen közegben szeretne élni, ki milyen ideális társadalom és gazdaságszervezést tart alkalmasnak....

csakhogy....

a demos hatalom nélküli....a "demokrácia és jogállam" nevében kerül a cselekvőképtelenség és ráadásul az alkalmatlanság megállapításra.....így az összes polémia és vita szummázata: O

a közember 4 évente 1 -szer szavaz...aminek kimenete ( a látszat ellenére..) hasonló... 2 hatalmi csoport töri a közügyekben egyáltalán érdeklődést mutatókat...

..még három lehetőség:
-a demos szerveződni próbál: mind elhal, mert a hatalom technika része, hogy a látszat alternatívát is a hatalom szervírozza a vezetéssel elégedetleneknek....akkor meg minek..... ( mély, önálló társadalmi kezdeményezés nem kap erőre, mert kioltja a rengeteg, sokszor ellentétes érdek...)

- futás, menekülés: belátáson alapul,a fogyó idő elfogyott reményeket hozott....

- a 3. hatalmi csoport a rendszer anomáliáinak kitakarítására, a " szisztéma" helyreállításának erőszakos előkészítésére van tartogatva...

a demos cselekvésképtelensége egyre kétségbeesettebb vitákban és ötletelésekben merül ki.... az egoizmus az egyéni prosperitásról az egyéni túlélésre rendelkezik be..... a hatalom ismét legyőzte és maga alá szorította az embert...mikor nem ? mentsük fel magunkat..:)

egyetmondok 2015.07.20. 11:43:13

@unionista᠍᠍᠍:
Hogy mi a kolbász szó eredete,az egy nagyon érdekes kérdés. Ténlyeg: Mit jelent az, hogy kolbász ?
Lehet,hogy a népek gondolkodnak ezen erősen,lehet hogy nem,lehet,hogy csak piszkosul kevesen gondolkodnak el,mert egyáltalán nem is ismernek más nyelveket,amelyek lehetséges,hogy ott állnak a mi szép kolbász szvaunk mögött.

Ám nem is az a fontos,hogy a közösségben létrejöjjön bármi egyezség arról,hogy mi a fene a kolbász. A fontos az,hogy arról legyen konszenzus,hogy mi a jó,az élvezhető kolbász,és erről azért van,létezik közösségi konszenzus,a közösség általában képes megállapítani,hogy melyik kolbászt baszarintotta el rendesen a készítője és melyiket nem. Ezt nagyon is lehet ünnepelnünk.

Bajosabb már,de nagyon, hogy micsoda az alkotmányosság (például), mert erről,szemben a jó / rossz kolbásszal,nem olyan egyszerű közösségi konszenzushoz jutni,különösen, ha pl. a rádióban a nemzet legitim vezetője a történelmi magyar alkotmányosságról szónokol,ám aznap kihirdetik azt az új büntetőjogi tényállást,amely bűncseleményt csinál abból,ha zsidó bioszos magyar állampolgár házasságot kötne nem zsidó bioszos magyar állampolgárral: könnyen lehet,hogy a népek nagyon is alkotmányosnak fogják tekinteni az új büntetőjogi tényállást..., és dühösek lesznek,ha az államuk súlyos erkölcstelenségét kezdi el valaki hangoztatni.

Haladni kell tehát a rossz állam közösségi értelmezésének konsznenzusos állapota felé,ahogyan a rossz kolbász esetében látjuk.

zipe moha 2015.07.20. 12:59:55

@egyetmondok: ...mi értelme van a hatalom nélküli ember beszédének??? üres locsogás, nem de bár?...vagy bármilyen gondolatának...?...főleg ( de nem kizárólag) Magyarországon....már látom, ahogy a blogok önkéntesen némulnak el...a beszélgető társak elmaradnak...mivel egyre nagyobb a sor a kasza-és sarló boltban...

egyetmondok 2015.07.20. 13:30:20

@zipe moha:
Az ember beszédének,akár bírjon hatalommal,akár nem döntő jelentősége van: ennek hiányában nem létezne erkölcs,annak hiányában nem létezne közösség (még akkor se,ha a közösségnek nincsen erkölcse,olyan,mint az embernek lehet,kell legyen); közösség nélkül pedig nincsen semmi,amit az emberben szeretni és tisztelni lehetne.
(A fenti sorrend nem megfordítható: abból készül a diktatúra.)

zipe moha 2015.07.20. 13:58:46

@egyetmondok: ...és ím,akkor pedig megérti az ember...de már nem tehet semmit...s így inkább tovább locsog, mely locsogásban valóságossá és beteljesedett ténnyé válik a semmivel való szerves egysége, a hullámvetés fodrot sem karcoló elülő zajában, lényegének a valami kreatúrájaként érzékelt illúziója visszatér a jelentéktelen, számontartásra érdemtelen tünemények világába...

egyetmondok 2015.07.20. 14:03:04

@zipe moha:
Már hogyne tehetne,s akadnak,akik tesznek is...,legfeljebb akkor nem marad idő annyit blogolni,kommentelni...,akkor meg az érdeklődők elkezdenek panaszkodni valami önkéntesen vállalt némaság miatt. Ez van.

(Remélem írsz verseket is,mert azért az ilyenek,hogy a hullámvetés fodrot sem karcoló elülő zaja...,hű,ez komoly.)
süti beállítások módosítása