1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.09.14. 09:48 HaFr

Magyarország tragikus kimenetelű hadjáratra készül

Képtalálat a következőre: „magyar kalandozások”

A nemzetek Európája már a múlté, mivel elsősorban a nemzetállamok nem működnek már. Az EU problémáinak nagyobb része (a közös értékrend kiüresedése, a bürokratikus és a gazdasági érdekek tenyészete, a hatékony demokratikus mechanizmus - ráadásul büszkén vállalt - hiánya) is abból fakad, hogy maguk a nemzetállamok nem voltak képesek elvégezni, illetve mára feladták a homogenizációnak azt a feladatát, amiért létrejöttek, legyen ez prioritásaiban - bár egymással összekapcsolódva - etnikai, kulturális (és erkölcsi és vallási) vagy politikai integráció/homogenizáció. (De ide lehetne venni a gazdasági integráció kérdéskörét is, amely -- amikor egyes etnikai vagy vallási csoportok a kárvallottjai -- hatással van a liberális demokrácia iránti lojalitásra is.) Se az etnikai nemzet, se a kulturális, se a politikai nemzet nem realitás már és bizony a legnagyobb baj az utóbbit érő folyamatos fenyegetettség.

Sorolhatjuk a példákat. Egyre inkább a zsidók sorsává válik a muszlimok, a neonácik és - amennyiben Izrael állam a már-már vak kritika tárgya - a progresszívok célkeresztjében élni. Így egyszerre. Alig csökken a távolság az EU keleti és nyugati fele között gazdasági termelékenységben. Az identitáspolitika mindenhol kikezdi a liberális demokrácia értékrendjét, amelyről kiderült nem hozott létre elég erős kulturális kódot a politikai és jogi intézményrendszer támogatására. A tolerancia - helyesen, mivel önfelszámoló maga az elgondolás is - elfeledett szóvá vált. És így tovább. Ezek mind gyökereikben "nemzetállami" reziduumok, amiket az EU nem oldhatott fel, mert nem nála (szupraállami szinten) képződött a probléma.

Amikor tehát Orbán a nemzetek Európájához akar visszatérni, persze az eredeti törekvésekre nyomaiban sem emlékeztető alapon (a nemzetállami koncepció mindenhol liberális és demokratikus volt, megkülönböztetendő az etnicista programtól), akkor egy olyan projektet akar feltámasztani a halottaiból, amelynek már azelőtt vége volt, hogy az EU szorosabb integrációjának felmerült volna a komolyabb szándéka a maastrichti szerződéssel (1992-1993). Az EU valójában a nemzetállami kudarc belátásából született, nem annak ellenében! De az is tény, hogy habár megszületett, egyelőre csak a saját problémáival tetézi az azelőtt is bukdácsoló politikai társadalmakat, az utóbbiakéból nem oldott meg semmit. Sőt, ahogy a nemzetállami romantika a mai helyzetben, úgy az EU maga is strukturálisan hazugságokra épül, mert ugyanezeknek a halódó nemzetállamoknak a kormányai mégiscsak a saját gazdasági és politikai érdekeiket tartották szem előtt, amikor egy ezt elfedtetni igyekvő szöveget aláírtak és gyakorlatot meghonosítottak (lásd az eltérő érdekek megjelenését a közös pénz mögött, ami miatt viszont máig bizonytalan kimenetelű ez a részprojekt). A formálisan szupraállami EU-t nemzetállami hatalmi törekvések irányítják, de miközben a fenti értelemben vett egységes nemzetek és azok által kijelölt értékrendek nincsenek, jobbára állami tényezők döntik el, milyen érdekek mentén történjen az EU evolúciója. Az európai jelenünk -- ha őszinték akarunk lenni -- imigyen egyetlen kuplerájjá állt össze.

Ellenben a kereszténységre építeni Európa politikai stb. jövőjét mégis csaknem olyan, mintha a zoroasztrizmusra építenénk. Ugyanezt ráadásul nemzetállami alapon tenni -- mintha a kereszténység a hajdani definitív közegében nem éppen nemzetállamok feletti, vagy inkább inneni törekvés lett volna akár pápai, akár birodalmi formájában -- csak újabb hazugságot hoz be a történetbe. A keresztény nemzetállamok Európájához éppen csak két dolog múlt el visszavonhatatlanul: a keresztény Európa és a nemzetállamok.

Tehát míg az ember (pontosabban e sorok szerzője) szimpatizál a muszlimok kívül tartásával -- addig biztosan, amíg Európa nem bizonyítja magának, hogy képes a liberális demokrácia kultúráját újradefiniálni és ennek a gyakorlatába integrálni az identitás-kisebbségeket -- és szimpatizál a keresztény artefaktumokon túlmutató élő európai és magyar hagyományaink reintegrálásával, ezt a feladatot nem egy bűnözőkből, tahókból és nímandokból, illetve megtévesztett szavazóikból összerakott rezsim fogja elvégezni, mert ez annál lényegesebb bonyolultabb és -- az elgondolása, de a működtetése is -- lényegesen színvonalasabb, erkölcsösebb embereket kíván.

Ám momentán úgy állunk, hogy amit az európai projektből tudunk, abból egyetlen dolog megkérdőjelezhetetlen: a nemzetállamokhoz már nincs visszatérés. Egyébként Európa most a nemzetállami csőd hordaléka alatt fuldoklik, és ha akárcsak  egy-két évtizedre elsüllyed -- hiszen szükségszerűen vissza kell térnie --, azok a káosz, a virtualitást a hatalmi manipulációval keverő, a semmi fölött táncoló politika évtizedei lesznek. Egyszerűen mert nemzetállamok Európa nagyobb részében már nincsenek, és amennyiben az EU keleti felében még vannak, ez a történeti megkésettség jele és -- talán belátják a megveszekedett hívei is -- mit sem tud változtatni a nyugati társadalmak realitásán. Olyan nincs, hogy Orbán toporzékolással el tudná fújni a nyugati társadalomfejlődés utóbbi kétszáz évét. Egy ilyen próbálkozás Magyarország tragédiája lesz. Tragédia az objektív kimenete szerint és tragédia amiatt is, hogy népünk nagyobb részének közben fogalma sincs, mire "vállalkozik". 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1714239613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2018.09.14. 10:07:41

Itt nem a valódi kereszténységről és a valódi nemezti érzésről van szó, hanem valamiféle pótlék-feelingről, amitől a "tahók és nímandok" valakiknek érzehetik m,agukat, addig, ameddig... Megszavazzák ezért az Orbánokat, Salvikat (megj.: micsoda irónia, hogy egy ilyen alak neve éppen a "megváltóra" utal!), aztán majd elszenvedik az őket a mai heylzetüknél is sokkal rosszabb helyzetbe juttató következményeket...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.14. 10:21:06

@Moin Moin: hát sajnos a "valódi" mindig konstrukció volt, ma viszont a legalantasabb érdekek konstruálják

Barkalot 2018.09.14. 10:36:03

@Moin Moin:

Az hagyján, de az Orbán az meg a kádárok védőszentje. "Szent Orbán"

Barkalot 2018.09.14. 10:38:52

Diktatórikus berendezkedés ellen nem lehet demokratikusan harcolni, demokráciát viszont ki lehet csinálni diktatórikusan. Csak egy irányba működik a dolog sajnos. Ez a baj. Az EU játszhatja a demokratát, de ezzel semmit nem érnek el orbánék ellen, ők meg kihasználják a lehetőséget, hogy simán hekkelhető az EU nem demokratikus módszerekkel.
Fel kell kötni a gatyát.

NotaBene 2018.09.14. 11:44:01

"A nemzetek Európája már a múlté" nem új gondolat:
"és nemzetközivé lesz holnapra a világ" énekelték rendületlenül a munkásmozgalom elvtársai az elmult évszázadban
Az ő hitük töretlen, viszont (szerencsére) még mindíg sokan nem fogadják el ezt a hitvilágot...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.14. 11:46:31

@NotaBene: (hogy kell itt sírós fejet...? Meg unatkozó fejet?)

2018.09.14. 12:00:04

@HaFr:
na mégis meg kellene mondani, hogy kulturálisan mitől különbözik ettől?
www.youtube.com/watch?v=5DTbashsKic
mert ugye ez is modern, ez is london. aztán az egy másik kérdés, hogy a kulturális marxizmus szemben áll a globális kapitalizmussal és a gazdasági antimarxizmussal. de a balliberálisok mégis ezt a kombót próbálják megvalósítani. amerikai demokraták. a termelő vállalatokat non profittá tenni, és a kereskedelmi-szolgáltatások fölözzék le a piacot.

2018.09.14. 12:09:17

@HaFr:
és ezt orbán megfordítja. a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort államosítja. és a termelő vállalatoknak ad adókedvezményt. de ez egy kézivezérelt gazdaság. válság esetén lehet a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort államosítani. és betelepült és támogatott külföldi cégeket vegyesvállalattá alakítani. mert ugye a németeket rávette, hogy ellenünk támadjanak. manfred webert, a szuperászt. aki azt mondja, hogy lengyelország és magyarország ellen nekimegy szlovákiának és romániának is. manfred bácsi minden kelet-középeurópai apukája akar lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.14. 12:34:06

A nemzetek Európája nem cél, hanem eszköz. Nyilván nem megoldás a nacionalizmus a liberalizmus ellen, de jelenleg egy hasznos eszköz mégis.

A végcél a keresztény univerzalitáshoz való visszatérés, a nagytőke szétverése, a kisemberek felemelése.

2018.09.14. 13:07:59

@maxval balcán bircaman:
keresztényszocialista államiság.

2018.09.14. 13:09:49

@HaFr:
ez nem ostobaság. ez egy koherens érvrendszer. szociális államiság, keresztény univerzitász. elvben a csu és manfred weber is ezt képviseli és nem a tőkéseket. ők bajor keresztényszocialista államiságot hirdetnek. ez ugyanúgy lehet magyar, vagy bolgár. vagy venezuelai.

Kage kyōi 2018.09.14. 13:18:43

@maxval balcán bircaman: sikeresen keverted a kereszténydemokráciát a kommunizmussal - wáó !

Kage kyōi 2018.09.14. 13:19:25

@444: csakhát ez a rendszer nem keresztény meg nem is szocialista

2018.09.14. 13:21:39

@HaFr:
az ábrahámi vallások közül csak a kereszténység tiltja a féktelen gazdagodást. az iszlám nem és a zsidó vallás sem. a zsidó vallás nem-zsidóként államvallásként szóba sem jöhet. mert zsidónak születni kell. meg lehet keresztelkedni, de "megzsidóulni" nem lehet. annak születni kell. aztán persze egyesek szeretnék, hogy megzsidóuljanak. de ez nem lehet. tiltja a vallás. az iszlámot fel lehet venni. de az iszlámból kilépni nem lehet. hitehagyottakat üldözik. a kereszténység az, ami ez európai szociális állameszménnyel párosítható. szociális "piacgazdasággal" és effélékkel.

ebből egy keresztényszocialista államiság, és attól jobbra álló nemzeti keresztény állemegyház következik. filozofikusan ez következik. az ábrahámi vallások előfeltevéseiből. és erre mondják a filoszemiták, hogy na jó, de a felvilágosult nem kell a világképbe nem kell isten, vagy nem feltétlen kell, mert a vallás magánügy, az egyház nem része a közéletnek, pláne bármiféle államegyház. hanem ezek helyébe lép a piac.

2018.09.14. 13:27:25

és a tőkepiac. és ebből következik a globális kapitalizmus. előbbi pedig klasszikus vegyes gazdaságot eredményez. és az tulajdonképpen még nincs kipróbálva. kérdés, hogy mit tegyenek non profittá. és a kereskedők azt mondják, hogy a termelést. a világversenyben lesz olcsó áru. de az olcsó áruval szemben mit állít elő a magyar paraszt, vagy a bolgár kertész. és erre az a válasz, hogy természetes módon védjük meg piacainkat, az árutermelést tegyük alacsony kulccsal adózóvá, és a szolgáltatásokat tegyük közösségivé. és az lesz a nonprofit. és ebbe ugye beilleszkedik a munkahelyteremtő támogatások rendszere és a rezsicsökkentés. ami ugye reálbéremelkedést eredményezett az aktívak és az inaktívak körében. és a fidesz racionálisan ezekkel nyert választást.

2018.09.14. 13:28:24

@maxval balcán bircaman:
az ortodoxiában a zsinat kikből áll. a papokat választják, vannak világi képviselők?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.14. 13:33:51

@444:

""megzsidóulni" nem lehet"

Conversion to Judaism (Hebrew: גיור‬, giyur) is the religious conversion of non-Jews to become members of the Jewish religion and Jewish ethnoreligious community.

en.wikipedia.org/wiki/Conversion_to_Judaism

2018.09.14. 13:41:20

@Kage kyōi:
ez unortodox illiberális átmenet, aminek célja az ortodox liberálisok szétverése. előbbiből keresztényszocializmus következik, utóbbiból "felvilágosult" szociálliberalizmus. mert hogy ebben a felfogásban a vallás magánügy, tehát az egyház nem része a közéletnek. elválik egymástól a trón és az oltár.

orbán azt mondja, hogy a francot választja el. kifesti a reformált templomot. nem kerül túl sokba. csak ki kell meszelni. és a templomhoz kötnek egy félig hipszter bulit.
www.youtube.com/watch?v=7oKJOuaEu-Y
ez már ugye keresztényszocialista államiság és nemzeti keresztény államegyház. a zsidó presser is felléphet. csak ugye pici bácsi valószínűleg inkább azt szeretné, hogy a carnegie hall színpadán zongorázna és nem lenn a tiszán panyolán a helyi asszonykórussal. de ha azt mondja, hogy sötét diktatúra, akkor ez se jut. tehát nem mondja. orbán azt mondja, hogy ez a kereszténydemokrácia. sose volt a zsidóknak ilyen jó dolguk. kérdezzék csak meg köves slomót.

2018.09.14. 13:43:50

@neoteny:
tehát valaki bemegy a rabbihoz, hogy szeretne "megzsidóulni", akkor annak mi a menete? és ezt mennyiben fogadja el a zsidók többsége mondjuk izraelben?

2018.09.14. 13:49:00

@neoteny:
a zsidó vallás alapja az, hogy van egy választott nép. és a többi gój, ami az iszlám esetén a gyaur. a zsidókeresztények megengedőbbek. elmentek amerikába. és megkeresztelték a déli kontinenst. és ők azóta latin-amerika. a zsidók is mentek észak-amerikába. de oda csak beházasodni lehet. nem lehet csak úgy "megzsidóulni".

Bogomil 2018.09.14. 13:56:08

@444: Minek ír a különböző vallásokról olyan, akinek fogalma sincs arról,amiről beszél...

2018.09.14. 13:56:23

@neoteny:
ferenc pápa apukája kiment argentinába. a gyuri fia azt mondta, hogy ő megmossa a lábát a szegényeknek. abból volt elég sok. és azokat megkeresztelte. nem feltétlen kell ahhoz a jordán. és azt mondta: ti mind egyek vagytok az úrban. és akkor a szent lélek azt súgta a vatikánban a papok fülibe, hogy ez a györgy testvér legyen a szentatya. és azt mondta, hogy inkább lenne ferenc. és így lett ferenc pápa. akárki lehet. feltéve, hogy a szentlélek az ő nevét súgja a vatikáni papok fülibe. az izraelitáknak így nem lehet élére állni.

2018.09.14. 13:56:37

@Bogomil:
mi az, ami nem igaz.

Bogomil 2018.09.14. 14:00:57

Szinte semmi, pl. a gazdagodáshoz való viszonyról, a ki- és betérésről. Sokkal bonyolultabb minden vallás dogmarendszere...

2018.09.14. 14:01:26

@Bogomil:
van egy keresztényellenes, nemzetellenes, államellenes szekta. ők a filoszemiták. azt mondják, hogy van egy nemzetek felett álló szuperelit. és abban elég sok az istentelen zsidó, mert az isten őket teremtette a legokosabbnak. és nem ez a pénztől van, hanem attól, hogy ők a géniuszok. és lehet hozzájuk csatlakozni. de ennek semmi köze a zsidó valláshoz olyannyira, hogy ezek amerikát és európát is iszlamizálni akarják. de ők nem az izraeliták, hanem a filoszemiták.

Bogomil 2018.09.14. 14:03:34

Na ezt végképp nem értem, de biztos így van, ha Te mondod.:-)

2018.09.14. 14:05:36

@Bogomil:
a keresztény erkölcs tiltja a féktelen gazdagodást. a zsidó erkölcs nem tiltja, és az iszlám se. aztán mondhatod, hogy ez ennél sokkal bonyolultabb. nem sokkal.

Bogomil 2018.09.14. 14:13:40

Ezért aztán nem is tudunk nagyon gazdag keresztényekről, Mészáros Lölö is buddhista...:-)
Komolyra fordítva: javasolom, hogy tanulmányozd például a kamattilalom történetét és értelmezését a különböző vallásokban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.09.14. 14:32:48

@444:

Kötelezően vannak világiak.

A legmagasabb szinten is (egyetemes zsinat), a legalacsonyabban is (egyházközség).

Én magam részt vettem 2002-es müncheni közép- és nyugat-európai bolgár egyházmegyei zsinaton.

meheszborz 2018.09.14. 14:46:12

"A tolerancia - helyesen, mivel önfelszámoló maga az elgondolás is - elfeledett szóvá vált."

Ezt szeretném megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.14. 15:16:37

@meheszborz:

Az intolerancia tolerálása az intolerancia terjeszkedéséhez és így a tolerancia (ön)felszámolásához vezet.

Tekints pl. a kéziváltós és automata váltós autók esetére. Azok az autóvezetők, akik tudnak kéziváltós autókat vezetni, képesek tolerálni az automata váltós autókat is, mert képesek azokat is vezetni. De aki csak automata váltós autót képes vezetni, az nem képes tolerálni a kéziváltós autókat (intoleráns irántuk). Ebből az aszimmetrikus toleranciából ill. annak hiányából következik az, hogy pl. az autókölcsönzőknél az átlagos bérautó automata váltós: azt bérbe tudják adni az intoleránsaknak is meg a toleránsaknak is, míg a kéziváltós autót csak a toleránsaknak képesek bérbeadni. Az intolerancia kiszorítja a toleranciát.

2018.09.14. 16:00:35

@Bogomil:
erről szól a magyar közélet 25 vagy inkább 125 éve.

2018.09.14. 16:06:24

@neoteny:
szabályozás hiányában a rossz pénz kiszorítja a jót. gresham törvénye. ezért lehet a pénzrendszer olyan, amilyen.

2018.09.14. 16:09:47

@neoteny:
sanyitól tudom. népfőiskola.

DrGehaeuse 2018.09.14. 19:39:50

@neoteny: Szokásos neoteny agymenés. Jót röhögtem. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.14. 19:52:18

@444:

"szabályozás hiányában a rossz pénz kiszorítja a jót. gresham törvénye."

Pontosan fordítva: a szabályozott váltási arányú pénzek közül tűnik el a túlértékelt (a jó) a forgalomból mert kiszorítja az alulértékelt (a rossz) pénz.

Janossz 2018.09.14. 19:57:35

@neoteny: Tényleg.
Láttam már utcahossz az autója után rohanó embert, aki kölcsönadta apjának egy fuvarra, (az öreg automatás volt) míg a papa egyesben gondolta megoldani a távot...:-))

DrGehaeuse 2018.09.14. 20:00:43

@meheszborz: @neoteny: Szerintem HaFr itt arra gondol, hogy a ballib és progresszív értékrelativista toleranciakoncepció - miszerint mindent tolerálni kell amit explicite nem tilt a törvény - melynek egyik mellékhatása a multikulti erősítése felszámolja a tolerancia iránti igényt a bennszülött európai plebs körében.

Konkretizálva: ha nekem azt akarja bemesélni valaki, hogy csak akkor vagyok kulturáltan modern európai, ha toleráns vagyok a muszlim szokások iránt és engedem, hogy tömegével telepedjenek meg pl. Budapesten és építhessenek mecsetet. Nekem herótom van az effajta toleranciától és inkább leszek intoleráns barom még akkor is ha nem kéne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.14. 20:00:55

@DrGehaeuse:

"Szokásos neoteny agymenés."

Ha az enyém lenne a gondolat, akkor büszkélkednék vele; de sajnos csak csentem Nassib Nicolas Taleb-től:

medium.com/incerto/the-most-intolerant-wins-the-dictatorship-of-the-small-minority-3f1f83ce4e15

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.14. 20:09:42

@neoteny:

"Nassib Nicolas Taleb-től"

Helyesen: Nassim Nicolas Taleb-től

Janossz 2018.09.14. 20:20:50

@DrGehaeuse: "csak akkor vagyok kulturáltan modern európai, ha toleráns vagyok a muszlim szokások iránt és engedem, hogy tömegével telepedjenek meg pl. Budapesten és építhessenek mecsetet."

Ki beszél itt rajtad kívül ilyesmiről?
Ez a fogafehérje kimutatása tipikus esete volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.14. 20:36:30

@neoteny:

"Pontosan fordítva: a szabályozott váltási arányú pénzek közül tűnik el a túlértékelt (a jó) a forgalomból mert kiszorítja az alulértékelt (a rossz) pénz."

Helyesen: Pontosan fordítva: a szabályozott váltási arányú pénzek közül tűnik el az alulértékelt (a jó) a forgalomból mert kiszorítja a túlértékelt (a rossz) pénz.

morph on deer 2018.09.14. 21:09:03

@Janossz:
“a papa egyesben gondolta megoldani a távot...:-))”

A minap hallottam valakiről akinek ez sikerült is! Nyilván nem érték utol. Pécsig.

dare 2018.09.14. 21:43:25

"a nemzetállamokhoz már nincs visszatérés."
Mi fog következni?
A világon mindenki egy nyelvet fog beszélni, és be lesz dobva egy üstbe az összes eddig tapasztalt világnézet, abból kikevernek majd valamit, és azt fogják majd a globalizmus zászlajára tűzni identitásként?
Mennyi idő alatt lehetne ezt megvalósítani?
És aki nem akar az üstbe kerülni, az majd a kohóba fog?
Én tényleg nem tudom ezt elképzelni, de még ha sikerül is elképzelnem, akkor azt úgy tudom csak, hogy "azok a káosz, a virtualitást a hatalmi manipulációval keverő, a semmi fölött táncoló politika évtizedei lesznek."

Khonsu 2018.09.14. 22:54:23

@dare:

Nem így kell elképzelni. Nem szűnnek meg az identitások és világnézetek, egységes dolog sem lesz belőlük kikeverve, stb. Mindössze különválnak az államtól. Az identitásától és világnézetétől megfosztott államnak mindössze a puszta funkcionalitása marad meg. Mivel pedig úgy néz ki, hogy ezeket a funkciókat más konstrukcióban optimálisabban lehet ellátni, így a mai államok létét semmilyen ésszerű szempont nem indokolja majd.

A funkciók átkerülnek vagy egy államok fölötti szervezetbe vagy a "technoszférába" (én az utóbbira tippelek hosszabb távon), vagy a kettő keverékébe.

Egy olyan dolog lesz, amit nagyon nehéz ma még elképzelni, de 1-2 évtized múlva már a mindennapok valósága lesz.

neko1967 2018.09.14. 23:22:30

@maxval balcán bircaman: "nagytőke szétverése, a kisemberek felemelése."

Hogy is lehetnél a kereszténydemokrácia híve! Egy büdös nagy kommunista vagy!

dare 2018.09.14. 23:41:06

@Khonsu: Azzal nincs is semmi probléma, ha az állami befolyás az élet minden szegmensébe csökken.
Azzal már közelítenénk egy normális jobboldalhoz, és nem a mostani populista struktúrát fényesítenénk.
Mivel hozzám közel áll a zöldpolitika is, mint identitás lehet akár ez ideológia is egy ilyen rendszerben, tehát összetarthatná és funkciót adhatna egy ilyen rendszernek.
De azt nem értem, egy ilyen rendszert hogyan lehetne irányítani, ha megszűnnének a nemzetállamok.
Ez az államok fölötti szervezet, vagy a technoszféra még leírva is szörnyűnek hangzik, ha elidőzök rajta, akkor is valami szürreális sci-fiként tudom csak az egészet elképzelni.
Érdekes szabályozás lenne az, még egy országon belül is nehéz ezt megvalósítani, mivel nem azonosak az életkörülmények szűk környezeten belül sem.

Igazad van, valóban nagyon nehéz ezt elképzelnem, pláne úgy, hogy szemmel láthatóan a globalizmusnak sokkal több a vesztese, mint amennyi nyertese volt eddig.

Pyrrhocoris apterus 2018.09.15. 00:47:10

Szegény HaFr-ra ráborult egy polcnyi internacionálé, és nem bír kimászni alóla, ezért rögzült az agyában a nemzetállamok halálának víziója.
A valóság persze más egy kicsit, a jugók halomra lőtték egymást, a baltikum vért izzadt, hogy visszaszerezze nemzetállamiságát, valahogy
a katalánoknak sem mindegy, hogy melyik nemzetállamhoz tartoznak, és a skót függetlenség is csak pár szavazaton múlt. Úgy tűnik, hogy a
nemzetállamiság kérdése sohasem volt fontosabb, mint most.
Az EU politikát a nemzetállamok csinálják, és a teljes EU költségvetés csak 33%-kal több, mint a magyar GDP (és azon 500 millió ember osztozik,
és az ebből Magyarországra jutó hányad megvonásától szokta várni a baloldal a teljes összeomlást)

Megoldott-e bármit az EU az elmúlt 60 évben az átlagember szintjén?
Rendszám, családi pótlék, tb, nyugdíj, taj kártya - kezdj el külföldön dolgozni, mi működik EU szinten és hol kergetnek őrületbe az
éppen megszűnő nemzetállamok. Csak menj ki a határra hétfő reggel Sopronnál, és rádöbbensz,
hogy sunyiban a Schengeni jegyzőkönyv felszámolása is évek óta folyik.

szepipiktor 2018.09.15. 07:38:27

Döbbenetes a posztban leírt gondolat!
Ezt pontosan megéltük, nem is olyan régen.
A kommunisták is ezt a célt tűzték ki, a szovjetekmél meg is tették a tagállamaikkal - erőszakkal. A többi európai állam, köztük mi is, erre a sorsra jutottunk volna.
Azaz nem kellenek a nemzeti alapok, a nemzeti kultúrák, semmi nem kell, hanem fentről ráerőltetett egységesség kell, a munkásosztály hatalma, a internacionalizmus és így tovább.
Ma ezt az utat erőlteti a neoliberális, kozmopolita közösség, igaz ők szintén bolsevik alapon gondolkodnak.
Ez ellen tehát bármi megengedett, csak ugye a mai netgeneráció már nem tudja, hogy az emberiség legmagyobb kártevőit gyökererstől kell elpusztítani!.
.
A korábbi EU még jó uton járt, amikor leomlott a fal, a vasfüggöny, az új államokkal is helyes irányba haladtunk.
Akkor kiemelt cél volt az USA mintája alapján létrejövő Európai Egyesült Államok formáció!!!
.
Ami megoldotta volna a gondokat, hiszen amerikai mintára lett volna egy európai közös fő rendszer - ugye most a csúti "nemzeti" okokból furja a közös ügyszéséget, tagadja a közös jogrendszert... -, majd a korábbi nemzetállamok szintjén meg a helyi szabályozás mehetett volna.
Az USÁban miért nem gond, hogy helyben mindenhol megmaradhatott a soszínűség? Miért gond, hogy mondjuk az FBI és több állami szerv az egész országban működik, de a rendőrségek már tagállami, városi szinten, a serifhivatalok meg lokális szinten dolgoznak? Miért gond, hogy a jog is eltérő lehet minden államban?
Ugya a indexes újságírók nagy öröméra ott egy tagállam bírósága is felfüggesztheti Trump döntéseit...
.
Nem drágáim, a cél a globalizált, multúrális kozmopolita Európa és ehhez fel kell számolni a helyi önredelkezéseket.
Csak napjainkban a neoliberális vonal más retorikát, érvrendszert alkalmaz, ma a európa-idegen szokásokat, vallásokat, kultúrát erőltet Európára, majd ők állítják hogy a régi káros...
Káros! Az ő céljaik miatt!
.
Leninéknem nehezebb dolguk volt a röplapokkal, ma utódjaik a neten száguldozhatnak.
A neoliberálisok, hasonlóan a bolsevikekhez elfelejtik: az emberi faj az evolúció során mindig védte a sajátját!!! A párját, utódjait, a településeit, a vallását, a kultúráját!!!
Ezt amikor valamelyik mocskos diktatúrában (jellemzően a baloldaliakban) fel akarták számolni, mindig háborúk, szenvedés következett be.
HALÁL! Sok millió ártatlan halála, csak mert torz filozófiákat próbálgattak ki rajtuk torz emberek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.15. 07:49:22

@szepipiktor:

"a indexes újságírók nagy öröméra ott egy tagállam bírósága is felfüggesztheti Trump döntéseit"

Azok a döntések _szövetségi_ bíró(ságo)któl származtak.

en.wikipedia.org/wiki/United_States_district_court

szepipiktor 2018.09.15. 07:53:34

Egyébként a szerző ideológiai alapon gondolkodik, de ez sokkal egyszerűbb!
A gazdasági liberális vonak harcol a piacért és ehhez a neoliberálisokat használja fel.
Ugye nálunk is - a gengszterváltáskor, illetve már korábban a némethmiklósék segítségével - a gazdasági konkurencia felvásárolta a magyar ipart és bezárta, megszüntette azt. Mert a piac kellett és ki kellett iktatni a potenciális ellenfeleket.
Mára a média is internacionalista. A kultúra is az.
Nézzünk körül, hazánkban nincs ipar - bérmunka alapú rendszer van. Az üzletek a piciket leszámítva csak külföldi multiáruházak vannak. Csak bérmunka és pénzmosás.
A szerző ezt tartja jónak?
Hogy az iskolák ostoba jobbágyakat neveljen a multik céljainak? A franciák megvédik a mezőgazdaságukat - mi a külföldieket védjük a magyarokkal szemben. Más országokban támogatják a vállalkozásokat, a fejlesztéseket, a kereskedelmüket - mi a külföldieket támogatjuk és irtjuk ki a sajátot...
Ez a jó? Nem érti a szerző, hogy ő is sorra fog kerülni?
Azért mert ma az országunk megszüntetéséért agitál, nem kap majd kiváltságokat! (Ahogy a fidesz-trollok sem a csútitol)
Ellenkezőleg, az elsők között történik meg a leszámolás - ahogy azt leninék tették.
Szóval ez ma a piac egységességéért zajlik, ideológiai segítséggel.
Ha egységes "faj" kerül kialakításra, akkor egységes termék gyártható, kis költség nagy bevétel alapon. A központi helyről irányított médiával szabályozható a politika.
A neoliberálisok ebben segítenek, felszámolni az evolúciós alapokat, lecserélve a globalizált nagytőke akaratával.
A csúti is ezt teszi, nem a nemzetet védi, hanem a saját "multirendszerét" építi fel a mi hátunkon, EU-s pénzekből.

szepipiktor 2018.09.15. 08:03:31

@neoteny: OK, nem néztem utána, hogy egy-egy tyúkperben a bíróság milyen hatáskörű.
De ma sem hazánkban, sem az EU-ban egy lokális bíróság nem függeszthet fel (maximum eljárást indíthat, de tudjuk, jogerős döntések sincsenek hatással az eredeti történetekre) egy törvényt!
Ott mondjuk az kaliforniai bíróság szembe mehet a döntéssel, és azonnal fel is függesztheti azt. Nálunk a debreceni bíróság még itthon sem léphet fel érdemben, nemhogy egy EU-s határozatot akadájozzon meg.
.
Itt ma hibás dolgok sorát látjuk. A csúti kamulevelekben "népszavaztat", majd ezekre hivatkozik, az EU-ban alig 2% foglalt állást az óraátállításban, de már elkezdték tervezni az átállást.
Nem, ma alap egy minősített kisebbség terrorja a döntő többség felett.
És ez a cél, a többség lekötözése, hogy a kisebbség kényelmesen elérhesse a céljait.
.
Gondunk van az EU-val?
NÉPSZAVAZÁS!
És ha a többség ki akar lépni, hát lépjünk ki.
Ha maradni akar a többség, akkor a kilépéspártiaknak KUSS és orbán takarodjon.
Nem aktivistákkal kell a jogot letiporva működni, hanem NÉPSZAVAZÁS! Ha a társadalom többsége mondjuk nem a feminista kvótaelvet akarja, hanem a kompetenciaalpú munkavállalást, az emberek a családot szeretik, a férfi a nőt, gyerekeket, unokákat akarnak, akkor a gendereknek, a melegeknek KUSS!
Mert ma minden kötezelő 9 millió embernek, amit 1000 agyhalott önmagának kedvezőnek tart.
Ez a probléma. Ezt kell megszüntetni és nem a nemzetállamokat.

$pi$ 2018.09.15. 08:14:15

@szepipiktor: "Ha maradni akar a többség, akkor a kilépéspártiaknak KUSS és orbán takarodjon."

Orbán soha nem volt kilépéspárti. Amúgy meg senkinek nem kuss, szólásszabadság van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.15. 08:28:03

@szepipiktor:

"Ott mondjuk az kaliforniai bíróság szembe mehet a döntéssel, és azonnal fel is függesztheti azt."

Egy kaliforniai _tagállami_ bíróság nem "mehet szembe" _és_ nem függesztheti fel a _szövetségi_ elnök bármilyen döntését. Azt csak pl. egy Kalifornia (tag)állam _területén működő szövetségi_ bíró(ság) teheti meg.

en.wikipedia.org/wiki/Federal_judiciary_of_the_United_States

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.15. 09:03:01

@Pyrrhocoris apterus: @szepipiktor: hölgyek, urak, nemváltók: én leírtam itt egy gondolatmenetet,Demokrata stb szintű reakciókat kimoderálom, menjenek máshova

febiha 2018.09.15. 09:06:29

@maxval balcán bircaman: ugyan már ki emelné föl a te kisemberedet? A Párt? A kormány? Németh Szilárd, főleg kulturális értelelemben? Szimplán csak hagyni kellene, hogy fölemelkedjen, ha van hozzá érkezése. Amúgy a lepusztuló állami oktatás és egy végtelenül suttyó ujburzsoázia a maga suttyó kulturális mintáival - a NER két alapvonásáról beszélnük - sem éppen a kisember felemelésének irányába mutat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.15. 09:14:54

@febiha:

"ugyan már ki emelné föl a te kisemberedet? A Párt? A kormány? Németh Szilárd, főleg kulturális értelelemben? Szimplán csak hagyni kellene, hogy fölemelkedjen, ha van hozzá érkezése."

Teljes mértékben egyetértek.

Európai téridő 2018.09.15. 09:21:31

"Az EU valójában a nemzetállami kudarc belátásából született, nem annak ellenében!" Tévedés! Az amerikaiak által erőteljesen támogatott európai gondolat az utolsó világháború befejeztével a győzteseknek tekintett és a legyőzött országoknak a nyugati érdekszférában "egy akolba terelő", azok egymással való összebékítését szolgáló eszme volt. És mivel az akkor összekalapált békerendszer is enyhén szólva diktátumos volt - akárcsak a "Nagy háború" versailles-washingtoni békerendszere (és ma is tart) -, ráadásul a kontinens középső és keleti része Teheránban (1943) Sztálin "martaléka" lett, ezért minden nagyszerűsége ellenére sem teljesen okés. Sajnos.

stim 2018.09.15. 09:46:02

Véleményem szerint pont anemzetállamok működnek és a nemzeteken túli únió nem tud megszületni. Az únió a migránsválságot éli most de azért előtte volt néhány olyan évtizede ami miatt beléptünk 2004-ben. Az egy vonzó únió volt ami a nemzetek úniója volt.

Most a nemzetállamok meg tudják védeni a határaikat, az únió pedig nem tudja vagy nem akarja. Az únió jogot szeg és kettős mércét alkalmaz a Sargentini jelentéssel. Ez egy nagyon rossz üzenet. Azt üzeni, hogy szó sem lehet róla, hogy a 2004-ben aláírt jogkörökön túl több mindenbe beleszólást engedjünk az úniónak. Mert még így is megteszi és kettős mércét alkalmaz.

Tehát marad a nemzetállamok úniója. Az eredeti. Nem a marxista túlgondolt, elméleti, működésképtelen, igazsságtalan amit már a Szovjetúnióban kipróbáltak és nem működik hanem visszatértünk belőle kellő tapasztalattal hanem a keresztény alapokon nyugvó, eredeti verzió. Akinek ez nem tetszik annak nem kell benne élnie. Széles a világ, lehet menni máshová.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.15. 09:51:37

@stim: tudom, kb ez az, amit Orbán hazudik: az unió most állít fel egy tízezres határvédelmi egységet a frontexen belül, de Orbán nem akarja -- ugyanis ő egyet akar, hogy a mai unió szétessen

NotaBene 2018.09.15. 10:19:54

@HaFr: Orbán ... egyet akar, hogy a mai unió szétessen
Kezd az érvelés filozófiai magasságokba emelkedni!
(Nem az számit, hogy mit mond Orbán, én tudom az igazságot...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.15. 10:37:02

@NotaBene: attól félek, nem tudod, mi a filozófia, és valószínűleg azt se tudod, kicsoda Orbán

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:37:13

Az illegális migráció csak nemzetállami keretek között állítható meg. Jövő tavasztól új időszámítsá kezdődik..

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:39:35

@HaFr: Ez nem egy határvédelmi szerv lenne, hanem egy kontrollált beáramlást segítő valami. Egyébként már a létszám is nevetséges, ráadásul egy részük tolmács, logisztikai munkatárs, kommunikációs kismiújság meg egyebek.

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:41:21

" A keresztény nemzetállamok Európájához éppen csak két dolog múlt el visszavonhatatlanul: a keresztény Európa és a nemzetállamok."

Ha ez így lenne, akkor az európai kultúrának valóban vége lenne, de szerencsére nincs így..

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:42:56

@Khonsu: Éhes disznó makkal álmodik. (Aztán felébred..)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.15. 10:46:02

@Ches Desmond: komoly érveket hallattam, köszönöm

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:50:19

@Moin Moin: Ja, a valódi kereszténység meg nemzeti érzés az az, hogy Mogadishut csinálunk Frankfurtból..

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:51:56

@HaFr: Te is komolyan indokoltad az álláspontodat, köszönöm..

ednet2023 2018.09.15. 10:52:32

@stim: Az Uniónak soha nem volt ideológiája az “önálló nemzetállamok szövetsége”.
Viszont mindig is hosszútávú cél volt az Unión belüli határok eltörlése, közös pénznem, közös külpolitika, azonos akapjogok az állampolgároknak.
Ezek soha nem voltak titkos célok. Ehhez csatlakoztunk.
Remélem segítettem valamennyire szétoszlatni a homályt, ha már felhatalmazva érzed magad az okoskodásra.

Muhammad Balfas 2018.09.15. 10:53:22

"Tehát míg az ember (pontosabban e sorok szerzője) szimpatizál a muszlimok kívül tartásával"

Ennek örülök. A gyakorlatban hogy képzeled..?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.15. 11:01:05

@Ches Desmond: olvasd el a posztot, ha kérhetem, utána pedig vagy erre reagálj, vagy írj egy valamennyire is koherens alternatív gondolatmenetet, és onnan folytathatjuk -- (a reakciónak érvelhetőnek kell lennie: állítás, indoklás, esetleg az ellenérvek semlegesítése)

Janossz 2018.09.15. 11:01:27

@NotaBene: " Nem az számit, hogy mit mond Orbán,..."
Mivel már mindent mondott, és mindennek az ellenkezőjét is harminc év alatt, tényleg nem sokat számít, mit beszél épp. Holnap mást fog.
Egyébként ezt ő maga mondta ki pár éve: Ne azt nézzék, mit mondok....
Súlytalan.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 11:14:41

A görcsösen múltban élő kádárista nyugdíjasok és az általánost sem elvégző fiatalok soha nem fogják megérteni miért van a nemzetállam halálra ítélve, akkor sem, ha a szemük előtt zajlik a folyamat. Teljesen felesleges magyarázni nekik, aztán majd csak kedvesen kell mosolyogni rájuk, mint most az ájfonnal a kezükben kapitalizmus ellen tüntetőkre.

dare 2018.09.15. 11:35:56

@szepipiktor: "Szóval ez ma a piac egységességéért zajlik, ideológiai segítséggel.
Ha egységes "faj" kerül kialakításra, akkor egységes termék gyártható, kis költség nagy bevétel alapon. A központi helyről irányított médiával szabályozható a politika.
A neoliberálisok ebben segítenek, felszámolni az evolúciós alapokat, lecserélve a globalizált nagytőke akaratával.
A csúti is ezt teszi, nem a nemzetet védi, hanem a saját "multirendszerét" építi fel a mi hátunkon, EU-s pénzekből."

+1
Itt van a kutya elásva.
A piac egységesítése nem éppen úgy zajlik, ahogy azt sokan várták, de ez megvalósítható lenne normálisan is, és nem úgy ahogy az jelenleg zajlik.
Mert jelenleg ez az egységes piac úgy néz ki, hogy lesznek benne nyertesek, és lesznek benne vesztesek.
Arra kell törekednie a vezetésnek, hogy ezeket a csorbákat amik az egységesítés következtében keletkeznek, azokat valahogy kiköszörülje.
Ezzel kapcsolatban engem meg lehet győzni bárkinek, el tudom képzelni a jól, hangsúlyozom a JÓL szabályozott piacot, ami jelen esetben a látóhatáron sincs.
De persze ez még egy folyamat eleje, amelyben még rengeteg buktató lesz, és ahol eddig többségében a fejlesztési pénzek oligarchák zsebébe vándoroltak csak(nem csak itt).

A nagyobb gond, legalábbis amivel sokkal több gond lesz, az az ideológiai segítség.
Megmondani azt felülről, hogy én mit gondoljak, hogyan érezzek, miként cselekedjek bizonyos ügyekben, na az baromira nem fog összejönni.
Tudom, hogy rengeteg baloldali érzelmű üdvözítőnek tartja azt az irányvonalat, amit az Unió képviselni akar, de nekem sok kérdésben egészen eltér az álláspontom ettől, és nyitott és kompromisszumkész vagyok rengeteg mindenben ugyan, de ha minden héten valami újat találnak ki, az az én befogadóképességemet is erősen próbára teszi.
Most akkor képzeljük el ezt olyanoknál, akiknél kevesebb nyitottság van.
Nem lehet rájuk hatni, mert ők más közegben szocializálódtak, és nehezebben lehet beléjük táplálni ezt a fajta eufórikus érzést, amit bárhogy is próbálnak éreztetni vagy elhitetni velük, ez valahogy nem akar összejönni.

És akkor meg is érkeztünk az olyan emberekhez mint a Le pen, Farage, Wilders (Orbánt én nem raknám ebbe a társaságba, mivel neki ahogy írtad is, szüksége van a rendszerre), akik annyira szkeptikusak ezzel az egésszel kapcsolatban, hogy nem lehet őket meggyőzni semmivel a megvalósíthatósággal, ez az ő hitük, amit tiszteletben is tudna tartani az ember, csak az a baj, hogy nagyon sok embert befolyásolnak vele.
Az ilyenek miatt, meg persze a korrupt, felülről vezérelt vezetés miatt, egyre növekszik azok száma, akik elutasítják ezt az egészet.
Véleményem szerint nagy részük még meggyőzhető lenne, de ahhoz nem kellene minden héten valami új katyvaszt rájuk erőltetni, változtatni már most a hozzáálláson a vezetésnek (nem a kétsebességes modellre gondolok), és meghagyni a nemzetállamoknak az identitását.
Ezt soha nem fogják tudni felülről vezérelni, mivel mindig lesznek majd renitensek, akik csömört fognak kapni ettől az egésztől.

Khonsu 2018.09.15. 11:43:55

@Ches Desmond:

Az idő kerekét még senkinek sem sikerült visszaforgatni, ne álmodozz róla, ébredj fel.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 11:45:36

@dare: "de ha minden héten valami újat találnak ki"

De nem találnak ki. Most is pl. 40 éves szabályok alapján küldték el a komcsi kurva annyába a csútit. Koncepció van, 10 éve ismerhető tervek vannak, egyeztetés van, mindenkinek jóság van.

Pont hogy a csúti és elvtársai, a közös kasszából fizetetett Le Pedék, Fromage, Szarvini meg egyéb műnáci kommunisták azok akik pillanatnyi érdekeik szerint 4 percenként módosítják a gránitszildárdságú ideológiáikat, kétnaponta ellentmondva saját maguknak és egymásnak is.

dare 2018.09.15. 11:51:50

@frikazojd: Azért megpróbálhatnák elmagyarázni, hátha többen megértenék.
Inkább az a baj, hogy jelenleg nincs mit elmagyarázni.
Ha azt magyarázzuk el nekik ami jelenleg történik, arra azt fogják csak mondani: menjetek a fenébe
Na Orbán ezt magyarázza, és remekül elszórakozik ebben a közegben bónuszként.
Igaz, hogy mi úgy fogunk élni lassan itt mint az amishok, de ez sokakat úgy látszik egyáltalán nem zavar.
A verzió: éljünk az Unió szabályai szerint
B verzió: éljünk az Orbán szabályai szerint
C verzió: .....
D verzió: .....

dare 2018.09.15. 11:57:40

@frikazojd: 40 éves szabályok, olvastad azt a jelentést?
Mert nekem úgy tűnt vannak benne olyan részek is (nem a migráció), amik azért elég friss dolgok, és nem tudom miért kellett beleírni egyáltalán ezeket (isztambuli egyezmény pl).

Már mondtam, semmi gond nincs a tervekkel, az ideológia köntöst nem kell hozzá erőltetni, és akkor működőképes lehet az egész.
Addig nem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.09.15. 12:01:51

@maxval balcán bircaman: Édes Istenem, te beteg barom, te...

Annyira lesüllyedt a kommentszinvonal az index blogokon, hogy már nem nagyon szólok hozzá, de belőled olan szinten árad a setétség, hogy az ember komolyan felkáromkodik a monitor előtt.

Brix 2018.09.15. 12:11:51

Az a kérdés, hogy egy széteső, dezorganizált EU, tud-e hatékony válaszokat adni korunk globális kihívásaira, vagy sem...Szerintem a jelen folyamatok: Brexit és a populizmus előretörése, csak gyengítik Európát és az európai államok globális pozícióját. Nyakunkon vannak a súlyos globális kihívások:
-illegális migráció
-Trump gazdasági ámokfutása
-orosz fenyegetés, közel-keleti , észak-afrikai geopolitikai káosz
Mindezen problémák rendezésére, már réges-régen közös európai válaszokat kellett volna adni! A közös hadsereg és határvédelem felállítása az első , legfontosabb lépés A migrációt nem lehet nemzetállami szinten kezelni, ehhez egy közösen elfogadott, hatékony európai megoldás kell!
A " Nemzetállamok Európája" , föderalizáció helyett úttal nincs baj, de olyan nemzetek Európájára lenne szükség, ahol közösen és egységesen lehet fellépni- igy valamilyen, közös alapértékeken nyugvó centralizáltság mégis szükséges- , az itt élő emberek jogaiért és csökkenteni lehetne globalizáció káros hatásait. Ha nem sikerül megegyezni , akkor az EU részérdekek mentén szétesik és az olyan kis országokat, mint Magyarország eltiporják a globális folyamatok.

steery 2018.09.15. 12:17:29

Soha nem fogjuk beengedni az idegen betolakodókat. Se önként, se kényszer hatására. Harcolni fogunk a megszállók ellen földön-vízen-levegőben-kibertérben. Amíg el nem fogynak. A zombiknak nincs helye nálunk.

TSandor Toth 2018.09.15. 12:20:31

Nem az a kérdés elsősorban, hogy az EU bürokratái mit akarnak hanem az, hogy MI mit akarunk. A másodrendü kérdés az, hogy van-e jogunk azt akarni amit MI szeretnénk. A bevándorlásnak a célja nem a bevándorlók megsegítése hanem a bevándorlás az eszköze európa nemzettelenítésének. Alapítói szerint a közös európa célja nem a nemzettelen európa hanem a nemzeti egyenlőségen alapuló európa.
Az amit HaFr állít nettó hazugság. Soha senki nem szavazta meg ezt az európát. Nem véletlenül lépnek ki a brittek az EU-ból és nem véletlenül nem léptek be a norvégok és a svájciak. Meg akarják tartani az önrendelkezéshez való jogukat. És lássuk be az önrendelkezés alapvető demokratikus jog. Ha ezt nem tarthatjuk meg akkor inkább ne legyünk tagja az európai liberálszovjetuniónak.

ednet2023 2018.09.15. 12:26:11

@Brix: Alapvetően egyetértek azzal, amit leírtál. Azonban a “Nemzetállamok Európája” és lényeges dolgokban az “egységes és közös” fellépés logikailag kizárja egymást.
Lásd. az Orbán stílusú “nemzetállami” politikusok önként soha nem fogja a közös érdeket a saját érdekeik elé helyezni.
A nacionalista alapgondolat (“különbek vagyunk a szomszéd népeknél”) nem könnyíti meg egy - akármilyen - szövetség kialakítását.

ednet2023 2018.09.15. 12:28:15

@Brix: lásd a fenti TSandor Toth hozzászólását. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.09.15. 12:34:48

@steery: jó, és ti kik vagytok?

2018.09.15. 12:53:05

@ednet2023:
a zsidó vallás hirdeti azt, hogy van egy nép, amelyik különb az összes többinél. ezt nem a nacionalizmus hirdeti, hanem a zsidó vallás. érthető ez? és a kereszténység éppen azért jött létre, mert ettől egy sémita népcsoport elszakadt. és ők a zsidóságból kikeresztelkedtek. a nemzeti keresztségben a népek mind egyek az úrban. és a zsidó vallásban van egy kiválasztott nép. mert ők ebben hisznek. és még mielőtt antiszemitizmust kiáltanál a keresztények is sémiták. és van egy filoszemita csoportosulás, amelyik istentelen és azt mondja, hogy ők a nemzetek felett álló világelit. ők elutasítják a nemzetközösségi létformát. van egy filozofikus mesterrassz. és az alsóbbrendűek a "nacionalisták". de ez ugyanaz, mint a zsidóknál a gój, a muszlimoknál a gyaur. gnasci a szógyök, amiből ered. ebből lesz a gén, a gój, a gyaur és a nation.

2018.09.15. 12:59:37

mármint az őskeresztények sémiták. és az ő vallásukat veszik fel a nemzetek. a zsidó vallást nem lehet felvenni idegeneknek. a kiválasztott népbe születni lehet. a megkülönböztetés a zsidóktól ered. a filoszemiták ugyanezt csinálják. csak ők nem azt mondják, hogy gójok, gyaurok hanem azt, hogy "nácik". a filozofikus mesterrassz ugyanúgy meghirdeti a nemzetek felett állást, mint az többi zsidó csak istentelenül.

ez részemről nem antiszemitizmus. nem haragszom ezért a zsidókra. jelzem ha haragudnék, akkor se ártanék nekik. a nemzeti kereszténység nem azt állítja, hogy A nemzet felette áll B nemzetnek. hanem ez eltér a zsidó államvallástól és ez politikai értelemben szemben kerül filoszemiták államnélküli társadalomképével és a nemzetellenességgel. és erre jön az, hogy mert fasiszták, jönnek a nácik, stb.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 12:59:37

@dare: A verzió: éljünk az Unió szabályai szerint

Ennyi. Aki diktatúrában akar élni és örülni hogy a Bőségminisztérium jelentése szerint duplájára emelték, vagyis 50-ről 30grammra acukor havi fejadagját, az költözzön Moszkvába. Nekem megfelel a demokrácia és a szabályzott kapitalizmus, köszi.

2018.09.15. 13:01:44

Az Európai Egyesült Államokról nincs társadalmi konszenzus, soha senki nem szavazott róla, soha senki nem adott felhatalmazást a mostani vezetőknek ilyen megvalósítására.

Az, hogy a nemzetállamok hogyan működnek, vagy hogyan nem működnek arról lehet vitatkozni. De az viszont egészen biztos, hogy Kelet-Európának nem kell még egyszer olyan politikai helyzet, ahol úgy van piaci verseny, hogy Nyugat-Európa a hatalmával visszaélve helyzetbe hozza a sajátjait. Amikor azok már mindent felvásároltak, és ki van fektetve a konkurencia, akkor onnantól kezdve megint piaci verseny van. És minő csoda, ők maradtak felül...

A jövő amúgy is a decentralizált rendszereké. Volt egy elitünk, ez régen a komcsik seggébe tette nyelvét. Akkor azt kellett lesni, hogy a SU-ból mit szólnak. Volt egy ún. rendszerváltás, amikor a barnanyelv csapat átáll Nyugat-Európához, most onnan jön nekik a megélhetés, szerencsére profitorientált helyen továbbra sem kell dolgozniuk. De mi közünk nekünk ehhez? Én jól akarok élni, pont leszarom, hogy egy szűk csoport éppen melyik állami csöcsöt pumpolja. Engem és a pénzemet ebből lehet kihagyni, oda állok, ahol a saját érdekeim jobban mennek. És ez bizony most nem az EU, hanem az autonóm, de egymással együttműködő országok Európája. Közös pénzen fizetett slepp nélkül.

ednet2023 2018.09.15. 13:07:10

@444: Kedves naív barátom! A történelem során számos népirtás bizonyítja, hogy háborúzni csak úgy lehet, ha a másik népet kevesebbre tartod a sajátjaidnál.
A fasizmus a nacionalizmusból “nőtte ki magát”.

2018.09.15. 13:08:32

@frikazojd: Ehhez van pontosan egy szavazatod.

Azt írod, hogy neked megfelel a demokrácia. De azért aki nem veled ért egyet az húzzon el az országból... :D

Janossz 2018.09.15. 13:10:11

@A demokrácia leszakadó függönye:
"De mi közünk nekünk ehhez? Én jól akarok élni, pont leszarom, hogy egy szűk csoport éppen melyik állami csöcsöt pumpolja. Engem és a pénzemet ebből lehet kihagyni, oda állok, ahol a saját érdekeim jobban mennek."

Pontosan ezen céljaid eléréséhez lenne szükség európai mértékkel mérve is működő demokráciára és szabad piacgazdaságra.

2018.09.15. 13:10:15

@ednet2023: Pont ezért veszélyes az, amikor a szélsőségesek olyanokat mondanak, hogy a magyar az húzza össze magát az EU-ban. Ne ugráljon, mert majd be verik a fejét a felsőbbrendűk.

Brix 2018.09.15. 13:13:20

@steery: Akkor mondok neked egy nagyon rossz hírt: a globális népvándorlást senki sem fogja tudni teljesen megállítani,sem Orbán , sem Salvini, de mèg az összes európai vezető akarategysège sem! Egyszerűen olyan megoldás- legyen szó katonai, rendészeti vagy törvényi amelyik 100%- os lenne,nincs...El kell fogadni, hogy a jövőben erősen befolyásolni fogja az európai civilizációt ez a globális folyamat, ès meg kell próbálni alkalmazkodni , csökkenteni a karos hatásait, lassítani amennyire lehet...Magyarorszag is a jövőben egyre inkább multietnikumú társadalom lesz, aminek már kezdeti jeleit láthatjuk Budapesten vagy nagyobb városainkban...Nehéz ezt megemèszteni, de látni kell: Európában öregszik a társadalom ès sok országban a lakosság is drámaian csökken. Afrikában viszont százmilliós , fiatal emberfelesleg van, akik ugrásra készen állnak...Egyelőre, ebből a helyzetből nincs kiút...

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 13:16:45

@A demokrácia leszakadó függönye: igen. aki a demokrácia ellen van, az vagy nem normális, vagy meg van érte fizetve. az ilyenek nekem ne züllesszék belülről a rendszert hanem menjenek olyan helyre, ahol eleve nincs demokrácia, ha az nekik jobb. de az én életemet ne tegyék tönkre.

2018.09.15. 13:19:26

@Janossz: A szabad piacgazdaságról az előbb már írtam, hogy miért nem valósult meg az EU-ban.

A demokráciáról csak annyit, hogy az EU a migráció kapcsán a közösség életét évtizedekre meghatározó döntéseket hoz. Erről soha senki nem kérdezte meg a népet. Lehet cikizni a nemzeti konzultációt a bevándorlásról, de más országokban még ennyi sem volt. Az EU-s politikusok kitalálták, hogy legyen, a népnek meg kötelező egyetértenie. Meg a nemzeti szinten tevékenykedő politikusoknak is. Aki nem ért egyet az szélsőséges, és bele kell döngölni a földbe. Ez nem demokrácia.

A mostani EU-s csörte egyik oka, hogy a kormány megnehezíti a civil szervezetek pénzhez jutását. Eközben az EU azon dolgozik, hogy ezek a szervezetek EU-s szintről, központi döntések értelmében legyenek pénzelve. Erről sem kérdeztek meg soha senkit. Az úgy nem szabad piacgazdaság, hogy én dolgozok, de a pénzem egy részét a nevemben, de ugyanakkor a megkérdezésem nélkül elveszik. És odaadják olyanoknak, akik ilyen szervezetekből élnek. Profitot termelő cégnél még életükben nem dolgoztak. Majd ha én egyetértek egy szervezet céljaival, akkor közvetlenül küldök nekik pénzt (volt már ilyen). Abban mi a demokrácia, hogy kötelező jelleggel elveszik tőlem a pénzt, és eldöntik, hogy én kinek akarom adni? Semmi...

2018.09.15. 13:21:33

@frikazojd: Ha megnézed a történelemkönyveket: eddig minden diktatúra a demokrácia védelmezésének a jegyében jött létre... :)

steery 2018.09.15. 13:25:38

@Brix: Nem kell megállítani. Csak feltartóztatni elég hosszú ideig, míg egy természeti csapás (világjárvány, háború, éhínség, stb.) el nem pusztítja a sáskajárást. Az árivzet sem állítjuk meg, hanem hagyjuk, hogy keresztülfolyjon az országon és csak magunkat védjük tőle a gátakkal.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 13:27:00

@A demokrácia leszakadó függönye: pontosan. csak mikor látta a nép, hogy kissé át vannak baszva, már késő volt. viszont most már van elég jól feldolgozott törtnénelmi példánk hogy pontosan lássuk, milyen úton járunk. a jelenlegi narancskommunista út franco (esetleg mussolini)-féle diktatúrához vezet. ez persze van akinek jó, páran meg vannak fizetve, rengetegen azt hiszik hogy majd meg lesznek fizetve, dehát pont az ilyen kollaboránsok szoktak egy pillanat alatt a "nép ellenségei" lenni stb. Ott van minden a törikönyvekben. Még mindig nem túl késő, de azért már messze sincs a diktatúra.

Emmett Brown 2018.09.15. 13:27:33

@steery: mi a véleményed arról, hogy Magyarország beengedett (állampolgársággal+útlevéllel) egy rakás orosz/ukrán maffiózót, meg egy pár KGB ügynököt?

Janossz 2018.09.15. 13:32:30

@A demokrácia leszakadó függönye:
"Abban mi a demokrácia, hogy kötelező jelleggel elveszik tőlem a pénzt, és eldöntik, hogy én kinek akarom adni? Semmi... "
Eltévedtél. Amiről te beszélsz, az az állam és az ő költségvetése.

2018.09.15. 13:33:06

@ednet2023:
rögtön népirtással indítasz. miféle származású vagy, miféle vallásfelekezethez tartozol? ezt először tisztázzuk már.

2018.09.15. 13:36:53

@Emmett Brown:
akármelyik nagyobb titkosszolgálat akármelyik kisebb országban szerezhet útlevelet, állampolgárságot. ez nem orbán specifikus.

A demokrácia leszakadó függönye (törölt) 2018.09.15. 13:38:10

@Janossz: Ne viccel már! Hát ugyanebben a bekezdésben írtam le, hogy az EU szervei hogyan akarják beleszólási lehetőség nélkül, a mi pénzünkből összedobott támogatásokat kiosztani.

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 13:40:12

@A demokrácia leszakadó függönye: 1) ez a dolguk. legalább nem lopják el a 2/3-át

2) már miért ne lenne beleszólásod? ha nem mész el szavazni az EU-s vélasztáson, az a te bajod. Több beleszólásod a magyar adórendszerbe/költségvetésbe sincs, mint hogy elmész szavazni.

Emmett Brown 2018.09.15. 13:40:34

@444: ennyire könnyen mint nálunk? Illetve hány országban állt a kormány egy orosz cég mellé egy hazaival szemben egy komoly, nemzetközi tenderen? Nem lehet valami összefüggés?

Janossz 2018.09.15. 13:48:09

@A demokrácia leszakadó függönye:
Rossz hírem van. Ezen a kamunickeden sem vagy vitaképes, Négyeske.
Üdv.

2018.09.15. 13:53:07

@Emmett Brown:
van egy orosz atomerőmű, amit bővítenek. lehet mondani, hogy indokolatlan mértékben. azt is lehet mondani, hogy részlegesen, vagy akár egészében zárják be paksot. de azt az erőművet a ruszkik képesek tovább építeni. lehet mondani, hogy nem megfelelő áron. magyarországon a külföldiek közül nem az oroszország nyerik el legkönnyebben a közbeszerzéseket, hanem németország és ausztria.

a német gyáripar olyan brutális mértékű vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutott, amire lehet mondani, hogy az rendszerszintű korrupció. csakhogy ebben benne van a nyugat. sőt ez nyugatról jön. a bécsi bankokról nem beszélve. vagy ott van a strabag. vagy a médiaszabadságról. osztrák-német tulajdonosok, programigazgatók hozták létre. mit gondolsz, hogy a bertelsmann nem rendelkezik politikai kapcsolatokkal. mert ők tájékoztatni akarják a nézőgyereket, de politikai befolyást nem akarnak. dehogy nem. ők is. andy vajna is nem csak szórakoztatni akar, hanem így nyeri el a filmiparban az adókedvezményt, a kaszinó koncessziót. aztán lehet mondani, hogy ez korrupció, de a többivel mi újság? amikor pecina úr a népszabadság veszteségeit pénzelte, akkor a szabad sajtót védte. utána meg nem. vagy gerkens úr, és hosszasan lehet sorolni.

A demokrácia leszakadó függönye (törölt) 2018.09.15. 14:00:43

@frikazojd: Először leírod, hogy az EU-ban nem veszik el a pénzt, mert az állam veszi el a pénzt. Utána meg azt, hogy ez a dolguk az EU-ban, és legalább nem lopják el.

Egyébként nem ez a dolguk. Akkor lenne ez a dolguk, hogy ha kaptak volna felhatalmazást a közösségtől. Erről is írtam már korábban, hogy sem az EU centralizációjához, sem a migránsok befogadásához nincs összeurópai felhatalmazásuk, az ügy mögött nincs társadalmi konszenzus.

Ugye itt arról volt szó, hogy az állam az rossz, de ha EU-s közös irányítás lesz, az majd milyen jó lesz. És akkor a beszélgetésben eljutunk oda, hogy ez is egyfajta állam. Csak egy kicsit nagyobb a területe, más pozíciók vannak, és nem államnak hívják. De ugyanúgy működik. És ami a legfontosabb: más emberek ülnek benne.

Beleszólás pedig azért nincs, mert minden fontos kérdést kivennének a nemzeti hatáskörből. Az EU tagállamai pedig nem csak partnerek, hanem sokszor gazdaságilag ellenérdekelt felek is. Mivel sem területileg sem népesség tekintetében nem azonos méretű országokból áll az EU, fennáll annak a léehetősége, hogy néhány nagy ország olyan többséget alakít ki, hogy a kicsiknek nincs beleszólásuk sem. Ezt a túlhatalmat ellensúlyozza a nemzeti hatáskör. Ha mindenről globálisan döntenek, akkor lokálisan hiába gondolják teljesen másképpen az emberek, akkor is kisebbségben lesznek a nagy közösségben.

K-Európa számára ezért előnyösebb egy olyan együttműködés, ahol a felek nemzeti hatáskörben döntenek. Az együttműködés alapja egy felvilágosult és demokratikus közösségben nem lehet az erőpolitika, sokkal inkább a közös érdek mentén kötött kompromisszumok. Ehelyett a közös gazdasági érdekek miatt kell mindkét fél számára előnyös szerződéseket kötni.

A demokrácia leszakadó függönye (törölt) 2018.09.15. 14:00:52

@frikazojd: Először leírod, hogy az EU-ban nem veszik el a pénzt, mert az állam veszi el a pénzt. Utána meg azt, hogy ez a dolguk az EU-ban, és legalább nem lopják el.

Egyébként nem ez a dolguk. Akkor lenne ez a dolguk, hogy ha kaptak volna felhatalmazást a közösségtől. Erről is írtam már korábban, hogy sem az EU centralizációjához, sem a migránsok befogadásához nincs összeurópai felhatalmazásuk, az ügy mögött nincs társadalmi konszenzus.

Ugye itt arról volt szó, hogy az állam az rossz, de ha EU-s közös irányítás lesz, az majd milyen jó lesz. És akkor a beszélgetésben eljutunk oda, hogy ez is egyfajta állam. Csak egy kicsit nagyobb a területe, más pozíciók vannak, és nem államnak hívják. De ugyanúgy működik. És ami a legfontosabb: más emberek ülnek benne.

Beleszólás pedig azért nincs, mert minden fontos kérdést kivennének a nemzeti hatáskörből. Az EU tagállamai pedig nem csak partnerek, hanem sokszor gazdaságilag ellenérdekelt felek is. Mivel sem területileg sem népesség tekintetében nem azonos méretű országokból áll az EU, fennáll annak a léehetősége, hogy néhány nagy ország olyan többséget alakít ki, hogy a kicsiknek nincs beleszólásuk sem. Ezt a túlhatalmat ellensúlyozza a nemzeti hatáskör. Ha mindenről globálisan döntenek, akkor lokálisan hiába gondolják teljesen másképpen az emberek, akkor is kisebbségben lesznek a nagy közösségben.

K-Európa számára ezért előnyösebb egy olyan együttműködés, ahol a felek nemzeti hatáskörben döntenek. Az együttműködés alapja egy felvilágosult és demokratikus közösségben nem lehet az erőpolitika, sokkal inkább a közös érdek mentén kötött kompromisszumok. Ehelyett a közös gazdasági érdekek miatt kell mindkét fél számára előnyös szerződéseket kötni.

Khonsu 2018.09.15. 14:07:38

@Brix:

Szerintem a probléma úgy lenne megoldható, ha olyan feltételeket teremtenénk, megy ugyan a népvándorlást nem állítja meg, de annak célállomását Európán kívülre helyezi.

Úgy gondolom, ez megoldható lenne egy különleges gazdasági övezet kialakításával az észak-afrikai partok mentén. Ott szerintem az olcsó napenergiára és a migráció miatti bőséges munkaerő kínálatra alapozva, vámkedvezményekkel megtámogatva elég alacsony költséggel lehetne fenntartani nagy élőmunka igényű termelést bizonyos ágazatokban, hogy versenyképesek maradhassanak a robotokkal. Így ez a zóna felszívhatná a migránsokat még mielőtt azok eljutnának Európába.

Ha ez a zóna létrejönne és mögötte, további biztosítékként még a határőrizetet is megerősítenék az EU határain, azzal szerintem az Európát elérő migránsok száma a töredékére lenne csökkenthető.

Ezzel továbbá mérsékelhetnénk a robotizáció hatására várhatóan létrejövő gigászi munkanélküliséget az Európai országokban (európai energia és munkaköltség mellett ugyanis olcsóbb lesz a robot) a felgyorsult népességfogyás elengedésével, amely az ilyen módon nulla közelébe szorított migráció és a természetes szaporulatot növelő támogatások visszavágásának együttes hatására állna elő.

Khonsu 2018.09.15. 14:09:56

@Khonsu: *melyek ugyan a népvándorlást nem állítanák meg, de

dare 2018.09.15. 14:12:29

@frikazojd: Mivel ilyen könnyen állást foglaltál az A verzió mellett, leírok neked egy rövid történetet.
Nem egy tanmese (vagy az), csak valamit szűrjél le belőle magadnak, amivel megérted a C, vagy bármilyen más verziót elképzelő személyeket.

Gyerekkoromban egyszer kérdezgettük egymást, hogy ki mitől fél a legjobban.
Volt aki a pókoktól, volt aki kóku nénitől, míg egyszer valamelyikünk be nem köpte: a világbékétől.
Előtte is mosolyogtunk egyik-másik válaszon, de akkor aztán kitört a nevetés.
Aki mondta az elhallgatott a bővebb kifejtést illetően, mivel percekig kellett elviselnie a mi csipkelődéseinket.
Néha eszembe jut, és gondolkodok rajta, mivel nem ismertem meg az akkori indokait, hogy vajon pontosan miért is félt ettől.
Az odáig vezető úttól félt, vagy talán attól, hogy az ő lázadó személyiségét nem tolerálná egy ilyen világrend.
Mi kollektíven eldöntöttük helyette, hogy ilyen butaságtól nem kell félned, és tiszta hülye vagy, ha ilyeneken rágódsz.
youtu.be/YR5ApYxkU-U

ednet2023 2018.09.15. 14:36:47

@444: “rögtön népirtással indítasz. miféle származású vagy, miféle vallásfelekezethez tartozol? ezt először tisztázzuk már.”
Arra válaszoltam, hogy szerinted csak a zsidóságra jellemző, hogy különbnek tartja magát a többi nemzettől. Nem fogadtad el, hogy a nacionalizmusra jellemző a saját nép felmagasztalása a szomszéd népek rovására.
Erre írtam a legkézenfekvőbb példát, hogy de, van olyan, hogy a saját nép - jogtól és igazságtól függetlenül - mindenek felett áll. Ezt hívják nacionalizmusnak.
Ehhez nem tudom mi köze a vallásfelekezetemnek, de ha már kérdezted: római katolikus. Segített ez valamiben?

Muhammad Balfas 2018.09.15. 15:20:23

@Khonsu: Majd te fogsz felébredni a jövő tavaszi EU-s választások után, éppúgy, ahogy április 8-án este is kénytelen voltál felébredni.

Janossz 2018.09.15. 15:20:40

@ednet2023: Sajnos rossz a válasz.
Ennek a majomnak csak a református hajdúböszörményi számít magyarnak.
Ultranacionalista a lelkem.

Muhammad Balfas 2018.09.15. 15:22:25

@Khonsu: Mert a valóság előbb-utóbb mindig rátok vigyorog, ilyenkor kénytelenek vagytok néhány pillanatra kizökkenni abból a pszeudovilágból, amit felépítettetek magatoknak..:)

Muhammad Balfas 2018.09.15. 15:23:32

@HaFr: "Tehát míg az ember (pontosabban e sorok szerzője) szimpatizál a muszlimok kívül tartásával"

Ennek örülök. A gyakorlatban hogy képzeled..?

Emmett Brown 2018.09.15. 15:41:14

@Ches Desmond: ez most történt meg Viktorral.

Janossz 2018.09.15. 16:01:11

@maxval balcán bircaman:
"Liberális szemszögből sötétnek lenne nagyszetű dolog."

Ez a mondat hogy hangzik magyarul?
Nem mindenki tud birkául.

Emmett Brown 2018.09.15. 16:19:50

@Janossz: ha egy seggfej nem ért egyet veled, akkor jó arc vagy.

Célkereszt 2018.09.15. 16:42:16

Most olvasok egy könyvet, amit Yuval Harari ít. A címe Homo Deus. Érdekes gondolatok vannak arról, hogy mi is anacionalizmus. Szerinte a hazafiság érthető emberi érzés, a nacionalizmus, pedig azt mondja: áldozd fel magad és családod a hazáért, ellentétben a hazafiság, amely önkéntés felajánlások a hazáért. Az emberek tulajdénképpen történetekben gondolkodnak. A liberalizmus is egy történet, amely arról beszél, hogy minden embernek joga van jó élethez és boldogsághoz. A probléma most az, hogy ebben a történetben már kevesebb ember hisz. Ilyenkor az emberek visszatérnek egy korábbi állapothoz, ami jelen esetben a nacionalizmus.

2018.09.15. 16:45:55

@ednet2023:
az a zsidó vallás alapja, hogy ők a kiválasztott nép és az összes többi felett állnak. ez a vallásuk. ettől zsidók eredendően. de ezt a zsidóknak éppenséggel joguk van gondolni. ezért a történelemben mindenhol és mindenkor utálták őket. nem asszimilálódtak. soha sehol nem integrálódtak tartósan. a vallásukból következően. a filoszemiták istentelenek, de ugyanilyenek. a kiindulási pontjuk azt, hogy ők egy filozofikus mesterrassz. és az összes többi népcsoport felett állnak. és őket kell politikailag korrekt módon úgy nevezni, hogy "liberálisok". de ők a "baloldal". ők "a" "civilek". őket a mainstrem médiában bírálni nem lehet. ezért van libsizés, komcsizás, migránsozás, sorosozás. erre jön az, hogy sorosozni antiszemitizmus. ezt mondja sargentini. erre orbán azt mondja, hogy netanjahu bírálata is antiszemtizmus. brüsszel is antiszemita. mire brüsszel: de izraelt bírálni nem antiszemitizmus? és sorost bírálni az? ez egy értelmetlen vita persze. európa azért nemzeti keresztény, mert a sémiták egy részét nem kívánja integrálni. se a zsidókat, se az iszlámot. ettől keresztény. de a sémiták ezen része se akar együttélni a többi népcsoporttal. ők etnikailag homogén közegben érzik jól magukat. tehát ha ehhez értelmesen állna hozzá a politika, akkor ebből nem lenne különösebb vita.

Muhammad Balfas 2018.09.15. 16:51:31

@Emmett Brown: Miért is? Az európai ballibsik etetik a kampányát, és jövő tavasszal ismét rommá ver benneteket. A következő EU parlamenti választások után pedig új helyzet lesz Brüsszelben.

2018.09.15. 16:51:52

@ednet2023:
a nacionalizmus a nemzeti érzületre alapozott politikai identitás. abban van többségi nemzet, nemzeti kisebbségek, vagy kisebbségi nemzetiségek, köztes nemzetségek és ezek alkotnak nemzetközösséget úgy, hogy a nemzeti keresztségben a népek mind egyek az úrban. csak ez nem tetszik a zsidóknak. az izraeliták még éppen elfogadják, hogy ebben néhány hitközségük. de a filoszemiták már nem. ők azt mondják, amit te, hogy nacionalisták szükségképpen nácik. ezek szerint kossuth is náci volt?

Muhammad Balfas 2018.09.15. 16:52:42

@Khonsu: Eddig is ennyiből álltak a kommentjeid. Nincs változás..:)

Emmett Brown 2018.09.15. 16:57:20

@Ches Desmond: most kapott egy reality checket, de majd elmúlik, és itthon megy minden tovább a kitaposott ösvényen a kis pszeudovilágunkban. Talán a következő gazdasági válság megtöri a Maja fátylát.

2018.09.15. 17:30:57

@ednet2023:
te az államalkotás jogát szeretnéd megvonni a magyaroktól azért, hogy az európai 2/3 diktáljon. na de ez, az ami nincs tisztázva, hogy kinek van állama. és te azt szeretnéd, hogy a többségi magyaroknak ne legyen. nem vagy magyar.

2018.09.15. 17:37:11

@ednet2023:
a sargentini jelentés olyan, mintha mondjuk morvai krisztina írna egy jelentést a "szemkilövető" gyurcsányról és ezek után a magyar parlamentben kezdeményeznék, hogy a szavazati jogot vonják meg a dk-tól. azért, mert kétharmad utálja gyurcsányt. ezért ne szavazhasson. vagy az lmp ne szavazhasson, mert "sötétzöldek".

frikazojd · http://kocs.ma 2018.09.15. 17:48:40

@A demokrácia leszakadó függönye: szóval a lényeg az hogy baszol elmenni szavazni de sivalkodsz. tipikus.

Emmett Brown 2018.09.15. 17:52:04

@444: igen, pont olyan. Azt leszámítva, hogy az EUban a szavazati jog megvonása törvényes, a magyar országgyűlésben meg nem az.

Illetve nem csak egy párt szavazta meg, hanem több, valamint az igennel szavazók az európai szavazók 49%nál nagyobb arányát képviselik.

Khonsu 2018.09.15. 18:07:10

@Ches Desmond:

Annyi változás van, hogy néhány trollt, mint például téged most idefújt a szél, de szerencsére ez múlandó állapot.

Mellesleg, ha már ennyire nem akarsz békén hagyni, elárulom, hogy április 8 nem ért váratlanul, nagyjából erre az eredményre számítottam. Évekkel ezelőtt beláttam már az ország menthetetlenségét, az eredmény ezt megerősítette.

Májusban sem fog csalódás érni, bármilyen eredmény születik is, mert meglátásom szerint a szemben álló felek közül mindkettő téves úton jár. A valóban üdvözítő út megtalálásában és az azon való elindulásban pedig sokat segítene, ha a most szembenálló erők szépen kioltanák egymást. Amíg a felek egymást kölcsönösen gyengítik és egymással harcolnak a készülődő alternatív erők helyett, addig nekem jó.

Ezt persze tudhatnád, ha nem csak most estél volna be zavart kelteni.

Ez a játék nem arról szól, hogy bármelyikünk is felébredjen, hanem arról, hogy hogyan szőjük az álmokat...

2018.09.15. 18:11:52

@Emmett Brown:
na de a magyar parlament is átvehetné az "európai értékeket". és bevezethetnék a kétharmaddal az ellenzéki szavazati jogának megvonását. és egyébként megkérdeznék, hogy mit mond a cöf, a nézőpont intézet, novák katalin és nagycsaládosok egyesülete, jakab istván és a gazdakörök. ennyien már nem tévedhetnek. a magyar idők publicisztikáit összeollózva megvonnák a szavazati jogot az ellenzéktől követve az "európai értékeket". mert ebben áll "jogállamiság".

ednet2023 2018.09.15. 18:14:00

@444: “te az államalkotás jogát szeretnéd megvonni a magyaroktól azért, hogy az európai 2/3 diktáljon. na de ez, az ami nincs tisztázva, hogy kinek van állama. és te azt szeretnéd, hogy a többségi magyaroknak ne legyen. nem vagy magyar.”
Huhh, nem hagytál ki semmit? :)

Emmett Brown 2018.09.15. 18:43:09

@444:
Egyelőre az EP annyit mondott, hogy igen, vannak gondok, a szavazati jog elvesztése az meg végtelenül messze van. És nem pártok vesztik el a szavazati jogukat, és nem az EP-be választott nemzeti képviselők.

Inkább úgy képzeld el, mintha a megyei jogú városok tanácsának baja lenne Debrecennel, mert Kósa túl korrupt és hülye. Első körben az összes megyei jogú város közgyűlésében ülő képviselőt beterelik a zalaegerszegi stadionba, ahol arról szavaznak, hogy elhiszik-e hogy Kósa tényleg korrupt és hülye. Elhiszik (itt tartunk most).

Ezután még minden megye főjegyzője összegyűlik, és meghallgatják Kósát. Ha 4/5ük korrupt hülyének találja, akkor megy a következő szintre a dolog, ami:

Az összes polgármester (Kósa kivételével) ki kell mondja, hogy Kósa tényleg hülye és korrupt, de mivel Szita Karcsival jóban vannak, ezért Kaposvár már előre szól, hogy ezt nem fogja megszavazni.

2018.09.15. 18:47:21

@ednet2023:
németh sziszi írhatna egy jelentést, hogy az ellenzékiek megsértik a magyar embereket. megkérdezné a polgári köröket, ők a civilek, a veritas intézetet, g fodor gábort, ennyien nem tévedhetnek. megvonhatnák a szavazati jogot a nem-magyaroktól. mert sértik az "értékeket".

Muhammad Balfas 2018.09.15. 18:48:26

@Emmett Brown: Tehát már csak egy gazdasági válságra számíthatsz..Szép életed lehet..

2018.09.15. 18:51:26

@Emmett Brown:
na, de gyurcsányt idézzék be, hogy korrupt és hülye. vagy junckert, mert iszákos és hülye. na de kiáll mellette merkelt, mert ő hibbant. ilyen alapon.

Muhammad Balfas 2018.09.15. 18:53:50

@Khonsu: Na ne már.. Hát mekkora volt a pofátok még délután, amikor látható, volt, hogy egy jelentősebb részvétel van a választásokon. Aztán jött a menetrendszerű pofánverődés este:(. Öröm volt nézni..:)
Ami nem volt váratlan az a szerdai színjáték végkimenetele. ( "Nézd legott komédiának, és mulattatni fog..")
De sokat nem számít. Nincs ideje kifutnia magát ennek az aljasságnak tavaszig, és végső esetben ott a lengyel vétó. Szóval már megint légvárakat építetek, amikor a saját hazátok ellen taktikáztok. A DK-sok, meg a Szocik, meg a többi kis fing párt majd megkapják a büntetésük tavasszal újabb hazaárulásukért..

Emmett Brown 2018.09.15. 18:59:20

@Ches Desmond: igen, a behülyített embereket csak egy sokk tudja felrázni.

Khonsu 2018.09.15. 18:59:25

@Ches Desmond:

Ha azt hiszed, hogy az említett álellenzék oldalán állok, akkor nagy tévedésben vagy...

2018.09.15. 19:02:19

@Emmett Brown:
te azt szeretnéd, hogy orbánt váltsák le. 3 millió fidesz szimpatizáns és 1-1.5 millió nemzeti radikális, akiket a liberálisok szeretnek balra sorolni, de az a szélsőjobb. ők a migráns krízis óta kifejezetten azt akarják, hogy soros alapítványi hálózatát politikai értelemben verjék szét. igen ám, de vannak 0.5 millióan, akik azt mondják, hogy ez nem jogállami. mert hogy ez az egzisztenciájukat érinti. mert orbánt is a soros alapítvány fizette. ami igazolja, hogy sorosnak nem volt befolyása a politikára. de ha nincs befolyása, akkor nincs mit szétverni. ezen folyik a vita. a mazsihisz szerint köves slomó megélhetési zsidó. szerencsére a mazsihisz nem megélhetési zsidókból áll.

Malmö nagy részében 10 éven belül kisebbségbe fognak kerülni a született svédek, de ez itt így normális
444.hu/2018/09/12/malmo-nagy-reszeben-10-even-belul-kisebbsegbe-fognak-kerulni-a-szuletett-svedek-de-ez-itt-igy-normalis
Malmöben 500 zsidót üldöznek.
444.hu/2018/09/13/vitan-felul-erezheto-fenyegetes-a-zsido-kozossegek-fele-svedorszagban-muszlim-fiatalok-reszerol
na most úgy tűnik, hogy azt szabad mondani, hogy malmöből eltűnnek a svédek, de ez normális. ez politikailag korrekt. de ha valaki azt írná, hogy malmöből eltűnnek a zsidók, de ez normális, akkor ez ugye náci.

ednet2023 2018.09.15. 19:02:50

@444: Állj már le légyszi! Elegem van a rámöntött okoskodásaidból.
Hibáztam, amikor válaszoltam neked. Teljesen másképp és másról gondolkodunk és beszélünk.

ednet2023 2018.09.15. 19:17:59

Az előző hozzászóló (444) Malmö-s cikkajánlóját még elolvastam. Egy csúsztatást még utoljára kiigazítanék:
Nem Malmö NAGY részén, hanem NÉHÁNY kerületében lesznek 10 éven belül a bevándorlók többségben. Lásd. más európai - élhető - nagyvárosokhoz hasonlóan kínai, török negyedek.

Emmett Brown 2018.09.15. 19:39:28

@444: ha meg tud változni, akkor maradhat felőlem.

2018.09.15. 19:42:57

@ednet2023:
a náci fajelmélet ugye az volt, hogy az etntikai keveredéssal alacsonyabb rendű emberek jönnek létre. hitler azt hirdette, hogy ha a fehérek összekeverednek a feketékkel, akkor alacsonyabb rendűvé válnak. de ez ugye nincs így. a libsi fajelmélet ennek az ellenkezőjét hirdeti. ha a fehérek összekeverednek a feketékkel, akkor magasabb rendűvé válnak? dehogy is. a mulattok nem magasabb és nem is alacsonyabb rendűek, mint a feketék vagy a fehérek. de a libsi fajelmélet is fasisztoid. csak ennek alapja nem az übermensch, hanem a szupranacionalizmus. az, hogy van egy nemzetek felett (!) álló szuperelit. ezek nem nemzetköziséget, vagy nemzetközösséget hirdetnek. hanem nemzetek felett állást, amiben a nacionalisták az alsóbbrendűek. a kommunisták is ugyanezt hirdették. a filoszemita eszménykép alapja a kulturális marxizmus.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.09.15. 19:50:03

"Orbán a nemzetek Európájához akar visszatérni"

egy internacionalista, több mint ezer évig önkényuralmat használó multinacionális judeokereszténység jegyében.

Több, mint beteges és nevetséges önellenmondás.
Hiszen a magyaroknak, azaz nekünk volt önálló, saját nemzeti vallásuk.

Az Árpád (mint fejedelem)egyház próbálta ezt a tradíciót feléleszteni, de gyakorlatilag betiltották.

2018.09.15. 20:00:43

@ednet2023:
a te szövegedben nem "élettér" van, hanem "élhető nagyváros". pont ugyanannyi kínai kellene svédországba, mint ahány svéd kínába. a kölcsönösség jegyében lehet diákcsere programokat indítani, stb. na most persze a németek dönthetnek úgy, hogy eltörökösödnek. mert hogy ők abban látják most az előrelépést, a németalföld többsége abban, hogy feladva a nemzeti keresztséget iszlamizálódnak. ha valóban ez a népesség elképzelése, akkor legyen ez. de erre aligha kötelezhetnek másokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.15. 22:04:17

@444:

"pont ugyanannyi kínai kellene svédországba, mint ahány svéd kínába."

Pont' ugyanannyi magyar kellett volna a Kárpát-medencébe mint avar Levédiába.

2018.09.16. 07:31:20

@neoteny:
a legújabb kori genetikai kutatások éppen azt azt mutatják, hogy a jelenkori magyarország férfi népességének relatív többsége a kárpát-medencéből eredt. és nagyjából annyian vándoroltak keletre, mint ahány keleti árja érkezett nyugatra.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
ezért van az, hogy a magyarok nem váltak gyarmatosítóvá. mert a többségük őshonos a kárpát-medencében. itt jött létre a gén, és évezredeken át itt alkalmazkodott. és könnyen lehet, hogy ilyen népcsoport a székely is. innen csak az megy el, aki eredetében nem magyar.

2018.09.16. 07:40:45

@neoteny:
de ez egy vallási kérdés. dönthetnek úgy a svédek, hogy bármennyi muszlim jöhet. de monthatják azt is, hogy pont annyi kell, ahány svéd él az iszlám országokban. nem kell több. ahogyan merkel is egy vallási vezetőként mondta azt, hogy minden szír mehet. ahogyan a dalai láma is vallási vezetőként mondja azt, hogy bár ő "migráns", de szeretne a hazájába visszatérni. szóval az arabokat is vissza kellene telepíteni őszerinte. ezt mondja a dalai láma. ez vallási kérdés.

az ednet nick szerint malmö ha egy "élhető" város akar lenni, akkor meg kell hirdetniük a globális keveredést. ezek szerint malmö eddig nem volt "élhető" város, mert nem voltak nagy számban muszlimok. és most már vannak. felgyújtották volna a zsinagógát. ednet szerint így lesz az eddig "élhetetlen" malmö "élhető".

2018.09.16. 07:53:17

@neoteny:
vágó istván szerint a oszmántörökök csak főzicskézni mentek volna eger várába. mert hogy attól a kortól nem lett rosszabb a magyaroknak, csak a konyha lett jobb vágó istván szerint. ez ugye vallási kérdés. dobó istván nem úgy képzelte. egri nők se akartak főzőcskézni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 08:09:32

@444:

"a legújabb kori genetikai kutatások éppen azt azt mutatják, hogy a jelenkori magyarország férfi népességének relatív többsége a kárpát-medencéből eredt."

Helyesen: ez "a legújabb kori genetikai kutatások" egy partikuláris kutató általi _interpretációja_.

"ezért van az, hogy a magyarok nem váltak gyarmatosítóvá. mert a többségük őshonos a kárpát-medencében."

Ez is csak egy vallási narratíva.

"itt jött létre a gén"

"A" gén? Melyik gén ez az "a" gén? Hány allél létezik ezen a génhelyen, és milyen befolyásuk vannak ezeknek az alléleknek a fenotípusra?

2018.09.16. 08:22:28

@neoteny:
az az egyenes férfiági eredet, amit az R1a-Z280 jelű y kromoszóma hordoz. ez a lengyel a legnagyobb family dna adatbázis egyik adminja. (jelzem a világméretű családfa kutatás zsidó projekt. az adatbázis tulajdonosa az egyik greenspan.)

a lovász lászló vezette mta szerint a honfoglaló magyarok az ún. finnugor őshazából érkeztek. csakhogy a finnugorokra jellemző N jelű y kromoszóma a jelenkori magyar népességben 1% alatti. tehát jelenkori a magyarok ősei nem finnugorok. a honfoglalók ősei sem. mert a honfoglalás kori sírokban nem nagyon találnak N jelű y kromoszómát.

ez ugye úgy lehet, hogy az ősmagyarok és a finnek évezredeken át együtt éltek, de nem keveredtek. ez elég valószínűtlen. keveredtek, de szétváltak. de ugye állítólag egy közös nyelvet beszéltek. szóról szóra. hogy váltak szét. ez se túl valószínű. éppenséggel érkezhettek arról a térségből, csakhogy ők inkább visszatértek a kárpát-medencébe.

de persze ezek is csak feltételezések. mert nincs elegendő mérési adat. de az mta elmélete is csak fikció. a finnugor őshaza elméletnek nincs se középkori írásos, se ókori tárgyi, se őskori élettani nyoma.

2018.09.16. 08:30:34

@neoteny:
a finnugor elmélet alapja a "nyelvészet". a folk és polka szavak valószínűleg rokonok. p/f hangváltással mentek át egymásba. és finnül a FeLhő PiLvi. ősfinnugorok azt mondták: *pilwa. és abból lett a pilvi és felhő és az nem egy szókép (ti. felfelé szálló hőből lesz a felhő). na de ugye akár az ősfinnek is mondhatták, hogy felhő, csak utána elszámisodtak, elszamojédesedtek. a magyar múlt erre a köznép által erősen vitatott nyelvelméletre van alapozva.

2018.09.16. 08:33:53

@neoteny:
persze ilyen lehet, hogy volt egy őshunglish. mert ugye PainT és FesT. az őshunglish még azt mondta *pasht. ebből lett a paint és a fest. finnegán? ugyanígy lehet hunglish.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 08:44:07

@444:

"az az egyenes férfiági eredet, amit az R1a-Z280 jelű y kromoszóma hordoz"

Ennek így semmi értelme sincs: nem létezik valamilyen "jelű" Y-kromoszóma. Létezik a Y-kromoszóma, amely különféle egypontos nukleotid-polimorfizmusok szerint haplocsoportokba osztható.

"ez a lengyel a legnagyobb family dna adatbázis egyik adminja."

Ez nem teszi őt tévedhetetlenné: a genetikai kutatások általa történő interpretációja ugyanúgy kritizálható, mint bármelyik más kutatóé.

"de persze ezek is csak feltételezések."

Így van; és ilyen feltételezésekre alapozni olyan állításokat, mint hogy "itt jött létre a gén" csak nemzeti romantikus fantáziálgatás.

2018.09.16. 08:56:30

ez az alapja. és olyanok, hogy van két szó. egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. egy jelben sem. de megfejtik a közös ősét. úgy, hogy a magyarok a szó elejét hagyták el, a finnek a szó végét. a spiralizálódás, vokalizálódás is egy remek eszköz. a magánhangzókból mássalhangzók lettek és fordítva. ezek persze elképzelhetőek, de a magyar-finn relációban legfeljebb esetlegesek. a nyelvtan alapján ez egy őseurázsiai népekre jellemző ragozás, ragasztó nyelvcsalád. amiben benne vannak az urali és altaji nyelvek is. csak ez esetben megint nincs finnugor őshaza, pláne kizárólagos jelleggel.

hanem őseurázsiaiak és keleti árják vezette katonanemzet telepedett rá a vele rokon kárpát-medencei földműves, háziiparos népességre. ennek alakult ki egy sajátos nyelvezete. és ebbe keveredtek a germánok és a szlávok. illetve ezeknek persze lehetnek közös ősei. és akkor megint nyelvészkedés. egyesek szerint a szláv és a schwab szó is egy tőről ered. mert hogy b/v elég gyakran ugyanaz a hang. és a lengyelben létező ł hangból (aminek ejtése olyasmi, mint az angol w) egyesek l/v hangváltást feltételeznek. például ulászló az vlászló. és ez a u/vlászló ugyanaz, mint a vászoly. ez hordozta a vászont, a zászlót.

hogy készül a vitorla? úgy, hogy a vászon szélét szegték, szegelték. a vitorla angolul: sail. németül segel (ami jelent hajót is). de ez a "mágusok" nyelvén van elnevezve. és ezt a napkeleti bölcseletet őrizték meg a magyarok.

In some sources (Klein, OED) referred to PIE root *sek- "to cut," as if meaning "a cut piece of cloth." szegni, vágni. szegről végről innen ered a szélén szegett, szegelt vászon, a vitorla, amit tolja, viszi szél. vitorla vásznat tolja, úgy viszi és úgy hajta a hajót, úszik a vizen.

Emmett Brown 2018.09.16. 09:08:43

@444: jaja, egy szigetország veszi át a hajózási kifejezéseket egy lovas néptől.

a portside meg onnan jött, hogy amikor az ősmagyarok lefelé hajóztak a Volgán, és feltámadt a keleti szél, akkor azt mondták: oh szél, miért fújsz port ide.

Egyszerű ragmigrációval került az "sz" a fújsz végéről a port végére.

2018.09.16. 09:28:25

@neoteny:
minden ősi mitosz teremtés a néphagyomány, folklór, a vallás része. a nyelvtörténeti tanulmányok művészettörténeti értekezésként értelmezhetők. a magyar a napkeleti bölcselet, a mágusok nyelve. valamiféle ősműveltséget hordoz magában. és erre alapozva lehetnek a magyarok a magok urai. ebből fel lehet építeni úgy az iskolát, hogy ez a háziiparosságra, háziasságra nevel, hazaszeretetre.

és ez egy megosztó elmélet. erre a népesség egy része azt mondja, hogy ez egy orbitális baromság. ezt már azért mégse kellene. és egy részük azt mondják, hogy ó be szép. a vászon szélét, szegjük, szegeljük. és a szél viszi, tolja a vásznat. abból lesz a vitorla. és a lengyel vlászló, a lászló, a vászoly ugyanazok a szavak. ők hordták a zászlót. lengyel lászló nem érti a szürke pulóverében. mert nem-magyar. de mi tudjuk, hogy a szászok is zászlót hordták évszázadokon át. ezért akarnak szabad államiságot. ők elfeledték az ősiséget. ősi állapot szerűséget. nem értik, hogy a sas nem kétfejű, hanem két állapot jelképez. keletre és nyugatra néz. és ehhez hasonlók. hosszasan lehet sorolni ezeket a népfőiskolás toposzokat. amire a népesség egy része azt mondja, hogy ó legyen ez az ige, ez igen.

és a nép egy része azt mondja, hogy ilyen hülyeséget ki ne találjanak már. és az akadémikus elmélete az, hogy ezt a zürjénből vettük át, azt a cseremiszből. és erre azt mondják, hogy a finn permiek a peremvidéken. a komik lehetnek komák. az altajiak az altáji rokonaink. de ez ugye mítoszteremtés. amire az mta azt mondja, hogy a magyar alapszókincsnek nincs semmiféle sajátos logikája. nem léteznek ezek szóképek. csak a néplélekben. az a valóságos, a magyarok tudata. és akik azt mondják, hogy ilyen nincs azok nem-magyarok. és tényleg nagyrészt magyargyűlölő zsidók és kisebb részt magyarellenes németek.

Janossz 2018.09.16. 09:37:23

@444: " a magyar múlt erre a köznép által erősen vitatott nyelvelméletre van alapozva. "

A köznépnek elég sok problémája van manapság.
Ezek közé speciel nem tartoznak a nyelvelméletek.
Csak a te kultúrköröd a Fácán vendéglőben oly kifinomult, hogy két unimukk közt effélékről csevegjen.

Emmett Brown 2018.09.16. 09:38:52

@444: bocs, a déli szélre mondták amikor a Dunán felfelé hajóztak, és jött némi por a Szaharából. A hajó meg annyit tesz, hogy faló, és közben fújták a sípot (ship-schiff).

2018.09.16. 09:58:46

@Emmett Brown:
erre mondom, hogy nem vagy magyar. nem a magyar nyelv többség által elfogadott belső logikáját mondod fel, hanem félre beszélsz.

2018.09.16. 10:02:03

@Emmett Brown:
ez egy politikai kérdés. ez az, amire a magyarok egy része azt mondja, hogy van benne valami. és egy másik része azt, hogy ez egy baromság. csak ezt ne. és kérdés, hogy eredetben milyen különbségek vannak, illetve akit te követsz azok kicsodák. a filoszemiták a "tudjuk kik". és megérkeztünk oda, hogy ez vallási kérdés.

Emmett Brown 2018.09.16. 10:04:05

@444: közép-Ázsia hatása egyértelmű, az Urgenchi eredetű vándorok nevét németesen Jürgennek hívták, és mivel ők nem voltak nyugodt arcok, és folyton siettek ezért az az angol urgent szó eredete tagadhatatlan.

2018.09.16. 10:22:52

@Emmett Brown:
tehát kérdés, hogy mi az eredetelmélet, amit legalább a többség elfogad és nem cáfol semmi, vagy legfeljebb alig valami. de az mítoszteremtés művészet. és magyarországon van egy ellenkultúra. ami nagyobb részt zsidó, kisebb részt német eredetű és magyar ellenes. a pesti "zsidók" egy része kifejezetten magyargyűlölő. ettől örvendenek közutálatnak. és nem attól, hogy héberül beszélnek és flódnit esznek. ezek a "zsidók" nem ismerik a saját nyelvüket, a saját kultúrájukat se. szimplán utálják a befogadó népet. attól "zsidók". és velük szemben választotta meg a nép orbánt. majdnem mindegy, hogy mészáros lőrinc mennyit lop el. amíg ezt a csoportosulást szorítják ki a főhatalomból. és ők támadják izrealt, és az izrealitákat is. akikkel orbán kiegyezett. és a németek egy része megy vele szembe. kérdés, hogy az új népszövetség (a liga) az európa parlamenti választásokon hogyan szerepel. a keresztényszocialista irányba tolja el az uniót, mert ez esetben van mód kiegyezésre. vagy a keresztényellenes, nemzetellenes, államellenes csoportosulások maradnak tartósan többségben. ez egy modern kori hitvita, kori kultúrharc, vallásháború. ez folyik a rendszerváltás óta és ez van illetve lesz még csúcsra járatva.

Emmett Brown 2018.09.16. 10:30:12

@444: vissza a hajózási kifejezésekhez. Portside levezetve, nézzük a starboard-ot:

Nagyon hülyének kell lenni, hogy valaki ne lássa meg az Istár bordája hasonlóságot. Istár bordája Óbabilóniában az Orion-övet jelentette, ami a nyári napéjegyenlőségkor pont párhuzamosan látszódott a Babilon-Ninive közötti Eufrátesz szakasszal, de csak akkor, ha Babilonból hajóztak Ninivébe, így került át az északi tengeri népekhez, eredeti jelentését elfeledve.

Ez is bizonyíték az ókori globálizációra, a mezopotámiai és közép-ázsiai befolyásra.

Emmett Brown 2018.09.16. 10:35:17

@444: mi a jelentősége ma Magyarországon, hogy 2-5 ezer évvel ezelőtt mit csináltak és milyen nyelven beszéltek azoknak az embereknek az ősei, akik 1000-1500 éve meghódították a Kárpát-medencét?

2018.09.16. 10:36:39

@Emmett Brown:
na de te próbálsz félre beszélni. kérdés, hogy mi az, amit a nyelvhasználóknak legalább többsége szubjektív módon elfogad, és amit objektív módon nem cáfol semmi, vagy legfeljebb alig valami. és ez nem a jelenleg lovász lászló vezette akadémia nyelvelmélete. ők azt mondják, hogy ezt eldöntik "szakmai" alapon.

a hajó finnugor örökség. azért, mert finnül a koivu nyírfa. de a fát hajlítják és úgy hajtják a hajót. a gyerekek papírból hajtogatják. és erre alapozni lehet alapozni óvodát, részben az általános iskola alsó tagozatát. mozgásformák hangutánzó jellegét kiscsoportban. fúúúj. fúrrr. aki nem érzi, hogy az a pörgő r valamilyen forgást jelent az nem magyar. és van, aki nem érzi. vagy nem akarja érezni. az nem magyar.

2018.09.16. 10:43:30

@Emmett Brown:
mi a jelentősége az ókornak? dobjuk ki. és ugye a középkort is. a "felvilágosodástól" kezdjük a történelmet. ez ugye filoszemita világkép. a múltat végképp eltörölni. a komcsik és a libsik ugyanazok a pesti családok. ugyanazok éltetik a tanácsköztársaságot, trianont, aki örülnek a román megszállásnak. akik azt mondják, hogy erdély örökre elveszett. ugyanezek mondják azt, hogy európát iszlamizálni kellene. ahhoz, hogy malmö "élhető" város legyen kellnek moszlim negyedek. eddig nem volt élhető. de most majd az lesz. nem odavalósi népeket tömegével benyomnak. szegény kis feketéket megmentsék. de ugye ők hiányoznak az élőhelyükről. akik nem riadnak vissza attól, hogy országokat kiürítsenek. soros alapítványhoz köthető szekta miféle népcsoport, miféle vallásfelekezet?

2018.09.16. 10:45:41

@Emmett Brown:
mezopotámiában a kétfolyó köz éppenséggel lehet mező (magyarban ezt jelenti) ur és uruk városával. és hosszasan lehet sorolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 10:50:08

@444:

"aki nem érzi, hogy az a pörgő r valamilyen forgást jelent"

Vagy fúrást.
Vagy faragást.
Vagy furmányosságot.
Vagy faramuciságot.
Vagy (csirke)far(háta)t.
Vagy farkincát.
Vagy farostlemezt.
Vagy fertőt.
Vagy forgácsot.
Vagy furkót.
Vagy fröcskölést.
Vagy frenetikusságot.
Vagy frontot.
Vagy francokat.

2018.09.16. 10:51:39

@Emmett Brown:
a honfoglaló vezérek, az árpád ház, a turul dinasztia legjobb tudásunk szerint R1a-Z93 jelű férfiág Z2123 jelű szubkládjából ered. erre az eredetre mondja azt az archeogenetika azt, hogy pre-szkíta. nagy valószínűséggel ebből ered az árpád ház. a krónikákban az szerepel, hogy a magyaroknak szittya ősei voltak. a jelenkori európában és annak környezetében az uralkodó egyenes férfiági eredetek eloszlása. az R1-Z93 merre is fordul elő. jobb alsó sarokban keresd.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
és jön az akadémiáról, hogy nehogy rokonítsd a magyarokat a sumerekkel sirám.

2018.09.16. 10:57:51

@neoteny:
ezt mondom. aki nem érzi, hogy a fúúúr, vagy a forrr az hangutánzó. általában a magyar alapszókincsben megtalálható mozgásformák az nem magyar. iiinog, llleng. akinek nem érti, hogy ezek szóképek, vagy nem akarja megérteni, azok nem magyarok. nekik kell pléh professzor, aki neurolingvisztilailag megfejti, hogy a magyar valójában egy finn nyelvjárás volt. mert a felhő nem a felfelé szálló hő. a köd a nem abból lett, hogy az a föld fölött megköt. és ha lecsapódik, akkor lesz dér. amitől a hideg idő derül. a hó hullik, az eső esik. pléh professzor az akadémián azt mondja, hogy ez hülyeség. és ezért kellene neki a neurolingvisztikát vezetni. ezért választják ki. a hite, a meggyőződése alapján. és ebből lesz vallásháború.

Emmett Brown 2018.09.16. 11:00:02

@444: mintha lett volna olyan időszak a történelemben, amikor hadban álltunk egy birodalommal, amelynek Mezopotámia is a fennhatósága alá tartozott, ergo sumer származású katonák erőszakolták asszonyainkat.

steery 2018.09.16. 11:00:56

@Emmett Brown: Ha nem adtak volna nekik állampolgárságot és útlevelet, akkor is bejöttek volna, csak titokban, illegálisan és most a hatóságoknak nem lenne róluk nyilvántartásuk és sokkal nehezebben tudnák nyomon követni a tevékenységüket, elkapni őket, ha tilosba merészkednek, megzsarolni őket, hogy legyenek kettős ügynökök, illetve beszedni tőlük a védelmi pénzt, amiért voltak olyan hülyék, hogy ide merészkedtek.
:-D

2018.09.16. 11:07:24

és ezért van a politika egy irracionalitásra, az érzületre alapozva. lássuk, hogy ki a magyar érzelmű. prrr. az nem pörgés, nem pergés. nem függ össze azzal, hogy por, ami pereg. vagy azzal, hogy abból lesz a pír. a piros, pirkad, a parázs, perzsel, a pernye, párol, a pörköl. a tüzes táltos a paripa. így lesz a piros a paprika. és aki azt mondja, hogy paradicsom. az a barát. aki azt mondja, hogy barombság, barbárség az ellenség. hogy mondták az óangolok azt, hogy idegen? ellende. na ugye.

2018.09.16. 11:09:58

@Emmett Brown:
tehát az oszmántörökök hozták be a sumér szavakat. de hogy kerültek a magyar szavak sumér területre. nyilván véletlenül. de úgy látszik, hogy nem érted. sumér területről érkeztek a hongfolaló vezérek. keleti árják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 11:11:09

@444:

"ezt mondom."

Ez is csak egy vallási narratíva -- ráadásul kevésbé meggyőző vallási narratíva, mint Pléh professzoré. Vagy akár a zsidó Steven Pinkeré, aki szintén neurolingvisztikával foglalkozott mielőtt tudományos-ismeretterjesztő íróvá nőtte ki magát. Vagy Antonio R. Damasio-é, aki nem nyelvész, de az agykutatói tevékenysége során szükségszerűen szembesült az emberi agy és a nyelv kapcsolatával.

2018.09.16. 11:15:16

@Emmett Brown:
és onanntól kezdve a görögökkel való rokonítás. a magyar beilleszthető az indoeurópai nyelvcsaládba őseurázsiai nyelvtannal. aminek részévé válik a finnugor. csak ehhez előzetesen átrendezik az akadémiát.

a német gyáripart képviselte palkovics. a néppárt német vezetéssel magyarország ellen szavazott. ezért palkovics kevesebb pénzt kap. az mta örülhet. de aztán záporoznak a nyilak.

2018.09.16. 11:21:48

@neoteny:
erről van szó. számodra kevésbé meggyőző.
amikor a gyügyei paraszt azt írja a templom tető felújításre, hogy a "magok költsigekkel, a tsináltatta", abban ott van az, hogy a maguk költsége, a magoké az agrárterményből adták össze. a költés az ige. tsináltatban ott a tető, a t alakú sinekekkel. és ebből lesz a kazettás mennyezet. a magyar egy játékos nyelvezet. a zsidók közül wittgeinsten jött rá, hogy nyelvben el vannak ezek rejtve. az angolban is. a magyarban nagyon sok megmaradt. az ősi szóképzésből, szóképekből.

2018.09.16. 11:27:47

@neoteny:
pléh professzor nyelvész akadémikus azt mondja, hogy lehetetlen, hogy ezek a szóbokrok nem egy tőről eredjenek. és ezeknek legyen bármiféle képi kapcsolata. ezeknek semmi közük a szóképzéshez. ez úgy volt, hogy a magyarok a finnugor őshazában azt mondták: pilvi. és a magyarok mentek mendegéltek. és azt mondták: felhő. csak az őshazában az évezredes együttélésben az ősmagyarok valamint ősfinnek és velük rokon népek nem keveredtek. mert a néperedet és nyelveredet különbözhet. ebből ugye egy nyelvcsere következik. és ezek után lehetséges nyelvcseréről elmélkednek. de ez esetben a finnugor hogy lehet eredet elmélet.

pléh professzor és társaik évtizedeken át valami nyilvánvalót próbáltak eltagadni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 11:28:48

@444:

"a zsidó vallás hirdeti azt, hogy van egy nép, amelyik különb az összes többinél. ezt nem a nacionalizmus hirdeti, hanem a zsidó vallás. érthető ez?"

Elhajlóvá váltál: a hivatalos álláspont a Kerényi-temetés óta az, hogy

"Olyan nyelven beszélsz, olyan rugóra jár az agyad, olyan észjárás igazságai és törvényei szerint rendezed be az életed immár ezer éve ugyanazon a helyen, amely csak ránk jellemző."

Igazodj, vagy rólad is kiderül, hogy nem-magyar vagy.

Emmett Brown 2018.09.16. 11:30:29

@444: van ez a filoszemita világelit ugyebár, és mindenki más a történelem szopóágán. Az elit elleni globális lázadást az akadályozza meg, hogy a magyarokkal elhitetik, hogy ők nem egy dicső beszaratós lovasnép, hanem egy halász-vadász törzs leszármazottjai?

Vagy ha csakugyan szittyák volnánk, akkor minket is be kellene venni a filoszemita nagytanácsba, és így csökkenne a torta a már bent lévő tagoknak?

Tehát akkor még egyszer: mi a jelentősége az egésznek?

Janossz 2018.09.16. 11:34:16

@444: " csak ehhez előzetesen átrendezik az akadémiát. "
Milyen szépen fogalmazol. Neked nem szóltak, hogy 2014-ben felszámolták a liberális állammal együtt a PC beszédet is?

Átrendezés helyett írd nyugodtan a szétkúrják ősmagyar kifejezést. Értjük mi.

2018.09.16. 11:40:39

@neoteny:
de ez egy mítoszteremtés. az, hogy a fiúk azért visznek az anyáknak barkát, hogy megköszönjék, hogy noé megmentette a bárkát. mert noé nő volt. mi tudjuk. és egyébként ha egy szó is igaz a történetből, akkor tényleg nőnek kellett lennie. egy férfi nem nemzhet három nagyon különböző y-kromoszómával rendelkező népcsoportot. sém, hám és jáfet egy nőtől és három férfitól születhettek. kevés volt a nő. de ezek a megfejtések mitikusak. noé ugyanúgy lehetett férfi is. csak ez esetben három nő kellett, hogy különféle rasszba essenek a gyermekek és olyan véletlennek, hogy három nagyon különböző y-dns jöjjön létre. és ez esetben lehetett férfi.

és ezek az értelmetlen viták különítik a népcsoportokat. ezeket játssza a politika. megtámadták a magyarokat. nem is a magyarokat támadták meg. csak orbánt. de kik választották meg orbánt. a többségi magyarok. és kik támadják az országot, a uruszágot, a választott uraságot. a "tudjuk kik". soros györgy. de sargentini-t tényleg soros alapítványi hálózatához kötődik, vagy legalábbis köthető. és ez uralja a politikát.

Emmett Brown 2018.09.16. 11:43:56

@steery: micsoda balfaszok a baltiak/lengyelek/románok/szlovákok/stb hogy ez nekik nem jutott eszükbe.

2018.09.16. 11:48:46

@Janossz:
az a cél, hogy a soros alapítványi hálózatát és az ahhoz kapcsolódó akadémikus bölcseletet szétverjék.

2018.09.16. 11:49:29

@Emmett Brown:
az észtek eszesek :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 12:07:22

@444:

"de ez egy mítoszteremtés."

Ezzel a mítosszal meg 800 forinttal hozzájuthatsz egy lattéhoz a debreceni Fórum bevásárlóközpont első emeletén lévő Starbucks-ban.

2018.09.16. 12:09:36

@Emmett Brown:
az írek kelta (keletiekkel rokon) írástudók. de ez mitől rosszabb magyarázat annál, hogy kövérkés, haragos emberek. watkins professzor szerint ez ófrancia. nyilván az íreknek kellene eldönteni, hogy miféle legendákat, mítoszokat találnak ki.

a nekünk nemzeti keresztségben a szűzanya és isten fia magyar. nekünk magyar. a cseheknek lehet cseh. a zsidókeresztényeknek lehet zsidó. és már ezt se értik. de csak a sémiták nem értik. vagy nem akarják megérteni. nem idevaló népcsoport. kényszerrel toloncolták be bécs. toloncolta ki berlin. kit szeretnek. bécset. a több pénzt. mindig csak azt. az a piac. a pénz pénzzel. most ezen a dedós szinten zajlik a politika.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 12:17:04

@444:

"a pénz pénzzel. most ezen a dedós szinten zajlik a politika."

Valóban, a nemzeti kormány teremti a dedós mítoszt a növekvő reálbérekről. Holott a 18,000 magyarországi református presbiternek kifizetett 85 milliárd (fejenként ~4.7 milla) júdáspénz nem bérjellegű jövedelem volt.

Emmett Brown 2018.09.16. 12:21:15

@444: a balti migráció folyamata röviden: az észtek litvánok lettek.

2018.09.16. 12:23:43

@neoteny:
a nyolc a nyújtás jele. a fektetett nyolcas azért végtelen. a nyúl attól nyúl, mert futás közben megnyúlik. az mta szerint hülyeség. szamojéd nyelven noma. az ősmagyarok azt mondták: te figyelj már. van az az állat, ami futás közben megnyúlik. tudod hogy mondják a szamojédek? akikkel együtt élünk, de nem keveredünk. az a szomojédek. nem a zsidók. a szamojédek. ők azt mondják: noma. mi mondjuk azt, hogy nyúl. de nem azért, mert futás közben megnyúlik. hanem mert a nácinémetek elvitték a zsidókat és nem a holokauszt sérülteknek nem akartunk ellentmondani. de most már a balfasz gyerekeik osztják az észt arról, hogy csak az osztjákokkal és az észtekkel vagyunk rokonok. velük is. mindenki tesó. ez a testvériség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 12:30:32

@444:

"a nyolc a nyújtás jele. a fektetett nyolcas azért végtelen. a nyúl attól nyúl, mert futás közben megnyúlik."

De a fektetett nyúl nem fut végtelenül gyorsan: legfeljebb fénysebességgel tud futni. Viszont ahogy közelít a fénysebességhez, úgy megy át _negatív nyúláson_: Lorentz–FitzGerald összehúzódást szenved el.

2018.09.16. 12:32:24

@neoteny:
olyankor a nyuszi nyüszít.

2018.09.16. 12:33:36

@neoteny:
mert ugye a magyarok becéznek. maci-laci. betesznek egy cé-t. így lesz a borjú boci. na ugye.

2018.09.16. 12:41:07

@neoteny:
nem értitek, nem érzitek ezeket nyelvjátékokat. illetve azt mondjátok, hogy ezek nincsenek. vagy ez nem lehet. van van egy hosszú lista, a vallási ellentéteknek se szeri se száma. és erre mondja azt a köznép, hogy na jó. az akadémikus bölcsészeket esetleg zavarják el a francba. ezért választják meg a geci orbánt. csak a keresztségben keresztbe tettek neki a németek. de megbocsátunk. csak előbb létrehozzák az új népszövetséget, a nemzetek ligát. az unió jobbos változatát. és az majd a szocialistákat a kereszténydemokrácia irányába tereli. és úgy lehet európai viszonylag egységes. vagy nem. ez majd kiderül.

Janossz 2018.09.16. 12:45:38

@444: Hülye vagy? Na ugye!

Janossz 2018.09.16. 12:49:37

@444: "csak előbb létrehozzák az új népszövetséget, a nemzetek ligát."

A megbízhatatlan labanc már nem lesz a ligában.
Pár saját hazájában másodhegedűs majd összeáll, de nem olyan biztos, hogy mind a magyar királyt akarja a csoport vezérének tudni...
Evvan.

screpes 2018.09.16. 12:52:25

@444:
Ideje eldönteni, mi a különbség vallási kérdés, és vallási v o n a t k o z á s között. Mindennek lehet vallási vonatkozása, és ha bigott emberről van szó, akkor a vallássosság, vagyis a hitélete felülírhatja az összes többit (a többi vonatkozást). Akár a tapasztalatszerzést is.
Nálad is előfordul, de inkább válogatsz a dimenziók közt, és végül az érdek-különbsésgeket úgy summázod, mintha egészében és együtt vallásiak lennének. (valami azért lett így vagy úgy, mert emberek "gondolták", vagy pedig azért mert belátásuk helytálló volt: kényszerként élik meg az okságot.
Aki mást AKAR, az mást is hisz - való igaz, mert az érdekek struktúrűlják a hiteket.

Lehet priorotássá emelni az élethelyzetekben azt az érdeket, amit hitek öveznek, azaz "támasztanak alá", de ez nem szükségszerű: a tapasztalat a tudással összefügg, de nem azonos azzal. Megtagadhatő a tudás, és a saját ismeret is, te például, nagytudású (extra memóriájú) lévén, válogathatsz a tapasztalásban... Mi a koherens tudás, azt magad döntöd el, vagyis rögtönzöl.
Az lesz releváns tudás, amit érdek támaszt alá, és elnevezed HITNEK. Mert úgy közös érték lesz belőle.
Az egyik szellemi kielégülést keres, a másik egy félkiló krumplit, hinni mindkettő alapján lehet...

screpes 2018.09.16. 12:55:38

@444:
az ' i ' a kicsinyítő, anélkül nem menne

screpes 2018.09.16. 12:56:53

@screpes:
nem érzed ezeket a nyelvjátékokat, nem vagy magyar

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 13:05:57

@444:

"nem értitek, nem érzitek ezeket nyelvjátékokat."

Dehogynem: csak azt is tudjuk, hogy ezeknek a "nyelvjátékoknak" egy része csalás. Mint pl. az ekvivokáció: amikor több értelmű szavakat más-más értelemben használnak a kettősbeszédet folytatók. Vagy azok a nyögetek, amiket Daniel Dennett _deepity-knek hív: amelyek amilyen mértékben igazak, olyan mértékben triviálisak is; és amilyen mértékben nem triviálisak, olyan mértékben nem is igazak. Mint pl. a te állandó hivatkozásaid a vallásra. A vallási hittételeknek -- nem meglepő módon -- alapvető eleme a beléjük vetett hit; de mivel a hit része a _tudásnak_ is (tudás: helyes, igazolt hit), te a tudást is a vallási hittételekel azonos kategóriába sorolod -- azzal a csalással, hogy csak a hit aspektusra koncentrálsz, és ignorálod a helyes, igazolt részt, ami megkülönbözteti a tudást a vallásos hit(tétel)től, amelyiknek definíció szerint nem része az igazoltság.

Khonsu 2018.09.16. 13:22:05

@Ches Desmond:

LMP-re. Bár velük sem értek egyet, de a többihez képest kisebb rossznak tűnt. Mellesleg Szél Bernadett nő létére úgy vélem a legtökösebb az egész ellenzékben.

Khonsu 2018.09.16. 13:35:50

@Ches Desmond:

Még azt is elárulom, hogy ha ellenzéki térfélen nem lesz érdemi változás 2022-ig, és még az országban leszek (ami valószínűtlen), akkor jelen felállásból kiindulva a Kutyapárt bizton számíthat a szavazatomra… :)

CIKLONBE importor 2018.09.16. 15:47:23

A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!
A CENZURAZO KURVAANYAT A BLOGOLONAK !!!!!!!!!!!!!!

2018.09.16. 15:51:43

@neoteny:
mondhatod, hogy ezekben lehetnek utólagos belemagyarázások. csalás. ez azért van mert a magyar a mágusok nyelve. a mágusok ismerték a magok titkát. a vasmagot, a mágnest. abban is ott a mag szó. erre mondják azt, hogy ilyen nem lehet. mert túllépett rajta a modernitás. csakhogy a fejlődés erre is módot ad. a magyar iskola a háziasságra, a háziiparosságra neveljen. de ez politika.

2018.09.16. 16:01:46

@Janossz:
az ifjú kurz azt mondja, hogy merkel mami szoknyája, vagy nadrágja mögé bújik és szembe megy orbánnal. strache azt, hogy ő orbánnal tart. nekem úgy tűnik, hogy formálódik egy (szél)balos és (szél)jobbos formáció. kettős fejedelemség. a magyar ősiség.

2018.09.16. 16:15:02

@neoteny:
az az angol szó, hogy hit a magyar üt rokona? egy kicsit úgy hangzik. és ugye a nyelvészeknek már elég szokott lenni. az mta szerint rokona a vogul jeht-, osztják évete (‘vág’), zürjén öktinö (‘kivág’).

a kocsma népe azt mondja. te hatökör. az üt az öt, ököl szavakkal rokon. az mta megfejti, hogy a zürjén nyelven a kivág öktinö. és a magyarok azt mondták, hogy figyelj már. amikor a zürjének kivágnak valamit, akkor tudod mit mondanak? öktinö. na mi meg amikor az öt ujjunkkal, ököllel izélünk, akkor mondjuk azt, hogy üt. és amikor a kalapáccsal ütünk, akkor is.

a kalapácsolás miből ered. ez lehet szláv kopácsolás. kovácsok kopácsoltak. de görögül a kopis ütni, vágni. PIE root *kop- "to beat, strike". erre az mta azt mondja: szláv átvétel. lehet. de a kop-kop megint csak ősi hangutánzónak hangzik. tehát ez nem szláv, vagy finnugor, hanem világörökség. és mindjárt világnyelv a magyar.

Janossz 2018.09.16. 16:48:42

@444: Az ifjú Kurznak úgy látszik tetszik a politikus-mesterség, gyakorolná még egy darabig...

" kettős fejedelemség. a magyar ősiség. "
Gondolod, hogy ez a nyomorunk érdekel valakit is Európában?

Annál nagyobb érdeklődésre számíthat a populista-nacionalista internacionálé. Olyan még nem volt.
És hogy ki lesz ott az alfahím? (Hacsak nem a Marine.)
Csak kárt ne tegyenek egymásban!

2018.09.16. 17:08:00

@Janossz:
sanyi a kútfúró válasza a problémára. ő a feleségének editnek azt mondta: süssön-főzzön, takarítson. mert jönnek a "migránsok". és van köztük "tesók". őket be kell fogadni. a fiának öcsikének azt: nyomja a fekvőtámaszt. mert jönnek a "rosszarcúak". ő issza a sört. mert komám, "dolgozni mindenki tud, irányítani nehéz".

2018.09.16. 17:24:35

@Janossz:
és valami ilyesmi van, amire sanyi apellál. nőiség, matriarchátus a baloldalon. az ifjú kurz úgy gondolja, hogy ő vezetné a "lányokat". az ellenoldalon marine gondol valami hasonlót a hímeket. mert ott dúl a férfiaskodás, a patriarchátus. és ebből lehet league of nations. ilyen dehogy nem volt. fociban most indították el. nemzetek ligája. a népszövetség. keresztényszocialisták az egyik oldalon, nemzeti keresztények a másikon. keresztény légiók és missziók indulnak ki a mediterrán szabadkikötőkből. római szerződés 2.0. a magyar békefenntartók kihajóznak az adrián.

Janossz 2018.09.16. 17:27:26

@444: Tohuvabohu.
Te hasbeszélő szófosóbajnok, miért kell neked írnod mindig, ha nem mondasz semmit?
Hogy az utolsó szó a tiéd legyen?
De hát az csak fing volt. (Óangolul thing)

2018.09.16. 17:30:58

@Janossz:
na, de ez csak köpködés.

Janossz 2018.09.16. 17:37:40

@444: Amit te adsz elő, az a köpködés, több annál: okádás.

"Annál nagyobb érdeklődésre számíthat a populista-nacionalista internacionálé. Olyan még nem volt.
És hogy ki lesz ott az alfahím? (Hacsak nem a Marine.)
Csak kárt ne tegyenek egymásban! "

Állítólag erre válaszoltál, merthogy az volt jelezve.
Olyasmit, aminek az ég világon semmi köze a témához.
Érted ezt, Sanyi?

2018.09.16. 17:51:38

@Janossz:
kislányos megoldás nem lesz. amit merkel akar. az legfeljebb arra való, hogy a soros alapítványi hálózatát szétverik. de ehhez nem kell utálni a zsidókat. egymást végzik ki. egy 150 éves hegemónia kísérlet szakad meg a merkeli teszetoszáskodás közepette. ugye egy évtizede a válság előtt a média 80%-a volt balliberális. lakat t karcsi bácsi elcsukló hangon kérdezte lendvai ildikót a napkeltében. drága bolgár úrnak még a magyar rádióba telefonáltak be. errefelé nincs klubrádió. nem fizették ki a jogdíjat. és andy vajna van helyette. a médiában az erőviszonyok legalábbis kiegyenlítődtek. de az is látszik, hogy a túlzott férfiaskodás se vezet eredményre. mármint a külpolitikában. a keménykedés mellett lágyabb megoldásokra is szükség van. és ezt képezi le az új bal és jobboldal. a matriarchátust és a patriarchátust. a keresztény légiókat és a missziókat. az ókori római tradíciót. vagy a görögöket. spárta és athén. ebbe a illik a magyar kettős fejedelemség. a sas nem kétfejű, hanem csak kétfelé néz. ide figyeljél komám, ezt sem értik. a saját művészetüket. annak az őse a miénk. szittya magyar. ezt mondják sanyinak a népfőiskolán.

2018.09.16. 18:11:47

@Janossz:
az ellenzék ugyanezt csinálja, mint eddig. megint gyurcsány lépett a leghamarabb. utcára szólította a híveit. felléphet a többi szoci. a baloldalon ő viszi el a show-t. és amíg ő kint lesz az utcán addig túl sok fideszes aligha fog a mozgalomhoz csatlakozni. márpedig a kormányváltáshoz ez kellene. túl azon, hogy az ellenzéknek egységet kellene felmutatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.16. 18:34:55

@444:

"ez azért van mert a magyar a mágusok nyelve."

Hogyne: a magyarok az ősműveltség mesterrassza.

Janossz 2018.09.16. 18:36:10

@444: No jó, de hogy fog kinézni a populista-nacionalista internacionálé? És ki vezeti majd?
Szájer levágatja szakállát, elég furcsán mutatna egy jólnyírt frakcióban.

2018.09.16. 19:50:42

@Janossz:
az európai néppárttól jobbra eső frakciók (az ecr, efdd, enf és ni) ha egyesülnek, akkor könnyen a néppárt fölé nőhetnek éppen azzal, hogy onnan a fideszt kizárják. azért nem zárják ki azonnal. pedig logikus lenne. ha a néppárti frakció 2/3-a szerint a fidesz nem civilizált párt, akkor miért nem mondják nekik, hogy aus. azért, mert a néppártnak fontos, hogy övék legyen a legnagyobb frakció. de az en marché belépésével vélhetően erősödik az alde. a szocik ugyan gyengülnek. de ők ha összefognak a zöldekkel (s&d, greens, gue/ngl), akkor az epp felállhat úgy, hogy van négy közel azonos nagyságú erőcsoport.

Janossz 2018.09.16. 20:02:12

@444: " az európai néppárttól jobbra eső frakciók (az ecr, efdd, enf és ni) ha egyesülnek,..."
És miért nem egyesülnek?
Túl sok lenne a dudás egy csárdában? A Fidesz melyikbe tart ezek közül?

2018.09.16. 20:20:47

@Janossz:
és ugye a másik, hogy ha a fideszt a néppártból kizárják (annak most automatikusan meg kellett volna történnie, a néppártiak 2/3-a azt mondta, hogy a fidesz politikája a vészkorszakot idézi, eddig nem jöttek rá, hogy a "nácikkal" ülnek egy frakcióban, de ugye mi mást tehetnek), akkor a fidesz az európa parlamentben a jobbikkal kerülhet egy frakcióba vagy frakciószövetségbe. ami azt jelentené, hogy külpolitikában egyeztetnek.

Janossz 2018.09.16. 20:45:07

@444: Na, mondd már, hogy a magyar király lesz a széljobb vezére!
Ezek itt körülötte, alkancellár, miniszterelnökhelyettes...Csak ő lehet.

DrGehaeuse 2018.09.17. 16:31:24

@Janossz: Senki! Csak egy példa arra hogy a miért "önfelszámoló" a "tolerancia" elgondolás amit az európai modernista-plogresszivista liberál-baloldal identitáspolitika örve alatt eröltet (és szerintem HaFr erre utal a második bekezdésben: "Az identitáspolitika mindenhol kikezdi a liberális demokrácia értékrendjét, amelyről kiderült nem hozott létre elég erős kulturális kódot a politikai és jogi intézményrendszer támogatására. A tolerancia - helyesen, mivel önfelszámoló maga az elgondolás is - elfeledett szóvá vált. És így tovább.")

DrGehaeuse 2018.09.17. 17:09:34

@neoteny: Az automataváltós példa azért sántít mert ott az autókölcsönző vállalkozók üzleti érdeke a döntő és az, hogy a jogosítvány megszerzésének nem feltétel hogy kézi kapcsolású váltóval szerelt autót is tudjon vezetni a vizsgázó. Aki nem tud vezetni kéziváltós kocsit az nem intoleráns velük szemben csak nincs igénye olyan autóra ami nem automata váltós. Az intolerancia az eltűrés hiánya nem az igény hiánya.

Tehát ha tegyük fel én Egerben tiltakoznék egy mecset építése ellen az jelenthetné azt, hogy intoleráns vagyok a mecsetépítőkkel szemben, és nem csupán azt hogy nincs igényem egy egri mecsetre.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.17. 19:12:37

@DrGehaeuse:

"az autókölcsönző vállalkozók üzleti érdeke a döntő"

Így van: ezért lesz a bérautók többsége automata váltós, ami a kéziváltós autók iránt intoleránsok preferenciája.

"Aki nem tud vezetni kéziváltós kocsit az nem intoleráns velük szemben"

Hogyne lenne az: nem fog kibérelni kéziváltós autót.

DrGehaeuse 2018.09.17. 23:25:36

@neoteny: Én pl. soha nem vennék Lamborginit. Akkor most én intoleráns vagyok a Lambók iránt?
Pedig csak arról van szó, hogy amíg élek már biztos nem lesz annyi pénzem ami elég lenne rá.

DrGehaeuse 2018.09.17. 23:31:55

@neoteny: 444-es stílusban: aki nem tud vezetni kéziváltóa kocsit az nem intoleráns, Kútfúró Józsi azt egyszerően balf@sznak mondaná. :)

DrGehaeuse 2018.09.17. 23:37:48

@neoteny: Egyébként a váltós példa csak USA, Japán és talán még Ausztrália esetében releváns. Magyarországon és Európa keleti felében még mindíg többségben vannak a kéziváltós kocsik a kölcsönzőknél is. Én pl. tudnék vezetni autómatást is de nem szeretem. Jobb ha én dönthetek, mikor milyen fokozatban menjek, én látom az előttem lévő emelkedőt vagy lejtőt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 01:54:46

@DrGehaeuse:

"Én pl. soha nem vennék Lamborginit. [...] nem lesz annyi pénzem"

Calgary-ban van egy autókölcsönző amelyik bérbead Lamborghini Huracan LP610-4-t egy hétköznapra (24 órára) $1600-ért (amiben benne van 100 km díja is, minden további km $5-ba kerül).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 01:56:22

@DrGehaeuse:

A kettő nincs kölcsönösen kizáró viszonyban: attól, hogy valaki Kútfúró Sanyi szerint balfasz, nem zárja ki azt, hogy intoleráns legyen a kéziváltós autók iránt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 01:59:18

@DrGehaeuse:

"a váltós példa csak USA, Japán és talán még Ausztrália esetében releváns"

Még ha így is lenne, ezen esetekben releváns a jelenség, ti. hogy az autókölcsönzőknél az intoleránsok által preferált autókból van több.

DrGehaeuse 2018.09.18. 07:48:48

@neoteny: Nem lehet hogy csak (mindenkori jolly-jokered) értékprefrenciáról van szó és nem intoleranciáról?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 08:02:52

@DrGehaeuse:

Nem lehet: aki nem tud vezetni kéziváltós autót, az akkor sem tudja vezetni azokat ha preferálná azok vezetését. Aki nem tud kéziváltós autót vezetni az intoleráns a kéziváltós autók iránt: nem képes tolerálni a kéziváltós autókat mint általa vezetendő autókat.

DrGehaeuse 2018.09.18. 10:05:38

@neoteny: OK! Ezek szerint hasonló a helyzet mint a szükséglet vs. értékpreferencia vagy az objektív vs. szubjektív fogalom vitánk esetén. Kissé mást értünk intolerancia alatt.

Nálam intolerancia az a türelem hiánya.
Nálad egy képesség esetleg igény hiánya vagy egy negatív preferencia is lehet intolerancia.

Ha legközelebb megkérdezi valaki, miért nem zongorázok? Majd azt mondom, hogy intoleráns vagyok a zongora iránt és meg sem említem hogy a kottát sem tudom olvasni és sohasem tanultam zongorázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 10:26:45

@DrGehaeuse:

"Nálam intolerancia az a türelem hiánya."

A türelem hiánya a türelmetlenség -- ami más, mint az intolerancia.

"Nálad egy képesség esetleg igény hiánya vagy egy negatív preferencia is lehet intolerancia."

Nem jó ötlet az, hogy te mondod meg nekem, hogy én mit gondolok.

Az intolerancia jelentése a képesség vagy hajlandóság hiánya valami elviselésére. A kéziváltós autók esetében képesség hiányáról van szó (ti. azok képességének hiányáról, akik nem tudnak -- nem képesek -- kéziváltós autót vezetni). De például azok esetén akik nem esznek (valamiféle) húst (mert pl. vegetáriánusok, vagy a vallásuk tiltja a sertéshús vagy a marhahús fogyasztását), a hajlandóság hiányáról van szó.

"Ha legközelebb megkérdezi valaki, miért nem zongorázok? Majd azt mondom, hogy intoleráns vagyok a zongora iránt"

Helyesen: ha valaki megkérdezi, hogy miért nincs zongorád ill. miért nem vásárolsz zongorát, akkor mondhatod azt, hogy intoleráns vagy a zongora _birtoklása_ iránt -- mert nem származna semmi hasznod egy zongora birtoklásából, ugyanis nem vagy képes használni azt.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:25:03

@neoteny: "Nem jó ötlet az, hogy te mondod meg nekem, hogy én mit gondolok."

Nem is tudhatom mit gondolsz.
Amit írtam az az én "olvasatom" a te definíciódra az állításaid alapján.
Amikor azt állítod, hogy egy olyan ember viszonyulása a kéziváltós autókhoz akiből hiányzik a képesség azok vezetésére intoleranciának nevezendő, akkor (szerintem) én joggal felzételezem, hogy nálad az intolerancia egyfajta definíciója egy képesség hiánya is lehet.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:42:23

@neoteny: "Az intolerancia jelentése a képesség vagy hajlandóság hiánya valami elviselésére."

Amit eredetileg írtál ("De aki csak automata váltós autót képes vezetni, az nem képes tolerálni a kéziváltós autókat (intoleráns irántuk)") aszerint egy olyan személy aki nem rendelkezik azzal a képességgel ami egy kéziváltós kocsi vezetéséhez (továbbiakban: A -mint autómata- személy) kell, ab ovo intoleráns a kéziváltós kocsik iránt, és ezt nem is lehet máshogy nevezni?

Holott csak arról van szó (legújabb tolerancia definíciód szerint) hogy nem képes vagy nem hajlandó elviselni azt hogy kéziváltós autót kelljen vezetnie. Tehát nem az az autók iránt intoleráns, csak (egy tőle egyébként senki ált meg nem követelt, rá nem kényszerített) tevékenység (kéziváltós autó vezetése) szükségességét nem tudja elviselni.

Én viszont azt állítom, hogy az intolerancia kifejezés használata erre az esetre inokolatlan és önkényes.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 12:45:50

@DrGehaeuse:

"joggal felzételezem, hogy nálad az intolerancia egyfajta definíciója egy képesség hiánya is lehet"

Te nem csak ezt a definíciót tulajdonítottad nekem.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:54:20

@neoteny: "A türelem hiánya a türelmetlenség -- ami más, mint az intolerancia."

Az intoleranciának csak egy olyan jelentcsoportja van ami nem értelmezhető türelmetlenségnek, az pedig az orvosi területen használatos és valamilyen allergiaszerű dologra utal - valamire való érzékenység (pl. laktóz-intolerancia a.m. tejcukor-érzékenység)

idegen-szavak.hu/intolerancia
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Intolerancia

hu.wikipedia.org/wiki/Lakt%C3%B3z%C3%A9rz%C3%A9kenys%C3%A9g

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 12:57:27

@DrGehaeuse:

"Tehát nem az az autók iránt intoleráns, csak (egy tőle egyébként senki ált meg nem követelt, rá nem kényszerített) tevékenység (kéziváltós autó vezetése) szükségességét nem tudja elviselni."

Elfelejted azt, hogy partikulárisan az autóbérlésről van szó: ha egy kéziváltós autót vezetni képtelen személy autót kíván bérelni, akkor intoleráns a kéziváltós bérautók iránt, mert képtelen olyat vezetni. _Ezért_ tartanak az autókölcsönzők több automata váltós autót: hogy a kéziváltós autókat vezetni képteleneket is képesek legyenek kiszolgálni. Amely automata váltós autókat mindenki tud vezetni, azok is, akik a kéziváltós autókat is képesek, és így toleránsak a kéziváltós bérautók iránt is. Így szorítja ki az intolerancia a toleranciát az autókölcsönzők esetében.

"Én viszont azt állítom, hogy az intolerancia kifejezés használata erre az esetre inokolatlan és önkényes."

Ez lehet a te véleményed, de a tolerancia-intolerancia fogalmak használatával lehetséges magyarázattal szolgálni arra a jelenségre, hogy az autókölcsönzők több automata váltós bérautót kínálnak, mint kéziváltósat.

DrGehaeuse 2018.09.18. 12:57:46

@neoteny: igaz. De nagyon nem állnak távol egymástól a feltételezett definíciók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:03:07

@DrGehaeuse:

"Az intoleranciának csak egy olyan jelentcsoportja van ami nem értelmezhető türelmetlenségnek"

Te magad használtad az intolerancia szót a türelmetlenségtől eltérő értelemben:

"Nekem herótom van az effajta toleranciától és inkább leszek intoleráns barom még akkor is ha nem kéne."

"Tehát ha tegyük fel én Egerben tiltakoznék egy mecset építése ellen az jelenthetné azt, hogy intoleráns vagyok a mecsetépítőkkel szemben [...]"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:06:48

@DrGehaeuse:

"De nagyon nem állnak távol egymástól a feltételezett definíciók."

De nagyon távol állnak: az állításod, miszerint "Nálad [...] esetleg igény hiánya vagy egy negatív preferencia is lehet intolerancia" teljesen megalapozatlan volt.

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:15:07

@neoteny: "de a tolerancia-intolerancia fogalmak használatával lehetséges magyarázattal szolgálni arra a jelenségre, hogy az autókölcsönzők több automata váltós bérautót kínálnak, mint kéziváltósat."

Lehetséges, de zavaró és kissé hatásvadász dolog és én intoleráns vagyok az ilyen szóhasználat iránt, mert ellentmond a magyar nyelv és a természetes emberi szóhasználat logikájának.
Az az érzésem, hogy te valamilyen közgazdász-gazdaságfiloszos, a hétköznapi valóságtól és kultúrától kissé eltévelyedett szubkultúrális közegben szocializálódtál és ezért a "józan paraszti" logika és nyelvasználat állandó cikizésében és a "magamfajta" kétkezi paraszti sorból mérnökké avanzsált kommentelő cukkolásában leled örömed.
Ettől a mentalitástól egyet viselek el nehezebben: a "körúton belüli" jogvégzett de jogászkén soha nem dolgozott politológus megmondóemberekét. Akik mindent mindenkinél jobban tudnak és jobban meg tudják mondani és mindenkinél alkalmasabbak a megmondásra. A vita a másik ember műveletlenségének (kevésbé olvasottságának) a bebizonyításával kezdődik és ér véget. Valójában szó sincs vélemények ütköztetéséről mert a megmondóember azzal kezdi, hogy rámutat az abszolút vitathatatlan axiómának tekintett "mainstreem" "PC" álláspontra amivel egyszersmind bizonyítottnak tekinti a vitapartner véleményének irrelevanciáját, még mielőtt bármit is tudna annak tartalmáról.

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:25:33

@neoteny: mindegyik esetben türelmetlenségről van szó.

Nem tűrném el hogy mecset épüljön Egerben, inkább tüntetnék ellene. Nem tűrném el, hogy a muszlimok korlátlanul betelepedhessenek és a muszlim kultúra terjeszkedjen magyarországon. Ez türelmetlenség ami idegen szóval intolerancia. Nem használtam más értelemben.

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:28:47

@neoteny: Az autós példában az A tipusú személynek nincs igénye kéziváltós autóra mert képtelen azt vezetni. Továbbá nem is preferálja a kéziváltós autókat (az értékpreferencia-listáján a halál előtt az utolsó előtti :)))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:41:49

@DrGehaeuse:

"Lehetséges"

Vagyis _hasznos_ az ilyen fogalomhasználat, mert lehetővé teszi a jelenség magyarázatát.

"de zavaró és kissé hatásvadász dolog"

Helyesen: _szerinted_ zavaró és kissé hatásvadász dolog.

"valamilyen közgazdász-gazdaságfiloszos, a hétköznapi valóságtól és kultúrától kissé eltévelyedett"

Az (nem csak magyar) emberek gazdaságtani ismeretei roppant módon hiányosak: ezért lehetséges az, hogy felvesznek devizahiteleket, amelyek végső soron forex spekulációk; meg nincsenek azzal tisztában, hogy a minimálbérnek munkanélküliség-gerjesztő hatása van; meg azt hiszik, hogy lehetséges olyan piacvédelem, ami _mindenki_ javát szolgálja; meg azt hiszik, hogy a külföldi tőkebefektetések szegényebbé teszik őket; meg azt hiszik, hogy az államhatalom képes a gazdaságot élénkíteni; meg még egy csomó gazdaságtani tévhitben szenvednek. És ezek a tévhitek közvetlenül befolyásolják a hétköznapi valóságukat: szó sincs arról, hogy a gazdaságtani törvényszerűségek a hétköznapi valóságtól eltévelyedettek lennének.

""józan paraszti" logika"

Ahogy már írtam: René Descartes valami olyasmit mondott, hogy a józan észből van a legtöbb a világon, mert minden egyes ember -- még azok is, akik egyébként kielégíthetetlenek javakkal -- meg van győződve arról, hogy neki annyi józan esze van, hogy nincs szüksége többre.

"kommentelő cukkolásában leled örömed"

Én a kritikai vitákban lelem örömöm. Az, hogy ezt egyesek kötekedésként meg cukkolásként élik meg, érthető: a kognitív disszonancia pszichikailag fájdalmas -- de aki nem akar elszenvedni ilyen fájdalmat, az ne vitázzon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:44:42

@DrGehaeuse:

"Ez türelmetlenség ami idegen szóval intolerancia."

Akkor miért az intolerancia szót használtad, miért nem a türelmetlenséget?

Miért nem azt írtad, hogy

"Nekem herótom van az effajta toleranciától és inkább leszek türelmetlen barom még akkor is ha nem kéne."

illetve

"Tehát ha tegyük fel én Egerben tiltakoznék egy mecset építése ellen az jelenthetné azt, hogy türelmetlen vagyok a mecsetépítőkkel szemben [...]"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 13:48:15

@DrGehaeuse:

"az A tipusú személynek nincs igénye kéziváltós autóra mert képtelen azt vezetni"

De igénye van bérautóra: viszont nem képes tolerálni a kéziváltós bérautót (intoleráns a kéziváltós bérautó iránt).

"Továbbá nem is preferálja a kéziváltós autókat"

De preferálja a bérautót: viszont nem képes tolerálni a kéziváltós bérautót (intoleráns a kéziváltós bérautó iránt).

DrGehaeuse 2018.09.18. 13:53:51

@neoteny: Mert a két szó (türelmetlenség = intolerancia) szerintem értelemzavar okozása nélkül felcserélhető, nem kell állandóan azon rettegnem hogy most melyiket fogják félreérteni. A szövegkörnyezetben tök egyértelmű mindkettő.

DrGehaeuse 2018.09.18. 14:09:24

@neoteny: "ezért lehetséges az, hogy felvesznek devizahiteleket, amelyek végső soron forex spekulációk"

A bankok és a hitelközvetítők rendkívül kreatívak voltak abban a kommunikációs stratégiában amelynek célja az általad közölt tény eltitkolása volt azért, hogy a laikus "fogyasztó" felvegye azt a hitelt. Mindent megtettek azért, hogy a "laikus fogyasztó" még csak ne is sejtse, mibe mászik bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 14:15:47

@DrGehaeuse:

Ha "(türelmetlenség = intolerancia)", akkor hogyan lehetne bármelyik is félreérthető?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.09.18. 14:23:43

@DrGehaeuse:

"A bankok és a hitelközvetítők rendkívül kreatívak voltak abban a kommunikációs stratégiában amelynek célja az általad közölt tény eltitkolása volt azért, hogy a laikus "fogyasztó" felvegye azt a hitelt."

Mivel a bankok és a hitelközvetítők nem a laikus fogyasztó (szükségtelen idézőjelek közé tenni: ők a banki hitelszolgáltatások fogyasztói voltak) ügynökei voltak, nem volt a feladatuk a laikus fogyasztó oktatása a devizahitelek forex spekulációs aspektusáról. Ha a laikus fogyasztó tisztában volt a saját laikus helyzetével, akkor az ő feladata lett volna az, hogy megvásároljon pénzügyi szaktanácsadást: hogy növelje a pénzügyi kompetenciáját (csökkentse a laikusságának mértékét).

DrGehaeuse 2018.09.19. 15:11:46

@neoteny: Asszem ezt a leckét meg is tanulták jó sokan. Szomorú a dologban az a sok tönkrement élet és az a rengeteg hazánkfia aki már soha nem tér vissza, inkább mosogat Londonban vagy téglát lakol Münchenben.

ijontichy 2018.09.19. 15:47:53

@DrGehaeuse: Egy leckét kellet volna megtanulni (megtanítani), jóval korábban. Generális, és ráadásul nem is új: Caveat emptor!
Én két devizahitelt vettem fel és mindkettőt jelentős nyereséggel zártam (a párhuzamos forinthitelhez viszonyítva).

DrGehaeuse 2018.09.20. 14:24:16

@ijontichy: Hogy te mekkora király vagy?!

Én nem vettem fel devizahitelt. Forinthitelem az volt de 5 évvel a futamidő lejárta előtt végtörlesztettem (többszöri előtőrlesztések után).

Én egy másik (népi) bölcsességet tartok szem előtt: Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér.

ijontichy 2018.09.20. 16:18:47

@DrGehaeuse: Természetesen a Te bölcsességed is játszott (és persze nem Vitya belebarmolása hatására jártam jól).
Mindössze annyit nyertem, hogy két öregedő autót is hamarabb tudtam lecserélni (illetve jóval olcsóbban). Nagyon más ám pár millával öt évre (átfedéssel) eladósodni devizában, mint tízmillákkal évtizedekre. Ésszerű mértékű rizikót vállaltam, és bejött. Ha nem jön be se kerültem volna padlóra, csak kevésbé mosolyognék.
Ezt nagyon elcseszték, részben az első Orbán kormány, részben a Megyóék. A _magyarok_egyáltalán_nem_voltak_felnőve_ ehhez! Arról már nem is beszélve, hogy mennyire álszentek a drága honfitársak. Emlékszem, hogy aki a meglehetősen laza feltételek mellett sem kapott, az fel volt háborodva, de a bukót követően kánonban szidták a kárvallottakkal együtt a bankokat.
Egyébként az a véleményem, hogy a piac (bankszektor) magától is lépett volna valamit. A tömeges bedőlés és annak hatása nagyon nem volt érdekük. Lehet hogy az arányok és mértékek (megúszta, jól járt, bedőlt) némileg eltértek volna, de tanulópénznek jó lett volna. Most mi van? A magyarok megint adósodnak el, mert vityáék üzenete (a politikai nyereségük mellett) az volt, hogy ha hülye vagy, majd az állam kihúz a szarból. :-/

Moin Moin 2018.09.23. 13:46:54

@Ches Desmond: Érdekes. A héten kétszer is jártam Frankfurtban, de komolyan mondom, semmi mogadishusat nem találtam ott... Ha egy város eszembe jutott Frankfurtról, akkor az inkább az Archigram Walking Cityje. (Itt láthatod, amiről eszembe jutott: www.google.com/search?q=frankfurt+hotel+flughafen&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiB3YqkhtHdAhViDcAKHT_TB_IQ_AUICygC&biw=1536&bih=754#imgrc=2DlLs31hSA6n5M: - itt meg azt, ami az eszembe jutott: www.moma.org/collection/works/814 )

De ha netán ezzel a lemogadishuzással arra céloznál, hogy Frankfurt lakosságának egy fésze nem "fajgermán" eredetű. akkor van szerencsém veled közölni, hogy Hamburgé sem volt az a középkorban: kb. a frankfurtival azonos arányban életk ott "mindenfélék" és mégis egészen jól megvan hamburg. De sorolhatnám az újkori Bécs esett is: tudod, ami most a legélhetőbb város!

Egyébként a frankfurdi "négerek" tekintélyes hányada se nem szarpucoló, se nem terrorista, se nem szalafista imám: sokkal inkább a tech- és bankszektorban dolgoznak. Sokan közülük Londonból érkeztek.

Mickey Pearce 2018.09.24. 13:18:43

@Moin Moin: Ha Mogadishuban akarod érezni magad Európában, akkor Olaszországba kell menned.
Németországot a kellemes muszlim kultúra miatt szeretjük.

Moin Moin 2018.09.24. 13:34:12

@Mickey Pearce: Ami azt illeti, évi néhány alkalommal meg szoktam fordulni Olaszországban, főképpen Rómában, de valahogy Mogadishuhoz képest túl sok ott a kifejezetten európai (ókori, keresztény, humanista, stb.) effektus és az emberek mindennapi élete és viselkedése sem épp fekete-afriaki.

Ami Németország "kellemes muszlim kultúráját" illeti: lennél kedves informálni, mennyit éltél/mióta élsz itt? Egészen biztosan Németországot akartál írni és nem (pl.) Irakot? Tudod, elég könnyű összetéveszteni a régi német birodalmi zászlót a mai irakival...

Mickey Pearce 2018.09.24. 15:25:00

@Moin Moin: Látom reménytelen migráncs seggnyalóhoz van szerencsém. Akkor élvezzed a színes forgatagot, nyilván neked való :-)

ijontichy 2018.09.24. 15:46:00

@Mickey Pearce: Szar ügy, hogy vannak, akik életvitelszerűen tartózkodnak Németországban mi? Ami Dél-Olaszországot illeti, Calabriában 9 éve voltam utoljára, de Liguriában már 12 éve eltöltünk 2-3 hetet a családdal. Nem éreztem, hogy több csoki akarna vackokat rámsózni, de szíjat, övtáskát stb. már többször vettem ugyanattól a fekete bőröstől.
De ne aggódj, nem érdekünk a honi magyarokat mindenáron felhomályosítani. Sok pénzt lehet majd keresni a NER bukása után Mo-ból :-).

Mickey Pearce 2018.09.24. 18:15:39

@ijontichy:

Tudod a debilitásig agymosott liberálfasisztákkal az a baj hogy azt gondolják, hogy mindenki aki nem úgy gondolkozik ahogy ők, valami magyar zsákfaluban lakik és még életében nem járt külföldön.

Nem Magyarországon élek, nem fogyasztok orbáni propagandát és volt szerencsém az elmúlt években évi 4-5 hetet eltöltenem Rómától délre és 1-1 hetet Rómában "nyaralás" céljából mert megtehetem, és nem gondolom hogy ott jó irányba haladnak a dolgok. Ezzel lehet hogy nem vagyok egyedül, mert a migráncsoló baloldali kormánykoalíció a legutóbbi választásokon a 2 hagyományos nagy tömb közül a harmadik helyen végzett. Nem kínos?? És mindezt úgy, hogy még a baloldali kormány belügyminisztere kezdett izmozni a részben Soros co-financed NGO-k hajóival (akik a nemzetközi jog betüjét és szellemét is pofánszarva "életmentés" címén a líbiai felségvizeken felszedett migráncsokat nem a líbiai parton tették ki, hanem minden áron az EU-ba szerették volna őket megmenteni), de ez nem volt elég a népnek.

Németországot meg hagyjuk is. Pont az utolsó választások előtt 2 hónappal volt szerencsém 1 hetet eltölteni a nem éppen hagyományos birodalmi központnak számító Drezdában és olyan migráncs horror volt, hogy egyáltalán nem lepett meg hogy ott pl. az AfD lett a legnépszerűbb párt. Mivel az ilyen Frankfurt szerű nagyvárosokban már most az újszülöttek kb felé "migráns hátterű", kb 30 év múlva meglátjuk hogy mennyire jött be ez az érdekes társadalmi kisérlet amikor is a kihaló "fajgermán" Porsche mérnököt helyettesítik a magát szír programozónak és fogorvosnak hazudó afgán kecskepásztorral. Amikor a 90es években valahol a kies Ruhr vidéken tevékenykedtem és megismerkedtem a német "social engineering" azt megelőző évtizedeivel, akkor gondoltam azt, hogy azokat a baloldali politikusokat akik ezt meg azt megszavaztak a Bundestagban, fel kellene akasztani sorban valami szép hosszú allén hazaárulás cimén. Hol volt még akkor az orbáni propaganda??

Még évek múlva is hisztérikusan fogok felröhögni ha eszembe jut Moin Moin víziója a nagy mennyiségű Londonból Frankfurtba települt "néger" bankárról. Amikor Londonban dolgoztam investment bankárként, akkor soha semmilyen körülmények között sem találkoztam fekete bőrű bankárokkal (az Indiai szubkontinensről származóval viszont bőven, nyilván a Cityben csupa rasszista ült), még amikor egyszer átmentem egy nagy délafrikai bankba tárgyalni valami kötvénykibocsátásról, ott is egy román volt az illetékes :-))) Persze lehet hogy már akkor azért nem találkoztam velük, mert már mind átköltöztek Frankfurtba :-))))))
(hogy lásd nem vagyok hazudós: román bankár a délafrikai Standard Bankban 2008-2010 www.linkedin.com/in/bogdan-patriniche-8168836 )

Hát így :-)

Mickey Pearce 2018.09.24. 18:47:12

@Moin Moin: Ember! Nem Németországnak van muszlim kultúrája, hanem az ott élő muszlimoknak. A fekete bevándorlók nem német, hanem olasz probléma. Kb ennyit szerettem volna mondani, ebből nullát sikerült megérteni. Biztosan én vagyok a funkcionális analfabéta...
A többit a rátermett és világlátott ijontichynek írt kommentemben találhatod.
Egyébként Róma meg kb úgy néz ki jelenleg hogy ha szemben állsz egy csodálatos barokk templommal, akkor azt hiszed hogy Rómában vagy, ha balra nézel akkor nem hiszel a szemednek mert azt hiszed hogy Bangladeshben vagy, ha meg jobbra nézel akkor Mogadishuban. Hurrá...

Janossz 2018.09.24. 19:56:06

@Mickey Pearce: " akkor azt hiszed hogy Rómában vagy, ha balra nézel akkor nem hiszel a szemednek mert azt hiszed hogy Bangladeshben vagy, ha meg jobbra nézel akkor Mogadishuban. Hurrá... "

És? Te meg azt hiszed, európai vagy.
Egyébként Róma nem a a barokk templomairól híres.
Csak oda kell menni, megtudod.

ijontichy 2018.09.24. 20:00:26

@Mickey Pearce: Rossz lehet neked. Ennyi helyen járni, és mindenütt csak a szart meglátni... de izé... miért is nem Mo-on élsz??? Az ám a kánaán (de ha még nem, ezek szerint (szerinted) az lesz). :-)
Persze, lehet Mo-on egész magas színvonalon is élni, van suli, meg eü. top+ultra. Pénz kérdése. Tudod miért léptünk? Olyan hangos és permanens disznóröfögés van (erős alcsúti akcentussal), hogy egy jót nem lehet aludni... és az az agybűz! :-/ Itt a szar (Saar) vidéken nincs olyan büdös, csak ha vitya Strasbourgban jár, és rossz a széljárás :-).
Egy a lényeg: éljen és virágozzék az üzlet! Mo. pedig jó kis üzlet lesz a NER bukta után - legyen az bárhogyan és bármikor ;-).

Moin Moin 2018.09.24. 22:26:13

@Mickey Pearce: Esetleg - európai, fehér férfihoz méltón - elismételnéd e szavaidat nekem szemtől szembe is?

Mickey Pearce 2018.09.25. 19:37:28

@Moin Moin:
Nagyon szívesen :-)
Merre élsz Németországban? Holnap megyek Berlinbe :-)

Janossz 2018.09.25. 20:00:08

@Mickey Pearce: Minek mennél te oda?
Nem neked való vidék.

Mickey Pearce 2018.09.25. 20:03:31

@ijontichy: egyáltalán nem csak a szart látom meg, viszont azt IS.
És nem nehéz. Az elmúlt 2 évben mikor pl délolaszországban jártam és csodálatos élményekben volt részem, akkor naponta zaklattak fekete bőrszinű egyének, amit elég rosszul tűrök. Volt hogy a vonaton az egyik kitépte a kezemből a jegyemet, voltak vagy tízen. Szerencsére pont jött a kalauz és elhitte hogy az az én jegyem mert mondta hogy itt még egy feketét sem látott előreváltott jeggyel. Egy másik esetben ültem a vonaton, felszállt vagy 10 fekete (ilyen csordákban vonulnak, mindegyik fiatal jó kondiban levő férfi). Leültek mindenfelé. Előttem ült egy fiatal punkszerű olasz pár, felálltak és átmentek egy másik kocsiba. Gondoltam rasszista punkok és még vigyorogtam is hozzá. Egyedül maradtam a feketékkel. Jött a kalauz. Egyiknek sem volt jegye. Mikor látta hogy én külföldi vagyok, karon fogott és átkisért KÉT kocsival odébb és azt mondta You are safe here. Ezek a Barin keresztül a tengerparton közlekedő vonatokon történtek. És idén már Rómában is :-( A dél már gyakorlatilag "hézagmentesen van lefedve" ezekkel...
Baszki én 1990-2006-ig SZDSZ szavazó voltam csak közben szembe jött az élet :-(
Mégegy: Brüsszelben minden év juniusában van a BAAF nevü rendezvény. Erre legtöbbször elmegyek. A belvárosban a zsidó múzeum környékén kell mászkálni hozzá, pont a két oldalán van 1-1 helyszín. 2014-ben mikor odamentem, láttam hogy a zsidó muzeum előtt rengeteg virág és kis kordon. Előző nap egy muszlim migráncs odament és random géppisztollyal lőni kezdte az arra járókat, néhányan meghaltak. A következő napokban úgy napi öt hatszor mentem el az épület előtt, kicsit személyesre vettem a dolgot. Érthető??
Tavaly karácsony előtt mi a faszér voltak Berlinben a normális posztos járőrök mellre vett géppisztollyal felszerelve? Én a seregben katonai rendész voltam, van kb fogalmam arról hogy milyen egy járőr, ez ami ott volt kb háborús készültségnek felelt meg, gondolom csőre voltak töltve hogy azonnal lőhessenek ha úgy alakul. És persze betontömbök mindenfele. Kurvára biztonságos lehet arrafele élni. Engem Jeruzsálem Óvárosában sem nyugtatott meg hogy minden sarkon ott állt egy katona 2 géppisztollyal és rádióval a hátán. Valahogy nem növelte a biztonságérzetemet.

Mickey Pearce 2018.09.25. 20:12:12

@ijontichy:

Miért nem élek Magyarországon?
Én véletlenül tudom hogy amikor Gyurcsány váratlanul és hirtelen lemondott a miniszterelnökségről, akkor az konkrétan miért történt (Orbánnak nincs köze hozzá). Az egy olyan story hogy én akkor elhatároztam hogy nem fogok Magyarországon élni. És nem is fogom itt megírni, mert nem szeretném hogy egy általam egyébként kedvelt nyugalmazott rendőrtábornok saját kezűleg legyen kénytelen bebetonozni a hullámat valahova.
És az Orbán még csak azután jött...
Na hát ezért.

Janossz 2018.09.25. 20:18:20

@Mickey Pearce: Egy okkal több, hogy ne menj oda.
Menj Debrecenbe! Igaz oda nem a Bayern megy vendégnek, csak a Kisvárda, az se rossz, hidd el!
És biztonságos.

Mickey Pearce 2018.09.25. 20:22:50

@Janossz:
Na megjött a fődebil :-)

Én annyit járok Rómába hogy amikor 8 évvel ezelőtt 25 év után először esett a hó egy pénteki napon, akkor éppen ott voltam. Utána hétvégén mindenki mászkált körbe és a legnagyobb kameráikkal csinálták a havas fotókat. Amióta digitális kamera volt, még nem esett hó Rómában. Így lettek nekem is saját havas fotóim :-) Aztán legközelebb idén februárban esett a hó egy napig, Hát megint véletlenül pont ott voltam. Ha tanultál valószinűségszámítást akkor evvel eljátszhatsz :-)

Róma egyébként arról híres hogy a Vajna Timi meg a Rogán Cili ott tud magának rendes ruhákat venni a spanyol lépcső környékén a te adódból :-)))

Moin Moin 2018.09.25. 20:26:18

@Mickey Pearce: Berlin elég messze van ide: én a holland határ közelében élek, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Düsseldorf régiójában.

Moin Moin 2018.09.25. 20:30:21

@Mickey Pearce: Akinek erről híres Róma, az hiába jár oda minden hóeséskor.:-)

Egyébként Rómában már i.sz. 358. augusztus 5-én is esett hó: az Esquilinus-dombon. Ezért is áll ott azóta a Santa Maria Magiore - talán hogy megvédje egy újabb hóesés esetén a dombot az eróziótól...:-)

Janossz 2018.09.25. 20:33:13

@Mickey Pearce: Aldebil Uram, remélem pár szomáliait belekomponáltál a havas képeidbe, csak a fehéregyensúly kedvéért...
Isten veled, troll!

Mickey Pearce 2018.09.25. 20:55:07

@Moin Moin: Igen, ahova néhány éve már csak úgy lehet bemenni ha az ember sorbanáll egy csomót hogy átvilágíthassák nincs-e nála terrorista felszerelés :-(

Én az elmúlt 10 évben végigfényképeztem Rómát az összes templomával és múzeumával együtt, évente 1-2 hetet eltöltöttem ott. És látom hogyan változik. Néhány éve egy olasz író (lásd még "értelmiségi" ) már nem bírta tovább a változást elviselni és a terepjárójával behajtott egy piacra ahol sikerül másfél migráncsot kinyírnia. Nem túl hatékony... Ez a baj az értelmiséggel. Nagy ideák aztán az action az már nem nagyon megy. Bezzeg egy irástudatlan afgán kecskepásztor akár 20-30 embert is meg tud ölni egyszerre.

Mickey Pearce 2018.09.25. 20:59:28

@Moin Moin: Ezt a női ruha dolgot azért is írtam mert egyszer volt egy nagyon jó külsejű és jó munkát végző beosztottam valahol K-Európában, akiről mondta az aszisztensem döbbenten hogy nagyon boldog mert férjhez megy egy gazdag pasihoz aki nászútra Rómába viszi és ott majd vehet magának divatos drága ruhákat. Az emberi ürességnek ez a foka egyszerűen sokkolt és soha nem fogom elfelejteni.

Moin Moin 2018.09.26. 09:00:03

@Mickey Pearce: Én magam, szigorúan védelemszakmai alapon, mindig elmosolyodom, ha efféle átvilágítósdikat játszanak reptereken, múzeumokban, látnivalókhoz való bejutásnál, stb. Ez scak füst. Egyfelől semmit sme lehet vele "kivédeni" - most nem írom le és nem adok tippeket, hányféleképpen lehet ezeket könnyedén kijátszani, ha valaki valóban terrorkodni akar. Másfelől viszont ez az egész "terror" messze túl van lihegve-bulvarizálva: hiszen pl. csak Németországban havonta több ember hal meg autóbalesetben, mint ahányan egész Németország történelme során meghaltak terrormerényletben.

...Akkor most kezdjünk el átvilágítókapukat felszerelni az autópálya-felhajtóknál, hogy van-e az illetőnél autó?:-)

Értem én, persze, (tömeg-)lélektaninag a jelenséget: ami mindennapos ("Jenő megmurdalt autóbaelsetben") és évtizedek óta megszokott, része a belátható éeltünknek, azt nem is érzékeli az egészséges lélek "veszély"-ként. Általában nem félünk, ha felhajtunk az autópályára, hogy darabokban kerülünk emiatt a tepsibe. Bezzeg a terror! Na, attól be van szarva a pógár: mert nem része az életének. Ezt nevezik kognitív torzításnak.

Ami meg a másik slágertémát illeti "migráncsügyben", az az európai népesség "túlszülése" és hogy aztán majd gyün az Iszlám állam, meg a saríja, stb. Ám ezzel a (nevezzük ez egyszer így ezt a szemét propagandát) "gondolattal" is van két alapvető baj:
- Egyáltalán nem igaz (sőt!), hogy minden muszlim iszlám jogot és államot akarna.
- Az ún. fertilitási mutatók és trendek az iszlám vallású közösségekben és államokban is erősen csökkenők és ez különösen igaz az európai iszlám közösségekre. Ahhoz, hogy a mai 3-6% közötti európai iszlám népességarány felmenjen 20% fölé, a legprogresszívebb iszlám és a legregresszívenn "őseurópai" szaporodási rátával számolva is legalább 450 év kellene - olyan távokra meg egyszerűen nevetséges béármit is projzosztizálni, tervezni! (Egyébként az iszlám eredetű népesség aránya még a Sorosnak tulajdonított évi párzázezres bevándorlási-bevándoroltatási rátával sem vihető 300-350 év alá. Az pedig logisztikai és finanszírozási képtelenség, hogy "több milliós" migránstömegek érkezzenek el Európába rendszeresen, évente. Hogy miért, azt itt megtalálod: progressziv.blog.hu/2016/02/25/a_migransugy_anyagi-mennyisegi_nezopontbol )

Moin Moin 2018.09.26. 14:51:03

@444: Bár nyilvánvalóan elmebetegek kommentjeire nem szokásom reagálni, most - a többiek kevéért - kivételt teszek veled: a "fele annyi idő alatt kétszer annyi utódot nemzenek" magyarul négyszeres reprodukciós mutatót jelentene, ami egyszerűen nem igaz - még a kétszeres sem.

Szóval, erről ennyit!:-)

Moin Moin 2018.09.26. 14:53:56

@444: Bár nyilvánvalóan elmebetegek kommentjeire nem szokásom reagálni, most - a többiek kevéért - kivételt teszek veled: az, ugye, megvan, hogy legkésőbb a 18. század vége óta nem az egyes nemzetek létszáma, hanem a technológiai felettségük határozza meg a hegemon vagy alávetett helyzetüket?

Hiába lenne nyolcszor annyi (akár gyarmati származású) francia, ha egy német üzemben a robotok szarrá termelik a világot.

Szóval, erről meg ennyit!:-)

Moin Moin 2018.09.26. 14:56:42

Te, Péter: mennyit fizessek neked, hogy kilődd innen 444-et?

Kérhetsz mást is cserébe: Orbán fejétől Merkel farkáig (ja, az tegnap levágták a frakcióban...)!

Mickey Pearce 2018.09.26. 18:21:57

@Moin Moin:
Na becsapódtam Németországba :-) A napilapok címlapon szopatják a Muttit a tegnapi leégés miatt... Én azt nem értem hogy ezek a politikusok miért nem képesek elengedni az ilyen topikokat mint ez a migráncsolás (Dakota döglött lovon..) . 2 ciklussal ezelőtt amikor indult a nagykoalíció, ha jól emlékszem még együtt 70% körül voltak, ezt sikerült úgy ledolgozniuk hogy ha lehet hinni a közvéleméynkutatásoknak, a "nagykoala" ma már nem tudna kormányt alakítani mert nem lenne meg együtt se az 50%.

Mickey Pearce 2018.09.26. 18:32:23

@Moin Moin:

Ez a szaporodási téma nem olyan egyszerű. 2015-ben Hamburgban egy német barátom (indiai felesége van, ha rasszista akkor az esküvő után lett az :-))) ) azt mondta hogy a "fehér" németek fertilitási rátája csak 0.8, ez azt jelenti hogy a mondjuk 70 millióból egy nagy reprodukciós ciklus után marad írd és mondd 28 millió. Az egész német népességre jellemző lassan felfele kúszó ráta 1.4-hez közelít. Kis matekozás... És az is igaz hogy akik sokat szülnek azok fiatalon kezdik. (magyar szülőgép tipusú cigány már 14-15 évesen terhes, az üvegplafont ostromló fehér nő meg jó esetben 30 évesen szül egyet, szóval hagyd csak Bircát békén).
A másik amit itt ott lehet olvasni az, hogy a nagyobb városokban mint pl Frankfurt, az újszülöttek 45-55%-a már migráncs hátterű. Fogalmam sincsen hogy az ilyen statisztikákat hogyan készítik, mi számít minek egy olyan országban ahol már ha nem jól veszed a levegőt akkor is lefasisztázhatnak és kész véged van, de valahogy valakik gyártják ezeket a számokat (pl a barátom 2 pepita lánya az mifene ezekben a statisztikákban?? )

Mickey Pearce 2018.09.26. 18:40:16

@Moin Moin: Átvilágító kapuk
Tiszta elmebaj. Ráadásul mindenhol más a protokoll.
Augusztusban voltam 3 hetet Londonban. Újdonság volt hogy a British Muzeumban is úgy kell már sorbanállni mint a Louvre-ban 20-30 percet, szerencsére a rutinos ember tudja hogy hátul is be lehet menni ott meg nincs senki :-))) Egyébként mindenkinél kést kerestek. Ez lehet az új divat amióta a városban megnőtt a knife-crime.
A vicces viszont a Nationa Gallery volt. Ott is ellenőrző kapu. Mellemen bazi nagy fényképezőgép, hátamon közepes méretű hátizsák. Mutatják hogy menjek keresztül úgy ahogy vagyok minden cuccal együtt, csengő megszólal, barátságosan intenek hogy menjek tovább. Lehetett volna nálam 2-3 kiló C4, disznóőlő kés vagy bármi...

Mickey Pearce 2018.09.27. 00:51:39

@Mickey Pearce:
Itt van neked integrált fekete "ember"

index.hu/kulfold/2018/09/26/francia_rapper_akasztas_eroszak/

Cultural enrichment, diversity is strength. A Macron inkább azt a pár millió ehhez hasonló figurát próbálná integrálni orbánozás helyett, hogy legyen legalább egy jó példa...
süti beállítások módosítása