1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.12.03. 06:10 HaFr

Vallástalanul boldogabb? Magyarország itt is rosszul teljesít

Képtalálat a következőre: „religion happiness”

A kivételek ellenére kutatások szerint erős korreláció mutatkozik egy ország fejlettsége (fejlődőképessége) és vallástalansága (elvallástalanodása) között.

Ugyan a fejlődésnek és a vallásosságnak is megvannak a maguk árnyoldalai, egy harmadik típusú mérés, a boldogságindexek, mégis inkább a fejlettséggel korrelálnak, azaz -- leegyszerűsítve, szisztematikus egybeesést feltételezve -- az emberek inkább boldogok lennének, mint vallásosak. Erre meg lehet azt mondani, hogy az emberiség a saját sírját ássa -- mert milyen áron boldog és milyen a boldogsága minősége? --, de ez egy következő probléma. (A linkelt kimutatásokat látva szembetűnő Magyarország unikális helyzete: elég vallástalan, mégis erősen boldogtalan. Vessük aztán össze ezzel a kormányzati propagandát és -- adekvát módon -- sírjunk.)

Mégis meg kell mondani, a vallásosság (hit) és a boldogság kapcsolatát illetően ellentmondó kutatások láttak napvilágot az utóbbi időben (itt és itt és itt). Van, amelyik a pozitív korrelációt egyértelműsíti, van, amelyik nem. Intuitíve az ember vele született és kulturális igényei a transzcendenciára igazolhatják a pozitív viszonyt, akár a kauzalitást is (a hit boldogabbá tesz). Az a tény azonban, hogy az erősen vallásos emberek boldogságának mértéke jelentősen eltér országonként (Hollandiában pl. a nagyon aktív hívők 38%-a mondja magát nagyon boldognak, míg Belaruszban csak 13%), illetve egy országon belül kisebb lehet a személyes hitek (pozitív) befolyása és az általuk okozott eltérés a boldogságra, mint az egyes országok boldogságszintjei közötti eltérés (pl. a leghívőbb spanyol is jóval kevésbé boldog, mint a vallástalan új-zélandi), arra utal, hogy az országok boldogságindexeiben a vallásosságnak nincs kirívó jelentősége, illetve még a nagyon hívő emberek boldogsága sem elsősorban a hiten múlik.

Röviden, nem tagadva a vallás kedvező hatását a boldogságra (statisztikai méretekben), az is igaz, hogy az országok és népek boldogságának fontosabb összetevői is vannak (mint pl. a fentebb említett fejlettség), illetve a vallás és más tényezők hatása a boldogság befolyásolására az előbbi hátrányára változik egy adott társadalom versenyképességének növekedésével (hogy egy következő bonyolult mérőszámot hozzak). Azaz, minél versenyképesebb egy társadalom, annál inkább visszaszorul(t) benne a vallás szerepe, ideértve azt, hogy visszaszorul(t) benne a hit fontossága a boldogságérzetben -- jellemzően nagyobb boldogságot eredményezve, mint azonos időben az archaikusabb társadalmaké.

Röviden: a versenyképesség és a boldogság nem állnak ellentétben egymással, sőt erős korreláció, adott esetben kauzalitás van közöttük. Az archaikus társadalmak átalakulása jó eséllyel jár boldogsággyarapodással, de az átmenet nem fájdalomnélküli. A sikeres átalakulás intuitíve azonosítható lényege, hogy az individualitás ne az együttműködésre képtelen egoizmus dominanciájának irányába, hanem a hagyományos közösség(ek) legalább részleges fenntartása mellett történjen meg, új értelmet adva neki(k). Ami Magyarországot illeti, mi mindkét világból (az archaikus, vallásos, közösségi és a deszakralizált, modern, versengő világból is) a rosszabbat kapjuk, valamiféle árnyak birodalmában mozgunk, ahol a múlt árnyai és a jövő előképei harcolnak egymással (ami a kompország metafora egyik változata itt), rendkívüli feszültséget okozva a társadalmunkban. A közösségből etnikai program, a versengő individualizmus helyett öldöklő egoizmus kapott lábra, a fentebb már jelzett anomáliát okozva a vallásosság, a boldogság és a versenyképesség viszonyában.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2815335806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.12.04. 22:51:56

@civisvarosi: A társadalomnak az lenne az èrdeke, hogy megerősödjenek az ellenzèki pártok ( valójában a Fidesznek is ..) mert most nincs kontrollja a korrupt fideszes politikusoknak , leginkább vidèken...Így ehhez hasonló esetek vannak :
index.hu/belfold/2019/12/04/egyelore_nem_tett_vallomast_a_boldog_istvan_jobbkezekent_ismert_fideszes/
A nője valójában, nemcsak a jobbkeze...
Van programja az ellenzèki pártoknak , de nincs vidèki hálózatuk kièpítve, főleg anyagi okokból, nekik nem áll rendelkezèsükre az az állampárti èrdekhálózat , amit a fidesz működtetni tud (akik vagy lefizetnek , vagy fenyegetnek...)
A hajdú-bihari ellenzèk meg különösen nulla, talán a Momentumnak lesz esèlye kifejlődni, mert ott rengeteg fiatal ès vesztenivaló nèlküli önkèntes van...Az MSZP ès a DK nem èrdekel, mert idejètmúlt politikai közössègek, az LMP meg tönkrement...
Az EP- választás előtt az látszott, hogy a fidesz öreg önkèntesei fogyóban vannak, inkább aluliskolázott csalavári emberek gyűjtottèk nekik az aláírást, a Momentum standja körül még csupa jóarcú fiatal egyetemista volt...Lehet választani ...Az emberek vidèken gyávák ès normakövetők- főleg ezèrt szavaznak az állampárta, de generációs ès más okokból szerintem nem az övèkè a jövő...Debrecen talán a legutolsó fideszes fellegvár lesz, de az irányt itt mindig Budapest diktálja, a ès ott már vesztèsre áll az állampárt...Tulajdonkèppen , minden a nyugati államokon múlik, hogy meddig támogatják euro- milliárdokkal az Orbán- rendszert, mert az a pénz èppen elegendő ahhoz , hogy eltüntessèk a társadalmi feszültsègeket...Ha viszont visszaesik a külpiac , az export 80%- a EU- függő, vagy megnyírbálják a kohèziós pènzeket, azonnal összeroppanhatnak...

Brix 2019.12.04. 23:03:50

@civisvarosi: A nèmet vállalatokra nem a globális kockázati alapok a veszèlyesek , mivel azok èrdeke a gyár profitabilitásának megőrzèse , hanem a mindenhol nyomuló kommunisták:
www.reuters.com/article/us-germany-politics/wary-of-china-germany-plans-rapid-state-intervention-to-protect-key-industries-idUSKBN1Y30WL
Orbán pedig a túl jó kapcsolatot ápol a kínai ès az orosz , világuralomra törő vezetèssel..
A Momentum legalább oroszellenesnek tűnik - ami lássuk be- jobban illik a magyar törtènelmi hagyományokhoz..
A règi jobboldal ugyanis jól látta, hogy az oroszok soha nem lesznek a jóbarátaink, Puytinnak is csak egy eszköz Orbán , hogy tovább nyomuljon ès a saját èrdekei szerint szètbomlassza Európát...

2019.12.04. 23:20:56

@Brix:
ne viccelj már. a kockázati tőkealapok egy része egy válságban árfolyamesésre játszik majd azért, hogy a termelő iparvállalatokat olcsón felvásárlolhassák. ezért támogatják a zöld mozgalmakat is a környezetkárosító gonosz multikkal szemben. vagy dr. dobrev klára ezért ígért multi adót a termelői piacra. és nem a pénzügyi-kereskedő-szolgáltató szektorra. amit a fidesz majdnem teljesen nacionalizálna. és ami a gyáriparosokat nem zavarja különösebben. kína a b terv, ha a németek kizárják a fideszt a néppártból, akkor cudar idők következnek.

Brix 2019.12.04. 23:56:37

www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191204/brutalis-joslat-erkezett-375-forint-lehet-az-euro-magyarorszag-kilephet-az-eu-bol-409213?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Pont erről beszèltem: a magyar gazdaság agyaglábakon áll, mert a külső forrásokra van utalva , ès a külpiaci konjunktúrára..a forint "kuka pènz, 0,9% - os alapkamat ès közel 4%- is maginflációs mellett..
Ráadásul , a rendszer kèptelen konszolidációra , lsd: Mèdiatanács- nulla ellenzèki kèpviselő, azaz: minden bizonyítèk adott, hogy nem európai jellegű jogállamban, hanem nyílt autokraciában èlünk...Már a demokratikus külsősègekre sem adnak.. Most az EU- n lesz a sor , hogy kemèmyen odacsapjanak Orbánnak!

ijontichy 2019.12.05. 02:23:20

@Brix: "Most az EU- n lesz a sor , hogy kemèmyen odacsapjanak Orbánnak!" Nem fognak. :-(
Mindaddig, amíg a "hatalom őrült rendje" csak a magyarokat sújtja, nem fognak. Végül is hülyének lenni alapvető jog. Némi piszkálódás - választói nyomásra - elképzelhető, de azon túl kétlem. Ami viszont kiverheti a biztosítékot, az a magyar vétózgatás (különösen, ha nem csak az "ítéljük el a kurdokat gyilkolászó cúúnya törököket" c. öntömjénezésen túl mutató, valóban húsbavágó kérdésekről lesz szó).

Rövid távon a huxit sem valószínű. A következmények erősen növelnék a LMPVS-mozgalom ;-) előretörésének esélyét, és egy ilyen fejleményt a kártékony fideszes állatkák biztosan el akarnak kerülni.

A 375-ös euró viszont bőven valós előrejelzés lehet. Persze a fideszes parvenü csürhe most kussol, nem úgy, mint mikor a 300-as euró közelgő realitása miatt úgy visítottak, akár a torkon szúrt gyesznó. Hiába no, ahogy kutyából nem lesz szalonna, úgy (fidesz)bolsiból se lesz becsületes (magyar) ember.

2019.12.05. 07:07:57

@Brix: Te tényleg ennyire hülye vagy?

2019.12.05. 07:11:03

nypost.com/2019/11/18/how-the-left-is-trashing-the-constitution-to-fight-trump/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201912

"Az úgynevezett progresszívek a politikát vallásuknak tekintik. Úgy vélik, hogy „szent küldetésük”, hogy az állam kényszerítő erejének felhasználásával az embert és a társadalmat a saját képükre formálják.
„A 60-as évek közepe óta folyamatosan csökken a végrehajtó hatalom befolyása, amely folyamat Watergate-ügy után felgyorsult. Az elnök azon cselekvőképessége folyamatosan csökken azokban az ügyekben, amelyekben egyébként mérlegelési jogkörrel rendelkezik, hiszen a többi hatalmi ág folyamatosan korlátokat állít az elnök elé.”

„(…) a baloldali ellenállás célja a normák szisztematikus megsemmisítése és a jogállamiság aláásása. Az úgynevezett progresszívek a politikát vallásuknak tekintik. Úgy vélik, hogy „szent küldetésük” az Az úgynevezett progresszívek a politikát vallásuknak tekintik. Úgy vélik, hogy „szent küldetésük”, hogy az állam kényszerítő erejének felhasználásával az embert és a társadalmat a saját képükre formálják, a tökéletesség elvont eszméje szerint. Hajlandóak bármilyen eszközt felhasználnak a pillanatnyi előny elérése érdekében, függetlenül a járulékos következményektől.”

„Ezzel ellentétben a konzervatívok hajlamosak megfontoltabb politikai taktikát alkalmazni, és ritkán érzik úgy, hogy a célok igazolják az eszközöket. Ennek így is kell lennie, azonban nem szabad elfeledni azt a tényt, hogy ez a megközelítés hátrányos helyzetbe hozza a konzervatívokat, amikor egy progresszív „szent háborúban” állnak szemben. Különösen abban az esetben, amikor egy szélsőséges pártállású média súlya alatt kénytelen helyt állni.”

2019.12.05. 08:22:11

@Brix:
a momentum legfőbb ellensége az állammal összefonódó audi és a bmw. a kockázati tőkealapoknak az a céljuk, hogy egy esetleges válságban ezeket a társaságokat felosszák és felvásárolják.

az új szakképzési rendszerben ezek a gyerekek a bmw inasai lesznek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(9).jpg
és aztán lehet belőlük belsős alkalmazott, beszállító külső vállalkozó. alapíthatnak egy mérnöki irodát vagy márkakereskedést. a szakképzési központban taníthatnak tovább.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(20).jpg
nagyjából ezeket a karrierpályákat kínálják. a momentum azt mondja, hogy valójában csak alacsonyan képzett szalagmunkások kellenek.

a legutóbbi blogbejegyzésük:
"Szépen lassan beletörődik a magyar társadalom, hogy ez van, nincs mit tenni, a mi kis illiberális demokráciánknak ez is elég: hiszen az Audi és a BMW szalagsorai mellett felesleges ismerni az érvelő vita szabályait, vagy a túlfogyasztási válság globális következményeit, nem igaz?"

túlfogyasztás van, nem kell ennyi autó. de úgy a volkswagen és a bmw árfolyamai esnek. a kevés részvényel rengeteg virtualizált pénzzel rendelkező tőkealapok egy esetleges válságban az árfolyamok esésére játszanak. és ezért vannak egy platformon a "baloldaliak" (munkássztrájkokat hirdetnek), a "liberálisok" és a "zöldek". így bukták el a finnek a nokiát, a svédek a volvót. ha a németek is beállnak ebbe a sorba, akkor álljanak be és adják el a vw-t a kínaiaknak, a a bmw-t beverly hills-i ügyvédeknek. a deutsche bank veszteségeit fedezve. a párizsi bankárok röhögnek a markukba a frankfurti brókerekkel.

Brix 2019.12.05. 09:22:00

@civisvarosi: "a momentum legfőbb ellensége az állammal összefonódó audi és a bmw. a kockázati tőkealapoknak az a céljuk, hogy egy esetleges válságban ezeket a társaságokat felosszák és felvásárolják."
Mièrt lenne ez a cèlja Momentumnak , vagy bárkinek? Az Audi vagy a BMW a világ legjobban megalapozott brandjai, ha egy shareholder vagy spekulatív befektető annyira szerencsès lenne hogy át tudja venni őket, akkor nyilván megtartaná ès nem felosztlatná őket. ( Brandkènt nagyon èrtèkesek) Egyèbkent, az Audi enyhèn bullos rèszvèny , a BMW az elmúlt pár èvben esett, de kèt hónapja kezd visszajönni..
A shortolas , vagy a rèszvèny árának szandèkos bedöntèse nem olyan egyszerű dolog, mint sokan hiszik- a piaccal nem tud szembemenni, senki mèg a svajci jegybank is feladta anno a " pènzègetèst."..Eladni meg csak a saját , megvett rèszvènyt vagy a határidős piacon , befektetèsi bankoktól kölcsönvettet lehet- rizikós üzlet , bullpiacon ès nem biztos, hogy cèlt èr...Az eladási opció megint nem alkalmas a " bedöntèsre" Ha vilagválság van, általános tőkepiaci bearpiac akkor van keresnivaló jobban a spekulatív tőkènek...akkor mondjuk megjelenik Soros György ès "megjátssza " a magyar tőzsdèt, kihasználva a pánikot...
Vagy vannak olyan pènzek, amelyek az inflációnak nem megfelelő alapkamat miatt gyengülnek , mint a forint ...Ilyenkor az ügyes befektető forintot ad el ès mondjuk egy magasabb kamatú pènzt vesz a határidős OTC piacon, kockázat viszonylag kisebb , mert ha nem változik semmi nagyot az árfolyamban , már a kamatkülönbözeten is nyer...Másrèszt, a jegybank satuba került, hogy fenntartsa a gyenge forintot, így jönnek a spekulatív befektetők az" ingyenebèdre"..
A spekulánsokat nem lehet hibáztatni, ők leginkább az államok hülyesègeit használják ki, ès jót tesznek alapvetően a pènzügyi rendszernek, mivel kikènyszerítik a mielőbbi változásokat..

Brix 2019.12.05. 09:29:48

@ijontichy: A HUXIT szerintem sem valószínű, mivel ha eltűnik a rendszerből az a 3-4 milliárd euro fejlesztèsi pènz, akkor rögtön bedől a GDP- növekedès ès nem lesznek elosztható milliárdok a partközeli elitnek...
Mondjuk ha az EU nem lèp közbe lassan , akkor el fogja veszíteni a már így is gyenge hitelessègèt! Lehetetlen , hogy az EU- ban Magyarországon ,a Mèdiatanacsot önkènyesen egy párt , az állampárt irányítja , ez már az valóban saját maguk szemenköpèse, ha szemethunynak erre (is)...

2019.12.05. 09:29:50

@civisvarosi:
és miért kéne beszarni a kockázati tőkealapoktól?
részei a körforgásnak ami a természetit modellezi az üzleti világban. az elhullt(olykor a "segítségükkel") gyengék helyén nem csak az erőseket segítik még nagyobbra nőni, hanem rengeteg új születését is lehetővé teszik.
de sajnos valóban lehet szerepük a nemzeti és a multi érdekek összefonódásában ami, mint látható, a kormányzatok önkényességéhez nem csak gazdasági téren is hozzájárulhat.
www.portfolio.hu/befektetes/20180508/magyar-a-legaktivabb-kockazati-tokealap-europaban-284708

2019.12.05. 10:52:11

@Brix:
ha volkswagen csoportot felosztják, akkor úgy megvehetik az audit. és a hírek szerint a bmw pénzügyileg nem áll a legerősebb lábakon. sajtóhírek szóltak arról, hogy a debreceni gyár építését elhalasztják, vagy esetleg meg sem épül, mert a bmw a csőd szélére került.

az új elem, hogy a "liberális" pártok és a "liberális" sajtó a multiknak nekimennek. mondván, hogy azok csak ne üzleteljenek az állammal. és ne kapjanak egyedi kedvezményeket. na jó, de úgy a reálgazdaságnak egyetlen szereplője sem tud a világversenyben talpon maradni. önkormányzati kapcsolatok nélkül nem nagyon létezhet középvállalkozás. kormányzati kapcsolatok nélkül nem nagyon létezhet nagyvállalat. és az óriásvállalatok nem nagyon létezhetnek a szövetségi külügy támogatása nélkül. értem persze, hogy elméletben nem volna szabad összefonódniuk, de a gyakorlatban legfeljebb egy kisvállalat lehet viszonylag szabad. és a németek elve így tárgyalnak. jön a szövetségi állam gazdasági minisztere, vagy különmegbízottja. a szijjártó féle külügy is a német külgazdasági minisztériumi modell átvétele. ezzel szorították ki az amerikai demokrata párti adminisztrációt, akik a kockázati tőkések érdekeit védik. orbán azt mondja, hogy a reálgazdasági befektetőket támogatja feltéve, hogy ezek a termelő vállalatok nem fordulnak a kormánnyal szembe. nem ő az, aki fel akarja osztani a vw csoportot és nem ő az, aki csődbe akarja vinni a bmw-t. hanem a politikai ellenfelei.

2019.12.05. 11:19:09

@Bánegressy:
van egy többségében még mindig német családi tulajdonban levő baszott nagy autógyár. ez a bmw, ami sajtóhírek szerint csőd szélén áll, csőd szélére kerülhet. egy ilyen vállalat a működéséből adódóan hitelekre szorul. ami ha magánbankok nyújtanak neki, akkor átmenetileg elveszthetik az irányítási jogokat. nem övék a többség. és ha beüt egy válság, akkor zuhanó részvényárfolyamokkal felvásárolják őket. a kinevezett válságmenedzserek ilyenkor betlire játszanak és röhögnek a markukba. mert ezek után a kormány úgy is megmenti a vállalatot. csak épp a többségi tulajdon már idegenek kezébe került.

és ezt úgy lehet elkerülni, hogy államtól kapnak készpénzpakettet, állami bankból kapnak hitelt. így nem vesztik el az irányítási jogot. azonban átmenetileg az állami vezetéstől függnek. és ebbe ment bele a bmw. a liberális elmélet szerint ez a keresletélénkítő politika a válságokat csak elmélyíti, mert nem a legjobban működő vállalatok állnak össze az állammal, hanem akik éppen bajban vannak és piszkos alkuk köttetnek. csakhogy a libsik eltagadják azt, hogy a semmiből történő pénzteremtés az elsődleges probléma.

így adták el a nokiát, a volvót. és egyébként finn és a svéd kormányok mondják is, hogy magyarországon dúl a fasizmus. amit a "liberálisok". norvégia és svájc azt mondja, hogy ebbe a formációba be se lép. a britek meg azt, hogy kilépnek. és úgy visszavennék belső londont. borisz és társai. ők a "konzervatívok". béndek péter szerint a "fontolva haladók". ezek a filozofikus elvek már rég nem érvényesülnek.

Brix 2019.12.05. 11:22:35

@civisvarosi: " új elem, hogy a "liberális" pártok és a "liberális" sajtó a multiknak nekimennek. mondván, hogy azok csak ne üzleteljenek az állammal. és ne kapjanak egyedi kedvezményeket."
Ez nem liberális problèma , hanem konzervatív oldalról is átgondolandó problèma, hogy mennyire avatkozzon be az állam a gazdaságba ès kit segítsen , milyen arányban, miből, kitől kell elvenni hozzá ..Tegyük fel, nekem van egy orvosiműszereket gyártó cègem Debrecenben ès világszintű , biztonsági tűket gyártok , de állami segítsèg hiányában - forgótőke hiányában, mivel az egèszsègügyben utólag fizetnek, nem tudom finanszírozni a vállalkozást , de külpiacra sem tudok kerülni- ès kènytelen vagyok csődvèdelmet kèrni ( ez pont egy valós pèlda...) Miközben azért brutális helyi adókat fizetek...
Miközben az állam a tőlem\tőlünk elvett adóból tíz vagy százmilliárdos összeget ad a nemzetközi óriasmulti BMW- nek...Erkölcsös dolog ez, megèri nekem ? Nem biztos...Nyilvan akik èpítenek " Nagymesterèk" vagy nem tudom kik , nekik megèri visszaadni az önkormányzati vezetőknek , a tízmilliárdokból, de az átlag vállalkozónak vagy adófizetőnek nem biztos jó üzlet lesz...A megemelkedő ingatlanárak hatása hasznos annak , akinek van, de az állami támogatást csak el kell venni valahonnan, valakitől...

2019.12.05. 11:42:39

@Brix:
a medicor még a rendszerváltás előtt 98%-ban nszk-ba gyártott. és ott csak bemárkázták azokat a termékeket, amiket debrecenben állítottak elő. visszadobálták a selejtet. és az exportból visszamaradt termékek kerültek a magyar "piacra". és ebbe a magyar állam belement, mert kellett a "kemény" valuta. jött a rendszerváltás és azt mondták, hogy szálljanak be a németek. azt mondták, hogy nem lehet. mert ők úgy fektetnek be, hogy az adott államban, vagy legalább az adott városban minden, ami külföldi az német. ők a legnagyobb munkaadó. elsődlegesen tőlük függ a munkaerő piac. ők multikultit nem akarnak. és ott az ndk.

Brix 2019.12.05. 12:08:07

@civisvarosi: "a liberális elmélet szerint ez a keresletélénkítő politika a válságokat csak elmélyíti..."

A keresletélénkítő politika valóban nem oldja meg a válságokat, csak újabb jövőbeli gazdasági diszkrepanciákat hoz létre.
Nézzük a tényeket: az államnak nincs pénze keresletélénkítésre - főleg a gazdaság állapotától függetlenül nincs - hiszen, csak az emberektől és vállalkozásoktól tud elvenni pénzt a keresletélénkítéshez, azaz: emelkedő adók - csökkenő fogyasztás , és/vagy csökkenő magánmegtakarítások , amelyek pont a magánberuházásokat csökkentik..
A magánberuházások pedig mindig hatékonyabb gazdaságfejlesztők, mint állami funkcionáriusok által kijelölt tervgazdasági célok...

A másik kérdés a pénzrendszer kérdése..
A pénzrendszer egyensúlytalanságai is az állami beavatkozás, a keynesizmus súlyos hibáiból erednek, ugyanis a pénz valós kínálat és keresleti viszonyait eltorzítva , extrém alacsony kamatokat kényszerítenek a jegybankok gazdaságra, ezzel ideig -óráig elfedik a problémákat, de valójában egy inflációs és eladósodási spirálba lökik a társadalmakat , ahol - a Cantillon -elvnek megfelelően- először mindig azok jutnak az ingyen vagy majdnem ingyen pénzhez, akik a "tűzhöz közel vannak" leginkább a nagytőke sok országban a politikaközeli nagytőke..
Mire a pénz eljut az többi társadalmi réteghez , már a megemelkedett , elinflált árakkal találkoznak- így a pénzbőség csak látszólagos: a pénzteremtés haszna egy szűk rétegnél csapódik le...
Végül, a pénzrendszer torzulásait, és az állami túlterjeszkedést mindig a kisemberek fizetik meg utólag , az adórendszeren keresztül, vagy az általános infációval...

2019.12.05. 12:20:02

@Brix:
a fidesz lényegében generikus megoldásokat szolgáltat az engedélyeztetéstől a kivitelezésen át az alapműködésig az ágazati szereplőknek. és ezt használják ki a multik. tehát ha épül egy üzem, akkor ahhoz annak elégbe a kavicsot is a fidesz szórja, vagy a bokrokat a fidesz ülteti. ha bérelnek irodát, akkor azt a fidesz adja, de a takarító céget. vagy az üdítő italos automatát. mindent, ami az alapműködés. és ehhez jön az engedélyezés a jogi oldalról. és munkahelyteremtő támogatások pénzügyi oldalról. de a hr/pr vezetőt is a fidesz adja. tehát jön egy vezető. mondjuk jürgen. neki az a dolga, hogy építsen valahol a senki földjén egy működő vállalatot. és megépíti neki a fidesz. és azt mondják a multinak, hogy ez tokkal vonóval ennyibe kerül. és nevezd ki jürgent. és hozd a technológiát. és erre azt mondták a németek, hogy rendben. de a szakképzést is alakítsd át. és erre azt mondták a fideszben, hogy rendben. csak cserébe engedjétek meg, hogy a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektort részben nacionalizáljunk. és erre a németek mondták, hogy rendben, de ezt már csináljuk együtt. és így üzletel az eon és lölő. a létező kapitalizmus államkapitalizmus.

és erre mondtam azt még a rendszerváltás idején, hogy ez vegyesvállalati formában lenne tisztességes. ahogyan mondjuk a hungaroring egy brit-magyar vegyesvállalat volt. ugyanígy épülhetne a bmw. és akár túraautó vagy motogp ring. német-magyar vegyesvállalatot kellene létrehozni. amihez az infrastruktúrát megépíti a magyar állam és a technológiát hozzák a németek. nagy-német protektorátus. félfeudális-félkapitalista rezsim. ez a felzárkózás alapja. vagy ugyenez kicsiben. debrecen svájc külső kantonjává válik. és svájci-magyar vegyesvállalatok épülnek élelmiszeriparban, gyógyszergyártásban. és egészítik ki a német-magyar összeszerelő üzemek. csakhogy ehhez nagyjából 1 milliós várostérség kellene. és debrecen 200 ezres. a régi uradalmat kellene visszaállítani. ami elért a tiszáig. a város szőlőskertje az érmellék volt. és lényegében ezt csinálja a fidesz. csak nyilván csinálhatná jobban, csinálhatná tisztességesebben.

és értem persze, hogy budapesten úgy képzelik, hogy ott van a rengeteg dollár/euró kockázati tőkések számláján. azt kellene bevonni. ehhez nagy adatközpontokat és mellé felhőkarcolónyi méretű irodaházak kellenek. vagy googleplex típusú fejlesztőközpontok. ehhez választották meg baranyi krisztát. aki azt mondta, hogy épüljön atlétikai stadion. csak legyen még mellette smart info kapu és mászóka.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Wi15UYka--/w_1160/7NnlSsoIlTnz132mms.jpeg
és a fideszben azt mondták, hogy legyen.

sztd 2019.12.05. 13:04:53

@Alick: Nyilván a boldogság nem az a fogalom, amit biztosan lehet objektíven mérni.
Ha pl. előveszem a Bibliát és megnézem, hogy a nyolc boldogsággal mi a helyzet, akkor rögtön az eleje úgy kezdődik, hogy "boldogok a lélekben szegények"...
Ez azt jelenti, hogy lehetnek földi javaid, de nem kötődsz hozzájuk, a boldogságod nem múlik azon, hogy megvannak-e, vagy hirtelen anyagi javadat elvették (lehet, hogy ahol az embernek nincs semmije, nem lesz annyira boldogtalan ettől, mint akinek van veszíteni valója).
Lehet azt is gondolni, hogy a pénz boldogít, ha nincs hiányod semmiben, akkor könnyebb örülni az életnek (ilyenkor okkal tippelünk fordított eredményre).

A WHI nem is méri, hanem különböző szempontokat vizsgál, amik közvetetten kapcsolódhatnak a boldogsághoz, és ebből jut következtetésre.

A baj ezzel az, hogy lehet, hogy pl. az embereknek nem tetszik a korrupció, de ebből nem következik, hogy ott, ahol magasabb a korrupció (amit egyébként szintén nem szoktak objektíven mérni) boldogtalanabbak emiatt az emberek.

Ez a felmérés, viszont nem az emberek véleményét kérdezi a saját boldogságukról, illetve azt egyáltalán nem is kérdezi. Az kérdés, hogy a boldogsága az embernek valódi-e, vagy csak látszat, de, ha meg sem kérdezzük, hogy boldog-e, sőt, nem is beszélünk vele, akkor milyen hitele lehet az eredménynek?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 14:08:20

@civisvarosi:

"az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk. "

Mi a származásod és vallásod, zsidó? Mert hogy a Finkelstein (f)Artúró partizánja vagy, az ismert.

2019.12.05. 14:34:14

@neoteny:
anyai ágon kisnemes, apai ágon jobbágyparaszt származású és reformált vallású vagyok. politikai értelemben liberális nacionalista vagy nemzeti liberális vagyok eredendően.

2019.12.05. 14:44:24

@neoteny:
adventi menet. a parasztok és a zsidókeresztények.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent34.jpg
őspogány napkultusz posztmodern változatban.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent31.jpg
posztmodern gyertyagyújtás mobilfénnyel. "Dicsőség mennyben az Istennek"
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceni_advent_2019120130.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 14:46:24

@civisvarosi:

"az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk."

Mi a származásod és vallásod, zsidó? Mert hogy a Finkelstein (f)Artúró gagyiárusa vagy, az köztudott.

2019.12.05. 15:04:09

@neoteny:
a papp polgármester felvonul a színpadra papokkal. static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent72.jpg
az államegyház képviselői fényt gyújtanak. és a vásárosok pénzt keresnek.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceni_advent_2019120149.jpg
az állam, az egyház, a piac intézményei "felvilágosulatlan" módon összekapcsolódnak.

2019.12.05. 15:05:08

@neoteny:
kezded a hülyeséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 15:11:19

@civisvarosi:

Nem te toltad be ismét a kiváló ötletedet, zsidó?

"az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk."

Tisztázzuk, no, zsidó. Te a (f)Artúró Finkelstein gagyijával házalsz: erre a _viselkedésedre_ milyen magyarázatod van, zsidó?

ijontichy 2019.12.05. 15:48:22

@civisvarosi: "így adták el a nokiát,"
Majd ha kimegy a fejedből ez a népnemzeti hablaty, megérted, amit a finnek már értenek.

So what of the future? "People ask me what is going to be the new Nokia. I don't want a new Nokia, I want 100 new Nokias," says Stubb. "We needed to diversify and we are diversifying... there has been a turnaround in the mindset of Finns [in watching Nokia struggle].
The message is clear: failure is a natural part of business and Nokia's successes and failures are no longer Finland's successes and failures.
And this is the crux. For a famously stoic nation, Finns get emotional when you talk about Nokia. It was a marriage founded on adversity which transformed company and country. But the marriage is over. Finns saw it coming, they prepared for it and in many ways they have already moved on but, like only the most important of relationships, when time came to break up it still hurt like hell.

"Adjatok egy fix hierarchiát, hogy tudjam merre kell nyalni és merre taposni!" - Ok ez a te vágyad. Párásodó szemmel vered billentyűt, hogy megörökítsd a nagyszerű pillanatot, ahogy az emelvényen ott állnak sorban a méltóságos, a tekintetes, a tisztelendő, a járásbíró, meg a távgyalogló, a nagyon-nagy követ, a pispek, meg a messiás (ja nem, mert ő szegény föl van szögezve a fára), s lenn a nép áhítattal szemlél... micsoda csodás transzcendentális pillanat. Ja. Neked-nektek. Nincs is ezzel semmi baj, amíg a főnököd parancsát követve azt nem hazudozod, hogy a liberálisok (!= hibbant-libbantak), ezt el akarják venni tőletek. Akarják a fenét. Csak azt ne várd, hogy hazudozzanak, miszerint ez nekik is pont olyan fontos, mint nektek. A félfeudális tekintélyelv nem mindenütt rulez.

2019.12.05. 15:57:57

@ijontichy:
ezeket a városi/állami, egyházi vezetőket választják. akik ebből csinálnak egy népünnepélyt, ami jelentős részben piac. odaáll a polgármester, a püspök és a metropolita. felszegezés odébb van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 16:49:36

@ijontichy:

"ha kimegy a fejedből ez a népnemzeti hablaty"

Miért menne ki? 400 milla csak a debreceni reptér éves támogatása, amit a sok nem-magyar befizet. A 7.2 tonnás aranyborjúról nem is beszélve. Majd bolond lenne hagyni kimenni a fejéből a népnemzeti hablatyot: ennek a hablatynak a tolásából _élnek_.

2019.12.05. 19:19:01

@civisvarosi:
arról nem is beszélve, amire nincsenek fölkészülve az urak, akik nem látják, hogy szőröstől bőröstől elemei az orbánféle szindikátus portfóliójának: failure is a natural part of business
orbán sikere és bukása azután már nem lesz magyarország sikere és bukása.
és ez a bökkenő, mert ezt a híresen szenvtelen(:D) nemzetet, a magyarokat, egyből elárasztja a szenvedély, ha ma orbánról beszélsz

2019.12.05. 19:21:40

@neoteny:
egyébként én nem zsidóznám így ezt a nicket, mert ez elég súlyos sértés a zsidókra nézve. én kérek elnézést

2019.12.05. 19:24:04

@ijontichy:
jó ez a szöveg. az egészbe be lehet helyettesíteni orbánt a nokia helyébe és igaz.

2019.12.05. 19:25:28

@Bánegressy:
ja és persze a finnek helyébe a magyarokat, ami egy sértés.(de azért jobb, mint a román)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 19:25:30

@Bánegressy:

1) Arthur Finkelstein is elég súlyos sértés volt a zsidókra nézve.

2) aki faji és vallási azonosítást követel, az járjon elől a jó példával. És ha ő tetszőlegesen hozzárendelhet címkéket emberekhez, akkor én is megtehetem ezt vele.

2019.12.06. 08:02:31

@neoteny:
ha dr. papp azt mondana, hogy a nemzetközi repülőtér forgalma évi 1 milliárd forintig teljes körű adómentességet élvez, akkor ugye mindjárt liberális lenne. így meg "náci".

2019.12.06. 08:04:05

@neoteny:
és ha még azt is hozzátenné, hogy 5 ezer szegény kis migráns olcsóbban városunkba utazhasson, akkor talán még béke nobel díjra is jelölnék. így viszont "náci".

2019.12.06. 08:16:06

@neoteny:
és ezt ismerte fel a bmw, meg egyébként a financial times is, adtak neki egy díjat cannes-ban.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/cannes1.jpg
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/papplaszlocannes.jpg
mert rájöttek, hogy a fideszben lényegében majdem teljes körű beruházási adómentességet kínálnak. és ehhez kapcsolódó cégháló, ami lehet, hogy kormányközeli, de nyugat-európából nézve mégis viszonylag olcsón építkezik. az engedélyezési eljárások gördülékenyek. és ezen túl a szakképzést is átalakítják a multik kénye kedve szerint. és erre a libsik azt mondják: nem, ezek fasiszták, jönnek a nácik. észak-korea.

ez egy klasszikus beruházásösztönző politika, ami elvben kaphatna neoliberális és/vagy neokonzervatív csomagolást is. a politika alaptermészete szerint populista magyarázatokat fűznek hozzá. csakhogy budapesten a populáció összetétele eltér a vidékitől. így aztán azt mondják: a magyarok!

2019.12.06. 08:45:27

@neoteny:
a célcsoport öcsike és barátai. a szakképzési központ járműipari kiállításán.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(28).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(29).jpg
ha ők a bmw elégedett alkalmazottai, beszállítói lesznek úgy, hogy a segítségükkel gyártott és értékesített bmw járművek vásárlói is elégedettek lesznek, akkor ugye liberális elvek szerint ez többé-kevésbé rendben van. a magyar állam/debrecen városa azt mondta, hogy itt a nagy lehetőség. most kevesebb adót kell fizetni. sőt még előre is utalnak valamennyi pénzt feltéve, hogy vállalod a munkahelyteremtást. és az egyes sajtóhírek szerint csőd szélén táncoló bmw azt mondta, hogy éppen erre van szükségük. ezért építenek egy gyárat kismacsra. nincs jobb hely a földkerekségen az autógyártásra kismacsnál. így döntöttek. szabad akaratukból. úgy, hogy szabadságot (beruházási adómentességet) kínáltak nekik.

a momentum vagy hvg azt mondja, hogy a bmw csak olcsó szalagmunkásokat akarn. dr. papp azt, hogy technikusokat képeznek, mérnököket. megállapodnak palkovics innovációs miniszterrel. ez kérem szépen modernizáció. éppen azt csinálják, amit a legtöbb közgazdász javasolt. legalább is részben köteleződjenek el a multik irányába, mert egyelőre nincs más lehetőség. és a fidesz ezt teszi. pontosabban a fidesz2. miközben a fidesz1 azt mondja: gonosz multik, nem leszünk gyarmat. orbán elmondta a nagyköveteknek, hogy ne azt nézzék, amit mond hanem, amit tesz.

persze még így is belefuthatnak egy válságba, ami jöhet éppen akkor, amikor a keresletélénkítő politika éppen kifullad és úgy az recessziót eredményez. és az ellenzéki pártok botránypolitikája is tud sikeres lenni. az önkormányzati választások megmutatták, hogy leválható a fidesz. de ha csak ennyi van a kormányellenes térfélen, akkor azok semmivel sem jobbak, mint ezek. dr. dobrev klára különadót ígért a gonosz multikra. vajon miért? és a momentum vajon miért ekézi a bmw-t és az audi-t? ők a kockázati tőkések érdekeit szolgálják. akik nyilván feldarabolnák a vw csoportot és felvásárolnák a bmw-t és az audi-t. ezért jön nekik jól a gyári munkások sztrájkja a "rabszolgatörvény" ellen. és erre használják grétát és a zöld mozgalmakat. ez a "baloldali" "liberális" "zöld" koalíció mennyivel jobb?

2019.12.06. 09:31:49

@neoteny:
mit hozott ajándékba a mikulás a gyerekeknek? a klik kihelyezett környezetismeret óráján? csokoládét és facsemetéket.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/+otf/1399x571/cOuRHaqOVSe5esJEwgeNRU5PVF9WRVJZX1NFQ0CjZmDKgmDgl1CijMHcIjrZHAvFbh9XiT9drmM5dsHG/MG1299-1.jpg
mivel trendi környezetvédőnek lenni ezért a fidesz és a klik tankerületi igazgatója is "zöld". nekem úgy tűnik, hogy a fidesz egy klasszikus big tent.

és ezzel az ideologikusan szerveződő ellenzéki pártok egy ideig nem tudtak mit kezdeni. aztán botránypolitikából ők jöttek ki jobban. mert leváltották tarlóst és elég sok 20-30 városban nyertek. de vidéken nem azért, mert meg vannak félemlítve az emberek. nem létezik ellenzéki párt. abban az értelemben, hogy nincs semmiféle aktvitás. debrecenben sincs. 1 dk-s képviselő veri az asztalt. és még volt néhány jobbikos, akit "néppártosodással" kizártak.

a debreceni egyetemnek 10 ezer első éves hallgatója van. ők csak az első évesek. ha csak ebből a körből merít a momentum 1 ezer akítv támogatót, akkor papp polgármesternek esélye nincsen. csakhogy a momentum azt mondja, hogy nem kell bmw. nem kellenek magyarországra összeszerelő üzemek. hanem csak a magas hozzáadott értékű mérnöki irodák. de ehhez egy működő globális tőkepiaci központ kellene és külső gyarmatbirodalmak. magyarországon megtervezik az autót. készítenek egy prototípust és kihelyezik a gyártósort. a bankok leütik az entert. és húzzák az igát bosznia hercegovinában vagy valamilyen külső gyarmaton. és ez a magyar vidék lehetne, ahol ugye ne legyen összeszerelő üzem. mert jönnek a gonosz multik. a momentum is csak a reálgazdaság összeomlására játszik, mert a világban egyesek ezen akarnak pénzt keresni. és ehhez társul egy szociokulturális ideológia, a globális keveredés felsőbb rendűségével és a gender tudósokkal.

2019.12.06. 10:45:26

@civisvarosi:
és miért és hogyan lehetne a reálgazdaság összeomlásán pénzt keresni úgy, hogy azzal a továbbiakban kezdeni lehetne valamit?
ja értem!
a globális keveredéssel létrejött új faj kapná meg a sok pénzt jutalomként az emberiség sikeres elkorcsosulásáért, meg hogy a fajtisztákat rabszolgaként dolgoztassa a direkt ebből a célból meghagyott lokális hazájukban.
így már érthető, drága drábihelyi úr!
maga leírhat/mondhat itt már bármit, ennél hülyébb úgysem lesz
(nálam drábihelyi=drábik, mint ahogy anno grespihelyi= grespik ó hogy hiányzik! úr)

2019.12.06. 11:31:04

@Bánegressy:
úgy, hogy a totális/globális verseny következtében vannak csődközelben nagyvállalatok. ezeket bedöntik. utána kormányzati segédletekkel kisegítik azért, hogy megmaradjanak a munkahelyek. csak közben tulajdonost váltottak. és olyan kormányok kellenek, akik ezeket az érdekeket kiszolgálják.

2019.12.06. 11:46:20

@Bánegressy:
nyilván ezt egy válságban lehet megtenni. amiben az óriásvállalatok egy része tulajdonost vált. be van tárazva a rengeteg pénz az offshore számlákon. és indulhat a pénzügyi háború. aminek végén az árfolyamokat rendezni kell, mert attól függnek a munkahelyek és a nyugdíjalapok. és rengeteg szabad forrás van, mivel a pénzt a semmiből állítják elő. a lakosság, a vállalatok, a kormányok és a bankok is nettó módon el vannak adósodva. ez vajon hogyan lehet? kik kölcsönöznek a földkerekségnek? az ufók? a francot. részeleges tartalékolás mellett ezt meg lehet tenni. mert az átutalt hitel is betétként jelentkezik a rendszerben. ezért van kettős könyvelés. ami egyik oldalon tartozás, az a másikon követelés. és az összevonható a megtakarításokkal. és ha valaki ezt felveti (például ezt a majdnem nyilvánvaló dolgot), akkor idiótának kiáltják ki. konteó hívő.

de milyen konteó. van egy számla. 100 forint valós megtakarítással. abból részeleges tartalékolással kölcsönözhető mondjuk 90 forint hitel. 10 forintot tartalékol a bank. de azt a 90 forintot újra felvezetik egy folyószámlára. mintha az megtakarítás lenne. és abból megint lehet adni 81 forint hitelt. és abból megint. összesen 900 forintot.

nem arról van szó, hogy erre még nem jött rá egyetlen közgazdász se. mindenki pontosan tudja. ha szólni merészel, akkor idiótának bélyegzik a "liberális" újságírók és drábik sorsára jut.

2019.12.06. 13:29:40

@civisvarosi:
ok, de hát ez az utóbbi felszólalásod az előző következménye és az előzőben említett kormányra pedig pont a magyar kiváló példa, amelyiknek ráadásul ez a belföldi gyakorlata is.
egyrészt.
másrészt azt te szvsz pontosan tudod, hogy miért volt szükség(történelmileg) arra, hogy elkezdődjön a pénznek ez a semmiből generálása és miért volt, hogy a középkortól kezdve minden állam(királyság) mindig eladósodott. gyakran még az is, amelyiknek voltak külső gyarmatai.
www.usdebtclock.org/

2019.12.06. 13:31:16

@Bánegressy:
persze lefogadom, hogy a helyes drábihelyi válasz: mer' a szabadkőműves zsidók . . .

2019.12.06. 13:56:35

@Bánegressy:
ez nem a magyar, hanem az összes kormányok gyakorlata. csak kérdés, hogy ezekkel kiket hoznak helyzetbe. a fideszben azt mondták, hogy a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektorban saját magukat, illetve a haverjaikat. fidesz1. termelésben továbbra is a multikat. lásd bmw beruházás. fidesz2.

nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, vagy rossz. hanem azt, hogy ez történik. és az ellenzéki pártok a fidesz gazdasági holdudvarának összeomlására játszanak beleértve a multikat (pl. audi, bmw).

2019.12.06. 15:47:51

@civisvarosi:
szerintem hamarabb omlik össze a szolgáltató szektor és majd csak aztán húznak el a multik, ha már nincs elegendő olcsó megfelelő minőségű munkaerő és akadoznak a szolgáltatások. de majd meglátjuk. az ellenzék egyelőre gazdasági holdudvar hiányában(lényegében) csak politikai eszközökkel operálhat, ami a fidesz ellen hatástalan.
nem hiszem, hogy bármilyen jövőre vonatkozó ígéretekkel magukhoz tudnának csábítani multikat, vagy egyebeket a holdudvarból, anélkül meg tudjuk . . .
az erő a fidszével van, de az erő a fidesz gyengesége. legyőzheti magát a fideszt.

2019.12.06. 16:04:05

@Bánegressy:
elsődlegesen a nyersanyag és az energia ellátás akadozhat. és az nem a nyugattól függ, hanem az oroszoktól.

Brix 2019.12.06. 17:05:26

@Bánegressy: Viszont, ha ezek a prognózisok teljesülnek: www.portfolio.hu/gazdasag/20191205/megszolalt-az-imf-jovore-teljesen-uj-vilag-jon-a-magyar-gazdasagban-409337?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

ès az elmúlt 3 èv fejlődèse lelassul, akkor ,- szerintem - nehezebb lesz a Fidesznek kormányozni, főleg olyan költsègvetèst tervezni , amiből lehet a családoknak osztogatni, vagy az esedèkes egèszsègügyi bèremelèseket meglèpni ,( amiről már kormánydöntès van) + jön Paks 2 , Belgrád vasút stb..Ráadásul, 2021- től új EU költsègvetès: 30% - ra emelt önerő a beruházásoknál, ès eleve kisebb keretösszeg...
Amit most az átlagember tehet egy dolog: zsákolni az eurót ès a dollárt , mert jelentős pènzrontás nèlkül nem fogjuk megúszni az elkövetkezendő èveket...( Èn már jóideje ezt csinálom ,ès többet nyertem, mintha Oranèknak adtam volna...)
Amíg a kisembernek nem romlik össze az èletvilága, addig Orbán hatalomban marad, de most ők is èrzik, hogy kemènyebb idők jönnek, ezèrt nyúlnak bele újra a fontos, kètharmados törvènyekbe ,vagy alakítják át a bírósági rendszert, azaz: nem konszolidációnak, hanem tovább kemènyítenek, ami szerintem hamarabb okozza majd a vesztüket, mint gondolnák...

2019.12.06. 18:17:05

@Brix:
most érdemes zsákolni a dollárt és az eurót, de az euro övezet is kerülhet válságba. a dollárdiplomácia kiszámíthatatlan. kelet tűnik legstabilabbnak.

az új eu költségvetésben minden 5 ezer főnél nagyobb város 0-1-2 beruházásra számíthat a modern települések programban. erről beszélt tasó elvtárs a helyi médiában. a csökkenő keretösszeg, megemelkedő önrész miatt a kormánnyal érdemes majd tárgyalni.

Brix 2019.12.06. 18:27:50

@civisvarosi: " a csökkenő keretösszeg, megemelkedő önrész miatt a kormánnyal érdemes majd tárgyalni..." Miről? Az ellenzèki önkormányzatok úgyis hátrányban lesznek majd, ès a polgármestereknek lehet mutogatni a kormányra....Tipikusan Budapest lesz ilyen , de így a budapestiek mègjobban fogják utálni a kormányt...Máris elkezdtèk a főváros szívatását, de ez nem Karácsonyon, hanem Orbánon fog lecsapódni inkább...Az Index megír mindent, így az emberek látják mi törtènik...

2019.12.06. 18:57:49

@Brix:
felteszem arról, hogy forrásokhoz jussanak.

budapesten a külső peremkerületekben pest megyével összekapcsolódva lehet fejleszteni. a belső kerületekben az országos közintézményeket meg lehet erősíteni és a fővárost kiüresíteni. a köztes kerületeket megoszthatják. aki utálja a fideszt az nem fogja megszeretni.

az ellenzék oldaláról az a kérdés, hogy képesek lesznek-e valamilyen hálózatot alkotni. amiről lengyel lászló beszélt. van 20-30 szabad város és a főváros. és ez most a szabad világ, a magyar tőkemágnes. mert az ország többi részén jobbágymentalitáson alapuló ma már csak legfeljebb észak-koreára jellemző sötét diktatúra van. és oda nyilván nem lesznek befektetések, vagy ha mégis, akkor azok bukásra vannak ítélve. a szabad városok felvilágosult polgáraikkal fényt gyújtanak. és ezek egy versenyképes hálózatban a piacgazdaság motorjaivá válnak. ez sem teljesen abszurd felvetés. az ellenzéki irányítású budapest, tatabánya, jászberény, eger, salgótarján. ezen túl miskolc, szeged, pécs, szombathely és esetlegesen győr. a nagyobb modernizációs központok közül kormánypárti mindösszesen székesfehérvár és debrecen. valamint veszprém a kulturális főváros projekttel. az ellenzék sem esélytelen. de nem nagyon látom, hogy ezek az ellenzéki polgármesterek rendelkeznének bármiféle fejlesztési koncepcióval, amit összehangolhatnának. inkább csak sokan utálják a fideszt és azok beszavaztak rájuk. persze nem akarom őket alulértékelni. lehet, hogy többre is képesek lesznek.

2019.12.06. 21:00:38

@civisvarosi:
ezek is mind függenek az infrastruktúrától/fenntartástól, a logisztikai problémák is csak sokasodnak az áraik egyre növekednek. az ilyen munkát végzők zsarolási potenciálja egyre csak nő. nincs hadsereg amelyik átvenné a feladatokat.
a lakosság elégedetlenkedik. akadozik a szállítás, az ellátás. és még mi minden lesz itt.

2019.12.06. 21:13:33

@Brix:
azt a pár cetlit, amit meg tudok takarítani nem érdemes egy zsákba dobálni sajna. elég neki egy zsömlés stanicli.
amúgy annyira riogatnak a pénzügyi válsággal, hogy én inkább a menekülő valutát választom.
valószínűleg az országában egy pár hétig már meg tudnék élni.
kenyéren és vízen.

2019.12.06. 21:29:57

@Bánegressy:
elfogadnék annyit, amennyi perpillanat az egy usa lakosra jutó adósság. egy adófizetőre eső még jobb lenne. jövő nyáron nyaralni mennék.
persze! hajduszoboszlóra. naná.
debreceni nagyfürdő se rossz(volt)
régen 5éves koromtól kb 18 éven át minden nyáron voltam ott 1-2 hetet.
emlékszem, amikor először voltam ott a piac utca még úgy nézett ki mint egy mediterrán korzó(kurva rég volt, 1957-ben). aztán már a következő évben átalakították. csak nem miattam?.

Brix 2019.12.06. 23:47:58

@Bánegressy: A valuta mellett lehet konzerveket is felhalmozni ès más tartós èlelmiszereket, mert a válság - szerintem - minden eddigit meghaladó lesz, ès akkor az olyan kis országok , amelyeknek nincs eszközük a válság kezelèsère, bajba kerülhetnek...Èn èlelmiszer- árrobanásra számítok, amit most erősített meg az egyik èlelmiszeriparban működő "nagypályás" barátom...Az alapanyagok brutális mèrtèkben drágulnak, mert " klímaváltozas" van általakul a mezőgazdaság , nő a globális kereslet, a forint szar, ès a nèpesedèsi folyamatok miatt is...Arra kell számítani ,hogy nálunk is kemèny idők fognak jönni...
Nyilvánvaló, hogy ez az álnok, igazságtalan , egy szűk politikaközeli rètegnek kedvező rendszer is el fog bukni, de nem " demokratikus" választáson , mert arról már règen nincs szó, hanem úgy , hogy egy nekifutasból fogja a tömeg lerúgni Orbánt a hatalomból...Az önkó választást elengedtèk, mert a fogyatèkos tanácsadó cègeik 10-15 % os Tarlós előnyt mèrtek ès az állampárt bealudt, de azóta feleszmèltek: soron van a választó körzetek átszabása ( újra) a pártok együttműködèsènek ellehetetlenítèse,a parlamenti ellenzèki munka kiherèlèse, az ellenzèki önkormányzatok anyagi ellehetetlenítèse , rendes bíróság döntèsi jogkörènek csorbítása ....Sumák , hatalommániás banda ez, akik nem riadnak vissza a választási csalástól sem....Ezeknek az kellene , hogy jól el....csázzák őket, mert másból ezek nem èrtenek...Más kèrdès , hogy elèg komoly ès elèg kemèny párt nincs most az ellenzèkben, akik meg tudnák szervezni az Orbán -ellenes általános társadalmi mozgalmat ....De, talán ez is változni fog, mert egyre nő a kritikus tömeg, akik megunták a jelenlegi helyzetet....

screpes 2019.12.07. 08:43:41

@Brix:

nálam már megtörtént a konzervek felhalmozása.. Felhalmoztam, és megettem. mind a kettőt.

2019.12.07. 09:31:55

@Brix:
hát én már rég eljutottam oda, hogy orbán csak egy része, persze a nagyobb része a bajoknak. már régóta, talán még a rendszerváltáskor, vagy még előbb kezdődtek a bajok, amikor a képzés, az intézményrendszer a közhivatalok egy olyan elitet generáltak, amelyiknek csak melléktevékenysége a feladataik tisztességes(?) ellátása és a fő, legalábbis a kulcspozíciókban a könnyű vagyonszerzés. ez úgy en bloc érvényes az egészre, csak orbán azt találta ki, hogy mégse legyen könnyű, csak annak aki neki apportíroz.
szűkíteni igyekszik a kört, mert így több jut neki magának, meg a hűségeseknek és így az egész elit csak az övé. neki szolgál. nincsenek megosztó nézet és érdekkülönbségek.
ez csak azért nem olyan jó mert, ha buknak az emberek így állandóan azt hiszik, hogy elég csak az egyiket elzavarni és utána minden jó lesz.
vagyis semmi hajlandóságuk nincs arra amit állandóan pampognak(azt is főleg a demagóg alulmaradt politikusaik), a közvetlen demokrácia megteremtésére. a működtetésére meg pláne nem lenne. őszintén szólva ebben olyan nagyon én sem hiszek, mert ehhez tényleg az kéne, hogy az emberek kvázi egyforma kompetenciákkal, kvázi egyforma eréllyel tudjanak részt venni benne . . . na miben? hát részben a saját, a családjaik, részben a szűkebb csoportjaik és aztán egészen a szélesebb társadalmi érdekeik érvényesítésében.
bevallom őszintén, ilyen soha nem lesz.

ami az élelmiszer felhalmozást illeti ez már most is egy pénzigényes dolog, mert először is meg kell venni a cuccot - már most sem olcsó a konzerv sem, és kéne egy raktár hozzá(vagyis infrastruktúra mindenhez kell ma már :D az ágy alatt nem tarthatom a konzerveket, mint a könyveket :D) de az biztos, hogy gáz lesz. és az is, hogy már most nagyon konkrét jelei vannak.

Brix 2019.12.07. 09:53:07

@screpes: :) ... Itt van egy újabb "állapotfelmèsrès " a magyarországi valós èletviszonyokról...Mert bizony nemcsak a trükkös statisztikai módszerekkel számított áltlagbèr számít ( persze, ott is a sereghajtók között vagyunk..) - hanem hogy tènylegsen meddig èlnek az emberek , milyen egèszsègügyi viszonyok között...Ebben is nagyon hátul vagyunk , ès azt èrzem hogy nincs is semmilyen kormányzati törekvès a javításra , sőt , rejtett nèpirtó törekvèsek vannak...Jövőre azok akik nem tudják egy rövidebb ideig fizetni a TB- t , kikerülhetnek a rendszerből...
Növelni kellene a GDP- arányos ráfordítást , de a felesleges pènzköltèsek, a stadionok- ès a többi megaberuházas èpítèse elviszi a pènzt.. Rèszben hasonló okokból vagyunk az OECD országokban a leggyengèbbek között az oktatásban - a diákok matematikai , termèszettudomanyos tudásban. Van persze egy- kèt elit gimnázium, ahol elitkèpzès folyik, de a nagy átlag gatya..
Ebben már a korábbi állampárt , ès az államszoci. rendszer is jobban teljesített ....Az egèszsègügy mindig is szar volt, de ha valóban olyan erős lenne a gazdaság , mit ahogy Orvbánèk hirdetik , akkor már az egèszsègügy területèn is èrződne valami..
Patyomkin- ország ez, megvezetnek mindenkit , hogy milyen jól teljesítünk , közben minden a nyugat pènzètől\ támogatásától függ ès a felpörgetett inflációtól , sommásan...Belül meg a rohadás jelei vannak....Ha nem jött volna be az a kb 40- 50 milliárd euro nettó fejlesztèsi forrás az EU - ból a csatlakozás óta , akkor nem lenne más, csak pusztulás Magyarországon...Így legalább van valami, pl új villamos a civisvárosban, amit 90%- ban az EU finanszírozott, hogy egy pèldat is mondjak civisvárosinak...

2019.12.07. 10:01:37

@Bánegressy:
budapest-belgrád vasútvonalon jönne az áru keltről. a nyugati kereskedőket megkerülve a fidesz kereskedelmi lerakataiba.

2019.12.07. 10:11:54

@Brix:
az oktatási rendszer lecsúszása nem 2010-ben kezdődött el, hanem 1990-ben. ács elvtárs idején a gelka nekiállt hálózatot építeni és fogható volt a sky channel. és már akkor lehetett látni, hogy milyen tévés vetélkeződik vannak. (kb. ami rózsa gyuri féle zsákmacska). és ugye ez lépett kapcsolatam helyébe. nyilvánvaló volt, hogy az új rendszer kulturálisan visszalépés. gazdasági értelemben lehetett várni előrelépést. persze amikor az átalakulási törvény előírta a szövetkezetek kényszerű felszámlását, akkor lehetett tudni, hogy vidéken is legfeljebb csak félsikereket lehet elérni. és amikor elindult a privatizáció, akkor lehetett tudni, hogy hasonló lesz a városokban is. és azt lehetett tudni, hogy társadalmi értelemben nem nagyon változik semmi. legfeljebb csak annyi, hogy rendszerváltó elitet elűzik az országból.

screpes 2019.12.07. 10:14:47

@civisvarosi:

elkél a feltételes mód! Jönne az áru keletről...

"Jönne..."

De nem a fidesz raktáraiba szánják, hanem "nyugatra".
Ha te kínai lennél érdekelne téged a magyar piac?
Azt már meghódították, sőt megverték: minden faluszélen ott a zokni meg a gatya ötszázé ', és a műanyag öngyújtó meg büdösszandál, sportcipő-roadster.
Ízléstelen sál, sporttáska, hamiskás Louis Vutton is közepes árfekvásben.

2019.12.07. 10:32:17

@screpes:
tízpárzokniezerért. ez megy a zsibvásárban a kínaiaknál és a cigányoknál. de a kínai árut nagyrészt nyugati kereskedők hozzák be. ha az kelet-közép európai közvetítőkön keresztük érkezne nyugatra, akkor az nyilván előnyösebb a magyar kereskedőknek. és a fidesz ehhez szükséges politikai küzdelmet igyekszik megvívni.

Brix 2019.12.07. 10:32:22

@Bánegressy: hát részben a saját, a családjaik, részben a szűkebb csoportjaik és aztán egészen a szélesebb társadalmi érdekeik érvényesítésében.
bevallom őszintén, ilyen soha nem lesz."

Próbálkozni kell! Èn azt mondom, hogy jöjjenek a fiatalok! Ők már azért maskèpp szocializálódtak, mind Orbánèk generációja, amelyik az államparti- tolvaj- korrupt rendszer világába nőttek bele..
A nyugat- európai , vagy amerikai èlet ( Orban csak pár hónapig volt ösztöndíjas..) megváltoztatja az embert, illetve maskèpp " neveli" Ha a skandináv országoknak sikerült egy nem korrupt, viszonylagos egyenlősègen alapuló , demokratikus, kiegyensúlyozott társadalmat kialakítani, akkor nekünk is meg kellene próbálni legalább ( a sikerrel kapcsolatban szkeptikus vagyok, de nincs más út..)
A jövő útja nem ennek a feudális , patriarchális, nagyúri, kirekesztő, cinikus, álkeresztèny, álszent , igazságtalan , önző rendszernek a további fenntartása, hanem el kellene valamikor èrjünk a nyugati típusú plurális demokráciába, egy olyan rendszerbe , ahol valódi civil - polgári világ van , a fèkek ès ellensúlyok a politikai rendszerben ès szolidáris társadalom...
Az egypárti túlhatalom lètrejöttènek megakadályozását lehetne Alkotmányosan szabályozni , ha egyszer lètrejön egy új többsèg, mindezt megteheti, a közjogi rendszer változása meg kihatna a társadalmi gondolkodasra is , általánosan ..
A lènyeg most az lenne, hogy megtörjük az egyeduralkodó hatalmat ès erre kellene megtalálni a megfelelő eszközöket, bár nagyobb esély van rá , hogy magától roppan össze- generációs -, gazdasági - vagy globális okokból...

Brix 2019.12.07. 10:44:06

@civisvarosi:
budapest-belgrád vasútvonalon jönne az áru keltről. a nyugati kereskedőket megkerülve a fidesz kereskedelmi lerakataiba."
Kamu narratíva! A valós cèl Mèszaros Lőrinc cègei( Orbán) újabb milliárdokhoz juttatása! A vasútvonal már eddig is lètezett, aki ott akart szállítani , lehetősèg adott volt..
Látszik hogy nem ismered a kínaiakat...Ők soha nem fognak együtt üzletelni -kereskedni a fideszes vállalkozókkal...Majd bolondok lesznek átengedni a nyugatra szánt aruikat , hogy itt lefölözzèk a hasznot a helyi potentátok...

2019.12.07. 11:21:12

@Brix:
hiszen már most is üzletelnek velük. így épül a vasútvonal.

screpes 2019.12.07. 11:56:41

@civisvarosi:

te tisztán látod ezt az üzleti konstrukciót?

2019.12.07. 12:03:15

@Brix:
a fidesz2 családbarát vonala kifejezetten skandináv társadalmi mintákat közvetít.
www.youtube.com/watch?v=BSATcNuAfyA
vagy ezek.
www.youtube.com/watch?v=onUIZeo7xEM
www.youtube.com/watch?v=iQgfayVspB4

2019.12.07. 12:07:52

-hát megmondom őszintén, ezt nagyon különbözőképp látjuk.
ami most megy oktatásban, közügyekben, a vidék és a város/iasság elszakításában, a kinevezések rendszerében, az úgynevezett társadalmi mobilitás jelen gyakorlatának általánossá tételében ez pont, hogy konzerválja a viszonyokat.

senki nem fog később sem lemondani megszerzett, megkapott pozíciókról, előnyökről, csak mert egy pár nyugaton szocializálódott "edénymosogató", meg a "filozófus mesterrassz" gusztustalannak találja :D pont
a magyarok addig fognak ragaszkodni ezekhez a viszonyokhoz, amíg ezeknek és az általános komfortzónájuknak a közös metszete nagyjából állandó(mint a káderi konszolidáció, azt megelőzően hotrhy ugyanez)
a komfortzónára rossz hatással az elnyomorodás, az éhínség, a mozgáskorlátozottság még a mostaninál is nagyobb foka; a nyílt, vagy ha nem is nyílt/nyilvános, de gyakori megaláztatások lehetnek.

megalázva most az akadémikus és humán értelmiségnek a magát függetlennek tartó, autonómiát igénylő része érezheti és ez egy marginális kisebbség, egy törpe minoritás.

ezen lehet now jót röhögni a pragmatizmust mély-cinizmus szintjén gyakorló, hivatkozások szintjén a legeurópaibb, az európai szabadságot és emberi jogokat, a jogállamiságot(!), a jelen európájában mindent egyedül, csakis a saját maga(és v4-es szövetségesei és európai szélsőséges barátai) erejével védelmező, ugyanakkor egyidejűleg bősz turáni-ősmagyar, a türk hagyományokat és közép-ázsiai összefogást, elkötelezett orosz és kínai, bármi_ami_hozhat_egy_ kis_pénzt, paktumot, stratégiai szövetséget zsonglőr hajlamú hentes módján a propagandájába passzírozó, a korrupciót a rendszer alapjaiba mélyen, kibonthatatlanul bebetonozó(azzal ellenőrzi az alattvalók korruptságát is) hatalom és kurzusa elvakult, a fentiektől elkápráztatott és abban a maguk kivételességét felfedezni vélő hívőinek és híveinek.

és van is benne valami.
ez van olyan kicsike ország(merjünk kicsik lenni! de minek? mi kicsik vagyunk. merjünk nagyot álmodni! mint kisgyerek amelyik egyszer majd felnő(mi soha))
itt képes egyensúlyba kerülni a dinamika.
mindig vannak akik elmennek.
csak legyen elegendő utánpótlás.
mindig vannak tevékenységek, amik hol fölértékelődnek, hol meg le.
most nem az értékes, ami 10-20-30 éve volt, majd ha megint igény lesz rá, lesznek akik fölnőnek a feladathoz, hiszen az lesz az érdek.

no, ha ez így menne!

de nem 10-20-30 évvel ezelőtt élünk.
és már most látni az 5-10-20 év múlva behozhatatlan lemaradást.
aki it tényleg igyekszik az elmegy.
aki elmegy és visszajön, az nem fogja tulságosan a fordulatszám növelését eröltetni.
amig az általános viszonyok az illető komfortzónját nem érintik kedvezőtlenül.
sőt!
az azért fog visszajönni, mert itt a valós teljesítmény és a lehetséges karrier teljesen más viszonyban vannak, mint odaát.

screpes 2019.12.07. 12:13:00

@civisvarosi:

kisangyalom, te halandzsázol.

2019.12.07. 12:13:09

@Bánegressy:
egy t betű sajnos lemaradt valahol :(

2019.12.07. 12:13:23

@civisvarosi:
errefelé jártak kínaiak. azt mondták, hogy logisztikai központot építenének. kb. úgy képzelték, hogy fél város dobozolna.

2019.12.07. 12:17:22

@Bánegressy:
kimaradt az is, hogy európa keresztény gyökereit és---------ezzel szemben, vagy emellett középázsó, türknemisztán

2019.12.07. 12:17:22

@screpes:
szerinted miért épül az a vasútvonal? a kelet ázsiai árut hozná be athén felől. és a kis ázsiait isztambulból. miért tárgyalnak a kínaiakkal és a törökökkel?

Brix 2019.12.07. 12:24:39

@Bánegressy: senki nem fog később sem lemondani megszerzett, megkapott pozíciókról, előnyökről, csak mert egy pár nyugaton szocializálódott "edénymosogató", meg a "filozófus mesterrassz" gusztustalannak találja"

Ezek a nyugati "edènymosogatók" a jelen fiatal magyar èrtelmisègi világát adják , rèszben ...ès pont jó, hogy megpróbálták az edènymosogatast is , legalább tanultak valamit a való èletből, azokkal szemben , akik csak a magyar struktúrát látták- èltèk egèsz èletükben...Ma már egyèbkent egyre kevèsve jellemző az ilyen típusú karrierív, a fiatalok között , sokan rögtön kèpzettsègüknek megfelelő pozícióhoz jutnak Nyugat- Európában, vagy pl. ösztöndíjasok lesznek Oxfordban...
Ez a generáció szerintem megváltoztatja majd a világot, ha hatalomra kerül...

2019.12.07. 12:27:41

@civisvarosi:
dobozolni nagyon jó!
tudták ezt a tóthék ésaz örnagyúr.

most már, hogy ilyen jóba lettünk a türk ősökkel kéne ide is egy isztambuli bazár.
de nagyobb, mint a zsibogau(bár ott sok a törököző).
és látványosabb, turista csalogatóbb mint az ecseri

2019.12.07. 12:30:14

@Brix:
de itt?
de hoooogy?
parlamenti választásokon?
ahhoz már nem elég csak orbánnak meghalnia és még az is sok idő lehet

2019.12.07. 12:34:02

off:

itt van pl ez itt: scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/79096346_10157881776478293_5969369440330973184_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=703COmVvEFUAQlCBgFR2cYVwZj1sXoDpVvn84J8Fco27IQkDSw9jLQ8xw&_nc_ht=scontent.fbud5-1.fna&oh=5449f0b9f1bc9cc0f1a55b74dd9f9aad&oe=5E7A0390

cuki nem? annyira, hogy akár ezt még pártunk-kormányunk is a magáévá teheti.
ezek a kutyáék is már kezdik nekik lőni a gólokat.
akkor már legalább egy páleszt adhattak volna a másik kezébe.

2019.12.07. 13:00:42

@Bánegressy:
a töröközés a rendszerváltás után volt divatban. amikor megszűntek a termelő munkahelyek. a török árut turistabuszokkal kezdték el behordani. nemrég dobtam ki egy adidas (nem adidos, hanem "adidas") nadrágot, ami török volt és meglepő módon jobb minőségű, mint az eredeti.

2019.12.07. 13:09:05

@Bánegressy:
szent miklós nemcsak a gyermekek, hanem a pálinkafőzőknek is védőszentje. a papok megáldották a harangot a zsindelyes "kátidzsban".
video2.dehir.hu/1206_harangszenteles_erpatak_mix.mp4

2019.12.07. 13:21:16

@civisvarosi:
-hát én pedig úgy emlékszem engem már a '70-es években, nem is a vége felé be akartak ott dumálni, hogy menjek ki velük törökbe, jó móka lesz. farmer, bőrcuccok, no meg főleg arany.
-hogyne! az én poggyászomba akarták eldugni az aranyat, ami akkor még tilos volt, hogy majd én bukjak meg a vámon, amíg ők átjutnak. vagy ha nem bukok meg, annál jobb. a határon túl elszámolunk.
:D
nem egy fejre ejtett népség, annyi biztos.
szerencsére én meg valamiért gyanakvó voltam és vagyok.
de asz biztos, hogy eredtek onnan nagyobb meggazdagodások, vagyonok.
szima nem ott kezdte a pályát akkoriban?
ő pl. sokat bukott a fideszen oszt mégsem lett belőle simicska.

2019.12.07. 13:27:11

@civisvarosi:
a kóser szilvának is? :D
vagy azt védje meg a goldamájer

2019.12.07. 13:34:06

@Bánegressy:
szima a kocsmai játékgépeken gazdagodott meg. az a pénz ment forgott be be klubpénztárba és eredményezte a nyereséget. a loki 7x nyert magyar bajnokságot 6x magyar kupát, egy évben még szerepelt a bajnokok ligája csoportkörébe is bekerült. a kocsmai játékgépeket az ifjúság védelmében felszámolták. azóta rendre videoton és fradi nyeri a bajnokságot. viszont szima kapott két kaszinó koncessziót: debrecenben és nyíregyházán. és árulja a loki tulajdonjogát.

2019.12.07. 14:25:14

@civisvarosi:
ez is a tipikus kreatív magyar oligarcha példája.
lehetett volna pl. termelő beruházást is eszközölni a rengeteg pénzből.
de minek?
pesten nincs árutermelés.
nem állítanak elő terméket, csak színes cetliket generálnak a semmiből(sőt, most már azt se. csak a semmit nevezik át összegekké számlákon és vezetik át elektronikus fizetőeszközökre)
pedig termelhetnének is.
de minek? :D
úgyis megint jön a túltermelési válság. :D
vagy valami
de válság az biztos lesz.
mi így készülünk rá

2019.12.07. 14:57:38

@Bánegressy:
na de budapest mégis milyen valós árut állít elő? mi az, ami budapesten valójában piaci? közvetíteni mészáros koma is tud. vagy sanyi.

Brix 2019.12.07. 15:11:33

@civisvarosi:
na de budapest mégis milyen valós árut állít elő?" Budapest a piaci, információs ès döntèsi központ, Budapest megèl a szolgáltásaiból, önmaga " eladásából "- ezèrt özönlenek a külső\ belső bevándorlók...Hiába lesz bármekkora ipar Debrecenben , soha nem lesz akkora bèr , mint a fővárosban...

2019.12.07. 15:26:27

@Brix:
értem, hogy ez lenne a kapitalizmus. szabad piaci pénzteremtés és gazdasági döntéshozatal és irányítás. egymással versengő tőkepiaci központok hatékonyabbak és az ahhoz kapcsolódó menedzsment hatékonyabb, mint az állami adminisztráció. de ehhez külső gyarmatbirodalmak kellenek. ami ugye a magyar vidék lenne. csakhogy a vidék fellázadt. és ezt a lázadást vezeti a fidesz. és vidéken ezért szavaznak a szocikra és a dk-ra. azért, hogy a globális kapitalista értelmiséget ellehetetlenítsék. többek között ezért szavaznak a vidéki kisnyugdíjasok gyurcsányra túl azon, hogy utálják orbánt. és ugyenazért szavaznak a jobbikra.

screpes 2019.12.07. 15:32:57

@civisvarosi:

vegyük sorra, hogy mi lehetne mégis "ilyen" "valós" áru?

Aminek nagy a nyersanyaghányada? De azt ki mozgatná itt , a sűrűnlakott területeken? A szolgáltatások pedig köszönik, megvannak.
A programírók, fejlesztők is szellemi munkát végeznek, egyre nagyobb hányaduk már ki sem mozdul hazulról, vagy ha mégis, akkor azért, mert nem elég nagy kapacitású a számítógépe.
A turizmus vonzerő pedig, mint minden főváros esetében, magában való: azért jönnek ide tömegével, mert ez a főváros, a velejáró látványosságokkkal.

2019.12.07. 15:34:32

@Brix:
vidéken a bérek alacsonyabbak. de a közéletbe beleszólás sokkal nagyobb egy faluban lényegében minden nagycsalád képviselve. és mind vagy fideszes vagy független. a vidékies magyar köznép a globális kapitalizmus ellenesség mellett nem akar nyugati típusú többpártrendszert. és mondjuk a bmw menedzsmentje azt mondta, hogy szarunk bele. végtére is bajorországban is eddig mindig a csu és elődje a bnp nyerte választásokat. aztán az mennyire plurális demokrácia. semennyire. úgy, hogy jó lesz ez nekik. és ha a termelő multikkal való vidékies együttműködés beválik, akkor nyerhet a fidesz. ha nem, akkor nem. úgy pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor önállósága megmarad és az ellátási lánc végén levők a helyzeti előnyüket kihasználva lefölözik a hasznot. mondván, hogy így működik a piac.

2019.12.07. 15:42:52

@screpes:
ha egy országnak nincsenek gyarmatai, nincs külső vagyona, abból származó tőkejövedelme, akkor úgy lehet világkapitalista, hogy globális szolgáltató központokat épít. a szellemi szabadfoglalkozásúakból álló startup vállalkozások vonzzák a kockázati tőkét. de ilyen társaságok legfeljebb csak mutatóban vannak budapesten. miközben a diplomások felét elviszi.

2019.12.07. 16:08:27

@screpes:
budapest se demszky, se tarlós idején nem teremtette meg ennek a feltételeit. tarlós egy üzemmérnökként, városgazdaként a közszolgáltatásokat, a közösségi közlekedést, közművállalatokat, a közüzemeket menezsdelte kívülről nézve viszonylag jól. demszky azt sem. broadway a legutóbbi idényben 1.8 milliárd dollár árbevételt termelt. hol vannak azok az angolul, németül, franciául beszélő színészek, akikért tódulva érkeznek budapestre. ez esetben a színészet elsődlegesen nem piac, hanem közszolgáltatás. a nemzetközi filmipart is andy vajna és a fidesz teremtette meg.

2019.12.07. 17:54:38

@civisvarosi:
annyit tudok, hogy 258k ember jár naponta bp-re dolgozni.
ezek elvileg tesznek-tosznak azért valamit naponta( csak egy akkora infrastruktúra napi működtetéséhez, mint bp-é is rengeteg ember kell)
a többit én is most olvasom egy tavalyi statisztikából.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/budapest.pdf
+még ez lehet érdekes: g7.hu/vallalat/20181115/nem-csak-budapest-a-vizfej-magyarorszagon/

2019.12.07. 18:11:02

látom beszart a gyerekiahóra blog. diggerdriver.blog.hu/2017/09/16/gyerekiahora#c37846998.
dögunalom.
egy blogba mindig kell valami új bejegyzés, különben ellaposodik és ilyen vizenyős, belterjes chatboard-dá válik, amire egyébként meg maga a blog nem igazán alkalmas.

2019.12.07. 18:45:24

@Bánegressy:
na a piac kimenetvezérelt. mi a budapesti output. mi a valós áru, ami budapestről kijön azon túl, hogy a szemét, a szenny, a kultúrszennyi. mi az, amit budapest kifelé értéktesít a temérdek áruért cserébe, amit befelé hordanak? nem azt állítom, hogy az semmi, hanem azt, hogy budapest szabad piaci alapon néhány héten belül kapitulálna.

2019.12.07. 19:03:52

@Bánegressy:
az alapprobléma, hogy a szellemi szabadfoglalkozás nem a valós árutermelésre irányul. és ennek oka a nyugati típusú többpártrendszer. az, hogy az magyarországon ez valójában a történelmi sérelmeket hozza a felszínre. polgárosodáshoz kvázi egypártrendszerre van szükség. arra, ami vidéken van. a magyar faluban. ahol valaki vagy fideszes vagy független. pártos vagy pártatalan. ez felel meg az elemi politikai váltógazdálkodásnak. előbbiek a republikánusok és utóbbiak a demokraták. a valódi függetlenek.

2019.12.07. 19:49:46

@Bánegressy:
budapesten azt akarják, hogy minden sarkon legyen egy színház. na jó, de pesten kívül a dunától keletre nincs 10 állami színház. és a dunától nyugatra se nagyon. de lehet a színészetből piacot csinálni. csak akkor el kell adni az új bemutatókkal mondjuk ajándéktárgyakat. de ha a színházhoz kapcsolódóan nem veszik meg tömegével a valós árut, akkor a színház nem nagyon működhet valós piaci alapon. most az van, hogy van az ascher, az ascher rendezte, világhírű az ascher rendezte. és akkor erre jusson egy rakás közpénz. mert ha nem, akkor az a fasizmus. ascher egy közszolga. és azt mondja, hogy ő nem lenne az, mert ő egy világhírű autonóm művész. biztos hívja a broadway vagy a kínai állami nagycirkusz. mert egy világpolgár és a rendezői tudományát bárhol eladja a nagyvilágban. és ha nem, akkor is lehet kiváló színész, vagy rendező. de ez esetben közszolga. és a pártoknak arányos képviselet alapján kellene kijelölni a színházigazgatókat és olyan nagyon sok állami színház nem lehet.

2019.12.07. 20:09:23

@Bánegressy:
az autonóm művész csoportok a szabatéri évadban körbe utazzák az országot. nyilván nemcsak debrecenben van ilyen.
www.youtube.com/watch?v=6zByzyUdK9E
és eladhatják a dedikált könyveket, stb.
adják el a légy jó mindhalálig kulcstartót.
www.youtube.com/watch?v=bWfTcXztBEE
mert a jegy ára valójában az valójában a dologi és személyi alapkiadásokat fedezi. a színdarab nem valós áru. az közszolgálat. de ha azon túl eladnak egy emlékplakettet, akkor az már valós áru. úgy válik szabad piacivá. de ahhoz népszínházat kellene csinálni. népvallást. és nemcsak budapestnek, debrecennek, de minden megyének meg vannak a maga kultikus történetei, történelme. és természetes módon ez elér a határon túlra. felvidékre, kárpátaljára, erdélyre, a délvidékre is. és ezt a pártok közül megint csak a fidesz képviseli. és ha azt függetlenek egészítik ki, akkor nincs kultúrharc, hanem elvezet a polgárosodáshoz feltéve, hogy nincs háború. csakhogy ebből hatalomvesztés adódik. és ebből lesz az a polgárháborús hisztéria keltés, amit "liberalizmusnak" neveznek.

2019.12.07. 20:11:23

@civisvarosi:
a fogyasztó dönti el, hogy mi az amiért neki csereértékként megéri a pénzét odaadni. ebbe a kategóriába természetesen nem csak a sanyi meg editke értendő, hanem mindenki aki fizetőképes és hajlandó fizetni valamiért; közület, magáncég stb.
minthogy nem kényszerből veszik igénybe és fizetnek a budapest által értékesített output-ért, hanem szabad akaratukból; igényük van rá, ezért gondolom a te minősítésednek nincs jelentősége érdemben.
aki nem vesz ne babráljon.

a nyugati típusú többpártrendszer is addig képes a polgárosodás megmaradását szolgálni, ill. addig felelt meg ennek, amíg a különböző nézetek között kvázi egyensúlyt volt képes tartani úgy, hogy ezek ciklusonként vagy időről időre viszonylag(!) békésen megmérkőzzenek egymással és egyik se érezze azt, hogy sem ezeknek a nézeteknek, sem az azt vallóknak, valamelyik párt mögött állóknak nincs esélye.
m.o.-n nem csak az a baj, hogy történelmi sérelmek osszák meg a társadalmat, ami miatt a nézetek polarizáltabbak, mint a többi polgári társadalomban, hanem az, hogy ráadásul cinikus módon a zemberek boldogulásának a lehetőségét, ugyan különbözőképpen, de igazából semmibe veszik a pártok. csak az elit, amibe saját magukat értik, érdekeit tartják szem előtt. ez sajnos a látszat ellenére, amit csak a propaganda sulykol állandóan, a fideszre fokozottabban érvényes.

2019.12.07. 20:39:20

@Bánegressy:
a kapitalizmusban pénzt, pénzpiaci termékeket szabadon lehet előállítani. de a modernitásban a pénz nem valós áru. hanem az a semmiből adósságként jön létre és abból származtatnak pénzpiaci termékeket. ez a fővárosban arról szól, hogy ki nyomja a pénzt és annak van brutális túlhatalma. ha a fidesz, akkor a fidesz. ha a nem-fidesz, akkor ők. de nekik is túlhatalmuk lenne ha megszereznék a pénzjegyznyomdát és a kassza kulcsát. brüsszel ha a nem-fideszhez dobná a pénzes zsákot, akkor ők se ugranának el előle. de ennek kevés köze van ténylegesen a piacgazdasághoz. ez arról szól, hogy ki ejtse foglyul az államot.

és nyugati típusú plurális pártrendszer úgy lehet, hogy egy országnak van külső gyarmatbirodalma, és az a cél, hogy a gyarmati sorban levő népek ne hirdessék meg a népi nacionalizmust. mert úgy államosítanák a külső vagyontárgyakat. és megszűnne a kívülről érkező tőkejövedelem, amin a politikai pártok arányos képviselet elve szerint osztoznak. és mind abban érdekeltek, hogy az összenépi nacionalizmust a gyarmati világban letörjék. de ha ilyen külső gyarmatbirodalom nincs, akkor a klasszikus liberális kapitalizmus politikai értelemben nem tartható fent.

2019.12.07. 20:49:42

@civisvarosi:
ez egy nagyon torz szemlélet szerintem.
a kultúra nem gázszolgáltatás. ott a cső tessék beletölteni a kultúrát, oszt mindenki annyit használ, amennyi neki kell. ez nem így működik. a színház nem a tv(ami sokaknak ma egyedül jelenti a kultúrát) népszinház nyugodtan létezhetne, de nehogy már csak ezen az alapon működhessen a többi is.
a színház meg már csak azért is valós árú, mert a fogyasztó önti el, hogy bemegy-e, vagy nem, és mire.
csodálom, hogy nem jutott eszükbe még a gyerekek 6-16 év közötti kötelező állami nevelőotthonokba internálása. bár végül is ez, ami most van, lassan már fölfogható annak. elhelyezés szempontjából egyelőre ez a praktikusabb. de az állam akarja kizárólagos joggal bebútorozni az elméjüket.

2019.12.07. 21:30:14

@Bánegressy:
a bmw és debrecen viszonyában németország/bajorország a gyarmattartó és magyarország/tiszántúl/debrecen a gyarmat. de errefelé nem lehet többpártrendszer. egypártrendszer lehet. azok, akik lepacsiznak a bmw vezérrel. szijjártó petya és papp polgármester. valami 45 milliárd forintba kerültek a bmw gyár alapjainak előkészületei. azt a magyar állam előre meghitelezte debrecen városának. amelyik megbízta a szokásos építőipari vállalatokat. amelyek aztán elvégezték a munkát. és a bmw ígéretet tett arra, hogy ezt majd kifizetik. csak még nem most. mert most éppen csődközeli állapotban vannak a sajtóhírek szerint. de majd hiteleket generálnak és ebből kijönnek. és beindul a termelés. és ha tényleg beindul, akkor a gyarmati területen a fidesz győzött. és lesz első, hogy nincs második. ha nem, akkor ez ellenzék győz és a helyi fidesz összeomlik. mert akkor az a narratíva győz, amiről az ellenzéki lapok cikkeznek. hogy ezek valójában kétes ügyletek. és ha ez csőddel párosul, akkor arra mégis ki szavazna. de az ellenzék is csak egy pártba összeállva győzhet a gyarmati területeken. és összeomolhat a fidesz. vagy ez ebből az egyezségből mégis csak egy működő üzemek lesznek. ez esetben az ellenzéki pártokat fel lehet oszlatni. és maradnak a helyi egyesületek és függetlenek, akik kontrollálják a fideszt.

nincs köztes megoldás. mert nincs külső tőkejövedelem, amin racionálisan osztozni lehet. hanem az ellenérdekelt politiaki csoportok közül vagy az egyik, vagy a másik köt sikeres külgazdasági megállapodásokat.
süti beállítások módosítása