1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.09.13. 08:37 HaFr

Polgárság nélkül nincs liberális demokrácia

A magyar liberális demokrácia története 2010-ben újra megrekedt -- a polgárság (az egyszerűség kedvéért a középosztály) túl gyengének bizonyult ahhoz, hogy megvédje a politikai rendszerét, és az sem véletlen, hogy az oligarchia kormánya azóta mindent megtesz a középosztályosodás akadályozására. A liberális demokrácia bevezetése eleve a radikális-erőszakos formát követte: rendszert alapított, elitet választott ki -- amelyek azonban túl korruptnak és megosztónak bizonyultak ahhoz, hogy nyugatias, versenyképes irányba tudják terelni a viselkedéseket és értékeket.

Az első húsz évben ugyan létrejött a liberális demokrácia kerete, de a politikai gyakorlat nem az erősítésére, hanem a feszegetésére irányult azzal, hogy nem volt konszenzus ennek a keretnek a visszatérő erkölcsi és politikai igazolásában a társadalom felé. A rendszer vezetői korrupcióban éltek, a magánérdekeik és a kulturális megosztottságuk is jóval erősebb volt annál, hogy feladatuknak tekintették volna a demokrácia gyakorlatát és értékeit közösen propagálni és igazolni. Ehhez járult még, hogy a kapitalizmusunk is gyenge maradt, a jó esetben középosztálynak szánt társadalmi rétegek nem érezték a felhajtó erejét, és nem látta az összefüggést a hatékony piacgazdaság és a liberális demokrácia között. Amikor 2010-ben Orbán támadást indított mindkettő ellen, nem volt, aki megvédje őket.

A liberális demokrácia kudarca egy posztfeudális társadalom radikális átszervezésének kudarca volt. Ma már biztosan tudjuk, hogy ha vissza is jutunk a liberális demokráciához, az nem fog hasonló, radikális projektként végbe menni. Ehhez kerülőútra, polgári demokráciára van szükség, amely hatalomra jutva mindenekelőtt a középosztály tartós megalapozására és szélesítésére fog koncentrálni, és a demokrácia intézményrendszerét a kapitalizmus és a részvétel oldaláról is megtámogatja, és minél több embert bevon a társadalmi értékteremtésbe.

A polgári demokrácia a liberális demokrácia mint politikai rendszer implementációs kerete. Ez az út, amelynek a végén ott állhat egy liberális demokrácia, de csak úgy, ha túlnyomó többségben vannak azok, akik elég gazdagok és öntudatosak ahhoz, hogy élni tudjanak az értékeivel. A puszta, deklarált jogrend nem garancia semmire, és nem is érték. Sokkal fontosabb az, aminek révén értékké válik. Az út (a polgári demokrácia erősödése) jóval fontosabb a végcélnál (a liberális demokráciánál).  

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr197783550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

uszo 2015.09.13. 09:37:18

Nagyon jókat írsz! :)

2015.09.13. 11:09:30

elképzelem, ahogy gyügyén elmagyarázod a parasztnak, hogy most következik a polgári demokrácia, ami a liberális demokrácia mint politikai rendszer implementációs kerete. és utána következik az igazi liberális demokrácia mint végcél. amikor már elég sok polgár lesz. én értem ezt, de erre vélhetően azt feleli, hogy komám igyál egy felest.

Amadeus62 2015.09.13. 11:14:22

Kb. ugyanezeket mondja Bartus L.

De őt divat lehülyézni ugyebár. Pedig pont úgy történnek a dolgok, ahogy ő azt előre megírja, mindezt Amerikából.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.09.13. 11:26:32

@unionista᠍᠍: hát valahogy így készült vóna a kommunizmus is, mint a társadalmi fejlődés legmagasabb foka.
Ahol a történelem kereke végre megnyugvást talál.
Ahol végre mindenki boldogulhat, mert az lesz az igazán igazságos rendszer, ami elősegíti ezt

Volt ugye a kapitalizmus, ami ellen fellázadnak a proletárok. A kommunizmushoz még nem elég fejlett volt a tudatuk, ezért kerülőútnak a szocializmus alapjait rakták le, és azon haladva végül a végcél, a kommunizmus jő el.

És a szövetségbe forrt szabad libdem köztársaságok végre frigyre lépnek, MoinMoin és Techet Péter nagy-nagy örömére.
A fejletlen tudatú 'gyügyeiek' meg vessenek magukra.

Türelmesen várunk addig.

Exploiter 2015.09.14. 09:10:37

Ezt már sok helyen hallottam, az elméletet értem is, de a polgári demokráciához kell egy pár dolog, amit nem lehet mesterségesen létrehozni. Ki kell alakulnia. Ilyenek pl: államtól független egzisztenciájú középréteg, társadalmi felelősségvállalás igénye, egy olyan értelmiség, aki képes és akar ebbe az irányba indulni.
Ezekkel még akkor is bajban lennénk, ha a fentiek kialakulásában a mindenkori kormány nem lenne ellenérdekelt.

Mayer Tamás 2015.09.14. 16:32:34

Kedves Péter!

Az írás tartalmával nagyjából-egészében egyetértek, a következõ fenntartásokkal:

1. Az Orbán-kormány nem az oligarchia kormánya (hanem politikai maffiózóké), viszont egyik legszembetûnõbb ténykedése valóban az, hogy a kedvenceit oligarchákká teszi. A kormány távolról sem minden (prominens) tagja/híve oligarcha, és távolról sem minden magyar oligarcha tartozik a kormány (prominens) hívei (még kevésbé: tagjai) közé.

2. A liberális demokrácia bevezetésének magyarországi formáját radikálisnak talán még joggal nevezhetnénk, de "radikális-erőszakos"-nak milyen alapon? Hol volt ott erőszak? (A "radikális-sumákoló" kifejezés szvsz. sokkal jobban illene rá...)

3. Az a megfogalmazás, hogy "a rendszer vezetői korrupcióban éltek" (egyáltalán: kikre kell itt gondolnunk?) igen könnyen érthetõ úgy is, hogy valamennyien, kivétel nélkül - ami viszont már csak akkor nem tekinthetõ becsületsértés számba menõ demagóg általánosításnak, ha a rendszer valóban valamennyi vezetõjére egyértelmûen bizonyítható. Sokkal korrektebb lenne vagy kizárni ezt az értelmezést - vagy elõjönni azokkal a bizonyos egyértelmû bizonyítékokkal!

4. Miben látod a liberális demokrácia és a polgári demokrácia közötti lényegi különbséget?

5. Miben áll és honnan származik az a biztos tudásunk, hogy a liberális demokráciához való esetleges visszatérés nem fog radikális projektként végbe menni?

6. Ha a magyarországi liberális demokráciának valóban kötelezõ elõfeltétele a polgári demokrácia, akkor az nem kerülőút, hanem kihagyhatatlan útszakasz. Lehet, hogy valami olyasmire akartál a szóválasztással utalni, hogy a jövõbeli liberális demokráciára leselkedõ veszélyeket a polgári demokrácia közbeiktatásával lehet csak majd elkerülni?

7. Sem egy jövõbeli politikai rendszer, sem annak jövõbeli implementációs kerete nem tud hatalomra jutni. Hatalomra jutni legfeljebb mindezek hívei tudnak, akik aztán megpróbálhatják kialakítani azt a bizonyos politikai rendszert, azzal a bizonyos implementációs keretével együtt. Csak utólag mondhatjuk, mikor a korábban hatalomra jutottak már kialakították azt a bizonyos rendszert ill. azt a bizonyos implementációs keretet, hogy (általuk) a rendszer ill. implementációs kerete jutott hatalomba.
süti beállítások módosítása