1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2022.06.11. 07:51 HaFr

Rendszerhazugságok a NER-ben

True story? Lie detection systems go high-tech - BBC News
Néhány rendszerhazugság, amivel az ellenzék nem hajlandó foglalkozni, ehelyett úszkál (és fuldoklik) e hazugságok farvizén:
-- Magyarország keresztény ország, amelynek keresztény kormánya van. (Nem, Magyarország nem keresztény ország, és kiváltképp nem keresztény a kormánya. Magyarország kereszténysége legföljebb a tradícióinak egyik szelete, ezen túl meg antijudaizmust, xenofóbiát, szabadságellenességet, elmaradottságot és kushadást jelent.)
-- A magyar nép tehetséges. (Ez egy értelmezhetetlen nacionalista klisé, mert a tehetséget nem tudjuk definiálni, annyi féle van, és főleg nem tudjuk megszámolni. De, mondjuk, ha a nemzet -- a politikai közösség -- produktumát értjük rajta, akkor az igazság inkább az, hogy a magyar nép kollektíven nem túl tehetséges. Vannak magyar emberek, akik azok, nem tudom, arányosan többen vannak-e, mint a cseh vagy az argentín tehetségek, az viszont édekelne, hogy mennyien élnek a mieink közül inkább külföldön.)
-- A magyar történelem hősies, felemelő, büszkeségre ad okot. (Nem különösebben. Nagyon elvétve. A részleteket lásd a könyvtárakban, már ha nincs meg fejben.)
-- A kormány jobboldali. (Nem, a kormány semmilyen mércével nem jobboldali. A kormány egy saját hatalmában és ennek napról napra való túlélésében érdekelt bűnszervezet. Az igaz, hogy ennek érdekében jobboldali képzetet akar magáról kelteni, de ezt is csak a kelet-európai értelemben, tradicionalista-etnicista tekintélyuralmi ágensként. A modern jobboldalhoz tartozó fogalmakhoz, mint polgári autonómia, jogegyenlőség és jogbiztonság, meritokrácia, élő hagyományok, nota bene, politikusi becsület, semmi köze nincs. De semmi.)
Mármost az a helyzet, hogy amíg az ellenzéknek fogalma sincs, ki fia borja, mit akar, mi lenne a politikai paradigmája, amivel meg akarja győzni a szavazókat, addig nem is tehet mást, mint jó kelet-európai módra kushad, ami a lényeget illeti.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9817854377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.06.11. 08:23:52

Tehetségesnek tehetséges, ahogy szoktam mondani:mi vagyunk a világ leghülyébb legokosabb nemzete.

sync 2022.06.11. 09:03:59

Bulgakov jut eszembe. A Sátán áttette székhelyét Budapestre.

Boldeone2 2022.06.11. 17:23:10

A magyar nemzet a XX. században is , kisebb- nagyobb megszakításokkal , a hazug rendszernarratívák elfogadásával, sőt , magáèvá tètelèvel èlte az èletèt . Egyèbkènt nem alakultak volna ki stabil államrezsimek. Az Orbán- rendszer èppen az általa szisztematikusan felèpített hazug narratíváknak köszönheti "sikereit" , úton ,vagy már megèrkezvèn az egyeduralomba...

sync 2022.06.11. 18:10:52

Ja, leesett. Minél tanulatlanabb valaki, annál valószínűbb, hogy a Fideszre szavaz? Lehet.

gono 2022.06.12. 09:10:13

Azért ez egy kicsit sommás lett, ami mondjuk még rendben is lenne a kereszténységgel tehetséggel és a hősiességgel kapcsolatban, de a többi azért nem kerek.
A jobboldaliság tárgylásából mindenképp hibádzik gyakorló kommunista gazdaságvezetés (tehát ahol nem kell megfizetni a javak ellenértékét - vö rablás).
Az ellenzékre egységesen hivatkozni pedig kifejezetten nagy bornírtság (arról nem is beszélve, hogy a NER narratíváját visszhangozza). Legalábbis külön tárgyalandó: Gyurcsány, (esetleg, talán Karácsony is) Mi hazánk, Tööbiek. Ééééss egy az együttműködésre teljesen alkalmatlan vezető: MZP.

Gery87 2022.06.14. 16:18:24

"A magyar nép tehetséges.... ha a nemzet -- a politikai közösség -- produktumát értjük rajta, akkor az igazság inkább az, hogy a magyar nép kollektíven nem túl tehetséges.
Vannak magyar emberek, akik azok, nem tudom, arányosan többen vannak-e, mint a cseh vagy az argentín tehetségek, az viszont édekelne, hogy mennyien élnek a mieink közül inkább külföldön.)"

Mihez képest tehetséges? És elválasztható e bármilyen más tényezőtől?
Mondjuk az argentinoknál tehetségesebbek vagyunk mert világháborúk, tizedelő járványok stb nélkül is a világ 10 legjobb, leggazdagabb helyéből egy átlagos korrupt reménytelen banánköztársasággá züllöttek:) Mindezt teljesen egyedül.

Gery87 2022.06.14. 16:20:01

"A magyar történelem hősies, felemelő, büszkeségre ad okot. (Nem különösebben. Nagyon elvétve. A részleteket lásd a könyvtárakban, már ha nincs meg fejben.)"

Az első 400 év azért nem volt semmi.
Ez máris több idő mint sok nép, állam egyáltalán létezik!
Én nem lennék ilyen szigorú.

sync 2022.07.03. 11:29:59

A fasizmust csak egy másik fasiszta propaganda győzheti le, vagy ránkerőltetnek kívülről egy másfajtát.

screpes 2024.01.04. 18:48:18

@Gery87:
Ez honnan jön, ez a 400 eves dimenzió?
2 éves következtetésed a nemzEti nagysagról nincsen?@
süti beállítások módosítása