1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.01.08. 20:08 HaFr

Mi is volt pontosan és mi a baj a numerus clausus-szal?

Képtalálat a következőre: „1920 numerus clausu”

Szakály: "Az 1920-as törvény abban az értelemben korlátozta a felsőoktatásba bekerülők számát, hogy az megfeleljen minden magyarországi nemzetiség és népfaj lakossági arányának. (...) Ezt lehet sérelmezni, ám attól ez még nem jogfosztás, hanem – meglátásom szerint – jogkorlátozás, és semmiképp nem helyes zsidótörvénynek nevezni."

Well, Szakály úr hazudik, mert éppen a lényeget mismásolja el. A zsidók 1867 óta jogilag izraelita vallású magyaroknak számítottak, és éppen a törvény végrehajtási utasítása minősítette őket nemzetiségnek, hogy elérje velük kapcsolatban a célját. Ez komoly - mondhatni, paradigmatikus - törés volt a dualizmus jogkiterjesztő folyamatához képest. A törvényjavaslat vitája pedig konkrétan az első náci hangvételű parlamenti vita volt a magyar történelemben olyan hangadókkal, mint Gömbös, Prohászka Ottokár és Dánér Béla. És igen, világos volt belőle, hogy a törvény a magyar zsidóság ellen irányult, viszont a közhiedelemmel szemben ezt nem a felvehető zsidó hallgatók számának maximálásával, hanem a többi nemzetiségből - az országos számarányuknak megfelelően - felveendő hallgatók számának előírásával, kvázi a többség pozitív diszkriminációjával tette, egy "zárt számon" belül. Még ezt megelőzően visszaállították egyébként a női korlátot is.

Szokás felemlíteni egyfelől, hogy a zsidóság valóban magas reprezentációja a legtöbb értelmiségi pályán (1910-ben jóval 50% felett az ügyvédi, az orvosi vagy az újságírói szakmákban) feszültségeket okozott a nem-zsidó társadalomban és még nyilvánvalóbban a Horthy-rendszer világképében. Ez így is volt, okozott ilyen feszültséget. De nem lehet egyszerre asszimilációt hirdetni és utána utólag újraértékelni ezt a folyamatot azzal, hogy az asszimiláció túl jól sikerült. Miközben más befolyásos rétegek -- pl. a gyárosok vagy a földbirtokosok -- körében nem annyira. Miközben egyéb - tényleges - nemzetiségek asszimilációja pedig egyáltalán nem sikerült. Akkor tehát mit is akarunk? (Mint tudjuk, Szabó Dezsőtől, Féja Gézától és Németh Lászlótól a virtigli nácikig egységes volt az asszimiláció negatív megítélése, mint amelyben már a magyar etnikum "sajátos fajisága" forgott kockán az agresszív kisebbségekkel szemben. De hogy mennyire volt ebben ludas a magyar osztályszerkezet vagy a kisebbségek eredendő kirekesztése bizonyos jogokból és foglalkozási ágakból, aminek hatására ezek az ún. szabad - értelmiségi és pénzcsinálással kapcsolatos - pályákon koncentrálódtak, azt persze nem vizsgálták. Csak annyit éreztek vagy tudtak, hogy a tömegtársadalom és a demokrácia nyomásával, valamint a gazdasági és szellemi élet átalakulásával leginkább a zsidóság befolyása nő az országban, míg a hagyományos magyar pozíciók meggyengültek, ezt azonban etnikai és nem modernizációs problémaként azonosították, ami teljes vakságra vall.)

És hallani azt is, hogy seregnyi országban voltak - nem okvetlenül a zsidók ellen irányuló - hasonló törvények. Ez is igaz. A különbség az, hogy az 1920. évi XXV. törvény -- amelynek a zsidóságra sérelmes értelmező rendelkezéseit egyébként 1928-ban visszavonták -- a lehető legrosszabb kontextusba került a későbbi zsidótörvények társaságában és a Holocausttal a folyamat végén. Ez nem történt meg se Amerikában, se Kanadában.

Egy kis ízelítő a végére a törvényjavaslat vitájából Gömböstől, hogy világosan lehessen érzékelni, milyen hangok voltak Magyarországon már 1920-ban (miközben sok illusztris politikus és tudományos tekintély elhatárolódott a törvénytől): "A szabadkőművesség, a szociáldemokrácia, az összes internacionális szervezetek révén a zsidóság nemcsak bent az országban, hanem kifelé is uralta a helyzetet és még ma is uralja. [...] Mikor bekövetkezett a forradalom és mikor már október 31-én itt volt a trikolórba öltöztetett bolsevizmus (Úgy van! Úgy van! a jobboldalon) s mikor láttam, hogy egy pár keresztényt, - mondjuk mintakeresztényt - még most is odaállítanak... és mögöttük a Jászi Oszkárok s a szabadkőművesség van, amely tudtommal akkor már teljesen zsidó kézen volt és a szociáldemokrácia, amely az ártatlan munkástömegeket szintén a zsidók járma alá hozta, ezek mind mint hadsereg állottak egy pár zsidó vezér mögött s miután kénytelen voltam annak idején az országot elhagyni és éppen Bécsbe kerültem, ahol Wichtl professzor lakik, aki a minap előadást tartott a szabadkőművességről és ott a Reichspost révén megkaptam az adatokat és csodálkozással láttam, hogy a szabadkőművesség, amely a liberalizmushoz hasonlóan, szintén nagyon szép jelszavakkal indult, tulajdonképen semmi egyéb, mint egy nagy zsidó világuralmi törekvésnek az eszköze." Nna, parlagiságában is ismerős, nem?

448 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr4514548598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.01.08. 20:24:00

ez rendben is van. ami nincs, hogy mikor női és kisebbségi kvótákat hirdetnek akkor érdekes módon nem tiltakozik a liberálisok, balosok egy része, és jönnek a szokásos paneljeikkel hogy az miben más, holott lényegében nem más.

jogfosztás-jogkorlátozás, és ha az utóbbi, akkor mi van attól még nem lesz a numerus clausus pozitív, szóval szakály nem mondott sok értelmeset

zsidótörvény, megint lényegtelen, ha egyértelmű a kontextusból hogy kik ellen irányult, akkor gyakorlatilag zsidótörvény, hivatalosan jogilag nem, nahát megint milyen bölcs ez a szakály

mindbender2 2019.01.08. 21:04:52

Igen, tényleg érdekes a szokásos balos kettős mérce.

Ez zsidótörvény, de az újbal kvótás agybaja az ugye nem baj. Az rendben van.

2019.01.08. 21:10:02

@mindbender2:

valamilyen területen valamilyen ismérv szerint bizonyos csoportok alul, mások felülreprezentáltak
ha valakit zavar, hogy alulreprezentált x csoport,implikálja, hogy zavarja más csoport vagy csoportok felülreprezentáltsága és azt/azokat vissza kívánja szorítani.
zavar hogy adott területen túl kevés a nő azaz zavar hogy túl sok a férfi
csak hát nem-fehér, nem-ciszheteró, nem-férfi csoportok esetében(libek kedvencei) ez rendben van, magyar-zsidó viszonylatban meg nincs, mert miért is?

erre jön a történelmi igazságtétel narratívája, a jelenlegi rendszerszintű elnyomás hazugsága, és a többi

nekem ez nem bajom, őket ez zavarja, a korabeli jobbermagyarokat meg az. egyik sem szép, csak egyik miatt 90 óta szüntelen sírnak, másikat meg jóváhagyják

Moin Moin 2019.01.08. 21:51:49

@erikgross: @mindbender2: Lófaszt, urak!

Amikor női, kisebbségi stb. pozitív (értitek? POZITÍV) diszkriminációt biztosítunk, akkor ezt azért tesszük, mert ezeket a csoportokat a férfiak vezette, vagy épp a többségi társadalom (számos egyéni és szocializációs ok hatására) negatíve diszkriminálja, akár formális, akár informális eszközökkel. Itt tehát a törvényben biztosított pozitív diszkrimináció (legfeljebb) kompenzálni hivatott/iggekszik azokat a társadalmi, előítéletbeli, szokásbeli, szakmai kasztbeli, stb. stb. hatásokat, amelyek eleve versenyhátrányban tartják a nőket, kisebbségeket stb.

Ezzel szemben a numerus clausus kifejezetten azért született, hogy valakiktől elvegye az esélyt, éspedig valami vad, homályos "vérségi" alapra hivatkozva. Valójában persze azért, mert a célzott csoport, a "zsidóság", sokkal polgárosultabb és tudásorientáltabb társadalmi stratégiája folytán sikeresebb volt a kapitalista, tudás- és technikauralta 20. században (de már a 19. vége felé is), mint a hagyományba, előjogokba kapaszkodó, mert csak azok által jólétben élni képes, a kapitalizmussal-modern tudással nemigen ismerős "úri- és középosztály".

Remélem, értiket - ha ugyan akarjátok érteni - a különbséget!

gono 2019.01.08. 22:18:27

@Moin Moin:
Nincs olyan, hogy pozitív diszkrimináció. Csak diszkrimináció van és pont.
Az esélyegyelőség a diszkrimináció ellentéte és valószínűleg ezt próbálod népszerűsíteni, csak nem nagyon sikerül.
A kvóta minden esetben a rátermettebtől veszi el a lehetőséget, és nem nagyon lehet ésszerű érveket felhozni ez ellen.
Én pl még sosem láttam olyat, hogy egy rátermett pályázó női mivolta miatt nem nyert volna felvételt. Olyat viszont már nagyon sokszor, hogy egy női kollegának nem kell annyit teljesíteni mint egy férfinek (nyilvánvalóan szexista okokból persze). Na erre jön most mégegy lapáttal a kvótás kavarás, amire tényleg semmi szükség.

2019.01.08. 22:19:09

. . . "mindkét irányzat célja a kb. a másodiktól a hetedik jövedelmi tizedig bezárólag értett széles középrétegek mindenekelőtt a szívének, kisebb részt az értelmének megszólítása. A harc - ebben a mederben legalábbis - a kit kit győz le jegyében fog folyni".

ez az irányzat úgy tűnik elengedhetetlennek érzi az emlékezet ekként való átretusálását a győzelméhez.

a többi zavar perpillanat indifferens.

2019.01.08. 22:28:07

@Moin Moin:

ez még tőled is gyenge volt:)

leírtam: egy csoportot zavar, hogy x csoport alul, y felülrepzentált,
(aztán ehhez kerít valami igazolást, pl. amit te is nyomsz, hogy férfiak vezette, gátolják, meg ehhez hasonlókat)
és olyan törvényt hoz, mely y csoport bizonyos számú tagjától elveszi a lehetőséget
(azon megint lehet vitatkozni, a csoport létező-e, de az már másik kérdés, nem a működés logikája)

lehet emögé szép elveket tenni, de a lényeg az hogy egy csoport korlátozni akar egy másikat, mert zavarja, hogy abból valahol túl sok van.

2019.01.08. 22:30:25

@erikgross:

ez önmagában számomra nem baj, engem is sokféle csoport zavar, csak ne tegyünk magasztos eszméket olyasmi mögé, ami hát nem túl szép

ijontichy 2019.01.08. 23:13:50

Mindeközben:
index.hu/mindekozben/poszt/2019/01/08/vamos_miklos_iro_zsidozas_miatt_kesereg/
avagy mi is a baj a '98 óta egyre nagyobb számban előforduló, szakályhoz hasonló, hosszúnyelvű, kártékony, értelmiseggi bunkókkal.

2019.01.08. 23:33:17

@ijontichy:

mekkora hazugság

egyrészt, van ugye a libsi értelmisegg, akik legitimálták az utódpártot, a talángyilkos pufajkás meg a d-209-es miniszterelnököt, a konjunktúrában kemény adósságot csináló hazug miniszterelnök erkölcsi nagyságáról értekeztek és folytathatnám a sort akár konkrétan a mai napig. az nem fáj?

másrészt, jaj, 98, szakály. nahát.
az mdf-en belüli csurka istván pl. az első naptól ontotta magából az értelmiségi antiszemitizmust, az gondolom bocsánatos bűn, mert jó író volt meg őszinte. megvédte még a szellemi pöce jotunder meg Totál Grafo Mán nyugalmazott tudományos főmunkatárs is, mert hát művész-értelmiségi volt és nem jégszívű

annyira kiszámíthatóak vagytok, hogy szinte már fáj

amúgy jaj, összefirkáltak egy plakátot, jaj még antiszemiták is vannak magyarországon, erről sosem hallottam----rinyavámos.

ijontichy 2019.01.09. 01:40:48

@erikgross: Jó'van ifjú titánka, már ennyire magas lenne a rettegés foka? Szánalmas látvány ám az ifjonti szolgalélek (főleg az én korosztályomnak, akinek - ahogy felénk mondják - vitya ugorhat gyufáért). Szegény szülőhazám, hogy Árpád hemoglobin mixe miként fajúl... ;-) na mindegy. Még pár évtized, aztán majd megérted (ha megéred).

Bogomil 2019.01.09. 08:59:22

@444: Van Orbán kapcsán "cigányozás", például amikor Orsósként hivatkoznak rá, és ez mélyen elítélendő szerintem is, viszont "gecizés" semmiképpen sem "cigányozás". A gecizésnek nincs rassz- vagy nemzetiségi implikátuma.

Bogomil 2019.01.09. 09:32:05

@444: Hát nem, nem azt jelenti, hanem inkább azt, hogy ne legyél alávaló szemét. Az erőszakossághoz pedig végképp nincs köze.

pitcairn2 2019.01.09. 09:32:49

@Moin Moin:

ami az egyik oldalnak "pozitív" diszkrimináció az a másiknak negatív...

pitcairn2 2019.01.09. 09:35:58

@Moin Moin:

és volt nekünk jóval keményebb diszkriminatív korszakunk a numerus klausus-nál 1949 és 1963 között...

"A származás szerinti nyílt megkülönböztetést 1963-ban szüntették meg, "

A szovjet típusú diktatúra oktatáspolitikája Magyarországon
polgariszemle.hu/archivum/103-2016-augusztus-12-evfolyam-1-3-szam/allam-es-tarsadalompolitika/742-a-szovjet-tipusu-diktatura-oktataspolitikaja-magyarorszagon

Bogomil 2019.01.09. 09:45:36

Azt hiszem, teljesen értelmetlen ezt a szemantikai vitát folytatni...
Wikiszótár: Geci ... "Argó: Utálatos (ember), aki aljas, vagy akit aljasnak tartanak; aki ellenszenves a magatartása, megnyilatkozása vagy tettei miatt."

pitcairn2 2019.01.09. 09:47:44

"náci" helyett meg javaslom a __nemzeti szocialista__ használatát...

így szabatos...

pitcairn2 2019.01.09. 09:51:06

a zsidótörvények kapcsán pedig ne feledkezzünk e a "mintáról"...

Hitler's American Model The United States and the Making of Nazi Race Law
press.princeton.edu/titles/10925.html

nagyon jó, hogy most már ilyen illusztris mainstream akadémikusok is könyveket publikálnak erről...

pitcairn2 2019.01.09. 09:59:06

" Ez nem történt meg se Amerikában, se Kanadában."

" The most uncomfortable is that the U.S. was “not just a country with racism,” but was “THE leading racist jurisdiction” in the world—"

www.haaretz.com/life/books/was-hitler-inspired-by-america-s-race-laws-1.5452180

a Yale jogászprofesszor által írt Princton-on megjelentetett könyv Izrealben is élénk érdeklődést váltott ki...

pitcairn2 2019.01.09. 10:04:14

" Ez nem történt meg se Amerikában, se Kanadában."

a feketék és az indiánok ellen érvényesített masszívan diszkriminatív jogszabályok azonban nem votlak egyediek az USÁ-ban...

Unwanted Sterilization and Eugenics Programs in the United States

www.pbs.org/independentlens/blog/unwanted-sterilization-and-eugenics-programs-in-the-united-states/

a "sárgák" ellen is voltak diszkriminatív jogszabályok

Why the 1920s U.S. Ban on Japanese Immigrants Matters Today
www.huffingtonpost.com/shotaro-oshima/1920s-us-ban-japanese_b_8858260.html

Chinese Exclusion Act
en.wikipedia.org/wiki/Chinese_Exclusion_Act

stb.

tessék szembenézni azzal, hogy honnan indult a modern rasszizmus őrülete...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.09. 11:16:01

@pitcairn2: nem értem -- nem volt ezek szerint világos a szöveg, tessék újraolvasni

közíró MAXVAL bircaman · bircahang.org 2019.01.09. 11:23:03

"a közhiedelemmel szemben ezt nem a felvehető zsidó hallgatók számának maximálásával, hanem a többi nemzetiségből - az országos számarányuknak megfelelően - felveendő hallgatók számának előírásával, kvázi a többség pozitív diszkriminációjával tette"

Ezt elmagyaráznád részletesebben?

ami szabad 2019.01.09. 11:30:55

Nos, az nem kérdés, hogy hazudik ez a Szakály- külön ezért fizetik- inkább az az érdekes, mi vele a célja? Találgassunk együtt! Van hozzá kedvetek?

molyos1 2019.01.09. 12:00:35

@pitcairn2: Teljesen igazad van!
Csakhogy az egyik pl. a nők alul reprezentáltságának a megszüntetését célozza, a másik útjelző volt néhány millió zsidó kiirtásához. Kis különbség van, ugye?

Etniez 2019.01.09. 12:14:16

@pitcairn2: és láttál valakit mentegetni a kommancsokat? Mert mi látjuk, ahogy a nácikat mentegetik. Megy Horthy mosdatása, hiába, sosem lesz tiszta.

molyos1 2019.01.09. 12:31:14

@444: Tanulmányozd a történelmet!

pitcairn2 2019.01.09. 13:13:56

@Etniez:

nonstop mosdatják őket

a "náci" kifejezés is azért nyert teret mert így próbálják elfedni azt a tényt, hogy a "nácik" is szocialisták voltak...

pitcairn2 2019.01.09. 13:15:39

@molyos1:

attól tartok a szezont kevered a fazonnal...

különben kvótákat még ma is alkalmaznak faji alapon a demokrácia harcosok, pl. Dél-Afrika egy komplett numerus clausus...

pitcairn2 2019.01.09. 13:16:41

@HaFr:

teljesen világos volt a szöveg célja:)

pitcairn2 2019.01.09. 13:25:06

@HaFr:

jut eszembe, ha már nácizunk akkor arról se feledkezzünk el, hogy kik és hogyan csináltak képviseleti demokráciát (diktátummal...) Németországból...

és hogy mi vezetett el ahhoz, hogy 1933-ban egy isten tudja kik által finanszírozott adolf nevezetű ember baráti köre - jelentős részben a női szavaztok segítségével - hatalomra jutott Németországban

fasiszta vonalon ennél lényegesen tisztább a kép, hiszen jól dokumentált, hogy az az olasz szocialista pártból nőtt ki

hu.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini#Mussolini,_a_szocialista

és az se nagy titok hogy Mussolini-ék társaságát kezdetben leginkább a franciák finanszírozták Olaszország első világháborús szerepvállalása érdekében...

pitcairn2 2019.01.09. 13:29:38

@HaFr:

a fasizmus szerény kezdetei egyenes úton vezetnek a "demokráciaharcos" antant felé...

en.wikipedia.org/wiki/Il_Popolo_d%27Italia

mondjuk úgy, hogy "kisiklatták" "nacionalizálták" az internacionalista szocialista mozgalmat:)

Bafana 2019.01.09. 13:54:07

Nem szabad elfelejteni, hogy csak egy évvel voltak túl a 19-es zsídóterrorron. Vagyis az emlékek frissek voltak.

ricardo 2019.01.09. 13:57:42

@Bafana: (A "Bafanát" elsőre banánfának olvastam. "Citromízű banán, nincs a banánfán")

bz249 2019.01.09. 13:59:09

@444: Nade ugye a torveny eppen azert szuletett, mert egy vesztes haboru utani kib. szegeny orszag nem hogy novelni nem tudta az egyetemi hallgatok letszamat, de csokkenteni kellett neki, raadasul ugye az uj rendszer meg akarta jutalmazni azokat, akik tamogatjak... ezert aztan elvettek azoktol akiknek volt, jelesul a zsidoktol.

Etniez 2019.01.09. 14:03:04

@pitcairn2: Esetleg idéznél egy kommancs mentegető hírt, kommentet, valamit? Persze ne Thürmertől, hanem valami mainstream emberkétől.
Én nem találkoztam eggyel sem.

2019.01.09. 14:03:40

@pitcairn2:

kevered a fasizmussal, azt használták ebből a célból.
a náci jobb jelző, mert mutatja, hogy a nemzeti-szocialista eszmekörön belül az előbbi hangsúlya a nagyobb, nem az utóbbié. a nácik radikális nacionalisták, rasszisták, a nemzetközi szocializmustól igencsak távol állnak

2019.01.09. 14:04:52

@444:

ezek ebben a formában már rég avítt kategóriák

pitcairn2 2019.01.09. 14:10:39

@Etniez:

pl. Nagy Imrének valóságos hőskultuszt építettek...

a kommunizmus rémtetteinek "relativizálása" pedig folyamatos...

pitcairn2 2019.01.09. 14:12:11

@erikgross:

de a szocialisták...

és mint totalitárius etatisták a kommunisták édestestvérei...

marketliberal.org/Images/IQtest.png

pitcairn2 2019.01.09. 14:15:36

@ricardo:

bár most látom, hogy nem befana hanem bafana szóval storno:)

pitcairn2 2019.01.09. 14:26:10

@HaFr:

a Trianon kapcsán Magyarországra "utált" hivatalnoki réteg is idekívánkozott volna, mivel ez egyenes úton vezetett a kenyér- és kultúrharcban manifesztálódó "értelmiségi túlkínálat" és a "diplomás munkanélküliség" felé, akárcsak a gazdasági összeomlás, amely mögött pl. olyan apróságok álltak, hogy a történelmi magyar állam összes államadósságát a Trianoni Magyarország örökölte...

ebből aztán nem kértek a hódítók...

2019.01.09. 14:56:27

@pitcairn2: @444:

de attól még ezek régi kategóriák és már nem sokra használhatók.
liberális, szocialista, konzervatív, balos, jobbos, mozgósításra jók.

szocialista a többség, valamilyen módon, de a radikális szocializmus politikailag nincs.
konzervatív helyett többség inkább nacionalista
liberális már túl sokmindent jelent, tág értelemben sokan vannak, szűk értelemben nagyon kevesen

nacionalisták, zöldek, stb jobbosak is balosak is nehéz őket besorolni
és így tovább

keresztény: nem zsidó
liberális: nem keményen nacionalista
szocialista: nem minimálisállam-hívő VAGY nem keményen nacionalista
kb. ennyit jelentenek a politikai szótárban

ugyanígy lett a nacionalisták egy részéből "fasiszta", stb stb

Thomas Dantes 2019.01.09. 15:04:29

@mindbender2: Hogy lehet valaki annyira kretén ,hogy a zsidó törvények és a pozitív diszkrimináció között egyenlőséget vonjon?
Az egyik egy kisebbség ellen van, a másik egy kisebbség támogatására van.

Te kis náci fika.

bz249 2019.01.09. 15:17:01

@pitcairn2: amugy a del-afrikai apartheid is kb. onnan indult, hogy ez egy ilyen lepattant harmadik vilagbeli nyersanyagtermelo orszag, mindenki nem elhet jol benne, a burokkal meg letoltunk egy veres haborut, ugyhogy oket mindenkeppen integralni kell, a feketek meg ugyis megszoktak, hogy nekik semmise jut (a brit idokben valaszthattak volna egy fekete also-kozeposztaly felepiteset is, de nem ezt az utat kovettek).

pitcairn2 2019.01.09. 15:17:59

@erikgross:

a szocialista szerintem mindenekelőtt etatista, mivel minden tekintetben mikro-menedzselni akarja a társadalmat

www.theadvocates.org/wp-content/uploads/2013/04/QuizOfficial1.jpg

2019.01.09. 15:32:03

@pitcairn2:

a valódi/mély/radikális szocializmus államellenes, ott állam nincs (meg pénz sem pl.)

a demokratikus szocializmus természetesen állampárti, a "szocdem jóléti állam" híve

de ma már a többség elfogadja ezt, legfeljebb kisebbre venné az államot
a kormányok többsége nemzeti/szocialista

akik nem és nem is szocialisták, azok vagy anarchokapitalisták, vagy a fenti minimuma, a minimális állam neokonzervatív/libertariánus stb követelői

DrGehaeuse 2019.01.09. 15:48:06

@Moin Moin: "numerus clausus kifejezetten azért született, hogy valakiktől elvegye az esélyt, éspedig valami vad, homályos "vérségi" alapra hivatkozva"

Ez jól hangzik és zsidók esetében igaz is.
Viszont ahogy HaFr írta:
"De hogy mennyire volt ebben ludas a magyar osztályszerkezet vagy a kisebbségek eredendő kirekesztése bizonyos jogokból és foglalkozási ágakból, aminek hatására ezek az ún. szabad - értelmiségi és pénzcsinálással kapcsolatos - pályákon koncentrálódtak, azt persze nem vizsgálták. Csak annyit éreztek vagy tudtak, hogy a tömegtársadalom és a demokrácia nyomásával, valamint a gazdasági és szellemi élet átalakulásával leginkább a zsidóság befolyása nő az országban, míg a hagyományos magyar pozíciók meggyengültek, ezt azonban etnikai és nem modernizációs problémaként azonosították, ami teljes vakságra vall."

Miután a Num.Cl. törvény 1920-as megalkotása idején az 1867 (kiegyetzés) utáni úri magyar uralkodóosztály - amely 1918 októberében totális csődött mondva megbukott, de az antant és Trianon jóvoltábol ölébe hullott a csonka ország fölötti uralom Horthy vezetésével és nem kis szerepével - éppen azon volt hogy (noha inkompetens volta és társadalmi modernizáció iránti averziói mit sem változtak) stabilizálja uralmát, és olyan jogszabályi környezetet teremtsen amelyben biztosítani tudja restaurált előjogainak érvényesülését, nincs mit csodálkozni a törvény zsidóellenes jellegén.

Az ellen-narratíva viszont az, hogy a Num.Cl. törvény pozitív diszkriminációt vezetett be a magyarok és más kisebbségek előnyére a zsidók rovására akik a HaFr által jelzett versenyelőnyökkel rendelkeztek.
Ugyanakkor a zsidóellenességi narratíva képviselői meg szoktak feledkezni azzól a tényről, hogy elvben a Num.Cl. tv. olyan felsőoktatási szakokon amelyeken a zsidóság kifejezetten alulreprezentált volt (Agrármérnöki, Bányamérnöki, Erdőmérnöki, Kohómérnöki, Gépészmérnöki szakok), törvényileg garantált kvótát kapott számarányának megfelelő reprezentáció elérésére.
Az más kérdés, hogy ezekkel a (váratlan) lehetőségekkel az érintettek kívántak-e élni vagy sem.

Azt is érdemes lenne megnézni, hogy a Num.Cl. tv.-nek milyen következményei voltak az érintett szakokról a 20-as 30-as 40-es években kiáramló diplomások (immár többségében nem zsidók) szakmai teljesítménye tekintetében. Nem tudok róla, hogy akár az egészségügy, akár a jogszolgáltatás, vagy a bankrendszer és a pénzügyi világ súlyos válságba került volna 1943-ig.

2019.01.09. 16:06:50

@444:

nagyjából

csak hát orbán nézetei elég népszerűek, még az őt utálók, korrupt gazembernek tartók egy része is sokban hasonlóan gondolkodik.
neokon, liberális stb meg elég kevés van.
ha összeadjuk őket, akkor is. markáns kisebbség, de nem több.

morph on deer 2019.01.09. 16:42:22

@444:
”21. században szükség van a nép-nemzeti hagyományokra és a keresztény államvallásra.”

Miből gondolod, hogy ez akkor bármivel is jobb, mint pl egy iszlám állam?

Azért már ideje lenne felnőni legalább annyira, így a XXI. században, hogy talán rá lehetne bízni az állampolgárokra, hogy maguk döntsenek a saját hitükről, nem gondolod?

Mert akkor már a politikai ideológiát is egységesíteni kéne, - az hogy tetszik?

Vagy mit szólsz a kötelező szexuális beállítottsághoz, párválasztáshoz, vagy az államilag előírt darabszámú gyerekek előállításához?

Akinek valaha is volt része a pártállami időkben - mármint az előzőben - élni, és megtapasztalni az “ajánlott” világnézet áldásait, az az életben nem fog már lemondani a szabad döntés jogáról, legyen szó hitbéli vagy politikai állásfoglalásról.

Szóval szívből ajánlom, hogy mélyülj el még egy cseppet a témában, mielőtt tovább ábrándozol a régmúlt idők feltámasztásáról, és próbálj inkább előre nézni.

2019.01.09. 16:44:40

Értelmetlen összefüggést sugallni s zsidó törvények,és a későbbi deportálások ,hisz a németek megszállt országokban is deportálták a zsidókat,ahol nem voltak jogfosztó törvények.Pl.Franciaország,Hollandia..

2019.01.09. 16:50:37

A romák pozitív diszkriminációja nem sértette azokat,akiket emiatt nem vettek fel?

nagyonunalmas 2019.01.09. 18:25:10

@Hata Mari..: Abban a ket orszagban sokkal tobb idejuk es emberuk volt hozza, mint Magyarorszagon. Es me'g igy is, a francia zsidok 75%-a tulelte a holocaustot. Hollandiaban csak 25%.

nagyonunalmas 2019.01.09. 19:52:02

@444: Tudtommal azt senki nem vitatja, hogy elobb-utobb kenytelenek lettunk volna belepni a haboruba. A kritika annak szol, hogy mar juniusban beugrottunk, amikor Hitler azt me'g csak nem is kerte, a Szovjetunio meg szolt, hogy tamogatja egesz Erdely Magyarorszagnak iteleset.

Ha csak akkor lepunk be, amikor azt Hitler mar koveteli, akkor talan kevesebb magyar katona hal meg (Romsics szerint nehany honap is szamitott volna), es talan a Szovjetunio nem all annyira ellen az angol-amerikai javaslatnak, hogy kapjunk vissza legalabb a hatar mellett valamit Romaniatol. Persze semmit nem lehet biztosan tudni, de en nem tudom elkepzelni, hogy rosszabbul jarunk, ha csak mondjuk oktoberben lepunk be, amikor azt Hitler mar koveteli.

blasiuss 2019.01.09. 20:44:16

@Bogomil: így van. A gecizés szimplán alpári

Tamáspatrik 2019.01.09. 21:30:33

Ismerni kellene a nemzetközi összehasonlítások és sztenderdeket, a nemzetközi "szokásjogokat", mennyiben volt azokhoz képest a magyar példa kirívó eset.

Mindenesetre a pozitív diszkrimináció mindig jobb mint a negatív, szerintem erre is volt példa Klebelsbergéknél (bár biztosra nem tudom mondani). Ha azoknak a tanulmányait támogatjuk, akiknek mondjuk nem lenne pénzük rá, de a felvételi vizsgákon magas pontszámot érnek el, tehetséges parasztgyerekekét többek között.

Azt is azért meg kell adni, hogy a 19.században tényleg hirtelen nagy arányú bevándorlás történt, a magyar társadalom nem tudott annyira rövid idő alatt asszimilálni zsidókat. (Más bevándorlókkal is lehetett probléma, de ott a kulturális távolság kisebb volt.) Ez azért arra mutat, hogy a Orbánéknak igazuk van, amikor azt fújják, hogy a bevándorlással vigyázni kell.

Tamáspatrik 2019.01.09. 21:32:47

Megjegyzem, hogy nekem nagyon csípi a szememet az a szó, hogy "népfaj", az egész emberiség egyetlen faj, mivel a különféle RASSZOK tagjai is képesek egymással szaporodásképes utódokat létrehozni.
(A ló és a szamár például már nem.)

2019.01.09. 23:03:56

@nagyonunalmas: Viszont a holland zsidók háromnegyedét deportálták,a szlovák zsidóknak pedig a kétharmadát..

nagyonunalmas 2019.01.09. 23:04:13

@444: Nem veszed tudomasul, hogy nem azt mondom, hogy fegyverrel ellen kellett volna allni a nemeteknek, csak azt, hogy meg kellett volna varni, amig kovetelik, hogy lepjunk be a haboruba. Ennel jobban nem tudom elmagyarazni, mit gondolok, igy nem is fogom megprobalni.

2019.01.09. 23:05:40

@Tamáspatrik: Akárcsak az "élettér”..?:)

2019.01.09. 23:14:18

@nagyonunalmas: Utólag,fotölyből könnyű okosnak lenni.Akkor nem tűnt túl valószínűnek egy német vereség ,akik kb. másfél hónap alatt szállták meg ny-Európát..

Measurer 2019.01.09. 23:23:39

@bz249: Dél-Afrika jól mutatja, hogy hová is fejlődhet a "pozitiv diszkrimináció". Eredménye manapság 58-74 meggyilkolt fehér farmer és fekete alkalmazott/év. Őket bizony nem védi meg az államhatalom.
en.wikipedia.org/wiki/South_African_farm_attacks
Ez a vége, ha a "numerus clausust" politikai fogantatású gyűlöletkampány kíséri.

Measurer 2019.01.09. 23:34:56

@444: A magyar állam nem igazán becsülte meg a mérnöki szaktudást sem: Werkner Lajos kétszeres olimpiai bajnok családja jut eszembe: hegesztőmérnök, hegesztési szakíró fia, Jenő munkaszolgálatosként, "0%" túlélési eséllyel veszett oda Ukrajnában 1943-ban. Igy "terelt" a numerus clausus.

invalid user name 2019.01.09. 23:39:15

egyszerre elevenedik meg A tanú abszurditása és a nácizmus / fasizmus embertelensége.

invalid user name 2019.01.09. 23:41:44

@444:

"ne akarjatok már jogászok lenni "

vagyis, a keresztény fiatalok nem voltak elég szorgalmasak ahhoz, hogy ügyvéddé válhassanak...?

2019.01.10. 00:33:12

@Tamáspatrik:

" RASSZOK tagjai is képesek egymással szaporodásképes utódokat létrehozni.
(A ló és a szamár például már nem.)"

Aham.

És akkor az öszvér mi a tököm?

nagyonunalmas 2019.01.10. 01:37:34

@Hata Mari..: Igen. Szlovakiaban volt zsidotorveny. Az egyetlen kepviselo, aki nem szavazta meg, az Eszterhazy Janos volt. Hollandiat en is emlitettem, ott mar 1940 majusa ota nemet megszallas volt.

nagyonunalmas 2019.01.10. 01:41:28

@444: Ebben termeszetesen igazad van. De pont ezert, milyen kormany az, amelyik igy lefekszik a vezerkarnak, es nem veszi figyelembe a parasztokat?

Az egesz kormanyban egy ember, Keresztes-Fisher Ferenc mondta azt, hogy me'g varjunk. Az orszaggyules kozfelkialtassal eljenezte, hogy belepunk a haboruba, azaz hogy a fiuk es ferjek mehetnek az orosz frontra. Milyen emberek ezek?

nagyonunalmas 2019.01.10. 01:48:45

@Hata Mari..: Igen, utolag tenyleg konnyu okosnak lenni, ezt nem vitatom.

Volt ne'mi tortenelmi tapasztalat. Nemetorszag nemregen elvesztette az elso vilaghaborut. A szovjet hadsereg erosebb volt, mint az orosz. Oroszorszagba Napoleon is belebukott, pedig elotte o is vegigverte Europat. Ha jol emlekszem (ami nem biztos), pont Bismarck mondta azt, hogy Oroszorszag soha nem olyan gyenge, mint amilyennek latszik, (es soha nem olyan eros, mint amilyennek latszik).

Ha sikerult volna decemberig kivul maradni, akkor latjuk azt, hogy az Egyesult Allamok is hadba "lep". (Mintha lett volna valasztasa.) 1942-ben a SZU mar ketszerannyi tankot allitott elo, mint Nemetorszag. Ez nem a semmibol lett. Nem fel ev alatt fejlodott fel a hadiiparuk ennyire.

Nyilvan nagyon nehez helyzetben volt a magyar kormany, es elobb-utobb be kellett volna lepnie a haboruba, de nem valasztottak semmifele kozeputat, hanem kozfelkialtassal beleszaladtak a haboruba. Ka'r.

Boycie 2019.01.10. 02:29:14

@invalid user name:
"vagyis, a keresztény fiatalok nem voltak elég szorgalmasak ahhoz, hogy ügyvéddé válhassanak...? "

a nők nem elég szorgalmasak ahhoz, hogy manager karriert fussanak be, ezért kvótákkal kell támogatni őket... miért is?? nem is kisebbség :-)

Szintén magyargyűlölő kettősmércés zsidónak tetszik lenni?

invalid user name 2019.01.10. 05:55:07

@Boycie:

mellé tetszik beszélni. az egyetemen felvételi van, vizsgák vannak, szakdolgozat van.

mi akadályozta meg a nem zsidó magyarokat, hogy elvégezzék a jogi egyetemet?

invalid user name 2019.01.10. 05:55:14

@Boycie:

mellé tetszik beszélni. az egyetemen felvételi van, vizsgák vannak, szakdolgozat van.

mi akadályozta meg a nem zsidó magyarokat, hogy elvégezzék a jogi egyetemet?

invalid user name 2019.01.10. 06:04:31

@444:

"ők azt mondták, hogy juszt is mi leszünk a jogászok"

azt vették fel az egyetemre aki teljesítette a követelményeket. az lett ügyvéd, aki letette a vizsgáit.

ha egy ilyen mérhető dologban kvótázni kezdesz hogy előnybe hozd a nemzsidókat, annak a vége óhatatlanul az, hogy a (korlátozott számú) zsidó ügyvéd tényleg a "krém", a legpengébbek, a felhígult nemzsidók között pedig sok lesz a kutyaütő.

ez sima matek.

és aztán a kutyaütő nemzsidó ügyvédek ügyfeleit a bíróságokon kenterbe verik a penge zsidó ügyvédek ügyfelei.

kb erre jó a numerus clausus.

a zsidók nem voltak okosabbak a magyaroknál. a gyerekeiket nevelték szorgalmasabbra. ennek a titkát kellett volna ellesni.

Periodista. 2019.01.10. 06:46:50

A mai magyar berendezkedés egy neo-hortysta rendszer, mely eufémizálja a mintául szolgáló korszak rendelkezéseit, az 1920 és 1944 közti Magyar Királyság minden jogszabályát."Dehogy voltak antiszemiták, dehogy volt autokrácia, dehogy utánoztuk a hitleri Németországot". És s legszörnyűbb az, hogy megkezdődött állami megrendelésre a történelem-hamisítás is.

bz249 2019.01.10. 06:55:21

@invalid user name: 1920-ban? Az, hogy Doberdonal a pergotuzben osszekormolodtak a jegyzetek es, hogy gazalarcban egyebkent sem lehet rendesen olvasni. Es akkor arrol nem is beszeltunk, hogy faradsagos munkaval networkolsz, erre valami seggarc digo lelovi azt a kapcsolatodat, aki bevihetne az egyetemre.

DrGehaeuse 2019.01.10. 08:19:21

@Látens Inszinuáció: Az öszvér már nem tud szaporodni.

"Az öszvércsődör mindig terméketlen (steril), az öszvérkanca azonban termékeny (fertilis), bár nagyon ritkán, de ló- vagy szamárcsődörtől megtermékenyülhet. Több mint 60 dokumentált esetben született utódja, a lóval vagy szamárral párosodott öszvérkancának. Az öszvércsődöröket általában ivartalanítják. Erre azért van szükség, mert ugyan nem szaporodóképesek, de szexuális ösztöneik vannak és egy felgerjedt öszvércsődör nagyon veszélyes, hiszen az öszvér a lovaknál is erősebb állat."
Wiki

invalid user name 2019.01.10. 08:28:50

@444:

"de ez esetben lépj fel mindenféle diszkrimináció és kvótázás ellen."

Próbálod szétkenni de ez így nem fog menni.
1. Az egyetemre való bejutás egy konkrét teszten dől el. Ha ezt felülírod, azzal garantálod, amit leírtam -- mindenki zsidó ügyvédet akar majd fogadni, mert a nemzsidók kutyaütők.

2. természetesen fellépek az utcai szemetelés,

az ellen is, amit a filoszemiták meghirdetnek. ez esetben a cigányság esetleges helyzetbe hozása az egyetemeken egyet jelent a magyarok kiirtásával? ez esetben az lmp női kvótái egyet jelentenek a férfiak kiirtásával? vagy ebből egyenesen következnek?

DrGehaeuse 2019.01.10. 08:29:34

@blasiuss: Sajnos a fiatalok (különösen vidéki romák és velük sűrű interakcióba kerülő más fiatalok) körében gyakori jelző és a szleng bevett része. Nem tudom mitől terjedt el ennyire, de annyira nem újkeletű. Már a 70-es évek közepe óta egyre gyakrabban találkozom vele. Ma már egyes közösségekben egyszerű töltelékszó mint a b@meg vagy a k@va és a tökjó.

invalid user name 2019.01.10. 08:33:36

@444:

"de ez esetben lépj fel mindenféle diszkrimináció és kvótázás ellen."

Próbálod szétkenni de ez így nem fog menni.

1. Az egyetemre való bejutás egy konkrét teszten dől el. Ha ezt felülírod, azzal garantálod, amit leírtam -- mindenki zsidó ügyvédet akar majd fogadni, mert a nemzsidók kutyaütők.

2. természetesen fellépek a zajszennyezés és a pálmaolajtartalmú élelmiszerek ellen is, de itt most konkrétan az antiszemitizmusról beszélgettünk. nem az a kérdés, hogy én, az egy szem névtelen kommenter mi ellen lépek fel, hanem az, hogy a numerus clausus még azt a célt sem tudta szolgálni, amiért megszülték -- ártott a nemzsidóknak.

az a neonáci propaganda, amit Szakály Sándor tol, ugyanúgy ÁRTALMAS, mint a száz évvel ezelőtti. Csak hát az intelligencia vektormennyiség -- Szakály Sándorban nincs meg a logikus következtetés képessége.

és ez tökre nem azon múlik, hogy én az egy szem kommenter mit írok.

bz249 2019.01.10. 08:38:46

@invalid user name: a torvenyt 1920-ban hoztak, amikor is volt 4-5 evfolyam, amelyiknek a fronton kellett volna felkeszulnie az egyetemi felvetelire (plusz szegeny orszag, plusz egy halom menekult). Es mivel ezek a csokak lettek volna a Horthy-rendszer tarsadalmi bazisa, igyhat a szajukba tettek a sult galambot.

invalid user name 2019.01.10. 08:47:32

@bz249:

Lehet, hogy ez volt a hátsó gondolat (bár nekem kicsit sántít, a törvény életbe lépése után egyetemre kerülő korosztály a háború idején 10-15 éves lehetett, ezeknek azért kisebb része volt a fronton).

Off, de a háború sem volt nagyon okos dolog -- a magyar arisztokráciában, úgy tűnik, nem volt divatos a józan gondolkodás már akkoriban sem. És hát mostanra csak romlott a helyzet.

blasiuss 2019.01.10. 08:51:06

@DrGehaeuse: ismertem a kifejezést. Ez azonban nem von le semmit abból a tényből, hogy alpári. És minősítí a használóját.

DrGehaeuse 2019.01.10. 08:59:49

@blasiuss: Ezért kezdtem "Sajnos" szóval a mondatot.
BTW: A használóikban - amikor pl. jelzőként használják (egy kiitünő példa: g@cijó)- nem tudatosul az, hogy ők éppen alpári nyelvhasználatot követnek el. Sajnos ez egy borzalmas szocializációs jelenség.

DrGehaeuse 2019.01.10. 09:09:57

@Bogomil: Ja! Már csak azért sem mert orv-bán esetében a dolog egy konkrét személy (Simicska Lala) elhíresült kifakadásából ered. Koleszos haverokként anno mindketten használhatták, Simicska ösztönszerűen ezzel tette nagyon személyessé az ügyet. Egy nagyon mély régi barátság drámai megszakadását követő indulati megnyilvánulás volt, ami kifejezett bántás akart lenni.

blasiuss 2019.01.10. 09:13:29

@DrGehaeuse: ezzel egyetértek (“borzasztó szocializációs jelenség”). Azonban kötöszóként használni nem ugyanaz, mint egy emberre jelzőként. Nagyon nem. És ez utóbbi engem jobban zavar (függetlenül a célszemélytől, mielőtt valaki politikai párhuzamot vél felfedezni).

bz249 2019.01.10. 09:21:42

@invalid user name: hat a sorozobizottsagnal nem volt olyan, hogy inkabb a BME-re mennek, mint a Doberdoba, tehat halasszuk mar ezt a haborus szolgalat izet... egyreszrol felgyultek az evfolyamok (nem csak a 18, de a 24 evesek is most kezdtek volna egyetemre menni), masreszrol egy csomo egyetem hirtelen kulfoldre kerult, harmadreszt bedolt a gazdasag (ami tobb munkanelkuli, de kevesebb allami zse)... na ez igy egyutt szep kapacitashianyhoz vezetett es ugy akartak priorizalni, hogy a mikutyankkolyke nyerjen. Aztan a torveny a targyalas soran egyre erosebben antiszemita lett, de azert a "fo cel" tovabbra is a regi-uj rend tarsadalmi bazisanak a kiepitese volt (kb., mint 1945-63-ban, a hasonlo listazassal).

2019.01.10. 09:24:24

@nagyonunalmas: Az I VH- ban Németország nem szállta meg másfél hónap alatt Hollandiát, Belgiumot, és Franciaországot, hanem egy állóháború alakult ki. Óriási különbség.

invalid user name 2019.01.10. 09:26:40

@bz249:

... lehetséges, de a végeredménye is csak az lett: a kvótázással bekerültek lettek a sereghajtók az egyetemen és később a kutyaütők a szakmában.

És a kvótázás miatt visszaszorult zsidó ügyvédek még keresettebbé váltak.

invalid user name 2019.01.10. 09:29:06

@444:

"de ez esetben ne csak szakály sándor ellen lépj fel, hanem lényegében a teljes politikai osztály ellen."

Tök félreérted. Én nem szakály sándor ellen lépek fel (szerencsétlen faszfej is azért lett neonáci, mert a szakmájában nem volt elég jó), hanem a józan ész mellett.

Ha a józan ész háttérbe szorul, az mindig az ország romlásához vezet.

MINDIG.

invalid user name 2019.01.10. 09:31:38

@DrGehaeuse:

az orbán 1 geci ráadásul övön alul éri orbánt -- az egóját éri, és nem tudnak védekezni ellene. a gúny ellen nincs eszköz.

invalid user name 2019.01.10. 10:07:29

@444:

A Pál utcai fiúk a kamaszkorról, a csoportszocializációról szól, ez a személyiségfejlődés fontos fázisa, amely normális esetben nagyjából 12-20 éves kör között zajlik le és kb a felnőttkorral lezárul. Ezt nem kell tudni ahhoz, hogy értsd a történetet, Molnár Ferenc sem az eszével tudta -- érezte ennek a fontosságát és ezért írt belőle regényt. A törénet végén pedig összeáll, hogy a vörösingesek sem voltak rosszak: csak épp egy másik banda.

A pedagógusoknak kell tudnia, hogy amikor látja a hatodikosok iskolai bandázását, akkor ne essen pánikba, hanem örüljön, esetleg támogassa (zseniális példákat láttam erre, de nem tartozik ide).

A többi példa, amit hoztál, mind nagyon érdekes és nekem szimpatikus hogy igyekszel párhuzamokat, de az adott kontextusban ezek más-más (krízis)helyzetet írnak le, és ezt nyilván te is tudod, meg azt is nyilván érzed, hogy miért látszik erőltetett a párhuzam és miért nem vicces az a karikatúra, amit annak szántál (pl: az 500 milliós európa számára reálisan nézve nem jelenthet fenyegetést pár tized százaléknyi bevándorló -- az integrációs technikák is régóta ismertek, csak a társadalomtudományok évtizedes eredményei sajnálatosan lassan kerülnek át a gyakorlatba.)

Amíg egy politikai párthoz (fyi: a fideszhez) érzelmileg kötődtem, addig nyilván nem tudtam józan ésszel mérlegelni a párt üzeneteit és tetteit. Az érzelmi eltávolodás sokat segített abban, hogy a társadalmi hasznosság szempontjából tudjam értékelni.

invalid user name 2019.01.10. 10:10:01

@444:

"a józan ész alapja a common sense, valamiféle közérzület. és kérdés, hogy most melyik a józan? "

Pongyolán fogalmaztam, amikor józan észnek neveztem, helyesebb lett volna hosszú távú társadalmi-gazdsasági hasznosságot írni (és még ez is pongyola mert a rövid, közép és hosszú távú hasznosság súlyozott átlaga, még képlet is van rá).

Konkrét helyzetekben sokszor paradoxnak látszó lépések adják a hosszú távú optimumot, pl gazdasági növekedési időszakban a jegybanki kamatok emelése (amely fékezi a növekedést).

pitcairn2 2019.01.10. 10:28:26

@Periodista.:

"A mai magyar berendezkedés egy neo-hortysta rendszer"

uniós jogrenddel és NATO-BIS tagsággal...

+ transznacionális mega-cégek által meghatározott magánszektorral...

pitcairn2 2019.01.10. 10:32:08

@nagyonunalmas:

értelmetlen ilyen masszívan átpolitizált kérdésekről vitatkozni...

a jelenkor történelme sokkal inkább aktuálpolitika mint tudomány...

a "történelmi" köntösbe bújtatott politikai vitáknál még a nyílt "ideológiai" vita is hatékonyabb...

ott legalább az alapelvek kerülnek megvitatásra...

Ljuberus 2019.01.10. 11:00:09

Nem először hazudik.

2019.01.10. 11:02:55

@444:
van egy eredetsorrend. az megmondja, hogy a nemzetben melyik törzsi tudat az elsődleges. amelyiknek relatív többsége van. és ahhoz igazodik a többi.

"a józan észnek része az irracionalitás is"
hát az különösen.

van a hunor és magyar. amikor a testvérek, a testvérnépek egymásért élnek. és a káin ábel

(... Hányszor zengett ajkain
Ozmán vad népének
Vert hadunk csonthalmain
Győzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
Szép hazám, kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre! )

@HaFr:
Már megint érik, hogy valahogy ki teccen
b*szni a nicket, mert itt már megint előhozta az összes náci alapvetést. de minek ezt megvárni?
nem létezhet olyan poszt - sztem már nyugodtan értekezhetne a sporthorgászatról is, ahol ne hozakodna elő a kedvenc témájával.
ragadozó zsidó busák kiszorittyák a szegény kis keresztyén potykákat.
soros busa/ásan megfizetett halászai lehalásszák a magyarok elől a legjobb tavakat.

csak azért nem kopizza be ide monnyuk prohászka o, monnyuk Pro iuventute catholica (1918), c alapvetését, mert nem elég kurucz, meg nem elég kálvinista.
de szövegszerűen elfogadható, sőt.

invalid user name 2019.01.10. 11:15:00

@444:

"na de melyik kultúrából következik a hosszú távú társadalmi-gazdasági hasznosság?"

ez azért talán nem kultúra kérdése -- amelyik populáció nem törekszik a hosszú távú prosperitásra, kipusztul.

a rövid-közép-hosszú távú hasznosság képletét pont úgy fabrikálták össze, hogy figyelembe vették a népesség igényét a jólétre, a gyerekeik jólétére, és a populáció (jelen körülmények között a nemzetgazdaság) stabilitására.

invalid user name 2019.01.10. 11:17:05

@444:

"a káin ábel, amikor az egyik a másik ellen fordul"

az ószövetségi történetek kb népmesei értékkel bírnak -- társadalmi leckék, amelyek azért maradtak fenn, mert hasznos üzeneteket fogalmaznak meg: ha az egyik gyerekedet elkényezteted, a másik irigy lesz.

bz249 2019.01.10. 11:23:30

@invalid user name: hat ugye a jogi szakma az pont olyan, hogy nem feltetlen okosnak, hanem jol pozicionaltnak kell lennie hozza (a birot ismerni legalabb akkora ertek, mint a torvenyt) ;)

invalid user name 2019.01.10. 11:28:59

@444:

"melyik "a" megoldás?"

Erre van egy egyszerű megoldás :) sok kutató, sok hipotézis. Némelyik ezt az utat próbálja, némelyik azt, némelyik amazt. Az eredmény megmutatja magát.

Mellékszál: az alapítványi finanszírozást nem nagyon szeretik a kutatók, rossz a sajtója (mármint a tudományos sajtója).

invalid user name 2019.01.10. 11:34:46

@bz249:

"a jogi szakma az pont olyan, hogy nem feltetlen okosnak, hanem jol pozicionaltnak kell lennie hozza"

Előre is bocsánatot a minősítésért, de ez (szakmán belül) tipikusan a kutyaütők érvelése, szakmán kívül meg konteó.

Egy polgári perben igen sokat számít az ügyvéd felkészültsége. Tavaly februárban volt egy olyan kártérítési tárgyalásunk, ahol a FELPERES ügyvédje (55 ezer forintos óradíjért) ott a tárgyaláson próbálta meg átfutni a periratokat és ő kért gondolkodási időt az álláspontja kifejtésére. A bíró természetesen nagyon pipa lett, de megadta az időt -- miközben oltotta rendesen az ügyvédet. A következő alkalomra is olyan szánalmas érveket hozott, hogy el is bukta a pert, aztán persze a felperes fellebbezett, de másodfokon is veszített. Reménykedtünk, hogy elviszi az ügyet a kúriáig (mint a vadász, aki szopni jár az erdőbe), de sajnos feladta.

invalid user name 2019.01.10. 11:37:18

@bz249:

Büntetőügyekben valóban van ilyen "ismeretségi háló" -- az ügyész és/vagy a védőügyvéd a folyosón kvaterkáznak a bíróval. De ez meg magyar sajátosság (a 99% váderedményesség egy német jogászból hüledezést vált ki).

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 11:41:35

@444: a megoldás a numerus clausus. Ha zsidó, kell neki egymillió, akkor nem kap az államtól, menjen soroshoz. Ha magyar, akkor kap, de előbb osszon vissza a pénzből...

Ja, jut eszembe, van rá történelmi példa...magyar feltalálók idegen országban boldogultak, idehaza nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 11:44:52

@444: jogrend, vagy akármi. van egy filozofikus mesterrasz, amelyik azt hirdeti, hogy ők mondják meg mi a jogállam."

Igaz. Kezdődött a kőbe vésett Alaptörvénnyel.

invalid user name 2019.01.10. 11:48:24

@444:

"egy nem túl gazdag országnak nem célszerű egy az egyetemektől független akadémiai rendszert fenntartani"

ezt látván Széchenyi, ha élne, forogna a sírjában.

az akadémiai szférához nem nagyon értek, nem is szeretnék külön beleokoskodni, de az uniós csatlakozáskor magyarország is aláírta a tudományos kutatás szabadságáról szóló alapelveket -- a kormány nem szólhat bele, hogy a kutatók mivel foglalkoznak.

szóval lehet átalakítani az MTA-t, de ez is egy tuti elbukott kötelezettségszegési eljárás lesz, csak abban a 2-3 évben, mire ennek eredményét kihirdeti az európai bíróság (és megfizetteti a kormánnyal az időközben elmaradt összegeket) az akadémiai szféra legjobb koponyái rég megpattannak.

A jogászok világával ellentétben ugyanis a tudományos kutatás nagymértékben "internacionális", komolyabb szakcikkek megírásában 2-3 ország kutatóintézetei működnek együtt. ha itthon akárcsak szóba került egy tudományág finanszírozása, a legjobb kutatók napokon belül kapnak komoly ajánlatokat.

A felülről irányított rendszerek mindig belefutnak ebbe a csapdába -- olyan dolgokba akarnak izomból beleszólni, aminek a belső összefüggéseit nem értik. Rém egyszerű példát mondok: a közterületi ételosztás tiltását követően egyre nőtt azoknak a hajléktalanoknak az aránya, akik nem akarnak bemenni az éjszakai szálláshelyre. Az ok-okozati összefüggést jól látják azok, akik ott dolgoznak a terepen, a politikusok meg nem is értik.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 11:50:40

@bz249: á, ez már nem így van. Még Orbán Viktort ismerni sem jelent biztonságot, nemhogy egy bírót. Bármikor megbukhat, és mégy te is a lecsóba.

pitcairn2 2019.01.10. 11:52:35

@invalid user name:

Széchényi az MTA kapcsán 100%-ban alapítványi formában gondolkodott...

fel se merült benne az állami finanszírozás lehetősége...

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 11:54:32

@444: azért Szentgyörgyi életét olvasgasd még egy kicsit...ellenálló, komcsibérenc?Ráadásul pont példát hoztál, alátámasztva megállapításomat...

pitcairn2 2019.01.10. 11:55:59

@Bánegressy:

aktuálpolitizálás "történelmi" köntösben...

invalid user name 2019.01.10. 11:57:35

@444:

" nem lesz több pénz, hanem az eddigiektől eltérően lesz elosztva"

Az MTA költségvetésének felét elveszik.
Nem lesz több pénz, hanem kevesebb.
Palkovics meg a kormányzat céljainak megfelelő kutatásokat finanszírozza az akadémiától elvett pénzből.

Ez ugye egyrészt hülyeség (olyan ember szól bele a kutatásokba, aki nem ért hozzá, lásd előbbi kommentem) másrészt sérti az EU alapokmányában leírt jogokat a tudományos kutatás szabadságáról.

Orbán gyorsan hozza meg ezeket az (európai bíróság előtt előre láthatóan bukásra ítélt) döntéseit, az EU meg lassan reagál. Lehet ebből rendszert csinálni, az a 2-3 év mindig előnyt jelent -- rövid távon. Csak közben gyorsan erodálódik a bizalom, aminek a következményei 5-10 éves távlatban sokkal súlyosabbak, mint amennyit 2-3 év alatt nyerni tudott vele.

Ebben az évben 30+ milliárd forintot vesztett a költségvetés csak azért, mert a gyakori korrupciós ügyek miatt egyre tovább tartanak az uniótól érkező kifizetések ellenőrzései (tovább = a kormány beküldi a lezárt projektek számláit, és fél-háromnegyed év múltán, akkor is csak intenzív lobbizást követően fizetik ki a számlázott összegek kétharmadát, a tavalyi járandóságból is ott ülnek még vagy 400 milliárd forinton)

invalid user name 2019.01.10. 11:59:33

@pitcairn2:

Én nem tudom, miben gondolkodott Széchenyi -- de amit MEGCSINÁLT: állandó, politikától független tudományfinanszírozás.

Nem akarom Széchenyit isteníteni, de ez (a politikától független tudományfinanszírozás) úgy tűnik BEVÁLT modell -- szemben a politikailag előválogatott finanszírozással.

pitcairn2 2019.01.10. 12:00:03

@Igazamvanvagyigazamvan?:

az indítóposzt apropóján idézett szöveg mindössze a mostanság oly divatos "pozitív diszkrimináció" eszméjének állít görbe tükröt...

nincs pozitív diszkrimináció negatív diszkrimináció nélkül...

pitcairn2 2019.01.10. 12:02:18

@invalid user name:

ő magánforrásokra építő alapítványi finanszírozásban gondolkodott

nem akart a Habsburg uralkodótól "politikamentes" címkézett támogatást:)

invalid user name 2019.01.10. 12:02:55

@444:

Nem tudom, mennyiben tükrözi az indítványt tevő Széchenyi meg rajta kívül még tucatnyi alapító (és finanszírozó) szándékát, de már az 1830-as megalakulásától foglalkozott a nyelvészet mellett filozófiával, történészettel, matematikával, természettudományokkal és jogtudománnyal is.

invalid user name 2019.01.10. 12:06:36

@444:

"szerinted lovász lászlónak mennyi fogalma van egy nem szakterületéhez tartozó specifikus problémáról"

valószínűleg semennyi, de Lovász matematikusként nem is szól bele így, hogy pl. "második ulászló ma nem aktuális, de harmadik bélával foglalkozzatok többet" -- Palkovics meg pont ezt tervezi. Legalábbis ezt mondta.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 12:06:55

@444: a svéd királyi akadémia a svéd kormány befolyása alatt van? Tagjait a miniszterelnök nevezi ki?

"Svéd Királyi Tudományos Akadémia (svédül: Kungliga Vetenskapsakademien, „KVA”) a svéd királyi akadémiák egyike. Az Akadémia autonóm, nem-állami tudományos szervezet, melynek céljai a tudományok, elsősorban a természettudományok és a matematika fejlesztése."

invalid user name 2019.01.10. 12:44:51

@444:

"az sérti az akadémia függetlenségét. mire palkovics azt mondja, hogy szarunk bele."

igen, ahogy a kormány általában szarik az uniós szabályokba -- tudván, hogy 2-3 év, mire utoléri az európai bíróság ítélete.

invalid user name 2019.01.10. 12:49:13

@444:

"ilyesmi lenne a normalitás"

Lehetséges -- egy MTA helyett tíz kicsi MTA, nagyon gazdaságos :) és a tíz kicsi MTA vezetőit (nini) a kormány jelöli.

Az MTA vezetése szerintem azért próbálja megvédeni a kutatások EU alapjogokban garantált szabadságát, mert azt látják, hogy az egyetemeken ez már megszűnt -- kormányhivatalnokok döntenek arról, mire adnak pénzt és mire nem. És az MTA látá, hogy ez nem jó.

De jó messzire kanyarodtunk a Szakály-féle antiszemitizmustól :)

invalid user name 2019.01.10. 12:50:44

@444:

Csak érdekességképpen: a CEU ittmaradását biztosító, new york állam és a magyar kormány közötti megállapodás alírásának minden jogi feltétele teljesül, az aláírást egyetlen egy további feltételhez kötötte a magyar kormány.

Lehet tippelni mi volt az.

kocsisj 2019.01.10. 13:01:09

@444: Ennek csak egy 1 nagy szépséghibája van, hogy kimutatható, hogy a jelenlegi magyar lakosság génjeiben max. 10%-ban magyar. Persze ez sok mindennek köszönhető kezdve I. Elqró Istvánnal, aki a magyar törzsi elitet lenullázta, de tény. Én kicsit utánamentem a családfámnak (köszönhetően nagyapám megmaradt bőrtáskájának), van abban minden: stájer, szerb, sváb, zsidó, magyar, kun meg talán török is. Mindennek ellenére magyarnak tartom magam. Hogy konkrétumra térjek, még szerencse, hogy a fizikusoknál nem számított annyira a "numerus clausus", mert különben nem sok magyar Nobel-díjasunk volna. Ha akkor a Gömbös féle idióták is azt vallották volna, hogy az a magyar, aki magyarnak tartja magát és magyarul beszél, sok későbbi borzalomtól megóvtuk volna magunkat

invalid user name 2019.01.10. 13:05:36

@kocsisj:

"a fizikusoknál nem számított annyira a "numerus clausus", mert különben nem sok magyar Nobel-díjasunk volna"

khm.

számított. magyar nobel díjas Kertész Imre és Szent-Györgyi Albert, a többiek az itthoni kutatás ellehetetlenülése miatt külföldre mentek és ott érték el nobel-díjas eredményeiket.

most ilyesmi formálódik -- nem a 20. század második felére jellemző agyelszívás, hanem inkább a zsidótörvények idején gyakori "agyelfújás." nobeldíjat nem ígérhetünk :) az még 10-20-30 év.

invalid user name 2019.01.10. 13:08:02

@444:

"palkovicsék konkrétan a német rendszert akarják bevezetni"

ez a párhuzam nem csak azért sántít, mert egész magyarország kisebb, mint egy német tartomány, hanem azért is, mert a kormány akarja az egyetemi kancellárok mintájára kézben tartani a finanszírozást.

a felületes szemlélő számára úgy tűnik, mintha az egész átszervezésnek semmi más értelme nem lenne, mint az adminisztratív vízfej hizlalása + a pénzügyi döntések politikai kézbe vétele.

invalid user name 2019.01.10. 13:08:44

@444:

na mit tippelsz, mi volt a kormány utolsó feltétele a CEU maradásáért?

invalid user name 2019.01.10. 13:09:06

ha elmondom, nyilvánvalónak fog látszani.

invalid user name 2019.01.10. 13:10:49

@444:

naaaaaaaaa, eddig azért nem ezen a szinten beszélgettünk.

kocsisj 2019.01.10. 13:17:19

@444: Nem elmész, hanem ott élsz. Ott fizetsz adót, ott jár a gyereket iskolába stb. Nézd meg a "Napfény ízét", ha még nem láttad. Azt hiszem a Szabó Istvánt Te is magyarnak tartod, vajon miért van más véleményen,mint Te?

MEDVE1978 2019.01.10. 13:30:15

Nemigen világos a cikk iránya. Oké, az a Szakály hazudik, mert zsidó mint vallás és zsidó mint nemzetiség. Rendben valószínűleg ténylegesen hazudik, formailag persze lehet mellette érvelni.
Viszont ezen kívül mi az irány? A magyar közvélemény és vezetés eleve antiszemita volt 1920-ban, aztán 1944-ben és ma is? Ez a tanulság?

Én teljesen másnak gondolom a XX. század eleji, az intézményesült (náci) és a mai antiszemitizmust.

A XX. század eleji antiszemitizmus egy olyan dolog, amit Moin Moin írt le még a hozzászólások elején. A zsidóság az eredetileg vallási alapú megközelítés miatt diszkriminatívan kapott munkát, viszont az eredetileg nem túl divatos szakmákban (értelmiségi, ügyvéd, újságíró, kereskedő, iparos) rengetegen találtak munkát. Aztán a kapcsolati és tényleges tőkét is "koncentrálták", illetve viszonylag zárt közösség voltak. Ez azt eredményezte, hogy a kapitalizmus hajnalán a tőkések, kereskedők nagyon magas százaléka volt zsidó. A belinkelt cikk 40%-ot ír, 5-6%-os népességaránynál.

Ha valaki olvas mondjuk Pikettyt, ő ír adatsorokat az első világháború előtti vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségekről. Ezek nagyon kirívóak voltak és nagyon nem csökkentek egészen a második világháború utánig, ami nyugaton a nagy középosztályok kialakulásának időpontja. Tehát az volt a norma, hogy a tőkés és még régről a földesúr fenn, a paraszt / munkás meg nem. Mivel a tőkések nagy %-a volt zsidó, ezért a gyűlölet is rájuk irányult. A kisember zsidógyűlölete így részben tőkésgyűlölet, melyben egybeforr a gazdagok világa és az ismeretlen zsidó közösség elleni gyűlölet.

A második világháborús gyűlölet megint más tészta, ott már kiterjedt ideológia is volt hozzá és a zsidóság egyfajta bűnbakként is megjelent a náci ideológiában. Bár én kötve hiszem azt, hogy a vidéki magyar emberek, akik ugye nagyban segítették Eichmannt, ezt abból a meggyőződésből tették volna, hogy a zsidóság alsóbbrendű vagy gonosz. Egyszerűen a zsidó lakását, vagyontárgyait akarták. Ha akkor szerbek vannak a faluban és ők a bűnbakok vagy a cigányok, akkor azokat deportálta (volna).

Ma a zsidógyűlölet szerintem inkább szélsőjobboldali jelenség, összeesküvéselméletekkel (Magyarországon). Nyugaton érdekes módon van ennek baloldali válfaja is (a palesztinok elnyomói címmel). A társadalmat nem hatja át. A Numerus Clausus "védelembe" vétele is inkább a mi mindig jó fiúk voltunk, akkor sem irtottunk zsidókat, azok a németek voltak apologéta módszertan, nem pedig zsidók ellen irányul vagy az ő diszkriminációjukra. Emellett ugye több korábbi tényező "megszűnt", tehát a zsidók már nem a korábbiakhoz hasonló mértékben túlreprezentáltak az egyes foglalkozásokban, más vagyonos elitek is vannak nagy számban.

Kontinuitás az egyes korszakok antiszemitizmusa között mindig van, viszont emiatt én a magyarban ezt nem nagyon érzem jelentősnek és most nem is érzem - Orbán iránt érzett utálatom ellenére - hogy bárki zsidógyűlöletet akarna megvalósítani.

Soros György zsidó, de én esetében sem gondolom, hogy a magyar kormánypropaganda zsidó mivolta miatt támadná. Azért támadja, mert ellenérdekelt és a bevándorlásban, társadalmi elvekben mást képvisel mint Orbán, illetve pénzeli is az ezeket az elveket terjesztő intézményeket. Emellett zsidó is, de ez Orbánnak csak "járulékos", ha néhány szélsőjobb szavazónál ez a zsidó húrt is megrezegteti és azzal állítja be a sorba, akkor Orbán, mint opportunista ezt hagyni fogja, örömmel veszi.

invalid user name 2019.01.10. 13:38:31

@444:

"de miért kellene a soros féle ceu-t feltétlen magyarországon tartani?"

Kérdezzük meg Dr. Kovács Zoltán kormányszóvivőt, miért volt jó neki, hogy a CEU-n szerzett tudományos fokozatot.

DrGehaeuse 2019.01.10. 13:51:05

@blasiuss: Teljesen egyetértek. Nem tudom kinek mennyire számít, de a magam részéről legszívesebben Gulyás Marci véleményét osztom:

"Simicska Lajos először gyarmatosította Magyarországot, majd mikor kikerült a pixisből, arra még azért képes volt, hogy az ellenzék identitását is kisajátítsa – amihez mi önkéntesen asszisztálunk az O1G pajzsra-emelésével.

Legalább az ellenállásban álljunk mi is a saját lábunkra, és ne lekoszlott oligarchák revans-replikáiból építkezzünk."

ijontichy 2019.01.10. 13:57:33

@invalid user name: Miért, miért??? Természetesen azért, hogy mikoron eljő az idő (mert eljő), amikor úgy ajkára fagy a cinikus mosoly, hogy autogénnel sem olvasztják le, akkor ne félresikeredett Stanley Tucci-imitátorként kelljen megkeresnie a napi betevőt ;-)

BéLóg 2019.01.10. 14:06:02

@Moin Moin: Tehát az, hogy Amerikában egy leszbikus néger nő MUNKANÉLKÜL kap pénzt mivel halmozottan hátrányos és szörnyen elnyomott kisebbségi csoportba tartozik, miközben a fehér férfiakat lassan leköpnek az utcán mint mocskos privilegizált kőkorszaki maradványt, az neked teljesen rendben van.
Arról nem is beszélve, hogy kell a női kvóta a JÓLFIZETŐ állásokba és hivatalokba, de a csatornatisztítókhoz meg az uránbányászokhoz már szóba se jöhet.

Arról nem is beszélek, hogy teszerinted X vagy Y csoportnak JOGA VAN FELÜLREPREZENTÁLNI magát bárhol, de ha ez ELLEN teszünk, az súlyos nácizmus.

A balliberális kettősmérce az egekig ér!

Elgondolkodtam azon is, a törökök ugyanezen felülreprezentáltság okán estek neki az örményeknek, fogták és jó gyorsan kiirtottak kétmilliót belőlük és ma még AZT SEM mernéd elmondani, hogy ez örmény HOLOKAUSZT volt.

invalid user name 2019.01.10. 14:07:43

@444:

Egyébként abból, amit leírsz (meg abból is, amint lehet látni az országban) kb az jön le, hogy a kormány szeretne irányítani mindent -- ami nincs a kormány irányítása alatt, az ellenség.

Ez (a pszichológiai tartalmán felül) nagyon durván rontja a gazdasági teljesítményt.

Azok a hagymázas elvek, amelyeket az EU a tagoktól elvár, nagyjából az alapkövei egy versenyképes gazdaságnak. Lehet ezt vitatni és megkérdőjelezni -- ám gondolkodás nélkül kijelenteni, hogy "én tudok egy jobbat" majd vizsgálat nélkül elkezdeni a megvalósítást, az elég durva szerencsejáték, aminek a tétje közel tízmillió ember sorsa.

Az már csak hab a törtán, hogy a magyar kormány konkrét lépései az elmúlt évtizedekben TAPASZTALTAN nagyon rossz gazdasági hatásokkal járnak. Csak épp a központosított döntéshozás hátránya, hogy a döntéshozó nem rendelkezik ezekkel az ismeretekkel, a visszajelzéseket pedig elhárítja.

A hajléktalan-ellátásban csak annyi történt, hogy az ételosztás során az egymás mellé, egymással szemben ülő hajléktalanok között személyes kapcsolatok alakultak ki. Egyedül nem megy be a szállásra, mert kifosztják, de 2-3 fős társaság már bemegy.

A CEU ittmaradásának jogi feltételeit az egyetem maradéktalanul teljesítette, ezt az emberminisztérium államtitkára küldöttsége new yorkban ellenőrizte és jóváhagyta. A magyar kormánynak egyetlen szóbeli feltétele maradt -- Ignatieff lemondása + a magyar kormány jelöli ki az új rektort akit az egyetem elfogad.

Érdekesség, hogy a szentpétervári amerikai egyetemnél ez összejött (az orosz kormány által kinevezett rektor beiktatása után újraindulhatott az oktatás), a budapesten ugyanezeket a lépéseket hajtotta végre a kormány (még a CEU maradásának jogi feltételeit is az orosz törvény alapján fogalmazták meg), ezt az utolsó lépést a CEU már nem tette meg, inkább mennek bécsbe.

2019.01.10. 14:08:30

@DrGehaeuse:
ja! sokkal jobb az, hogy Taocescu
(vagy Tao ce tung, bár az ne olyan jó, meg nem is igaz. az monnyuk demszky lehetett volna, ha ilyen sokra viszi)

BéLóg 2019.01.10. 14:10:08

@ijontichy: Ja, Vámos Miklós író NEM kesergett a a szánkók felgyújtásán, a karácsonyfa (szerencsére sikertelen) rongálási szándékán, a műemléképületek összefestékezésén,a b...szátok meg KERESZTÉNYEK lózungokon és a f.....kkjú Jézus kántáláson.

Az hogy két bráner (valószínűleg liberális bráner) lefestette az arcát, az KIBÍRHATATLAN.

invalid user name 2019.01.10. 14:11:54

@DrGehaeuse:

gulyás marci egy súlyosan nárcisztikus karakter, aki önnön piedesztáljába akar beépíteni mindent -- aki ehhez nem partner, ellenséggé válik. vezetni akar úgy, hogy nem bír "vezetve lenni"

hajszálra ugyanaz, mint orbán viktor vagy gyurcsány ferenc.

pitcairn2 2019.01.10. 14:12:04

@BéLóg:

a modern tömegdemokrácia lényege:

oszd meg és uralkodj:)

pitcairn2 2019.01.10. 14:16:20

@MEDVE1978:

speciel a zsidóság a tradicionális felállásban bizonyos tekintetben privilegizált volt hiszen nem süllyed jobbágysorba és a keresztény egyház kamatmizériájának köszönhetően még zsíros pozíciókat is kapott az un. "proto-bankszektorban"

ennek tükrében nem meglepő, hogy milyen szépen robbantak be az egyetemeken is a tradicionális elit - jelesül a nemesség és a keresztény városi patríciusok - mellé...

pitcairn2 2019.01.10. 14:21:38

@MEDVE1978:

1946 és 1948 között ugyanilyen alapon ment végbe a magyarországi németek kirablása és elűzése csak az vhogy nem jelenik meg az un. "toleranciaharcosok" és "jogvédők" kognitív térképén...

+ akkor azzal is szembesülni kéne, hogy 1946 és 1948 között sem volt "jogállami" intermezzo Magyarországon ami egy sor modern politikai/történelmi mítoszt veszélyeztetne...

pitcairn2 2019.01.10. 14:24:04

@MEDVE1978:

a migráncs mizériának különben EU-centralizációs olvasata is van...

azaz

a "nacionalista" "migráncsozás" is az EU centralizáció irányába vezet

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 14:25:52

@444: nem tudom, kit nevez ki a svéd király. Független tőle.
"Akadémiát 1739. június 2-án alapította a természettudós Carl Linnaeus, a merkantilista Jonas Alströmer, Mårten Triewald mérnök, Sten Carl Bielke és Carl Wilhelm Cederhielm köztisztviselők, valamint a politikus Anders Johan von Höpken.[1"

Az akadémia tagjai életreszóló tagsággal rendelkeznek. A Nobel díj felterjesztését egy felkért bizottság végzi, tagjait 3 évente újraválasztják.
Ezek közül melyik a király?

screpes 2019.01.10. 14:25:55

@pitcairn2:
foszd meg és plurálkodj

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 14:36:38

@444: Ezt a Szentgyörgyi témát el kéne engedned.
Más: magyar egyetem is adhat ki nemzetközi diplomát. Amerikait is, csak meg kell felelni a feltételeknek. A ceu megfelelt...

MEDVE1978 2019.01.10. 14:50:51

@pitcairn2: A következmény valóban ez lett, viszont a privilegiumok hátránynak indultak: nyilvánvalóan azért lettek megfosztva a földművelés jogától a zsidók, hogy nehezítsék megélhetésüket, letelepedésüket. Ahogy azonban a paraszti életforma átalakult és részben háttérbe szorult, úgy vált az egykori büntetés előnnyé.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 14:58:18

@MEDVE1978: valóban. Annyit finomítanék, hogy a birtokszerzést akarták megakadályozni, hisz akkor az arisztokrácia a földbirtok tulajdonlásában nyilvánult meg.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 14:59:33

@MEDVE1978: ciki is lett volna, ha a gazdag zsidók felvásárolják a magyar földbirtokokat...

pitcairn2 2019.01.10. 15:15:29

@MEDVE1978:

én inkább azt mondanám, hogy ez volt a legegyszerűbb út a a katolikus egyház számára, hogy átvegye a kiépülőben lévő proto bank- és pénzrendszer fölött az ellenőrzést és ennek keretében de facto privilegizálta a zsidó kisebbséget

persze ez a privilegizálás igen komoly gellert kapott a pápai hatalom megingásával párhuzamosan, de alapvetően erre épült

PS.: igen nehéz "büntetésként" eladni azt, hogy de facto monopóliumot kaptak a "kiskereskedelmi" hitelügyletekben

a nagyobb volumenű tranzakciókban persze nem, azok a középkor folyamán jobbára mindig "pápa-közeli" keresztény kézben voltak

a Mediciek is a Pápai Állam bankárjaként váltak a number 1 bankházzá Európában és a Fuggerek is ezt az utat követték...

ők bizony derék keresztények voltak

pitcairn2 2019.01.10. 15:27:00

@MEDVE1978:

meg merem kockáztatni, hogy a Rothschild-ok feltűnése előtt az összes középkori nehézsúlyú "nemzetközi bankár" keresztény volt, leginkább itáliai és dél-német

a zsidók csak a kiskereskedelmi hitelügyletekben voltak dominánsak, lényegében "becsatornázták" a keresztény bankházak számára a pénzt, a XVII-XVIII. század domináns Genovai bankárok is keresztények voltak

en.wikipedia.org/wiki/Bank_of_Saint_George

pl. a mai Monaco-i adóparadicsomot működtető Grimaldi (hercegi...) család...

Periodista. 2019.01.10. 15:57:31

@pitcairn2: Uniós jogrendünk az persze van, csak épp az Alapjogi Chartát nem tartjuk be. Meg van magánszektor is, de attól ez simán egy autokrácia, ami tökéletesen másolja a Horthysta modellt: nacionalizmusban, dagályos pökhendiségben, Európa és nyugat-ellenes retorikában, demokráciát gátló rendelkezésekben és még vagy ezernyi más dologban.

BéLóg 2019.01.10. 16:03:33

@Igazamvanvagyigazamvan?: KIADHAT de nem EGY szakra KETTŐT.
Ha én elvégzem az ELTE kémiatanárit, NEM fogok kapni egy amerikai egyetemtől UGYANERRE egy (nem honosítandó) másikat, amit a CEU tesz a KÖZÉPEURÓPAI Egyetem diplomáival.

Arról nem is szólva, hogy egy fabódéba bejelentett oktatási intézmény nem lesz "amerikai akkreditált oktatási intézmény".
Pont.

pitcairn2 2019.01.10. 16:16:52

@Periodista.:

ha "tökéletesen másolná" a "Horthysta modellt" akkor egy rakás arisztokrata lenne kormányon:)

pitcairn2 2019.01.10. 16:22:50

@Periodista.:

és ha már a "nyugat-ellenesség" is előkerült ne feledjük el, hogy a britek találták ki nekünk Horthyt

" Clerk was able to install an acceptable government, in November 1919, he entrusted the leadership to the Conservatives of Hungary and regarded Admiral Horthy as the future leader of Hungary."

Clerk Mission and the Establishment of the Horthy Regime - Oxford Scholarship

www.oxfordscholarship.com/view/10.1093/acprof:oso/9780198207481.001.0001/acprof-9780198207481-chapter-10

aki annyira "nyugatellenes volt", hogy a későbbi "kiskormányzót" Detroitba küldte okulni...

"Horthy graduated as a mechanical engineer in 1928. He went to the United States for one year and worked in the Ford factory in Detroit, Michigan."

en.wikipedia.org/wiki/Istv%C3%A1n_Horthy

pitcairn2 2019.01.10. 16:26:11

@Periodista.:

de még a Horthy rezsim életre hívásában játszott brit szerepvállalásig sem kell elmenni, mivel Ferenc József szárnysegédje és a K und K hadiflotta utolsó főparancsnoka kapcsán már úgy élből felettébb idétlen "nacionalistázni"

Horthy "konzervatív reakciós" "labanc" volt

egy "reliktum" a K und K-ból...

DrGehaeuse 2019.01.10. 16:52:36

@MEDVE1978: Nekem ez a "gyűlölet" kifejezés nem stimmel. Inadekvát. A korai XIX. századi keleteurópai zsidók elleni pogromok (valós lincselések és/vagy fizikai erőszak általi fenyegetéssel való elüldözés) amik a zsidók tömeges menekülését és elvándorlását okozták (pl. Galiciából a K&K M.o.-ra ill. USA-ba) nevezhetők gyűlöletből fakadó zsidóüldözésnek.
Azonban a magyarországi XIX. sz. végi és XX. század elei kifejezetten politikailag artikulált antiszemitizmus a legtöbb esetben nem járt tényleges erőszak-fenyegetéssel. Jobbára egzisztenciális féltékenység, kultúrális és/vagy vallási averzió, viszolygás és fóbia (iszony) állt mögötte, esetleg csak rossz előitéletek.
Tényleges zsidógyűlölők a (bár gombamód szaporodó, mégis mindvégig kisebbségben maradó) fajvédő mozgalmak és pártok aktivistái és keretlegényei voltak, zömmel kispolgári fővárosi és városi söpredék, kalandor félművelt dzsentroid urhatnám lúzerek, link alakok és néhány fanatikus radikális náci politikus.
A magyar társadalom nagy részének nem róható föl más bűn mint a végtelen közöny a zsidóság sorsa iránt.

DrGehaeuse 2019.01.10. 17:04:05

@444: O1G kérdés vonatkozásában lényegtelen! A lényeg az utolsó mondat.

DrGehaeuse 2019.01.10. 17:10:59

@invalid user name: Igaz! De O1G ügyben neki van igaza. Egy ilyen alpári simicskaidézetből mozgalmi jelszót kreálni súlyos hiba. Mindenki önmagát járatja le aki ezt komolyan használja, akármilyen trendi dolog lett belőle, egyszerűen káros!
@Bánegressy: Bödőcs bármelyik gúnynév ötlete megfelel:

propeller.hu/itthon/3244416-tikkelo-bonsai-cezar-poni-de-gaulle-bodocs-szenne

pitcairn2 2019.01.10. 17:14:31

@DrGehaeuse:

a galíciai "feszült viszony" kapcsán az alábbiakat szokták citálni a neves kiadók által jegyzett mainstream művek:

"rural masses grew to hate Jews as tax collectors, middlemen between landowners and peasants, and administrators of aristocrats' estates"

A Scapegoat in the New Wilderness: The Origins and Rise of Anti-semitism

soo.gd/sqtV

a Harvard University Press által jegyzett könyv ehhez még a "zsidó kocsmárosokat" és "pálinkafőzőket" adja hozzá akik egyben hitelezőként is működtek

Periodista. 2019.01.10. 17:38:50

@pitcairn2:
1. Az arisztokráciát most maga a Horthyzmust másoló Orbán-rendszer teremti meg. Csak épp ezek nem grófok bárók, hanem nagy oligarcha klánok: a Mászáros Lőrinc családja, a Rogán és Lázár klán ... stb.
2. Horthyt az antant segítette hatalomra, az igaz de később Horthy szembe fordult velük és inkább Hitlert választotta.

ijontichy 2019.01.10. 17:55:18

@BéLóg: lokal-b.mmcd.hu/wp-content/uploads/2016/09/D__AS20060919002-1280x848.jpg

Na jah, meg kell még tanulni a "kampánylózung" vs. "kormányzati lózung" közti különbséget. :-/
Btw. mintha azt olvastam volna, hogy ez a Mirkóczki gyerök is rázizzent már, merre hány méter a demokrácia. Azért egy jobbikos ifjonctól ez nem pifkóta teljesítmény, mégha kicsit sokáig tartott is.
"Tojáshéj-a-seggen" fityiszpíárosoknak viszont rossz hír, hogy a markecingközpont fizetőképessége erősen romlik. De még nem késő. Egy CEU-s dipó igen jól jöhet (mire jő a bukta, meg is lehet), arról nem is beszélve, hogy Bécsből is lehet kommentelni, nomeg büdösagyú vitya országhatárán túl jóval kellemesebb is az élet (nekem elhiheted :-) ).

Janossz 2019.01.10. 18:06:41

@Periodista.: Kutyából előbb lesz szalonna, mint milliárdos bunkóból arisztokrata.
Semmilyen rendszer nem képes minőséget alkotni ott, ahol nincs ilyesmi. Hagyományt pláne.

Tamáspatrik 2019.01.10. 20:19:45

@Látens Inszinuáció: Az öszvér nem tud szaporodni. Az emberfajták vagy rasszok keresztezéséből létrejött utódok viszont igen.

Janossz 2019.01.10. 20:24:12

@444: Azt mondtam már, hogy nem beszélgetek veled, mert rühellek?
De lásd úriember vagyok, kapsz ajándékot:
www.youtube.com/watch?v=ha0jUa6W8rE

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 21:57:34

@444: Debrecen kisváros?
Látod, ebből is látszik, hogy Orbán van, fidesz nincs.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.10. 22:05:23

@444: " Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudósok felkérése alapján történik. Irodalmi Nobel-díjra például nem szervezetek, hanem személyek: akadémikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársaikat. Nem csak az egyes jelöltek személyét illetően van titoktartási kötelezettségük a jelölőknek, hanem azt sem árulhatják el, hogy őket megkereste a díj odaítéléséről döntő bizottság. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcsolatos dokumentumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható. Tehát például 2014-ben azt tudhatjuk bizonyosan, hogy 1964 előtt kik voltak a jelöltek és a jelölők. Minden más olyan hír, ami például a Nobel-díjat el nem nyert kortárs tudósok vagy írók jelöléséről szól, ellenőrizhetetlen."

Az a legszebb, hogy nagyon határozott elképzelésed van valamiről, ami teljesen más a valóságban, de ez téged láthatóan nem zavar.

Ez nem a fejlett psziché-mondjuk úgy, intelligencia- jele.

Vagy magadnak kreálsz alternatív világot-erre már van gyógymód-,vagy egy előre rágott, emésztett és felböfögött véleményhalmazt tettél magadévá. Ami azt jelenti, hogy sajátod nincs...

invalid user name 2019.01.10. 23:32:46

@DrGehaeuse:

Tetszik vagy nem, ez egy szimbólummá vált -- ami egy-egy másodpercre, amikor meglátod, nevetségessé teszi orbánt.

És hát millió helyen lehet látni. Hóba taposva, autóra rajzolva, falra graffitizve, matricákon, kitűzőkön. Kitűzőkön amit az aliexpresszen árusítanak, és sok ezer darabot vásároltak már honfitársaink. A baráti kínai népköztársaságból.

invalid user name 2019.01.10. 23:33:32

@DrGehaeuse:

(nekem nem tetszik, de a bödőcs által kitalált gúnynevek sem. csak az én véleményem keveseket érdekel, mert bonyolult.)

DrGehaeuse 2019.01.11. 08:34:55

@invalid user name: Ezért használom én az orv-bán megnevezést. Szigorúan kötőjellel és kisbetűvel.

pitcairn2 2019.01.11. 09:24:40

@Periodista.:

mi a jó fene az a "horthyzmus"?!

megjegyzem a Horthy család személyes preferenciáit nemcsak a "kiskormányzó" Detroit-i tanulóéve reprezentálja, Horthy másik fia is a Magyar-Angol banknál kezdett, majd egy angol-magyar filmipari céget próbált összegründolni...

hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s_(diplomata)#Szerepe_a_gazdas%C3%A1gi_%C3%A9letben

az unoka meg Oxford-ba ment tanulni, aztán meg elmerült vmi szubud fedőnéven futó univerzális világbéke mozgalomban...

pitcairn2 2019.01.11. 09:26:47

@Periodista.:

jut eszembe még az elvadult francia-imádó románok is "Hitler karjaiban" kötöttek ki Franciaország összeomlása után...

ezt pakold össze!!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.11. 11:06:08

@444: Tormay Cecile-t például debreceni, budapesti, szegedi professzorok javasolták.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.11. 13:51:41

@444: mivel 50 évre titkosítva van, nem tudod, ki javasolta.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.11. 13:54:06

@444: bizony nem árt vigyázni. A szabad szótője a szab. Ami angolban sub. Tehát alsót jelent. (-;

2019.01.11. 14:14:21

@Igazamvanvagyigazamvan?:
sub, és super nem zárják ki egymást. a szabadság a magyar történelemben a hagyományokhoz való kapcsolódást és nemzetnek való alárendelést jelent.

tehát nem a balliberális eszménykép uralkodott, amelyik azt mondta, hogy az egyén legyen az első. az a magánélet. a közéletben a közösségi élet, nemzeti lét legyen az első. közösség a közös ősiségen alapul.

a libsi ideológiából indulsz ki és úgy nyelvileg sem stimmel semmi. széchenyi idejében nem így volt. az akkori mta a gyökelméletet fogadta el. ez azt mondta, hogy a magyar nyelv ősi szógyökökből építkezik. a szabirok is nyilván az ősetruszk szabad nép. és ennek eredete őseurázsia: szibéria. és erre azt mondták, hogy na jó, ez így egy hülyeség. vagy legalábbis nagy hülyeségeket lehet belőle kihozni. mert a szavak között véletlen hasonlóságok is lehetnek. savaria vagy szabaria nem lehet etruszk szabir vagy szavár település. dehogy nem lehet. és szombathely ugyebár. szombat sabbath. szabad. tehát ezt régen is így okoskodták ki a nyelvből. szerencsére ott a többi tudományág. és ezek aztán erre vagy ráerősítenek, vagy megcáfolja.

ezt a gyökelméletet írták felül a finnugor vs. török őseredet vitával. ezeket két német és egy zsidó állította. a gyökelmélet nem azt mondta, hogy a magyar altaji török, hanem azt, hogy részben az is, részben finn permi. északi peremvidék és délen az altáj. és erre mondja azt az mta, hogy ez így egy hülyeség. lehet. de a finnugrizmus is ilyen. és abban a filológia kevés kivételtől eltekintve sehogy se stimmel. abban az irányba a kapcsolat a szókincsben a leggyengébb. és erre mondják azt, hogy persze, mert kicserélődött. ilyen alapon az angolok az eszkimók nyelvét beszélték, csak a szókincs kicserélődött.

2019.01.11. 14:22:51

@Igazamvanvagyigazamvan?:
majd 50 év múlva kiderül, hogy ki javasolta. addig is a kocsmában megfejtik, hogy az irodalmi nobel díjra magyarországról konrád györgytől kérnek javaslatokat. mert hogy folyton az haverjainak neve merül fel. amíg ezt nem lehet se igazolni, se cáfolni. ez egy konteó. a populista politika ezeket bizonytalanságokat használja. soros györgy behálózza a fél világot. mondhatod, hogy nem. de ez féligazságként megáll. és valóban a magyarországot, vagy magyar kormányt (magyarország választotta) elítélő jelentéseket nagyrészt tényleg soros alapítványhoz is kötődő szervezetek adták ki. tehát van egy ilyen látszat. persze a tüntetéseket nem soros pénzeli. de mind kiáll soros mellett, mintha tőle várnák a pénzt. tehát mintha az ellenzékiek is hinnének a kormánypárti konteóban. az ellenállásból senki se mondja azt, hogy miért kellene nekünk soros. menjen a francba. ezt nem mondják.

2019.01.11. 14:36:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:
azt mondják, hogy köztársaságot. társas közösséget jelent. közös társasági tulajdont. előre a köztársaságért. és azt jelenti, hogy mindent privatizálni. mert az a modern. de magyarul nem stimmel. az nem köztársaság, az nem res publica. aztán te mondhatod, hogy a latin res nem a magyar rész, hanem dolog. kivenni a részt a közösból. az a dolog a juss (ius). ami ugye jut.

és erre a filoszemiták azt mondják, hogy a kommunizmus. de nem. mert abban minden közös. a köztársaságba csak egy rész publikus. és ilyenkor azt mondják, hogy "náci". az az utlima ratio.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.11. 15:22:55

@444: nem, a publica nyilvánost jelent. Például a publicatio elkobzást jelent.
Publica fides: sértetlenség az állam nevében.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.11. 15:27:11

@444: a hangzás, vagy írásmód alapján nem lehet következtetéseket levonni. Pillanatok alatt bebizonyítom, hogy az angol rokonnyelv.

2019.01.11. 16:15:33

@Igazamvanvagyigazamvan?:
jog szerinti eltulajdonítanak valamilyen dolgot, részt. ezen alapul a res publica. ennek alapja a ius. a juss. ebből következik közösségi tulajdononlás. közösségi tulajdonon alapuló társaság. köztársaság. a magyar rokonítható a latinnal, a göröggel, az angolszász és a szláv nyelvekkel. és ezt minden módon próbálja ellehetetleníteni az mta.

mondok egy példát. a sub szótól nem olyan messze a soup. ez ófrancia eredetű. a népi etimológia az, hogy persze, mert a leves a csontokból készült, amiről leszopogatták a húst. így fejtik meg a gyügyén a parasztgyerekek angol órán. a pork az pörkölt. és tényleg. az mta azt mondja, hogy hülyeség. lehet benne belemagyarázás, kidumálás. kétségtelen. de az akadémikus nyelvelméletben is lehet. úgy a finnugor eredet se áll meg.

a gyökelmélet azt mondja, hogy a magyarban hangutánzó, hangfestő szógyökök vannak nagyon gyakran hangváltásokkal, hangrendi párokkal. szip-szop. szipeg-szopog. szipeget-szopogat. és ebben az ősi (részben őseurázsiai) hangutánzó gyökök jelennek meg az proto-indouerópai nyelvekben. és ezeknek a jelentését őrzi a magyar.

széchenyi korában még ez volt a hivatalos nyelvelmélet. széchenyi felkérésére magyar nyelv első szótárát elkészítő czuczor a magyart elsődlegesen magából a magyarból magyarázta és a nyelvet kulturális világörökség részének tekintve összekapcsolta az indoeurópai, a törökaltaji, a finnugor és a sémita nyelvekkel is. széchenyi idején még ez volt az általánosan elfogadott. nem a finnugor eredet elmélet. de nem is feltétlen a török. hanem egy ősi világörökség. az ősi, örökséget őrzi. és azt mondták, hogy a heros az nyilván hős, erős. az eros, erotikus az erős. tehát ebben az erő szó van. latinul a hős eroe. és erő és a hősiség függ össze az ősiséggel, az eredettel.

na most lehet mondani, hogy egy orbitális faszság. ez belemagyarázás. rendben van. de a hivatalos elmélet szerint vogul nyelven a fiú kus. és ezt a szót vették át a magyarok a vogul nyelvből. és ebből lett a hős. ez legalább akkora hülyeségnek hangzik. az indoeurópai kapcsolatok sokkal erősebbek. a hős mondjuk óangolul haleth. hősi halott? ez ugye a health (óangolban halth) szóval is rokonítják. hogy függ ez össze. egészség (whole+th), hála, élet. Heil. éljen. vagy holy. hála. a hell. a pokol a halál. a halal étel a halott állatokkal való hálaadás. ah, allah szóval összefügg a hála, a halál. az iszlám terroristák ősisége. ím, íme, így hívtak imára az imámok.

és az mta azt mondja, hogy ez egy orbitális faszság. az ima nem hangutánzó. zürjén "von dzsalmi" azt jelent szemmel ver. és ebből lett az ima. az ige nem függ össze az éggel vagy mondjuk az igen szóval.
az igen ismeretlen eredetű. igaz ige. ami lehet gaz is. és abból lesz az iga. ez mind népi etimológia. de nem nagyobb hülyeség (a nyelvhasználat), mint amiket az akadémikus nyelvelmélet mond.

2019.01.11. 16:30:31

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az mta azt mondja, hogy az eat az nem függhet össze az étekkel, étellel. az essen azzal, hogy esik. vagy a water a wasser, a vízzel nem függ össze. azzal, hogy víz, vagy vezet. mert ez finn. a gyökelmélet azt mondja, hogy ennek rokona a finn is. és az angolszász nyelvek is.

a follow az bizony összefügg azzal, hogy a folyó folyik (flow) és az ősi utakon a lovas nomádok azt követték. az vezette őket. ez a folyadékkel függ össze. mert ott a fill és full. megtelik folyadékkal. fullad. ez a magyarban hangutánzó. fu-fu-fullad. de ennek vélt, vagy véletlen kapcsolatai megtalálhatók az indoeurópai nyelvekben is. mert hogy ezek ősi szógyökökból képződtek. ezt mondja a finnugor eredetelmélet előtt elfogadott akadémikus nyelvelmélet.

csak persze ebben is van bizonytalanság. a wet a water kapcsolata elég egyértelmű. mert wet nedves, nyirkos. na de ez a vetéssel kapcsolatos? a seed (mag) a szedéssel? az mta azt mondja, hogy ez egy orbitális faszság ilyen nincs. vagy van, vagy nincs. ezt nem tudjuk pontosan. a finnugor eredet elmélet legalább ennyire bizonytalan.

2019.01.11. 16:56:47

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a politikában azok a szókapcsolatok mémesednek, aminek a nyelv mélyrétegeiben is van jelentésük.

például rabszolgatörvény. rab, rabu, rabota. ez szlávul a munka. a szláv eleve szolgát, szolgálót jelent. nem feltétlen rabszolgálat, hanem kiszolgálót, aki nemes szolgálatot tesz. nem feltétlen kell a szlávokat megalázni azzal, hogy szolgák. törvényt meg lehet törni. egy jobb szabályozással kapjunk nagyobb szabadságot, több jogot.

vagy mondjuk az orbán egy geci. abban ott a cigány. félig tudatosan, tudat alatt ez a "cigánykodással" szembeni lázadás. (szerintem simicska tudatosan mondta, hogy "geci". ő pontosan tudja, hogy ez a cigányságra, a cigánykodásra utal.)

oprhan. az árva. aki, ami el van orozva. orbánozás orozással függ össze.

persze lehet mondani, hogy nincsenek ilyen kapcsolatok. az mta azt mondja, hogy az árva és az orphan nem függ össze. mert ez finn eredetű. orpo. finn is. és angol is. errefelé van finn tiszteletbeli konzulátus. volt aki könyörgött, hogy a finnugor elmélet helyett hadd kapcsolódjanak már ők is az indoeurópai szókincshez. el kell nekik magyarázni, hogy ez ez az elmélet nem magyar eredetű. ezt idegenek erőltették ránk. csak ők még akkor nem voltak szabadok. finnország tavaly volt 100 éves. nálunk a cár meggyilkolásából nem a szabadság következett, hanem a vörös terror és abból a többi. trianon, a numerus clausus. a holokauszt, a gulág, az elbaszott rendszerváltás.

a veritas intézet majd szétveri az akadémiai bölcseletet. hjó tudom, hogy a veritas igazságot jelent. véra ószlávul hit. ez összefügg azzal, hogy very vagy will. óangolban az igazság: wær. ez ugye hasonlít a war szóra. werre, wyrre. “armed conflict”. összefügg azzal, hogy vér és a will azzal, hogy vél.

az mta azt mondja, hogy ezek orbitális faszságok, mert a magyar finnugor eredetű.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.11. 18:07:40

@444: csakhogy a mai angol nyelv egy kreálmány. A mai magyar nyelv szintén. Aztán rámutatni arra, hogy egy latin szó mindkét nyelvben fellelhető istentelen baromság. Hasonlóképp, ha bebizonyítod, hogy egy germánból átvett szavunk hasonló egy germán nép szavához.
A booze jászolt is jelent. Tehát rokon a búzával...

A lace egyik jelentése: deszkáz. Tehát léc.

chit-chat. Magyarul cserfel, csetteg?

Tiszta hülyeség.

2019.01.11. 19:03:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:
két szó akkor rokon/rokonítható, ha jelölés/jelentés egyezik/hasonló. ha a jelölés és a jelentés is csak hasonló, akkor az kapcsolat esetleges.

lace = léc?
desk = deszka? nem, mert az asztal.

az akadémiai nyelvelméletben a német Tisch = asztal úgy van rokonítva az angollal, hogy az d/t hangváltással dish (d/t ami ugyan tálat, ételt jelent, de az is az asztalon van). Tisch az olyasmi, mint a desk vagy a table. de ehhez ugye ehhez hasonlóan hozzákapcsolható a magyar tál vagy tesz szavak is. a magyar asztal szláv stol szóval rokon. a deszka szláv megfelelője doska. de ez a magyar tesz, tol szavakkal rokonítható. a dish egy tál, de az olyasmi, mint a görög diszkosz. mert az is kerek. hasonló a hangalak és egy jelentésátmenettel átvihető. az angol és a görög így lesz rokon.

széchenyi korában azt mondták, hogy ebbe beilleszthető a magyar. egyesek ennél tovább mentek és azt mondták, hogy görög a diszkosz és az angol dish közös őse a dísz. nem az a közös, hogy mindkettő kerek. ugyanis ott van a kocka. az dice. az nem kerek, legfeljebb egy kicsit le van kerekítve. hanem dísz. na most erre lehet mondani, hogy ez belemagyarázás. de esetenként az angol és a német, az angolszász és a szláv, a görög és latin nyelvek rokonítása is ehhez hasonló belemagyarázásokon alapul. de ennek a haszna az, hogy így lehet idegen nyelvet viszonylag könnyen alapfokon elsajátítani. tologatjuk, toszogatjuk a tálaló asztalt. és tudjuk, hogy az szlávul sztol. arra tesszük a tálat, ami angolul dish. az asztal németül Tisch. dísz, mint a diszkosz vagy a dice.

na most lehet mondani, hogy ne így tanuljunk idegen nyelvet. mert hogy ennél jobb az, hogy bemagoljuk az ország szótárt. de ebből az átlag magyar úgy beszél idegen nyelvet, hogy ööö. izé. bemész a parasztházba, akkor ott vannak a dísztányérok a falon. az a dish. és a deszka asztalra teszik. abból esznek. essen.

az átlag magyarnak könnyebb lenne így idegen nyelvet tanulnia? szerintem igen. de ez vitakérdés. mert van aki azt mondja, hogy inkább magoljuk be az országh szótárt.

a lace az ugye lehet léc, de lehet lánc. necklace. nyaklánc.

2019.01.11. 19:50:45

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a chit-chat az nyilván hangutánzó hangfestő. tehát a chat és a cseveg szavak nyilván rokonok. és modern kori változata "csetel". de ez a csevegés, a csicsergés, a csipogás származéka. a gyökelmélet azt mondja, hogy a szavak ősi hangutánzó, hangfestő szógyökből képződtek. és a szókincs ezeknek egy félig logikus rendszere.

az mta azt mondja, hogy ebből az európai államalkotók közül magyar és a finn és az észt kilóg. amikor ezt kitalálták, akkor a finnek és az észtek még nem voltak önállóak. a magyarokat akarták kulturálisan elszeparálni a szabadságharc leverése után. bécs érdeke az volt, hogy magyarországot az angolszászoktól kulturálisan eltávolítsák. a magyar nemesség hagyományosan oda kötődött. ezt akarják a mai napig felszámolni, de már régen nem bécsből, hanem magyarországon a filoszemita értelmiség.

de ezzel megnehezítik az alapfokú nyelvtanulást. asszociatív láncolatokat letisztázni. és ebből egy olyan nyelvréteget kreálni az angol, a német, a latin, a görög és a szláv nyelvekben, ami magyarul is könnyen értelmezhető. és olyan nagyon félre nem érthető.

tehát az arra jó, hogy kimegy valaki londonba mosogatni és el tud valamit gagyogni. wash = mos. vasakat mosogatja. a díszes tálakat. ami a dish. viszi a vizet a viderben, vagy vödörben. abban a water vagy wasser. moslékot összegyűjti a gödörbe. gather. ground az göröngy. gather pedig gödörbe gyűjt, hord. a hord az ugye angolul is horda. az összefügg azzal, hogy hordják az árut. angolul ware. óangolul ez waru. azért a vár, hogy várták, védték az árut. a ward az a véd. a páncél a vért, ami verve van. a target az cél, de annak jelentése a céltárgy eredetileg. arra lőttek.

az indoeurópai kultúra nyelvi értelemben is összekapcsolható a magyarral. a filoszemiták ezt akarják mindenáron elkerülni. és mondják, hogy idióta, kripli, kretén, fasiszta, náci vagy. a görög és a latin kultúra is így van összekapcsolva. vagy az angolszász és a szláv kultúra. az oroszok nem úgy beszélnek, mint az angolok. a normann és a rusz egy isten odin. az ugye az od'in (ejtsd ogyin) oroszul egy. mit ad isten az od'in és az egy kicsit hasonlítanak. az ogyin kicsit olyan, mint az egyén. a vikingek harcosok ha meghaltak, akkor felmentek a walhallába. harcosok halotti tort ültek thor isten tiszteletére. hogy van ez?

az európai kultúrát magából a magyarból magyarázzuk. a norvéget? azok ott az é(j)szaki végeken. a way az óangolban, ónorvégben tényleg weg. németül is Weg. az út a lovasnomád kultúrában összefügg a rúddal és a patával. road és a path. a rod az ugye rúd. és a rad az németül kerék a rúdon. és ez még a lovaglással is összefügg. ride. így fejtik meg az angolszászok a saját nyelvüket. ebből képződik a modern rodeo. vagy a raid a kegyetlen (rude) rajtaütés a rúddal.

lehet mondani, hogy ez egy orbitális faszság. de így fejtik meg az angolszászok és a németek. annak egy jelentős része magyarul is érthető, vagy értelmezhető.

2019.01.11. 20:03:07

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez azért érdekes, mert dr. kásler elérte erdő péternél, hogy nyissák fel az egyetlen megmaradt árpád házi királysírt. vegyenek a csontokból mintákat és nézzék meg, hogy az árpád ház milyen eredetű. és ezt az mta megkerülésével csinálták a göttingai egyetemmel. szegeden és göttingenben egymástól függetlenül mértek. és az jött ki, hogy az árpád ház egyesed férfiági eredetében szkíta. tehát vannak csontok, amiben találnak egy bizonyos markert. és a csontok körüli kultúrára azt mondják, hogy szkíta. és ez egybevág a magyar és a nem magyar krónikákkal.

erre az mta azt mondta, hogy finnugor néperedet elmélet nincs. csak nyelvelmélet. mert ez két külön dolog. rendben. de a finnugor őshaza se túl valószínű. és innentől kezdve egy új nyelvelméletre lesz szükség. vagy vissza kellene állni a széchenyi korabelire. ami az mta első elképzelése volt. és azt megújítani úgy, hogy az alapfokú idegen nyelvtanulást a többség számára lényegesen megkönnyítse.

és ez tenné lehetővé, hogy a magyarok a világra egy kicsit nyitottabban tekintsenek úgy, hogy közben egyesek ősi magyar magyarságából fakadó nemzeti érzülete se sérül. az mta régi elmélete azt mondta, hogy a nyelvben (nemcsak a magyarban, de a magyarban is) valamiféle ősműveltség rejlik. mert hogy ezekből a gyökökből épül a szókincs. nemcsak szavak, hanem szócsaládok rokoníthatók. az idegen nyelv asszociatív módon tanulható.

a kisiskolásnak, aki nulláról indul, aki semmit se tud annak könnyebbség. aki bemagolta az országh szótárt annak ez már zavaró. de a következő nemzedéknek nyilván így lenne egyszerűbb.

2019.01.11. 21:18:16

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ez a népszerű gyűjtés.
www.leventevezer.extra.hu/Magyaris.pdf
a finnugor elmélethez hasonló akár magyar-angol relációban is feltételezhető. és a végén van egy szószedet. 500 szópárhuzammal. de ennél több van.

lecsós 2019.01.11. 21:39:07

@444:
Ugyanaz a Varga Csaba tanulmány kicsit jobb verzióban (táblázatok, tördelés, miegymás)

maghon.weebly.com/uploads/2/0/0/3/20035969/varga_csaba_-_angol_is_magyar_is.pdf

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 07:25:40

@444: azért, mert hasonlóan hangzik, még nem rokonítható. A mai angol nyelv alig 600 éves...
A mai magyar alig több 200 évesnél.
Hülyeségeket beszélsz. Pláne, amikor bizonygatod, hogy egy átvett szó rokonságot jelent.
House-haus-ház. Tehát a magyar germán nyelv.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 07:35:51

@lecsós: gyönyörű.
Kár, hogy merő baromság...

2019.01.12. 08:06:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a szavak akkor mégis mi alapján rokoníthatók ha nem a jelölés/jelentés azonossága/hasonlósága alapján? hogyan kellene összehasonlítani a nyelvi jeleket? mégis mit kellene figyelembe venni? kizárólag a nyelvtant?

lecsós 2019.01.12. 08:35:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: Azért ha kezébe adom ezt az írást egy magyar embernek, aki a londoni valóságban próbálgatja szerencséjét zéró nyelvtudással, és forgatva az írást rájön arra, hogy defaultból tud 500 angol szót, mert beszél magyarul, éléggé tud örülni.
Angol: Went (vent - magyarosan leírva) - ment, tényleg nem hasonlít, ugyan már.
Egy átlag angol melós a napi élete során használ - tud - 2000 szót. Egy átlag irodista olyan 4000-5000 szónál tart. Egy prof 7000 - 10 0000 szó körül tolja. Egy született magyar megért, és azonnal használni is tud pár millió magyar szót - további több millió meg azonnal képezhető, amit mindenki megért szótár nélkül - Vannak itt furcsaságok, nem? Nem nagyon kell "urban dictonary" :) :)

lecsós 2019.01.12. 08:55:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ómagyar Mária-siralom:
Eredeti:
Volek ſyrolm thudothlon
ſy rolmol ſepedyk.
buol oʒuk epedek ··

Mai magyar: - akadémiai értelmezés -
Volék sirolm-tudotlon.
Sirolmol sepedëk,
búol oszuk, epedëk,

(Vizkelety/Mészöly
értelmezése)
Nem tudtam, mi a siralom.
Most siralommal zokogok,
bútól aszok, epedek.

Az volt, hogy a magyar nem latin betűvel írt, hanem rovással, szóval amikor magyar szöveget írtak le a szerzetesek latin írással, akkor eléggé komoly gondban voltak. Valahogy nem lehetett belesűríteni a magyar nyelvet 28- 30 karakterbe, amikor a rovás egyes tájegységeken ismert 50 jelet. Ezért lett leírva a fenti szöveg akkor így, ennyi ez, nem több.
Az átlag magyar még akkor is tudott írni, és olvasni, mivel a rovást mindenki értette, és használta.

www.aranylant.hu/default.asp?idf=26&idi=1484
Itt egy alternatív értelmezés, ami az eredeti szöveget veszi alapul pl. Tehát az van, hogy nincs semmi kőbe vésve.

2019.01.12. 09:31:04

@Igazamvanvagyigazamvan?:
house-haus-ház. tehát az angol, a magyar és a német rokon nyelvek. persze ennek a mértéke a kérdéses. azt meg lehet mérni. úgy, hogy valamilyen leszámoljuk a nyelvi jeleket valamilyen modellben.

az modell a magyar mód szóval rokon. ebből képződött az a szó, hogy módos. ismeri valaminek a módját.
ez a közép-magyarban jelen volt. és újmagyar szó a modor, vagy a modoros. ezek ugye mind a mód származékai. a magyarban képződtek. az is, hogy módosít. nyilván hatott a magyarra a nyelvi környezet. azt hogy módosít mondhatod úgy is, hogy modifikál. a divatot mondhatod, hogy módi. a mode jelenti azt, hogy éppen most és valami módbeliséget. ebbe a szócsaládba tartozik a modern, a modul. vagy a moderál és modulál. és persze a latin modus is.

eddig nincs különösebb vita. az akadémikus nyelvelmélet azt mondja, hogy ezeknek a szavaknak volt valamilyen közös ősük. egy ősindoeurópai nyelv. a rendelkezésre álló írásos nyelvi emlékekből és hangtani törvényekből próbálják kiokoskodni, hogy ezeknek mi lehetett a feltételezett közös őse.

tehát az angolok és a franciák és a németek sem azt mondják, hogy ezt mind átvették a latinból. hanem azt, hogy nekik a latinokkal voltak egy közös őseik. és volt egy feltételezett közös nyelvük:

Proto-Indoeuropean Root:
*meh- to meausure
az a csillag azt jelzi, hogy ez egy rekonstrukció. valami ilyesmi.

és erre azt mondja a magyar népfőiskola, hogy ez pont úgy ha magyar mér. ez egy ősindoeurópai gyök. ezt mondja a hivatalos nyelvelmélet. és azt jelenti, hogy mér. és ennem a módosulása a mód. a mérték és módbeliség. összekapcsolódnak. és azt úgy akarták kifejezni, hogy mmm-. ezek eredendően hangutánzó, hangfestő szavak, szóképek, amikkel próbálták magukat kifejezni. valamilyen módon mondták.

az mta azt mondja, hogy nem. volt egy ősindoeurópai nyelven beszélők. ők valami olyasmit mondtak, hogy *meh-. és annak jelentése to meausure. hanem volt egy ősfinnugor nyelv, amit a finnugor őshazában beszéltek és az ősindoeurópaitől az elkülönült.

a magyar iskolában a mérést és a módbeliséget nem taníthatják úgy, hogy ezt nyelvórán összekapcsolják az angolszász, a latin, a görög, a szláv szavakkal. mert az mta azt mondja, hogy udmurt nyelven mertal azt jelenti mér, mérlegel. ez "az" eredet. mert a magyar egy finnugor nyelv.

a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar a finnugor, török, indo-iráni, szláv, görög, latin és angolszász rokonszavaik. egyik sem "az" eredet. a finnugor sem. ezeknek rekonstruált közös ősük esetenként hasonlít a magyarra. a magyar nyelv megőrizte az az oxfordi nyelvészek által feltételezett ősi szót, hogy *meh- és *med-. ez magyarban a mér és mód. jelölésben és jelentésben is nagyon hasonló. tehát a magyar valamiféle ősműveltséget őriz. ez a népfőiskola nyelvelmélete.

mondhatod, hogy utóbbi egy baromság. mert azon a feltételezésen alapul, hogy az indoeurópaiaknak volt valami közös ősnyelve. vagy volt, vagy nem volt. ki tudja. na de ha volt és azt rekonstruálják, akkor esetenként hasonlított a magyarra. és népfőiskola mondhatja, hogy a magyar ősműveltséget őriz. mert hogy egy az egyben megmaradtak a magyarban. de az udmurt gyerekeknek is mondhatják, hogy mertal mér, mérlegel. és ezek után tanulják a különféle mérési módokat, mértékeket. például azt, hogy méter.

az mta szerint ezt elsődlegesen a finnugor nyelvekkel kell összekapcsolni. mert az "az" eredet. a népfőiskola azt mondja, hogy az egy nyelvi kapcsolat. ahogyan az angolszász is. és ha van valamiféle nyelvi világörökség, akkor az esetenként nagyon hasonlít a magyarra. mert ha a nyelvészek a mértéket és a módozatokat valamilyen ősi gyökre próbálják visszavezetni, akkor azt kapják, hogy *meh- és *med-. mmm-. mert talán így akarta kifejezni az ősember.

2019.01.12. 09:45:49

@Igazamvanvagyigazamvan?:
az akadémiába betolták budenz józsefet és vámbéri ármint. egy német és egy zsidó azon vitázott, hogy a magyar finnugor vagy török eredetű.

de széchenyi idejében az akadémia alapításakor azt mondták, hogy egyik sem. a magyar nyelv rokona töröknek. de nem török eredetű. nem is finnugor eredetű. a magyar magyar eredetű. a magyart elsődlegesen a magából magyarból magyarázzuk. budenz jószef azt mondta, hogy elsődlegesen magyarázzuk a finnből. vámbéri ármin azt, hogy a törökből. előtte czuczor meg azt, hogy a magyarból. és ezek után mondjuk azt, hogy finn és a török is rokon nyelv. ahogyan a görög, a latin, a szláv, a német és az angol is.

2019.01.12. 10:18:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:
tehát volt czuczor féle nyelvelmélet. amit lényegében szinte mindenki elfogadott. arra mondják azt, hogy népi etimológia. mert kálmán lászló, nádasdy ádám és többi balfasz bebizonyította, hogy a magyar szókincs legnagyobb részben (70-80%-ban) finnugor eredetű. ősi finnugor örökség.

és erre jött válaszul az, hogy ennyi erővel a magyar lehetne akár angol is. mert hogy ugyanúgy léteznek nyelvtani hasonlóságok és ez létezik a szókincsben. de ez nem azt mondja, hogy a magyar angol eredetű. hanem azt, hogy ezeknek talán volt valamilyen közös őse. és az angol is, magyar is. az angol szókincset magyar szemmel vizsgálva vélelmezünk hasonlóságokat. azok esetenként lehetnek véletlenek. de ezek megkönnyítenék az alapfokú nyelvtanulást és a széles körű műveltséget.

és ez az, amit az mta minden módon próbál megakadályozni. az akad, akadály, akadályoz az ugye attack szóval rokonítható. és a frankoknál is összeakaszkodást jelentett. és ennek rokona az attach. és megfejtik, hogy a frankban volt egy olyan szó, hogy *stakka. ami olyasmit jelentett, mint a stick. ami óangolban sticca. ennek a magyar rokona az akasztó.

ha szóelemző nyelviskolában az attach és az attack szavakat összekapcsolják. ha ezt magyar iskolában tanítják, akkor ez ez akaszkodik és az akadályoz szavakkal rokon.

a magyar órán a magyart magából magyarból magyarázzuk. idegen nyelv órán a magyart összekapcsoljuk az adott idegen nyelvvel. ez egy alapfokú nyelvtanulási mód. a stick hungarian english nyelven akasztó. ez az angolnak egy magyaros nyelvjárása. amit viszonylag könnyen elsajátíthat a gyügyei paraszt. és egyébként egy brit angolt beszélő könnyebben megtanulhatja a magyart. csak ehhez az kellene, hogy az mta elfogadja, hogy egy nyelvcsaládba tartozunk. mert most kálmán lászló és nádasdy ádám azt mondja, hogy neked nincs jogod összekapcsolni az angolt a magyarral. azt csak az idióta, kripli, kretén fasiszták teszik, akik nem tudják, hogy a magyar finnugor eredetű. a népfőiskola azt mondja, hogy a magyar magyar eredetű. és rokona az angol is és a finn is. meg a szláv is és a török is.

nem ragozom tovább, ugye érthető.

2019.01.12. 10:26:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a czuczor-fogarasi féle nyelvelmélet volt valójában a nemzeti érzelmű és a szabadelvű. mert azt mondta, hogy a magyart elsődlegesen magából a magyarból magyarázzuk. ez ugye a nacionalista irányzat. és a liberális az, hogy ha ezen túl budenz józsef magyarázná a finnből is, akkor tehesse meg. vámbéri ervin a törökből, akkor tehesse meg. lehessen a magyart összekapcsolni az angolszász, a latin, a görög és a szláv nyelvekkel is. de mi indokolja, hogy ebben legyen kitüntetett helyen legyen a finn. a finneket is szeretjük, nem arról van szó. de az nem nyelvi eredet, hanem egy kapcsolat a sok közül. de ez a jelenlegi hivatalos nyelvelmélettel élesen szemben áll.

2019.01.12. 10:49:19

filozofikusan az egyik nemzeti liberális, a másik balliberális, a libsi. utóbbira azt mondják, hogy filoszemiták. és ebből következően a másik antiszemita, náci. aki felvilágosult demokratikus az elutasítja a népiességet. a gyügyei paraszt megfejti, hogy a pork, a porc, pörkölt rokona. az éppenséggel lehet a pörkölt hús. már csak azért is, mert a πῦρ görögül tűz. azzal rokon a piros, pirít, pörköl, pörzsöl. hangutánzó hangfestő szavak. az angolok úgy magyarázzák, hogy a ógörög πῦρ és az óangol fȳr rokona. p/f hangváltással. ebből lett a tűz. latinul is a halotti máglya a pyra. Ancient Greek πυρά (purá). porból vétettünk és porrá leszünk.

és az oxfordiak azt mondják, hogy *péhwr és ezzel kapcsolatban *hn̥gnis. ez az, ami tűzzel kapcsolatos. a por és az égés.

Latin isnis
From earlier *egni, *igni, dissimilated from *engni, *ingni, from Proto-Indo-European *h₁n̥gʷnis (“fire”).

a magyar égni, égés? nem, nem, ordítja nádasdi és kálmán profeesszor. semmi közük hozzá.

a magyar iskola magából magyarból magyarázza a görögöt, a latint, a franciát, az angolt. ez az, amit a "nem-magyarok" minden módon próbálnak meggátolni.

2019.01.12. 10:50:59

@Igazamvanvagyigazamvan?:
ha ennyi példából nem érted, akkor nem fogod érteni.

Janossz 2019.01.12. 11:16:28

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"a magyar iskola magából magyarból magyarázza a görögöt, a latint, a franciát, az angolt."
Ha ezt se érted, tényleg ostoba vagy...:-)
Ez a marha ezzel a tudományával házal itt már évek óta, időnként, ha új médiumot vél felfedezni, újrakezdi.
Ha rám hallgatsz, nem leszel a játszópajtása.

lecsós 2019.01.12. 11:35:20

@Janossz:
Van aki ezt mondja:

Marácz László: A finnugor elmélet tarthatatlansága nyelvészeti szempontból
www.angelfire.com/realm3/hmult1/cikkek/maracz.htm

A finnugor őshaza finn cáfolata
felvidek.ma/2008/12/a-finnugor-oshaza-finn-cafolata/

Mért nem lehet a magyar nyelvet a magyarból magyarázni - nem svédezni, angolozni, németezni, hanem meg-ma-gyar-áz-ni? - Ezt kérdezi egy 7 éves az iskolában. Ennyi.

Roppantul érdekes az, hogy van egy nép, akivel ez a faszság képes volt megutáltatni a saját nyelvtanát az iskolában. Ez így magában ez a tény már meg kellene hogy kongassa a vészharangot, mert ilyen egyszerűen nem létezhetne a való világban. Mert egy ótvaros nagy marhaság. Márpedig ez tény.

Az alternatív oktatók eljutottak oda hogy 2-3 hónap alatt megtanítják a 6-7 éves gyereket az értő olvasásra. kurva érdekes, hogy működik a dolog - - Ennek kellene lennie a természetesnek -
Az akadémia meg tolhatja a baromságait, érdemes megnézni, hányan vesznek részt egy akadémiai székfoglalón, és hányan kíváncsiak egy alternatív nyelvészeti előadásra. Ennyi ez, a nép dönt, és választ.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 11:36:13

@444: nem. Az, hogy átveszel egy szót, nem azt jelenti, hogy közös eredetű a nyelv.
Búza nem magyar.
Az pedig kimondottan butaság, hogy egy mai nyelvet vetsz össze egy másik mai nyelv szókincsével. Az angol gall, latin, viking, szász, normann, stb. keverék. A magyar tele van német, szláv, török szavakkal. Ráadásul volt egy nyelvújítás...
Talán mondanom sem kell, hogy Shakespeare idejében London színházaiban más-más színészgárda adta elő ugyanazt a darabot.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 11:40:05

@lecsós: tudom. Fakanál.
Én azt tapasztalom, hogy jön a magyar, és semmit nem ért. Még az angol előtanulmányokkal rendelkező sem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 11:41:34

@lecsós: Mért nem lehet a magyar nyelvet a magyarból magyarázni - nem svédezni, angolozni, németezni, hanem meg-ma-gyar-áz-ni? - Ezt kérdezi egy 7 éves az iskolában. Ennyi"

Kérdezd 444-től.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 11:44:36

@lecsós: ja, went-ment.
Go-megy.
Fut-run
walk-sétál
tényleg hasonlít!

Avagy pest-Pest

Janossz 2019.01.12. 12:04:56

@lecsós:
"a magyar iskola magából magyarból magyarázza a görögöt, a latint, a franciát, az angolt."
"Mért nem lehet a magyar nyelvet a magyarból magyarázni - nem svédezni, angolozni, németezni, hanem meg-ma-gyar-áz-ni? - Ezt kérdezi egy 7 éves az iskolában. Ennyi."

Ezt talán beszéld meg Négyeskével, hogy a magyarból csak a magyart akarjátok magyarázni, vagy mindjárt az Univerzumot is, tudós emberek! :-)

Kurultájon ezeket az elméleteket szoktátok elővezetni?
Na, felejts el te is, pls.!

2019.01.12. 12:24:30

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a hanti és a manysi ábécé az 1930-as évekből való. a hantik és a manysik addig nem írtak. az őshanti és ősmanysi nyelvről írásos nyelvemlékük nincsen. ehhez képest az mta megállapítja, hogy az őshanti, az ősmanysi és az ősmagyar nyelv szóról szóra ugyanaz volt. ez ős-obiugor nyelv. de előtte még a magyarok az ősfinnekkel is egy nyelvet beszéltek. az ős-finnugor nyelvet. szóról szóra ugyanazt. és csak ezek a népek. ez a jelenleg hivatalos nyelvelmélet.

amikor a honfoglaló magyarok ősei felmutattak az égre, akkor azt mondták *sänke. ez egy rekonstruált ősfinnugor szó. és amikor a finnek ősei felmutattak, akkor ők is azt mondták *sänke. az első finn írásos nyelv emlék 15. századi. de mégis az mta és a finn akadémia is egyöntetűen megfejti, hogy a finnugor őshazában az ősmagyarok és az ősfinnek is azt mondták *sänke.

de a finnek ültek a tűz körül. és valamelyikőjük kitalálta inkább mondják azt, hogy sää. és az inkább jelentse azt, hogy időjárás. a magyarok mentek mendegéltek. és a szókezdő s- hangot és a szó végén az -e hangot elhagyták valamiért. änk szóból lett az, hogy ég. ez a finnugor elmélet egy bevezető példája. budenz józsef elképzelése.

mondok egy másikat. azt, hogy felhő a finnek úgy mondják: pilvi. az mta megfejti, hogy az ősfinnugorok azt mondták *pilwa. csak aztán a finnek ültek a tűz körül. lehet, hogy egy kicsit italoztak. és azt mondták pilvi. és ez terjedt el. a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondták, hogy legyen inkább felhő. és ez bizonyság p/f "szabályos" hangmegfelelésre magyar-finn relációban. de ez nem szabályos, hanem egy esetleges megfelelés. az angol pain magyarul a fáj, fájdalom. erre lehet mondani, hogy p/f hangmegfelelés. de arra, hogy pilvi/felhő már aligha. és azt mondják, hogy na de ilyesmi a magyar-finn relációból több is van. magyar-angol relációban is van. Paint:Fest. Pay:Fizet. Pilvi:Felhő.

na most ebből melyik bizonyság az eredetre. a népfőiskola azt mondja, hogy egyik sem. hanem rokon az angol is és a magyar is. de egyik sem az eredet. mert a magyar magyar eredetű. az mta azt mondja, hogy nem mert finnugor.

lecsós 2019.01.12. 12:37:00

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ügyes vagy. Örülj neki, hogy tudsz rotát írni, és nem szopod be a harcifaszt a hét közepén. Mert a magyar, a litván, a görög, a cseh, a szlovák, nem törzsgyökeres angol az még behúzza a seggét melózni. Ennyi. Amúgy nincs melós, meg nem is lesz. Oszt lesz szép fak-anal. Lehet majd lesütött szemmel tolni a süketet az area managernek, meg a head officenak, hogy beszakadt a labour performance bazzeg, de azé legyen bónusz, de tényleg.
Nyugi, már nem tart soká. Egy mosogató - aki nem beszél idegenül- már többet keres, mint a helyi manager, úgy ám. :) :) :) :) :) :) :)

2019.01.12. 13:03:44

@Janossz:
a kínaiak az univerzumot kínaiul próbálják megmagyarázni. attól kínaiak többek között. az angolok, a németek, a franciák elsődlegesen angolul, németül, franciául. többek között attól angolok, németek, franciák.

a magyarok attól magyarok a világmindenséget elsődlegesen magyarul magyarázzák. az udmurtok udmurtul.

egy udmurt iskolában azt mondja a tanító néni, hogy "mertal" (ami az ő nyelvükön azt jelenti, hogy mér, mérlegel). mert egy tállal mérlegeltek, vagy valami efféle. és ezzel a méricskéléssel függ össze például az, hogy "meter". az udmurt iskolában ezt elsődlegesen udmurt nyelven magyarázzák el. abban a szóban, hogy méter ott rejlik az ősi udmurt udmurtság. az, hogy "mertal".

a görög iskolában azt mondják, hogy az ógörög μέτρον (métron) rejlik benne. és azt jelenti, hogy mérni. egy görög iskolában így magyarázzák az univerzumot.

a magyar népiskolában ha az mta engedné, akkor ezt a magyar mér szóból magyaráznák. az egyházi tanító a nemzeti keresztségben felírja a táblára:

MÉR
ógörög μέτρον (métron)
ólatin metrum
ószláv meriti
óangol met, meth
a mér szóval kapcsolatos a magyar merit és a metsz is. a magyar iskola a világmindenséget elsődlegesen a magyarból magyarázza.

erre azt mondja az mta, hogy ezt így nem lehet. mert ugyan ilyen a hagyományos nemzeti keresztény népiskola. de ez teljességgel tudománytalan, mert a magyar nyelv finnugor. tehát a mér szóhoz legfeljebb udmurt megfelelőt lehet rendelni. a többihez a magyar mér szónak semmi köze. mert a magyar finnugor.

2019.01.12. 13:44:20

@Igazamvanvagyigazamvan?:
te hogyan tanítanád a magyart és az angol nyelvet? felteszem úgy, ahogy jelenleg. és ebben a rendszerben az átlag magyar alig tud angolul megszólalni. vagy akármilyen idegen nyelven. erre te azt mondod, hogy ezért van, mert a magyarok hülyék. de ezek szerint a magyarországra érkező külföldiek is hülyék. mert az átlag külföldi a magyarból szinte semmit sem tud megtanulni. néhány kivétel van, aki nagyon szorgalmas nyelvtanuló és tartósan magyarországon, vagy angliában él.

szerintem ezért részben nyelvelmémet van elbaszva. a magyar és az indoeurópai kultúrát élesen el akarja választani egymástól. a magyart elsődlegesen a magyarból magyarázzuk. tehát van mér szógyök. és annak származékai. merít, vagy a metsz. ennek vannak a környező rokonai. angolszász, német, latin, görög, szláv. és ezek után egy magyar gyerek egy széles körű műveltséggel rendelkezik. aztán, hogy milyen mértékben akarja ezeket megtanulni az függ attól, hogy angolszász, német, latin, görög nyelvtagozatos. vagy európai nyelvtagozatos. egy idegen nyelvi osztályban elég sok nyelven megtanulhat. úgy, hogy közben elsődlegesen magyarul gondolkodik. és a magyar szókincsből magyarázza a világ nyelveit.

te azt mondod, hogy semmiféle összefüggés nincsen. pontosan abból indulsz ki, amit a jelenlegi iskola képvisel. ez esetben be kell magolni a szavakat. és ebből lesz, hogy az átlag magyar nem tud megszólalni.

esetleg kellene egy Hungarian-English, ami a brit vagy amerikai angolt, vagy angolszász nyelven beszélők is értik, nagyon nem értik félre és a magyarok számára is könnyen tanulható. de ezt úgy lehet megalkotni, hogy a magyar és az angol feltételezett közös ősét keressük. és ez magyar-angol relációban segíti az nyelvtanulást.

a measure azért nem lesz méz-sör. pedig úgy hangzik. a mézsör angolul mead. mert a mézhez a virágpor a mezőről származik. ami angol meadow. az óangolban d helyén th van, ami lehet (s)z is. ezzel rokon a méz, mező. és a szláv medved' az azt jelenti, hogy méz evő. és az ed, az eat rokona. étel, étek.

az indoeurópai szóelemzésbe beilleszthető a magyar. Edward névben az ed az jólétet jelent, ételt ad. a ward pedig azt, hogy véd, védelmez. az első angol királyok még az aetel- előnevet vették fel. csak nem a hun etele, atila, attila? a hunok és anglik együtt harcoltak. két íjfeszítő nép.

erre mondja azt az mta, hogy na jó. de a magyaroknak ehhez semmi közük. mert a magyarok finnugorok.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 18:19:19

@lecsós: nem tudom, miért őrjöngsz. Ami tény, a magyarnak semmi köze az angolhoz. Angol nyelv Lord Byron óta létezik.
Hasonló hangzást találhatsz, átvételeket is, de az nem jelent nyelvrokonságot.
Coach -kocsi
hussar-huszár

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 18:26:20

@444: de ez nem jelenti, hogy igazad van. Egymás mellett élünk, átveszünk szavakat.
Azért, mert a field és a föld hasonlóan hangzik, nem ugyanaz a szókészlet. A többi meg nem stimmel. Mező. rét, folyó, hegy, erdő...

ezeknek régi szavaknak kéne lennie, hisz a honfoglalók kellett, hogy használják.
Ló. Ökör, tehén, tinó, birka, tűz, fa, legelő, fű.
Van angol megfelelője?

Mivel a kelták a mai Ukrajnától Portugáliáig elterjedtek Európában, akár nyelvi emlékeik is maradhadtak.
De rokonság nincs.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 18:36:25

@444: te teljesen bolond vagy. Az english pedig engl-ish , ahol az első tag a dán Engli családnév, tehát jelentése Engli szerű.
Engli-Ongli-Ongull
Tehát egyértelmű a rokonság az ongurokkal.

Igazamvanvagyigazamvan? 2019.01.12. 18:49:44

@444: az angol szavak eredete visszavezethető szanszkrit, vagy görög, avagy indo-európai forrásra. Minô meglepetés! Attól még a görög nem rokonnyelv.

pitcairn2 2019.01.12. 18:50:07

@444:

a külföldieket az agglutinálás gyakorlata elbűvöli és egyben elborzasztja...

youtu.be/ikODMvw76j4?t=154

aki ezek után is kedvet kap a magyarhoz a felettébb elkötelezett:)

pitcairn2 2019.01.12. 18:53:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:

az angol kapcsán szerintem kb. annyi a lényeg, hogy újlatin és germán elemekből kialakult keveréknyelv (kreol...) és mint ilyen ideális európai összekötő nyelv, legalábbis az újlatin és a germán népek számára

a régmúltat meg értelmetlen bogozgatni, nyelvészek állítólag némi kelta logikát is belelátnak az angol nyelvbe, de ez már felettébb spekulatív...

2019.01.12. 19:10:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a földmérés mértékegysége hagyományosan a hold.
ez angolul acre. németül Acker.

óangol æcer: land which a yoke of oxen could plough in a day. ezt a frízek úgy mondták: eker. a norvégok és a svédek åker. és ezt jelenti, hogy az a föld, amit a járomba hajtott ÖKÖR képes felszántani.

ez a magyar ökör szóval nyilván rokonítható. azért, mert a jelölés lényegében egyezik, és van egy jelentés átmenet. ez esetben vélelmezhető a kapcsolat. nevezzük úgy, hogy gyenge kapcsolat. ami persze éppenséggel lehet, hogy csak véletlen hasonlóság. de az is lehet, hogy nagyon is szoros kapcsolat van. a magyar ökör szóból alakult ez ki. ezt nem tudjuk. az is lehet, hogy a magyar ökör szó abból lett, hogy a föld mértékegysége acker.

de azért ugye ehhez kapcsolódik egy szócsalád. az ék, eke. azt húzza az ökör. ami mongolul üker. ki volt az átadó és az átvevő? a legtöbb nép szereti azt gondolni, hogy azt a szót tőlük vették át a többiek. tőlük tanulták el a műveltséget. az római egyház azt mondja, hogy ezt a latinból vették át. vagy a latinok vették át a másik nyelvből. a görögös műveltség hívei nyilván azt mondják amire csak lehet, hogy ez a görögből ered. abból kellene kiindulni, hogy ezek egymásra hatottak.

van a főníciai eredetű k betű, amire lehet mondani, hogy az éket, vagy egy ekét jelképez. és ennek görög pártja a ϰ betű. a kappa. a kapa, ami kapart? és ehhez kapcsolódik az ökör? ez egy véletlen egyezés? ha latinul lenne, akkor mindenki azt mondaná, hogy nem. hanem ez valószínűleg a latin földművesek nyelvéből lett átvéve. történetesen a magyarral magyarázható. de még a sémita megfelelő is. a sémi k a kaph betű. és ennek képírásos megfelelője egy kéz. és ennek pártja a yad. annak a jele egy ellentétes irányba rajzolt kéz. ad és kap? magyarul elég meg lehet magyarázni.

lehet ez mind véletlen, és ez esetben ez mind belemagyarázás? éppenséggel lehet. ki tudja. de az nagyon furcsa, amikor ezt magát magyarnak mondó bölcselet egy az egyben elveti.

pitcairn2 2019.01.12. 19:24:04

@444:

ha igazi"nyelvtanulási rezisztenciát" akarsz látni akkor az angolszász világban nézz körül:)

azok aztán tényleg nem tanulnak nyelveket (tisztelet a kivételnek...)

pitcairn2 2019.01.12. 19:30:58

@444:

kötve hiszem, hogy lett volna bármilyen ősi "közös nyelv", hisz még a sztenderdizált nyelv is "modern huncutság":)

vimeo.com/168454499

2019.01.12. 19:39:22

@Igazamvanvagyigazamvan?:
a tölgyfa angolul oak. óangolban āc, ǣċ. és az axe a fejsze. az óangolban æcs. tehát az angolban az oak és az axe egy közös gyökből fejlődtek ki.

na de ez úgy hangzik, mint az ág, ács. mondhatod, hogy ez egy véletlen kapcsolat. de miért ne lehetne vélelmezni, hogy ennek mégis csak van köze a magyarhoz? a némethez is van köze. Eiche. magyarul magyarázható tölgyfa ágából készült az ék, eke.

a bükk latinul fagus. ennek rokona a tölgyfa görögül φηγός (phēgós). a magyar fához van köze? vélelmezhető egy kapcsolat? igen, persze lehet, hogy ez is csak egy véletlen.

te azt mondod, hogy nem lehet kapcsolat. de miért ne lehetne? hacsak azért nem, mert a magyar finnugor. az nyilván elválasztja a magyart az indoeurópai kultúrától. ami jelenleg az mta célja. a finnugrizmus semmivel se tudományosabb, mint akármilyen népi etimológia. a finnugor korból nincs semmiféle nyelvemlék. tárgyi emlék sincs. élettani nyoma sincs. növényi, állati, emberi maradvány. genetikai kód. ami alapján azt lehetne mondani, hogy a magyarok és a finnek ősei évezredeken át együtt éltek. és szóról szóra egy közös nyelvet beszéltek. a finnugor őshazában az ősfinnugort. erről középkori magyar, finn, nem-magyar, nem-finn krónikák se ejtenek egy szót se. újkori kitaláció. nincs közös néprajzi hagyaték. akár népdalok hasonlóak lennének. ők a legközelebbi nyelvi-kulturális rokonaink.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM
lehetett velük nyelvi kapcsolat. persze, hogy lehetett. hiszen ezek az eurázsiai lovas nomád népek északi szomszédai. ami magyarázza, hogy a manysi számolás hasonló. de finnugor őshaza földrajzi értemben sem stimmel. ezek mocsaras területen élnek. amin tartósan aligha tudott volna megélni a honfoglaló lovas katonanemzet.

2019.01.12. 19:50:54

@pitcairn2:
ez az egész még a derék leibniz elmélete. volt egy ősindoeurópai nyelv. ez általánosan elfogadott nyelvelmélet nyugat-európában. az írásos nyelvi emlékek és a hangtani törvények alapján rekonstruálnak. a szavak szabályos hangmegfelésekkel, hangátvetésekkel és jelentés átmenetekkel alakultak egymásba. a német Tisch és az angol dish között vélelmeznek egy kapcsolatot. d-t zöngés-zöngétlen pár. az asztalra tették a tálakat. ez egy jelentésátmenet. ha ezt elfogadjuk, akkor a tiszta dísztálakat tették az asztalra. a dish és a disk közötti kapcsolat nem az, hogy mindkettő kerek. hanem, hogy mindkettő dísz. ahogyan a kocka. a dice. az is dísz. a dísztál a házban a falon. a ház az ugye house. a fal pedig wall. v/f hangmegfelelés.

tehát ha elfogadjuk a nyelvészeti rokonításnak egy sajátos módszerét, akkor fogadjuk el az összes relációban. a hunok és a magyarok ezeknek a népeknek a szomszédai.

ha nem fogadod el, akkor az angolszász és a szláv nyelvek között se lesz túl sok kapcsolat. és a latin és a görög kapcsolatok jelentős része is eltűnik. mert nem fogadod el ezt a munkamódszert. de ez esetben finnugor elmélet sincs. indoeurópai nyelvcsalád se.

2019.01.12. 20:23:30

@pitcairn2:
az angol wall és német Wall nyilván rokonok. hiszen azonos a jelölés és hasonló a jelentés. a németben az elsődleges jelentése sánc, vagy töltés. de az is valamiféle fal. a magyar fal szóhoz nincs köze? az nem rokona. alkalmazzuk a szabályos hangmegfelelések elméletét. v-f zöngés-zöngétlen hangpár. és ott a magyar fal. amiből fából készül. a fallal körülvett település a falu.

a fallow angolul az ugar. óangol: fealu. ószász falu. falu? ónorvég: fölr. föld? ősgermán: *falwa. mi köze ennek a magyarhoz? semmi az mta szerint és az oxfordi nyelvészek szerint. de miért ne lehetne hozzá köze?

mondjátok azt, hogy utáljátok a magyarokat, alkalmazzuk a hetes cikkelyt. rendben van. mondják ezt. és nem azt, hogy a közös európai értékek. miféle nemzetközösség ez? és kik a kirekesztők? a magyarok. a magyar tudományos akadémián van egy magyarellenes társaság. mindegy, hogy nyelvészet, irodalom, történelem, hittan, vagy világias bölcselet. és ők akarják magukat a néptől függetleníteni. a populista politika elveszi a pénzt. és az audi és a bmw azt mondja, hogy palkovics vegye el tőlük és forgassák be az autóiparba. felőlük lehet a angolszász-magyar nyelvi-kulturális kapcsolat. a magyarországi németség egy részét zavarja érdekes módon.

lecsós 2019.01.12. 20:53:30

@444:
www.youtube.com/watch?v=XScWFu6guag
Pap Gábor - Kezdetben vala az Ige - Anyanyelvünk, a teremtő ige működése

Ezt a videót a "jutub egyetemen" több, mint 87000 ember látta eddig, gondolom értették mit mesél az előadó, tehát anyanyelv szinten beszélik a magyart. Ez a megtekintési szám kb. 86970 fővel több, mint ahányan egy átlagos akadémiai székfoglalóra kíváncsiak.

Itt van egy nagykövet, aki meg meg akarja érteni a magyart, - egy kicsit magyarrá is akar válni: -

www.youtube.com/watch?v=FFCxzmwJg7s
A Magyar Költészet Napja: Iain Lindsay videóüzenete

Erre meg azt mondja a zorbán, meg a palkovics, hogy épp itt az idő a változásra.

Roppant érdekes az, hogy az általános iskolától kezdődően egy német nyelvtani keretbe szuszakolják be a magyart, ami egyszerűen nem működik.
Sok helyen elkezdték magyarul tanítani a magyar nyelvtant, és láss csodát, működik.
Elvileg demokrácia van, mindenki azt tanul, és úgy, ahogy akarja. A többség meg úgy néz ki a "jutub egyetemet" válassza. Lehet ellene felszólalni.
Csak ezt meg kellene érteni, hogy mért van ez így.
A németeknek csak jó, ha van magyar angolszász kapcsolat, mert több bmw-t meg merdzsót lehet eladni nekik, ami csak jó.
A királyi család eléggé tisztában van a magyar történelemmel, mivel jelenleg Erdélyben van a legszebb birtok, ahol szívesen nyaralgatnak. Nemrég arról volt szó az angol sajtóban hogy meg lehet nézni Erdélyt, így kellene élni az Uk-ban is. Tehát az angolszász- magyar kapcsolat élőbb jelenleg nem is lehetne. Az akadémia meg nagyívben baszik rája. a zorbán, meg palkovics meg nem. Kölcsönös gazdasági együttműködés a két ország között fontos lehet ezekben a vérzivataros brextes időkben.

pitcairn2 2019.01.12. 21:16:49

@lecsós:

a József Attila versről jut eszembe, hogy jeles költőnk elégségest kapott a magyar érettségin:)

PS.: persze ebben a hektikus iskoláztatása is benne volt, meg az is, hogy egyben végzett el két évet három hónap alatt

pitcairn2 2019.01.12. 21:21:03

@lecsós:

és egy MTA irodalomtörténész adott neki elégségest:)

" Magyarból Pintér Jenő tankerületi főigazgató volt a vizsgáztatója, akitől elégségest kapott teljesítményére."

hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_Attila

hu.wikipedia.org/wiki/Pint%C3%A9r_Jen%C5%91

még jó, hogy átengedte:)

pitcairn2 2019.01.12. 21:25:50

@lecsós:

az erdélyi kapcsolat mögött a Windsor fedőnéven futó Szász-Gothai család Rhédey-i vonala van:)

hu.wikipedia.org/wiki/Rh%C3%A9dey_Klaudia

II. Erzsébet angol királynő ükanyja Rhédey Klaudia volt

2019.01.12. 21:34:58

@lecsós:
errefelé van egy finn konzultátus. és finn állam tavaly volt 100 éves. nekik jól jött a nagy októberi forradalom és a cárizmus bukása. elszakadtak az oroszoktól. és volt errefelé egy magyar-finn konferencia és egy szakhét. nekem azt mondta egy ismerősöm, hogy volt egy finn, aki könyörgött, hogy ne legyen különálló finnugor nyelvcsalád. mert nekik az észt mellé kell egy svéd, egy orosz kapcsolat. nincs ellenükre a magyar. csak nem szeretnének az indoeurópai nyelvcsaládból kultúrkörből kiszakadni. és az ismerősöm mondta neki, hogy magyarországon is ezt gondolják. csak van a magyar tudományos akadémia. ez részben politikai kérdés.

tehát a finneknek se egyszerű azt mondani, hogy ez a nyelvcsalád nem így létezik. a török nyelvek is agglutinálók, ahogyan a finn és a magyar. nyelvtan alapján őseurázsiai nyelvcsaládot kellene létrehozni. szókincs alapján indoeurópait. és ezek közös metszete a finnugor. ezt valahogy így lehet kidumálni. mert az egy dolog, hogy le kell váltani az akadémián vezetőket, de teljesen lejáratni azért nem lehet. a magyarból meg létre lehet hozni akár "napkeleti bölcselet" feltételezett nyelvét. de ez a visszavetítés részben művészeti tevékenység.

pap gábor azt mondja, hogy őseink várták a napfelkeltét a vártán. imádták a napot, azt ami az egy az éget az éget. és az egy év alatt bejárt egy ívet. és amikor az összekapcsolódik azt úgy hívjuk: öv. és varga csaba erre azt mondta, hogy persze mert az angolban of az övé.

de ez egy kicsit művészet. beleérezni a magyart. ehhez nemzeti érzelműnek kell lenni. a filoszemita bölcselet ezt az érzelmi jelleget próbálja a filozófiából kizárni. és azt állítom, hogy úgy a bölcselet dekonstruált. próbálják tisztán racionális alapokon természettudománnyá alakítani. de úgy a bölcseletből elveszíti a regéit, a mítoszait, a legendáit. nem marad szinte semmi. de ez nem azt jelenti, hogy a bölcseletben semmit se kell formálisan definiálni. dehogy nem kellene. elemi matematikával közelítőleg lépkedni. de a bölcseletnek mindig van egy irracionális magja és burka. a burka ugye az iszlám nők számára a burok. a magyar iszlám eredetű? napkeleti bölcselet. abban megjelenik az iszlám is.

pitcairn2 2019.01.12. 21:35:34

@lecsós:

a Windsor család különben leginkább német: Szász Coburg Gothai, Glücksburg és Battenberg... + ehhez jön még az eredeti Hannoveri vonal...

lecsós 2019.01.12. 21:42:34

@pitcairn2: Az átlag angol a Sunt, meg a Mirrort olvassa a szünetben, pont nagyívbe szarik rája, honnan származik a család. Szép ép a Mirrorban, meg hogy gyönyörű Budapest. Amit írsz, ezzel az akadémikusok foglalkoznak.

pitcairn2 2019.01.12. 21:48:27

@lecsós:

Fülöp herceg speciel adolf alatt járt oskolába a harmadik birodalomban

ezen még a Daily Mail is elmereng néha

Philip at a Nazi funeral and the day his sister had lunch with Hitler

www.dailymail.co.uk/news/article-3167585/Philip-Nazi-funeral-day-sister-lunch-Hitler-TV-documentary-reopens-painful-chapter-duke-s-family-past.html

pitcairn2 2019.01.12. 21:49:52

@lecsós:

jut eszembe:

ezért kellett a Windsor név:)

meg Mountbatten a Battenbergből és a többi:)

2019.01.12. 22:09:40

@pitcairn2:
van a magyar ruha szó. szerbhorvátul ruho. szlovákul rúcho. a magyarok átvették a ruha szót a szlávoktól. vagy a szlávok vették át a magyaroktól, vagy ezek a népek és ezek a nyelvek hatottak egymásra.

a népfőiskola elmélete azt mondja, hogy ha egyebet nem tudunk, akkor induljuk ki az utóbbiból. abból, hogy a nyelvet hatottak egymásra. magyar ruha szónak van szláv rokonszava. ruho, rúcho.

az mta azt mondja, hogy a ruha jövevényszó szláv eredetű. az mta szerint a magyar minden esetben átvevő. az átadó nem lehetett, vagy a nyelvek egymásra nem hathatnak? a magyar királyságnak semmiféle kulturális hatása nem lehetett a környező szlávokra?

angolul a rag rongy, a rug a rongyszőnyeg. és a rough a durva, rongyszerű anyag. és azt, hogy rough óangolban úgy mondták: ruh. Old English ruh: rough, coarse (of cloth). németül is rauh.

a népfőiskola elmélete azt mondja, hogy a ruha, a rongy, a bőrbetegségként ragályos ragya a rüh szavak magyar szavak. és ezeknek vannak szláv, angolszász rokonaik.

Norwegian rugga: coarse coverlet. uncertain origin.

a magyar olyan nagyon nem hasonlít egyik európai nyelvre sem. de valami ősi vagy ókori földműves nyelvezet ott vannak mindegyikben. persze lehet mondani, hogy a norvégek átvették a szlávoktól. de ez ugye délszláv. a ruha lengyelül materiał, tkanina, ubranie. hogy került ilyesmi a norvégbe. és az nem is ruha, hanem rongy, rongyszőnyeg. na jó, de az hogy került oda. lehet német hatás. és akkor abból lett a magyar. na de akkor azt vette át a délszláv. a magyarból. a magyarban a rongy szóhoz tartozik egy szócsalád. és ehhez van kapcsolva a ruha. úgy, hogy illeszkedik az angolszászhoz és a szlávhoz. ha neked a közvetítő nyelvelmélet kedves, akkor a magyart is tekintheted keverék nyelvnek. de ez mégis hogy tartalmazhat iráni, török vagy finn szavakat?

2019.01.12. 22:14:18

érthető ugye, hogy a magyar egy kicsit olyan, mintha az indoeurópai, finnugor és altaji török szókincset kiátlagolnák. vagy megkeresnék, hogy ebben vajon mi lehet a közös.

2019.01.12. 22:33:54

@pitcairn2:
vegyük a kolbász szót. a szerbhorvátban van kobasica szó. ami azt jelenti kolbász. ez miért jelenti feltétlen azt, hogy a magyar vette át a szlávból? lehet. de miért minden esetben a szláv az átadó. az mta szerint a magyar királyság minden szót csak átvett a környező szlávoktól. visszafelé semmi sem hatott.

van aki azt mondja, hogy ő járt az ujguroknál. és ők azt mondták. kol = kéz. basz = tölteni. mint a baszni. a kolbász azt jelenti, hogy kézzel töltött. az mta szerint ujgur nem lehet. a hunok rokonai. de a magyaroknak nem lehet közük a hunokhoz. ez ujgur népi etimológia. szláv. de türkménül, üzbégül is kolbasa. kirgizül is. ők az ujgurok szomszédai. ők is átvették a szerbhorvátból azt, hogy kobasica? mert ez egy szláv szó. és mit jelent? miért kobasica? csak.

2019.01.12. 22:36:59

@pitcairn2:
perzsául kâlbâs. ők is átvették a szerbhorvátból. egy időgéppel.

2019.01.12. 23:08:49

@pitcairn2:
vagy mondjuk van a konyha. mert szerbhorvát kuhinja. oroszul is kuhnyá. de türkménül is kuhnya. átvették az oroszból. tehát lehet szláv. a magyar pásztoroknál a főzőhelyiség a kunyhó. a legtöbb magyar házban is van nyári lakhely kunyhó/konyha. de éppenséggel lehet szláv. de ez esetben a Küchen is szláv. vagy a cook is abban az értelemben, hogy főzni.

a népfőiskola elmélete azt mondja (és ez volt az mta álláspontja a finnugor elmélet előtt), hogy koh ősi hangutánzó hangfestő szó. ezzel rokon az angol cook is. ebből lesz kohó, a kohnya (konyha), kohóács, a kohács (kovács). és ebben lehet német, szláv hatás. kotyvaszt. a vaskoh a vaskohó. vaskó mint családnév hangrendi párja a bacskó. és ez vasco/basco talán a baszk népnév. mint a vasco/basco da gama. a baszkok vaskohászok a pireneusokban. magyarul így hangzik.

2019.01.12. 23:16:46

a vasat a hutában hütötték le. a hüttében hűsöltek. adventi vásáron egy hütte. ilyet hoztak ide a németek, hogy udvaroljanak.
static.civishir.hu/ci/2018/11/tn4-advent_2018_11_2116.jpg
az a hut (kunyhó). amikor lehűtötték, akkor még a vas forró (hot) volt. leadta a hőt. lehet mondani, hogy hülyeség, de a heat a hevít. Proto-Germanic *haita. Gothic heito. hajtja, hajtó? hogy van ez? hm?

2019.01.12. 23:23:07

@pitcairn2:
és az, hogy hajt egy ősi hangutánzó hangfestő szó. hajtajtajtaj. ősműveltség. hajt, hevít, hűt, a hutában. ami az angolszász hut, hütte. és ehhez kapcsolódik a hot, heat. régéc mellett háromhután a régiek ezt még értik.

2019.01.12. 23:42:27

@pitcairn2:
echo. a vízórában visszhangzott az ἠχώ (ēkhṓ). az micsoda. az ékkő. lehet mondani, hogy az eszed tokja az visszhangzott. a görögök a szkíták szomszédai voltak. déloszon az égei tengeren. lehetnek, hogy az ék és kő ősi szavak. persze, hogy lehetnek. és egy ék alakú kő visszhangozhatott a vízórában. persze. az antik is ezzel függ össze. αντ- (ant-, “back”). visszaönti a vízórába a vizet. a magyarok visszaforgatják az időkereket.

2019.01.12. 23:43:28

(még a mai is a vízórában visszaforgatják egyesek, hogy ne kelljen annyit fizetni a vízműnek.)

Laikus Mérgelődő 2019.01.13. 09:15:16

" Az a szó, amit "repülő sziget"-nek, vagy "lebegő sziget"-nek forditok, eredetiben igy hangzik: Laputa. Hogy honnan és hogyan származik ez a szó, nem tudom pontosan. Lap a régi, avitt nyelven magas-at jelent, untuh pedig kormányzót, uralkodót - állitólag, szóhasonlással, igy származott az eredeti Lapuntuh-ból a mai Laputa. A magam részéről ezt a levezetést kicsit kényszeritettnek vélem. Egyszer vettem magamnak a bátorságot s néhány laputabeli tudósnak megjegyeztem, hogy véleményem szerint Laputa annyit jelent, mint lap uted - lap, határozóilag annyit tesz: napsugarak tánca a tengeren és uted annyit tesz: szárny. Nem akarok nagyképüsködni, de azt hiszem, ez a helyes megoldás; különben az igazságos olvasóra bizom, itélje meg. "
Swift: Gulliver utazásai

2019.01.13. 10:13:16

@Laikus Mérgelődő:
a filológia egy kicsit művészet. és köze van a valláshoz. a filozófia is ilyen. csak az ebben a modern formájában dekonstruált.

2019.01.13. 10:52:41

@Laikus Mérgelődő:
kik azok a lappok avagy a számik? a lappok se nagyon tudják. számosan éltek a lapályon. magyarul így hangzik. a németek úgy fejtik meg, hogy nyilván foltvarrók voltak. a lappen foltot, rongyot jelent. a rongylapokat rakosgatták egymás mellé. patchwork a lapályon. ha nincsenek nyelvi emlékek, akkor legyen úgy, ahogy a népek érzik.

2019.01.13. 10:53:17

és ez a populizmus. nem tudja eldönteni a tudomány. marad a népítélet.

2019.01.13. 13:07:18

@invalid user name: "Off, de a háború sem volt nagyon okos dolog -- a magyar arisztokráciában, úgy tűnik, nem volt divatos a józan gondolkodás már akkoriban sem."

Tisza maximálisan ellenezte, de nem tudta lebeszélni róla az agg uralkodót..

invalid user name 2019.01.13. 14:52:52

@Hata Mari..:

hát, tisza életművét tekintve ez az ellenzés kicsit kilóg a sorból.

2019.01.13. 17:47:28

@invalid user name: Mindenesetre ellenezte ez tény.( Persze lehet, hogy a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemen nem ez volt a tananyagban..)

bz249 2019.01.14. 08:38:59

@invalid user name: pedig logikus oka volt neki: az osztrakok annektalni akartak Szerbiat/annak egy reszet. Ha ez sikerul, akkor meg tovabb csokken a magyarsag aranya az osszmonarchiaban, es a dualista rendszer meg inkabb anakronizmus lesz. Na ez volt az a kimenetel, ahol "gyozunk".

invalid user name 2019.01.14. 09:10:35

@bz249:

hát, ööö, tisza ellenezte a háborút, de amikor a németek azt mondták, hogy a háború jó ötlet -- akkortól kezdve ő is támogatta.

szerintem nagyon kínos tisza istvánt pozitív figuraként beállítani. a huszadik század elején már kifejezetten maradi volt -- politikája növelte Magyarország lemaradását.

bz249 2019.01.14. 09:43:51

@invalid user name: amennyire tudom: garanciakat akart kapni arra, hogy nincs teruleti kovetelesunk, amikor ezeket megkapta, innentol mar o is rabolitott.

invalid user name 2019.01.14. 09:54:53

@bz249:

én meg úgy tudom, garanciákat akart kapni, hogy németország nem fog kihátrálni az (önmagában gyenge) monarchia mögül egy hadüzenet esetén. és innentől már rábólintott.

tökéletes politikai rövidlátását bizonyítja egyébként mind a két értelmezés, de nem csak ez, hanem teljes politikai karrierje.

2019.01.14. 10:09:08

@invalid user name:
az adott helyzetben mit kellett volna tennie?

2019.01.14. 10:25:41

@invalid user name:
nem arról van szó, ahogyan beállítják, hogy kizárólag tisza akart háborúzni. majdnem ellenkezőleg. tisza a monarchiát akarta egyben tartani.

és egy megoldás lehetett volna az, hogy a monarchián belül kapnak jogokat a nemzetiségek. kossuth még azt akarta, hogy a magyar királyságon belül. a függetlenségi háború után pedig egy laza államszövetségben a környező szlávokkal, a románokkal és dunai németekkel. ez lett volna a dunai konföderáció. szövetségi államrendet a magyarokon kívül egyik nemzetiség sem akart. se a szlávok, se a románok. bécs meg végképp nem. tehát maradt az a lehetőség, hogy a monarchiát kiterjesztik a balkánra feltéve, hogy ezt németország támogatja. és szövetségre léptek a bolgárokkal és a törökökkel. egy ilyen szövetséget nem akartak európa közepén a britek, a franciák. 1904 óta állt az antant. ezt nem fogadták el az oroszok. a szerbia és montenegro orosz szövetségessé vált. 14-ben a trónörököst megölték. kitört a háború. 18-ban tiszát is meggyilkolják.

az adott helyzetben mégis mit kellett volna tennie?

invalid user name 2019.01.14. 10:53:33

@444:

"az adott helyzetben mégis mit kellett volna tennie?"

modern politikus: költség haszon elemzés, hosszú távú előnyök és költségek, kockázatok. fókuszban a gazdaság (mint minden más hatalom forrása).

feudális politikus (de ide tartozik ferencjózsef is): előjogok, rövid időhorizont, sérelmi politizálás. fókuszban a nacionalizmus (mint az előjogok forrása).

invalid user name 2019.01.14. 10:57:09

@bz249:

"tovabb csokken a magyarsag aranya az osszmonarchiaban"

tisza már a háború előtt igyekezett úgy alakítani a közjogi rendszert, hogy a nem magyar népesség jogait korlátozta a magyarságét emelte.

tisza olyan módon fejezhette volna ki háborúellenességét (ha azt komolyan gondolta volna), hogy odaáll ferenc józsef elé: ha háborút akarsz indítani, azonnal lemondok.

csak hát tisza nem volt annyira háborúellenes -- sőt, azonnal háborúpárti lett, ahogy megkapta a németek támogatását.

2019.01.14. 11:55:10

www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1914_julius_28_kirobban_az_elso_vilaghaboru/

" A Magyarországot képviselő Tisza István talán az egyetlen befolyásos politikus volt, aki ellenezte a hadüzenetet, mivel tisztában volt azzal, hogy hazánk számára ebből semmiféle előny nem származhat: egy esetleges vereség minden bizonnyal feldarabolná Magyarországot, a győzelem, és ezzel a Monarchia területi növekedése pedig csökkentené a magyarság arányát és ezzel befolyását is. Tisza, miután sikertelenül próbálta megóvni a békét, július hónapban már csak arra törekedett, hogy megakadályozza az általános háború kirobbanását, illetve, hogy rábírja a császárt egy deklaráció kiadására, miszerint a Monarchiának nincsenek támadó szándékai.

A magyar kormányfő végül nem járt sikerrel, a császár ugyanis július 23-án ultimátumot küldött Belgrádba, melyben azt követelte I. Pétertől, hogy 48 órán belül járuljon hozzá a merénylet felelőseinek felkutatásához, szüntessen be minden propagandát a Monarchia ellen, és oszlassa fel mindazon szervezeteket, melyek terrorcselekményekkel gyanúsíthatóak."

pitcairn2 2019.01.14. 14:15:49

@Hata Mari..:

a terrortámadással kiprovokált K und K ultimátum csak ürügy volt a háború kirobbantásához...

+ a monarchia föderális trialista vagy urambocsá a "Nagy-ausztriai Egyesült Államokra" hajazó átalakítási projektjének a megtorpedózása

Nagy-ausztriai Egyesült Államok
hu.wikipedia.org/wiki/Nagy-ausztriai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok

Ferdinánddal leginkább az volt a szerb nacionalisták baja, hogy konkurencia volt nekik a "délszláv föderalizálás" projekt tekintetében

ergo

teljesen értelmetlen a bizonyos csoportok által sugallt "nemzeti önostorozás"...

pitcairn2 2019.01.14. 14:18:37

@invalid user name:

a magyar nemzetiségi politika az összes hibájával együtt messze az akkori nemzetközi sztenderdek felett állt

a háború kirobbantása kapcsán pedig nevetséges "magyar felelősöket" keresni

pitcairn2 2019.01.14. 14:21:28

@invalid user name:

a "feudális" politikusnak, mondjuk az általad említett Ferenc József császárnak (vagyis inkább helyesebben az uralkodócsaládnak...) nem a 4 éves választási ciklus határozta meg az időhorizontját...

pitcairn2 2019.01.14. 14:23:01

@invalid user name:

való igaz, az igazán nagy geopolitikai stratégák nem mifelénk teremtek:)

How Edward VII Started World War 1
www.youtube.com/watch?v=QUHIZQLMo-0

invalid user name 2019.01.14. 14:44:58

@pitcairn2:

"nem a 4 éves választási ciklus határozta meg az időhorizontját"

...hanem az, hogy fájt-e a dereka aznap reggel vagy sem.

pitcairn2 2019.01.14. 15:06:40

@invalid user name:

még az "abszolút uralkodó" mögött is bonyolult hatalmi struktúra, afféle informális koalíció, áll

eklatáns példa II Miklós orosz cár

1905-ban - felismerve a kölcsönös előnyöket - ki akart egyezni a németekkel...

en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Bj%C3%B6rk%C3%B6

ezt azonban képtelen volt keresztülverni a környezetén...

en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Bj%C3%B6rk%C3%B6#Reaction

az I világháborús mozgósítás se a cár fejéből pattant ki, igen érdekes "palotaharcok" zajlottak a háttérben, amelyek életre halálra mentek...

en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Rasputin#Assassination_attempt

pitcairn2 2019.01.14. 15:18:32

@invalid user name:

jut eszembe az egyébként zseniális brit külpolitika is jóformán 100%-ban a parlament megkerülésével ment

a derék honatyák csak 1914 nyarán szembesültek azzal, hogy hőn szeretett uralkodójuk, milyen informális garanciákat vállalt a Foreign Office-ban dolgozó diplomatái segítségével...

nem véletlenül hívták az antantot a "szívélyes egyetértés" rendszerének, olyan informális konteo az egész, amely párját ritkítja a maga nemében...

1917-ben a bolsevikok ki tudja milyen intenciók hatására számos titkos egyezményt nyilvánosságra hoztak, melyben pl. a UK is részes volt mindenféle parlamenti vita, tájékoztatás nélkül...

bz249 2019.01.14. 15:33:35

@pitcairn2: "jut eszembe az egyébként zseniális brit külpolitika is jóformán 100%-ban a parlament megkerülésével ment"

Hat nem tudom mennyire zsenialis az a kulpolitika, hogy elkezdtek a XX. szazadot a vilag negyedet es a tengereket egyertelmuen uralo, elso szamu ipari- es kereskedelmi hatalomkent, aztan 120 ev mulva vagy meg tudjak tartani Skociat es Eszak-Irorszagot vagy nem.

(viszont a Pitcair es Falkland elhelyezkedese miatt meg napjainkban sem megy le soha a nap a brit fennhatosag alatt allo teruleteken)

pitcairn2 2019.01.14. 15:49:34

@bz249:

a britek már nagyon régen rájöttek arra, hogy az "informális birodalom" az igazán költséghatékony:)

en.wikipedia.org/wiki/Informal_empire#British_Empire

pitcairn2 2019.01.14. 15:56:05

@bz249:

és erről se feledkezz el

Nemzetközösségi királyság
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi_kir%C3%A1lys%C3%A1g

ez cirka 50 millió km2...

pangea.blog.hu/2018/01/14/ausztralia_megrajzolasa/full_commentlist/1#c34860542

de a londoni City körül összpontosuló offshore szigetvilág se semmi...

The Spider's Web: Britain's Second Empire

youtu.be/np_ylvc8Zj8?t=1765

invalid user name 2019.01.14. 23:14:28

@pitcairn2:

Ja hát ezek a hatalmi harcok minden diktatúrában ilyenek: folyamatosan zajlik a helyezkedés a vezér körül, mert amikor meggyengül, mindenki a legjobb pozícióban akar lenni, hogy átvegye a helyét.

Ugyanez van Orbán háta mögött is, ezért Orbánnak mindig oda kell figyelnie, nehogy valamelyikük túlságosan megerősödjön.

Talán Seneca mondta Nérónak a halálos ítéletet követően:
- mindenkit kivégeztethetsz, akit fenyegetésnek tartasz, de egy valakit nem fogsz megölni.
- ki az? - kérdezte vérszomjasan Nero
- aki téged követ majd a császári trónon.

Szóval, a diktátorok is meghalnak.

2019.01.14. 23:33:08

@invalid user name:
ne viccelj már. ez valami menedzser bullshit. konkrétan mit kellett volna tennie?

2019.01.14. 23:47:45

@pitcairn2:
a monarchia próbálta a birodalmat kiterjeszteni a balkánra. nem mellékesen az volt az elképzelés, hogy weiss bácsi eladja a konzervet, a lőszert, a ruhát a hadseregnek. az egyik szerb sertéskereskedővel megkötötték a kereskedelmi egyezményt. de egy puccsal a másik került hatalomba. az akkori félfeudális-félkapitalista elit nem tudta a hatalmát fenntartani a nemzetiségi konfliktusok miatt. de erre nem válasz a világkommunizmus. tito marsall. de a világkapitalizmus se megoldás európai egyesült államokkal és brüsszeli bürokráciával. amit a monarchia nem tudott megoldani az a mai napig nincs megoldva.

invalid user name 2019.01.14. 23:53:01

@444:

nevezheted menedzseri bullshitnek, de a huszadik század elején azért sok európai politikus már a modern irányvonalat képviselte.

meg is nyerték a háborúkat, a sérelmi politizálást folytatókkal szemben.

--------------
Leírtam - ha Tisza valóban háborúellenes lett volna (nem volt az), akkor Ferenc József elé áll, és azt mondja: ha ragaszkodsz a háborúhoz, itt a lemondásom.

De Tisza nem volt háborúellenes, csak azt tudta, hogy a monarchia egyedül nem elég erős egy gyors győzelemhez (még a szerbek fölött sem, haha) ezért megvárta amíg a németek kiállnak a monarchia mellett.

pitcairn2 2019.01.15. 00:13:41

@invalid user name:

felkent uralkodó =/= diktátor

egy többszáz éves múlttal rendelkező, hatalmi helyzetben lévő uralkodócsalád egészen más időhorizonton gondolkodik, mint egy 4 évre megválasztott politikus vagy egy "fogd a pénzt és fuss" diktátor...

de ezt nagyon szépen leírták már előttem mások

Political Economy of Monarchy and Democracy

mises.org/library/political-economy-monarchy-and-democracy

a "római" példád is számos sebből vérzik, mivel a principatus rendszere formailag köztársaság volt...

Diocletianusig kellett várni arra, hogy nyíltan leszámoljanak az addigra már totálisan kiüresedett kőztársaság eszményével...

hu.wikipedia.org/wiki/Principatus

a Iulius Claudius dinsztia "botladozásai" leginkább ehhez a szerepzavarhoz kapcsolódtak...

ez a "félig oligrachikus köztársaság - félig abszolút monarchia rendszer" meglehetősen zavaros hatalmi kompetenciákkal járt együtt

Diocletianus után már nem voltak ilyen problémák, a "dominus" pozíciója egyértelművé vált...

hu.wikipedia.org/wiki/Dominatus

pitcairn2 2019.01.15. 00:17:38

@invalid user name:

a "modern irányvonal" képviselői voltak a leggátlástalanabbak...

Who Killed Rasputin ? The British plot.
www.youtube.com/watch?v=bZObqTuk_Hs

2019.01.15. 01:09:41

@invalid user name:
van egy adott helyzet, amiben tisza volt. te mit csináltál volna? swot elemzés, six sigma, lean management, tqm, stb. rendben van. és ezzel mire jutottál. plusz van 100 év történeti tapasztalatod. tehát láthattad, hogy mennyire nem működik a proletár internacionalizmus és mennyire működik a globális kapitalizmus se. mert ahhoz gyarmatbirodalmak kellenek.

invalid user name 2019.01.15. 06:28:44

@444:

az, hogy tisza egy feudális rendszerben lett miniszterelnök, és a fentebb említett feudális vonásokat hordozva döntött, nem az ő bűne.

de ne faragjuk ezt érdemmé. szar miniszterelnök volt.

a swot analízis meg a többi memedzsment bullshit tök hasznos, de azért a legjobb vezetők ezt azért táblázat nélkül is tudják. kb mint a sakkozó -- nem számolja ki előre az ÖSSZES lehetséges lépést (és választja ki a legjobbat), az a régebbi sakkprogramok módszere volt.

Szóval a vezetők kiválasztásának módszere tök más a piaci versenyre épülő kapizalizmusban és más a lojalitásra épülő illiberális országokban.

az egyik rendszerben (válságokban érlelt) szabályok között, nyíltan zajlik a verseny. a másikban nincsenek szabályok, a verseny a függöny mögött folyik, néha destruktív eszközökkel.

invalid user name 2019.01.15. 06:32:02

@pitcairn2:

"egészen más időhorizonton gondolkodik"

hát akkor ferenc józsef már elbutult erősen és a reggeli vizelettartás lefoglalta a gondolkodását.

2019.01.15. 07:40:20

@invalid user name:
kétféle történetírás van. általában kétféle bölcselet. az egyik leíró, a másik előíró jellegű. tehát ha egy történész ítélkezik, akkor lényegében politikai szerepet vállal. amihez értelemszerűen joga van. esetenként gondolhatja azt, hogy erkölcsi értelemben ez a kötelessége. de ez esetben meg kellene mondania, hogy ő mit csinált volna. és ez, amit hiányolok tisza, horthy bírálóival kapcsolatban is. mégis mit kellett volna tennie? lemond? és azzal meg van oldva bármi? kik akarták átvenni a hatalmat? kik akarják átvenni jelenleg ukrajnában? kik robbantották ki majdnem a harmadik világháborút?

2019.01.15. 07:53:45

@invalid user name:
a szabad tőkepiacon a pénzt a semmiből állítják elő. a semmiből. érthető ez? ahhoz, hogy andy vajna elindítson 10 tévécsatornát nem feltétlen kell előzetesen a lakosságnak és a vállalatoknak megtakarítani. hanem elég az is, hogy az állam, a liberalizált devizakereskedelem mellett nem is feltétélen kell a magyar, hanem valamelyik adósságot vállal. és ezek után annak a többszörösét ki lehet generálni hitelként. mert ami az egyik oldalon tartozás. az a másik oldalon követelés. tehát ha az állam eladósodik, akkor a bankok mindjárt követelhetnek. és ezekből a kvázi betétekből is hitelezhetnek. így működik a kapitalizmus. ezek után andy vajna megveheti az egykor közösségi kézben levő frekvenciát, megszerezheti a régi állami kettes csatorna tulajdonjogát, ahhoz kapcsolódó szokásokat, előjogokat. andy vajna egy kapitalista.

a létező kapitalizmus persze államkapitalizmus. andy vajna az egyik állampárthoz kötődik. amelyik most a kormányzópárt. és az ellenzéki sajtó azt mondja, hogy no de hát kérem szépen ezek mostan csalnak. itten vajna tímeának csak úgy lesz. mert hogy vajna az államokhoz kötödő ügyes üzletemeber. és ebből következik a mannaeső. ezt lehet mondani. csakhogy ez esetben az ellenzékhez kötődő bertelsmann esetén is tessenek ugyanezt elmondani. az rtl luxemburgből szerzett, illetve szerez jogokat. soros az egyesült államok demokrata pártjával van összefonódva. az nem állami összefonódás. az egyik amerikai állampárttal való összefonódás. vagy az európai bizottsággal való rendszeres találkozás nem állami összefonódás szegény kis soros györgy részéről? hogyan lehetséges, hogy ezt nem látjátok?

2019.01.15. 08:46:00

@invalid user name:
az index "újságírója" lelepelezi, hogy soros ellen gyűlöletkampány folyik.
index.hu/belfold/2019/01/14/elmondta_a_fidesz_kampanytanacsadoja_hogy_csinaltak_sorosbol_demont/
tényleg? és a politika egésze nem gyűlöletkampány. orbán ellen nem gyűlöletkampány folyik? lényegében erre redukálódott a politika. ha igazak a cikk azon állítása, hogy soros egyáltalán nem akar befolyást se magyarországon, se kelet-közép európában akkor mi a probléma? álljon ki a nyilvánosságban. mondja azt, hogy nem akar ilyesmit és az utolsó centjét is visszavonja. ha eddig sem akart nyerni, akkor semmit se veszíthet. mondja azt, hogy 0 darab migránst szeretne betelepíteni. nem akarja európában az etnikai arányokat erőszakolt módon megváltoztatni. és onnantól kezdve ez a kampány nem működik. de ez esetben az ellenzék értelmiség ideológiai értelemben összecsuklik. mert hogy az mégis csak azon alapul, hogy kereszténység és a nacionalizmus párosa az, ami a háborúkat szítja. és szó nincs abból, hogy létezne bármiféle pénzhatalmi befolyás. és álljon elő a libsi értelmiség és soros pénze nélkül hangoztassa, hogy a magyarok szaremberek. és gondolja azt, hogy azzal nyer választást. magyarországon. egy vicc az egész.

invalid user name 2019.01.15. 08:59:56

@444:

"mégis mit kellett volna tennie?"

de hát ezt háromszor leírtam.

"lemond? és azzal meg van oldva bármi?"

nem van bármi megoldva -- a lemondással súlyt adott volna az álláspontjának (mármint ha komolyan gondolta volna, hogy a háború rossz az országnak).

de tisza nem gondolta komolyan -- ezért mihelyst megkapott egy kis bátorítást, nyíltan vállalta a háborúpárti álláspontot.

tehát tisza istván felelős a trianoni veszteségekért.

"kik akarták átvenni a hatalmat?"

tök mindegy, hogy 1914-ben bárki át akarta volna venni a hatalmat. egy ember vezetői felelőssége addig terjed, hogy az elveivel, értékrendjével, jövőképével összeegyeztethetőnek tartja-e azt a döntést, amire rá akarják kényszeríteni. ha nem, akkor távozik.

ha a személyes ambíciói erősebbek, mint a felelősségérzete az általa vezetett szervezetért, akkor nem mond le (Gyurcsány Ferenc, 2006 ősz, megvan ugye?)

invalid user name 2019.01.15. 09:02:42

@444:

"kik robbantották ki majdnem a harmadik világháborút?"

senki nem robbantotta ki majdnem a harmadik világháborút, illetve ha a legélesebb helyzetre gondolok, akkor kína, az ötvenes években, amikor invázióra készült tajvannal szemben. annak a konfliktusnak a békés rendezését később sokat kutatták, a módszer matematikai modellezéséért Tom Schelling nobeldíjat kapott (szőrszálhasogatóknak: a svéd központi bank által adományozott közgazdasági nobel emblékdíj).

pitcairn2 2019.01.15. 09:03:56

@invalid user name:

nem véletlenül írtam uralkodócsaládot...

ez csak látszólag egyszemélyes műfaj...

PS.: a K und K-t különben nem kéne a világháborúért vádolni

a világháború nem a K und K miatt robbant ki...

A szarajevói terrortámadással kiprovokált K und K ultimátum csak ürügy volt a többieknek...

pitcairn2 2019.01.15. 09:06:09

@invalid user name:

Trianon mindenekelőtt geopolitika volt, a K und K-nak - Németország number 1 stratégiai szövetségesének - el kellett tűnnie, Németország körbekerítése csak így lehetett teljes...

invalid user name 2019.01.15. 09:12:01

@444:

"a szabad tőkepiacon a pénzt a semmiből állítják elő."

Nem.

"a semmiből. érthető ez?"

Nem.

A gondolatmenet további része a konteó-közgazdaságtan, kb az a szint, amikor valaki hármas volt gimiben fizikából de folyton örökmozgót tervez.

A szélsőjobboldali és szélsőbaloldali politikai ideológusok a gazdaság alapjainak ismerete nélkül, az alapvető összefüggéseket nem értik. Emiatt rendszeresen kudarcot vallanak.

Mint a fizikából bukdácsoló ember örökmozgója: nem jut el addig a felismerésig, hogy az örökmozgója a tudatlanság miatt nem működik -- ehelyett a háttérhatalom világösszeesküvését hibáztatja akik finom homokszemeket szórnak az örökmozgójába. Az erőmű a semmmiből állítja elő az áramot: de ki hiszi ezt el? Stb stb.

"hogyan lehetséges, hogy ezt nem látjátok?"

úgy, hogy a te számítógépedben amerikai mikroprocesszor ketyeg. a telefonodban a helymeghatározás a hetvenes évek amerikai GPS technológiáját használja. ÉN EZT LÁTOM (a többes számű megszólítást nem szeretem, mert a beszélgetés lezárását jelenti).

invalid user name 2019.01.15. 09:15:46

@444:

"az index "újságírója" lelepelezi, hogy soros ellen gyűlöletkampány folyik"

olvastam a cikket, az index semmit nem leplezett le, egy svájci újságíró csinált interjút birnbaummal, aki egy kicsit többet mondott, mint szabad lett volna. láttunk már ilyent, debreczeni józsef beszélgető-képességeit dicséri a gyurcsány ferencről szóló könyve, amiben gyurcsány elmesélte a 2001-2002-es kampányban alkalmazott módszereit -- olyan részletesen, amit később biztosan megbánt. rendkívül tanulságos, bennem megerősítette, hogy gyurcsány politikai pályára alkalmatlan (ahogy egyébként orbán is, kb ugyanazért, mint gyurcsány, és amiért tisza istván is az volt).

pitcairn2 2019.01.15. 09:15:55

@invalid user name:

az un. "hidegháborút" minden tovább nélkül lehet harmadik világháborúnak titulálni, mivel úgy összességében legalább annyi áldozat kapcsolódott hozzá mint az I világháborúhoz

www.quora.com/How-many-people-died-during-the-Cold-War

ez lenne az un. "felelősségteljesen gondolkodó" "modern" politikusok diadala...

pitcairn2 2019.01.15. 09:16:52

@invalid user name:

az un. "mainstream" verzió (neoklasszikus közgazdasági szintézis" se sokkal jobb...

invalid user name 2019.01.15. 09:18:19

@pitcairn2:

"a magyar nemzetiségi politika az összes hibájával együtt messze az akkori nemzetközi sztenderdek felett állt"

én nem vagyok történész, de ezt sok forrás így írja. csak nincs köze ahhoz, hogy tisza istván felelős azért a szerepért, amit magyarország (vagy a monarchia) játszott a világháborúban -- és amely szerepnek következménye a trianoni veszteség.

invalid user name 2019.01.15. 09:19:36

@pitcairn2:

a hidegháború idején nagyon sokan haltak meg.
sőt, most is nagyon sokan halnak meg.
évente 130-140 ezer magyar ember hal meg.

ÉS KI A FELELŐS EZÉRT? SOROS GYÖRGY!

szarkazmus volt

pitcairn2 2019.01.15. 09:23:38

@invalid user name:

Korea, Vietnam, Laosz és Kambodzsa porrá bombázása kapcsán speciel meglehetősen könnyű felelősöket találni...

Cambodia: THE ILLEGAL BOMBING OF CAMBODIA [EN]
www.youtube.com/watch?v=gu8PJBRa60s

pitcairn2 2019.01.15. 09:26:58

@invalid user name:

Trianon geopolitika volt...

a K und K "felelősség" még a "németek tehetnek mindenről" mítosznál is nevetségesebb...

én amondó lennék, hogy a háború kirobbantása kapcsán a felelősség java a londoni Foreign Office-nál van...

www.youtube.com/watch?v=QUHIZQLMo-0

invalid user name 2019.01.15. 09:29:54

@pitcairn2:

az a benyomásom, hogy imádod globális összeesküvésekkel magyarázni a dolgokat -- mint hogyha csak néhány agytröszt hozná a világban a döntéseket és mindenki más engedelmes végrehajtó lenne.

de hát senki nem az :) te is okosabb vagy mint a globális főhatalom, hiszen naponta tízszer leleplezed őket.

pitcairn2 2019.01.15. 09:33:06

@invalid user name:

" az, hogy tisza egy feudális rendszerben lett miniszterelnök, és a fentebb említett feudális vonásokat hordozva döntött, nem az ő bűne."

az alkotmányos monarchia mióta "feudális rendszer"?

speciel akkoriban jutott ez az ország a legközelebb a polgári, illetve a klasszikus liberális értékekhez...

pitcairn2 2019.01.15. 09:38:49

@invalid user name:

a geopolitika mindig is konspiratív műfaj volt...

gondolj csak a "szívélyes egyetértés" rendszeréhez kapcsolódó titkos egyezményekre...

vagy pedig a nemzetközi pénzügyi központokban lebzselő bolsevikok totálisan átláthatatlan finanszírozására...

ami pedig a "főhatalmat" illeti, meglehetősen koncentrált volt az akkori világ, pl. anglo-amerikai duo egymaga 45 millió km2 földterület felett regnált nyíltan és ehhez még nyugodtan hozzáadhatsz egy rakás félgyarmatot (pl. Kína, Latin Amerika), illetve a világtengerek fölötti uralmat...

pitcairn2 2019.01.15. 09:40:39

@invalid user name:

a geopolitikai stratégia sem lett véletlenül külön tudományterület az UK-ban...

The Geographical Pivot of History
en.wikipedia.org/wiki/The_Geographical_Pivot_of_History

DrGehaeuse 2019.01.15. 09:40:40

@Hata Mari..: Az nyakig eladósodott uralkodót egy bankárkaszt tartotta markában. A háború elsősorban a pénztőke érdeke volt.

pitcairn2 2019.01.15. 09:44:00

@invalid user name:

inkább a szívélyes egyetértés bűbájos világát magyarázd, amelyben pl. csak 1914 augusztusában tájékoztatták a brit honatyákat a Foreign Office "bizalmas" kötelezettségvállalásairól...

2019.01.15. 10:02:33

@invalid user name:
de még mindig nem árultad el, hogy szerinted mi lenne az alkalmas politika akár tisza vagy akár orbán helyett. tehát az mondod, hogy ez nem. hanem?

2019.01.15. 10:05:25

@invalid user name:
na de ezt nagyon könnyű lenne cáfolni. nagyon könnyű lenne cáfolni, hogy a cárt nem azért akarták megbuktatni, hogy elszedjék a vagyonát. nem azért támogatták a kommunistákat kívülről egyes bankárcsaládok. a mai napig így működik a baloldali-liberális elit. ezért van tgm és bokros lajos egy platformok. magukat úgy nevezik, hogy "a" demokraták.

invalid user name 2019.01.15. 10:05:48

@pitcairn2:

a feuália rendszer nem az államformától az, hanem a működéstől -- a hűbérúr járadékot termő hűbéri birtokokkal fizeti meg vazallusai lojalitását.

nem gazdasági teljesítmény, hanem a hűbérúr pozíciójának támogatása.

a kádárrendszerben a hűbéri birtok volt a megyei párttitkári szék. most egy ingatagabb, kevésbé látható hűbéri rendszer alakult ki.

pitcairn2 2019.01.15. 10:06:55

@invalid user name:

inkább újabb érvelési kudarc...

aki ad magára vmit az nem "konteózik" hanem érvel...

pitcairn2 2019.01.15. 10:08:50

@invalid user name:

az 1914 előtti rendszer még a feudális elemeivel együtt is polgáribb és kapitalistább volt mint a mai

pitcairn2 2019.01.15. 10:11:02

@invalid user name:

a mai rendszer az uniós jog talaján áll és fő profilban a brüsszeli érdekkijárásban a legprofesszionálisabb transznacionális vállalatok érdekeiről szól

The Brussels Business - Who Runs the EU ?
www.youtube.com/watch?v=xMuUEd6w54E

2019.01.15. 10:15:56

@invalid user name:
és ezzel a társasággal szemben folyik egy ellenkormányzás. és mai napig az van, hogy ha szegény kis soros györgy alapítványi hálózata megszűnik, akkor vége van a demokráciának, mert a "demokraták" kikerülnek az ellenzéki hatalomból is. és az már a diktatúra? nem.

van 1 millió szoci kisnyugdíjas, 0.5 millió libsi, belvárosi "zöldek" és hozzájuk társulna be 1 millió jobbikos nemzeti radikális. álljanak össze. és majd elválik, hogy hányan támogatják őket. de ez másról se szól, mint arról, hogy 0.5 millió libsi próbál szélbalról és széljobbról szavazatot gyűjteni a totális anarchiához. őket baszta szájba tisza istván. azok meg lelőtték. tiszának fognak szobrot állítani és nem a gyilkosainak. de nem mondod meg, hogy az alkalmas politika konkrétan micsoda.

invalid user name 2019.01.15. 10:18:38

@pitcairn2:

annyiban, hogy az uralkodó nem telefonált le ganz ábrahámnak hogy "te gazember ha még egy forinttal támogatod a szabadelvű pártot, kicsinállak."

invalid user name 2019.01.15. 10:27:45

@444:

"ellenkormányzás"

???

az közismert, hogy diktátorok gyengék, ezért irtják ki maguk mellől a potenciális versenytársaikat, mert valódi megmérettetésben alulmaradnának. ehhez egy dologhoz értenek: pozíciójuk stabilizálása.

vagy arra gondolsz, hogy a (marginálissá vált) ellenzéki sajtóban megjelenik pár cikk, amiben kritizálják orbán viktort? ennyire rosszul esik neki, hogy nem dicsőíti mindenki uniszónóban...?

szegény.

invalid user name 2019.01.15. 10:30:02

@pitcairn2:

"a legprofesszionálisabb transznacionális vállalatok"

próbáld ki, ülj be egy nem professzionális transznacionális vállalat által gyártott autóba, mondjuk egy zaporozsecbe, utána egy transznacionális autóba.

zongorázni lehet a különbséget.

teljesen biztos vagy benne, hogy az audi szekere csak a transznacionális érdekkijárás miatt megy jobban...?

invalid user name 2019.01.15. 10:32:03

@pitcairn2:

vagy próbáld ki a HT1080z iskolaszámítógépet és a vele egykorú apple macintosh-t (én kipróbáltam, mind a kettőt).

és már a HT1080z-ben sem szovjet mikroprocesszor ketyegett, hanem transznacionális multiglobalista zilog z80, és tele volt transznacionális texas instruments meg national semiconductor áramkörökkel.

2019.01.15. 10:39:32

@invalid user name:
az ellenzéki sajtó marginális? ne viccelj már. magyarországon jelen van a bertelsmann. az nem elég tőkeerős, nem elég ellenzéki? az nincs összefonódva orbán ellenes poliktikai erőkkel. dehogy nem. vagy index mögött ott állt a wallis. az nem volt összefonódva az államhatalommal bajnai gordon idején. csak aztán spéder nekiment orbánnak, orbán nekiment spédernek. a naptv nekiment orbánnak, orbán nekiment gyurcsánynak. simicska nekiment orbánnak. orbán nekiment simicskának. a soros nekiment orbánnak mondván, hogy a kormánya nem legitim. orbán nekiment sorosnak és kétségbe vonta ngo-k legitimitását. ez nem a diktatúra, nem a fasizmus. ilyen a politika. orbán nem diktátor, hanem politikus.

ha valaki kiáll a parlament elé beleordítja a mikrofonba, hogy általános sztrájk, álljon le az ország az nem gyerekjáték. na jó, ha szabad szombatra hirdet általános sztrájkot, akkor az egy vicc. ha ehhez csatlakoznak a szegény kis pedagógusok, akik el vannak nyomva, akkor csatlakozzanak. de ha nem jó nekik az állami iskola, a közalkalmazotti lét, akkor indíthatnak magániskolát. nincsen megtiltva. de ha egy magánegyetem megkérdőjelezi az állam legitimitását, akkor az állam is megkérdőjelezi az ő legitimitásukat. és onnantól kezdve legfeljebb egy maradhat. és a demokrácia azt, hogy ezt a közakarat dönti el úgy, hogy leszámolják a szavazatokat. innentől kedve propaganda és ellenpropaganda csapnak össze.

2019.01.15. 10:43:10

@invalid user name:
hja, meg mondjuk rózsa gyuri kapcsoltama egy állami vetélkedő. és rózsa gyuri zsákbamacskája egy szabad piaci vetélkedő. mindkettőt láthattad. melyik a kulturális optimum?

2019.01.15. 10:47:53

@invalid user name:
és azt elárulhatnád, hogyan építsen jóska globálisan versenyképes félvezető gyárat min. 1 milliárd dollár bekerülési költséggel. nem amerikában, hanem a jelenkori magyarországon egy átlagos településen. az elméletednek azon kellene működni. és nem ritka esetben, hanem szinte mindig.

2019.01.15. 10:54:48

a naptv nekiment orbánnak, orbán nekiment *gyárfásnak.

2019.01.15. 11:07:03

@invalid user name:
tehát az nem zavart, hogy a KÖZTÉVÉ beszélhetős politikai műsora ki volt szervezve egy magáncégbe. amelyik tulajdonosa köztudomásúan üzletelt az alvilággal. jelenleg azzal gyanúsítják, hogy lelövette fenyőt, aki a vico élén szintén nagyon "liberális" volt. lakat t károly nem volt szervilis, amikor szerelmet vallott drága ildikónak és keves mónikának. szerelmes volt az mszp idősödő politikusnőibe. és ha egy fidesz politikus ment a nap tévébe, akkor a libsik nekiestek. az nem zavart, hogy basszus, ez nem közszolgálat.

be kapcsolod az egyes híradót. mondhatod, hogy a jó dolgok szinte mindig magyarországon történnek. a rossz dolgok pedig szinte csak külföldön. ez ugye propaganda. bekapcsolod az rtl híradót. azon fordítva. magyarországon szinte csak rossz dolgok történnek. ellenben a világon szinte minden jól működik. mert ott aztán a bertelsmann által meghirdett liberális kapitalizmus van. magyarországon sötét diktatúra. de ez nem ellenpropaganda. akkor mi a lófasz?

aztán mondhatod, hogy a bertelsmann körei nem is akarnak hatalmat, hanem csak tájékoztatni a szegény kis magyarokat. tájékoztassák őket egy honlapon. nem kell hozzá földfelszíni frekvencia, reklámok, médiabefolyás. hanem objektív tényszerű tájékoztatás. habony árpád is megtanulta bulvárba csomagolt politikát. ugyanazokat a kampányeszközöket használják, mint amit az ellenzék használ. ők azt mondták, hogy kivégzik az orbán gecit és bandáját. de nyilván az ellentábor is azt mondja, hogy kivégzik soros gecit és bandáját. melyik számol le melyikkel. a szabadság most abban áll, hogy ezt eldönthetik a nézőgyerekek. és majd utána lehet esetleg értelmesen diskurálni.

invalid user name 2019.01.15. 11:10:56

@444:

ez nem elmélet, ez kőkemény gyakorlat. egy illiberális rendszerben jóskapista nem tud félvezetőgyárat felépíteni. a rendszer lényegéből adódóan. az illiberális rendszer mindig rá lesz szorulva a liberális rendszerek technológiájára.

invalid user name 2019.01.15. 11:13:14

@444:

"az ellenzéki sajtó marginális? ne viccelj már."

hát, van ugye kb hat országos tévécsatorna, ebből öt a kormány irányítása alatt van (nem kormánypárti, hanem direkt irányított). van kb 400 print média, ebből 397 a kormány irányítása alatt van. van száz vebes híroldal, ebből 95 a kormány irányítása alatt van.

stb. de ez még mindig csak média -- gyenge vezető az, amely csak a dicsőítő hangokat tűri meg.

2019.01.15. 12:32:58

@invalid user name:
van kb. 0.5 millió libsi. mennyi pénztőke, hány hivatásos újságíró áll az úgymond "liberális" sajtó mögött. mennyi reklámpénz jut nekik? ez a szekta van brutálisan felülreprezentálva. és orbánt azért választják meg, hogy őket kivégezze. jelzem csurkát, torgyánt és vonát is ezért választották meg. ők ugye mind "nácik" voltak.

invalid user name 2019.01.15. 12:42:01

@444:

...a politikai versenytárs kivégzését nem diktatúrának nevezik úgy egyébként?

de ez csak mellékszál, nincs jelentősége, hogy milyen struktúrában működik egy ország, ha a gazdasága versenyképes.

az illiberális rendszerekkel éppen ez a gond: nagyon pazarlóan használják az összes (a természeti, ipari és emberi) erőforrást, nagyon alacsony a gazdasági hatékonyságuk.

2019.01.15. 12:52:45

@invalid user name:
tartok tőle, hogy a félvezetőknek nincs ideológiája. azt előállítja az egypárti kína is, ahol a nagybankok állami kézben vannak.

invalid user name 2019.01.15. 13:02:50

@444:

kínában nagyszerű félvezetőgyárak vannak, amerikai koppintások meg ami arra épül, de ez csak másodvonalbeli technológia. a csúcs még mindig az USA-ban van.

tényleg nincsen ideológiája a félvezetőgyártásnak, nem is ott van a gubanc eltemetve. illiberális országokban komoly technológiai cégek nem tudnak megmaradni. semmilyen nagy, tőkeerős cég nem tud megmaradni.

ha egy cég megerősödik, a legfőbb hűbérúr számára fenyegetést jelent, ezért vagy tönkreteszi, vagy megszerzi és saját, lojális embereit ülteti a cégbe. a lojális emberek viszont a legritkább esetben értenek a cég fejlesztéséhez, ezért aztán ez kb a cégfejlődés végállomása.

amikor pedig ez a gyakorlat (a megerősödő cégeket kinyírja vagy elhappolja az illiberális vezető) ismertté válik, az illiberális országokban kialakul az a gyakorlat, hogy csak nagyon rövid megtérülési idejű vállalkozásokat hoznak létre, a profitot pedig nem fektetik be a cég további fejlesztésébe, tőkéjének emelésébe, hanem gyorsan kimenekítik az országból oda, ahol az illiberális vezető nem tudja rátenni a kezét.

2019.01.15. 13:04:05

@invalid user name:
1994-1998 és 2002-2010 között "liberális" kormányok voltak. ezek szerint akkor jól működött az ország? a szocik az államot eladósították, a libsik eladták. ennyi történt. és a multik nem teremtettek tömeges felzárkózást. ezekben az élekben a reálbéremelkedés összességében zéró volt. aztán mondhatod, hogy jelenleg sincs teljesítménynövekedés és ezek a magas bérek fenntarthatatlanok. ezt mondja bod péter ákos, csaba lászló és a többiek. lehet. ez majd elválik. de ha jönne egy válság, akkor se szavaznák őket vissza.

nem a szabadelvűségről van szó. azért van "illiberális" demokrácia, mert ennek a társaságnak a "liberális" a polkorrekt megnevezés az lenne, hogy fapapucs, akkor orbán fapapucs ellenességet hirdetne.

invalid user name 2019.01.15. 13:12:35

@444:

Az illiberális rendszerek a gazdasági versenyképtelenséget valamilyen extenzív erőforrással próbálják ellensúlyozni: Oroszország vagy Szaud Arábia eladja a természeti erőforrásait, Kína rabszolgákat tart (és hitelbuborékot fúj), Orbán az uniós támogatásokat szívja le.

Ahol kifogynak az extenzív erőforrások, ott a rendszer kb abba az állapotba jut, mint Észak-Korea.

invalid user name 2019.01.15. 13:17:38

@444:

"1994-1998 és 2002-2010 között" stb stb

kezd érdekes lenni a beszélgetés, már csak a közgazdasági alapfogalmakban kellene egyetértésre jutnunk és a szitokszavakat elhagynunk.

lecsós 2019.01.15. 13:28:50

@invalid user name:
Hagyjuk már ezt a dumát. A gugli mit csinál? Axióma szerint nem adózik sehol, és vagyonokat ment ki adóparadicsomokra. Valahogy ez a lóvé nem innovációra megy, akkor most hogyan is van ez közgazdaságtanilag?

2019.01.15. 13:29:54

@invalid user name:
a kapitalista vállalatok nem így versenyeznek? próbálják egymást kinyírni. a kapitalizmus a gyakorlatban nem sokban különbözik a magánföldesúri rendszertől.

soros politikai verőlegényei a ngo-k. ők "a" "civilek". orbán ezzel szemben felvonultatja a cöf-öt. ők is "civilek". és az ngo-k is mennek az utcára és általános sztrájkot hirdetnek. azt mondják, hogy diák-munkás szolidaritás. de ők ugyanúgy államtitkárok akarnak lenni, mint hollik istván, vagy rétvári bence. aztán ez vagy bejön, vagy nem. ha tényleg leáll az ország, akkor megbukik a kormány. és ők ülhetnek be gulyás gergely helyére. ha nem, akkor az ő politikájuk bukik el.

az ngo-k azt szeretnék, hogy soros és bandájából jöjjön létre a magán földesúri rendszer. az ő kezükbe kerüljenek az értékpapírok és a különféle ingó és ingatlan befektetési alapok. és ezzel szemben szerveződik orbán bandája. ők azt mondják, hogy ezeket inkább ők birtokolnák.

a nép azt mondja, hogy inkább orbánék, mert őket közvetlen le lehet váltani. tehát sokkal nagyobb mértékben tudják befolyásolni a közéletet akkor ha sorost kibasszák. nem lesz diktatúra, hanem egyszerűen le lehet váltani orbánt vagy lehet vele egyezkedni. mert miért ne lehetne. az ellenzék azt mondja, hogy civil akasztások lesznek. szegény varjú lászlót is levitték a földre. de vadai ágnest hat férfi se tudta leteperni. ennek is van valamennyi szavazója.

invalid user name 2019.01.15. 13:40:32

@444:

"a kapitalista vállalatok nem így versenyeznek? próbálják egymást kinyírni."

Így van - ám ez a verseny szabályok között zajlik. A szabályokat pedig iparági és globális válságok írták, és betartásukra fölött komoly jogosítványokkal rendelkező szervezetek ügyelnek. (Ugye emlékszel még az amerikai tőzsdefelügyelet és a magyar telekom közötti nézetkülönbségre, amely a SEC által vitatott pénzmozgásnál kb százszor nagyobb veszteséget okozott a Telekomnak.)

A szabályok, keretek között működő versengést a közgazdaságtan (és a szociológia is) konstruktív versenynek nevezi, leginkább a szabályok nélküli, destruktív versennyel szemben.

Ha jól megy az éttermed, és átpártolnak hozzád a vendégek, a versenytárs nem a konyhafőnököt cseréli le, hanem felbérel két montenegróit, akik este belépnek Röszkénél, éjjel molotovkoktélt dobnak az éttermed teraszára, és mire a tűzoltók végeznek, már el is hagyták az országot.

invalid user name 2019.01.15. 13:46:06

@444:

erre az ngo-zásra nem szeretnék reagálni, mert olyan mértékben impregnálva van kormánypropagandával, hogy a valóságnak már nyoma nincs benne.

amint az előbb már írtam, a "liberális demokráciát" lehet ideológiailag értékelni meg magasztos jelszavakkal leírni, de ennél sokkal gyakorlatiasabb dologról van szó: a gazdasági versenyképesség szükséges feltételei a jogállami keretek és szabályalapú versengés feltételeinek biztosítása.

ez olyan jelentős gazdasági versenyképességi, hatékonysági előnyt jelent, amivel szemben egy illiberális rendszer egyszerűen nem tud labdába rúgni.

invalid user name 2019.01.15. 13:50:39

@lecsós:

Számos egyedi példát lehet hozni arra, hogy megjelennek új technológiák, amelyekre nem készült fel a piacgazdaság szabályrendszere, de próbálják hozzáigazítani.

A google-nak közben kinőttek a versenytársai, amivel nem nagyon tud mit kezdeni, a facebook jobban profilozza a felhasználóit, az amazon hasznot termel a google (és a facebook) által profilozott felhasználóknak címzett reklámokból, mint a google és a facebook együttvéve.

Az adóparadicsomokkal és offshore tőke-alagutakkal szemben lassan kialakulnak az államok közötti szövetségek, ami a google, apple, facebook stb számára fájdalmas lesz, de megúszni aligha fogják.

pitcairn2 2019.01.15. 14:03:44

@invalid user name:

a gazdasági versenyhez csak annyit tennék hozzá, hogy mai nyugati behemótok jórészt az állam - leginkább a hadiipari komplexum segítségével - nőttek ilyen szép nagyra...

2019.01.15. 14:05:43

@invalid user name:
lehet-e viszonylag tisztességes verseny többpártrendszerben. úgy, hogy a politikusok mindenféle ideologikus faszságokról beszélnek a népnek, de nem érdekli őket, hogy ki üzemelteti a sarki éttermet. ez nagyjából az atlantista, transzatlantista modell. működhet így a világ? egy kétpártrendszerű politikai váltógazdaságban? igen. amerika nagyjából így működik.

de magyarországon a "liberális" "baloldal" azt mondja: két választás van. vagy mi, vagy a "nácik". a jobboldal azt, hogy két választás van. vagy mi, vagy a "libsik". akik felszámolnák az államnemzeteket. mondván, hogy azokra nem lesz szükség, mert a szabad piac mindent megold. mert ha nem lesz állami szabályozás, akkor az egyik éttermes nem nyírja ki a másikat. dehogy nem.

egy másik lehetséges modell, hogy az összes étteremes belép a néppártba. ez látszik megvalósulni. errefelé nem ismerek olyan belvárosi vendéglátóst, aki ne ajánlott volna fel valamit kampányrendezvényre. ezt kihasználja a polgármester. hogy van így politikai verseny. úgy, hogy a polgármester, a városi tanács, az egyháztanács, az egyetemi tanács, a hallgatói önkormányzat, a szakképző központ, a kereskedelmi, ipari és agrárkamara, az országgyűlési képviselők köre, a hadsereg vezetői versengenek a hatalomért. és mind néppárti. az orvosok döntő többsége, a tanárok többsége. és az elit nemzetközi bentlakásos iskolát építtet a gyerekeinek. az egyetemen tanuló 5500 külföldi hallgatónak saját részönkormányzata van. és lényegében egyetlen párt van. ezt a rendszert független értelmiségnek kellene kontrollálni. szellemi szabadfoglalkozásúaknak. akik nem függnek a polgármestertől. mert a szaktudásukat eladhatják a világban. de nekik nem kell semmiféle hagyományos ideologikus pártba szerveződni. nekik nem kell szegény kis soros györgyért harcolni. ha orbán lenyomná, mint szent mihály a sárkányt, akkor nyomja le. egy pragmatiksan gondolkodó technokrata elitet ez nem érdekli. az sem, hogy soros győzi le orbánt. az egyik üsse ki a másikat. szegény kis vadai ágnes nem lesz államtitkár. és? az már a fasizmus. dehogy is. egy technokrata elitnek németh sziszit kell kontrollálni. ellenkező esetben vadai ágnest. melyik a jobb? nem mindegy? most úgy tűnik, hogy a orbán a legügyesebb, legtapaszaltabb hatalomtechnikus. a szerencse forgandó. nem kell lázadni ellene. miért kellene.

pitcairn2 2019.01.15. 14:06:47

@invalid user name:

klasszikus értelemben a mai "liberális" is illiberális, talán ezért szorul manapság háttérbe az egyre inkább "szocialistásodó" fejlett világ

pitcairn2 2019.01.15. 14:07:38

@invalid user name:

és győz a "liberálisnak" titulált szocialista világforradalom:)

pitcairn2 2019.01.15. 14:09:12

@invalid user name:

nemcsak a "kormányoldal" ngo-zik:)

Euro Puppets: The European Commission’s remaking of civil society
Christopher Snowdon

iea.org.uk/publications/research/euro-puppets-the-european-commission%E2%80%99s-remaking-of-civil-society

pitcairn2 2019.01.15. 14:10:29

@invalid user name:

az úgy megvan, hogy 2008 óta brutális őszinteséggel megy a központi tervezés a fejlett világban?

mert a QE-ZIRP-NIRP kurzus 100%-ban az...

pitcairn2 2019.01.15. 14:13:54

@invalid user name:

és olyan nincs, hogy a leggazdagabbak veszik át az állam feletti irányítást?

2019.01.15. 14:15:45

@invalid user name:
az amnesty interational, a transparency interational, tasz, a direkt 36, az átlátszó legalább részben soros pénzéből működnek. és egy pénzuralmi csoport érdekeit szolgálják. a nemzetközi pénzmozgások átláthatatlanságára törekednek. mert nekik ez az elemi érdekük. a 444.hu konkrétan soros alapítvány résztulajdona. nem azt állítom, hogy soros irányít mindent. de ha semmit se, akkor miért probléma, hogy esetleg őt és köreit kizárják a magyar közéletből. ha ő egy amerikai nyugdíjas, aki szétosztaná a pénzét a világ szegényei között, akkor ossza szét. csak o1g nem engedi.

ezek a lapok abban hisznek, hogy mémeket gyártanak. o1g. és ezzel a dedóval választást nyernek. a fidesz 1 millió familiárisból áll. mindnen családból egy rokon ott ül a kormányhivatalokban, önkormányzatokban. és van nagyjából ugyanennyi akik nincsenek képviselve. és ők hisznek valamilyen partikulákis állameszményben. kapitalizmusban vagy akármilyen faszságban.

pitcairn2 2019.01.15. 14:17:54

@invalid user name:

miért tette volna?

alkotmányos monarchiában az uralkodó a jogalkotás által adott kereteken belül az általa kinevezett kormány segítségével uralkodik

a szegényeket meg a vagyoni, jövedelmi és az adócenzus segítségével tartották távol az urnáktól

ez különben nem K und K sajátosság volt, még a svéd take off is efféle keretek között indult, ott sokáig kb. a felső 20% szavazhatott...

2019.01.15. 14:29:17

@invalid user name:
mivel volt jobb a google, mint az altavista. az egyik mögé több pénzt toltak. és az nyert. mivel volt jobb a facebook, mint akármelyik versenytársa.

mivel volt jobb az iwiw, mint akár a myvip. azt úgy hívták, hogy cigány iwiw. mert tömegével a cigányok regisztráltak rá társkeresés céllal. azok, akiknek családját néhány ezer forintért megalázta mónika és a többi nyomorult. és nekik hiába mondta barabás évi a fókuszban, hogy vv cuci is fent van az iwiw-en. ők utálták az rtl klubot, mint a szart. hiába támogatta őket a telekom. aztán valamelyik ostoba még csinált külön cigányoknak zhoriben néven valami fost. aztán úgy ment végbe az integráció, hogy ezeket elsöpörte a facebook. mert több pénzt toltak bele. a kapitalizmusban verseny így dől el. persze technológia is. mivel szinte korlátlanul lehet pénzt előállítani a semmiből ezért nyilván az dönt. és ezt semmiféle bitcoin nem szorítja ki. a legegyszerűbb csalással lehet pénzt keresni. úgy, hogy beírják egy számlára, hogy tartozik. és utána lehet követelni. így. ez a legegyszerűbb módja. ehhez el kell adósítani a világot. és ennek éri a világ a korlátját. és úgy bukik be a rendszer legalábbis részben. aztán ha nem lesz háború, akkor már örülni lehet. aztán gondolkodnak, hogy mit kezdjenek vele. osszanak a szegényeknek alapjövedelmet, vagy mit csináljanak.

2019.01.15. 14:47:44

@invalid user name:
ezt a pénzügyi rendszert leginkább szavazatszámlálással lehet kontrollálni. és abban a kérdés most az, hogy ki teremt államvallást. és ebben meghatározó szerepe van a médiának. amiben a fidesz áll nyerésre. de 2006-ban az mszp-szdsz volt brutális médiafölényben. mindkét tábor azt tanulta meg, hogy csak akkor nyerhet ha kivégzi a másikat. a libsik is ezt hirdették. ők a náciktól rettegnek a mai napig. persze az értelmesebb szoci vezetők a gyerekeiket a fideszbe irányítják. azért van az, hogy az mszp kénytelen összeállni a jobbikkal. nincsenek kádereik.

idén dől ez el. ha az "ellenállás" nem tudja főpolgármesterséget és 4-5 megyei várost megszerezni, akkor a fidesz kivégzi őket. ha lesz válság azért. ha nem lesz, akkor azért. de ez ilyen. miért mit gondolsz amerikában ez hogy van. csak ott két párt van. itt meg egy lesz. jelen állás szerint legalábbis így tűnik.

invalid user name 2019.01.15. 17:12:10

@444:

megint egy propaganda-idézettel válaszoltál olyan dolgokat sorolva amiről nem beszéltem :-/

a liberális demokráciákban működő piacgazdaság gazdasági fölénye nagyon látványos. nem ideológiai, hanem gazdasági fölény.

invalid user name 2019.01.15. 17:16:15

@444:

természetesen ki lehet végezni a vetélytársakat, ha a vezér gyengének érzi magát és nem mer versenybe bocsátkozni.

de az így kialakuló állam gazdaságilag gyenge. az erős liberális demokráciák csicskája.

2019.01.15. 17:46:24

@invalid user name:
májusban ep választások lesznek. és orbán versenybe bocsátkozik európában. soros ki akarja nyírni amerikából, akkor erre a válasz, hogy soros alapítványt elűzi magyarországról. de ez egy politikai verseny a szavazatokért.

2019.01.15. 17:55:17

@invalid user name:
bajnai gordon konkrétan csődbe vitte az országot gyurcsánnyal. innentől kezdve orbán szétveri az szdsz maradványát. bajnai gordonnak esélye nincs a közéletben. gyurcsányt a porondon tartotta azért, hogy szétverje az mszp-t.

invalid user name 2019.01.15. 18:07:14

@444:

"a fidesz 1 millió familiárisból áll. mindnen családból egy rokon ott ül a kormányhivatalokban"

ezzel kb felvázoltad a kádár-rendszert.

lehet, hogy túl fiatal vagy és nem emlékszel már rá, hogyan rohadt le az ország abban a rendszerben -- addig élt a rendszer, amíg kapott hitelt. amikor nem volt több hitel, szétesett. és azokon a (gazdasági és társadalmi) romokon kellett volna piacgazdaságot építeni egy csomó türelmetlen embernek, akik azt hitték, hogy instant osztrák életszínvonalat kapnak.

invalid user name 2019.01.15. 18:09:11

@444:

"bajnai gordon konkrétan csődbe vitte az országot"

stb stb ez megint propaganda idézet. ezek a táboron belül jól hangzanak, de csak annyit érnek, mint a fideszgyűlölők között az O1G.

invalid user name 2019.01.15. 18:11:30

@444:

"májusban ep választások lesznek. és orbán versenybe bocsátkozik"

persze, versenybe bocsátkozik, úgy, hogy tízmilliárd forintból csinál propaganda kampányt, és csak a fidesznek lesznek plakátjai.

de ez is csak azt mutatja, hogy a vezér gyenge és nincs mersze valódi versenybe bocsátkozni :)

invalid user name 2019.01.15. 18:15:10

@444:

szóval én még mindig csak ott tartok, hogy az illiberális államok gazdaságilag gyengék, versenyképtelenek, és rendívül pazarlóan bánnak mindenféle erőforrással.

a liberális demokrácia pedig nem egy eszmény, még kevésbé ideológia, hanem egy erős gazdaság számára megfelelő környezet.

2019.01.15. 18:51:32

@invalid user name:
errefelé az éppen épülő gyárak bmw, continental és thyssenkrupp járműalkatrészek. diel aircabin repülőgép alkatrészgyár. ezek kívül épült egy buszgyár mercedes alapokon.

ezzel szemben bajnai gordon és oszkó péter eladta a máv járműjavítóját a románoknak. ezek szerint bennük nem bízott senki, legfeljebb a románok.

fejlesztő központot nyitott a british telecom, a deutsche telekom, az epam, ssc központot nyitott az
amerikai flowserve és a transcosmos ami egy japán cég. 2010 óta ezek települtek be. előtte is itt volt a teva gyógyszergyár. az ni, ami egy amerikai félvezetőgyár. csomagolóiparban francia, amerikai, svájci, német cégek vannak jelen. csak a külföldi cégeket sorolom. építkezik a richter. magyar orvosi műszegyártás, élelmiszeripari, építőipari cégek. ezek mellett logisztikai központok.

a mai napon jelentették be, hogy idejön egy újabb német cég.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3217/190115-burkle-pl-mj_19.jpg
és ezek mind egypártrendszerbe jönnek. mert errefelé nincs mszp, dk mint párt. létezik 1-1 képviselő. de mint párt léteznek. jobbik sincs, mivel a szélsőségeseket kizárta a jobbik országos elnöksége. és onnantól kedve maradt 1-1 képviselő, de mint szervezett párt megszűntek létezni. és maradt a fidesz. de ezek a betelepülő cégek ezt pontosan tudják. gondolom látták az o1g kampányt. a "rabszolgatörvény" elleni tüntetésről is értesültek. nyilván ha esetleg felmerült, hogy az ellenzéket támogatják, akkor ezt elvetették.

2019.01.15. 18:53:21

@invalid user name:
2006-ban a média 80%-ban az akkori kormánykoalíció kezében volt, akkor ez az aránytalanság nem zavart?

invalid user name 2019.01.15. 18:58:26

@444:

ez nagyon szép mind. bangladeshben is ez van. zömmel szalagmunka. alacsony hozzáadott érték + kiszolgáltatottság. ezeknek nem kell demokrácia.

demokrácia ott kell, ahol erős gazdaságot akar építeni valaki, nem munkaerő-kölcsönzőt.

invalid user name 2019.01.15. 18:59:57

@444:

legfeljebb kormánypárti volt, de nem a kormány kezében. pl az index verte a vasat a "túlkapások" felderítéséért.

Janossz 2019.01.15. 19:02:19

@invalid user name:
Jól elvagy ezekkel.
Irigylem türelmed.

2019.01.15. 19:04:18

@invalid user name:
ez egy mai hír.
Nagy értékű szoftvert adományozott az NI Hungary a Debreceni Egyetemnek
egy amerikai hadver gyártó cég szoftver licenszeket ad az egyetemnek azért, hogy a fejleszéseikhez kötődően működjön a képzés kihelyezett tanszékkel.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/nicikk.jpg
ezek nem olvasták a sargentini jelentést. azt, hogy varjú lászlót az mtva székházban leteperték. azt, hogy diktatúra van. szél dettit és hadházy ákost kidobták a biztonsági őrök és ezzel orbán átlépte a vörös vonalat. ők se értesülnek arról, ami magyarországon történik?

2019.01.15. 19:06:36

@invalid user name:
de mondhatsz jobbat. te ugye azt hirdeted, hogy állami beavatkozás nélkül megy a felzárkózás. van olyan település, vagy településrész ahol nem avatkozik be az állam. és felzárkózott?

invalid user name 2019.01.15. 19:07:24

@444:

multi cégeknek vannak leányvállalatai kolumbiától pakisztánig. de attól ezek még nem túl menő országok. azt gyártják, amit a német mérnök német igények alapján kitalál, német technológiával, német gyártósor mellett robotolva.

egy kedves ismerősömnek az a munkája, hogy a feje fölött elmenő karosszériák alvázvédelmét ellenőrzi, és ahol a robot rosszul fújta le, kijavítja.

olcsóbb, mintha precízebb robotot használnának. 105 másodpercenként egy autó. nyolc órán át. Tena pelenkával

invalid user name 2019.01.15. 19:09:13

@444:

"te ugye azt hirdeted, hogy"

öregszem már, romlik a memóriám, hol is mondtam ezt?

2019.01.15. 19:11:30

@invalid user name:
hja a wallis tulajdonában volt az index. azt bajnai gordon vezette. és ő volt a miniszterelnök jelölt. nagyon sok bajnai kritikus cikk jelent meg az indexen akkoriban. a liberális média 25 éve orbán ellenes függetlenül attól, hogy kormányoz, vagy ellenzékben van. a dk-tól a jobbikig tartó ellenállást ez tartja össze. felőlem váltsák le orbánt és fideszt. de ha nem tudják, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy nekik kell távozniuk. és ez nem a diktatúra, hanem a politika. a kormányt is le lehet váltani, de unortodox módon az ellenzéket is.

invalid user name 2019.01.15. 19:17:06

@444:

menjenek el? hova? a friss diplomások majdnem fele így is elmegy. nekem három gyerekemből eddig kettő.

invalid user name 2019.01.15. 19:21:43

@444:

"mivel volt jobb a google, mint az altavista"

hát sokkal. nem pénz toltak bele hanem technológiát. egy versenytársa akadt, a jandex, még furfangosabb keresőmotorral. putyin lenyúlta, a fejlesztők szétspricceltek - többnyire a google vette fel őket.

invalid user name 2019.01.15. 19:24:18

@444:

az indexnél sosem volt kézivezérlés. ezért írhatták meg a "túlkapások" sorozatot.

2019.01.15. 19:29:02

@invalid user name:
az alapállításod az volt, hogy a piac nem bízik az orbán "rezsimben". van amelyik cég nem bízik. a general electric például kivonult. volt egy gyára hajdúböszörményben. ők azt mondták, hogy jönnek a "nácik". sötét diktatúra. eladták az üzletrészüket. azonnal megvette egy német, ami a céget vezette. több a betelepülő, mint a kivonuló.

a mostanában érkezők cégek mind mérnöki irodákat is nyitnak. együttműködnek a szakképzési centrummal. keresik a szakmunkást. de mellette még több szakmérnököt akarnak. ezért tárgyalnak az egyetemmel. a szakközépiskolás is tovább tanulhasson. ezért akarják, hogy a képzés feltétlen járjon érettségivel. meg persze azért, hogy nyelvet beszéljen. nem hülyék. te meg azt mondod, hogy ezek rettegnek, hogy jönnek a "nácik". a francokat.

2019.01.15. 19:30:40

@invalid user name:
szerinted g fodor gábornak oda telefonál valaki? vagy a pesti srácok újságíróinak odatelefonálnak, vagy habony árpádnak?

2019.01.15. 19:33:39

@invalid user name:
az index is egy brutális módon elfogult lap. a kormánymédia is. az ellenzék is. és mindkettő ki akarja nyírni a másikat. ez a céljuk. mindkettőnek. felőlem nyírja ki az ellenzék orbánt. de ha nem, akkor nekik orbán nyírja ki őket. csak azt állítom. és nem értem, hogy még mindig van, aki ezt nem fogja fel. azt, hogy az ellenzéket is le lehet váltani.

2019.01.15. 19:57:53

@invalid user name:
így néz ki egy középiskolásoknak szóló karrier tanácsadó.
www.youtube.com/watch?v=B8WbYbZnINU
ez egy suliválasztó általános iskolásoknak.
www.youtube.com/watch?v=XP5nlOpAFqQ
az összes stand mögött fideszes áll. mindenki egytől egyig. a szoci képviselők a gyerekeiket a fideszbe küldték. mert látták, hogy a "náci" rettegőkkel nem nyernek választást.

2019.01.15. 20:25:57

@invalid user name:
a középiskolásoknak szóló kisfilmben érdemes megnézni, hogy egész családot kiszolgálják. tehát jöhet apa, anya is a középiskolással persze csak ha akar. nekik is elmagyarázzák, hogy mit is tanul majd a gyerek. sőt a kisebbet is hozhatják magukkal. az óvodásnak is nyújtanak programot, amíg a nagyobbakat eligazítják. nem az egyént, hanem a családokat akarják kiszolgálni. tehát ha a nagymama odamegy, akkor őt is. ha feketék odamennek, akkor őket is. feltéve, hogy nem akarnak kormányt buktatni.

tisza szobra alatt kerti parti.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA

2019.01.15. 20:45:36

@invalid user name:
a fidesz kommunikációja. egyrészt tisza szobor.
s3.eu-central-1.amazonaws.com/kozterkep/photos/c4dd6cb1f4a3e09a2505fc5021288fcd_1.jpg
es ugyanott.
cdn1.haon.hu/2018/04/ifd-2.jpg
ezek a külföldi diákok fizetnek. nem támadják a kormányt. tehát akkor csináljanak kerti partit. a kóstolójegyekből összegyűlt pénzt felajánlják. muszlim férfiak és nők.
www.debreceninap.hu/media/2018/05/18-felmillio-forint-gyult-ossze-a-beteg-gyerekeknek-az-international-food-day-en/fdda.png
ez is rejt magában veszélyeket, mert esetleg lehetnek, akik mégse a legjobb szándékkal érkeznek.

ők is migránsok.
www.youtube.com/watch?v=jMjp-wF7-Xo
ezek után idejött orbán és azt mondták neki. két lehetősége van. vagy bezárja a menekülttábort. vagy elveszti a választást.

invalid user name 2019.01.15. 21:11:53

@444:

"a piac nem bízik az orbán rezsimben"

szerintem még ezt sem állítottam.

invalid user name 2019.01.15. 21:13:13

@444:

"te meg azt mondod, hogy ezek rettegnek, hogy jönnek a nácik"

szerintem összekeversz valakivel

invalid user name 2019.01.15. 22:59:58

@444:

épp ma jött ki egy videó amin a riporter diklálja a kislominak, mit mondjon :D

2019.01.16. 05:42:26

@invalid user name:
a balliberális történetírás azt mondja, hogy tisza prefasztista volt, horthy fasiszta, orbán posztfasiszta.

2019.01.16. 05:46:35

@invalid user name:
megbeszélik, mert ez a lakájmédia és kislomi egy rezsimszolga. és egyeztetnek, hogy mit is mondanak. úgy egyébként meg kálmán olga azt mesélte el, hogy ők délelőttönként folyton hívogatták a pártokat, hogy majd este gyertek be a műsorba és mondjátok azt, hogy. és ők ezt gondolják közszolgálatnak.

tehát van egy kormánypárti/ellenzéki lakájmédia rezsimszolgákkal. kormánypárti/ellenzéki propaganda/ellenpropaganda. és ebből legfeljebb egy maradhat.

2019.01.16. 05:56:09

@invalid user name:
az ellenzéki narratíva az, hogy orbán egy "geci". mennyire "geci"? nagyon. és miért "geci"? mert "náci". a kormánypárti az: soros. soros. alternatíva?

screpes 2019.01.16. 07:45:36

@444:
kicsoda a tv2 médiacsoportnak Habony?
Te tisztán látod a tulajdonosi szerkezetet?

invalid user name 2019.01.16. 08:06:49

@444:

"az ellenzéki narratíva az, hogy orbán egy "geci".

ahogy én látom ez inkább egy szimbólum, ami nagyjából össze tudta hozni az ellenzéki szimpatizánsokat. a rezsim nem nagyon tud mit kezden vele. lépten nyomon találkozom matricával, hóba taposva, floridai repülőgép flight path formájában, falra, üres óriásplakátra felfújva, pénzre írva stb.

Orbán egóját nyilván sérti, ezért nem tud egyszerűen átlépni fölötte, az eddigi ellenlépések nagyon gyengék. Én nem nagyon szeretem, de szórakoztat, kiváncsian várom mi lesz belőle.

(az ugye megvan, hogy az aliexpressen kínából lehet rendelni O1G kitűzőket és hogy ezerszám vásároltak már?)

invalid user name 2019.01.16. 08:09:03

@444:

"kálmán olga azt mesélte el, hogy ők délelőttönként folyton hívogatták a pártokat, hogy majd este gyertek be a műsorba és mondjátok azt, hogy.."

nem ezt mondta kálmán olga. azt mondta, hogy előre elmondja, mi lesz a beszélgetés témája, miről fogja kérdezni a vendégeit. van, amikor hiába, a kutyapártos kovács gergőt pl. sosem lehet irányítani.

invalid user name 2019.01.16. 08:10:17

@444:

"a balliberális történetírás azt mondja, hogy tisza prefasztista volt, horthy fasiszta, orbán posztfasiszta."

ezt akkor vitasd meg a balliberális történetírókkal. én nem tartozom közéjük.

2019.01.16. 08:52:51

@invalid user name:
hanem tisza egy nemzetvesztő politikus volt. ő robbantotta ki a háborút. ez a magyarellenes narratíva. többek között erre alapozták trianont.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.16. 09:05:00

@444: asszem vissza kéne menned a törikönyvekhez

2019.01.16. 09:05:17

@invalid user name:
elárulok egy titkot. az összes ilyen spontánnak látszó interjú úgy készül, hogy a riporter esetenként instruálja a riportalanyt. ezt onnan tudom, hogy sanyi a kútfúró haverom is szerepelt egy termelési riportban. előző nap tudta, hogy a tévések jönnek a vízműhöz. és onnan kimennek a keleti főcsatorna mellé. és megszólítják sanyit, és ő benne lesz a tévében. elmondta, hogy nagyon jók a munkakörülmények. amúgy szidjuk a "fejeseket". sanyi ilyeneket mond a főnökének: "szakadt volna a fejed az anyádba, te köcsög". na, de a tévében nem lehet azt mondani. pláne egy termelési riportban, ami előre meg van beszélve. így nyer választást o1g. sanyi szerint ezerszer inkább orsós likud viktor, mint soros schwartz györgy.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.01.16. 09:06:28

te invaliddal egy személy vagytok?

invalid user name 2019.01.16. 09:12:58

@444:

én nem tudom mi a magyarellenes narratíva.
csak azt, hogy tisza rossz politikus volt.

arisztokrata volt -- a 600 ezer katona, akiket elküldött meghalni, nem volt arisztokrata, azok nem számítanak.

alternatíva: tiszának elképzelése sem volt arról, hogy mit jelent egy háború, valami romantikus kép élt benne a mezőn vágtató piros ruhás huszártisztekről.

alternatíva: nem ismerte európa erőviszonyait, nem volt tisztában azzal, hogy milyen hadsereggel, fegyverzettel bírnak potenciális ellenfelei, milyen törekvéseik vannak stb.

alternatíva: nem foglalkozott azzal, hogy mik lesznek a következmények, számára a pillanatnyi hatalmi pozíció megtartása volt fontos.

alternatíva: azt hitte, hogy az ellenfelei megrettennek és megadják magukat, vagyis fel sem merült benne, hogy az ellenfelek legerősebb válaszlépéseit mérlegelje, azokra felkészüljön.

gyenge, tehetségtelen, karrierista, gőgös.

invalid user name 2019.01.16. 09:15:55

@444:

"elárulok egy titkot. az összes ilyen spontánnak látszó interjú úgy készül, hogy a riporter esetenként instruálja a riportalanyt. ezt onnan tudom, hogy"

stb stb. egy kútfúrónak nyilván meg kell mondani. amikor engem hívtak az ATV-be (már jóval kálmán olga után, rónai egon) az égvilágon semmit nem beszéltek meg. sminkszoba (hogy ne csillogjon az arcomon a reflektor), belépek, egon nekem szegezi a kérdést, egyenesen a műtőből jött? hát köpni nyelni nem tudtam.

2019.01.16. 09:42:38

@HaFr:
elsőként az elsődleges forrásokat kellene elolvasni. és helytörténetet. és lehet, hogy nem pont ugyanaz a kép rajzolódik debrecenből és budapestről.

moinmoin nick előadja, hogy tisza egy tipikus magyar nemes volt, nem akart oktatást, modernizációt és effélét. ehhez képest errefelé tisza szorgalmazta a tudományegyetem építését. csak a moinmoin világképébe nem illik bele. mert hogy ő neomarxista. az abból indul ki volt, hogy a feudális elit. ők voltak a rosszak, mert ők nem akartak modernizációt. és ezzel szemben voltak a kapitalisták. a marxista ideológiában ők a kommunista népbiztosok voltak. de a rendszerváltás óta már ők is "liberális" "kapitalisták". a komcsik és a libsik egy platform. ők a jók, mert ők modernizációt akarnak. és ők győztek. tisza egy prefasiszta nemzetvesztő. amiből következik a vészkorszak. a horthy fasiszták rémuralma. és orbán posztfasiszta. ez az ellenzéki narratíva. a kormánypárt "náci". populista változatában "orbán egy geci".

ahogy írod van a populista ellenzék és a fasiszta kormánypárt.

2019.01.16. 09:43:39

@invalid user name:
ez politikai interjú volt?

2019.01.16. 09:44:48

@invalid user name:
na de ha nem tisza születik arisztokratának, hanem te születsz annak, akkor mit tették volna az adott helyzetben?

pitcairn2 2019.01.16. 10:05:43

@invalid user name:

a történelmi és liberális köntösben megvalósított internacionalista/szocialista aktuálpolitizálás:)

pitcairn2 2019.01.16. 10:09:46

@invalid user name:

OMG! Még mindig ott tartasz, hogy az a fránya K und K "robbantotta ki" a világháborút?

már az állítás is nevetséges...

invalid user name 2019.01.16. 10:20:59

@444:

teljesen politikai interjú volt. aktív politikus voltam.

2019.01.16. 10:22:27

@invalid user name:
ez az adott helyzet.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Map_Europe_alliances_1914-en.svg/970px-Map_Europe_alliances_1914-en.svg.png
és ebben a helyzetben azt mondták, hogy a monarchia kiterjed balkánra. és úgy kaphat az összes nemzetiség autonómiát.
m.blog.hu/na/nagyhaboru/image/tortenelmi_hatter/monarchia/monarchia_nepek_large.jpg
de ehhez kell németország segítsége. romániában hohenzollern-sigmaringeni a király, bulgáriában szász herceg a cár. megegyeznek a törökökkel. megvették az egyik disznókereskedőt. de a másik lett a király. mert az oroszok azt mondták, hogy ők nem akarnak szomszédjuknak egy ilyen közép-európai császári és királyi birodalmat. és az antant se akart. a nyugat. ők se mondták, hogy na jó, berlinből rendezzék ezt el. lesz egy nagy-német protektorátus. a kis-franciaországban meg majd pezsgőznek, majszolgatják a sajtót. a britek a kontinentális politikába beleszarnak. ahogyan most szavaztak. antant volt és nem brexit.

a szerbek se azt mondták, hogy majd a császári és a királyi monarchiában kapunk autonómiát és milyen jó lesz. lehetnek iskoláink. és akkor a szerb gyerekek olyan okosak lesznek, mint nikola tesla. aki a monarchia szülötte volt. milyen jó lesz ez. nem ezt mondták. hanem előre nagy szerbiáért. és végül területeket követeltek a balatonig. mert később károlyi azt mondta, hogy nem kell ide hadsereg. egy ilyen helyzetbe mi a francnak? és ugye még ott volt a proletár nemzetköziség. de ugye láttuk, hogy románoknál és és szerbeknél még csak nem is egyszerűen hazafias kommunisták kerültek hatalomra, hanem ortodox nacionalisták. a románok úgy, hogy a monarchiával békét kötöttek elfoglalták a tiszántúlt és egészen győrig vonultak. tehát a román vezetés nem azt mondta, hogy legyen valami egyezkedés. mindenféle föderalizálási tervek voltak. románokat is felkértek. akartak perszonáluniót is. de ezeket nem fogadták el. lényegében semmit se.

ellenkormányzás folyt egy anarchista közegben.

invalid user name 2019.01.16. 10:27:53

@444:

"mit tették volna az adott helyzetben"

ezt negyedszer kérdezed meg :)

- hatvan év alatt megváltozott a hadviselés, gépesítés, lőfegyverek
- ellenfelek hadereje, felszereltsége, hátországa
- saját haderő kevés és elmaradott
- németország habozva támogat
- költségek, kockázatok
- a katona munkaerő. ha elmegy harcolni, kimeríti az ország gazdaságát a háború

ezért tárgyalásokra van szükség a feszültségek rendezésére.

ha K.u.K nem békél, lemondani.

de ezek annyira értelemszerű dolgok.

2019.01.16. 10:35:28

@invalid user name:
na ezek a "gecik" (nem "nácik", hanem legyenek "gecik") előtte megbeszélik, hogy miről is szól majd az interjú. és ha az nem élő, akkor a riporter esetenként instruálja a riporter alanyt. és a kislomi mondhatja, hogy ő neki ne magyarázzon senki "lakájmédiából" ő nem lesz "rezsimszolga". ezt mondhatja a kislomi. és találnak egy másik alkotmányjogi szakértőt. ezek ilyenek baszki, hogy így összebeszélnek. te meg köpni nyelni nem tudtál, ahogy egon neked szegezte a kérdést. az egy igazi hard talk volt. ezek meg így bratyiznak. de az atv nem ilyen. ha valami nem, akkor az atv nem egy bratyizós társaság. meg úgy általában a "baloldali" "liberális" értelmiség és az "európai értelemben vett konzervatívok" se. hanem csak a "nácik", illetve ezek "gecik". ilyenek ezek.

lehet mondani, hogy ilyenek. de ez még nem a diktatúra. mert hogy akárhány nem-fideszes párt elindulhat az ep választáson. és akárhány nem-fideszes jelölt állítható az önkormányzati választásokon is. amit az mszp-szdsz tett egyfordulóssá. érdekes módon egon erre nem hívja fel a nézőgyerekek figyelmét. figyelem itten a baloldali, liberális pártok voltak "gecik". így kormányozhatott húsz évig demszky gábor.

screpes 2019.01.16. 10:38:11

@pitcairn2:
itt az ideje, hogy megmondd!

2019.01.16. 10:45:59

@invalid user name:
például volt egy ilyen föderalizációs terv.
www.thomasgraz.net/glass/map-popov.gif
de erre nem azt mondták a románok, hogy milyen jó lesz. mert erdélyben lesznek népiskoláink, ahol a román gyerekek sakkoznak a székelyekkel. nekik is legyen önállóságuk. és a szerbek se azt mondták, hogy a vajdaságban majd kapnak jogokat. és az lesz a béke barátság szigete. a kis és nagy galíciaiak együtt élnek lodomériában. tehát nem tisza akart háborút.

amikor békét kötöttek, akkor is a románok azt mondták, hogy szarunk bele. erre lehet mondani, hogy modernebb fegyverzet kellett volna, még keményebben odacsapni. az háborút jelent. károlyi képviselte azt, hogy majd ezt megoldják a béketárgyalások. megoldották. az volt trianon. és abból újabb háború következett. és a konfliktusok a mai napig nincsenek rendezve.

pitcairn2 2019.01.16. 11:02:29

@444:

nemrég egy kicsit kutakodtam a neten Károlyi után és döbbentem szembesültem azzal, hogy az 1920-as évektől elkötelezett marxista-sztálinista lett

még Rákosiról is elismerően irkált az 50-es években megírt emlékirataiban... (pedig Rákosi a Rajk per után kirúgta a párizsi nagykövet/miniszter pozícióból...)

de legalább annyi esze volt, hogy a francia Riviéráról és Provance-ból sztálinistáskodott

ihol lenne a legutolsó lakhelye:)

hu.wikipedia.org/wiki/Vence#H%C3%ADres_emberek

és úgy tűnik, hogy az 1945 után kirabolt magyar arisztokratákkal szembe neki még jócskán marad pénze...

fr.wikipedia.org/wiki/Fondation_Karolyi

pitcairn2 2019.01.16. 11:05:19

@444:

felettébb sokatmondó, hogy még magyar verziója sincs a Fondation Karolyi wikipedia szócikknek...

pitcairn2 2019.01.16. 11:06:02

@444:

liberális-marxista-sztálinista szintézis:)

2019.01.16. 11:07:58

@invalid user name:
károlyi volt békepárti. és annak a politikának ez lett az eredménye errefelé.

1919
április 23. A királyi román hadsereg elfoglalta Debrecent.
április 30. Az Osztrák-Magyar Bank debreceni fiókja kifizeti a román hadsereg Debrecentől követelt 4 millió koronás hadisarcát.
június 12. Mosoiu román tábornok katonai parancsnoksága alá rendelte a rendőrséget.
június 28. A román hadseregparancsnokság megtiltotta Debrecenben a hírterjesztés minden formáját.
július 14. Mardarescu tábornok az erdélyi román haderő parancsnoka Debrecenbe érkezett és szemlét tartott a román csapatok felett.
október 16. A román katonai vezetés Felső Közigazgatási Tanács felállításával közvetlen irányítása alá akart vonni hat vármegyét és két várost.

a románok új igazolványt állíttatnak ki. amit persze magas illetékért cserébe. és abban azt mondják, hogy nyilatkozzál a nemzetiségről. debrecenben 80 fő mondta magát románnak. miközben a püspök megáldotta a román királyi párt, mert a kommunistákat még jobban utálták. de nem az összes zsidót. hanem a komcsikat. mert ugyanez a püspök együtt ült a rabbival a szabadkőműves haladás páholyban. de nem feltétlen azért, hogy szétverjék magyarországot. hanem, hogy a római katolikusok hatalmát gyengítsék valamelyest. tehát egy ideológiai háború, etnikai konfliktusokkal terhelve.

te azt mondtad volna, hogy a dumitrescu tábornokkal nem lehet tárgyalni, akkor lemondasz. és utána? az arisztokrácia nagyobb része felelősséget érzett az ország iránt. nem akarta anarchiába taszítani. és amikor az mégis bekövetkezett, akkor se állt be a népek nagy barátsága. a románok 11 hónap megszállással kifosztották a tiszántúlt.

aztán horthy vezette hadereg visszafoglalta.

1920
március 10 A nemzeti hadsereg bevonult Debrecenbe.
március 13. Debrecenbe érkezett a magyar nemzeti hadsereg debreceni körletének parancsnoka Hegedűs Pál tábornok, vezérkarával.
március 16. A katonai körlet parancsnok kihirdette a statáriumot.
március 17. Debrecenbe érkezett gr. Csáky Zsigmond tábornok a csendőrség felügyelője.
március 24. Megérkezett Budapestről a debreceni dandárparancsnokság, a gyalogezred parancsnoksága és a vadászzászlóalj.

de a románok nem tárgyalni érkeztek. akkor sem, amikor már elvben a monarchiával békét kötöttek.

invalid user name 2019.01.16. 11:12:38

@444:

neem, nem diktatúra. amit kislomi mondott, az simán csak propaganda. a kormánymédia meg semmi mást nem csinál csak a kormánypropagandát szórja.

szóval ahhoz, hogy ez a kormány pozícióban maradjon, az adófizetők pénzéből évente kb 150 milliárdot költenek el propagandára. mert egyébként elég szarul dolgoznak, propaganda nélkül összedőlnének hamar.

invalid user name 2019.01.16. 11:16:15

@444:

felvett anyagban is szerepeltem párszor, RTL, echotv, hírtv (már a simicska utáni hírtv), pár kisebb rádió, online média videóanyagai. élő rádiós műsorból is felhívtak, mondjuk ott fél órával előtte szóltak, hogy ha ráérek akkor hívnak, tehát volt időm felkészülni hogy mit akarok mondani, de sose semmit nem beszéltünk meg.

2019.01.16. 11:41:13

@invalid user name:
az mtva riporterei úgy tűnik, hogy előzetesen egyeztetnek az interjú alanyokkal. és akkor mi van? mondhatod, hogy de ez esetben független egyének véleménye hangzik el, hanem a kislomit esetenként instruálják. igen. és?

értem, hogy ellentmond a független médiának és a felvilágosult hitelveknek. de a fidesz nem csak ebben mond ellent ennek az egésznek, hanem szinte mindenben. ugyanis csak így lehet összehangoltan kampányolni. és van egy széttartó ellenzék. amelyik a mai napon is arról vitázik, hogy összefognak, vagy nem fognak össze. hogy legyen?

2019.01.16. 11:58:04

@invalid user name:
de az ellenzék simán ellenpropaganda. nem azt mondja hadházy ákos, hogy na jó. bementünk a tévé székházba. és egyébként lehet, hogy nem kellett volna felmászni a lépcsőkorlátra, mert mi a francnak. csak értsék meg, hogy elragadta a hév. de amúgy ők egy jobb túlóratörvényt akarnak alapvetően. objektívebb tájékoztatást. konstruktív módon állnak a vitához. de nem. az van, hogy ez egy sötét diktatúra, vagy legalábbis egy autoriter rezsim, amit el kell söpörni. nagyjából úgy, mint 1989 decemberében.
www.youtube.com/watch?v=eL-uGto_WLM

2019.01.16. 12:10:19

@invalid user name:
és erre mondom azt, hogy egy normális közéletben ez utóbbi az underground. mémesítik a kislomit. összekapcsolják a tanú című filmmel, mintha ő egy koncepciós pert folytatna le az ellenzéki képviselőkkel szemben. mintha most varjú lászlót vinnék hajnalba kivégezni, mint pelikánt.

tehát nem azt mondja a biztonsági őr, hogy igen, itt talán nem kellett volna feltétlen ilyen erővel hátracsavarni a kezét. de értse meg varjú úr, hogy előtte ön is mintha rúgott volna. amire azt mondja, hogy persze, mert letepert. és erre varjú azt mondja, hogy megértem, hogy ön azt tette, amit egy biztonsági őrnek tenni kell ha valaki védett területre lép. de az mtva vezetői és a fidesz választói is értsék meg, hogy ők a közmédiában szeretnék hallatni a hangjukat. és az sem probléma, hogy olyankor a riporter képviselje az ellenérdekelt felet. a kormányt. sőt úgy a jó. és akkor majd így nagyon jó kis viták lesznek a belpolitikában például a túlóratörvényről. és egyébként a külpolitikában álljunk a kormány mellé. határon túli magyarok ügyében. és bevándorlás témájában nagyrészt igaza van kormánypártnak. ilyesmi lenne egy konstruktív ellenzék. erre nem lehet azt mondani, hogy ők soros aktivisták.

csak az ellenzék nem ilyen. varjú képviselő azt mondja, hogy ezt majd még megbánja egy biztonsági őrnek, aki azt teszi, ami a dolga és tized annyi pénzt keres. és valójában alig van hatalma egy ellenzéki képviselővel szemben. akinek be kell tartani az mtva szervezeti és működési szabályait. nem léphet csak úgy be a stúdiók előterébe se.

invalid user name 2019.01.16. 12:19:50

@444:

akkor nincsen semmi, csak amit már leírtam.
az mtva nem sajtó, hanem kormánypropaganda.

a média függetlensége megintcsak nem magasztos eszme vagy ideológiai kérdés, hanem praktikus. a megalapozott döntéshez szükséges információk leginkább hiteles közvetítésének eszköze.

független sajtó nélkül mindenféle betegségek jelennek meg - korrupció, torzított információk stb. és a propaganda hatékonysága is kopik, mert amikor az emberek néha azért találkoznak a propaganda és a valóság közötti ellendmondásokkal (omladozó kórházak, üres stadionok). a hitelesség teljes elvesztése, tudod, mint a kádárrendszerben: onnan tudjuk, hogy baj van, mert a tévé bemondta, hogy minden rendben.

ezek mind tovább rontják a gazdaság versenyképességét és fokozzák a lemaradást a liberális demokráciák piacgazdasága mögött.

invalid user name 2019.01.16. 12:20:59

@444:

tényleg, a tanú :) jó példa, valóban ahhoz hasonlít.

invalid user name 2019.01.16. 12:27:22

@444:

"az van, hogy ez egy sötét diktatúra, vagy legalábbis egy autoriter rezsim"

nem sötét diktatúra, csak úton van afelé. autoriter rezsim, az már stimmel, filippov gábor (az ATV-ben találkoztam vele, élőben sokkal színesebb figura, mint a híres cikkében a hibrid rezsimekről).

egy jogállamban pl a hivatalos személyekkel szembeni erőszakot a büntető törvénykönyv vonatkozó paragrafus alapján bírálnak el, nálunk meg kislomi oda áll a tévébe, elmondja a betanult mondatokat hogy nem történt itt törvénysértés.

2019.01.16. 12:43:33

@invalid user name:
egy mai hír a "lakájmédiából".

Idén is folytatódik a Méltóság Mezeje program
ez 18-as kisfilmjük.
www.youtube.com/watch?v=bOIvM8zmEoc
ehhez csatlakoztak még iskolák.

ez is ugye a fidesz. kósa lajos felesége a kuratóriumi elnök. ez is ner része és az is, hogy kósa 80 éves anyukája sertéstelepet reorganizál. és azt kérdezik: képviselő úr, ez nem az ön vagy ismerősének üzlete véletlenül? amire azt mondja, hogy nem, értsék meg, hogy a mamája ilyen ambiciózus. és nem tilthatja meg neki, hogy bmw motorokat lízingeljen.

elvben ugye a szociknak és a libsiknek azt kellene mondani, hogy milyen jó ez a dignity day vagy méltóság mezeje program. a konziknak azt, hogy ebbe vonják be az egyházat.

2019.01.16. 13:22:46

@invalid user name:
az rtl klub sem objektív hírforrás. hanem az ellenzéki ellenpropaganda. amiben magyarországon csak rossz dolgok történnek. az mtva szerint pedig csak jó dolgok. és az rtl klub azt mondja, hogy szerintük ez a média feladata. a francot. az valójában nem a liberális, hanem az underground elképzelés, hogy a médiának alá kell ásni a mindenkori hatalom tekintélyét. különösen a nemzeti érzülettel kell szemben kell fellépni. de ilyen alapon kossuth idejében is lakájmédia volt. petőfi is egy nacionalista rezsimszolga volt.

2019.01.16. 13:30:52

@invalid user name:
hja tényleg olyan, mint a tanú. és varjú képviselőt hajnalban viszik kivégezni, mint pelikánt. tényleg ugyanaz, mint a kommunista népbiztosok idejében.

pitcairn2 2019.01.16. 13:34:44

@invalid user name:

a mainstream média mindenütt egy beteg vicc, az internet azonban összességében szabad, a nyugati mainstream médiát is olvasgathatja az akinek ehhez van kedve...

pitcairn2 2019.01.16. 13:37:00

@invalid user name:

a demokrácia egyébként szupranacionális szervezetek felemelkedésével nyugaton is kiüresedőben van, mondjuk nem vesztünk vele sokat, elvégre a valódi szabadság nem kollektív döntésekről szól...

a valódi szabadság egyéni döntésekről szól...

pitcairn2 2019.01.16. 13:41:02

@invalid user name:

és az internet korában már nem kell hagyományos média platform a publikáláshoz

ez a blog is ékes bizonyíték erre...

invalid user name 2019.01.16. 13:48:05

@444:

"az rtl klub sem objektív hírforrás. hanem az ellenzéki ellenpropaganda"

Lehet, hogy a fidesz propagandához *képest* az RTL már ellenpropagandának látszik, de van pár RTL-es szerkesztő ismerősöm, ahogy mondták, de józan ésszel is belátható: elég szűk arany középúton kell egyensúlyozniuk, különben elveszítik a nézőközönségük valamelyik felét. és az RTL azért alapvetően profitorientált cég.

invalid user name 2019.01.16. 13:49:37

@444:

"hja tényleg olyan, mint a tanú. és varjú képviselőt hajnalban viszik kivégezni, mint pelikánt."

a hibrid rezsimben az a nagy találmány, hogy nem kell már kivégezni. érdemes elolvasni filippov gábor július végén megjelent cikkét, nagyon tanulságos.

invalid user name 2019.01.16. 13:51:26

@pitcairn2:

publikálni bármit lehet -- de kit érsz el vele?

ha van évente 150 milliárd forintod propagandára, akkor 8 millió választónak tudod sulykolni az üzeneteidet. ha egy blogod, akkor pár száz olvasója lesz egy cikkednek.

invalid user name 2019.01.16. 13:59:55

@444:

ez a varjús sztori már előkerült korábban és akkor is írtam, hogy hagyjuk a varjút. ha egy rendőr bemegy a munkahelyemre, és a nálunk dolgozó biztonságiak leteperik meg kidobják, akkor a biztonságiakat le fogják sittelni 2-8 évre, mert a hivatalos személy elleni erőszak paragrafusban nem szerepel enyhítő körülményként, hogy a hivatalos személynek nem lett volna szabad ott lennie.

a biztonsági őrnek NINCS mérlegelési lehetősége. ismernie kell a törvényt: a képviselő hivatalos személy, pont mint a rendőr és ugyanolyan védelem illeti meg.

szóval kislomi simán hazudott.

pitcairn2 2019.01.16. 14:02:47

@invalid user name:

a fidesz nem az állítólagos média fölény miatt nyert sorozatban két választást, hanem elsősorban a relatíve kedvező gazdasági helyzet miatt

megjegyzem annak a 8 millió választónak a zöme tökéletesen immunis bármilyen jobb-bal propagandára

jó részük már választani sem megy el, annyira nem vár semmit ettől az egésztől

pitcairn2 2019.01.16. 14:04:48

@invalid user name:

a szupranacionális rendszerekben meg az a nagy találmány, hogy bűnbakként lehet előtérbe tolni a helyi szintet a szupranacionális rendszer hibáiért is:)

invalid user name 2019.01.16. 14:08:14

@pitcairn2:

ha egy diktatúra látásmódjával próbálod mérni a demokráciát, akkor ilyen vicces következtetésekre lehet jutni.

valójában meg nem így van, amit feltételezel. liberális demokráciában a bűnbak nem lényeges szereplő.

invalid user name 2019.01.16. 14:10:08

@pitcairn2:

"megjegyzem annak a 8 millió választónak a zöme tökéletesen immunis bármilyen jobb-bal propagandára"

csupán a félelemkeltésre fogékonyak. ezért kell migránsokat meg terrorizmust hallucinálni, és mindenkit, aki kritizálja a kormányt, migránspártisággal címkézni.

és mivel az okos emberek azért tudják, hogy ez hazugság, elgondolkodnak: mit rejteget a fidesz, hogy ekkorákat lódít...?

pitcairn2 2019.01.16. 14:13:51

@invalid user name:

a migráncs hiszti az EU centralizálásához kell:)

pitcairn2 2019.01.16. 14:17:28

@invalid user name:

csak ismételni tudom magamat:

az egyéni szabadság nem kollektív döntésekről szól

a társadalmat alkotó egyének szabadsága egyenes arányban nő a kollektív döntést igénylő kérdések számának a csökkenésével

2019.01.16. 14:45:19

@invalid user name:
ne viccelj már. aki hivatalos személyt JOGSZERŰ eljárásban erőszakkal, vagy fenyegetéssel akadályoz bűntettet követ el. kislomi éppen azt mondja, hogy varjú képviselő eljárása jogszerűtlen volt, mert üzemi területre lépett.

2019.01.16. 14:56:32

@invalid user name:
tehát az nyilván nem igaz, hogy az országgyűlési képviselőhöz jog szerint hozzá se lehet érni. mindaddig amíg az eljárása jogszerű valóban kiemelt védelmet kap. hivatalos személy hivatali visszaélést is elkövethet. büntetendő a hivatalos személy, aki hivatali helyzetével visszaél, azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen.

amikor varjú fenyegeti a biztonsági őrt, akkor hivatalos személyként esetleg visszaél a hatalmával, mert másoknak jogtalan hátrányt akar okozni. félelmet kelt. ezt mondja az mtva. az ajtók nyitogatása, hamis tűzriadó, felmászik a lépcsőkorlátra. ez nyilván lehet garázdaság. ami másokban megbotránkozást vagy riadalmat kelt és személy ellen irányul. jelenlegi törvény az, hogy dolog ellen. ezt kellene mondjuk köztulajdonra korlátozni.

mert ha egy tenisz meccsen a játékos eldobja a saját ütőjét, akkor az nem garázda. nem kelt riadalmat a nézőben. ha személy, mondjuk a bíró ellen irányul az garázda. de ha a bíró székébe rúg bele, az is garázda. közösségi tulajdonnal szemben kirívóan közösségellenes magatartást tanúsít.

2019.01.16. 15:05:42

@invalid user name:
tehát mondjuk az országgyűlés elnökét nem engedik fel a pulpitusra. hivatalos személyt jogszerű eljárásban akadályozzák. kövér lászló nyilván erre is hivatkozhat.

2019.01.16. 15:13:25

@invalid user name:
általában véve az ellenzékre jellemző az anarchista mentalitás. területen kívüliséget és törvény felett állást követelnek maguknak.

a takarító néni a partvissal is odébb tessékelhet egy parlamenti képviselőt a közintézményben. neki a munkaköri leírása szerint fel kell mosnia a padlót. mondjuk a parlamenti folyosót. erre képviselő végig megy a koszos cipőjével. a takarító néninek jogában azt mondani, hogy álljon odébb, hogy hadd törölje fel a sarat. és legközelebb töröljenek lábat a képviselők. jogszerű eljárásban takarít.

2019.01.16. 15:20:57

@invalid user name:
ha a takarító néni jogszerű eljárásban takarít. és a képviselő hivatalos személyként ezzel szemben fenyegetően fellép, akkor takarító néni jogai sérülnek. mert benne az félelmet, riadalmat, megbotránkozást kelt. és ha ilyen formában hivatalos személy fenyeget, akkor a hivatali visszaélés a hatalommal.

azt kell mondani a képviselőnek, hogy jól van mariska néni, legközelebb majd nem hozzuk be a sarat. persze a mariska néni a képviselőt a partvissal nem ütheti fejbe. mert az hivatalos személy elleni erőszak. de odébb tessékelheti, hogy feltörölje a sarat, mert jogszerűen takarít.

invalid user name 2019.01.16. 15:21:27

@444:

nagyon életszerű összehasonlítás a takarítónéni "állon arrébb kérem" vs hat fegyveres őr ugrik rá varjú lászlóra.

egyébként ennek (az MTVA jóvoltából nyilvános videófelvételen látható) történetnek az interpretálása elég jó mérce annak megítélésében, hogy a jogállamiságot ki mennyire tartja lényegesnek.

2019.01.16. 15:29:34

@invalid user name:
a biztonsági őrök is azt mondták, hogy álljon odébb, mert ide már nem jöhet be. csak varjú azt képzelte, hogy mivel ő parlamenti képviselő hozzá nem nyúlhatnak. az mtva azt mondja, hogy a képviselő hivatalos személyként hivatali hatalmával visszaélt. az mtva munkatársaiban félelmet, riadalmat keltett. ez önmagában jogszerűtlen.

tehát ha varjú odamegy, hogy szeretnék átmenni a folyosó másik oldalára ahhoz az ajtóhoz. a biztonsági őr erre se szó, se beszéd leüti, akkor az hivatalos személy elleni erőszak. de ha azt mondja, hogy kérem szépen ez egy védett terület, ide idegenek szigorúan tilos a bemenet és valóban, akkor hiába mutatja fel a képviselői igazolványát. a képviselő eljárása jogszerűtlen.

invalid user name 2019.01.16. 15:35:37

a biztonsági őr sok mindent tehet, de hivatalos személlyel szemben semmit.

ha varjú jogtalanul lépett be valahová, akkor azért varjúval szemben indítható később eljárás.

de ezt a kört már lefutottuk. ha rendőr bejön hozzánk az irodába (nem jöhet be bírói felhatalmazás nélkül) és a biztonsági őreink leteperik, akkor az hivatalos személy elleni erőszak, 2-8 év. a rendőrrel szemben külön fegyelmi eljárás indul.

ha a biztonsági őrök ragaszkodnak ahhoz az értelmezéshez, hogy ők meg akarták akadályozni varjú lászlót, és ezért teperték le, az még egy önbíráskodással is súlyosbíthatja a történetet szóval joguk van hallgatni.

mondom ezt úgy, hogy én örülnék a DK megszűnésének.

pitcairn2 2019.01.16. 15:57:46

@444:

"ilyen alapon egy képviselő bármit megtehetne. akár lövöldözhetne a parlamentben, "

a fentebb citált Tisza Istvánra speciel háromszor rálőtt a parlamenti ülés alatt vmi demokratikus IQ fighter "képviselő"

hu.wikipedia.org/wiki/Tisza_Istv%C3%A1n#V%C3%A9der%C5%91t%C3%B6rv%C3%A9ny,_h%C3%A1zeln%C3%B6ks%C3%A9g,_szem%C3%A9lye_elleni_els%C5%91_mer%C3%A9nylet

a feudális diktatúra akkori állását jól jellemzi, hogy derék demokráciaharcost a feudális rendszer esküdt (!!!!) bírósága pillanatnyi elmezavarra való hivatkozással felmentette...

pitcairn2 2019.01.16. 21:19:54

@invalid user name:

"arisztokrata volt -- a 600 ezer katona, akiket elküldött meghalni, nem volt arisztokrata, azok nem számítanak."

van egy olyan érzésem, hogy az arisztokraták halálozási aránya sem volt átlag alatti akkoriban

Ifjabb Tisza István - a gróf egyetlen még élő gyermeke - is golfozás helyett huszárfőhadnagy lett, majd 32 évesen spanyolnáthában halt meg a háború végén

pitcairn2 2019.01.16. 21:26:23

@invalid user name:

"alternatíva: tiszának elképzelése sem volt arról, hogy mit jelent egy háború, valami romantikus kép élt benne a mezőn vágtató piros ruhás huszártisztekről."

mint fenetbb írtam röhejes a K und K-t és Tiszát hibáztatni a világháborúért...

teljesen egyértelmű, hogy nem néhány szerb dombért gyilkolta egymást a világ négy éven át

az is egyértelmű, hogy nem a K und K ultimátum, hanem az orosz mozgósítás volt a döntő közvetlen kiváltó ok...

ami pedig a "romantikus elképzeléseket" illeti hát azok teljesen elterjedtek voltak akkoriban

pl. ezért erőltették a hőn szeretett "modern politikusaid" is a nyugati fronton és a Dardanelláknál a frontális bajonettes támadást a géppuskaállások ellen, melynek keretében iszonyatos veszteségeket szenvedtek a vágóhídra küldött szerencsétlenek...

kb. halomra lőtték őket...

a populáris kulturában anno a Gallipoli című film állított ennek maradandó emléket:

Gallipoli (film részlet).Ausztrál atléták értelmetlen halála (I. Világháború)
youtu.be/xVV5hcDcdko?t=134

pitcairn2 2019.01.16. 21:31:10

@invalid user name:

a Gallipoli fiaskóért egy bizonyos Churchill volt a felelős, de hamar túltette magát rajta...

ilyenek ezek a "modern politikusok"...

15 ezer km-t utaztatják ezeket a szerencsétleneket a világ végéről azért hogy néhány perc alatt halomra öljék őket...
süti beállítások módosítása