1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.10.26. 14:39 HaFr

Mit akar a polgár?

Először is felejtsük el a polgárt abban az értelemben, ahogy a fiatal demokraták (fel)használják: a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyart.

Vagy munkavállalói mivoltában: minimális (méltányos) szervezkedési jogaitól megfosztva, közalkalmazottként állami rabszíjra fűzve és életpálya gyanánt egyetlen országos munkaadóhoz rendelve, silány nyugdíj- és egészségügyi ellátásba kényszerítve, munkaadójával együtt finanszírozva egy korrupt állam intézményrendszerét, miközben kötelező hálára kényszerül (míg a tudatlanabbja természetesen hálát érez) az állam által visszaosztott szociális "vívmányokért".

A polgár először és mindenekelőtt az autonómia lehetőségét követeli. Az autonómia lehetősége döntően az államtól való gazdasági, szociális és morális függetlenséget feltételezi. Az autonóm polgár a jelenleginek legfeljebb a felét akarná adóban megfizetni, miközben örömmel vállalja a nyugdíjának, egészségbiztosítási ellátásnak és gyermekei tandíjának legalább részleges finanszírozását, mert tudja, hogy a nála maradó rész sokkal hatékonyabban fordul értékteremtő, versenyképes szolgáltatásba, és állami működési oldalon további megtakarításokat tesz lehetővé.

Az autonóm polgár nem kívánja finanszírozni a veszteségesen kezelt köztulajdont, a versenyellenes közbeszerzéseket, a versenyképtelen közmunkát, minőségellenőrzés nélkül a közszolgáltatásokat és a közszolgákat, a jelenlegi átláthatatlan rendszerben a köztisztviselőket, és a totálisan torz állami önkép részeként felhízlalt közkullancsok széles táborát a sajtószolgáktól a pártlakáj Kossuth-díjasokig. Úgy véli, hogy a mai magyar gazdaság egyetlen hatalmas korrupciós medence, amelyben se a munkaerőnek, se a szolgáltatásoknak, se a közszférának nincsen reális ára. Az állam piactorzító, korrupt keze minden értékcserén rajta hagyja a nyomát, piacképtelen léhűtők légiói közpénzen gazdagodnak Vuitton-táskáktól kezdve bekötő utakon át stadionokig, készpénztől részvényeken át mindennel, amivel csak nem szégyellenek, miközben a társadalom és a közösségek fuldoklanak a pénztelenségtől és a perspektívátlanságtól.

Az autonóm polgár nem akarja viselni az állam fizikai és morális agresszióját sem. Az államra úgy tekint, mint a leghájasabb, legnagyobb hangú, legrészegebb pauperre az ivóban, aki mindig mások rabolt pénzén vedel, közben nagy hanggal dicséri magát, tolakszik, kioktatja a kocsma népét, rendszeresen odahány a pultra, és nem tisztítja ki maga után a WC-t.

A polgártól az autonómiájának ezen a kezdetleges fokán is elvárják, hogy a korrupt államot és az egész háztartását eltartsa. Ő fizeti a ladikot, a révészt, a kikötőt, az innenső- és a túlpartot, lassan már a Dunát is. A ladikba mégis bemászott a fenti háromszáz kilós büdös, arrogáns potyautas, pusztán a tömege miatt elsüllyesztéssel fenyeget, és még nagy hangon dirigál is.

Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!

402 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr715600267

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit akar a polgár? 2013.10.27. 16:13:02

A polgártól az autonómiájának ezen a kezdetleges fokán is elvárják, hogy a korrupt államot és az egész háztartását eltartsa.

Trackback: Kapitalista kiáltvány: egy fizetés, egy adó 2013.10.27. 09:14:39

Jakab Andor írása felvillanyozott, s ehhez jött még az The Economist vezércikke arról, hogy az amerikai gazdaság lassan elveszik a sok szabályzat és törvénykiegészítés útvesztőjében. Jakab Andor jól látta meg, hogy a mai magyar politikai irányvonallal ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magustanonc 2013.10.26. 16:26:02

Ámen! Ezzel maradéktalanul egyet tudok érteni.

egyetmondok 2013.10.26. 16:34:12

Az autonóm polgár olyan szerződéses viszonyba kíván kerülni az állam szolgáltatásainak igénybe vételét illetően,mint bármely más szerződéses,polgári jogi jogviszony.
Erre törekszik,erre talál ki intézményes eljárásokat,és ezen eljárásokat kívánja védelmezni a mindenkori többség hatalmától.

Az autónóm polgár tiszteli és bizony szereti,érzelmileg is pozitívan viszonyul az államához,de semmi,szó szerint semmi szakralitást, absztrakciót, transzcendenst nem lát benne,hanem abban a saját és és saját autonóm közösségei szerződéses partnerét látja.

egyetmondok 2013.10.26. 17:21:12

"Az autonóm polgár nem akarja viselni az állam fizikai és morális agresszióját sem. Az államra úgy tekint, mint a leghájasabb, legnagyobb hangú, legrészegebb pauperre az ivóban, aki mindig mások rabolt pénzén vedel, közben nagy hanggal dicséri magát, tolakszik, kioktatja a kocsma népét, rendszeresen odahány a pultra és nem tisztítja ki maga után a WC-t." --- ez jó,

én azt a hasonlatot szoktam hozni,hogy a magyar állam olyan,mint a 250 kgos úszómester,aki folyton zabál,ezért mindig emelni kell a strand belépőjegyének árát,s mert folyton zabál,az úszómesteri székéből fel sem tud már állni,csak ordibál, üvöltözik a medencében lévőkkel, fújja a sípját,közben izzad,mint állat,s csak zabál,iszik...a klotyóra se tud kimenni,olyan kövér,ezért maga alá piszkít,ettől meg kegyetlenül bűzlik...

megmenteni egy esetleg fuldoklót ? No way...

toportyánzsóti 2013.10.26. 17:25:44

Közelít a poszt a tökéleteshez,gratula.

egyetmondok 2013.10.26. 18:02:59

@toportyánzsóti:
" Az autonóm polgár a jelenleginek legfeljebb a felét akarná adóban megfizetni, miközben örömmel vállalja a nyugdíjának és egészségbiztosítási ellátásnak legalább részleges finanszírozását, mert tudja, hogy a nála maradó rész sokkal hatékonyabban fordul értékteremtő, versenyképes szolgáltatásba, és állami működési oldalon további megtakarításokat tesz lehetővé. " ---

azért abban én nem lennék biztos,hogy egy magát komolyan baloldalinak gondoló olyan simán egyetértene azzal,hogy az állami újraelosztás GDP arányos mértékét vigyük már le a mai felére...:-))) mert hogy a poszt ezt mondja ám,ugye mindketten tudjuk.

Lexa56 2013.10.26. 19:19:12

Hány ilyen (autonóm) polgár van ma Magyarországon? Mert a képviselet iránti igényt és az esetlegesen létrejövő képviselet súlyát ez határozza meg. Itt sajnos a talpnyaló alattvalók és a magukon kívül mindenkit irigylő és gyűlölő csahosok vannak többségben. Övék a trafik és a dicsőség!
Múltkor egy bolt kirakatában olvastam: Itt hamarosan nemzeti bicska nyílik.

nevetőharmadik 2013.10.26. 19:51:43

@egyetmondok: Ez is nagyon tetszik, hozzá kellene fűzni a poszthoz.

@Lexa56: Nem biztos, hogy sok ilyen van, de valamennyi van, őket pedig képviselni kell. Az, hogy mennyien vannak, majd kiderül akkor, ha tényleg lesz valaki, aki pont az ő érdekeiket képviseli és nem mást.

aszterixagall 2013.10.26. 20:31:33

Jó poszt. Az lesz a vége, hogy elhiszem, hogy van keresnivalónk.

toportyánzsóti 2013.10.26. 21:41:07

@egyetmondok: Ha visszanézel én sok helyen beírtam,felezni kell az adószintet,ez az eszetlen adószint csak a maffiát finanszírozza az adófizetőket nyomorba taszítja.Jelenlegi elit ha akarná sem tudná értelmesen,hatékonyan elkölteni az adónkat,mert analfabéta és maffiacsicska.

egyetmondok 2013.10.26. 22:05:05

@toportyánzsóti:
Hát,ennek nagyon fognak örülni a kutyák és lovak olvasói...

Demis Castro 2013.10.26. 23:26:31

Autonóm polgárok politikai képviselete?

Mikor? És hol?

Szóljatok, ha aktuális a dolog - eddig még nem voltam párttag (soha, sehol, senkinek), de ebbe belépnék...

Viszont vigyázzatok, mert a körmötökre fogok nézni, nehogy a végén még egy fidesz jöjjön létre :)))

dr kíváncsivagyok 2013.10.26. 23:26:40

Ez egy jó és igaz írás . Pont .

dr kíváncsivagyok 2013.10.26. 23:29:05

@Demis Castro:
"Viszont vigyázzatok, mert a körmötökre fogok nézni, nehogy a végén még egy fidesz jöjjön létre :))) "

Erről jut eszembe : ki néz a Fidesz körmére ?
( Elméletileg a Fidesz-szavazóknak - annak a másfél-kétmillió megvezetett embernek - kéne...)
Nem teszik...

OkoskaTo:rp 2013.10.26. 23:30:10

Hol lehet megnézni, hogy a mi körzetünkben ki lesz a képviselő-jelöltetek?

dr kíváncsivagyok 2013.10.26. 23:31:22

@toportyánzsóti:
Fél karom-lábam adnám , egy pontos kimutatásért , hogy mennyien és hány milliárddal lettek gazdagabbak ebben a Fidesz intervallumban érdemtelenül...és hányan szegényedtek el , szintén érdemtelenül .

Demis Castro 2013.10.27. 00:07:38

@dr kíváncsivagyok: A fidesz-hívők nem fognak a pocakos fodballista körmére nézni. Ők maximu annyit fognak megtenni, hogy nem mennek el szavazni. Merugyebár a "komenistákra" mégsem voksolhatnak...

Egy belső emberre lenne szükség, aki egy reggel belenézve a tükörbe rájön, hogy tulajdonképpen szemen kellene köpnie magát. Aztán berakja a bombát az aktatáskába és elindul a Führer-bunker felé...

Dehát ez már nem a lovagok kora. Aki most ott van a bunkerben, az azért van ott, mert ott akar lenni...

vasmargitt 2013.10.27. 00:13:07

a polgár azt akarja, hogy a csüngő hasú diktátor pereputtya ne gazdagodhasson tovább nyakló nélkül és minden következmény nélkül. ezért aztán a polgár azt akarja, hogy csüngő pocakú diktátor haladéktalanul vonuljon egy sötét és dohos tömlöc legmélyére az idők végeztéig. és örüljön,mint majom a farkának, hogy nem lóg valamelyik fán, mint vérmesebb és igazságszeretőbb népek között szokásos.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.10.27. 00:42:48

csányival beszéljetek, ő talán érdekelt lehet egy ilyen párt létrehozásában és a tőkéje is megvan hozzá. a poszt kitűnő, de sajnos úgy érzem, kisebbségben vagyunk ezzel az értékrenddel

leponex 2013.10.27. 00:47:11

"Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!"

Már megint fenyegetsz, kedves HaFr?

Konkrétan június óta ígéred ...
4 hónapja.
6 hónap múlva választás.

vasmargitt 2013.10.27. 00:57:52

@leponex: pontosabban öt és fél hónap - mint egy kedves kdnp-s honatya (olyan jelentéktelen, hogy neve nem jut eszembe) szíves közléséből már tudjuk. áder még nem szólt a népnek, lehet, hogy a csüngő hasú diktátor még vele nem közölte ezt a döntését, csak a kdnp-s honatyával

Ne érdekeljen! 2013.10.27. 02:02:58

nem lesz. Eddig se volt soha, ezután se lesz.

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 06:12:24

@Demis Castro:

"...Szóljatok, ha aktuális a dolog - eddig még nem voltam párttag (soha, sehol, senkinek), de ebbe belépnék...

Viszont vigyázzatok, mert a körmötökre fogok nézni, nehogy a végén még egy fidesz jöjjön létre :)))"

Mindkét mondatod korszakos jelentőségű! A legfontosabb dolgok vannak bennük.

1. Részt kell venni benne. Anélkül a legjobb kezdeményezés sem ér semmit, elhal, kicsi marad, jelentéktelen marad. Részt kell venni, támogatókat kell szerezni, toborozni, elmondani a körülötted lévőknek, hogy a demokrácia részvételt igényel, nem passzivitást.

2. A második is legalább annyira fontos! Az, hogy a részt vevők a körmére nézzenek a szükségszerűen kialakuló vezetésnek, épp ahogy írod, nehogy még egy "fiatal demokraták" szövetsége kialakuljon. Kell a folyamatos ellenőrzés, kell pl. a visszahívhatóság intézménye a képviselőkkel szemben, mert ha nem a választókat képviseli hanem magát vagy a pártvezetést, annak semmi keresnivalója a választott képviselők között.

Gratulálok! Vedd fel a kapcsolatot a bloggazdával!

nu pagagyí 2013.10.27. 06:22:30

A poszt minden szavával egyetértek és várom a csodát, hogy ez a hazugságokkal etetett, alázatosra szocializált nép felébredjen. Most nincs külső ellenség, nem az ország szabadsága, hanem saját szabadságunkért kell küzdenünk, hiszen saját választott vezetőink árultak el minket, akik azon dolgoznak, hogy leválthatatlanná és elszámoltathatalanná tegyék magukat.

Moin Moin 2013.10.27. 06:53:57

„Az autonóm polgár a jelenleginek legfeljebb a felét akarná adóban megfizetni…” – ezzel az a baj, hogy a fele adó gyakorlatilag semmire sem lenne elég. Leállnának azok a közszolgáltatások, amelyeket egyszerűen nem lehet nem központi forrásokból fedezni. Ilyenek: az állami és önkormányzati adminisztráció, a védelmi szervek, a létező nyugellátás (persze perspektivikusan, 15-20 év alatt majd át lehet és kell is állni egy másmilyenre), a közutak és még számos más „fontos apróság”. A baj ui. az, hogy a magyar gazdaságban – azon belül pedig nyilván a versenyszférában – nem keletkezik elegendő erőforrás ahhoz, hogy egy feleekkora újraelosztásból is összegyűlhessen annyi forrás, amennyi a felsorolt központi funkciók ésszerű és méltányos működéséhez elengedhetetlen.

Ha belegondolsz, az összes olyan állam, ahol jól működik az általad leírt polgári autonómia, annak öngondoskodási elemeivel együtt, mind-mind magasan fejlett gazdaság, bőségesen keletkező erőforrásokkal. Így nem elég azt kijelenteni, hogy „Felezzük meg az adókat!”, azt is világosan el kell mondani és persze ki kell találni, hogy ezzel párhuzamosan hogyan fejleszthető fel a magyar versenyszféra és a magyar vállalkozók vállalkozási ismeretei lés vállalkozói mentalitása.

grani 2013.10.27. 06:58:06

Hány autonóm polgára van az országnak jelenleg?
Hányan vannak, akik nem szeretnének autonómok lenni, mert az ugye elég macerás?
Hányan vannak, akik viszont a jövőben vállalnál az autonómúsággal járó jogokat és kötelezettségeket?
Hányan vannak, akik egyáltalán értik, mit is jelent az autonóm polgár?

Gondolom vagyunk itt vagy harmincan akik elmondhatják, hogy sem anyagilag, sem ideológiailag nem függnek a mostani elittől (szoci-ballib-LMP-fidesz-jobbik) . Aztán az országban is vagy húsz-harmincezren. Talán...

Most az országban képviseleti demokrácia van. Az pedig nem a minőségi, hanem a mennyiségi szavazók társadalma. Ha minőségen alapuló társadalmat szeretnének akkor vissza a feudalizmushoz, rabszolgatartó vagy az élcsapatos szocialista-kommunista rendszerhez. Vagy esetleg előre az anarchisztikus államberendezéshez. Mert ebben a rendszerben ilyen társadalmat megvalósítani képtelenség. A csordamentalitású szavazók mindig többségben lesznek.

andraszuzu 2013.10.27. 07:15:58

Remek poszt, jo lenne nem (posthumus) megerni es nem az uveghegyen tul.

andraszuzu 2013.10.27. 07:17:13

Remek poszt, jo lenne nem (posthumus) megerni es nem az uveghegyen tul.

hátmármindennicknévfoglalt 2013.10.27. 07:19:59

@grani: Igazad lehet, itt van az eb elhantolva: az eddigi választások, a kétharmad stb, mind azt jelenti, hogy efféle polgár, mint szavazó elhanyagolható számban található a Kárpátok ölében. A poszt még így is kiváló.

grani 2013.10.27. 07:29:46

@hátmármindennicknévfoglalt: A poszttal nincs is semmi baj, azon kívül, hogy a megoldást a rendszeren belül képzeli el. Politikai képviselet a parlamentben? Azt jelenti, hogy besétálunk a csapdába, átvesszük a játékszabályokat, viselkedni fogunk és ők felőrölnek, mint tették eddig minden új, rendszerváltó ideológiával parlamentbe jutott párttal.
Autonóm polgár individualista alapon lehetsz csak. Saját magadnak kell megteremteni, akár a társadalmi többség, akár az állam ellenében a saját autonómiádat. Rendezd be úgy az életedet, hogy ne kérj és ne adj semmit azon felül, amit a törvény rád kényszerít. Se az államnak, se az ingyenélők társadalmának.

tamas11 2013.10.27. 07:31:42

@Boross Bence:
Mikor lesz képviselet?
Nagyon jó összefoglalás, de a jövőkép valóban hiányzik belőle.. (persze, így korrekt, minek még egy pesszimista, végzettel kecsegtető jóslás is?!)
A háromszáz kilós arrogáns potyautas a ladikban mit tenne, ha az evezősnek lenne "politikai képviselete"?
Két pont között legrövidebb út a járhatatlan.

ggaborx 2013.10.27. 07:32:42

Csak azok a fránya arányok ne lennének! Amíg az ország kormányválasztó többsége rendszeresen lemegy kutyába és imádja, sőt követeli a lelki/szellemi behodólás szerepét, ráadásul ettől felettéb boldog is lesz, addig nincs miről beszélni.

Egy maréknyi gondolkodó - autonóm? - ember legfeljebb benne lesz az esti színesben, amin a többség majd jókat mulat, hogy lám, ilyen hülyék is vannak már!

Beszélgettem én időssekkel, fiatalokkal, ilyen-olyan beállítottságú emberekkel és az eredmény szánalmas. Kérdezzétek körbe a saját rokonaitokat, barátaitokat, ismerőseiteket és rá fogtok döbbeni, hogy a józan ész szava legjobb esetben is csak érdektelen maszlag a legtöbb "polgárnak". Rosszabb esetben meg egyenesen ti vagytok az idióták.

Az adókat pedig minden probléma nélkül lehetne akár még a felénél is kevesebbre csökkenteni, de ennek strukturális átalakítás eredményeként kell jelentkeznie. Azok a vélemények, mely szerint csődbe menne az állam, csupán a jelenlegi rendszert látják, amely megtartása valóban csődhöz vezetne. Szerkezeti átalakítás révén viszont egy sokkal élhetőbb, versenyképessebb gazdaságot lehetne felépíteni. Sajnos ez nagyon kevesek érdeke csak, a többséget nyomorban és létbizonytalanságban kell tartani, mert így csupán üres igéretekkel megnyerhető bármely választás. Hiszen a remény az egyik legerősebb emberi motiváció.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 07:33:07

@grani: szóval éltesd a status quo-t

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 07:37:41

@HaFr: De nagyon sok időd van neked. Nem kéne a pártot szervezni?

Most megint le kell hogy ballibezzelek, mer amikor minden setét, semmi nem müködik, akkor gyüna:

- éhezikanép
- gyünnekafasiszták

Mivel nálad nem gyünnek a fasiszták, gondolom legyen inkább ballib mint libbant.

ggaborx 2013.10.27. 07:40:57

A posztoló és támogatói figyelmét pedig arra hívnám fel, hogy senki sem tévedhetetlen, az önkritika pedig inkább erény, mint szégyen. Továbbá másvalaki véleménye lehet, hogy hülyeség, de attól még az egyén nem feltétlenül hülye. Esetleg tájékozatlan, vagy félreértett egy apró részletet, de akár még igaza is lehet adott esetben. Valódi vita, logikus elemzés nélkül csak véleményed lehet neked is és legfeljebb hited saját magadban.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 07:42:02

@nu pagagyí: Még szerencse hogy most hogy nem akar kormányt váltani alázatosra szocializált a nép, amikor meg randalírozott meg égett fél Bp. akkor fasiszta csürhe vót.

Ezért megérte korán kelni, Robespierre.

Mária 2013.10.27. 07:43:43

"Először is felejtsük el a polgárt abban az értelemben, ahogy a fiatal demokraták fel)használják: a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott..."

Térj magadhoz, ember, ebben az országban 90 óta MINDEN kormány ezt csinálja.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 07:45:19

@Mária: Jó érv, el is dobtam a billenytűt

Mária 2013.10.27. 07:45:32

"A polgár először és mindenekelőtt az autonómia lehetőségét követeli. "

Te se hallottál még a Maslow bácsi piramisáról :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 07:47:13

@ggaborx: Bizony, végül is az legjobb, ha senki nem csinál semmit, csak beszélget és szomszédjával, és meggyőződik róla, hogy ő sem akar semmit sem csinálni, aztán erről jól elbeszélgetnek, majd hazamennek

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 07:48:23

@Mária: Nem. És a relativitás elméletről sem, de azért vagy te itt

Mária 2013.10.27. 07:51:15

@HaFr:

Ha adhatok egy tanácsot, amire persze NYILVÁNVALÓAN nincs szükséged, akkor inkább az emberek problémáít ismerd meg, és abból okulj, mint a pártbrosurák szövegezését tanulmányozva próbálj trükköket ellesni ahhoz, hogy a 2018-as választásra összegründolj magadnak egy pártot, aminek a tagjai éppen olyan potyaleső, gátlástalan senkiháziak lesznek, mint a mai választék bármely pártjának politikusai.

Ha más hasznod nem lesz belőle, legalább annyi lesz, hogy nem kell majd reggelente a tükör előtt szembeköpdösni magad.

És egy bónusz-grátisz tanács: a saját céljaid sírját ásod, ha lenézed, netán megpróbálod nevetségessé tenni azokat, akik nem a te hülyeségeidet fújják.

Mária 2013.10.27. 07:52:56

@HaFr:

Nézz utána, mik azok az érvelési hibák!

Hogy lesz belőled pártelnök így, hogy észérvek helyett csak vagdalkozni tudsz?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 07:56:13

@Mária: Na de mik, könyörgöm, áruld el! Plíz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 07:57:33

@Mária: csúnya körökben forgolódhatsz, ha ez a véleményed rólam ismeretlenül is, nem irigyellek, azt hiszem, nem neked szólt ez a poszt

ntracer · http://ujnemzedek.blog.hu 2013.10.27. 08:00:15

Hmm... Vannak polgárlelkűek is az országban jó tudni. Ha akármilyen szerveződés indulna, szóljatok! Én rendszeresen gondolkodok ilyesmikről, de nem blogolok, mert eddig azt tapasztaltam, hogy értelmes párbeszédet lehetetlen online kiépíteni. Ugye túl sok az olyan ember, aki még írni sem igazán tanult meg, de a politikához kurvára ért. Szerintem egy valódi szerveződés első és legfontosabb akadálya is ez. Hitem szerint Magyarország nem a politikusai miatt került a jelenlegi állapotába, hanem úgy általában a polgárok, az értelmiség hanyagsága miatt (talán erkölcstelensége? bűnöző mivolta miatt?). Hiszen ez a helyzet is abszurd, úgy ahogy van. Miért egy blogbejegyzésben kell olvasnia az embernek olyan értelmes gondolatokról, amelyeket pont az elit pártoknak kellene megfogalmazniuk és ennek megfelelően törvényeket alkotniuk. Hogy lehet, hogy egy országban olyan párt rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, amely korábban radikális adócsökkentésről beszélt, most meg gyakorlatilag még elméleti szinten sem foglalkozik adópolitikával (talán a 27% ÁFA után, hát gratulálok basszákmeg :D).

Mária 2013.10.27. 08:01:48

"Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!"

A VALÓBAN autonóm polgár nem vár arra, mint a birka, hogy valami önjelölt messiás képviselni kezdje az érdekeit, hanem önszerveződve lép fel az ellen, amivel baja van.

Magyarországon még nincs meg ennek a kultúrája, ezért addig, amíg a polgárok el nem jutnak idáig a saját kárukon, a saját érési folyamatukban, minden párt, amelyik azt hazudja, hogy az élére akar állni az "autonóm polgároknak", csak gátolni fogja a folyamatot.

Érted?

A dolog nem felülről épül, hanem alulról. Mint egy ház.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:05:11

@Mária: Aha. És vagyok szerinted a fölül. Hát ki az alul szerinted, ha nem az, aki elkezdi ezt csinálni és mások csatlakoznak hozzá? Miről beszélsz csak azért, hogy beszélj? Vagy másfél millió egyszemélyes pártban gondolkodsz? Úristen, és az én érvelési hibáimról van szó!

Mária 2013.10.27. 08:05:26

@HaFr:

"csúnya körökben forgolódhatsz, ha ez a véleményed rólam ismeretlenül is, nem irigyellek, azt hiszem, nem neked szólt ez a poszt"

Kiábrándult bizonytalan szavazó vagyok. Ki másnak szólhatna egy wannabe párt elnökének a posztja, ha nem egy kiábrándult bizonytalan szavazónak?

Te biztosan nem fogsz meggyőzni, hiszen gyalázatos színvonalú a vitakultúrád.

Pláne, hogy a kifogásokat képtelen vagy kezelni, ezért személyeskedéssel oldanád meg a dolgot.

grani 2013.10.27. 08:06:45

@HaFr: Melyiket? Mert az mindig változik :) Én egész egyszerűen tojok rá. Remélem, egyre többen felfogják, hogy itt nem elég a morfostatikus változás, hanem másodfokú, morfogenetikus változásra van szükség. Márpedig azt a rendszeren belülről végrehajtani nem lehet. Magyarul: az államhatalom megszerzésével nem lehet az államot megszüntetni.

Mária 2013.10.27. 08:09:12

@HaFr:

"Hát ki az alul szerinted, ha nem az, aki elkezdi ezt csinálni és mások csatlakoznak hozzá?"

Az autonóm polgárnak nem kell vezérürü ahhoz, hogy ELVÁRJA, és ha nem kapja meg, akkor KIKÖVETELJE a saját helyi szintjén azt, hogy normális mederben folyjanak a dolgok.

Vezérürü a birkáknak kell.

Amíg nincsenek az országban az általad emlegetett autonóm polgárok, addig kiknek az élére akarsz állni?

És miért akarsz az élükre állni? Az autonóm polgárok majd alulról építkezve kiválasztják maguk közül a legalkalmasabbat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:09:45

@Mária: Adaptálódom a vitakultúrámban, pedig nem kéne. Mindig a vitapartnerhez igazítok.

profilo 2013.10.27. 08:10:35

Na most végleg elment a kedvem az egésztől...

Álomvilágban éltek és a csodát várjátok,miközben azért néha belebotlotok az igazságba:
@nu pagagyí:"...várom a csodát, hogy ez a hazugságokkal etetett, alázatosra szocializált nép felébredjen..."

A legszomorúbb az egészben az,hogy még a blogszféra legbutusabb alakja,Mária is tisztábban látja ezt,mint ti.

Gyönyörűen levezetitek,hogy a "tökéletes polgár" miért nem tud kiemelkedni ebből a mocsokból,de elfelejtitek azt,hogy ezen polgár kifaragása a szolgaságba és függésbe taszított társadalom alabástrom tömbjéből mekkora áldozatokkal járna.
Ez egy újabb rendszerváltás a hozzátartozó vesztesekkel és leszakadókkal,ha egyből és azonnal szeretnétek.

Ha viszont nem szeretnétek sírós és durcás arcokat látni akkor ez hosszú éveket vesz igénybe és az első szakaszban olyanná kell válnotok,mint a most bírált politikusok.
Másként nem megy...

A Tesco-ban akciós sajtért sorban álló,máról holnapra élő szegény emberke,nem válik egyik napról a másikra tudatos,öntudatos állampolgárrá.

Néha letekinthetnétek az Olümposzról földre is.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 08:11:09

az lmp is ezt mondta. és mi lett belőle.

nekünk balkán kell. népnemzeti táborban vannak többen. még hosszú ideig az ősmagyarok, az őscigányok, ősszékelyek törzsi gondolkodása lesz többségben. ez a belterjes, provinciális, törzsi gondolkodás a népesség biológiai adottsága. kevés őstől való származásból fakad. azt nem írja felül semmilyen iskolázottság.

a magyarok többsége feudalizmust szeretne. ami persze nem versenyképes, nem is működőképes. de a többsége akarata mégis csak ez. ebből lehet kivívni egy valódi, független önkormányzatiságot. ott, ahol helyi szinten összeszerveződik egy értelmes kisebbség, a reálértelmiség.

házról-házra, utcáról-utcára, kerületről-kerületre megmondja, hogy konkrétan mit kellene cselekedni. de ehhez nem kell kormányra kerülni. ehhez a független önkormányzatiságot kell kivívni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:11:31

@Mária: Jó, szóval elhatároztad, h zavaros maradsz, no problem, amíg a lisztet meg tudod különböztetni a sótól.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:12:33

@profilo: Miért most lett eleged (miből?), amikor egyetértünk. Nem is nyolcmillió szavazóra számítunk.

grani 2013.10.27. 08:12:36

@Mária: Igen. Minél több választó érti meg, fogadjak el, hogy az állam "segítő" keze nélkül is lehet élni, annál több autonóm polgár lesz az országban. Ha mindenki autonóm lesz, az állam, mint olyan, magától megszűnik, okafogyottá válik.
Ez azonban csak és kizárólag alulról, egy érési folyamat végeredményeként történhet meg. Jó pár generáció még.
Persze, ez idealizmus, de legalább többségbe azért jó volna kerülni :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:13:34

@kantonista: A magyarok azt kapják, amit választanak. De amíg nincs választási lehetőségük mindenből, addig joggal mondhatják, hogy nem volt alkalmuk minket választani. Ennyi.

tamas11 2013.10.27. 08:15:23

"közkullancs" (HaFr) - nagyon jó!
Csakhogy: nem szabad csipeszel cibálni, mert bennszakad ( és ottmarad) a feje. Vakarni sem szabad...

Mária 2013.10.27. 08:15:50

@HaFr:

Tényleg menthetetlen vagy :)

Tudod, ha valóban alulról építkeznél, és nem az lenne a célod, hogy mielőbb belemancsolj a bödönbe, akkor nem brosura-ízű kampányostobaságokat posztolnál, hanem arról vezetnél online naplót, hogy mit csinálsz az emberek között, napról napra, milyen sikereid és nehézségeid vannak.

Tökönrúgott Feleségek 2013.10.27. 08:17:28

@Mária: ha te ugyanaz a Mária vagy, mint pár éve, akkor legalább annyit változtál, mint Orbán 93-ban :(

Tökönrúgott Feleségek 2013.10.27. 08:19:43

@Tökönrúgott Feleségek: bár már akkor is gyanús volt a színválasztásod :)

grani 2013.10.27. 08:20:07

@kantonista: Én is így képzelem. Független, öntudatos polgárok kisebb köröket alkotnak, önként, nevezzük önkormányzatnak. Aztán a független önkormányzatok is nagyobb köröket alkotnak, szintén önként. A végső nagy kör meg maga az ország. A legtöbb jog és kötelesség legalul, a polgárnál. Legfelül meg? Mondjuk egy telefonszám és egy asszisztens, hogy legyen valaki, aki felveszi a telefont, ha MO-t akarják hívni :)
Nekem a példakép Svájc. Egy demo anarchista ország, társadalom.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:20:14

@tamas11: állítólag a beszakítós megoldás jó, mert a feje meghal és kilőkődik

Mária 2013.10.27. 08:21:02

@profilo:

" még a blogszféra legbutusabb alakja, Mária is"

Anyád.

grani 2013.10.27. 08:21:40

@HaFr: Thanks. Same to you :)

Tökönrúgott Feleségek 2013.10.27. 08:23:59

@Mária: na azért van tőle(d) butusabb pl. Vidéki, Lencsés Pityu stb. de kezdesz hozzájuk silányulni :)

MACISAJT 2013.10.27. 08:27:20

@Moin Moin: ("„Az autonóm polgár a jelenleginek legfeljebb a felét akarná adóban megfizetni…” – ezzel az a baj, hogy a fele adó gyakorlatilag semmire sem lenne elég. ")

Konkrétan itt van a struktúra:

index.hu/chart/2013/10/25/4_szazalek_fizeti_az_szja_negyedet/

Egyrészt megállapítható hogy alig valaki fizet adót(azok az "autonómok" pedig akik általában a leghangosabban pofáznak hogy "de az én adómból", azok általában minimálbéres vállalkozók)- és akkor a félmilliós segélyes cigányságról, és a kétmilliós nyugdíjas táborról aki 1990 előtt dolgozott, viszont a TB befizetéseik nyomtalanul eltűntek a nagy büdös állampárti kasszában még nem is szóltam...)

Tetszik akarni tudni mire elég a befizetett
személyi jövedelemadó?
A korábban felvett hitelek KAMATAINAK éves visszafizetésére.
Ennyi.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:41:42

@MACISAJT: Nem értem, innen úgy látni, hogy a 3M fölött adózók fizetik az SZJA több mint felét. Bocs, h beleszólok, de mi a truváj?

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 08:44:01

@andraszuzu:

A posthumusitást elkerülendő jelentkezned kell a bloggazdánál!

jo.e 2013.10.27. 08:44:10

Hát nem lenne 1 tömegpárt az tuti :) Gyakorlati síkon mégis kiket várnál? A gazdagokat (akik jól jártak a 16%os szja kulccsal)? Holnap szétszednének ezzel a "gazdagok" dumával. Azokat akiknek emelkedett az adójuk vele? Azok lennének a legnagyobb vesztesei 1 ilyen adó megfelezésnek. A versenyt (szóban) szerető vállalkozókat?
Török Gábor írt legutóbb 1 frankó posztot a mai profivá vált politikusokról. Soha nem lesz ilyen párt! Itt a blogodon esetleg :)

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 08:50:25

@ntracer:

Vannak még polgárlelkűek. S hogy még többen legyenek, jelentkezz kérlek a bloggazdánál.

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 08:52:18

@Mária: Apád fülét, Mária, nem veszed észre hogy épp alulról építkezünk? Ne csak a saját gondolataid forogjanak a kis eszedben, hanem olvass vissza itt is több bejegyzést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:52:54

@jo.e: Az államháztartás nem működik hatékonyan, azt mi finanszírozzuk (akikről beszélek), miközben romlik a gazdasági környezet és -- ha csak nem vagy benne a korrupciós körben -- a Nyugathoz történő gazdasági és kulturális felzárkózásod perspektívái. Ez egy jóval komplexebb kérdés, mint pusztán az adószint, de az ÁFÁ-val, különadókkal, munkát terhelő adókkal ez is túl magas -- amit mi sem bizonyít jobban, hogy mennyit el lehet még mindig lopni belőle.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.10.27. 08:53:38

@MACISAJT: És a ma magasabb kamatra felvett hitelek visszafizetésével mi lesz?

Úgy beszélsz, mintha gond csak a korábban (ismerve téged az emútnyócévben) felvett hitelekkel lenne. Pedig mivel a jelenlegi kormánynak nincs becsülete, csak jóval magasabb kamatra kapunk hitelt (még hazai befektetőktől is).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 08:54:16

@Hidvégi Mihály: Máriával sem érdemes. Miután már nem tudott mondani, azt se mondta mielőtt elment, h bocs tévedtem, nota bene bocs, hogy ekkora a szám.

nu pagagyí 2013.10.27. 08:55:29

@Moin Moin: A "fele adó" nem jelent mást, mint kisebb államot, amely teret hagy arra, hogy a polgárok (piac, helyi autonómiák) maguk oldják meg azokat a dolgokat, amelyek az állam közvetlen részvétele nélkül is működtethetők.

Nem is az adók mértéke a gond feltétlenül, bár az öngondoskodás szerepének növelése nyilván jelentős adó és járulék csökkentésre is lehetőséget adna, hanem az az átláthatatlan adó- és járulék rendszer, amivel sikerült az adófizetés értelmét teljesen összekutyulni. Aki adót fizet szeretné tudni, hogy mire fizeti és szeretné ellenőrizni is adójának sorsát.

Az emberek jövedelmét kétféle általános elvonás terheli: az SZJA és a különféle társadalombiztosítások járulékai (nyugdíj, természetbeni és pénzbeli egészségügyi járulék, munarőpiaci járulék).

A járulékokért garantált biztosítás járt korábban, amit a jelenlegi alaptörvény felpuhított: jár, ha jut alapon. Utóbbi tulajdonképpen ösztönözhetne az öngondoskodásra, hiszen nem garantál semmit a járulékunkért. A felismerés, hogy a társadalombiztosítás hosszabb távon, változtatás nélkül fenntarthatatlan nem új keletű, erről szóltak a korábbi reformok (az ellátások többcsatornássá tétele, a színvonal és garanciák megőrzése mellett, a finanszírozás átalakításával: mnyp, térítési díj, versengő ellátók, magántőke beengedése).

Ez a kormány viszont nem bíbelődött sokat, megszüntette a garanciákat (van hozzá kétharmada). A lépés elvileg ösztönözne az öngondoskodásra, piaci szereplők megjelenésére, de egyidejűleg elkövették azt a disznóságot, hogy pont az öngondoskodásra való átállásra félrerakott magánmegtakarításokat nyúlták le. Totálisan kiszolgáltatottá tették például az 50 év feletti korosztályt, akik járulékaikért jellemzően csak TB nyugdíjban reménykedhetnek, a fiatalabbak eddigi megtakarításait meg lazán lenullázták.

A járulékok nem csökkentek a garanciák elvétele miatt és az "adócsökkentés" is csak virtuálisra sikeredett. A közvetett adók növelése miatt fikarcnyival sem lett több a lakosság 90%-ának a nettó jövedelme, amelyből például "öngondoskodni" lehetne.

A helyi autómiák rendszerváltáskor úgy indultak, hogy az SZJA teljes összege az önkormányzatok bevétele volt. A polgár tehát elmondhatta (volna), hogy ő tartja fent az önkormányzatot és így joggal követelheti meg, a pénz felhasználásank ésszerűségét, átláthatóságát. Számon kérheti választott helyi képviselőin mire fordítja az adóforinjait. Ez egy nagyon helyes elv volt, de az országos politika azonnal elkezdte errodálni, látszólag helyes érvek mentén: szegény önkormányzatok/gazdag önkormányzatok. Egyre nagyobb hányadát vonta el a központi kormányzat az SZJA-nak, hogy újraossza. Nem hagytak arra időt, hogy megerősödjön a helyi öntudat, az önkormányzatok egyre-inkább kijáró-hivatallá váltak, mára már nem is a polgármester kvalitása a lényeg, hanem a pártkötődése. A polgármester nem felelős már választói felé, mert a pénz zömét nem tőlük kapja. Nem is érzi, hogy el kéne számolnia a pénzzel, helyette saját pecsenyéjét sütögeti, valamint pártja feketekasszáját tölti fel. Választáshoz közeledve pedig serény osztogatásba kezd, a polgárokat ajándékozza meg gyakran szükségtelen dolgokkal, akik nem tudják, hogy az ajándék árát saját maguk állják.

MACISAJT 2013.10.27. 08:55:30

@HaFr: ("Nem értem,")

Nem csodálom...
Amúgy csak úgy kérdem(minden illúzió nélkül): tudod hány állampolgára van Magyarországnak?

Ha ezt az alap adatot tisztáztad, akkor tedd majd alá ezeket az adóbefizetési adatokat és nézd meg a lakosságból hányan is fizetnek ténylegesen adót.

És végül, tedd össze az éves befizetett személyi jövedelemadónak az összegét az állam által korábban felvett hiteleinek a költségvetésből KAMATOKRA kifizetett összeggel...

És akkor talán megérted,mármint azt hogy a magyar állampolgárok kisebb része, az amelyik egyáltalán hajlandó vagy kényszerből fizet valamennyi személyi jövedelemadót...
az semmi mást nem tesz mint egy az egyben "KAMAT" címszóval külföldi bankoknak, alapoknak és szervezeteknek fizet.
Magyarán:teljes egészében nekik dolgozik.

Ahogy Kohn bácsi mondta Ferihegyen:"ügyes".

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 08:58:06

@profilo:

"olyanná kell válnotok,mint a most bírált politikusok."

Cöcö. Olyanná éppen nem fogunk, én nem fogom felakasztatni magam a néppel, mint egyesek akik mindent megtesznek, hogy ez bekövetkezzen.

A társadalomban is vannak ciklikusságok. Amikor elérkezik a mélypont, igen nagy lesz a kereslet egy megbízható s hosszú távon nélkülözhetetlen valamire, ami az erkölcs.

Nem kell elkurvulni a politikában, ezt csak itt minálunk szeretik terjeszteni a rémhírterjesztők (nem terád gondolok).

vasmargitt 2013.10.27. 08:58:53

a polgár azt akarja, hogy a csüngő hasú diktátort leváltsuk, és egy sötét tömlöcbe zárjuk, vagy grázba exportáljuk. a maga és a pereputtya számára elrabolt milliárdokat, bányákat, szántókat, földeket, kastélyokat, a szeretője férjének kiutalt milliárdos juttatásokat pedig pedig a demokratikus bíróság származtassa vissza köztulajdonba.

MACISAJT 2013.10.27. 08:59:37

@MACISAJT:
"És akkor talán megérted,mármint azt hogy a magyar állampolgárok kisebb része, az amelyik egyáltalán hajlandó vagy kényszerből fizet valamennyi személyi jövedelemadót...
az semmi mást nem tesz mint egy az egyben "KAMAT" címszóval külföldi bankoknak, alapoknak és szervezeteknek fizet.
Magyarán:teljes egészében nekik dolgozik.

Ahogy Kohn bácsi mondta Ferihegyen:"ügyes". "

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/gigantikusak-a-kamatkiadasok-413300

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:00:55

@vasmargitt: Ezt a bölcsességet már olvastuk, kösz. De érdemes miatta egy saját blogot nyitnod, és minden nap kiposztolnod.

Kövér László akinek ömlik a fos a szájából. 2013.10.27. 09:01:53

@MACISAJT: De jó, hogy van már nekünk is egy tantóbácsink! Kicsit hazudik, kicsit hülye, de a miénk...

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:04:20

@egyetmondok: itt van a kutya elesve. Mármint, hogy az ország ~88%-a balos. Az az érdekük, preferenciájuk, hogy a rettenet mértékűre hízott állam fennmaradjon.

Mária 2013.10.27. 09:05:36

@HaFr:

" Miután már nem tudott mondani, azt se mondta mielőtt elment, h bocs tévedtem"

Nem mentem el. Baj, ha csak olvasok, amikor nem akarok véleményt írni?

Az meg téged minősít, hogy miután AZT HITTED, elmentem, hozzáfogsz a hátam mögött mocskolni :)

Hogy fogok így a pártodra szavazni, ember?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:05:50

@vasmargitt: Nem. Ezt azok akarják, akik a Jobbikhoz húznak. A - szerintem - értelmes polgár már nem a múlton akar rágódni, hanem megtalálni azt a megoldást, ami kivezet ebből a szenvedésből.

nincs1itt 2013.10.27. 09:06:46

@HaFr: Nem szorosan ehhez a hozzászólásodhoz kapcsolódik, de a fizetések és adók tekintetében mégis!
A "polgár" - ahogy Te és sokan szeretnék látni - akkor "alakul ki", amikor NEM a megélhetés a legfőbb feladata. Hanem marad ideje, energiája azzal foglalkozni, hogy a "közjó" egyre jobb legyen. De! Ott Mo.-on igen fondorlatos módon, még a magas - relatív - keresetűek is, a megélhetésért kapálóznak. Meg sem közelítik az európai középosztály életszínvonalát, ami nem csak anyagiakban mérhető, hanem a biztonságban,kiszámíthatóságban IS! Addig ilyen Máriákkal, meg Szilversteinnekkel kell hadakozni, akik a saját tehetetlenségüket fedik el, azzal, hogy bizonyos meglévő pártokhoz csapódnak, illetve a kezdeményezéseket "fikázzák", mert még a végén tenniük kellene valamit! Akkor kiderülne az impotenciájuk, tehetetlenségük, ötlettelenségük...
Sajnálom, de magam csak annyit tudok mondani, hogy Mo. kb 300-500 év elmaradást halmozott fel a "nyugathoz" viszonyítva. Köszi "politikusok", "pártok" és csatolt szerveik...

nincs1itt 2013.10.27. 09:08:14

@MACISAJT: Ne hallgass/olvass több Drábik/Bogár "előadást", látszik, hogy megárt...

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:08:27

@grani: "Hány autonóm polgára van az országnak jelenleg?"
Kábé az a 4%, aki a picit lejjeb linkelt charton található, az SZJA negyedét befizető réteg. +- 2%.

Lexa56 2013.10.27. 09:09:22

@Mária: hát az már egy kicsit avítt elmélet ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:10:15

@Mária: Jaj, Mária, a hátad mögött. Miért, kimoderáltalak?

jo.e 2013.10.27. 09:10:21

@HaFr: Igazad van nagyon komplex kérdés.
A közszolgáltatások színvonala nem hinném, hogy az állami hatékonytalanság miatt olyan, mint amilyen. Én inkább az emberi tényezőt látom elsődlegesnek. Ezen nem könnyű változtatni és szerintem nem is a helyes irányba mentünk eddig ez ügyben. (megmondom őszintén nem konkrétan az elmúlt 3 évre gondolok ;))
---
Sajnos nem értek különösebben az adókhoz, 1edül az szja érint. Fentebb is írtak arról a bizonyos index cikkről. Tisztán látszik mekkora kamu ez az egész adóbevallás dolog. Nézzünk már körül! Szerintetek 4%nyi ember él úgy ahogy abból látszana???

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:11:09

@Lucky Larry Silverstein: Baj-e, hogy HaFr inkább jobb-liberális irányban mozog? Mármint, hogy ez VALÓBAN jobbos vonal és nem nagyon látszik benne sok balos?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:11:28

@nincs_itt: Huh, 300-500 év- de azért nem tenni sem ildomos, nem?

MACISAJT 2013.10.27. 09:13:13

@HaFr: ("Továbbra sem értem ")

Ez továbbra sem lep meg...:)
Pedig ha azt sem érted meg, hogy a 10 millió magyar állampolgár (egy kisebbik része) képes összehozni kínnal-keservvel évente 1200 milliárd forint személyi jövedelemadót...
vagyis szinte forintra ugyanannyit mint amennyit a magyar állam a korábban felvett külföldi hitelekre KAMATAIRA kifizet éves szinten külföldi bankoknak, alapoknak, szervezeteknek...
akkor te már a reménytelen kategóriába tartozol.

A magyar állam ugyanis ebben az ügyletben sima közvetítő szerepét játsza.
Beszedi az adót- és egy az egyben továbbítja is, a megfelelő helyekre.

Szóval, ha ezt megértenéd(továbbra sem fogod, persze), és csak utána szerveznél egy "autonóm mozgalmat", az ettől az ügylettől/ tehertől való mentesítés céljából...
akkor pont ugyanolyan demagóg hülye lennél mint a Jobbik operettnácijai, akik azt hiszik hogy ebből a kamatcsapdából csak úgy ki lehet mászni:P

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:13:14

@jo.e: persze, ez mind igaz, azért is írtam a posztban, hogy semmilyen értéknek nincsen pontos ára nálunk, és nyilvánvaló a GDP negyedére-ötödére rugó korrupció, a rossz gazdasági struktúra stb -- de hát hallasz ezekről ebben a nyomorult pártközegben?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:13:33

@Mária: Csak kérdezem: nem lehet, hogy a polgár onnan indul, ahol már nem a Maslow-i alapszinek vannak?
Nem lehet, hogy pont az a polgár kifejezés (egyik, gazdasági értelemben vett) lényege, hogy tud önmagáról, családjáról gondoskodni és nem az állam csecsére szorul?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:14:31

@MACISAJT: Ember, mi az érved? Azt nem értem. Hallom a házi közgazdaságtanodat, de mi az érv? Mi a jelentése annak, amit mondasz?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:20:00

@grani: "Autonóm polgár individualista alapon lehetsz csak. Saját magadnak kell megteremteni, akár a társadalmi többség, akár az állam ellenében a saját autonómiádat. Rendezd be úgy az életedet, hogy ne kérj és ne adj semmit azon felül, amit a törvény rád kényszerít. Se az államnak, se az ingyenélők társadalmának."

Addig, amíg bérből és fizetésből élsz, szabályosan, bejelentve, addig nem tudsz független lenni az államtól, mert a jövedelmed felét elszívja. Ez sajnos nem úgy megy, hogy én most függetlenedem és jó lesz.
Pontosan úgy működhetne, hogy lemegyünk olyan 30% környékére állami újraelosztással és akkor meglenne teremtve az a mozgástér, hogy az öngondoskodásra JUSSON is.

Mária 2013.10.27. 09:20:12

@nincs_itt:

"Addig ilyen Máriákkal, meg Szilversteinnekkel kell hadakozni, akik a saját tehetetlenségüket fedik el, azzal, hogy bizonyos meglévő pártokhoz csapódnak, illetve a kezdeményezéseket "fikázzák", mert még a végén tenniük kellene valamit! Akkor kiderülne az impotenciájuk, tehetetlenségük, ötlettelenségük..."

Hülye vagy, kicsi szívem.

Szerintem ÉN nagyobb szívességet teszek BÁRMELYIK létező, vagy szerveződő pártnak, sőt a bizonytalan választóknak is, ha a saját véleményemen keresztül megjelenítem a kiábrándult bizonytalanok hozzám hasonló státuszú rétegének a véleményét, mint ha beállnék valamelyik párt mögé segget nyalni, vagy ami még nagyobb ostobaság lenne, ha hozzáfognék egy arra teljesen alkalmatlan környezetben hősködni.

Már csak azért is, mert ebben az országban még az önjelölt, a realitások elelnében erőlködő hősöket se a közjó és a közérdek, hanem a bödönbe mancsolás lehetősége motiválja, és én a legkevésbé se szeretnék közéjük tartozni.

nincs1itt 2013.10.27. 09:20:49

@HaFr: Persze, persze! Kell foglalkozni, de a realitások...

vasmargitt 2013.10.27. 09:22:30

@HaFr: ilyen széplelkű és jámbor hozzáállással még száz évig szagolhatjátok itt nagyon demokratikusan a csüngő hasú diktátor trágyadombjának fenséges illatát. nehogy azt hidd, hogy az a demokratikus, amit itt összeszéplelkűsködsz, te is meg a többi rendkívül liberális demokrata. a jogállam egyebek között arról szól, hogy a tolvaj megbűnhődik benne. az elrabolt javaktól megfosztatik.az ország ellen elkövetett gonosztetteit a köz leleplezi. ti itt a tétlenséget dicsőitek marha demokratikus módon. egy demokratikus társadalom megvédi magát a diktatórikus kísérletektől. itt semmi ilyet nem látok.

franciaországban pl ha egy ilyen kaliberű ipse annak csak a tizededét követte volna el az ország ellen, mint ez a vérnősző gonosztevő, a sleppjével együtt már hosszú tömött sorban lógnának a champes-élysées fáin. más kérdés, hogy ekkora antidemokratikus állat ott nem juthatna hatalomra. ki van zárva.

leponex 2013.10.27. 09:22:33

@HaFr:
"@leponex: Zavaros vagy és nemtelen"

Miért is?
Ez volt a kommentem:

"leponex 2013.10.27. 00:47:11
"Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!"

Már megint fenyegetsz, kedves HaFr?

Konkrétan június óta ígéred ...
4 hónapja.
6 hónap múlva választás"
***

Mi ebben a zavaros?
Pontosan idéztelek, tettem egy szmájli nélküli gyakran használt közismert poénkát, majd szintén két ténymegállapítást.

Nem trollkodok, nem sértegetlek, nem bökdöslek folyamatosan, legfeljebb újra meg újra emlékeztetlek arra, amit írtál.

Ez a nemtelenségem?
Süt belőled kedves HaFr a 80% helóta mérhetetlen lenézése, amit nem ment irdatlan nagy tudatlanságod.

Bandukolj el vidékre, beszélgess egy kicsit 'álruhában' ottélőkkel, oszt kérdezd meg őket, mit is akarnak!

"Mit akar a polgár?" - teszel fel egy kvázikérdést, hogy elmondhasd sokadszorra, TE mit szeretnél, hogy szeressenek a 'polgárok'.
Akik ugye nincsenek is, csak önként vállalt szolsorsú helóták.
(Megint csak idéztelek, ugye?)

Biztosan én vagyok a zavaros és nemtelen?

nincs1itt 2013.10.27. 09:22:43

@Mária: Remekül elmagyaráztad, hogy miért teszed, amit... Csak elmagyarázod és megmutatod...

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 09:23:41

@csárlszbrunzol: 'Addig, amíg bérből és fizetésből élsz, szabályosan, bejelentve, addig nem tudsz független lenni az államtól, mert a jövedelmed felét elszívja.'

- Ez nagyjából igaz, de nem muszáj bérből és fizetésből élni. Ugyanez a csapda van a bezzegdegazdag nyugaton is, mint azt D. Trump-R. Kyosaki amerikai milliárdos 15 éve megjelent bestsellere kifejti.

Néhányan bérből-fizetésből is kiszabadulnak a mókuskerékből (többnyire nyugdíjas korukra), de nem sokan.

MACISAJT 2013.10.27. 09:24:00

@HaFr: (" Ember, mi az érved? Azt nem értem.")

Aha.Azt nem érted.
Nem érted hogy a magyar államnak nincs semmiféle személyi jövedelemadója, ami felett rendelkezhet.
Azt sem érted, hogy a 10 millió állampolgárnak több mint fele nem fizet be egy fillért sem , ellenben kivesz a közös kasszából.
Azt meg pláné nem érted, hogy itt nem az állam a fő probléma...

hanem az emberek nagy részének "autonóm" mentalitása.
Hogy több millió ember jelenteti be magát minimálbéren hagyományosan mert ő "okos"..
és ugyanők óbégatnak utána hogy "egy végigdolgozott élet után milyen kevés a nyugdíj".
Hogy aki csak éri,feketén dolgozik és ott csal ahol tud, miközben elvárja hogy "az állam" teljesítsen...

Ezeket -és még sok mást- nem fogsz érteni...

grani 2013.10.27. 09:26:23

@csárlszbrunzol: Lehet, hogy igazad van :) Sőt, talán biztosan. Az autonómiához szükség van az öngondoskodás képességére. Ez pedig a mai világban pénzzel mérhető. Érdekes, hogy valamikor kb. ennyi volt a MO-i nemesség aránya a lakosság számához mérve. Úgy látszik, ez nem változik. Az összetétele igen, de még az sem biztos.

tamas11 2013.10.27. 09:26:23

@HaFr:
Figyelembe véve a politikai áthallásokat, szimpatikus megoldás... Ezért kellett volna odafigyelnem a biológia órákon...

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:26:53

@ntracer: Nme is önmagában az ÁFA itt a gond. Inkább az, hogy az 50%körüli állami újraelosztást EGYIK párt sem mozgatta el. A mértéke maradt, az azon belüli arányokat baszkurálják csak. Ettől lesznek "jobbosok" meg "balosok". Valójában mindekettő akkora bal, hogy ilyen nincs.

tamas11 2013.10.27. 09:27:19

@Mária:
te egy tévedőgép vagy

♔bаtyu♔ 2013.10.27. 09:27:55

Ha tényleg lenne az autonóm polgároknak képviselete a blogger nácizná elsőként. Gondolj csak bele.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 09:28:50

@HaFr:
nem mondom, hogy ne alapíts pártot. csináld. de vidéken ezzel túl sok szavazatot nem lehet elérni. szerinted miért lenne jó szegednek ha budapesten megjelenne egy újabb élcsapat. és mit is akar konkrétan? hja, ezt még nem tudjuk. csak lenne egy újabb szűk csoport, akinek mihez is kellene a hatalom?

itt akkor lenne rendszerváltás ha szegeden a polgárság azt mondaná botkának: lacikám, vagy kilépsz az mszp-ből, vagy el leszel zavarva. nem kell a pártod. de a fidesz sem kell. független önkormányzatra van szükség. független képviselőkkel. a derék szegediek kapják meg a városnak jutó pályázati pénzeket, és mindenféle költségvetési forrást. a törvényes keretek között, az állami számvevőszék felügyelete alatt, költsék el. ne a kormány döntse el, hogy épüljön-e stadion, villamos, vagy akármi. a továbbiakban nem kell semmilyen nemzeti fejlesztési ügynökség. ezt majd szeged és vidéke (a megye) megoldja. majd ők eldöntik, hogy akarnak-e egészségügyi reformot. de azt ne azt ne az egészségügyi minisztérium szervezze. legfeljebb ajánlásokat tegyen. majd ezt a szegedi egyetem megoldja. vagy debrecen. egy debreceni vezető főorvos hülyébb, mint havas szófia, vagy akárki. szócska miklós. vagy horváth ágnes, aki úgy képzelte, hogy 150 kórházat egyszerre reformál meg. és jöttek a hülyeségek. hogy mindenhol ugyanolyan legyen széf. és azt holnap kellett volna beszerezni. attól az egy gyártótól. ha valaki eü reformot szeretne, akkor előbb 1 kórházat alakítson át. helyi szinten meg lehet szüntetni a korrupciót. le kell ülni az orvosokkal. és a bért helyi szinten kiegészíteni.

a kistérségek szerveződjenek agrároldalról. szervezzenek mintagazdaságokat, mint kishantos. fogjanak össze a közeli mezővárossal. nem kell semmilyen a minisztérium által írt program. ángyán költözzön valahová. és ott szervezze meg a családi vállalkozásokra épülő agrártermelést. de lehet, hogy máshol a nagyüzemek jönnek be. mert inkább azt választja a nép. de ezt sem kell országosan eldönteni.

a belpolitikát a nemzeti szint alá kell levinni. a külpolitikát pedig a fölé kell emelni.

grani 2013.10.27. 09:29:09

@csárlszbrunzol: És ki kényszerít arra, hogy bérből élj? Ráadásul az államnak dolgozva?
Ki kényszeríti majd az államot és a mögötte álló csordát, hogy engedjenek? Kevesebb adó? Kevesebb juttatás? Ki kényszeríti ezt ki a többség ellenében? Az állam? Ugyan. A demokráciában az állam a többséget szolgálja. Talán a Jedi lovagok jöhetnének számításba :)

Mária 2013.10.27. 09:30:13

@csárlszbrunzol:

Attól függ, hogy állampolgárról, választópolgárról, vagy felvilágosult, tudatos és öntudatos polgárról van szó.

Állampolgárból 10 millió van, választópolgárból 8 millió, öntudatos polgárból meg legfeljebb 1 millió.

Ha autonóm gondolkodású polgárokból álló társadalmat akarsz, akkor nyilván nem az egymilliós rétegben kell gondolkodni, nem őket kell szervezni, a többit meg kirekeszteni, hanem ki kell várnod, amíg a többi is felzárkózik.

Sajons ők csak akkor lesznek képesek felzárkózni, ha ELŐTTE feljebb tudnak mászni a Maslow-piramis legaljáról.

nu pagagyí 2013.10.27. 09:31:07

@MACISAJT: Az SZJA a politika játékszere lett. Lehetne akát nulla % is, csak az Áfán kell egy picit emelni, meg még néhány különadót (mondjuk a ajtók és ablakok után) bevezetni és kész. A legnagyobb gond itt, hogy az adók nem fejeznek ki semmit, a különadók nem célhoz kötöttek, a közvetlen és közvetett adók közt semmilyen különbség nincs már, az állam azt csinál az adóval amit csak akar. A költségvetés lassan két sorból áll: bevételek összege, kiadások összege. Az összes elvonás számít, amit az állam koncentrál, minél több, annál kisebb szerepet szán neked és annál nagyobb hülyeségeket tudsz leírni. Az össz költségvetés egyébként úgy 15 ezer milliárd körül lehet, mindig a GDP kb. felét elvonta állambácsi, most valamivel többet. Egy konkrét adó mértékével való játszadozás mit sem számít összességében, ha valakiket megajándékoznak, akkor a mások szívnak, de lehet, hogy mindenki, viszont garantáltan összezavarják bimbózó gondolataidat.

Mária 2013.10.27. 09:31:54

@tamas11:

"te egy tévedőgép vagy"

Te meg egy beszólógép, akiből a tervezők szándékosan kihagyták az önálló érvek megfogalmazására képes modult.

grani 2013.10.27. 09:32:00

@vasmargitt: Demokratikusan megválasztott politikusokat, a nép szolgáit, lámpavasra húzni? Na ja, mondhatom, nagyon demokratikus :)

Moin Moin 2013.10.27. 09:32:45

@nu pagagyí:

Nem akarok most – időm híján – a kommented minden elemével foglalkozni, csupán az önkormányzatoknak a polgárok általi számonkérhetőségére reagálok.

Súlyos tévedés volt 1990-ben úgy létrehozni a(z akkor valóban széleskörű jogkörrel és a helyi adók felett teljes rendelkezéssel bíró) önkormányzatokat úgy létrehozni, hogy egyáltalán figyelembe se vették azt az egyszerű tényt, hogy a magyar állampolgárok túlnyomó többsége semmiféle polgári (azaz: felelős, előrelátó, a hatalmat ellenőrizni akaró és tudó) kompetenciával nem rendelkezett. (Honnan is szerzett volna ilyen kompetenciákat, tekintettel a rendszerváltást megelőző ezer évre?! A polgári mentalitás ui. nem úgy jön létre, hogy Szűrös Mátyás ’89. okt. 23-án délután kihajol az Országház ablakán és elkurjantja magát, hogy „Mától köztársaság van, no, faszfejek!”)

Amikor az 9nkormányazti rendszert 1990-ben létrehozták, nem számoltak a hiányzó demokrata mentalitással és azzal, hogy e hiány miatt az önkormányzatokban nem a helyi lakosság, hanem a helyi erőcsoportok, erős emberek kezébe kerülnek – illetve: a valamiért „fontosabb helyeket” megszerzi úgyis magának az országos politika.

Mondhatni: helyi önkormányzati szinten ugyanúgy és ugyanazért nem működött a képviseleti demokrácia elvi modellje a gyakorlatban, mint országosan.

…Szóval: úgy kaptak hatalmat és rengeteg, gyakorlatilag általuk szabadon és senki által igazán nem ellenőrizve elkölthető pénzt az önkormányzatok, hogy a helyi LAKOSSÁG nem volt POLGÁR. Ezt azonnal felmérték a helyi notabilitások és ki is alakult gyorsan az a helyzet, hogy a hatalomhoz kapcsolódó korrupció jelentős része a helyi önkormányzatoknál működött és működik. Így nem a svéd önkormányzatiság modellje született meg, hanem a XIX. sz. első felére, vagy épp a mikszáthi időkre jellemző „tekintetes uraimék” bundaszagú világa, Kósákkal, Lázárokkal, Meggyesekkel, stb.

Levonva az eset tanulságát, nem lenne okos dolog ezen a nyomvonalon tovább haladni, mert így marad a korrupciónak szélesre tárt kapu és semmitől sem erősödik a polgári öntudat!

Mária 2013.10.27. 09:33:30

@♔bаtyu♔:

"Ha tényleg lenne az autonóm polgároknak képviselete a blogger nácizná elsőként. Gondolj csak bele."

LOL

csárlszbrunzol 2013.10.27. 09:34:48

@MACISAJT: ne haradgudj, de én sem értem, hogy mit akarsz mondani az adósságszolgálat nagyra hízott mivoltával? Hogy akkor hagyni kell az egészet a fenébe és húzzuk le a rolót?
Vagy hogy azért muszáj magasan tartani a redisztibúciót, mert jaj, de sok kamatot fizetünk? Még mindig 16k milliárd az összbevétel és ebből megy le az 1,2k. Szóval azért van (lenne!) itt mozgástér. Csak valóban, át kéne gondolni az állam szerepét, a korrupciót, az öngondoskodást, stb.
Praktikusan, egy új társadalmi szerződésre volna szükség.
Mire volna ehhez szükség? Arra, hogy a nép végre felébredjen a 45 év csipkerózsika-álmából és belássa: nem az államtól kell várnia a sorsa jobbra fordulását. Kell az állam. Mint ahogyan szükség van a szociális elemekre is. De nem a jelenlegi mértékben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:35:10

@vasmargitt: Jó, és akkor most omoljunk egymás vállára, és sírjunk?

jo.e 2013.10.27. 09:36:35

@HaFr: Én meg mindezekért kezdtem azzal, hogy nem lenne 1 tömegpárt. Ilyen nagyívű terveknek semmi értelmük sincs! Ha bármit is komolyan gondolsz - mint civil szerveződő - valamilyen pici feladatot kell kitűzni célul. Pl. kérjünk számlát a piacon. Azt már le sem merem írni, hogy álljunk be a sorba, vagy hogy ne adjunk jattot az orvosnak, mert ezek 1.re túl nagy falatok. Tényleg, játsszunk el a gondolattal: mi lenne ha holnaptól senki, de tényleg senki nem akarna előbbre jutni a rendelőben, kórházban a kis borítékával :) A jelenleg legnagyobb ellenálló "főorvosi kar" vajon hány hónap alatt érne el tényleges, mélyre ható egészségügyi reformot? Mert ne tévedjünk, ha ők nem akarják, te/mi sosem fogjuk elérni!
Persze ezek viccesnek tűnnek, de mivel ennyit sem vagyunk képesek véghez vinni, akkor hogy akarod(juk) egyből az egész közszolgáltatás-rendszert megreformálni.
Vagy ennyire hatott rád is O.V. a merjünk nagyot álmodni -val? ;)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:36:41

@MACISAJT: És akkor mi van? Továbbra is kérdem, mi az üzenet? Ne fizessünk SZJA-t? Kamatot? Gyújtsuk fel a parlamentet? Miért nyafogsz pontosan?

Anyámasszony_sanyija 2013.10.27. 09:37:57

Az elvekkel egyetértek, vagyis az állami újraelosztást és az állam méretét csökkenteni kell.
De ez a gyakorlatban jelentené
- az állami nyugdíj csökkentését, mindenkori bevételekhez igazítását
- nyugdíjkorhatár-emelést
- magán-egészségbiztosítást
- magánnyugdíj-rendszert
- fizetős felsőoktatást
- a szociális kiadások további csökkentését
- a közigazgatási területek növelését (számbeli csökkentést)
- elbocsájtásokat a közférában
- szabadáras, privát közműszolgáltatásokat
- további megszorításokat, ha szükséges a költségvetési nullszaldó eléréséhez

Ezeknek nincs meg a társadalmi támogatottsága, mert az ország nagy része baloldali/kommunista érzelmű, élén a fidesz-szavazókkal.
Emiatt egy ilyen rendszerre átállni vagy piacpárti diktatúrában lehet (pl. Chile vagy Szingapúr), vagy cenzus bevezetésével (csak az adófizetők szavazhatnak).
Az utóbbi árnyalt formája a kétkamarás parlament, ahol van egy általános és egy költségvetési kamara. A költségvetési kamara dönt a közpénzek felhasználásáról. Képviselőire csak azok szavazhatnak, akik a pénzt adják, tehát az elmúlt 4 évben x Forint személyi jövedelemadót fizettek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:38:12

@kantonista: Unionista barátom, tedd, amit jónak látsz.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 09:39:55

@jo.e: Hatott, meg a számlakérősdi mozgalom elvetélése az első hentespultnál stb

vasmargitt 2013.10.27. 09:41:42

@grani: az. a diktátor bűnhődjék. a történelem azt mutatja, hogy ez gyakran megtörténik jobb országokban. nem mindig - franco, salazar, sztálin, stb ágyban párnák között halt meg. mi is megkaphatjuk ezt. ha ez lesz, úgy kell nekünk. meg is érdemeljük. szerinted az a jobb, ha békésen bégetve elreszelgetjük itt a körmeinket, amig a csüngő hasú ártány elröfögi itt az életünket még husz-harminc évig, amig el nem viszi a rák. hát csak bégess békésen, ha neked ez jó.

grani 2013.10.27. 09:47:42

@vasmargitt: hát nálunk több forradalmárt lőttek agyon, köztük miniszterelnököket is, mint diktátort. Ha jobban meggondolom, mindegyik diktátor párnák között halt meg, talán kivétel Szálasi, de ő is inkább forradalmár volt.
Mitől változna a helyzet? És mitől jobb egy akasztós, lőjünk halomra mindenkit lánglelkű forradalmár, egy békés, csak szükségből gyilkoló puha diktátornál?
Nem, ez nem járható út. Nincs szükség forradalmakra és a velük jövő terrorra és nyomorra. Eddig még minden forradalom, jobb vagy baloldali, megbukott. Na, persze vannak még amelyik húzzák, de azok olyanok is.
Példaként ott az arab tavasz nevezetű forradalmi járvány? Hol lett jobb? Hol lett békésebb és biztonságosabb az élet?

Anyámasszony_sanyija 2013.10.27. 09:48:06

... Az általam említett piaci reformok megvalósítására további lehetőség lett volna a választók átverése. Ha egy párt hatalmas populista ígéretekkel választást tud nyerni, még mindig van arra lehetősége, hogy a választási ígéretekkel mit sem törődve végrehajtsa a reformokat. Ez persze azzal jár, hogy 4 év alatt lenullázza a népszerűségét, de az ország érdekében be kellene vállalni. Pont erre lett volna lehetősége a 2/3-al nyerő fidesznek, de nem élt vele, mert a vezető diktátor egy személyiségzavaros, hatalommániás, ellentmondást nem tűrő gazdasági analfabéta.

MACISAJT 2013.10.27. 09:49:17

@csárlszbrunzol: ("Vagy hogy azért muszáj magasan tartani a redisztibúciót, mert jaj, de sok kamatot fizetünk? ")

Is. (Konkrétan a teljes SZJA elmegy kamatszolgálatra, 'easy come,easy go')
De mint már írtam, a "redisztribució" azért (is) olyan kényszerűen magas, mert az "autonóm" magyar állampolgárok nagyobb része nem hogy nem fizet adót...
hanem még ki is vesz a közös kasszából.

Könnyű azzal a hülye demagógiával érvelni hogy "az állam miatt van minden "..de valójában az állampolgárokkal van a legfőbb gond.
Tessék számlát adni, kérni, vásárolni, adót fizetni.Tessék az ingyen szociális rendszert megkurtítani.
Mert ezzel a struktúrával ami most van, bármely állam fejre állna, még egy gazdagabb is.

Az un. közmunkás -rendszerrel egyetértek, mármint azzal az alapötlettel hogy ingyen állami pénz/segély helyett tessék legalább valamit dolgozni.Csakhogy.
Nem látom az állítólag kétszázezer közmunkás
munkájának az eredményeit, nem látom a jelenlétük, tevékenységük nyomát.
Tisztább lett nyomukban az ország?Biztonságosabb?
Egy frászt.Akárhova mész, a dzsuva, a mocsok, a szemét.
Pedig kétszázezer ember munkája az nem kevés.

grani 2013.10.27. 09:49:53

@jo.e: Számlát kérni? Befizetni az adót stb? Ezzel beállni, vállalni az állam által felkínált játékszabályokat? Minek? Ezzel csak az államot és az ingyenélőket támogatnád. A hentes szabad ember. Én is az vagyok. Ő nem ad én meg nem kérek számlát. Az állam meg rohadjon meg ott, ahol van.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 09:52:30

@nu pagagyí:
persze. ez a probléma, hogy nincs önkormányzatiság.

-- a legszegényebb térség most a magyar átlag 1/3-án teljesít. kapjon gdp arányosan 80%-ot.
-- egy leszakadó, de átlagos térség 2/3-on. kapjon 90%-ot.
-- a megyei jogú városok az átlag körül. kapjon 100%-ot.
-- néhány kiemelt iparváros 3/2-et. kapjon 110%-ot.
-- budapest az átlag dupláját teljesíti. kapjon 120%-ot.

az átlagtól való eltérés ±20%. senki se kerül lehetetlen helyzetbe. egy szegényebb járás nem vállalna annyi közfeladatot. de miért ne szervezhetné meg önállóan mondjuk a tanítói hálózatot. éppen meg is fizethetné. a legszegényebb is. azt kell neki mondani: ennyi pénzed van és oldd meg.

na most persze az önkormányzati költést a számvevőszéknek felügyelni kell. a bíróságoknak az alkotmányosságot kontrollálni kell. szükség van parlamentre, amelyik törvényes kereteket megalkotja. és kormányra, amelyik a rendeletalkotásban irányt mutat. de a végső szót a városrészek és a kistérségek önkormányzatainak kellene kimondania. és meg kellene engedni, hogy ezek szabadon összeállhassanak megyékké és régiókká. akár a hátáron átívelve. amit brüsszel és berlin esetleg külön támogatna. az "elvesztett területeket" nem visszacsatolni kell, hanem együtt kell működni.

ha a székelyföld el akar szigetelődni, akkor szigetelődjön el. de kis-magyarországban nehogy már ezt az ősszékely hülyeséget kövessük. markonyi kisszékely csillagösvényen járja a saját útját. építse fel a teljesen bezárt mesevilágát. de ettől még csenger szabadon kooperálhasson szatmárnémetivel. vagy debrecen nagyváraddal, vagy kolozsvárral. a románokkal is. a székelyföldiek ne kooperáljanak senkivel. nekik ahhoz kellene az önkormányzatiság, hogy etnikailag magukba záródjanak. oké. de nehogy már ezt az öngyilkos politikát kövesse a nemzet.

♔bаtyu♔ 2013.10.27. 09:52:54

@grani: Miután a balliberális pártoknak demokratikus módon egyre kevesebb esélye van választást nyerni, erőteljesebben kap teret kommunikációjukban a diktatúra és a forradalom.

Persze szigorúan a polgárok szemszögéből nézve.

ggaborx 2013.10.27. 09:54:54

@HaFr: Ha szerinted jobb, akkor nem igazán értem a posztot. Ha meg szerinted szerintem jobb, akkor te nem érted a korábbi hozzászólásomat. Mindkét eset tökéletes példa a kommunikációs nehézségek okozta értelmetlen szájtépésre.

Leegyszerűsítem neked: A kérdés nem az, hogy mit kellene tenni hanem, hogy elegendő arányban vannak-e azok, akik hasonlóképpen gondolják? Előbb a szolgalelkű gondolkodás felszámolásának lehetőségeiről, eszközeiről és mikéntjéről kellene vitázni és csak ezután jöhetnek az ésszerű megoldási javaslatok. Lehetsz te bármilyen művelt és okos, a hülyék között te leszel a hülye és az ő szempontjukból nekik lesz igazuk, bármennyire is felkapod a vizet ettől.

Rá kéne szoknod arra, hogy az egyéni vélemények mögött rejlő okokat firtatod ahelyett, hogy magát a véleményt ítéled meg. Mindjárt előrébb lennél.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.10.27. 09:59:20

jó írás
persze a magyar desznajszoccialista nép nem ilyen

jo.e 2013.10.27. 09:59:47

@grani: Aha, de ha valami idióta beléd megy az autójával, akkor jó lenne a közelben 1 rendőr meg 1 mentő aki bevisz a kórházba.
A bejegyzésed alapján te sem lennél tag a poszt pártjában :)

nu pagagyí 2013.10.27. 10:00:20

@Moin Moin: Rendszerváltáskor az volt a közhangulat, hogy a politikai osztály becsületes lesz. Akiket szabad akaratunkból választunk értünk fognak dolgozni, őszinték és önzetlenek lesznek. A nép velük együtt tanulja majd a demokráciát. Valóban súlyos tévedés volt. Vezetőink ismét elárulták népüket. A legnagyobb hiba az lett, hogy nem építettek megfelelő garanciákat az Alkotmányba. Az autonómiákhoz a finanszírozást is hozzá kellett volna rendelni. A független alkotmányos testületek kikezdhetővé váltak az összeférhetetlenség rossz szabályozása és a tagok, vezetők megválasztásánál alkalmazott merev kétharmados előírás miatt. Így szálhatta meg a Fidesz az ügyészséget, fogyott el az AB tagsága, vagy működött csonkán a médikuratórium és lett a polgármester egy pártja által mozgatott kesztyűbáb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 10:00:52

@ggaborx: Jó, hadd legyek konstruktív: mi lenne szerinted a "szolgalelkű gondolkodás felszámolásának" útja, ami nem 2589-ig szól? Firtatom tehát a "vélemények mögött rejlő okokat" -- bár igazából nem, mert ezzel arra kérdeznék rá, hogy te miért vallod, amit vallasz. Tehát megelégszem azzal, hogy elmondod: mi az út? Illetve megmondod, miért nem tartod útnak, amit én képviselek.

grani 2013.10.27. 10:02:26

@♔bаtyu♔: Minden erőszakos, hatalomvágyó kisebbség eljut oda, hogy
1. Meghülyíti a többséget és az hatalomra juttatja, lásd demokrácia
2. ha már hatalomra került, de onnan a többség el akarja távolítani, lásd diktatúra
3. Ha nem tud hülyíteni, akkor mint a többség kéretlen "élcsapata", forradalmat csinál
4. Ha forradalmat se tud csinálni, akkor puccs vagy más néven palotaforradalom.

Mária 2013.10.27. 10:02:30

@kantonista:

"@HaFr: hű, de okos vagy."

A poszter nem hiába a filozófiai tudományok doktora :)

CSENDES 2013.10.27. 10:03:41

@csárlszbrunzol: Szerintem Macisajt arra gondol, hogy a bevallott 8427 milliárd összevonás alá eső jövedelemből befizetett 1255 milliárd forintnyi adó kevés.

Erre úgy gondolja (ő is és a kormány is) azért, mert a rohadt adócsalók minimálbérre jelentik be magukat.
Ezért a kormány bevezet és/vagy megemel egy vagon közvetett adót, amit akkor is kifizet az adózó, ha egyébként nem vallja be a jövedelmét. Akkor az egyéb adóbevételek megnövekedésére kellene számítania.

Tény, hogy ezek az adók nem növekednek, elmaradnak a tervezettől. Tehát rossz a következtetésük. Ugyanis az elszegényedés azt mutatja, hogy bizony a minimálbér és a 2 millió forintnyi jövedelem közötti adózók száma 2,84 millió fő, ami az összes adózó több mint 64%-a. Nincs olyan jövedelmük, amiből tudnának fogyasztási típusú (ún közvetett) adókat fizetni.

Azaz nincs fogyasztás, nincs megtakarítás ebben a rétegben örülnek, ha nem halnak éhen. Ezt minden egyéb szociális felmérés is bizonyítja. De az egykulcsos az szent tehén.
Mert ugyanez a másik oldalról meg úgy néz ki, hogy a 3 m millió jövedelemtől felfelé keresők összesen 670 ezren (15%) vannak. Erre nem lehet fogyasztás élénkítést alapozni.

grani 2013.10.27. 10:05:27

@jo.e: Persze, de egy olyan rendőr, akit a közösségem fizet és nem egy állami alkalmazott, aki majd szépen még belém is rúg, mert nem elvágólag fekve haldoklom.
A legtöbb országban a mentők meg nem állami alkalmazottak. Pénzért teszik, amit tenniük kell.
Tag meg semmilyen pártban nem lennék. Legfeljebb vezér :D

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:08:38

@jo.e: "Sajnos nem értek különösebben az adókhoz, 1edül az szja érint. Fentebb is írtak arról a bizonyos index cikkről. Tisztán látszik mekkora kamu ez az egész adóbevallás dolog. Nézzünk már körül! Szerintetek 4%nyi ember él úgy ahogy abból látszana??? "

Nem csak az SZJA érint. az állam nem csak adókban, hanem járulékokban is von el. Az összes jövedelmed fele hozzá kerül.
És igen, igazad van. Kurva sokan csalnak. Csak ÁFA-n elcsalunk vagy 2-3k milliárdot évente.

vasmargitt 2013.10.27. 10:08:55

@grani: a terror és a nyomor itt van megint. és marad is, amíg a mi rendkívül demokrata széplelkű és gyáva demokratáink (mint akik itt megnyilvánulnak roppant fennkölt módon) így állnak a dolgokhoz. az általad kívánatosnAK TARTOTT hozzáállás 30 éves puha diktatúrához vezet. de ez a puha diktatúra nem kádár-korszak lesz. hanem annál sokkal élhetetlenebb ország.

egy demokrácia szart se ér, ha képtelen megvédenie magát olyan primitív emberektől, mint ez a csüngő hasú tolvaj.

de csak széplelkűsködjetek nagyképűen tovább itt, egy rózsaszín felhőn. megérdemlitek ezt a mocsadék állatot. miattatok is.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:09:47

@Lucky Larry Silverstein: Sajnos nem lehet mindenki vállakozó. De ha az is lesz, az a megoldás, hogy csaljon el mindent?
Ezért mondom, hogy új társadalmi szerződésre volna szükség.

CSENDES 2013.10.27. 10:10:41

@csárlszbrunzol: Nem 4 %, hanem 15 % létszámát tekintve. Az adóbevellást benyútók 15%-a.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 10:11:34

@vasmargitt: off. miért hiszed, ha egyszerre epébe és kakába mártod a nyelvedet, az nagyobb súlyt ad (az egyébként csak itt és csak ma ötödszörre előadott) gondolataidnak?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:11:36

@grani: Röviden: a rendszer kényszerít rá.
És igen, azért ilyen a rendszer, mert erre van választói akarat. Vagyis igen, mi magunk akarjuk ezt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:12:24

OFF
@Mária: :)))kissé túérzékenyen teccik ezt előadni...miközben pl. engem úgy moderáltál ki a blogod felfutása elején, hogy azt sem mondtad fapapucs. pedig semmi sem történt, csak kicsit megszorongattalak hazai pályán.
na mindegy:)

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:14:38

@Mária: Igazad van. Talán csak az egymillióban nem; szerintem nincs annyi.
Az igazi kérdés, hogy HOGYAN lehet megoldani a felzárkózást. Esetleg a felzárkózást nem ott kéne-e elkezdeni, hogy ráébreszteni a többséget arra, hogy valami nincs rendjén.

MACISAJT 2013.10.27. 10:17:10

@HaFr: (" Ne fizessünk SZJA-t? Kamatot? Gyújtsuk fel a parlamentet? ")

Ennyi?:P
Ennyi "megoldást" tudsz kitalálni, létező, valós napi kérdésekre?:P

Jellemző...
És te készülsz politikusnak, mi?:P
Nyihihi:P

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:17:24

@MACISAJT: Ha jól értem, most a saját megfogalmazásodban leírtad azt, amit ez a blog hirdet már egy jó ideje. És ami nem mellesleg egyezik a saját véleményemmel is.
Szóval továbbra sem világos, hogy mi a vita tárgya.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:18:35

@grani: Megoldás az, ha a közös vagyonunkat MINDNYÁJAN elcsaljuk?
Akkor már nem lenne egyszerűbb azt mondani, hogy SENKI nem fizet SEMMIT?
Ja, hogy az nem poén, hogy a közszolgáltatások is elvesznének?
Ez az út szerintem nem fair.

MACISAJT 2013.10.27. 10:18:44

@grani: ("Számlát kérni? Befizetni az adót stb? Ezzel beállni, vállalni az állam által felkínált játékszabályokat? Minek? Ezzel csak az államot és az ingyenélőket támogatnád.")

Világos...
Na még egy "autonóm"...:P
Csak akkor fejtsd ki azt is, mi legyen a több millió ingyenélővel...
Vagy az már nem érdekel?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 10:19:07

@MACISAJT: Apuskám, ezek nem az én megoldásaim, amint a mellékelt ábra mutatja, hanem a te "érveidből" következő kérdések. Mivel kézenfekvő gondolatfoszlányokon rugózol, nyafogsz, és közben az én aspirációmat gyalázod, magyarkám.

CSENDES 2013.10.27. 10:19:20

@HaFr:Természetesen az is. Én mondjuk csak az Szja részre próbáltam rávilágítani. Döglődő gazdaságban nem lehet az Szja-ból nagy bevételt csinálni. Belegondolt e valaki, hogy ez a 3 millió felett kereső réteg (670 ezer fő)4075 milliárd bruttó jövedelmet keresett? És akkor még a családi adókedvezményt ne is számítsuk.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:20:01

@HaFr: szvsz egy polgár becsletesen fizeti az adót, viszont ennek fejében elvárja az államtól, hogy azt okosan, szabályosan, a köz érdekében használja fel.
magyarul aki nem fizet az ne pofázzon (kicsit egyszerűbben megfogalmazva), de a legtöbbször azok pofáznak leghangosabban akik okosba veszik a számlát, meg feketén nyomják a melót.
én magam részéről cenzust vezetnék be. aki fizet szj-at az szavaz, a többi meg nem. így levethető a tömegdemokrácia átka, hogy az inaktív massza dönt ahelyett aki eltartja az inaktív tömeget.

MACISAJT 2013.10.27. 10:21:03

@csárlszbrunzol: (": Ha jól értem, most a saját megfogalmazásodban leírtad azt, amit ez a blog hirdet már egy jó ideje")

1. Biztos nem jól érted.
2. Amit ez a blog hirdet jó ideje- attól az elitista "liberálizmustól" a Jó Isten mentsen meg...
3. Az én megfogalmazásom az olyan , amilyen..:)
Viszont a tények..azok cáfolhatatlanok.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:22:20

@CSENDES: Mi a megoldás? Még jobban vonjunk el? Nem elég, hogy most minden bérből 50%-ot elvesznek? Na jó, az állami bérekből nem annyit.
Nem lehet, hogy valóban az elvonás általános mértékén kéne változtatni végre?

MACISAJT 2013.10.27. 10:23:06

@HaFr: ("Apuskám, ezek nem az én megoldásaim")

Hanem?
Akkor lássuk a te "megoldásaidat" a felhozott tényekre, adatokra.
Kápráztass el.

"magyarkám"

Ezt bóknak vehetem...

grani 2013.10.27. 10:24:14

@vasmargitt: Nekem személy szerint, nem sok közöm van hozzá, semmi bajom Orbánnal. Eltünteti a csöveseket, Budapest tisztább lett. Egy kicsit drágább minden, de még nem vészes. A közbiztonság is jobb, szubjektíve nekem.
A többi, főleg a balliberális értelmiség, véleménye meg nem nagyon érdekel. Ők megint hatalmat akarnak és a szokásos módon hülyítenek. Demokráciát ígérgetnek nekem, pedig még a gondolatától is hányingerem van...

jo.e 2013.10.27. 10:24:25

@csárlszbrunzol: csak a félreértések elkerülése végett: tudom, hogy a többi adó is érint :) Úgy értettem, h. gyakorlatilag az szja az 1etlen adónem aminek mozgatásával a politika hatni tud rám. Lehet.h emiatt fideszdroid leszek, de akkor is rendkívüli módon jó ötletnek tartom a mostani adórendszer bevezetését. + kövezzetek meg, de pl. a pedagógus béremelés is komoly emelésnek számít a családban. Úgyhogy önző disznóként (vö: individumként) én bizony ide fogom tenni az xet :) Sajnos ezzel a minimálbéres dologgal is rossz tapasztalataim vannak. Számolni sem tudom, hány évig röhögtek a markukba' a környezetemben amikor kiderült a jövedelmem típusa (adózott) Úgyhogy most 1 nagy kövér könnycseppet elmorzsoltam miattuk a szemem sarkában, de ennyivel le is tudtam a szolidaritást...

ggaborx 2013.10.27. 10:25:02

@HaFr: Útnak út, még talán járható is, csak egyelőre nem időszerű. Előbb ezen a széles folyón kellene átjutni valahogy, mondjuk egy ladikkal. Ha elég sokan átjutottunk, akkor majd megbeszéljük, hogy járható-e vagy sem, másik ösvény kell-e vagy jó lesz amit te láttál a túlpartról.

De amíg nincs ladik, addig csak okoskodás, délibáb, talán nem is ösvény, hanem szakadék amit látsz innen.

Amúgy nagyon nagy mértékben egyetértek veled (én is úgy látom innen, hogy az ott a túlparton valóban egy járható út), de süthetjük a nagy egyetértést, ha ketten vagyunk és rajtunk kívül senki sem akar ladikot építeni az átkeléshez. Te talán azt gondolod, hogy már én sem akarok átkelni, holott azon gondolkodom miként lehetne meggyőzni a többséget, hogy tényleg érdemes ladikot építeni és körülnézni a túlparton.

Az itteni hozzászólásokból is világosan látszik, hogy a többség értetlenül, sokszor agresszívan reagál a leírtakra. Nem jó módszer az, ahogy lereagálod ezeket, mert nem akarsz a véleményük mögé látni, nem akarsz meggyőzni senkit, ehelyett támadsz és ítélsz, ami csak ellenszenvet vált ki. Ebből nem lesz ladik. Tapasztalataim szerint a legnagyobb kihívás, hogy az észérveket gyakran érzelmi síkon kell elővezetni, ami mégiscsak nonszensz.

CSENDES 2013.10.27. 10:25:07

@csárlszbrunzol: Ne haragudj, de hogyan jön ki neked az az 50%-os elvonás? Mit veszel elvonásnak egyáltalán?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:25:40

@CSENDES: "Belegondolt e valaki, hogy ez a 3 millió felett kereső réteg (670 ezer fő)4075 milliárd bruttó jövedelmet keresett? És akkor még a családi adókedvezményt ne is számítsuk. "

Mi a következtetés?

grani 2013.10.27. 10:26:18

@csárlszbrunzol: De, az lenne a kiinduló pont, hogy senki nem fizet semmiért. Aztán innen kiindulva, szépen alulról kezdve, eldönthetnénk, ki miért és mennyit fizet. Aki nem fizet, az nem is kap semmit a közösből. Aki keveset, az keveset is kap. De ne az állam, ne a többség diktatúrája mondja meg, hogy mennyit fizessek a közösbe.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 10:27:23

@jo.e: Fair. semmi baj ezzel. de azt is vedd tekintetbe, hogy ezt az emelést eddig is megfizetted, és ezután még inkább megfogod, mert a GDP nem nő, viszont a hatékonyság csökken. Nincsenek csodák -- a pártod rosszat tesz az országnak all things considered.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:27:47

@MACISAJT: Akkor innen kétfelé ágazhat a történet:
a) megpróbálod megértetni; cserébe én megpróbálom megérteni.
b) hagyjuk az egészet
Hajlom a b) verzióra (egyébként is megy már az F1, úgyhogy mennem kéne)

Egyébiránt a tényekkel nem vitáztam; amennyire meg tudom itélni, más sem

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:28:43

@FILTOL: Eleinte meredeknek tűnt, de egyre jobban hajlom erre a megoldásra. A feljebb említett kétkamarás rendszer például egész jó lehetne.

grani 2013.10.27. 10:29:10

@MACISAJT: Nem, nem érdekel. Amíg az ingyen élés kifizetődőbb, mint a saját lábra állás, addig a nagy többség azt az utat fogja járni. Az állam meg rájátszik erre, mert az ingyenélők függnek tőle és a függés hatalom. Márpedig az állam maga a hatalom.
Nem fizetni adót, ha lehet, az térdre kényszeríti az államot és az ingyenélőket.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:30:04

@csárlszbrunzol: pl.. hogy a legigazságosabb adó az áfa
az eltitkolt jövedekmek után is keletkezik.
csak azt a sok áfavisszaigénylős csalásokat kéne már vhogy megszüntetni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 10:30:49

@ggaborx: Egy blogstratégiának megvannak az előnyei és hátrányai, kétségtelen. Az itt kommentelőkkel hosszú hónapok óta kapcsolatban vagyok, és ha nagyon meg akarták volna érteni, megértették volna az álláspontomat. Aki nem akarja vagy nem tud azonosulni vele, rendben, de arra nem tudok ennél több időt fordítani. de méltányolom a megjegyzésedet -- ám megnyugtatlak, reflektálok magamra :)

grani 2013.10.27. 10:31:35

@jo.e: nagyjából ez az én véleményem is :) Aki megint azt szeretné, hogy 48 valamennyi százalékkal adózzak, ne számítson a szavazatomra.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:33:46

@CSENDES: 27% a bruttódra közvetlenül a munkáltatódtól beszedve, plusz még olyan 33-34% levonás SZJA-ra, nyugdíjra, TB-re, egyebekre. Számold ki, szuperbruttóhoz mérten ki fog jönni az 50%.
Ez csak a béred érinti. Nincs ÁFA, nincs egyéb járulék, jövedéki adó, stb.
Az állam szolgáltatásait igénybe véve is még fizetsz szépen tovább ebből a bérből. Mondjuk kikérsz egy tulajdoni lapot, és azért fizetsz külön. Vagy átírod azt autódat.

Az GDP arányos pedig úgy jön ki, hogy a GDP olyan 30-31k milliárd, az állam éves költségvetés olyan 16k milliárd.

Szóval mindennek a felét elviszi az állam, hogy cserébe szarul működjön.

vasmargitt 2013.10.27. 10:36:22

@grani: ha neked semmi bajod orbánnal, akkor úgy kell neked. nincs miről beszélnünk, semmi dolgom veled. téged én egy agymosott birkának tartalak, aki tőlem az idők végezetéig békésen bégethet egy lerabolt legelőn. vagytok legalább 2 millióan és a számotok egyelőre növekszik. ami egy tudatosan elbutított országban normális dolog. ez az ország sokkal jobban el van vágva a világtól, mint kádár idején. mit láttok a világból a fidesz- média közvetítésében? semmit. de előbb-utóbb még te is észreveszed majd, hogy egyre kevesebb a fű a legelődön. addig boldog bégetést barika

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:36:28

@grani: Ööö. 66%-kal "adóztál". MOST "adózol" olyan 50% körül.

CSENDES 2013.10.27. 10:37:18

@csárlszbrunzol: Pedig én vitáztam Macisajt tényeivel. Szerinte azért fizetnek kevesen sok adót, mert a többiek elcsalják.
De más adatok azt bizonyítják, hogy nem nő a fogyasztás. Következésképpen nem csalnak. Valóban keveset keresnek az emberek, így kevesebb a fogyasztásuk is. Ezt próbálja mos a rizsacsökkentés enyhíteni, azaz keresletet generálni. De nem fog szerintem sikerülni, mert az a réteg, amelyik a minimálbéren él konkrétan éhezik, és a 2 millió forintos sáv között mozgó réteg pedig majdnem éhezik.

grani 2013.10.27. 10:38:21

@ggaborx: Tapasztalataim szerint a legnagyobb kihívás, hogy az észérveket gyakran érzelmi síkon kell elővezetni, ami mégiscsak nonszensz.

Nem nonszensz. Egy Herbert Simons nevezetű alak ezért kapott Nobel díjat, mármint hogy az ember nem racionális döntéseket hoz. Nem vagyunk gépek.
Egy nagyrészt libertáriánus, anarchista közegben elég nehéz egyességre jutni akkor, amikor párt megalapítása a téma. Sokat kell ezért dumálni, győzködni stb. Viszont ha meg lesz a megállapodás, akkor eléggé ütőképes csapatot lehet létrehozni.

CSENDES 2013.10.27. 10:39:29

@csárlszbrunzol: szuperbruttóhoz mérten ki fog jönni az 50%

Már nincs szuperbruttó. Halló! Kivezették.

grani 2013.10.27. 10:40:00

@csárlszbrunzol: 66% ? azta... Most is 5O%? Hát valami tizedért Dózsa népe már kaszát ragadott... A nemes meg egyáltalán nem adózott és mégis ment az ország szekere.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2013.10.27. 10:41:06

@grani: Kétségtelen, h érzelmi közösség is alakul ezáltal -- még ellentábor is persze, így van jól. Ezáltal is oldódik a mai kétosztatúság.

grani 2013.10.27. 10:41:35

@vasmargitt: Köszi a véleményedet. Én sem szívesen beszélgetnék veled tovább. A véleményemet rólad meg megtartom magamnak. Más a neveltetésünk.

ggaborx 2013.10.27. 10:42:07

Amúgy meg már többször összefoglaltam, hogy mi lenne a járható út, ide is leírom, kíváncsi vagyok a véleményetekre:

- Egyéni szavazati jog: az állampolgár bármely kérdésben önállóan szavazhat. Automata, ellenőrizhető rendszer, a mostani költséges módszer helyett.

- Képviseleti megbízott: az állampolgár bármikor dönthet úgy, hogy bizonyos időre, vagy bizonyos témában, kérdésben egy saját képviselőt bíz meg, aki lehet akár rokon, barát, ismerős, bárki más. Ez a képviselő saját belátása szerint szavaz a képviseltek nevében. Az állampolgár bármikor, azonnal visszavonhatja a képviseleti megbízást.

- Képviselői juttatás: a megbízott képviselők kizárólag a képviseltek által fizetett megbízási díjat kapják, semmilyen egyéb "állami" juttatás nincs. Így - és mivel visszavonható a megbízás - a képviselők valóban a képviseltek érdekeit tartják szem előtt, ha tényleg ebből szeretnének élni. Ráadásul sok kisebb érdekcsoport lenne egyetlen nagy diktatórikus párt helyett, ahol ma már a "pártfegyelem" miatt lényegében értelmetlen ekkora létszám.

- Szakpolitikai kérdések: alkotmányba foglalt feltételek szerint bizonyos kérdésekben csak megfelelő szakképzettséggel és tapasztalattal rendelkező képviselők szavazhatnak. Aki a feltételeknek megfelel az minden további nélkül vállalhat ilyen kérdésben megbízást.

A fenti rendszer csak az alapokat mutatja be, rengeteg további kisebb-nagyobb kérdés van, de a szellemiséget szerintem nagyon jól meghatározza már ez is. Aki pedig a technikai megvalósítást tartja lehetetlennek, annak annyit mondanék, hogy ennél sokezerszer bonyolultabb nagy biztonságot követelő rendszereket használnak nap mint nap a ipari, pénzügyi, kutatási és egyéb területeken.

nu pagagyí 2013.10.27. 10:42:17

@MACISAJT: Gondolom, az adócsökkentés nem egyéni utat jelentene (csaljon mindenki, ahogy tud), hanem a felelősségi rendszerek átgondolását. Mi az amit az államtól várunk és mi az, amit mindenki oldjon meg saját maga.

Szerintem nyugodtan megszüntethető például a betegség utáni táppénz (ami a legnagyobb tétel a pénzbeli egészségügyi járulékból), a munkaerőpiaci járulék és máris maradna pluszban 4,5% nálad, ahelyett, hogy berakod a közösbe. Ezt már nem kellene elcsalnod, de a felelősség is a Tiéd lenne mire költöd a plusz pénzt, ha nem kötsz valamilyen magánbiztosítást, akkor betegség, munkanélküliség esetén bevétel nélkül maradhatsz, de ha jól befekteted, akkor lehet, nem is kell magad biztosítani. Te dönthetsz. Az állam is megszabadulna egy felesleges adminisztrációs feladattól és annak költségeitől.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:42:39

@CSENDES: annyi hiba lehet a számításodban, hogy a bankok kiszippantanak minden jövedelmet - adókedvezményt stb. a devizahiteleken keresztül. érdemes lenne kiszámolni mennyi törlesztőt húznak be havonta - országos szinten.

cserébe basznak hitelezni, kiszárítják a piacot, ami cserébe a jegybanknak kell pénzt önteni oda, mintha a banknak nem lenne...röhej.

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 10:42:45

@jo.e: Nem fog megkövezni senki akárhová adod is a szavazatodat. Legalábbis itt nem. De engedd meg, hogy kicsit ellentmondjak.

Nem csak az SZJA az, amit te is s más is észrevesz.
De maradjunk az SZJA-nál.
Az csak egy igen jól hangzó szöveg, hogy az egykulcsos adó arányos. De talán még nem is lenne baj azzal sem, ha egy sokkal gazdagabb országban vezetnék be. De itt, ahol a szegénység egyre nagyobb, nem gondolod, hogy a legkisebbeket ugyanúgy adóztatni, az egyet jelent a szegények abszolut elszegényítésével. S te szeretnél úgy élni, hogy egy csomó éhező és nyomorgó ember vesz körül?
Gondold meg: havi 100.000 br-ból levonnak 16 %-ot s ugyanakkor havi 1.600.000-ből is annyit. Mindkét ember négy szájat tart el. Te ezt így rendben lévőnek tartod, még azt is figyelembe véve, hogy lehet épp a figyelembe vett nagyobb jövedelmű is meg is dolgozik a pénzéért. Mondjuk pedagógus... ez persze kicsit durva példa. De ha mondjuk csak egy jó időben jó helyen lévő elvtársúr, aki nem tesz semmit le az asztalra naponta. Még kevesebbet, mint az említett kis keresetű.

Jó az adórendszer. Sehol olyan magasra nem tették az ÁFA-t, mint itthon. A szegények ezért is sokkal kevesebbhez jutnak, a mindennapi kenyérhez is nehezen jutnak hozzá. Gazdag uraim pedig átruccan Szlovákiába vagy másik országba s ott fogja megvenni - nem a kenyeret, hanem a jachtot. A magyar kereskedőknek s ezzel a magyar gazdaságnak pedig coki.

Természetes, hogy a pedagógusoknak is jár a normális életszínvonal, de akkor szavazhatnál a szoci Medgyessyre is, ha indulna. Hiszen ugyanazt tette, mint most Orbán: választások előtt megvette őket készpénzért.

Szumma szummárum, az adórendszerünk szar. Ahogyan az egész bagázs szar, aki ezt létrehozta. S a tervek is: még mindig kevés a pénz a kasszában, az állami büdzsében s ez a kis gazember a luxusadót fontolgatja. Ami persze igen szépen hangzik: fizessenek a gazdagok amikor fogyaztanak. De akkor a kis marha zárja le a határokat, mert a gazdagot ismét s még jobban külföldre űzi fogyasztani.

Tehát hidd el nekem rozoga ez az egész felépítmény, recseg-ropog, az ország az agóniáját üli. Tovább is van, mondjam még..., de tessék inkább erősebben gondolkodni s szirénhangokat kiszűrni.

De te csak szavazz a fiatal demokratákra...

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:43:05

@CSENDES: "Szerinte azért fizetnek kevesen sok adót, mert a többiek elcsalják."
Jobbára igaza van. Kevesen fizetnek sok adót.
Másrészt viszont ebben az is benne van, hogy kevesen dolgoznak és ez is egy erős tétel ebben a játékban. A sokat emlegetett egymillió munkahely tényleg hiányzik.
"De más adatok azt bizonyítják, hogy nem nő a fogyasztás. Következésképpen nem csalnak. "
Meglehet, hogy így reggelre csődöt mondott a logikai készségem, de nem látom be az összefüggést.
Nem lehet, hogy eddig is csaltak, most is csalnak. De valami más körülmény megváltozott?

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 10:43:53

@csárlszbrunzol:

Nem fog megkövezni senki akárhová adod is a szavazatodat. Legalábbis itt nem. De engedd meg, hogy kicsit ellentmondjak.

Nem csak az SZJA az, amit te is s más is észrevesz.
De maradjunk az SZJA-nál.
Az csak egy igen jól hangzó szöveg, hogy az egykulcsos adó arányos. De talán még nem is lenne baj azzal sem, ha egy sokkal gazdagabb országban vezetnék be. De itt, ahol a szegénység egyre nagyobb, nem gondolod, hogy a legkisebbeket ugyanúgy adóztatni, az egyet jelent a szegények abszolut elszegényítésével. S te szeretnél úgy élni, hogy egy csomó éhező és nyomorgó ember vesz körül?
Gondold meg: havi 100.000 br-ból levonnak 16 %-ot s ugyanakkor havi 1.600.000-ből is annyit. Mindkét ember négy szájat tart el. Te ezt így rendben lévőnek tartod, még azt is figyelembe véve, hogy lehet épp a figyelembe vett nagyobb jövedelmű is meg is dolgozik a pénzéért. Mondjuk pedagógus... ez persze kicsit durva példa. De ha mondjuk csak egy jó időben jó helyen lévő elvtársúr, aki nem tesz semmit le az asztalra naponta. Még kevesebbet, mint az említett kis keresetű.

Jó az adórendszer. Sehol olyan magasra nem tették az ÁFA-t, mint itthon. A szegények ezért is sokkal kevesebbhez jutnak, a mindennapi kenyérhez is nehezen jutnak hozzá. Gazdag uraim pedig átruccan Szlovákiába vagy másik országba s ott fogja megvenni - nem a kenyeret, hanem a jachtot. A magyar kereskedőknek s ezzel a magyar gazdaságnak pedig coki.

Természetes, hogy a pedagógusoknak is jár a normális életszínvonal, de akkor szavazhatnál a szoci Medgyessyre is, ha indulna. Hiszen ugyanazt tette, mint most Orbán: választások előtt megvette őket készpénzért.

Szumma szummárum, az adórendszerünk szar. Ahogyan az egész bagázs szar, aki ezt létrehozta. S a tervek is: még mindig kevés a pénz a kasszában, az állami büdzsében s ez a kis gazember a luxusadót fontolgatja. Ami persze igen szépen hangzik: fizessenek a gazdagok amikor fogyaztanak. De akkor a kis marha zárja le a határokat, mert a gazdagot ismét s még jobban külföldre űzi fogyasztani.

Tehát hidd el nekem rozoga ez az egész felépítmény, recseg-ropog, az ország az agóniáját üli. Tovább is van, mondjam még..., de tessék inkább erősebben gondolkodni s szirénhangokat kiszűrni.

De te csak szavazz a fiatal demokratákra...

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:45:21

@CSENDES: Az SZÁMÍTÁSÁBÓL vezették ki csak. Vagyis nem veszik figyelembe az SZJA-d megállapításakor. De a munkavállalódtól még mindig levonják a bruttód 27%-át pluszban. Vagyis a bérköltségedként megjelenik. És mivel az államra száll; nem marad sem Nálad, sem a munkáltatódnál.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:45:25

@grani: mégis ment az ország szekere."
:))) hát kicsit off, de nem volt nyögdíj, meg ingyensulikajatankönyv, meg táppénz, meg segílyke, meg szocpol, mag ingyen gyógyszer, meg a többi okosság tutiság... szóval a kiadások nem nagyon terhelték a királyi kasszát.

grani 2013.10.27. 10:47:51

@Hidvégi Mihály: Irigyled, hogy jobban keresek? Hogy többet tanultam, többet és jobban dolgozom? Hogy a kapitalista és nem az állam többet fizet a munkámért? Ezt irigyled?

CSENDES 2013.10.27. 10:49:44

@csárlszbrunzol: Azért azt nem a te jövedelmedből vonják le. Azt a munkáltató fizeti. Döntsd már el, hogy mit akarsz mondani, s ne keverd a te jövedelmedet a munkáltató jövedelmével.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:51:05

@Hidvégi Mihály: és nyilván az helyes, hogy a minimálbéres nem fizet szjat, hála megyónak (nagyon helyesen ezt eltörölték)?
és nyilván attól, h tőlem simán 38%ot vontak, ettől a kiskeresetűnek több lett a fizuja? ugye nem ? akkor?

az egyetlen 100 pontos lépése a fidesznek az egykulcsos, aki kicsit értelmesebb ezt megérti. persze lehet nyomni, h eltöröljük, meg minden...sok sikert tavaszra.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:52:16

@Hidvégi Mihály: "Nem fog megkövezni senki akárhová adod is a szavazatodat. Legalábbis itt nem. De engedd meg, hogy kicsit ellentmondjak.

....

De te csak szavazz a fiatal demokratákra... "

Hát, ha megnézem a hozzászólásod keretét, akkor eléggé agitálsz. Ha nem valami mellett, akkor ellen. Legalábbis ez az értelme.
Jelzem, fingod sincs a saját páértpreferenciámról. de mégis leírod a végén, hogy kire szavazzak akkor nuygodtan.
Ez a tempó elfogadhatatlan, nem kérek belőle, köszönöm.

Az SZJA-s részre:
Ahogy Te is írtad, nem csak az SZJA van, hanem más is. Míg ezek mértéke 50%, addig csak azon vitázunk, hogy KITŐL vegyen el az állam. Szerintem meg nem ez a jó vita, hanem az, hogy MENNYIT vegyenek el. Utána beszélhetünk arról, hogy ezt milyen struktúrában kell beszedni.

Nem mellesleg valóban szar az aódrendszerünk, de nem az egykulcs miatt.
A gazdaságunk szar és ez a baja a "szegény embereknek", nem pedig az egykulcs.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:53:37

@CSENDES: Szerinted a mnkáltatódnak ez nem költség? Nem kell kiteremel(tet)nie azt a költséget? Most tényleg azon vitázunk, hogy ez látható-e, vagy sem?

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 10:54:21

@grani: Nem, egyáltalán nem. Én polgárnak tartom magam, a polgár nem irigy. S azt is úgy gondolom, ahogyan te, aki többet tanul s persze TÖBBET IS DOLGOZIK, az többet is keressen. Ez tök normál dolog.

Az már nem normális viszont, hogy egyre többen éheznek. Igen, itt a környezetemben is, nem csak a mások által mondottakat szajkózom, igyekszem látni.

Ismét kérdem: te szeretnél úgy élni, hogy körötted egy csomó éhes ember van.

Én nem. Mert ez a közbiztonságba is beletartozik: az éhes ember hamar rádtámad, s még azt sem mondhatom, hogy teljesen jogtalanul. Az élethez ugyanis mindenkinek joga van.

Tehát nem irigylem, ezt jegyezd meg. Főleg ha kapitalista adja a keresetedet ... ugyanis az állami teljesítményben nem hiszek, ezért az ottani keresetek hamiskásak számomra.

CSENDES 2013.10.27. 10:55:58

@FILTOL: Ez 674 ezer családot érint. 115 ezer bukott devizahitelest, és 559 ezer még kapaszkodót. Nem magyarázat a 2,84 millió kiskeresetűre.

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 10:56:39

@csárlszbrunzol:

A neked szóló választ bekopiztam amit Jo.e- nak írtam. Neki szólt a szavazz a Fityiszre, nem akartalak téged megbántani. De előtte Jo-e-hoz írtad agree, így gondoltam a válaszon neki megteszi neked is.
ennyi. hihi

ntracer · http://ujnemzedek.blog.hu 2013.10.27. 10:56:51

@csárlszbrunzol: Hol írtam én, hogy baj van az ÁFÁval? Na ilyen emberekkel mint te, nem szeretnék politizálni :DD

csárlszbrunzol 2013.10.27. 10:58:06

@csárlszbrunzol: egy példa erre gyorsan, aztán tényleg megyek nézni a versenyt :-)
Ki akarod festetni a lakásod. Mondjuk, a festő kér Tőleg 100k-t érte. Neked viszont egy törvény előírja, hogy a fizetésen felül az állam felé még tolj be 27%-ot. Ez Neked költség lesz-e?
Ha igen, akkor az is belátható, hogy a festés NEKED 127k-ba fog kerülni, amiből a festő csak ~64k-t fog megkapni a végén.
Ezek után tényleg nem számít, hogy fizet-e a munkáltatód utánad?

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 10:58:14

@csárlszbrunzol:

"Míg ezek mértéke 50%, addig csak azon vitázunk, hogy KITŐL vegyen el az állam. Szerintem meg nem ez a jó vita, hanem az, hogy MENNYIT vegyenek el. Utána beszélhetünk arról, hogy ezt milyen struktúrában kell beszedni.

Nem mellesleg valóban szar az aódrendszerünk, de nem az egykulcs miatt.
A gazdaságunk szar és ez a baja a "szegény embereknek", nem pedig az egykulcs."

Tök igazságod van.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 10:59:57

@CSENDES: nem a kiskeresetűre magyarázat TE...hanem arra, hogy nem nő a fogyasztás
először s nem fogyasztunk hitelre (helyesen)
másodszor az összes pluszt elviszi a bank...mint említettem febnt.

vajdasagi 2013.10.27. 11:00:25

@egyetmondok: Azt írod: "azért abban én nem lennék biztos,hogy egy magát komolyan baloldalinak gondoló olyan simán egyetértene azzal,hogy az állami újraelosztás GDP arányos mértékét vigyük már le a mai felére...:-))) mert hogy a poszt ezt mondja ám,ugye mindketten tudjuk."

Nos, én magamat komolyan baloldalinak gondoló polgár vagyok, sőt még a kommunizmus eszményeiért is leklesedtem annakidején (nyilván nem azért, amit ennek az eszmének a nevében műveltek a Szovjetúnióban. Magyarországon, de még Jugoszláviában is...)
És mégis, nagyon-nagyon szeretném, ha az állami újraelosztás mértékét levinnénk a felére.
És eközben persze finanszíroznám a gyerekeim oktatását, az egészségügyet, stb. Én még a hülyenépszavazáson is a vizitíj bevezetésére szavaztam.

HaFr: az írásod nagyon-nagyon megközelíti a tökéletest. Köszönöm szépen.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 11:02:22

@Hidvégi Mihály: Nyilván velem lehet a baj, de ezt nem tartom viccesnek

csárlszbrunzol 2013.10.27. 11:02:52

@ntracer: Meglehet, félreértettem valamit. Elnézést, ha így volt!

CSENDES 2013.10.27. 11:04:14

@FILTOL: De a fogyasztás nem azért nem nő, mert a bank elviszi 674 ezer devizahiteles jövedelmét. Hanem azért, mert az a karcsú létszámú, viszonylag jól kereső viszi el a (bevallott)jövedelem 50 %-át, s abból nem keletkezik többletfogyasztás. Nem fog 5 autó mellé hatodikat venni.

és ne kiabálj velem, mert megijedek:-))

explanatus 2013.10.27. 11:05:54

Kedves @Mária:! 2013.10.27. 08:01:48 Ez a blog gondolom azért született meg HaFr fejében, mert „ Magyarországon még nincs meg ennek a kultúrája”. Az igényt az általad hiányolt kultúrára fel kell kelteni. Attól, hogy „A VALÓBAN autonóm polgár nem vár ... hanem önszerveződve lép fel az ellen, amivel baja van.” nagyon messze vagyunk.

Gondold csak meg, biztosan vannak, akik szimpátiával vannak a Te gondolataid iránt is, de hogyan tudod alulról, azaz a környezetedben kiépíteni. Gondolom sehogy, amíg nincs olyan „fórum”, ahol akár a legközelebbi szomszéddal is elbeszélgess róluk.

Nincs már kukoricafosztás, meg törvény tiltja a kalákát is. Így meg kell előbb keresni a „beszélgetős” helyeket. HaFr csinált egy ilyet, ahol Te is elmondhatod, ami a szívedet nyomja.

Gondolom azért írsz ide, mert vannak gondolataid, melyeket meg szeretnél osztani. No, ez a lényeg, hogy autonóm módon mi itt arról beszélgetünk, hogy hogyan lehetne valami olyat összehozni, hogy "Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!" Hát legyen. (bocsa a sok idézetért)

Az internet korában kár lenne lemondani erről a technikai vívmányról. Minden korban azok az eszmék voltak a nyerők, melyek az éppen aktuális legmodernebb technikai vívmányokkal élni tudtak . HaFr csak él a mai kor legmodernebb vívmányával, az internettel. Ha nem élne vele a Te gondolataidat se ismerhettük volna meg. Nem tudok virágcsokor szmájlit ideírni, de gondolj ide egyet.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 11:06:33

@Mária:
a közéleti kérdések olyanok, hogy különösebben nem számítanak ezek. van egy kútfúró haverom a sanyi. aki folyton részeg, tökéletesen iskolázatlan. de politikában - ahhoz képest, hogy végigbukta már az általánost - valamiért elég okos.

CSENDES 2013.10.27. 11:08:20

@kantonista: Ez is csak olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá, vagy legalábbis úgy gondolja.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.10.27. 11:09:28

@CSENDES: ez csak egy tipp, de jó lenne tudni mennyit sarcol ki belőlük havonta....
:) bocs...

nu pagagyí 2013.10.27. 11:14:31

@FILTOL: Hát, a bankoktól már épp elég különadót beszedett pártunk és kormányunk. Ebbóől az összegből már háromszor megoldhatta volna a devizahitelesek problémáját, amelyet többek közt sajátmaga okozott a mesterségesen leértékelt forinttal. A gyenge forint arra szolgált volna, hogy a kínainál olcsóbb magyar munkaerőt látva, a nyugati nagytőkések tömött sorokban hozzák ide, a hangsúlyozottan termelő beruházásokat. Ha időközben nem rontották volna el a renomét, talán be is jött volna. Durciból, most a szintén olcsóbérű ázsiai országokból várjuk a tőkét, csak ahhoz még mindig túl sokat keres a a minimálbérrel "elkényeztetett" magyar munkavállaló. A kívánatos mérték nyilván a közmunkabér lenne, kormányunk csak tudja, mit miért tesz.

nincs1itt 2013.10.27. 11:16:19

@FILTOL: Biztosan hallottál már a "New Deal" nevű korszakról... Meg Ford-ról is, aki megkérdezte magától, hogy "Ki a fenének gyártom én az autókat, ha munkásaim nem tudják megvenni!?" Majd felemelte a bérüket...
Ne zavarjanak olyan apróságok, mint a jövedelem és a fogyasztás elhanyagolható összefüggései. A bankokat pedig tessék, felrobbantani, majd a helyüket sóval behinteni. Kivéve persze, a kellően fideszbarát/-tulajdonú bankokat, akik a munka szeretetéért működnek...
De azért nem sokkal Mo.előtt járó országokban progresszív, több kulcsos adórendszerrel funkcionálnak, mi több magánnyugdíj rendszerük, magán egészségbiztosítói hálózatuk van. Mi több hiteleznek. Ennek az alapja, a munka és a termelés, amit meg is fizetnek a dolgozónak. Akkor mindezt fedezni tudja, sőt a mo.-i életnívóhoz mérten, csodálatosan meg is él!
Csak a bankok a hibásak, nem a mindenkori politikai elit, karöltve a gazdasági elittel, ááá dehogy... Neked nem is kell más, mint a csúti Rámszesz, aki maga az élő Isten, megoldja a megoldhatatlant, csak szavazz rá!! Ha nem akkor meg a bankok, az EU, karvalytőke stb a hibás!

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 11:16:25

@csárlszbrunzol: Sajnos a szabadságra csak rétegigény van. Igy nem kell új társadalmi szerződés.

Nincs ingyen szabadság. Ennek is megvan az ára. A vállalkozó nem 'csal el mindent' hanem az állam szándékosan nem bántja, mert örül hogy nem kell róla gondoskodni esetleg még munkahelyet is teremt.

vajdasagi 2013.10.27. 11:20:14

@Mária: Sajnos Mária, valóban az a helyzet, hogy a blogoszféra egyik legbutácskább alakját játszod el a hozzászólásadiban. Hogy valóban ilyen bugyuta vagy-e, vagy ezt a szerepet fizetik valamelyik párt házatáján, azt nem tudom eldönteni. De mindkét eset eléggé lehangoló rád nézve.

valaki senki 2013.10.27. 11:33:33

@Anyámasszony_sanyija: Azt gondolom, hogy ezeket a lépéseket így is, úgy is meg fogják lépni. Annyi nehezítéssel, hogy közben NEM LESZ polgárosodó középosztály, aki mint tudjuk, a társadalom gerince. A fiatalok a kilátástalan -és igazságtalan rendszer miatt elmennek. ( és gyereket sem itthon fognak szülni a képzettebbek.) Aki itthon marad, az sem akar vállalkozni, amit vállalkozóként, most meg is értek! :) Lenullázzák a szakértelem, a tudás becsületét, és újból csak az számít, kinek vagy a s.g..e vége, vagy ptk szerinti nem rokona! Tudás alapú társadalom helyett közmunkaalapú épül, mert a versenyszféra kinyírása miatt, ott nem teremtődik munkahely. És ez az, ami felértékeli az állami munkahelyeket! Holott abból nem lesz csak kis hányadbanm értékteremtés! Egyre több fontoskodó hivatal, aki büntet, és nem szolgáltat! Itthon a GDP 10%-kát költjük a bürokráciára, mert olllllyan gazdag ország vagyunk! ( EU átlag 3%, nálunk még a háromszorosába sem fér bele! )

Demis Castro 2013.10.27. 11:39:08

@Hidvégi Mihály: fészbúk, mi? Na mindegy, megpróbálom :)

Mária 2013.10.27. 11:52:09

@explanatus:

" Gondolom sehogy, amíg nincs olyan „fórum”, ahol akár a legközelebbi szomszéddal is elbeszélgess róluk."

Nekem ahhoz nem kell fórum, hogy beszélgessek a szomszédokkal. Sőt, a kisboltossal is szoktam, a hentessel is, az újságossal is, és még sorolhatnám. Pedig nem is akarok gründolni semmiféle pártot.

A poszter is jobban tenné, ha a virtuális és a toborzási célhoz képest meglehetősen arrogáns észosztás helyett élesben, szűk körben kezdve méretné meg magát.

Nehogy a végén róla is kiderüljön, hogy nem alkalmas arra, hogy egy 10 főnél népesebb, mérsékelten elutasító közönség elé álljon, mert nem alkalmas a feladatra. Akit ugyanis udvariasan végighallgatnak egy egyetemi előadóban, azt nem biztos, hogy nem verik meg a piacon.

Még a végén ő is úgy járna, mint Mesterházy Attila, hogy sírástól elvékonyodott hanggal somfordálna le a színpadról, mert nem szűrték meg szigorúan előre a közönséget, ő meg nem tudta maga mellé állítani a hallgatóságát.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 11:55:01

@CSENDES:
nem azt állítom, hogy a politikához mindenki ért. hanem azt, hogy valakinek iskolázatlanul is lehetnek jó elképzelései. nekem is van egyetemi végzettségem. de nem gondolom, hogy ez a közéletben alapkövetelmény.

Mária 2013.10.27. 11:55:38

@vajdasagi:

"Sajnos Mária, valóban az a helyzet, hogy a blogoszféra egyik legbutácskább alakját játszod el a hozzászólásadiban."

De a közvélekedés szerint te még nálam is ostobább vagy :D

drkovax 2013.10.27. 11:58:13

Ez az egész semmivel sem áll erősebben a valóság talaján, mint az egykori "Éljen és virágozzék ..." típusú május elsejei jelszavak.

Teljesen mindegy, hogy a "szocialista embertípus" elképzelt tulajdonságaira alapozunk elméletet vagy az általad elképzelt "autonóm polgár" a valóságban szintén nem létező fogalmára.

Gyakorlati haszna mindkettőnek csak annak számára van, aki megszerzi magának a "kinyilatkoztatás kizárólagos jogát" és abból jól megél a többiek rovására ...

Demis Castro 2013.10.27. 11:58:57

@Mária: Pedig kell gründolni egy pártot, mert ha senki sem nem próbálja meg, akkor csak sírni lehet, hogy "Dehát kire szavazzak a jelenlegi választékból?" - amiben jóérzésű ember nem talál egyetlen vállalható alternatívát sem?

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 11:59:51

@csárlszbrunzol: hát ha felhúztalak ezzel, akkor tényleg nem vicces, bocs.

Demis Castro 2013.10.27. 12:01:41

@drkovax: Igen, vannak bajok a demokráciával. Viszont (ahogy ezt egy szivarozó alkoholista is megállapította korábban) ez az egyetlen út :)

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 12:12:07

@grani:
magyarország 20-30 szuverén megyével lenne versenyképes. úgy, hogy legalább keleti határszélen létrejönnek a szomszédokkal az etnikai értelemben kiegyensúlyozott uniós megyék: nógrád-novo hrad, abaúj-abov, zemplén-zemplín, szatmár-satu mare, bihar-bihor, békés-bichiș, csongrád-čongrad, bácska-bačka.

erre brüsszelből lehetne külön pénzt szerezni. mert ez a szlovák és a román nacionalizmust oldaná, segítené a szerb előcsatlakozást. illetve létrejöhetnének eurorégiók. amit ugye berlin és bécs favorizál. azért, mert az illeszkedne egy közép-európai szövetségi államrendbe.

de ahhoz, hogy ez a folyamat elinduljon független önkormányzati rendszerre van szükség. azért, hogy a járások, a megyék és a régiók alulról szerveződve jöjjenek létre. a trianoni szerződés határait időnként átlépve. ez a folyamat megérhet, egyes helyeken véget is érhet 2020-ra. ami egy jelentős évforduló lesz. debrecen a viszonylagos önállóságát visszakaphatna 2017-ben a reformáció 300. évfordulóján. vagy akkor elindulhat egy ilyen törekvés.

szerintem az elkövetkező 20-30 év politikája arról szól majd, hogy a nagy-magyar feudalizmusban egyes térségek a szabad királyi városok mintáját követve polgárosodni akarnak. illetve a közép-európai szövetségi államok mintájára felerősödik a regionalizmus. a székelyek etnikai elkülönülést akarnak. semmi szín alatt nem akarnak együttműködni a románokkal, akik körbe veszik őket. ehhez joguk van. de ez legyen az ő dolguk.

de ettől függetlenül nyíregyháza miért ne ápolhatna jó viszonyt szatmárnémetivel (az ott élő románokkal is). a szatmári síkság adottságait miért ne lehetne közösen kihasználni. debrecen miért ne működhetne együtt nagyváraddal (akár annak román polgármesterével). vagy miért ne jöhetne létre szorosabb kapcsolat kolozsvárral. de a románokkal, szászokkal is. székelyföld el akar különülni a történelmi erdélytől, akkor tegye ezt. de ez az európaitól teljesen eltérő autonómia törekvés. etnikai alapon akar szegregálódni. ha ez az elképzelésük, akkor legyen egy különálló székely gettó. az ott élő román kisebbség majd kinevez hozzá egy kápót.

ez is egy autonómia törekvés, de az is, hogy komárom és komarno legyen egy város. vagy az, hogy jöjjön létre egy lengyel-szlovák-ukrán-magyar-román kárpátalja. ebből a halomból majd lesz, amelyik sikeresen létrejön, és lehet, hogy lesz, amelyik elbukik. de erről az ott élők döntsenek.

legyen székelyföld etnikai értelemben különönálló. csak székely többségi területen nincs mondjuk tudományegyetem. vagy nincs egy korszerű ipartelep. vagy nincs egy nagyobb kőszínház. mert marosvásárhelyen román többség van. de legyenek etnikai alapon állóak hargita és kovászna megyében. az állattartásra és a pántlikás-pálinkázós nagy-magyar turizmusra alapozva lehet, hogy ez sikeresen fenntartható. de az is lehet, hogy nem. lehet, hogy egy újraegyesített szatmár-satu mare megye (teljesen eltérő logika ugye) lesz a sikeres. vagy a román-magyar bihor/bihar.

etnikai elkülönülés, vagy együttműködés. erről sem lehet országos szinten dönteni. helyi szinten döntsük el.

drkovax 2013.10.27. 12:14:58

@Demis Castro: Nem a demokráciáról beszéltem, hanem a szerző ideálképe és a valóság viszonyáról.

Egyébiránt meg a szerző épp a "szivarozó alkoholista" megállapításának már az első lépésben adódó következményét (a túltengő elit tudattal bíró pártok vereségre vannak ítélve) nem veszi figyelembe ...

drkovax 2013.10.27. 12:20:06

@kantonista: Brüsszel legfeljebb az ellenkező központi kormányok visszaszorítására lenne használni az euró-régió modellt, és azt is csak azért, hogy ne legyen a döntéshozatali jogát megkérdőjelezni képes entitás.

(És ez nem gonoszkodás sem tőlem, sem a brüsszeli bürokráciától: ez személytől és politikai tartalomtól független tulajdonsága egy ilyen konglomerátumnak.)

drkovax 2013.10.27. 12:21:09

@drkovax:
errata: ... lenne hajlandó használni ...

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 12:24:18

@explanatus:
abban a mária nicknek tökéletesen igaza van, hogy ha valaki országos pártot akar csinálni, akkor azt úgy lehet ha az ember jár piacon. az sem árt ha az ember néha elmegy a templomba függetlenül attól, hogy mit gondol a papokról. meg kell kérdezni a néniket, hogy mi a problémájuk, miért járnak oda. az sem árt ha az ember jár villamoson, felül egy borsodi volán távolsági járatra. és beül néhány falusi kocsmába. nem filozófusnak kell lenni, hanem kulturális antropológusnak.

PapiPapi 2013.10.27. 12:24:34

HaFr blogjának utolsó mondata: "Az autonóm polgárnak még sincsen politikai képviselete. Hát lesz!"
Ha az egyes társadalmi csoportok jelenlegi relatív autonómia sorrendjét nézzük, akkor mindenképpen a piacról saját maga jövedelmet szerző rétegekről van leginkább szó. Akkor a politikai képviseletet leginkább Vállalkozók Pártjának" kellene hívni. Ilyen persze már volt, nem is tudom mi lett vele. Valójában rétegpárt volt, győzelmi esély nélkül; (azóta a választási rendszer miatt tovább romlottak a kis pártok esélyei).
Ennek ellenére amit igazából nem értek az az, hogy a vállalkozói réteg aki a legautonóbb, az miért nem szervezkedik, vagy legalább én nem látom, hogy tenné.

drkovax 2013.10.27. 12:29:27

@PapiPapi: Mert vagy vállalkozik vagy szervezkedik. A kettő egyszerre csak a Demján-Csányi szinten működtethető (vagy ott sem, hisz ők sem teszik).

egyetmondok 2013.10.27. 12:32:11

@vajdasagi:
Szerintem pont ez lehetett volna az a magas labda,amit 2010 után a baloldal,gyávaságból,mittudomén,de simán elmulasztott leütni: mitől ne lehetne baloldali program a sikeres,magántulajdonon nyugvó versenyes magyar piacgazdaság létrehozása ?
Merthogy erről a Fidesz simán lemondott,nem is érdekli őket ez,hanem csak és kizárólag az állami újraelosztás körüli okoskodás,és ami sikeres piacgazdaság,azt csinálja csak szépen,mint eddig is, a külföldi tőke.

Erre kell valakinek végre nemet mondani.

Demis Castro 2013.10.27. 12:38:23

@PapiPapi: Ha már az utolsó mondatot elolvastad, olvasd el az elsőt is:

"Először is felejtsük el a polgárt abban az értelemben, ahogy a fiatal demokraták (fel)használják: a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyart."

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 12:39:41

@egyetmondok: 'Szerintem pont ez lehetett volna az a magas labda,amit 2010 után a baloldal,gyávaságból,mittudomén,de simán elmulasztott leütni: mitől ne lehetne baloldali program a sikeres,magántulajdonon nyugvó versenyes magyar piacgazdaság létrehozása ?'

- Azért mert már megmutatták mit tudnak és senki sem figyel oda mikor mit hazudnak.

explanatus 2013.10.27. 12:40:09

@kantonista: Hát, lehet. Ez is egy mód, de mi az esélye annak, hogy találkozzon veled, vagy Máriával, esetleg velem vagy bárkivel, aki ezt a blogot olvassa az általad felsorolt helyeken. Mi az esélye, hogy azokon a helyeken pont arra várnak, hogy egy blogtulajdonos, pártalapító társalogjon velük? Gondolom, tudod magad is a választ.

Ha magam tudnám miként kellene csinálni, akkor most az én blogomat is olvashatnád valamilyen cím alatt. Nem tudom, ezért nem is csinálom. Gondolom HaFr tudja, ő meg pont ezért csinálja, amit és ahogyan csinál.

Azért az se kis meló, naponta kétnaponta írni valamit, ami több száz véleményt generál. Szóval, erre így van igény. Lehetne biztosan másként is, de ez az Ő blogja.

drkovax 2013.10.27. 12:44:06

@kantonista: Az kevés lesz, mert a legjobb esetben is csak a választót foglalkoztató problémák és megvezetésükhöz alkalmazható módszerek feltérképezésére alkalmas. A megoldás viszont abban semmiképp sem lehet ...

Demis Castro 2013.10.27. 12:46:22

@drkovax: A szerző nem mondta, hogy a szóbanforgó párt "nyerni" fog. Csak azt mondta, hogy nem lenne rossz egy ilyen párt...

Az pedig, hogy "túlteng-e" az elit tudat vagy sem, az még nyitott kérdés. Mindenesetre az biztos, hogy bármilyen okos volt is az a bizonyos angol, mi több tapasztalattal rendelkezünk nála, mert végig tudunk nézni az azóta eltelt 70-80 éven.

Lehetséges, hogy a demokráciában csak két lehetőség van, és mindig a populista párt fog nyerni (lásd egy másik angoltól a "mindig a németek nyernek" aforizmát), de aki most kezd bele valamibe, mindenképpen több tapasztalattal teszi :)

jo.e 2013.10.27. 12:53:48

@Hidvégi Mihály: Köszi az útbaigazítást az szja útvesztőjében. Az igazságnak mindig több oldala van, nézzük a hozzánk közelebb állót? Szépen hangzik, h. 100.000 br-ból ugyanannyi adót vonnak le, mint 1.6M-ból, csakhogy nem igaz! Csak a % ugyanannyi az összeg nem, de ezt te is pontosan tudod, mégis leírod. De ezt most ne kezdjük el. A mostani kormány 2%ponttal emelte az áfát. Az előző mennyivel? Persze ők kérik leghangosabban számon. 1ébként a másik dolog meg, h. teljes felelőtlenség br. 100e Ft-ból 4 gyereket vállalni (csak hogy a példádnál maradjunk) Megjegyzem a mostani kormány a lehető legtöbbet tette az ügyben, h. akik a maguk részéről mindent megtesznek, h. - polgárként - maguk eltartsák a gyerekeiket, meg is tudják tenni. Úgyhogy bizony, hogy ide fogok szavazni.

Fekete Mamba 2013.10.27. 12:59:41

@CSENDES: szeretném megkérdezni, hogy miért olyan fontos a fogyasztás növekedése, főleg ha annak forrása a nem hatékony állami újraelosztás, netalán hitel?
Most már nem érvényes az, hogy egy tőkehiányos gazdaságban törekedni kell a megtakarítási ráta növelésére, a belső forrásra alapozott beruházások növelésére?

Vagy néha elfogadjuk a münchhauseni unortodoxiát, néha nem?

(Annak is megvan az oka persze, hogy a végén a megtakarítók kimenekítik innen a pénzüket, és nem fektetnek a hazai reálgazdaságba egyáltalán, de az egy másik kérdés.)

egyetmondok 2013.10.27. 13:11:06

@Lucky Larry Silverstein:
" Azért mert már megmutatták mit tudnak és senki sem figyel oda mikor mit hazudnak." ---

igen,ez lehetséges,de ez még mindig nem menti fel őket szerintem az alól,hogy azt se vették észre,hogy a Fidesz ugyanúgy mint ők, összevissza hazudozik erről,...illetve nem is: mégis igazad lehet,valószínű,hogy ugyanazt a hamis és hazug politikát miért is vennék észre a fideszben,ami pont a sajátjuk is. Oksi,inkább egyetértek veled.

(BTW: válaszoltam az USA utólagos normakontrollra vonatkozó nekem feltett kérdésedre a minap. Mit szólsz,gondolom azóta utána néztél,hogy micsoda kemény és persze nem korlátozott jogkörű alkotmánybíráskodás folyik odaát.)

Szelid sunmalac 2013.10.27. 13:12:03

@jo.e: Az elozo kormanyok megemeltek egy magas szintre. Erre a mostani megemeli a magasat meg magasabbra, de te csak a szazalekok merteket hasonlitod ossze es aki a magasabbat meg magasabbra csereli, azt jonak tartod???

CSENDES 2013.10.27. 13:13:50

@Fekete Mamba: Nos valamelyik hozzászólásomban azt írtam. Sem fogyasztás, sem felhalmozás nem növekszik.
És egyébként miért olyan nagy a szükség a fogyasztásra?
Mert pl. a húsfogyasztásunk 30%-kal csökkent. Nyilván nem azért, mert egyre jobban elterjed a vegetárius étrend. Ennek feldolgozóipari kihatása is van. Konkrétan tönkre mennek a vállalkozások. És nem lesz belőle többlet export sem, mert ott pedig versenyképtelenek a hazai cégek.

Szóval kedves Mamba, gyilkos humorod ellenére szeretném hinni, nem gondolod, hogy hitelt kéne felvenni az embereknek az étkezés érdekében. És ez csak egy példa. Így hirtelen.

CSENDES 2013.10.27. 13:18:42

@Fekete Mamba: Még egyetlen mondat. Maga a nagyságos gazdasági miniszter (áldassék a neve) is megmondta, gazdasági fellendülésnek kell jönnie, mert előbb utóbb elromlik a hűtőgép.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 13:21:09

@CSENDES: 'Sem fogyasztás, sem felhalmozás nem növekszik.'

A lakossági hitelálomány óriásit csökkent. Ez is felhalmozás, a pozitív felhalmozás szintén nőtt, igaz leginkább a felső 10%-nál.

CSENDES 2013.10.27. 13:26:54

@jo.e: Hát ez nagyon édes. Polgárként el tudják tartani a gyerekeiket. Miért eddig hogyan tartották el a polgárok? Most van ez a remek családi kedvezmény. + a családi pótlék.
Differenciálatlanul, függetlenül attól van e rá szüksége. Tehát jövedelemtől függetlenül.
Mindezt a beszedendő szja terhére. Így, amennyiben magas jövedelemmel rendelkezik az illető, igénybe tudja venni a teljes kedvezményt, továbbá a családi pótlékot is (szociális jellegű juttatást), mások meg nem, illetve jóval kisebb mértékben.
Ez tart egészen a gyermekek 18 éves koráig.
Nem kellene-e felső határt húzni, megnézni hol lenne optimális? Milyen kiadáscsökkentést jelentene ez, s mellé milyen bevételnövekedést?
Miért olyan kérdések ezek, amiket nem lehet felvetni?

CSENDES 2013.10.27. 13:33:55

@Lucky Larry Silverstein: Mond neked valamit az, hogy fenntarthatóság. Az, hogy akiknek volt rá lehetősége végtörlesztettek, az egy eseti lehetőség volt (lakossági hitelállomány csökkenése). Mások meg beledöglöttek ennek hozadékába (2013. májusára már 115 ezer hitel volt bedőlve, részben a törlesztő részletek növekedése miatt, részben munkahely elvesztése miatt).

Az a tény pedig, hogy a felső 10 %-nál növekedett a megtakarítás (államkötvény), nem jelentett semmiféle gazdasági növekedést, mert nem a gazdaság vérkeringésébe került bele, hanem az állam adósságának növelését jelentette. Azaz valamennyi adófizető jövőbeni terheinek a növekedését.

Demis Castro 2013.10.27. 13:36:07

@jo.e: Másképpen ezt úgy lehet megfogalmazni, hogy, hogy "megvettek kilóra".

Az nem érdekel, hogy a többi pénzzel (amit nem neked adnak oda) mit csinálnak?

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 13:37:29

@jo.e: Igen, ha tetszik elírtam, hogy ugyanannyi adót fizet, valóban azt akartam, hogy a kicsiből is levonnak 16 %-ot, meg a nagyból is.

Az előző kormányt ne keverd ide. Ez nem az a blog, ahol a szoci kormányokat dicsérnék, megtették ők is a magukét ahhoz, hogy Mo. annyira szegény legyen. De a mostani kormány sem különb egyáltalán, sőt a gazdaság agyonadóztatásával legalább annyira rossz gazdaságpolitikát visz.

"... h. teljes felelőtlenség br. 100e Ft-ból 4 gyereket vállalni"

Te megkérdőjelezed, hogy egy szegény ember ne vállalhasson 4 gyereket mert nem tudja eltartani?! Húha, itt nagy baj lehet...

CSENDES 2013.10.27. 13:39:02

@CSENDES: És itt valaki korábban felvetette, hogy milyen nagyon magasak a kamatterhek. Példának hozta fel, hogy csaknem meghaladja a teljes Szja bevételt.
Csakugyan. Az adósság folyamatosan növekszik. Kormányváltás óta 19.685 milliárdról (elnézést a számot emlékezetből vettem), 22.085 milliárdra, miközben elégettünk kb 3.000 milliárd magánnyugdíj-pénztári vagyont.

CSENDES 2013.10.27. 13:39:55

@CSENDES: És IMF tartozást törlesztettünk augusztusban.

CSENDES 2013.10.27. 13:41:52

@Demis Castro: Egyetértek. Ezért lenne szükség tudatosabb szavazókra. HaFr megfogalmazásában polgárokra.

nu pagagyí 2013.10.27. 13:43:21

@PapiPapi: A nagyvállalkozói réteg sikeresen beépült a politikába, lásd még oligarchák. A torz piac és az államot kézivezérlő politika machinációi, valamint a nyakra-főre osztogatott támogatások, nem teremtenek kedvező környezetet, hogy megerősödjön egy öntudatos, független vállalkozói réteg. Nem is nagyon akar senki sem vállalkozni, inkább a kevesebb, de fix jövedelemmel járó, nyugis állami állásokat hajkurásszák az emberek.

CSENDES 2013.10.27. 13:49:53

@nu pagagyí: Azért lássuk be, ez a gazdasági válsággal kezdődő folyamat volt. Van ennek a kormánynak elég hibája (sajnos/hálistennek), nem kell ezt a folyamatot is rájuk húzni. Viszont a kormány feladata lett volna ennek a folyamatnak a visszafordítása. Ez tény.

Demis Castro 2013.10.27. 13:51:32

@Hidvégi Mihály: Ajjaj, lehet, hogy máris összeveszünk :(

Sajnos a "szegény ember" bajban van. Mert bizony ha kevés a pénze - akkor keveset tud adni a gyerekeinek. Ha 4 gyereke van, akkor kevesebbet tud adni nekik, mint ha két gyereke lenne - ez persze a "gazdag emberre" is igaz.

A kérdés az, hogy ha a "szegény ember" két gyereket el tud tartani becsülettel, négyet viszont nem, mi a teendő akkor, ha mégis 4 gyereket "vállalt"?

Ezeket a gyerekeket is tartsa el a "gazdag ember" a maga 4 gyereke mellett?

Erre mi a helyes válasz?

Mercel 2013.10.27. 13:55:09

Az autonóm polgár jelenleg ha tényleg komolyan veszi azt a tényt, hogy a saját élete a tét akkor szépen veszi a kabátját és elhúzza a belét egy másik országba.

Az a szörnyű ebben az írásban, hogy bármelyik pártra ráillene ez a vádbeszéd nem csak az egyébként általam is mélységesen utált fideszre.
Valamennyire beleértve az éppen most, az eddig kormányzókat, és azokra is akik most éppen a fidesz hatalmára ácsingóznak. Nagyon nagyon beleértve a nyiltan náci jobbikot is.

Az mindenesetre tény, hogy ennyire mélyre mint a fidesz még egyik sem süllyedt.
Talán leginkább a félkegyelmű gyurcsány akinek közvetve köszönhetjük a mostani ámokfutást is.

Csak azt ne képzelje bárki, hogy ha a fidesz valami csoda folytán elbukná a következő választást (nem fogja) akkor majd minden másképp lesz.
Nem lesz másképp, de véletlenül igen, akkor azok akik a helyükbe lépnek majd abban a kényelmes helyzetben találják majd magukat, hogy adott egy jól bebetonozott és megközelíthetetlen bástya, amit majd hülyék lennének lebontani maguk alól.

Gyökeres (átgondolt, és pozitív) reformokra lenne szükség majd pedig következetes 20-30 éves kormányzati munka után lehetne élhetőbb ez az ország.
De a jelenlegi felhozatalból még ennek a melónak még az elkezdését se merném rábízni egyikre se.

Így hát az egyszerű polgárnak marad az anyázzással teli mindennapi igavonó barom szerepe, vagy szépen elmegy és megpróbál élni egy idegen országban, kicsit talán jobban és legfőképpen boldogabban, de az meg ugye nem az Ő Hazája..
Bár lássuk be a legtöbb embernek a napi élete fontosabb mint a mostanában olyan sokat hangsúlyozott fennkölt hazafiság, mert abból se tankolni, se kenyeret venni, se boldogan élni nem tud.

"Frigyes"

Mercel 2013.10.27. 13:56:01

Szóval a polgár csak élni szeretne nyugiban és jólétben, felesleges baszogatások és stressz nélkül.
Ez ilyen egyszerű - lenne:)

2013.10.27. 13:59:47

@nincs_itt:

"Ki a fenének gyártom én az autókat, ha munkásaim nem tudják megvenni!?" Majd felemelte a bérüket..."

Ford sosem mondott ilyet, és az, hogy Ford emiatt adott volna magas béreket, egy sokkal később kialakult balliberális legenda, illetve populista, demagóg propaganda.

Itt egy nagyon jó ango nyelvű cikk ennek a valós hátteréről, egyúttal azt is levezeti, hogy miért butaság matematikailag is az állítás.

blogs.telegraph.co.uk/finance/timworstall/100016570/lefty-myths-of-our-time-why-henry-fords-pay-rise-for-workers-undermines-the-living-wage-campaign/

CSENDES 2013.10.27. 14:01:22

@Demis Castro: Most akkor népszaporulatot vár a kormány, vagy egy bizonyos nép szaporulatát, amely népszaporulat a kormány szerint segíthet a fellendülésen? Ugyanis a kormány azzal a lépéssel, hogy csak pozitív (azaz) befizetendő adóalap mértékéig ad kedvezményt a gyermekszületésre, az a döntés már megszületett. Ezzel elejét vette a szociális alapokat "fosztogató" un. "megélhetési gyermekvállalásnak" . Azonban az a kérdés, hogy ezt miért terjeszti ki a keresők között is (a kiskeresetűeknek számítható, ám dolgozó rétegekre), ez utóbbiak rovására, fel nem foghatom.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 14:01:51

@drkovax:
brüsszel nyilván támogatná, hogy a magyar-szlovák és a magyar-román határszélen közös európai közigazgatás alakuljon ki. nem kevés pénzt áldozna erre azért, hogy a felerősödő kelet-európai nacionalizmust visszaszorítsa.

és ennek a keretében folyhatna a szerb előcsatlakozás. egy közös bácska-bačka nekünk magyaroknak azért lenne előnyös, mert vajdaság előbb csatlakozna, mint belgrád. a szerbeknek pedig azért, mert hamarabb juthatnának európai forrásokhoz. ami nekik létkérdés. szerbiának fel kell zárkóznia horvátokhoz, mert ha túl nagy különbség alakul ki, akkor az ott élő szerbek eltűnnek. brüsszelnek el lehet adni, hogy a duna-száva vonaláig vonuljon előre. ami egyébként horvát érdek is. mert így dráva-száva közben szlavónia újraegyesülhetne. ebben a térséggel pénzzel mindenkit le lehet fizetni.

ezt az egész projektet a jenkik is támogatnák. azért, mert a nyugat-balkánt minél hamrabb fel kellene venni a nato-ba. részben azért, hogy bosznia-hercegovina, albánia és koszovó ügye rendezve legyen. de főleg azért hogy az oszmán (moszlim) törököket sakkban tarthassák. ez a térség brüsszelnek fontos: eu és a nato oldalról is.

berlin érdekében állhat egy közép-európai szövetségi egység létrejötte. azért, hogy legyen egy b-terv az unió szétesésére. ha britek kilépnek, akkor nem lehet tudni, hogy a skandinávok és az atlanti franciák mit csinálnak. a mediterrán térséget valószínűleg nem tudják, és nem akarják újra megmenteni. jöhet olyan kényszer, hogy őket ki kell zárni euroövezetből. vagy ha létrejön egy mediterrán fed, akkor kiléphetnek. az is lehet, hogy az euro csak a fővárosokban marad fizetőeszköz. a portugál, spanyol, olasz és görög parasztok valamilyen régiós pénzzel fizetnek majd. erre az esetre egy kölcsönösen előnyös lehet egy "nagy-német protektorátus".

az egyetlen problémás terület a székelyföld. ahol a népakarat brutálisan ütközik brüsszel és berlin érdekeivel. mert ezek ugye kelet-európába mix zónákat (uniós megyéket és eurorégiókat) képzelnek el. a székelyek pedig etnikai elkülönülést akarnak.

kolozs és maros is román többségű. ott csak lau2 szintű autonómiát kaphatnak. kolozsvár és marosvásárhely magyar többségű városrészeiben. ezen túl reálisan lehetne egy hargita és kovászna összevonásával egy székely többségű megye. de ha annak az etnikai zártságához ragaszkodnak (azaz nem egyeznek ki a románokkal), akkor felmorzsolják őket, ahogyan bekerített indiánokat a rezervátumaikban. a románok beküldik a maffiát, és mutatóban hagynak néhány fafaragást. az európai hatalmak vegyes zónákat akarnak mindenhol. ilyen katalónia is. ahol mindenki tud katalánul, de a lakosság fele kasztíliainak mondja magát. barcelona második csapata az espanol. etnikai alapú területi autonómia (rezervátum) európában legfeljebb åland szigetén van. szerintem a székelyeknek ezt a típusú autonómia törekvésést senki sem fogja támogatni. de ettől még lehet ilyen igényük. a népakarat és működőképesség nem feltétlen esik egybe.

Demis Castro 2013.10.27. 14:04:09

@Mercel: Olyan verzió nincs, hogy rendet raksz?

Jó persze, értem én, a fasznak van kedve miniszterelnöknek lenni, az tök szívás, meg unalmas, ezer szórakoztatóbb dolog van annál, hogy az ember öltönyben köcsögködjön a parlamentben...

De ha senki nem vállalja be a melót, akkor - marad a pocakos fodballista meg a többi ingyenélő. Ilyen a piacgazdaság :)))

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 14:15:41

@Demis Castro:
Nem szeretek én veszekedni...

Helyes válasz? Igyekezni kell olyan gazdaságot kell létrehozni, hogy a legszegényebbek is vállalhassanak annyi gyereket amennyit csak akarnak. Ha belegondolunk, azért a gyerekvállalás nem elsősorban anyagi kérdés, hanem elköteleződés: aki a gyerekeket szereti, az nem szokta számolni a mennyiségüket.

...olyan gazdaságot létrehozni - írtam. Ez alatt azt értem, hogy abban a társadalomban, amelyikben állandóság van, nyugalom van, biztonság van, ott mernek az emberek inkább gyereket vállalni. Ahol hisztériáznak, hogy harcban állnak a csapataink az egész fejlett világgal, ott inkább a hangulat miatt sem születik annyi gyermek, mint ildomos lenne.

Nyugodt polgári légkör kell. Nem szavakban kell csupán polgárságot teremteni, "polgári kör"-öket létrehozni hanem valójában is.

" Ezeket a gyerekeket is tartsa el a "gazdag ember" a maga 4 gyereke mellett?"

Kell legyen egy bizonyos szolidaritás, ez a szolidaritás pl. egy több kulcsos adó, nem azt mondom, hogy éppen 36 % kell legyen a legfelső kulcs, de a második kulcs mindenképpen egy fajta szolidaritást ad a szegények felé.

Mert lehet a szegény 4 gyereke közül kerül ki a következő zsenije az országnak, tehát a társadalmi mobilitásnak is működnie kell. Nem úgy, hogy aki szegény, az maradjon is az, a gyereke is menjen napszámosnak, közmunkásnak, stb. stb.

Mercel 2013.10.27. 14:16:44

@Demis Castro:

De, lenne természetesen:)
Viszont én is csak egy vagyok a sok millióból aki megállapítja, hogy szar az egész, és hiába akarnék tenni ha nincs kivel és nincs mivel.
Egyedül nem lehet pártot alapítani (vagy talán lehet de mi értelme?) a Magyar pedig híres arról a jó tulajdonságáról, hogy képtelen az összefogásra.
Marad a saját életem menedzselése - több kevesebb sikerrel:)
De szólj ha van egy olyan társaság amit érdemes támogatni, mert érdekelne.:) Smiley nélkül is.

"Frigyes"

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 14:18:13

@CSENDES:
ha nincs intézményes gyermekjólét, akkor nem lesz megoldás.

nyilván azt kellene csinálni, hogy a gyerek (ha akar), akkor kaphat az iskolában napi ötszöri étkezést. persze ehhez napközit nagycsaládokká (kommunává) kellene szervezni. ahol a felnőtt, de iskolázatlan lányok főznek, varrnak. a fiúk hagyományos iparágakat űzve fűrészelnek, hegesztenek. mondjuk egy tanműhelyben iskolabútorokat gyártanak. és akkor a cigány gyerek verné nyakon az öccsét, hogy ne firkálja össze a padot, mert azt ő gyártotta. és esetleg nem fűrészelnék szét még azt is ami van. azért, hogy eladják fémhulladéknak. hanem összeszervezné őket a kistérségi iskola. a független önkormányzatiság mellett elemi érdek lenne. na most ez nyilván hasznos volna a többségnek is. és ezt meg lehetne fizetni.

lehet, hogy 20-30 cigánytelep gyártaná az iskolapadot, vagy varrná az ünnepi egyenruhát az intézmények felének. vagy hagyományos készítsenek téglát a műemlékvédelemnek. rettentő büszkék lennének ezekre az ott élő cigányok.

nem állítom, hogy minden cigányt be ilyen programokba vonni. de valamennyit mégis csak. most annyi történik, hogy a pártok odaadják valakinek az uniós támogatást. nyilván a felét azonnal visszakérik. a többiből meg néhány kancigány épít egy óriás házat. ők lesznek az őrző védők. a többieknek marad a nyomor.

mert ez nem egy valódi önkormányzatiság. nem ők találják ki a programokat, hanem a pártok. nem ők jelölik ki a vezetőiket, hanem a pártok. ugyanaz a probléma, mint a magyaroknál. az országos politika szintje alatt nem működik semmilyen tényleges önkormányzatiság. nem alulról szerveződik az ország, hanem csak és kizárólag felülről.

2013.10.27. 14:19:12

@Hidvégi Mihály:

Ma Magyaroroszágon öngyilkosság lenne a sávosan progresszív jövedelemadózást bevezetni. Ha a gazdaság hatékonyabban működő szereplőit szeretnéd aránytalanul sarcolni, akkor csak a külföldre vagy a szürkegazdaságba menekülésüket ösztönzöd, aztán nem lesz kire építeni.
Először jussunk el arra szintre, mint a legfejlettebb jóléti államok (kétkulcsos adó jellemzően ott van), és majd akkor megengedhetjük a luxust, hogy a kevésbé hatékony gzadasági szereplőket támogatjuk. Nyersen fogalmazva, amíg háborúban áll egy ország, addig nem a hátországot, hanem a katonákat kell kajával tömni a fronton.

Ráadásul a társadalmi igazságosság szempontjából sem lenne értelme, hiszen a kiugróan magas jövedelmek jellemzően külön adózó tőkejövedelmek Mo.-n, amiket nem érintene a kétkulcsos adó.

Demis Castro 2013.10.27. 14:20:07

@CSENDES: Ez a kérdés bonyolultabb annál, mint hogy egy komment-felületen meg lehetne vitatni. Ha akár te, akár én el akarnánk mondani a (többé-kevésbé logikusan megalapozott) véleményünket, az 4-5 oldal lenne - ennyit pedig ki olvasna el?

Most eltekintve a "megélhetési gyermekvállalóktól", foglakozzunk csak a szegény ember/gazdag ember kérdéssel:

Ha a "szegény ember" két gyereket el tud tartani becsülettel, négyet viszont nem, mi a teendő akkor, ha mégis 4 gyereket "vállalt"?

Ezeket a gyerekeket is tartsa el a "gazdag ember" a maga gyerekei mellett?

Erre mi a Te válaszod?

Ha sarokba szorítasz, akkor az én válaszom elsőre az lenne, hogy "nem". Aztán rövid gondolkodás után hozzátenném, hogy "leszámítva a hadiárvákat és más egyéb, önhibájukon kívül bajba került gyerekeket". De itt már a gyerekekről lenne szó, és nem a szülőkről...

Demis Castro 2013.10.27. 14:24:45

@Mercel: Te Frigyes, itt vannak ezek a HaFr-ék, róluk mi a véleményed?

Fekete Mamba 2013.10.27. 14:24:54

@CSENDES: érdekes módon a kormányzati kommunikációban sem hangsúlyos, hogy a lakosság adósságállománya óriási mértékben csökkent, felhalmozási pozíciója javult. Pedig ez egy valódi előrelépés volt. Lehet vitatni, hogy a középosztály adócsökkentése vagy a végtörlesztéses módszer társadalmilag igazságos-e, de ezek nélkül nagy valószínűséggel a társadalom legteljesítőképesebb rétege tömegesen belerokkant volna a hitelválság következményeibe.
Megint más téma, hogy a teljes jogbizonytalanság körülményei között a beruházások elmaradása miatt a kilátások egészében nem túl rózsásak a kormány által kedvezményezett rétegek számára sem. De ez valahogy nem annyira zavaró senkinek se, csak mindig az, hogy nincs 65%-os primér jövedelemelvonás a bejelentett fizetéssel dolgozóknak, amit át lehetne csoportosítani a szegényeknek, akik azt prompt elköltenék.
Világos, hogy az egyén számára a fogyasztás növelése kedvező, akkor is, ha a forrása az államtól származó, hitelből vagy mások túladóztatásából származó pénz, az én kérdésem változatlan: mért lenne ez akár már középtávon is a valódi közérdek, mért nem jobb ennél a megtakarítási hányad növelése, beruházások támogatása, vagy ha már fogyasztani kell, akkor a közösségi szolgáltatások javítása, mint az oktatás.
Nem akarom a naivát adni: ilyen programmal nem lehetne az elszegényedettek elégedetlenségére bazírozva demagóg szavazatvadászatot kezdeni, ezért nem fogja képviselni nagyjából senki, esetleg a szegény Bokros, akit láthatóan beoltottak a magyar pártpolitika ellen.

drkovax 2013.10.27. 14:26:45

@kantonista: Azért beszélgess el egy kicsit a katalánokkal is (pl.) erről a társadalommérnöki "vegyes etnikumú zónákat mindenhová" kérdésről.

Valójában egy identitási szint (a nyelvi) felmorzsolása a cél, mint a csalás esetében. Pedig enélkül meg fog borulni minden "egyed" előbb-utóbb és súlyosabb társadalmi problémákat fog okozni, mint a rettegett "nacionalizmus".

Demis Castro 2013.10.27. 14:39:25

@Hidvégi Mihály: Jó, akkor nem "veszekedni", hanem "konfrontálódni" :)

Azt írod: "a legszegényebbek is vállalhassanak annyi gyereket amennyit csak akarnak. Ha belegondolunk, azért a gyerekvállalás nem elsősorban anyagi kérdés, hanem elköteleződés: aki a gyerekeket szereti, az nem szokta számolni a mennyiségüket."

Természetesen vállalhasson. Nézze meg, mennyi a jövedelme, mekkora lakást tud venni és fenntartani, mennyi ételt/ruhát/játékot,/biciklit/könyvet tud venni, aztán vágjon bele a dologba. Ha jól értettem a definiciót, akkor az a bizonyos "autonóm polgár" legelőször is arról ismerszik meg, hogy gondolkodik...

Mondom ezt úgy, hogy 2 gyereket terveztem, aztán három lett belőle :) Ilyen az élet, senkinél nem fogok nyafogni, hogy kevés a pénzem. Nem várhatom el mástól, hogy megoldja az én problémáimat. Most akkor az van, hogy a gyerekeimnek egyharmaddal kevesebb jut, mint amennyi juthatna - kénytelenek lesznek tudomásul venni.

CSENDES 2013.10.27. 14:42:36

@kantonista: Nagyon jó gondolat. Ne a kérdésre válaszoltál.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 14:42:39

@CSENDES: Arról beszéltél hogy nincs felhalmozás, ami tényszerüen nem igaz. Az hogy az állam nem ment meg minden hiteleset, a magam részéről helyeslem (de 700eből 400eren éltek árfolyamgáttal v. végtörlesztettek).

A fentarthatóságról miatt én nem szidnám a kormányt még mindig jobban nőtt a GDP mint előttük, és a GDP arányos eladósodást legalább megállították. Ennyi.

CSENDES 2013.10.27. 14:48:46

@tff: Mit tekintesz kiugróan magas jövedelemnek? Az átlagtól kiugróan eltérőt?
Megfelel-e neked kiugrónak az évi 11.985.000 FT/év (ami az átlagjövedelem kb 5-szöröse)? Vagy kiugróbb kell? Mondjuk Simicska osztaléka? Hány Simicskánk és Nyergesünk, vagy Csányink van?

Demis Castro 2013.10.27. 14:51:31

@Hidvégi Mihály: A "társadalmi mobilitás" fenntartásának pedig véleményem szerint kitűnő eszköze az ingyenes közoktatás - minimum 18 éves korig (aztán jöhetnek az ösztöndíjak), persze a megfelelő színvonalon.

Az a közoktatás, amit éppen most barmolnak szét a szemünk láttára (tudom-tudom, az elmútnyócév is ott van).

Amikor pedig a tanárok elmennek tüntetni (már aki mer), akkor mit kapnak az arcukba: mit akarnak ezek, egy héten csak 25 órát dolgoznak, egész nyáron meg a lábukat lógatják!

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok tanár.

CSENDES 2013.10.27. 14:52:18

@Demis Castro: Mondod ezt, miközben ugyanez a jelenlegi kormány nemhogy támogatná aezeknek a családoknak a "nemkívánt" terhességek számának korlátozását, de 40 évesen akarja megengedni a sterilizálást, a fogamzásgátló ára az egekben van, a nem kívánt terhességet megszüntetését mindenáron meg akarja akadályozni stb, stb.

Hidvégi Mihály 2013.10.27. 14:54:17

@Demis Castro: Nem gondolom, hogy egyharmaddal kevesebb jut nekik. Inkább jóég tudja mennyivel több, szeretet formájában, hiszen a testvéri szeretet is egyfajta szeretet. Az egykéknek a rossz ilyen szempontból csupán, ők ebből nem kaphatnak.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 14:56:36

@Lucky Larry Silverstein: Így van, nem lenne ingyen. Már a mostani egykulcson is látszik, hogy mit rinyálnak.
Mindamellett továbbra is azt gondolom, hogy nem fair, hogy a bejelentett jövedelmmel rendelkezőket szivatjuk, aki meg tudja, megoldja okosba': Ennek a mozgalomnak az élharcosa a vállakozó manapság. A másik a szürekjövedelemért dolgozó munkavállaló, a harmadik pedig az ÁFA nélkül is jó lesz csoport.

Ezelőtt a papíron jól kereső réteg szívott, hogy a csaló vállakozó ne fizesse meg a közterheket, illetve a szegény rászorulókat el tudja tartani az állam. Cserébe senki nem fizetett ÁFA-t.
Most, hogy annyira nem menő a szegény rászorultak helyzete (adójóváírás ugrott), már megy a sípolás. Az ÁFA-t ugyanúgy elcsaljuk, mint ahogyan a szürke fizetést kapók aránya sem változott és a vállakozóink fikarcnyit sem lettek becsületesebbek. De az egykulcson megy a rinya.

És akkor az a megoldás, hogy vállakozzon mindenki? Vagy mi volna akkor a jó?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 14:58:19

@valaki senki: Az a gond, ha úgy lépik meg, hogy közben ugyanazt beszedik, amit előtte. Jelzem, folyamatosan épül le az állam szolgáltatásának a minősége változatlan elvonási szint mellett; tehát ha úgy tetszik, elkezdtük ezt az utat.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 14:58:50

@Hidvégi Mihály: oks, túlteszem magam rajta, nem gond. :-)

CSENDES 2013.10.27. 14:59:18

@Fekete Mamba: Nos, mint azt már Larry-nek is írtam, a "felhalmozási pozíció látványos javulása" (államkötvények felé fordulás), az egyének számára megtakarítás, a köz (adózók) számára közteher növekedés.A ber4uházások növekedése pedig, bár megjelent már, de a súlyosan alacsony (évek óta csökkenő) bázis miatt nem tekinthető kiugró teljesítménynek.

grani 2013.10.27. 14:59:35

@FILTOL: A királyi kassza? Hát az mindig üres volt akkoriban is. Sőt, a kölcsön is dívott akkoriban és kitől vettük fel? Hát a németektől, a Fuggerektől. Csakhogy közbejött mohács és nem volt kinek fizetni.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:01:34

@egyetmondok: "...hanem csak és kizárólag az állami újraelosztás körüli okoskodás,és ami sikeres piacgazdaság,azt csinálja csak szépen,mint eddig is, a külföldi tőke."

Miért, a többi - jelenleg a palettán lévő - balfasz pártot érdekli más ezen kívül?

grani 2013.10.27. 15:02:28

@Hidvégi Mihály: Ha sok az éhes ember és félek tőlük, akkor adakozom valamelyik nonprofit szervezetnek. De nem vonom bele az államapparátust, amelyik a pénz 99%-át ellopja. Gondolom 1OO milliárdból minden igazán éhes embert napjában háromszor meg lehetne etetni. Az igazán éhest.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:04:54

@Hidvégi Mihály: "De a mostani kormány sem különb egyáltalán, sőt a gazdaság agyonadóztatásával legalább annyira rossz gazdaságpolitikát visz."

Ez szinte hajszálra ugyanannyira adóztatja a gazdaságot, mint az előző kabinetek. Nem a mérték a különbség, hanem a struktúra csak.

Demis Castro 2013.10.27. 15:04:56

@Demis Castro: Természetesen az "ingyenes közoktatás" nem ingyenes. Ahogy például a rendőrség sincs ingyen. Ezeknek az árát fizetjük meg adó formájában. És itt jelenik meg a "szolidaritás" - abban, hogy ki mennyi adót fizet.

Úgy is mondhatnánk, hogy az állam feladata a szolidaritás érvényre juttatása (ez lenne a definició). Nem pedig az alkotmánybafirkálás, a koronaúsztatás, meg a stadionépítés.

És mindezt úgy, hogy a politikusok nem lopnak. De szép is lenne :)

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:06:43

@csárlszbrunzol: Nem látod jól. A vállalkozók mindenhol kevesebbet adóznak mint az alkalmazottak (pl. ktg-elszámolás, utólagos, önbevallásos adózás). Egyszerüen azért, mert a vállalkozó az államnak pótolhatatlan, az alkalmazott meg korlátlanul pótolható.

Abban egyetértek, hogy jó lenne ha a vállalkozókra nem vonatkozna 2s (3mas, 5ös) mérce, de ez is naiv kívánság. Részemről azt gondolom, hogy lehetne több vállalkozó, de sok sosem lesz, ahogy sok gazdag sincs semmilyen társadalomban. Ez kizárt.

Legfeljebb azon lehet elgondolkodni, hogy van-e értelme az óriási állami újraelosztó rendszereknek, vagy helyette legyen minden fizetős és a gyerekekről, öregekről az aktív réteg gondoskodjon KÖZVETLENÜL. Ez évezredekig így volt, és lehet hogy olcsóbb lenne mint a központilag szervezett.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:07:30

@Mercel: "Szóval a polgár csak élni szeretne nyugiban és jólétben, felesleges baszogatások és stressz nélkül.
Ez ilyen egyszerű - lenne:)"

Leírva az. De sajnos ez nem jár. Pontosabban ANNYIRA nem jár, amennyire itt a népek szeretnék.

Fekete Mamba 2013.10.27. 15:07:49

@CSENDES: bocs, de nem vagyok biztos, hogy a sok komment közül nekem válaszolsz: a lakosság nettó adósságállománya óriásit változott: csökkent, ez tény, és akkor is pozitív fejlemény, ha egy egyébként kontár gazdaságpolitika is hozzájárult ehhez.
A beruházások riasztóan alacsony szinten vannak, maradtak, ezen velem nem kell polemizálni.

Demis Castro 2013.10.27. 15:08:07

@Demis Castro: Természetesen nem vagyok hülye, tudom, hogy az "ingyenes közoktatás" nem ingyenes. Ahogy például a rendőrség sincs ingyen. Ezeknek az árát fizetjük meg adó formájában. És itt jelenik meg a "szolidaritás" - abban, hogy ki mennyi adót fizet.

Úgy is mondhatnánk, hogy az állam feladata a szolidaritás érvényre juttatása (ez lenne a definició). Nem pedig az alkotmánybafirkálás, a koronaúsztatás, meg a stadionépítés.

És mindezt úgy, hogy a politikusok nem lopnak. De szép is lenne :)

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:08:58

@Hidvégi Mihály: "Igyekezni kell olyan gazdaságot kell létrehozni, hogy a legszegényebbek is vállalhassanak annyi gyereket amennyit csak akarnak."

Megpróbáltuk, de nem ment. Úgy hívták, hogy cucilizmus. Vagy még rosszabb.

Demis Castro 2013.10.27. 15:11:12

@CSENDES: A "jelenlegi kormány" olyan dolgokba pofázik bele, amihez semmi köze.

Viszont a kérdésemre nem válaszoltál :)

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:12:30

@Hidvégi Mihály: még valami:
"Kell legyen egy bizonyos szolidaritás, ez a szolidaritás pl. egy több kulcsos adó, nem azt mondom, hogy éppen 36 % kell legyen a legfelső kulcs, de a második kulcs mindenképpen egy fajta szolidaritást ad a szegények felé."

Még mindig az egykulcs a főbűn, látom.
Az senkinek nem bántja a szemét, hogy korábban 66% volt a _bérre_ eső elvonás mértéke, most a rettenet kieresztés idején még mindig 50%? Nem ezt kéne elrendezni inkább? És akkor nem a rohadék adójóváírást kéne éltetni, ami csak az jövedelem eltitkolását eredményezte? Azok rovására, akiket ez a tényező ténylegesen sújtott?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:14:30

@CSENDES: "Mondjuk Simicska osztaléka? Hány Simicskánk és Nyergesünk, vagy Csányink van?"

Szerinted ők mennyi SZJA-t fizetnek?

Demis Castro 2013.10.27. 15:15:43

@Lucky Larry Silverstein: Van olyan szolgáltatás, amit nem lehet piaci alapon megoldani. Például: bíróság, rendőrség (plusz szerintem a közoktatás is ilyen. Meg talán a közegészségügy). Tehát az államot nem ússzuk meg, és az adót sem.

Most már csak az a kérdés, hogy mekkora állam és mekkora adó.

CSENDES 2013.10.27. 15:17:32

@Lucky Larry Silverstein: A GDP arányos eladósodást megállították? Ez egészen egyszerűen nem igaz.
AKK Zrt. hu.:
"2013.10.18-án a központi költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján 22 201,1 milliárd forintot tett ki, ami 1 481,0 milliárd forintos növekedést jelent a 2012. év végi adóssághoz képest. Az adósság a 2013-as várható GDP előrejelzés alapján a GDP 76,6 %-át tette ki".

No most:az október 18-i várható adatok szerint 22.204,1 milliárd az államadósság, ami állítólag az előrejelzések szerinti GDP 76,6%-át teszi ki.
Ezek szerint a várható GDP:28.987 milliárd.
A 2012. évi GDP 28.048 milliárd volt.
E két tény figyelembevételével a GDP növekedésének 2013-ban 3,3 %-osnak kellene lennie. Hol voltak erre utaló adatok?

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:18:06

@CSENDES: "...az egyének számára megtakarítás, a köz (adózók) számára közteher növekedés."
Ami - nem mellesleg! - az egykulcs nélkül is nőne. Vagyis a kettő között mindössze annyia az összefüggés, hogy most egyre inkább a belföld az államadósság iránya. Attól az adósság viszont még mindig fennáll; függetlenül attól, hogy külföld, vagy belföld felé van jobban eladósodva az állam.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:20:48

@CSENDES: A GDP arányos eladósodást mindenképpen megállították ha ma 84% alatt van.

Igy az ÁKK lehetett akár túl optimista, ebből a szempontból tökmind1.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:22:27

@Demis Castro: Az EÜ-t simán lehet piacosítani, hiszen a 2. VH előttig csak pénzes orvos volt (vagy egyházi, alapítványi).

Más kérdés hogy erre nincs igény.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:25:20

@Lucky Larry Silverstein: Akkor tegyük ki nyíltan, hogy a vállakozó nem fizet közterhet és legyen úgy kiszámolva a dolog. Már ha tényleg ezt óhajtja a nép.
Mert most az van, hogy halálra adóztatnák őket is, csak ki tudják (a legtöbbje) kerülni.
Ugyanez az ÁFA is. Meg sokaknak az SZJA.

Akkor tegyük ki nyíltan, hogy: kedves állampolgárok, aki bejelentve keres, az halálba lesz szopatva, a többi meg belőletek él. Mert az fair mondás lenne.

A második és harmadik bekezdéseddel jobbára egyet tudok érteni és különösen az utolsóról megy itt a polémia. Habár azt szerintem sokan nem gondolják, hogy teljességgel vonuljon ki az állam mindenhonnan; köztük én sem. Az éppúgy túlzás, mint ahogy a mostani beépülés is túlzó.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:27:47

@csárlszbrunzol: A vállalkozó máshogy számol...

Ha van 40 alkalmazottja és fizeti a járulékaikat, akkor ha egy kanyi mást nem fizet, akkor is többet adózik 1 év alatt mint te életedben. Mert nélküle munkahely sem lenne.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:29:52

@Lucky Larry Silverstein: Minimál bürokráciára szükség van. Rendvédelmi szervekre, katasztrófavédelemre, közlekedésre, jogszolgáltatásra is. Olyanokra gondolok, amelyek működnek és az állampolgárt szolgálják, ha már egyszer fizet érte. Ezekért ugyanígy fizetni kéne akkor is, ha nem maradna állam, mert ilyenekre van társadalmi igény.
Lehet vitázni a közoktatáson, közegészségügyön is. Emellett nyugdíjra is szükség van, meg egy rakás mindenre. De NEM Magyarország éves jövedelmének a feléért.

CSENDES 2013.10.27. 15:30:33

@csárlszbrunzol: Tekintettel arra a tényre, hogy ők bizony igazgatósági tagok, nyilván fizetnek Szja-t is. Nyilván nem ingyen igazgatnak. Azután az osztalék adó szintén jövedelemadó.
Amennyiben az összegszerűség érdekel, nézz utána a kim.gov.hu-n a beszámolók közzététele menüben, a beszámolóhoz benyújtott mellékletek között. Pl. mérlegadat adózott eredmény és mérleg szerinti eredmény különbözete. Taggyűlési jegyzőkönyv a beszámoló elfogadásáról, jóváhagyott osztalék címen.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:32:11

@csárlszbrunzol: Szerintem pont a nyugdíj az amiről jó lesz leszokni. A közoktatás OK de a felsőoktatást lehetne reformálni, meg az EÜ-t is.

Persze elméletben mert egyiket sem óhajtja a nép.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:32:53

@Lucky Larry Silverstein: Mondom, akkor ne fizettessenek vele semmit. Az tiszta.
Nem mellesleg nem vagyok meggyőződve arról, teljes mértékben befizeti a közterheket az alkalmazottai után. Nyilván innen már ugrunk a szürkejövedelmű alkalmazottak csoportjához is.

De mondom, az én gondom épp ez: óriási rétegek elcsalnak amit bírnak és a végén az szív, aki nem tud semmit okosba' megoldani.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:35:45

@CSENDES: Az a baj, hogy a nép fejében a gazdag=helikopter (vagy hatodik autó; ha jól emlékszem rá, ezt épp Te írtad), míg az SZJA kiengedése NEM annak a rétegnek kedvezett.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 15:38:38

@Lucky Larry Silverstein: Tehét végül eljutunk oda, hogy ezért írtam korábban, hogy új társadalmi szerződésre van (lenne!) szükség. De igény nincs rá.

Nem mellesleg épp ez utóbbi miatt van halálra ítélve bármi változás, mert ha a balos és/vagy "rászoruló" népek rájönnek, hogy ez mivel jár, akkor már nem annyira okés a dolog. Márpedig ők alkotják a többséget és ez szavazatra váltásnál sokat számít.

CSENDES 2013.10.27. 15:43:17

@Lucky Larry Silverstein: Mennyire megengedő vagy:-))
Idénr3e 0,5 %-os növekedést várt a kormány. (Bocs, Századvég)
Mit is jelent ez? 28.048 milliárdról 28.188 milliárdra. 22.201 ennek már a 78,76 %-a. De valóban a 84 % alatt van.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:45:41

@csárlszbrunzol: Az adóvégrehajtás más dolog.

Elvileg minden vállalkozás fizet mindent. Gyakorlatilag nem. Ez inkább végrehajtási probléma, nem tvhozási/irányítási.

A vállalkozókra sem egységesek a szabályok. Az alapelv az, hogy ha kicsi vagy megfojtanak, ha nagy vagy támogatnak. Ugyanazért van így amit azalkalmazott-vállalkozó viszonyról írtam. Szóval nem árt nagynak lenni..:)

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:48:01

@csárlszbrunzol: Ezt én is problémának látom. Európa népeinek nagy részét előbb utóbb megfosztják a választójogától. Nem lesz más megoldás.

Nem vagyunk így versenyképesek a világgal.

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 15:49:03

@drkovax:
kettőnk közül szerintem én vagyok, aki több spanyollal beszélgetett erről.

a történelmi katalóniában szinte mindenki érti a katalán nyelvet, de a lakosság fele kasztíliainak mondja magát. a másik fele katalánnak. van nagyjából 10% aki kettős identitásúnak vallja magát. egyre inkább innen választódik elit. mert ők mindenkivel szót értenek. az őskatalánokat széjjel bassza az ideg. hogy őseik földjén mi történik. törzsi identitás egyre inkább háttérbe szorul. ezért akarnak népszavazást az önállóságról. na most ha elszakadnának, akkor mi történne? ugyanez. mert a kasztíliaiakat nem lehet kiirtani. a őskatalánokat előbb lőné a földközi tengerbe a hispán hadsereg. vagy beletörődnek abba, hogy a történelmi katalónia egy vegyes zóna lesz, vagy harcolhatnak, de akkor szinte biztosan elveszítik a csatát.

de ez az egész nem szociológia, nem pszichológia. ez nem filosz, hanem biosz. ha egy nép a saját nemébe szerelmes, akkor ott véget ér a törzsfejlődés. mert az olyan, mint a homoszexualitás. csak egy egész népcsoport választja ezt az utat. képtelen egy másik nemmel tartóssal együtt élni. annak a nemzetségnek a történelmben búcsút kell inteni. és ha ezt egy nemzet elitje ezt nem érti, akkor a nemzet van pusztulásra ítélve.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:49:10

@CSENDES: Ez volt a felvetés, nem? De a GDP értékek nem biztos ám hogy ugyanolyan értékü pénzben vannak számolva.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 15:50:10

@CSENDES: Egyébként asszem már magasabb a GDP terv mint 0,5%.

CSENDES 2013.10.27. 15:50:21

@csárlszbrunzol: Hanem? A kiskeresetűeknek? Az átlag 166666 F.ot keresőknek? ( 2 millióig) Vagy a 3-6 közötti sávban, ahol 520 ezer ember dolgozik a 4,46 millióból?

CSENDES 2013.10.27. 15:52:33

@Lucky Larry Silverstein: A 0,5 % Századvég 2013.09.23-as adat. Nyilván van ennél sokkal frissebb:-)) Így október vége táján. Gondolom.

jo.e 2013.10.27. 15:53:52

@Szelid sunmalac: Nem tartom jónak, de nem láttad mire válaszoltam ezt...

@CSENDES: Jó, mondjuk lenne határ. Hol? A NAV szerint az adózók 4%-a keres havi 500e fölött. Mondjuk ezeket zárjuk ki? Király lesz! Mennyi pénzt megspórolnánk...

@Demis Castro: Én már csak ilyen egyszerű önző választó vagyok. Ezen a szinten bizony nem érdekel tovább a dolog. Hozzátéve, h. többek között emiatt az ígéret miatt szavaztam anno. Szóval utólag fizettek ki :)

@Hidvégi Mihály: Ezt hol írtam? Ne legyünk már álszentek! Szerinted havi br. 100e Ft keresetből 4 gyereket vállalni felelősségteljes döntés? Majd eteted, meg ruházod őket szeretettel? Tudod te pontosan mire gondolok, de olyan jó kekeckedni ugye... ;)

CSENDES 2013.10.27. 16:11:52

@jo.e: Mondjuk az adózók 4 %-a keres 2037,5 milliárdot. Ez 170 ezer fő. Átlagjövedelmük: 11.985 ezer forint/év.
A másik 2037,5 milliárdot a 520 ezer fő keresi (ők a 36 millióig keresők). Átlagjövedelmük: 3918 ezer forint/év, úgyhogy nyilván nem itt, hanem mondjuk 5 milló Ft/ év felett.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 16:14:45

@CSENDES: MI a kiskeresetűek baja? Hogy elvettek tőlük 10k-t (akik közül sokan lehetnek olyanok, akik a fizujuk egy részét borítékba kapják), vagy az, hogy kevés a lé?
Mert ha ez utóbbi, akkor itt gazdasági jellegű gond van, amit nem a többkulccsal kéne megoldani. Sokan azt hiszik, hogy azért nincs pénzük, mert a "gazdagoknak adta a kormány". De ha nem "adta" volna, akkor meglenne a mostani keresetük duplája?
Van egy nagyon jó írás a cucilizmusról, amikor egy osztálynak mutatja meg a tanár az érdemjegyek kiosztásával, hogy mit jelent a szocializmus. Érdemes átfutni és átgondolni.

Azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy az ötszörös lemaradás az általunk mércének tekintett, fejlett gazdaságokhoz képest minden gazdasági rétegben megvan, tehát a mi "gazdagjaink" is ötször (vagy még többszörösen is, mivel nálunk még mindig viszonylag kicsi az olló) szarabbul keresnek. Tehát az ország minden bajáról a "gazdagok" tehetnek, ugye?

CSENDES 2013.10.27. 16:15:25

@Lucky Larry Silverstein: Basszus. Te. bosszantani akarsz.:-))
Nem vagyok kíváncsi arra, hogy OV mire alapozva hirdet igét egy Kereszténydemokrata Internacionálén. A Századvég az ő megbízása alapján elemzi a gazdaságot. Ő meg pont leszarja. Legyen ez az ő baja.

CSENDES 2013.10.27. 16:17:22

@Lucky Larry Silverstein: Ez meg depláne kva jó
'Minden eddigi várakozást meghaladó növekedési lendületet ad a magyar gazdaságnak jövőre az erősödő fogyasztói bizalom"
Jövőre. Érted? Nem 2013-ban.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 16:17:44

@CSENDES: De az elemzők kíványcsiak rá.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 16:18:37

@CSENDES: Ha jövőre Orbán fölé licitálnak, az azt jelenti hogy idén alá?

CSENDES 2013.10.27. 16:22:22

@csárlszbrunzol: Igen, gazdasági baj van. Amit nem tudnak kezelni. Legalábbis a beteg enyhén szólva lebénult. Emellett pedig a szegényet még szegényebbé tették, a gazdagat pedig még gazdagabbá.Adókedvezményt élvez az arra rá nem szoruló is, míg az élethalál harcot vívó dolgozói rétegtől meg elvettek,s ráadásul az adókedvezményt sem vehették igénybe annak maximális értékéig. Ezt próbálja most a kormány korrigálni, nem eléggé, nem az államháztartásra hatékony hatást kiváltóan.
Befejeztem az erről szóló vitát.

Demis Castro 2013.10.27. 16:22:41

@jo.e: És biztos vagy benne, hogy így jártál a legjobban? Nem lehet, hogy volt egy jobb ajánlat is? Vagy lesz?

Mit szólnál például ahhoz, ha egy párt azt ígérné, hogy jövőre ugyanannyi pénzt kapsz mint az idén, plusz 1 random embert leütnek, és az ő pénzének is megkapnád a felét?

Gondolom erre a pártra szavaznál és "ezen a szinten nem érdekelne tovább a dolog".

CSENDES 2013.10.27. 16:24:43

@Lucky Larry Silverstein: Basszus a Századvég Gazdaságkutatónak már csak hinni kellene, elvégre azért fizeti őket. Vagy nem?

Ez már csak billentyűtépés. Te vagy Blogger Géza? Vagy mi a franc?

egyetmondok 2013.10.27. 16:31:53

@csárlszbrunzol:
" Miért, a többi - jelenleg a palettán lévő - balfasz pártot érdekli más ezen kívül? " --

Annyit el kell ismerjünk, hogy a Bokros-féle pártra mindez nem igaz. Az ő programjuk ebből a szempontból piszokul rendben van.

CSENDES 2013.10.27. 16:33:20

@CSENDES: Megtaláltam az 1 %-os növekedést!!!
Idén kiderült, hogy a 2011 év GDP 265 milliárddal kevesebb volt. Így azután a 2012. évi 1,7 %-os visszaesés sem annyi csökkenés, s akkor ehhez képest (hacsaknem kiderül, hogy a 2012. évi GDP sem annyi volt amennyit mondtak) meglehet az a kövér 1 %-os fejlődés, s akkor már mindjárt nullán vagyunk:-))

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 16:35:50

@CSENDES:
dehogynem. ha a cigány lány az általános iskola elvégzése után az iskolát fenntartó kommunában dolgozik, akkor nem vállal annyi gyereket. mert jó eséllyel van egy kisebb testvérére, vagy legalább egy kis unokaöccse, akire süt, főz, varr, mos, vasal, takarít. illetve őket vigyázza. ez az anyai ösztöneit a kamaszkora legelején bőven kielégíti. ezért ugye pénzt kap. ahogyan mondjuk a barátja, aki a tanműhelyben dolgozik. lehet, hogy eljegyzik egymást, de rendes lakást akarnak, hiszen tartós munkahelyük van. ahol ugyan minimálbérnél sokkal többet nem nagyon kereshetnek, de a gyerekeiken már számon kérhetik az iskolába járást. és ugye a cigányokkal szembeni előítéletek is csökkennek. mert egy cigánylány varrja az iskolai ünneplőt. vagy a tornadresszt. nem kell megvenni kínából, vagy indiából. de hagyományos eszközökkel nyomtatják a könyveket. a cigányokkal/szegényekkel teli járásokban az iskola köré szerveződhet egy non profit kommuna. akár egyházi, akár világi. az aszexuális cigány lányok beállnának apácának. most őket erőszakolják meg a bátyjaik. ha biológiailag érettek, de nincs fiúbarátjuk, akkor megjelenik egy állatias fajfenntartó ösztön.

na most ha van valamilyen rend, akkor ezek a lányok a kolostorba bemenekülhetnek. csak onnan persze ki kellene engedni az egyháznak, hogy esetleg ugyanez a lány ha szerelmes lesz egy fiúba, akkor mégis megházasodhasson.

ezeket a vidéki iskolák mellett működő világi kommunákat, egyházi rendeket önkormányzati keretek között kell megszervezni és autonóm módon fenntartani.

a minisztérium nem tud rendeket alapítani. erre az egyházkerület képes a püspökkel, az érsekkel vagy a bíborossal. az állam által létrehozott világi alapítványokból a pártok többnyire kilopják a pénzt, vagy propagandát csinálnak belőle.

de a legszegényebb kistérségben is meg tud szerveződni. ahol mégis csak van egy mezőváros. ott mégis csak vannak iskolázottabb tanítók. esetleg a közeli tanítóképző főiskola hallgatói segíthetnek. nem az összes cigánnyal kell ezt megszervezni, hanem csak azokkal, akik ebben benne lennének. és mellette a megyei dandár is toborozhat. a bűnözés utánpótlását felszámolhatja. mert esetleg a kis cigány csávó azt látja, hogy a bátyja nem a falusi diszkóban, hanem a tiszti klubban táncol. ahol a nagybátyja cimbalmozik.

a politikai pártok arra való a közéletben, összegyűjtse a hülyéket. nem kellene félni, mindenhol lenne valaki, aki ért hozzá. nem feltétlen működne ez azonnal, és biztos nem mindenhol. a 10-20 problémás járásból talán lenne 1-2 lenne példaértékű. és azt utána át lehetne venni. legfeljebb ezek felügyeletéhez kellene minisztériumi biztos.

csak a pártok ebben ellenérdekeltek persze. szerintem aki a jó pártra vár az godotra vár.

nincs1itt 2013.10.27. 17:41:20

@tff: Örülök,hogy ilyen remek az angol tudásod! De azért, fuss neki még egyszer a cikknek!

PapiPapi 2013.10.27. 17:47:19

@drkovax: Nem így látom, hogy "Mert (a vállalkozó)vagy vállalkozik vagy szervezkedik. A kettő egyszerre csak a Demján-Csányi szinten működtethető (vagy ott sem, hisz ők sem teszik)" ez lenne az oka. A környezetemben a nyugdíjasokon kívül szinte mindenki (kis)vállalkozó, főleg szolgáltatók. Mint alkalmazott mikor reggel megyek még otthon vannak, amikor hazaérek már otthon vannak. Igazából mind készpénzes vállalkozók, növekedni nem akarnak, mert akkor jobban látszanának az NAV előtt, nyáron hosszú szabadságra mennek, leginkább külföldre. Szerintem kiválóan elvannak, félig a NAV radarja alatt. Ez egy egyéni, sajátos stratégia, nagyon bevált; persze ebből nincsen se gazdasági növekedés, se közös fellépés, se közös érdekképviselet, se semmi. Pontosan úgy működnek, mint a késő Kádár rendszerben, tán észre se vették, hogy közben volt valami rendszerváltás, hacsak abból nem, hogy kinyíltak jobban a határok, ahol még könnyebben lehet elkölteni az itthon szerzett jövedelmet.

egyetmondok 2013.10.27. 17:55:07

@Lucky Larry Silverstein:
" Ha van 40 alkalmazottja és fizeti a járulékaikat, akkor ha egy kanyi mást nem fizet, akkor is többet adózik 1 év alatt mint te életedben. Mert nélküle munkahely sem lenne." ---

nem a vállalkozó adózik többet egy év alatt,ez így egy,ahogyan írod közkeletű marhaság...már bocsi :-)))

Bőven van olyan vállalkozó,akinek egy,azaz egy foglalkoztatottja több adót fizet,mint maga a vállalkozó-munkaadó. A bérek közterheit nem a vállalkozó állítja elő,hanem a munkavállaló,ahhoz neki semmi köze,technikailag neki kell befizetni,de ez nem több,mint technika.

Abban igazad van,hogy vállalkozó nélkül nincsen munkahely,de ez nem állítja elő azt a helyzetet,hogy mintha a vállalkozó "sokat" adózna,a munkavállaló meg "keveset". Sőt,ennek pont a fordítottja is igen gyakori.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 18:04:35

@egyetmondok: De arról szólt a vita, hogy miért adózik a vállalkozó keveset.

Nos, az alkalmazott úgy gondolja hogy a vállalkozó nem adózik semmit, mert ezt megteheti legálisan is ha visszaforgatja a nyereséget.

Az állam pedig azt kedvezményezi, aki fontosabb neki. Ez pedig a világon mindenhol a vállalkozó.

PapiPapi 2013.10.27. 18:05:27

@Demis Castro: írta a következőket:

---------------------------------------
@PapiPapi: Ha már az utolsó mondatot elolvastad, olvasd el az elsőt is:

"Először is felejtsük el a polgárt abban az értelemben, ahogy a fiatal demokraták (fel)használják: a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyart." """
----------------------------------------
Én csak annyit állítottam, hogy a legautonóbabb réteg a vállalkozóké, mert ő függ mégiscsak a legkevésbé az államtól. Talán ezért a leginkább képesnek kellene lenniük a saját politikai képviseletre. Még sem teszik. Vajon miért? Szerintem azért, mert történelmi okokból a közös cselekvéshez szükséges bizalom és együttműködési kultúra még nem elég erős, fejlett. Másrészt a Kádár rendszerben is az egyéni stratégiák voltak a használatosak. Ez egy hagyomány. Viszont ez most (sem) sem működik, mert a hatalom nem találkozik ellenerővel, azt csinál azeberekkel, amit akar.

Lucky Larry Silverstein 2013.10.27. 18:05:52

@CSENDES: Orbán megmondása későbbi. De hihetsz mind2nek, vagy egyiknek se. Nem kell felkapni a vizet...:)

egyetmondok 2013.10.27. 18:18:02

@Lucky Larry Silverstein:
A vállalkozó a saját,természetes személy mivoltához képest adózik keveset,vagy minimum nem többet,mint a munkavállalók,de ezen nincsen mit csodálkozni: a vállalkozó megteheti, s meg is teszi,hogy kimenekül a hazug és hamis magyar "társadalombiztosítás" karmai közül úgy,hogy oda csak a min.legszükségesebbet fizeti,hiszen a többért se kapna többet; míg a munkavállaló ugyanerre nem képes.

Azt,hogy a vállalkozó a hasznát visszaforgatja,avagy sem,nem lehet valami erkölcsi alapon összedugni a munkavállalóval, hiszen a munkavállalónál ez fel sem merül,sem mint lehetőség,sem mint adott esetben feladat. Kettőjük között ilyen értelemben nem lehet párhuzamot vonni,és azt üzenni a munkavállalónak,hogy "és ettől is több a vállalkozó nálad".

(És sajnos a jelek szerint nem forgatja vissza,döntően nincsen is mit,aminek persze jó sok oka van,első helyen maga az állam.)

tamas11 2013.10.27. 18:33:16

@kantonista:
ez tisztán kasztíliai tapasztalat?
Nem magyarokkal beszélgettél véletlenül erről?
Azt mondod, ez biológia (szerelmes a saját nemébe..)

kantonpárti (törölt) 2013.10.27. 19:31:32

@tamas11:
egy ideig spanyol cégnek dolgoztam. de lehet, hogy ürgebőrbe bújt magyarok voltak.

úgy látszik nehéz ezt érteni: a homoszexualitás azt jelenti, hogy egy ember a saját nemébe szerelmes. a nacionalizmus azt, hogy egy nemzet a saját nemzetségébe. egyikkel sincs probléma egészen addig, amíg többségbe nem kerül.

az egy tömbben élő ősszékelyek egyáltalán nem akarnak keveredni a románokkal. a székelyek többsége nacionalista. a tömbben élők etnikai elkülönülést akarnak. és elszakadnának a szórványban élő erdélyi magyaroktól. mert ugye a "zautonómia" ezt is jelentené. magukra hagyják az erdélyi és a partiumi szórvány magyarságot. el lehet képzelni, hogy ők milyen helyzetbe kerülnek ha hargitából és kovásznából létrejönne egy egyesített nagy-székely megye. mert legfeljebb erre van esély.

de ennek az egésznek semmi köze a katalán autonómiához. akármit is hazudnak a székely politikusok. katalónia nem etnikai alapon szerveződött. nem a katalán többségi területekből jött létre. hanem úgy, hogy a szeparatistákat leszámítva mindenki elfogadta, hogy az egy vegyes zóna, ahol a kasztíliai és a katalán is autonóm. és van egy a többség által elfogadott hispán nemzeti identitás.

a másik jelentős különbség, hogy katalánok nincsenek körbezárva. mert a szomszédos francia roussillonban elég sokan beszélnek a katalánul, valenciában a katalánhoz nagyon hasonló nyelv a hivatalos, aragóniával közös királyságban álltak. a katalánok kiterjedt gazdasági és kulturális kapcsolatokkal rendelkeznek. a székelyek körbe vannak zárva a nagy-román ellenséggel.

itt a székely nacionalizmus kerül szembe a románnal. ez a helyzet. semmi köze a katalánhoz. vagy déltirolihoz. ahol kétnyelvű megye jött létre. szintén vegyes zóna. ott most eurorégió van.

lehet mondani, hogy åland finnországhoz tartozva majdnem teljesen svéd. ez tényleg nem vegyes zóna. de egy néhány tízezer fős sziget, körbe zátonyokkal.

nem tartom túl bölcsnek a székely nemzeti tanácsot. de csinálják. az ő dolguk.

2013.10.27. 19:37:46

@nincs_itt:

Szerintem te vagy az, aki valamit nem ért, vagy nem akar érteni.
Ford nem azért fizetett magasabb béreket, hogy kocsit vegyenek nála a melósok. Idézd már be a cikkből azt a részt, ami alátámasztja azt a marhaságot, amit írtál.

csárlszbrunzol 2013.10.27. 21:10:40

@egyetmondok: Húha, mintha ők nem lennének annyira a látóteremben.

Demis Castro 2013.10.27. 22:02:08

@PapiPapi: Még egyszer:

"...a kis- és középvállalkozóként méltánytalanul megadóztatott, bizonytalan jogi és stagnáló piaci környezetbe taszított, eszetlen bürokráciával keserített, vevői körétől megfosztott, korrupcióra kényszerített, majd állami kegyelemkenyéren etetett magyar..."

Te pedig úgy gondolod, hogy ez a "vállalkozó" a "legautonómabb" magyar, merthogy "ő függ mégiscsak a legkevésbé az államtól".

Szerintem meg nem.

egyetmondok 2013.10.27. 22:22:44

@csárlszbrunzol:
Kik nem lennének a látóteredben ?

PapiPapi 2013.10.28. 08:40:57

@Demis Castro: Azt írod, hogy nem a vállalkozó a legautonóbabb csoport. Akkor kérlek, hogy áruld el, hogy ki az?

csárlszbrunzol 2013.10.28. 10:56:08

@egyetmondok: Bokrosék. Gründolt valamit magának?

Demis Castro 2013.10.28. 11:34:52

@PapiPapi: A 25-30 közötti egyedülálló magyar. Aki bármikor elmehet a konkurrenciához - értsd: választhat magának másik országot/államot, ha a magyar verzió nem tetszik neki.

leponex 2013.10.28. 11:37:52

@egyetmondok:
"Van pártja: MOMA."
:))
Se indulni nem akar, se aktívan elkötelezni magát.

HaFr -és a Te bevallottan echte jobboldali üdvöskéd meg a teljes baloldali összefogás rendezvényén támogatja Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány-Fodor-Kuncze-Juhász-Kónya-.... ballib garnitúrát.
A 'jobboldali valódi konzervatív' :))

PapiPapi 2013.10.28. 11:44:35

@Demis Castro: Ügyes válasz, de akkor kérlek, hogy szűkítsük le a legautonóbbak kiválasztását az itthon maradókra. Ezek közül szerinted ki a leginkább autonóm?

egyetmondok 2013.10.28. 11:46:34

@leponex:
Ez egy másik kérdés. Nem is értek egyet Bokrossal abban,hogy nem akar indulni. Szerintem téved,de ettől még van az a párt,s én nem mondtam mást.
(Abban már inkább adok neki igazat,amit arról az ötszáz napos átmeneti kormányzási időről mond,nem azért,mert hogy ötszáz nap,vagy éppen akármennyi,hanem mert egyetértek vele abban,ami a felvetése mögött áll: az állam tragikusan leromlott közjogi állapotában.)

leponex 2013.10.28. 11:53:25

@egyetmondok:
"állam tragikusan leromlott közjogi állapotában.)"
:)
Oszt melyik közjogi szegmens van ebben az állapotában?

(Tényleg csak ezt az üres lózungot lehet tolni?)

Demis Castro 2013.10.28. 11:59:17

@PapiPapi: A 25-30 közötti egyedülálló magyar. Aki bármikor vállalhatja névvel-lakcímmel a véleményét. Az egyedülállóságnak nem a "lábbal szavazás" lehetősége a legnagyobb előnye, hanem az, hogy az illető csak a saját jövőjét kockáztatja.

Ha ez sem lenne elég, akkor itt a b) válasz:

Azok a zemberek, akik a saját maguk határozzák meg a fizetésüket, sőt ha akarják, akkor a saját magukra vonatkozó törvényeket is átírhatják :)

egyetmondok 2013.10.28. 12:04:55

@leponex:
Ajánlom olvasásra eredetiben a Tavares-féle jelentést,és sok más hazai tanulmányt. Igazuk van,nekik van igazuk.

leponex 2013.10.28. 12:27:47

@egyetmondok:
:)
Oszt mi is van most a tavaresjelentéssel?
Emlékszel a médiahalálozásra?
A demokrácia végére az új Alaptörvény miatt?
A szabacccságjogoklábbaltiprására?

Konkrétan melyik közjogi szegmens van leromlás állapotában?

Ja, a tavares ...
Ütős érvek garmadája: a tavares megmondta :))

PapiPapi 2013.10.28. 12:34:54

@Demis Castro: csak eljutottunk a vállalkozókhoz, Te magad írtad:
"Azok a zemberek, akik a saját maguk határozzák meg a fizetésüket"...
Amúgy a 25-30 évesek annyira autonómok, hogy igen alacsony a szavazási hajlandóságuk, úgyhogy sokra lehet velük menni...

egyetmondok 2013.10.28. 12:41:38

@leponex:
Konrétan annyi anyag született erről,hogy felesleges lenne mindet idekopizni.
De,ha jogot tanult emberként mondhatok valamit,akkor biztosan azt mondanám,hogy az államhatalmi ágak elválasztottságában, egymáshoz való közjogi viszonyaiban nagy változások történtek 2010 után,olyan változások,amelyek eltérnek a 90-2010 közötti időtől,s amelyek romlásként tartandók számon vitathatatlanul.
Ez elég konkrét. Vagy még rövidebben: a mai parlamenti többség a népfelség elvén áll. Így oké a konkrétum ?

Demis Castro 2013.10.28. 13:10:19

@PapiPapi: :)))

Olvasd el újra a teljes mondatot:)

Én a zországgyűlési képviselőkről beszéltem.

leponex 2013.10.28. 13:33:20

@egyetmondok:
"egymáshoz való közjogi viszonyaiban nagy változások történtek 2010 után"

Egyetértünk.

,olyan változások,amelyek eltérnek a 90-2010 közötti időtől,"

Ebben is.

"s amelyek romlásként tartandók számon vitathatatlanul."

Érzed a báját e liberális szemléletnek:
'vitathatatlanul' ?

Mint ahogy az erkölcsök emberemlékezet óta folyamatosan romlanak ...

Mert egy valódi demokrata tudja, mi az, ami vitathatatlan.
Különösen, ha Tavares bácsi is azt mondja.
:)))

PapiPapi 2013.10.28. 13:44:42

@Demis Castro: elolvastam az egész mondatot. Lehet, hogy szellemesnek látszik az országgyűlési képviselőket, mint a leginkább autonóm csoportot szerepeltetni, de a polémia komolyságát ez leviszi egy szint alá.
Abban szerintem konszenzusnak kellene lenni, hogy az egyetlen, önfenntartó, az államtól emiatt a legkevésbé függő, jelentős létszámú csoport a vállalkozóké (ideértve a szellemi szabadfoglalkozásúak egy részét is, akik nem az államtól függenek). Amúgy a blog nyilvánvalóan arról szól, némi leegyszerűsítéssel, hogy elsősorban ez a csoport rendelkezzen megfelelő képviselettel. Vagy ezt sem így látod?

Demis Castro 2013.10.28. 13:58:03

@PapiPapi: Oké, akkor emeljük a polémia színvonalát - bár közben dolgoznom is kellene :)))

1. A poszt arról szól (legalábbis az én olvasatomban), hogy a "polgár" arról ismerszik meg, hogy "autonóm".

2. A blog nem arról szól, hogy a "a vállalkozók csoportja rendelkezzen megfelelő képviselettel". Hanem arról, hogy legyen mindenki autonóm, és arról is, hogy a jelenlegi rencer egyik lényege, hogy ezt az autonómiát megszüntesse, és arról is, hogy ezért ez a rencer nem jó.

3. A poszt leírja, hogy milyen lenne az "autonóm polgár" - ha olyan országunk lenne, ahol ilyen csávók lennének.

Ehhez képest nem látom be, miért kellene azt vizsgálni, hogy ki a "legautonómabb" a jelenlegi viszonyok között.

PapiPapi 2013.10.28. 14:37:54

@Demis Castro: talán gyakorlati okokból érdemes megtudni, ki lehet a leginkább autonóm, jelentősebb létszámú csoport, mert a blog témája ezeknek az embereknek mondhat valamit.

egyetmondok 2013.10.28. 16:02:34

@leponex:
Hű,ilyet se nagyon ismer el a fideszvilág...gratula. Komolyan.

No,és akkor szerinted miben áll,miben állnak azok a nagy változások,amelyek az államhatalmi ágak elválasztottságát,és egymáshoz való viszonyát érintik,s amelyek 2010 óta itt végbe mentek,esetleg még majd végbe mennek ?
Erre nagyon kíváncsi lennék.

leponex 2013.10.28. 16:29:21

@egyetmondok:
:)
Nem a változások megtörténtéről van vita ugyebár, hanem a 'vitathatatlan romlásként' való értékelése tekintélyelven.

Mert a Tavares is megaszonta.
Meg az abszolút tudományosan semlegesen független Halmai 'alkotmányjogász' volt élettársa. Amerikából.
Meg számtalan szakértő.
Meg számtalan külföldi média - hivatkozva az előbbi 'független szakértőkre'.

És az elhalálozott és legott elhantolt magyar médiából mást se tudsz meg, hogy vitathatatlanul vége vagyon immár a szólásszabadságnak.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, mennyien és hányszor leírhatták a magyar sajtóban, hogy nem írhatnak le semmit :)
Lehet ezt vitatni?
I tak dalse ...

egyetmondok 2013.10.28. 16:39:57

@leponex:
Ja,hogy Te egyetértesz velem abban,amiről egyébként fogalmad sincsen,de semmi,csak éppen Te a változások irányát jónak,én meg romlásnak ítélem. Szuper,ezt jól kibeszéltük.

Egyáltalán,mit szólsz a népfelségről szóló megjegyzésemhez a Fideszt illetően ? Érted ezt egyáltalán ? Szólj,segítek szívesen.

leponex 2013.10.28. 19:30:33

@egyetmondok:
:)
Egyszer már említettem a Kaspar Hauser-t, az szokott eszembe jutni az ilyen mélyenszántóan bölcs alkotmányosságlélektanászat alkalmával :)
Tudod, a műszaki végzettségűek kénytelenek a valósághoz ragaszkodni, különben nem műxik a szerkezet, hiába gondolják oly pompásnak rögeszméiket.-)

"Vagy még rövidebben: a mai parlamenti többség a népfelség elvén áll."
Hát ha van ennek valami értelme, akkor igen:)
Bár már többször megtudtam itt is, hogy az az alkotmányos, amit Tavares úr annak tart ...
De jónéven veszem, ha segítesz :)
Azt már tudom, hogy csak a munkavállaló fizet adót, hiszen a vállalkozó csak postázza a tőle elszedett pénzeket, még a saját szja-t is.
Meg azt is megtudtam, hogy a közszféra nem fizet adót, hiszen csak a mások által befizetett adót postázza szintén.
Mert csak a versenyszféra állít elő értéktöbbletet, vagy valami ilyesmi.
Érdemes idejárni, köszi 'nektek'!

egyetmondok 2013.10.28. 22:30:18

@leponex:
A fideszes többségű parlament szerinted is a népfelség elvén áll ? Ó,mily csuda véled ezenmód , így egyetértenem !

A jó Jean-Jacques Rousseau népfelség elve nem is ismeri az államhatalmi ágak elválasztásának elvét,érdemes lenne őt olvasnod,nagyon érdekes.
Neked nagyon bejönne,ha végre egyáltalán olvasnál tőle valamit, a tézis,hogy a hatalom egy és oszthatatlan tutti tetszene neked.
Ismerkedj meg azzal,amit támogatsz,legalább tudj róla valamit, ezt komolyan javaslom, lógj már ki kissé a fideszesek közül,akik úgy lelkesek mindenféle dolgokért,hogy fogalmuk sincsen azokról.

leponex 2013.10.29. 08:19:24

@egyetmondok:
Rousseau barátunk nagyon nem érdekelt, ahogy általában az íróasztal mellől társadalmat szerkesztő öntelt 'értelmiségi' filozófiája sem.

A Nagy Francia Forradalom is számomra tizenéves koromban egy hagymázas idióták performanszának látszott, dettó mint a kommunizmus. És a fanatikus vérengzéseikkel nem is állnak messze egymástól.
Lightosan a 68-as nyugati forradalmárok bárgyúságát Bertolucci Álmodozók-jában megnézheted :)

PS:
Tényleg nem zavar, de érdemes lenne ezt a sztereotip 'fideszesezésedet' másokra kiosztanod, öngólokat rúgdosol vele.
Szerintem.

"úgy lelkesek mindenféle dolgokért,hogy fogalmuk sincsen azokról."

Ó, ha te tudnád, mennyi mindenről nincs fogalmam sem!
Ahogy elébb jeleztem, ezért is jó közetetek lenni.
Neoteny barátunk végetelen türelme, HaFr barátunk jókormányzati tapasztalatai, tanácsai ...
:))

egyetmondok 2013.10.29. 09:38:27

@leponex:
Semmi baj,semmi baj.
No,hát ha nem is tudod,nem is érted,hogy mi a baj a népfelség elvvel,de érzed,hogy azt bizony mintha fel lehetne fedezni a jelenlegi kétharmadban,ráadásul,ha nem is helyesen,de érzed azt is,hogy a francia polgári polgári forradalommal mi is volt a bibi,mert azzal tényleg akadt,...szóval ha mindezeket inkább csak érzed - helyesen - de nem tudod,az is bőven elég,hogy elítéld ezt a parlamenti kétharmadot.

leponex 2013.10.29. 11:35:08

@egyetmondok:
"elítéld ezt a parlamenti kétharmadot. "
:)
Szóval ítéljem el a választók legutóbbi döntésével létrejött parlamenti konstellációt?
Mert szerinted rosszul döntöttek?

Vagy mert éltek az akkor érvényben lévő Alkotmány kétharmados felhatalmazással meghozható döntések lehetőségével?

Még a rigorózus Eu sem emel érdemi kifogást, Tavares orákulum vérszegény 'jelentése' meg tapintatosan ad akta lett téve;-)

De most komolyan, melyik az a legfőbb tekintély szerinted, aki a végső kinyilatkoztatást teheti ez ügyben?
Konrád Gyuri bácsi, Heller Ágnes?

"ha nem is helyesen,de érzed azt is,hogy a francia polgári polgári forradalommal mi is volt a bibi"

No, hát segíts helyes álláspontot elfoglalnom e bibi ügyében.

egyetmondok 2013.10.29. 12:30:19

@leponex:
Úgy véled,hogy a parlamenti kétharmad,csak mert kétharmad,arra is lehetőséget és jogot kapott,hogy az államhatalmi ágak elválasztottságában olyan közjogi átalakításokat hajtson végre,amelyek okán akár az is az eszünkbe juthat,hogy jé,ez már inkább hajlik,nem is kissé a népfelség elvén álló törvényhozás felé ?
Erre kért volna,majd kapott választói felhatalmazást a Fidesz ?

leponex 2013.10.29. 12:39:09

@egyetmondok:
Természetesen az jut eszedbe, amit csak jónak látsz.
Önmaga választott szolgaság, diktatúra, despotizmus, autokrácia, demokratúra,fasizmus, kommunizmus, rákosista,, ... blablabla

A kétharmad előtt emígyen mondta Orbán:

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk. A kétpártrendszer folytatását egy duális erőtérben állandó értékvitákkal, vagy azokat megfelelő helyre irányítjuk, és egy nagy kormányzópártra jellemző, állandó kormányzásra törekvő politikai erő magatartását, céljait jelenítjük-e meg a közvéleményben."

Ennyi.

Érdekes, hogy a 'szabad verseny' hívei mennyire félnek ettől :))

egyetmondok 2013.10.29. 12:48:19

@leponex:
Miféle "szabad verseny" lehet abból,ha valaki nyíltan meghirdeti - mint Orbán tette - az állandó értékviták félretételének politikáját,erre építi a politikai programját,majd a kétharmad birtokában az államot,annak közjogi szerkezetét úgy alakítja át,hogy azok intézményesen is az értékviták félretételét szolgálják ?
Semmiféle Leponex,és Te még,már bocs, nem is kissé bambán,ezt kéred számon Orbán kritikusain,hogy hajrá...hát,de Öregem,ez vicc,nem érzed,hogy ez egy darab nonszensz ?

leponex 2013.10.29. 13:50:13

@egyetmondok:
Az a vicc Öregem, hogy 3 év elteltével még semmi alternatíva-féle nem állt össze Orbánékkal szemben.
Nyomokban az LMP lehetett volna, nem véletlenül nyúlta le egy részüket Bajnai.

Lécciléccci mondd már meg , konkrétan mi a fenét értesz te ezalatt:

" államot,annak közjogi szerkezetét úgy alakítja át,hogy azok intézményesen is az értékviták félretételét szolgálják "

Értékvitához két vitázni akaró és felkészült fél kell.
Orbánék szemmel láthatóan (ahogy a kötcseiben vázolta is Orbán még 2009-ben! ) úgy döntött, hogy teljesen felesleges, meddő dolog lenne az első négy évben parlamentesdit játszani, hiszen már induláskor nyilvánvalóvá tette a bal és a liberális oldal, hogy még részt sem vesznek az Alaptörvény vitájában sem.
Hogy nem fogják még a jelenlétükkel sem 'törvényesíteni'.

'Halasszák el' a ptk, MTK, az közoktatás, az adó, ... minden koncepcionális változás törvényeit.

Dupla vagy semmit játszottak, hátha meg lehet buktatni 2012-re Orbánt.
(Idéztem már ugye Róna Péter infóját, mi lesz 2012 tavaszán.
Meg az IMF-vircsaftot, hogy az KELL KELL KELL ... )

Nem jött össze gyakorlatilag semmi, így már csak a sivalkodás maradt, hogy vége a Demokráciának, meg a többi szamárság.

Most már, hogy az alkalmatlanság a 'Demokratikus Ellenzék' :)) oldalán paródiába illően manifesztálódott, már csak ez maradt:
'Hogyan lehet ilyen rosszul kormányozni?'

Igen vérszegény program lesz ez a 'széles néprétegek' meggyőzéséhez.

egyetmondok 2013.10.29. 14:00:07

@leponex:
Imádni való vagy,Lepo,de ebből a szempontból minden hozzád hasonlóan lelkes fideszes az.
No,hát magad válaszolsz,amikor megkérded,hogy mégis mi a fene az,hogy az államot is annak érdekélben alakítja át.... Itt van,a Te soraid,és még milyen pompásan,pontosan:

"Orbánék szemmel láthatóan (ahogy a kötcseiben vázolta is Orbán még 2009-ben! ) úgy döntött, hogy teljesen felesleges, meddő dolog lenne az első négy évben parlamentesdit játszani"---

Lepo,köszi,erről beszél mindenki ,aki azokat a nagyon súlyos közjogi,alkotmányos kritikákat megfogalmazza. A parlament valami játszóhely,s lehet alapos ok arra,hogy ezt a játszóhelyet hagyjuk a fenébe. Nincsen értelme parlamentesdit játszani,lehet,hogy egyszer majd lesz,de most nincsen. "Nem a fékek és ellensúlyok ideje van"---magyarázta Orbán Viktor,hozzád hasonlóan.

És Ti beszéltek polgári demokráciáról ? Észmegálló...,ja, hát,jól mondod Lepo,azta,de milyen jól,ritka őszinte fideszes vagy Te.
Pont ugyanezt írta le olyan hibátlanul Sólyom is,amikor úgy fogalmazott,hogy a fideszes parlamenti kétharmad "visszatalált az országgyűlés 1990 előtti öntudatához".

deruyter 2013.10.29. 14:17:42

Támogatom a kis konkrét lépésekben megvalósuló öntudatosság kiépítését. A nyugta-kérést nem tartom ilyennek, mert az kivitelezhetetelen. Kórházban sem fogom elkérni a működési engedélyt. Nem életszerű. Ellenőrizzen a NAV. Elvileg ez a dolga. . Szerintem létezik a közérdekű bejelentés intézménye. Bár egyszer utána néztem, hogy lehet ilyet és úgy láttam, hogy nem olyan egyszerű név nélkül rávenni a NAV-ot, hogy ki is menjen ellenőrizni. De meg kell próbálni. Vagy pl. aki jogász vagy van jogász ismerőse, az járjon utána, hogy hogyan lehet pl. vagyonosodási vizsgálatot elindítani. Akinek nincs mit takargati, azt úgysem zavarhatja. Szerintem vajmi kevés az esély, de hátha. Mondjuk mióta a külföldön fialtatott pénzeket amnesztiával haza lehet hozni és ezek az összegek nem lehetnek vagyonosodási vizsgálat tárgyai, erősek az aggályaim az egész intézménnyel kapcsolatban. Viszont volna egy javaslatom, akár a mostani jobb-érzésű pártok felé is, de ha ők nem repülnek rá, akkor civilek felé. Mondjuk kell hozzá egy jogász, aki tudja, hogyan kell önkorm. határozatokat, szavazási listákat stb. kikérni + egy programozó aki össze tud rakni egy átlátható honlapot. És persze promózni is kellene. A konkrét projekt a következő lenne: "XY" önkormányzat ügyeinek honlapja, ahogy a polgárok látják őt és nem ő saját magát. A lényeg, hogy szépen ki kellene gyűjteni az önkorm testület összes döntését, és közszenlére tenni, hogy melyik kérdésben ki mire szavazott. Aztán a kedves polgárok eldönthetik, hogy akire szavaztak az 4 éven át valóban azt tette-e amit megígért, úgy szavazott-e ahogy tőle elvárható lenne. Plusz be lehetne csatornázni azokat a nagyobb ügyeket, amikről nem a testület dönt, hanem a polgármester. Alákanyarítani valami csípős kis kritikát, hogy"ez meg miért kellett?", vagy "miért került ennyibe", aztán védje meg magát. Ha nem védi meg, vélelmezzük, hogy igazunk volt. Ergo hülye volt vagy lopott.

deruyter 2013.10.29. 14:33:59

@leponex: Ó jaj. Szerinted azért nem vett részt az alkotmány vitájában az ellenzék, mert ettől remélte a kormány megbuktatását??? Azt írod : "Orbánék szemmel láthatóan .. úgy döntött, hogy teljesen felesleges, meddő dolog lenne az első négy évben parlamentesdit játszani, hiszen már induláskor nyilvánvalóvá tette a bal és a liberális oldal, hogy még részt sem vesznek az Alaptörvény vitájában sem.
Ekkora demagóg szart. Neharaguggyámán. Totálisan fordítva ülsz a demagóg lovadon. Van egy Orbán Viktor, aki 8 éven keresztül mindenről, amit a kormány csinál, azt mondja, hogy szar, maga sátán. Majd megnyeri kétharmaddal a választást, ergo azt veri át ami neki jólesik. Tényleg azt akarod mondani, hogy az az orbán aki soha semmiben nem volt konstruktív, akár elméletben is elvárhatná, az ellenzéktől, hogy a saját szája íze szerint alakított alkotmányt legitimálják azzal, hogy biodíszletként részt vesznek az elfogadásában??? Tehát szerinted az ellenzék hibája az, hogy 2010 óta leépültek a demokratikus intézmények, a parlamentben egy Kövér Laci fenyegeti az ellenzékieket stb. végtelenül sorolhatnám. És a végére odabököd, hogy már csak az maradt nekik, hogy megkérdezzék, hogy "Hogyan lehet ilyen rosszul kormányozni". Tájékoztatlak, hogy az ellenzéknek ez a dolga. Az meg semmiképpen nem, hogy szolgaian befeküdjön egy bahzudott nemzeti együttműködésel fényezett diktatúra kiépítésének. Ravaszul tekergeted a szót, biztosan jól fizetnek, de irtó nagy baromságokat írsz le.

deruyter 2013.10.29. 14:38:38

@leponex: Ja még annyit, hogy Orbánnak több esze van mint neked, mert ő legalább látja, hogy a választók, nem csak az ellenzéktől fordultak el, hanem tőle is. Az, hogy 3 éve nem tudott talpra állni az ellenzék, mert nem tudta a bizonytalan szavazókat, a fidesztől elfordulókat megszólaltatni,az egy dolog. De hogy a fidesz szavazók jelentős tömegei ma már nem szavaznának a fideszre, az is figyelemre méltó. Nem véletlen, hogy Viktor a kemény magnak muzsikál már, a többieket már csak elbizonytalanítani , passzivitásra bírni tudja. Taktikusnak taktikus, de hogy semmi dicsőséges nincs benne, az is biztos.

leponex 2013.10.29. 23:55:26

@egyetmondok:
" A parlament valami játszóhely,s lehet alapos ok arra,hogy ezt a játszóhelyet hagyjuk a fenébe. "

Szegény ballib azt gondolhatta, ha nem vesz részt a parlamenti vitában ( például az alaptörvény esetében ), akkor jól el lehet adni 'egypárti' alkotmányként balliberális barátaiknak a különböző médiákban.
Hagyták tehát a fenébe.
Átmeneti sikereik voltak ugyan közismert 'liberális' beágyazottságok folytán itt-ott, de elhamvadt az egész, ahogy a médiahiszti esetében is.

Orbánék meg teszik a dolgukat - jól, rosszul - oszt majd a felséges nép eldönti 2014-ben ( 2018-ban), hogy mit preferálna jobban mégis.
Nem kell félni, nem fog fájni!

"Pont ugyanezt írta le olyan hibátlanul Sólyom"

Sólyom úr ugye az Orbánék jóvoltából lehetett Elnök, és szerintem kicsit elvesztette valahol a realitásérzékét.

Kedvenc csemetéjét, a '89-es Alkotmányt' ( amit ugye ideiglenesnek szántak, mindegyik ciklusban elkészült az új Alkotmány koncepciója, Maczó Ági és Bajnai már a megszövegezésen is túl voltak ) az Orbánék lecserélték végre (utolsóként a posztszoci országok közül), és ezzel odalett élete főműve, a 'Láthatatlan Alkotmány' nevű fantommal, akit egyes egyedül ő láthatott meg, ha nagyon belenézett az üveggömbjébe.

Elvették a játékát, és duzzog egy kicsit, érthetően.
( Hogy mit kapott amúgy balliberális barátainktól hivatali ideje során, azt ízléstelennek tartanám felemlegetni. )

leponex 2013.10.30. 00:00:28

@deruyter:
"Tehát szerinted az ellenzék hibája az, hogy 2010 óta leépültek a demokratikus intézmények, a parlamentben egy Kövér Laci fenyegeti az ellenzékieket stb. végtelenül sorolhatnám. "

Hogyne, sorolhatnád, függetlenül attól, leépültek-é vagy ne.
Persze hogy nem, meg vannak most is.
A Szent Fékek és a Mégszentebb Ellensúlyok egytől egyig.
Volt némi fazonigazítás, ennyi.

" És a végére odabököd, hogy már csak az maradt nekik, hogy megkérdezzék, hogy "Hogyan lehet ilyen rosszul kormányozni". Tájékoztatlak, hogy az ellenzéknek ez a dolga."

Ó, ebben teljesen egyetértünk, de a választásokra készülvén ez már harmatgyenge lenne akkor is, ha amúgy ütősen csinálnák.
Tapintatból nem említeném a közelmúlt eseményeit :)

egyetmondok 2013.10.30. 09:11:50

@leponex:
A szokásos fideszes politikai skizofrénia: aki bírál az a ballib. Itt, ebben a blogban. Oksi, toljad,ti tudjátok ,mit ,miért és mikor beszéltek.

leponex 2013.10.30. 12:11:54

@egyetmondok:
"A szokásos fideszes politikai skizofrénia: aki bírál az a ballib."

A szokásos blabla.

Ha egy kommer mérsékelten jónak értékeli a mostani kormány tevékenységét, vagy konkrét példát kér a 'jogállam lebontására', az skizofrén fideszes.

Hát akkor toljuk tovább :)

egyetmondok 2013.10.30. 16:17:24

@leponex:
Mégis,Lepo, Te mit mondanál,ha valaki arról tájékoztatna egy kommentben, hogy a parlamenti kétharmad "jól láthatóan" (úgy rémlik,szó szerint így fogalmaztál)az "első négy év" időtartamára (talán ennyire,esetleg és minimum,vagy ki tudja,tán hosszabb időre is) úgy határozott, hogy hagyni érdemes a fenébe a parlamentesdit.
Majd ugyanez a valaki,aki szerint a parlamenti kétharmad félretette a parlamentesdit, megkérne,hogy esetleg mondjál már csak egy,egyetlen konkrét példát a "jogállam lebontására". Most komolyan,Lepo,Te mit mondanál ?

Mert hát,Lepo,ez konkrétan az.:-))

Olyan ez tudod,hogy építkezik az egyszeri embör,s jön valaki,nézi,nézi az építkezést,majd azt mondja,hogy vigyázni kéne,mert szerinte ez az épület statikailag nem lesz oké: ezek az áthidalók,a teherbírás,szóval,hogy szerinte szemmel láthatóan is karcsu,és még baj lehet. Azt mondja nagy hangon az építkező egyszeri embör,hogy ha van valami,ami ezzel az épülettel nagyon is rendben van,na az pont a statika,tehát nem kell okoskodni.
Kicsit később ugyanaz a valaki arra sétál,és látja ám,hogy az épület rendesen megrogyott. Mondja az egyszeri embernek,hogy de,hát barátom,én mondtam,hogy nem oké statikailag a ház. Az egyszeri ember felháborodva közli,hogy igen,valóban, az áthidalók,a gerendák nem bírták,de azt állítani,hogy ennek az épületnek a statikájával bármi baj is lett volna,hát az bizony rothad balliberális hazaárulás.

No,Lepo,hát Ti kedves,ott a Fidesz táborban,és hogy milyen lelkesen,pont így vagytok ezzel az egész alkotmány/ alkotmányosság/jogállam/államjog/alkotmányjog történet/alkotmányosság történet/államhatalmi ágak, stb.,stb. üggyel: fogalmatok nincsen róla,hogy mi mit jelent,és gúnyosan felháborodtok,ha valaki szólna,hogy de az,hogy a fidesz az első négy évre így szépen odébb rakta a parlamentesdit,szóval az pont pont az: jogállami rombolás.

Semmi gáz,toljad nyugodtan,hiszen azt sem tudod,hogy miket írsz le.Én meg,ha akad időm,kijavítalak,ami tök jó játék, mert azt ,amit én írok,elolvasni képes vagy ugyan,de ahhoz hasonlóan,mint amit magad is leírsz,simán és lazán -- úgyszintén egyáltalán nem érted.

leponex 2013.10.30. 16:45:23

@egyetmondok:
'Mégis,Lepo, Te mit mondanál,ha valaki arról tájékoztatna egy kommentben,'

Azt, hogy ez is egy vélemény:)

Az építkezős példád pedig remek, annyival kellett volna csak megtoldanod, hogy az valaki épp előtte lett (végleg??) eltiltva a művezetéstől, mert 8 évig építgethette a pécsi toronyházat, oszt most le kell bontani;-) Valszeg nem tőle kérnénk statikai tanácsokat.
Meg attól sem, aki egy sátrat sem állított még fel az életében;-)

Az egyszeri emböröd produkciójának értékelésével meg ezek után illendő lenne a nézelődős valakinek várni egy csöppet, ki tudhassa, mi kereködik ki belőle ...

Egyelőre a kéretlen segítők nélkül is boldogul, a leendő lakók meg nem háborognak annyira ...

"pont így vagytok ezzel az egész alkotmány/ alkotmányosság/jogállam/államjog/alkotmányjog történet/alkotmányosság történet/államhatalmi ágak, stb.,stb. üggyel: fogalmatok nincsen róla,hogy mi mit jelent,és gúnyosan felháborodtok,ha valaki szólna,"

Még végigolvasni is alig tudtam :)
Azért komám, mert tényleg röhej, amit hótt komoly képpel összesopánkodtok az alvégen :)
Felháborodni engem nem gyakran láthattál, tán csak egyszer, amikor HaFr barátunk konzervativizmusában a 'családot' mint az erőszak, a kiszolgáltatottság melegágyának föstötte le mérhetetlen bánatában.

Háborogni Ti háborogtok, három éve folyamatosan :)

Szerintem sincs semmi gáz, toljuk nyugodtan tovább, együtt. Royalistaként én még ezzel a satnya demokráciával is képes vagyok megbékülni, erre a kis időre :)

Még ha nem is értem -úgy, ahogy szerinted helyes lenne.

Nehéz lehet egy mezei kommer élete ma, ha kezében a Jó Kormányzás Statikája Alapkönyv.

Üdv!
:)

egyetmondok 2013.10.30. 17:05:14

@leponex:
Hű, royalista vagy,aki még ezzel a satnya demokráciával is képes megbékülni...
És,ha kérhetem,mégis miféle royalista lennél ? Melyik tetszik ? A szaudi vagy pl.a belga,holland, angol ,svéd ,mert azért nem mindegy,lévén az utóbbiak mind liberális demokráciák.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.10.30. 18:44:20

@egyetmondok:

XIV. Lajos-féle "l'etat, c'est moi" royalista; gazdaságpolitikailag meg egy colbertista.

egyetmondok 2013.10.30. 19:07:12

@neoteny:
Már,hogy Leponex a XIV.Lajos-féle abszolutizmus híve lenne ? Már csak nem...
Senki francia királyt nem temettek úgy,ahogyan őt. Bármely felhajtás és pompa nélkül,százezrek szitkozódása mellett temették, ronggyá eladósított államot hagyott maga után, gondolod,hogy egy fideszes számára ez lenne etalon ?

leponex 2013.10.30. 19:12:37

@egyetmondok:
:)
Ezt a gondolatkört lajosakárhánnyal szoktuk megbeszélni Kedves Walesi Bárdunk - ma már sajnálatosan elhalálozott - blogján ...
Ki aza XIVLajos?
süti beállítások módosítása