1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.18. 08:04 HaFr

Mire kell az illiberális állam?

Jó, hogy csökken a jegybanki alapkamat. De ehhez nem kell illiberális állam. Jó, hogy csökken a nemzetgazdaság nettó külföldi adóssága. De ehhez sem kell. Jó, hogy banki nyereségeket megvágják, sőt -- ahogy kifejtettem itt korábban itt és itt -- az is jó, hogy belenyúlnak a devizaszerződésekbe, ha már a maga idejében az állam nem volt a helyzet magaslatán a szabályozók kidolgozásában. (Van olyan jogelv, pl. a rebus sic stantibus, amely alapján felülírhatók a leprecízebben megírt szerződések egyenként és tömegesen is.) De egyikhez sem kell illiberális állam. Jó, hogy megnyirbálják az energiaszolgáltatók nyereségét (kérdés, mennyire megy ez a hálózat fenntarthatóságának kárára, de illiberális állam nem kell hozzá). Adórendszer, családtámogatás, sorolhatnám... mind olyasmi, amihez nem kell illiberális állam. Más ambíciójú állam kell, mint amilyen a baloldal által vezetett állam volt, de nem okvetlenül illiberális.

A Fidesz-kormány intézkedéseinek támogatható és elfogadható részéhez semmi szükség az illiberalizmus intézményrendszerére vagy az émelygésig történő centralizációra, autonómiaelvonásra, a társadalom gyarmatosítására és a politikai állóháborúra. Stadiont is lehet építeni tucatszámra ezek nélkül. Miért van hát szükség rájuk?

Egyetlen okból. Az illiberális állam nem más, mint amely gyakorlatilag kizárja a társadalmi és politikai ellenzéket a szellemi, a törvényhozó, a végrehajtó és az önkormányzati hatalomból. Az illiberalizmus a hatalommegosztás ellen van, ez a lényege. Ez a célja is. Ennek az árnyéka aztán rávetül minden másra is. A mai Magyarországon pl. a liberalizmus "fenyegetésének" semlegesítését szolgálják már a devizaadósság leépítésének különféle -- önmagukban helyes -- praktikái is, ami másból sem látszik, minthogy szívesen adósodunk el az autokráciák felé, tehát nem általában a függetlenségünket, hanem a Nyugattól való függetlenségünket féltjük. A liberális hatalommegosztás felszámolása indokolja a választási rendszer meghekkelését, a hatalmi ágak formális és informális eszközökkel végrehajtott összecsúsztatását, az alaptörvény szellemiségét, az önkormányzatok "kimenekítését az adósságcsapdából", un so weiter. Az illiberalizmus ugyanakkor nem indokolható a liberális demokráciák kudarcával és a Nyugat alkonyával, hiszen ezek -- bár tagadhatatlan gondjaik vannak -- nagyon is életképesek, és akkor még nem is érvelek olyasmivel, hogy honnan hova migrálnak az emberek, milyen jellegű célkitűzéseik vannak az életben (a minél melegebb nacionalista akol vagy egy BMW -- ami nem értékítélet, egyszerűen tény) stb. Az illiberalizmus mindent összevetve egyetlen dologgal igazolható: a hatalom akarásával. Ami az erodálódó Fidesz-bázis ismeretében egyre görcsösebbnek ígérkezik a jövőben.

Az illiberalizmus újabb lépés előre a hazugságok zsákutcájában. A kérdés, meddig vagyunk hajlandók még elmenni ebben?

311 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr386612787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2014.08.19. 11:07:02

@$pi$:

Ez a a szép bennetek fidióta Átlaghülyemagyarokban, hogy csakúgy mint a ballibsiknek, nektek is csak az a fontos, hogy a vezéretek és maffiabandája gazdagodjon mint az állat, (rajtatok), miközben ti rohadtok.
Jó nagy barmok vagytok ti is, valójában még nagyobb barmok is vagytok mint a ballibsik, mert azok legalább nem hörögtek Nyócévet, hogy "Hol a lé?", meg hogy "Elprivatizálták!" meg hogy "Oligarcha!".

Ti viszont, matyóhímzett birkabarmok, ezek ellen Nyócévig hörögtetek! Oszt most meg arra rájszoltok, hogy Orbaneszku tőletek lopja el. Meccsoda sikeres RENCERVÁLTÁS vótt ez akkor 2010-ben!

Te is itt rinyálsz államadóssági számokon: barátom, 2010-ben maTROLLcsid évi 7%-os hiányokat akart csinálni! Csak az EU tudta lefékezni az ámokfutási kísérletét ennek a felkegyelmünek.

Akkor miről is beszélsz te kontár?
Arról biztos nem, hogy 2010-től Orbaneszku a GDP 20%-át vasalta be a népen az "államadósság elleni harc" jegyében (manyup + megszorítások). Aztán ma az államadósság még magasabb is (85%), mint a 2010-es váltáskor. Miközben 65%-on kellene állnia. Amit Orbaneszku még 2011-ben is harsogott, hogy 2014-re ennyi lesz.

Mekkora barmok vagytok ti is a ballibsikkel egyetemben, akiknek NEM A NEMZETROHASZTÁS FÁJ, HANEM AZ, HA AZT NEM A KEDVENC PÁRTOTOK CSINÁLJA.

Mindig mondtam, Magyarország gyógyíthatatlan, az Átlaghülemagyarok arányA 80% felett van. Ennyi IQ-károsulttal nem lehet vinni semmire sem Európában.

FOLYTASSUK!

nu pagagyí 2014.08.19. 11:07:08

@Blogger Géza: Nyilván Orbánék visszamenőleg belapakoltak valamit az államdósságba, hogy jobbat tudjanak hazudni 2009-nél.

Tudod, aki a múltat birtokolja azé a jövő.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 11:08:37

@egyetmondok: 'S ami a legfontosabb: ha az alapkamat X,és a jegybank ezen X felszámítása nélkül átad pénzt a kereskedelmi banki rendszernek'

Szó sincs róla, hogy nem számítják fel az alapkamatot, sőt még marzsot is tehet rá a kerbank, de a marzsot maximalizálja az állam.

'A mindenki kötelezhető-e arra,hogy a mindenkori alapkamatot megfizesse az után a hitel után,amit valaki,a saját üzleti sikere érdekében felhasznál.'

Persze hogy kötelezhető, erről szól az állami támogatások rendszere is és az adórendszer is. A kérdés inkább úgy szokott felvetődni, hogy az ügyesebb, vagy az ügyetlenebb kapitalistát jutalmazza-e az állam. Mind2 szélsőséghez, kommunizmushoz vagy vadkapitalizmushoz vezet.

Netuddki. 2014.08.19. 11:15:34

@♔bаtyu♔: "Mi van ostoba bolsi"

Dikk mán! Egy ostoba, balfasz fizetett bolsi fidesztroll lebolsizott és leostobázott. Muhaha!

Blogger Géza 2014.08.19. 11:18:10

@nu pagagyí: :D Na persze, az fel sem merül, hogy a nagy igazmondó MSZP (tudod: hazudtunk reggel, éjjel meg este) trükközött valamit, mi?

Egyébként nem kell ide semmi trükk, a végleges GDP adatok elég sokára vannak meg. A 2009-as adat (úgy is mondhatnánk: a Bajnai-kormány teljesítménye) pedig minden várakozást alulmúlt.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 11:18:36

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Azért ez nem túl meglepő.

Még ha lennének is el nem koptatott, és népszerü politikusok Mo-n Orbánon kívül...

Nem tud ennyi szavazót összerakni, aki kicsit nácibb...

kicsit kapitalistább...
kicsit szocialistább..., mert ebből mindből van a fideszben. Szépen beültek középre.

Megbukhatnak persze, ha újabb gazdasági válság lesz, vagy jön egy Orbánhoz hasonlóan tehetséges, de ÚJ figura. Békében ez csak lassú holdudvar és médiaépítgetéssel mehet végbe, 10-15 év kell hozzá. Háború/válság esetén gyorsabban.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 11:22:20

@Blogger Géza: Nekem azért tetszenek a GDP adatok, mert 0%-os német teljesítmény, 0% körüli magyar GDP emelkedés és nettó megtakarító lakosság mellett jött létre.

Azaz a nemzetiszocializmus tartósan járhatónak tünik, sőt van még benne tartalék bőven.

$pi$ 2014.08.19. 11:24:17

@high up!: "Ez a a szép bennetek fidióta Átlaghülyemagyarokban"

Mennyivel értelmesebb vagy te, aki itt gyalázkodik olyan embereken, akiket nem is ismer. Nem lenne baj, hogy buta vagy, de ráadásul bunkó is.

nu pagagyí 2014.08.19. 11:26:02

@Blogger Géza: Mihez képest? Forintárfolyam? Államadósság? Költségvetési hiány? Gazdasági fejlődés?

A Bajnai kormány visszaállította normális mértékre a forint árfolyamát, amit azóta a Fidesz elkúrt, hogy megszívassa a devizahiteleseket.

Az államdósságot nem növelte.

A gazdaságot pedig növekedési pályára állította. Tudod, ők is szárnyaltak már az utolsó negyedévben (2010 1.negyedév).

A mostani mutatók (államadósság, forint árfolyam) sajnálatosan rosszabbak az általad sikertelennek titulált kormányénál és hát időközben valahogy felélődött az ország és az emberek vagyona.

nu pagagyí 2014.08.19. 11:29:39

@Csuti Ördögüző: Hát ha attól eltekintünk, hogy a kormányok alapvető dolga az lenne, hogy polgárai jólétét elősegítse, akkor igazad van. Pol Pot rendszere is nagyszerű volt abban a tekintetben, hogy a lakosság kiemelkedő megtakarítást produkált, úgy létszámban, mint életminőségben. Nem dorbézoltak.

egyetmondok 2014.08.19. 11:33:34

@Csuti Ördögüző:
Az MNB nem számítja fel a kereskedelmi banknak az általa a kereskedelmi banknak adott pénz után a jegybanki alapkamatot.
"Ingyen" adja, ami persze nem igaz,ingyenpénz ti.nincsen.
(A kereskedelmi bank persze már felszámít kamatot,amikor az ügyfélnek továbbadja,ahogyan írod,a törvényeknek megfelelően. De a ker.bank az MNB-től zéró kamatra kap pénzt. Én erről beszélek.)

Blogger Géza 2014.08.19. 11:40:33

@nu pagagyí: :D Te már délelőtt nagyon beszívhattál valamit! Még hogy nem növelte az államadósságot! Ezt a baromságot honnan szedted? Valójában az eladósodottságunk Bajnai idején nőtt időarányosan a legjobban, nem is lehet másképp 4%-os (EU-s előírásokat messze meghaladó) hiány és 7-%os GDP visszaesés mellett... Számszerűen:
2008 vége: 73%
2010 közepe: 85%

(Ez nem teljesen esik egybe Bajnai kormányzásával, de jó közelítéssel.)

A túl erős forint káros volt, semmiképpen nem nevezném jónak. Csak a természetellenesen magasan tartott kamatoknak volt köszönhető, aminek viszont a magas kamatterhek miatt mindannyian megfizettük az árát.

nu pagagyí 2014.08.19. 11:43:17

@Blogger Géza: A "végleges" GDP adatokat már az új kormány produkálta. Előtte persze lecseréltek minden szakembert, aki ragaszkodott volna a tényekhez. Persze lehet szórakozni egy ideig az adatokkal, de a minden évben csúcsot döntő "szezonális" hiány elég szépen mutatja a hamisítás mértékét. Már ugyebár 85,5% felett járunk (forintban 25 ezer milliárd körül), innen kell majd lehazudni az adósságot 79,7%-ra, hogy csökkenést lehessen az évkönyvekbe belehamisítani. Ha a nyakunkon rohad az oroszoknak szánt kaja, akkor nagyon kell majd kapaszkodni.

nu pagagyí 2014.08.19. 11:49:42

@Blogger Géza: 2009 áprilisában 19,2 ezer milliárd volt az államadósság, 2009 végén 18,9 ezer milliárd, 2010 áprilisban 19,3 ezer milliárd. Bajnai nem tűnik nagy eladósítónak.

Összehasonlításként: jelenleg az államadósság 24,8 ezer milliárd.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 11:51:18

@nu pagagyí: A kormányok alapvető dolga, hogy a közjót elősegítse. Orbán ebben kiemelkedőt nyújt, ezért miniszterelnök már harmadszor.

Annak ellenére, hogy sosem a populista utat követte, nem tanácsolta senkinek hogy tovább nyújtózzon mint ameddig a takarója ér.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 11:54:11

@egyetmondok: Tévedsz, az alapkamatot is felszámolják természetesen, és még keres is rajta a kereskedelmi bank.

Nem a kerbanknak számolják az alapkamatot hanem az ügyfélnek. A kerbank csak lebonyolítja a kölcsönt az admin. infrastruktúrával.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 11:56:50

@nu pagagyí: Ebben elég nagy különbség van egyébként a fidesz és a ballerek között.

'kormányok alapvető dolga az lenne, hogy polgárai jólétét elősegítse'

A ballerek inkább halat adnak, a fidesz inkább pecabotot a népnek. Ez mondjuk filozófiai különbség.

nu pagagyí 2014.08.19. 12:02:34

@Blogger Géza: Neked biztosan nagyon tetszik, hogy éves fizetésedből két gombóc fagyit kapsz Bécsben. Nekem speciel nem annyira. Az árfolyam csökkentésének nemzetgazdaságilag az lenne az értelme, hogy bevonzzuk a külföldi tőkét. Az viszont nem nagyon cuppan az ócsó munkádra. A cél tehát nem teljesült, az árfolyam kárai viszont maradéktalanul érvényesültek, amely az extrém magas Áfával és a kiszámíthatatlan különadó-rendszerrel teljes szektorokat, például a kereskedelmet tönkre vágta. A félreértéseket elkerülendő magyar egzisztenciákat sikerült gallyra vágni. Egy részük jobb híján lelécelt a rohadó nyugatra, más részük közmunkán tengetheti az életét.

nu pagagyí 2014.08.19. 12:05:26

@Csuti Ördögüző: A Fidesz kormány csak a holdudvarának ad pecabotot és hozzá még ingyenes horgászbérletet is. A többiektől sajnos csak elvesznek, történetesen éppen az imént említett horgászok.

nu pagagyí 2014.08.19. 12:09:12

@Csuti Ördögüző: A közjó, mint tudjuk az orbáni új paradigmából az, ami neki tetszik. Mert ő csak olyat tesz veled, ami neki jó. Hogy te mit is szeretnél valójában, az sajnos őt nem érdekli. Még jó, hogy hasonló az ízlésetek.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 12:13:59

@Blogger Géza:

te, ahhoz valami elképesztő hülyének kell lenni, hogy a fideszt számokkal próbáld igazolni, mert azokat a legkönnyebb cáfolni.
ilyenek vagytok ti, fideszesek: idióta barmok

Blogger Géza 2014.08.19. 12:19:23

@Deepblue Noir: Hát, akkor cáfolj meg. :) Ja, hogy az nem megy, csak a mocskolódás: na, ez itt ma a baloldal. Ezért tartotok ott, ahol.

Blogger Géza 2014.08.19. 12:20:38

@nu pagagyí: "Neked biztosan nagyon tetszik, hogy éves fizetésedből két gombóc fagyit kapsz Bécsben." :D Látom, hat még a szer! De ne magadból indulj ki, nem mindenki akkora lúzer, mint te. :)

$pi$ 2014.08.19. 12:24:09

@nu pagagyí: "A Bajnai kormány visszaállította normális mértékre a forint árfolyamát, amit azóta a Fidesz elkúrt, hogy megszívassa a devizahiteleseket."

Jah, a hideg futkos a hátamon a mai napig a 10% körüli jegybanki alapkamat gondolatára. Biztos megérte...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.19. 12:26:38

@légügyi megfigyelő: nem tudok mindenre reagálni, de nem írtam, h az államadósság csökken -- azt írtam, hogy a nemzetgazdaság (bankok, vállalatok, lakosság) külső adóssága csökken

Blogger Géza 2014.08.19. 12:38:31

@nu pagagyí: Csakhogy ez valóságban jóval nagyobb növekedés, melyet elfed az átmeneti árfolyamerősödés. Ha GDP-arányosan vagy EUR-ban nézed, sokkal inkább mutatja valós trendet. No meg persze Bajnai 2010 május végéig volt miniszterelnök. A regnálása első és utolsó napján érvényes árfolyammal számolva

19,2/290,73 = 66 MRd EUR

19,7/273,33= 72 MRD EUR

Ez bizony +10% egy év alatt, elég szédületes tempó...

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 12:43:35

@Blogger Géza:

konkrétan mit kellene megcáfolni? az összes hülyeségre nem lehet reagálni, nem fizetnek ám érte

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 13:07:57

@Blogger Géza:

(Ez nem teljesen esik egybe Bajnai kormányzásával, de jó közelítéssel.)"

jó közelítés a francokat. szimpla hazugság, mondjuk a 2009 közepe és 2010 közepe közötti számokat kell nézni

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 13:18:00

@nu pagagyí: Ezek szerint a dolgozók tömegei a fidesz holdudvara.

Vagy különben nem tudom ki a fene szavazhatott Orbánra.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 13:19:10

@nu pagagyí: Hát ha Orbánnak az a jó, ha én többet keresek és abból többet tartok meg magamnak, meg neki is többet adok, az nekem okés.

nu pagagyí 2014.08.19. 14:09:33

@$pi$: A jegybanki alapkamatnak érdekes módon semmi hatása arra a hitelre, amit te vennél fel a banktól. Ugyanúgy 14-15 % kamatra kapsz hitelt, mint amikor 8-10% volt.

A jegybanki alapkamat leszállítása egyedül a kormánynak jó, mert ők valóban olcsón jutnak hitelhez az MNB-től a költségvetési hiány fedezésére és az ideiglenes likviditási lyukak betömésére. Az olcsó pénz pedig pazarlásra csábít, költ is rendesen minden minisztérium hasznavehetetlen tanulmányokra, grandiózus reklámkampányra, kutyafülére.

Ha még emlékszel rá, Járai pont azért emelte drasztikusan (Medgyessyék bosszantására) a jegybanki alapkamatot, hogy takarékosságra kényszerítse őket, pedig Medgyessyék még csak nem is saját magukra és a haverokra akartak költeni, hanem csak "jótékonykodni" szerettek volna.

$pi$ 2014.08.19. 14:14:50

@nu pagagyí: "A jegybanki alapkamatnak érdekes módon semmi hatása arra a hitelre, amit te vennél fel a banktól. Ugyanúgy 14-15 % kamatra kapsz hitelt, mint amikor 8-10% volt."

Marhaság. Nézd meg ezt pl. három másodperc volt kikeresni a netről:

www.bankracio.hu/hitelkalkulator/lakashitel/1-lakasvasarlasi-hitel-hasznalt-lakasra

"A jegybanki alapkamat leszállítása egyedül a kormánynak jó"...

Nyilvánvalóan fogalmad sincs a témáról.

nu pagagyí 2014.08.19. 14:16:57

@Csuti Ördögüző: Kihagytad, hogy több pénzért, többet tejesítesz. Éppen ez a probléma, úgy növelik a rendszer kitartottjainak jövedelmét, hogy nincs mögötte teljesítmény-többlet. Egy ideig lehet ezt csinálni, főleg, ha lopni is van még mit mástól. A kilátások azonban hosszabb távon nem túl jók. Az ellopható vagyon előbb-utóbb elfogy, az államadósság már ma is rekordot dönt, a kifosztásra ítélt polgárok külföldre menekülnek. Ha az EU elzárná a pénzcsapot, azonnal felütné a fejét a kannibalizmus.

nu pagagyí 2014.08.19. 14:32:50

@$pi$: A lakáshitelt az adófizetők pénzéből támogatja a kormány. Ilyen mindig is volt, még az általad gyűlölt időszakokban is.

A szabad felhasználású hitelek kamatait nézegesd. A saját linkeden például a személyi kölcsön 20% feletti THM-es, a jelzálog hitel 8% körüli. Korábban sem volt sokkal rosszabb egyik sem.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 14:42:52

@nu pagagyí: Pont az SZJA díjazza a teljesítményt, a szocik meg a lógást díjazták, de ez olyan lapos hazudozás a részedről hogy bele se megyek.

$pi$ 2014.08.19. 14:54:17

@nu pagagyí: "A saját linkeden például a személyi kölcsön 20% feletti THM-es, a jelzálog hitel 8% körüli."

Szóval nem 14-15% ugye?

$pi$ 2014.08.19. 14:55:57

@nu pagagyí: "A lakáshitelt az adófizetők pénzéből támogatja a kormány."

Az általam belinkelt lakáshitelek nem kamattámogatott lakáshitelek voltak.

nu pagagyí 2014.08.19. 15:00:02

@Csuti Ördögüző: Az SZJA funkciója az, hogy tudatosítsa benned, hogy a kormány/önkormányzat a te munkád hozadékát költi. Egy köztársaságban (most még azok vagyunk, lásd alaptörvény) fontos elv a közteherviselés és az ennek fejében a polgárok beleszólási, elszámoltatási joga az állam (az ő államuk) dolgaiba.

Ezt a tudatot természetesen ki kell irtani egy olyan országban, ahol a nép zöme csak alattvaló lehet. Jó példa erre a Kádár-rendszer, amelyben nem is volt SZJA, pontosan leképezve az akkori állam és az emberek viszonyát. És hát az a rendszer sem ösztönzött semmiféle teljesítményre, mint tudjuk.

nu pagagyí 2014.08.19. 15:03:14

@$pi$: 20+8/2=14, de hát bankja válogatja. A jelzálog alapú hitel azért olcsóbb, mert ott viszik a fedezetet, ha nem fizet az adós. Utóbbi kamata mindig kedvező volt, piaci alapon is.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 15:05:38

@nu pagagyí: Pont az SZJA mutatja meg mennyivel szabadabbak az emberek ma mint a szocik alatt.

$pi$ 2014.08.19. 15:06:07

@nu pagagyí: Felmész a lap tetejére, kiválasztod a "lakáshitel" menüpontot. Megfigyeled, hogy van három menüpont, "vásárlás", "építés" és "kamattámogatással".

De mindegy, már elismerted, hogy a jelzálog hitel 8%, alacsonyabb mint anno a jegybanki alapkamat volt.

$pi$ 2014.08.19. 15:09:54

@nu pagagyí: "Utóbbi kamata mindig kedvező volt, piaci alapon is."

Figyelj, nem érted a kétszintű bankrendszer működését, azt állítottad, hogy a lakossági/vállalati hitelek kamatai teljesen függetlenek a jegybanki alapkamattól. Ezzel teljesen feleslegessé és értelmetlenné tettél minden további beszélgetést mindenféle Bajnairól, meg költségvetésről meg árfolyamról,... mindenről. Aki az alapvető tényeket nem képes elfogadni, azzal nem lehet és nem is érdemes beszélni.

$pi$ 2014.08.19. 15:12:20

@nu pagagyí: "20+8/2=14"

Még csak annyit, hogy nem tudom itt mit akartál kiszámolni, de nem jött össze. ;)

Andras J Fazekas 2014.08.19. 15:28:53

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]:

Mert egy f@sz.

Politikus létére tudnia kellett volna, hogy a félremagyarázó kórus egyből rázendít.

Máshogy kellett volna fogalmaznia.

Ostobaság volt ekkora gumicsontot jajítania az ellenfélnek.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 15:34:18

@Andras J Fazekas: Mármint semmilyen szövetségesünk nem akadt ki az illiberális dumán.

Hacsaknem azt kell megtudnom hogy a WP egy posztere meg a NYT egy bloggere a szövetségesünk.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 15:48:39

@Csuti Ördögüző: Egyébként meg ugyanez a cikkíró a WPban 2010ben is megírta hogy Fujj antidemokrata Orbán meg 2012ben is hogy Fujj unortodox Orbán. Meg most is hogy Fujj illiberális Orbán.

Miért ne írkálhatna, sajtószabadság van.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 18:26:16

index.hu/gazdasag/2014/08/19/orban_elmondta_miert_nem_magas_a_rekord_allamadossag/

" Index: Miniszterelnök úr, miért ilyen magas az államadósság?

Orbán Viktor: Nem magas. Ki kell vonni a nettóból a tartalékokat, és úgy már nem magas!"

"Az állam likvid – azaz könnyen mozgósítható – pénztartaléka, amit a jegybanknál tart, valóban elég magas volt eddig idén a sok állampapír-kibocsátás miatt. De júliusban már erősen visszaesett az állam kesznek hívott folyószámlája, 2115 milliárd forintra, és vélhetően idén folyamatosan csökkenni fog. Éppen azért, hogy újra sikerüljön kitrükközni egy kedvezőbb év végi adósságmutatót."

(amúgy meg ez történt korábban is, pl. "a látszólag lehetetlen adósságcsökkenés úgy jött össze, hogy az állam likvid pénzügyi tartalékai közben csökkentek. Ha az állam fent kívánta volna tartani a likvid tartalékok szintjét, akkor a GDP bő 3 százalékát kitevő extra állampapír-kibocsátást kellett volna végrehajtania, amivel a mutató 82 százalékra emelkedett volna"

hát ennyit a fideszről, ez jellemzi az egész bandát

$pi$ 2014.08.19. 18:42:36

@Deepblue Noir: "hát ennyit a fideszről, ez jellemzi az egész bandát "

Hát igen, elolvastad, de nem értetted meg. Jellemző.

Ezt írja az index:

"Az állam likvid – azaz könnyen mozgósítható – pénztartaléka, amit a jegybanknál tart, valóban elég magas volt eddig idén a sok állampapír-kibocsátás miatt."... "Éppen azért, hogy újra sikerüljön kitrükközni egy kedvezőbb év végi adósságmutatót."

Vagyis az index szerint felvettek egy csomó hitelt (állampapír kibocsájtás), majd majd fokozatosan csökkentik a már felvett hitelt, hogy kitrükközzék az év végi adósságmutatót.

Hát mi a fene ebben a trükk? Vagy mi az értelme egyáltalán "trükkről" beszélni? Ha az index azt mondja, hogy itt a trükk, akkor illene odaírni, hogy mi a fene benne a trükk, nem?

A kormány viszont azt mondja, hogy a megújítandó hitelre (pl. lejáró kötvényre) vettek fel előre hitelt (bocsájtottak ki kötvényt), amit aztán az év közben a lejáró kötvényeken keresztül hiteltörlesztésre fordítanak.

Ennek van értelme? Van. Elkerülhetetlen, hasznos, olyankor kell kötvényt kibocsájtani, amikor jó áron lehet, amikor kereslet van rá. Trükk? Nem.

Olyan ez, mint amikor kiveszel a bankból pénzt, hogy befizesd a számláidat. Amíg mész át a postára a bankból is hiányzik a pénz, a számla is a nyakadon, mégsem aggódsz mert tudod, hogy befizeted. Mondod ilyenkor magadra, hogy "csak azért csináltam, hogy kitrükközzem a kedvezőbb adósságmutatót"? Nem, ilyet csak egy idióta mond, akinek az a szándéka, hogy becsapja a buta embereket és rossz színben tüntessen fel téged, aki csak simán fizeti a számláit ugye?

$pi$ 2014.08.19. 18:47:10

@Deepblue Noir: "a látszólag lehetetlen adósságcsökkenés úgy jött össze, hogy az állam likvid pénzügyi tartalékai közben csökkentek"

Okés, likvid az nagyjából annyit jelent, hogy mozgatható, átruházható. Miből tud az állam (vagy bárki) adósságot törleszteni? Mozgatható, átruházható pénzügyi eszközökből. Úgy nem lehet adósságot törleszteni, hogy a törlesztés után ugyanannyi zsé maradjon nálad mint előtte, nem? Ha van 100 forintod és törlesztesz 8 forint adósságot, akkor nyilván kevesebb pénzed lesz utána, nem?

Mondod erre utána, hogy "áhhh, csak úgy tudtam törleszteni, hogy csökkent a pénzem, szar alak vagyok"? Nem. Aki ilyet mond, az egyszerűen csak megpróbál rossz színben feltüntetni, nem?

$pi$ 2014.08.19. 18:52:25

@Deepblue Noir: "Ha az állam fent kívánta volna tartani a likvid tartalékok szintjét, akkor a GDP bő 3 százalékát kitevő extra állampapír-kibocsátást kellett volna végrehajtania, amivel a mutató 82 százalékra emelkedett volna"

Ez marhaság. Ha extra állampapír kibocsájtást hajtottak volna végre, akkor előbb növekedett volna a likvd tartalék 3 százalékkal majd csökkent volna 3 százalékkal. Ekkor az index azt mondta volna, hogy:

1. Áhh, csak úgy tudtak csökkenteni az adósságon, hogy csökkent a likvid tartalék 3 százalékkal. Tudjuk, mert ilyet mondtak ebben a cikkben is.

2. Amikor megcsinálták volna a 3% kibocsájtást, akkor azt mondták volna, hogy "áhh, nőtt az adósság, rekord közelében az adósság". Tudjuk, mert ettől hangos az ország már fél éve és ebben a cikkben is ilyet mondtak.

Ergo bármit tesz a kormány az index vagy trükközésről beszél mindenféle konkrétumok nélkül vagy a növekvő államadósságo kesereg mindenféle konkrétumok nélkül.

$pi$ 2014.08.19. 18:56:30

@Deepblue Noir: "hát ennyit a fideszről, ez jellemzi az egész bandát "

Remélem sikerült megvilágítanom a lényeget és talán te is megérted, hogy ez a cikk kizárólag az indexet jellemzi. Koncepciózusak és bármi történjék azt negatív színben tüntetik fel, a kormány hibájaként tálalják.

Ha nincs olyan, amit könnyedén lehet hibaként vagy kudarcként tálalni, akkor jönnek a ködös célozgatások, az érzelmi töltéssel túlfűtött, de jelentés nélküli célozgatások, úgymint "csökkent az adósság, de csak trükközéssel".

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 19:01:41

@$pi$:

lesz egy idézetem neked, brendel mátyás fórumozótól.
de nézzünk téged.
1. kisebbik baj, hogy nem érted amiről beszélsz, utána sem olvasol csak írsz egy csomót
2. nem éred fel ésszel, hogy még ha a likvid tartalékok csökkentésével tudnak is majd trükközni, az államadósság még így is kurva magas, tehát mikor orbán egyébként is pontatlanul erre célozva azt mondja, hogy "nem magas", hazudik, a képedbe röhögve próbálja befogni a pofád.

$pi$ 2014.08.19. 19:02:19

@Andras J Fazekas: "Politikus létére tudnia kellett volna, hogy a félremagyarázó kórus egyből rázendít."

Tudta, sőt el ismondta a rádióinterjúban, hogy tudta.

"Máshogy kellett volna fogalmaznia."

Hogyan? Hogyan lehet fogalmazni, hogy a "demokratikus ellenzék" és a külföldi elvtársaik ne zendítsenek rá? Mindig rázendítenek, másra soha nem voltak jók.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 19:02:38

"a filozófiai (és nem filozófiai) viták legtöbbször azért vég nélküli, mert az egyik fél végtelenül hülye és aljas, tehát lemegy odáig, hogy az "A és nem A" típusú ellentmondást is tartja. az ilyen ember pedig minden érvre immunizálta magát a hülyeségével és aljasságával. "

tamas11 2014.08.19. 19:02:53

@Csuti Ördögüző:
szerkesztőségi cikkről van szó. Tudod mi az?

nu pagagyí 2014.08.19. 19:09:13

@$pi$: Annyit állítottam, hogy a bankok piaci hitel kamata nem követi a radikális jegybanki alapkamat csökkentést.

Andras J Fazekas 2014.08.19. 19:10:00

@$pi$:

Tisztában lehetett azzal, hogy mára a "liberalizmus" értelmezhetetlen fogalommá vált, mert mindenki azt ért alatta amit akar.

Ezt kár volt feszegetni.

Vagy egy korábbi, nem "neoliberális" változatára kellett volna hivatkoznia.

A "munkaalapú" társadalom megint egy ökörség, mert ugyanúgy félremagyarázható.

Hiába hivatkozik közben az USA-ra, hogy az ilyen, mindenki úgy értelmezi, és átértelmezi, ahogy akarja.

Egy okos politikus az ilyen csúszdákat messziről el kellene, hogy kerülje.

Reméljük, kijózanodik.

$pi$ 2014.08.19. 19:13:20

@Deepblue Noir: "1. kisebbik baj, hogy nem érted amiről beszélsz, utána sem olvasol csak írsz egy csomót"

Nem, te nem érted. Miért nem olvasol utána. Hagyd már ezt az argumentum ad hominem baromságot, senkinek nem jön be, csak magadat égeted.

"2. nem éred fel ésszel, hogy még ha a likvid tartalékok csökkentésével tudnak is majd trükközni, "

Csak a likvid tartalékot lehet költeni, csak abból lehet adósságot, lejáró kötvényt visszafizetni. Akkor miért "trükközés"?! Milyen lenne a "nem trükközéses" törlesztés? Gondolkodj mielőtt írkálsz, gondold végig. Mi indokolja a pejoratív "trükközés" szót azon kívül, hogy gyülölöd a fideszt? Mi a bizonyíték arra, hogy valami nem indokolt "trükközés" történt?

"az államadósság még így is kurva magas"

Mint ahogyan az is volt. És növekedett is nyilván, hiszen az éves államháztartási egyenleg negatív. Érted ezt? Mindenki tudja, mit erőlködsz?

"tehát mikor orbán egyébként is pontatlanul erre célozva azt mondja, hogy "nem magas", hazudik"

Nem, nem hazudik. A "magas" és a "nem magas" nyilván szubjektív fogalmak, attól függ miről beszélünk éppen. Az index és a hozzád hasonlók azt ismételgetik, hogy az államadósság nő, sőt gyorsabban nő mint az MSzP alatt. Amikor Orbán azt mondta, hogy "nem magas" akkor azt nyilván akontextusában úgy értette, hogy nem olyan magas mint amilyen magasnak te és az elvtársaid beállítják, nem nő iszonyat gyorsan, nem adósodunk el percről percre.

Nyilván 50% is magas, persze. A kérdés és a válasz viszont nem erre vonatkozott.

"a képedbe röhögve próbálja befogni a pofád."

Beteg vagy, a kormány nyilván lesz@rja, hogy én miket beszélek... mint ahogyan azt is, hogy te miket mondasz.

Amúgy egyébként itt jelenleg egyedül te és az elvtársaid próbáljátok befogni a pofámat. Olyanokkal, hogy "nem érted" meg "nem olvastál utána" és ha minden kötél szakad, akkor jöhet a "fidesznyik" meg "birka" meg a kitiltás.

Gondolkodj el ezen!

$pi$ 2014.08.19. 19:15:16

@Andras J Fazekas: "Egy okos politikus az ilyen csúszdákat messziről el kellene, hogy kerülje."

Nem hiszem. A politikusnak a tömegeket kell megfognia, azoknak pedig ilyen egyszerű hívószavakra van szüksége, hogy "baltás" meg "fidesznyik" meg "illiberális".

Sajnos nem a mi kegyeinkért küzdenek a politikusok. :)

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:16:59

Itten a lényeg:

&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&idim=country:hu:sk&ifdim=country_group&tstart=808783200000&tend=1376863200000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Orbán jóarcnak számít. Szerintem.

$pi$ 2014.08.19. 19:17:26

@nu pagagyí: "Annyit állítottam, hogy a bankok piaci hitel kamata nem követi a radikális jegybanki alapkamat csökkentést. "

Annyit állítottál, hogy a bakok piaci hitelkamataira a radikális jegybanki alapkamat csökkentés semmiféle hatással nincs.

Ez nem igaz.

Az, hogy "követi" azt jelentené, hogy pontosan annyit változik mint az alapkamat. Ez nyilván túl erős megfogalmazás, hiszen vannak más tényezők is.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:18:34

@tamas11: Az olyan amiért senki sem vállal felelősséget.

De mondom 2010ben és 2010ben ugyanezt írta a post. Szóval nem az illiberális duma nem tetszik nekik.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 19:24:39

@$pi$:

magyarán nem is érted, nem is veszed a fáradtságot hogy megérts,vagy nem akarod érteni (gyanítom az utóbbi, mert hát trollkodni jó meg a kis vezéred is ki kell mosni a piszkos hazugságából) mindenesetre itt egy újabb brendel mátyás idézet:

"mindkét esetben gratulálok a kurva anyádnak ahhoz, hogy ilyen embert szült és nevelt
... nem fogok veled vitázni bonyolultabb kérdésről, mert ott is hazudozni fogsz, és mert egy utolsó, senkiházi, alja szaralak vagy."

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.19. 19:26:52

"magas" és a "nem magas" nyilván szubjektív fogalmak, attól függ miről beszélünk éppen."

írja a barma. mintha nem arról pofáznának hogy 2001 de méginkább 2002 óta mennyit nőt, és lám, most szinte történelmi csúcson van, ha pár százalékot levonunk, még mindig a 2009-es szint környékén van amit már botrányosan magasnak találtak, kivéve ha csutiféreg cinikusan beköpi hogy "nem magas", mert akkor a trollocskák majd megvédik és hazudoznak összevissza:)

Andras J Fazekas 2014.08.19. 19:27:34

@$pi$:

Ezzel nem értek egyet.

A magyar társadalom kollektív tudata sokkal intelligensebb, mint azt egyesek gondolják.

Itthon azért lett szitokszó a "liberalizmus", mert az SZDSZ, meg az erre a területre betóduló bolsevisták lejáratták.

Ettől függetlenül a bolsevista elvtelenség nem vált liberalizmussá, csak a fogalom üresedett ki, és átbeszélhetetlenné vált.

Ettől még a magyar posztkommunista baloldal, nem képes lenyomni sem ezt, sem saját magát átcímkézve a lakosság, a szavazni hajlandó választók torkán.

De ettől még külföldön mást értenek alatta, és ezt Orbánnak tudnia kellett volna.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:29:19

Sőt az EUnak annyira tetszik Matolcsy ingyenhitel programja hogy gyorsan csináltak ők is egyet az EKBnál.

Kit másolnának ha anno független marad a jegybank és Simor balfaszkodna ott még mindig? Ugye milyen fura dolgok vannak?

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:32:53

@Andras J Fazekas: 'De ettől még külföldön mást értenek alatta, és ezt Orbánnak tudnia kellett volna.'

Vagy a külföld is megtanulhat magyarul. Politikusok, befektetők nem újságokból szereznek információt, nem csoda hogy egyetlen döntéshozó sem kritizálta Orbánt a beszéd miatt.

A WP meg megírta ugyanezt 2010ben meg 2012ben. Meg most. Közben rápislatanak a friss makroadatokra és kész ingyenreklám az illiberalizmusnak.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:40:44

@Andras J Fazekas: A liberrált sajtó ugyanilyen jól mulatott az unortodox gazdaságpolitikán is mint az illiberalizmuson.

Azt mondták nem létezik unortodoxia, nem lehet hajlítani a gazdaság vastörvényeit(vagyis a libsi gazdaságtant).

Azóta páran közülük már Londonban és Washingtonban mosogatnak, meg buktak még egy választást. De a bevált taktikához hüek maradtak, mert nem jut jobb az eszükbe.

$pi$ 2014.08.19. 19:42:03

@Deepblue Noir: "2009-es szint környékén van amit már botrányosan magasnak találtak"

Ez a másik, amit soha nem tudtatok megérteni. Vagy csak úgy csináltok... mindegy. Ha 1960-ban azt mondom, hogy 20 forintért adok egy korsó sört, akkor kiröhögsz, ha most azt mondod, hogy 20 forintot fizetsz egy korsó sörért, akkor kiröhögnek.

Ha az év végére akkora lesz az adósság mint 2009-ben, akkor Orbánok rohadt jól csinálták. Ha kevesebb, akkor még jobban. Majd térjünk vissza rá az év végén, jó? Addig tanulj jómodort, engem meg hanyagolj.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.19. 19:43:08

@Blogger Géza: Ajaj, szédületes tempó.

index.hu/gazdasag/2014/08/19/orban_elmondta_miert_nem_magas_a_rekord_allamadossag/

Le vagy maradva a főnöködtől, hiába te vagy a rangidős propaganda tiszt.

$pi$ 2014.08.19. 19:43:16

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Jah, erről a cikkről írkáltam feljebb, olvasd el ha gondolod, de igazából mindegy mit csinálsz.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:44:04

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Orbánnál hitelesebb ember nincs államadósság ügyben egész európában.

http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country_group:eu:non-eu&idim=country:hu:sk&ifdim=country_group&tstart=808783200000&tend=1376863200000&hl=hu&dl=hu&ind=false

Igy amit mond az szent.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.19. 19:44:53

@$pi$: "Ha az év végére akkora lesz az adósság mint 2009-ben, akkor Orbánok rohadt jól csinálták."
- Tényleg? Úgy hogy lenyúlták a GDP 10 százalékát a manyupból? 1000 milliárd EU támogatások után? Te eszednél vagy?

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.19. 19:46:19

@Csuti Ördögüző: "Orbánnál hitelesebb ember nincs államadósság ügyben egész európában."
- Na ezt elküldöm pvcpadlónak! Hülyére röhögi magát.

@$pi$:
index.hu/gazdasag/2014/08/19/orban_elmondta_miert_nem_magas_a_rekord_allamadossag/

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:48:48

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Örülök neki, nem vk én a buli ellen, bulizzatok ne pofázzatok bele a nagyok dolgába.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.19. 19:49:55

@Csuti Ördögüző: Estére szedj xanaxot! Akkor talán nem ébredsz rémálomból pvcpadlótól.

$pi$ 2014.08.19. 19:52:11

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: "Tényleg? Úgy hogy lenyúlták a GDP 10 százalékát a manyupból? 1000 milliárd EU támogatások után? Te eszednél vagy?"

Igen. Az árfolyam romlott, minden évben volt államháztartási hiány, kamatokat kellett fizetni, visszavásároltak cégeket és így tovább. Ha olvasgatod a számokat meg nézegeted a mszp éveit, akkor láthatod.

A "lenyúlás" meg hülyeség. Az állam beszedi a pénzt, a manyup épp annyira lenyúlás mint az adó, az illeték meg a többi bevétel.

Ha az MSzP nyert volna az ígéreteik alapján négy év alatt 100%-on lenne az államadósság, ezt még az index is elismerte. Ehhez képest a szintentartás szerintem szép eredmény.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 19:57:10

@$pi$: Az MSZP ígéretei mint a hígfosás. Úgy lenne 100% államadósság hogy semmi sem valósul meg az ígéretekből kivéve a 40% SZJA-t.

Arra sem érdemes figyelni amit kérdeznek.

Orbánékat nem lehet leváltani normál körülmények között.

Ha meg forradalom lesz vmi újabb EUs gazdasági zuhanás miatt, akkor Jobbik kormány lesz. Tehát az utolsó baller kormány minden tagja és szavazója meghal addig mire itt újra szocialista kormány lesz.

Andras J Fazekas 2014.08.19. 19:57:42

@Csuti Ördögüző:

Nyugaton, az USA-ban, mindenki azt írogat amit akar, kutatók, pénzügy jósok, politológusok, és minden elfér a szólásszabadság palettáján.

Csak fura módon Orbán nem.

Ezek nem egészséges folyamatok.

Ezeket valakik motivációval, pénzzel, szándékosan gerjesztik.

A világ megunja, és az egész társaság hoppon marad.

Magyarországot viszont megismeri az egész világ, azok is akik néhány éve még nem tudták, hogy Bukarest, vagy Budapest Magyarország fővárosa.

Ez egy rém ostoba társaság, saját maga ellen dolgozik.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.19. 20:00:06

@$pi$: "Ha az MSzP nyert volna az ígéreteik alapján négy év alatt 100%-on lenne az államadósság,"
- Ez feltételezés. Az árfolyam a rossz gazdaságpolitika miatt romlott. Tök mindegy minek nevezed a manyup lenyúlást, hol a 3000 milliárd? Mert az adósságon nem látszik. A GDP 10 százaléka! Vettek cégeket qrva nagy veszteséggel.
Jé, már beismered hogy nem csökkent az államadósság? Átálltál megmagyarázásra?
5400 mliiárd adósság növekedés + 3000 manyup eltűnt. Ez már több mint a szociké 8 év alatt?
Közben azok építettek autópályát, fizettek 13. havit.
Neked sosem nyílik fel a szemed?

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 20:08:33

@Andras J Fazekas: Hogyne férne el. Orbán elfér a nyugati szólásszabadság palettáján, legfeljebb nem írnak róla szépeket.

De hát az amerikai hülyéknek itt nincs választójoga, a politikusok és a befektetők meg nem olvasnak újságot, max ha röhögni akarnak.

Nyilván sok cikk mögött a Ch. Gáti/Lauder féle magyar zsidó amerikai antiorbánista gárda van, de hát ki nem szarja le őket.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 20:09:28

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Az MSZMP a kukában van és nem jön elő többet, ne sirasd.

$pi$ 2014.08.19. 20:13:57

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: "Ez feltételezés."

Nem egészen. Megmondták, hogy mit csinálnának, ebből számolták ki. Annyi a feltételezés, hogy tényleg azt csinálnák -e amit ígértek.

"Az árfolyam a rossz gazdaságpolitika miatt romlott."

Nem. Az árfolyam főképpen az alacsonyabb jegybanki alapkamat miatt romlott. Másik ok az infláció, a forint árfolyama a magasabb infláció miatt hosszú távon már a hetvenes évek óta romlik.

"Tök mindegy minek nevezed a manyup lenyúlást, hol a 3000 milliárd?"

Hol a pénz, amit öt éve befizettél adóba? Hol van amit hat éve befizettél?

"Vettek cégeket qrva nagy veszteséggel."

Ez sem igaz. Olyan ez, mintha azt mondaná egy taxis, hogy vettem egy kocsit három éve, hatalmas a veszteség, mert nem tudnám eladni ugyanannyiért mint amennyiért vette. Közbe termeli a pénzt, munkahelyet biztosít, abból fizetem az adót, de buktam, mert most kevesebbet ér.

"Jé, már beismered hogy nem csökkent az államadósság? "

Ilyet nem mondtam, olvasd el figyelmesen. Nem tudom mennyi lesz az év végén a szám.

"Átálltál megmagyarázásra?"

Mi?

"5400 mliiárd adósság növekedés + 3000 manyup eltűnt. Ez már több mint a szociké 8 év alatt?"

Nem. Ezt már százszor elmagyaráztam, nem fogom szézegyedszer is. Viszont ha elkezded a manyuppal korrigálni a költségvetést, akkor számold bele a tartalékok alakulását, a megvett cégek, részvények árát is és az MSzP esetében pedig a privatizált vagyontárgyak értékét. Az úgy korrekt.

"Közben azok építettek autópályát, fizettek 13. havit."

Ó persze, fizettek dolgokat, azzal nincs is baj. Bajnai meg is mondta, hogy majd az Orbán kormány állja a cehhet, addigra már minden frankó lesz, lazán kiköhogi az ország.

"Neked sosem nyílik fel a szemed? "

Ha valakinek nem nyílik ki a szeme az te vagy. Nagyon egyszerűenek látod a világot és hatalmasakat tévedsz, miközben képtelen vagy végiggondolni amit mások mondanak neked.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 20:18:10

@Andras J Fazekas: De hát annak idején Hitler is meg Sztálin is az év embere volt a Time Magazinban.

Sőt annyira szerették Sztalint hogy ő 2x is az év embere volt (hátha megnyeri helyettük a háborút), ami Szalin papán kívül még senkinek nem jött össze a Time Magazine, vagyis a független demokrata újságírás története során.

hu.wikipedia.org/wiki/Az_%C3%A9v_embereinek_list%C3%A1ja

Akkor most vagy Hitler és Sztalin demokrata nagyvezír, vagy Orbán nem is igazi fasisztakomunista diktátor, mert ő még nem lett az év embere Ámerikában.

Andras J Fazekas 2014.08.19. 20:21:06

@Csuti Ördögüző:

Jahh …

Igazad van.

Ez csak a magyar balfék sajtónak poén.

Több százezer sajtótermék jelenik meg naponta a világon, ha abból egy kettő hülyeségeket ír, az még ezrelékekben sem mérhető.

Egyébként azon se csodálkoznék, ha megírják a megrendelt cikket, elteszik a pénzt, aztán jót röhögnek rajta.

Hadd szórakozzanak.

Magyarországnak, akaratuk ellenére jót tesznek ezzel.

$pi$ 2014.08.19. 20:22:37

@Andras J Fazekas: "Magyarországot viszont megismeri az egész világ, azok is akik néhány éve még nem tudták, hogy Bukarest, vagy Budapest Magyarország fővárosa."

Annak idején amikor az IMF iroda megszűnt Budapesten volt pár igen érdekes youtube video róla. Amerikai alternatív dokumetaristák csinálták őket, igencsak magasztalták a magyarokat. Azt mondta az egyik, hogy most kellett utánanéznia annak, hogy kik azok a magyarok és csupa olyat olvasott, hogy harcos nemzet és nekimentek a szovjetúniónak is 56-ban. Azt mondta a csávó, hogy a magyarok megszabadulva a ruszkiktól csatlakoztak a szabad világhoz és most ugyanezt megcsinálják az IMF-el is: nem hagyják magukat.

Persze túlzás volt meg minden, de azért elég jó érzés volt, hogy kivételesen nem arról vagyunk híresek, hogy össze akar omlani az ország meg hogy a miniszterelnökünk évekig hazudozott. :)

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 20:33:42

@Andras J Fazekas:

Néha ha van időm kicsit utánamegyek a dolgoknak.

beírod hogy NYT Hungary, akkor íme: topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/hungary/index.html

- az egyetlen képes hír a Gyurcsány elleni parasztlázadás (az olvasóikat nyilván annyira érdekli Mo., hogy fizeti-e a hiteleit)

- a legfrisebb hír meg ez: www.nytimes.com/2014/06/17/world/europe/budapest-fruit-flavored-hungarian-moonshine-palinka-tastes-like-rubbing-alcoho.html

a pálinkának szar az íze, és a magyarok különben is sokat isznak, és Anita Komuves contributed reporting (Kőmüves Anita a NOL újságírója Budapesten)

*ehhez érdemes tudni hogy 100 liter 50es gyümölcspáleszhez kb. 1000 kiló gyümölcscefre kell, míg a gondolom isteni nedü whiskey-nél 100 kiló gabona kell 70 liter lefőzött szeszhez. Ennyit a minőségi alapanyagokról..:)

Andras J Fazekas 2014.08.19. 20:39:23

@Csuti Ördögüző:

Jahh …

Igazad van.

De most el kell búcsúznunk, mert el kell mennem.

További szép estét.

Üdv.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 20:49:52

Egyébként a Gripen vásárlások óta orrolt meg Mo-ra a Washington Post.

Nem vagyunk ugyan vmi nagy haditechnika vásárlók, de elvileg még ebben v. max. a következő ciklusban a következő Paks szintü biznisz egy nagyobb fegyverbeszerzés lesz, és nyilván befostak nehogy eszünkbe jusson megint vmi ordas országtól venni a csúzlikat.

egyetmondok 2014.08.19. 22:41:48

@Csuti Ördögüző:
Te tévedsz vagy félreértesz (esteleg én mondom rosszul),tehát ismét:

Az MNB a kereskedelmi banknak nulla,zéró kamatra adja a pénzt (miközben az alapkamat nem nulla), amit a kereskedelmi bank természetesen az ügyfél felé kamattal ad tovább.
Én arról a kamatkülönbözetről beszélek,amely az alapkamat és az MNB által a kereskedelmi banknak adott kölcsön nulla kamata között van,amely pontosan akkora,mint az alapkamat,minthogy az MNB nulla kamatra adja a kölcsönt a kereskedelmi banknak.
Tehát én nem arról a kölcsönügyletről beszélek,amely az ügyfél és a kereskedelmi bank között jön létre,hanem arról,amely a kereskedelmi bank és az MNB között jön létre.

Csuti Ördögüző 2014.08.19. 23:40:34

@egyetmondok: Ez baromság, a végktge a hitelnek alapkamat + kereskedelmi bank, állam által meghatározott tves kamat.

egyetmondok 2014.08.20. 00:03:18

@Csuti Ördögüző:
Barátom Te nem tudod, hogy az MNB-től nulla kamara kapja a kereskedelmi bank azt a pénzt,amit az ügyfeleknek (az állam által meghatározott feltételek szerint) kamatra tovább,kölcsönad ?
Hogy tehát az MNB nem kér az általa a ker.bank rendszernek adott kölcsön után egyetlen percent kamatot se ?
Ezt alig akarom elhinni,hiszen komolyan beszélsz a kommentjeidben gazdasági kérdésekről.

egyetmondok 2014.08.20. 00:04:27

@egyetmondok:
Itt lemaradt egy betű: "MNB-től nulla kamara"
Helyesen ez "nulla kamatra" természetesen.

légügyi megfigyelő 2014.08.20. 09:42:24

@HaFr: Nem kell mindenre reagálni, de nem az a lényeg, amire mégis reagáltál. Ha tévedtem ebben, sajnálom. A lényeget illetően pedig lehet még mód beszélgetnünk másutt is. Üdv: LmF

2014.08.20. 21:23:42

Nem értek egyet azokkal, akik szerint az "illiberális állam" fogalom bevetése gumicsont, és azokkal sem, akik szerint Orbán össze-vissza beszél. Orbán egy különösen veszélyes politikai figura és alulbecslése hiba. A beszéd szándékosan provokativ, kimondott olyan dolgokat amit eddig csak sejteni lehetett, de hivatalosan még tagadták - igy teszteli Orbán fokról fokra az őt támogató és hatalmon tartó birkák türőképességét. Már nem vagyunk túl messze attól hogy nyugodtan kijelentheti, a magyar állam egy bolsevik diktatúra, és erre is csápolni fog a birkanyáj.

A birkák nincsenek tisztában azzal hogy hogyan müködik Nyugaton a liberális demokrácia, vagy pl. azzal hogy ott a konzervativ jobboldali pártok is támogatják az alapvető liberális eszméket, a szélsőjobboldal pedig ritkán jut hatalomra. A nyugati liberális pártok jó része jobbközép és nem baloldal. De a magyar birka a liberálisokat beazonositotta a zsidó baloldallal, és miután birka, ennek hamisságáról senki és semmi nem képes őt meggyőzni.
süti beállítások módosítása