1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.12.15. 15:48 HaFr

Jó esélyünk van 2025 körül a legszegényebb EU-tagállammá válni

Magyarország a harmadik legszegényebb uniós tagállam

Ehhez csak az kell, hogy ne bővüljön az EU a Balkán felé (ez több ok miatt jó volna) és Bulgária tartsa a fejlődését. Az AIC (tényleges fogyasztási mutató) szerint, ami a háztartások vásárlóerejét mutatja, 2019-ben hátulról a harmadikak vagyunk (Románia már jóval előttünk), a horvátokat csak egy százalékponttal előzzük (az EU-átlag 67%-án szemben az ő 66-ukkal), de Bulgária gyorsabb javulása (3% az előző évben, a mi 1%-unkkal szemben) jó esélyt ad arra, hogy öt év múlva már biztos utolsók legyünk a ranglistán. Természetesen közben orrvérzésig magyarok.

Ehhez persze zárójelben odakívánkozik, hogy az egy főre jutó GDP-ben jobb a helyezésünk, de ez mit se segít honfitársaink túlnyomó részén. Dagadhat a nemzeti kebel (a nyugati tőke hajtotta, EU-pénzekkel és hazautalásokkal megdobott nemzeti összterméknövekedéstől), de a lopásfaktorral súlyosbítva alig csorog le ebből valami az alsó 60-70% fogyasztásához. Lehet még nézni a lakossági hitelállományt, ami kétségtelenül alacsony, de pl. Dániában az eget verdesi, oszt mégis... Lehet nézni a főleg ingatlanokban és állampapírokban álló illikvid tőkeállományt (nem, az offshore most nem számít), de ez semmit nem segít az életszínvonalon... (Nem kérdezzük, hogy miért állampapírban áll valami, miért nem működő tőkében, mert tudjuk: nemzeti alulpolgárosodottság, intézményes bizalmatlanság stb.) Visszatérve a GDP-re, ha viszont USD-ben számoljuk, akkor az olyan szomorú versenyképességi állapotot mutat, mint ide Odessza.

Szóval, tíz évnyi nagypofájú nemzettel való visszaélés után ez az eredmény. Szép, grat. Hajrá Magyarország, hajrá, magyarok!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9916340764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.16. 08:26:05

Lehetnénk a legszegényebbek, ha boldogabbak lennénk.

Glokta 2020.12.16. 11:21:02

Nem hinném, hogy a fogyasztási mutató lenne a legrelevánsabb, a ppp-ben megadott gdp vagy az átlag/medián reálbér (ppp-ben) sokkal többet elmond a valós gazdagságról.

Az, hogy Románia a fogyasztási mutatóban megelőz minket, az csak annyit jelent, hogy hitelből költekeznek, aminek meglesz a böjtje.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.16. 12:26:04

@Glokta: ezekről írtam a posztban, az átlagjövedelemben Románia kt év múlva hagy le minket a mai trend szerint, a mediánban talán már le is hagyott; nincsenek csodák countryeconomy.com/countries/compare/romania/hungary?sc=XEAA

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.16. 12:50:39

Közben találtam egyet, a medián eszerint sem éri el, de folyamatosan csökken a különbség appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do

Rodney_2 2020.12.16. 12:53:00

@HaFr: Megint csinálod...

A többi peer group ország is kap EU pénzeket és utalnak nekik haza Nyugatról. Románok, lengyelek többet utalnak.

Hitelből zabálás versus megtakarítás.

A német családok szegényebbek mint a görögök vagy az olaszok (mert azok saját házban laknak a németek meg bérletre költenek)

Amikor egy nyugati bank bemegy egy K Európai országba, akkor úgy méri fel a piac méretét hogy a nyugati GDP arányos eladosodottsághoz benchmarkol, ami valami elképesztő mértékű, ezért aztán mindenhol hatalmas hitelezési piacokat vizionálnak (én csináltam ilyet több "cégnél" is)

A 90es évek elején írtam a Master thesisemet a UK-ban MBO-ból. Az volt számomra akkor a döbbenet, hogy egy cég managementnek általában nem volt semmilyen megtakarítása, cserébe ment minden "luxus" hitelből és az egyetlen módja hogy az MBO-hoz pénzhez jusson az volt, hogy a házára felvett egy "second mortgage"-ot (MBO = Management Buy Out)

A latin nyelvű euro országok fenntarthatatlan mértékben vannak eladósodva a jóléti kiadások miatt (amiből fogyasztás lesz csak nincsen mögötte termelés), ehhez jött most a covid. Nagyobb mentőprogram = több fedezetlen fogyasztás.

(Magyar) barátném nemzetközi karriert csinált multinál, az elmúlt 25 évben több mint 600 pár cipőt vásárolt. Mennyivel jobban él ő mint a kis bicebóca :)))

Lehet hogy azért nyomják a kereszténységet mert ott nem a fogyasztástól lesz boldog az ember (BTW te ismered azt a (nő?)típust aki minden nap elmegy vásárolni mert ettől lesz neki boldogsághormona? elképesztő)

Hogyan fogjuk megtörni a lecsúszási trendet??
1. Te elmagyarázod Orbánnak hogy ez így nem van jól és mit kellene csinálnia hogy jobban menjen (mit is??).
2. 2022-ben a Gyurcsány nevével fémjelzett debilekből, pszichopatákból és bűnözőkből álló koalícióra szavazunk, amikor tudjuk, hogy 1990-2020-ban az ő időszakában volt a legnagyobb mértékű a leszakadásunk (mondjuk akkor ment a legjobban a hitelből zabálás, az igaz, ezt 2010-től kellett visszafizetni ami pénzt vont ki a gazdaságból).
3. Bíztatjuk az embereket hogy vegyenek fel több hitelt és abból zabáljanak. Lízingeljenek családonként 2 kocsit, ne egyet. Vegyenek áruhitelre több lapostévét, minden szobába egyet. Több banktól is szerezzenek hitelkártyát és minden hónapban vásárolják el limitig, stb (ezek a más országi beszt prektiszek)
4. ???

Lehet hogy már agyamra ment a covid lockdown :((( Némi megszerzett immunitással elég nehéz elviselni ezt az elképesztő idétlenkedést és károkozást amit tetszőleges ország politikusai művelnek covid címén (külön szeretem amikor egyik országban pont az ellenkezőjét csinálják mint a másikban, nyilván szigorúan tudományos alapon. Van ahol a fodrászoknak kell bezárni és a fogorvosok maradhatnak nyitva és van ahol fordítva, este 8 előtt nem fertőz a vírus, csak éjjel, akkor nem szabad kimenni a lakásból. Kihajtanak a múzeumból 12-kor és mondják hogy 1-kor visszamehetek, addíg fertőtlenítenek, kérdésemre megerősítik hogy egész délelőtt én voltam az egyetlen látogató, később rendeletileg bezárják a múzeumot mert szerintük ott terjed a covid (nyilván politikus még életében nem volt múzeumban). Ugyanabban a városban ugyanahhoz a hotellánchoz tartozó egyik szállodában nincs luggage room mert covid, a másikban hülyén néznek rám hogy miért ne lenne, stb. #mindenkihülyecsakénvagyokhelikopter )

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.16. 13:00:39

@Rodney_2: ... és akkor mi a különbség ahhoz mérten, amit írtam? Nevezetesen ahhoz mérten, hogy 2025-re a legszegényebb (a poszt definíciója szerint a legkevesebbet költő) nép lehetünk? --- de ha a poszt definíciója nem fogadható el, mert housing stb, akkor itt feljebb a ppp median income. Szóval?

Bogomil 2020.12.16. 15:21:08

@HaFr: Ismered, vagy ismeri itt valaki az AIC összetételét? Mi számít bele? A lakhatás (lakásvásárlás, -bérlés) költségei is? A közösségi fogyasztásból mi nem? (Azt nyilvánvalónak tartom, hogy az oktatás és az egészségügy igen, de pl. az infrastrukturális beruházások közül valami, vagy a honvédelem?)
Arra lennék kíváncsi, hogy vajon hová megy az az (egy főre jutó) GDP-előny, ami mondjuk Romániával szemben megvan, de nem jelenik meg a tényleges egyéni fogyasztásban... (Egy része gondolom kimegy tőkejövedelemként, illetve termelő fogyasztás lesz belőle.)
Egyébként a KSH-nál nem találtam ilyen összehasonlítható, PPS-ben mért fogyasztási adatokat, talán nem véletlenül. Tegnap az ATV-ben Gulyás Gergely egyszerűen letagadta, hogy tudna ilyesmiről...

Billy Hill 2020.12.16. 15:51:49

Ide vezet a GDP-fetisizálás, ami már min. 30 éve megy errefelé. Még a 90-es évek végén kérdeztem a közgázon, hogy miért nem a GNI-ra veri magát minden ország, mire a prof: hát igen, qurva jó az, csak nehéz mérni. Hát, ha nem akarom, akkor nem is tudom... :-)

Billy Hill 2020.12.16. 15:59:49

@Rodney_2: "A német családok szegényebbek mint a görögök vagy az olaszok (mert azok saját házban laknak a németek meg bérletre költenek)."

A FAZ és a Welt fórumán pont ezt teszi szóvá sok német (a nagy költségvetési deal kapcsán is a napokban), hogy ti. miért legyen adósságközösség meg egyéb jövedelemtranszfer az északi államoktól a déliek felé, amikor az olasz, spanyol, görög nyugdíjas stb. általában saját tulajdonú ingatlanban nyomja magát, a német és osztrák meg csak bérelni tud...

Billy Hill 2020.12.16. 16:03:42

@Rodney_2: "Bíztatjuk az embereket hogy vegyenek fel több hitelt és abból zabáljanak. Lízingeljenek családonként 2 kocsit, ne egyet. Vegyenek áruhitelre több lapostévét, minden szobába egyet. Több banktól is szerezzenek hitelkártyát és minden hónapban vásárolják el limitig, stb (ezek a más országi beszt prektiszek)."

Pont ezt nyomja a posztban említett horvát (alsó)középosztály is. Mindent IS lehet kamatmentes részletre (ún. rátákra) kapni, és teljesen elterjedt ezzel élni.

Rodney_2 2020.12.16. 16:12:37

@HaFr: Csak nyűgölök amiatt amit a végén írtam.

Ezek bonyolult dolgok, semmi nem úgy van ahogy látszik. Egy biztos, aki nekem a következő 10 évben azt mondja hogy Románia lehagyott minket, azt deportálom a Regátba és nem jöhet ki másik 10 évig :)))

Olyasmiket soroltam amik nem látszanak azokban az adatokban amiket nézel (vagy nem a "valós" gazdagságot mutatják)
Ja szerintem az árfolyam miatt lehet ilyen szar a helyzet. Jegybank megemeli az irányadó kamatot, hopp egyből gazdagodik a magyar (kár hogy elszáll a HUF adósságszolgálat, beesik az export, megindul a fogyasztási javak importja, csőd).
PPP-nél szerintem ugyanúgy torzíthat az eltérő fogyasztói kosár mint az inflációnál a nyugdíjas meg a gazdag ember inflációja.
Lehet mondani hogy minden szar, de nem tünik fel hogy naponta jönnek a hightech befektetők?? Nem a varrodák, azok Bangladeshben vannak. Adózni is érdemes itt. Valami nem stimmel. (ennyit nem lophatnak, erről már volt szó korábban, az más nagyságrend és az EU pénzeket a peer group is faszságokra költi mert arra adják)

Szerinted pl a milliárdos Maxwell médiacézár milyen gazdag volt amikor beugrott a saját yachtjáról az óceánba? Amit utána megállapítottak az auditorok az negative net worth volt, a gyerekei elég idegesek lettek mert úgy nöttek fel hogy nem kell majd soha semmit csinálniuk csak drogozhatnak és kurvázhatnak egész életükben (szájer ezen kívül értett a joghoz is)

Foglalkozzunk olyasmivel aminek van értelme: mitől lesz kormányozni képes ellenzékünk :(((

Rodney_2 2020.12.16. 16:16:19

@Billy Hill: Tudom. Fogyasztani király :)
Hol a Főnix, majd ő bevezeti a kereszténységet és attól lesz boldog a magyar, nem a hetente lecserélt biszbasztól.
Mikor az USA-ban jártam azon voltam megdöbbenve hogy embereknek 6 hitelkártyája volt. 2004-6 körül a román hitelkártya piac sokkal fejlettebb volt mint a magyar (ez mit is jelent?? :) )

Rodney_2 2020.12.16. 16:26:00

@HaFr:Ja, nem bántani akarlak. Én is jobban örülnék ha már utolértük volna Ausztriát a makroszámokban.
Most olvastam valami fos riportban hogy a németországi cérnázóban kisegítő magyar nem fog tudni hazajönni karácsonyra a covid miatt. Cérnázóban kisegítő bazmeg. Nem hiszem el hogy Magyarban nem tudna valamit csinálni amiből megél (covid előtt amikor lasszóval fogták már az embereket, a lidli meg 400 ezerért keresett univerzális boltost).
Meg a Londonba emigrált hajléktalan aki meghalt a Victoria streeten. itthon is meghalhatott volna, azért kár volt kimenni. Meg a másik akit a Savoy portása rugdosott a földön.
Párszor kihallgattam londoni magyar eccerűembereket amint beszélgetnek az életükről. Hát én inkább felkötném magam az biztos. Valami nagyon nem stimmel a világgal.

Billy Hill 2020.12.16. 16:41:01

@Rodney_2: Igen, igen! Kormányozni képes ellenzék onnan lesz, hogy a társadalmat megosztjuk hatékonysági alapon két párhuzamos kultúrára, és a Ferdinánd-magyarok kiegyeznek a Fidesz-B feltörekvőivel, végül pacifikálják a familiáris vircsaftot. "Kell még valamit mondanom, Ildikó...?" ;-)

Rodney_2 2020.12.16. 16:43:35

@Billy Hill: Te a Főnix és a civisvárosi szerelemgyereke vagy??

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.16. 17:12:18

@Rodney_2: sajnos nincsenek csodák, vagy a fene tudja, hogy sajnos-e;az élet nagyon ócska is tud lenni , csak a tanulás, a kapcsolatok és a szerencse segíthet, legalább az egyik kell

tatárfejű kutya 2020.12.16. 17:14:36

@Rodney_2:

"a lidli meg 400 ezerért keresett univerzális boltost)."

Jajjjj...már megint kikukucskál valami csúcsértelmiségi az elefántcsont toronyból:)))))

Igen...400 rugót keresnek a Lidliben....meg a szabolcsi coopban meg a gyárakban is össze lehet manapság már a 300.000 nettót kaparni:))))

Meg a Balatonon a mosogató 500 ezret keres...a szakács meg egy milliót:))))

"nem tünik fel hogy naponta jönnek a hightech befektetők??"

Szigetszerűen jön néhány cég, amelyik tényleg tudásalapú termelést hoz, de ezek csak elszigetelt jelenségek, a hazai átlag multicég bizony az anyaországból hozza ide a munkaigényes folyamatokat, a legtöbbször az otthon már elavult technológiával, amit már nem éri meg fejleszteni, viszont az észak-balkáni alföldön még bőven megéri üveggyöngyökért dolgoztatni a redneck magyarokat és ukránokat.

Ja..és hiába emelik minden évben 10-15%-al a melós fizetését, miután bemegy a boltba azt az infláció már huss, el is vitte...

Micsoda csúcstechnika jön ide:))) És én ezt nem hallomásból tudom, hanem személyesen tapasztalom.

Nézd meg a hazai személyautó állományt egy Tesco parkolóban:)))

15-20 éves roncsokkal jár a magyar lakosság 80%-a...mi ez, ha nem fejlődés?!

Majd nézd meg azt a kb 3-4 millió románt, akik átrobognak az országon, amikor hazamennek a nyugati melójukból, hogy milyen autókkal mennek...

Rodney_2 2020.12.16. 17:48:13

@tatárfejű kutya: Ha Budapesten vagyok, a közeli lidliben szoktam vásárolni, ott viritottak a plakátok hogy keresik a munkaerőt ennnyiért meg annyiért tapasztalattól függően és láttam azt is hogy ezért mennyit kell dolgozniuk (sokat, nincs lógás)

Elektromos autót gyártó gépsor, akkumulátorgyár (az alkatrész beszállítók már rég áttelepültek a K-Európai régióba mert csak így versenyképesek)

Te mennyire ismered Romániát? Én dolgoztam ott, elég szörnyű :))) Az autóparkról meg annyit, hogy életemben nem láttam annyi Bentleyt (pedig éltem Londonban is) mint a 2008-as válság után a bukaresti használtautó telepeken :))) (gy.k. nem tudták fizetni a 10 éves futamidejű autófinanszírozást)

Bánegressy 2020.12.16. 19:31:01

mondjuk ahogy a dolgok állnak már tök8, hogy mi lesz itt 2025-ben.
most mi volna, ha már most mi lennénk az eu legszegényebb tagállama.
mit oszt, mit szoroz?
és akkor mi lesz ahhoz képest, ami most van?
(azon kívül, hogy itt mindig lesz lejjebb. ez viszont már 30 éve van így)

FrVili 2020.12.16. 21:22:51

@Rodney_2: "Párszor kihallgattam londoni magyar eccerűembereket amint beszélgetnek az életükről. Hát én inkább felkötném magam az biztos. Valami nagyon nem stimmel a világgal."

Én meg a karosszéria lakatost meg a gumist hallgattam ki a szervizben. Ők is úgy beszélnek mint te, csak az ő szavaikban több kultúra és kevesebb cinizmus van. Hát valami "nem stimmel a világgal", kérj még egy felest és oszd má'n meg a mai nap milyen " hightech befektető "jött Európa lichthofjába lowcost location gyártósort telepíteni?

tatárfejű kutya 2020.12.16. 21:53:45

@Rodney_2:

"és láttam azt is hogy ezért mennyit kell dolgozniuk (sokat, nincs lógás)"

Hidd el, egy kelet-magyarországi multinál sincs "lógás" és a wc-re is ki kell kérdezkedni, és nem 400 nettót, hanem 160 nettót kapnak a 3 műszakos munkáért. És ezt is csak akkor, ha nincs a hónapban táppénz, különben még ebből is ugrik kb 10 ezer forint.

Elhiszem, hogy 400 nettóval hirdetnek állásokat, de ha egy-két telefonon túl van az ember, akkor derül ki, hogy a 400 nettóhoz bizony sok dolognak kell együtt állnia.
Romániában nem éltem, viszont látom, hogy milyen autókkal jönnek-mennek a melósok, mivel a Román határ mellett lakom.
A GDP nem a legjobb mérőszám, dehát jelenleg még ezt használják, el kell fogadnunk.

"Most olvastam valami fos riportban hogy a németországi cérnázóban kisegítő magyar nem fog tudni hazajönni karácsonyra a covid miatt. Cérnázóban kisegítő bazmeg."

Ez tényleg komoly, olvastam én is. És a szomorú, hogy a német-osztrák kínai éttermek is magyarországon toboroztatnak mosogatókat, pultosokat, havi 300-320 órás melókra, és találnak is szerencsétleneket.

Rodney_2 2020.12.16. 22:55:07

@tatárfejű kutya:
A 400 az bruttó, innentől akkor talán el is hiszed :)

A románok a magyaroknál is autómániásabbak. Nekem azt magyarázták hogy azért van az, hogy a romhalmaz Ceaucescu blokkház előtt áll a csilivili Audi, mert az ember lakását nem látják, az autójával meg tud villogni. Na mindegy, ahogy fentebb írtam, aki szerint a románoknak jobb mint a magyaroknak, az tessék, menjen oda lakni aztán majd döbben (pld nincsen európailag értelmezhető infrastruktúra, ami elég idegesítő tud lenni nap nap után, az nem látszik se a fogyasztásban, se a GDP-ben, vagy a környezet annyira szennyezett hogy sokan fiatalon lesznek rákosok és kapnak egyéb mindenféle betegségeket)

Rodney_2 2020.12.16. 22:59:28

@FrVili: Teljesen hülyékkel nem társalgok. Ha nem csak a Soros-hiradóból tájékozódnál, akkor tudnád :)))

Nem cinizmus volt hanem döbbenet, nyomorogni otthon is lehet, azért miért kell "emigrálni" ?? Ez olyan lehet mint a román az autójával: én Londonban éhezem :)))

PearlOfScandinavia 2020.12.17. 06:35:08

@Rodney_2: , a lakossági megtakarítások legjelentosebb részét egyáltalán nem az ingatlan jelenti Dániában sem, hanem a nyugdíjmegtakarítások, de ettol még a görögök vagy olaszok egyáltalán nem élnek jobban a dánoknál...Óriási pénzek felett rendelkeznek a nyugdíjpénztárak és a legnagyobb beruházásoknál is ott vannak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.17. 07:28:14

Az egy háztartásra jut román lakossági hiteállomány még így is jóval alacsonyabb a magyarnál www.ceicdata.com/en/indicator/romania/household-debt

Rodney_2 2020.12.17. 11:40:54

@PearlOfScandinavia: Igen, de ez országfüggő (hogy sok vagy kevés). Voltak erről kimutatások/elemzések, hoyg ahol van komoly magánnyugdíj pillér, ott a nyugdíjasok elég gazdagok, ahol meg nincs ott sanyarú sors vár rájuk.

A Piketty is (többek között) a nyugdíjmegtakarításokat hagyta/felejtette ki (többek között) a híres munkájából, amitől szart sem ér az egész, de azért ő nagy ballib tudós :))) (sok helyen ezek adómentes megtakarítási/befektetési formák és hősünk az adóhivatali adatokból dolgozott)

Rodney_2 2020.12.17. 12:09:53

@HaFr: Igen, köszi. Én a deltát nézem, 2016 volt a legalacsonyabb (2007 óta) 35 k körül és onnan visszament 45 k körülre. 2019-ben ugrott meg nagyon: "Romania Domestic Credit reached 99.9 USD bn in Sep 2020, representing an increase of 10.0 % YoY" A linkeden lejjebb az van hogy a magyar adt 35,7 k vagyis jóval alacsonyabb a románnál. Ha nálunk is felmenne egy-két év alatt 45 k-ra, lenne egy kis habzsi dőzsi :)

Ami elemzéseket olvastam, ott az volt hogy 2 forrása van a román "gazdagodásnak", az egyik a hitelből fogyasztás, a másik pedíg az hogy az elmúlt években a gyakori kormányválságok miatt a kormányok rendszeresen emelték az állami alkalmazottak fizetétét és ezt államadósságból finanszírozták.

Itt látszik a nagy loan-book leépítés amiről szoktam pofázni, ez nyilván a fogyasztás ellen dolgozott mint negatív faktor (korábban/Gyurcsány alatt fogyasztott, megnőtt a hitelállomány, azután 2010-től visszafizet, kevesebbet fogyaszt mint amire lehetősége lenne ha nem lenne hitele). A Ceaucescu erában is azért volt nyomor a végén mert az idióta kitalálta hogy visszafizeti a teljes államadósságot és kipréselte a népből (ki másból?? mindíg a zemberek fizetik meg, mert a lovak és kecskék nem tudják). Így aztán ők úgy indultak neki a nagy szabadságnak hogy nagyon alacsony volt az eladósodottságuk.

tradingeconomics.com/hungary/domestic-credit-to-private-sector-percent-of-gdp-wb-data.html#:~:text=Domestic%20credit%20to%20private%20sector%20(%25%20of%20GDP)%20in%20Hungary,compiled%20from%20officially%20recognized%20sources.

Itt a magyar GDP 27%-áról beszélünk mint lakossági hitelállomány csökkenés 7 év alatt (nem magyarázom szájbarágósan, ez kurva sok) Ez nagyjából ránézésre annyi mint az összes nettó EU pénz az időszakban. "Csoda" hogy nőtt a GDP :)
Ugyanez a szám a románoknál is lement 2010 óta 39%-ról 25%-ra, 14% csökkenés (GDP-hez képest) 10 év alatt. Látod csodák nincsenek.

Rodney_2 2020.12.17. 12:28:53

@HaFr: @FrVili:
Péter, már kétszer próbáltam elküldeni egy hosszú listát linkekkel az elmúlt napok beruházás bejelentéseiről ennek a szerencsétlennek, mindíg azt írta ki hogy "sikerült elküldenem" aztán nem jelenik meg. Más hozzászólásaim meg megjelennek. Van valami korlát linkekre (10 link volt + egy kis szöveg) vagy mi a fene történik?? Még vissza is igazolja hogy elküldtem :( A Soros keze betette a lábát a blogodba?? :)))

Rodney_2 2020.12.17. 14:22:51

@ricardo: Hát ez még durvább. A 2010-es GDP 130%-áról lement az eladósodottság 2019-re 82%-ra (nyilván 2020-ban emelkedik)
Na de majd az Elkúró megoldja 2022 után :)))

Rodney_2 2020.12.17. 14:25:06

@ricardo: Köszi, ezt hívják hitelkönyv leépítésnek. Elég brutális.
Honnan szedted? Érdekelne néhány másik ország hasonló adatsora

Rodney_2 2020.12.17. 14:35:05

@ricardo: Egyem a szived :)
Jól látszik azon az ábrán hogy 2003-2009 pont nulla felzárkozás történt. Ez a Gyurcsány mester teljesítménye (miért hívják Elkúrónak?? Rejtély). Előtte és utána meg van felzárkózás. Beszéljétek meg a bloggazdával :)
Előre a 2022. évi kormányváltásért (én meg majd a Sorossal és Gyurcsánnyal együtt röhögök rajtatok külföldről)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.17. 16:41:55

@Rodney_2: nem tudom, mi ez, nem szabályozom sajnos ezt a feature-t, sajnálom

ricardo 2020.12.17. 16:57:25

@ricardo: Ajánlom Richard Vague mindkét könyvét. Ami a magyar adatokat illeti, azok MNB adatok (ezt magától a szerzőtől tudom, akivel anno emaileztem).
A neten mindenféle adatok vannak, gyakran látszólag ellentmondóak. Érdemes ismerni a módszertant, és a pontos forrást. (Nota bene leveleztem, telefonoztam a MNB-vel is, hogy bizonyos adatokat, hol találhatok meg. Volt, hogy a saját maguk által szolgáltatott adattáblák értelmezését illetően is bizonytalanságot tapasztaltam. Egyébként meg tudva, hogy a cégek nagy része milyen precizitással szolgáltat adatot pl. a KSH felé, bizonyos statisztikák eléggé kérdésesek.)

HaCS 2020.12.17. 18:10:15

Csak finoman jegyezném meg minden ezen rugózó hozzászólónak, hogy a PPP, magyarul vásárlóerőparítás a neokonzervatív/neoliberális gazdasági rendszer egyik legjelentősebb trükkje/átverése, mellyel az utóbbi 50 évben a valóságot próbálja az elmélethez (érdekhez?) igazítani.

Tekintettel arra, hogy mindannyiunk csak korlátozott ismeretekkel rendelkezik adott országok (akár Magyarország) gazdasági viszonyairól, struktúrájáról, ezen adatok értelmezése fokozott óvatosságot igényel. (Illetve a korlátok belátását, helyén értékelését.)

Reding Roli 2020.12.17. 19:18:39

Ha az elmúlt 30 èv fejlődèsi trendjeit nèzzük, akkor valóban esèlyünk van, hogy az EU legszegènyebb tagállama legyünk, de talán Bulgáriát , Horvátországot ès Romániát maguk mögött tudjuk tartani, ha szerencsènk lesz ...
Elővettem egy rendszerváltás után kiadott Világatlaszt, ès kigyűjtöttem belőle a volt szocialista országok egy főre eső , dollárban mèrt GNP -it...( Ez körülbelül a mai GNI- nek felel meg...)

Nagyon megdöbbentő ami itt törtènt az elmúlt 30 èvben , hiszen a volt szoci blokk egyik leggazdagabb országa , teljesen lecsúszott a " szegènyházba "
Szlovènia: 6330 USD
Magyarország: 3010 USD!!!!
Èsztorszag : 2970 USD
Csehország : 2440 USD
Lengyelország:1960 USD
Lettország : 1930 USD
Szlovákia: 1920 USD
Bulgária: 1330 USD
Litvánia : 1310 USD
Románia: 1090 USD

Folyt...

Reding Roli 2020.12.17. 19:41:01

A kèrdès most az -a közgazdászoknak ès a politikusoknak azt kell megfejteni- , hogy mi az oka , hogy Magyarország potenciális növekedèse nem tudta soha az 5%- ot meghaladni , míg a Lengyelek , Csehek tudtak èvi 6-7%- ot, a Románok , Szlovákok 10%- ot
A Balti államok pedig 10-12 %- os èves szintű GDP- növekedèst elèrni...
Az èrthető , hogy mindig is egy eladosodott ország voltunk, így az adósságszolgálat lefelè húzta a gazdaságot, de , más szempontból: itt vagyunk Bècs ès Bajorország mellett, Európa ipari szívèhez közel, a legkiválóbb helyzeti energiákkal megáldva ...
Itt már règem " Kis Svájcnak " kellene lenni, ilyen kedvező telephely fekvèssel, vègletekig elolcsózott magyar munkaerővel..
Ne feledjük, a pár èv prosperitást úgy èrtük el, hogy brutál volt a forintleèrtèkelès, az ebből fakadó implicit inflació + ehhez jött mèg az èvi 3-4 milliárd euró EU- szubvenció....Így èrtünk el egy számszakilag vállalhatóbb GDP- növekedèst ....
Az árak korrelációjával számított GDP- ben nem hiszek , csak " tiszta" , euróban mèrt jövedelemben, GDP- ben..
Az árakat brutálisan elszámítja a statisztika ...megdöbbentő , mit tesznek a fogyasztói kosárba és mit nem megfelelő súllyal...
A "tiszta" GDP - számokat is hamisítják, annak számítási metodológiája is változik...( Kutatás benne van már pl.)
Egy valami biztos: itt nagyon fèlrement az ország fejlődèse az elmúlt 30 èvben ...

Reding Roli 2020.12.17. 20:24:55

Mèg egy kis adalèk:

2004 2020 aktuális
1 PLN: 50 ft 1PLN: 80 Ft
1 CZK : 7,70 ft 1CZK : 13,44 ft
1 Euro: 242 ft 1 Euro : 355 Ft

A kèrdès az, ha forintot ilyen szinten szar- negatív reálkamatos - pènznek tartják meg, akkor hová\ kihez fogunk konvergálni?
Szerintem senkihez ...inkább lefelè...
A prociklikus gazd . pol egy baromság ! Ha innen tovább lazítanak , pènz nyomtatnak, maguknak a haveroknak , akkor a forint mèg szarabb lesz, vagyis: váltsa mindenki a megtakarításait, euróra, dollárra most ! Én szóltam! Ennek nem jó vège lesz!

Laptop7712 2020.12.18. 08:45:26

@Reding Roli: Az ok roppant egyszerű. A módszerváltáskor az elitnek hazudott néptömeg egyszerűen gazdasági hazaárulást követett el, mert ez volt az ára annak, hogy a - művelt nyugat - bevegye az országot a körbe. Sikerült ellopni a teljes állami vagyont, Pl. nullára visszarakni az élelmiszergazdaságot, Megcsinálni egy olyan privatizációt, amivel a komcsi elit átmentette a vagyonát. Nem furcsa, hogy az elmúlt 30 évben a multik nem irogatták át az excel tábláikat? Szaros 300 EUR nettót lehet keresni vidéken 30 évvel a módszerváltás után? Most meg mi van? Jött egy ember, meg a srácok, és 10 év alatt megcsinálta ugyanazt, amit a módszerváltók, de úgy, hogy törvényileg teremtettek ezermilliárdos businesst maguknak. Közben meg elment 4 generáció életlehetőségei. Nettó 3 millánál kezdőik egy normális élharcos fieztése. A nép meg szépen nyomorog nettó 300 EU-ból. Na most ebből szokott gond lenni, de nem is kevés. Valahogy a magyar annyira balfasz, hogy nem érti meg, hogyha ellopják a mindíg fent lévők a lehetőségeit, akkor egyszerűen marad a szegényház, ehhez még szépen kinyalja a mindenkori politikusok seggét. Közben meg nyugati bérekről álmodik. - Jó az bazdmeg, nem gond, ha lop, a másik is lopott. - Itt tartunk, valahol kurvára elveszett a gerinc. Egyszerűen szégyen az, hogy itt nincs kapitalizmus. A komcsi átvedlett elit sem tudott kapitalistává válni. Most meg ott tartunk, hogy 2022, akkor gyurcsány, meg a klára asszony. Abból a lóvéból, amit innen kiloptak offshore számlákra az elmúlt 30 évben, negyvenötször lehetett volna felépíteni az ország teljes ipari szerkezetét nyugati színvonalon. A nép balfasz annyira, hogy ezt belássa.

abdul hackeem 2020.12.18. 09:15:16

@Reding Roli: Köszi Roli, én is elővettem (Cartographia 1996 - 1993 adatokkal), jó kis időutazás volt.

Itt szoktam egyébként nézelődni:
www.macrotrends.net/countries/HUN/hungary/gni-per-capita

Rodney_2 2020.12.18. 10:54:27

@ricardo: @HaFr:
Ez milyen őrültség hogy az emberek BRUTTÓ medián bért visznek haza PPP ?? Szerintem a nettót viszik haza és abból tudnak vásárolni. (és ahogy már korábban pedzegettük, az a fránya vásárlói kosár is sokat torzíthat ami a "jólétet" illeti) Pl a lengyeleknél progresszív SZJA van, a magyar elég hamar többet visz haza. És akkor nem beszéltünk a gyerekes családok adókedvezményeiről, juttatásairól (milliós fizetésű elvált barátnőmnek van 4 gyereke, a jelenlegi szabályozás szerint soha nem kell már SZJA-t fizetnie). Ezt csak azért írom, hogy mennyire komplex ez az egész.

www.penzcentrum.hu/karrier/sokkolo-magyar-valosag-ennyivel-keresnek-igazabol-tobbet-nyugaton-mint-itt.1107886.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

És ez nem a Bivalybasznádi Krónika hanem a "pénzcentrum" EUs adatokkal.

Reding Roli 2020.12.18. 11:00:14

@abdul hackeem: Kösz a linket! 2003 - 2005 között volt a legnagyobb egy főre jutó GNI- növekedès, hiszen akkor volt egy szolid 4,1-4,8 %- os GDP- növekedès, miközben a forint erősödő trendben volt a dollárral- ès az euróval szemben is...
Volt 148 ft\1 dollár is kèsőbb...Akkor kellett volna minden forint megtakarítást beváltani...:)
Mostanában úgy èrtük el a szebb makroszámokat , hogy minden közgazd feltètel kedvezőbb volt, de csak egy nagyon gyenge , leèrtèkelődő forint ès erős implicit infláció árán...
Így nem leszünk èletszínvonal- èllovasok, az is biztos!

Rodney_2 2020.12.18. 11:04:13

@HaCS: A PPP lehet hogy egy trükk, de azt a problémát próbálja kiküszöbölni hogy míg Magyarországon mondjuk 3000 Ft egy férfi hajvágás, addíg Londonban mondjuk 40 GBP ami többszörös eltérés és attól nem lettél gazdagabb / nem élsz jobban hogy drágábban vágják le a hajad ugyanolyanra (vagy hogy 3x annyiba kerül a metrojegy ha mész 3 megállót)

(azt már ne is feszegessük hogy Lengyelben a sima hajvágásom eddig 35 és 100 zl között szórt és a legutolsó 35-ös volt a legjobb, ukrán migráns :))) ebből hogy lesz PPP ?? )

ricardo 2020.12.18. 12:28:37

@Rodney_2: Éppen azért, mert országonként eltérő a jövedelemadózás, könnyebb a bruttó béreket összehasonlítani. Szó se róla, a nettó jövedelmét tudja az ember elkölteni, de a bruttó bérek eltérése viszonylag jól mutatja az életszínvonal különbséget (és ezért vásárlóerő-paritáson, mert még az mutatja leginkább a tényleges életszínvonalat). Nyilván jobban utána lehetne menni a számoknak. A medián bér, mint olyan, már leegyszerűsítés. De ha következetesen és egységes módszertan szerint készítik a statisztikákat, akkor valamit mégis mutatnak. Pl. azt, hogy Dániában jobb az élet, mint idehaza. Ami valószínűleg helytálló.

Nota bene: mi volna az életszínvonal, mint a feleségünk szépsége, a gyerekeink tüneményessége, a nagymama levárja meg az irodalmunk gazdagsága? Méri ezt a bruttó bér? Vagy a GDP? A GDP vagy a GNP nem mér semmit, amiért érdemes élni, na pláne meghalni. Még csak nem is az emberek jólétét méri, hanem egy adott időszakban létrehozott áruk értékét. Ami azért mégis csak összefügg az életszínvonallal.

Rodney_2 2020.12.18. 14:28:36

@ricardo: Szex jó nővel (feleségünk szépsége) nagyban függ az ember NETTO jövedelmének vásárlóerejétől. HÁHÁHÁ :)
Ha pl Dániában, Svédeknél vagy akár a Begáknál a medián béren 50% adó van mert akkora szocialisták, Magyarban meg lineár 15% de ha van néhány gyereked akkor 0% az azért nagyon nem mindegy (csak példa). Na mindegy :)
(Moral: a közgazdászok hülyébbek mint gondoltam :))) )

ricardo 2020.12.18. 14:44:23

@Rodney_2: Ezek szerint a dán nők a legszebbek.

Rodney_2 2020.12.18. 15:12:53

@ricardo:Azt hittem érted bővebb kifejtés nélkül is. Közgazdász vagy?? :)))
(A Trump felesége sem "amerikai", nemzetközi/globalizált piac van, a jobb nők gazdagabb országokba mennek farkat szopni, mert ugyanazért a termékért több netto jövedelmet kapnak PPP :))) Lásd még londoni bankárok feleségei és szeretői )

Reding Roli 2020.12.18. 15:25:28

@Rodney_2: Azt azèrt ne feledjük el, hogy Belgiumban ad is valamit az állam a magas adóèrt cserèben..Van 1500-1600 eurós minimálbèr ès tisztessèges szociális háló, ami nálunk nem lètezik...
Pl Belgiumban , 2009 előtt pl. egèsz èleten keresztül kapható munkanèlküli segèly is lètezett...
Az összadóèk nálunk sem túl kicsi : kb 43% munkaadó+ munkavállaló...Ebből 34% a munkavállaló rèsze...
Egy átlag 350 bruttója - kedvezmènyek nèlkül - olyan 232 ezer ft- re jön ki...
A megkapott nettó bèr "fogyasztását "pedig a világ egyik, ha nem a legmagasabb forgalmiadó - kulcsa terheli

Rodney_2 2020.12.18. 15:35:45

@Reding Roli: A bruttó bér nem tudom mit jelent. Bruttó vagy szuperbruttó?? Innentől kezdve még értelmetlenebbnek tűnik a bruttó bér PPP. Nem akkora nagy munka nettót kiszámolni a mediánra ami egy konkrét érték minden ország esetében. Persze az esetleges családi adózás, gyerekkedvezmény azt is variálhatja.

Reding Roli 2020.12.18. 15:53:23

@Rodney_2: Bruttó bèr, nem szuperbruttó....Nyugat- Európában is lètezik egyèbkènt a gyermekkedvezmèny ...

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/2021-lengyel-ber-minimalber-emeles.719785.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

2800 zlotyis minimálbèr jön a lengyeleknèl...Ez kb 230 ezer forint...Ezt kellene elèrnünk , minimum...

Reding Roli 2020.12.18. 15:58:47

De, persze minden minimálbèr- emelések csak akkor van èrtelme - a dolgozó szempontjából- ha van èrdemi jövedelem látszatja ès nem egy újabb adósarc a kisvállalkozásokon...Lehetne 400 ezer is a minimálbér , csak úgy a társadalom 60%- a kiszorulna a munkapiacról...:)

Rodney_2 2020.12.18. 17:08:25

@Reding Roli: Igen. Tudod a lengyeleknél most gebasz van, mert az abortusz szigorítás miatt még a vallásos szavazóbázis egy része is kiborult és a covid kapcsán folytatott idétlenkedés is lassan betesz minden kormánynak (tavasszal még ebből lehetett népszerűséget csinálni de jövő év elején már látszani fog mindenhol, pl olaszoknál már látszik). Summa summarum néhány hónap alatt a PiS 10%-ot veszített a népszerűségéből, valamit kell csinálniuk ha versenyben akarnak maradni. Mellesleg ebből valami 1.8 milliárd zl plusz adóbevételt remélnek amire szintén nagy szüksg van.

Rodney_2 2020.12.18. 20:11:55

@FrVili: Mai hír:

index.hu/gazdasag/2020/12/18/svedorszag__beruhazas__szijjarto_peter__uj_vilaggazdasagi_korszak/

csak megjegyzem hogyha ezek a cégek máshova települnének vagy máshol fejlesztenének, ott is kapnának támogatásokat (ezek szembe mennek az EU pénzekkel). Ami alapján eldöntik hogy hova menjenek ("low cost"-on belül), az a munkaerő minősége, az infrastruktúra, logisztikai lehetőségek és az adórendszer.

FrVili 2020.12.18. 21:02:45

@Rodney_2:
Várjál, kiröhögöm magam. Több okból is.

Ezek a minimális hozzáadott értéket igénylő low-cost location gyártósor beruházások az ezredik bőr lehúzásának mintapéldái a látszólag high-tech, valójában gyártástechnológiai oldalról is egyre kevesebb műszaki kihívást igénylő -később részletezem, hogy miért- , zárt láncú, teljesen automatizált, olcsó karbantartó, minőségbiztosító és logisztikai munkavállalókkal működtetett gyártóüzemeknek. A racionális menedzseri döntések (ha Európa, akkor Szerbia, Románia, Magyarország a térképen) politikai hátszéllel eltérített multinacionális tőke bevonásának ill. megtartásának kármentő befektetései ezek, amely az elkövetkező autóipari paradigmaváltás miatt szükségszerűek. No more Diesel:) A hagyományos belsőégésű erőforrások gyártásának korszaka leáldozóban. Ezt érthető okokból éppen a német autóipar látja be a leglassabban, és csak pont annyit invesztál az új technológiába, amennyi ahhoz kell, hogy lemaradása az ázsiai versenytársaihoz képest ne legyen a végső trend kialakulásának pillanatában már behozhatatlan.
Ez a verseny a németeknek sok okból fájó.
Nagyságrendekkel kisebb beszállítói lánc kell egy elektromos autóhoz. Nagy német csoportok pl. Schaffler, Bosch, ZF több évtizedes kutatásfejlesztési tapasztalata kerül parlagra a vezérlés, befecskendezés, hajtáslánc területén. A kínai nyersanyag ill. a gazdasági függés a villanymotorok ritkaföldfém tartalma miatt minden gyártó számára elkerülhetetlen. Az elektronika területén az akkumulátor és invertertechnológiában Németország nem rossz, de nagyon sok ázsiai versenytársra talált, ezért kemény versenyre van kényszerítve. A németek ráadásul sok handicap-pel indulnak (hiába kimagasló a mechatronikai képzésük), mert ezekben az Ázsiában régóta tudatosan építkeznek ebbe az irányba a felsőoktatás területén (ez Magyarországon az oktatás területén nem létező szókapcsolat).
A végső döfés, hogy az elektromos hajtáslánc főleg az ázsiai verseny miatt nagyon árérzékeny. Pár eurón múlhat a versenyképesség. Itt jönnek a képbe a legolcsóbb összeszerelőhelyek Európában.
A Kínában előállított lágy –ill. keménymágnesek Európába importált összeszerelése az alacsony munkabér és állami támogatások nélkül akkora ráfizetés lenne, hogy sohasem kerülhetne járműbe.
A német autóipart most a Covid idején legálisan megtámogató német állam (óriási pénzeket öntenek a BMW-be , Daimlerbe) feltételül szabja a német beszállítók kizárólagos alkalmazását, természetesen csak a fejlesztő mérnöki munka területén. Az európai pénzek leghatékonyabb felhasználása is Mo. javára (1Eur=355ft) hajtja az olcsósági verseny fődíját: a linkeket, amiket küldtél.
Habermas által gazdasági nacionalizmussal megbélyegzett Németország mint export nagyhatalom, immáron a német állam, az uniós erőforrások és a csatlos nemzeti államok közpénzeiből is megfinanszírozott befektetései jó üzlet a németeknek.
Jobb hiján nekünk is? Hallelujah.
A gumigyárak esetén a környezeti és biztonsági előírások ázsiai körülményekhez hasonló rugalmassága, és az állami támogatás nagy vonzerő. Úgy látszik a gumit vulkanizáló mérgező anyagokkal dolgozni már az indiaiknak is derogál. Arról nem is beszélve, hogy a nem fideszes index propagandája már minden itt lévő magáncég közpénzzel támogatott belső fejlesztését hírnek értékeli. Ja, hogy erről nem ők döntenek. Picinyem, ezt az államszocialista propagandát van pofád ide linekelni?
A tankok mellett az izraeli vaskupola radar vásárlását kihagytad, pedig azt is majd itt szerelik. Képzeletben a magyar high-tech Tony Starkok forrasztgatják a MOSFET modulokat a szuper radaron. Fejlesztőmérnökként elmesélem neked, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy kapnak black box szerelhető modulokat, amelyeket héber és angol feliratos ikeás leíráshoz hasonló útmutatók alapján speciális tool-okkal összecsavarozhatják az előre kialakított sínekbe a modulokat ill. csatlakozhatják a buszokat a vezérlőkön. A szoftveresek meg a sokadik magasszintű nyelven teszt üzemmódban tesztelhetnek, amíg meg nem kapják a tanfolyamon az oklevelet egy év után a teljes használathoz.

A 90-es évek multinacionális tőkét olcsó munkaerővel idecsábító gazdasági modellje, már minden egyéb ambicójáról lemondott, ami nem kizárólag a betanított munkások és mérnökök alap tudásszinten (a székesfehérvári Samsungnál már érettségivel lehetsz csapatvezető projektmenedszer) való foglalkoztatására épül az ehhez kapcsolódó humánerőforrás menedzserek (biztonsági szolgálat, étz keztetés- itt a szuverén nemzeti érdekek valóban érvényesülhetnek) legalább legálisan foglalkoztatott és adózó (ez is valami) így számszerűsíthetően új munkahelyek (összeadva is gyatra) részben állami megteremtésével. Gratula.

Rodney_2 2020.12.18. 21:09:53

@FrVili: Te vagy Gyurcsány mit csinálna jobban? Mert ez itt a nagy kérdés.
Az ilyen totális bullshittekkel hogy többet költenél az oktatásra, ne is próbálkozz (attól még a képzett mérnök ugyanúgy vagy még könnyebben lelépne, csak többe került az adófizetőnek, a useless bölcsészek meg ugyanúgy csak egy SSC-ben találnának munkát mint "biorobot nyelvtudással")

FrVili 2020.12.18. 21:34:43

@Rodney_2: Ki az a Gyurcsány? Remélem troll vagy, mert emberként "vállalhatatlan".

Rodney_2 2020.12.18. 21:48:05

@FrVili: A Gyurcsány az az ember aki 2022-ben az Orbán alternatívája lesz, az aki behozta a Mercedest összeszerelni és mint Nagy Elkúró ismeretes, mert egyedül az ő kormányzása alatt nem közeledett a magyar GDP (PPP) az EU átlaghoz (erről fentebb értekeztünk hosszasan).
Ha te nem tudsz emberként vállalni, azt pont leszarom :) Meg ne kérdezd én mit gondolok rólad, mert lerohad a blogmotor a választól :)))

Továbbra is várom a magyar quantum leap fejlődést elősegítő ötleteidet (villamosmérnök is vagyok, a fiam a Bosch R&D centerben nyomta amíg le nem lépett, nyugodtan jöhetsz technikai részletekkel is)

FrVili 2020.12.18. 23:39:54

@Rodney_2: "lerohad a blogmotor a választól :)))" "villamosmérnök is vagyok, a fiam a Bosch R&D center... "
a stílusod alapján azt hittem kolbásztöltő:))
Én meg pék vagyok ezért jól ismerem az ilyen húzzunk fel még egy Bosch R&D campust mérnökfelszívó látványpékségeket. Ami nem lenne rossz irány, de mivel nincs mellette Delphi Research - mert az Romániában van valódi heavyduty befecskendező rendszer fejlesztéssel - és száz másik külföldi vagy magyar magántulajdonú versenyképes cég, akik valódi piaci és bérversenyt teremthetnének, és finanszírozhatnák az oktatást, elég ha az egyik elkezdi... pl. teljesítményelektronika, szilárdtest akkumulátor fejlesztés, tervező és szimulációs szoftverek fejlesztése, optikai mérőműszerek, orvosi diagnosztika, biomechanika területén, AI szabályozás irányítástechnikai cégek, optikai mérőműszerek fejlesztése, NVH akusztikai mérőlaborok, teljes hajtásláncok mérése, mérő rázópadok(mint Magna Steyr), anyagvizsgalat kompozit szerkezetek, 3d nyomtatás fejlesztése és felhasználása nem csak prototipusgyártásban. 100 fős tőkeerős cégek, amelyek simán oda tudnának pirítani egy-egy szaktetületen, ha szabadalomképesek és hidat kepezhetnének az egyetem és az ipar között (lásd virtual vehicle Grazban)blabla bla... hogy mi lehetne azt mindenki tudja nem ez a kérdés.
Kicsi fiú Matlabban scriptelt a kijelölt sorokba, de minden sortörés előtt egy németnek kellett leokéznia?
Apukája nem ezt szánta neki, amit megértek. Amit a fiadnak kívánsz az kívánd az országnak is. Ott a válasz.

De mint említetted mindenkit leszarsz, vagy ahogy a kolbasztöltő versenyen mondják, amelyik bél nem bírja a töltést azt amúgy is megette a fene, a tied meg jó vastag.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.19. 06:11:15

@FrVili: szép, lendületes, a limiteimen belül érthető is

Rodney_2 2020.12.19. 10:07:02

@HaFr: Az a baj, hogy az illető egy hihetetlen seggfej és nem a kérdésre válaszol, mert arra nem tud (a kérdés ugye az volt, hogy MITŐL LESZNEK ilyen dolgok, pl 100 fős tőkeerős tech cégek, ha majd ő kerül hatalomra meg a Gyurcsány, nem emlékszem hogy 2009-ben százával lettek volna ilyen cégek, csak a nagy lemaradás a peer grouptól és a csőd volt).

Teljesen más téma de mégsem. Most olvastam a Juszt Laci egy bejegyzését vírustagadás témában Facebookon. Az oltás mellett érvel. 778 kommentnél tart, gondolom a szokásos követői, a "demokratikus ellenzék" támogatói szólnak hozzá. Érdemes megnézni. Kb mindegyik agyhalott vírustagadó, mert Orbán mindíg hazudik, hülyeség maszkot is hordani, nyilván nincsen is járvány, dehogy fogja beoltatni magát, Orbán meg akarja mérgezni őket, stb. Agyhalál. Ehhez képest aki a migráncsoktól retteg az egy szellemi világítótorony (és mellesleg ő fog túlélni, mert beoltatja magát :))) ). "Jól mi kinézünk". Most ijedtem meg igazán, hogy mi lesz ha ez a söpredék kerül hatalomra :((( Lehet hogy a hvg-ből tájékozódnak :)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.12.19. 11:32:10

@Rodney_2: ez a komment (szemben jó néhány korábbival) inkább azt erősíti bennem, hogy nem kell okvetlenül ragaszkodnom a posztjaim alatt a kommentfelület biztosításáshoz

ijontichy 2020.12.19. 13:37:48

@HaFr: ;-) Pedig jó gatyafékcsíkmérő :-DD
De lehet nélküle élni :-)

Laptop7712 2020.12.20. 07:27:15

@FrVili: A bajom az azzal amit írsz. hogy az elmúlt 30 évben semmi nem történet ebben az irányban. Észre kell venni, hogy eddig egyik kormánynak sem volt valós érdeke az, hogy bármi is fejlődjön ebben az országban, úgy, hogy az átlagember is profitálni tudjon belőle. Amit tettek a kormányok, az faék egyszerű. Ingyen melós a multiknak, ingyen infrastruktúra, minimum 40 milla nettó éves támogatás munkapozíciónként. Most 31 évvel a módszerváltás után az van, hogy az elmúlt 30 évben kiképzett mérnöki kar -bármilyen szakmát ha nézek - nincs itthon, hanem nyugaton éhbérért robotol az irodaházakban.
Olyan balfasz az elit, hogy ma, egy 16 évesnek eszében sem jut, hogy itthon menjen egyetemre, mivel a hazai képzés az utóbbi 15 évben a béka segge alá került. Ez azt jelenti,, hogy nincs meg az a szakmai háttér, amivel meg lehetne csinálni egy gazdasági fordulatot, sikeresen, akarjon bármit is a kormány. Csak félsiker lesz.
Matolcsy űrkikötőt vizionál Felcsútra, mondván, 3 év, és itt lesz Bécs. Csak közben lesz - bocs, van- 7 millió mélyszegény, és további 2 millió szegény az EU mércéjével mérve.
Már kongatják a vészharangot hogy a mérnök palánta, aki kijön tojáshéj seggel az egyetemről, nettó 500- 900- ról vizionál huf-ban, vagy eur-ban adja meg, hogy mit akar keresni havonta, meg angolul akar diskurálni a hr-es csajjal a cégnél, az állásbörzén. Szóval nem abban gondolkodnak, hogy kis hazánkban, egy kkv-nél helyezkedjenek el, és érjék el a peter- szabály alapján a peter platót.
Szóval az ország - ahogy látszik - már rábaszott. Ki kellene fizetni a normális megélhetéshez szükséges bért, ha nem pá, szevasz.
"Gyere haza fiatal, mert ez a bicikli út azon része, ahol nem kell tekerni" Bödöcs után szabadon.
Az elit errefelé nem kapitalista, hanem valami elbaszott szoci mentalitást visz 30 éve. Megrekedt 54-ben. Minden szinten, a politikában is, és a gazdaságtervezés terén is.
Olyan szinten zárta felfelé az utat, hogy egy vidéki gyereknek, vagy egy városi melósnak esélye nincs arra, hogy jusson egyről a kettőre. - Ja persze, majd elfelejtettem, a melósokat semelyik pért nem képviseli, se most, sem 30 évvel ezelőtt nem képviselte.
Maradt a hálózat hatalmon, ugyanazok az arcok, mint a 60-as években. 30 éve ugyanazok a nevek mindkét oldalon. Ezért bassza rá az ajtót egy 16 éves a nagyapjára.
süti beállítások módosítása