1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.06.15. 06:14 HaFr

A Momentum sem az, amire vártunk

Képtalálat a következőre: „fekete-győr andrás”

Tegnap-tegnapelőtt több Momentumhatás ért. Volt egy fizetett hirdetés, amelyben pénzt kérnek a generációváltáshoz, volt Bojár Gábor párját ritkítóan rossz cikke a hvg.hu-n tegezve szólva a "momentumos lányokhoz és fiúkhoz", a "szűz erőhöz", világosan mutatva, hogy az üzletembernek fogalma sincs, mit lehetne tenni a politikában a rombolás visszafordítására, viszont annál gyakrabban szeret úgy tenni, mintha lenne, és volt egy interjú egy kényszeredett-műmájer Fekete-Győr Andrással, akinél nyilván van jobb Fekete-Győr András is valahol, de az előbbiből világossá vált a "fiatalember" (ha már ragaszkodunk posztideologikus önképük egyetlen biztos összetevőjéhez) előtt álló hosszú út az önmegismerésig (nemhogy a miniszterelnökségig, amivel a lelkes média már a felbukkanása második napján megajándékozta, feltehetően hozzájárulva a földtől való eltávolodása gyorsuló üteméhez).

A címben jelzett mondat egyébként maga is kortünet -- a várakozás a megváltóra, aki persze nem jön el. A várakozás régi magyar klisé (Vörösmartytól Adyn át Csoóriig), természetesen a koncentrált cselekvés ellenpólusa. Ezzel szemben a tény az, hogy mindig a tényekkel kellett főznünk, és a Momentum egyike ezeknek. Világosan nem lesz belőle kormányváltó pólus, a kezdeti "robbanás" ma inkább csendes folydogálássá szelídült, a reális "várakozás" vele szemben inkább egy LMP 2.0,, valahol 3-8% között, a Schiffer-féle ellenzéki misszióhoz hasonló programmal ("csak semmi szövetség, kérem"). Kár, mert jó lett volna, ha erőközponttá válik, amelyik gőzhengerként ellenállhatatlanul gyűjti az ellenzéki szavazatokat, de így csak akadálya lehet bárminek -- ami persze egyébként sincs. Nem hiszem, hogy bármilyen (pl. Fidesz-) projekt lenne, bár az utóbbi bő egy hónap látványos passzivitása a nyilvánosságban (leszámítva a politikai adok-kapokba való fölösleges beleszállást) akár arra is utalhatna, hogy "olyan nagyot azért nem kéne nyerniük". A politikai elemzői kalapommal a jelekből élek, a tévedés jogát fenntartom ide is, oda is.

De a lényeg nem az eddigiek, hanem az ellenzékiség jövője, amely most legföljebb kiegészült egy szereplővel, de az alapvető feladat nem változott: hogy lehet egy kompetenciaszegény ország kompetenciaszegény politikáját gatyába rázni. Ahol a PKP-vel is természetesen küszködünk (a legkevesebb, ami elmondható), az egyéb újonnan alakult pártok örülni fognak majd a fél százaléknak, ha egyáltalán országos listát fognak állítani, az MSZP és a DK más-más módon a Fidesz-szekeret tolják, és az egyetlen fény az éjszakában Szél Bernadett, aki mióta megjött Schiffer jobbik esze és lelépett a pártból, valamint kiderült Hadházy harmatgyenge volta, egyedül viszi nemcsak az LMP-t, de gyakorlatilag a teljes balos ellenzéket -- erkölcsileg, a témáinak fontosságát és a karakteres kiállását illetően biztos. És hát Vona. Vona jó, dolgozik a stichjén, ami becsülendő. A balradikális nácizással nem kell törődni. Ők ketten, akik felveszik a versenyt a politikus-debattőr Orbánnal. A többi néma csend.

Ennek az ellenzéknek kellene valami nagyot tennie, mert ők a répa, a zeller és a tyúknyak, amiből a Kárpát-medencei leves készül. Magyarán hiába tűnhet rosszindulatúnak, akár irigynek, amit fentebb a szegény momentumos szekundumról írtam, az inkább a realitásnak szól: úgysem lesz itt más a politika, mint amit közösen csinálunk. Mert ez a széttartás, ez a magyar társadalom, ebből kell élhető formákat kovácsolni, és nem fogjuk ezt semminek (generációknak) és senkinek ( - behelyettesítendő bármilyen név - ) a "leváltása" árán megtakarítani. De józanul nézve, éppen ez hiányzott a rendszerváltásból, amely itt hagyta nekünk a pillanat ('88-'89) hevében alakult pártok szoros masszáját, ami helyett most alakul ki talán egy kiküszködött modus videndi -- "organikusan" a mienk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2312594297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2017.06.15. 09:32:23

Legfőképp ki kell találnunk, ki az a vezető, aki mögé az emberek többsége odaáll, tehát az értelmiség nem fintorog és az egyszerű nép is megérti

2017.06.15. 09:46:46

sanyi a kútfúró haverom "elmélete": a politika egység, a filozófia kétség, a vallás szentháromság. sanyi iskolázatlan és ezért nem tudja, hogy a "négység" micsoda. általában a politológusok szelik négybe a közéletet. például így.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9c/Political_chart.svg
vagy úgy, hogy szocialisták, konzervatívok, liberálisok és ha kizárják a nacionalistákat, akkor az már ugye szentháromság. tehát sanyi elmélete szerint vallás. és valóban az antifasziszta koalíció ilyesféle. a gyakorlati humanisták ötbe vágják a világot.
blogs.discovermagazine.com/crux/files/2015/02/vitruvian-man.jpg
de hatalom rendszerint úgy lesz, hogy valaki vagy valami valahogyan valamiért valahol valemeddig egyeséget teremt.

talalom 2017.06.15. 12:03:07

T.Szerző! Tényleg, mire vársz? Mert azért sokan nem várunk, tesszük, amit tudunk.

talalom 2017.06.15. 12:12:48

@HaFr: ok, like, lol, právilno...

Gergely Molnar 2017.06.15. 13:11:54

@HaFr: Jelen helyzetben én nem tudok mást tenni, adok nekik egy esélyt, veszítenivaló vele nincsen. Egy év van hátra a választásokig és nincs más olyan platform, amely jelen pillanatban esélyesnek látszik a bekerülésre és számomra akad mondanivalója. Úgyhogy addig támogatom őket, dolgozok velük mert ennek alternatívája a tétlen szemlélődés, mint az elmúlt hét évben. A nulla felé konvergál az esélye, de abban látok lehetőséget, hogy a fidesz-jobbik, mszp-dk kicsinálja egymást.

Szilveszter Dósa 2017.06.15. 17:08:28

@legeslegujabbkor: azt nem lehet kitalálni. Ha felbukkan egy ilyen ember, azt tudni, érezni fogja mindenki. De előbb a Jóisten se találja meg.

Szilveszter Dósa 2017.06.15. 17:14:17

"Szél Bernadett viszi a teljes balos ellenzéket"? "Vona jó, dolgozik a stichjén"? Elismerem, elég gáz a helyzet, de ennyire azért ne essünk már kétségbe, hogy ilyen képtelenségeket írjon le az egyszeri ellenzéki magyar ember...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.06.15. 18:12:32

@Szilveszter Dósa: hát pedig -- konkrétan mi az ellenvetésed?

2017.06.15. 18:21:32

@Gergely Molnar:
kormányozzon a momentum. de az lényegében megszorítást jelentene. a neolib-neokon felfogásból az következik. lecsökkentjük az adókat és a kiadást megemeljük. és privatizálunk. a körúton kívül ez a mese kategóriája. értem, hogy a nacionalizálás a körúton belülről tűnik mesének. de ez a kettő következhet válsághelyzetben. és úgy lehet hatalomba kerülni. a fideszt szokásos váltógazdaságban aligha lehet lecserélni. akárki váltja a fideszt valószínűleg nem lesz népszerű. kovásznától hegyeshalomig kell kormányozni. az nem könnyű. a momentum mintha a hegyeshalomtól londonig tartó tartományra lenne berendezkedve. csak az nem magyarország.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.06.15. 20:18:44

@444:

Te azt mondod, hogy a Momentum kormányzása lényegében megszorítást jelentene. De ezt nem lehet filozofikusan eldönteni: lehet, hogy lényegében megszorítást jelentene és lehet, hogy lényegében nem megszorítást jelentene. Lehet így is és lehet úgy is.

Khonsu 2017.06.15. 21:39:52

A Momentumnak van egy olyan problémája, amit már korábban is írtam, hogy alapvetően egy "követő párt". Azon folyamatok, melyeket követni igyekszik elsősorban a Nyugat átalakulásához kötődnek (kettős generációváltás, stb.), és még ott is csak alakulóban van, így érthetően bizonytalanságot okoz a követőkben, mert még nem tisztázott pontosan, hogy mit is kövessenek. Ez majd kialakul a következő években, nincs ezzel gond, csak arra kell vigyázni, hogy addig is ne kövessenek el olyan hülyeséget a momentumosok, amivel lejáratják magukat.

Amúgy egyetértek, Szél Bernadett egészen ügyes, Vona is jó úton jár, de nincs könnyű dolga, mert a pártjában bőven vannak ellenlábasai az arculatváltásnak, de remélhetőleg győz a józan ész.

Részemről egyébként még hozzá venném a listához Lázár Jánost is, aki szerintem egyszer pozitív fordulatot hozhat a Fideszen belül, és akit messze a legokosabbnak tartok a NER-ben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.06.16. 07:09:27

@kjkj: egyetértek, de az a plusz hiányzik ahhoz, hogy "politikus" legyen

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.06.16. 07:10:01

@Khonsu: ezt a Lázár-dolgoz azért még kivárom :)

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.06.16. 09:10:06

@Khonsu:
"Részemről egyébként még hozzá venném a listához Lázár Jánost is, aki szerintem egyszer pozitív fordulatot hozhat a Fideszen belül, és akit messze a legokosabbnak tartok a NER-ben."

Na már másnak is feltűnt.:) Ő lesz az uniós kilépésünk után az első miniszterelnök.

2017.06.16. 09:11:44

@Khonsu:
a momentum ennek lenne a jobbközép változata.
en.wikipedia.org/wiki/Momentum_(organisation)

Khonsu 2017.06.16. 14:26:46

@HaFr:

Talán túlzott az optimizmusom, de nagyjából ő az egyetlen a vezérkarban, akinek még vannak önálló gondolatai. A többiek már elhitték a saját hazugságaikat. Meglátjuk mi lesz...

Khonsu 2017.06.16. 14:35:59

@Fuxos (ex bömis):

A tagság magas támogatottsága miatt szerencsére nem valószínű, hogy ki tudnának léptetni, de azt még elérhetik, hogy valamilyen módon kidobjanak. Ha egyszer a Fideszen belül hatalomátvétel lesz, Lázár tűnik a leginkább esélyesnek. Persze attól még nem biztos, hogy jobb lesz.

Khonsu 2017.06.16. 14:47:52

@444:

Nem tudom van-e direkt kapcsolat, vagy csak névazonosság. A felfedezhető hasonlóságok igazából az összes új, generációváltáshoz kapcsolódóan létrejött, mozgalmi jellegű szerveződésben megvannak.

2017.06.16. 20:53:22

@Khonsu: De Lázár nem tud ultizni.:)
süti beállítások módosítása