1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.13. 09:23 HaFr

Szociálisan érzéketlen pártot szeretnék, ha lehet

Képtalálat a következőre: „socially punitive”

Most, hogy lesz még egy "szociálisan érzékeny" nacionalista pártunk (Sneider ex-szkinhed elnök szerint ilyen lesz a Jobbik) és már van három "szociálisan érzékeny" baloldali üres halmazunk, ideje volna csinálni egy pártot, amely a polgárok és az ország javára van. Most éppen apályát várom az amúgy sem tomboló politikai racionalitásnak, ahogy apályát várom a politikai aktivitásnak is, de ez talán segíti a "fiatalok" és "a civilek" negyedik generációjából és százhuszonharmadik értelmetlen happeningjéből kiábrándult választókat, hogy elkezdjenek dolgozni egy épeszű pártért -- mert ez úgy van sajnos, hogy pártért kell dolgozni, ha az ember -- egy nem-demokratikus, de azért még nem teljesen reménytelen politikai közegben -- önmagáért akar.

Ki kell terítenem a kártyáimat. A baloldali-progresszív szavazókat semmivel sem tartom inkább képesnek annak belátására, hogy mit diktálna az ép ész a politikában ma Magyarországon, mint a Fidesz-szavazókat. Reálisan nézve az államelvűség annyira befészkelte magát a gondolkodásunkba (minimum száz éve szívjuk ezt a levegőt), hogy a legtöbb magyar ember az élete valamelyik pontján megpróbált ez alapján maga is valamilyen termékeny politikai döntésre jutni (ami egy understatement, mert valójában az emberek túlnyomó része folyamatosan államelvű, azaz az állam a gondolkodási kerete, lásd a politikánkat), holott az államiasság láthatóan az ép ész - itt: a polgárok és a nemzet - ellen van. Az államiasság azonban olyan, mint a kommunizmus: az emberek érzékszervei felfoghatják a súlyos károkozását, de ráfogják a gyakorlat elgörbülésére. Az eszme az rendben van. Hát nincs.

Lázár Jánost parafrazeálva én tíz év múlva még csak 60, ötven év múlva meg még csak 100 éves leszek, úgyhogy van időm kivárni, amíg lepörögnek a következő évtizedek ugyanebben a keretben. De ha esetleg mégis úgy dönt a kritikus tömeg, hogy akarna tenni valamit a valósággal, akkor reálisan nézve a "szociális érzéketlenség" ennek a megfelelő útja. Mielőtt azonban felhorgadna az öntudatos nemzeti szocialista az olvasóban, engedje meg azt nekem, hogy érdemesebb szociális érzékenységről komolyan (nem pedig az Erzsébet-utalványok szintjén) beszélni, ha van miből osztogatni. Ehhez azonban először ki kell emelni az osztogatás címzettjei közül azokat, akik egyébként tudnának (a mainál nagyobb) értéket is előállítani. Az épeszű szociális támogatásnak tehát nagy barátja vagyok -- miután épeszű rendszer szolgálja a termelést, az értékteremtést és a termelékenységet. Magyarul barátja vagyok a polgári társadalomnak szemben a különböző színű szükséglet alapú politikai demagógiákkal.

Úgyhogy az állam elsődleges célja -- ha épeszű közegben élnénk -- az lenne, hogy önmagát fokozatosan a felére csökkenti és ez idő alatt elég képesség és készség társadalmi elültetéséhez járul hozzá. Közkeletű nevén ezt kompetencia alapú, de a lexikalitást és a hagyományokat nem elvető, hanem éppenséggel a legjobb formájukban ápoló, általánosan magas színvonalú, adókból finanszírozott közoktatásnak nevezik, amelyet részben piaci alapon álló, tandíj-, ösztöndíj- és diákkölcsön-alapú felsőoktatás egészít ki. Az állam további feladata ebben a modernizációs átmenetben önmaga hatékonysági szemléletű reformja, az egészségügy -- súlyponti kórházakon, regionális járóbeteg ellátáson és fantasztikus logisztikán alapuló -- részben magánbiztosítói ellátási rendszerének kiépítése és a K+F komoly állami támogatása transzparens pályázatokon. De mindez nem fogja erősíteni az emberi tudások termékeny egymásra találását, ha nem halad vele párhuzamosan adó- és járulékreform, a vállalkozási környezet egyszerűsítése és az autonóm életformák népszerűsítése. Egy nemzet erejét a tagjai valós értékteremtési képességeinek szabad koordinációja adja -- nem az állami előírások, engedélyek, szándékok, kinevezések és korrupció. Az épeszű társadalmi gondolkodás célja tehát általában az esélyegyenlőség alapú meritokrácia érvényre juttatása a társadalmi szemléletben Budapest V. kerületétől Barcsig meg vissza.

Szeretném a végén leszögezni, hogy ebben semmi új nincs az ép ész barátai számára. Szeretném továbbá leszögezni, hogy ez semennyire nem bonyolult. Vannak betokosodott érdekrendszerek, amelyeket fel kell számolni az egészségügytől a gazdasági világig, vannak társadalmi beidegződések jócskán, amelyekkel szembe kell fordulni, vannak erkölcsi és szakmai hiányosságok, amelyeket az államigazgatásban pótolni kell. De maga a feladat világos, és aki mitizálni próbálja mint valami éktelenül bonyolult kozmikus missziót, amely a fekete lyuk megközelítéséhez fogható, de legalábbis csak Orbán Viktor látja át esetenként Németh Szilárddal kisegítve, az hazudik. És feltehetően jussot húz a mai szemétdombon.

Egy polgári pártnak, mint amilyen a Polgári Konzervatív Párt, csak ez, a polgári modernizáció lehet a feladata, nem pedig a "szociális érzékenységről" való mégoly nyájas hazudozás (vö. nemzeti szocialista demagógia). De fájdalom, nem lehet ez a párt még csak megközelítően sem hasznos, ha nem válik láthatóvá, ami pedig nem megy vállalkozó résztvevők, agyak és lábak nélkül. Én évente felkínálom ezt a lehetőséget, mást nem tehetek. Oszt jön, aki jön. A többin meg csak mosolyogni tudok, miközben olvasom az "elkeseredett", "kiábrándult" írásaikat a soron következett felbuzdulás kimúlásakor. Mennyi kell még?! Amúgy dolgozom, tehát annyira azért nem érdekel Magyarország sorsa, hogy emiatt a Temzének menjek, de ezek szerint másokat még ennyire sem.

414 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr10013914816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 16:53:37

@444:

"van egy köteg részvényem. és abból egy a piacon hat sékelt ér. megbízom a szolgámat. és hogy vegye meg hét sékelért. ezek után azt mondom, hogy az összes részvény hét sékelt ér."

Mit számít az, hogy te mit mondasz? Attól, hogy a gyügyei kofa kiírja a meggyére, hogy az kilónként 120 Ft, a meggye csak annak ér 120 Ft-ot (illetve valamivel többet), aki annyiért megvásárolja tőle: mindazoknak, akik nem veszik meg 120 Ft-ért a kiló meggyet, nyilvánvalóan nem ér annyit.

"megkárosítja a többi tulajdonost."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"egyesek szerint ilyenformán ne lehessen kereskedni"

Mi köze van egyeseknek ahhoz, hogy _mások_ hogyan kereskednek? Egyesek szerint nem fair az, hogy Sanyi 100-ért vesz és 200-ért ad el. És? Senki sem kényszeríti őket arra, hogy Sanyinak bármit is eladjanak vagy tőle bármit is vegyenek. De egyeseknek ahhoz abszolút semmi közük sincs, hogy vannak olyanok, akik eladnak Sanyinak 100-ért és vannak olyanok, akik Sanyitól vesznek 200-ért. Az nem "közügy", hogy Sanyi és üzlettársai milyen üzleteket kötnek: az kizárólag Sanyi és üzlettársai dolga. Mint ahogy kizárólag a gyügyei kofa és vevői dolga az, hogy azok mennyi meggyet vesznek (vagy nem vesznek) milyen áron.

"legfeljebb nem minden esetben erkölcsös"

Az erkölcsös, hogy Sanyi 100-ért vesz? Az erkölcsös, hogy Sanyi 200-ért ad el? Az erkölcsös, hogy a gyügyei kofa csak 120 Ft-ért adja a meggyét? Az erkölcsös, hogy valaki nem veszi meg a gyügyei kofa meggyét 120 Ft-ért?

"van aki szerint bármiféle kollektivizálás erőszakos"

Az államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) végrehajtott bármiféle kollektivizálás erőszakos: ennek belátásához nem szükséges különleges kognitív képesség.

2018.05.22. 17:06:53

@neoteny:
ha a sékel közös pénz, akkor a közösség tagjainak esetleg jogában áll a sékelben történő kereskedelmet szabályozni. egy bank azt mondja, hogy itt van száz sékel. most nyomtuk. na jó, állapodjunk meg abban, hogy azt hitelként lehet kinyomtatni. a megtakarítások tízszerezéséig. vagy nem lehet csak úgy nyomtatni. hanem a sékelnek legyen aranyfedezete. vagy ne legyen. vagy bármi egyéb. a sékel kibocsátás mikéntjéről a sékelt használó közösségnek van joga dönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 17:57:13

@444:

1) "ha a sékel közös pénz, akkor a közösség tagjainak esetleg jogában áll a sékelben történő kereskedelmet szabályozni."

2) "a sékel kibocsátás mikéntjéről a sékelt használó közösségnek van joga dönteni."

Ez két különböző állítás: a 2-esből nem következik az 1-es.

Továbbá a 2-es állítás tautologikus: azáltal, hogy a sékelt használja a közösség, elfogadja a sékel kibocsátásának mikéntjét. Amelyik pénz kibocsátásának mikéntjével nem ért egyet a közösség azt nem használja.

2018.05.22. 20:35:49

@neoteny:
anarchiában a sékel kibocsátásának nincsenek szabályai. tehát ha valakinek van 1 millió sékel megtakarítása mondjuk papírpénzben és egy másiknak eszébe jut, hogy ő azt lemásolja, akkor jogában áll. ahogyan bármi. az is, hogy a másik megtakarításait elégesse. persze ezzel vállalja, hogy a másik magánhadserege megtámadja. nincs államhatalom. nincsenek közös normák. azok nem jöhetnek létre hacsak nincs államvallás. és az ugye anarchiában nem lehet.

2018.05.22. 20:35:57

@neoteny:
anarchiában a sékel kibocsátásának nincsenek szabályai. tehát ha valakinek van 1 millió sékel megtakarítása mondjuk papírpénzben és egy másiknak eszébe jut, hogy ő azt lemásolja, akkor jogában áll. ahogyan bármi. az is, hogy a másik megtakarításait elégesse. persze ezzel vállalja, hogy a másik magánhadserege megtámadja. nincs államhatalom. nincsenek közös normák. azok nem jöhetnek létre hacsak nincs államvallás. és az ugye anarchiában nem lehet.

2018.05.22. 20:41:27

@neoteny:
és ugye az egész rendszer azon alapul, hogy nyomunk még sékelt, vagy forintot, vagy dollárt, vagy akármit és szedik a kamatot egyik oldalról az államtól. ahhoz kellenek a szocik, hogy azt folyamatosan eladósítsák. másrészt az állampolgároktól. ahhoz kellenek a liberálisok pedig totális versenyt hirdetnek. a vállalatok kénytelenek eladósodni vagy ha nem, akkor annál jobb, a tőkepiac majd óriás hitelek formájában versenyelőnyhöz juttat egyeseket. a szocik szállítják a szavazatokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:03:15

@444:

"anarchiában a sékel kibocsátásának nincsenek szabályai. tehát ha valakinek van 1 millió sékel megtakarítása mondjuk papírpénzben és egy másiknak eszébe jut, hogy ő azt lemásolja, akkor jogában áll."

Anarchiában nincs törvényes fizetőeszközként szolgáló fiat (beválthatatlan) pénz: senkinek sem kell elfogadnia fizetségként semmilyen pénzt. Ha valaki csak aranyért akarja adni a jószágait, megteheti; ha valaki csak ezüstért, azt is megteheti; ha valaki halandó dollárért, euróért vagy bármilyen más fiat (beválthatatlan) pénzért adni a jószágait, azt is megteheti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:15:04

@444:

"és ugye az egész rendszer azon alapul, hogy nyomunk még sékelt, vagy forintot, vagy dollárt, vagy akármit"

Igen, az államhatalmak által felállított, a központi bankok által működtetett fiat (beválthatatlan) pénzen alapuló részleges tartalékolási rendszer így működik.

"szedik a kamatot egyik oldalról az államtól"

Mert az állam deficites költségvetéseket csinál: kitűz hiánycélokat és azokat gondosan el is éri.

"az állampolgároktól"

Mert az állampolgárok hiteleket vesznek fel: ma akarják fogyasztani azt, amit csak holnap, holnapután, jövő héten, jövő hónapban, jövőre termelnek meg. És mivel a ma fogyasztott jószág többet ér, mint a holnap, holnapután, jövő héten, jövő hónapban, jövőre megtermelt jószág, a hitelért (általánosságban) kamatot kell fizetni.

Amikor Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné Quaestor-kötvényeket vettek az életük megtakarítását jelentő egy-egy millából, akkor azt azért tették, hogy kamathoz jussanak: és nem csak azért, mert a fiat pénzek folyamatosan inflálásra kerülnek a központi bankok által, hanem mert ha _más_ költi el azokat a pénzeket _ma_ jószágokra, akkor azok a mások élvezik a jószágok fogyasztását; Irmuska néni és Böszörményiné nem tud _ma_ venni belőle ajándékot a kisunokáiknak. Ha csak egy év múlva tudnak ajándékot venni a kisunokáiknak, akkor _több_ ajándékot akarnak nekik venni, hogy bepótolják az egy év alatt nem fogyasztott ajándékok által a kisunokák életéből kiesett élvezetet.

2018.05.22. 21:18:25

@neoteny:
ha nincs törvényes fizetőeszköz, akkor közvetlen árucsere van árupénzzel és esetleg váltókkal történik. anarchiában nincs arany dukát, mert ahhoz kell egy dux, egy duce. az a fasizmus, olyan anarchiában nem lehet. regálé pláne nem. ezek nincsenek. nincs kis ezüst. denárius. és nagy ezüst. garas. valakinek ezt szabályozni kell. mennyi egy bécsi garas. de olyan, hogy bécs anarchiában nem lehet. mert az burg. anarchiában a burger king nem-nemzeti, nem-keresztény hanem anarcho-kapitalista. ez a hal hány big mac? ez az anarchia. jól értem?

2018.05.22. 21:26:35

@neoteny:
a totális versenyben a vállalatok vannak hitelfelvételre szorítva. tegyük fel, hogy valakinek van egy étterme. amiben mondjuk egy szolid 20% haszonkulccsal dolgozik és nyeresége egy részét folyamatosan visszaforgatja. ebből vásárol újabb eszközöket. képzettebb szakácsot, modernebb tűzhelyet. és jön egy másik. az egy ügyes üzletember kap egy csillió dollár hitelt 1% kamatra és 10% haszonkulccsal leversenyzi. vagy annyi hitele, hogy akár arra is játszat, hogy a másikat tönkre tegye. igen ám, de jön egy még ügyesebb üzletember, aki tíz csillió dollár hitelhez jut. és a legügyesebb száz csillió dollárhoz. és azzal uralhatja a fél világot. mindez azért, mert a pénzpiac így a legszabadabb. ez a létező kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:32:29

@444:

"ha nincs törvényes fizetőeszköz, akkor közvetlen árucsere van árupénzzel és esetleg váltókkal történik."

Az arany- és/vagy ezüst(érme) is árupénz, hiszen az arany- és/vagy ezüst árucikk amikor pl. ékszert készítenek belőle.

A téma részletes tárgyalásáért ld. ellenpropaganda.com/murray-n-rothbard/ különös tekintettel a II. fejezetre, amely címe "Pénz egy szabad társadalomban".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:45:30

@444:

"és jön egy másik. az egy ügyes üzletember kap egy csillió dollár hitelt 1% kamatra és 10% haszonkulccsal leversenyzi."

Először is, a hitelt vissza kell fizetni: csak olyannak adnak hitelt, akiről feltételezik, hogy képes visszafizetni a hitelt kamatostul (mert ha nem fizeti vissza, akkor a hitelintézetnek a saját tőkéjéből kell visszafizetni azt amikor leírja a bedőlt hitelt).

Másodszor: ha képes 10%-os haszonkulccsal működni, akkor le fogja versenyezni a 20%-os haszonkulccsal működőt attól függetlenül, hogy hitelből indítja a cégét vagy befektetők dobják össze az induló tőkét. Persze ez feltételezi azt, hogy ~10%-al alacsonyabbak is az árai.

Ha a csillió dolláros hitelekből szükségszerűen versenyelőny származna, akkor Steinhoff bácsi vállalatai nem köpnének fel vért a €10 milliárdos hitelei miatt. Vagy a Solyndra nem bukott volna orra a fél milliárd dolláros államilag (értsd az amerikai adófizetők által) garantált hiteleivel.

De ezeket már megbeszéltük, csak te játszod a balfasz trollt.

2018.05.22. 22:07:24

@neoteny:
de hiszen most is lehetőség van arra, hogy a kuruc húsbolt kibocsásson mondjuk libertást. és azt mondja, hogy egy kiló marhahús 1 libertás. és a boltos azt mondja az alkalmazottjának, hogy a havi munkabéred 100 libertás. na de ez nem jó, mert hentes alkalmazottja ezért csak húst vehet, ráadásul azt is csak a kuruc húsboltból. és a nem vehet érte mondjuk a müller drogériában mosószódát. amelyik egyébként szintén kibocsát pénzhelyettesítőt. a blokk a következő vásárlásnál 3%-ot ér. de ezt a drogerie markt pénztárosa már nem fogadja el. és nem váltható be a spar üzleteiben sem. viszont ők is kibocsátanak kuponokat, amivel kedvezményekhez lehet jutni. sőt van olyan újság a plázában, amit ha megveszel készpénzért, akkor abból kivághatod a szelvényeket és ezek kedvezményre jogosítanak. és lehet auchan ügyfélkártyád, amin gyűjthetsz pontokat, amit aztán átválthatsz árura. de az auchan a nagykereskedelemben nem pontokban számol el, hanem dollárban vagy euróban. amiből azt steinhof úr hitelbe kaphat akár 10 milliárdot is. mert azt kigenerálják úgy, hogy leütik az entert. ausztriában az irányadó jegybanki alapkamat most éppen 0%.

kérdés, hogy ennek a rendszernek mi az alternatívája. szerintem nem a totális anarchia. hiszen az részlegesen, de létezik. a müller blokk, az auchan pont, a különféle pénzhelyettesítők marketing céllal jelenleg is léteznek.

2018.05.22. 22:24:46

@neoteny:
tehát ebben a rendszerben az anarchia a supershop kártyán a pont. ami ott van a bankkártya mellett. az államkapitalizmusban az anarchia a marketing.

ezt a rendszert hitközségi, vagy városállami szintre le lehet bontani, ami gazdasági értelemben legalább félszuverén és kulturálisan autonóm. és ezzel a szakadárokkal nem nagyjából 200 ensz tagállam közül választhatsz, hanem mondjuk 3,000 városállam közül. amiből európában lehet mondjuk 300. ami egy fokkal szabadabb, mint a 30 tagállam annál, hogy a 28 mellé felveszik szerbiát és albániát. és még egy szerb és egy albán is bekerül a brüsszeli bizottságba. az milyen jó lenne. teljes az egység. és ezek után már csak ukrajnát kellene felvenni, a sötét fehérorosz diktatúrát megdönteni és megindulhat az újabb háború, vagy hidegháború az oroszokkal. és ez amúgy szuper lenne ám a szomszédos magyarországon. csak putyin pincsi geci orbán. és kreml is belecsap a lecsóba és ebből lesz aztán brexit és trump triumph. merkel mami azt mondja, hogy ha már egyesek úgy döntöttek, hogy kiürítik szíriát, akkor németország befogadja a közel és közép keletet. mert így leszek olcsó betanított munkások a volkswagen gyárban. és ezzel felszámolják németországot és levethetik a náci billogot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 22:28:13

@444:

"de hiszen most is lehetőség van arra, hogy a kuruc húsbolt kibocsásson mondjuk libertást. és azt mondja, hogy egy kiló marhahús 1 libertás. és a boltos azt mondja az alkalmazottjának, hogy a havi munkabéred 100 libertás."

Lehetetlen: az adókat Mo-n csak a törvényes fizetőeszköz forintban lehet befizetni. A boltos csak a nettó fizetést fizethetné libertásban, és az alkalmazott csak ÁFAmentes termékeket vásárolhatna libertásért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 22:29:07

@444:

"tehát ebben a rendszerben az anarchia a supershop kártyán a pont. ami ott van a bankkártya mellett. az államkapitalizmusban az anarchia a marketing."

Ez brutális idiótaság: balfasz trollkodás.

2018.05.22. 22:46:50

@neoteny:
az adót igen, de a munkabért nem. tehát ha a kuruc húsbolt tulajdonosa egy asztali számítógépen kinyomtat számozott libertás szelvényeket. és azt mondja az alkalmazottjának, hogy nesze itt van ebből 100 darab. ez lesz a havi béred. és egyébként 1 kiló marhahús 1 libertás, akkor ezt minden további nélkül megteheti. mivel ez marketing. aztán egy másik kérdés, hogy ezek után a libertást elfogadják-e a cutler gym, ahová a hentes jár gyúrni vagy azt mondják, hogy na ne viccelj. itt ezeket a kondigépeket euróért vettük és abban kell törlesztenünk. a libertásod nem konvertibilis a dollárral. na de lehet érte venni húst. tudod mit, beváltjuk. ez elvben nem tiltott.

2018.05.22. 23:00:48

@neoteny:
tehát kérdés, hogy mennyire legyen differenciált a pénzrendszer, vagy akármilyen eszközrendszer. tegnap bekapcsoltam a tévét. az egyest természetesen, vagy a dunát már nem tudom. és ott egy csángó néni főzött. befűtött a fával. és a sparhelt mellett ott volt a kisbalta. felrakta a tojásokat főni. mert hogy az kellett az ételhez. majd amikor az megfőtt, akkor el kezdte megpucolni és a tojásokat felszeletelte. a kisbaltával.

az egy univerzális vágóeszköz. és elmondta, hogy azzal vág mindent. a csirke nyakát is azzal csergeti le. fát is azzal vág. a tojást is azzal szeli. venne ő kést a szászoktól. csak kitelepítette őket ceausescu.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 23:04:23

@444:

"az adót igen, de a munkabért nem. tehát ha a kuruc húsbolt tulajdonosa egy asztali számítógépen kinyomtat számozott libertás szelvényeket. és azt mondja az alkalmazottjának, hogy nesze itt van ebből 100 darab. ez lesz a havi béred. és egyébként 1 kiló marhahús 1 libertás, akkor ezt minden további nélkül megteheti."

Nem teheti meg: az SzJA-t + járulékokat le kell vonnia az alkalmazott fizetéséből + munkaadói járulékokat _forintban_ át kell utalnia a NAV-nak. Továbbá (amennyire tudom) 5%-os ÁFA van a marhahúsra, amit szintén rá kell számolni az alkalmazott marhahús-vásárlására _forintban_ és át kell utalni a NAV-nak. Amit csak akkor képes megtenni a Kuruc húsbolt tulajdonosa, ha létezik egy váltási árfolyam a libertás és a forint között.

A törvényes fizetőeszköz megállapítása (és az, hogy csak a törvényes fizetőeszközben lehet adókat befizetni) nem véletlenül van: így teremt az államhatalom keresletet az általa kibocsátott fiat (beválthatatlan) pénz iránt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 23:13:38

@444:

"tehát kérdés, hogy mennyire legyen differenciált a pénzrendszer"

Erre a kérdésre az államhatalmi válasz az, hogy törvényes fizetőeszközzé teszik a törvényekkel létrehozott központi (jegy)bank által kibocsátott fiat (beválthatatlan) pénzt, és csak ebben a pénzben lehet fizetni adókat. Használhatnak a népek más pénzeket -- csak nem olyan tranzakciókban, amikre adót kell fizetni (pl. bérfizetés, ÁFA-köteles áruk, jövedéki adók alá eső áruk stb).

2018.05.22. 23:29:35

@neoteny:
a minimálbéren túl simán adhatna libertást, vagy akármilyen béren kívüli juttatás. feltéve, hogy azt elfogadja az alkalmazott. és amúgy adhat húst úgy is, hogy libertás szelvényekért cserébe. ez marketing. megint csak megengedett. aztán egy másik kérdés, hogy a libertás-t mennyiben fogadja el a virágpiacon. de elvben működhetnek helyi pénzek. a multiktól és a román államtól elszakadhatnak a székelyek, a partium háziiparosai. és felhalmozhatnak arany dukátban. ez a fejedelem nélküli fejedelemség. (vö. horthy király nélküli királysága) az anarchia egy politikai eszköz egy államtól való elszakadásra. elvben megszervezhetik.

2018.05.22. 23:35:32

@neoteny:
ez ugye a feudális anarchia, ami egy átmeneti állam/állapot.

2018.05.22. 23:39:37

@neoteny:
de az ugye nyilvánvaló, hogy ez egy lázadás lenne román állam ellen. szóval ez gyakorlatilag erőszakmentes eszközökkel vívott polgárháború. a nagyváradi szent lászló napok fizetőeszköze a libertás.
www.youtube.com/watch?v=tdff80sCcOM

2018.05.23. 00:53:26

@neoteny:
tehát kérdés, hogy mi történik akkor, amikor a trolldemokrácia tort ül a "baloldali" "liberális" "értelmiség" felett. mert most ugye ez folyik a komment csatornákban álprofilokkal. lényegében az internet lebontotta a filoszemita államvallást. azt, hogy a szabadság, a szabad gondolkodás az, hogy alföldi róbert és alinda beszélgetnek. és a közönség megtapsolja őket. és megnyerik a választást. mert ők a "liberálisok". és ha nem, akkor az a "fasizmus". és ezt szétverte a részben az internet népe profilokkal, álprofilokkal komoly indulatokkal, vagy komolytalansággal, trollkodással, a népfőiskola előadói szeánszai, de vigyázat magas műveltséggel, csak esetenként oltári baromságokkal mert ugye ezek az akadémikus közegből kitiltott futóbolondnak titulált emberek, aztán persze a török gábori értelemben vett "professzionális" politika és a farizeus politológia, a fidesz familiárisai, orbán viktor modern népmesei karaktere szalonnázós, disznóvágós, gumicsizmás facebook videói találkozása a támogatott gyári munkásokkal borsodban, bözsi nénivel nagygécen és a foci egyház. és ezek működtek. a magyar társadalom megkreálta mészáros lőrincet. azt, hogy dollár milliárdos kell. nesztek basszus. a new york times és a washington post megírja, hogy ezek az állammal összefonódva csalnak. mert hogy nem az egyesült államokkal összefonódva teszik. bezzeg a filantróp soros alex. a szijjártó péterrel vissza nem térítendő állami támogatásokért pezsgőző német gyáriparosok, akik elmondják, hogy ez a "meritokrácia".

tehát tartok tőle, hogy a kultúrát alacsony szintről kell újjáépíteni és ehhez szükséges a tradicionalizmus, ami posztindusztriális nézőpontból a retrográd abszurditás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 02:30:43

@444:

"a minimálbéren túl simán adhatna libertást, vagy akármilyen béren kívüli juttatás."

Amikre szintén adózni kell:

Mi számít munkáltatói béren kívüli juttatásnak 2017-ben?

A munkáltató által a munkavállalónak 1,18x0,15 szja+1,18x0,14 eho=34,22% közteher mellett adható béren kívüli juttatás 2017-ben

legfeljebb évi 100 ezer forint pénzben kifizetett összeg,

ado.hu/rovatok/munkaugyek/beren-kivuli-es-mas-juttatasok-2017-ben-1-resz

"adhat húst úgy is, hogy libertás szelvényekért cserébe. ez marketing. megint csak megengedett."

2007. évi CXXVII. törvény
az általános forgalmi adóról

ELSŐ RÉSZ
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet
ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

[...]

Alkalmazási hatály
2. § E törvény alapján adót kell fizetni:

a) adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,

[...]

után.

"de elvben működhetnek helyi pénzek."

Persze, hogy működhetnek -- csak a fiat (beválthatatlan) pénzt kibocsátó központi államhatalom mindent elkövet azért, hogy ne működjenek, de legalább is beszedje a használatukkal járó azon adókat, amiket a törvényes fizetőeszközök használata után beszed.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 02:34:09

@444:

"a magyar társadalom megkreálta mészáros lőrincet."

A te féktelen fantáziálgatásaidban: Mészáros Lőrincet Orbán Viktor (kormánya) kreálta meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 02:46:01

@444:

"de az ugye nyilvánvaló, hogy ez egy lázadás lenne román állam ellen."

Ha a helyi pénz használata Erdélyben és/vagy a Partiumban lázadás lenne a román állam ellen, akkor a helyi pénz használata Mo bármelyik területén miért nem lázadás a magyar állam ellen?

2018.05.23. 08:29:08

@neoteny:
azért, mert a helyi pénzt egy román néptől, nemzettől elszakadó, vagy elszakadni akaró populáció használja. attól lesz lázadás a román államiság ellen.

2018.05.23. 08:37:34

@neoteny:
a közbeszédben "viktort" (mint kvázi családtagot) és "lőrinc komát" (mint kvázi ismerőst) a magyar társadalom kreálta meg. azért, hogy a rendszer működését demonstrálja a globális kapitalistáknak. ez ugyanaz a rendszer, amiben steinhoff úr hitelhez jut. aztán a hvg megírja, hogy ezek "lopnak". és a többi?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 08:51:53

@444:

"a helyi pénzt egy román néptől, nemzettől elszakadó, vagy elszakadni akaró populáció használja"

Kár, hogy korábban ezt írtad: "de az ugye nyilvánvaló, hogy ez egy lázadás lenne román állam ellen."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 09:01:55

@444:

Ha a román területen a helyi pénz használata lázadás a román állam ellen, akkor a magyar területen a helyi pénz használata lázadás a magyar állam ellen.

2018.05.23. 09:24:47

@neoteny:
mert az erdélyi és partiumi magyarok nyilvánvalóan azért használnák a libertást, hogy a román államiságtól elszakadjanak.

2018.05.23. 09:38:42

@neoteny:
és ez nyilvánvaló, hogy polgárháborút jelentene. a magyar erzsébet utalványt elfogadnák a székely vendégfogadók. de a magyarokat kvázi, mint családtagokat szállásolnák el. ezzel megkerülnék a román adófizetést. ellenben a begyűjtött erzsébet utalványt magyar állam a leszámítolva beváltaná forintra. kvázi adót szedne. és ezek után nyújtanak közszolgáltatásokat. ez azt jelentené, hogy elszakadnak a bukaresti kormánytól és a román államtól. de ez csak akkor működik ha a románok ezt elfogadják (ezzel románia is nemzetállammá válhat), a székelyek, a partiumi háziiparosokkal képesek fenntartani magukat és képesek árut, közszolgáltatásokat cserélni magyarországgal. gazdaságilag félszuverénné válhatnak, kulturálisan pedig autonómmá a székekre alapozva, az egyesített nagy-magyar megyerendszerhez kapcsolódva, tartományi jogokat szerezve. de ebben a feudális anarchia egy átmeneti állapot.

2018.05.23. 09:49:50

@neoteny:
ezzel a központi magyar államiság kizárólagossá megszűnne. hiszen erdély, a partium tartományi jogokkal lenne felruházva. ahogyan a bánság, vajdaság, kárpátalja, az alpokalja és a felvidéki magyarok is államalkotóvá válnának úgy, hogy ez nem zárja ki a nagy-román-moldáv vagy a nagy-cseh-morva-szlovák államiságot. hanem különféle pénznemeket használva a maguk választotta törvényhatóságoknak kezdenek el adót fizetni.

2018.05.23. 10:05:50

@neoteny:
az anarchia ebben az esetben is egy polgárháborús átmenet. gulyás mártonék bevezethetik a nem-keresztény nem-nemzeti libertást (NKNNL). és alföldi róbert és alinda beszélgethetnek úgy, hogy a belépő 1 NKNNL. és ezek után levásárolhatják a bulinegyedben. kérdés, hogy az erzsébetvárosi pizzéria adna-e pizzát 1 NKNN libertásért cserébe. cserébe megnézheti alföldi róbert előadását a színházban, a beszélgetését alindával. gulyás márton előadását a krétakörben, vagy schilling árpád művészeti produkcióit, a trafó kortárs tárlait. ő pedig süt nekik pizzát. 1 nem-nemzeti, nem-keresztény libertást soros alex beválhatná amerikai dollárra. és ezek után ő is látogathatná a trafó kortárs tárlatait, schilling árpád művészeti produkcióit, alinda beszélgetéseit és duhajkodhatna drogos buli buzi negyeben feltéve, hogy betartják a budapesti csendrendeletet. erre mondom azt, hogy a "baloldali" "liberálisok" ilyenformán az underground világát teremthetik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:13:03

@444:

"a román államiság"

Mi a különbség a (román) állam és a (román) államiság között? Mert te össze-vissza használod a kettőt anélkül, hogy nyilvánvalóvá tennéd, miért használod mindkettőt.

2018.05.23. 10:19:57

@neoteny:
ilyenformán fellázadhatnak a magyar államiság ellen ha akarnak. lényegében egy kisebbségi önkormányzatot hozhatnak létre. kérdés, hogy ez a populáció milyen jólétet teremtene magának. a magyar állam leszámítolva beválthatná a libertást. és ezért az mvm áramot adhatna uj péternek. de uj péter felszerelhet a házára amerikai dollárért napelemeket (soros alex beváltja neki). és így nem kell vásárolni a magyar villamos művektől. ilyenformán létrejöhet sorosisztán. csak tartok tőle, hogy soros alexet néhány év alatt a vagyonából kiforgatnák a "szeretteik". mert hogy uj péter valójában nem migránsokat akarna betelepíteni pestre. ez soros alex apukájának az elképzelése. a pénzük kell nekik, a soros klán hatalmi céljait szolgálják ki. megszerezni az ellenőrző hatalmat minden magyarok felett. azzal, hogy azok feladják a nemzeti identitásukat. és ezzel a globalizált szabad tőkepiac és az ngo-k párosa egy új világot teremt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:22:31

@444:

"ezzel a központi magyar államiság kizárólagossá megszűnne. hiszen erdély, a partium tartományi jogokkal lenne felruházva. ahogyan a bánság, vajdaság, kárpátalja, az alpokalja és a felvidéki magyarok is államalkotóvá válnának [...] hanem különféle pénznemeket használva a maguk választotta törvényhatóságoknak kezdenek el adót fizetni."

Igen, egy laza szövetségi rendszer lehetőséget biztosítana arra, hogy a szövetségi tagok kísérletezzenek különféle gazdaságpolitikai rendszerekkel. Mindaddig, amíg a polgárok szabadon költözhetnének a szövetségi tagok (tartományok) között, ez biztosítaná a legtöbb szabadságot mindenkinek, hogy a politikai preferenciáinak leginkább megfelelő helyen élhessen. (Tartományi) államszocializmus, vegyes gazdaság, piaci anarchia -- mindenkinek meggyőződése szerint.

2018.05.23. 10:27:18

@neoteny:
az állam és az államiság közötti különbség nagyjából annyi a különbség, mint a nagy és a nagyság között.

2018.05.23. 10:28:02

@neoteny:
az államiság hangsúlyosabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:29:15

@444:

Mint Nagy úr és a felesége, a nagysága között?

2018.05.23. 10:58:42

@neoteny:
a felesége a nagysága, őfel(e)sége. a másik fele a fé(r)lje, akitől a család ered.

az mta szerint férj ősi finnugor örökség. finnül yrkä legény, kérő. cseremiszül erge azt jelenti: valakinek a fia. a cseremiszek azt mondták: erge. a magyarok is ilyesmit mondtak. csak aztán mentek mendegéltek. és azt mondták: férj.

2018.05.23. 11:04:47

@neoteny:
a népfőiskola megfejti, hogy az angol earl (óangol eorl), az ónorvég járl a magyar "elöljáró" szavakkal rokon. ez is van annyira jó, mint azt, hogy a cseremiszek azt mondták: erge. a magyar azt, hogy férj.

Janossz 2018.05.23. 18:50:18

@444: Csak azt a kis fingot nem sikerül még mindig megfejteni a népfőiskolának, fingból lett a thing, vagy thingből lett a fing, that is the question!

2018.05.23. 19:23:02

@Janossz:
van a thin, ami keskeny. és a thing, ami tágult. az a fing. őangulul þing.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 08:30:47

@444:

"van termelői érdekképviselet és fogyasztóvédelem"

Ha a termelői érdekképviselet megvédi a termelőket a fogyasztói érdekek érvényesítésétől, a fogyasztóvédelem pedig megvédi a fogyasztókat a termelői érdekek érvényesítésétől, akkor egy rahedli erőforrás került felhasználásra azért, hogy döntetlen legyen a meccs eredménye. Ha meg nem döntetlen az eredmény, akkor vagy a termelői érdekképviselet, vagy a fogyasztóvédelem nem működött elég jól annak ellenére, hogy erőforrások kerültek felhasználásra.

2018.05.24. 09:24:24

@neoteny:
nézzünk egy konkrét példát. a hajdúsági iparművek azt mondja, hogy drága jó hajdúságiak. adjatok nekünk 20% árelőnyt és cserébe kifejlesztjük nektek a hajdú porszívót, ami a legszebb ajándék a porolófejjel.
bekes-archiv.hu/leveltar1/adat/termekek/hu1656.jpg
na de miért fizessék ki a hajdúságiak ennek a 20%-os felárát. 20% tulajdonrészért cserébe. na jó, de valaki szabad versenyt szeretne. költözzön nagyváradra. feltéve, hogy ott meghirdetik a szabad versenyt. a porszívók piaca nem védett.

ebben a példában ha a hajdúsági iparművek kifejleszti egy olyan porszívót, amit eladhat a nagyvilágba (annak ellenére, hogy létezik protekcionizmus), akkor kollektíve jól jártak. ha nem, akkor nem. ez nem azt jelenti, hogy a protekcionizmus a biztos sikeres lesz. de azt sem lehet mondani, hogy biztos sikertelen lesz. ki tudja?

a hajdúsági iparművek szakmunkásai és mérnökei abban érdekeltek, hogy a háztartási kisgép projektet támogassák. ehhez meg kell győzni a többi termelőt. a műanyaggyárt és a könnyű fémművet. a kreatív iparosokat. a marketingeseket. aszoftvergyártókat, akik applikációk segítségével átalakítják robotporszívóvá. termelői érdekképviselet tárgyal a fogyasztóvédőkkel. akik azt mondják, hogy túl zajos a hajdú motor. az inkább legyen import. kiegyeznek abban, hogy a főalkatrész legyen könnyen cserélhető. a fogyasztóvédők azt mondják, hogy a mérnökök tervezzenek bele ilyen vagy amolyan szűrőt azoknak, akik allergiában szenvednek. a háztartási gépek mérete legyen összhangban a hajdú bútorokkal. és ebből lehet, hogy lesz egy hajdú háztartási gépcsalád és ugyan nem olyan jó, mint az samsung, de majdnem. ezzel a hajdúságban nem élhetnek olyan jól, mint szöulban, de majdnem.

az ortodox "liberálisok" azt mondják, hogy telepítsen a samsung gyárat a hajdúságba. vagy irmuska és böszörményiné megtakarítására alapozva generáljanak hiteleket és versenyezzék le az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatokat.

ennek unortodox változatában időlegesen lehet mondjuk 20% vámpótlék bizonyos termékekre. a hajdúvárosok statútuma ezt a városi alkotmányosság keretében lehetővé teszi. hajdúszoboszlói szállodás azt mondja, hogy megveszi a hajdú porszívót. feltéve, hogy az ő szállodájában tartják az alkalmazottaknak a csapatépítő tréninget vagy a munkavállalók vesznek tőlünk szakszervezeti üdülést. de elszállásolhatják a koreai játék robotépítő gyereket. amiért cserébe egy koreai mérnök előadást tart a samsung motorok szervizeléséről. és így lehet a hajdúságban lehet a kelet-magyarországi márkaképviseletük.

erre nyíregyházán azt mondják, hogy inkább oda menjen. vagy hasonló megállapodnak a svéd electrolux-szal. ők lesznek "kis skandinávia". szatmárnémeti a siemens-szel. és ebből is ugye verseny lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 09:47:48

@444:

"de valaki szabad versenyt szeretne. költözzön nagyváradra"

Aki meg protekcionista ipari gyártást akar, az költözzön Minszkbe.

"ha a hajdúsági iparművek kifejleszti egy olyan porszívót, amit eladhat a nagyvilágba"

A nagyvilág nem hajlandó 20%-os felárat fizetni, így az egész fantáziálgatásod megdől.

"a hajdúsági iparművek szakmunkásai és mérnökei abban érdekeltek, hogy a háztartási kisgép projektet támogassák."

Ez nihilista-posztmodernista semmitmondás: a Hajdúsági Iparművek szakmunkásai és mérnökei abban érdekeltek, hogy a reáljövedelmüket maximalizálják. Ha nem ebben lennének érdekeltek, akkor az otthoni sufnijukban reszelgetnének a háztartási kisgép projekt támogatására.

"a fogyasztóvédők azt mondják, hogy a mérnökök tervezzenek bele ilyen vagy amolyan szűrőt azoknak, akik allergiában szenvednek."

Az ilyen vagy amolyan szűrő beépítésének ára van: azt ki fizeti meg?

"az ortodox "liberálisok" azt mondják, hogy telepítsen a samsung gyárat a hajdúságba."

Helyesen: ezt te fantáziálgatod -- mint ahogy az ortodox "liberálisok" létezését is.

"vagy irmuska és böszörményiné megtakarítására alapozva generáljanak hiteleket és versenyezzék le az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatokat."

A Renner Művek (Bt.) megél abból, hogy _együttműködik_ "az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatokkal". Nem azokat "versenyzi le", hanem a többi beszállítót, akik a Renner Művek által gyártott gumibiszbaszokat szeretnék beszállítani "az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatoknak".

"hajdúszoboszlói szállodás azt mondja, hogy megveszi a hajdú porszívót. feltéve, hogy az ő szállodájában tartják az alkalmazottaknak a csapatépítő tréninget vagy a munkavállalók vesznek tőlünk szakszervezeti üdülést."

Csak épp' mindegyik más hajdúsági szállodás is ezt mondja: ha pedig a Hajdúsági Iparművek alkalmazottjai a hajdúszoboszlói szállodással kötnek üzletet, akkor a többi hajdúsági szállodás nem vesz Hajdu porszívót. Máris bedőlt a féktelen fantáziálgatásod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 09:50:08

@neoteny:

"akik a Renner Művek által gyártott gumibiszbaszokat szeretnék beszállítani"

Helyesen: akik a Renner Művek által gyártott gumibiszbaszokhoz hasonló termékeket szeretnék beszállítani

2018.05.24. 10:29:55

@neoteny:
na de próbáld már megérteni, hogy ilyenformán esetlegesen kifejleszthetnek egy jobb háztartási gépet. a 20% vámpótlék átmeneti versenyelőny. elég sok család érdekelt a háztartási gépgyártásban, akkor ezek kvázi részvénytársaságként működnek. és ha a marketing az, hogy adnak mellé hajdúsági ajándékkosarat, akkor még több ember érdekeltté válik. persze kérdés, hogy akar-e valaki hajdú konyhaszekrényt vásárolni úgy, hogy megrakják hajdúsági finom liszttel. mert erre lehet mondani, hogy megveszem az ikea szekrényt és abba veszek annyi lisztet, amennyit jónak látok. nem kell, hogy telepakolják a parasztot. vagy azt mondom, na jó. nem is olyan rosszak ezek a hajdú bútorok, háztartási gépek, meg még lisztet is adnak és kedvezményt adnak hajdúszoboszlói hotelekben.

ebben a modellben a hajdúvárosok kínálnak egy életstílust. versenyeznek a kunokkal és a jászokkal és összefognak a spliti hajdúkkal. ez elsődlegesen a termelésen és az árucserén alapul. a termlői érdekképviseleten és ehhez társul fogyasztóvédelem.

2018.05.24. 10:45:10

@neoteny:
jelenleg is előírják, hogy a porszívóban legyen ilyen, vagy amolyan szűrő. nehogy rosszul legyen valaki, aki allergiás. de ugye így egyre több gyerek válik allergiássá. amikor a döngölt padlót söpörték, akkor szállt a por. persze lehet, hogy akkor is voltak allergiás gyerekek. csak nem tudtak róla.

irmuskának a szakrendelésen felírtak valami fájdalomcsillapító gyógyszert, amiből heti 1 szemet vehet be. ezt a háziorvos írja ki a szakorvos javaslatára. ezek után a háziorvos odaadta a papírt az asszisztensnek. aki kinyomtatta a receptet. de úgy, hogy napi 1 szem. a háziorvos aláírta, rányomta a pecsétet. a gyógyszerész rávágott az asztalra. és felhívta a háziorvosi rendelőt, hogy figyeljenek már oda. addig állt a sor. mert a gyógyszerész fontosabbnak tartotta kiosztani a háziorvost és az asszisztenst. persze utólag irmuska is leellenőrzheti a recepteket. napi 1 vagy heti 1 szemet vegyen be. ezen múlik az, hogy kisebb fájdalommal éli világát, vagy meghal.

erre lehet mondani, hogy ezt majd megoldja az e-recept. hiszen nem lesz olyan, hogy a szakrendelő kinyomtatja. azt a háziorvos lemásolja, az asszisztens megint kinyomtatja. és a gyógyszerész egy golyóstollal a dobozra firkantja adagolást. mert hogy ezt egy orvos eldönti. aki a leginkább ért hozzá. és ha az mégse ért hozzá, vagy rosszul dönt, vagy elhibázza. na jó, a gépek a mérési eredmények alapján majd automatikusan felírják a receptet. és nem kell orvos. mert majd lesz egy gyógyító robot gép. de vagy lesz, vagy nem lesz. az is egy hitvilág, hogy orvos se kell. miért kellene megtanulni a csontok neveit latinul. újabban azt mondják, hogy ez fölösleges. de vagy fölösleges, vagy nem fölösleges. ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 10:51:46

@444:

"ilyenformán esetlegesen kifejleszthetnek egy jobb háztartási gépet. a 20% vámpótlék átmeneti versenyelőny."

Ez egy _lehetséges_ út: lényegében ezt járta be a japán és a dél-koreai gazdaság egy fél évszázaddal ezelőtt. De a magyarok _ma már_ nem egy távolkeleti népség: szerintem túl individualisztikusak ahhoz, hogy két-három évtizednyi alacsony fogyasztást elfogadjanak azért, hogy (esetleg) eljussanak Japán vagy Dél-Korea fejlettségi szintjére. Mindamellett, hogy Dél-Koreában katonai diktatúrák voltak akkor, amikor ez a folyamat lejátszódott; Japán sem a liberális munkahelyi kultúrájáról volt ismert akkortájt. Így hát lehetetlen az, hogy egyszerre érvényesüljön a gazdasági fellendüléshez szükséges visszafogott fogyasztás, és a kocsma borgőzős népfőiskolás népének álma, miszerint az okosok szervezzék meg azt, hogy kevés munkával dőljön a lé. Ez a modell azt jelentené, hogy egy generációnyi (két évtizednyi vagy egy negyedszázadnyi) igen kemény munka _után_ dőlne a lé (esetleg). Ha te _ezt_ el tudod adni a magyaroknak, akkor sok sikert -- de nekem nagyon erős kétségeim vannak arra vonatkozóan, hogy ez Mo-n működne. És még az sem biztos, hogy a 2020-2030-as években reprodukálható egy olyan pálya, ami létezett az 1960-1970-es években.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 10:53:47

@444:

"jelenleg is előírják, hogy a porszívóban legyen ilyen, vagy amolyan szűrő."

Amely előírás teljesítését a porszívó vásárlója fizeti meg -- akár szüksége van az ilyen vagy amolyan szűrőre, akár nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:00:37

@444:

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 11:10:35

@neoteny:
filozofikusan csak annyit azt lehet mondani, hogy irmuska fájdalomcsillapítója vagy jó, vagy nem jó. na most hogy lehet eldönteni hogy melyik a jó orvos és a jó gyógyszer. döntse el a szabad piac. az orvoslás legyen egy szabad piaci szolgáltatás. mit kell ezen túlbonyolítani? ez az ortodox liberális hitvilág.

mert te betiltanád azt, hogy legyen minden járásban legyen járóbetegellátás. mert hogy ez korlátozza a szabad piacot. hiszen így a járási rendelőintézetek versenyeznek. a nemzeti keresztségben megengedett elmenni a szomszédos járásba. ez is verseny. csak korlátozott. szerinted a totális verseny a legjobb. de vagy az a legjobb, vagy nem az a legjobb. mert a "szabad" versenyben nem feltétlen a legjobb válogatódik ki. nem a legjobb énekes a piacvezető. hanem aki mögé a legtöbb pénzt rakták. sanyi szerint barbra streisand lófejű és kancsal. de egyeseknek tetszett. és egy producer azt mondta, hogy tegyük mellé robert redfordot. és játsszák el, hogy a fehér protestáns és a zsidó lány szerelmesek.
www.youtube.com/watch?v=uBPQT2Ia8fU
de nem voltak szerelmesek. viszont ez adott korban bejött: the way we are. és a youtube elisa biagianti a leírás alapján olasz felhasználójának ez a kedvence. sanyi nem érti, hogy barbra steisand hogyan lehetett szexszimbólum. drábik megmagyarázza, hogy ezek mögött a globális pénzhatalom összeesküvése áll. az, hogy amerikában a fehér "fajt" beolvasszák. és tényleg lehet ebben valami. miközben ez azért ennél valószínűleg bonyolultabb. nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot. és abban sem, hogy teológia nélkül élni. és az egy teologikus tétel, hogy akinek több pénze van annak van igaza. akik ebben hisznek rendelőjenek alá soros alexnek.

2018.05.24. 11:20:31

@neoteny:
de arra hivatkoznak, hogy ha azt nem építenék bele, akkor egy szegény kis allergiás gyerek hirtelen megfulladna. a termodinamika törvényszerűségei szerint nagyon kis valószínűséggel az is előfordulhat, hogy az oxigén molekulák a szoba egyik sarkában gyűlnek össze. mert a véletlen ütközésekből éppenséggel az is elképzelhető. és egyébként lehet, hogy egy gyerek azért lesz allergiás, mert beteszik azt a szűrőt. kiporszívózzák a lakást. majd kinyitják az ablakot. és onnan beszáll az a tömény por, ami allergiás reakciókat vált ki nála. és hogy az egyik gyereknek jó legyen ezért a másik gyereket is megbetegítik. könnyen lehet. és mindez a gonosz gyártók érdeke. úgy, hogy csak ne írjanak elő semmit a fogyasztóknak. hanem azok szabadon eldönthessék, hogy akarnak szűrőt, vagy nem. csak ezek után a fogyasztónak az lesz a problémája, hogy a porszennyezés mértékét miért nem szabályozza az állam.

ezt aligha filozofikusan megfejteni. legfeljebb a hitre alapozva. és erről szólnak a választások, népszavazások.

2018.05.24. 11:34:27

@neoteny:
a helyi napilap címlapján egy hírben következő szerepel: "A műsorban NÉGER spirituálék és gregorián énekek is elhangozottak". ez amerikában kiverné a biztosítékot. mert arrafelé afroamerikainak kell mondani. és az újságíró elvesztené az állását. errefelé a wikipédia is azt írja, hogy "a spirituálé észak-amerikai NÉGER rabszolgák vallásos éneke". az angol változatban "Spirituals (or NEGRO spirituals) are generally Christian songs that were created by African Americans". na de miért rekesztenek ebből ki egy ázsiait? a többes szám túláltalánosítás. nem csak nem lehet azt mondani, hogy a férfiak, vagy a magyarok, de azt se, hogy a postások. mert az is kirekesztő. vagy mégse? ez hit kérdése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:35:24

@444:

"filozofikusan csak annyit azt lehet mondani, hogy irmuska fájdalomcsillapítója vagy jó, vagy nem jó."

Helyesen: ez a nihilista-posztmodernista semmitmondó filozófia.

"mert te betiltanád azt, hogy legyen minden járásban legyen járóbetegellátás."

Helyesen: ezt te mondod.

"a totális verseny a legjobb. de vagy az a legjobb, vagy nem az a legjobb."

Helyesen: ez a nihilista-posztmodernista semmitmondó filozófia.

"nem a legjobb énekes a piacvezető."

Ez azon a brutális idiótaságon alapul, hogy létezik valamiféle objektív mércéje annak, hogy ki a legjobb énekes. De ilyen nincs: a legjobb énekes mindenki számára az, akit az egyén szubjektíven leginkább preferál. Aztán azokból az énekesekből, akiket a legtöbb egyén szubjektíven a leginkább preferál, a _legsikeresebb_ (_nem_ a legjobb) énekes lesz.

"drábik megmagyarázza, hogy ezek mögött a globális pénzhatalom összeesküvése áll. az, hogy amerikában a fehér "fajt" beolvasszák. és tényleg lehet ebben valami."

Bizony: még a brit királyi családba is beférkőzte magát egy félvér. Ez már nem is a kezdet vége, hanem a vég kezdete.

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

Ez önmagában egy filozofikus megfejtés.

"az egy teologikus tétel, hogy akinek több pénze van annak van igaza"

Ha úgy tett szert a több pénzére, hogy olyan jószágokat ajánlott a népeknek, amikre ők önként hajlandóak voltak elcserélni a saját maguk által termelt javaikat -- praktikusan pénz formájában --, akkor szükségszerűen igaza van. Te vitathatod ezt, de a népek rá szavaznak épp' azáltal, hogy neki adják a pénzüket az általa árult jószágokért cserébe.

Justin Bieber nettó vagyona vagy $225 millió. Lehet köpködni a "művészetét" (meg is teszik rengetegen), de végső soron neki van igaza: elegen preferálják a zenéjét -- értsd elég egyént szórakoztat az általa termelt zene -- ahhoz, hogy képes volt összekalapálni csaknem negyedmilliárd dollárt. Baszogatja is (ismét) a Selena Gomez nevű leányzót, akinek csak $50 milliója van.

Viszont Justin Bieber gyakorlatilag teljesen szabadpiaci viszonyok között tett szert a pénzére: nem hiszem, hogy bármiféle jövedelme is származott volna államhatalmi tevékenységből (esetleg ha adott koncertet fegyveres erőknek, amit a Pentagon vagy a Canadian Forces vásárolt/finanszírozott).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:38:19

@444:

"de arra hivatkoznak, hogy ha azt nem építenék bele, akkor egy szegény kis allergiás gyerek hirtelen megfulladna."

Erre hivatkozva hozzák meg a szabályozást arra, hogy az _összes_ porszívóba be kell építeni a szűrőt. Pedig elég lenne az, hogy az allergiás egyén szűrős porszívót vásárol; hogy csak ő fizeti meg a szűrő felárát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:57:20

@444:

"ez hit kérdése."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 12:10:43

@neoteny:
a társadalmi, a gazdasági, a kulturális és a védelmi optimum nem feltétlen esik egybe. elemi közelítéssel lehet azt mondani, hogy ezeket számoljuk ki, valamilyen módon becsüljük meg. valamilyen módon átlagoljuk ki. és kérdezzük meg a köznépet, hogy ez jó, vagy nem jó. ezt fogalmazza meg úgy sanyi: számítsák ki az okosok és kérdezzék meg a népet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 12:19:23

@444:

"a társadalmi, a gazdasági, a kulturális és a védelmi optimum nem feltétlen esik egybe."

Miért ne esnének egybe?

"számítsák ki az okosok és kérdezzék meg a népet"

Pontosan ez történik a szabadpiacon: a vállalkozók kiszámolják, hogy milyen hasznot hajtó megoldásokat tudnak nyújtani az emberek igényeinek kielégítésére, aztán megkérdezik a népeket: kell nektek ennyiért ez a megoldás? azok meg eldöntik, hogy kell-e nekik annyiért az a megoldás.

2018.05.24. 12:29:05

@neoteny:
na de esetleg nem tudja, hogy a gyereke hogyan reagálna a porra. és a gyereke meg éppen arra jár, amerre porszívózik. és a porszívó éppen azt fújja ki, amire a gyerek allergiás. biztos, ami biztos. tegyenek oda egy szűrőt. és oda kell tenni egy rakás szűrőt. amihez nagyobb teljesítményű motort kell beépíteni. újabban azt is korlátozzák, mert túlzott a széndioxid kibocsátás. tökéletes tisztaság nem lesz. vagy por lesz, vagy széndioxid, vagy valami vegyi anyag, ami abból a műanyag szűrőből kiszabadul. erre mondják azt egyesek, hogy amikor a döngölt padlót seperték, akkor nem volt ilyen probléma. mert hogy a gyerekek hozzászoktak ahhoz, hogy van egy kis kosz. na de nem feltétlen. mert lehet, hogy valaki könnyedén hozzászokott és a másik gyerek könnyedén meghalt. de akkoriban a nők hat-nyolc gyereket szültek. most átlagban csak egyet-kettőt. és a nők könnyen mondják, hogy annak az egynek építsék be a szűrőt. de ez vagy jó, vagy nem jó. a szabályozatlanság sem feltétlen lesz jobb. mert hogy ez esetben a fogyasztók azt fogják követelni, hogy írják rá, mérjék be, stb. tehát lényegében a kötelező szabályozást. és ne legyen elég az ilyen olyan piaci tanúsítvány. mert az adott esetben átverés. hiszen a piac tele van ilyenekkel. ezt az ilyen olyan intézet tanúsítja, hogy. de ha mindezt szabad piaci alapon végzik, akkor van aki az ellenkezőjét is tanúsítja. és ezt megoldja a tanúsítók versenye. vagy nem oldja meg. bízzuk meg ezzel a tartományi egyetemet. és az feltétlen jó lesz?

hajdúböszörményben egy nő hármas ikreket hozott a világra. de a szülésbe belehalt. mert egy ritka vérbetegsége volt. és azt előzetesen nem tesztelték. volt aki azt mondta, hogy a hármas ikreknél járjanak el gondosabban. három gyerek árván maradt. de úgy kevesebb jut a többi gyerekre. kedvezzünk a hármas ikreknek, ahol nagyobb a kockázat, vagy ne kedvezzünk. de még csak nem is az anya és apa akartak egyszerre három gyereket. vagy mondjuk azt, hogy így jártak. fizessenek többet a szülésznek. vagy esetleg a nő belehal a szülésbe. régen is így volt. nem volt ebből probléma. vagy mégis? ha szüleinknek jó volt a bakelit, akkor ne kísérletezzünk már ezzel a sok újfajta műanyaggal. vagy mégis?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 13:01:50

@444:

"na de esetleg nem tudja, hogy a gyereke hogyan reagálna a porra."

Akkor vesz először egy szűrő nélküli porszívót, aztán ha attól kiütést kap a gyerek, akkor vesz egy szűrőset.

"a nők könnyen mondják, hogy annak az egynek építsék be a szűrőt. de ez vagy jó, vagy nem jó."

_Minden_ porszívóba szűrőt építeni akkor, amikor a porszívó-használók (fogyasztók) csak egy alhalmazának van szüksége arra nyilvánvalóan nem jó: erőforrások kerülnek elfogyasztásra anélkül, hogy szükség lenne rájuk. Ezt úgy hívja a köznyelv, hogy pazarlás.

2018.05.24. 13:59:35

@neoteny:
az egyik város/államban is szabályozzák a pornyszennyezést és a másikban is. és össze lehet vetni, hogy melyik szabályozás vagy a szabályozatlanság a legjobb. te abban hiszel, hogy egyáltalán nem kell ezt szabályozni. legyen ez kizárólag az egyén felelőssége. ez egy olyan város/állam, amiben nincs szavazati jog. szerintem ez két szélsőséges esetben működik. ha a homogén etnikai értelemben majdnem teljesen homogén, vagy teljesen heterogén. előbbire törekszik izrael, utóbbira az amerikai demokrata pártiak. de ez két vallás. az ortodox liberalizmus és az ortodox nacionalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 14:08:22

@444:

"az egyik város/államban is szabályozzák a pornyszennyezést és a másikban is"

Ez csak annyit jelent, hogy az egyik város/államban is történik az államhatalmi szabályozás következtében pazarlás meg a másikban is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 14:08:55

@444:

"de ez két vallás."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 14:14:06

@neoteny:
nagyon egyszerű kétutas megerősítést elutasítasz. az egyik tengelyen egyenlőtlenek, a másikon egyenlőek viszonyok. és mindkettőnek érvényesülnie kell ahhoz, hogy létezzen. ezt nem fogadod el. hanem azt mondod, hogy az embereknek nincs joguk az emberiségnél kisebb közösségekbe szerveződni.

ez a kulturális marxizmus. a világ proletárjai egyesüljetek. és mindenkinek proletárnak kell lennie, mert ha valaki nem az, akkor alsóbbrendű. hirdették a nem-nemzeti nem-keresztények. ugyanezt meghirdették úgy is, hogy a világ burzsoáziája egyesüljön. ugyanazok a családok. ezeknek a leszármazottai azt hirdetik meg, hogy a világ kozmopolitái egyesüljenek. világ környezetvédői. van egy népcsoport, amelyik nem-nemzeti és nem-keresztény. és most nem kell meghirdetni, hogy a világ transzneműi egyesüljenek. mert az a jó. világ bevándorlói. mert az a jó. a kultúrmarxistákat politikai értelemben kivégzik. de az izreael végzi ki őket. mert ez ők izrael állam létét is megkérdőjelezik. amelyik azt hirdeti, hogy izrael nem csak a zsidó világ szociokulturális és vallási központja. mert egyedül a cion a megváltás. hanem gazdasági, katonai potenciálja is elegendő ahhoz, hogy az amerikai demokrata zsidók áttolják a pénzüket. és az izraeli politikai kampány tanácsadók kódolt antiszemitizmusért nem mennek a szomszédba. és ez a vallásháború átformálja a magyarországi akadémikus bölcseletet. a filoszemitákat kiszorítja a közéletből. és ezt kihasználja a "geci" orbán, mert a legnagyobb politikai ellenfeleit kiszoríthatja a közéletből. átmeneti kulturálatlanságot eredményez, és nagyon úgy tűnik, hogy egy retrográd társadalmi váltást (az összes párt kommunitárius) és gazdasági átmenetet.

2018.05.24. 14:16:32

@neoteny:
de egy harmadikban nem szabályozzák. és ha kiderül, hogy ott a legolcsóbb a porszívó és legkevesebb a porallergia, akkor a másik kettőben is követelik, hogy töröljék el a szabályozást. és úgy akármekkora kéményt lehet építeni. és lehet, hogy az lesz a legjobb. de az is lehet, hogy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 16:47:01

@444:

"nagyon egyszerű kétutas megerősítést elutasítasz. az egyik tengelyen egyenlőtlenek, a másikon egyenlőek viszonyok. és mindkettőnek érvényesülnie kell ahhoz, hogy létezzen."

Színtelen zöld ideák dühödten alszanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 16:48:25

@444:

"lehet, hogy az lesz a legjobb. de az is lehet, hogy nem."

"de ez két vallás."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 23:22:22

@neoteny:
személy szerint mindenki el tudja dönteni. ezek alapján döntenek a választók. és ezt a játszmát rendre orbán nyeri meg. mi az alternatíva? na, erre nincs válasz. ez esetben marad az unortodox illiberális demokrácia, vagy kereszténydemokrácia. újabban így mondják. akinek nem teszik az menjen bosztonba. ez van. de szabad a pálya. lehet jobbat mondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 23:58:53

@444:

"személy szerint mindenki el tudja dönteni."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:06:44

@neoteny:
azért, mert vannak, aki mindent tagadnak. ők nem tudják eldönteni. most az a cél, hogy őket szétzavarják.

2018.05.25. 07:08:47

@neoteny:
a gyügyei paraszt eltudja dönteni a vallását. kisszekeresben, nagyszekeresben is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:15:58

@444:

"vannak, aki mindent tagadnak"

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:16:21

@444:

"a gyügyei paraszt eltudja dönteni a vallását."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:47:09

@neoteny:
az államvallásban történtek változások. és ez egy tanácstalanságot eredményez a fővárosi liberális értelmiség körében. és ezzel szemben erősödik fel a kulturálatlanság.

2018.05.25. 07:47:42

@neoteny:
van aki tud dönteni, van aki nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:49:13

@444:

"az államvallásban történtek változások."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:49:33

@444:

"van aki tud dönteni, van aki nem."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:50:46

@neoteny:
te mindent tagadsz a közéletben. az a vallásod. nem tudtál dönteni, hogy miféle közösséghez tartozol. magyarként is áruló voltál, kanadaiként is az vagy. kanadában inkább választanád a kínaiakat. de kínában is áruló lennél.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:54:07

@444:

"te mindent tagadsz a közéletben."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

"az a vallásod."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:59:41

@neoteny:
magyarul nincs származásod, vallásod. azt tagadod. és ebből következően tagadsz a közéletben mindent. a liberalizmusod nem az, hogy lehet úgy is. hanem az, hogy sehogy se lehet. és nem kevés hozzád hasonló volt magyarországon. na ezt az embertípust üldözte el orbán. azért lett megválasztva. és ez a folyamat az évtized végéig betart. aztán utána ha nem lesz háború, akkor talán értelmes közélet kezdődhet, amiben a származás, vallás előzetesen tisztázva van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:03:45

@444:

"magyarul nincs származásod, vallásod. azt tagadod."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

"és ebből következően tagadsz a közéletben mindent."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 08:09:03

@neoteny:
basszus, nem érted a különbséget? te egy totalitárius ideológiát keresel. és arra jutottál, hogy a totális piac a jó. a gyügyei paraszt arra jutott, hogy ha totalitás aligha lehet jó. mert a totális jóság nem evilági és a totális gonoszság sem. tgm szerint a sátán evilági. maga orbán. orbán azt mondja, hogy legyen inkább soros. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy ha ezek közül kell választani, akkor inkább a geci orbán, mint soros. ebből lesz egy értelmetlen közélet egészen addig amíg a magyar parlamentben lesznek úgymond "baloldali" "liberális" pártok, úgymond "demokraták."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:10:44

@444:

"te egy totalitárius ideológiát keresel."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

"a gyügyei paraszt arra jutott, hogy ha totalitás aligha lehet jó."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

2018.05.25. 08:11:43

@neoteny:
veled csak azt kívánom demonstrálni, hogy ezek a közéleti viták ilyenformán értelmetlenek.

2018.05.25. 08:12:53

@neoteny:
nem érted, hogy ebben nincs következetesség. hiába keresed.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:14:24

@444:

"ebben nincs következetesség"

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:14:44

@444:

"ezek a közéleti viták ilyenformán értelmetlenek"

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 09:20:52

@444:

"oké."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 10:10:57

@neoteny:
te ortodox liberális vagy. és az állam nélküli társadalomban hiszel. az állam teljes kiüresedésében. abban, hogy a populációk nem akarnak államot alkotni leszámítva egy világállamot. ezt hirdeti soros györgy a despota. csakhogy az autokrata orbán politikai értelemben kivégzi. és ebben oroszország mellett legfőbb szövetségese izrael. a kérdés, hogy soros alex vagyonát ki szerzi meg. bécsben még a szabadságpártiak is azt mondják, hogy szegény kis alex. jöjjön csak ide. hozza ide a pénzét. itt biztonságban van. a geci orbán keze idáig nem ér el. mert ausztria mindig is nagyon humánusan bánt a zsidókkal. arról híresek. és alex nagyon művelt. és azt mondja, igen. vigyük a pénz bécsbe. mire berlinben azt mondják: alex, a pénzed inkább ide hozzad. berlinben a buzibár se liberális, hanem fasiszta. itt majd jól érzed magad. ide gyere. így versengenek. orbánt elsődlegesen az érdekli, hogy mindez hány szavazat pluszban, mínuszban. a rendszerben elég sok forint lett sikeresen kigenerálva.

az index cikke szerint
index.hu/gazdasag/2018/05/25/banki_statisztikak_alapjan_is_jol_latszik_a_ner-lovagok_gazdagodasa/
Magyarországon jelenleg nagyjából 40 ezer privátbanki számla lehet: a számlatulajdonosok többsége 30-50 millió, de legfeljebb 100 millió forintos megtakarítása van, de a felső tízezernek viszont már 300 millió forint fölött van a vagyona.

stubnya bence szerint ezek a nagyrészt "ner-lovagok", akik valójában nem állítanak valós hozzáadott értéket, hanem "ügyes üzletemberek". és 1990-2010 között a fényességes "liberális" "demokráciában" hogy is volt? és magyarországon kívül egyre inkább hogy is van ez? ugyanez a pénzügyi rendszer.

2018.05.25. 10:23:16

@neoteny:
stubnya bencének az index tulajdonosok (wallis-bajnai, spéder, simicska) kapcsán nem jutott eszébe, hogy ezek lopnak bazd meg. ők nem. hanem a "ner lovagok", azok lopnak. csak azok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 14:06:12

@444:

"és magyarországon kívül egyre inkább hogy is van ez? ugyanez a pénzügyi rendszer."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 14:26:57

@444:

"nem egy filozofikus megfejtés."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 15:01:07

@444:

"ezt követi valami formalizálás. és ezekben lehet számolgatni. az a közgazdaságtan. vagy ítélkezni. az a jog. különösen az utóbbi alapja a hit."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 18:59:01

@444:

"a filozofia az, hogy nincs se formalizmus, se kalkulus."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."
süti beállítások módosítása