1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.05.12. 10:03 HaFr

Érvek Orbán mellett

Egy korábbi posztomat úgy fejeztem be, hogy ideje számot vetni azzal: miért támogatja Orbánt, aki támogatja. Jobb híján megpróbálom összeszedni én az érveket, megkímélve magamat az atipikus ("rám nézett egyszer azzal a két szép szemével"), a bipoláris depresszióra utaló ("miért, van rosszabb Gyurcsánynál?"), és a hányni való ("azt az Auschwitzból szabadult k... anyádat, libsi") meglátásoktól. Hevenyészett számításom szerint ezzel kiesik a házi felmérésemből a támogatók 15% 25%-a, de üsse kő.

1. Szárnyal a gazdaság, gyarapodik a közjó, magára talált a nemzet. (Én magam nem tudom alátámasztani semmivel, jószándékú kommentelőim segítségre szorulok, ezentúl ÉMNTASJKSSZ).

2. Legkésőbb 2014-ben szárnyalni fog a gazdaság stb. (ÉMNTASJKSSZ)

3. Én magam jobban élek, az új adórendszer kedvezményezettje, trafikos, Közgép-tulajdonos, önkormányzati beszállító, a polgármester barátja, békén hagyott MSZP-közeli vállalkozó stb. vagyok, nem nagyon érdekel, hogy Szabolcsban, Karcagon meg Komlón hogyan élnek mások. (Ez egy nagyon elterjedt, ha nem is nagyon bevallott argumentum, igazságértéke akár nagyon magas is lehet.)

4. Bárkit inkább, mint a szocikat és a libást. (Magam is egyetértenék ezzel az érvvel, ha nem volnék az 1. és 2. ponttal kapcsolatban bizalomhiányos. Talán majd az érvek azokra meggyőznek erről. Mert van olyan megoldás, ami jobb a folyamatos GDP-esésnél, társadalmi dezintegrációnál, az ország kifosztásánál, a permanens hazudozásnál stb., csak tenni kéne érte valamit. Vaj'h mikor jön el az idő, hogy honfitársaink megszűnnek az alternatívák hiányát mantrázni, és végre elkezdenek tenni is valamit magukért meg a gyermekeikért?!)

5. OV a legnagyobb magyar államférfiak közé -- a hősök közé! -- tartozik, érte még éhezem is, ha kell. (Csak azért nem szerepel az atipikus érvek között, mert nem az. Az utcára özönlő menetelők többségének lelkesedését nehéz lenne a gazdasági nyereségükkel vagy a közjó gyarapodásával indokolni. Jóval könnyebb Orbán karizmájával és identitásteremtő erejével. ÉMNTASJKSSZ)

6. Miért, jöjjön inkább a Jobbik? (Erről OV-t kell megkérdezni, de semmi esetre sem érv OV mellett, akinek nem kerülne sokba felszalámizni a nevezett formációt, van már gyakorlata ilyesmiben is. De momentán jól jön neki a léte.)

7. Végre van egy nemzeti pártunk, amelyik nem fél kiállni az országért a multikkal, a bankokkal, Brüsszellel és az IMF-fel szemben. (Valóban nemzetibb a Fidesz aurája, mint a szociké, nekem spec jobban is ízlik a Nemzeti Daloskönyv a "Miért szeressük az EU-t?" brossúránál -- de csak ha az elsős kisiskolások kezében látom. A felnőtteket elbódítani -- a felnőtteknek elbódítani hagyni magukat -- árvalányhajas propagandával, miközben a "hanyatló, irányt vesztett" EU pénzén folyik a magyarországi állami fejlesztések 95%-a, miközben multik adják az exportunk 60%-át, miközben az EU jelentette klubba -- egy bizonyos nyugati értékrendhez -- sok-sok évi várakozás után önként csatlakoztunk, miközben bankok nélkül nem megy, miközben áram nélkül nem megy, miközben mindezt Orbán is tudja (!), és miközben mindezekkel szemben a fene nagy függetlenségi hirig csakis keleti kiszolgáltatottsághoz és/vagy mérhetetlen szenvedéshez, magyar-magyar általi fokozott kizsákmányolásához, a nepotista állam megerősödéséhez és a társadalom további széteséséhez vezetne -- na, nincs az a "nemzeti" érv, amiért ez megérné. A politika ritkán találkozik fekete-fehér ügyekkel. Kár, hogy a magyarokkal a magyar populizmus ezt akarja elhitetni magyar földön, magyar pénzből.)

8. Folyamatosan csökken a rezsim, megmenekültem a devizahitelemtől -- a fenti 3. pont alesete. (Az előbbinek azért tessék még utánajárni, pl. a 2010 nyári állapottal összevetni a mostani számlákat, de legyen. Az utóbbinak meg tessék örülni, mert kivételszámba tetszik menni, ráadásul félig-meddig közpénzen. Eszembe se jutna az energiaszolgáltatókat, bankokat stb. védeni, de ennek az eszeveszett szocialisztikus dühnek semmi értelme, ha a kormányzat vagy a világ "közvéleménye" nem tudja feltörni a multikat, nem tud tényleges -- nem kartellizált -- versenyt kialakítani a piacokon. És nem tud, legalábbis semmilyen tendenciát nem látunk az internacionalista unorthodoxiára, marad tehát a nemzeti horses' asses program, és ennek keretében a választásokra való irányba állás. Egy magyar polgárnak végső soron az igazolhatná a kormányzat kiegyensúlyozott hatékonyságát, ha folyamatosan csökkenne a polgárra nehezedő összelvonás mértéke, illetve az állami bénázást nem a magántőke kárára kompenzálnák -- ezt pedig sajnos, bárhogy meresztgetjük a szemünket, szintén nem látjuk. A fenti "eredmények" ennek fényében roppant esetlegesnek tűnnek.)

9. Szeretem az évértékelők hangulatát, két éve egyszer én is ott ülhettem OV-tól 20 méterre, mondhatom, a bécsi újévi koncerteknél is nagyobb élmény volt. (Kár, hogy az egész évet permanens évértékelőként tetszik megélni, és legföllebb csak a Magyar Nemzetet tetszik fellapozni néha. ÉMNTASJKSSZ)

10. Az önkormányzatok megszabadultak nyomasztó devizaterheiktől. (Polgármester tetszik lenni?)

11. ? Szabad a vásár.

Summa summárum, elég gyenge a felhozatal pro-OV érvekből. A propos érvek, akkor minek is tartjuk?

 

 

 

 

647 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr755296153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Érvek Orbán mellett 2013.05.12. 13:52:02

Egy korábbi posztomat úgy fejeztem be, hogy ideje számot vetni azzal: miért támogatja Orbánt, aki támogatja. Jobb híján megpróbálom összeszedni én az érveket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gtri 2013.05.15. 00:16:40

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Tehát akkor mi a megoldás? Az APEH-nak túlhatalma volt, a NAV-nak túlhatalma van, amivel visszaél. A készpénz beiktatása közgazdasági blődli.
Az egyetlen üdvözítő megoldás az 5-12 millió forint közötti jövedelmű, bejelentett munkavállalók szarrá adóztatása.

Erre csak egyet tudok mondani: azt hiszem Churcill fogalmazott úgy, mikor Hitler megtámadta a Szovjetuniót, hogy Hitler ellen még az Ördöggel is cimborálni fog, hogy megállítsa. Vagyis még a Szovjetunióval is összefog, pedig 1918-ban még ő szorgalmazta az Antant beavatkozását az Orosz polgárháborúba a fehérek oldalán.

Ha az ellenzék rákényszerít, hogy cimboráljak Orbánnal, akkor ám legyen. Ha a biztos kizsigerelés és a bizonytalan "unortodoxia" és "kreatív demokráciaértelmezés" közötti választásra kényszerítenek, akkor választanom kell.

gtri 2013.05.15. 00:43:02

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Látom mit művel a Fidesz, látom, hogy mit tesznek a joggal, látom, hogy a csapból is hazugság folyik.
De egyetlenegy számomra pozitív tetüket is el akarja törölni az ellenzék. Olyan adózási rendszert akarnak visszahozni, amelyt már megtapasztaltam.
Minden ezzel kapcsolatos érvemet kifejtettem, többet nem tudok hozzátenni:
- a tanult, bejelentetten dolgozó, fehéren foglalkoztatottakat hülyére adóztatnák
- már volt ilyen, sokáig tartott és a beszedett rengeteg pénz elillant, akkor is rengeteg koldus volt, gyerekszegénység ugyanúgy létezett stb.
- a fekete jövedelmeket nem fogták meg, még kísérletet is alig láttam erre

A baloldali pártok programjában olvasom mindig a "gazdagok" megadóztatását. És "gazdagok" alatt ők a bruttó 250 000 Ft-nál többet keresőket értik.

Az LMP programja ez:
lehetmas.hu/allasfoglalasok/34023/ado-rendszervaltozast-az-lmp-adojavaslata/
"Mit tenne az LMP?
Szerintünk az az igazságos, ha a közkiadásokhoz teherbíró képességünk arányában járulunk hozzá. Az LMP a szerényebben élőknél és a középosztálynál több pénzt hagyna, míg a magasabb jövedelműektől nagyobb hozzájárulást kérne a szolidaritás és az ésszerűség nevében.

Ezért a 2011-es adójóváírás rendszerét helyreállítva, háromkulcsos jövedelemadó- rendszert javasolunk, 16, 36 és 40%-os (a félszuperbruttó jövedelemre számított) kulcsokkal, 3,5 és 7 millió forintos sávhatárokkal. Az adózás alól kivont jövedelmek megadóztatása érdekében kiterjesztenénk és automatikussá tennénk a vagyonosodási vizsgálatokat, ebből 30 milliárd forint többletbevételre számítunk."

Az MSZP jelenleg ismert koncepciója ez:

belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/147369/1/belfold/Elkeszult_az_MSZP_gazdasagi_kilabalasi_koncepcioja

"Az MSZP elnöke pártja gazdaságpolitikai konferenciáján elmondta: háromkulcsos személyijövedelemadó-rendszert javasolnak, amelyben az adókulcs az átlagkeresetig 14-16 százalék, az átlagkereset kétszereséig 24-26, afelett pedig 29-32 százalék lenne. Az átlag alatti nettó jövedelmeket növelnék, az átlagnál nagyobbakat csökkentenék - magyarázta, megjegyezve, hogy a leggazdagabbak adóterhelése így is kisebb lenne a 2010 előttinél."

Az MSZP tehát bruttó 220 000 FT környékén léptetne be egy nagyobb kulcsot és 440 000 FT környékén egy újabbat.
Az LMP 260 000 FT környékén léptetné be a 36%-os kulcsot, és 500 000 FT környékén a 40 %-ost. És persze visszahoznák az adójóváírást, hogy 2 237 000 ember szavazatát megvegyék. Az pedig furcsa, hogy automatikussá tennék a vagyonosodási vizsgálatokat, de csak 30 milliárd többletbevételre számítanak. A feketegazdaság méretét 1000-2000 milliárd közöttire teszik Magyarországon. Egész iparágak működnek így (pl. építőipar). Ha csak meglátogatnák a legnagyobb építőipari cégeket, akkor máris a sokszorosát kellene összeszedniük a 30 milliárdnak.
Az viszont egyértelműen látszik, hogy engem szarrá adóztatnának.

Amióta dolgozom, bejelentve teszem és mindvégig élveztem a progresszív adórendszer gyönyöreit. Elég volt.

gtri 2013.05.15. 00:58:22

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem vagyok aktuális adócsalás témában. Természetesen meg kell fogni az áfacsalókat. Mindenkit, aki adót csal, el kell kapni.

Nem vitatom, hogy most sem működik jól az adóellenőrzés és rengeteg csalás van. Azért vannak a szakértők, hogy kidolgozzák a módszereket, amelyekkel elkaphatók a csalók. Tegyék meg, dolgozzák ki.
A jelenlegi ellenzék egy része 12 évig kormányzott. Lett volna idejük olyan ellenőrzési rendszert kidolgozni, ami a lehető legtöbb csalót elkapja. Nem tették. Engem viszont nyúztak rendületlenül. Elég volt.

Látom a bérpapíromat most és láttam korábban. Az ott leírt számok magukért beszélnek.
Tudom, hogy a Fidesz mindenféle módon próbál visszaszedni pénzt ilyen-olyan ötletekkel.
Tudom, hogy számomra rossz pl. a tranzakciós adó. Mégis igazságosabbnak érzem, mint azt, mikor én "gazdagként" voltam a többkulcsos adóval kizsigerelve. Azért érzem ezt igazságosnak, mert mindenki fizeti. Aki kevés összeggel "tranzakciózik", az keveset, aki sokkal, az többet.

A "régi" rendszerben fejőstehénnek éreztem magam, akire mindig rámutattak ha pénz kellett. Most is rám mutatnak, de mellettem másokra is. Terítik a terheket, mindenki kap belőlük. Ezt hiányoltam a régi rendszerből, ez az, amiért nem tudok az ellenzék oldalára állni. Én fizetek, de akkor a lehető legszélesebb kör fizessen. A demokrácia nem az, hogy valakik a hatalmuk érdekében eltartatnak széles tömegeket pár kiválasztott "szerencséssel".

gtri 2013.05.15. 01:28:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"De az alapkérdésre akkor sem adtál választ: akinek magas a jövedelme, és képes olyan lakást vásárolni, amilyenről te írtál, az most miért is fizet kevesebb adót?
Merthogy szja 16%, viszont megtakarításait nem áfázza le, tekintettel arra, hogy nem itt költi el. "

Én nem vagyok írigy a nálam gazdagabbakra. Csak egy dolgot szeretnék mindig látni. Van egy szabályrendszer és azt MINDENKIVEL betartatják. Ha valaki most 500 millió forintot keres, akkor fizessen be 80 millió forint adót, ezt megkövetelem tőle. A többi 420 millió az övé.

A ellenzéknél éppen azt hiányolom, hogy progresszív JÖVEDELEMadózásról beszélnek, de nem teszik hozzá az ELLENŐRZÉST, ami a lényege lenne. Ha könnyen kicselezhető. akkor csak a "szerencsések" fogják fizetni. Én a "szerencsések" között voltam az elmúlt években.
Éppen ezért támogatom az olyan rendszereket, amelyeket nehéz elkerülni. És folyamatosan szorítani kell a hurkot (a pénztárgépek on-line bekötése pl. szerintem helyes lépés, de az, hogy akadozik, meg mutyigyanús dolgok tapasztalhatók a folyamatban, az felháborít).

Az ellenzéknél ezt hiányolom. Ők csak rámutatnak a bejelentett "magas" jövedelműekre és emelnék az SZJA kulcsot, miközben nem tettek semmit a múltban pl. a pénztárgépek APEH-hez kapcsolása ügyében, mikor ők voltak hatalmon.

Nem akarok kizsigerelve lenni még X évig. Már rengeteg évet töltöttem "szolidarítva".

Ez volt a "fehér adózó" kifakadása. :)

Az ellenzék úgy tűnik nem érti a hozzám hasonlókat és soha nem is fogja. Nem értik, hogy amit csináltak, az szerintünk igazságtalan volt. Milliók nem fizettek semmi SZJA-t, miközben minket nyúztak és nyúztak és nyúztak. Itt nem csak a pénzről van szó. Ha mindenkinek a jövedelmét keményen ellenőrizték volna, akkor nem lett volna egy szavam sem. De nem tették, mert gondolom kiszámolták, hogy sok embert kellett volna meglátogatnia a NAV-nak és ez "szavazatügyileg" nem lett volna "kifizetődő". Lavíroztak, ügyeskedtek, mégis 2/3-os vereséget szenvedtek. Jobb lett volna, ha beleállnak a jövedelemellenőrzésekbe. De nem tették. Ez is hozzájárult, hogy elfordultam tőlük és nem kívánom őket vissza. Annak ellenére, hogy látom, hogy mostanában hogyan épül le a jogrendszer.

shakespeare 2013.05.15. 01:47:45

@Könnyen elkaptuk, uram!: látom te vagy itt a mester kommentátor, lehet fizetnek is érte ? :-)
Nekem szokták ezt mondani a hívők, a ballib hívők, tőlük tanultam :-)
Mester,
most figyelj, nem hülyeség amikor Te beszélsz mellé hanem mellébeszélés.

aztán kösd fel a gatyád mert matematikus végzettség van a tarsolyban (5 év egyetem) és még cégem is.
ja és nem holmi balettintézet jellegű magyar diploma. Persze, sokan vannak jobbak nálam.
A magyar vadhajtásait a kapitalista rendszernek ismerem, ne ökörködj légyszíves, te is tudod, hogy a simlisek társadalma van és csak fogyasztási adókkal lehet pénzt beszedni tőlük.

2llkedő 2013.05.15. 05:56:31

@gtri: "Az ellenzék vissza akarja állítani a korábbi adórendszert miközben semmi szó nem esik arról, hogy miként, milyen szigorúan ellenőriznék a jövedelmeket."

Az ellenzék egy része. Bajnaiék emelték a sávhatárt 5 milkára, majd további emelést irányoztak elő. Szerény véleményem szerint a 10 milkás jövedelem lenne a határ. Ez az az összeg, amit nyolc órás munkával jövedelemként még el tudok képzelni. (főleg a jelenlegi helyzetben)
Viszont azt ne mondd, hogy igazságos, ha egy polgármester egyben parlamenti képviselő, ilyen-olyan bizottságnak tagja keres összességében havi 2 milkát akkor az is adózzon ugyanúgy 16%-kal, mint az, aki a szállítószalag mellett dolgozik. Az előző egyszerre több helyen nem tud lenni, azaz az egyik , másik helyen a munkáját más végzi el, de a pénzt ő zsebeli be.

2llkedő 2013.05.15. 06:58:43

@gtri: "Ami pedig a magyarságomat illeti: vagyok olyan magyar, mint bárki más ebben az országban."

Nem vontam kétségbe a magyarságodat, az ősi magyar mentalitásról írtam. Nem jó sose az egyik, vagy a másik szélsőség. Törekedni kell az egyensúlyra.

"A milliárdosaink nem a tipikus SZJA-zók."

Aki dolgozik, nem ér rá pénzt keresni. Munkából nem lehet milliárdossá válni. A tőkejövedelmek megadóztatását viszont éppen a fidesz vetette el.

"Hogy hol lehet 10 milka felett keresni?"

Nem válaszoltál erre a kérdésre. Amit leírtál az nem bérjövedelem.

2llkedő 2013.05.15. 07:05:34

@gtri: "Csak egy dolgot szeretnék mindig látni. Van egy szabályrendszer és azt MINDENKIVEL betartatják."

Ezt éppen a fidesznél nem láthatod. A fidesznél a jelszó: Egyenlő pályák, egyenlő esélyek, én kerékpárral indulok.

"miközben nem tettek semmit a múltban pl. a pénztárgépek APEH-hez kapcsolása ügyében, mikor ők voltak hatalmon."

Ehhez az informatikának el kellett érnie egy bizonyos szintre, amikor is már be lehet vezetni. Az informatika pedig nagyon gyorsan változik, ezért nem célszerű ezt a korábbiak szemére hányni.

Blogger Géza 2013.05.15. 07:17:50

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hadd ne én tehessek már arról, hogy képtelen vagy belinkelni valamit. :) Ha a belinkelés nem megy, képzelem, mennyire érthettél meg belőle bármit is...

2llkedő 2013.05.15. 07:40:52

@gtri: "Ha a biztos kizsigerelés és a bizonytalan "unortodoxia" és "kreatív demokráciaértelmezés" közötti választásra kényszerítenek, akkor választanom kell."

Pillanatnyi előnyért, jobblétért lemondasz a hosszú távú élésről. Ez se rossz gondolkodás. Amit ma megehetsz, ne halaszd holnapra!

2013.05.15. 08:28:30

@Blogger Géza: Áttekintés az aktuális közvetlen tőkebefektetési ... - Kormany.hu www.kormany.hu/download/b/0d/b000.../fdi_2012q2_%25C3%25BAj.pd 2012. okt. 23. ... 1. 2012. október 23. ÁTTEKINTÉS az aktuális közvetlentőke-befektetési folyamatokról. NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM ...

2013.05.15. 08:30:25

@Blogger Géza: www.kormany.hu/download/b/0d

Ha nem nyitja meg. szűkítsd le a keresés címét. Aztán a cím alapján keresd meg. Nem tehetek arról, hogy a kormány olyan hivatkozást ad meg, ami nem elérhető.
Így viszont megtalálod!

2013.05.15. 08:35:27

@Blogger Géza: Vagy üsd be a címét. Áttekintés a kormány...
Ennyire nem lehetsz kezdő!
Ja, Adobe reader kell hozzá, pdf fájl.

2013.05.15. 08:39:59

@shakespeare: Fogyasztási adókkal sem lehet pénzt beszedni tőlük. Talán ha rávilágítanál, hogyan lehet fogyasztási adóztatni a külföldön bejegyzett cégeket? Csak példaként: trafik tender?
Veress János-Ciprus?
Matolcsy bécsi vásárlása?
A téma szabadon választható. Fejtsd ki, légyszíves, hol adózik ezek közül bármelyik is, az áfa tekintetében!
Tehát a képlet egyszerű: az államnak pénz kell. És még pénz.
A 16%-os szja , mint egykulcsos nem rossz gondolat. De nem most és nem itt!
A szegénységet növeli. Annak pedig nem szokott jó vége lenni.

2013.05.15. 08:45:37

@gtri: Igazad van, amit írsz ,ezzel nem is vitázok. De azért azt látnod kell, hogy most nagyban megy a játék. Trafik tender nyertese külföldön bejegyezve? Ciprusi fidesz közeli cég nyer az úttenderen?
Joszip Tot óta a fidesz már minden trükköt ismer. Simicska jól átlátja az adóhatóság működését.
Politikusaink pénze külföldön parkol.
De nyilván az a baj, hogy volt 0 kulcs.
Hisz az adócsalást a 16 %-os szja oldja meg!
Csak azt nem írja le senki sem, hogy miért is éri meg nekem adózni, mint vállalkozónak tisztességesen, ha a dolgozóim 16%-ot adóznak???
Miért nem éri meg a zsebbe feketén, ha 16%-ot adózik 0% helyett?
Mit oldottunk meg?

2013.05.15. 08:53:01

@gtri:
A pénztárgépek bekötése: hogyan tisztít? Sehogy . Csak egyszerűbb büntetni.
Tudod, okos kocsmáros mindig annyi balkézről szedett alkoholt tart magánál, amennyiről van számlája.
Mindig annyit üt be, amennyi készleten van, beszerzési számla szerint. Kicsit jobban kell figyelni.
Ellenőrzés: az okos kocsmáros idegeneknek MINDIG ad blokkot.
Szóval a rendszer jó lenne, felgyorsítja az információ áramlást, de szokás szerint nem működik. Egy hónap késés van a valóság és az elérhető adatok között.
Majd az adóellenőr letölt, és kimegy ellenőrizni. Mit?

A nagy pénzek meg nem itt forognak. A bejelentetlen feketemunkások, a teljesítés nélküli számlák, a fociklubokon keresztül fehérített pénz, a külföldre vitt tőke és még számtalan módja van az adóelkerülésnek.

Blogger Géza 2013.05.15. 09:44:22

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jól van már, ne erőlködj annyit, inkább örülj, hogy az utóbbi 2 év legnagyobb (0,7%-os) negyedév/negyedéves növekedését produkálta a magyar GDP 2013 első negyedévében, és ez még csak a kezdet... A Mercedes hétvégi termelése, a jobb mezőgazdasági év és a Matolcsy-féle növekedési program hatása még csak eztán jön.

shakespeare 2013.05.15. 10:12:19

pontosan erről beszélek, fogyasztási adó, nem lehet megadóztatni a külföldi céget, kész,
de pl hiába van nekem külföldi cégem és minden adót elkerülök itt, mivel itt fogyasztok a 27% ÁFÁ-t, az alkoholt, üzemanyagot terhelő adót, telekom, bankadót, a csekk adót mind mind befizetem áttételesen.
tehát a profitot nem lehet megfogni, de a fogyasztást igen.
a mostani kormány ezt tette és jól tette, mert ez nekik garantált bevétel,
ugyanakkor csökkentette az szja-t, hogy aki munkából él az ne menjen csődbe, ne szegényedjen le a fogyasztási adó miatt.
Tehát igazságosabb az adózási elosztás.
mindenki viseli a terhet.

más országokban az ortodox módszer az volt, hogy szedjünk be többet attól akitől tudunk, és adjunk kevesebbet azoknak akiket az állam fizet.
a melósoknál szja-t növeltek, mert a melós nem tud kibújni. állami alkalmazottakat, rendőröket, ápolókat kirúgtak.
az sokkal nagyobb bajt okozott volna, az lett volna az elszegényedés.
én pedig jót nevettem volna a külföldi cégemmel :-)

2013.05.15. 10:18:50

@Blogger Géza:" Év/év alapon még mindig csökkenünk

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok a várakozásoknál bár kedvezőbbek lettek, azok még mindig süllyedésről árulkodnak. Öröm az ürömben, a csökkenés üteme már jóval lassabb a korábbiaknál. 2013 első negyedévére ugyanis 0,3 százalékos zsugorodást közölt a KSH (a nyers adatok szerint 0,9 százalékos volt a mínusz)."

Erre gondolsz? Látod, Géza, itt érhető tetten a csúsztatásod: a 2012 utolsó negyedévéhez képest nőtt 2013 első negyedéve.
"012 első negyedévéhez képest csökkent!
Örülj, a negatív növekedés is növekedés!

2013.05.15. 10:22:08

@shakespeare: Nem itt fogyaszt. A gyerek nem itt jár egyetemre, a család külföldön él (schmitt Pali), a cég külföldön van, tehát ott költ, a tulaj külföldön nyaral, tehát ott költ, külföldre jár vásárolni, tehát ott fizet áfát (Matolcsy karácsonykor).
Engem egyébként sem ez érdekelt, hanem arról volt szó, hogy az adóteher szétterítése, a szegények, kisjövedelműek megadóztatása milyen jó.
Arról volt szó, hogy az adóelkerülés így utolérhető.
Mindkét esetben a válasz: nem.

2013.05.15. 10:23:38

@shakespeare: én pedig jót nevettem volna a külföldi cégemmel :-)
Válasz erre
Adócsaló vagy?

2013.05.15. 10:25:05

@Blogger Géza: 2012 utolsó negyedévéhez mérten ugyanis 0,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság teljesítménye. Ennél jobb negyedévet egyébként két éve nem sikerült zárnia a magyar gazdaságnak. Tekintve azt egyébként, hogy a tavalyi év utolsó három hónapja jelentős beszakadást hozott a teljesítményben, az alacsony bázisnak is köszönhető részben a pozitív adat. "

Gratulálok, végül is az elrugaszkodáshoz le kell guggolni.

shakespeare 2013.05.15. 10:27:02

ugy-e nem mondod komolyan, hogy a fideszesek külföldön élnek :-), és mindent külföldön vásárol aki néha külföldre megy. Ergo mindene innen van, kapcsolatai, bevétele és minden, aztán nem itt van, hanem külföldön az egész család folyamatosan, lakása és mindene ott van ? :-)

2013.05.15. 10:28:14

@Blogger Géza: 2013-ra várt növekedés:
Kormány: 0,7 %
E U: 0,2%
MNB : 0,5 %

GKI : 0% !!!!!!
Századvég: 0% !!!!!!!

shakespeare 2013.05.15. 10:29:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Adócsaló vagy?"
a válaszom az, hogy nem, mert minden adót befizetek (minden országban).

2013.05.15. 10:30:18

@shakespeare: Ugye, nem gondolod komolyan, hogy azért viszi ki a cégét, azért adózik külföldön, hogy a jövedelmét végre Magyarországon költhesse el, itt fizessen végre áfát, fogyasztási adót, csak azért, hogy az állam jól járjon?
gondolom, a szlovák rendszám is ezért oly gyakori.

2013.05.15. 10:31:58

@shakespeare:
Gondolom, Lázár büszke kijelentése, hogy az ő fiának is van megtakarítása, mégpedig Svájcban, elkerülte figyelmedet.
Gopndolom, azért van külföldi céged, hogy itthon adózz.

shakespeare 2013.05.15. 10:48:23

válaszom kérdésedre:
igen azért van külföldi kapcsolata, hogy azt kihasználva itt jobban éljen ami azt jelenti, hogy itt többet költsön.

lehet személyeskedni,
de a mostani kormány Magyarországnak jót tevő és pénzt visszahozó adópolitikát folytat.

a szlovák rendszám legtöbbször adócsalás.
kivéve mikor nem drága autón látod, akkor a kis értékű, régi autó átíratás mocsok magas adóját nem akarja kifizetni a használója.

Blogger Géza 2013.05.15. 11:41:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: Itt semmi csúsztatás nincs, pontosan ezt írtam le. Az adat annyira meglepően jó, hogy 3 Ft-ot erősödött azonnal a HUF/EUR.

gtri 2013.05.16. 01:31:55

@félázsiai 2llkedő:
Bajnaiéknak volt ilyen terve, de soha nem valósult meg. A mostani elképzeléseik pedig olyan homályosak, hogy azt nem tudom gyanakvás nélkül figyelni:

www.portfolio.hu/gazdasag/bajnai_vitara_hivta_orbant_johet_a_tobbkulcsos_adorendszer.179363.html
"Az adórendszer témájában a terv arra utal, hogy újra többkulcsos lenne az adórendszer, hogy az egykulcsos adórendszer miatt rosszabbul járók anyagi helyzete javuljon, "miközben a magasabb keresetűeknek pedig csökken a havi nettója.""

Ez alapján nekem rosszabb lesz. Nem tudom, hogy mennyivel rosszabb, de rosszabb. Azt kéred tőlem, hogy higgyem al, hogy csak kicsit lesz rosszabb, miközben az MSZP és az LMP biztosan nagyon meg akarnak adóztatni és ez alapján a homályos utalás alapján higgyek benne, hogy Bajnai ezt megakadályozná egy esetleges ellenzéki győzelem esetén. Ennyire nem tudok bízni az ellenzékben.

Egy másik link, ahol konkrétan beígéri Bajnai Gordon nekem és 285 000 "sorstársamnak" a nyúzást (egy az egyben ugyanaz a rendszer, mint 2011-ig, 285 000 ember fizet mnt a katonatiszt, a többiek meg kedvezményeket kapnak):
www.portfolio.hu/gazdasag/ki_jarna_jol_bajnaiek_adorendszerevel.180020.html

"A Haza és Haladás által felvázolt adórendszerrel négymillió adózó járna jobban a jelenlegi helyzethez képest, míg 300 ezer adózó adóterhelése növekedne - mondta el a gazdaságpolitikai vitaanyagról szóló sajtóbeszélgetésen Bajnai Gordon, az Együtt 2014 Választói Mozgalom társalapítója. Az adójóváírás visszavezetése a minimálbéresek között havi nettó 8-10 ezer forintos pluszt jelentene."

Én a versenyszfáérában dolgozok. Csak egy munkahelyem van. Megfizetnek, mert a szakmai tudásomat értékelik. A munkatársaimét is.
Az ellenzék mutasson be olyan adórendszert, amely azokat adóztatja, akik -ahogy te mondod- ilyen-olyan helyeken bizottsági tagokként stb. "keresik" a pénzt. Én azonban addig azt láttam, hogy engem is besorolnak ugyanoda, ahová a "polgármester, aki egyben parlamenti képviselő" típusú embereket. Mint a Fidesz a 98%-os különadóval. Van egy példa a BKV-nál, ami mindenkit irritál. Erre hivatkozva hoznak egy törvényt, ami vonatkozik pl. a 40 évet lehúzó pedagógusra, aki éppen akkor menne végkielégítéssel nyugdíjba. És ezt a pedagógust is megsarcolják.
Én ugyanezt érzem az ellenzék adórendszeréről eddig megjelent információk alapján. Semmi közöm a politikai állásokhoz, semmi közöm a mutyikhoz. Elég egyszerűen gondolkodnak a cégünk kapitalista tulajdonosai Ha termelünk profitot, akkor van pénz, ha nem, akkor elbocsátások vannak.
Tehát azt szeretném látni, hogy az ellenzék olyan rendszert talál ki, ami kiemelt figyelemmel fordul a "politikai állások" stb. felé és nem a te általad említett példák alapján engem kezdenek el nyúzni megint.

gtri 2013.05.16. 01:33:13

@félázsiai 2llkedő:

Munkából tényleg nem lehet milliárdossá válni. Éppen ezért hiányolom, hogy az ellenzék adórendszere 400-500 000 bruttónál bevezetné a legfelső kulcsot és kész. Hol van itt a progresszivitás?
Az általuk javasolt progresszív adórendszerben miért nincs MÉG LEGALÁBB 2-3 kulcs, mikor ma Magyarországon az alábbi táblázatban látható összegeket keresnek? Amikor "gazdagokról" beszélnek, akkor miért nem jelenik meg a javasolt progresszív adórendszerben az ilyen jövedelmekhez tartózó sávhatár és magasabb kulcs?

forrás: HVG, 2013. május 11., 87. oldal

A tőzsdei cégek által 2012-ben a legbőkezűbben javadalmazott tisztségviselők

Név....Tisztség........Társaság....Juttatás (millió Ft)
Csányi Sándor...it-elnök...OTP Bank...59,7
Csányi Sándor...it-alelnök...MOL......12,6
Hernádi Zsolt...it-tag.......OTP Bank...48,4
Hernádi Zsolt...it-elnök.....MOL......10,1
.
stb.

Tehát a kérdésem? Miért évi 5-6 millió forintnál léptetné be az ellenzék a legmagasabb kulcsot? Miért nincs kulcs 10-20-30-50 millió forintnál is?
A fenti példák mutatják, hogy pl. Csányi Sándor 72,3 millió Ft-ot keresett két cégben betöltött tisztsége alapján. Tehát bőven lehetne az igazán gazdagokat adóztatni, de az ellenzék adórendszerében a progresszivitás megáll évi 6 millió forintnál.
Ezért mondom azt, hogy a baloldal igazándiból az 5-12 millió forintos jövedelműeket akarja megnyúzni.

Hogy mivel lehet 10 milliót keresni?
Pl. vegyész (gyógyszervegyészet, kutatás) simán meg lehet keresni 10 milliót egy évben. Nem kezdőként, hanem tapasztalt vegyészként. De tanulni kell egy kis kémiát hozzá.

gtri 2013.05.16. 01:35:13

@félázsiai 2llkedő:

Igen, rengeteg a Fidesz mutyi, rengeteg a korrupció, rengeteg a "kreatívoskodás".

Nem fogalmaztam elég pontosan, így kellett volna: "Csak egy dolgot szeretnék mindig látni. Van egy ADÓZÁSI szabályrendszer és azt MINDENKIVEL betartatják."
A kifejtésem pedig:
A Fidesz mintha hallgatólagosan (vagy hangosan) beismerte volna, hogy nem tudja ellenőrizni a jövedelmeket, tehát a fogyasztást adóztatja.
Az ellenzék viszont erőlteti a jövedelemadózást, miközben a rendszerváltás óta eltelt 23 év bebizonyította, hogy senki nem tudja ellenőrizni a jövedelmeket. Egész iparágak dolgoznak a szürke/fekete zónában.
Ezért 23 év után már elvárom, hogy akinek adózási koncepciójában a JÖVEDELEM adóztatása szerepel, az legyen képes MINDENKI jövedelmét ellenőrizni és megadóztatni. Ne csak pár "szerencsés" legyen érdemes erre a kitüntetett szerepre.

Ami pedig az informatikát illeti. Van rálátásom arra a területre is. Semmilyen műszaki probléma nem akadályozta volna meg, hogy a pénztárgépek bekötését korábban megtegyék. Pár milliárdot elvitt volna a projekt, de műszakilag pl. 2006-ban is kivitelezhető lett volna.

Már ilyen gépek léteztek 2006-ban:
en.wikipedia.org/wiki/IBM_System_z9

Igaz, hogy egy ilyen gép ára százezer dollártól indult, de inkább a millió dolláros tartományba esett. Üzemeltetni pedig szintén sokba került, de bőven behozta volna az árát.

gtri 2013.05.16. 01:44:45

@félázsiai 2llkedő:

Sajnos így van. Nem gondolkodhatok másként, mert az ellenzék biztosan ki akar zsigerelni. Az MSZP, az LMP és Bajnai programja egyaránt az én és 285 000 "társam" 2011-ig tartó adóügyi nyúzását hozná vissza (ráadásul ahogy azt korábban kifejtettem, feltűnően alacsony szintnél (évi 5-6 millió forint) megáll a progresszivitás, miközben mutattam egy példát, hogy meg lehet keresni 72,3 milliót is egy évben ma Magyarországon). Mindegyik formáció adóügyi programjának linkjei megtalálhatók a korábbi hozzászólásaimban.

gtri 2013.05.16. 01:45:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Igen, én is látom mindazt a mutyit ami most történik. Amit hiányolok az ellenzékből, hogy ellenzékben azt mondják, hogy hány milliárd megy ki most a Fidesz mutyijai miatt az országból és kerül magánzsebekbe. Majd prezentálnak egy olyan adórendszert, ami nem ezeket a milliárdokat fogja meg, hanem engem zsigerel ki. Mert hogy "ez a fenntartható". Erre mondom azt, hogy míg nem fogják meg az igazán nagy pénzeket, addig nem vagyok hajlandó elfogadni azt, hogy engem kell magas adóval sújtani.

gtri 2013.05.16. 01:49:49

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Hogy a NAV-hoz bekötött pénztárgépekkel milyen elemezéseket/ellenőrzéseket lehet végezni, azt az alábbi HVG cikk jól összefoglalja:
hvg.hu/gazdasag/20121005_Kiforratlan_a_penztargepek_adohivatalos_b

Nagyon meg fogják tudni keseríteni az ügyeskedők életét ha igazán elkezdik használni a rendszert.
Azt nem vitatom, hogy a megvalósítási határidő túl rövid. Egy ekkora rendszer kiépítése hosszabb ideig tart. De ha kiépül, akkor okoz majd pár kellemetlen percet a csalóknak.

Ami pedig a nagy pénzeket illeti: Amint már egy korábbi hozzászólásomban megírtam, azon voltam felháborodva, hogy egy elemzés szerint a 80-as évektől napjainkig 242 milliárd dollárnyi vagyon áramlott ki Magyarországról külföldre (index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/offshore/). Jobb és baloldali kormányok egyaránt voltak az elmúlt 23 évben hatalmon. Ebből 12 évet baloldali kormányok regnáltak. Miért nem tudták megfogni ezeket a pénzeket? Miért nem hallottam bejelentéseket az ő idejükben (sem) arról, hogy megállították az offshore pénzkiáramlást?
Emiatt is lett elegem a kormányokból és most tisztán amellett teszem le a garast, aki nem nyúz annyira, mint ahogy nyúztak 2011-ig.
Ha az ellenzék megfogja ezeket az igazán nagy pénzeket, akkor hajlandó lennék támogatni. De ha csak az a történet, hogy ami eddig Fidesz zsebbe vándorolt, az most más zsebbe menjen + engem még jól meg is sarcolnak az "igazságos, progresszív adórendszerrel", akkor kénytelen-kelletlen a Fidesz mellé állok.

2llkedő 2013.05.17. 05:46:55

@gtri: "Nem gondolkodhatok másként, mert az ellenzék biztosan ki akar zsigerelni."

Számodra ez a kiindulási alap. Ez olyan, mint a nőknél az, hogy minden férfi megcsal. Innentől kezdve tök mindegy, hogy mivel, és hogyan érvelek, lényegtelen. Ha rossz a kiindulási alap, akkor arra hiába építesz fel egy tökéletes elméletet, hiába számolsz pontosan, az mindig is rossz lesz.

"miközben mutattam egy példát, hogy meg lehet keresni 72,3 milliót is egy évben ma Magyarországon)"

Kíváncsi lennék arra, hogy milyen munkakör az, ahol ennyit lehet keresni legálisan, bejelentve?

De még mindig nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mely munkakörökben lehet 10 milkát keresni egy évben?

"egyaránt az én és 285 000 "társam" 2011-ig tartó adóügyi nyúzását hozná vissza"

Ez egy önző, egoista hozzáállás, ami csak a máról szól. Az, hogy mi ennek a társadalmi, gazdasági következményei, téged nem érdekelnek. Pedig attól függ, hogy a jövőben hogyan fogsz adózni. Mert lehet, hogy most nyersz az ügyön, de később ezt sokszorosan fizeted meg.

2llkedő 2013.05.17. 05:56:57

@gtri: "Miért nem hallottam bejelentéseket az ő idejükben (sem) arról, hogy megállították az offshore pénzkiáramlást?"

Többek között ez is egy olyan kérdés, ami kapcsolatos az adórendszerrel. Itt vitatkozhatunk az egykulcsos, többkulcsos adóról, ez csak egy tüneti kezelés. A probléma eredeti okát nem gyógyítja. A probléma pedig a fizetésekkel van. A cucurista rendszer kialakított egy értékrendet, a rendszarváltozgatás pedig behozott egy másikat. Jelenleg még mindig ez a két gondolkodásnak az egyvelege van nálunk. Az egyik helyen tudják érvényesíteni a fizetésekben a teljesítményt, a másikban nem. Viszont az árak mindkét résznél ugyan annyi, azaz nyugati szintű.
Az offshort is eredendően ott használták, ahol nem tudták érvényesíteni a befektetett munka utáni jövedelmet, mert az államnak nem volt pénze. Aztán mások is kihasználták ezt a lehetőséget, mint anno Klapkát is le akarták csukatni, pedig ő csak a törvény adta lehetőségeket használta ki. Vannak olyan területek, ahol még mindig szükséges az offshore, mivel mindent minél olcsóbban kell megcsinálni.

gtri 2013.05.17. 21:09:41

@félázsiai 2llkedő:

"Számodra ez a kiindulási alap. Ez olyan, mint a nőknél az, hogy minden férfi megcsal. Innentől kezdve tök mindegy, hogy mivel, és hogyan érvelek, lényegtelen. Ha rossz a kiindulási alap, akkor arra hiába építesz fel egy tökéletes elméletet, hiába számolsz pontosan, az mindig is rossz lesz."
----
Belinkeltem három ellenzéki formáció adóügyi koncepcióját. Ezeket elolvastam és számoltam. A számok nem hazudnak. Már 5-6 millió forintnál beléptetnék a legmagasabb adókulcsot, ami 32 és 40 százalék között változik az egyes ellenzéki formációk adótervezetében. Erre mondtam, hogy ki akarnak zsigerelni.

Milyen kiindulási alapom kell legyen? Tudok magyarul, tudom értelmezni a mondatokat, ismerem a százalékszámítást és képes vagyok akár számológép nélkül kiszámolni egy adott összeg 32 vagy 40%-át. A végeredményként kapott számot is képes vagyok értelmezni. Elég objektíven tudom a kiindulási alapomat megalkotni.

Minden állításomat tényekkel támasztottam alá, mindenről linket bocsátottam a rendelkézésére a hozzászólásaimat olvasóknak. Ezután azzal kritizálni engem, hogy "számomra ez a kiindulási alap" sértő számomra. Először utánanéztem a dolgoknak és az alapján alkottam meg a véleményem és nem valamiféle prekoncepció alapján.

Elolvastam mindent, amit lehetett. Ezt láttam:
- a 40%-os adóterhelés, amelyre még rájönnek a régen "járuléknak", manapság "szociális hozájárulási adónak" nevezett terhek az ellenzék szerint nem nagy adóterhelés (50%-t elvenné az állam a bruttó bérből, a fizetési papírjaim évekre visszamenőleg megvannak és azokon ezt látom, annyit vettek el a bruttó béremből 2011-ig)
- az, hogy egész iparágak működnek fekete/szürke foglalkoztatottakkal és ezeknek a "nem adózóknak" a közteherviselésbe vonásáról az ellenzék hallgat
- csak a legálisan magas jövedelemre bejelentetteket teszi meg célpontnak és ennek a 285-300 000 embernek a "magasabb adóterhelésével" szándékozik foglalkozni, miközben a feketegazdaság méretét 1000-2000 milliárd forintra teszik, ám az ott forgó pénzeknek a megfogásáról nem hallok terveket
- az igazán gazdagok "adóoptimalizálásának" (offsore, de már nem Cipruson, hanem a Távol-Keleten) megakadályozásáról sem hallok terveket

Ezek alapján milyen következtetést kellene levonnom?
Véleményem szerint a te kiindulási alapod az, hogy a legálisan, fehéren foglalkoztatottaktól el kell venni a pénzük nagy részét, mert ők a "gazdagok". Magyarországon nincs fekete és szürkefoglalkoztatás, azzal nem kell foglalkozni. Csak azt a "szerencsés" 285 000 embert kell "progresszíven adóztatni", aki (vagy akinek a cége) becsületes. A milliárdosok pénzügyeivel szintén nem érdemes és nem lehet foglalkozni "mert ők ügyesek és ilyen a világ". Egy ilyen kiindulási alappal pedig én nem tudok vitatkozni, hiszen akkor tényleg csak oda lehet kilukadni, hogy a világ úgy volt jó, ahogy 2010 előtt volt és az 5-12 millió FT éves jövedelemmel rendelkezők a "gazdagok", őket kell megfogni és elvenni a jövedelmük felét. Ezek a "gazdagok" a 2000-es évek "kulákjai", örüljenek, hogy nem az egész jövedelmüket veszik el! :):):)

gtri 2013.05.17. 21:13:50

@félázsiai 2llkedő:

"Kíváncsi lennék arra, hogy milyen munkakör az, ahol ennyit lehet keresni legálisan, bejelentve?"

Erre a hozzászólásomban megadtam a választ. Nyilvános adatokból idéztem, a forrás megjelölésével. Ennél tisztábban nem tudom elmondani:
Forrás: HVG, 2013. május 11., 87. oldal

A tőzsdei cégek által 2012-ben a legbőkezűbben javadalmazott tisztségviselők

Név....Tisztség........Társaság....Juttatás (millió Ft)
Csányi Sándor...it-elnök...OTP Bank...59,7
Csányi Sándor...it-alelnök...MOL......12,6
Hernádi Zsolt...it-tag.......OTP Bank...48,4
Hernádi Zsolt...it-elnök.....MOL......10,1

Az, hogy mi az it-elnök (igazgatótanács elnöke) és it-tag (igazgatótanács tagja) munkaköri leírása, azt az olvasóra bízom. A google a barátunk. :)
----
"De még mindig nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy mely munkakörökben lehet 10 milkát keresni egy évben?"

Erre a kérdésre is válaszoltam már "gtri 2013.05.16. 01:33:13"-kor írt hozzászólásomban:

Hogy mivel lehet 10 milliót keresni?
Pl. vegyész (gyógyszervegyészet, kutatás) simán meg lehet keresni 10 milliót egy évben. Nem kezdőként, hanem tapasztalt vegyészként. Csak tanulni kell egy kis kémiát hozzá.

Egy HR cégnél dolgozótól tudom, hogy a biológiai/gyógyszerészeti vonalon, termékfejlesztési részen ennél még komolyabb pénzeket is lehet keresni. De sokat kell dolgozni és okosnak/tanultnak kell lenni.
----
"Ez egy önző, egoista hozzáállás, ami csak a máról szól. Az, hogy mi ennek a társadalmi, gazdasági következményei, téged nem érdekelnek. Pedig attól függ, hogy a jövőben hogyan fogsz adózni. Mert lehet, hogy most nyersz az ügyön, de később ezt sokszorosan fizeted meg."

Tehát az az önző, egoista hozzáállás, hogy nem akarom odaadni a bruttó bérem 45-50%-át másoknak (ez volt 2011-ig), hanem "csak" a 37%-át (ez a 2012-es állapot). Aki el akarja venni a pénzem felét, szerintem az az önző és nem én, aki tanultam és megdolgoztam érte.
Az ilyen gondolkodásra válaszul írtam, hogy mindenki próbálja ki a saját mikrokörnyezetében a "gazdagok önzőségének letörését":

Ez volt az, amit egy korábbi hozzászólásomban írtam:
"De lenne egy javaslatom is. Aki ki szeretné próbálni a többkulcsos adózást és társasházban lakik, az javasolja a következő közgyűlésen, hogy pl. a mindenkire kötelező 10 000 Ft-os közös költség befizetése helyett vessék ki a "gazdagokra" a 30 000 Ft-os befizetési kötelezettséget és a "szegények" ne fizessenek semmit. (Persze tudom, hogy a közös költség általában lakásmérettel együtt változik, de a példa kedvéért ezt elhanyagoltam) Természetesen mindezt úgy, hogy csak a bejelentetten, legálisan dolgozók jövedelmét veszik figyelembe, a feketézők jövedelméről meg elegánsan megfeledkeznek, hiszen "nem lehet mindenki mellé adóellenőrt állítani". Aki beleesik a "gazdagok" csoportjába, annak megváltozik majd a világképe. :):):)"

Tessék kipróbálni kicsiben is azt, amit nagyban szeretne az ellenzék megvalósítani. Akkor is igazságosnak nevezik majd az emberek ezt a megoldást?
----
"Mert lehet, hogy most nyersz az ügyön, de később ezt sokszorosan fizeted meg."

Amióta dolgozom, 50 % körüli elvonással sújtott az "igazságos, progresszív" adórendszer, miközben 4-6-8 milliós autókat láttam egyre nagyobb számban elsuhanni az utakon, amely auók közül egyik sem az enyém volt. :) 2011-ben egy kicsit csökkentek az adózási terheim, cserébe a vállalati juttatásokat vesztettem el, mert a vállalat a kevesebbet keresőknek csoportosította át a jobban keresők nem bérjellegű jutattásait (cafeteria). A cégnél mindenki tényleg annyit keres, mint amennyivel be van jelentve. A "gazdagok" nem zúgolódtak a cafeteria csökkentése/elvétele miatt, megértettük a dolgot.
Szóval a "gazdagok" elég rendesen szolidarítanak most is. És az ellenzék ránk mutat, miközben a minimálbér adómentessé tételével évekkel ezelőtt kialakították a "minimálbérrel bejelentünk és a többit zsebbe kapod" rendszerét amiben legalább 500 000 ember vesz részt Magyarországon.("nem lehet mindenki mellé adóellenőrt állítani" felkiáltással pedig semmibe vették a fehéren dolgozók reklamációját).
Szóval elég sokat fizettem éveken keresztül és élveztem azt az "igazságosságot" amit röviden az "elveszünk szinte mindent a becsületesektől" igazságának lehet mondani.

Nem vitatom, hogy a Fidesz szintén tömi magát pénzzel, ráadásul ezt egy válság közepén teszi. De az ellenzék ne az én 37%-os elvonásomat akarja növelni, hanem vonjon be mindenkit a közteherviselésbe és fogja meg azokat a milliárdokat, amelyekkel a Fidesz tömi a sajátjait. Ha ezt a két dolgot megteszi és még mindig kevés a pénz, akkor hajlandó vagyok többet fizetni a bruttó bérem 37%-ánál. Ha viszont nem teszi meg ezt a két lépést, akkor egyszerűen NEM-et mondok és "önző" módon harcolni fogok azért, hogy továbbra is "csak" 37%-át vonják el a bruttó béremnek. :)

gtri 2013.05.17. 21:20:18

@félázsiai 2llkedő:

Elfogadom, hogy volt oka/magyarázata az offshore-ozás kialakulásának. Ha viszont válság van, akkor igenis tessék azokat a pénzeket is megfogni és ne az legyen az első, hogy a korábban nyúzottak (fehéren foglalkoztatott, "magas" jövedelműek) terheit megint visszaállítsuk a 2010 előtti szintre. Miféle baloldal az, ami nem foglalkozik az igazán gazdagokkal, de szorgalmasan nyomorgatja az 5-12 millió között keresőket?
Miféle balodal beszél "közteherviselésről", amelynek idején a fekete és szürke foglalkoztatás így el tudott terjedni? Csak ki kell menni bármilyen építkezésre és garantáltan találunk "nem teljesen tisztán foglalkoztatott" munkást.

Pop40 2013.05.18. 05:10:42

@gtri:

Sajnos jogos, amiket írsz, a cigánykérdés kezelése mellett (nyilván nem a szélsőjobbos elmebeteg módon, de a problémával foglalkozni kell) én is ezt az adózási anomáliát tartom az ellenzék egyik nagy hibájának.

2llkedő 2013.05.18. 11:14:52

@gtri: Még mindig nem válaszoltál arra a kérdésemre, hogy mely munkakörökben lehet 10 milkát keresni?

Le vagy ragadva annál, hogy az ellenzéknél milyen többkulcsos adózást találtál, és ezért az egykulcsos az a tuti. Arra nem gondolsz, hogy a két véglet között is létezik megoldás. Az se jó, amit te beírogatsz, mint ellenzéki javaslat, és a korlátlan egykulcsos se. Mindkettő igazságtalan.

Beírtad az éves egymilliárdos bruttó keresetet. Kérdem én, hogy mondjuk keresel éves szinten 10 milkát, akkor azt az elvet közvetve, hogy aki tízszer annyit dolgozik, keressen tízszer annyit, és adózzon tízszer annyit, szerinted dolgozik-e 100-szor annyit, mint Te? Lehetséges-e, hogy százszor annyit dolgozzon? Igazságosnak találod-e, hogy korábban keresett ugyanennyit, és leadózott belőle mondjuk 340 milkát, most az egykulcsos jóvoltából 180 milkával kevesebbet adózik, ezzel megkárosítva az államot. Ez azt jelenti, hogy 180 minimálbérért ténylegesen dolgozónak lehetne egy-egy milkát pluszban adni. Az átlagkereset az egykulcsossal nem változott. Mennyi minimálbér közeli dolgozónak kell lenni, hogy egy-egy mondjuk az említettnek a felét kereső pár ember keresetével kijöjjön az a nevetségesen alacsony átlagkereset?

A fidesz hatalomra kerülésekor előjött a pofátlan végkielégítésekkel, a Simor pofátlan jövedelmével. Kérdem é, hogy nem pofátlan jövedelem-e az egymilliárd? És ez csak a bérjövedelme.

"de szorgalmasan nyomorgatja az 5-12 millió között keresőket?"

Látod, itt vagy leragadva, és ezért mondod, hogy az egykulcsos a jó. Arra nem gondolsz, hogy az lenne az érdek, hogy az általam említett 10 milka legyen egy határ? Aki már annyit keres, annak 10 ezer forin annyit jelent, mint másnak a 100 forint. A ténylegesen minimálbérből, vagy ahhoz közeli összegből élőknek hatalmas pénz. A másik pedig egy ebéd alkalmával csak borravalóként kiad ennyit.

Volt egy másik téma is, az EVA-sok. Ha valaki nem tudja miről van szó, az ténylegesen igazságtalannak, adóelkerülésnek láthatja. Az viszont el van felejtve, hogy az EVA-s pénz nem növeli a nyugdíjbefizetést, tehát most lehet, hogy többet tesz zsebre, de a nyugdíja ugyan annyi lesz, mint mondjuk Neked. EVA-s vállalkozást is csak olyannak érdemes csinálni, akinek nincsenek igazán elszámolható költségei.

Tervezőként én ezt nagyon jól tudom. A Mérnöki Kamara hiába írja le, hogy egy mérnöknek mennyit kellene keresni, annyit az állam nem fizet ki. Ahhoz, hogy valamennyire normális pénzt kaphasson egy tervező, jó volt az EVA. És az ilyenekből voltak a minimálbéren bejelentett EVA-s vállalkozások. Ez nem az a réteg, ahol dől a lé, viszont a fogyasztásban éppen ők a középréteg. Arról nem beszélve, hogy az EVA mellett is vannak járulékos költségek.

Korábban már írtam, hogy nem az egykulcsos, vagy többkulcsos adózás a lényeg. Ez csak annyi, hogy hogy vagy szebb? Ha jobbra van fédülve a hajad, vagy balra? Azzal nem foglakozunk, hogy ragyás a képünk, mosdatlanok, büdösek vagyunk, a lényeg hogy a hajunkat merre fésüljük.

2llkedő 2013.05.18. 11:16:10

@gtri: "Ha viszont válság van, akkor igenis tessék azokat a pénzeket is megfogni "

Fideszniek milyen ötlete van rá? Annyi, hogy törvényesítik a lenyúlást.

2llkedő 2013.05.18. 11:19:10

@gtri: "évekkel ezelőtt kialakították a "minimálbérrel bejelentünk és a többit zsebbe kapod" rendszerét amiben legalább 500 000 ember vesz részt Magyarországon."

Erre írtam előzőleg, hogy ez a nyugdíjfizetéskor fog visszaköszönni, mivel kevesebb lesz a nyugdíjuk. Ezt valahogy szeretjük elfelejteni.

Pop40 2013.05.18. 18:36:07

@félázsiai 2llkedő:

"most az egykulcsos jóvoltából 180 milkával kevesebbet adózik, ezzel megkárosítva az államot. "

Szerintem ez a "megkárosítva az államot" gtri szempontjából is, és az összes, az ő helyzetében lévő adózó szempontjából nézve is értelmezhetetlen.
Valaki, aki dolgozik, jól keres, sokat adózik, hogy károsíthatná már meg az államot?! Nonszensz már a felvetés is. Ha csak 1 forint adót fizet azután, hogy a kötelező járulékait befizette, az állam már jól jár.

Másfelől te egy zárt rendszernek tekinted ezt a témakört, ami szerintem igencsak tévút.
"Ez azt jelenti, hogy 180 minimálbérért ténylegesen dolgozónak lehetne egy-egy milkát pluszban adni." Matematikailag igen, sőt, matematikailag ha duplájára emelnék az adóját, már 360 minimálbéresnek lehetne a milkát pluszban adni.

A valóság viszont az, hogy aki ennyit keres, az az esetek nagy részében képzett, nyelveket beszélő, tanult ember, keresett foglalkozással. Itt, a határok nélküli eu közepén.
Igen könnyen dönthetnek úgy is, hogy 37%-on még oké az adójuk, de 45-50-akárhány %-on már nem. Fogja magát, kimegy külföldre, megteheti, van kereslet a tudására, ott sem mosogatni fog.

Innentől kezdve ott állunk, hogy 37% befolyt adó helyett van 0% befolyt adó, ráadásul az ember, mivel külföldön van, nem itt vásárol, azaz nem fizet pl áfát, kiesik a kisboltos vevőköréből, stb stb, jönnek a járulékos veszteségek is.
Nem véletlenül van a mondás, hogy "etetni kell a juhot, ha nyírni akarjuk". Tökéletesen megértem gtri álláspontját, hogy azok után, hogy levonnak tőle egy igen jelentős összegű adót, a társadalmi szolidaritást ugyan ne rajta kérjék már számon. Kicsit már olyan ez a történet, mintha elnézést kéne kérnie, hogy jól mer keresni.

+1 Jelen pillanatban szerintem teljesen felesleges azon vitatkozni, hogy melyik adókulcs fenntarthatóbb és hosszú távon jobb.
Amíg a fideszes maffia ül a pénzcsapok mellett, teljesen lényegtelen, mennyi pénz folyik be, abból az állampolgár egy fillért nem fog látni, mert a narancsbolsik ennek döntő részét kinyomják a hátországnak, kisebb részben meg valamennyit csurrantanak a haveroknak is (pl trafikbalhé - haveroknak jutalom, de aprópénz a Simicska-féle lenyúlásokhoz képest.)

Innentől kezdve annak, hogy ilyen helyzetben azon gondolkozol, hogy fenntartható e az adórendszer, kb annyi értelme van, mint egy rákos tumorban haldokló betegnél azon vitatkozni, hogy zavaró lehet e a későbbiekben az, hogy be van nőve a lábkörme.
Majd mikor a narancsbolsi maffia börtönben ül ezer évre elítélve, lehet ezen lamentálni, addig fölösleges.

2llkedő 2013.05.18. 20:02:06

@Pop40: "A valóság viszont az, hogy aki ennyit keres, az az esetek nagy részében képzett, nyelveket beszélő, tanult ember, keresett foglalkozással."

Asszem, tíz milka már ennek a kategóriának az alsó szintje. Amit én írtam, az az egymilliárdos bruttó jövedelemről szólt. Viszont tőled is megkérdezem, hogy melyek azok a területek, ahol tíz milkát lehet keresni? És melyik az a cég amelyik ki tud termelni egymilliárdos fizetést?

"kiesik a kisboltos vevőköréből,"

Aki annyit keres, az nem kisboltos vevőköre.

"Kicsit már olyan ez a történet, mintha elnézést kéne kérnie, hogy jól mer keresni."

Mihez képest keres jól? A Vasedényhez? Önmagához? Szomszédjához? Az állam teherbírásához képest?

"ilyen helyzetben azon gondolkozol, hogy fenntartható e az adórendszer,"

Nem ezen gondolkodom, hanem azon, hogy mennyire is igazságos az egykulacsos, mennyire igazságos az a többkulcsos, amelyiknél az átlagjövedelmet már magasabb adókulccsal adóztatják, vagy mennyire igazságos egy olyan kétkulcsos, amelyiknél egy még normál körülmények között elérhető maximális jövedelem felett jönne be egy második, magasabb kulcs.

Én a tízmilkát gondolnám a határnak. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez az az összeg, amiből azért már normálisan meg lehet élni, meg is lehet keresni egy jó munkahelyen, nyelvtudással, több diplomával, stb.

gtri 2013.05.18. 20:32:10

@Pop40:

Köszönöm az észrevételedet. Én az adózási rendszert vesézem ki, mert nekem perpillanat azzal van tele a hócipőm az ellenzék tervei közül. Társadalmilag a cigány integráció sikere (de ami eddig történt az inkább sikertelenség) rendkívül fontos, de szokás szerint nem foglalkozik vele igazán a baloldal (és a jobboldal sem)

gtri 2013.05.18. 20:33:24

@félázsiai 2llkedő:

Már válaszoltam a kérdésedre az évi 10 millió forintos bruttó keresettek kapcsolatban.
De egy kis keresés az interneten és ezt találtam:
szemelyikolcson.szeghalom.eu/2012/04/27/berek-fizetesek-2012-2013-keres-az-orvos-az-apolo-a-rendor-a-mozdonyvezeto-a-tanar-ill-a-kozalkalmazottak/

"Portálunk úgy értesült, hogy a Magyar Rádiónál is előfordulnak nagy fizetési különbségek, például egy kiemelt szerkesztő háromszor annyit kap (nettó 600 000 forint), mint egy sima szerkesztő (nettó 200 000 forint). Az új bértábla miatt azonban a jövőben ennél magasabb fizetésre számíthatnak a szerkesztők, attól függően, mennyit dolgoznak. Mint megtudtuk, kollektív szerződés hiányában az idén még nem kaptak cafetériát, korábban étkezési jegy és BKV-bérlet járt e címszó alatt. Továbbá az is fontos információ, hogy ekhóznak."

Tehát egy kiemelt szerkesztő a Magyar Rádiónál megkeres évi bruttó 10 millió forintot.
--
Én úgy látom, hogy te a munka 50-es évekbeli definícióját használod, mikor azt mondod, hogy nem lehet 100x annyit dolgozni, mint egy másik ember. De, lehet. Amikor egy kutató kifejleszti az Alzheimer-kór ellenszerét, akkor ő nem azért fog 500 000 dollárt kapni a gyógyszercégtől bónuszként, mert ő napi ezerszer annyi ideig volt bent a munkahelyén, mint Mary a takarítónő.
Vagy pl. aki Pakson operátor, vagy az XY távfűtő műveknél az, lehet, hogy sok tekintetben hasonló munkát végez. Mégis gyanítom, hogy Pakson valószínűleg többet fizetnek neki.
Lehet, hogy nem pofátlan jövedelem az egymilliárd. Én értékelem azt az embert, aki ennyi bejelentett fizetés után rendesen adózott.
--
Az elenzék progresszív adórendszerét kritizáltam és megmutattam, hogy feltönően alacsony jövedelemnél (évi 5-6 millió forint) behozzák a legmagasabb kulcsot. Mutattam példát, hogy sokkal többet is keresnek ma Magyarországon, mint évi 5-6 millió forint.
Feltettem a kérdést: miért nincs több sáv, miért nincs sáv és magasabb adókulcs pl. 10-20-30-40-50 millió forint éves jövedelemnél az ellenzék elképzeléseiben? (sem az MSZP, sem az LMP, sem a Bajnai formáció terveiben ilyet nem találtam) Miért NEM akarja adóztatni a baloldali ellenzék az igazán sokat keresőket nagyobb kulccsal? Feltűnően védik az igazán gazdagok érdekeit. (Mellékesen megjegyzem, hogy amúgy nem a francia típusú "75%-os adót fizessenenek a gazdagok" populista hülyeségével értek egyet, de a magyar baloldal adórendszerének (az igazán nagy jövedelmeket nem akarjuk jobban megadóztatni) és ideológiájának ("fizessenek a gazdagok") inkonzisztens voltára azért fel kívántam hívni a figyelmet)
Rákérdeztem arra is, hogy miért nem boncolgatja az ellenzék a terveiben a feketegazdaság megregulázását? Ezt, mint "fehér adófizető" 23 év hazugságai után már igazán elvárhatom. 1000-2000 milliárd forintra teszik a feketegazdaság méretét Magyarországon. Ott van pl. az építőipar. Aki látott már teljesen bejelentett fizetéssel munkást az építőiparban az szóljon és terjessze fel az illető céget állami kitüntetésre. :)
--
AZ EVA-ról én nem ejtettem szót. Ha viszont itt most előkerült a téma akkor elmondom a véleményemet.
A magyar állam egyszerűen kiegyezett egyes szakmákkal (újságírók stb.) és kínál nekik egy "legális" adóelkerülési formát. Ennyi a véleményem. Legalizált adócsalás az EVA és a hozzá hasonló dolgok. Az ideológia pedig a "nem lehet mindenki mellé adóellenőrt" állítani.

Látom, hogy mi vezetett az EVA-záshoz, látom a magyar viszonyokat. De nem látom az ellenzéktől, hogy miként akarnak ezen változtatni. Csak egy dolog biztos: visszahoznák a "fehér adózók" nyúzását. Erre mondom azt, hogy 23 év (azon belül 12 év baloldali kormányzás után) ez felháborító. A hozzám hasonlók biztosan nem támogatják ezt.

Ami pedig a nyugdíjat illeti. Most is sokan szorgalmazzák, hogy "fagyasszák be a magas nyugdíjakat" vagy "csökkentsék a magas nyugdíjakat". Ahogy egyre rosszabb helyzetbe kerülnek az állami nyugdíjalapok szerte a világon, úgy egyre többen fogják ezt szorgalmazni. A véleményem az, hogy akkor is a "fehéren dolgozók" járnak majd rosszul, hiszen a sok csaló kimutatja, hogy alig kap nyugdíjat és neki kell a nyugdíjemelés, a magas nyugdíjú pedig "érdemtelen a magas nyugdíjra".
Ezzel kapcsolatban is mutattam példákat, hogy sok magyar művész panaszkodik, hogy csak 30-40 000 forint a havi nyugdíja. Azt nem regélték viszont el, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizettek munkáséveik alatt.

gtri 2013.05.18. 20:39:58

@félázsiai 2llkedő:

""Ha viszont válság van, akkor igenis tessék azokat a pénzeket is megfogni "

Fideszniek milyen ötlete van rá? Annyi, hogy törvényesítik a lenyúlást."
-----------------
Én két dolog közül választhatok jelenleg:

ellenzék: lenyúljuk a nagy pénzeket és megnyúzzuk a 300 000 "gazdagot"
Fidesz: lenyúljuk a nagy pénzeket és nem nyúzzuk annyira a 300 000 "gazdagot"

Az ellenzék most csak negatívumot kínál nekem. Annyira hülye nem vagyok, hogy így támogassam őket. Ha változtatnak a politikájukon, akkor támogatni fogom őket. Ha nem módosul a programjuk, akkor nem.

2llkedő 2013.05.18. 20:46:55

@gtri: "Tehát egy kiemelt szerkesztő a Magyar Rádiónál megkeres évi bruttó 10 millió forintot."

Ugye sok kiemelt szerkesztő van a Magyar Rádiónál, azaz ez egy általános dolog?

"De, lehet. Amikor egy kutató kifejleszti az Alzheimer-kór ellenszerét, akkor ő nem azért fog 500 000 dollárt kapni a gyógyszercégtől bónuszként,"

Az nem a fizetése, hanem bónusz. És ha az adózás olyan, akkor 600 000 dollárt fog kapni, hogy a kigondolt nettot megkapja. De focistákat is mondhattál volna, meg filmsztárokat is. Nem ez a jellemző, általános.

"Rákérdeztem arra is, hogy miért nem boncolgatja az ellenzék a terveiben a feketegazdaság megregulázását? "

Fidesz boncolgatja? Nem. Ezt csak úgy lehet, ha közösen lépnek fel. De addig amíg nem egymásért, hanem egymás ellen megy a harc, addig nem lesz változás. Ehhez pedig Mohács kell. Ezért támogatom, hogy nyerjen a fidesz a következő választáson, egy minimális többséggel.

gtri 2013.05.18. 20:51:20

@félázsiai 2llkedő:

""évekkel ezelőtt kialakították a "minimálbérrel bejelentünk és a többit zsebbe kapod" rendszerét amiben legalább 500 000 ember vesz részt Magyarországon."

Erre írtam előzőleg, hogy ez a nyugdíjfizetéskor fog visszaköszönni, mivel kevesebb lesz a nyugdíjuk. Ezt valahogy szeretjük elfelejteni."
---------------
Ezzel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy már most is feltűnően sokan szorgalmazzák a "magas nyugdíjak befagyasztását".

Talán az LMP programjában már fel is vetődött az "állampolgári jgon járó nyugdíj" gondolata (most nincs időm keresgélni, lehet, hogy tévesen állítom, hogy ez bent van az LMP programjában, de valahol már olvastam ilyen ötletről).
Újra és újra csak egy dologot tudok hangsúlyozni: jövedelemadózást preferáló rendszerben mindenki jövedelmét keményen ellenőrizni kell. Jelenleg nem ellenőrzik mindenki jövedelmét hatékonyan, viszont a jövedelem alapján "szociálpolitizálnak" (segítsük a "szegényeket").
Ez az az alap, ahol az ellenzéknek változatatnia kell, "progreszív adó + képtelenek vagyunk ellenőrizni mindenki jövedelmét" helyett "progreszív adó + mindenki jövedelmét szigorúan ellenőrizzük".
HA ezt megteszik, akkor tudom támogatni a progresszív adózást, ha nem teszik meg, akkor ádáz ellenfelük leszek.

gtri 2013.05.18. 21:03:11

@félázsiai 2llkedő:

Ön most tőlem a magyarországi fizetések tételes listáját kéri?

www.fizetesek.hu/

Itt bárki keresgélhet kedvére, de az itt lévő lista kevesebbet mutat az igazi fizetéseknél.
------------------------
Biztosíthatom róla, hogy a kutatóvegyész és Mary a takarítónő fizetése is nagyban eltér egymástól, nem csak a bónuszuk.

Az pedig, hogy mi az általános nem tudom hogy jön ide. Mindenki előtt nyitva áll az út, hogy pl. a gyerekét focistának nevelje (a mostani rendszer igazán kedvez ennek :)) és ha jó a gyerek akkor kijuthat még a Barcelona csapatába is. Be kell fektetni 15 év munkát (járjon a gyerek már 3 évesen focizni tanulni) és ennyi. Tessék, lehet próbálkozni és akkor milliókat fog keresni, euróban.
------------------------
""Rákérdeztem arra is, hogy miért nem boncolgatja az ellenzék a terveiben a feketegazdaság megregulázását? "

Fidesz boncolgatja? Nem. Ezt csak úgy lehet, ha közösen lépnek fel. De addig amíg nem egymásért, hanem egymás ellen megy a harc, addig nem lesz változás. Ehhez pedig Mohács kell. Ezért támogatom, hogy nyerjen a fidesz a következő választáson, egy minimális többséggel."
--
Valóban, a Fidesz sem oncolgatja a feketemunka ügyét. Erre írtam, hogy beismerte, nem tudja ellenőrizni a jövedelmeket. Viszont adóztatja a fogyasztást, az megccsapolja a fekete jövedelmeket is. És ezzel párhuzamosan csökkentette a "fehéren adózók" terheit. AZ ellenzék "nem ellenőrizzük a feketegazdaságot + a fehéren adózókat megnyúzzuk" programjánál ez számomra rokonszenvesebb.

2llkedő 2013.05.19. 06:52:18

@gtri: "Viszont adóztatja a fogyasztást, az megccsapolja a fekete jövedelmeket is."

Amit nyertél a réven, többszörösen elveszted a vámon.

"Én két dolog közül választhatok jelenleg:

ellenzék: lenyúljuk a nagy pénzeket és megnyúzzuk a 300 000 "gazdagot"
Fidesz: lenyúljuk a nagy pénzeket és nem nyúzzuk annyira a 300 000 "gazdagot""

15000 Ft-ért megvásárolható vagy, mint a nyugdíjas a rezsicsökkentéssel.

Pop40 2013.05.19. 08:53:42

@félázsiai 2llkedő:

"Viszont tőled is megkérdezem, hogy melyek azok a területek, ahol tíz milkát lehet keresni? És melyik az a cég amelyik ki tud termelni egymilliárdos fizetést?"

Nem olvastam végig az egész eszmecseréteket, tehát ha kimaradt valami, elnézést, általánosságban válaszolok.
Évi 10 millát egy jobb multi középvezetője bármikor megkeres, vagy egy jobb helyen lévő informatikus. Nem mind nyilván, de jópáran.

1 milliárdos fizu nem életszerű.

"Aki annyit keres, az nem kisboltos vevőköre."

Lényeg, h itt adózik és itt fogyaszt, tankol, fizeti az áfát - de a lényeg nem ez volt, hanem az adókulcs, 37 vagy (mondjuk)45%

Tegyük fel, van 5 gtri-hez hasonló összegben adózó ember. Ebből az 5-ből csak 1 mondja azt, hogy ő a 37%-ot megfizetné, de az 45-t nem, inkább megy külföldre.
Hogy is állunk?
1, eset marad minden a régiben.
adóbevétel 5*37% = 185%

2, eset 45% az adójuk ezért egyikük az ötből lelécel külföldre.
adóbevétel: 4*45% = 180%.
Máris kevesebb az összbevétel, azon járulékos károk mellett, hogy az ország elveszít egy jól képzett, nyelveket beszélő embert, tudását, fogyasztását, mindenét.

Persze lehet a példát 50% adóval is venni, akkor ha marad az 5-ből 4 ember, (még) jobban jár nominálisan (4*50=200%) a költségvetés, (bár ez is kérdéses, mert pl az áfabevétele kiesik) de ha teszem azt, az ötből 50%-nál már 2 elmegy, akkor már csak 3*50, azaz 150% bevétel marad, az első eset 185%-ához képest. (És két húzóembert elvesztettünk.)

"Mihez képest keres jól? A Vasedényhez? Önmagához? Szomszédjához? Az állam teherbírásához képest?"

A magyar átlaghoz képest. Őszintén szólva eléggé értelmetlen kérdés - Mi az hogy valaki az "állam teherbírásához képest" keres jól, pl egy multinál?
Ha a magyar átlag nettó (mondjuk, saccperkábé) 140.000 ft, akkor mondjuk egy nettó 400.000 fizetéssel jól keres valaki, így értettem a "jól keres"t.
A Vasedénynél nem tudom, hogy keresnek, erről nem tudok nyilatkozni. :DD

"Nem ezen gondolkodom, hanem azon, hogy mennyire is igazságos az egykulacsos, mennyire igazságos az a többkulcsos, amelyiknél az átlagjövedelmet már magasabb adókulccsal adóztatják, vagy mennyire igazságos egy olyan kétkulcsos, amelyiknél egy még normál körülmények között elérhető maximális jövedelem felett jönne be egy második, magasabb kulcs."

Én a kettő között maradnék valahol. Vagy picivel feljebb vinném a határt, mondjuk 700-800K-ra, ahol már tényleg a tehetősek keresnek, vagy oké a 400-500K-s plusz kulcs, de az csak kis ugrás legyen, mondjuk 2-3% plusz, amely megemelt adókulcs természetesen csak a 4-500K feletti összegre vonatkozna, az alatti összegre nem.

Ja, és ne felejtsük ki a "szétterített" adó járulékos hasznát se: minél nagyobb a terhelés, már amellett, hogy rajzanak külföldre, akik megtehetik, a maradók mindent elkövetnek majd, hogy így-úgy kibújjanak a fizetés alól. Ez a kényszer csökken, ahogy a terhelés is csökken, ezáltal lehet, hogy összességében nagyobb lesz a bevétel azzal, hogy ugyan kisebb kulcsokkal, de többen adóznak.

Pop40 2013.05.19. 09:00:57

@gtri:

"Én két dolog közül választhatok jelenleg:

ellenzék: lenyúljuk a nagy pénzeket és megnyúzzuk a 300 000 "gazdagot"
Fidesz: lenyúljuk a nagy pénzeket és nem nyúzzuk annyira a 300 000 "gazdagot""

Ez viszont így nagyon nem igaz.

Ellenzék: lenyúljuk a közepes pénzeket (a szocik eddigi gyakorlatából kiindulva - loptak, szívbaj nélkül, de nem magukra írták a (később 100%-ban megnyert) közbeszerzést, és egy Zuschlag, egy Hagyó, vagy egy Simicska messze nem ugyanaz a kategória. Amit Simicskáék lenyúlnak, abból a 4 éves kormányzás minden napjára juthatna egy-egy Zuschlag. Szóval loptak ők is, de a fidesszel ellentétben legalább hagytak azért valamit másnak is, másrészt pedig amikor lebuktak, elismerték, és az illető ment a hűvösre, nem pedig nekiálltak hazudozni, hogy az ő lopásuk tulajdonképp nemzeti érdek, mint a mostani banda.

gtri 2013.05.19. 14:47:18

@félázsiai 2llkedő:

"Amit nyertél a réven, többszörösen elveszted a vámon."
--
Igen lehet, hogy veszítek, de végre igazságosabb rendszer van és a csalók is fizetnek. Betelt a pohár, nem akarom tovább nézni, hogy a csalók vígan élik világukat és nem akarom soha többé hallani, hogy ez így van jól "mert nem lehet mindenki mellé adóellenőrt állítani."
--------------------------------
"15000 Ft-ért megvásárolható vagy, mint a nyugdíjas a rezsicsökkentéssel."
--
Szóval már áruló is vagyok? :):):)
Az előbbi megjegyzés, miszerint "Amit nyertél a réven, többszörösen elveszted a vámon." alapján nem nyertem semmit, a második megjegyzése szerint pedig mégis nyertem és ezért vagyok "áruló". Kérem döntse el, hogy melyik érvet használja ellenem, de két egymát követő mondatában elvárhatok öntől egy kis következetességet, nemdebár?

gtri 2013.05.19. 14:58:24

@Pop40:

Igen, igaza van. Nem ismerem pontosan a két oldal korrupciós hatékonysági mutatóját, de valószínűleg a Fidesz hatékonyabb ezen a téren.

El szeretném mondani az én szempontomat ebben a kérdésben. Soha nem voltam EU-pénzek környékén, a cégem tudtommal soha nem pályázott ilyenekre. Számomra tehát az EU-pénzek osztogatása egy fejem fölött történő, általam nem befolyásolható és engem nem érintő dolog. Tudom, hogy az ország szempontjábó lényeges, de mivel nem ismerem a részleteket, ezért számomra teljesen mindegy, hogy egy Fidesz közeli vállakozó építi fel a főtéren a szökőkutat vagy egy MSZP közeli vállakozó. Az nem lenne mindegy, ha az egyik 2x annyiért csinálja meg a mnkát, mint a másik, hiszen akkor feleannyi szökőkút tud felépülni, de mivel nem ismerem a részleteket, így feltételeztem, hogy az EU azért figyel annyira, hogy túlszámlázni csak bizonyos határok között lehessen.

Innentől fogva sokkal jobban figyelek arra, hogy hogyan nyúztak korábban és hogyan nyúznak most. De nem csak arra, hanem arra is, hogy mennyire terítik a terheket és a csalók mennyire vannak terhelve. Igaza van, hogy most valószínűleg nagyobb pénzek vándorolnak magánzsebekbe, mint korábban. De azt is látom, hogy emellett 500-600 000 fekete/szürke jövedelmű is fizet, nem csak a legálisan dolgozók. Valamint dönthetek, akarok fizetni pl. csipszadót vagy nem (mit veszek a boltban). A fogyasztásomat tudom csökkenteni egy bizonyos mértékig.

gtri 2013.05.19. 15:07:27

@Pop40:

Még egy kiegészítés. Azt hiszem, hogy a megszólalásaimból látszik, hogy tudnám támogatni az ellenzéket, ha biztosítanának arról, hogy a csalók is fizetni fognak. Erről viszont nem biztosítanak, csak arról, hogy visszatérne a nyúzásom, de MINDENKI jövedelmének kemény ellenőrzésről hallgatnak. Soha többé nem akarok olyan jövedelemadózást, ami csak a "szerencsésekkel" szemben kemény (és magas kulcsokat használó), másokkal szemben meg elnéző.
A nézetem így foglalható össze: progresszív adózás + MINDENKIRE kiterjedő, kíméletlen jövedelemellenőrzés

Ha kimarad a rendszerből a "mindenkire kiterjedő, kíméletlen jövedelemellenőrzés", akkor én soha nem fogok a progresszív adózás mellé állni.

2llkedő 2013.05.19. 15:32:22

@gtri: "Betelt a pohár, nem akarom tovább nézni, hogy a csalók vígan élik világukat "

Most már törvényesítették a lopást, csalást. Ennek ténnyeg lehet örülni!

"Szóval már áruló is vagyok?"

Ismerni kék a szavak jelentését!

gtri 2013.05.19. 15:35:59

@félázsiai 2llkedő:

Ismét egy példa, hogy valakik a "magas nyugdíjak csökkentését" javasolják.

proszektura.blog.hu/2013/05/18/a_nyugdijasok_fogsagaban

"De ha válság van, és a kilábaláshoz mindenkinek az áldozatára szükség van, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármely társadalmi csoportot mentesítsünk a túléléshez szükséges áldozatvállalás alól. Persze az alacsony összegű öregségi nyugdíjakat, a minimálnyugdíjakat, a 40-50-60-70ezer forintos nyugdíjakat nem szabad csökkenteni. Senki se fagyjon meg télen a lakásában, senkinek se kelljen kukában kutatnia élelem után."

Így legyen az ember rendes járulékfizető! :) Hogy aztán jöjjenek ilyen "problémamegoldók" és a tulajdonától meg akarják fosztani (a nyugdíjváromány tulajdon, azt az AB is kimondta), míg másokat nem, mert ők a "kisnyugdíjasok". A nyugdíj az szerzett jog, nem szociálpolitikai dolog. Aki sokat fizetett be, az többet kell visszakapjon, mint az aki keveset.

Ilyen javaslatok mellett tényleg elgondolkodtató, hogy érdemes-e sok nyugdíjjárulékot fizetni.

gtri 2013.05.19. 15:39:52

@félázsiai 2llkedő:

@gtri: "Betelt a pohár, nem akarom tovább nézni, hogy a csalók vígan élik világukat "

Most már törvényesítették a lopást, csalást. Ennek ténnyeg lehet örülni!

"Szóval már áruló is vagyok?"

Ismerni kék a szavak jelentését!
-----------------------------------
Úgy látom, hogy a sértegetések útjára lépett. Ön nem vitapartner akar lenni, hanem sértegetőpartner. Sok szerencsét kívánok ilyen társak találásához az index blogjain.

2llkedő 2013.05.19. 15:41:09

@gtri: "A nyugdíj az szerzett jog, nem szociálpolitikai dolog."

Mint tudjuk, szerzett jog az nem jelent semmit. Lásd korengedményes nyugdíjak.

A fideszed ezt tudja csinálni:

index.hu/gazdasag/2013/05/18/alkotmanyellenes_lehet_a_kormany_nyugdijdontese/

2llkedő 2013.05.19. 15:42:50

@gtri: "Úgy látom, hogy a sértegetések útjára lépett."

Nyugodtan tegezhetsz! És nem sértegetés volt. Áruló és megvehető az nem ugyan az, bár vannak hasonlóságok.

gtri 2013.05.19. 16:05:50

@félázsiai 2llkedő:

A Fideszem?

Ha jól tudom a legelső bejegyzésem ezzel a mondattal kezdődött:
"Egyetlenegy érv szól az Orbán kormány mellett: az egykulcsos adó."

Nem azt írtam, hogy kettő vagy három, vagy négy érv szól az Orbán kormány mellett. Csupán egy, egyetlenegy. Ezt boncolgattam végig

Ami pedig az állami alkalmazottak nyugdíjának elvételét illeti, ha azok dolgoznak: Nem értek vele egyet.

Önnek is már legalább 5x leírtam:
A nézetem így foglalható össze: progresszív adózás + MINDENKIRE kiterjedő, kíméletlen jövedelemellenőrzés

Ha kimarad a rendszerből a "mindenkire kiterjedő, kíméletlen jövedelemellenőrzés", akkor én soha nem fogok a progresszív adózás mellé állni.

Nem lehet megérteniu, hogy mennyire sérti az igazságérzetemet, hogy 500-600 000 csaló nem fizet rendesen, amikor meg nyugdíjasok lesznek akkor elkezdenek kiabálni, hogy nekik magasabb nyugdíj kell, ők a "kisnyugdíjasok".

Ön egyszerűen nem hallja meg amit mondok.
Az ellenzék sem. Csupán ennyit kérek: mindenkire terjedjen ki a kőkemény jövedelemellenőrzés. Ha ez nem teljesül, akkor a Fidesz mellé állok, akármilyen nagy csalók.

gtri 2013.05.19. 16:14:10

@félázsiai 2llkedő:

Tehát ha nekem jobb, akkor megvehető vagyok, ha pedig valakiknek Bajnai alatt lenne jobb, akkor ők nem azért állnak mellé, mert többet ígér nekik, hanem csakis tiszta elvi meggyőződésből.

Érdekes álláspont: Az ellenfél az "megvehető", a mi szavazóink soha nem a pénzért szavaznak ránk. :)

Egyébként hamarosan kiderül, hogy ki megvehető és ki nem. A kormány 30%-os rezsicsökkentésre készül. Ha a baloldali ellenzék szavazói valóban csak az elveik miatt állnak ki a pártjuk mellett, akkor valóban semmi félnivalója nincs az ellenzéknek. Esélye sincs a Fidesznek új szavazókat begyűjteni.

2llkedő 2013.05.19. 16:17:25

@gtri: "Tehát ha nekem jobb, akkor megvehető vagyok,"

""Ha jól tudom a legelső bejegyzésem ezzel a mondattal kezdődött:
"Egyetlenegy érv szól az Orbán kormány mellett: az egykulcsos adó."""

Pedig ebből az derül ki, hogy 15000-ért megvehető vagy, mivel semmi más nem érdekel.

gtri 2013.05.19. 17:01:11

@félázsiai 2llkedő:

Most már tényleg meg kell kérdeznem, hogy képes-e felfogni az ilyen mondataim értelmét:

"Nem lehet megérteni, hogy mennyire sérti az igazságérzetemet, hogy 500-600 000 csaló nem fizet rendesen, amikor meg nyugdíjasok lesznek akkor elkezdenek kiabálni, hogy nekik magasabb nyugdíj kell, ők a "kisnyugdíjasok".

Ön egyszerűen nem hallja meg amit mondok.
Az ellenzék sem. Csupán ennyit kérek: mindenkire terjedjen ki a kőkemény jövedelemellenőrzés. Ha ez nem teljesül, akkor a Fidesz mellé állok, akármilyen nagy csalók."

Tehát: Támogatnám az ellenzéket, ha valódi közteherviselés lesz (kőkemény jövedelemellenőrzés). Ha nem lesz teljes, mindenkire kiterjedő jövedelemelelnőrzés (igazi közteherviselés), akkor nem fogom támogatni.

gtri 2013.05.19. 17:04:32

@félázsiai 2llkedő:

De úgy látom, hogy ön csak a sértegetésben nagymenő. Ezer érvet soroltam, nem válaszolt semmire. Csak az érdekelte, hogy hol lehet 10 milliót keresni egy évben.

Elmondtam, hogy mi volt a bajom a 2010 előtti adórendszerrrel. Semmit nem mondott, hogy az általam jelzett problémákat helyre kellene/ lehetne e tenni. Csak egy dolgot mondott, több pénzt adjak, több kell a bruttó bérem 37%-ánál. Ilyen "meggyőzésnek" nem fogok meghajolni.

gtri 2013.05.19. 17:14:29

@félázsiai 2llkedő:

És egy utolsó megjegyzés: én figyeltem, hogy mi történik az alkotmánnyal, én követtem a magánnyugdíjpénztárak bedarálását, én tudok a sajtóban megjelenő összes Fidesz-mutyiról.

A pálinkafőzés engedélyezése, a rezsicsökkentés nem hatott meg, nem lettem tőlük Fideszes, mert láttam, hogy mit csinálnak ezekkel az intézkedésekkel párhuzamosan.
Ha viszont azt hiszi, hogy nem volt igazságtalanság 2010 előtt, aminek 1x évig örülhettem, akkor ön nem ismeri a 2010 előtti világot. Ebből a szempontból az ellenzék olyan, mint a Bourbonok: "semmit sem tanultak, de semmit sem felejtettek". Ha azt hiszik, hogy annak a világnak a visszahozása engem lelkesít, akkor tévednek. És páran vagyunk még így ezzel.

A baloldal sem ismer be semmit a hibáiból (lehet, hogy szavak szintjén igen, de a programjaikban ez nem látszik), ennek pedig lehet, hogy csalódás lesz a vége 2014-ben.

2llkedő 2013.05.19. 17:24:21

@gtri: Említettem, hogy nyugodtaan tegezz. Tegezve is ugyan annyira meg lehet adni a tiszteletet a másiknak, mint magázva, vagy önözve.

Úgy látom, hogy te se akarod felfogni, amit én írtam. Számodra továbbra is csak fekete, meg csak fehér létezik, a két véglet között nem ismersz semmit. Leírtam az én véleményemet, hogy a korábbi többkulcsos ugyanúgy nem igazságos, mint a korlátlanul egykulcsos. Te véded, támogatod azokat, akik milliókat keresnek havonta, de nem tudod megmagyarázni, hogy miért azonosak a feltételek, lehetrőségek egy szállítószalag mellett dolgozó, vagy pénztárosként dolgozó, és egy parlamenti képviselő polgármester között.

Nehéz megérteni, hogy egy seggel, egy lovat lehet megülni. Ha valaki az egyik helyen fizikailag nem tud lenni ( a telefonálás az nem ugyan az), akkor az ő munkáját az adott helyen más végzi el, de a pénzt azt ő veszi fel. Igazságos ez?
Többet dolgozni úgy lehet, hogy a szabadidőd rovására végzel munkát.
Ezért kérdeztem, hogy hol lehet 10 milkát keresni. Melyek azok a területek, amik elérhetőek az emberek számára szorgalommal, többletteljesítménnyel. Nem olyanra gondolok, amiből az országban van egy-kettő lehetőség.

2llkedő 2013.05.19. 17:29:01

@gtri: "Ha azt hiszik, hogy annak a világnak a visszahozása engem lelkesít, akkor tévednek."

Igazad van! Ha választani kell a lefejezés, vagy az éhenhalás között, akkor jobb a lefejezés. Csak azt felejted el, hogy azon már nem lehet változtatni, míg az éhenhalás időben elhúzódó dolog, amikor is változhatnak a helyzetek, és végül még sem lesz éhenhalás.

Te támogatod a diktatúrát. Lényeg, hogy most, per pillanat jobban jársz. Hogy mi lesz a jövő, nem érdekel. Végül is Hitler is a bunkerban álmodozott arról, hogy megfordulnak a dolgok.

gtri 2013.05.19. 17:31:26

@félázsiai 2llkedő:

Könyörgöm, belinkeltem az MSZP, az LMP és a BAjnai formáció adóprogramját. Nem azt mondják, hogy javítunk a 2010 előtti rendszert. Nem. Azt mondják, hogy visszahozzuk a 2010 előtti rendszert. Te egy elméleti, jó többkulcsos rendszert emlegetsz, én pedig azt, ami megvalósult 2010 előtt. És a programjaik szerint azt akarják visszahozni.

Azt mondod "Nehéz megérteni, hogy egy seggel, egy lovat lehet megülni." Semmi sem akadályozz ameg az ellenzéket, hogy olyan adórendszert tegen le az asztalra, ami a második, harmadik stb. helyről felvett jövedelmet jobban adóztatja. Tessék, írjanak olyat. De azt látom, hogy nem írtak ilyen adójavaslatot. Nem írtak, csak a 2010 előtti rendszert hoznák vissza. Még egy év van a választásokig. Ha nem változtatnak az adójavaslataikon és nem a valódi közteherviselés felé mennek el, akkor nem tudom őket támogtni. Azt hiszem, hogy idejében szóltam. 1 évig dolgozhatnak a szakértőik, 1 év nagy idő.

2llkedő 2013.05.19. 17:36:56

@gtri: "Te egy elméleti, jó többkulcsos rendszert emlegetsz,"

Ezt még nem mondtad! Csak azt hajtogattad, hogy az egykulcsos a jó, mert azzal jól jársz.
Közlöm, hogy én is jól jártam az egykulcsossal, még sem támogatom.
Már többször leírtam, hogy az acél rugalmas? Igen. Korlátlanul? Nem! Nincs olyan, hogy korlátlan. Mindennek vannak korlátai, mint ahogyan az én jogaimat mások jogai korlátozzák.

2llkedő 2013.05.19. 17:38:54

@gtri: "Tessék, írjanak olyat. De azt látom, hogy nem írtak ilyen adójavaslatot. Nem írtak, csak a 2010 előtti rendszert hoznák vissza."

És az összes többi dolog nem is érdekes, lényeg, hogy az egykulcsossal nyersz 15000 Ft-ot. Az, hogy az országgal mi lesz, lényegtelen.

gtri 2013.05.19. 17:40:49

@félázsiai 2llkedő:

Ha a demokrácia az, hogy gazdaságilak kiszipolyoznak, miközben például azt sem tudják megoldani, hogy egy gyerek az iskolában ne verje meg a tanárát, hanem a "szakértők" azon lamentálnak, hogy hát istenem, büntetni nem lehet, ghanem helyette .... valamit kellene tenni. Ez egy bomló demokrácia.

Ha olyan jó az ellenzék programja, akkor úgyis nyerni fog, nincs semmi izgulni való. Ha viszont nem, ha a Fidesz jobban az emberek kedvében tud járni annak ellenére, hogy milyen dolgokat művelt, akkor az ellenzéknek magába kell néznie. Mert az olyan ellenzék, ami ennek ellenére sem képes fölénybe kerülni az egy béna ellenzék.

Ami pedig a diktatúra támogatását illeti. Legyen szíves ezt a vádat kiterjeszteni 9 900 000 magyarra is, mert nem látok elszánt tüntetéseket és utcai harcokat. Régi igazság, hogy a népet nem lehet leváltani. Orbán Viktor a tömegdemokrácia terméke. Nem én vagyok az elsőrorban, aki hatalomban fogja tartani, ha úgy alakul. Vannak más társadalmi rétegek, akik nagy számban szavaznak majd rá.

Az ellenzék politizáljon és alkosson egy jobb programot. Ha ezt nem teszi meg, akkor magára vessen.

gtri 2013.05.19. 17:44:39

@félázsiai 2llkedő:

Hányszor mondjam még el. Hajlandó vagyok többet adózni, ha MINDENKIT szigorúan ellenőriz a NAVa jövőben. Az úgy nem megy, hogy én adózzak többet, míg mások feketéznek, vagy az EVA legalizált adócsalása mögé bújnak.

VALÓDI KÖZTEHERVISELÉST AKAROK. Ha ezt nem képes nyújtani az ellenzék, akkor a demokráciájuk egy rothadt demokrácia és semmire sem jó!

2llkedő 2013.05.19. 17:56:05

@gtri: Éljen Piktor! Éljen a Párt! Éljen a diktatúra!

gtri 2013.05.19. 17:57:26

@félázsiai 2llkedő:

Nem mondtam?
Már 6 nappal ezelőtt, a legelső hozzászólásomban ezt írtam:

"Egy ilyen egyszerű programot szeretnék látni: Többkulcsos adózás + mindenkire kiterjedő kíméletlen adóellenőrzés"

Tovább már nem foglalkozok ezzel a bloggal. Mindent elmondtam, ami engem és a hozzám hasonlókat bánt. Ha ez ellenzék ezt nem érti meg, akkor mi nem állunk mellé. És mi a néphez tartozunk, nem mi fogunk leváltódni. (de ha kell, akkor és és a hozám hasonlók kint is tudjuk folytatni az életünket)
hanem az ellenzéki pártok süllyednek el. Talán csak időlegesen, talán örökre.

gtri 2013.05.19. 18:01:19

@félázsiai 2llkedő

Ez elég gyerekes megnyilvánulás volt. Én a magyar népesség tanultabb részéhez tartozom. Tudom, hogy pszichikailag akar rám hatni és emellett a dühét vezeti le, de ezzel nem tudok mit kezdeni. Elmondtam az érveimet, azokra adjon választ ön és az ellenzék. Ha nem értik meg azt, amit mondok, de mégis sokan szavaznak önökre 2014-ben, akkor úgy sem kell izgulniuk és bevezethetik a csodálatos többkulcsos adórendszerüket, ahogy 2010 előtt működött. De azt elvárni, hogy én ennek örüljek és támogassam, hát az nem megy.

2llkedő 2013.05.19. 18:15:41

@gtri: Fidesztől se kaptad meg amire vágysz, de támogatod a ténylegesen gazdagok támogatását a szegények kárára.

A fidesz elutasította a vagyonadót. Szerinted miért? A fidesz népszavaztatott a 300 Ft ellen. Vajon miért?
A fidesz fizetőssé tette a felsőoktatást, mikor korábban a tandíj ellen volt. Vajon miért? Sose Te voltál a fontos, csakis a saját zsebük tömése. Az, hogy mellette Neked is csurrant, csak járulékos veszteség nekik.

A fidesz hazudik reggel, délben, este, meg álmaikban is. És ezt támogatod.

2llkedő 2013.05.19. 18:17:31

@gtri: "Én a magyar népesség tanultabb részéhez tartozom."

Közlöm, hogy statikus tervezőként én is ahhoz tartozom. De ha én statikusként így gondolkodnék, akkor már régen börtönben csücsülnék, mert a terveim megépült építmények rég összedőltek volna.

2llkedő 2013.05.19. 18:22:22

@gtri: "Elmondtam az érveimet, azokra adjon választ ön és az ellenzék."

Már írtam, hogy amit most a támogatásukkal nyersz a réven, azt később sokszorosan elbukod a vámon. Ez az, ami Téged nem érdekel. Nem érdekel, hogy minek mi lesz a következménye. Lényeg, hogy most többet kapsz. Fillérekkel de többet. Aztán majd ha ott állsz munka nélkül, vagy munkávakl, de pénz nélkül, akkor is gondolkozz el azon, hogy érdemes volt-e kiállni egy egoista diktátor mellett? Mert az elefánt a porcelánboltban előbb, vagy utóbb a Te lábadra is rá fog lépni.
Téves kiindulási adatokból téves következtetésekre lehet jutni. Márpedik a fidesz a valóságról nem hajlandó tudomást venni. Csak azt hallja meg, amit ő akar.

gtri 2013.05.19. 20:01:06

@félázsiai 2llkedő:

A vagyonadóval is az volt a probléma, hogy kezdetben a következőről volt szó:
Bevezetjük a vagyonadót, de hogy a rendesen adózóknak ne legyen plusz teher, ezért levonható lesz az SZJA-ból. Aki fektetén kereses sokat, kicsi a bevallott jövedelme, de van egy 50 milliós háza, az bizony pluszban fizetni fog.

Aztán ez módosult. A kormány bejelentette, hogy már szó sincs a vagyonadó levonhatóságáról az SZJA-ból. És csodálkoztak, hogy senki sem támogatta. Értelemszerűen a vagyonadót nem támogatták volna a csalók, hiszen korábban nem fizettek semmit, most fizetniük kellett volna.
És nem támogatták a rendesen adózók, hiszen az egyszer már leadózott jövedelmükből létrehozott vagyont még egyszer megadóztatták volna. Még egy plusz teher a nyakukba.

Arról én nem tehetek, hogy ilyen "bölcs" kormányterv született és csodálkoztak, hogy senki sem támogatta ezt a szuper ötletet.

A Fidesz erre rácsapott és a maga javára fordította. Látták, hogy nincs ember, aki ezt az ötletet támogatná.

Volt egy római mondás: "Akit az Istenek el akarnak veszejteni, annak előbb elveszik az eszét." A baloldal némely kérdésben elvesztette a politikai realitásérzékét és ezért rettenetesen megfizetett. 2/3-ot ajándékozott a Fidesz-nek.
Tanulni kellene a hibákból és nem megismételni azokat.

gtri 2013.05.19. 20:06:23

@félázsiai 2llkedő:

Ha a baloldalnál lenne a bölcsek köve, akkor ők nyertek volna 2010-ben 2/3-al. Ha a jobboldal csak a szűk "gazdagok" érdekeinek védelmezője, akkor hogy lehetséges, hogy meg tudta szerezni a szavazatok 53%-át 2010-ben? Nem lehet, hogy a baloldal valamit nagyon elrontott?

Most a baloldalt balról előzi a Fidesz. Ő is a szegények védelmezője lesz. LÉesz itt rezsicsökkentés dögivel. A saját fegyverét fordítja a baloldal ellen.
És nem hiszem, hogy kevesebbet tudnék a rezsicsökkentés esetleges következményeiről, mint Béla bácsi Vonyarcvashegyen.

2llkedő 2013.05.19. 20:18:57

@gtri: "A Fidesz erre rácsapott és a maga javára fordította. Látták, hogy nincs ember, aki ezt az ötletet támogatná."

Ténnyeg milyen igazságtalan a vagyon megadóztatása. Támogassuk a minimálbéres milliárdosokat.

"Akit az Istenek el akarnak veszejteni, annak előbb elveszik az eszét."
"2/3-ot ajándékozott a Fidesz-nek."

gtri 2013.05.19. 20:19:05

@félázsiai 2llkedő:

Mi köze van a szakmai munkának a társadalmi kérdésekhez?
Ha a Fidesz ennyire elvakult és rossz kormányzást végez, akkor miért nem bukik meg? Ha annyira nyilvánvaló, hogy meg fog bukni 2014-ben, akkor miért kell győzködni bárkit is, hogy szavazzon az ellenzékre? Hiszen nyilvánvalóan a vesztes oldalra szavaz majd az az ember, aki a Fideszre szavaz.

Az ellenzék nehéz helyzetben van, demagógiában ezerszeresen veri őket a Fidesz. Az viszont, hogy ez a demagógia kialakulhatott és a magyar nép egy része ennyire vevő rá, az a baloldal érdeme is.
A Fidesz tanult a korábbi mestertől és annak saját fegyverét fordítja ellene. "Védi a szegényeket, védi a magyarságot, védi a nemzeti szuverenitást". És azt hiszem nem én vagyok az, aki a legnagyobb vevő erre a védelemre. :)

A baloldal nem nagyon adott nekem semmit lózungokon kívül. Most pedig csodálkoznak, hogy nem állok mögéjük. Egy politikai erőnek tudnia kell, hogy kihez szól. Én elfogadom, hogy hozzám nem akar szólni a baloldal és nekem csak vért, könnyeket és verejtéket tud ígérni. De akkor a baloldalnak is tudomásul kell vennie, hogy nem fogom támogatni őket.

gtri 2013.05.19. 20:21:59

@félázsiai 2llkedő:

Maga tényleg nem tudja értelmezni a mondataimat?

"Aztán ez módosult. A kormány bejelentette, hogy már szó sincs a vagyonadó levonhatóságáról az SZJA-ból. És csodálkoztak, hogy senki sem támogatta."

Ezért nem támogatták a rendesen adózók SEM az ötletet. Ezen mit nem lehet megérteni. VAn egy ötlet, amelyet senki nem támogat, a politikai ellenzék (Fidesz) pedig kihasználja ezt.
Jobban kellett volna politizálni a baloldalnak. Alkosson olyan terveket, amelyek mögé tömegeket tud felsorakoztatni. Ha ez nem megy, akkor el fognak tűnni, vagy legalábbis marginalizálódnak.

2llkedő 2013.05.19. 20:23:08

@gtri: "Ha a baloldalnál lenne a bölcsek köve, akkor ők nyertek volna 2010-ben 2/3-al."

Ha Piktor és gittegylete normális ellenzékként tevékenykedett volna, nem gáncsoskodott volna önös érdekből, akkor normális verseny alakult volna ki, és aszerint győzött volna a jobb szereplő. Piktorékat sose az ország érdekelte, csakis a hatalom. A zemberek pedig bekejálták a fidesz hazugságait. A lejárató kampány sikeres volt. De aki másnak vermet ás, az sírásó. A fidesz ássa a saját sírját. (persze azt hiszi, hogy másnak ássa)

2llkedő 2013.05.19. 20:27:24

@gtri: "Alkosson olyan terveket, amelyek mögé tömegeket tud felsorakoztatni."

Ki fog adózás mögé állni? Te hangoztatod, hogy "VALÓDI KÖZTEHERVISELÉST AKAROK." A vagyonadó lenne az, ami ezt nagyjából meg tudná teremteni. Ehhez a fidesznek, (mivel korábban ők is tervezték a bevezetést), ha az ország érdekében gondolkodnak, akkor az ésszerű megoldást segítette volna elő.

gtri 2013.05.19. 20:28:16

@félázsiai 2llkedő:

Már egyszer leírtam, Orbán Viktor a tömegdemokráci terméke. Olyan, mint Chavez volt Venezuelában.
Az, hogy az uralma alatt összedől Magyarország, az nem igaz. Lassabban fejlődik, de nem fog összedőlni.
Most is csak annyit tudok mondani: a baloldal alkosson olyan programot, ami mögé oda tudok állni (leírtam, hogy mit kérek: MINDENKI jövedelmét vasszigorral ellenőrizze a NAV). Ha ez nem megy, akkor ne várják el tőlem, hogy rájuk szavazzak.

2llkedő 2013.05.19. 20:29:33

@gtri: "Orbán Viktor a tömegdemokráci terméke"

Hitler méltó tanítványa. Szerencséje a világnak, hogy ide született, nem pedig egy erősebb országba.

gtri 2013.05.19. 20:31:23

@félázsiai 2llkedő:

Amit a baloldal akart: fenntartjuk az igazságtalan SZJA rendszert + mellé behozzuk a vagyonadót

Én, mint az igazságtalan SZJA rendszer kárvallottja, ezt nem fogom támogatni.

Az istennek nem lehet megérteni, hogy elvárom, hogy mindenki jövedelmét ellenőrizzék? Mindenkihez menjen el a NAV minden évben. Aki "szegénynek" vallja magát, ahhoz is. Ha ezt nem tudják beilleszteni a terveikbe akkor sajnálom, nem tudom őket támogatni.

gtri 2013.05.19. 20:33:10

@félázsiai 2llkedő:

A baloldal jól hozzászoktatta a tömegeket a demagógiához. Most a Fidesz fogja védeni a szegényeket. A tömegdemokácia demagógiaversenye egyre élesebb lesz. :)

2llkedő 2013.05.19. 20:35:39

@gtri: "Az, hogy az uralma alatt összedől Magyarország, az nem igaz. Lassabban fejlődik, de nem fog összedőlni."

Már írtam, hogy statikus tervező vagyok. Megtanították, hogy minden a kiindulási modellen múlik. Ha rossz a modell, akkor az alapján a modell alapján számolhatsz akármilyen pontosan, logikusan, ésszerűen, a végeredmény katasztrófa lesz. Viszont ha jó a modell, akkor ha hibázol is, akkor se megy tönkre a szerkezet, a hibák javíthatók. A vasbetonnak hiába mutatod az általad felvett modellt, hiába teszel a betonba útirány jelző táblát az erőnek, a szerkezet úgy is a saját tulajdonságai alapján fog működni. Piktor hiába jelenti ki, hogy mostantól csak fél érték a gravitáció, attól még ugyanolyan erővel csapódsz a betonba, ha kiugrasz a tizedikről, mint korábban.

gtri 2013.05.19. 20:51:49

@félázsiai 2llkedő:

Kuba menyi éve van totális gazdasági embargó alatt? És Észak-Korea? És Irán?
Mi nem vagyunk ilyen nyomás alatt. Ők évek/évtizedek óta ilyen embargó alatt élnek és nem omlanak össze. A mi helyzetünk ezerszeresen jobb.

Nem fog magától összeomlani az Orbán-rendszer. A baloldalnak azért komoly erőfeszítéseket kell tenni. Most azt látom, hogy várják a sült galambot. "Az EU nyomása és a szegények elégedetlensége miatt összeomlik az Orbán által kialakított rendszer."
Lehet, hogy igazuk van a baloldal csodaváróinak. Én erről nem vagyok meggyőződve, de lehet, hogy igazuk van. Ebben az esetben 2014-ben övék a győzelem. Beszéljünk eről a választások után és akkor majd eldöntjük, hogy melyikünk helyzetértékelése állt közelebb a valósághoz.

2llkedő 2013.05.20. 06:19:11

@gtri: "Ha ezt nem tudják beilleszteni a terveikbe akkor sajnálom, nem tudom őket támogatni."

Ugyanezt nem várod el a másik oldltól. A másik igazságtalan jövedelemadózást támogatod, függetlenül attúl, hogy egyéb intézkedéseik miatt a nyakadba szakad a ház.

Olyan vagy, mint a feleség, aki nem válik el az alkoholista férjétől, aki veri. Mert az is azt mondja, hogy majd akkor válik el, ha betoppan az életébe a szőke, kékszemű lovag, mert amúgy ha józan a férje (ami ritka pillanat), akkor áldott, jó ember egyébként. De a helyzet csak romlik, mérgesedik. És telik az idő, míg végül kénytelen elválni, mivel a férj nem fog megváltozni. Lehet bízni benne, hitegethet a férj, hogy de igenis, ő meg fog változni, ez csak mese.

Lehet a műtétet is halogatni, próbálkozni mindenféle gyógynövennyel, kuruzslással, de a végeredmény az a műtét lesz, csak közben eltelik egy csomó értékes idő, ráadásul egyéb szövődmények is elő jöhetnek.

Mondhatod, hogy majd akkor fogod támogatni az ellenzéket, ha ..., de amíg a nem számolsz le magadban a fideszről, amíg mindent kitalálsz a fidesz mellett, addig nem fogod észre venni a lehetőséget, ami adódik.

2llkedő 2013.05.20. 06:24:09

@gtri: "Kuba menyi éve van totális gazdasági embargó alatt? És Észak-Korea? És Irán?"

Igaz, nem omlottak össze, de nem is szeretnék olyan körülmények között élni. Európa közepén pedig nem is tudna ilyen kialakulni. Az általad felsoroltakhoz képest nekünk van egy fontos hátrányunk. Nincsenek ásványkincseink, nincsenek energiaforrásaink. Függők vagyunk. Nem tudnánk önállóan létezni, legfeljebb egy olyan alacsony színvonalon, amit az emberek nem fogadnának el. Ráadásul vissza kellene állítani a vasfüggönyt.

2llkedő 2013.05.20. 06:29:29

@gtri: ""Az EU nyomása és a szegények elégedetlensége miatt összeomlik az Orbán által kialakított rendszer."
Lehet, hogy igazuk van a baloldal csodaváróinak."

Eljő még az az idő, amikor a walesi bárdok inkább a tűzhalált választják, mint hogy énekeljenek a király dicsőségéről. Csak addig fogy az értékes időnk.

Ezért mondom azt, hogy a fidesznek kell nyernie a következő választást egy minimális többséggel, hogy a beindított dolgok eredményei rajtuk csapódjanak le, és ne tudják kényük, kedvük szerint módosítani a jogszabályokat, tákolmányukat.

2llkedő 2013.05.20. 06:37:34

@gtri: "Mi köze van a szakmai munkának a társadalmi kérdésekhez?"

Csak annyi, hogy mindkettőnél ismerni kell az összefüggéseket, ismerni kell a játékszabályokat.
Azok, akik életükben nem dolgoztak, csak a könyvekből ismerik a dolgokat, lehetnek okosak, de nem lehetnek eredményesek. Tapasztalat, gyakorlat is szükséges. A fidesznek egyik sincs. Olyan jogászok alkotják a vezetést, akik még egy válóperes ügyet se vittek végig, nem hogy esetleg, valamilyen gazdasági vállalkozást vezettek volna. És nem csak úgy, hogy akkor sikeresek, amikor a szél kedvező. Egy olyan társaságtól, amelyiknek fő támogatója az a Széles elvtárs, amelyik tönkre tette az Ikarust, a Videotont mire számítasz?
süti beállítások módosítása