1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.04. 09:17 HaFr

Erkölcsi alapú ellenállásra mindig van lehetőség

A magyar társadalom elnézi, amint kifosztják, nem érdekli a nyilvánvaló korrupció, politikai hazardírozás, amely kikezdi erkölcsi és anyagi tartalékait. A társadalom (amely Margaret Thatcher szerint nincs is, hiszen nem több, mint tagjai önálló akaratainak és döntéseinek összege) kollektív cselekvési képtelenségben szenved, tagjainak érdekei és képességei nem képesek egymásra találni, és a közjó érdekében megmozdulni. Ez van.

Hanem személyes ellenállásra mindig van lehetőség, amely ugyan nem vezet rövid távon hatalmi változáshoz, de annál fontosabb a jövőnk megalapozása érdekében. A személyes ellenállás erkölcsi alapjai pedig a helyes cselekvés és a jó követése: nagy részben -- furcsamód -- a helyes és a jó pedig egyértelmű választások. Az, hogy valaki a köznapi életében igazat mond (hacsak nincs súlyos, erkölcsi indoka nem igazat mondani), nem csap be másokat, tisztes munkát ad tisztes pénzért, törekszik önmaga kiválóságának fejlesztésére és a benne rejlő értékek kiteljesítésére, szeretetre és bizalomra törekszik az embertársai iránt (ha nem is mindig sikerül ebben maradnia) stb. mind az ellenállás gesztusai a nyilvánvalóan ezekkel ellentétes jegyeket mutató politikusainkkal és hatalmi berendezkedésünkkel szemben.

Ha most nem is képes a politikailag, ideológiailag, szociálisan és mondva csináltan megosztott társadalom kiverekedni a közjót (a legnagyobb rész legnagyobb hasznát, amely a kisebbséget sem dönti rosszabb helyzetbe), az erkölcsös viselkedés mégis közelebb hozhatja egymáshoz az embereket, és végső soron alapja lehet a vágyott nemzeti minimumnak. Ezt nem (naiv) politikai programként mondom, és nem is a reménytelenség mondatja velem. Ellenkezőleg: az örömhírt terjesztem, hogy mindenkiből lehet ellenálló, nem szükséges hagynia, hogy bedarálja a reménytelenség. Mindenki személyesen felel ebben az értelemben egy nemzet ellenállásért a rosszal szemben -- ráadásul nem kell eközben összefognia senkivel, nem kell kollektív cselekvési képességet felmutatnia, elég a megfelelő személyes döntéseket meghoznia. És azok elmaradásáért nem hibáztathat senkit, ahogy a szíve mélyén mindig is tudatában lesz annak, hogy mikor árulta el -- nem a nemzet, hanem -- a saját ügyét. A legfontosabbat, amije van. Önmagát. 

126 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr998049344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2015.11.04. 16:17:51

@HaFr: Szóval kár vele vitatkozni?

zipe moha 2015.11.04. 16:22:55

@borzimorzi: ...bocs borziborzi, de ámítod magad a leírásodból egy felhőfodrocskás, színes , üde már már tavaszos Színyei Merse-világ bontakozik ki amolyan reformkori zsongó-bongó mesevilág némi problémácskákkal amiket bármikor áthidalhatunk a létrácskáinkkal...minden későbbi baja az országnak abból származott, hogy nem voltál hajlandó szembenézni a magyar valósággal..:)))

ui:ajánlom szóképek megfestésekor inkább Munkácsy tónusait ( bevallom Szinyeit én is jobban szeretném...de nem érdemeltük még ki...ha odázod , nem is fogjuk)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.04. 16:32:21

@DrGehaeuse: enyhén szólva -- ám a vita intézményének járó tisztelettel mégis kell

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.04. 17:00:05

@HaFr:

Intellektuális pompomlányokkal nem lehet vitát folytatni.

Horváth Imre leponex 2015.11.04. 19:21:40

@HaFr: ' enyhén szólva -- ám a vita intézményének járó tisztelettel mégis kell '
az a tisztelet minimuma lenne, ha az üldözött leponex mint tiszteletbeli kisszírmenedékkérő visszakapná becsületes nickjét, nagyvonalúan eltekintene a adhominimániás méltánytalan sértésektől.
egy kajszi pomponlány.

nevetőharmadik 2015.11.04. 20:02:03

@HaFr: Az említett úr minden megnyilvánulása önmagában gyalázza meg a vita intézményét, adni alá a lovat ugyan miféle tisztelet?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.04. 20:50:29

@nevetőharmadik: nos, szerzőnket idézve:

' szeretetre és bizalomra törekszik az embertársai iránt (ha nem is mindig sikerül ebben maradnia) stb. mind az ellenállás gesztusai a nyilvánvalóan ezekkel ellentétes jegyeket mutató politikusainkkal és hatalmi berendezkedésünkkel szemben.'

és lefordítva erre a parciális hatalmi berendezkedésre, ahol Béndek Péter politikus magántulajdonú blogján számtalan 'ezzel ellentétes' jegyet mutatott fel posztjaiban, amíg az üldözött leponex számtalanszor igyekezett legalább a 'békés egyet nem értés' vitakulturáját népszerűsíteni.

( nem régi példa, hogy a párt hűséges támogatója azért kapott szigorú megrovást egy tagtársától, mert barátságosan elkommentelt velem, ahelyett hogy a Párt Hivatalos Álláspontját képviselte volna.)

felesleges lenne példák sokaságát felhozni, hogyan törekszik a szeretetre és a bizalomra derék szerzőnk a maga sajátos módján ;-)
ugyanúgy felesleges lenne a te kommentjeidből is idézni a túlburjánzó tiszteletet és bizalmat.

maradok akkor pompomlány :)

egyetmondok 2015.11.04. 21:42:10

@HaFr:
Nem kell. A lusztráció helyes eljárás.
Leponexet nem a nicknév,hanem az IP cím alapján indokolt kitiltani.

nevetőharmadik 2015.11.04. 22:05:36

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: Most kit próbálsz átverni? Engem, a többi olvasót, vagy önmagadat? Szegény üldözött leponex, te jó isten... hagyd már rá, fölösleges hülyéskedned! Te is pontosan tudod, mit és hogyan csinálsz, én is tudom, a többiek is tudják.

Egyebekben pedig engem a szerző gondolatai és elképzelései nem kötnek, hiába idézel belőle. Sem szeretetre, sem bizalomra, sem tiszteletre nem törekszem irányodban, ugyanis egyikre sem szolgáltál rá, az ellenkezőjére viszont újra és újra. Csak sajnálom rád az időt. Úgyhogy örvendetes volna, ha későbbiekben is mindenféle kommunikációt imitáló cselekvés szünetelne közöttünk.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.11.04. 22:21:26

Hol van az unionista? Szabadságra küldték a gazdái? :)

Boross Bence 2015.11.04. 22:56:38

Nem is tudom, hogy mit mondjak. A sok Orbán-rugdosás után jön egy ilyen poszt, ami azt mondja, hogy "legyetek becsületesek egyénileg", lefordítva: "politikai programot nem tudok adni". Fogom a fejem!

Sokan leírták már: a magyar társadalomnak az a baja, hogy az intézményei az kiskapuk keresőit jutalmazzák, a szabályok betartóit büntetik. Vagyis a szabályokat kell megváltoztatni úgy, hogy ne érje meg trükközni. Az ország sorsa nem azon múlik, hogy XY egyénileg elhatározza, hogy becsületes marad. Az ország sorsa azon múlik, hogy felső körben elismerjük-e, hogy a játékszabályokon kell változtatnunk, vagy pedig továbbra is egyéni megoldásokat keresünk.

Második felismerésnek annak kell lennie, hogy nem "kollektív cselekvési képtelenségben szenved" a magyar társadalom, hanem egyszerűen más történelmileg kialakult túlélési mintákat követ, mint a nyugat. A "tagjainak érdekei és képességei nem képesek egymásra találni", de nem azért, mert valamiféle kertészákosi értelemben véve alávalóbbak, becstelenebbek, butábbak vagy gyávábbak vagyunk az osztrákoknál, hanem mert más játékot játszunk. Olyat, ami több száz éve bizonyítottan garantálja a túlélést ebben a nagyhatalmak által szétzilált geopolitikai térségben (lásd: ahogy Merkel egymás ellen ugrasztotta ripsz-ropsz az egyes kelet-közép-európai és balkáni kormányokat).

Harmadik felismerésnek az kínálkozik, hogy ha egy politikai párt pusztán nyugatos programmal áll elő, akkor az nem fogja tudni teljesíteni, amit vállalt és elbukik, rosszabb esetben a nyugatosság manírrá válik nála és marad (lásd: SZDSZ). Vagyis a magyar helyzetre szabott programot kell kitalálni, nem pedig a nyugati mintákat kell másolni vagy uram bocsá' erőltetni.

Negyedik felismerés az, hogy ilyen alapon szervezett párt jelenleg nincs Magyarországon. Ha politikai cselekvésre adná a fejét a PKP, akkor egy szűz területet tudna meghódítani, mert riválisai nem is törekednek ilyen irányba. Ez lehetne Orbán és Vona igazi alternatívája hosszú távon, nem a lengyel úton a megsemmisülésbe kitartóan menetelő balliberális oldal.

Végül egy saját vélemény: a PKP nyilvánvalóan nem osztja ezeket a felismeréseket, de a balliberálisokhoz sem akar csapódni, így politikai programjához nem tud gyakorlati politikai cselekvést társítani. Elnöke tanácstalanul vagdalkozik Orbán - és a "szemtelen" hozzászólók - ellen (azaz dehogyis, miket írok, ő "szondázza a véleményeket"), alelnöke néma, elnökségi tagja hallgat, a pkpközösségre pedig jobb szót nem is vesztegetni. Az ország fájából mára tűzifa lett.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.04. 23:10:26

@nevetőharmadik: 'Úgyhogy örvendetes volna, ha későbbiekben is mindenféle kommunikációt imitáló cselekvés szünetelne közöttünk. '
Értelek. Tehát nem fogsz szólni hozzám. Szomorúan, de tudomásul veszem. Isten áldjon!
PS: szép emlékű valahai osztályfőnököm Szántó F. egyik kérdőívén válaszoltam én is úgy a 'tiszteletre' vonatkozó kérdésre, hogy azt ki kell érdemelni. Azóta is restellem magam az akkori beképzeltségem miatt ...

explanatus 2015.11.04. 23:17:09

Még valamit az erkölcsről, mégpedig abból a megközelítésből, hogy milyen a „nyerők” erkölcse és mi történik, ha saját erkölcsüket másféle mércével mérik.

www.youtube.com/watch?v=7kLS06QtWNE

Nagyon érdekes dologról beszélnek úgy 10:00 körül, hogy a görögöknél van egy réteg a hajózás és a sokcsillagos szállodák tulajdonosi köre, azaz a gazdagok, a görög oligarhák.

11:25-től mintha valami hasonló épülne itt nálunk. A kialakuló hazai oligarchia tulajdonképpen a vagyon miatt már nem magyar, bár Magyarországon él, de nem Magyarországhoz tartozik, mert nem járul hozzá Magyarország gazdasági, szellemi, erkölcsi erősödéséhez.

A magyar elit az EU-s pénzekkel függetlenítette magát a gazdaságtól és egy külön világot teremtett magának.

Ha igaz a görög viszonyokból a következtetés az egyik oldalra, értelemszerűen igaz a nem nyerő oldalra is, azaz egyik oldal azáltal gazdagodik, hogy a másik oldalt elszegényíti. A görögösödés jelei egyre inkább mutatkoznak.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.04. 23:33:12

@explanatus:

"egyik oldal azáltal gazdagodik, hogy a másik oldalt elszegényíti"

Ez csak zéró összegű játszmákra igaz, mint pl. a kártyajátékok. Léteznek nem-zéró összegű játszmák is: a gazdaság pl. ilyen.

Lehetséges az, hogy mindenki gazdagodik _miközben_ nőnek a vagyoni különbségek: vagyis a 'szegényedés' relatív.

Pl. a késői Kádár-korhoz képest nagyobbak a (látható) vagyoni különbségek magyar emberek között: de az átlagember nem szegényebb mint a késői Kádár-korban volt, hiszen van -- vagy viszonylag könnyen megszerezhető számára -- autója, telefonja, egyéb fogyasztási jószágai. Olyasmik amik a 80-as években könnyen egy évtizedbe került megszerezni, vagy gyakorlatilag nem is lehetett.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.04. 23:52:59

@DrGehaeuse: demagógia ellen a nagyobb demagógia a hatásos, én azért elkerülném

- valóban kár, ha a 'reménytelenség' visz ki embereket, de leginkább a sokkal nagyobb fizetés lehetősége.
- ahogy a következő két példádban is írtad, hazai robot helyett inkább kint próbálnak szerencsét, több pénzért

- a NER a minimálbér emelgetésével kényszerítgeti a magasabb béreket, vagy épp most a kötelezően előírt létszám alkalmazásával presszionálja a multikat több munkaerő alkalmazására.
Az autógyári multirabszolgákat kérdezd meg, jó-e nekik a magyar átlagfizetés feletti rabszolgamunka ...
- a külföldön munkát vállalók miatt lassan a multik béremelésre kényszerülnek,

- senki trafikját nem vették el, a dohányárusítás engedélyeket vonták vissza mindenkitől, - leginkább épp a multiláncoktól, ugye - és koncessziós pályázatokkal adták oda sokkalta kevesebbeknek - sok korrupciógyanús ügylet volt, valóban.

- senki földjét nem vették el, a lejáró állami földbérletekre írtak ki pályázatokat.
Itt is voltak, lehettek gyanús ügyletek bizonyosan.

Ha most 'fideszhez közeliek' nyerhettek, akkor ezek szerint eddig 'nemfideszesek' jutottak földbérlethez, melyik a jobb korrupció?

***
de hogy ne én okoskodjak itt neked:www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nagy_bajba_kerult_magyarorszag_ket_oldalrol_zarul_a_csapda.605377.html

'A bajok azt követően szaporodtak el, hogy nagyjából félmillió ember elszerződött Nyugat-Európába vendégmunkásnak. Különösen mérnökökből mutatkozik nagy hiány. A cégek rákényszerültek, hogy egymástól próbálják elszipkázni a megfelelő jelölteket, ami persze azzal jár, hogy rá kell ígérniük a bérükre. Ez is pluszköltséget okoz, ám az alternatíva, a saját alkalmazottak továbbképzése, szintén drága.

Bajban a cégek fele

A tapasztalt kollégák elvesztése óriási probléma a komolyan vehető cégeknek Magyarországon - derül ki Kalina Tímea szavaiból, aki, a TÜV Rheinland itteni leányvállalatának hr-menedzsere. Ha olyan valakit keresünk, aki azonnal pótolni tudná a kilépő munkatársat, akkor lehetetlen feladatra vállalkozunk. Az a helyzet, hogy a gyors munkaerő-felvétel esélye egyenlő a nullával.

A TÜV-nek átlagosan három hónapjába telik egy mérnök leigazolása. Ha speciális képzettséget vagy menedzsmenttudást igénylő állásról van szó, akkor jóval tovább kell keresgélniük. És e cég konkrét példája nem egyedi eset. A munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtó Manpower Group 750 munkaadót felölelő felmérésre szerint a vállalatok majdnem felének gondjai vannak szaktudással rendelkező embereik pótlásával. A teherautó-sofőröktől az informatikusokon át a könyvelőkig terjed a "hiányszakmák" skálája.'

Nos, itt a multik sopánkodnak, hogy nem találnak munkaerőt, RÁ KELL ÍGÉRNI a bérükre, és drága a kiképzésük.

Esetleg ha magasabb bért fizettek volna, nem mentek volna el a szakmunkásaik külföldre.
De miért nem fizetnek ugyanakkora bért itthon, mint külföldön - ugyanakkora teljesítményért??

'drága a kiképzésük' - panaszkodnak, de hát az áraikban benne van a munkaerő összes költsége, elvégre kapitalizmus van, nem?

explanatus 2015.11.05. 00:01:39

Én Varoufakis beszélgetéséből vonatkoztattam a magyar viszonyokra. Azt akartam mondani, hogy egy országra nagyon veszélyes, ha van egy réteg, amelyik olyan gazdasági hatalommal/vagyonnal rendelkezik, vagy rendelkezni akar, ami ezt a réteget már nem motiválja, hogy a dolgok jobban menjenek, mert a görög példa mutatja, ha az ország bele is pusztul, attól ez az 1% még elég jól el lesz az idők végezetéig.

A beszélgetés egy órás, és az benne a fantasztikus, hogy az egyik résztvevő beszél arról, hogy miként kényszerítették őket térdre. Bár baloldali, de a beszélgetés végén azt tudom mondani, a mi baloldalunkhoz semmi köze. A beszélgetés angolul folyik, német felirattal, tehát sokak számára érthető. Talán magyar feliratot is elő lehet hozni, de én ahhoz nem értek.

Persze, igazad van, vannak "nem-zéró összegű játszmák", bár nekem úgy tűnik vannak, akiket a fejlődés az általad felsorolt javak elérhetősége mellet is, az út szélén hagyott. Ha nem így lenne, nem beszélnénk itt arról, hogy kell egy megoldás, a gazdagodni akaróknak is, meg a leszakadóknak is. Egyelőre az 1% erősítése látható a leszakadók kárára.

explanatus 2015.11.05. 00:03:16

@neoteny: Hoppá, lemaradt a címzett, sorry :)

2015.11.05. 00:09:40

@neoteny:
a gazdaság egy része zéró összegű. például amikor a munkaadó és a munkavállaló osztozik a profiton.

2015.11.05. 00:29:27

@explanatus:
ez nagyon egyszerű dolog. a görögök sem termelnek annyi árut, amennyi az önfenntartáshoz szükséges. és innentől kezdve nem marad más választásuk, mint a jólét érdekében becsapni egymást.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 00:38:10

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"demagógia ellen a nagyobb demagógia a hatásos, én azért elkerülném"

Ezzel?

"Az autógyári multirabszolgákat kérdezd meg, jó-e nekik a magyar átlagfizetés feletti rabszolgamunka ..."

----

"senki trafikját nem vették el, a dohányárusítás engedélyeket vonták vissza mindenkitől"

... és ezzel ellehetetlenítették azokat a trafikokat akiknek a bevételük (és így jövedelmük, hasznuk) túlnyomó része a dohányneműek árusításából származott.

Ez kb. ugyanaz mintha unionista Sanyi haverjától elvennék a kútfúrói 'engedélyét'. Nem vennék el a szerszámait vagy az 'üzletét', 'csak' ellehetetlenítenék hogy a kútfúrásból éljen.

"a NER a minimálbér emelgetésével kényszerítgeti a magasabb béreket"

Mivel azt nem 'kényszerítgethetik' hogy az alkalmazók munkásokat vegyenek fel, ezzel csak azt érik el hogy mindazokat, akik nem termelik ki a minimálbérük értékét, nem alkalmazzák.

"épp most a kötelezően előírt létszám alkalmazásával presszionálja a multikat több munkaerő alkalmazására"

Ami biztosítani fogja azt hogy még csak véletlenül se' fizessenek ezeknek a kötelezően felvett embereknek többet, mint a minimálbér. Még ha korábban annál többet is keresett a kevesebb dolgozó.

----

"a multik sopánkodnak, hogy nem találnak munkaerőt, RÁ KELL ÍGÉRNI a bérükre, és drága a kiképzésük"

Senkit nem érdekel a sopánkodásuk: ha szakértelmet akarnak, fizessék meg és/vagy képezzék ki.

_Ez_ a normális szabadpiaci folyamat: a kereslet-kínálat alakulása. Kereslet van szakképzett munkások (beleértve mérnökök) iránt: a kínálat viszonylag kicsi (mert elmehetnek máshová is, jobb pénzért); felmennek az árak, ami jelen esetben béreket (a munkavégzés árát) jelenti. Abszolút semmi probléma sincs ezzel. Persze az alkalmazók örülnének ha nagyobb lenne a kínálat, és nem kellene béreket emelniük: de nem ez van, így hát ha továbbra is hasznot akarnak csinálni, fel kell emelniük a béreket.

Sokszor hallottam olyat magyaroktól hogy "a sok olcsópista lenyomja a béreket, mert elmegy kevésért is dolgozni". Na itt van ugyanennek az érmének a másik oldala: most kérhetnek a (szakképzett) melósok magasabb béreket (emelhetik az áraikat). És ahogy nem hatott meg az sem hogy egyesek rinyálnak azon hogy mások hajlandók kevesebbért is dolgozni, az sem hat meg amikor a munkaadók rinyálnak hogy többe kerül a (szakképzett) munkás. Igen, és? Ha más hajlandó megfizetni a magasabb béreket, akkor az azt jelenti hogy azon magasabb bérek mellett is lehet hasznot termeltetni a munkással: akkor tessék megfizetni ezeket a magasabb béreket, ha ők (ti. a síró szájú munkáltatók) is hasznot akarnak csinálni. Ennyike.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 00:47:50

@unionista᠍᠍:

Ez feltételezi hogy a profit összege konstans. Ami nyilvánvalóan nem így van: iparágakon belül is, és különösen iparágak között igencsak eltérő a profit mértéke. Például az egy dolgozóra eső tőkebefektetés mértékétől függően.

Az alappélda: nem mindegy hogy a szoftverfejlesztő egyedi szoftvert fejleszt, ami egy fogyasztónak kerül eladásra egyszer, vagy pl. shrinkwrap szoftvert, ami eladásra kerül esetleg milliószámra. Dolgozhat mindkettő 8 órát heti 5 napban, akkor sem lesz ugyanakkora a profit -- és ennek megfelelően a két szoftverfejlesztő fizetése sem.

2015.11.05. 01:41:14

@neoteny:
maga az osztozkodás zéró összegű. a magyar munkavállaló azt mondja, hogy ugyanazért a munkáért lényegesen kevesebb bért kap, mint külföldön. ugyanaz a vállalat, ugyanaz a munkakör, akár ugyanaz a munkagép. ugyanaz a termelékenység. vidéken még kevesebbet fizetnek, mint a fővárosban. nyilván azért, mert megtehetik. és egyébként az áru is rosszabb minőségű. tehát ugyanaz a márka kelet-közép európában ugyanazon az áron, de rosszabb minőségben kerül forgalomba. mert ezt is megtehetik. rendben. de akkor ne várják már el, hogy a köznép szeresse a külföldet. és innentől kezdve ez egy politikai játszma.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 01:52:38

@unionista᠍᠍:

"a magyar munkavállaló azt mondja, hogy ugyanazért a munkáért lényegesen kevesebb bért kap, mint külföldön. ugyanaz a vállalat, ugyanaz a munkakör, akár ugyanaz a munkagép. ugyanaz a termelékenység."

Akkor kérjen többet a magyar munkavállaló. Ja, hogy azt nem adják meg? Akkor menjen el oda ahol megadják.

Egyébként már írtam arról hogy miért nem ugyanakkora a termelékenység (pl. több költség az előállított termékek szállítására), és miért nem hasonlíthatóak össze csak a nettó fizetések: a munkáltató nem csak a nettót fizeti, hanem a bruttót + minden egyéb munkáltatói hozzájárulást + minden egyéb magasabb költséget is, ami a munkáltatót sújtja (adók stb). Ezeket te kihagyod, és csak lököd a demagóg dumát az 'ugyanaz'-ról.

"akkor ne várják már el, hogy a köznép szeresse a külföldet"

A magyar (tulajdonú) munkáltató többet fizetnek? Ha igen, tessék elmenni a magyar (tulajdonú) munkáltatóhoz; ha nem, akkor meg miért csak "a külföldet" nem szereti a magyar melós?

Boross Bence 2015.11.05. 02:28:11

@unionista᠍᠍: Egyszerű a magyarázatod az országok (régiók) közötti bérkülönbségre, csak sajnos nem igaz. Persze ezt könnyebb eladni a tájékozatlan embereknek, főleg úgy, hogy egy jó adag önfelmentés is van benne, és tovább táplálja a Magyarországon történelmi okokból elterjedt sértett nemzeti önérzetet is.

Akit a valóság is érdekel, az kattintson ide:

vanholnap.hu/elmagyarazom-miert-keres-tobbet-egy-osztrak-ugyanazzal-munkaval/

vagy ide:

www.fknp.hu/aktualis/?167,en_mit%EF%BF%BD%EF%BF%BDl-m%EF%BF%BD%EF%BF%BDkodik-ausztria-

vagy ide:

tenytar.blog.hu/2015/05/14/ezert_keresel_joval_kevesebbet_mint_egy_nyugat-europai

Mindegyikben azonos a fő magyarázat a jelenségre: a bérek összehasonlításában szereplő, Magyarországon és Nyugat-Európában is azonos munkakörök mellett Magyarországról hiányoznak a nagy hozzáadott értéket termelő munkakörök, amik felhúznák a nyugat-európai szintre az összehasonlításban szereplő munkakörök béreit. A magas hozzáadott értéket előállító munkakörök pedig azért hiányoznak Magyarországról, mert itt nincs hozzá elég tőke: sem anyagi, sem szellemi.

Toportyán Zsóti 2015.11.05. 05:34:04

Magyarok nem elnézik a narancsgyilkosok regnálását hanem elszenvedik,agymosó trükkök százaival szemben esélyük sincs amíg nem tör ki újabb válság vagy háború.Ha észrevetted volna választási csalással maradt helyén a banda.

uszo 2015.11.05. 06:42:46

@HaFr: Egy normális társadalomban, ezen értem azt, ahol a társadalom célja az emberi személy java, és nem egy elvont kollektív eszménykép (nemzet), ott az általad alább sorolt értékek a társadalometika fundamentumai. Éppen ezért szerintem is igazad van amikor azt mondod, hogy a személyes etika szintjén a megalapozó normalitást kell megjeleníteni.

"erkölcsi alapjai pedig a helyes cselekvés és a jó követése: nagy részben -- furcsamód -- a helyes és a jó pedig egyértelmű választások. Az, hogy valaki a köznapi életében igazat mond (hacsak nincs súlyos, erkölcsi indoka nem igazat mondani), nem csap be másokat, tisztes munkát ad tisztes pénzért, törekszik önmaga kiválóságának fejlesztésére és a benne rejlő értékek kiteljesítésére, szeretetre és bizalomra törekszik az embertársai iránt (ha nem is mindig sikerül ebben maradnia) stb."

Azonban helyesebb lenne nemzeti minimum helyett, emberi(humán) minimumról beszélni, mert abba mindenki belefér. Jelenleg egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a nemzet fogalmán itt mindenki politikai nemzetet ért, nem pedig az etnikait. Egyértelmű hogy ez most egy mozgosító hívó szó, de egyben kiválóan lehet vele leplezni az autokrata törekvéseket. Mindezeken túl pedig, a politikai hatalom ma egyértelműen kollektivista módon használja a nemzet érdekére való hivatkozást, ha másként nem tud érvényt szerezni hatalmi igényeinek a személlyel szemben.

DrGehaeuse 2015.11.05. 10:08:37

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"- valóban kár, ha a 'reménytelenség' visz ki embereket, de leginkább a sokkal nagyobb fizetés lehetősége.
- ahogy a következő két példádban is írtad, hazai robot helyett inkább kint próbálnak szerencsét, több pénzért"
Nagy tévedés és tömény cinizmus a kivándorlók motívációjának ilyen beállítása. Ez még azokra nézve is sértő akik tényleg csak ideiglenes külföldi munkavállalás céljából mentek el.
Az igazi ok szerintem:
- Megalázó és elfogadhatatlan cinizmus a hazai munkaadók és a költségvetési intézményeket irányító hatóságok részéről (pl. Egészségügy - egy nővér már akkor is itthon maradna inkább minthogy külföldre menjen ha csak a mostané bérét megdupláznák. Többségük leszarná az 5szörös londoni bért)
- Impotenciáját propagandával és látszatintézkedésekkel palástoló, veleéig korrupt és aljassságig cinikus államgépezet minden szinten. Nagyon kevés ma még az olyan álllami intézmény (hatóság) ami tényleg szolgáltat és nem cseszeget.
STB:

- Igaz, a trafikok esetében nem direkte elvételről, hanem törvényhozással való visszaélésről van szó. Az is igaz, hogy a tuskó meg az ósön is elesett a dohánykereskedelemtől, de a többség az kényszervállalkozó kistrafikos volt. Legalább a látszat kedvéért ezeknek lehetett volna biztosítani valamilyen előnyt a koncesszióhoz jutásban.

- A föld esete is más de a juhász számára tök mindegy miért veszítette el a legelőterületét. A birkáktól meg kellet válnia (eladni, levágatni vagy éhenvesztek).

Az eljárások káros következményeit nem is próbálták enyhíteni. Kisegzisztenciák, családok és vállalkozások mentek tönkre. Ezek a következmények kiszámíthatók voltak. A fityiszrezsim ezt elfogadhatónak tartja és ez maga a cinizmus és embertelenség. Számomra ez pont elég ok arra, hogy az eltünését kívánjam, s ha lehet küzdjek is érte.

"Ha most 'fideszhez közeliek' nyerhettek, akkor ezek szerint eddig 'nemfideszesek' jutottak földbérlethez, melyik a jobb korrupció?"
Szerintem akik 2010-ben a 2/3-hoz adták a szavazatukat nem a maszopos korrupciót akarták fityiszkorrupcióra cserélni, hanem egy igazságosabb és jobb minőségű kormányzást akartak.

2014-ben csak az alternatíva hiánya, a rezsirizsa az iszonyú propagandatulsúly mentette meg a 2/3-ot.

Folytassuk!

2015.11.05. 10:20:59

@uszo:
a nemzet nem egy elvont kollektív eszménykép, hanem egy szaporodási közösség. egy populáció. elemi biológia. amit egy szemita csoport elutasít. pfúj, magyarok. és ebből következik az antiszemitizmus. az, hogy a zsidók érzéketlen faszok. és ezek politikai értelemben ütköznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 10:39:51

@unionista᠍᠍:

"a nemzet nem egy elvont kollektív eszménykép, hanem egy szaporodási közösség. egy populáció. elemi biológia."

A nemzet szó eredetileg kétségtelenül a közös leszármazást kifejező megjelölés; erre utal, hogy nyelvtanilag a „nemzeni” szóból lett képezve, éppúgy, mint a latin natio
a nascere igéből. Minthogy pedig a közös leszármazás a faj és vér azonosságát igazolja, valamikor a nemzet egybeesett a fajjal, vagy legalább közel volt ahhoz.

A nemzetet a maga faji tisztaságában általában nem
lehetett soká megőrizni. A beházasodások, összekeveredések megindítottak egy folyamatot, amelyet áthasonulásnak (asszimilációnak) vagy beolvasztásnak szokás nevezni és amely a nemzet körébe sokszor tömegével vont be másajúakat. Bár az áthasonultak átveszik az eredeti faj leglényegesebb faji tulajdonságait és főleg átveszik nyelvét, az ilyen kibővült nemzetet fajilag mégsem lehet többé egységesnek tekinteni, hanem az többé-kevésbbé kevert fajjá lesz. A nemzeti összetartozás alapja többé nem kizárólag a közös leszármazás, de inkább a közös nyelv.
Nyelvében él a nemzet, mondták gyakran és Hosszú időn
keresztül a közös nyelvben és irodalomban látták a nemzetfogalomnak leglényegesebb ismérvét.

De ez a nemzetfogalom még mindig szűknek bizonyult, mert kizárta a nemzet tagjai közül az idegen anyanyelvűeket, akik pedig az államon belül a nemzeti életközösség részesei és sokszor az összetartozás meggyőződéses hívei voltak. Lassan kialakul,_a_nemzetnek politikai vagy jogi
fogalma, amely az állam polgárait a jogi köteléken túlmenő erkölcsi kapcsolatokban vonja össze, még
pedig tekintet nélkül fajukra és anyanyelvükre, pusztán
a közös haza ismérve alapján.

mtdaportal.extra.hu/books/egyed_istvan_politikai_nemzet_nepi_nemzet.pdf

DrGehaeuse 2015.11.05. 10:41:48

@unionista᠍᠍:

A te antiszemitizmusod oly annyira paternalista, hogy már-már toleráns az érzéketlen zsidó faszok irányában.

explanatus 2015.11.05. 10:48:47

@DrGehaeuse: A legnagyobb gond, hogy az önfenntartó, önfejlesztő folyamatokat a gazdaságban nem tudták az eddigi kormányok beindítani. A százezer számra országot elhagyók a bizonyíték, igen, a magyar embert akar és tud dolgozni működő gazdasági környezetben.

Olyan tervgazdaságfélévé silányították a pályázatokkal a gazdaságot. Napjainkra sikerült elérni, hogy (valamit termelő) termelő vállalkozás nem tud lábra állni, pusztán azért mert az alapító ért hozzá, pályázati pénzek nélkül.

Az önkormányzatok térkövezési és szökőkút állítási „programja” arra volt jó, hogy lehetett szalagot elvágni. A cégek épületrekonstrukciós programja is valami hasonló volt. Odabent korszerűtlen gépek, technológiák, gyártási berendezések, de kívül új, színes vakolat.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.11.05. 12:32:50

@Boross Bence: " A magas hozzáadott értéket előállító munkakörök pedig azért hiányoznak Magyarországról, mert itt nincs hozzá elég tőke: sem anyagi, sem szellemi."

Tapasztalatból mondom: Az anyagi rész nem hiányzik. Pénz van......ha jó a projekt, két kézzel dobják utánad. A környezet, a bizalom hiánya a probléma...túl nagy állam, korrupció, folyamatosan változó szabályozás stb.

2015.11.05. 14:17:44

@neoteny:
a szaporodási közösség fogalma nem feltétlen azt jelenti, hogy egyetlen származási vonal megengedett. ez az ortodox nacionalista felfogás, amit a zsidó állam képvisel. akárki nem lehet csak úgy izraeli állampolgár. még az is kevés, hogy valaki szereti izraelt. igazolni kell, hogy zsidó vagy.

magyarországon ezt nehéz lenne érvényesíteni. mert a kis(s) és a nagy, valamint a mesterségeket megjelölő családnevek mellett a leggyakoribb a tót(h), horvát(h), a német(h). gyakori rác(z), oláh, orosz, török, görög, bolgár, lengyel, cseh, olasz, székely megnevezés. és ez egyenes férfiági eredetre utal (persze lehetnek felvett nevek is.). a magyar nemzetet nem lehet egyetlen tőből eredő leszármazási sorra vagy sorokra építeni. viszont ez mégis csak egy szaporodási közösség abban az értelemben, hogy lényegesen több a magyar-magyar párkapcsolat, mint a magyar-nem magyar. ha egy kisebbség elkülönül, vagy külföld felé kapcsolódik, akkor egy ponton túl nyilván nem lesznek részei a nemzetnek (szaporodási közösségnek). lehetnek magyar állampolgárok, a magyar társadalom tagjai, de a nemzeti elkötelezettség nem alakul ki. ez nem filosz, hanem biosz. ebben az esetben is lehet ez egy nemzetiség vagy vallási kisebbség az ország területén. de a főhatalommal nem ruházhatók fel. kormányzati tisztséget nem tölthetnek be, legfeljebb csak önkormányzatit. hiszen ők valójában magyarország területén élő idegenek. az elvárás nem beolvadás. hanem az, hogy nagyjából annyi legyen a zsidó-magyar párkapcsolat, mint a zsidó-nem-magyar. egyáltalán nem vagyok antiszemita. még azt sem állítom, hogy a globális háttérhatalom összeesküdött minden magyarok ellen. megértem azokat is, akik így érzik. azt gondolom, hogy a zsidóság jelentős részében azért nem alakul ki a nemzeti érzület, mert a többségtől mért genetikai távolságot nem tudják, vagy nem akarják áthidalni. ami rendben van. egyetlen csoportosulás sem kötelezhető arra, hogy fele részben magyarokkal keveredjen. de ebben az esetben nem nagyon vezethetik az országot. világi hitközségeket építeni. vallási kisebbségként élhetnek kárpát-medencében. és ha egy új generáció a magyarok mellé áll, akkor újra be lesznek fogadva. és persze ki is vonulhatnak. ezt kellene eldönteni.

DrGehaeuse 2015.11.05. 14:52:35

@explanatus:

Ettől sokkal nagyobb baj, hogy a magyarországró offhore-ba kivitt tőkevagyon 250 Mrd USD -ra becsülhető. A magyar privatirőr és közpénzlenyúló milliárdosok nem fektetik be itthon a lenyúlt vagyont, hanem kint tartják adómentes vagy "adóoptimalizált" számlákon.

Ha ennek a pénznek csak 10%-a hazakerülne és értelmes, versenyképes termelő beruházásokban jelenne meg, pár éven belül Magyarországon "gazdasági csoda"-ról beszélhetnénk.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 15:11:01

@unionista᠍᠍:

"a szaporodási közösség fogalma nem feltétlen azt jelenti, hogy egyetlen származási vonal megengedett. [...] a magyar nemzetet nem lehet egyetlen tőből eredő leszármazási sorra vagy sorokra építeni."

Te írtad:

"a nemzet nem egy elvont kollektív eszménykép, hanem egy szaporodási közösség. egy populáció. elemi biológia."

2015.11.05. 16:42:10

@Boross Bence:
oké, de ezt nem egy újságcikkek alapján gondolom, hanem valós tapasztalatból. olyan példákból, ami a közvetlen környezetemben előfordul. mondok egy példát.

egy amerikai nyomdaipari cég vásárol egy új gépsort. akkora nyomdagépet, aminél sokkal nagyobb a világban nincs. az üzemet előzetesen újraalapozzák. azért, mert a statikusok félnek, hogy beszakad alatta a föld. ezt azért csinálják mert a szomszédos városban dán játékgyártó cégtől kapnak megrendelést. de egy magyar nyomdász nem annyit keres, mint egy amerikai. hiába ugyanaz a termelékenység, vagy még magasabb. ha egy amerikai szakmunkást nem fizetnek meg, akkor elmegy a másik nyomdába, vagy sarki hotdog árus lesz és abból is megél. a magyar nyomda jelentős részben azért nem tud fejlődni, mert több pénzt képes betolni a külföldi. és ezek nyilván kormányzati, önkormányzati megrendeléseket keresik.

német szövetségi rendben az amerikaiak nélkül is meg tudjuk venni a heidelberg nyomdagépeket. és be tudjuk üzemelni. vehetünk kínait is. a technológiát meg lehet vásárolni. szakembereket is akár. de lehet mondani, hogy a németeket preferáljuk. és működjünk együtt. és ezek után lehet kis magyar nyomdagépet összerakni. és ebből lesz a polgárosodás. a magyar nyomdászat el kezd fejlődni.

a kormányzat dolga az, hogy találja azt a vállalati stratégiát, amit a lakosság döntő többsége elfogad. nekem úgy tűnik, hogy a majdnem a legzártabb elképzelés irányába haladunk.

a magyar gazdaság megszervezhető úgy, hogy mezőgazdaság és az ahhoz kötődő könnyűipar döntően hazai kézben marad. a bányavidékek kisebbségi magyar területeken vannak ezért a nehéziparban együttműködünk a szomszédainkkal. nagyobb részt ők termelik ki a nyersanyagot, de a hazai piacra szánt készterméket már legalább fele részben magyar munkaerő állítja elő. a termelő eszközöket pedig a dunai németektől szerezzük be. a szolgáltatásokhoz szükséges alkatrészeket svájcból.

nagy-magyarország (mint egy női ivarsejt) és kis-magyarországi fej a duna-majna-rajna völgyi német farokkal (mint egy hímivarsejt) kapcsolódik össze. és ezek egyesüléséből következik budapest bundesstadt. szövetségi város. egy óriásplakáton ezt így lehet ábrázolni.

ez azt mondja, hogy magyarországon lehet, hogy van nem szövetségi és nem szomszédos külföldi gyártmány (mert ha mi magyarok önerőből előállítunk és eladunk valamit, akkor vehetünk érte bármilyet), de nem nagyon vannak nem-szövetségi gyártók és nem-szomszédos szolgáltatók. tehát mondjuk távközlésben lehet a magyar telekom (német résztulajdonnal) és a magyar-román digi. és gyártsunk le a távközléshez szükséges vezetőket, félvezetőket. és ebben segédkezik a svájci logitech.

ez nyilván a vodafone, a telenor vagy mondjuk az upc számára hátrányos. egy ilyen elképzelés nem képzelhető el az unió gazdasági megállapodás keretein belül. mert az tilt minden szabad kereskedelmet korlátozó kormányközi föderális és önkormányzatok közötti, konföderációs szerződést. persze politikai értelemben ezt úgy is fel lehet fogni, hogy ez az unió elmélyítését szolgáló közös piac. de a gazdasági megállapodásokat fel kellene mondani, ami maga után vonná az uniós források megvonását. ezt magyarországnak akkor éri meglépni, ha ezt svájc kamatmentes hitelekkel, németország munkahelyteremtő beruházásokkal, ausztria szomszédos országként nyugat-magyarország tekintetében támogatásokkal ellentételezi. ezt magyarország számára kvázi koncessziós díjként fizetik. ennek fejében kapnak külföldiként majdnem kizárólagosságot. azért csak majdnem, mert az országan letelepülő külföldieknek jogukban állna vállalkozni. és természetesen minden magyar állampolgároknak és közvetve a magyar államnak. így lesz verseny. mert ha a telekom vagy a digi túláraz, akkor a helyi kábelnet, vagy az antenna hungária állami eszközeit bérbe adva alámehet. ez versenyt jelentene. de nem világversenyt. egyetlen terület kivétel. ezek az alapkutatások. hadiipar, űrkutatás, a legmagasabb szintű orvoslás. ebben akár oroszországgal vagy törökországgal együttműködhetünk. kínával vagy az egyesült államokkal. ezek hiányában németországgal, ausztriával és svájccal. (paks ebben az esetben hadiüzem.) ez társult nato tagságot és eurázsiai békepartnerséget jelentene.

jelenleg érdemesebb soros györgyözni. az ortodox zsidókat háttérbe szorítva lehet szavazatot szerezni. mert ez az ortodox liberalizmus majdnem teljes tagadása.

nemzetstratégia egy kommentben.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 17:14:01

@unionista᠍᠍:

"a kormányzat dolga az, hogy találja azt a vállalati stratégiát, amit a lakosság döntő többsége elfogad"

Mussolini sem mondhatta volna szebben.

2015.11.05. 17:47:43

@neoteny:
egy szaporodási közösség lehet homogén. ami azt jelenti, hogy a lakosság döntő többsége egy közös őstől ered. lehet beszélni egy férfiágon szerveződő szuperjobbos, vagy egy nőági szuperbalos társadalomról. az ortodox zsidók is ezt a stratégiát követik. a nacionalisták izraelben spártai, a liberálisok az athéni társadalmi mintákat követik. ha ezeket sikeresen egyesítik, akkor egy olyan populációt kapunk, amiben nemzet egy férfi és egy nőági kládból szerveződő klánokból álló. ilyen a zsidó társadalom. általában a sémita világ. és valószínűleg a legtöbb sivatagi kultúra. egy zsidó nem a földből akarja kitermelni mondjuk a flódnihoz valót. hanem azt mondja, hogy megveszi a legjobb vagy a legolcsóbb lisztet, tojást, cukrot, vajat, almát, mákot, diót, lekvárt. mert neki így éri meg. ezért cserébe szolgáltatást kínál. a célja leginkább az, hogy fenntartsa (uralja) a szabad piacot, a szabad tőkepiacot és a demokráciát. pénzügyi- és árubőséget (fölényt) alakítson ki. létezik egy szemita és antiszemita beállítás. szerintem mindkettő legitim. a zsidók szerint nem. a zsidók szerint én egy fasiszta vagyok. de nem én utálom őket, ők utálnak engem.

a paraszti kultúra azt mondja, hogy ezeket megtermeljük mi magunk. és ha kell még bele egy kis kakaó, fahéj, citrom, szegfűszeg, akkor az úgy lesz, hogy eladunk valamennyit a többi alapanyagból. és csak ehhez kellenek zsidók. sparhelt úgy lesz, hogy az éléskamra egy részét átadjuk a németeknek. de ahhoz megint nem kellenek zsidók. mert van errefelé sváb vagy szász. és tűzhelyet segítenek behordani a cigányok. kapnak egy kis pálinkát. segédkezdnek az építkezésben, az állattartásban. elvégzik a piszkos munkát. és amikor a zsidók azt mondták, hogy ez így nem lesz jó, akkor a népek együttes erővel berakták őket a sparheltbe. erről szól a saul fia. csak nem így mesélik el. pedig valahogy így volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 17:49:15

@unionista᠍᠍:

"egy szaporodási közösség lehet homogén."

De lehet inhomogén is?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 17:59:07

@unionista᠍᠍:

"egy zsidó nem a földből akarja kitermelni mondjuk a flódnihoz valót."

Akkor miért vásárolták fel a zsidók a Debrecen-környéki földek felét az I. vh. után? mert ugye ez is az egyik nagy fájdalmad.

2015.11.05. 18:30:27

@neoteny:
attól függ, hogyan értelmezzük. ha abból indulunk ki, hogy minden ember egyetlen ősapától és egyetlen ősanyától származik (egyetlen férfitől és egyetlen nőtől), akkor a humán populáció végső soron homogén.

de ez valószínűleg nincs így. mitokondriális éva majdnem biztosan nem egy személy, hanem egy feltételezett csoport. akitől ered a föld népessége. nem találtak olyan embert, aki ne ebből a feltétezett nőágból eredne. de ez egy fikció. mert olyan személy sincs, akinek pont ebbe a főcsoportba esne. hanem ennek egy valamelyik alcsoportjába. valójában ez lehet több női ág. akiket egy főcsoportba összevonnak. ez a probléma eldönthetetlen.

ha egy nép, egy bizonyos vagy néhány hasonló személytől eredeztetni magát, akkor az egy homogén társadalom. a zsidók azt mondják, hogy ők férfiágon ábrahámtól erednek, vagy mózestől. ezt az evolúciós ágat ismerjük. ez a sémita ág. de például a lévik között elég sok volt a kelet-indourópai. viszont ők nőágon lehetnek zsidók. feltételeznek egy zsidó ősanyát. (ami nem mitokondriális éva, hanem az egyik lánya). és így őket befogadja izrael. tehát egy bizonyos zsidó ősapa és egy feltételezett zsidó ősanya adja az izraeli társadalom alapját. ha ezekhez nincs közöd, akkor nem lehet izraeli állampolgár. ez ortodox nacionalizmus.

a nem ortodox nacionalizmus azt mondja, hogy szaporodási közösség részévé kell válni. tehát a populáció nem ortodox felének be kell házasodnia a befogadó nemzetbe. a zsidók legalább felének el kell magyarosodnia. ami a politikában azt jelenti, hogy a zsidók többsége a magyarok pártján áll. és azt látjuk, hogy nem áll. nem részei a nemzetnek. azt mondják, hogy ők a nemzetet meghaladták. és a többi nép is haladja meg. lényegében azt mondják, hogy az egész világ váljon szórvánnyá. ezt követik, hogy rovarszerű életmódot vegyen fel az emberiség. mert az a legfejlettebb. az ortodox zsidóságot ázsia után európából és amerikából is kizavarhatják. ha nem, akkor polgárháború lesz. kanada sem tudna mondjuk napi 10 ezer bevándorlót befogadni. napi 1 ezer még esetleg működhetne 1 éven át. és utána lezárnák a határt. soros és az ortodox zsidók (liberális és nacionalista ebben egyetért) azt mondják, hogy a népeknek kell nem egyszerűen tűrni, hanem támogatni kell, hogy megjelenik a határon százezrével a szegény kispakisztáni. és kötelesek nekik hordani a pelenkát. soros komoly arccal előadja, hogy ez nem lehet másként. ő kötvényeket adna a németeknek. befogadják a szegény kispakisztániakat. visszafizetik a pénzt kamatostól. és mindenki jól jár. a paraszt azt mondja, hogy schwartz bácsi menjen a kurva anyjába. de még elég sokan állnak a pártján. azokat a szavazatokat be tudja gyűjteni a jobb és a szélsőjobb. ezért azon megy a verseny, hogy az antiszemitizmust ki tudja úgy csomagolni, hogy az illetőt a világlapok ne tartsák fasisztának. de lényegében minden politikus szemita vagy antiszemita. ez egy törzsi háború.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 18:45:49

@unionista᠍᠍:

"mitokondriális éva majdnem biztosan nem egy személy, hanem egy feltételezett csoport."

Ha értenéd a koncepciót, akkor tisztában lennél azzal hogy Mitokondriális Évától származunk mindnyájan női ágon. Természetesen ez nem azt jelenti hogy Mitokondriális Éva volt az egyetlen nő amikor ő élt: hanem azt, hogy az összes többi, vele egy időben élt nő nőági leszármazottjai kihaltak. Vagyis az összes többi nőnek volt egy nőnemű leszármazottja akinek vagy nem volt (szaporodásig túlélt) gyermeke, vagy csak fiúgyermeke volt.

"kanada sem tudna mondjuk napi 10 ezer bevándorlót befogadni. napi 1 ezer még esetleg működhetne 1 éven át."

Kanada évtizedeken keresztül befogadott évi 250,000 bevándorlót, ami ugye kb. 2/3-a a napi ezernek.

"azon megy a verseny, hogy az antiszemitizmust ki tudja úgy csomagolni, hogy az illetőt a világlapok ne tartsák fasisztának"

Létezett fasizmus lényegi antiszemitizmus nélkül; csak az általad képviselt fasizmus antiszemita is.

2015.11.05. 19:41:44

@neoteny:
azért, hogy bérbe vagy haszonbérbe adják. amikor a paraszt tizedet és "kilencedet" (valójában kilencedik tizedet) fizette az államnak, akkor azért cserébe kapott valamilyen szolgáltatást. ha valaki a háborút kihasználva felvásárolja a városkörnyéki földeket és vidéken legfeljebb a háztáji birtokot hagyja meg, akkor lényegében ugyanazt a rablógazdálkodást folytatja, amit a jelenlegi oligarchák.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.05. 19:54:39

@DrGehaeuse:
- 20 évet dolgoztam az egészségügyben, van némi rálátásom, milyen volt, és milyen most a helyzet, de természetesen egyáltalán nem azt állítom, hogy elfogadható lett.
Az elfogadott alapállás: ebben a strukturában nem lehet igazán jól, hatékonyan működő eü. rendszert létrehozni, ha leveszed a végletesen leegyszerűsítő szemüvegedet talán észreveszel egy irányváltást, a koncentráltabb, magasszintű ellátóközpontok kialakítása, és a megelőzés felé.
A helikopteres mentés mindennapos megszokott rutinná vált mára.
Mérhetetlenül ostoba 'adatvédelmi aggodalmakról' sopánkodtak ingyenélő jogvédőink, amikor a korszerű egészségügyi szolgáltatás elképzelhetetlen egy egységes országos adatbázis nélkül.

PS: kicsit mulatságos tőlem félteni a kulturált vitát itt, ilyen nyomós érvek tucatjai mellett:
'- Impotenciáját propagandával és látszatintézkedésekkel palástoló, veleéig korrupt és aljassságig cinikus államgépezet minden szinten.'

Nem rég kedves bloggazdánk ócsárolta a sikertelenség mintapéldányát: a kormányablakok kudarcát.

Mit lehet ilyen hülyeség ellen felhozi?

Három emailt kaptam, hogy lejár az igazolványom, 17 perc kellett az egész procedurához, most küldtek levelet, hogy átvehetem személyesen, vagy postázzák ha kérem.
De ugyanígy jött figyelmeztetés is, két hónap múlva lejár a jogsim, és tájékoztatnak, mi lesz a teendőm.
De folytathatnám navos példáimmal is ...

Nem hasonlítom össze az öt évvel ezelőtti állapotokhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 20:00:55

@unionista᠍᠍:

"amikor a paraszt tizedet és "kilencedet" (valójában kilencedik tizedet) fizette az államnak, akkor azért cserébe kapott valamilyen szolgáltatást."

Milyen szolgáltatást kapott?

"ha valaki a háborút kihasználva felvásárolja a városkörnyéki földeket"

Vagyis fizetett a földekért. Amiket a tulajdonosaik el kívántak adni, mert képtelenek voltak annyit megtermelni rajta hogy abból megéljenek. Vagy úgy gondolták hogy a földért kapott pénzből nagyobb jövedelemre tudnak szert tenni mint amit a földből tudnának szerezni.

Amikor a földet nem lehetett elidegeníteni (ugye ez volt az ősiség, nem az amit te beleképzelsz), akkor -- leginkább -- nem is nőtt a termelés a földeken, mert a tulajdonosaik nem rendelkeztek elég tőkével és nem is vehettek fel olyan hitelt ami zálogául a föld szolgált volna. Vagyis ha nem kerül eladásra a föld annak akinek van tőkéje és/vagy hitele arra hogy beruházzon, a földművelés csak a puszta megélhetésre elég -- ha egyáltalán.

2015.11.05. 20:21:52

@neoteny:
de az is lehet, hogy ilyen nőág nem létezett. mert ilyen feltételezett ős mt-dns nem fordul elő sehol. tehát feltételezünk egy lehetséges őságat, de őspéldány nincs hozzá. persze lehet, hogy volt. ez lehetett akár egy individuum. a tűnik valószínűbbnek, hogy több nő is ebbe a csoportba esett. mert általában úgy van. de az is lehet, hogy ez nem egyetlen származási vonal. csak ezeket nem tudjuk különválasztani, mert a több tízezer ezer évvel előtti humán populáció összetételéről kevés fogalmunk van.

a keresztény hitvilág az, hogy volt egy ádám és egy éva. egy férfi és egy nő. lehetett így is. ezt nem tudjuk. ezért van a vallás és a művészet. megfestik. kitalálják kain és abel történetét, a teremtés könyvét. vagy hunort és magyart, és ezek a politikában összecsapnak.
www.youtube.com/watch?v=jtQ3KNMcn_g
ebben a játszmában nem állok sehol. ennek a vitának etnikai jellege van. ez úgy jelenik meg az index címlapon, hogy ezt a fickót "lezsidózták". ennek a fazonnak nem tetszik, hogy fekete györgyöt választották meg az nka vagy az mma vagy nem tudom minek élére. de eddig is megválasztottak valakiket. és az sem tetszett másoknak. 25 éve azon megy a vita, hogy zsidó, nem zsidó. ennek valahogy véget kellene vetni. vagy úgy, hogy a felek kiegyeznek. és ha ez nem lehetséges, akkor ezt egyik irányba el kell dönteni. és nyilván az nyer, aki azt mondja a mikrofonba, hogy ő a MAGYAR.

2015.11.05. 20:35:37

@neoteny:
azért az elég érdekes, hogy a magyarok képtelenek voltak megélni, de azért képesek voltak egy több százezres embertömeget elpusztítani. a háborúban vagy a háború után a világon mindenhol ki lehet semmizni a nép egy részét. de ebből újabb háborúk keletkeznek. te azt mondod, hogy a szabad piac igazságos. oké. de a zsidók miért nem védték meg magukat a szabad piacon? a holokauszt ebből következően nem volt igazságtalan.

persze most már védik magukat. mert van az inkal és a többi magánhadsereg. de abból megint brutális polgárháború lehet. a magyar futball huliganizmus jelentős része azért szerveződött, mert a korábbi mlsz vezetés az inkal-t bízta meg, hogy biztosítsák a meccseket. az állam egy piaci szereplőt. tehát nem a klubok maguk. hanem az állam utasította, hogy a zsidók a kiválasztottak. és ebből brutális balhék voltak. de ez egy etnikai konfliktus. csak például erről sem szabad beszélni. csak arról, hogy a futball huligánok antiszemiták. de miért azok és miért nem palócellenesek?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 20:53:37

@unionista᠍᠍:

"25 éve azon megy a vita, hogy zsidó, nem zsidó. ennek valahogy véget kellene vetni."

Ehhez képest állandóan zsidózol. Jó szokás szerint vizet prédikálsz és bort iszol. :))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 21:08:46

@unionista᠍᠍:

"azért az elég érdekes, hogy a magyarok képtelenek voltak megélni"

_Egyes_ magyarok képtelenek voltak megélni a földjükből. Mint ahogy egyes szlovákok vagy csehek vagy horvátok vagy szerbek vagy románok vagy lengyelek stb. stb.

"te azt mondod, hogy a szabad piac igazságos."

Te mondod azt hogy én ezt mondom. :))

Én azt mondom hogy a szabad piacon szabadság van: az emberek maguk döntik el, szabadon, hogy mit akarnak megvenni mennyiért. És ez az állapot jobb, mint amikor mások döntik el számukra/helyettük hogy mit vegyenek/vehessenek, és mennyiért. Mert ha ezek "szabályozva" vannak, akkor az is eldől hogy _kitől_ vásárolhatnak. És amikor a fogyasztók kényszerítve vannak hogy egy (vagy akár több) termelőtől/szolgáltatótól vásároljanak, akkor már nincs motiváló tényező azon termelők/szolgáltatók számára hogy jobb és/vagy olcsóbb terméket/szolgáltatást nyújtsanak.

"a zsidók miért nem védték meg magukat a szabad piacon?"

Mert az állam rájuk kényszerítette a "védelmét" -- hogy aztán azt megvonja tőlük?

"persze most már védik magukat."

Ha nem védik magukat, akkor igazságos a lemészárlásuk; ha védik magukat, az meg igazságtalan, mert hogy' jönnek ők ahhoz hogy védjék magukat a többség akaratától.

Erre a logikára mondja Kohn bácsi: ügyes! :))

2015.11.05. 22:29:56

@neoteny:
a mainstream médiában azt el lehet mondani, hogy a futball huligánok antiszemiták. de azt nem lehet elmondani, hogy azért, mert a rendszerváltás után évtizedekig a zsidó inkal védte a stadionokat. tehát nem a klubok választottak szaabd piaci alapon, hanem pénzelniük kellett egy magánhadsereget. és persze, hogy az egész futball társadalom meggyűlölte ezt a csoportot. az mtk meccsre 500 néző megy ki. a többire sem sokkal többen. de az mtk az egyetlen olyan csapat, hogy nincs valamire való szurkolótáboruk. a foci is egy szemita-antiszemita ellentétből fakad. a rendszerváltás utáni történelem alapkonfliktusa. a másik, hogy a zsidóság a cigány kultúrát pozitívan diszkriminálta. ebből következik, hogy orbán köpködi a napraforgót a kert végén a stadionban.

a politikai elemzők filozófia könyvekből akarják levezetni a történéseket. a magyar politikát a cigánykodás és a zsidózás uralja. te is elsősorban ezt veszed észre. és szinte mindenki erre reagál.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 23:09:00

@unionista᠍᠍:

"nem a klubok választottak szaabd piaci alapon"

Miért kellett a kluboknak az In-Kalt alkalmazniuk a stadionok védelmére?

2015.11.05. 23:51:22

@neoteny:
mert ezt írta elő az mlsz, illetve később a liga, ami a bajnokságot rendezte.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.05. 23:54:42

@unionista᠍᠍:

Akkor az az MLSz ill. a liga sara volt: ők írták elő. Az In-Kal nem tehetett semmit a klubokkal, ha nem őket alkalmazták.

A futballhuligánok persze nem az MLSz-t vagy a ligát okolták.

kiazmarmegint 2015.11.06. 02:10:29

@unionista᠍᠍: "A foci is egy szemita-antiszemita ellentetbol fakad".

Jot nevettem. Christiano Ronaldo es Lionel Messi kozul melyik melyik? A Real Madrid es a Barcelona kozul?

A Manchester City es a Manchester United kozul? Az Inter es a Milan kozul? A japan foci mibol fakad?

Most van a serdulo vb, a dontot most eloszor ket afrikai orszag, Mali es Nigeria jatssza. Ott kik lesznek a zsidok?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.11.06. 08:55:23

@kiazmarmegint: Nem bonyolult, zsidó az, akire én azt mondom :).

2015.11.06. 09:48:28

@kiazmarmegint:
hja, úgy látszik, hogy csak a zsidó szavakat tartalmazó mondatokat, félmondatokat olvasod el. szerinted a focihuligánok miért antiszemiták és miért nem mondjuk palócellenesek?

2015.11.06. 10:33:53

@stoic79:
az in-kal egy zsidó biztonsági cég, ugye. nem én mondom. ők mondják héberül. semmi probléma nincs azzal, hogy ilyesmi létezik. csak a nácik azt mondják, hogy 2006 októberén az utcai lövöldözésben, jelentős részben ők voltak az azonosító szám nélküli rendőrök. mert el vannak látva rohamrendőri egyenruhákkal, stb. ez egy közismert náci konteó, amire lehet mondani, hogy hülyeség. van szemita zsidó gárda, és van antiszemita magyar gárda és futball huligánok. van szemita zsidó békemenet (élet menete, prájd) és azzal szemben antiszemita békemenet (cöf), stb. de ugyanez az ellentét jelen van a szépirodalomban, a nyelvészetben, a történetírásban, filozófiában, és a vallásban (nemzeti kereszténység vs. zsidókereszténység). a zsidókeresztények azt mondják, hogy a nemzeti érzület nem fér össze a kereszténységgel. az a sátánizmus. és hosszasan lehetne sorolni. a szemita-antiszemita ellentétet. az egyik csoportosulás azt mondja, hogy az ortodox zsidó közgondolkodásból vezessük le a magyart. egy kisebbség kultúráját feltétlen módon kövessük. mert ők a kiválasztott nép. és a buta magyarok is így fognak megokosodni. és ha nem, akkor a magyar népet meg kell büntetni. a másik csoport azt mondja, hogy a zsidóknak egyre inkább csak pénzük, eszük nincs. felnőtt egy süsü generáció. meg kell nézni a zsidó új hullámot. és 150 évvel a kiegyezés után űzzük ki ezt a társaságot az országból. mondván, hogy volt jó is, rossz is. az ortodox zsidók és a nem ortodox magyarok útjai váljanak el békében. én ebben a kérdésben nem állok sehol. mert tudnék mondani egy tucat zsidóbarát projekteket mondani a környezetemben. de azt gondolom, hogy a zsidók kultúra nélkül is lehet polgárosodni.

persze van egy harmadik opció. az, hogy egyesek felszámolják a demokráciát. ebben az esetben polgárháború következne. de a magyarok mellett osztrák, német szélsőségesek harcolnának. lengyelek és csehek is jönnének. a magyar és a szlovák szélsőjobboldal is együttműködik ha találnak közös ellenséget. nyilván ez az eset a legrosszabb. ez, amit el kellene kerülni.

a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy a zsidók gyerekei menjenek amerikába, a zsidóbarát értelmiség emigráljon londonba. ebből következően egy szűkebb elittel zártabb, irányítottabb, tervezettebb gazdaságot kell építeni. de ehhez szemita elitnek hitközségekbe kell visszavonulnia, vagy távoznia kell az országból. mert másképp nem lesz béke.

DrGehaeuse 2015.11.06. 10:54:47

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Azt írtam:
"Nagyon kevés ma még az olyan álllami intézmény (hatóság) ami tényleg szolgáltat és nem cseszeget."

Tehát nem azt írtam, hogy nincs jó példa. Egyet tudok én is: az okmányiroda. De ez is helyfüggő. Egerben vagy sárospatakon (itt volt velük dolgom) például kifogástalanul szolgáltat. Ezzel szemben Nyíregyházán a hugoméknak rossz tapasztalataik vannak.
Nekem eddig nem volt dolgom se a NAV-val, se a kormányablakkal, de az ismeretségi körömben senkitől se hallottam ilyen dícsérő szavakat.
Nekem pl a személyim lejártáról nem küldtek SMS-t, szerencsére a postán szóltak amikor ajánlott küldeményt kellett átvenni.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.06. 11:04:45

@DrGehaeuse: no, így már csak hozzáállás kérdése, félig üres vagy félig teli a pohár ;-)
itt még azt is kiöntenék, ami van benne, mert amíg nem éhezik a többség addig marad O. ami persze hülyeség, a polgárosulatlan pógárok eddig jónéhány nekik nem tetsző garnitúrát elküldtek, ha O. se lesz sikeres(ebb), őt is.
persze ahhoz fel kellene menni a pályára játszani, csak az macerás, és kockázatos, hogy kiderül valójában mekkora a szurkolótábor.
marad az óbégatás a nézőtérről, mindig ott van a legtöbb szakember :)
PS: ha regisztrál a zember az ügyfélkapun, mindenféléről értesítik emailban, ha igényli.
egy kudarcos kormányablak-rendszer már csak ilyen.

DrGehaeuse 2015.11.06. 11:37:05

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Egészségügy.

Szegény nagynéném 80 éves, nagyon fájt a lába évek óta. Először a háziorvos azt állapította meg, hogy az izületeivel van a baj és beutalt gyógyfürdő terápiára a mezőkövesdi Zsóri fürdőnél lévő Mozgásszervi Rehabilitációs Központ -ba. Két hét gyógykezelés után egy picit jobb lett az állapota, de annyira nem élvezte a kezelést. Néhány hét múlva már ugyanazok voltak a panaszai, de inkább nem szólt és nem ment orvoshoz se. Elfogadta, hogy ez az öregedéssel együtt jár. Hónapokig kínlódott míg sikerült rávenni, hogy menjen él újra az orvoshoz. Ezután a háziorvos fájdalomcsillapítókat és diklofenákos kenőcsöt írt fel és erősítő injekciokat.
Miután fájdalmai egyáltalán nem csökkentek, a háziorvos elküldte kivizsgálásra. Az első szakorvos azt állapította meg, hogy csípőprotézisre szorul mindkét oldalon. A fájdalmasabb oldal műtétére elő is jegyezték. 5 hónapnyi várólista és mindenféle előkészítő gyógyszeres kezelés után végre befeküdt műtétre. Már az epidurális érzéstelenítést is megkapta amikor az őt operálandó sebész egy utolsó röntgent kért és megállapította, hogy valami baj van a combcsontjával. Nem műtötték meg. Ezután további 4 hónap tortúra és vizsgálatok után megállapították, hogy csontvelő gyulladása van. A sebész orvos szerint már az évekkel korábban röntgenvizsgálattal meg kellett volna állapítani a problémát de ezt nem végezték el.
Hiába van megyei csillagpont. Az egyes szakrendelések között nincs kommunikáció. Az ortopéd sebész nem írt fel minden szükséges vizsgálatot, az onkológus által kért vizsgálatok miatt az egyes intézmények Miskolc Sátoraljaújhely és Sárospatak között utaztatták szegénykémet 4 hónapuig mire meg lett a valós diagnózis. Sajnos a terápia már nem sokat fog javítani az állapotán. Műtét hiányában már nincs esélye erős fájdalmak nélküli életre.

DrGehaeuse 2015.11.06. 12:32:24

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
"a polgárosulatlan pógárok eddig jónéhány nekik nem tetsző garnitúrát elküldtek"

Ez csak látszólag van igy. Ahhor igaz ha feltételezzük, hogy a szadeszmaszop és a fityiszorv-bán két csapat.
Egyre inkább úgy tűnik, erről szó sincs. Mindkét garnitúra ugyana bból a posztkádári "rendszerváltó" elitből épül fel és ugyanaz a háttérhatalmi és maffiahálozat áll mögöttük. Amit mi politikai hatalomnak vélünk az valójában egy árnyjáték kivetülése egy nyilvánosságnak hazudott zsírpapírra. De azt, hogy kik mozgatják a bábokat a paraván mögött a reflektorfény előtt csak a bennfentesek tudják.

2015.11.06. 12:42:08

@DrGehaeuse:
ez a térség a kritikus. a tisza-medence.
kepfeltoltes.hu/151017/tisza_basinb_www.kepfeltoltes.hu_.gif
(a térkép nem pontos, mert kecskemét a mercedes belépésével a központi régió része lesz.)
tehát kelet-szlovákia, észak-magyarország, kárpátalja, az észak-alföld, a partium, a dél-alföld, a vajdaság, bánság és erdély. a tisza és mellékfolyóinak völgye tele van mélyszegénységben élő magyarcigány járásokkal.

szabad piaci megoldás nincs, mert mondjuk ebben a térségben is elegendő szegény kiskínai.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Zhujiangrivermap.png
és csak a délkínai tengerek mentén gyöngy folyó deltájában él 100 millió kínai, 10 millió hongkongi és 1 millió makaói elég erő kombó.
szóval kérdés, hogy miért fektessek a bodrogközbe vagy a környékére, ha befektethetek akárhol.

DrGehaeuse 2015.11.06. 13:00:21

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

Tájékoztatásul közlöm, hogy 2006 ban orv-bán pártjára szavaztam az összes lehetséges szavazólapon, mert nekem nem kellett öszödi beszéd ahhoz, hogy tudjam mekkora hazug és impotens bagázs a szadeszmaszop. A másik ok az MDF eleszdéeszesedése volt, ugyanis 1989 és 2002 között kizárólag MDF-re és jelöltjeire szavaztam. Még akkoz is amikor az istenadta honfitársaim több mint 2/3-al szoclib kormányt választottak. És akkoz is amikor a fityisz már azon dolgozott, hogy bekebelezze az MDF-et (2002).

Már a 2006 októberi "sajnálatos események" és a Kossuth-tériek elárulása orv-bán által gyanússá tette nekem az egész fityisz mibenlétéről mutatott képet.
A helyzet nagyot változott amikor 2010-ben a választások előtt (kb március közepén) a leendő fityiszkormányról csak egy dolgot lehetett biztosan tudni: don alejandró lesz a belügyér.
A 98-as belügyérségét még betudtam a fityisz tapasztalatlanságának és a furcsa kis bombamerényletek általi zsarolásnak (Szájer lakásánál is robbant egy ha jól emjékszem).
No de 2010-ben a lezsírozott 2/3-os orv-bánt mivel lehetne bezsarolni? Ekkor vált világossá, hogy színjáték az egész és a ballibák által is szinte szugerált 2/3-ados fityiszkormányzással a maffiacsaládoknak valami komoly célja van, de nem a közjó szolgálata az biztos.

No ezóta vagyok antiorv-bán-ista. És erősen törekszem arra, hogy a kevdes vezető nevét csakis ebben a formában írjam le orv-bán. Ez fejezi ki tömören és lényegretörően az ő valós személyiségét és szerepét.

2015.11.06. 13:15:15

szóval a világtérkép ez:
web.mst.edu/~sgao/maps/worldmap.gif
és a kérdés, hogy ebben magyaroszág hogyan szervezi meg önmagát. és kérdés, hogy ebbe beleférnek-e azok az ortodox zsidók, akik szabad kereskedelmet hirdetnek. de a világban nincs kapcsolatuk latin-amerikával, afrikával, indiával, kínával, koreával és japánnal, oroszországgal, az arab világ nagy részével ellenségesek. a probléma éppen az, hogy nincs semmiféle globális háttérhatalom, hanem egy zsidó és zsidóbarát csoportosulás van, amelyik brutális érdekérvényesítés mentén gondolkodik. és a magyarok nem értették meg, hogy nem feltétlen a zsidósággal szemben, hanem egész egyszerűen nélkülük kell kárpát-medencei szomszédsági és közép-európai szövetségi politikát folytatni. a zsidók döntsék el, hogy vallási kisebbségként kívánnak-e az országban maradni. ehhez a következő évtizedben nemzeti kereszténységet kell hirdetni. nyilván addig a jobboldal és a szélsőjobb harmadjára és akár negyedjére is alkotmányos többséghez juthat. és azt borítékolni lehet, hogy a zsidóság valamilyen formában ütközni fog. ha ez kemény ütközés lesz, akkor abból polgárháború következik. de a polgárosodás alapja a kárpát-medence és közép-európa német típusú föderalizációjából, illetve egy svájci típusú konföderális államból következik véleményem szerint.

DrGehaeuse 2015.11.06. 13:35:29

@unionista᠍᠍:

Kössz a térképet.

A megoldás a belső tőkekumuláció lenne, ami lassú folyamat, de tudatosan menedzselve gyorsítható. Újjá kellene éleszteni a hangya mozgalmat de román-magyar-szlovák-kisorosz-cigány közös részvétellel (5 nyelvű feliratozás minden terméken). Világszinvonalúra fejleszteni és kölcsönösen terjeszteni mindegyik nemzetiség legjobb saját termékeit. Előnyben részesíteni a Tiszavölgyi termékeket a máshonnan származókkal szemben (fogyasztói hozzáállás fejlesztésével). Létrehozni a Tiszai Közös Piacot holland típusú mezőgazdasági árútőzsdével a nagyvárosokban és nagy önállóságot és szabadságot élvező nemzetiségi önkormányzatokkal. A helyi tőkeseknek kellene összefogniuk egy saját független önsegélyező hitelbank létrehozásával beindítani a tiszavölgyi mezőgazdaság (legalább fele részben bió- és öko- alapon), a vidéki túrizmus és a helyi közöspiac szükségleteit kielégítő és termékeit feldolgozó háttéripar létrehozását szolgáló beruházások közösségi finanszírozását. Kicsiben kezdve exponenciális növekedés érhető el.
Megbecsülés + bizalom +t isztelet + együttműködés = közös gyarapodás, felvirágzás, békesség (Tiszavölgyi Wellness).

2015.11.06. 15:03:28

@DrGehaeuse:
ehhez a tiszai járásokra (értsd tisza és mellékfolyóinak völgységeire) írt operatív program kellene. a nagy-tisza terv. ezek lényegében a legszegényebb kistérségek.

ezekben kis, közepes és nagyháztáji (családi) gazdaságokkal kombinált szövetkezeti rendszerre volna szükség. termelő szövetkezetek, biogazdálkodás, hagyományos feldolgozó ipar, fogyasztási (értékesítési) szövetkezetek, takarékszövetkezet. ebben a térségben természetvédelmi területek, tájvédelmi körzetek, világörökségi központok sorakoznak. ezekhez kapcsolódhatnak erdei iskolák, napközis táborok, kulturális és sportprogramok, stb. ez mind rendben van.

két dolog a kérdéses. ez egyik. honnan lesz ehhez pénz. a jelenlegi válasz: az államkincstárból. rendben. de azt részben ellopják. ha nem orbán lopja el, akkor valaki más. a másik. honnan lesz erre külső kereslet. a jelenlegi válasz: belföldről. rendben. de a legjobb környezeti adottságokkal a tisza-tó sem igazán vonzó budapest és a dunántúl számára.

2015.11.06. 15:11:01

egyszerűbben kérdezem. működhet-e ez az oroszok nélkül.

DrGehaeuse 2015.11.06. 15:19:09

@unionista᠍᠍:

Pont ezt mondom én is: Tiszavölgyi Hangyaszövetkezet határokon átnyúlóa.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.06. 15:47:25

@DrGehaeuse:
DrGehaeuse 2015.11.06. 12:32:24
:) én nagyon bírom a Bogár Laci Bácsi vízióit, meg a hasonlókat, és teljesen sosem zárom ki annak a lehetőségét, hogy van is benne némi valóság.
Csak épp senki nem megy semmire ilyen halandzsákkal, szerintem

DrGehaeuse 2015.11.06. 13:00:21
hasonlóképpen, de semmi kifogásom ellene, szabad ezt gondolni.
Azért a 'lezsírozott' kétharmad egy picit komolytalannak tűnik számomra, valami valós háttérinfót erre vonatkozóan csak talál valaki, ennyi évvel utána :)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.06. 15:50:22

@DrGehaeuse: Amerika messze van, sz@rik ránk, az oroszok meg a szomszédban ...

2015.11.06. 16:42:40

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
az oroszok elsősorban el akarják adni a kőolajat és a földgázt. elfogadják, hogy ezt a gazdasági partnereik agrártermékkel ellentételezzék. feltéve, hogy azok viszonylag olcsók és viszonylag jó minőségűek. ezt éppenséggel tudjuk, vagy tudhatjuk.

másodsorban csökkentenék az orosz nép külső elszigeteltségét. az orosz elit dúsgazdag. ők bárhol bármit megvásárolnak. de orosz középosztálybeli családok számára a tisza-medence viszonylag olcsó és viszonylag jó minőségű szolgáltatásokat nyújthat. a kevéssé tehetős, de tehetséges gyerekek számára ingyenes üdülést. tudományos-, kulturális- és sportcélú diákcsere programok. az ehhez szükséges állami pénz és piaci kereslet megteremthető.

csakhogy az oroszok birodalmi céllal építkeznek. nekik ott van a nagy volga. ők nem egyszerűen külső kapcsolatot akarnak, hanem tartós függést. a kérdés ezt hogyan lehet kivédeni? szerintem a válasz: amíg nem jön létre a kárpát-medencei együttműködés és a ruszinok a lengyelekkel, szlovákokkal magyarokkal és románokkal nem zárnak össze a keleti kárpátokban addig sehogy.

persze ez eljátszható lengyel, román, török, bolgár, szerb viszonylatban. és ezekbe a kistérségekbe telepíthetők keleti szász értelmiségi családok. ez azonban lényegében kormányzati-önkormányzati megállapodásokon nyugvó tervezett és irányított kooperatív gazdaságot és vidékfejlesztést jelent.

kiazmarmegint 2015.11.06. 16:48:52

@unionista᠍᠍: Mondjuk azert, mert az antiszemitizmusnak hagyomanya van, a palocellenessegnek meg nincs. Szerintem sok futballhuligan nem is tudja, kik a palocok. Oroluk nincs szo a kozeletben.

De ettol me'g az a mondat, hogy a "foci is a zsido-nem zsido ellentetbol fakad", a szorakoztato irodalom oldalaira tartozik. A foci lenyegesen erdekesebb, mint mondjuk az MTK-FTC parharc, vagy mint az egesz magyar foci. Annak idejen gimnazistakent a helyszinen szurkoltam vegig a Vidi meneteleset az UEFA kupa dontojebe. Jo volt, es soha, egy pillanatra sem jutott eszembe, hogy a mi jatekosaink, az ellenfelek, vagy a birok kozul ki zsido, ki zsidokereszteny, satobbi. Csak elveztem az egesz folyamatot.
Csak Te valahogy mindig azt hiszed, hogy ha megfigyelsz egy jelenseget egy szuk korben, az az egesz vilagra ervenyes.

2015.11.06. 17:43:21

@kiazmarmegint:
próbálj már meg a szövegkörnyezetből is tájékozódni. a foci ez esetben a magyar foci. (persze mondjuk a zsidó abramovics is egy betolakodó. szóval egy ponton őt is kiutálhatják a futball huligánok a premier ligából. nem gondolom, hogy feltétlen ki fogják utálni.) konkrét példáról van szó. a jelenkori magyarországról. nincs általános idegenellenesség, hanem kifejezett zsidóellenesség van. a bevándorlók kapcsán se a szíreket gyűlölik a leginkább, hanem az őket támogató zsidókat és zsidóbarát értelmiséget. hatékony "sorosgyörgyözni". ez persze lényegében nyílt antiszemitizmus. amire a zsidóság sajnos nem úgy válaszol, hogy egy nagyon kicsit mégis csak igazodni kellene a többségi magyarokhoz. hanem úgy, hogy a zsidók a kiválasztott nép és mindenki fasiszta.

kiazmarmegint 2015.11.06. 18:05:40

@unionista᠍᠍: Hat ha a jelenkori magyar foci a "zsido-nem zsido ellentetbol fakad", akkor mar ertem, hogy miert sokkal rosszabb, mint a roman, a szlovak, az osztrak, vagy a horvat. Lehet ezen az ellenteten a vegsokig nyargalaszni, es abbol ilyen eredmenyek jonnek ki.

De azt fenntartom, hogy hihetetlen mertekben altalanositod a megfigyeleseid az egesz vilagra. (Peldaul amikor azt mondod, hogy "AMerikanal korruptabb orszag nem nagyon van, talan Ukrajna". A vilagon tobb, mint 209 orszag van -- a FIFA-nak van 209 tagja--, ebbol Te talan otot ismersz. En csak negyet. )

2015.11.06. 18:32:08

@kiazmarmegint:
nem az antiszemiták miatt rosszabb, hanem a szemita-antiszemita ellentét miatt. és ennek lényegében úgy lehet véget vetni, hogy az egyik tábor marginalizálódik. tehát vagy a libsik vagy a nácik eltűnnek a mainstream közéletből.

a libsi futball liga úgy néz ki, hogy van egy szabad piacon szerveződő bajnokság. ami azt jelenti, hogy ha egy afrikai 27 éves jobban focizik, mint egy magyar 17 éves, akkor is a feketét kell játszatni. azért, mert szegény kisafrikait nem lehet a munkaerő piacról kiszorítani.

ezzel szemben a náci futball liga úgy nézne ki, hogy van 64 vármegye. a lincenszek nem magánszemélyek, hanem a vidék (a megyék) kezében vannak. és csak a fővárosi csapatok indulnak a szabad kártyával. tartok tőle, hogy ebben az esetben is a civilizált fasizmus lesz a megoldás.

kiazmarmegint 2015.11.06. 18:37:30

Es a vilag jol meno bajnoksagai kozul melyikben van "civilizalt fasizmus"?

2015.11.06. 18:55:53

@kiazmarmegint:
a korrupció ellen felszólalt az amerikai demokrata nagykövet asszony. aki ugye vásárolta a diplomáciai pozícióját. amit amerikában természetesnek vesznek. ezek után az amerikai külügyminiszterrel szemben felszólalt egy republikánus képviselő. akit a magyar kormány vásárolt meg magának. ezek az amerikai főtisztviselők nagyjából ugyanolyan tisztességesek, mint rogán antal és kedves felesége cilike. az amerikai kétpártrendszer arra épül, hogy lényegében mindegy, hogy a nép kire szavaz. a lényeg, hogy ki milyen posztot vásárol meg magának. az orosz rendszer is erre épül. csak abban nem oligopóliumok vannak, hanem oligarchák. csak az amerikaiak mindig a demokrácia nevében ölik halomra a népeket. és egyre inkább izrael csatlósaivá válnak. az oroszok ezzel szemben lépnek fel. és elkezdődik egy globális hatalmi játszma. de ebben lényegében minden szereplő korrupt.

2015.11.06. 19:19:53

@kiazmarmegint:
a magyarok többsége magyar bajnokságot akar. aminek a kiindulási pontjában egy modern kori feudalizmus (terület alapú rendiség) áll. van a 64 vármegye. és ezek mellett a fővárosok rendelkeznek szabad kártyákkal. tehát a kapitalizmus (a fővárosiasság) a többség szempontjából érintőlegesen van jelen.

és ebből egy középeurópai szövetségi bajnokság szerveződik. egy bundesliga. amiben a magyarok a déli (dunai) főcsoportban vannak. annak a keleti (királyi) csoportjában. (a nyugati a császári) annak a nem-ortodox nemzeti keresztény alcsoportjában. ha ez létrejön, akkor a 64 vármegyék a magyar kupában játsszanak. tehát így bajnokit játszhat a ferencváros és az austria wien. vagy magyar kupa meccset játszik a debrecen és a hajduk split.

ez az ortodox zsidóknak nem tetszik. mondván, hogy a kárpát-medence és a kapcsolódó adriai tengermellék semmilyen nem alkothat egy gazdasági-kulturális egységet.
kapu.biz/kapu_files/image/map1.jpg

a jelenkori magyar közélet arról szól, hogy a többség a nem ortodox nacionalista magyarokkal szemben álló ortodox liberális zsidóságot ennek a kérdésnek az eldöntéséből kizárja. mert ez a két elképzelés ütközik. és ebből következően az egyiket a politikai gyakorlatból majdnem teljesen ki kell zárni. csak ez az ortodox liberális zsidóknak értelemszerűen nem tetszik. ebből következően a nem ortodox nacionalizmus civilizált fasizmus.

érthető ez? követhető?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.06. 19:20:57

@unionista᠍᠍: 'csakhogy az oroszok birodalmi céllal építkeznek.'
a szovjetunió - és a baloldali legfejlettebb szocialista vízió: a kommunizmus ábrándjának nyilvánvaló - bukása után kétlem ezt a birodalmi célokat, ölég nagy feladat lesz számára a létező, de az állandó gdp-növekedési kényszer miatt nyilvánvalóan fenntarthatatlan 'szabadversenyes kapitalizmussal' szemben a maga sajátos államkapitalizmusát versenyben tartania.

A lényegében hazugságon alapuló uralkodó mostani kapitalizmus helyett egy sokkal inkább az együttműködésre alapozott gazdasági világrendszerre lenne szükség (és igény!), soha nem gondoltam volna hogy valaha is az 'oroszoknak' fogok szurkolni a napi iskolai mészárlásokhoz akklimatizálódó mintaadó liberális demokráciával szemben.
Egy k-európai valódi együttműködés kerete lehetett volna a V4-ek projekt, kár hogy néhány rövidlátó, beképzelt 'liberális' politikus hasraesett az uniós mézesmadzagban.
De a mostani kényszer lehet hogy nagyobb úr lesz ...

2015.11.06. 19:34:20

@kiazmarmegint:
(hja, és akkor ez sajátosan magyar. érthető ugye. mert ez a ilyen modern kori rendi feudális, föderális érintőlegesen egy kicsit mégis kapitalista nemzeti világkép túl sok helyen nem fordul elő. mert ez magyarország sajátos történetéből fakad. ezt a világot a zsidók gazdagíthatnák. de ha nem tudtak megbocsátani a holokausztért, akkor azt is meg lehet érteni. azt is, hogy hetven év sem tudják azt mondani, hogy ez a generáció már nem tehet semmiről. ezt megérti mindenki. de ebben az esetben a zsidóságot ebből a történetből el kell felejteni. szabadon lehet menni amerikába vagy izraelbe. ha polgárháborút akarnak, akkor erre mit kellene lépni. ez a nép a szovjetorosz tankokkal is harcolt. lehet, hogy akkor azokat kell behívni.

kiazmarmegint 2015.11.06. 19:42:58

@unionista᠍᠍: ennek igy nagyon nincs ertelme, hogy en megkerdezem, hogy melyik meno bajnoksag mukodik ugy, ahogy szerinted kellene, es erre elmagyarazod, hogy az egesz vilag hogy mukodik, csak arra nem valaszolsz, amit kerdeztem. Jo mulatast.

2015.11.06. 19:49:01

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
a hasonló fejlettségű országoknak kellene szabad kereskedelmi egyezményt kötni. kelet-közép európai verseny tisztességes. mindenki nagyjából ugyanabból a helyzetből indul. persze ebben a lengyelek lennének a legjobb helyzetben. ők a legnagyobb ország. egyenes férfiágon létrejött egy politikai egység.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/34/R1a_Europa_centralna.png
ezen a térképen (persze lehet, hogy nem teljesen pontos) látszik, hogy a "lengyel" gén fehéroroszországban is jelen van. és erre alapozva északról minszk felől lehetett volna az orosz befolyást megbontani. szentpétervár se nagyon szeret függni moszkvától. lenin is ott csinált először forradalmat. így viszont oroszok ha nem hibáznak nagyot, akkor a térségben erősek lesznek.

2015.11.06. 20:07:13

@kiazmarmegint:
te folyton azt kérdezed, hogy mi a világban a trend. legfeljebb tendenciák vannak, nincsenek trendek. hacsak az nem, hogy a zsidókat kibasszák mindenhonnan.

kiazmarmegint 2015.11.06. 20:22:51

@unionista᠍᠍: "te folyton azt kerdezed, a vilagban mi a trend".

Na ezt pont soha nem kerdezem. (Nem kell kerdeznem, Te ugyis elmagyarazod.)
Ellenkezoleg, nagyon is konkret kerdeseket szoktam feltenni, peldaul hogy tudsz-e olyan jo meno bajnoksagot mondani, amelyik a "civilizalt fasiszta"modon mukodik. Vagy azt, hogy Ronaldo es Messi kozul ki a zsido. Es meg sorolhatnam. Arra nem tudsz peldat mutatni, hogy azt kerdeznem, mi a trend a vilagban.

2015.11.06. 21:10:10

@kiazmarmegint:
abramovics zsidó. és lehet, hogy az angol futball huligánok is kikezdik. ahogyan gyűlölik a kispest élén hemingway urat. akinek lehet, hogy több pénze van, mint az összes kispestinek együttvéve, de mégse szeretik. mert a szeretet pénzzel nem lehet megvenni.

soros lefizette a humán értelmiség egyik felét, de a nép mégis egy hazaáruló zsidónak gondolja. mert úgy gondolkodik, ahogyan te. ha valami amerikában jól működik, akkor az magyarországon is biztos jó lesz. soros nem érti, hogy az adott populációhoz kell alkalmazkodni, az adott természeti környezethez. lokális optimumot kell megtalálni és ez vezethet el a globális egyensúlyhoz. te folyamatosan rossz kérdéseket teszel fel. sohasem a lehetséges megoldások érdekelnek, hanem a problémán problémázol, mint egy hülye zsidó.

kiazmarmegint 2015.11.06. 21:36:47

@unionista᠍᠍: Igen, en parszor kivalasztottam a hozzaszolasaid legvedhetetlenebb mondatat, es belekotottem. Ugy konnyu elmeleteket gyartani, ha a reszleteknek nem kell stimmelniuk. Masokkal soha nem csinaltam ezt, mert masok nem gyartanak ilyen meresz elmeleteket.

Kulonben ugy konnyu durvaskodni, hogy tudod, hogy teged ugysem lehet kitiltani :):)

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.07. 01:02:21

@kiazmarmegint:
én csak egy troll vagyok. aki náci mezbe bújt. libsi mezbe is szoktam volt. szóval nem sírhat senki. és csak olyan dolgot írok le, amit én magam is vitatok, vagy amit én magam is hülyeségnek tartok. de éppenséggel lehet igaz. szóval nem kell ezt túl komolyan venni.

kiazmarmegint 2015.11.07. 03:45:41

Rendben van, nem kell attol felned, hogy komolyan veszlek:):) Csak az a furcsa, hogy neha regebben azt a latszatot keltetted, mintha lett volna eletednek egy matematikus korszaka, mondjuk egy-ket egyetemi felev.
Ha volt, akkor tudod, hogy egy-egy elmelet annyit er, mint a leggyengebb pontja. Ha egy bizonyitasban egy lepes rossz, akkor az egesz rossz. Tehat abban semmi kulonos nincs,ha pont a leggyengebb mondatodba kotok bele.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.07. 19:03:52

@kiazmarmegint:
a politikai programoknak csak a parciális helyessége bizonyítható. a politikai kommunikáció sohasem zajmentes. te a zajba kötsz bele. (ami ez esetben szándékosan a náci közbeszéd. csakhogy ugyanilyen gyűlöletkeltő a szoci, a konzi és a libsi. minden ideológiának meg van a célpontja.)

kiazmarmegint 2015.11.08. 01:43:24

@unionista᠍᠍: Egy orszag fejlodese lehet ketfele. Lehet olyan, hogy vegyunk egy mashol mukodo mintat, es azt kovessuk. Ezt te elutasitod. Aztan lehet ugy, hogy a sajat utunkat jarjuk, mondjuk a te elmeleted szerint. (Az mas kerdes, hogy szerintem a te elmeleted eleg alaposan hasonlit a KGST-re, de tegyuk fel, hogy nem. ) Ebben az esetben viszont azt az elmeletet igencsak ala kell vetni egy nagyon kritikus vizsgalatnak, hiszen az orszag sorsa mulik rajta.

Kulonben nem csak a zajba kotok bele. Peldaul amikor arrol beszelsz, hogy Amerikanal korruptabb orszag nemigen van, akkor arra vilagitok ra, hogy a tudasodat messze-messze meghalado kijeleteseket teszel, mert az orszagok 95%-arol semmit nem tudsz. Az ilyen kijelentesek romboljak tovabbi mondandot hitelet-- mert arra gondolhat az olvaso, hogy aki egyszer ekkorat mond, az maskor is mondhat ekkorat.

Kulonben nekem mindegy. Ha Te ezt elvezed, akkor nyilvan csinald ezt.

kiazmarmegint 2015.11.08. 05:32:36

@unionista᠍᠍: Ja, es az rendben van, hogy egy politikai kampanyban nem szokas igazat mondani, de en semmikeppen sem a kampanyszovegekert jarok ide. Nekem ez egy ertelmisegi vitaforum. Ha te szolsz, hogy kampanyolsz, es a hozzaszolasaidbol gyokot kell vonni,akkor semmi esetre sem fogom egeszeben elolvasni oket-- a gyokvonas idoveszteseg. Engem a tenyek erdekelnek, vagy legalabbis az, hogy egyesek hogy latjak a tenyeket, de a zaj mar nem. Ha zajt akarok, ott a kuruc.info. Kicsit csodalom, hogy te pont itt kampanyolsz, hiszen mashol sokkal tobb embert el tudnal erni.

Kulonben itt van egy friss a korrupcio kenyai allapotarol, csak hogy el ne felejtsd, hogy az is egy orszag.
www.nytimes.com/2015/11/05/world/africa/kenya-government-corruption.html?ref=africa&_r=0

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.08. 10:50:01

@kiazmarmegint:
magyarország és amerikai etnikai összetétele alapvetően eltér. ebből következően magyarországon elsősorban nem amerikából kellene átvenni mintákat, mert abból latin-amerikanizálódás következik. hasonló dolog alacsonyabb szinten valósul meg.

értem, hogy a zsidók amerikához kötődnek. de a rendszerváltás utáni hideg polgárháborús időszak lényegében arról szól, hogy ne a zsidók diktáljanak. nekem sem tetszik ahogyan ezt a játszmát játsszák. mert szimplán a szemita nemzetellenes és az antiszemita nemzeti érzület csap össze. a libsik és a nácik is ugyanazt mondják. mi vagyunk a jók, ti vagytok a rosszak. ha nem rekesztünk ki benneteket, akkor ti rekesztetek ki bennünket. nincsenek racionális érvek. így nehéz a választás. én ebben a vitában sehol sem állok. nem szavazok senkire. de a köznép választ. és elég egyértelműen jobbra húz. és innentől kezdve ehhez kellene igazodni. tudniillik demokrácia van. kormányzati szinten a többség akaratának kell érvényesülnie. önkormányzati szinteken jelenhetnének meg a kisebbségek. ezért mondom elég hosszú ideje, hogy legyenek világi zsidó hitközségek. kis önkormányzatok. ezek alkalmasak arra, hogy a szellemi műhelyek megmaradjanak. és nyilván elegendő pénzt is lehetne zsidó és zsidóbarát projektekhez szerezni. és ez lehetőséget globális kapcsolatok építéséhez. tehát a zsidóságnak a lehető legkisebb önkormányzati egységekben kellene gondolkodnia. minimális közhatalmi pozícióban. mert ez nem vált ki különösebb ellenérzéseket. és ezen túl egy kontra szerepet vállalhatna. például fővárosban lehetne a szokásjog az, hogy a zsidók adják a jegyzőt. tehát a fővárosi önkormányzat törvényességét felügyelik. így viszont az ortodox zsidó egyházi és nem ortotodox világias zsidó és zsidóbarát hitközségek működését is átláthatóvá kellene tenni. mert az sincs rendben, hogy egyesek a magánvagyonukból kényük kedvük szerint befolyásolják a közéletet. az onnantól kvázi közpénz. ne a kormány ossza, de ezt a privát mecenatúrát ugyanúgy átláthatóvá kellene tenni, mint az állami szponzorációt. nem akarom ezt hosszasan ragozni. 2017 a kiegyezés 150 éves évfordulója. ezt a kérdést nagyjából addig kell eldönteni. de ahhoz lényegében egy korrekt "zsidótörvényt" kell alkotni. erre mondom azt, hogy "civilizált fasizmus", ami egy schiffer-vona kormányból következhet. így lehet leváltani a jelenlegi kormányt. vagy polgárháborúval, de ebben az esetben szinte mindenki antiszemita lesz. nemcsak a magyarok, de a szlovákok, a lengyelek ugyanúgy, mint a csehek, horvátok, szlovének.

dr kíváncsivagyok 2015.11.27. 11:06:03

@Boross Bence:
"Az ország fájából mára tűzifa lett. "
Foldjébol meg Fidesz hitbizomány...
Még a levego szabad préda...

dr kíváncsivagyok 2015.11.27. 11:07:27

@dr kíváncsivagyok:
(Megvárom , amíg a Balatont is kiosztják egymás kozott,...aztán megyek Angliába a Fiaim után...)
süti beállítások módosítása