1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.05.13. 09:23 HaFr

Szociálisan érzéketlen pártot szeretnék, ha lehet

Képtalálat a következőre: „socially punitive”

Most, hogy lesz még egy "szociálisan érzékeny" nacionalista pártunk (Sneider ex-szkinhed elnök szerint ilyen lesz a Jobbik) és már van három "szociálisan érzékeny" baloldali üres halmazunk, ideje volna csinálni egy pártot, amely a polgárok és az ország javára van. Most éppen apályát várom az amúgy sem tomboló politikai racionalitásnak, ahogy apályát várom a politikai aktivitásnak is, de ez talán segíti a "fiatalok" és "a civilek" negyedik generációjából és százhuszonharmadik értelmetlen happeningjéből kiábrándult választókat, hogy elkezdjenek dolgozni egy épeszű pártért -- mert ez úgy van sajnos, hogy pártért kell dolgozni, ha az ember -- egy nem-demokratikus, de azért még nem teljesen reménytelen politikai közegben -- önmagáért akar.

Ki kell terítenem a kártyáimat. A baloldali-progresszív szavazókat semmivel sem tartom inkább képesnek annak belátására, hogy mit diktálna az ép ész a politikában ma Magyarországon, mint a Fidesz-szavazókat. Reálisan nézve az államelvűség annyira befészkelte magát a gondolkodásunkba (minimum száz éve szívjuk ezt a levegőt), hogy a legtöbb magyar ember az élete valamelyik pontján megpróbált ez alapján maga is valamilyen termékeny politikai döntésre jutni (ami egy understatement, mert valójában az emberek túlnyomó része folyamatosan államelvű, azaz az állam a gondolkodási kerete, lásd a politikánkat), holott az államiasság láthatóan az ép ész - itt: a polgárok és a nemzet - ellen van. Az államiasság azonban olyan, mint a kommunizmus: az emberek érzékszervei felfoghatják a súlyos károkozását, de ráfogják a gyakorlat elgörbülésére. Az eszme az rendben van. Hát nincs.

Lázár Jánost parafrazeálva én tíz év múlva még csak 60, ötven év múlva meg még csak 100 éves leszek, úgyhogy van időm kivárni, amíg lepörögnek a következő évtizedek ugyanebben a keretben. De ha esetleg mégis úgy dönt a kritikus tömeg, hogy akarna tenni valamit a valósággal, akkor reálisan nézve a "szociális érzéketlenség" ennek a megfelelő útja. Mielőtt azonban felhorgadna az öntudatos nemzeti szocialista az olvasóban, engedje meg azt nekem, hogy érdemesebb szociális érzékenységről komolyan (nem pedig az Erzsébet-utalványok szintjén) beszélni, ha van miből osztogatni. Ehhez azonban először ki kell emelni az osztogatás címzettjei közül azokat, akik egyébként tudnának (a mainál nagyobb) értéket is előállítani. Az épeszű szociális támogatásnak tehát nagy barátja vagyok -- miután épeszű rendszer szolgálja a termelést, az értékteremtést és a termelékenységet. Magyarul barátja vagyok a polgári társadalomnak szemben a különböző színű szükséglet alapú politikai demagógiákkal.

Úgyhogy az állam elsődleges célja -- ha épeszű közegben élnénk -- az lenne, hogy önmagát fokozatosan a felére csökkenti és ez idő alatt elég képesség és készség társadalmi elültetéséhez járul hozzá. Közkeletű nevén ezt kompetencia alapú, de a lexikalitást és a hagyományokat nem elvető, hanem éppenséggel a legjobb formájukban ápoló, általánosan magas színvonalú, adókból finanszírozott közoktatásnak nevezik, amelyet részben piaci alapon álló, tandíj-, ösztöndíj- és diákkölcsön-alapú felsőoktatás egészít ki. Az állam további feladata ebben a modernizációs átmenetben önmaga hatékonysági szemléletű reformja, az egészségügy -- súlyponti kórházakon, regionális járóbeteg ellátáson és fantasztikus logisztikán alapuló -- részben magánbiztosítói ellátási rendszerének kiépítése és a K+F komoly állami támogatása transzparens pályázatokon. De mindez nem fogja erősíteni az emberi tudások termékeny egymásra találását, ha nem halad vele párhuzamosan adó- és járulékreform, a vállalkozási környezet egyszerűsítése és az autonóm életformák népszerűsítése. Egy nemzet erejét a tagjai valós értékteremtési képességeinek szabad koordinációja adja -- nem az állami előírások, engedélyek, szándékok, kinevezések és korrupció. Az épeszű társadalmi gondolkodás célja tehát általában az esélyegyenlőség alapú meritokrácia érvényre juttatása a társadalmi szemléletben Budapest V. kerületétől Barcsig meg vissza.

Szeretném a végén leszögezni, hogy ebben semmi új nincs az ép ész barátai számára. Szeretném továbbá leszögezni, hogy ez semennyire nem bonyolult. Vannak betokosodott érdekrendszerek, amelyeket fel kell számolni az egészségügytől a gazdasági világig, vannak társadalmi beidegződések jócskán, amelyekkel szembe kell fordulni, vannak erkölcsi és szakmai hiányosságok, amelyeket az államigazgatásban pótolni kell. De maga a feladat világos, és aki mitizálni próbálja mint valami éktelenül bonyolult kozmikus missziót, amely a fekete lyuk megközelítéséhez fogható, de legalábbis csak Orbán Viktor látja át esetenként Németh Szilárddal kisegítve, az hazudik. És feltehetően jussot húz a mai szemétdombon.

Egy polgári pártnak, mint amilyen a Polgári Konzervatív Párt, csak ez, a polgári modernizáció lehet a feladata, nem pedig a "szociális érzékenységről" való mégoly nyájas hazudozás (vö. nemzeti szocialista demagógia). De fájdalom, nem lehet ez a párt még csak megközelítően sem hasznos, ha nem válik láthatóvá, ami pedig nem megy vállalkozó résztvevők, agyak és lábak nélkül. Én évente felkínálom ezt a lehetőséget, mást nem tehetek. Oszt jön, aki jön. A többin meg csak mosolyogni tudok, miközben olvasom az "elkeseredett", "kiábrándult" írásaikat a soron következett felbuzdulás kimúlásakor. Mennyi kell még?! Amúgy dolgozom, tehát annyira azért nem érdekel Magyarország sorsa, hogy emiatt a Temzének menjek, de ezek szerint másokat még ennyire sem.

414 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2113914816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kibic a toronyban 2018.05.13. 15:19:25

Na, de mi az a modernizáció, ami érdekelne téged ?

ijontichy 2018.05.13. 16:03:19

@poszt: Igen, két dolgot sosem értettem a pártalakulatok szövegében. A "szociális érzékenység" mellett a "zöld"-et.
A helyesen szocializálódott polgár ugyanis - egészséges mértékben - szociálisan érzékeny is, meg zöld is. Az "egészséges mérték" koronként és helyenként ugyan lehet némileg változó, erről azonban úgyis csak a részletek (párt/kormányprogram) ismeretében lehet beszélni. Minél egészségesebb a társadalom, annál kevésbé kéne működnie "hívószóként" (tkp. "na jó, öreg, virítsd a részleteket, ha a pénzem akarod költeni").
G. (nem John Berger G-je, hanem az alcsúti ;-)) "kettős beszédét" jól jellemzi a - viszonylag szűk körben - Kérinél előadott "csökkenteni kéne az emberek függését az államtól..." blabla, nomeg a gyakorlati state capture és a függés növelése.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.13. 17:14:14

@FreeTibet: végül unalmasnak találtam, a lényegét befoglaltam a következőbe

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 18:25:53

"Az állam további feladata ebben a modernizációs átmenetben önmaga hatékonysági szemléletű reformja"

THE MINIMAL POLITICS OF MARKET ORDER
James M. Buchanan

[...]

Political Price and Market Price

A characteristic feature of socialist regimes involves the use of politically determined prices for selected goods and services, presumably motivated by both distributional and paternalistic considerations. The goods and services so selected are made available to consumers at demand prices that reflect political judgments rather than the results that emerge directly from the interaction of demand and supply. The listing of such goods and services is empirically familiar: medical services, educational services, child care, urban transport, housing, milk, bread, and so forth. Some or all of these selected goods or services are made available to consumers or users at prices below those that would be established by market forces.

[...]

Political Pricing, Bureaucratic Discretion, and Social Waste

[...]

Political pricing requires an extended supplementary bureaucratic agency to achieve plausibly meaningful coordination of objectives. Individual citizens, not only as demanders and users of the economy’s end items but also as suppliers ofthe inputs that are combined to produce such items, are necessarily subject to the discretionary direction of the bureaucratic agency to an extent not present under market organization. This dependency of the citizen on bureaucracy exists quite independent of personal behavioral characteristics of people in bureaucratic roles. Even if all those bureaucrats should behave ideally in terms of widely shared criteria of fairness, the dependency relationship continues to exist.

[...]

But the problems of bureaucratic discretion do not lie exclusively, or even primarily, with bribery. First, these problems exist because of bureaucratic discretion itself, which implies that choices must be made among claimants on some basis other than economic value. In this respect, the introduction of bureaucratic discretion made necessary by political pricing becomes a source of the relative inefficiency of the whole structure. Second, the dependency relationship introduced between those persons who hold discretionary authority and those who are subject to that authority creates arbitrary class distinction. Third, and perhaps most important, the artificially created scarcities under political pricing become objects of socially wasteful investments. People find it privately rational to invest resources in efforts to secure differentially favored access to the economic power inherent in bureaucratic discretion. This rent seeking on the part of those who compete for the scarce access to valued goods (such as those who demand bread at the zero price) represents wasteful investment on the part of all people who are unsuccessful in the competitive effort.

[...]

object.cato.org/sites/cato.org/files/serials/files/cato-journal/1991/11/cj11n2-3.pdf

Robur 2018.05.13. 19:37:27

Magyarországon nemsokára extrém módon lecsökken az értékteremtő emberek száma. Lehet tippelni mikor fog Magyarország megreccsenni.

Robur 2018.05.13. 21:36:46

@HaFr: Ha megnézed a demográfiát a munkába be és kiállók között szakadéknyi a különbség. Most a Ratkó korszak nyugdíjazása alatt kb. évente 100 ezer. Ehhez jön a kivándorlás. Pl. most volt hír mindenhol, hogy az elit gimnáziumokból nem tudom hány százalék már külföldre megy egyetemre. Nem fog értéket előállító ember maradni, csak a nyugdíjasok, közmunkások, falusi vagy nem falusi lumpenek stb.. Na akkor azok aztán vonyíthatnak, hogy mennyire szarul élnek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.13. 21:47:13

@Robur: gondolom, ezt értette Orbán azon a helyzeten, hogy jöjjön a technológia meg a digitalizáció

Robur 2018.05.14. 00:25:56

@HaFr: :-)))) Ha tényleg ezt értette ez alatt akkor ez hülyébb mint a sokéves átlag.

Khonsu 2018.05.14. 00:29:48

Egyszerűnek tűnhet, de nem az. Kommunikálni a köz felé pedig különösen nem. Még a Nyugati társadalmak is épp csak kezdenek megérni rá. Magyarországon pedig kb. szélmalomharc kategória, de próbálkozni lehet. :)

Robur 2018.05.14. 00:33:00

@Khonsu: Majd néznek nagyot az összeroppanás után.

Khonsu 2018.05.14. 01:03:30

@Robur:

Inkább lassú elvérzés lesz az az összeroppanás. Ha valahogy kiegyeznek azzal a világgal, ami a Nyugaton jön (mert ott már kezd megérni rá a társadalom és a tőke/technológia is megvan), akkor ez a rendszer sajnos nagyon sokáig fennmaradhat. Most pedig úgy néz ki, pont erre játszanak.

Valószínűleg így értelmezhető az a "jöjjön a technológia meg a digitalizáció" kijelentés.

Ez pávatáncolgatnak addig, míg Nyugaton a progresszív-liberális világ megborul, és a tánc közben felkészülnek a helyükbe lépő techvilág kiszolgálására. Integrálják bele az országot, épp akkora mértékben, ami még a hatalmukat nem fenyegeti.

Amit pedig viszonylag könnyen elérhetnek, ugyanis a mostani és az akkori világ között lesz egy Orbánék (és barátaik) számára lényeges különbség. A mai nyugati domináns (de lassan leköszönő) erők zavartalan gazdasági működéséhez és terjeszkedéséhez nagyon komoly jogi és politikai feltételek/biztosítékok teljesülése szükséges, ezért ezeket terjesztik és számon is kérik.

A techvilág más. Az ők terjeszkedésükhöz nem kell egyéb, mint a technológiájuk megvásárlása és használata. Politikai és jogi normák tekintetében éppen ezért sokkal elnézőbbek lesznek a magországokon kívüli világban.

Orbánnak (és Putyinnak és a többieknek) tehát addig kell csak kibírniuk, amíg a mai elitek helyét Nyugaton átveszi a technológiai elit, és bekebelezik a teljes gazdaságot (aztán szépen a politikát, társadalmat).

Onnantól szabad a tánc, a Nyugatot nem fogja különösebben érdekelni, hogy politikai és jogi értelemben mi van a közvetlen határain túl.

Így aztán a NER sokáig fennmaradhat és virágozhat. Persze a közelség a vonzerő (és a mindennemű fölény) miatt az a szebb világ lassan kiszívja majd az életet az országból. Az igazi centrális erőtér...

Ballib vagyok rettegek 2018.05.14. 11:20:18

Konkrétan mi a bajod az államisággal ?

Merthogy azt elfelejtetted leírni, hogy a ""kompetencia alapú, de a lexikalitást és a hagyományokat nem elvető,.." oktatást ki fogja majd és hogyan keresztülverni.

Az államiság az érdekérvényesítési egységet jelent. Semelyik más nációnak nemzetnek nem lesz érdeke, hogy az országban kompetencia alapú oktatás legyen. Vagy legalábbis jóval kisebb mértékű érdek fűződik hozzá, mint a mindenkori magyar államnak.

Olcsó és buta rabszolgákat, és felvásárolt erőforrásokat, függő gazdasági környezet létrehozása a Nyugat-Európa célja.
Ami nehéz államisággal rendelkező országok esetén.
Így ezeket meg kell szüntetni előbb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.14. 11:34:49

@Ballib vagyok rettegek: nézz körül, ez a bajom -- hol folyik kompetencia stb építés? Az Orbán családnál, ott

Ballib vagyok rettegek 2018.05.14. 11:41:32

@HaFr:

Az állításom nem az volt, hogy most minden nagyszerű, hanem az, hogy még ettől is kevesebb érdek fűződik bárki másnak kompetencia alapú oktatás létrehozására, pénz és energia belefeccölése, mint pl az államnak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.14. 11:45:42

@Ballib vagyok rettegek: ez természetesen igaz, de a mai rezsimnek se érdeke --

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.14. 12:18:33

Én is sok mindent szeretnék, de ez nem így működik...

A sok hülye ember arra fog szavazni, aki a legtöbbet osztogatja nekik. Így nyilván egy olyan párt aki azt mondja, hogy mi nem osztogatunk, inkább az országot fejlesszük, nem fog nyerni soha, sehol...

invalid user name 2018.05.14. 12:32:51

Egyik oldalról teljesen támogatható a poszt gondolata, de azért meg kell találni az egyensúlyt a rövidebb távú túlélés és a hosszabb távú versenyképesség, sőt: fennmaradás között.

invalid user name 2018.05.14. 12:34:53

@Berelhetoreklamfelulet:

A választók nem olyan bölcsek, amilyennek a politikusok fennhangon nevezik őket, de nem is olyan hülyék, mint ahogy magukban gondolják.

2018.05.14. 12:39:59

@Robur:
az összes vidéki régió felzárkózási pályán áll. csak budapest van leszakadóban. a fővárosi fiatalok többsége valamiért nem hajlandó részt venni a honi értékteremtésben, országépítésben. nem hajlandó elfogadni, hogy ennek állampártként vezető politikai ereje a fidesz. ennek vallási értelemben vezető ereje a kdnp. és amíg a politikai ellenfelük az mszp-szdsz (és az szdsz utódpártjai) addig előbbiek győznek akkor ha az ország nem omlik össze. ebben esetben a széljobb kerülne hatalomba feltéve, hogy a demokrácia minimuma fentmarad. ha a főváros szembefordul a nacionalizmussal, akkor az polgárháborúval fenyeget. ahogyan száz éve. a szereplők nagyjából ugyanazok a családok.

Berelhetoreklamfelulet 2018.05.14. 12:50:34

@invalid user name:
Hát egy átlag magyar elég retardált imao, buta mint a föld, szvsz csoda ha írni/olvasni tud...

Robur 2018.05.14. 13:21:22

@Khonsu: Ezzel a gondolatmenettel több baj van.
1. Mit tudunk felajánlani a techvilágnak? Szvsz. semmit. Egyre kevesebb és rosszabb minőségű munkaerőt?
2. Magyarországot is működtetni kéne. Erre meg az egyre fogyatkozó munkaerő miatt egyre kevésbé leszünk képesek.
Szóval én azt látom, hogy az az összeroppanás már nagyon nincs messze.

Robur 2018.05.14. 13:27:19

@444: A vidék felzárkózási pályán áll? Ezt honnan veszed? Én pont az ellenkezőjét hallom. A többit meg értelmezni sem nagyon tudom amit írtál.

Robur 2018.05.14. 13:29:58

@csentecsa: Igen, csak itt a választók miután arccal hárítják a murvát, majd rájönnek, hogy valami nem stimmel.

2018.05.14. 13:47:45

@Robur:
@Robur:
a budapest amerikanizált nyugatos atlantista-transzatlantista világváros, globális szolgáltató központ projekt omlott össze olyan szinten, hogy lényegében el sem indult. és a libsi-komcsi köröknek nincs másik elképzelése. hiába állnak össze a konzikkal, vagy a néppártosodó "nácikkal". a kormány budapest nemzet fővárosa programja a familárisok helyzetbe hozását és a kincstár kifosztását célozza. ha a fővárosi értelmiség a libsi értelmiségéhez foggal körömmel ragaszkodik, akkor ezt társaságot illiberális módszerekkel megroppanthatják. persze válaszolhat a brüsszeli politbüró és az eu komisszárok az ep választások eredményének függvényében. és kérdés, hogy az utcán tüntető "új ellenzék" miféle főpolgármester jelöltet állít. ha 19 nyarán az ep nacionalizmus irányába mozdul (ez kétséges), 19 őszén a főpolgármesterválasztást behúzza a fidesz (ahol vesztésre áll) és 19 telén főügyészt választanak 9 évre (ezt jelen állás szerint valószínűleg megtehetik), akkor kvázi egypártrendszer lesz. a jobbik fővárosi "néppártosodását" elutasítja a nemzeti radikális vidék.

2018.05.14. 14:04:26

@Robur:
a vidék tele van államilag támogatott ipari beruházásokkal. a termelő multik brutális mértékű (a beruházás összértékéhez mérten 30-35%) vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. ezért mondják a német gyáriparosok, hogy ki ne zárják orbánt. ez és a kivándorlás eredményezte a munkaerőhiányt és reálbéremelkedést. miközben persze a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort különadókkal sújtják és nacionalizálni igyekeznek. persze ez keresletélénkítő politika kifulladhat éppen akkor, amikor jön egy újabb gazdasági válság. a magyar vidéken van egy nagyon jelentős ipari termelő kapacitás többlet és a sokak által lesajnált mezőgazdasági potenciál.

budapest a kárpát-medence pénzügyi kereskedelmi központja lehetne. csakhogy ez ugye nagy-magyarországosdi, ami a balliberális tábornak nem célja. és őket politikai értelemben kivégzik. stop soros.

invalid user name 2018.05.14. 14:10:51

@csentecsa:

ezzel is próbálkozunk, csak lassan megy, főleg ellenszélben.

mgdé 2018.05.14. 14:17:10

@444:
"az összes vidéki régió felzárkózási pályán áll. ... ennek vallási értelemben vezető ereje a kdnp."
???????????

a kdnp ...
Amiről már a 90-es években azt mondta az egyik volt vezetője, hogy semmi nem igaz a nevéből:
Se nem keresztény, se nem demokrata, se nem párt. Nép meg aztán pláne nem.
S azóta csak még lejjebb süllyedtek.

S azt a kereszténydakota közmondást mikor fogod idézni, miszerint "Csak a halott rénszarvas a jó rénszarvas!"?
(Jelentsen a rénszarvas bármit is, vagy bárkiket is, tetszésük szerint ...)

mgdé 2018.05.14. 14:26:10

@csentecsa:
Az EU GDP-je 0,8 %-val se nagyon.

Sebaj, majd Rogán úr és Széles úr zseniális feltalálásaiból minden egyes évben megduplázódik a részesedésünk.
2030-ban már az EU DGP-jének 819,2 %-át fogjuk mi adni!

2018.05.14. 14:32:22

@Én de genere Mi:
ne viccelj már. szerinted miért kapott a fidesz vidéken a nyilvánvaló, nyílt visszaélések ellenére brutális többséget.

mgdé 2018.05.14. 14:39:21

@444:
Pl. a baranyai cigány zsákfavak gyakorlatilag 100 %-os szavazat arányára gondolsz? Szerinted mikor járt ott kdnp-s vezető, vagy egyházi tisztségviselő?
Segítek: 1847-ben, hajdúk társaságában, a dézsmát beszedni.

De Kósát is nyilván a kdnp segítette meg a cíviseknél.

screpes 2018.05.14. 14:50:44

@Robur: @Khonsu:
én inkább Khonsu nak adnék igazat (inkább elvérzés lesz az az összeroppanás...)
Csakhogy hozzátenném, ha már elfogadtam az ő kifejezését:: ha elvérzés, akkor már "nyugodtan" el is kezdődhetett, és Javában tart-
Senki nem mondta ki ennek optimális ütemét, stációit.
"Rohanunk a forradalomba" - helyett - tipródunk, szóval benne vagyunk! Ez ám az ellenforradalom - (így mondták volna régen...)

MIk lehetnek a paraméterei?
Például
Lakosság fogyása.
Egészségi állapota, és mindaz amit annak érdekeében tenni képes (nem képes). Önvédelmi reflexeienk, szervezeteinek állapota.
Közérzet? Összetartozás? Leánykori nevén egység... előremutató össznépi trendek jelenléte...(illetve hánya)
Ilyesmik.
Ha mindezen mutatók jelen vannak bizonyító erővel, akkor csak eufemizmus esetleges elvérzésről, meg majdani reccsenésről meg összeroppanásról beszélni.
Nem lesz roppanás, ha lesz akkor már volt. és nem hallatszott, merrt egy folyamatról beszélünk, mindannyian.
Akik kedvezményezettjei a helyzetnek, azok suunnyognak vagy hazudnak.

2018.05.14. 14:58:55

@Én de genere Mi:
megvették a falusi papokat, felújították a falusi templomokat, helyreállították a községi lelkészi hivatalokat. például a legszegényebb szabolcs-szatmár-beregi térségben (a határon túlra kárpátaljára átnyúlva)
www.youtube.com/watch?v=HFjVc4GaSTM&t=0m20s

Kibic a toronyban 2018.05.14. 15:02:29

@HaFr: Kár, hogy nem válaszoltál, pedig érdekelne, hogy mint világlátott ember, milyen téren vársz modernizációt a szociális változások nélkül.
Orbán modernebb kisrepülővel járjon szotyolázni ?

mgdé 2018.05.14. 15:05:16

@444:
Ezt értem, de ez nem a kdnp. Ez a kormány maga.
Ugyan mi köze a kdnp-nek az ortodoxokhoz, a görög katolikusokhoz, a különböző reformátusokhoz, a Bp. környéki alvófalvak egy részében, de a Tiszántúlon is erős kisegyházakhoz (baptisták pl.)? Ezek egy jó részének a katolikus maga az "ördög".

ijontichy 2018.05.14. 15:07:49

@screpes: Elvérzés lesz (esetleg valami gigászi, globális gazdasági válság felgyorsíthatja; de az inkább ne legyen), mert a NER gazdasági alapjai (piac, multik) jobbak, mint a Kádár-rezsimé.
Továbbá lehet szabadon pofázni, a NER-szavazóhoz az úgyse nagyon jut el.

Btw. Vitya megint halálbiztos kézzel válogatott idiótákat, lásd a "Tízparancsolatos" Eü. minisztert, meg a "MigránsokoztaSertéspestis" agrárminisztert. Aj, szegény szülőhazám, de alacsony arrafelé a kerítés Isten állatkertje körül :-( Talán ezt a kerítést kéne magasítani (EU támogatással :-) ).

mgdé 2018.05.14. 15:07:52

@444:
Csík zenekar / Quimby (ill. Kiss Tibi) közös koncertek. :)

Lám, lehet ezt másképp is.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.05.14. 15:12:01

@Kibic a toronyban: azért nem válaszoltam, mert rengeteget írtam erről és nincs időm egy viszonylag komplex kifejtést érdemlő kérdésbe külön belemenni, de köszi

mgdé 2018.05.14. 15:16:35

@Én de genere Mi:
(S Németh Sándorral és a Hitgyülivel se a kdnp egyezett ki.)

Kibic a toronyban 2018.05.14. 15:19:23

@HaFr: Lehet, hogy komplex a kifejezés, de számomra úgy tűnik, hogy az utóbbi századok modernizálása elsősorban a szociális területeken jelentkezett, amit te kizárnál a modernizálásból.
Minden modernizálódó ország fölszámolja a szociális katasztrófákat és elmaradásokat, ami számodra ellenszenves.
Ezért mertem megkérdezni, hogy mégis milyen a modernitás fogalmad, amibe belefér a szociális terület feudális szinten hagyása.
De nem akarom rabolni az idődet, ahogy én sem vettem a fáradságot, hogy rengeteg írásodat mind végigolvassam.

Khonsu 2018.05.14. 15:19:41

@Robur: @screpes:

Van ott azért néhány lehetőség a felajánlásban. (egyelőre nem adnék nekik ötleteket, de vannak)

Az elvérzést éppen az okozhatja, hogy az alkuképes felajánlás meghaladhatja majd a gazdaság/társadalom regenerációs képességeit. A felhasznált és elfogyasztott erőforrásokat (emberi, gazdasági, természeti) nem lesznek képesek a fogyás mértékében pótolni.

El megy majd a szekér, akár évtizedekig, még lehet, hogy nem is olyan rosszul (viszonylag), de a végén majd marad itt egy nagy semmi kb., egy üres héj. (szélsőséges esetben, némi klímakatasztrófával és környezetrombolással kiegészítve talán nem csak üres, de már lakhatatlan is)

Egyébként igen, a folyamat már elkezdődött, és még csak nem is Orbánnal. Az ő bűne ebből a szempontból mindössze annyi, hogy elvben is elvetette a társadalmi felzárkózást és a szorosabb integrációt a magországokhoz. Mostanra pedig, még ha radikális fordulat állna is be, már akkor is kifutottunk az időből.

Így aztán a fentebb említett pálya valószínűleg már elkerülhetetlen. (ha valami nagy csoda nem történik, de a csodák ritkák...)

ijontichy 2018.05.14. 15:24:00

@444: Kultúrharc a beteg fejed az. Spanyolgitár, mint ősi magyar népi hangszer? Te szeherencsétlen, ez az "élni és élni hagyni". Te meg a diktatúra: kötelező bőgatya, meg lajbi, mer' arról ismerszik meg az igazmagyar :-/ Sanzonbiztottság mikortól lesz megint kötelező?

Azt népfőiskolai szinten is fel kéne ismerni, hogy az idézett példád zenei stílusa nagyon hasznosan ötvöz stílusjegyeket (persze ezt már megtették jópáran és nagyon régen (valami Illés nevű zenekar megvót? Omega Kállai kettős?)
Szerinted az ezerévvel ezelőtti magyar népi kultúra ugyanaz, mint a száz évvel ezelőtti? Mikortól magyar a magyar? Amikor már keresztény? Addig mijafa..om volt, piréz? Melyik pontján szeretnéd fixálni (kínai pillanatragasztóval) a kultúrát (az újtól való rettenetes félelmedben)?
A kultúrák sokszínűsége és egymásra gyakorolt hatása hasznos, csakúgy mint a határok megszüntetése Európában. Utóbbi a génállományra lehet jótékony hatással, mert a népfőiskola - belterjesség tekintetében - kezd hasonlítani a középkori uralkodóházakra, annak minden elmekórtani folyományával. :-/

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.05.14. 15:32:39

@ijontichy: " kezd hasonlítani a középkori uralkodóházakra, annak minden elmekórtani folyományával. :-/"

Ne bántsuk a régi uralkodóházakat. Sokkal jobb minőségűek voltak mint a mai "elit"...akármit is állít róluk a progresszív indoktrináció.

2018.05.14. 15:39:39

@Én de genere Mi:
a kdnp a fidesz állam-egyházügyi hivatala gyakorlatilag. az összes vallásfelekezet maguk mellé állították. beleértve az izraelitákat és még egyes izmaelita diákokat is. kormányközi megállapodásokkal több ezer muszlim tanul magyarországon.

mgdé 2018.05.14. 15:47:19

@Fuxos (ex bömis):
Ezt mondjuk a Merovingokról nyugodt szívvel nem állítanám. :) Amíg nem akadt komolyabb külső fenyegetés, elég sok helyütt szabadon tobzódtak az ilyen vagy olyan megszállottak.

De: Hódító Vlad gyógyszerként sem kéne.

mgdé 2018.05.14. 15:53:25

@444:
A lelkész Balog Zoltán se a kdnp színeiben miniszter-praktizált.
Muszlimok már a 70-es években is tanultak itt. Az is a kdnp sikere? :)

De inkább hagyjuk, ez csupán jelentéktelen mellékszál.

Valamint, a kdnp minden, csak nem modernizáció.
S úgy vélem, a lényeg éppenséggel ez, s semmi más.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 15:53:26

@444:

"az összes vallásfelekezet[et] maguk mellé állították."

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 15:54:10

@444:

"kormányközi megállapodásokkal több ezer muszlim tanul magyarországon"

Hazaárulás: a magyar diákok egyetemi helyeinek kiárusítása.

2018.05.14. 15:54:15

@ijontichy:
a kultúrharc arról szól, hogy melyik legyen mainstream és melyik az underground. a libsik és a komcsik úgy képzelték gondolják, hogy a belga lesz a magyar kultúra főárama. mert hogy az nagyvárosias. ezzel szemben a fidesz nemcsak vidékiességet hirdetette meg. hanem a városias posztmodern világot is. ha bödőcs tibi nem akar beállni a sorba, akkor ne álljon be.

2018.05.14. 16:02:24

@Én de genere Mi:
ez a fidesz kontrollálta bevándorlás. ami nem veszélytelen, mert fekete-afrikaiak, arabok, szírek, irakiak, irániak egy közös térben táncolnak és közte izraeli zászlóval. magyarországon a valóság nem az, amit kéri laci bácsi és kálmán olga mondanak. vagy akár az index újságírói. a fidesz a városi posztmodern világot is támogatja. mindent, ami pénzt és/vagy szavazatot hoz.

mgdé 2018.05.14. 16:02:30

@444:
Képes voltál "soros-terv" címszóval betenni egy kifejezetten a külföldi hallgatók által szervezett(!) egyetemi gasztrofesztivált? Tele lett volna koszovói albánnal?

S télleg fellépett a Soros? Énekelt, főzött, vagy táncolt?

2018.05.14. 16:23:12

@Én de genere Mi:
a debreceni egyetemnek 5,077 külföldi beiratkozó hallgatója volt 116 országból és nagyobbrészt kormányközi megállapodásokkal történő bevándorlással. ők valósítják meg a soros tervet. vidéken a fidesz teremti ezt posztmodern világot. ezt is a külföldi hallgatók szervezték, vagy külföldieknek? egyetemi nyitóbuli a kormányhoz közel álló "sztárokkal".
www.youtube.com/watch?v=2SaMnW5Dl24

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 16:25:20

@444:

"a debreceni egyetemnek 5,077 külföldi beiratkozó hallgatója volt 116 országból és nagyobbrészt kormányközi megállapodásokkal történő bevándorlással."

Hazaárulás: a hajdúsági diákok egyetemi helyeinek kiárusítása.

2018.05.14. 16:34:02

@Én de genere Mi:
egy másik példa. a fidesz nemzetközi bentlakásos iskolát épít 3 éves kortól a nemzetközi érettségiig.
isd.debrecen.hu/?_module=resource_fetcher&type=image&id=413174b7fdcece1f66aff5a7ec10e8857bd3c438
a fidesz egy pragmatikus néppárt. támogatnak szinte mindent, amit pénzt és/vagy szavazatot hoz. és ennek a projektnek része a történelmi egyházak híveinek megnyerése. míg az ellen oldalon azoknak a közéletből való kiszorítása és szétverése. ezt támogatják az ngo-k. a válasz az ngo-k szétverése. ebből lesz egy kultúrharc. és ezeket nyerte meg a fidesz egymás után háromszor. a mindenki számára nyilvánvaló visszaélések ellenére is.

2018.05.14. 16:39:52

@ijontichy:
a fidesz az, amelyik le kívánja bontani a trianoni határokat. meginduljon természetes keveredés a szomszédokkal.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Hungary-ethnic_groups.jpg

mgdé 2018.05.14. 16:42:03

@444:
Most akkor az a baj, hogy a migrik képzetlenek, s beilleszkedni nem tudók/akarók,
vagy az, hogy egyetemre járnak nálunk?
Vagy egyszerűen csak az a baj, hogy léteznek a világon olyanok is, akik nem pont olyanok, mint mi? (S ki a pont ugyanolyan? Csak aki kiköpött Budaházy, vagy még a Bödöcs küllem is belefér? És Esterházy Marci?)

S ha netán az ide jövők pontosan olyanok lennének mint mi, mind genetikailag, mind kinézetre, mind kulturálisan, s jönnének ide mondjuk 20 millióan, mert az ő földjüket elöntötte az óceán, vajon örülnénk-e nekik? Fizikailag elférnénk itt, Hollandiában majd 400 a népsűrűség ... Várnánk őket kenyérrel és sóval?

2018.05.14. 16:51:43

@Én de genere Mi:
a fidesz kontrollálta bevándorlás is veszélyes. mert hát azoknak a fiataloknak a felmenőik és a testvéreik egymást ölik. vélhetően azért működik, mert aki magyarországra jön az nem csúcs elithez tartozik. mert az a nyugat-európai egyetemre megy. a legszegényebb nem tud eljönni. középosztálybeliek úgy tűnik, hogy eltáncikálnak egymással a téren.

ez a soros alapítvány vezérelte bevándorlás.
www.youtube.com/watch?v=jMjp-wF7-Xo
ezek után a helyi fidesz azt mondta orbánnak, hogy ha nem zárják be a menekülttábort azonnal, akkor a többség jobbikos lesz. bezárták. és ezzel a fidesz megnyerte a választást.

Robur 2018.05.14. 17:04:49

@screpes: Rendben, egyszerűsítsük le a dolgot. Szerinted Magyarország mekkora emberveszteséget képes elviselni? Ebben a ciklusban veszítünk az aktívok terén circa. 5-600 ezer embert. Ne feled, tízmillióra tervezett országról beszélünk és pl. a versenyszektorban dolgozók száma azt hiszem nem éri el a 2 milliót.

screpes 2018.05.14. 17:16:49

@Robur:
Épp ezt mondom:
mekkora veszteséget képes elviselni?
Az eddigi is túl sok volt. Heves kontraszelekció zajlik.
Miért kéne még reccsennie is?

------------

Robur 2018.05.14. 17:33:31

@screpes: A rendszerek fognak működésképtelenné válni részben vagy egészben nemsokára. Pl. oktatás, közlekedés, orvosi ellátás, posta, közszféra stb., ehhez jönnek a cégek amik Magyarország értékeit állítják elő. Szerinted mi lesz itt?

screpes 2018.05.14. 17:36:29

@Robur:

szerencsére az ókoriak feltalálták köztes megoldásként a ROSZZ működést...

---

ijontichy 2018.05.14. 18:23:19

@444: "a fidesz az, amelyik le kívánja bontani a trianoni határokat"
Helyesen: A fidesz odébb szeretné tolni a magyar határokat.

2018.05.14. 18:30:32

@ijontichy:
a magyar nacionalizmus célja az, hogy a többségi és a kisebbségi magyar lakta területek önkormányzati keretek között összekapcsolódjanak.

például biharkeresztes a jövőben nagyvárad elővárosa kíván lenni. és ezt nagyvárad magyar és román vezetése is támogatja. újraegyesül bihar és bihor megye.

2018.05.14. 18:38:25

@ijontichy:

Minden feltétel adott
Barabás Ferenc Biharkeresztes polgármestere kifejtette, lassan elfogy a használható terület az ipari parkban, így újabb ipari területeket vásárol meg az önkormányzat magántulajdonosoktól és az államtól. Az infrastruktúrát folyamatosan fejlesztik, a cégek számára tehát biztosítják többek között a vizet, az elektromos áramot, a gázt, a szennyvízelvezetést, valamint az aszfaltozott utakat is. Az önkormányzat ezen felül igyekszik minden eszközzel segíteni a cégeket akár az engedélyek beszerzésében is.

Ezzel könnyen ide tudjuk vonzani a vállalatokat, ráadásul a vasút és a 42-es számú főút között terül el a park, így a megközelítése sem okoz problémát, illetve az áruszállítás sem a településen keresztül történik.”

Az autópálya további lehetőségeket biztosít, így bízunk abban, hogy a későbbiekben is hasonló nagy lehet az érdeklődés. Az országhatár közelsége pedig szintén nekünk kedvez, mivel sok cég Romániába is szállít a termékeiből – foglalta össze.

A munkásokat képezik
A polgármester egyértelművé tette, az ipari fejlődésnek pozitív hatásai vannak a település életére, hiszen a lakosoknak is nagy előny, hogy Biharkeresztes határában új munkahelyek jönnek létre. Annak érdekében, hogy minél többen kapjanak munkát, különböző szakmai képzéseket indítanak a Szakképzési Centrummal, illetve Nagyváraddal közösen. Ezeken belül kárpitosok, fémipari munkások, asztalosok, targoncavezetők kerülhetnek ki a padokból.

– Az, hogy ezeknek milyen sikere lesz, csak később derül ki, hiszen akkor látjuk, milyen eredmények vannak, amikor már végeztek a képzésben résztvevők és elhelyezkedtek. Amennyiben állást kapnak, úgy sikeresnek nevezhető a kezdeményezés. Nagyváraddal közösen egy pályázat keretében képezzük az embereket a határ mindkét oldalán. A várossal eddig is jó kapcsolatot ápoltunk, ám ez az együttműködés még közelebb hozott minket egymáshoz – hangsúlyozta Barabás Ferenc.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 19:12:54

@444:

"újraegyesül bihar és bihor megye."

Ki szedi az adókat az újraegyesült Bihar-Bihor megyében? Budapest vagy Bukarest?

ijontichy 2018.05.14. 19:25:26

@444: Már megint kevered a tejszínt a kocsiszínnel. Akkor most fidesz (= büdösagyú Vitya), magyar nacionalizmus (!= fidesz, != büdösagyú vitya)... és ez a... who the f..k is Barabás Ferenc céljairól regélsz?
Feladhatnátok már ezt a vágyvezérelt gondolkodást. Az a határ ott lesz, úgy a fidesz (= büdösagyú vitya), mint a magyar nacionalizmus számára. Barabás Ferenc számára talán nem, ha ügyesen gyűjti az érdekérvényesítéséhez szükséges muníciót (ami elsősorban nem politikai). Ha tíz év múlva büdösagyú vitya engedélyért fog folyamodni (persze nem a nyilvánosság előtt), hogy Biharkeresztes fényében sütkérezzék egy kicsit, akkor Barabás úr elmondhatja, hogy jól végezte a dolgát.

Janossz 2018.05.14. 19:45:24

@444: " például biharkeresztes a jövőben nagyvárad elővárosa kíván lenni. "
Az semmi! Battonya már most Arad elővárosa.

ijontichy 2018.05.14. 19:58:09

@Janossz: Izé... tuti, hogy ez a "határmizéria" a magyarnaci által elképzelt irányba zajlik? ;-)

Janossz 2018.05.14. 20:08:48

@ijontichy: Én még nem láttam Romániában Dohánybolt feliratot, de Battonyán Tutungerie-nek hívják.
Ki tudja, milyen irányt képzel a Nagy Gondolkodó, biztos Biharkeresztes lesz a hídfő a 24% magyar lakosságú Várad visszavételéhez, népfőiskolás rohammal.

2018.05.14. 20:41:38

@ijontichy:
a magyar parlamentben két nacionalista párt van. az egyik a fidesz, a másik a jobbik. ezek vezetője orbán a kormányzó és sneider ellenzéki elnök. utóbbi két fiát börtönnel fenyegeti a legfőbb ügyészség. nem hiszem, hogy sneider leváltaná orbánt. ki képviseli elsősorban a magyar nacionalizmust belföldön és külföldön?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 20:48:11

@444:

"ki képviseli elsősorban a magyar nacionalizmust belföldön és külföldön?"

Orbán Viktor egy hazaáruló: ld. pl. Paks2, Budapest-Belgrád vasút, magyar fiatalok egyetemi helyeinek kiárusítása idegeneknek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 20:48:34

@444:

"újraegyesül bihar és bihor megye."

Ki szedi az adókat az újraegyesült Bihar-Bihor megyében? Budapest vagy Bukarest?

ijontichy 2018.05.14. 22:12:03

@444: "ki képviseli elsősorban a magyar nacionalizmust" Kit érdekel? A magyar nacionalizmus évszázada beteg. Nem képviselni, gyógyítani kell(ene). Na az nem megy büdösagyú vityával. Vitya kizárólag "verbálisan" képes a valódi problémák megoldására (lásd még: kommunista rezsim).

2018.05.15. 10:08:36

@ijontichy:
a politika verbálisan oldja meg a problémákat. a verb magyarul az ige. megérkeztünk az államvallás elsődlegességéhez. orbán ez 1993 körül felismerte. orbán politikai ellenfelei ezt még 2018-ban sem értik. cselekvési programokat. ebből lesz ilyen. panyolán kifestették a templomot.
temple-tour.eu/media/tours/23/8.jpg
felújították a kúriát.
temple-tour.eu/media/tours/23/5.jpg
és abból szerveződik a panyolafesz. és hányan vesznek rajta részt. nagyjából húszan. mennyire kifizetődő egy gazdaságilag. semennyire. politikai értelemben viszont ez eredményezi kétharmad. mezőgazdaságra, háziiparra lehet fejleszteni a panyolai kistérséget. és ezt kap prioritást. a fővárosi értelmiség azt mondja, hogy a 21. században élünk, nem inkább nemzetközi űrállomást kellene építeni? de, az is. mi hogyan kapcsolja össze ezt a két világot?

erre a filoszemita válasz az, hogy a szabad piac totalitása. nincsenek nemzetek, hanem csak nemzetek felett álló civilek vannak, akik választást nyernek a prolikkal, a drogos buli buzikkal. a szabad piac és az ngo-k multikulturális világa. budapesten ők állnak nyerésre. és az elképzelés az, hogy összefognak a jobbikkal és leváltják a "geci" orbánt. tartok tőle, hogy a közakarat a jobbik tagságában is az, hogy elsődlegesen a libsik hatalmát kell megtörni. ezért jön a brüsszeli politbüróval szembeni alkotmánymódosítás és a stop soros törvénycsomag. ezek előfeltételei a polgárosodásnak. ez a lakosság és a vállalatok egy részének nem tetszik. a balliberálisoknak lehetőségük van alternatívát mondani. nyilván egyre kevesebb sajtótermékben. hiszen egyre kevesebb a magyarországi szavazójuk. a felmérések szerint londonban is a jobbik nyert. jelen állás szerint ők lehetnek a fidesz váltópártja. azzal, hogy feladták a radikalizmust alighanem szétesnek. egy olyan pártelnököt választottak, akinek két fiát a kormány alá rendelt ügyészség börtönnel fenyegeti. miép tag volt. és egyébként felfüggesztett börtönt kapott azért, mert csoportosan megvertek egy "cigánybűnözőt". a szálakat vagy orbán/fidesz mozgatja, vagy ezek kezére játszanak azzal, hogy kiszorítják torockait. szétesik a jobbik, akkor vidéken pártként szinte csak a fidesz marad. a fővárosban létrejöhet egy n+1. párt. amelyik az új ellenzék vezető erejévé válik. vagy akár egy alkalmi szövetséggel is megnyerhetik a főpolgármester választást jövő ősszel. amikor is új brüsszeli komisszárok jönnek. a választásokon dől el, hogy merre európa, magyarország, budapest népe mire illetve mire nem szavaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 11:15:55

@444:

"kifestették a templomot.
felújították a kúriát.
és abból szerveződik a panyolafesz. és hányan vesznek rajta részt. nagyjából húszan. mennyire kifizetődő egy gazdaságilag. semennyire."

A probléma ott van, hogy azoknak, akik a kifestést és a felújítást végezték, hasznuk származott a projektekből; viszont azoknak, akik finanszírozták a projekteket, veszteségük. A haszon koncentráltan jelent meg viszonylag kevés polgár zsebében; a veszteség elosztottan jelent meg, sokkal több polgár zsebében. Az előbbi (könnyen) látható: az utóbbi jórészt láthatatlan, explicit módon kell emlékez(tet)ni a létezésére.

Amikor Németh Sziszi 2.4 milliárdot kap a birkózócsarnokra, az csak 240 Ft minden magyar zsebéből, csecsemőtől aggastyánig. Tegyük fel, hogy a magyar népességnek csak a negyede nettó adófizető: még ekkor is csak egy ezresről van szó fejenként.

De persze ezek összeadódnak:_2.4 milliárd Németh Sziszinek, 1.6 + 1.3 milliárd Farkas Flórinak, akárhány milliárd a református presbitereknek, a katolikusoknak, a Hitgyüliseknek, itt egy stadionra, ott egy stadionra, Modern Városok programra, Pécs megmentésére, vissza nem térítendő állami támogatásra a betelepülő multiknak stb. stb. Aztán kiderül, hogy a GDP fele az államhatalom/kormányzat kezén folyik keresztül: vagyis ha minden adót és járulékot megszüntetnének, akkor az emberek összességben egy (megközelítőleg) 100%-os "fizetésemeléshez" jutnának: megduplázódnának az általuk elkölthető pénzek. Persze akkor nem lenne közoktatás meg szocializált egészségügy meg CSOK meg kismillió más kormányzati program: Mészáros Lőrinc se gazdagodna Zuckerberget megszégyenítő tempóban.

"a szabad piac totalitása [...] akik választást nyernek"

Ha a "szabad piac totalitása" (szabadpiaci anarchia) érvényesül, akkor minek lennének választások? A választások egyetlen célja az, hogy politikusok és bürokraták hatalomba kerüljenek, és _megszüntessék_ a szabapiaci anarchiát ("a szabad piac totalitását") szabályozásokkal meg államhatalmi erőszakkal történő újraelosztással (amely újraelosztás egy igen méretes része saját maguk felé irányul).

Habár Emma Goldman nem az én preferenciáim szerinti anarchista volt, elég jó meglátás volt a részéről: "ha a választásokon bármi is múlna, már betiltották volna őket".

2018.05.15. 17:42:36

@neoteny:
értem, hogy ez nem szabad piaci alapú.

az orbán kormány a templomot úgy festette ki, hogy először generáltak sok sok pénzt egy gonosz multinak, de úgy, hogy az visszafizeti. versenyelőnyt adtak neki. esetenként nagyon sok pénzt. úgy versenyeznek. ami nyilván unfair. de a fővárosban azt mondják: mit számít az. viszont orbán azt mondja, hogy számít. kivetettek valami különadót, elvontak pénzt egy gonosz multitól, vagy egy újlipótvárosi irodaházból és a szegény kis panyolaiaknak odaadták. és ezzel orbán újlipótvárost elvesztette, panyolát megnyerte magának. de összességében ezzel is meglett a kétharmad. igaz, hogy csak a szavazatok majdnem fele kellett hozzá. de az elég. kiderült, hogy magyarország jelentős részben erre a rurális világra van alapozva.

2018.05.15. 18:03:08

@neoteny:
de ugye ez sem ennyire egyszerű. mert ez a panyolafeszt.
www.youtube.com/watch?v=zE01gq9is0k
és ez lehet, hogy nagyobb gazdasági növekedést produkál, mint az újlipótvárosi irodaház. persze jobb lenne ha erről a bankrendszer döntene. de az úgy döntött, hogy panyolán csak ne festegessék ki a templomot. helyébe lép az újlipótvárosi irodaház, vagy egy még gazdagabb multi százcsillió dolláros tőkealappal. ami ugye nyilván unfair módon működik, hiszen a működő tőke nagy része nem valós megtakarítás, hanem állami segédlettel a "semmiből" van kigenerálva. a világ állítólag több, mint a 3 éves gdp-vel van eladósodva. ennyi pénzt generáltak ki az államok és azzal összefonódó tőkepiac. és hirdetik, hogy ez a szabad piac. tehát az minimum, hogy oszkó pétert szájba verik. és a többi "liberálist" elzavarják. az a minimum, hogy wahorn andrás művészetét beszántják, az értük lelkesedő alindát a köztévéből letiltják. nem azért, mert lelkesedik, hanem mert buta. a kérdés az, hogyan tovább. mi legyen az orákulumban felhalmozott brutális pénzmennyiséggel. és erre a világbanki válasz jelenleg az, hogy abból egy centet sem fognak leszámítolni. rendben. de ez esetben a nemzetközi tőkemozgásokra minden államnak érdemes különadókat kivetni. a rengeteg fölös pénz egy részét begyűjteni. tehát ebből a politika egy a lokalitás kultuszán alapuló tencenciát alakít ki, vagy háború lesz.

2018.05.15. 18:46:53

@neoteny:
panyola választási eredményei:
portal.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/M16/T147/szkjkv_001.html
egyéniben
fidesz 185
jobbik 105
mszp 48
listán még egy kicsit nagyobb fidesz fölény 204 vokssal. kisnyugdíjasok beszavaztak a szocikra, a többiek a jobbikra vagy a fideszre. 4 ember szavaztott a momentumra, vagy 6 ember az együttre és 14 az lmp-re. de az úgy van, hogy panyoláig is elér ezeknek a pártirodáknak hálózata. és ott egy családban fekete győr andrás pártelnökhöz ismertségben legközelebb kerül jóska. momentum szavazó lesz ő és közvetlen családtagjai. csak a fidesz ugyanígy elér 50 családot. a momentum 1-et.

Laptop7712 2018.05.15. 19:05:37

Ha valamiit várok a mostani kormányzattóól az nem más, mint hogy elkezdi felfogni azt hogy a hazai tradicionális háttériparokra építve elindít egy komplex innovációs láncot a magyar gazdaságban, és az élére áll, így egyesítve a nemzetet a nemzeti keresztyénségben.
És szépen beindulhat a panyolai mezőgazdasági üzem, ami fullosan automatizált, és a drónok szállítják házhoz a készterméket a legtávolabbi városba is. Majd jönnek az izraeli startuppok, és beszállnak a cuccba a hadi fejlesztéseikkel, kicsit megdobva a helyi prosperitást.
Na valami ilyent tudok elképzelni, mint gazdasági konszolidáció. Nagyon sokan jönnének haza egy kicsit fejleszteni a történetet.

Janossz 2018.05.15. 19:38:00

@Laptop7712: " Ha valamiit várok a mostani kormányzattóól az nem más, mint hogy elkezdi felfogni azt hogy a hazai tradicionális háttériparokra építve elindít egy komplex innovációs láncot a magyar gazdaságban, és az élére áll, így egyesítve a nemzetet a nemzeti keresztyénségben. "
Ez olyan szép, mint a nemi eltévelyedések a panoptikumban.
Komolyan gondoltad?

Laptop7712 2018.05.15. 19:45:18

@Janossz:
Természetesen komolyan gondoltam, mivel ha mással nem, ezzel lehetne valamit tenni, olyant, ami eléggé nagyot is tud szólni.

Janossz 2018.05.15. 20:18:28

@Laptop7712:
"a hazai tradicionális háttériparokra építve elindít egy komplex innovációs láncot a magyar gazdaságban, és az élére áll, így egyesítve a nemzetet a nemzeti keresztyénségben."

Az államnak nem feladata, hogy bárminek élére álljon a gazdaságban. Bőven elég, ha hagyja működni azt.

" panyolai mezőgazdasági üzem, ami fullosan automatizált, és a drónok szállítják házhoz a készterméket a legtávolabbi városba is. Majd jönnek az izraeli startuppok, és beszállnak a cuccba a hadi fejlesztéseikkel,"

Ez már valami sci-fi, nyilván. Tehát a panyolai mezőgazdasági üzem házhoz szállító sült galambjai egyszer csak tüzet nyitnak majd?

Vicces fiú vagy te.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 21:58:47

@Janossz:

" panyolai mezőgazdasági üzem házhoz szállító sült galambjai egyszer csak tüzet nyitnak majd?"

Erről a régi vicc jutott az eszembe:

- Kicsi, szürke és roppant veszélyes, mi az?
- ???
- Veréb géppuskával.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.15. 22:00:34

@444:

"kiderült, hogy magyarország jelentős részben erre a rurális világra van alapozva."

Helyesen: kiderült, hogy Mo jelentős részben erre a szocialista rablógazdálkodásra van alapozva.

2018.05.17. 11:37:45

@neoteny:
amit ökológiának neveznek.

2018.05.17. 11:42:37

@neoteny:
a könyezetfüggetlen gazdasági számítások ökonimikusak. a környezetfüggők ökologikusak. ezek magyarországon a patrióta keresztény agrárszocialista világképpel kapcsolhatók össze. ebből lesz egy félig vidékies, félig városias (mezővárosi) nemzeti keresztény ökumené. annak parasztpolgári változata.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 11:50:43

@444:

"a könyezetfüggetlen gazdasági számítások ökonomikusak. a környezetfüggők ökologikusak."

Ez egy brutális idiótaság: olyan, hogy környezetfüggetlen gazdasági számítások nem lézetnek.

2018.05.17. 12:14:47

@neoteny:
az ökológia az élőlények társulásából indulnak ki. az a kommunitás. ami nem azonos a kommunizmussal. mert az kizárja a magángazdálkodást. ez meg nem. csak nem kapitalista. mert ebben a modellben a tőkepiac erősen korlátozott. ebből következően ez a felfogás agrárszocialista. de nem rablógazdálkodáson alapul. panyolafeszt szervezői számára tagi kölcsönt adhatna takararékszövetkezet vagy támogathatná a mezőbank azért, hogy a vidékies életmódhoz kapcsolódóan városias ügyfeleket gyűjtsön.

csak ugye magyarországon az agrobankot csődbe vitte kunos úr, aki a mazsihisz jelenlegi elnök vezérigazgatója. a mezőbankot felvásárolta az erste bank. a postabankot csődbe vitte princz úr, a balliberálisoknak nyújtott vip hitelekkel. a takarékszövetkezeti rendszert egy demján úr próbált uralkodni. csak el akarta tőle venni egy spéder a földhitel és jelzálogbankkal. na most mi lenne ha magyarországon a vidékies bankrendszer többségében a vidéken élő magyarok tulajdonába kerülne. az már a kommunizmus, ami egyben a fasizmus?

2018.05.17. 12:19:47

@neoteny:
valakinek van egy irodaház terve. és nem érdekli, hogy mi van a környezetében. ő azt meg akarja építeni. és a számításai kizárólag az irodaházra vonatkoznak. és függetlenek annak környezetétől.

függés nem azt jelenti, hogy nincs kapcsolat. hanem azt, hogy nincs függés. tehát mondjuk az áramot nem a környezetfüggő módon a napelemekről kapja nem így kalkulálnak ökologikusan, hanem megveszik az energiapiacon egy globalizált hálózatról. ez az ökonomikus számítás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 13:15:50

@444:

"valakinek van egy irodaház terve. és nem érdekli, hogy mi van a környezetében. ő azt meg akarja építeni. és a számításai kizárólag az irodaházra vonatkoznak."

Ami lehetetlen: már a tervek elkészítésénél figyelembe veszi (a tervező), hogy _hol_ (milyen környezetben) épül majd az irodaház. Más alapozást fog igényelni az az irodaház, ami Los Angelesben, a San Andreas törésvonal közelében épül mint az, amelyik helye Boise, Idaho. Másként kell majd méretezni a légkondicionálást. Mindkettő gazdasági számításokkal _is_ jár. És ez csak két szempont ami a helytől (környezettől) függ.

"a könyezetfüggetlen gazdasági számítások ökonomikusak. a környezetfüggők ökologikusak."

Ez egy brutális idiótaság: olyan, hogy környezetfüggetlen gazdasági számítások nem lézetnek.

2018.05.17. 13:42:59

@neoteny:
a számítások egy része környezetfüggő. például a földrengés biztonsági kérdések. az függ attól, hogy a szent andrás törésvonaltól mennyire messze vannak. de lehet, hogy az iroda lift tervezőjét már ez nem érdekli. lehet, hogy vannak kifejezetten földrengésbiztos liftek. sőt valószínűleg. de földrengésbiztos irodaszékek, vagy padlólapok vélhetően nincsenek. persze ezt is lehet ökologikusan tervezni, hogy az irodaház a műanyag saját szemét visszaforgatja. vagy megveszi az építőanyagot a környékbeli bányából, hogy azt ne zárják be és az milyen jó. vagy éppen nem veszi meg azért, hogy bezárják és az milyen jó. ez az ökologikus számítás.

a matematika ezeket egyesíti. a közgazdaságtan feltéve, hogy az alkalmazott matek. de a politika ezeket filozofikusan szembeállítja. ezért vannak "zöldek". akik persze semmilyen számítást nem végeznek. de ugye ezért a szavazataikat adnák egyesek. sanyi legalábbis. ő azt mondja: "számítsák ki az okosok". és ő a számára legjobb modellszámításra szavaz. de ha az nem teljesül (ami ugye sanyi becsült teljesítményének függvénye), akkor a politikust a hibás. ezért túl nagy reckér számításokat nyújtani a széles tömegeknek. a politikusok ezt általában nem is teszik meg. hanem azt mondják, hogy az előző kormány, az ellenzék hazaárulása, a nemzetközi viszonyok, az egész világ összefogott ellenünk. de mi megvédjük. a választót inkább érzelmileg próbálják motiválni illetve rövid távú előnyökkel, azonnali ígéretekkel. a nagy hidegre való tekintettel választások előtt beiktatnak egy újabb "rezsicsökkentést". és ezekkel ugye politikai értelemben célt lehet érni. különösen úgy, hogy az ellenzéki értelmiség azt mondja: ne avatkozzon be az állam a társadalom, a kultúra, a gazdaság működésébe. mégis mit tegyen? a politikusok ücsörögjenek a parlamentben, kávézgassanak, filozofáljanak? értem, hogy a "liberálisok" így képzelik.

2018.05.17. 13:51:12

@neoteny:
az ökonómiát klasszikusan nem érdekelték a környezeti károk. az számított, hogy mennyi a nagyvállalat profitja. és nem érdekelték, hogy ez esetlegesen mennyi kárt okoz a vállalaton kívül. azt mondták, hogy olyan nincs hiszen az árucsere önkéntes. hjó, füstöl az a nagy kémény. mit számít az. önkéntes árucsere. a liberálisnak mondott köcsögöket lenyomta a populistának mondott bunkó politikusok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 14:10:10

@444:

"a számítások egy része környezetfüggő."

Így van; vagyis nem léteznek környezetfüggetlen gazdasági számítások. Minden gazdasági számítás a környezet elemeire vonatkozik: hogy mennyibe kerülnek azok a jószágok (ti. mennyi már birtokolt jószágot kell elcserélni értük), amelyekkel valamilyen partikuláris igényét kielégíti az egyén.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 14:20:04

@444:

"az ökonómiát klasszikusan nem érdekelték a környezeti károk. az számított, hogy mennyi a nagyvállalat profitja."

A létezett szocializmusokban legalább akkora mértékű volt a környezetszennyezés, mint a kapitalizmusokban.

2018.05.17. 15:35:34

@neoteny:
az egyik alapul közvetlen árucserén. a gazdakörnek szüksége van könyvelőre. megkérdezik jóskát, hogy mit fizetnének ezért. és azt feleli 10 láda paradicsomot. az irodházban mondhatják azt, hogy jól nézünk ki, mihez kezdjünk fele. marika azt mondja, hogy csinál belőle szendvicset. és ezeket elcsereberélik. az irodaház dolgozója azt mondja, hogy na jó. de ha építeni akarok egy házat, akkor az hogy lesz. könyveljek a téglagyárnak? ökologikus felfogásban igen. arany hogy lesz? könyveljél az aranybányának. lehet így. lehet, csak azért a gyakorlatban ez egy kicsit nehézkes. vagy nem is annyira kicsit, vagy nem is annyira nagyon. ez az ökologikus működik.

az ökonomikus nem ilyen. hanem jóska árazza be, hogy mennyibe kerül a paradicsom. és egyáltalán nem biztos, hogy azt a helyi termelőtől vesszük meg. hanem a globalizált piacról. a hipermarketben a marokkói paradicsom a legolcsóbb. jóska azt mondja, hogy azt ne hozzák ide. jóska kapáljon többet, vagy öntözzön hatékonyabban, dolgozzon olcsóbban. versenyezze le a marokkóiakat. persze jóska azt mondja, hogy na jó ő marokkói diákkal könyveltet. a marokkóiak élnek meg, mert olcsóbban dolgoznak.

ez ugye két modellszámítás. az egyikben a paradicsomnak a mennyiségi és minőségi jellemzői számítanak. a másikban ezek mellett az ára, vagy az árfolyama. az irodaház előírja, hogy milyen legyen a paradicsom. bioáru legyen, mennyire legyen édes, vagy savanyú. és hogy kellene tíz láda. ez ugye ökologikus. az irodisták megtervezik, hogy nekik kellene paradicsom. mert a a nővére, felesége, az anyukája, a nagymamája, vagy a szomszédja szereti befőzni. erre a munkatársa azt mondja, hogy ő venne paradicsomlevet. vagy elcserélnék. ez azt informális környezetgazdaságot szeretik a magyarok.

2018.05.17. 15:58:19

@neoteny:
az egyik játék kooperatív, a másik kompetitív. az első a kollektivizált és a kulturális optimumot keresi. a francnak kellene a paradicsomlé, de a nagymamák befőzik. görög katolikusok betűtésztát készítenek. és mindjárt előállt a menza koszt. jó lesz az ez a irodaházban? a végén a eladják a szent képeket ezek a bizánciak. na ezt már nem, vagy de.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 19:55:31

@444:

"de ha építeni akarok egy házat, akkor az hogy lesz. könyveljek a téglagyárnak? ökologikus felfogásban igen. arany hogy lesz? könyveljél az aranybányának. lehet így. lehet, csak azért a gyakorlatban ez egy kicsit nehézkes."

Nem: a gyakorlatban ez lehetetlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 19:57:20

@444:

"az egyik játék kooperatív, a másik kompetitív."

És mindkét játék termelt környezeti károsodást bőven -- a létezett szocializmusok legalább annyit, mint a kapitalizmusok, de inkább többet.

2018.05.17. 20:17:45

@neoteny:
a magyarországon létező szocializmus minden volt, csak nem kooperatív. leszámítva a késő kádár kort. és a létező kapitalizmus sem volt kompetitív leszámítva a korai horthy korszakot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 20:28:10

@444:

Ezeket az állításaidat nem kell túl komolyan venni.

2018.05.17. 20:34:11

@neoteny:
ezen a képen láthatod a kontrasztot. a kép baloldalán láthatod a magyarországon épült utolsó szocialista lakótelepet. ez az ún. tócóskert. és mellette a szintén szocialista építésű, de a központi tervutasításoktól eltérő szocialista lakóparkot. ez az ún. tócóvölgy.
www.ongo.hu/picture.php?id=43701&size=3
az utóbbi már azért viszonylag élhető. lázárék anno azzal próbálkoztak, hogy ilyesmivé próbálnák visszabontani.
doczy.hunep.hu/images/galeria/Tervek/rc_thumbs/thumb_Dczy14_2.jpg
(ez a régi állami építőipari vállalatból lett magáncég jelenleg épített lakótömbje) csak ugye brutális pénzbe kerülne szétszedni ezeket a tömböket. és ugye új házakat kellene építeni. ökonómia vs. ökológia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.17. 20:56:14

@444:

"a szintén szocialista építésű, de a központi tervutasításoktól eltérő szocialista lakópark"

Azt még nem mutattad meg, hogy ez a lakópark eltért a központi tervutasításoktól.

"ökonómia vs. ökológia"

cology has practical applications in conservation biology, wetland management, natural resource management (agroecology, agriculture, forestry, agroforestry, fisheries), city planning (urban ecology), community health, economics, basic and applied science, and human social interaction (human ecology). For example, the Circles of Sustainability approach treats ecology as more than the environment 'out there'. It is not treated as separate from humans. Organisms (including humans) and resources compose ecosystems which, in turn, maintain biophysical feedback mechanisms that moderate processes acting on living (biotic) and non-living (abiotic) components of the planet. Ecosystems sustain life-supporting functions and produce natural capital like biomass production (food, fuel, fiber, and medicine), the regulation of climate, global biogeochemical cycles, water filtration, soil formation, erosion control, flood protection, and many other natural features of scientific, historical, economic, or intrinsic value.

en.wikipedia.org/wiki/Ecology

Ebben az idézetben kétszer is említésre kerül az ökonómia -- és ráadásul az én álláspontom az, hogy az érték (value) mindig egy ökonómiai kategória (mindamellett, hogy a javaknak nincsen intrinzikus értékük).

Aztán ilyen is található a szócikkben:

Ecosystems relate importantly to human ecology as they are the ultimate base foundation of global economics as every commodity, and the capacity for exchange ultimately stems from the ecosystems on Earth.

Így hát az ökonómia és az ökológia szembeállítása ("vs.") egy hamis dichotómia.

Janossz 2018.05.17. 21:16:47

@444: " ez a régi állami építőipari vállalatból lett magáncég jelenleg épített lakótömbje "
Már majdnem azt hittem, valami indoiráni palota ez is...

2018.05.18. 07:54:56

@neoteny:
ez nem dichotómia. mivel ezeket a matematika egyesíti. ez közönséges differenciálás és integrálás.

egy ilyen környezetben mégis mit lehet csinálni? (nem általában a nagyvilágban, hanem mondjuk egy ilyenben)
static.panoramio.com.storage.googleapis.com/photos/large/27770120.jpg
a lakótelepi részén mi a jobb a reformszocializmusnál? áfész, maszek, postatakarékpénztár, lakásszövetkezet. az ugye kábé a gazdagrét, szomszédok. jaj, azt ne. akkor mit de. ne legyen összeszerelő üzem pláne ne munkavállalói résztulajdonnal. és ehhez szakképző intézmény, helyi iparbank se legyen. nehogy át tudják alakítani a környezetüket. és nehogy valami mezőgazdasági gépállomást is építsenek a városkörnyéki földeken. mert amint láthatod ez a város határában van. mindez ne legyen. rendben. de mi igen? mit kínálnál ezeknek a fiataloknak.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2012/tocoskertnagy.jpg
túl azon, hogy szabad piac. mert az üres lózung.

2018.05.18. 07:57:48

@neoteny:
és akkor erre az a válaszod, hogy hozzanak létre magánhadseregeket, ami lényegében szabad rablást jelent, vagy egy másik válaszod a kivándorlás. de ha más mondja azt, hogy akinek nem tetszik az menjen bosztonba. ez már a fasizmus.

2018.05.18. 08:04:04

@neoteny:
és még van az, hogy a boston robotics mindent automatizál. és ebesen a boston robotics kutyái felügyelik a nyájat. ez is egy dilemma.
24.p3k.hu/app/uploads/sites/11/2017/08/deb10.jpg
meg ne akarjon edit cserepet festegetni.
www.varmegyegaleria.hu/wp-content/uploads/2009/07/a-kiallitason1.jpg
öcsike autót összeszerelni. sanyi fűrészelni. ha majd közeledik a világvége, akkor mindenki a nemzetközi űrállomást építse. amivel az emberiség elhagyja a földet. de addig?

2018.05.18. 08:14:58

@neoteny:
és az ökologikus projekt, hogy szocialista lakótelepeket egy viszonylag modern kertvárossá alakítani. de egy ilyen projektnek közösségi jellege van. (félre értés ne essék, nem vagyok tócóskerti. csak kérdés, hogy ezt hogyan oldja meg a város, vagy a magyar városok. mert ugye nem ez az egyetlen lakótelep. ez volt az utolsó, amit a szocializmusban építettek. és a mellette levő tócóvölgy már inkább volt lakópark.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.18. 09:05:58

@444:

"ez nem dichotómia."

Te dichotómiaként kezelted őket: szembeállítottad őket a "vs." használatával.

Próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.18. 09:07:47

@444:

"ne akarjon edit cserepet festegetni.
öcsike autót összeszerelni. sanyi fűrészelni."

Akarjanak. De ne sírjanak ha nem tudják az általuk megtermelt javakat annyiért eladni (olyan és amennyi más javakra cserélni), amennyiért szeretnék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.18. 09:12:13

@444:

"a reformszocializmus"

Parasztvakítás. Az emberek túlnyomó többsége azt akarja, hogy vele legyenek szolidárisak mások, nem ő akar szolidáris lenni másokkal.

2018.05.19. 08:10:12

@neoteny:
ha kizárólag az egyéni önzés uralkodna, akkor nem lennének családok, nem jönnének létre közösségek és nem lennének nemzetek sem. nem lenne állam és egyház, hanem csak a szabad piac.

a közgazdasági modell ezt előfeltételezheti. de az csak egy modell, amelyik vagy közelíti a valóságot, vagy nem közelíti. a 50-es években észak-amerikában talán érvényesültek a liberális piacgazdaság törvényszerűségei, vagy a 80-as években nyugat-németországában de ezek sem elsősorban az egyénre, hanem sokkal inkább a családra voltak alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 08:18:35

@444:

"ha kizárólag az egyéni önzés uralkodna, akkor nem lennének családok"

Te megosztod a feleségedhez való szexuális hozzáférést minden jelentkezővel? Mert ha nem, akkor egyénileg önző vagy.

2018.05.19. 08:45:03

@neoteny:
nem, de nem is bocsátanám áruba. tehát nem arról van szó, hogy nincs egyéni önzés. hanem arról, hogy az valójában nem korlátlan ahogyan azt a szabad piac hívei előfeltételezték. szabad piac egy általános közgazdasági modell. a csomópontok lehetnek tájak, városok, emberek. a liberális dogma azt mondja, hogy csak egyének lehetnek. de ez a sémita törzsi tudat, amit a nem-keresztények univerzálisnak hisznek.

2018.05.19. 08:49:52

@neoteny:
egész pontosan nem "a", hanem egy sémita törzsi tudat. a J1 jelű. mert hogy a J2 közösségekben hisz. a keresztények is sémiták.

2018.05.19. 08:51:50

@neoteny:
úgy értem, hogy az őskeresztények.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 09:07:08

@444:

"nem arról van szó, hogy nincs egyéni önzés"

Így van; az egyéni önzés nem csak hogy nem akadálya a családok létezésének, hanem a (csaknem kizárólagos) mozgatórugója: a férfi -- legalább is nominálisan -- kizárólagos szexuális elérést nyer a nőhöz (és így növekszik annak a valószínűsége, hogy a nő gyermekeinek ő a biológiai apja), míg a nő -- legalább is nominálisan -- kizárólagos igényt tarthat a férfi anyagi erőforrásaira a saját maga és gyermekei számára.

Amit te és a kocsma borgőzös népfőiskolás népe képtelenek vagytok felfogni az, hogy az egyéni önzés érvényesülése csak a zéró összegű játszmák esetén vezet negatív kimenetelekhez: az olyan játszmákban -- mint pl. a póker -- csak úgy lehet nyerni, ha valaki más veszít. De a gazdaság _nem_ zéró összegű játszma: abban az egyéni önzés, a nyereséghez jutás épp' azt diktálja, hogy kooperáljanak a játékosok: specializálódjanak a termelésben (mert a specializálódásból származó termelékenység-növekedés maximalizálja a megtermelt javak mennyiségét, amiből a gazdagság származik), aztán _önkéntes_ döntések következtében hajtsák végre javak cseréjét (adásvételeket) mert az önkéntesség biztosítja azt, hogy a cserében (adásvételben) résztvevő _mindkét fél nyer_ a cserén (adásvételen).

Így hát az egyéni önzés motivál a gazdasági kooperációra, amiből mindenki jobban jön ki, mint ha nem kooperálnának.

2018.05.19. 09:56:31

@neoteny:
csak azt felejted el, hogy idealizált esetben a nő kulturálisan, a férfi gazdaságilag önzetlen. és a gyerekükkel kapcsolatban szociálisan önzetlenek. és mindez a nemzésből fakad.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 10:01:34

@444:

"idealizált esetben"

Utópiában?

2018.05.19. 10:22:01

@neoteny:
az összes eset utópisztikus. az, hogy a férfi/nő gazdaságilag/kulturálisan teljesen önző/önzetlen. teljes körű szociális önzetlenség sincs. ezek társadalmi modellek, amik időnként közelítik a valóságot és időnként nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 10:31:48

@444:

"az összes eset utópisztikus."

Nem: az idealizált eset, amiben teljes egyéni önzetlenség van, utópisztikus.

Ahogy elmagyaráztam: az egyéni önzetlenség lehet a kölcsönös gazdagodást nyújtó kooperáció motivációja -- amiben semmi sem utópisztikus, ahogyan azt mutatja a tömegek életszínvonalának rohamos növekedése az utolsó (nagyjából) két és fél évszázadban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 10:49:43

@neoteny:

"az egyéni önzetlenség lehet"

Helyesen: az egyéni önzés lehet

2018.05.19. 12:50:54

@neoteny:
na de lehet mondani, hogy ez a szabad államiság eredménye.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 12:59:55

@444:

Mondani bármit lehet: brutális idiótaságokat is. Te túlnyomórészt csak olyanokat mondasz.

Amit te és a kocsma borgőzös népfőiskolás népe képtelenek vagytok felfogni az, hogy az egyéni önzés érvényesülése csak a zéró összegű játszmák esetén vezet negatív kimenetelekhez: az olyan játszmákban -- mint pl. a póker -- csak úgy lehet nyerni, ha valaki más veszít. De a gazdaság _nem_ zéró összegű játszma: abban az egyéni önzés, a nyereséghez jutás épp' azt diktálja, hogy kooperáljanak a játékosok: specializálódjanak a termelésben (mert a specializálódásból származó termelékenység-növekedés maximalizálja a megtermelt javak mennyiségét, amiből a gazdagság származik), aztán _önkéntes_ döntések következtében hajtsák végre javak cseréjét (adásvételeket) mert az önkéntesség biztosítja azt, hogy a cserében (adásvételben) résztvevő _mindkét fél nyer_ a cserén (adásvételen).

Így hát az egyéni önzés motivál a gazdasági kooperációra, amiből mindenki jobban jön ki, mint ha nem kooperálnának.

2018.05.19. 13:02:03

@neoteny:
te a piacot a jó szinonimájaként használod. mondhatnád azt is, hogy mindez a szabad államiságnak vagy a jó istennek köszönhető. a technológiai fejlesztések is csak részben piaciak. persze neked minden piac. na de ez esetben a politikát miért nem tekinted annak. erőforrásokat von el és oszt szét. ugyanúgy, mint a piac. az állam piaci szereplő.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 13:10:44

@444:

"te a piacot a jó szinonimájaként használod."

Helyesen: mindenki aki önként rész vesz piaci tranzakciókban (cserékben/adásvételekbenÖ) jónak tartja azokat: hiszen azért vesz részt bennük.

"a politikát miért nem tekinted annak"

Mert a politikusok adószedéssel finanszírozzák a tevékenységeiket: az adófizetés pedig nem önkéntes csere/adásvétel az adózók részéről.

2018.05.19. 13:13:06

@neoteny:
te abban hiszel, hogy mindenki legyen a lehető legönzőbb. ezek alapján mészáros lőrincet kellene éltetned. mondhatod, hogy ne fonódjon össze az állammal. de miért ne fonódjon össze a maximális önzésben. soros györgy összefonódik az egyesült államokkal az egyéni önzésben. ezek összecsaptak. és orbán nyert kétharmaddal. aztán te ezt láthatod úgy, hogy ez a szabad piac. a francokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 13:15:24

@444:

"te abban hiszel, hogy mindenki legyen a lehető legönzőbb."

Helyesen: ezt te mondod.

Amit te és a kocsma borgőzös népfőiskolás népe képtelenek vagytok felfogni az, hogy az egyéni önzés érvényesülése csak a zéró összegű játszmák esetén vezet negatív kimenetelekhez: az olyan játszmákban -- mint pl. a póker -- csak úgy lehet nyerni, ha valaki más veszít. De a gazdaság _nem_ zéró összegű játszma: abban az egyéni önzés, a nyereséghez jutás épp' azt diktálja, hogy kooperáljanak a játékosok: specializálódjanak a termelésben (mert a specializálódásból származó termelékenység-növekedés maximalizálja a megtermelt javak mennyiségét, amiből a gazdagság származik), aztán _önkéntes_ döntések következtében hajtsák végre javak cseréjét (adásvételeket) mert az önkéntesség biztosítja azt, hogy a cserében (adásvételben) résztvevő _mindkét fél nyer_ a cserén (adásvételen).

Így hát az egyéni önzés motivál a gazdasági kooperációra, amiből mindenki jobban jön ki, mint ha nem kooperálnának.

2018.05.19. 13:16:33

@neoteny:
na de miért nem költözöl szomáliába ahol anarchia van?

2018.05.19. 13:17:52

@neoteny:
egyéni önzetlenség is motiválhat kooperációra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 13:28:36

@444:

"egyéni önzetlenség is motiválhat kooperációra."

Hogyne; de a kooperációhoz nem _szükséges_ feltétel az egyéni önzetlenség: az egyéni önzés is _elégséges_ feltétel a kooperációhoz.

Amikor Sanyi 100-ért megveszi a használtcikket, akkor egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a használtcikk, mint a 100 pénz. És aki eladja a használtcikket Sanyinak, az is egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a 100 pénz, mint a használtcikk.

És amikor Sanyi eladja 200-ért a használtcikket, akkor egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a 200 pénz, mint a használtcikk. És aki megveszi a használtcikket Sanyitól, az is egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a használtcikk, mint a 200 pénz.

Három piaci szereplő amelyik mindegyike egyénileg önző motivációtól hajtva kooperál két szabadpiaci tranzakcióban amik eredményeként mindhárman jól járnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 13:34:51

@444:

Na de miért nem költözöl Fehéroroszországba ahol vegyes gazdálkodás van?

2018.05.19. 13:51:53

@neoteny:
ezek amerikai gyerekek ezen a hétvégén éppen debrecenben vannak. mert hogy itt rendezik a first lego league "világdöntőjét".
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32919046_250811028820074_8707468957625352192_n.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeG7PAlM0Qn6PlDFV6xewuvW-0xjO--LOwEcmcO_0IZuUCZcY48RFRYIxtidPTFDcXGbmjp4NVn5LsCkjqxZOWEOCidD0p5LMB20JnsR-rc-rg&oh=a04cb9fd20c5a9557c303317b5661d1b&oe=5B7D2613
ezt a national instruments (amelyik egy texasi cég és debrecenben van a gyártókapacitása), egy német cég és a debreceni önkormányzat.

de a national instruments is pénzt von el a magyar dolgozóitól. azért, hogy az a két amerikai kisfiú és a kislány hadd legózhasson már. erre lehet mondani, hogy ez is a zsidó amerika műve. összefogtak a magyarok ellen. de ők a magyar csapat. ők jutottak be valami válogatón.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32934630_250771468824030_6192650715442184192_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeFYhrTSAx8CxzRHUeVJNN6sux9qtmJkU37ehOihWKNlYHSJuemSBBzE6AB8qLeOZ_LXSYjZpc1A4gLnjNKAGBFUk4Dl-RawIsF3daSqyvmLVg&oh=10895a81b0b538bf4d8d6c909417c340&oe=5B98C767
na de a national instruments dolgozója miért támogassa ezeket a gyerekeket. amikor ezt a pénzt a saját gyerekeinek is adhatná. a debreceni adófizetők ezt támogatják.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32792422_250252935542550_6810808900040785920_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeEKR1udyU2IN7fIo1ueNRarwwo2zM3jdKEf5I49HRMuXq5FSFRvqHl1cZP8GjgB0TsW0wDBsKPLcJDvqrcl69CHVp2keMEXKjWFHyjaHMIxPA&oh=06407c5adb169020a7735d2a19f0747f&oe=5B8C42A6
papp polgármester beszédet tart.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/33059876_250253078875869_7752854683009417216_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeFIfpYlCs91QYsHyrN7AR-BYRMSZ8zKOGamdlUKFHwOwgnyALzpUPEsMWt4BzZXjIPSL-N2ybeNUK5ZzjpKNmCm6PtBSYaWYu4mecLS65cSPA&oh=b75b3b01c8d834f757bc8df2af69d114&oe=5B988B37
értem, hogy neki nem kell tudnia legó robotot építeni. de mindez az igazgatótanácsok tagjaira is érvényes. tehát ami érvényes a politikusokra az érvényes az ügyes üzletemberekre is. akik össze vannak fonódva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 13:56:01

@444:

Mindennek semmi köze sincs ahhoz, hogy

"ha kizárólag az egyéni önzés uralkodna, akkor nem lennének családok"

Amit te és a kocsma borgőzös népfőiskolás népe képtelenek vagytok felfogni az, hogy az egyéni önzés érvényesülése csak a zéró összegű játszmák esetén vezet negatív kimenetelekhez: az olyan játszmákban -- mint pl. a póker -- csak úgy lehet nyerni, ha valaki más veszít. De a gazdaság _nem_ zéró összegű játszma: abban az egyéni önzés, a nyereséghez jutás épp' azt diktálja, hogy kooperáljanak a játékosok: specializálódjanak a termelésben (mert a specializálódásból származó termelékenység-növekedés maximalizálja a megtermelt javak mennyiségét, amiből a gazdagság származik), aztán _önkéntes_ döntések következtében hajtsák végre javak cseréjét (adásvételeket) mert az önkéntesség biztosítja azt, hogy a cserében (adásvételben) résztvevő _mindkét fél nyer_ a cserén (adásvételen).

Így hát az egyéni önzés motivál a gazdasági kooperációra, amiből mindenki jobban jön ki, mint ha nem kooperálnának.

"egyéni önzetlenség is motiválhat kooperációra."

Hogyne; de a kooperációhoz nem _szükséges_ feltétel az egyéni önzetlenség: az egyéni önzés is _elégséges_ feltétel a kooperációhoz.

Amikor Sanyi 100-ért megveszi a használtcikket, akkor egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a használtcikk, mint a 100 pénz. És aki eladja a használtcikket Sanyinak, az is egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a 100 pénz, mint a használtcikk.

És amikor Sanyi eladja 200-ért a használtcikket, akkor egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a 200 pénz, mint a használtcikk. És aki megveszi a használtcikket Sanyitól, az is egyénileg önző motivációból teszi azt: számára többet ér a használtcikk, mint a 200 pénz.

Három piaci szereplő amelyik mindegyike egyénileg önző motivációtól hajtva kooperál két szabadpiaci tranzakcióban amik eredményeként mindhárman jól járnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 14:26:20

@444:

"az állam és a piac össze van fonódva."

Helyesen: az állam és _egyes_ piaci szereplők össze vannak fonódva.

Mert pl. Sanyi mint használtcikk-kereskedő nincs összefonódva az állammal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 14:29:56

@444:

"de a national instruments is pénzt von el a magyar dolgozóitól."

A te fantáziálgatásaidban.

Amikor Sanyi megvesz egy szekrénysort 100-ért, eladja 200-ért és fizet egy kört 20-ért a Fácánban az ivócimbijenek, akkor pénzt von el attól, akitől vette a szekrénysort vagy attól, akinek eladta a szekrénysort? Mert ugye vehette volna 110-ért és adhatta volna 190-ért és nem fizetett volna 20-at az ivócimbijeinek.

2018.05.19. 14:33:15

@neoteny:
tehát ezen a képen a két német minél több pénzt (kedvezményt, támogatást) próbál meg szerezni.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32895086_2133900053510867_1912925064374779904_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeEG_eRVHNplzJi_isdIvG0WAohWMlYCdwTCqL8vsbUMKlHcS-YASIgru3od_KJq7KZgqH7-mLugqiAd_bzFSUlpe3c9TaZIpOPjmwEsiLmoCA&oh=8bf9c31f601fd56b0638799f636cdbf6&oe=5B823F37
papp polgármester szavazatokban gondolkodik. miért nem írja meg a hvg, hogy ez korrupció. miközben a képen látható ügyes üzletemberek tevékenysége sem tisztán szabad piaci. az is lehet, hogy egyáltalán nem értenek a vegyiparhoz. hiszen nem kell hozzá érteni. papp polgármester se feltélen ért hozzá. de a találkozó végén elégedettek voltak.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32765932_2133900063510866_7691034895140782080_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeHIdlM11XDKzBXYrxFKd1CRGX4MgUfVKJvf0vmi1B5cSgZeWm7w2f9I_EY1P0I4KcqlJt1EQn_0kiVs7PjPUMrgJZP-Up4uSPZCyBMS64KUkw&oh=af9db6b8a7b967d37fe53d5e5415f59a&oe=5B94D4E8
ez miért nem az állam és a piac összefonódása mondjuk a hvg vagy az index publicistái szerint?

vagy ez miért nem soros terve? ez a fotó hétvégén debrecenben készült.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32792422_250252935542550_6810808900040785920_o.jpg?_nc_cat=0&_nc_eui2=AeEKR1udyU2IN7fIo1ueNRarwwo2zM3jdKEf5I49HRMuXq5FSFRvqHl1cZP8GjgB0TsW0wDBsKPLcJDvqrcl69CHVp2keMEXKjWFHyjaHMIxPA&oh=06407c5adb169020a7735d2a19f0747f&oe=5B8C42A6
hogy van ez?

2018.05.19. 14:36:22

@neoteny:
amikor az ni támogatja a legó robot építő versenyét, akkor nem a dolgozóinak adja oda, hanem a gyerekeknek. mert úgy döntött a választott igazgatótanács. a dolgozóik gyerekeinek is adhatnák. mégse ezt teszik. pénzt vonnak el tőlük.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 14:42:47

@444:

"miért nem írja meg a hvg"

"ez miért nem az állam és a piac összefonódása mondjuk a hvg vagy az index publicistái szerint?"

"hogy van ez?"

Úgy, hogy a HVG és az Index újságírói nem anarcho-kapitalisták, de még csak nem is klasszikus liberálisok (libertariánusok): ők (változó mértékben, de) hisznek abban, hogy az államhatalom/kormányzat képes úgy beavatkozni a piac működésébe, hogy attól jobb lesz a piaci szereplők helyzete ahhoz viszonyítva mint ha nem avatkozott volna be az államhatalom.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 14:44:29

@444:

"amikor az ni támogatja a legó robot építő versenyét, akkor nem a dolgozóinak adja oda"

Amikor Sanyi fizet egy kört a Fácánban az ivócimbijeinek 20-ért, akkor azt nem azoknak adja oda, akiktől vásárol vagy akiknek elad, hanem tőlük elvonja.

2018.05.19. 15:31:02

@neoteny:
a hvg és az index újságírói abban hisznek, hogy a tőkepiac/pénzhatalom képes úgy beavatkozni az állam működésébe, hogy attól jobb lesz a lakosság helyzete ahhoz képest, mintha ez nem történt volna meg. csakhogy a nagyvállalatok vezetőit legfeljebb csak másodsorban vagy egyáltalán érdekli, hogy mi lesz a szegény kis magyarokkal. tehát a két basf vezető nem azért jön el debrecenbe, hogy segítsen a szegény kis debrecenieknek, hanem hogy papp polgármestertől egy esetleges beruházáshoz minél több támogatást kapjon. ő pedig ezt abban a reményben nyújtja, hogy egy újabb sikeres munkahelyteremtő beruházást jelenthet be, amivel szavazatokat szerez és amihez egyébként a kormány hozzájárulása is szükséges. és ez biztosítja a kormányfő hatalmát. akinek a hatalma nem korlátlan. orbán a fidesz helyi pártiroda vezetőjét szerette volna. papp polgármester inkább a kamara jelöltje volt. helyi szinten működött a "nyugatosság".

2018.05.19. 15:36:23

@neoteny:
na de van egy olyan beállítás, hogy a munkaadók kizsákmányolják a munkavállalókat. tehát az a jövedelem a dolgozókat illetné valójában. és magyarországon ezt nem kevés ember vallja. tehát a vállalat az eredendően kollektivizált. csak a tőkepiac a gazdaságot az (egyesült) államokkal összefonódva a saját uralma alá vonta.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 19:08:49

@444:

"a két basf vezető nem azért jön el debrecenbe, hogy segítsen a szegény kis debrecenieknek, hanem hogy papp polgármestertől egy esetleges beruházáshoz minél több támogatást kapjon. ő pedig ezt abban a reményben nyújtja, hogy egy újabb sikeres munkahelyteremtő beruházást jelenthet be, amivel szavazatokat szerez"

Igen, ez egy példa arra, hogy "az állam és a piac össze van fonódva."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 19:09:49

@444:

"van egy olyan beállítás, hogy a munkaadók kizsákmányolják a munkavállalókat. tehát az a jövedelem a dolgozókat illetné valójában. és magyarországon ezt nem kevés ember vallja."

Költözzenek el Kubába.

2018.05.19. 19:40:50

@neoteny:
ez a kommunitárius eszménykép. a vállalatban a munkavállalói résztulajdon kerül többségbe. ez ugye véget vet van a kapitalizmusnak, a globális tőkepiac uralmának. és megindul a lokális kapitalizáció. tiéd a gyár, magadnak építed. és erre segítsen rá az állam. a hitelpénz féktelen generálásával a kapitalizmusra is rásegített.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 19:51:51

@444:

"tiéd a gyár, magadnak építed."

Sőt Rákosi Mátyás a "tiéd az ország, magadnak építed" címmel tartott
beszámolót a Magyar Kommunista Párt funkcionáriusainak országos értekezletén 1948 január 10-én.

"erre segítsen rá az állam."

Rá is segített a munkások és a velük szövetséges parasztok állama. Ezért kellett a parasztoknak belépni a kolhozba:_ hogy a munkások és a velük szövetséges parasztok állama hatékonyan tudjon rásegíteni.

"a hitelpénz féktelen generálásával a kapitalizmusra is rásegített."

Confusing Capitalism with Fractional Reserve Banking

mises.org/library/confusing-capitalism-fractional-reserve-banking

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 20:02:03

@444:

Amire szerinted az állam rásegített a hitelpénz féktelen generálásával.

2018.05.19. 20:08:18

@neoteny:
az, hogy a termelő eszközök magántulajdonban vannak nem zárja ki a többségi munkavállalói résztulajdont a közös vállalatot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 20:22:23

@444:

Persze, hogy nem: a szövetkezetek is egy lehetséges társulási forma -- mindaddig, amíg a szövetkezetek tulajdonosa nem az államhatalom (beleértve az önkormányzatokat), hanem az önként társuló szövetkezeti tagok.

2018.05.19. 20:27:37

@neoteny:
szerintem a kapitalizmus a szabad tőkepiac. és azzal, ahogyan államok eladósodnak lényegében elősegítik a tőkepiac uralmát.

az államok nem egymásnak hiteleznek. tehát nem arról van szó, hogy egy rossz mezőgazdasági évben bajoroszág hitelez magyarországnak, amit egy jövő évi jobb termés reményében törleszt, hanem a magyar és a bajor állam is el van adósodva. na de kinek is? egyesek csak úgy beírják a nagy könyvbe, hogy európa tartozik. vagy amerika tartozik. és ezek után a kettős könyvelés szabályai szerint követelhetnek. a pénzteremtés jelentős részben (80-90%-ban) a semmire van alapozva. és ennek fenntartáshoz egy holland típusú gazdasági expanzióra és olyan mértékű tőkekoncentrációra, amit a heineken elért a sörgyártásban. ez amerikában lehet, hogy tartható de európában aligha ahol a tagállamok nem veszítették el a bel- és külpolitikai szuverenitását. annak ellenére, hogy merkel és macron ezt szeretné. ez valójában nagy-rajna vidék érdeke.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/Rhein-Karte2.png
és ezek fenntartásához ókori városállami működéshez kellene visszatérni. az a reálgazdasági optimum véleményem szerint.

2018.05.19. 20:35:16

@neoteny:
a szövetkezet (kisebbségi) résztulajdonosa az önkormányzat. tkp. arra alapozva szed adót és nyújt közszolgáltatásokat a kistérségben. és elláthatja a felügyelőbizottsági szerepkört. ez decentralizált éjjeli őr állam koncepció elég erősen liberális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 20:56:31

@444:

"a magyar és a bajor állam is el van adósodva. na de kinek is?"

Azoknak, akik a magyar és/vagy bajor állam által kibocsátott kötvényeket megvásárolják.

"a pénzteremtés jelentős részben (80-90%-ban) a semmire van alapozva."

Helyesen: a fiat pénz teremtése (az érméktől eltekintve) 99.99%-ban a semmire van alapozva.

"ennek fenntartáshoz egy holland típusú gazdasági expanzióra és olyan mértékű tőkekoncentrációra, amit a heineken elért a sörgyártásban"

en.wikipedia.org/wiki/Pareto_distribution

Ha ránézel a tányérodban lévő tyúkhúslevesre, és megnézed azt, hogy mi az összefüggés a zsírfoltok mérete és száma között, akkor azt látod, hogy van kevés nagyméretű zsírfolt, és sok aprócska. Ha felkavarod a levest (energiát viszel a rendszerbe), akkor eltűnik a kevés nagyméretű zsírfolt és csak sok aprócska lesz. De ha magára hagyod a rendszert, akkor a zsírfoltok egy része "összeáll", és ismét kialakul kevés nagyméretű zsírfolt meg a sok aprócska. Ilyen a rendszer természete: mesterségesen (energia bevitelével) ugyan lehet olyan állapotot teremteni amiben csak sok kicsi entitás létezik és nincsenek nagyméretű entitások, de amint megszűnik az energiabevitel, a rendszer "kitermeli" a Pareto-eloszlást: (nagyjából) az entitások 20%-a fogja képviselni a (valamilyen szempontból vett) méretek 80%-át (és viszont: 80%-uk a 20%-ot). Vagyis ahhoz, hogy ne alakuljon ki Pareto-eloszlás pl. a sörtermelő vállalkozások között, folyamatos államhatalmi "rásegítésnek" kellene történnie: az államhatalomnak folyamatosan el kellene vonnia a sörtermelők azon 20%-tól amelyik a sörtermelés 80%-át adja, és vagyontranszferálnia annak a 80%-nak akik a sörtermelés 20%-át adják. De ha ez a vagyontranszfer sikeres lenne, ti. közelítené a sörtermelők méretét egymáshoz, akkor meg is szűnne a vagyontranszfer (nem lennének nagyobb sörtermelők akiktől lehetne a kisebb sörtermelőkhöz vagyontranszferálni), aminek hatására ismét elkezdenének növekedni az egyenlőtlenségek, ti. ismét érvényesülne a Pareto-eloszlás.

"ókori városállami működéshez kellene visszatérni"

Egyrészt ez nem fog megtörténni, másrészt a magyarok nem (sem) akarnak az ókori városállamok polgárainak életszínvonalán élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 20:57:36

@444:

"a szövetkezet (kisebbségi) résztulajdonosa az önkormányzat."

Amely esetben már nincsenek magántulajdonban a termelőeszközök: ez már szocializmus, nem kapitalizmus.

2018.05.19. 21:31:43

@neoteny:
ez nem totális kapitalizmus. megtöri a részleges köztulajdon. ettől ez a koncepció kommunitárius. de ez nem kommunizmus hiszen egy ilyen szövetkezeti rendszerben dominálhat a magántulajdon. lehet benne nagyháztáji birtok. ebben az az értelemben félfeudális. de a jelentős mértékű közbirtokosság korlátozza a feudális uradalmi elnyomását és a kapitalizmus birodalmi terjeszkedését. ezen ideológiák között egy szinkretikus próbál megoldást keresni. de ez egy partikuláris megoldás. az ilyesmi aligha válhat egyetemessé. erre nem fogja azt mondani az emír, hogy na jól van, feladja az abszolút monarchiát. erre nem mondaná azt soros györgy, hogy na jól van feladja a nyílt társadalom koncepcióját. végtére is az kistérségi önkormányzatok vidéken inkább reprezentálják a népet, mint a nagyvárosi ngo-k. soros azt fogja mondani, hogy nézd meg kocsord alsót és alsó manhattant. és a kocsordiak a petőfi sándor utcában rendelődjenek new york 57. utcájának programjai alá.

orbán azt kereste, hogy mi az, ami viszonylag kevés pénzbe kerülne, és amivel elég sok szavazót gyűjthetne és soros tervével szembemehetne. és rájött, hogy a templom. a templomot kell kifesteni kocsordon.
kocsord.hu/sites/default/files/styles/juicebox_medium/public/2016-07/Unitarius2.jpg
ez 13,9 millió forintba került amiből 10,4 millió forintot kifizetett brüsszel.

listás választási eredmények kocsord:
fidesz: 61%
jobbik: 32%
mszp: 4%
dk: 1%
lmp: 1%
egyéb: 1%

2018.05.19. 21:47:49

@neoteny:
és ők ugye 96%-ban a fideszre szavaztak.
galeria.cdn.index.hu/belfold/2018/05/19/csiksomlyoi_bucsu_2018/20123602_99c1ad9f1ac551b373f2ac46c0f277c8_y.jpg
aztán lehet mondani, hogy ők a szekérrel nem versenyképesek.
galeria.cdn.index.hu/belfold/2018/05/19/csiksomlyoi_bucsu_2018/20123592_144c520f1d209f1778606135051a175c_y.jpg
lehetséges, de (nagy) magyarországon még mindig ennek a rurális világnak van többsége. ezért mondom azt, hogy ennek az országnak nem amerikanizált metropolisz, hanem sokkal inkább nemzeti keresztény metropólia jellege van. ezek a kislányok a jövő nagyasszonyai.
galeria.cdn.index.hu/belfold/2018/05/19/csiksomlyoi_bucsu_2018/20124814_4bb75a237c1a140866cec7e20f10f593_y.jpg
a távol keleten gyártott "heavy tools" övtáskára azért érdemes figyelni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 22:25:12

@444:

"ez nem totális kapitalizmus. megtöri a részleges köztulajdon. ettől ez a koncepció kommunitárius. de ez nem kommunizmus"

Már magyarázhatsz; már kiderült, hogy ismét kettős beszédet folytattál.

2018.05.19. 22:46:16

@neoteny:
felőlem nevezheted ezt népnemzeti kommunistának vagy agrárszocialistának.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.19. 23:04:00

@444:

"a szövetkezet (kisebbségi) résztulajdonosa az önkormányzat."

Amely esetben már nincsenek magántulajdonban a termelőeszközök: ez már szocializmus, nem kapitalizmus.

2018.05.19. 23:55:46

@neoteny:
igen, ez agrárszocializmus tulajdonképpen.

2018.05.20. 00:00:29

@neoteny:
persze reformált változatban, mert a szövetkezetnek kis, közép és nagyháztáji birtokok is részei. és ehhez kapcsolódnak a közbirtokok. természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, nemzeti parkok. ebben ez értelemben népnemzeti kommunista. de ez tkp. a magyar reformáció földközössége, a keresztyén respublika alapja. úgy is értelmezhető, hogy ez protestáns feudális restauráció a nemzeti keresztény államiságban. ebben keresztényszocialista, agrárszocialista elemek keverednek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 00:35:58

@444:

"a magyar reformáció földközössége, a keresztyén respublika alapja"

Ahol 18,000 keresztyén presbiter hirdeti önzetlenül a kommunitárius evangyéliomot -- a nettó adófizetők milliárdjaiból.

A katolikusok legalább szállodává alakítják az apátsági majort és a Marriott-tal szerződnek annak menedzselésére. Legalább részben szabadpiaci tevékenységből finanszírozzák magukat, nem csak a markukat tartják a népszerű és férfias keresztény államiságban.

2018.05.20. 08:30:01

@neoteny:
a mariott az államhatalommal összefonódó tőkepiaci tevékenységből finanszírozza magát. államhatalmi segédlettel nagy összegű hitelekhez jutottak és abból vásároltak szállodaláncot úgy, hogy a hitelek a szállodaláncok oligopol piacán megtérültek és a vállalatcsoport a tőzsdén még tovább kapitalizálódott. ez mészáros lőrinc mesés gazdagodásához hasonló. a különbség annyi, hogy ez esetben az összefonódás közvetlen nyílt. és nem mészáros választotta ki orbánt, hanem orbán mészárost.

2018.05.20. 08:37:15

@neoteny:
a keresztyén respublikában az egyházat a szövetkezetek egyházi adója tartja fent. kérdés az, hogy mi legyen a végeláthatatlan mennyiségű fedezet nélküli pénzzel, amit a "liberális" "demokraták" a folyószámlákon kigeneráltak. a nemzetközi tőkepiac átláthatóságát ki vagy mi teremti meg. és erre a válasz az, hogy vagy egy óriás pénzügyi válság vagy nagy valószínűséggel semmi, vagy senki. innentől kezdve viszont vegyes gazdaságon és vegyes önkormányzatiságon alapuló piacokra van szükség, városállami működésre, törvényhatósági jogkörre azért, hogy virtualizált pénztőkével szemben a nemzetközösségek védjék a piacát. nem a valós árucserével szemben. hanem azzal, hogy a nem tudjuk kik, nem tudjuk mennyi pénz felett rendelkeznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 08:42:56

@444:

"innentől kezdve viszont vegyes gazdaságon és vegyes önkormányzatiságon alapuló piacokra van szükség"

Magyarország nem akar Fehéroroszország lenni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 08:53:36

@444:

"a keresztyén respublikában az egyházat a szövetkezetek egyházi adója tartja fent."

"van egy olyan beállítás, hogy a munkaadók kizsákmányolják a munkavállalókat. tehát az a jövedelem a dolgozókat illetné valójában."

2018.05.20. 09:03:09

@neoteny:
mi az, hogy szabad piaci? soros alapítvány nyilván nem fogadné el a részben közbirtokosságon és részben magántulajdonon alapuló szövetkezeteket szabad piacinak formációnak. a kereskedelmi bankoknak és a hipermarketeknek sem jó. mert hogy ez a vidéknek és a szövetkezeti parasztságnak kedvez elsősorban. mezővárosoknak és azok környezetének. ez egy háziiparos, agrárszocialista, de úgy egyébként liberális-konzvervatív, népnemzeti parasztpolgári felfogás. ez mindenki szabadságát nem növeli meg. mert hogy egy trianoni határokon átnyúló egyesített szövetkezeti bolthálózat nyilván a hipermarketek konkurenciája lenne úgy, hogy a szövetkezeti tagok jelentős állami köztulajdon hányad felett rendelkeznek. és az abból fakadó jogaikat érvényesíthetik. a gyarmatosító "nyugat" érdeke az, hogy mindezt felszámolja. az ő szabadságukat ez növelné még tovább. a gyügyei paraszt csak ne ugráljon a tyúkszaros mackónadrágjában.

listás választási eredmények:
gyügye 1. számú (és egyben egyetlen) szavazókör.
fő utca 71. (gondozási központ)

fidesz 102 (65%)
jobbik 26 (17%)
mszp 17 (11%)
lmp 5 (3%)
miép 2 (1%)
mkkp 2 (1%)
munkáspárt 2 (1%)
momentum 1
szavazat.

tehát esetleg van 1 ember, aki esetleg azért szavazott a momentumra, hogy legyen "nyugatos" nemzetköziség gyügyén is. na de az hogyan jönne létre. ahhoz be kellene szántani gyügyét. eladni valaki ismeretlennek. a gyügyeiek felköltözhetnek budapestre és védhetik a transznemű bevándorlók jogait. hordhatják a muszlimoknak a pelenkát. viszont így egy nyitott társadalom jönne létre. nagyjából ez soros györgy álma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 09:08:18

@444:

"a részben közbirtokosságon és részben magántulajdonon alapuló szövetkezetek"

Magyarország nem akar Fehéroroszország lenni.

"a szövetkezeti tagok jelentős állami köztulajdon hányad felett rendelkeznek. és az abból fakadó jogaikat érvényesíthetik."

Korábban még arról volt szó, hogy "az, hogy a termelő eszközök magántulajdonban vannak nem zárja ki a többségi munkavállalói résztulajdont a közös vállalatot."

"a keresztyén respublikában az egyházat a szövetkezetek egyházi adója tartja fent."

"van egy olyan beállítás, hogy a munkaadók kizsákmányolják a munkavállalókat. tehát az a jövedelem a dolgozókat illetné valójában."

2018.05.20. 09:19:22

@neoteny:
a kapitalisták nem tisztelik a köztulajdont. ahogyan a kommunisták nem tisztelik a magántulajdont. de ez egy anarchista politikai platform. ami államellenes, nem-nemzeti és nem-keresztény.

2018.05.20. 09:30:08

@neoteny:
és ezt a csoportosulást veri szét orbán. budapesten sikertelenül eddig legalábbis. mert a legutolsó választást a fővárosban elvesztette. viszont a kétharmad birtokában elfogadhatják a stop soros törvénycsomagot, illetve néhány újabb alkotmánymódosítást. az eutópa parlamenti és az önkormányzati választások után tisztábban lehet látni külpolban és belpolban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 09:37:58

@444:

"a kapitalisták nem tisztelik a köztulajdont."

A köztulajdon parasztvakítás: az effektíve a tulajdonosi jogokat gyakorlók magántulajdona.

"a kommunisták nem tisztelik a magántulajdont"

A kommunitárius népnemzetiszocialisták sem tisztelik a magántulajdont.

"anarchista politikai platform"

Ilyen nincs: mivel a politika mindig a központi államhatalmi erőszak (értsd központilag hozott törvények) alkalmazását jelenti, és az anarchiában nincs központi államhatalom (nincs központi törvényhozás), nem létezik anarchista politikai platform.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 09:43:45

@444:

"és ezt a csoportosulást veri szét orbán."

Helyesen: ezt a csoportosulást szorítja ki a hatalomból Orbán -- hogy utána ugyanazokat az eszközöket alkalmazza, mint ez a csoportosulás alkalmazott amikor hatalmon volt.

Janossz 2018.05.20. 10:08:01

@444: Áruld már el, miért itt okoskodsz?
Csináljátok meg! Tiétek az ország, a hatalom, kétharmad, minden.
Ülj neki, írj egy 120 oldalas tanulmányt a népnemzeti keresztény szövetkezetekről, biztos nagy siker lesz, ötven önkormányzat tuti megveszi. A te hasznod már megvan ebből.
Aztán, nosza, szervezzétek, építsétek ki a hálózatot, nem tiltja senki-semmi.
Én nektek drukkolok, már csak ezért is:
"az egyházat a szövetkezetek egyházi adója tartja fent"

2018.05.20. 10:26:01

@neoteny:
na de a kommunisták is állam-nélküli társadalmat akarnak, és végső soron a kapitalisták is. ez két anarchista mozgalom. és ezekhez kötődik két állampárti hatalmi csoportosulás. az egyik a nem-keresztény szocialista, amelyik eladósítja az államot. és az ehhez kapcsolódó nem-nemzeti liberális, amelyik eladja. a neoszocik és a neolibek elvben azért szereznék az államhatalmat, hogy utána az államiságot felszámolják. és ehhez asszisztálnak a neokonok. mondván, hogy a hagyományok helyébe a modernitás lép. ezt hirdeti a pkp és béndek péter. de ezekkel szemben neonacionalista szerveződnek. nemzeti populista, nemzeti radikális pártok uralják a közéletet.

2018.05.20. 10:42:57

@Janossz:
ehhez nem kell nagyon hosszú tanulmányokat írni. legfeljebb csak provokatív baromságot kommentekben (aminek egy részével nem értek egyet), mert így lehet megérteni a radikális ellenérzéseket illetve azt, hogy a mérsékelt ellentábor a totális anarchiára törekvők mit gondolnak valójában. ez nem kevés ember. budapesten ezek vannak többségben. illetve az unortodox nacionalizmusnak, nemzeti liberalizmusnak ellenlábása az amerikai demokrata párt és az európai bizottság. jövő nyáron ep választások lesznek, ősszel új brüsszeli bizottság alakul és magyarországon önkormányzati választások lesznek. ebből alakul ki egy újabb hatalmi struktúra. addig nyilván stop soros törvénycsomag és az alkotmánymódosítások kerülnek politikai napirendre. és az is kérdés, hogy az ellenzéki pártok mit akarnak, milyen irányba fordulnak.

a mérsékelt változásokon alapuló össztársadalmi kiegyezésre alkalmas év 2017 volt. a kiegyezés 150. a reformáció 500. évfordulója. 2018 (tavasz) és 2019 (nyár, ősz) választási év. 2020 trianon 100. évfordulója. ez már inkább egy radikális változásokat sürgető népnemzeti politikának kedvez. 2021 hozhat változást. 2022 parlamenti választási év. 2023 megint egy lehetséges kiegyezős év. 2024 önkormányzati és ep választás. megint kampány.

Janossz 2018.05.20. 11:01:59

@444: Sokat beszélsz, keveset mondsz.
Az a kérdés, ha annyira jó a népnemzeti keresztény szövetkezeti rendszer, miért is nem csináljátok meg?

Megmondom én:
- Munka van vele. Azt meg a népfőiskola Fácán-tanszék első törvénye kimondja, hogy találják ki az okosok, hogy kevés munkával dőljön a lé.
- Versenyhelyzetbe kerülne a dicső szövetkezet az áruival, a versenyt pedig még a munkánál is jobban rühellitek.
Hát kb. ezért.

2018.05.20. 11:21:09

@Janossz:
te hülye vagy basszus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 12:17:21

@444:

"az egyik a nem-keresztény szocialista, amelyik eladósítja az államot. és az ehhez kapcsolódó nem-nemzeti liberális, amelyik eladja."

Orbán is ezt csinálja.

2018.05.20. 12:19:06

@Janossz:
ahhoz, hogy a magyar közéletben bármiről értelmesen lehessen beszélni ki az államvallást kellene tisztázni. vidéken ez a játszma eldőlt. kis falvakban lényegében megszűnt a "balliberális" csoportosulás. budapesten azonban nekik van többségük. ha koordináltak volna, akkor taroltak volna. döntsék el, hogy mit akarnak. álljanak össze a jobbikkal. illetve lássuk, hogy a jobbikban hányan vannak azok, akik ezt az irányt választják. ezeket legalább közelítőleg egyértelművé kellene tenni.

ha a stop soros törvénycsomagot izraeli mintára elfogadják, akkor a zsidózást be lehet fejezni. kulturálisan az már előrelépés. de 19 választási év. ezt követi trinanon 100. és utána lehet korrekció 21-ben, konszolidáció 23-ban. szerintem nagyjából ez az agenda. de addig pénzügyi válságok is jöhetnek. az is lehet, hogy kényszerből kell majd megcsinálni a szövetkezesdit. vagy nem lehet, mert még akár háború is lehet. értelmes változáshoz most túlságosan képlékeny a politika.

Janossz 2018.05.20. 12:49:50

@444: " kis falvakban lényegében megszűnt a "balliberális" csoportosulás. budapesten azonban nekik van többségük " Meg Hódmezővásárhelyen, meg Szegeden, meg a nagyobb városokban, csak a választókörzetek valahogy mindig odatesznek pár Bivalybaznádot a városok köré.

Mire készülsz a Trianon 100-al? Visszafoglalod Váradot?
A 24 % magyar lakosával, akik nem is olyan biztos, hogy magyar alattvalóvá kívánnak válni?

A hülye meg te vagy, kiskomám!
Olyan fideszes-formának látszol, nem vetted még észre, hogy 8 éve ti vagytok hatalmon?
Legalább a világmegváltó vidékfejlesztő-tanulmány megrendelésekből rájöhettél volna.

Évek óta itt adod elő sirámaid, panaszkodsz, mint a fürdős kurva, nem tetszik a rendszer...A tiéd, a tiéid csinálják. Így.
Nem egy nyilvánvalóan más véleményen lévő közösségnek kell itt mórikálni magad, elmész a kerületi pártirodára, vagy a képviselő Nagyságoshoz, ott add elő a nemzetikeresztényszociális rend tervezetét. Biztos tetszeni fog nekik. Akár meg is valósíthatják.

Minket igazán békén hagyhatnál ezzel a hülyeséggel.

2018.05.20. 12:55:17

@neoteny:
a különbség annyi, hogy orbán a belföld felé adósít és ad el. nacionalizál, és nem privatizál. és az állam nem kizárólag a nyugattal, hanem időnként a kelettel köt kétes vagy legalább is megkérdőjelezhető kényszerüzleteket. mert az előrehozott és túlméretezett paks2 bővítés jól jött az oroszoknak, de a németeknek is (akik leállítják az erőműveiket és nem akarnak a franciáktól függni. és paks1-2 éppen akkor termelne többletet). szóval ez nem feltétlen kizárólag orbán és köreinek elképzelése hanem részben a nagyhatalmaké. és a budapest-belgrád közötti kínai vasútvonal is. ami azért a magyar cégek balkáni-dinári befektetéseit segítheti. és ha az kisázsia irányába tovább halad. nyitás irak-irán, india-pakisztán irányába. tehát az sem olyan nagy butaság. túl azon, hogy a végpontja a magyar oldalon kelebia szabadka elővárosi ipari parkja lehet. és bácskában magyar-szerb focisulit szervez. az ellenzéki értelmiség kifejezetten rosszindulatú. orbán nem feltétlen csinálja rosszul. de az igaz, hogy esetenként kétes üzletekbe is belemegy. és a családtagjainak gazdagodása is megkérdőjelezhető. de ebből a szempontból a világban uralkodó államkapitalizmust egésze kérdőjeles.

orbán sorsa azon múlik, hogy a kormánya a következő pénzügyi válságban hogyan teljesít. és ebből a szempontból sem rossz az, hogy a gazdaság alapja félautomata gépsorokkal felszerelt, lakosság üzletágat legalább fele részben ellátó háziipari szövetkezeti rendszer. csak ez az 50-es éves észak-amerikájának, a 80-as éves nyugat-németországának fejlődési mintáit hozhatja el a mezővárosokban. ez nem gazdasági értelemben problémás (mert ez előrelépés a kistérségi átlagnak), hanem katonailag. a kérdés, hogy magyarország a válságokban formáló kisebb-nagyobb katonai tömbök közül hová csatlakozik. és dönti el az iparvárosorok fejlesztési irányát. a legegyszerűbb lenne egy közép európai semleges tömb létrehozása kelet-közép európával. ez az atlanti-transzatlanti világnak nem érdeke. és német szövetségi kormány azt szolgálja ki. moszkvával szembeforduló kijev az orosz-ukrán háborút eszkalálódását jelentené. a térségben az amerikai demokrata és párt és nyúlványai, soros alapítványi hálózata a destabilizációs tényező.

2018.05.20. 12:58:16

@Janossz:
ez csak köpködés.

2018.05.20. 13:17:06

@Janossz:
mi akadályoz meg abban, hogy bármilyen elképzeléssel előállj. túl azon, hogy nyugaton az istenek laknak. annak rendelődjön alá kelet-közép európa. lengyelország és magyarország. ez is képviselve van brüsszelben. ezt előterjesztik a hollandok. és az majd kiderül melyik politikai párt, politikus hogyan szavaz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 13:24:20

@444:

"a különbség annyi, hogy orbán a belföld felé adósít és ad el. nacionalizál, és nem privatizál."

A magyar nettó adófizetőnek teljesen mindegy az, hogy kinek köhögi ki az államadósságot annak kamataival.

Az MKB-t állami szanálás után privatizálták.

"szóval ez nem feltétlen kizárólag orbán és köreinek elképzelése hanem részben a nagyhatalmaké. és a budapest-belgrád közötti kínai vasútvonal is."

Ez a hazaárulók szerecsenmosdatása.

Janossz 2018.05.20. 13:53:23

@444: " mi akadályoz meg abban, hogy bármilyen elképzeléssel előállj "

Mi akadályozza meg a kormányt abban, hogy programjával előálljon?
Van neki olyan, vagy csak úgy sodródunk az árral?

2018.05.20. 14:45:25

@Janossz:
ezt kérdezd meg a kormánytól?

2018.05.20. 15:21:43

@neoteny:
az mkb nagyobb részt a bajor állami bank kezében volt. és évente nagyjából százmilliárd forintos üzleti veszteséget termelt. csőd közeli állapotban volt. az állam felvásárolta egy kicsit feltőkésítették és ezek után a jegybankhoz közel álló pénzügyi körök és ki tudja kik privatizálták. ez lényegileg miben különbözik attól, hogy bajnai-oszkó páros menti meg? nem A, hanem B kezébe kerül. illetve ismeretlen C és D nem ide kötődik, hanem amoda. ez az átlag választó szempontjából majdnem mindegy.

na most erre mondhatja azt a hvg és az index újságírója, hogy ő jobban bízik a bajnai-oszkó szakértelmében, mert ők világhírű közgazdászok matolcsy pedig egy "idióta". erre a magyar idők megmondóemberei azt mondják, hogy amazok hazaárulók. persze ugyanezt megírhatják emezekről is. úgy vagyok vele, hogy valamelyik csoportosulás győzzön. az, amelyik a lakosság és a magyar vállalkozói csoportok inkább bíznak. ez a fidesz környékén jött létre. eddig úgy tűnik, hogy orbán ügyesebben taktikázott. a "balliberálisok" kizárólag a "nyugat" kegyeit keresték.

Janossz 2018.05.20. 15:27:44

@444: Gondoltam, te kicsit közelebb állsz hozzájuk, hátha a cimbiknek elmondják a terveiket.
Vagy az lenne a program, amit előadsz itt nekünk végtelenítve, kis hamis?

"évente nagyjából százmilliárd forintos üzleti veszteséget termelt. csőd közeli állapotban volt. az állam felvásárolta egy kicsit feltőkésítették"

Egy kicsit feltőkésítették...Épp hogy csak.:-))))

2018.05.20. 15:46:52

@Janossz:
az mkb-t a külföldi tulajdonosok gyakorlatilag csődbe vitték. a jegybankhoz közel álló üzleti körök megszerezték. nem ez az első ilyen bank és tartok tőle, hogy nem is az és utolsó.

Janossz 2018.05.20. 15:57:58

@444: Persze. Kicsit feltőkésítették. Mondtad már.
Kicsit.:-))

2018.05.20. 16:06:29

@Janossz:
úgy csinálták, ahogyan nyugaton szokás.

Janossz 2018.05.20. 16:57:17

@444: Miért csinálták úgy?
Szerintük Nyugaton a hülyék laknak.

2018.05.20. 17:12:39

@Janossz:
2008 őszén magyarországon a "liberálisok" a jegybanki alapkamatokat feltolták 11.5%-ra. lényegében azért, hogy a bankrendszer kisemmizze a magyar lakosságot és esélye se legyen a magyar vállalatoknak. csakhogy a magyar választók úgy döntöttek, hogy ezt a csoportosulást a magyar közéletben politikai módszerekkel számolják fel. kerül, amibe kerül. több száz vagy ezer milliárd forintba kerül, ennek ellenére számolják fel ezt a társaságot. a radikálisok nem elégednek meg azzal, hogy ezt a csoportosulást kiszavazzák a kormányból és a parlamentből, hanem az a cél, hogy országból is elűzzék őket. és az ortodox "liberálisoknak" esélyük ne legyen a főhatalomba visszakerülni.

Janossz 2018.05.20. 17:18:56

@444: 2008 őszén világválság volt. Debrecenben nem mondta be a rádió?

screpes 2018.05.20. 17:56:35

@444:
Keleten mi a szokás?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 19:51:03

@444:

"2008 őszén magyarországon a "liberálisok" a jegybanki alapkamatokat feltolták 11.5%-ra. lényegében azért, hogy a bankrendszer kisemmizze a magyar lakosságot és esélye se legyen a magyar vállalatoknak."

Dehogy: ezzel épp' a semmiből történő pénzgenerálást fékezték.

Most bezzeg 0.9% a jegybanki alapkamat, történik a semmiből pénzgenerálás orrba-szájba, adósodnak is el ismét a háztartások, lesz is még ennek böjtje 2030 előtt. És akkor a kereszténydemokrácia sem fog segíteni.

2018.05.20. 20:08:34

@Janossz:
és válságban hol volt 11.5%-os alapkamat. horn-bokros-surányi trió idején 28%.

ijontichy 2018.05.20. 20:52:42

@444: ... és a 2001. évi XCIII. törvényt is a gonosz ballibák csinálták. Na elmész ám te...
Ezzel szemben a helyzet az, hogy a félművelt alcsúti és a komcsy band elég sok hibát vétett, de ahhoz mindig nagyon értett, hogy másokra kenje.
Ahogy nagyanyám mondaná "hát ez se hazudtolja meg a fajtáját!" Bölcs asszony volt (RIP), nem rasszista, csak évszádos népi bölcsesség szólt belőle :-).

2018.05.20. 20:59:44

@ijontichy:
csakhogy 2002-ben kormányváltás volt. és ezek után nem orbán futott bele a válságba, hanem az mszp-szdsz. és ezt társaságot három kétharmaddal politikai értelemben kivégzik. aztán lehet, hogy újabb válságba ők futnak bele. ez a jövő zenéje.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 21:01:41

@444:

A vállalati adósságtömeg csökkenhet miközben a lakossági növekszik.

Továbbá az MNB vezető elemzője mást mondott:

www.vg.hu/penzugy/mnb-jelentosen-bovult-lakossagi-es-vallalati-hitelallomany-masodik-negyedevben-589273/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.20. 21:03:44

@444:

"aztán lehet, hogy újabb válságba ők futnak bele."

Mivel Orbán 2030-ig tervez, nem csak lehet, hanem szinte biztos. Akkor pedig a kereszténydemokrácia sem fog segíteni.

2018.05.20. 21:38:36

@neoteny:
a kérdés most az, hogy orbán mihez kezd budapesttel. kelet-magyarországi minisztereleit eldobta (miniszterelnökség: lázár - hódmezővásárhely, emmi: balog zoltán ózd, mezőgazdaság: fazekas - karcag, ipari-fejlesztés: seszták - kisvárad, önkormányzatok, modern városok kósa - debrecen) és ezek helyükre nyugat-magyarországhoz és a fővároshoz erősebben kötődő embereket nevezett ki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 00:38:24

@444:

A kérdés most az, hogy a vidéki szavazók mihez kezdenek Orbánnal. Mit tudnak kihúzni belőle a Modern Falvak program címén.

screpes 2018.05.21. 07:11:34

@444:
Biztos kézzel ragadtál meg egy lényegtelen elemet...

2018.05.21. 08:14:15

@screpes:
szerinted lényegtelen a fővárosi és vidéki miniszterek aránya. orbán ebben a ciklusban budapest bevételét tervezi. aztán az majd eldől, hogy ez sikerül vagy sem.

Janossz 2018.05.21. 08:26:56

@444: "orbán ebben a ciklusban budapest bevételét tervezi."
Te meg Nagyváradét. Sok sikert!

Egyébként semminek se tudsz örülni. A lecserélt keleti bölcsek egyik utóda virtigli népfőiskolás. Nem vetted észre?

2018.05.21. 08:34:42

@neoteny:
tartok tőle, hogy ez kampányüzemmódban hangzott el. akkor, amikor kiszivárgott egy minisztériumi tervezet, amelyik megszüntette volna a kistelepülések önállóságát. erre válaszolták azt, hogy semmi ilyesmi nem lesz. modern falvak.
444.hu/2018/04/04/orban-2018-ban-jon-a-modern-falvak-program
az eu-s pénzek nagyobb része el van költve, az új költségvetési ciklusban valószínűleg kevesebb pénz lesz, szigorúbb ellenőrzéssel. tehát a kistelepüléseknek kénytelenek lesznek nagyobb önállóságra törekedni. ehhez társulniuk kell és a kistérségi közigazgatást erősíteni.

a jobbik azzal, hogy balra fordul vidéken nyilván vesztenek szavazókat. kérdés, hogy a mszp-p-dk-lmp-momo-mkkp-együtt-liberálisok és esetlegesen a jobbik alkotta "közös" "ország" vagy "új" ellenzék, vagy "összefogás", vagy nem tudom micsoda képes lesz-e budapesten főpolgármestert adni. ha igen, akkor orbán abban lesz érdekelt, hogy a fővárost büntesse. amivel jól járnak a falvak. mert hogy így mégis csak több pénzhez juthatnak. ha a fidesz az önkormányzati választásokon is tarol, akkor kvázi egypártrendszer jön létre. aztán persze ha jön egy pénzügyi válság, akkor azzal minden borulhat. kérdés, hogy abban hogyan teljesítene a fidesz kézi vezérlés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 08:38:10

@444:

"tartok tőle, hogy ez kampányüzemmódban hangzott el."

Úgy érted Orbán nem áll a vidéki magyarok oldalára?

screpes 2018.05.21. 08:51:56

@444: szerintem egyetlen módon lehet ebben dönteni, vagy akár megpróbálni is:

"végy" egy miniszstert, írd le, hogy miben állna az ő származaásáshoz köthető, keletieknél fővárosiasabb ( annak bevételére alkalmas) működése.
Aztán egy másikat, előzőt hasonlíts össze ezzel , feltéve, hogy tárcájuk is azonos keretek közt működik majd....
A vidékies vs fővárosias miniszteri működés azonosíthatósága is kérdéses, meg az is, hogy ez érvényesülhet e ténylehesen ebben a minőségében maga a személyiség.
Végül: soha nem tudjuk meg hogy hogy Orbán valaóban ezt akarta e (ezekkel a személyi a választásokkal). Őt a lojalitás motíválja mindenekelőtt, aztán a tárgyismeret, amit viszont államtitkárok garantálhatnak. (a döntés felülről jön, a döntéselőkészítés alulról - de minek?)
Azokat kéne a sorok közt figyelni, csak azokig a közfigyelem nem ér el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 08:58:25

Maduro elvtársat a szavazatok 68%-ával újraválasztották Venezuelában. Ő képes megszerezni a szavazatok 2/3-át úgy, hogy a gyarmatosító filoszemita spekulánsok bedöntötték a bolivár fuertét (a 2007-ben bevezetett _erős_ bolivárt, amikor 3 nullát elhagytak a bolivárból).

screpes 2018.05.21. 09:03:36

------------
@444:

Orbán (veled együtt) nem felismerte, hanem akarja, hogy a hatalmi technika (koreográfia) fontos részeként bekerítse a hitéletünket is.
Az egy erős támasz, kölcsönösen, amennyiben nem csak istenben hiszel igazán, hanem abban is, hogy van egy csoportosulás, aki majd "jól" képviseli azt. (Őt).
Ezzel szemben viszont mindig volt és lesz olyan csoportosulás, aki nem akarja ezt: osszuk ketté a vélekedéseinket, vagy ne, de senki ne lízingelhesse. (A leasing, ugye, haszonbérlet...).
A konfliktusokra a reakció nem feltétlenül filoszemita válasz, hanem egy nézet amelyet mindig is sokan osztanak a kisebbségi keretben létezők, Mert nekik ez a triviális: szabad legyen az ELV, akkor is, ha az övék.
A kisebbségi hiteken élőknek csatlakozniok kell egy másik, nagyobb halmazhoz is: azokhoz, akik nem mást hisznek, hanem nem hisznek a hit állami , többségivé tett priorotásában. vagyis, hogy azért kerüljenek az állam részéről hátrányba, mert kisebbségi létforma adódik hitükből fakadóan. Azt szeretnék, ha Nem a hitéleti igényeiket kéne zárójelbe tenni, hanem csak a tételeiket, lefejtve róla az hatalmi államiságot, a hatalomtechnikát.
te is ezredszer mondogatod az államvallást, de elnyúlna a képed, ha az a buddhizmus lenne. azt mondanád: a hagyomány" .. de bból bármely államiság fakadhatna, és nem feltétlen ez a mostani.
---------
A libsik hatalmát nem kell megtörni, miféle harci retorika ez?
Egyrészt azért nem kell megtörni, mert nincsen, míg ezzel szemben a liberális gondolat és igény amúgyis, mindeképpen korokon átíveleően megmarad. Vagy pokolra a szabad elvekkel, ha azok máséi?! Nem tartható fenn, hogy a szabad elv, az általában is egy amcsi milliárdos ármánykodása. Viszont mindig lesznek, akikkel el lehet hitetni. Pokolra a szabad elvekkel, ha azok máséi.
A szabad elvek különös módon az elvtelenséggel is szemben találják magukat.
------------

2018.05.21. 09:10:07

@screpes:
ebben a kormányzati ciklusban orbán elsődleges belpolitikai célja a főváros bevétele lesz. és 19 őszén eldől, hogy ez sikerül-e neki. létrejön-e az ellenzéki "szivárvány" koalíció gyurcsánytól karácsony gergelyen át sneiderig.

2018.05.21. 09:38:43

@neoteny:
nézd meg mondjuk ezt a videót
www.youtube.com/watch?v=ky0PZexZQrw
1:30-tól nyilatkoznak gyerekek. izabella közélelmezési szakra jár. ingrid teológiai szakos. ők is azt mondják, hogy nagyon nyitottak szeretnének lenni. empatikus emberek.
3:00-tól feri közgazdász lesz. és a film eleje az, hogy a héten marika nénivel tojásrántottát sütnek.

na most erre mondhatod az, hogy de ellon musk űrsiklót épít százcsillió dollárból. igaz, hogy az elektromos önvezető autó fejlesztése is veszteséges. de mit számít az. mert van elég pénz az orákulumban. és lesz is hacsak a nacionalisták nem teszik nyílttá a visszaéléseket. és meg ne nyerik maguknak a fiatalok többségét. de láthatod, hogy van egy erőteljes retrográd irányzat. izabella közétkeztetést tanul. ingrid teológia szakos. és vélhetően feri sem lesz a wall street farkasa. amerikában a tőzsde aligha fog összedőlni.

na most ezt két világot hogyan lehet összeegyeztetni. de azt ugye felfogod, hogy izabella, ingrid és feri világképe erősen kommunitárius. aztán te mondhatod, hogy jaj ne már. ezek a szent lászló napok.
www.youtube.com/watch?v=tdff80sCcOM
és ebben a környezetben a fidesz 95%-ot kap. a maradékból 95%-ot a jobbik esetleg az lmp. a "liberálisokra" az szavaz, akit ngo-kban megfizetnek. de az se valódi liberalizmus. hanem a pénzhatalom egyeseket lefizet azért, hogy nyerjék meg az államhatalomért vívott "demokratikus" politikai játszmákat. csak elvesztik. lenyomja őket a fidesz. de a fővárosban felvonuló szivárvány koalíció mennyivel lenne jobb? gyurcsány ferenc, karácsony gergely, sneider társelnök összefog hadházy ákossal és szanyi tibor újjászervezi az mszp-t.

2018.05.21. 09:57:02

@neoteny:
hétvégi rendezvény.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/32074866_1192058294262913_7585581628273983488_o.jpg
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/18922687_970328693102542_3182423899365601112_o.jpg
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/31790916_1188600094608733_1013666557357719552_o.jpg
erre mondhatod, hogy ezt tegyék állami beavatkozás nélkül. a nemzeti park, a népnemzeti "kommunisták" ne vonja el a pénzt azoktól, akik a nemzetközi űrállomást építenék. de relativisztikusan a "liberális" (valójában állam-) kapitalisták is elvonják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 10:04:44

@444:

"ebben a kormányzati ciklusban orbán elsődleges belpolitikai célja a főváros bevétele lesz."

Mert nem áll a vidéki magyarok oldalára. A kistelepülések fejlesztése és megerősítése csak kettős beszéd a részéről.

2018.05.21. 10:05:43

@neoteny:
ők is nagyon nyitottak. nyíló akácnapok.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/Nyil%C3%B3-Ak%C3%A1c-felfonul%C3%B3k1-768x512.jpg
mindez bihar megyében. alapkőletétel biharkeresztesi ipari parkban.
static.origos.hu/s/img/i/1804/20180405viastein-kft-biharkeresztesi-uzemenek-megnyitoja2.jpg
Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, képviselőjelölt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Balázs Attila, a Viastein Kft. ügyvezető igazgatója és Barabás Ferenc független polgármester átvágja a nemzeti színű szalagot
static.origos.hu/s/img/i/1804/20180405viastein-kft-biharkeresztesi-uzemenek-megnyitoja5.jpg
na most ezek után mondhatja valaki, hogy ő elköltözik biharból nyugatra, mert ott a multik nincsenek támogatva. csak azok közvetettek. százcsillió dollár/euró hitellel. a gyarmati államokban ugyanúgy a helyi kormányok kulturálisan ugyan támadják, de gazdaságilag támogatják a munkahelyteremtést. és a nyugati "liberális" pártok álma egy totálisan centralizált európai egyesült államok.

2018.05.21. 10:08:47

@neoteny:
ez a pillanatnyi érdekektől függ.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 10:12:06

@444:

"ezt tegyék állami beavatkozás nélkül"

The Dude Ranchers' Association was formed in 1926 to preserve this special way of life and the wonderful environment in which dude ranching takes place.

[...]

There is a little cowboy in all of us... come find yours today...

duderanch.org

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 10:13:50

@444:

Igen, a pillanatnyi érdekétől vezérelve nem áll a vidéki magyarok oldalára. A pillanatnyi érdekétől vezérelve tolja a kettős beszédet a kistelepülések fejlesztéséről és megerősítéséről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 10:21:15

@444:

"a multik nincsenek támogatva. csak azok közvetettek. százcsillió dollár/euró hitellel."

A hiteleket vissza kell fizetni. Ha nem kellene, akkor Steinhoff bácsinak sem lenne gondja.

2018.05.21. 10:36:58

@neoteny:
és orbán ebben a közegben 60-65% feletti eredményt el azzal, hogy kifestik a templomot. 20-25% körül kap a jobbik. és a többi nagy része mszp-p-dk szavazat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 10:43:22

@444:

"és orbán ebben a közegben 60-65% feletti eredményt"

A te féktelen fantáziálgatásaidban. Maduro elvtárs kapta meg a szavazatok 68%-át, nem Orbán: neki még a szavazatok fele sem jött össze.

2018.05.21. 10:47:34

@neoteny:
na de elvben mészáros lőrincs számára annyi hitelt is lehetne generálni állami segédlettek, amiből megvehetné magyarországot. magánföldesúri rendszerben mindenki az alattvalója lenne. ez a szabad piac? nem. de ugyanez soros alexszel és az ngo-kkal? esetleg beláthatnád, hogy az sem. és a deutchse wirtshaftsclub se.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/180516-German-Business-Club-DWC-PL-KA_103-768x512.jpg
narbeshuber úr elmondta, hogy a magyar gdp 30%-át német cégek termelik és idézem: "a döntéshozók közös gondolkodása, folyamatos párbeszéde nyújthat lehetőséget". arnegobert úr köszöntőjében azt hangsúlyozta: a klub abban segít, hogy közelebb kerüljenek a német és a magyar cégvezetők és döntéshozók. a "döntéshozók" itt ugye a politikusok. ők is az állammal való összefonódást hirdetik. a soros alapítvány összefonódik az amerikai demokrata párttal és az egyesült államokkal. de ezzel ők is a "szabadságot" teremtenék meg a világ népeinek. a világ népei esetenként nem így gondolják.

2018.05.21. 10:53:55

@neoteny:
a fidesz ennyit kap a falusi szavazókörökben. a fővárosban kap kevesebbet. ott csak 35-40%-ot. és az a főpolgármesterséghez kevés feltéve, hogy az ellenzék képes az összefogásra. na de eddig se volt képes. viszont most nem kell országos méretekben megtenniük. ha megtették volna, akkor a fővárosi kerületekben az ellenzék tarolt volna. és ugyanígy elsöpörhetik tarlóst. az aránytalansága miatt. a közgyűlést 23 kerületi polgármester 9 kompenzációs listán bejutott és 1 főpolgármeser alkotja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:00:52

@444:

"na de elvben mészáros lőrincs számára annyi hitelt is lehetne generálni állami segédlettek, amiből megvehetné magyarországot."

Ez történik.

"a "döntéshozók" itt ugye a politikusok."

Szerinted.

"a világ népei esetenként nem így gondolják."

És mire mennek a világ népei azzal, ahogy gondolják? Maduro elvtársat épp' most választotta meg a venezuelai szavazók 68%-a -- mert ők úgy gondolják, hogy Maduro elvtárs az ász. Az, hogy a gazdaságukat lepukkasztotta a bányászbéka segge alá, nem számít nekik: ők meg vannak győződve arról, hogy Maduro elvtárs birtokolja a bölcsek kommunitárius kövét. Hát akkor szavazzanak rá. De akkor ne sírjon a szájuk arról, hogy nyomorban élnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:04:02

@444:

"a fidesz ennyit kap a falusi szavazókörökben."

No ha ennyi szavazatot meg tud venni Orbán annyi költséggel, amennyije volt rá, akkor meg különösen nem várhatja azt a vidéki magyarság, hogy Orbán az oldalára áll. Eladták az elsőszülötti jogukat egy tál lencséért; mostmár eszegessék a tálnyi lencsét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:14:54

@444:

"hitelt is lehetne generálni állami segédlettek"

az állami Budapest Bank [...] új gyorskölcsönnel jelent meg régi partnerével, a Tescóval közösen [...] a törlesztés módjától függően évi 24,9 vagy 39,9 százalék [a THM].

----

Tessék: az állami bank is adósítja el a lakosságot.

2018.05.21. 11:19:00

@neoteny:
arnegobert úr a köszöntőjében narbeshuber úr a beszédében kikre gondolt, amikor "döntéshozókról" beszéltek. kikkel akarnak összefonódni? úgy tűnik, hogy inkább papp polgármesterrel és nem soros alexszel.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/180516-German-Business-Club-DWC-PL-KA_103-768x512.jpg
amerikában viszont ők a "filantrópok".
matete.pestisracok.hu/wp-content/uploads/sites/23/2018/04/111alexsorosdd.jpg
de az amerika.

2018.05.21. 11:21:35

@neoteny:
és egyébként a tesco is összefonódik az állami bankokkal. és van egy mese a szabad piacról.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:39:06

@444:

"arnegobert úr a köszöntőjében narbeshuber úr a beszédében kikre gondolt, amikor "döntéshozókról" beszéltek."

Nem azokra akikre te.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:40:30

@444:

"és egyébként a tesco is összefonódik az állami bankokkal."

Hát ha az állami bank a TESCO oldalára áll persze, hogy összefonódik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:44:41

@444:

"an egy mese a szabad piacról"

A paraszt önszántából veszi fel a BB-TESCO hitelt: nem tart senki pisztolyt a fejéhez, hogy márpedig folyamodjon hitelért.

2018.05.21. 11:46:07

@neoteny:
mégis kikre gondoltak. szerinted a németek soros alex alá akarnak rendelődni. fogjanak össze sneider pártelnökkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 11:48:41

@444:

"mégis kikre gondoltak."

Nem azokra akikre te.

2018.05.21. 11:54:52

@neoteny:
hja, szerinted a német gyáriparosok a soros alapítvánnyal szeretnének összefonódni? arról híresek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 12:01:08

@444:

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

2018.05.21. 12:11:06

@neoteny:
szerinted a soros alapítvány kelet-közép európai politikai kivégzését ki legitimálta? de csak menjenek bécsbe, menjenek berlinbe. szerinted németország és ausztria mennyiben akarja, hogy a közép-európai-egyetem egyetem, a posztgraduális képzés amerikai magánérdeknek rendelődjön alá. orbán a piszkos munkát végzi el. és ezek után a kérdés az, hogy soros alapítvány pénzét alex melyik "barátja" veszi el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 12:15:15

@444:

És ennek mi köze van ahhoz, hogy te mit fantáziálgatsz a "döntéshozók" jelentéséről Arnegobert úr köszöntőjében és Narbeshuber úr beszédében?

Ismét csak balfasz módon trollkodsz: elhiszed a saját féktelen fantáziálgatásaidat.

2018.05.21. 12:19:47

@neoteny:
szerinted kik hozzák a döntéseket a vissza nem térítendő állami támogatásokról. narbeshuber és arnegobert és soros alapítvánnyal akarnak összefonódni. szerinted csak orbán folytat kettős beszédet. és egyenesen beszél a német néppárt, mert ők vallják az európai értékeket és a kereszténydemokráciát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 12:26:04

@444:

"szerinted kik hozzák a döntéseket a vissza nem térítendő állami támogatásokról."

A hazaáruló Orbán-kormány? Előtte meg a hazaáruló Gyurcsány-kormány? Mert ugye a vissza nem térítendő állami támogatások osztogatását mindkét kormány csinálta.

"szerinted csak orbán folytat kettős beszédet."

Helyesen: ezt te mondod. Ismét csak balfasz módon trollkodsz: elhiszed a saját féktelen fantáziálgatásaidat.

2018.05.21. 12:46:09

@neoteny:
fogalmad nincs a magyar közéletről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 12:47:59

@444:

A te kettős beszédedről már elég fogalmam van.

2018.05.21. 12:50:57

@neoteny:
valamit mégis csak értesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 12:59:44

@444:

Bizony; az internet nem felejt:

"magyarországnak nem nagyon van más választása, mint az, hogy "nagy-német" "gyarmat" legyen. a magyar mezőgazdaságnak nem nagyon van más választása, mint kiszolgálni a német-osztrák-svájci középosztályt. a keleti nyitás is csak szövetségi keretek képzelhető el. "nagy-német" keretek között. nem "nagy-magyar". csak előtte a forintgazdaság valószínűleg még összeomlik. mert ezt a nép magától nem látja be."

2018.05.21. 14:05:18

@neoteny:
a liberalizmust ott kellene folytatni, ahol kossuth abbahagyta. és ebből egy közép európai szövetségi államrend következik. amiben az egy lehetővé teszi a duna menti népek együttműködését. ez előnyös a magyaroknak és a dunai németeknek is. vegyesvállalatok keretében hosszútávú befektetési lehetőséghez jutnak. és ez nyugatról érkező magyar tőkebehozatal teszi lehetővé a tőkekivitelt erdély irányába, illetve esetlegesen a balkán felé. és ez egyébként szintén jó bécsnek. mert, hogy ezek befektetések pénzügyi biztosításával kereshetnek pénzt. erre a nem-keresztény "baloldal", a nem-nemzeti "liberális" nem ezt tette. erdélyi magyarok 95%-ban a fideszre szavaznak. és pesten ezt a hazaáruló szemét társaságot politikai értelemben kivégzik. amelyiknek soros györgy az ikonja. úgy tűnik, hogy ez szükséges feltétel. ez ügyben kiegyezéspárti vagyok eredendően. próbálják már megérteni a befogadó nép érdekeit. de nem ezt tették.

jelzem ha soros a kárpát-medence pénzügyi-kereskedelmi központjává kívánta volna tenni budapestet, amire minden esély meg volt, hiszen cseh-szlovákia, jugoszlávia, a szovjetunió szétesett, 89 decemberében az ortodox nacionalista román államiság megingott. egyszerűen csak be kellett volna tolni a pénzt pesten a szabadság térre. és azt mondani, hogy mostantól kapitalizmus van elvtársak. és ennek a köznép is tapsolt volna. mert részben érvényesült volna a magyar érdek. és úgy egyébként ez nem zárta volna ki a többségi és a kisebbségi magyar települések összekapcsolását a nemzeti keresztségben. éppen ellenkezőleg. de nem ezt tették.

hanem azt, amit drábikék a válság előtt is mondtak. hogy ő járta a kongresszusi könyvtárat. és egyszer ő látta, hogy az amerikai demokrata párt létre akarja hozni eurábiát azért, hogy a fehér "fajt" amerikához hasonlóan európában is kevertté tegyék. ahogyan amerikában kiszorították a fehér protestánsokat úgy európában úgy majd iszlamizálják németországot. németországot iszlamizálják? hjó. csak hogy ez történt.

azzal, hogy a demokrata párt elvesztette a választást és 2020 végéig ő lesz az elnök az összes döntéshozó a soros alapítvány politikai kivégzésében vált érdekeltté. oroszország, izrael, kína. németország, ausztria azt mondja, hogy vigyék oda a pénzt. menjenek bécsbe, berlibe. csak rajta.

tehát most egy őrült forgatókönyvet kezdtek megvalósítani és ehhez alkalmazkodva el kellett kezdeni őrült módon beszélni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 14:21:10

@444:

"pesten ezt a hazaáruló szemét társaságot politikai értelemben kivégzik"

Ahelyett, hogy a vidéki magyarok oldalára állnának. De azok szavazatait már megvették annyiért, amennyiért: már szükségtelen többet költeni rájuk. Így jártak a vidéki magyarok: megy a kettős beszéd a Modern Falvak programról meg a kistelepülések fejlesztéséről és megerősítéséről.

"ehhez alkalmazkodva el kellett kezdeni őrült módon beszélni"

Helyesen: csak balfasz módon trollkodsz; elhiszed a saját féktelen fantáziálgatásaidat.

2018.05.21. 18:06:23

@neoteny:
esetleg próbáld már megérteni, hogy a soros alapítvány elleni támadás a térségben közép és nagyhatalmi érdek.

bementek kijevbe azzal, hogy ukrajna eu/nato taggá váljon. ami a budapest memorandum megsértése. erre az oroszok elcsatolták a krímet és kitört az orosz-ukrán háború. és már az is jó lesz, hogy ennyivel megúsztuk. ami irak, irán, szíria kapcsán meg azt most hagyjuk. a soros alapítvány támogatja a zsidó államot. oroszország, izrael mellett németország sem érdekelt abban, hogy a posztgraduális képzés amerikai magánérdekeknek legyen alárendelve. sokkal inkább abban, hogy közép-európai egyetem közép-európai szövetségi államrendben jöjjön létre. amit a soros alapítvány elutasít. mert hogy ők egy olyan típusú föderalizmust támogatnának, amiben a tagállamok szerepe meggyengyül és a pénzhatalom által kijelölt központi bizottság hatalmaskodnak. ezt magyarországon ismerjük, a senki által nem választott népbiztosok, szovjet típusú komisszárok. és most megint hagyjuk, hogy ők mifélék volt. egyesek.

a nagyhatalmi cél, hogy trump elnöksége alatt 2020 végéig a soros hálózat működését a térségben felszámolják. menjenek bécsbe, berlinbe. ott sem lesz másként. a németek is kettős beszédet folytatnak.

screpes 2018.05.21. 18:22:33

@444:
"... az erdélyi magyarok 95 %-ban a fideszre szavaznak"

"pesten ezt a hazaáruló szemét társaságot politikai értelemben kivégzik"

Félre ne értsék, azoknak, akik csak beleolvasnak:
Akit ki kéne végezni, (szerinted), az a pesti többség, azok akik NEM a fideszre szavaztak...A magyar fővárosban
Tehát a magyar népesség közéletileg domináns képzettebb vezető bvárosi pozíciókban lévő többsége ellenében szavaznak a 95 % erdélyiek..

Ki a pokol tehet erről a kettősségről?
Mert te dumálgatsz róla, ez hagyján, egy felelőtlen barom a sok közül, ("próbálják már megérteni a befogadó nép érdekeit") viszont nem miattad keletkezett ez a brutális ketősség, hanem a kormányzati politika velejárója, abból logikusan következik, hiszen zászlajára tűzte, hogy az erdélyi fideszhívő, az IGEN, a másikak, az "soros "...Mármost, ez így megszaggatva, NEM A MI ZÁSZLÓNK,
Sem a "pestieké" többségben, sem a kisebbségieké, sem az erdélyieké.
Itt ha kimegy 100 ezer jobbikos, MSZP-s és pártatlan e g y ü t t tüntetni kétszer is, egy szabadnak mondott választás után, akkor azon egy "erdélyinek" is el kéne gondolkodnia, hogy mihez gyömöszölte az X-et. Vagy legalább azon, hogy miért nem tudnak az egész játszmáról.

Valaki melléhord, és nyilván az, akinek médiamódjában áll...
Te is azt írod, hogy valamelyiket ki kéne végezni, de nem kell.
Csak a politika (a tiéd) ezt koholja szítja, mímeli.
Valaki melléhord, csúnyán.

2018.05.21. 18:42:56

@screpes:
álljon össze az ellenzék gyurcsány ferenctől sneider tamásig. támogassa meg soros györgy, konrád györgy, györgy péter, és kiderül, hogy ennek a koalíciónak hány szavazója lesz. egy nem létező, és nyilvánvalóan nem működő dologról van szó. az ngo-k egy fizetési lista, amelyik úgy kíván a magyar nép és az összes többi nép felett hatalmaskodni, hogy erre őket senki sem hatalmazta fel. az, hogy ők a "demokraták", "civilek", "baloldal", "liberálisok". a közakarat vidéken nyilvánvalóan az, hogy az mszp-szdsz menjen a francba. de budapesten nem. ez esetben össze lehet állni. szabad választások lesznek 19 őszén. és egyébként 19 nyarán is ep választások lesznek. orbán a kényszerbetelepítéssel kapcsolatban európában kampányolhat.

2018.05.21. 18:58:14

@screpes:
a soros alapítvány és az mszp-szdsz 25 éve mondja azt, hogy orbán az elsőszámú közelellenség. orbán azt, hogy soros. ahhoz, hogy normális közélet legyen ennek a játszmának a végére pontot kellene tenni és végre félre lehet teni a "liberálisozást" és a "zsidózást".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 19:02:23

@444:

"a soros alapítvány elleni támadás a térségben közép és nagyhatalmi érdek"

De nem a vidéki magyarok érdeke. Az ő szavazataikat már megvásárolta Orbán annyiért, amennyiért: már szükségtelen többet költeni rájuk. Így jártak a vidéki magyarok: megy a kettős beszéd a Modern Falvak programról meg a kistelepülések fejlesztéséről és megerősítéséről.

"menjenek bécsbe, berlinbe."

Mennek is: ott nem hoztak Stop Soros törvényt. De miután elmennek, Orbán akkor sem fog a vidéki magyarok oldalára állni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 19:13:15

@444:

"sem érdekelt abban, hogy a posztgraduális képzés amerikai magánérdekeknek legyen alárendelve"

Hány száz magyar gyerek egyetemi helyeit árusítja ki a hazaáruló kormányzat pénzért a kozmopolita muszlimoknak? Mert ezeknek a pénz az istenük.

Janossz 2018.05.21. 19:22:09

@444: " a soros alapítvány és az mszp-szdsz 25 éve mondja azt, hogy orbán az elsőszámú közelellenség. orbán azt, hogy soros. "
Nagyon belemelegedtél ma a hazudozásba, troll.
Nézd már meg, hogy nyolc éve hogy parolázott a nagy ember az ördöggel:
mno.hu/belfold/megtalaltak-orban-soroseknak-irt-motivacios-levelet-2457206

2018.05.21. 20:04:34

@Janossz:
ne viccelj már. 1993 áprilisában volt az kongresszus, amivel a fidesz fordulata bekövetkezett. ezek után léptek ki fodorék. azóta megy az orbánozás a liberálisnak mondott térfélen. szerinted 2010-ben vallásbéke volt és a két tábor ikonja orbán és soros puszi pajtások voltak. a francokat. ez a kultúrkampf ugyanúgy folyt, ami 2018 áprilisi parlamenti választás kampányával lett csúcsra járatva. orbán a stop soros törvényjavaslathoz kért alkotmányos többséget elérte. de még az ellenzék mindig összeállhat budapesten. vezethetik a fővárost. előállhatnak egy modern magyarország tervvel. szabad a pálya. azért nincs értelmes közbeszéd, mert egy soha senki által megválasztott despota próbál politikai befolyást szerezni. és ha nem az mszp-szdsz nyeri a választást, akkor folyamatosan fasizmust kiáltanak. és ezek után megy a a komcsizás, libsizés, stb. ideológiai címkézés egy vallási ellentétté fajul.

ezerszer kipróbáltam szándékoltan úgy írva a kommenteket, hogy ebből lehet választani. és a vitában ezerszer az etnikai vonalvezetés volt az erősebb. a biológia és nem a filozófia.

nekem ez volt az alapvető vitám béndek péterrel, aki azt mondta, hogy ezt filozofikusan meg lehet nyerni. szerintem az internet korában már nem lehet. mivel a tömegkommunikáció kétirányú ezért a kocsma közönsége egyszerűen áttöri ezt a polgári neveltetéssel kialakított gátat a belpolitikában. és ugye nagyon fontos lenne az, hogy ugyanez a fajta közgondolkodás ne uralkodjon el a diplomáciában. mert abból brutális háborúk következnek.

nekem úgy tűnik, hogy az elkövetkező években, évtizedben a belpolitika filozofikus irányítására egyre kevésbé lesz mód. ez azt jelenti, hogy a belpolitikai közéletben a természettudományi kar veszi át a vezető szerepet, akkor az egy lokalizált fejlődési szakaszt eredményez. a külügy, a diplomácia marad a bölcsészkarnak. na de talán ez lenne a normalitás úgy egyébként.

Janossz 2018.05.21. 20:16:01

@444: " mivel a tömegkommunikáció kétirányú ezért a kocsma közönsége egyszerűen áttöri ezt a polgári neveltetéssel kialakított gátat a belpolitikában. "
Bizony a kocsma közönsége hajlamos áttörni a gátat, ezért kéne óvatosabban bánni a gyűlöletbeszéddel!
Aki szelet vet, vihart arat.

2018.05.21. 20:43:28

@Janossz:
ezt a hatalmi játszmát mindkét tábor próbálja dűlőre vinni. 19 nyarán ep választások lesznek. az egyik kampánytéma nyilván a migráció lesz. 19 őszén önkormányzati választások következnek. a jelenlegi ellenzék bizonyíthatja rátermettségét. megszerezheti a főpolgármesterséget. és politikai alternatívát kínálhat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 22:11:28

@444:

"szerinted 2010-ben vallásbéke volt és a két tábor ikonja orbán és soros puszi pajtások voltak."

Helyesen: ezt te mondod.

Ezzel szemben dokumentálva van, hogy együtt nevetgéltek az ország házában 2010-ben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 22:13:24

@444:

"ezt a hatalmi játszmát mindkét tábor próbálja dűlőre vinni."

Igen, Orbán a hatalmi játszmával van elfoglalva, ezért nem áll a vidéki magyarok oldalára. Az ő szavazataikat már megvásárolta Orbán annyiért, amennyiért: már szükségtelen többet költeni rájuk. Így jártak a vidéki magyarok: megy a kettős beszéd a Modern Falvak programról meg a kistelepülések fejlesztéséről és megerősítéséről, de közben a hatalmi játszma szupremaciáját hirdeti a "geci" Orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 22:18:36

@444:

"ezerszer kipróbáltam szándékoltan úgy írva a kommenteket, hogy ebből lehet választani."

Magyarország nem akarja azt választani hogy Fehéroroszország legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 23:12:16

@444:

"a belpolitikai közéletben a természettudományi kar veszi át a vezető szerepet"

... akkor majd a reálértelmiségiek olyan konkrét számításokkal jönnek elő, hogy ha A a $8 költségű termékét eladja $10-ért B-nek, és B a $8 költségű termékét eladja A-nak $10-ért, akkor mindketten $2 haszonra tesznek szert. De legalább is ideiglenesen.

De annyira még Sanyi is ért az elemi aritmetikához, hogy levágja: ez csak balfasz trollkodás.

2018.05.21. 23:19:23

@neoteny:
van egy privatizált pénzrendszer, amivel bárkiből lehet dollármilliárdos. a magyar társadalom tessék lássék módon megkonstruálta mészáros lőrincet a világnak.

2018.05.21. 23:20:35

@neoteny:
jogodban áll jobb elképzelésekkel előállni. az micsoda.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 23:36:58

@444:

Hogy az emberek eldöntik maguknak, hogy mire van szükségük és mit akarnak termelni milyen és mennyi más javakért cserébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.21. 23:37:14

@444:

"a belpolitikai közéletben a természettudományi kar veszi át a vezető szerepet"

... akkor majd a reálértelmiségiek olyan konkrét számításokkal jönnek elő, hogy ha A a $8 költségű termékét eladja $10-ért B-nek, és B a $8 költségű termékét eladja A-nak $10-ért, akkor mindketten $2 haszonra tesznek szert. De legalább is ideiglenesen.

De annyira még Sanyi is ért az elemi aritmetikához, hogy levágja: ez csak balfasz trollkodás.

2018.05.22. 00:03:48

@neoteny:
de ezt az emberek nem kizárólag egyénileg akarják eldönteni. mivel egyénileg nem tudnának létrehozni szinte semmit. ezért populációkba szerveződnek. településeket hoznak létre és államokat alkotnak. ezt megengeded a világ népeinek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 01:09:49

@444:

"de ezt az emberek nem kizárólag egyénileg akarják eldönteni. mivel egyénileg nem tudnának létrehozni szinte semmit."

Már megint kettős beszédet folytatsz: Zolika egyénileg dönti el azt, hogy a TEVA többi dolgozójával akar kooperálni.

2018.05.22. 09:35:12

@neoteny:
na de a pallagi út közút. a nagyerdő közbirtok. tehát arról város, vagy városrész önkormányzata dönt. a pallagi út egy része fel van parcellázva. azok magántelkek. a nagyedei közbirtokosságon viszonylag szabadon (szabályozott módon) lehet magánszolgáltatásokat nyújtani.

te erre azt mondod, hogy ez nem az univerzalitás. hiszen te a világot nem ilyennek képzeled. a te törzsi tudatod szerint egyáltalán nincs közbirtok. fogd fel úgy, hogy ezek a közbirtokosságok zártkörűen működő részvénytársaságok. de ez nem zárja ki a magánvállalatokat. azok lehetnek nyíltak. tehát a reformált debrecenben, keresztyén respublikában lehet értéktőzsde, árutőzsde. de minden nem eladó. mert az magánföldesúri rendszer.

te a világot úgy képzeled el, hogy soros alex (vagy akárki) fizet valamennyi pénzt a magyar államnak. ezzel megszerzi magának a közösségi tulajdont. mondjuk egy várost, amiben uralkodhat. ez a magánföldesúri rendszer. volt ilyen. luxemburgi zsigmond debrecent zálogba adta lazarevics stefán (istván) szerb despotának. utána ezt a jogot átadta az unokaöccsének. azt megkapta brankovics durád (györgy). soros györgy átadná a jogot fiának. azt megkapná: sanyi (alex), vagy aki fizet az államnak az adósságért cserébe. tehát a debreceniek (vagy akármelyik településen élők) ezáltal jogfosztottak lennének. ezt a szabadság maximumaként adod elő.

2018.05.22. 10:03:16

@neoteny:
nem fogadod el, hogy a várostervezés, vidékfejlesztés közügy. nem fogadod el, hogy van termelői érdekképviselet és fogyasztóvédelem. és ezek egyeztetnek egymással. hiszen ez mindkettő közösségi jellegű. közösségi piactereken ezek vásárbírákat állítsanak. nem fogadod el a társadalombiztosítást. az állam számvevőszéki jellegét. nem fogadod el azt, hogy egy közösség teljes kiválasztottságra törekszik. viszonylag sok közfeladatot látnak el a kisebb kommunák, nagyobb familiák képviselői.

hanem azt mondod, hogy jöjjenek a lukács "óvoda" képviselői. a népbiztosok. és ezek adják el az államot az adósságért cserébe ismeretleneknek. akikről azt se lehet tudni, hogy miféle származásúak, vallásúak. azt se lehet tudni, hogy kicsodák. és ugyanezt támogatják az európai bizottság ismeretlenek által kijelölt főképviselői. ki választotta ki a politikai karrierjét az olasz kommunista pártban kezdő, "demokrata" párti iszlamista mogherini asszonyt.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Federica_Mogherini_2014.jpg
sargentini kisasszony soros alapítvány kapcsolt szervezeteinek jelentéseit használja arra, hogy magyarországot szörnyűséges diktatúraként állítsa be. de mi alapján válogatja ki a "civil" szervezeteket. járt már egyáltalán magyarországon, megkérdezte a helyieket? nem tűnik fel ezeknek, hogy soros alapítványhoz kötődő pártokat a magyar választók többségét adó jobboldal és a szélsőjobb a három választáson egymás után a halál faszára küldte? és ezt a társaságot 1 millió szociális ígéretekkel megvezetett kisnyugdíjas szavazata támogatja. így áll össze egy nyíltan hazaáruló "liberális" "baloldal".

félre értés ne essék, ha ez többséget kap budapesten, akkor elfogadom, hogy vezessék a fővárosi önkormányzatot. mert megértem az ellentábort is. csak nem látom azt, hogy a fidesz ne támogatná a multikat, még csak azt se, hogy ne akarna bevándorlókat. hanem mindezt ők akarják kontrollálni. mert hogy ők vannak felhatalmazva. a kvázi egypártrendszer abból alakul, hogy orbán ellenes nemzetközi csoportoknak is brutális túlhatalmuk van. és velük szemben a kelet-közép európában keresztény állam nemzetek felsorakoztak. nemcsak a lengyelek és a magyarok, de a csehek és a szlovákok is. de ha ezt nem támogatja budapest polgárainak többsége, akkor az is jogában áll. gyurcsány-karácsony-hadházy-sneider koalíció. és vezessék a magyar fővárost feltéve, hogy ennek a politikai formációnak van elegendő szavazója.

2018.05.22. 10:41:42

@neoteny:
a vezető hír a mai helyi hírlap címoldalán.
A harmadik szentségben részesültek az elsőáldozók.
www.naplo.hu/2018/05/elsoaldozo-gyermekek-foto-molnar-peter-500x387.jpg
ők görög katolikusok. a reformáltak körében a vallás szakrális elemei nem ennyire szigorúak. van két nagyobb vallásfelekezet a városban. az egyik világiasabban gondolkodik, a másik kevésbé. de a nemzeti keresztségben ezek összetartoznak. és a reformált püspök (sanyi úgy hívja, hogy debreceni gyurcsány, mert egy kicsit hasonlít gyurcsány ferencre) is igét hirdetett.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/FeketeKarolyFotoThalerTamas.JPG
"sem tér, sem idő, sem elmúlt, sem elkövetkezendők nem szakíthatnak el istentől" fogalmazott. de ez nem azt jelenti, hogy nincs modernitás. dehogy nem.

két kép a pünkösdi gyermekprogramokból.
családi nap a lencz telepen. hátrányos helyzetű gyerekek bicikliztek a helyi rendőrök támogatásával. ez is ugye civil kezdeményezés. ami egyébként a rendőrök munkáját segíti.
www.naplo.hu/2018/05/a-rendorseggel-kozosen-tartotta-gyermekn-4-500x361.jpg
vidékies ünnep vízhúzó és marhabefogás.
www.naplo.hu/2018/05/pasztortanc-kozben-van-utanpotlasfoto-ko-500x393.jpg
és úgy egyébként hétvégén lego robotika világdöntő volt debrecenben. amit ezek a koreai gyerekek nyertek.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/32952122_251094932125017_6206980989789405184_o.jpg?_nc_cat=0&oh=0842fb4b4ec9078e0541b4a35f2f9842&oe=5B91F791
na de erre a népfőiskola azt mondja, hogy a hun és a han dinasztia kapcsolódjon össze. és tanuljunk a koreaiaktól. de ez nem azt jelenti, hogy ne legyen első áldozásnak hagyománya, ne lehessen biciklizni, vagy ne lehessen néptáncolni, mert jön a szingularitás és mindent a robotok uralnak. hanem a normalitás. van ilyen és olyan is. és amint láthatod a fidesz egy néppárt. a családok elég sokféle programból választhatnak egy vidéki városban.

2018.05.22. 11:42:02

@neoteny:
vegyük példának a legó robotépítő programot. a város vállalkozóinak nyilván volt haszna abból, hogy ezek a gyerekek a zsebpénzüket költötték. ettek, ittak, ajándéktárgyakat vásároltak. és ennek adójából látja őket vendégül a város. és ehhez járul hozzá az iparvállalatok közvetlen támogatása, akik a robotika népszerűsítésében érdekeltek.

hétvégén debrecenben elrajtolt a helyi traubisoda strandröplabda bajnokság.
cdn1.haon.hu/2018/05/ropi1.jpg
ez egy nyílt bajnokság. érkezett csapat jászvásárból, ami ugye romániai iasi. de erre azt mondják, hogy kárpát-medencén túli kunországi jász testvéreink. vonatkozó facebook üzenet: "Május 20-án (vasárnap) egy Iasi-ból (Jászvásárból) érkező lánynak nincsen női párja. Aki játszana vele, kérem jelezze!"

tehát nem arról van szó, hogy a magyar társadalom nem nyitott. hanem arról, hogy ha valaki jönne röplabdázni a traubisoda kupáért, akkor jöhet. vélhetően nem a legjobb román női strandröplabdás. mert az floridába megy. és ott sokkal több pénzből strandröplabdáznak. és nem a facebook-on keresnek neki valakit, hogy álljon már be vele valaki röpizni. de ha jönne, akkor jöhet. a civisváros a vállalkozók adójából vendégül látja. úgy, hogy ezekről döntenek a választott kamarások, a tanácsosok. illetve lehetne ezt a rendszert liberalizálni úgy, hogy az adó egy részéről a lakosság közvetlen rendelkezzen. de az sem anarchia. és egyébként egy ilyen rendszer is kollektivizálttá válik. mert ez esetben is a szövetkezetiek és a textiles támogatná a strandröplabdát. és egyébként lehet, hogy a helyi postás sportegyesület a drónokkal. de ebbe megint ugye belekeverednek retrográd elemek, amiket budapesten a polgárok többsége elutasít. mert ott a lakosság egy részének álma (ha van elképzelése egyáltalán, akkor) egy amerikanizált metropolisz. de magyarország egy metropólia. strandröplabda a balaton partján, a tisza tónál, a pusztában a kösely partján hajdúszoboszlón
img.hungarospa.hu/2017/06/Hajduszoboszlo-medence.jpg
és az adriai tengermelléken a traubisoda, a monarchia sörgyárak, a szentkirályi italgyár és unicum támogatásával. és ez a magyar "florida". de erre a "liberális" válasz, hogy ne akarjál már ilyesmit te balfasz troll. mert hogy ez esetleg megtörtén a multinacionális vállalatok uralmát. csak arról van szó, hogy azt teljesen kizárni nem lehet. de lehet mondani, hogy floridában sokkal több a joga egy magyarnak. mert magyarországon "diktatúra" van. aki így érzi az menjen floridába. és ott nyilván több a pénz. sokkal több dollár van kigenerálva. fejlettebb az amerikai ipar, erősebb az amerikai hadsereg. de hogy egy átlag magyarnak nem lesz több joga floridába az nyilvánvaló. leszámítva a transzneműeket, mert ott a mellékhelyiség használati joguk a filantrópok és az ngo-k áldozatos munkájának következtében ki van terjesztve. magyarország ezzel szemben nemzeti keresztény. a transzneműeknek nincsenek előjogaik a többséggel szemben. és ha valakinek ez nem tetszik, akkor menjen floridába.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 12:01:01

@444:

"fogd fel úgy, hogy ezek a közbirtokosságok zártkörűen működő részvénytársaságok."

A részvényes önként szerez részesedést egy részvénytársaságban úgy, hogy szerződésesen megvásárolja a részvénytársaság egy részét, és önkéntesen el is adhatja a résztulajdonát (a részvényeit).

Már megint kettős beszédet folytatsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 12:02:17

@444:

"nem fogadod el, hogy a várostervezés, vidékfejlesztés közügy."

A különféle színezetű szocialisták szerint minden közügy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 12:24:16

@444:

"a nagyerdő közbirtok. tehát arról város, vagy városrész önkormányzata dönt."

Vagyis nem a köz -- a közösség minden egyes tagja -- dönt, hanem bizonyos egyének: a közbirtok parasztvakítás. A közbirtok az önkormányzati politikusok és bürokraták effektív magántulajonát képezi: ők gyakorolják a jószággal történő rendelkezés tulajdonosi jogát.

2018.05.22. 12:56:58

@neoteny:
ez egy vallásvita. te ezt nem fogadod el. de jogodban áll olyan populációban élned, amilyet szeretnél. meghirdethetik az anarchiát kaliforniában. iszlám kalifátussá szervezhetik a "filantrópok" és ott nyilván nem lesz verseny pányvavetésben, vagy vízhúzásban. ezek a gyerekek a hétvégén chiléből érkeztek.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/05/Coro-del-Colegio-Tabancura-1-768x512.jpg
vendégül látja a kollégium. rimszkij korszakov, händel és kodály műveit adják elő. ez valamennyi pénzébe kerül az adófizetőknek. hiszen szállást kell biztosítani. cserébe énekelnek a nagytemplomban. ez a deal. az városi és az egyháztanács hívta őket. de őket le lehet váltani. a helyi önkormányzat állított egy színpadot.
www.adypark.hu/res/p_adyparkdeszka20180414-5.jpg
bárki óvodai, iskolai csoport, bármilyen amatőr egyéni fellépő egyszerűen jelentkezik. úgy egyébként, aki akar az leülhet és meghallgathatja, megnézheti őket. ez ugye minimális pénzébe kerül a városnak. de a környékbeli kismandula cukrászdában vélhetően örülnek neki. mert így nagyobb lesz a forgalmuk.
kismandula.hu/asset/shop/theme/kismandula/dist/img/gallery/17-10-27/0005.jpg
lényegében az ő munkájukból, az adójukból állítják a színpadot. de ezeket összehangolja a városi tanácsosok és a kamarások. a polgárságnak úgy lesznek többlet jogaik, hogy őket közvetlen válasszuk.

értem, vagy érteni vélem, hogy a libsik azért a brutális mértékű fedezetlen pénzért versenyeznek, az államadósságért cserébe eladnák a közvagyont. de ez néhány bankárcsalád magánföldesúri rendszere. és a magyar társadalom a dollár milliárdosok klubjába mészáros lőrincet delegálja. aztán a hvg publicistái megírják, hogy de hiszen mészáros lőrinc találkozott tiborc istvánnal a leroy caféban. és hogy ez összefonódás.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--qnsL1KoS--/79pgXwaI1wYROOLPs.jpeg
és a többi az nem összefonódás. na de ezt mészáros körei kihasználják. és a többi ügyes üzletember? kiterjedt kereskedelmi média, és kereskedelmi banki kapcsolatok kellenek. de ezek ugyebár a létező kapitalizmusban tipikusan össze vannak fonódva a politikai pártokkal. van egy csoportosulás budapesten , amelyik ha történetesen nem őket választják meg, akkor oltári balhét csap azzal, hogy kitört a fasizmus. ehhez joguk van. a köznépnek is jogában őket leváltani. a főhatalomból, esetenként még az underground világából is kirakni. illetve ez a csoportosulás összeállhatnak a szocikkal és a jobbikkal. sneider pártelnökkel létrejön az új "demokratikus" ellenzék a korszakváltó nagykoalíció.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--GBgyPrsp--/w_1160/6lsqHZiLfZ4wUyKJs.jpeg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 13:04:12

@444:

"de minden nem eladó. mert az magánföldesúri rendszer."

[Nagy István] miniszter az agrárium kérdéseiről is nyilatkozott: elsőként a hatékonyságot növelné, megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont, mely „gúzsba köti a mezőgazdaságot”.

2018.05.22. 13:10:45

@neoteny:
jelenlegi rendszer társasági jog felől értelmezve olyasmi, hogy van egy magyarország zrt. ezt irányítja és egyben felügyeli a fidesz. és a magyar lakosság négyévente elfogadja a beszámolóját és az igazgatótanács tagjait nagyrészt újraválasztja. a kisebbségben levők azt mondják, hogy ezt alakítsák magyarország nyrt-vé. azért, hogy a közösségi tulajdonban levő üzletrészeket szabadon lehessen felvásárolni. ezzel a részvénytársaság adósságaiért cserébe. tehát egy állampolgár sem kapna lényegében semmit, hanem ezek után nem kellene adót fizetni. mert hogy ugye így felszámolódik a zrt (ami az állam). és gyakorlatilag létrejönne egy magánföldesúri rendszer, amiben nem lesznek közszolgáltatások. nagyjából ezt tartanád helyesnek. úgy véled, hogy ebből következik a polgárosodás. ami nem lesz magyar. hanem az ország pénzoligarchák kezébe kerülne. ez a világ uralja egy egyesült államokat.
www.joitotheworld.com/wp-content/uploads/2016/05/Alexander-Soros-Peter-W.-Kunhardt-Jr.-and-Maxwell-Osborne-1024x976.jpg
ilyesminek kellene uralni magyarországot. mert hogy a létező "szabad" piac, különösen a pénzpiac a valós teljesítmény mérésében nem tévedhet.

ezt eddig jól értelmezem?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 13:16:55

@444:

"ez egy vallásvita."

Ez a te hittételed.

"jogodban áll olyan populációban élned, amilyet szeretnél"

Neked is: ha vegyes gazdaságot akarsz, költözz el Fehéroroszországba. Ha azt akarod, hogy a munkásokat illesse meg a vállalkozás összes bevétele, költözz el Kubába.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 13:35:34

@444:

"egy állampolgár sem kapna lényegében semmit"

Mit kap egy állampolgár akkor, amikor a Magyarország Zrt. igazgatótanácsa, a Fidesz kormány kifizet a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból 2.4 milliárdot a Németh Sziszi címére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak, amelyik aztán megbízza az egyetlen jelentkező Jánosik és Társai Kft.-t (főtevékenység: általános épülettakarítás) a birkózócsarnok építésével?

2018.05.22. 13:36:34

@neoteny:
mert hogy a földeket nagy istván körei vásárolnák fel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 13:46:04

@444:

Ahelyett, hogy a vidéki magyarok oldalára állnának. De azok szavazatait már megvették annyiért, amennyiért: már szükségtelen többet költeni rájuk. Így jártak a vidéki magyarok: megy a kettős beszéd a Modern Falvak programról meg a kistelepülések fejlesztéséről és megerősítéséről, közben meg Nagy István körei (majd) felvásárolják a földeket.

2018.05.22. 14:02:04

@neoteny:
egy új sportcsarnokban "ingyen" birkózhatnak csepelen a kis herkulesek. és ezt akarják megakadályozni a "liberálisok", akik a gonosz multikkal szövetkeztek. de a csepeli lidl elé majd állítanak egy nagy kőkeresztet mihez tartás végett. ezzel kampányolt németh sziszi.

értem persze, hogy kis herkulesek valójában nem ingyen birkóznak. hiszen az adófizetőknek ki kell fizetni a sportcsarnok építési és üzemeltetési költségeit. a beruházást finanszírozó állami bank menedzsmentjét. németh sziszi kampányát és még az ellenlábas bangónét is el kell tartani.

facebook
Bangóné Borbély Ildikó
körülbelül 2 hónapja

Tisztelt Csepeliek és Soroksáriak!

Anyaként, politikusként, és parlamenti képviselőként is mindig világos értékrendet követtem. Minden erőmmel a hátrányos helyzetű emberekért küzdöttem - legyen az akár egyszerű munkás, munkanélküli, vagy közmunkás. Felemeltem a hangomat akkor is, ha a hátrányos megkülönböztetés családon belül történt - érjen az gyerekeket vagy nőket.

ez is ugye pénzébe kerül az adófizetőknek. akárcsak dr. szabó szabolcs az együtt a korszakváltók pártjának képviselője. akit miután bangóné visszalépett 42%-kal megválasztottak. németh sziszit nem tolták át a célvonalon. csak 37%-ot kapott. a jobbik pedig 15%-ot. így csepel képviselősége a fidesz számára elesett. és most nyilván azon filóznak hogyan vegyék be. amivel végre nemzeti egységet teremthetnek szemben a hazaáruló komcsikkal, libsikkel, akik betelepítenék a migránsokat. de abban igazuk van, hogy magyarország zrt. nyrt-vé alakítása lényegében ezt jelentené. az államadósságért cserébe vinnék a közvagyont. brutális kamatemelések, infláció közepette. bokros lajos pénzügyminisztersége idején 31% volt az infláci, surányi független jegybankelnök idején a csúcson 28% volt az irányadó forintkamat. az átmenetben nyilván sok esélye volt a forintberuházásoknak. a külföldiek csúszóleértékeléssel jól jártak. lényegében "féláron" lehetett privatizálni. a libsiknek a szocik ahhoz kellettek a kormányban, hogy egyrészt megszervezzék a kormányzati pozíciót, másrészt az állam eladósítással lehet eladni, szanálni a közvagyont. a népnek nem jut semmi. de legalább kapitalizmust teremtettek. és budapesten a mai napig ennek tapsolnak a "liberálisok". a mai napig ezt kínálják, mint egyetlen lehetséges megoldást. lényegében ez lenne az anarcho kapitalista átmenet.
magyarország zrt. --> magyarország nyrt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 14:06:24

@444:

"egy új sportcsarnokban "ingyen" birkózhatnak csepelen a kis herkulesek."

"egy állampolgár sem kapna lényegében semmit"

Mit kap egy állampolgár akkor, amikor a Magyarország Zrt. igazgatótanácsa, a Fidesz kormány kifizet a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból 2.4 milliárdot a Németh Sziszi címére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak, amelyik aztán megbízza az egyetlen jelentkező Jánosik és Társai Kft.-t (főtevékenység: általános épülettakarítás) a birkózócsarnok építésével?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 14:07:06

@444:

"végre nemzeti egységet teremthetnek"

[Nagy István] miniszter az agrárium kérdéseiről is nyilatkozott: elsőként a hatékonyságot növelné, megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont, mely „gúzsba köti a mezőgazdaságot”.

2018.05.22. 14:27:16

@neoteny:
ezt most a pártok egy "vallásháborúban" próbálják eldönteni. brüsszelben a leggyakoribb adott név (mert már nincs keresztnév, mert a "libsik" szerint nem kell hagyományos keresztelő) a mohamed. és tényleg. na akarja valaki, hogy ez legyen csepelen. nem akarjuk. na ugye.

erre az ellenzék azt mondja, hogy ő mohamed aida. akinek a papája szír, a mamája magyar és egyébként a férje kanadai. és tőrvivő világbajnoki ezüstérmes.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Aida_Mohamed_2014_Saint-Maur_WC_quals_t112636.jpg
és egy kicsit úgy néz ki, mint tétényi éva.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Tetenyi_Eva.jpg
fejkendőben össze lehetne téveszteni. és ő ugye magyar. mohamed aida papája könnyen lehet, hogy őseurázsiai. tehát könnyen lehet, hogy nem ősarab hanem szittya. ha mohamed aida abban hisz, hogy ő összekeveredik a kanadaiakkal és magasabb rendűvé válik, akkor higgyen abban. ő egy magyar olimpiai bajnok vívó. szilágyi áron. és éppenséggel lehetne ő is arab.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Aron_Szilagyi_podium_2013_Fencing_WCH_SMS-IN_t205519.jpg
tehát ebből a liberálisok egy fajelméletet kreáltak. mondván, hogy a globális keveredéssel magasabb rendűek lesznek az emberek. de nem, vagy nem feltétlen. ha mohamed aida magyar akar lenni, akkor maradjon magyarországra. de mehet kanadába a férjével feltéve, hogy nem akar magyar maradni. ezen a szinten folyik a vita. a "liberális" fajelméletben hívők és nem hívők között.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 14:29:02

@444:

"ezt most a pártok egy "vallásháborúban" próbálják eldönteni."

"egy állampolgár sem kapna lényegében semmit"

Mit kap egy állampolgár akkor, amikor a Magyarország Zrt. igazgatótanácsa, a Fidesz kormány kifizet a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból 2.4 milliárdot a Németh Sziszi címére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak, amelyik aztán megbízza az egyetlen jelentkező Jánosik és Társai Kft.-t (főtevékenység: általános épülettakarítás) a birkózócsarnok építésével?

2018.05.22. 14:33:33

@neoteny:
a magyarország nyrt-vé alakítás azt jelentené, hogy nincs adó és nincs ingyen birkózás. ezt kínálja dr. szabó szabolcs az együtt korszakváltók képviselője és dr. bangóné, aki anyaként megvédi a munkásokat, közmunkásokat, munkanélkülieket és a családon belüli érőszakot elszenvedett nőket, gyerekeket.

német sziszi azt, hogy magyarország zrt-ben adót kell fizetni, de szabadon lehet képviselőt választani és a kicsiknek birkózni.

nagyjából ez a "liberális" és a az "illiberális" álláspont. amit esetenként úgy fordítanak le, hogy kereszténydemokrata. a másik pedig a nem-keresztény demokrata. eddig egyetértünk?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 14:35:26

@444:

Ez nem válasz arra a kérdésre, hogy

Mit kap egy állampolgár akkor, amikor a Magyarország Zrt. igazgatótanácsa, a Fidesz kormány kifizet a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból 2.4 milliárdot a Németh Sziszi címére bejegyzett Magyar Birkózó Akadémia Alapítványnak, amelyik aztán megbízza az egyetlen jelentkező Jánosik és Társai Kft.-t (főtevékenység: általános épülettakarítás) a birkózócsarnok építésével?

2018.05.22. 14:47:02

@neoteny:
szociális értelemben szabadon (libre és gratis) birkózhatnak a kis herkulesek. persze a szüleiknek adót kell fizetni. na most van olyan szülő, akinek a gyereke csepelen nem akar birkózni, vagy akar, de nem németh sziszi vezetésével, vagy esetleg nincs is gyereke. ő is kénytelen finanszírozni a birkózócsarnok építésének és üzemeltetéseinek költségeit. tehát vannak, akik ezért cserébe nem kapnak semmit. de vannak, akik jól járnak. a birkozócsarnok építője és üzemeltetője, a csepeli birkózóedző és azok a kis "herkulesek", akiknek szülei nettó kifizetőhellyé válnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 15:06:38

@444:

"tehát vannak, akik ezért cserébe nem kapnak semmit."

Erről van szó: és ők vannak túlnyomó többségben -- de az államhatalom rákényszeríti őket, hogy kommutáriasan szolidárisak legyenek a csepeli kis herkulesekkel meg az alapítvány-tulajdonos Németh Sziszivel meg annak a csókosaival meg mindazokkal, akik profitálnak a projektből.

2018.05.22. 15:17:20

@neoteny:
és utóbbiakat védené meg bangóné. a munkások, közmunkások, munkanélküliek gyerekei csak ne birkózzanak. mert az nem szabad piaci. bangóné a leghülyébb. az együtt azt képviseli, hogy kevesebb lesz az adó, de nem lesz birkózócsarnok. illetve majd valaki bemegy a cib bankba, hogy neki van egy terve. létesít egy magán birkózóiskolát. idehozza a legjobb amerikai birkózó edzőt. és szabad piaci alapon lehet birkózni. mint akármi más az is egy szolgáltatás.

na de bangóné mszp-s szavazói se ezt akarják. a jobbik szavazói sem. és a fidesz szavazók se. hanem az együtt és még esetleg a momentum szavazóinak többsége. talán az lmp szavazóinak egy kisebb része. budapesten nagyjából 5% körüli az ortodox liberális. akik azt mondják, hogy privatizálni kellene és ezek után a szabad piac beárazza a szolgáltatásokat. aki birkózni szeretne az járjon oda. ezzel szemben görög katolikus női torna. a parkóia közösségi honlapján hirdeti: "Szakember által tartott aerobic és pilatesz tornákra várjuk a mozgásra vágyakozó hölgyeket. hétfőn és szerdán 18 órától." mert az egészségügyi szakközépiskola a görög katolikus egyház fenntartásába került. így most görög katolikus aerobic és pilátesz edzés van hétfőn és szerdán 18 órától. edzett görög misszió. de van görög katolikus foci edzés. herczeg andrás fociedző, kiss lászló atya. ikonfestő kör kapin parókus atya a szent képeket meg áldja és a felesége kapinné szilvikével lehet képeket festegetni. és ezt az európai unió efop (emberi erőforrás operatív program) pályázati keretéből hozták létre. görög katolikus tábori légió és egészségügyi misszió a főegyházkerületben. ha úgy tetszik, akkor trendi ez a "brand".
gorogkatolikus.hu/logo.svg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 15:20:53

@444:

"az együtt azt képviseli, hogy kevesebb lesz az adó"

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

2018.05.22. 15:26:53

@neoteny:
na de ha ez így van, akkor miért kap országos méretekben a fidesz többséget? az újraosztásnak valójában nagyon sok közvetlen nyertese van. és ezt a választók erősebbnek érzik, mint az adókban elszenvedett közvetett veszteséget. a politikusok ezt sikeresen elhitetik.

de meghirdetheti a pkp azt, hogy kevebb adó lesz és kevesebb közszolgáltatás. birkózni nem lehet. na und. aki birkózni akar az fizessen. kaphatnak hozzá a szüleik személyi kölcsönt. és a szponzorok majd kifizetik néhány szegény ámde tehetséges gyerek birkózó edzésének költségeit. aki szegény környezetbe született, közepesen tehetséges, kevésbé szorgalmas az rosszul jár. de aki gazdag, az áltagnál tehetségesebb és szorgalmas az majd jól jár. azt a meritokrata társadalom kiemeli és mindez piaci alapon történik. tehát hatékonyan. ez vezet el a modernizációig. csak ez vezethet el. ha jól értem, akkor nagyjából ez béndek péter neokonzervatív álláspontja. ami lényegében ugyanaz, mint a neoliberális. és a neoszoci. a filantrópok megsegítik a szegény kis cigányokat, akit elnyomnak a gonosz magyarok. ennek a felfogásnak egy ellensége van: a neonácik. na velük fognának össze a balliberálisok úgy egyébként.

2018.05.22. 15:27:30

@neoteny:
ha az együtt se, akkor lényegében nincs olyan párt. esetleg a moma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 15:37:38

@444:

"esetleg a moma."

Az egyetlen adó_csökkentés_ itt hangzik el a MoMa programjában:

"A bérterhek, a foglalkoztatást- és munkajövedelmeket terhelő adók és járulékok csökkentése"

De ez nem mond semmit az _összes_ adó volumenének csökkentéséről.

Aztán van még egy ilyen általános megjegyzés:

"A kormányzati és állami intézmények működésének ésszerűsítése, költségeinek csökkentése."

Ez sem (össz)adócsökkentést ígér, hanem csak azt, hogy kevesebb adóbevétel kerülne a kormányzati és állami intézmények működtetésének költségeire.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 15:41:05

@444:

"birkózni nem lehet. na und. aki birkózni akar az fizessen."

Nagyszerű példája a _nyílt_ kettős beszédnek: először azt mondod, hogy nem lehet, aztán közvetlenül utána azt, hogy lehet.

2018.05.22. 15:55:23

@neoteny:
na de ez mutatja, hogy a magyar társadalom döntő többsége nem akar ortodox liberális átalakulást. amiben a birkózás elsősorban szabad piaci tevékenység és nem valami hazafias cselekedet. a magyar nehézatléták büszkék arra, hogy a 100. magyar olimpiai aranyérmet éppen egy birkózó szerezte meg. hegedűs a "tuskirály". aki egyébként centrum párt képviselőjelöltje is volt. de úgy nem nyert. a köznép nem középutasságot várt el tőle, hanem virtigli nacionalizmust. és a birkozószövetség elnökeként jegyzi a mr. tus birkózóakadémiát.
birkozoszov.hu/index.php?page=cikk&id=645
de ezek ugye állami támogatásban részesülnek. és szállítják az érmeket a magyar sportnak és a nemzetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 15:55:36

@444:

"ezt a választók erősebbnek érzik, mint az adókban elszenvedett közvetett veszteséget. a politikusok ezt sikeresen elhitetik."

Így van: és ennek két fontos eszköze a 1) forrásnál levont jövedelemadó + járulékok, 2) az árakba "beépített" ÁFA

1) ha a munkavállaló megkapná a (szuper)bruttó bérét, és neki kellene befizetnie az összes SzJA-t meg járulékot, beleértve azokat a járulékokat amiket most a munkáltatója fizet be a munkavállaló után, gyorsan kitörne a parasztlázadás: akkor tisztában lennének (mert kellene lenniük) a polgárok azzal, hogy mennyit von el tőlük az államhatalom azért a privilégiumért, hogy dolgozhatnak (általánosságban: jövedelemre tehetnek szert)

2) ha az árcédulákon a nettó ár lenne és a pénztárnál szembesülnének a vásárlók azzal, hogy mennyi az adó összege, annak is lenne valamilyen mértékű népnevelő hatása, különösen azoknál az árucikkeknél, ahol a teljes 27%-os ÁFA kerül felszámításra

2018.05.22. 15:57:49

@neoteny:
úgy értve ahogyan eddig. "ingyen" (térítésmentesen) nem lehet birkózni. mivel nincs adó, ami ezt ellentételezi. de nem számít, mert végre mindenki azokért a szolgáltatásokért fizet, amit igénybe vesz. nagyjából ez az ortodox liberális álláspont.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 15:58:34

@444:

"na de ez mutatja, hogy a magyar társadalom döntő többsége nem akar ortodox liberális átalakulást"

Persze, hogy nem: a magyar társadalom döntő többsége azt akarja, hogy vele legyenek szolidárisak a többiek, nem pedig ő akar szolidáris lenni a többiekkel.

"Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt."

-- Frédéric Bastiat: "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 16:07:20

@444:

"mindenki azokért a szolgáltatásokért fizet, amit igénybe vesz. nagyjából ez az ortodox liberális álláspont."

Pontosan: és mindenki azokat a szolgáltatásokat veszi igénybe, amelyeket olyan árakon árulnak, ami számára (szubjektíven) megéri. Ami azt jelenti, hogy minden cserén (adásvételen) nyer mindenki: hiszen azért megy bele az üzletbe, mert azt a maga számára (szubjektíven) hasznosnak látja, ti. (szubjektíven) preferálja a csere (adásvétel) utáni állapotát az azt megelőzőhöz képest. De ez a feltétel csak önkéntes cserék (adásvételek) esetén áll fenn: ha a polgár államhatalmi erőszakkal van kényszerítve arra, hogy pl. (valamilyen mennyiségű) birkózócsarnokot vásároljon (amiből neki nincs semmi személyes haszna), akkor már veszteséget szenved el.

2018.05.22. 16:12:05

@neoteny:
van egy köteg részvényem. és abból egy a piacon hat sékelt ér. megbízom a szolgámat. és hogy vegye meg hét sékelért. ezek után azt mondom, hogy az összes részvény hét sékelt ér. ez ugye "csalás". megkárosítja a többi tulajdonost. de ez mégis megengedett. ehhez hasonló ügyleteken a kapitalizmus. miközben egyesek szerint ilyenformán ne lehessen kereskedni. mert hogy ez így unfair. de ez ugye vallási kérdés. mert szerinted ez így törvényes, legfeljebb nem minden esetben erkölcsös. de mit számít az. de ezzel legalább relativisztikusan te is megsérted mások tulajdonát. mert megengeded egy részvénycsomag felértékelését mondván, hogy a "szabad" piac majd úgy is korrigál. vagy korrigál, vagy nem korrigál. és addig egyesek nyereséget könyvelnek el, míg mások veszteséget. a piaci szabadság totalitása valójában illúzió. csak valaki szerint az úgy fair, hogy legyen közösségi jelleggel fenntartott sportiskola ahol lehessen birkózni. és van aki szerint bármiféle kollektivizálás erőszakos és ebből következően unfair.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 16:53:37

@444:

"van egy köteg részvényem. és abból egy a piacon hat sékelt ér. megbízom a szolgámat. és hogy vegye meg hét sékelért. ezek után azt mondom, hogy az összes részvény hét sékelt ér."

Mit számít az, hogy te mit mondasz? Attól, hogy a gyügyei kofa kiírja a meggyére, hogy az kilónként 120 Ft, a meggye csak annak ér 120 Ft-ot (illetve valamivel többet), aki annyiért megvásárolja tőle: mindazoknak, akik nem veszik meg 120 Ft-ért a kiló meggyet, nyilvánvalóan nem ér annyit.

"megkárosítja a többi tulajdonost."

Már megint fékeveszetten fantáziálgatsz.

"egyesek szerint ilyenformán ne lehessen kereskedni"

Mi köze van egyeseknek ahhoz, hogy _mások_ hogyan kereskednek? Egyesek szerint nem fair az, hogy Sanyi 100-ért vesz és 200-ért ad el. És? Senki sem kényszeríti őket arra, hogy Sanyinak bármit is eladjanak vagy tőle bármit is vegyenek. De egyeseknek ahhoz abszolút semmi közük sincs, hogy vannak olyanok, akik eladnak Sanyinak 100-ért és vannak olyanok, akik Sanyitól vesznek 200-ért. Az nem "közügy", hogy Sanyi és üzlettársai milyen üzleteket kötnek: az kizárólag Sanyi és üzlettársai dolga. Mint ahogy kizárólag a gyügyei kofa és vevői dolga az, hogy azok mennyi meggyet vesznek (vagy nem vesznek) milyen áron.

"legfeljebb nem minden esetben erkölcsös"

Az erkölcsös, hogy Sanyi 100-ért vesz? Az erkölcsös, hogy Sanyi 200-ért ad el? Az erkölcsös, hogy a gyügyei kofa csak 120 Ft-ért adja a meggyét? Az erkölcsös, hogy valaki nem veszi meg a gyügyei kofa meggyét 120 Ft-ért?

"van aki szerint bármiféle kollektivizálás erőszakos"

Az államhatalmi erőszakkal (értsd törvényekkel) végrehajtott bármiféle kollektivizálás erőszakos: ennek belátásához nem szükséges különleges kognitív képesség.

2018.05.22. 17:06:53

@neoteny:
ha a sékel közös pénz, akkor a közösség tagjainak esetleg jogában áll a sékelben történő kereskedelmet szabályozni. egy bank azt mondja, hogy itt van száz sékel. most nyomtuk. na jó, állapodjunk meg abban, hogy azt hitelként lehet kinyomtatni. a megtakarítások tízszerezéséig. vagy nem lehet csak úgy nyomtatni. hanem a sékelnek legyen aranyfedezete. vagy ne legyen. vagy bármi egyéb. a sékel kibocsátás mikéntjéről a sékelt használó közösségnek van joga dönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 17:57:13

@444:

1) "ha a sékel közös pénz, akkor a közösség tagjainak esetleg jogában áll a sékelben történő kereskedelmet szabályozni."

2) "a sékel kibocsátás mikéntjéről a sékelt használó közösségnek van joga dönteni."

Ez két különböző állítás: a 2-esből nem következik az 1-es.

Továbbá a 2-es állítás tautologikus: azáltal, hogy a sékelt használja a közösség, elfogadja a sékel kibocsátásának mikéntjét. Amelyik pénz kibocsátásának mikéntjével nem ért egyet a közösség azt nem használja.

2018.05.22. 20:35:49

@neoteny:
anarchiában a sékel kibocsátásának nincsenek szabályai. tehát ha valakinek van 1 millió sékel megtakarítása mondjuk papírpénzben és egy másiknak eszébe jut, hogy ő azt lemásolja, akkor jogában áll. ahogyan bármi. az is, hogy a másik megtakarításait elégesse. persze ezzel vállalja, hogy a másik magánhadserege megtámadja. nincs államhatalom. nincsenek közös normák. azok nem jöhetnek létre hacsak nincs államvallás. és az ugye anarchiában nem lehet.

2018.05.22. 20:35:57

@neoteny:
anarchiában a sékel kibocsátásának nincsenek szabályai. tehát ha valakinek van 1 millió sékel megtakarítása mondjuk papírpénzben és egy másiknak eszébe jut, hogy ő azt lemásolja, akkor jogában áll. ahogyan bármi. az is, hogy a másik megtakarításait elégesse. persze ezzel vállalja, hogy a másik magánhadserege megtámadja. nincs államhatalom. nincsenek közös normák. azok nem jöhetnek létre hacsak nincs államvallás. és az ugye anarchiában nem lehet.

2018.05.22. 20:41:27

@neoteny:
és ugye az egész rendszer azon alapul, hogy nyomunk még sékelt, vagy forintot, vagy dollárt, vagy akármit és szedik a kamatot egyik oldalról az államtól. ahhoz kellenek a szocik, hogy azt folyamatosan eladósítsák. másrészt az állampolgároktól. ahhoz kellenek a liberálisok pedig totális versenyt hirdetnek. a vállalatok kénytelenek eladósodni vagy ha nem, akkor annál jobb, a tőkepiac majd óriás hitelek formájában versenyelőnyhöz juttat egyeseket. a szocik szállítják a szavazatokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:03:15

@444:

"anarchiában a sékel kibocsátásának nincsenek szabályai. tehát ha valakinek van 1 millió sékel megtakarítása mondjuk papírpénzben és egy másiknak eszébe jut, hogy ő azt lemásolja, akkor jogában áll."

Anarchiában nincs törvényes fizetőeszközként szolgáló fiat (beválthatatlan) pénz: senkinek sem kell elfogadnia fizetségként semmilyen pénzt. Ha valaki csak aranyért akarja adni a jószágait, megteheti; ha valaki csak ezüstért, azt is megteheti; ha valaki halandó dollárért, euróért vagy bármilyen más fiat (beválthatatlan) pénzért adni a jószágait, azt is megteheti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:15:04

@444:

"és ugye az egész rendszer azon alapul, hogy nyomunk még sékelt, vagy forintot, vagy dollárt, vagy akármit"

Igen, az államhatalmak által felállított, a központi bankok által működtetett fiat (beválthatatlan) pénzen alapuló részleges tartalékolási rendszer így működik.

"szedik a kamatot egyik oldalról az államtól"

Mert az állam deficites költségvetéseket csinál: kitűz hiánycélokat és azokat gondosan el is éri.

"az állampolgároktól"

Mert az állampolgárok hiteleket vesznek fel: ma akarják fogyasztani azt, amit csak holnap, holnapután, jövő héten, jövő hónapban, jövőre termelnek meg. És mivel a ma fogyasztott jószág többet ér, mint a holnap, holnapután, jövő héten, jövő hónapban, jövőre megtermelt jószág, a hitelért (általánosságban) kamatot kell fizetni.

Amikor Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné Quaestor-kötvényeket vettek az életük megtakarítását jelentő egy-egy millából, akkor azt azért tették, hogy kamathoz jussanak: és nem csak azért, mert a fiat pénzek folyamatosan inflálásra kerülnek a központi bankok által, hanem mert ha _más_ költi el azokat a pénzeket _ma_ jószágokra, akkor azok a mások élvezik a jószágok fogyasztását; Irmuska néni és Böszörményiné nem tud _ma_ venni belőle ajándékot a kisunokáiknak. Ha csak egy év múlva tudnak ajándékot venni a kisunokáiknak, akkor _több_ ajándékot akarnak nekik venni, hogy bepótolják az egy év alatt nem fogyasztott ajándékok által a kisunokák életéből kiesett élvezetet.

2018.05.22. 21:18:25

@neoteny:
ha nincs törvényes fizetőeszköz, akkor közvetlen árucsere van árupénzzel és esetleg váltókkal történik. anarchiában nincs arany dukát, mert ahhoz kell egy dux, egy duce. az a fasizmus, olyan anarchiában nem lehet. regálé pláne nem. ezek nincsenek. nincs kis ezüst. denárius. és nagy ezüst. garas. valakinek ezt szabályozni kell. mennyi egy bécsi garas. de olyan, hogy bécs anarchiában nem lehet. mert az burg. anarchiában a burger king nem-nemzeti, nem-keresztény hanem anarcho-kapitalista. ez a hal hány big mac? ez az anarchia. jól értem?

2018.05.22. 21:26:35

@neoteny:
a totális versenyben a vállalatok vannak hitelfelvételre szorítva. tegyük fel, hogy valakinek van egy étterme. amiben mondjuk egy szolid 20% haszonkulccsal dolgozik és nyeresége egy részét folyamatosan visszaforgatja. ebből vásárol újabb eszközöket. képzettebb szakácsot, modernebb tűzhelyet. és jön egy másik. az egy ügyes üzletember kap egy csillió dollár hitelt 1% kamatra és 10% haszonkulccsal leversenyzi. vagy annyi hitele, hogy akár arra is játszat, hogy a másikat tönkre tegye. igen ám, de jön egy még ügyesebb üzletember, aki tíz csillió dollár hitelhez jut. és a legügyesebb száz csillió dollárhoz. és azzal uralhatja a fél világot. mindez azért, mert a pénzpiac így a legszabadabb. ez a létező kapitalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:32:29

@444:

"ha nincs törvényes fizetőeszköz, akkor közvetlen árucsere van árupénzzel és esetleg váltókkal történik."

Az arany- és/vagy ezüst(érme) is árupénz, hiszen az arany- és/vagy ezüst árucikk amikor pl. ékszert készítenek belőle.

A téma részletes tárgyalásáért ld. ellenpropaganda.com/murray-n-rothbard/ különös tekintettel a II. fejezetre, amely címe "Pénz egy szabad társadalomban".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 21:45:30

@444:

"és jön egy másik. az egy ügyes üzletember kap egy csillió dollár hitelt 1% kamatra és 10% haszonkulccsal leversenyzi."

Először is, a hitelt vissza kell fizetni: csak olyannak adnak hitelt, akiről feltételezik, hogy képes visszafizetni a hitelt kamatostul (mert ha nem fizeti vissza, akkor a hitelintézetnek a saját tőkéjéből kell visszafizetni azt amikor leírja a bedőlt hitelt).

Másodszor: ha képes 10%-os haszonkulccsal működni, akkor le fogja versenyezni a 20%-os haszonkulccsal működőt attól függetlenül, hogy hitelből indítja a cégét vagy befektetők dobják össze az induló tőkét. Persze ez feltételezi azt, hogy ~10%-al alacsonyabbak is az árai.

Ha a csillió dolláros hitelekből szükségszerűen versenyelőny származna, akkor Steinhoff bácsi vállalatai nem köpnének fel vért a €10 milliárdos hitelei miatt. Vagy a Solyndra nem bukott volna orra a fél milliárd dolláros államilag (értsd az amerikai adófizetők által) garantált hiteleivel.

De ezeket már megbeszéltük, csak te játszod a balfasz trollt.

2018.05.22. 22:07:24

@neoteny:
de hiszen most is lehetőség van arra, hogy a kuruc húsbolt kibocsásson mondjuk libertást. és azt mondja, hogy egy kiló marhahús 1 libertás. és a boltos azt mondja az alkalmazottjának, hogy a havi munkabéred 100 libertás. na de ez nem jó, mert hentes alkalmazottja ezért csak húst vehet, ráadásul azt is csak a kuruc húsboltból. és a nem vehet érte mondjuk a müller drogériában mosószódát. amelyik egyébként szintén kibocsát pénzhelyettesítőt. a blokk a következő vásárlásnál 3%-ot ér. de ezt a drogerie markt pénztárosa már nem fogadja el. és nem váltható be a spar üzleteiben sem. viszont ők is kibocsátanak kuponokat, amivel kedvezményekhez lehet jutni. sőt van olyan újság a plázában, amit ha megveszel készpénzért, akkor abból kivághatod a szelvényeket és ezek kedvezményre jogosítanak. és lehet auchan ügyfélkártyád, amin gyűjthetsz pontokat, amit aztán átválthatsz árura. de az auchan a nagykereskedelemben nem pontokban számol el, hanem dollárban vagy euróban. amiből azt steinhof úr hitelbe kaphat akár 10 milliárdot is. mert azt kigenerálják úgy, hogy leütik az entert. ausztriában az irányadó jegybanki alapkamat most éppen 0%.

kérdés, hogy ennek a rendszernek mi az alternatívája. szerintem nem a totális anarchia. hiszen az részlegesen, de létezik. a müller blokk, az auchan pont, a különféle pénzhelyettesítők marketing céllal jelenleg is léteznek.

2018.05.22. 22:24:46

@neoteny:
tehát ebben a rendszerben az anarchia a supershop kártyán a pont. ami ott van a bankkártya mellett. az államkapitalizmusban az anarchia a marketing.

ezt a rendszert hitközségi, vagy városállami szintre le lehet bontani, ami gazdasági értelemben legalább félszuverén és kulturálisan autonóm. és ezzel a szakadárokkal nem nagyjából 200 ensz tagállam közül választhatsz, hanem mondjuk 3,000 városállam közül. amiből európában lehet mondjuk 300. ami egy fokkal szabadabb, mint a 30 tagállam annál, hogy a 28 mellé felveszik szerbiát és albániát. és még egy szerb és egy albán is bekerül a brüsszeli bizottságba. az milyen jó lenne. teljes az egység. és ezek után már csak ukrajnát kellene felvenni, a sötét fehérorosz diktatúrát megdönteni és megindulhat az újabb háború, vagy hidegháború az oroszokkal. és ez amúgy szuper lenne ám a szomszédos magyarországon. csak putyin pincsi geci orbán. és kreml is belecsap a lecsóba és ebből lesz aztán brexit és trump triumph. merkel mami azt mondja, hogy ha már egyesek úgy döntöttek, hogy kiürítik szíriát, akkor németország befogadja a közel és közép keletet. mert így leszek olcsó betanított munkások a volkswagen gyárban. és ezzel felszámolják németországot és levethetik a náci billogot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 22:28:13

@444:

"de hiszen most is lehetőség van arra, hogy a kuruc húsbolt kibocsásson mondjuk libertást. és azt mondja, hogy egy kiló marhahús 1 libertás. és a boltos azt mondja az alkalmazottjának, hogy a havi munkabéred 100 libertás."

Lehetetlen: az adókat Mo-n csak a törvényes fizetőeszköz forintban lehet befizetni. A boltos csak a nettó fizetést fizethetné libertásban, és az alkalmazott csak ÁFAmentes termékeket vásárolhatna libertásért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 22:29:07

@444:

"tehát ebben a rendszerben az anarchia a supershop kártyán a pont. ami ott van a bankkártya mellett. az államkapitalizmusban az anarchia a marketing."

Ez brutális idiótaság: balfasz trollkodás.

2018.05.22. 22:46:50

@neoteny:
az adót igen, de a munkabért nem. tehát ha a kuruc húsbolt tulajdonosa egy asztali számítógépen kinyomtat számozott libertás szelvényeket. és azt mondja az alkalmazottjának, hogy nesze itt van ebből 100 darab. ez lesz a havi béred. és egyébként 1 kiló marhahús 1 libertás, akkor ezt minden további nélkül megteheti. mivel ez marketing. aztán egy másik kérdés, hogy ezek után a libertást elfogadják-e a cutler gym, ahová a hentes jár gyúrni vagy azt mondják, hogy na ne viccelj. itt ezeket a kondigépeket euróért vettük és abban kell törlesztenünk. a libertásod nem konvertibilis a dollárral. na de lehet érte venni húst. tudod mit, beváltjuk. ez elvben nem tiltott.

2018.05.22. 23:00:48

@neoteny:
tehát kérdés, hogy mennyire legyen differenciált a pénzrendszer, vagy akármilyen eszközrendszer. tegnap bekapcsoltam a tévét. az egyest természetesen, vagy a dunát már nem tudom. és ott egy csángó néni főzött. befűtött a fával. és a sparhelt mellett ott volt a kisbalta. felrakta a tojásokat főni. mert hogy az kellett az ételhez. majd amikor az megfőtt, akkor el kezdte megpucolni és a tojásokat felszeletelte. a kisbaltával.

az egy univerzális vágóeszköz. és elmondta, hogy azzal vág mindent. a csirke nyakát is azzal csergeti le. fát is azzal vág. a tojást is azzal szeli. venne ő kést a szászoktól. csak kitelepítette őket ceausescu.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 23:04:23

@444:

"az adót igen, de a munkabért nem. tehát ha a kuruc húsbolt tulajdonosa egy asztali számítógépen kinyomtat számozott libertás szelvényeket. és azt mondja az alkalmazottjának, hogy nesze itt van ebből 100 darab. ez lesz a havi béred. és egyébként 1 kiló marhahús 1 libertás, akkor ezt minden további nélkül megteheti."

Nem teheti meg: az SzJA-t + járulékokat le kell vonnia az alkalmazott fizetéséből + munkaadói járulékokat _forintban_ át kell utalnia a NAV-nak. Továbbá (amennyire tudom) 5%-os ÁFA van a marhahúsra, amit szintén rá kell számolni az alkalmazott marhahús-vásárlására _forintban_ és át kell utalni a NAV-nak. Amit csak akkor képes megtenni a Kuruc húsbolt tulajdonosa, ha létezik egy váltási árfolyam a libertás és a forint között.

A törvényes fizetőeszköz megállapítása (és az, hogy csak a törvényes fizetőeszközben lehet adókat befizetni) nem véletlenül van: így teremt az államhatalom keresletet az általa kibocsátott fiat (beválthatatlan) pénz iránt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.22. 23:13:38

@444:

"tehát kérdés, hogy mennyire legyen differenciált a pénzrendszer"

Erre a kérdésre az államhatalmi válasz az, hogy törvényes fizetőeszközzé teszik a törvényekkel létrehozott központi (jegy)bank által kibocsátott fiat (beválthatatlan) pénzt, és csak ebben a pénzben lehet fizetni adókat. Használhatnak a népek más pénzeket -- csak nem olyan tranzakciókban, amikre adót kell fizetni (pl. bérfizetés, ÁFA-köteles áruk, jövedéki adók alá eső áruk stb).

2018.05.22. 23:29:35

@neoteny:
a minimálbéren túl simán adhatna libertást, vagy akármilyen béren kívüli juttatás. feltéve, hogy azt elfogadja az alkalmazott. és amúgy adhat húst úgy is, hogy libertás szelvényekért cserébe. ez marketing. megint csak megengedett. aztán egy másik kérdés, hogy a libertás-t mennyiben fogadja el a virágpiacon. de elvben működhetnek helyi pénzek. a multiktól és a román államtól elszakadhatnak a székelyek, a partium háziiparosai. és felhalmozhatnak arany dukátban. ez a fejedelem nélküli fejedelemség. (vö. horthy király nélküli királysága) az anarchia egy politikai eszköz egy államtól való elszakadásra. elvben megszervezhetik.

2018.05.22. 23:35:32

@neoteny:
ez ugye a feudális anarchia, ami egy átmeneti állam/állapot.

2018.05.22. 23:39:37

@neoteny:
de az ugye nyilvánvaló, hogy ez egy lázadás lenne román állam ellen. szóval ez gyakorlatilag erőszakmentes eszközökkel vívott polgárháború. a nagyváradi szent lászló napok fizetőeszköze a libertás.
www.youtube.com/watch?v=tdff80sCcOM

2018.05.23. 00:53:26

@neoteny:
tehát kérdés, hogy mi történik akkor, amikor a trolldemokrácia tort ül a "baloldali" "liberális" "értelmiség" felett. mert most ugye ez folyik a komment csatornákban álprofilokkal. lényegében az internet lebontotta a filoszemita államvallást. azt, hogy a szabadság, a szabad gondolkodás az, hogy alföldi róbert és alinda beszélgetnek. és a közönség megtapsolja őket. és megnyerik a választást. mert ők a "liberálisok". és ha nem, akkor az a "fasizmus". és ezt szétverte a részben az internet népe profilokkal, álprofilokkal komoly indulatokkal, vagy komolytalansággal, trollkodással, a népfőiskola előadói szeánszai, de vigyázat magas műveltséggel, csak esetenként oltári baromságokkal mert ugye ezek az akadémikus közegből kitiltott futóbolondnak titulált emberek, aztán persze a török gábori értelemben vett "professzionális" politika és a farizeus politológia, a fidesz familiárisai, orbán viktor modern népmesei karaktere szalonnázós, disznóvágós, gumicsizmás facebook videói találkozása a támogatott gyári munkásokkal borsodban, bözsi nénivel nagygécen és a foci egyház. és ezek működtek. a magyar társadalom megkreálta mészáros lőrincet. azt, hogy dollár milliárdos kell. nesztek basszus. a new york times és a washington post megírja, hogy ezek az állammal összefonódva csalnak. mert hogy nem az egyesült államokkal összefonódva teszik. bezzeg a filantróp soros alex. a szijjártó péterrel vissza nem térítendő állami támogatásokért pezsgőző német gyáriparosok, akik elmondják, hogy ez a "meritokrácia".

tehát tartok tőle, hogy a kultúrát alacsony szintről kell újjáépíteni és ehhez szükséges a tradicionalizmus, ami posztindusztriális nézőpontból a retrográd abszurditás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 02:30:43

@444:

"a minimálbéren túl simán adhatna libertást, vagy akármilyen béren kívüli juttatás."

Amikre szintén adózni kell:

Mi számít munkáltatói béren kívüli juttatásnak 2017-ben?

A munkáltató által a munkavállalónak 1,18x0,15 szja+1,18x0,14 eho=34,22% közteher mellett adható béren kívüli juttatás 2017-ben

legfeljebb évi 100 ezer forint pénzben kifizetett összeg,

ado.hu/rovatok/munkaugyek/beren-kivuli-es-mas-juttatasok-2017-ben-1-resz

"adhat húst úgy is, hogy libertás szelvényekért cserébe. ez marketing. megint csak megengedett."

2007. évi CXXVII. törvény
az általános forgalmi adóról

ELSŐ RÉSZ
ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. Fejezet
ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

[...]

Alkalmazási hatály
2. § E törvény alapján adót kell fizetni:

a) adóalany által - ilyen minőségében - belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása,

[...]

után.

"de elvben működhetnek helyi pénzek."

Persze, hogy működhetnek -- csak a fiat (beválthatatlan) pénzt kibocsátó központi államhatalom mindent elkövet azért, hogy ne működjenek, de legalább is beszedje a használatukkal járó azon adókat, amiket a törvényes fizetőeszközök használata után beszed.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 02:34:09

@444:

"a magyar társadalom megkreálta mészáros lőrincet."

A te féktelen fantáziálgatásaidban: Mészáros Lőrincet Orbán Viktor (kormánya) kreálta meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 02:46:01

@444:

"de az ugye nyilvánvaló, hogy ez egy lázadás lenne román állam ellen."

Ha a helyi pénz használata Erdélyben és/vagy a Partiumban lázadás lenne a román állam ellen, akkor a helyi pénz használata Mo bármelyik területén miért nem lázadás a magyar állam ellen?

2018.05.23. 08:29:08

@neoteny:
azért, mert a helyi pénzt egy román néptől, nemzettől elszakadó, vagy elszakadni akaró populáció használja. attól lesz lázadás a román államiság ellen.

2018.05.23. 08:37:34

@neoteny:
a közbeszédben "viktort" (mint kvázi családtagot) és "lőrinc komát" (mint kvázi ismerőst) a magyar társadalom kreálta meg. azért, hogy a rendszer működését demonstrálja a globális kapitalistáknak. ez ugyanaz a rendszer, amiben steinhoff úr hitelhez jut. aztán a hvg megírja, hogy ezek "lopnak". és a többi?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 08:51:53

@444:

"a helyi pénzt egy román néptől, nemzettől elszakadó, vagy elszakadni akaró populáció használja"

Kár, hogy korábban ezt írtad: "de az ugye nyilvánvaló, hogy ez egy lázadás lenne román állam ellen."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 09:01:55

@444:

Ha a román területen a helyi pénz használata lázadás a román állam ellen, akkor a magyar területen a helyi pénz használata lázadás a magyar állam ellen.

2018.05.23. 09:24:47

@neoteny:
mert az erdélyi és partiumi magyarok nyilvánvalóan azért használnák a libertást, hogy a román államiságtól elszakadjanak.

2018.05.23. 09:38:42

@neoteny:
és ez nyilvánvaló, hogy polgárháborút jelentene. a magyar erzsébet utalványt elfogadnák a székely vendégfogadók. de a magyarokat kvázi, mint családtagokat szállásolnák el. ezzel megkerülnék a román adófizetést. ellenben a begyűjtött erzsébet utalványt magyar állam a leszámítolva beváltaná forintra. kvázi adót szedne. és ezek után nyújtanak közszolgáltatásokat. ez azt jelentené, hogy elszakadnak a bukaresti kormánytól és a román államtól. de ez csak akkor működik ha a románok ezt elfogadják (ezzel románia is nemzetállammá válhat), a székelyek, a partiumi háziiparosokkal képesek fenntartani magukat és képesek árut, közszolgáltatásokat cserélni magyarországgal. gazdaságilag félszuverénné válhatnak, kulturálisan pedig autonómmá a székekre alapozva, az egyesített nagy-magyar megyerendszerhez kapcsolódva, tartományi jogokat szerezve. de ebben a feudális anarchia egy átmeneti állapot.

2018.05.23. 09:49:50

@neoteny:
ezzel a központi magyar államiság kizárólagossá megszűnne. hiszen erdély, a partium tartományi jogokkal lenne felruházva. ahogyan a bánság, vajdaság, kárpátalja, az alpokalja és a felvidéki magyarok is államalkotóvá válnának úgy, hogy ez nem zárja ki a nagy-román-moldáv vagy a nagy-cseh-morva-szlovák államiságot. hanem különféle pénznemeket használva a maguk választotta törvényhatóságoknak kezdenek el adót fizetni.

2018.05.23. 10:05:50

@neoteny:
az anarchia ebben az esetben is egy polgárháborús átmenet. gulyás mártonék bevezethetik a nem-keresztény nem-nemzeti libertást (NKNNL). és alföldi róbert és alinda beszélgethetnek úgy, hogy a belépő 1 NKNNL. és ezek után levásárolhatják a bulinegyedben. kérdés, hogy az erzsébetvárosi pizzéria adna-e pizzát 1 NKNN libertásért cserébe. cserébe megnézheti alföldi róbert előadását a színházban, a beszélgetését alindával. gulyás márton előadását a krétakörben, vagy schilling árpád művészeti produkcióit, a trafó kortárs tárlait. ő pedig süt nekik pizzát. 1 nem-nemzeti, nem-keresztény libertást soros alex beválhatná amerikai dollárra. és ezek után ő is látogathatná a trafó kortárs tárlatait, schilling árpád művészeti produkcióit, alinda beszélgetéseit és duhajkodhatna drogos buli buzi negyeben feltéve, hogy betartják a budapesti csendrendeletet. erre mondom azt, hogy a "baloldali" "liberálisok" ilyenformán az underground világát teremthetik meg.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:13:03

@444:

"a román államiság"

Mi a különbség a (román) állam és a (román) államiság között? Mert te össze-vissza használod a kettőt anélkül, hogy nyilvánvalóvá tennéd, miért használod mindkettőt.

2018.05.23. 10:19:57

@neoteny:
ilyenformán fellázadhatnak a magyar államiság ellen ha akarnak. lényegében egy kisebbségi önkormányzatot hozhatnak létre. kérdés, hogy ez a populáció milyen jólétet teremtene magának. a magyar állam leszámítolva beválthatná a libertást. és ezért az mvm áramot adhatna uj péternek. de uj péter felszerelhet a házára amerikai dollárért napelemeket (soros alex beváltja neki). és így nem kell vásárolni a magyar villamos művektől. ilyenformán létrejöhet sorosisztán. csak tartok tőle, hogy soros alexet néhány év alatt a vagyonából kiforgatnák a "szeretteik". mert hogy uj péter valójában nem migránsokat akarna betelepíteni pestre. ez soros alex apukájának az elképzelése. a pénzük kell nekik, a soros klán hatalmi céljait szolgálják ki. megszerezni az ellenőrző hatalmat minden magyarok felett. azzal, hogy azok feladják a nemzeti identitásukat. és ezzel a globalizált szabad tőkepiac és az ngo-k párosa egy új világot teremt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:22:31

@444:

"ezzel a központi magyar államiság kizárólagossá megszűnne. hiszen erdély, a partium tartományi jogokkal lenne felruházva. ahogyan a bánság, vajdaság, kárpátalja, az alpokalja és a felvidéki magyarok is államalkotóvá válnának [...] hanem különféle pénznemeket használva a maguk választotta törvényhatóságoknak kezdenek el adót fizetni."

Igen, egy laza szövetségi rendszer lehetőséget biztosítana arra, hogy a szövetségi tagok kísérletezzenek különféle gazdaságpolitikai rendszerekkel. Mindaddig, amíg a polgárok szabadon költözhetnének a szövetségi tagok (tartományok) között, ez biztosítaná a legtöbb szabadságot mindenkinek, hogy a politikai preferenciáinak leginkább megfelelő helyen élhessen. (Tartományi) államszocializmus, vegyes gazdaság, piaci anarchia -- mindenkinek meggyőződése szerint.

2018.05.23. 10:27:18

@neoteny:
az állam és az államiság közötti különbség nagyjából annyi a különbség, mint a nagy és a nagyság között.

2018.05.23. 10:28:02

@neoteny:
az államiság hangsúlyosabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.23. 10:29:15

@444:

Mint Nagy úr és a felesége, a nagysága között?

2018.05.23. 10:58:42

@neoteny:
a felesége a nagysága, őfel(e)sége. a másik fele a fé(r)lje, akitől a család ered.

az mta szerint férj ősi finnugor örökség. finnül yrkä legény, kérő. cseremiszül erge azt jelenti: valakinek a fia. a cseremiszek azt mondták: erge. a magyarok is ilyesmit mondtak. csak aztán mentek mendegéltek. és azt mondták: férj.

2018.05.23. 11:04:47

@neoteny:
a népfőiskola megfejti, hogy az angol earl (óangol eorl), az ónorvég járl a magyar "elöljáró" szavakkal rokon. ez is van annyira jó, mint azt, hogy a cseremiszek azt mondták: erge. a magyar azt, hogy férj.

Janossz 2018.05.23. 18:50:18

@444: Csak azt a kis fingot nem sikerül még mindig megfejteni a népfőiskolának, fingból lett a thing, vagy thingből lett a fing, that is the question!

2018.05.23. 19:23:02

@Janossz:
van a thin, ami keskeny. és a thing, ami tágult. az a fing. őangulul þing.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 08:30:47

@444:

"van termelői érdekképviselet és fogyasztóvédelem"

Ha a termelői érdekképviselet megvédi a termelőket a fogyasztói érdekek érvényesítésétől, a fogyasztóvédelem pedig megvédi a fogyasztókat a termelői érdekek érvényesítésétől, akkor egy rahedli erőforrás került felhasználásra azért, hogy döntetlen legyen a meccs eredménye. Ha meg nem döntetlen az eredmény, akkor vagy a termelői érdekképviselet, vagy a fogyasztóvédelem nem működött elég jól annak ellenére, hogy erőforrások kerültek felhasználásra.

2018.05.24. 09:24:24

@neoteny:
nézzünk egy konkrét példát. a hajdúsági iparművek azt mondja, hogy drága jó hajdúságiak. adjatok nekünk 20% árelőnyt és cserébe kifejlesztjük nektek a hajdú porszívót, ami a legszebb ajándék a porolófejjel.
bekes-archiv.hu/leveltar1/adat/termekek/hu1656.jpg
na de miért fizessék ki a hajdúságiak ennek a 20%-os felárát. 20% tulajdonrészért cserébe. na jó, de valaki szabad versenyt szeretne. költözzön nagyváradra. feltéve, hogy ott meghirdetik a szabad versenyt. a porszívók piaca nem védett.

ebben a példában ha a hajdúsági iparművek kifejleszti egy olyan porszívót, amit eladhat a nagyvilágba (annak ellenére, hogy létezik protekcionizmus), akkor kollektíve jól jártak. ha nem, akkor nem. ez nem azt jelenti, hogy a protekcionizmus a biztos sikeres lesz. de azt sem lehet mondani, hogy biztos sikertelen lesz. ki tudja?

a hajdúsági iparművek szakmunkásai és mérnökei abban érdekeltek, hogy a háztartási kisgép projektet támogassák. ehhez meg kell győzni a többi termelőt. a műanyaggyárt és a könnyű fémművet. a kreatív iparosokat. a marketingeseket. aszoftvergyártókat, akik applikációk segítségével átalakítják robotporszívóvá. termelői érdekképviselet tárgyal a fogyasztóvédőkkel. akik azt mondják, hogy túl zajos a hajdú motor. az inkább legyen import. kiegyeznek abban, hogy a főalkatrész legyen könnyen cserélhető. a fogyasztóvédők azt mondják, hogy a mérnökök tervezzenek bele ilyen vagy amolyan szűrőt azoknak, akik allergiában szenvednek. a háztartási gépek mérete legyen összhangban a hajdú bútorokkal. és ebből lehet, hogy lesz egy hajdú háztartási gépcsalád és ugyan nem olyan jó, mint az samsung, de majdnem. ezzel a hajdúságban nem élhetnek olyan jól, mint szöulban, de majdnem.

az ortodox "liberálisok" azt mondják, hogy telepítsen a samsung gyárat a hajdúságba. vagy irmuska és böszörményiné megtakarítására alapozva generáljanak hiteleket és versenyezzék le az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatokat.

ennek unortodox változatában időlegesen lehet mondjuk 20% vámpótlék bizonyos termékekre. a hajdúvárosok statútuma ezt a városi alkotmányosság keretében lehetővé teszi. hajdúszoboszlói szállodás azt mondja, hogy megveszi a hajdú porszívót. feltéve, hogy az ő szállodájában tartják az alkalmazottaknak a csapatépítő tréninget vagy a munkavállalók vesznek tőlünk szakszervezeti üdülést. de elszállásolhatják a koreai játék robotépítő gyereket. amiért cserébe egy koreai mérnök előadást tart a samsung motorok szervizeléséről. és így lehet a hajdúságban lehet a kelet-magyarországi márkaképviseletük.

erre nyíregyházán azt mondják, hogy inkább oda menjen. vagy hasonló megállapodnak a svéd electrolux-szal. ők lesznek "kis skandinávia". szatmárnémeti a siemens-szel. és ebből is ugye verseny lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 09:47:48

@444:

"de valaki szabad versenyt szeretne. költözzön nagyváradra"

Aki meg protekcionista ipari gyártást akar, az költözzön Minszkbe.

"ha a hajdúsági iparművek kifejleszti egy olyan porszívót, amit eladhat a nagyvilágba"

A nagyvilág nem hajlandó 20%-os felárat fizetni, így az egész fantáziálgatásod megdől.

"a hajdúsági iparművek szakmunkásai és mérnökei abban érdekeltek, hogy a háztartási kisgép projektet támogassák."

Ez nihilista-posztmodernista semmitmondás: a Hajdúsági Iparművek szakmunkásai és mérnökei abban érdekeltek, hogy a reáljövedelmüket maximalizálják. Ha nem ebben lennének érdekeltek, akkor az otthoni sufnijukban reszelgetnének a háztartási kisgép projekt támogatására.

"a fogyasztóvédők azt mondják, hogy a mérnökök tervezzenek bele ilyen vagy amolyan szűrőt azoknak, akik allergiában szenvednek."

Az ilyen vagy amolyan szűrő beépítésének ára van: azt ki fizeti meg?

"az ortodox "liberálisok" azt mondják, hogy telepítsen a samsung gyárat a hajdúságba."

Helyesen: ezt te fantáziálgatod -- mint ahogy az ortodox "liberálisok" létezését is.

"vagy irmuska és böszörményiné megtakarítására alapozva generáljanak hiteleket és versenyezzék le az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatokat."

A Renner Művek (Bt.) megél abból, hogy _együttműködik_ "az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatokkal". Nem azokat "versenyzi le", hanem a többi beszállítót, akik a Renner Művek által gyártott gumibiszbaszokat szeretnék beszállítani "az évszázada kapitalizálódó multinacionális óriásvállalatoknak".

"hajdúszoboszlói szállodás azt mondja, hogy megveszi a hajdú porszívót. feltéve, hogy az ő szállodájában tartják az alkalmazottaknak a csapatépítő tréninget vagy a munkavállalók vesznek tőlünk szakszervezeti üdülést."

Csak épp' mindegyik más hajdúsági szállodás is ezt mondja: ha pedig a Hajdúsági Iparművek alkalmazottjai a hajdúszoboszlói szállodással kötnek üzletet, akkor a többi hajdúsági szállodás nem vesz Hajdu porszívót. Máris bedőlt a féktelen fantáziálgatásod.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 09:50:08

@neoteny:

"akik a Renner Művek által gyártott gumibiszbaszokat szeretnék beszállítani"

Helyesen: akik a Renner Művek által gyártott gumibiszbaszokhoz hasonló termékeket szeretnék beszállítani

2018.05.24. 10:29:55

@neoteny:
na de próbáld már megérteni, hogy ilyenformán esetlegesen kifejleszthetnek egy jobb háztartási gépet. a 20% vámpótlék átmeneti versenyelőny. elég sok család érdekelt a háztartási gépgyártásban, akkor ezek kvázi részvénytársaságként működnek. és ha a marketing az, hogy adnak mellé hajdúsági ajándékkosarat, akkor még több ember érdekeltté válik. persze kérdés, hogy akar-e valaki hajdú konyhaszekrényt vásárolni úgy, hogy megrakják hajdúsági finom liszttel. mert erre lehet mondani, hogy megveszem az ikea szekrényt és abba veszek annyi lisztet, amennyit jónak látok. nem kell, hogy telepakolják a parasztot. vagy azt mondom, na jó. nem is olyan rosszak ezek a hajdú bútorok, háztartási gépek, meg még lisztet is adnak és kedvezményt adnak hajdúszoboszlói hotelekben.

ebben a modellben a hajdúvárosok kínálnak egy életstílust. versenyeznek a kunokkal és a jászokkal és összefognak a spliti hajdúkkal. ez elsődlegesen a termelésen és az árucserén alapul. a termlői érdekképviseleten és ehhez társul fogyasztóvédelem.

2018.05.24. 10:45:10

@neoteny:
jelenleg is előírják, hogy a porszívóban legyen ilyen, vagy amolyan szűrő. nehogy rosszul legyen valaki, aki allergiás. de ugye így egyre több gyerek válik allergiássá. amikor a döngölt padlót söpörték, akkor szállt a por. persze lehet, hogy akkor is voltak allergiás gyerekek. csak nem tudtak róla.

irmuskának a szakrendelésen felírtak valami fájdalomcsillapító gyógyszert, amiből heti 1 szemet vehet be. ezt a háziorvos írja ki a szakorvos javaslatára. ezek után a háziorvos odaadta a papírt az asszisztensnek. aki kinyomtatta a receptet. de úgy, hogy napi 1 szem. a háziorvos aláírta, rányomta a pecsétet. a gyógyszerész rávágott az asztalra. és felhívta a háziorvosi rendelőt, hogy figyeljenek már oda. addig állt a sor. mert a gyógyszerész fontosabbnak tartotta kiosztani a háziorvost és az asszisztenst. persze utólag irmuska is leellenőrzheti a recepteket. napi 1 vagy heti 1 szemet vegyen be. ezen múlik az, hogy kisebb fájdalommal éli világát, vagy meghal.

erre lehet mondani, hogy ezt majd megoldja az e-recept. hiszen nem lesz olyan, hogy a szakrendelő kinyomtatja. azt a háziorvos lemásolja, az asszisztens megint kinyomtatja. és a gyógyszerész egy golyóstollal a dobozra firkantja adagolást. mert hogy ezt egy orvos eldönti. aki a leginkább ért hozzá. és ha az mégse ért hozzá, vagy rosszul dönt, vagy elhibázza. na jó, a gépek a mérési eredmények alapján majd automatikusan felírják a receptet. és nem kell orvos. mert majd lesz egy gyógyító robot gép. de vagy lesz, vagy nem lesz. az is egy hitvilág, hogy orvos se kell. miért kellene megtanulni a csontok neveit latinul. újabban azt mondják, hogy ez fölösleges. de vagy fölösleges, vagy nem fölösleges. ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 10:51:46

@444:

"ilyenformán esetlegesen kifejleszthetnek egy jobb háztartási gépet. a 20% vámpótlék átmeneti versenyelőny."

Ez egy _lehetséges_ út: lényegében ezt járta be a japán és a dél-koreai gazdaság egy fél évszázaddal ezelőtt. De a magyarok _ma már_ nem egy távolkeleti népség: szerintem túl individualisztikusak ahhoz, hogy két-három évtizednyi alacsony fogyasztást elfogadjanak azért, hogy (esetleg) eljussanak Japán vagy Dél-Korea fejlettségi szintjére. Mindamellett, hogy Dél-Koreában katonai diktatúrák voltak akkor, amikor ez a folyamat lejátszódott; Japán sem a liberális munkahelyi kultúrájáról volt ismert akkortájt. Így hát lehetetlen az, hogy egyszerre érvényesüljön a gazdasági fellendüléshez szükséges visszafogott fogyasztás, és a kocsma borgőzős népfőiskolás népének álma, miszerint az okosok szervezzék meg azt, hogy kevés munkával dőljön a lé. Ez a modell azt jelentené, hogy egy generációnyi (két évtizednyi vagy egy negyedszázadnyi) igen kemény munka _után_ dőlne a lé (esetleg). Ha te _ezt_ el tudod adni a magyaroknak, akkor sok sikert -- de nekem nagyon erős kétségeim vannak arra vonatkozóan, hogy ez Mo-n működne. És még az sem biztos, hogy a 2020-2030-as években reprodukálható egy olyan pálya, ami létezett az 1960-1970-es években.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 10:53:47

@444:

"jelenleg is előírják, hogy a porszívóban legyen ilyen, vagy amolyan szűrő."

Amely előírás teljesítését a porszívó vásárlója fizeti meg -- akár szüksége van az ilyen vagy amolyan szűrőre, akár nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:00:37

@444:

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 11:10:35

@neoteny:
filozofikusan csak annyit azt lehet mondani, hogy irmuska fájdalomcsillapítója vagy jó, vagy nem jó. na most hogy lehet eldönteni hogy melyik a jó orvos és a jó gyógyszer. döntse el a szabad piac. az orvoslás legyen egy szabad piaci szolgáltatás. mit kell ezen túlbonyolítani? ez az ortodox liberális hitvilág.

mert te betiltanád azt, hogy legyen minden járásban legyen járóbetegellátás. mert hogy ez korlátozza a szabad piacot. hiszen így a járási rendelőintézetek versenyeznek. a nemzeti keresztségben megengedett elmenni a szomszédos járásba. ez is verseny. csak korlátozott. szerinted a totális verseny a legjobb. de vagy az a legjobb, vagy nem az a legjobb. mert a "szabad" versenyben nem feltétlen a legjobb válogatódik ki. nem a legjobb énekes a piacvezető. hanem aki mögé a legtöbb pénzt rakták. sanyi szerint barbra streisand lófejű és kancsal. de egyeseknek tetszett. és egy producer azt mondta, hogy tegyük mellé robert redfordot. és játsszák el, hogy a fehér protestáns és a zsidó lány szerelmesek.
www.youtube.com/watch?v=uBPQT2Ia8fU
de nem voltak szerelmesek. viszont ez adott korban bejött: the way we are. és a youtube elisa biagianti a leírás alapján olasz felhasználójának ez a kedvence. sanyi nem érti, hogy barbra steisand hogyan lehetett szexszimbólum. drábik megmagyarázza, hogy ezek mögött a globális pénzhatalom összeesküvése áll. az, hogy amerikában a fehér "fajt" beolvasszák. és tényleg lehet ebben valami. miközben ez azért ennél valószínűleg bonyolultabb. nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot. és abban sem, hogy teológia nélkül élni. és az egy teologikus tétel, hogy akinek több pénze van annak van igaza. akik ebben hisznek rendelőjenek alá soros alexnek.

2018.05.24. 11:20:31

@neoteny:
de arra hivatkoznak, hogy ha azt nem építenék bele, akkor egy szegény kis allergiás gyerek hirtelen megfulladna. a termodinamika törvényszerűségei szerint nagyon kis valószínűséggel az is előfordulhat, hogy az oxigén molekulák a szoba egyik sarkában gyűlnek össze. mert a véletlen ütközésekből éppenséggel az is elképzelhető. és egyébként lehet, hogy egy gyerek azért lesz allergiás, mert beteszik azt a szűrőt. kiporszívózzák a lakást. majd kinyitják az ablakot. és onnan beszáll az a tömény por, ami allergiás reakciókat vált ki nála. és hogy az egyik gyereknek jó legyen ezért a másik gyereket is megbetegítik. könnyen lehet. és mindez a gonosz gyártók érdeke. úgy, hogy csak ne írjanak elő semmit a fogyasztóknak. hanem azok szabadon eldönthessék, hogy akarnak szűrőt, vagy nem. csak ezek után a fogyasztónak az lesz a problémája, hogy a porszennyezés mértékét miért nem szabályozza az állam.

ezt aligha filozofikusan megfejteni. legfeljebb a hitre alapozva. és erről szólnak a választások, népszavazások.

2018.05.24. 11:34:27

@neoteny:
a helyi napilap címlapján egy hírben következő szerepel: "A műsorban NÉGER spirituálék és gregorián énekek is elhangozottak". ez amerikában kiverné a biztosítékot. mert arrafelé afroamerikainak kell mondani. és az újságíró elvesztené az állását. errefelé a wikipédia is azt írja, hogy "a spirituálé észak-amerikai NÉGER rabszolgák vallásos éneke". az angol változatban "Spirituals (or NEGRO spirituals) are generally Christian songs that were created by African Americans". na de miért rekesztenek ebből ki egy ázsiait? a többes szám túláltalánosítás. nem csak nem lehet azt mondani, hogy a férfiak, vagy a magyarok, de azt se, hogy a postások. mert az is kirekesztő. vagy mégse? ez hit kérdése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:35:24

@444:

"filozofikusan csak annyit azt lehet mondani, hogy irmuska fájdalomcsillapítója vagy jó, vagy nem jó."

Helyesen: ez a nihilista-posztmodernista semmitmondó filozófia.

"mert te betiltanád azt, hogy legyen minden járásban legyen járóbetegellátás."

Helyesen: ezt te mondod.

"a totális verseny a legjobb. de vagy az a legjobb, vagy nem az a legjobb."

Helyesen: ez a nihilista-posztmodernista semmitmondó filozófia.

"nem a legjobb énekes a piacvezető."

Ez azon a brutális idiótaságon alapul, hogy létezik valamiféle objektív mércéje annak, hogy ki a legjobb énekes. De ilyen nincs: a legjobb énekes mindenki számára az, akit az egyén szubjektíven leginkább preferál. Aztán azokból az énekesekből, akiket a legtöbb egyén szubjektíven a leginkább preferál, a _legsikeresebb_ (_nem_ a legjobb) énekes lesz.

"drábik megmagyarázza, hogy ezek mögött a globális pénzhatalom összeesküvése áll. az, hogy amerikában a fehér "fajt" beolvasszák. és tényleg lehet ebben valami."

Bizony: még a brit királyi családba is beférkőzte magát egy félvér. Ez már nem is a kezdet vége, hanem a vég kezdete.

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

Ez önmagában egy filozofikus megfejtés.

"az egy teologikus tétel, hogy akinek több pénze van annak van igaza"

Ha úgy tett szert a több pénzére, hogy olyan jószágokat ajánlott a népeknek, amikre ők önként hajlandóak voltak elcserélni a saját maguk által termelt javaikat -- praktikusan pénz formájában --, akkor szükségszerűen igaza van. Te vitathatod ezt, de a népek rá szavaznak épp' azáltal, hogy neki adják a pénzüket az általa árult jószágokért cserébe.

Justin Bieber nettó vagyona vagy $225 millió. Lehet köpködni a "művészetét" (meg is teszik rengetegen), de végső soron neki van igaza: elegen preferálják a zenéjét -- értsd elég egyént szórakoztat az általa termelt zene -- ahhoz, hogy képes volt összekalapálni csaknem negyedmilliárd dollárt. Baszogatja is (ismét) a Selena Gomez nevű leányzót, akinek csak $50 milliója van.

Viszont Justin Bieber gyakorlatilag teljesen szabadpiaci viszonyok között tett szert a pénzére: nem hiszem, hogy bármiféle jövedelme is származott volna államhatalmi tevékenységből (esetleg ha adott koncertet fegyveres erőknek, amit a Pentagon vagy a Canadian Forces vásárolt/finanszírozott).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:38:19

@444:

"de arra hivatkoznak, hogy ha azt nem építenék bele, akkor egy szegény kis allergiás gyerek hirtelen megfulladna."

Erre hivatkozva hozzák meg a szabályozást arra, hogy az _összes_ porszívóba be kell építeni a szűrőt. Pedig elég lenne az, hogy az allergiás egyén szűrős porszívót vásárol; hogy csak ő fizeti meg a szűrő felárát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 11:57:20

@444:

"ez hit kérdése."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 12:10:43

@neoteny:
a társadalmi, a gazdasági, a kulturális és a védelmi optimum nem feltétlen esik egybe. elemi közelítéssel lehet azt mondani, hogy ezeket számoljuk ki, valamilyen módon becsüljük meg. valamilyen módon átlagoljuk ki. és kérdezzük meg a köznépet, hogy ez jó, vagy nem jó. ezt fogalmazza meg úgy sanyi: számítsák ki az okosok és kérdezzék meg a népet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 12:19:23

@444:

"a társadalmi, a gazdasági, a kulturális és a védelmi optimum nem feltétlen esik egybe."

Miért ne esnének egybe?

"számítsák ki az okosok és kérdezzék meg a népet"

Pontosan ez történik a szabadpiacon: a vállalkozók kiszámolják, hogy milyen hasznot hajtó megoldásokat tudnak nyújtani az emberek igényeinek kielégítésére, aztán megkérdezik a népeket: kell nektek ennyiért ez a megoldás? azok meg eldöntik, hogy kell-e nekik annyiért az a megoldás.

2018.05.24. 12:29:05

@neoteny:
na de esetleg nem tudja, hogy a gyereke hogyan reagálna a porra. és a gyereke meg éppen arra jár, amerre porszívózik. és a porszívó éppen azt fújja ki, amire a gyerek allergiás. biztos, ami biztos. tegyenek oda egy szűrőt. és oda kell tenni egy rakás szűrőt. amihez nagyobb teljesítményű motort kell beépíteni. újabban azt is korlátozzák, mert túlzott a széndioxid kibocsátás. tökéletes tisztaság nem lesz. vagy por lesz, vagy széndioxid, vagy valami vegyi anyag, ami abból a műanyag szűrőből kiszabadul. erre mondják azt egyesek, hogy amikor a döngölt padlót seperték, akkor nem volt ilyen probléma. mert hogy a gyerekek hozzászoktak ahhoz, hogy van egy kis kosz. na de nem feltétlen. mert lehet, hogy valaki könnyedén hozzászokott és a másik gyerek könnyedén meghalt. de akkoriban a nők hat-nyolc gyereket szültek. most átlagban csak egyet-kettőt. és a nők könnyen mondják, hogy annak az egynek építsék be a szűrőt. de ez vagy jó, vagy nem jó. a szabályozatlanság sem feltétlen lesz jobb. mert hogy ez esetben a fogyasztók azt fogják követelni, hogy írják rá, mérjék be, stb. tehát lényegében a kötelező szabályozást. és ne legyen elég az ilyen olyan piaci tanúsítvány. mert az adott esetben átverés. hiszen a piac tele van ilyenekkel. ezt az ilyen olyan intézet tanúsítja, hogy. de ha mindezt szabad piaci alapon végzik, akkor van aki az ellenkezőjét is tanúsítja. és ezt megoldja a tanúsítók versenye. vagy nem oldja meg. bízzuk meg ezzel a tartományi egyetemet. és az feltétlen jó lesz?

hajdúböszörményben egy nő hármas ikreket hozott a világra. de a szülésbe belehalt. mert egy ritka vérbetegsége volt. és azt előzetesen nem tesztelték. volt aki azt mondta, hogy a hármas ikreknél járjanak el gondosabban. három gyerek árván maradt. de úgy kevesebb jut a többi gyerekre. kedvezzünk a hármas ikreknek, ahol nagyobb a kockázat, vagy ne kedvezzünk. de még csak nem is az anya és apa akartak egyszerre három gyereket. vagy mondjuk azt, hogy így jártak. fizessenek többet a szülésznek. vagy esetleg a nő belehal a szülésbe. régen is így volt. nem volt ebből probléma. vagy mégis? ha szüleinknek jó volt a bakelit, akkor ne kísérletezzünk már ezzel a sok újfajta műanyaggal. vagy mégis?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 13:01:50

@444:

"na de esetleg nem tudja, hogy a gyereke hogyan reagálna a porra."

Akkor vesz először egy szűrő nélküli porszívót, aztán ha attól kiütést kap a gyerek, akkor vesz egy szűrőset.

"a nők könnyen mondják, hogy annak az egynek építsék be a szűrőt. de ez vagy jó, vagy nem jó."

_Minden_ porszívóba szűrőt építeni akkor, amikor a porszívó-használók (fogyasztók) csak egy alhalmazának van szüksége arra nyilvánvalóan nem jó: erőforrások kerülnek elfogyasztásra anélkül, hogy szükség lenne rájuk. Ezt úgy hívja a köznyelv, hogy pazarlás.

2018.05.24. 13:59:35

@neoteny:
az egyik város/államban is szabályozzák a pornyszennyezést és a másikban is. és össze lehet vetni, hogy melyik szabályozás vagy a szabályozatlanság a legjobb. te abban hiszel, hogy egyáltalán nem kell ezt szabályozni. legyen ez kizárólag az egyén felelőssége. ez egy olyan város/állam, amiben nincs szavazati jog. szerintem ez két szélsőséges esetben működik. ha a homogén etnikai értelemben majdnem teljesen homogén, vagy teljesen heterogén. előbbire törekszik izrael, utóbbira az amerikai demokrata pártiak. de ez két vallás. az ortodox liberalizmus és az ortodox nacionalizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 14:08:22

@444:

"az egyik város/államban is szabályozzák a pornyszennyezést és a másikban is"

Ez csak annyit jelent, hogy az egyik város/államban is történik az államhatalmi szabályozás következtében pazarlás meg a másikban is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 14:08:55

@444:

"de ez két vallás."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 14:14:06

@neoteny:
nagyon egyszerű kétutas megerősítést elutasítasz. az egyik tengelyen egyenlőtlenek, a másikon egyenlőek viszonyok. és mindkettőnek érvényesülnie kell ahhoz, hogy létezzen. ezt nem fogadod el. hanem azt mondod, hogy az embereknek nincs joguk az emberiségnél kisebb közösségekbe szerveződni.

ez a kulturális marxizmus. a világ proletárjai egyesüljetek. és mindenkinek proletárnak kell lennie, mert ha valaki nem az, akkor alsóbbrendű. hirdették a nem-nemzeti nem-keresztények. ugyanezt meghirdették úgy is, hogy a világ burzsoáziája egyesüljön. ugyanazok a családok. ezeknek a leszármazottai azt hirdetik meg, hogy a világ kozmopolitái egyesüljenek. világ környezetvédői. van egy népcsoport, amelyik nem-nemzeti és nem-keresztény. és most nem kell meghirdetni, hogy a világ transzneműi egyesüljenek. mert az a jó. világ bevándorlói. mert az a jó. a kultúrmarxistákat politikai értelemben kivégzik. de az izreael végzi ki őket. mert ez ők izrael állam létét is megkérdőjelezik. amelyik azt hirdeti, hogy izrael nem csak a zsidó világ szociokulturális és vallási központja. mert egyedül a cion a megváltás. hanem gazdasági, katonai potenciálja is elegendő ahhoz, hogy az amerikai demokrata zsidók áttolják a pénzüket. és az izraeli politikai kampány tanácsadók kódolt antiszemitizmusért nem mennek a szomszédba. és ez a vallásháború átformálja a magyarországi akadémikus bölcseletet. a filoszemitákat kiszorítja a közéletből. és ezt kihasználja a "geci" orbán, mert a legnagyobb politikai ellenfeleit kiszoríthatja a közéletből. átmeneti kulturálatlanságot eredményez, és nagyon úgy tűnik, hogy egy retrográd társadalmi váltást (az összes párt kommunitárius) és gazdasági átmenetet.

2018.05.24. 14:16:32

@neoteny:
de egy harmadikban nem szabályozzák. és ha kiderül, hogy ott a legolcsóbb a porszívó és legkevesebb a porallergia, akkor a másik kettőben is követelik, hogy töröljék el a szabályozást. és úgy akármekkora kéményt lehet építeni. és lehet, hogy az lesz a legjobb. de az is lehet, hogy nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 16:47:01

@444:

"nagyon egyszerű kétutas megerősítést elutasítasz. az egyik tengelyen egyenlőtlenek, a másikon egyenlőek viszonyok. és mindkettőnek érvényesülnie kell ahhoz, hogy létezzen."

Színtelen zöld ideák dühödten alszanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 16:48:25

@444:

"lehet, hogy az lesz a legjobb. de az is lehet, hogy nem."

"de ez két vallás."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

No ha senki sem tudja, akkor te sem tudod; és ha te sem tudod, akkor miért hallgatna bárki is arra, amit tanácsolsz?

2018.05.24. 23:22:22

@neoteny:
személy szerint mindenki el tudja dönteni. ezek alapján döntenek a választók. és ezt a játszmát rendre orbán nyeri meg. mi az alternatíva? na, erre nincs válasz. ez esetben marad az unortodox illiberális demokrácia, vagy kereszténydemokrácia. újabban így mondják. akinek nem teszik az menjen bosztonba. ez van. de szabad a pálya. lehet jobbat mondani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.24. 23:58:53

@444:

"személy szerint mindenki el tudja dönteni."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:06:44

@neoteny:
azért, mert vannak, aki mindent tagadnak. ők nem tudják eldönteni. most az a cél, hogy őket szétzavarják.

2018.05.25. 07:08:47

@neoteny:
a gyügyei paraszt eltudja dönteni a vallását. kisszekeresben, nagyszekeresben is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:15:58

@444:

"vannak, aki mindent tagadnak"

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:16:21

@444:

"a gyügyei paraszt eltudja dönteni a vallását."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:47:09

@neoteny:
az államvallásban történtek változások. és ez egy tanácstalanságot eredményez a fővárosi liberális értelmiség körében. és ezzel szemben erősödik fel a kulturálatlanság.

2018.05.25. 07:47:42

@neoteny:
van aki tud dönteni, van aki nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:49:13

@444:

"az államvallásban történtek változások."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:49:33

@444:

"van aki tud dönteni, van aki nem."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:50:46

@neoteny:
te mindent tagadsz a közéletben. az a vallásod. nem tudtál dönteni, hogy miféle közösséghez tartozol. magyarként is áruló voltál, kanadaiként is az vagy. kanadában inkább választanád a kínaiakat. de kínában is áruló lennél.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 07:54:07

@444:

"te mindent tagadsz a közéletben."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

"az a vallásod."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 07:59:41

@neoteny:
magyarul nincs származásod, vallásod. azt tagadod. és ebből következően tagadsz a közéletben mindent. a liberalizmusod nem az, hogy lehet úgy is. hanem az, hogy sehogy se lehet. és nem kevés hozzád hasonló volt magyarországon. na ezt az embertípust üldözte el orbán. azért lett megválasztva. és ez a folyamat az évtized végéig betart. aztán utána ha nem lesz háború, akkor talán értelmes közélet kezdődhet, amiben a származás, vallás előzetesen tisztázva van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:03:45

@444:

"magyarul nincs származásod, vallásod. azt tagadod."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

"és ebből következően tagadsz a közéletben mindent."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 08:09:03

@neoteny:
basszus, nem érted a különbséget? te egy totalitárius ideológiát keresel. és arra jutottál, hogy a totális piac a jó. a gyügyei paraszt arra jutott, hogy ha totalitás aligha lehet jó. mert a totális jóság nem evilági és a totális gonoszság sem. tgm szerint a sátán evilági. maga orbán. orbán azt mondja, hogy legyen inkább soros. a gyügyei paraszt azt mondja, hogy ha ezek közül kell választani, akkor inkább a geci orbán, mint soros. ebből lesz egy értelmetlen közélet egészen addig amíg a magyar parlamentben lesznek úgymond "baloldali" "liberális" pártok, úgymond "demokraták."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:10:44

@444:

"te egy totalitárius ideológiát keresel."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

"a gyügyei paraszt arra jutott, hogy ha totalitás aligha lehet jó."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

2018.05.25. 08:11:43

@neoteny:
veled csak azt kívánom demonstrálni, hogy ezek a közéleti viták ilyenformán értelmetlenek.

2018.05.25. 08:12:53

@neoteny:
nem érted, hogy ebben nincs következetesség. hiába keresed.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:14:24

@444:

"ebben nincs következetesség"

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 08:14:44

@444:

"ezek a közéleti viták ilyenformán értelmetlenek"

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 09:20:52

@444:

"oké."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

2018.05.25. 10:10:57

@neoteny:
te ortodox liberális vagy. és az állam nélküli társadalomban hiszel. az állam teljes kiüresedésében. abban, hogy a populációk nem akarnak államot alkotni leszámítva egy világállamot. ezt hirdeti soros györgy a despota. csakhogy az autokrata orbán politikai értelemben kivégzi. és ebben oroszország mellett legfőbb szövetségese izrael. a kérdés, hogy soros alex vagyonát ki szerzi meg. bécsben még a szabadságpártiak is azt mondják, hogy szegény kis alex. jöjjön csak ide. hozza ide a pénzét. itt biztonságban van. a geci orbán keze idáig nem ér el. mert ausztria mindig is nagyon humánusan bánt a zsidókkal. arról híresek. és alex nagyon művelt. és azt mondja, igen. vigyük a pénz bécsbe. mire berlinben azt mondják: alex, a pénzed inkább ide hozzad. berlinben a buzibár se liberális, hanem fasiszta. itt majd jól érzed magad. ide gyere. így versengenek. orbánt elsődlegesen az érdekli, hogy mindez hány szavazat pluszban, mínuszban. a rendszerben elég sok forint lett sikeresen kigenerálva.

az index cikke szerint
index.hu/gazdasag/2018/05/25/banki_statisztikak_alapjan_is_jol_latszik_a_ner-lovagok_gazdagodasa/
Magyarországon jelenleg nagyjából 40 ezer privátbanki számla lehet: a számlatulajdonosok többsége 30-50 millió, de legfeljebb 100 millió forintos megtakarítása van, de a felső tízezernek viszont már 300 millió forint fölött van a vagyona.

stubnya bence szerint ezek a nagyrészt "ner-lovagok", akik valójában nem állítanak valós hozzáadott értéket, hanem "ügyes üzletemberek". és 1990-2010 között a fényességes "liberális" "demokráciában" hogy is volt? és magyarországon kívül egyre inkább hogy is van ez? ugyanez a pénzügyi rendszer.

2018.05.25. 10:23:16

@neoteny:
stubnya bencének az index tulajdonosok (wallis-bajnai, spéder, simicska) kapcsán nem jutott eszébe, hogy ezek lopnak bazd meg. ők nem. hanem a "ner lovagok", azok lopnak. csak azok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 14:06:12

@444:

"és magyarországon kívül egyre inkább hogy is van ez? ugyanez a pénzügyi rendszer."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 14:26:57

@444:

"nem egy filozofikus megfejtés."

"ezeket a kérdéseket a hitre alapozva lehet eldönteni. vagy nem. ki tudja?"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 15:01:07

@444:

"ezt követi valami formalizálás. és ezekben lehet számolgatni. az a közgazdaságtan. vagy ítélkezni. az a jog. különösen az utóbbi alapja a hit."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.25. 18:59:01

@444:

"a filozofia az, hogy nincs se formalizmus, se kalkulus."

"nem hiszek abban, hogy filozofikusan meg lehet fejteni a világot."
süti beállítások módosítása