1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.14. 11:31 HaFr

A versenyképtelen orbáni állam

A gazdasági logika szerint azok a társadalmak a versenyképesek, amelyek a lehető legnagyobb (értelemszerűen a piacon eladható) hozzáadott értéket állítják elő. Vállalati szinten ez a lehető legnagyobb eladott output, a lehető legnagyobb nyereségesség, és a lehető legmagasabb megújuló beruházási ráta háromszögében nyilvánul meg. Az a kormányzat tekinthető sikeresnek, amelyik képes olyan társadalmi, kulturális, állami és adózási környezet kialakítására, amelyben érvényesülhetnek ezek az igazságok.

A magyar társadalom stb. nem ilyen, ezért a magyar politika és kormányzati rendszer méltán tekinthető kudarcosnak. 

A magyar kormányzat láthatóan nem képes felfogni a kapitalizmus nagyszerűségét és kihasználni a benne rejlő értékeket -- ellenkezőleg. Az értékteremtésre természeténél fogva képtelen államot emelte a társadalomirányítás csúcsára, költségesen javított (vagy éppen manipulált) állami indikátorokon keresztül minősíti az ország állapotát, miközben erkölcsileg megbélyegzi és hathatósan apasztja a kapitalizmus forrásait (a társadalmi és anyagi tőkét), a mélyen zajló folyamatokat pedig ignorálja.

Átlátható, stabil, éppen elégséges szabályzó rendszeren belül a kapitalizmus csodákra képes. Felszabadítja az ember fantáziáját és cselekvőképességét, harmóniát hoz létre ott, ahol korábban ellenségeskedés volt, anyagi jólétet, bizalmat és magabiztosságot teremt. Derűt -- amit a kormányfő elvárna az államától. Minden válságával és visszaesésével (amelyeket egyébként többnyire az állami belekontárkodás vált ki), a szabályozott kapitalizmus képes a leginkább a megújulásra és a korrekcióra.

Nem úgy, mint a gyarmatosító, vagy egyenesen imperialista államok, a kartelleken, monopóliumokon, oligarchák vállain és a többség kizsákmányolásán nyugvó élősködő crony kapitalizmus, vagy az ehhez hasonló state capture kapitalizmus, aminek réme már felsejlett Magyarországon, és amelynek ellenében a magyarok teljesen hibás helyzetfelismeréssel az államhoz futnak védelemért. Rossz döntés. Éppen az állam ellenében kellene fellépniük.

De a helyzet nem egyértelmű. A hatalmi centrumokkal mindig ellenséges konzervativizmus nem bánja, ha az állam és a nagyvállalati szektor (és ahol van szerepük, a nagy szakszervezeti konföderációk) gyengítik egymást, és a kapitalizmus a közép- és alsó rétegeknek nyújt felemelkedési lehetőséget, erősödik a szabad piac, csökken a monopóliumok és a kartellezés ereje. De hogy a hatalmi centrumok vetélkedésében az államnak vagy a nagytőkének kell-e drukkolni, azt mindig az adott szándékok döntik el. Ma úgy néz ki, hogy Magyarország versenyképessége nem amiatt csökken, hogy az energiaszolgáltatókat hatalmi szóval díjaik csökkentésére szorítják, hanem attól, hogy közben az állam rátelepszik a társadalomra is, és megfojtja az alsó szintű kezdeményező és kockázatvállaló kedvet, saját (többnyire buta és költséges) aktivitásától (lásd a Matolcsy-féle hitelprogramot) reméli az áttörést. Vezetői egyszerűen nem értik se a kapitalizmus, se a versenyképes társadalmak működését -- vagy éppenséggel nagyon is értik, azért sorvasztják a társadalom felemelkedésének fő motorját az állam ellenében.

Az állam ezen akár még módosíthatna is, ha képviselői a józan ész álláspontján lennének. A helyes közösségi "gazdaságpolitika" ezért az állam csökkentése kellene, hogy legyen -- vonatkozzon ez a szabályozás kiterjedtségére, az elvonások arányára, a hitelezés ésszerűsítésére, az oktatási rendszerre, a korrupcióra és az erkölcsi világképünkre.

A második Orbán kormány óriási károkat okozott a kapitalizmus intézményrendszerének a szocialista konyhában elért silány minőségét továbbrombolva. Ez olyan sebet ütött Magyarországon, amelyet semmiféle hatalmi szóval vagy akarnoksággal nem lehet beforrasztani. Ehhez bölcsesség kellene, amiből nagyon kevés van. Ha van valamiben bíznunk, az az, hogy ezt a felismerést már megszülte a harmadik ciklusára berendezkedő kormányfő.

(Friss: Kiemelkedő első negyedéves növekedési adatok jöttek a KSH előzetes becslésében. Mindenképpen jó hír.)

401 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr746162473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.05.14. 11:48:25

"Ehhez bölcsesség kellene, amiből nagyon kevés van. Ha van valamiben bíznunk, az az, hogy ezt a felismerést már megszülte a harmadik ciklusára berendezkedő kormányfő."

- Ó, én ídes istenem, mely igen sok nyavalyába és nyomorúságba estem ma! De ez mind reámjött az én gonoszságomért. Mert igen kövély voltam és igen kegyetlen. Mennyi báránt öttem mindéltig, de egyikre sem mondottam a Benedicerét; keresztet sem vetöttem rá, és addig megöttem. Mely szép bevarrott hájat és szalonnát találtam vala az úton, és megutálám, és nem akarék bennek enni. Nemde, kevélység-e ez? Sem az apám, sem a jobbapám nem volt orvos, én sem tanoltam orvosságot, mégis én orvossá töttem magamat és a lovat akarám megorvosolni és a lábából a teviset kivonni. Bíró sem volt az apám soha: én is sem tanoltam soha a törvény dolgát, mégis bíróvá töttem magamat a kosok közett. Egy sem volt pap minden eseim közett, én is paraszt és minden írás nélkül való vagyok. Honnég ördegbe indíttattam erre, hogy beavassam a malacokat? Deákol sem tanoltam soha, mégis a kecskékkel vecsernét és lélekváltságot akartam mondani és énekölni. Ám lásd, ha nem nagy akarat és kövélség ez! Ó, Jupiter Isten, nem bánnám, ha fegyverrel megbüntötnél az égből, hogy ugyan itten meghalnék: jobb volna énnékem.

Egy pór kedig felhágott vala egy fejszével ugyanazon fára, hogy azt megnyesnéje. És midőn mind meghallotta volna a fáról a farkasnak panaszolkodását és gyónását: hertelen aláhagyítá a farkasnak a hátába a fejszét, oly erősen, hogy eltántorodék belé. És midőn felébredett volna, felkele és feltekénte a fára, és mondá:

- Ó, Jupiter Isten! Mely igen szentséges s búcsós hely ez?! Ereklés ez a fa: mely igen hamar meghallgattatnak az imádságok e fa alatt!

És látván azonközbe az embert a fán, megijede, és elfutamék onnég igen alázatoson az erdőben, ki annakelőtte igen kövélyen kijött vala belőle, és - tisztességgel mondván -

egy fingba vetötte vala reménségét.

almodhi 2014.05.14. 11:58:22

"Ma úgy néz ki, hogy Magyarország versenyképessége nem amiatt csökken, hogy az energiaszolgáltatókat hatalmi szóval díjaik csökkentésére szorítják"

Én ezt azért inkább így fogalmaznám: ... versenyképessége _főleg_ nem amiatt csökken ...

Az viszont biztos, hogy ha az állam a rezsicsökkentés helyett - legalább részleges - versenyre kényszerítette volna a szolgáltatókat, az növelte volna a versenyképességünket...

panelburzsuj 2014.05.14. 12:10:45

@HaFr:
mek.oszk.hu/04700/04745/04745.htm

LXXI. FABULA

EGY FARKASRÓL.

...

ÉRTELME.

"E fabula minden embert tanít, és erre int: hogy senki ne értsen feljebb ő maga felől, hanem amint illik. Mert az ördegnek vesztése által, melyet az emberi nemzeten művelt, a bűnnek általa vagyon ez e visszafordultság az emberekben, hogy mindenik több gyönyörűséget keres és kéván, hogynem mint illenék avagy szükség volna őnéki. És senki meg nem elégszik az ő hivataljának állapatjával, hanem kiki mind feljebb, nagyobb pompaságra és dücsőségre siet, és ezeknek nagy kévánságából oly dolgokhoz kezd, és oly cselekedetökbe avatja magát, melyek sem hivataljának állapatjához, sem szömélyéhöz, sem erejéhöz vagy tehetségéhöz ingyen sem illenek. Ott nyer az ember annakutána olyan nagy előmentet, oly nagy tisztességet, mint ez a fingó farkas. Ennekokaért eszes és alázatos légy. Eszes: gondold meg, micsoda hivatalban vagy az Istennek akaratjából; abban megmaradj. Alázatos: mert menyyével feljebb hágsz, annyéval nagyobbat esel.

Ha Isten nagyobbra akar vinni: talál ő módot hozzá. Te ne kapjad, ne kergössed."

Az orbáni rendszer konszolidálásának egyetlen leküzdhetetlen, kiiktathatatlan akadálya van: Orbán személye.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 12:21:32

@panelburzsuj: ezt más sokszor hallottam -- talán meghallja ő is, mit mondjak erre

panelburzsuj 2014.05.14. 12:22:39

@HaFr:
Semmit.

De ne áltasd se magad, se másokat.

Lexa56 2014.05.14. 14:15:23

Ceausescu is mindig úgy reformálta a rendszerét, hogy hülyéket elküldte maga mellől :)))) Csak egy maradhat, tudod ...

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.05.14. 17:55:16

Kedves HaFr,
elég vicces az „emberarcú” jobboldal képviselői részéről, hogy az ún. „bukott baloldal” vállalható technokratáitól (Bajnai, Oszkó, Bokros stb.) zsigeri undorral vonják meg az újabb esélyt, de abban gondolkozás nélkül bíznak, hogy Orbán a harmadik ciklus alatt hátha felismeri a hibáit és a jó útra tér. Holott 4 év alatt gőzerővel bizonygatta, hogy esze ágában sincs.
Nos, tényleg ilyen erős a kettős mérce Magyarhonban?

Célkereszt 2014.05.14. 18:12:14

Én csak azt nem értem, hogy miért nem derül mindez ki rövid időn belül. Az előző 4 év gazdaságpolitikájával kapcsolatban naponta olvashattunk, láthattunk szakértőket, akik az orbáni, matolcsy gazdaságpolitikájának azonnal összeomlásáról vizionálták. Ezek a hangok most is léteznek, de egyre óvatosabban bírálnak. Hallani halk dicséreteket is, és mintha már lemondtak volna a Orbán gyors bukásáról. Inkább hosszútávú hatásokról jósolnak. Valamiért a nyugat is türelmes Orbánnal. Nekem a róka fogta csuka jut eszembe erről.

panelburzsuj 2014.05.14. 18:14:20

@fvipera:
"Ez a nacionalizmussal vegyített, külföldellenes propaganda az egységesen alkalmazott recept a jelenleg létező összes diktatúra, féldiktatúra, áldemokrácia irányítói számára."

"A versenyképtelen orbáni álom" ...

:(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 18:26:48

@kesztió: Ez egy jó kérdés .. az orbáni iránti megújult érdeklődésem mindössze az inkriminált beszédéből származik, könnyen lehet, hogy holnaputánig tart csak. Én ezért inkább azt mondanám, hogy zsigerileg közelebb állok Orbán (illetve pontosabban az őt még mindig nagyrészt támogató felsőközép) kulturális miliőjéhez, de racionálisan kb egyformán nem hiszek benne és a baloldal reprezentánsaiban

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 18:27:55

@Célkereszt: Egyszerűen nem bíznak a baloldalban, illetve O kritikus pillanatokban jól tudja demonstrálni a tömegtámogatását, ami miatt nem akarnak vele pengét akasztani

elwood 2014.05.14. 18:29:32

"Ha van valamiben bíznunk, az az, hogy ezt a felismerést már megszülte a harmadik ciklusára berendezkedő kormányfő."

Ebben fölösleges bízni. Már számtalan tanújelét láttuk, hogy orbán teljesen figyelmen kívül hagyja az ország érdekeit, a saját hatalma biztosítása az egyetlen érdek, és ezt jelenleg a venezuelai modellben találta meg. Persze azért mert a nép is ebben találta meg, de ő ahelyett, hogy a már létező hatalmas befolyását népnevelésre használná, ehelyett lovagol a populizmus hullámain és tovább gerjeszti azt.

Amint egyszer olvastam, orbán akkora befolyást szerzett, kétharmaddal, bármit megtehetett volna, átalakíthatta volna az oktatást az önkormányzati, a nyugdíjrendszert, bármit. És mit csinált ? Egy stadiont a kertbe.

Egy dologban bíhatunk egyébként, hogy az államilag vezérelt rendszere gazdaságilag életképtelen. Nincs még egy 3000 milliárdos tartalék a befőttesüvegben. A gazdaság vergődik, lassan süllyed, emiatt szűnt meg Kádár rendszer is, mint látjuk nem a demokrácia iránti igyény miatt. Ez teheti tönkre orbánt is. Sajnos más nem.

conchita wurst 2014.05.14. 18:34:10

A 2. Orbán kormány legfeljebb a globálkapitalizmusnak okozott károkat, ami a választókat egyáltalában nem érdekli.

unionista (törölt) 2014.05.14. 18:39:47

@Célkereszt:
azért, mert obánnak féligazsága van. valójában vegyesgazdaság kellene. jelentős kormányzati, (városi) önkormányzati tulajdonnal. csak itt persze meg kell magyarázni, hogy a kormányzati nem állami (párt) tulajdont jelent. hanem például tartományi kormányt (tkp. vidékies önkormányzatot).

panelburzsuj 2014.05.14. 18:41:10

@HaFr:
Nem érted.

Ezek a nickek nem hívek, hanem szellemi verőlegények.

Az Orbánt "még mindig nagyrészt támogató felsőközép" pénzén felfogadva.

tamas11 2014.05.14. 18:54:12

@unionista:
elszabadult a láncról a feltételes mód?

conchita wurst 2014.05.14. 19:07:08

@panelburzsuj: Eljött a kánaán. Mo. 2/3-a felsőközéposztálybeli!

Volt! Mert majd az EU választáson előretörnek a nácik.

tamas11 2014.05.14. 19:15:01

@Célkereszt:
" Én csak azt nem értem, hogy miért nem derül mindez ki rövid időn belül. "

Légy kíméletlen: mikor derülne ki számodra "egy" bukás? Ha nem négymillióan "nyafogunk, hanem négy és fél milliónyian? A médiavisszhang akkor még csenevészebb lesz. Vagy ha az elithez nagyon közeli körök majd már a segélyeket lopják?
Az utcára nem megyünk - ez itt demokratikus hagyomány lett.(a szociknak már csőcseléke sincs...). Hálistenkedhetünk.
A cselekvés, a szisztematikus, az más dolog, nem megy ellenzéki szerepből.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:15:08

@panelburzsuj: istenem, nekik is csak élniük kell vmből

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:21:49

@♔bаtyu♔: a Fidesz pont egy picivel több mint félmillió szavazatot vesztett a médiaterror ellenére -- nem lehet, hogy mégis csak érdekli a választókat, ki fojt meg kit?

Blogger Géza 2014.05.14. 19:21:51

Hát ez nagy színvonalesés. Üres blabla.

Kb egy konkrétum van benne, Matolcsy hitelprogramja. Na most ez a koncepció, amit még a vele szemben ellenségesek sem nagyon szoktak kritizálni. (Merthogy nincs miért.) Ráadásul ez még csak nem is unortodox megoldás, hasonlót hajtott végre pl. az amerikai központi bank is.

Sehol nem olvastam még, hogy az amerikai monetáris enyhítés ezzel megölte volna a kapitalizmust az USÁ-ban. :)

Vannak olyan ostoba hívők, akik azt hiszik hogy kapitalizmus önmagában valami csoda és minden problémát megold, és abba beavatkozni valamiféle bűn lenne. Ezzel szemben a korlátlan kapitalizmus a tapasztalatok szerint a természet korlátlan kizsákmányolását, környezetszennyezést, a társadalmi különbségek szélsőséges megnövekedését, kiapadó erőforrásokért indított háborúkat okoz. És minden modern állam beavatkozik, és szabályozza - irányítja stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:26:07

@Blogger Géza: beavatkozik bizony -- jön is a crony kapitalizmus és az erőforrásokért indított imperialista háború -- ami meg Emes mestert illeti, né már meg mennyit égetett el milyen hatásfokon, egy vicc

ez egy koncepció, egy látlelet, elmélet, szerinted blabla, másoknak érték -- mások vagyunk

Blogger Géza 2014.05.14. 19:26:46

@elwood: És láss csodát. Átalakította az oktatást, a közigazgatást és a nyugdíjrendszert is. :) Te melyik meccset nézed?

Egyébként egy jó poltikus felméri, hol a társadalom tűréshatára, és ennek megfelelően hajtja végre a változtatásokat. (Mélység, időzítés, teherviselő-képesség stb.) Ez az, amiben a Fidesz elég profi, az MSZP-SZDSZ meg elég béna volt.

panelburzsuj 2014.05.14. 19:26:50

@HaFr:
Sose gondoltam volna, hogy "megélhetési garázdálkodás" tőrülmetszett konzervatív polgári fogalom.

De egyre okosabb leszek - hála neked.

unionista (törölt) 2014.05.14. 19:28:31

@elwood:
ezért van vidéken 0 támogatottsága a liberálisoknak. mert az a csapat a hozzád hasonló seggfejekből. akik a "mennél rosszabb annál jobb szöveget" nyomják.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 19:28:53

@HaFr: Inkább azért vesztett félmillió szavazatot,mert sokan lassúnak találták Orbánék tempóját. Pld. vidéken közbiztonság, megélhetés. Nem nagyon aggódik itt senki pld. a Sodexho miatt.

unionista (törölt) 2014.05.14. 19:29:54

@Blogger Géza:
géza, te is a cseh kettőt (a szlovákot) figyeled. ott volt jelentős fellendülés. itt nem.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:30:00

@Célkereszt: Ja, hát a sok pofára esés a legnagyobb "szakértőket" is óvatossá teszi. Már Bajnai sem lesz novembertől miniszterelnök saját maga szerint se, az IMF gyors visszatértéről már nem mesél senki, és ez az összeomlás marhaság sem divat már. Túl jók a reál- és pénzügyi adatok is, valami minimális arcot meg kell próbálni megőrizniük a nagy megmondóknak is.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2014.05.14. 19:32:00

@panelburzsuj: nekem személyesen a Miniszterelnök Úr szokott fizetni, hozzászólásonként négyszázötven forintot.

zorki 2014.05.14. 19:33:36

"Ma úgy néz ki, hogy Magyarország versenyképessége nem amiatt csökken, hogy az energiaszolgáltatókat hatalmi szóval díjaik csökkentésére szorítják..."
Ez igaz is lehetne.
Sokkal ártalmasabb az a teória, hogy egy egész ipari ágazat -ráadásul az energiaágazat, melynek leginkább meg kellene felelnie a fenntartható fejlődés követelményeinek- nonprofit módon működhet. Arról már nem is beszélve, hogy az állam kívánná működtetni.
A két kritérium együtt (állami tulajdon és nonprofit üzem) különösen veszélyes.
Az egy másik kérdés, hogy az állam működtethet-e jól vagy sem egy energiaszolgáltató vállalkozást. Erre lehet igennel válaszolni.
Csak jelen pillanatban ehhez vásárolni kellene, nyilván abban gondolkodva, hogy nyomott áron majd sikerül. De nyomott áron is kiadást jelent. Az államnak meg nincs jelenleg pénze.
Egyébként egy üzlet attól még nem lesz jó, mert nyomott áron veszek meg egy céget, közben tom, hogy árat nem emelhetek, a fogyasztás sem nő olyan mértékben, hogy a hátán vinné az üzletet.
Ha -például- ehhez a döntéshez továbbra is ragaszkodnak, akkor sokat nem változik a helyzet.
Pl. ezért -is- kellene tudni, hogy mi is a program?
Ilyesmikről vagy netán Paksról kellett volna beszélnie Orbánnak. Az valóban változást jelezne.
Addig mindenki azt olvas ki a beszédéből is amit akar.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:34:40

@♔bаtyu♔: ez igaz, de ettől még nem kellene boldognak lenni, nem okvetlenül a hosszútávú egészség jele

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 19:34:48

@Blogger Géza: Szerintem inkább arról van szó, hogy az MSZP döntési mechanizmusa totálisan más mint a Fideszé.

Persze az MSZP-sek azt mondják, demokratikusabb. Én pedig azt mondom, bénább, mert demokráciára addig van szükség, amíg fel nem álltak. Lassú, visszavont, kiherélt döntések, ráadásul olyan csapat, amely az önigazolás mesteri fokozatát sameszként még a kádár rendszerben sajátította el.

Mintha összehasonlítanánk a Trabantot a Mercivel a ballibsik pedig jönnek azzal, hogy Orbán fan az ember.

alterina 2014.05.14. 19:35:43

"A magyar kormányzat láthatóan nem képes felfogni a kapitalizmus nagyszerűségét"

A kizsákmányolásról, a létbizonytalanságról vagy az ökológiai pusztításról beszélsz?
thinkingandrioting.blogger.hu/2013/12/15/mi-a-kapcsolat-a-kapitalizmus-es-a-kornyezeti-valsag-kozott

Blogger Géza 2014.05.14. 19:36:10

@unionista: GDP változás 2013

Csehország: -0,9%
Magyarország: +1,1%

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:36:47

@zorki: egyetértek -- bár a non-profit szervezet dolgát érdemes tisztába rakni: ez, ugye, nem jelenti a beruházások automatikus csökkenését, hiszen az capex/opex (költség)

32FNewYork 2014.05.14. 19:36:51

"Átlátható, stabil, éppen elégséges szabályzó rendszeren belül a kapitalizmus csodákra képes."

Hogyne. Ez olyan, mint a ha bement volna, akkor gól lenne jellegű elemzés. A probléma pont az, hogy a világban éppen nincs ilyen kapitalizmus. Mert pontosan az van,amit utána leírtál. Nem látom, milyen válaszod van a gyarmatosító globális monopóliumok behozhatatlan előnyeinek helyi felszámolására. És akkor még nem is beszéltünk az ennél is hatékonyabban pusztító kizárólag pénzügyi monopóliumokról. Nem látom, milyen válasz van a magyarországi képzetlen milliók államon kívüli piaci bevonására és pénzhez juttatására. Nem látom milyen válasz van a technológiai fejlődés okozta munkaerőigény folyamatos csökkenésére.

Szerintem minderre kizárólag a növekvő állami/közösségi befolyás adhat választ. Ha nem, akkor írjon valaki ettől különböző értelmes választ.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:37:43

@zorki: Miért lenen káros egy állami nonprofit energiaszektor? Azt mégse várhatjuk el a magánszektortól, hogy nonprofit módon működtesse.

unionista (törölt) 2014.05.14. 19:38:01

@panelburzsuj:
a probléma, hogy túl kevés embernek van túl sok hatalma. és ilyenkor jön az a világmagyarázat, hogy a kormányzó a nemzeti érdekeket megvédi a világ uraival szemben. és a probléma, hogy van egy ostoba csoport, amelyik magát demokratának mondja, és ennek a relevanciáját nem fogadja el.

pedig ezt tovább kellene vinni és azt mondani: főváros és a régió megvédi magát a kormányzóval szemben. illetve a megye, vagy a megye jogú város. szóval egész egyszerűen el kell fogadni az orbáni logikát. és továbbvinni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:39:08

@32FNewYork: más kiinduló pontról, máshova érkezem a közösségi kapitalizmuson keresztül: a közösségi kontroll és a kistulajdonok révén ugyanis közel kerülhet a kapitalizmus oda, ahova gólt lőttem

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 19:39:17

@HaFr: Kifejezetten ezért tartom jónak, hogy Orbánék politikai ellenfele a Jobbik. Egyáltalán nem baj az, ha mondjuk az antiszemitizmusról a közbiztonság minőségére terelődik a közbeszéd.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 19:41:45

@♔bаtyu♔: én kiegyeznék azzal is, ha a baloldal ellátná a feladatát, és nem volna szükség triggerként az antiszemitizmusra -- kicsit veszélyes kerülőút, még a végén kiderül róla, hogy ez a főút

unionista (törölt) 2014.05.14. 19:42:21

@Blogger Géza:
géza, direkt mondom, hogy a cseh kettő: českosklovensva televizia bratislava.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:43:11

@♔bаtyu♔: A Fidesz minden intézkedése végül is átment, elfogadták, nincsenek komoly tiltakozások. Ehhez képest a vizitdíj megbukott, a gyurcsányista tandíjrendszer megbukott, a Bokros-csomag nagy része megbukott stb. Ha végiggondoljuk, nagyon igaz Gyurcsány önvallomása: "nem csináltunk semmit".

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 19:43:31

@unionista: Egyetértek, jobb lenne, ha az emberek helyi szinten nem pártokra szavaznának.

Nyilván nem törvényileg tiltva, hiszen az ellentmondana a demokráciának, hanem megfontolásból. Mondjuk, ciki lenne olyanra szavazni, aki egy párt képviselője.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 19:52:10

@HaFr: Szerintem a baloldal alkalmatlan erre a feladatra. A szovjet megszállás biztosította szocializmus társadalmi problémáihoz lettek tervezve, funkcionáriusaik ehhez alkalmazkodtak, lassúak, képzetlenek, intoleránsak.

A fiatalok szemlélete már nem ilyen, de azok szép lassan a sikertelenség láttán elszivárogtak. Én magam is többeket ismertem, az egyik leghasznosabb, legsokoldalúbb alak ma egyébként fideszes.

Ezeknek már 15 éve szociáldemokratáknak kellene lenniük, kb. olyan szemlélettel mint a többi párt.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 19:55:50

@Blogger Géza: Igen, ez az amit írtam. Gyurcsány legnagyobb politikai ellenségei saját pártjában voltak.

unionista (törölt) 2014.05.14. 19:58:16

@32FNewYork:
erre országos válaszok nem lesznek. azért nem, mert a népeket eltérő módon kell képezni. ahhoz nem kell túl sok filozófus, hogy a szamos felső szakaszán a szatmári síkságon fejlődés legyen. írni, olvasni, számolni kell mindenkinek tudnia. néhány embert ki kell képezni földmunkagépeket kezelésére. kell néhány szakmérnök és legalább egy akadémikus. a legszegényebb vidékeket így lehet felemelni. alapfokú románt/magyart kell tanítani szatmár/satu mare megyében. vagy egy közvetítő roma nyelv alapjait. ugyanez vonatkozik a bodrog völgyére. zemplén-zemplín megyére. magyar-szlovák relációban.

aztán egy másik kérdés, hogy ezeknek a következő körben iskolavárost kell építeni. de erre a célra ott van szatmárnémeti és sárospatak. ez megint két eltérő jellegű város. nem feltétlen kell pont ugyanaz az iskolarendszer ezekbe. amíg az elit országos megoldást keres, addig nem lesz előrelépés. lehetne persze ilyeneket mondani, de azokat a magyarok többsége nem fogadja el.

Célkereszt 2014.05.14. 20:01:52

Lehet, hogy meglepő, amit mondok, de szerintem a EU-támogatások és egyéb segélyek okozzák a legtöbb kárt. Teljesen torzzá teszik a gazdasági rendszert, kliensrendszerré degradálva azt. Így válhatnak tényezővé életképtelen vállalkozások és vállalkozók. Melegágya a korrupciónak. Nem is beszélve a mezőgazdaságra gyakorolt hatásáról. Nonszensz, hogy csak azért is érdemes földtulajdont vagy bérletet szerezni, hogy megszerezzék a támogatást.
Az állam kezéből ki kellene venni az elosztást. Át kellene alakítani az egészet!

_most_ 2014.05.14. 20:04:34

@Blogger Géza: azért ez erős túlzás, hogy a fidesz intézkedéseit elfogadták az emberek, inkább beletörődtek, mert úgy gondolják nincs jobb alternatíva, de azért ez változni fog, és akkor majd előjönnek a fidesszel szembeni sérelmek.

Blogger Géza 2014.05.14. 20:07:49

@Célkereszt: AZ EU nem igazán hagyja, hogy megváltoztasd ezeket a szabályokat.

unionista (törölt) 2014.05.14. 20:07:53

@♔bаtyu♔:
a politikai pártokat alkotmányosan kellene kitiltani az önkormányzatokból.

Akarja Ön, hogy a politikai pártok kivonuljanak az önkormányzatokból?

ezt a kérdést fel lehet tenni helyi szinten, vagy országosan. akkor van értelme ha az összes párt támogatottsága 50% alá esik. így a politikai pártok szakértői másodvonala helyi szinten összekapcsolódhat a független értelmiséggel. a jövőre nézve nem tűnik valószínű forgatókönyvnek, de nem is lehetetlen.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 20:07:54

@_most_: Lehet, tagozni, de ez ugyanaz. Ki a fene fogadja el pld. a 27%-os Áfát, amikor máshol 16%-os van.

panelburzsuj 2014.05.14. 20:09:37

@Célkereszt:
"Az állam kezéből ki kellene venni az elosztást."

Meg a beszedést is Hollandiában, Németországban etc.

Ha adnak, adnak - ha nem, hát úgy jártunk...

_most_ 2014.05.14. 20:10:36

@♔bаtyu♔: ebben egyetértek, rendkívül birkának kell ahhoz lenni, hogy valaki elfogadja a 27%-os áfát, meg a nyugdíjpénzek teljes lenyúlását.

Célkereszt 2014.05.14. 20:10:55

@Blogger Géza: Ugyanaz, mint amit olvasta, a nyugati élelmiszersegélyek hatásáról az afrikai államokra.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 20:11:59

@unionista: Az a gond, hogy ez pártoktól indulhatna csak ki, ilyen párt pedig nem lesz.

Blogger Géza 2014.05.14. 20:13:41

@_most_: És amikor az MSZP 20-ról 25-re emelte az áfát? Akkor is birkák voltak?

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 20:14:59

@_most_: Elvitatkozgathatunk, mert én tudom mondani, hogy már csak ez maradt. Te viszont mit mondasz?

Marhaság, te elkötelezett párttag vagy, én pedig nem, nem is vagyunk pariban, ahogy még az emberek 99%-a sem. Én lehet, hogy máj. 26-án a Jobbikra szavazok. Neked pedig maradnak ugyanazok.

_most_ 2014.05.14. 20:15:41

A szabad kapitalizmus nem működik, nyilván bele kell szólni az államnak, de ez a túlzott szabályozás legalább annyira káros, nem beszélve mérhetetlen korrupcióról, a verseny megöléséről. Hisz miért is fejlődne egy cég, ha tudja, hogy a fideszes haveroktól úgyis megkapja az állami pénzeket.

unionista (törölt) 2014.05.14. 20:18:08

@Célkereszt:
közbeszerzési plafon kellene. a befizetett adó mértékéig lehessen ajánlatot tenni. egy vállalat állami szerepvállalása ne nőhessen a lakossági és vállalati üzletága fölé.

ha egy ágazat döntően kormányzati megrendelésekre épül (tipikusan ilyen az építőipar), akkor vásároljon kvótát a szabad piacon azoktól, akik közbeszerzéseken nem indulnak. ezt akár egy helyi rendelettel is szabályozni lehet.

csiri bá 2014.05.14. 20:19:05

@Blogger Géza: Csak az nem mindegy, hogy 260 mrd csökken 0,9%-kal és a 180 mrd nő 1,1%-kal... akkor melyik is a több?

_most_ 2014.05.14. 20:21:40

@Blogger Géza: de előtte ügye szintén az mszp csökkentette 25%-ról 20%-ra az áfát, így azért más a helyzet, majd utána a válság hatására visszaemelték 25%-ra, de a birkák nem tűrték, hanem leváltották a kormányt, aztán jött a fidesz és tovább emelte az áfát, de ez már a birkákat nem zavarja.

unionista (törölt) 2014.05.14. 20:23:09

@_most_:
a szabályozásnak alapvetően rendeleti úton kell történnie, környezetfüggőnek kell lennie. mert abból, hogy magyarul beszélünk valójában nem következik semmi.

Célkereszt 2014.05.14. 20:24:24

@unionista: Kvótát a választópolgárnak, amit azután a szabadpiacon értékesíthet. Legalább a korrupciós pénz a lakossághoz jutna .

Blogger Géza 2014.05.14. 20:25:05

@csiri bá: A fellendülés mindig az adott ország egy adott állapotából indul ki. És nem egy máik országéból. Csehország meg kb ezer éve gazdagabb mint Magyarország, ez kevés embernek lehet újdonság.

_most_ 2014.05.14. 20:26:17

@♔bаtyu♔: szóval, lehet a fidesz helyett a jobbikra szavazol, ez hatalmas különbség ám :D Amúgy nem vagyok semelyik pártnak se híve, csak látom mennyire ártalmas a fidesz.

Blogger Géza 2014.05.14. 20:26:32

@_most_: Valóban más a helyzet, az MSZP teljesen hiteltelenné vált ezzel is, most akkor növelni akarja, vagy csökkenteni? Káoszpárt. Nem csoda, ha Nézőpontnál már csak 15%-on állnak.:)

panelburzsuj 2014.05.14. 20:27:52

@Blogger Géza:
Akár az írek, észtek, finnek, norvégok, görögök.

Mind ezeréves krőzusok. Mindenki tudja.

unionista (törölt) 2014.05.14. 20:28:28

@♔bаtyu♔:
egy sértett bajnai éppenséggel alkalmas lehet erre a szerepre. a pártpolitikától visszalépő lmp-sek, onnan kieső pm-esek. ennek előfeltétele, hogy az összes parlamenti párt támogatottsága 50% alá essen. a ciklus közepe táján 16-17 körül nem elképzelhetetlen egy ilyen helyzet.

profilo 2014.05.14. 20:29:18

Míg a fejlett országok a kutatóhelyeken, a fejlődők az összeszerelő szalag mellett termelik a pénzt,addig a szegények pedig a nép hasán takarítják meg.Ebből kifolyólag a munkatempót vagy a modern technológia, vagy az anyagi érdek, vagy a korbács diktálja. Az ideológia erre sohasem lesz képes.És,hogy tovább rontsunk a dolgon,az anyagi ösztönzési rendszer azt táplálja, amitől meg kellett volna szabadulni: az önzést,az irigységet,a harácsolást és a kizsákmányolást. Azt nem pótolja, amit meg kellett volna tartani: az önállóságot és a kreativitást.
Így a nemzet zavartalan belső egyensúlya és gyors fejlődése nem egyeztethető össze.Ehhez egy új "kiegyezés" kell,ami szinte lehetetlen,mert a változással szükségszerűen velejáró negatív mellékhatás a közvéleményben nagyobb hangsúlyt kap, mint a várható áldásos végeredmény.Azaz nagyobb dühöt és nagyobb ellenállást.

egyetmondok 2014.05.14. 20:30:21

A konyha,mint hasonlat tetszik.
Onnan rossz minőségű,legyen: emészthetetlen ételt szolgáltak fel,s csak ritkán,ha egy-egy - leginkább nyugati - vendég bement fenyegetőzni sikerült valami ehetőt kikeverni...,s ha vége lett a fenyegetésnek, rögvest visszaállt az ehetetlen.

Szerintem a hatalom (közjogi)intézményessége értelmében a konyha meglehetős világszínvonalon lett átadva 89/90-nel.

Szoktam mondani, hogy Orbán Viktorék elprivatizálták maguknak az alkotmányosságot és a nemzeti szuverenitást: hazavitték a berendezett konyha egy részét,tán már otthon is főznek,onnan szállítják...

Gondolod,hogy okosba,hogy ne legyen nagy a balhé,visszaviszik ?

Blogger Géza 2014.05.14. 20:33:23

@panelburzsuj: Hogy sikerült ennyi össze nem tartozó népet idehánynod?

Blogger Géza 2014.05.14. 20:36:47

@♔bаtyu♔: De most lehet, hogy létrejön egy kétfejű baloldal. Az Együtt-PM-LMP együtt már népszerűbb, mint az MSZP, ha a Nézőpont jól mért. (A parlamenti választásoknál a legjobban ők mértek.)

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 20:37:06

@unionista: Bajnai egy táskahordozó, kockázatviselő, de jól megfizetett aláíróember, szerintem ennek is használták, csak mázlija volt, mert amikor összeomlott alatta valami, megbízói voltak hatalmon.

Szerintem meg fog könnyebbülni, amikor reggel úgy kel fel, hogy nem nehezedik rá semmiféle jelöltség terhe.

egyetmondok 2014.05.14. 20:48:21

@Blogger Géza:
" És láss csodát. Átalakította az oktatást, a közigazgatást és a nyugdíjrendszert is. :) Te melyik meccset nézed? " ---

és Te melyiket ? Mindenhez hozzányúltak, hozzányúlnak, átalakítanak, reformálnak...csak minden probléma pont ugyanaz maradt,csak semmi se változott.

Az orbáni forradalom mindent konzervál az elmúlt negyedszázadból,amit pont nem lenne szabad.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 20:48:33

@Blogger Géza: Én a liberálisokat Mo-ra nézve veszélyesnek látom, az MSZP-t csak bénának.

Így inkább abban bízom, hogy az MSZP magához tér és kirugdossa a libsiket. Azok 20 év múlva már úgy sem nagyon komcsizhatják és a 89-ben lenyúlt archívum sem sokat ér 30-40 éves MSZP-sek ellen.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 20:49:15

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A kapitalizmus óriási károkat okoz az emberiségnek és a környezetnek, és még igazságtalan is.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

unionista (törölt) 2014.05.14. 20:50:40

@Célkereszt:
kvóta elvben befizetett adóból lehet. minimális összegű poll tax kellene ahhoz, hogy az infrastruktúra fejlesztésbe a háztartásnak közvetlen és közel egyenlő beleszólása legyen. ez lehet akár a rezsi tizede. a rezsicsökkentést vissza kell adni a közösbe. cserébe csökkenteni lehetne az áfát. de igazából ezt is helyi szinten lehet megcsinálni. mint majdnem mindent.

unionista (törölt) 2014.05.14. 20:51:33

@♔bаtyu♔:
lehet. de ebben az esetben bukott politikusként fog visszavonulni.

Blogger Géza 2014.05.14. 20:56:12

@♔bаtyu♔: Nehéz persze átlátni ezt a káoszt, de szerintem az LMP meg az Együtt-PM (azzal a szakszervezetissel) nem annyira liberális. Az igazi liberálisok inkább DK - Fodor Gábor felé gyülekeznek. Minden esetre a meglepő adatok azt vetítik előre, hogy a baloldal tartósan megosztott lesz. Pont akkor, amikor a választási rendszer ennek a legkevésbé kedvez. (Korában sem kedvezett ugyan, de most végképp nem...)

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 20:57:00

@unionista: Nem hiszem, hogy különösebben érdekli, de a lakosságot sem, az ilyen Bajnai félékre mondják, hogy úgy jön mintha menne.

Valószínűleg a neve is csak azért merülhetett most fel, mert Gyurcsány gáz, Mesterházy erőltetett, Bajnainak meg mégis volt valami gyakorlata.

Lenyúlok bármelyik komolyabb civil szervezet mélyére és szervezetenként három alkalmasabbat találok mint Bajnai.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 20:57:58

A versenyképesség akkor fog növekedni, ha minél kevesebb olyan szereplő lesz, aki nem hoz létre értéket csak elvesz, tehát minél kevesebb pénz pazarlódik el. Ezek a szereplők a magán bankok, magán biztosítók, magán üzletláncok, magán kaszinók. Minél többen markolnak bele ugyanakkora pénzbe, annál kevesebb marad.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:00:21

@egyetmondok: szerintem érik valami egységfront-féle a Nyugaton Orbánnal szemben -- ha Putyint pacifikálták és beszorították már, gondolom, az év végéig meglesz, addig az uniós pénzek némi visszanyesésével és folyamatos akadályoztatásával, meglehet, hogy a beiktatási beszéde is ezt próbálta ellensúlyozni, megelőzni

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 21:01:59

@Blogger Géza: Hidd el, hogy az LMP kamu. Már onnan is látszik, hogy annyira zöldnek igyekeznek látszani. Schiffer Szakasits unoka, szóval a háttérben ugyanaz a brancs, akik pld. Bauer, vagy Gyurcsányné mögött. Ezek nem mondanak le egykönnyen a kiváltságokról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:02:03

@wallenberg8809: aha, akkor te sem érted, hogy működik a kapitalizmus -- ez egy tökéletes félreértése az értékteremtés, a pénz és a "magán" szavaknak

na4 2014.05.14. 21:03:35

Tombol, burjánzik a pazarló, korrupt,, bürokratikus államaparátus. Orbân azt építette fel, ami ellen maga is harcolt, amikor fiatal volt. Gyorsan elfelejtette. Egy második Kádár János lett. Sohasem hittem volna.

unionista (törölt) 2014.05.14. 21:03:53

@profilo:
ebből a rendszerből kiszakadni 20-25 város képes. nagyjából ennyien vannak, akik az országos átlag fölött, vagy annak a környékén teljesítenek. a költségvetés nettó befizetőiként ezek kaphatnak valamilyen önállóságot. és ezek után integrálhatják a környező településeket.

a probléma az, hogy budapest polgársága semmiféle önállóságot nem akar magának. a fővárosban is ellenérzésekre épül a közgondolkodás. ezt orbán viktor tudatosan gerjeszti például a szabadság téri emlékművel. és ennek az emberek felülnek. azt kellene mondani: építsd meg az emlékművet. és egy ponton a független főváros lebontja. de gyerünk csak: emeld fel. aztán majd minden zsidó hazavihet belőle egy darabot, ahogyan a németek a berlini falból.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 21:04:02

@wallenberg8809: Ezek hoznak létre értéket, csak nem mindegy milyen áron. Na és mennyi marad itt ebből.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:04:35

@HaFr:

Én látom hogy működik a kapitalizmus: irdatlan nagy pénzeket markolnak fel kiválasztott kevesek, a többség szegénységben él, a környezet meg a katasztrófa felé tart.
Az élősködők csak azzal tudnak kereskedni, amit az értékteremtők előállítanak.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:08:09

@na4:

"Tombol, burjánzik a pazarló, korrupt,, bürokratikus államaparátus."

Amerikában tombol, burjánzik a mohó, korrupt magánapparátus, ami az egész világgazdaságot veszélyezteti (lásd banki és tőzsdei botrányok, világválság).

almodhi 2014.05.14. 21:08:25

@alterina: "A kizsákmányolásról, a létbizonytalanságról vagy az ökológiai pusztításról beszélsz?"

nem, szerintem a hülye kommunistákról...

almodhi 2014.05.14. 21:09:31

@wallenberg8809: "A kapitalizmus óriási károkat okoz az emberiségnek és a környezetnek, és még igazságtalan is."

Arról nem is beszélve, hogy mit kaptunk mi a rómaiaktól...

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:10:44

@almodhi:

Saját testünkkel védtük a nyugatot a török ellen, hálából trianont kaptuk.

Blogger Géza 2014.05.14. 21:10:51

@♔bаtyu♔: Nem minden budapesti zsidó liberális. (Bár talán a legtöbb az.) Vannak nem liberális balosok is. Persze nehéz átlátni, hogy most az ultrabalos szakszervezetis, meg a majdnem egykulcsost bevezető liberálisnak tűnő Bajnai hogy fér meg együtt... Az a szerencsénk, hogy nincsenek kormányon, mert akkor menne megint az MSZP-SZDSZ vita más köntösben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:10:58

@wallenberg8809: Figyelj, ez sokkal komplexebb ennél -- a kapitalista nem beleül egy előkészített meleg helyre, vagy ha be is ül (pl egy konszern élére, igaz, ez csak alkalmazott), akkor is eljutott valahogy odáig egy borzasztóan kompetitív környezetben. Egy vállalkozás elindítása tőke, kockázat, szaktudás, rengeteg idő, a megtermelt profit pedig arányos azzal, amilyen munkát végzett a vállalkozó azzal, hogy létrehozta a munkalehetőséget valakinek -- aki ebbe beleült, és addig marad, amíg alkalmas rá: ennek révén ideális esetben a legalkalmasabbak kerülnek egy adott helyre. Mármost ha a vállalkozó többre vágyik, akkor NEM vesz ki pénzt, hanem befekteti, tovább kockáztat, tovább töri magát -- folytathatnám. Ezt élősködésnek nevezni:::? valami szörnyű félreértésben vagy

unionista (törölt) 2014.05.14. 21:11:58

@HaFr:
ide figyelj. a kapitalizmus nem a piacgazdaság, hanem annak egy sajátos formája: a szabad tőkepiac. kapitalizmus akkor van, amikor a pénzt - mint különleges árut - forgalmi adótól mentesen értékesítik.

a bank fizet társasági adót, személyi jövedelemadót, különféle járulékokat. de forgalmi típusú kötelezettsége nem volt, ellentétben a termelővel. mert a rendszer így volt kitalálva. persze egy banki terméken nem lehet 27% áfa, de itt néhány ezrelék forgalmi adón is problémáznak a pénzintézetek. 27%×27%=7,29% forgalmi adót a pénzügyi termékekre simán ki lehetne vetni. persze ebben az esetben a bank jelentősen érdekelt lenne az áfa csökkentésben: 20%×20%=4% külön adóterhet jelentene. és a hosszú távú hitelkihelyezést különösebben nem drágítaná.

almodhi 2014.05.14. 21:12:26

@wallenberg8809: " a környezet meg a katasztrófa felé tart."

Őh, az a csodálatos természet Észak-Koreában...

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:15:21

@HaFr:

A rablóprivatizáció során a kapitlaisták beleültek az előkészített jóba, amit a nép gürizve épített fel, fillérekért.
A banki és tőzsdei élősködő réteg papírokkal bűvészkedik, összejátszik a minősítő cégekkel, virtuális pénzt halmoz fel, aztán a veszteséget a népre hárítja, mert az értékek mennyisége nem nő olyan mértékben, mint a virtuális pénz buborék amit ezek felfújnak.

Célkereszt 2014.05.14. 21:15:35

@unionista: Ehhez sajnos nem értek. Én csak arra gondoltam, hogy a polgár a kvótának nem tulajdonosa, csak felhasználója. Azaz névértéken nem válthatná be, csak a felhasználói jogát értékesíthetné, de akár ingyen is odaadhatná által fontosnak tartott célokra. Van ez most is az adó 1%-val is, de nem mindenki fizet jövedelemadót, és akiknek felajánlhatják, azok között nincsenek piaci szereplők.
Tudom, hogy ez nem valósulhat meg, mert a pártok, tisztelet a kivételnek, éppen az elosztás jogáért indulnak harcba.

unionista (törölt) 2014.05.14. 21:16:37

@HaFr:
a szabad tőkepiac nem teremt ilyen kompetitív környezetet. a bankokat a reálgazdaság szereplő egytől egyig utálják. egytől egyig mindenki. nem a szélsőjobboldaliak. hanem a vállalkozók tömegei. a polgárság. és csak azért nem uszítják a fiókokra a parasztokat, mert nem lehet tudni, hogy mi lesz utána. a lakosság min. 90%-a nem akar kapitalizmust. vidéken min. 95%. a bankrendszer is olyan, hogy önkormányzati szinten lehet átalakítani.

egyetmondok 2014.05.14. 21:16:44

@unionista:
Jaj,Unionista ! Nem a pénz van mentesítve a forgalmi adó alól,hanem a forgalom,azért nonszensz pl. a magyar tranzakciós illeték..."illeték", ebből is látszik,el sem merték rendesen nevezni,mert ez a forgalom forgalmi adója.

Blogger Géza 2014.05.14. 21:16:51

@wallenberg8809: Hát, azért volt közben pár száz év... Magyarországot a török uralom alól egy elég nemzetközi, többségében nem magyar haderő szabadította fel. Önerőből lehet, hogy még ott tartanánk, ahol a kurdok. Ez a keserű valóság. Trianon sokkal inkább a törökök miatt volt, akik északra tolták a románokat és szerbeket, és sokfelé kiirtották az őshonos magyar lakosságot.

zobod 2014.05.14. 21:18:24

@♔bаtyu♔: Nincsen igazad vele kapcsolatban. Ha a kiváltságok érdekelnék, csak pár gesztust kellene tennie, és a ex-szdsz holdudvar és szavazóbázis a pajzsára emelné, bármikor dobnák érte Bajnait, Gyurcsányt. Éppen azért is, mert egy Schiffer, és mert az volt a dédapja, aki. De nem teszi. Schiffer nem egy rossz arc, és ami nagyon fontos, hogy nem gonosz, és nem önimádó.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:19:26

@Blogger Géza:

"Magyarországot a török uralom alól egy elég nemzetközi, többségében nem magyar haderő szabadította fel."

Magyarországot nem szabadították fel a török alól, hanem maguknak foglalták el. Trianont az angol és francia "demokraták" csinálták, azok nélkül nem lett volna.

almodhi 2014.05.14. 21:20:34

@wallenberg8809: "Saját testünkkel védtük a nyugatot a török ellen, hálából trianont kaptuk."

Arra gondolsz ugye, amikor pl. Thököly török zsoldban, Esztergom 1685-ös ostromakor hátba támadta a később Magyaországot felszabadító Jan Sobieskit és Eugen von Savoyen-t?

almodhi 2014.05.14. 21:21:47

@Blogger Géza: Ritka pillanat mikor egyetértünk...

Blogger Géza 2014.05.14. 21:22:15

@egyetmondok: Mitől lenne már ez nonszensz. Már Tobin javasolta a pénzforgalom megadóztatását, és az EU is agyal rajta. No persze a részletszabályok különbözhetnek, de az elv ugyanaz. Ez pl egy tipikusan olyan dolog, amivel az Orbán-kormány megelőzte a korát.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:23:19

@almodhi:

Mint már mondtam az az Eugén nem felszabadítani jött ide hanem maguknak elfoglalni az országunkat.

egyetmondok 2014.05.14. 21:23:31

@HaFr:
Bár úgy lenne,hogy érne valami egységfront nyugaton Orbán ellen. Ebben azonban nem hinnék komolyan.

Blogger Géza 2014.05.14. 21:24:34

@wallenberg8809: Ja, hát ez igaz, miként 1945-ben is így történt. Az egyik megszálló ugyan váltotta a másikat, de a régi alól mégis felszabadított.

egyetmondok 2014.05.14. 21:25:54

@Blogger Géza:
Tobin nem a forgalom forgalmi adóval való terhelését javasolta, hanem nagyon speciális pénzügyi, főleg nemzetközi pénzügyi, banki termékekét.
De nem azt, hogy veszel egy kiflit, kártyával fizetsz,és a fizetés, mint forgalom viseljen adót.
Ilyen épeszű embernek eszébe se jutna,Tobinnak se jutott.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:27:03

@unionista: minden banki szolgáltatásnak és a megkeresett marzsnak is van áfa-tartalma

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:27:46

@Blogger Géza:

A német és a szovjet megszállás között az volt a különbség, hogy a németek nem csonkították meg Magyarországot, nem kebelezték be annak egy részét, a szovjetek meg igen:

Magyarország a megszálló szovjetek megérkezését közvetlenül megelőzően:
imgfrm.index.hu/imgfrm/7/4/2/6/BIG_0010517426.jpg

Magyarország a megszálló szovjetek megérkezését közvetlenül követően:
imgfrm.index.hu/imgfrm/7/4/2/7/BIG_0010517427.jpg

Blogger Géza 2014.05.14. 21:29:31

@HaFr: Nem lesz ebből semmi. Utoljára az osztrákoknál próbálkoztak ezzel, lényegében azzal sem értek el semmit. A 2014-es választások előtt, 2013-ban volt egy nagy nyomási hullám, de attól nem Orbán lett népszerűtlenebb, hanem az EU. Sokan tényleg nem akarták elhinni, de megint megválasztották, ez elgondolkodtatta őket. A legkevésbé sem érdekük most a brüsszelieknek a tagországok közvéleményét maguk ellen hangolni, és Oroszország felé tolni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:31:01

@Blogger Géza: jaj, hát nem kell erről tudnia a hős magyar népnek.. elég, ha Orbánon látják, hogy megváltozott, mennek majd arra

Blogger Géza 2014.05.14. 21:33:40

@egyetmondok: Az elv ugyanaz. Persze egy íróasztal-közgazdász álmodozhat a nemzetközi mozgások minden országban egységes adóztatásáról (hahaha), de a valóságban ezt nemzeti keretek között lehet megvalósítani. (Nyitásként.)

zorki 2014.05.14. 21:35:20

@HaFr: Egyetértek. De ebbe sem fér bele a mesterségesen lenyomott fogyasztói ár.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:38:52

@zorki: a profit összegével le lehet nyomni

Blogger Géza 2014.05.14. 21:39:12

@HaFr: Amúgy persze, hogy meg fog változni. Sokkal jobbak a feltételek, kevesebb drámai intézkedésre kell sort keríteni. Nem lesznek újabb válságadók bevezetve, nem kell manyupozni, nem kell trafikrendszert kiépíteni, nem kell tranzakciós illetéket bevezetni, nem kell oroszokkal paksi szerződést kötni, nem kell alkotmányozni stb. Az emlékmű még fel lesz állítva, a bankrendszer kap még egy pofont a devizahitel-kivezetéssel, az energiaszektor jó részét meg az állam fel fogja vásárolni. Utána meg hátra lehet dőlni, és nézni a csökkenő adósságot, növekvő jólétet stb. :)

egyetmondok 2014.05.14. 21:40:24

@Blogger Géza:
Egyébként mintha az Orbán-kormány az Unióban a Tobin ötlet ellen lépett fel...:-))

unionista (törölt) 2014.05.14. 21:43:25

@HaFr:
a bankok áfa befizetése a reálgazdasághoz képest minimális. a rendszerben ott a nyilvánvaló rés, hogy leütöd az entert. keletkezik egy bizonyos összegű hitelpénz. egy félkész áru. és nincs semmiféle forgalmi típusú kötelezettség. soha senki nem fizet érte. a bankok pont ugyanazzal a logikával működnek, mint az áfa csalók. akiknek ölükbe pottyan az áru. és csak a hozzáadott érték után megfizetik az adót. a bankok ezt legálisan megtehetik. privilegizált üzemmódban működnek. és ezt semmi sem indokolja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:44:03

@Blogger Géza: ez az, amit hiszel -- valójában a hiányt már teljesítettük, kérdezem, honnan fognak új pénzeket beszedni? A gazdaság fundamentumai gyatrák, a növekedés ócska, az állam továbbra is korrupt -- mire vagy ilyen optimista?

ParaZita2 2014.05.14. 21:46:15

@Blogger Géza: " állam fel fogja vásárolni. Utána meg hátra lehet dőlni, és nézni a csökkenő adósságot, növekvő jólétet stb. :)"

Boldog vagyok, van remény, van miről álmodni, megyek is aludni!

Isten éltesse sokáig az államot! Ő fog dolgozni helyettünk, és gondoskodik rólunk cserébe.

(mindenki képességei szerint dolgozik és szükségletei szerint fogyaszt - mi is ez???)

Jajj, már megint bilibe ér a kéz és fel kell ébredni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 21:46:41

@unionista: van egy olyan mérlegben, hogy forrás/eszköz oldal, és van olyan, hogy eredménykimutatás, és van abban olyan, hogy eredmény sor -- semmi különbség

Blogger Géza 2014.05.14. 21:47:12

@egyetmondok: Szerintem nem.

mno.hu/gazdasag/tobin-ado-harom-allam-tamogatja-egyertelmuen-1051794

Persze az ördög a részletekben rejtőzik, nyilván nem kívánunk lemondani nemzeti szinten erről a bevételről, ha már bevezettük.

Blogger Géza 2014.05.14. 21:48:25

@ParaZita2: Rossebet. Az Orbán-kormány az ősi magyar bölcsességet követi: aki nem dolgozik, ne is egyék.

conchita wurst 2014.05.14. 21:48:57

@HaFr: 'honnan fognak új pénzeket beszedni? A gazdaság fundamentumai gyatrák, a növekedés ócska, az állam továbbra is korrupt'

Kormányváltó 2/3 várható, nyíííhahahaha

unionista (törölt) 2014.05.14. 21:51:33

@egyetmondok:
a hitelpénz különleges áru. és nyilván nem nagyon lehetne forgalmi adótól mentes. ahol kapitalizmus van ott legálisan nem éri meg termelni. nem kizárólag az alacsony munkabér miatt viszik ki a termelést. hanem azért, mert a reálgazdaságon olyan brutális adóterhelés van, amit nem éri meg fenntartani.

zobod 2014.05.14. 21:51:35

@egyetmondok: miért lenne ellene egységfront? Nem lehet őt úgy megpuccsolni mint Berlusconit. Rogán szerintem teljesen lojális hozzá, nem menne át a frakción egy bizalmatlansági indítvány, de azt is nagyon erősen kétlem, hogy a képviselők körében lenne hozzá elég támogató. Felsorakozni sem nagyon lenne ki mögé, Navracsics az egyik aki maximálisan miniszterelnöknek való, de ő elhagyja az országot, nagyobb ívű feladatokban gondolkozik mint a magyar aktuálpolitika. Lázár minek ugrálna és kockáztatná évek munkáját, hiszen ha a következő években a Miniszterelnökség élén bizonyít, és hát miért ne bizonyítana, akkor akár hivatalos utód is lehet Orbán maximális támogatása mellett. Varga meg nem úgy tűnik hogy ambicionálna magasabb posztot. Más ki lehetne? Kósa nem hiszem, az a vonat már elment.

Blogger Géza 2014.05.14. 21:53:38

@HaFr: A gazdaság fundamentumai erősek, idén az elmúlt 8 év legmagasabb növekedése várható. Egyre csökken a munkanélküliek száma (akiket más tart el), egyre többen dolgoznak magánszférában (akiktől folyik be a lé), egyre olcsóbb az államadósság finanszírozása. Mi a fenétől ne lennék optimista? Csak az a kérdés, hogy a többletbevételekkel mit kezdjünk: állami felvásárlás, további adócsökkentések (SZJA, áfa, banki), erősebb adósságcsökkentés...

unionista (törölt) 2014.05.14. 21:55:04

@HaFr:
amikor te leütöd az entert azzal generálsz valamennyi hitelpénzt. van egy félkész árud. év valamilyen marzs fejében az ügyfélnek becsomagolsz. a reálgazdasággal szemben minimális forgalmi típusú kötelezettséged van. az a csoda, hogy a népek nem gyújtják rád a fiókot. mert nincsenek felvilágosítva. de azért vannak annyira okosak, hogy lássák: a kapitalizmus így nem lesz jó. ebből a nép nem kér.

egyetmondok 2014.05.14. 21:56:02

@Blogger Géza:
" Angela Merkel német kancellár a nyáron jelentette be, hogy Németországon kívül még nyolc más, az eurózónához tartozó állam (Franciaország, Spanyolország, Belgium, Portugália, Szlovénia, Görögország, Ausztria és Olaszország) támogatja egy pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. (Az európai tranzakciós adó így teljesen másmilyen lesz, mint a magyar megfelelője. Az európai változat a tőzsdézőket érinti, a magyar mindenkit, aki nem csak készpénzt használ.) " --
Origo,2012.10.23.

Hol van itt Magyarország ?

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 21:57:12

A magán az ugyanolyan korrupt mint az állam, ha nem még korruptabb.

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:00:02

@Blogger Géza:
géza, itt most csökkentik a közmunkások számát. a kérdés, hogy mennyi megtakarítással rendelkeznek azok, akiket elküldenek. a többségük a piacon munkát nem nagyon talál. miklós cár is azt gondolta, hogy a gazdaság fundamentumai erősek. és ceusescu is. a társadalom mégis beintett nekik. nem a piac, hanem a nép.

egyetmondok 2014.05.14. 22:00:36

@unionista:
" a hitelpénz különleges áru. és nyilván nem nagyon lehetne forgalmi adótól mentes. ahol kapitalizmus van ott legálisan nem éri meg termelni. nem kizárólag az alacsony munkabér miatt viszik ki a termelést. hanem azért, mert a reálgazdaságon olyan brutális adóterhelés van, amit nem éri meg fenntartani. " --

ez teljes tévedés. Amikor kiviszi egy-egy multi a termelést,azt nem azért teszi,mert a hazai adója brutálisan magas,ahova meg viszi,ott nem csak a bér alacsony,hanem az adó is. A helyzet nem így áll: a bér fontos kérdés,de nem az adó. A MERCI kecskeméti hozzáadott értéke tetszik tudni hol keletkezik ? Megmondom.:-)) Németországban,és egyáltalán nem zavarja őt,hogy ott mekkora az adó.
Jelzem az USA-ban nagyon magas pl. a társasági adó,ennek ellenére pl. óriáis németi ipari beruházások vannak ott is.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.05.14. 22:02:55

@Blogger Géza:

Borzasztóan naív vagy. Csak ennyit akartam. Jó éjszakát. Például a Magyarországon elért 900-1000 eurós nettó minimálbérről...a megélhetés a lényeg, a több "mutatószám" illúzió, szemfényvesztés.

egyetmondok 2014.05.14. 22:03:37

@zobod:
Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy Orbán tömegtámogatását tiszteletben tartják nyugaton.

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:04:32

@wallenberg8809:
sztálin erdélyt magyarországnak ajánlotta. a meg nem támadásért fejébe. az oroszok nem voltak érdekeltek egy erős romániában.

Blogger Géza 2014.05.14. 22:04:48

@egyetmondok: És hol van az adó? Merkelnek csak a szája járt, máig nem ért el semmit. (Amúgy Orbán Viktor ebben különbözik leginkább a nyugatiaktól: neki van energiája véghez is vinni valamit.) Egyébként gyanús, hogy egyetlen nem eurózónás állam sincs ott felsorolva, ennek valami oka van.

Blogger Géza 2014.05.14. 22:09:31

@Nyekenyóka: Ezt végképp nem értem. Komolyan azt hiszed hogy egy ciklus alatt pár száz év lemaradását be lehet hozni, és nyugati életszínvonalat lehet teremteni? Te mégis melyik bolygóról jöttél?

egyetmondok 2014.05.14. 22:11:20

@Blogger Géza:
" És hol van az adó ? " --- hát, telitalálat Gézám ! Sehol.
Itt se,tehát nem is értem, hogy miért jönnek fideszesek Tobinnal,amikor mentegetni próbálják ezt a teljesen hülye tranzakciós illetéket,amit tán pár ország próbált ki eddig,de piszok gyorsan abba is hagyták.
Ez,ami itt van Géza,nem példa,hanem maga a közteherviselési abnormalitás.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.05.14. 22:12:33

@Blogger Géza:

Akkor várjunk még pár száz évet, reinkarnáljuk Orbán Viktort a halála után, hogy utána is folytathassa "áldásos" munkáját. Addig is szép álmokat Magyarország.

És higgyünk a Minden6óban! Ő mindenhez ért!

zorki 2014.05.14. 22:13:05

@Blogger Géza: Több okból káros egy állami nonprofit energiaszektor.
1. Az energiát a lakossági fogyasztókon kívül, ipari, mezőgazdasági és szolgáltató profit orientált cégek használják fel. Ennek a láncolatnak -gazdaság- a zavartalan működését a piac biztosítja. A nonprofit szervezet nem érdekelt abban -mivel a piacgazdaságban az érdek a profit-, hogy kielégítse a piaci igényeket. Előbb-utóbb hiány, ellátási zavar lesz, lásd szoc. gazd.
(Amúgy szerintem a lakossági energiaszolgáltatást is piaci alapon kellene működtetni.)

2. Elburjánzik a pazarlás minden téren, hosszabb távon garantált lesz az áremelkedés, ha meg az állam gátat szab az áremelésnek, akkor működési zavar az eredmény.

Nonprofit formában olyan tevékenységek végezhetők, amik kívül esnek a piaci viszonyokon. Jellemzően adományokból vagy más nem piaci pénzcsapokból jutnak forrásokhoz.
Ha pénzcsap az állam vagy pl. EU akkor mindig pazarlás és/vagy rossz szolgáltatás a vége a nonprofitnak.

Gondolhatjuk például, hogy az egészségügy pont ilyen, ami nonprofit formában kiválóan üzemeltethető. Nyahh és mi is az eredmény?

egyetmondok 2014.05.14. 22:13:12

@Nyekenyóka:
Már úgy érted Orbán ellen, hogy mit tudnának ?
Ez értelmetlen kérdés. Miért is kellene egyáltalán tudniuk olyat,ami eszükbe se jut ?

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:16:10

@egyetmondok:
a kecskeméti mercedes gyárat a magyar állam legalább 30 milliárd forinttal támogatta. ennyit vallottak be. a németek 10 éves működést vállaltak. úgy, hogy a daimler hasznát a magyar adófizetőkkel fizettetik meg. most persze lehet mondani, hogy de ők mennyi munkát adnak. a külföldi oligopólumok semmivel sem mohóbbak, mint a belföldi oligarchák. lehet mondani, hogy a mercedes mögött ott a szakértelem. de a közgép mögött is van szakértelem. a mercedes igazgatótanácsában ugyanolyan tökfejek ülnek, mint simicska lajos. pontosan annyit értenek az ágazathoz, mint amennyit a focihoz orbán viktor, vagy mészáros lőrinc. nem daimler és benz vezetik a céget. karrierista lázár jánosok, akik megválasztanak elnöknek egy vén bohócot. így működik a legtöbb német cég. alapvetően attól erősek, mert a belső piac viszonylag gazdag.

♔bаtyu♔ 2014.05.14. 22:16:30

@zobod: Na most SZDSZ holdudvar tagjának nevezni valakit rosszabbat tesz a népszerűségnek mint ha lenácizzák és ezt szerintem Schiffer nagyon is jól tudja, ezért az SZDSZ holdudvar aligha vonzza.

Nem véletlen inkább zöldnek mutatkozik, mint liberálisnak.

Egyébként nem konkrétan Schiffer személye a lényeg, valószínűleg Gyurcsány sem gondolta 2002-ben, hogy 2006-ban a "liberálisok" politikai támogatásával rendőrökkel vereti meg Orbán szimpatizánsait. A siker kapujában ez nagyon nem tűnt demokratikusnak, de a hátterében vérszadeszosokkal, ezek ellenséget és nem ellenzéket láttak.

Blogger Géza 2014.05.14. 22:18:06

@egyetmondok: Ez egy nemzeti szinten bevezetett Tobin jellegű adó. Most ezt vagy megérted, vagy sem. Az EU által tervezett Tobin-adó sem lenne pont az, mit Tobin elképzelt. (Ő arról álmodott, hogy "csak a spekulánsokat". na persze...)

Egyébként sokkal tisztább, ha minden pénzmozgás meg van adóztatva, mintha elkezdünk szelektálni és (kijátszható) kivételekkel operálni. Egyszerűség, átláthatóság, könnyen kezelhetőség, igazságosság (aki sok pénzt mozgat, aligha szegény).

egyetmondok 2014.05.14. 22:21:06

@Nyekenyóka:
Konkrétan nincsen mit tenni azzal,ami fel sem merül,mint feladat.

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:21:18

@Célkereszt:
az uniós támogatás fölött éppen rendelkezhetne. az mondjuk elég érdekes helyzetet eredményezne. önkormányzati keretek között kellene bármit lépni. a gyakorlatban derülne ki, hogy az adott lépés jó, vagy sem. meglépi győr, és látjuk mi történik. attól tovább erősödnek, vagy gyengülnek. lépésenként lehetne az adórendszert és a jogrendet finomítani.

Blogger Géza 2014.05.14. 22:21:23

@zorki: Dehogynem érdekelt. Tévedés azt hinni, hogy egy állami tulajdonú cég vezetőit ne lehetne ugyanolyan eszközökkel motiválni, mint egy magáncégét. Ezek ostoba dogmák. Ha ellátási zavar lesz, kirúgják. Ha minden jól megy, prémiumot kap. Ez elég motiváló tud lenni.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 22:23:47

@unionista:

A szovjetek kezdettől fogva meg akarták hódítani Európát.

egyetmondok 2014.05.14. 22:24:15

@Blogger Géza:
A Tobin adónak és az itt létező tranzakciós illetéknek annyi köze van egymáshoz, mint a csapba szarni és a szarba csapni eseteinek.

Alig van különbség,nemde.

" Egyszerűség, átláthatóság, könnyen kezelhetőség, igazságosság (aki sok pénzt mozgat, aligha szegény). " --- de ugye ezt nem Magyarországra érted, mert az a Föld lapos tipikus esete lenne.

egyetmondok 2014.05.14. 22:27:23

@unionista:
Én nem arról beszéltem,hogy ki fizeti meg a MERCI hasznát,hanem arról, hogy az oda is szívesen elmegy,ahol magasak az adók.

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:28:23

@zorki:
nézd, ha bármiféle ellátási zavar lesz, akkor a tulajdonosok elbúcsúzhatnak a maradék üzletrésztől. akkor azt a kincstár nem megvásárolja tőlük, hanem az ellenértéket kártérítésként elperli. és arról a magyar bíróság döntene. jelzem nem arról van szó, hogy orbán viktor kiveri innen a német szolgáltatókat, hanem ők akarnak kivonulni. egész egyszerűen nem tudnak düsseldorftól szegedig folyamatosan fejleszteni/szolgáltatni. a német gazdaság számára túl kockázatos egy 200 milliós piacot uralni. úgy, hogy annak egyik fele rendkívül szegény.

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:38:41

@egyetmondok:
na jó de úgy megy oda, hogy közben jól megtámogatják. így ő adót fizet. talán az sem véletlen, hogy a mercedes-benz manufacturing hungary egy kft. ha a vállalt 10 év lejártakor a gyár nem kapja meg az elvárt támogatást (nyereséget), akkor mi történik.

unionista (törölt) 2014.05.14. 22:40:53

@wallenberg8809:
de azért nem lett volna mindegy, hogy erdélynek magyar, vagy román helytartója van. persze nem lett volna nagy biznisz az erdélyi románokat a nyakunkba venni. és az igazság az, hogy a székelyeket sem.

pánpéter 2014.05.14. 22:42:20

ez a blog még mindig jó szar. olyan indexes.

explanatus 2014.05.14. 22:47:19

Nálunk kimaradt néhány évtized kapitalizmus. Így kihaltak, kivesztek belőlünk azok az erények, melyek működtetéséhez kellenek. Ráadásul olyanok kezébe került az "újrakapitalizálódás" kik a "szülői házban" a nyugat (vagyis a kapitalizmus) esküdt ellenségeiként nőttek fel.

Európai ország révén nem vonhatjuk ki magunkat abból a gazdasági, társadalmi, .... formációból, ami Európát, európaivá tette. Lehet, nem az élhető világok legjobbika, ha azonban visszatekintünk "elveszett évtizedeinkre" meg a világban meglévő és már meg nem lévő útkeresésekre, akkor kijelenthetjük, ez azoktól fényévekre jobb.

Persze, kereshetjük "tündérországot" hol mindenkinek kacsalábon forgó palota "jár" de amíg nem a munkánkból építjük fel, addig ez a palota csak légvár. Legnagyobb gondunk, hogy hinni akarunk a csodákban és hisszük, hogy a légvárak egyszercsak varázsütésre lakhatóvá vállnak.

Dolog, tanulás, munka nélkül nincs értékteremtés. Az nem értékteremtés, hogy én elveszem mások így-úgy szerzett javait. Az jövedelemkoncentráció a többiek kárára. Ez olyan téeszes dolog: elvesszük a szegény ember zsebkendőnyi földjét, hogy az mindannyiunk javára teremjen majd és tehénke is mindannyian javára tejeljen.

Láttuk mi lett a vége. Ennek is az lesz, bár ezt ma csak hafr-szerű (maroknyi) gondolkodó látja.

egyetmondok 2014.05.14. 22:49:39

@unionista:
Minden ország államháztartása támogatja az oda települő cégeket,a legnagyobb támogatásokat egyébként éppen Kína adja. Ez így van,és ebben én semmi bibit sem látok.
Nekünk sem az a bajunk, hogy itt vannak a multik,sőt,ha mondhatok valamit,akkor az az, hogy a multik itteni létezése csak szépen segít elseperni a szőnyeg alá a saját súlyos bajainkat. (Én már az Unióról is ezt gondolom egyébként lassan.)

unionista (törölt) 2014.05.14. 23:06:43

@egyetmondok:
kína nem nyújt támogatást külföldieknek. újabban csak úgy enged be egy vállalatot, hogy a cég fele állami kézben marad. a beijing benz kínai-német vegyestulajdon.

egy vállalatot a rendszeres munkanélküli segély összegén túl nem nagyon éri meg támogatni. a kecskeméti mercedes 3500 dolgozót alkalmaz. tegyük fel, hogy ők mind munkanélküliek lennének. ez évi cca. 1 milliárd kiadást jelentene a kincstárnak. ezt éppenséggel oda lehet adni a németeknek. persze ha a gyárnak van nagyjából ugyanennyi főt foglalkoztató beszállítói köre, akkor az újabb 1 milliárd forintnyi támogatást jelent az ágazatnak. mennél több embert vonnak be a foglalkoztatásba, annál több a támogatás.

zorki 2014.05.14. 23:11:16

@HaFr: A rezsicsökkentés során x százalékkal csökkentették a rezsit.
Tegyük fel ennyi volt a profit. (Ami nem valószínű, de most nem nyitok újabb frontot.)

Holnap, elkezd emelkedni az energiaár -legyen villany vagy gáz, utóbbinál nem is olyan elképzelhetetlen-, akkor mit tehet a nonprofit?
Árat emel. Nyahh, azt tessék majd kimagyarázni!

Nem is értem, a piac mellett törsz lándzsát és mégis ezt írod.
Amint nonprofit energiaszektor lesz, még a portásnak is lesz sofőrje pl., így semmivel sem lehet csökkenteni az árat.
Tudom, hogy ezzel a sofőrössel egy nagy hülyeséget írtam, de tudom, hogy a nonprofit szocializmus ennél nagyobb hülyeségeket is produkált.:DDD

Ha valaki nem értené, nézze meg a MÁV-ot. Pedig az még nem is nonprofit.
A vasúti személyszállítás árainál nem panaszkodhatunk, hogy vásárlóerőparitáson túl drága az alapárakat tekintve, nem beszélve a sok szociális kedvezményről, de olyan is a szolgáltatás, és ráadásul adjuk még össze a sok minuszt, amit a MÁV termel.

unionista (törölt) 2014.05.14. 23:18:41

@explanatus:
ettől függetlenül a magyar gazdaság a kezdeti időszakot leszámítva nem sokra ment a külföldiekkel. nem azt állítom, hogy nincs szükség működő tőkebeáramlásra, de azt igen, hogy nem tisztán kapitalista formában.

unionista (törölt) 2014.05.14. 23:20:17

@zorki:
de ne a mávot nézd, hanem mondjuk az mvm-et.

conchita wurst 2014.05.14. 23:30:25

@unionista: Igy van. Külföldiek pénze jó. Belföldieké is. UFÓké is, sárgáké is.

Az a lényeg hogy NÁLUNK ebből marad-e és mennyi, fejlődik-e a technológia és mennyire, pántlikázzák-e a lóvét és mennyire, akarnak-e hatalmat is a pénzükért és mennyit.

Ezt diktálja a paraszti ész!

egyetmondok 2014.05.14. 23:31:01

@unionista:
Nem-e ?
" Kínában a külföldi tõkerészesedésû vállalatokra kirótt adók alacsonyabbak, mint sok más fejlõdõ országban, és nagyon sok kedvezményt tartalmaznak. Ezek közül csak a
legfontosabbak: kétéves adómentesség a profitot eredményezõ évtõl, majd következõ
három évben 50 százalékos adókedvezmény. Az alacsony profitot hozó iparokban (pél­
dául mezõgazdaság, erdészet), illetve a legfejlettebb technológiát alkalmazók további – akár kétéves – adómentességet kaphatnak. A különleges gazdasági övezetekben, a gazda­sági és technológiai fejlesztési területeken, a tengerparti városokban az adómentes idõ­szak után alacsonyabb az adó, és hosszabb a kedvezményes idõszak. (Az övezetekben és területeken például az adóráta 15 százalékos, míg más régiókban 33 százalék). Egyes tartományok és városok más kedvezményeket is nyújtanak, és mindenhol csak az összes kedvezmény kimerülése után kell a 33 százalékos vállalati jövedelemadót fizetni. " (Jordán Gyula:A külföldi mûködõtõke szerepe Kína gazdaságában.)

zorki 2014.05.14. 23:36:47

@Blogger Géza: Igazad van, lásd szocializmus!
Ha nem profitorientált egy cég, akkor miért is kapna prémiumot a főnök, ha profitot termel?

De legyen így. Mi szokott történni? A főnök mindenen spórol ész nélkül -árat nem emelhet-, hogy legyen prémiuma.
Azt hittem éltél a szocializmusban is.

Az állami gazdasági társaság -nem nonprofit- az egy másik tészta, de a kevésbé fejlett piacgazdaságban, különösen ha át van szőve korrupcióval, ott azt sem igen ajánlanám.

conchita wurst 2014.05.14. 23:37:07

@egyetmondok: Na ja aztán ehhez jön még a kínai hamis merdzsó meg a hamis audi meg a hamis nájki meg az igazi. Ugyan nem része a deal-nek, de kit érdekel? Mit csinálnak a nyugatiak, összeszarják magukat? Kína már a piacuk is, nem csak az összeszereldéjük.

Hajrá Kína!

conchita wurst 2014.05.14. 23:41:23

@zorki: 'Igazad van, lásd szocializmus!
Ha nem profitorientált egy cég, akkor miért is kapna prémiumot a főnök, ha profitot termel?'

Miért ne lenne profitorientált a cég, attól függetlenül, hogy ki a tulajdonosa?

A szocializmus nem müködött, a posztkomcsi banda meg a kapitalizmusban is csak adósságból tudott kormányozni, ahogy Kádár. De ez nem azt jelenti hogy másképp nem lehet.

A Renault nem profitorientált? A Deutsche Telekom? Ezek részben állami cégek, de a magyarországi közmücégekben is volt/van német/francia állami tulajdon.

unionista (törölt) 2014.05.14. 23:45:00

@conchita wurst:
a probléma, hogy magyarországon az állami nem klasszikus köztulajdonlást jelent hanem pártpolitikai befolyást. párttulajdont. ebből a szempontból (is) mindegy, hogy A vagy B oldal.

zorki 2014.05.14. 23:45:18

@unionista: az MVM nem nonprofit.
De jó, hogy említed!
Külön szépsége a rezsi ügynek, hogy az áramszolgáltató nem termelhet profitot.
Az áramgyártója -ha éppen az a magyar állam is- az igen. Neki miért szabad? Az nem drágítja az áramot? Azon miért nem spórolnak?
Ennél még szebb az áramszállítás!
Az elosztóhálózat állami, nyahh azon lehet profit, de az alapellátó lakossági hálózat az ami szolgáltatóké, nyahh azon ne legyen!
Ez nem lesz így jobb!:DDD

zorki 2014.05.14. 23:46:59

@conchita wurst: Miról beszélsz? Az állam nonproofit áramszolgáltatókat akar, mi erről vitázunk. Benne van a nevében, hogy no! profit.

conchita wurst 2014.05.14. 23:49:51

@zorki: A nagy egésztől függ minden. Ha ez olcsó energiát és nagyobb versenyképességet hoz, akkor hajrá. Az állam nyilván nagyobb dologban gondolkodik mint pusztán egy szolgáltató.

Én félreértettem, általában beszéltem állami tulajdonról. Szerintem mindent lehet jól/rosszul csinálni, ez nem címkézés kérdése.

wallenberg8809 (törölt) 2014.05.14. 23:50:41

@unionista:

A székelyek nem mások nyakán ülők, magukat tartják el sok évszázada.

Vombatus Ursinus 2014.05.14. 23:51:28

@conchita wurst: Kornai elég jól leírta ezt az "A hiány" című művében, a "puha költségvetési korláttal" összefüggésben és ezt nem csak a szocialista állami vállalatokra vonatkoztatta. Olvass utána, hogy mért nem működik ez a fajta rendszer.

unionista (törölt) 2014.05.14. 23:53:01

@egyetmondok:
ezek döntő részben helyi adókedvezmények. amit a kínai városok biztosítanak. a kínaiak nem ostobák. olyat nem csinálnak, hogy a saját állampolgáraikra különadókat vetnek ki csak azért, hogy biztosítva legyen egy külföldi elvárt nyeresége. a külföldi tulajdonú vállalatnak kell kiegyezni a helyhatósággal.

a mercedes gyárnak adjon különleges kedvezményt kecskemét. ha kell, akkor nyalják ki a német befektető valagát. de ne a többiek kárára. egy befektető ne a másik rovására próbáljon növekedni. a mercedes manufacturing hungary sajnálatos módon ugyanolyan korrupt vállalat, mint a félállami mol. vagy az egészen állami máv.

conchita wurst 2014.05.14. 23:54:06

@unionista: 'a probléma, hogy magyarországon az állami nem klasszikus köztulajdonlást jelent hanem pártpolitikai befolyást. párttulajdont.'

Én úgy tudom a nyugati demokráciák is pártdemokráciák. Nyilván a müködésnek ált. az tesz jót, ha a szakmai vezetést hagyják hogy tegye a dolgát. De a politika a magasabb szint, és adott állami tulajdonú egység lehet egy nagyobb terv eszköze (pl. állami tulajdonú cégek lerohasztása tudatosan, hogy piacot adjanak a jóknak+olcsón eladhassák..:)))))najó, ez volt a rossz példa

conchita wurst 2014.05.14. 23:55:15

@Vombatus Ursinus: A gazdálkodást sosem bízzák elméleti szakemberekre és könyvmolyokra, valakinek az egyetemeken is dolgoznia kell.....:))))

unionista (törölt) 2014.05.15. 00:01:44

@conchita wurst:
itt elég sok ember azért kormánytag, vagy kormányhoz közel álló, mert évtizedekkel ezelőtt a miniszterelnökkel együtt verték a kollégiumban. ez azért nem sok országra jellemző. ahogyan az sem, hogy egy államtitkári poszthoz konkrétan szerelmet kelljen vallani.

Vombatus Ursinus 2014.05.15. 00:03:56

@conchita wurst: Kornai munkásságának egyik legmeghatározóbb eleme volt, hogy kilépett a hagyományos közgazdasági dogmákból és nem száraz tananyagnak tekintette a közgazdaságtant. Kornait meg egy száraz tudósnak és "könyvmolynak" titulálni elég nagy tájékozatansára vall.

conchita wurst 2014.05.15. 00:06:02

'itt elég sok ember azért kormánytag, vagy kormányhoz közel álló, mert évtizedekkel ezelőtt a miniszterelnökkel együtt verték a kollégiumban.'

- név szerint?

'ez azért nem sok országra jellemző.'

- Bush család - Clinton család

Nem kell mindent beszopni.

conchita wurst 2014.05.15. 00:07:25

@Vombatus Ursinus: Nem olvasok el senkit aki nem lett saját erejéből milliomos. Jártam egyetemre eleget..:)

Sajnos ilyenek ritkán írnak könyvet, mert a könyv nem nagy biznisz, pláne magyarul.

unionista (törölt) 2014.05.15. 00:08:26

@wallenberg8809:
de azért elég régóta követelnek mindenféle jogokat bármiféle kötelezettségek nélkül. ez nem annyira az autónóm nemzetségek sajátja. az igazság az, hogy a székelyföld (értsd többségi székely terület) akkor sem lehetne önálló ha ezt véletlenül elfogadnák a románok. például azért, mert nincs egyetlen ipartelepük. nincs komolyan vehető feldolgozóiparuk. többségi székely területen nincs komolyan vehető egyetem. nincs székely haderő. nincs egy lövészdandárjuk sem. hanem csak azt mondják: "felnyergelem a lovamat a sárgát. visszaveszem kárpátalja határát." szóval ezek viccnek jók. de másra nem nagyon. ha félretesszük a nemzeti érzületet, akkor ez a helyzet.

unionista (törölt) 2014.05.15. 00:17:35

@conchita wurst:
ezért írtam, hogy nem sok országra. amerikában nem is bíznak a kormánytagokra a cégeket. itt konkrétan a miniszterelnök iránt érzett férfiszerelmre épült fel egy rendszer. ezért az állami tulajdonlás tartósan nem lesz működőképes. ez nem oroszország. ahol a földben van az ásványkincs. itt a fejekben van a legnagyobb érték. azt egy egymás faszát szopó banda nem tudja kihasználni. csak és kizárólag mások kárára, mások rovására gazdagodhatnak meg. amit a nép tűrhet egy ideig, de a történelmi megítélés nem kérdéses.

unionista (törölt) 2014.05.15. 00:21:51

@zorki:
ebben a sztoriban mindenkinek féligazsága van. lehetne az energiaszolgáltatásban köztulajdon. de leginkább önkormányzati tulajdonlás. az energiatermelésben érdekelt városok, és a hálózatot fenntartó vidékek (megyék), illetve a főváros. feltéve, hogy ezekből kizavarják a pártokat.

high up! 2014.05.15. 00:21:59

@Blogger Géza: "A gazdaság fundamentumai erősek, idén az elmúlt 8 év legmagasabb növekedése várható"

jaj te kis aranyos maTROLLcsi tanítvány. Az elmúlt 3 évben az összes konkurens ország gyorsabban növekedett mint Magyaro, egysek 5-ször, mások meg 8-szor.

Nemcsak Magyaro Európa betege, hanem ennek a viágtól való méretes leszakadásnak ujjongó magadfajtra Átlaghülyemagyarok is.

FOLYTASSUK!

Vombatus Ursinus 2014.05.15. 00:23:21

@conchita wurst: Így tagadhatatlanul egyszerűbb lehet kommentelni, de akkor miért csinálsz magadból hülyét egy témában, ha nem tájékozódsz előtte? Mindegy. Te nem vitázol, hanem össze-vissza irkálsz, ami a buta eszedbe jut az isten tudja hányadik nickeden. Na szevasz...

high up! 2014.05.15. 00:23:46

@unionista:

köztulajdon, amiben nicsenek pártok? Azaz állam?
Na ez aztán az ellentmondás.
Hát akkor ki is vezeti és birtokolja a köztulajdont? A nép által megválasztott Leisztinger?

conchita wurst 2014.05.15. 00:27:00

@unionista: A BKVra gondolsz? Nehéz ügy. De önmagában megint semmit nem mond (nekem), hogy mennyi közpénzzel kell kitömni a céget, hiszen Bp. nem tudna müködni nélküle.

Egy magánbefektető javíthatna rajta? Lehet, de garancia nincs rá. Mindenesetre nem tudna olcsóbban új eszközökhöz jutni, mint nyugaton, nyugati buszjegyár meg nem lenne népszerü (azzal, hogy a tömegközlekedés NYEUban is sok helyen tartományi/állami hátszeles.

'itt a fejekben van a legnagyobb érték. azt egy egymás faszát szopó banda nem tudja kihasználni. csak és kizárólag mások kárára, mások rovására gazdagodhatnak meg.'

Sajnos mi magyarok mint egész, csak mások kárára gazdagodhatunk meg, mert nincs végtelen mennyiségü pénz. De ez engem nem is zavar. És azt biztosan nem úgy érjük el, hogy másoktól kölcsönkérünk, legfeljebb úgy, ha kölcsönt adunk.

high up! 2014.05.15. 00:29:08

@zorki:

40 évig volt rezsicsökkentés meg non-profit gazdaság. A tanyasi disznópásztorokból összeeszkábált fidióta állampárt a 80% Átlaghülyemagyar szeme láttára állította vissza a Kádári rendszert. Az Átlaghülyemagyar meg még a szavazatát is adja a devolúcióra.

FOLYTASSUK!

conchita wurst 2014.05.15. 00:37:11

@high up!: Nem mintha nem trollkodnál, de vicces Orbán rendszerét Kádáréhoz hasonlítani.

1. Kádárt senki nem választotta meg.
2. Kádár 81-től az IMF hiteléből osztotta a gulyást, így lett 89-re 70%-os államadósság, amit, ahogy azt az IMF előre tudta, csak privatizációkból tudtunk finanszírozni. De még jobban teljesítettünk, mert eladtuk a vagyont, és az adósság nem csökkent..:)

***

Jön a tél, ha cigányék nem szereznek pénzt, éheznek. A cigány felesége megszólal:
- Te! Hát kérjé mán kölcsön Kohntól vagy százezret, mer különben felkopik az állunk!
- De hát az zsidó, úgyse fog adni, válaszolja Gazsi !
- De hát csak próbájjad meg - érvel az asszony - és végül meggyőzi Gazsit.
El is megy a Kóhnhoz.
- Hát instállom, csókolom a kezit, az lenne a helyzet, hogy kéne 100000 forint a télre, mert mán csak egy színes tévénk maradt.
- Ok, Gazsi, semmi probléma, legalább mi kirekesztett kisebbségiek tartsunk össze - szól Kohn - és már nyújtja is a 100 ezret.
Gazsi nem hisz a szemének, hálálkodik, majd már menne is ki az ajtón, amikor utána szól Kohn:
- Várjál csak, Gazsikám. Azt ugye tudod, hogy majd 200 ezret kell megadnod?
Gazsi majd összeesik, de nincs más választása, elfogadja. Most már még gyorsabban menne ki az ajtón, de Kohn folytatja:
- De, kedves Gazsikám, azért kellene valami biztosíték is. Azt mondtad, van egy tévéd - hozd el azt kauciónak.
Gazsi totál kikészül, de nagyon kell a pénz - elrohan haza, és elhozza a tévét.
De Kohn folytatja:
- Drága Gazsikám! Az a helyzet, hogy gondolkoztam, amíg te odahaza voltál és be kellett látnom, hogy ez még nem elég. Te alkalmi munkákból és segélyből élsz. Nem lehetek biztos, hogy meg tudod-e adni ezt a sok pénzt. De van egy ötletem. Most itt hagyod a felét, és a másik 100 ezret majd tavasszal megadod, jó?
Gazsi bátortalanul visszaadja a pénzt, majd elbúcsúzik. Hazafelé bandukolván így morfondírozik:
- Hú, vazze! Most se pízem, se tévém és még 100 ronggyal lógok Kohnnak.

***

3. Orbánt 3x megválasztották, és 89 óta az ő kormányai mindig csökkentették az államadósság arányát (rajta kívül egyedül a Horn kormány tette ugyanezt, de akkor rengeteg mindent dobra vertek)

Szóval Kádár gazdálkodását Megyó, Gyurcsány és Bajnai követte, a lényegét tekintve.

unionista (törölt) 2014.05.15. 00:42:15

@high up!:
és vajon miért ne állhatna függetlenekből össze budapest. persze akkor is a baloldali szekértábor és a jobbos holdudvar foglalná el a pozíciók jelentős részét: nagyjából a kétharmadot. de ha az egzisztenciájuk elsősorban nem a pártközponttól függne, hanem közvetlen a választóktól, akkor inkább folytatnának szakmai vitát, mint jelenleg. arról nem beszélve, hogy valószínűleg lenne egyharmad független. a mérleg nyelve szerepkörében. a főpolgármesternek sem kellene napi rendszerességgel segget nyalni. a főváros befizetné a jövedelme egy bizonyos részét a kincstárnak. mert másképp összeroppan az ország. de ezért valódi függetlenséget is kaphatna éppenséggel. nincs ebben ellentmondás.

unionista (törölt) 2014.05.15. 00:44:59

@conchita wurst:
budapest támogassa meg a közlekedési vállalatát a saját vállalatainak a nyereségéből. ez a dolog kezdődhetne ott, hogy van egy budapest bank. ami nem állami, hanem a főváros kezében van.

conchita wurst 2014.05.15. 00:47:31

@unionista: Lehetséges, de ez a budapestieknek nem tetszene szerintem.

feketeesfeher 2014.05.15. 03:33:17

@conchita wurst:

Cigányoztál, zsidóztál, értelmeset meg nem mondtál.
Fasza.
:))))

midnight coder 2014.05.15. 06:25:48

Tök jó ez a cikk, csak az az icipici baj van vele, hogy az elmúlt 20 évben komolyabb fejlődést egy ország tudott felmutatni: Kína.

A fejlett országok akikkel a liberósok annyira szívesen példálóznak, visszaszorulóban vannak. Az ipar már rég Kínában van, a szolgáltatások nagy része Indiában, a maradék pedig épp költözik. Persze, nyilván meg lehet abból is élni, hogy a kínai zoknira ráírjuk hogy Adidas, és eladjuk magunknak 4x-es áron, jó magas hozzáadott értékkel, kérdés az hogy meddig.

Hidvégi Mihály 2014.05.15. 07:06:37

@midnight coder: Nem okos dolog Kínával példálózni kedves barátom. Tévút.

Mert még azt a következtetést vonod le belőle, hogy Kínában jobb élni, mint az Egyesült Államokban vagy Németországban.

Nagy volt ott a fejlődés technikailag, de azt vedd figyelembe, milyen mélyről indultak. Iszonyatos szegénységből, tudod-e? S rengeteg ember kizsákmányolásával fejlődnek, rengeteg jog nélküli ember kizsákmányolásával. Tudod, ahol az emberi jogokat olyan mértékben mellőzik, mint Kínában, azt az országot nem szokás példaképnek állítani itt Európában.

Vajh azon gondolkodtál-e már, hogy a mai Magyarországról kivándorolt 600.000 ember miért Anglia, Németország felé vette az irányt? Miért nem Kínába mentek szegények? Megvezette őket az imperialista burzsoá demagógia?

Nem barátom, téged vezet meg az orbáni demagógia. Meg a hozzád hasonló igen-igen egyszerű gondolkodású embereket, akik nem hajlandók összefüggéseiben látni a világot. S mi többségi magyarok pedig óriásit szívunk miattatok. Mert messze még az észak-koreai szint... ahová egyenesen és következetesen tartunk.

originalqszi 2014.05.15. 07:59:06

Természetesen a kapitalizmusnak sokat segített volna a hsz-ért, külföldi államoknak eladott energia szolgáltató kategória fenntartása!!:(( Mi meg beledöglöttünk volna a rezsiköltségekbe:((( Melyik fejlett országban kevesebb az állami vagyon részaránya, mint országunkban??

originalqszi 2014.05.15. 08:03:11

@Hidvégi Mihály: Lengyelországból 2 millióan távoztak, Európa meg azért sír, hogy a zusa elszívjaja zagyakat!!!
A sikeres választások után természetes, hogy minden "demagógia", amit Orbánék csinálnak!!!

gmihaly 2014.05.15. 08:05:40

A kapitalizmus kényelmeskedő, versenyt kiiktató allűrjei nem szűntek meg, csak átalakultak. Az állami versenyfelügyeleti hatóságok pedig elaludtak. Dehát a globálkapitalisták épp' ezért fikázták annyit a "rossz gazda" államot, hogy az fülét-farkát behúzva ne merjen beavatkozni. Most meg itt van ez a válság. Nálunk meg még pluszban a devizaadósok.

Netuddki. 2014.05.15. 08:07:49

@originalqszi: "originalqszi 4 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2007.04.12. óta tag."

Hogy a picsába csinálod, hogy 2007-ben regisztráltál aztán összesen 4db hozzászólásod van? Csak nem a héten kaptad a blog.hu-s bejelentkezésedet a fideszes pártszékházból?

Netuddki. 2014.05.15. 08:10:01

@originalqszi: 2007-ben ezt írtad:

"T i z e n h é t é v v e l a r e n d s z e r v á l t á s u t á n m é g m i n d i g, a z

o r s z á g o t k i f o s z t ó k o m c s i k u r a l k o d n a k:(((((((( "

Sajnos a helyzet azóta nem változott baszod! Még mindig a komcsik uralkodnak.

panelburzsuj 2014.05.15. 08:17:07

@originalqszi:
38/2

10/0.6

Tudsz százalékot számolni?

panelburzsuj 2014.05.15. 08:18:23

Értelmesnek tűnő duma:

"a középosztály ugyan erősödik, de ez a polgárság kárára történik"

liberatorium.blog.hu/2014/05/11/a_magyar_polgarsag_leepulese

Pan Modry 2014.05.15. 08:23:06

@Blogger Géza:
azert karos mert draga, az hogy non profit az nem azt jelenti hogy olcso, hanem azt hogy nem a profit a celja.
Egy non profit allami vallalat messze nem annyira erdekelt a hatekony mukodesben es a koltsegei csokkenteseben mint egy profit orientalt.

anyo05 2014.05.15. 08:28:44

@kovi1970: Aztán ennek mi köze van a cikkhez??? Nem jobb lenne a saját dolgoddal törődni???:PP

anyo05 2014.05.15. 08:31:39

@kovi1970: És ha a "baloldal" megújul, utána is a "komcsik" fognak uralkodni:))) Boross mondta, soha többet baloldali kormányt!!! Természetesen a liberálisok által vezérelt mszpre gondolt:))))

unionista (törölt) 2014.05.15. 08:38:31

@panelburzsuj:
a polgárság azért képtelen az önigazgatásra, mert nincs a kezében jelentős önkormányzati hatalom.

unionista (törölt) 2014.05.15. 08:48:16

@Pan Modry:
ez egy elég egyszerű dolog. a kapitalizmus első törvénye: az oligopóliumok hasznán osztozni kell.

egyetmondok 2014.05.15. 08:53:09

@conchita wurst:
Bizony, a kínaiaknak én is szurkolok.
Persze magunknak is!

conchita wurst 2014.05.15. 09:00:35

***

Varga Mihály az MTV Ma Reggel című műsorában a KSH adatközlése előtt meglengette az első negyedéves GDP-adatot. Várakozása szerint 3% körül lehet, a Portfolio.hu által végzett elemzői konszenzus 2,7%-os növekedést prognosztizált:

***

panelburzsuj 2014.05.15. 09:02:12

@unionista:
Mivel a piaci polgárság alulmaradt az állampárti büróval szemben, ezért önkormányzó képességét és hatalmát is elvesztette.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 09:33:33

@conchita wurst: megvárjuk az elemzést és a részleteket

high up! 2014.05.15. 09:40:11

@unionista:

A maszopot meg a fidótákat is a nép választja meg "kontrollálja", az eredmény meg rendre az lett, hogy úgyis az Állampárt uralkodik az Átlaghülyemagyarokon.
Értsd meg, ez egy IQ-fogyatékos nép, aki szarik a saját életére. Ezekkel csak egyet lehet csinálni: jól kifosztani a birkáját ilyen (fasizmus!) vagy olyan (nemzeti!) jelszó alatt.

ParaZita2 2014.05.15. 09:41:29

@unionista:
((engeddmegzárójelekben,hogyformaikifogásomnakadjakhangot - amellett, hogy valóban tiszteletre méltó gondolataiddal jó találkozni - hiszenatiszteletadásrészeazis,hogybetartjukamagyarnyelvszabályait.pl.beszédbenintonálunk,hangsúlyokathelyezünkelitt-ottamondatainkban-írásbanpedigazírásravonatkozszabályokattarjukbealegjobbtudásunkszerint,legalább. Tehát, teljes és őszinte tisztelettel kérlek, használj már magyar helyesírás szerinti írásjeleket, legalább 90%-ban.
Megtisztelő figyelmesség. :) Remélem nem sértő a kérésem.))

high up! 2014.05.15. 09:45:01

@conchita wurst:

Barátom, én nem a formákról mondom, hogy Orbanescuék restaurálták a Kádárizmust, hanem a tartalom alapján.

Országrohasztás, leszakadás a világtól, államadóssági problémák, KGST szintü gazdaság, birkahülye megvezethető nép, stb, ezek mind ugyanolyan mértékben vannak jelen, mint amiből a proletár magyar jobbágy 1990-ben ki akart szabadulni.
Aztán lett belőle mára NER-jobbágy.

FOLYTASSUK!

conchita wurst 2014.05.15. 09:45:57

@conchita wurst: A szeríny Varga Mihály, a kapitalizmus egyi tönkretevője még alul is becsülte a jobbanteljesjtést:

index.hu/gazdasag/2014/05/15/3_5_szazalekkal_nott_a_gdp/

Mennyi ideig tart majd a liberális blogászoknak megmagyarázni, hogy miért ne örüljünk ennek?

conchita wurst 2014.05.15. 09:48:25

@HaFr: Ja, minden azon múlik, hogyan elemzik ki a 3,5%-ot a kormányváltók. Hátha ez lendíti előre a kormányváltók szekerit...:)

high up! 2014.05.15. 09:49:36

@conchita wurst:

ja, a GDP. Igen még van 2-3 negyedév amivel lehet villogni, hogy csúcsra jár a Merci meg az EU-s pénzek erőltetett ütemü felhasználása. Aztán konyec.
Marad a 90%-ban KGST szintü magyar gazdaság és a további leszakadás a világtól. Mert ezt alapozta meg a Trollbanizmus.

FOLYTASSUK!

conchita wurst 2014.05.15. 09:54:39

@high up!: 'még van 2-3 negyedév amivel lehet villogni, hogy csúcsra jár a Merci meg az EU-s pénzek erőltetett ütemü felhasználása. Aztán konyec.'

Orbánnak vagy a kormányváltóknak lesz ez Konyec?

fvipera 2014.05.15. 09:55:00

@wallenberg8809: üsd be a gugliba az "ügynök megbízó probléma" kifejezést. akkor talán megérted, micsoda ökörséget írtál

fvipera 2014.05.15. 10:00:30

"A lényeg, hogy mindent államosítottak, amit úgy indokoltak, mondván, az olajkincs a népé és „történelmi igazságtétel, hogy a nép kezébe visszaadják az olajtermelést és exportot”. Egészen konkrétan az történt, hogy a koncessziókat Chavezék az általuk – politikailag – megbízhatónak tartott rokonok, barátok közt osztották ki. Csak az uralkodó párthoz és személy szerint a Chavezhez való hűség számított az osztogatásnál. Mindeközben a szakma külföldi résztvevőinek túlnyomó részét teljesen kiszorították. A régi szakembereket, menedzsereket vagy elbocsátották, leváltották, vagy szakmailag, emberileg – a Chavezék által egyre inkább birtokolt televíziók és újságok révén – ellehetetlenítették. A tehetséges fiatal szakértők mind egy szálig emigráltak. A venezuelai olajiparra rátelepedett a dilettantizmus. A korrupció minden korábbi méretet felülmúlt, a monopolhelyzetbe hozott államosított olajipari vállalatból ellenőrizetlenül szívja ki a pénzt a pártklientúra. Mindebből infláció kerekedett, erre fel a kormány központi árellenőrzést vezetett be, rögzítették előbb az áram, majd minden alapvető szolgáltatás árát. Most ott tartunk, hogy a világ egyik élvonalbeli energiatermelő országában rendszeresek az áramkimaradások, sorba kell állni a kenyérért, nincs vécépapír és sok más alapvető cikk a szupermarketekben."

fvipera 2014.05.15. 10:02:20

Nem nevezhető demokráciának egy olyan helyzet, hogy valakik választásokon megszereznek ötvenszázalékos plusz egy szavazatnyi támogatást, majd száz százalékosan uralkodnak, száz százalékban övék a hatalom. A bíróságokat lassan, de biztosan a saját klienseikkel töltötték fel, immár csakis ellenzékiekkel szemben folynak perek, a klientúrához tartozók viszont, kövessenek el bármilyen nyilvánvaló bűncselekményt, lopjanak el dollármilliókat, büntetlenséget élveznek. Venezuelában teljesen megszűnt a határ párt és állam között: az adókat, az olajból származó mindenféle jövedelmeket ellenőrizetlenül használják az uralkodó párt céljaira. Hogyan nevezhető demokráciának egy olyan szituáció, hogy az államilag vagy kliensek által ellenőrzött, birtokolt tévékben, újságokban elhallgatják, jobb esetben elferdítik azokat a kül- és belföldi híreket, amelyek a kormányzatnak nem tetszenek? Ahol a maradék ellenzéki sajtó eredeti tulajdonosait és vezető újságíróit mind egy szálig vagy perlik, vagy ellehetetlenítik, szégyenpadra ültetik, lapjaik, rádióállomásaik eladására és emigrálásra kényszerítik, majd zsarolható és lezsarolt új, álellenzéki tulajdonosokra, újságírókra cserélik le őket, fenntartva azt a látszatot a külföld felé, hogy „lám, nálunk igenis létezik ellenzéki média”.

pátyi 2014.05.15. 10:02:47

Az eredeti poszthoz lenne néhány megjegyzésem.
1. Szerintem a konzervatív azt is jelenti, hogy nem hiszünk dogmákban. Mindíg az adott kor és hely, az éppen aktuális helyzet határozza meg a cselekvésünket. Ide sorolva, hogy az adott helyzet értékelésünk a valóságot jelenti, vagy legalább közelíti a valóságot.
2. Max Weber írt jó régen egy könyvet, ha jól emlékszem a protestáns etika és a kapitalizmus kapcsolata volt a témája, rengeteg statisztikai adattal alátámasztva. A következtetése valami olyasmi volt, hogy egy erkölcsös életforma segítette a modern kapitalizmus és jóléti állam kialakulását.
A kérdésem az, hogy lehet-e kapitalizmus erkölcsös emberek nélkül? Konkrétan azt szeretném mondani, hogy szerintem erkölcsös emberek kritikus tömege nélkül nem lehet jól működő kapitalizmust építeni.
Orbán szerintem ezt tudja.

nu pagagyí 2014.05.15. 10:12:19

Nálunk nagyon kevés polgár van. Ahhoz, hogy valaki polgár legyen kevés a tehetség és az anyagi függetlenség megteremtése, szilárd erkölcs és azon alapuló etikus viselkedés nélkül nem nevezhető polgárnak az illető. Addig, amíg dívik az a viselkedés minta: nem értek egyet valamivel, de mivel hasznom van belőle, támogatom - maradunk megvásárolható emberekből álló, valódi nemzetet nem alkotó szolganép. Egy polgár bízik magában és büszke arra, amit létrehoz, Magyarországon viszont rejtőzködő, vagyonukat titkoló milliárdosok bitorolják a polgári státuszt.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 10:20:56

@nu pagagyí: 'Nálunk nagyon kevés polgár van.' - És már nagyon kevés demokrata is, kihaltak Qrcsánnyal...:)

nu pagagyí 2014.05.15. 10:23:29

@conchita wurst: A stadionépítés is növeli a GDP-t, csak nem nagyon segíti a jövő megalapozását. Orbánék teljesítményét nem a relatív számok ide-oda mozgása alapján lehet megítélni, teljesítményüket a versenytársainkhoz kell mérni. Tény, hogy négy év alatt sem sikerült a 2008-as, válság előtti GDP-t elérni, miközben a hozzánk hasonló országok már rég túl vannak rajta. Orbánék alatt felgyorsult mélyrepülésünk, leszakadtunk szomszédainktól, lassan Európa szegényháza leszünk.

conchita wurst 2014.05.15. 10:26:50

@nu pagagyí: Orbánnak semmi alternatívája, a kormányváltók a mostaninál csak nagyobbakat fognak bukni, ha a növekedés tartós marad.

Ráadásul nem adósságból épül az ország, ilyen az 1. OV kormány óta nem volt.

unionista (törölt) 2014.05.15. 10:29:47

@panelburzsuj:
ha az összes párt támogatottsága tartósan 50% alá esik, akkor helyi népszavazással 20-30 városnak nyílik reális esélye.

itt azért nincs mszp, mert annak idején a tanácselnök ács elvtárs függetlenítette magát a párttól. a rendszerváltás környékén gyakorlatilag nem volt mszmp. az szdsz nyerte meg a választást. egy 56-os fizikus lett a polgármester. utána jött lajosunk. aki lemondott a polgármesterségről. földművelésügyi miniszter akart lenni. ennek megfelelően szerelmet is vallott neki: viktor olyan, mint egy kétméteres szarvterpesztésű bika. csak azért kósát nagyon könnyű zavarba hozni. elnézést, nem tudna úgy kérdezni, hogy pozitívan tudjak válaszolni. ha lali királyt kicsinálják, akkor nem lennék meglépve ha függetlenítené magát a párttól. nem magát, hanem a várost. nem valószínű, de a részéről ez lenne a racionális. nem hatalmi, hanem történeti szempontból. ha kósa mondaná ki debrecen függetlenségét, akkor a polgárság kénytelen lenne neki szobrot állítani. még egyszer: nem tartom valószínűnek. de racionális lépés lenne. szima gábor megkapta a kért kaszinó koncessziókat. kapott egy stadiont. van 6-7 ember, akik 10 millárd körüli vagyont gründoltak és nem tetszik nekik, hogy csányi és lázár uralkodjon felettük. ezek az emberek többségében gyerekeiknek adják át az üzletet. nem akarják bedobni őket az alvilágba. a részükről a racionalitás jótékonykodással egybekötött városias konszolidáció lenne. a vicc az, hogy nekik kellene helyi népszavazást kezdeményezni. azon a ponton, amikor a pártok összes támogatottsága történelmi mélyponton van.

panelburzsuj 2014.05.15. 10:30:24

@pátyi:
"erkölcsös emberek kritikus tömege nélkül nem lehet jól működő kapitalizmust építeni"

Rossz hírem van: becstelen brigantikból csak becstelen társadalmat lehet összerakni. Rendszerfüggetlenül.

Tudod, mint a ruszki mosógépgyári melós, aki hazalop egy kazal alakatrészt, aztán vakarja fölötte a fejét:

"Bárhogy rakom össze, mindig tank jön ki belőle!..."

conchita wurst 2014.05.15. 10:30:55

@nu pagagyí: 'A stadionépítés is növeli a GDP-t'

- mennyivel?

'csak nem nagyon segíti a jövő megalapozását.'

- mer nem a Strabag építi nyugati hitelbü?

sas70 2014.05.15. 10:31:46

Itt egy féldiktatórikus oligarcha állam épül, amiben a gazdasági verseny csak korlátozottan érvényesül. A gazdasági leszakadás majd akkor lesz igazán pofánverő, amikor a románok és a bolgárok is megelőznek bennünket. De majd a kontroll alatt lévő média, jól megmagyarázza, hogy ez nekünk mégis csak jó és nem is úgy van az. És csak akkor leszünk majd igazán kiszolgáltatva a multiknak, a külföldi tőkének és most sokat szidott európai uniónak. Elmaradott peremvidék maradunk és örülhetünk a lyuknak a seggünkön. Persze majd akkor is mindenki más hibás lesz, csak amikor erre az emberek többsége rájön, akkor majd nagyon fog fájni a változás kényszere. Elrohan mellettünk a világ, a jelek már most is látszódnak, csak még nem bökik ki mindenkinek a szemét.

nu pagagyí 2014.05.15. 10:32:22

@Kón Bandit: Polgárság és demokrácia együtt jár. Gyurcsány polgári típusú reformokat hirdetett meg: versengő egészségbiztosítók, közszolgáltatási térítési díjak, decentralizálás. Nem kellett a népnek, sajnos pont azért, mert itt nincsenek polgárok, csak protektort kereső szolgalelkek, akik polgárnak képzelik magukat. Orbánnal, valódi igény hiányában, az addig felülről biztosított demokrácia is véget ért.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 10:34:05

@nu pagagyí: Gyurcsány idióta magyargyülölő, akárcsak a pártja és annak elődje az SZDSZ. Annál mondjuk eddig semmi nem okozott nagyobb kárt Mo-n.

tisztapista 2014.05.15. 10:34:09

"A második Orbán kormány óriási károkat okozott a kapitalizmus intézményrendszerének "

Ebben semmi újdonság nincsen.

Először jött az internacionalista szocializmus, sokaknak nem tetszett, ezért vele szemben fellépett a nemzeti szocializmus.

Most volt az internacionalista kapitalizmus, sokaknak nem tetszett, ezért vele szemben fellépett a nemzeti kapitalizmus.

unionista (törölt) 2014.05.15. 10:34:59

@pátyi:
magyarország evolúciós lemaradása legalább 250 év. errefelé max weber úgy 150 év múlva lesz érvényes.

DrGehaeuse 2014.05.15. 10:36:23

@panelburzsuj:
Ez főbenjáró bőn vala:
Gyonhom rekesztőizma ellen való álnokság! :)

nu pagagyí 2014.05.15. 10:36:39

@conchita wurst: Persze, hogy növeli, mert papíron kimutatható érték létesült. A baj csak az a stadionnal, hogy a jövőre nézve csak költséget fog termelni nemzetgazdasági szinten, nem pedig jövedelmet, ami újabb GDP emelkedés forrása lehetne.

nu pagagyí 2014.05.15. 10:40:36

@Kón Bandit: Ez a Te véleményed. Szerintem sem volt jó politikus Gyurcsány, de semmiben nem gátolta, hogy például belőled polgár lehessen. Az orbanizmus viszont egyenesen kizárja, hogy itt valaki autonóm, értékteremtő személyiség lehessen. A Fekete Györgyök, Kerényi Imrék, Simicska Lajosok világát hozta nekünk Orbán.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 10:43:02

@sas70: Bár most éppen elég jó (előzetes) első negyedéves adatok jöttek -- ami jó hír

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 10:43:39

@nu pagagyí: 'Szerintem sem volt jó politikus Gyurcsány, de semmiben nem gátolta, hogy például belőled polgár lehessen. Az orbanizmus viszont egyenesen kizárja, hogy itt valaki autonóm'

Lásd fele SZJA-t kell fizetnem.

conchita wurst 2014.05.15. 10:44:53

@nu pagagyí: Mivel azt a maszopnál is monták, nagy összeget lehet feltenni az ellenkezőjére, kockázatmentesen.

high up! 2014.05.15. 10:46:58

@conchita wurst: "Orbánnak vagy a kormányváltóknak lesz ez Konyec?"

Hülyegyerek! Neked, a 90%-os Átlaghülyemagyar NER-jobbágynak lesz konyec. Annyira hülye vagy, hogy azt hiszed, hogy amikor egy ország szakad le a világtól, akkor azt egy fidóta nem szívja meg? Csak a ballibsi? Mert a fidióta rendre 20%-kal magasabb fizetést meg nyugdíjat kap a Birkamenetelő igazolványa alapján? Meg a boltban kisebb áfával veheti meg a terméket??

Annyira hülye vagy, hogy azt hiszed, hogy amkor az úri osztály gazdagodik (miközben a 90%-os proletáriátus pang), akkor az Összefosás oligarchái nem gazdagodnak? Mert az ő cégeik nem kaphatnak annyi árbevételt mint a fidiótáké?
Barátom, gazdagodnak ők is, hála Orbanescu egykulcsos szja-jának. Igaz sokkal lassabban gazdagodnak, mint Orbanescunak a falusi disznópásztorokból kitenyésztett suttyó oligarchái.

panelburzsuj 2014.05.15. 10:47:05

@unionista:
"nem akarják bedobni őket az alvilágba"

Ez a kulcskérdés: maradt-e helyben/országosan annyi szufla a viszonylag tisztességes emberekben (vagy: a tisztességben mégiscsak inkább érdekeltekben...), amennyivel a piszkos módszereket vissza lehet szorítani.

Szóval amivel az egyre terebélyesedő "pártokállami" fenyegetés és uszítás megfékezhető.

Kemény dolgok lesznek - így is, úgy is.

nu pagagyí 2014.05.15. 10:47:22

@Kón Bandit: Van még hová fejlődni! A Kádár-rendszer idején például 0% volt az SZJA. A 0% üzenete az volt, hogy mekkora felelőssége és beleszólása van a jövedelemtermelő embernek országa ügyeibe.

conchita wurst 2014.05.15. 10:47:56

@high up!: Na és mitől/kivel fogja az ország megelőzni a világot?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 10:48:59

@nu pagagyí: Érdekes, én meg úgy gondoltam, hogy kevesebb SZJA = több autonómia

nu pagagyí 2014.05.15. 10:55:48

@conchita wurst: Azért hadd árnyaljam ezt a kijelentésedet is:

"Ráadásul nem adósságból épül az ország, ilyen az 1. OV kormány óta nem volt."

Az adósságállomány nem csökkent, igaz nem is nőtt. Az ország viszont nem épül. A stagnálás finanszírozására viszont sikerült ellopni 3000 milliárd magánvagyont az emberektől. A fosztogatás nélkül az államadósság 90% lenne. A későbbi nyugdíjra félretett pénz ellopása pedig 10-15 éven belül szociális katasztrófát fog okozni. A Fidesz nem oldott meg semmit, későbbre lapátolta át a szart.

panelburzsuj 2014.05.15. 11:03:19

@DrGehaeuse:
"A venezuelai olajiparra rátelepedett a dilettantizmus."

Hát nem vicces, hogy ugyanazt hajtogatja egy erdélyi szász-magyar prédikátor-nyomdász, mint egy venezuelai-harvardi miniszter-professzor?

Mi meg itt sedió-semogyorózunk?

conchita wurst 2014.05.15. 11:03:37

@nu pagagyí: 'A stagnálás finanszírozására viszont sikerült ellopni 3000 milliárd magánvagyont az emberektől.'

- amióta a kötelező Manyup rendszert összehozták

'A későbbi nyugdíjra félretett pénz ellopása pedig 10-15 éven belül szociális katasztrófát fog okozni.'

- és ezt főleg azok kiabálják, akik 97ben, majd 09ben szociális katasztrófát okoztak

Mondom, mindig az ellenkezője válik valóra annak amit az emeszpénél mondanak.

nu pagagyí 2014.05.15. 11:05:37

@Kón Bandit: Elég hülye vagy, ha így gondoltad. Az SZJA-t eredetileg 100%-ban az önkormányzatok bevételének szánták, abból kiindulva, hogy a lakosok tartsák el az önkormányzatot és mivel ők a befizetők, kérjék is számon mi les a pénzükkel. Később állambácsi elkezdte lopkodni, azzal az indokkal, hogy ő majd visszaosztogatja az elvett részt, hogy megakadályozza az egyenlőtlenségeket. Ez volt az fő bűn, mert más adónemből is végezhette volna áldásos tevékenységét. Az eredmény az lett, hogy az emberek nem láttak összefüggést saját áldozatuk és településük jó léte között, nem ösztönözte őket semmi a becsületes adófizetésre. Ma ott tartunk, hogy a polgármester már nem függ választóitól, csak saját pártját képviseli. Az SZJA leértékelésével csökkent a helyi autonómia és a Tiéd is.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:09:15

@nu pagagyí: Ez úgy hülyeség ahogy van. Minden szava.

kis adó = több szabadság

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 11:09:17

@nu pagagyí: @pátyi: ez igaz, de az erkölcsöt és a polgári mentalitást -- hosszú munkával -- a körülmények és a rendszer kényszerítheti ki, kérdés, a mai világban, nyilvánvalóan nehezen, ha egyáltalán, felzárkóztathatatlan milliókkal a mélyben, lehet-e nagyobb társadalmi integrációt létrehozni, mint 150 éve

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 11:11:08

@conchita wurst: Nem erre gondolok -- szezonális hatás, iparági lebontás, bázisok, EU-pénzek stb. -- és közben, hogy mindez mennyibe került a magyar államnak.. ezek azért lényeges összetevők a fenntartható növekedés megítélésében

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:11:52

@nu pagagyí: És ha a GDP így marad, az Isten se menti meg Zorbánt, hogy a beígért 9% SZJA-ból valami legyen.

conchita wurst 2014.05.15. 11:13:24

@HaFr: 'és közben, hogy mindez mennyibe került a magyar államnak.'

kíváncsivá teszel

nu pagagyí 2014.05.15. 11:13:33

@conchita wurst: Orbánék nem hitelből, hanem az emberek félretett pénzéből finanszírozták a semmit. A pénz viszont egyelőre elfogyott, felélték a belső tartalékot (amelyet a korábbi kormányok teremtettek meg). Van még további finanszírozási lehetőség: a devizatartalék elköltése, amelyet Bajnai tornázott fel 17 milliárd euróról 35 milliárdra (mert nem költötték el a felvett IMF/EU hitelt), illetve nagy lehetőség van a közszolgáltatások lepusztításában is. Utóbbi projekt is jó halad: lásd az egészségügyet és az oktatást érintő pénzkivonást és eladósítást.

Laikus Érdeklődő 2014.05.15. 11:14:17

A kapitalizmus nagyszerűsége azon múlik, hogy milyen jelzőt teszünk elé:
Szabad, közösségi stb. kapitalizmus jó - haveri, imperialista stb. kapitalizmus rossz.
"Éppen elégségesen szabályozott" capital captured kapitalizmus lájk - túlszabályozott, state captured kapitalizmus diszlájk.

conchita wurst 2014.05.15. 11:17:07

'Orbánék nem hitelből, hanem az emberek félretett pénzéből finanszírozták a semmit.'@nu pagagyí:

Nem bontod ki a lényeget.

'A pénz viszont egyelőre elfogyott, felélték a belső tartalékot (amelyet a korábbi kormányok teremtettek meg).'

Elég érdekes dolog a +10.000 mrd államadósságot (részben a manyup lyuk miatt) tartaléknak mondani...

A devizatartalékhoz nem nyúltak.

tralalala 2014.05.15. 11:17:41

@Kón Bandit: szerintem egyáltalán nem vicces, trololol iszonyú alpári, én megértem, hogy kiba...kidobták!

Merhogy egy olyan blogban, ahol a fidióta hülye, birkamenetelő idióta, agyhalott Orbanescu szerepel, ott már tényleg túlzás mondjuk a geci jelzőként használása. Na az már tényleg sok lenne, legyen már egy kis jóérzés bennünk, emberek!

Kivlov 2014.05.15. 11:17:44

@Kón Bandit:
helyes. jöhet az a 9% -os... :D

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:19:58

@Kivlov: Egyesek szerint a 18%-os is ellehetleníti itt a pógárrá válást, arra csak a 36%-os jó.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:21:13

@tralalala: Orbanescu vagy 6 éve főszereplő az összes blogon.

Kivlov 2014.05.15. 11:22:18

@Kón Bandit:
és kit érdekelnek egyesek?
ha a 36%-os olyan jó volt, akkor miért nem lett itt kánaán? :D

nu pagagyí 2014.05.15. 11:26:04

@Kón Bandit: "kis adó = több szabadság", akkor lenne igaz, ha a jövedelmedet saját erőből tetszőlegesen növelhetnéd. Mivel a jelenlegi kurzus a merev bérskálák fogságában vergődő állami alkalmazottak számát turbózza csak, a versenypiacot pedig leépíti, államosít, versenyt kiiktató koncesszióknak, monopóliumoknak játssza át, neked, egyszerű polgárnak nincs lehetőséged a jövedelmed emelésére. Akkor vagy csak szabad, ha befolyásolhatod a tényleges nettó jövedelmedet (például a bruttón keresztül) és ebből a szempontból mellékes, mekkora az adómérték.

joska61 2014.05.15. 11:26:18

Hogy lenne versenyképtelen? Épp ma jelentek meg az újabb magyar gazdasági csodáról szóló cikkek... :-)

1349973572759 2014.05.15. 11:26:50

Liberális szakállas nők acsarkodnak libatelepen.
Közben pedig Magyarország az értelmileg legerősebb állam a nyugati régióban, kivívjuk az autonómiát, bárhol is legyenek magyarok.

tralalala 2014.05.15. 11:29:56

@conchita wurst: ezt én is szeretem. Mondjuk felveszek 10 millió forint hitelt. Majd az egész pénzt meg a tartozást is átadom a szomszédnak. Annak persze már 15 milliót kell visszafizetnie. Ha pampog, hogy ez mennyire nem jó így, nyugodtan leolthatom, hogy 15 milliós tartozása rendezéséhez volt pofája felélni az általam bölcsen felvett 10 milliót.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:30:22

@nu pagagyí: "kis adó = több szabadság", akkor lenne igaz, ha a jövedelmedet saját erőből tetszőlegesen növelhetnéd.

- miért ne növelhetnéd?

conchita wurst 2014.05.15. 11:34:13

@tralalala: Mondjuk ami itt tartozás, ott tartalék, ennyi igaz.

A globálkapitalizmus komoly tartalékokat képezett a magyar államadósság felnyomásával.

Igy amikor a szerző arról ír, hogy Orbán kárt okoz a kapitalizmusnak, azzal hogy tartozást törleszt, az így ebben a formában igaz.

inebhedj - szerintem 2014.05.15. 11:34:41

@fvipera:

Ő... nem akarlak elkeseríteni, de konkrétan ezt (is) szokás demokráciának nevezni (meg még meglepőbbeket), ráadásul a kezdetektől fogva.

nu pagagyí 2014.05.15. 11:37:06

@conchita wurst: Hazugság volt az extrémnek beállított eladósodás. A válság előtt 65-66% körül volt az államadósság. A bruttó adósságot IMF/EU hitel dobta meg, de nem költötték el, berakták az MNB-be. A hitelt azért kellett felvenni, mert megtámadták a forintot és nem volt elég eszköze devizában az MNB-nek, hogy elriassza a spekulánsokat. Végül nem kellett felhasználni, mert elég riasztó volt, hogy bármikor képes intervencióra az MNB. A pénz most is ott van, bár az utóbbi időben ingyenhitelként kezdte el osztogatni Matolcsy, hátha beindul valami fejlődés. A probléma csak az, hogy ugyanazok a tolvajok nyúlják le az ingyenhitelt, akik eddig is eltüntették az ország forrásait, mindenféle látható eredmény nélkül. Disznóknak hajigálják a gyöngyöt.

conchita wurst 2014.05.15. 11:39:02

@nu pagagyí: Szerencsére ezt senki nem vette be már áprilisban se.

nu pagagyí 2014.05.15. 11:40:53

@Kón Bandit: Mert egyre szűkül a versenypiac, ahol megmutathatnád mit tudsz. Ha viszont állami alkalmazott vagy, akkor csak tetteted a hülyét, mert pontosan tudod, hogy ott nem tőled függ a jövedelmed.

conchita wurst 2014.05.15. 11:42:40

@nu pagagyí: 'A válság előtt 65-66% körül volt az államadósság.'

És 0,1% volt a GDP növekedése 2007ben.... és Megyóék kezdésekor 55-56% volt az államadósság 3-4% évi GDP növekedéssel.

Úgyhogy biztos hazugság volt, de én szeretem az ilyet.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:43:27

@nu pagagyí: Lárifári. Mi mutatja, hogy szükült a versenypiac?

sas70 2014.05.15. 11:45:27

@HaFr: Ó igen, már egy kis fasznak is lehet örülni, ha legalább elkezd keményedni és nem csak lóg. Mondjuk erről nagy triádákat zengeni, eléggé silány öröm.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 11:47:37

@conchita wurst: LOL, most hol is áll az adósság? milyen kamatszinten? kiktől vesszük fel?

-- miért kell ilyen agyrémeket terjeszteni?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 11:49:05

@sas70: Ez spéci olyan, hogy öröm mindenkinek, ha van növekedés, és bánat (majdnem) mindenkinek, ha nincs -- szóval szerintem ugyanazt kell éreznünk nagyjából

nu pagagyí 2014.05.15. 11:50:21

@conchita wurst: Pont erről szól a cikk is. A birkanépet nem érdekli a valóság, pedig akár Te is tehetnél valamiféle erőfeszítést, hogy ellenőrizd a valóságtartalmát annak, amivel etetnek. Kiguglizhatod az államadósság alakulását, a GDP-t, vagy akár nézegetheted ezt is: akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

sas70 2014.05.15. 11:51:00

@conchita wurst: Azért a lenyúlt nyugdíjpánztári lóvé, meg a majdnem 3 ezermilliárdos nemmegszorítás, nem a zemberekfizetik meg, nem áthárított bank, telekom stb. adó után, mennyi is az államadósság? De jó, hogy a zemberek nem hiszik el a komcsik hazugságait!

sas70 2014.05.15. 11:52:32

@HaFr: Azt a kis majdnem potenciált? Persze örülök én, csak nem nagyon látszik.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 11:53:59

@HaFr: 'LOL, most hol is áll az adósság?'

Az utsó év végén 79,vmennyin.

'milyen kamatszinten?' - a kutyát nem érdekli
'kiktől vesszük fel?' - a kutyát nem érdkli, amíg nem dumál bele hogyan költjük

Csakis az a lényeg, hogy a ciklus végén alacsonyabb legyen az arány, mint az elején.

conchita wurst 2014.05.15. 11:56:07

@sas70: Az emberek fizetnek meg mindent. Szívesen teszik, hiszen tehetséges vezetőjük van.

Bajnai is megszorított nézd meg hun van.

nu pagagyí 2014.05.15. 12:01:33

@Kón Bandit: Államosították a tankönyvpiacot, koncessziósra szervezték vissza a gyógyszertárakat, koncessziós piaccá tették a dohányárusítást, a szerencsejátékot. Lehetetlenné tették a közműcégeket- Kiiktatták a versenyt a közbeszerzések területéről. Bürokratikus akadályok tömkelegével befolyásolják a szabad vállalkozást (plázastopp, földbizottságok klienseknek stb). Az államot mindenek felé helyezték, magántulajdont vehet el és elszámolás nélkül osztogathat. Minden centralizáltak: iskolákat, tűzoltókat, egészségügyet, teljes szakmák függenek közvetlenül az államtól. Folytathatnám, de úgy sincs értelme, mert Te sohasem vállalkoztál, sohasem próbáltál saját erődből megélni.

high up! 2014.05.15. 12:06:07

@Kón Bandit: "És ha a GDP így marad, az Isten se menti meg Zorbánt, hogy a beígért 9% SZJA-ból valami legyen."

Na erre várok már én is! Ahogy majd a magatokfajta full-Trollok végleg összecsuklanak. LÖvésed sincs hozzá, hogy 1 % GDP növekdésnek max. ha 150 milliárd hozama van az államkasszában, aminek a 70%-át azonnal szétosztják az állami szerveknek, eü-nek, nyugdíjasoknak, stb. Esetleg marad a végén 50 milliárd forint bevétel az államnak amit nem kell automatikusan szétosztania.

Na fidóták, ez az 50 milliárd aztán nem fogja lefedezni a 9%-os szja ámokfutás évi 500 milliárdos költségét!

Full-idióták, eddig is évente 350 milliárd forittal támogattátok, hogy az úri felső 10%-nyi réteg ezt a pénzt a saját zsebében tarthassa és ne a közös kasszába fizesse be.

Már alig várom, hogy ez az IQ-katasztrófa magyar népség újabb 400 millárdos megszorítást kapjon, hogy az úri 10% ennyivel több pénzt emeljen ki a közös kasszából. Extra, on top az eddigi Nemzeti Dolce Vítája mellé. Ti meg maradtok az úri 10%megkopasztott birkáinak.

FOLYTASSUK!

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 12:11:35

@high up!: 'Na fidóták, ez az 50 milliárd aztán nem fogja lefedezni a 9%-os szja ámokfutás évi 500 milliárdos költségét!'

Lehet hogy nem, de ha csak 2%-ot csökkentenek, az is beszántja a komcsikat.

Ha szükség lesz rá: index.hu/belfold/2014/05/15/a_jobbik_megelozte_az_mszp-t/

high up! 2014.05.15. 12:13:42

@Kón Bandit:

jaj, a magatok fajta full-idiótáknak most ezerszer mondja el az ember, hogy Orbanesu eftátrs a GDP 20%-át vette el tőletek manyup, megsarcolás és államosított bevételek formájában.

Ha ez a felcsúti disznópásztor tényleg államadósság csökkentésre fordította volna ezt a 20%-nyi zsákmányt, akkor ma 65% körül állna az államadósság.

Csak hohgy az államadósság valójában ott áll, mint 2010-ben: 83%-on.

jaj mi lesz veletek, amikor tényleg le kell vinni a rátát 70% alá pár éven belül? Különben jön az újabb pénzügyi válság rátok.

Na miből fog majd az az államadósság lemenni, ha 20% GDP-nyi vagyon bekebelézese után se mozdult semerre?
Ja, meg még a 9%-os szja utáni sarcot is extra a pofátokba kapjátok, nem csak az államadósság elleni örök harc költségeit.

FOLYTASSUK!

high up! 2014.05.15. 12:18:27

@Kón Bandit:

Barátom, az 10%-os úri osztály (amelynek túlnyomó többege maszopos meg a libsi!!!) szja dolce vitájának az évi sok 100 milliárdos költségeit nem csak a maszopos panelproli fizeti, hanem a fidióta birka, a jobbikos ekeagyú. Hát ez neked nagy öröm ugye, hogy örökös jobbágy maradhatsz?

high up! 2014.05.15. 12:21:58

@Kón Bandit:

Oszt mennyivel nőtt az ország vagy a te személyes jóléted attól, hogy a jobbik beelőzte a maszopot? Te, meg a 80%-nyi NER jobbágy réteg helyzete csak tovább romlik ezzel együtt is.

Aminek te itt 5 éves gyerek agyúként örülsz az az, hogy az új gazdáid pirosfehérzöldben rohasztják tovább az országot meg az életedet.

Moin Moin 2014.05.15. 12:31:38

Rájöttem: zekkel az egymásnak is ellentmondó újabb posztjaiddal csupán publicitás-növelést akarsz elérni!:-)

Nem rossz ötlet! ...És mikor indul a Polgári Konervatívok Erotikus site-ja (www.kopi.hu)???

2014.05.15. 12:43:49

@zorki: A nonprofit nem lesz automatikusan olcsó is. Egy álláska a podi unokahúgának, egy egészen apró megrendelés az államtitkár úr sógora cégének, egy kis csurr ide, csepp oda, és már ott is vagyunk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 12:56:38

@Moin Moin: Te csak nem látod a nagy egészt.. meg a szintézist ... és a kharmát

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:01:06

Azért elmondanám, hogy az emberek nem arra szavaznak, hogy Orbánék mennyire teszik vagy nem teszik tönkre (valakik szerint) a kapitalizmust, hanem arra, hogy ők maguk hogyan élnek és milyen kilátásaik vannak.

És pontosan ez is a helyes.

Mellékesen a gazdasági mutatók is azt jelzik, a hazai kapitalizmus résztvevői köszönik szépen és egyre jobban vannak.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:06:27

@high up!: Na kínlódjál már tőled miért is fogadnának el bármit is? Olvasd már vissza magad. Már eleve a stílusoddal gondok vannak.

ursus artos 2014.05.15. 13:07:39

@Kivlov: "3,5%... :D "
deviszontmajd az önkormányzati után jön a megszorítás, mert csődbe megy a zország, mert eltapsolták.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:17:21

@HaFr: Egészen nyilvánvaló, hogy Orbánék nem tönkrevágják a kapitalizmust, hanem Mo. érdekei szerint (természetesen amit ők gondolnak annak) szabályozzák.

Ez valahol logikus, hiszen az valahol érthető volt, hogy az erősen tőkehiányos és lerobbant ágazatokba a gyógyszeripartól kezdve a energiatermelésig, hitelezésig áramoljon a külföldi tőke még olyan áron is, hogy a nyereség kimegy és/vagy letarolják a piacot.

Azonban eltelt 20 év és ez már nem kényszerítő dolog, hiszen van már hazai tőke is, az üzemek nem lerobbantak, a piac jóval értékesebb és az állam is több forrást igényel pld. a cigányok normális felzárkóztatásához, családpolitikához, nyugdíjakhoz, egészségügyhöz.

Politikai, nemzetbiztonság szempontjából sem egészséges a külföldi monopólium.

Törvényszerű ezért Orbánék elég sok lépése és szerintem most már láthatók az eredmények is. (A folyamatok elején szükségszerű a veszteség, hiszen elsősorban kiadni kell. Vétel, kártalanítás, menedzsment cseréje, stb).

DFK 2014.05.15. 13:27:43

@HaFr: Az a szép, kultúrált és angyon fejlett, nagyon liberális nyugat arra készül, hogy megregulázzon és/vagy leváltson egy demokratikus úton megválasztott vezetőt?

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:32:46

@HaFr: El tudom képzelni, hogy egy GDP csökkenés jobban illene elméletedhez.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:37:33

@DFK: Ukrajnában már megtette.

♔bаtyu♔ 2014.05.15. 13:48:48

@Kón Bandit: Ott Orbánék nem tették tönkre a kapitalizmust.:)

Kivlov 2014.05.15. 13:56:10

@ursus artos:
muhahaha, csődbe 2006ban meg 2008ban ment majdnem. :D

2014.05.15. 14:02:06

Eddig melyik társadalmi problémát oldotta meg a szabadversenyes kapitalizmus?

Moin Moin 2014.05.15. 14:09:31

@HaFr:

Ja, a khamra, azzal télleg baj van! …Mint a rabbinál, aki egyszer elkezdett panaszkodni a hitközségi vezetőknek, hogy rossz a kamrája. Erre a hitközség kiküldött egy mérnököt, aki alaposan megvizsgálta a kamrát, majd közölte, hogy a kamra: jó!
Erre a rabbi:
- Ez maguknak egy jó kamra? Egy jó kamra tele van füstölt libahússal, borral és befőttekkel… Lát itt valaki ilyesmit?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 14:13:50

@IKDFA: Ez olyan kérdés, ami pontosan megmutatja, hogy írhatnék bármit... kár érvelni

Moin Moin 2014.05.15. 14:17:49

@IKDFA:

- Az erőforrás-hiányt.
- Az alacsony versenyképességet.
- A pozíciókhoz való hozzáférés kontraszelektív gyakorlatát.
- A tehetségek nem megfelelő érvényesülését.
- A technológiai fejletlenséget.
- A gyilkos járványokat...
- "Mit adtak nekünk a rómaiak?...":-)

Moin Moin 2014.05.15. 14:19:35

@HaFr:@IKDFA:

Fogalmazzk úgy át a kérdést, hogy "Mit vett el IKDFA-tól a szabadversenyes kapitalizmus?" Akkor a válasz: azt, hogy valaki lehessen belőle teljesítmény és tudás híján is.:-)

Moin Moin 2014.05.15. 14:42:31

@♔bаtyu♔:

Ja, „amit ők gondolnak annak”. Ez a „gondolat” nem más, mint hogy minden gazdasági erőforrást meg kell szerezni maguknak, amit a politikai hatalom birtokában lehetséges – miközben ezt úgy kell beállítani a tudatlan és a kapitalizmusban-demokráciában tapasztalatlan, tehát önállótlan tömegeknek, hogy „ez a nemzet érdeke!”, meg hogy „a multik kiszipolyoznak titeket, kivéreztetik az országot!”. (…Arról persze kussolni kell eközben, hogy ha nem lennének a multik, akkor a magyar GDP még a jelenlegi felét sem érné el és hogy a magyar termelékenység az eu-s átlag törekéke – és hogy mindennek a vállalatszervezési felkészültségben és a munkakultúrában mutatkozó komoly hiányosságok az oka.)

Figyelem: ez a módszer (elvenni a hatalom birtokában mindent) Lenin Állam és forradalom c. művében van részletesen kifejtve. Tehát Orbánék egy tőrőlmetszetten bolsikomcsi módszert alkalmaznak! (Ez így volt már az első Orbán-kormány idejében is, amikor is nekem 1999-ben világossá vált, hogy Orbánék még a lenini „menetrend” fejezetsorrendjét is pontról pontra betartották.) Ami most történik Magyarországon az nem más, mint amiért ti, vadjobberek, annyira tudjátok utálni Rákosit: a mások által hosszú évek munkájával, szervezésével innovációjával és tőkéjével felépített vállalkozásokat puszta erőhatalommal elvenni, ráadásul olyan emberek által, akik önmaguktól ilyen cégeket létrehozni sohasem tudtak volna. (Mivel ahhoz mind a tudásuk, mind a polgári mentalitásuk hiányzik.) Ha igaz az, hogy a Rákosi-korszak államosításai és önkényes, hatalmi „gazdaságátalakításai” (és: rögtönzései!) tönkretették nem csupán a gazdaságot, hanem a polgári tulajdonbiztonságot és közbizalmat is (amik híján nincs fejlesztés!), akkor vajon mit tudsz mondani az Orbán-féle „újállamosításra”?

(Mielőtt lekomcsiznál, kérlek vedd tekintetbe, hogy az Orbán-előd Rákosi a nagyszüleim komplett mezőgazdasági gépparkját, kovács- és mezőgazdasági gépészműhelyét „emelte át” egy állami gazdaság tulajdonába. Később e gazdaságból emelkedett ki az a „helyi mezőgazdasági nagyvállalkozói csoport”, amelynek tagjai előbb gazdaságigazgatóként és tsz-elnökként, majd 1990 után magán-nagygazdaság tulajdonosaiként és lelkes Fidesz-szimpatizánsokként ma is „a környék ura”…)

fvipera 2014.05.15. 14:43:30

@♔bаtyu♔: de azért a fidesz gyűjti schiffernek az ajánlószelvényt

Blogger Géza 2014.05.15. 14:44:01

@nu pagagyí: A "midnenféle látható eredmény nélkül" helyett a magyar gazdaság épp az EU legmagasabb negyedév/negyedév növekedési ütemét produkálta. :)

"negyedéves összevetésben a hazai 1,1 százalékos növekedés - a hasonló lengyel tempóval együtt - a legnagyobbnak számít."

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gyorsult_az_europai_novekedes.581329.html

fvipera 2014.05.15. 14:45:09

@DFK: inkább arra, hogy ne finanszírozzon korlátlanul egy saját maga ellen folytatott harcot (és simicskát)

abdul hackeem 2014.05.15. 15:15:24

@IKDFA: Mit oldott meg? Hát beszélgessünk a két Németország újraegyesítéséről?
A leges-legelső dolguk a parazita pártfunkcik kipenderítése volt a termelő vállaltokból szakmai pályáztatással, nem nagy hanggal.
Ezt kompetenciamérésnek hívják, ami az elmúlt 25 évben az állami vállalatoknál itt nem történhetett meg az uram-bátyám haveri kapitalizmus miatt (még esetleg a Magyarországon tevékenykedő multiknál sem, amit viszont az árban érvényesítenek)

abdul hackeem 2014.05.15. 15:15:32

@IKDFA: Mit oldott meg? Hát beszélgessünk a két Németország újraegyesítéséről?
A leges-legelső dolguk a parazita pártfunkcik kipenderítése volt a termelő vállaltokból szakmai pályáztatással, nem nagy hanggal.
Ezt kompetenciamérésnek hívják, ami az elmúlt 25 évben az állami vállalatoknál itt nem történhetett meg az uram-bátyám haveri kapitalizmus miatt (még esetleg a Magyarországon tevékenykedő multiknál sem, amit viszont az árban érvényesítenek)

Blogger Géza 2014.05.15. 15:17:46

@fvipera: Ez azért érdekes, mert már évek óta nincs olyan, hogy ajánlószelvény.

Blogger Géza 2014.05.15. 15:21:30

@HaFr: Mondjuk tényleg zokoghatsz, megvárhattad volna a legfrissebb GDP-adatot, kevésbé csinálsz hülyét magadból, bocsesz. :)

Azért a

+1,1%
+0,7%
+1,1%

sorozat eléggé tekintélyt parancsoló (az utóbbi 3 negyedév korrigált növekedési üteme negyedév/negyedév alapon) Ez kb. éves 4%-nak felel meg. No, ez még engem is meglepett.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 15:25:40

@Blogger Géza: ugyan már .. te azt hiszed sz*rból is lehet várat építeni, szíved joga, nézd meg az eseti hatásokat, nézd meg a növekedési forrásokat, szűrt ki a naptárhatást, aztán nézd meg a többi régiós ország adatait, nézd meg, mennyi pénzt nyúltak le négy év alatt.. egy vicc vagy

Blogger Géza 2014.05.15. 15:31:56

@HaFr: Megnéztem, semmi extra. A naptárhatás ki van szűrve az általam beírt számoknál. Mi ez a "lenyúlt pénz" marhaság? Azt akarod mondani, hogy a "lenyúlt pénz" a gazdasági növekedés forrása? Hát ez remek, akkor a legjobban hasznosul.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.15. 15:33:33

@HaFr: Volt huhogas 4 evig, hogy osszeomlik a gazdasag, de nem tortent meg. Vagy tudnak megis valamit Orbanek, vagy a szemvenyvesztes jol megy nekik. Mindenesetre az is jelent valamit, hogy gyorsan no a kulfoldre tavozottak szama, es a maradok "mintha" rosszabbul elnenek. "Tisztelet" a kivetelnek (oligarchak, vazallusok). Az elefant a porcelanboltban tipusu kulpolitikai viselkedes szinten nem a tartos, stabil gazdasagi novekedes iranyaba hat. Osszeveszni rendszeresen mindenkivel, foleg a kozvetlen szomszedokkal es legnagyobb gazdasagi partnerekkel, de az autokrata/diktator vezetok segget nyalni, az orszag lakoi szamara erezheto haszon nelkul, nem egeszen polgari demokrata magatartas. Persze mit varunk el nem polgari demokrataktol?

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.15. 15:38:06

@Kón Bandit: Gratulalok, jol megtanultad a lecket! Ilyen partkatonakra es bertrollokra van szukseg! Hajra Fidesz, Hajra Magyarorszag! A tobbi meg dogoljon meg (mar csak 7 millio, mert 500 ezer elment magatol.).

Blogger Géza 2014.05.15. 15:45:55

@Jedburgh, Darius R.: Ugyan már, senkivel nem vagyunk komolyan összeveszve. A politikusok nem csak határon belül, határokon átnyúlva is erős szavakkal illetik egymást, ami magyar viszonylatban van, az nulla.

Amikor Gyurcsány leterroristázta a szaúdi focistákat, na az már volt valami.

elwood 2014.05.15. 15:50:17

@Blogger Géza: hitelből ment az egész. 3000 milliárd ment le a lefolyón. erre a ciklusra nem lesz mégegyszer ennyi.

az a kofaarcú kőfideszes közgazdászasszony lelkendezett, hogy a három gdp növelő tényezőből export, fogyasztás, beruházás az export már egy ideje megy (mocsok szocik mercigyára), és most a fogyasztás is élénkülni látszik (reszicsöki). Már csak a harmadiknak kellene beindulni.

Arra nem jönnek rá négy éve, hogy a gazdaság legfőbb motorja a bizalom, és a mostani kétharmaddal biztosítva van, hogy senki ne merjen profitábilis dologot csinálni mert a kormány úgyis le akarja majd nyúlni.

Szóval ami látszik az kb. az audi/merci (hány ilyen jött újonnan a négy év alatt ?) , a rezsicsöki, és az eu-s pénzek felpörgetett kiöntése. Inkább vergődés van, és amíg bizalom nincs addig a gazdaság a kormány intézkedései ellenére próbál fejlődni, nem miatta.

Legyen igazad, de amíg a beruházások nem indulnak meg, addig az egész egy látszat, és már az év második felére kifúj a dolog.

Blogger Géza 2014.05.15. 15:55:43

@elwood: Pont ellenkezőleg. Erőteljes adósságcsökkentés mellett ment az egész. (állami + lakossági + vállalati) Ezért is különösen értékes.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:01:48

@Blogger Géza: Ez igaz, 1,1% lett -- ami azért nem emlékeztet se a 7%-ra, se arra, amiből felzárkózás meg társadalmi integráció lehet. A lenyúlt pénz XD:) mondjuk éppen nem lett növekedési forrás -- legfeljebb a Kajmánokon. Egyebekben szimpla veszteség (MOL) és implicit adósság. Miért teszel úgy, mintha nem értenél, nem vagy te olyan buta-

tamas11 2014.05.15. 16:04:14

@♔bаtyu♔:
Eszméletlen mértékű a vakságod, és itt jól látható: ha kell, hangos koppanással nekimégy a komódnak, ami pedig nagyon ott áll...
Mert ha igaz, amit írsz, akkor mi a helyzet a kettővel szembeni, másik, közel hárommmillió szavazóval, a sajátos, összetett többségükkel?
Hová szuszakolod elégedetlenségüket?
Ebben az logkában még az otthon maradók is lábukkal szavaznak: kilátástalanságuk tartotta őket otthon, nagy valószínűséggel.
Intelligens viszont a reménykedők (ebben a rendszerben reménykedők) beszámítása, hiszen még házigazdánk blogposztjában is (Ld. Orbán legjobb beszéde...), egyetlen beszéd hatására ide helyezkedett. Mi több, itt, ezek közt a sorok közt is használja a kifejezést: reménykedjünk.
A vita lényege mégsem abban van, hogy LEHET e hinni. Hanem abban, hogy mi történt és történik azokkal akik NEM remélnek.
Hova suvasztható az ő közérzetük? A tévedés kategóriába?
Úgy is kérdezhetném: te és Blogger Géza úgy látjátok, hogy téved a többségi surmó, vagy ily primitíven negligálnátok őket?! Mióta mérce az, hogy az ellenvéleményesek, lám-lám, nem mentek utcára?
Jó helyük van az útszélén?

Blogger Géza 2014.05.15. 16:14:09

@HaFr: Miféle 7%-ra? Na még egyszer: a negyedéves 1,1% éves szinten 4,5% lenne, ami bőven magasabb, mint amit bárki jósolt mostanság, és magasabb, mint a kormány konvergenciaprogramjában megcélzott értékek.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:19:27

@HaFr: Ne viccelj már a mostani 7-8 éve a legjobb adat de annál is jobb hogy most csökkenő adósságpályán.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:20:06

@HaFr: Már megijjedtem hogy volt itt 7% növekedés..:)

Blogger Géza 2014.05.15. 16:21:27

@HaFr: Ja, értem, sikerült egy 4 éves cikket előhoznod, még a leghosszabb euróválság kitörése előttről... Gratulálok! Esetleg az Aranybullából nincs valami idevágó idézeted?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:24:44

@Kón Bandit: milyen legjobb, éves? sajnos nem igaz

www.akk.hu/object.6066a3b1-4c6d-4b97-84c5-cd883126b2ec.ivy

2008 ősze óta egy pici krach -- itt az ideje a legenda gyártásnak, hagyjál már

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:25:35

@Blogger Géza: Milyen 7? Olyan 7. Euróválság ügyben előbb beszélj Kósáékkal.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:26:39

@HaFr: rögtön kiderül, hogy legalább annyira volt forint válság is

Blogger Géza 2014.05.15. 16:27:07

@Kón Bandit: Az mindegy. Akkor is rohanunk a katasztrófába a sok okos szerint, csak még nem látjuk. Ezek úgy működnek, mint a világ végét váró szekták. Mindig megjósolják egy időpontra a világ végét, az nem jön be, de sebaj, csak eltolják pár évvel az időpontot.

Ha épp egy közeli ország gyorsabban növekszik, megindul az össznépi ajvékolás, hogy leszakadunk, világ vége stb. (Akkor is ha 5 másik lassabban, az nem számít.) Ha mi növekszünk jobban, akkor jön a blabla a bázishatásról meg ami épp eszükbe jut. :)

Blogger Géza 2014.05.15. 16:28:39

@HaFr: Ejha! Kósa orozta az eurózna kb másfél éves válságát? Na, hát pengébb, mint Harry Potter...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:29:29

@Blogger Géza: Szerencse, hogy így egyetértetek ebben a száguldó, szétlopott gazdaságban, ráadásul, amikor senki sem tagadja Gyurcsány "erényeit" elég nehéz a pozíciótok, nem irigykedem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:30:15

@Blogger Géza: már megint hülyének tetteted magadat, miközben olvasni sem tudsz -- gondolom, összefügg

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:33:22

@Blogger Géza: Nem baj, látszik a pánik az elvtársaknál. Addig jó.

Még új hazugságokra se fussa, csak régiekre.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:35:42

@Kón Bandit: Áruld el már, mi volt a hazugság, nertárs? ez így elég gyerekes

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 16:39:03

@HaFr: A dumák hogy sodródunk a katasztrófába, az IMF szakítás óta vannak napirenden.

A választási eredmény sem zavarja nagyon a mantrázókat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.15. 16:45:43

@Kón Bandit: gyenge érv, üres, nem ezt kérdeztem -- azt kérdeztem, miben HAZUDTAM?

a katasztrófa erős szó, a konszenzus az ellenfelek oldalán inkább az, hogy lassú leépülés folyik, ezt a mai adatok megerősítették, lemaradás van

elwood 2014.05.15. 16:57:23

@Blogger Géza: "Pont ellenkezőleg. Erőteljes adósságcsökkentés mellett ment az egész. "

82% adósság + 10% manyup tartalék
változott
84% adósságra nulla tartalékkal.
Így csökken az adósság.

tamas11 2014.05.15. 17:10:47

@Blogger Géza:
Itt van a világvége, folyton...Csak nem azt várod, hogy NOÉ nemzeti úszószakosztályt, vagy a haverja gumimatracgyárat alakítson?
A hazai kvázielit imád Mohácsot játszani!

Nézz végig Esztergom történetén.
Modellértékű.
És te miben bízol, miben láttok esélyt? Hogy a fidesz ott is visszaszerezze minden módon, minden áron a hatalmát.
Ennél ocsmányabb kudarctörténetet nem lehetne kitalálni sem.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.05.15. 17:42:14

@HaFr: ??? Nem is neked reagáltam hanem Géza 1. mondatára. Keresd vissza.

panelburzsuj 2014.05.15. 18:49:22

"A londoni elemzők szerint 2014 egészében Magyarországon 2,5 százalék, Lengyelországban 2,9 százalék, Csehországban 2,8 százalék, Romániában 3,2 százalék lesz a gazdasági növekedés. (MTI)"

Tömegrajt.

Blogger Géza 2014.05.16. 00:45:49

@abdul hackeem: Dehogy van, nem vagyok én hülye...

Blogger Géza 2014.05.16. 00:49:43

@tamas11: Ha elhiszem a Medián számait, hogy a Fidesz 56%-on áll, az MSZP 14%-on, a Jobbik pedig 17%-on, nehéz elképzelni, hogy ne a Fidesz nyerjen Esztergomban. Tétényi leszerepelt, a város pedig alapvetően jobboldali. Ha találnak egy normális jelöltet, övék lesz a polgármesterség.

Blogger Géza 2014.05.16. 00:55:53

@tamas11: Nem tudom, neked mi a kudarc - minden esetre egy ilyen alapvetően elégedetlenkedő országban a kormány munkájával való elégedettség 2 év alatt 28%-ról 46%-ra nőtt. Ez hatalmas arány és hatalmas javulás.

tamas11 2014.05.16. 07:28:03

@Blogger Géza:
A számok idézése olyan, mintha egzakt lenne a vélemény, a summázata is.
Az elégedettségnövekedés - ha van! - adatolása mögött tényszerűen az vélhető, hogy valahány százaléknyi rosszsorsút megvettek a rezsicsökkenéssel,és ez is volt a propaganda szándék, további kb 10 %-nyi aki a választással előállt, többséginek beállított döntés hátszelén hajózik, és nőtt azok száma is, akik - biztos ami biztos -megvezetik a véleménykutatót, dafke...
Na ez a te hatalmas 20 százalékod.
Itt is, ebben a szövegkörnyezetben a jólfizetett blogger áll szemben a mások lehetőségeit sirató "amatőrökkel". Statisztikailag 50-50 %?

tamas11 2014.05.16. 07:40:58

@Blogger Géza:
Itt sincs szó a Mediánról, az elmúlt évek Esztergomi, pártos dramaturgiájáról, annak következményeiről beszélünk.
Meggyes országlása, majd Tétényi konszenzusos megválasztása az azt követő sokéves destrukció a közösség kárára mutatja a kormánypárti szerepet és felelősséget (most meg legújabban az ott leszerepelt fidesznyikek beültetése az országos tankönyvszakma bársonyszékeibe...).
Silány gyalázatos munka, beteges attitűd. Te meg közpénzen magasztalod. Itt nem Tétényi szerepelt le, hanem te.

Blogger Géza 2014.05.16. 08:30:57

@tamas11: Mi az a hülyeség, hogy "közpénzen magasztalom"? Majd a helyiek eldöntik, hogy Tétényi leszerepelt-e vagy sem, meg lennék lepve, ha ilyen borzalmas négy év után bizalmat kapna.

Blogger Géza 2014.05.16. 08:31:57

@tamas11: Talán nem kéne összekeverni egy blog semmit nem reprezentáló beíróit egy országos reprezentatív vizsgálattal...

tamas11 2014.05.16. 09:06:40

@Blogger Géza:
Nem siklanék el afelett, hogy a négy évben a borzalom - ti vagytok...

tamas11 2014.05.16. 09:15:12

@Blogger Géza:
Nem keverem össze: a blog halmozott jobbító szándék, kontra privát szándékból jövő silány hatalmi érvrendszer , a reprezentatív vizsgálat pedig a szándékokat (sokfélék!) reprezentálja, és nem a helyzetet, vagy keverten a kettőt.
Esztergom esetében te arra hivatkozgatsz, hogy lám, Tétényi megszívta az ármánykodásunkat, az őt pártoló többségi városi lakosokkal együtt..

Blogger Géza 2014.05.16. 09:40:29

@HaFr:

Magyarország: egyre feljebb a versenyképességi ranglétrán

www.napigazdasag.hu/cikk/12585/

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 10:59:19

@Blogger Géza: Nem értem, mintha nem is olvastad volna ezt a propaganda anyagot. Ez semmiféle versenyképességi növekedést nem mutat, hanem arról, hogy a multik egy része (azt mondja) jól érzi magét itt. Ez édeskeveset mond a magyar tőke érzéseiről, az országról -- viszont annál többet rólad, aki úgy látszik, csendben elszedődtél a multik szekértolójának LOL

tamas11 2014.05.16. 12:21:35

@Blogger Géza:
Igaz, amit HaFr ír róla, ráadaásul ez egy KONKRÉT bank, a Commerzbank képviseletében szövegez.
Neki nem álláspontja van, hanem piaci stratégiája.
De te egy szekértoló vagy, mindent meglöksz, amiről úgy gondolod, hogy a kormány kedvére áll a rúdja. Egész nap, főállásszerűen.
Jó lenne egy kísérletet tenni:
A bloggazda kitiltana téged, és azt figyelnénk, milyen néven térsz vissza. Intellektuális játék, semmi műdemokrácia! Elég kárt okoztál már az érdemi diskurzusoknak!!

Blogger Géza 2014.05.16. 12:43:11

@tamas11: Látom, fáj a valóság. :) Elfogytak az érvek: TILTSUK KI!!! Szánalom a köbön.

Blogger Géza 2014.05.16. 12:44:32

@HaFr: Akkora e kedvedért a lényeg kiemelve:

"A magyar gazdaság növekedése érzékelhető lendületet vett, a vállalatok hangulata jó, kapacitásaikat és beruházásaik volumenét egyaránt növelik. A multinacionális vállalatok magyarországi leánycégeit irányító menedzserek, akikkel Magyarországon alkalmunk volt találkozni, úgy tűnik, részt kívánnak venni a termelési lánc nagyobb tudásigényű részeinek erősítésében.

Az innovativitás erősödésével és a versenyképesség javulásával mindez a következő években a mérlegekben (a külső adósság és a fiskális deficit szintjében) is érezteti majd a hatását."

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 12:49:20

@Blogger Géza: Én is olvastam -- csináltak interjút négy céggel (a portfóliójukban, akiknek ők hiteleznek, tehát visszahallják azt a rizsát, amit minden cég nyom a bankjának), ír egy propaganda cikket a kormány propaganda lapjában + jön Blogger Géza, aki ezt propagálja a blogszférában. A végeredmény: Komlóra indultunk és Miskolcra jutottunk. Gratulálok, Gáza, a munkakörödért.

Blogger Géza 2014.05.16. 12:58:04

@HaFr: Értem, tehát csak a rossz híreket szabad elhinnünk, amelyek pl. a Népszavában jelenek meg, minden más hazugság és propaganda. :)

"A hivatalos hangulatindexek erőteljes emelkedése természetesen már jelezte a fordulatot, de számunkra fontos volt a mikroszintű megerősítés is."

4 cégtől nem szokott javulni egy index...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.16. 13:00:46

@Blogger Géza: NEm azt mondom. AZt mondom, hogy manipulálsz -- ahogy ők is és a napi.hu is. Márpedig ez túl sok manipuláció egymás után

Blogger Géza 2014.05.16. 13:13:55

@HaFr: Ha úgy értelmezzük, hogy minden politikus, üzletember, újságíró és aki blogba beír, az manipulál, akkor persze én is. De nem jobban.

tamas11 2014.05.16. 13:37:35

@Blogger Géza:
Ugyan, dehogy! Épp azt írom, hogy nem sok értelme van időzni veled, lopni a demokratikus idődet! Érdekesebb lenne az érdemi játék, vagy legalább az intellektuális játék. Olyan macska-egér harc ez, ahol téged már többször megettek.Ha én ülnék a kormánykommunikáció hivatalában, téged akkor is kirúgnálak.

Blogger Géza 2014.05.16. 14:00:06

@tamas11: Te soha nem leszel olyan helyzetben, hogy kirúgj. Max én szoktam hozzád hasonló lúzereket felvételiztetni, ha állásért kuncsorognak - de neked nem lenne esélyed. :)

tamas11 2014.05.16. 14:13:33

@Blogger Géza:
megint szamár vagy, köztünk nincs kompetenciaverseny!
Én le se térdelek azokhoz a startokhoz, amikről fantáziálsz, és amiken látványosan elbuksz.

2014.05.17. 18:18:25

@Moin Moin: Csak a személyeskedés megy hülyegyerek?

Moin Moin 2014.05.17. 18:33:19

@Blogger Géza: Na, legalább már tudjuk, ki veszi fel a Kubatov-fiúkat!:-)

Moin Moin 2014.05.17. 18:35:07

@IKDFA: Reakciód magas érzelmi hőfokából az következik, hogy igazam volt!:-)

...De ha akarod, minderről személyesen is elbeszélgethetünk - persze, ehhez aligha érzed magad kellően felkészültnek!

abdul hackeem 2014.05.20. 17:54:24

@Kón Bandit: Nem kell reklámozni a hülyeséget.

"2014. 05. 19. 09:35
Az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. Az adósságot 1456 milliárd forint nettó hitelfelvétel és 380 milliárd forint árfolyamveszteség növelte az első negyedévben - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A bruttó adósságráta csak egyszer volt ennél magasabb, közvetlenül az előző kormányváltás után, 2010 júniusában."

Nem megfelelő irányba történt szerkezetváltás. Ennyi.
süti beállítások módosítása