1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.11.11. 08:41 HaFr

Varga "Saint-Just" Judit kérése a tisztelt ellenzékhez

Mit mond el az Orbán-rendszer átalakulásáról Varga Judit miniszteri  kinevezése? - 444

"Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" - ez az egyik pont, amin a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket (.pdf).

Ez a törvényjavaslat -- ha elfogadja az ogy. és a népképviselet mit nem fogadna el, ami Orbán udvarából javaslatként elékerül -- praktikusan azt jelenti, hogy az ellenzéknek csak akkor van esélye nemhogy győzelemre, de indulni is 2022-ben, ha egyetlen országos listát állít és minden vk-ben egyetlen jelöltet.

Az előadó droid (Varga J.) és a főnöke -- az akaratuk ellenére -- talán megtették így azt a szívességet az impotens/kollaboráns magyar ellenzéki pártoknak, hogy ezentúl kénytelenek legyenek az egyetlen megmaradt megoldáson dolgozni: egy lista, egy jelölt, sőt így is kezdjenek viselkedni a nyilvánosságban.
.
Sőt. Ami azt illeti, semmi se indokolja -- se a teljesítményük, se a különbözőségeik --, hogy ennyi ellenzéki párt legyen, mert így csak folyamatosan reprodukálják a Horthy-rendszer hegemonisztikus politikai képletét. Vissza kéne térni a Monarchia korabeli koncentráltabb pártrendszerhez, mindenkinek jobb lenne, ehhez persze az egók önfeláldozására volna szükség a nemzet érdekében, ami olyan ritka az utóbbi harminc év történetében, mint a fehér holló.
.
A pártvezetők és a pártok létezésében a megélhetésük okán érdekelt siserehad egy valamit árul el csak önmagáról, akármelyik alakulatot nézzük is: sokkal jobban érdekli őket a saját személyes sorsuk, mint az országé, ami önmagában nem lenne baj, ha ezt olyan hivatásban csinálnák, amiben nem ártanak közvetlenül millióknak (a diszfunkcionális viselkedésükkel), illetve a pártrendszer piacként működne, ahol viszonylag hamar ki lehet szűrni a (funkcionális) inkompetenciát. De a pártrendszer nem így működik (egyébként is kevés helyen működik így, de nálunk még sokkalta erősebb a kontraszelekció).
.
Ki hiszi már azt, hogy bármelyik pártvezetőre -- nem említek neveket, de mindegyikre egytől-egyig igaz -- olyan szüksége van ennek a népnek, mint egy falat kenyérre, mert ő az új... Adenauer, de Gaulle, Churchill, LBJ, de akárcsak Biden. Egyik se ilyen. Mindegyik tucatáru. Az egyetlen stratégiai mozdulatuk az lenne, ha a pártjaik beszüntetnék a tevékenységüket és együtt (meg másokkal) alapítanának egy új egységes ellenzéki pártot, aminek esélye lenne hatalomra jutni. Minimális eséllyel Orbán és baráti köre talán most ebbe az irányba hajthatja őket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr316281640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatárfejű kutya 2020.11.11. 09:04:11

Ez a törvény is mutatja, hogy borzasztóan be vannak szarva.
Számomra a beszarás beismerése a tavszi 13. havi nyugdíj bedobása volt, de azóta folyamatosan azt lehet látni, hogy remegnek 2022-től.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.11. 09:24:10

@tatárfejű kutya: Ja, Biden megjelenése se tett jót... azt érzékelem, azt sejtik, Biden komolyan venné a jogállami elvárásokat, persze ne kiabáljuk el.

tatárfejű kutya 2020.11.11. 09:41:28

@HaFr: Főleg miután a rendkívűl diplomatikus fődiplománk a választások előtt elkezdte számonkérni Bident a családi ügyekről stb...és ne felejtsük Soros kapcsolatait a demokratákkal. Nyilván minden egyes lehetőséget meg fognak ragadni, hogy leverjék Orbánékon az "elmúltnégyévet". Reméljük, nem az egész országot fogják szívatni az amcsik.

Orbánnak 2 dolog miatt is kezdhet fájni a feje...

1. A vírus miatt kialakuló gazdasági válság, ami körülbelül 2022-re gyűrűzik be hozzánk.

2. Biden megválasztásával be fog szűkülni a külpolitikai mozgástere.

(+) Ráadás- Az EU kifizetések jogállamisági feltételhez kötése.

ijontichy 2020.11.11. 09:45:55

@tatárfejű kutya: "borzasztóan be vannak szarva." A trend az EP-választás óta érzékelhető.
Ami pedig az ellenzéket és a "konstruktivitást" illeti... jó lesz, ha átismétlik "a róka és a skorpió" meséjét :-/
Vigasztaló, hogy elég szarul nézett ki a minap a csíra :-)

@HaFr: Ne kiabáljuk, de a Biden adminisztráció remélhetőleg megjegyezte a harsány Trump-biztatást, nomeg wckefe-külügyér diplomáciai "bravúrját" a választási finisben.

Moin Moin 2020.11.11. 10:00:30

Nézzük a konstruktív megoldást:
1.) Az ellentéki pártok mindegyike állít jelölteket az új törvéyn előírásai szerinti helyeken és számban.
2.) Aztán az egy körzetbeli "konkurens" ellenéki jelöltek közül lezs egy, akiértz kampányolnak - a többiek meg maguk hirdetik a szavazóiknak, hogy "Rám ne szavazzatok, válasszátok a közös jelölt Jakabot/Jolánt helyettem!"

Ezt nem lehet megtiltani törvénnyel, ugye - a jónép meg vastagon kiröhögi Jucikáékat...:)))

ijontichy 2020.11.11. 10:18:12

@tatárfejű kutya: "Reméljük, nem az egész országot fogják szívatni az amcsik."
Ha megteszik, tegyék. Ne csináljunk már úgy, mintha a magyar társadalom nem lenne felelős. A jog felelősségel jár. A választójog is. Ideje ezt megtanítani. Mo. háromszor választotta meg ezt a bagázst :-/.
Az EU meg befoghatja. Csendes érdeklődéssel végignézte, ahogy az egyik tagállamában leépítik a jogállamiságot.

tatárfejű kutya 2020.11.11. 10:36:20

@ijontichy: Ok, de miért kell nekem szívni, amiért a szomszédom vagy a nagyanyám ezeket szavazta meg?(csak költői a kérdés)

Fikalnyik Eugén 2020.11.11. 10:53:17

Varga Judit az aljas besúgó apjának a génjeit örökölte, nem véletlenül lopakodva adták be a módosítást. Ez a komcsi utódpárt nem a maszop.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.11. 10:59:26

@Fikalnyik Eugén: bár nem okvetlenül hiszek az apák és lányokban, de ki az apja? Nem is tudom

Rodney_2 2020.11.11. 11:04:24

@HaFr: Ez a törvényjavaslat nem a kamupártok ellen van?
Egy "rendes" országosan létező párt (DK, Jobbik, MSZP, Momentum) ilyen feltételek mellett ugyanúgy állíthat egyéni jelöltet és pártlistát mint eddíg, nem? (és ha van elég szavazója mert nem egy rakás szar, akkor nyerhet is.)
Vagy mit nem értek a választási rendszerből??

Szerinted az normális dolog hogy egy listán induljon a holocaust túlélő a tetühintázóval? Ez az egész egy elmebaj. Azt értem hogy most már ők is szeretnének lopni, csak azt nem látom, hogy egy teljes összefogásból hogy jön ki egy kormányozni képes társaság. (főleg a Nagy Elkúróval az élen) Mi lesz a program? Vagy az mindegy? Ha hatalomra kerülnek, akkor másnaptól döntéseket kell hozniuk (és nem csak arról hogy akkor most ők hogyan és miből lophatnak)

Reding Roli 2020.11.11. 11:13:31

@Moin Moin: Azt kell látni hogy a demokrácia szisztematikus, lèpèsről felszámolása folyik , kezdvèn azzal, hogy a korábbi Alkotmánnyal szemben a 2012. január 1-től hatályos Alaptörvény új elemként megtiltotta, hogy a választásról szóló törvények tartalmáról népszavazást lehessen tartani...
Innentől kezdve Orbanèk gyakorlatilag azt csinálnak, mit akarnak ...A kamupártokat - amire most hivatkoznak , hogy ezzek ellen született a törvèny , maguk Orbánèk hozták lètre , eddig szinte senkit nem számoltattak el, a költsègvetèsi csalások miatt ..

A teljesen nyilvánvaló cèl most az ellenzèki összefogás ellehetetlenítèse , amely pártok pár így is az anyagi kivèreztetès állapotában vannak , lefelezett állami támogatásokkal , ASZ elszámolasi terrorban ...2022- ben 0 forinttal indulnak neki a választasi évnek...De , a kampanypènzt sem kapnak , a jelen állás szerint ...

Eddig ha egy párt ha indított egyèni jelöltet , mind a 106 körzetben ès volt országos listája , az 720 millió forint kampánypènzt jelentett...Tehát a 4 "nagyobb " ellenzéki párt összesen , elvi szinten 2,9 milliárd kampánypènzt maxolhatna ki, ami az összefogásokkal a koordinált jelöltállításokkal nyilván jelentősen csökkene, mondjuk pártonként olyan 400-500 millióra, de az még mindig Kb 2 milliárd kampanypènz lenne összesen , az ellenzèki oldalnak ...

Orbanèk most ennek vettèk el a lehetősèget : ha lètrejön az összefogás , márpedig az törvènyszerű , ha le akarják váltani valahogy Orbánt akkor ennek a pártszövetsègnek mindösszesen 720 millió forint állami támogatást lesz a kampánypènze...
Az , hogy külön minden párt egyèni jelöltet állít az egyèni körzetekben , amire megmondanák hogy ne szavazzanak az emberek, azért nem járható ,mert utólag az Államkincstár majd visszakèri az elbukott ( 2% alatti ) jelöltek után kiutalt állami támogatást , ami több tízmillió forint lehet ...Persze, ha abból indulunk ki, hogy redszerváltas lesz , akkor be lehet vállalni ezt a kockázatot...Ha nem, akkor Orbán felszámolja a jelenlegi ellenzèki pártokat , csődbe kerülnek..

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.11. 11:23:55

@Reding Roli: Itt és most nem részletezett jó okból, rendszeresen olvasom a 444-ről elűzött, de egyébként a disquson folyamatosan ott lévő felhasználók kommentjeit. (persze összehasonlíthatatlanul kevesebben vannak, mint a fénykorban, amikor még a ciikekk alatt, a portálon kommentelhettek. Azokat is olvastam.)

Ehhez a poszthoz, csak ennyit, a lenti linket szeretném hozzáfűzni. Érdemes elolvasni. Már az első 15 komment is brutális. Sok esetben hajaz HaFr korábban is eljetett gondoltaira arról, hogy ennek a történetnek nem lehet jó vége.

És bár én minden (szerény) erőmmel azon vagyok, hogy próbáljam a békés mederben tartani a változást, de törvény szerint, előbb vagy utóbb mindig eljönnek a zord idők. A coviddal és ezzel a teljes széthullással együtt, amit az egészségügy, a társadalom és az emberek idegrendszere mutat, könnyen lehet, hogy ez az idő már nincs olyan messze.

disqus.com/home/discussion/444hu/varga_judit_az_ej_leple_alatt_benyujtotta_a_valasztasi_torveny_modositasat/

Moin Moin 2020.11.11. 11:24:07

@Reding Roli: Nem erről írtem - egyrészt, másrészt az általad vázolt anyagi problémák könnyen orvosolhatók.

Moin Moin 2020.11.11. 11:24:17

@Rodney_2: Nem a kamupártok ellen születik ez a „törvény”, hanem a plurális demokrácia ellen, az eufemisztikusan „hegemónnak” nevezett diktatúra védelmében.
Hiba – vagy épp szándékos terelés – úgy beállítani a ma Magyarországon fennálló politikai berendezkedést, mintha az egy valódi plurális-képviseleti demokrácia lenne, mert annak a legfontosabb működésbeli (és nem csupán látszatintézményekben megtestesülő) ismérvei hiányoznak 10 éve. (Hogy melyek lennének ezek a működésbeli ismérvek, nem sorolom, aki nem szándékosan teszi a hülyét, maga is tudja; te is tudod.) Éppen ezért a helyzet stratégiai értkelésénél abból kell kiindulnunk, hogy csak két „tömb” van:
- A diktatúra hatalmi gépezete,
- A diktatúrát felszámolni akaró pártok és támogatóik masszája.
Ebből a felállásból nézve pedig semmi különös nincs abban, hogy egymással homlokegyenest ellenkező történeti, társadalmi ideákat követő, ám „a pluralizmust” most, ebben a helyzetben elérendő célnak tartó emberek és pártok együtt harcolnak – még akkor is, ha e pártok közül esetleg vannak, amelyek később valamiféle kontraszelektív (pl. etnicista) államban gondolkodnának. Ennek „kiiktatása” ui. majd akkor válik feladattá – hasonlóan „a kormányzáshoz” is, ha már:
- Legyőzték a diktatúrát,
- Eltakarították annak hatalmi gépezetét, kulcsponti személyeit és intézményeit, vezetőit vád alá helyezték (bőven lesz miért!) és elvonták 8esetleg elrejtett) anyagi forrásait.
Mást most nem is írnék…

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.11.11. 11:25:03

@zord íjász: ciikekk=cikkek

ezt hogy csináltam...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.11. 11:30:53

@Rodney_2: Ez zavaros... mintha nem tenné lehetővé a közös pártlistákat. HA mégis, akkor csak egy újabb érv a közös lista mellett, de -- ahogy fentebb többen írják -- ez nyilvánvalóan anyagi (és ego-) veszteséget jelent

Reding Roli 2020.11.11. 11:55:59

Èrdemes rèszletesen tanulmányozni a törvènyt , mert tartalmaz mèg èrdekes rèszeket:

„(2) Ha az urna határidőn túl vagy nem a 273. §-ban meghatározott módon lezárt állapotban érkezik
meg a Nemzeti Választási Irodához, vagy az urnában nem található az ellenőrző lap, az abban lévő
szavazatokat az eredmény megállapításánál nem lehet figyelembe venni. Arról, hogy az urna nem a
273. §-ban meghatározott módon lezárt állapotban van, a Nemzeti Választási Bizottság dönt.”

Tanulva Trump "hibáiból " - ezzel a módosítással - csak nem a választás eredmènyèbe való központi beavatkozás lehetősèget teremtik meg?

ijontichy 2020.11.11. 12:05:37

@zord íjász: Hmmm... én nagyon csípem @HaFr: (és blogoszféra szerzőtársai) tudományos igényű posztjait, ám végső soron mindig az ominózus vicc jut eszembe, az út szélén ücsörgő két magyarról, meg az arra hajtó, több nyelven útbaigazítást kérni próbáló külföldiről. :-/
Amúgy: "Már az első 15 komment is brutális." Én nem attól tartanék, akinek még van lehetősége Interneten keresztül anyázni... :-(

ijontichy 2020.11.11. 12:08:10

@Reding Roli: "Tanulva Trump "hibáiból "..."
Mondom én, hogy vírus- és egyéb válságokhoz tökhülyék, de a lopási lehetőség (hatalom) fenntartásában verhetetlenül hatékonyak :-(

F1őr 2020.11.11. 12:36:44

@HaFr: Ja! Biden meg a jogállam! :-D

Rodney_2 2020.11.11. 12:42:01

@Moin Moin: Szerintem iszonyatosan meg fogsz döbbenni a mostani ellenzéki figurák demokráciafelfogását illetően amikor egyszer végre hatalomra kerülnek. Talán még megérjük, külföldről majd jókat szörnyülködünk :)
Ha ezek a figurák beülnek egy "kész diktatúrába" szerinted majd elkezdik lebontani?? Jezusom... Pedig már találkoztál Momentumossal és gondolom emlékszel a mi Ferinkre...

Rodney_2 2020.11.11. 12:50:45

@Reding Roli: Az USA-ban vagy UK-ben hány párt határozza meg a közéletet?? Kellene egy nagy balos párt meg egy nagy normális jobbközép párt és kész. Ezeknek megfelel a szigorítás is. Tessék blokkosodni :)
Abból lehetne rendszerváltás és utána váltógazdálkodás (ahogy HaFr is írta nekem).
Nekem a legnagyobb bajom a magyar pártokkal az hogy ti túlértékelitek a magukat demokratikusnak nevező elmebeteg useless söpredék demokratikusságát és képességét bárminek a vezetésére, vagy bármilyen probléma megoldására. Ők nem a probléma megoldása, hanem a probléma része (you know, you have to decide that you are part of the problem or part of the solution :) ) Nem alakulhatott volna ki "diktatúra", ha az ellenzék nem egy nagy kupac szar lenne. Mindíg van lejjebb. A fidesz is úgy került hatalomra hogy a Gyurcsányéknál bárki jobb lesz, aztán tessék. És most az a narratíva hoyg a fidesznél bárki jobb lesz. És ki van a másik oldalon? A Gyurcsány. Bazmeg van...

Moin Moin 2020.11.11. 13:08:48

@Rodney_2: A különbség Orbán rendszere és "az ellenzék" között nem politikai és nem is társadalmi meghatározottságbeli, hanem pszichiátriai: ez az antiszocilális személyiségzavarban szenvedők rendszere.

Természetesen: sem a Momentum, sem a többiek nem "perfekt demokraták" - és igaz az is, amit a drága-drága Rákosi el'társ mondott: nehéz dolog szocializmust [itt:liberális demokráciát] építeni kilencmillió fasisztával!:-)))

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.11. 14:08:26

@Rodney_2: A társadalmi szerződést és a Biblia értékrendszerét most már nyíltan és pofátlanul felülíró Fidesz hatalma már nem legitim természetjogi szempontból. Az alkotmány nevetséges, napi politikai célokhoz igazított, dilettáns átírása és a nyugati, bibliai, keresztény államműködés alapvető értékeinek a semmibevétele azt jelzi, hogy a náci-bolsevik csőcseléken élősködő karrier-diktatúra maga vált az erkölcstelen familista értékrendszer élő és lélegző testévé. A destruktív önsorsrontás megvalósította önmagát és most már visszafelé számol. Nem új kormányra, új kultúrára van szükségünk. A náci-bolsevik XX. századi pártok csődje teljessé vált.

Fikalnyik Eugén 2020.11.11. 14:13:26

@HaFr:
"bár nem okvetlenül hiszek az apák és lányokban, de ki az apja? Nem is tudom "

szigoruantitkos.hu/szt-tisztek/varga-laszlo-186.html

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.11. 14:21:17

@Fikalnyik Eugén: Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik a Kádár-rendszer volt ruszkibarát diktatúrapárti elitjének a szerepe a jelenlegi rendszerben. Ez pedig jórészt érthetővé teszi az egypártrendszerre hajazó tendenciákat.

Billy Hill 2020.11.11. 14:27:39

@Rodney_2: Legyen Biden nyomán MDP, Magyar Demokratikus Párt! Mondjuk vannak konnotációk a rövidítés kapcsán, úgyhogy talán mégsem jó...

ijontichy 2020.11.11. 14:37:51

@Fikalnyik Eugén: Hozzátenném: azért ez nem predesztinál törvényszerűen. A '90-es évek második felében ismertem jópár, egykori hivatásost (Antall-Gálszécsy ebrudalta/nyugdíjazta őket). Sajátos "szakemberek", minden országban voltak, vannak és lesznek is ilyenek. Ezzel együtt, valahogy a fideszben '98-ra nagyon magas lett a "viselkedése alapján is bolsi" koncentráció :-(
@Moin Moin: Hmmm... fideszpíár részéről elég sok jel utal a pánikra. Többek közt, ez a "visszajön a hiperaktív feri" is. Na és? Amig a naribolsik vissza nem másztak, zajlott a verseny. Nyírták egymást rendesen. Megyót simán kigolyózták, a hiperaktív ferit is a sajátjai zavarták el. Csak a totálisan alkalmatlan parasztbolsiból és szűk köréből lett állócsillag, és szűnt meg Mo-on a tényleges politikai versenynek még a lehetősége is. Amíg a fidesz szét nem esik, addig ez az ellenzék is marad. Nagyobb kár, hogy a tehetséges fiatal húz nyugatra mint a vadliba, és csak a középszer marad. Aki nem okádja ki a belét attól, hogy egy vityaklán uralta fideszben csináljon politikai karriert. Az meg elég sokat elmond az emberi minőségéről (is). Elég megnézni a vityakormány "újdondászait" :-(

Btw. Hova tűnt @cívisvárosi barátom? Remélem nem kapta be a vírust :-( Hiányoznak "a fidesz mai napi sikerei cívisvárosban" c. kis színesek ;-)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.11. 14:44:58

@ijontichy: Civisvárosi szerintem mindent elmondott, amire kíváncsiak lehettünk. Szép volt, jó volt, elég volt. ;)

Reding Roli 2020.11.11. 14:49:47

@Rodney_2: Kellene egy nagy balos párt meg egy nagy normális jobbközép párt és kész. Ezeknek megfelel a szigorítás is. Tessék blokkosodni :)"

Szerintem nem. A magyar mèg fiatal demokrácia ,így nagy szüksèg lenne az egymással versengő pártok programjaira , azaz: különböző választasi alternatívákra.....Úgy , mint ahogy a piacon versenyeznek egymással a különböző vállalatok a fogyasztók kegyeièrt, csak itt a választókèrt megy a verseny ...
A jobboldalra is kellene egy konkurens a Fidesznek , mert ami most folyik , minden csak nem politikai versengès , inkább egy haveri èrdekkör hatalmi összefogása...A Fidesz csak látszat párt , Orbán egyszemèlyes játszótére, de pártként nem funkcionálnak...Aki kicsit mozogna, amibíciózus , mint Lázár János, azonnal háttérbe szorítják...

A magyar politikai ès parlamenti rendszer egyèbkent sem kètpárti váltógazdálkodasra lett kitalálva , ez nem wesminsteri demokrácia hanem kontinentális típusú...

A legjobbnak a tiszán aranyos választási rendszereket tartom, ahol a parlamenti szèkek száma , a valós társadalmi támogatottságnak felel meg, mint pl Svèdorszag, Hollandia és majdnem Franciaország is ilyen ...
Az ún. " többsègi" rendszerek, azok mindig a vesztes oldal kiszorítását cèlozzák meg, ès parlamenti aránytalanságokat okoznak, ezért elvetnèm őket..Az ilyen hatalmak a " kormányzati stabilitás " indokán , szèpen elindulnak az egyeduralom fèlè, ès vègül "a nèp nevében " a független hatalmi ágakat is szolgálójukká silányítják...Végül a demokrácia elkorcsol ...

És ki van a másik oldalon? "

Gyurcsányon kívül még számos lehetősèg van...Az nem valós narratíva, hogy az ellenzèknek csak alkalmatlan arcai vannak...
Ott van pl Pálinkás József , aki elvállalná a közös miniszterelnöki pozíciót. Magyarországnak egy ilyen kaliberű miniszterelnök kellene, akit azért többè- kevèsbè minden oldal tisztel, és elfogad ...

ijontichy 2020.11.11. 15:26:04

@Reding Roli: Ami azt illeti, a kispiásnak egy picit barna a nyelve (még akkor is színezte, amikor más már rázizzent erre-arra), a freundpubi meg épp most tanulja, milyen ember is a "miniszterelnök úr" (kiváncsi vagyok, rájön-e valaha is, hogy az "úr" vitya esetében nem jáccik). No mindegy, kis ország, kicsit sárga, kicsit savanyú, kispiás... többé-kevésbé? :-( Aszondod "dum spiro, spero" alapon egy esélyt neki? Nektek kell tudni.

Billy Hill 2020.11.11. 15:31:56

@Reding Roli: "A legjobbnak a tiszán aranyos választási rendszereket tartom". Az egyéni választókerület és egyéni OGY képviselő annak a szép álomnak a maradványa, hogy majd az illető a helyi választók érdekeit fogja nyomni. De egy ilyen pártosodott logikával működő időkben (nemcsak itthon, külföldön is) egyre kevésbé számít, hogy adott terület képviselője mit is szeretne csinálni. Azt látom, hogy általában nincs meg a folyamatos kapcsolat a választókkal, holott az internet, szociális média, 5G és erős wi-fi korában ez még sokkal könnyebben is megvalósulhatna, mint eddig bármikor. De amíg úgymond nem az egyéni képviselők alkotják a pártot, hanem a párt alkotja meg őket, addig tényleg lehetne simán csak lista is...

Reding Roli 2020.11.11. 15:34:28

@ijontichy: A van "számos lehetőség " azért nem annyira számos ...Pálinkás egy név , de talán Marky- Zay több választót vonzana ..Vagy marad Orbán...Azt kell eldönteni , hogy kivel " alkuszunk meg "- mert ideális jelölt nem lesz ...

Billy Hill 2020.11.11. 15:39:37

@Reding Roli: "pl Pálinkás József, [...] akit azért többè- kevèsbè minden oldal tisztel" - Ilyet sajnos csak álmodozni lehet jelenleg, mert a "közvélemény" pillanatok alatt le tud nullázni bármilyen tudományos fokozatot, vagy le tud fikázni bármilyen elért tekintélyt, 1 ezredmásodperccel azután, hogy az illetőről kiderül, hogy milyen politikai oldalhoz áll közelebb... "XY tudós Z párti volt? - Hát az semmihez sem ért, a diplomáját úgy vásárolta, nincs elég publikációja / túl sok publikációja van ahhoz, hogy mind ő írta volna, amúgy is a szakterülete sz*rt se ér, vannak nála jobbak, én b+ simán meg tudnám ezt az életutat csinálni, mert nem vagyok olyan korlátolt és pártkatona, mint ő" stb. stb. Ugye ismerős? :-) Vagy inkább :-(

ijontichy 2020.11.11. 15:40:47

@Billy Hill: "az illető a helyi választók érdekeit fogja nyomni". Ja persze. Már a "frakciófegyelem" fogalma (fulladjon meg, aki kitalálta) szépen hónaljon rúgja az elméletet :-(

Reding Roli 2020.11.11. 15:53:50

@Billy Hill: Pálinkás neve inkább csak èrtelmisègi körökben forgott, aki politikához ért , az tudja , nem lenne esélye ( kor megjelenés ,stb)
Egy Marky- Zayt viszont fel lehetne èpíteni miniszterelnök jelöltnek: elég fiatal ," jókèpű " , nem is túlzottan "liberális" beállítottságú, egy kiváló, ellenzéki tekintèlyelvű vezető őstípusát jelenítenè meg ...Erre harapna a közèp...Egy női miniszterelnökre meg nem èrett meg az ország , sem karacsonyi langyosságra ....
Talán Marky - Zay lehet a közös jelölt - tipp..

2020.11.11. 15:54:33

Saint-Just? Nincs egy kicsit túlértékelve Varga judit?

Billy Hill 2020.11.11. 16:10:58

@Reding Roli: És Pálinkás helyett inkább valami más ital? Mondjuk Viszkis...? ;-)

Fikalnyik Eugén 2020.11.11. 17:50:54

@ijontichy:
Varga SZT apuka hoteligazgatóként minden bizonnyal egyszerű melósokat, londinereket, recepciósokat, takarítókatt stb. tartott pórázon. Hogy itt kik és mik voltak nem tudom, de sokszor volt olyan, hogy valaki a gyárban a targoncával véletlenül beletolatott pl a főnök Volgájába, és mondjuk bezsarolták, hogy kap egy fegyelmit, kirúgást stb. vagy adjon jelentést. Mocsok gecik. Ha az illető egy fiatal kezdő, vagy többgyerekes stb volt, összeszarta magát, és inkább jelentett. És a Vargaapukák bőszen küldték a jelentéseket. Láttad a linken, kétszer még jutalmat is kapott. Élet és halál ura volt. Ha jött egy nyugatnémet mondjuk egy orvoskonferenciára, és "véletlenül" nem a felesége volt vele, ment a központból a jelentés a Stazinak, aki a megfelelő pillanatban bedobta az infót a nyugati ügynökeivel. Vagy ha bankigazgató, és elővigyázatlanul pofázik, akkor esetleg a RAF-nak. Ki tudja? Ha egy bulgár jól berúgva Todor Zsivkovot szidta a bárpultnál az otthoni dolgok miatt, a mixer szólt Vargaapukának. Ha meg nem dolgozott, akkor Vargaapuka neki. Hát így ment ez. És Juditka, a drága láthatóan örökölte Vargaapuka jellemét. De legalábbis nem lett egy visszafogott szerény teremtés, az biztos. De hogy komcsizzon egy ilyen kormány? Áááááááá...

Bánegressy 2020.11.11. 18:33:09

@Honóriusz:
de.
úgy tudom Saint-Just-öt anno guillotine-re értékelték.

white999 2020.11.11. 18:40:32

@Moin Moin:Amit írsz az igaz de pont vidéken van annyi fogalomtalan szavazó, hogy ezt nem fogja megérteni. A másik pedig az így minden körzetben elég lesz csak az egyik párt leggyengébb láncszemét támadni és azt a sárt rádobni a többikre, ahogy ezt tették a tiszavasvári jelölttel. Arról meg ne legyen kétség, hogy Virág elvtársék bárkire bármit rábizonyítanak 2 perc alatt és ezt a médiájukban non stop nyomatni is fogják.

white999 2020.11.11. 18:45:52

@white999: Tiszaújvárosi lesz a Tiszavasvári természetesen.

2020.11.11. 19:31:13

orbánt nem lehet választáson legyőzni !
a bojkott az egyetlen megoldás !

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.11. 19:34:58

@h.kovacs: Álmodik a nyomor. 1929-1945->2008-2024. Lejárt a szavatosság és lejárt az idő. Tik-tak.

2020.11.11. 19:41:45

@Bánegressy: Viszont nem volt csicska.

2020.11.11. 19:47:35

@Billy Hill: Nekem nem szimpi. Ahhoz későn jött rá , hogy ő tulajdonképpen demokrata, hogy én el is higgyem.

Moin Moin 2020.11.11. 20:15:42

@white999: 1.) A fogalmatlanok a Fideszre szavaznak, rájuk nem kell erőforrást pazarolni.

2.) Nem kell eleve gyenge láncszemeket oadengedni - és preventív-offenzív üzemmódban kell prezentálni az "igazi" jelölteket. És itt is megismétlen: a fogalmatlanokra hat csak a kormánypropaganda.

white999 2020.11.11. 20:33:31

@Moin Moin: Igaz de több a fogalomtalan, mint az épeszű. Politikusnak pedig eleve gyenge láncszemek mennek, kevés kivételtől eltekintve. Amúgy II. János Pál pápáról is bebizonyítanák, hogy pedofil gyereket evő kannibál. Max kifizetik 8 hónappal a választás után a rágalmazásért megítélt pénzt. Lásd Vona.

megunom 2020.11.12. 07:21:42

@Főnix Oszlár Gazdag: Mindig visszajön. Néha más néven, de mindig visszajön. Talán három hónap volt a leghosszabb távolléte. Nem tud ezen blog nélkül élni.

megunom 2020.11.12. 07:23:58

@ijontichy: Szerintem olvasd el megint a régieket, nem különböznek azoktól, amik majd csak most jönnek majd.

dabgetva 2020.11.12. 15:41:07

@tatárfejű kutya:
2010-ben , 2014-ben, 2018-ban is féltek oszt lett 3x2/3-

Bukott baloldal gyalázatod módon egyszer sem gratulált még a győztesnek.
Ahogy nem gratulált Koncz Zsófiának sem a győzelméhez.

Az egész baloldal egy rakás fos

Együtt tették tönkre az országot 2010-re

lobaszopiatej 2020.11.12. 16:07:02

Nincs itt semmi látnivaló, Orbán most írja magára a törvényeket.
A sajtó már megvan, ami már ma is párhuzamos valóságból tudósít (olyan, ami előbb-utóbb a mi univerzumunkban is igazzá válik).
Hamarosan már csak a Kádár János nevet kell Orbán Viktorra lecserélni, és minden mehet a régiben.

ijontichy 2020.11.12. 16:30:21

@lobaszopiatej: "Nincs itt semmi látnivaló" Így van. Az EP-választás óta világos, hogy a nagyívű "Európa elrablása" c. projekt bukott. Ezért aztán, a saját szemétdombján, muszáj a kontrollt "de facto" egészen a megmurdeléséig kézben tartani, különben még sitt is lehet a mutatvány vége. Mondjuk ez nem túl vigasztaló Mo-ra nézve :-/.

Reding Roli 2020.11.12. 16:54:35

@dabgetva: " 2010-ben , 2014-ben, 2018-ban is féltek oszt lett 3x2/3-"

2010- ben a gazdasági világválság miatt a a Fidesz abszolút többsèget tudott szerezni , de 2014- Ben ès 2018- ban már csak 45% - ot ès 49%- őt èrtek el , azzal tudtak 2\3 - ot szerezni , a saját èrdekeik szerint átformált választási rendszerben ..
...Az önko választásokon meg elvesztettèk Budapestet, ès 10 nagy, megyei jogú várost , sőt, a 100 legnagyobb települès felèben nem kormánypárti polgármester van!

Együtt tették tönkre az országot 2010-re"

Ti meg 2021- re teszitek tönkre az országot- jobban , mint bármely más kormány ! Naponta 100 ember hal meg az Orbán - kormány tehetetlen , felelőtlen ès megkésett járványpolitikája miatt , a kisvállalkozások ma sem kapnak érdemi segítsèget, sem a munkájukat elvesztők, miközben folyik az állami vagyon kilopása, magánalapítvanyoknak a közpènzek átjátszása, ezermilliárdos nagyságrendű lopások !

Billy Hill 2020.11.12. 18:29:00

@lobaszopiatej: A múltkor volt már olyan, hogy a köztársasági elnököt úgy konferálták fel (véletlenül?), hogy következik Ádár János. :-)

miért 2020.11.12. 23:04:36

@white999: oszt' jónapot! Ismerős? Szóval ez a fidesz stílusa!

screpes 2020.11.13. 08:32:17

@miért:

Az idézet így tudománytalan. Csak az elejével együtt értelmezhető!
A mondás eleje Így hangzik: "Kell egy jó ügyvéd..."
Ez nem stíluskérdés.
Hanem csökött világszemlélet. Az igazságérzet kisiklatása. Egy aspektus ( a jogi) leszakadása a láncról. A formális gondolkodás eluralkodása. Egyben hatalmi koreográfia. Az értelmiség megpuccsolása. Ügyvédek értelmiségi puccsa.
Egy elintézési mód favorizálása/abszolutizálása.
Nyílt Bizalom a jogrendben, de akkor is, ha elfuserált.

Mindazonáltal, van neki egy stilusa is, természetesen. Flegma. Tenyérbemászó.
A stilusrétegekben megnyilvánuló konnotáció (jelentésgazdagítás) TÚLNÖVI a tartalmi, elsődleges jelentést. Az ügyvéd azért van, (azért kell), mert csalni fog... Ha egy koreográfia hatalmi, akkor egyben stratégia.
----------

FrVili 2020.11.13. 15:28:29

@screpes: ez telitalálat.
És ha már "stílusrétegek konnotációja";) :
m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=vvV8ls5AJ6o
süti beállítások módosítása