1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.12.18. 14:47 HaFr

Itt a vége a blog.hu-n

eduline.hu - Közoktatás: Vége az iskolának, szeptember 1-jén kezdődik az új  tanév

Kedves Mindenki!

A hvg.hu kegyelméből és az én döntésem alapján a blogom -- miután az index.hu szerkesztőségváltásával egy időben már korábban megszüntettem a NER reklámainak befogadását -- elköltözik a blog.hu-ról és a hvg bloguniverzumának részeként folytatja. Remélem, minél többen oda is követtek.

Hálás vagyok a blog.hu-nak és az index.hu-nak az együttműködésért, ami viszont az utóbbi hetekre már végképp vállalhatatlanná vált számomra. Érzékeny vagyok az apróságokra és most már nagyot kéne hazudnom, ha azt mesélném magamnak, hogy a jelenlegi -- akár reklámmentes platformon -- sikerül megtartanom a kellő távolságot a rezsimtől.

A blog itt elérhető marad még egy darabig, de egyébként a https://hafr.hvgblog.hu url alatt folytatódik december 22-től, az első poszt után éppen nyolc évvel (két választási ciklussal) magunk mögött; olyan nyolc évvel, aminél kártékonyabbat nem látott még a rendszerváltás időszaka, de a megelőző évszázadok se sokszor.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7516349888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reding Roli 2021.01.28. 14:32:54

@Khonsu: Nekem már az is jó lenne - hatèkony ès kompetens ellenzèk hiányában - ha nagy globális tech világcègek " csinálnák meg" Magyarországot, mert ami itt van, már egyre inkább fenntarthatatlan ...Ez kívülről is így tűnik , a kormányzati teljesítmènyeket vizsgálva...Az EU legalja vagyunk, bármilyen szinten vizsgálva...

telex.hu/belfold/2021/01/28/magyarorszag-tovabbra-is-az-egyik-legkorruptabb-orszag-az-eu-ban?fbclid=IwAR3kkR9g5UBrRPtdXwVuLUIttKE8_qZErA9yXaCP9yCW07XYJhco_9Axx0w

Reding Roli 2021.01.28. 15:03:30

....a Világbank kormányzati indikátorait nèzve az elmúlt 10 èv egyèrtelmű tèvút, lejtmenet volt , mègis sikerült sokakkal elfogadtatni ezt az egyeduralmi rezsimet , sőt , vannak akik egyenesen ünneplik ezt az abszurd világot , demokrácia ès a jogállamiság sárbatiprását, az illiberalizmust...Ez az egyik fő problèma....

ijontichy 2021.01.28. 20:41:03

@screpes: @HaFr: Lehet, hogy fejtágítón (aka pártaktíva értekezlet) van? :-D

Btw. moszkovitya gyorsan "meghálálta" a vétóügyi kompromisszumot.
www.szabadeuropa.hu/a/magyar-ellenallas-navalnij-orosz-tuntetes-eroszak-europai-unio/31074040.html
Mindig mondtam: ne tégy szívességet egy bolsinak, mert sose kapod vissza.

screpes 2021.01.29. 11:27:17

@ijontichy:

hétfőnként , mikor visszatér, könnyen kiolvashatók a friss direktívák a szövegéből...

-"Honnan tudod, hogy hétfő van?"
- "Monták"

(ehhez persze kis német tudás kell: hétfő németül: Montag...)

ijontichy 2021.01.29. 15:54:27

@screpes: Programozói köszöntés:
Good morning!
Guten Abend!
(az "Abend" az abnormális programbefejeződés megszokott rövidítése volt a "Nagy Kék" fénykorában (ma ritkábban használt)).

screpes 2021.01.31. 09:06:05

----------- @Reding Roli:

Úgy gondolom, itt az ideje pontosabban tudni, hogy kik is ezek a rezsimet elfogadó emberek, a fidesz választói.
aligha lehet megspórolni ezt a tudást, ha fölébük akarsz kerekedni, és aztán, egy megnyert választást követően, bánni akarsz velük.
Hiba egyben lebirkázni öket.

Két alapvető ismeret már most is van:
1. Nem egyformák ezek az emberek
2. Motívációjuk kiismerhető

Először is, vannak ugye a megtéveszthetők, akik jórészt átfedést mutatnak az érdekfertőzöttek tömegével, kicsinybe és nagyban . (zsákkrumplit ehet az, aki korábban buta ill tájékozatlan is volt.. vagy másik végen retteghet attól, hogy visszajönnek a komcsik, és tizmilliárdja helyett csak nyolcszázmilliója lesz....

A motívumok közt helye van a félelemnek is, és itt az egzisztenciális félelmet meg a létükben veszélyeztetetteket és a parkolópályára tehetőket is látni kell.. Többször leírtuk már: a fekete autó nem mértékegysége a hovatartozásoknak.

Azok közt tehát, akik elfogadnak egy egyeduralmi rendszert, azok közt ott vannak a nagybani haszonélvezők és a megtévesztettek, a kruplifelhasználók, meg a nettó gyávák is. Egymás mellett.
Ha így fogjuk fel a dolgot, nem is kell külön gondolkodni olyanok felől, akik kvázi "meggyőződésesek". Ők meg vannak győződve, hogy a magyarság jó úton halad, mert hiszen ők azok.

--

screpes 2021.01.31. 09:13:58

@Reding Roli:
Nyilván az on line kommunikációt hálózataikkal üzemeltető óriáscégekre gondolsz, amikor úgy fogalmazol, hogy ezek felett soha nem lesz hatalma orbánnak.
Azok felett nem is lesz.
Hanem felettünk lesz, azaz növekszik. Korszerűsödni próbál a hatalom.
Üdvözlégy globalizáltság nemzeti szabályozása

!
Varga judit azt mondja, hogy ellenőrizhetőség és átláthatóság kell...
És a jogorvoslat, vagyis, a meghosszabbítása a kodifikálható jogsérelmeknek....
Nem jogsérelem van ilyenkor hanem érdeksérelem, de az épp részükről hibádzik, és a közmédiává előrelépő nagy hálózatok annak ellenében hatnak. Maradék nyilvánosság, Ez a nő azt hiszi, hogy amazokat kell ellenőrinzi, és őt pedig nem... Mert hiszen birtokon belül van: kinevezték
Vesz kétszázmillióért ingatlant, de cseppet sem a főügyészség a partnere a beszerzései jogszerűségének firtatásában, hanem azt a hálót vakarná, amiben a közösségi oldalakon ez egyálatlán kiderülhtett, vagy még esetleg firtathatják. Nem Polt péter vakargatja a közszereplő vagyonosodását, hanem az érintett közszereplő vakargathatja (immár rendeletileg is) azt a hálót, amelyen ez még egyáltalán megtörténhet.
Amitől pedig szagot kapott, az a SAJÁT népszerűségcsökkenése... azt hiszi, az nem tünet, hanem jogszerűséget rossz nyomokban tartalmazó, multinacionális indok..
Azt hiszi, hogy az ő (kvázi kormányzati) jogainak védelme a tét, és nem a MIÉNKÉ, pont ővele szemben. Szijjártóval együtt naponta elmondják, "hiszik", hogy a magyar érdek személyeik -funkcióik sérelmével mérhető, mérendő. Pedig közben ők sértik a miénket, szakmányba. A jogorvoslat kell (Kéne), de természeténél fogva UTÓLAGOS, egy jogcsinálta bázison kikövetelni a helyes utat. Feltételezve hogy előtte nincsen morál, és nincsen intézményesség és nincsen eljárástechnika, jóízlésről már ne is essék szó.
Botrányos ez anyukám. Na megyek felvenni a sorospénzt..

Reding Roli 2021.01.31. 11:02:13

@screpes: Alapvetően 3 embertípus van, aki elfogadja- fenntartja - támogatja az autoriter jellegű rezsimeket :
1. A "megvásároltak" köre- azok akik úgy vannak vele, hogy elèg anyagi támogatást kaptak eddig a kormánytól , ès szeretnèk ha ez a jövőben is így maradna ...Vannak akik akár 100 milliókat kaptak közpènzből, vagy akár milliárdokat, tízmilliárdokat ...
A sima CSOK- os választótól egèszen a Mèszaros Lőrinc kategóriáig, ők az " èrdekválasztók "
Ezeket az embereket megèrtem hogy mièrt támogatják a rendszert ès hunynak szemet minden felett , hiszen a pènz az úr általában a mai magyar társadalomban ( ez erkölcsi oldal más kerdès az oligarchák esetèben ..)
2. A simán csak pragmatikus rèteg - ők vannak a legtöbben- nagyobb anyagi előnyöket nem kapnak , de mindig az aktuális ès erős ( vagy annak látszó) hatalmat támogatják , szabály- ès központi trendkövetők...Anno ezek megbèkèltek a Horthy - , Kádár- ,utódaik pedig az Orbán - rendszerrel is ..
Egyfajta nihilizmus a világszemlèletük ,amely fèlelemből ès\vagy beletörődèsből táplálkozik , hogy a kisember úgysem tud változtatni a jövőn , minden jó úgy ahogy van ...Az uralkodó államideológiát mindig elfogadják, számukra szüksèges hogy legyen egy erőskezű vezető, működjenek a hierarchiák ès legyen mindig rend...Ez már a rossz magyar törtènelmi hagyományból, a polgárosulatlanságból ered...
3. A " veszettek " azok az emberek akiket az ideológia motivál, ők a kormány legelvakultabb támogatói, akik gyűlölnek minden maskèpp gondolkodót, irracionálisak , ès agresszívek - szerencsére ez csak egy kis csoportja a társadalomnak ...

Folyt kèsőbb...

Reding Roli 2021.01.31. 21:46:11

@screpes: Egy rendszer addig marad fenn, amíg a nihilista , magát pragmatikusnak gondoló rètegből egyre többen nem gondolják úgy hogy megdőltek az addig hitt paradigmák ...Volt 10 èv, Európa prosperált, nulla volt szinte a kamat , euromilliárdok èrkeztek, ebben a környezetben fenn lehetett tartani egyfajta autoriter hatalmi rendet, de most megváltozott a világ , a covid válság átírt mindent, és úgy vèlem , ez az ami valóban megrogyasztja a kormányt ès az új generációk szavazói korba kerülèse ...
Egy idő után mindenki diszkreditakódik ,Orbán is ...Hatnak a nagy globális trendek , folyamatok ...
Ha elindul a lejtőn - szerintem már ott van - akkor onnan nincs visszafordító erő, mèg ha el is kezd jól csinálni bizonyos dolgokat ( néha ilyen is van..) de a harc egyre adázabb ès nemtelenebb amit vív a politikai hatalomèrt, ami megtèpázza a renomèt!
Szabályozná a közössègi mèdiat ? Próbálkozzon , mèg senkinek sem sikerült ! Csak mèg több embert fordít azzal maga ellen, ha pl blokkol oldalakat ..Úgy tènyleg kiírná magát a civilizált világból ès rögtön teljesen elfogadhatatlanná válna társadalmilag ...
,

Khonsu 2021.01.31. 23:19:55

@ijontichy: @Reding Roli:

Érdekes idők jönnek, az biztos. Nem fogunk unatkozni. :)
Kezdve azzal, hogy az a "politikacsinálás" szerintem sokkal inkább politika kicsinálás lesz. Furcsa helyzet állt elő. Mára olyan technológiák jelentek meg, vagy várhatók a közeli jövőben, melyek egymás után váltják le a korábbi infrastruktúra elemeit. Kezdve a médiával és kommunikációval (internet, közösségi média), a kereskedelemmel (e-kereskedelem), pénzügyi szolgáltatásokkal (fintech), magán a pénzrendszeren át (kriptovaluták és egyéb blokklánc alapú pénzrendszerek), folytatva immár az energiaiparral és az autógyártással. Idő kérdése csupán, és minden egyéb is sorra fog kerülni, beleértve a kormányzati intézményrendszert.

Szóval most olyan játékosok jelentek meg a pályán, melyek a korábbiakkal és a jelenlegiekkel ellentétben távlati célként nem elfoglalni akarják a különböző intézményeket, hanem a saját innovációikra lecserélni azokat. Ha sor kerülne rá, akkor a hatalom megszerzése is csak egy lépcső lenne a trendben. Alkatrészről alkatrészre haladva cserélik ki alattunk a száguldó gyorsvonatot.

Mindezzel párhuzamosan, vele szoros összefüggésben fut egy másik folyamat is. A közösségi önszerveződés új technológiai környezet által megnyitott lehetőségeken, "élettéren" belüli evolúciója.

Vagyis egyszerre folyik egy minden korábbinál gyorsabb technológiai fejlődés, a technológia evolúciója, és az azt felhasználó közösség önszerveződési kísérleteinek evolúciója. Szoros összefüggésben. A techóriások, a "0.1%", és a társadalom tömegei, a "99%" között ezen platformok képezik a szoros kapcsot. Mely kapocsnak köszönhetően szerintem ezek lassan, lépésről lépésre valamilyen furcsa, új típusú entitássá fognak evolválódni, amivel semmi sem lesz képes versenyre kelni sem a gazdaságban, sem a politikában.

A folyamat már régóta zajlik, de most a járvány, és a nyomában járó gazdasági válság adott neki egy újabb nagy lökést. Hirtelen felszínre hozta a posztmodern politikai színház által az elmúlt évtizedben a szőnyeg alá sikeresen visszasöpört problémákat. Csakhogy mára van egy, a technológia által jól összekötött (és így könnyen koordinálható) hatalmas elégedetlen tömeg, aki változást akar, és akik már birtokában vannak a 2008-as válságot követő (többségében kudarcba fulladt) rendszerkritikus kezdeményezések (és persze a félresikerült válságkezelés) tanulságainak, melyeket egyre többen kezdenek megérteni.

Ez a tanulság pedig, amit magam is akkoriban értettem meg (és ennek következtében vetettem el mindenféle szocializmust és fordultam az anarchia felé), és amit már itt is leírtam néhányszor, hogy a rendszer nem győzhető le (mivel természeti törvényekből következik), de megnyerhető. Vagyis más irányból kell próbálkozni.

A rendszert működtető törvények ugyan kőbe vannak vésve, de az alkalmazásuk konkrét módja, az egyén szintjétől egészen a létező infrastruktúráig nincs. A rendszer nagyon sok lehetőséget megenged, melyet eddig nem használtunk ki kellőképpen, de a mai fejlett technológia már lehetővé teszi ezen "kreatív" megoldásokat.

Az élet most szolgáltatott is egy meglehetősen vicces és kezdetleges, de várható hatásait tekintve nagyon is komoly és messzire vezető példát arra, mi történik, ha a rendszer találkozik a technológia által lehetővé tett könnyű részvétel, és hatékony közösségi önszerveződéssel.

telex.hu/gazdasag/2021/01/28/tozsde-reddit-wall-street-bets-hedge-fund-befektetes-gamestop-reszveny-shortolas

És ez még csak egy csapat unatkozó troll műve. Egy gyenge kis szellő, a közelgő viharhoz képest.

Bármi lesz is a vége ennek a konkrét ügynek, a dolognak híre ment. A szellem kiszabadult a palackból, és többé már nem lehet visszazárni. Az elmúlt napokban valóban tömegek számára vált világossá a korábbi tanulság, hogy a rendszer nem győzhető le, de megnyerhető.

Nem lennék meglepve, ha ezen logika mentén hamarosan újabb, változatos kezdeményezések tűnnének fel nem csak a gazdaság, de a politika terén is. Míg a kezdeti esetlen próbálkozásokat az evolúció algoritmusa végül egy olyan csúcsragadozóvá csiszolná, aminek nem tanácsos a vadászterületére tévedni. Sem a gazdaságban, sem a politikában, sem semmilyen más téren.

Nem tudom, hogy Magyarországon fennmarad-e addig a NER, vagy hogy ők vagy mások addig mekkora szemétdombot csinálnak az országból, de abban biztos vagyok, hogy ha ez a "valami" egyszer eljön, és el fog, akkor aki majd ennek akar üzengetni és pávatáncolni, annak mindegy, hogy most mekkora menő, valószínűleg egy lyukas zoknija és a hatalom ábrándja se marad majd.

Akkor aztán lesz disznóvisítás...

Reding Roli 2021.02.01. 10:26:02

@Khonsu: Nagyon èrdekes jövőt vázolsz fel , ami a jelen folyamatokból kiindulva hamar realitássá válhat , olyan sebessèggel fejlődik az információs társadalom. Itt most számomra csak az a kèrdès, hogy a nagy átlag mikor èrik meg rá, hogy èrtelmezni ès használni is tudja az új technológiák adta lehetősèget , ès a vègtelen mennyisègű információkat ...amiért ugye az is igènyel egyfajta tudást ....Az említett kisbefektetők szemfülesek voltak, hiszen az a tőkepiaci jelensèg már ismert volt eddig , amit most kihasználták ...A "nagyok" shortolják a gyenge , eső papírokat , azaz először kölcsönveszik a papírt , majd eladják , mindezt kölcsön pènzből , tőkeáttètelben ,( letèttől függő módon kb 10-20x ) majd ha jól leesett az ára akkor visszavásároljak a papírt , ès visszaadják a kölcsönadó befektetèsi banknak ( fizikai mozgások nincsenek persze ) ès hatalmas nyeresèget realizalnak...
Ha túl sokan akarják egyszerre visszavenni a papírt az viszont vètelkènt megjelenik a piacon ès felfelè nyomja az árát ( short covering) ha ezt az áremlelkedèsi folyamatot èszreveszik sokan ès erre mèg " rávesznek " akkor "short squeeze " alakul ki: a shortosok pánikszerűen zárják a pozíciójukat , mert nyomja őket a kènyszer hogy visszavegyèk minèl hamarabb a papírt , ( 10-20x tőkeáttètelben a vesztesèg is ilyen nagy )
A 2000- és èvekben úgy ment a tőzsdèzès főkèpp, hogy felhívott az ügyfèl èn meg vettem neki valamit , ma meg annyi infó van ès segítő alkalmazás , amit egyre többen már jól is tudnak èrtelmezni, hogy nincs is nagyon szüksèg brókeri tanácsadásra ( vagy kevesebbre )
A többsèg viszont - most az átlag választópolgárra gondolok- mèg nem tud eligazodni jól az információs univerzum vègtelensègèben ...Ezt akarják most "segíteni" egyes rezsimek , ès megzavarni az új, technológia által szervezett társadalmi fejlődèst , amely már valóban kikerült a nemzeti kormányok ellenőrzèse alól ..Elindult a nagy tech cègek ès a közössègi mèdia egyfajta dèmonizálása...

Reding Roli 2021.02.01. 10:48:48

@Khonsu: index.hu/techtud/2021/02/01/ter-ido-fegyvert-kutatott-az-amerikai-haditengereszet/

Amíg ilyen dolgokat kutatnak , ahol a másik közössèg minèl hatèkonyab leuralása -elpusztítása a cèl, addig addig csak utópiákról beszèlgethetünk, hiszen erkölcsileg - nem számít mennyire fejlett technológiát birtokol - mèg nem èrett meg az ember a szintlèpèsre ...Ezen a bolygón a legtöbb? ember ès az általuk támogatott hatalom nem arra törekszik, hogy szellemi ès erkölcsi szintet lèpjen ès lètrejöjjenek a nagy konszenzusok , hanem hogy erőfölènyt èrjenek el a rivális felett ès az ebből származó előnyőket kihasználja a maga számára ...Ezeken a biológia, evolúciós ösztönökön kellene valahogy urrá lenni az emberisègnek ...Az evolóció jó iránya már règen nem ez lenne, ez csak a globális megrekedès iránya ...

Rodney_2 2021.02.01. 15:42:43

@Reding Roli: @Khonsu:

1. Érdekesség:
www.theguardian.com/uk/2009/feb/24/social-networking-site-changing-childrens-brains?fbclid=IwAR1wX6khEdNDM8-jxlzb1cXmUxh3QHY9AoGXXQhzzLcNCHYr3tTJ7u9Vk_Q

2. Azt nem tudom hogy miből gondoljátok, hogy a technológiai fejlődés nem még jobban manipulált zombikká teszi az átlagembert (mert szerintem erre van potenciál, okosabb nem lesz) hanem valami jó fog kisülni belőle. Ami a shortosokkal történt az egy olyan platformról indult ahol teljesen hülye emberek terjesztenek összeesküvés elméleteket, 100-ból egyszer jót csináltak és megfingatták a gaz spekulánsokat (akiknek egyébként legismertebb képviselőjét Soros Györgynek hívják, ha ezt 30 évvel ezelőtt csinálják, most nem lennének Soros-NGO-k, senki nem ismerné Gyuri bácsit és egy csomó politikus, bíró és ügyész lenne szegényebb :))) )

3. Az meg szerintem nem "démonizálás", hogy nem tetszik, ha az ilyen platformok a tulajdonosok politikai preferenciái alapján törlik a politikai véleményeket és ezzel nyiltan beavatkoznak politikai küzdelmekbe. Nyilván máshogy látnátok ezt a dolgot ha "nácik" lennének és a ballibsi véleményeket törölnék :) Régebben, mikor még olvastam a The Guardiant, sokszor láttam olyat hogy a hozzászólások legalább fele törölve volt mert... Nem tünt kisebbségi véleménynek :)))
(ugye a "fundamentalista" cukrászt is kötelezte a bíróság, hogy akarata (az ő "community standarjai") ellenére csináljon tortát a homoszexuális párnak, pedig az is magánbiznisz volt)

Reding Roli 2021.02.01. 20:10:15

@Rodney_2: Azt gondolom , hogy nem a technológiai fejlődès teszi manipulálhatóvá az embereket, hanem az alapvető tudás ès a racionális gondolkodás hiánya,ami korszellem változásával ès az oktatás romlásának minősègèvel függ össze. A rögtön , gyorsan "kèszen "kapott információ mèg nem tudás, azt èrtelmezni is kell...Amikor gyerek voltam , de mèg az egyetemen is , a könyvtár volt a tudás forrása, ès az volt a megalapozott tudás, mert szellemi erőt kellett kifejteni a tudáshoz vezető úton...
A szociális mèdiát nem lehet okolni semmièrt, az emberek annyire buták ès fèlrevezethetők sajnos, hogy èn is azt mondom : kell oda valamilyen moderációs , mert durván elszabadulhatnak az indulatok ...( Volt akit Facebook poszt miatt öltek meg...)
A cèg szempontjából Központilag - ès talán ennek a beteg társadalomnak a szempontjából is - az a legelfogadhatóbb, ha egy erősebb a moderació van - abból kevesebb baj lehet , mert kevesebb lesz a világ elè kerülő kerülő lappangó indulat....A politikának sem kellene ellepni a szociális mèdiat, mert abból mindig csak a konfliktus van...A moderátorok nem is vègezhetik tűpontosan a dolgukat, tèvednek , ők is csak emberek (Pl a facebooknak csak Indiában 30 ezer moderátora van) de mèg mindig jobb így, mint szabadjára engedni mindenfèle őrültsèget ...
Ez a szemlèlet - a politikai korrektsèg , ès második van után kialakult etikai evidenciák világa - sok rezsimnek nem tetszik, mert nem igazán tudják ezzel szemben èrvènyesíteni az akaratukat , de ez van , a globális evidenciákat a nyugati demokráciák társadalomfejlődèsi normái írják...

Reding Roli 2021.02.01. 20:41:38

@Rodney_2: Engem töröltek már , sőt rendszeresen törölnek a kormánypárti mèdia oldalakon pl Pesti Srácok , vagy balliberális blogból, "Jótündèr"- de nem vettem a szivemre..A moderálási hajlam az nem politikai oldal függő szerintem ...A jobboldali mèdia a logikus èrvelèsre mèrges , baloldalit pedig a "politikai korrektsèg& tartja fogságban, sokszor ...
A szólásszabadság határai mindig változtak ès így van ez most is...
Abszolút szólásszabadság csak ott lètezhete , ahol szellemileg , erkölcsileg magasabb rendű emberek alkotnák a többsèget , de ettől elkèpesztő messze vagyunk...Kèt azonos város kèt különböző focicsapatának szurkolói kèpesek összeverni egymást, egèszen banális konfliktus miatt ...Na, most akkor add oda ezeknek az embereknek a Mein Kampfot, vagy a Cion bölcseit , mit szűrnek le belőle következmènyt ?
Pont ettől fèlnek pl Nèmetorszagban, hogy újjáèled a nácizmus , így inkabb kemènyen fellèpnek a rasszizmus vagy a "rasszizmus " mèdia megjelenèse ellen - kinek hogy tetszik...Tudják, hogy vannak problèmák , de a kollektív bűnössèg elve soha nem vezet jóra, megpróbálják a probèmakat megoldani elsimítani, nem pedig olajat locsolni a tűzre vagy újabb konfliktusokat generálni ...
Az USA- ban pl. sokkal szèlesebben van a szólásszabadság èrtelmezve , mint Európában ,mert ott más a törtènelmi hagyomány ...
Egy dolog biztos szerintem : ebben a jelenlegi vègletekig kièlezett társadalmi - gazdasági konfliktusokkal terhelt világban nem baj , ha nem jelenik meg minden a szociális mèdiában. Már az is sok ,ami ott megjelent eddig ...A magáncègek pedig a profitmaximalizálas törvènye szerint a mèrsèkelt többsèg ígènyeinek felelnek meg ,így èrdekük a "vilagbèke" ...:) A " felkent " politikai vezetők viszont veszèlyesek lehetnek! Különösen azok , akik a nèp vagy a nemzet nevèben akarnak korlátozni ....Na, akkor van a baj!

Rodney_2 2021.02.01. 21:13:16

@Reding Roli: Nem nagyon akarok ezen vitatkozni, de az a baj hogy te is meg ezek a cégek is egy nagyon megbillent világot képviseltek és tartotok normálisnak és "civilizáltnak". Ebből van az összes konfliktus. Pl említed a Mein Kampfot aminek mellesleg megjelent már a "kritikai kiadása" (tudod amikor széljegyezetekben szájbarágósan magyaráznak :))) ) de a felett elsiklasz hogy Marx Engels Leninsz műveit meg teljesen normális dolog olvasni, sőt az egyetemi szabadság jegyében teljesen elhülyült kommunisták oktathatnak baromságokat többek között angol egyetemeken és az rendben van. Gondolj bele, hogy volt olyan professzor asszem a King's College-ban, aki annyira komenyista volt, hogy annak idején szimpatizált Pol Pot rezsimjével. Meg is látogatta Pol Potot és eszmét cserélt vele. Ez hiba volt, mert Pol Pot rutinból kivégeztette :) Látod egy ilyen elmebeteg barom nyugodtan posztolhat baromságokat, azt nem törli senki. Ez itt a nagy probléma. Ha az lenne hogy nem engednek semmilyen politikát, az rendben van. De hogy teljesen egyoldalúan állnak a dolgokhoz, az meg nincs rendben.

Más: érdekelne hogy miért törölt az Elek Gábor. Ő kb. úgy áll hozzá a moderáláshoz, hogy aki bármiben akár csak 1 cm-re jobbra áll tőle, azt pszichopata nácinak és fideszes trollnak gondolja és törli. Ennek az az eredménye, hogy csak tőle balra állók kommentelnek, van köztük bőven teljesen elmebeteg szélsőbalos, de az rendben van, azokkal elvitatkozgat. 2018. körül naponta arról álmodoztak, hogy majd egy hűvös hajnalon "valakik" lekisérik Orbánt és még néhány prominens fideszest a folyópartra és ott... (és Mussolini és Ceausescu sorsa volt a követendő példa). Ez nyilván rendben volt nekik és azóta is vissza visszatérő motívum. Ha valaki meg őket kisérné le a folyópartra, az persze náci állat és be kell tiltani, sőt be kell börtönözni. Látod ilyen a facebook meg a többi, csak nagyban :(((

Reding Roli 2021.02.02. 01:27:47

@Rodney_2: A pontos szövegre már nem emlèkszem , de talán valemilyen migrációval kapcsolatos álláspont volt, ès ezért törölt . De ,ez már èvekkel ezelőtt volt, mostanában mintha engedèkenyebb lenne az "Örülünk Vincent " blog gazdája ," Jótündèr", akit egy nagyon èrtelmes embernek tartok, de túlzottan èrzèkeny ès doktriner gondolkodású ...Ezt elfogadtam, ès hagyom az ottani èrtelmisègi szellemet szárnyalni :) ...Èn egyèbkènt nem vagyok sem bal- , sem jobboldali , igyekszem ezen nèzőpontokat meghaladni , ès a racionalizmus talaján állni, de ez persze nagyobb kritika mindig az aktuális kormánynak ...A 21. századi politika már meghaladja a korábbi felosztásokat, egy ember lehet egyszerre konzervatív, liberális, ès zöld is , a lènyeg hogy a vègen "haladjunk " A progresszív gondolkodás pedig nem egyenlő a marxizmussal! Annak több " válfaja " is van, pl a progresszív konzervativizmus...
A marxizmus nyilván óriási hatást gyakorolt a modern kor társadalomtudományára , sőt, az egèsz nyugati vilagrendre ,hiszen a nyugaton a második világhaború óta kialakult rend , nevezzük " szociális demokráciának" nem kis rèszben beèpítette magába a marxi filozófiai megközelítèseket ...Habermas , Adorno ès társai a Frankfurti Iskola adta a modern társadalomfiloszt , amely már nem marxista , inkább annak egyfajta meghaladasa ...A liberalis filozófia nagymestere pedig Karl Popper volt, ő találta ki a nyílt társadalom modelljèt , amit a tanítványa Soros György vitt tovább...
A konzervatívizmus viszont nem tűnt ennyire filozófiailag megalapozottnak az elmúlt èvtizedekben ...A jobboldali politikai rendszerek a gazdaságszervezèst az osztrák közgáz iskolára alapozták , Misses ès Hayek tanaira ,amely teljesen újraelosztás- ès állami beavatkozás ellenes gondolatokat hirdetett , illetve a magántulajdon ès a szabadpiac primátusát , ami viszont nem igazán konzervatív gondolkodás , hanem inkább gazdasági liberalizmus - "neoliberalizmus"
Engelbert Dolfuss auosztofasiszta kancellár pl.Hayeket kèrte fel, hogy dolgozza ki a fasziszta állam gazdaságpolitikájának kidolgozásra ...
A másik vonal gazdaságilag pedig a keynesizmus , amely az állam gazdaságformáló szerepèt, az állami tulajdont ès beruházásokat erősíti , ès az ebből adódó nagyobb újraelosztást ( többkulcsos adó) ...Kicsit ilyen volt a szocializmus is , egy burkolt államkapitalizmus, ès a 2vh után a a nyugat európai államkapitalizmusok is keynesista gazd polt folytattak...( Lehet Ricardo megcáfol..)

Manapság viszont jött a jobbodali populizmus ...Nem találták ki semmi újat," forradalmit ", " társadalom-megváltót " ...Nincs sem filozófiai , elmèleti háttér mögötte , csak illúziók ès ígèretek , ès a világ fejlődèsi trendjei ès változások is ellenük dolgoznak...
Ezért gondolom , hogy egy másik úton fog elindulni a világ....

Rodney_2 2021.02.02. 10:11:15

@Reding Roli: Ez tök jó, gratulálok magadhoz :)
Én is próbálok racionális lenni de főleg gazdasági és "manager" alapon amiből nyilván az jön ki hogy mindenki utál :) Mivel általában ballibsi blogokat látogatok, azt hiszik hogy valami fideszbérenc vagyok pedíg egy frászt. Még sosem szavaztam rájuk. A 90es években még nagy szadeszos voltam :) 2 dolog baszott be: az egyik hogy éltem néhány évet Romániában és ezért máshogy látom az ottani dolgokat mint Gyurcsány vagy a Momentum (vagy akár TGM aki nyilván elmebeteg :))) ) Ott felsővezetőként sok magyart pátyolgattam, jártam egy sóbányában ami a "magyar holocaust" egyik helyszíne volt, a jó fej biztonsági főnökünk bevallotta, hogy fiatal és bohó korában még elektrosokkolt "politikai foglyokat" a pincében mert magyarok voltak, ez más perspektívát ad (ezután minden Board meetingen ha teritékre került, azzal kezdtem hogy magas a villanyszámla, érezze kicsit szarul magát :))) ).
A másik meg a migráncsolás. Éltem eleget ahhoz Nyugat Európában hogy ezt egy katasztrófának lássam. Management szempontból, nem ideológia alapon... Orbán még libsi volt amikor nekem már gyanús volt, hogy ezt a "social engineeringet" nyugaton elkúrták. Hát ennyi.
Hogy hova jut a világ, nem tudom. Én kiépítettem a magam kis világát és remélem előbb megdöglök mint kialakul az az új világ amit én jönni látok. De már nagyon jön...

Reding Roli 2021.02.02. 15:27:50

@Rodney_2: Èn sokszor szavaztam a Fideszre: 98- ban, 2002- ben, 2006- ban ès 2010- ben is , ezt vállalom, de fokozatosan kiábrándultam belőlük, pedig 1998- ban a Fidesz olyan volt egy fiatalnak, mint most a Momentum: egy új jövő remènyèt csillantotta fel ...Hallgass a szívedre , " Listen to your heart " - a Roxette slágere volt a Fidesz dala anno, nekem nagyon tetszett minden , egy darabig ès Orbánt is nagyformátumú politikusnak tartottam.. ...Aztán rájöttem, hogy ezek nem a szívükre hallgatnak, hanem a zsebükbe, ès cinikusak, èrzèketlenek a társadalom felè...Azt a posztmodern, familiáris rendszert èpítettèk újjá, amit mindig is utáltam : a párt- ès üzlettársak , rokoni ès haveri összefonódások világát , ami nekem már nagyon nem tetszett , ès az sem, hogy a hatalomváltást ellehetetlenítettèk , így az elszámoltathatóságot, ès lètrejött egy kvázi egypárti állam , ahol a NER- oligarchák akvirálják az összes állami ès EU forrást ...Sok dolog van mèg, ami miatt nem èrtek egyet a jelenlegi rezsimmel , ezzel nem akarom untatni a blog közönsèget, de vègeredmènykènt egy igazságtalan , èrzèketlen, hatalomcentrikus rendszser lètrejöttèt látom....Persze ,mindig is ilyen volt Magyarország , Orbán csak (vissza)èlt a helyzettel , ès leuralta az országot ...Persze , vannak ügyek amiben egyetèrtek vele, viszont az összkèp nekem ezzel a csökött , familiáris rendszerrel ès az orosz\kínai haverkodással nem túl pozitív...Illetve , azt sem látom, hogy konszolidálódna a rendszer ...A politikai bölcsessèg azt mondja , hogy egy jelentős 2\3- os hatalom birtokában gesztusokat kellene tenni a megbèkèlèsre ès kisimítani a politikai versenypályát mindenkinek ...Persze ," minden szentnek a maga felè hajlik a keze" , de az igazán bölcsek felül tudnak emelkedni a saját önös èrdekeiken , akkor lehetnek sorsfordító törtènelmi szemèlyisègek...Így csak ugyanaz lesz a sora Orbánnak is, mint Horthynak vagy Kádárnak: a fele társadalom jó emlèket fűz hozzá, a fele meg utálni fogja , ahogy az utódaik is ...Kinek mi a törtènelmi emlèkezet ...

Khonsu 2021.02.03. 14:31:14

@Reding Roli:

Attól tartok a nagy átlag sohasem fog rá "megérni", "szintet lépni". Legalábbis az ember megváltoztatása nélkül biztosan nem. A génjeinkbe kódolt alaptermészetünk nem teszi lehetővé. Egy ilyen "szintlépéshez" elkerülhetetlen a biológiai alapok megváltoztatása, amire amúgy a technológia lassan megteremti a lehetőséget.

A reddites kisbefektetők akcióját és az az által vetett hullámokat csak arra hoztam példának, hogy láthatóan elindult egy paradigmaváltás a rendszerkritikában. Egyre többen kezdik belátni, hogy a rendszer logikájának megváltoztatására tett, eleve kudarcra ítélt kísérletek erőltetése helyett célravezetőbb lehet, ha a modern technológia adta lehetőségeket kihasználva a közösség egyszerűen csak kreatív módon alkalmazza a rendszer szabályait a saját javára.

Khonsu 2021.02.03. 15:45:13

@Rodney_2:

1. Nyilvánvalóan vannak árnyoldalai is a dolognak. A technológia, a változó környezet visszahat az emberekre. Ha kevésbé van szükségünk a mindennapi élet során bizonyos képességekre, akkor azok visszafejlődnek. Egyébként én ezt nem látom feltétlenül akkora katasztrófának. Szerintem az ember nem választható külön az általa használt eszközöktől, a technológiától. Ezért nem azt érdemes nézni, hogy a technológia nélkül mire képes az ember, mert ilyen szituáció ritkán áll elő, hanem azt, hogy az ember-technológia "hibrid" mire képes. (Ami amúgy hamarosan fizikailag is megvalósulhat.) Szóval szerintem ott vannak azok a képességek a nagy egészben, nem vesznek el, még javulnak is, csak "kiszerveződnek".

2. A mindenkori átlagember követő. A "zombiság" az alapállapotuk, nem a technológiai fejődés teszi őket azzá. Az ember úgy van "programozva", hogy szívesen vesz részt minden olyan szerepjátékban, ami nem okoz számára kognitív disszonanciát. Azt a "manipulációt" fogja levenni a polcról, mely a legkisebb kognitív disszonanciát okozza neki. Így működnek az interszubjektív valóságok. Ezért esnek sokan könnyedén csapdába a közösségi médiában kialakuló valóságbuborékokban, mert ott az algoritmusok ezt direkt erősítik. Vagyis nem a technológia teszi az embert ilyenné, csak kihasználja, rájátszik, hogy eleve ilyen.

3. Mivel nem használok közösségi médiát, így engem ez szerencsére személyesen nem érint. :)
Szerintem még sokat kell ennek fejlődnie és fog is. Jönnek új szereplők, néhány mai pedig ki is cserélődhet, vagy a felismerhetetlenségig megváltozhat. Részemről úgy döntöttem, hogy kivárom, míg jobb lesz. :)

Reding Roli 2021.02.03. 17:35:05

@Khonsu: Mindenben egyetèrtek èn is!:)

Egyvalamit nem látok csak - ès az elmúlt èv is ezt bizonyította - hogy ez ember egyelőre - a technológia fejlődèse ellenère - sem tud kilèpni a saját árnyèkából, ugyanaz az ösztönvezèrlet, önző viselkedèsű lèny maradt, mint az elmúlt èvezredekben...Persze ,nem mindenki szerencsère, de mèg mindig túlságosan nagy tömegek ....
Ne legyen senkinek sem illúziója, a vèreskezű diktátorok nem vèletlenül vannak hatalmon , sajnos , tömegek támogatják őket, pedig csalnak , lopnak , hazudnak a hatalomèrt, sőt , ötletnek ....
Vajon mit gondolhat az a rendőr, amelyik saját nèpet veri Lukasenkó vagy Putyin hatalma èrdekèben, mi jár a fejèben amikor üt? Ezek már már\mèg nem emberek , hanem csak a mèltóságából kifordult zombi lènyek , ès ki tudja mennyi van belőlük ...
Van Munkácsynak egy festmènye , " Ecce homo " - Íme ez ember ...Èn azt úgy èrtelmezem -bár Pilátus Krisztusra mutat a festmènyen- , hogy valójában a tömegre gondol a festő, a megvezetett csőcselèkre, akik Krisztus bünetetèsèt kívánják ...

Itt szerintem biológiai evolúció nèlkül nem várható nagy változás ...Akár meg is rekedhetünk, vagy mèg ennèl is rosszabb jöhet mert erre is látok jeleket ..
A jövő csak nagyon sok pozitív globális folyamat együttes teljesülèse esetèn lesz " szebb " az emberisègnek, a veszèlyek is legalább akkora mèrtèkűek...
Kinőttük a Földet , ès majd el is pusztítottuk, lassan èlhetetlennè tesszük- kb ugyanaz a kèplet mint 2000 ève : ki tud rövidtávú előnyt , hatalmat szerezni a másik felett , akár erőszakkal is ...
A technológia sem úgy fejlődik , ahogy kellene , de lehet ez csak az èn szubjektív meglátásom ...
Az infotech valóban nagy ugrást tett, de pl èvtizedekig nem nagyon volt komoly űrkutatás ....Hihetetlen sèrülèkeny az emberi civilizáció, ezt az elmúlt időszak esemènyei is megmutatták...
Gyermekkoromban olyan fejlettnek tűnt a világ , emberek röpködnek a világűrben , ès nagy globális politikai konszenzusok születtek ...Most mintha kicsúszott volna a talaj az emberisèg lába alól...Posztmodern bizonytalanság ès kilátástalanság ...Nem tetszik!

FrVili 2021.02.03. 19:51:08

@Khonsu:

a jövőtől félni nem kell, de szeretni sem...:)

www.youtube.com/watch?v=fn3KWM1kuAw

www.youtube.com/watch?v=wlkCQXHEgjA

amúgy szíjgyártó most tárgyal a boston dynamics-al, hogy a szenzortartó lemez alátéteit Mo-on gyártsák:)

agarak 2021.02.15. 17:38:44

Tud valaki valamit a blog sorsáról?
Talán gyorsan kiderült, hogy a hvg borzalmas blogjai közé menni tévedés volt?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2021.02.16. 19:11:06

@agarak: Köszönöm érdeklődésed, a blogolást itt befejeztem, a hvg-n pedig befogadtak -- nyilván eltér véleményem a tiedtől arra vonatkozóan, hogy mennyire borzalmas a lap --, viszont teljesen véletlen egybeeséssel elfogyott az ihletem az írásra. Magyarázhatnám tovább, de nem akarom.

ijontichy 2021.02.17. 07:59:42

@agarak: Nincs abban semmi borzalmas.

@HaFr: Amíg a kommentszekció FB-szerű regisztrációhoz kötött, addig lelkes readonly üzemmódban látogatlak ott. Én teljesen megértem a döntésed, gondolom te is az enyémet. Peace :-)

agarak 2021.02.17. 19:57:50

@HaFr: Félreértés - nem a lapot tartom borzalmasnak, sőt. Mintha nem is ezt írtam volna. Hanem azt az első néhány blogot (csupa "izgalmas, magazin jellegű kis színes"...), amelyet január elején, az újabb posztjaid megjelenésében reménykedve ott látnom kellett. De mindegy is, hátha visszajön az ihleted.

Reding Roli 2021.02.17. 22:35:54

@ijontichy: Pont most lenne nagy szüksèg az " 1000 leütès " blogra , újra a règi formájában ...Manapság szinte teljesen hiányoznak a színvonalas közèleti\politikai\filozófiai blogok - a tartalmas , "megihlető" :) polèmia ...Az index "közèlet" rovatban egyszerre 6! , " Danube Institute " blogposzt jelenik meg - pártállami , Habony- Tombor- fèle propaganda -blogolás , sunyi nèpámítás , a reflexió lehetősège nèlkül.....vagy be lehet kapcsolódni a "Szeka" blogba, ahol a bloggerek disznó módra dagonyáznak a szellemi fertőben ...A Mandiner vagy Pesti Srácok rögtön kitilt, ha ütősen, logikusan èrvelsz...A liberális oldalon " Jótündèrèk" - pedig szintèn egy belterjes klub...Nagyjából nulla most a színvonalas blogolás Magyarországon , ezèrt "kimentem nemzetközibe" - de várom , hogy itthon elinduljon újra valami ...
Az csak Orbánnak jó, ha nem jelennek meg színvonalas remdszerkritikák a választás előtt durván egy èvvel...

Khonsu 2021.02.27. 23:47:52

@HaFr:

Sajnálom. Remélem majd újra megjön az ihleted.
Ha sikerülne valamilyen megoldást találni a FB kikerülésére, akkor szívesen hozzá is szólok. Addig maradok én is read-only üzemmódban. Az ilyen témák megvitatására az a platform nem alkalmas.

Rodney_2 2021.02.28. 04:55:10

@HaFr: Ez a hvg-re költözésed olyan helyzetet teremtett a teljesen siralmas blogszférában, hogy Khonsu és Reding Roli értelmes hozzászólásokkal felemeli a Bircahang blogot az olvasni érdemesek közé. Ehhez csak gratulálni tudok :))) Látod ilyen az evolúció :)))

screpes 2021.02.28. 08:20:08

@Rodney_2:

Az evolúció olyan, hogy Reding Roli NEM emeli fel hozzászólásokkal a bircahangot.
------------

screpes 2021.02.28. 08:33:08

@Khonsu:

Cinikus, de zseniális mondás, hogy a "határidő az ihlet".
Ezzel összefüggésben egyáltalán nem szokatlan, sőt törvényszerű hogy valakinek (Hafr) "nincs ihlete", ha nem akar írni valakiknek.
Az ok ezesetben mindegy: Kik lennének azok, akiknek NEM akarok mondani valamit?

------------

Khonsu 2021.02.28. 14:42:59

@screpes:

Nem hiszem, hogy erről lenne szó. Szerintem akarna írni, csak úgy, hogy visszajelzéseket is kapjon az itt kialakult törzsközönségtől is. Így most őt is kellemetlenül érinti ez a probléma a hozzászólások elmaradásával, de szerintem ez csak átmeneti zavar. Amint valahogy megoldódik helyreáll a normális menetrend.

Khonsu 2021.02.28. 14:55:07

@Rodney_2:

Néha ott is hozzá szoktam szólni, hátha sikerül valamennyire járható útra terelni a helyi rendszerkritikus csapatnak legalább egy részét. :) Mellesleg tesztelésnek sem utolsó, hogy az általam hangoztatott gondolatkör által, mennyire átjárhatóak az ideológiai törésvonalak.

Rodney_2 2021.03.01. 03:16:13

@Khonsu: Szerintem bizonyos irányban teljesen átjárhatóak az ideológiai törésvonalak. Az egyes ballibsiknél szokás, hogy lefidesztrollozzák és egyéb csúnya kifejezéssel illetik, illetve kitiltják azokat, akik nem értenek egyet velük 100%-ban :) A Bircahangon nyugodtan leírhatjátok a véleményeteket, ha birca vagy más "rendszerkritikus" (WTF??) nem ért egyet, akkor szépen hozzászól és megpróbál birka türelemmel érvelni az álláspontja mellett. Ezt saját bőrödön tapasztalhattad :)

Reding Roli 2021.03.01. 16:16:54

@Khonsu: @Rodney_2: @screpes:
Ebben a blogban az volt a jó, hogy bizonyos mèrtèkig átláthatóvá tettük az egymás között lèvő - szerintem manapság a korszellem miatt irreálisan nagyra növekedett törèsvonalakat - ès a blog látogatóinak többsège általában nem leüvölteni akarta a másikat, hanem az èrveket mondott vagy új egy gondolattal egy új vilagszemlèletre nyitott " gondolkodási-kaput" ..
A posztmodern már nincsenek sem bal- sem jobboldali emberek igazán , mert a bennünket körülvevő világ egyre összetettebbè vált, ehhez vilagnèzetileg is alkalmazkodni kellett ...Egy ember lehet egyszerre liberális, konzervatív , és zöld is - èn is az vagyok ..
A kormánykritika az nem mindig jelent egy szekèrtáborhoz való automatikus ès feltètel nèlküli csatlakozást , csak valahol az èrtelmisègi szemlélet az ,hogy mindig jobbat akarna az ember , a művèszekre ès a tudósokra inkább a renegát , kritikai szemlèlet jellemző , mert úgy halad előre a világ ... A változtatni akarás szandèkával , az ebből következő cselekvèsekből születik az új, ami - ha szerencsènk van- meghaladása valaminek , vagy van amikor nem ...Konzervatív- progresszív harc egyfajta a gondolkodásbeli különbsèg, , de nem akkora , mint amennyire annak tűnik sok esetben..
A politikai viták "megoldásához" , a nagy nemzeti sorskèrdèsekhez, a jövőbeli utak megtalálásához - ha el akarjuk èrni a " szintèzist " - először azonosítani kellene a problèmákat, sokszor már ez sem megy ...Ha jó a kiindulási pontunk, valós èrvek által eljuthatunk pusztán logikai úton a megoldáshoz...
A vita vègen persze kellene egyfajta közös konklúzió , ha valamilyen közös elmèleti szintèzishez akarunk eljutni , ami az èrvek ütköztetèse során , sima logikai úton törtènő meggyőzès után alakulhat ki, ha elèg belátó ès bölcs a felek többsège és nem a maga igazát akarja leerőszakolni a másik fèl torkán ...

Reding Roli 2021.03.01. 16:43:00

Az ilyen blogok mint az " 1000 leütès" arra voltak jók , hogy kilèpjen az ember a megszokott gondolati sèmákból , hamis evidenciákból , az álkèrdèsek körèből ès az agymosott, lebutított mèdia- vèlemènyek olvasása ( közössègi mèdia ) helyett\mellett a vitákkal megtornáztathatja az agyát.. Règebben minden információ a " Gutemberg - galaxisból " jött, ami nagyon " izmossá" tette az agyat , most meg szinte minden erőfeszítès nèlkül pillanatok alatt információhoz, jutunk " rendezett " formában...
ez egyrèszt óriási esèly ,másrèszt valódi veszèly! A manipuláció elkèpesztő teret nyert, ès manipulált emberekkel nehèz bármilyen vitát lefolytatni, úgyis az èrzelmeik és hitelveik befolyásolják őket, nem a ráció...ès nem lehet velük össztársadalmi szinten sem előrelèpni...

Ebben a korban szüksègesek lennènek az olyan szellemi fórumok, ahol gondolkodó emberek átrendezik a kapott nyers, vagy torzított információkat , sajátos , új szemlèletben " világítják" meg a valóságot ès kialakulhatnának nagy közös "világmagyarázatok" , megoldások ...
Ilyen fórumok viszont most nem nagyon vannak, azaz: nem jönnek lètre az olyan online közössègek, ahol egymástól tudnak tanulni az emberek, ès ez nagyon nagy problèma ...ès szórakozni sem tudnak ..:):) ezèrt egymást fikázzák kínjukban az alacsony színvonalú blogokon ...

Reding Roli 2021.03.01. 17:05:55

....ès nagyon jó, ha vannak egymással ütköző, egyèni vèlemènyek , mert ahogy egy sportversenyen a fizikai , itt egyfajta szellemi versengès alakul ki, az èrvek párbaja , ès úgy jutunk egyre magasabbra, miközben szórakoztató is egyben!
Emlèkezzünk csak vissza Civisvárosi(Unionista )-Neotèny csatáira...
Ricardo, Cívisvárosi , Neotèny , Főnixoszlár , Iontichy, Khonsu, Rodney, Screpes, Bánegressy, Morfo ès a többiek , igyekeztem mindenkitől tanulni valamit, ami által úgy èrzem bölcsebb lettem , de mindenkèpp èrdekes , izgalmas vita
volt..:)
Vègül, de nem utolsósorban a bloggazdát is nagy köszönet illeti! Kedvenc blogposztjaim :
- " Miyen lenne a szabad emberek állama?"
- " A kapitalizmus logikája "
- " A szabadságunk visszanyerèse a digitalizació útján " - valami ilyesmi
- " A termèkeny hazafiságról"
- " A kapitalizmus logikája "

Ezek voltak a leginkább emlèkezetes ès valóban "nagy " gondolatokat kiváltó, tanulságos posztok..Hiányozni fognak !

Béndek Petike 2021.03.02. 14:18:58

Kedves EU!

Már évek óta Viktorka építi a várát a homokozóban. Igaz, hogy az óvodában így döntött a többség, de nekem ez mégsem tetszik! Szerintem nekem kéne azt a várat építeni! Én nagyon okos vagyok és képes lennék jobb várat építeni! Az a baj, hogy mivel nem indulok a választásokon, nem tudnak rám szavazni az ovistársaim. Kedves EU, gyere és döntsd meg Viktorka rendszerét és demokratikusan tegyél meg engem utódjának!

Előre is köszi!

Béndek Peti
nagycsoportos óvodás

Rodney_2 2021.03.02. 19:34:07

@Béndek Petike: Jó hírem van. Az agyhalott csőcselék plusz a legokosabbak képesek lesznek 2022-ben Gyurcsányt és a sleppjét visszaszavazni a hatalomba. Az aztán majd nagyon jó lesz mindenkinek.

Az a vicces, hogy nemrégiben (1-2 éve) maga Gyurcsány nyilatkozta, hogy mielőtt lemondott a miniszterelnökségről, elszaladt Merkelhez és kérte hogy az védje őt meg. A Mutti pedig azt mondta, hogy nem tudja őt megvédeni. A mi Ferink szokásához híven nem fejtette ki a valóság minden részletét, ezért nem mesélte el, hogy miért is kellett volna őt megvédeni. Hát azért mert még akkor is, ott is sikerült valamit nagyon elkúrnia. De lehet hogy azóta sokat fejlődött, megkomolyodott és a népért végzett kemény munkával akarja jóvátenni korábbi bűneit. Ezt a fejlődést jól le lehet mérni az oltásokhoz való viszonyán is.

Rodney_2 2021.03.02. 19:46:46

@Reding Roli: Elképesztő, hogy milyen alacsony színvonalú "viták" vannak más blogokon. Ami számomra még elképesztőbb, az az emberek véleménye a covid járvány és a vakcina ügyekben. Zuckerberg naponta tol az arcomba mindenféle cikkeket ami alatt olyan vélemények hangzanak el, hogy visszasírom a régmúlt idők "hagyományos" társadalmát amikor ezek az emberek a földeken dolgoztak és nem fejtették ki a véleményüket ország világ dolgairól. Jobb volt úgy...

Más: amire rájöttem nagy okosan az utóbbi időben néhány isemrősömmel folytatott viták során, az az hogy az emberek bármennyire is okosak, a saját élményanyagukon (tudásbázisukon?) alkalmazzák az okosságukat és mivel az élményanyag halmazok meglehetősen eltérőek lehetnek, ezért tök egyforma embereknek lehet nagyon eltérő véleménye. És ez plusz a kognitív disszonancia és egyéb ilyen nyalánkságok felett.

screpes 2021.03.03. 06:35:12

@Rodney_2:

Jakab péter, Márki Zay, Karácsony és/vagy bárki más Gyurcsány sleppje?

----------

Rodney_2 2021.03.03. 07:47:46

@screpes: Márki Zay nem. Ha szerinted Karácsony bármire képes a hülye vigyorgáson kívül, vagy Jakab Péter egy népéért dolgozó nagy formátumú politikus, akkor kurva nagy gondok vannak nálad :((( Nézd meg az "Összefogás" dinamikáját. Két elképesztő társaság emelkedett ki az elmúlt években. A pszichopata Gyurcsány sleppje meg a momentumosok akiket nem is akarok minősíteni. (Ez viszont az ellenzéki választókat is minősíti, ezt tudták kitermelni magukból 10 év alatt.) Ha ezek ebben a formában (6 párti izé) hatalomra kerülnek, az olyan katasztrófa lesz az országnak, hogy még a legvadabb rémálmainkban sem tudjuk elképzelni. (ez nem azt jelenti hogy nincsen néhány rendes ember az ellenzékben, de nem ők tudnak érvényesülni, hanem az akarnok elmebetegek)

screpes 2021.03.03. 08:29:20

@Rodney_2:

Indulj ki abból a katasztrófából, ami most van.
Igen, lesz következő is...
Mik az ismérvek számodra? (csak nehogy azt írd, hogy neked így kellemes, mert fideszes érdekeltségeid/rokonaid vannak...)
Azt a következő katasztrófát mindenekelőtt, még mindig jellemezni fogja a maradványfidesz ellenállása. Meg fogod tanulni, hogy a passzív rezisztencia és az aktív között semmi különbség nincsen.
De legyünk kétfélék, virágozzék ezer virág: Neked Németsziszi, Kósa, Dömötörcsabák, Káslerfélék, és persze Orbán... (Novák katalint szándékosan kivettem a sorból).

Rodney_2 2021.03.03. 11:15:57

@screpes: Te lehet hogy jól fogod érezni magad attól, hogy mindenfele szivárványos zászlók lesznek és már nem éheztetik a muszlim agysebészeket és IT szakembereket a határon, de más jóra ne számíts. Esetleg néhány túlárazott bicikliút :)))
Már elég régen írogatok ide ahhoz, hogy tudjad hogy semmiféle fideszes érdekeltségem nincsen, sőt még sohasem szavaztam a fideszre. Talán 2022 lesz az első, ha így folytatják Gyurcsányék (pl amit vakcina ellenpropaganda ügyben művelnek szervezetten, az szerintem kriminális, Nürnbergbe vagy Hágába való)
Jelszó: mindíg van lejjebb :(((

screpes 2021.03.04. 07:50:57

@Rodney_2:

Nincs jelentősége a személyemnek, annak, hogy én örülök e majd egy szivárványszínű zászlónak, és egy ingyenlevesnek, amit egy-egy szír agysebész kap a határon..
DE...
Valamit mégiscsak jelent, hogy te homlokegyenest más, ellentétes jövőképet rajzolsz nekem-hozzám, mint ami a valóság: mindig felvetődik, hogy ha nem hazug vagy, akkor meg miért tévedsz ekkorát?!
Nem örülnék ha kiömlene a szivárványfesték, és nekem mellékes, hogy kap e enni az éhező (alapból az a felfogásom, hogy kapjon, és kész), stb.
A kormányváltást NEM EZ jellemzi majd - ha lesz.
És jelenleg sem ez jellemzi az ellenzékies össszmunkát. Olyat utálsz, ami nem lesz. Ordenáré módon tendenciózusan tévedsz - vedd már észre.
Mindazonáltal ismétlem: egyáltalán nem hiszem, hogy gáncstalanok díszmenete jön, csak fontosnak tartom, hogy ne maradjon minden így, ahogyan most van.
-----------------

Rodney_2 2021.03.04. 16:36:12

@screpes: Meglátjuk mi lesz.
Vannak dolgok, amiken egyszerű változtatni (pl amiket felsoroltam) és tetszik bizonyos köröknek (főleg külföldön)
A lényeges dolgokon viszont nagyon nehéz lesz JÓ IRÁNYBA változtatni.
Az elrontott struktúrákba beülő új garnitúra nem tudom hogy mennyire akarja majd korlátozni a saját hatalmát és lehetőségeit amit ellenzékből diktatúrázott (főleg ismerve néhány vezető figura pszichológiai profilját). Általában ilyen helyzetekben az szokott történni, hogy az újak felfedezik hogy jé milyen jó is ez. Aztán gyártanak hozzá ideológiát, hogy most már ugyanaz rendben lesz, hiszen ők, a JÓK ülnek a poziciókban és nem a ROSSZAK és GONOSZOK és így hatékonyabban tudnak JÓL kormányozni. És ha elég jól kiszolgálják Brüsszelt meg az USA-t akkor azok is csak megsimogatják a buksijukat pont ugyanazért amiért korábban elítéltek.
(Ha valaki azt mondja nekem pl. hogy a románok, olaszok vagy bolgárok nem legalább ugyanúgy lopják az EU pénzeket, akkor saját tapasztalataim alapján kiröhögöm, mégis csak a magyarokat és lengyeleket basztatják. A szaudiak is simán megúszták USA állampolgár újságíró savban feloldását vagy a nők jogaival sincsen náluk minden rendben, stb. akkora kettős mércék vannak a demokráciáról pofázóknál, hogy elképesztő)

screpes 2021.03.05. 09:48:22

@Rodney_2:

Persze, hogy kettős a mérce: sarkosan meg- sőt elítélsz egy ellenzéket, amiről primitív de fix előképed van, ugyanakkor nem ítélsz sarkosan azokról, akik barkácsolnak a jeleneden-jelenünkön.
Nyilván azt gondolod, (úgy éled meg), hogy NEKED ez még mindig jobb lehet, a jövőben is. Azt hiszed, Karácsonyt Delacroix festette, amint szivárványos blogot lobogtat a virtuális LMBQ-barrikédokon... (utalás a romantikus festményre, amin dilettáns-Marianne harcossága vezeti az esedékes forradalmat...).
A magad szempontjából igazad is lehet: innen például más neveken (!) már többször elűztek, a "háziak" utálnak, kisebbségbe szorultál, már cívissel sem ökörködhetsz szinkronban... Eközben egyfolytában arról folyik a szó, hogy mi lesz, ha majd végre szellemi (?) gazdáidat elmozdítják, elűzik...

Felvállalva a képes beszédedet, inkább simogassa már a buksimat az USA, meg az Unios jogérzék, mintsem Putyin, meg a kinaiság, az atomerőmű-eladó, meg a vasútépítő hajlandóságuk...
De téged simogasson meg addig is Putyin.

---------------

Rodney_2 2021.03.05. 10:00:59

@screpes: Mennyi hülyeséget tudsz összeírni, az elképesztő...

ijontichy 2021.03.07. 13:58:24

Asszem talán @Reding Rolival váltottam pár szót erről a jelenségről:

"Egy év után most jöttem vissza a könyvem miatt Magyarországra, bérelt autóval közlekedem, amit annyira még nem ismerek, és a legkisebb hezitálásnál is simán ötször rám dudálnak. Spanyolországban ilyen nincs. Nem tudom, mi nálunk ez a felbolydultság. Föl van fokozva, át van politizálva minden körülöttünk, minden vibráló, és ettől toxikus, stresszes. És én már eljutottam abba a korba, hogy kell a francnak ez a gyomorremegés állandóan."

index.hu/kultur/2021/03/06/naray-tamas-a-gyulolet-az-ostobasag-termeke/

Mr. Cholesterol Oh where can you be? :-(

Reding Roli 2021.03.08. 11:53:30

@ijontichy: Nyugaton nem jellemző az az idegbajos frusztráltság ès agresszió , ami a volt szocialista tömb országaiban,( bár a covid ott is sokat rontott..) ahol sokan a baseball ütőt folyton maguknál tartják a viták "bèkès "rendezèsère ....A türelem errefelè közel nulla, hiszen stabil politikai viszonyok, kiszámítható jövő az elmúlt èvszázadokban soha nem volt, ès most sincs ...Biztonságban soha nem èrezheted magad, mert regnáló hatalom bármikor kicsinálhat, a demokrácia sèrült , a közjót nem èrvènyesíti a politika, ès a váltás lehetősège, a társadalmi evolúció sem adott...
Ebben a közegben nem is csoda, ha " indulat- robbanások" vannak a társadalomban ès a lehető legváratlanabb helyeken törnek fel a kollektív frusztrációk...
Itt a mindennapos reggeli gyomorideg teljesen normális ...

screpes 2021.03.08. 14:39:28

@Reding Roli:
a vicc az, hogy keleten sincs ilyen frusztráció
----------
@ijontichy:

Ez a Náray-interjú...
Divattervezőként ritka madár, érdekes alany. Igy, spanyolból hazajőve, politikamentes imidzzsel eladható... (pedig túl hosszú az interjú, de még így is
"eteti magát") .. Nekem bosszantó, mert mi máshol tartunk, az extremitása tkp zsurnalizmus: annak esünk áldozatul. miközben olyasmiket mond, amit ittjon is tudunk, közmondásos, vagy inkább azon is túl vagyunk már.
Ez olyan, amikor Horkay Hörcher megírta 2015 ban, hogy mi olyan rossz neki, gyanús Orbánékban...Most a közszolgálati egyetemen oktat.

Indiából hazatérve voltak hasonló élményei rokonaimnak, mint Náraynak hazalátogatóban.
Az utcákon a tűréshatárokon is haragtalanok az emberek, parttalan a derűjük, lojalitásuk mindenekkel szemben, Pedsten meg a honfitársak még nyomokban sem tartalmaznak buddhizmust.

Nálunk, idehaza, tudható hogy miért van minden úgy, ahogy van: a propagamda, az egymás ellen hergelés, a rendezetlen társadalmi kérdések, amiket fölöslegesen már el se kérdezünk. A következmények nélküli ország mondás is csak részlegesen igaz: egyik felére áll, hogy nem viselik a következményeket, míg a többiek nagyonis viselik.

Minap jött egy levél, ajánlott önkormányzati, péntek délután.
Az adatszolágltatásra hívja fel a figyelmet. Felszólít.
Hétfői határnappal, és papirban, adó- köztartozás és közműtartozás-igazolást kéne beadnom.
Én adjam, papirban, hétfőig amit NEKIK kell kiadni, és TUDNI is, mivel ugyanitt husz évvel ezelőtt az e-adatkezelésre induláskor 580 millió forintot kaptunk (" " ) , most járvány ideje alatt adjam, be, kérjem meg, ne késsek el..
Arra megy ki, (jogászok! )hogy dokumentálhassák: elkéstem vele....
Ugyanezen intézmény már azt is megírta egyszer, hogy nem fizettem lakbért, aztán bevittem a csekkeket, igazolandó, hogy NINCS tartozásom, mire fél év múlva ÚJRA kilevelezték....

--------

ijontichy 2021.03.08. 18:05:08

@screpes: Nem, Náray lényegtelen (legalábbis nem ezért tettem ide). Csak anno említettem, hogy amikor az ember hosszabb idő után hazalátogat, feltűnő az a pukaporos, frusztrált légkör, ami kábé az ezredforduló óta uralkodik (thx alcsúti mocsadék és bolsi bandája). És pont az utakon tűnik fel először, a sok, prompt vöröslő fejjel üvöltő nyomorult.

Reding Roli 2021.03.08. 20:31:04

@screpes: Nekem folyton küldi a NAV hogy "szolgáltatási járulèk- hiányom van ", ès vègrehajtás fog indulni, holott nagy pluszban van a számlám, de arra sem voltak kèpesek hogy összevezessenek kèt különböző tètelt, azonnal küldik a felszólítást ...
Gondolom a NAV dolgozóinak is elege van már ebből a kiszámíthatatlan rendszerből, ès egyszerűen figyelmetlenül vègzik a munkájukat, de az is lehet hogy ki van adva nekik , mennyit kell büntetni ...Most a súlyadó befizetèse következik, amely már közvetlenül a központi költsègvetèsbe kerül , az önkormányzatok helyett ....Az önkormányzatok rendkívül nehèz helyzetbe kerültek, hiszen az állam szinte minden jelentős bevèteli forrást elvett, abból oszt vissza szigorúan politikai alapon ....Így a "bűnös várost " - Budapestet jól meg tudják büntetni ...Persze , ez teljesen kontraproduktív, ezèrt is èrthetetlen ...
Budapestet teljesen elengedtèk 2022- re ?

ricardo 2021.05.05. 14:30:35

novekedes.hu/mag/magyar-jovokep

A Matolcsy-Csizmadia írás Magyarország „növekedési forrásaként” elsőnek említi, hogy hazánk a „kialakuló új Eurázsiának” egyfajta „kapujaként” működhet.

Szerintem ezt komolyan gondolják. Hisznek a nagy kínai szuriban. Ha megnézzük pl. az MNB által létrehozott Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány tevékenységét vagy épp a Pallas Athéné Könyvkiadó geopolitikai témájú könyveit, akkor látható, hogy erősen Kínára, illetve általában a kelet-ázsiai térségre koncentrálnak. A Corvinuson újabban már Eurázsia Központ is van. (Mindez önmagában nem is lenne probléma. Végtére az EU-n kívül is vannak még helyek a világon, és talán nem árt azokat is valamennyire ismerni.)

Matolcsy nagy látnok, aki szeret 20-30-50 évre előretekinteni. Tényleg elhiszi, vagy legalábbis valódi esélyt lát arra, hogy a 21. század Kínáé lesz, és akár a század közepére kialakulhat egy Kína által dominált eurázsiai térség, ahol Nyugat-Európa meglehet fontos, de kicsi félsziget lesz csak a hatalmas Eurázsia kontinensen (hiszen Európa és Ázsia között nincs természetes választóval).

És hát jó felkészülni a jövőre. Jó idejében barátkozni a jövő vezető nagyhatalmával. Érdemes idejében jó pontokat gyűjteni. Nem kell ehhez hátat fordítani az észak-atlanti világnak, épp csak teszünk némi tétet a pirosra is.

A kínai vezetés valószínűleg évtizedekben gondolkodik előre, és arra is emlékeznek, ami ötszáz éve volt. 30 év múlva is emlékezni fognak arra, hogy mi már akkor haverkodtunk velük, 2020-ban. Mindent szépen megjegyeznek maguknak. Talán azt is, hogy az MNB már most tartalékol renminbiben, amikor mások még nem, hogy mi Sinofarmmal oltunk, amikor mások még nem, meg közös egyetemet csinálunk velük. Mindezek talán gesztusok az eljövendő nagyhatalomnak, amelyek nem most térülnek meg, hanem majd 30 év múlva.

Vegyük pl. a Fudan egyetem esetét. Mit jelentene ez? Azt, hogy 20-30 év múlva százával lesznek majd olyan kínai vezetők és káderek, akik fiatalon Magyarországon tanultak. Ezeknek a kínaiaknak szép egyetemista emlékeik lesznek szép egyetemista lányokról, a fiatalságról, a túró rúdiról, a nagyobb szabadságról, a távoli, egzotikus Nyugatról, ami nekik mi vagyunk stb. Tudni fognak néhány szót magyarul, és lesznek magyar ismerőseik. Benne leszünk az emlékeikben meg a kapcsolati hálójukban. Csak egy-kettő döntsön majd egyszer úgy, hogy Magyarországon épüljön egy animációs stúdió vagy épp űrkutatási központ. Épp így lesznek majd magyarok, akik egy kínai egyetemen tanultak, ismernek embereket a leendő kínai elitből, valamennyire talán kínaiul is tudnak. És persze lesznek szerelmek és barátságok. Ha a leendő nagyhatalom leendő elitjében lesznek emberek, akiknek Európáról először Magyarország jut az eszébe, akkor az egy ekkora országnak, mint ami vagyunk, dupla GDP. Magyarország kis ország, nekünk elég egyszer nagyot dobnunk. Ha a kínaiak minden európai kezdeményezéséhez mi leszünk az ugródeszka, mert nálunk van ismeretség, nyelvtudás stb., akkor ez lehet, a mi sikertörténetünk. Ehhez földrajzilag valóban jó helyen vagyunk.

És meglehet, Matolcsy tényleg valami ilyesmiben gondolkodik.

screpes 2021.05.06. 09:03:44

@ricardo:

A cikk, ill. Matolcsyék nyomdokain szép jövőképet rittyentettél.
Két kérdés:
Az első, hogy helytállóak e a kiindulópontok. (igaz e mindaz, amit előnyként leír).
Másik kérdés:
Van e annak jelentősége, hogy Matolcsy "miben gondolkodik" harminc éves időtávon ?
Kínaiba jól illeszkedő világhatalmi szerepünkről, előnyös leosztásról....

Ami a cikkben van, azzal tételesen nem is vitatkoznék: olyan, mintha szerzője egy másik bolygón élne, onnan jönne. Szívem szerint csak annyit írnék: "Ugyan, már"... A magas szintű kulturális közbeszéd ezt ma úgy foglalja össze, hogy hazudik. A kifinomultság pedig, hogy van nekünk végre pozitív jövőképünk, tehát álmodozónk.
minden premisszájához remekül hozzáilleszthető, hogy NEM, NINCSEN!

A kinai vasút tervéhez hozzágondolható, hogy európa forgalmas közepe leszünk, de valójában inkább csak a koszlott pályaudvar, rakodókkal.
A kínai dzseki- és bugyiboltokról is lehetne azt tervezni, hogy a kiskereskedelem középeurópai központja "vagyunk", miközben csak meghalt a hazai háziipar, és a bolthálózat fojtogatódik...

Egy hozzzászólással korábban Jó végszónak bizonyult a kiugrott fideszalapító levelének címe: bűnös, hazug, embertelen rendszerről ír..
De vannak e a morális természetű kritikák megidézésén túl is olyan megállapítások, amelyekkel meghatározható az orbáni társadalomszervezés egyenlege? Nem hiányzik e egy ilyen meghatározás a felháborodások mellől? Van e kulcsfogalom, amely mentén szembeállítható az összműködés egy másikkal?

mert a lakosságon belül van egy (két) hangadó tized, (mindig van), amelyiknek nagyonis jó ez így, (azért is nem hiszik/érzik/mondják, hogy igazságtalan lenne a világ). És itt, konzervatív környezetben, Béndek blogszerzőnk szerint is, a különbségek mögé megszolgált teljesítményeket is lehet tenni .. Legalábbis előzményeket. Valakiknek azért jobb vagy jó, mert korábban cselekedtek érte.

Jobb és baloldal sincs már, rég elinflálták a fogalmakat.
Hogyan?
Az értékcentrumok, amit együttesen ezek jelentettek, amivel visszaéltek, nincsenek már meg: a konzervetívnak mondott világkép nem igazodik a hagyományos jelentéskincséhez: a polgáriban kimondva is benne van, hogy csak termék. A keresztényiben, hogy álságos és meddő, a nemzeti pedig a direkt megosztottság szinonimája lett. A baloldaliaknál szintúgy.
Az egyetlen különbségtevés az egyenlőségeszmény és a kiváltságosság paradigmája: az továbbél, mert nem vonható kétségbe hogy vannak, léteznek: az egyenlőség élő ábrándként, a kiváltság pedig gyakorlatként.

ricardo 2021.05.06. 12:56:05

@screpes: Amit írtam, spekuláció. Nem vagyok otthonos sem a FiDeSz, sem az MNB környékén. Lehet persze gondolni, hogy ennek a garnitúrának egyetlen célja a lopás. De ezzel önmagában nem magyarázunk meg semmit. Miért éppen kínai egyetem?

Amennyire látom, Matolcsy a „magyar csodát” keresi. A nagy dobást, ami néhány évtized alatt képes Magyarországot a fejlett országok közé emeli. Mi lehetne ez? Mi lehetne a magyar sikertörténet? Matolcsy próbál mintákat keresni.

Persze a sikernek van néhány közismert receptje. Legyél valamiben te az első! Ámde miben lehetne Magyarország az első? Úgy is, hogy másokat megelőzve előbb eszmélünk és lépünk? Talán abban, hogy komolyan vesszük Ázsia felemelkedését, itt Európában. Magyarország kis ország. Ha Eurázsia valóban felemelkedik, akkor ennek az oldalvízén Magyarország is felemelkedhet, amennyiben másokat megelőzve készülünk fel erre. Azaz évtizedekkel korábban. Egyebek mellett egy kínai egyetemmel. Vagy épp olyan kutatóműhelyekkel, amelyek Kelet-Ázsiával foglalkoznak. Egyébként sem árt, ha akad néhány értelmiségi, amelyik Indiáig, Kínáig, Japánig is ellát, és nem csak a németekig meg a franciákig. Meglehet, a magyar sikertörténethez csak annyi kell, hogy Magyarország előbb lép a leendő új globális hegemón felé, mint mások. Kicsit előbb felszáll a vonatra.

Valami ilyesmit vélek felfedezni a dologban. De persze lehet, hogy tévedek, és teljesen rosszul képzelem. Illetve semmiképpen sem jelenti azt, hogy rögtön osztom is ezt a víziót.

Viszont ez egy jóindulatú interpretáció, amennyiben nem szimplán arról szól, hogy ezek lopnak meg diktatúrák jól kijönnek egymással.

screpes 2021.05.06. 13:22:16

Valóban, jóindulatú interpretació. Magyarorszag abban lehet elsô hogy komolyan veszi kina primátusát. Hátrafelé nyilazás, amihez csak az kell, hogy kergessenek. Egy motor, aminek működő eleme, hogy talán lesz harminc ev múlva...

ricardo 2021.05.06. 14:18:09

@screpes: Az önmagában nem baj, ha egy ország készül a jövőre, és van valamiféle távlatos elképzelése. Ami persze mindig vitatható. Mindenféle szempontból. De csak attól várni a jövőt, hogy majd Jakab Péter lesz a miniszterelnök, kevés.

screpes 2021.05.06. 14:28:21

@ricardo:
Szó nincsen Jakabról, meg Jakabpéternéről sem.

screpes 2021.05.06. 14:41:38

@ricardo:
Dobrevnek, Gerinek, meg Jakabnak haza kéne hívni Bajnait.

ricardo 2021.05.06. 15:22:06

@screpes: Szorgos kezek csinos glóriát fontak Bajnai köré. Bajnai lett az européer miniszterelnök. És nevezetteknél tényleg jobb lenne.

screpes 2021.05.07. 16:57:26

@ricardo:

Miből fonják ezt a glóriát? (az igazit).

ijontichy 2021.05.07. 19:50:56

@screpes: Mé' akarsz te rosszat Bajnainak? :-)
Minőségi életet él. Nem politikus alkat, szvsz. semmi élvezetet nem találna abban, hogy egy stöpszli bolsival a pöcegödörben birkózzan, a pálinkamámoros közönség előtt :-/.

@HaFr: Nem csinálsz @Kettes (at ÖV) mintára WP jáccóteret? Csak olyan ingyenes módon... ;-)

@ricardo: Műfajod a SF :-) Kína nem ez a típus (aki emlékszik). Az orosz inkább (ha már). Kapcsolati tőkéhez nem kell mindenkivel ágyba bújni. Márpedig Pannónia hőse az elmúlt tíz évben leginkább két "árucikkel" turnézta körül a világot (és nyalt ki minden egzotikus diktátorsegget): Mo. Eu tagsága, és a magyar adófizetők pénze :-( .

telex.hu/gazdasag/2021/05/07/keleti-nyitas-szijjarto-orban-kina-gazdasag-vilaggazdasag-befektetes-kifektetes-agyrem

ricardo 2021.05.08. 11:17:08

@ijontichy: Hajlamosak vagyunk a Keletet civilizálatlannak, elmaradottnak és szegénynek tekinteni. A Nyugatot civilizáltnak, modernnek és gazdagnak. Ahogy a német filozófus, Hegel mondta: a történelem keletről halad nyugatra. Ázsia a történelem kezdete, Európa a történelem vége. Mi vagyunk a csúcs, és ez így is marad. Mindazonáltal az mégsem sci-fi, hogy pár évtizeden belül az öt legnagyobb gazdaságból három Ázsiában lesz. És ha már sci-fi: Ridley Scott "Szárnyas fejvadász" c. filmjének futurisztikus hangulatát ma talán Peking közelíti meg leginkább a világon. Ezzel szemben az "európai álom" a korengedményes nyugdíj, ennek megfelelően nem is mutatott semmit az elmúlt évtizedekben. Tartok tőle, hogy a jövő nem Európában formálódik. Szerintem semmi okunk Ázsiát lesajnálni. És talán valóban érdemes valamikor elkezdeni felkészülni a változásokra, és jó pontokat gyűjteni Keleten is. De még egyszer: a jövő kifürkészhetetlen. Én meg kiváltképpen nem vagyok akkora spíler, hogy tudjam. Az viszont biztos, hogy pl. Kína hatalmas ország, és a lepottyanó morzsák is hatalmasak lesznek egy olyan kis országnak, mint Magyarország. A linkelt telex cikknek meg semmi köze nincs ahhoz, ami 30-40 év múlva lesz.

ijontichy 2021.05.08. 13:51:54

@ricardo: Népszerű hype-okkal (ti. csájna a jövő) nem tudok mit kezdeni (nem ezzel keresem a pénzt). (Ja, és ne vegyük egy kalap alá a hibrid-komcsy országot a többivel).

"a lepottyanó morzsák is hatalmasak lesznek egy olyan kis országnak, mint Magyarország. A linkelt telex cikknek meg semmi köze nincs ahhoz, ami 30-40 év múlva lesz."
A telex cikknek semmmi köze, de a 30-40 év múlva (talán, de én ebben egy percig sem hiszek) lepottyanó kis morzsákért eladni Mo. 30-40 évét az jó ötlet? Helló, nem az a baj, hogy bizniszeltek kínával (mindenki bizniszel), hanem ahogy bizniszeltek. 30-40 év múlva csájnának sok gondja lesz, és ezekből nagyon a sor végén fog fityegni a "World Domination Enterprises, Inc." című álom. Btw. ha már 30-40 év... 30-40 év múlva az a vasút még mindig jó üzletnek fog tűnni? ;-) Ha nem gyártósorokat képzelek Mo-ra 30-40 év távlatában, akkor nem egy Fudan egyetemet veszek a magyar adófizetők pénzéért :-/.

"jó pontokat gyűjteni Keleten is" Vitya-féle egybiteseknek szánt bullshit-ekkel sem tudok mit kezdeni. Mi ez, általános iskola? Jó pontokat ott lehet gyűjteni, azon kívül csak jó üzleteket lehet kötni. Vétózgatással nem gyűlik a zseton - legalábbis Mo. 70-80%-ának zsebében nem.

Mo. elemi érdeke lenne, hogy az EU magországok társadalmai (nem a politikusai!) magukénak érezzék Mo-ot. Az, hogy egy félművelt balfék, saját hatalma fixálása érdekében, épp ez ellen röfög (nagyon hangosan és gusztustalanul), hiba. De hát más kárán tanul az okos, sajátján az ostoba, Mo. meg - egyelőre - még azon se :-(.
(Trócsányinak ezúton is gratulálok az extrém-diving szakágban elért "sikeréhez". Csak sikerült a fideszes pöce aljáig merülni. Hihetetlen, hogy a vitya bűzkürébe kerülteknél milyen súlyosan károsodnak az agyi funkciók :-( )

Amúgy én rohadtul nem szeretnék egy Ridley Scott-féle fantazmagóriában élni, a city-kultúra távol-keleti változatától pedig a hideg kiráz (szerencsére ez a veszély nem fenyeget).

ricardo 2021.05.08. 14:09:30

@ijontichy: Én most 2060-ra gondolok. Bajnai Gordon? Orbán Viktor? Trócsányi? Az meg ki?

ricardo 2021.05.08. 16:25:00

@ricardo: Számomra nem lehetetlen, hogy megérjem a 2060-at. Vajon mire fogok akkor emlékezni? Tűnődni fogok, hogy melyik évben volt a koronavírus járvány.

screpes 2021.05.09. 08:39:34

@ijontichy:

Kellenek áldozatok.
Nem ő élvezné, hogy a töpszlivel birkózzék a pöcegödörben, hanem mi.
A hasznait élveznénk. A kimenetelt.
A töpszli mögött a sok rojtos szélű embere, (nem tudni hol kezdődik a szőnyeg, s hol végződnek ők), Bajnai mögött pedig Von der Leyen, meg Biden...
Tudom, túl erős, és túl gátlástalan lesz az ellenzék egy kormányváltás után, perceken belül "behívják" Putyint. Ha nem hívják be, elég ha kiderül, mennyire van máris jelen a hazai "belpolitikában". (most csak sejtjük, hogy nagyon). Olyan kormányzás kell, amelyik a szociális hajlandósága mellett ezt az iszapbirkózást is győzi. Ehhez
nem habitus kell, hanem diplomáciai pozíció. Jakabnak nincs, Karácsonynak jelentéktelen, Gyurcsánynénak rossz... De lehet, hogy tévedek, és fordítva van. (nekem is ide kéne vésnem, hogy: szerintem...)
Dobrev azt hiszi, hogy neki ilyesmi is van, Karácsony tudja, hogy lavíroznia kell, Jakab pedig azt hiszi, hogy ő majd húha.

screpes 2021.05.14. 07:47:35

@ricardo:
ez a negyvenéves időtáv alkalmas arra, hogy bölcsnek látszódjék az ember.
Még azt is el tudja képzelni, ami most nincsen. Az ellenkezője van.
A földhözragadt buta csávók (mint pl én) azt kérdezik, mi lesz holnap.. Illetve mi van ma.. Amikor azt mondjátok, lehet, hogy el fognak menni az unokáink, az enyéim már rég elhúztak... A jövőképed a mindenkori életkorodhoz is társítható, nem csak a jövődhöz, de túlzás azt hinni, hogy a jelenképet azzal kipipálhatod.
Az a kérdés, 2022-ben és 2023-re mi valószínűsíthető?
Biztosnak látszó forgatókönyvünk van HÁROM IS, és tíz hónap kell csak hozzá... Álmatlanoknak kb kétszázat aludni, vagy dolgozni rajta, veszettül.
----------------------------------------------

Kénytelen vagyok magamat idézni:

"... hiányolom, hogy a képletekből teljesen hiányzik az ÉRDEKELTSÉG, az érdek megjelenítése.
Az érdekeltségek bevezetése nem okozna változást a felosztásokban, a csoportok képződésében, különösen, mert az alanyok jelentős részében az érdekeltség "elvi" természetű: olyan, amire vágynak, törekednek, vagy odatartozónak mutatják magukat. (Tehát például, mint gazdagok esetében a sznobok). Esetünkben mindazok, akik védettséget, védelmet remélnek attól, hogy a hatalomhoz tartozást válthatják meg a populizmushoz való "tartozással".
Erre tud rádolgozni egyszerű mechanizmusok keretében a félelmek keltése az állami propaganda által: kimondhatjuk, hogy aki FÉL, az a hatalomhoz tartozással tüntetheti ki magát, és ebben a csoportképző magatartásban elhanyagolható, hogy a kommunikáció szintjén keletkezett: olyasmi, amit "csak" mondanak eredetileg.
A hatalmi mainstream oldaláról hazugság plusz tényleges fenyegetés, befogadó oldalról pedig az eddig leírtak demonstrálása hozza létre a valót.
Ha azt mondják neked, hogy félned kell, akkor azzal demonstrálhatod hovatartozásodat, ha erőszakot mutatsz kifejezetten az erősebbek oldalán persze."
------

ricardo 2021.05.14. 15:44:58

Karácsony Gergely idegennyelv-tudása nem foglalkoztat. Viszont adódik a kérdés: szükséges-e a magyar kormányfőnek a magyaron kívül bármilyen más nyelven megszólalnia. Nem ismerem a diplomáciai gyakorlatot, szóval a véleményem teljesen dilettáns. Mégis: alapvetően arra hajlok, hogy nem. Miért kellene egy közjogi méltóságnak, aki a magyar államot képviseli nemzetközi ügyekben, egy másik ország nyelvén megszólalnia? Tolmácsoltasson! Akkor is, ha öt nyelven beszél. Pl. a német kancellár látogatásakor a magyar kormányfő akkor se szólaljon meg németül, ha egyébként jól beszél németül. Tolmácsoltasson! A német kancellár sem szólal meg magyarul. A magyar kormányfőnek nem dolga a német kancellárnak imponálnia, hogy milyen jól beszél németül. Ez egy behódoló gesztus. Mégis hogyan lehetne egy magyar közjogi méltóság egyenlő fél egy nemzetközi tárgyaláson úgy, hogy egy másik ország nyelvén beszél? Minden ország képviselője szépen tolmácsoltasson.

kistót 2021.05.15. 02:28:10

@ricardo:
Az orosz cárnak nem derogált franciául beszélni Napóleonnal. Sem V. Károlynak I. Ferenccel.
Amúgy a kormányfői nyelvtudás nem kardinális kérdés, emiatt ne tartsuk meg Orbánt. De azért hátránynak se számítson.
Ami Kínát illeti: érdekes lenne tudni, hogy Albániának és Romániának van-e valami előnye abból, hogy Kína nagy barátai voltak. Kötve hiszem. A politikai hála nyilvánvalóan működik, de ahhoz nem egy egyetem vagy egy vasútvonal kell, hanem ennél sokkal nagyobb "szívességek", például egy háborús szövetség.

screpes 2021.05.15. 08:47:25

@ricardo:
ezzel egyet lehet érteni.. De minden más helyzetben előbbre való a biztos nyelvtudás, mert előnyt jelent. És persze az sem mindegy, hogy melyik nyelv, azaz az angol legyen e, amelyben kidörzsölődtünk.
további fajsúlyos kérdés, hogy mnnyire jól tud az illető, a jelölt. Én regttegek a gyenge tudástól a féltudástól, a magamétól is.
Egy ízben egy német cégalapító partnerrel képtelen voltam a szerződéstervezet fölött rájönni, hogy mit jelent benne a majdani közös főtevékenységünket leíró egyik szó..
nem lövöm le poént még, hogy mi volt az. a léyneg, hogy nem ugrott be, képtelen voltam rájönni. nem nem és nem.. (akkor már órák üta tárgyaltam a némettel, gond nélkül). Szótár sehol, internet se... nyolcvanas évek vége. Csak hazaérve tudtam rákeresni: SONST, azaz EGYÉB.
Ez a szócska állt a tevékenységek sorában, a végén.
A témánkhoz visszatérve: miniszterelnököknél az a főgond, ha magyarul mondanak rosszat. Azon a legjobb szinkrontolmács sem segít. Azazhogy mégis.
Egy tolmácsolással is foglalkozó vállalkozásban mondta az egyik államközi szinten működő srác: csak nem képzeled, hogy megmondom nekik kölcsönösen a hülyeségeiket?

ricardo 2021.05.15. 11:58:23

@screpes: Hadd mondjak el egy esetet. Olyasvalakitől hallottam, aki tanúja volt. Egy Hegel-konferencián történt Németországban. A konferencián neves Hegel-szakértők adtak elő, akik több országból érkeztek. A szünetben a neves angol professzor odalépett a neves német professzorhoz. Megszólította, majd elkezdett hozzá beszélni, mi sem természetesebb, angolul. A német professzor ugyan tökéletesen értett és beszélt angolul, arra gondolt: ha angolul válaszol vissza, akkor a beszélgetés angol nyelven fog folyni. De miért is folyna angolul? A német professzor pontosan tudta, hogy az angol tökéletesen ért és beszél németül, ezért németül válaszolt. Az angol professzor erre tűnődni kezdett magában: ha most átvált németre, akkor a beszélgetés német nyelven folytatódik. De miért is beszélgetnének németül? Szóval újra csak angolul szólalt meg. Végül az történt, hogy az angol professzor angolul beszélt a némethez, a német professzor németül az angolhoz. Egyik sem volt hajlandó átváltani a másik nyelvére. Mivel mindkét professzor bírta mindkét nyelvet, nagyon jól el tudtak beszélgetni így is.

Nem mindegy, hogy milyen nyelven beszélünk. Ez dominancia kérdése, ki igazodik kihez.

ijontichy 2021.05.15. 14:41:20

@ricardo: "szükséges-e a magyar kormányfőnek a magyaron kívül bármilyen más nyelven megszólalnia." Nem szükséges. Tudnia viszont hasznos (szvsz. követelmény). Ez "költséghatékonyság" kérdése (ti. habet tempus, habet vitam). A hivatalos tárgyalásokon úgyis ott a tolmács, ám a hátul a lounge-ban, a kávé mellett hasznos, ha valaki nemcsak jól beszél angolul (magyar esetben esetleg németül (ugye nem kell magyaráznom, miért?)), ám még kellemesen színes társasági lény is.
Karigeri miatt előjött vitya nyelvtudása is. Vitya - erős ungarische akcentussal, de - jól beszél angolul. Az akcentus viszont az EU-ban nem igazán számít (hallgassatok bele egy EP ülésbe). Vityával az a baj, hogy paraszt. Volt is, maradt is. Nem véletlen, hogy '98 után rövid úton rúgta ki a Görög Ibolyát (aki kiszolgált pár PM-et), és némi khmm... "kellemet" tölthetett volna a fejébe, ha ez nem lett volna zsenánt az ízig-vérig vakkomondor-pozitív bunkójának :-(.
Diplomáciában (adott esetben!) lehet üzenetértéke egy nyelvhez való ragaszkodásnak, ám a hétköznapi gyakorlatban csak a célszerűség számít.

@screpes: A '90-évek második felében egyszer Bp-en vettem részt egy roppant érdekes (és laza) mítingen, Bécsben élő üzletfelem budapesti lakásán. Nevezett bölcsője (felvidéki zsidó-magyar család sarja) "Adolf" miatt egy nagyon távoli földrészen ringott ;-). Jelen volt üzletfelem már erősen "hetvenkedő" faterja (RIP), aki akkor már - túl az "aliyáján" - az izraeli társadalom és üzleti élet megbecsült tagja volt. A fő nyelv persze az angol volt, ám egy idő után feltűnt, hogy az öregúr, ha technikai részletkérdésekről "négyszemközt" kérdezett (vagy csak társalgott), akkor a partnere anyanyelvét használta (a fiával héberül, kollegámmal és velem magyarul, bécsi bankárral németül, annak french származék nejével franciául). Utóbbi asszonykának tűnt ez fel először, és csilingelő kacajjal fordult a férjéhez, aki (lévén szlovák területekért is felelős tisztviselő) erre szlovákul szólt az öreghez, aki kapásból váltott szlovákra. Lett is némi vigyorgás, az öreg meg bezsebelte a gratulációkat. Nem piskóta teljesítmény volt 70+ hat nyelvet úgy váltogatni, ahogy más a fehérneműjét. Mint utóbb a fiától megtudtam, az öreg szívesen használta a partnerek anyanyelvét (az orosz volt a hetedik, hogy teljes legyen a lista), részint mert így nem rozsdásodott be a tudása, részint mindenki megtiszteltetésnek veszi, és oldja a hangulatot is (bár élek a gyanúpörrel, hogy nem mindenütt, és nem mindenkinek kötötte az orrára, mennyit is ért meg valójában ;-) ).

screpes 2021.05.18. 06:57:08

@ijontichy:
Hafr még a végén ki fog tiltani bennünket.
Egy kis OFF abszurdot írunk itt közösen,
mert anekdotázunk az ország volt legjobb blogján.
Ami leállt, megszűnt öt hónapja.

@ricardo:
Persze.
De nem csupán tükrözi a közösen elfogadott nyelv a dominanciát, hanem teremti is. És akkor még nem beszéltünk a metakommunikációról, ahol ugyanez az főszabály.
Kedvenc jelenetem, amikor Jean Claude Juncker barátilag, egy világ szeme láttára megnyakalta Orbánt. A magyar miniszterelnök állta a próbát, de nem az esze volt a helyén, hanem ő maga, amikor kedvesen tűrte, hogy kedélyesen arculcsapkodják. A szöveg közben annyi volt, hogy "diktátorom",
(ujjonghatunk, hogy nem "türannoszom").
Számomra ez igazi csúcsteljesítmény a magyar fiútól, hogy ilyen otthonosan mozgott, egy szinttel alacsonyabbra téve az alapszituációt, (azt, hogy arculcsapnak a világ előtt egy miniszterelenököt). Orbán harcolhat elfogadottságáért, de percig sem hiheti, hogy most "Európa le van győzve". Nem a nemzetünket sorolják kelleténél alább, hanem csakis őt. A pofont egyáltalán nem Magyarország kapta.

ricardo 2021.05.19. 13:12:30

@screpes: A munkám okán román, ukrán, szlovák, osztrák, német, svájci stb. emberekkel is érintkezem. Ha pl. egy szlovák cégtől jelentkezik be valaki (telefonál, levelet ír), akkor eszébe sem jut, hogy szlovákul tegye, hanem eleve angolul. Egy német viszont simán németül. Vegyem megtiszteltetésnek, hogy megkeresett. Volt, hogy egy német nyelvű megkeresésre (egy e-mailre) – mivel tudtam, hogy úgy sem lesz belőle semmi – magyarul válaszoltam. Erre jött, hogy sajnos nem érti. Kér, hogy németül vagy angolul, ha lehetne. Ugye érti? Ha egy német nekem az anyanyelvén ír, akkor azt én értsem meg. Ha én írok neki az anyanyelvemen, akkor azt a német nem akarja megérteni, neki németül vagy angolul írjak. Ez a dominancia. De az üzletben ez elmegy – a magyar nem világnyelv, és a német fontos vevő. Viszont a magas államközi diplomácia szintjén senki ne gondolja, hogy vannak prioritást élvező nyelvek.

screpes 2021.05.27. 11:34:20

@ricardo:

Nem akarnám, hogy a magyar jövő esélylatolgatása abba merüjön ki, hogy MENNYIRE tud egy országvezető angolul. Orbánt Juncker nem angolul, hanem nemzetközi nyelven fogadta a konkrét arculcsapással. Van e ki e nyelvet nem ismeri?! Nem állíthatunk magyarul tudó rendőrt minden véleménynyilvánítás elé. (Nem mellé, hanem ELÉ).
Ugyanezen okból vetem el azt a szörnyűséget is, hogy Dobrev 150 ezret ajánl a "nyugdíjasoknak". Amennyiben ő lesz a befutó a készpénz a letétemény. Ez magyarul van mondva. Férje, a DK-s vezető mondta el az Egyenes beszédben, hogy a meglévő pártstruktúra a keret, politikai erőt, és akaratot csakis ezekben a létező pártkeretekben lehet kellően megnyilvánítani. Ez nála egyenesen azt jelenti, hogy van ugye a DK meg ő, Dobrev, és viszont. Ők egymásnak is keretei, és ők ketten a becsült négyszázezer nyugger szavazóval a politikai akarat keretei. (Kurz und gut "szavazz ránk").
De hogyan lehetne az ellenzék fő ereje négyszázezer nyugdíjas?! A Jövő, a hazai sors kerete a megvehető öregek cselekvőképessége? Szűkös szavazóerő szorozva hiányzó cselekvőképességgel?! Nem fog menni.

A többiekről ugyanúgy elmondható, hogy a fiatalok "túl" fiatalok, az MSZP nem vált be, és most összetolódik a balosság összes rossz hírével. (Hafr most nincs itt, gyorsan leírom: az is bizarr, hogy fentiek tudatában Bangónét, Gurmai Zitát, Tóth Bertalant és Kunhalmit antiszociális szörnyetegnek állítsuk be, a fidesz deklamációit követve).
Aztán ott vannak még a volt jobbikisták, meg az LMP-s pártszakadás, ami éppen Bernadettnél szakadt el. (A Párbeszéd és Márki Zay mögött végképp nem áll pártszerű szervezett erő.)
Ez a választék, amennyiben választéknak kell tekintenünk őket. Holott mi egységnek szeretnénk, csakis aként használhatóak. Mint látható: egyik négyszázezer sem elég a sorsfordításhoz: orbán ellenében sem, és aztán politikai vezető erőként sem.
De a fidesz kétmilliója (?) mögött sincs elfogadott korszerű haladó eszmeiség, hanem a hatalomfüggés a kovásza.
----
ficsúrok?

ricardo 2021.05.27. 14:32:23

@screpes: Ezt a 400 ezer nyugdíjast nem értem. Kb. 2,5 millió nyugdíjas van. Vagy csak a DK szavazói?

ricardo 2021.05.29. 11:28:47

@screpes: A magyar politikusok nem ügyekkel foglalkoznak, hanem egymással. Az, amit idehaza politikának neveznek, bulvár. És ez számomra nem érdekes.

screpes 2021.05.30. 11:23:23

@ricardo:
van politikus, aki önmagában egy ügy.

Laptop7712 2021.06.02. 15:23:21

@screpes: Egy ügy? meg van politikus? Tényleg egy ügy? Ebben kételkednék, nem kellene használni a többesszámot?
Pl. így:

Van(nak) politikus(ok), aki(k) önmaguk(ban) Ügye(k). ű hozzátenném még, hogy sajnos több, mint 30 éve...

screpes 2021.06.03. 06:06:43

@Laptop7712:
Én is így értem.
Mi több, olyan is lehetne, aki pozitív ügyet képvisel, azt testesíti meg.
Például Gandhi.

ricardo 2021.06.15. 09:09:40

hirklikk.hu/velemeny/1968-ujratoltve-galla-miklossal/382824

Nekem erről inkább egy vicc jut az eszembe.

Két avantgárd művész beszélget a szalonban.
- Te oda menjek, beleszarjak a zongorába?
- Ááá, ezek úgysem értenék.

screpes 2021.06.15. 12:42:24

@ricardo:
A vicc jó, de nem értem az analógiát.
Ha az első szereplő Galla, akkor a másik kicsoda? Puzsér, vagy inkább te?!
Esetleg már az absztahált rezsimlélek, akik nem értenek valamit (semmmit) mert az már abszurd? Nem látják be hogy az ő zongorájukba szarnak...
Ők a zongora

ricardo 2021.06.15. 13:43:21

@screpes: Ennyire nem gondoltam túl. Szemben Puzsérral, a pucér Galláról meg a kicsi performanszáról nekem nem 1968 jutott az eszembe, hanem a vicc.

ricardo 2021.06.16. 22:50:56

Ha valamihez, akkor a futballhoz szemernyit sem értek. Még a lesszabályt sem ismerem. Teljesen hidegen hagy a dolog; épp mint a futó vad lövészet, az origami meg a mongol nyelv. Ennek okán rögtön felhatalmazva érzem magamat, hogy legyen róla véleményem. Végtére mindennel így vagyunk.

Amennyire én látom, a magyar foci a máltai, a ciprusi, az izlandi meg a feröer-szigeteki szintjén van. Ezekkel a válogatottakkal vagyunk pariban, tehát meg tudjuk őket verni, ha úgy adódik. A portugálok meg három súlycsoporttal magasabb ligában játszanak. De nincs is ebben semmi hiba. Nem lehet mindenki jó fociban. Ahogy síugrásban sem.

Ettől még magyar ember tiszta szívvel szurkolhat a magyar válogatottnak. Mégis mi a bánatnak szurkolna? Kimehet a meccsre, és rekedtre kiabálhatja magát, hogy hajrá fiúk. Ezt teszik a máltaiak is, az izlandiak is. Aztán kikap a csapatuk. És? Rendes szurkoló akkor is szurkol a csapatának, ha az gyenge.

Eddig igazából minden rendjén van.

Szerintem a futballhoz kapcsolódó minden frusztrációnk abból az illúzióból fakad, hogy mi egy futballnemzet vagyunk. Mert az idők kezdetén volt egyszer egy Aranycsapat, egy Puskás meg egy Hidegkuti. És azóta azt hisszük, hogy nagy futballnemzet vagyunk. De nem vagyunk. A máltai, ciprusi, izlandi foci szintjén vagyunk. És amikor a magyar fociválogatott kiáll a portugálok ellen, akkor – miközben egészen pontosan tudjuk, hogy úgy elvernek minket, mint jég a határt – mégis valahol a szívünk legmélyén tényleg azt hisszük, hogy nyerhetünk. De nem. (Nota bene az Aranycsapat volt a Nagy-Magyarország, azóta meg Csonka-Magyarország van. Az elveszett nagyság, és a hamis illúziók. A mai magyar foci a mi második Trianonunk.)

Szerintem sokkal egészségesebb lenne a focihoz való viszonyunk, ha lemondanánk a hamis illúzióról. A izlandiak sem gondolják magukról, hogy nagy futballnemzet lennének. Ettől még rendes emberek.

Miközben meg vannak sportágak, amikben valóban világklasszisok vagyunk.

De persze lehet, hogy butaságot írtam. Tényleg nem értek hozzá.

ricardo 2021.06.24. 14:32:18

A három meccsen 6 gólt kaptunk és 3-at rúgtunk. Ez most az új hathárom.

screpes 2021.06.30. 09:20:49

@ricardo:

A portugál- magyar meccsen az egyik kapu mögött sokezer egyforma fekete trikós drukkolt. (nem is ült köztük egyetlen másmilyen öltözékű sem). Tudja valaki, hogy hol lehet (lehetett) ilyen trikót venni/szerezni?

screpes 2021.07.23. 13:15:27

Az idő múlásával választ kaptam fenti kérdésemre, mert a HVG nél valaki megírta, mennyit költött az MLSZ a csapat EB-szereplései "kapcsán", és kiderítette azt is, hogy ezen összegek egy része az európai labdarúgó-szervezettől származott. Ebben a listában vannak tételek, (Például a 8,5 milliósak), amelyek felkeltették gyanakvásomat, hogy a három-ötezer (?) fekete trikó kerülhetett ennyibe. (ennyire saccoltam az uniformisba öltöztetetett szurkolói csoport létszámát). Ez így elég egy komplett konteora, mert egy pillanatig sem a trikó érdekelt. Eredetileg az illúzióink táplálásáról leveleztünk itt, én pedig a hamis illúziók megtagadásában vagyok érdekelt.
Mindent elárul a kínosan egyforma trikók kiosztásának módja, és az, hogy miféle érdekeltség lehet ebben: egyforma ingyentrikósok sokezres blokkban, az ültetési renddel egyetemben... Ha aktív újságíró lennék, három telefonálással utána mennék, de nem vagyok az. Tán nem tudjuk anélkül is, mi van a háttérben?! Mi legitimálhatja 35 celsius fokban a fekete trikókat?
Szalay Ádám mondja hogy a miénk (övék) a legjobb szurkolótábor, a német kapu mögött, az ő gólja után... Ezek azok, akiket előtte a német rendőrség inzultált.. a fekete trikósak.

Ennyi ízlésterror csak jegyráusítással /osztogatással együtt bonyolítható le, és nálunk az MLSZ-Kubatov-Csányi is fidesz, Kormányközeli foci. A propagandaérdekeknél és technikáknál vannak összeláncolva, ezért van az, hogy csak szelektíven osztozhatunk a nemzeti összetartozás érzésén.

Na most azzal kerek a történet, hogy ez a trikópénzt küldő szervezet (az UEFA ) utóbb 100 ezer eurora büntette a magyar szövetséget, mert rájöttek hogy a trikókból a jellegzetes magyar propaganda szivárgott (erről is egyszer már le kéne szokni: ez nem PR, (public relations), hanem direkt hatalmi játszma, mivel megfélemlítésre alkalmasak az ilyen felvonulások... ők az erőszak hiteles látszata) Ezért oly disszonáns, ha az EU-tól jött pénzeken vett trikóban európaellenes magatartásokat s viselkedést pénzeltek kormányhű fideszes fradisták...

------------
@ricardo:
Én nagyon kedvelem a laikus véleményeket.
Az nem lehet baj, hogy nem értesz valamihez, és ennek ellenére véleményt alakítasz ki róla. Az még érdekes is lehet, és a maga módján mindig érvényes: kiderül, hogy mi az amit ilyen esetekben NEM látott a laikus?
Viszont a tévelygés nem óv meg attól, hogy hatalmasat tévedj. De most ezzel sincs baj. Gondolatmeneted lényege: "minden frusztrációnk abból az illúzióból fakad, hogy futballnemzet vagyunk".
Kölcsey sem értett a focihoz, mégis azt irta:

" Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?"

Valóban focinép voltunk, de nem vagyunk már azok. A sikeresség mantrájához a futball csak egy fentmaradt zászló. Nem lobog, csak lóg, a nacionalista rángatás nem helyettesíti a friss szeleket., de akik sikeres nemzetben gondolkodnak, nem tudnak lemondani róla. Nacionalistáknak oké a semmi is, hazaárulóknak pedig mi mindazok, akiknek nem megy a foci!
Csakhogy a frusztrációnak van egy másik ősforrása is: annak látványa, hogy valamit nem tudunk megcsinálni. Nem olyan jól, mint a mindenkori rivális másikak. Ennek viszont oka van. Kevesebb tehetség, rossz kiválasztás, elavult edzői tudás az utánpótlás berkeiben ... talán ilyesmi. És csak ezután jön az állami rangra emelt illúziókeltetés.

screpes 2021.08.01. 10:14:15

@Rodney_2:

Nem értem... most akkor ennek örülünk? Ők még az inkáknál is inkábbak?
Egyébként pedig nem. Nálunk is van ilyen, áruházakat nem írok.
-----------

ricardo 2021.08.12. 10:02:42

Ünnepi Könyvhét 2035.
G. Fodor Gábor: Orbán Viktor kertitörpéje voltam.
Schmidt Mária: Orbán. Ahogy én próbáltam látni.
Szilvay Gergely: Amit még nem gyóntam meg. Titokban a Pride-on.
Békés Márton: Új korszak küszöbén. Töprengések a Történelem Végének végének végéről.
Rákay Philip: Nem lettem osztályidegen. A Viva TV-től a Megafonig.
süti beállítások módosítása