1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.14. 11:31 HaFr

A versenyképtelen orbáni állam

A gazdasági logika szerint azok a társadalmak a versenyképesek, amelyek a lehető legnagyobb (értelemszerűen a piacon eladható) hozzáadott értéket állítják elő. Vállalati szinten ez a lehető legnagyobb eladott output, a lehető legnagyobb nyereségesség, és a lehető legmagasabb megújuló beruházási ráta háromszögében nyilvánul meg. Az a kormányzat tekinthető sikeresnek, amelyik képes olyan társadalmi, kulturális, állami és adózási környezet kialakítására, amelyben érvényesülhetnek ezek az igazságok.

A magyar társadalom stb. nem ilyen, ezért a magyar politika és kormányzati rendszer méltán tekinthető kudarcosnak. 

A magyar kormányzat láthatóan nem képes felfogni a kapitalizmus nagyszerűségét és kihasználni a benne rejlő értékeket -- ellenkezőleg. Az értékteremtésre természeténél fogva képtelen államot emelte a társadalomirányítás csúcsára, költségesen javított (vagy éppen manipulált) állami indikátorokon keresztül minősíti az ország állapotát, miközben erkölcsileg megbélyegzi és hathatósan apasztja a kapitalizmus forrásait (a társadalmi és anyagi tőkét), a mélyen zajló folyamatokat pedig ignorálja.

Átlátható, stabil, éppen elégséges szabályzó rendszeren belül a kapitalizmus csodákra képes. Felszabadítja az ember fantáziáját és cselekvőképességét, harmóniát hoz létre ott, ahol korábban ellenségeskedés volt, anyagi jólétet, bizalmat és magabiztosságot teremt. Derűt -- amit a kormányfő elvárna az államától. Minden válságával és visszaesésével (amelyeket egyébként többnyire az állami belekontárkodás vált ki), a szabályozott kapitalizmus képes a leginkább a megújulásra és a korrekcióra.

Nem úgy, mint a gyarmatosító, vagy egyenesen imperialista államok, a kartelleken, monopóliumokon, oligarchák vállain és a többség kizsákmányolásán nyugvó élősködő crony kapitalizmus, vagy az ehhez hasonló state capture kapitalizmus, aminek réme már felsejlett Magyarországon, és amelynek ellenében a magyarok teljesen hibás helyzetfelismeréssel az államhoz futnak védelemért. Rossz döntés. Éppen az állam ellenében kellene fellépniük.

De a helyzet nem egyértelmű. A hatalmi centrumokkal mindig ellenséges konzervativizmus nem bánja, ha az állam és a nagyvállalati szektor (és ahol van szerepük, a nagy szakszervezeti konföderációk) gyengítik egymást, és a kapitalizmus a közép- és alsó rétegeknek nyújt felemelkedési lehetőséget, erősödik a szabad piac, csökken a monopóliumok és a kartellezés ereje. De hogy a hatalmi centrumok vetélkedésében az államnak vagy a nagytőkének kell-e drukkolni, azt mindig az adott szándékok döntik el. Ma úgy néz ki, hogy Magyarország versenyképessége nem amiatt csökken, hogy az energiaszolgáltatókat hatalmi szóval díjaik csökkentésére szorítják, hanem attól, hogy közben az állam rátelepszik a társadalomra is, és megfojtja az alsó szintű kezdeményező és kockázatvállaló kedvet, saját (többnyire buta és költséges) aktivitásától (lásd a Matolcsy-féle hitelprogramot) reméli az áttörést. Vezetői egyszerűen nem értik se a kapitalizmus, se a versenyképes társadalmak működését -- vagy éppenséggel nagyon is értik, azért sorvasztják a társadalom felemelkedésének fő motorját az állam ellenében.

Az állam ezen akár még módosíthatna is, ha képviselői a józan ész álláspontján lennének. A helyes közösségi "gazdaságpolitika" ezért az állam csökkentése kellene, hogy legyen -- vonatkozzon ez a szabályozás kiterjedtségére, az elvonások arányára, a hitelezés ésszerűsítésére, az oktatási rendszerre, a korrupcióra és az erkölcsi világképünkre.

A második Orbán kormány óriási károkat okozott a kapitalizmus intézményrendszerének a szocialista konyhában elért silány minőségét továbbrombolva. Ez olyan sebet ütött Magyarországon, amelyet semmiféle hatalmi szóval vagy akarnoksággal nem lehet beforrasztani. Ehhez bölcsesség kellene, amiből nagyon kevés van. Ha van valamiben bíznunk, az az, hogy ezt a felismerést már megszülte a harmadik ciklusára berendezkedő kormányfő.

(Friss: Kiemelkedő első negyedéves növekedési adatok jöttek a KSH előzetes becslésében. Mindenképpen jó hír.)

401 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr436162473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nu pagagyí 2014.05.15. 11:50:21

@conchita wurst: Pont erről szól a cikk is. A birkanépet nem érdekli a valóság, pedig akár Te is tehetnél valamiféle erőfeszítést, hogy ellenőrizd a valóságtartalmát annak, amivel etetnek. Kiguglizhatod az államadósság alakulását, a GDP-t, vagy akár nézegetheted ezt is: akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

sas70 2014.05.15. 11:51:00

@conchita wurst: Azért a lenyúlt nyugdíjpánztári lóvé, meg a majdnem 3 ezermilliárdos nemmegszorítás, nem a zemberekfizetik meg, nem áthárított bank, telekom stb. adó után, mennyi is az államadósság? De jó, hogy a zemberek nem hiszik el a komcsik hazugságait!

sas70 2014.05.15. 11:52:32

@HaFr: Azt a kis majdnem potenciált? Persze örülök én, csak nem nagyon látszik.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:53:59

@HaFr: 'LOL, most hol is áll az adósság?'

Az utsó év végén 79,vmennyin.

'milyen kamatszinten?' - a kutyát nem érdekli
'kiktől vesszük fel?' - a kutyát nem érdkli, amíg nem dumál bele hogyan költjük

Csakis az a lényeg, hogy a ciklus végén alacsonyabb legyen az arány, mint az elején.

conchita wurst 2014.05.15. 11:56:07

@sas70: Az emberek fizetnek meg mindent. Szívesen teszik, hiszen tehetséges vezetőjük van.

Bajnai is megszorított nézd meg hun van.

nu pagagyí 2014.05.15. 12:01:33

@Kón Bandit: Államosították a tankönyvpiacot, koncessziósra szervezték vissza a gyógyszertárakat, koncessziós piaccá tették a dohányárusítást, a szerencsejátékot. Lehetetlenné tették a közműcégeket- Kiiktatták a versenyt a közbeszerzések területéről. Bürokratikus akadályok tömkelegével befolyásolják a szabad vállalkozást (plázastopp, földbizottságok klienseknek stb). Az államot mindenek felé helyezték, magántulajdont vehet el és elszámolás nélkül osztogathat. Minden centralizáltak: iskolákat, tűzoltókat, egészségügyet, teljes szakmák függenek közvetlenül az államtól. Folytathatnám, de úgy sincs értelme, mert Te sohasem vállalkoztál, sohasem próbáltál saját erődből megélni.

high up! 2014.05.15. 12:06:07

@Kón Bandit: "És ha a GDP így marad, az Isten se menti meg Zorbánt, hogy a beígért 9% SZJA-ból valami legyen."

Na erre várok már én is! Ahogy majd a magatokfajta full-Trollok végleg összecsuklanak. LÖvésed sincs hozzá, hogy 1 % GDP növekdésnek max. ha 150 milliárd hozama van az államkasszában, aminek a 70%-át azonnal szétosztják az állami szerveknek, eü-nek, nyugdíjasoknak, stb. Esetleg marad a végén 50 milliárd forint bevétel az államnak amit nem kell automatikusan szétosztania.

Na fidóták, ez az 50 milliárd aztán nem fogja lefedezni a 9%-os szja ámokfutás évi 500 milliárdos költségét!

Full-idióták, eddig is évente 350 milliárd forittal támogattátok, hogy az úri felső 10%-nyi réteg ezt a pénzt a saját zsebében tarthassa és ne a közös kasszába fizesse be.

Már alig várom, hogy ez az IQ-katasztrófa magyar népség újabb 400 millárdos megszorítást kapjon, hogy az úri 10% ennyivel több pénzt emeljen ki a közös kasszából. Extra, on top az eddigi Nemzeti Dolce Vítája mellé. Ti meg maradtok az úri 10%megkopasztott birkáinak.

FOLYTASSUK!

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 12:11:35

@high up!: 'Na fidóták, ez az 50 milliárd aztán nem fogja lefedezni a 9%-os szja ámokfutás évi 500 milliárdos költségét!'

Lehet hogy nem, de ha csak 2%-ot csökkentenek, az is beszántja a komcsikat.

Ha szükség lesz rá: index.hu/belfold/2014/05/15/a_jobbik_megelozte_az_mszp-t/

high up! 2014.05.15. 12:13:42

@Kón Bandit:

jaj, a magatok fajta full-idiótáknak most ezerszer mondja el az ember, hogy Orbanesu eftátrs a GDP 20%-át vette el tőletek manyup, megsarcolás és államosított bevételek formájában.

Ha ez a felcsúti disznópásztor tényleg államadósság csökkentésre fordította volna ezt a 20%-nyi zsákmányt, akkor ma 65% körül állna az államadósság.

Csak hohgy az államadósság valójában ott áll, mint 2010-ben: 83%-on.

jaj mi lesz veletek, amikor tényleg le kell vinni a rátát 70% alá pár éven belül? Különben jön az újabb pénzügyi válság rátok.

Na miből fog majd az az államadósság lemenni, ha 20% GDP-nyi vagyon bekebelézese után se mozdult semerre?
Ja, meg még a 9%-os szja utáni sarcot is extra a pofátokba kapjátok, nem csak az államadósság elleni örök harc költségeit.

FOLYTASSUK!

high up! 2014.05.15. 12:18:27

@Kón Bandit:

Barátom, az 10%-os úri osztály (amelynek túlnyomó többege maszopos meg a libsi!!!) szja dolce vitájának az évi sok 100 milliárdos költségeit nem csak a maszopos panelproli fizeti, hanem a fidióta birka, a jobbikos ekeagyú. Hát ez neked nagy öröm ugye, hogy örökös jobbágy maradhatsz?

high up! 2014.05.15. 12:21:58

@Kón Bandit:

Oszt mennyivel nőtt az ország vagy a te személyes jóléted attól, hogy a jobbik beelőzte a maszopot? Te, meg a 80%-nyi NER jobbágy réteg helyzete csak tovább romlik ezzel együtt is.

Aminek te itt 5 éves gyerek agyúként örülsz az az, hogy az új gazdáid pirosfehérzöldben rohasztják tovább az országot meg az életedet.

Moin Moin 2014.05.15. 12:31:38

Rájöttem: zekkel az egymásnak is ellentmondó újabb posztjaiddal csupán publicitás-növelést akarsz elérni!:-)

Nem rossz ötlet! ...És mikor indul a Polgári Konervatívok Erotikus site-ja (www.kopi.hu)???

2014.05.15. 12:43:49

@zorki: A nonprofit nem lesz automatikusan olcsó is. Egy álláska a podi unokahúgának, egy egészen apró megrendelés az államtitkár úr sógora cégének, egy kis csurr ide, csepp oda, és már ott is vagyunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 12:56:38

@Moin Moin: Te csak nem látod a nagy egészt.. meg a szintézist ... és a kharmát

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:01:06

Azért elmondanám, hogy az emberek nem arra szavaznak, hogy Orbánék mennyire teszik vagy nem teszik tönkre (valakik szerint) a kapitalizmust, hanem arra, hogy ők maguk hogyan élnek és milyen kilátásaik vannak.

És pontosan ez is a helyes.

Mellékesen a gazdasági mutatók is azt jelzik, a hazai kapitalizmus résztvevői köszönik szépen és egyre jobban vannak.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:06:27

@high up!: Na kínlódjál már tőled miért is fogadnának el bármit is? Olvasd már vissza magad. Már eleve a stílusoddal gondok vannak.

ursus artos 2014.05.15. 13:07:39

@Kivlov: "3,5%... :D "
deviszontmajd az önkormányzati után jön a megszorítás, mert csődbe megy a zország, mert eltapsolták.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:17:21

@HaFr: Egészen nyilvánvaló, hogy Orbánék nem tönkrevágják a kapitalizmust, hanem Mo. érdekei szerint (természetesen amit ők gondolnak annak) szabályozzák.

Ez valahol logikus, hiszen az valahol érthető volt, hogy az erősen tőkehiányos és lerobbant ágazatokba a gyógyszeripartól kezdve a energiatermelésig, hitelezésig áramoljon a külföldi tőke még olyan áron is, hogy a nyereség kimegy és/vagy letarolják a piacot.

Azonban eltelt 20 év és ez már nem kényszerítő dolog, hiszen van már hazai tőke is, az üzemek nem lerobbantak, a piac jóval értékesebb és az állam is több forrást igényel pld. a cigányok normális felzárkóztatásához, családpolitikához, nyugdíjakhoz, egészségügyhöz.

Politikai, nemzetbiztonság szempontjából sem egészséges a külföldi monopólium.

Törvényszerű ezért Orbánék elég sok lépése és szerintem most már láthatók az eredmények is. (A folyamatok elején szükségszerű a veszteség, hiszen elsősorban kiadni kell. Vétel, kártalanítás, menedzsment cseréje, stb).

DFK 2014.05.15. 13:27:43

@HaFr: Az a szép, kultúrált és angyon fejlett, nagyon liberális nyugat arra készül, hogy megregulázzon és/vagy leváltson egy demokratikus úton megválasztott vezetőt?

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:32:46

@HaFr: El tudom képzelni, hogy egy GDP csökkenés jobban illene elméletedhez.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:37:33

@DFK: Ukrajnában már megtette.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:48:48

@Kón Bandit: Ott Orbánék nem tették tönkre a kapitalizmust.:)

Kivlov 2014.05.15. 13:56:10

@ursus artos:
muhahaha, csődbe 2006ban meg 2008ban ment majdnem. :D

2014.05.15. 14:02:06

Eddig melyik társadalmi problémát oldotta meg a szabadversenyes kapitalizmus?

Moin Moin 2014.05.15. 14:09:31

@HaFr:

Ja, a khamra, azzal télleg baj van! …Mint a rabbinál, aki egyszer elkezdett panaszkodni a hitközségi vezetőknek, hogy rossz a kamrája. Erre a hitközség kiküldött egy mérnököt, aki alaposan megvizsgálta a kamrát, majd közölte, hogy a kamra: jó!
Erre a rabbi:
- Ez maguknak egy jó kamra? Egy jó kamra tele van füstölt libahússal, borral és befőttekkel… Lát itt valaki ilyesmit?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 14:13:50

@IKDFA: Ez olyan kérdés, ami pontosan megmutatja, hogy írhatnék bármit... kár érvelni

Moin Moin 2014.05.15. 14:17:49

@IKDFA:

- Az erőforrás-hiányt.
- Az alacsony versenyképességet.
- A pozíciókhoz való hozzáférés kontraszelektív gyakorlatát.
- A tehetségek nem megfelelő érvényesülését.
- A technológiai fejletlenséget.
- A gyilkos járványokat...
- "Mit adtak nekünk a rómaiak?...":-)

Moin Moin 2014.05.15. 14:19:35

@HaFr:@IKDFA:

Fogalmazzk úgy át a kérdést, hogy "Mit vett el IKDFA-tól a szabadversenyes kapitalizmus?" Akkor a válasz: azt, hogy valaki lehessen belőle teljesítmény és tudás híján is.:-)

Moin Moin 2014.05.15. 14:42:31

@♔bаtyu♔:

Ja, „amit ők gondolnak annak”. Ez a „gondolat” nem más, mint hogy minden gazdasági erőforrást meg kell szerezni maguknak, amit a politikai hatalom birtokában lehetséges – miközben ezt úgy kell beállítani a tudatlan és a kapitalizmusban-demokráciában tapasztalatlan, tehát önállótlan tömegeknek, hogy „ez a nemzet érdeke!”, meg hogy „a multik kiszipolyoznak titeket, kivéreztetik az országot!”. (…Arról persze kussolni kell eközben, hogy ha nem lennének a multik, akkor a magyar GDP még a jelenlegi felét sem érné el és hogy a magyar termelékenység az eu-s átlag törekéke – és hogy mindennek a vállalatszervezési felkészültségben és a munkakultúrában mutatkozó komoly hiányosságok az oka.)

Figyelem: ez a módszer (elvenni a hatalom birtokában mindent) Lenin Állam és forradalom c. művében van részletesen kifejtve. Tehát Orbánék egy tőrőlmetszetten bolsikomcsi módszert alkalmaznak! (Ez így volt már az első Orbán-kormány idejében is, amikor is nekem 1999-ben világossá vált, hogy Orbánék még a lenini „menetrend” fejezetsorrendjét is pontról pontra betartották.) Ami most történik Magyarországon az nem más, mint amiért ti, vadjobberek, annyira tudjátok utálni Rákosit: a mások által hosszú évek munkájával, szervezésével innovációjával és tőkéjével felépített vállalkozásokat puszta erőhatalommal elvenni, ráadásul olyan emberek által, akik önmaguktól ilyen cégeket létrehozni sohasem tudtak volna. (Mivel ahhoz mind a tudásuk, mind a polgári mentalitásuk hiányzik.) Ha igaz az, hogy a Rákosi-korszak államosításai és önkényes, hatalmi „gazdaságátalakításai” (és: rögtönzései!) tönkretették nem csupán a gazdaságot, hanem a polgári tulajdonbiztonságot és közbizalmat is (amik híján nincs fejlesztés!), akkor vajon mit tudsz mondani az Orbán-féle „újállamosításra”?

(Mielőtt lekomcsiznál, kérlek vedd tekintetbe, hogy az Orbán-előd Rákosi a nagyszüleim komplett mezőgazdasági gépparkját, kovács- és mezőgazdasági gépészműhelyét „emelte át” egy állami gazdaság tulajdonába. Később e gazdaságból emelkedett ki az a „helyi mezőgazdasági nagyvállalkozói csoport”, amelynek tagjai előbb gazdaságigazgatóként és tsz-elnökként, majd 1990 után magán-nagygazdaság tulajdonosaiként és lelkes Fidesz-szimpatizánsokként ma is „a környék ura”…)

fvipera 2014.05.15. 14:43:30

@♔bаtyu♔: de azért a fidesz gyűjti schiffernek az ajánlószelvényt

Blogger Géza 2014.05.15. 14:44:01

@nu pagagyí: A "midnenféle látható eredmény nélkül" helyett a magyar gazdaság épp az EU legmagasabb negyedév/negyedév növekedési ütemét produkálta. :)

"negyedéves összevetésben a hazai 1,1 százalékos növekedés - a hasonló lengyel tempóval együtt - a legnagyobbnak számít."

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gyorsult_az_europai_novekedes.581329.html

fvipera 2014.05.15. 14:45:09

@DFK: inkább arra, hogy ne finanszírozzon korlátlanul egy saját maga ellen folytatott harcot (és simicskát)

abdul hackeem 2014.05.15. 15:15:24

@IKDFA: Mit oldott meg? Hát beszélgessünk a két Németország újraegyesítéséről?
A leges-legelső dolguk a parazita pártfunkcik kipenderítése volt a termelő vállaltokból szakmai pályáztatással, nem nagy hanggal.
Ezt kompetenciamérésnek hívják, ami az elmúlt 25 évben az állami vállalatoknál itt nem történhetett meg az uram-bátyám haveri kapitalizmus miatt (még esetleg a Magyarországon tevékenykedő multiknál sem, amit viszont az árban érvényesítenek)

abdul hackeem 2014.05.15. 15:15:32

@IKDFA: Mit oldott meg? Hát beszélgessünk a két Németország újraegyesítéséről?
A leges-legelső dolguk a parazita pártfunkcik kipenderítése volt a termelő vállaltokból szakmai pályáztatással, nem nagy hanggal.
Ezt kompetenciamérésnek hívják, ami az elmúlt 25 évben az állami vállalatoknál itt nem történhetett meg az uram-bátyám haveri kapitalizmus miatt (még esetleg a Magyarországon tevékenykedő multiknál sem, amit viszont az árban érvényesítenek)

Blogger Géza 2014.05.15. 15:17:46

@fvipera: Ez azért érdekes, mert már évek óta nincs olyan, hogy ajánlószelvény.

Blogger Géza 2014.05.15. 15:21:30

@HaFr: Mondjuk tényleg zokoghatsz, megvárhattad volna a legfrissebb GDP-adatot, kevésbé csinálsz hülyét magadból, bocsesz. :)

Azért a

+1,1%
+0,7%
+1,1%

sorozat eléggé tekintélyt parancsoló (az utóbbi 3 negyedév korrigált növekedési üteme negyedév/negyedév alapon) Ez kb. éves 4%-nak felel meg. No, ez még engem is meglepett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 15:25:40

@Blogger Géza: ugyan már .. te azt hiszed sz*rból is lehet várat építeni, szíved joga, nézd meg az eseti hatásokat, nézd meg a növekedési forrásokat, szűrt ki a naptárhatást, aztán nézd meg a többi régiós ország adatait, nézd meg, mennyi pénzt nyúltak le négy év alatt.. egy vicc vagy

Blogger Géza 2014.05.15. 15:31:56

@HaFr: Megnéztem, semmi extra. A naptárhatás ki van szűrve az általam beírt számoknál. Mi ez a "lenyúlt pénz" marhaság? Azt akarod mondani, hogy a "lenyúlt pénz" a gazdasági növekedés forrása? Hát ez remek, akkor a legjobban hasznosul.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.15. 15:33:33

@HaFr: Volt huhogas 4 evig, hogy osszeomlik a gazdasag, de nem tortent meg. Vagy tudnak megis valamit Orbanek, vagy a szemvenyvesztes jol megy nekik. Mindenesetre az is jelent valamit, hogy gyorsan no a kulfoldre tavozottak szama, es a maradok "mintha" rosszabbul elnenek. "Tisztelet" a kivetelnek (oligarchak, vazallusok). Az elefant a porcelanboltban tipusu kulpolitikai viselkedes szinten nem a tartos, stabil gazdasagi novekedes iranyaba hat. Osszeveszni rendszeresen mindenkivel, foleg a kozvetlen szomszedokkal es legnagyobb gazdasagi partnerekkel, de az autokrata/diktator vezetok segget nyalni, az orszag lakoi szamara erezheto haszon nelkul, nem egeszen polgari demokrata magatartas. Persze mit varunk el nem polgari demokrataktol?

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.15. 15:38:06

@Kón Bandit: Gratulalok, jol megtanultad a lecket! Ilyen partkatonakra es bertrollokra van szukseg! Hajra Fidesz, Hajra Magyarorszag! A tobbi meg dogoljon meg (mar csak 7 millio, mert 500 ezer elment magatol.).

Blogger Géza 2014.05.15. 15:45:55

@Jedburgh, Darius R.: Ugyan már, senkivel nem vagyunk komolyan összeveszve. A politikusok nem csak határon belül, határokon átnyúlva is erős szavakkal illetik egymást, ami magyar viszonylatban van, az nulla.

Amikor Gyurcsány leterroristázta a szaúdi focistákat, na az már volt valami.

elwood 2014.05.15. 15:50:17

@Blogger Géza: hitelből ment az egész. 3000 milliárd ment le a lefolyón. erre a ciklusra nem lesz mégegyszer ennyi.

az a kofaarcú kőfideszes közgazdászasszony lelkendezett, hogy a három gdp növelő tényezőből export, fogyasztás, beruházás az export már egy ideje megy (mocsok szocik mercigyára), és most a fogyasztás is élénkülni látszik (reszicsöki). Már csak a harmadiknak kellene beindulni.

Arra nem jönnek rá négy éve, hogy a gazdaság legfőbb motorja a bizalom, és a mostani kétharmaddal biztosítva van, hogy senki ne merjen profitábilis dologot csinálni mert a kormány úgyis le akarja majd nyúlni.

Szóval ami látszik az kb. az audi/merci (hány ilyen jött újonnan a négy év alatt ?) , a rezsicsöki, és az eu-s pénzek felpörgetett kiöntése. Inkább vergődés van, és amíg bizalom nincs addig a gazdaság a kormány intézkedései ellenére próbál fejlődni, nem miatta.

Legyen igazad, de amíg a beruházások nem indulnak meg, addig az egész egy látszat, és már az év második felére kifúj a dolog.

Blogger Géza 2014.05.15. 15:55:43

@elwood: Pont ellenkezőleg. Erőteljes adósságcsökkentés mellett ment az egész. (állami + lakossági + vállalati) Ezért is különösen értékes.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:01:48

@Blogger Géza: Ez igaz, 1,1% lett -- ami azért nem emlékeztet se a 7%-ra, se arra, amiből felzárkózás meg társadalmi integráció lehet. A lenyúlt pénz XD:) mondjuk éppen nem lett növekedési forrás -- legfeljebb a Kajmánokon. Egyebekben szimpla veszteség (MOL) és implicit adósság. Miért teszel úgy, mintha nem értenél, nem vagy te olyan buta-

tamas11 2014.05.15. 16:04:14

@♔bаtyu♔:
Eszméletlen mértékű a vakságod, és itt jól látható: ha kell, hangos koppanással nekimégy a komódnak, ami pedig nagyon ott áll...
Mert ha igaz, amit írsz, akkor mi a helyzet a kettővel szembeni, másik, közel hárommmillió szavazóval, a sajátos, összetett többségükkel?
Hová szuszakolod elégedetlenségüket?
Ebben az logkában még az otthon maradók is lábukkal szavaznak: kilátástalanságuk tartotta őket otthon, nagy valószínűséggel.
Intelligens viszont a reménykedők (ebben a rendszerben reménykedők) beszámítása, hiszen még házigazdánk blogposztjában is (Ld. Orbán legjobb beszéde...), egyetlen beszéd hatására ide helyezkedett. Mi több, itt, ezek közt a sorok közt is használja a kifejezést: reménykedjünk.
A vita lényege mégsem abban van, hogy LEHET e hinni. Hanem abban, hogy mi történt és történik azokkal akik NEM remélnek.
Hova suvasztható az ő közérzetük? A tévedés kategóriába?
Úgy is kérdezhetném: te és Blogger Géza úgy látjátok, hogy téved a többségi surmó, vagy ily primitíven negligálnátok őket?! Mióta mérce az, hogy az ellenvéleményesek, lám-lám, nem mentek utcára?
Jó helyük van az útszélén?

Blogger Géza 2014.05.15. 16:14:09

@HaFr: Miféle 7%-ra? Na még egyszer: a negyedéves 1,1% éves szinten 4,5% lenne, ami bőven magasabb, mint amit bárki jósolt mostanság, és magasabb, mint a kormány konvergenciaprogramjában megcélzott értékek.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:19:27

@HaFr: Ne viccelj már a mostani 7-8 éve a legjobb adat de annál is jobb hogy most csökkenő adósságpályán.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:20:06

@HaFr: Már megijjedtem hogy volt itt 7% növekedés..:)

Blogger Géza 2014.05.15. 16:21:27

@HaFr: Ja, értem, sikerült egy 4 éves cikket előhoznod, még a leghosszabb euróválság kitörése előttről... Gratulálok! Esetleg az Aranybullából nincs valami idevágó idézeted?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:24:44

@Kón Bandit: milyen legjobb, éves? sajnos nem igaz

www.akk.hu/object.6066a3b1-4c6d-4b97-84c5-cd883126b2ec.ivy

2008 ősze óta egy pici krach -- itt az ideje a legenda gyártásnak, hagyjál már

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:25:35

@Blogger Géza: Milyen 7? Olyan 7. Euróválság ügyben előbb beszélj Kósáékkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:26:39

@HaFr: rögtön kiderül, hogy legalább annyira volt forint válság is

Blogger Géza 2014.05.15. 16:27:07

@Kón Bandit: Az mindegy. Akkor is rohanunk a katasztrófába a sok okos szerint, csak még nem látjuk. Ezek úgy működnek, mint a világ végét váró szekták. Mindig megjósolják egy időpontra a világ végét, az nem jön be, de sebaj, csak eltolják pár évvel az időpontot.

Ha épp egy közeli ország gyorsabban növekszik, megindul az össznépi ajvékolás, hogy leszakadunk, világ vége stb. (Akkor is ha 5 másik lassabban, az nem számít.) Ha mi növekszünk jobban, akkor jön a blabla a bázishatásról meg ami épp eszükbe jut. :)

Blogger Géza 2014.05.15. 16:28:39

@HaFr: Ejha! Kósa orozta az eurózna kb másfél éves válságát? Na, hát pengébb, mint Harry Potter...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:29:29

@Blogger Géza: Szerencse, hogy így egyetértetek ebben a száguldó, szétlopott gazdaságban, ráadásul, amikor senki sem tagadja Gyurcsány "erényeit" elég nehéz a pozíciótok, nem irigykedem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:30:15

@Blogger Géza: már megint hülyének tetteted magadat, miközben olvasni sem tudsz -- gondolom, összefügg

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:33:22

@Blogger Géza: Nem baj, látszik a pánik az elvtársaknál. Addig jó.

Még új hazugságokra se fussa, csak régiekre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:35:42

@Kón Bandit: Áruld el már, mi volt a hazugság, nertárs? ez így elég gyerekes

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:39:03

@HaFr: A dumák hogy sodródunk a katasztrófába, az IMF szakítás óta vannak napirenden.

A választási eredmény sem zavarja nagyon a mantrázókat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:45:43

@Kón Bandit: gyenge érv, üres, nem ezt kérdeztem -- azt kérdeztem, miben HAZUDTAM?

a katasztrófa erős szó, a konszenzus az ellenfelek oldalán inkább az, hogy lassú leépülés folyik, ezt a mai adatok megerősítették, lemaradás van

elwood 2014.05.15. 16:57:23

@Blogger Géza: "Pont ellenkezőleg. Erőteljes adósságcsökkentés mellett ment az egész. "

82% adósság + 10% manyup tartalék
változott
84% adósságra nulla tartalékkal.
Így csökken az adósság.

tamas11 2014.05.15. 17:10:47

@Blogger Géza:
Itt van a világvége, folyton...Csak nem azt várod, hogy NOÉ nemzeti úszószakosztályt, vagy a haverja gumimatracgyárat alakítson?
A hazai kvázielit imád Mohácsot játszani!

Nézz végig Esztergom történetén.
Modellértékű.
És te miben bízol, miben láttok esélyt? Hogy a fidesz ott is visszaszerezze minden módon, minden áron a hatalmát.
Ennél ocsmányabb kudarctörténetet nem lehetne kitalálni sem.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 17:42:14

@HaFr: ??? Nem is neked reagáltam hanem Géza 1. mondatára. Keresd vissza.

panelburzsuj 2014.05.15. 18:49:22

"A londoni elemzők szerint 2014 egészében Magyarországon 2,5 százalék, Lengyelországban 2,9 százalék, Csehországban 2,8 százalék, Romániában 3,2 százalék lesz a gazdasági növekedés. (MTI)"

Tömegrajt.

Blogger Géza 2014.05.16. 00:45:49

@abdul hackeem: Dehogy van, nem vagyok én hülye...

Blogger Géza 2014.05.16. 00:49:43

@tamas11: Ha elhiszem a Medián számait, hogy a Fidesz 56%-on áll, az MSZP 14%-on, a Jobbik pedig 17%-on, nehéz elképzelni, hogy ne a Fidesz nyerjen Esztergomban. Tétényi leszerepelt, a város pedig alapvetően jobboldali. Ha találnak egy normális jelöltet, övék lesz a polgármesterség.

Blogger Géza 2014.05.16. 00:55:53

@tamas11: Nem tudom, neked mi a kudarc - minden esetre egy ilyen alapvetően elégedetlenkedő országban a kormány munkájával való elégedettség 2 év alatt 28%-ról 46%-ra nőtt. Ez hatalmas arány és hatalmas javulás.

tamas11 2014.05.16. 07:28:03

@Blogger Géza:
A számok idézése olyan, mintha egzakt lenne a vélemény, a summázata is.
Az elégedettségnövekedés - ha van! - adatolása mögött tényszerűen az vélhető, hogy valahány százaléknyi rosszsorsút megvettek a rezsicsökkenéssel,és ez is volt a propaganda szándék, további kb 10 %-nyi aki a választással előállt, többséginek beállított döntés hátszelén hajózik, és nőtt azok száma is, akik - biztos ami biztos -megvezetik a véleménykutatót, dafke...
Na ez a te hatalmas 20 százalékod.
Itt is, ebben a szövegkörnyezetben a jólfizetett blogger áll szemben a mások lehetőségeit sirató "amatőrökkel". Statisztikailag 50-50 %?

tamas11 2014.05.16. 07:40:58

@Blogger Géza:
Itt sincs szó a Mediánról, az elmúlt évek Esztergomi, pártos dramaturgiájáról, annak következményeiről beszélünk.
Meggyes országlása, majd Tétényi konszenzusos megválasztása az azt követő sokéves destrukció a közösség kárára mutatja a kormánypárti szerepet és felelősséget (most meg legújabban az ott leszerepelt fidesznyikek beültetése az országos tankönyvszakma bársonyszékeibe...).
Silány gyalázatos munka, beteges attitűd. Te meg közpénzen magasztalod. Itt nem Tétényi szerepelt le, hanem te.

Blogger Géza 2014.05.16. 08:30:57

@tamas11: Mi az a hülyeség, hogy "közpénzen magasztalom"? Majd a helyiek eldöntik, hogy Tétényi leszerepelt-e vagy sem, meg lennék lepve, ha ilyen borzalmas négy év után bizalmat kapna.

Blogger Géza 2014.05.16. 08:31:57

@tamas11: Talán nem kéne összekeverni egy blog semmit nem reprezentáló beíróit egy országos reprezentatív vizsgálattal...

tamas11 2014.05.16. 09:06:40

@Blogger Géza:
Nem siklanék el afelett, hogy a négy évben a borzalom - ti vagytok...

tamas11 2014.05.16. 09:15:12

@Blogger Géza:
Nem keverem össze: a blog halmozott jobbító szándék, kontra privát szándékból jövő silány hatalmi érvrendszer , a reprezentatív vizsgálat pedig a szándékokat (sokfélék!) reprezentálja, és nem a helyzetet, vagy keverten a kettőt.
Esztergom esetében te arra hivatkozgatsz, hogy lám, Tétényi megszívta az ármánykodásunkat, az őt pártoló többségi városi lakosokkal együtt..

Blogger Géza 2014.05.16. 09:40:29

@HaFr:

Magyarország: egyre feljebb a versenyképességi ranglétrán

www.napigazdasag.hu/cikk/12585/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 10:59:19

@Blogger Géza: Nem értem, mintha nem is olvastad volna ezt a propaganda anyagot. Ez semmiféle versenyképességi növekedést nem mutat, hanem arról, hogy a multik egy része (azt mondja) jól érzi magét itt. Ez édeskeveset mond a magyar tőke érzéseiről, az országról -- viszont annál többet rólad, aki úgy látszik, csendben elszedődtél a multik szekértolójának LOL

tamas11 2014.05.16. 12:21:35

@Blogger Géza:
Igaz, amit HaFr ír róla, ráadaásul ez egy KONKRÉT bank, a Commerzbank képviseletében szövegez.
Neki nem álláspontja van, hanem piaci stratégiája.
De te egy szekértoló vagy, mindent meglöksz, amiről úgy gondolod, hogy a kormány kedvére áll a rúdja. Egész nap, főállásszerűen.
Jó lenne egy kísérletet tenni:
A bloggazda kitiltana téged, és azt figyelnénk, milyen néven térsz vissza. Intellektuális játék, semmi műdemokrácia! Elég kárt okoztál már az érdemi diskurzusoknak!!

Blogger Géza 2014.05.16. 12:43:11

@tamas11: Látom, fáj a valóság. :) Elfogytak az érvek: TILTSUK KI!!! Szánalom a köbön.

Blogger Géza 2014.05.16. 12:44:32

@HaFr: Akkora e kedvedért a lényeg kiemelve:

"A magyar gazdaság növekedése érzékelhető lendületet vett, a vállalatok hangulata jó, kapacitásaikat és beruházásaik volumenét egyaránt növelik. A multinacionális vállalatok magyarországi leánycégeit irányító menedzserek, akikkel Magyarországon alkalmunk volt találkozni, úgy tűnik, részt kívánnak venni a termelési lánc nagyobb tudásigényű részeinek erősítésében.

Az innovativitás erősödésével és a versenyképesség javulásával mindez a következő években a mérlegekben (a külső adósság és a fiskális deficit szintjében) is érezteti majd a hatását."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 12:49:20

@Blogger Géza: Én is olvastam -- csináltak interjút négy céggel (a portfóliójukban, akiknek ők hiteleznek, tehát visszahallják azt a rizsát, amit minden cég nyom a bankjának), ír egy propaganda cikket a kormány propaganda lapjában + jön Blogger Géza, aki ezt propagálja a blogszférában. A végeredmény: Komlóra indultunk és Miskolcra jutottunk. Gratulálok, Gáza, a munkakörödért.

Blogger Géza 2014.05.16. 12:58:04

@HaFr: Értem, tehát csak a rossz híreket szabad elhinnünk, amelyek pl. a Népszavában jelenek meg, minden más hazugság és propaganda. :)

"A hivatalos hangulatindexek erőteljes emelkedése természetesen már jelezte a fordulatot, de számunkra fontos volt a mikroszintű megerősítés is."

4 cégtől nem szokott javulni egy index...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 13:00:46

@Blogger Géza: NEm azt mondom. AZt mondom, hogy manipulálsz -- ahogy ők is és a napi.hu is. Márpedig ez túl sok manipuláció egymás után

Blogger Géza 2014.05.16. 13:13:55

@HaFr: Ha úgy értelmezzük, hogy minden politikus, üzletember, újságíró és aki blogba beír, az manipulál, akkor persze én is. De nem jobban.

tamas11 2014.05.16. 13:37:35

@Blogger Géza:
Ugyan, dehogy! Épp azt írom, hogy nem sok értelme van időzni veled, lopni a demokratikus idődet! Érdekesebb lenne az érdemi játék, vagy legalább az intellektuális játék. Olyan macska-egér harc ez, ahol téged már többször megettek.Ha én ülnék a kormánykommunikáció hivatalában, téged akkor is kirúgnálak.

Blogger Géza 2014.05.16. 14:00:06

@tamas11: Te soha nem leszel olyan helyzetben, hogy kirúgj. Max én szoktam hozzád hasonló lúzereket felvételiztetni, ha állásért kuncsorognak - de neked nem lenne esélyed. :)

tamas11 2014.05.16. 14:13:33

@Blogger Géza:
megint szamár vagy, köztünk nincs kompetenciaverseny!
Én le se térdelek azokhoz a startokhoz, amikről fantáziálsz, és amiken látványosan elbuksz.

2014.05.17. 18:18:25

@Moin Moin: Csak a személyeskedés megy hülyegyerek?

Moin Moin 2014.05.17. 18:33:19

@Blogger Géza: Na, legalább már tudjuk, ki veszi fel a Kubatov-fiúkat!:-)

Moin Moin 2014.05.17. 18:35:07

@IKDFA: Reakciód magas érzelmi hőfokából az következik, hogy igazam volt!:-)

...De ha akarod, minderről személyesen is elbeszélgethetünk - persze, ehhez aligha érzed magad kellően felkészültnek!

abdul hackeem 2014.05.20. 17:54:24

@Kón Bandit: Nem kell reklámozni a hülyeséget.

"2014. 05. 19. 09:35
Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. Az adósságot 1456 milliárd forint nettó hitelfelvétel és 380 milliárd forint árfolyamveszteség növelte az első negyedévben - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A bruttó adósságráta csak egyszer volt ennél magasabb, közvetlenül az előző kormányváltás után, 2010 júniusában."

Nem megfelelő irányba történt szerkezetváltás. Ennyi.
süti beállítások módosítása