1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.26. 14:39 HaFr

Mit akar a polgár?

Először is felejtsük el a polgárt abban az értelemben, ahogy a fiatal demokraták (fel)használják: a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyart.

Vagy munkavállalói mivoltában: minimális (méltányos) szervezkedési jogaitól megfosztva, közalkalmazottként állami rabszíjra fűzve és életpálya gyanánt egyetlen országos munkaadóhoz rendelve, silány nyugdíj- és egészségügyi ellátásba kényszerítve, munkaadójával együtt finanszírozva egy korrupt állam intézményrendszerét, miközben kötelező hálára kényszerül (míg a tudatlanabbja természetesen hálát érez) az állam által visszaosztott szociális "vívmányokért".

A polgár először és mindenekelőtt az autonómia lehetőségét követeli. Az autonómia lehetősége döntően az államtól való gazdasági, szociális és morális függetlenséget feltételezi. Az autonóm polgár a jelenleginek legfeljebb a felét akarná adóban megfizetni, miközben örömmel vállalja a nyugdíjának, egészségbiztosítási ellátásnak és gyermekei tandíjának legalább részleges finanszírozását, mert tudja, hogy a nála maradó rész sokkal hatékonyabban fordul értékteremtő, versenyképes szolgáltatásba, és állami működési oldalon további megtakarításokat tesz lehetővé.

Az autonóm polgár nem kívánja finanszírozni a veszteségesen kezelt köztulajdont, a versenyellenes közbeszerzéseket, a versenyképtelen közmunkát, minőségellenőrzés nélkül a közszolgáltatásokat és a közszolgákat, a jelenlegi átláthatatlan rendszerben a köztisztviselőket, és a totálisan torz állami önkép részeként felhízlalt közkullancsok széles táborát a sajtószolgáktól a pártlakáj Kossuth-díjasokig. Úgy véli, hogy a mai magyar gazdaság egyetlen hatalmas korrupciós medence, amelyben se a munkaerőnek, se a szolgáltatásoknak, se a közszférának nincsen reális ára. Az állam piactorzító, korrupt keze minden értékcserén rajta hagyja a nyomát, piacképtelen léhűtők légiói közpénzen gazdagodnak Vuitton-táskáktól kezdve bekötő utakon át stadionokig, készpénztől részvényeken át mindennel, amivel csak nem szégyellenek, miközben a társadalom és a közösségek fuldoklanak a pénztelenségtől és a perspektívátlanságtól.

Az autonóm polgár nem akarja viselni az állam fizikai és morális agresszióját sem. Az államra úgy tekint, mint a leghájasabb, legnagyobb hangú, legrészegebb pauperre az ivóban, aki mindig mások rabolt pénzén vedel, közben nagy hanggal dicséri magát, tolakszik, kioktatja a kocsma népét, rendszeresen odahány a pultra, és nem tisztítja ki maga után a WC-t.

A polgártól az autonómiájának ezen a kezdetleges fokán is elvárják, hogy a korrupt államot és az egész háztartását eltartsa. Ő fizeti a ladikot, a révészt, a kikötőt, az innenső- és a túlpartot, lassan már a Dunát is. A ladikba mégis bemászott a fenti háromszáz kilós büdös, arrogáns potyautas, pusztán a tömege miatt elsüllyesztéssel fenyeget, és még nagy hangon dirigál is.

Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!

402 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr635600267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit akar a polgár? 2013.10.27. 16:13:02

A polgártól az autonómiájának ezen a kezdetleges fokán is elvárják, hogy a korrupt államot és az egész háztartását eltartsa.

Trackback: Kapitalista kiáltvány: egy fizetés, egy adó 2013.10.27. 09:14:39

Jakab Andor írása felvillanyozott, s ehhez jött még az The Economist vezércikke arról, hogy az amerikai gazdaság lassan elveszik a sok szabályzat és törvénykiegészítés útvesztőjében. Jakab Andor jól látta meg, hogy a mai magyar politikai irányvonallal ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:07:30

@Mercel: "Szóval a polgár csak élni szeretne nyugiban és jólétben, felesleges baszogatások és stressz nélkül.
Ez ilyen egyszerű - lenne:)"

Leírva az. De sajnos ez nem jár. Pontosabban ANNYIRA nem jár, amennyire itt a népek szeretnék.

Fekete Mamba 2013.10.27. 15:07:49

@CSENDES: bocs, de nem vagyok biztos, hogy a sok komment közül nekem válaszolsz: a lakosság nettó adósságállománya óriásit változott: csökkent, ez tény, és akkor is pozitív fejlemény, ha egy egyébként kontár gazdaságpolitika is hozzájárult ehhez.
A beruházások riasztóan alacsony szinten vannak, maradtak, ezen velem nem kell polemizálni.

Demis Castro 2013.10.27. 15:08:07

@Demis Castro: Természetesen nem vagyok hülye, tudom, hogy az "ingyenes közoktatás" nem ingyenes. Ahogy például a rendőrség sincs ingyen. Ezeknek az árát fizetjük meg adó formájában. És itt jelenik meg a "szolidaritás" - abban, hogy ki mennyi adót fizet.

Úgy is mondhatnánk, hogy az állam feladata a szolidaritás érvényre juttatása (ez lenne a definició). Nem pedig az alkotmánybafirkálás, a koronaúsztatás, meg a stadionépítés.

És mindezt úgy, hogy a politikusok nem lopnak. De szép is lenne :)

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:08:58

@Hidvégi Mihály: "Igyekezni kell olyan gazdaságot kell létrehozni, hogy a legszegényebbek is vállalhassanak annyi gyereket amennyit csak akarnak."

Megpróbáltuk, de nem ment. Úgy hívták, hogy cucilizmus. Vagy még rosszabb.

Demis Castro 2013.10.27. 15:11:12

@CSENDES: A "jelenlegi kormány" olyan dolgokba pofázik bele, amihez semmi köze.

Viszont a kérdésemre nem válaszoltál :)

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:12:30

@Hidvégi Mihály: még valami:
"Kell legyen egy bizonyos szolidaritás, ez a szolidaritás pl. egy több kulcsos adó, nem azt mondom, hogy éppen 36 % kell legyen a legfelső kulcs, de a második kulcs mindenképpen egy fajta szolidaritást ad a szegények felé."

Még mindig az egykulcs a főbűn, látom.
Az senkinek nem bántja a szemét, hogy korábban 66% volt a _bérre_ eső elvonás mértéke, most a rettenet kieresztés idején még mindig 50%? Nem ezt kéne elrendezni inkább? És akkor nem a rohadék adójóváírást kéne éltetni, ami csak az jövedelem eltitkolását eredményezte? Azok rovására, akiket ez a tényező ténylegesen sújtott?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:14:30

@CSENDES: "Mondjuk Simicska osztaléka? Hány Simicskánk és Nyergesünk, vagy Csányink van?"

Szerinted ők mennyi SZJA-t fizetnek?

Demis Castro 2013.10.27. 15:15:43

@Lucky Larry Silverstein: Van olyan szolgáltatás, amit nem lehet piaci alapon megoldani. Például: bíróság, rendőrség (plusz szerintem a közoktatás is ilyen. Meg talán a közegészségügy). Tehát az államot nem ússzuk meg, és az adót sem.

Most már csak az a kérdés, hogy mekkora állam és mekkora adó.

CSENDES 2013.10.27. 15:17:32

@Lucky Larry Silverstein: A GDP arányos eladósodást megállították? Ez egészen egyszerűen nem igaz.
AKK Zrt. hu.:
"2013.10.18-án a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 22 201,1 milliárd forintot tett ki, ami 1 481,0 milliárd forintos növekedést jelent a 2012. év végi adóssághoz képest. Az adósság a 2013-as várható GDP előrejelzés alapján a GDP 76,6 %-át tette ki".

No most:az október 18-i várható adatok szerint 22.204,1 milliárd az államadósság, ami állítólag az előrejelzések szerinti GDP 76,6%-át teszi ki.
Ezek szerint a várható GDP:28.987 milliárd.
A 2012. évi GDP 28.048 milliárd volt.
E két tény figyelembevételével a GDP növekedésének 2013-ban 3,3 %-osnak kellene lennie. Hol voltak erre utaló adatok?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:18:06

@CSENDES: "...az egyének számára megtakarítás, a köz (adózók) számára közteher növekedés."
Ami - nem mellesleg! - az egykulcs nélkül is nőne. Vagyis a kettő között mindössze annyia az összefüggés, hogy most egyre inkább a belföld az államadósság iránya. Attól az adósság viszont még mindig fennáll; függetlenül attól, hogy külföld, vagy belföld felé van jobban eladósodva az állam.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:20:48

@CSENDES: A GDP arányos eladósodást mindenképpen megállították ha ma 84% alatt van.

Igy az ÁKK lehetett akár túl optimista, ebből a szempontból tökmind1.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:22:27

@Demis Castro: Az EÜ-t simán lehet piacosítani, hiszen a 2. VH előttig csak pénzes orvos volt (vagy egyházi, alapítványi).

Más kérdés hogy erre nincs igény.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:25:20

@Lucky Larry Silverstein: Akkor tegyük ki nyíltan, hogy a vállakozó nem fizet közterhet és legyen úgy kiszámolva a dolog. Már ha tényleg ezt óhajtja a nép.
Mert most az van, hogy halálra adóztatnák őket is, csak ki tudják (a legtöbbje) kerülni.
Ugyanez az ÁFA is. Meg sokaknak az SZJA.

Akkor tegyük ki nyíltan, hogy: kedves állampolgárok, aki bejelentve keres, az halálba lesz szopatva, a többi meg belőletek él. Mert az fair mondás lenne.

A második és harmadik bekezdéseddel jobbára egyet tudok érteni és különösen az utolsóról megy itt a polémia. Habár azt szerintem sokan nem gondolják, hogy teljességgel vonuljon ki az állam mindenhonnan; köztük én sem. Az éppúgy túlzás, mint ahogy a mostani beépülés is túlzó.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:27:47

@csárlszbrunzol: A vállalkozó máshogy számol...

Ha van 40 alkalmazottja és fizeti a járulékaikat, akkor ha egy kanyi mást nem fizet, akkor is többet adózik 1 év alatt mint te életedben. Mert nélküle munkahely sem lenne.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:29:52

@Lucky Larry Silverstein: Minimál bürokráciára szükség van. Rendvédelmi szervekre, katasztrófavédelemre, közlekedésre, jogszolgáltatásra is. Olyanokra gondolok, amelyek működnek és az állampolgárt szolgálják, ha már egyszer fizet érte. Ezekért ugyanígy fizetni kéne akkor is, ha nem maradna állam, mert ilyenekre van társadalmi igény.
Lehet vitázni a közoktatáson, közegészségügyön is. Emellett nyugdíjra is szükség van, meg egy rakás mindenre. De NEM Magyarország éves jövedelmének a feléért.

CSENDES 2013.10.27. 15:30:33

@csárlszbrunzol: Tekintettel arra a tényre, hogy ők bizony igazgatósági tagok, nyilván fizetnek Szja-t is. Nyilván nem ingyen igazgatnak. Azután az osztalék adó szintén jövedelemadó.
Amennyiben az összegszerűség érdekel, nézz utána a kim.gov.hu-n a beszámolók közzététele menüben, a beszámolóhoz benyújtott mellékletek között. Pl. mérlegadat adózott eredmény és mérleg szerinti eredmény különbözete. Taggyűlési jegyzőkönyv a beszámoló elfogadásáról, jóváhagyott osztalék címen.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:32:11

@csárlszbrunzol: Szerintem pont a nyugdíj az amiről jó lesz leszokni. A közoktatás OK de a felsőoktatást lehetne reformálni, meg az EÜ-t is.

Persze elméletben mert egyiket sem óhajtja a nép.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:32:53

@Lucky Larry Silverstein: Mondom, akkor ne fizettessenek vele semmit. Az tiszta.
Nem mellesleg nem vagyok meggyőződve arról, teljes mértékben befizeti a közterheket az alkalmazottai után. Nyilván innen már ugrunk a szürkejövedelmű alkalmazottak csoportjához is.

De mondom, az én gondom épp ez: óriási rétegek elcsalnak amit bírnak és a végén az szív, aki nem tud semmit okosba' megoldani.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:35:45

@CSENDES: Az a baj, hogy a nép fejében a gazdag=helikopter (vagy hatodik autó; ha jól emlékszem rá, ezt épp Te írtad), míg az SZJA kiengedése NEM annak a rétegnek kedvezett.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:38:38

@Lucky Larry Silverstein: Tehét végül eljutunk oda, hogy ezért írtam korábban, hogy új társadalmi szerződésre van (lenne!) szükség. De igény nincs rá.

Nem mellesleg épp ez utóbbi miatt van halálra ítélve bármi változás, mert ha a balos és/vagy "rászoruló" népek rájönnek, hogy ez mivel jár, akkor már nem annyira okés a dolog. Márpedig ők alkotják a többséget és ez szavazatra váltásnál sokat számít.

CSENDES 2013.10.27. 15:43:17

@Lucky Larry Silverstein: Mennyire megengedő vagy:-))
Idénr3e 0,5 %-os növekedést várt a kormány. (Bocs, Századvég)
Mit is jelent ez? 28.048 milliárdról 28.188 milliárdra. 22.201 ennek már a 78,76 %-a. De valóban a 84 % alatt van.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:45:41

@csárlszbrunzol: Az adóvégrehajtás más dolog.

Elvileg minden vállalkozás fizet mindent. Gyakorlatilag nem. Ez inkább végrehajtási probléma, nem tvhozási/irányítási.

A vállalkozókra sem egységesek a szabályok. Az alapelv az, hogy ha kicsi vagy megfojtanak, ha nagy vagy támogatnak. Ugyanazért van így amit azalkalmazott-vállalkozó viszonyról írtam. Szóval nem árt nagynak lenni..:)

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:48:01

@csárlszbrunzol: Ezt én is problémának látom. Európa népeinek nagy részét előbb utóbb megfosztják a választójogától. Nem lesz más megoldás.

Nem vagyunk így versenyképesek a világgal.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 15:49:03

@drkovax:
kettőnk közül szerintem én vagyok, aki több spanyollal beszélgetett erről.

a történelmi katalóniában szinte mindenki érti a katalán nyelvet, de a lakosság fele kasztíliainak mondja magát. a másik fele katalánnak. van nagyjából 10% aki kettős identitásúnak vallja magát. egyre inkább innen választódik elit. mert ők mindenkivel szót értenek. az őskatalánokat széjjel bassza az ideg. hogy őseik földjén mi történik. törzsi identitás egyre inkább háttérbe szorul. ezért akarnak népszavazást az önállóságról. na most ha elszakadnának, akkor mi történne? ugyanez. mert a kasztíliaiakat nem lehet kiirtani. a őskatalánokat előbb lőné a földközi tengerbe a hispán hadsereg. vagy beletörődnek abba, hogy a történelmi katalónia egy vegyes zóna lesz, vagy harcolhatnak, de akkor szinte biztosan elveszítik a csatát.

de ez az egész nem szociológia, nem pszichológia. ez nem filosz, hanem biosz. ha egy nép a saját nemébe szerelmes, akkor ott véget ér a törzsfejlődés. mert az olyan, mint a homoszexualitás. csak egy egész népcsoport választja ezt az utat. képtelen egy másik nemmel tartóssal együtt élni. annak a nemzetségnek a történelmben búcsút kell inteni. és ha ezt egy nemzet elitje ezt nem érti, akkor a nemzet van pusztulásra ítélve.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:49:10

@CSENDES: Ez volt a felvetés, nem? De a GDP értékek nem biztos ám hogy ugyanolyan értékü pénzben vannak számolva.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:50:10

@CSENDES: Egyébként asszem már magasabb a GDP terv mint 0,5%.

CSENDES 2013.10.27. 15:50:21

@csárlszbrunzol: Hanem? A kiskeresetűeknek? Az átlag 166666 F.ot keresőknek? ( 2 millióig) Vagy a 3-6 közötti sávban, ahol 520 ezer ember dolgozik a 4,46 millióból?

CSENDES 2013.10.27. 15:52:33

@Lucky Larry Silverstein: A 0,5 % Századvég 2013.09.23-as adat. Nyilván van ennél sokkal frissebb:-)) Így október vége táján. Gondolom.

jo.e 2013.10.27. 15:53:52

@Szelid sunmalac: Nem tartom jónak, de nem láttad mire válaszoltam ezt...

@CSENDES: Jó, mondjuk lenne határ. Hol? A NAV szerint az adózók 4%-a keres havi 500e fölött. Mondjuk ezeket zárjuk ki? Király lesz! Mennyi pénzt megspórolnánk...

@Demis Castro: Én már csak ilyen egyszerű önző választó vagyok. Ezen a szinten bizony nem érdekel tovább a dolog. Hozzátéve, h. többek között emiatt az ígéret miatt szavaztam anno. Szóval utólag fizettek ki :)

@Hidvégi Mihály: Ezt hol írtam? Ne legyünk már álszentek! Szerinted havi br. 100e Ft keresetből 4 gyereket vállalni felelősségteljes döntés? Majd eteted, meg ruházod őket szeretettel? Tudod te pontosan mire gondolok, de olyan jó kekeckedni ugye... ;)

CSENDES 2013.10.27. 16:11:52

@jo.e: Mondjuk az adózók 4 %-a keres 2037,5 milliárdot. Ez 170 ezer fő. Átlagjövedelmük: 11.985 ezer forint/év.
A másik 2037,5 milliárdot a 520 ezer fő keresi (ők a 36 millióig keresők). Átlagjövedelmük: 3918 ezer forint/év, úgyhogy nyilván nem itt, hanem mondjuk 5 milló Ft/ év felett.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 16:14:45

@CSENDES: MI a kiskeresetűek baja? Hogy elvettek tőlük 10k-t (akik közül sokan lehetnek olyanok, akik a fizujuk egy részét borítékba kapják), vagy az, hogy kevés a lé?
Mert ha ez utóbbi, akkor itt gazdasági jellegű gond van, amit nem a többkulccsal kéne megoldani. Sokan azt hiszik, hogy azért nincs pénzük, mert a "gazdagoknak adta a kormány". De ha nem "adta" volna, akkor meglenne a mostani keresetük duplája?
Van egy nagyon jó írás a cucilizmusról, amikor egy osztálynak mutatja meg a tanár az érdemjegyek kiosztásával, hogy mit jelent a szocializmus. Érdemes átfutni és átgondolni.

Azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy az ötszörös lemaradás az általunk mércének tekintett, fejlett gazdaságokhoz képest minden gazdasági rétegben megvan, tehát a mi "gazdagjaink" is ötször (vagy még többszörösen is, mivel nálunk még mindig viszonylag kicsi az olló) szarabbul keresnek. Tehát az ország minden bajáról a "gazdagok" tehetnek, ugye?

CSENDES 2013.10.27. 16:15:25

@Lucky Larry Silverstein: Basszus. Te. bosszantani akarsz.:-))
Nem vagyok kíváncsi arra, hogy OV mire alapozva hirdet igét egy Kereszténydemokrata Internacionálén. A Századvég az ő megbízása alapján elemzi a gazdaságot. Ő meg pont leszarja. Legyen ez az ő baja.

CSENDES 2013.10.27. 16:17:22

@Lucky Larry Silverstein: Ez meg depláne kva jó
'Minden eddigi várakozást meghaladó növekedési lendületet ad a magyar gazdaságnak jövőre az erősödő fogyasztói bizalom"
Jövőre. Érted? Nem 2013-ban.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 16:17:44

@CSENDES: De az elemzők kíványcsiak rá.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 16:18:37

@CSENDES: Ha jövőre Orbán fölé licitálnak, az azt jelenti hogy idén alá?

CSENDES 2013.10.27. 16:22:22

@csárlszbrunzol: Igen, gazdasági baj van. Amit nem tudnak kezelni. Legalábbis a beteg enyhén szólva lebénult. Emellett pedig a szegényet még szegényebbé tették, a gazdagat pedig még gazdagabbá.Adókedvezményt élvez az arra rá nem szoruló is, míg az élethalál harcot vívó dolgozói rétegtől meg elvettek,s ráadásul az adókedvezményt sem vehették igénybe annak maximális értékéig. Ezt próbálja most a kormány korrigálni, nem eléggé, nem az államháztartásra hatékony hatást kiváltóan.
Befejeztem az erről szóló vitát.

Demis Castro 2013.10.27. 16:22:41

@jo.e: És biztos vagy benne, hogy így jártál a legjobban? Nem lehet, hogy volt egy jobb ajánlat is? Vagy lesz?

Mit szólnál például ahhoz, ha egy párt azt ígérné, hogy jövőre ugyanannyi pénzt kapsz mint az idén, plusz 1 random embert leütnek, és az ő pénzének is megkapnád a felét?

Gondolom erre a pártra szavaznál és "ezen a szinten nem érdekelne tovább a dolog".

CSENDES 2013.10.27. 16:24:43

@Lucky Larry Silverstein: Basszus a Századvég Gazdaságkutatónak már csak hinni kellene, elvégre azért fizeti őket. Vagy nem?

Ez már csak billentyűtépés. Te vagy Blogger Géza? Vagy mi a franc?

egyetmondok 2013.10.27. 16:31:53

@csárlszbrunzol:
" Miért, a többi - jelenleg a palettán lévő - balfasz pártot érdekli más ezen kívül? " --

Annyit el kell ismerjünk, hogy a Bokros-féle pártra mindez nem igaz. Az ő programjuk ebből a szempontból piszokul rendben van.

CSENDES 2013.10.27. 16:33:20

@CSENDES: Megtaláltam az 1 %-os növekedést!!!
Idén kiderült, hogy a 2011 év GDP 265 milliárddal kevesebb volt. Így azután a 2012. évi 1,7 %-os visszaesés sem annyi csökkenés, s akkor ehhez képest (hacsaknem kiderül, hogy a 2012. évi GDP sem annyi volt amennyit mondtak) meglehet az a kövér 1 %-os fejlődés, s akkor már mindjárt nullán vagyunk:-))

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 16:35:50

@CSENDES:
dehogynem. ha a cigány lány az általános iskola elvégzése után az iskolát fenntartó kommunában dolgozik, akkor nem vállal annyi gyereket. mert jó eséllyel van egy kisebb testvérére, vagy legalább egy kis unokaöccse, akire süt, főz, varr, mos, vasal, takarít. illetve őket vigyázza. ez az anyai ösztöneit a kamaszkora legelején bőven kielégíti. ezért ugye pénzt kap. ahogyan mondjuk a barátja, aki a tanműhelyben dolgozik. lehet, hogy eljegyzik egymást, de rendes lakást akarnak, hiszen tartós munkahelyük van. ahol ugyan minimálbérnél sokkal többet nem nagyon kereshetnek, de a gyerekeiken már számon kérhetik az iskolába járást. és ugye a cigányokkal szembeni előítéletek is csökkennek. mert egy cigánylány varrja az iskolai ünneplőt. vagy a tornadresszt. nem kell megvenni kínából, vagy indiából. de hagyományos eszközökkel nyomtatják a könyveket. a cigányokkal/szegényekkel teli járásokban az iskola köré szerveződhet egy non profit kommuna. akár egyházi, akár világi. az aszexuális cigány lányok beállnának apácának. most őket erőszakolják meg a bátyjaik. ha biológiailag érettek, de nincs fiúbarátjuk, akkor megjelenik egy állatias fajfenntartó ösztön.

na most ha van valamilyen rend, akkor ezek a lányok a kolostorba bemenekülhetnek. csak onnan persze ki kellene engedni az egyháznak, hogy esetleg ugyanez a lány ha szerelmes lesz egy fiúba, akkor mégis megházasodhasson.

ezeket a vidéki iskolák mellett működő világi kommunákat, egyházi rendeket önkormányzati keretek között kell megszervezni és autonóm módon fenntartani.

a minisztérium nem tud rendeket alapítani. erre az egyházkerület képes a püspökkel, az érsekkel vagy a bíborossal. az állam által létrehozott világi alapítványokból a pártok többnyire kilopják a pénzt, vagy propagandát csinálnak belőle.

de a legszegényebb kistérségben is meg tud szerveződni. ahol mégis csak van egy mezőváros. ott mégis csak vannak iskolázottabb tanítók. esetleg a közeli tanítóképző főiskola hallgatói segíthetnek. nem az összes cigánnyal kell ezt megszervezni, hanem csak azokkal, akik ebben benne lennének. és mellette a megyei dandár is toborozhat. a bűnözés utánpótlását felszámolhatja. mert esetleg a kis cigány csávó azt látja, hogy a bátyja nem a falusi diszkóban, hanem a tiszti klubban táncol. ahol a nagybátyja cimbalmozik.

a politikai pártok arra való a közéletben, összegyűjtse a hülyéket. nem kellene félni, mindenhol lenne valaki, aki ért hozzá. nem feltétlen működne ez azonnal, és biztos nem mindenhol. a 10-20 problémás járásból talán lenne 1-2 lenne példaértékű. és azt utána át lehetne venni. legfeljebb ezek felügyeletéhez kellene minisztériumi biztos.

csak a pártok ebben ellenérdekeltek persze. szerintem aki a jó pártra vár az godotra vár.

nincs1itt 2013.10.27. 17:41:20

@tff: Örülök,hogy ilyen remek az angol tudásod! De azért, fuss neki még egyszer a cikknek!

PapiPapi 2013.10.27. 17:47:19

@drkovax: Nem így látom, hogy "Mert (a vállalkozó)vagy vállalkozik vagy szervezkedik. A kettő egyszerre csak a Demján-Csányi szinten működtethető (vagy ott sem, hisz ők sem teszik)" ez lenne az oka. A környezetemben a nyugdíjasokon kívül szinte mindenki (kis)vállalkozó, főleg szolgáltatók. Mint alkalmazott mikor reggel megyek még otthon vannak, amikor hazaérek már otthon vannak. Igazából mind készpénzes vállalkozók, növekedni nem akarnak, mert akkor jobban látszanának az NAV előtt, nyáron hosszú szabadságra mennek, leginkább külföldre. Szerintem kiválóan elvannak, félig a NAV radarja alatt. Ez egy egyéni, sajátos stratégia, nagyon bevált; persze ebből nincsen se gazdasági növekedés, se közös fellépés, se közös érdekképviselet, se semmi. Pontosan úgy működnek, mint a késő Kádár rendszerben, tán észre se vették, hogy közben volt valami rendszerváltás, hacsak abból nem, hogy kinyíltak jobban a határok, ahol még könnyebben lehet elkölteni az itthon szerzett jövedelmet.

egyetmondok 2013.10.27. 17:55:07

@Lucky Larry Silverstein:
" Ha van 40 alkalmazottja és fizeti a járulékaikat, akkor ha egy kanyi mást nem fizet, akkor is többet adózik 1 év alatt mint te életedben. Mert nélküle munkahely sem lenne." ---

nem a vállalkozó adózik többet egy év alatt,ez így egy,ahogyan írod közkeletű marhaság...már bocsi :-)))

Bőven van olyan vállalkozó,akinek egy,azaz egy foglalkoztatottja több adót fizet,mint maga a vállalkozó-munkaadó. A bérek közterheit nem a vállalkozó állítja elő,hanem a munkavállaló,ahhoz neki semmi köze,technikailag neki kell befizetni,de ez nem több,mint technika.

Abban igazad van,hogy vállalkozó nélkül nincsen munkahely,de ez nem állítja elő azt a helyzetet,hogy mintha a vállalkozó "sokat" adózna,a munkavállaló meg "keveset". Sőt,ennek pont a fordítottja is igen gyakori.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 18:04:35

@egyetmondok: De arról szólt a vita, hogy miért adózik a vállalkozó keveset.

Nos, az alkalmazott úgy gondolja hogy a vállalkozó nem adózik semmit, mert ezt megteheti legálisan is ha visszaforgatja a nyereséget.

Az állam pedig azt kedvezményezi, aki fontosabb neki. Ez pedig a világon mindenhol a vállalkozó.

PapiPapi 2013.10.27. 18:05:27

@Demis Castro: írta a következőket:

---------------------------------------
@PapiPapi: Ha már az utolsó mondatot elolvastad, olvasd el az elsőt is:

"Először is felejtsük el a polgárt abban az értelemben, ahogy a fiatal demokraták (fel)használják: a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyart." """
----------------------------------------
Én csak annyit állítottam, hogy a legautonóbabb réteg a vállalkozóké, mert ő függ mégiscsak a legkevésbé az államtól. Talán ezért a leginkább képesnek kellene lenniük a saját politikai képviseletre. Még sem teszik. Vajon miért? Szerintem azért, mert történelmi okokból a közös cselekvéshez szükséges bizalom és együttműködési kultúra még nem elég erős, fejlett. Másrészt a Kádár rendszerben is az egyéni stratégiák voltak a használatosak. Ez egy hagyomány. Viszont ez most (sem) sem működik, mert a hatalom nem találkozik ellenerővel, azt csinál azeberekkel, amit akar.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 18:05:52

@CSENDES: Orbán megmondása későbbi. De hihetsz mind2nek, vagy egyiknek se. Nem kell felkapni a vizet...:)

egyetmondok 2013.10.27. 18:18:02

@Lucky Larry Silverstein:
A vállalkozó a saját,természetes személy mivoltához képest adózik keveset,vagy minimum nem többet,mint a munkavállalók,de ezen nincsen mit csodálkozni: a vállalkozó megteheti, s meg is teszi,hogy kimenekül a hazug és hamis magyar "társadalombiztosítás" karmai közül úgy,hogy oda csak a min.legszükségesebbet fizeti,hiszen a többért se kapna többet; míg a munkavállaló ugyanerre nem képes.

Azt,hogy a vállalkozó a hasznát visszaforgatja,avagy sem,nem lehet valami erkölcsi alapon összedugni a munkavállalóval, hiszen a munkavállalónál ez fel sem merül,sem mint lehetőség,sem mint adott esetben feladat. Kettőjük között ilyen értelemben nem lehet párhuzamot vonni,és azt üzenni a munkavállalónak,hogy "és ettől is több a vállalkozó nálad".

(És sajnos a jelek szerint nem forgatja vissza,döntően nincsen is mit,aminek persze jó sok oka van,első helyen maga az állam.)

tamas11 2013.10.27. 18:33:16

@kantonista:
ez tisztán kasztíliai tapasztalat?
Nem magyarokkal beszélgettél véletlenül erről?
Azt mondod, ez biológia (szerelmes a saját nemébe..)

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 19:31:32

@tamas11:
egy ideig spanyol cégnek dolgoztam. de lehet, hogy ürgebőrbe bújt magyarok voltak.

úgy látszik nehéz ezt érteni: a homoszexualitás azt jelenti, hogy egy ember a saját nemébe szerelmes. a nacionalizmus azt, hogy egy nemzet a saját nemzetségébe. egyikkel sincs probléma egészen addig, amíg többségbe nem kerül.

az egy tömbben élő ősszékelyek egyáltalán nem akarnak keveredni a románokkal. a székelyek többsége nacionalista. a tömbben élők etnikai elkülönülést akarnak. és elszakadnának a szórványban élő erdélyi magyaroktól. mert ugye a "zautonómia" ezt is jelentené. magukra hagyják az erdélyi és a partiumi szórvány magyarságot. el lehet képzelni, hogy ők milyen helyzetbe kerülnek ha hargitából és kovásznából létrejönne egy egyesített nagy-székely megye. mert legfeljebb erre van esély.

de ennek az egésznek semmi köze a katalán autonómiához. akármit is hazudnak a székely politikusok. katalónia nem etnikai alapon szerveződött. nem a katalán többségi területekből jött létre. hanem úgy, hogy a szeparatistákat leszámítva mindenki elfogadta, hogy az egy vegyes zóna, ahol a kasztíliai és a katalán is autonóm. és van egy a többség által elfogadott hispán nemzeti identitás.

a másik jelentős különbség, hogy katalánok nincsenek körbezárva. mert a szomszédos francia roussillonban elég sokan beszélnek a katalánul, valenciában a katalánhoz nagyon hasonló nyelv a hivatalos, aragóniával közös királyságban álltak. a katalánok kiterjedt gazdasági és kulturális kapcsolatokkal rendelkeznek. a székelyek körbe vannak zárva a nagy-román ellenséggel.

itt a székely nacionalizmus kerül szembe a románnal. ez a helyzet. semmi köze a katalánhoz. vagy déltirolihoz. ahol kétnyelvű megye jött létre. szintén vegyes zóna. ott most eurorégió van.

lehet mondani, hogy åland finnországhoz tartozva majdnem teljesen svéd. ez tényleg nem vegyes zóna. de egy néhány tízezer fős sziget, körbe zátonyokkal.

nem tartom túl bölcsnek a székely nemzeti tanácsot. de csinálják. az ő dolguk.

2013.10.27. 19:37:46

@nincs_itt:

Szerintem te vagy az, aki valamit nem ért, vagy nem akar érteni.
Ford nem azért fizetett magasabb béreket, hogy kocsit vegyenek nála a melósok. Idézd már be a cikkből azt a részt, ami alátámasztja azt a marhaságot, amit írtál.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 21:10:40

@egyetmondok: Húha, mintha ők nem lennének annyira a látóteremben.

Demis Castro 2013.10.27. 22:02:08

@PapiPapi: Még egyszer:

"...a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyar..."

Te pedig úgy gondolod, hogy ez a "vállalkozó" a "legautonómabb" magyar, merthogy "ő függ mégiscsak a legkevésbé az államtól".

Szerintem meg nem.

egyetmondok 2013.10.27. 22:22:44

@csárlszbrunzol:
Kik nem lennének a látóteredben ?

PapiPapi 2013.10.28. 08:40:57

@Demis Castro: Azt írod, hogy nem a vállalkozó a legautonóbabb csoport. Akkor kérlek, hogy áruld el, hogy ki az?

csárlszbrunzol 2013.10.28. 10:56:08

@egyetmondok: Bokrosék. Gründolt valamit magának?

Demis Castro 2013.10.28. 11:34:52

@PapiPapi: A 25-30 közötti egyedülálló magyar. Aki bármikor elmehet a konkurrenciához - értsd: választhat magának másik országot/államot, ha a magyar verzió nem tetszik neki.

leponex 2013.10.28. 11:37:52

@egyetmondok:
"Van pártja: MOMA."
:))
Se indulni nem akar, se aktívan elkötelezni magát.

HaFr -és a Te bevallottan echte jobboldali üdvöskéd meg a teljes baloldali összefogás rendezvényén támogatja Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány-Fodor-Kuncze-Juhász-Kónya-.... ballib garnitúrát.
A 'jobboldali valódi konzervatív' :))

PapiPapi 2013.10.28. 11:44:35

@Demis Castro: Ügyes válasz, de akkor kérlek, hogy szűkítsük le a legautonóbbak kiválasztását az itthon maradókra. Ezek közül szerinted ki a leginkább autonóm?

egyetmondok 2013.10.28. 11:46:34

@leponex:
Ez egy másik kérdés. Nem is értek egyet Bokrossal abban,hogy nem akar indulni. Szerintem téved,de ettől még van az a párt,s én nem mondtam mást.
(Abban már inkább adok neki igazat,amit arról az ötszáz napos átmeneti kormányzási időről mond,nem azért,mert hogy ötszáz nap,vagy éppen akármennyi,hanem mert egyetértek vele abban,ami a felvetése mögött áll: az állam tragikusan leromlott közjogi állapotában.)

leponex 2013.10.28. 11:53:25

@egyetmondok:
"állam tragikusan leromlott közjogi állapotában.)"
:)
Oszt melyik közjogi szegmens van ebben az állapotában?

(Tényleg csak ezt az üres lózungot lehet tolni?)

Demis Castro 2013.10.28. 11:59:17

@PapiPapi: A 25-30 közötti egyedülálló magyar. Aki bármikor vállalhatja névvel-lakcímmel a véleményét. Az egyedülállóságnak nem a "lábbal szavazás" lehetősége a legnagyobb előnye, hanem az, hogy az illető csak a saját jövőjét kockáztatja.

Ha ez sem lenne elég, akkor itt a b) válasz:

Azok a zemberek, akik a saját maguk határozzák meg a fizetésüket, sőt ha akarják, akkor a saját magukra vonatkozó törvényeket is átírhatják :)

egyetmondok 2013.10.28. 12:04:55

@leponex:
Ajánlom olvasásra eredetiben a Tavares-féle jelentést,és sok más hazai tanulmányt. Igazuk van,nekik van igazuk.

leponex 2013.10.28. 12:27:47

@egyetmondok:
:)
Oszt mi is van most a tavaresjelentéssel?
Emlékszel a médiahalálozásra?
A demokrácia végére az új Alaptörvény miatt?
A szabacccságjogoklábbaltiprására?

Konkrétan melyik közjogi szegmens van leromlás állapotában?

Ja, a tavares ...
Ütős érvek garmadája: a tavares megmondta :))

PapiPapi 2013.10.28. 12:34:54

@Demis Castro: csak eljutottunk a vállalkozókhoz, Te magad írtad:
"Azok a zemberek, akik a saját maguk határozzák meg a fizetésüket"...
Amúgy a 25-30 évesek annyira autonómok, hogy igen alacsony a szavazási hajlandóságuk, úgyhogy sokra lehet velük menni...

egyetmondok 2013.10.28. 12:41:38

@leponex:
Konrétan annyi anyag született erről,hogy felesleges lenne mindet idekopizni.
De,ha jogot tanult emberként mondhatok valamit,akkor biztosan azt mondanám,hogy az államhatalmi ágak elválasztottságában, egymáshoz való közjogi viszonyaiban nagy változások történtek 2010 után,olyan változások,amelyek eltérnek a 90-2010 közötti időtől,s amelyek romlásként tartandók számon vitathatatlanul.
Ez elég konkrét. Vagy még rövidebben: a mai parlamenti többség a népfelség elvén áll. Így oké a konkrétum ?

Demis Castro 2013.10.28. 13:10:19

@PapiPapi: :)))

Olvasd el újra a teljes mondatot:)

Én a zországgyűlési képviselőkről beszéltem.

leponex 2013.10.28. 13:33:20

@egyetmondok:
"egymáshoz való közjogi viszonyaiban nagy változások történtek 2010 után"

Egyetértünk.

,olyan változások,amelyek eltérnek a 90-2010 közötti időtől,"

Ebben is.

"s amelyek romlásként tartandók számon vitathatatlanul."

Érzed a báját e liberális szemléletnek:
'vitathatatlanul' ?

Mint ahogy az erkölcsök emberemlékezet óta folyamatosan romlanak ...

Mert egy valódi demokrata tudja, mi az, ami vitathatatlan.
Különösen, ha Tavares bácsi is azt mondja.
:)))

PapiPapi 2013.10.28. 13:44:42

@Demis Castro: elolvastam az egész mondatot. Lehet, hogy szellemesnek látszik az országgyűlési képviselőket, mint a leginkább autonóm csoportot szerepeltetni, de a polémia komolyságát ez leviszi egy szint alá.
Abban szerintem konszenzusnak kellene lenni, hogy az egyetlen, önfenntartó, az államtól emiatt a legkevésbé függő, jelentős létszámú csoport a vállalkozóké (ideértve a szellemi szabadfoglalkozásúak egy részét is, akik nem az államtól függenek). Amúgy a blog nyilvánvalóan arról szól, némi leegyszerűsítéssel, hogy elsősorban ez a csoport rendelkezzen megfelelő képviselettel. Vagy ezt sem így látod?

Demis Castro 2013.10.28. 13:58:03

@PapiPapi: Oké, akkor emeljük a polémia színvonalát - bár közben dolgoznom is kellene :)))

1. A poszt arról szól (legalábbis az én olvasatomban), hogy a "polgár" arról ismerszik meg, hogy "autonóm".

2. A blog nem arról szól, hogy a "a vállalkozók csoportja rendelkezzen megfelelő képviselettel". Hanem arról, hogy legyen mindenki autonóm, és arról is, hogy a jelenlegi rencer egyik lényege, hogy ezt az autonómiát megszüntesse, és arról is, hogy ezért ez a rencer nem jó.

3. A poszt leírja, hogy milyen lenne az "autonóm polgár" - ha olyan országunk lenne, ahol ilyen csávók lennének.

Ehhez képest nem látom be, miért kellene azt vizsgálni, hogy ki a "legautonómabb" a jelenlegi viszonyok között.

PapiPapi 2013.10.28. 14:37:54

@Demis Castro: talán gyakorlati okokból érdemes megtudni, ki lehet a leginkább autonóm, jelentősebb létszámú csoport, mert a blog témája ezeknek az embereknek mondhat valamit.

egyetmondok 2013.10.28. 16:02:34

@leponex:
Hű,ilyet se nagyon ismer el a fideszvilág...gratula. Komolyan.

No,és akkor szerinted miben áll,miben állnak azok a nagy változások,amelyek az államhatalmi ágak elválasztottságát,és egymáshoz való viszonyát érintik,s amelyek 2010 óta itt végbe mentek,esetleg még majd végbe mennek ?
Erre nagyon kíváncsi lennék.

leponex 2013.10.28. 16:29:21

@egyetmondok:
:)
Nem a változások megtörténtéről van vita ugyebár, hanem a 'vitathatatlan romlásként' való értékelése tekintélyelven.

Mert a Tavares is megaszonta.
Meg az abszolút tudományosan semlegesen független Halmai 'alkotmányjogász' volt élettársa. Amerikából.
Meg számtalan szakértő.
Meg számtalan külföldi média - hivatkozva az előbbi 'független szakértőkre'.

És az elhalálozott és legott elhantolt magyar médiából mást se tudsz meg, hogy vitathatatlanul vége vagyon immár a szólásszabadságnak.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, mennyien és hányszor leírhatták a magyar sajtóban, hogy nem írhatnak le semmit :)
Lehet ezt vitatni?
I tak dalse ...

egyetmondok 2013.10.28. 16:39:57

@leponex:
Ja,hogy Te egyetértesz velem abban,amiről egyébként fogalmad sincsen,de semmi,csak éppen Te a változások irányát jónak,én meg romlásnak ítélem. Szuper,ezt jól kibeszéltük.

Egyáltalán,mit szólsz a népfelségről szóló megjegyzésemhez a Fideszt illetően ? Érted ezt egyáltalán ? Szólj,segítek szívesen.

leponex 2013.10.28. 19:30:33

@egyetmondok:
:)
Egyszer már említettem a Kaspar Hauser-t, az szokott eszembe jutni az ilyen mélyenszántóan bölcs alkotmányosságlélektanászat alkalmával :)
Tudod, a műszaki végzettségűek kénytelenek a valósághoz ragaszkodni, különben nem műxik a szerkezet, hiába gondolják oly pompásnak rögeszméiket.-)

"Vagy még rövidebben: a mai parlamenti többség a népfelség elvén áll."
Hát ha van ennek valami értelme, akkor igen:)
Bár már többször megtudtam itt is, hogy az az alkotmányos, amit Tavares úr annak tart ...
De jónéven veszem, ha segítesz :)
Azt már tudom, hogy csak a munkavállaló fizet adót, hiszen a vállalkozó csak postázza a tőle elszedett pénzeket, még a saját szja-t is.
Meg azt is megtudtam, hogy a közszféra nem fizet adót, hiszen csak a mások által befizetett adót postázza szintén.
Mert csak a versenyszféra állít elő értéktöbbletet, vagy valami ilyesmi.
Érdemes idejárni, köszi 'nektek'!

egyetmondok 2013.10.28. 22:30:18

@leponex:
A fideszes többségű parlament szerinted is a népfelség elvén áll ? Ó,mily csuda véled ezenmód , így egyetértenem !

A jó Jean-Jacques Rousseau népfelség elve nem is ismeri az államhatalmi ágak elválasztásának elvét,érdemes lenne őt olvasnod,nagyon érdekes.
Neked nagyon bejönne,ha végre egyáltalán olvasnál tőle valamit, a tézis,hogy a hatalom egy és oszthatatlan tutti tetszene neked.
Ismerkedj meg azzal,amit támogatsz,legalább tudj róla valamit, ezt komolyan javaslom, lógj már ki kissé a fideszesek közül,akik úgy lelkesek mindenféle dolgokért,hogy fogalmuk sincsen azokról.

leponex 2013.10.29. 08:19:24

@egyetmondok:
Rousseau barátunk nagyon nem érdekelt, ahogy általában az íróasztal mellől társadalmat szerkesztő öntelt 'értelmiségi' filozófiája sem.

A Nagy Francia Forradalom is számomra tizenéves koromban egy hagymázas idióták performanszának látszott, dettó mint a kommunizmus. És a fanatikus vérengzéseikkel nem is állnak messze egymástól.
Lightosan a 68-as nyugati forradalmárok bárgyúságát Bertolucci Álmodozók-jában megnézheted :)

PS:
Tényleg nem zavar, de érdemes lenne ezt a sztereotip 'fideszesezésedet' másokra kiosztanod, öngólokat rúgdosol vele.
Szerintem.

"úgy lelkesek mindenféle dolgokért,hogy fogalmuk sincsen azokról."

Ó, ha te tudnád, mennyi mindenről nincs fogalmam sem!
Ahogy elébb jeleztem, ezért is jó közetetek lenni.
Neoteny barátunk végetelen türelme, HaFr barátunk jókormányzati tapasztalatai, tanácsai ...
:))

egyetmondok 2013.10.29. 09:38:27

@leponex:
Semmi baj,semmi baj.
No,hát ha nem is tudod,nem is érted,hogy mi a baj a népfelség elvvel,de érzed,hogy azt bizony mintha fel lehetne fedezni a jelenlegi kétharmadban,ráadásul,ha nem is helyesen,de érzed azt is,hogy a francia polgári polgári forradalommal mi is volt a bibi,mert azzal tényleg akadt,...szóval ha mindezeket inkább csak érzed - helyesen - de nem tudod,az is bőven elég,hogy elítéld ezt a parlamenti kétharmadot.

leponex 2013.10.29. 11:35:08

@egyetmondok:
"elítéld ezt a parlamenti kétharmadot. "
:)
Szóval ítéljem el a választók legutóbbi döntésével létrejött parlamenti konstellációt?
Mert szerinted rosszul döntöttek?

Vagy mert éltek az akkor érvényben lévő Alkotmány kétharmados felhatalmazással meghozható döntések lehetőségével?

Még a rigorózus Eu sem emel érdemi kifogást, Tavares orákulum vérszegény 'jelentése' meg tapintatosan ad akta lett téve;-)

De most komolyan, melyik az a legfőbb tekintély szerinted, aki a végső kinyilatkoztatást teheti ez ügyben?
Konrád Gyuri bácsi, Heller Ágnes?

"ha nem is helyesen,de érzed azt is,hogy a francia polgári polgári forradalommal mi is volt a bibi"

No, hát segíts helyes álláspontot elfoglalnom e bibi ügyében.

egyetmondok 2013.10.29. 12:30:19

@leponex:
Úgy véled,hogy a parlamenti kétharmad,csak mert kétharmad,arra is lehetőséget és jogot kapott,hogy az államhatalmi ágak elválasztottságában olyan közjogi átalakításokat hajtson végre,amelyek okán akár az is az eszünkbe juthat,hogy jé,ez már inkább hajlik,nem is kissé a népfelség elvén álló törvényhozás felé ?
Erre kért volna,majd kapott választói felhatalmazást a Fidesz ?

leponex 2013.10.29. 12:39:09

@egyetmondok:
Természetesen az jut eszedbe, amit csak jónak látsz.
Önmaga választott szolgaság, diktatúra, despotizmus, autokrácia, demokratúra,fasizmus, kommunizmus, rákosista,, ... blablabla

A kétharmad előtt emígyen mondta Orbán:

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai erő magatartását, céljait jelenítjük-e meg a közvéleményben."

Ennyi.

Érdekes, hogy a 'szabad verseny' hívei mennyire félnek ettől :))

egyetmondok 2013.10.29. 12:48:19

@leponex:
Miféle "szabad verseny" lehet abból,ha valaki nyíltan meghirdeti - mint Orbán tette - az állandó értékviták félretételének politikáját,erre építi a politikai programját,majd a kétharmad birtokában az államot,annak közjogi szerkezetét úgy alakítja át,hogy azok intézményesen is az értékviták félretételét szolgálják ?
Semmiféle Leponex,és Te még,már bocs, nem is kissé bambán,ezt kéred számon Orbán kritikusain,hogy hajrá...hát,de Öregem,ez vicc,nem érzed,hogy ez egy darab nonszensz ?

leponex 2013.10.29. 13:50:13

@egyetmondok:
Az a vicc Öregem, hogy 3 év elteltével még semmi alternatíva-féle nem állt össze Orbánékkal szemben.
Nyomokban az LMP lehetett volna, nem véletlenül nyúlta le egy részüket Bajnai.

Lécciléccci mondd már meg , konkrétan mi a fenét értesz te ezalatt:

" államot,annak közjogi szerkezetét úgy alakítja át,hogy azok intézményesen is az értékviták félretételét szolgálják "

Értékvitához két vitázni akaró és felkészült fél kell.
Orbánék szemmel láthatóan (ahogy a kötcseiben vázolta is Orbán még 2009-ben! ) úgy döntött, hogy teljesen felesleges, meddő dolog lenne az első négy évben parlamentesdit játszani, hiszen már induláskor nyilvánvalóvá tette a bal és a liberális oldal, hogy még részt sem vesznek az Alaptörvény vitájában sem.
Hogy nem fogják még a jelenlétükkel sem 'törvényesíteni'.

'Halasszák el' a ptk, MTK, az közoktatás, az adó, ... minden koncepcionális változás törvényeit.

Dupla vagy semmit játszottak, hátha meg lehet buktatni 2012-re Orbánt.
(Idéztem már ugye Róna Péter infóját, mi lesz 2012 tavaszán.
Meg az IMF-vircsaftot, hogy az KELL KELL KELL ... )

Nem jött össze gyakorlatilag semmi, így már csak a sivalkodás maradt, hogy vége a Demokráciának, meg a többi szamárság.

Most már, hogy az alkalmatlanság a 'Demokratikus Ellenzék' :)) oldalán paródiába illően manifesztálódott, már csak ez maradt:
'Hogyan lehet ilyen rosszul kormányozni?'

Igen vérszegény program lesz ez a 'széles néprétegek' meggyőzéséhez.

egyetmondok 2013.10.29. 14:00:07

@leponex:
Imádni való vagy,Lepo,de ebből a szempontból minden hozzád hasonlóan lelkes fideszes az.
No,hát magad válaszolsz,amikor megkérded,hogy mégis mi a fene az,hogy az államot is annak érdekélben alakítja át.... Itt van,a Te soraid,és még milyen pompásan,pontosan:

"Orbánék szemmel láthatóan (ahogy a kötcseiben vázolta is Orbán még 2009-ben! ) úgy döntött, hogy teljesen felesleges, meddő dolog lenne az első négy évben parlamentesdit játszani"---

Lepo,köszi,erről beszél mindenki ,aki azokat a nagyon súlyos közjogi,alkotmányos kritikákat megfogalmazza. A parlament valami játszóhely,s lehet alapos ok arra,hogy ezt a játszóhelyet hagyjuk a fenébe. Nincsen értelme parlamentesdit játszani,lehet,hogy egyszer majd lesz,de most nincsen. "Nem a fékek és ellensúlyok ideje van"---magyarázta Orbán Viktor,hozzád hasonlóan.

És Ti beszéltek polgári demokráciáról ? Észmegálló...,ja, hát,jól mondod Lepo,azta,de milyen jól,ritka őszinte fideszes vagy Te.
Pont ugyanezt írta le olyan hibátlanul Sólyom is,amikor úgy fogalmazott,hogy a fideszes parlamenti kétharmad "visszatalált az országgyűlés 1990 előtti öntudatához".

deruyter 2013.10.29. 14:17:42

Támogatom a kis konkrét lépésekben megvalósuló öntudatosság kiépítését. A nyugta-kérést nem tartom ilyennek, mert az kivitelezhetetelen. Kórházban sem fogom elkérni a működési engedélyt. Nem életszerű. Ellenőrizzen a NAV. Elvileg ez a dolga. . Szerintem létezik a közérdekű bejelentés intézménye. Bár egyszer utána néztem, hogy lehet ilyet és úgy láttam, hogy nem olyan egyszerű név nélkül rávenni a NAV-ot, hogy ki is menjen ellenőrizni. De meg kell próbálni. Vagy pl. aki jogász vagy van jogász ismerőse, az járjon utána, hogy hogyan lehet pl. vagyonosodási vizsgálatot elindítani. Akinek nincs mit takargati, azt úgysem zavarhatja. Szerintem vajmi kevés az esély, de hátha. Mondjuk mióta a külföldön fialtatott pénzeket amnesztiával haza lehet hozni és ezek az összegek nem lehetnek vagyonosodási vizsgálat tárgyai, erősek az aggályaim az egész intézménnyel kapcsolatban. Viszont volna egy javaslatom, akár a mostani jobb-érzésű pártok felé is, de ha ők nem repülnek rá, akkor civilek felé. Mondjuk kell hozzá egy jogász, aki tudja, hogyan kell önkorm. határozatokat, szavazási listákat stb. kikérni + egy programozó aki össze tud rakni egy átlátható honlapot. És persze promózni is kellene. A konkrét projekt a következő lenne: "XY" önkormányzat ügyeinek honlapja, ahogy a polgárok látják őt és nem ő saját magát. A lényeg, hogy szépen ki kellene gyűjteni az önkorm testület összes döntését, és közszenlére tenni, hogy melyik kérdésben ki mire szavazott. Aztán a kedves polgárok eldönthetik, hogy akire szavaztak az 4 éven át valóban azt tette-e amit megígért, úgy szavazott-e ahogy tőle elvárható lenne. Plusz be lehetne csatornázni azokat a nagyobb ügyeket, amikről nem a testület dönt, hanem a polgármester. Alákanyarítani valami csípős kis kritikát, hogy"ez meg miért kellett?", vagy "miért került ennyibe", aztán védje meg magát. Ha nem védi meg, vélelmezzük, hogy igazunk volt. Ergo hülye volt vagy lopott.

deruyter 2013.10.29. 14:33:59

@leponex: Ó jaj. Szerinted azért nem vett részt az alkotmány vitájában az ellenzék, mert ettől remélte a kormány megbuktatását??? Azt írod : "Orbánék szemmel láthatóan .. úgy döntött, hogy teljesen felesleges, meddő dolog lenne az első négy évben parlamentesdit játszani, hiszen már induláskor nyilvánvalóvá tette a bal és a liberális oldal, hogy még részt sem vesznek az Alaptörvény vitájában sem.
Ekkora demagóg szart. Neharaguggyámán. Totálisan fordítva ülsz a demagóg lovadon. Van egy Orbán Viktor, aki 8 éven keresztül mindenről, amit a kormány csinál, azt mondja, hogy szar, maga sátán. Majd megnyeri kétharmaddal a választást, ergo azt veri át ami neki jólesik. Tényleg azt akarod mondani, hogy az az orbán aki soha semmiben nem volt konstruktív, akár elméletben is elvárhatná, az ellenzéktől, hogy a saját szája íze szerint alakított alkotmányt legitimálják azzal, hogy biodíszletként részt vesznek az elfogadásában??? Tehát szerinted az ellenzék hibája az, hogy 2010 óta leépültek a demokratikus intézmények, a parlamentben egy Kövér Laci fenyegeti az ellenzékieket stb. végtelenül sorolhatnám. És a végére odabököd, hogy már csak az maradt nekik, hogy megkérdezzék, hogy "Hogyan lehet ilyen rosszul kormányozni". Tájékoztatlak, hogy az ellenzéknek ez a dolga. Az meg semmiképpen nem, hogy szolgaian befeküdjön egy bahzudott nemzeti együttműködésel fényezett diktatúra kiépítésének. Ravaszul tekergeted a szót, biztosan jól fizetnek, de irtó nagy baromságokat írsz le.

deruyter 2013.10.29. 14:38:38

@leponex: Ja még annyit, hogy Orbánnak több esze van mint neked, mert ő legalább látja, hogy a választók, nem csak az ellenzéktől fordultak el, hanem tőle is. Az, hogy 3 éve nem tudott talpra állni az ellenzék, mert nem tudta a bizonytalan szavazókat, a fidesztől elfordulókat megszólaltatni,az egy dolog. De hogy a fidesz szavazók jelentős tömegei ma már nem szavaznának a fideszre, az is figyelemre méltó. Nem véletlen, hogy Viktor a kemény magnak muzsikál már, a többieket már csak elbizonytalanítani , passzivitásra bírni tudja. Taktikusnak taktikus, de hogy semmi dicsőséges nincs benne, az is biztos.

leponex 2013.10.29. 23:55:26

@egyetmondok:
" A parlament valami játszóhely,s lehet alapos ok arra,hogy ezt a játszóhelyet hagyjuk a fenébe. "

Szegény ballib azt gondolhatta, ha nem vesz részt a parlamenti vitában ( például az alaptörvény esetében ), akkor jól el lehet adni 'egypárti' alkotmányként balliberális barátaiknak a különböző médiákban.
Hagyták tehát a fenébe.
Átmeneti sikereik voltak ugyan közismert 'liberális' beágyazottságok folytán itt-ott, de elhamvadt az egész, ahogy a médiahiszti esetében is.

Orbánék meg teszik a dolgukat - jól, rosszul - oszt majd a felséges nép eldönti 2014-ben ( 2018-ban), hogy mit preferálna jobban mégis.
Nem kell félni, nem fog fájni!

"Pont ugyanezt írta le olyan hibátlanul Sólyom"

Sólyom úr ugye az Orbánék jóvoltából lehetett Elnök, és szerintem kicsit elvesztette valahol a realitásérzékét.

Kedvenc csemetéjét, a '89-es Alkotmányt' ( amit ugye ideiglenesnek szántak, mindegyik ciklusban elkészült az új Alkotmány koncepciója, Maczó Ági és Bajnai már a megszövegezésen is túl voltak ) az Orbánék lecserélték végre (utolsóként a posztszoci országok közül), és ezzel odalett élete főműve, a 'Láthatatlan Alkotmány' nevű fantommal, akit egyes egyedül ő láthatott meg, ha nagyon belenézett az üveggömbjébe.

Elvették a játékát, és duzzog egy kicsit, érthetően.
( Hogy mit kapott amúgy balliberális barátainktól hivatali ideje során, azt ízléstelennek tartanám felemlegetni. )

leponex 2013.10.30. 00:00:28

@deruyter:
"Tehát szerinted az ellenzék hibája az, hogy 2010 óta leépültek a demokratikus intézmények, a parlamentben egy Kövér Laci fenyegeti az ellenzékieket stb. végtelenül sorolhatnám. "

Hogyne, sorolhatnád, függetlenül attól, leépültek-é vagy ne.
Persze hogy nem, meg vannak most is.
A Szent Fékek és a Mégszentebb Ellensúlyok egytől egyig.
Volt némi fazonigazítás, ennyi.

" És a végére odabököd, hogy már csak az maradt nekik, hogy megkérdezzék, hogy "Hogyan lehet ilyen rosszul kormányozni". Tájékoztatlak, hogy az ellenzéknek ez a dolga."

Ó, ebben teljesen egyetértünk, de a választásokra készülvén ez már harmatgyenge lenne akkor is, ha amúgy ütősen csinálnák.
Tapintatból nem említeném a közelmúlt eseményeit :)

egyetmondok 2013.10.30. 09:11:50

@leponex:
A szokásos fideszes politikai skizofrénia: aki bírál az a ballib. Itt, ebben a blogban. Oksi, toljad,ti tudjátok ,mit ,miért és mikor beszéltek.

leponex 2013.10.30. 12:11:54

@egyetmondok:
"A szokásos fideszes politikai skizofrénia: aki bírál az a ballib."

A szokásos blabla.

Ha egy kommer mérsékelten jónak értékeli a mostani kormány tevékenységét, vagy konkrét példát kér a 'jogállam lebontására', az skizofrén fideszes.

Hát akkor toljuk tovább :)

egyetmondok 2013.10.30. 16:17:24

@leponex:
Mégis,Lepo, Te mit mondanál,ha valaki arról tájékoztatna egy kommentben, hogy a parlamenti kétharmad "jól láthatóan" (úgy rémlik,szó szerint így fogalmaztál)az "első négy év" időtartamára (talán ennyire,esetleg és minimum,vagy ki tudja,tán hosszabb időre is) úgy határozott, hogy hagyni érdemes a fenébe a parlamentesdit.
Majd ugyanez a valaki,aki szerint a parlamenti kétharmad félretette a parlamentesdit, megkérne,hogy esetleg mondjál már csak egy,egyetlen konkrét példát a "jogállam lebontására". Most komolyan,Lepo,Te mit mondanál ?

Mert hát,Lepo,ez konkrétan az.:-))

Olyan ez tudod,hogy építkezik az egyszeri embör,s jön valaki,nézi,nézi az építkezést,majd azt mondja,hogy vigyázni kéne,mert szerinte ez az épület statikailag nem lesz oké: ezek az áthidalók,a teherbírás,szóval,hogy szerinte szemmel láthatóan is karcsu,és még baj lehet. Azt mondja nagy hangon az építkező egyszeri embör,hogy ha van valami,ami ezzel az épülettel nagyon is rendben van,na az pont a statika,tehát nem kell okoskodni.
Kicsit később ugyanaz a valaki arra sétál,és látja ám,hogy az épület rendesen megrogyott. Mondja az egyszeri embernek,hogy de,hát barátom,én mondtam,hogy nem oké statikailag a ház. Az egyszeri ember felháborodva közli,hogy igen,valóban, az áthidalók,a gerendák nem bírták,de azt állítani,hogy ennek az épületnek a statikájával bármi baj is lett volna,hát az bizony rothad balliberális hazaárulás.

No,Lepo,hát Ti kedves,ott a Fidesz táborban,és hogy milyen lelkesen,pont így vagytok ezzel az egész alkotmány/ alkotmányosság/jogállam/államjog/alkotmányjog történet/alkotmányosság történet/államhatalmi ágak, stb.,stb. üggyel: fogalmatok nincsen róla,hogy mi mit jelent,és gúnyosan felháborodtok,ha valaki szólna,hogy de az,hogy a fidesz az első négy évre így szépen odébb rakta a parlamentesdit,szóval az pont pont az: jogállami rombolás.

Semmi gáz,toljad nyugodtan,hiszen azt sem tudod,hogy miket írsz le.Én meg,ha akad időm,kijavítalak,ami tök jó játék, mert azt ,amit én írok,elolvasni képes vagy ugyan,de ahhoz hasonlóan,mint amit magad is leírsz,simán és lazán -- úgyszintén egyáltalán nem érted.

leponex 2013.10.30. 16:45:23

@egyetmondok:
'Mégis,Lepo, Te mit mondanál,ha valaki arról tájékoztatna egy kommentben,'

Azt, hogy ez is egy vélemény:)

Az építkezős példád pedig remek, annyival kellett volna csak megtoldanod, hogy az valaki épp előtte lett (végleg??) eltiltva a művezetéstől, mert 8 évig építgethette a pécsi toronyházat, oszt most le kell bontani;-) Valszeg nem tőle kérnénk statikai tanácsokat.
Meg attól sem, aki egy sátrat sem állított még fel az életében;-)

Az egyszeri emböröd produkciójának értékelésével meg ezek után illendő lenne a nézelődős valakinek várni egy csöppet, ki tudhassa, mi kereködik ki belőle ...

Egyelőre a kéretlen segítők nélkül is boldogul, a leendő lakók meg nem háborognak annyira ...

"pont így vagytok ezzel az egész alkotmány/ alkotmányosság/jogállam/államjog/alkotmányjog történet/alkotmányosság történet/államhatalmi ágak, stb.,stb. üggyel: fogalmatok nincsen róla,hogy mi mit jelent,és gúnyosan felháborodtok,ha valaki szólna,"

Még végigolvasni is alig tudtam :)
Azért komám, mert tényleg röhej, amit hótt komoly képpel összesopánkodtok az alvégen :)
Felháborodni engem nem gyakran láthattál, tán csak egyszer, amikor HaFr barátunk konzervativizmusában a 'családot' mint az erőszak, a kiszolgáltatottság melegágyának föstötte le mérhetetlen bánatában.

Háborogni Ti háborogtok, három éve folyamatosan :)

Szerintem sincs semmi gáz, toljuk nyugodtan tovább, együtt. Royalistaként én még ezzel a satnya demokráciával is képes vagyok megbékülni, erre a kis időre :)

Még ha nem is értem -úgy, ahogy szerinted helyes lenne.

Nehéz lehet egy mezei kommer élete ma, ha kezében a Jó Kormányzás Statikája Alapkönyv.

Üdv!
:)

egyetmondok 2013.10.30. 17:05:14

@leponex:
Hű, royalista vagy,aki még ezzel a satnya demokráciával is képes megbékülni...
És,ha kérhetem,mégis miféle royalista lennél ? Melyik tetszik ? A szaudi vagy pl.a belga,holland, angol ,svéd ,mert azért nem mindegy,lévén az utóbbiak mind liberális demokráciák.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.30. 18:44:20

@egyetmondok:

XIV. Lajos-féle "l'etat, c'est moi" royalista; gazdaságpolitikailag meg egy colbertista.

egyetmondok 2013.10.30. 19:07:12

@neoteny:
Már,hogy Leponex a XIV.Lajos-féle abszolutizmus híve lenne ? Már csak nem...
Senki francia királyt nem temettek úgy,ahogyan őt. Bármely felhajtás és pompa nélkül,százezrek szitkozódása mellett temették, ronggyá eladósított államot hagyott maga után, gondolod,hogy egy fideszes számára ez lenne etalon ?

leponex 2013.10.30. 19:12:37

@egyetmondok:
:)
Ezt a gondolatkört lajosakárhánnyal szoktuk megbeszélni Kedves Walesi Bárdunk - ma már sajnálatosan elhalálozott - blogján ...
Ki aza XIVLajos?
süti beállítások módosítása