1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.01. 07:51 HaFr

Politika és alkotmányozás

A napokban részt vettem egy igen kedves emberekből álló szakmai kör vitáján, a téma az alkotmányozás volt. A kiindulópont természetesen, mint minden rendes (bár szakmai, mégis) ellenzéki beszélgetésen, az Alaptörvény nevű "jogi abszurd" lebontásának, helyettesítésének, korrekciójának, kicselezésének stb. útjai voltak.

Végül nem tehettem róla, kicsit úgy éreztem magam, mint a balos ellenzék október 23-i produkcióját hallgatva, és homályosan megéreztem, hogyan folyhat Magyarországon "értékes műhelymunka" megannyi helyen, miközben Mesterházy Attila áll a rakparti színpadon, és omlik a házakról a vakolat, a három együtt.

1. Kényelmesebb meleg szobában üldögélni (ezt tanúsíthatom), mint az utcán tüntetni.

2. Kényelmesebb jogászként jogi konstrukcióként analizálni egy alkotmányt, mint belátni annak elsődleges politikai érdekeltségét. (Ez a vélemény a tanácskozás utolsó perceiben azért nyert valamicske teret.) Ha pedig a politikai érdekeltséget beláttuk, akkor csak egy ugrás lenne belátni azt (nem történt meg), hogy az Alaptörvény betölti a funkcióját, mert a politikai rezsim stabil (a jogászok, a filozófusok és minden más firkász harciassága a meleg szoba küszöbéig terjed), mert a túlnyomó parlamenti és a relatív populáris többség a sajátjaként tekint a korpuszra (legalábbis nem kevésbé, mint a régebbi többségek a régebbi korpuszra), és a szöveg elindult a legitimáció bonyolult útján. Szemben sok mindennel, ami az ellenzéki oldalon történik.

3. Az alkotmányozás politikai természetéhez tartozik, amit a fiatal demokraták rendre elmondanak, de senki sem figyel rájuk, hogy az alkotmányozó többséget ad absurdum nem köti semmi. Lehetnek törvényességi problémák az Alaptörvénnyel ("született vérben és mocsokban"), de a tény, hogy ezeknek nem lett politikai konzekvenciájuk, pontosan mutatja, hogy mennyire politikai szöveg ez a valami, még ha cikkelyekre van is felosztva. Nem törvényszerű az ugyanis, kérem szépen, hogy az alkotmányra egy liberális demokrácia ethoszának részeként tekintsen a szuverén! Ki a francot érdekel Kelsen, Sólyom meg Kis János? Az alkotmányozás politikai aktus és mint ilyen létrehozhatja a dritte Reichot is, amint létre is hozta, és létrehozhatja a NER-t, amint létre is hozta. Másként kell vigyázni arra, hogy ne tudhassa! Politikai kultúrával, erős tradíciókkal, legitim kormányzással, okos és becsületes értelmiséggel -- politikával. Bizony, ismeretlen fogalmak az elmúlt 6-8 évből (és alig ismertek az elmúlt 300-ból, na mindegy).

Mármost ilyen körülmények között arról szenvelegni esztétizálni pesti klubokban, hogy az egész nem európai és nem legitim, az minimum a politizálás (és az alkotmányozás) félreértéséről tanúskodik, de egy szerintem ekvális egy (elkötelezett) hentes szemléletével: a húsból élek, tehát röfögjön és bégessen mindenki. Egyetlen szerszámot ismerek, ez a kalapács. Tehát körülöttem minden szög. Ellenzéki jogász vagyok, tehát az Alaptörvény jogi szöveg, annak meg randa, megmondta ezt már a Velencei Bizottság is. WTF? Lassan mondom (encore): a politikában minden a hatalomról és a politikai kultúrával kompatibilis rendről szól. Egyszóval: a tartós uralomról. Az alkotmányok is. Aktuálisan egy illiberális demokrácia keretei között. Miért következne ebből törvényszerűen, hogy az ilyen a szorgos ráolvasások hatására meg fog bukni, és visszatér a jól megérdemelt liberális demokrácia? (Az csak egy megnyugtató hipotézis jelenleg, hogy Orbán uralma nem lesz tartós, ezért az Alaptörvény sem legitim -- ez a best of ellenzéki jogászkodás mellesleg.)

4. Már megírtuk itt: Orbán úr radikálisan átértelmezte a politikát, átalakította a politikai rendszerünket, és azon van, hogy az etatista nacionalizmus mentén megszervezze a közgondolkodást. Ennek a törekvéshalmaznak az Alaptörvény a százas szege. Fair szabályok szerint alakít és szervez? Bizony nem. A közjó érdekében? Úgy tűnik, nem. Hatékony szabályok szerint? Attól függ, mit tartunk a hatékonyság fokmérőjének. Ha a hatalom biztosítását (amit ő), akkor hatékonyan. Hol a legalább hasonló hatékonysággal a liberális demokrácia (vagy a Mennyei Királyság, vagy az ebtartók tízparancsolata) nevében politizálni és szervezni képes ellenzék? Sehol. Hol az a politikus? Mutassa meg magát! Hol az értelmiség? Klubzik. Hol van április 6? A nyakunkon. Orbán úr nyilván meg fog bukni így vagy úgy, a legkevésbé a magyar nép ojthatatlan demokrácia-vágyának folyományaként, de örök figyelmeztetés, kvázi égő kereszt marad az éjszakában a mihaszna, inkompetens, korrupt, de önmagukra annál vakabb ellenzékek számára.

103 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr575608866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lexa56 2013.11.01. 09:42:52

@panelburzsuj: ez is igaz, de én most szélesebb értelemben gondoltam. Olyan emberekről beszélek, akik úgy gondolják, hogy rend csak úgy lehet, ha a saját érték- és előítéleteiket kötelezővé teszik a társadalom egésze számára. Nem egyszerűen sakkban tartani, hanem minden ízében ellehetetleníteni szeretnének mindenkit, aki nem osztja saját előítéleteiket.

Az, hogy a pretoriánus gárdát fanatizálják, az még csak érthető. De hogy mindenkit???

panelburzsuj 2013.11.01. 09:57:02

@Lexa56:
Ez meg a teokrácia alapsémája.

Amerikai Népszava Bartus próféciái eléggé háborodottnak tűnhetnek a több nemzedéknyi "langyos slamperájba" belenőtt magyaroknak - de a párhuzamai többnyire pontosan ülnek. Így a "politikai katolicizmusra", mint teokratikus uralmi formára célozgatásai is.

panelburzsuj 2013.11.01. 10:00:55

@panelburzsuj:
(És itt nem a katolikusságon, hanem az égi eredetű köbevésettségen van a hangsúly. Kálvin vagy Zwingli "köztársasága" is idetehető - pláne így október 31. másnapján. (The Day After)... )

toportyánzsóti 2013.11.01. 10:02:37

Az ellenzéknél már csak a bűnözőkből és bűnpártolókból álló hazug,tolvaj,csaló narancs szekta van mélyebben.Saját magad teszed skizó inkompetens lúzerré az ilyen kirohanásaiddal.

panelburzsuj 2013.11.01. 10:16:04

@Lexa56:
Egyébként meg Orbán tipikus búcsúcédula-árus: nála lehet befizetni a "személyes komcsi múlt" hivatalos eltörlésére... :)

Lexa56 2013.11.01. 11:30:10

Hát igen,elgondolkodtam Orbánnak a reformáció ünnepén elmondott beszédével kapcsolatban is. Hogy milyen jó volt az, amikor az állam meg az egyház egymás keze alá dolgozott. Hát Luther bizony pont ez ellen a jól működő kooperáció ellen emelt szót, amely őt is kis híján hűvösre tette. Az állami és a hitbeli szempontok összekeverése ellen. AZ másik kérdés, hogy Münzer ellen már ő is támogatta a világi fellépést, és alig egy évszázad alatt kialakult a jól működő államegyházi rendszer a lutehránus körökben is, nem is beszélve az angol államegyházról vagy a puritán rendszerekről, amelyek Cromwelltől kezdve ugyancsak nem voltak túl békés természetűek. Érdekes módon sem Jézus, sem Pál, sem Péter nem azért lobbizott a római udvarnál, hogy kapjanak több támogatást a szociális és tudatformáló munkájuk hatékonyabb elvégzésére. Meg valahogy Jézus sem hívta azt a tizenkét légiónyi angyalt, akit pedig hívhatott volna. Az erő apostolai Pilátussal együtt sosem fogják megérteni, hogy mit jelent az: "az én országom nem e világból való". Ők Constatinus örökösei, nem Jézusé.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 11:45:32

@panelburzsuj:
ugyanezt csinálták hunyadiék, zrínyi, bocskai, rákóczi, kossuth. a teljes történelmi arcképcsarnok brutális manipulációkra épített. utólag úgy tűnik, hogy a céljaik mérsékelten voltak ostobák. és ezért ezekről az emberekről utcákat nevezünk el, szobrokat állítunk nekik. elvakult módon szabadságot akartak. kossuth és orbán kormányzóságában ez az alapvető különbség. rákóczi és orbán szabadságharcában. bocskai és orbán fejedelemségében. zrínyi és orbán birodalom ellenességében. a hunyadiak és orbán háborúiban. mindegyik érzelmileg motiválta az embereket. és mind megszólította a legostobábbakat.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2013.11.01. 11:58:33

Az előző poszt alatt már akkor írtam, amikor erősen lecsengőben voltak a kommentek. De ehhez a témához még jobban illik a dolog.

Ajánlom mindenkinek a Diktátorok kézikönyve című tanulmányt (magyar nyelven is elérhető). Én is hajlamos vagyok idealista módon szemlélni a politikát és az államok vezetését, de ez a könyv nagyban árnyalja a képet. Nem kell mindent elfogadni belőle, de a szemléletet nagyban tágítja, és sok jelenségre magyarázatot is ad. Elgondolkodtatóak a benne publikált statisztikák és adatok... Az elmúlt évek magyarországi történéseit pedig nagyszerűen magyarázza a szerzők elmélete.

Az alapvetése ugyanaz, mint a posztnak: a politika vívmányaira úgy kell tekinteni, mint a hatalmon maradás eszközei. Bármennyire is szeretnénk mást hinni, ez az elsődleges céljuk, minden más csak járulékos következmény. Az igazán ijesztő ebben a cinikus álláspontban az, hogy mennyire jó magyarázatot ad a világban zajló folyamatokra, legyen szó egy multi CEO-jának leváltásáról vagy éppen az afrikai diktatúrákba érkező segélyek káros mivoltáról. Az emberek érdekét így elsősorban nem a vezetők, hanem egy olyan rendszer szolgálja, amely minél több ember megnyerését igényli a hatalom megtartása érdekében, ezzel érdekeltté téve a vezetőket a szélesebb társadalom jólétében. Sajnos Magyarország az ellenkező irányba lépett, részben az új választási rendszernek hála a győzelemhez szükséges támogató polgárok száma tovább csökkent, jelenleg talán a népesség 10-15%-át sem éri el.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 12:03:04

@_Maverick: emlékszem a múltkori beírásodra is, bizony így van -- a politikus mesterség olyan, mint a borbélyé. Mindkettő engedelmes anyagot akar, ez egyik hajat, a másik embert. És mindkettő el tudja érni, ritkább, kevésbé összetartó hajjal és embertömeggel könnyebben, sűrűbbel nehezebben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 12:19:18

@toportyánzsóti: Ó nem. Óvasd csak el, mit írtál most, meg mit 6 hónapja. Rád már hatással is volt a blog (a valósággal megspékelve)

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 12:36:09

@_Maverick:
itt választást nyerni kétféle módon lehet. ha jön a konjunktúra és látnak valamilyen alternatívát, akkor a külföld - feltéve, hogy érdekes lesz ez a térség - leváltja orbánt.

a másik ha egy szélsőbalos formáció egy tizednek egyenlő újraosztást ígéri meg. a szociális demagógiának úgy vet véget, hogy a lehető legnagyobbat kínálja. bedobja az aduászt. nem lesz semmilyen kedvezményrendszer, humán alapellátás lesz helyette: alanyi jogon. és ez felülírna mindent.

a fideszt szélbalról és külföldről nem nagy szám legyőzni. az újraosztást 50% alá nem nagyon lehet csökkenteni. és nem érdemes a jogállamiságról beszélni. a sólyom lászló féle alkotmányt nem orbán viktor buktatta meg. arról folyamatosan kiderült, hogy anarchiába és csőd közelébe vezeti az országot. magyarországot alkotmányellenes eszközökkel lehetett a teljes összeomlás elől elrántani. az egy másik kérdés, hogy sólyom lászló rendszerét a lehető legostobább irányokba módosították. szerencsére nem kell hallgatni a kutyaütő alkotmánybírókat. anullálták azt a bohóctársaságot.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 12:54:12

@Lexa56:
a pártok az országos politikában arra valók, hogy magukhoz vonzzák a hülyéket. az egyház ugyanezt a célt szolgálja a helyi szinteken. politikusok és papok azért kellenek, hogy a hülyéket kiiktassák a közéletből. a kérdés, hogy ezen túl a polgárság képes-e megszervezni önmagát. van-e valamilyen független önkormányzatiság. ha nincs, akkor el kell felejteni a liberális demokráciát. autonóm körzetek, szuverén megyék, független régiók sohasem volt, és soha nem lesz demokrácia. csak a többség által kikényszerített bolsevik népuralom lesz, vagy egy kisebbségi joguralom, egy mensevik jogállam. orbán viktor ez utóbbit döntötte romokba. aki 1989-es alkotmányt sírja vissza az nem ért semmihez.

Lexa56 2013.11.01. 12:59:14

Azért voltak olyan időszakok, és főként voltak olyan emberek, akiknek a számára létezett olyan, hogy ezt mégsem teszem meg. Hát ilyen most nincs. És a közeljövőben még kevésbé lesz. A civilizáció egy vékony máz, ami igen könnyen leolvad az emberekről és nem marad más, mint a vadember. De mit vadember! Azok többnyire szigorú belső rend szerint éltek.

egyetmondok 2013.11.01. 13:02:35

Hafr,a liberális demokráciák közjogi rendje (használjuk nyugodtan a konstrukció kifejezést,mert ha valami,ez az) maga a politikai érdekeltség. Szerintem "mindösszesen" ennyi az,amit nyugatnak nevezünk.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 13:09:08

@egyetmondok:
és mi következik ebből a valóságban? semmi. amit ti liberális demokráciának képzeltek (jön a közjóban érdekelt párt) egy illúzió.

dr. jenőke (jenőke) 2013.11.01. 13:18:25

@HaFr:
Tipmix? Feljön?
Reflux?
Gyomorégés, savas íz a szájban vagy égő érzés a torokban, krónikus köhögés és a mellkasi fájdalom?

xvxvxv 2013.11.01. 13:20:08

a Navra segge alá rakott egyetemhez most vágnak ki egy komplett parkot - 50 méterre van, de ki kell kúrni őket, "elveszi a fényt", most is, hantázzák, mint a parlamentnél - ki tüntet ellene?

most hol van karátson gábor, lányi, a sólyom-körüli környezetvédők, akik, ha demszky kivágatott valahol egy bokrot, már láncolták oda magukat? elég jól fizetett, ilyen-olyan állásokban-megbízásokkal, egyetemen, minisztériumokban, háttérintézményeknél, vagy pusztán csak még mindig hat a 15 éve tartó mákony, a vakhit az Élő Istenben, ebben a szerencsétlen tolvaj kontárban. persze, hogy félti a segge lyukát mindenki, és az elsejei átutalást.

a velejéig rothadt ez az ország, balról-jobbról, a velejéig.

egyetmondok 2013.11.01. 13:22:48

@HaFr:
Thanks...,csak,és de,és ámbár: ez esetben Hafr,nem lehetséges úgy elbeszélni a hazai állapotot, hogy egyébként elfogadjuk,hogy mégse.
Ez így nem stimmel:
" Kényelmesebb jogászként jogi konstrukcióként analizálni egy alkotmányt, mint belátni annak elsődleges politikai érdekeltségét. (Ez a vélemény a tanácskozás utolsó perceiben azért nyert valamicske teret.) Ha pedig a politikai érdekeltséget beláttuk, akkor csak egy ugrás lenne belátni azt (nem történt meg), hogy az Alaptörvény betölti a funkcióját, mert a politikai rezsim stabil "
Ez a logika ellentétes azzal,amit én úgy írtam le,hogy a közjogi konstrukció maga a politikai érdek. Szerintem a nyugati nemzeti konszenzusok a közjogi konstrukcióban "öltenek testet". Az európai (én mindig hozzáteszem: keresztény/keresztyén) társadalomszervezési kísérlet eddig jutott a hatalomról való gondolkodásban. Hogy ez sok,avagy kevés,azt bárki eldöntheti,én biztosan azt mondanám,hogy ez annyira sok,hogy a Föld más civilizációi a közelibe se jutottak ennek.

/Nagyon jó volt a video az új (brit)konzervativizmusról,nagyon tetszett: egy kurva szó nem esik benne az angol liberális demokrácia közjogi konstrukciójáról. Nem téma. Nagyon tetszik a nyugati fiatalság "Occupy Wall-Street" mozgalma: egy táblán se látom,hogy "Le az amerikai alkotmánnyal!",sőt,ellenkezőleg,a közjogi konstrukcióra alapozva létezik a jogos közösségi felháborodás.
Mi a lényege az USA lehallgatási botrányának ? Ellentétes a liberális demokrácia közjogi konstrukciójában álló évszázados erkölcsi alaptézissel,és valójában ezt kérjük számon a amerikai végrehajtó hatalmon./

egyetmondok 2013.11.01. 13:23:24

@kantonpárti:
Hogy mi következik ebből ? Minden ebből következik.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 13:28:11

@egyetmondok:
nincs olyan állítás, amiből minden következne. és jegyezd meg azt is, hogy a hamisból (tagadásból) nem következtünk. bármit is tagadsz, abból nem következik semmi.

egyetmondok 2013.11.01. 13:33:58

@kantonpárti:
Én írtam ezt:
" Hafr,a liberális demokráciák közjogi rendje (használjuk nyugodtan a konstrukció kifejezést,mert ha valami,ez az) maga a politikai érdekeltség. Szerintem "mindösszesen" ennyi az,amit nyugatnak nevezünk." ---

Te erre így válaszoltál:
"és mi következik ebből a valóságban? semmi. amit ti liberális demokráciának képzeltek (jön a közjóban érdekelt párt) egy illúzió."

Fenntartom,hogy ami politika,hatalom és állam,abban minden,ami Európában érvényes,abból következik,amit írtam: az állami hatalom közjogi konstrukciója a nyugati társadalmak (egyetlen közös) politikai érdeke.

kvadrillio 2013.11.01. 13:36:12

HUNVALD ÜGYET SZEGEDRE, HAGYÓ ÜGYET KECSKEMÉTRE HELYEZTÉK ÁT ÉS VÉGÜL MINDKETTEN... ÉS TÖBBEN IS MEGÚÚÚÚÚSZTÁK A ROHADT BŰNTETTEIKET !!!

ÍRJAITT VALAKI-AKÁRKI:
Béla222 | 2013. október 16. | 08:27:24

Egy bizonyos politikusi szint felett az ügyészség, a bíróság egyszerűen elfelejti a szakmáját.
A milliárdok eltűnnek, csak éppen nem sikerül valahogy a tetteseket elkapni.
Néhány példa emlékeztetőül:
- Olajszőkítések
- Autópálya felülszámlázások
- Gripen kenőcs
- parkolótársaságok milliárdos lenyúlásai
- Gyurcsány, Sukoró
- Hagyó ügy
- Hunvald ügy
- Juhász mester és a tábornokok peres ügye
- Postabank Princz ügy
- K&H Kulcsár ügy

Lehetne sorolni a végtelenségig! Ha ehhez hasonlót tesz valaki közülünk, úgy lecsukják, elítélik, mint a huzat! Kettős mérce van az országban!
Egy a politikusokra, és egy másik ránk!

na ! ez a magyar igazságügyi charta-szarta !!!!!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 13:36:28

@egyetmondok: Ez igaz, de ez nem az alkotmány erénye, hanem a politikai kultúráé ... nem? Amelyek persze egymást erősítik.

egyetmondok 2013.11.01. 13:41:11

@HaFr:
Az jó kérdés, hogy mi hozza létre a politikai kultúrát. Én biztosan arra szavaznék,hogy az alkotmány erénye,és nem fordítva,s nekem a példák is erről szólnak: az amerikai őslakosságot kiirtó európaiak csinálják az USA-t; a végzetes közösségi hisztériába zuhanó német társadalom háború utáni (nyugati felének)története dettó: a liberális demokrácia közjogi konstrukciója csinálja a politikai kultúrát; a japán társadalom háború utáni története dettó,a jogállam és alkotmányosság csinálja az új Japánt...
Nekem ez nem a tyúk-tojás esete.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 13:46:32

@egyetmondok: Valószínűleg -- talán ezt is írtam valahol -- a politikai kultúrával kompatibilis rendszer (alkotmány). Ha az alkotmány kicsit stretched, akkor még jobb. Ha nagyon az, akkor kell egy nagy csendőrség belülre, gondolom.

Moin Moin 2013.11.01. 14:02:32

Der Metzger ruft. Die Augen fest geschlossen
Das Kalb marschiert mit ruhig festem Tritt.
Die Kälber, deren Blut im Schlachthof schon geflossen
Sie ziehn im Geist in seinen Reihen mit.

Moin Moin 2013.11.01. 14:09:49

@egyetmondok: Az általad feltett kérdésre ("mi hozza létre a politikai kultúrát?") itt találsz adekvát választ: progressziv.blog.hu/2012/06/18/ki_nyeri_a_ii_vilaghaborut

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 14:17:03

@Moin Moin: Hol máshol? :) Bent van a chresthomathiámban az anyag

Moin Moin 2013.11.01. 14:30:57

@HaFr:

Még mindig jobb, mintha a testamentumodban lenne benne!

egyetmondok 2013.11.01. 14:31:56

@HaFr:
Az bizonyos,hogy a politikai kultúrával gyökeresen ellentétes alkotmányos rend nem lehet tartós,mondjuk,ezt a sarkos fogalmazást elfogadom.
Ha azonban magunkat vesszük,és azt mondjuk,hogy na a magyar társadalom politikai kultúrája...,szóval az aztán végképp nem passzol a "nyugati" alkotmányossághoz,akkor én ezzel a halálomig vagyok hajlandó vitázni.
Mert hát 2010 előtt hallott itt valaki komolyan megkérdőjelezni olyanokat,hogy tényleg van-e szükség a törvényhozás jogi aktusainak utólagos bírói felülvizsgálatára, vagy inkább ezt mégse kéne csinálnunk.Nem olvastam én 90 és 2010 között egy írást se arról,hogy az államhatalmi ágak elválasztottsága,hát,az bizony nagyon messze áll a magyarságtól...,szerintem senki se olvasott ilyet.

S számomra az is tény,megkérdőjelezhetetlen tény, hogy amikor ez a mi társadalmunk csak tehette,ha erre mód nyílt,mondjuk szabadon,vagy nagy külső erők nyomása hiányában, akkor mindig a nyugati (állami)hatalmi modellt célozta,akarta,szóval én vigyáznék ezzel a mi politikai kultúránkkal...,de ezt már tán megvitattuk,hogy én a félig telt pohárban nem az ürességet látom,hanem a félig teltséget.

nevetőharmadik 2013.11.01. 14:32:06

Nagyon tetszik az, amit @egyetmondok: írt. Magam számára ezt az egészet az alkotmányról, politikai érdekről és közjogi konstrukcióról így fordítanám le:

1. Én szabad akarok lenni és biztonságban akarok élni (azaz ne korlátozzon engem senki semmiben, amíg azzal nem okozok olyan kárt másnak, amit én magam sem szenvedhetek el).

2. Ez az én politikai érdekem, a közjogi konstrukció ezt biztosítsa számomra!

3. Én nem akarok ugyan hatalmat, de ezt az érdekemet, ha veszélyben látom, aktívan is érvényesíteni akarom.

4. Ehhez akarok egy alkotmányt, amiben mindez és ennek a jogi, intézményi garanciái le vannak írva.

5. Ezeket biztosítandó az alkotmány szövege védje önmagát is!

***

Ennyi az alapvetésem. Engem nem érdekel a Fidesz alaptörvénye, hogy politikailag mennyire ízléses, nem érdekel, hogy mennyivel legitimebb vagy sem az előzőnél. Egy dolog számít: ha a fenti dolgokat nem teljesíti csorbítatlanul, akkor ezért, és csakis EZÉRT nekem alkotmányozási igényem van.

Nyilván el kellene gondolkodni rajta, hogy ezekre az alapvetésekre mit lehet építeni, mik következnek ebből, hogyan lesz ezekből egy teljes, működő gépezet, de az most túl messzire vezetne.

Moin Moin 2013.11.01. 14:36:07

@HaFr: Ezt is tedd bele - mert ez megválaszolja, mit és hogyan kell tenni a Fidesz-Alaptörvénnyel: progressziv.blog.hu/2013/03/14/igy_gyozd_le_a_fideszt

..Nyilván nem a szobatudós-gyűlések látogatását ajánlja...:-)

Blogger Géza 2013.11.01. 14:45:58

Nincs olyan, hogy "dritte Reich".

Az alaptörvénynek meg semmi köze semmiféle vérhez és mocsokhoz, ez egy teljesen vértelenül és tisztán, a választópolgárok közvetlen bevonásával elkészült törvény. Max úgy van köze vérhez és mocsokhoz, hogy a baloldal mocskosul verheti vérzésig a fejét a falba, hogy miért nem vitte végig az alkotmányozást, amit az előző ciklusban fű alatt elkezdett, amikor még megvolt a blokkoló 1/3-a. A politikában időzíteni tudni kell, ez sem jött össze nekik, így jártak. :)

Ha pedig a köz úgy érzi, az új rendszer nem z ő érdekében tevékenykedik, majd jól elkergeti a választóurnáknál. Ha viszont az ellenkezőjét teszi, akkor abból mindenkinek le kell vonnia a következtetéseket...

pedes75 2013.11.01. 14:47:59

" Fair szabályok szerint alakít és szervez? Bizony nem. A közjó érdekében? Úgy tűnik, nem."

Unfair szabályok azok, amelyek kihasználják, hogy az ellenzék hiteltelen és tehetetlen? A 'közjó' kívánalma, hogy a hiteltelen és tehetetlen ellenzék kormányt váltson?

Bizony nem.

panelburzsuj 2013.11.01. 14:50:53

@Blogger Géza: @pedes75:
No, megvolt az eligazítás a Nemzeti Kloákában?

Lehet szétpumpálni a napifost?

pedes75 2013.11.01. 14:51:12

@Moin Moin:

"Igen: „majd” – mert itt most a Fidesz ellen vívott 2013-2015-ös háborúról, az abban követendő stratégiáról lesz szó."

Hogy oda ne rohanjak, méghogy háború, méghogy stratégia. Ez az ellenzék még egy feltűnőt fingani sem képes, nemhogy háborúzni.

pedes75 2013.11.01. 14:53:04

@panelburzsuj:

Mi nem tetszik, panelproli? A rendszer? Eredj, váltsd le. Nem kell hozzá más - csak elegendő számú szavazó ...

Ja, hogy az istenadta csak nem akar szocializmust építeni? Teremburáját, micsoda buta ez a nép, ugyebár.

nevetőharmadik 2013.11.01. 14:53:29

@Moin Moin: látom, ideje újratanulnom a németet :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 14:58:09

@egyetmondok: Márpedig a halálodat a legkevésbé sem akarom :)
A nehézség, ugye, egy alkalmas alkotmányozó erő hatalomba juttatása, ami önmagában is kulturális kérdés. Először is tehát mégiscsak a kultúra a probléma mind a szállítók, mind a vevők oldalán.. Utána egy alkalmas alkotmányt már meg lehet szövegezni két nap alatt (egy retúr vonatúton), de a legitimációja újabb problémákat vet fel. De egyetértek abban (egyet mondok veled), hogy ha idáig eljutunk, onnan már a magyar nép sem akadály :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 15:03:23

@Moin Moin: Maul halten, weiter... was? großsprechen.. :)
bent van

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 15:11:38

@pedes75: Azt épít, ember, de mint a mellékelt ábrád mutatja, nem is tud róla.. hajrá. Szoc = alul elszegényítés és pacifikálás, felül jövedelemcentralizáció és eltulajdonítás. Te melyik magasságban vagy?

toportyánzsóti 2013.11.01. 15:18:24

@HaFr: Remélem rád is hatni fog a kritika,néha már volt olyan érzésem.Szinvonalas a blogod,gratula.

♔batyu♔ 2013.11.01. 15:27:05

2202-2010 között a csapból is az folyt, hogy az utca nem a tüntetésre való.

Na mi van, mégis?

panelburzsuj 2013.11.01. 15:50:04

@pedes75:
Építeni nem akarja - lakni annál inkább.

És ebben minden segítséget meg is adtok neki - kábé abban az értelemben, ahogy a ló kap "segítségeket" a kívánatos magatartás megleléséhez.

czjanos 2013.11.01. 15:51:39

Ha tudós szakemberek azon elmélkednek egy meleg szobában, hogy lehet az alaptörvényes rendet alkotmányossá tenni, az azt jelenti, hogy törvényes utat keresnek, nem a Kossuth-tér legyalázását, a TV-székház felgyújtását. Érthető, hogy keresik ezt az utat, mert ha győzne az ellenzék 2014-ben, a jelenlegi-, egypárti alaptörvény gúzsba kötné az új kormányt, a gazdaságot, a jogrendet, a társadalmat. Magam azért drukkolok, hogy győzzön az ellenzék és hogy a szakemberek találják meg ezt a törvényes utat!

Moin Moin 2013.11.01. 16:07:45

@pedes75:

Nyilvánvaló, hogy nem Mesterházytól, vagy Gyurcsánytól, netán Bajnaiéktól várhatunk komoly és eredményes stratégiát a "Fidesz-háborúval" szemben. Ehhez új, tehetséges, tökös és így szimpátiára és támogatásra érdemes ellenzék kell!

Akik csak annyit tudnak, hogy személyes okokból egymás ellen áskálódnak, azoktól ugyan mit várhat az ország?:-)

toportyánzsóti 2013.11.01. 16:08:54

@Blogger Géza: Narancsmaffia maga a mocsok,semmi köze a magyar néphez!Hazug csaló tolvajok,akik mindenkit átbasznak,ha kell szivet cserélnek a hatalomért!

Moin Moin 2013.11.01. 16:11:24

@HaFr: A "Maul halten und weiterdienen!" a Svejkből van!

(Ja, és mi a "Maul" helyett azt mondjuk, hogy "Fozzn"... Pl. "Hoid dei Fozzn!")

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.01. 16:31:46

@Moin Moin: :) még jobb, de ezt nem értenék Frankfurtban a kollégáim..

egyetmondok 2013.11.01. 16:34:15

@HaFr:
A Magyar Szocialista Munkáspárt + az akkori ellenzék igen helyes alkotmányozó "kultúra"-ként volt képes működni....nem kell tehát túlzottan nekibúsulni a rendelkezésre álló anyag minősége miatt.

egyetmondok 2013.11.01. 16:47:15

@Blogger Géza:
A parlamenti választásokon nem rendszert váltogatunk, Géza. Az nem erre való.

egyetmondok 2013.11.01. 16:56:01

Azé' Hafr,nem csak klubozó belvárproblem az alkotmányosság. A srácok ,ott fenn is tűnődnek:
index.hu/belfold/2013/11/01/eltorlik_az_alkotmanybirokra_vonatkozo_70_eves_korhatart/

Geo_ 2013.11.01. 18:41:04

A helyszínen feltettem a kérdést, hogy az alaptörvényből milyen mértékben következik a NER egésze, s elismerve az alkotmányozás szépségeit, a legitimáció megszerzésének fontosságát, akkor mégis hogyan tovább, ha megbukik ez a kormány.
Először nem kaptam választ, majd a zárszó után, kifelé menet olyasmiket mondtak az alkotmányjogászok, hogy "hát vannak jól fizető nagyköveti állások, egyéb állami pozíciók", amivel el lehet távolítani a NER mostani kiszolgálóit - vagyis hogy egyrészt mégis csak politikai eszközökkel lehet megoldást találni, de annak a piszkosabb eszközeivel. Mintha ennél nem lenne egyszerűbb, átláthatóbb kidobni az egész alaptörvényt, s visszatérni a 2010-es alkotmányossághoz.
(Persze, lehet, nem értettük pontosan egymást, s ők a nem 2/-os esetre gondoltak.)

Blogger Géza 2013.11.01. 18:47:30

@egyetmondok: Frászt nem. 1990-ben is az tette fel az i-re a pontot.

panelburzsuj 2013.11.01. 19:08:17

@Blogger Géza:
90-ben volt i.

Most meg csak a pont erőlködik.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 20:29:03

@egyetmondok:
szerintem az országos politika szintjén nincs megoldás. vagy alatta kell a lokális optimumot keresni. a régiók, a megyék, a járások szintjén. ez önkormányzati politika. vagy a szövetségi kormányzás lehetőségeit kell keresni. közép-európai együttműködésre van szükség.

szerintem nem lesz olyan, hogy jön a magyar X párt. és helyreállítja az alkotmányosságot. ez külföld (brüsszel, berlin és bécs) beavatkozása nélkül nem megy. és erre tartósan konjunkturális időszakban lesz lehetőség. amikor kisebb az elégedetlenség és az idegenellenesség.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 20:37:24

@panelburzsuj:
azért az egy nyitott kérdés, hogy 2010 rendszerváltás volt, vagy sem. de lehet 2015, 2017, 2020 is fordulópont.

2015: a szocik gazdasági bűnei elévülnek. innentől lesz ellenzék.
2017: ekkora lehet tartós konjunktúra
2020: trianon 100 - ezen a ponton lehet alternatívát mondani. 21-től új európai költségvetési ciklus kezdődik. határmenti együttműködésre lehet forrásokat találni, stb.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 20:46:26

@Geo_:
nem lehet visszatérni az orbán előtti alkotmányos berendezkedéshez. mert az nyilvánvalóan működésképtelen. az például abból indul ki, hogy a politikai pártok pártatlan közjogi szereplőket választanak. vagy mondjuk az egész magyar társadalom szociális alapjogokat követel. ezekről szó nem esik. az rendben, hogy néhány értelmiségi el akarja törölni a kádári örökséget. vannak vagy százan. ehhez képest tízmillió akarja visszaállítani. ez egy játszma. lehet hivatkozni a demokráciára. a szociális jogok megerősítésében van társadalmi konszenzus. rendezetlen az unió és magyarország viszonya. rendezetlen az önkormányzatok hatásköre.

alapvető kérdések hosszú sora nincs tisztázva.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 20:50:25

@Moin Moin:
az alapprobléma, hogy a magyarokra nem lehet optimalizálni. országos szinten nincs megoldás. vagy alatta kell megszervezni a politikát, vagy felette. önkormányzatiság kell és diplomácia.

a külföld képes megdönteni orbánt. illetve a pártok önkormányzatokban maradó "félszakértői" másodvonala összeállva a független értelmiséggel. illetve a kettő együtt.

egyetmondok 2013.11.01. 20:51:34

@Blogger Géza:
Géza,a 90es választásokra a rendszer le volt váltva. Én tudom,hogy ezt Ti,ott a Fidesznél soha nem fogjátok elhinni,de ettől még igaz.
Ergo: a Ti, 2010es forradalmatok egy darab történelmi lószar.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 21:00:17

@egyetmondok:
tegyük fel, hogy a szocialisták és a liberálisok valamilyen furcsa véletlenek folytán alkotmányos többséghez jutnak. ezek után nyilván beültetik a saját embereiket az orbán spanjai közé, illetve ha a helyükre. a "békemenet" folyamatosan kit lesz az utcán. a jobbik kint lesz a "barrikádon". mennyire lenne ez működőképes?

Geo_ 2013.11.01. 22:04:11

@kantonpárti: bocs, de nem ez a kérdés, hanem az, hogy hogyan lehet a NER-t le/kisöpörni. A hivatkozott vitán is elhangzott: a NER-t a megelőző alkotmány alapján hozták létre - ugyanakkor kisöpörte azt az előzmények közül: igazán kiváló csócsálási lehetőség alkotmány-jogászok számára, egyesek szerint ez magát a NER-t szünteti meg alkotmányossági alapon :-)

Amit írsz, abban nagyon sok igazság van - a nolblogon magam is elég sokat írtam a magyar társadalom "szövetnélküliségéről", a civilek és citoyenek hiányáról, stb. Ugyanakkor a 2010-es alkotmány visszaállítása nem a 2010-es társadalmi viszonyok visszaállítását jelentené - ez nem is lenne lehetséges - hanem egy visszalépés ahhoz, hogy onnan induljon el az alkotmányozás, hiszen a NER alapján ez nem lehetséges.

panelburzsuj 2013.11.01. 22:12:09

@Geo_:
Az azért nem érdektelen szempont, hogy a '89-es alkotmány - minden művi "checksandbalances" okostojáskodás ellenére - olyan "egyfejűnek" bizonyult, amit egy fülkeszellentéssel el lehetett söpörni.

panelburzsuj 2013.11.01. 22:16:19

@panelburzsuj:
Sőt: firhangpuccs.

OV, a nagy hasbeszélő még saját híveinek se kötötte ez orrára, hogy mire készülődik spanyolfal mögött.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 22:23:17

@Geo_:
a nagy francia ribillió óta 20-30 évente láttunk rendszerváltásokat. elég sok tapasztalatunk van.
1825, 1848, 1867, 1896, 1920, 1945, 1968, 1989, ?
sosem volt visszatérés. mindig találtak egy kiindulópontot.

Geo_ 2013.11.01. 22:32:36

@panelburzsuj: persze, hiszen demokrácia nem létezik demokraták nélkül. Az alkotók hiába hitték, hogy beleégették az alkotmányba, hogy azt egy párt ne tudja egyoldalúan módosítani, s pláne újraírni - ez nem bizonyult valósnak. Pl. 2/3-dal kivenni egy 4/5-ös szabályt. Ehhez tökös alkotmánybírák kellettek volna, akik hallgatnak az általam emberileg nem sokra becsült Sólyomra, s mindenfajta alapokmányosdit helyből visszavernek. Vagy gerinces szakszervezetekre, MANYUP-tagokra, orvosokra, tanárokra, cigányokra, melegekre, parasztokra, diákokra (ha valakit kihagytam a maffia tagjain kívül, az csak felületességem miatt történt, a lista komplettírozható).

Geo_ 2013.11.01. 22:40:17

@kantonpárti: bizonyára rosszul fogalmaztam.
Egy koherens alkotmányt nem hiszem, hogy nehéz lenne megírni, nem ezen múlik. Ugyanakkor
1. ennek társadalmasítása, elfogadtatása (viták, egyeztetések, népszavazás) - szerintem min. 1 év.
2. Közben mi van? Ha ott ülnek a régi alkotmánybírák, a főügyész, a költségvetési tanács tagjai, a médiatanács, s egyéb bebetonozottak? Az említett esetekben létezett egyfajta közös szándék - szerinted a NER-esek megvilágosodnának?

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 23:27:31

@Geo_:
az alkotmány "társadalmasításához" egy schlagfertig fiatalember és angela merkel csókja szükséges. a filoszt felülírja a biosz. ha a német kancellár asszony a keblére ölel valakit, akkor jóschka bácsi és marischka néni érti, hogy ez az új világrend. ezt kell szeretni. ha az alaptörvény szociális alapjogokat biztosít, akkor el lesz ragadtatva.

közép-európai szövetségi alkotmány kell, szövetségi alkotmánybíróság. (olyasmi, mint a velencei bizottság) csak német dominanciával. momentán nincs másik út, mint egy nagy-német protektorátus részének lenni. aztán majd megint harcolni a függetlenségért. verni az asztalt, hogy "eb ura fakó". de most pont kiegyezni kell.

közép-európai költségvetési tanács kell, közép-európai monetáris tanács. közép-európai szövetségi bank. közép-európai befektetési és tartalékalap. egy közép-európai fed. ezt kell tető alá hozni. na most ezt megcsinálni nem egyszerű. mert itt 20-30 éves távlatban gondolkodva egy államszövetséget kell tető alá hozni. amit csak azért fogadnának el a németek, mert kell egy b-terv az unió szétesésére. ehhez jelentős történelmi alak kell.

egy 200-250 éve megfejtésre váró történelmi problémát kell megoldani. nevezetesen azt, hogy német-osztrák közjogi rendszert hogyan lehet kelet-közép-európai feudalizmussal összecsiszolni. szerintem egy lépésben nem is lehet. évtizedekre lebontott terv kell.

kantonpárti (törölt) 2013.11.01. 23:49:21

@panelburzsuj:
orbánt kétféle módon lehet megverni. az egyik, hogy egy csoport diplomáciai vonalon kezd el mozogni. közép-európai kezdeményezés 2.0. és akkor a németek megbuktatják. a másik az önkormányzati szint. a megyék leginkább.

Geo_ 2013.11.01. 23:56:56

@kantonpárti: ha már ennyire elrugaszkodunk a kiindulási eseménytől, akkor legyen EU-s alkotmány, AB, KT, stb... de az aktuális kérdés megmarad: mi legyen addig a NER-rel, s az ő beton-emberkéivel?

(Félő, hogy Orbánt egyedül Orbán tudja megbuktatni, csak az nekünk nagyon fog fájni: amikor rádől ez az egész katyvasz, pl. sokan mondják, hogy a költségvetés csak 2014 májusig marad "lábon".)

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 00:56:25

@Geo_:
azt nem fogadják el a népek. nehogy már egy portugál mondja meg, hogy mi legyen. vagy egy luxemburgi.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 02:05:44

@kantonpárti:

"azt nem fogadják el a népek."

Pedig ha "a szociális jogok megerősítésében van társadalmi konszenzus", akkor ott van az European Social Charter:

conventions.coe.int/Treaty/en/Treaties/Html/163.htm

Abban minden benne van ami szem-szájnak ingere, még te sem találhatsz kifogást benne.

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 08:58:26

@neoteny:
egy dolog mégis csak hiányzik. a humán alapellátás avagy egységes alapilletmény. ami a meglévő támogatásokat, kedvezményrendszereket válthatja fel.

az elvárás az, hogy kormányok a költségvetés felét, vagy majdnem felét jóléti célokra osszák el. a kincstár elsődleges célja a minimális jólét megteremtése legyen. ez az egyenlő szavazati jog következménye.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 09:19:49

@kantonpárti:

"egy dolog mégis csak hiányzik. a humán alapellátás avagy egységes alapilletmény."

Teljes mértékben igazad van; az egész Social Charter semmit sem ér ha nincs aki finanszírozza a sok jós(z)ágot.

"kormányok a költségvetés felét, vagy majdnem felét jóléti célokra osszák el."

Múltkor még a GDP tizedéről beszéltél, ami úgy jött ki hogy a kormányzat beszedi a GDP felét adókban és annak a 20%-át fordítja az alapellátásra. Mi történt hogy megváltozott ez a számításod?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 09:41:28

@kantonpárti:

"kormányok a költségvetés felét, vagy majdnem felét jóléti célokra osszák el."

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 10:08:43

@neoteny:
tfh. a gpd 30.000 mrd huf
- magáncélok: 15.000 mrd
- közcélok: 15.000 mrd

jóléti kiadások: <= "a költségvetés fele"
-- humán alapellátás: 3.000 mrd <= "egy tized"
-- kiegészítő ellátások: 3.000 mrd (nyugdíj, előnyugdíj 55 év felettieknek)
-- adósságszolgálat: 1.500 mrd (múltbeli jólét) <= "illetve majdnem fele, mert ebből lejön az adósságszolgálat"

ha a költségvetés mindig az előző évi bevételt költené el, akkor a kincstár az éves növekedési többletet lekötné. ebből létrejöhetne egy jóléti tartalék. amit büntetlen előélettel, érettségi vizsga és szakma szerzésével 21 éves korban lehetne igénybe venni meghatározott jcélokra: lakásépítés, startup vállalkozás indítása.

a költségvetés egyik fele egy brutális méretű osztogatás. kifejezetten jóléti célokat szolgál.

közfeladatok:
-- népegészségügy: 1.500 mrd
-- közoktatás: 1.500 mrd
-- infrastruktúra fejlesztés: 1.500 mrd
-- igazgatásrendészet: 1.500 mrd
-- önkormányzati bónusz: 1.500 mrd (helyi szintű reformokhoz)

ehhez jönnek az európai források. ezek részben uniós támogatások, illetve közép-európai szövetségi források. alacsony kamatozású hosszú lejáratú hitelek németország, ausztria, svájc bevonásával.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 10:20:28

@kantonpárti:

"-- humán alapellátás: 3.000 mrd <= "egy tized"
-- kiegészítő ellátások: 3.000 mrd (nyugdíj, előnyugdíj 55 év felettieknek)"

Azt írtad: "a humán alapellátás avagy egységes alapilletmény. ami a meglévő támogatásokat, kedvezményrendszereket válthatja fel."

A fenti számításodban a 10%-os "humán alapellátás" mellett megjelöltél még egy 10%-os "kiegészítő ellátások"-at: akkor viszont a "humán alapellátás" nem vált ki minden "meglevő támogatásokat, kedvezményrendszereket".

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 10:43:30

@neoteny:
a humán alapellátás a családi pótlékot, utazási kedvezményeket, munkahelyteremtő támogatást, a munkanélküli segélyt, béren kívüli juttatások adómentességét, adójóváírást, munkahely védelmi akciótervek költségét, a kincstár által önkényesen kiosztott pályázati pénzeket, közmunkaprogramok támogatása, kéményseprés támogatása, szociális tűzifa program, stb. váltaná fel. ezt hívják úgy, hogy a "kádári örökség". ennek a helyébe lépne a mindenkinek egységesen járó humán alapellátás/szociális alapilletmény. ez a gdp egy tizedének egyenlő újraosztása.

a kiegészítő jóléti ellátás döntően a nyugdíj, az előnyugdíj.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 10:57:11

@kantonpárti:

OK, így már érthető.

Habár a gyerekesek, nyugdíjasok, munkanélküliek és különféle egyéb szociális támogatásokat alacsony jövedelmük folytán igénybe vevők fel lesznek háborodva hogy ugyanannyi "humán alapellátást" kapnak mint a gyerektelenek, dolgozókorúak, akiknek van munkájuk és akiknek van elég jövedelmük hogy ne szoruljanak szociális támogatásokra ... de ha el tudod adni a koncepciót, akkor hajrá.

egyetmondok 2013.11.02. 11:10:15

@kantonpárti:
Hát az tényleg érdekes történelmi eset lenne,ha Magyarországon tüntetnének az ellen, hogy az utólagos normakontroll intézményes lehetőségét állítsuk helyre...:-))) de nem vitatom,ilyen előfordulhat.

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 11:18:03

@neoteny:
azon megy a vita, hogy kik kapjanak több támogatást: a rászorultak (balos koncepció), vagy a rátermettek (jobbos vízió). én azt mondom: mindenki kapjon ugyanannyit.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 11:31:03

@kantonpárti:

"kik kapjanak több támogatást [...] a rátermettek"

A "rátermetteknek" miért kellene kapniuk bármilyen "támogatást" is?

A "rátermettek" finanszírozzák a költségvetés túlnyomó részét a jövedelemadóikon és az ÁFA-befizetéseiken keresztül (hiszen többet fogyasztanak mint a "rászorultak"); a "rátermetteket" bármit is "kapnak", az nem "támogatás" nekik hanem csak részleges visszaszolgáltatása annak amit előzőleg elvettek tőlük.

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 11:35:41

@egyetmondok:
a magyar alkotmánybíróság olyanokat mondott ki, hogy nem kell megnyitni az ügynökaktákat. az embereknek nincs joguk a szociális lakhatáshoz, semmilyen szociális alapellátáshoz. ezekben a bírákban fel sem merült a privatizáció, a reprivatizáció, a kárpótlás, a közbeszerzések, közberuházások, az önkényes állami földosztás és pályázati rendszerek alkotmányellenessége, stb.

ezek a bírák folyamatosan pártérdekeket védték, illetve a jogászi mundér becsületét. orbán viktor kevés elfogadható húzásainak egyike, hogy ezt a bohóctársaságot szétzavarta. illetve nyilvánvaló nímandokkal kiegészítve a közjogból kiiktatta.

egy federal supreme court kellene. közép-európai szövetségi legfelső bíróság alkotmányügyi kollégiummal. az talán képes lenne pártatlan működésre. a magyar politikai osztály által kinevezett szuper ászok - kevés kivételtől eltekintve - közjogi bohócok.

2013.11.02. 11:39:01

A dolog, a Kúriánál van elkúrva.
Túlterhelik őket tyúkperekkel,holott nem az lenne a dolguk, ugye..?

kantonpárti (törölt) 2013.11.02. 11:44:47

@neoteny:
a rátermettek nettó befizetői a rendszernek. de kapnak visszatérítést. ha a flat tax mellett automatikusan jár az adójóváírás, akkor az élő munka terhei csökkennek. minden munkahely egyenlő módon van támogatva.

2013.11.02. 11:46:48

Én tiszta szívből gyűlölöm az összes jogászt,méghozzá a köcsögbe kúró jogászkormányunk miatt.Akik alapból hülyének nézik az egész országot.Azt hiszik,hogy nem látják az emberek a rezsicsökkentés mögötti szarháziskodást és összebeszélést a közműcégekkel? A rezsicsökkentést lazán behozta az ELMŰ azzal,hogy kiszállt egymillió ügyfeléhez és 1000 ft-os hátralékok miatt szépen ki és visszakötögette a villanyt,így bekaszálva egy tonna forintot.
Ezek felett a dolgok felett a kormányunk,szépen szemet hunyt,cserébe a kampánydumáért a rezsicsökkentésről.
Holott ha annyira azt szerették volna,hogy az emberekkel ne basszanak ki ezek a retekbe baszó körműcégek,akkor elég lett volna egy rendeletet meghozni arról,hogy mondjuk nem köthetik ki az áramot a gázt az apám faszát csak legalább 6 hónapot meghaladó 10 ezer ft feletti tartozás esetén.
De ezek szarnak rá,cserébe megkapják a közműcégektől hogy mindenki őket rühellheti ezerrel.
Azt hiszik,hogy ezeket az összemosolygásokat,az egyszerű emberek nem látják?
Tévednek!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.02. 12:01:37

@kantonpárti:

"a rátermettek nettó befizetői a rendszernek. de kapnak visszatérítést."

Akkor hát nem "támogatást" kapnak hanem "visszatérítést".

Tegyük fel hogy valaki bruttó 6 millát keres egy évben -- az már "rátermett" Mo-n. Tegyük fel az egyszerűség kedvéért hogy ennek a felét fizeti be adókban: az évi 3 milla. Ha kap havi 30 rugó "humán alapellátást", az 360 rugó egy évben, ami 12%-a annak amit becsengetett. Az nem "támogatás" hanem az adóterhei 12%-os csökkentése.

A havi 30 rugó "humán alapellátás" csak annak nettó támogatás akinek a jövedelemadója _és_ a befizetett ÁFÁja nem éri el az évi 360 rugót: kisnyugdíjasoknak, diákoknak, munkanélkülieknek. Magyarán a rászorultaknak.

Geo_ 2013.11.06. 12:04:46

www.muosz.hu/cikk.php?page=szakosztalyok&id=4505&fo=6&iid=93

Bevallom, nem emlékszem, hogy komolyan felmerült volna, hogy a 44-es alkotmányig kellene visszamennünk...
süti beállítások módosítása