1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.11.17. 11:34 HaFr

Némi türelmetlenségem TGM-mel

Life in a gulag | The Spectator Australia

Tamás Gáspár Miklósnál kevesen látják jobban, hogy a marxizmus nem összetévesztendő a politikai (státus-, jog-, elismerési és identitás-) egyenlőségért változatos erővel és felállásban nagyon régóta harcoló aktivisták, politikusok, mártírok, kultúrértelmiség, miegymás fluktuáló ideológiáival. Írt is erről -- mint most -- hol türelmetlenül, hol türelmesebben eleget.

Ha szabad egy megjegyzéssel élnem, nem lehet, hogy a többiek értetlensége és az ő türelmetlensége ugyanarról a tőről fakad: hogy a marxizmusnak az égvilágon semmilyen tényleges (az életekre gyakorolt) jótékony hatása nincsen, ugyanakkor TGM-en kívül "mindenki más" szeretne legalább pszeudo-legitimációt adni neki, hogy legyen -- mert egyébként nincsen --  a világ dolgainak praktikus alakításához átfogó értelmezési kerete? TGM meg közben az intellektuális precizitásnak hódolva a saját megértéséből képtelen "kívülről behozott" tudatosságot (szellemet) generálni ott, ahol már Rosa se tudott, mert a kutya sem akar öntudatra gerjedni, inkább akar kenyeret tenni a családja asztalára, ha -- úgymond -- ennek fejében kizsákmányolják is?

Messze nem értek annyira a marxizmushoz, mint kedves szerzőm. De azért valamennyire. Ami elég ahhoz, hogy felmérjem a mindennapi jelentőségét és esélyeit (nincs, nincsenek, ami engem megnyugtat). A némi türelmetlenségem abból származik, hogy először nem a marxizmus (elméletének) kritikájával foglalkozik az, aki a gyakorlatát egyengetné.

Zárójel 1. Természetesen rengetegen leírták már a marxizmusról, hogy miért nem működhet. TGM személyes ismerősei is. Sőt olyanok is voltak, akik leírták, miért hiba a marxizmusnak akár csak társadalomkritikai jelentőséget tulajdonítani (nem összetévesztendően a kapitalista társadalmak mindig üdvözlendő bírálatával). Írták ezeket -- megint csak -- TGM személyes ismerősei is. Megfontolandó: milyen érvek kellenek még ahhoz, hogy egy marxista lemondjon a marxizmusról, ha az észérvek, az értelem ítélőszéke, a politikai empíria stb. nem elegendők.

Zárójel 2. Szerzőnk írá: "[a]z osztályokat nem az osztályérdek hozza létre a kapitalizmusban, hanem az értéktöbblet elsajátításának módja, a termelőerők és a termelési eszközök elválasztása (a tőkés tulajdon), az árutermelés, a szabad munka." Na, hát ez az. Vélhetően ebből a téves prekoncepcióból ered minden idevonatkozó nyűg. Százmillió hulla meg az apró.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr316288586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.17. 12:05:18

Na de a kínai marxizmus működik, de nem? Még a Fidesz is kedveli azt.

Moin Moin 2020.11.17. 13:30:31

www.youtube.com/watch?v=fH6uds7Ct7E - hallgasd meg 12-szer és majd meglátod, szimpatizálni kezdesz TGM-mel!

Ha mégsem, akkor neked a jogállam való...

2020.11.17. 14:01:10

Vajon TGM lövettetne?

Khonsu 2020.11.17. 14:10:49

@Főnix Oszlár Gazdag:

Mondjuk annak ami Kínában van nem sok köze van a marxizmushoz, épp ellenkezőleg. A kínaiak eljutottak ahhoz a felismeréshez, amihez eljuthatnának már végre a nyugati balosok és egyéb rendszerkritikusok is, hogy a kapitalizmus nem győzhető le, ellenben megnyerhető.

Így aztán a nyugati rendszerkritikusoknak sem kellene azt a rengeteg időt és energiát a marxizmus, vagyis a kapitalizmus elleni harc erőltetésére pazarolniuk, hanem helyette inkább ki kellene dolgozni a megnyerésére egy, a kínai verziónál lehetőleg emberségesebb megoldást.

Billy Hill 2020.11.17. 14:58:49

TGV még hasznosabb lenne.

2020.11.17. 14:58:57

@HaFr: Nem példa nélküli a filozófusoknál. Pl. Lukács György.

Gery87 2020.11.17. 15:29:09

@Khonsu:

Mit érsz megnyerés alatt? Hogy nekünk kell a dákó jó oldalán állni és ennyi...ez a kapitalizmussal a fő baj és ez a megoldása?
Nem hiszem...
A kapitalizmussal a fő probléma hogy nincs olyan benne hogy "elég" meg hogy "túl sok hatalom és pénz" nincs olyan hogy "mértékletesség"...a piacgazdaság (szabad emberek, szabadon kereskednek egymással,amivel akarnak) marha jó, csak hát belefullad a telhetetlenségbe....
A bolygót meg összeszarja...és "kizsákmányolja"...

Moin Moin 2020.11.17. 16:48:28

@Gery87: Ez nem a kapitalizmus hibája: az, hogy hazsnosítsunk a magunk számára minden elérhető erőforrást, már az evolúció kezdetén megjelent mint alapkésztetés. Lényegében ez az evolúció motorja.

Mi sem természetesebb, mint hogy az ember mint evolúciós termék szintén génjeiben hordozza ezt a késztetést. Emiatt sem képzelhető el, hogy a "zöldek" önkorlátozó, nemnövekedő filozófiája (vagy épp a kereszténység, kommunizmus, stb.) alapvetően és tartósan legyen képes hatást gyakorolni az emberiségre.

Reding Roli 2020.11.17. 17:22:39

A marxizmus már egy kis hatású " nagy narratíva" - van helyette más, a posztmodern korban ...Az emberisèg egyre nagyobb rèsze ismeri fel, hogy a a globális kapitalizmusnak határai\korlátai vannak, ezért szabályozni kell, globális alkukkal ès konszenzussal --- hogy "vègcèlkènt " kialakuljon az equilibrium , ami globális ökoszociális piacgazdaságot jelenti, amely fokozatosan nivellálná az emberek közötti termèszetellens különbsègeket, így felszámolná ès megszűntetnè az evolúciós ösztön-kènyszerekből adódó konfliktusokat, erőszakot ...A technológia már a Föld össze lakosának lehetővè tennè , az emberhez mèltó èletet èljen, "csak" az elnyomó\kizsákmányoló struktúrák lètrejöttèt kellene megakadályozni , ehhez pedig általános "tudati" forradalom kell...( Kicsit utópia:)..)

2020.11.17. 20:08:08

Szegény TGM azt hiszi, hogy a miniszterelnök úr finom ember, akit az érvek megyőzik arról, hogy kompromisszumot kell kötni az ország érdekébe. Nos a miniszterelnök úr a kompromisszumot a gyengeség jelének gondolja. Ezért sohasem lehet őt bármi ilyenre rávenni. Mivel a nyugati politikusok között még csak-csak előrdulnak jól nevelt, nagytudású emberek. Ezek a diplomaták, politikusok snassz dolognak tartják, ha egy miniszterelnököt meg kellene szégyeníteni, ezért nem szembesítik a hazugságával.

ricardo 2020.11.17. 20:55:28

„Az osztályokat nem az osztályérdek hozza létre a kapitalizmusban, hanem az értéktöbblet elsajátításának módja, a termelőerők és a termelési eszközök elválasztása (a tőkés tulajdon), az árutermelés, a szabad munka” — írja Tamás Gáspár Miklós. Most akkor melyik? Quaeritur. Ja, hogy ez egy halandzsa.

Gery87 2020.11.17. 22:19:18

@Moin Moin:

Elvileg a piacgazdaságból nem következik hogy szétbaszunk mindent meg Mészáros Lölő sem következik belőle:) De a gyakorlat meg az hogy mint eszköz erre tökéletes és elég gyakran élnek vele:)

"Emiatt sem képzelhető el, hogy a "zöldek" önkorlátozó, nemnövekedő filozófiája (vagy épp a kereszténység, kommunizmus, stb.) alapvetően és tartósan legyen képes hatást gyakorolni az emberiségre."

mivel nincs (szerncsére) "világkormány" meg nem lehet minden országgal betartani egy korlátozó zöld hippi utópiát és nem is érdeke kb senkinek....ezért ezt én sem tartom valószínűnek.
valószínűbb hogy ahogy a feudalizmust a technológia fejlődése és más gazdaságszervezési igényei és a globalizáció támasztotta igények (szabad, nem röghöz kötött telepesek és gyári munkások) és kényszerek váltották le erre a hatékonyabbra....úgy most is ez lesz és nem vmi tudatos tervezés...
Az ökológiai problémákat és a környezetszennyezést stb is a technológia fogja megoldani valószínűleg.
vagy nem:D

Khonsu 2020.11.18. 14:01:08

@Gery87:

Értsd úgy, hogy amit nem tudsz legyőzni, azt inkább fordítsd a hasznodra ahelyett, hogy értelmetlen szélmalomharcot vívnál ellene, mert attól garantáltan nem halad előre semmilyen ügyed. Ha nem tudod legyőzni, állja az élére. Csinálj valamit, ami versenyelőnyhöz juttat téged és közösségedet, aztán a tőke automatikusan hozzátok fog áramolni és arra használhatjátok fel, amire csak akarjátok. Legyen az akár a szegénység felszámolása, zöldforradalom, vagy űrgyarmatosítás.

A problémákra megoldást a technológiától várhatunk, a tőke pedig a technológiai fejlődés, innováció egyik, de talán legjelentősebb katalizátora. A folyamat ráadásul önmagát erősíti, mert a technológiai fölény tőkekoncentrációhoz vezet, az innovációs központban felhalmozódik a tőke, így felemelve az azt birtokló/vele szimbiózisban élő közösséget. Ezt értem a kapitalizmus megnyerése alatt.

Aztán a kellően fejlett és mindenki számára hozzáférhető technológia átsegíthet a nehézségeken, lehetővé téve a civilizáció túlélését és további fejlődését.

"A kapitalizmussal a fő probléma hogy nincs olyan benne hogy "elég""

Ahogy @Moin Moin már írta, a természet is így működik, mert ez a tulajdonság az evolúció velejárója. A növekedés mindaddig folytatódik, amíg van hozzá elegendő hozzáférhető erőforrás. Akkor áll meg, amikor beleütközik a plafonba. A technikai civilizáció különlegessége épp abban áll, hogy ahogy a technológia fejlődik, úgy egyre távolabbra tudjuk kitolni a plafont.

Sajnos úgy hiszem, hogy a természetben okozott kár már visszafordíthatatlan, az ember pedig nem képes az önkorlátozásra, mert ellenkezik a természetével. Így az egyetlen lehetőségünk a folyamatos alkalmazkodás, a civilizáció működését biztosító feltételek fenntartása a romló (vagy terjeszkedés esetén az eleve rossz) környezeti feltételek mellett is. Vagyis mihamarabb elérni a technológiai fejlettség azon szintjét, ahol a technoszféra önjáróvá válik, és egyfajta homeosztázis alakul ki benne. Aztán a technoszférával szimbiózisban, ezt bárkaként használva túlélhetünk.

ijontichy 2020.11.18. 14:16:24

@Khonsu: A "legjelentősebb katalizátor" az önérdek ;-). Nem kell szégyellni.

Khonsu 2020.11.18. 15:16:00

@ijontichy: Megpróbáltam szépen körülírni. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.18. 16:27:44

@ijontichy: nem is egyszerűen önérdek -- tanulni vágyás, alkotni vágyás stb., ezek mind evolutív, növekvő forrásráfordítással járó dolgok... azt mondani mindnekinek, hogy maradjon átlagosan hülye és csinálja a tegnapi meg öt évvel ezelőtti szubrutinjait, hát csak a nagyon hülyéknek alkalmas életstratégia

Gery87 2020.11.18. 20:31:29

@Khonsu:

"A növekedés mindaddig folytatódik, amíg van hozzá elegendő hozzáférhető erőforrás. "

igen, és aztán amelyik faj ellenhatások hiányában feléli az erőforrásokat/nem tud alkalmazkodni az kihal:)
mert hát a kihalás is az evolúció része, szerintem erre meg nem kéne törekedni...
Ettől még simán lehet hogy az ember egy zsákutca, egy kihaló faj...30.000 éve van modern ember kb? az semmi földtörténeti szempontból...

ijontichy 2020.11.18. 21:22:21

@HaFr: @Khonsu: Ti mindig olyan szép, tudományos megközelítéssel írtok. Viszont egyelőre úgy tűnik, hogy a magyar választók körében a tőmondatok nyerők. Pl: "Hol van a pénz? A haza nem lehet ellenzékben. Két kokárdát! Egyet jobbról, egyet balról..." stb. Ez elég elszomorító, mert akkor ideje
egész népedet
nem középiskolás fokon
taní
tani.
Vagy jobb lózungokat kitalálni (és célba juttatni) a PKP (vagy akármelyik) segítségével :-(.

Btw. pénz. Én a PIGS (&al) politikusai helyében elkezdenék odahaza pár mondatot ejteni arról, kinek köszönheti a paraszt az olasz csizma (stb) végén, hogy késik a pénz. Ideje ezt a fertőzést lokalizálni, és mindig jobb a megelőzés, mint a gyógyítás.

Reding Roli 2020.11.18. 23:12:43

@ijontichy:
Ideje ezt a fertőzést lokalizálni, és mindig jobb a megelőzés, mint a gyógyítás"

Ezt fertőzést már régen detektálták, csak eddig azt hitték , még ki lehet purgálni a kelet-közép-európai autoriter, szélsőjobboldali populista rendszereket ...
Ez az út nem jött be ...Most jöhet a resectio....Hiszen egyre nehezebb már otthon eladni a választóknak, hogy Orbán görénykedéseit türelemmel kell szemlélni , mert mindennél fontosabb az "európai egység " Szerintem, a nyugatnak már elfogyott a türelme , és hamarosan komoly lépések jönnek..
Mondjuk, az a külpolitikai pávatánc, amit Orbán csinál- a vak is látja - a totális hazai csőd elpalástolására szolgál...Azt mindenki látja, hogy óriási a baj...Süllyed az ország, nincs már szinte semmilyen kormányzás, csak mindennapos ideológiai háború...

screpes 2020.11.19. 07:47:14

@Moin Moin: @Gery87: @Khonsu:

Elérhető erőforrások?
lehet e evolutiv kiindulópontnak tekinteni, hogy a források nem mindenki számára egyformán elérhetőek?
Az evolúció innen kezdve kétféle küzdelmet prognosztizál: a javak megszezéséért vívandó küzdelmet, és ezzel párhuzamosan, az azokkal való küzdelmet, akik a forrásokat elszerethetik előlünk. Ugyanúgy
úgymond, harcban állnak érte. (csak nekik van belőle..)
A kérdés tehát: génjeiben hordozza e az ember önkorlátozásként, a mások által állított határokat?

Az önkorlátozás mennyiben létformája a különbözőségeknek?
Az önkorlátozó, növekedést korlátozó genetikus küzdelem nem ugyanolyan erős e mint az alapkésztetés, hogy szolgálatunkba állítsuk az elérhető forrásokat?.

Texasban a feltörő olaj a természet kincse, neked miért nincsen?
Jahh, mert az Ewing-család... Filmet is csináltak róla, még nem ért véget a sorozat.

Khonsu 2020.11.19. 22:04:33

@Gery87:

Nem törekszik rá senki sem tudatosan, egyszerűen ilyen a dolgok természete. Amúgy a technikai civilizációban épp az a bámulatos, hogy folyamatosan a vesztébe rohan, de amennyiben a fejlődés tartani tudja az iramot, sohasem éri el.

Az erőforrások problémáját amúgy a bioszféra általában úgy "oldja meg", hogy megújuló forrásokat használ. Ezért a populáció mérete egy idő után alkalmazkodik az általa használt erőforrások újratermelődésének üteméhez.

Szerencsére látható elmozdulás a megújuló források használata felé a mi esetünkben is, ami mindenképpen jó hír. Minél inkább megújulókra és újrahasznosításra támaszkodunk, annál jobban tudjuk tartani a lépést a szükségletek növekedésével, mert csak egy részét kell új forrásokból fedezni. Ha ezen az úton haladunk, akkor elkerülhető, hogy különösebb önmegtartóztatásra kényszerüljünk.

Szerintem az ember nem zsákutca, de elég jól behatárolható, hogy milyen sors vár rá. Aztán ezt vagy elfogadjuk, és beteljesítjük, vagy elutasítjuk, és ebben az esetben tényleg kihalunk vagy visszasüllyedünk a kőkorba.

Khonsu 2020.11.19. 22:47:41

@ijontichy:

Én már nem akarom a magyar választót meggyőzni semmiről, rég elengedtem ezt a dolgot, de minden tiszteletem azoké akik még próbálkoznak. Inkább a civilizáció túlélésének, jövőjének kérdése foglalkoztat. A kedves magyar választónak pedig vagy még időben kinyílik a szeme, és akár egyénileg akár csoportosan úgy dönt, hogy a megoldás és általa a jövő részévé szeretne válni (még akkor is, ha ez esetleg költözéssel is együtt járhat), vagy így járt.

Khonsu 2020.11.19. 23:16:20

@screpes:

"lehet e evolutiv kiindulópontnak tekinteni, hogy a források nem mindenki számára egyformán elérhetőek?"

Lehet, mert ez tény.

"A kérdés tehát: génjeiben hordozza e az ember önkorlátozásként, a mások által állított határokat?"

Nem, semmilyen önkorlátozást nem hordoz a génjeiben, harcolni fog az erőforrásokért, amennyiben nélkülözhetetlenek a számára, vagy nagyobb hasznot jelent a megszerzésük/megtartásuk, mint amennyi a harc költsége.

"Az önkorlátozás mennyiben létformája a különbözőségeknek?"

Ezt a kérdést nem értem, fejtsd ki bővebben mire gondolsz.

"Az önkorlátozó, növekedést korlátozó genetikus küzdelem nem ugyanolyan erős e mint az alapkésztetés, hogy szolgálatunkba állítsuk az elérhető forrásokat?"

Az alapkésztetés a közdelem kiváltó oka. Önkorlátozás pedig nincs a természetben, csak falak, amikbe beleütközhetünk. Azok korlátoznak.

"Texasban a feltörő olaj a természet kincse, neked miért nincsen?"

Kérdés, hogy mennyit érne meg neked a megszerzése. Úgy, hogy meg is vásárolhatod vagy helyettesítheted. Mellesleg 200 évvel ezelőtt az az olaj semmit sem ért és valószínűleg száz év múlva ismét semmit sem fog érni (amennyiben még lenne).

Khonsu 2020.11.20. 00:56:56

@ijontichy:

Amúgy most szerintem örökre belopja magát kedves vezérünk az EU polgárok szívébe. Ezután ott fognak neki keresztbe tenni, ahol csak tudnak. Lehet hogy a németek sem lesznek többé olyan elnézőek, mert a soros elnökség miatt Vitya most egyenesen a Muttit szívatta meg...

Rodney_2 2020.11.20. 09:50:13

@Khonsu: Szerinted abban mi lenne a logika hogy Orbán (+ lengyelek) nem vétóz meg egy olyan tervezetet amit direkt az ő megszivatására találtak ki és az lenne az eredménye hogy Magyarország nem kapna egy fillért sem?? Nyilván elmegy a falig. Van egy ilyen alap tárgyalástechnika, hogy a tárgyalópartnernek mindíg kell hagyni visszavonulási útvonalat, mert különben... De hát mit vársz attól a kontraszelektált debil söpredéktől akiket mindközönségesen csak "Brüsszelnek" szoktak hívni??
Arról nem beszélve, hoyg a tagállami vétót nem a Zorbán találta ki, biztosan volt neki valami oka. Amikor a UK/Thatcher vagy a franciák, olaszok, vagy más országok zsaroltak ki maguknak mindenfélét az nyilván OK és nagyon európai :)))

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.20. 10:59:33

@Rodney_2: Igen, a kontraszelektált nyugat-európai söpredékhez képest Kelet-Európa a korrupció elleni harc, a szellemi lángolás és a modernizáció fő színtere 500 éve. Ja, és gazdag is. ;) Brüsszelnek meg az kell, hogy az erkölcstelen familista kelet-európaikat megmondják a tutit. Mer' ugye a megoldás: egypártrendszer, az állami pénz odaadása a havernak és a folyamatos hazugság, meg a bibliai értékek leköpése. Ha ugye ha a brüsszeli lakosság is posztkomcsi ex-jobbággyá válik, akkor minden tuti lesz. ;) Jézusom. Tényleg eltérő kontinensen élünk, de ez Európa, basszus! Nem mi vagyunk rossz helyen földrajzilag, akik Európában akarnak élni!

Khonsu 2020.11.20. 17:11:11

@Rodney_2:

Valószínűleg senkit sem ért meglepetésként, az is lehet, hogy eleve így tervezték. Jobb alkalmuk egyhamar nem lesz a renitensek megregulázására. Most nagyon kell a pénz. Az persze jó ideje látszik, hogy ez a gittegylet így, ebben a formában valószínűleg nem fog sokáig fennmaradni. Amennyiben az európai országok nem amerikai vagy kínai/orosz gyarmatként képzelik el a jövőjüket elkerülhetetlen lesz a szorosabb egység kialakítása, az pedig úgy nem megy, ha bármikor akár egyetlen tag is elgáncsolhatja az egész közösséget. Kirúgni ugyan senkit sem lehet, de a kilépés lehetőségét már megteremtették, és épp tesztelik a folyamatot. Eljöhet az idő, amikor a magországok szervezetten kilépnek és alapítanak egy új, áramvonalasabb szövetséget. Most ugyan kicsi az esélye, de ha egyszer mégis megtörténik, akkor a többiek megnézhetnék magukat.

ijontichy 2020.11.20. 21:04:50

@Khonsu: Belopta, és ezt elsősorban magának köszönheti. Tetszett volna kussban maradni a nagy migráncsűző bajnoknak. Elfelejtette, hogy errefelé a sajtó nem az MTVA, így aztán eléggé képbe hozta az egyszeri adófizetőt vityenka viselt dolgairól. A Mutti politikusi képességei pedig erősen túlértékeltek. Ideje lenne kikászálódnia ebből a röhejes DDR-nosztalgia hangulatából, mert piszok rosszul fog mutatni a karrierje végén.
Ami pedig az EU-t illeti ("Kirúgni ugyan senkit sem lehet"), nem szükséges feladni az udvariasságukat. Elég felidézni a tanmesét, és aszerint cselekedni.
(Újszülötteknek:
Kispap a kertben olvasgat, és egy szemtelen kismadár ott röpköd-csivitel körülötte, megzavarva az elmélyülésben. Bosszúsan csapkod hát a könyvével a madárka felé
- Hess a pi..ba! Hess a pi..ba!
Az idős atya arrajárván, tanúja lesz a jelenetnek. Odamegy a kispaphoz és mondja neki
- Ej, fiam, nem szabad ily csúnyán beszélni isten kis teremtményével. Mondd szépen: Hess! Hess!!! Meglásd elmegy magától is a pi..ba.
)
Szóval nem kell ezt forszírozni. Jobb lesz mindenkinek. A magyarok háromszor szavazták meg kétharmaddal a bolsigyereket, és meg fogják szavazni '22-ben is. Távoznak (angolosan ;-) ), és soha többé senki nem kéri számon rajtuk a jogállamiságot, meg a a hasonló baromságokat. Hogy ezt követően a piacokon mennyiért kapnak 2.5 Mrd-t, az már más kérdés. De ha valaki tökös, hát legyen teljesen az. Mo. nem való az Eu-ba, és gyanítom, ha vitya nem bukik '02-ben talán nem is lenne Eu tag. Helyreáll a dolgok rendje.

ijontichy 2020.11.22. 20:03:21

@Khonsu: Ennyit erről.

www.zdf.de/comedy/heute-show/heute-show-vom-20-november-2020-100.html

Hülye magyarok és lengyelek nélküli únió, közszolgálatilag. Nemrég meg a BBC nézői hallgathatták meg, milyen rosszul hangzik a röfögés egy mutatós nő szájából (az alcsúti akcentust talán nem tudták azonosítani, de a röfögést garantáltan felismerték). :-)

Bayaz 2020.11.22. 23:17:55

@ijontichy: "Ami pedig az EU-t illeti ("Kirúgni ugyan senkit sem lehet"), nem szükséges feladni az udvariasságukat. Elég felidézni a tanmesét, és aszerint cselekedni.
"
Miért távoznánk?
Ha az EU megpróbálna kirúgni minket, az nyilvánvalóan a jogállamiság durva felrúgása lenne, ami elég rosszul mutat akkor, amikor minket ezzel vádolnak.

Amúgy te magyarnak tartod magad? Csak mert a szóhasználatodból nagyon nem úgy tűnik ki.
Az is elég tipikus, hogy - alighanem nagy liberálisként - szexista megjegyzéseket teszel.

A német "közszolgálati" videót megnéztem, hát humor meg közszolgálatiság nem sok volt benne. Kíváncsi vagyok, Merkelt is mernék-e így kritizálni.
Viszont volt egyvalami a videóban, ami érdekes volt: az ott elsorolt "jogállamiság megsértése" listába belekerült a "terhességmegszakítás tilalma".
Már bocsánat, de ennek mi a f** köze van a jogállamisághoz?

Ezek után nehéz lesz elhitetni, hogy a "jogállamiság" feltételei "közös európai értékek" közé nem fognak bekerülni olyan ideológiai kérdések, mint az abortusz teljes körű engedélyezése meg a melegházasság.
Arról nem is beszélve, hogy ha abortusz kapcsán keresgélnek országot, akkor inkább Máltára kéne mutogatniuk...

Rodney_2 2020.11.23. 04:25:54

@Khonsu: "Eljöhet az idő, amikor a magországok szervezetten kilépnek és alapítanak egy új, áramvonalasabb szövetséget. Most ugyan kicsi az esélye, de ha egyszer mégis megtörténik, akkor a többiek megnézhetnék magukat."

Lehet hogy egy idő múlva ez lesz az egyetlen megoldás amikor az elkúrt eurózóna már lehetetlenné válik (ezt már írtam korábban többször, az EKB mérlege tele van a PIGS országok euroban denominált állampapírjaival amik gyakorlatilag értéktelenek és az EKB a covid válság miatt tovább vásárolja őket). Akkor az euro tulajdonosok kurvára fognak csodálkozni hogy egy nap alatt veszítik el a pénzüket (praktikusan ez az út áll a "magországok" előtt, így nem kell tovább finanszírozniuk a többieket, nem kell újratőkésíteni az EKB-t valami elképzelhetetlenül nagy összeggel, lesz majd új pénzük, mondjuk ECU :)) )

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.26. 15:55:36

@Rodney_2: A valóság meg, hogy az 1.2 milliárdnyi fehér ember szupranacionális egyesítése nélkül nekünk valószínűleg KAMPEC lesz. Kínát, az iszlámot, Indiát, Fekete-Afrikát a pár milliós icipici Hófehérkék és a törpék nem tudják ellensúlyozni. Destruktív nacionalizmus=idiotizmus. Fehér szupranacionális egység=túlélés.

Rodney_2 2020.12.03. 19:00:19

@Főnix Oszlár Gazdag: Ez a legdurvább rasszizmus, Gyuri bácsi elsírná magát ha ezt hallaná.
Hogyan szeretnéd az 1,2 milliárd fehér embert egyesíteni amikor pl egy németet úgy agymosnak 70 éve hogy ha csak álmodik arról hogy inkább csinál gyereket ne legyen szükség annyi majommigráncsot importálni, akkor már tízen ordítják neki hogy egy rasszista náci szemét és összeül a Zsidó Világtanács hogy elitélje a feléledő nácizmust és utasítják Sorost hogy újabb milliárdokból szervezzen antifasiszta felvonulásokat stb (ez már meg is történt, ő maga nyilatkozta :))) ). Ez a hajó már elment sajnos...

Egyébként 150 éve még elég jól teljesített a fehérember az egész világ leuralásában, elég volt a technológiai és intellektuális fölény (és nyilván ezért volt akkoriban minden értelmes és világlátott ember rasszista, lásd szobordöntögető idióták). Aztán elkúrták...

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.04. 08:12:15

@Rodney_2: Senki sem kúrt el semmit és Trump, Orbán meg Gyuri bácsi rájöhetne arra, hogy az 1.2 milliárdos fehér egység (amely nem akarja a már itt élő színeseket bántani és azért befogadja pl. az indiai vagy kelet-ázsiai tudósokat is) tökéletes megoldás lenne. FELESLEGES az egész hiszti, ez egy tökéletes kompromisszum. Gyuri bácsi megkapja a kics*szett nyílt társadalmát az 1.2 milliárdon BELÜL, Trump és Orbán megkapja a 75%-on VÉGLEG LEZÁRT fehér többségét és jöhetnek a fehér kisbabák. Mindenki happy. Itt már nincs rasszizmus-hiszti, basszus, a túlélésünk a tét. Ezért kompromisszum és józanság kell. A nyílt társadalom és a nemzetállam önmagában életképtelen. Az 1.2 milliárdos egység meg nem az.

Rodney_2 2020.12.04. 09:18:27

@Főnix Oszlár Gazdag: A nyílt társadalom és a nemzetállam önmagában életképtelen. Az 1.2 milliárdos egység meg nem az.

Ebben igazad van, csak a megvalósításhoz vezető út járhatatlan. Biztosan hallottál már olyanról hogy civilizációk felíveltek, majd lehanyatlottak és eltüntek. Voilá
Az okokról meg lehet PhD-t írni :)))
Majd amikor a Kölni Kalifátus kurva nagy tan- és kutatási szabadságú egyetemén a tudósok megírják Európa 20-21. századi történelmét, biztosan egy vastag kötetet szentelnek Soros Proféta áldásos tevékenységének amellyel elhomályosította a hitetlenek tekintetét, stb. :)))

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.04. 12:04:23

@Rodney_2: A félelem fogja összehozni a fehéreket és a zuhanó népesség. Vagy fehér egység, vagy dezintegráció. 10 éve még röhögtek ezen, most már valóság. Nem idealisztikus elképzelések meg utópiák, hanem a demográfiai és gazdasági valóság fogja létrehozni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.04. 12:05:58

@Rodney_2: Soros egy nevetséges politikai termék antiszemita hülyéknek. A fehér dezintegráció és egység problémája meg egy több évszázados folyamat része.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.12.04. 12:10:07

@Rodney_2: Persze Orbánnak csak a hatalmon maradni/ellenzékbe kerülni elv a fontos, ezért fingja sincsen a geopolitikai helyzet súlyosságáról. Ez nem gond, de akkor vissza kell vonulni.
süti beállítások módosítása