1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.11.17. 19:08 HaFr

Igen, konzervatív

A konzervativizmus jó dolog, főleg, ha tudja az ember, hogy micsoda. Nálunk nem tudni. Ezért jönnek be a képbe olyan politikai malackodások, hogy a Fidesz (az ún. magyar jobboldal) konzervatív lenne.., hogy a konzervativizmus a "kisemberek" ellensége..., hogy konzervatívokként a modernség ellenségei vagyunk.

Nos. Amikor a konzervativizmus a 19. század elejére ekként ismerte fel magát (addig szimplán a jakobinus terror ellensége volt), többé-kevésbé nyilvánvaló volt, hogy sok apróságon túl (mint a koronás fők védelme a guillotintól) a generikus programja a társadalmi és kulturális status quo védelme a radikális és erőszakos központi hatalmi beavatkozástól. Ma, ha van programja, az ugyanez.

A konzervativizmus a társadalmi intézmények védelmének talaján áll egyfelől az állammal, másfelől a hagyományt, a tekintélyt és közösségi együttműködés tereit bomlasztó egoizmussal szemben. A konzervatívok pontosan látják, hogy a szabadság és a rend összefüggő értékek -- a szabadság biztosítéka nem elsősorban a jog (éppen manapság látjuk, mennyire törékeny ez) és nem is a gazdasági szabadság (ami méltánytalanul szelektív és önmagában kontraproduktív is lehet), hanem az erős autonómiák rendszere, az individuumok és a közösségek hálózata és az ezek által táplált politikai kultúra, ami összességében mindig államellenes. A konzervativizmus politikai programja az autonómiák védelme.

Aki konzervatív, nem lehet a mai magyar jobboldal szimpatizánsa. A mai jobboldal istene az állam és az államvezetés, ez a csúf, primitív ideológia éppenséggel manipulálja és tönkreteszi a társadalmi rendet, a hagyományok és a közösségek kultúráját, és erősíti az egoizmust, amennyiben a polgárokat az állami forrásokért versengő felekké degradálja. Az ún. jobboldali konzervatívokat csapdába ejtette az állami nacionalizmus és az állami redisztribúció mechanizmusa, amely az ő javukra sajátítja ki a társadalmi jövedelmeket. Az ún. jobboldali polgárság, mint annyiszor az elmúlt száz évben, gyengének és önzőnek bizonyult egy jól megválasztott hatalmi manipulációval szemben.

De ezt nem tudta volna megtenni anélkül, hogy előtte a liberalizmusunk ne korrumpálta volna a szabadság eszméjét. Korrumpálta, méghozzá kétszeresen: mert a vezető pártja és értelmisége pont olyan etatista -- ha nem éppen tudatlan -- volt, mint a jobboldal; és mert a liberalizmus a tömegtársadalmakban eleve odadobta a szabadságot a hatalmi centrumoknak és a jóléti elvárásoknak, amiről a tanúsítványt 2008-ban állította ki az amerikai bankrendszer.

Mára megint kiderült a kétszáz éves újság: a közösségek, a hagyományok és a kultúra rendje kínálja az egyedüli potens garanciáját a szabadságnak. A szabadság egyedüli garanciája a konzervativizmus. Mivel a szabadság korrupciója nem hozott biztonságot a tömegtársadalmak polgárai számára, ma már azt is könnyebb belátni, hogy a szabadság és a biztonság nem egymás alternatívái, hanem az előbbi az utóbbi feltétele.

Sosem árt ezt újra és újra megírni. A politikai rendszerünk centruma az elkövetkező évtől jobbra fog tolódni. Néhány éven belül a jobb- és baloldali vetélkedés át fogja adni a helyét a kudarcos etatizmus (MSZP-E14, Fidesz) és a feltörekvő autonomizmus (a Polgári Konzervatív Párt és a piaci liberális MOMA) egymás elleni harcának. A nyitány hangjai már felcsendültek. Ha egyelőre sordinóval is.

164 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr675639444

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politikai iránytű vagy programok 2014.01.22. 21:45:00

Sok helyről lehet hallani, hogy a konzervativizmus alapja társadalmi és kulturális status quo védelme. Éppen egy ezt hangsúlyozó blog az oka a post megírásának. Ez pedig nem éppen a most folyó kormányzati szabadságharcról szól. Sok helyr...

Trackback: Politikai iránytű vagy programok 2014.01.22. 21:38:57

Sok helyről lehet hallani, hogy a konzervativizmus alapja társadalmi és kulturális status quo védelme. Éppen egy ezt hangsúlyozó blog az oka a post megírásának. Ez pedig nem éppen a most folyó kormányzati szabadságharcról szól. Sok helyr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hidvégi Mihály 2013.11.19. 11:22:44

Nem lehet azt megérteni, hogy nem csak pofázás van a világon, hanem cselekvés is? Szép, szép, hogy beszélgetünk erről-arról, de van idő, amikor cselekedni kell. Minek legyek tagja? A szocikkal szépen-mélyen összeboruló fidesznek? A zsidókat s cigányokat kiirtani igyekvő jobbiknak?
Vagy ahogy Varga ( ó, az ostoba! Mondta volna inkább az igazságot, hogy ebben az országban senki ne politizáljon, most ők vannak a lopó ágon...) mondta: NAV alkalmazott ne politizáljon!

Én se politizáljak? Ne zavarjam ezeknek a gazfickóknak az örömét?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.19. 13:14:35

@Moin Moin: Upsz, ez nagyon vulgármarxista lett, Jenő

Moin Moin 2013.11.19. 13:49:02

@HaFr:

Nevezetesen, kedves Arisztidesz?

Ha lehet, pontról pontra!

panelburzsuj 2013.11.19. 14:12:48

@Moin Moin:
Belépődíjat szedtek?

Vagy inkább ne számoljuk a közönséget?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.19. 14:55:05

@Moin Moin:

Aztán: „a liberalizmus a tömegtársadalmakban eleve odadobta a szabadságot a hatalmi centrumoknak és a jóléti elvárásoknak, amiről a tanúsítványt 2008-ban állította ki az amerikai bankrendszer.” Hát, 2008-ban az USA-ban a konzervatív George W. Bush volt az elnök, 2001 óta - és a 2008-ban kipukkant másodlagos jelzálogpiaci buborék az ő első elnöksége alatt a neokon monetáris politikának megfelelő, nulla közelébe levitt banki kamatoknak, illetve a gazdaságpolitikát és a kontrollt eltorzító, „kiengedő” döntéseknek volt betudható. A 2008-as válságot a liberálisok nyakába varrni meredek.

AZ 1960-AS ÉVEKTŐL DATÁLÓDÓ LIBERÁLIS/DEMOKRATA KURZUST ÉRTETTEM EZ ALATT, LÁTHATOD A SZINTAXISBÓL, HOGY 2008 A BIZONYÍTVÁNYT JELENTETTE, ÉS BIZONY MÉG REAGAN SEM DICSEKEDHETETT FEGYELMEZETT KÖLTSÉGVETÉSSEL,NEMHOGY JUNIOR. SAJNOS A REPUBLIKÁNUSOK NEM BIZONYULTAK EGY FIKARCNYIVAL SEM KEVÉSBÉ ETATISTÁNAK A LIBERÁLISOKNÁL, ÉS A FISKÁLIS KONZERVATÍVOK MÁR 1988 UTÁN KIKERÜLTEK A KORMÁNYZATBÓL -- A LIBERÁLIS JELZŐ TEHÁT PONT MEGFELELŐ.

Aztán:

Nem tudom, hogy a létező Magyarországon miféle autonómiákat akar védeni a posztíró, amikor ilyenek nincsenek? (Védeni azt lehet, ami VAN! De amit meg kell teremteni, az nem védhető a mában.)

A TISZTELT KOMMENTELŐ MEGINT FELÜLETESEN OLVASOTT. ÉN A FIDESSZEL SZEMBEN JELEZTEM A KONZERVATÍVOKRA JELLEMZŐ ÁLTALÁNOS ÁLLÁSPONTOT, AZAZ AZ AUTONÓMIÁK VÉDELMÉT. MAGYARORSZÁGON LEHETŐVÉ KELL TENNI AZ AUTONÓMIÁK MEGERŐSÖDÉSÉT, AZAZ LEGFELJEBB A FOLYAMATOT LEHET VÉDENI.

Aztán: Hogyan, pontosan milyen technológiai lépésekkel akarsz konzervatív értékeket képviselő és konzervatív modellek

LOKÁLIS HAGYOMÁNYOK VANNAK, ELÉG A TISZTELT KOMMENTELŐNEK ARRA GONDOLNIA, HOGY MILYEN HAGYOMÁNYOS TEVÉKENYSÉGEKET FOLYTAT MAGA, A CSALÁDJA ÉS BARÁTAI, AZ EZEKBŐL ÁLLÓ TARTÓSABB TÁRSASÁGOK, CSOPORTOK, KÖZÖSSÉGEK STB. A HAGYOMÁNYOK SOSEM A NEMZET SZINTJÉN SZÜLETNEK, MAGA A NEMZET IS VISZONYLAG ÚJ HAGYOMÁNYCSOPORTOT KÉPEZ.

A polgárosítás folyamata viszont elképzelhetetlen a hozzá kellő hatalom nélkül – ami nyilvánvalóan csak központ, állami hatalom lehet.

ÉN EL TUDOM KÉPZELNI. DE HA NEM TUDNÁM, SEM ZÁRTAM KI A SZÖVEGBEN AZ ÁLLAMI FUNKCIÓT -- NEM MÁSBAN, MINT A POLGÁROSODÁST ELŐSEGÍTŐ JOGREND KIALAKÍTÁSÁBAN ÉS MEGÓVÁSÁBAN. VAGY A TISZTELT KOMMENTELŐ IS 55% -OS ÁLLAMOT SZERETNE, ENÉLKÜL NEM LÁTJA A POLGÁROSODÁST ÚTJÁT.

--ez az akkori status quo éppenséggel a nem teljesítményalapú és nem demokratikus, hanem kőkemény előjogokon és a társadalmat elnyomó erőszakon alapuló „ancien régime”volt, a konzervativizmus a kivételezett társadalmi rétegek hatalmának és jólétének megtartása érdekében lett kitalálva. magyarán: egy, a közérdekkel szembenálló, önző dög politika volt – kb. mint most a Fideszé.

HÁT EZ A VULGÁRMARXIZMUSRA HAJAZÓ LEEGYSZERŰSÍTÉSE A 19- SZÁZADIK LÉTREJÖTT CIVILIZÁCIÓNAK. EHHH, EZ A HIEDELMEID NAGYON ALAPOS ÁTGONDOLÁSÁT TESZI INDOKOLTTÁ, JENŐ. ITT VITAALAP SEM ÁLL FENN KÖZÖTTÜNK.

Ezzel szemben az innovativitás és a teljesítményalapú (azaz a valóságos társadalmi és gazdasági teljesítményt privilegizáló) igazságosságot a liberalizmus képviselte – és ez egészült ki a(z emberben genetikusan kódolt altruizmus politikai megfelelőjének tekinthető) szocializmussal, jó fél évszázaddal később. (Amikor már látszottak a „pusztán csak teljesítményalapú” liberalizmus igazságtalan következményei is.)

ELISMERJÜK ELLENFELEINK ERÉNYEIT, BÁR SZERETNÉNK, HA PONTOSABBAN LÁTNÁK EZEKET MAGUK IS. A NYUGATI CIVILIZÁCIÓ ALIGHA KÉPZELHETŐ EL BÁRMELYIK EMLÍTETT VEZETŐ POLITIKAI IDEOLÓGIA NÉLKÜL, MI A TISZTELT KOMMENTELŐVEL SZEMBEN KÍSÉRLETET SEM TESZÜNK ERRE.

A konzervativizmus valójában csak hivatkozik a teljesítményalapúságra: de ha annak valós, a gyakorlatban megtapasztalt működését vizsgáljuk meg, akkor egy-egy „kivételezett réteg” érdekeinek meglehetősen arrogáns képviseletében nyilvánul meg

JAJ, JAJ, ITT A KETTŐVEL FENTEBBI MEGJEGYZÉSEIMHEZ ÉS A LÓ TÚLOLDALÁRÓL VALÓ VISSZAMÁSZÁSRA INVITÁLOM A TISZTELT KOMMENTELŐT.

Szóval: amit ezen a blogon mint a szükséges teendők listáját olvashattunk korábban, folyamatosan, az egy tőrőlmetszett modernizátori feladatsor: minden, csak éppen nem „konzervatív”.

SAJNOS EBBŐL AZ DERÜL KI, AMINEK EDDIG AZ ELLENKEZŐJÉT HITTEM, HOGY A TISZTELT KOMMENTELŐ KÉSZ BELEESNI A VAKOKNAK ÁLLÍTOTT ÖLES CSAPDÁKBA IS ..

Moin Moin 2013.11.19. 14:56:36

@panelburzsuj:

Á, nem való a publikum patolatlelkének az a látvány, ahogy HaFr agyagba döngöl szellemi vértezetének lánctalpaival!

Ezért csak a perverzek fizetnénk - igaz, ők sokat!

Moin Moin 2013.11.19. 14:59:31

@HaFr: Mondtam én az előbb Panelburzsujnak, hogy ez lesz...

Boross Bence 2013.11.19. 15:44:33

@HaFr: Neked bizonyára nem mondott újdonságot:

A kormány mozgástere továbbra is szűk.

Az MNB-s növekedési hitelprogram valószínűleg nem fog működni.

A kisvállalkozások növekedésének feltételei: a kiszámítható gazdálkodási környezet, kevesebb adó, semleges adóhivatal, alacsonyabb közterhek, az állami újraelosztást 5-10 százalékpontos csökkentése, végső fokon pedig a belső piac megélénkülése. Enélkül marad a túlélésre berendezkedett kisvállalkozói stratégia.

A nagy állami elosztórendszerek reformjához - ami egy sokéves átalakítási folyamat lenne - a fideszes 2/3 nem kezdett hozzá, sőt még ilyen műhelymunka sincs, helyette a rögtönzés, a pillanatnyi beavatkozás, a részletekben elvesző ügyintéző gazdaságpolitika vált működési móddá.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.19. 15:58:23

@Boross Bence: Így van. Jellemző egyébként, hogy Csaba professzor akár csak fél éve is mást mondott, fantáziát látva a hitelezési likviditás növelésében, holott világos volt, hogy a gazdaságpolitika és a jogi környezet nyírja ki a KKV-t, nem a hitelszűke -- a fundamentumok pont ilyen rosszak voltak, mint most.

1001nappal 2013.11.19. 16:27:33

@Hidvégi Mihály:
"Gyors növekedés? Nem, csak szépen lassan... szembeszélbe (ennyire lebutított népbe) nem pisálunk."
Nem semmi "politikai fejlődésen" mentetek ti keresztül. Még be sem jegyezték a pártotokat, de már olyan ostoba, mindenttudó, felsőbbrendű fölénnyel nézitek le a szavazóitokat, mint a nagyok. Ez főleg a személyi kultusz-hajlamod alapján szánalmas, miszerint vezéred iránt már így rajongsz: "Aki őt olvassa, annak bizony fel kell nőnie hozzá..." Egy nárciszikus törpepárt-vezérhez egészen biztosan fel kell nőni. Elsősorban azoknak, akiket maga köré gyűjtött pártszavazógépeknek, hogy senki se veszélyeztethesse a vezérbika-státuszát. Szerény személyem egy nyilvános politikai vitában bármilyen témában agyagba döngölné ego-túltengéses vezéred. Mert a szavazpolgároknak rohadtul nem kívánatos és meggyőző az a lilaködös vadkapitalizmus, amit ti valami érthetetlen okból konzervativizmusnak neveztek. De hát mindenkinek a maga súlycsoportja...
Szégyenletes, amiket írtál, de gondolom, pártkatonaként már méltóságodon alulinak érzed az elnézéskérést.

egyetmondok 2013.11.19. 17:16:40

@Boross Bence:
Bence,ha létezik kormányzat,nemcsak Orbáné,de az előzőek is,amely nemzetközi összehasonlításban gigantikus mozgástérrel rendelkezik,akkor az a magyar.
Európa és a világ legtöbb országában csak álmodoznak politikusok arról,hogy az állam koncentrálhatja és újraoszthatja az adott ország GDP-jének több,mint felét.

Én kedvelem egyébként Csaba Lászlót,azonban ő túl sokat szerepel ahhoz,hogy olyan könnyedén elfogadjam tőle,amit mond,hogy ti.vannak törvények,amik az államháztartás számait meghatározzák...,; erre én azt mondom,hogy ahogyan kinézünk,ahogyan a legnagyobb ellenzéki párt kinéz pl.,itt 86,123456789% GDP arányos újraelosztásnal se lesz egy milliméter mozgástér se.

Hidvégi Mihály 2013.11.19. 18:00:15

@1001nappal: és 1001 éjszaka...jobb mesét is mondhatnál. Mi is a bajod velem? Az, hogy csináltunk egy pártot?
Nem, én nem nézem le a szavazókat, az nem én vagyok. Aki kötözködik velem, azt elküldöm a búsba ha látom, hogy nem tud mást, mint ócsárolni. Engem vagy a másikat. Tudod, amilyen az adjonisten...
Hogy olvasni és értelmezni tudni kell? Hát istenem, mi a lófasz lesz ezzel a magyar nemzettel, ha nem tanul meg értelmesen olvasni sem. Igyekszem én tanítani, de akkor ne kötekedjen velem senki fia. Nem ismersz te, nem tudod te, mennyi tiszteletem az utca köznépének, mennyire sajnálom is szegényt, hogy ilyen szegény-szerencsétlen országban kell elboldogulnia. S épp ezért jártatom itt is a számat, hogy reményeim szerint mindnyájan tanultok ti is, tanulok én is, s majd szépen előrejutunk.
Vezérem iránt rajongok? Marhaság. A tudást, teljesítményt viszont mindig elismertem, el is fogom, akár tőled jön, akár mástól. A bloggazdánk teljesítménye, amivel felvázolja a mai magyar állapotokat s még megoldást is mutat, biz, ez elismerésre méltó. Nem, nem tartom magamnál nagyobb embernek, téged sem, mást sem, az az ember még nem született meg. S az pedig nem fog megtörténni ahol én jelen vagyok, hogy ott olyan állapot alakuljon ki, mint jelenleg a fideszben, ahol egyetlen akaraton, hangon kívül valóban nincs más. Itt olyan nem lesz, garantálom.

1001nappal 2013.11.19. 18:32:10

@Hidvégi Mihály:
Mesélsz mindenfélét, csak éppen a hozzászólásomra nem válaszolsz. Továbbra is próbálsz kioktatni, holott egy ilyen aljas szöveget nehéz félreértelmezni (hogy te is értsd, mi háborított fel, kiemelem a lényeget): "Gyors növekedés? Nem, csak szépen lassan... szembeszélbe (ENNYIRE LEBUTÍTOTT NÉPBE) nem pisálunk." Ezt nem lehet kimagyarázni, ezt a szöveget felesleges értelmezni. Elöntötte az agyatokat a pártgőg. Ennyi.
(Magyarországon többszáz párt van. Miért lenne bajom vele, hogy ti is csináltatok egy gittegyletet? Azzal van bajom, amit képviseltek, és ahogy képviselitek.)

Hidvégi Mihály 2013.11.19. 18:50:28

@1001nappal: értek én mindent ha jól elmagyaráznak.

Aha, ez verte ki a biztosítékot nálad. De csak nekem célozd, én írtam, nem más, az én agyamat öntötte el a gőg. Szerinted.

Nem gondolnám, hogy elöntött volna. Sajnos, hogy ezt kell mondjam, mirólunk magyarokról. De hát hogyne mondhatnék ilyet koma, mikor látod, előjön ez az ostoba Orbán a rezsicsökkentéssel s megveszi szerencsétlen népét, népemet aprópénzért. Hát nem buta a magyar akkor, he?

Havonta marad a buta magyar zsebében pár ezer forint a rezsicsökkentés miatt.

Ha lenne rendes gazdaságpolitikánk, rendes társadalompolitikánk, akkor szépen gazdagodnánk s az átlagkereset közelítene az osztrákoké felé, s lenne az átlagkereset mondjuk 600.000 Ft. A kisebb jövedelműeknél mondjuk csak 400.000.-, amiből jó adópolitika által nem fizetnének adót sem, hiszen abból épp hogy meg lehet élni tisztességgel, úgy, hogy a gyerekeket lehet zongoráztatni, elvinni őket nyaralni, stb.

Nos barátom, ez a végtelen ostoba Orbán ehelyett olyan gazdaságot teremt s tart fenn, hogy az átlagkereset állítólag 210.000 Ft, ám érdekes módon nagyon sok kereső ember a létminimumot sem kapja kézhez, hazavisz hó végén 80.000 Ft-ot. A közmunkásoknak csúfolt rabszolgák pedig 47.000-et. S jön ez a marha a rezsicsökkentéssel, hogy ebből a kicsiből nem kell neki havonta pár ezret befizetnie, mert majd Ő. Ő, ő, ő.
Apjafaszát. Meg azét is, aki azt mondja, hogy az a nép nem buta, amelyik ezen a szitán nem lát át. Aki - ezt már szinte el sem kell mondanom, mert ezt meg végképp nem fogja megérteni - még azt is megkockáztatja, hogy a közművek ezen az úton haladva szépen csendben összeomlanak. Nem, nem most, nem is tíz év múlva, de 20 év múlva igen.

Egy óriási átbaszás tanúi vagyunk ismét, ahogy Gyurcsány hazudott éjjel s nappal, ugyanúgy, de még inkább jobban hazudik Orbán, hogy gazdagodunk, jobban teljesítünk. Lófaszt!

Tehát: Gyors növekedés? Nem, csak szépen lassan... szembeszélbe (ENNYIRE LEBUTÍTOTT NÉPBE) nem pisálunk. Hanem szépen tanitgatjuk, szeretettel, óvatosan.

1001nappal 2013.11.19. 19:19:44

@Hidvégi Mihály:
Teljesen félreérted szeretett népedet. Elsősorban téged kellene tanítgatni, ha fogadókész lennél rá, hiszen a politikában még kisiskolás vagy.
Szeretett néped döntő része egyszerűen nem foglalkozik két választás között a politikával. Nem foglalkozik, mert:
- Végigdolgozza a napjait, utána pedig kikapcsolódni szeretne, pihenni, hogy a következő napot is kibírja.
- Leköti a figyelmét a politikánál fontosabb dolog: szerelem, családi betegség, nevelhetetlen gyerek, stb.
- Megunta, hogy minden politikus hazudik, nem hajlandó idegesíteni magát a be nem tartott ígéretekkel, a papagájkommandók hazug frázisaival.
- Érdekelné a politika, de csak impotens erőket lát a porondon.
- Sikeres ember, akit nem érdelel, hogy ki van hatalmon, ő a jég hátán is megél.
- Lojális közszféra-dolgozó, aki nem kívánja kockáztatni állását a politikai véleményével.
- Fiatal, aki szórakozni akar, élni, és nem érdekli semmi, ami megzavarhatná a világát.
- Idős ember, aki túl sokat látott már ahhoz, hogy komolyan vegye korunk politikai dilettánsainak bozótharcait.
Sorolhatnám napestig azokat a legitim indokokat, amelyek értelmes, egyátalán nem lebutított emebereket is távol tartanak a politikától.
És persze vannak közöttünk olyanok is, akikről írtál. Akik tényleg elhiszik, amit a pártpropaganda a fejükbe ver. De ők vannak kevesebben. A ti teljesítményetek dönti el, hogy választások idején az értelmes többséget meg tudjátok-e szólítani. A nép egyátalán nem lebutított. Eddig mindig okosan választott, amikor volt választási lehetősége.

panelburzsuj 2013.11.19. 20:17:49

Ma rajzanak a konzervek:

"egy politikailag működő konzervatív álláspont"

kapitalizmus.hvg.hu/2013/11/19/konzervativizmus-vs-serelmi-kultura/

Hidvégi Mihály 2013.11.19. 20:30:00

@1001nappal: Igen. Nem.

Biztosan nekem is sokat kell tanulnom, nem vitás.
Én megértem, hogy az ember inkább pihen munka után, mert eleget dolgozik. Nagyon sok dolog van, ami fontosabb is napi szinten a politikánál: szerelem, család, gyerek, munka.
Mind-mind, amit írtál, mind igaz. De mégis van valami ami miatt muszáj a politikával - is - foglalkoznia. Mert ha nem, akkor így jár, mint most mi, hogy folyamatosan a feje fölött döntenek s folyamatosan rosszul. Rosszul, mert nem vesz részt, kívül marad, távol tartja magát.

leponex 2013.11.19. 22:34:18

@explanatus:

"Tudod, más is tudna hozzád hasonló stílusban gúnyolódni."

Irónia, kedves explanatus, irónia.
A gúny 'ölni akar', megsemmisíteni - HaFr barátunknál lelhetsz rá példát. Sokat.

És -szerintem- épp az viseli nehezen az iróniát, aki amúgy elég öntelt ahhoz, hogy másokat lenézzen.
Olvasd el (HaFr) posztjain, hogyan ír az általa nagyon nem kedveltekről ...
(Már ha nem törli utólag a saját írását, kommentestől együtt ;-)

A Galileis példázatodat nem igazán értem.
Ha esetleg HaFr barátunk 'konzervativizmusán' való élcelődésemre gondolsz, hát szíveskedj megtekinteni az Igazi Konzervatív verzióját 2014-re:
Bajnai min,e. Bokros pü.min, Mesterházy farkcióv.
Majd összegezd, mit írt Bajnairól (nagy csalódásáról), Mesterházyról.

Nézd meg igazán kitűnő posztját az abortuszról ( el nem múlható köszönet érte ), majd a családról írt borzalmas, védhetetlen irományát.
Nézd meg a 2015-ös konzervatív költségvetését.

Az egész politikai elit végtelen lesajnálását ( bár sok igazsága vagyon benne ;-) ), a Jókormányzási Kézikönyvét, az Egyetlen Igaz Konzervativizmus Donkihótéjét, aki a Népgyűlés meghirdetésétől eljut az egyszemélyes kétnyelvű sajtótájékoztatóig.

Hogy el akarják hallgattatni ...

Egy kis szerénységgel biztos nagyobb hitele lenne ...
Szerintem.

Nehéz komolyan venni :)

leponex 2013.11.19. 22:41:58

@tamas11:
"nyilván nem veled kívánják megvitatni az érdemi kérdéseket - nem sikerülhet."

No és akkor hogy fog menni, ha egy fővárosi értelmiségit kell majd meggyőzni??
Nem egyet, nem százat ...

" (És ha többen lettünk volna, akkor olyan ország lennénk, amelyben a leponexek a kicsi zöld fejű gülüszeműekhez hasonló feltűnést keltenének egy blogon -- de így csak egyek a százból). " - mondá Péterünk, mindenféle gúny nélkül :)

Olyan nagyon a Német Tamást sem sikerült ;-)

panelburzsuj 2013.11.19. 22:49:20

@leponex:
Te mivel foglalkoztál mondjuk 1980-85 között?

Ugyanezeket az eszmei vonzalmaidat mutogattad, és pont ugyanígy, mint itt most?

Vagy akadt azért pár részlet, anelyet olyan nagy dobra azért nem vertél - akkoriban? ...

leponex 2013.11.19. 22:57:30

@Geo_:
"egymástól eltérő nézetek, vélemények fogalmazódhassanak meg, s mindezt megszűrve a közjó szűrőjén, a felkészült, tudatos, döntésre képes választók elé tárjuk. Igen, ez egy rendkívül idealisztikus kép - de egy monolit struktúrában ennek bárminemű esélye is elvész."

Miféle monolit struktúráról beszélsz?

Háromféle hivatalos ellenzéke is van ennek a 'monolit struktúrának', radikális 'jobboldali', 'demokratikus', meg a Lehet Más is.
Plusz a feltörekvők, a szocdemek, no meg a legjobbak épp Péter vezetésével, az Igazi Konzervatívok!
Még plusz a 'belső ellenzék' :)

Ontják az elképzeléseket, és ahogy a Monolit Despota mondá vala:

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk."

A legjobb közéleti tv-n naponta láthatod-hallhatod szinte monológszerűen az ellenzéki elképzeléseket, e monolit médiában elvétve jelenik meg nem-ellenzéki.

Ki, és hogyan akadályozza meg HaFr barátunkat, hogy nyilvános blogján programszerűen vezesse elő az alternatívát, a fanklub meg érveljen mellette.
Jó, az ilyen kötözködő zöld gülüszemű leponexekkel nem kell foglalkozni :)

Na de a 80% helóta mi másra várna, mint szellemi felszabadításukra ??
Hajrá!

leponex 2013.11.19. 23:15:41

@panelburzsuj:
"Te mivel foglalkoztál mondjuk 1980-85 között?"

Főiskolára jártam.
Összeszólalkoztam a PG tanárral a kékcédulás választások értékelésén :)
A nagykörúton civilruhás akárkik vegzáltak egy 2 cm2 lengyel zászlócska miatt amin piciny fekete csíkocska volt ...
Fradi meccsre jártam :)
Csomagot küldtem lengyelbe.
Meg Chardint olvastam
Meg szimpatizáltam Gustavo Gutiérrezzel.
Meg szerelmes voltam.
Baba utcába jártam.
ÉSt olvastam minden pénteken a Sote-büfében.
Már akkor lesz@artam Esterházyt:(
Pilinszkyt, Hajnóczyt, Czakót, Radnótit, Dosztojevszkijt, József Attilát, Ratkót, ... olvastam ...
Orbánról semmit nem hallottam.

"vagy akadt azért pár részlet,"
Akadt. Nem kevés.

??

panelburzsuj 2013.11.19. 23:34:24

@leponex:

Hátulról, a "látens vebuvációs piac" kérdéséhez:

""vagy akadt azért pár részlet,"
Akadt. Nem kevés." - árulja el Leponex.

Most is akadnak, akiknél akad. És most sem kevés. - árulkodik Panelburzsuj.

Ha lesz kedvem, majd viszonozom az életképet.

Geo_ 2013.11.19. 23:42:54

@leponex: úgy teszek, mintha komolyan vennélek

Miféle monolit struktúráról beszélsz?

Ahol nem érvényesül ténylegesen a hatalom-megosztás, ahol a vezér dönti el, ki legyen a közt.e, a legfőbb ügyész, kikből álljon az AB, ahol ténylegesen kisajátítják a médiát, ahol ennyire eltorzítják a választási rendszert, ahol ennyire egyenlőtlen feltételeket teremtenek, ott nyugodtan beszélhetünk monolit struktúráról.
Egy igazi, szaftos terrorhoz képest ez még valóban egy jobb állapot, az ATV-t is lehet még nézni - ahol amúgy rendszeresen szerepelnek nem-ellenzékiek, Bp környékén még létezik a Klubrádió, az interneten még szabadon lehet posztolni - most ezért legyen hálás az ember? Igazán nagylelkű lehetőség!

panelburzsuj 2013.11.19. 23:47:43

@Geo_:
Keleti szél:

444.hu/2013/11/19/torok-gabor-eros-fenykepet-kuldott-kumin-ferencnek/

(a kis mocsok kanditátusok hogy mószerolják a már jólfejlett (hmmm)tagot....)

Boross Bence 2013.11.20. 04:15:19

www.atv.hu/videok/video-20131119-uj-jobboldali-part-alakult

Megnéztem a fenti ATV-s riportot, és nem igazán tetszett, ezért kéretlenül is adok néhány tanácsot.

1. Nézd vissza többször a fenti felvételt, és gondold át, hogy mit csinálnál másképp!

2. Fogalmazz sokkal egyszerűbben! Jól látszik, hogy van 5-6 sztenderd kérdés, amit az újságírók várhatóan feltesznek, ezekre előre fel lehet készülni egyszerű, közérthető és frappáns válaszokkal. Ha végképp nem megy a válaszok rögtönzése, akkor érdemes előre elkérni a kérdéseket az újságírótól.

3. Ne igyál interjú közben! Igyál az interjú előtt egy fél órával, akkor nem leszel később szomjas!

4. Ne vakard a fejed!

5. Mellőzd a hangos nevetést! Nem a kabaréban vagyunk. Inkább csak mosolyogj!

6. Ne mondd, hogy "ühüm"!

7. Ne sóhajtozz!

8. Lehetőleg ne használj idegen szavakat! Néhány perc alatt a következőket mondtad: etatista, restrukturálni, preferált helyzet, diszpreferál, burzsoázia (ez ráadásul történelmileg negatívan terhelt szó), individuum, interakció. Tudom, hogy filozófusként a pontos fogalmazás a kenyered, de a tévében nem a pontosság az elsődleges szempont. Ha valami nem világos a riporternek, akkor majd rákérdez (de mivel Magyarországon vagyunk, nem fog).

9. Ne kérdezz vissza a riporter személyes álláspontjára! Ez olyan, mintha a riportert támadnád, az pedig olyan, mintha a nézőt támadnád.

10. Ne helyeseld azonnal, amit a riporter mond. Ismételd el inkább ugyanazt más szavakkal, akkor erősebb hatást kelt!

11. Nem mondtál semmit arról, hogy hol lehet a párttal, veled jobban megismerkedni, hogy hol várod a támogatókat, azaz minimum meg kellett volna említened ezt a blogot! Vagy hogy hol találkozhatnak a választók biztosan konzervatív jelöltekkel (például az EP-választáson, vagy országos listán).

12. Nagyon kishitűen nyilatkozol. Lehet, hogy tényszerűen igaz, amit mondasz az indulási esélyekről, de ennél sokkal pozitívabban is lehetne fogalmazni. Nem kell emlegetni, hogy kicsi a párt, azt kell emlegetni, hogy sok szimpatizánsod van, és hogy egy hosszú út elején vagytok. Vagy hogy 2 millió bizonytalan szavazó mellett még fél év alatt is sok minden történhet.

13. Semmi konkrét elképzelés, "issue" nem hangzott el a riportban. Nagy, absztrakt célokat fogalmaztál meg, konkrét, kézzelfogható dolgok nélkül. Pl. a korrupció csökkentését említetted, de nem kapcsoltad mondjuk a mostani NAV botrányhoz.

14. A politika küzdelem, harc a szavazatokért, a nézők figyelméért, idejéért, vágyaiért, fantáziájáért; a többiek pedig lenyomnak, ha csak udvariaskodsz velük. Egyedül a zárómondat volt ütős ebben a riportban, amit viszont csúnyán lerontott a riporterrel való egyetértő "az" szócska a végén (lásd a 9. pontot).

15. A politikai kommunikáció során nem a puszta megjelenés az elsődleges cél, hanem a hatáskeltés. Ha megfelelő hatást tudsz kelteni, akkor azzal nem csak magadra, de az ügyre is felhívod a figyelmet. Én mondjuk azzal kezdtem volna, hogy "a Fidesz ma már nem polgári Magyarországot akar, hanem úri társadalmat, az MSZP pedig maga sem tudja, mit akar a hatalmon kívül. Célok terén vissza kell térni oda, ahol a Fidesz 2001-ben abbahagyta!" Ezzel egyből egy olyan korszakra utalsz, ami a jobboldalon pozitív emlékeket idéz fel, de el is távolít a mai fideszes gyakorlattól. A baloldalon pedig megértik, hogy soha nem leszel a szövetségesük.

16. A tévében való nyilatkozás tanulható. Remélhetőleg a videoüzeneteid arra is alkalmasak lesznek, hogy gyakorold a nyilvános megszólalást. Próbáld megszervezni, hogy a párttársaid vagy barátaid, rokonaid rendszeresen véleményezzék a szerepléseidet, mint ahogy én tettem most, mert több szem jobban észreveszi a hibákat.

leponex 2013.11.20. 10:18:05

@Geo_:
Én is úgy teszek, mint ha komolyan lehetne venni monolitikus sopánkodásodat.

"Ahol nem érvényesül ténylegesen a hatalom-megosztás,"
-Független a bíróság, az AB, az országgyűlési biztos.
-A közmédia a szokásos függetlenségét hozza, ahogy eddig is;-) Mellette szinte korlátozás nélkül működhet és működik számtalan média, nyomtatott sajtó, internetes média.
A Klubrádió esete is azt mutatja, hogy jogi vitában a bíróság döntött az üzleti rádió ingyenes közösségi frekvenciahasználat jogáról :)

- Működik a Parlament.
A 2/3-os parlamenti viszonyokról a választók tehetnek.

" ahol a vezér dönti el, ki legyen a közt.e, a legfőbb ügyész, kikből álljon az AB"

Ugye a 'Vezér' csak annyit tehet, hogy preferál valakit, oszt vagy elfogadja az őt támogató parlamenti többség, vagy nem.
Megszavazni a parlamenti kétharmadnak kell.
Megest csak a választókra lehet szemrehányni.

' ahol ténylegesen kisajátítják a médiát, '

A közmédiára gondolsz ugye, amit valóban minden kormányzat igyekszik 'pártatlanná' alakítani, hiszen az őt megelőző kormányzat kisajátította azt:)
Eddig sem hozott sok sikert senkinek, eztán sem fog. Meg nem is nézi, hallgatja senki, úgy tudom.

Azt én is nagyon pártolnám, ha hazánkban létrejönne valamikor egy tényleg független, tényleg közösségi média.

'ahol ennyire eltorzítják a választási rendszert'

Ugye itt az egyfordulós rendszerre gondolsz, ahol a választóknak a választás ELŐTT képük lehet arról, milyen esetleges koalíciók jöhetnek majd létre.
Mivel maradt a vegyes rendszer, ezért az egyéni képviselői helyek megszerzése döntheti el a kormányképességet szoros eredmény esetében.

Ez okozza a nehézséget a most ellenzékben lévőknek.

Hogy megszűnik a második fordulós visszalépésekkel való csencselés lehetősége.

Gondolom, ebben egyetérthetünk.

2006-ban az Mszp előtt dettó ugyanez a verzió volt tervezetben, csak 299 fővel.

'ahol ennyire egyenlőtlen feltételeket teremtenek'

Mármint a választópolgárok, ugye?
Mert ők tehetnek erről az egyenlőtlenségről.
Pedig a választás akkor még kétfordulós volt;-)

' ott nyugodtan beszélhetünk monolit struktúráról.'

Hogyne, nyugodtan lehet beszélni erről.
Meg diktatúráról, demokratúráról, autokráciáról, despotizmusról, lukasenkóizmusról, rákosizmusról, kádárizmusról, meg még a jó ég tudja miről.

Vevő is van rá. Igaz nem annyira fizetőképes a keresleti oldal :))

"most ezért legyen hálás az ember? "

Nem hálásnak kell lenni, nem sopánkodni, hanem élni a lehetőségekkel.

Például HaFr barátunk igyekszik élni vele, Pártot alapít, konzervatív alternatívát rak ma nagyérdemű elé.

A sikertelenséget kizárólag a gonosz körülményekre, meg a monolitikus Orbánbasára fogni ölég vérszegény alternatívaállítás.

Nem gondolod?

leponex 2013.11.20. 10:22:23

@panelburzsuj:
"+ 1 r "
neotenynek nézel??

tamas11 2013.11.20. 11:25:10

@Geo_:
az óriásplakátokra is lehet firkálni, éjjel, ha kapsz filctollat a kamerák alatt a trafikban...

panelburzsuj 2013.11.20. 11:27:08

@leponex:
1. Elvileg nincs kizárva, hogy rajtad kívül más is elolvassa.

2. Akár magamnak is tetszeleghetek.

3. Igen, a kicsinyes szarrágás, azaz piciny bizonytalankodások, piszlicsáré ügyetlenkedések diadalmas elefánttá dagasztása roppant szoros lelki közösségbe fűz kettőtöket.

tamas11 2013.11.20. 11:37:26

@leponex:
Szóval azt javasolod, hogy a teknős ne térdelő, hanem állórajtot vegyen, amikor a nyúl testvérei vigyorognak a célban?

Geo_ 2013.11.20. 11:45:12

@tamas11: és még örülhetsz, ha nem csak CBA-ban lehet kapni :-)

Geo_ 2013.11.20. 11:46:25

A sikertelenséget kizárólag a gonosz körülményekre, meg a monolitikus Orbánbasára fogni ölég vérszegény alternatívaállítás.

Persze - de ki állította, hogy mindez "kizárólagos"? Magyarul, szépen megfogalmazott mondatokban kerülöd az igazságot. Kisarkítasz, eltúlzol egy véleményt - amit azután könnyedén meg tudsz cáfolni. Pl. amikor a monolit struktúráról írok, s te hozzáteszed, hogy lehet beszélni "Meg diktatúráról, demokratúráról, autokráciáról, despotizmusról, lukasenkóizmusról, rákosizmusról, kádárizmusról, meg még a jó ég tudja miről."

Egyrészt senki sem állítja, hogy a mai ellenzék szűzlányok gyülekezete lenne - ha olvasol, olvastál Kis Jánost vagy Bauer Tamást, elég sokat írtak erről.

Nem tudom, hogy melyik fideszes szóvívői képzésen vettél részt - hiszen ugyanúgy tagadod az igazságot. Csak néhány példa:
-NEM vonja kétségbe senki, hogy a 2/3-ot választáson szerezte a Családapa - de az tán neked is furcsa, hogy egyből kiiktatták az alkotmányozásra vonatkozó 4/5-ös kitételt.
- ha a korábbi választási törvény lehetővé tette a 2/3-ad megszerzését, mivel indokolható, hogy minden változtatás a Fideszt erősíti?
- ki ne hinné, hogy a kinevezéseknél eddig is a szentek keze effektus működött - de a mostani bebetonozás talán a te fejedben is megszólaltatja a riszató csengőt
- ha annyit hivatkozol a 2/3-ra, akkor hol van az, hogy mire is adott felhatalmazást az a 2/3-ad?
- Klubrádió: miért nem volt 3 évig is egyértelmű, hogy mi a jogszerű helyzet? Miért is lehetett korábbi bírósági döntéseket elszabotálni? Mert tényszerűen nem igaz, hogy a bíróság döntött - hanem az új főnök, ill. minden bizonnyal a megbízója rájött arra, hogy eléggé kivéreztetett már a KR, s többet visz, mint hoz, ha továbbra is szabotálják az általad hivatkozott bírósági döntéseket.

Próbálj meg fairnek maradni, itt egymást közt vagyunk, nem a publikumnak beszélünk.

Esélyek természetesen vannak, Sándor György klasszikusával: "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek - én biciklivel megyek!"

almodhi 2013.11.20. 12:48:21

@HaFr:
Megnéztem az ATV-s interjút, Boross Bencének nagyrészt igaza van, de szerintem nem volt ez olyan rossz, mint amit a tanácsait olvasva vártam.

leponex 2013.11.20. 13:37:44

@panelburzsuj:
"piciny bizonytalankodások, piszlicsáré ügyetlenkedések diadalmas elefánttá dagasztása "

Hol-e??
Asszem ez minden alapot nélkülöz:(

leponex 2013.11.20. 14:22:09

@Geo_:
"s te hozzáteszed, hogy lehet beszélni "

Meg azt, hogy a kétfarkúaktól kezdve bármelyik politikai csoportosulás ALTERNATÍVÁT prezentálhat.
Mutass egy komolyabbat?
Bajnai?? Ne röhögtess.

Milyen teknősbéka-pozícióról beszélsz?
Mekkora kommunikációs hátszelet kap a 'demokratikus ellenzék' a világ minden részéből?? A John Hopkinson tán kiemelkedő egyetemi tanári kvalitásáért gondozzák évek óta Gordont?

Mszp?

Akiben még mindig lenne némi spiritusz, a Schiffert épp a ballibjeink amortizálják. demokratikusan.

Gyurcsány?
Vona?
Bokros, aki nem is akar indulni?
Fodor Gabi?
a Szema? :)))
...

Mondj már valakit, aki fideszes hatalmi praktikákkal van ellehetetlenítve, plííííz!!

" de az tán neked is furcsa, hogy egyből kiiktatták az alkotmányozásra vonatkozó 4/5-ös kitételt."

Ugye az 1995-ös alkotmányelőkészítés szabályára gondolsz.
Miközben az alkotmányozás maga kétharmados maradt, ugye.

Neked nem furcsa, hogy egy kétharmados felhatalmazással négyötödös szabályt alkot egy kormány, azaz gyakorlatilag tényleg lehetetlenné téve az alkotmányozást?

Minek utána Petrétei úr már nyilvános kodifikációnál tartott.
Bajnai meg be is mutatta nemrég a komplett Alkotmányát.
Amikor azon töri a fejét a 'demokratikus ellenzéki', agytröszt, miképpen lehetne meghekkelni a kétharmados szabályt, nem hogy visszahozni a 4/5-öst.
Ha a mostani garnitúra a régi alkotmány előírása szerint kétharmaddal alkotmányoz, az diktatúra, ha Bajnai akar alkotmányozni némi trükkel, az meg a Demokrácia Kiteljesedése.

" mivel indokolható, hogy minden változtatás a Fideszt erősíti?"

Miért is a Fideszt erősíti az egyforduló?

AZT a pártot - pártszövetséget - választási pártot erősíti, aki a legnagyobb támogatottsággal bír, ha ez Bajnai lesz, akkor őt, ha az Mszp, akkor meg az.

Ha egy jelöltet állít az ellenzék, és nagyobb a támogatottsága, akkor meg őket.

Egyetlen esetben kedvez a mindenkori kormánypártnak az egyfordulós, ha megtartotta relatív többségi támogatottságát, a többiek meg külön indulnak.

Mindössze arról van szó, hogy - amint már említettem - a második fordulóban nem lesz már lehetőség a szavazatok csencselésével, politikai üzletszerzésre.
Ennyi a sztori.

"Klubrádió: miért nem volt 3 évig is egyértelmű, hogy mi a jogszerű helyzet? "

Mert a jogállamban bármit évekig lehet újabb praktikákkal jogszerűen elhúzni.
(Én például ezért sem vagyok nagy híve a 'jogállamnak', mert szemfényvesztésnek tartom.) Magam is sajnáltam,, hiszen legtöbbet azt hallgattam vezetés közben. Én sokkal inkább kíváncsi vagyok az ellenérvekre, mint a támogatókra;-)

"Próbálj meg fairnek maradni,"

Mert hol nem voltam? Konkrétan.

Gyuri bácsinak azóta több remek poénja is született, mondjuk Demokratikus Karate megszületéséhez :) Piros bokszkesztyűben piros virágocska ...

Ez az 'Egyenlő pályák, egyenlő esélyek! ' pompásan illett az első szabad választásra, amikor a szocialisták az egész infrastruktúrát megtartva löktek egy-egy irodaházat a többieknek, hadd örüljenek, oszt békésen megvárták a következőt, nem sokat kockáztattak.

" mire is adott felhatalmazást az a 2/3-ad?"
Olvasd el a 89-es ideiglenesnek szánt Alkotmányt, ölég sokra.
Éltek vele.
Például írtak egy újat.

Sose voltam fideszes fejtágítón, tájékoztatón, tréningen, taggyűlésen, tagtoborzón.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.11.20. 14:23:46

@almodhi: Köszönöm, helyre tudom tenni nagyjából. Van itt egy média stratégia, amihez a Bence által nem említett (vagy látható) dolgok is hozzátartoznak, ebből a szemszögből is hasznos a véleményetek.

tamas11 2013.11.20. 15:18:01

@leponex:
..." Meg azt, hogy a kétfarkúaktól kezdve bármelyik politikai csoportosulás ALTERNATÍVÁT prezentálhat.
Mutass egy komolyabbat?
Bajnai?? Ne röhögtess."
----
Bajnai neked nem alternatíva, jóllehet volt min. elnök, tudod, akit plakátkampányban gyaláztak, stb.
Az, hogy nálad a kétfarkúakkal azonos esélymezőben láttatik, csak annyit jelez, : csalni, csúsztatni akarsz, esélyügyben. Ugyanis nekem pl bárki esélyesebb - az alkalmasság szemszögéből, mert a változtatásal vemhes... (A múltban Pl Antall József nyugdíjas gimnáziumi tanár volt...
Azt se tudtuk, hogy a világon van...
Arra hivatkozol, hogy Klubrádiót hallgattál... Nos, semmi de semmi nem jelent meg onnan az érvrendszeredben, míg az Orbáni gépezet átgázolt a tisztánlátásodon, és az erkölcseidet is kikezdi, jócskán. Fideszes fejtágítón nem voltál, elég volt a fejszűkítő...

Geo_ 2013.11.20. 15:25:04

@leponex: "Sose voltam fideszes fejtágítón, tájékoztatón, tréningen, taggyűlésen, tagtoborzón."
Bevallom, eddig azt hittem, hogy a "süketnek-butának tettetem magam, majd fafejűen kötözködöm formál-logikai érvekkel" - ezt csak tanulni lehet :-)

Csak pár szóra van időm: azért nálad és a Fideszes fijjúknál számomra meggyőzőbb Sólyom érvelése a 2/3-ről: a formális szám valódi jelentése az, hogy ne lehessen egyoldalúan alkotmányozni - aki ezt nem tekinti alapvetőnek, azt sajnálom.
Klubrádió: pont a nem-jogállamiság esete, hiszen két polgári fél, hanem az állam, a hatalom nem tartotta be nemhogy a jogállamiság elveit, hanem a konkrét bírói gyakorlatot.

Ugyancsak értékelhetetlenek azok az utalásaid, melyekben az elődök hibáira/bűneire, stb, utalsz vissza.

Mivel nem nézlek én sem hülyének - szórakozásból provokálsz vagy játszod ezt a szerepet - kérlek, te se tedd velem: a mostani választási törvény semmi mással nem indokolható, mint a Fidesz versenyelőnyének bebetonozására, ez kizárólag a mostani helyzetnek szól, s mintegy 5-10 %-os többletet igényel az ellenzéktől a győzelemhez.

Geo_ 2013.11.20. 15:25:51

www.facebook.com/events/403261043138123/?fref=tck

Sajnos, nekem nem jó az időpont - pedig izgalmasnak ígérkezik :-(

tamas11 2013.11.20. 15:33:26

@tamas11:
előbb KIMARADT egy szó:
....nálam bárki esélyesebb -ti. Orbánnál! - mert a változtatással vemhesek.

Boross Bence 2013.11.20. 17:18:28

@Geo_: Engem a Pallas Páholy által szervezett Konzervatív Klub a Fidesz munkástagozatára emlékeztet. :)

Volt októberben ez a konferenciájuk, de nem találtam hitelesnek az előadók névsorát:

www.facebook.com/events/615176561867159/

leponex 2013.11.20. 18:09:37

@tamas11:
"Bajnai neked nem alternatíva, jóllehet volt min. elnök, tudod, akit plakátkampányban gyaláztak, stb.
Az, hogy nálad a kétfarkúakkal azonos esélymezőben láttatik, csak annyit jelez"

:)

Annyit, hogy semmi nem akadályoz meg senkit az ellenzéki esélymezőben, hogy esélyes lehessen.
Pedig ugye a kétfarkúakat be sem jegyezte a bíróság, ha jól emlékszem;-)

Bajnainak a 'programjára' gondoltam, ami röhejes, szerintem.
Az meg, hogy milyen exkluzív hátszelet kap Amerikából, a többiek még joggal hivatkozhatnának is a teknős-nyuszi példázatodra.

"az Orbáni gépezet átgázolt a tisztánlátásodon, és az erkölcseidet is kikezdi, jócskán. Fideszes fejtágítón nem voltál, elég volt a fejszűkítő..."

Oh, ezek komoly, racionális érvek, elbizonytalanodtam rögvest.

"Sólyom érvelése a 2/3-ről: a formális szám valódi jelentése az, hogy ne lehessen egyoldalúan alkotmányozni"

Elnök úrnak ebben igaza is lehetne, csak akkor ezt kellett volna beletennie édesgyermekébe, a Látható Alkotmányba.
Érdekes, nem hallottam ezt az érvelést, amikor Bajnai bemutatta a már kész Alkotmányát.

Elnök úr a világon egyedülálló módon értelmezte az Alkotmányt, egyszemélyben volt jogosult nyilatkozni arról, hogy ami ugyan nincs benn az írott Alkotmányában az benn van a Láthatatlan Alkotmányban, és punktum.

Alkotmánybíró volt a talpán, aki az Elnök úr Ideiglenes Láthatatlan Alkotánya alapján szeretett volna helyesen dönteni.
De hát ez már csak az én kitekert formál-logikai kötözködésem, természetesen.

tamas11 2013.11.20. 18:45:10

@leponex:
Béndek is mondta, GEO is mondta, (és mások): rossz látni, ahogy támolyog az elméd.
Nálad Bajnai amerikai egyetemi katedrája egy mérlegen van esély szempontjából az orbáni gépezettel. Miért gondolod, hogy ellenzékben vázolt kormányprogram skicce "pariban" kéne legyen a hazai PRAXISSAL? 2010-ben tán ilyen fajsúlyos dokumentum alapján lihegtél Orbánnak?
Amit a romló erkölcseidről írtam, amellett nincs érv, hiszen az csak egy benyomás: alapja csak annyi, amilyen makacsul és könnyen vetsz el, tagadsz meg aktuális értékeket...
Ami meg Sólyom idézett mondását illeti a kétharmadról: pontos, egyszerű telitalálat. Most Leponexek hablatyolása övezi.
Mondván, hogy másoké.

leponex 2013.11.20. 19:04:17

@Geo_:
Azzal természetesen egyetértek, hogy a minősített többséghez mégis csak meg kellene nyerni a mindenkori ellenzék részleges támogatását legalább.

Alkotmányt létrehozni - újat, véglegeset a deklaráltan ideiglenesnek tekintett '89-es Alkotmányt felváltandó - tényleg minden ciklusban nekiindultak a kormányok, idézek neked a hirszerzőből:

"Magyar Szocialista Párt (MSZP): a választásokon a parlamenti mandátumok 52 százalékát szerezte meg. Az ország előtt álló nehéz időszakra tekintettel, a demokratikus berendezkedés stabilitásának megteremtése érdekében törekedtek alkotmányozásra. Kormányfőjükről, Horn Gyuláról az események során kiderült, az MSZP elképzeléseit (szociális jogok, érdekegyeztetés) mellőző alkotmánytervezetet Vastagh Pál szakminiszterrel egyetemben nem támogatja. Az MSZP parlamenti frakciójának a kormánytól némiképp eltérő szempontrendszere Bihari Mihály képviselő, alkotmányjogász nevével fonódott össze. A szocialisták megosztottságát Kónya Imre MDNP-elnök a következőképpen jellemezte: "meghatározó szocialista személyiségek nem akarják végigvinni az alkotmányozást, de az MSZP többsége mégiscsak akarja, és szerintem ez a döntő".

Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ): a képviselők 18 százalékát delegálta az Országgyűlésbe, a korábban harcos antikommunista párt némi meglepetésre lépett koalícióra a szocialistákkal. Véleményük: újraszövegezett vagy teljesen új, alapelveiben a jelenlegivel megegyező, de egységes szerkezetű és kellőképpen kidolgozott alkotmányt kell elfogadni. Reményeik szerint az 1995-ös köztársaságielnök-választásra már elkészült volna az új alkotmány. Pártelnökük, Pető Iván (mielőtt '97-ben, a Tocsik-ügy következményeképpen lemondott volna) a kurzus félidejénél azt mondta, lehet, hogy "hagyni kéne az egészet", a párt viszont végig támogatta a folyamatot.
1996 nyarán egy konszenzusosnak mondható, az Országgyűlés elé terjesztett módosító csomag joggal számíthatott a szükséges kétharmadnyi szavazatra.
Krach
A szavazási eredmény krachként ütött be: öt szavazat híja volt a kétharmadnak, leginkább a szocialista párt elnökségének köszönhetően. Itt robbant az első akna: Horn Gyula kormányfő és Vastagh Pál igazságügyi miniszter ugyanis a szavazást megelőző kormányülésen az alkotmányváltozat kategorikus elutasítása mellett érvelt, majd az MSZP-elnökség elfogadhatatlannak nyilvánította a koncepciót. Ezzel a kettes számú normaszöveg is a kukába került.

Többszörösen paradox helyzet állt elő: a kormánypárt hiúsította meg saját alkotmányozását, a pártelnökség pedig a csomagot egyébként 63 százalékos arányban támogató MSZP-frakcióval szemben szavazott, méghozzá azért, mert a szociális jogok nem kerültek elég "mélyre" a szövegben. Emlékezzünk: ez ugyanaz a kormány, amelyik a Bokros-csomaggal ajándékozta meg az országot."

Azaz még akkor is bukhat az alkotmányozás, ha abban az ellenzék is részt vesz.-)

Petrétei úr - megint csak szocialista-liberális esélymezőben - szintén sokat ügyködött 2005-ben egy új Alkotmány létrejöttén - ez is hamvába holt végül, noha 2006 . nyarán már a 2.0 változat szinte nyomdakészen volt.

www.euroastra.info/files/Gyurcsaany-petretei-MSZP_alkotmanytervezet.pdf

Ölég meggyőző voltam eddig? Vagy menjek most fejtágítóra?

****
Orbánéknak összejött a kétharmad - ez volt az érvényben lévő írott Alkotmány egyik feltétele.
Baloldali ellenzéke meg résztvenni sem volt hajlandó az alkotmányozási folyamatban.

A 2/3-ad ezek szerint azt jelentené, hogy csak az történhet meg, amit a mindenkori ellenzék támogat.
Egy fő elég lenne tőlük? Három? Minden ellenzéki frakcióból egy?
Mennyi lenne mégis a megfelelő??

Vagy az egész ellenzék kétharmadára lenne szükség, hogy meg legyen Sólyom Elnök úr matematikája szerinti kétharmad?

Az előbb említett két szocialista kísérlet nem az obstruáló ellenzék, hanem a kormányzó koalíció tehetetlensége miatt volt képtelen megalkotni az új Alkotmányt - K. Európából egyetlen országként!

Az általad említett 4/5-ös megkötést Hornék a saját alkotmányozási folyamatukra tekintettel hozták meg, amit aztán meg is szüntettek.

Amennyiben a 4/5-öd formális megszüntetése lett volna alkotmányellenes, minden további nélkül megtámadható lett volna még a régi AB-n.

leponex 2013.11.20. 19:12:16

@tamas11:
"rossz látni, ahogy támolyog az elméd."

Aha, ez megint egy prcíz argumentáció:)

"Amit a romló erkölcseidről írtam, amellett nincs érv, hiszen az csak egy benyomás:"

Ja, ez már komolyabb.
Legalább belátod, hogy - az előzőekhez hasonlóan - érveid nincsenek.

No, akkor foglalj már állást e választási reformtervezetről:

" Melyek a fő kérdések? Menjünk gyorsan darabra. Választási ügyekben kisebb települési önkormányzati képviselőtestületek, már úgy, hogy ez figyelembe vehető legyen a mostani őszi önkormányzati választásnál. Ez kétharmados törvény. És feles törvényben pedig korlátozottabb tiszteletdíj és költségtérítés. Ezzel egy időben kisebb parlament, ez 300 fő alatti parlamentet jelent. A mi álláspont szerint egyfordulós választással, 149 egyéni és 149 országos listán megszerezhető hellyel."

Már akkor készült a fidesz 5-10%-os helyzeti előnye, ha jól értelek ;-)

leponex 2013.11.20. 19:29:35

@tamas11:
" Miért gondolod, hogy ellenzékben vázolt kormányprogram skicce "pariban" kéne legyen a hazai PRAXISSAL?"

Mondjuk a 2010-es praxis tapasztalatai miatt.
Az akkori hazai PRAXIST megobszerválta a 2006-ban még éleslátású Választó (nem polgár, mer az per pillanat nincs, Béndek barátunk eliminálta őket), elmélázott az akkori ellenzéki skiccen, oszt úgy látta, ezek nincsenek pariban egymással, ergo visszahívták a régi-új főszereplőt, bontsa ki részletesebben a kottáját.

Az meg kibontogatta néhány lapját.
Most itt tartunk, szerintem.

Az immár ötszáz éves önmaga választotta szolgaságban sínylődő helótanépség ( másabb szóval 'a' birkák) újfent nekiláthatnak tavasszal a mostani PRAXIS, meg a Mesterházy-Bajnai-Kónya-Vona-Schiffer-Fodor-Gyurcsány-Istvánffy-Schmukk-Béndek-(Bokros nem indul)... sokismeretlenes differenciálegyenlet rendezéséhez.

Oszt valamire majd jutnak.
Ebben talán egyetérthetünk, nem gondolod?

explanatus 2013.11.20. 20:34:02

Az interjút (felvételről) www.atv.hu/videok/video-20131119-uj-jobboldali-part-alakult nézve nem tudok szabadulni a gondolattól, igen van élet a kétharmadon meg szimbiózisban élő ellenzéke(i)n túl is. A műsorban életjelt adott magáról az ALTERNATÍVA. Világos beszéd, még ha BB megírta 16 pontját is. Talán jobb lett volna e-mailben. Ezt bizony BB-nek is tanulni kell.

A tartalomról. A média egyes „egységei” végvárakra emlékeztetnek. A figyelőtornyokban az őrszemek (sajtó- blogfigyelők) kémlelik a várhoz közeli terepet. Amint megjelenik valaki/valami, jelenesetben egy új párt, a megfigyelők leadják a drótot illetékes helyekre. Amennyiben úgy ítéli meg a vár ura, hogy az új jövevény rá ránézve nem jelent veszélyt, meghívja egy puhatolódzó teára még kakaszó előtt.

A játssza ekkor kezdődik és a nagy kérdés tud-e az új jövevény élni a lehetőséggel. Nagyon úgy tűnt, igen, tud.

Gondolom, időbe telik, amíg megjön a visszhang. Márpedig megjön. Két formát ölthet. Vagy nekiesnek és szét próbálják szedni ízekre, vagy megpróbálnak nem venni tudomást róla. Mindkét eset hibás taktikai érzékről fog árulkodni. Elmondhatják Arany Jánossal: „... Volna puskaporunk ...”

Az új jövevény itt van. Tartsuk magunkat szerencsésnek, mert olyan valaminek a részesei lehettünk, még ha csak nézőként is, ami új fejezetet nyitott a hazai politikai életben.

A blog címében olvasható :

ez a mi Hazánk
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Ehhez pusztán egy szó kívánkozik:

is, azaz

ez a mi hazánk is.
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Jogunk, kötelességünk tenni érte.

leponex 2013.11.20. 21:27:38

@explanatus:
:)
Látod, ezt a kis szót hiányoltam régebben...
Lássuk akkor az ALTERNATÍVÁT!

"A figyelőtornyokban az őrszemek (sajtó- blogfigyelők) kémlelik a várhoz közeli terepet. Amint megjelenik valaki/valami, jelenesetben egy új párt, a megfigyelők leadják a drótot illetékes helyekre. "

Ugye hogy nem elhallgattatják, hanem épp figyelik, meghívják ... Hogy elmondhassa!

Legalább akkor annyi egyetértés már van, hogy mindenkinek Hazája ez és joga, kötelessége tennie érte. Ki így, ki úgy!
Az őrszemeknek is, az illetékeseknek is, a jövevénynek is :)

Hajrá!

explanatus 2013.11.20. 21:40:32

@leponex: ha így folytatod, a végén még beszélőviszonyba kerülünk Te meg én :) Ugye megy nekünk úgy is, hogy nem bántjuk egymást, csak beszélgetünk.

tamas11 2013.11.20. 22:23:57

@leponex:
Nem, egyáltalán nem értünk egyet. Tipikus Leponex, túlszofisztikált kimódolt hamiskodás a tiéd.
Egyenlőségjelet gyömöszölsz a 2010-es, és a mostani választási szitu közé , mert (számodra) ez lenne az egyenlőség bizonyítéka, sőt: biztosítéka.
A helyzetből kihagyod az emuttnyolcévi (hamisságában sikeres) orbáni kommunikációs stratégiát, és hatalomszervezést, annak eredményeit. Mindjárt azt, hogy a polgári kifejezés eliminálása NEM Béndek műve, a polgárság léte(ti. a hiányuk) tényleges politikai szándékoknak feleltethető meg. E folyamat sötét szálai 2002 óta az istenedhez vezethetők vissza. (Lásd WERMER Andrásnál!).
A választó nem mélázhatott ellenzéki skiccen,- mert annak helyén a Hagyózás, 300 vizitdíj forintok zsebbe visszadugdosása, és avult komcsizás elegye voltak, nem pedig nyíltszívű társadalomépítő programelőzetes. Egymillió szavazőmagyarnak ennyi elég volt, a többi meg már pozícionálta magát a fidesz többségű önkormányzatok vidékén, nyertesként és/vagy esélylesőként.
A mostani képlet vázolásában is csúsztatsz: nem sokismeretes egyenletre hasonlít ez , pont az előzmények miatt, hanem kétismeretlenesre. A sokféleségnek kéne összetartani a hatalom monolit természetével szemben.
Te úgy csinálsz, mintha egy nyílt lehetőséget védenél, a demokratikus esélyt,de csak lihegsz a státus quo-ért. Nem tudhatjuk, miért, de biztos nem okosságod az oka.
Tudom nagyon tömény ezt húsz sorban leírni, de igyekezz: Hafr például biztosan érti...

leponex 2013.11.20. 23:48:10

@explanatus:
Mikor is bántottalak téged?

Az aktuális hafr-posztra megírtam egy röpke kommentet, de aztán kiléptem inkább.
Alszunk rá hármat :)

leponex 2013.11.21. 00:25:58

@tamas11:
"Egyenlőségjelet gyömöszölsz a 2010-es, és a mostani választási szitu közé"

NEM tettem egyenlőségjelet, mindössze azt példáztam vóna, hogy az aktuális PRAXIS meg az aktuális ellenzéki skicc paritása nem determinált.
A 2010-es kétharmadból azt a következtetést merem megkockáztatni, hogy tök mindegy, mit erőlködik az aktuális Hatalom, ha a Választó másként vélelmezi a valóságot.

Azt is megfogalmaztam már, itt is, hogy szerintem a fidesz felismerte hogy a ballibet a saját fegyverével lehetséges elpáholni leginkább.
Demagógiával szemben demagógiát.
Poppppulizmussal szemben popppulizmust.
Érvekkel (ha vannak) szemben érveket.
Így mindenféle társadalmi rétegben versenyképessé vált - szerintem ezt mutatják a mostani felmérések is.
Hozzám sokkal közelebb áll a visszafogott, higgadt, tárgyszerű érvelés, de lássuk be, a választásokat nem ez dönti el, lásd 2002, a 'Több pénzt az embereknek!' kampány.
Vagy a csúcs, a Feri 2006-os szemfényvesztése.

"E folyamat sötét szálai 2002 óta az istenedhez vezethetők vissza. "

Nehéz ily érveket olvasván komoly képpel folytatni, de mit meg nem tesz a zember vitapartnereit méltányolandó.
Egy az Isten, az meg nem a hazai parlamentben bókuszkodik :)

"nem pedig nyíltszívű társadalomépítő programelőzetes. "

:))

Ez szép volt, no comment.

"A mostani képlet vázolásában is csúsztatsz: nem sokismeretes egyenletre hasonlít ez , pont az előzmények miatt, hanem kétismeretlenesre. "

Asszem én is utaltam már erre, valójában tényleg kétismeretlenes a meccs, Mesterházy vagy Bajnai marad 2018 lehetséges alternatívának.
Megkockáztatom: Mesterházy.
Nem a miniszterelnöki kvalitásai miatt, henm mert az Mszp léte forog kockán.
A 'liberálisok' öleléséért már eddig is sokat fizettek, ha Bajnai közös főnök lehetett volna, a szociknak annyi.
De igaz ez Bajnaira is, bár ő még meg tudná magyarázni ( a finanszírozási oldal számára is ) az esetleges negyedik helyezést.
(Térjünk majd erre vissza fél év múlva, jó? Ha Péterünk nem likvidálja addig kommentünket;-) )

"de csak lihegsz a státus quo-ért. Nem tudhatjuk, miért, de biztos nem okosságod az oka."

Igen, lihegek.
És nem az okosságom miatt, ez kétségtelen.
107 kilóval műfüvön focizni, hatvan felé ...
:)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.21. 09:52:03

@panelburzsuj:

"a kicsinyes szarrágás, azaz piciny bizonytalankodások, piszlicsáré ügyetlenkedések diadalmas elefánttá dagasztása"

Most ez a narratíva; korábban meg ez volt:

"(számomra) a legtalányosabb az, hogy miért nem vagyunk képesek megtalálni (vagy kimondani?), hogy az apró disznóságok hogyan állnak össze ordas baromságokká?

És legfőképpen: miért várjuk meg bambán, míg újra meg újra összeállnak?"

panelburzsuj 2013.11.21. 10:08:51

@neoteny:
Lemaradt az első sor, májdír derpegológus:

"Érdemben: kellemetlen az apró bakik tömege is, nyomasztóak a nagy szavazshibák is, de (számomra)"

és itt, jön, amit te oly gondos pitiánerséggel lemetéltél az egyébként a súlyához képest eltúlzott szimatapparátussal előkapart gondolatból.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.21. 10:23:05

@panelburzsuj:

Nem folytathatsz ilyen kicsinyes szarrágást épp' te, a nagyformátumú politikai gondolkodó. :)

panelburzsuj 2013.11.21. 10:32:45

@neoteny:
Inkább szarjak rád?

Nagyformátumú ívben?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.11.21. 10:35:11

@panelburzsuj:

Folytasd csak a saját "gondolataidra", kis narratíva-váltó.

Levee44 2013.11.21. 13:13:05

Ez puszta reakció, annak is fantáziátlan és elavult. Azt hittem, már lassan felakasztjuk az utolsó királyt is, de úgy tűnik, érdemes még Petőfit olvasni, üdítően építő jellegű és aktuális gondolatai vannak egyes mai filozófusokkal ellentétben.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 14:48:01

S hogyan fér bele a konzetív értékrendbe a homoklobbi melletti radikális kiállás? Lásd: hafr.blog.hu/2013/06/27/konzervativ_tamogasd_a_homo_hazassagot

explanatus 2013.11.21. 18:27:33

Jó hír.
Olvassák a blogot.
Odafönt is.
Másként hogy a fenébe találtak volna ide a „zsoldosok”?

♔batyu♔ 2014.01.17. 19:29:22

Bár igazad lenne. Bárkire nyugodt szívvel lehetne szavazni, épülne az ország.

Ez a gusztustalan hazaáruló, komcsi gyökerű, hatalmat magának követelő, tolvaj, önmagát demokratázó libsi típus pedig eltűnne a politikai palettáról.

♔batyu♔ 2014.01.17. 19:31:41

@explanatus: Nem értem ezt a sírást. Miért ne lenne független tájékoztatás, ott van a neten, nem is nagyon kell keresni. Persze üldözik, de mégis ott van.

Ma már a szamizdat is csak egy kattintás.

Pamuk 2014.01.17. 19:58:41

Alapvetően kell veled vitatkoznom, mert a jobboldali értékeket elismervén ugyan azt kell mondjam, a baloldali értékek viszik előre a világot.
Baloldali küzdelmek nélkül nem lenne szolidaritás, max főúri kastélyok, és kacsalábon forgó paloták.
Az pedig, hogy a magyar politikát, mely alapvetően egyazon elit két ideológiai megnyilvánulásának látszat versenye ennél többnek láttatod, csak vicc, ugye?

Blogger Géza 2014.01.17. 20:22:53

Az az igazság, hogy akinek egy csöpp esze és realitásérzéke van, az a neokonzervativizmus "erős államot" ágát képviseli Magyarországon. Az állam elleni anarchista-liberális beütésű túlfűtött kirohanásokat szajkózók egész életükben törpepártiságra vannak ítélve.

Blogger Géza 2014.01.17. 20:28:44

@Geo_: Sólyom mindig is híres volt arról, hogy nagyon könnyen képes volt elszakadni a törvényhozók által megalkotott szövegtől azért, hogy saját agymenéseit helyettesítse be velük (lásd "láthatatlan alkotmány"). Kalifák, muftik, ajatollahok, padisahok stb. nem mertek maguknak annyi jogot vindikálni, mint ő. :)

Blogger Géza 2014.01.17. 20:40:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És miért egy közismert liberális gondolkodó idézete van kitéve a címlapra? És miért ömlik minden második posztban a liberális demagógia? Sok-sok kérdés...

tamas11 2014.01.17. 20:43:55

@♔batyu♔:
Nem is sejted, mekkora ....ség, amit írsz.
Szembemész a tankönyvvel, dacolsz az elemekkel - mert nem ismered őket.
A tájékoztatások érvényessége a mérvadó, nem az, hogy egy-egy info megjelenik e valahol, akárhol.
Ez olyan, mintha a kisbíró által kidobolt törvényeket a kocsmai óbégatásokkal hasonlítanád, mert mindkettő elhangzik, sőt a kocsmásé hangosabb.
Az érvényesség egy szorzat, ahol a hitelesség, illetékesség és penetráció EGYÜTT esik latba.
Itt is, ezeken a hasábokon van aki pénzért manipulál, más meg eszméit viszi vásárra

grani 2014.01.17. 20:57:05

@Blogger Géza: A fenébe, hogy az anarchizmust mindenhová benyomják, mint mumust. Én az individualista anarchista eszme híve vagyok és marhára nem komálom a balliberálisokat. Addig, hogy kis állam, egyének és kisközösségek autonómiája, még a konzervatívokat is támogatom, a libertáriánusokat meg aztán nagyon is. Mi a fenéért kell anarcho-liberalizmust kitalálni? Nincs ilyen marhaság.
Svájc az anarchista társadalom prototípusa. Az alulról, önként önszerveződő szabad egyének társadalma. Szabadság, rend és autonómia. Önként vállalt felelősség, önként vállalt kötelesség, szabad akarat, szabad gondolat. Nem pedig a ballibcsi PC értelmiség által lihegve csámcsogva erőltetett csorda morál.
Szóval, hagyjátok békén az anarchistákat.

rágógumó 2014.01.17. 21:00:06

"A konzervativizmus politikai programja az autonómiák védelme."

Ezt soha, de soha nem fogják Magyaroszágon megérteni, kivéve azokat akik már jártak életükben külföldön. Jó ez a blogbejegyzés, kár, hogy ahogy a kommentekből látszik, sajnos: nem értik.

Blogger Géza 2014.01.17. 21:04:21

@grani: Semmi bajom nincs azzal, ha valaki anarchista, ha bevállalja. :) Mondjuk nem értek vele egyet, de ez részletkérdés. Hát, Svájcról nekem inkább inkább a rend, a (konzervatív-kantoni) hagyományok, idegenekkel szembeni fenntartások jutnak eszembe, nem az anarchizmus. Én elhiszem, hogy a soha meg nem valósult anarchizmus elvileg rendet jelentene, nem anarchiát, de sajna mindenki a rend - anarchia ellentétpárral dolgozik. :)

Blogger Géza 2014.01.17. 21:08:37

@rágógumó: Konkrétan mit értesz ma "autonómiák" alatt Magyarországon? A felekezeteket? Családot? Faluközösséget? És miért ne támaszkodhatna ezekre az egyén itt és most? Miért akadályozná ezt a mai (valódi és nem pszeudoliberális) neokonzervatív rezsim?

grani 2014.01.17. 21:20:11

@Blogger Géza: Az anarchia hatalomnélküliséget jelent. A rend ellentéte a káosz. Görögöt igaz már nem tanítanak.
Egyébként itt olvashatsz az anarchizmusról.
mek.oszk.hu/02000/02003/html/nter1878.htm

megéri végigmenni minden oldalon.
ajánlom figyelmedbe az kis ábrácskát a közepén. Az individualista anarchista bizony jobboldali. Egyébként nincs mit szégyelni azon, hogy valaki anarchista. A PC balliberálnak inkább.

egyetmondok 2014.01.17. 21:28:51

@grani:
Igaz, nagyon igaz, hogy Svájc az anarchia mintaországa,ha anarchia alatt az an-archiát, magyarul az (ember ember feletti)uralmától való mentességet értjük.
De azért Grani ne feledjük, hogy ennek az eszköze nem más ám,mint a joguralom,vagy ahogyan mi mondjuk a jogállam, ami itt,dacára annak,hogy az intézményei 89/90-nel létrejöttek,nem tudott tartós maradni: lásd NER.

grani 2014.01.17. 21:34:01

@egyetmondok: joguralom? Hát Svájcban nagyon szépen lehet a közösségnek helyi törvényeket hozni. Sőt, országos népszavazáson akár országosat is. A Jog Svájcban nem létezik önmagáért. Ha nem tetszik a svájciaknak, hogy mecsetek és minaretek lepik el az országot, akkor népszavaznak egyet és az egyenlő vallásgyakorlás jogának annyi. Egy ballibcsinek ez szentségtörés.

egyetmondok 2014.01.17. 21:42:43

@grani:
No,de mi is más a joguralom ? Hát pont az,amit mondasz, azzal persze, hogy a saját normáikat igen komolyan is veszik. (Ott egy népszavazás nem vicc,de itt ? Elég az Unióhoz való csatlakozás népszavazására gondolni. Mit is mond itt erről szinte mindenki ? "Nem jött be, átbasztak...",nemde. Na ilyet egy svájci népszavazás után pár évvel nem mondana a saját korábbi döntéséről.)

S persze nincsen jog, ami önmagáért létezne, ha annak erkölcsi tartása, végsőleg maga a legitimitás nem a közösség erkölcsi felismeréseiből, és az ahhoz való bátor kiállásból fakad,ered,akkor az a jog nem is fog működni, nem marad tartós: lásd a NER győzelmét az alkotmányos intézmények felett.

Svájc társadalma a saját (polgári,joguralmi)alkotmányos intézményeit szinte változatlan épségben őrzi évszázadok óta. Ennyi a titok,persze ez jó nagy ügy.

Blogger Géza 2014.01.17. 21:49:33

@grani: Ez mind igaz, de a köznyelvben az anarchia és káosz akkor is szinonima, ha ez neked nem tetszik. :)

Egyébként a való életből is látszik, hogy ez egy bukott ideológia, az államok egyáltalán nem akarnak eltűnni, sőt, szaporodnak: szuperállamok jönnek létre. (EU)

Ha egy területen az állam eltűnik vagy végletesen meggyengül, az általában a legrosszabb az ott élők számára. Mert akkor egy idegen (sokszor ellenséges) állam, esetleg bűnözők, terroristák, szekták, drogbárók veszik át ott a tényleges hatalmat. Nincs hatalomnélküliség ezen a Földön, és nem is lesz.

grani 2014.01.17. 21:54:41

@egyetmondok: A joguralmat a különböző "kráciákban", köztük a demosz kráciájában is az egyén elnyomására, az autonóm, önszerveződő társadalom elnyomására használják. Ahol Jog van, ott Állam is van. Semmilyen jogot senkinek, semmilyen hatalmat senkinek.

grani 2014.01.17. 22:00:10

@Blogger Géza: Na ja, a köznyelvben a jobboldali az fasiszta, a baloldali meg kommunista. Komolykodjunk :)
Azt írod, hogy az államok nem akarnak eltűnni, sőt szaporodnak. Helyes. Ha így megy tovább, akkor mindenkinek saját állama lesz. Én is például egy állam leszek. Ez az anarchizmus:) Szuper állam az EU? Ugyan. Csak egy bürokrácia. Még csak szuverenitása sincs.
Nemrég olvastam, hogy Mexikóban a helyi lakosok önszerveződtek és szépen megtisztították a városukat a drogbáróktól és a velük lepaktált rendőröktől is. Sőt, a katonasággal, vagyis az Állammal is szembeszálltak. Nem kell nekik az állam. Ugyanis az állam a legnagyobb maffiaszervezet.

egyetmondok 2014.01.17. 22:29:28

@grani:
Aki,akár nem is tanult jogot,jogtörténetet,de érdekli,hogy a protestáns kísérlet hogyan befolyásolta,alakította a klasszikus európai szabadság-intézményeket,az olvasson sokat a svájci jogalkotásról.
A svájciak államánál erősebb számomra nem is létezik,pont azon az alapon,amit Te is mondasz: az uralom-mentesség alapján.
Valószínű,hogy ugyanarról beszélünk,s ugyanazt értékeljük nagyra,csak tán más szavak mentén.

Blogger Géza 2014.01.17. 22:32:18

@grani: Ez nagyon szép történet, de valójában inkább az jelenti, hogy 2 állam alakul ki az adott területen. Egy legitim, de gyenge, és egy illegitim, de hatékony. Hosszú távon azonban ez nem maradhat fenn, a kisebbik vagy kiválik , vagy elsorvad, vagy a legitim a majd visszaszerzi ott a hatalmat.

Egyallampolgar 2014.01.17. 23:30:50

Jaj de felemelő volt az utolsó bekezdés! 24 évvel a rendszerváltás után jó volna kilépni az MSZMP vagy a mégrosszabb csiki-csuki játékból. Én nem hiszem, hogy ez pont most történik varázsütésre, de a tendenciában hiszek.

dr kíváncsivagyok 2014.01.17. 23:41:21

"A politikai rendszerünk centruma az elkövetkező évtől jobbra fog tolódni. Igen, még jobban."

Erre abból kovetkeztettél , hogy óriási mértékben novekszik a korrupció a jobboldali kormány alatt ?
Ha maradnak tovább, akkor még jobban fog noni ?
Akkor igen...

kvasztics47 2014.01.18. 06:30:48

A magyar úri (politikai) osztály ideológiája nagyon régi. Pl ahogy Petőfi látta:
Munkátlanság csak az élet.
Van életem, mert henyélek.
A paraszté a dolog.
Én magyar nemes vagyok!
Milyen jó, hogy nem adózok.
Gazdaságom van, de nem sok,
S van adósságom, de sok.
Én magyar nemes vagyok!
Mit törődöm a hazával?
A hazának száz bajával?
Majd elmulnak a bajok.
Én magyar nemes vagyok!

kvasztics47 2014.01.18. 06:33:53

Arany János is nagyon részletesen elemezte ennek a népnek az uralkodó elitjének a szemléletét. Pl. erre varjatok gombot, a jövőre nézve:
Arany János idézet, Az elveszett alkotmányból:
Birkák vagytok-e ti, félénk és ostoba birkák,
Nemes atyámfiai, készek minden csacsi mellé
Futni, ha elbődűl? Nem, nem fiaim, ne kövessünk
Mí minden szamarat, csak a tens urat, aki különben
Jobb fizető is mint a többi szakállas uracskák.
"Jól tudom én a csalárd okokat, mellyekkel akarják
A liberalisták rászedni szegény nemesinket:
Azt mondják ugyanis, hogy adózzunk s majd ez adóból
Útakat építsünk, ásassunk hosszu csatornát,
Szárasszunk ki mocsárt, adjunk nevelést a parasztnak,
Rakjunk börtönöket fel az égig,[5] nem le, pokolba;
Végre fizessük a vármegye tiszteit: irgalom atyja!
Mintha bizony nem elég fájdalmas volna minékünk
Hogy veksálnak ama kutyalelkű szóbeli pörrel.
"Útakat építsünk: minek azt? használ-e nekünk a
Jó út? Nem, rokonim! minekünk rossz útban az élet:
Mert miután beivók gabonánkat ronda zsidónál,
Pénzért kell vennünk a paraszttól; vesszük is olcsón,
Mert húsz ölnyire sem tudná vontatni a sárban.
Ámde legyen jó út: viszi más városba eladni,
És minekünk itthon szemeink koppannak utána.
S pláne vasútakat! a sár is rázós ha rögökké
Szárad: hát az a vas?!...
"Ássunk árkokat is: nem elég vizet ád az uristen
Minden erőnk nélkül, hanem ássunk drága csatornát!
Nem, soha nem tesszük. Nemes embernek derogálna
Bánni pimasz vízzel. Bor kell neki: inni honáért!
Ami mocsárunk van, kell az: nem volna megirva
Máskép háromszáz évű adománylevelinkben.
"Adjunk jó nevelést a parasztnak: hát a mi kölkünk
Hogy lehet emberré, felnővén iskola nélkül?
Ám, az ebanyja, nevelje ha tudja, nevelje parasztnak.
Nem prókátornak, hogy végre fölülkerekedjék
A gyökeres nemesen, firkálni nyakára idézvényt.
Van honoratus elég, nem kell őket szaporítni,
Mert félő, kiveszik szánkból voksunknak az ízét.
Úgyis, amint hallom, törvény koholóda minap, hogy
Már lehet eskütt is sült nemtelen ember ezentúl:
Ó, ha paraszt ítél az igaz nemes ember ügyében,
Úgy mi szegény nemesek jobb hogy sírunkba lefekszünk.

kvasztics47 2014.01.18. 06:35:59

Nem véletlenül van az, hogy itt tart és innen menekül, már az értelmesebbje akik belátták, hogy ebből a gödörből nem lehet kimászni:
Móricz Zsigmond:
„ érezte a szíve fenekén mindenikük, akit egy Rózsa Sándor meg ne vádolhatna avval, hogy a parasztot semmibe se veszi. Hát ki mondta valaha, hogy valamibe köll nézni? Paraszt? Kutyának való. És most a paraszt akarja felemelni a botot az urakra?"

kvasztics47 2014.01.18. 06:44:30

A 21. századi ideológiák meg sem érintik azt a szélesebb népréteget a 4-5 milliónyi vegetáló tömeget akit az elit meghatározó része, akik a magyart védik az egész világon, csak a hazájában nem. Aki itt valóban a népért akar tenni azt azonnal lebunkózzák, mert kénytelen igazat mondani de itt az a legnagyobb bűn.
( mán a vonaton a siketek is Nagy-Magyarország matricával akarnak pénzt szerezni)
Na ettől lesz még kisebb Magyarország, még kevesebb a magyar.

mement 2014.01.18. 08:04:51

Birom ezt a széles spektrumu konzervativ érvkészletet miszerint mindig mindenhol mindenkor a liberálisok a hibásak, természetesen _mindenért_:DD

czjanos 2014.01.18. 08:35:13

Nem tartanám szerencsésnek és eredményesnek, ha Béndek Péter és Bokros Lajos egymást gyengítve igyekeznének az általuk óhajtott konzervativizmust erősíteni. Össze kellene fogniuk, Béndek ideológiai-filozófiai alapon, Bokros pedig racionális, gazdasági alapon tolhatnák előre a polgári konzervativizmus szekerét. Ahogy Bajnai Gordon (nagyon helyesen ) mondta: egyedül elbuknánk, együtt győzni fogunk.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.01.18. 09:23:12

A magyar jobbosok a konzervativizmusra nem mint ideológiára tekintenek, hanem mint az emberekre jellemző alapvető gondolkodás módra. És ha ezt elfogadjuk, a fidesz nekem legyen jó, másnak meg rossz politikája tényleg konzervatív.

MEDVE1978 2014.01.18. 11:15:44

Örök optimista lehet a szerző. A mai magyar társadalom atomizált és nem rendelkezik lényegi autonóm érdekérvényesítésre alkalmas mikroközösségekkel. Ez már nem az a társadalom, amiben Mihály a helyi hentes, Józsi a cipész és Marci a szatócs összeálltak, hogy lokálpatriotaként mozgalmat kezdjenek és elégedetlenek legyenek a hatalommal, esetleg szövetkezzenek a másik városbeliekkel stb. Az ok elég prózai, nincs se pénz, se függetlenség. A társadalom elenyésző része független a hatalomtól és ahogy a FIDESZ megmutatta az elmúlt pár évben ő is bármikor és bárhogyan tönkretehető egy-egy jól irányzott törvénnyel (pl: trafikok). De örülök, hogy még mindig vannak optimisták, akik abban bíznak, hogy ez varázsütésre megváltozik. (ugyanis egyik nyerésre esélyes párt sem ebben utazik, illetve a tőke sem támogatja az ebbe az irányba változást).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.01.18. 11:19:19

@MEDVE1978: Ja, pont ebben bízom, a varázsütésben.. gratula a szövegértésért
süti beállítások módosítása