1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.12.03. 06:10 HaFr

Vallástalanul boldogabb? Magyarország itt is rosszul teljesít

Képtalálat a következőre: „religion happiness”

A kivételek ellenére kutatások szerint erős korreláció mutatkozik egy ország fejlettsége (fejlődőképessége) és vallástalansága (elvallástalanodása) között.

Ugyan a fejlődésnek és a vallásosságnak is megvannak a maguk árnyoldalai, egy harmadik típusú mérés, a boldogságindexek, mégis inkább a fejlettséggel korrelálnak, azaz -- leegyszerűsítve, szisztematikus egybeesést feltételezve -- az emberek inkább boldogok lennének, mint vallásosak. Erre meg lehet azt mondani, hogy az emberiség a saját sírját ássa -- mert milyen áron boldog és milyen a boldogsága minősége? --, de ez egy következő probléma. (A linkelt kimutatásokat látva szembetűnő Magyarország unikális helyzete: elég vallástalan, mégis erősen boldogtalan. Vessük aztán össze ezzel a kormányzati propagandát és -- adekvát módon -- sírjunk.)

Mégis meg kell mondani, a vallásosság (hit) és a boldogság kapcsolatát illetően ellentmondó kutatások láttak napvilágot az utóbbi időben (itt és itt és itt). Van, amelyik a pozitív korrelációt egyértelműsíti, van, amelyik nem. Intuitíve az ember vele született és kulturális igényei a transzcendenciára igazolhatják a pozitív viszonyt, akár a kauzalitást is (a hit boldogabbá tesz). Az a tény azonban, hogy az erősen vallásos emberek boldogságának mértéke jelentősen eltér országonként (Hollandiában pl. a nagyon aktív hívők 38%-a mondja magát nagyon boldognak, míg Belaruszban csak 13%), illetve egy országon belül kisebb lehet a személyes hitek (pozitív) befolyása és az általuk okozott eltérés a boldogságra, mint az egyes országok boldogságszintjei közötti eltérés (pl. a leghívőbb spanyol is jóval kevésbé boldog, mint a vallástalan új-zélandi), arra utal, hogy az országok boldogságindexeiben a vallásosságnak nincs kirívó jelentősége, illetve még a nagyon hívő emberek boldogsága sem elsősorban a hiten múlik.

Röviden, nem tagadva a vallás kedvező hatását a boldogságra (statisztikai méretekben), az is igaz, hogy az országok és népek boldogságának fontosabb összetevői is vannak (mint pl. a fentebb említett fejlettség), illetve a vallás és más tényezők hatása a boldogság befolyásolására az előbbi hátrányára változik egy adott társadalom versenyképességének növekedésével (hogy egy következő bonyolult mérőszámot hozzak). Azaz, minél versenyképesebb egy társadalom, annál inkább visszaszorul(t) benne a vallás szerepe, ideértve azt, hogy visszaszorul(t) benne a hit fontossága a boldogságérzetben -- jellemzően nagyobb boldogságot eredményezve, mint azonos időben az archaikusabb társadalmaké.

Röviden: a versenyképesség és a boldogság nem állnak ellentétben egymással, sőt erős korreláció, adott esetben kauzalitás van közöttük. Az archaikus társadalmak átalakulása jó eséllyel jár boldogsággyarapodással, de az átmenet nem fájdalomnélküli. A sikeres átalakulás intuitíve azonosítható lényege, hogy az individualitás ne az együttműködésre képtelen egoizmus dominanciájának irányába, hanem a hagyományos közösség(ek) legalább részleges fenntartása mellett történjen meg, új értelmet adva neki(k). Ami Magyarországot illeti, mi mindkét világból (az archaikus, vallásos, közösségi és a deszakralizált, modern, versengő világból is) a rosszabbat kapjuk, valamiféle árnyak birodalmában mozgunk, ahol a múlt árnyai és a jövő előképei harcolnak egymással (ami a kompország metafora egyik változata itt), rendkívüli feszültséget okozva a társadalmunkban. A közösségből etnikai program, a versengő individualizmus helyett öldöklő egoizmus kapott lábra, a fentebb már jelzett anomáliát okozva a vallásosság, a boldogság és a versenyképesség viszonyában.

224 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7715335806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2019.12.03. 07:36:25

@poszt: "vallásosság (hit)" Hmm... melyiknek kéne zárójelben lennie? És melyik verzióra vonatkoztak a kutatások?
Mint afféle Russel-i értelemben vett agnosztikus-ateistának, ez az első felmerülő kérdésem. Ugyanis ez számomra két_teljesen_külön fogalom.

Khonsu 2019.12.03. 09:15:46

Talán a logikus gondolkodás képessége állhat a háttérben. Ahol ez a lakosság nagyobb hányadát jellemzi, ott valószínűleg versenyképesebbek (ügyesebben eligazodnak a világban), boldogabbak (kevesebb rossz döntést hoznak, kevesebb csalódás éri őket), és kevésbé vallásosok (az irracionális dogmák elriasztják őket a vallástól). Így jöhetnek létre az olyan furcsa esetek is, mint a hazai. Aki nem képes logikusan gondolkodni az a politikai ideológiákra is fogékonyabb, könnyebb megvezetni. Tömegdemokráciákban pedig ennek jól érvényesülnek a negatív következményei.

2019.12.03. 09:51:14

az a nép boldogtalan, amelyikre idegenek kényszerítik a vallást. a magyarokra a németek kényszerítették a birodalmi gondolkodást az uradalmival szemben. magyarország egy összefüggő tájegység. németország nem. azért birodalmi. folyton terjeszkedne. elemi földrajz. magyarország viszonylag zárt. és ettől a gondolkodás uradalmi. elemi földrajz. aki ezt nem érti az nagyjából semmit sem ért magyarországból.

aztán a törökök kényszerítették a vallást. az iszlámot a keresztséggel szemben. a birodalmi gondolkodásban erőszakolt keveredéssel. kereszténységben lehet a gondolkodás uradalmi, vidékies vagy birodalmi, városias. a kereszténység ezek között vallásbékét hirdetett.

na de aztán bécs elrendelte a kényszerbetelepítés és berlin a kényszerkitelepítést. és ennek eredménye a zsidó kommunisták a liberális kapitalisták erőszakolt módon kényszerítenék ki a birodalmi gondolkodást, a keveredést és a legkülönfélébb totalitárius ideológiákat. a felvilágodást hirdetve.

a zsidóság egy része nem vált magyarrá. sajnálatos módon a többsége. a németeknek egy része nem vált magyarrá. egy kis része. különös módon a szekuláris törökök, akik leginkább közel állnak a magyarokhoz. és az angolszászok. nem a németek, nekik sose lesz kultuszuk.

nagyjából így fejtik meg a kocsmában. etnicista módon. de ez egy csak vicc, nem kell túl komolyan venni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.12.03. 09:55:57

@ijontichy: ott vannak a linkek, Russell-tanítvány :)

2019.12.03. 10:11:04

ez egy 10, 15, és 20. századi sztori. és ugye a német-római birodalmat próbálják újrateremteni. ami az amerikában a zsidóság megtetemett. föderális keretek között a tagállamok elvesztették a szuverenitásukat. és ez az egyik irányzat. totális föderalizálás. és ez a hunok a barbár haverjaik verték szét az 5. században. akkor a magyarok kényszerítették ki a konföderációs hitelveiket.

ezek persze primitív leegyszerűsítések, a vicc kategóriájába tartoznak.

2019.12.03. 10:25:27

@HaFr:
a mta szerint a boldogság ismeretlen eredetű. sanyi szerint a bőséggel függ össze. a boldogság alapja a bónusz. csak a fejesek szétosztják a pénzt és úgy nem jut a melósoknak. mert a vezetői réteg egy idegenekből áll. és azt kell szétverni. és ebből lesz a hűség. fidesz. és erre azt mondja az ellenzéki értelmiség, hogy ne akarják már alárendelődni. éppen nem akar. azért választják a fideszt.

Brix 2019.12.03. 11:27:20

Boldogtalanná a predesztinált èlet , az eleve elrendeltnek tűnő (bal)sors , a sikertelensèg teszi az embert, ebben a permanens lelki állapotban a vallás segíthet, hogy új erőt merítsen az ember, a már kilátástalanná váló èlethelyzetekben is. A vallás - Nietzsche szerint- a gyenge emberek menedèke- amiben lehet valami , ha elnèzzük a templomba járó közössèg összetètelèt...A boldogság èrzèse , viszont relatív , így isten segedelmèvel meg lehet èlni elviselhetően is , a rossz èlethelyzeteket is ...Mindenki a saját szintjèn nyomorog, a mondás szerint...A magyar egy alapvetően pesszimista nemzet volt ès maradt, mert valahogy a nagy sorsfordító ütközeteket elvesztette , a társadalom többsège kirekesztettkènt- szolgakènt èlt mindig , törtènelem során, egy viszonylag központi fekvèsű, jó adottságokkal rendelkező európai országban, mègis relatív nyomorúságban... A nemesi osztály volt a nemzet , a "nemzetessèg " a parasztokat meg mèg a nemzet rèszènek sem tekintettèk...A szellemi\ anyagi nyomorúságból felszabadulni nem tudott a magyar , sem az államszoci rendszerben , sem a polgári demokráciában , ami lassan sajnos mára egy atavisztikus, horty- rendszer- szerű , feudális alakulattá kezd válni, ahol újra nagyurak irányítják az országot: ezer holdas birtokosok , nagyhatalmú nagytőkèsek, a többi embernek meg marad az ósdi díszletekbe öltöztetett Magyarország , belső ellentmondasaival ès európai szegènysègèvel...Az általános frusztráció nő, hiszen az emberek azt látják , hogy egy szűk , politikaközeli rèteg ,akár 100 milliárdos közpènzeket akvirál, állami segèdlettel gazdagodik , miközben jelentős rètegek vegetálnak , a minimálnyugdíj összege , 28 ezer Ft, a lakbèrek, az èlelmiszer árak gyorsan nőnek, amivel nem lehet lèpèst tartani... Ugyanaz a predesztinált èletvilag van majdnem , mint 100 èvvel ezelőtt, na jó , nyugatra el lehet menni most is,vagy Budapestre ill nèhány autóipari központba, de az alaphelyzet ugyanaz: pofátlan ès szemèrmetlen kizsákmányolás ez elit rèteg rèszèről, ami csak romlott...Az emberek mindig a másikhoz hasonlítják az èlethelyzetüket, ès azt látják, hogy aki vazallussá válik , annak jobban megy, ez is frusztrációt szül. ..Ha kimozdulnak Csehorszagba, Lengyelorszagba , Szlovèniába, azt látják, hogy ott jobban èlnek...Ha elmennek Erdèlybe ,azt látják hogy a lesajnált románok lassan utólèrnek minket...Ez mind , mind frusztrációt szül, a folytonos frusztráció meg permanens boldogtalanság előszobája ....
A vallás pedig kevès embernek menedèk, mivel már règen szekularizált ország vagyunk , 40 èv államszocializmus után ...

2019.12.03. 11:39:24

@Brix:
a többséget mészáros koma egyáltalán nem frusztálja. különösen amikor beszántotta a népszabit. vidéken ujjongtak. aki beszántja az indexet azt vidéken szentté avatják, vagy boldoggá.

2019.12.03. 11:52:12

@Brix:
errefelé az egyház el kezdte összegyűjteni, hogy a rászorult családok gyerekei írják meg, hogy ki mit kér karácsonyra. ruhát, cipőt, játékokat kértek leginkább. babát, kocsit. 500 családnak már összegyűjtötték az ajándékot. az egyház félig világias. mert hogy a boldogsághoz kellenek mesék is.

de ezt nem az mszp szervezte vagy a dk. nem (keresztény) szocialista párt, nem a kommunista utódpárt. hanem az egyház, a szociális alpolgármester, akik összefonódnak és szavazatokat gyűjtenek. ebből következően folyik a kultúrharc. hogy a keresztényellens "szocialisták" és a "liberális" "demokraták" ki vannak szorítva. mert hogy a "felvilágosult" hitelvek szerint ezt így nem lehet. de lehet így is. lehet úgy is. ez a liberalizmus.

2019.12.03. 12:05:29

@Brix:
neked az egyház hagyományosan egy nem evilági birodalmi államegyház, ami átcsapott fasizmusba. mert te hitedben a mai napig német-római vagy. a magyar vallás eredendően félig világias uradalmi jellegű. nem érted a vallást. ha van 500 rászoruló, akkor ki mit vállal. a vallás várja a vállalkozókat. vállára vegye a terhet. mások keresztjét. a válladnál válik szét a törzsed. törzsgyökeres, akkor gyökeret ver. vállal valamit, nem feltétlen pénzügyi nyereségért. az a vallás. és a papok azt mondják, hogy majd ők megszámolják a pénzt. számolják. ők is boldogok. mert valahogy mindig jut nekik. ez az egyház.

a jogállam az, hogy az egyik képviselőnőt 12 éve megölték. és elítélnek valakit, aki börtönben ül. kétszer bevallotta, hogy ő gyilkol. de aztán az ügyvédje tanácsára vallotta, hogy mégse ő volt. és a bíró a hitére van alapozva még akkor is ha vannak dns vizsgálatok. mert időgép nincsen. és például ezért szükséges a hit.

Célkereszt 2019.12.03. 12:35:02

A vallás sohasem hiányzott, de a vallási közösség igen. Nem mondom, hogy sikertelen voltam, de nem mindig boldog. Nem voltam boldog iskolás, betegként idősként sem, fiatal felnőttként inkább. Nem éltem át soha a nemzeti érzést. Sokszor kaptam bántást magyar honfitársaimtól. A nyelv, a kultúra magyarként tart fogva, élvezem az anyanyelvem könnyűségét. Nem érzem viszont a sportsikerek közös örömét. Szerintem a sportsikerek mindig egyéni sikerek, sohasem közösségiek. Cseh irodalmat olvasva arra gondolok, hogy csehként boldogabb lennék. A magyar élet és hagyomány idegen számomra. Egy jobbos közönség most dühödten támadna rám.

Célkereszt 2019.12.03. 13:29:52

@HaFr: Csak még annyit, hogy Magyarország egy lúzer ország, A magyarok pedig lúzerek mind.

2019.12.03. 13:32:47

@Célkereszt:
csakhogy a sportolók többsége azt mondja, hogy a sikereik nem kizárólag egyéni. így válnak népszerűvé. a közönség közönségessé. a német ich-icchhh melldöngetés. ennél lágyabb a magyar én.

2019.12.03. 13:35:24

@Célkereszt:
erre mondják a kocsmában, hogy szakadt volna fejed az anyádba. de ez csak egy vicc. nem mondják komolyan. csak te nem érted.

Célkereszt 2019.12.03. 13:43:50

@civisvarosi: A sportolók felkészítését mi fizetjük, így megvan az illúziók, hogy a magyarok f*szagyerekek. Szomorú ez.
Ott van a vallás: milyen csodálatos, hogy a semmire egy kultúra és társadalom épült. Lehet, a sport is egy ilyen kötőszövet.

Célkereszt 2019.12.03. 13:47:20

@civisvarosi: Ez a kultúra sajátosan magyar. Mondanák ezt egy angol kocsmában?

2019.12.03. 13:50:10

@Célkereszt:
az északiak (éjszakiak) norcosak, morcosak. főleg reggel. morognak. morgen. déliek vidámak, mert a nap süd. délen. day. nappal. amíg el nem jön az éj, evening. a napnyugta. a night. nyugati-keleti vándorlásban (wander) mindig este van otthon (home). west-east. az angolszász hasonló magyarhoz. hold-nap. holnap. náluk az monday. hold-nap járásából adódik a hónap. náluk az month.

a josef budenz és a finnugrizmus szándékoltan elvágta a kulturális kapcsolatot a nyugattal. nem lehet azt mondani, hogy a joseph: jó és szép is. nem lehet így viccelődni.

Célkereszt 2019.12.03. 13:51:41

@civisvarosi: Te is csak prezentálod az én pesszimizmusomat.

Célkereszt 2019.12.03. 14:01:01

Az ország boldogságát az iskolában kellene kezdeni. Ott kellene megismerni a jó szándékot, együttműködést, megértést. Ezzel kapcsolatban Vekerdy Tamás előadásait meg kellene megnézni, még ha mindenben tán nincs is igaza. Hagyunk időt a fejlődésre, nem lustaságot, butaságot látunk a gyerekben. Sajnos ez a rendszer, amelyben most élünk, pont ennek ellentétét valósítja meg és azt gondolja, hogy a vallás meg erkölcstan helyettesíti a humánumot. Minden gyerek komoly frusztrációkkal hagyja el az iskolát. Ezért is boldogtalan ez az ország.

2019.12.03. 14:01:34

@Célkereszt:
pesti pesszimizmus.

annyira műveltek, hogy nem értik a nyelvet. nyeee. az a nyeelv. nyúúlós, nyáálas nyúllvány. táátongó nyíláson ling-leng-lang. az a tongue vagy a language. és nem így magyarázzák a dedóban, mert a magyar tudományos akadémián a főokosok azt mondják, hogy már pedig ezt finnül kell olvasni. ha valaki finnül akar tanulni, akkor olvassa finnül. a németek is azt mondják, hogy finnül kell olvasni. mert a zsidók is azt mondják. vagy egy részük. a hülyébbje. nem értik a magyart. nem tudnak azonosulni. már csak ezért se.

2019.12.03. 14:07:12

@Célkereszt:
na de ennek a boldogtalan országnak vekerdy tamás és társaik osztották az észt. a számtant, a mértant, a géptant, a vegytant, ez élettant kell tanulni, nem az együttműködést. az majd jön magától. általános emberség velünk született. pszichomókusok belemásznak. vekerdy vagy ötször elvált. popper péter ávós verőlegényeket képzett. tehát ezek a régi kommunisták lassan kikopnak a nácinémetek menjenek haza. ez ilyen egyszerű.

2019.12.03. 14:08:54

és egyébként lehet magyarrá válni. nem olyan bonyolult. csak errefelé kötelező.

2019.12.03. 14:21:07

@Célkereszt:
az együttműködés alapja az együgyűség. van egy ügy, amiért együttműködünk. magát az együttműködést olyan nagyon nem kell tanulni. úgy általában veve nem is lehet. értem persze, hogy az akadémikus bölcselet szerint ebben van lemaradás. nem. szerintem számtanban, mértanban, vegytanban, géptanban és élettanban van lemaradás. nem együttműködési készségben. ha a tudományos akadémia és a magyar országgyűlés nem képes együttműködni, akkor valamivel az országgyűlés az erősebb a népi nacionalista világképben. az akadémikusok csak ne akadékoskodjanak.

és erre lehet mondani, hogy mert a magyarok elüldözik a tudást. aki ettől megrémül az meneküljön.

Célkereszt 2019.12.03. 17:10:41

@civisvarosi: Erről nem vagyok meggyőződve. El kell szakadni a poroszos módszerektől, ha boldogabb országot akarunk

Célkereszt 2019.12.03. 17:16:52

Hogy ennek a rémálomnak mikor lesz vége?!

Megvan a programom ma estére is:
panaszlevelet fogalmazok a tankerületnek, mert a fiam iskolaigazgatója (Csinovnyikné néven ismeretes) szülői engedély nélkül, kötelező jelleggel zavart le több osztálynyi gyereket valami adventi gyertyagyújtásra, ahol a gyerekeknek imádkozni, kereszetet vetni, üdvözlégymáriát mondani is kellett, amit én nem igazán tartok beilleszthetőnek egy állítólag felekezetsemleges iskola profiljába.

Csinovnyiknénak annyiban igaza van, hogy az alkotmány R/4 cikke szerint:

“Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam minden szervének kötelessége.”

Ebbe akár beleérthető a keresztény szokások és szövegek tanítása, hiszen ezzel “védik” őket az elfeledéstől.

2019.12.03. 17:33:29

@civisvarosi:
viszont a feltétele a boldogságnak, boldogulásnak. ;)
gondoskodni kell róla, hogy aki nem magyar - félreértés ne essék; nem ő nem érzi magát magyarnak, a "magyarok"(na most kik is azok? :D) nem érzik annak(de már úgy első blikkre nem), ne is lehessen boldog/boldogulhasson.
hát ez jó!
ebből le lehet vezetni azt is, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is. de legjobb, ha mindjárt a szomszéd döglik meg. pláne, ha/hogy nem is magyar.
ez a magyarok sikerének záloga.
és mint látható, ez mukod.

ijontichy 2019.12.03. 18:09:39

@HaFr: Uhhh... tényleg. Meg kellett volna várni, míg hat az első kávé ;-)

Khonsu 2019.12.03. 18:45:10

@Célkereszt:

Nincs annak hatékonyabb módja, hogy valamit megutáltass valakivel, mint az, ha kötelezővé teszed. Így garantáltan nem több hívő lesz, hanem kevesebb.

Az egyik szög a rendszer (és úgy általában bármely rendszer) koporsójában, hogy ha valamit nagyon erőltetnek, azzal idővel pont ellentétes hatást érnek el. Igaz ez a nemzeti érzéstől a valláson át mindenre. Amit erőszakkal akarnak az emberre kényszeríteni, ahhoz egy idő után negatív gondolatokat, érzéseket társít.

Célkereszt 2019.12.03. 18:57:55

@Khonsu: Hidd el, az agymosás hatékony. Az egyházaknak ebben nagy gyakorlatuk van. Lehet, hogy a gyerek utálja, de felnőtt korában valahogy bekattan neki. Persze sokféle kimenete lehet a dolognak. Mindegyikre tudok példát.

Moin Moin 2019.12.03. 21:07:30

Péter, kössünk üzletet!

Egy liter jóféle moseli fehérért kibaszod már végre innen ezt a cívisvárosit, vagy adjak ezért neked egy egész hatos karton Ayinger Jahrhundertbiert?!

2019.12.03. 21:13:17

@Bánegressy:
rendben van, de az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk. valaki azt mondja, hogy ő nem magyar érzelmű, akkor ugye magyarországi, de nem magyar. valaki azt mondja, hogy ő nem keresztény, akkor ne legyen keresztény. lehet izraelita, izmaelita, vagy vallástalan, és elég sokan valamilyen totális ideológiában hisznek. meg akar zsidóulni. az értelmes közélet alapja, hogy előzetesen tisztázzuk, hogy ki miféle hitvilágból indul ki. mert másképp a politika vallásháborút eredményez.

2019.12.03. 21:24:33

@Célkereszt:
rendben van. de miért kell fizetni a színházaknak? kft-kbe vannak szervezve. pénzeli őket az állam. és ebből adódik egy kultúrharc, hogy most akkor jóska, vagy pista legyen a színigazgató. legyen budapesten 10 állami színház. és arányossan osszák le, hogy melyiknek hány színigazgató jusson. ezt nem lehetne? de egyik párt se mondja. hanem azt mondják: mind legyen a miénk. ez esetben el kell dönteni, hogy melyik maradjon. ez a kultúrharc. és ugyanez zajlik a médiában. csak ott ugye folyton kiderül, hogy a "liberalizmus" egyet jelent azzal, hogy valaki nem magyar érzelmű. mégis mit keres magyarországon? mit akar a magyar közéletben?

képzeld már el ugyanezt franciaországban. egy csoport meghirdeti, hogy leszarják a franciákat. de ha nem ők adják az elnököt, akkor nincs demokrácia. budapesten ez teljesen elfogadott. ha párizsban így lenne, akkor már régen lángokban állna. miféle gondolkodás, hogy egy ország fővárosának polgáraként azt gondolni, hogy az a nép szaremberekből áll. miféle vallás ez? a vallásotok micsoda?

2019.12.03. 21:28:04

@civisvarosi:
tök8. voltak idők, amikor "hatóságilag" abszolúte "tiszták" voltak ezek a viszonyok. a közélet kvázi totális ideológián alapult.
eredmény?
siker!

2019.12.03. 22:03:52

@Bánegressy:
egy pillanat. a magyar királyság befogadta a zsidókat és a németeket is. és a zsidó hitközségek magyarországon voltak talán a legszabadabbak és még franciaországban. ez volt a két liberális mintaállam. a francia volt inkább a nacionalista és a magyar multikulturális. és ezek után a magyar királyságot szétverték. és a mai napig ujjong egy (poszt) kommunista társaság. és a mainstream médiában nem lehet kimondani, hogy a komcsik zsidók voltak, faji alapon szerveződve hirdettek egy totalitárius ideológiát. a "liberálisok" is szinte mind zsidók. magyarországon a zöldek vezető is zsidók voltak. és a felelős értelmiség nagyrészt zsidókeresztényekből áll. megkeresztelkedett zsidókból. ez a közvélekedés. és tartok tőle, hogy azért nem lehet erről beszélni, mert ez tényszerűen így van. ezt mindenki tudja.

de egyáltalán nem képzelem azt, hogy mind feltétlen rosszat akar. hanem csak azt, hogy tisztázzuk már, hogy ki miféle. az értelmes közélet alapja az, hogy előzetesen tisztázzuk a származást és vallást.

és ne gyere azzal, hogy mert a magyar reformált parasztok megölték a zsidókat. nem ölték meg. magyaorországon a városi reformátusság és a zsidóság a lehető legnagyobb barátságban éltek egymással. de ha kell, akkor ezerszer elnézést kérünk a holokausztért. de ezt nem a városi reformátusság követte el. idejön az amerikai nagykövet, aki szintén zsidó. elnézést kérünk tőle, mert lebombázták a nagy-zsinagógát. az amerikaiak bombázták le. de mi kérünk elnézést. mert így lehet vallásbéke. és ő legalább azt mondja, hogy ezek a magyarok milyen rendesek.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/15747/1200x800/180711-amerikai-nagykovet-debrecenben-pl-mj_29.jpg
és meg lehet egyezni a németek egy jelentős részével. ha idejön a brit nagykövet, a francia vagy a spanyol nagykövet asszony, akkor szívesen van látva. és szinte semmi probléma nincsen. még a románokkal is sokkal kevesebb, mint az úgynevezett "liberálisokkal". és ezért van "illiberális" demokrácia. mert az identitás nélküliek gyűlölik a befogadó államnemzetet.

2019.12.03. 23:52:50

@Célkereszt:
és mi történt a gyermekeddel, hogy adventi gyertyát gyújtott az iskolában? tanítsd az együttműködést. fogadja el, hogy valaki gyertyát gyújt. van egy ilyen népszokás. de jogodban áll tiltakozni, hogy ez a te és a gyermeked jogait súlyosan sérti. és ebből lesz ez a vallásháború.

errefelé az adventi gyertyagyújtás egy multikulturális népünnepély. idén pásztorláng mellett mobil telefonnal is lehetett jelképesen gyertyát gyújtani. és úgy énekelték: "Dicsőség mennyben az Istennek".
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/MG9977.jpg
polgári konzervativizmus (poszt) modern változatban.

chrisred 2019.12.04. 04:14:39

@civisvarosi: A színházakat az önkormányzat tartja fenn, vagyis a helyi közösség.

chrisred 2019.12.04. 04:29:30

@civisvarosi: "errefelé az adventi gyertyagyújtás egy multikulturális népünnepély."

Ha ez így van, miért szükséges kötelezővé tenni, mint az átkosban a részvételt a május elsejei felvonuláson?

chrisred 2019.12.04. 04:52:43

@civisvarosi: Az értelmes közélet alapja, hogy ne mások mondják meg valakiről, hogy magyar vagy nem magyar, és ne támasszanak mindenféle feltételeket, amiket teljesíteni kell ahhoz, hogy elismerjék mások magyarságát.

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 05:47:53

"A közösségből etnikai program, a versengő individualizmus helyett öldöklő egoizmus kapott lábra"

Ezek pozitív dolgok.

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 05:49:23

@chrisred:
Mások soha nem mondták meg másokról, hogy nem magyar.

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 05:50:41

@chrisred: Sehol nem kötelező az adventi gyertyagyújtás. Landeszman is azzal büszkélkedett, hogy köpik a karácsonyra.

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 05:53:29

@chrisred: A színházakat központi állami forrásokból és önkormányzati forrásokból vegyesen támogatják.

chrisred 2019.12.04. 05:59:13

@Tenkes Kapitánya: Állami fenntartású színház a Nemzeti és az Operaház.

chrisred 2019.12.04. 06:00:02

@Tenkes Kapitánya: Kivéve, aki igen, mondjuk Kövér.

agarik 2019.12.04. 06:09:20

A magyarázat egyszerű:
vallásos kormányzat. Teokráciában élni szar!

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.12.04. 06:51:16

Nekem a vallási portfóliómban nyolc vallásom van.
Innét ered a ..." nekem nyóc" szólásmondásunk

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.12.04. 06:58:49

30%-al kevesebb keresztény 10 év alatt

Az erősen kozmetikázott 2001 és 2011-es népszámlálási adatok szerint a római és görög katolikusok fogyása tíz év alatt 31 %, a reformátusoké 29 %, az evangélikusoké 30 %. Ennyivel kevesebben hisznek JahveZsidóSátánIstenben, SzűzMariskában és ZombiJézuskában hazánkban:

erkolcstan.blog.hu/2017/03/03/30_-al_kevesebb_kereszteny_10_ev_alatt

Khonsu 2019.12.04. 07:26:07

@agarik:

Álszent kormányzat. Bárcsak vallásosok lennének inkább...

Harari 2019.12.04. 07:43:24

Statisztikai értelemben egy ország fejlettsége, valamint vallástalansága is tartalmilag minőségi ismérv, tehát köztük a korreláció (mivel ilyen csak mennyiségi ismérvek között értelmezett) értelmezhetetlen, esetleg asszociációról beszélhetünk, aminek mértékét akár - látszólag megtévesztő módon - Pearson féle korrelációs együttható segítségével is lehet számolni. Másik alapvető "csúsztatás", hogy az "elemzés" szerint itt országok "happiness" szintjét vetik össze a "religiosity" mértékükkel, amivel csak az a baj, hogy itt valószínűsíthetően egy ország valamiféle átlagértékét használhatják, de praktikusan ez viszont értelmetlen, mivel senki nem gondolhatja, hogy pl. ha egy országban sok nagyon boldog és sok nagyon boldogtalan ember él, az ugyanúgy közöepesen boldog ország, mint ahol kizárólag közepesen boldog emberek élnek. A példával csak arra kívántam rámutatni, hogy sokszor minőségi ismérvék "átlagának" sincs relevanciája. És még lehetne folytatni, hogy a modern kor mindent számokban elmondani kívánó és sokszor túlképzett, ambiciózus kutatói elemi hibákat képesek véteni és még publikálják is, egybites lelkes követőik, akiknek viszont kognitív disszonancia elleni küzdelmükhöz épp jól jön egy ilyen "tanulmány", azok meg a vízgereblyézés szintjén vitatkoznak is az itt olvasható "sziklaszilárd" megállapításokról.

screpes 2019.12.04. 07:51:07

@Harari:

egyszerűbben is feltehető a kérdés: mitől lett a boldogságérzet kulcsfogalom?
Egy társadalom összteljesítmánye lennne ez az egyénre vetítve?
Igen.
Te mivel vetnéd össze a vallásosságot?
Gondolom, a hatalomkoncentrációval.
Vagy esetleg a gazdaságossággal...

Khonsu 2019.12.04. 08:56:06

@IGe.:

Van ilyen "mémjelleg" is, Harari (nem az aki ezen a néven kommentel) interszubjektív valóság néven hivatkozik rá, de szerintem a definíciód hiányos. Ugyanis racionálisan elképzelhető más típusú, valódi "isten" is, mégpedig a szuperintelligencia. Például a Szingularitás.

2019.12.04. 09:00:14

@chrisred:
na de miért nem tiltakozik gulyás márton a színházigazgatók kinevezése kapcsán az arányosság elvét kellene érvényesíteni. ha a többségi elv a fasizmus, akkor ez a "liberális" kultúrfasizmus. karigeri 51%-ot, tarlós 44%-ot kapott ugyebár. és amikor hasonlóan kapott a fidesz és az ellenzéki összefogás és a közintézményi kinevezéseket a fidesz magához ragadta, akkor ugye kitört a "diktatúra". most ugyanaz történik. és ebből adódik a kultúrkampf.

chrisred 2019.12.04. 09:02:54

@civisvarosi: Politikusokat kellene kinevezni igazgatónak színházi szakemberek helyett? Tudtommal a pozícióra pályázni lehet.

chrisred 2019.12.04. 09:05:09

@civisvarosi: Miért a főpolgármesterre adott szavazatok aránya döntene, és nem a közgyűlési mandátumoké?

2019.12.04. 09:11:49

@chrisred:
te azt mondod, hogy a magyar legyen egy üres identitás. és az kötődjön a trianoni határokon belül élő emberekhez. aki beregsurányban él az magyar. és aki beregszászon a határ túloldalán. az ne legyen magyar állampolgár, vagy legfeljebb csak szimbolikusan. és ugye ez is egy kényszerítés. a fideszesek és a jobbikosok azt mondják, hogy akik ezt így képzelik azokat nem tekintik magyarnak. szintén szimbolikusan. és kétségtelen, hogy ez is kényszerítés.

és lehet mondani, hogy a szavazati jogot kapcsoljuk össze az adófizetéssel. de ez esetben a kivándoroltak se szavazhassanak, mert hogy nem fizetnek adót a magyar államkincstárnak és nem vonatkoznak rájuk a magyar országgyűlés törvényei. ez esetben ők se szóljanak bele. és ráadásul ők önként távoztak magyarországról.

van aki a kisebbségi magyarokkal nem lenne szolidáris, van aki a kisebbségi cigányokkal. miért nem magyarázzák el a libsik a tranzitzónában a szegény kis bevándorlóknak, hogy "no free lunch".

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 09:12:56

@chrisred:
a visszaolvasás téged sújt, hiszen egy túlmozgásos aktivista szerint történteket (ami vagy úgy van, vagy nem) egyenlővé tettél a kötelező május 1-i felvonulással; brávó, brávó!

chrisred 2019.12.04. 09:21:31

@civisvarosi: Nem mondom. Azt mondom, a határontúli magyaroknak, akárhol is éljenek, legyen joga bejuttatnia a parlamentbe, és ne Magyarországon bejegyzett pártok Magyarországon élő képviselői döntsenek arról, hogy mi a jó nekik. És igen, ne tekintsük különbözőnek a határontúliak és mondjuk az 56-ban kivándoroltak leszármazottainak magyar identitását. Ha a jobbikosok és a fideszesek vindikálják maguknak a jogot, hogy hatalmi érdekek miatt megvonják másoktól a jogot, hogy magyarnak vallja magát, akkor ugyanannyira hazafiatlannak tekintem őket, mint azokat, akik a kettős állampolgárság ellen kampányoltak 2004-ben. Egyik kutya, a másik eb. De magyarok mind.

chrisred 2019.12.04. 09:22:50

@civisvarosi: "miért nem magyarázzák el a libsik a tranzitzónában a szegény kis bevándorlóknak, hogy "no free lunch"."

Mert ellenkezne a menekültügyi szabályokkal.

2019.12.04. 09:22:55

@chrisred:
a kereszténység eredendően nem evilági hit. az általános emberségen túl nem ír elő szinte semmit se. a papokat meg lehet választani, errefelé 1567 óta, mert a törökök erősen megtépázták német-rómaiak vallását és német-római egyház képmutatását, le se szarták a magyar királyságot. és később azért lettek betelepítve, hogy felülírják a magyar államiságot. és a németség felsőbbrendűnek képzeli magát a mai napig. azok a családok, akik össze-vissza lövöldöztek és nem a keresztségbe tértek vissza, hanem meg akarnak zsidóulni. és ezt nevezik úgy, hogy "baloldali" "liberalizmus". a komcsik és a libsik koalíciója. amihez társult még a jobbik. és a cuki jeges macis kartonpapírosok, akik "zöldek". de ez mind valamilyen totalitárius ideológiát hidet. és a kereszténység mondja azt, hogy a világ meg van váltva. mégpedig nem evilági módon van megváltva.

2019.12.04. 09:24:23

@chrisred:
na de azokat az államok kötik meg. liberális elvek szerint azt kellene mondani: "no free lunch". esetleg kiírni egy kartonpapírra. ezek nem ismerik a liberális közgazdaságtan első és legfőbb törvényét?

chrisred 2019.12.04. 09:25:34

@Tenkes Kapitánya: Az nem tűnt fel, hogy nem arra a hozzászólásra reagáltam, hanem egy olyan kommentre, ami nem vonta kétségbe, hogy ez megtörtént, csak nem tartotta problémának?

chrisred 2019.12.04. 09:28:16

@civisvarosi: Jó, ezt az általad kitalált liberális logikát továbbfűzve nem csak nemzetközi menekültügyi szabályozásnak nem lenne szabad léteznie, hanem államhatároknak se, tehát tranzitzóna sem lenne.

2019.12.04. 09:37:29

@civisvarosi:
a németek befogadása sosem volt kérdés. őket utánpótlásnak hozták ide. egyébként a tótokat is - a hódoltság után az egész királyság területén széttelepítették jó részüket - akik amúgy mindvégig egy fedél alatt éltek a befogadó államnemzettel, csak mostanra már leválasztottak maguknak egy külön lakrészt - mert úgy látszik a helyben maradottak nem annyira szerettek magyarok lenni - ami mára már egy másik államnemzet.
a zsidók más kérdés.
az ő befogadásuk, beilleszkedésük mindig is problémás volt.
a közvélekedés meg egy hárító, felelősséget nem egyszerűen csak tagadó, hanem ezekben a történelmi "tettekben" kizáró dolog, amit a "felelős" "értelmiségnek" az a része tart fenn minden igyekezetével(l.: legutóbb kósa mester), amelyik nem pusztán a haszonélvezetét próbálja ezzel kimaxolni az államügyek feletti ellenőrzés kizárólagossá tételével, de az esélyt is föl akarja számolni arra, hogy "mások" beleláthassanak a viselt dolgaikba.
faji alapon.
mondhatnám.
az ő érdekük, hogy ez legyen a közvélekedés, az ő érdekük, hogy legyenek nyilasok és azok mindig "azok legyenek amik". és a zsidók is lehetőleg jól látszanak. ne keveredjenek.
a politikai érdekek jól elkülöníthetőek legyenek aszerint, hogy mennyire köthetőek hozzájuk és ami valahogy köthető, azt viszont "kizárólagos" zsidó érdeknek lehessen nevezni.
persze csak informálisan.
ami a közvélekedés.
ami a jó népet illeti- hát! tőlük bármi megtörténhet. persze a nyugalom érdekében sokkal előnyösebb a számukra, ha az "erő" úgymond belőlük fakad.
erre kell a származás és a vallás tisztázása.
én ismertem olyan zsidó családot, akik egyedüliek voltak egy szabolcsi községben. a "nagyfater" tanulmányait megszakítva ment doberdóra, ahonnan 2 sebesülési éremmel hazatérve befejezte a tanulmányait, hogy aztán két "színmagyar" falu teljes 1920 és '44 között született lakosságát cibálja elő a mamájából(akkor még ez volt a szokás). meg is voltak vele elégedve, úgyhogy fölhajigálták a kedves feleségével együtt egy trágyás szekérre, ami 2 délceg csendőr kíséretében vitte őket a legközelebbi téglagyárig és onnan az akkori "örök" fegyverbarátok már a végállomásig.
de ismertem cigány zenész fiát is, akinek az anyja szintén a "fajtához" tartozott és őt is vitték, mire az apja fölakasztotta magát még mielőtt a cigányokra is sor került volna(amit akkor előre még nem is sejthetett).
és persze a málenykij robotosok között is volt ismerősöm magyar is sváb is zsidó is. persze mindez akkoriban még főleg falusi közösségekből.
sőt volt olyan, aki amcsi hadifogságból jött haza és elmesélte(már kib*szott öreg volt) '75 táján, hogy hogyan hordták ki weimárban a romos házak pincéjéből a sültembereket. ciszternákból, szökőkutakból a főttembereket. szal volt itt "élmény" bőségesen, amit csak a "közvélekedés" dolgozhat föl "megfelelően". szerető, befogadó államnemzet kell ahhoz, hogy ez mindig így is maradjon.
pontosan az ilyen közvélekedésnek van szüksége az ilyen jogállamra, ahol mindig biztosan lehet tudni - a közvélekedésből, hogy kik a kizárólagos gazdái minden disznóságnak, ami a világban és velük is történik, hogy aztán a közvélekedés nevében lehessen érvényt szerezni "igazságnak".
azaz elsősorban mindenről a zsidók tehetnek, kezdve a megváltó kereszthalálával a saját részleges vesztükig és ami most van, a muszlim keresztényüldözésről és az "antiszemitizmusról" is.
persze ez csak a "közvélekedés".
a kocsmában. a zemberek véleménye, akikre egy bölcs kormányzat mindig hallgat.
a felelős értelmiség felelőtlenebbik részének gyakrabban és bátran be kéne ülni a kocsmákba és persze meccsekre is járni, hogy tisztuljon az önképe.
nekik nincs önreflexiójuk.
orbán most ezen is csak segíteni próbál.
és valódi, igazi, tiszta államnemzet kell ahhoz is, hogy sport legyen a tolvajlás.
a közvélekedés támogatásával.
na hajrá magyarország, hajrá kipcsakok!

ML123 2019.12.04. 09:39:49

Én a diagramból pont azt látom, hogy semmilyen korreláció sincs a boldogság és a vallásosság között.
A "hitehagyottság" és a "boldogság" között valószínűleg lenne.
Nem hiszem, hogy értelmes dolog ilyen nyíltan támadni folyamatosan cikkekben a hívő embereket. Ez nem tesz jót semminek és senkinek.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2019.12.04. 09:55:54

@Khonsu:

Itt írom le röviden a Tudományon átszűrt "Isten" kutatásaimat:

istenteszt.blog.hu/2018/11/20/tudomanyos_modszertanon_atfuttatott_isten

Egy kis nyomtatott esszében, könyv formátumban meg némileg bővebben:

vilagnezet.blog.hu/2019/10/10/ivan_gabor_ige_konyve_tul_richard_dawkinson

Fontos számomra a tesztelés és a kritika. Tehát aki tudja próbálja meg cáfolni, vagy esetleg tovább pontosítani.

chrisred 2019.12.04. 10:01:35

@ML123: Szerintem nem a hívő emberekről van szó, hanem a vallásosakról, vagyis azokról, akik egy szervezett vallás egyházi közösségéhez tartozónak vallják magukat.

2019.12.04. 10:03:05

@chrisred:
így van. ezt mondják a libsik. hogy fel kell számolni államhatárokat és az államnemzeteket, mert a globális keveredés totálissá válik és egy új világot teremt. elsöpri a régi vallást, az európai hagyományt, a keresztény államnemzeteket az ész kultusza uralkodik a földkerekségen. és az állam helyébe lép szekuláris világkormány, egy szinkretikus világegyház és egy anarcho-kapitalista elvek szerint működő világpiac, aminek alapja a kereskedelem totális szabadsága. és nem lesznek kötelezőek a nemek se. hanem mindenki megválaszthatja, hogy mi akar lenni. és kitalálnak újabb és újabb szexuális fétiseket a gender tudósok. és ezeket propagálja a kereskedelmi média. és kockázati tőkealapok felvásárolják a startup vállalatokat. és a zöld mozgalommal visszaszoruló ipartelepeket. és 200 ensz tagállam helyébe 300 transznacionális pénzalap kerül. ehhez azonban fel kell számolni az államalkotó többséget. azt minden esetben szörnyűséges nacionalizmusnak, fasizmusnak kell bélyegezni. ehhez kell egy bohóc pápa, akit a "liberálisok" el kezdenek követni. ez az ideológia. és ez elsődlegesen ott bukott el, hogy ezen elvek a zsidó államot is eltörölnék. és ezért az izraeliták a republikánusokat támogatják. és így vált ez egy "demokrata" projektté. amit magyarországon soros-tervként aposztrofálnak, mert ez magyarországon elsődlegesen valóban a soros alapítványhoz kötődik. és úgy indult el egy démonizálás. ahogyan a "liberálisok" orbánt sátánozzák 1993 óta. ezt az egészet nem 2015-ben találták ki.

a fidesz ezekkel szemben szerveződött meg. nem álltak be az szdsz másodvonalába. hanem azt mondták, hogy a széteső mdf helyébe lépnek, beolvasztják a történelmi pártokat. a kdnp-t és a fkgp-t. és lényegében fokozatos jobbra tolódással kiszorítják a miépet, illetve később a jobbikot is. és a magyar országgyűlésban a népi nacionalizmus válik uralkodóvá. az ellen-fidesz azt mondja, hogy ez egy "fasiszta" csoportosulás és azzal szemben áll egy "antifasiszta" koalíció. a keresztény ellenes szocialisták az új baloldal (a valódi munkáspárti szociáldemokrata és a keresztényszocialista pártok helyett a kommunisták utódpártja), a nemzetellenes liberálisok (nem a magyar királyság nemesi, nemzeti liberalizmusán alapul, mintha a magyar parasztság 1848-ig szörnyű elnyomatásban élt volna és a magyar nemesség legalább egy része nem akart jólétet teremteni a nemesi birtokain, dehogy nem, különben felhúzták volna őket az első fára) és az államellenes új konzervatívok (akik azt mondják, hogy polgárosodásnak nincsen hagyománya magyarországon úgy, hogy azt importálni kellene). és erre mondja azt a széljobb, hogy ennek értelmiségi közege a hagyományaikat, a vallásukat elhagyó zsidókból áll össze (nem az összes zsidó, hanem egy részük), egyes megzsidóulni vágyó németek és különféle hazaárulók. ők a bevándorláspártiak, a finnugristák, és általában véve ez az irányzat uralja az akadémikus bölcselet. az államalkotó magyar többséget és a magyar kultúrnemzetet akarják felszámolni. csak olyan bölcsészeket választanak be maguk közé, akik ezt a politikai irányzatot feltétlen követik és a természettudósok is kénytelenek kussolni.

chrisred 2019.12.04. 10:13:40

@civisvarosi: Ezt a libertariánusok egyes irányzatai vallják. Értelmetlen összekeverni a liberalizmussal. Maga az állam területi elven történő meghatározása (amiből az államhatár és az azzal kapcsolatos jogok és kötelességek rendszere) a klasszikus polgári államértelmezés következménye, ami elválaszthatatlan a polgári szabadságjogoktól.

énisfélek 2019.12.04. 10:23:06

A hívő ember azt hiszi, hogy a Jóisten meg fogja segíteni (boldoggá fogja tenni) őt, ezért ő maga nem is tesz szinte semmit saját boldogsága érdekében, ezért kevésbé lesz boldog, mit az, aki tudja, hogy csak magára számíthat. Ez ilyen rohadt egyszerű.

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 10:47:47

@chrisred: az nem tűnt fel, hogy nem arról írtam, hogy milyen hozzászólásra reagáltál, hanem arról, hogy egy esetből általánosítasz és vonsz párhuzamot a központilag elrendelt május 1-el??

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 11:02:39

@ML123: Egy kultúrmarxista nem tehet mást, minthogy támadja a vallást.

chrisred 2019.12.04. 11:03:00

@Tenkes Kapitánya: De, feltűnt, ezért írtam, hogy teljesen félreértetted. Semmilyen általánosításra nem került sor, rákérdeztem, hogy ez a hozzáállás (mi baj történt a gyerekeddel, hogy gyetyát kellett gyújtania), miben különbözik attól, mint ha mondjuk a május elsejei felvonulásról lett volna szó.

Kanázsvára 2019.12.04. 11:13:20

Azt az embert kellett volna a legközelebbi detoxikálóba, Lipót mezőre szállítani, aki először könyörgött, hogy a házi feladatot más csinálja meg helyette ...

Szalay Miklós 2019.12.04. 11:21:35

Egy rövid összefoglaló hitről, ateizmusról és agnoszticizmusról:

egyvilag.hu/temakep/019.shtml

2019.12.04. 11:21:35

@chrisred:
a magyar nemzeti liberalizmus azt mondja, hogy az államhatár földrajzi határ. azt a kárpátok csúcsai, illetve a duna-dráva-száva vonala vonala határozza meg. ez a történelmi államhatár. és ezen belül van magyar többségi államnemzet és kisebb, de ezzel egyenrangú nemzetiségek, nemzeti kisebbségek. és ezek döntő többségében libertárius keresztények. és ebből jön létre a keresztény államnemzet. magyarországon a polgári fordulat ennek érdekében történt. illetve már a reformáció is ennek érdekében történt. és ez eredményezett függetlenségi háborúkat a habsburgokkal a német-rómaiak birodalmi törekvéseivel szemben. és ugye ennek eredménye trianon, majd a a holokauszt és a gulág.

és ezért a fidesz ellenesek azt mondják, hogy a felvidék, kárpátalja, erdély örökre elveszett. így rendelte el a nyugat. ebbe tessenek beletörődni. a trianoni határok csak egy újabb háborúval törölhetők el, stb. a fidesz azt mondja, hogy a francokat. a határ mentén létrehozták a románokkal interrégiót. és egyébként a fideszből egyesek a román politikusokkal összekacsintva építenek kerékpárutat, tanösvényt. a németekkel összekacsintva építenek kötik össze autópályával debrecent és nagyváradot. és létrehozzák a partiumi magyar egyetemet. debreceni könyéki borvidéket akarnak létrehozni az érmellékkel, ami magyar falvakból áll össze. hagyományosan az debrecen "szőlőskertje". a polgárság ott vásárolt szőlősbirtokot. de ezek ellen nem a bukaresti román nacionalisták tiltakoznak elsősorban, mert ők még örülnek is, hogy nem kell annyi pénzt adni a regáton túlra, lényegében ezzel fejlődik románia, és a románokhoz képest szakad le valamelyest magyarország. de ennek célja a történelmi magyar királyság és a magyar államrend restaurációja az unióban. erdély tartományi önállóságával és uniós megyékkel. de ez ellen elsődlegesen nem a bukeresti ortodox nacionalista románok tiltakoznak. hanem a budapesti "liberálisok" és a "baloldal". amiben van persze igazság. mert ha nagyváradon magyar egyetem nyílik, akkor ugye kis-magyar egyetemi hálózatnak valamivel kevesebb jut. az uniós pénzek egy részét erdély kivásárlására költik. és ugyanez történne kárpátalján. a magyar kormány a ruszinok támogatását élvezi. ezt támogatja moszkva. de egyébként ezt használja ki a bmw. nekik sokkal előnyösebb a történelmi magyarország keleti fókuszpontján, a tisza medence központjában debrecenben gyárat építeni, mint kis-magyaroszág hátsó szegletében. arról nem beszélve, hogy esetlegesen a szászok is megjelenhetnek erdélyben. ezt a magyarországi németség egy része érti. a budaörsi szdsz nem. és ezzel szembemegy a dk, ami még érthető, mert így a magyar szociális ellátórendszerre valóban valamivel kevesebb jut, de a momentum már nem, hogy a magyar jelölttel szemben románt támogatnak. illetve dehogy nem, fekete győr andrás papája így kap európai főhivatalt macron-tól, az en marché! így szerezne nagyobb befolyást. a momentumban azt mondják, hogy a pártcsaládhoz való tartozás felülírja a nemzeti érdekeket.

tehát politikafilozófiai értelemben elég pontosan leírható a jelenkori történelem. a médiában mindez vagdalkozás, mintha a fidesz abból állna, hogy mészáros lőrinc lopik. aki a németekkel üzletel a kiskereskedelemben, az energetikában, a médiában. ezért van az, hogy a tiszántúl mészárosnak fizeti a villanyszámlát és amelyik háztartás előfizető az újságszámlát. de ezeket lőrinc koma pénzért vette a német befektetőktől. jó áron kivásárolta. a pénzt persze jegybanki és azzal össszefonódó kereskedelmi banki segédlettel teremtették. közberszerzésekre alapozva. de ez így megy németországban is. csak ott a multikhoz kapcsolódik a mittelstand. egy iparos középvállalkozó beszállói kör. ezt támogatja a fidesz. és ha a néppártban maradnak, akkor jó esélyük van fenntartani. és amikor nem védték meg tarlóst a botrányoktól, és borkait nem tették félre, akkor időlegesen feladták budapestet és az önkormányzatok részét. 22-ben ez a húzás újabb kétharmadot eredményezhet. mert kiderül, hogy karigeri tényleg alkalmatlan. de az is lehet, hogy az összefogás nyeri a választást. és azzal folytatódik a kultúrkampf. ez a modern kori vallásháború.

chrisred 2019.12.04. 11:32:44

@civisvarosi: Hát igen, ez erősen hasonlít arra, mint amikor a francia forradalom alatt kijelentették, hogy Franciaország természetes határa a Rajna. Ezzel sikerült is egy 150 éves idöszakra egy háborús tűzfészket teremteni, ami miatt időnként az egész világ vérbe borult. Aztán leültek a szomszédok, összedugták a fejüket, és csináltak egy Szén- és Acélközösséget. És azóta elmaradnak a vérszivattyúk a környéken.

mikocami 2019.12.04. 11:44:03

Nem kell tudományosnak vélt hosszú kommenteket írni.
Elég annyi,hogy a vallásosság és a boldogság nincs összefüggésben sem összhangban.
Ha azt mondom,hogy vallásos vagyok , ami nem jelent semmit,- de azt mondom:van igaz hitem,ami biztos azt fejezi ki,hogy elfogadom Istent,csak benne bízom.
Elfogadom Jézust,mint Isten Fiát.Elismerem helyét és szerepét.
Megértem,hogy a szentszellem a Hatalmas Isten tevékeny ereje,ami által múködik a teremtés,akkor boldog vagyok.
Ezáltel megértem azt is,hogy a mostani vilárendszer hlálra van ítélve,ahol a mai földi királyságok el fognak bukni,annak ellenére,hogy biztonságban érzik magukat.
Ezek az ismeretek boldoggá tesznek.
A másik dolog.Ha valaki úgy gondolja,hogy az okfejtése megállja a helyét,- ami nem igaz - nem használ olyan idegen szavakat,amit az olvasó közönségnek csak kevés hányada ért meg.

chrisred 2019.12.04. 11:55:16

@civisvarosi: "mintha a fidesz abból állna, hogy mészáros lőrinc lopik."

Mi másból állna? És ez nem a fideszesek egyedi gonoszsága, bárki ezt tenné a helyükben, aki kontroll nélküli hatalmat szerezne, és biztos lehet abban, hogy semmilyen felelősségrevonás nem vár rá, bármit is tesz.

2019.12.04. 12:03:28

@Bánegressy:
nyíregyházán evangelikus tótok élnek. a tirpákok egy évszázadon át szlovákul beszéltek. elkülönültek a debreceni "hurkásoktól". kósát azért nem akarták megválasztani, mert a felesége nyíregyházi. és nem olyan régen még ez ment.
www.youtube.com/watch?v=aoPLZYHir8g
és ezt számolta fel a ner. mert népi nacionalista kereteket között meghirdette a testvériséget. és először a jobbikban mindenki testvérré vált. úgy, hogy a cigányok váltak közös ellenséggé. a bevándorló válság után pedig ők is magyarok oldalára álltak, mert konkurenciát látnak a betelepedő feketékben. a ner etnikai konfliktusokat részben felszámolta. a fidesz adott nemzetiségi képviseletet a németeknek a magyar parlamentben. túl azon, hogy a magyar állami költségvetésből történő beruházásösztönzés elsődlegesen a német gyáripart szolgálta ki. és az uniós infrastruktúra építés is ezek köré összpontosult. illetve az ukrán konfliktus után (egyébként orosz mintára) lényegében kiegyezést ajánlottak az izraelitáknak. és így alakult ki az a helyzet, hogy lényegében egyetlen ellenség maradt. soros alapítványi hálózata és ahhoz kötődő értelmiségi kör. amelyiknek egyébként a mai napig többsége van a kereskedelmi médiában (ha a közmédiát leszámítjuk, akkor a kereskedelmi médiában fidesz ellenes többség a mai napig), a magyar tudományos akadémián (amit ugye a kutatóintézeti hálózat átalakításával majdnem teljesen kiüresítettek). és ezekkel szemben szavaztak budapesten.

de úgy egyébként ez az eseménysor racionálisan elég pontosan leírható. már a gyurcsányi időszak is. csak akkor gyurcsótányozás ment, most csüngő hasú csúti patkányozás, varacskos felcsúti maradonázás, és nem tudom még micsoda. de a kultúrharc lényegében egy modern kori vallásháború. és a gazdasági szabadságharcnak nevezett törekvések valójában a termelő gyáriparral való szoros összefonódást eredményezik. az válik a piacon elsődlegessé a kereskedelmi szolgáltatókkal szemben.

de a fidesz ugyanúgy szociálisan érzékeny. mészáros lőrinc propaganda lapjának címoldalán érzékenyítő nap eseményeiről számolnak be. mert tegnap volt a fogyatékosok világnapja. segítséggel élők. így kell mondani politikailag korrekt módon. és felkérnek egykori fitness világbajnokot, hogy akkor lépjen fel önkéntesekkel tartsanak játékos vetélkedőket. aminek ezek a szerencsétlen gyerekek nyilván nagyon boldogok. mert ugye mégis csak egy fitness világbajnokkal tornáztak együtt. és ott valamilyen vetélkedőt nyilván mindenki megnyert a segítőkkel. mert ez így van kitalálva. ez a szociabilitás. de ezt nem a dk önkéntesei szervezik, hanem a fidesz. persze a dk szavazóit is meg lehet érteni. azok a vidéki kisnyugdíjasok is, akik balra szavaznak, mert az ő érdekeiket leginkább még mindig gyurcsány védi. de ami ezen túl van az a gazdasági szabadságharc, az lényegében a nyugati multik egy részével való összefonódás és ami a médiában egy modern kori vallásháború zajlik. és a választások kimenetelét elsődlegesen ez dönti el. ez az, amire a politikai pártok a végletekig polarizálva a közéltet irracionális módon ráerősítenek.

az összes párt. hogy van a lila füstgyertyás momentum generáció. és ők felszámolják a rabszolgatörvényt diák-munkás szolidaritást hirdetve. ez volt egy éve ugyebár. és azóta ez a törvény hatályos. és nem lett belőle rabszolgaság és nem a vidéki gyári munkások tüntettek, hanem a belpesti libsik. de a fidesz is rájátszik. jönnek a migránsok. egyre nagyobb számban készülődnek, stb. soros irányítja őket. nyilván nem, de az ngo-k magyarroszágon valóban soros hálózatához kötődnek. és a semmiből kigenerált offshore vagyonokból csak akkor járna a kutatóknak ha a nyílt társadalom legabszurdabb követelését is keresztülviszik a bölcseleti intézetek. ami egy nyílt, globális pénzügyi diktatúra, amiben matolcsy és orbán körei eltörpülnek. ők ugyanennek a rendszernek a helyi haszonélvezői. és ez nem összeesküvés elmélet, ez nem konteó, a napi politikai gyakorlat. és budapesten ennek van többsége. nem a nemzeti liberalizmusnak.

várom a levelet 2019.12.04. 12:05:35

a boldogsághoz,a megelégedettséghez kell egy kis szellemi,meg anyagi létalap.Polcz Alaine. és isten hol volt,mikor megerőszakolták,megszégyenítették.biztos mással volt elfoglalva.mondjuk,hogy könyvet vegyünk,amiből tanulhatunk.ugyebár ez a 21.ik század.

sztd 2019.12.04. 12:22:48

Azért a World Hapiness Index-et boldogságindexként használni elég meredek.

Az kifejezetten komoly kérdés, hogy mit nevezünk boldogságnak, de azért az emberek saját véleményére a maguk boldogságáról mégsem kellene elhanyagolni.

Mostani adatokat nem tudok, de Magyarország régebben a legboldogtalanabb országok között volt, konkrétan boldogtalanabbak voltak itt az emberek mint Közép-Afrikában vagy Afganisztánban.

A svédeknél az egyik legmagasabb a depresszió aránya. Ők mi alapján boldogok? Nyilván nem a valódi boldogságot mérő adatok alapján. A dánok minden mérés szerint az egyik legboldokabbak, de nem tudom, hogy a bogyóik nélkül is így maradna-e.

Nem akarom ragozni. A WHI eleve súlyosan manipulatív. Annak közvetlen felhasználásával nem készülhet objektív kutatás. Fölösleges rá hivatkozni. (Nyilván részeredményei lehetnek használhatók, ahogy a Mein Kampfban is vannak értelmes gondolatok.)

2019.12.04. 12:40:26

@chrisred:
a fidesz azt mondja, hogy alapvetően a termelő gyáriparban van szükség technológia importra, és azt átengedte a multiknak azzal, hogy a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektort nacionalizálja. felvásárolta a veszteséges német bankok magyarországi lányvállalatait és megtámogatta az európai néppárti (nagyrészt német) gyáripart. kiszorították az amerikai demokrata párti külügyet. de ezt is német néppárti segédlettel tették. gyurcsányt úgy váltották le az első merkel kormány idején, hogy cdu/csu koalíciós partnere az spd is elfogadta. így lett gyurcsány még erősebben liberális. a dk majdnem az ep liberális frakciójába ült be. csak aztán a racionalitás az volt, hogy a s&d-ben maradjanak, mert marcon elsődlegesen a momentumot támogatja. a fidesz gazdaságpolitikája nem csak abból áll, hogy mészáros lölő lenyúlt 1 millárd eurót. hanem mellette alacsony szinten tartották a költségvetési hiányt, egyelőre kordában tartják az inflációt, a forint árfolyama sem szállt el, a termelő gyáripart és az exportot ösztönzik. folyó fizetési mérleg többletet. ez a klasszikus keresletélénkítő politika. kéziverzérelt gazdaság, irányított kapitalizmus.

és ezzel szemben áll az ortodox liberális dogma. az, hogy az állam egyáltalán ne avatkozzon be a piac működésébe. hanem a szocik eladósítják az államot, a libsik pedig eladják. és ezzel állami befolyás minimálisra csökken és szinte minden szabad piacivá válik.

ez ennek a gazdasági része. a kulturális pedig a hagyományos államegyházzal való szembenállás úgymond a liberális oldalról. és azok támogatása a fidesz oldaláról.

tehát ez racionálisan elég pontosan leírható. filozofikusan elég pontosan követhető.

Alick 2019.12.04. 12:46:05

A boldogság értékelése erősen függ az adott emberek, csoportok paradigma (hit-, cél-) rendszereitől.

Pl. Nepálban az önnfenntartó gazdálkodó törzsi kultúrák keretein belül jóval magasabb lehet a boldogságindex, mint a nyugati felső középosztályban.

Alick 2019.12.04. 12:57:44

@sztd: "A WHI eleve súlyosan manipulatív."

Hát igen, a szociológiai felmérések (vagy éppen pszichológiai tesztek) nem objektív mérőeszközök.

2019.12.04. 13:12:41

@chrisred:
és franciaország természetes határa a rajna. amit a németek nem fogadtak el, mert németországnak nincsenek természetes határai. vagy legalábbis azt nem fogadják el. birodalmi jelleggel terjeszkednek. és ebből lettek háborúk. aminek eredménye egy francia-német kiegyezés.

éppen egy ilyet javasolnak magyar-román relációban. a napokban is erről tárgyaltak. a képen a debreceni polgármester mellett a román és a francia nagykövet.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/11/+otf/1399x571/DNL05XPVv9K7wDDAWXxKYU5PVF9WRVJZX1NFQwVw36TUsP6I3tLcaV9RFWyte9dL36ZwRIvGCbt373FW/MG7425-1.jpg
és ezt támogatja a magyar külügy és a német külgazdasági minisztérium. a libsik azt mondják, hogy ez revízió. belelövik a zsidókat a dunába. a magyar állami újította fel a határon túli zsinagógákat, támogatják a román katolikus egyházban a püspöki palota felújítást. ezt elsődlegesen nem bukaresti román nacionálisták ellenzik, mert így több eu forrás jut a regátba, bukarest ezzel fejlődhet, hanem budapest liberálisai mondják azt, hogy hagyják már a határon túliakat a francba. erdély örökre elveszett. így rendelte a nyugat. pont. és egyébként a dk-s kisnyugdíjasokat még meg lehet érteni, mert az ő életükben nekik így tényleg valamennyivel kevesebb jut, nekik ezért valós áldozatot kell vállalni, de a belpesti libsiknek nem. az szimplán egy hatalmi játszma része. és egy budaörsi németnek se lenne rosszabb ha magyarországhoz szorsabban kapcsolódna erdély. ez egy érzelmi kérdés, hogy hová állnak. és a ha többség az szdsz pártján áll, akkor ott áll. debrecen a török időkben erdély kapcsolt részévé vált, úgy hogy már csak ezért sem szakítjuk le őket. szegeden lehet, hogy sokan örülnek, hogy temesvár elrománosodott és szeretnék, hogy újvidék mellett szabadka is szerbbé váljon. és ennek megfelelően ott az mszp-p és a dk momentum alkotta koalíció van kényelmes többségben. a magyar külpolitikában sincs egyetértés. de ez ugye nem újdonság.

a felelős értelmiség azt mondja, hogy jobb lenne ha a magyar adófizetők a forrásaikat kizárólagosan kis-magyarországra összpontosítanák, ezt rendelte el a nyugat és a nyugattal való szembenállás láttuk, hogy hová vezetett. nem beszélve arról, hogy az észak-amerikai kockázati tőkealapok sem nézik jó szemmel a magyar nacionalizmust. elég elolvasni a new york times vagy akár a washington post írásait. és a magyar külügy azt mondja, hogy ezek nagyrészt a soros alapítványhoz kötődnek és ezeknek az amerikai demokrata párton belül is csökken a hatalma. és egyébként moszkva érdeke is az, hogy ukrajnában a kisebbségek többletjogokat kapjanak. az oroszok mellett ez a magyaroknak is jó. errefelé a magyar mellett 9 nemzetiségi önkormányzat van. 5 szlovák és 1 horvát nem alkothat önkormányzatot. de 13 magát görögnek valló debreceni már 3 képviselőjét (elnök, alelnök, tag) már a magyar állam finanszírozza. és egyébként a német nemzetiségnek országgyűlési képviselője van. budaörsi szdsz szerint ez nem elég. akkor mégis mi kellene? miféle jogrend?

Tenkes Kapitánya 2019.12.04. 13:31:26

@chrisred:
Akkor maradjunk abban, hogy volt egy nagyon rossz hasonlatod, amit képtelen vagy belátni, hogy miért volt nagyon rossz hasonlat (azért, mert központilag előírt kötelezettséghez hasonlítottál egy helyi dolgot).

chrisred 2019.12.04. 13:43:12

@Tenkes Kapitánya: Dehogy volt központilag előírva. Éppen az, hogy a szabad döntés és az önkéntesség látszata lebegte körül. Éppen csak minden helyi üzemegységben úgy álltak hozzá, hogy nézne ki elvtársak, ha mi nem képviseltetnénk magunkat? És kijelölték az önként jelentkezőket.

2019.12.04. 14:02:14

@chrisred:
nem kötelező részt venni rajta. van egy adventi vásár. abban az állami vezetők általános emberségre szólítanak fel, az egyházi vezetők ezen túl elmondják a biblikus példabeszédeiket és van egy vásári forgatag. miskolcon így díszítenek fel egy villamost a közlekedési vállalat munkatársai.
static.civishir.hu/ci/2019/12/tn4-advent4.jpg
static.civishir.hu/ci/2019/12/tn4-advent24.jpg
ez az egész a libsiknek és a komcsiknak okoz problémát. az advent időszakát ünneplik. jaj, most mi lesz. de értem persze, hogy ezek sértik a felvilágosodás hitelveit, hiszen egy állami tulajdonú villamoson nem lehet ünnepelni a népvallást és a kereszténységet. mi van azokkal, akik nem népiesek és nem-keresztények. őket ez mélységesen sérti. na de így nem alakulhat ki semmiféle szokásrend, mert az valakire nézve sértő. az állam, az egyház és a piac intézményeinek teljes szétválasztása is korlátoz. ahogyan ez az összekapcsolódás is korlátoz. mert ha miskolcon egy muszlim lát egy ilyet, akkor puszedli boszi és zserbó cica láttán megriad. és az ő jogait ki védi meg? a soros alapítvány és kapcsolt hálózata. de ugye ha ezt nem engedjük meg, mert összefonódik az állami vállalat és az egyházi ünnep a népvallással és a piaccal, akkor ugye az is sértő, mert kiüresíti a patriotizmust és a lokálpatriotizmust. felteszem a miskolci közlekedési vállalat dolgozói a mézes kalács villamosukra büszkék. és erről mészáros lőrinc propaganda lapja is beszámolt. mikor indul a tiszai pályaudvarról és felső majláthról. de a "felvilágosult" elvek is sértők. kulturálisan azok is diktálnak valamit. és kétségkívül a "felvilágosulatlanok" is. általában véve az emberi közösségek valamiféle normarendszert követelnek meg.

mikocami 2019.12.04. 14:14:13

@Brix: Uralkodik az ember emberen a maga kárára.
Ennek au országnak 1313.óta mindig más királyok mondták és mondják meg,hogy mit csináljon.
Ha nem,akkor a Magyar király ment és megy megkérdezni más királyokat,hogy mit tegyen.
Mindig keres egy segget,amit nyalhat és nyalnia kell,ha tetszik,ha nem.

2019.12.04. 14:37:09

@chrisred:
a miskolci mézes kalács villamost idén mézes manci és marcipán marci dísziti. ha valaki miskolcon transznemű, akkor az ő jogait ki védi meg. és ez a felvetés nem abszurditás. mert budapesten tüntetnek, hogy ők uniszex nevet akarnak.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--3temSTTW--/w_1160/7NpwmDEC7kNdmOWGs.jpeg
legyenek vikik. az lehet viktória és viktor. és ezért kell mészáros lölő, hogy vegye el tőlük a népszabit, az indexet és társait. akik ezt a fost propagálják. a kereskedelmi tévék és rádiók egy részét legalább kontrollálják. és ugyanez a kartonpapíros társaság a zöld, ugyanők az akadémiát támogat "civilek", az ngo-k. ezek lényegében a különféle kisebbségekből verbuvált politikai underground. elég liberális vagyok és nekem a problém ezzel nem az, hogy ilyen van. hanem az, hogy el akar seperni mindenféle hagyományt, ami az útjába kerül mondván, hogy az náci. és ez ugyanolyan kultúrfasiszta, mint az egykori náci párt.

és lehet mondani, hogy de nem erre szavazott 300 ezer budapesti, hanem az arányos képviseletre. és arra, hogy a fidesz túlhatalmát megtörjék. és erre mondom azt, hogy helyi egyesületekre volna szükség. mert az ellenzéki pártok brutális kultúrharcot hirdetnek. ezt a keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes hisztit be kellene fejezni. hogy a nélküled valakit mélységesen sért. lehet mondani, hogy giccses, azt is, hogy a határon túliakra jusson több, bármiféle ízlésbeli dologról lehet diskurálni, vagy racionális érvet meg lehet vitatni, de itt egy vallási szembenállás van. hogy az ezerszáz éves magyar államiság hagyományainak egyetlen kifutása van: a náci haláltáborok. és erre alapozva fogtak össze a "baloldali" "liberális" pártok a jobbikkal.

de ha nem, akkor egy ellenzéki csoportosulás helyi egyesületként is megáll. és nem kell kultúrharc, hogy jaj most mi lesz, mert a gyerekek a adventi gyertyagyújtásra van kényszerítve. azok már a haláltáborok előszobái. hirdetik a gender tudósok.

Kuglóf. Az 2019.12.04. 14:52:38

A világ legborzasztóbb VALLŰÁSA az ateizmus.
Akkor pedig biztos igaz ez a kamu kutatás.

fhdgy 2019.12.04. 15:00:15

Ha és csak a keresztény világot nézzük, akkor van egy kérdésem: azok az országok, ahol a katolicizmus van túlsúlyban, miért vannak gazdaságilag rosszabb helyzetben, mint a protestáns többségű országok?

Kuglóf. Az 2019.12.04. 15:15:34

@fhdgy: Mert ez baromság, azért. Különösen bemondásra az ujjadból szopva.

2019.12.04. 15:43:01

@civisvarosi:
"akkor egy ellenzéki csoportosulás helyi egyesületként is megáll"
nem, ha politizál és ellenzéki. akkor már mindjárt sorospapa zsoldjában áll. ngo.
nem lehet a ner-ből csak úgy egyszerűen kibújni.

stupidity 2019.12.04. 15:51:30

Nem hiszek a boldogságban sem (de a boldogtalanságban igen), meg a vallásokban sem. A tudásban és a szerszámokban viszont igen. Mégis élek "lelki életet" a művészetek által. Huszonegykétévesen láttam a Sztalker-t, azóta nem hazudok magamnak. De erősen vallásos (római kat.)kis faluban lakva mondom: kevés gondolkodó, lelkileg gazdag emberrel találkoztam itt. Individualistának tűnhetek, de ezért a közösségért nem áldoznám az életem. Meg se értenék, meg se érdemlik. Manapság már misére is autóval járnak! Mivel az osztrákoknál cselédkednek, egyre nagyobbakkal... Megítélésem szerint a vallások erősen asszisztálnak az alávetettség elfogadásában, eltűrésében.

fhdgy 2019.12.04. 15:57:48

@Kuglóf. Az: Olaszország, Spanyolország, Portugália ( sor folytatható ) hol van Hollandiához, Belgiumhoz, Észak-Németországhoz, Svájchoz ( a sor itt is folytatható ) képest. Neked sem kell nagyon szopnod az ujjad, hogy rájöjj!!!

Kuglóf. Az 2019.12.04. 16:11:30

@fhdgy: Jaaaa, mert találtál 3 vs 4 példát, ami IGAZOL téged?
Yeah, a KATOLIKUS Bajorországot, ami kenterbe veri az "Észak-Németországot", azt tökre véletlenül hagytad ki? És Ausztria?
Olaszország elmaradott lenne? Franciaország református volna? Horvátország nem keresztény? Lengyelország elmaradott? A gigantikus Oroszország?

(Oppárdon, az milyen ország hogy Észak-Németország, mert én olyat nem ismerek.)

Szóval azt hiszem ERŐSEN szopnod kellett az ujjad és még hmmmm, be is kellett segítened hogy (szerinted) igazad legyen.
De legalább igazoltad azt a felmérést, miszerint a nem hívők uninteligensebbek a hívőknél. :-) :-) :-)

Brix 2019.12.04. 16:32:26

A legborzasztóbb viszont az, hogy a magát keresztènynek deklaraló - valójában cinikus, rideg , antiszocialis, orbáni- társadalmi rendszer- semmilyen keresztènyi vonásokat nem mutat...A rendszer implicit cèlja, hogy indirekt eszközökkel kinyírják azokat, akik a rendszer számára már semmilyen haszonnal nem járnak , ezèrt van az, hogy egyre rosszabb helyzetben van az egèszsègügyi rendszer, lsd: János Kórház karácsonyi gyűjtèsti akció, alapdolgok hiányoznak, mert kormány nem kèpes az egèszsègügy GDP- arányos ráfordításait növelni...A nyugdíjasok is borzalmas helyzetben vannak: a 28 ezres minimálnyugdíj összegèn nem változtatnak , ès az " inflációkövető " emelèsi módszerrel úton van ez korosztály az elszegènyedès felè, mivel a fogyasztói kosár elcsalt , önkènyes ès nem a valós fogyasztási szerkezetet tükrözi...
Szociális rendszerről nem is lehet beszèlni, az nem lètezik Magyarországon...Helyette a kistelepülèsi vezetők- többsège állampárti- osztogatják a közmunkát , az elszegènyedett , kiszolgáltatott embereknek, hűbèresi alapon...Ebből következőleg- a plurális , egyenlő versenyen alapuló demokrácia sem működik- hiszen az egzisztenciálisan fenyegetett emberek a kistelepülèseken szinte mind az állampártra szavaznak...A határontúli , ezrèvel behordott fidesz- szavazókról már ne is beszèljünk...
Miközben , a társadalmi ranglètra túlsó oldalán , állampárti funcionáriusok, politikaközeli nagyvállalkozók- sógorok, komák, rokonok- ezermilliárdos vagyonra tesznek szert, a közvagyon , a magyar- ès EU pènzek elsíbolásából..
33 èv , 33 milliárdos taknyok, offshore cègekkel, svájci bankszámlával , 20 millós terepjáróval szaladgálnak , miközben százezrek küzdenek a lètminium környèkèn vagy az alatt...
Ez a velejèig korrupt, álszent maffia- rendszer , ezek után kèpes magát keresztèny demokráciának hirdetni...Gyomorforgató világ ez ès mèg kèpesek voltak a keresztènysèget is belekeverni , bűnössègük elpalástolasára , szèpítèsère...A keresztèny szabadság kifejezèst Luther Márton találta ki : " on the freedom of a Christian " - innen loptak a szlogent Orbánèk ...
De ne feledjük: a magyar keresztènyek addig nem lehetnek igazán szabadok, amíg az álszent, cinikus, önző ,nagyúri- rendszer ès egy önjelölt király pöffeszkedik az ország èlèn...
Amíg nem lesz valódi , szabad ès plurális demokrácia Magyarországon , amíg nem hajtjuk el a pi..ba ezt a maffia- elitet, addig szerintem a boldogság szubjektív èrzèse sem nagyon fog növekedni Magyarországon, mert az emberek maguk előtt látják az autokrácia által minden fronton felállított korlátokat ès a bőrükön èrzik a hűbèri kiszolgáltatottságot!

2019.12.04. 17:11:20

@Bánegressy:
a kormánypártok ha 51%-ot szereznek, akkor 100%-ban döntenek a kinevezésekről. ahogyan a kormányellenesek. nincs különbség. karigeri nem azt mondja, hogy a közterek 51%-ról kitiltja a lokált. hanem 100%-ban kitiltja. egy helyi egyesület nem felétlen akarja megdönteni a ner-t. hanem arányos képviselet hirdet. tehát ha ők 51%-ot szereznek, akkor 100 intézményvezetőből ők jelölnek 51-et. ha csak 5%-ot szereznek, akkor 5-öt. és mondjuk úgy, hogy van egy 1000-es lista, amit mindenki elfogad. abból válogatnak.

és egyébként ezen valaki mondhatja azt, hogy neki mindegy, hogy melyik párt győz. ő egyiket se támogatja, vagy ellenzi. ez is egy stratégia. az is, hogy kiáll egyik vagy másik mellett. egy helyi egyesület meghirdetheti az arányos képviseletet. nem akar se több, se kevesebb felhatalmazást annál, amennyi a választóktól kap. de egyetlen párt sem gondolkodik így. nyugaton se. hanem a bevett szokás az, hogy többségi alapon kormányoznak. ahogyan a piacon is egy részvénytársaságban 50% + 1 szavazat már a döntéshozatalhoz elegendő. és a kisrészvényesek ezt kénytelenek elfogadni. a fidesz is így működik. de a fidesz ellenesek is ezt az elvet követik. arányos képviseletet a helyi egyesületek hirdethetnek.

fhdgy 2019.12.04. 17:35:15

@Kuglóf. Az: Lehetnek és vannak is kivételek, pl. a bajorok ( éltem is ott több mint öt évet ), de az összképet nem változtatják meg.

Miért nem tudtad folytatni a sor saját eszed alapján?

Pl. Dél Amerika ( ma a világ legkatolikusabb régiója )

Vele szemben USA,Kanada, nem igazán katolikusok, vagy Nagy Britannia, vagy Svédország.

Egyébként meg, ha nem tűnt volna fel, nem elmaradottságot írtam, hanem gazdaságilag rosszabb helyzetet. Franciaország sem tündököl gazdaságilag, a népességéhez képest talán közép mezőny.

De, hogy szophasd kicsit az ujjacskádat: ne csak kiragadott példák alapján beszélj, hanem nézd összességében a dolgot!

2019.12.04. 17:56:36

@Brix:
de ennek ellentmond debrecen. ahol megszűnt a plurális pártrendszer. nincs ellenzéki országgyűlési képviselő és nincs ellenzéki pártnak önkormányzati frakciója sem. mondhatnám úgy, hogy debrecen full fideszes. kvázi egypártrendszer van. szinte mindenki vagy fideszes, vagy független. és ennek ellenére létezik libertárius kereszténység, polgári hagyományőrzés és hagyományteremtés. és ezen túl az országos botrányokat leszámítva (kósa lajos belecsapa a lecsóba) szinte másról se szól a politika csak arról, amit követeltek: környezetvédelem, modernizáció.

ezeket a gyerekek szeretnének a bmw gyár szakmukásaivá, technikusai, szakmérnökeivé válni.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(14).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(16).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(27).jpg
és a fidesz politikusainak vezetésével tartanak szakmai napot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(25).jpg
és a bmw is azt gondolja, hogy ezt az állammal összefonódva lehet megtenni. mert hogy az állam alakította át a szakképzés rendszerét a németek igényei szerint. de úgy, hogy egyet füttyentenek és a fidesz vezette állami adminisztráció haptákba vágja magát.

ezek a gyerekek a keresletélénkítő politikának lehetnek a vesztesei is. ha mondjuk jön egy válság, nem épül meg a gyár, mert a bmw nem tud eladni még évi 150 ezer autót, amit ezekkel a gyerekekkel gyártanának, ezekből a gyerekekből építenének mérnöki utánpótlást. szóval lehet, hogy ez az egész befuccsol. és ez esetben a fidesz megy a levesbe. de az is lehet, hogy a bmw és társai ilyen típusú lényegében "félállami" üzemekkel képesek fennmaradni. de ez esetben az fidesz-ellenes pártok mennek a levesbe.

2019.12.04. 18:19:24

@Brix:
a napi hírekből lehet 6-8 példát hozni arra, ami brtutálisan ellentmond a világképednek. mert te azt gondolod, hogy a fidesz abból áll, hogy van o1g, aki jelentést kér a migráns helyzetről, építi a foci egyházat és mészáros lölő elnyeri a közbeszerzéseket. elolvassa a nemzeti sportot és a magyar nemzetet. és ennyi. lehet, hogy orbán hóbortja a foci, a migránsok és mészáros lőrinc vagyonán keresztül oszt a családjának és vívja a háborút a soros alapítvány ellen. ez is nyílván leegyszerűsítés, de ezt mondjuk lehet mondani. ezen túl a fidesz egy kiterjedt állampárt, illetve egyházpárt és nem utolsó sorban piacpárt. a termelő multik a fideszen keresztül beruházási adókedvezményekhez és adómentességhez juthatnak. hozzájuk igazítják az infrasturktúra fejlesztést, a humán erőforrás menedzsmentet és a közkapcsolatokat. és ez nem csak olyan gyár éri el, mint bmw, hanem kisebb családi vállalkozásokat is kiszolgálnak. ez a fidesz 2. és orbán a fidesz 0. a fidesz 1 pedig az egyházi vonal. kulturálisan az a legerősebb. de a fidesz egyház egy félig világias valami. én leginkább valamiféle népfőiskolának nevezném. ahol vegyes színvonalon, de időnként magas szinten gondolkodnak a néprajzról és a világról összevetve a magyar tudomány akadémiával ahol elvétve esik szó magyar hagyományról. szinte semmi. még a késő kádár korban is jobb volt a helyzet, mint akárcsak most. és van ez a direktben kultúrharcos vonal. bayer zsoca és a többiek. amivel szemben nem valós alternatíva áll, hanem az úgymond "liberálisok" abszurditása.

agarik 2019.12.04. 19:24:32

@Khonsu: Annyira hiányzik a szombaton dolgozók kivégzése, meg eladni mindened és a pénzt a szegényeknek adni?

Brix 2019.12.04. 19:27:22

@civisvarosi: Nem mond ellen semmi a " világkèpemnek". A nagy nemzetközi multikat nem èrdekli a politika , a magyarok politikai elnyomása az állampárt által, hiszen odatelepednek üzemeikkel a totalitárius Kínába is , vagy Oroszországba, ha az a feltètele hogy megjelenhessen a helyi piacon, de mennek oda is, ahol extrèm mèrtèkű támogatásokat kapnak:
nepszava.hu/3016275_135-milliardos-allami-csucstamogatas-jar-a-bmw-gyarnak.
A debreceni önkormányzat már 44 milliárdos hitelt vett fel , a Modem a fedezet..
Az hogy idejönnek a multik- extrèm nagy támogatás mellett - nem jelent legitimációt az autoriter társadalmi rendszer kialakításának...Azt majd meglátjuk , mennyire lesz ez összgazdaságilag hasznos a beruházás , ès fedezetère mennyi adót hajtanak be pl. debreceni kisvállalkozókon...
Hogy Debrecenben nincs ellenzèk...De van , papíron, csak ők is az állampárt zsebèben vannak: állás a vagyonkezelőnèl, nagyerdei telek, stb...Az emberek tudják ezt, már az èrtelmesebbje, ők már el sem mennek szavazni..
A többi ember ugyanaz az az ostoba , rendszerhű , szervilis , alkalmazkodó , mint az elmúlt rendszerben- ellenben Budapesttel- ahol a valódi èrtelmisèg lakik, elègedetlen, társadalmi reformokat keresű, önreflexióra, kèpes modernista vagy posztmodern gondolkodású emberek...( ez persze általánosítás , de van alapja..)
Debrecen egy " őskonzi "hurka város - pedig ezt nem is mondhatnám , kötődèseim miatt- olyan, szicíliai jellegű :mindent a provinciális gondolkodás , a törzsi összetartás ès a maffia irányít...Az ideológia nem számít: tele volt kommunistával 89 előtt..De, azok a vállalkozók , akik beilleszkednek a rendszerbe, azok milliárdokat keresnek , ès nyilván nem vèletlenül mondta a mondás règen hogy 10% ami pár ève már 20% lett...A közszolgákat is mind politikai megbízhatósági alapon neveztèk ki, ahogy az Egyetem rektorát is, vagy Kenèzy kórház igazgatóját is...Működik a totális állampárti rendszer..
Van egy szèles èlősködő rèteg, akik nem ideológiai okokból, csak a könnyű lopás ígèrete miatt csatlakoztak a rendszerhez, most èppen a főèpítèsz bukott meg, de az egèsz rendszer korrupt...
A konklúzióm az, hogy ne jöjjön itt senki Debrecen pèldájával, mert az ottani társadalmi viszonyok èppen azt testesítik meg, amitől meg kellene szabadulni Magyarországnak: a politikai kapcsolatok, haveri- baráti - családi összefonódások alapján működő, korrupt , feudális függősègi rendszert...

2019.12.04. 20:25:42

@Brix:
debrecenben nincs szervezett ellenzék. van néhány önkormányzati képviselő, 1 aktív dk-s, 1 félig aktív mszp-s és néhány jobbikos. a radikális vonal felszámolásával az is lényegében megszűnt. és nem jött létre az ellenzéki összefogás. a momentum és a dk nem álltak össze. a momentum hajdú-bihar megyei elnöke budapesti. kósával szemben a dk a szintén budapesti gurmai zitát indította el. debrecenben lényegében egypártrendszer van.

az elmúlt 1 évben nem nagyon tudok mondani olyan polgári rendezvényt, ahol az ellenzék valamilyen formában képviseltette volna magát. és nem nagyon tudok mondani olyat, ahol a fidesz valamilyen formában ne jelent volna meg. a fidesz össze van fonódva a helyi gazdasággal. ez igaz. de hogy ne lennének szociálisan érzékenyek? egy mai hír, hogy a helyi plázában az egyik optikai cég 50 rászorultnak osztott szemüveget. a szociális alpolgármester pacsizik egy mozgássérült kislánnyal.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3844/191204szemuveg_ksz_(26).jpg
és az a kislány kap egy új szemüveget és mégis csak rászorult családokon segítenek. és értem persze, hogy ez állam és a piac összefonódásán alapul, ami a felvilágosult hitelvekkel ellentétes. de ha a másik optikus is adakozna, akkor ugyanúgy odamegy a fidesz. vagy ha nem egy optikus, hanem akármelyik másik cég, akkor is feltéve, hogy azt kérik. és lehet mondani, hogy ne fonódjanak össze. és ugye az egyházzal összefonódva is ugyanezt teszik.

ez klasszikus politikai marketing, lehet mondani, hogy szavazatszerzés, stb. de hogy ebben ne lenne szociális elem, vagy keresztényi elem. dehogy nincs. jön "a" mikulás lappföldről. és jön a városházára. nyilván fel fog vonulni az önkormányzat szociális részlegéből valaki. finn dalokat énekelnek neki. és ez nyilván úgy meg, hogy a tankerületi központ kiadja, hogy tessenek karácsonyi finn dalokat tanulni. és jelentkezik x számú gyerek, akkor énekelhetnek a mikulás bácsinak. és ez is politikai marketing. a fidesz lényegében az összes nyilvános eseményen képviselteti magát. egy állampárt, amelyik államegyházat épít és összefonódott a piaci szereplők egy jelentős részével. de azt, hogy ez valami náci, fasiszta alakulat lenne. ez egy hülyeség. van egy kultúrharc, amit vívnak nagyrészt budapesten. és ott megy az, hogy a zsidók hogy fonódnak össze a nem tudom kikkel. amiről kósa is beszél. itt a zsidókkal is a fidesz van összefonódva.

Boycie 2019.12.04. 20:27:00

@IGe.: "30%-al kevesebb keresztény 10 év alatt

Az erősen kozmetikázott 2001 és 2011-es népszámlálási adatok szerint a római és görög katolikusok fogyása tíz év alatt 31 %, a reformátusoké 29 %, az evangélikusoké 30 %. Ennyivel kevesebben hisznek JahveZsidóSátánIstenben, SzűzMariskában és ZombiJézuskában hazánkban"

És ettől mennyivel lettek boldogabbak a magyarok 10 év alatt??

Khonsu 2019.12.04. 20:37:11

@agarik:

Ne keverd a vallásosságot a fundamentalizmussal.

2019.12.04. 20:59:51

@Brix:
egy mai hír. akiknek szakirányú végzettségük van, elegendő szakmai gyakorlatuk, vállalkozásuk és részr vesznek a kamara képzésén kapnak egy oklevelet. mesterré fogadják őket.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/MG0825.jpg
mindezt egy kis ünnepség keretében, ahol megjelenik az egyik országgyűlési képviselő a csokonai színház művészei adnak elő valamit. és erre lehet mondani, hogy gyerekek, jó hogy nem állítják vissza a feudális céheket. arról beszélnek, hogy modern kori céhekre volna szükség. és lehet mondani, hogy ez a késő kádári reform, hogy a maszekok összekacsintottak valamelyik helyi párt potentáttal. valami olyasmi. de ugyanígy a polgármester nyitja meg a bmw nyílt napját. vagy mondjuk a fodrászok jótékonykodnak.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/CSU5913.jpg
de elképzelni nem tudom, hogy egy fodrász mszp-s, vagy dk-s szavazó. a kisnyugdíjas, aki azt mondja, hogy ne az ukránokat támogassák. és őket egyébként gyurcsány képviseli a leginkább. azt is megértem, hogy valaki arra szavaz. felőlem fogjon össze velük a momentum. és döntsék meg ezt az autoriter rezsimet. biztos én vagyok rosszul informálva, nem tudok a momentumról. tudom, hogy vannak vagy ketten. de hogy mit akarnak túl azon, hogy ők a momentum generáció azt nem tudom. és még vannak a zöldek. kartonpapírra rajzolgatnak. de ezek nem alkotnak egy összefüggő, az közintézményrendszer jelentős egészére kiterjedő hálózatot. ami ugye egy országos párt alapja a napi politikai gyakorlatban. nem egy filozófuskör, hanem egy akciótervekkel, szakmai cselekvési programokkal rendelkező hatalmi céllal szerveződő csoportosulás. ilyenből errefelé egy van. a fidesz. a többi a kormányellenes hangulatot próbálja meglovagolni. nagyjából úgy váltana rendszert, ahogyan az egykori rendszerváltók pártok. odakerülünk és majd lesz valahogy.

2019.12.04. 22:23:13

@Brix:
olvasom a momentum blogját. és azt írják, hogy a bmw gyárban nincs szükség majd semmiféle tudásra. akkor hogy készül majd az autó, vagy akármi. tehát valamilyen olyasmi világkép él ezekben a bölcsészekben, hogy minden robotizálva lesz. és akkor mi lesz? nem lehet érteni a momentumot. illetve van egy megfejtés, hogy ezek a globális kockázati tőkelapokat támogatják. vannak dollár és/vagy euromilliárdok offshore számlákon. és ezekből egy válságban olcsón felvásárolnák mondjuk a csődközeli helyzetbe kerülő termelő iparvállalatokat. mondjuk a bmw-t. és ezek ezt elkerülendő állami segítséget választják.

Brix 2019.12.04. 22:51:56

@civisvarosi: A társadalomnak az lenne az èrdeke, hogy megerősödjenek az ellenzèki pártok ( valójában a Fidesznek is ..) mert most nincs kontrollja a korrupt fideszes politikusoknak , leginkább vidèken...Így ehhez hasonló esetek vannak :
index.hu/belfold/2019/12/04/egyelore_nem_tett_vallomast_a_boldog_istvan_jobbkezekent_ismert_fideszes/
A nője valójában, nemcsak a jobbkeze...
Van programja az ellenzèki pártoknak , de nincs vidèki hálózatuk kièpítve, főleg anyagi okokból, nekik nem áll rendelkezèsükre az az állampárti èrdekhálózat , amit a fidesz működtetni tud (akik vagy lefizetnek , vagy fenyegetnek...)
A hajdú-bihari ellenzèk meg különösen nulla, talán a Momentumnak lesz esèlye kifejlődni, mert ott rengeteg fiatal ès vesztenivaló nèlküli önkèntes van...Az MSZP ès a DK nem èrdekel, mert idejètmúlt politikai közössègek, az LMP meg tönkrement...
Az EP- választás előtt az látszott, hogy a fidesz öreg önkèntesei fogyóban vannak, inkább aluliskolázott csalavári emberek gyűjtottèk nekik az aláírást, a Momentum standja körül még csupa jóarcú fiatal egyetemista volt...Lehet választani ...Az emberek vidèken gyávák ès normakövetők- főleg ezèrt szavaznak az állampárta, de generációs ès más okokból szerintem nem az övèkè a jövő...Debrecen talán a legutolsó fideszes fellegvár lesz, de az irányt itt mindig Budapest diktálja, a ès ott már vesztèsre áll az állampárt...Tulajdonkèppen , minden a nyugati államokon múlik, hogy meddig támogatják euro- milliárdokkal az Orbán- rendszert, mert az a pénz èppen elegendő ahhoz , hogy eltüntessèk a társadalmi feszültsègeket...Ha viszont visszaesik a külpiac , az export 80%- a EU- függő, vagy megnyírbálják a kohèziós pènzeket, azonnal összeroppanhatnak...

Brix 2019.12.04. 23:03:50

@civisvarosi: A nèmet vállalatokra nem a globális kockázati alapok a veszèlyesek , mivel azok èrdeke a gyár profitabilitásának megőrzèse , hanem a mindenhol nyomuló kommunisták:
www.reuters.com/article/us-germany-politics/wary-of-china-germany-plans-rapid-state-intervention-to-protect-key-industries-idUSKBN1Y30WL
Orbán pedig a túl jó kapcsolatot ápol a kínai ès az orosz , világuralomra törő vezetèssel..
A Momentum legalább oroszellenesnek tűnik - ami lássuk be- jobban illik a magyar törtènelmi hagyományokhoz..
A règi jobboldal ugyanis jól látta, hogy az oroszok soha nem lesznek a jóbarátaink, Puytinnak is csak egy eszköz Orbán , hogy tovább nyomuljon ès a saját èrdekei szerint szètbomlassza Európát...

2019.12.04. 23:20:56

@Brix:
ne viccelj már. a kockázati tőkealapok egy része egy válságban árfolyamesésre játszik majd azért, hogy a termelő iparvállalatokat olcsón felvásárlolhassák. ezért támogatják a zöld mozgalmakat is a környezetkárosító gonosz multikkal szemben. vagy dr. dobrev klára ezért ígért multi adót a termelői piacra. és nem a pénzügyi-kereskedő-szolgáltató szektorra. amit a fidesz majdnem teljesen nacionalizálna. és ami a gyáriparosokat nem zavarja különösebben. kína a b terv, ha a németek kizárják a fideszt a néppártból, akkor cudar idők következnek.

Brix 2019.12.04. 23:56:37

www.portfolio.hu/unios-forrasok/20191204/brutalis-joslat-erkezett-375-forint-lehet-az-euro-magyarorszag-kilephet-az-eu-bol-409213?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Pont erről beszèltem: a magyar gazdaság agyaglábakon áll, mert a külső forrásokra van utalva , ès a külpiaci konjunktúrára..a forint "kuka pènz, 0,9% - os alapkamat ès közel 4%- is maginflációs mellett..
Ráadásul , a rendszer kèptelen konszolidációra , lsd: Mèdiatanács- nulla ellenzèki kèpviselő, azaz: minden bizonyítèk adott, hogy nem európai jellegű jogállamban, hanem nyílt autokraciában èlünk...Már a demokratikus külsősègekre sem adnak.. Most az EU- n lesz a sor , hogy kemèmyen odacsapjanak Orbánnak!

ijontichy 2019.12.05. 02:23:20

@Brix: "Most az EU- n lesz a sor , hogy kemèmyen odacsapjanak Orbánnak!" Nem fognak. :-(
Mindaddig, amíg a "hatalom őrült rendje" csak a magyarokat sújtja, nem fognak. Végül is hülyének lenni alapvető jog. Némi piszkálódás - választói nyomásra - elképzelhető, de azon túl kétlem. Ami viszont kiverheti a biztosítékot, az a magyar vétózgatás (különösen, ha nem csak az "ítéljük el a kurdokat gyilkolászó cúúnya törököket" c. öntömjénezésen túl mutató, valóban húsbavágó kérdésekről lesz szó).

Rövid távon a huxit sem valószínű. A következmények erősen növelnék a LMPVS-mozgalom ;-) előretörésének esélyét, és egy ilyen fejleményt a kártékony fideszes állatkák biztosan el akarnak kerülni.

A 375-ös euró viszont bőven valós előrejelzés lehet. Persze a fideszes parvenü csürhe most kussol, nem úgy, mint mikor a 300-as euró közelgő realitása miatt úgy visítottak, akár a torkon szúrt gyesznó. Hiába no, ahogy kutyából nem lesz szalonna, úgy (fidesz)bolsiból se lesz becsületes (magyar) ember.

2019.12.05. 07:07:57

@Brix: Te tényleg ennyire hülye vagy?

2019.12.05. 07:11:03

nypost.com/2019/11/18/how-the-left-is-trashing-the-constitution-to-fight-trump/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201912

"Az úgynevezett progresszívek a politikát vallásuknak tekintik. Úgy vélik, hogy „szent küldetésük”, hogy az állam kényszerítő erejének felhasználásával az embert és a társadalmat a saját képükre formálják.
„A 60-as évek közepe óta folyamatosan csökken a végrehajtó hatalom befolyása, amely folyamat Watergate-ügy után felgyorsult. Az elnök azon cselekvőképessége folyamatosan csökken azokban az ügyekben, amelyekben egyébként mérlegelési jogkörrel rendelkezik, hiszen a többi hatalmi ág folyamatosan korlátokat állít az elnök elé.”

„(…) a baloldali ellenállás célja a normák szisztematikus megsemmisítése és a jogállamiság aláásása. Az úgynevezett progresszívek a politikát vallásuknak tekintik. Úgy vélik, hogy „szent küldetésük” az Az úgynevezett progresszívek a politikát vallásuknak tekintik. Úgy vélik, hogy „szent küldetésük”, hogy az állam kényszerítő erejének felhasználásával az embert és a társadalmat a saját képükre formálják, a tökéletesség elvont eszméje szerint. Hajlandóak bármilyen eszközt felhasználnak a pillanatnyi előny elérése érdekében, függetlenül a járulékos következményektől.”

„Ezzel ellentétben a konzervatívok hajlamosak megfontoltabb politikai taktikát alkalmazni, és ritkán érzik úgy, hogy a célok igazolják az eszközöket. Ennek így is kell lennie, azonban nem szabad elfeledni azt a tényt, hogy ez a megközelítés hátrányos helyzetbe hozza a konzervatívokat, amikor egy progresszív „szent háborúban” állnak szemben. Különösen abban az esetben, amikor egy szélsőséges pártállású média súlya alatt kénytelen helyt állni.”

2019.12.05. 08:22:11

@Brix:
a momentum legfőbb ellensége az állammal összefonódó audi és a bmw. a kockázati tőkealapoknak az a céljuk, hogy egy esetleges válságban ezeket a társaságokat felosszák és felvásárolják.

az új szakképzési rendszerben ezek a gyerekek a bmw inasai lesznek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(9).jpg
és aztán lehet belőlük belsős alkalmazott, beszállító külső vállalkozó. alapíthatnak egy mérnöki irodát vagy márkakereskedést. a szakképzési központban taníthatnak tovább.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(20).jpg
nagyjából ezeket a karrierpályákat kínálják. a momentum azt mondja, hogy valójában csak alacsonyan képzett szalagmunkások kellenek.

a legutóbbi blogbejegyzésük:
"Szépen lassan beletörődik a magyar társadalom, hogy ez van, nincs mit tenni, a mi kis illiberális demokráciánknak ez is elég: hiszen az Audi és a BMW szalagsorai mellett felesleges ismerni az érvelő vita szabályait, vagy a túlfogyasztási válság globális következményeit, nem igaz?"

túlfogyasztás van, nem kell ennyi autó. de úgy a volkswagen és a bmw árfolyamai esnek. a kevés részvényel rengeteg virtualizált pénzzel rendelkező tőkealapok egy esetleges válságban az árfolyamok esésére játszanak. és ezért vannak egy platformon a "baloldaliak" (munkássztrájkokat hirdetnek), a "liberálisok" és a "zöldek". így bukták el a finnek a nokiát, a svédek a volvót. ha a németek is beállnak ebbe a sorba, akkor álljanak be és adják el a vw-t a kínaiaknak, a a bmw-t beverly hills-i ügyvédeknek. a deutsche bank veszteségeit fedezve. a párizsi bankárok röhögnek a markukba a frankfurti brókerekkel.

Brix 2019.12.05. 09:22:00

@civisvarosi: "a momentum legfőbb ellensége az állammal összefonódó audi és a bmw. a kockázati tőkealapoknak az a céljuk, hogy egy esetleges válságban ezeket a társaságokat felosszák és felvásárolják."
Mièrt lenne ez a cèlja Momentumnak , vagy bárkinek? Az Audi vagy a BMW a világ legjobban megalapozott brandjai, ha egy shareholder vagy spekulatív befektető annyira szerencsès lenne hogy át tudja venni őket, akkor nyilván megtartaná ès nem felosztlatná őket. ( Brandkènt nagyon èrtèkesek) Egyèbkent, az Audi enyhèn bullos rèszvèny , a BMW az elmúlt pár èvben esett, de kèt hónapja kezd visszajönni..
A shortolas , vagy a rèszvèny árának szandèkos bedöntèse nem olyan egyszerű dolog, mint sokan hiszik- a piaccal nem tud szembemenni, senki mèg a svajci jegybank is feladta anno a " pènzègetèst."..Eladni meg csak a saját , megvett rèszvènyt vagy a határidős piacon , befektetèsi bankoktól kölcsönvettet lehet- rizikós üzlet , bullpiacon ès nem biztos, hogy cèlt èr...Az eladási opció megint nem alkalmas a " bedöntèsre" Ha vilagválság van, általános tőkepiaci bearpiac akkor van keresnivaló jobban a spekulatív tőkènek...akkor mondjuk megjelenik Soros György ès "megjátssza " a magyar tőzsdèt, kihasználva a pánikot...
Vagy vannak olyan pènzek, amelyek az inflációnak nem megfelelő alapkamat miatt gyengülnek , mint a forint ...Ilyenkor az ügyes befektető forintot ad el ès mondjuk egy magasabb kamatú pènzt vesz a határidős OTC piacon, kockázat viszonylag kisebb , mert ha nem változik semmi nagyot az árfolyamban , már a kamatkülönbözeten is nyer...Másrèszt, a jegybank satuba került, hogy fenntartsa a gyenge forintot, így jönnek a spekulatív befektetők az" ingyenebèdre"..
A spekulánsokat nem lehet hibáztatni, ők leginkább az államok hülyesègeit használják ki, ès jót tesznek alapvetően a pènzügyi rendszernek, mivel kikènyszerítik a mielőbbi változásokat..

Brix 2019.12.05. 09:29:48

@ijontichy: A HUXIT szerintem sem valószínű, mivel ha eltűnik a rendszerből az a 3-4 milliárd euro fejlesztèsi pènz, akkor rögtön bedől a GDP- növekedès ès nem lesznek elosztható milliárdok a partközeli elitnek...
Mondjuk ha az EU nem lèp közbe lassan , akkor el fogja veszíteni a már így is gyenge hitelessègèt! Lehetetlen , hogy az EU- ban Magyarországon ,a Mèdiatanacsot önkènyesen egy párt , az állampárt irányítja , ez már az valóban saját maguk szemenköpèse, ha szemethunynak erre (is)...

2019.12.05. 09:29:50

@civisvarosi:
és miért kéne beszarni a kockázati tőkealapoktól?
részei a körforgásnak ami a természetit modellezi az üzleti világban. az elhullt(olykor a "segítségükkel") gyengék helyén nem csak az erőseket segítik még nagyobbra nőni, hanem rengeteg új születését is lehetővé teszik.
de sajnos valóban lehet szerepük a nemzeti és a multi érdekek összefonódásában ami, mint látható, a kormányzatok önkényességéhez nem csak gazdasági téren is hozzájárulhat.
www.portfolio.hu/befektetes/20180508/magyar-a-legaktivabb-kockazati-tokealap-europaban-284708

2019.12.05. 10:52:11

@Brix:
ha volkswagen csoportot felosztják, akkor úgy megvehetik az audit. és a hírek szerint a bmw pénzügyileg nem áll a legerősebb lábakon. sajtóhírek szóltak arról, hogy a debreceni gyár építését elhalasztják, vagy esetleg meg sem épül, mert a bmw a csőd szélére került.

az új elem, hogy a "liberális" pártok és a "liberális" sajtó a multiknak nekimennek. mondván, hogy azok csak ne üzleteljenek az állammal. és ne kapjanak egyedi kedvezményeket. na jó, de úgy a reálgazdaságnak egyetlen szereplője sem tud a világversenyben talpon maradni. önkormányzati kapcsolatok nélkül nem nagyon létezhet középvállalkozás. kormányzati kapcsolatok nélkül nem nagyon létezhet nagyvállalat. és az óriásvállalatok nem nagyon létezhetnek a szövetségi külügy támogatása nélkül. értem persze, hogy elméletben nem volna szabad összefonódniuk, de a gyakorlatban legfeljebb egy kisvállalat lehet viszonylag szabad. és a németek elve így tárgyalnak. jön a szövetségi állam gazdasági minisztere, vagy különmegbízottja. a szijjártó féle külügy is a német külgazdasági minisztériumi modell átvétele. ezzel szorították ki az amerikai demokrata párti adminisztrációt, akik a kockázati tőkések érdekeit védik. orbán azt mondja, hogy a reálgazdasági befektetőket támogatja feltéve, hogy ezek a termelő vállalatok nem fordulnak a kormánnyal szembe. nem ő az, aki fel akarja osztani a vw csoportot és nem ő az, aki csődbe akarja vinni a bmw-t. hanem a politikai ellenfelei.

2019.12.05. 11:19:09

@Bánegressy:
van egy többségében még mindig német családi tulajdonban levő baszott nagy autógyár. ez a bmw, ami sajtóhírek szerint csőd szélén áll, csőd szélére kerülhet. egy ilyen vállalat a működéséből adódóan hitelekre szorul. ami ha magánbankok nyújtanak neki, akkor átmenetileg elveszthetik az irányítási jogokat. nem övék a többség. és ha beüt egy válság, akkor zuhanó részvényárfolyamokkal felvásárolják őket. a kinevezett válságmenedzserek ilyenkor betlire játszanak és röhögnek a markukba. mert ezek után a kormány úgy is megmenti a vállalatot. csak épp a többségi tulajdon már idegenek kezébe került.

és ezt úgy lehet elkerülni, hogy államtól kapnak készpénzpakettet, állami bankból kapnak hitelt. így nem vesztik el az irányítási jogot. azonban átmenetileg az állami vezetéstől függnek. és ebbe ment bele a bmw. a liberális elmélet szerint ez a keresletélénkítő politika a válságokat csak elmélyíti, mert nem a legjobban működő vállalatok állnak össze az állammal, hanem akik éppen bajban vannak és piszkos alkuk köttetnek. csakhogy a libsik eltagadják azt, hogy a semmiből történő pénzteremtés az elsődleges probléma.

így adták el a nokiát, a volvót. és egyébként finn és a svéd kormányok mondják is, hogy magyarországon dúl a fasizmus. amit a "liberálisok". norvégia és svájc azt mondja, hogy ebbe a formációba be se lép. a britek meg azt, hogy kilépnek. és úgy visszavennék belső londont. borisz és társai. ők a "konzervatívok". béndek péter szerint a "fontolva haladók". ezek a filozofikus elvek már rég nem érvényesülnek.

Brix 2019.12.05. 11:22:35

@civisvarosi: " új elem, hogy a "liberális" pártok és a "liberális" sajtó a multiknak nekimennek. mondván, hogy azok csak ne üzleteljenek az állammal. és ne kapjanak egyedi kedvezményeket."
Ez nem liberális problèma , hanem konzervatív oldalról is átgondolandó problèma, hogy mennyire avatkozzon be az állam a gazdaságba ès kit segítsen , milyen arányban, miből, kitől kell elvenni hozzá ..Tegyük fel, nekem van egy orvosiműszereket gyártó cègem Debrecenben ès világszintű , biztonsági tűket gyártok , de állami segítsèg hiányában - forgótőke hiányában, mivel az egèszsègügyben utólag fizetnek, nem tudom finanszírozni a vállalkozást , de külpiacra sem tudok kerülni- ès kènytelen vagyok csődvèdelmet kèrni ( ez pont egy valós pèlda...) Miközben azért brutális helyi adókat fizetek...
Miközben az állam a tőlem\tőlünk elvett adóból tíz vagy százmilliárdos összeget ad a nemzetközi óriasmulti BMW- nek...Erkölcsös dolog ez, megèri nekem ? Nem biztos...Nyilvan akik èpítenek " Nagymesterèk" vagy nem tudom kik , nekik megèri visszaadni az önkormányzati vezetőknek , a tízmilliárdokból, de az átlag vállalkozónak vagy adófizetőnek nem biztos jó üzlet lesz...A megemelkedő ingatlanárak hatása hasznos annak , akinek van, de az állami támogatást csak el kell venni valahonnan, valakitől...

2019.12.05. 11:42:39

@Brix:
a medicor még a rendszerváltás előtt 98%-ban nszk-ba gyártott. és ott csak bemárkázták azokat a termékeket, amiket debrecenben állítottak elő. visszadobálták a selejtet. és az exportból visszamaradt termékek kerültek a magyar "piacra". és ebbe a magyar állam belement, mert kellett a "kemény" valuta. jött a rendszerváltás és azt mondták, hogy szálljanak be a németek. azt mondták, hogy nem lehet. mert ők úgy fektetnek be, hogy az adott államban, vagy legalább az adott városban minden, ami külföldi az német. ők a legnagyobb munkaadó. elsődlegesen tőlük függ a munkaerő piac. ők multikultit nem akarnak. és ott az ndk.

Brix 2019.12.05. 12:08:07

@civisvarosi: "a liberális elmélet szerint ez a keresletélénkítő politika a válságokat csak elmélyíti..."

A keresletélénkítő politika valóban nem oldja meg a válságokat, csak újabb jövőbeli gazdasági diszkrepanciákat hoz létre.
Nézzük a tényeket: az államnak nincs pénze keresletélénkítésre - főleg a gazdaság állapotától függetlenül nincs - hiszen, csak az emberektől és vállalkozásoktól tud elvenni pénzt a keresletélénkítéshez, azaz: emelkedő adók - csökkenő fogyasztás , és/vagy csökkenő magánmegtakarítások , amelyek pont a magánberuházásokat csökkentik..
A magánberuházások pedig mindig hatékonyabb gazdaságfejlesztők, mint állami funkcionáriusok által kijelölt tervgazdasági célok...

A másik kérdés a pénzrendszer kérdése..
A pénzrendszer egyensúlytalanságai is az állami beavatkozás, a keynesizmus súlyos hibáiból erednek, ugyanis a pénz valós kínálat és keresleti viszonyait eltorzítva , extrém alacsony kamatokat kényszerítenek a jegybankok gazdaságra, ezzel ideig -óráig elfedik a problémákat, de valójában egy inflációs és eladósodási spirálba lökik a társadalmakat , ahol - a Cantillon -elvnek megfelelően- először mindig azok jutnak az ingyen vagy majdnem ingyen pénzhez, akik a "tűzhöz közel vannak" leginkább a nagytőke sok országban a politikaközeli nagytőke..
Mire a pénz eljut az többi társadalmi réteghez , már a megemelkedett , elinflált árakkal találkoznak- így a pénzbőség csak látszólagos: a pénzteremtés haszna egy szűk rétegnél csapódik le...
Végül, a pénzrendszer torzulásait, és az állami túlterjeszkedést mindig a kisemberek fizetik meg utólag , az adórendszeren keresztül, vagy az általános infációval...

2019.12.05. 12:20:02

@Brix:
a fidesz lényegében generikus megoldásokat szolgáltat az engedélyeztetéstől a kivitelezésen át az alapműködésig az ágazati szereplőknek. és ezt használják ki a multik. tehát ha épül egy üzem, akkor ahhoz annak elégbe a kavicsot is a fidesz szórja, vagy a bokrokat a fidesz ülteti. ha bérelnek irodát, akkor azt a fidesz adja, de a takarító céget. vagy az üdítő italos automatát. mindent, ami az alapműködés. és ehhez jön az engedélyezés a jogi oldalról. és munkahelyteremtő támogatások pénzügyi oldalról. de a hr/pr vezetőt is a fidesz adja. tehát jön egy vezető. mondjuk jürgen. neki az a dolga, hogy építsen valahol a senki földjén egy működő vállalatot. és megépíti neki a fidesz. és azt mondják a multinak, hogy ez tokkal vonóval ennyibe kerül. és nevezd ki jürgent. és hozd a technológiát. és erre azt mondták a németek, hogy rendben. de a szakképzést is alakítsd át. és erre azt mondták a fideszben, hogy rendben. csak cserébe engedjétek meg, hogy a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektort részben nacionalizáljunk. és erre a németek mondták, hogy rendben, de ezt már csináljuk együtt. és így üzletel az eon és lölő. a létező kapitalizmus államkapitalizmus.

és erre mondtam azt még a rendszerváltás idején, hogy ez vegyesvállalati formában lenne tisztességes. ahogyan mondjuk a hungaroring egy brit-magyar vegyesvállalat volt. ugyanígy épülhetne a bmw. és akár túraautó vagy motogp ring. német-magyar vegyesvállalatot kellene létrehozni. amihez az infrastruktúrát megépíti a magyar állam és a technológiát hozzák a németek. nagy-német protektorátus. félfeudális-félkapitalista rezsim. ez a felzárkózás alapja. vagy ugyenez kicsiben. debrecen svájc külső kantonjává válik. és svájci-magyar vegyesvállalatok épülnek élelmiszeriparban, gyógyszergyártásban. és egészítik ki a német-magyar összeszerelő üzemek. csakhogy ehhez nagyjából 1 milliós várostérség kellene. és debrecen 200 ezres. a régi uradalmat kellene visszaállítani. ami elért a tiszáig. a város szőlőskertje az érmellék volt. és lényegében ezt csinálja a fidesz. csak nyilván csinálhatná jobban, csinálhatná tisztességesebben.

és értem persze, hogy budapesten úgy képzelik, hogy ott van a rengeteg dollár/euró kockázati tőkések számláján. azt kellene bevonni. ehhez nagy adatközpontokat és mellé felhőkarcolónyi méretű irodaházak kellenek. vagy googleplex típusú fejlesztőközpontok. ehhez választották meg baranyi krisztát. aki azt mondta, hogy épüljön atlétikai stadion. csak legyen még mellette smart info kapu és mászóka.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Wi15UYka--/w_1160/7NnlSsoIlTnz132mms.jpeg
és a fideszben azt mondták, hogy legyen.

sztd 2019.12.05. 13:04:53

@Alick: Nyilván a boldogság nem az a fogalom, amit biztosan lehet objektíven mérni.
Ha pl. előveszem a Bibliát és megnézem, hogy a nyolc boldogsággal mi a helyzet, akkor rögtön az eleje úgy kezdődik, hogy "boldogok a lélekben szegények"...
Ez azt jelenti, hogy lehetnek földi javaid, de nem kötődsz hozzájuk, a boldogságod nem múlik azon, hogy megvannak-e, vagy hirtelen anyagi javadat elvették (lehet, hogy ahol az embernek nincs semmije, nem lesz annyira boldogtalan ettől, mint akinek van veszíteni valója).
Lehet azt is gondolni, hogy a pénz boldogít, ha nincs hiányod semmiben, akkor könnyebb örülni az életnek (ilyenkor okkal tippelünk fordított eredményre).

A WHI nem is méri, hanem különböző szempontokat vizsgál, amik közvetetten kapcsolódhatnak a boldogsághoz, és ebből jut következtetésre.

A baj ezzel az, hogy lehet, hogy pl. az embereknek nem tetszik a korrupció, de ebből nem következik, hogy ott, ahol magasabb a korrupció (amit egyébként szintén nem szoktak objektíven mérni) boldogtalanabbak emiatt az emberek.

Ez a felmérés, viszont nem az emberek véleményét kérdezi a saját boldogságukról, illetve azt egyáltalán nem is kérdezi. Az kérdés, hogy a boldogsága az embernek valódi-e, vagy csak látszat, de, ha meg sem kérdezzük, hogy boldog-e, sőt, nem is beszélünk vele, akkor milyen hitele lehet az eredménynek?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 14:08:20

@civisvarosi:

"az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk. "

Mi a származásod és vallásod, zsidó? Mert hogy a Finkelstein (f)Artúró partizánja vagy, az ismert.

2019.12.05. 14:34:14

@neoteny:
anyai ágon kisnemes, apai ágon jobbágyparaszt származású és reformált vallású vagyok. politikai értelemben liberális nacionalista vagy nemzeti liberális vagyok eredendően.

2019.12.05. 14:44:24

@neoteny:
adventi menet. a parasztok és a zsidókeresztények.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent34.jpg
őspogány napkultusz posztmodern változatban.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent31.jpg
posztmodern gyertyagyújtás mobilfénnyel. "Dicsőség mennyben az Istennek"
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceni_advent_2019120130.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 14:46:24

@civisvarosi:

"az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk."

Mi a származásod és vallásod, zsidó? Mert hogy a Finkelstein (f)Artúró gagyiárusa vagy, az köztudott.

2019.12.05. 15:04:09

@neoteny:
a papp polgármester felvonul a színpadra papokkal. static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent72.jpg
az államegyház képviselői fényt gyújtanak. és a vásárosok pénzt keresnek.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceni_advent_2019120149.jpg
az állam, az egyház, a piac intézményei "felvilágosulatlan" módon összekapcsolódnak.

2019.12.05. 15:05:08

@neoteny:
kezded a hülyeséget.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 15:11:19

@civisvarosi:

Nem te toltad be ismét a kiváló ötletedet, zsidó?

"az értelmes közélet alapja az, hogy származást, vallást előzetesen tisztázzuk."

Tisztázzuk, no, zsidó. Te a (f)Artúró Finkelstein gagyijával házalsz: erre a _viselkedésedre_ milyen magyarázatod van, zsidó?

ijontichy 2019.12.05. 15:48:22

@civisvarosi: "így adták el a nokiát,"
Majd ha kimegy a fejedből ez a népnemzeti hablaty, megérted, amit a finnek már értenek.

So what of the future? "People ask me what is going to be the new Nokia. I don't want a new Nokia, I want 100 new Nokias," says Stubb. "We needed to diversify and we are diversifying... there has been a turnaround in the mindset of Finns [in watching Nokia struggle].
The message is clear: failure is a natural part of business and Nokia's successes and failures are no longer Finland's successes and failures.
And this is the crux. For a famously stoic nation, Finns get emotional when you talk about Nokia. It was a marriage founded on adversity which transformed company and country. But the marriage is over. Finns saw it coming, they prepared for it and in many ways they have already moved on but, like only the most important of relationships, when time came to break up it still hurt like hell.

"Adjatok egy fix hierarchiát, hogy tudjam merre kell nyalni és merre taposni!" - Ok ez a te vágyad. Párásodó szemmel vered billentyűt, hogy megörökítsd a nagyszerű pillanatot, ahogy az emelvényen ott állnak sorban a méltóságos, a tekintetes, a tisztelendő, a járásbíró, meg a távgyalogló, a nagyon-nagy követ, a pispek, meg a messiás (ja nem, mert ő szegény föl van szögezve a fára), s lenn a nép áhítattal szemlél... micsoda csodás transzcendentális pillanat. Ja. Neked-nektek. Nincs is ezzel semmi baj, amíg a főnököd parancsát követve azt nem hazudozod, hogy a liberálisok (!= hibbant-libbantak), ezt el akarják venni tőletek. Akarják a fenét. Csak azt ne várd, hogy hazudozzanak, miszerint ez nekik is pont olyan fontos, mint nektek. A félfeudális tekintélyelv nem mindenütt rulez.

2019.12.05. 15:57:57

@ijontichy:
ezeket a városi/állami, egyházi vezetőket választják. akik ebből csinálnak egy népünnepélyt, ami jelentős részben piac. odaáll a polgármester, a püspök és a metropolita. felszegezés odébb van.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 16:49:36

@ijontichy:

"ha kimegy a fejedből ez a népnemzeti hablaty"

Miért menne ki? 400 milla csak a debreceni reptér éves támogatása, amit a sok nem-magyar befizet. A 7.2 tonnás aranyborjúról nem is beszélve. Majd bolond lenne hagyni kimenni a fejéből a népnemzeti hablatyot: ennek a hablatynak a tolásából _élnek_.

2019.12.05. 19:19:01

@civisvarosi:
arról nem is beszélve, amire nincsenek fölkészülve az urak, akik nem látják, hogy szőröstől bőröstől elemei az orbánféle szindikátus portfóliójának: failure is a natural part of business
orbán sikere és bukása azután már nem lesz magyarország sikere és bukása.
és ez a bökkenő, mert ezt a híresen szenvtelen(:D) nemzetet, a magyarokat, egyből elárasztja a szenvedély, ha ma orbánról beszélsz

2019.12.05. 19:21:40

@neoteny:
egyébként én nem zsidóznám így ezt a nicket, mert ez elég súlyos sértés a zsidókra nézve. én kérek elnézést

2019.12.05. 19:24:04

@ijontichy:
jó ez a szöveg. az egészbe be lehet helyettesíteni orbánt a nokia helyébe és igaz.

2019.12.05. 19:25:28

@Bánegressy:
ja és persze a finnek helyébe a magyarokat, ami egy sértés.(de azért jobb, mint a román)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 19:25:30

@Bánegressy:

1) Arthur Finkelstein is elég súlyos sértés volt a zsidókra nézve.

2) aki faji és vallási azonosítást követel, az járjon elől a jó példával. És ha ő tetszőlegesen hozzárendelhet címkéket emberekhez, akkor én is megtehetem ezt vele.

2019.12.06. 08:02:31

@neoteny:
ha dr. papp azt mondana, hogy a nemzetközi repülőtér forgalma évi 1 milliárd forintig teljes körű adómentességet élvez, akkor ugye mindjárt liberális lenne. így meg "náci".

2019.12.06. 08:04:05

@neoteny:
és ha még azt is hozzátenné, hogy 5 ezer szegény kis migráns olcsóbban városunkba utazhasson, akkor talán még béke nobel díjra is jelölnék. így viszont "náci".

2019.12.06. 08:16:06

@neoteny:
és ezt ismerte fel a bmw, meg egyébként a financial times is, adtak neki egy díjat cannes-ban.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/cannes1.jpg
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/papplaszlocannes.jpg
mert rájöttek, hogy a fideszben lényegében majdem teljes körű beruházási adómentességet kínálnak. és ehhez kapcsolódó cégháló, ami lehet, hogy kormányközeli, de nyugat-európából nézve mégis viszonylag olcsón építkezik. az engedélyezési eljárások gördülékenyek. és ezen túl a szakképzést is átalakítják a multik kénye kedve szerint. és erre a libsik azt mondják: nem, ezek fasiszták, jönnek a nácik. észak-korea.

ez egy klasszikus beruházásösztönző politika, ami elvben kaphatna neoliberális és/vagy neokonzervatív csomagolást is. a politika alaptermészete szerint populista magyarázatokat fűznek hozzá. csakhogy budapesten a populáció összetétele eltér a vidékitől. így aztán azt mondják: a magyarok!

2019.12.06. 08:45:27

@neoteny:
a célcsoport öcsike és barátai. a szakképzési központ járműipari kiállításán.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(28).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(29).jpg
ha ők a bmw elégedett alkalmazottai, beszállítói lesznek úgy, hogy a segítségükkel gyártott és értékesített bmw járművek vásárlói is elégedettek lesznek, akkor ugye liberális elvek szerint ez többé-kevésbé rendben van. a magyar állam/debrecen városa azt mondta, hogy itt a nagy lehetőség. most kevesebb adót kell fizetni. sőt még előre is utalnak valamennyi pénzt feltéve, hogy vállalod a munkahelyteremtást. és az egyes sajtóhírek szerint csőd szélén táncoló bmw azt mondta, hogy éppen erre van szükségük. ezért építenek egy gyárat kismacsra. nincs jobb hely a földkerekségen az autógyártásra kismacsnál. így döntöttek. szabad akaratukból. úgy, hogy szabadságot (beruházási adómentességet) kínáltak nekik.

a momentum vagy hvg azt mondja, hogy a bmw csak olcsó szalagmunkásokat akarn. dr. papp azt, hogy technikusokat képeznek, mérnököket. megállapodnak palkovics innovációs miniszterrel. ez kérem szépen modernizáció. éppen azt csinálják, amit a legtöbb közgazdász javasolt. legalább is részben köteleződjenek el a multik irányába, mert egyelőre nincs más lehetőség. és a fidesz ezt teszi. pontosabban a fidesz2. miközben a fidesz1 azt mondja: gonosz multik, nem leszünk gyarmat. orbán elmondta a nagyköveteknek, hogy ne azt nézzék, amit mond hanem, amit tesz.

persze még így is belefuthatnak egy válságba, ami jöhet éppen akkor, amikor a keresletélénkítő politika éppen kifullad és úgy az recessziót eredményez. és az ellenzéki pártok botránypolitikája is tud sikeres lenni. az önkormányzati választások megmutatták, hogy leválható a fidesz. de ha csak ennyi van a kormányellenes térfélen, akkor azok semmivel sem jobbak, mint ezek. dr. dobrev klára különadót ígért a gonosz multikra. vajon miért? és a momentum vajon miért ekézi a bmw-t és az audi-t? ők a kockázati tőkések érdekeit szolgálják. akik nyilván feldarabolnák a vw csoportot és felvásárolnák a bmw-t és az audi-t. ezért jön nekik jól a gyári munkások sztrájkja a "rabszolgatörvény" ellen. és erre használják grétát és a zöld mozgalmakat. ez a "baloldali" "liberális" "zöld" koalíció mennyivel jobb?

2019.12.06. 09:31:49

@neoteny:
mit hozott ajándékba a mikulás a gyerekeknek? a klik kihelyezett környezetismeret óráján? csokoládét és facsemetéket.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/+otf/1399x571/cOuRHaqOVSe5esJEwgeNRU5PVF9WRVJZX1NFQ0CjZmDKgmDgl1CijMHcIjrZHAvFbh9XiT9drmM5dsHG/MG1299-1.jpg
mivel trendi környezetvédőnek lenni ezért a fidesz és a klik tankerületi igazgatója is "zöld". nekem úgy tűnik, hogy a fidesz egy klasszikus big tent.

és ezzel az ideologikusan szerveződő ellenzéki pártok egy ideig nem tudtak mit kezdeni. aztán botránypolitikából ők jöttek ki jobban. mert leváltották tarlóst és elég sok 20-30 városban nyertek. de vidéken nem azért, mert meg vannak félemlítve az emberek. nem létezik ellenzéki párt. abban az értelemben, hogy nincs semmiféle aktvitás. debrecenben sincs. 1 dk-s képviselő veri az asztalt. és még volt néhány jobbikos, akit "néppártosodással" kizártak.

a debreceni egyetemnek 10 ezer első éves hallgatója van. ők csak az első évesek. ha csak ebből a körből merít a momentum 1 ezer akítv támogatót, akkor papp polgármesternek esélye nincsen. csakhogy a momentum azt mondja, hogy nem kell bmw. nem kellenek magyarországra összeszerelő üzemek. hanem csak a magas hozzáadott értékű mérnöki irodák. de ehhez egy működő globális tőkepiaci központ kellene és külső gyarmatbirodalmak. magyarországon megtervezik az autót. készítenek egy prototípust és kihelyezik a gyártósort. a bankok leütik az entert. és húzzák az igát bosznia hercegovinában vagy valamilyen külső gyarmaton. és ez a magyar vidék lehetne, ahol ugye ne legyen összeszerelő üzem. mert jönnek a gonosz multik. a momentum is csak a reálgazdaság összeomlására játszik, mert a világban egyesek ezen akarnak pénzt keresni. és ehhez társul egy szociokulturális ideológia, a globális keveredés felsőbb rendűségével és a gender tudósokkal.

2019.12.06. 10:45:26

@civisvarosi:
és miért és hogyan lehetne a reálgazdaság összeomlásán pénzt keresni úgy, hogy azzal a továbbiakban kezdeni lehetne valamit?
ja értem!
a globális keveredéssel létrejött új faj kapná meg a sok pénzt jutalomként az emberiség sikeres elkorcsosulásáért, meg hogy a fajtisztákat rabszolgaként dolgoztassa a direkt ebből a célból meghagyott lokális hazájukban.
így már érthető, drága drábihelyi úr!
maga leírhat/mondhat itt már bármit, ennél hülyébb úgysem lesz
(nálam drábihelyi=drábik, mint ahogy anno grespihelyi= grespik ó hogy hiányzik! úr)

2019.12.06. 11:31:04

@Bánegressy:
úgy, hogy a totális/globális verseny következtében vannak csődközelben nagyvállalatok. ezeket bedöntik. utána kormányzati segédletekkel kisegítik azért, hogy megmaradjanak a munkahelyek. csak közben tulajdonost váltottak. és olyan kormányok kellenek, akik ezeket az érdekeket kiszolgálják.

2019.12.06. 11:46:20

@Bánegressy:
nyilván ezt egy válságban lehet megtenni. amiben az óriásvállalatok egy része tulajdonost vált. be van tárazva a rengeteg pénz az offshore számlákon. és indulhat a pénzügyi háború. aminek végén az árfolyamokat rendezni kell, mert attól függnek a munkahelyek és a nyugdíjalapok. és rengeteg szabad forrás van, mivel a pénzt a semmiből állítják elő. a lakosság, a vállalatok, a kormányok és a bankok is nettó módon el vannak adósodva. ez vajon hogyan lehet? kik kölcsönöznek a földkerekségnek? az ufók? a francot. részeleges tartalékolás mellett ezt meg lehet tenni. mert az átutalt hitel is betétként jelentkezik a rendszerben. ezért van kettős könyvelés. ami egyik oldalon tartozás, az a másikon követelés. és az összevonható a megtakarításokkal. és ha valaki ezt felveti (például ezt a majdnem nyilvánvaló dolgot), akkor idiótának kiáltják ki. konteó hívő.

de milyen konteó. van egy számla. 100 forint valós megtakarítással. abból részeleges tartalékolással kölcsönözhető mondjuk 90 forint hitel. 10 forintot tartalékol a bank. de azt a 90 forintot újra felvezetik egy folyószámlára. mintha az megtakarítás lenne. és abból megint lehet adni 81 forint hitelt. és abból megint. összesen 900 forintot.

nem arról van szó, hogy erre még nem jött rá egyetlen közgazdász se. mindenki pontosan tudja. ha szólni merészel, akkor idiótának bélyegzik a "liberális" újságírók és drábik sorsára jut.

2019.12.06. 13:29:40

@civisvarosi:
ok, de hát ez az utóbbi felszólalásod az előző következménye és az előzőben említett kormányra pedig pont a magyar kiváló példa, amelyiknek ráadásul ez a belföldi gyakorlata is.
egyrészt.
másrészt azt te szvsz pontosan tudod, hogy miért volt szükség(történelmileg) arra, hogy elkezdődjön a pénznek ez a semmiből generálása és miért volt, hogy a középkortól kezdve minden állam(királyság) mindig eladósodott. gyakran még az is, amelyiknek voltak külső gyarmatai.
www.usdebtclock.org/

2019.12.06. 13:31:16

@Bánegressy:
persze lefogadom, hogy a helyes drábihelyi válasz: mer' a szabadkőműves zsidók . . .

2019.12.06. 13:56:35

@Bánegressy:
ez nem a magyar, hanem az összes kormányok gyakorlata. csak kérdés, hogy ezekkel kiket hoznak helyzetbe. a fideszben azt mondták, hogy a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektorban saját magukat, illetve a haverjaikat. fidesz1. termelésben továbbra is a multikat. lásd bmw beruházás. fidesz2.

nem azt állítom, hogy ez feltétlen jó, vagy rossz. hanem azt, hogy ez történik. és az ellenzéki pártok a fidesz gazdasági holdudvarának összeomlására játszanak beleértve a multikat (pl. audi, bmw).

2019.12.06. 15:47:51

@civisvarosi:
szerintem hamarabb omlik össze a szolgáltató szektor és majd csak aztán húznak el a multik, ha már nincs elegendő olcsó megfelelő minőségű munkaerő és akadoznak a szolgáltatások. de majd meglátjuk. az ellenzék egyelőre gazdasági holdudvar hiányában(lényegében) csak politikai eszközökkel operálhat, ami a fidesz ellen hatástalan.
nem hiszem, hogy bármilyen jövőre vonatkozó ígéretekkel magukhoz tudnának csábítani multikat, vagy egyebeket a holdudvarból, anélkül meg tudjuk . . .
az erő a fidszével van, de az erő a fidesz gyengesége. legyőzheti magát a fideszt.

2019.12.06. 16:04:05

@Bánegressy:
elsődlegesen a nyersanyag és az energia ellátás akadozhat. és az nem a nyugattól függ, hanem az oroszoktól.

Brix 2019.12.06. 17:05:26

@Bánegressy: Viszont, ha ezek a prognózisok teljesülnek: www.portfolio.hu/gazdasag/20191205/megszolalt-az-imf-jovore-teljesen-uj-vilag-jon-a-magyar-gazdasagban-409337?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

ès az elmúlt 3 èv fejlődèse lelassul, akkor ,- szerintem - nehezebb lesz a Fidesznek kormányozni, főleg olyan költsègvetèst tervezni , amiből lehet a családoknak osztogatni, vagy az esedèkes egèszsègügyi bèremelèseket meglèpni ,( amiről már kormánydöntès van) + jön Paks 2 , Belgrád vasút stb..Ráadásul, 2021- től új EU költsègvetès: 30% - ra emelt önerő a beruházásoknál, ès eleve kisebb keretösszeg...
Amit most az átlagember tehet egy dolog: zsákolni az eurót ès a dollárt , mert jelentős pènzrontás nèlkül nem fogjuk megúszni az elkövetkezendő èveket...( Èn már jóideje ezt csinálom ,ès többet nyertem, mintha Oranèknak adtam volna...)
Amíg a kisembernek nem romlik össze az èletvilága, addig Orbán hatalomban marad, de most ők is èrzik, hogy kemènyebb idők jönnek, ezèrt nyúlnak bele újra a fontos, kètharmados törvènyekbe ,vagy alakítják át a bírósági rendszert, azaz: nem konszolidációnak, hanem tovább kemènyítenek, ami szerintem hamarabb okozza majd a vesztüket, mint gondolnák...

2019.12.06. 18:17:05

@Brix:
most érdemes zsákolni a dollárt és az eurót, de az euro övezet is kerülhet válságba. a dollárdiplomácia kiszámíthatatlan. kelet tűnik legstabilabbnak.

az új eu költségvetésben minden 5 ezer főnél nagyobb város 0-1-2 beruházásra számíthat a modern települések programban. erről beszélt tasó elvtárs a helyi médiában. a csökkenő keretösszeg, megemelkedő önrész miatt a kormánnyal érdemes majd tárgyalni.

Brix 2019.12.06. 18:27:50

@civisvarosi: " a csökkenő keretösszeg, megemelkedő önrész miatt a kormánnyal érdemes majd tárgyalni..." Miről? Az ellenzèki önkormányzatok úgyis hátrányban lesznek majd, ès a polgármestereknek lehet mutogatni a kormányra....Tipikusan Budapest lesz ilyen , de így a budapestiek mègjobban fogják utálni a kormányt...Máris elkezdtèk a főváros szívatását, de ez nem Karácsonyon, hanem Orbánon fog lecsapódni inkább...Az Index megír mindent, így az emberek látják mi törtènik...

2019.12.06. 18:57:49

@Brix:
felteszem arról, hogy forrásokhoz jussanak.

budapesten a külső peremkerületekben pest megyével összekapcsolódva lehet fejleszteni. a belső kerületekben az országos közintézményeket meg lehet erősíteni és a fővárost kiüresíteni. a köztes kerületeket megoszthatják. aki utálja a fideszt az nem fogja megszeretni.

az ellenzék oldaláról az a kérdés, hogy képesek lesznek-e valamilyen hálózatot alkotni. amiről lengyel lászló beszélt. van 20-30 szabad város és a főváros. és ez most a szabad világ, a magyar tőkemágnes. mert az ország többi részén jobbágymentalitáson alapuló ma már csak legfeljebb észak-koreára jellemző sötét diktatúra van. és oda nyilván nem lesznek befektetések, vagy ha mégis, akkor azok bukásra vannak ítélve. a szabad városok felvilágosult polgáraikkal fényt gyújtanak. és ezek egy versenyképes hálózatban a piacgazdaság motorjaivá válnak. ez sem teljesen abszurd felvetés. az ellenzéki irányítású budapest, tatabánya, jászberény, eger, salgótarján. ezen túl miskolc, szeged, pécs, szombathely és esetlegesen győr. a nagyobb modernizációs központok közül kormánypárti mindösszesen székesfehérvár és debrecen. valamint veszprém a kulturális főváros projekttel. az ellenzék sem esélytelen. de nem nagyon látom, hogy ezek az ellenzéki polgármesterek rendelkeznének bármiféle fejlesztési koncepcióval, amit összehangolhatnának. inkább csak sokan utálják a fideszt és azok beszavaztak rájuk. persze nem akarom őket alulértékelni. lehet, hogy többre is képesek lesznek.

2019.12.06. 21:00:38

@civisvarosi:
ezek is mind függenek az infrastruktúrától/fenntartástól, a logisztikai problémák is csak sokasodnak az áraik egyre növekednek. az ilyen munkát végzők zsarolási potenciálja egyre csak nő. nincs hadsereg amelyik átvenné a feladatokat.
a lakosság elégedetlenkedik. akadozik a szállítás, az ellátás. és még mi minden lesz itt.

2019.12.06. 21:13:33

@Brix:
azt a pár cetlit, amit meg tudok takarítani nem érdemes egy zsákba dobálni sajna. elég neki egy zsömlés stanicli.
amúgy annyira riogatnak a pénzügyi válsággal, hogy én inkább a menekülő valutát választom.
valószínűleg az országában egy pár hétig már meg tudnék élni.
kenyéren és vízen.

2019.12.06. 21:29:57

@Bánegressy:
elfogadnék annyit, amennyi perpillanat az egy usa lakosra jutó adósság. egy adófizetőre eső még jobb lenne. jövő nyáron nyaralni mennék.
persze! hajduszoboszlóra. naná.
debreceni nagyfürdő se rossz(volt)
régen 5éves koromtól kb 18 éven át minden nyáron voltam ott 1-2 hetet.
emlékszem, amikor először voltam ott a piac utca még úgy nézett ki mint egy mediterrán korzó(kurva rég volt, 1957-ben). aztán már a következő évben átalakították. csak nem miattam?.

Brix 2019.12.06. 23:47:58

@Bánegressy: A valuta mellett lehet konzerveket is felhalmozni ès más tartós èlelmiszereket, mert a válság - szerintem - minden eddigit meghaladó lesz, ès akkor az olyan kis országok , amelyeknek nincs eszközük a válság kezelèsère, bajba kerülhetnek...Èn èlelmiszer- árrobanásra számítok, amit most erősített meg az egyik èlelmiszeriparban működő "nagypályás" barátom...Az alapanyagok brutális mèrtèkben drágulnak, mert " klímaváltozas" van általakul a mezőgazdaság , nő a globális kereslet, a forint szar, ès a nèpesedèsi folyamatok miatt is...Arra kell számítani ,hogy nálunk is kemèny idők fognak jönni...
Nyilvánvaló, hogy ez az álnok, igazságtalan , egy szűk politikaközeli rètegnek kedvező rendszer is el fog bukni, de nem " demokratikus" választáson , mert arról már règen nincs szó, hanem úgy , hogy egy nekifutasból fogja a tömeg lerúgni Orbánt a hatalomból...Az önkó választást elengedtèk, mert a fogyatèkos tanácsadó cègeik 10-15 % os Tarlós előnyt mèrtek ès az állampárt bealudt, de azóta feleszmèltek: soron van a választó körzetek átszabása ( újra) a pártok együttműködèsènek ellehetetlenítèse,a parlamenti ellenzèki munka kiherèlèse, az ellenzèki önkormányzatok anyagi ellehetetlenítèse , rendes bíróság döntèsi jogkörènek csorbítása ....Sumák , hatalommániás banda ez, akik nem riadnak vissza a választási csalástól sem....Ezeknek az kellene , hogy jól el....csázzák őket, mert másból ezek nem èrtenek...Más kèrdès , hogy elèg komoly ès elèg kemèny párt nincs most az ellenzèkben, akik meg tudnák szervezni az Orbán -ellenes általános társadalmi mozgalmat ....De, talán ez is változni fog, mert egyre nő a kritikus tömeg, akik megunták a jelenlegi helyzetet....

screpes 2019.12.07. 08:43:41

@Brix:

nálam már megtörtént a konzervek felhalmozása.. Felhalmoztam, és megettem. mind a kettőt.

2019.12.07. 09:31:55

@Brix:
hát én már rég eljutottam oda, hogy orbán csak egy része, persze a nagyobb része a bajoknak. már régóta, talán még a rendszerváltáskor, vagy még előbb kezdődtek a bajok, amikor a képzés, az intézményrendszer a közhivatalok egy olyan elitet generáltak, amelyiknek csak melléktevékenysége a feladataik tisztességes(?) ellátása és a fő, legalábbis a kulcspozíciókban a könnyű vagyonszerzés. ez úgy en bloc érvényes az egészre, csak orbán azt találta ki, hogy mégse legyen könnyű, csak annak aki neki apportíroz.
szűkíteni igyekszik a kört, mert így több jut neki magának, meg a hűségeseknek és így az egész elit csak az övé. neki szolgál. nincsenek megosztó nézet és érdekkülönbségek.
ez csak azért nem olyan jó mert, ha buknak az emberek így állandóan azt hiszik, hogy elég csak az egyiket elzavarni és utána minden jó lesz.
vagyis semmi hajlandóságuk nincs arra amit állandóan pampognak(azt is főleg a demagóg alulmaradt politikusaik), a közvetlen demokrácia megteremtésére. a működtetésére meg pláne nem lenne. őszintén szólva ebben olyan nagyon én sem hiszek, mert ehhez tényleg az kéne, hogy az emberek kvázi egyforma kompetenciákkal, kvázi egyforma eréllyel tudjanak részt venni benne . . . na miben? hát részben a saját, a családjaik, részben a szűkebb csoportjaik és aztán egészen a szélesebb társadalmi érdekeik érvényesítésében.
bevallom őszintén, ilyen soha nem lesz.

ami az élelmiszer felhalmozást illeti ez már most is egy pénzigényes dolog, mert először is meg kell venni a cuccot - már most sem olcsó a konzerv sem, és kéne egy raktár hozzá(vagyis infrastruktúra mindenhez kell ma már :D az ágy alatt nem tarthatom a konzerveket, mint a könyveket :D) de az biztos, hogy gáz lesz. és az is, hogy már most nagyon konkrét jelei vannak.

Brix 2019.12.07. 09:53:07

@screpes: :) ... Itt van egy újabb "állapotfelmèsrès " a magyarországi valós èletviszonyokról...Mert bizony nemcsak a trükkös statisztikai módszerekkel számított áltlagbèr számít ( persze, ott is a sereghajtók között vagyunk..) - hanem hogy tènylegsen meddig èlnek az emberek , milyen egèszsègügyi viszonyok között...Ebben is nagyon hátul vagyunk , ès azt èrzem hogy nincs is semmilyen kormányzati törekvès a javításra , sőt , rejtett nèpirtó törekvèsek vannak...Jövőre azok akik nem tudják egy rövidebb ideig fizetni a TB- t , kikerülhetnek a rendszerből...
Növelni kellene a GDP- arányos ráfordítást , de a felesleges pènzköltèsek, a stadionok- ès a többi megaberuházas èpítèse elviszi a pènzt.. Rèszben hasonló okokból vagyunk az OECD országokban a leggyengèbbek között az oktatásban - a diákok matematikai , termèszettudomanyos tudásban. Van persze egy- kèt elit gimnázium, ahol elitkèpzès folyik, de a nagy átlag gatya..
Ebben már a korábbi állampárt , ès az államszoci. rendszer is jobban teljesített ....Az egèszsègügy mindig is szar volt, de ha valóban olyan erős lenne a gazdaság , mit ahogy Orvbánèk hirdetik , akkor már az egèszsègügy területèn is èrződne valami..
Patyomkin- ország ez, megvezetnek mindenkit , hogy milyen jól teljesítünk , közben minden a nyugat pènzètől\ támogatásától függ ès a felpörgetett inflációtól , sommásan...Belül meg a rohadás jelei vannak....Ha nem jött volna be az a kb 40- 50 milliárd euro nettó fejlesztèsi forrás az EU - ból a csatlakozás óta , akkor nem lenne más, csak pusztulás Magyarországon...Így legalább van valami, pl új villamos a civisvárosban, amit 90%- ban az EU finanszírozott, hogy egy pèldat is mondjak civisvárosinak...

2019.12.07. 10:01:37

@Bánegressy:
budapest-belgrád vasútvonalon jönne az áru keltről. a nyugati kereskedőket megkerülve a fidesz kereskedelmi lerakataiba.

2019.12.07. 10:11:54

@Brix:
az oktatási rendszer lecsúszása nem 2010-ben kezdődött el, hanem 1990-ben. ács elvtárs idején a gelka nekiállt hálózatot építeni és fogható volt a sky channel. és már akkor lehetett látni, hogy milyen tévés vetélkeződik vannak. (kb. ami rózsa gyuri féle zsákmacska). és ugye ez lépett kapcsolatam helyébe. nyilvánvaló volt, hogy az új rendszer kulturálisan visszalépés. gazdasági értelemben lehetett várni előrelépést. persze amikor az átalakulási törvény előírta a szövetkezetek kényszerű felszámlását, akkor lehetett tudni, hogy vidéken is legfeljebb csak félsikereket lehet elérni. és amikor elindult a privatizáció, akkor lehetett tudni, hogy hasonló lesz a városokban is. és azt lehetett tudni, hogy társadalmi értelemben nem nagyon változik semmi. legfeljebb csak annyi, hogy rendszerváltó elitet elűzik az országból.

screpes 2019.12.07. 10:14:47

@civisvarosi:

elkél a feltételes mód! Jönne az áru keletről...

"Jönne..."

De nem a fidesz raktáraiba szánják, hanem "nyugatra".
Ha te kínai lennél érdekelne téged a magyar piac?
Azt már meghódították, sőt megverték: minden faluszélen ott a zokni meg a gatya ötszázé ', és a műanyag öngyújtó meg büdösszandál, sportcipő-roadster.
Ízléstelen sál, sporttáska, hamiskás Louis Vutton is közepes árfekvásben.

2019.12.07. 10:32:17

@screpes:
tízpárzokniezerért. ez megy a zsibvásárban a kínaiaknál és a cigányoknál. de a kínai árut nagyrészt nyugati kereskedők hozzák be. ha az kelet-közép európai közvetítőkön keresztük érkezne nyugatra, akkor az nyilván előnyösebb a magyar kereskedőknek. és a fidesz ehhez szükséges politikai küzdelmet igyekszik megvívni.

Brix 2019.12.07. 10:32:22

@Bánegressy: hát részben a saját, a családjaik, részben a szűkebb csoportjaik és aztán egészen a szélesebb társadalmi érdekeik érvényesítésében.
bevallom őszintén, ilyen soha nem lesz."

Próbálkozni kell! Èn azt mondom, hogy jöjjenek a fiatalok! Ők már azért maskèpp szocializálódtak, mind Orbánèk generációja, amelyik az államparti- tolvaj- korrupt rendszer világába nőttek bele..
A nyugat- európai , vagy amerikai èlet ( Orban csak pár hónapig volt ösztöndíjas..) megváltoztatja az embert, illetve maskèpp " neveli" Ha a skandináv országoknak sikerült egy nem korrupt, viszonylagos egyenlősègen alapuló , demokratikus, kiegyensúlyozott társadalmat kialakítani, akkor nekünk is meg kellene próbálni legalább ( a sikerrel kapcsolatban szkeptikus vagyok, de nincs más út..)
A jövő útja nem ennek a feudális , patriarchális, nagyúri, kirekesztő, cinikus, álkeresztèny, álszent , igazságtalan , önző rendszernek a további fenntartása, hanem el kellene valamikor èrjünk a nyugati típusú plurális demokráciába, egy olyan rendszerbe , ahol valódi civil - polgári világ van , a fèkek ès ellensúlyok a politikai rendszerben ès szolidáris társadalom...
Az egypárti túlhatalom lètrejöttènek megakadályozását lehetne Alkotmányosan szabályozni , ha egyszer lètrejön egy új többsèg, mindezt megteheti, a közjogi rendszer változása meg kihatna a társadalmi gondolkodasra is , általánosan ..
A lènyeg most az lenne, hogy megtörjük az egyeduralkodó hatalmat ès erre kellene megtalálni a megfelelő eszközöket, bár nagyobb esély van rá , hogy magától roppan össze- generációs -, gazdasági - vagy globális okokból...

Brix 2019.12.07. 10:44:06

@civisvarosi:
budapest-belgrád vasútvonalon jönne az áru keltről. a nyugati kereskedőket megkerülve a fidesz kereskedelmi lerakataiba."
Kamu narratíva! A valós cèl Mèszaros Lőrinc cègei( Orbán) újabb milliárdokhoz juttatása! A vasútvonal már eddig is lètezett, aki ott akart szállítani , lehetősèg adott volt..
Látszik hogy nem ismered a kínaiakat...Ők soha nem fognak együtt üzletelni -kereskedni a fideszes vállalkozókkal...Majd bolondok lesznek átengedni a nyugatra szánt aruikat , hogy itt lefölözzèk a hasznot a helyi potentátok...

2019.12.07. 11:21:12

@Brix:
hiszen már most is üzletelnek velük. így épül a vasútvonal.

screpes 2019.12.07. 11:56:41

@civisvarosi:

te tisztán látod ezt az üzleti konstrukciót?

2019.12.07. 12:03:15

@Brix:
a fidesz2 családbarát vonala kifejezetten skandináv társadalmi mintákat közvetít.
www.youtube.com/watch?v=BSATcNuAfyA
vagy ezek.
www.youtube.com/watch?v=onUIZeo7xEM
www.youtube.com/watch?v=iQgfayVspB4

2019.12.07. 12:07:52

-hát megmondom őszintén, ezt nagyon különbözőképp látjuk.
ami most megy oktatásban, közügyekben, a vidék és a város/iasság elszakításában, a kinevezések rendszerében, az úgynevezett társadalmi mobilitás jelen gyakorlatának általánossá tételében ez pont, hogy konzerválja a viszonyokat.

senki nem fog később sem lemondani megszerzett, megkapott pozíciókról, előnyökről, csak mert egy pár nyugaton szocializálódott "edénymosogató", meg a "filozófus mesterrassz" gusztustalannak találja :D pont
a magyarok addig fognak ragaszkodni ezekhez a viszonyokhoz, amíg ezeknek és az általános komfortzónájuknak a közös metszete nagyjából állandó(mint a káderi konszolidáció, azt megelőzően hotrhy ugyanez)
a komfortzónára rossz hatással az elnyomorodás, az éhínség, a mozgáskorlátozottság még a mostaninál is nagyobb foka; a nyílt, vagy ha nem is nyílt/nyilvános, de gyakori megaláztatások lehetnek.

megalázva most az akadémikus és humán értelmiségnek a magát függetlennek tartó, autonómiát igénylő része érezheti és ez egy marginális kisebbség, egy törpe minoritás.

ezen lehet now jót röhögni a pragmatizmust mély-cinizmus szintjén gyakorló, hivatkozások szintjén a legeurópaibb, az európai szabadságot és emberi jogokat, a jogállamiságot(!), a jelen európájában mindent egyedül, csakis a saját maga(és v4-es szövetségesei és európai szélsőséges barátai) erejével védelmező, ugyanakkor egyidejűleg bősz turáni-ősmagyar, a türk hagyományokat és közép-ázsiai összefogást, elkötelezett orosz és kínai, bármi_ami_hozhat_egy_ kis_pénzt, paktumot, stratégiai szövetséget zsonglőr hajlamú hentes módján a propagandájába passzírozó, a korrupciót a rendszer alapjaiba mélyen, kibonthatatlanul bebetonozó(azzal ellenőrzi az alattvalók korruptságát is) hatalom és kurzusa elvakult, a fentiektől elkápráztatott és abban a maguk kivételességét felfedezni vélő hívőinek és híveinek.

és van is benne valami.
ez van olyan kicsike ország(merjünk kicsik lenni! de minek? mi kicsik vagyunk. merjünk nagyot álmodni! mint kisgyerek amelyik egyszer majd felnő(mi soha))
itt képes egyensúlyba kerülni a dinamika.
mindig vannak akik elmennek.
csak legyen elegendő utánpótlás.
mindig vannak tevékenységek, amik hol fölértékelődnek, hol meg le.
most nem az értékes, ami 10-20-30 éve volt, majd ha megint igény lesz rá, lesznek akik fölnőnek a feladathoz, hiszen az lesz az érdek.

no, ha ez így menne!

de nem 10-20-30 évvel ezelőtt élünk.
és már most látni az 5-10-20 év múlva behozhatatlan lemaradást.
aki it tényleg igyekszik az elmegy.
aki elmegy és visszajön, az nem fogja tulságosan a fordulatszám növelését eröltetni.
amig az általános viszonyok az illető komfortzónját nem érintik kedvezőtlenül.
sőt!
az azért fog visszajönni, mert itt a valós teljesítmény és a lehetséges karrier teljesen más viszonyban vannak, mint odaát.

screpes 2019.12.07. 12:13:00

@civisvarosi:

kisangyalom, te halandzsázol.

2019.12.07. 12:13:09

@Bánegressy:
egy t betű sajnos lemaradt valahol :(

2019.12.07. 12:13:23

@civisvarosi:
errefelé jártak kínaiak. azt mondták, hogy logisztikai központot építenének. kb. úgy képzelték, hogy fél város dobozolna.

2019.12.07. 12:17:22

@Bánegressy:
kimaradt az is, hogy európa keresztény gyökereit és---------ezzel szemben, vagy emellett középázsó, türknemisztán

2019.12.07. 12:17:22

@screpes:
szerinted miért épül az a vasútvonal? a kelet ázsiai árut hozná be athén felől. és a kis ázsiait isztambulból. miért tárgyalnak a kínaiakkal és a törökökkel?

Brix 2019.12.07. 12:24:39

@Bánegressy: senki nem fog később sem lemondani megszerzett, megkapott pozíciókról, előnyökről, csak mert egy pár nyugaton szocializálódott "edénymosogató", meg a "filozófus mesterrassz" gusztustalannak találja"

Ezek a nyugati "edènymosogatók" a jelen fiatal magyar èrtelmisègi világát adják , rèszben ...ès pont jó, hogy megpróbálták az edènymosogatast is , legalább tanultak valamit a való èletből, azokkal szemben , akik csak a magyar struktúrát látták- èltèk egèsz èletükben...Ma már egyèbkent egyre kevèsve jellemző az ilyen típusú karrierív, a fiatalok között , sokan rögtön kèpzettsègüknek megfelelő pozícióhoz jutnak Nyugat- Európában, vagy pl. ösztöndíjasok lesznek Oxfordban...
Ez a generáció szerintem megváltoztatja majd a világot, ha hatalomra kerül...

2019.12.07. 12:27:41

@civisvarosi:
dobozolni nagyon jó!
tudták ezt a tóthék ésaz örnagyúr.

most már, hogy ilyen jóba lettünk a türk ősökkel kéne ide is egy isztambuli bazár.
de nagyobb, mint a zsibogau(bár ott sok a törököző).
és látványosabb, turista csalogatóbb mint az ecseri

2019.12.07. 12:30:14

@Brix:
de itt?
de hoooogy?
parlamenti választásokon?
ahhoz már nem elég csak orbánnak meghalnia és még az is sok idő lehet

2019.12.07. 12:34:02

off:

itt van pl ez itt: scontent.fbud5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/s960x960/79096346_10157881776478293_5969369440330973184_o.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=703COmVvEFUAQlCBgFR2cYVwZj1sXoDpVvn84J8Fco27IQkDSw9jLQ8xw&_nc_ht=scontent.fbud5-1.fna&oh=5449f0b9f1bc9cc0f1a55b74dd9f9aad&oe=5E7A0390

cuki nem? annyira, hogy akár ezt még pártunk-kormányunk is a magáévá teheti.
ezek a kutyáék is már kezdik nekik lőni a gólokat.
akkor már legalább egy páleszt adhattak volna a másik kezébe.

2019.12.07. 13:00:42

@Bánegressy:
a töröközés a rendszerváltás után volt divatban. amikor megszűntek a termelő munkahelyek. a török árut turistabuszokkal kezdték el behordani. nemrég dobtam ki egy adidas (nem adidos, hanem "adidas") nadrágot, ami török volt és meglepő módon jobb minőségű, mint az eredeti.

2019.12.07. 13:09:05

@Bánegressy:
szent miklós nemcsak a gyermekek, hanem a pálinkafőzőknek is védőszentje. a papok megáldották a harangot a zsindelyes "kátidzsban".
video2.dehir.hu/1206_harangszenteles_erpatak_mix.mp4

2019.12.07. 13:21:16

@civisvarosi:
-hát én pedig úgy emlékszem engem már a '70-es években, nem is a vége felé be akartak ott dumálni, hogy menjek ki velük törökbe, jó móka lesz. farmer, bőrcuccok, no meg főleg arany.
-hogyne! az én poggyászomba akarták eldugni az aranyat, ami akkor még tilos volt, hogy majd én bukjak meg a vámon, amíg ők átjutnak. vagy ha nem bukok meg, annál jobb. a határon túl elszámolunk.
:D
nem egy fejre ejtett népség, annyi biztos.
szerencsére én meg valamiért gyanakvó voltam és vagyok.
de asz biztos, hogy eredtek onnan nagyobb meggazdagodások, vagyonok.
szima nem ott kezdte a pályát akkoriban?
ő pl. sokat bukott a fideszen oszt mégsem lett belőle simicska.

2019.12.07. 13:27:11

@civisvarosi:
a kóser szilvának is? :D
vagy azt védje meg a goldamájer

2019.12.07. 13:34:06

@Bánegressy:
szima a kocsmai játékgépeken gazdagodott meg. az a pénz ment forgott be be klubpénztárba és eredményezte a nyereséget. a loki 7x nyert magyar bajnokságot 6x magyar kupát, egy évben még szerepelt a bajnokok ligája csoportkörébe is bekerült. a kocsmai játékgépeket az ifjúság védelmében felszámolták. azóta rendre videoton és fradi nyeri a bajnokságot. viszont szima kapott két kaszinó koncessziót: debrecenben és nyíregyházán. és árulja a loki tulajdonjogát.

2019.12.07. 14:25:14

@civisvarosi:
ez is a tipikus kreatív magyar oligarcha példája.
lehetett volna pl. termelő beruházást is eszközölni a rengeteg pénzből.
de minek?
pesten nincs árutermelés.
nem állítanak elő terméket, csak színes cetliket generálnak a semmiből(sőt, most már azt se. csak a semmit nevezik át összegekké számlákon és vezetik át elektronikus fizetőeszközökre)
pedig termelhetnének is.
de minek? :D
úgyis megint jön a túltermelési válság. :D
vagy valami
de válság az biztos lesz.
mi így készülünk rá

2019.12.07. 14:57:38

@Bánegressy:
na de budapest mégis milyen valós árut állít elő? mi az, ami budapesten valójában piaci? közvetíteni mészáros koma is tud. vagy sanyi.

Brix 2019.12.07. 15:11:33

@civisvarosi:
na de budapest mégis milyen valós árut állít elő?" Budapest a piaci, információs ès döntèsi központ, Budapest megèl a szolgáltásaiból, önmaga " eladásából "- ezèrt özönlenek a külső\ belső bevándorlók...Hiába lesz bármekkora ipar Debrecenben , soha nem lesz akkora bèr , mint a fővárosban...

2019.12.07. 15:26:27

@Brix:
értem, hogy ez lenne a kapitalizmus. szabad piaci pénzteremtés és gazdasági döntéshozatal és irányítás. egymással versengő tőkepiaci központok hatékonyabbak és az ahhoz kapcsolódó menedzsment hatékonyabb, mint az állami adminisztráció. de ehhez külső gyarmatbirodalmak kellenek. ami ugye a magyar vidék lenne. csakhogy a vidék fellázadt. és ezt a lázadást vezeti a fidesz. és vidéken ezért szavaznak a szocikra és a dk-ra. azért, hogy a globális kapitalista értelmiséget ellehetetlenítsék. többek között ezért szavaznak a vidéki kisnyugdíjasok gyurcsányra túl azon, hogy utálják orbánt. és ugyenazért szavaznak a jobbikra.

screpes 2019.12.07. 15:32:57

@civisvarosi:

vegyük sorra, hogy mi lehetne mégis "ilyen" "valós" áru?

Aminek nagy a nyersanyaghányada? De azt ki mozgatná itt , a sűrűnlakott területeken? A szolgáltatások pedig köszönik, megvannak.
A programírók, fejlesztők is szellemi munkát végeznek, egyre nagyobb hányaduk már ki sem mozdul hazulról, vagy ha mégis, akkor azért, mert nem elég nagy kapacitású a számítógépe.
A turizmus vonzerő pedig, mint minden főváros esetében, magában való: azért jönnek ide tömegével, mert ez a főváros, a velejáró látványosságokkkal.

2019.12.07. 15:34:32

@Brix:
vidéken a bérek alacsonyabbak. de a közéletbe beleszólás sokkal nagyobb egy faluban lényegében minden nagycsalád képviselve. és mind vagy fideszes vagy független. a vidékies magyar köznép a globális kapitalizmus ellenesség mellett nem akar nyugati típusú többpártrendszert. és mondjuk a bmw menedzsmentje azt mondta, hogy szarunk bele. végtére is bajorországban is eddig mindig a csu és elődje a bnp nyerte választásokat. aztán az mennyire plurális demokrácia. semennyire. úgy, hogy jó lesz ez nekik. és ha a termelő multikkal való vidékies együttműködés beválik, akkor nyerhet a fidesz. ha nem, akkor nem. úgy pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektor önállósága megmarad és az ellátási lánc végén levők a helyzeti előnyüket kihasználva lefölözik a hasznot. mondván, hogy így működik a piac.

2019.12.07. 15:42:52

@screpes:
ha egy országnak nincsenek gyarmatai, nincs külső vagyona, abból származó tőkejövedelme, akkor úgy lehet világkapitalista, hogy globális szolgáltató központokat épít. a szellemi szabadfoglalkozásúakból álló startup vállalkozások vonzzák a kockázati tőkét. de ilyen társaságok legfeljebb csak mutatóban vannak budapesten. miközben a diplomások felét elviszi.

2019.12.07. 16:08:27

@screpes:
budapest se demszky, se tarlós idején nem teremtette meg ennek a feltételeit. tarlós egy üzemmérnökként, városgazdaként a közszolgáltatásokat, a közösségi közlekedést, közművállalatokat, a közüzemeket menezsdelte kívülről nézve viszonylag jól. demszky azt sem. broadway a legutóbbi idényben 1.8 milliárd dollár árbevételt termelt. hol vannak azok az angolul, németül, franciául beszélő színészek, akikért tódulva érkeznek budapestre. ez esetben a színészet elsődlegesen nem piac, hanem közszolgáltatás. a nemzetközi filmipart is andy vajna és a fidesz teremtette meg.

2019.12.07. 17:54:38

@civisvarosi:
annyit tudok, hogy 258k ember jár naponta bp-re dolgozni.
ezek elvileg tesznek-tosznak azért valamit naponta( csak egy akkora infrastruktúra napi működtetéséhez, mint bp-é is rengeteg ember kell)
a többit én is most olvasom egy tavalyi statisztikából.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/budapest.pdf
+még ez lehet érdekes: g7.hu/vallalat/20181115/nem-csak-budapest-a-vizfej-magyarorszagon/

2019.12.07. 18:11:02

látom beszart a gyerekiahóra blog. diggerdriver.blog.hu/2017/09/16/gyerekiahora#c37846998.
dögunalom.
egy blogba mindig kell valami új bejegyzés, különben ellaposodik és ilyen vizenyős, belterjes chatboard-dá válik, amire egyébként meg maga a blog nem igazán alkalmas.

2019.12.07. 18:45:24

@Bánegressy:
na a piac kimenetvezérelt. mi a budapesti output. mi a valós áru, ami budapestről kijön azon túl, hogy a szemét, a szenny, a kultúrszennyi. mi az, amit budapest kifelé értéktesít a temérdek áruért cserébe, amit befelé hordanak? nem azt állítom, hogy az semmi, hanem azt, hogy budapest szabad piaci alapon néhány héten belül kapitulálna.

2019.12.07. 19:03:52

@Bánegressy:
az alapprobléma, hogy a szellemi szabadfoglalkozás nem a valós árutermelésre irányul. és ennek oka a nyugati típusú többpártrendszer. az, hogy az magyarországon ez valójában a történelmi sérelmeket hozza a felszínre. polgárosodáshoz kvázi egypártrendszerre van szükség. arra, ami vidéken van. a magyar faluban. ahol valaki vagy fideszes vagy független. pártos vagy pártatalan. ez felel meg az elemi politikai váltógazdálkodásnak. előbbiek a republikánusok és utóbbiak a demokraták. a valódi függetlenek.

2019.12.07. 19:49:46

@Bánegressy:
budapesten azt akarják, hogy minden sarkon legyen egy színház. na jó, de pesten kívül a dunától keletre nincs 10 állami színház. és a dunától nyugatra se nagyon. de lehet a színészetből piacot csinálni. csak akkor el kell adni az új bemutatókkal mondjuk ajándéktárgyakat. de ha a színházhoz kapcsolódóan nem veszik meg tömegével a valós árut, akkor a színház nem nagyon működhet valós piaci alapon. most az van, hogy van az ascher, az ascher rendezte, világhírű az ascher rendezte. és akkor erre jusson egy rakás közpénz. mert ha nem, akkor az a fasizmus. ascher egy közszolga. és azt mondja, hogy ő nem lenne az, mert ő egy világhírű autonóm művész. biztos hívja a broadway vagy a kínai állami nagycirkusz. mert egy világpolgár és a rendezői tudományát bárhol eladja a nagyvilágban. és ha nem, akkor is lehet kiváló színész, vagy rendező. de ez esetben közszolga. és a pártoknak arányos képviselet alapján kellene kijelölni a színházigazgatókat és olyan nagyon sok állami színház nem lehet.

2019.12.07. 20:09:23

@Bánegressy:
az autonóm művész csoportok a szabatéri évadban körbe utazzák az országot. nyilván nemcsak debrecenben van ilyen.
www.youtube.com/watch?v=6zByzyUdK9E
és eladhatják a dedikált könyveket, stb.
adják el a légy jó mindhalálig kulcstartót.
www.youtube.com/watch?v=bWfTcXztBEE
mert a jegy ára valójában az valójában a dologi és személyi alapkiadásokat fedezi. a színdarab nem valós áru. az közszolgálat. de ha azon túl eladnak egy emlékplakettet, akkor az már valós áru. úgy válik szabad piacivá. de ahhoz népszínházat kellene csinálni. népvallást. és nemcsak budapestnek, debrecennek, de minden megyének meg vannak a maga kultikus történetei, történelme. és természetes módon ez elér a határon túlra. felvidékre, kárpátaljára, erdélyre, a délvidékre is. és ezt a pártok közül megint csak a fidesz képviseli. és ha azt függetlenek egészítik ki, akkor nincs kultúrharc, hanem elvezet a polgárosodáshoz feltéve, hogy nincs háború. csakhogy ebből hatalomvesztés adódik. és ebből lesz az a polgárháborús hisztéria keltés, amit "liberalizmusnak" neveznek.

2019.12.07. 20:11:23

@civisvarosi:
a fogyasztó dönti el, hogy mi az amiért neki csereértékként megéri a pénzét odaadni. ebbe a kategóriába természetesen nem csak a sanyi meg editke értendő, hanem mindenki aki fizetőképes és hajlandó fizetni valamiért; közület, magáncég stb.
minthogy nem kényszerből veszik igénybe és fizetnek a budapest által értékesített output-ért, hanem szabad akaratukból; igényük van rá, ezért gondolom a te minősítésednek nincs jelentősége érdemben.
aki nem vesz ne babráljon.

a nyugati típusú többpártrendszer is addig képes a polgárosodás megmaradását szolgálni, ill. addig felelt meg ennek, amíg a különböző nézetek között kvázi egyensúlyt volt képes tartani úgy, hogy ezek ciklusonként vagy időről időre viszonylag(!) békésen megmérkőzzenek egymással és egyik se érezze azt, hogy sem ezeknek a nézeteknek, sem az azt vallóknak, valamelyik párt mögött állóknak nincs esélye.
m.o.-n nem csak az a baj, hogy történelmi sérelmek osszák meg a társadalmat, ami miatt a nézetek polarizáltabbak, mint a többi polgári társadalomban, hanem az, hogy ráadásul cinikus módon a zemberek boldogulásának a lehetőségét, ugyan különbözőképpen, de igazából semmibe veszik a pártok. csak az elit, amibe saját magukat értik, érdekeit tartják szem előtt. ez sajnos a látszat ellenére, amit csak a propaganda sulykol állandóan, a fideszre fokozottabban érvényes.

2019.12.07. 20:39:20

@Bánegressy:
a kapitalizmusban pénzt, pénzpiaci termékeket szabadon lehet előállítani. de a modernitásban a pénz nem valós áru. hanem az a semmiből adósságként jön létre és abból származtatnak pénzpiaci termékeket. ez a fővárosban arról szól, hogy ki nyomja a pénzt és annak van brutális túlhatalma. ha a fidesz, akkor a fidesz. ha a nem-fidesz, akkor ők. de nekik is túlhatalmuk lenne ha megszereznék a pénzjegyznyomdát és a kassza kulcsát. brüsszel ha a nem-fideszhez dobná a pénzes zsákot, akkor ők se ugranának el előle. de ennek kevés köze van ténylegesen a piacgazdasághoz. ez arról szól, hogy ki ejtse foglyul az államot.

és nyugati típusú plurális pártrendszer úgy lehet, hogy egy országnak van külső gyarmatbirodalma, és az a cél, hogy a gyarmati sorban levő népek ne hirdessék meg a népi nacionalizmust. mert úgy államosítanák a külső vagyontárgyakat. és megszűnne a kívülről érkező tőkejövedelem, amin a politikai pártok arányos képviselet elve szerint osztoznak. és mind abban érdekeltek, hogy az összenépi nacionalizmust a gyarmati világban letörjék. de ha ilyen külső gyarmatbirodalom nincs, akkor a klasszikus liberális kapitalizmus politikai értelemben nem tartható fent.

2019.12.07. 20:49:42

@civisvarosi:
ez egy nagyon torz szemlélet szerintem.
a kultúra nem gázszolgáltatás. ott a cső tessék beletölteni a kultúrát, oszt mindenki annyit használ, amennyi neki kell. ez nem így működik. a színház nem a tv(ami sokaknak ma egyedül jelenti a kultúrát) népszinház nyugodtan létezhetne, de nehogy már csak ezen az alapon működhessen a többi is.
a színház meg már csak azért is valós árú, mert a fogyasztó önti el, hogy bemegy-e, vagy nem, és mire.
csodálom, hogy nem jutott eszükbe még a gyerekek 6-16 év közötti kötelező állami nevelőotthonokba internálása. bár végül is ez, ami most van, lassan már fölfogható annak. elhelyezés szempontjából egyelőre ez a praktikusabb. de az állam akarja kizárólagos joggal bebútorozni az elméjüket.

2019.12.07. 21:30:14

@Bánegressy:
a bmw és debrecen viszonyában németország/bajorország a gyarmattartó és magyarország/tiszántúl/debrecen a gyarmat. de errefelé nem lehet többpártrendszer. egypártrendszer lehet. azok, akik lepacsiznak a bmw vezérrel. szijjártó petya és papp polgármester. valami 45 milliárd forintba kerültek a bmw gyár alapjainak előkészületei. azt a magyar állam előre meghitelezte debrecen városának. amelyik megbízta a szokásos építőipari vállalatokat. amelyek aztán elvégezték a munkát. és a bmw ígéretet tett arra, hogy ezt majd kifizetik. csak még nem most. mert most éppen csődközeli állapotban vannak a sajtóhírek szerint. de majd hiteleket generálnak és ebből kijönnek. és beindul a termelés. és ha tényleg beindul, akkor a gyarmati területen a fidesz győzött. és lesz első, hogy nincs második. ha nem, akkor ez ellenzék győz és a helyi fidesz összeomlik. mert akkor az a narratíva győz, amiről az ellenzéki lapok cikkeznek. hogy ezek valójában kétes ügyletek. és ha ez csőddel párosul, akkor arra mégis ki szavazna. de az ellenzék is csak egy pártba összeállva győzhet a gyarmati területeken. és összeomolhat a fidesz. vagy ez ebből az egyezségből mégis csak egy működő üzemek lesznek. ez esetben az ellenzéki pártokat fel lehet oszlatni. és maradnak a helyi egyesületek és függetlenek, akik kontrollálják a fideszt.

nincs köztes megoldás. mert nincs külső tőkejövedelem, amin racionálisan osztozni lehet. hanem az ellenérdekelt politiaki csoportok közül vagy az egyik, vagy a másik köt sikeres külgazdasági megállapodásokat.
süti beállítások módosítása