1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.03.12. 11:39 HaFr

Surányi a tündérmeséről

Index-Portfolio összefoglaló. No comment.

  • A járműgyártás az egyetlen olyan ágazat, ahol erőteljes növekedés regisztrálható, a többinél inkább visszaesés volt.
  • A beruházási index 2012-ben a 2001-es szint alá került, s 2013-ban ugyan bővült, de a régióhoz képest a leggyengébben. A beruházások tavaly a GDP 16-17 százalékán álltak, ahhoz azonban, hogy növekedés legyen, legalább 20-23 százalékos beruházási felhalmozási rátára volna szükség. A magánberuházások aránya kritikusan alacsony - jegyezte meg.
  • A munkanélküliség a közfoglalkoztatásnak és a külföldön munkát vállalóknak köszönhetően csökkent 2010-hez képest, a versenyszférában foglalkoztatottak száma 2010-2013 között öt-tízezerrel csökkent.
  • A reáljövedelmek négy év alatt kevesebb mint 2 százalékkal emelkedtek, a háztartások fogyasztása pedig ugyanezen időszakban 5 százalékkal mérséklődött - ismertette Surányi György.
  • Az államháztartás helyzete a volt jegybankelnök szerint az elmúlt négy évben nem stabilizálódott, az államadósság szintje ugyanúgy a GDP 80-81 százalékán áll, mint négy évvel ezelőtt. Az államháztartás korrigált (a kötelező nyugdíjpénztárak felszámolásának hatását figyelembe nem vevő) hiánya 2008 óta a GDP 4 százaléka körül mozog.
  • Az egykulcsos szja, a családi adókedvezmény és társasági nyereségadó kulcs csökkentésével a GDP 2,5-3 százalékáról - 800-900 milliárd forintról - mondott le a költségvetés, a belföldi fogyasztás azonban a reményekkel szemben nem élénkült. A többletjövedelem háromnegyede a legjobban kereső 15 százaléké lett, akik nem fogyasztásukat növelték, hanem megtakarítottak.
  • Ennek következtében nemcsak rövid-, hanem középtávon is a folyamatos fiskális megszorítás eszközével kellett élnie a kormánynak, az adónövekmény a különböző megszorítócsomagokon keresztül összesen 2700 milliárd forintot tett ki, ami a hiány 3 százalék alatt tartására elég, de arra nem, hogy fenntartható pályára kerüljön a magyar gazdaság - mondta.
  • A költségvetés újraelosztása az egy főre jutó GDP-hez képest 50 százalék körül van, a helyzet nem javult az elmúlt négy évben, adócsökkentés nem történt, csak az adószerkezet átalakítása, méghozzá a legrosszabb irányban: a tőkét, a versenyszférát súlyosan terhelte, a leggazdagabbak fogyasztását pedig erősen preferálta.

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr515856094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

32FNewYork 2014.03.12. 12:29:30

Az index-cikk szerint Surányi egyetlen állítását sem bizonyítja. Anélkül ez nem ér semmit.

explanatus 2014.03.12. 12:44:00

"A munkanélküliség ... a külföldön munkát vállalóknak köszönhetően csökkent"

Ezt a állítást speciel magad is ellenőrizheted, gondold át kivel nem találkoztál mostanában -egy éve, két éve-, aki "vendégmunkás korú és vendégmunkásszakmájú"

Az is gondold át, hova mennél dolgozni, ha ma felmondanának, vagy ha te magad mondanál fel.

Ja, és ledíszkövezett téren kívül mit adtak át mostanában arrafelé, mert errefelé, egy másik teret.

A számokat meg van aki így magyarázza, van aki úgy, ki mit akar állítani vagy tagadni.

unionista (törölt) 2014.03.12. 12:47:18

az első orbán kormány abból élt, hogy bokros féle megszorítás (gazdasági értelemben) túl sikeres volt. (társadalmi értelemben túl kártékony.) a gyenge forintot kihasználva áramlott be a tőke. utána egy csendes kiigazítás kellett. és hátra lehetett dőlni. így jött el az "aranykor". ami az orbán körüli mítoszt tovább erősítette.

a második orbán kormány abból élt, hogy sikeres volt oszkó (nem bajnai) által vezényelt stabilizáció.

a harmadik orbán kormánynak saját maga lesz az elődje. ők most a rekord alacsony beruházási rátát öröklik meg. hiába lesz rekord alacsony infláció, és rekord alacsony kamatok. ez egy következő ciklus gazdasági sikereit teremtheti meg. 2015-ben jöhet egy megszorító csomag.

unionista (törölt) 2014.03.12. 12:59:06

nem jövedelmi típusú progresszió kell, hanem vagyoni típusú. ha a munkaadói járulék megszűnne, akkor a gazdálkodó vagyonra is lehetne adót kivetni. ez a foglalkoztatás bővülése irányába brutálisan ösztönözne. egy elit étterem vegyen fel még egy mosogatót, vagy takarítót. alapvetően azért van adóterhe, mert van egy elit helyen levő étterme.

a társasági adókedvezményeket úgy lehet kivezetni ha a munkanélküli segéllyel megegyező lesz az adójóváírás. minden munkahely ugyanannyival lenne támogatva. ez megint a foglalkoztatás növelésének irányába hatna. nem veszne el a segély akkor sem ha valaki legálisan munkát vállal.

a foglalkoztatás bővülésével fix összegű járulékot is be lehetne vezetni. az élő munka terhei csökkennének. a növekvő foglalkoztatás és a holt munka (a vagyon) megnövelt terhei miatt.

unionista (törölt) 2014.03.12. 13:02:17

hja, az orbán kormány egyetlen jó lépése az a bankadó. azt fenn kell tartani egészen addig, amíg a költségvetés elsődleges egyenlege pozitív. vagyis az állam KEVESEBBET költ, mint amennyit előző évben beszedett. mert most ez a helyzet. az állam kevesebbet költ, mint amennyit beszedett. azért, mert az éves növekedési többlet nem fedezi az adósságszolgálatot. a különbözetet bankadóból kell beszedni, illetve tőzsdei tranzakciókból.

csak akkor lehessen teljesen szabadon (ingyenesen) spekulálni ha a gazdaság szárnyal.

egyetmondok 2014.03.12. 14:47:44

Tiszta deja vu !

A friss és energikus NER nem rosszabb autokrácia ám,mint a nyolcvanas évek második fele,sőt,a forint konvertibilis,lehet külföldön is céget nyitni,és még...na jó,ennél nincsen több,ami azoknál az éveknél jobb volna.

Van egy fenntarthatatlan, igen bőkezű jóléti állam-féle,egy növekedési esély nélküli gazdaság,plusz a bazi nagy államadósság.Juhhé !!

Mindent lehet az elejéről kezdeni,mintha nem is lett volna 89/90. Annyi csak a bibi,hogy az akkori hatalom urai már baromira fáradtak voltak,és belátták az egész rendszer teljes erkölcsi/gazdasági tarthatatlanságát. A Fidesz még nagyon büszke arra,amit elért,és ez azért bármi értelmes átalakítás komoly akadálya lehet.

tamas11 2014.03.12. 15:23:11

@32FNewYork:
Mit nem bizonyít?
Nem fogadod el az ismert adatokat, amelyekkel Surányi dolgozik?

Hidvégi Mihály 2014.03.12. 15:35:04

A poszttól függetlenül: micsoda pancser lehet Matolcsy, ha ez így igaz. De nem csak pancser, annál sokkal több, közveszélyes. A piacokra nézve közveszélyes munkakerülő, ha a Goldmann& Sachson kívül nem perli be egy sor pénzintézet, hát örülhet.

index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2014/03/12/matolcsy_kifecsegett/

toportyánzsóti 2014.03.12. 18:37:59

@unionista: Kibicnek semmi sem drága és sarokban a helye.

toportyánzsóti 2014.03.12. 18:40:50

Röhejes ország,fele akkora termelékenység,hatod-negyed munkabérekkel,csak a maffia és az offshorkkok melegágya,moszkovitya simicskacsicska vezetésével.

Laptop7712 2014.03.16. 12:19:41

Surányi elfelejtette azt, hogy parancsra eladta az MNB aranytartalékát. Ez az apró tény valahogy feledésbe merül, pedig nem kellene. Észre kellene venni azt, hogy mindenki nagyívben tesz arra, hogy mit reagálnak a piacok. Túlhaladtuk ezt a paradigmát. Minden állam új utakat keres. Nem lett valami nagyon elrontva 24 éve? Ezt a kérdést ma nagyon sokan felteszik, és ezért kezd szépen, de biztosan megroppanni az az alap, amit akkor 24 éve lefektettek, mint gazdasági alapvetéseket. Össze is fog dőlni, a kérdés az, hogy szervezetten megy-e végbe, vagy nem.
A baj az, hogy egy átlag magyar egyetemista számára Surányi hiteltelen. Ezzel vége is a kalandnak. A többi duma. 80.000 nettó forint bérből hogy a törpbe fogyasszon a rabszolga? Valaki mondja már meg nekem. Ha nem kapja meg a megfelelő európai bért, fel fog lázadni, ilyen egyszerű ez.
A hazai béreket kiröhögik nyugaton. Rá kell jönnie mindenkinek arra, hogy a „jól bevált” profitmodellekre nem tud építeni semmilyen szinten a közeljövőben, mert fel fog lázadni a „birka”. Surányi meg a régi modell alapján magyaráz, ami nagyon sok ember arcára mosolyt szül. Ez van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.03.16. 13:00:39

@Laptop7712: ÉS ugyanazoknak az embereknek az arcára Matolcsy mosolyt csalna? Ugye nem ezt mondod?
süti beállítások módosítása