1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.11.23. 10:33 HaFr

Véleményem az Orbán-rendszerről

Az orbánizmus illeszkedik a magyar nép kulturális, politikai habitusához, sokak értékelése szerint irracionálisan, de erősíti a magyarokat abban az érzésükben, hogy "otthon" vannak a világban. Nem magyarázom ezt tovább. Miközben az Orbán-rezsim kétségkívül a legkorruptabb és a legkockázatosabb a rendszerváltás óta, láthatóan ez sem zavarja a magyarok döntő részét annyira, hogy helyette egy liberális-modernizációs pályát válasszanak az országnak, olyat meg végképp nem akarnak, amelyet a mai baloldali ellenzék határoz meg. Mindez -- szemben Almási akadémikus tenyérbemászó, irracionális kirohanásával a többségi magyar állásponttal szemben -- méltánylandó.

Közben világszinten a trumpizmus akár erősítheti is a gazdasági versenyt, a liberalizmus adu ásza, a szabadkereskedelmi megállapodások viszont visszafogják. A globalizáció visszahelyezése nemzeti alapokra csökkentheti az államszervezeteket, erősítheti az államok versenyképességét egyéni megoldásokkal, és végső soron igen, erősítheti a középosztályosodást is a Nyugaton, de legalább annak kevésbé korrupt fertályán. Kinek lesz rossz (feltéve, hogy a világháborút elkerüljük)? A fejlődő országok lakossága alsó 90%-ának. Számukra a blanket globalisation visszafordulása valóban hátrányos lesz.

(Magyarázat: a globalizáció a felső 1-2% és a globális alsó 20%-nak kedvezve erősen fogyasztás- és nem beruházás/innováció vezérelt lett. A közhidelemmel szemben az utóbbi 20 év innovációs és produktivitási teljesítményénél alig van alacsonyabb a 20. század eleje óta a világháborús periódusokat leszámítva, a szabadkereskedelem pedig nagyon kedvez az adóelkerülésnek és a gyenge hozzáadott értéknek. A nemzetállamok versenye minden említett szempontból jobb helyzetet teremthet, miközben helyreállítja a közép státusát és a politikai demokrácia támogatottságát a globális intézményi megoldások hajszolásával szemben.)

A liberális világrend óvatos átfazonírozása tehát akár jót is hozhat nekünk (az országnak és a magyarok nagyobb hányadának), ha nem tapadunk hozzá az orosz érdekszférához. Egy lépést hátrább kell lépni, hogy az ember újra szemügyre vehesse a világunkat. Amit ekkor láthatunk, az nem egyértelműen jó, nem a konzervatív ideál, csak a valóság, amely ceteris paribus nem rosszabb, mint ahova 2010 körül tartottunk. Ha félre tudja tenni valaki a jó ízlését, az eszményeit, vagy legalább rájönni, hogy ezek nem politikai kategóriák, akkor ez a világ még élhető is lehet. A rózsáinkat meg locsolgassuk és tetvetlenítsük a kertben, ha örömöt keresünk.

267 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9911992592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.27. 12:14:20

@nevetőharmadik:
andika valós értéket akar létrehozni. elvégzi a számítástechnika tanfolyamot. de ő varrni szeretne. babaruhákat tervezni. nem arról van szó, hogy nem akar dolgozni. hanem arról van szó, hogy a kocsma népe egyetért abban, hogy a piac virtualizált részét vegye át a kormányzat és részben az önkormányzatok. és versenyezzünk abban, hogy ki varrja a jobb ruhát. vagy ki építi a legerősebb házat, ki szereli össze a gyorsabb autót. a kocsma elképzelése szerint ebből lesz a szebb jövő. nem kell a kívülről pénzelt "soft power". hanem majd kiválogatják a szellemi elitet ("a szoftvereseket"). a politika a szellemi munka szabad piaca. ha shane lerak egy edzéstervet az asztalra (ami szellemi munka), akkor majd beválasztják a szakszövetségbe, ami egy közpolitikai testület. és úgy tűnik, hogy a szakedzői tudás is számít és a nemzeti keretek között kiszorítja a politikai/alvilági kapcsolatrendszert. a korrupciót a nemzetközi szövetségbe tolják át. a fizikai munkát katinka végzi a világkupa versenyeken. shane röhög a markába és számolja a pénzt. nincs egy olyan nagy úszóiskola, amit mindenkinek követnie kellene. hanem nemzeti, nemzetiség, nemzetségekhez kötődő iskolák vannak, amelyek nemzedékről nemzedékre változnak. és majd az kerül a szakszövetség élére, aki ezeket megalkotja. de nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy ez vagy az lenne a jó. és innentől kezdve ez politika. poliszokhoz, pólusokhoz, metropoliszokhoz, metropóliákhoz kötődő szellemi munka. a liberalizmus régi iskoláktól való elszakadás. új iskolák alapítása. és nem dogmatikus ragaszkodás a különféle törzsi tudatokhoz. az a vallás. közte a totális szabadság meghirdetése, az extrém liberális ortodoxia.

2016.11.27. 12:25:45

@neoteny:
baz megyében az egy főre jutó éves gdp 2,1 millió forint. ennek a felét elvonja az állam. aminek egy része elfolyik adósságszolgálatra. érdemes-e miskolcnak egy cigány nagycsaládra jutó éves összterméket beáldoznia egy európa bajnok úszóra? persze így egy kicsit kevesebb jut segélyre. racionális döntés-e egy piaci szereplő részéről mellétenni ugyanennyi pénzt feltéve, hogy azt írják a dresszre: bosch-borsod. érdemes-e borsod megyének beavatkoznia az úszópiacba?

2016.11.27. 12:27:34

aminek egy része elfolyik adósságszolgálatra. az állam éves árbevétele borsodban 1 millió forint/fő.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 12:37:24

@Laptop7712:

"Ezek az Andikák mondták azt, hogy pá, és szépen kiköltöztek nyugatra.

[...] Andika kimegy nyugatra, dolgozik, lát, és tapasztal"

Az unionista-féle Andika Debrecenben él, és azt szeretné, hogy varrhasson ruhákat úgy, hogy azért jól megfizetik. Nem olyan Andikáról szól unionista tanmeséje, aki nyugatra akarna kimenni; sőt ő még Balassagyarmat mellé sem akar menni luxusautók cabriolet-ponyvázatát varrni. Ez az Andika azt akarja, hogy Debrecenbe hozzák neki helybe a jól fizető kibontakozást.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 12:46:23

@unionista᠋:

Nem, a borsodi Bosch döntése, nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 12:50:19

@unionista᠋:

"a politika a szellemi munka szabad piaca."

Nem: a politika a politikusok módszere arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül elvegyék a polgárok magántulajdonát.

2016.11.27. 13:31:36

@neoteny:
a bosch háztartási gépeket is gyárt. ezért érdemes demonstrálnia azt, hogy a segélyéből szponzorált európa bajnok birkózó bosch mosogatógéppel mosogat. és ezek után a cigány gyerekek szaladnak a tornacsarnokba. azért, hogy ők is hőssé váljanak. és most egy ideig egyre inkább ez a helyi szpartakiád lesz a trendi.

2016.11.27. 13:36:31

@neoteny:
a szellemi munka a humán értelmiség/politikusok módszere arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül elvegyék a polgárok magántulajdonát. korábban ez fonódott össze a globális tőkepiaccal. és ez majdnem teljesen kiszorította a reálértelmiséget a politikából. ez a tendencia fordul meg a helyi viszonyok között.

nevetőharmadik 2016.11.27. 14:08:39

@Laptop7712: Legyél szíves játssz tisztességesen, és ne változtatgasd, hogy mit is "tartalmaz" Andika!

Mert eddig arról az Andikáról volt szó, aki nem érti, aki kérdezget, aztán megszavazza Orbánt meg Trumpot, mert az majd talán megoldja a neki nem tetsző világot. De az az Andika, aki kimegy nyugatra, az a kérdése után nem a válaszra vár tehetetlenül, hanem magának válaszol, cselekszik, lát, tapasztal, tanul, fejlődik: a lényegét tekintve nem azonos azzal az Andikával, aki más ötlete nem lévén Orbánra, Trumpra, esetleg majd Vonára szavaz, és azt reméli, hogy majd neki ettől lesz jó.

Szóval döntsd már el végre, hogy melyik embertípust nevezed Andikának, és legyél szíves más nevet adni, ha más embertípusról beszélsz! Feltéve persze, ha képes vagy érzékelni az ezek közötti lényegi különbségeket, vagy nem kifejezetten az a stratégiád, hogy Andika tartalmának tetszőleges változtatgatásával próbálod semmissé tenni azt, amit korábban Andikáról mondtam. De ezt inkább csak példának mondtam, nem feltételezek rólad ilyesfajta szándékosságot.

***

"Andika – aki szerinted semmit nem tud, és képtelen letenni teljesítményt – ez a te mércéd szerint van így."

Az én mércémet végső soron az igazolja, hogy jó pénzt keresek abból, hogy másnak hasznára vagyok. Ha Andika jó pénzt akar keresni, akkor az én mércém megfelelő számára, mert a szerint élve jó pénzhez lehet jutni. Ha Andikának más mércéje van és azzal keres jó pénzt, akkor minden rendben - de ha mégsem, akkor Andika mércéje a saját céljához mérve szar (az én mércémhez képest csak áttételesen az). Nem én ítélem meg Andika mércéjét, hanem a saját sikertelensége: én csak kimondom a nyilvánvalót.

Andikának innentől két választása van: vagy alakít a saját mércéjén (stratégiáján), vagy célt változtat. Ha Andika ezt a döntési helyzetet nem ismeri fel, akkor Andika egy hülye. És megszavazza Orbánt meg Trumpot meg Vonát.

De ez nem oldja meg Andika helyzetét. Andika helyzetét az oldaná meg, ha Andika belátná, hogy változtatnia kell önmagán. (A nyugatramenős Andika ezt meg is teszi valamilyen formában.)

Félreértés ne essék: a fennálló gazdasági és politikai környezet bőven rászorul némi korrigálásra, mert különösen nálunk ellene dolgozik a "felébredt" Andikáknak. De nincsen olyan rendszer, ami Andika ölébe pottyantaná a céljait anélkül, hogy Andikának változtatnia kellene önmagán.

Aki ezt nem mondja meg Andikának, az Andikát átkúrja. Te miért akarod átkúrni Andikát? Miért várod el tőlem vagy neotenytől, hogy átkúrjuk Andikát?

Az élővilág évmilliók óta a profitmaximalizálás elve alapján működik. Kulcsszó a "működik". Ez a valóság, és nem neoteny cseszi el, ha ez alapján tekint rá. Ráadásul mit értesz azon, hogy a pénz meg a profitmaximalizálás nem lesz elég a jövőben? Az Andikáknak nem az lesz a bajuk a jövőben, hogy nem lesz annyi pénzük meg akkora profitjuk, amekkorát szeretnének?

Lófaszt nem: az Andikák világszerte azért szavaznak Orbánokra meg Trumpokra meg Vonákra, mert a saját kis profitmaximalizálásuk nem az általuk vágyott szinten történik.

És akkor neoteny cseszi el, hogy ez alapján nézi a világot?

(Katinka meg akkor példaképe Andikának, ha követi. Ha nem követi, akkor csak celeb. Jobb lenne, ha Andika ezzel sem kúrná át önmagát.)

***

"Te, meg neoteny elrepülsz a head officeba, és nézel ki a fejedből, mint a lukinyul, és nem tudsz válaszolni olyan egyszerű kérédsre, hogy miért nem találsz embert a szalag mellé."

Teljesen hülyének nézel? Dehogynem tudok válaszolni. Ezzel a szituációval egyáltalán nem az a probléma, hogy ne lenne rá magyarázat. A probléma az, hogy alkalmazkodni kell, de ez nem probléma, mert a kibaszott kapitalisták ezt csinálják: alkalmazkodnak.

Csak az Andikáknak, akik nem szeretnének alkalmazkodni, na azoknak probléma. Az olyan "kapitalista", aki belül valójában Andika, az meg majd megpróbál dörgölőzni az Orbánhoz, trumphoz, esetleg a Vonához.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 14:08:54

@unionista᠋:

Nem: a politika a politikusok módszere arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül elvegyék a polgárok magántulajdonát.

nevetőharmadik 2016.11.27. 14:21:07

@unionista᠋: "Andika valós értéket akar létrehozni."

Akkor Andika megvarrja a babaruhát, beteszi a szekrénybe vagy ki az ablakba, és gyönyörködik az értékében. De ha Andika másnak is valós értéket akar létrehozni, akkor Andika kimegy az utcára, és megkérdezi, hogy másoknak mi lenne a valós érték. Ha az a babaruha, Andikának szerencséje van, de ha nem babaruhát mondanak, akkor Andika elfelejti a babaruhát és azt állítja elő, ami mások számára valós érték.

Ez az egy igaz vallás, és amit nem ezen a valláson alapulva hoznak létre, az nem valós érték.

2016.11.27. 14:49:27

@nevetőharmadik:
pontosan erről van szó. ez egy vallás. mégpedig a sémiták egy részének vallása. a világi zsidóságé. pontosabban még közülük is egy kisebbség vallása- az ortodox liberálisoké. akik azt mondják, hogy a babaruhát egy totális versenyben kellenek előállítani multinacionális óriásvállalatoknak. hitelekre alapozva. és ezt a filoszemita csoportosulást zavarja szét a nép. megfosztják a hatalomtól a "liberális" "demokratákat". és ezért van illiberális demokrácia. nem az összes zsidóról van szó. nem az összes baloldaliról. hanem az úgynevezett "balliberális" táborról és elvbarátaikról.

andika számára előnyös lenne ha a debreceni zsidónegyedben straussék egy kis üzlettel belépnének a helyi védett piacra. munkát adhatna a klasszikus városias kiskapitalizmus. szó nincs antiszemitizmusról. nyilván jó lenne neki a közkereseti társaság (lánykori nevén gmk). a köztulajdonban levő varrógépeket kibérelheti a divatcsarnok alagsorában. persze ilyenkor kommunistáznak budapesten. a tanácsköztársaság népbiztosainak rokonsága. ugyanezek fasisztáznak, amikor arról van szó, hogy duális pénzrendszerre volna szükség. ahhoz, hogy andika nominálisan többen keressen. csak épp helyi pénzben. ilyenkor az világhírű közgazdászok ordítják, hogy idióta, kretének. egy irracionális vallásháború. az egyik oldalon állnak a "libsik". és lassan mindenki más a másikon.

nevetőharmadik 2016.11.27. 14:51:49

@unionista᠋: És utána nem tudnak valós értéket létrehozni, és aztán csodálkoznak, hogy minden szar.

Egyébként meg úristen, utoljára ironizáltam veled.

2016.11.27. 14:53:18

@neoteny:
miben különböznek ettől a "szabad piaci" lobbisták. ők az államokkal fonódnak össze. miben különböznek ettől az államokkal közvetlen összefonódó bankárok és az ezekhez kötődő "szabad piaci" brókerek. a különféle alkuszok, akik nem derivatív pénzügyi termékekkel próbálnak exponenciális növekedést kicsiholni a semmiből. anélkül, hogy valós értéket hoznának létre. lényegileg miben különbözik ez a politikától?

2016.11.27. 15:01:47

@nevetőharmadik:
a te elképzelésed az, hogy ezek után minden rosszabb lenne. vagy rosszabb lenne, vagy jobb lenne. ezt nem tudjuk. mivel még nincs kipróbálva. lehet mondani, hogy ez a vörös október ruhagyárat hozná vissza. de nem. nem arról van szó. mert ez egy vegyes gazdasági konstrukció. ami erősen urbánus, és kevéssé orbános.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 15:03:48

1) nincsenek olyanok, hogy "szabad piaci" lobbisták: a lobbisták azért lobbizzák a politikusokat, hogy azok a megbízóik számára kedvező törvényeket hozzanak, amivel elveszik a piacok szabadságát. Ha a politikusok nem hoznának ilyen törvényeket, akkor nem is lobbiznák őket.

2) az államokkal/politikusokkal összefonódó bankárok nem "szabad piaciak": ők is a politikusok törvényhozó hatalmát használják fel arra, hogy magukat előnyös helyzetbe hozzák, amivel elveszik a piacok szabadságát. Ha a politikusok nem hoznának ilyen törvényeket, akkor a bankárok nem is fonódnának össze velük.

3) "a különféle alkuszok, akik nem derivatív pénzügyi termékekkel próbálnak exponenciális növekedést kicsiholni a semmiből. anélkül, hogy valós értéket hoznának létre." -- ez csak a tőled megszokott bullshit duma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 15:04:49

@unionista᠋:

"mivel még nincs kipróbálva."

A szocializmusnak már számos változata kipróbálásra került.

nevetőharmadik 2016.11.27. 15:38:35

@unionista᠋: Dehogynem tudjuk.

Ha a termelés nem a fogyasztói igények kielégítésére szerveződik, hanem bármiféle más szempont szerint, akkor a fogyasztói igények nem lesznek kielégítve (szar), és emiatt a termelői várakozások sem lesnek kielégítve (szar). Más kimenetel logikailag sem lehetséges.

Képzelegni bármit lehet persze.

2016.11.27. 16:09:56

@neoteny:
ezért van a "szabad piaci" idézőjelben. tehát amire azt mondják, hogy a "piacok" azok valójában az államok "liberális" politikájával összefonódó alkuszok. ez a nyugat számára hosszú ideig biztosította a jólétet. de most úgy tűnik, hogy a lakosság egy jelentős része ez ellen szavaz. aztán persze lehet, hogy ezzel az atlanti és transzatlanti világ még nagyobb válságba kerül. én a kávézaccból azt jósolom (és ez tényleg csak jóslás, mert nincs a zsebemben az orákulum), hogy a helyi protekcionista visszatérésével egyes térségek jól járnak, mások pedig rosszul. mert ebből lehet még nagyobb a korrupció. de egy vegyes gazdasági rendszerben akár működő közösségekké is összeállhatnak jelenleg leszakadó területek. tehát ez egy esélyt ad arra, hogy egy város lépjen egyet előre. és arra is, hogy még vissza csússzon. mert a helyi kormányzati/önkormányzati vezetők által képviselt fejlesztési koncepciók vagy működnek vagy nem működnek.

orbán úgy képzelte, hogy a magyarság összefog. de az úgy nem tud működni. hanem mondjuk az m3-as autópálya mentén lehet összefogni. és megépíteni a magyar felvidéket szomszédsági kapcsolattal és egy szövetségi gyártóval. ami lehet a bosch. (jelenlegi telephelyek györmrői út, pécel, hatvan, eger, miskolc. pakolják végig az m3-ast. gyöngyösön a háziasszonyok bosch mosogatógépet vásárolnak utalványra. bosch alapokon működő lehel hűtőszekrényt. mert a "versenyképes" üzemek már most is állami támogatással működnek. ami azt jelenti, hogy a bosch csoport részben már most is csak a helyi piacra képes gyártani. támogatja a magyar állam. és jelentős veszteséggel a német bankok. mert a 80 milliós németország nem tudja a globalizált tőkepiacot irányítani az usával és kínával szemben. és ugye még haderőt is kellene fejlesztenie. a migránsok többsége semmirekellő. őket vissza kell vinni a közel keletre. az sem lesz olcsó mulatság. erre mondja trump, hogy ez az egész gyarmatosítás így kurva sokba kerül. inkább nyissanak amerikai nagyvállalatok is helyi üzemeket. mert ez a jövő. az apple részvények árai lehet, hogy megzuhannak. semmi probléma, majd kapnak adókedvezményeket. vagy nem kapnak. mert mégis ki fizesse. és innentől kezdve jöhetnek képbe kisebb gyártók. aztán lehet, hogy megfékezik ezt az egészet, vagy eltérítik. de ebből az következik, hogy az átlag debreceni kénytelen lesz a hajdúsági iparművek mosógépével mosni. ami most a régi keverőtárcsás. a különálló centrifugával a biztonsági fedélkapcsolóssal. budapest azt mondja, hogy ők majd megírják a wasmasi.com photo sharing applikációt, amit letöltenek a világban a japánok. hiszen a prezi.com is így működik. ha nekik sikerült, akkor miért ne sikerülhetne akárkinek. azért, mert a prezi mögött százcsillió dollár kockázati tőke van. és az átlag magyar wasmasi.com applikációja mögé azt nem fogják betolni. innentől kezdve vallási, etnikai konfliktusok következnek. és nacionalizáció. akár az apple államosítása. de ez nem a szocializmus, hanem a globális kapitalizmus lebontása. helyi szinteken a vegyes gazdasági formák működnek tovább. vagy háború lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 16:25:14

@unionista᠋:

"tehát amire azt mondják, hogy a "piacok" azok valójában az államok "liberális" politikájával összefonódó alkuszok." -- ez csak a tőled megszokott posztmodern bullshit duma.

"a helyi protekcionista visszatérésével egyes térségek jól járnak, mások pedig rosszul. mert ebből lehet még nagyobb a korrupció."

Helyesen: egyes emberek jól járnak -- akik kevesebben lesznek, mint amennyien rosszul járnak.

"de egy vegyes gazdasági rendszerben akár működő közösségekké is összeállhatnak jelenleg leszakadó területek."

Ez is csak posztmodern bullshit.

"orbán úgy képzelte, hogy a magyarság összefog."

Orbán semmi ilyet nem képzelt; ez a beetetés "a népeknek". Egyszer mindenképpen igazat mondott: ti. akkor, amikor azt mondta, hogy ne azt figyeljék, hogy mint mond, hanem hogy mit tesz. És mit tett? Pl. elvette "a népek" szabadságát, hogy dohánytermékeket árulhassanak, és létrehozva a Nemzeti Dohányboltokat, kiosztotta a csókosainak oligarchikus keretek között. Meg elvette az üdülőket az önkormányzatoktól, hogy 3-4 év múlva privatizálja azokat. _Ezekből_ tevődik össze a NER; a duma az "illiberalizmusról" meg az "ortodoxiáról" csak porhintés, tejbepapi a választóknak.

"de ez nem a szocializmus"

De az.

2016.11.27. 16:27:42

@nevetőharmadik:
andika valós fogyasztói igényeket szerente kielégíteni. olyan babaruhákat varrna, amit a hozzá hasonló anyukák is adnának a gyermekeiknek. és azt megvarrná. csakhogy ezt sokkal olcsóbban megcsinálják helyette a délkelet ázsiai gyerekmunkások. andika koncepciója is piacgazdaság csak épp lokalizált. ami minimalizálja a közvetítő kereskedelmet. ezt hívják protekcionizmusnak. sanyi meg is fejti: protekt védelem. cionizmus: zsidók. de valójában bárki beléphet a védett piacra feltéve, hogy helyben termel. ez következik abból, amit trump mond. és ez következik a brexitből. mert az angolok már nem tudják elfoglalni indiát. gyarmatbirodalmi törekvéseik fordítva működnek. india generáljon százcsilliárd rúpiát és abból vásárolja fel a brit vállalatokat. a bank of england is így csinálta. a "láthatatlan kéz" a valóságban az, hogy nyomják a pénzt. és ott gerjeszt inflációt ahol azt elköltik. emlékezz arra, hogy amikor privatizáltak, akkor mekkora infláció volt. és amikor nacionalizáltak, akkor a defláció okozott problémát.

2016.11.27. 16:43:35

@neoteny:
orbán azt gondolta, hogy segélyből élők dolgozni fognak. és például ez fellendíti a gazdaságot. a faluban a régi téesz irodát átalakították idősek napközi otthonává. a közmunkások a korábbi segély duplájáért kártyáznak. a mezővárosok környékén vissza kellene állítani a "téeszt". az iparváros környékén a "géemkát". úgy, hogy ezeket a térségeket feltőkésítik. kérdés, hogy ezt ki teszi meg. ki viszi be a hiányzó tudást és technológiát. ki hiszi el azt, hogy ezek a helyi piacok működőképesek lesznek. és persze lehet, hogy senki, vagy nagyon kevesek. de azok lesznek a nyertesek. straussék azt mondják, hogy ha ezek helyi árut akarnak, akkor vigyünk oda egy varrodát. aztán persze ettől még a globális hálózat megmarad. csak decentralizálttá vagy elosztottá válik. öltöztető vegyen méretet. aztán személyre szabottan legyártják a levi's ruhát, mossák, vasalják, javítják. a konfekció méretet igazítják, stb. lehet, hogy az államok centralizáltak, de a multik még centralizáltabbak. és ezeket a cégeket a saját országaikban is támadják.

Laptop7712 2016.11.27. 16:55:05

@nevetőharmadik:
Egy kicsit szétszedem azt, amit írsz. Neked azt tanítják, hogy versenyezz, mert te vagy az, aki nyerni fog, ehhez megkapod szépen a mintákat. Na most van egy kis gond. Én a természetben nem nagyon látom azt, hogy verseny lenne.
Azt látom, hogy valamikor régen, a sejt úgy alakult ki, hogy két másfajta működésmódú sejtalkotó szépen szimbiózisba került, és magasabb szintre emelte az élet lehetőségét. (Prokarióta, eukaritóa sejt) Ebben valahogy kurvára nem látom a versenyt.
Ott sem látom a versenyt, hogy az agyam sejtjei versenyeznének a vesém sejtjeivel, hogy akkor most ki a jobb.
Ugye értesz?

Andika ha kint dolgozik külföldön, akkor is a zorbánra, meg a trumpra szavaz, azért mert azt akarja, hogy neki jobb legyen. Andika helyetted dönt, és dönti be a színes szagos profitmodelljeidet, ami miatt te roppantul szarul alszol.
Andika nem akar melózni ponyva varró műhelyben neked. Babaruhát akar varrni, és olyat, amelyet ő akar. Majd eladja az alibaban, oszt jóvan.

Az élővilág a profitmaximalizálás alapján működik? Ezt kérlek fejtsd ki már ki nekem kérlek, mert eddig nem tanultam elég biokémiát, és ezt még nem hallottam.
Andika roppant egyszerű életet akar. Naponta 2-3 órát akar dolgozni ahhoz, ahogy megéljen. A nagyapja, meg a dédapja is megélt napi 2-3 óra melóból. Te sem melózol többet, de tényleg.

Andika céljai mások. Azt akarja, hogy hagyják békén, és ne cseszegessék azzal, hogy nem elég termelékeny. Kinek a nézőpontjából nem termelékeny? Vagy milyen ideológia alapján nem termelékeny?

A spanyol parasztasszony – ottani Andika- tökéletesen tisztábban van azzal, hogy mennyért veszik meg tőle a paradicsomot januárban, ugye értesz? Lehet itt beszélni arról, hogy szabad piac, meg minden, a kérdés az, hogy hogyan fér hozzá Andika.

A probléma az, hogy most az inga visszafelé leng, mivel Andika rájött arra, hogy a szabad piac nevében át lett baszva, es madár mindegy, hogy ha megszakad benne, akkor se tud sikeres lenni. Ezért jön a zorbán, meg a többi. Lehet makogni a szabad piacgazdaságról, a kérdés az, kinek, és mennyire szabad, meg mikor.

nevetőharmadik 2016.11.27. 19:12:43

@unionista᠋: Igen ám - csakhogy a hozzá hasonló anyukák az olyan babaruhát azért az árért szeretnék megvenni, amennyibe az kerül, amit délkelet-ázsiai gyerekmunkások csinálnak. És egyből kiderül, hogy hacsak Andika nem szaré-hugyé' tervezte adni a maga babaruháját, akkor Andika mégsem a valós fogyasztói igényt akarja kielégíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 19:58:47

@Laptop7712:

"Én a természetben nem nagyon látom azt, hogy verseny lenne."

De azért egy kicsit látod?

en.wikipedia.org/wiki/Intraspecific_competition

"Azt látom, hogy valamikor régen, a sejt úgy alakult ki, hogy két másfajta működésmódú sejtalkotó szépen szimbiózisba került, és magasabb szintre emelte az élet lehetőségét. (Prokarióta, eukaritóa sejt) Ebben valahogy kurvára nem látom a versenyt."

Mert vak vagy:

mcb.berkeley.edu/labs/hariharan/cell_competition.htm

"Andika nem akar melózni ponyva varró műhelyben neked. Babaruhát akar varrni, és olyat, amelyet ő akar. Majd eladja az alibaban, oszt jóvan."

Ha el tudja adni az Alibabán _olyan áron_, hogy attól neki "jóvan", akkor gond egy szál se'.

"Andika roppant egyszerű életet akar. Naponta 2-3 órát akar dolgozni ahhoz, ahogy megéljen. A nagyapja, meg a dédapja is megélt napi 2-3 óra melóból."

Csak épp' Andika nem azon az életszínvonalon akar élni, mint a nagyapja meg a dédapja élt.

"Andika céljai mások. Azt akarja, hogy hagyják békén, és ne cseszegessék azzal, hogy nem elég termelékeny. Kinek a nézőpontjából nem termelékeny?"

Az Alibabán vásárlók szempontjából: mert attól veszik meg a babaruhát, aki olcsóbban adja. Olcsóbban adni pedig a termelékenyebb tudja: aki két babaruhát varr meg annyi idő alatt, mint amennyi idő alatt Andika egyet.

"Andika rájött arra, hogy a szabad piac nevében át lett baszva, es madár mindegy, hogy ha megszakad benne, akkor se tud sikeres lenni."

Miért nem tud sikeres lenni? Megvarrja a babaruhát, eladja az Alibabán, oszt jóvan.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 20:06:26

@unionista᠋:

"orbán azt gondolta, hogy segélyből élők dolgozni fognak."

Dehogy gondolta: a közmunka csak arra jó, hogy meg lehessen vele felezni a munkanélküli rátát. Kb. annyi közmunkás van, mint munkanélküli: vagyis a tényleges munkanélküli ráta 10%-os, nem 5%-os, amiről a hivatalos kimutatások szólnak.

Mint ahogy az átkosban is volt "gyárkapun belüli munkanélküliség": Béla bejárt a gyárba, fizetést is kapott (nem túl sokat), de a napja azzal telt, hogy egy kézitargoncát húzogatva ellődörgött az üzemépületek között (már ha jó idő volt; hidegben behúzódott a kazánházba).

Laptop7712 2016.11.27. 20:21:05

@neoteny: Ez így semmi, nagyon kevés. Többet várok tőled :)

Laptop7712 2016.11.27. 20:22:17

@neoteny: Ó, ez van a multinál is, csak nem látványos :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 20:23:59

@Laptop7712:

"Ez így semmi, nagyon kevés."

Andika akarása a nagyon kevés.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 20:48:52

@Laptop7712:

Majd ha megfizetsz, akkor számít az, hogy mennyit vársz el tőlem. De azelőtt nem. ;-)

Laptop7712 2016.11.27. 20:52:35

@neoteny: Ezzel így vagyok én is :) Látom, azért megy ez :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 20:55:10

@Laptop7712:

Akkor miért vergődsz, hogy te többet vársz tőlem?

Laptop7712 2016.11.27. 21:02:41

@neoteny:
Esik a válaszaidban a színvonal, amit nem kellene megengedned. Jobban szórakozom, ha látom azt, hogy van valami színvonal a társalgásban. Az utóbbi pár posztodban azt látom, ez már vergődés, ami már megmondom őszintén, nem szórakoztat, mivel nincs benne az érdemi vita szikrája sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 21:06:16

@Laptop7712:

Eléggé színvonalasak az érveim ahhoz, hogy képtelen legyél rájuk érdemben válaszolni. Ezért nem is teszed.

Laptop7712 2016.11.27. 21:14:04

Te vetted fel a „kő kapitalista” figurát a blogon, aki baszottul tudja azt, hogy hogyan kell lóvét csinálni, a retyót is pezsgővel önti le. Én meg felvettem egy másik kalapot. Amúgy azért nem válaszolok az érveidre az utolsó értékelhető posztodban, mivel baromságokat írsz. Ilyen egyszerű ez. Akkor reagálok valamire, ha látom benne az értelem csíráját. Ezért írtam azt, hogy ez így semmi, nagyon kevés : )

2016.11.27. 21:15:01

@nevetőharmadik:
ezért van szükség duális pénzrendszerre. van egy helyi és egy globális értékmérő eszköz. és ha andika a helyi a babaruhát helyi piacon adja el, akkor ezért cserébe helyi pénzt kap. a helyi piacon helyi árut vásárolhat. a helyi pénzekkel egyelőre az a tapasztalat, hogy nem tud se hatékony, se kártékony lenni. az a kérdés, hogy a helyi árukínálat mennyire diverz. olyan helyen érdemes bevezetni ahol sokféle kisipar megtalálható. a lakosság jelentős része városi kiskapitalizmust szeretne. vadkeletet. és rendelkezik egy komplex városépíteni, vidékfejlesztési tervvel. előzetesen egy évig kell hozzá közösségi jelleggel számolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 21:18:45

@Laptop7712:

"azért nem válaszolok az érveidre az utolsó értékelhető posztodban, mivel baromságokat írsz"

Ez egy puszta állítás, bármiféle támogató érv vagy adat nélkül. Ha lennének érveid, megmutatnád -- vagy legalább is megpróbálnád megmutatni --, hogy _hogyan_ baromság az, amit írok. Mivel ezt nem teszed, ezzel az impotenciádat demonstrálod.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 21:29:32

@unionista᠋:

"van egy helyi és egy globális értékmérő eszköz."

In many textbooks, the authors speak of three functions of money. They usually mention first that money has the function of a medium of exchange. It does, and this is what we have been discussing. But many textbook authors also think of money as a "measure of value." There is no such thing as a measure of value. Measurement standards, like ounces, pounds, and tons, or yards, meters, and miles, are always constants. Values are in the minds of men and, like the minds of men, they are never constant. There is no standard by which ever-fluctuating values can be measured. There are no constant units, and never can be any, with which to measure values. The same economic good has different values for different people, and different market values at different times.

mises.org/library/theory-money

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 21:48:56

@Laptop7712:

A szimbiózis léte nem zárja ki a verseny létezését. Sőt a szimbiózis modern értelmezése szerint minden fajok közötti interakció szimbiotikus, még a parazitikus interakciók is (ami a verseny egy formája: a parazita felhasználja a gazdaállat valamiféle erőforrását, ezzel kárt okozva a gazdaállatnak).

Így hát attól, hogy vannak példák közösen hasznos szimbiózisra (mutualizmus), még akad verseny bőven a természetben: különböző fajok egyedei között is (pl. ha két ragadozó faj fő zsákmányállata ugyanaz), és ugyanazon faj egyedei között is (hiszen egy faj egyedeinek fő tápláléka ugyanaz).

Ugyanígy a gazdasági tevékenységekben is létezik kooperáció is, verseny is. Az egy vállalkozás dolgozói általában kooperálnak (habár azokon belül is létezik verseny a különféle erőforrások megszerzésére), míg a hasonló termékeket/szolgáltatásokat előállító (akár egyszemélyes) vállalkozások általában versenyben vannak egymással.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 22:00:51

@Laptop7712:

Ha pedig csak sejtbiológiára gondolsz, ill. többsejtűek egyes sejtjeire, itt egy cikk az olyan sejtek közötti versenyről:

dev.biologists.org/content/141/5/988

nevetőharmadik 2016.11.27. 22:09:32

@Laptop7712: Ha te a természetben nem látsz versenyt, akkor alighanem csukott szemmel és aggyal jársz a világban (elég csak például a párválasztásra, invazív fajokra vagy akár a ragadozók zsákmányszerzésére gondolni). És ha te a kapitalizmusban nem látsz együttműködést és szimbiózist a verseny mellett, akkor megint csak nyilvánvalóan csukott szemmel és csukott aggyal jársz a világban.

Vagy csak engem túráztatsz azzal, hogy már megint a nyilvánvalót kell magyaráznom, pedig tudod te, csak otthon röhögsz rajtam, hogy lemegyek neked dedóba.

Hogy a kivándorló Andika Orbánra szavaz, érdekes feltételezés: leginkább senkire sem szavaz, mert Orbán jól megnehezítette neki, és Orbán ezt nem véletlenül csinálta.

Ki kényszeríti Andikát arra, hogy nekem melózzon? Ha nem akar, nem fog. Semmi közöm hozzá. Ha ő megvarrja a babaruhát, eladja az Alibabán oszt jóvan, akkor meg mi a gond? Ha Andikának úgy jó, akkor minden a legnagyobb rendben!

Nem kell tanulnod biokémiát ahhoz, hogy rájöjj: az élővilág profitmaximalizálásra épül: ti. alap, hogy az élő szervezetnek több energiát kell nyernie, mint amennyi energiát az energiapótlás folyamatába fektet. Amelyik nem így csinál, nagyon gyorsan éhen hal. Ez megint csak annyira triviális, hogy nem is értem, miért kell ezt itt magyaráznom (kivéve, ha tényleg csak szívatsz.) Azt én nem tudom, hogy az élőlények ezt hogyan képesek kiszámolni, de különösen a ragadozók viselkedésében látható, hogy nagyon jól tudják. Ennek tudásához meg elég, ha általános iskolába jártál.

"Andika céljai mások. Azt akarja, hogy hagyják békén, és ne cseszegessék azzal, hogy nem elég termelékeny. Kinek a nézőpontjából nem termelékeny? Vagy milyen ideológia alapján nem termelékeny?"

Faszkivan már veled, komolyan! Minek tépem itt a számat, ha ezt még meg kell kérdezned? Vagy csak szívatsz?

Senki sem cseszegeti Andikát azért, mert nem elég termelékeny. Andika lehet annyira nem termelékeny, amennyire ez csak lehetséges. De aztán Andika belenéz a pénztárcájába, összehasonlítja a tartalmát azzal, amit meg szeretne venni, és eljön az igazság pillanata: nem volt elég termelékeny. Nem termelt annyi értéket, amennyi megtöltötte volna a pénztárcáját a kívánt szintre. (Vagy Andika elvárja, hogy más többet adjon neki a munkájáért, mint amennyit annak ér? Lehet ezt is - de ha Andika hajlandó az egyik boltban vásárolni a másik helyett azért, mert ott olcsóbb a paradicsom, esetleg nem megvenni valamit, mert az drága neki, urambocsá alkudni a piacon, akkor Andika egy képmutató, de legalábbis ostoba picsa.) Ezt nem más mondja, hanem Andika pénztárcája.

Persze Andika nem beszéli a pénztárca nyelvét, mert Andika tudatlan. És te valamiért nagyon el akarod intézni, hogy ezt Andika soha ne is tudhassa meg és ne tudjon változtatni a sorsán. (És aztán te, pont TE veted itt a szemünkre, hogy Andikát átkúrták a szabad piac nevében! Ha rajtad múlik, Andika addig lesz átkúrva, amíg éhen nem döglik.)

2016.11.27. 22:10:58

@neoteny:
kimarad a környezeti alkalmazkodás: az adaptáció.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 22:13:24

@Laptop7712:

Ami a verseny/kooperáció dualizmust illeti: amikor te kiválasztasz egy gyártót/szállítót egy élelmiszeripari töltősor szállítására, te is csinálod mind a kettőt: egyrészt versenyezteted (árban-minőségben-szállítási időben és még esetleg más szempontok szerint is) a potenciális szállítókat, aztán amikor kiválasztasz egyet, azzal kooperálsz: megrendeled a töltősort, és ezért kifizeted nekik a közös megegyezéssel kialakított árat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 22:17:40

@unionista᠋:

Az adaptáció a differenciális reproduktív rátában kifejeződő versenyből származik: az inkább adaptív egyednek több szaporodóképes utódja (lényegileg több unokája) van, mint a kevésbé adaptívnak (ami lehet olyan kevés is, mint zéró).

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.11.27. 22:28:37

@Laptop7712: Sok igazsága vagyon Kendnek! :)

Szabad verseny.

Egyszer volt hol nem volt a rendszerváltás határán innen volt három suszter. Mindhárom szorgalmasan dolgozott, mindenki meg volt elégedve munkájukkal. Télen nem áztak át a cipők, nyáron nem büdösödtek a lábak. Így volt ez emberemlékezet óta és tovább is lett volna, ha be nem kopogtatott volna egyikükhöz (előzetes helyzetelemzés után) a legnagyobb faszög-gyártó elosztójának területi képviselője. Helló, mondta illedelmesen. Itt írd alá, és pár év múlva tied lesz az egész város. De én nem tudom az egész városnak javítani a cipőt. Nem gond, majd veszel föl alkalmazottakat. De akkor mi lesz Varga Pista bácsival a Fekete sas utcában? www.youtube.com/watch?v=3bmNgrbKPKQ Meg a komámmal a város másik végén? Az öreg megy nyugdíjba, a komád meg. Az ő dolga, meg az enyém. Tőle jövök. Pista bácsit nagyon szerették az emberek, mert nem csak értette a szakmáját, hanem nagyon kedves öreg úr volt, mindenkihez volt néhány jó szava. Új cipőfűzőt ráadásnak adta, ha látta a végét járja a régi. Mondogatták is neki az emberek, Pista bácsi mi lesz a cipőinkkel, ha nyugdíjba megy. Gyerekeim, válaszolta olyankor, amíg ki nem esik a számból a faszög, csinálom, nyugtatgatott olyankor. Csudák csudájára a komának nagyon megszaladt. Mindig úr akart lenni, már megengedhette magának, hogy külföldre járjon vadászni. Miután Pista bácsi kifogyott a faszögből az új rendeléskor azt látta, megduplázódott a faszög nagykereskedelmi ára. Ki is köpte hirtelen azt a pár faszöget, ami a szájában volt, majd lehúzta a redőnyt és ráírta, zárva, végleg. A komának olyan jól ment a vadászat, hogy már nem bírta fizetni a kölcsönt, amit a boltfejlesztésre vedd, mert elpufogtatta. Ő is bezárt, és bérbe vette Pista bácsi üzletét. A szerződést aláíró a szögek mellé kapott egy háromdés lábbütyök-analizátort a területi faszög-értékesítőtől. Tódultak is hozzá az emberek, bütyök meg tyúkszem vizsgálatra. A koma is próbált beszerezni egyet, hogy valahogy talpon maradjon, de nem bírta megfizetni. Ezért csak minden hónap első nagypiac napján jött hozzá egy mobil hármdés lábbütyök-analizáló, egy valahol leselejtezett géppel. Az emberek már csak nagy ritkán fordultak hozzá, mert nemhogy nem múltak el a bütykök, hanem újak nőttek. A mesének (meg a szabad piacnak) vége. Jóccakát gyerekek, álmodjatok szépeket.

2016.11.27. 22:37:50

@neoteny:
a környezeti alkalmazkodás eredménye. egy átlagos német nő 34 évesen megszerzi az újabb diplomáját azért, hogy még "versenyképessé" váljon. egy cigány lány 17 évesen megszüli az első gyerekét és 34 évesen már unokája van. lehet, hogy nem lesz diplomája. és lemarad a szabad piaci versenyben. de a természeti környezethez inkább a cigánylány alkalmazkodik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.27. 23:02:28

@unionista᠋:

"de a természeti környezethez inkább a cigánylány alkalmazkodik."

Így igaz -- feltéve, hogy felnő(nek) a gyereke(i) addig, hogy neki(k) is gyereke/ük legyen.

Épp' ez történt Koszovóban, "a szerb nemzet szülőföldjén": az albánok "túlszaporodták" a szerbeket. Övék is lett Koszovó; ha az USA/EU nem segített volna be, akkor talán később lett volna az övék -- de a szaporodási ráták ellen nehéz küzdeni. Népirtással lehet próbálkozni, de az mostanság már erős nemzetközi fintorgást vált ki.

Ugyanakkor az érem másik oldala meg az, hogy hiába lett Koszovó az albánoké: az elvándorlás elég nagymértékű -- és nem Albániába, az anyaállamba vándorolnak ki a koszovóiak. Vagyis hiába nyerték el az önrendelkezésüket Koszovóban, láthatóan nem voltak képesek azt a széles tömegek életszínvonalának emelésére használni. Ami az "elnyomás" meg a "kizsákmányolás" érdekes vetületeire világít rá: ha szerb uralom lenne Koszovóban, akkor a szerbekre lehetne kiabálni, hogy miattuk szegény Koszovó népessége. De nem így van: a koszovói albánok nominálisan a maguk urai, mégis boldogtalanok a népek. Hasim Thaci lehet, hogy nagy szabadságharcos volt, de mint politikai vezető igen csak sok kívánnivalót hagy maga után. Amiből látható, hogy a hatalom megragadásának képessége közel sem biztosíték arra, hogy azt a hatalmat "a népek" javára vagy érdekeiben használja majd "a nép hős fia".

(Persze létezik olyan is, hogy en.wikipedia.org/wiki/R/K_selection_theory )

nevetőharmadik 2016.11.27. 23:36:32

@unionista᠋: Aha. Ezzel az a gond, hogy a lokális piac kicsi mérete miatt meglehetősen szűk a megtermelhető jószágok köre. Minél kisebb piacról van szó, annál több termék kell a globális piacról, amire már nem jó a helyi pénz, és megint ott van az ember, ahol a part szakad, hacsaknem megelégszik egy kétszáz évvel ezelőtti falusi életszínvonallal. Vagy ha nagyobb termékskála kell, akkor a lokális piacnak kell nagyobbnak lennie, és végül a lokális piac is úgy fog működni, mint a globális.

2016.11.28. 00:58:42

@nevetőharmadik:
olyan helyen érdemes bevezetni ahol az ipar eleve sokféle.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 04:32:27

@unionista᠋:

Ahol az ipar eleve sokféle, ott minek kellene helyi pénzt bevezetni? Nem pontosan az a helyi pénz ígérete, hogy fellendíti a helyi ipart?

tamas11 2016.11.28. 08:45:37

@Laptop7712:
Jó lenne, ha a sok "kurváranemértitek" helyett és után végre leírnád, hogy itt és most mi a következtetés, túl azon, hogy generációknak nem fog tetszeni, ami történt, és történik....
A helyi , megvalósítható, vidéki lakosságot elérő profitmodellhez milyen lépések vezetnek? (tőkefelhalmozás? Munkaerő-átcsoportosítás? (hova?), iskolázatlanok startupjai, gombamód?!
...
És legfőképpen: a hazai társadalomszervezés arra halad?
Nem az értelmiség (elitszerűség) tartós rémtettei vezetik meg (előnytelenül) a tömegeket, hanem egyre inkább a konkrét vezetés. miért neoetenybnek írsz, miért nem matolcsynak? Tudod egyáltalán hogy kiknek kéne?
Tartósan úgy írsz Andikáról (aki egyébként Unionista által vidéki életvitel- modellként felvezettt zsemély, mint aki már elment "londonba", de ő még a mesék szintjén is ITTHON maradzt, tipikusan itthonmaradó...
Mire lesz alakalmas ezekután az általad sugallt modell?
Az ellenérveket pedig álplemejus módon azzal kezeled, hogy "ti" a városi head office ablakán nézünk ki - a fejünkből..
Ezzel szemben Neo kanadában élő elméleti közgazdász lehet (?), és a többiek sem bután néznek a világra. Te azt sem veszed észre, ha nincs vitád valakivel. Csak a cselekvőképességet (hiányát) rovod fel nekik, miközben láthatóan az vagy magad is.
Épp jelenleg fut egy olyan nyílt pályázat, amely végre éppen az ilyen vidéki esélytelenek élethelyzetét veszi célba gyógyító szándékkal, persze EU-pénzekből.
Meglátjuk (??) kik nyerhetnek majd, és mire jutnak. .

tamas11 2016.11.28. 10:16:27

@tamas11:
vannak elütéshibák, - elnézést, remélem az érthetőséget (ezúttal) nem zavarja...

...a közepén például helyesen: ÁLPLEBEJUS

Laptop7712 2016.11.28. 12:31:04

@tamas11:
Íme, Andika problémaköre: Andika kezdő tanárnő.

Bebuszozik a közeli városba, mert a helyi drogériában – az egység egy multinacionális cég helyi üzlete – éppen tampon leárazás van, és kellene belőle.

Azt látja, hogy a 16 db-os tamponért fizetnie kell minimum 499 Ft-ot a kasszánál, ez a legolcsóbb, legsilányabb minőség.

Link:
shop.rossmann.hu/higieniai-termekek/noi-higienia/tampon

Andika húga, Deutschlandban bemegy ugyanannak a multinak az üzletébe, mivel kell vennie egy 16- db-os tampont.

Azt látja, hogy az egyik legjobb minőségűnek tartott termék, 1.99 EUR.

www.rossmann.de/einkaufsportal/suchergebnis.html?query=tampon+

Andika húgának London környékén van dolga, és ott is szüksége van egy 16 db-os csomagra.

Tud venni egy 30 db-os kiszerelést már 1.99 fontért.

www.boots.com/webapp/wcs/stores/servlet/SolrSearchLister?storeId=10052&catalogId=11051&langId=-1&searchTerm=tampon&t1_rpp=180#container

És itt jönnek a problémák, amiből most van nagyon komoly gond:

1.
Andika kezdő tanárnő fizetése nettóban 96 000 Ft. (órabér: 600 Ft) A havi fizetéséből tud venni 192 db 16 kiszerelést 499-ért. (összesen: 3072 db)

2.
Ha Andika húga kuli melót végez napi 8 órában Deutschlandban, akkor fizetése eléri a minimum 1100 – 1330 EUR-t nettóban, 8 órás egy műszakos munkarendet feltételezve. (órabér: 6.87 EUR)
A fizetéséből tud venni 16 db-os 552 akciós csomaggal. (összesen: 8832 db)

3.
Ha Andika húga netán London mellett végez kuli melót, akkor keres nettóban 1000 fontot. (órabér: 6. 25 GBP) Ebből tudna venni 502 csomag 30 db-os kiszerelést magának. (összesen: 15 060 db)

Erre mondta azt egy közgazdász ismerősöm, hogy nem csoda, az, hogy minden második fiatal el akar menni az országból. És el is fog, ha marad minden így.

A másik azt mondta, hogy ezt a fajta komplex üzleti modellt már nem lehet fenntartani egy olyan valóságban, ahol 2-3 órás repülőút választja el a normálist az abnormálistól.

A harmadik azt mondta, hogy ebben a komplexív ellátási láncban miért a legszegényebb fizeti a legmagasabb árat a termékért az adott végponton?
Ezt mi indokolja?

És ha van indok, akkor az hogyan konvertálódik le helyi szintre, és miért? Hogyan képződik rendszeren belül az adott végponton az értékesítési ár, és mitől függ az adott időszakban?

Közben tolják a dumát, hogy Andika nem termelékeny. Pedig az, megtartja az óráit, jó gyerekeket nevel.

Tehát az, hogy Andika nem termelékeny, az nettó hazugság.

Az is, hogy Andika esélytelen, az is csak egy bizonyos rendszerszintű nézőpontból levezethető.

Így van, nézünk ki a fejünkből, hogy roppantul nem akarnak működi azok a gazdasági mechanizmusok, és törvények, melyekre errefelé alapozták a közgazdaságtani működést.

Azt nem értitek, hogy miért csapott oda az asztalra
Andika, és hozta be a zorbánt a hatalomba.

A zorbán azt fogja tenni, hogy ki fogja tolni az országból azokat, akik nem normálisan működnek, és majd jön a ruszki, vagy a német, vagy a török kereskedő és/vagy gyártó, aki helyi szinten fogja gyártani a bio tampont ami negyed - tized áron lesz majd kapható az üzletben Manyi néninél a sarki boltban.

A közgazdász prof barátom azt mondta, hogy ehhez nem kell más, csak XZ angol, német, török, cseh, lengyel, szlovák, stb. középvállalati gyártó cég, aki tudja, merre szarik a légy. Nem kell hozzá hitel, szakértés, és erőforrás allokáció. Van hozzá EU-s pályázat is.

Ingyen fog jönni EU-s pénzen, ha nem jön, majd jön másik innovatív KKV máshonnan.

Ez az, amit fel kellene fogni, mivel ez csak valaminek csak az előszele.

Az angolok, és a németek előszeretettel beszélgetnek olyan komplex üzleti modellekről, melyről kőkeményen támadják a regnáló bebetonozott játéktereket.

Ezeket a megoldásokat nevezik gyűjtőnéven „disruptive business modell” A csöcs ött van a dologban, hogy aki felépít egy ilyent, az nagyon nem akar részt venni a hagyományos üzleti rendszerekbe.

Magyarország szépen visszamegy egyfajta liberális mázzal leöntött, nyitott, felvilágosult feudalizmusba, ami helyi szinten elkezd működni. A gyárak vezetőit meg marja az ideg, hogy nincs melós. Egyre kevesebb lesz. (Üzenet: Adoptálódj, vagy menj el)

Ugyanez megy a minimálbéremeléssel. A hazai tulajdonú KKV szektort fogja kinyírni a történet a közeljövőben néhány nemzetgazdasági ágban.

Totálisan átalakul az egész játéktér, és észre kellene venni, hogy ez milyen folyamatokat erősít, és hogyan.
Következtetés: Nagyon gyors változások jönnek, mivel a tampon a lényeg, nem az ár : ) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 13:05:01

@Laptop7712:

"A zorbán azt fogja tenni, hogy ki fogja tolni az országból azokat, akik nem normálisan működnek"

Mikor? Már hat éve hatalmon van, de a Rossmann még mindig szabadon zsákmányolja ki Andikát ...

Laptop7712 2016.11.28. 14:05:16

@neoteny:
Megy szépen a lábmunka a mélyben, csak nincs szem előtt. Mindenki optimalizálgat. Időszakosan üzletet zár be, és megy szépen az ellátási lánc optimalizálása is, raktárkészletek, miegymás.
Az autógyártásban szépen falhoz állították a menedzsmentet a melósok, és egyre nagyobb az alkupozíciójuk. Mindaddig így lesz, ameddig nem sikerül komplexen automatizálni az üzemeket. Ez még évek.
Neoteny, ez a közgazdász prof barátaim szerint egy fejlődési csapda, mivel a telepített üzem oldaláról vizsgálva nem nagyon látszik a középtávú profitmodell tarthatósága, bármennyire nyomják az automatizálást.
Ez roppant komoly dilemmává fog válni, és az elkövetkezendő 1-2 évben meg fog jelenni ezen játékok nemzetgazdasági hatása is.
Ezért tolja a dumát Lázár, hogy valamit tenni kellene ezzel a versenyképességgel, meg hogy hogyan is van ez, meg hogy fogy az idő, mert mi lesz 2020 után.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 14:10:56

@Laptop7712:

"A zorbán azt fogja tenni, hogy ki fogja tolni az országból azokat, akik nem normálisan működnek"

Mikor? Már hat éve hatalmon van, de a Rossmann még mindig szabadon zsákmányolja ki Andikát ...

Laptop7712 2016.11.28. 14:23:20

@neoteny:
Egyelőre még itt vannak, de már figyelnek a „méretgazdaságosságra”.

Úgy van vele, majd mennek, ha akarnak, csak megunják. A vidéki városokban már észrevehető a gazdasági fókuszpont váltás.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 14:39:45

@Laptop7712:

"Úgy van vele, majd mennek, ha akarnak, csak megunják."

Hát ez Andikán nem sokat segít: neki hat év Orbán-kormányzás után is 499 forintot kell fizetnie 16 tamponért a Rossmann-ban. Nem úgy tűnik, mintha Orbán igazán szívén viselné Andika tampon-hozzáférésének kérdését.

nevetőharmadik 2016.11.28. 15:24:12

@Laptop7712: "Közben tolják a dumát, hogy Andika nem termelékeny. Pedig az, megtartja az óráit, jó gyerekeket nevel.

Tehát az, hogy Andika nem termelékeny, az nettó hazugság. "

Dehogy hazugság... csak már megint egy másik Andikáról beszélsz (azaz hazudsz). Ezzel az Andikával az a helyzet, hogy a közszférában dolgozik, ahol a teljesítménye teljesen el van vágva a javadalmazásától - ez az állami szféra lényege.

Az állami szférában két dolog határozza meg, mennyit kereshet Andika: a mindenkori politikai akarat és az, hogy az állam mennyit képes legombolni a versenyszférában termelőkről (mint felső korlát). Azon, hogy Andika maga hogyan dolgozik, pont nem múlik szinte semmi (Andika számára). Nem véletlen rühelljük az állam gazdasági szerepvállalásának burjánzását.

***

A többi részével nem tudom, kivel vitatkozol, velem biztosan nem. Mert azok az új üzletmodellek - hiába új modellek - ugyanazt az elvet követik sikerreceptjükben, amit eddig leírtam: termelékenységük növelésével igyekeznek jövedelmezőbbek lenni. Kisebb költséggel és/vagy nagyobb értéket állítanak elő és/vagy jobb minőségben. De ugyanezt csinálták a mostani nagyok is, amikor még nem voltak nagyok.

Teljesen nevetséges úgy csinálnod, mintha ezzel az alapelvet cáfolnák: éppen az ellenkezője igaz, és pont azt mutatja, hogy azé a jövő, aki nem csak sírdogál, hanem alkalmazkodik, és a termelékenységének növelésére koncentrál.

Andika meg tanárnő létére vagy pályát vált és átmegy egy ilyen céghez dolgozni (ha megvannak a kellő kompetenciái), vagy kivárja, amíg az ilyen nagyobb termelékenységű cégek kellő mértékben elszaporodnak ahhoz, hogy az állam többet gombolhasson le róluk - és ha az "isten" is úgy akarja, a politikai akarat neki is többet juttat belőle fizetésként.

Laptop7712 2016.11.28. 17:01:33

@nevetőharmadik:
Értem. Akkor szeretném tiszteletteljesen megkérdezni azt, hogy miért megy az alternatív gazdaságtanról, meg területi optimumról, meg a vallásháborúról ezen a fórumon a vita? Egyáltalán minek vitatkozunk? Ebben az esetben semmi értelme az egésznek, mivel nincs probléma, ezért teljesen felesleges keresni az alternatívákat is. Akkor miért húzod magadra a megoldás keresését? Nem is értelek. : )

nevetőharmadik 2016.11.28. 17:15:14

@Laptop7712: Ki mondta, hogy nincs probléma? Tényleg nem értesz.

Laptop7712 2016.11.28. 18:22:21

@nevetőharmadik:
"Andika meg tanárnő létére vagy pályát vált és átmegy egy ilyen céghez dolgozni (ha megvannak a kellő kompetenciái), vagy kivárja, amíg az ilyen nagyobb termelékenységű cégek kellő mértékben elszaporodnak ahhoz, hogy az állam többet gombolhasson le róluk - és ha az "isten" is úgy akarja, a politikai akarat neki is többet juttat belőle fizetésként."

Egyszer láttam egy megfagyott, hajléktalan nőt. Ott feküdt a járdán. Nagyon szomorú látvány volt. (...) Amikor ilyesmit látsz, mintha Isten pont rád nézne egy pillanatig, és ha figyelsz, visszanézhetsz.

Amerikai szépség c. film

2016.11.28. 18:27:25

@neoteny:
az, hogy a helyi ipar sokféle nem azt jelenti, hogy virágzik a gazdaság. debrecenben van konzervgyár, tejipar, van húsipar, van malomipar, van dohánygyár volt ruhagyár, volt bőrgyár, van gyógyszeripar, van műanyaggyártás, van nyomdaipar, van mikroelektronika, volt orvosi műszergyártás, taneszközök gyártása. van háztartási gépgyártás, volt mezőgazdasági és ipari gépgyártás, van járműalkatrész gyártás és épül mellette egy járműipari összeszerelő üzem. van építőipar. volt téglagyár, volt fa és bútorgyártás. van haderő. gépesített lövészdandár. telepíthető mellé hadiipar. az egyetemhez kötődően folyik egészségügyi alapkutatás, van atommagkutató intézet. működik a debrecen erőmű és a nemzetközi repülőtér. mi az ami ebből versenyképes lehet? élelmiszeripar (jelenleg francia), gyógyszeripar (jelenleg izraeli) és a járműipar (jelenleg német tulajdon). mikroelektronika amerikai tulajdon. őket trump szándékai szerint hazahívják. persze ez nem feltétlen lesz így. nyilván lobbiznak majd ellene. a mérési eszközök gyártásában piacvezető national instruments hardver gyártósorainak 95%-a debrecenbe van telepítve. texasban folyik a tervezés és a próbagyártás. valamint ott van egy szolgáltatóközpont. debrecenben van még az rr donnelley. ami amerikai nyomdaiipari cég. szijjártó péter bőkezűségének hála irodát nyit az epam ("effective programming in america") és a flowserve. ez az ipari termelés egy 200 ezres kisvárosban. a dolgozók a pénzüket elkölthetik. van nagy két belvárosi pláza, két nagy tesco, interspar, auchan, metro üzlet. és a szokásos kisebb láncok. praktiker, kika, media markt, drogeria markt, müller, sports direct, decatchlon, aldi, lidl, stb.

vidéken ott a nádudvari kite, tigáz (tiszántúli gázművek), trv (tiszántúli regionális vízművek), helyi szállítmányozó cégek (trans-sped, tranzitker), hajdúszoboszlói idegenforgalom, keleti főcsatorna, hortobágyi nemzeti park. nem arról van szó, hogy ezek nem működnek. hanem arról minden brutális módon nyomott áron. és ugye nincsenek tőkejövedelmek. mert nyilván a fővárosnak így a legjobb. lehet mondani, hogy fogyasztáson alapuló globális kapitalizmusnak nincs alternatívája.

a ksh megyékre lebontott gdp adatokat közöl. az egy főre jutó gdp hajdú-bihar megyében a magyar átlag (!) 71.9%-a. az országos átlag valamivel több, mint kétharmada. debrecen egy régióban áll nyíregyházával és szabolcs szatmár bereg megyével. ők a magyar átlag 54,4%-án teljesítene. ott electrolux, lego, michelin gyár. az észak-alföld része jász-nagykun-szolnok megye. ők az országos átlag 63,9%-on teljesítenek. amiben többek között ott a jászfényszarui samsung. a dél-alföldi szomszéd békés megye a magyar átlag 58,2%-án áll. ezekhez képes hajdú-bihar "kiemelkedik". de így sem közelítik meg a magyar átlagot. pláne nem az európai unió átlagát, pláne a nyugatot. erre mondhatod azt, hogy c'est la vie. valakinek rosszul is kell járnia. a bangladeshiek még rosszabb. vagy szíriában. amit porig rombolnak. kárpátalján magyar óvodákat nyitnak. és tele van. mert érdemes magyarrá válni. és szabolcs szatmár bereg megyéhez kapcsolódni.

nem arról van szó, hogy nincsenek multik. a köznép azt mondja, hogy ki kell zavarni az összeset. a folyó fizetési mérleg vidéken brutális többletet mutat. ezekre mindre nincs szükség. nyilván nem lehet kizavarni az összeset se. mert abban az esetben összeomlik a gazdaság. ha politikus lennék, akkor azt mondanám, hogy megyében legfeljebb egy befektetői kör maradhat. a befektetői csoportok közül ki adja a legjobb ajánlatot. és melyekhez tud kapcsolódni leginkább a helyi gazdaság. a többi mehet. mert van egy brutális külkereskedelmi többlet. budapest meg adóztassa meg a bankokat. a buli negyedben fizessenek magasabb idegenforgalmi adót, több jövedéki adót, stb. a gazdaság kizárólag a fogyasztáson alapul. egy libát felnevelni, levágni és konyhakész állapotba hozni a nehéz. művészi módon kisütni már kurva könnyű.

a magyar állam 615 millió forinttal támogatja a szakácsversenyt.
www.turizmusonline.hu/belfold/cikk/615_millio_forinttal_tamogatja_az_allam_a_bocuse_dor_szakacsversenyt
rogán antal szomszédja kommunikációs tanácsokat ad. ez megduplázza a költségeket.
index.hu/gazdasag/2015/12/07/1_3_milliardot_kolt_az_allam_a_bocuse_d_or_szakacsversenyre/
eddig a magyar séfek 10. és 13. helyet szerezték meg az európai döntőn. most megnyerték a döntőt.
index.hu/kultur/eletmod/2016/02/18/szell_tamas_nyerte_a_bocuse_d_or_magyar_dontojet/
de nem azért, mert lefizették a zsűrit. hanem így döntött florent suplisson - a gl events exhibitions gasztonómiai események főigazgatója, és jerome bocuse - a sirha trade show elnöke. de ez nem korrupció. hanem pont magyar szakácsok főztje ízlett nekik a legjobban.

mrw0lf 2016.11.28. 20:20:02

@nevetőharmadik: Olyan, mintha elbeszélnétek egymás mellett.

Te és neotény azt mondjátok, hogy a Andika úgy kereshet többet... Itt csúszik félre, mert: a személy számára mutattok fel megoldásokat. A pl. pékként dolgozó Andika viszonylag rövid idő alatt elsajátít egy új nyelvet, majd elmegy péknek egy másik országba. Ott sokszorosát keresi az itthoni bérének... Andika problémája megoldódott: nem a termelékenysége, hanem a mobilitása változott.

A helyi pékség felad egy hirdetést, először: Pékeket felveszünk! Jön Péter, aki Andikához képest kicsit szerencsésebb helyzetben van -- Ő már korábban szert tett a szükséges nyelvismeretre, és a helyi pékségbe azért vállal munkát, hogy egy kicsit "anyagilag helyre jöjjön". Végül nem azért követi Andikát, mert szerelmes :D A másik verzió, hogy miközben pékként dolgozik, átképzi magát egy másik szakmába -- ahhoz elég tapasztalt, hogy tudja: ott sem fog többet keresni-, vagy megcéloz valami komolyabbat, majd évek múltán...esetleg, talán... A harmadik verziója, hogy saját pékséget alapít, de ehhez vagy hitelre, vagy állami forrásokra lesz szüksége, mert önerőből nem fog menni, hiszen egy pék fizujából nem jön össze a vállalkozáshoz szükséges kezdő tőke, de még a hitelhez szükséges önerő sem. Az állami forrásokra akkor számíthat, ha odadörgölőzik az aktuális uralkodó politikai erő valamelyik varacskosdisznófejű emberéhez, aki vissza 20-30%-ért elintézi, hogy vállalkozóvá válást támogató pályázaton nyerjen. Így viszont bekerül a szocialisztikus spirálba, és ami mellett: amíg kiszolgálja az aktuális hatalmat, addig lesz péksége, utána valaki másé lesz az a pékség :D Vagy kimegy külföldre, péknek áll. Találkozik Andikával és romantikázgatnak egy ideig, közben megszedi magát... Majd vissza jön és saját erőből belevág, hogy megvalósítsa álmát... Felad egy hirdetést, először: "Pékeket felveszünk...". Azzal szembesül, hogy nem talál szakképzett péket, vagy nem eleget, ezért átfogalmazza a hirdetését: "...szakmai tudás nélkül betanítás, ha van rá ambíció." És jön Tamás, aki belelép Andika, Péter cipőjébe... Betanított pékként kicsivel kevesebbet keresne (??), mint korábban Andika és Péter, de az ő bére is igazodik az állam által meghatározott bérminimumhoz, és ehhez tartja magát a pék vezetője is. Ami viszont nem lenne kötelező, csak a minimum, de ha attól többet fizet, drágább lesz a kenyér és egy másik pékség -- amelyik nem fizet többet -- venné át a "piacot", ami így nem közvetlenül, de az állam által van leosztva.

"Szeretném megemlíteni, hogy vagy béremelést, vagy szabadságot követelünk!"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 20:30:40

@unionista᠋:

"az, hogy a helyi ipar sokféle nem azt jelenti, hogy virágzik a gazdaság. [...] nem arról van szó, hogy ezek nem működnek. hanem arról minden brutális módon nyomott áron."

A gazdaság virágzásának mércéje a magas árak? És a helyi pénz használata ezt biztosítja?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 20:43:28

@mrw0lf:

"Te és neotény azt mondjátok, hogy a Andika úgy kereshet többet... Itt csúszik félre, mert: a személy számára mutattok fel megoldásokat."

A személyeknek van szükségük megoldásokra.

mrw0lf 2016.11.28. 20:50:47

@neoteny: Úgy gondolod, hogy a különféle személyek nem találják meg maguk a saját útjukat?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 20:59:44

@mrw0lf:

Amikor ők (vagy mások) panaszkodnak a helyzetükről, akkor én azt úgy értelmezem, hogy "nem találták meg a saját útjukat": problémáik vannak, amire nem találtak őket kielégítő megoldás(oka)t.

2016.11.28. 21:00:44

@neoteny:
gyerekek raboltak ki egy irodát. lovaskocsival.
www.nlcafe.hu/ezvan/20161125/debrecen-iroda-lopas-gyerekek-lovaskocsi/
az ember nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 21:09:15

@unionista᠋:

Harrincourt záróráig megalapozta népszerűségét, tányérjára bőségesen hullott az aprópénz és mikor egy fésűre feszített selyempapíron elzümmögte a "Kacagj, bolond, bár festett arcodon könny csorog..." kezdetű slágert, olyan jókedv kerekedett, hogy Lala, a biciklitolvaj, aki különben is nagyvonalúságáról volt közismert, eperbólét hozatott, és hajnalig még sok üveg rum fogyott el.

2016.11.28. 21:48:38

@neoteny:
a jólét nyilván az árak és a bérek arányán múlik. de az elsődleges kérdés az, hogy egy adott természeti környezetben (városban, vidéken) a helyi gazdaság a rendelkezésre áll erőforrásokból mennyi értéket állít elő. a debreceni teva üzem előállít évi 1 milliárd dollár értékű gyógyszert, de ebből nettó munkabér csak 10 millió dollár, akkor az marad helyben. a globális optimum az lenne, hogy még nagyobb gyógyszergyár épüljön. zolika munkahelyére 4/5 ember is elég lenne. növeljük meg az üzemet 5/4-szeresére. és zolika munkahelye nincs veszélyben. és ezzel a termelés még hatékonyabbá válik. de ezzel zolika ugyanannyit keresne. ez a helyieknek nem lesz jobb. tehát a kérdés az, hogy teva gyárat részben vagy egészben fel lehet váltani kisebb üzemekkel. ami gyógynövényeket gyárt, gyógyhatású készítményeket, vagy mondjuk vetőmagot.

ez esetben andika a helyi pénzből helyi gyártású kozmetikumokat vehetne. hajdúsági kukorica csíra olajdból és napraforgószár kivonatból gyártott hélia-d terméket. persze ha eladják a ruhát, akkor azzal szemben már vámmentesen be lehet hozni az árut. de ezt megint nem fogod érteni. mert ha elsőre nem érted, akkor sokadjára sem.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 21:55:46

@unionista᠋:

"a jólét nyilván az árak és a bérek arányán múlik."

Így igaz.

"de az elsődleges kérdés az, hogy egy adott természeti környezetben (városban, vidéken) a helyi gazdaság a rendelkezésre áll erőforrásokból mennyi értéket állít elő."

Nem; az elsődleges kérdés az, hogy egységnyi munkával mennyi értéket állít elő a melós. Az érték mércéje pedig az, hogy mennyit hajlandóak fizetni a fogyasztók az előállított javakért.

mrw0lf 2016.11.28. 22:18:59

@neoteny: Ezt úgy érted, hogy a problémáik forrása a gondolkodásmódjukban keresendő? Ezért szükségük van valakire, aki "rendet tesz fejükben"?

Tamás szeretne pék lenni, kenyeret és egyéb pékárukat készíteni. Ennek reményében vállalta a betanított munkás szerepét. Azt gondolta, hogy majd idővel kitanulja a szakmát és rendes pékként fogják megbecsülni. Ebből szeretne megélni: otthon, feleség és gyerekek <-- ez a szabad választása, ebben találná meg a saját útját. Azt tapasztalja, hogy mindez, a jól végzett munkájáért megkapott fizetéséből -- bérminimum, amit tart a pékség vezetője... -- nem megvalósítható álom marad csupán. Arra a következtetésre jut, hogy MO.-on a pékeket nem becsülik, ezért a szűkös albérletét maga mögött hagyva nekivág a nagyvilágnak... Előbb vagy utóbb megtalálja a helyét, ahol otthon érezheti magát, ahol megbecsülik a munkáját ott járhatja a maga útját. Az indulás előtti éjszakán néhány barátjának elmesélte hogyan jár, hogy idehaza amennyire nem becsülik a pék szakmát... Azok meg legyintettek, hogy a Tomi már megint csak panaszkodik, stb. Így aztán megértésre nem találva felállt az asztaltól, és elsétált... Azóta senki nem látta.

2016.11.28. 22:20:23

@neoteny:
attól függ, hogy egyéni vagy közösségi optimumkeresésről van szó. és ez egy vallási kérdés alapvetően. elvben lehet így is, lehet úgy is. a gyakorlatban persze el kellene dönteni. illetve a kétféle optimumot lehet közelíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 22:20:43

@mrw0lf:

"Előbb vagy utóbb megtalálja a helyét, ahol otthon érezheti magát, ahol megbecsülik a munkáját ott járhatja a maga útját."

Vagyis talált megoldást a problémájára: neki nincs szüksége senki tanácsára.

nevetőharmadik 2016.11.28. 22:24:08

@mrw0lf: Így utólag úgy tűnik, Laptopnak nem is állt szándékában más.

Egyébként csatlakozom neotenyhez, individuumokként tekintünk az emberekre. Persze beszélgethetnénk egész rendszerekről, de nincsen olyan rendszer, amiben megkerülhető lenne az egyén alkalmazkodási kényszere, ezért amikor az egyes Andikákról és az ő személyes sorsaikról meg percepcióikról van szó, akkor ezen a szinten nincs értelme túllépni. Legalábbis addig, amíg az egyéni alkalmazkodás kényszerét el nem fogadtuk, mint létező valóságot.

(Laptop ezt a lépést az Andikák nevében nem volt hajlandó megtenni.)

A példád eléggé messze vezet, arra a kérdéskörre, hogy "ugyanazért" a munkáért hogy lehet nyugaton többet kapni, itt meg nem. Látszólag persze Andika termelékenysége nem változik, azonban mégis azért lehetséges számára a nagyobb jövedelem elérése, mert egy olyan környezetben termel, aminek általánosan is nagyobb a termelékenysége, mint idehaza (és hogy ez miből áll össze, abba semmiképpen sem mennék most bele).

Azonban a lényeg a te példádban is ugyanaz, ha leszedjük róla az elméletieskedést: az emberünk változtat, alkalmazkodik, fejlődik, és ennek eredménye a magasabb jövedelem, jobb életminőség. Nem pedig annak, hogy vár és siránkozik és gazemberekre szavaz. Hogy ez az adott ember esetében milyen megoldásokat, kísérleteket, vargabetűket jelent, azt nyilván az ő egyedi helyzete határozza meg.

(Kitértél a magyarországi áldatlan politikai-gazdasági környezetre is, ami mintha direkt keresztbe akarna tenni az Andikáknak meg Pétereknek. Ebbe külön nem mennék bele, mélységesen felháborítónak és eltakarítandónak tartom.)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.28. 22:35:24

@unionista᠋:

"attól függ, hogy egyéni vagy közösségi optimumkeresésről van szó."

Ha az egyének nem termelékenyen dolgoznak, akkor "a közösség" sem gazdagodik.

Te és a hozzád hasonló gazdaságtanilag naivak azt hiszitek, hogy a gazdagság a több munkából származik (a munkaérték-elméletben hisztek). Nem: a gazdagság a termelékenyebb munkából származik. A Prezi nem azért sikeres, mert százcsillió dollárt beletolnak a kockázati tőkések: hanem mert kétcsillióan megveszik $50-ért, és ha egyszer megírásra került a szoftver, annak másolási költsége aszimptotikusan közelít a nullához. Ha egy ugyanakkora szoftverfejlesztő csapat ugyanannyi idő alatt kifejleszt egy custom szoftvert _egy_ megbízónak, az soha nem fog százcsillió dollárt fizetni azért: tehát a második csapat kevésbé fog gazdagodni -- annak ellenére, hogy ugyanannyi munkát fektettek a custom szoftver fejlesztésébe, mint a Prezi csapata a Prezi fejlesztésébe. Ebben az esetben a termelékenység abban fejeződik ki, hogy a Prezi egy sokkal nagyobb piacra dolgozott, mint a custom szoftvert kifejlesztő csapat. Persze ebben semmi "igazságosság" sincs (hiszen mindkét csapat ugyanannyit dolgozott): de a gazda(g)ság nem bármiféle "igazságosság" kérdése.

Ha Anna 100 zsák búzát termel egy évben, Béla meg ugyanakkora földterületen 150 zsáknyit, akkor Béla másfélszer olyan gazdag lesz, mint Anna. Senkit nem érdekel az, hogy Anna ugyanannyit (vagy akár többet) dolgozott, mint Béla: a munka _eredménye_ (a termék vagy szolgáltatás) a gazdagság forrása, nem a munka(idő) maga.

nevetőharmadik 2016.11.28. 23:56:31

@neoteny: "Persze ebben semmi "igazságosság" sincs (hiszen mindkét csapat ugyanannyit dolgozott): de a gazda(g)ság nem bármiféle "igazságosság" kérdése."

Ezzel az aprósággal hadd vitatkozzak kicsit: az, hogy ha valaki több embernek/fogyasztónak van hasznára, akkor gazdagabb, szerintem kifejezetten igazságos. Sőt, mi lehet ennél igazságosabb?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 00:05:17

@nevetőharmadik:

Rendben van: olyan "igazságosság" nincs benne, hogy azonos _idejű_ munkának azonos mértékben kellene gazdagítania annak végzőit.

2016.11.29. 00:15:01

@neoteny:
induljunk ki a játékelmélet legegyszerűbb alapfogalmaiból.

- X1..Xn játékosok
- S1..Sn stratégiák
- F1..Fn nyereségfüggvények
az Fi nyereség az összes játékos stratégiájának függvénye. tehát nem arról van szó, hogy mindenki egyénileg gazdálkodik. persze nem is arról, hogy mindenki közösségileg. és nem számítanak a játékosok. az Fi(Xi, S) függvénye, ahol S az összes játékos stratégiája. elemi lehetőségek közül választanak valamit.

a játék individuális változatában keressük a Fi függvények maximumát a ∑Fi ≥ 0 feltétel teljesülése mellett. tehát sok egymástól nem teljesen független kifizetést igyekeznek az egyének maximalizálni. ilyen a magánélet.

a játék kollektivista változatában ∑Fi maximumát keressük az Fi ≥ 0 feltételek teljesülése mellett. ilyen a közélet.

te nem fogadod el azt, hogy Fi kifizetésfüggvények nem teljesen individuálisak. és elutasítod a kollektivizálás minden formáját. de ezt vallási alapon teszed. mintha egy vegetáriánus nem fogadja el a húst. mert azért ölni kell, stb. rendben van. az a típusú liberalizmus a problémás, amikor azt mondja, hogy másnak sincs joga a játékot úgy játszani ahogyan ő akarja. hiszen te tudod, hogy totális anarchia a legjobb. nekem fogalmam sincs, hogy mi általában legjobb. eleve modelleket lehet alkotni. annak korlátai vannak. a modellekből lehet politikai konstrukciókat gyártani. ha ezt elég sok ember elfogadja, akkor esetleg meg lehet valósítani. és ez vagy sikeres lesz, vagy nem. te az a típusú ember vagy, aki eleve eldöntöd, hogy minden feltétlen rossz lesz. kivéve a totalitásában anarchia. csak erre nem jött rá az emberiség. oké.

nevetőharmadik 2016.11.29. 00:28:27

@neoteny: Ja, hát _olyan_ tényleg nincs. Az ember azt hinné, ez triviális... és sajnos mégsem az.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 00:33:44

@unionista᠋:

"- F1..Fn nyereségfüggvények
az Fi nyereség az összes játékos stratégiájának függvénye. tehát nem arról van szó, hogy mindenki egyénileg gazdálkodik."

Ez a tőled megszokott posztmodern bullshit-elés. Az Fi nyereség az i-edik nyereségfüggvény szerinti nyereség, nem pedig "az összes játékos stratégiájának függvénye". Aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy egyénileg gazdálkodnak-e a modell szereplői. Továbbá a "közösségileg gazdálkodás" jelentése sincs kifejtve: egy szövetkezet is "közösségi gazdálkodást" folytat, de ez nem jelenti azt, hogy egy geográfiai lokalitásban élő _összes_ embernek szövetségi tagnak kellene lennie.

"a modellekből lehet politikai konstrukciókat gyártani."

A politika a politikusok módszere arra, hogy ellenszolgáltatás nélkül elvegyék a polgárok magántulajdonát.

Ld. a City Journal cikket, amit linkeltem a másik poszt alatt.

2016.11.29. 00:49:22

@neoteny:
ugye azt mondom, hogy alaphelyzetben pénz egyik felével játsszunk individuálisan, a másik felével közösségileg. csak te ezt meg pláne nem érted. mert ez nem ortodox kommunizmus, de nem is ortodox kapitalizmus. tehát a legegyszerűbb vegyes gazdasági modellt sem fogod fel. feladom. nyertél.

Laptop7712 2016.11.29. 07:29:54

@neoteny:
Szeretném megkérdezni azt, hogy hol vannak a prezi típusú innovatív cégek, és hol van az innovatív IT második vonala, az ígéretes cégek? Hol van az a város, terület hazánkban, ami a IT fejlesztés központja, és húzza magával a régiót? Ilyen cégekből csak mutatóban van, mivel Magyarország, nem Izrael, vagy az USA, ahol egészen más miatt tud nagyon komoly IT startup kultúra kialakulni.

A játékelmélet ebben az esetben kicsit sántít.

Görögország esetében is kicsit megbukott az általad preferált játékelmélet, de most éppen az USA rozsdaövezet lakói mondták azt, hogy a te általad preferált játékelméleti megközelítésnek vége egy darabig.

A 80 millió séf országában most éppen megmentik a világ legrégebbi bankját, a nép meg szépen le fogja szavazni vasárnap – ezt mutatják az előrejelzések – az általad preferált játékelméleti megközelítést. Ott minden falu esküszik arra, hogy a helyben készült paradicsomszósszal a legjobb a pizza, meg a pasta.

Így megy ez arrafelé vagy 500 éve. Ja, hogy játékelméleti szempontból nem igazán cselekednek racionálisan? Pont telibeszarják. Azt várják el, hogy az olasz kormány támogassa azt, hogy ne menjen tönkre a 300 éves paradicsomszósz gyár, mert társadalmi értéket képvisel. Madár mindegy, hogy a kibocsátása mekkora, vagy hány órát melóznak ott az emberek.
(Naponta négy óránál többet biztos, hogy nem.)

neoteny, a te általad preferált játékelmélet most hullik atomjaira a szemünk előtt. Az emberek jót akarnak kajálni, fűtött lakásban egy jót szeretkezni, és nagyívben tennének rá, hogy mit akar az autógyár. Ugye értesz?

Unionista meg azt mondja, hogy segítsük, már azt, hogy a helyi értékek – amit ott, ők annak tartanak – ki tudjanak bontakozni. a zorbán meg azt mondja, hogy „teszünk egy lépést ebbe az irányba”. Oszt jóvan.

Azt felejted el, hogy nyugaton, egy fiatal ha dolgozik heti 3 napon napi 9 órát, akkor ki tudja fizetni az albérletét, a megélhetését, a szórakozását, és marad még pénze arra, hogy félretegyen.

Ja és marad még négy teljes napja arra hetente, hogy nézelődjön. És stikában megírja a laptopján a a legújabb 6 D-s adatbázist, ami a 21. század legnagyobb térinformatikai innovációja lesz.

neoteny, az ember roppantul nem racionális lény, emocionális, és szeret szeretkezni is. Főleg akkor, amikor szerelmes, elönti a lila köd, és csak a szeretkezésre tud gondolni.

Az alternatív gazdasági műhelyek kezdik vitatni a játékelmélet néhány aspektusát. Néhány stratégiai innováció, amin a mostani életminőségünk alapul, nem magyarázható az általad preferált játékelméleti alapokon.

mrw0lf 2016.11.29. 08:14:53

@nevetőharmadik: "A példád eléggé messze vezet, arra a kérdéskörre, hogy "ugyanazért" a munkáért hogy lehet nyugaton többet kapni, itt meg nem" -- Ugye abban egyetérthetünk, hogy egy hozzászólásba nem fér bele minden. Nem állt szándékomban feltenni ezt a kérdést, csak mint alternatívaként került megemlítésre a "nyugat". Kiderült, hogy a nyugati országok társadalmainak politikai és gazdasági környezetébe történő beilleszkedés, alkalmazkodás teszi lehetővé Tamás szabad választásának, álmának saját maga általi megvalósítását.

"Kitértél a magyarországi áldatlan politikai-gazdasági környezetre is, ami mintha direkt keresztbe akarna tenni..." -- Amihez nem érdemes alkalmazkodni, mert kiderült, hogy ebben a környezetben nem csak Tamásoknak nincs szabad választása. Ami - egyetértünk - mélységesen felháborító. Tehát a hazai politikai-, társadalmi és gazdasági környezet átalakítandó.

mrw0lf 2016.11.29. 08:23:25

@neoteny: Igazad van, viszont a pék szakma hazai megbecsülése nem változott.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 08:52:53

@mrw0lf:

"a pék szakma hazai megbecsülése nem változott"

Hogy téged idézzelek: "[t]ehát a hazai politikai-, társadalmi és gazdasági környezet átalakítandó". A $64,000-os kérdés épp' az: hogyan?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 08:57:09

@Laptop7712:

"Azt várják el, hogy az olasz kormány támogassa azt, hogy ne menjen tönkre a 300 éves paradicsomszósz gyár, mert társadalmi értéket képvisel. Madár mindegy, hogy a kibocsátása mekkora, vagy hány órát melóznak ott az emberek."

A görögöknél a kormány támogatta a 300 éves olívaolaj gyárat egy emberöltőn keresztül, attól függetlenül, hogy mekkora volt a kibocsátása, meg hogy hány órát melóztak ott az emberek. Aztán benyújtásra került a számla.

Laptop7712 2016.11.29. 09:24:55

@neoteny:
Még egy –két ilyen remek megoldás, a te játékelméleti alapvetésedből kiindulva, és tényleg szépen be lehet zárni az irodát.
Az utolsó meg lekapcsolhatja a villanyt. Most meg az olaszok, meg az amerikaiak nyújtják be a számlát. Szerinted egy amerikai farmer miből él? London környékén egy 300 éves családi vállalkozás miből él? Az autógyári melós nem állami alkalmazott?

netoteny, roppantul el vagy tévedve. Csak egyfajta kapitalizmus felfogást preferálsz, nincs ezzel semmi baj.
Márpedig a görögök azt mondják, hogy nem mehet tönkre a300 éves olivagyár, ja, meg majd mi tudjuk, mit csináljunk a kikötőinkkel.
Szépen haza lehet menni.
Lesz még gond ebből a fajta rövidlátásból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 09:37:28

@Laptop7712:

"Szerinted egy amerikai farmer miből él? London környékén egy 300 éves családi vállalkozás miből él? Az autógyári melós nem állami alkalmazott?"

Mindaddig, amíg megengedik, hogy a törvényt eltérítsék az igazi céljától — hogy az tulajdont sértsen ahelyett, hogy megvédené azt — mindenki részt akar majd venni a törvényhozásban, vagy azért, hogy megvédjék magukat a rablástól, vagy azért, hogy felhasználják azt a rabláshoz. A politikai kérdések mindig hátrányosan megkülönböztetőek, dominánsak és mindent felemésztőek lesznek. Harcok fognak folyni a Törvényhozás Palotája előtt, és a benti küzdelem sem lesz kevésbé elszánt.

-- Frédéric Bastiat "A Jog"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 09:41:54

@Laptop7712:

Másik Bastiat-idézetet akartam betolni:

Az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 10:34:54

@mrw0lf:

Ez csak az államhatalom meg/elragadásáról szól: (számomra) legalább ennyire -- ha nem még inkább -- érdekes az, hogy mit tennének az államhatalom új birtokosai.

mrw0lf 2016.11.29. 10:50:17

@neoteny: Igen, az első felel arról szól. A második felére gondoltam, például: Hogy mit engedhetnének meg maguknak, azt a liberális demokrácia intézményrendszerének firtatása körvonalazná.

Amiben pedig a kérdésedre adott választ vélem megtalálni: "kapitalizmus (vállalkozási környezet, adórendszer, oktatás, versenyképesség, társadalmi autonómiák, értékteremtés, jó gyakorlatok stb.) erősítésével és az állam funkcionális visszanyesésével és hatékonyságával hajtható végre"

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.29. 10:56:33

@mrw0lf:

Igazad van, nem olvastam el a második felét. Általánosságban jól hangzik; reméljük azt, hogy _ez_ a program megvalósításra is kerül egykoron (és minél hamarabb).

mrw0lf 2016.11.30. 10:53:49

@neoteny: Így van, általánosságok -- amolyan felszínes látkép, ami csupán a gondolkodás kereteit hivatott meghatározni, de a tartalommal adós marad. Ezért nem nevezném programnak, így bennem reményt sem ébreszt. Egyébként pedig ez itt -- ha jól tudom -- Béndek Péter személyes blogja, és nem vagyok biztos abban, hogy itt egy átfogó, részletekre kiterjedő programot kéne várnunk.
süti beállítások módosítása