1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.12.02. 08:51 HaFr

A magyar ellenzék mint piaci kofa

Holnap végre megnyílik az új kaposvári vásárcsarnok! | 74nullanulla.hu

Piaci kofa: szembejön veled egy ügy és rászállsz. Elmegy, rászállsz a következőre. Eladnád magad és az ócska portékádat, de csak nem megy. Nem akartam durvábbat írni, pl. a légy meg az anyag kapcsán, mert nem.

Az az olcsó örömködés, ami nemcsak a FB-társadalomban, hanem az ország vezetésére magukat képesnek látó ellenzéki vezetőktől (első- és másodvonal) folyt kivált tegnap a Szájer-ügyben, előtte meg a Demeter-ügyben, nos, kiábrándító. Elképzelem, amint Churchill, Adenauer, de Gaulle vagy Thatcher ezen a nívón ragadták volna meg az országuk akkori válságát, vajon fennmaradt volna-e a nevük a történelemben. A mi válságunk nem véres, nem világrengető, mint egyiküké-másikuké volt, de más szempontból mélyebb, elhúzódóbb és bonyolultabb.

Egy dolog -- maradva az utóbbi hazai ügyecskénél -- Szájer kettős élete. Egy másik -- ha a szégyellnivaló politikai szerepjátszását is nézzük -- a hármas élete és a lebukása fölötti politikai lényegű káröröm a publikum szintjén (felejtsük most el az öncélú buzizást a "liberálisok" háza táján); de ezektől különböző (színvonalú) dolognak kellene lennie annak, ahogy egy mély válságban lévő nemzet vezetésére aspiráló politikai vezetők kezelik a helyzetet. Azok a pártvezetők, akik képtelenek politikai fogást találni Orbánon, mert nincs hozzá világképük, erkölcsi súlyuk és verbális tehetségük, eddig is folyamatosan Orbán hibáiból és bűneiből akartak várat építeni maguknak -- hasztalan. Az alapozásig sem jutottak még. Most se fognak. A hangosabb sikerük oka a nagyobb hiba. Nincs szó Orbán istenítéséről, látom a folyamatosan nehezített pályát, amit épít, de azt is látom, hogy nem ez az ellenzéki győzelem fő akadálya, illetve ha közös listával stb. végül legyőzik, láthatóan végképp hatalomtechnikai ügyekre redukálódik a magyar politika értelme az egyik és a másik oldalon is, mert sehol sincs nemzeti érdekű tudás és akarat. Legföjebb azt lehet nagyjából tudni, hogy a mostani ellenzék -- éppen mert kevésbé koncentrált -- kevesebb kárt okozna kormányon.

Olvastam a tegnapi posztjait és láttam tegnap Fekete-Győr teljesítményét Rónainál, nem volt vonzó finoman szólva. Nemcsak megalapozatlan és a decenstől nagyon távol álló álló kijelentéseket tett élő adásban, de a hangszínétől, a testmozgásán át a mondatfűzéséig érzékelhető volt az ember könnyű súlya, amivel lépten-nyomon igazolja, hogy fogalma sincs se a felelősségéről (10%-os párt, de mégis), se a feladat horderejéről, se a karaktere hiányosságairól. Le fog peregni néhány év, míg akár csak a saját pártja is -- ha lesz egyáltalán még -- belátja ezt. És, hát ja, Fekete-Győr még a legpotensebb pártvezető. Csakhogy ott az ego, a hiúság, a gyenge saját közeg, ami nem pofozza a megfelelő pályára, nem segíti a fejlődését... És ezek a fiataljaink, a jövő, akik már lassan középkorúak, és hézagmentesen épülnek be a magyar valóságba a kisebb-nagyobb lódításaikkal, alaptalanságukkal, alacsony horizontjukkal, nagyotmondásaikkal, megélhetési céljaikkal.

A rezsim egyik megalapozójának kirobbantásához a közéletből egy ereszcsatorna alkalmasabb volt, mint a teljes magyar ellenzék tíz éve. Ha az ereszcsatorna ereszcsatorna, akkor ők mik? Kérdezem ezt úgy, hogy ismerem (és el is ismerem bizonyos tekintetben) a botrányok hasznát a demokráciákban: az erkölcsi felháborodás sodort már el rezsimeket, és ha valamiben bízhatunk kis hazánkban, akkor az jószerivel csak ez. Ilyen értelemben tehát a Demeter- és Szájer-botrányok "jövőképesek": na de hogy a leendő politikai vezetőink ne tudjanak súlyt adni a bulvártörténéseknek, hanem azzal menjenek meg a TV-stúdiókba, amit Mari néni és az ifjú Töhötöm szájáról lopnak le (eddig rendben, szinkronban kell lenni a néppel), viszont meg is maradjanak ezen a szinten és nem ragadják meg az alkalmat a nemzet tragédiájának és feladatainak pontos rögzítésére (amihez a botrány, sőt maga Orbán és a NER is csak illusztrációk), nos, ez szomorú, végtelenül szomorú. Lehet nálunk a kelleténél szaftosabb (identitás- vagy identitásborzoló) botrány, elvégre ezt mindenki érti, de ha a NER-t végül a botrányai húzzák majd le (és láthatóan ez a tendencia a tavalyi önkormányzati választások óra), akkor a mai ellenzék kormányzása is a bulvár szintjén marad majd. Mert akik ellenzékben gyengék voltak, vajon miért lennének alkalmasabbak kormányon?

128 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8916311616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stupidity 2020.12.03. 19:42:06

@tatárfejű kutya: Ez a botrány szerintem csak a Párt egyik vezetőjének hitelességét kérdőjelezi - így is fogják majd a Mari néniéknek beadni. Akik el is fogják hinni, mert a híveknek nem a hír tartalma az érdekes, hanem a csomagolás, mert azt értik! Ahogy Rajk L.-t vagy Várhegyi Attilát etc.) és másokat is sikerült lekapcsolni a Pártról... Hogy TGM mennyire úriember, meg nem ítélhetem, hisz én sem vagyok az mindig. De a Fidesz eltakarításához élezem, egyenesítem a kaszámat, hisz sokkal szofisztikáltabb banda, mint a MSZMP volt. S mert nekem tényleg kevés vesztenivalóm van, nem lennék "langyos" se!

Rodney_2 2021.01.06. 16:08:44

@HaFr: Na itt van a legképességesebb ellenzéki párt által a magyarokkal szemben támogatott liberális párt kormányra kerülése utáni román féle liberálizmus és kisebbségvédelem :))))

index.hu/kulfold/2021/01/06/kisebbseg_kolozsvar_magyar_media_roman_vezetes/

Rodney_2 2021.01.07. 18:38:16

@abdul hackeem:
A hvg viszont Soros-média mint a 444, ki sem nyitom a linket :)))
Hogy megy a blog a hvg-visszhangkamrában??

screpes 2021.01.08. 08:52:58

@Rodney_2:

Mit kell olvasni? Te például miből merítesz?
(nem a jellemfejlődésedet firtatom).

Rodney_2 2021.01.08. 13:00:05

@screpes: Legalább 25 évig volt HVG előfizetésem, de néhány éve, amikor már szerintem teljesen vállalhattalan propaganda lappá silányult, akkor lemondtam az előfizetést. Ennyi. A 444-et meg úgy alapította az Uj Péter, hogy a Soros adott neki pénzt rá (ez nyilvános info), nyilván onnan lehet megtudni a világ dolgait objektív tálalásban, ugye?
Egyébként szerintem sok mindenféle irányultságú szart érdemes összeolvasni aztán valami kialakul belőle. Szerintem aki csak "soros médiát" olvas az pont annyira tájékozatan és elfogult (akaratán kívül), mint aki csak KESMA termékekkel él. Az a különbség hogy előbbiek nagyon okosnak és tájékozottnak gondolják magukat :))) Szánalom

PS1: Sokáig abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az infókat olyanoktól szereztem, akik a hírekben szerepeltek, vagy még azt is csak a háttérből irányították. Így azért könnyű volt szkeptikussá válni. Sokszor még a legjóhiszeműbb sajtómunkásnak vagy politikai elemzőnek sincsen halvány fogalma sem arról, hogy mi miért történik és kik mozgatják a szálakat a háttérben (most nyilván nem primitív összeesküvéselméletekre gondolok). A napokban megnéztem a Partizán több videóját amiben "leleplez" fontos embereket Csányitól Don Pintérig. Hát szegény csak a felszínt kapargatja, mert nyilván nem akarja betonzokniban végezni vagy felrobbani az Aranykéz utcában :))) Szóval nem könnyű tájékozottnak lenni.

PS2: Jellemfejlődésem az SZDSZ tagságtól a "fasizmusig" elég nagy ívet járt be :))) Már az elején sokat rombolt amikor Kis Jánossal, Hack Péterrel és hasonló figurákkal voltam egy alapszervben, TGM-ről ne is beszéljünk :)))

kistót 2021.01.08. 14:51:29

@Rodney_2:
Oszlasd el a gyanúnkat, hogy neked mindig az a párt a szimpatikus, amelyik éppen hatalmon van, vagy legalábbis esélyes rá.
Ez a kérdés nemcsak veled kapcsolatban merül fel: egyszer Birca elkotyogta, hogy ő is libsiként kezdte a politizálást, aztán mi lett belőle... De őt nem lehetett tetemre hívni, mert nem válaszolt a kérdésekre.
Pártot váltani egyébként önmagában nem bűn. Az itteni Orbán-szidalmazók nagy része 2010-ben még Viktorra szavazott, erre elejtett megjegyzésekből rá lehet jönni. De ők nem a szélirányba álltak be.

Rodney_2 2021.01.11. 01:33:50

@kistót: Mi ez a többes szám ( "gyanunkat" )??? - Megpróbálom.
1. általános apologetika: ismertek ilyen mondások komolyabb emberektől, hogy
- Aki fiatalon nem liberális, annak nincs szive, aki idősen liberális, annak nincs esze
- Nincsen szánalmasabb mint egy fiatal konzervatív vagy egy idős liberális
Valahogy így. Erre kétféle magyarázat van, az egyik az, hogy az ember fiatalon nagyon nyitott a szép ideákra, de még nem tapasztalt az életben. Aztán ha van szerencséje sok tapasztalatot gyűjteni, akkor egyre szkeptikusabb lesz vagy egyenesen rájön hogy bizonyos szépen hangzó elvek mennyire nem működnek a gyakorlatban, esetleg egyenesen károsak. Osztán lesz belőle konzervatív vagy valami hasonló. Erről érdemes megkérdezni nagy gondolkodónkat, ő a "konzervatív", elmondhatná a jellemfejlődését mielőtt ez az egész (sok év kollektív munkáka) eltűnik az enyészetben. A másik magyarázat a szokásos ballibsi erőlködés, bullshittelés és fogalmatlan idiótáskodás, ha jól emlékszem egy wikipédia cikkben volt szerencsém hozzá :))

2. személyes izé /coming-out
Mivel családilag nagyon antikommunista belpesti értelmiségi környezetben nőttem fel, fiatalon és világmegváltó ideákkal, az 1990-es választások előtt kerestem magamnak pártot, hogy szerény mértékben de hozzájárulhassak ahhoz, hogy a komenyistákat elhajtsák a halál faszára (csak az ínyencek kedvéért: lehet az Orbán banda tevékenységét diktatúrázni, de a DIKTATÚRA az bizony 1990 előtt volt és akik azt vitték, azokat vajon hogyan számoltatták el?? )
Akkoriban meglepő módon a jelentősebb pártok közül az SZDSZ tünt a legharcosabb antikommunistának, nem csak számomra, abból jött ki a nagyon sok szavazat az első választáson. 4 évvel később, egy taxis blokád és a "nagyszerű" MDF-SZDSZ paktum után sikerült összefeküdni a kommunistákkal (nem kell megmagyarázni, hogy ezek a reformkommunisták balbla, nem vagyok idióta). Ezzel automatikusan elvesztették a szavazóik legalább felét.
Akkor kiléptem, de megmaradtam szavazójuknak egészen a végükig. Csak megjegyzem hogy miközben megy állandóan a siránkozás a fidesz adópolitikája miatt, az SZDSZ programjában az elejétől benne volt a lineáris SZJA (azért, mert az az igazságos, ez egy más hosszú téma)

3. 2010 után egyszer mentem el szavazni, akkor is valami Gyurcsányista faszra szavaztam, jobb híjján.

4. Fideszre még sosem szavaztam, csak belengettem, hogy ha az általam most látott debil koalíció lesz a választék, akkor bizony lehet hogy összeszedem magam, köpök egyet és a fideszre fogok szavazni, mert mindíg van rosszabb. Ebben segít ha néha beleolvasok a Vincent blogba :)))
(mint ez a csávó is :)
youtu.be/2qka1-j4M-s?t=604 )
A 2010-ben Viktorra szavazók nagy része is azt gondolta, hogy a Gyurcsánynál nem lehet rosszabb :))) Most ugyanazok a tájékozott és okos emberek (hogy jelöljem az iróniát??) azt gondolják, hogy Orbánnál nem lehet rosszabb, hopp, itt van ez a Gyurcsány meg a debilkoalíció (csak megjegyz. Gyurcsány azért lett Nagy Elkúró, mert a 2 párti koalíciót és főleg a saját pártját sem tudta managelni, na majd most bizonyít :))) )

Ezekből hol jön ki az a "gyanúnk", azt nem látom kristálytisztán...

kistót 2021.01.12. 10:02:47

@Rodney_2:
Köszönöm. Tudod, némelyek ha gyalázni kezdenek valamilyen embercsoportot, a nagyobb hatás kedvéért azzal a szónoki fordulattal kezdik, hogy "pedig valaha én is közéjük tartoztam". Ezt nem szoktam elhinni, szerintem Paulus is csak hazudta, hogy korábban Saulusnak hívták és zsidó volt, meg az egész damaszkuszi utat. Bocsánat, hogy rólad is ugyanezt feltételeztem.
Winston Churchill mondta, hogy "aki fiatalon nem liberális, annak nincs szíve, aki idősen liberális, annak nincs esze". Neki korábban volt egy fordulata, amikor épp ellenkezőleg, konzervatívból ment át libsibe. Hogy akkor éppen elment az esze, vagy megjött, azt nem tudom.
Mindenesetre valóban sokan válnak konzivá huszon-harmincvalahány évesen, de akinél ez olyan menetrendszerűen következik be, mint a havibaj, az azért elég ellenszenves tud lenni. Joseph Heller a téma szakértője, jól kifejti a Goldban.
Hozzád hasonlóan értetlenül hallgatom, ha egyébként okos mostani ellenzékiek kijelentik, hogy 2010-ben azért szavaztak Orbánra, mert "nem tudták, mi jön". Hogyhogy nem tudták? Aki a kútba ugrik, az tudni szokta, hogy ott víz van.

Rodney_2 2021.01.12. 11:02:46

@kistót: Azért a Gyurcsány elég komolyan kibaszta a biztosítékot sokaknál. Én ismertem ilyen 2010-es fidesz szavazókat. Azt gondolták hogy
1. Gyurcsánynál bármi jobb lesz (ez azért nem volt egy magas mérce) és ez ismerős a mostani Orbánnál bármi jobb lesz gondolkodásból :)))
2. Emlékeztek az orbáni "polgári Magyarország" dumákra az első ciklusból és azt GONDOLTÁK, hogy a megváltozott retorika csak azért van mert nyerni akar, de utána majd megint a polgári magyarországot fogja tólni (mert amikor vesztett, ez kevés volt a proli csürhének). Azt nem gondolták hogy tényleg megváltozott :)))

Akik 2022-ben az egyesült ellenzékre fognak szavazni, azoknak halvány fogalmuk nem lesz hogy mi jön, azon kívül hogy most majd azok fognak lopni. De kormányozni hogy fognak? Na hát az a science fiction kategória. Majd lesznek döbbenések. Majd Béndek ír posztokat arról, hogy a legképességesebb magyar politikai alakulat mennyire hasonlít egy debil akarnokokból álló pöcegödörhöz és hogy hova lett a GDP, a FrVili meg csodálkozik majd, hogy az FDI abból fog állni hogy néhány vietnami és bangladesi cég Magyaroszágra telepít varrodákat :)))

kistót 2021.01.12. 21:06:08

@Rodney_2:

"De kormányozni hogy fognak?"

Senkit sem érdekel, hogy hogyan fognak kormányozni. Egyelőre Orbántól kell megszabadulni. Egy égő házban az oltással foglalkozik az ember, és nem azzal, hogy utána milyen legyen a berendezés.
Akiknél Gyurcsány "kibaszta a biztosítékot", azokat megkérdezted, hogy mit ártott nekik Gyurcsány? Az összeomlás, hazaárulás stb. hadován felül mi a konkrét bajuk Gyurcsánnyal? Tudom, egy jobbert erről faggatni olyan, mintha a pápától azt kérdeznéd, hogy van-e Isten. Számára annyira evidens, hogy méltóságon aluli elmagyaráznia. De azért valamit mégiscsak mondhatnának.
Nem tudom, hogy a vitátokban FrVilivel neked volt-e igazad, vagy neki. Elég lehengerlően magyarázta, hogy a technikai kultúrát miért nem fejlesztik a szupergyárak. De azzal nem foglalkozott sem ő, sem te, hogy üzletileg megéri-e az országnak. Szerintem ez lenne a lényeg.

Rodney_2 2021.01.12. 22:23:15

@kistót: Basszus te pont oilyan "Gyurcsány szavazó" leszel 2022-ben mint az általad kifogásolt 2010-es fidesz szavazók voltak. Most nincs kedvem erről egy 20 oldalas esszét írni, volt róla szó elég. Gyurcsány nagyon elkúrt mindent amihez hozzákezdett. Sikeresen épített le annyit a jogállami környezetből hogy utána már a fidesz is jónak számított egy kétharmadra (a régi választási rendszerben, amikor a választások tisztaságát még a ballib felügyelte !!) Csinált olyan dolgokat amik nem publikusak, de a vége az lett, hogy kimenekült Merkelhez és kérte hogy segítsen neki, az meg mondta hogy nem. Ezt Gy maga nyilatkozta, csak nem bontotta ki az összes részletet, hogy éppen akkor megint mit kúrt el ami miatt oda kellett rohannia...
Aki annyit lát a világból, hogy legyen rendben a buziházasság és szegény majommigráncsokat halal lakomával kell fogadni a határon, azok biztosan meg lesznek elégedve (egy darabig) :)))

Rodney_2 2021.01.12. 23:19:22

@kistót: FrVilinek meg azért nem válaszoltam mert rájöttem hogy nem ért semmit az egészből. Illetve technikai szinten nyilván érti, de a dolgokat a maga full realitásában nem (ja és személyeskedett a fiammal és pont nem is volt igaza, az ilyen szardarabbal legközelebb a véres havon kívánok találkozni).

Én részt vettem dealekben amikor nagy angolszász private equity befektetők tettek be pénzt magyar és más k-európai tech cégekbe, start-upokba. Ezeknek megvan a maga logikája. Egyszer egy nagyon jó magyar IT cégnek is voltam a tanácsadója, már több országban jelen voltak. legjobb USA multiknak dolgoztak, készültek a tőzsdére, amikor jött az adóhatóság és elvitt mindenkit, mert csak úgy bírtak nyereségesek lenni hogy brutálisan csalták az adót :))) Ezek komplex problémák.
Dolgoztam legnagyobb USA multi európai központjában ahol a tőkeallokációt (akviziciók, stb) döntötték el. Majd pont itt fogok tanulni ezekről :)))

Itt van ez:

www.portfolio.hu/gazdasag/20210110/szijjarto-peter-1676-milliardnyi-beruhazas-erkezett-tavaly-magyarorszagra-464676

Ez a fiú keményen dolgozik, a stábjában vannak profi karrier üzletemberek és nem politikusok (ismerek néhányat a szakmai múltból). A LEHETŐSÉGEK és a VÁGYÁLMOK összehangolásában szerintem elég jók. És akkor pl a Vincenten a teljesen useless ballibsi bölcsészektől, akik életükben semmi hasznosat nem csináltak, azt kapja hogy "fasiszta kakadu". Ennyit értenek belőle. Ahogy civis szokta mondani, hát akkor jöjjön Gyurcsány és a kedves ballibsi söpredék éljen meg abból az értékből amit ő maga előállít :))) Majd biztosan lesznek "100 fős tőkeerős tech cégek", ahogy FrVili szeretné, nyilván 2008 / 2010 előtt is lett rengeteg ilyen, csak aztán a Zorbán ellopta őket :))) Baaazmeg :(((

kistót 2021.02.09. 21:18:13

@Rodney_2:

Évekig azzal mosták az agyunkat, hogy a multik kifosztják az országot, most meg hencegnek, hogy ide jön a legtöbb külföldi tőke. Nem látsz ebben ellentmondást?
Apropó Cívis: ő téged is ingyenélőnek tartana, úgyhogy kár az "useless ballibsi bölcsészeket" azzal revolverezni, hogy "semmi hasznosat nem csináltak".

Rodney_2 2021.02.09. 22:37:28

@kistót: Nem mindegy hogy milyen multi jön. A közmű cégek garantált profit szerződése olyan volt, hogy minél több költséget csináltak, annál több profitot termelhettek garantáltan (8%-a valaminek egy képlet alapján) Én a nyugati befektetők tanácsadója voltam a privatizációkor, trust me :)))
A villanyautó gyártásba bekapcsolódás pl nem ilyen.

A useless szót ismered? a "useless ballibsi bölcsészek" per def haszontalanok :))) Ez nem jelenti azt hogy minden bölcsész haszontalan lenne.
Még nem jutottunk oda hogy a Civis az abszolút értékmérő. Eddig Konrád György és Heller Ágnes mondta meg, hogy mi az értékes, most egy ideje kicsit tanácstalanul állunk, de majd feltaláljuk magunkat...

Büntetésből nesze:
www.dailymail.co.uk/news/article-9241217/Hospital-tells-midwives-use-terms-like-birthing-parents-human-milk.html?fbclid=IwAR3-cATnptXVV6CNHG7XWu_hMSopxnlaWtWBFXXa4oBPcp-XVOhT2DAluOw

ettől chrisred biztosan elalél a gyönyörűségtől, Soros meg küldi a csekkeket a kórház vezetőségének :)))

kistót 2021.02.10. 11:15:07

@Rodney_2:

Breastmilk szó szerint csöcstejet jelent. Nem értem, hogy miért homofób kifejezés, de azt sem, hogy a "human milk" mitől genderista. Nálunk beleírnák az alkotmányba.
A közműcégek szerződésében a 8% garantált profit az eszközértékre vonatkozott. Nem voltam a tanácsadója senkinek, de a memóriám tűrhető, úgyhogy trust me:) Amúgy szerintem a villanyautó-gyártásban a profitelvárás több 8 százaléknál. Szóval továbbra sem jutottunk közelebb ahhoz, hogy ha 30 éve hazaárulás volt becsalogatni a külföldi tőkét, akkor ugyanez most miért országépítés.

Laptop7712 2021.02.11. 10:38:42

@kistót: A hazaárulás nem abban volt, hogy bejöttek a multik, mert behívták őket. Ez úgy még okés lett volna. A hazaárulás abban állt, hogy szarért hugyért adták el a cuccot, és a magyar simán becummantotta az elkövetkezendő 30 évet. Magyarul, már akkor meg lett fosztva az eszközeitől, amikor még nem is tudott semmiről. Ezt kb. olyan 1983 körül már eldöntötték az elvtéársak, meg a többi balfasz, hogy így lesz. Olyan faszán sikerült a meló, hogy most olyan 7 millió mélyszegény - akiknek nicns semmiféle vesztenivalója - néz szembe olyan 300 000 nyertessel. Kicsit többen vannak. generációk gyűlölik egymást, és erre a csodás egyeszségre épüült rá az elmúlt 30 év szara, hogy amit lehetett sikerült ellopni, továbbá sikerült kibábozni a valóságból egy két millioárdost, pl. lölő papa már 500 milliárdnál tart 6 év alatt. Csodás. Na most van egy kis szar a palacsintában. A covid miatt a kilábalás elött lesz egy csődhullám, a maradék 300 000 úgy gondolja, hogy szarért hugyért megint bevásárol. Itt az új földtörvény, meg a vidékfejlesztés. Szép új világ. Ha marad minden így, lesz két latifundium az országban, oszt szevasz. A mostani 20-as -30-as 40-es generáció, akit megmajmoltak a "frankos hitellel" - tudod, felveszek 30 millát 20 évre, visszafizetek 40-et és tartozok még 50-el,. mert az árfolymaveszteség, az időjárás, meg a szomszéd farokmérete , stb - Szóval eztet már tudja a nép, nincs ezzel gond, meg a 8 százalék garantált profittal sem lenne semmi gond. A gond a balfasz 50-es években felejtett gondolatmenettel van, ami egyszerűen regnál itt az elmúlt 30 évben. Ezzel kellene kezdeni valamit. Úgy néz ki, egy mosatani 45 alatti simán átlátja, hogy át lett baszva a palánkon nem kicist az elmúlt 30 évben. Kíváncsi vagyok mi lesz, hogyan lehet itt valahogy visszafogni az indulatokat, ami majdf felszínre fog törni májusig.
A gond azzal van, hogy az út zárva van felfele, és ez a mostani 40 alatti generációnak nem jön be, nagyon nem. Papiék, meg az 50-es évbekből itt ragadt gopndolatmenet mehetne már a búsba, mondják ők. Meg kicsit várnak, oszt ha nem változik semmi, húznak a bús picsába, és teszik ezt tömegesen, szavaznak, lábbal. Parragh meg a többi meg havi 7-10 milla körüli nettóért otlják az éterbe a tutit, hogy hogyan kell vállalkozni. Itt tartunk.
A márciusi "brüsszeli" bírósági döntésre kíváncsi leszek, amikor is határozatot hoznak arról, hogy mi is volt itten a "frankos hitel" ahogy kinéz, a bankok nem fognak örülni, de majd meglátjuk. Ez a törtéánet komlyan ki fog hatni a választások eredményére, mivel minimum 2-3 millió emberről van szó.

Rodney_2 2021.02.11. 14:19:09

@Laptop7712: A CHF hitelnél a "lényeg" rendben volt: ha úgy csinálják, hogy adnak neked 100 000 CHF hitelt x% kamatra és szépen fizessed vissza a szerződésben foglaltak szerint, akkor ugyanúgy beszopod ezt az egészet ha elszáll a CHF árfolyama és nincsen jövedelmet CFH-ben. A többi már csak főleg jogászkodás (hogy a bank előzékenyen átváltja neked a CHF-t HUF-ra és megengedi hogy HUF-ban fizesd vissza. Romániában sima CHF hitel volt aztán a paraszt ott "tőzsdézett" minden hónapban hogy melyik nap melyik órájában melyik pénzválónál váltsa be a RON-t CHF-re, na az mennyivel jobb lett volna :))) )

Rodney_2 2021.02.11. 14:21:27

@kistót: Ha szerinted közvagyont privatizálni relative magas garantált profittal ugyanaz mint bevonzani működőtőkét mely munkahelyeket teremt, stb. akkor bocs hogy szóltam :)

Laptop7712 2021.02.11. 15:36:17

@Rodney_2: A gond azzal van, hogy amit toltak a bankok a magyar piacon, az se nem hitel, se nem kölcsön. Oszt ezt majd sztépen el fogja magyarázni nekik a "brüsszeli bíróság", ha nem csal a jogérzékem akkor ez lesz, mindezt betolják a magyar valóságba visszamenőleg 15- 20 évre. Amúgy vagy ez lesz a döntés, vagy nem, lesz a történetnek egy szép kerek következménye itt belföldön. Remélem nem fognak szépen lángolni a bankfiókok.

www.youtube.com/watch?v=_nCrtqDe10Y

Rodney_2 2021.02.11. 20:11:19

@Laptop7712: Szerintem ez nem így van, de nem ismerem pontosan a magyar termékeket. A lényeg mindíg a szerződésben leledzik. Elméletben minden bank minden termékének dokumentációját (a szerződéseket is) be kell adni a felügyelethez jóváhagyásra. Ha a felügyelet jóváhagyta, akkor a bank mutogathat a felügyeletre, hogy miért nem szólt ha jogszabályba ütközik, vagy a risk profilja eltérő az elképzeltől, vagy "nem hitel", vagy bármi.
Azt remélem érted, hogy a tiszta CHF-ben folyósított hitelnek is megvan ugyanaz a "nem hitel" tulajdonsága, hogy árfolyamkockázatot fut a felvevő és az nyilván hitel. De miért vesz fel chf hitelt ha nincsen jövedelme chf-ben? idióta? az. Ha meg van, akkor nem fut árfolyamkockázatot és megdől a degenerált barmok érvelése, hogy ez nem is hitel. Nyilván hitel. Na mindegy...

Én banki felsővezetőként csináltam végig ezt az időszakot csak nem Magyarországon, kicsit más a nézőpontom... Sehol senki nem tervezte azt, hogy majd jól átbasszák az ügyfeleket, mert ez nem erről szólt. A Nagy Elkúró bejelentette, hogy 5 év múlva csatlakozunk az eurózónához, innentől kezdve a bankok erre terveztek termékeket (először az euro alapú hitelt)

Minden érintett országban a politika (és igen, a bíróságok) simán megerőszakolták a jogállamiságot. Egyszerűen azért mert a bankárok szavazataival nem lehet választást nyerni, agyhalott hitelkárosultakéval meg igen. Ez ugyanaz mint amit annak idején a földekkel műveltek 1990 után.
A "brüsszeli bíróság" gyakorlata meg olyan hogy nehéz elképzelni hoyg tapasztalt bírók így itélkezzenek ha nincsenek csontig lefizetve valakik által vagy 100%-ban politikailag elkötelezettek valamilyen irányba. (érdekes hogy az usákoknál az "normális" il. default, hogy a legfelsőbb bíróság bírái ideológiai alapon úgy ítélkeznek amilyen az őket megválasztó párt, ezért is folyik késhegyig menő harc hogy ki jelölhessen bírót, ott nem aggódnak a jogállamiság miatt)

kistót 2021.02.11. 20:43:30

@Rodney_2:

Pontosan tudod, hogy a legtöbb ide települt cégnek nem garantálták a profitját. Ez a garantáltprofit-téma egy elterelés, inkább maradjunk a főúton!
Ha egy nyugati cég a 90-es években mondjuk egy gépgyárat akart nálunk működtetni, akkor vett egy romos üzemet áron alul, és kipofozta. Ha most akar, akkor pedig felmarkol egy csomó állami szubvenciót, és épít zöldmezősen. Ha a romos üzem könyv szerinti értéke és vételára közti különbség alkalmazottanként ugyanannyi volt, mint a mostani szubvenció, akkor a két ügylet egyenértékű. Tudsz követni?
Ha viszont a két ügylet nem egyenértékű, hanem mindenáron az egyik lebonyolítóját hazaárulónak, a másikét pedig országépítőnek akarjuk minősíteni, akkor az országépítők azok a régi privatizátorok lesznek, hiszen azok legalább bevételt generáltak az országnak, a mostani "tőkebecsalogatók" meg csak kiadást.

Lehet, hogy Szijjártó keményen dolgozik, és még azt sem zárom ki, hogy az ország hasznára. De látni ebből csak annyit lehet, hogy egy Fidesz-szóvivőként szénné kompromittált ember azt szajkózza, hogy munkahelyeket teremt, kerül amibe kerül. Munkahelyteremtés százmilliárdokért egy országban, ahol munkaerőhiány van?Csodálod, hogy kakadunak meg vécékefének minősítik?

kistót 2021.02.11. 22:27:31

@Laptop7712:

Nincs az országban hétmillió mélyszegény. A legtöbbünknek szolid felemelkedés volt a rendszerváltás óta eltelt időszak. Az átlagmagyarnak 40 éve nem volt autója, most van. Nem is érzi magát szegénynek, mert az életszínvonalát a saját korábbi életnívójához, meg a környezetéhez méri. Nemzetközi összevetésben persze szarul állunk, de a közember itthon él, és nem látja ezt.
Nem lettünk átbaszva a privatizációval. Némelyek jobban hozzáfértek, mások kevésbé, ez valóban igazságtalan. De a kontraszelekciós hatása már elmúlt. A tőke azokhoz tendál, akik szakszerűen működtetik, 30 év alatt volt erre ideje. A régi bűnök felhánytorgatása mindig felveti a gyanút, hogy csak figyelemelterelés a mostani bűnökről. Most inkább arra kéne vigyázni, hogy ne alakuljon ki egy újabb, kapcsolataiból élő parazitaréteg.
A devizahitelesek perében nem lenne igazságos, ha a "brüsszeli bíróság" a bankokra lőcsölné a kárt, indoklás lsd. Rodney-nál. De bárhogy is döntenek, nem hiszem, hogy politikai földrengést okozna nálunk. Ki lázadna fel és ki ellen? A nép utálja a bankokat, de nem szolidáris a devizahitelesekkel sem, ezt akarta Orbán meglovagolni az ócsai adósbörtön építésével.

Laptop7712 2021.02.12. 07:08:45

@Rodney_2
Azt a pénzösszeget, amelyet hitelintézet nyújt szerződés alapján előre meghatározott díjak ellenében a hiteligénylő részére, hitelnek nevezzük.
A pénzkölcsön nyújtása azt jelenti, hogy a hitelező a vonatkozó pénzösszeget az adós rendelkezésére is bocsátja (átadja személyesen vagy például átutalja/folyósítja), amelyet pedig az adós a szerződésben megállapított időpontban köteles visszafizetni (kamat ellenében vagy anélkül).
Szóval azt mondom, hogy amit a bankok adtak a népnek „frankos hitel, vagy ejurós hitel” címen, az se nem kölcsön, se nem hitel. Meg a szerencsétlen ember, akit bepaliztak, az HUF-ot kapott, és CHF-et, vagy EUR-t USD-t írt alá. Ezért fognak bukni a bankok a „brüsszeli bíróságon” Ha meg ez bekövetkezik, akkor szépen megkérdezik az emberek, hogy akkor mi is volt itt az elmúlt 30 évben. A felügyelet minden szart jóváhagy, nincs ezzel semmi gond, most is kapott egy pénzintézet 40 millás büntetést, mert rosszul szintezte be az adatbázist, és fals adatokkal küldött ki levelet, csinálta ezt rendszerszinten, és sok ideje. Tehát a felügyelet az nem mindenható, átmegy rajta a szar is. Kis hazánkban a bankok nem bankként működnek, és erről a nép szart nem tud. Azt sem tudja, hogy a bankoknak mi lenne a faladata egy normális demokráciában. Ha a nép lenne annyira okos, hogy kikényszerítse a normális banki működést kis hazánkban, akkor a fél bankrendszer offolna az országból. Azért, mert 3 féle termék van. A jelzáloghitel, a személyi kölcsön, az áruhitel, és kész. Az angol. ha náluk így működne a bankrendszer, akkor már felgyújtották volna a fiókokat. Szóval a rendszer változni fog, ha nem, akkor gondban lesznek. Ma már eléggé sok alternatíva van, és a mostani fiatalság nem zárta a szívébe azt, hogy t9nkrebaszták a szülei életét 15- 20 éve. Láttam Londonban, olyan embereket, akik egy életre meggyűlölték a magyar valóságot, mert ez a szar egy életre kinullázta volna, ha nem hagyja ott a búsba az egészet elveszni. Mérnökök, orvosok, banki csókék voltak közöttük. Szóval, ha a magyar végre felfogná azt, hogy mi a bankrendszer, és mi a szerepe, és kőkeményen elvárná azt, hogy tegye a dolgát, - tegye azt amiből élnie kellene elméletileg – hitelnyújtásból- akkor a fél bankrendszer kis hazánkban lehózná a rolót, és elmenne.

@kistót:

Eu-s mércével mérve minimum 7 millió mélyszegény van, ebben benne van a dolgozói szegénység. Tudod, az, hogy melózol, megkapod a nettó 240 000 –et /ez egy jó fizetés vidéken/ és kifizetsz belőle 200 000 –at albérletre, meg rezsire. Szevasz tavasz. Na most ezért, hogy ezt lehetett elérni 30 év alatt, erre mondja azt egy fiatal, hogy a nagypapi generációja szimplán hazaáruló volt, és igaza van. A 1983-tól kezdődő vadprivatizáció gyakorlatát a 70-es évek elején fektették le az elvtársak. Ahogy egy céget eladtak a nyugati tulajnak, aki megvette, azonnal bezárta, és külföldön gyártott a terméket pl. amit a régi gyárt gyártott, ez volt a természetes. Meg az, hogyha lehetett, nem kellett kifizetni a vételárat sem. Most azt várom, hogy lesz valamikor egy fókuszpont a tavasszal, amikor is felszínre tör az egész 30 éves szarkupac, mert annyi a vesztes, és elszegényedett, tönkrement, hogy ez várható. Ezzel meg kezdeni kellene valamit, de nem látom, hogy bármi is történne ebben az irányban. Kisnyugdíjasok fagynak meg a saját lakásukban, mert nincs pénzük gázra, vagy tüzelőre, a cigánytelepen ugyanez. A nem létező középosztály szopja a harcifaszt. Szóval vannak gondok. Egy kapitalistának az lenne a jó, hogy magasak a bérek, mivel akkor van lokális fogyasztás. Lásd usákok az 50-es években, vagy lásd: Seattle:
www.cnbc.com/2020/01/02/seattle-passed-a-15-minimum-wage-law-in-2014-heres-how-its-turned-out-so-far.html

Oszt nem döglöttek bele ott sem. Azt szoktam mondani, hogy mivel a magyar elfelejtette azt, hogy mi a jó neki, ezért minden balfaszságot le lehet nyeletni vele, legyen az bármilyen politika termék, ilyen volt „a jóságos árpi bácsi” meg most ilyen volt „feri is” Remélem, lesz egy kis tudatosság ebben a játékban.

kistót 2021.02.12. 17:49:24

@Laptop7712:

A devizahitelesek lényegében devizaspekulációt folytattak. Felvettek svájci frankot hitelben, és forintra váltották, arra számítva, hogy a forint felértékelődik, és amikor a hiteltörlesztés végett visszavásárolják a frankot, akkor marad egy csomó forintjuk (pontosabban az érte vett lakás). De a forint nem fel-, hanem leértékelődött. C'est la vie!

lecsós 2021.02.12. 19:54:42

@kistót: Ja, de ez a termék se nem hitel, se nem kölcsön, hanem egy sima derivativa, amivel jobb esetben 10-50 perces businesst finanstìroznak, mert arra valò.

kistót 2021.02.13. 09:34:38

@Laptop7712:

"minden balfaszságot le lehet nyeletni vele, legyen az bármilyen politika termék, ilyen volt „a jóságos árpi bácsi” meg most ilyen volt „feri is”

Itt már régen nem Árpi bácsit vagy Ferit akarják politikai termékként lenyeletni a néppel, hanem valami egészen mást!
Egy ilyen nihilistán elégedetlen ember, mint Te, hogy kerülheti ki mindig a jelenlegi kormány felelősségét!

Laptop7712 2021.02.13. 11:01:28

Nem vagyok nihilista, csak realista. Egsszerűen az van, hogy a magyar balfasz ahhoz, hogy átlássa sajàt nyonorát 30 éve. Mert egsszerűen fél, nem mer gondolkozni, nincsenek sajàt gondolatai, azaz nem mer egyenes gerincű polgárként vislekedni bármilyen helyzetben. Az iskolában nem kérdez, nem beszél, nem basz oda az asztalra, ha packáznak vele. Fasz tudja, de valahol, valamikor az elmùlt 30 évben, valamikor feladta, és szvaccsá vált a gerince. Beletörödik minden faszsàgba, amit az elmùlt 60 èvben politikai termékként eladtak neki, és csápol, hogy mennyire fasza. Azok, akik belekòstoltak abba -pl. Nyugaton- hogy nem kell kutyába lemenni ahhoz, hogy meg lehessen élni, az tudja, hogy van gerinc is a világon. Erre mondom azt, hogy nem hiteles a hazai gazdasági elit, 30 éve, ebből, meg a fél tudásből nagyon komoly gondjaink vannak. Ezt a történetet csehek, a lengyelek, meg a szlovákok, de még a románok is kezdik komolyan feldolgozni. Ha innen nézem, akkor az egész nyugat, meg kelet nihilista, mert az egyén tudatos annyira, hogy tudja azt, hogy mi az érdeke, mit várjon el, meg hogyan. A többit, ami nem az ő dolga, meg nagyìvben szarja le. 1989 -1992 között lehetett érezni, hogy van remény. Oszt jöttek, és szétbaszták a hitet, hogy lehet itt bécs 5 éven belül. Ez az agressziò, meg az erre épülő átbaszásokbòl levezethető düh meg csak gyűlik. Ezért hùzott a picsába legalább 750 000 magyar, és köszöni szépen jől vannak. Erre mondták a nyugati befektetők a 90-es években, hogy ezek szarabbak, mint a kommunisták, mert ezeknek nincs hitük, és lemennek kutyába, ha csak 1 makival többet kapnak a koncbòl személyesen. Ennek a történetnek nyùlik az árnyéka már vagy 30 éve. A 30 évvel ezelötti dolog meg az 50-es évek tudásábòl vezethető le, és nem a késői kádár rendszerből. Erre mondtam azt, hogy az egész tanári kart, tokkal vonòval ott 89-ben ki kellett volna baszni az utcára. Mint az észteknél, oszt szevasz. Ma más lenne a helyzet.

kistót 2021.02.13. 14:58:53

@Laptop7712:

Az "asztalra baszás", a szembeszállás ellenzéki attitűd, és te éppen ezt kerülöd kínosan. Megbocsáss, de túlléphetnénk ezen a generálszószon a turáni átokról meg a kommunista mentalitásról. Mik a konkrét bajaink, és ki tehet ezekről?
"Kibasznád" az exkommunistákat mindenhonnan? Ismered Orbán múltját?

Laptop7712 2021.02.13. 15:30:18

@kistót: persze, nem volt lusztràciò 1989-ben, röhögnek is rajtunk az észtek, meg a lengyelek rendesen. Erről vakerok, hogy tegyük már ki az igazságot at asztalra. Ha nem, b...hatjuk az elkövetkezendő 30 évet is. Azt meg szar megérni, hogy a dédunokád csak azért jön haza, hogy felborìtson tolòkocsistòl.

Laptop7712 2021.02.13. 15:34:37

@Laptop7712: El lett k...va, a kérdés az, mi legyen, vagy hogy legyen? Csak azért kérdezem, mert egy most 17 éves rá fogja borìtani az asztalt apára, amikor megtudja, hogy elbaszta papa az elkövetkezendő 40 évét. Veszi a repjegyet messzibe, oszt majd lehet rìni, hogy online láthassa papa az unokát.

kistót 2021.02.13. 18:58:09

@Laptop7712:

Normális ember nem gyűlöli a szüleit. Merésznek és eredetinek gondolt gerontofóbiád valójában egy divatszöveg.
A rendszerváltás után kb. húsz évig ajnározták az öregeket, legalábbis szavakban. A "nyugdíjas" szó olyan varázsige volt, mint most a "család", kizárólag pozitív összefüggésben szabadott emlegetni. Az időspárti közhangulatban a szoci kormányok nyugdíjemeléssel akartak szavazatokat vásárolni, ez valóban hiba volt, mert az államkassza nem bírta. Eközben a betelefonálós tévéműsorok hamis képet sugalltak a nyuggerek politikai aktivitásáról, pedig akik ott ágálnak, az csak egy elenyésző töredék. Így az inga visszalengett, a közhangulat megfordult: Puzsér és hasonló szellemóriások rossz konnotációt adtak a "nyugdíjas" szónak. Ebbe a kórusba állsz be te is!
Generációs ellentétek mindig is voltak. Mindenki hordoz otthoni sebeket, de nem azért hibáztatja a szüleit, mert nem nyerték meg a világháborút meg nem építettek kapitalizmust, hanem azért, ahogy vele bántak. Szervezett szembefordulás a korábbi nemzedékkel Nyugaton csak '68-ban volt, Kínában meg a kulturális forradalom idején. Szerintem egyik sem pozitív példa.

Laptop7712 2021.02.13. 21:34:15

@kistót: Oh, tulspirázod ezt a történetet. Azt látom, hogy a srácok Londonbòl, meg a deutschoktòl küldik haza a zsét, hogy az öregek ne fagyjanak halálra a minuszokban, meg legyen kaja a hűtőben, meg ki lehessen váltani a gyògyszert. Ez ilyen egyszerű. Ezért van az, hogy a mostani fiatalok kicsit felszìvták a taknyot arrafelé, -leesett a hùszfillér, pár évtized késéssel- hogy mi a tököm is van itten. Mivel komolyra fordìtva a szòt az lett, hogy a balf...sz politikai elit az elmùlt 30 èbben összerakott egy élhetetlen országot, olyan adòrendszerrel, amit 6 doktotival sem lehet megérteni. Ez uk-ban egy átlag melòs számára fél A4-es oldal, 12-es betümérettel. A vállakozònak ugyanez. Erre mondom azt, nagypapiék el....ták nem kicsit, nagyon. Igen, jòl látod. A mai aktìv korosztály a faszba kìvánja a nyuggereket, pont amiatt, hogy egy élhetetlen szart raktak össze itt az EU közepén, balkáni bérekkel, nulla lehetőséggel a felemelkedésre. Erre mondom azt, hogy balfaszok vagyunk önmagunkhoz annyira, hogy reális mòdon lássuk a közös dolgainakat. Közben meg nem mondjuk ki az igazságot, csak kenegetjük a szart a kupac tetejére. Nem, a gond nem azzal.vany hogy mit épìtettek, meg mit nem. A gond azzal van, hogy kapitalizmus épìtésnek, meg demokrácia építésnek, meg köztársaságnak hazudták azt az általuk megválasztott kormányok -30 év- hogy mindent, mindenkor sikerült ellopni, kiherélni, felvizezni. A soft hálòzatok és hard struktùrák meg maradtak a helyükön, kontinuitásban az 50-es évektől. Itt a gond. Vagy ahogy mesélik majd a kocsmában -ha kinyit valamikor - hogy ebből lesz gond. Mert a melòs olyan kibaszott szegény, hogy egy hugyos sört nem tud meginni melò után.

ijontichy 2021.02.14. 08:47:38

@Laptop7712: "spilázod" ld. "spiel" csaxóltam.

Laptop7712 2021.02.14. 09:21:21

@ijontichy: nem, nem. Budapesten, a belvárosban lehet, hogy "spilázod" de falun, a kocsmában, az már csak spirázod, ezért, mert falun mindenki beszél kicsit dájcsul. Na most ezért van a fityisz arrafelé hatalmon, mert a helyi polgi is csak a kocsmában tanulta a németet, és nem a "hóhdacsot" tolta felsőfokon rigóutcaiul a középsuliban. Szóval ezt akarom elmondani, hogyha valamit elő kellene adni vidéken, akkor érteni kellene a nyelvet, meg a mostani kultúrát, ami kialakult itt az elmúlt 30 évben, mert úgy néz ki, hogy falunapra csak a viktor, meg bokszló jár. Kellene olyan valaki, aki képes transzformálni a tudást, de ilyen kurvára nincs. Az emberek nem hülyék, csak más szótárt használnak.

Laptop7712 2021.02.14. 09:26:46

@ijontichy: Sokat kell hallgatni, meg olvasni Tibikét. De mindegy is, Mr. Beant is akkor értni meg az átlag "ejrópiai" ha huzamos időt eltölt a szigeten. Tibikét értik Londontól Taktaharkányig, a kérdés az, értik-e Pesten. Erre mondom azt, hogy az elit balfasz önmagához, mivel úgy akar uralmat gyakorolni, aminek semmilyen alapja nincs. Erre jött a viktor, és látott, meg győzött. A feri még értette ezt a vakert, de most nem látok hangot viktorén kívül, és ez nem igazán jó. Majka volr még nagyon állat, amikor beleszólt a valóságba, de ezt kivéve nulla a hang.

Laptop7712 2021.02.14. 10:04:18

@ijontichy:
www.youtube.com/watch?v=vyQf9nB4eYk
Andreas Gabalier - Amoi seg' ma uns wieder (Live)
Szerintem a bajor miniszterelnök ott csápolt a koncerten, mivel alapvető, hogy beszéli "bajort". Ez olyan természetes arrafelé, mint az, hogy NRW-ben a kormánytagok értik, és beszélik a "Plattot", mert ez a természetes.Kis hazánkban meg nem természetes semmi, aminek természetesnek kellene lennie. na most ebben az is benne van, hogy nagyon nem választanak meg a bajorok, vagy németek NRW-ben olyan pártot, akik nem beszélik a bajort, vagy a "Palattot", mivel ha nem beszélik a nyelvet, akkor nem tudják képviselni őket, hanem másokat képviselnek. Ez ilyen roppant egyszerű. Ezért a győztes párt beszélni a bajort, vagy a "Plattot", oszt olyan kormánytagokat is választanak, akik beszélik, és a kör bezárult, de ez olyan természetes, hogy ez fel sem merülhet, hogy nem így van mert a 2 x 2 = 4, meg a bajor paraszt BMW- vel jár, meg tud új traktort venni két évente, mert ezért találták ki a támogatásokat arrafelé, érte, és nem másért. Ha meg így lenne, szart öntözne a főtérre, és ez is teljesen természetes.

kistót 2021.02.14. 11:42:31

@Laptop7712:

Hagyjuk már ezt a szakállas, buta közhelyet, hogy az a párt nyer, amelyik jelen van a vidéken! A dolog fordítva működik, az összes állampárt nagyvárosi mozgalomként kezdte. Aztán a pesti győzelem után esetleg már volt lehetőségük, hogy megvesztegessék vagy megzsarolják a falvakat, akár áttegyék oda a bázisukat. Vidéki szervezetre csak annak a pártnak futja, amelyik már úgyis leuralta az országot.
Amúgy hová dotáljuk még a parasztjainkat? Cseréljenek itt is traktort kétévenként mások keresetéből? A parasztok agyontámogatása ugyanabból a hamis együttérzésből fakad, amit a migránsok meg a nyuggerek esetében annyira elítél a jobboldal.

Laptop7712 2021.02.14. 12:48:53

@kistót: Ez a baj veletek, - engedd meg, hogy így fogalmazzak - hogy már elfelejtettétek, hogy dédanyátok még cseléd volt a grófnál, és amikor megesett, akkor hazament felnevelni a fattyat, mindezek után visszament a városba szolgálni. Erre mondom azt, hogy nem elit ez, hanem valami féltudással a jövőbe tekintő banda, aki elb...ta az elmúlt 30 évet. Krassónak igaza volt, kér, hogy korán meghalt. A vidék fogja felemelni ez az országot, ha nem, szépen fel fognak gyújtani ezt-azt, nálunk ez gyakori olyan 50- 70 évenként.
Kemény ez a kijelentés, amit tolsz. Ezt érdemes elmondani mondjuk Kentben, vagy a bajoroknál, vagy NRW-ben, szerintem gyorsan kellene futnod, hogy ne verjenek félig agyon. Arrafelé társadalmi konszenzus van abban, hogy mit akarnak a vidékkel, meg hogyan. 56-ban nem volt kaja Pesten, oszt fellázadt a nép. nem forradalom volt az, hanem simán egy éhséglázadás. Dédpapinak a történeteit meg kellett volna hallgatni.
vagy konszenzus lesz abban, hogy mi a városnak a szerepe kis hazánkban, vagy baj lesz, ilyen egyszerű ez.

Laptop7712 2021.02.14. 13:00:03

@kistót: Kis hazánkban a XX. század kinyírta a tradicionális elitet, kezdték a zsidókkal, a komcsik meg befejezték a történetet az 50-es években a kitelepítésekkel, a kuláküldözéssel, és lehetne sorolni tovább. A mostani elit - akiket annak lehetne beállítani - az 50-es évekből eredezteti önmagát. És szépen megvan a kontinuitás a mai napig. A legborzasztóbb ebben az, hogy ez a tudat, mindent túlél.Lásd Drakulics Elvtárs c. film, amikor is a végjelentben elmondja csermanek, hogy neki itt mindig helye lesz, örökkön örökké. Csak be kell vágni egy 17 évesnek ezt a jelenetet, meg azt, ahogy Bajnai, meg a többi énekli az internacionálét. :) Itt tartunk, és hidd el nekem, a baj az, hogy nem beszélte ki a nép azt, hogy mi is történt itt, meg mi is volt, meg mi nem volt.
A falu bújtatta a zsidó boltost, meg a családját a 40- es években, az 50-es években a grófot meg a családját, meg a svábokat a kitelepítések elől.
A lengyelek, meg az észtek szépen ebben is 20 évvel előttünk járnak. Persze értem én, hogyha ki lenne beszélve a történet, és lenne egy nagy katarzis, akkor családi mítoszok, meg dinasztiák, meg a hozzá tartozó privilégiumok hullnának porba napok alatt. Ezért nem történt ez meg az elmúlt 30 évben. Az észtek nem szaroztak. Akik kollaboráltak az oroszokkal, azoknak nyista volt a rendszerváltáskor. Mert ott volt ilyen. Na most egy 15- 17 éves így gondolkozik.

kistót 2021.02.14. 16:19:21

@Laptop7712:

Csermanek nem továbbél Bajnaiban, hanem újjászületik Orbánban. Kádár reinkarnációja nem fog Internacionálét énekelni és vörös csillagot kitűzni. Úgy akarja majd ugyanazt csinálni, hogy közben minél inkább különbözzön. Napóleon sem lengette a Bourbon-zászlót császárként.

Laptop7712 2021.02.14. 17:21:03

@kistót: Ezt a játékot ti raktátok össze, a kérdés az, mi lesz. Erről mg nics egy céda szó sem.

kistót 2021.02.14. 22:19:15

@Laptop7712:

Ki az a "ti"?

"A vidék fogja felemelni ez az országot, ha nem, szépen fel fognak gyújtani ezt-azt, nálunk ez gyakori olyan 50- 70 évenként."

Egyetlen európai országot sem a vidék emelt fel. Gondolod, hogy Olaszország a Chiantiból él, a hollandok meg a tulipánból? Nézd meg, hogy mennyi náluk az agrárnépesség aránya! Csak akkor kezdték el pénzzel tömni a parasztjaikat, amikor azokból már alig maradt. Nem akartak kert-Olaszországot meg kert-Hollandiát, ilyeneken csak a debil magyar értelmiség agyal. A civilizáció a városokon alapszik, azért hívják civilizációnak, és nem ruszticizációnak.
Írásaid refrénként visszatérő motívuma a lázadás, a múltkor még az amerikai fiatalok felkelését vizionáltad az öregek ellen. Aki nem forradalomnak, hanem éhséglázadásnak tartja '56-ot, azzal kár vitatkozni. Csak jelzem: nálunk nem lesz semmiféle éhséglázadás, az ország megosztottsága nem a vagyoni rétegeket követi. Egyelőre ennyi.

Laptop7712 2021.02.15. 06:20:59

@kistót: Nem, ezt csak te gondolod így, ezért nem értitek az orbánt. Persze, tudom én, hogy a repölőtér, meg Érd között le lehet élni egy életet, de most már az átlag gadag nem tud megvenni egy Balaton melletti területet, mert nem adják el neki, - tudod, itt jön be az, hogy a paraszt még mindíg bunkó pestinek tartja azt a hordát, aki képes országos dugót csinálni az M7-esen.
Lázadas van mindenhol, majd meglátod, hogy a blm is apratan fogja a népet, arrafelé meg le akarnak számolni a fehér felsőbbrendüséggel, lehet hogy éltetik Lenint, ki tudja. na mindegy is. Szóval a hollndok, meg a németek igen is azt akarták, hogy a város, és a tágabb környezete szinergiában legyen. Ezért van az, hogy a z NRW-ben székelő gazdag vállalkozó vidéken vesz nnyaralót, meg a helyi gazdaságba fektet be. Tudod ez onnan indult, hogy a világháború után éhendöglott volna a város a krumplitermés nélkül. Az olaszok felgyújtanák a prefektúrát, ha szétvernék arrafelé a kommunista meg a kapitalista szövetkezeteteket. Szóval ezét van a zorbán hatalmon, mert ilyen szinten nincs szinergia a város, és környzete között. Igy van, nem a vagyoni rétegeket követi a lázadás, - igaz még itt csendes- mivel a kovid sokakat vitt padlóra, nagyon sokaknak nincs vesztenivalója.

kistót 2021.02.15. 12:39:45

@Laptop7712:

Észtországban nem az orosz hatalom kollaboránsait stigmatizálták, hanem az orosz nemzetiségűeket, apartheid alapon. Kétlem, hogy ez lenne a fejlődés titka.
Ha egy vegánt megkérdezel, hogy miért sikeresek az észtek, valószínűleg azt válaszolja, hogy azért, mert kevés húst esznek. A Motorosklub szerint meg azért, mert sokat motoroznak. Érted, hogy mi a gond? Ezekről a bezzegországokról alig tudunk valamit, és mindenki a saját mániáját húzza rájuk sikerreceptként.

Laptop7712 2021.02.15. 15:25:57

@kistót: Igen, természetesen, mivel ott nem csak hidegháború volt, hanem az észt, meg a lett fiatal ha eljött az idő, bevette magát az erdőbe, és elment orosz kiskatonákra vadászni. És fordítva. Az orosz kiskatonák is vadásztak a fiatalokra, akik bevették magukat az erdőbe. Már hogyne tudnánk róla, hogy mi volt ott. Ezt mondom, hogy nincs kibeszélve semmi kis hazánkban az elmúlt 30 évben. Csak ez a szarkenegetés megy, ahogy most is írod, szépen el lehet kenni a történetet,a kár a rózsaszín felhők közé is be lehet lőni a témát. Ebből van ez a hugymeleg szar, semmire sem jó kultúrának hazudott valami, amiből lehet hazudni pár milliárdocskát sokaknak.

www.youtube.com/watch?v=En49iLXSg-c

Laptop7712 2021.02.16. 20:01:12

@kistót: Te figyu, most látom, hogy kurva nagy szarban lesz az ország olyan 2-3 éven belül. Mivel egy most 20 éves nettó 700 000 alatt nem akar szóba állni semelyik munkaadóval. Na, szépen elkezdődik, ahogy kell. Szerintem ez az ország ezekkel a bérekkel kurvára nem versenyképes. nem baj, majd leesik a papír húszfilléres, csak nehogy addig kiürüljenek szakmák, meg ne legyen senki, aki mondjuk gyógyít, vagy tanít. Ezt tudtátok előadni 30 év alatt, egy nagy határ fost.

Laptop7712 2021.02.16. 20:03:38

@kistót: A 45 alatti generáció a büdös picsába kívánja a szar konszenzust, amit senki nem választott módszerváltók zavartak le a komcsikkal ott 1989-ben. El lett b--va. Ezért offolt legalább 750 000 fiatal az elmúlt 15 évben. Aki maradt, az vegetál.

kistót 2021.02.17. 01:02:42

@Laptop7712:

Amelyik 20 éves 700 ezer alatt nem akar szóba állni semelyik munkáltatóval, annak a fene a jó dolgát, menjen ahová akar! Ha igaz, amit a fiatalokról írsz, akkor itt lassan már az öregek fognak fellázadni.
A "senki (által) nem választott módszerváltók" kifejezést is nehéz higgadtan lereagálni. Mégis, hogy a túróban jöjjön létre egy szabad választási rendszer, ha már eleve csak szabadon választott emberektől fogadjuk el a rendszer megváltoztatását?

Laptop7712 2021.02.17. 06:47:04

@kistót: Ez teljesen igaz, lázadhatnak az öregek, de attól még nem lesz itt melós. A gond az, hogy az ország nyugati fele pl. nem bízik a magyar államban semmilyen szinten. Olyan nagyon nem, hogy már Pápáról is Osztrákiába járnak a gyerekek általánosba, úgy, hogy busz viszi őket reggel, esete meg haza. És a szülőnek is, meg a gyereknek is megéri. A szülő meg régen nem itthon dolgozik, ha teheti. Szerinted meddig tartható az, hogy innen kevesebb, mint 300 km-re egy átlag melós nettó bér 2700 -3220 EUR? Ugyanazért a melóért nem adnak nettó 220 000 HUf- ot.

Ebbe már most belerokkan az ország, ahogy vége a pandémiának, aki tud, offol.

Persze, a senki által meg nem választott módszerváltók kerekasztaloztak kicsit, a félműveltségükkel meg el is b...tak mindent 40 évre. A választási rendszer akkor lett volna szabad, ha előtte minden komcsit kibasztak volna mindenhonnan - lusztráció - na de ilyen nem volt. Ezért csak komcsira, vagy komcsira tudtál szavazni, csak másképp volt festve a rajtszám.
Pedig higgadtan kellene hozzáállni az elmúlt 30 évhez, és akkor kiderülne, hogy az egész nem volt más, csak egy hatalmas nagy demokráciás jelmezbe csomagolt átverés. Mivel prosperitást nem hozott, nem értük el a "hón szeretett felzárkózást", és mostanra dobbantott a 30-as 40-es generáció, akinek volt esze. Ennek a generációnak kellett volna lennie annak, aki kiélvezi a sikereket, de nem így lett. Magyarul át lettek baszva a gyerekek, azok meg lábbal szavaznak. Itt tartunk. Ez nem sikertörténet, ez egy hatalmas szívás. Érted ugye? Amúgy látom, nagyon nem sok közöd van a rögvalósághoz, kár.

ijontichy 2021.02.17. 07:55:43

@kistót: "A "senki (által) nem választott módszerváltók" " Az úgy van, mint a "kurva meg a büdös kurva". Akinek elég esze/kapcsolata/tehetsége volt, az elsők között menekült ki az égő házból. Ez így természetes ÉS ÍGY HELYES!!! @lapitopinak (& al) láthatóan nem volt, ezért most - NER-konform módon - "büdöskurvázik". Bennem van annyi tisztesség, hogy a "felelőst" a tükörben keressem ;-). Mármint a saját sorsom tekintetében. Az, ha egy országnak a "módszerváltók" megmutatják az irányt, és ennek ellenére a nyakára ülteti a '90 előtti legselejtesebb kontraszelektált bandát, élén a zsugásvili epigonnal, az az önsorsrontás minősített esete. Annak a libdem + kapitalizmus kombó nem való. Ahogy nagyanyám mondta volt: "Fiam, meg is rágjam helyetted?". Mo. pont azt kapja, amit megérdemel.

Laptop7712 2021.02.17. 08:14:41

@ijontichy: Nézzétek, az ország nyugati fele kiürül, ezt hozta össze a módszerváltó balfasz elitnek hazudott néptömeg. Akkora balfék ez az ország, hogy 30 éve nem tudja azt, hogy mi is az alapvető érdeke. Büdös van, 30 éve bűzlik az egész valóság, komcsiszag van, ahogy kell, az 50-es éveket idéző szag, és nem a 70-es 80-as évek elejét idéző szag van. Aki akart, az már elhúzott nyugatra a korosztályomból, aki maradt, azt meg megnyomorította a balfasz kontraszelektált valóság, amit előhazudtatok itt 30 év alatt.
A kérdés mi lesz itt 22-ben. Jön az egyesített ellenzék, - kicsit ránc felvarrva, de ugynazok az arcok, vagy leszármazottaik, mint az elmúlt 30 évben mindig - vagy maradnak emezek, mert a nyuggerek megszavazzák a tutit. Azt nem értem, hogy a komcsi nagymama, meg nagypapi, aki itthon van, és "skipén, meg tímszen" látja az unokát, hogyan csápolhat a ferinek, vagy a viktornak. Őrület.

ijontichy 2021.02.17. 09:50:59

@Laptop7712: A nagypapi helyében én inkább megkérdezném a parasztbolsit, a húsz év t̶á̶r̶s̶a̶d̶a̶l̶o̶m̶r̶o̶n̶g̶á̶l̶á̶s̶ ígérgetés, nyugdíjvédés után, hogy a fenébe nem futja neki még mindig évi három-négy - legalább fapados - repjegyre (teli tankra), unokalátogatóba? Mert Európa ha úgy veszem egy nem olyan nagy "ország", és ha te délibábos álmokat kergetsz arról, hogy a trend az lészen, hogy a kölök a szomszédban épít magának házat, akkor hülyébb vagy a sokéves átlagnál. Hello, ez itt a XXI. század!
Eltolcsy nemrégen újabb tíz évről regélt. Mikor lesz végre befejezve ez az ócska hazudozás, ami egy kalap alá veszi a "módszerváltókat" (szerintem "must be completed" és elsőként, mert legnagyobb erőforrás az önérdek) a büdösbolsival és klánjával? He???
A "módszerváltók" soha annyit nem ígérgettek, mint a parasztbolsi vezette kontraszelektált középszer. És 10 éve ezen hulladékoké az ország, a teljhatalom, ezalatt szart se tudtak felmutatni, Európa kuturáltabb fel méla udvariassággal veti meg őket, és te még mindig bepróbálkozol az összemosással??? Muhaha... fideszpíár rulez!
Merkelt értem, még akkor is, ha kicsit csalódás az összeurópai értékek magasztos szpícsen túli leszarása. De hogy Mo. annyira hülye legyen, hogy a szuverenitás délibábját kergesse. Nem tetszik a kikúrás? Baszod, akkor kaparjál ezerrel, hogy a magországok társadalma (nem a politikusok!) ne csak de jure, de facto is magához tartozónak érezzen! Mert különben ugyanúgy maradsz a határőrvidék (Ukrajna megvan?). De hát mit várhat az ember egy félművelt bolsitól, meg az ő jól hangzó szuverenitásdumáját beszopó társadalomtól? :-/

Laptop7712 2021.02.18. 17:41:44

@ijontichy: szép reggelt, de ezt a valòságot ti idéztétek meg 30 évvel ezelött. Ide futott ki a nagy demokráciás játék. Tökéletesen ugyanaz mindkettő, a 30 évvel ezelötti is, meg a mostani is. Akkor az ami nagykövet mondta azt, hogy nincs más alternatìva, ezért mindenki kinyalta a seggét most meg a narancs mondja azt, hogy nincs más alternatìva. Egy akolbòl valò mindkettő, ugyanaz a tudat, ugyanaz a történet, csak csak más arcát mutatja, ugyanaz az arogancia. Ennyi ez. Gondtam hogy a mòdszerváltás után kell 10-15 év, hogy leüllepedjen a szar az aljára. De 30 éve keverik fel a szaros vizet, és kurva büdos, meg hiteltelen az egész. Itt tartunk. Lehet kiakadni, hogy nem kell összemosni a kettőt. De hogyne kellene már, a gyurcsány, meg most a narancs, meg az olyan arcok, mint az örökösnővel businesselő prominens - mert kő a lòvé, na - meg a helikopterező miniszterek, akik törvénnyel tolják a 100 milliárdos businessekety el is hiszik magukròl, hogy nagyon értenek ahhozy amit csinálnak. Itt tartunk.

screpes 2021.02.23. 08:56:47

@Laptop7712:

A szöveged logikája szerint azt akarod mondani, hogy " mi" idéztük ELŐ ezt a valóságot 30 évvel ezelőtt.. (és nem pedig MEGIDÉZTÜK, ahogy fogalmazol).
Ebben már ott az állítás, ami később szövegesen is formát ölt, hogy mi csakis "ugyanazok" lehetünk, utódai azoknak, akik valamit rosszul tettek, elhibáztak anno...

Következetesen azzal "érvelsz", hogy a régi rokonainkat azonosítod velünk, aztán rájössz, hogy az orbánbanda mésgem lehet probléma nélkül ezeknek a utóda, a nagy dzsentrizéssel, helikopterezéssel, plusz gyurcsánnyal összehalmozva. Nálad egy közhely helyettesíti az egyenlőségjelet: a pénz akarása..
Ide futott ki a nagy demokráciás játék - megfogalmazásod szerint.
Hadd kérdezzem: a nem demokráciás játék hova futott (volna) ki?!
Az mi volt? Te látsz visszamenőleg alternatívát? Csak nem képzeled, hogy az állítólag-jobboldalnak volt állítólag koherens jövőképe?
-------
Már írtam, hogy nálad valószínűsíthető, kitessékeltek valamely egyetemről, és azóta is az ott szerezhető tudást plusz az embereit fikázod. Aminek mindig marad igazsághányada, miközben marad a lényeg is: tapasztalatod FELDOLGOZATLAN, mindig ugyanarra a következtetésre jutsz, mert neked nincsen más tapasztalásod. Te tudod amit tudsz, és mindenki más "még" nem érkezett el odáig... Következtetésed: Baj lesz, vidékiek mennek helyetted az utcára, felszedni a macskakövet, az meg csak pesten van: látványkonyhákban akarsz statisztálni.

kedvenc szövegfordulatoddal élve (itt tartunk), Nem itt tartunk, hanem te tartasz itt.
---------

lecsós 2021.02.23. 09:19:32

@screpes: Oh, dehogy is. Olvass Tibiatyát, ez az ország nyugger ország, ehhez még hozzá kell tenni a komcsi tempòt. Ez megy 30 éve. Szerinted az elmùlt 30 év minden szempontbòl sikertörténet? Dobbantott minimum 750 000 ember, aki ùgy gondolta, hogy elege van abbòl a demokrácia felfogásbòl, amit összehazudtak neki ebben a nagyon fasza kis országban. Ez van, ahogy Tibiatya mondja, nyuggerek országa, akiknek elég a langyos vìz, ahogy az 50-es években is volt. Nem változott itt semmi. Téged kivágtak az egyetemről, semmi gond ezzel. Az egyetemen szerezz tudást, csak tudd hogy mi a tudás, ès mi a balfaszság. Sokan nem tudják ezt eldönteni. Tudod, a mai napig vannak az egyetemeken a volt mszmp-hez köthető figurák, akik az elmùlt 30 évben tolták az 50-es évek béli nyugger stìlust a fiatalok arcába. Ezek meg sok esetben el is hitték, hogy ez igy fasza. Nem volt lusztáciò, és most mindenki pillázik, hogy el lett tolva az elmùlt 30 év. Nyálcsorgatva pillázunk a lengyelekre, meg az észtekre, de nem értjük azt, hogy ezek az agyukban rendet tettek az elmùlt 30 évben. Menj, beszélgess, vagy melòzz együtt észtekkel, vagy lengyelekkel a tápláléklánc bármilyen szintjén, ha nyugger tudattal mész oda, olyan max. 1 òrád van a pozìciòban, nem több, li fognak baszni. Max kapsz egy napot, és finoman közlik a nap végén, hogy köszi, elég volt. Tudod ott arrafelé, vam egy egészsèges kiválasztási folymat, hogy a megfeleő embert tolják a megfelelő pozìciòba. Nálunk meg a seggnyalás megy 30 éve, konzerválva van a nyugger tudat.

screpes 2021.02.27. 07:21:57

@lecsós:

Ez nem nyugger ország, ez fideszország. Hogyan lehetne ezt az ellentmondást feloldani? A nyugger életek összege jó esetben valami nyugalmas, biztonságos, napsugaras séta lenne.
------------

@Laptop7712:

már többedszer használod ezt a kifejezést: "ti"...
Tudni kéne, hogy kikre gondolsz, mert ez így pontatlan, és olyan mintha csalni akarnál: azt az érzést kelted, hogy akik ellenvéleményen vannak, azok egyformák, illetve egyként intézhetők el, mintegy visszamenőleg. Egyformán, de a jelenben. Egyrészt loptak, másrészt nem szereztek korszerű tudást, harmadrészt nem engedték érvényesülni a tudorokat, az olyanaokat amilyennek te hiszed magad. Nem érvényesítették akár erőszakkal azt a tudást, aminek nem voltak birtokában. Te sem vagy!

Laptop7712 2021.02.27. 08:35:15

@screpes:

Szóval belinkelem ide Tibiatyát, olvasd el, hogy miért vagyunk nyugger ország.
tibiatya.blogstar.hu/2017/08/18/a-nyugger-nem-a-nyugdijas-a-bulinegyedet-nyuggerek-akarjak-szetbaszni-/41383/

Dehogy, az hogy valaki ellenvéleményen van, az szíve-joga. A gond az, hogy itt van egy tudat 70 éve, amire rátett egy lapáttal a módszerváltás 30 éve. Ahogy Tibi atya mondja, ez egy nyugger ország, oszt jóvan. Szerintem nagyon jó szót választott. Természetesen, ha nem loptak volna akkor nem itt tartanánk. A másik az, hogy kis hazánkban nincs definiálva az hogy mit is jelent az, hog korszerű tudás. Ha valaha ez definiálva lett volna, akkor most pl. egy átlag hazai középvállalat tulaj nem a 70-es évek béli féltudással akarná vezetni vállalkozását most a XXI. század elején – mert nálunk vagy talán az eleje sem, itt még 1955-öt írunk, ma 2021- ben – 1989-ben meg lehet hogy pár napig 1955 végét írtunk, de abban sem vagyok biztos – Te milyen tudás birtokában vagy? Ez itt a nagy kérdés. Az átlag magyar középvállalkozó – aki most 60 feletti – olyan tudás birtokában van, hogy a cégátadás után 2 évvel maximum az átadott cége a gatterban végzi. Mindenki leszart, és leszar mindent, csak neki legyen jó. Egy kib—szott +10 HUF-ért óránként a munkatársát megfojtaná egy kanál vízben. Mivel a magyar szegény a demokráciához, csodálatosan ki lehet csontozni – mindent el lehet tőle lopni- mivel azt sem tudja, mit kellene védenie – meg mi is ez a nagy demokráciás játék. A mindenkori hatalom a nyugger tudatra, meg a félelemre alapozva minden szart le tud nyeletni ezzel néppel. Azt szoktam mondani, hogy a magyar balfasz lett önmagához, hogy átlássa azt, hogy mi is az érdeke. Vagy hogy mi is a jó neki. Akik korszerű tudást szereztek, azok már offoltak, és köszönik szépen jól vannak. Akik meg a 2000-es évek közepén voltak mondjuk 3- 5 évesek, azok most majd szavaznak. Oszt ezekkel meg kezdeni kellene valamit, mivel húznak egy x-et, mielőtt offolnának. Ugye érzed, hogy kurvanagy szarban vagyunk? Megy a nyárcsorgatás a lengyelekre, meg az észtekre, de ha bemondod egy lengyelnek, hogy egy kezdő tanár itthon nettó 300 EUR-t keres, úgy arcon röhög, meg finoman elküld a búsba, ahogy kell. Mert úk nem balfaszkodták el az elmúlt 30 évet, csak az első 10-et szopták be de azt nagyon, de tudták azt, hogy miért teszik. Itt az elitnek hazudott embertömeg meg most lesz kénytelen szembesülni ezzel, 20 év késéssel.

kistót 2021.03.01. 08:43:53

@Laptop7712:

Miért akarnak ezek a belvárosiak aludni éjszaka? Micsoda nyugger önzés!
Inkább az ellen tiltakoznának, hogy pár száz kilométerre tőlük összeházasodott két férfi! Ez az irritáló dolog, nem az, hogy az ablakod alatt hajnali kettőkor 150 decibeles zene bömböl.

lecsós 2021.03.01. 09:54:50

@kistót: Jáj, hagyjuk már ezt a balfasz dumát. ha megkérdezel egy balatonit, hogy milyen volt felnőni a Balaton mellett a 80-as 90-es években, azt fogja mondani, hogy ugyanolyan, mint a 60-as 70-es években. Márciusban elkezdődött a buli éjjel- nappal, és tartott október végéig. Mivel azért jöttek a vendégek, hogy bulizzanak, éjjel-nappal, mindenhol. Mostanában meg megjelentek arrafelé is a nyuggerek, akik azt hiszik, hogy mivel vettek 4-5 lakást befektetésként a Balaton mellett, már mindenkinek kuss, mert aludni akarnak. ne baj, majd rájönnek arra, hogy pár év alatt a nyugis befektetésük a szarba megy, mert a lakosságszám netám megháromszorozódott, és nem lehet parkolni. Ugyanaz lesz, mint a körúton csak nem tudatosult még, kell még pár hónap. Semmi, vannak emberek, akik így nőttek fel, és ez a természetes nekik. Tudod az van, hogy tényleg jelen van kis hazánkban a nyugger mentalitás.

Laptop7712 2021.03.01. 09:58:39

@kistót: Azok országok, ahol két férfi össze tud házasodni, az azért lehet, mert az elmúlt 30-50 évben szépen kialakult egy társadalmi konszenzus ebben a témában, és így határoznak. Ilyen egyszerű ez. Kívánom neked, hogy melózz együtt nyugaton mondjuk két travivial, meg pár meleggel, leszbikussal, kicsit tágítaná a világlátásodat.

kistót 2021.03.02. 00:07:17

@lecsós:

Csak nyugalom! Nem fognak odamenni a pestiek, és csendrendeletekkel feldúlni a vidéki idillt. A megsüketülés is szabadságjog, senki nem tiltja meg nektek.

Laptop7712 2021.03.02. 08:39:46

@kistót: Nevetnem kell rajtad, ne haragudj, csak olyan finoman, ahogy azt az angolok szokták. Tudod, úgy csinálják, hogy aki nem élt közöttük, az észre sem veszi. Szóval azt kell mondjam, hogy nem érted a magyar nyelvet - csak használod - ez is természetes, nincs ezzel semmi gond. Azért mondom ezt, mivel amit írsz, az semmilyen szinten nincs összefüggésben azzal, amiről folyik a szó. Na mindegy is, csak a jelenség a fontos, mivel ezért tartunk itt, ezért is "zelitellenes" az egész nép. A pösti az azonnal hápog, ahogy egy kicsit zaj van, erre mondjuk azt, hogy pösti, és szevasz. Most a nyáron a pöstit arról ismerted meg, hogy 4 órát ült a dugóban pénteken lefele az m7-en, mire a vízpartra ért, vasárnap meg ugyanúgy 4 órát ült a dugóban, mert vissza akart érni pöstre. Oszt nem jött össze neki.

kistót 2021.03.02. 09:33:54

@Laptop7712:

Javaslom, hogy hagyjuk a pöstit, a nyuggert, a komcsit és hasonlókat, ezt a botrányosan inkorrekt szöveget csak figyelemfelkeltésként használjátok. Amit aztán előbb-utóbb kínos magyarázkodás követ. Tibi atya is ezt teszi, remekül fogalmaz, de igazából végig magyarázkodik. "A nyugger nem a nyugdíjas." Ó, hát persze! A "szőrös talpú román" kifejezéssel sem az összes románt akarjuk megsérteni, hanem csakis azokat, akiknek szőrös a talpuk!
Szóval lépjünk túl a szóhasználaton, akit nyuggerként emlegettek, az valójában a nyárspolgár. Akinek szerintetek az a bűne, hogy " leszar mindent, csak neki legyen jó". Nos, közgazdaságban járatos ember vagy, nyilván hallottál róla, hogy Adam Smith szerint az egyén önzése nem feltétlenül káros a közösségre. Továbbá nem is hiszem, hogy a keleti ember nagy átlagban önzőbb lenne a nyugatinál. Az oroszok jószívűsége például legendás.
Még egy szó erejéig visszatérve a "nyuggerekre", tapasztalatom szerint a nyugdíjas márkahűséges választó. Nem fog pár forint többletjuttatásért másra szavazni, mint korábban. Száznapos programmal, rezsicsökkentéssel, CSOK-kal nem az ő szavazatát lehet megvásárolni, hanem a derék, szorgalmas polgárokét!

Laptop7712 2021.03.02. 10:35:21

@kistót: Nézd, ezt a népet az elmúlt 70 évben a saját elitje csontozta ki. Mostanra eljutottunk oda, hogy azt sem tudja a magyar, hogy mit is jelent az, hogy valamit jól csinálni, legyen az vállalkozási, vagy kormányzati szint. A módszerváltás után maradt a komcsi elit hatalmon, ez hozta el azt a jelent, amiben élünk. Sajnos nem lesz itt semmiféle felzárkózás, mivel ahhoz kellene egy egészséges tudat, ami valamilyen szinten független, és polgári. Na most ha nem nyalsz be a meleg szarig, nem tudsz elérni semmit. Nézz rá az elitnek hazudott néptömegre. Ez egy nemzetközileg versenyképtelen elitnek hazudott néptömeg, amit a teljes gazdasági rendszer visszatükröz. Pl. elfogadjuk azt, hogy a gazdaságnak van egy duális, vagy terciális szerkezete. Megkérdezzem, ennyire balfaszok vagyunk de tényleg? Nem kellene elmagyarázni a népnek, hogy ez miért alakult ki? Hogy ennek az oka egy sajátosan magyar - benyalunk a meleg szarig - mentalitás? Ez a tudat - én komcsi tempónak nevezem - az 50-es évek óta van hatalmon, amit szépen becsatornázott a csermanek, és rákente az új gazdasági mechanizmust a 60-as évek végétől. ott tartunk, hogyha valaki nyomorogni akar a hazai átlagfizetésből, annak is be kell nyalni a meleg szarig. Azért tudjuk azt, hogy nyugaton nagyon nincs ez így. Lehet véleménye az embernek. A gazdagjaink nyugati szemmel nézve bafaszok, nem versenyképesek. A mostani 40-es, és fiatalabb újgazdag réteg sajnos meg még rosszabb, mint az előző kettő, az őskomcsi meg az újkomcsi. Arrogánsabb, és talán még balfaszabb, mint aki kiképezte őket. A gondom az ezzel, hogy ebből semmilyen szinten nem lesz innováció, és porosperítás. A lengyelek belátták ezt 20 éve, és elindultak a nyugati útra, és szépen rá is találtak. Nálunk valahogy a gazdag megragadt a makkos cipő, és a susogós meegítő szinten, 2021-re. A politikai elitnek hazudott kaszt szintén, itt tartunk, és úgy néz ki, hogy nem tanulunk. Önzőség, meg a gazdasági prosperitás? A nyugat olyan 70- 80 éve már túl van azon hogy az önzőségre építsen. Ha nem vetkőzte volna le, akkor már párat fellógattak volna a háza elé a gazdagok közül. Nyugaton azért az van, ha melózol, akkor meg tudsz élni. Nálunk az van, hogy az elit a saját népét csontozza ki, mindezt teszi azzal az álszernyéséggel, mint Virág elvtárs tette a Tanúban. A magyar meg balfasz annyira, hogy ezt észre sem veszi. Nyugaton már kezdenek arról beszélni, hogy nagyon másképp fest a verseny fogalmi környezete itt a 21. században, mivel nagyon nem mindegy, hogy kik, vagy mik között megy az a nagybetűs verseny. Kis hazánkban itt, az elmúlt 30 évben, olyan, hogy verseny nem volt. Azt nem engedte a politikainak, és gazdaságinak hazudott elit. Mert ha ilyen lett volna, akkor mehettek volna a gatterba, és nem így nézett volna ki a módszerváltás. Szóval az van, hogy nem változott itt semmi, csak most eltellett 30 év, és egy 2000-es évek körül születettnek nem tudod elmagyarázni, hogy mindez, ami most van az kibaszott jó neki. Azért, mert ha össze tud sorloni annyi pénzt, hogy elmenjen lengyóba, és rácsodálkozik a világra, rájön, hogy rettenetesen átbaszták a palánkon. Kis hazánkban gerontokrácia van, ilyen egyszerű ez. A gerontokráciából meg soha nem lesz innovatív állam. 40 életév alatt - amilyen a jelenlegi demográfiai helyzet - egy x kettőt kellene hogy érjen. Mivel mindig lesz annyi nyugdíjas, meg öreg, hogy a változatlanságra szavazzon, de az mindegy, hogy az unokát azt csak szkipén, meg tímszen látja. Amúgy mindegy is, mivel aki tudja, menti ki a családot nyugatra, vagy nyugisabb helyekre, már a középosztály is. Nem látok nemzeti víziót, nem látok olyant, ami összatartaná - valamilyen közös hit, vagy élmény - csermanek népét. nekem legyen jó, a többi bekaphatja mentalitás. Az, hogy hosszú távon rábaszik, ki a faszt érdekel? Itt tartunk. Franc tudja, mi a megoldás. Nem baj, majd a nyugdíjasok megszavazzák magunknak, oszt az jó lesz majd. Akinek majd nem tetszik, az meg repülőre fog ülni, oszt szevasz. Szerinted mi a megoldás, mert én nem látom, hogy az agyakban hogyan lehetne rendet tenni. A lengyelek ezt a játékot 20 éve lenyomták. Kibeszéltek mindent, amit kell. Nálunk meg lófütty nem történt ez irányban.

kistót 2021.03.02. 20:27:54

@Laptop7712:

Nehéz követni a rögtönzéseidet. Mi ez, hogy 40 év alatt "egy x kettőt kellene hogy érjen"? Mi a fenére lenne ez jó, a jogegyenlőség szembeköpésén kívül? Szerinted a pártok, meg egyáltalán az egész elit a kontraszelektált kriptokommunisták gyülekezete. Hogy tudnának ebből a kínálatból a fiatalok, legyen kettő, vagy akár húsz szavazatuk, alkalmas embereket választani?
Nem látsz "nemzeti víziót... olyant, ami összatartaná - valamilyen közös hit, vagy élmény - csermanek népét"? Én sem látok, de nekem nem is hiányzik. Szerintem vízióra meg nemzeti összefogásra háborúk és természeti katasztrófák idején van szükség. Békeidőben szabálykövetés kéne, némi empátia, meg szabad vita és verseny.
Nem tudom, hogy a lengyelek kibeszéltek-e valamit húsz éve. A kommunistátlanítás úgy sikerült náluk, hogy már a második választáson visszahozták Kwasniewskit. Azóta sem tudok ott semmiféle keményebb tisztogatásról, még Jaruzelski sem került sittre.

Laptop7712 2021.03.03. 07:40:48

@kistót: Meglátásom szerint az elmúlt 30 év nem sikertörténet, egyszerűen sikerült kifosztani a népet, és megfosztani minden olyan lehetőségétől, ami által bármilyen szintű fejlődést tudna elérni. Egyszerűen a magyar nyugati értelembe véve rabszolga, és nem más. Nem keres annyit, hogy az önnön megélhetését tudja fedezni, sőt, szarabb helyzetben van mint egy rabszolga, mivel a rabszolgának nem kellett megdolgoznia a kajáért, és a fedélért a feje felett. Ebből a szempontból rátekintve konszenzus van az elitek hazudott néptömegben 30 éve, nem kell megfizetni a magyart, minek? Jó ez így. Erre mondom azt, hogy egyszerűen elfogadja a regnáló közgazdaságtan azt, hogy van ilyen, hogy a gazdaság duális, meg terciális szerkezete. Ennyire balfaszok vagyunk, hogy a nép olyan axiómákat fogad el evidenciának, amiért az utcára kellett volna már régóta vonulni. A magyar olyan szinten nincs tisztában azzal, hogy mi az érdeke, hogy egy kibaszott normális szakszervezet nincs az országban, mert ennyire individualista, és büszke arra, hogy egyesével ki lehet foszatani, de az, hogy a hazai közszolgáltatások rendszere rárohad, azt pont leszarja. Ezt hozta a gerontokrácia, meg az, hogy nagyjábül olyan tudat van kis hazánkban, hogy nincs kibeszélve semmi. Pl. Egy falu kezdte azzal a 30-as években, hogy bújtatta a zsidó boltost. és családját. Általában a trágyadomb alatt egy veremben. Pár év múlva a veremben a kitelepítésre váró szomszéd család bújt meg. Rá pár évre a nemesi család bújt el ott, pár évre rá meg a kulák szomszéd húzta meg ott magát. A verem a mai napig áll, csak a falu rohadt el körülötte. Szóval az van, hogy mindenről kuss van 50 éve kb. Zsigerből nem tud a magyar pragmatikusan gondolkodni, mivel elő lehet venni a 20-30-40-50 évvel ezelőtti érveket. A komcsik fejezték be kis hazánkban az 50-es években a hagyományos elit lefejezését. Azóta nincs elit, és nem is nagyon lehet, csernanek népe van, ebből kellene kihozni valamait, ami roppantul nem sikerült. Egy fiatal érzi ezt, ezért dobbant a picsába.
Érdemes elmenni Lengyelországba, hogy mi van ott. Arcon röhögi a magyart, hogyha elmondja pl. egy fiatal tanár, hogy a kezdő fizetése nem éri el a 300 EUR-t. csernanek jobban csinálta, mivel azt mondta, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van. 30 éve meg az van, hogy az állam az állampolgár ellen van, a vállalkozó a melós ellen, mindenki mindenki ellen. Kurva szép ez, csak már így is beledöglöttünk, mindegy ebből lehet lóvét csinálni, kurvasokat, a nulla társadalmi szolidaritásból. Erre lehet szép banki termékeket fejleszteni. Itt tartunk. Kis hazánkban pl. nincs olyan, hogy bankrendszer. 3 féle banki termék van és kész. Ebből nem lesz se prosperitás, se konszolidáció. Egyszerűen nem tudja az átlag azt, hogy hogyan is kellene működnie egy normális rendszernek pl. Pl bankrendszer. Jó, most vannak pár százezren, akik nyugaton telepedtek le, de azok maradnak is ott, és nem hallatszik hangjuk a verem pereméig. Ebből az lesz, hogy egyre több fiatal fog offolni, madár mindegy, hogy most egy multi most évente 70, vagy 100 millát kap kp. egy munkapozícióért.

kistót 2021.03.06. 08:04:41

@Laptop7712:
Leült ez a vita, csak a vesszőparipáinkat ismételgetjük.
Lecsos.blog.hu te vagy?

Laptop7712 2021.03.06. 09:37:29

@kistót: Nem gondolom, hogy leült volna, csak nem érvelsz, ez itt a gond. Te ismétled ugyanazokat az érveket, nem én. Egyszerűen ki kell mondani, hogy az 50-es évek közepe óta nincs elit, és a politikai- gazdasági elitnek hazudott családok - klánok nem változtak az 50-es évek óta. Ezért nem volt itt rendszerváltás. Ha megnézed az akkori állampárti dokumentumokat, nem is rendszerváltásról beszélnek - azt nem engedték meg - Ez kb. olyan, amikor azt mondjuk, hogy 1956 forradalomnak indult. Nem, nem annak indult, hanem mivel nem volt kaja pesten, fellázadt a nép a kiskopasz ellen. Annak ellenére tette ezt, hogy a falu a beszolgáltatások mellett küldte a csomagot a városba, hogy ne dögöljön éhen a nép. Nagy Imre egy reformkommunista volt, aki a rendszeren belül akart változást, ilyen egyszerű ez. Csak forradalom lett belőle. Azért mondom, hogy ebben az országban nincs kibeszélve semmi, és most, 2021-ben nem értjük önmagunkat, és főleg nem értjük azt a közel egymillió embert, aki megtapasztalta azt, hogy nem kell lemenni kutyába azért, ha meg akar élni.A gazdagjaink egyszerűen nem versenyképesek. Nézzük meg azt, hogy pl. hogyan alakult ki a mai egyik legnagyobb bank tulajdonosi köre a módszerváltás után. Kis gazdaságtörténet. Most gyűjtök cikket egy kis íráshoz. Az emberük -aki vezető pozíciót tölt be egy nagy vezető hazai cégnél - azt mondja, hogy kis hazánkban soha nem volt verseny a módszerváltás után. Ilyen egyszerű ez. Amúgy a nagybetűs verseny nevében meg ezt a népet 1989- 1993 között kicsinálták. A klánok maradtak, és elfoglalták méltó helyüket az új rendszerbe 1989 után. Pl. aki diplomataként arannyal csencselt az átkosban, az ingatlannal csencselt a módszerváltás után, a szoft, informális hálózatok maradtak, ahogy kell. És most eljutottunk 2021-be, amikor is a mostani, ebből a tudatból származó harmadik generációs - gazdag álelit sarjnak - 40 alatti balfasznak, - aki arrogáns is annyira, hogy mindenkit szembe röhögjön - valamit elő kellene adni, hogy talpon tudjon maradni, mivel lassan nem lehet pénzt gyártani, a 70 éve a a klánban felhalmozott tudás mellett, mivel a többi ország - lengyó, szlovákia, stb - egyszerűen szakított ezzel a történettel, és elhúzott mellettünk. Nézz meg egy egyszerű középvállalatot, nem azért létezik kis hazánkban, hogy felemelje a helyi szintet, hanem azért, hogy minden korban le lehetett nyúlni vele az állami támogatásokat. Ezt 2004 után sikerült tökélyre fejleszteni, pl. a szocik kifizették a talpasaikat a leader programmal. utána ugyanez vica- verza. Közben a fiatalok dobbantanak, mivel a balfaszok - azok a gazdagok, akik 40 körüliek - olyanok, mint az elefántok, nem tanulnak, és nem felejtenek, csinálják ugyanazt, mint amit a klánban megtanultak, nem többet, nem kevesebbet. De ebből nem lesz innováció, ezt megmutatta az elmúlt 30 év. A városokon kívül nincs vállalkozás, Budapest Prága mögött elbújhat a búsba. Mivel nincs pénz, de kurvasok pénz van egyszerre, az emberek megint egymás nyakának esnek. Ennyire balfék a magyar, közben meg ugat a nyugatra, hogy az a példa. Ehhez le kellene cserélni a komcsi tudatot, ami regnál 70 éve. A kérdés az, van-e erre esély. Mivel ebbe a tudatba madár mindegy, hogy mennyi lóvét öntesz bele, egyszerűen nem fog hasznosulni, lásd Eu-s támogatások, 2004 után. Erre mondom azt, hogy balfaszok vagyunk önmagunkhoz, és nem látjuk át, miben vagyunk benne, meg mi a szerepünk benne. Pedig kurvagyorsan fel kellene ébredni. Olyan szinten tartunk szét, olyan szinten vagyunk individualisták, hogy 10 Ft +-ért a szomszédot agyonverné a magyar, és ezt természetesnek veszi. Nem tudjuk minek mi az oka. Pl. a hálapénz oka az, hogy az 50-es években kevés volt az orvos, meg a tetves értelmiségi a nép ellensége volt. Na de a belvárosban életben maradt orvos tudása meg kellett volna, így engedték fű alatt a hálapénzt, rendszerszinten. Oszt ebből alakult az az évtizedek során ami. Szóval rendet kellene rakni, mert ebbe pénzbőség mellett fogunk beledögleni. neked mi a véleményed?

screpes 2021.03.07. 08:23:19

@Laptop7712:

a szakmai alapú tudásbázist (nevezzük értelmiségi elitnek mindazokat, akik
megszerezték), felváltotta a politikai alapú kvázi elit, hatalmi bázison: tudás nélkül vagy helyett.

A hiányzó (amúgy is kisszámú) tudásalapú pozíciót a befolyás általi bekötöttség helyettesíti, ami a bármely szakmából fakadó tudást legyorsította, sőt le is gyűrte. Nem csak abban érdekelt, hogy megelőzze, hanem abban is, hogy hatalmából ( a tudáséból) kivegye.
G Fodor Gábor, amikor azt mondja, hogy a polgárság "termék", marketingfogalom, akkor teheti, mert olyan helyen ül, de marketinges csiszoltsággal nem vádolható, nem volt neki soha. Ezzel le is értékeli a marketingfogalmakat: olyat mond, ami nem vonatkozhatna a politikumra, nem pontos, úgymond.
Napjainkban pedig épp az orvosok tudása válik szakmai konfrontációs síkká, mert olyanokkal kell összevitatkozniok, (s azonnnal a felmondás-szerződéskötés töréspontig elmenni), akiknek köze sem volt eddig a gyógyításhoz (tömegek gyógyulásához) és most mégis ebben a körben tenvékenyek, és döntenek: úgymond, megalapozottan...
A kultúránkban pedig egy kárpátukrajnai vendégrendező (egyetlenként, mintha felnőtt volna odáig!) koncepcionálhat, csak azért, mert huszonöt éve tehetségesen rendezett (vendégrendezőként). Most kulturpolitikai guruként próbál praktizálni - a szinészképzés Szervezetében oktatásban...
Holott csak elég szervilis, függő ahhoz, hogy átvegye a nonkultur főnök ideáit. Újfajta alkalmasság ez, bár szolgák meg elvtelenek mindig is voltak, hajlamosak és hajlandóak. A művészképzésben megmondóként... Megmondóember lett a a művészképzésben, és ezt arra használná, hogy megmondja mit és hogyan játsszanak ÁLTALÁBAN. Aztán jön, hogy KIK...
Legitimitását nem belülről szerzi, (ez a szabadság és sokféleség birodalma), mivel ott lehettek volna művészeti követői: akik "úgy" rendeznek, amiként ő...

Tehát mondhatjuk, hogy nincsen elit, nem volt, de úgy is, hogy ilyenek lettek: kvázielitek, akik beágyazottságukból nyerik a legitimitást. Ez a beágyazottság - szemben a művészettel és másfajta szerteágazó tudással - rendkívül egyszerű:

kistót 2021.03.09. 10:26:33

@Laptop7712:
Ennyi pesszimizmus már sok a jóból. Ekkora bajban azért nem vagyunk, vagy pontosabban: nem azok a bajaink, amiket emlegetsz. Az emigráció például… Az általad favorizált országokból (Lengyel- és Balti) sokkal többen vándoroltak ki, mint tőlünk. (Ezt a tényt érthetetlenül kevéssé használja ki az orbáni propaganda, amelyik most az egyszer jogosan mutogatna külföldre, hogy lám ott is!) Más országokban az emigrációt nem fogják fel ilyen tragikusan, mint nálunk. A lett miniszterelnök szinte büszkén lenyilatkozta, hogy a 2009-es válság után onnan a nép egytizede távozott. Nálunk ebből nemzeti gyász lenne, mert a kormány azt kommunikálja, hogy a népességfogyás katasztrófa. Valójában a kivándorlás még egy országot sem tett tönkre. Svéd-, Olasz- vagy Írországból sokkal nagyobb arányú volt, mint nálunk valaha is, ezek az országok mégis virágzanak, vagy ha nem, akkor nem ezért. Ezt kéne „kibeszélni”, nem a történelmi múltunkat, abból mindig csak anyázás lesz.
Summa summarum, szerintem túlspilázod a dolgot, és főleg a felelősség kérdését látod rosszul. Tévedés mindenért Orbánt hibáztatni, de az már a ló másik oldala, hogy te semmiért sem őt okolod. Mintha azért dimenzionálnád túl a bajokat, hogy a megoldás reménytelenül nagy feladatnak tűnjön, és végül ne kelljen változtatni semmin.

screpes 2021.03.09. 10:52:03

@Laptop7712: @kistót:

Kistót (megint) szépen elmagyarázza neked... De te nem profitálsz, mert hiteltelennek nyilvánítod a szerezhető tudást...
itt nyafogsz például, sokadszor, hogy mit nem tudnak/mondanak a "nagypapák", de elereszted a füled mellett amit még mondanak...
Sőt, leírod az ellenkezőjét....

Most például , hogy mi volt ötvenhatban (éhséglázadás a kopasz ellen..)
Nos, én ott voltam, és itt is megírtam, hogy kiket láttam október 23-án vonulni, milyen közösség volt az.
Egyáltalán nem igazolja a FELTEVÉSEDET, hogy azok a kaja miatt mentek utcára!
Ezek a fiatal, meglehetősen egyívású fiatal emberek Műegyetem felől vonultak végig rendezetten a Horvátkerten át, aztán a Vérmező alján, és nem mondtak semmit, táblákat sem vittek. Azt lehetett hallani, hogy az egyetemiekhez a VÁTI-sok csatlakoztak, és ez a látott szeméylek, és viselkedésük alapján teljes mértékig igaz lehet. (az egyetem olvastán se egyetemistákra gondolj, hanem péládául fiatal oktatókra).
(A Váti pedig, a Városfejlesztési Tervező intézet ott állt a Tabán-Horvátkert sarkon, s aztán még nagyon sokáig, talán napjainkban is. Más, nagy közintézmény ott nem volt).
Döntsd el, hogy képes vagy e elfogadni ezt az információt, vagy hajtogatod amit magad GONDOLSZ erről.
Egyébként itt is (!) leírt egy ismert hozzászóló olyan konteót, amely szerint szervezett volt, és provokációs természetű alkalomként INDULT ez a mozgalom, és ez például beleillik mindabba, amit láttam.
Zárójelben teszem hozzá: az élet úgy hozta, hogy történész is vagyok: de ennek önmagában nem tulajdonítok jelentőséget. De annak, amit aznap láttam, annak kénytelen vagyok.
Viszont mindaz, ami a Rádiónál, meg a parlamentnél történt, már egy másik történet, mivel ott mások is csatlakoztak, és karhatalmi erőket vetettek be. Magam is éreztem akkor is (és azóta is), hogy további részletekben a tájékozottságom megcsappant, és keveset ér.

-----------

screpes 2021.03.09. 10:56:26

----------
Bocsi, a hatvanas évek elején volt VÁTI a Vigadó melletti tömbben IS...
Most nem nézek utána pontosabban, nincs jelentősége..

Laptop7712 2021.03.09. 17:02:25

@kistót:
Hagyjuk már ezt, hogy akkor mások mit csináltak, meg más országokból mennyien mennek el. Egyszerűen ki kell mondani, hogy három generáció 2006 után úgy gondolta, hogy kis hazánkban szarul mennek a dolgok, és egyszerűen elmentek. Kész. Biztos azért döntöttek így, mert olyan faszán sikerült az addig eltelt 15 -20 év a módszerváltás után. Nem azzal kellene foglalkozni, hogy mi a helyzet, mivel a statisztika az olyan, amilyet általában hamisítanak. Az jut eszembe erről, amikor a 9 éves unoka odamegy nagypapihoz, hogy mi is az átlag.
Oszt a nagypapi mondja neki: Az van kisunokám, hogy te vagy 9 éves, én vagyok most 80 éves. Átlagban 44,5 évesek vagyunk. Ami a legszebb férfikor, amikor is minden nő a lábaid előtt heverhet. Na de szeretkezni te sem tudsz, meg én sem tudok. Na hát ez az átlag kisunokám.

A mostani 30-as generáció onnan tudja mi ment a módszerváltás környéken a vad privatizáció, mert olvasta a Bankár c. könyvet. Na most volt olyan, hogy offolt egy orvos, és simán összeomlott a térségi ellátás, mivel egyedül vitte az ügyeleteket, és megunta, offlot is. Azt nem értem, hogy 30 éve konszenzus@screpes: van abban, hogy szarrá kell verni az egészségügyet, ez amolyan fű alatti privatizáció úgy, hogy közben kurvajó pénzt lehet benne csinálni. Érdekes, hogy 30 éve balfasz a magyar annyira, hogy átlássa azt, hogy mi is lenen az érdeke. Offlot egymillió ember, és nagyon szarban vagyunk, és még nagyobb szarban leszünk, mivel a pandémia után valahogy rá kellene venni az embereket, hogy húzzanak vissza a éhbéres fizetésükért melózni, mert megvan a vakcina, meg gyönyörű szép új világ lesz. Erre mondja a bankár, eg a matolcsy, hogy át kellene gondolni azt, hogy hogyan is nyitunk, mivel ha a nyugat előbb nyit, nem lesz ki, hogy kinyissa a kapukat, vagy lesz, de akkor csak nyugati pénzért. Most el fog indulni az infláció, és nem fog semmit sem érni a lóvé. Tele leszek a polcok, de nem az embereknek pénze, hogy bevásároljanak. Most már van minimum 4-5 millió ember, aki nagy szarban van. Ez a tény, nem pesszimista vagyok, hanem realista. Ha az ellenzék balfasz, megnyeri a 2022-őt és rá egy évre jön vissza a fidesz 4/5-el.

A 1948 - 1956 közötti időszak nem volt egy leányálom, nagyon nem volt kaja, ezt onnan tudom, hogy az öregek azt mondták errefelé hogy küldték a csomagot pestre, hogy a rokonoknak legyen valamit enni. Pl. a forradalom alatt sem volt mesés az ellátás, de a falu küldte a kaját a pestieknek.

nlc.hu/56_cikkek/20161012/elelmiszer-budapest-1956-oktober/
A felvonulás az már egy következmény volt, nem a kezdet. Nagy Imrét úgy hívták vissza vidékről, hogy menjen már vissza, mert helyzet kerekedett.

Vannak itt kérdések, melyeket feltesz a mai 20-as generáció, pl. a Nyugati fény c. film ezt a feszegeti.

Ilyen világot sikerült ide rittyenteni, hogy nincs független szakmai elit. 30 éve nincs. Na most ennek mi a megoldása? Már nem fog működni az, hogy amikor elindult váltás, akkor csak fel kellett hívni az usákokat, hogy akkor most melyik cég, hogyan fog visszakerülni a volt tulajokhoz.
Havas feszegette ezt a témát nem oly rég, hogy akkor voltak-e akkor régi tulajdonosok akkor ott a privatizáció előestéjén, vagy nem.

Ennek mi a megoldása, mi az a nemzeti minimum ideológia, amiben egy vérjobb, és egy vérbalos is egyet tud érteni? Az nszk-ban akkor sikerült ezt meglépni, ott a 40-es évek végén. A lengyelek is válaszoltak erre a történetre. Nálunk meg nincs válasz, erre kíváncsi lennék.

screpes 2021.03.10. 08:56:12

@Laptop7712:

Ó igen, persze....Én is álltam sorba kenyérért, kb decemberben órákon át. De nem azért, mert sokan álltak előttem, hanem mert nem hozták a kenyeret...
Mindez a Pálya utcában történt, a SÜTÖDE előtt.. (maga a sütöde nem működött...).
Aztán végül nem jött kenyér, viszont korrekt módon híre ment, hogy mikorra lesz. Akkor visszamentem, és sikerrel jártam.
Istenem de szép volt.

varsoigyros 2021.03.14. 13:08:08

Ennek a blogoldalnak a története is jól példázza, hogyan működnének a dolgok, ha balliberális kézbe adnánk őket. Kampec Dolores. A hvg blogszférája maga a megtestesült blogtemető. Se posztok, se olvasók. Az ember megérti a posztolót; szíve joga választani, váltani, ha úgy érzi, hogy számára nem megfelelően működnek a dolgok, de ezzel a váltással pontosan azt üzeni: a balliberális megoldások választásával nem a kisebbik rosszat választjuk, hanem a nagy büdös semmit.

screpes 2021.03.14. 17:07:07

@varsoigyros:

Nézzünk bele, mit példáz ennek a blogoldalnak a története "balliberális kézben"......
Először is rögzítsük:
A blogsors nem liberális kézben van: környezetéről annyit, hogy maga a bloggazda AZÉRT állította meg, mert így "nem kell megalkudnom egy helyzettel" (Hafr válasza arra, mi lesz másképppen).

Ez annyival autentikusabb a tiedénél, akár meg sem szólaltál volna.
A HVG-s szereplés pedig pedig - többek közt - azért oly halovány, mert
1. nincs eredménye, hozadéka (a politikában a hagyományos munkaformák orbániában rég esélytelenek).
2. ezzel szemben, könnyen azonosíthatóak az ott megszólaló ellenzéki hangok, és nehezen belátható kárt szenvednek el a megszólalók.
(szerinted méltatlanul hiszik, és mondják is, hogy hátrányuk százmazhat belőle? (Szerinted nem.. csak talán.. ha mégis, annál jobb...)
Előnyük származik talán?
Mindent összevetve: hatalmi pozícióból jó pénzen azon firkálódsz, hogy miként szoríthatók vissza a szinvonalas ellenzéki maradékhangok..

Most épp felfedezted a múlt időt.
----------------

kistót 2021.03.15. 11:47:48

@varsoigyros:

A hvg.hu címoldala jelenleg három blogot ad fel: az első a zene és a szex kapcsolatával foglalkozik, a másodikban az Energiaklub zöldhíreket közöl, a harmadik pedig arra buzdít, hogy március 15-ét töltsük a Pepi-kertben. Minő ballibsi uszítás!

varsoigyros 2021.03.15. 15:27:55

@screpes: Feltételezem, hogy a posztoló értelmes ember lévén a két lehetséges választás közül, nevezetesen a kormányhoz közeledő index jól működő blogjai és az azzal élesen szembenálló hvg blogjai közül a kisebbik rosszat szerette volna választani. Így tesz az átlagember is manapság a politikai választásai során. E két oldal kínálatából kell választanunk.

A posztoló a hvg-t választotta, és ezzel gyakorlatilag megszűnt az évek óta felépített és jól működő blogja. Ez december óta teljesen világos, hiszen azóta nem írt egyetlen posztot sem, és a hvg-re átmentett szinte végtelen számú posztjára összesen érkezett vagy hat komment.

A hvg blogszférája nem a Fidesz miatt nem működik, hanem azért, mert mélyen alulmenedzselt és kirívóan rossz a filozófiája.

Mindenki, aki rendszeresen olvasta Béndek írásait csak sajnálhatja, hogy megszűntek.

Az én pozícióm maximum a logikus gondolkodás hatalmi pozíciója a hiánya felett.

varsoigyros 2021.03.15. 15:38:34

@kistót:A hvg blogszférája valóban eléggé vegyes és egyébként ténylegesen gazdag tartalmú, nem is az ottani posztokra gondoltam, mivel azok gyakorlatilag ismeretlenek, a kutya nem olvassa és kommenteli őket, tehát hatástalanok.

Maga a hvg online viszont egy szélsőségesen liberális és kormányellenes politikai bulvárpropaganda lap, és gyanítom, hogy nem véletlenül nem menedzseli az ettől jóval vegyesebb, mérsékeltebb és intelligensebb blogjait. Talán a fészbukkos kommentelésekkel azt az ordenáré hangnemet akarja megelőzni, ami az oldalin megy. Viszont így egy blogírónak teljesen értelmetlen posztolnia.

Vagyis Béndek vagy nem ír többet, vagy keres más megoldást.

kistót 2021.03.15. 17:20:47

@varsoigyros:
Idéznél egy szélsőséges mondatot a HVG-ből?

screpes 2021.03.16. 08:13:29

@varsoigyros:

a lankadás oka Béndek úgymond "hibás" döntése, és/vagy a blogvilág jellegezetességei, benne a menedzselésben rejlő, lefelé korlátlan lehetőségekkel, avagy a HVG kontra Index (részben "rejtett, be nem látott) uralkodó(i) viszonyok.
ez a három lehetséges, én a két fontosat nem állítanám szembe, azaz Béndek döntése e az ok, vagy azok a körülmények, amik itt főszerepet játszanak. (legfőképpen: mi korlátozza a blogok-posztok nevesíthető látogatását...)
ha már logiikára hivatkozol, kisajátítva az okságok egyféleségét az általadi sikerült felderítettségében.

Béndek, saját indoklásában (elhatározás !) hivatkozik utal a HVG illetve indexnél meglévő uralkodási viszonyokra, isméátlem őt: " így nem kell megalkudnom egy helyzettel" .... azokat hasonlítva össze.

A marketingben és itt a politikai marketingben is, általad, indokként jelenik meg a "rossz" menedzselés, amely indok elhatározás és eszközrenszer függvényeként tünteti fel ami történik, egy ellenzékies bloggal.
Kvázi történhetne minden másképp amennyiben vezetője-szerzője másként menedzseli.. (klasszikus egyszerű példával: a büdös szappan eladásában a sikertelenségnek a büz az oka, vagy a rossz eladási módszerek?)
Ha így vesszük kilúgoztad a menedzs MÖGÖTT rejlő felfogásbeli, uralkodó képességet: azt hogy valaki MIÉRT ÍR, hogy mely változást hozzon létre)
Esetünkben az az ellenmondásos, hogy az olvasói létszám gyarapítása immanens jegy kell hogy legyen, noha az újindex ilyetén gyarapítása már nem lehet e bloggazda szándéka, ha mögéképzeled a tulajváltást. Morális és tisztán látó elvi alapú elhatározás.
Szemben a te büszkén vállalt logikáddal: az is tiszta (logika) szemben értetlenül a morállal.
Ha (aki) indokokat keresel a megszűnésre, ezeket ne felejtsd ki.

ha primitíven vesszük, egy "rossz" döntés áll v/s áldatlan viszonyokkal.
Ha rossz- nak mondható egy ilyen döntés, akkor nincs szükség áldatllan viszonyokról szóló beszédre.
Ez a te logikád, kispajtás.

----------

Rodney_2 2021.03.18. 23:10:13

@kistót: "szélsőségesen liberális és kormányellenes politikai bulvárpropaganda lap"
" Idéznél egy szélsőséges mondatot a HVG-ből? "

Én egy másik csávó vagyok, de válaszolok neked helyette:

Ez nem azt jelenti hogy csúnya szavakat használnak, hanem azt hogy a megjelent cikkekben a kormány csak negatív színben tűnik fel (akkor is ha éppen valamit jól csinál), és a helyesként és pozitívként beállított eszmék a mára meglehetősen szélsőségessé vált liberális eszmék (nem a klasszikus liberalizmus) Ellenzékiekről általában jót írnak, ha nem akkor azért mert az egyik ellenzéki bérence próbálja lejáratni a másik ellenzéki politikust (ez nem új)
Nekem több mint 25 évig volt előfizetésem (és kaptam a mellékleteket is és volt HVG kártyám) aztán néhány év alatt azt érzékeltem, hogy ez már nem egy gazdasági hetilap, hanem egy politikai szócső lett. Korábban is liberális és piacpárti volt, ez rendben van. De amikor már azt érzed hogy annyira eltávolodott az objektivitástól, hogy már primitíven agymosó cikkek jelennek meg, akkor el kell engedni...
Engem az zavar a Béndek döntésében, hogy a "vállalhatalan" Indexet otthagyta a vállalhatatlanul elfogult HVG-ért. Ha neki az az objektív, független (mitől is?? a valóságtól?) sajtó, akkor nagy baj van... Ha meg beveszi a gyomra hogy egy ballib propaganda szennynek generál kattintásszámot, akkor ne fanyalogjon itt nekünk morális alapon, mert kell köpni :))) Hab a tortán: a Béndekhez és olvasóihoz képest is egészen szélsőséges Vincent meg tök jól elvan az Indexen... A sok agyament barom ott boldogan gyártja a kattintásszámot.

Vagy ott van a 24.hu Én ismerem a tulajdonost, ő megmondta nekem hogy ő beleáll a harcba és kézivezérléssel irányítja (hands on management??) a médiabirodalmát. Próbál minél több kárt okozni az Orbán rendszernek. Ez lehet egy tiszteletre méltó cél, de mondjuk objektív tájékoztatást ne várjunk tőle. Az egyik klasszikus aktuális példa: a NER párti sajtó a beoltottsági statisztikákat nyomja, az ellenzéki sajtó meg kitalálta azt a baromságot, hogy a rendelkezésre álló vakcinákból hány százalék lett felhasználva című grafikont mutogatja, mert ott úgy tünik hogy Magyarország rosszul teljesít. Pedig tudniuk kell ha nem debilek, hogy az egy pofátlan hazugság. Nem lehet összehasonlítani más EUs ország számaival mert a beérkező relative nagy mennyiségű kínai és orosz vakcinákat szállítmányonként bevizsgálják, ami azt jelenti hogy kb 1 hetet parkolnak. Mikor éppen van félmillió ilyen a rendszerben, az eléggé befolyásolja a statisztikákat. És mostanába van bőven szerencsére.

varsoigyros 2021.03.19. 22:38:17

@screpes: Azért az egyik fontos alapvető különbség már minden érvelést megelőzően is megnyilvánult: az én kommentemre válaszként a hvg-n kurva anyázva mocskosgeciorbán fideszeseznének. Itt meg nem. Béndek választhat.

Meg nekem úgy tűnik, hogy messze nem csupán a két blogszféra jobb vagy kevésbé jó működéséről van szó, hanem arról, hogy az egyik működik, a másik meg nem. Ha Béndek a nem működést akarta volna választani, akkor ehhez nem kell átmennie a hvg-re. A nem működéshez nem kell hvg.

kistót 2021.03.20. 09:16:19

@Rodney_2:
Harapófogóval sem lehet kiszedni belőletek egyetlen szót sem, amiből legalább kiderülne, hogy egyáltalán olvastátok-e már a HVG-t. Én egy csomót tudok belőle idézni, pedig nem voltam 25 évig az előfizetője!
Varsoigyors előállt egy sajnálkozásnak álcázott kárörvendezéssel Béndek blogjának sorsa miatt, te pedig rákontrázol "illetékesként". Minden mondatotokat ízekre lehetne szedni.
Ugyan mitől "szélsőségesen liberális" egy olyan lap, amelyik nem promotálja a szivárványos mozgalmat, és nem segíti a bevándorlást? Szektásnak, agymosónak, szélsőségesnek, bulvármédiának stb. titulálni a HVG-t a fogalmatlanságon kívül arról tanúskodik, hogy számotokra ezek a szavak az "ellenzéki" szinonimái.
Egyáltalán, ennek a "szélsőséges" vs. "klasszikus" liberalizmus felosztásnak eszmetörténeti szempontból talán van értelme, de a magyar közéletben semmi, hiszen nincsenek pártok, amelyek markánsan képviselnék akár egyiket, akár másikat. Viszont alkalmat ad nektek, hogy minden libsi megnyilvánulást elmeszeljetek, mondván, hogy nem eléggé "klasszikus". Cívis is évekig ezt csinálta.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2021.03.20. 10:28:26

Meg lettem szólítva néhányszor, nagyon kedves tőletek, hogy jelentőséget tulajdonítotok a döntésemnek. Azért nem maradtam az indán, mert az index totál beneresült. Nem lett belőle olyan rossz lap, mint az origo, csak néha lóg ki belőle a rezsim szőrös lába, de egyszerűen nem akarok reklámhordozó lenni ilyen lapban sem. A hvg.hu abszolút nem összehasonlítható ezzel, mert nem a lapok minősége vagy ideológiai irányultsága döntött (értelemszerűen, aki egy kicsit is ismeri a blogot, tudja, hogy csak nagyon hézagosan klappol a felfogásom a hvg szerk.-kel), hanem egyszerűen a NER vs nem-NER kérdés. Kár ezen többet spekulálni. Vicent döntött, ahogy döntött, reklámot hordoz a NER-nek, neki megéri, nekem nem. Én már nagyjából mindent megírtam, amit tudok erről az országról, nincs okom n+1-edszer újraírni. Vincent apróban utazik, más stílus, más tartalom, az ő alkalmi posztjai ttalán megérnek annyit, amennyit a NER-közelség ront a helyzetén. Köszi az érdeklődéseteket és posztmortem kommentjeiteket.

Khonsu 2021.03.20. 12:51:29

@HaFr:

Érthető. Azért én reménykedem, hogy olvashatunk még tőled új posztokat is, akár a hvg felületén, akár máshol, és valamilyen formában újraéled a blog és ez a kis közösség. Kár lenne érte, ha nem.

varsoigyros 2021.03.20. 22:05:35

@kistót: Akkor íme egy aktuális példa: egy mai cikk a hvg-n.
hvg.hu/gazdasag/20210320_vakcinabeszerzes_bors_kesma
A cikk állításait még februárban cáfolta a mérce elemzése, ami ugye nyilván csak a hvg idióta fanatikusai számára kormányzati lap, ha ütközi a hitükkel.Ebből következően a hvg mint kormányellenes szélsőliberális lap tudatosan hazudik és az olvasóit félrevezeti.

merce.hu/2021/02/10/az-europai-vakcinakaosz-igazi-urai/

screpes 2021.03.21. 06:47:25

@varsoigyros:

Olvasd el a "MI a baj a liberalizmussal" című december elsejei HAFR blogposztot. És benne főleg Reding Roli hozzászólását

idegenül mozogsz a morális döntések birodalmában

kistót 2021.03.21. 21:25:12

@varsoigyros:
Jó kis konteós f@szság ez a Mérce-cikk. Zsák a foltját megtalálja, ha végül felcsapnak Orbán propagandistáinak.

kistót 2021.03.23. 08:41:23

@varsoigyros:
A HVG a címeivel műfajt teremtett, ezt azoknak is el kell ismerniük, akik amúgy nem értenek egyet az irányvonalával. Anno az alakuló Antall-kormányt például a „Szürke állomány” címmel konferálták be, arra utalva, hogy a miniszterek nem éppen kimagasló személyiségek. Rosszindulatú szöveg volt, de vitán felül szellemes. Ezt az Antall-hívek is díjazták, és eszükbe sem jutott szélsőségesen liberálisnak tartani a HVG-t. Másrészt ha szélsőséggel nem is, de a helyzet túldramatizálásával jogosan lehetett vádolni a libsi sajtót. Ágyúval lőttek a verébre, amikor a demokráciát féltették, hiszen az akkori kormány nem volt a jogállam ellensége, nem úgy, mint a mostani. Ami akkor retorikai túlzás volt, az most egyszerű ténymegállapítás.
Rodney barátunk szerint a szélsőség „nem azt jelenti, hogy (valaki) csúnya szavakat használ”. Dehogynem, a jobboldalon azt is jelenti! Elég megnézni Bayer Zsolt munkásságát. Vagy a kormánypárti Magyar Hírlapot, ahol a magyar ellenzéki EP-képviselőket „görényfúriák”-nak titulálják, főcímben. Ez nem a Szürke állomány kategóriája.

screpes 2021.03.23. 08:56:29

@varsoigyros:

mind gyakoribb egy-egy olyan cikk, amely egy másik cikkről szól.
Az is egy megnyilvánulás, ha nem is szónoki, miért kellene köré egy koholt
sajtótájékoztató? A fontosságát pedig számos körülmény mérsékli vagy fokozza.
Az egyes híroldalak így onanizálnak,, így dúsíthatják (higíthatják) fel saját, szegényes hírtermésüket, hogy elemzik az elemzést . Tényhozama a harmadik "fokozatnak" már alig van, vagy nulla, magukkal hurcolják az halmozódó kételyt is.

Ezekkel a másodérésű cikkekkel nem érdemes foglalkozni mivel zeek kósza véleménycikkek, és ellentmondásos a tény (hír) hozamuk. Erre jön rá, ha egyes kommentelők a keletkező ellentmondásokból próbálnak igazságot csiholni. Hogy nnna lám... ezt vagy ezt írta az megez, és reagálta ke így meg amúgy..

A hozzászólók követik ezt a logikát, te is azt fejtegeted, hogy egyesek miről képesek írni...
Elhive azt, (lehet, hogy hosszú "Í" ) vagy legfontosabb ténnyé emelve, hogy a másodlagos közreadók már elfelejtenek ellentmondani. Ezekből a fej - tegetésekből azonban nem jön "tej", az állítás morális, relatív természetű, azaz hitekkel bástyázott vélemény. ami fontosabb rangosabb.
Összegezve például csak annyi, hogy neked elviselhető e egy Kósa, aki tegnap azt mondja, hogy minden rendelkezésre áll, (anyagok, eszközök és humán erőforrás IS) noha járvány ELŐTT, eleve létszámhiányos VOLT az egészségügy, vagy "másik" figura, aki szerint "szerinte" nem lesz nyitás egy hét múlva... Senki nem várja, senki nem hiszi, hogy lesz nyitás, ha egy kicsit is tájékozott. Vagy nap mint nap hallani mainstream, hogy a "baloldal" oltásellenes.... Ettől hitelesebb lesz valaki talán? vagy autentikus az információja?

----------

ijontichy 2021.03.23. 15:20:29

@kistót: "a szélsőség „nem azt jelenti, hogy (valaki) csúnya szavakat használ”"
Ez elvben igaz is lenne (ld: "Disznólkodni szabad, de csak szépen"), de nem a bayer-kategóriára. Szvsz. a magyar sajtóban évtizedek óta a legjobb példa Worluk. Szinte soha nem kaptam rajta öncélú, "funkciótlan" trágárságon. Csak az elején lepődtem meg, mert novum volt (a 2 millás "Érted már, seggfej?" Mitnyan-glossza). Hol vagyunk már attól, köszönhetően a fidesztáliboknak.
Többször írtam volt, hogy az egészséges személyiségfejlődés csúcsa a magas fokú, kifinomult humorérzék. Hát abban a vidéki bolsifiúk fejlődése igencsak megakadt. Végső soron (ha az ember napi egzisztenciája nem függ a kártékony állatkáktól) roppant nevetségesek. Ahhoz, hogy a ner-től megszabaduljon, a magyar társadalomnak ezt a "trükköt" kell elsajátítania :-D:
www.youtube.com/watch?v=doxxfXqpKYA

kistót 2021.03.24. 11:50:23

@ijontichy:
Azért a fiatal Tótát én sem szerettem. Öncélúan trágár valóban nem volt, de néha durván személyeskedő. Nemcsak cezaromán politikusokkal, hanem pl. színészekkel szemben is. Ez mára elmúlt nála, a HVG betörte. Most már egészen konszolidált, "csak" a vallással szemben könyörtelen. Igaz, valaki szemében éppen ez a fő bűn...

kistót 2021.08.19. 12:43:07

Mi lett volna az afganisztáni kivonulás helyes időpontja? 5, 10 vagy 15 évvel ezelőtt is a tálibok voltak a polgárháború esélyesei, a hatalmat akkor is csak nekik lehetett volna átadni.
Az egyébként helytálló párhuzamot továbbgondolva: 1975-ben hogyan lehetett volna Saigont megmenteni? Folytatni kellett volna a vietnami háborút?
süti beállítások módosítása