1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.04.12. 10:14 HaFr

A keresztény hit kritériuma: hit a Feltámadásban

Kárpáti Tamás: Missa

A keresztény hit (krisztianizmus) lényege a Feltámadás tényként való elfogadása. Az előző posztomban arról írtam, hogy a Krisztus-áldozat hogyan érthető, dolgozható fel és fordítható a nem hívő lelki épülésére tulajdonképpen a lélek közös fakultásán keresztül, a Feltámadás ellenben túllép azon a lehetőségen, hogy metaforikus értelmet tulajdoníthassunk neki. Valójában -- nem véletlenül -- ebben válik el a keresztény hit a parafrázisok és etikai útmutatók világától, ez az a próbatétel, amely a jó embert a kereszténytől elválasztja (és értelemszerűen a keresztény itt nem a jó ellentéte).

A Feltámadásban való hit (=a Feltámadás tényként való elfogadása) a kereszténység lényege. Enélkül -- bár nehéz az ilyet egy blogposztban kategorikusan kijelenteni, ti. nem elég súlyos a műfaj -- létezhet ugyan mindenféle közelítés az Úrhoz, ilyen meg olyan hit, egyfelől-másfelől érzés stb., de akinek nem olyan biztos élménye a Feltámadás, mint a 2*2, az nem Krisztus biztos követője -- ettől persze lehet éppen olyan alkalmas tanítványa, mint bárki a tizenkettő közül (amire éppen a tizenkettőnek az Üdvtörténetre vonatkozó folyamatosan különböző reakciói világítanak rá).

Amit az előző posztban írtam, az semmilyen értelemben nem teológia; az a nem-hívő közelgetése a Krisztus-áldozaton mint metaforán keresztül -- ha tetszik -- a megváltás kontextusához. Amit itt írok, természetesen az sem teológia az alapvetésén túl, miszerint ahhoz, hogy valaki (amellett, hogy hiszi Jézus Istenfiúságát) a megváltásban is higgyen, már keresztény hívőnek kell lennie. A hit nem etikai kérdés, nem a jó és a gonosz kérdése, hanem az emberi értékrend kiragadása a földi kontextusból. Eddig nagyon kevesen képesek eljutni -- és ezt nagyon kevesek (emberi) környezete viseli el. Aki azt hiszi, hogy könnyű a hívő élete, nagyon téved: hiszen éppen Jézus földi útja a modellje ennek az életnek, ami a legnagyvonalúbban sem nevezhető könnyűnek (ő se érezte annak). A hívőnek valószínűleg választania kell a családja és a hite között, választania az emberileg felfogható ésszerűség és a hite között, választania a jóság és a hite között, a másik ember magáért való szeretete és annak Istenben való léte között, a közössége java és a szentség (?) között.

Nem tudom, ki képes erre. Ki képes levonni a Feltámadás tudásából fakadó konzekvenciákat. És nem tudom, mik lennének ez a konzekvenciák -- nyilván mindig más egy-egy életre nézve. Így a Feltámadás tudása valóban a par excellence keresztényi lét kritériuma lehet, de az élet a legtöbb keresztény számára -- "jobb híján" -- továbbra is az evilági körülmények között interpretált norma marad, azaz dolog (lehet). De attól, hogy lehet, rögtön emberi is, azaz a Feltámadás tudásának korrupciója.

Talán ez az egyetlen formája a korrupciónak, ami viszont a keresztény ember embertársainak javára válik. Már annak is örülni kellene, ha egyre több normakövető élne közöttünk, aki szeretne hinni a Feltámadásban és szeretne úgy élni, hogy a megértése felé halad.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3915607218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2020.04.12. 10:39:24

Boldogok, akik nem látnak, és hisznek.

Moin Moin 2020.04.12. 12:02:19

Most bizonyára megleplek, de én a szó szoros értelmében természetes jelenségnek tartom a feltámadás lehetőségét. Ezzel nem azt, mondom, hogy „nulladik századi” technológiával – vagy: mágiával – ez lehetséges volt. Az azokban igen valószínű – és: összhangban van a természeti törvényekkel -, hogy egy fizikai entitás felbomlása, azaz a rá jellemző és őt meghatározó anyagi szerveződés megszűnte nem jelenti annak az információnak a megszűntét, eltűnését is, amely ezt a rendezettséget „tartalmazza” és amely birtokában, elvileg, az eredeti fizikai entitás egy az egyben visszaállítható lehet.
Erről jelenleg sokkal többet nem mondhatunk: a technológiánk és tudományunk ennek mikéntjéről még nem tud eleget. De: a dolog elvileg nem zárható ki – így, ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy feltámadhatott-e valaki 2000 éve, akkor nem merném teljes bizonyossággal azt mondani neki (a rám egyébként jellemző alpári stílusban), hogy „Nem, Jenőkém, bazmeg, ez tutira kamu, mint a vuhani vírusgyár!”

Nem tudunk semmit azok motivációiról, akik már a birtokában voltak/vannak/lesznek ennek a tudásnak és technológiának. Ki tudja, miképpen gondolják „fejleszthetőnek” az emberiséget? Lehet, hogy épp a „Jézusi példával” operáltak… Annyi bizonyos, hogy annak a valakinek, aki a „történelmi Jézus” volt, még akkor is rendkívüli szellemi ereje, képességei lehettek, ha lehántjuk róla a későbbi „egyházatyai gondoskodást”. Nem tudjuk, ki az Isten, ki a fia – és vajon milyen értelemben a fia az illető? De: a dolog nem zárható ki 100%-osan a tudomány nézőpontjából – és ha nem zárható ki, az egyben azt is jelenti, hogy egyszer el lehet majd jutni oda, hogy az elején említett információ- és fizikai való-visszaállítás kivitelezhető legyen, ha akarjuk/akarják majd.

Nekem tehát ez a történet a határtalanságról szól és hogy az elérhető. A bibliai sztori is erről szól: „Haladd meg azt a közönséges csávót, aki ma vagy és higgy abban, hogy nem csak ez a szarhalom az élet és a világ!” – és erre valóban csak nagyon kevesek nyitottak egyáltalán…

ricardo 2020.04.12. 12:48:16

@Moin Moin: Túlgondolja. Defibrillálással meg 300 mg amiodaronnal simán visszahozták.

Moin Moin 2020.04.12. 13:57:39

@ricardo: Sajnos később komplikációk léptek fel és épp nem volt szabad lélegeztetőgép... Ugyan átvitték egy szellős, új stadionba, de hiába!

civisvaros_ 2020.04.12. 14:29:30

@Moin Moin:
a gépeknek van teste. hardver. és az intelligens gépeknek szellemiségük is van. szoftver. de lelkük nincsen. a lélek ugyanis nem evilági. a keresztségben feltámad. a buddhista, hinduista és a szikh hitvilág szerint vándorol.

ijontichy 2020.04.12. 14:40:59

www.youtube.com/watch?v=hYLO1qbvCRM

"Még nem tudom, hogy milyen ország vár
de él a srác aki járt ott már
azon a suttogóan szép éjjelen
s mesél egy útról, egy templomról
egy dalt hallok, amikor hozzám szól
vállam Ő fogja meg már, és vezet,
amikor feltűnik a tündöklő sereg
és magával visz onnan, ahol álmok nincsenek..."

civisvaros_ 2020.04.12. 14:43:11

és a magyar vallásban ugye a lélek a szent. mert hogy a szellemiség adott esetben lehet gonosz. ghost. a római és a németrómai hitvilágban a szellem a szent. abból adódik a birodalmi gondolkodás. a magyar kultúrában kulturális minta nyugatról elsősorban az angolszász. annak alapja az urak és az úrnők lelkisége. a nemesség. az uradalmi jelleg. a németrómaiak gépemberek. szemvillanás alatt lerombolnák a komplett civilizációt azért, hogy nehogy valaki a felsőbbrendű németekkel keveredni merészeljen. vagy hogy a felsőbbrendű német keveredjen mindenkivel, hogy legfelsőbb rendű legyen. a lelkiség egyiket se engedi. a szellemiséget meg lehet hozzá fabrikálni. fasizmus és az antifasizmus. két baromság. marxizmus. a munkaversenyben nincs lélek. de az antimarxistában sincs lélek. ebben a kommentben se.

civisvaros_ 2020.04.12. 14:48:11

hogy érhető legyen nem a keveredést, vagy nem keveredést, hanem a totalitást. na arra senkit nem visz a lélek. ellenben a szellem. ez a különbség.

ricardo 2020.04.12. 14:52:50

Ha csak akkora hitünk volna, mint egy mustármag, és azt mondanánk a hegynek, menj amoda, az odamenne. De félek, megbukunk mi ezen a vizsgán mindahányan.

civisvaros_ 2020.04.12. 15:09:12

@ricardo:
a hit trükkös jószág. részben nem evilági. ez vagy az jó, vagy nem jó. nem evilági vetítgetés. a bölcselet is hit. és az világias. vagy az is, hogy a csillagász megszámolja a galaxisokat. és arra jut, hogy sacc per kábé százmilliárd. újabban azt mondják, hogy kétezer milliárd galaxis van. és abban van 10^80 részecske plusz mínusz egy vagy két nagyságrend. ki hisz ilyesmiben? a csillagászok.

civisvaros_ 2020.04.12. 15:11:12

a természettudósok is hisznek. csak számolnak mellette. a bölcselet az, hogy ha a hit mustármag lenne. csak nem az.

ricardo 2020.04.12. 16:57:12

@Célkereszt: Még Jézus utolsó szava is az volt a kereszten: Én Istenem, miért hagytál el engemet?

civisvaros_ 2020.04.12. 18:26:19

@ricardo:
jézusnak hét "szava" volt a kereszten a szentírás szerint. ezt úgy teszik sorba a teológusok, hogy először és utóvégre is atyjához szólt.

Lukács 23
34 Jézus pedig monda: Atyám! bocsásd meg nékik, mert nem tudják mit cselekesznek. [...]
46 És kiáltván Jézus nagy szóval, monda: Atyám, a te kezeidbe teszem le az én lelkemet. És ezeket mondván, meghala.

civisvaros_ 2020.04.12. 19:36:28

@ricardo:
a keresztény államnemzetbe vetett hit az, hogy ilyés gyula 77 magyar népmeséje is egy kanonizált mesevilág, ami az általános emberséget hirdeti ugyanúgy, ahogyan a hét évszázad magyar versei. és ilyen a biblia is. és ezzal a zsidókeresztény hitvilágot a beelemli a népvallásba. ezért lehet lefordítani a bibliát magyarra. vagy ebből lesz a népdal.

ma van húsvét napja, másod éjszakája, jól tudjátok.
kinek első napján jézus feltámadván, dicsőséggel.
lám, a madárkák is hangicsálnak ők is, vigadoznak,
szép plánták újulnak, termőfák vidulnak, virágoznak.
mariska, borbála, rebeka, zsuzsánna, kegyes szüzek,
keljetek fel ágyból, cifra nyoszolyából nemsokára.
hímes tojás légyen, tizenkét pár készen, mi számunkra,
ha pedig nem lészen, hideg vizem készen számotokra.

a zsidókeresztséget beemelik a népvallásba. a filoszemiták nem fogadják el. és ezért veszik el tőlük az akadémiai intézeteket. ezért veszik el a közalkalmazotti státuszt.

nevetőharmadik 2020.04.12. 20:04:23

@Moin Moin: tetszenek a spirituális (kellő komplexicitást elérő materialista) pillanataid :)

Bánegressy 2020.04.12. 23:53:11

@civisvaros_:
a hatalmat értelmezik úgy, hogy hatalmon mindent meg lehet szerezni, amire egyszerű emberként az ő hétköznapi teljesítményükkel soha nem lenne lehetőségük.
minden földi jót, materiális dolgokat: vagyont, ingatlanokat, várakat, kastélyokat, muzeális-régészeti értékeket, fuxot(! :D), olyasmiket, amiről látják, hogy vannak rajtuk kívül is akik viszont valamilyen szellemi képességgel, a hétköznapinál nagyobb kiemelkedő teljesítménnyel hozzájutottak. esetleg dinasztiákon át örökölve és állandóan bővítve lett belőle tekintélyes vagyon.
hasonlóan gondolkodnak a hitről is, amiről azt gondolják, hogy kegyurakként az egyházakat politikai célból hűbéri viszonyban tartva(amire ezek sajnos korokon át, mindig partnerek voltak) a híveiktől megkapják a hatalmuk szeretetét(és általában ebben sem tévednek ).
az egyház anyagi támogatása fejében az üdvösség meg jár nekik(már akit egyáltalán érdekel az ilyesmi)

de ilyennek tartják a tudást is, amiről, azt gondolják, hogy ezeknek az intézményei túlmisztifikálják(miként a demokráciát a működését szavatoló intézmények is), csak azért, hogy a zemberektől elzárva, saját kritériumaik szerint, a legfelső államhatalom közvetlen beleszólása nélkül választhassák ki azokat akiket érdemesnek tartanak, hogy szintén megszerezhessék és kisajátíthassák maguknak, egy "belterjes" kisebbségnek, amelyik ezáltal dacolhat a hatalommal, miközben a "pénzére ácsingózik".

lényegében ezért veszik el az akadémiai intézeteket és vesznek el egyébként bármit amire csak szemet vetnek.
valamint leginkább még azért, mert amúgy a szart is föleszik maguk alól.

civisvaros_ 2020.04.13. 00:15:27

@Bánegressy:
az a cél, hogy budapest magyarország fővárosává váljon. a kárpát-medencéből rendszeresen ősszegyűlő magyar elit találkozóhelyévé. akiket egy kiterjedt vidékies kapcsolatokkal rendelkező familiáris közösség kiszolgál. na most értem, hogy budapest népességének egy jelentős része ilyesmit nem szeretne. ebből adódik egy politikai konfliktus.

Bánegressy 2020.04.13. 10:49:06

@civisvaros_:
budapest magyarország fővárosa.
semmi/senki nem akadályozza meg hogy a magyar elit a kárpát-medencéből itt gyűljön össze.
hacsak nem pont orbán, aki a konfliktust generálja.

civisvaros_ 2020.04.13. 11:25:13

@Bánegressy:
@Bánegressy:
dehogy nem. folyik egy kultúrharc a magyar faluval szemben, a népiességgel szemben, a határmenti magyarokkal szemben. és ebből következően számolják fel az akadémikus bölcselet csúcs intézményeinek autonómiáját, vagy a kultúra területén dolgozók közalkalmazotti státusát, vagy mondjuk a színházak feltétel nélküli állami támogatását. de mindez a vidékies magyar műhelyek kulturális autonómiájának megteremtését célozza. a fidesz propaganda lapjának címoldalán vezető hírként most éppen az szerepel, hogy legyen már végre egy világangol nyelven játszó színtársulat. a fidesznek van egy elitista másod-, harmadvonala.

Péter Walter 2020.04.13. 12:30:11

Amikor az EGYIK nonkornformista zsidó vándorprédikátort 32 éves korában a rómaiak kivégezték, a bugyuta tanitványok szétszéledtek kisázsiába és 40 évig nem történt semmi. Akkor jött EGY ember, aki feltalálta az internet nélküli facebookot, és önmagában is ellentmondásos bejegyzéseivel (leveleivel) megalapozta az egyházat. Az illető az egyik sémi törzs árulója, a megszálló római hadsereg fizetett alkalmazottja (sátorkészítő) és bűnsegéd egy gyilkosságban (I.István vértanu). 200 évvel később, miután végigjárták a mediterrán térség kuplerájait és a nemibetegségek miatt impotensé váltak, néhányan kinevezték magukat gondolkodóknak és egy tengerparti üdülőhelyen (nicea) írásba foglalták a keresztény REND-et, az uralkodó és vazallusai eljárásrendjét az analfabéták mozgatására.

Petitprince 2020.04.13. 14:47:39

Nem kifejezetten katolikus álláspont, de szerintem a feltámadás nem tartozik hozzá a krisztusi üzenet magjához, a történet a feltámadás nélkül is kerek, egész lett volna. Nyilván van valamekkora szerepe, de az tulajdonképpen csak a hab a tortán, már csak azért is, mert akárki akármit mond, ez végtelenül érthetetlen dolog bármelyikünk számára. Az ember abban hisz, amiről tapasztalatot tud szerezni. Ez a tapasztalatszerzés lehet egészen konkrét, megfogom, hideg, meleg, puha, kemény, sima, érdes, stb vagy lehet olyan, hogy nem fogom meg, de azért látszik, vagy lehet olyan, hogy nem látszik, de valahogy az ember ráérez mégis. Mert mindenkinek van egy létkapcsolata (kapcsolata mindazzal, ami körülveszi), és azok az események, amelyek ebben a kapcsolatban történnek vele, megerősítik őt vagy gyengítik abban, hogy bizonyos szcenáriókat igaznak fogadjon el. Vagyis a hit mindenki esetében egy kapcsolat függvénye, amely kapcsolat lehet akár egészen bensőséges személyes kapcsolat is, de a téridő meghágásának mikéntjére még az se nagyon tud rávezetni minket. Vagyis az mindig nagy titok marad, és amiatt, hogy titok, óva intenék mindenkit, hogy túl nagy következtetéseket vonjon le belőle. Sőt azt kell mondjam, hogy a túl nagy következtetések inkább károsak, mert elviszik a súlyt a tanítás sokkal konkrétabb, megfoghatóbb, sokkal könnyebben átélhető, élményszerűvé váló részéről. "Hiszek a feltámadásban." Nem igazán tudjuk, hogy ez a mondat mit jelent, már csak azért sem, mert nem igazán van olyan ember, aki a halált halál biztos végnek mondaná. Viszont olyan embert sem igazán lehet találni, akinek ne remegne meg a szempillája, amikor a kést húzzák végig a torkán. Vagyis ez a mondat olyan sok mindent nem dönt el, illetve inkább azt mondanám, hogy igazából nem dönt el semmit. És nem is hiszem, hogy el kéne döntenie, még akkor sem, ha számtalanszor halljuk, hogy Jézus feltámadt, tehát minket már igazi nagy baj nem érhet, ami viszont inkább demotiváló, mint sem, mert ha Jézus véletlenül fel is támadt, attól én még simán elszúrhatom az életemet, és nem csak úgy, hogy rablógyilkos válik belőlem, de úgyis, hogy egy nagyon "normális" európai átlagember lesz belőlem, aki a számára feltárult összefüggésekből a legkülönbözőbb jellemhibái folytán semmit se vesz észre, és ezért a személyes kibontakozásomból, felnövekedésemből, mint feladatból semmit se végzett el. Vagyis én a feltámadással nagyon csínján bánnék, és mindenképpen lehántanék róla egy csomó szándékos megtévesztést, mert hatalomkoncentrációt elősegítő sallangot, amelynek egész biztos, hogy semmi köze sincs ahhoz, amiről beszélünk, illetve beszélni szeretnénk.

blah 2020.04.13. 15:00:42

kevés jó katolikus élt eddig...

Tamáspatrik 2020.04.13. 15:43:11

A hit egy ponton elválik a tudástól, a hívőt nem érdekli például, hogy a torinói lepel valódi-e vagy nem. T.képp szimbólumokra épül a hit, nagyon sok képi logika is van benne, analógiák, Jézus is használt példabeszédeket.
A kerek egész történet érdekli a hívőt, a feltámadással t.képp kerek egész, voltaképp hozzátartozik. Teljesen lényegtelen, hogy fizikai valójában megjelent-e a tanítványoknak vagy pedig nem, a hitet ez nem befolyásolja.
(Nyilván nem úgy kell elképzelni a "feltámadást", mint az ortodox zsidó hit, hogy megnyílnak a temetők is kilépnek a halottak, ez eléggé abszurd.)
Amúgy ez egy nagyon ősi történet, Hórusz, Dionüszosz stb. is hasonló volt más kultúrákban, a mi kultúránkban viszont annyira benne van, annyira alap, hogy még 2000 év után is eléggé frissnek, élettelinek tűnik és sokakat megihlet, sokan merítenek belőle ma is. Értjük, ami sok régi történetre nem mondható el, ettől hiteles.
A forrást elég jók külön tudjuk választani a magyarázatoktól, belemagyarázásokból, ami idő közben rárakódott.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.04.13. 16:08:13

A húsvét / easter eredetileg Istár, vagyis az asszír és babilóniai termékenység és szex istennőjének ünnepe volt már kb 4500-4300 évvel ezelőtt is. A szimbólumai - mint a tojás és a nyúl - akkor és most is a termékenység és a szex szimbólumai. A tojásnak és a nyúlnak a feltámadás mítoszokhoz tehát semmi köze. Miután Konstantin úgy döntött, hogy kereszténnyé teszi a Római Birodalmat, Ishtar-t úgy alakítatta és alakították át, hogy Jézust szemléltesse. Ám lényegében, a húsvét továbbra is a termékenység és a szex ünnepe.

Bővebben és vicces képek:
vilagnezet.blog.hu/2013/03/31/husveti_variete

Bánegressy 2020.04.13. 16:33:20

@civisvaros_:
még 1x, ha nem lett volna érthető: budapest magyarország fővárosa és senki az ég világon nem tudja megakadályozni, hogy akár egyszerre idegyűljön az egész kárpát-medence teljes magyar elitje. csak orbán.
ő személyesen kezeli a magyar állam alapját és felépítményét(ha a kedve úgy kívánja, vagy a szükség úgy hozza. pont mint most)
az ő kezében van az állam erőszak monopóliuma. azt tesz lehetővé és azt akadályoz meg, ami neki tetszik.

az, hogy legyen ilyen konfliktus elsősorban az ő érdeke. politikailag azért, mert egyedül ő képes profitálni belőle, mert a vidékies magyarország és budapest ellentéte(ami érdeke) neki hozott és hoz továbbra is szavazatokat tehát nem érdemes a feloldásán gondolkodni.
anyagilag pedig azért, mert arra fordít a költségvetésből, ami elsősorban neki hoz (politikai és) anyagi hasznot.
bármi másra viszont csak úgy, hogy a kiadások fölött kizárólagos legyen a kontrollja.

másodsorban mára azért létezik még az amit a propaganda konfliktusként demonstrálhat, mert még mindig léteznek a zelmult 10 évet megelőzően felépült egzisztenciák, közösségek és csoportérdekek, amiket nem sikerült maga alá gyűrnie a teljes függésbe.

ezen az(orbáni) úton a vidékies magyar műhelyek soha nem fognak autonómmá válni.
a ner kultúr/politikai igényeit fogják kiszolgálni és viszont mindig a kultúrharc eszközei lesznek.
tht mondhatod azt hogy a városias magyar műhelyek dettó,
de ehhez azt is mindig hozzá kell tenned, hogy ja, de nem. ezek nem is magyarok.

ebből ered a kultúrharc.

meg abból, hogy azok soros ide, ngo-k oda, buzik, lmbtq-k, pintérbéla . . .; ezeknek a fő törekvése a kultúra közvetítésen kívül, vagy afölött, hogy ezt autonóm módon a saját elképzelésük szerint, a felsőség beleszólása nélkül tegyék. ez nekik sikerül is többé kevésbé éspedig főleg azért, mert erre van is igény.

Bánegressy 2020.04.13. 16:34:18

megint elrugaszkodtunk a témától a cívis miatt.

Örömhernyó 2020.04.13. 16:55:11

@IGe.: Ezzel sok újat nem mondtál, a keresztények rátelepítették az ünnepeiket a már létező nemkeresztény ünnepekre. Így fel tudták számolni a párhuzamosságokat, könnyebben rávették az embereket, hogy abban az időpontban valamit ünnepeljenek. A húsvét népies ünneplése tele van tavaszváró, termékenységvarázsló szimbólumokkal, a karácsony ünnepe pedig tele van szent fával, azalatt növő pszichedelikus gombával (Amanita muscaria, Amanita pantherina), kéményen keresztül a házba beosonó betépett sámánnal (télapó).

@Petitprince: Nem tudom a katolikusoknak mi van most kiadva a tévedhetetlen pápától, de a kereszténység központi eleme a feltámadás. Mégpedig a test feltámadása. Tehát hogy Jézus legyőzte a halált, megmutatta, hogy van feltámadás.
Aki nem hisz abban hogy ő Isten fia volt és nem hisz a feltámadásában, az nem keresztény. Szerintem. Nem probléma ez, a mohamedánok például egy prófétának tartják Jézust, az unitáriusok pedig egy fontos tanítómesternek tekintik őt, a test feltámadásában sem hisznek.

Petitprince 2020.04.13. 17:06:19

@Örömhernyó: Nekem se teljesen világos hogy milyen súlyt tulajdonít a katolikus egyház a feltámadásnak de úgy érzem hogy túloz. Meg úgy érzem hogy ez nem fekete-fehér igen-nem senkinél se főleg azért nem is lehet az mert nem igazán tudja senki higy miről beszélünk...

Petitprince 2020.04.13. 17:06:24

@Örömhernyó: Nekem se teljesen világos hogy milyen súlyt tulajdonít a katolikus egyház a feltámadásnak de úgy érzem hogy túloz. Meg úgy érzem hogy ez nem fekete-fehér igen-nem senkinél se főleg azért nem is lehet az mert nem igazán tudja senki higy miről beszélünk...

Örömhernyó 2020.04.13. 17:58:33

@Petitprince: a katolikusok szerint:

Jézus Krisztus halála után a testétől különvált lelkével az alvilágba szállt alá. (De fide) (Az alvilág a kereszténység előtti korban meghalt igazak lelkeinek tartózkodási helye, a pokol ún. tornáca (limbus Patrum).

Jézus Krisztus halála után harmadnapra dicsőségesen feltámadt. (De fide)

A föltámadt Krisztus testével és lelkével fölment a mennybe, ott ül a Mindenható Atyaisten jobbján. (De fide)

Tehát ezek dogmák, hitigazságok, amiket tagadni eretnekség. Tehát a katolikus hittételek közt a legszigorúbban hinni kell Jézus feltámadásában, ez központi eleme a hitüknek. Aki ebben nem hisz, az eretnek.

Petitprince 2020.04.13. 19:32:41

@Örömhernyó: Nem tudom melyik katolikus gondolja ezt így. Mert olyat már láttam aki ezt szavalja ész nélkül de olyat még nem akiről bizton állíthattam volna hogy a kétely legkisebb szilánkjától is mentes a tudata.

Örömhernyó 2020.04.14. 03:45:39

@Petitprince: Az összes katolikus így gondolja, ebben hisznek. Ebben hisznek a protestánsok is tudtommal, kivéve, hogy ők nem eretnekeznek le másokat, akik ebben nem hisznek, csak azokat nem tartják kereszténynek.

Petitprince 2020.04.14. 07:37:27

@Örömhernyó: Dehogy hisznek! Illetve egy kicsit talán igen de annyira én is meg Te is. Kell nekik egy identitás egy klubtagsági hogy ne érezzék magukat annyira elveszettnek - ennyi a történet. Csak az a baj hogy ezt leginkább ők maguk nem érzékelik...

Örömhernyó 2020.04.14. 15:53:18

@Petitprince: Volt katolikus barátnőm, az egész családja katolikus volt, a fiútestvérei katolikus gimbáziumba jártak, katolikus ifjúsági közösségbe minden héten stb. Ők konkrétan nem tekintették a protestánsokat sem embernek, azt meg el se tudták képzelni, hogy hogy lehet ateista valaki. Rám úgy néztek, mint a véres rongyra, főleg mert elég nyilvánvaló volt, hogy kúrogatom a család kislányát. Eleve abból hatalmas botrány volt, hogy a csaj korábban elvesztette a szüzességét... Na ezek az emberek vagy tényleg hittek a fenti feltámadásos sztoriban vagy mivel katolikus identitásuk határozta meg őket, a tekintélytisztelet miatt eszükbe se jutott erről vitát folytatni. Buddhistáknál is láttam ilyet itt Ázsiában. Megkérdeztem az ifjúsági közösségükben, hogy ez a reinkarnáció meg mindenféle szintek az újjászületésben és a buddhista pokol meg az embereket kínzó éhes szellemek mennyire biztos hogy léteznek és a befizetett adományok tényleg segítik-e a meghalt őseik karmájának tisztítását vagy kamu az egész. Kérdeztem naivan, mert azt hittem a buddhisták nyitottabbak... Olyan nézéseket kaptam, hogy nem tettem zsebre.
Mintha egy katolikus misén azt kérdeztem volna, hogy biztos-e, hogy Isten gyűlöli a buzikat. Mert a fia, Jézus feltűnően sok időt töltött egy csomó férfi társaságában.

Petitprince 2020.04.15. 07:35:35

@Örömhernyó: Igen, ez így van, ezek a közösségek ugyanazokat a fasisztoid jegyeket mutatják, mint egy náci párt, én is ezért vagyok végtelenül szomorú, mert köze sincs sem Jézushoz, sem bármi szellemihez, annak, amit csinálnak. Ezért vagyok megakadva a valláson, bár magam is vallásos édesanya mellett nőttem fel, meg voltam pár vallásos helyen, még értelmes vallásos emberek között is, de a legtöbbjük egy ponton megakad, és onnan hat ökörrel se lehet tovább vontatni őt. Ezek végtelenül sötét, visszahúzó erők, és végtelenül meg tudják betegíteni a közgondolkodást azok, akik talán tudat alatt, de ápolgatják és terjesztik őket, illetve tudják kelteni a gondolkodás meg úgy általában minden érdemi szellemi munka hiányát.
süti beállítások módosítása