1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2013.07.27. 12:31 HaFr

Orbán, a szatócsbolt stratégája

Így megy, amikor a szatócs és törzsvásárlói egymásra találnak. A közönség mindent megvesz, csak olcsó legyen, bármennyire fonnyadt, és sose ír be a vásárlók könyvébe, noha büdös a bolt, és máshol eladhatatlan, lejárt termékek állnak garmadában. Ilyen volt Orbán tusványosi-bálványosi szereplése. Dörgedelmes tapsok a rossz metaforákra és ócska profitellenességre, báva érdektelenség a nagyívű (primitív) világmagyarázatra. Orbán, aki eredetileg nem országrablónak, hanem megmondóembernek indult, az országrablás közepette is ragaszkodik ahhoz, hogy megmondja a tutit. A tanulság: országrablásban jobb. Gyanú: a tuti egy jó nagy Patyomkin-falu a mögötte zajló üzlet eltakarására.

1. Közép-Európa a térség tartaléka. Tessék már megmondani, miért? Mert negyede-ötöde az átlagbér a nyugatinak? Ja, ha csak így nem.  

2. Magyarország képes ellenállni a nagyhatalmi törekvéseknek. Ellenállva kasszírozunk be évi 3,5 ezer milliárdnyi EU támogatást. Ellenállva adjuk ki extraprofitért a dollár- és forintkötvényeket. Ellenállva gazsulálnánk keleti diktatúráknak, ha engednék, mindezt, mert olyan fene függetlenek, ízlésesek és érzékenyek vagyunk. Ellenállva űzzük nyugatra a fiataljainkat. Ja, ha csak így nem. BTW, ha a sok Orbán-maszlagot valakinek eszébe jutna ma komolyan venni Londonban, és megnyomná az "Eladás" gombot (és még hétvége sem lenne), Orbán hazatérni igyekvő konvoja szerintem egy laza balkanyarral hamar Temesvár-Fiume-St. Kitts és Nevis felé venné az irányt -- mivel pontosan tudja, milyen lenne, ha a 400 Ft-os euró a népet valóban ráébresztené az ellenállás ízére, plusz egy valóban független ügyészség várná őt haza.

3. Jogosult az Audi profitjának repatriálása, jogosulatlan a Raiffeisené. Na és miért, ha szabad kérdeznünk? Hol itt a logika? Hát itt: Audit nem tudunk gyártani, bankolni viszont tudunk. Lásd az utóbbi hetek fejleményeit. Orbán mindent lenyúl, amit -- úgy gondolja -- "üzemeltetni" képes, viszont meghagyja az eredeti kézben, és manipulálni próbálja azt, amiről úgy gondolja, nem lenne célszerű ellopnia (még). Ja, ha így nem. Közben a báva tusványosi népség tapsol a nemzeti rablógazdálkodás programjának. Ahelyett, hogy az alélt hívek csekkelték volna, megvan-e még az aranyórájuk.

4. Végre vannak nemzeti tőkések, és ugyan az OTP-nek vitatható tulajdonosi háttere van, de majd a takarékszövetkezetek... Néha azt kívánom, Orbán ne beszélne ennyire világosan -- az azt jelentené, hogy nem néz annyira levegőnek minket.

5. Az egymillió munkahely megvalósítható, de jelenleg nincs rá költségvetési forrás. Valóban, Kádárnak volt erre forrása (a változatosság kedvéért Nyugatról). Ne legyen kétségünk afelől, hogy Orbán szeme előtt milyen gazdasági rendszer lebeg. Milyen versenyképességgel, milyen tulajdoni és jövedelmi viszonyokkal, az emberek milyen fokú kiszolgáltatottságával. De szerinte ez a Fidesz-szavazók többségét nem érdekli, csak az, hogy hogyan tudnak megélni. Hát nem szeretnék Fidesz-szavazó lenni -- akiről így állítják ki a bizonyítványt, schwarz auf weiss.

6. Soha ilyen igazságos közteherviselés Magyarországon még nem volt. Ez, ugye, ha csak az utóbbi 23 évet vesszük is, egyetlen ordenáré nagy hazugság, nem nagyon lehet finomabban mondani.

Egyszerű elvek, egyszerű ügymenet: a beszerzési rendszerünk arra épül, hogy elszedjük, ami megtetszik nekünk, lopott pénzből gazdálkodunk, a pult alatt is kiszolgálunk, az üzleti perspektíva ép ésszel a szakadékba visz, de ezt késleltetendő az átlagfogyasztónak hazudunk, rosszul adunk vissza, a termékeink ócskák, és a kijáratban még ott egy tábla is: legközelebb ki is nyalhatod. 

Kutya maradt(unk), csak a láncot cserélték. Valóban.

P.S. Orbán urat hadd javítsuk ki egy helyen kifejezetten, ahova a kókadt hallgatósága szemmel láthatóan már nem tudta követni: első kormánya alatt nem javult szignifikánsan a GNI/GDP rés, és a legmagasabb (95,3%) a nemzetidegen Bajnaival társbérletben (2010), a második legmagasabb (95,2%) a nemzetidegen Medgyessy idejében (2003) volt, 2011-től viszont romlik (az abszolút értékeket most nem piszkálva). Egyébként Orbán úr most sem hazudott... csak kihasználta a tényt, hogy elvesztek a papírjai a pulpitusról.

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr735428659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.28. 11:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Orbán erdélyi coming-out-ja 2013.07.27. 18:06:37

Orbán Viktor tusványosi szabadegyetemen elmondott beszédét nyilván sokan és sokféle megközelítésből fogják elemezni. Engedtessék meg, hogy mi egyetlen gondolatot ragadjunk ki belőle, nevezetesen ezt: Orbán fontosnak nevezte, hogy végre vannak "nemze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szociknak vége 2013.07.27. 23:42:05

@tamas11: Aha ne zavarjon hogy forrást adtam te meg fárasztasz a hülyeséggel.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.27. 23:42:19

@MetroGoldwinMayer:

"Na ők vajon mitől gyökértelenek?"

Ez feltételezi hogy gyökértelenek; _az_ még nem került bizonyításra. Hacsak a "gyökértelen" mércéje nem az hogy számodra nem elégségesen nemzeties.

Ez egyébként egy érdekes lista abból a szempontból hogy ABC-sorba van szedve; valaki valahol ezt a listát karbantartja... :))

miketbeszéltek 2013.07.27. 23:43:50

@MetroGoldwinMayer: "A miniszter azt mondta, hogy a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni. Emellett a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”."
Matolcsy, 2013.01.28.
Gúnyolódni mersz azzal, amit Felső Vezetés mondott?
Mit szólnak majd ehhez a pártközpontban?

zorki 2013.07.27. 23:45:39

@MetroGoldwinMayer:
Csak halkan jegyzem meg, hogy ennek a "gyökértelenek" megállapításnak minimum 0 értéke van.
A miniszterelnök maga mondta egy korai interjúban, hogy gyökértelen környezetben nőtt fel. Aztán az egyetemen kezdett "gyökerezni".:)))
Szal, hagyjuk ezt inkább.

Szociknak vége 2013.07.27. 23:47:48

@neoteny: 'Hacsak a "gyökértelen" mércéje nem az hogy számodra nem elégségesen nemzeties.

Ez egyébként egy érdekes lista abból a szempontból hogy ABC-sorba van szedve; valaki valahol ezt a listát karbantartja... :))'

1. Mi más lenne a mércéje?
2. Abban biztos lehetsz.

Szociknak vége 2013.07.27. 23:48:28

@zorki: Ja, idézheted az interjút.

miketbeszéltek 2013.07.27. 23:49:07

@MetroGoldwinMayer: "- Nem is, ezt csak az eredményekből lehet kiolvasni."
Mármint milyen eredményt tudsz felmutatni azon kívül, hogy egy adott érdekcsoporthoz tartozó kör kezébe kerül a gazdasági hatalom is? Neked ez eredmény? Én legszívesebben sírnék azon, hogy 23 évvel a rendszerváltás után megint csak a politikai elkötelezettség számít:-(((

Szociknak vége 2013.07.27. 23:52:06

@miketbeszéltek: Mi az hogy gazdasági hatalom? Mi az hogy adott érdekcsoporthoz tartozó kör? Milyen bizonyíték van erre?

Nem lehetne általánosabban?...:)

zorki 2013.07.27. 23:52:41

film.indavideo.hu/video/f_mi_leszel_ha_nagy_leszel
2:40-től szól erről, de az egész nagyon érdekes!:)))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.27. 23:54:15

@MetroGoldwinMayer:

"Ezzel szemben ő az egyik szövegezője az európai chartának, amiben a nemzet, család, hagyomány, vallás szitokszó"

Preambulum

Az Unió hozzájárul e közös értékek megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez, miközben tiszteletben tartja az európai népek kultúrájának és hagyományainak sokféleségét, a tagállamok nemzeti identitását [...]

7. cikk

A magán- és a családi élet tiszteletben tartása
Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát és kapcsolattartását tiszteletben tartsák.

9. cikk

A házasságkötéshez és a családalapításhoz való jog
A házasságkötéshez és a családalapításhoz való jogot, az e jogok gyakorlását szabályozó nemzeti törvények szerint, biztosítani kell.

10. cikk

A gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadság

(1) Mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz. Ez a jog magában foglalja a vallás vagy a meggyőződés megváltoztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánosság előtt, mind a magánéletben, istentisztelet, oktatás és szertartások végzése útján való kifejezésre juttatását.

14. cikk

Az oktatáshoz való jog

(3) Az oktatási intézmények demokratikus elvek figyelembevételével történő alapításának szabadságát, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak, tiszteletben kell tartani az e jogok és szabadságok gyakorlását szabályozó nemzeti törvényekkel összhangban.

21. cikk

A megkülönböztetés tilalma

(1) Tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés.

22. cikk

A kulturális, vallási és nyelvi sokféleség
Az Unió tiszteletben tartja a kulturális, vallási és nyelvi sokféleséget.

33. cikk

A család és a munka

(1) A család jogi, gazdasági és szociális védelmet élvez.

(2) A család és a munka összeegyeztetése érdekében mindenkinek joga van a védelemre a gyermekvállalással összefüggő okból történő elbocsátás ellen, valamint joga van a fizetett szülési és szülői szabadságra, ha gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe.

eur-lex.europa.eu/hu/treaties/dat/32007X1214/htm/C2007303HU.01000101.htm

----

Szitokszavak?

miketbeszéltek 2013.07.27. 23:58:56

@MetroGoldwinMayer: A végedet természetesen nem kívánom. Azt pedig nem is remélem, hogy a gúnyolódásod tárgyát cáfoló idézet véget vetne a pökhendiségednek......

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 00:00:27

@MetroGoldwinMayer:

"1. Mi más lenne a mércéje?"

Hát ha a te egyéni nézeted a mérce, akkor te is lehetsz náci mások egyéni mércéje szerint.

"2. Abban biztos lehetsz."

Sok-sok évvel ezelőtt Torontóban dolgoztam az (akkor még) ATI-nál (a videókártya-gyártónál, amit azóta megvett az AMD). Volt egy orosz kollégám, Alex, akivel egyszer eltréfálkoztunk a listák írásáról ill. arról hogy mi vár azokra akik listákra kerülnek. Aztán egyszer nagyon el volt szontyolodva; kérdeztem tőle mi a gond. Rámnézett, aztán azt mondta: "írom a listát..." :)

miketbeszéltek 2013.07.28. 00:01:37

@MetroGoldwinMayer: Ha a naponta a hírekben szereplő vérlázító korrupciós esetek után nem érted, hogy mire gondolok, akkor fölösleges bármit is írnom.

zorki 2013.07.28. 00:02:54

@MetroGoldwinMayer:
kedvedért még egyszer!
film.indavideo.hu/video/f_mi_leszel_ha_nagy_leszel
2:40-től szól erről, de az egész nagyon érdekes!:)))
Válasz erre

Szociknak vége 2013.07.28. 00:03:02

@neoteny: hu.metapedia.org/wiki/Liber%C3%A1lis_%C3%A9rtelmis%C3%A9giek_levele_Hillary_Clintonnak

A hazaáruló moszkovita, most amerika seggét nyaló demokraták listájának forrása felül.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:04:37

@miketbeszéltek: Ez már elég konkrét volt. Elmennekabankok. ElmegyazIMF. Diktatúra. Demokrácia. Tolerancia.

Én is tudok szavakat egymás után rakni..:)

Szociknak vége 2013.07.28. 00:06:09

@zorki: A filmek nem elérhetők Magyarországon kívülről.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:07:13

@neoteny: A 2013as új chartáról beszélek ez nem az.

egyetmondok 2013.07.28. 00:10:05

@MetroGoldwinMayer:
Harmadév végén már semmilyen "szóró" tantárgy nem volt a jogi karon. (Vagy akinek akadt,annak semmi kedve,vagy éppen ideje nem volt tanulni.)

zorki 2013.07.28. 00:10:27

Hát gyere haza!:)))

miketbeszéltek 2013.07.28. 00:11:17

@MetroGoldwinMayer: Te azt a Metapediát, amely szerint a zsidóság deportálásának a leállítása káros volt Hazánk számára, forrásként idézed?

miketbeszéltek 2013.07.28. 00:13:37

@MetroGoldwinMayer:
Ha Istent, és az Ő Igéjét is ilyen tévedhetetlennek és tökéletesnek tartanátok, és ennyire vakon megbíznátok Benne, minden kétséget kizárva, akkor Magyarország tényleg keresztény ország lenne:-)

Szociknak vége 2013.07.28. 00:15:10

@egyetmondok: Aha, hát a gugli nem dobja az ilyesmit, igazán sajnálom.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:16:55

@miketbeszéltek: Igazolnád a 2 db. állításodat vagy csak rizsázol?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 00:18:59

@MetroGoldwinMayer:

Miért hagytad le Ara-Kovács Attilát a listáról amikor ide bemásoltad? Ő nem gyökértelen, hazaáruló moszkovita, most amerika seggét nyaló demokrata?

Carl Schurz-tól származik az a szólás, aminek hajlamosak csak az első felét idézni az amerikai patrióták:

"My country, right or wrong"

Viszont a teljes idézet így szól:
"My country, right or wrong; if right, to be kept right; and if wrong, to be set right."

Így hát azok akik azért dolgoznak hogy az országuk "helyreállítódjék" bizony bőven beleférnek a nemzeti érzelműek közé.

miketbeszéltek 2013.07.28. 00:20:12

@MetroGoldwinMayer: "A Metapedia a forrás? Nocsak." Nem oda irányít az Általad bemásolt cím?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 00:21:24

@MetroGoldwinMayer:

Hol található a "2013-as új charta"?

miketbeszéltek 2013.07.28. 00:26:28

@MetroGoldwinMayer: "Igazolnád a 2 db. állításodat vagy csak rizsázol?"
Most miről beszélsz? Az első állítás az 500000 külföldre szakadt hazánkfiára vonatkozott? Ezt maga Matolcsy mondta. A "nemzeti tőkésekről" meg maga a bálványosi bálványod beszélt.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:29:00

@miketbeszéltek: Ezek szerint nem olvastad? Gondoltam.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:30:04

@miketbeszéltek: Hát ez igen precíz hivatkozás.

Majdnem mint a cáfolatom.

zorki 2013.07.28. 00:31:30

@MetroGoldwinMayer:
De csak a kedvedért!
Kiírtam neked belőle!
„Én gyakorlatilag egy kulturálatlan… Ahonnan én jöttem, annak a milliőnek nincsen semmi fajta speciális kulturális tradiciója. Egy ilyen alkalmazotti réteg, a parasztsághoz sincsen igazából semmi köze apáméknak vagy nem volt. De állatot tartottunk, a tevékenység megmaradt, de a paraszti kultúráról régen nem volt szó a faluban, munkás kultúra semmi nem volt. Tehát nem tudom megnevezni, ha be kellene sorolni valamilyen hagyományos sorolás szerint illeszteni magamat, hogy milyen… Polgári kultúra ugye szóba sem jön. Ugye, én ilyen kulturálatlanságból, egy ilyen eklektikus valamiből jöttem. De voltak fiúk, akik református, katolikus hagyományos polgári családokból jöttek. Velük találkoztam egy baráti társaságban, ezt átalakítottuk önképzőkörré. Egy vagy kettő srác volt, aki idősebb volt vagy egy, a Simicska Lajos. Ő is volt a legokosabb!”
Ahol ... van ott a mandata félbeszakadt, és egy másikba kezdett. Ez egy korai videó interjú, mondom érdemes meghallgatni-nézni.

egyetmondok 2013.07.28. 00:34:54

@MetroGoldwinMayer:
Na jó,a Berényi-féle állig. tanszék nem volt egyszerű eset,és mindenki azzal ijesztgetett,hogy Brószhoz kerülni római jog szigorlaton maga a halál...,(én Hamzához kerültem és kaptam egy erős hármast),de ezekből az ijesztgetésekből semmi se volt igaz,viszont pl. Isten nyugtassa,nem régen halt meg, Békés Imrénél megszenvedtem a büntetőjog általános részből...mire vagy még kiváncsi ? Az egykori Kékfényes Szabó László feleségére,akinél statisztikából vizsgáztunk, és akiről mindenki azt mondta,hogy iszik,mint a kefekötő,de én nem vettem észre...
Ja igen,ez fontos: emlékszem még az elsős Orbánékra is,alattam pár évfolyammal.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:39:03

@egyetmondok: Na jó, na jó, meggyőztél. iskolatársak vagyunk, minő véletlen.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 00:39:24

@MetroGoldwinMayer:

Ez a link egy mandineres véleményposztra mutat; én nem találtam ott semmilyen "2013-as új charta" szövegét.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:41:42

@zorki: Köszi a munkát.

Megjegyezném, hogy ez azért messze nem abban az értelemben gyökértelenség, ahogy én használtam a szót.

zorki 2013.07.28. 00:47:03

@MetroGoldwinMayer:
Gondoltam, hogy terelni fogsz.
Nyilván a gyökértelennek több olyan értelme is van, amelyet előlem elhallgattak.
Vagy Te fogalmaztál rosszul, és nem is gyökértelenségre gondoltál. Vagy amire gondoltál, azt a gyökértelen szóval kívántad elfedni, mert leírni nem merted.

egyetmondok 2013.07.28. 00:48:07

@MetroGoldwinMayer:
Komolyan, na akkor: mi a hereditas iacens és létezik-e ez a magyar jogrendben ?

Szociknak vége 2013.07.28. 00:58:45

@egyetmondok: Az kizárt dolog mer nemtudom..:)

Egyébként nincs az öröklésben ilyesmink, de ezt minden guglihuszár tudhatja..:) Rég nem dolgozom jogászként, de az alma materodban végeztem.

egyetmondok 2013.07.28. 01:00:50

@MetroGoldwinMayer:
Nojóvan, orbánhuszárom: az a nyugvó hagyaték,és tényleg nincsen olyanunk. Mikor végeztél ?

Szociknak vége 2013.07.28. 01:04:23

@egyetmondok: Ahhoz képest hogy rég végeztél(:D, elég jól emléxel a RJ-ra. Gyakorló jogászoknál ez ritka. Tanítasz?

2007

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:12:47

Én nem hiszem,hogy az átlag embert érdeklik az Orbánféle statisztikák,sokkal inkább érdekelhetik a saját statisztikái,melyekkel túlélheti a jelenlegi burzsoá-kommunista rezsim.

egyetmondok 2013.07.28. 01:16:15

@MetroGoldwinMayer:
2007-ben ? Te Jó Isten ? Hogyan fújhatod akkor ilyen hibátlanul a szocializmus állameszméjét az alkotmányosságról ? Csak nem olyat tanítottak nektek a 2000es években, hogy ami szövegszerűen benne van egy alkotmányszövegben,az nem lehet alkotmányellenes ? Meg lennék döbbenve.
Nem tanultátok meg,hogy mi az alkotmányosság, ez sajnos az egész magyar jobbos közbeszéden látszik...
(Ahhoz képest,hogy nem is jogászként dolgozol,olyan erőszakos a szöveged,mint egy nyomozó ügyészé...:-)))

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.07.28. 01:19:54

@neoteny:

Értetlenekkel miért szállsz vitába?

A te szintedre soha nem emelheted fel, mert ahhoz ő is kellene. De láthatóan makacsul ellenáll.

Szociknak vége 2013.07.28. 01:21:24

@egyetmondok: A szocializmus állameszméjéről te beszéltél, nem én.

Amit megfogalmaztál különben is jogpozitivista álláspont.

Na a komcsi jogász megmagyarázza a demokráciát. Beszarok.

Szociknak vége 2013.07.28. 01:25:35

@egyetmondok: Mondjuk céltudatosnak inkább, rájöttem hogy bár a jog szép mesterség, mesterembert mindig lehet venni, mester azonban csak egy lehet..:)

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:27:07

@MetroGoldwinMayer: Nem neveznék mesterségnek egy olyan tevékenységnek,amellyel tömegeket lehet kifosztani és a nyomorba vagy a halálba dönteni.
Ennél még a szarpucolás is becsületesebb munka.

Szociknak vége 2013.07.28. 01:28:33

@hot-spot: A szarpucoló szerint biztosan. A politika mocskos dolog, de mi közöm nekem ehhez?

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:31:43

@MetroGoldwinMayer:
Nem írtam sehol,hogy közöd lenne hozzá.
Pusztán csak reagáltam a jogi ajnározásodra és magasztalásodra.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 01:32:15

@hot-spot:

"Nem neveznék mesterségnek egy olyan tevékenységnek,amellyel tömegeket lehet kifosztani és a nyomorba vagy a halálba dönteni."

Nem lehet ennyire rossz véleményed az orvosokról... ;)

egyetmondok 2013.07.28. 01:33:46

@MetroGoldwinMayer:
" Az alkotmányosság az ami az alaptv-ben van, nem más. Tehát nem értem a kérdést. " ---írtad,s ezek szerint az alkotmányjog történetre se emlékszel,a rendi alkotmányosságokra se, köztük éppenséggel a magyarral is...nem csak a rómásból hagysz ki,ráadásul ilyen piszok rövid idővel az után,hogy tanultad. Ejnye,tán nem figyeltél,nem tanultál...
(Komcsizni bezzeg jól megtanultatok,nem is csodálom, hogy a pesti jogi kar - állítólag - manapság teli van a hungarizmus pici-kicsi híveivel.)

Szociknak vége 2013.07.28. 01:36:52

@egyetmondok: Az egész statisztika tanszék iszik. Náluk többet csak a jogfilozófia/jogbölcselet kommandó iszik. Meglepő?...:)

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:37:11

@neoteny: Jogászokról volt szó emlékeim szerint.

Szociknak vége 2013.07.28. 01:40:48

@egyetmondok: Hát már nincs numerus clausus mint a módszerváltás előtt...:)

Csak azt elég neccesnek érzem, hogy én vagyok a szoci, te meg a demokrata, amikor 2007ben végeztem te meg 1980ban(marxista-leninista jogelmélet).

Egyszerüen te természetjogi alapon, én jogpozitivista alapon érvelek. Természetesen nem lehet alkotmányellenes amit az alkotmány tartalmaz (+ nk-i szerződésbe nem ütközik). Ezen tényleg vitáznom kéne?

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:40:56

Szórakoztató innen az egyén szintjéről,amikor nagy elvekről,alkotmányokról,történelemről és egyéb nagy dolgokról van szó,amikor a puskaporos hordó bármikor felrobbanhat a picsátok alatt.
Nem azzal kéne foglalkozni inkább,hogy merre fussatok és mit fogtok zabálni,ha a sok lopott pénzetek nem fog érni egy guriga taknyot sem?

Ezténírtam 2013.07.28. 05:21:24

@HaFr: OK,adom és bocs :D
Akkor +1 az egész blogra
Mindenki nyugodjon meg és hallgassa ezt szépen:
www.youtube.com/watch?v=dlZnmEYYXu4
Hogy szükségünk van egymásra.

egyetmondok 2013.07.28. 06:40:24

@MetroGoldwinMayer:
Nos, MGM, kissé ecccerű ahogyan szemlélheted a velágot, ha egyszer, aki 90 előtt járt egyetemre, az komcsi, aki meg utána az nem…és az építészek is nyilván ??? :-))) no,mindegy, Orbánék és az egész csipetcsapat ott fönn, egytől - egyig komcsik ezek szerint, bár az is igaz,hogy a túlizgult komment-szövegeid alapján ők annál,hogy komcsi, egyebeket is kapnak onnan, ahonnan Te ideológiailag téblábolhatsz, úgy mint pl. "zsidesz",amely egyébként nem is ötlettelenül mocskos fordulat…

Kiskollega, ahogyan te is megpróbálod elbeszélni-mellébeszélni a NER alkotmányos állapotát, az tudod, leginkább arra az esetre hasonlít, amikor a belgyógyászok nem merik megmondani a hozzátartozónak, hogy a beteg meghalt, viszont a holttest mellett azt bizonygatják, hogy tessék má nézni, milyen hosszú ideig képes visszatartani a lélegzetét…

Legyen akkor, és persze pro bono, mert miért ne: picikollega, ez, ami ma lett, nem írható le a természetjogias és a pozitivista vita tárgyaként, ugyanis hiszed avagy sem, alkotmányosságról , egyáltalán arról, hogy alkotmányosság ( nem akarok olyanokat használni,mint "par excellence", mert azt se értenéd) akkor érdemes beszélni, ha léteznek a hatalom korlátozásának intézményes eszközei. S ez nem volt másként akkor se, amikor a felvilágosodás előtti, rendi,nemesi alkotmányosságok léteztek, hiszen azok is a főhatalommal szemben létező intézményes korlátokról szóltak.

Olyan alkotmány, írott vagy nem írott, mindegy, pedig nem létezett, nem létezik és nem is fog,amely ne írná le,ne rögzítené az állami hatalom alapvető konstrukcióját, s ha ebből az derül ki, hogy a hatalom korlátozás intézményes rendszere nem ép, nem egész – márpedig a NER-é nem ép, nem egész -, akkor ott nincsen értelme alkotmányosságról szót ejteni.

A jogi érvelés,amely a pozitivista – természetjogias különbözőségre tekeredik fel, közjogi értelemben hamis, szemfényvesztő, történelmi-erkölcsi értelemben pedig rothadt, mert ez a vita (pozitivista – természetjogi ) csak akkor és addig értelmes, amíg a hatalom korlátozásának egész rendszere rendelkezésre áll, hibátlanul , az elválasztott államhatalmi ágaktól, a finomabb fékek-ellensúlyok, egyensúlyok szerkezetéig. (Nem is véletlen az a hisztéria, amely azért üt ki rendszeresen nálatok, mert akadnak hozzáértők, itthonról is,külföldről is, akik ezt egyértelműen szóvá teszik. Bizony,olyan "alkotmányos állat" nincsen, mint a NER, igaza van annak az amerikai alkotmányjogász asszonynak, de Sólyomnak is igaza volt,amikor röviden azt mondta az alkotmánybíráskodás megcsonkítása után, hogy "rendszer nem alkotmányos".)

S ez abból is jól látható, hogy alaptörvényi szöveg nem is funkcionál alkotmány szövegként, nem mükszik, mint alkotmány, hiszen abból mára a napi, operatív kormányzati munka egyik eszköze lett, szomorú módon nem másért, mint amit Te is folyvást emlegetsz: az alkotmányos, ami a szövegben benne van, ergo, azt senki se merészelje az alkotmányosság alapján megkérdőjelezni, amit beleírunk --- ez nem jelent mást, kicsinykollegám, és ez bizony beteg, werbőczyanus jogászkodás.

A NER fénysebességgel jutott oda, ahova a szocializmus csak évtizedek alatt: egyszer maga Kádár elvtárs jelent meg az Alkotmányjogi Tanács egyik összejövetelén , és azt találta mondani – már mindenkinek világos volt a nyolcvanas évek közepe fele, hogy közjogilag is tarthatatlan a rendszer - ,szóval azt találta mondani, hogy " …csak semmi jogászkodás elvtársak ". Ezt mondta , pont ugyanezt nemrég Kövér Laca, amikor a szerencsétlen Stumpf (akit én akkoriban nem tartottam valami sokra,lehet, tévedtem) "rosszat szólt", mert felhívta alkotmánybíróként a figyelmet arra, hogy a törvényhozás túlterjeszkedik a jogállami határon. Szegény Stumpf Pista: azt hitte, hogy a Fidesz környékén bárki komolyan veszi még azt,ami itt 89/90-ben történt…

Röviden tehát, picurkollega, nincsen igazad, amikor erre az egyébként gyönyörű matériára hivatkozol a kettőnk közötti vitában. A NER akármit tesztek vele, nem alkotmányos, de nem is menthetetlen: az alaptörvényi szöveg, ugyanarra a sorsra jutva, mint az 1949 évi XX.Tv. 89-90-ben, tehát jogállami alapon alaposan átírva, még szolgálhatja a nemzetet sokáig.

tamas11 2013.07.28. 07:32:42

@egyetmondok:
gratulálok ehhez az összefoglalásodhoz, és külön a türelmedhez, amit MGM folyamatosan igénybe vesz, amivel megterhel. Engem is.
Súlyos az, ahogy tematizálná a jó szellemű eszmecserét. Szerintem ő nem Jobbikos, bár "gyökértelenezik" ezerrel, hanem fidelitas suttyó, mint kiderül, 2007-ben végezte a jogot Bp-n. Ezek lekomcsizzák, aki a 80-as években végzett, FOGALMUK NINCS, mi történt a hazájukban, hogyan éltünk a hetvenes években!
Kettőtök polémiája jól illusztrálja a polinkorrekt trollkodást (lásd : Ő), és a korrekt, türelmes értő tájékoztatást (Lásd: téged).

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:29:48

Jól megdobálták PARADICSOMMAL (sajnos nem kézigránáttal) a Nemzeti Rohadékot, az országunk Tumorát,... (Ha)"Tudnádfürdőn".(nem tudják Tusnádfürdőn, csak bégetnek...)
MIT CSINÁLT OTT:..Ekézte az EU-t,
fényezte önmagát..és össze vissza hazudozott...
na és persze főleg azért ment hogy KOLDÚLJON SZAVAZATOKAT, AMIVEL ELCSALHATJA A majd VÁLASZTÁST.....(azt hazudja majd, hogy annyi szavazat érkezett amennyi hiányzott:))) hehe

egyetmondok 2013.07.28. 08:37:26

@tamas11:
Lehet,tán úgy képzeli,hogy mi akkor valami marxista-leninista római jogot stb. tanultunk..
Az persze tényleg elkeserítő,hogy noha ugyanott tanult,fogalma sincsen,hogy a nyolcvanas években milyen pezsgő szellemi élet volt,nem csak a jogi karon,máshol is,és nem azért mert engedték,hanem pont azért,mert érezhető volt a hatalom gyengülése.
Nemzeti jakobinusok...fiatalok,erőszakosak és szemtelenek,viszont valószínű kevés idejük jut olvasni is,miközben konzervatívnak hiszik önmagukat... Nincsen ezzel baj,és ne feledd,nincs két nemzet,nincs két fiatalság se,érdemes olykor türelmesnek lenni.

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:39:46

Jól megdobálták PARADICSOMMAL (sajnos nem kézigránáttal) a Nemzeti Rohadékot, az országunk Tumorát,... (Ha)"Tudnádfürdőn".(nem tudják Tusnádfürdőn, csak bégetnek...)
MIT CSINÁLT OTT:..Ekézte az EU-t,
fényezte önmagát..és össze vissza hazudozott...
na és persze főleg azért ment hogy KOLDÚLJON SZAVAZATOKAT, AMIVEL ELCSALHATJA A majd VÁLASZTÁST.....(azt hazudja majd, hogy annyi szavazat érkezett amennyi hiányzott:))) hehe
a Románokat és a Romániában magyarul beszélőket is megosztotta már....szerencsére
ébred a Magyar már Romániában is...és nemcsak Magyarországon.
Az elcsalt választásért 2014 ben nemcsak " paradicsommal lesz megdobálva itthon !!!!!!! lesz

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:40:26

A DIKTATÚRÁT CSAK MEGDÖNTENI LEHET !!!!

♔batyu♔ 2013.07.28. 08:52:00

Végighallgattam a beszédet, nem volt rossz.

Az IMF hitel előrefizetése nagyon jó dolog, nagyon erős üzenete van külföldre és belföldre is.

Nagyon tetszik a "nemzeti nagytőke" fogalma is.

Nem is kell szarakodni balliberálisokkal, azt kell pontosan csinálni amit az osztrákok. Befelé egy erős protekcionista gazdaságpolitika, kifelé pedig erős expanzió.

Miközben másokat kell kritizálni, ha ezt csinálják.

Elég egyértelmű, hogy a balliberális kormányok által bejárt út nem járható.

♔batyu♔ 2013.07.28. 08:53:25

@felcsutisuttyo: Aztán ha megdöntöd mi a lófaszt csinálsz? Hogy véded meg?

Te nagyon hamar a fán találnád magad és újra lenne egy jobboldali kormány, hiszen az emberek nem akarnak balliberális kormányt.

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:55:35

@♔batyu♔: bárki...kormánynak, csak ez a Nemzeti Szardarab és tolvaj korrupt..pofátlan banda menjen a temetőbe,.és maradjon ott!

♔batyu♔ 2013.07.28. 08:56:37

@felcsutisuttyo: Akkor menj el szavazni. Végül is a balliberálisok demokraták vagy vagy mi a fene.

explanatus 2013.07.28. 10:19:47

@egyetmondok: 2013.07.27. 22:48:10
Te legalább reagáltál az írásomra. Egy nagyon lényeges dolgot hiányolok, azt, hogy hogyan lehetne az általad megfogalmazott „a fejlődés akadálya „ útjában álló dolgokat eltüntetni. Nem kiegyensúlyozott vitára gondolok, olyan itt egyhamar nem lesz, talán nincs is rá szükség.

Arra gondolok, hogy egy emberöltő alatt nem teremtettünk új értéket és mindenki elméleti módon közelíti meg a megoldást. Jó, csak jönne már az általad említett „újfajta hatalmi konstrukció”. Biztos igazad van (ebben is), de a következő lépés vagy ezzel egyidejű lépés olyan gazdasági feltételek megteremtése, és gazdaság olyan szintű felfuttatása, ami el tud tartani tízmillió embert, mert ennek híján mi lesz ha megszületik az „újfajta hatalmi konstrukció”.

Újfajta módon kerülnek elosztásra a trafikok? Kiolvasható a írásokból, hogy van itt szürkeállomány rendesen, és tudna is hatni, de hatni csak akkor tud, a helyzetbe kerül. Helyzetbe meg akkor kerül, ha a mostani játékszabályok szerint megüti az öt százalékot. Akkor érvényesítheted az írásaidban megjelenő „újfajta hatalmi konstrukció” elképzeléseidet. Engem, írásaid legalább százszor meggyőztek, de a gond ott van, hogy én csak egy darab szavazat vagyok.

Tehát, az elmélet mellett meg kellene kezdeni a gyakorlati oldal, a hogyan lesz „újfajta hatalmi konstrukció” kiagyalását, mert így nehezen lesz ebből valami, mert az emberekben igenis van igény arra, hogy ne alamizsnakéregetőnként forduljanak az államhoz, hanem eszük-kezük munkájával akarnak érvényesülni. Mi másért vesznek annyian vándorbotot a kezükbe? Ott pár száz, vagy pár ezer kilométerre nem azt kérdezik, ki az apád, ki az anyád és ismered-e ezt meg azt, hanem, hogy tudod-e? Ők pedig tudják, azért mernek elmenni.

Ha sokat szöszmötölünk, akkor hiába teremtődik meg (majd valamikor) egy „újfajta hatalmi konstrukció”, de már nem lesz, aki megteremtse annak anyagi alapjait. A kölcsönöket, a hiteleket, a kamatokat egyszer vissza kell fizetni, vagy jön hogy „ ... népek veszik körül”. Erre pedig nem vágyhatunk. Ezért fontos, hogy legyenek köztünk olyanok, akik a merik krumplitologatás helyett elvetni a magot.

Szociknak vége 2013.07.28. 10:37:49

@egyetmondok: 1. Nem az alapján gondolom hogy komcsi vagy hogy mikor végeztél, de az is beszédes.

2. Szánalom amikor okosnak akarsz látszani azzal, hogy hiba nélkül leírod: par excellence. Ez egy buta jogásztól is gyenge.

3. Egy rakás nk-i szervezetnek vagyunk a tagjai, meg egy csomó multilaterális egyezménynek, de csak a bukott komcsik sírnak a demokrácia miatt. Az a legjobb amikor a rendi alkotmányt használod hogy bemutatsd mi a demokratikus szerinted. Ez politikai alapú vinnyogás, ez nem lenne baj, de a jogi alapra terelés már baj, egy jogásztól pláne.

4. 'Olyan alkotmány, írott vagy nem írott, mindegy, pedig nem létezett, nem létezik és nem is fog,amely ne írná le,ne rögzítené az állami hatalom alapvető konstrukcióját' - a magyar sem ilyen, mint azt tudod, az angolszász 'alkotmányok' viszont igen, mégsem sürün hallom hogy nincs arra alkotmányosság.

5. Miért nem müködik? Vmi konkrét kritika is van? Hadd menjek elébe nyilván emlékszel hogy 89ben 13 db. alkmódosítás volt, igaz, a kommunisták nem szorultak ki belőle, így 'müködött'..:)

6. Meglehetősen pikáns lenne ha egy Alkbíró mondaná meg a parlamentnek hol vannak az alkotmány korlátai(mondhatnám kommunista megoldás). Ezek szerint a korábbi, ezelőtti alkotmányt sem ismered, és arról sem hallottál, hogy az Alkbíróság nem nélkülözhetetlen kelléke az alkotmányosságnak.

7. Alk-ot jobbítani mindig lehet. Egyetértünk.

gipsz.jakab 2013.07.28. 10:43:33

van egy dakota mondás:
"a halot indián a jó indián..."

ezt majd vegyétek figyelembe amikor a rézbőrű benzűlött dakota-kommancs okról dönteni fogtok !

egyetmondok 2013.07.28. 10:56:41

@explanatus:
Én biztosan nem tudok receptet arra,hogy mi most a teendő. Pár dologban azonban egészen bizonyos vagyok:
1. Be kell fejezni azt a beteges beszédet,ami arról,szól, hogy "nem lehet visszatérni ahhoz,ami 2010 előtt volt". Ez így baromság. Igenis oda kell visszatérni, ami egy létező,nagyon is korlátos állami hatalom volt,nagyon is komoly fékekkel-ellensúlyokkal,egyensúly intézményekkel,mert ez ennek a társadalomnak,amely a 16.század eleje óta nem tudott szuverén államot csinálni,szinte egészen a 20.század végéig elemi,alapvető érdeke. Nem szabad folytatni azt,amit Orbánék 2010-től az állammal,mint hatalmi konstrukcióval (bocs,az én agyam ilyen közjogira ketyeg)csinálnak,és még be sem fejezték. Nyugodtan büszkék lehetünk az 1990 és 2010 közötti államiságunkra,ez maga egy társadalmi teljesítmény,amit én nagynak,nagyon is nagynak látok.
2. Meg kell próbálni valamiképpen különbséget tenni rossz állami gazdaságpolitikák,és általában rossz állam között. Nincsen olyan fogalmi rendszer Európában,amellyel az 1990-2010 közötti időt rossz (tévedéses,zavaros stb)államiságnak lehetne nevezni. Valószínű, hogy tán még a blog gazdájával is vitában állnék ezzel...
3. Az értékteremtés legfőbb akadályát én nagyon régóta abban látom,hogy noha lett egy gyönyörű alkotmányos,jogállami hatalmi konstrukciónk 1990-nel,de közben az állami újraelosztás egész rendszerét,valószínű valami gyávaságból,oké,sokszor egyéni önzésekből,stb. nem sikerült abból az állapotából kirángatni,amiben az már a nyolcvanas évektől,vagy még korábbtól létezett,erre mondom én is ezt a posztkádári koraszülött jóléti elosztást. De én különbséget teszek az elosztó rendszer és általában az állam,mint hatalmi rendszer között. Nem leszek sohasem hajlandó lehúzni a klotyón az 1990-2010 közötti államiságot csak mert nem sikerült kikecmeregni a posztkádári ujraelosztás nagyon beteg állapotából.

Ezért hát nekem nagyon "neokon" utam van csak kifele ebből,de csak azért neokon,mert erre itt sajnos a baloldali-jobboldali szociális demagógia ezt rámondja. Tehát nincsen mese,ezermilliárdokkal kisebb államháztartási kiadásokra van szükség,hiszen így is,úgy is mindent mindig mi fizetünk meg,de ha ennyi folyik át az államon,abból semmi se várható.

Sokkal kisebb állammal szinte önmagától indulnának meg azok a spontán közösségi egy egyéni privát erők,amelyek komoly értékteremtésre adhatnak esélyt. Nekem nincsen más magom,én ezt mondom kb a 90es évek közepe óta,már ha kérdeznek. És őszintén szólva, ezt nem lehet úgy elmondani,hogy nem mondom el,de majd csinálom,ha rám szavaztok...ezt látom egyébként Bajnai valódi hibájának,pedig az után az egy év után,erre a beszédre neki lett volna hitelesen esélye...elpackázta,ez van.

egyetmondok 2013.07.28. 11:12:49

@MetroGoldwinMayer:
" Az a legjobb amikor a rendi alkotmányt használod hogy bemutatsd mi a demokratikus szerinted." --- egy szót sem szóltam a demokráciáról, MGM. Le sem írtam a szót. Hogyan jön ez ide ?
--------------------------
" Meglehetősen pikáns lenne ha egy Alkbíró mondaná meg a parlamentnek hol vannak az alkotmány korlátai(mondhatnám kommunista megoldás)" --- ez súlyos közjogi történeti tudatlanság MGM.
Mindig a törvényhozás alkotmányos ellensúlyai írják körül,írják meg a korlátokat,már ha ezt a törvényhozás hagyja. És ez mindig hosszú idő alatt alakul,mint ahogyan alakult nálunk is 90-től,egészen a NER-ig. Nem találsz olyan példát az európai jogtörténetben, angolszász, nem angolszász,ahol ez fordítva lenne,vagy ne így lenne.

Még a végén azzal a szokásos képtelenséggel is jössz majd, hogy "ki választotta meg az alkotmánybírót,hogy felülbírálja a törvényhozást "....:-)))Nemá...tiszta cucilizmus állameszme...a parlament felett nincsen hatalom...dehogyis nincsen,erre esküdtek Orbánék pont húsz éven át,nem tűnt fel ?

És a fideszes alaptörvény is rögzíti az állami hatalmi konstrukciót.Olvastam, közjogi fércszöveg,de természetesen rögzíti ez is a magyar állam konstrukcióját. Nem is létezhetne nélküle,én ezt írtam,és nem mást.Talán félreértetted amit írtam,vagy annyira mást értünk bizonyos fogalmak alatt,mintha Te nem is jogot,hanem ugri-bugri mezei politológiát tanultál volna...nem azt hallgattál inkább ? ..:-)))najó,bocs,de közzöldségeket írsz...

egyetmondok 2013.07.28. 11:18:32

@MetroGoldwinMayer:
Az alkotmánybíróság tényleg nélkülözhető,ami azonban nem nélkülözhető az a törvényhozás normaalkotásának alkotmányossági szempontú felülvizsgálati lehetősége,ehhez tényleg nem kell alkotmánybíróság,van más technika is erre,sokféle.
Olyan azonban nem lehet,még részlegesen se (!),hogy bizonyos nagy norma alkotási területek nem vizsgálhatók felül, pl. államháztartás pénzügyei. Na ilyen nem lehet,de itt ez lett. Tehát,nincsen alkotmányosság.

Szociknak vége 2013.07.28. 12:13:22

@egyetmondok: Lárifári. A politika diktálja a jogot, nem fordítva. A fidesz azért kapott 2/3-ot, hogy radikális változást csináljon. Az hogy szerinted nem demokratikus azt jelzi hogy a legjobb úton járnak.

kekex 2013.07.28. 12:20:45

@Mária:
Miért adnák fel? Talán mert kezd múlni a szenilitásuk, és EMLÉKEZNEK, hogy mennyivel jobb és nyugodtabb volt alattuk az életük.
Nem tűnt fel, hogy mostanában nem igazánEM8 éveznek? Mert nem akarják, hogy a birkák hátra nézzenek!

kekex 2013.07.28. 12:25:21

@dr kíváncsivagyok:
Én meg 4 ezer mrd-ra vagyok kíváncsi, Merthogy a lenyúlt manyup vagyon mellé hozzá jön az oda NEM utalt évi 300 mrd hozzájárulás. És ez "csak" manyup ügyben! Hány nokiás dobozkába is fér 4000 mrd. (gyengébbeknek: 1 mrd = ezermillió, 4000 mrd 4 millió SZOR millió HUF))

egyetmondok 2013.07.28. 12:27:24

@MetroGoldwinMayer:
Ez egyenes beszéd, nagy marha tévedés ugyan, az egész európai történelem pont az ellenkezőjéről szól(a mesés antik görög alkotmányossági kísérletek óta,egészen a mai napig),hacsak valaki nem a történelmi és dialektikus materializmus elvi platformján ácsorogna...,sose fogok vele egyetérteni,de egyenes beszéd. Az biztos.

kekex 2013.07.28. 12:32:59

@apro_marosan_petergabor:
Hát az van, hogy az összes narancstroll szövege önleleplező, mivelhogy magukból indulnak ki. A NEKEDfajták szempontja ugyanis
"hogy távolabb kerül a pííztől (esetleg majd dolgozni kell érte")
a magunkfajtának meg az országért,az elmulasztott lehetőségekért fáj a szíve.
Fogadd meg a saját tanácsodat:
"Ideje, hogy kilépjetek a posványos, belterjes, fülledt agymosodátokból, és levegyétek a fejetekról a 3D szemüveget, megnézendő a valóságot".
GDP, államadósság abszolút értékének és arányainak "felcsökkenése" a lehetséges 43-4 %-os növekedési potenciál MAXIMUM 1 %-ra mérséklése (jó esetben) és a leszakadásunk lassan Albániához és Bulgáriához képest is.
Nekünk ez fáj, meg - hogy populizzak egy jó a végére - hogy hány inkubátort vagy lélegeztetőgépet lehetne venni abból, amivel a nemzeti nagytőkés Simliskát kistafírozzák.

kekex 2013.07.28. 12:42:54

@neoteny:
Mit akarsz? EZZEL kivételesen igazat mondott:
„Erős anyaország nélkül nincs erős nemzet”
Ezért hazafiatlanok, amikor rongálják az ország gazdasági alapjait, növekedési potenciáját és egyáltalán a nemzetközi megítélését.
"Több uszodavezetővel találkozott az utóbbi években, mint Miniszterelnökkel"? Szerinted ettől erősödik az ország?

kekex 2013.07.28. 12:47:35

@zorki:
Miért haladta volna meg az óvodás kort? O.Vi-sok!
Meg komcsik.
Mert a "komcsik államosítanak" (by ElTolcsy a manyup lenyúlás kapcsán adott riportban) Neki már csak elhiszik?
A legtöbb Orbán szövegnek is találhatni megfelelőjét Rákosipajtás szövegeiben.
Na és a vastaps! Az is milyen ismerős....

kekex 2013.07.28. 12:50:00

@MetroGoldwinMayer:
Koleszos szobatársak - NEKED ez nem elég "általános"?
Te most tényleg hülye vagy, avagy csak teszed magadat?:

kekex 2013.07.28. 12:59:23

@MetroGoldwinMayer:
Érdekelne a visszamenőleges törvénykezés mellett felhozott"jogpozitivista" érvelésed. Na igazán. Lécci! Római joggal persze genyózni nem ér! Mindenféle latin hülyeség, párezer éves jogelv.....

kekex 2013.07.28. 13:03:42

@hot-spot: Nem robbanás, hanem szép nagy és állandó lecsúszás lesz, amit majd szépen elfednek (továbbra is) szabadságharcos retorikával és néphülyítéssel.Mert ez a nép megérdemli, mert hagyja magát. Egy ideig.
Mondjuk rákosipajtásnak csak 5 év jutott....
(48-53)

kekex 2013.07.28. 13:09:22

@MetroGoldwinMayer:
"Alkotmány jobbítani mindig lehet" Évente hányszor?

Szociknak vége 2013.07.28. 13:19:49

@kekex: A visszamenőleges tvkezés tilalma sosem volt általános jogelv, most sem az. Csak kötelezettséget nem lehet megállapítani utólag.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 17:56:25

@kekex:

"Mit akarsz?"

Világbékét, meg egy pónit aminek szivárványszínű szalag van a sörényébe fonva.

"EZZEL kivételesen igazat mondott"

A retorikai tautológiák is igazak; mégsem lehet hasznos konklúziókat levonni belőlük. Itt még rosszabb a helyzet: egy nyilvánvaló igazságból -- annak figyelembevételével amit ezután a kijelentés után mondott -- azt a konklúziót is lehet levonni hogy az "erős anyaország" azért kívánatos hogy az annak létrejöttével megváltozott helyzetben lehessen akár "területi alapon" is létrehozni "közjogi kapcsolatot" a "világban élő magyarokkal". Magyarán erővel visszafoglalni az elcsatolt területeket.

A trükk ott van, hogy "a nemzet" fogalma legalább három dolgot takarhat:

- a politikai nemzet (egy ország határain belül élők)
- az etnikai nemzet (azok és leszármazottaik akik most és valaha a politikai nemzet részei voltak)
- a nyelvi nemzet (mindazok akik az "anyaország" /feltételezhetően egy/ nyelvét beszélik)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 18:01:40

@kekex:

"Mit akarsz?"

Világbékét, meg egy pónit aminek szivárványszínű szalag van a sörényébe fonva.

"EZZEL kivételesen igazat mondott"

A retorikai tautológiák is igazak; mégsem lehet hasznos konklúziókat levonni belőlük. Itt még rosszabb a helyzet: egy nyilvánvaló igazságból -- annak figyelembevételével amit ezután a kijelentés után mondott -- azt a konklúziót is lehet levonni hogy az "erős anyaország" azért kívánatos hogy az annak létrejöttével megváltozott helyzetben lehessen akár "területi alapon" is létrehozni "közjogi kapcsolatot" a "világban élő magyarokkal". Magyarán erővel visszafoglalni a Trianonban elcsatolt területeket.

A trükk ott van, hogy "a nemzet" fogalma legalább három dolgot takarhat:

- a politikai nemzet (egy ország határain belül élők)
- az etnikai nemzet (azok és leszármazottaik akik most és valaha a politikai nemzet részei voltak)
- a nyelvi nemzet (mindazok akik az "anyaország" /feltételezhetően egy/ nyelvét beszélik)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 18:48:49

@MetroGoldwinMayer:

"A visszamenőleges tvkezés tilalma sosem volt általános jogelv, most sem az. Csak kötelezettséget nem lehet megállapítani utólag."

Viszont ha a kötelezettség _hiányát_ meg lehet állapítani a visszamenőleges hatályú törvénykezés alapján, akkor az a "pacta sunt servanda" jogi alapelvet sérti.

kekex 2013.07.28. 22:02:57

@MetroGoldwinMayer:
Ezt tanultad Navra csicskától és Morvai Hisztikétől? Légy erős: attól , hogy "aszzonták"
még nem úgy van. Több ezer éves jogelv.
Mint hogy az is, hogy "nem illik" lex haverokat csinálni!
"Csak kötelezettséget"???? mint 98 %-os különadó? Szerinted az "önkéntes volt? Vagy miafranc?
Nem küldenének helyetted valami értelmesebbet?
HaFr azért megérdemelné!

kekex 2013.07.28. 22:09:28

@neoteny:
Akármit is trükköz - ha Magyarországot lesajnálják a körülöttünk élők, az nem használ a külhoni magyaroknak. "Szappanozott lejtőn csúszunk lefelé" Nekem volt alkalmam átélni az ilyesmit a berchtesgadeni sóbányában. Csak ott a lejtő közepén legalább sikoltoztak!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.28. 23:28:27

@kekex:

"Akármit is trükköz - ha Magyarországot lesajnálják a körülöttünk élők, az nem használ a külhoni magyaroknak."

Ez nem feltétlenül van így: egy katonailag és külpolitikailag "gyenge" országból származó, a határon túl élő etnikumok létét könnyen találhatja kevésbé fenyegetőnek a helyi többség (és annak vezetői), mint egy "erősét", amelynek lehetősége van az etnikai alapú területi követelései érvényesítésére.

Én úgy gondolom hogy a helyes politika az volna ha Mo gazdasági sikereivel "csábítaná" az országba a határon kívül élő magyarokat -- és gyorsított/egyszerűsített eljárásban tenné lehetővé nekik a magyar állampolgárság megszerzését. Így egy egészséges verseny folyna a határon kívüli magyarokért: Szlovákia/Románia/Szerbia arra lenne "kényszerítve" hogy jól bánjon a magyar kisebbségeivel, hiszen azok -- elsősorban a relatíve fiatalok, akik a legnagyobb mértékben járulnak hozzá egy ország gazdaságához -- szedhetnék a sátorfájukat és (viszonylag) könnyen Mo-ra költözhetnének. Nyilvánvalóan ez a nehezebb út a mindenkori magyar kormányzat számára: hiszen olyan _belpolitikát_ kellene folytatniuk ami az ország valós, hosszútávú gazdasági fejlődéséhez vezet. Ennél sokkal egyszerűbb "állampolgárságot" adni a határon kívüli magyaroknak -- és olcsó szólamokat pufogtatni arról hogy a "jelenlegi helyzet" nem teszi lehetővé a "területi alapon" történő "közjogi kapcsolatot".

gipsz.jakab 2013.07.28. 23:38:28

@neoteny: "Akármit is trükköz - ha Magyarországot lesajnálják a körülöttünk élők, az nem használ a külhoni magyaroknak."

isten megolgya problémát most a kárpát medencében 10 milla magyar van...
8 milla határon belül és 2 azon kívül...
a ketősálatpolgárságnak hála az utóbbi pár évben szinte tejjesen eltűnt a magyarság kárpátajjáról és a vajdaságból...
már csak a zöregek tengődnek...
így van ez már annyira jelentéktelen nemzetiség hogy észresem veszik
nemhogy báncsák... kihalnak maguktól osztjónapot...

a potius bűnözők legnagyobb bűne hogy az erkölcsi válsággal a gazdaságot is hazavágták
emiatt pedig a nmagyarság az eltűnéshez egyre közelebb ér...

az erősebb gazdaság nyelvét beszélik a vegyes népek... most szólok...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.29. 00:11:38

@gipsz.jakab:

Atoll el tekintve hoggy az ídézet nemtő lem származ ikhane mén is más tidéztem, minden válószínű segg szerinti gazságod vagyon.

Mára dokk tiszt élettel:
Mi? cike a Törögg Zultán unogga húg icája

tamas11 2013.07.29. 14:20:07

@♔batyu♔:
minden tézised vitás és visszatetsző számomra.
1. az IMF idő előtti visszafiz.-nek jó ÜZENETE van bel és külföldre...
Tartok tőle, hogy HAMIS üzenet. Akkor is jó?

2.Mi az hogy nemzeti nagytőke? Hogy magyar fütyi a többségi tulajdonosa? Akként fektet be? Úgy ad munkát? Akkor rossz gazda lesz, könnyen.

3.nem kell szarakodni a ballibekkel, azt kell csinálni mint az osztrákok..-íros.
Csakhogy : mi nem tehetjük UGYANAZT. protekcionistán védeni a hazai, exportfüggő gazdaságot, rettenet fogyasztói potenciálokkal? Az osztrák 25 millió vendégéj síelőjével például (Síszezon!) piaci előnyét védheti. Itthon? Kekeckedés lesz belőle, szarpalástolás.
4. Általában)
Hagyd ezt a ballibezést. Csak a te fogalmaidben intézhető el minden fontos, gyakorlati kérdés onnan indulva, hogy van ilyen, és rossz. Nem igazi, és nem egyetlen kormányzati alternatíva ez, hanem ezerféle út van, még a nyomorúságban is. Ennek kiválasztása építése a konstruktív, nem a rátenyerelés, hogy ballib = bukás. PL Bajnait és Meterhy-t konzultatív, majdnemszakértői alapokra tolná a konszenzuskényszer . MOst is. Ez nem ballib, és főleg: jobb mint az emuttháromév.
süti beállítások módosítása