1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.19. 05:52 HaFr

Nemzeti vagy demokrata?

Van egy rossz kérdés, ami pont amiatt rossz, hogy értelmesen feltehető Magyarországon. Közben persze -- jó magyar módra -- önmagában hazug jelzőket szegez egymásnak: nálunk száz éve nemzeti az, ami valójában buta, bezárkózó, önfelmentő, erősen antiszemita stb; és demokrata a valamikori valódi, ma már csak úgynevezett baloldali, az antifasiszta, a materialista.

Pállott agyú, agresszív emberek ülnek egy asztal körül, már magukat is unják, a szeretetről ájtatoskodnak, miközben néhány száz méterrel arrébb Magyarország leghangosabb demokratája, aki az előbbieket a nyakunkra engedte, újra azzal a szlogennel merészel bosszantani, amire a 2006-os -- bevallottan a velejéig hazug -- kampánya épült. Semmit sem tanultak, és semmit sem felejtenek: sőt mindegyik kérkedik ezzel. Az előbbi "nemzeti", az utóbbi "demokrata". És ezek között kell választani. Na ne.

Én eleve szkeptikus vagyok mindkét fogalommal szemben, a nemzeti egy cseppet sem vonzó nekem a nemzeten túli zsidó-keresztény, európai, kapitalista civilizáció ellenében (ami azt illeti, egyenesen kiver tőle a víz), mint ahogy az utóbbiak is idegenek a nemzet adta identitás nélkül. Másrészről, bár nyilván demokrata vagyok, kissé prosztónak találom ezt a jelzőt, talán éppen azért, mert Bibó okos fejének biccenése helyett már Gyurcsány száját látom kerepelni mögötte. De egyébként is, minden szempontból közelebb érzem magamhoz a jogállamit, a civilt, a civilizáltat -- mégis a demokrácia pusztulásának magyar példája éppen arra figyelmeztet, hogy a jogállam esendő a demokrácia nélkül, és viszont. És mindkettő esendő az alkalmas nemzeti kultúra támogatása nélkül.

A demokrácia nem fordulhat büntetlenül a jogállam ellen, mert abból autokrácia van. A nemzet és a jogállam szembeállítása az autokráciának még szimbolikus támogatást is szerezhet, ami annál rosszabb. Ezzel a többségi (illiberális) demokráciából a vezérelvű demokráciába, és innen a populáris autokráciába az út rövid és gyorsan megtehető. Épp tapasztaljuk. Örülnék, ha a magukat demokratának becéző balos vezetők plebejusabbak és kevésbé populisták lennének, miközben értik a nemzeti traumákat is. Kezdetnek azonban az is elég, ha nem kérkednek magukkal, hanem simán liberális demokratákként gondolkodnak és tesznek. Ahogy korábban nem. Merthogy a felkent demokraták érájára is igaz, hogy a demokrácia liberális kultúrájáért semmit nem tettek, nem vértezték fel azt az antiliberális fordulattal szemben. Hogy most a demokrácia és a jogállam átmetszett torokkal az utolsókat rángják, egymással szembefordítva, ahhoz nekik is közük van természetesen. "Demokraták"? Ugyan. A leghízelgőbben is csak ostobák.

A "nemzeti" és a "demokrata" köntösében vívott harcok sehova sem vezetnek, mert többszörösen hazug kontextusba helyezik a problémáinkat. Az a baj, hogy ami elvileg megbocsátható lenne a választási kampány két hónapjában, az valójában végigvonul a kormányzati ciklusokon, és ez a szimbolika megöli az értelmes kormányzás lehetőségét. Ez történt Gyurcsány alatt is természetesen, és ez történik hatványozottan a magyar történelemben kirívóan gyenge, kirívóan hazug és felelőtlen Orbán-kormány alatt is.

A szereplők mind rajtvonalhoz álltak. Összesen több tízezer milliárd forint, emberi sorsok százezrei, társadalmunk és kultúránk bánja az eddigi ténykedésüket. De a magyar népnek kedve van még ezek után is foglalkozni velük, hevülni miattuk, görbe szemmel nézni a másikat az ő védelmükben. Jaj nekünk!

http://ezamihazank.blogspot.hu/2014/03/nemzeti-vagy-demokrata.html  

130 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr405868933

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új pártállami rendszer 2014.03.19. 19:26:14

Új pártállami rendszer épült ki. Ne tévesszen meg benünket, hogy többpártrendszer van! Az van Oroszországban is. És az volt a rendszerváltás előtti Lengyelországban és az NDK-ban is. Ez nem sokat jelent. Akkor, ha egy országban minden intézmény, mind...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almodhi 2014.03.19. 12:57:31

@egyetmondok: "paritásos alapon jelölik őket"

Paritásos alapon jelölTÉK őket. Most többségi alapon jelölik.

Moin Moin 2014.03.19. 13:13:24

@unionista:

Nem keressük, mert nem tetszik a sérója.:-)

...Inkább elköltünk PR-re egymilliárd dollárt, amit a háttérhatalom biztosít.

egyetmondok 2014.03.19. 13:24:15

@unionista:
Igen,ebben hiszek, hogy a parlamentet ellensúlyozhatja a parlament által delegált testület. Ezzel semmi gond.
Persze fontos a delegálás módja,na az már döntően fontos,és fontos az is,hogy alkotmánybírónak ki jön számításba,de önmagában azzal semmi baj,hogy a parlament delegálja.

A köztársasági elnököt is a törvényhozás választja,s majd ő nevezhet ki bírónak: válóperesnek,büntetőnek stb. Mi ezzel a baj ?

egyetmondok 2014.03.19. 13:25:11

@almodhi:
Ha olyat írtam,hogy most is paritásos alapon nevezik ki őket, akkor bocs. Nagyot tévedtem.

egyetmondok 2014.03.19. 13:27:25

@unionista:
A proletárdiktatúrák idején nem volt sehol pl. alkotmánybíráskodás, nem véletlenül. Hogy jön ide az NDK ? Meg a 90 előtti Mo.?

egyetmondok 2014.03.19. 13:29:39

@unionista:
A 90 előtt létezett népi demokráciák büszkén tagadták az államhatalmi ágak elválasztását,a joguralmat. Nem is értelek.

unionista (törölt) 2014.03.19. 13:40:32

@egyetmondok:
ez a rendszer is büszkén tagadja. magyarországon a végrehajtó hatalomtól (a kormánytól) függ a törvényhozás, és a törvényhozástól (a parlamenti többségtől) függ a bíráskodás. ez a kádár rendszertől annyiban különbözik, hogy akkor egyetlen párt működött több platformmal (ahogy kádár fogalmazott: "történelmileg így alakult"), most több párt létezik egyetlen platformmal.
és nagyjából itt tartunk:
www.youtube.com/watch?v=6FGFof_c3RI

egyetmondok 2014.03.19. 13:55:17

@unionista:
Csak nő bennem az értetlenség veled kapcsolatosan. Vagy esetleg nagyon-nagyon fiatal vagy...:-)))
No, a Kádár-beszéd pompás példa: pont azt a kettőt nem lehet egymás mellé tenni,amit a beszédben érint,persze szép szavakkal,álságosan írja le a szocializmus "emberi értékeit"...

És nem Unionista,a NER váltig állítja, hogy itt semmi baj se történt a 90-2010 közötti alkotmányos állami státuszhoz képest,miközben sajnos de...; a 90 utáni alkotmányos állami statusz pedig minden eresztékében gyökeresen eltért a 90 előttitől.
Hű, bocsánat érte,de alapszinten vagy csúnyán összekeveredve a témánkban,elnézést,de nem tudok mást mondani.

unionista (törölt) 2014.03.19. 14:00:16

@egyetmondok:
legfelső bíróság létezett. illetve a parlamentben ült nagyjából 1/3 párton kívüli. a kádár rendszerben az alapvető kontrollt az jelentette, hogy a hazafias népfront jelölőgyűlésén a helyi pártbizottság emberével szemben ellenjelöltet lehetett állítani. és az kerületek harmadában nyílt szavazással győzni tudott. az mszmp sose bukott meg. de az idióta párttitkárokat ezzel próbálták kidobni.

nem azt akarom mondani, hogy a kádár rendszer demokratikus volt, hanem azt, hogy az sem volt igazi diktatúra. léteztek benne ellensúlyok. ellenérdekelt politikai erők.

engem egy párttitkár az ország összes középiskolájából ki akart tiltani. az úgy ment, hogy a tanulmányi eredmények mellé csatolt jellemzésbe beleírták: "középiskolai tanulmányait nem javasoljuk". lehettél csupa ötös, ha ezt odaírták, akkor nem vettek fel sehová. de ki volt találva a "nulladik" felvételi. matek (vagy akármilyen reál) tagozatra így lehetett bekerülni. és ott nem volt jellemzés. a bölcsészeknek kellett a rendszerhez idomulni. de azoknak mindig ezt kell tenni.

ha most valaki lánglelkű kommunista, mert hisz egy igazságosabb és jobb világban (és ugye miért ne hihetne), akkor nem hiszem, hogy bárhol alkalmazzák. se az állam, se az egyház, se a piac.

egyetmondok 2014.03.19. 14:14:19

@unionista:
Abban biztosan nehéz eligazodni,hogy mi az igazi,meg mi a nem is annyira igazi diktatúra. Engem ez a kérdés nem is foglalkoztat.

Könnyebb eligazodni abban,hogy mik azok az intézmények, és az ezen intézményekre vonatkozó eljárási szabályok,amelyek ha léteznek,kimondható,hogy vannak elválasztott hatalmi ágak (90 előtt nem voltak,nem léteztek ellensúlyok, azok ugyanis nem ellenérdekelt politikai erőkről szólnak,mint az írod),s hogy létezik-e joguralom,jogállam.

Ebben könnyebb az eligazodás,mert ez nem igényel erkölcsi méricskélést.

unionista (törölt) 2014.03.19. 14:23:09

@egyetmondok:
te a rendszerváltók tankönyveit mondod vissza. vagy nem éltél a kádár rendszerben. vagy ha éltél, akkor közéleti értelemben nem eszméltél. az (sajnos/szerencsére) az oviban szembe kerültem a rendszerrel. nem azért, mert forradalmár voltam, hanem véletlenül.

weöres sándor versét így mondtam el:

megy az úton a katona
zúg a vihar, fúj a szél
zúg-búg, fúj a szél
a katona sose fél.

mitől félne? kezibe kard,
oroszoknak* odavág,
dirr-durr, odavág,
sose bántsák a hazát.

*az eredetiben "gonoszoknak". úgy gondoltam, hogy az mindegy. kell valami egyénieskedés. elég egyértelmű volt, hogy mire gondolt az a weöres sándor, vagy kicsoda. nem hiszem, hogy magyarországon egy gyerekversben bármikor lehetett viccelődni a hatalommal. leszámítva azt, amikor a városok voltak szabadok. fazekas mihály úgy tudta kiadni a lúdas matyit. de ő és kazinczy azonnal összevesztek. a reformkorban sem nagyon volt konszenzus. pedig az ország vezetői nem loptak csaltak. a legnagyobbak képtelenek voltak az országot vezetni.

ti mintha nem lennétek tisztában magyarország történelmével, és mintha sohasem olvastatok volna helytörténetet. sohasem volt olyan, hogy az egész ország együtt polgárosodott. ez legfeljebb részenként ment. úgy, hogy jó esetben kettőt léptünk előre, egyet hátra.

ti a legrosszabb seggarcok vagytok, akik diktálni akarják a semmit.

unionista (törölt) 2014.03.19. 14:39:59

@egyetmondok:
ez elég egyszerű. ha a pártok választják az ügyészt, a bírót, akkor az nem lesz pártatlan sose.

az olajbotrány idején összesen a hajdú megyei ügyész vizsgálódott. szeszák gyulának hívták. aki elég érdekes fazon volt. illetve ma is így hívják. úgy tudom még él. az fkgp jelöltje volt nemzeti radikális beütéssel. de ő vette észre, hogy romániából hozzák be a gázolajat, amit háztartási tüzelőolajként vámkezelnek. a volt szovjet laktanyában raktározzák el. és sokszoros haszonnal adják tovább. ő volt a megyei főügyész. de simán leváltották le, mivel az összes párt benne volt a buliban.

ha van független megyegyűlés, akkor ez lehet, hogy nem történik meg. mert akkor cca. 150 független (akik rendelkeznek persze valamilyen világnézettel, de nem a pártoktól függnek, hanem a választóktól) azt mondják: vizsgálják ki. és minden megyében ezt mondják. fel nem foghatom: hogyan mondhatja magát magyarországon valaki konzervatívnak ha ezt elveti? nem is értem.

egyetmondok 2014.03.19. 14:40:34

@unionista:
Ja, hát Magyarország történetét nézegetve,helytörténetet,földrajzot,és ami,ahogyan olvaslak, neked visszatérőn kedvenc témád,valami népi-biológiai determinációkat,tényleg nem könnyű a joguralom megvalósíthatóságában hinni.

De ettől az még az,amit próbálok magyarázni,s nem más. Az még attól is az,ha egyesek azt hiszik,hogy olyat itt, tájrendezési, helytörténeti,földrajzi,etnikai és jellegzetes biológiai,esetleg gasztronómiai és gasztroenterológiai okokból nem is lehet csinálni.:-))

egyetmondok 2014.03.19. 14:48:46

@unionista:
" ez elég egyszerű. ha a pártok választják az ügyészt, a bírót, akkor az nem lesz pártatlan sose.

az olajbotrány idején összesen a hajdú megyei ügyész vizsgálódott. szeszák gyulának hívták. aki elég érdekes fazon volt. illetve ma is így hívják. úgy tudom még él. az fkgp jelöltje volt nemzeti radikális beütéssel. de ő vette észre, hogy romániából hozzák be a gázolajat, amit háztartási tüzelőolajként vámkezelnek. a volt szovjet laktanyában raktározzák el. és sokszoros haszonnal adják tovább. ő volt a megyei főügyész. de simán leváltották le, mivel az összes párt benne volt a buliban. "--

Unionista,Orbán Viktort a Jó Isten Neked találta ki: rosszul működteti a magyar elit a jogállamot ? tök jó, akkor dobjuk ki...

centenárium 2014.03.19. 16:08:17

Demokrata??????
Az. Nemzetet végleg eladó,homo,ballib posztkomcsi ateista söpredék.

centenárium 2014.03.19. 16:10:14

Végleg 50 évre buktok seggballibek.

unionista (törölt) 2014.03.19. 16:48:10

@egyetmondok:
nyomjátok, hogy JOGÁLLAMISÁG kell ide. ez egy üres duma. semmi egyéb.

az egyszerű kocsmatöltelék is bemondja: megyei sheriff kellene, független megyei főügyész. az egyszerű paraszt is látja az amerikai filmeket. és tudja, hogy az ér valamit. és azt is, hogy kell valamilyen szövetségi nyomozóiroda. ahol nem ugyanúgy választódnak ki az ügynökök, mint helyi rendőrségnél. ezt a leghülyébb is érti a kocsmában.

ehhez képest van valami jogász elit, amelyik azt mondja, hogy ha a pártok választanak belügyminisztert, és az nevezi ki a helyi kapitányokat, és a központi nyomozóiroda vezetőit is. akkor ez az államrendőrség majd működni fog.

lehet, hogy ez a rendszer úgy ahogy működik nyugaton. (egyébként ott sem ez a rendszer.) de vadkeleten brutálisan jól felépített közjog kell. mert másképp nem működőképes. és ehhez bizony el kell benneteket zavarni. orbán viktort ugyanúgy, ahogy tamás gáspár miklóst. a népek azért szavaznak a jobbikra, hogy az úgynevezett liberális elitet pofán legyen verve. és ebben igazuk van.

abc80xx 2014.03.19. 16:52:03

@egyetmondok:
',a NER váltig állítja, hogy itt semmi baj se történt a 90-2010 közötti alkotmányos állami státuszhoz képest,miközben sajnos de...;'

- egyszer végre valaki 'konzervatív' hajlandó lenne konkrétan megfogalmazni, mi baj történt ezzel a szent státusszal?
mármint a szokásos 'szűkítették az AB jogkörét...', 'visszamenőleges törvénykezés',... mantrán túl?
(persze hogy nem)

- unionista barátunk végtelen naivitásán túl azért mégis csak sok igazsága vagyon a lokális demokráciát illetően.

Hipok Rita · http://tinyurl.hu/a16D/ 2014.03.19. 16:56:04

@unionista: Szerintem a fiatalok reménytelen életkilátásainak következménye a Jobbik egyre növekvő népszerűsége.

Hipok Rita · http://tinyurl.hu/a16D/ 2014.03.19. 17:03:59

Gerontokrácia épül itt! A magyar korfára tekintve tisztán látszik, hogy egyre csökkenő aktív rétegnek kellene eltartania egy egyre növekvő inaktív réteget. A helyzet azonban még ennél is rosszabb, hiszen a fiatalok nagy számban vándorolnak el az országból. Megoldhatatlannak látszó probléma ez.
Az urna alakú korfa rendkívül erős szimbólum, és egyben a pusztulás jele is. szimbóluma:fogalomtar.eski.hu/index.php/Korfa

almodhi 2014.03.19. 17:09:42

@unionista: " a kádár rendszerben az alapvető kontrollt az jelentette, hogy a hazafias népfront jelölőgyűlésén a helyi pártbizottság emberével szemben ellenjelöltet lehetett állítani. és az kerületek harmadában nyílt szavazással győzni tudott."

Ez így nem igaz. 1985-ben amikor _kötelezővé_ tették a legalább két jelöltet, a jelölőgyűlések egyharmadában sikerül harmadik (vagy még több) jelöltet állítani. De közülük csak olyan 30-at választottak meg (ha jól emlékszem pl. Király Zoltánt, Balla Évát). Akit a hatalom nem akart jelöltnek abból nem lehetett jelölt, így sem. Én voltam egy ilyen jelölőgyűlésen, nekünk sem sikerült elfogadatni a harmadik "spontán" jelöltet, a demokratikusan jelenlévő nagyszámú munkásőrszerű választópolgár miatt...

Korábban is volt elvi lehetőség a "spontán" jelölésre, de az olyan ritka volt mint a fehér holló.

házelnök 2014.03.19. 17:10:41

@centenárium:
A történelem során a nem liberális-demokraták, hanem a totemimádó keresztények ölték meg a legtöbb embert.ezek csodálkoznak amikor egy nem totemimádó valláshoz tartozók, iszlámisták irtják a pedofil, tolvaj, gyalázatos férgeket.
A vallásháborúk mennyivel másabbak, mint a führer - orbán által gerjesztett indulatok?
Annyira primitívek az orbánhívők, hogy szégyenükben és dacból támogatják a tolvajt.Félnek tükörbe nézni.Saját kezükkel temetik a szüleiket, de akkor sem vallják be, hogy nem jó helyre szavaztak.

unionista (törölt) 2014.03.19. 17:13:30

@egyetmondok:
ha a pártok nevezik ki az ügyészt, a bírót, akkor abból hogyan lesz pártatlan igazságszolgáltatás? hogyan? ha a pártok neveznek ki valakit, akkor az per definitionem nem pártatlan. ha a politikai pártoktól függ a törvényhozás, a bíráskodás és a végrehajtás, akkor a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva.

ez a rendszer úgy működött, hogy konjunktúrában (amíg nem volt kétharmad) az ellenérdekelt politikai pártok a hátsó szobában mindenről kiegyeztek. jött a recesszió (jött vele a kétharmad) azóta: csak a fidesz.

almodhi 2014.03.19. 17:13:48

@centenárium:
"Végleg 50 évre buktok seggballibek."

>>A Fal mindaddig fennmarad, amig a meglétét szükségessé tevő körülmények is fennálnak. Még 50 vagy 100 év múlva is állni fog, ha a létét indokló okok nem változnak meg.<<

1989. január 19.
Erich Honecker, a Német Szocialista Etgységpárt központi bizotságának főtitkára, az NDK államtanácsának elnöke

unionista (törölt) 2014.03.19. 17:47:41

@almodhi:
85-ben több jelölt közül lehetett választani. de előtte a jelölőgyűlésen meg lehetett buktatni a helyi párttitkárt. nyílt szavazással, de mégis csak volt erre lehetőség.

persze ez messze nem volt demokrácia, és leginkább arról szólt, hogy párt különféle platformjai csatáztak egymással. de a fék mégis csak a párton kívüliek jelenléte volt. azzal együtt, hogy ők sem voltak függetlenek.

a választási eredmények:
#### mszmp/párton kívüli
1958 276/62
1963 252/88
1967 259/90
1971 224/128
1975 215/137
1980 252/100

attól volt ez a legvidámabb barakk, hogy az állampárti képviselők nagyjából harmada párton kívüli volt. és azok az emberek ugyan mindent megszavaztak. de az mszmp próbálta a kirívó visszaéléseket megszüntetni. ezt a kádár-rendszer valamennyire kikényszerítette. például ebben a jelenlegi rendszer alulmúlja az előzőt. nem állítom, hogy volt a jobb. de vannak olyan összevetések, ahol a jelenlegi csúcs szuper rendszer alul teljesít. függetlenül orbántól, gyurcsánytól.

almodhi 2014.03.19. 18:13:08

@unionista: Egy dologban tévedsz: a párton kívüli képviselők szinte mindig a HNF hivatalos, az MSZMP által jóváhagyott jelöltjei voltak, nem a jelölőgyűlésen "spontán" jelölt emberek.

85-ben 71 spontán jelöltből 32-en nyertek.

Azelőtt bár 1967-től elvileg lehetett a jelölőgyűlésen jelöltet állítani, nyerni kizárólag a Népfront jelöltjei nyertek.

egyetmondok 2014.03.19. 18:13:17

@unionista:
" nyomjátok, hogy JOGÁLLAMISÁG kell ide. ez egy üres duma. semmi egyéb." --- nyomjuk,mert ez kell.
" lehet, hogy ez a rendszer úgy ahogy működik nyugaton. (egyébként ott sem ez a rendszer.) de vadkeleten brutálisan jól felépített közjog kell. " --- de,ott ez a rendszer. Mindehol,nem csak az USA-ban. A rendszer tök ugyanaz Svédországban is.
---------
"orbán viktort ugyanúgy, ahogy tamás gáspár miklóst. a népek azért szavaznak a jobbikra, hogy az úgynevezett liberális elitet pofán legyen verve. és ebben igazuk van." ---

Te Jó Isten,Te is ott tartasz,mint a fideszesek, hogy a liberális demokrácia az,amikor a liberális párt(ok) van(nak) kormányon ?

egyetmondok 2014.03.19. 18:16:16

@abc80xx:
" - egyszer végre valaki 'konzervatív' hajlandó lenne konkrétan megfogalmazni, mi baj történt ezzel a szent státusszal?
mármint a szokásos 'szűkítették az AB jogkörét...', 'visszamenőleges törvénykezés',... mantrán túl?
(persze hogy nem) " --- igen, például az.
Az önmagában is elég,de akad más is, pl.a KT alaptörvényi jogköre.

És ezen egyébként nem kell túl sokat agyalni.Orbán maga jelentette ki, hogy "nem a fékek és ellensúlyok ideje van". Hát nem azoknak az ideje van. Előtte meg azoknak az ideje volt,és a Fidesz igen büszke is volt rá,joggal megjegyzem,hiszen maga is részt vett azoknak a létrehozatalában.

egyetmondok 2014.03.19. 18:48:11

@abc80xx:
Egy konzervatív, Sólyom László, aki nem ballib, ezért tán érdemes figyelni arra,amit mond, szó szerint azt mondta, hogy a "rendszer nem alkotmányos", valamint, hogy "az országgyűlés visszatalált az 1990 előtti öntudatához".
Ennyi untig elég kell legyen Neked.

nevetőharmadik 2014.03.19. 18:50:23

@unionista: Tulajdonképpen sokban egyetértek veled, de engedj meg pár észrevételt! Amikor jogállamiságról beszélünk (illetve annak szükségességéről), akkor csupán arról van szó, hogy a jogrendszer szilárdságát, következetességét, kiszámíthatóságát, pártatlanságát, az állampolgárok védelmét a hatalom túlkapásaival szemben, valamint a tulajdon tiszteletben tartását hiányoljuk. Ha úgy tetszik, a normális alkotmányos kereteket. Ennek önmagában nincs köze ahhoz, hogy egy állam központosított, vagy decentralizált. Ez utóbbi esetben is kell a jogállamiság.

Ugyanakkor önmagában a decentralizáltság, erősebb önkormányzatiság sem oldana meg sok mindent (noha az elvével alapjába véve egyetértek). Pont azért nem működne jól ez sem, amiért nem működött jól a mostani centralizált állam sem: ez pedig az állampolgárok tulajdonosi hozzáállásának a hiánya a közösség irányában. Már társasházi szinten is azt tapasztalom, hogy az emberek örülnek, ha nem kell foglalkozniuk a közösség dolgaival. Ugatni, morgolódni persze mindenki szeret, meg jobban tudni dolgokat, de ténylegesen foglalkozni a dolgokkal már alig akar valaki. Azt látom, hogy az emberek egyszerűen ráhagyják a dolgokat a "képviselőikre", és ezzel maguk alakítanak ki egy "uralkodó kasztot" - és az uralkodó kasztnak ez pont meg is felel! Átlagember ne zavarja a köreiket! Persze egy jól működő országban nyugodtan rá lehet hagyni a képviselőkre a közösség dolgait, hiszen ez a feladatuk, de egy ilyen országban az a biztosíték, hogy az emberek általánosan bármikor készek kezükbe venni az irányítást, ha rájönnek, hogy tudnák jobban vinni a dolgokat, mint az aktuális "megbízott" (egyébként ez a hozzáállás is remekül látszik az amerikai vidékről szóló filmekben). Csak ez a hozzáállás biztosíthatná, hogy a hatalom ne hétpróbás gazemberek kezében koncentrálódjon végül.

Sajnos, amíg ez nincsen így, addig önmagában egy decentralizált, megerősített önkormányzati rendszer sem hozna jobb eredményt a mostaninál. De ha meg lett volna ez a hozzáállás eddig is, akkor a centralizált állam sem mondott volna csődöt. Magyarország végül is nem annyira nagy, hogy az állampolgárok a saját életüktől szükségszerűen távolinak érezzék. Mondom ezt úgy, hogy én is inkább a helyi közösségekben hiszek, és a pártdelegáltak sok helyen nekem is szúrjk a szemem.

unionista (törölt) 2014.03.19. 19:10:44

@egyetmondok:
akkor fussunk neki még egyszer. és ebben a témában részemről utoljára. liberális demokrácia az, amikor a közhatalom osztott. a közhatalom megoszlik a politikai pártok és a független képviselet között.

embereket nem kizárólag azért választunk a hatalomba, mert ők ilyen, vagy olyan pártnak a tagjai. hanem létezik KÖZVETLEN KÉPVISELŐVÁLASTÁS. magyarul független önkormányzatiság.

van egy nagyközség, vagy egy városi kis közösség. és ott esetleg van egy szakorvos, egy szakmérnök, egy szaktanár, egy szakjogász, vagy egy szakközgazdász, aki tesz valamit. mert cca. 3000 emberből talán akad 1, aki értelmes. lehet persze az egy szakmunkás is, időnként arra is szükség van. a városokat, valamint a járást/megyét/régiót nem pártpolitikai alapon kellene szervezni. így kellene kinéznie a szavazólapnak:

kiss józsef (tanár)
dr. kovács kázmér (jogász)
nagy ivett (közgazdász)
dr. nagy nándor (orvos)
tóth lajos (szakmunkás)

és akkor a népek filóznak, hogy ki képviselje a közösséget. mindegyiknek lehet világnézete, de egyrészt az nincs odaírva, másrészt ezeknek az embereknek az egzisztenciája nem a pártoktól függ, hanem közvetlen a választóktól.

a jelenlegi önkormányzati kaotikus, és a nagyobb településeken pártlistán alapulnak. helyette egységes rendszer kellene. vegyük a 10 millió négyzetgyökét. ez cca. 3000. mintha négyzet alakba állna a lakosság. és arról döntenénk, hogy az első sorba ki kerüljön. ennyi lakost képviseljen 1 ember. akkor ez egy cca. 3000 fős független önkormányzati elit.

és ezek szerveződnek városi képviselőtestületté, illetve belőlük alakul ki a járás/megye/régió. a liberális demokrácia az, hogy van ilyen is. persze ettől függetlenül a pártok mindenféle ajánlásokat tehetnek. hogy mennyi legyen az osztálylétszám, vagy meddig tartson a napközi. de a törvényes kereteken belül a független önkormányzatok szabadon dönthetnek.

építsünk mondjuk utat. az útszakasz hová esik? az egy városi út? egy járási alsóbbrendű út? megyei közút? régiós autópálya? ezek közül valamelyik. akkor arról az illetékes önkormányzat dönt. mondjuk nagy ivett (közgazdász) bent ül ezekben az önkormányzatokban. beválasztottuk, mert talraesett és szexi. számon kérjük rajta, hogy esetleg miért béla építi az utat, és miért nem jóska. nyilván így is lehetnek visszásságok, de olyan nem lenne, hogy egy valaki visz el mindent. és ugye a számvevőszék ellenőrizné.

ennek az alapja nem a weimari köztársaság. abban a demokrácia arról szól, hogy melyik párt szerez totális hatalmat.

ezt kivívni persze nem egyszerű. mert nyilván nincs olyan párt, amelyik ezt alapesetben támogatná. ehhez népi kezdeményezés kell. akár helyi népszavazások. és aztán majd lehet mondjuk az lmp, vagy akárki e mögé beáll. és esetleg kényszerből ezt mondja bajnai. hogy jó legyen ilyen, vagy esetleg az mszp. utóbbiak nyilván azzal számolva, hogy immáron független mezben beültetik az embereket. de akkor őket nem gyurcsány irányítja. és az emberek esetleg mondják azt, hogy a régi pártember nem kell.

de mondjuk fodor simán lehetne jó polgármestere gyöngyösnek. szóval azt el tudom képzelni, hogy egy kisvárost el tudna vezetni. de országot nem tud. senki se.

egyetmondok 2014.03.19. 19:23:41

@unionista:
" akkor fussunk neki még egyszer. és ebben a témában részemről utoljára. liberális demokrácia az, amikor a közhatalom osztott. a közhatalom megoszlik a politikai pártok és a független képviselet között." ---

ne fussunk neki Unionista, mert nincsen miért,legalábbis úgy tűnik.

A liberális demokrácia nem az,amit írsz. A "közhatalom" megosztása sem értelmes, bocs, a jogállamban nem a közhatalom van megosztva, hanem az állami hatalom (különböző ágai).
A kettő között dalolható a különbség.

És nem, nincsen olyan, amit írsz, vagy ha ilyen van,az nem liberális demokrácia, nem jogállam,nem joguralom. (Egyébként leginkább a szocializmus állameszméjére hasonlít, amit írsz,ahol valóban politikai párt gyakorolt közhatalmat.)

unionista (törölt) 2014.03.19. 19:27:26

@nevetőharmadik:
én egy duális önkormányzati rendszer mellett érvelek, ami nem centralizált, vagy decentalizált, hanem elosztott. a területében hasonló (lakosságszámban eltérő) városok hálózatba szerveződnek. és mellette létezik a járás/megye/régió. ami egy területi hiearchia. és az centralizál. csakhogy megáll az országos szint alatt.

vegyünk egy példát. épüljön-e sukurón kaszinó. ebben maga a község (sukuró)/a velencei tavi járás/fejér megye és a dunántúli régió az illetékes. a régió mondjuk eldönti, hogy minden megyében lehet 1 kaszinó. fejér megye azt mondja, hogy ez legyen a velencei tó mellett. azt a kistérség elfogadja, és a község is. így épülhet meg.

nem a jelenlegi önkormányzati rendszer kell. hanem egy annál egységesebb, és egyben komplexebb. ez nem kizárólag decentralizáció.

unionista (törölt) 2014.03.19. 19:38:58

@egyetmondok:
nézd, nekem valamilyen matematikus féle végzettségem van. és ahhoz szoktam, hogy ha van egy fogalom, akkor azt definiáljuk, vagy legalább körbeírjuk. sajnos a filozófia messze nem olyan egzakt, mint a matematika. mindenki össze-vissza beszél. sokféle demokrácia modell létezik.

én egy olyan mellett érvelek, amiben duális önkormányzatiság van, kétkamarás parlament, szupranacionális testületek. miért ne lehetne ez liberális? és miért ne lehetne demokratikus?

te a weimari köztársaság parlamentáris modelljéből akarsz demokráciát faragni, én meg a klasszikus angolszász modellből. a majoritarian rendszerből. csak azt a szokásosnál is egyszerűbbre, és erősebbre kell építeni.

te abból indulsz ki, hogy a politikai pártokat teljhatalomhoz kell juttatni. de ezt korlátozni kell az alkotmánybírósággal. ez a sólyom féle modell. az összes párt leszarta a taláros testületet. az összes. az igaz, hogy orbán nyíltan beleszart. nem is tett úgy, hogy nem a saját emberei ülteti oda. a trambulinról vizelt a medencébe.

de ez a 89-es modell téves, hibás. nem csak elvekben. a gyakorlatban sem működik. persze nincs tökéletes rendszer, de a jelenlegi nagyjából úgy működik, mint a kádár rendszer. és nem csak újabban, hanem a kezdetektől.

abdul hackeem 2014.03.19. 19:51:37

@unionista: Nagyon csípem az önkormányzatiságról szóló elméleteidet, végigolvasom a hozzászólásokat.
Nekem is volt egy ilyen kezdeményem annó, hogy minek is a parlament, a megyei önkormányzatok irányíthatnák az országot, váltó irányítással, mint az EU elnökség.....
Tudod, a választáson induló pártokról és a szavazókról lemérhető, hogy milyen önkormányzatiság és arra való hajlandóság van ma országunkban.
(egy büdös fillért sem az állami pénzből pártoknak, minden fillér bevételükkel és kiadásukkal elszámolni!!!)

unionista (törölt) 2014.03.19. 20:08:46

@almodhi:
ezek a jelölések a párton belüli nyílt csatározások lenyomatai. az mszmp közel sem volt egységes. moszkva hazafias kommunista ideológiát követelt. a lakosság hazafias nevelését, és fegyverkezést. hidegháború volt ugyebár. kádár viszont félt, hogy ebből egy újabb 56 lenne. az oroszok elmondták, hogy azt neki kell leverni. ceusescu előbb ellenezte 68-as bevonulást. de többek között ezért lett diktátor, mert az oroszok azt mondták, hogy ellensúlyozza kádárt. így választódnak ki a hazafias kommunista vezetők. jaruzelski például. részt vesz 68 leverésében, majd a gomulka elleni összeesküvésben. kádár bejelenti, hogy nyugdíjba vonul, magyarul lemond (!). mindezt azért csinálja, hogy lássa kik a pártbeli ellenfelei. kik a moszkvai keményvonalasok. kádárt a lemondás után újraválasztják. innentől kezdve nyílt politikai küzdelem van.

a hazafias népfront az egyházat próbálja maga mellé állítani. a politikai bizottság pedig a városi liberális értelmiséggel egyezkedik. a jóléti államra való törekvés, a gazdaság és a kultúra liberalizációja ezekből a kényszerekből fakad. a 70-es évektől kezdve a római katolikus egyház sok tekintetben nem volt elnyomva. oké, mondjuk a klérus egésze be volt szervezve. kivétel nélkül mindenki. de pannonhalma egy káderképző volt. én egy vidéki városban nőttem fel. ott működött katolikus gimnázium. semmilyen hátrány nem származott abból, hogy valaki ott tanult. lehetett templomba járni.

engem az ország összes középiskolájából ki akartak csapni. de ezzel együtt nem volt az egy olyan diktatúra, aminek leírják. persze demokrácia sem. azért, mert a függetlenek alig jutottak hatalomhoz. mindenhez valamelyik párttitkár támogatása kellett. de ez most is így van. ez a rendszer is így szerveződik. a lényegét tekintve nem liberális, hanem népi demokratikus.

almodhi 2014.03.19. 20:51:00

@unionista: No el ne magyarázd nekem a kommunizmust...
A lényeg: 85-ig szóba sem jött nem MSZMP-hez lojális emberek parlamentbe jutása. Az hogy voltak pártonkívüliek a parlamentben semmit sem jelent.
Az egyházak (is) el voltak nyomva (ki jobban, ki kevésbé). Aki egyházi iskolába járt bizony hátrányos helyzetbe került. Ezen nem sokat változtat a tény hogy a többi barakk (bizonyos szempontból) még rossszab hely volt.

A komcsik belső viszályai semmilyen formában sem hasonlíthatók össze egy demokratikus berendezkedésű állam önszabályozásával.

Végül is a belső viták megvannak Észak-Koreában is. Kim Dzsung Un milyen ügyesen háttérbe szorította a bácsikáját...

Mitzimackó 2014.03.19. 20:54:12

"aki az előbbieket a nyakunkra engedte" te sötét hafr, te! nem megválasztotta a nép ezt az őrült tolvajt? ki engedte a nyakunkra? 1/3 MEGVÁLASZTOTTA, te fődemagóg!

almodhi 2014.03.19. 21:10:30

@Mitzimackó:
Tehát szerinted nem igaz az, hogy Gyurcsánynak (és az egész MSZP-nek) van némi felelőssége abban, hogy a Fidesz 2010-ben 2/3-ot szerezhetett...

unionista (törölt) 2014.03.19. 21:21:04

@abdul hackeem:
nem vagyok teljes egészében a politikai pártok ellen. a szubszidiaritás elvét kellene követni. a döntéseket ott hozzuk meg, ahol a legtöbb információ rendelkezésre áll. vidéken szinte minden megyei alapon szerveződne.

a megye a független felsőház megszervezésére is alkalmas lenne. például úgy, hogy mindegyik delegál két tagot a felsőházi nemzetgyűlésbe. azért, mert alighanem mindenhol lenne egy vidékes (patrióta) és egy városias (lokálpatrióta) frakció. előjönne a népi-urbánus ellentét. de ha két nemzeti képviselői helye lenne, akkor az nagyjából egy népies, egy urbánus. és ha a megyegyűlés függetlenekből szerveződik, akkor már nem két párttitkárt delegálnának, hanem a pártokhoz közel álló, de tekintélyes embert, vagy esetleg ténylegesen függetleneket.

de ettől még a pártok lehetne az alsóházban. tegyenek ajánlásokat, személyi javaslatokat. a független nemzetgyűlés ezt vétózhassa meg. esetleg mondják azt, hogy X ne legyen kossuth díjas. helyette legyen inkább Y. őt terjesztik az államfő elé. a pártok javaslatot tesznek. a függetlenek döntenek, hogy ezt elfogadják, vagy elutasítják. és az államfő a kinevezést aláírja. így működhet a nagykövetek kinevezése. általában az országos/nemzeti intézmények élére választhatunk alkalmas személyeket.

unionista (törölt) 2014.03.19. 21:32:32

@almodhi:
nézd, elég sok mszmp vezető gyereke járt pannonhalmára. vagy mondjuk debrecenben a református kollégium és svetits katolikus gimnázium szabadon működött. talán még szabadabban, mint akármelyik másik suli. nem állítom azt, hogy az egyház egyáltalán nem volt elnyomva. a klérus tagjai be voltak szervezve. anélkül eleve nem lehetett senki iskolaigazgató. az egyházak nem voltak betiltva. és semmilyen hátrány nem ért csak azért, mert egyházi suliba jártál. leszámítva ha valamilyen nagyon eszement volt a helyi párttitkár.

nekem számtalan ismerősöm, barátom, rokonom járt egyházi iskolába. nagyjából annyi hátrány érte, mint engem. ez az egész egyházi nyavalygás a kárpótlás kierőszakolása miatt történt.

az egyházak működését megfigyelték. rendben. és a semmi mást nem? az egyházakra nehezedett valamilyen különleges nyomás? dehogy is. mondj már egy esetet, amikor az egyházat valamilyen súlyos retorzió érte. de ne azt, hogy megfigyelték jóskát, a papot. mert sanyit a melóst is megfigyelték.

abc80xx 2014.03.19. 21:33:12

@egyetmondok:
'"az országgyűlés visszatalált az 1990 előtti öntudatához".
Ennyi untig elég kell legyen Neked.'

Te is tudod, ez bromság, arra jó, hogy ne kelljen a valósággal szembenézni.
Sólyom elnök úr soha semmiféle 'demokratikus felhatalmazási procedúrán' nem ment át, a 89-es Alkotmány a szerelemgyermeke volt, és ennek elvesztése miatti gyászmunkája soha nem fog véget érni.
Az istenített Alkotmánybíróságról meg unionista is elég dehonesztálót felhozott.(függetlenül attól, mennyiben vélem naívnak amúgy)

Az állami pénz nélkül működtetni szándékozott pártok meg természetesen még inkább gazdasági szereplőktől függővé válnának.
Lehet persze ilyen rendszert is kitalálni, elegendő támogatást kell hozzá szerezni.

Abban azért mindenki egyetért, hogy az a 89-es ideiglenes alkotmányos modell teljes csődöt mondott, az orbánozóknak azért, mert nyakukra hozta Orbán kétharmadát, Orbán meg épp ezért a tehetetlenségéért hirdetett újat.
Sólyom úr meg ott árválkodik magában;-)
Szerintem rettentően meddő az átmetszett torkú jogállam feletti vigasztalhatatlan - és csak mikroszkopikus reménysugarat vizionáló siratóasszonykórus.
Nem kéne inkább mégis inkább az alkotásnak nekilátni? Mert így marad a mikroszkóp.

unionista (törölt) 2014.03.19. 21:40:38

@almodhi:
de most is egy kommunista utódvédharc folyik. az mszp úgy működik, mint a politikai bizottság. annak a másodvonalából szerveződött. a fidesz a hazafias népfront utolsó vezetőit örökölte. és annak a szellemiségét vette át. az lmp pont úgy működik, mint a kisz. a jobbik úgy, mint az ifjú gárda, vagy az mhsz. vona gábor olyan, mint egy hazafias kommunista építőtáboros fazon. az mszmp keretein belül működött ez az etnobiznisz.

a kádár rendszerrel az alapvető probléma az volt, hogy a pártoktól függetlenül nem szerveződhet semmi, vagy alig valami. azért nem volt demokratikus. de most is ez a helyzet. csak most nem egy párt működik több platformmal, hanem több párt egy platformmal. de az majdnem ugyanaz. volt előrelépés, de nem túl sok.

egyetmondok 2014.03.19. 22:20:39

@unionista:
Nézd,nekem meg ilyen,úgy mondják ezt,hogy jogász végzettségem van. Itt is ilyet tanultam az egyetemen, meg máshol is.
A fogalmak lényegesek, különösen azért, mert láthatóan olyat igyekszel - ez kissé beteg,már bocs,hogy ezt mondom - a számba adni,amit soha nem írtam,állítottam:
" te abból indulsz ki, hogy a politikai pártokat teljhatalomhoz kell juttatni. de ezt korlátozni kell az alkotmánybírósággal. ez a sólyom féle modell. az összes párt leszarta a taláros testületet. az összes. az igaz, hogy orbán nyíltan beleszart. nem is tett úgy, hogy nem a saját emberei ülteti oda. a trambulinról vizelt a medencébe."

Hát, Unionista,ilyet én biztosan nem írtam sehol,és ez marhára nem a Sólyom-féle modell,már persze csak akkor,abban az esetben nem az,ha nem vetted be az összes ocsmány baromságot,amit a jobboldal erről az utóbbi időben összeirkált. Ha bevetted, akkor stimmel minden amit írsz: komplett marhaság minden szava.

Nincsen 89-es modell,haver,de egy darab se. Jogállami,alkotmányos modell van.Vagy nincsen,mint most.

egyetmondok 2014.03.19. 22:23:26

@abc80xx:
Az,hogy Sólyom úr valóban,nagyjából egyedül árválkodik (azért még akadnak mellette árvák páran,pl. én is),még nem jelenti,hogy tévedne.

És Te is tudod,hogy a NER illegitim,nem alkotmányos hatalmi konstrukció. Előbb-utóbb a valósággal szembe kell nézni,neked, fideszesnek is.

unionista (törölt) 2014.03.19. 22:39:52

@egyetmondok:
a 89-es modellben a parlament teljhatalmat kap. mondj már egy olyan lényeges közjogi intézményt, aminek a vezetőit nem a pártok nevezi ki. a pártok nevezik ki az államfőt, az alkotmánybíróság tagjait. a pártok nevezik ki a főügyészt, a legfelső bíróság elnökét. a pártok jelölik ki a nemzeti bank elnökét, a számvevőszék tagjait, a költségvetési tanácsot. a pártok jelölik ki a médiatanács tagjait. a pártok osztják az állami díjakat, kitüntetéseket. a sólyom-féle modellben is pártirányítás alatt áll minden, akárcsak a kádár rendszerben. több párt egyetlen platformmal képes ugyanolyan rossz lenni, mint egy párt több platformmal.

liberális demokrácia ≠ többpártrendszer

egyetmondok 2014.03.19. 23:00:15

@unionista:
Az a baj seggarc,hogy Orbán rászabadította erre az országra a tanult,jó szándékú,helyes kőműveseket,nőgyógyászokat, énektanárokat ...,meg matematikusokat, hogy nosza, alkotmányozzanak.

Az a helyzet seggarc,hogy én nem okoskodok matekos,fizikus,biológus és gasztronómiai blogoknál kommentekkel,mert nem értek hozzá.

Na,neked, seggarc,pont ezt kéne tenni,ha ebben a blogban alkotmányosságról, jogállamról, közjogról,stb. esne szó, mert amiket írsz,az a legrosszabb amatőr közjogászok szintjét se éri el. Van olyan kukázós haverem, itt ebben a vidéki kisvárosban,ahol lakunk,rendszeresen találkozunk a környékbeli kukáknál,amikor a kutyát sétáltatom,és aki többet tud nálad...,igaz,ő érdeklődő fajta,a múltkor kinyomtattam neki a Bibó egyik nagy közjogi tanulmányát az államhatalmi ágak elválasztásáról. (Akadémiai székfoglaló, ezt nyilván érted.) Később lelkesen köszönte,értette,értékelte.

Fönn van a neten,neked is ajánlom:
"Államhatalmi ágak elválasztása egykor és most " a címe.

Vonulj vissza pár napra seggarc,tanulni.

unionista (törölt) 2014.03.19. 23:47:17

@egyetmondok:
felőlem okoskodhatsz a matekban, ha van elég eszed hozzá. te sokkal több jogelméleti könyvet olvastál, mint én. de ez az igazság szempontjából nem jelent semmit.

unalmas százszor leírni ugyanazt. ebben a jogállaminak mondott rendszerben az összes köztestületbe a pártok delegálnak tagokat. mindenhová a pártok neveznek ki vezetőket. pártirányítás alatt áll a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a számvevőszék, a nemzeti bank, a médiatanács. pártos az államfő (mind az volt), pártok nevezik ki a színházigazgatót, az iskolaigazgatót. a pártok nevezik ki nem csak a trafikost, hanem a büfést is. a magyar demokráciának alig van olyan szelete, ami ne állna pártirányítás alatt.

azért, mert nincs közvetlen képviselőválasztás, nincs független önkormányzatiság, nincs független nemzetgyűlés. ezek hiányában itt elbukik a jogállamiság.

egyetmondok 2014.03.19. 23:54:53

@unionista:
Minek próbálkozol,mondjad már,seggarc,minek,ha nem is ismered azoknak a fogalmaknak az értelmét,tartalmát,jelentését,stb.,amiket használsz ?
Minek írod le a szót, hogy "jogállamiság",ha nem is tudod,nincsen róla tudásod,hogy az mit jelent?
Seggarcú barátom,ez mire lehet jó,alkalmas,a diskurzusunkat előbbre vivő,stb.?
Unalmas ezt százszor leírnom: ha valamiről nincsen tudásod,ne akarj abban okosnak tűnni.

panelburzsuj 2014.03.20. 07:41:37

@unionista: @egyetmondok:
Épületes társalgás a dilettáns gondolkodó és a korlátolt szakbarbár között.

Kérdés, hogy a politizálás inkább - amúgy nem is közzétett - diplomák tekintélyének összeméricskélése, vagy épp fordítva: a "szakosított" világ merész újradefiniálása.

egyetmondok 2014.03.20. 07:58:31

@panelburzsuj:
Ez van Öregem...,mert még a politizálás,az sima ügy,de hát itt tényleg hibátlanul mondják fel,mint Unionista is,az olyan elképesztő közjogi marhaságokat,sorolni is beteg holmi,felesleges.

És milyen sebességgel leseggarcozott. Nem semmi. Észre se veszi.

panelburzsuj 2014.03.20. 09:03:19

@egyetmondok:
Az van, hogy unionista elevenen ficergő modelleket próbál betűkbe gyömöszölni - te meg a holt katekizmusaidból próbálod ezeket a jeleket megfejteni/megfujtani.

egyetmondok 2014.03.20. 09:20:36

@panelburzsuj:
Hogy az én katekizmusom holt lenne,ezt mondjuk nem értem,de egyáltalán; azt értem,amit Unionista barátunkról írsz.
Csak hát, tetszik vagy sem,a közjog is szakma,nem pont olyan,mint az agysebészet,vagy a fizika,de azért az itt is igaz, mint ott,azoknál, hogy ha pl.szikét gondolunk használni egy műtétnél,ne írjuk a műtéti megoldás javaslatába a szike helyett, hogy HILTI ütvefúró.
Nem tilos a szike helyett ezt írni,na az persze igaz,és azt se tilos,hogy leseggarcozzon valakit,ha szólna, hogy a szike az szike,a HILTI ütvefúró meg HILTI ütvefúró.

(De,talán nekem van kissé túlzó elvárásom Unioinistával szemben,miközben itt alkotmányozó eszmévé vált a tétel,hogy ami bele van írva az alkotmány szövegébe,az nem lehet alkotmányellenes...,nemdebár.)

abdul hackeem 2014.03.20. 09:25:37

@panelburzsuj: "unionista elevenen ficergő modelleket próbál betűkbe gyömöszölni - te meg a holt katekizmusaidból próbálod ezeket a jeleket megfejteni/megfujtani."
Értem én hogy gőzgép, de mi hajcsa? :-D

unionista (törölt) 2014.03.20. 10:30:12

@panelburzsuj:
csakhogy ebben semmiféle merész újradefiniálás nincs. amiről én regélek nem a jövő, hanem jelentős részben a múlt. mert ugye én azt mondom, hogy az ókori városállamiságot, a középkori tekintélyi hierarchiát, a modern államiságot, és az ultramodern szupranacionális szerveződéseket csiszoljuk össze. és ezek mellett kolonizáljuk úgy, hogy vidékre ne feltétlen az összes, hanem lehetőség szerint 0, vagy 1 nemzetgazdaság tegye be a lábát. 0, 1, sok. ezek elemi opciók.

amikor azt mondom, hogy szeged és a mezőföld németalföldi mintára szerveződjön akkor az annyi, hogy ránézel a térképre, és látsz valami arányosságot a földrészletek között. elemi földtanhoz kapcsoltunk elemi geometriát. ehhez nem kell különösebben se ész, se műveltség. na jó, kell azért egy kevés. de ez éppen nem szakbarbárság. ez egy olyan szemlélet, amiben nem nagyon számít az iskolázottság. mert esetleg onnan is vehetsz át mintákat, hogy ajax szurkoló vagy. vagy liverpool drukker. és mondhatod, hogy lehetne a felvidék (felföld) határán egy "little liverpool". csak itt a hegyen nem skótok vannak, hanem tótok. csináljunk angol-magyar focisulit, és sörgyárat. esetleg brit mintára iskolát. és akkor mindjárt bevonod a politikába a huligánt. és kevésbé van az, hogy a geci idegenek mit keresnek a szent anyaföldön. persze ha egy földrészletre az angolszász kultúrát akarod becsempészni, akkor az elképzeléseket olyan szintre kell emelni, hogy azt értelmezni tudja a british council, és mondjuk a lloyds, vagy valamelyik londoni bankház. szóval ez azért nem egyszerű. nagyon nem. ezért nekem ez eredendően hobbi. makettépítés. kevéssé gondolom, hogy "borsod borough" realitás. csak közben látom azt a végtelen álságos, üres filozófiát, amit a mainstream értelmiség közpénzből művel. persze, sokkal könnyebb írni egy cikket a népszabadságba arról, hogy mit keres borsodban a náci söpredék. mint kitalálni, hogy mi legyen helyette.

2014.03.20. 10:49:33

@panelburzsuj: az a "vármegyék" elképzelés nem éppen eleven, csak ha feleleveníti valaki.

A "független önkormányzatiság" elképzelésben sincs semmi új, hisz' minden önkormányzat folyamatosan törekszik - itt nem gumifogalom a törekvés, hanem cselekvést takar - arra, hogy - pol. és gazdasági értelemben - erősítse a települését; arra, hogy az adott területen, településen élők gyakorolhassák az önrendelkezési jog kollektív és egyéni jellegét (e jogról Ld ENSZ EJB nyilatkozata). (Ha már itt tartunk, az alaptörv. épp ennek a jognak a gyakorlását (is) korlátozza.)

Társadalomról alkotott képe pedig genetikai alapokra épülő tévképzetek. ...Hát nem genetikus, de, ha matematikus, akkor bizonyára ismeri England képletét, amely...

2014.03.20. 10:59:19

@megamind: (bár, nekem úgy tűnik, nem ismeri)

unionista (törölt) 2014.03.20. 11:24:15

@megamind:
szerinted mitől van az, hogy emberek a közéletből zsigerből eltérően gondolkodnak? miért van az, hogy a kelet-közép európai népek egy jelentős része ugyanúgy nemzeti szupremáciát hirdet, mint a szomszédaik. így gondolkodik a lengyel, a cseh, a szlovák, magyar, vagy a román társadalom relatív többsége. az oroszok, az ukránok, és a tatárok is azon meccselnek, hogy ki legyen felül. és ez az elképzelés nagyjából addig jellemző a társadalmakra, amíg egy bizonyos eredet a domináns. erre a típusú szupremáciára való hajlam az európai lakosságban nagyjából akkora mértékben van jelen, mint egy bizonyos eredet. lehet, hogy ez egy véletlen egybeesés. de van egy ilyen koincidencia. ennél bonyolultabban szerveződik a társadalom. de a lakosság nagyjából harmada zsigerből követeli, hogy mi magyarok legyünk erősebbek, mint a szomszédaink. ennek érdekében fogjon össze a nemzet. és kell valamilyen hazafias egységfont. és aki ezt nem fogadja el az nem tartozik közénk. ezt a társadalom egy elég jelentős része hirdeti. ennek mi az oka?

panelburzsuj 2014.03.20. 11:26:35

@megamind:
Van egy olyan sanda érzés bennem, hogy te is a lovak érdekében kifejtett tevékenységnek ítéled, amikor a fejükre négyszög alakú bőrdarabokat erősítünk.

Hogy megvédjük őket a riasztó látványoktól.

panelburzsuj 2014.03.20. 11:52:14

@unionista:
Na de hát a "merész" pontosan úgy értendő, ahogy azt illusztráltál is: "ránézel a térképre, és látsz valami"-t - azaz nem csak nézel belülről kifelé, hogy mire is húzhatnád még rá az idolumaidat, hanem

olyan szamár vagy, akinél indukciós bázis van, és nem fél használni...

panelburzsuj 2014.03.20. 11:54:12

@panelburzsuj:
(Disclaimer: "akinél indukciós bázis van, és nem fél használni" - nem úgy értendő, hogy nem verekszik vastagfenekű palacsintasütőkkel... )

panelburzsuj 2014.03.20. 11:57:46

@panelburzsuj:
(elcsesztem, jav: hogy vastagfenekű palacsintasütőkkel verekszik )

2014.03.20. 12:08:09

@unionista:
"mitől van az, hogy emberek zsigerből eltérően gondolkodnak?" - nincs két azonos kód; nem a másolat másolatai stb.

Amúgy már leírtam, de most akkor más szavakkal; egészen egyszerűen mondva, - nem genetikai értelemben - hibás beállítódás következményeként fennálló politikai pogányság.

2014.03.20. 12:28:55

@panelburzsuj: Nézd, nyilvánvalóan téves az az érzet... Szóval csak a te tévképzeted szerint "szeretném megóvni az embereket, hogy lássák a valóságot".

Ui.: A morális kódom - amit már említettem, abból értelemszerűen következik - nem engedi, hogy megóvjam az embereket a valóság látványától...

panelburzsuj 2014.03.20. 12:38:06

@megamind:
Az önvédelmi rendszer beélésedése külső piszkerálásra - hibás reakció? (Akár egyének, akár kisebb-nagyobb közösségek részéről.)

Nem inkább - téves? Vagy még inkább - gyermeteg?

Belátom, hogy nem könnyű unionista "genetikai" eszmemenéseit végiggondolni nálánál is hézagosabb és felszínesebb "genetikai-evolúciós műveltség" birtokában. Sőt azt is át tudom érezni, hogy halovány ismeretek, ám szilárdabb eszmék birtokában még végigolvasni is mennyire merő borzalom lehet...

De hadd borzoljam én is: mi van, ha a "civilizálódás" többek közt pont azt is jelenti, hogy egy "törzs" nem veri agyon élből a "mutánsait"? Mi van, ha egy populáció "rájön", hogy a diverzitás/pluraritás nagyobb erő, mint a homogenitás?

2014.03.20. 12:50:18

@panelburzsuj: Ne borzoljuk; hibás/téves beállítódás következménye téves/hibás reakció. Vagy gyerekes... Infantilis...

Úgy vélem a szavakon lovagolsz inkább, de benne vagyok; csiszolódom :)

UI.: Akármiknek is vagyok a birtokában, nem célom többnek láttatni magam attól, aki valójában vagyok. Minden esetre hálás vagyok, ha valaki - aki alkalmas rá - tükröt próbál nekem tartani.

unionista (törölt) 2014.03.20. 12:56:27

@megamind:
értem. erre is érvényes a "mindenki másképp ugyanaz" című okosság. de ez mégse magyarázza meg a civilizáción belüli és a civilizációk közötti eltéréseket. vagy mondjuk a magyarországon klasszikus népi-urbánus ellentétet. és még sorolhatnánk.

panelburzsuj 2014.03.20. 13:03:06

@megamind:
Látod, valahol ezen a téjékon szoktak megrekedni/elmérgesedni a névtelen internetes "eszmecserék".

Ugyanis hogyan tudnám azt "pöffeszkedés" nélkül érzékeltetni, hogy a neked "szavakon lovagolásnak" tűnő pár idevetett jel mögött mennyi olvasmány, gondolkodás, megértési és megértetési erőfeszítés torlódik még? Hogy amit most idedobtam, csak egy futó vázlat, a "módszeres kifejtése" órákba-napokba telne - de miért is küszködnék vele?

unionista (törölt) 2014.03.20. 13:20:54

@panelburzsuj:
elég furcsa azt állítani, hogy az emberiség minden evolúciós ága hordoz magában valamilyen alapvető közéleti viselkedésmintát. de még furcsább azt mondani, hogy ez nem igaz.

2014.03.20. 14:06:29

@panelburzsuj: "szavakon lovagolásnak" -- látom ennek negatív értéket tulajdonítottál...

A "miért" - ez egy állapot csak, amit egy idő után felvált az, "azért"...

Ui.: Próbáld meg úgy, hogy nem pöffeszkedsz :-D

2014.03.20. 14:19:38

@unionista: Önmagában nem is...

panelburzsuj 2014.03.20. 14:27:38

@megamind:
A. a magyar közbeszédben pozitív kicsengésű?

B. nem, nem - a "mikor és hol" váltja fel

C. hm, hm - szűk fél évszázadnyi "olvasónapló" kiteregetése az objektív tényközlés - vagy ab ovo pöffeszkedés? Vagy próbáljam meg inkább összefoglalni a tartalmat? ...

abc80xx 2014.03.20. 14:32:09

@egyetmondok:
'És Te is tudod,hogy a NER illegitim,nem alkotmányos hatalmi konstrukció. Előbb-utóbb a valósággal szembe kell nézni,neked, fideszesnek is. '

A kommentedet követő élvezetes polémia remekül megmutatja, miért lehet akár kétharmada is megint Orbánnak.
Álldogálhattok türelmesen még egy darabig Sólyom úrékkal, alkotmányjogászkodhattok, illegitimkedhettek, unionista az összes habókos elemzésével százszor közelebb van a valósághoz.

- a 'Ner' természetesen nem egy jogi konstruálmány, egy találó/sugalmazó fogalom arra, amit Orbánék abszolút legitimitással elénk vizionáltak: az államcsődig elvezetett 89-es 'alkotmányos rendszer' helyett valami nagyon radikálisan más útra kell lépni.
Oszt vagy 'részt veszel benne', vagy nem, de Orbán tényleg nekilátott.
Ha nem tetszik, csinálj egy másik alternatívát, mert választások lesznek, és természetesen a választók fognak dönteni - emlékszel ugye a kötcsei kivonatosra?
Az alkotmányos konstrukció lényegében nem változott jelentősen - na jó a régi KT helyett lett egy másik - ahh mi diktatúra!
Köztársaság, parlamentáris demokrácia, vegyes választási rendszer, fékekésellensúlyok némi igazítást követően szintén a helyükön maradtak.
***
Szerintem eszenciálisan mutatja a remek jogállam-vallást Hagyó bácsi esete, akinek pármilliós kártérítést ítélt meg az EU, mert a cellája falain néhol penész volt ...

De abban teljes mértékben egyetértek veled, a fideszeseknek is, meg mindenki másnak érdemes lesz/lenne szembenézni a valósággal.
Legalább alkalmanként.
Hajrá!

panelburzsuj 2014.03.20. 14:33:57

@unionista:
Persze.

Csak épp már a küszöbön botrányba fullasztod az "érdeklődést" a botránkozásra fogékonyabbaknál olyasmikkel, hogy "közélet"-et említesz mondjuk "csoportszerveződés" helyett.

unionista (törölt) 2014.03.20. 14:40:53

@megamind:
induljunk ki abból, amiben biztosan egyetértünk. az emberek különféle népektől erednek. van akinek sok őstől, van aki kevesebbtől.

egy generációra visszamenőleg mindenkinek 2 = 2^1 őse van. 2 generációra visszamenőleg majdnem biztosan 2^2 = 4. de könnyen lehet, hogy valakinek nincs 2^3 dédszülője, vagy nincs 2^4 ükszülője az unokatestvér, másodunokatestvér házasságok miatt. 30 generációra visszamenőleg biztosan senkinek nincs 2^30 őse. mert az cca. 1 milliárd. annyi ember ugye aligha élt a honfoglalás korában.

na most én azt állítom, hogy számít, hogy hány őstől eredsz. soktól, kevéstől. és az is, hogy az őseid egyfélék, sokfélék. nem látom be, hogy miért ördögtől való az feltételezni, hogy ezek az evolúciós ágak közéleti viselkedésmintát is hordoznak magukban. és azt, hogy van egy vagy több közéletet meghatározó öröklődésmenet túl azon, hogy vannak véletlenek.

egyetmondok 2014.03.20. 15:08:39

@abc80xx:
" - a 'Ner' természetesen nem egy jogi konstruálmány, egy találó/sugalmazó fogalom arra, amit Orbánék abszolút legitimitással elénk vizionáltak: az államcsődig elvezetett 89-es 'alkotmányos rendszer' helyett valami nagyon radikálisan más útra kell lépni. " ---

írod, majd ugyanebben a kommentben :
" Köztársaság, parlamentáris demokrácia, vegyes választási rendszer, fékekésellensúlyok némi igazítást követően szintén a helyükön maradtak. "

Tehát a 89-es "'alkotmányos rendszer'" helyett valami - ahogyan írod - "nagyon radikális más útra " kell lépni, tehát az alkotmányos rendszert illetően kell nagyon radikálisan más útra lépni, majd ugyanebben a kommentben azt állítod,hogy nem más történt, mint "némi igazítás".

Melyik az igaz ? Mert a kettő egyszerre nem lehet,ugye ez nyilvánvaló. No, melyik hát ?

(S persze azt is jó lenne végre valakitől tisztázva hallanom,hogy a gazdasági sikertelenség,ami ugye az "államcsődig" vezetett, hogyan is állít elő alkotmányos,ráadásul "radikális" változási igényt.
Ám ha lehet,ne a jól ismert marxi alap-felépítmény teória mentén érvelj,mert az tényleg cuki vicces lenne,így megtámogatni a fidesz nevű nyíltan antimarxista politikai párt "alkotmányozását".)

2014.03.21. 10:38:27

@unionista:
Kis mértékben "számít, hogy hány őstől" ered az egyén. Első sorban embernek születik, majd aztán, ahogy az "én" kiterjed, szocializálódik, kollektivizálódik (evolúció: alkalmazkodik a környezetéhez és benne a közösségéhez).

/ Az egyénre, fejlődése folyamán több csoport (külső energiaforrások)hat, miközben az egyén fokozatosan strukturálja magát (hogy egyre több energiát tudjon felvenni). Vagyis az egyén bármit képzelhet magáról, akkor is csak egy energiaelosztó... /

2014.03.21. 10:45:40

@panelburzsuj:
A; az is igaz.
B; adódik a válasz: hafr.blog.hu/2014/03/20/flashmob_es_beszelek#c21943553 , bár, egyelőre még nem tiszta, hogy ott tudok-e lenni, de igyekszem.

C; Szerintem egy objektív kivonatféleség is megteszi. (Nem biztos, hogy vitázni fogunk, hanem inkább csak beszélgetni)

unionista (törölt) 2014.03.21. 11:12:00

@megamind:
meg lehetne mondani, hogy milyen mértékben függ. csak közzétenni nem lehet. túl veszélyes.

2014.03.21. 12:50:45

@unionista: A - teljesebb - családfa, ha egyáltalán kutatja az egyén, az más - nem genetikai - értelemben számít...

A szülőktől messzebbre vezetni nem érdemes, hiszen az általuk örökített - legelső sorban emberi - minta tőlük származik. A szülők egyéni mintái - melyek a személyiségfejlődés folyamán csak, mint mondjuk hajlamok jelennek meg; erősítik az adott jegy kifejlődésének a lehetőségét, de azok nem feltétlen fejlődnek ki - az utódban csak kis mértékben számítanak. Egy újszülött fejlődése folyamán a környezethez alkalmazkodik: magyar szülők gyermeke egy más, mondjuk amcsi családban nevelkedve, értelemszerűen...

Más szóval, az újszülött nem az anya vagy az apa pótlása a társadalomban, hanem optimális esetben sokkal inkább azok - mindkettő - meghaladása (evolúciós fejlődés).

unionista (törölt) 2014.03.21. 15:00:32

@megamind:
itt történelem előtti ősökről, az evolúciós ágakról van szó. melyiktől, vagy melyektől eredsz. ezek cca. 10, 20, 30, 50 ezer éve létrejött mutációk. az újabbak 1, 2, 3, 5 ezer évesek. te azt állítod, hogy ezek nem hordoznak magukban közéleti viselkedésmintákat. én meg azt, hogy de.

és mivel a domináns csoport itt a kelet-indoeurópai ezért ez a társadalom sohasem lesz úgy nyugatos, mint a francia. a francia szélsőjobboldaliak elég kemények. de ha azt mondanád nekik, hogy charlemagne hamvait vigyék körbe a notre dame körül az állami ünnepen és imádkozzanak a frank birodalom feltámadásáért, akkor elég furcsán néznének. itt ehhez hasonló nem az ultranacionalista, hanem a mérsékelt jobboldal hóbortja minden évben augusztus tájékán. az nem nagyon képzelhető el, hogy a francia miniszterelnök egy ünnepi beszédében azt mondja: mert a mi franciaságunk abból ered, hogy beleszületünk a gall kakasba. mert a francia kisgyerek azt mondja: nem születünk bele a kakasba, hé. itt felnőttek ugyanezt a mesét turul madaras változatban tátott szájjal hallgatják. ennek akadémikusok tapsolnak, akik felteszem iskolázottabbak, mint az átlag francia.

2014.03.21. 15:38:24

@unionista: Az "evolúciós ágak" külső genetikai adottságokat hordoznak...

2014.03.21. 16:18:20

@megamind: A viselkedésmintákat tanulás útján sajátítja el mindenki (fentebb már leírtam).

unionista (törölt) 2014.03.21. 16:24:22

@megamind:
amire te gondolsz azok a hagyományos nagyrasszok. amiket külső ismertetőjegyek alapján állítottak fel meglehetősen önkényesen.

2014.03.21. 17:05:08

@unionista: A lényegen nem változtat...

Amúgy pedig külső genetikai adottságok alapján, és nem önkényesen, hanem konszenzus alapján...

...És ha már ezeknél a külső genetikai adottságoknál tartunk, a rasszizmus ezen adottságok alapján hierarchikus sorrendet állít fel... (rasszista az, aki hiszi, hogy létezik ilyen hierarchikus sorrend).

...Visszatérve az eredeti témára; a viselkedésmintákat tanulás útján...

unionista (törölt) 2014.03.21. 18:45:29

@megamind:
ezeket külső ismertetőjegyek alapján állították fel. úgy gondolták, hogy a bőrszín az elsődleges genetikai marker. (miért is?) ez alapján különböztették meg az európai, ázsiai (mongoloid), afrikai (negrid) és az ausztráliai (ausztraloid) nagyrasszt. mert az emberek mit tudom én fehérek, sárgák, feketék, barnák. az evolúció létrehozott egy fehér, egy sárgás, egy feketés és egy barnás csoportot. aztán ezeket tovább osztották koponyaforma, testalkat, testszőrzet alapján. ha jól értem abban hiszel, ebből aztán létrejött a kicsi, zömök, szélesorrú, világos barna bőrű, hullámos hajú ember (van ilyen kisrassz), amelyik a földön leginkább itt vagy ott él. a hullámos hajú ember minden bizonnyal nem egy evolúciós ág. és már a fehér ember sem.

2014.03.22. 10:07:19

@unionista: Azért attól bonyolultabbnak (etnogenetika)gondolom a dolgot.

unionista (törölt) 2014.03.22. 11:03:48

@megamind:
ez nem etnogenetika. nem az etnikai hovatartozásból kell kiindulni, hanem az evolúciós ágakból. ezek esetenként szorosabban kötődnek etnikumokhoz (cigányok és a zsidók). kelet-indoeurópaiak vannak ("oroszosok"), őseurázsiak ("törökösök"), balkániak. nem az számít, hogy ki beszél szerbül, hanem az ki milyen törzsből, vagy törzsekből ered. magyarországon a déli és a keleti mintázatok dominálnak. bár vannak északi- és nyugat-európaiak. de jelentős kisebbségben. ők legfeljebb a néhány várost tudnak elfoglalni. a nyugatosok önkormányzati szinteken tudják maguk mellé állítani a lakosság többségét.

de ez nem az etnikum, nem a rassz. hanem az őseredet. ezek több ezer, esetenként több tízezer éves mutációk. persze az evolúció most is csinál valamit. könnyen létrejöhet egy új közép-európai eredet, amelyik sikeres lesz.

2014.03.22. 13:18:50

@unionista: Miféle "őseredet"?

Úgy vélem, hogy az evolúciós ágaiddal a nagyrasszokat sajátosan árnyalod tovább...

Kis emlékeztető:"...tanulmányaid során már találkoztál...
...Emberi populációkról, az emberi fajhoz tartozó élőlények - közös tulajdonságokkal rendelkező egyének csoportjairól - közösségeiről van szó..

...Az embertípusok öt nagyrasszra, a nagyrasszok pedig rasszokra bomlanak tovább:

I. Khoisanid nagyrassz:

A. Khoid (Hottentota) rassz
B. Sanid (Bushman) rassz

II. Negroid nagyrassz:

A. Középső-negroid rassz
1. Paleonegroid alrassz (Elefántcsont part, Ghána, Nigéria, Kamerun, Kongó, Angola)
2. Szudanid alrassz (Nyugat-Afrika: Niger, Mali, Szenegál, Guinea)
3. Nilotid alrassz (Dél-Szudán; ide tartoznak a legmagasabb emberek, az ősi núbiaiak ebbe az alrasszba sorolhatók)
4. Bantid alrassz (Kelet- és Dél-Afrika: Kenya, Tanzania, Mozambik, Dél-Afrika)
B. Bambutid rassz (pigmeusok)
C. Aethiopid rassz (Etiópia, Eritrea, Szomália; kaukazoidokkal keveredve alakult ki)

III. Kaukazoid nagyrassz:

A. Mediterranid rassz
1. Iberid alrassz (Ibériai-félsziget. Korzika, Szardínia, Marokkó, Tunézia partvidéke, a mezolitikum során ennek az alrassznak a képviselői népesítették be az egész atlanti-őartvidéket)
2. Pontid alrassz (Románia, Bulgária, Ukrajna, az Égei-tenger partvidéke)
3. Dinarizált mediterránok (A mediterrán és a dinári rasszok keveredéséből kialakult változatos alrassz, Olaszország, Szicília, Törökország, Szíria, Libanon fontos típusa)
4. Szaharid alrassz (Algéria, Líbia, előfordul Tunáziában, Marokkóban, Egyiptomban is)
5. Arabid alrassz (Arábia, Észak-Szudán, Egyiptom, Szíria, Irak, széfárd zsidók)
B. Dinári rassz (Nyugat-Balkán, Észak-Olaszország, Ausztria, Ukrajna, Szlovákia, Svájc)
C. Alpi rassz (Csehország, Luxemburg, Bajorország, Franciaország, Ausztria, Svájc, Magyarország)
D. Ladoga rassz (nevét a Ladoga-tóról kapta; Oroszország, Lappföld)
E. Nordikus rassz (Skandinávia, Brit-szigetek, Benelux államok, Németország, Lengyelország, Finnország, Balti-államok, előfordul még Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon)
F. Armenid rassz (Örményország, Szíria, Libanon, Észak-Irak, askenázi zsidók)
G. Turanid rassz (mongoloidokkal keveredve kialakult rassz; Kazahsztán, Magayrország, Törökország)
H. Irano-Afghanid rassz (Irán, Afganisztán, Irak, Törökország)
I. Indikus rassz (Pakisztán, Észak-India)
J. Dravida rassz (India, Bangladesh és Sri Lanka)

IV. Veddo-Ausztraloid nagyrassz:

A. Veddoid rassz (szigetszerű népek Közép- és Dél-Indiában)
B. Negrito rassz (néhány maradványcsoport Malajziában és a Fülöp-szigeteken)
C. Melaneziai rassz (Új-Guinea, Melanézia, Salamon-szigetek)
D. Ausztraloid rassz (Ausztrália őslakosai)

V. Mongoloid nagyrassz:

A. Északkelet-Ázsiai rassz (various alrasszs in China, Manchuria, Korea and Japan)
1. Sinid alrassz (han kínaiak)
2. Koreai alrassz (Korea)
3. Mandzsu alrassz
4. Japán alrassz
B. Délkelet-Ázsiai rassz (Indokína, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Tahiföld népeinek számos alrassza tartozik ide, egyesek ezek közül keveredtek ausztraloid népekkel)
C. Mikronéz-Polinéz rassz (ausztraloidokkal kevert rassz)
D. Ainuid rassz (ma már csak Hokkaidon élnek, Japán őslakosai)
E. Tungid rassz (Mongólia, Szibéria, Inuitok)
F. Amerindian rassz (Indián népek, több alrasszba is sorolják őket)

termtud.akg.hu/okt/9/afrika/5rassz.htm
Genetikai szempontból a nagyrasszok közötti és az azokon belüli különbség nagyon csekély: 0,176%."

unionista (törölt) 2014.03.22. 13:37:46

@megamind:
ezeket külső ismertetőjegyek alapján készítették. amikor általános iskolás voltam, akkor tényleg ezt tanították. most meg ez van?
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/World_Map_of_Y-DNA_Haplogroups.png
európa részletesebben:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png

2014.03.22. 14:10:06

@unionista: ...azt a "0,176%"-ot jeleníti meg, árnyalja/részletezi.

panelburzsuj 2014.03.22. 14:29:14

@megamind:
Nem fogunk beszélgetni.

Mert mégis milyen beszélgetést várjak attól a "partnertől", aki egyetlen árva szmájli nélkül, vérkomoly pofával képes olyat leírni, hogy ötven évnyi tanulásról "egy objektív kivonatféleség is megteszi"?

2014.03.22. 15:52:07

@panelburzsuj: Nem csalódtam...

"Nem fogunk..." - rendben, ha tényleg ez a célod, akkor egyáltalán nem is értem miért írtál nekem.

Ráadásul semmi újat, semmi érdekeset nem közöltél: a hozzám szólásaidon nem látszódik meg az az "50 évnyi tanulás", amire úgy látszik fenemód büszke vagy. Azonban semmi érdemleges teljesítményt nem produkáltál, így akarod, hogy fogadjam el; mit is? Lényegében te mit is akarsz nekem mondani? A sorok közül az jön le, hogy bizony lenézed, nem tartod méltónak a másikat -engem... stb. ...Hát engem egy cseppet sem zavar, hogy nem fogunk beszélgetni. Sőt, úgy vélem leginkább az a gondod, hogy ebben a blogban néhány bejegyzés alatt kommentelgettem... A sorok közt bizony azt súgod nekem, hogy ezt a tevékenységet ne folytassam. Oké, vettem a lapot...

panelburzsuj 2014.03.22. 17:03:06

@megamind:
Túlspilázod.

Nincs lenézés, és pláne nincs korlátozás: felőlem annyit kommentelsz, amennyi jólesik. Itt vagy bárhol. És az se zavar, ha megszólítasz - legfeljebb nem válaszolok, vagy a választ érdemi okfejtés helyett elütöm valami ócska viccel.

Csak azt ne követeld rajtam, hogy egyenlő felszereltségű partnernek tekintselek azokban a témákban, amikben pár mondat erejéig egymás mellé keveredtünk. Kábé olyan alapon, ahogy én se nagyon okoskodok mondjuk orvosi, sőt: szépészeti, gasztronómiai vagy autós témákba se. Mert eszek ugyan, meg vezetek - (néha még borotválkozok is) - de anekdotikus tapasztalatokon és gugliwiki műveltségen nem jutottam túl ezeken területeken.

És hogy ezt te "méltóság"-ként taglalod - na ez a legfőbb ok, amiért inkább lemondok a veled való polémiáról.

2014.03.23. 11:54:04

@panelburzsuj: Most sem csalódtam... "Nincs lenézés"? Miért tagadsz valamit, ami nincs?

Ellentmondásos vagy: azt írtad nem fogunk beszélgetni, mégis reagálsz, sőt, még azt is előre elmondod, hogy miképp fogsz reagálni, ha úgy adódik. El kéne döntened, hogy most méltó vagyok-e arra, hogy lealacsonyodj hozzám, és beszélgessünk - bár, én nem szívesen állok veled szóba -, vagy...

Eddig arra hivatkoztál, hogy van "50 évnyi ..." , de ennyi. Ilyet bárki írhat, akár én is: nem vagy hiteles. Csak egy nick mögötti idegen vagy, rólad többet nem lehet tudni - én legalábbis nem tudok (ezek után nem is akarok). Szóval érted, bizonyítanod, teljesítened kellett volna, mert attól, hogy leírtál valamit, még nem lett igaz.

A velem való polémiáról pedig nem te mondasz le, én írtam, hogy nem biztos, hogy vitatkozni fogunk, hanem csak beszélgetni. Nagyon úgy fest, hogy az alatt az "50 év" alatt azt nem tanultad meg, hogy mi a különbség a kettő közt, sőt, még inkább beszélgetésre képtelen is vagy...

Folytathatnám, hogy "50 évnyi tanulással" az emberek hogyan szoktak boldogulni a NET-en, vagy a kommentek közt, de ha annyi gógyid sincs, hogy föltaláld magad...

Ui.: A továbbiakban kímélj meg a kötekedéseidtől - mert eddig csak erre voltál képes - és tartsd meg magadnak azt az 50 évnyit is...! Bár, olyan jó emberekkel futottam itt össze; kétlem, hogy gyakori látogatója maradok ennek a blognak.
süti beállítások módosítása