1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.11.01. 07:39 HaFr

Összefoglaló: a tolvajlás és a kormányzati dilettantizmus mérlege

Is Poland a very poor country? - Quora

Az EU-pénzek túlárazott improduktív beruházásokba öntésének olajozott gyakorlata, amelynek során -- hogy, hogy nem -- feltűnően sok "hazai" követ kell felhasználni és aminek magas hányadát a notóriusan rosszul átlátható építőipari cégeknek egy szűk csoportja végzi, ismert az ország lakossága előtt, beleértve a fideszeseket is. Tudott dolog Orbán családjának, vélhető strómanjainak és ismert barátainak exponenciális (ez azt jelenti, hogy az egyenletesnél, azaz a minden évben ugyanannyival növekvőnél) gyorsabb gazdagodása csaknem kizárólag olyan közpénzekből, amelyek a nyugati adófizetőktől Magyarország versenyképességének, felzárkóztatásának, modernizálásának érdekében vesznek el a saját államaik. Ismert korábbról a Rogán által bonyolított letelepedési kötvénybiznisz, legújabban az öt-tízszeres áron beszerzett lélegeztetőgépek köré szervezett fideszes vircsaft, amelyen a mostani eladásuk után -- mivel a fenének van szüksége ennyire -- csak a tiszta hasznon marad meg a beszerzőknél, mindkét esetben több tízmilliárdos nagyságrendben. Tolvajlás -- ideértve a sok egyedibb, több iparágra kiterjedő esetet is -- kipipálva. A magyar népet ért veszteség óriási, kezdve a közmorál romlásától az anyagi kárig és az elmaradt haszonig, ami utóbbit a meg nem valósult értelmes beruházások hiányában szenvedünk el.

A politikai bűnözői osztály eközben egyre nyilvánvalóbb kormányzati dilettantizmusról is tanúságot tesz. Az euró árfolyama a 2010-es 265 Ft-ról ma egyre makacsabbul felzárkózik a 370 köré (amit a fideszesek szavazók tekintélyes hányada -- lásd az iskolázottsági összetételüket -- diadalként él meg, ez meg ugyanaz a hányad, amelynek közben természetesen fogalma sincs az ennek nyomán őket is érő, halmozódó kárról). Az ország nagyrészt nyugati finanszírozású GDP-növekedését gyakorlatilag stagnáló államháztartási hiány (miről is volt szó a 2010-14-es magabiztosság korában, hol kéne ma lennünk, 50%-on?) és újra növekvő háztartási eladósodás mellett az egy főre jutó fogyasztás mélyrepülése (a szegénység és az ország praktikusan alsó felének leszakadása), a medián fogyasztásnak a GDP-növekedéshez mért, a régiónkban -- nemhogy Európa boldogabb felén -- is ismeretlen ütemű romlása követi. A különbség oka az orbánista kleptokrácia, az alacsony hozzáadott értékű gazdaság és a perverz közteherviselés rendszereinek kombinációja, mindösszesen az ún. társadalmi hatékonyság romlása.

De a gazdasági dilettantizmus ott hagyja nyomát a hasonlóan alacsony szakértelemben és a pénzhiányban a nyugdíjrendszer, az eü. és az oktatási rendszerek (alrendszerek) átszervezésének során is, amelyekben -- ha eddig nem -- mostanra a vírus felfedte a centralizált, voluntarista kontroll, a "forráshiány" (szabályos kiéheztetés) és a szakmai hozzá nem értés veszélyes elegyét. Az ország közszolgáltatásainak forrás- és szakemberhiánya egyre nő, minden évvel, amit az orbánizmusban töltünk -- a nehéz visszapótlás, az erkölcsi és szakmai romlás miatt -- vélhetően három-négy év kell majd egy profi, valóban nemzeti érdekű kormányzás alatt (amelyhez nem fűzök túl sok reményt a mai ellenzék kezei között sem) a veszteség ledolgozására.*

Egyéb kérdésekről -- a városképek, az ország úthálózata, a magyar KKV-k helyzete stb. stb. -- nem beszélek, mert evidensen tragikus a helyzet. További bekezdés kívánkozna a jogállamiságot, a demokráciát elpusztító kitervelt intézkedéssorozat illusztrálásához, amelynek nyomán a nyilvánosság és a politikai intézményrendszer a hatalmi gépezet kontrollján túl az információáramoltatást és a döntések optimalizációját is képtelen ellátni; azaz a gyakorlatilag egy személyre szűkült hatalmi központ döntései a policy-t illetően egyre pontatlanabbak lesznek. Mindent összevetve az ország amortizációja olyan előrehaladott állapotban van, ami alighanem példa nélküli a modern történelmünk békebeli korszakaiban.

Az orbánizmus kártékonyságát a választóknak továbbra is a harmada, a biztos szavazók fele ennek ellenére nem bánja vagy nem bánja eléggé ahhoz, hogy megvonja a bizalmat a rezsimtől. És ezzel elérkeztünk a legnagyobb, több évszázadban mérhető folyamatos romlásunk végső okának rögzítéséhez, amely a NER fennmaradásának fundamentuma: a magyar nép tudati állapotának, kompetenciakészletének és erkölcsi minőségének összességben alacsony, bizonyos szegmensekben pedig kirívóan alacsony voltához.

A helyzetből (inkább állapotból) való kilábalás stratégiájáról csak nagy vonalakban van fogalmam. Az implementációjáról -- a változásmenedzsmentről, ami tehát a mai meglevő forrásokból és készségekből táplálkozna és (mégis) sikeres lehetne -- semmilyen elképzelésem nincs. Remélem, van valaki, akinek igen. Lassan el is mondhatná már.

*PS.:

Az eü. ellátórendszer mai, vírushelyzeti válsága (az influenza- és pneumococcus oltások részleges elérhetetlenségétől a kórházak intenzívterápiás kimerüléséig, a dolgozók mérhetetlen leterheltségétől a hadigazdálkodásra jellemző jogszabályalkotásig) előképe annak, hogy milyen lesz a rendszer normálállapota 5-10 év távlatában, ha marad az Orbán-rezsim. Nem szeretek a jövőre nézve szentenciákat megfogalmazni, ezért hozzáteszem, hogy ezt "csak" az eddigi trend meghosszabbításából vonom le. Ha valaki azt hiszi, hogy radikális javulás áll be a közeljövőben és az eddigi trend hirtelen biztató fordulatot fog venni, attól elnézést kérek a borús jövendölésért. Röviden, pusztán a saját belátásom szerint, az Orbán-rezsim egyre veszélyesebb az emberi életekre. Talán érdemes volna valamit kezdeni ezzel.

188 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6316268070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2020.11.01. 08:55:23

"Az EU-pénzek túlárazott improduktív beruházásokba öntésének olajozott gyakorlata, amelynek során -- hogy, hogy nem -- feltűnően sok "hazai" követ kell felhasználni és aminek magas hányadát a notóriusan rosszul átlátható építőipari cégeknek egy szűk csoportja végzi, ismert az ország lakossága előtt, beleértve a fideszeseket is." - Erre mondják a Fideszre szavazók (néha világlátott, kvalifikált, képzett emberek is!), hogy "Legalább magyarok kezébe kerül vissza annak a rengeteg a nyugati pénznek egy része, amit a tőlünk az EU miatt itt lévő multik kilapátolnak az országból!"

Ez valamiféle kurucos, furfangos "okosságnak" érzékelik - ilyen a sziocializációjuk: az évszázados népnyúzó "Döbrögi" szerepében ma az EU és a multi van, Lúdas Matyi, a magyar népnek jót akaró ügyes fiú pedig Orbán... Mindez a felfogás szörnyűségesen tükrözi a magyar polgári gondolkodásmód totális hiányát: egy holland sosem lenne képes így gondolkodni anyagi forrásokról.

Abban igazad volt már korábban, hogy ebben a perverz módon 8azaz önsorsrontón) kurucos közegben csak valamiféle "ésszerűen kurucos" propaganda hathatna - elvileg. Ám a szint olyan alacsony és a hergelés olyan fokú már, ahová semmiféle ésszerű üzenet nem ér le... Még a nem-fideszes választók lelkében is "rezonál" ez a kurucosság: úgy akarnak nyugati életet, hogy közben a nyugat ellen lázongó, azt átbaszó kurucok akarnak lenni!:-)

tatárfejű kutya 2020.11.01. 09:29:19

Ezt az EU-forrásos dolgot tegyük már tisztába...ezt a pénzt az EU nem a nyugati adófizetők pénzéből küldi, hanem egyfajta kompenzációként, amiért nincs vám a határokon és kapnak piacot a nyugati termékek valamint munkaerőt. Tehát ez nem szeretet adomány, hanem kőkemény matek után ide juttatot kompenzáció.

2020.11.01. 09:35:09

két elképzelés verseng egymással. az egyik, hogy adva van egy 10 milliós kis-magyarország. ez a trianoni karám. amit kijelölt a nyugat. és adva van egy közelítőleg 10 milliárdos nagyvilág. és abban ez a kis országban kiválasztódik a fővárosi szuperelit, amelyik globálisan versenyképessé teszi az országot. és az majd felhúzza gyügyét is.

mert majd kincs karcsi felköltözik pestre. és ott majd megtanulja, hogy ha adva van egy n-dimenziós vektortér, és azon értelmezünk egy lineáris és homogén függvényt, akkor azt tenzornak nevezzük. és ebből a gyügyei parasztok csak annyit értenek, hogy ez valami liberális lmbtq. és ezt nem kérik. ezért a gyügyei parasztok ne szóljanak bele. ellenben kincs karcsi majd akadémiai doktor lesz pesten. feltéve, hogy ki tudja számolni egy háromdimenziós tenzor sajátvektorait, sajátétértékeit. és ezek után a szocik eladósítják az országot. a libek eladják. a konzik asszisztálnak. azt mondják, hogy nincs polgári hagyomány. kincs karcsit meg elviszi valamelyik nyugat-európai egyetem. beültetni tartaléknak a harmadvonalba. és ezzel ugye nem lendül fel az ország. ellenben elindulnak a lendület programok. csak ezek a kibaszott magyarok nem szavaznak a momentumra. persze lehet, hogy ez jön megint. mert orbán benézi a válságot. és győz az ellenzék. amíg az országot szokás szerint csődbe nem viszik a világhírűek. mert nem orbán a világhírű és valaki és bajnai a senki, hanem fordítva. könnyen lehet, hogy újra jönnek a felszámolóbiztosok. ez egyes számú koncepció.

és a kettes számú koncepció az, hogy ez így mégse lesz jó. ezt az akadémikus elitet zavarják szét. magyarország térjen vissza a tradícióihoz. járjuk a saját utunkat. építsük fel európa szegényházát. és akinek ez nem tetszik az menjen nyugatra. és ez is nyerhet. akár egy orbán nélküli fidesz is. mert ugye átlag fideszes miért is szavazzon az ellenzékre? és az átlag jobbikos miért szavazzon a "balliberálisokra". hiszen ő csak orbán ellen szavaz. és ha nincs orbán, akkor kire szavazzon. a labrisz egyesületre?

orbán elsöpri a soros ármányt. a járvány elsöpri orbánt feltéve, hogy nem rendeli el a "lokdánt". az egyetemisták elmentek felvidékre segíteni a testvéreinket. kibékülünk a tótokkal. a tátra teherautó mögé kötjük a mátra pótkocsit. kassa és miskovec újraegyesül. ilyesmi a kettes koncepció.

Moin Moin 2020.11.01. 09:35:15

@tatárfejű kutya: @Moin Moin: Na, mit mondtam: már meg is jelent egy ilyen tudatlan hülye!:)

2020.11.01. 09:36:08

@tatárfejű kutya:
ezt a pénzt a nyugat a semmiből (értsd a hiányból) teremti. az adófizetőiktől egy kanyi vasat nem kell közvetlen elvonni.

Moin Moin 2020.11.01. 09:36:15

@HaFr: "Elsózott és romlott, akár az ország"
(Dürrenmatt)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 09:51:11

@tatárfejű kutya: Hát honnan a pitliből küldené, ha nem a nyugati adófizetők pénzéből? Felejtsd el azt, hogy a Nyugat bármivel is tartozik nekünk. Tőkét fektet be, modernizál, építi a környezetét (szemben a magyar állammal, amelyik nevében folyamatosan lopnak és rombolnak az aktuális urai, nem termel semmit, csak elosztja, amit nem él fel és termeli a nemzeti adósságot). A privatizációban voltak elhamarkodott momentumok a '90-es években, de az alternatívája a még mélyebb válság és a menedzserszocializmus továbbélése lett volna. A Nyugat életében a magyar piac egy pörsenés a fenekén, ennyit jelent; a magyarok életében a Nyugat viszont levegő, ami nélkül megfulladnánk. Hogy az EU hülye, mert képtelen kontrollálni a kiosztott forrásokat és ezzel hízlalja Orbánt? Na, ebben egyetértünk.

ijontichy 2020.11.01. 09:54:43

@poszt: szép volt. Mindig imádom, amint tudományos igényességgel, rendezetten megírod ezeket az összefoglalókat.

@Moin Moin: :-)

@tatárfejű kutya: Ja. De - ahogy öreg latintanárom mondogatta volt - "majd kinövitek fiacskáim" ;-)

Bánegressy 2020.11.01. 10:05:54

olyan ez mint a gázkitörés bödőcs előadásában(mondhatnám cvsvrs verzióját. ugyan az pepitában). hagyni kell a faszba az egészet leégni magától.
idővel majd lesz a helyén valami. valami más.
különben ritka szép tömör összefoglalás ez a rendszerről. fizetett hirdetésben kéne közzé tenni nyugati líbernyák sajtóorgánumokban és akkor a szerzőt biztos elvinnék hazaárulásért.
valakinek előbb utóbb úgyis ülni kell, akinek itt nem tetszik és mégsem hajlandó tiplizni innen.

ijontichy 2020.11.01. 10:06:45

@HaFr: "Hogy az EU hülye," Nem igazán hülye, csak nem eléggé érdekelt :-( (mondjuk evvel Mo. pont kitörölheti...). Nomeg szvsz. sokan évekig azt hitték, hogy "na nem, ez csak filmtrükk, ilyen állat nincs is" :-)

Btw. Tompikáról ugyan mindenki tudja, hogy lényegtelen, de azért nézem, milyan visszhangja lesz a "barnazöldinges németek" c. büfijének. Ezek tényleg azt hiszik, hogy minden határon túl lehet "ez csak hazaüzengetés a tábornak, nem komoly ám"-ot folytatni?

Bánegressy 2020.11.01. 10:10:57

@HaFr:
miért?!
a főninek(is) köszönhetően elszabadult kolbász-pálinka gasztrokultúrában ez igenis egy mutatós desszert.

Laptop7712 2020.11.01. 10:14:37

@cvsvrs: Ezzel nem lenne semmi gond, csak azzal van kicsi probléma, hogy a ezeknek a szaros politikusoknak 30-40 éve az van az agyukban, hogy nekik mindenből jár a 40%-50% visszaosztás, ez a szaros össznépi játék megy 30-40 éve. Mondjuk legyen csak 30, mivel egy kibaszott TSZ beruházásból nem lehetett ennyit lopni. Meg mondjuk a komcsik lakásépítási programjából is csak néhány nyaralót lehetett kilopni,, mivel a többi látszott volna. De volt olyan időszak az átkosban, hogy egy-egy program alatt felépítettek ezek a szerencsétlenek másfél millió lakótelepi embertárolót. Ettől kurvamessze vagyunk mostanában. Szóval nagy szar van, mivel az egész politikai elit a saját népét fosztja ki a módszerváltás után. Ügyes üzletember volt mind a módszerváltás után, és mindegyik tudott úgy pofázni, hogy átmentse kis hatalmát, és kis pénzecskéjét a rosszabb időkre, amikor nem ők vannak hatalmon. Az elllenzék hallgat, mint a szar a gazban, mivel akkor bukná a 30%-ot is, amit enged neki ellopni a most fentlévő. A bajom az, hogy 30 éve ugyanazok az arcok vannak mindkét oldalon, libikóka pozíciókban, ahogy kell. Ez van nyugaton is. Csakhogy ott kurvára hatékony a szaros kapitalizmus, nálunk meg a balfaszságot mentegeti át mindig az adott hatalom. Érdekes pl. hogy az összes kockázati tőke pénzosztó cégnél volt politikusokat is lehet látni, mint úberfasza üzeltemberek. Ettől kap agyfaszt egy nyugati, nem mástól. A pofázás megy minden oldalról, de közben az van, amit a fegyőr mondott a Pelikánnak a majdnem akasztás előtti este, hogy "egy brancs maguk mind" Mindkét oldal vezető politikus palántái a családból hozta a cuccot, ahol apa, vagy a nagypapa tolta a businesst. Nem volt más dolguk, csak az, hogy végigmenjenek azon az úton, amit a papa, vagy a nagypapa eléjük tolt. Közben mehetett az akkori kor szerinti jobb élet, lehetett gyereket csinálni, és élvezni az életet, ahogy kell. Ez kutatható történelem.
Most akkor a szar, hogyha jönne a váltás, és a srácok tolnák tovább ugyanazt a szart, mint 15 éve, akkor lehet hogy párat felkötnének belőlük nyíilvánosan csak okulásul a kor gyermeke számára. Ez megy most amerikába, kicsit túltolták a szekeret a gyerekek.

Lölőnek, és brancsnak, meg a haveroknak egy gondja van. Egyszerűen elhiszik azt, hogy kurvafasza üzletemberek, és hogy ami van, az azért van, mert ők az istenek. Ugyanezt gondolta magáról a vörös brancs is, pl. akkor amikor a nemzet anyósa bemondta a valóságba, hogy mindenkinek lesz helye elvtársak, nyugodjunk meg kicsit. Na, szóval ettől van hányingere egy mostani fiatalnak, hogy az öregek egyszerüen elárulták a jövőjét pár milliárdért, akkor ott.
Szóval ezért vagyunk tele szánalmas, félő, balfasz milliárdosokkal, akik képtelenek lökni az innovációt, mivel ilyen tudás nincs. Történelmileg így alakult.
A szarfelhő meg közeledik, mert a fiatalokat baszták ki elöszőr a melóhelyről, és kellene nekik valamit mondani, hogy lölőn kívül is van meló, meg jól fizető munkahely. Európa szegényháza épül? Érdekes, ezt nem mondták eddig. De ha már ez épül, akkor miért csak a srácok építik, akik milliárdokat tolnak offshórba ebből az építkezésből?
Mert egy fiatal azt látja, hogy ez kurvára nem szegényház a választott keveseknek, neki meg coki van, és ugyanúgy le van zárva a felfelé vezető út, mint 1995- 2010 között. Márpedig ha ey szaros munkahelyet csak benyalással, meg pippantással lehet elérni, mert ilyen a világ, akkor ez sokaknak nem fog bejönni, és ahogy lehet, dobbantanak a bús picsába.
A gond az, hogy ennek a business modellje nincs kidolgozva, vagy amit akarnak, az nagyon nem akar működni. Lásd Parragh valahogy nem áll a helyzet magaslatán, amikor kap olyan 12 000 aláírást, hogy a melósegély az éhendőgléshez is kevés.
Szóval ezek gondok, és egyre több van belőle. Valami komoly konszolidáció kellene, de ennek nem látom csíráját sem. Kíváncsi leszek, mi lesz Varga mappájában.

Laptop7712 2020.11.01. 10:28:52

@HaFr: Persze, még reménykedek.
Valamit mutatni kellene, hogy ne eszkalálódjon a helyzet. Errefelé azt látom, hogy egyre nő a csendes elkeseredés. Úgy, hogy nem látszik az emberen, de vicsorgás van a gyönyörű mosoly mögött, meg ökölbe szorított kéz a kabátzsebben. Na most ez nem jó a nagykönyv szerint.

tatárfejű kutya 2020.11.01. 10:45:39

@HaFr: most te komolyan azt hiszed, hogy a németek, osztrákok cssak úgy ide nyomják az adófizetőik pénzét?
Ne már...hát a termékeik vámmentesen jöhetnek be a magyar piacra, ingyen kapnak munkaerőt a külföldi és magyarországi cégeik. Jöhetnek az osztrák, holland, német bankok-biztosítók a magyar piacra, hozhatják a milka csokit, a német teherautókat személyautókatb itt adhatják el....a rendőrség-mentők-tűzoltók német járműveket használ, német hadieszközöket vásárolunk, az osztrák Strabag építette a magyar úthálózat egy jelentős részét(még ma is) stb...számtalan területen engedjük éát a piacot a nyugati cégeknek.
Ez nem egy szeretetház, hanem kőkemény plusszos üzlet az EU-nak...

Persze szép lenne, ha ezt a visszajövő támogatást lehetne ellenőrizni, hogy ne tudjanak belőle ennyit lopni, de alapvetően az EU azért szarja le a magyarországi helyzetet, mert bőven plusszos nekik ez az egész magyarországi üzlet.

Gondold el, hogy mekkora bevétele van az EU-nak csak a román áru és személyforgalomból, ami rajtunk megy keresztül?
Mi lenne, ha mi azt mondanánk, holnaptól vámot akarunk a kamionok után, ami rajtunk megy keresztül tele EU-s főleg német termékekkel kelet-európába?

tatárfejű kutya 2020.11.01. 10:48:54

@ijontichy: bírom, amikor ilyen übermensch stílusban hülyének nézik a másikat, csupán azért mert más a vélemyéne egy témában.
Mondanám, hogy kinövöd, de szerintem valami megkeseredett lelkinyomorult lehetsz, úgyhogy ajánlanám a kender kötelet ás a sámlit gyógymódként.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 10:50:48

@tatárfejű kutya: mi lenne? Magyarország végromlása kezdődne el, ember :D -- te nyilvánvalóan azt hiszed, hogy a magyar ember olyan tökös, élén termszetesen a vezérével, hogy simán lenyomja a világot, sőt teremt egy új világpiacot, amelyre ő nyomja ki a tőkét és a termékeit és mindenki alig várja, hogy árvalányhajas tehénszart vegyen. Mondjam neked finoman, hogy nem így van? Megérted? Ne adjunk inkább hálát inkább a németek józan eszének, hogy itt akarnak gyártatni? De, adjunk b*meg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 10:55:16

@tatárfejű kutya: bocs, h kicsit elragadtattam magam a végén, de elképesztő a szemléleted... "kökemény pluszos üzlet" az EU-nak... hát persze. Mikor bírjuk végre elfelejteni, hogy nem a mucsai zérus összegű játszmát játszuk? Magyarország nem létezhetne ezen a piacon és ezen a racionaliton lívül, de te továbbra is sértve vagy a fideszes plebsz agyajárásának szintjén. Hát ezért tényleg nem érdemes ide beírogatni. Magyarország helyeét pontosan kijelöli a 370-es euró. Ennyit érünk -- lehet ez ellen kapálózni meg lehet tanulni belőle. Te az előbbit csinálod.

tatárfejű kutya 2020.11.01. 11:05:10

@HaFr: de akkor szerinted miért engedi az EU orbánnak, hogy ilyen szinten ellopja azokat a pénzeket?! Nyilván azért, mert magasról leszarja az egészet, ha mi itt felzabáljuk is egymást, csak a német cégeknek menjek az elvárt termelése...óriási naivitás a részedről, ha azt hiszed az EU a szegény magyarokat akarja kivakarni a szarból, felebaráti szeretetből...persze, hogy mindeközben hozzák a nyugati technológiát is, és még mindíg fényévekkel jobb egy külföldi multi cégénél dolgozni, mint egy magyar közép vagy kisvállalkozónál.
De ezt ők nem jóindulatból hozzák ide, hanem önös érdekből, amiből hasznot akarnak és kapnak.

Miért üzletelt a nyugati világ Pinochettel vagy Saddamal?
Mert a pénznek nincs szaga...hosszú évekig eltűrték őket is, ha nem csináltak valami kirívó nagy baromságot(pl: Kuvait)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 11:08:16

@tatárfejű kutya: .... és?? Ennek mi köze ahhoz, hogy Orbán közbe tönkrevágja a SAJÁT népét? És mi köze van a korábban elmondottakhoz? Vagy szerinted összefügg az USA politikája Chilében a magyar versenyképességgel? No comment.

tatárfejű kutya 2020.11.01. 11:11:03

@HaFr: én csak azzal vitatkozom, hogy szerinted az EU modernizációs céllal hozza ide a gyárait és a fejlett technológiát, valamint a támogatásait emberbaráti szeretetből küldi ide, nem pedig üzleti valamit-valamiért alapon.

Belzebubo 2020.11.01. 11:12:33

@Laptop7712: sok mindenben egyetértek veled, egy (2) dologban nem. Ahogy összemosod a nyugati és a hazai politikai elitet, származás/háttér/eredet/további személyes karrier
Csak két példa: Merkel és Macron. Merkelnél se gazdag papa, se politikai múlt, semmi.
Macronnak volt üzleti múltja, de nem különösebb. (3. lehetne Reagan régebbrôl)
És hogy ne legyen a kivétel erôsíti... nagyon sok ilyen van a politikai 2. vonalban (Ny-on)
Egyébként az, hogy politikusok az üzleti életbôl jönnek és oda mennek vissza, ott teljesen megszokott, sôt elônyösnek is tartják (Management típ. vezetôk), de rendkívül szigorúan ellenôrzik is
Korrupció ott is van, de elôbb utóbb kibukik (Nixon és Franz J. Strauß, bár Straußról ma már (fô)utcákat neveznek el, fôleg Bayernben.
Még egyet, ha egyszer netán ez a bolsi bagázs eltûnik, csak a legszigorúbb törvényességet betartva lehet bármiféle eljárás, Fegyôr, meg Gyurcsány-féle handabandázásnak nincs helye, kül. maradunk a mókuskerékben...

white999 2020.11.01. 11:15:09

@HaFr: Sajnos tűpontos a poszt. Annyiban azért vitatkoznék vele, hogy még így is indokolatlan optimizmussal van tele.

"vélhetően három-négy év kell majd egy profi, valóban nemzeti érdekű kormányzás alatt (amelyhez nem fűzök túl sok reményt a mai ellenzék kezei között sem) a veszteség ledolgozására."

Szerintem nem lesz váltás, pont a posztban említetek miatt sem, még ez a tragikus járványkezelés sem veri ki a biztosítékot, pedig sok embert egzisztenciálisan is ért és érinteni fog. A fő probléma az, hogy mérhetetlen vagyont halmoztak és most is halmoznak fel egy esetleges kormányváltás utáni időre. Attól tartok, hogy teljes vagyonelkobzás és börtön esetén lenne egy minimális esély. Olyan pedig nem lesz, mert azt megelőzheti egy Varsóban megfigyelhető esemény. Ott érdekes módon a nők után a foci huligánokat érdekelte leginkább az abortusz és ebben nyomatékosan ki is fejtették a véleményüket. Polgárháborút kirobbantani is csak pénz kérdése. Már ha akar valaki háborúzni.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 11:27:49

@HaFr: A polgári, nyugati értékrendszer a több évezredes civilizációs múlttal rendelkező, egy speciális kulturális szelekción átesett társadalmakban tud kialakulni. A szakirodalom szerint pl. Dél-Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban az amorális familizmus névvel leírható társadalmi kultúra uralkodik. Ezen területek kulturális és genetikai szempontból a nyugati civilizáció perifériájához tartoznak. Az amorális familizmus egyik legjellemzőbb vonása a közösségi erkölcstelenség és a zéró összegű játszmákra jelenléte. Ezen jellemzők vélhetően neurológiai-biomentális-statisztikai impulzusok. A biomentális impulzusokkal nem lehet vitatkozni, mert nem racionálisak. Na, innen kellene megoldást találni, de a racionális vita SOHA nem lehet megoldás erre a problémára.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 11:31:11

@tatárfejű kutya: hol írtam, hogy emberbaráti? Bemásolnád?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 11:34:17

@Főnix Oszlár Gazdag: erről is szól a poszt: a -- kívánatos -- fenntartható, organikus modernizáció lehetetlenségéről egyrészt az általad elmondottak, másrészt a korszakok eltolódása (már nincs lehetőség a hagyományos értelemben "polgárosodni") okán, harmadrészt a kormányzati pusztítás miatt

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 11:38:16

@HaFr: Nem is vitatkozok veled, sokkal inkább az előrelépés útját szeretném megvilágítani. Meg azt, hogy minek nincsen értelme, mármint cselekvési szempontból. A megoldás szerintem egyszerű: az összes polgári, nyugati humánerőforrást egyetlen, fegyelmezett és zárt hálózatba kell szervezni. A többi - szerintem - csak felesleges szócséplés.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 11:44:59

@Főnix Oszlár Gazdag: szerintem meg kell várni az orbánizmus delegitimációját először, mély válság kell, amit össze is fognak hozni,mert csak a lopáshoz értenek, enélkül nem megy; utána lehet, amit te ajánlasz, kérdés, lesz-e hozzá akarat, erő, tudás és személyiség, szerintem nem (most biztos nincs)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 11:52:54

@HaFr: Macedónok versus perzsák. Perzsák versus perzsákkal nem megy a dolog. Egy új kultúra és egy új, nyugati identitás nélkül - mint ahogy az a reformkorban már egyszer sikerült - nem megy. Az akarat, erő, a tudás és a személyiség HIÁNYA az, amit mint űrt be kellene tölteni. Az űr űrrel való betöltése nem fog megoldást okozni, csak további pangást és kompországi sodródást. Önmagunk meghaladása nélkül nincs megoldás.

2020.11.01. 12:13:06

@Főnix Oszlár Gazdag:
a föld forog. a nap nyugaton áll. ezért az egyetlen igazodási pont. kb. ezt hirdették a német-rómaiak. hogy ők a fejlődés. és romba döntötték európát néhányszor.

Moin Moin 2020.11.01. 12:14:03

@tatárfejű kutya: Az EU nem tudja megoldani a világ összes népének (a leginkább a saját, hibás társadalmi stratégiáiból szervesen következő) problémáit. Az EU nem világhadsereg, amely odamegy és odavág - pláne nem úgy, ha az adott nép, amelyet boldogítnai kellene, tulajdonképpen önmagátó, totálisan idegennek érzi a demokráciát, a meritokráciát, a (nőkre, melegekre, politikai és etnikai kisebbségekre stb. is kiterjedő) egyéni és közszabadságot, a világnézeti és véleményszabadságot és még ezer olyan dolgot, amelytől Hollandia, Új-Zéland és Finnország jól élhető, Afganisztán, Lengyelország és Magyarország meg nem annyira...

Ami az "üzletelést" illeti: te is veszel kenyeret attól a péktől, akitől egyébként elválaszt, hogy ő veri a feleségét-gyerekeit, te meg nem. Te is elfogadod a fizetésedet attól a főnöködtől (remélem, ez csak egy hülye példa!), aki néz pedofil pornót. ...De nem jársz össze velük, hogy közös elvek és gyakorlat alapján bar átzokkatok - mint Orbán az abortuszellenes sötét diktátorokkal is, a minap. Szóval: a lényeg az, ahogy te élsz, nem az, hogy más portája előtt összesöpröd-e a szemetét.

...Ami konkrétan a magyar világ "megregulázását" illeti: a magyar GDP az össz-EU GDP-jének nem egészen egy százaláka (most, hogy a britek kiléptek - mert előtte 0,65%-a volt!). Ez a statisztikai hibahatáron belül van nekik. Ha kiverik Orbán miatt a balhét és emiatt nem tud nyugodtan termelni az Audi Győrben (ahol egyébként nem "ingyen" kapják meg a magyar munkaerőt, hanem magar viszonylatban jó fizetések és munkavállalói jogok-juttatások vannak, akkor megszakad a nemzetközi termelési és kereskedelmi láncuk, emiatt akáz százezer számra lezsnek német emberek munkanélküliek. És: mondjuk, hogy Merkel "elzavarja" Orbánt. Kit tesz a helyére? Olyasvalaki kellene, aki az ország zöme által legitim vezetőként van elismerve; külöben az ország káoszba zuhanhat - ami miatt viszont nem biztos, hogy termelhet az Audi - innentől meg ld. fentebb!:)

Merkel német miniszterelnök, nem pedig magyar választópolgár - ez utóbbiak dolga a saját orszéguk rendben tartása.

2020.11.01. 12:14:53

@Belzebubo:
nincs olyan német gyáriparos, aki ne lenne ner kompatiblilis. csak egy részük kiszorult a magyarországi manna esőből. és veri a seggét, hogy nincs jogállam.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 12:15:49

@cvsvrs: Európát az univerzális keresztény Isten elvetése döntötte romba, meg az etnikai önimádat. A nyugat túlélésének egyetlen garanciája van, a Nagy Konstantin császár által létrehozott egyetemes keresztény birodalom létrehozatala, amely szabad keresztényi autonómiát ad minden népnek és megvédi őket a barbárok milliárdjaitól, akik a limesen túl élnek.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 12:16:28

birodalom létrehozatala=birodalom visszaállítása

2020.11.01. 12:30:46

@Moin Moin:
csakhogy itt nem kizárólag magyarországról van szó. hanem a lengyelekről és csehekről. utóbbiak akik hagyományosan német ellenesek. és ehhez járult az, hogy németország kulturálisan maga ellen fordította magyarországot is. ami azért nem kis teljesítmény.

és a rajnai németek vezette európából nem kérnek a britek. eleve nem kért svájc. és nekik jobb egyetemeik vannak. sokkal jobbak. és tehetségesebb és dolgosabb muszlimjaik. kisebbek a mecsetek. az igaz. norvégia gazdagabb. vásárlóerő paritáson izland azért gazdagabb, mint németország. ezek a rajnai németek lehet, hogy úgy képzelik, hogy összefognak a franciákkal. és majd diktálnak párizsnak. ez még sose jött össze. úgy, hogy most már csak az olaszokat és a görögöket kell lefitymálni. legyen egy közös ellenség.

és ha berlini diplomáciának kevés esze van, akkor követi az orbánizmust. és azt mondja, hogy a közös ellenség brüsszel. és ott is soros györgy ármádiája kizárólag. európa számára is ez hozza legtöbb belpolitikai hasznot és a legkevesebb külpolitikai kárt pillanatnyilag legalább is. nem merkel lesz a fő bűnös (bár lehetne), nem orbán (bár akár ő is lehetne), hanem soros és a felforgatói.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 12:37:31

@HaFr: Moszkvából nézve halálosan jó ötlet. ;)

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.01. 12:40:47

@HaFr: Elvi jelleggel mondom, de e háborút nem csak akkor kell észrevenni, amikor már a falhoz állítják az embereket, az hamarabb meg szokott kezdődni. Egy háborúban meg sajnos a csevegés már nem elég, ha a bőrünk a tét. Persze fiktív, elvi jelleggel mondom csak.

2020.11.01. 13:08:01

@HaFr:
a rajnai németek utálják nagyon orbánt. de nem nagyon van top100-as egyetem arrafelé. nincsenek csúcs egyetemi. nincs globálisan versenyképes ipara. szupernyereséges bankháza se. mitől lenne európa vezető ereje? attól, hogy azt képzelik, hogy ők a fejlődés. és nagy mecseteket építenek hozzá.

screpes 2020.11.01. 13:40:35

@Főnix Oszlár Gazdag:
"a megoldás egyszerű
az összes polgári, nyugati humánerőforrást egyetlen, fegyelmezett és zárt hálózatba kell szervezni."

Ehhez nem írok kommentárt.

Khonsu 2020.11.01. 13:41:53

@Főnix Oszlár Gazdag:

+1

Nagy vonalakban valami ilyesmi lesz.

Khonsu 2020.11.01. 13:57:56

@screpes:

"Ehhez nem írok kommentárt. "

Kár, mert a technológiai fejlődés rövidesen "sorsszerűen" fog elvezetni ehhez az állapothoz a civilizációs központban. Aztán valószínűleg elkezd terjeszkedni, majd nagyjából az orosz és a kínai határnál áll meg első körben, ha egyáltalán...
Ami itt megy kormányzat és ellenzék szintjén, azt a menetszele is könnyedén elsöpri majd. :)

2020.11.01. 14:00:42

@Khonsu:
csak ebben a nyugat-európai civilizációs központban nincsenek globális mércével komolyan vehető egyetemek. mármint az unión belül.

Khonsu 2020.11.01. 14:04:15

@Khonsu:

Mondjuk a másik lehetőség sem sokkal biztatóbb a NER szempontjából, az, ha az új "jövevény" a bezárkózást választja. Akkor ugyanis kivonnak minden tőkét, technológiát és a szimpatizáns emberfőket, majd a nyugati határon felhúzzák a falat és aki maradt, az Mad Max világban fog éhen halni.

Khonsu 2020.11.01. 14:06:01

@cvsvrs:

A "nyugat" civilizációs központja jelenleg az USA.

2020.11.01. 14:15:26

@Khonsu:
a háztartási gépeket alacsony technológiai fejlettségi szinten is elő lehet ellátni. ahhoz nem kell a nyugat. a gyártástechnológia közepes technológia szinten rendelkezésre áll. mechanika és elektromágnesség. ehhez sem kell a nyugat. ezt mondja a laptop nick. hogy a földben elég sok minden megterem. és ahhoz nem kell németország, hogy konzervgyárat építsél. és abból már meg tud élni a mezőváros. falusi vendéglátásból a környék. talán innen kellene az gazdaságpolitikát kezdeni. húzzák fel a falat az 50+ éves echte németek.

2020.11.01. 14:16:52

@Khonsu:
csak egy nem kevés pénztőkét el fognak szipkázni pajeszesek, akiket nem kedvel a vágó istván és a dk.

Khonsu 2020.11.01. 14:32:20

@cvsvrs:

Nem is arról volt szó, hogy alapvető dolgokat ne lehetne előállítani, hanem arról, hogy a civilizáció túlélését biztosító szintlépés nem nálunk fog bekövetkezni, ahhoz ugyanis nem adottak a feltételek. Az országot az a része fogja érinteni, hogy enélkül a szintlépés nélkül, és a nyugati technológia nélkül nem lesz képes megküzdeni a problémákkal. Az alacsony technológiai szinten előállított háztartási gépek nem leszek elegendőek a civilizáció fenntartásához. A romló környezeti feltételek olyan nyomás alá helyezik, amiben már alacsony technológiai (és tudati) szinten nem tudja magát tovább fenntartani (homeosztázis).

2020.11.01. 14:33:26

@Khonsu:
evolúció elmélete arra tanít, hogy ilyen szintlépések nincsenek.

Khonsu 2020.11.01. 14:45:01

@cvsvrs:

Az legyen a Vágó és a DK problémája, nekem eszembe sem jutott. Nem csak a NER-t, hanem az ellenzéket is elsöpri.

Mint a múltkor írtam is, itt már csak annyit lehet tenni, hogy a hazai erőviszonyokat a politikai tömbök között nagyjából döntetlenre, patthelyzetre hozzuk ki. Épp azért, hogy amennyiben a központban megtörténik a szintlépés és terjeszkedni kezd a "birodalma", ne legyen egy monolitikus tömb, ami ostoba mód beleáll a megállíthatatlanba.

Így megmenekülhet az ország egy második "Don-kanyartól". Ha egyik pólus sem tud abszolút fölénybe kerülni, akkor gyorsabban összeomlik mindkettő, és nem tud tartósan a változás útjába állni.

2020.11.01. 14:52:29

@Khonsu:
de nincs szintlépés. ezt mondja az evolúció. és a világ nem egy központú. hacsak a földkerekséget nem tekintjük annak. de azt se tehetjük. erre tanít a relativitás.

Khonsu 2020.11.01. 14:53:38

@cvsvrs:

Természetesen a "szintlépésnek" sok összetevője lesz, nem egyetlen változásról van szó. Inkább arról, hogy amikor sok kis apró változás elér majd egy kritikus pontot, akkor egy paradigmaváltás következik be, "átszakad a gát".

ijontichy 2020.11.01. 14:58:31

@tatárfejű kutya: Savanyú a szőlő? ;-) Ne aggódj, a főni ezerrel dolgozik, hogy legalább cirkuszotok legyen. Mi pedig (na nem ezerrel, csak úgy szőrmentén és kedvtelésből) azon, hogy az adópénzből (ami most már a mienk is) minél kevesebb jusson a NERtolvajoknak. Hátha hamarabb mennek a lecsóba. Ha mennek, nem kell megköszönni. Hiszed vagy sem, hazafiak vagyunk :-).

@cvsvrs: Te cívis! MÉg mindig nem jöttél rá, hogy ettől a féművelt bagázstól sose futja egy csilliódollár-generátorra? Inkább alapíts Hazaffyas Népfőiskolai Frontot ;-). Szvsz. a NERending után többet is lehet kaszálni belőle, mint a kéccáz dolcsis apanázsok. Csak idejében kell kiszállni és beszállni. És még jó szolgálatot is tehetsz a hazának, ellentétben ezzel az Impossible Markecing Mission-nal, amit évek óta nyomatsz a kis smucig érdekében :-)

Khonsu 2020.11.01. 15:01:02

@cvsvrs:

Igen, igen. Ezért kell azt nézni, hogy hol adottak a feltételek leginkább egy jelentős technológiai-társadalmi innovációhoz.

ijontichy 2020.11.01. 15:29:57

@cvsvrs: "a háztartási gépeket alacsony technológiai fejlettségi szinten is elő lehet ellátni. ahhoz nem kell a nyugat"
Cívis ez már kóros. "Nem, nem NEEEMMM SOHA!!! Dögöljön meg mindenki, pusztuljon el az egész világ, de a párt nem veszíthet! A gondolat, a magyar, sőt! MAGYAR!!! gondolatot ily megalázás nem érheti. Fel! Támadunk!" :-(

Khonsu 2020.11.01. 15:59:29

@ijontichy:

Magyar léleknek magyar légvár! :)

Khonsu 2020.11.01. 16:17:04

@poszt:

Sajnos a hazai állapot megoldására nincs a mai meglevő forrásokból és készségekből táplálkozó elképzelésem. Arra jutottam, hogy az ország hosszú távú jövőjét ezen a ponton már sokkal inkább az amerikai események kifutása fogja meghatározni, mint a hazai politikai tömbök. Ha valakinek esetleg lenne ötlete és is kíváncsian várom.

Khonsu 2020.11.01. 16:23:32

@Főnix Oszlár Gazdag:

Bocs, hogy beledumáltam a vitába. Igyekszem visszafogni magam. :)

Reding Roli 2020.11.01. 17:05:49

A kilábalás feltètele először is totalitárius állameszme, a tekintèlyelvű Orbán rezsim bukása lenne. Ha az sikerül, - erre egyre nagyobb esély kínálkozik a jövőben , nagyobb mint az elmúlt 10 èvben bármikor, hiszen a vírusválság megtörte az eddigi siker- narratívákat - akkor lehet előrelèpni...
Nem lesz egyszerű, hiszen a vidèk premodern társadalomkèpe, az irracionalizmus, a tanulatlanság èvzázados öröksèg, ahogy a fojtogató szegènysèg következtèben felvett erkölcstelen èletstratègiák, a hatalomimádat, a szervilis kisszerűsèg , a máról holnapra èlès nihilizmusa uralkodik szèles körben..
Ennek a világnak az átalakítása - vagy felszámolása - ezt is ki kell mondani , mert a vidèki -kistelepülèsi èlet soha nem a romantikát , hanem az emberi tragèdiákat hordozta ( lásd omansági egykèzők, tiszazugi arzènes asszonyok, viharsarki betyárok..)
Ha ezeknek a tömegeknek a polgárosodásba kapcsolása , kiművelèse - akár hosszú èvek alatt is - megtörtènne, akkor nyert ügye van az országnak ...Ha ez nem sikerül ugyanitt tartunk majd 50 èv múlva is mint most...
Az osztálypolitika helyett\mellett új regionális politikát kellene hirdetni , ès a különbönböző règiókat az adottságaikhoz igazítva fejleszteni , kitörèsi pontokat találni...
A nagyon szegèny rèszeken segíteni kell, de az állam alapvetően inkább a helyi szubszidiaritásokon, mint a központi újraosztáson szerveződjön , a maximális autonómiát biztosítva az ott èlőknek...
Budapest lehetne szabad városállam, a règiók pedig erősebb helyi regionális önkormányzattal ... Ebből egy kevèsbè központosított, és ideológia- semleges állam következne ...A nèmet állammodellt kellene átvenni, ès nem egy kierőszakolt " egysègállami " modellt, amely az autrata rezsimek működèsènek ès a " haveri" államkapitalizmusnak kedvez ..

2020.11.01. 17:07:03

@ijontichy:
ha jön a válság, akkor két eset van. vagy az electrolux gyárat adóztatják meg. és ez esetben következik a nacionalizálás. ezt csinálná a jobboldal. vagy az electrolux gyári munkást adóztatná. ezt csinálna az úgynevezett baloldal. amire válaszul négyötödöt kapna a jelenlegi kormánypárt.

nem kell ennyi multi. mi a francnak. néhány vegyesvállalat kellene azért. és meg kell találni azokat a tagállamokat, amelyek ebben partnerek.

Billy Hill 2020.11.01. 17:22:33

@post "Egyéb kérdésekről -- a városképek, az ország úthálózata, a magyar KKV-k helyzete stb. stb. -- nem beszélek, mert evidensen tragikus a helyzet." Évi 60 ezer km-t autózom idehaza; hol tragikus az úthálózat? Nyilván egy Kisújszállás-Ecsegfalva út pl. ótvar, de nemrég még az anyagiakban nemigen dúskáló Ormánságban is megcsinálták a Szigetvár-Drávafokot vagy a Szentlőrinc-Sellyét például. Érdemes olyanokkal érvelni, amiket mindenki át tud élni, hogy "igen, ez úgy van!".

Billy Hill 2020.11.01. 17:27:39

Amúgy minden magyarországi EU-s projekt építési, beszerzési és menedzsment soráról megy be 27% áfa (vagy 15% szja) rögtön a költségvetésbe is. (Előcsatlakozási időszakban általában nem lehívható a forgalmi adó, de amint egy ország bent van az unióban, onnantól a vissza nem téríthető adót befizetik a fejlesztések a központi költségvetésbe. Az sem kevés pénz.) Szóval még az is "fejlődést" hoz, ha a megmutyizott és teljesen felesleges projekt simlis vállalkozójának bármelyik alkalmazottja vesz a boltban egy Sp*rt szeletet: 27% rögtön be az államkasszába! :-)

Reding Roli 2020.11.01. 17:51:58

@Billy Hill: Szóval még az is "fejlődést" hoz, ha a megmutyizott és teljesen felesleges projekt simlis vállalkozójának bármelyik alkalmazottja vesz a boltban egy Sp*rt szeletet: 27% rögtön be az államkasszába! :-)"

Nem feltètlenül, sajnos ...A legjobb pèlda rá Dèl- Olaszország , ahová már eddig euro tízmilliárdok èrkeztek , mègsem lett egy fokkal sem jobb èletszínvonal - " mert a familiáris erkölcstelen társadalmi rend " , hogy idèzzek egy korábban szólót - teljesen alkalmatlan ezen fejlesztèsi források befogadására ..Èpítettek új autópályákat, amelyek völgyhídjaira èn rá nem mennèk , úgy kilopták belőle az èpítőanygat, vannak szèlturbinák amelyek a maffiának termelnek és van a mezőgazdaság amely szintèn a maffiának termel..
A magyar vidèk jelentős rèszèn sincs fejlődès, inkább elmaradás , az EU- támogatások ellenère is...
Egy részük ahol egyèbkènt is voltak adottságok, pl idegenforgalom ès \ vagy közel a nyugati határ , ott igen, de a többsèg csak vegetál...Különösen az Alföldön, Èszak- Magyarországon ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 17:52:18

@Billy Hill: remek ez az áfás érvelésed, elteszem

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.11.01. 17:54:33

@Billy Hill: jé, én is kb ennyit.. akkor minden bizonnyal két különböző országban, vö. Kkfélegyháza-Szentes, 51-es út gyak a teljes hosszában, Pápa-Celldömölk, Vámospércs-Nyírbátor, Mór-Tatabánya, Gyomaendrőd-Dévaványa, Budapest útfelületeinek nagy része, na mindegy, ez az én országom

FrVili 2020.11.01. 18:33:56

@cvsvrs: "a háztartási gépeket alacsony technológiai fejlettségi szinten is elő lehet ellátni. ahhoz nem kell a nyugat. a gyártástechnológia közepes technológia szinten rendelkezésre áll. mechanika és elektromágnesség. ehhez sem kell a nyugat."
Ezt tipikusan olyan, a technológiában értékteremtő munkát nem végző elmaradott társadalmakban élő emberek gondolják, akik ugyan haszonélvezői mindennapi életükben a tudomány és technika kapitalista importtermékek előnyeinek, de teljesen tudatlanok és tudatosan lenézőek és megvetőek minden általuk nem igazán ismert hozáadott értéket képviselő fejlődéssel szemben azért, hogy (lásd poszt)"tudati állapotának, kompetenciakészletének és erkölcsi minőségének összességben ALACSONY, bizonyos szegmensekben pedig KIRÍVÓAN ALACSONY" voltával ne kelljen soha szembesülniük.
Nézzünk egy mosógépet. A 80-as évek gumiszőnyeg lábakon álló szoci mosógép termékeihez -amelyek centrifugáláskor egy panelházat is képesek voltak megmozdítani:)- képest, egy mai mosógép realtime oldja meg a mosódobban ugráló ruhadarabok excentrikus gerjesztésének fordszám. vezérelt elhangolását a rezonancia frekvenciákról, ezzel a zajcsökkentést és csapágy élettartamot a mosási képességgel optimalizálja mosás közben.
Hardveres gyorsítással számol egy fordulat alatt többször, mint egy játékprogram. A szenzorok értékeivel paraméterezett dinamikai differenciálegyeletek megoldásait numerikus véges -és peremmódszerekkel ezredmásodpercenként megoldja.
Ugyanaz a műszaki feladat, mint a hardisk-ek rotordinamikája esetén, de szerencsére a német Fraunhofer intézet és holland (Twente) és belga katolikus egyetemnek Leuven -amely egyetem AI-ban is élen jár- tudományos eredményeinek, ezeket az nyugati ipar implementálja a háztartási gépekbe is.
Vagy vegyük az elektromotorok fejlődését, amely a régi szénkefés motorok helyett mikroprocesszoros vezérlésű elektromos kommutációval működteti a forgó tengelyt, így már a mosó - és hűtőgépekben is csöndesebb, takarékosabb és hosszabb járást biztosítva.
Nem szakterületem, de a technológia fejlődését figyelemmel kísérem.
Lényeg, hogy egy magyar kismalac kft. a háztartási gépek fejlesztésének területén sem tudna nulláról labdába rúgni, csak magasan képzett munkaerővel, és a legmodernebb technológiákkal.
Azonban összeszerelni kész modulokat még jók vagyunk.
Ebben ki is merül a nemzeti jelző a fidesz részéről.
Isten hozott a valóságban.

2020.11.01. 20:01:46

@FrVili:
a gyügyei paraszt megtermeli az almát. az nem feltétlen a világ legjobb almája. hanem azt mondja, hogy tipikes, fuszikos, gubicsos. de legalább a miénk. és legyártják a lehel hűtőládát. vagy a hajdú mosógépet. a gyügyei paraszt el akarja adni az almáját. a téglási a mosógépet. a jászsági a hűtőszekrényt. cseréljék el az áfész boltban szomszédsági keretek között.

na most ezzel egy probléma van. hogy a háztartási gép gyártáshoz szükség van importra. vállalnak bérmunkát szövetségi keretek között. megveszik a fő alkatrészeket. szervizelnek. beszállítóvá válnak. és a dolog innentől kezdve működik.

és nem kell hozzá a nyugat. mert ez lehet a samsung is. és akkor a mikroelektronikát bebukja a siemens. a bosch azt mondja, hogy nekik nem kell a magyar munkaerő és a lengyel piac. törökök kikiáltják új ruméliát és belép a beko. ezt egy eurázsiai szövetségi rendszerben sem lehetetlen fenntartani. ez a "c" terv. a "b" terv, hogy visegrádi államszövetségben. és az "a" terv a nyugat illetve annak egy része. ausztria a szomszédunk. délnémetország és svájc.

utóbbi elemi érdeke az orbánizmus. az, hogy a brüsszeli politbüró hegemóniáját megtörjék. és a briteknek nem különben. és nekik vannak a legjobb egyetemeik. azok európában az unión kívül vannak.

2020.11.01. 21:12:39

@FrVili:
és egyébként meg arról sem vagyok meggyőződve, hogy egy nem luxus háztartási géphez felsőbb matematika feltétlen szükséges.

a keverőtárcsás mosógépet eladják a mai napig. mert az kell hétvégi házba. ha nagyon koszos a ruha, akkor nem jó az lg. a philips hetedik érzék meg nem semmire se jó. azt nem veszik meg. elég sok teleshop-os terméket eladnak. amiben ndk-típusú játékmotor van. vagy legóból már lehet építeni robotporszívót. de a gyerekek is megépítik. és a szoftvert is megírják. nem kell hozzá felsőbb matematika. csak a legó játék az majdnem steril gyerekszobai környezetben működik. ha kiviszi a kertbe, akkor szétesik. de elég sok garázsprojekt és do it yourself megoldás működik.

egy mai hír. épül a vasút.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4453/201030enygovasut_ksz_(11).jpg
a fidesz potentátok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4453/201030enygovasut_ksz_(16).jpg
ez ugye épül egy nem létező autógyárhoz.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4453/201030enygovasut_ksz_(6).jpg
de a bmw is elfogadta, hogy ezek építsék meg a gyár alapját, az ipari vágányokat, stb. aztán lehet, hogy majd ezeket lenyomja a momentum. csak akkor a napszemüveges elmegy nyaralni valahová. szélnek ereszti az az alvállalkozókat. és azoknak a dolgozói elzavarják fegyőrt és fletót. a labrisz egyesülettel.

2020.11.01. 21:32:02

@FrVili:
és ha orbán nem rendeli el a lezárást, akkor kérdés, hogy 10-15 ezer kórházi ápolttal képes lesz-e megbírkózni az egészségügy. úgy egy orbán nélküli fidesz is jöhet. az is választást nyerhet. és persze nyerhet az ellenzék is. csak kérdés, hogy az ellenzék valójában mire lenne képes egy orbán nélküli világban a fidesz és a jobbik választóival szemben. mert ha esetlegesen megbukik orbán, akkor egy jobbikosok visszamennek jobbszélre. az alföldi robertázók most beszavaznak a "demokratikus" jelöltre. de ha orbán megbukik, akkor miért szavazzanak szélbalra.

Khonsu 2020.11.01. 22:38:01

@cvsvrs:

Ha Orbán megbukik, akkor a Fidesz/NER darabokra hullik. Ezt a bandát már rég csak az Orbánhoz való hűség (ellentétezés reményében) tartja össze. A szavazói bázisukat pedig az agyrohasztó propaganda és a kiszolgáltatottság. Ha a vezér lelép és a pozíciójára pályázók elkezdenek szétbeszélni, szétszélednek a szavazók is. Ez a hajó a kapitánnyal együtt fog elsüllyedni.

Azt kellene kigondolni, hogy mit tegyünk majd, ha ez megtörténik ahhoz, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg az, amivé a Fidesz lett.

FrVili 2020.11.01. 22:43:13

@cvsvrs: ja persze, ki kell lépni az euból és akkor nem kell ez az egész energiahatékonyság mizéria, így ezekre a csipogó sátáni gépekre se lesz szükség. Paks három, három fázisú keverőgép azt jól van, vissza a hagyományos izzóhoz vagy gyertyával is lehet világítani. Bmw helyett flinstone lábhajtásos kőkorszaki jarmű is megtenné a magyarnak, sőt internetet is lehet barkácsolni csak elég hosszú vezeték kell és jut mindenkinek. Jacht helyett tutajjal is lehet az Adrian ejtőzni, csak hát azért jobb megadni a módját.
A mindstorms legovezérlő is MIT fejlesztés, nehéz ettől a nyugattól szabadulni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 05:53:54

@Khonsu: Bocsi, de a történelem ennek ismétlődését mutatja újra és újra.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 05:55:53

@Khonsu: Mondjuk az is egy opció, ha Orbánnal történik valami 3D nyomtatóval csinál egy újat a Fidesz. :-))

2020.11.02. 06:19:52

@FrVili:
a probléma a brüsszeli politbüró és nem az unió. európa menő egyetemei (uk, svájc) az unión kívül vannak. elüldözték a tudást. brüsszel. soros. a mit debrecenben nyitott irodát.

2020.11.02. 06:23:41

@Khonsu:
a fidesz cca. 1 millió familiáris háztartásból/vállalkozóból áll. és ez 2.5-3 millió szavazót jelent. elsősorban a reálgazdasági érdek tartja őket össze és nem orbán személye.

screpes 2020.11.02. 08:15:13

@cvsvrs:
A probléma az, hogy a reálgazdasági érdek nem választható el orbán személyétől.
Majdnem azt írtam, hogy abszurd. De nem írhatom, hogy abszurd a közvetlen valóságunkról.

kunzoo 2020.11.02. 08:45:36

@Főnix Oszlár Gazdag:
Ezt az erkölcs dolgot hagyjuk már. A spanyolok kifosztották dél és közép amarikát, az angolok, franciák Afrikát, eszak amarikát, a hollandok Indonéziát, stb. A belgák kirabolták Kongót, némi népirtással fűszerezve. Rabszolgákkal kereskedtek! Nemrég olvastam cikket az első fekete diákról, az a huszadik század közepén volt! Milyen erkölcs?

Arról ne is beszéljünk, most fényezik a franciák, belgák, hollandok az ellenállásukat, de komplett ss hadosztályokat adtak a németeknek. A Vichy államot is franciák működtették. Szóval sok mindenben előttünk vannak, de erkölcsben...

2020.11.02. 08:55:13

@screpes:
1 millió familiáris háztartás/vállalkozásból legfeljebb csak néhány sem függ orbántól. amelyre az ellenzék fókuszál. a többi egy működő hálózat. és az független orbántól, de nem független a fidesztől. az a fidesz másod és harmadvonala.

2020.11.02. 09:21:31

@screpes:
ma magyarországon az az összes ipartelep döntő többsége a fidesz kezében van. a mérnöki irodák többsége fidesz közeli független.

dk-s mérnöki iroda iroda nincsen. jobbikos se. ezek ugye az ellenzék vezető pártjai. vidéken momentumos mérnöki irodák sincsenek, momentum sincs, párbeszéd végképp nincs. a high tech ipar a fideszben vagy a fidesz környékén van. és nem függnek orbán személyétől. és a földművesek is jobberek. orbán bukása esetén nem szavazának fletóra, vagy fegyőrre. őket is utálják. vagy ha mégis, akkor ők is egy azonnali kormánybuktatásban lennének érdekeltek.

megbukhat orbán. de úgy orbán nélkül négyötödöddel tér vissza a ner.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 09:24:30

@cvsvrs: Álmodik a 2.8 millió és észre sem veszi, hogy még a 2 millió is alig lesz meg. ;)

2020.11.02. 09:27:09

@Főnix Oszlár Gazdag:
megbukhat orbán. és a fidesz is megbukhat. csak ez esetben az ellenzék kormányképtelenné válik. mert ha beveszik a gyurcsányt az a baj. ha nem veszik be az a baj. ha a jobbikot beveszik az a baj, ha nem veszik be az baj. stb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 09:37:47

@cvsvrs: Az új nacionalista európai jobboldal lényege a szemétkedés. Az emberek kezdik megunni a szemétkedést.

2020.11.02. 09:41:29

@Főnix Oszlár Gazdag:
ezek szerint a britek szemétkednek, vagy svájc csak szemétkedik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 10:31:51

@cvsvrs: De az már érdekel, ha itt szemétkedés van, de a GDP nem nő jobban, mint Gyurcsány alatt.

2020.11.02. 10:36:19

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fideszben a gdp nyilván jobban nő, mint gyurcsány alatt (hiszen ezért szavaznak őrájuk) a fideszen kívül nem nő jobban (ezért szavaznak ellenük. de akik a fidesz ellen szavaznak azok szétszavaznak és ebből következően nem kormányzóképesek)

lobaszopiatej 2020.11.02. 10:37:20

Nem volna jobb a helyzet a "másik oldal" esetén sem, ha eleg idot hagyunk nekik. Lásd FNA és progressziv ado (= aktiv dolgozok végletekik valo kizsigerelése, a valoban gazdagokkal szemben).

De, ebben a Kadari korrupcion szocializalodott orszagban, egy rezsim mindig elkorrumpálódik, ha túl sokáig adunk bizalmat. Lásd 2. maszop kormány és szdsz, ez utobbinak a korrupcio okozta a szethullasat, nem szabadott volna nekik ennyi ideig hatalmon maradni.

A fidesz azert nem esik szet a korrupciotol, mert 1 személyes párt, és ugyanez az 1 személy tartja kezében a korrupciót.
Borkai esete rámutat, hogy a Gazda nem tudott ezekről, vagy nem tudott rola es nem foglalkozott vele, de mindenesetre meglepte, hogy Fidesz szinbe mas is ennyire meggazdagodott, nem csak a Penztaros Lorinc.

2020.11.02. 10:48:55

@lobaszopiatej:
a dk egyszemélyes párt. gyurcsány saját magával kötött koalíciót, vagy a feleségével. nélkülük nincs dk. nekik legalább van tagságuk. budapest ávós prolijai. van még a párbeszéd nevű kamupárt budapesten. amelyik adja a kamu főpolgármestert. van még az mszp. annak nincsenek vezetői. ez az úgynevezett baloldal. vannak még a momentum arcoskodói. na ők egy párt generációs alapon szerveződve. aktivistákkal. ne akard már a földet túrni. ne akarjál már gyárat. ne legyen olimpia. ne legyen semmi. van még az lmp. ők se tudják, hogy micsodák. nekik identitásuk nincs. ezek "antifasiszták". akik összefognak a jobikkal (!). és ezek vannak. kihagytam valakit? hja, még van a kétfarkú kutyapárt. szuperjó az ellenzéki választék.

ijontichy 2020.11.02. 10:49:19

@cvsvrs: "csak ez esetben az ellenzék kormányképtelenné válik."
Ajjj... "A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet..." (F.H.)
Nem szabad ennyire félned. Az élet nem ér véget a NER-el. Gyűjtsd a 200 dolcsikat, aztán alapíthatsz markecincéget. Végül is csak mosópor... de keress valami minőségibb terméket. :-)
A fidesznek nincs 2.5 milla szavazója, (pláne nem 2.8). A fidesznek valójában kb 1.2-1.5 milla stabil szavazója van, ebből 3-400k az egybites reménytelenül sérült.
A 1.5 millán felül van viszont bő félmilla olyan, akinek még a "nem megyek szavazni" lehetősége sem adott. Amúgy az a vidéket markában tartó borzalom sem a vityáék zsenialitása, csupán Kádárék által megépített örökség újrahasznosítása.
Amire te annyira büszke vagy (Debrecen) az ésszerű opportunizmus, semmi más. Vitya megmurdel, a ner szétesik. Vannak jópáran, akik árgus szemmel fogják egymást lesni, nehogy még egy vityaszerűség felmászhasson az ubifára tökegyedül (Pokorny, Áder Kószalali, Lázár, hogy az ismerteket említsem... és a számuk csak nőni fog, mert vitya körül nem nő fű). Nem lesz még egy vitya. A fityfasz választási győzelmét ma még vitya tudja biztosítani, s az ebből eredeztetett zsákmány még összetartja a tábort, de a fogak már nagyon csikorognak, hisz a nyomorult elmebeteg minden pártbeli potenciális riválisát nemcsak partvonalra állította, de jól meg is alázta.
Írtam már, lesz viszont nagy meglepi, ha az emberek visszabüfizik mindazt, amit az a mocsok rendszer évtizedek alatt lenyomott a torkukon. Nem lehet büntetlenül megalázni embereket, megsérteni emberi méltóságukban. Mérnökirodák stb? Ugyan már. Két perc alatt fogják jobban szeretni a vérnarancsot, vagy a lilaorgonát, ha a lojalitásukat már csak ígéretekkel tudjátok kifizetni. Az utolsó pénzesvonat elment, és ezt pontosan érezni fogják.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 10:55:28

@cvsvrs: Nem így van. A legnagyobb GDP növekedés a szocik alatt volt.

2020.11.02. 10:57:24

@ijontichy:
orbán két újságot olvas. az egyik a népsport. ez az első. a másik a magyar nemzet. ezt a két lapot olvassa. és azon felül a jelentéseket, amiket papíron kap kézbe. szerinted mit irányít a valóságban?

kunzoo 2020.11.02. 11:03:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Mindkettőt hitel hajtja sajnos. Akkor a devizahitel, most az építési hitelek. Alakul az ingatlan lufi, semmi perc alatt az égbe szöktek az árak, bár kisebb az árnövekedés euro-ban számolva.

Most épp megszorítás, lazítás egyszerre van, árfolyam: megszorítás, olcsó hitel: lazítás

kunzoo 2020.11.02. 11:06:59

@cvsvrs:
Az olimpiát köszönjük meg nekik, Brazília, Görögország belerokkant a költségekbe, Japán mosolya sem őszinte. Ha nálunk olimpia lenne akkor a költségek minket nyomnának, de a turisztikai bevételeken osztoznunk kellene Ausztriával, Szlovákiával,Szerbiával.

2020.11.02. 11:09:05

@kunzoo:
ha nem lenne momentum, akkor se lenne olimpia 2028 előtt. és úgy lehetne budapest világváros az olimpia után. így meg nem lehet.

kunzoo 2020.11.02. 11:14:44

@cvsvrs:
Inkább Bécs lenne az, hiszen óriási turisztikai bevételei lennének, közel van Mo. Magyarországon nem tudnád egy helyre zsúfolni az olimpiát, kéne győr, Szeged, pécs minimum. Vitorlás részhez Balaton. Ezeket Bécsből, Belgrádból, Pozsonyból könnyebben éred el. Tehát az idegenforgalmi bevételek jó része kiesik. Brazíliában, Japánban, USA ban Ausztráliában ilyen gond nincs. Összes bevétel az övék, de még így is veszteséges a buli.

lobaszopiatej 2020.11.02. 11:27:54

@cvsvrs:

az olimpia a tolvajlas csucsa lett volna, nagyon orulok hogy nem lesz.
Csak a kommunista oregek akartak, a mar eddig is megalapozatlan nyugdijkiadas melle, felfoghatatlanul magas es rejtett kiadasokkal.

Ezek nem hasznosulo befektetesek tomkelege lett volna, kihasznalatlan sport epuletekkel, patyomkinfalvakkal es az oda vezeto meregdraga, kesobb kihasznalatlan odavezeto utakkal. Utat pontosan oda kell epiteni (es kesobb fenntartani), ahol a forgalom indokolja, nem csakugy bele a pusztaba.

Idealis terep a lopasra, egyenek meggazdagodasara, csod utani eltunesekkel (mint mindig).

2020.11.02. 11:33:01

@lobaszopiatej:
ez alapján budapestet vissza kellene bontani. mert semmi sem indokolja az, hogy egy 10 milliós országnak legyen egy ekkora baszott nagy főváros.

2020.11.02. 11:35:16

@lobaszopiatej:
mi indokolja, hogy józsefvárost körbevegyék metróalagutak? kurva sok pénzből épülnek. és kurva drága fenntartani. mi indokolja ezt?

kunzoo 2020.11.02. 11:39:16

@cvsvrs:
Nem is olyan vészes. Az előbb megnéztem egy statisztikát, a városlakók, vidékiek arányában az EU ban, inkább vidékies Magyarország.

2020.11.02. 11:41:46

@lobaszopiatej:
mi indokolja, hogy ferencvárosban legyen kurva sok sín egymás mellett. egy baszott nagy pályaudvar. minek? nincs ipara. és van mellette egy kórház. szlávik doktorral. barátok közt. wekerle telep. az egy baszott nagy embertömeg, amelyik kizárólag fogyasztani akar. és buzulni a ligetben. ezeket közgazdasági értelemben mi indokolja?

vagy a kurva sok autópályát a budai oldalon. hordják oda az árut. de ugye az egy árudömping. fogyasztás. visszirányba nem szállítanak semmit. ezeket közgazdasági értelemben hogyan tartható fent?

lobaszopiatej 2020.11.02. 11:53:47

@cvsvrs: "mi indokolja ezt? "

Budapesten a GDP 40%-a itt termelodik, ennek csak töredéke van visszaforgatva ottani fejlesztésre, legfőképpen amit írtál, pl közlekedésre. De nem esztelenül ahogy te írod, hanem célzottan szükség vezérelten.

Az olimpia viszont egy szükségtelen esemény, presztizs kiadás, többnyire diktatúrák vállalják önigazolásra, vagy gazdag országok akiknek kis csillogás belefér. A kiadások elenyésző része térül csak meg.

2020.11.02. 12:04:22

@lobaszopiatej:
a "dzsídípí termelés" valójában pénzköltés. fogyasztás, beruházás és kereskedelem. ez azt jelenti, hogy budapest költi a gdp 40%-át.

de amit eladnak abban levő szellemi és fizikai munka, a hozzáadott érték döntő többsége nem budapesti. hanem külföldi és vidéki. semmi se indokolja, hogy legyen egy ekkora főváros.

lobaszopiatej 2020.11.02. 12:45:55

@cvsvrs: "semmi se indokolja, hogy legyen egy ekkora főváros."

Ezt a történelem indokolja (Trianon) - ill. a megörökölt túlcentralizált úthálózat, amit Kádárék továbbra is centralizáltan folytattak.

Csakugyan, az ország egy nagy rákfenéje. Ugyanis van BP-en jól megfizetett, piaci alapú, kompetitív szellemi munka, vidéken pedig a vegetatív éhbér alibi munkákkal. Hogy hogy nem, ez utóbbi valahol pontosan annyi, amennyiből még nem pusztul éhen az ember (örökölt lakással). Amennyiben nem örököltél lakást/házat, marad Budapest + albérlet vagy külföld.

Laptop7712 2020.11.02. 13:06:48

@lobaszopiatej: Ugyanaz a gond, mint London, és Uk kapcsolatában.
A covid előtt eljutottak arra a szintre, hogy alig akadt munkaerő az alap melókra, - buszsofőr, postai alkalmazott, éttermekben kiszolgáló személyzet, stb- mivel nem érte meg bemenni melózni ilyen szar melókra London környékére. Ugyanez fog történni pesten is. Vagy meg lesz fizetve a melós pesten, vagy nem lesz melós.
Amúgy pestnek egy esélye van. Vagy elkezdi nyomogatni az entert, és pénzt bocsát ki, amivel megteremti a vidéki szinergiát, az új beruházásokon keresztül amit generál, vagy tényleg le fogják kicsit építeni a történetet. Lassan tényleg nincs semmiféle gyártás pest környékén, tisztelet a kivételnek.

FrVili 2020.11.02. 13:12:25

@cvsvrs:" budapestet vissza kellene bontani. mert semmi sem indokolja azt, hogy egy 10 milliós országnak legyen egy ekkora baszott nagy főváros."

Helyesen:
a fideszt vissza kellene bontani. mert semmi sem indokolja azt, hogy egy 10 milliós országnak legyen egy ekkora baszott nagy fidesze.

lobaszopiatej 2020.11.02. 13:46:02

@Laptop7712: "Ugyanaz a gond, mint London, és Uk kapcsolatában."

Aljamunkákra (mosogatás, ...) mindig ott lesznek a diákok és migránsok, akik átmenetileg ugyan, de elviselik az emeletes ágyas tömegnyomort.

Buszvezetésért viszont ott tudtommal megadnak annyit, mint vidéken egy informatikusnak, egy rendes - országosan átlagos - fizetésnek felel meg. Egyáltalán nem számít aljamunkának, ingázással már vállalható.

Laptop7712 2020.11.02. 13:58:32

@Belzebubo: Pont azt írtam, hogy nyugaton egy kicsit letisztultabb a felállás, mint itthon. Ezért van az kis hazánkban, hogy a politika, meg úgy az egész üzleti elitnek hazudott embertömeg még mindig a kommunista elveket követi, és mondjuk ezért nincs egy hiteles milliárdos.Ezzel még nem lenne semmi baj, az az orosz út. Na de, mindenki a nyugatot harsogja, hogy oda kellene eljutni. Azt kellene felfogni, a nyugatnak roppantul mindegy, hogy itt most a komcsi véna, és komcsi reflexek uralkodnak mindenfelé olyan 70 éve, addig, ameddig a megy a business. Ez ilyen roppant egyszerű. Sajnos ezt képviseli a mostani negyedik generáció is a politikai- gazdasági életben. Ezért tartunk itt, ahol tartunk, mivel segget nyalni tanultak meg az urak, és a lemenőik, csak most éppen más a segg, mert seggnyalás nélkül nem megy. Ez egy attitűd, ami az egész életünk minden területén jelen van. A kicsinyesség, a pennyfucker jellem, lopom a céget kicsiben, csak a főnök meg ne lássa "münkhenben", - persze, az meg pont leszarja, mivel ezt a balfasz magyar mentalitást beárazta a bankjával eléggé rég -. Csak az van, hogy oda is rakja az országot, ahova való, a .legalsó polcra.
Ennyit tud a "megoldjuk okosba" magyar mentalitás. Nem kellene mindenhonnan elzavarni a büdös picsába az ilyen embereket, akik ezt a szar 70 éves komcsi attitűdöt követik? Lehet, hogy jobb lenne nekünk. Az ez egész politikai- gazdasági elit ezért hiteltelen. Az egyik gazdag ember portás volt jó helyen jó időben a komcsi éra alatt, itt tartunk 30 évvel a módszerváltás után.
Mintha a langyos szart kevergetnénk itt, és a barom magyar ezt elfogadja, hogy kurvára semmi nem működik, csak nevében 30 éve legalább. A fasz tudja, hogy 30 éve miért nem lázad a magyar, miért, vagy mikor vesztette el a gerincét. Pedig ha nem tér észhez, egyre szarabb lesz. Vállalkozókat kellene nevelni, akik odabasznak az asztalra, ha valami nem okkás. Erre mi van? Felépítenek egy lölőt, az egyik oldalon, a másikon pl. egy gyurcsányit, és mindenki azt mondja, hogy ez olyan kurvára természetes. Meg az is, hogy volt miniszterek, miniszterelnökök 10 milliárdos businesseket tolnak le. Mert ők a mesterkaszt, náluk van a bölcsek köve. Balfasz világot élünk, és ezért hiteltelen itthon minden, és lassan mindenki.
Nyugaton kicsit más a helyzet, de ott is eléggé ki vannak kattanva az emberek, főleg a melósok, hogy át vannak cseszve, mert kevés a segély, ha már jól fizető melóhely nincs vagy 40 éve arrafelé sem.

Laptop7712 2020.11.02. 14:00:45

@lobaszopiatej:
Már nem, ez az idő elmúlt a brexittel. Gondolj bele, miért menjen be Londonba + Ł 1-3 Ł- ért, amikor nem tud a környéken lakni, mert nem tudja megfizetni, nincs értelme, 10 éve sem volt.

2020.11.02. 14:09:16

@FrVili:
az egyik állítás, hogy nem lehet a pusztába autópályát építeni. mert semmi sem indokolja, hogy az ott legyen. hiszen eleve nincs ott semmi. így nem lehet vidékfejlesztés. de mi indokolja, hogy a józsefváros prolijait körbegyék földalatti alagutak és metrószerelvények. vagy mi indokolja a ferencvárosi pályaudvart. vagy ha a kereszténység a 21. században meghaladott, akkor mi indokolja a bazilika létezését. azt is privatizálni kellene. eleve ha a vallás magánjellegű, akkor el kell adni. így vissza kellene bontani szinte mindent, vagy eladni. nem éri meg.

2020.11.02. 14:37:05

@Laptop7712:
gyurcsányt pontosan ugyanazért választották meg szélbalról, amiért orbánt széljobbról. hogy kiszorítsa, vagy politikai értelemben szétverje a rendszerváltó elitet. már a "pufajkás" horn gyulát is ezért választották meg. ő beszélt az emberek nyelvén. találkozott az egyszerű választók tömegeivel. érette, hogy mit akar a nép. csak a külföld nem engedte, hogy egyedül kormányozzon. de őt is úgymond liberálisok ellenében választották meg. utána a "d-209-est" is. a nemzeti közép kormányát. és az első orbán kormányt is. csak orbán akkor még azt hitte, hogy a felelős értelmiség is kell a népszerűséghez. dehogy kell. a közakarat az, hogy a rendszerváltókat vagy a szélbal vagy a széljobb zúzza le.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 15:06:04

@cvsvrs: Talán a forgalom? Ha látnád mi van reggelente, nem kérdeznél ilyen hülyeségeket. De gondolom te a Budapest táblánál nem jössz beljebb, mert agorafóbiád lesz.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 15:07:22

@cvsvrs: Már megint butuska vagy. Azé mert ezek akkor épültek amikor még nem volt ekkora a város.

2020.11.02. 15:14:03

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
de ugye a piac alapja klasszikusan az ÁRUFORGALOM. tehát nem az, hogy mindenki be akar utazni a pénzügyi központba, hogy onnan markoljon. az áru micsoda, amit ez a temérdek ember (és ez mind főokos) előállít. TERMÉK vagy ÁRU micsoda?

befelé megy a rengeteg fogyasztási cikk, energiahordozók, amiket budapest elfogyaszt. és kifelé jön a húgy és a szar, amit belekevernek a dunába. nem egy hajó jön befelé áruval és kifelé is megrakodva. hanem a szemét és a kultúrszemét. celebek. ez a sok szar.

Gery87 2020.11.02. 15:22:37

"a magyar nép tudati állapotának, kompetenciakészletének és erkölcsi minőségének összességben alacsony, bizonyos szegmensekben pedig kirívóan alacsony voltához."

Azt kell megnézni van az ebből való kilábalásból példa másoknál....ha van akkor van remény és módszer.
Ha nincs akkor el kel innen menni a picsába vagy beletörődni és ebben boldogulni.

lobaszopiatej 2020.11.02. 15:26:25

@cvsvrs: "de ugye a piac alapja klasszikusan az ÁRUFORGALOM."

volt egy ilyen "cargo cult" nevű mozgalom a múlt században - leszállópályát minden falu végébe, ami majd jól fellendíti a helyi gazdaságot -, de a végén elbukott (en.wikipedia.org/wiki/Cargo_cult).

Sajnos az infrastruktúra önmagában nem okoz fellendülést, ez csak egy következmény.

2020.11.02. 15:53:58

@lobaszopiatej:
a klasszikus liberalizmus alapja a valós árutermelés és az önkéntes árucsere. jönnek a kikötőbe a hajók áruval megrakodva. és mennek kifelé áruval megrakodva. és így csereberélik a népek. árupénz (klasszikusan nemesfém) közvetítésével. ez a klasszikus liberalizmus.

csak londonban kitalálták a bankárok, hogy lehetne úgy is, hogy ők kis színes papírokat nyomtatnának. és azt mondják, hogy cserébe vásárolhatsz london árupiacán. bármennyi pénzt nyomtathatnak. felírják, hogy ki mennyivel tartozik. és a magánbank semmiből előállítja a pénzt és követel. ez a kapitalizmus. a pénzügyi diktatúra.

aztán azóta bonyolultabb pénzügyi termékeket is kitaláltak. amiről azt mondják, hogy ez egy nagyon igazságos rendszer. olyannyira, hogy ennél igazságosabb már nem is lehetne.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 16:01:15

@cvsvrs: Nézzed meg a magyar GDP növekedését 2002-2019 között, tendenciaszerűen. Szinte semmi érdemi változás nem volt, a Kóka alatt is "extrém magas" növekedést produkáltunk. Akkor jött a pénzügyi világválság, most meg a Covid. Oszt padló. A Fidesz "eredményességét" egyszerűen az EUs pénzek beáramlása okozta, a sok szerencsétlen szavazó meg azt hitte, hogy eljött Mátyás király kora. Ja, nem.

BiG74 Bodri 2020.11.02. 16:29:58

@cvsvrs:
Nem vagyok egy közgazdász, de ez a klasszikusan nemes fém alap, meg a hajó hozza az árut, viszi az árut, meg a színes papirosok ( megjegyzem már a középkorban is működött), egy nagyon leegyszerűsítő gondolkodás.

2020.11.02. 16:56:44

@Főnix Oszlár Gazdag:
a gdp növekedésben van különbség. a baloldali kurzusok (horn és a gyurcsány-medgyessy) államcsődöt jelentettek. bejelentették, hogy a magyar államnak kakukk. és diktáljon az imf, a világbank. és a "világhírű" közgazdász elmék bevezették a megszorításokat. orbán azt mondja, hogy ettől a népnyúzó politikától megvédi a magyar embereket.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 17:14:50

@cvsvrs: Alapvetően nem érted a közgazdaságot. Az hogy a melós áll a szalag mellett, nem az a termelés, azt bárki meg tudja csinálni. Azt hogy állhasson a melós a szalag mellett, na az a termelés! És ezt a budapesti agytrösztök csinálják. Nagyon régies, naiv elképzelés az hogy a termelés a szalag mellett állni és előállítani az árú. Például a Daimler teljes informatikája egy magyar irányítású, budapesti cégnél van. Az egész világon innen megy a logisztika, termelés, pénzügy, minden. Szerinted ez mennyiben járul hozzá a Daimler termeléséhez az egész világon?

2020.11.02. 17:17:05

@BiG74 Bodri:
a klasszikus liberalizmus alapja az, hogy valós árutermelés és önkéntes árucsere. a szabad kikötőbe jön a hajó befelé. hozza az árut. és kifelé is viszi. és ezeket klasszikus árupénzzel elcserélik a piacon.

errefelé a legrégebbi megmaradt önkormányzati jegyzőkönyv 1548-as.
Érdemes Szűcs Ferenc birósága idején 1548-ban keletkezett bírósági határozatok
Deső Péter letiltotta Erdélyi Miklós házának házi eszközeit nyolc forint értékben mindenki mást megelőzve.
Kádas György tiltja Lökös Pálnak Horvát Orbánnál levő pénzét 10 dénár hiján 17 forintig mindenki más előtt.
Srangli János és Haraszti Márton özvegyének férje között a biróság ugy határozott, hogy az adóslevél Kalmár János neve és pecsétje alatt lett kiadva, és őt tartozik perelni.
Szijjártó Tamás felesége zár alá veszi Lökös Pálnak Horvát Orbánnál levő pénzét husz forintig.
és így tovább. mindennapos volt az arany alapú jelzálog hitelezés. de ezt nem egy magánbank vezette. hanem a város. beírta, hogy tartozik. követel. közösségi bankolás volt. ez a klasszikus liberalizmus.

de a kapitalizmus az, hogy bármennyi pénzt lehet teremteni magánúton a semmiből hitelként. és azt üzleti titkok mögé rejtve korlátolt felelősséggel lehet költeni. bemegy lölő a bankba. vagy valamelyik samesza. és azt mondja, hogy kellene neki százcsillió forint. azért megvenné a fél balatont. leütik az entert. és megveheti a fél balatont. és persze azt mondják, hogy az adófizetők pénzéből. dehogy is. a semmiből teremtett pénzből. erre fel van jogosítva a bank. persze egy ilyen rendszerben a tisztesség minimuma nem érvényesül. a kapitalizmus az intézményesített csalás.

és mindenféle ideológiát gyártanak, hogy ez a köznépnek miért is jó. a szocialisták azt mondják, hogy megvédik a szegényeket. bokros lajos is úgy védte a szegényeket. a (neo) liberálisok (ez egy új liberalizmus, nem a klasszikus) azt mondja, hogy megvédi a kisebbségeket. a szegény kis cigányokat, mert az új liberálisok baloldaliak, az lmbtq közösséget és a labrisz egyesület hadd érzékenyítsen már az óvodában. a konzervatívok azt mondják, hogy inkább ne érzékenyítsen. de az új konzervatívok is kapitalisták. béndek péter neokon.

és ezek uralkodtak hosszú ideig. ezek az ideologikus irányzatok adták az elitet. ők a nagyon európaiak. és a populisták előálltak a népi nacionalista ideológiával. ők majd megvédik az embereket, stb. soros györgy ármányától, ami a globális kapitalizmus. de ez egy kibaszottul igazságtalan rendszer. intézményesített korrupció. a bank a semmiből teremti a pénzt és a kapitalisták azt költik. előbb aratnak. és majd utána vessenek a szolganépek.

és ehhez kell a fővárosban egy fogyasztói társadalmi elit. amelyik ül a kávéházakban. és uralja a médiát. a szabad sajtót. a tudományos akadémiát. és a többit. szórakoztatja a népet a színház. és a főváros úgy meg csak fogyaszt. és ezt fent lehetett tartani egy ideig.

csak jött a "geci", na akkor ezek a zaklatószínházak, börtönbiznisz, bankárcsaládok betelepítenék a migránsokat. és ezzel szemben a populisták megvédik az embereket. csak kérdés, hogy az egészségügyi ellátórendszer működőképes marad-e.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 17:17:33

@cvsvrs: Már megint tájékozatlan van. A GDP arányos adó ugyanannyi. A 25-ről 27-re emelt ÁFA 370 milliárd forint pluszbevétel az államnak, míg a pénzügyi szervezetek adója csupán 50 milliárd. De te csak kajáld a propagandát, véletlenül se keress ki egy PDF-et amiben benne van a költségvetés bevételi oldala bontásokban. Ez a te szinted, visszaböfögni a fideszes propagandát.

2020.11.02. 17:21:17

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
a szellemi munka nagyrészt külföldön van. nem budapesten. a fizikai munka vidéken. nem budapesten. budapest kevés kivételtől eltekintve a termelésben egy fölösleges láncszem. az elsődlegesen egy hatalmi központ. törvényhozás, minisztériumok, stb.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 17:32:23

@cvsvrs: A Budapesti ingatlanárak azért magasabbak, mert itt vannak MUNKAHELYEK. Ha nem lennének MUNKAHELYEK, akkor nem lenne kereslet, mint Nógrádban. Ha vannak MUNKAHELYEK, akkor az emberek dolgoznak. Mégpedig SOKAT és HASZNOSAN, különben nem lenne pénz a munkabérükre. *** Új reformkor. Jézusom, honnan kell kibányászni ezt az országot. Na de ez az igazi kihívás. Vágjunk bele. Terjedjen a fény.

2020.11.02. 17:45:19

@Főnix Oszlár Gazdag:
budapestre bemegy a temérdek áru. amit budapest népe elfogyaszt. kifelé mi jön túl azon, hogy a húgy és szar. és a rengeteg szemét. a fizikai valóságban a kimenet micsoda. az áru. nem amit elfogyaszt, hanem amit cserébe előállít. az micsoda?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 17:48:23

@cvsvrs: Naiv, kb. egy évszázaddal ezelőtti, komcsi közeli közgazdasági szemlélet a tiéd. A melós, a munkás rég csak egy apró láncszem, a valódi érték a termelés, az innováció és pénzügyek megszervezése. Te még régivágású komcsinak is naiv vagy.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.11.02. 17:49:47

@cvsvrs: OK. MIBŐL fizetik a budapestiek MUNKABÉRÉT, amiből vásárolnak? Kapják, mint a szociális segélyt? Vagy megdolgoznak érte? Na de miből lesznek rentábilisek a budapesti cégek, ha nem jó kapitalisták? (Arc tenyérbe temetése). Nem késő megérteni a kapitalizmust, hiszen még csak 30 éve van ez a rendszer nálunk. Minek siessünk.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 17:50:47

@cvsvrs: "a fizikai valóságban a kimenet micsoda." - Elképesztő a butaságod. Az Apple mi a faszt bocsát ki, amikor a Iphone-t Kínában gyártják?

lobaszopiatej 2020.11.02. 17:51:39

@cvsvrs: "@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
a szellemi munka nagyrészt külföldön van. "

Tévedsz. Itt is van, indiában, meg máshol.
Amire te gondolsz, az a pénzügyi központ, vagy HQ, ahonnét a befektetés jön, és megtérüléssel / rizikókkal számolnak (ill. kockázatviselők), és ennek megfelelően irányítanak.
Magyarul, nyugaton pénzügyi központok vannak, az ezen kívüli mérnöki szellemi munkát is ma már outsource-olták olcsóbb helyekre (pl BP-re - vagy ahol szellemi tőke összpontosul, van piaci merítése).

Budipest ma már javarészt szellemi munka vezérelt város, a szogáltató szektor csak a kiszolgálója ennek a rétegnek.

Persze, van a turizmus is, de az amennyi pénzt hoz, annyi kárt is okoz (főleg az előbbinek: airbnb, dugók), plusz értékteremtő képessége zárt rendszert tekintve nincsen, csak elfogyaszt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 17:57:49

@Főnix Oszlár Gazdag: "Nem késő megérteni a kapitalizmust, hiszen még csak 30 éve van ez a rendszer nálunk" - bocsi, ő még a Marx előtti felfogásnál tart. Az nem 30 év.

2020.11.02. 17:59:12

@lobaszopiatej:
csakhogy budapesten 160 ezer jogász-közgazdász diplomás van és 80 ezer diplomás mérnök. és felzárkózáshoz fordítva kellene. nota bene budapesten van 30 ezer diplomás orvos. több a diplomás művész, mint az orvos.

BiG74 Bodri 2020.11.02. 18:01:48

@cvsvrs:
Továbbra is csak azt mondom, hogy nem kell leegyszerűsíteni mindent egy faék szintjére, mert utána nehéz lesz megérteni egy bonyolultabb sémát. De, ha nem egyszerűsíteni akartál, akkor nem szóltam... nincs mit hozzátennem.

2020.11.02. 18:04:52

@lobaszopiatej:
1.7 millió ember fogyasztását valójában nem ellensúlyozzák az önállósággal szinte egyáltalán nem rendelkező nagyrészt alkalmazotti vagy bérmunkát végző mérnöki irodák. budapest hatalmi központ és nem valódi tudásközpont elsősorban. ezért tud uralkodni orbán, vagy gyurcsány, vagy akárki.

2020.11.02. 18:10:20

@BiG74 Bodri:
1.7 millió ember fogyasztását és környezeti kárt, amit a főváros okoz mi ellentételezi a szabad piacon (ami állítólag a mérce)? az energia, a fogyasztási cikkek, azzal szemben milyen szabad piaci áruféleségek állnak?

BiG74 Bodri 2020.11.02. 18:16:51

@cvsvrs:
Ne haragudj, de szerintem Polpot is így kezdte.

BiG74 Bodri 2020.11.02. 18:19:18

@cvsvrs:
Pontosan akkor szerinted, miből él Budapest?

2020.11.02. 18:28:17

@BiG74 Bodri:
minden vidéki régió meg tudna termelni közel annyi megújuló energiát, amennyit elfogyaszt. a kivétel budapest. és ott verik a seggüket a zöldek, hogy megmentik a bolygót. nem kell ekkora főváros és nem lesz ekkora a környezeti kár.

új zéland a példa. mennyi meleg van a wellingtoni kormányban. 5 millió emberre jut 500 ezres főváros. ez a nagyságrend. 10 milliós kis-magyarországnak egy 1 milliós főváros bőven elegendő. értem persze. azért megy a harc. hogy ki költözzön a körúton belülre vagy legalább annak közelébe. a többi már csak "tanyaközpont". ki költözzön a várba. és ki legyen a "sztárséf". ki mutyizzon az ingatlanokkal. és a közbeszerzéseket ki intézze. ki üljön a kereskedelmi bankokban. a kereskedelmi médiában. ezek nem valós piac, hanem klasszikus hatalmi centrumok. pénz, média, jogászok (akik megmondják, hogy mi a jogállam, és bármi és az ellenkezője lehet, mindenre van "szakértő". a médiában megkérdeztünk egy "független" szakértőt. és azt mondta, hogy nekünk van igazunk és nem a politikai ellenfeleinknek. mert azok lopnak, csalnak, hazudnak. de mi megvédjük az embereket.) és van két ilyen brancs. elég egy.

2020.11.02. 18:41:28

@BiG74 Bodri:
a pénzből, ami nagyrészt a semmiből terem. budapesten leütik az entert. ott a temérdek hitelpénz egy budapesti számlán. és lehet költeni. lehet belőle ingatlanokat vásárolni. vagy fel lehet belőle tölteni egy kereskedőláncot. ez inflációt teremt. inflálja ingatlanok értéket. és máris nyereséges a befektetési alap. a raktárban levő áru értékét. és nyereséges az értéklánc. a rendszer képes fenntartja magát. csak ugye a közgazdasági nyereség egy jelentős része a semmiből terem. és ennek alapja nagyrészt intézményesített csalás és csak kis részben szellemi munka.

BiG74 Bodri 2020.11.02. 18:48:49

@cvsvrs:
"A" példa? Miért pont Új-Zéland? Miért nem Ausztrália, vagy Izrael, vagy az USA?

Budapest nem csak főváros, hanem az ország legnagyobb városa is. A kettő között nincs direkt kapcsolat.
A miértek itt kezdenek izgalmassá válni, az izzadságszagú elméletekkel szemben.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 18:51:13

@cvsvrs: Ez egyre izzadság szagúbb. Mikor jön a háttérhatalom, világösszeesküvés a vidék ellen?

2020.11.02. 18:56:39

@BiG74 Bodri:
ez a probléma. hogy a legnagyobb város nem termel valós árut. ez nem egy izzadságszagú elmélet, hanem a gyakorlat. ez a magyar gazdaság alapproblémája.

2020.11.02. 19:05:51

@BiG74 Bodri:
ha budapestet lezárnák, akkor semmi se történne. ugyanúgy működne tovább a győri audi, vagy a kecskeméti mercedes, vagy a miskolci bosch. ugyanúgy termelék a meggyet a gyügyei parasztok. a forintgazdaság nem omlana össze. budapest verné az asztalt, hogy pénzt, pénzt, pént. na jó, de mit ad érte a főváros cserébe szabad piaci alapon?

és ugye a pandémia teremthet egy ilyen helyzetet.

és lehet mondani, hogy közszolgáltatásokat. budapest gyógyítja a betegeket. az országos centrumok. csakhogy hány vidéki beteget gyógyít budapest. nincsenek országos centrumok se. budapesten 30 ezer diplomás orvos van. a megyeszékhelyeken összesen ugyanannyian élnek, mint a fővárosban. és ugyanúgy 30 ezer orvos van nagyságrendben. budapesten nincsenek valódi országos centrumok.

a pénzt a semmiből teremtik az államok és a bankok. ezeket látja mindenki. honnan a francból lesznek ezek a mentőcsomagok úgy, hogy nincsenek megszorítások. nem is kellenek. ezt mondják a populisták. leütik az entert és ott a pénz. így csinálja franfurtban is az európai központi bank. az államok megnövelik a hiányt. és valójában ki hitelez? senki. stb.

és ezekre lehetett eddig mondani, hogy KONTEÓ. csakhogy egyre nyilvánvalóbb, hogy a rendszer így működik. nem lehet hazudozni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 19:12:40

@cvsvrs: Párizs, London, New York, Berlin, Moszkva, Tokió, Róma, Madrid, Bécs, Washington?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 19:17:57

@cvsvrs: "ha budapestet lezárnák, akkor semmi se történne. ugyanúgy működne tovább a győri audi, vagy a kecskeméti mercedes," - Ha Budapestet lezárnák, konkrétan megállna a Daimler teljes termelése, becsukna a Deutsche bank, stb. A BMW gyártósorain megállnának a BMW-k és mennének a félkész kocsik a zúzdába, csakúgy mint a Daimlernél. Megállna az OTP teljes hálózata, nem menne ki a nyugdíj (GDP 10 százalék), megállna a teljes államapparátus pénzügyi forgalma az Államkincstár miatt, egyetlen vidéki önkormányzat sem tudna egy fillért sem kifizetni. te teljesen hülye vagy.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 19:23:23

@cvsvrs: Bocsi, ezeket a rendszereket ismerem, vagy dolgoztam velük, vagy kollégák dolgoznak ott. fogalmad sincs milyen budapesti központú informatikai rendszerek irányítják ezeket. Ha az Államkincstár üzemeltetésén, vagy fejlesztésén COVID-os lesz mindenki, nem hogy nyugdíjemelés nem lesz, a pénz sem fog kimenni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 19:25:00

@cvsvrs: Ja, bocs. A GIRO is Budapesten van. Budapest becsuk, teljes magyar banki pénzforgalomnak annyi. te valamilyen álomvilágban élsz.

2020.11.02. 19:28:22

@BiG74 Bodri:
a felzárkózók mind vagy városállamok, vagy kicsi a főváros. nem egy baszott nagy overhead, amilyen budapest. az akkor működne ha lenne egy külső gyarmatbirodalom. a monarchia elfoglalta volna boszniát.

csak budapesten arra játszottak a kommunisták (1 millió kényszerbetelepített, majd kitelepített hogy is hívják), hogy a magyar államiságot szétverjék. aztán a második háborúban a másik idegen népcsoport kényszerbetelepített, majd kitelepített nem idevalósiak verték szét az országból, amit csak tudtak. robbantgattak. és utána az újabb idegen megszállók a szovjetek. és utána a rendszerváltók. el kell adni mindent. nincs mese. fel kell számolni az államot.

és azért van megválasztva orbán a geci, hogy menjetek már a büdös francba el innen és úgy lehet normális országot építeni. és a jobbik is ezért szerveződött. sőt, vidéken ezért szavaznak gyurcsányra is a kisnyugdíjasok. kurvára nem liberális kapitalizmust akarnak, hanem azt, hogy az úgymond liberálisok takarodjanak el a francba. és az úgymond konzervatív értelmiségiekre a kutya nem szavaz.

2020.11.02. 19:34:27

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
ezeket a populisták államosítják. a fővárost, mint államhatalmat megszerzik. és a pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató szektort. ezeket a fidesz igyekszik nacionalizálni.

a kórházi tartalék kapacitás megtelik. elrendeli a kijárási korlátozást. a kereskedelmi-szolgáltató szektort olcsón fel lehet vásárolni.

a külföldi is erre játszik. csak az ők az offshore számlákról utalnák át a nagy semmit. az államadósságért cserébe. a nép csak néz ki ki fejéből, vagy valakik megvették az országot. ez is lehetséges. könnyen lehet. a balliberálisok és az úgymond felelős értelmiség, modernista konzervatívok ezt szeretnék.

2020.11.02. 20:16:10

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
ilyenkor jön az, hogy hülye vagy. lölő pénze honnan lesz ahhoz, hogy megvegye a fél balatont? a nagy semmiből. nem kell senkitől elvonni. még igazán megtakarítások se kellenek hozzá. a kereskedelmi bankrendszer annyi hitelt teremthet, amennyit csak akar. csak ugye a jogrendet is kell tudni uralni ahhoz, hogy a befektetés biztonságban legyen. és ehhez kellenek azok, akik mondják, hogy mi a jogállam.

és van egy liberálisnak mondott jogász-közgazdász elit, filozófuskör, médiaértelmiség, akik a külföldiek kezében levő pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató érdekkört kiszolgálják. és tudós értelmiség, akik százcsillió dolláros kockázati tőkealapoktól várják a lovettát. a művészeket nagy ívben leszarják. de ugye állami színházból is kellene egy minden sarokra pesten. mert különben nem lesz kultúra. az ascher nem rendez többet. a fél ország ezen van kétségbe esve, hogy most mi lesz. és ha a labrisz egyesület se érzékenyíthet az állami óvodákban pedig már készen a vannak az óvónéniknek szóló a kézikönyvek, akkor az már a fasizmus előszobája vagy maga a fasizmus. hitlerizmus és a sztálinizmus egyben. plusz észak korea. de még ez se írja le azt, ami történik.

és ezzel szemben majd jönnek a populista féligazságok. persze az is ki van sarkítva. majd egyszer pontosan összeírják, hogy a főváros valós árumérlegben mit produkált. meg hogy kik is voltak a náci családok. ez annyira fontos budapestnek. a kommunistákkal együtt.

2020.11.02. 21:24:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
részleges tartalékolás. van 100 forint betét a bankban. és 10% a kötelező tartalék ráta. csak 90 forintot adhat ki a szegény kis bank. csakhogy amikor ezt kifizeti felvezeti egy betétszámlára. mint valódi megtakarítás lenne. és abból megint ki lehet kölcsönözni 81 forintot. és így tovább. nem 90 hanem 900 forintot lehet ilyenformán kiadni.

ilyenkor jönnek a bankárok, sok szemét szakma közül az egyik, hogy hülye vagy ilyen nincs, ez egy konteó, mindenki hülye, aki azt képzeli, hogy a bank hitelpénzt a semmiből teremteni, az nem lehet. hogy alig valamennyi bankbetét után fizet kamatot és ehhez képes brutális adósságért cserébe szedi a hitelkamatot. beárazza a kockázatot. csak a világ népeinek többsége azt gondolja, hogy így nem valódi piac, ez a pénzrendszer nem tisztességes. közelítőleg sem.

és jön a liberálisnak mondott szemét bandának a legalja, aki "baloldali". elveszi a pénzt a gazdagoktól. értsd a középosztálytól. odaadjuk a pénz a szegény kis cigányoknak feltétlen nélkül. az állam eladósodik és el lehet adni. mert az rossz gazda. szegény kis cigányokat elnyomja. és aki ez ellen szólni merészel az rosszista. és még antal becézve. szegény kis lmbtq-t is támadják. hogy az óvodáa se engedik be, hogy elmondják a homopipőkét éa piroska és a farkát. átírják a meséket, nemváltoztató műtétekre. és ezek a liberálisok és nem az aberráltak. és aki ez ellen szót emel az nem egyszerűen csak normális, hanem náci. ezek az érvek. hülye vagy és náci.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 23:25:03

@cvsvrs: És ennek mi köze ahhoz ahonnan indultunk? Eltereled a témát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.11.02. 23:29:09

@cvsvrs: Az a gond, hogy a szokásos formádat hozod. Vereséget szenvedsz egy vitában, Budapest bezárása, hahaha. Nem tudod ezt elviselni, hát most kompenzálsz és megpróbálsz lyukat beszélni a hasamba. Nekem erre nincs időm.

screpes 2020.11.03. 06:46:28

@cvsvrs:

kéthetente megismétled azt az "elméleted", hogy a főváros nem árutermelő, nem tudsz megbékélni azzal a gondolattal, hogy a nagy lakosságsűrűségű terükleten nem látható számodra az a fajta termék (kiáradás közben) ami nyersanyagigényes, területigényes, környezetet terhelő...
Szóval mindaz, amit egy sűrűnlakott város módszeresen kiköltöztetett a belsső területekről, többszáz éve. Ezzel párhozuzammosan a személyes szolgááltatások szaporodtak és koncentrálódnak: azokat az embereket el kell látni, (egymást is), és a folyamatokat gondozó adminisztráló emberanyag szeretett egyhelyen lakni, ahol találkozhattak épülhettek, és közel voltak jellegzetesen irodai típusú munkahelyeikhez...

Nna most eljön a te időd, mert otthonnról, home office is el tudják látni feladataikat monitorok előtt ülve, és a helyváltoztatásuk a környezetszennyező és költséges, valamint mostantól járványveszélyes is..

screpes 2020.11.03. 06:46:49

------------
@cvsvrs:

Az unásig ismételt elméletedből hiányzik a vége: valakinek a végén fizetnie kell, a kiadott, vagyis "csak" nyomtatott pénzeknek és értékpapíroknak a tényleges teljesítések szabhatnának (időbeli) határt: a hitelgazdák mondhatják hogy nesze, itt a kölcsön, de aztán a hitelfelvevő egyszercsak, ha késve is, azt el kell költse: valaki a sor végén teljesít...
Négy forrása lehet ennek, mindegyik különleges:
Az egyik maga az inflálódás: annyival csökken minden pénz értéke amennyivel azok becsapták egymást.. de mások szívnak, mindazok akiknek kevesebbet ér ettől a pénze, egyszerűen TÖBBÉRT vesznek meg valamit, bármit.
A másik forrás a szerencsétlen kényszeredett munkás- és dolgozói gárda, aki megszívja mert kevesebbet kap mint kéne... (ezeket nehéz szétszálazni, mert egy része kevesebbet is termel, értékben, de akad egy láthatatlan hányad, aki nem termel kevesebbet mint amit kap érte: mondjuk pl egy jó programozó. Kreativitása kincs. (De vele egy szobában ott a takarító vállalkozó is, aki kétezerért per óra, port töröl, konkrétan.)
A következő tényleges érték a természet kifosztása, azaz a nyersanyagok rendsuerbe áramoltatása: ha van egy olajkutad, és ötven éve bólogat valahol, akkor nehezen lehetsz hülye: valakiknek kelleni fog az az olaj.
Végül pedig e (hiányzó) pénzek otthona, lelőhelye maga a HIÁNY, a veszteséges üzletmenetek és csődök: a veszteségek amiket "más" leír, de nem az akinek kéne. A körbetartozás pedig az átmenet: a késedelemben ott kering ami NINCS.

Laptop7712 2020.11.03. 07:48:59

@screpes: @cvsvrs: Azzal kellene kezdeni valamit, hogy a mostani elitnek hazudott csoportok - legyen az gazdasági, politikai, tudományos - mind a rákosi- kádári időszakban emelkedtek fel, és szanálták az országot az elmúlt 50 évben. Na most hogy a mostaniak azok már a 3-5 generáció, /Ha totális jólétet nézem, ami ugye a 70-es évek közepe/ Tehát amit előadtak itt kis hazánkban az nagyon komoly. Egyszerűen elloptak, és eladtak mindent, vindikálva a jogot maguknak, és családjuknak arra, hogy biztosítsák a helyüket a gazdasági-politikai térben. Tehát mi van? A népre rázárult az üvegplafon, egyszerűen nulla a társadalmi mobilitás, és egyszerűen a nép 90%-a a nyugati szegénységi küszöb alatt él.
ha lehetne, akkor sem lehetne megcsinálni egy gazdasági-társadalompolitikai fordulatot, mivel nincs kivel, és nincs tudás sem. A baloldal csak segget tud nyalni, meg ott vannak a komcsi kisunokák, akik ugyanolyan neoliberális faszságot akarnak előadni, amit súgnak nekik.
Ami kellene, az egy totális, tőrőlmetszett, zsír új szociáldemokrata párt, aki szembe néz ezzel a szarral, ami van. Mit érte alatta? Azt, hogy visszatér a szociáldemokrata gyökerekhez, és elkezdni képviselni azt, akiknek nincsen képviselete. Persze be sem veszi a soraiba a mostani álelit képviselőit. Innen lehetne indítani. Pl. ellehetne magyarázni egy mostani 20 évesnek, hogy egyszerűen a mostani rendszerben - meg az elmúlt 30 évben - nulla esélye volt egy 20 évesnek, hogy kitörjön, mivel ma is léteznek osztályok, és egy bizonyos szint felé nem mehet az illető. El lehetne magyarázni hogy mit tett csermanek, annak érdekében, hogy kicsit - egy kicsit- összetörje ezt az üvegplafont.
Amit te mondasz, cvsvrs, hogy pöstnek nincs árú kibocsátása, az azért igaz, mivel az álelit a 30 évben egyszerűen minden olyant, ami hazai vásárlóerő, és hazai ipar, egyszerűen eladott, leépített, vagy magánkézbe vándoroltatott. És maradt a nép pesten, a nagysága miatt elszívó hatása is lett. Na most a hazai ipar helyett jött a váci úti szolgáltató irodaház rendszer pl. Ezt az állam melóhelyenként finanszírozza évente minimum nettó 50 millával - ez mindig így volt az elmúlt 30 évben -. A multi azért kap lóvét, ha pl. a szolgáltatórendszerének kis részét átviszi más magyar városba. Tehát mi pöst? Egy nagy, szép multirabszolga helyszín, és megy a cicaharc, hogy ki milyen magasan tud részt venni a táplálékláncban.
Egy 20 éves csajnak két lehetősége van, vagy lepippantja a HR-es csókát, és felveszik kiskosztümös melóra, vagy dobbant. Én nyugaton olyanokkal találkoztam, akik dobbantottak. ilyen világot élünk itt, már vagy 30 éve. Szóval kellene egy szociáldemokrata párt, egy igazai fasza, roppant kemény szociális programmal. Erre mondja azt, Lázár, hogy meg kell nyerni a vidéki fiatalokat, mert ha nem, akkor bukta van.
Azt mondja, hogy a traktorban már csak a tabletet kell nyomkodni. Na most az van, hogy nyugaton, a traktorban történő tablet nyomkodásért a magyar nettó béreknek a 10- szeresét adják, fele annyi melóért, a lengyeleknél 5- szörösét.
Na most ha jönne egy űberfasza szociáldemokrata párt, kiderülne, hogy mindenki lopott az elmúlt 30 évben, és pl. az mszp soha nem képviselt semmilyen osztálytudatot. lehet, hogy megkezdődne egy kis letisztulás, mivel a fiatal agyfaszt kap attól, hogy mindenhol, de mindenhol ugyanazokat az arcokat látja a politikában, és az élet minden területén a seggnyaló attitűd megy.

tompus 2020.11.03. 13:14:25

Az a baj, hogy az emberek fejében az van, hogy csak két lehetőség közül lehet választani a szar(fidesz) vagy a fos(ellenzék) közül. És amíg ez így lesz, addig nem lesz változás. Ráadásul mindkét oldal úgy adja elő magát, hogy ők jók és sokan be is kajálják. Pedig szar mindkettő.

Moin Moin 2020.11.03. 17:37:59

@tompus: A te fejedben ezzel szemben...?:)

(Ide egy a gyakorlatban is kivitelezhető javaslat kellene - annak step by step-stratégiájával együtt!)

Reding Roli 2020.11.03. 18:26:33

@Moin Moin:

Az ( átlag)embereket a globális makrotrendek befolyásolják , de leginkább a szemèlyes èletkörülmènyeik , drasztikus ès hirtelen megváltozása tudja a politikai " make a difference "- t megcsinalni...A regnáló politikai hatalom mindig óriási előnyben van, meg egy valós demokraciában is , nehogy egy autoriter rezsimben ahol az ellenzèki politikához nem adott semmilyen anyagi -, szervezeti- ,ès mèdia feltètel...
Az elmúlt 100 èvben csak 4x vesztett regnáló amerikai elnök , ahhoz hogy valami változás törtènjen , sok esetben világbotránynak , világjárványnak, vagy világraszóló kriplinek kell lenni az elnöknek , vagy minden együtt...
Az átlagember szörnyű tájèkozatlan, mindamellett pragmatikus , ès nihilista ...Ismerjük azt a mondást " Hogy mind egy kutya, azok is ugyanúgy lopni fognak "
Nálunk sem az ellenzèk step by step programja fogja megdönteni Orbánt, hanem maga a rendszer fog saját súlya , tehetetlensège alatt összedőlni , ès " rising from the ashes " - a hamuból kiemelkedve - miután az átlag birka is megtèr a füstölgő romok láttam - lehet valami újat csinálni...
A " populista nèpvezèr" államvezetők mind nárcisztikus pszichopata emberek , akik közveszèlyes őrültekkè válnak a hatalom birtokában ...Ha Trump veszít polgárháborút fog szítani, ha nyer , lehet hogy akkor is az lesz ..
A kérdés az, hogy az orbáni rendet el lehet- e távolítani bèkès módon , step by step összefogással...Nekem nem úgy tűnik , de ne legyen igazam!

Khonsu 2020.11.03. 22:03:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ezért kellene végre kitörni ebből valahogy. Láthatóan nem bízhatjuk a véletlenre, mert akkor ugyanide jutnánk vissza megint.

Khonsu 2020.11.03. 22:09:09

@cvsvrs:

A kettő ebben az esetben megegyezik. Így működik a feudalizmus.

Laptop7712 2020.11.04. 07:18:35

@Khonsu: Azért ne menjünk nagyon messze. Nyugaton is ma már inkább a plutokráciába csomagolt feudálkapitalizmus létezik, mint rendszerformáló erő. Van egy vezető kaszt, azt kiszolgálja a politikai kaszt, oszt van egy bérrabszolga tömeg, ami totálisan kiszolgáltatott mindennek. Itt még a jól bevált hűbéresi rendszer sem működik úgy igazán, főleg fent. Mindenki fél. A melós attól, hogy kibasszák minimálbéres állásából, a fent lévő meg attól retteg, hogy kibasszák a körből.
Ilyen egyszerű ez, közben a rendszer oldalról, alulról zárt. Ezért van üvegplafon a fiatalok felett.
A komcsik legalább azt megtették, hogy néhány kitörési pontot meghagytak, amit ki is használt a nép. A módszerváltás után mindegyik kormány balfasz volt annyira, hogy minden gazdasági, és politikai utat lezárt a fiatalok előtt. Ebből meg balhé szokott lenni mindenhol, főleg most a pandémia alatt, hogy tömegesen veszítik el a melóhelyüket a fiatalok, és nincs semmi alternatíva.
A gőzlevezető szelepek meg eleve zártak. Erre mondja Nick Hanauer, milliárdos plutokrata, hogy lassan akasztani akarja őket a nép, ezzel meg kezdeni kell valamit. Ötlete meg van.
www.youtube.com/watch?v=q2gO4DKVpa8
Tehát egy kicsit át fog alakulni ez a feudálkapitalizmus, ez lesz a jövő, vagy szerinte le fogják vágni őket.

screpes 2020.11.06. 10:15:56

@Laptop7712:
Mi az, hogy "nyugat?
Különösen, ha
... " nyugaton is ma már inkább a plutokráciába csomagolt feudálkapitalizmus létezik, mint rendszerformáló erő. Van egy vezető kaszt azt kiszolgálja a politikai kaszt..." stb

Laptop7712 2020.11.06. 12:39:43

@screpes: Pont azt, amit írtam. Nincs erős középosztály, hanem pl. a nagy ámerikában egy átlag ámerikainak 3-4 részállása is lehet, és nem tud megélni a lóvéjából. Ez meg inkább a házatlan zsellér, vagy jobbat mondok, a nincstelen szabad rabszolga esete, akinek esélye nincs saját tulajdonra szert tennie. Erről beszél a Nick Hanauer, hogy a melós rétegen rajta az üvegplafon, mert esélye nincs a normális életre. Ezért meg ez a réteg kicsit ideges, és mondjuk tüntetget, meg gyújtogat kicsit. A bevándorló meg segélyen él, és lefejezget néha. Ámerikában meg fegyverrel mennek egymásnak az emberek, de az ugye nem polgárháború -- még -- Szóval az elit kicsit túltolta ezt a fajta gazdagodási metódust, és most töpreng, hogy mi is lesz. Ilyen egyszerű ez. A londoni melós mosogató nem tudja megfizetni a londoni lakhatást, ezzel kezdődik, bármit is csinál, rabszolga marad - és így is kezelik -

ijontichy 2020.11.06. 13:38:27

@Laptop7712: Nu, ahogy nézem, csak eljutsz előbb-utóbb a "garantált életpálya-modellt! mindenkinek!!!" c. fejezet megírásához :-/

Laptop7712 2020.11.06. 14:07:35

@ijontichy: Nem csak azt látom, hogy a walmart kivonta a skulót, meg pityut a kínálatból, a választás előtt, mivel attól féltek, hogy lelőnek egy-két politikust a zavargások alatt.
Pedig nagyon olcsó arrafelé a 6-os, meg a 8-as sörét is, de 100 lőszer az M16-oshoz sem volt nagyon drága. Ez itt a kurvanagy gond, ezzel meg kicsit későn kezdtek el foglalkozni az urak, meg azzal is, hogy valaki gondol egyet, mert kibaszottul ráér, kimegy az utcára innen pár száz km-re, és lefejez egy-két embert. Erre mondja Nick Hanauer, hogy nagyon balfaszok a milliárdosok, és most tolni kellene valamit.
süti beállítások módosítása