1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2020.07.06. 09:20 HaFr

Elhervadt a sárga rózsa

Illés | Rockbook.hu

Szörényi és Bródy elhíresült demeterszilárdos képét követően -- amelyet sokan, e sorok írója is, csalódással vegyes viszolygással fogadott -- most a Válasz Online jelentetett meg velük egy "tisztázó" interjút, amely azonban csak még szomorúbbá tette a képet.

Bródy szerint -- nem fogok sokat idézni, akit valóban érdekel az ügy, az olvassa el Stumpf András interjúját már csak azért is, hogy a saját álláspontját is kialakíthassa -- a "PANKKK-program Bozóki András 'rockminisztersége'  idején sok tekintetben hasonló volt. Sajnos az is elhalt egy idő után. A másik programját senki sem szokta tovább vinni. Ez a mostani stratégia mindenesetre a minőséget a lojalitás, a politikai szempont fölé helyezi. (...) számomra hiteles a törekvés."

A legkedvezőbb értelmezés szerint, amit még el tudok fogadni, csak nem értenek semmit. De az a szégyenteljes mismásolás, amellyel a 2010-et közvetlenül megelőző állapotokat analógiaként citálja Bródy, ahogy "bizalmas anyagok olvasására" kapható (mondja szinte örömmel), ahogy fanyar gúnnyal viszonyul a kritikához, Szörényi lelkesedéséről nem is beszélve -- hát, a magyarok szórakoztathatják egymást, de a sárga rózsa-halmok mögött az erkölcsi lét ugyanúgy "aczélos", mint sok-sok évtizede.

Nyilván a zenészeknek meg kell élniük valamiből. Ahhoz, hogy megnyissanak előttük arénákat, meghívják őket fesztiválokra, játssza őket a Retro rádió, manapság -- és egyre inkább -- ki kell egyezni az Orbán-rezsimmel. Legalábbis ez a közhiedelem a körükben, mert összefogni a helyzet ellen persze sose próbáltak. Nem okvetlenül várhatjuk senkitől -- még azoktól sem, akik generációkra voltak/vannak páratlan hatással --, hogy sutba dobják a megélhetés parancsát. (Jelzem, éppen az különbözteti meg kb. a nagy embereket kb. a népszerű emberektől, hogy az előbbiek mégis megteszik, de hát, ugye, ahogy mondtam, ez nem elvárás.) De azért az felvetődik, hogy az összes Bródy-szöveg ismert szintagmái, verssorai, a "klasszikusok" (túlnyomórészt a szabadságról és a rendíthetetlenségről) milyen hitelességgel fognak elhangzani ezek után a színpadokról meg a lemezekről. Ezt majd megítélik azok, akiknek a "nagy generációból" meg a fiatalabbak közül a Fonográf, az Illés meg az István, a király számítanak.

Még problematikusabb, hogy milyen fény vetül ezek után a szerző- és előadópáros örökségére, benne a kádárizmusban betöltött szerepükre, az ellenzéki lét általános felfogása szempontjából. Úgy tűnik, lehetett akkor hitelesen "lázadni" az MSZMP-kormány pénzén és engedélyével. A közönség jóváhagyta, elhitte, szerette. (Ilyen is lett a rendszerváltás.) Nincs kétségem afelől, hogy akik ezt az interjút most adták, azok szerint NER-engedéllyel és -pénzen ellenzékinek lenni szintén összefér az ép erkölccsel és a józan ésszel. A közönségükben meg talán egy picit felsejlik a -- az idősebbekben utólag is, a fiatalabbakban a jelenre vonatkozóan -- a becsapottság érzése, de ez is majd könnyes emlékezéssé szelídül. A magyarok köztudomásúlag giccset csinálnak az erkölcsi létből, mióta nem tudnak vele semmi mást kezdeni.

Én persze éppen ezért Szörényi és Bródy egyetlen szavát sem hiszem el, a kontextus az én szememben megnyomorítja a művészi textust, nem beszélve az ilyen interjúszövegekről. (Ami viszont továbbra is releváns probléma marad: lehet-e úgy igaz valami, hogy azok, akik állítják, nem fedik fel vagy nem ismerik a kontextust, ami az igazságukból politikai terméket csinál és hatalmi hasznot húz -- vö. igaza volt-e Hofinak, igaza volt-e/van-e Bródynak a művészi szövegeikben? Van-e különbség a két szereplő között?) A rock legendák betagozódása a mai autokráciába (is) konzekvensen nézve a textusukat (a szabadságot) korrumpálja. A rezsimnek ugyanis ez a célja (mindennel). Az interjújuk -- előtte meg a fénykép -- a magyarok szerepmodelljeinek, hazug önképének és tragikus sorsú erkölcsi-politikai közösségünknek az n-edik metaforája.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr1415984170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2020.07.06. 11:33:52

@poszt: Szép lassan megfőtt a béka, ifjúkorom "hőseivel" együtt) :-(
Az a Mecky-fotó felért egy hónaljon rúgással. Az alcsúti stadionbuli - Meckyt ismerve - még hagyján (neki tetszett meg a környezet egy focimeccsen), de ez már nem. Híres volt arról, hogy soha a büdös életben nem lépett fel más buliján (leszámítva egy, a Backstage Pub-ban eltolt Babylont a Dr. Rock-al, ami ugye egészen más műfaj). A Rózsinak még lehetett mentsége, hogy agyára ment a cukor, de ez... és akkor itt van a Bródy. Konszolidált Kádár-rezsim, konszolidált (???) vitya-rezsim :-( De talán nekik van igazuk. A közönség (és nemcsak az) aranyhal emlékezetű és megbocsájtó (ami kurva nagy hiba). A minapi szomszédblogban (öv) már nem is vettem a fáradságot kommentelésre, @JT legújabb (de nem első, s gyanítom nem is utolsó), proaktív felmentést előkészítő posztjára (navracsicska). Tiétek az ország (egy lófaszt), tiétek a hülyeség :-(

www.youtube.com/watch?v=H5VjscqgdrI

HaFr · http://hafr.blog.hu 2020.07.06. 12:15:14

@ijontichy: egyelőre nem minősíteném Navracsics cikkét, a jöv eldönti, lesz-e valami szerepe neki és a szerzőjének

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2020.07.06. 14:38:53

Az ilyen események után elgondolkodtató, hogy az akkori lázadók tényleg a rendszer ellen harcoltak, vagy csak azért, mert ők nem voltak a rendszer kedvezményezettjei között?

screpes 2020.07.06. 15:29:45

@stoic79:

Pont fordítva: látták a rendszer hibáit, de MÉGIS sikeresek lehettek..
Ez ma elképzelhetetlen, egyébként sincs olyan szerepben a tömegmédia, hogy pajzsra emelhessen valakit.

ijontichy 2020.07.06. 17:03:41

@HaFr: Ebben eltérő a véleményünk (de ettől színes a világ), és én simán együtt tudok ezzel élni. Remélem Te is :-).
A magam részéről bárki, aki 2001-2002 után, saját tudományos-szakmai-művészi tevékenységével kivívott tekintélyét felhasználva, aktívan segítette a NER "eljövetelét", illetve 2012-2014 után a fentiek szerint segíti a NER létének akár csak egy másodperccel való meghosszabbítását, az szaralak és kész. Fidesznyiket csak lenézni lehet és slussz. Ebben a kérdésben kibaszottul vonalas vagyok. Nem kell a rinya, hogy "dehát majd a NER után együtt kell élni". Az én nézőpontom szerint nekik kellett volna elgondolkodniuk ezen, amikor diadalmasan belerúgtak honfitársaikba egy szaros kis parasztbolsi kedvéért, és nekik kell elgondolkozni a bocsánatkérésen is. Van miért. Úgy gondolom, hogy minden tisztességes, szülőhazájához egészséges szeretettel kötődő magyarnak (toplevel tudományos kutatótól a művészeken keresztül a kukásemberig bezárólag) kell(ene) legyen annyi önbecsülése, hogy ma már többre tartsa magát nemcsak a permanens és explicit rezsimszolgáknál, hanem holmi "navracsics-sólyom-kispiás-kispalkó-freund-szamóca-demjén-kóbor-bródy-stb" embereknél is. Bármilyen korábbi tudományos-szakmai-művészi teljesítményük nem tartozik a tárgyhoz, így az én szememben egy míves nullával ekvivalens. Szinte biztos, hogy a NERending után lesz majd nagy "kéz kezet mos", pedig "a múltat be kell vallani" (illetve kéne). Gyanítom nem ez fog történni, és Trianon-Horthy-kommerügynöklisták... stb. után lesz megint valami, ami évtizedekig mérgezni fogja a magyarok agyát. De ez már legyen a magyar társadalom felelőssége. Egyes emberek viselkedése felett érzett szomorúságom pedig, az én feldolgozandó problémám. Meg fogok vele birkózni :-)

nu pagagyí 2020.07.06. 18:48:08

Úgy tűnik, ezt a rezsimet is belülről kell majd szétrohasztani. Ebben van ugyanis igazán tapasztalata a magyar embernek. Szétrohasztottuk a Monarchiát, simán elárultuk Horthyt, mikor ki akart ugrani, szétrohasztottuk a szocializmust, rohasztjuk az EU-t, és majd a haveri diktatúrát is fogjuk. Egy forradalom persze jobb lenne, de ahhoz öntudatos emberek kellenének, amolyan polgár félék, ami itt mindig hiánycikk volt, állami pénzt szopó dzsentrik/illetékes elvtársak töltötték be az űrt.

A rohasztás hosszú idő, amíg a sikerül kipöckölni a szakmailag hülye, de annál elhivatottabb politikai kinevezetteket és sajnos az idővel arányosan nő a fejlődésbeli lemaradás. A lemaradás a rossz ösztönzők eredménye, a versenyhiány és a seggnyalás kultúrája nem kedvez az innovációnak, nem hatékony. De legalább tizenöt-húsz év múlva, az újabb tabula rasa-nál ismét pozitív terveket barkácsolhatunk, mikor érjük utol (sose), nem Ausztriát, hanem Szlovákiát, vagy Romániát.

Bogomil 2020.07.06. 19:42:19

@nu pagagyí: Miközben gyűlölöm a NER-t, nem nagyon szeretnék forradalmat sem, túl sok társadalmi költséggel járna.

FrVili 2020.07.06. 20:39:33

@nu pagagyí: amíg a polgárság "európa lichthof"-jában (Bereményi) rohad, addig itt mindenből cefré lesz:)

FrVili 2020.07.06. 20:45:43

"A magyarok köztudomásúlag giccset csinálnak az erkölcsi létből, mióta nem tudnak vele semmi mást kezdeni." Ez a fidesz néppártiságának a lényege , hogy mindenkit beáraznak, és szerintem néha ők maguk is meglepődnek, hogy a többség milyen olcsó.

Bánegressy 2020.07.06. 22:25:04

@nu pagagyí:

" Egy forradalom persze jobb lenne, de ahhoz öntudatos emberek kellenének, amolyan polgár félék"

" mindenkit beáraznak, és szerintem néha ők maguk is meglepődnek, hogy a többség milyen olcsó."

-frászt! zembereknek már túl régóta felgyülemlett a tapasztalata, ahhoz, hogy eldöntsék, nem létezik az a (politikai)tét magyarországon, ami itt a legcsekélyebb véráldozatot is megéri.
innen el lehet menni.
még egy valamire?való gengszter is legfeljebb kiplakátozza a másikat, hogy az 1G.
oszt utána legfeljebb elszámolnak egymás közt.

ami meg a popzenét illeti, már réges rég beárazta magának az üzleti meg a politikai marketing és el már nem ereszti. túlságosan jól felhasználható ecccerű marketingüzenetek a legkülönbözőbb célcsoportokhoz való eljuttatásához.
ehhez még hozzájött a keresztény rock
az ősöknek annyival könnyebb volt, hogy volt benne újdonság.
az még ma is ér valamit.
aztán volt még a punk, amiben volt némi ígéret, de ma már az is csak dead és a pink floyd, amelyik a legtovább bírta, hogy még valami értéket felmutasson marketingtől függetlenül is. de megöregedtek.
ilyen lesz is még(talán) 100 évente 1-2.
a lényegen nem változtat.
ami meg a textusukat, a szabadságot illeti, hát a legkevesebb azt kell mondjam, hogy már réges régen megkötötték a maguk különbékéjét. jó_áron.
hiába a rolling stones jogi lépésekkel való fenyegetőzése a trump kampánystábnak, ha továbbra is az ő zenéjüket merik használni.
ez nem az a textus.
ők védettek.
egy multi cég egy valag jogásszal, ügyvéddel.
a menő popsztárok már régóta ilyenek.
a magyarokat meg könnyűszerrel bedugta a ner mindennel együtt, ami a legcsekélyebb mértékig az ő üzleti, politikai érdekeiket érintheti az ő hézagmentes nemzetstratégiai valagába.
talán majd egy következő, az egész világot megrázó traumát túlélő generációt követő új generáció találhat ki valami hasonlót, mint a régiek 50éve esetleg.

morph on deer 2020.07.07. 01:02:20

Hmmm...

“neve, ha van, csak áruvédjegy,
mint akármely mosóporé”

Attól tartok, hogy nem fogják fel, nem hiszik el, vagy nem merik/akarják elhinni, felfogni, hogy csak ennek az ótvarnak a legitimálására kellenek, hogy a nevük esetleg meggyőzzön még pár hezitálót, hogy lám, lehet ezzel a mocsokkal is együttműködni, hiszen ők is megteszik...

Szomorú.
És talán még el is hiszik, hogy bármire lehet befolyásuk..!
Kár.

morph on deer 2020.07.07. 01:14:25

@nu pagagyí:
“ Úgy tűnik, ezt a rezsimet is belülről kell majd szétrohasztani.”

Ezzel csak az a baj, hogy ennél rohadtabb rezsimet keresve sem találsz, ezen már nincs mit rohasztani!

Az meg csak ráadás, hogy lévén szocialista, - nemzetiszocialista, - az istenadta nép egyre inkább otthon érzi magát ebben a paternalista pocsolyában, és esze ágában nem lesz tenni ellenük semmit, sőt!

Emlékezz vissza: nagy elődjét sem a saját népe állította meg, hanem a vörös hadsereg!
A nép köszönte szépen, és egészen jól megvolt az ő imádott vezérével...

birkamenet 2020.07.07. 01:14:30

@morph on deer:

jaja, rögtön az ugrott be, hogy két eldemencesedett nyugger, aki nem érti maga körül a világot. Evvan.

Amúgy meg a Kistehén Milyen kár dalában benne van az egész magyar reménytelen genetika, az egész reménytelen magyarember történet (akár melyik korszakban is élsz) Az egész társadalom úgy ketyeg, ahogy azt ők ott éneklik. A remény bennünk volt, aztán beleszoktunk és csak túlélésre gyúrunk. A pofánk túl nagy volt (a tetteinkhez képest)

Bambano 2020.07.07. 04:15:55

szerinted az baj, hogy tárgyaltak?
ilyen alapon kitilthatnál engem is innen, mert néha szóba elegyedünk, és úgy látom, más a világnézetünk.

szerintem Bródy meg Szörényi megítéléséhez ítéletet kellene alkotni a dokumentumról is. illetve 5 év múlva a végrehajtásáról, de az már nem árnyékolja be, szerintem, Bródyékat.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.07.07. 06:48:01

@Bambano: te ezt tényleg nem érted?! tilos másként gondolkodni.

Bambano 2020.07.07. 07:34:09

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: keskeny a mezsgye az optimizmus és a naivság között :)

staropramen 2020.07.07. 08:03:31

Sorra dőlnek a bálványok.Most olyanok is amelyekre fogadni mertem volna, hogy állva maradnak.
Szerettem az Illés és a Fonográf zenéjét. Amikor a Szörényi-Bródy páros tagjai az utca különböző oldalára kerültek , én a Bródy oldalon jártam.
Ellenszenves volt, ahogy Levi besímult az avittas dohszagú MDF világba, tulipánt rajzolt, megírta az MDF indulót és belemerült a magyar őstörténetbe meg a mezopotámiai zikkuratokba. Lassan az elvbarátai számára is kényelmetlenné vált.
Bródy legalább következetes maradt.Eddig.
Most pedig ez a két 74-75 éves legenda jelenlétével legitimál egy orbánista aljaembert, ezáltal egy olyan rendszert melyet rosszabb napjain joggal nevezhetünk prefasisztának ,vagy legalább is kabarédemokráciának.
Két háromnegyed évszázados ember napi kultúrpolitikai kérdésekbe ártja bele magát, ráadásul elég rosszkor.
Csodálom, hogy az ő élettapasztalatuk nem volt elég arra, hogy megértsék:
Vannak az orbán rezsimnek olyan faltörő kosai akikkel magára valamit is adó ember nem mutatkozik együtt.
Nem megyünk el demeter szilárdhoz kultúráról csevegni és nem megyünk el námet szilárfhoz sem pacalt vacsorázni. Folytathatnám a sort, de azt hiszem érthető voltam.
Ők elmentek,én pedig levontam a magam következtetéseit.

2020.07.07. 08:34:13

@Bambano:

A poszt mondanivalója:

Mindenkit gyűlölni kell, aki nem gyűlöli Orbánt.

screpes 2020.07.07. 08:57:51

@szélsőséges középenálló: @Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:

Prmitív érvelés a tiéd: nem a kultúrához való viszonyról van szó, hanem a hatalomhoz.
Milyen más lehetne az, mint monolit?
-----------

birkamenet 2020.07.07. 09:12:46

@Látens Inszinuáció:

21 hozzászólásos frissen verbuvált fidess troll próbálkozott be 20 éves fidióta propaganda szöveggel. Nem sikerült neki. A jövö héten már mehet is regisztrálni a munkanéküli segélyre. Vagy elmegy katonának.

birkamenet 2020.07.07. 09:24:35

@Bambano: "szerinted az baj, hogy tárgyaltak?"

Nem tárgyalásra kellettek ők, hanem marketing célokra. Ezt ez a két nagypolitizáló nagyforradalmár még a kontúrjaiban se fedezte fel. Ezek nem fedezik fel, hogy a fidess az összes ellenséget a lábához tereli, a komcsikat, a 3/3-osokat, az egykori munkásőröket (ezekből lettek a legnagyobb netes trollok) és az ellenzékből is annyit amennyit csak lehet. Mondjuk Szörényinek valszeg nem gond az nacionalista illberált kurzusba benyalni.

Az is nyilvánvaló, hogy ha beállok egy fotóra az orbán rezsim legújabb Felszopójával (mert "Azt mégse mondhatom, hogy nem fotózhat"), akkor külöpn szólok, hogy ez a kép nem a nyilvánosságra készült, a smartphonját a kép nem hagyhatja el.

birkamenet 2020.07.07. 09:34:09

Amúgy meg ha én lennének az ország élén a diktátor, akkor a stadion fejlesztés helyett a focit fejleszteném. A könnyűzene helyett pedig a könnyűipart futtatnám fel.

Márcsak azért is, mert a világon nincs annyi haknizós gagyizenész mint ebben az országban, ezeket inkább lefele kellene fejleszteni, akkor több légtér maradna az igényes zenészekre.

teleorman 2020.07.07. 09:46:38

Nem vagyok NER-rajongó, s akkor még finoman fogalmaztam. Bár imponáló - a szó szigorúan hatalomtechnikai értelmében - ahogyan egy pár ember konspiratív módon, egy-két millió honfitársunk lelkes csápolása mellett zsebrevágta a köztársaságot, felépítve a "mélyállamot" és egy új tulajdonos osztályt, az ilyesminek ritkán jó a vége. Ahol etatista állameszme, vezérelvű kottából próbálja homogén masszába gyúrni a nemzetet/társadalmat, ott legjobb esetben a középszer lesz az úr.

Ámde... azon hisztizni, hogy a fenti két idős úriember elballagott Szilárdhoz (a 2. legrosszabbhoz), talán túlzás. Megtették ők ezt Erdőssel is, Szilárdot meg mégiscsak védi a nagy demokratikus paradoxon. (Azaz, hogy a demokrata képes együtt élni a többség rossz választásával, s csak a többség teljhatalmának korlátozása érdekében fordul azzal kérlelhetetlenül szembe, ha a helyzet éppen úgy kívánja. Segít ilyenkor, ha ez a korlátozás, pld. amerikai mintára alkotmányos alapvetés. Nálunk ez azért nem annyira van így, a "sziklaszilárd" alkotmány túl cseppfolyós ehhez...)

2020.07.07. 10:43:29

a magas kultúra minden korban és minden időben a hatalom szolgálólánya. azért, mert a magas kultúrában nincs direkt társadalomkritika. és azért azt a hatalom szereti. feltéve, hogy az uralkodó, vagy az uralkodó politikai osztály nem hülye. és magyarországon egy része sajnos hülye. a direkt társadalomkritika (hogy úgy jól megmondjuk ezeknek a magyaroknak) nem a "baloldali" "liberalizmus", hanem a politikai underground.

gahan 2020.07.07. 10:44:39

Hahó, a kritizálók közül olvasta vki egyáltalán a szóban forgó Demeter tervet? Most akkor akit meghívnak, h mondja el a véleményét, az már egyből lefeküdt a NER-nek? Ettől már nem lesznek hitelesek Bródytól az évtizedes dalszövegei?!?
Dőlnek a bálványok? Agyrém... Máskor meg az a baj, ha nem kérik ki az érintettek (jelen esetben az un. szakma) véleményét. Viszonylag egységes álláspont szerint kellemes meglepetés a tervezet. Egyelőre itt tartunk. Az elmúlt évtized alapján nyilván teljesen jogos sajnos fenntartásokkal kezelni, a lényeg az lesz, hogy mi és milyen formában valósul meg belőle. Higgyétek el, ha a jövőben ezzel kapcsolatban kritikát kell esetleg megfogalmazni, akkor Bródyék azt is el fogják mondani.
Igen, Németszilárdhoz nem megyünk pacalt enni, mert nincs miért, Demeter viszont most letett vmit az asztalra, amiről érdemi vita születhet. Ettől még senki nem legitimál senkit.

micimate 2020.07.07. 10:50:45

Béke poraikra!Bródyt egyszemélyes forradalmi brigádnak láttam. Akiket szeret, tisztel az ember, azoktól fáj leginkább az árulás.Természetesen az itt hozzászólok véleményének nincs jelentősége, igazából az számít csak, hogy a következő Bródy koncertekre hányan váltanak jegyet. Én és a családom biztos, hogy nem. Remélem, Koncz Zsuzsa és Zorán állva marad.

micimate 2020.07.07. 10:52:43

Bocsánat! Presser Gábor nevét kihagytam az imént. Most pótolom.

2020.07.07. 10:57:34

@staropramen:
és te elhitted, hogy az illés a kádár rendszerben valódi lázadás. mert nyilván teljesen hülyék ültek az mszmp-ben és azt mondták, hogy kellene egy jó kis lázadás a budapest sportcsarnokban és a népstadionban. az omega mellé. mert az is nagy lázadás volt. persze. hobó is lázadt. a belügyminiszter apjával és a pártintézeti főigazgató testvérével. ha valakinek minimális szociális érzéke volt, akkor pontosan tudta, hogy hobó nem a rendszer üldözöttje túl azon, hogy csapzottra fésüli a haját és szakállat növesztett. ő a kádár rendszer kegyeltje volt és nem egy útszéli csavargó. pogány judit szerint olyan nagy az üldöztetés, mint a kádár rendszerben. tényleg? a koltai házaspár a kádár rendszer kegyeltje volt. pogány judit a minimális szociális érzéket veszti el, amikor arról beszél, hogy ők akkor és most is szegény kis üldözöttek voltak. dehogy is. törőcsik mari legalább érti. ő azt mondja, hogy a magas művészet egy kicsit mindig politika.

persze a hatalommal szemben is szerveződhet kultúra. az politikai underground. a mainstrem mindig a hatalommal kiegyezve működik. minden korban. a földkerekségen. láttál már gondolom broadway darabot. azokban mesevilágokban miféle társadalomkritika van? semmi. és ugyanilyen a moszkvai bolsoi.

ez egy népdal népnemzeti feldolgozásban.
www.youtube.com/watch?v=YcB7VCjBoPQ
ez a közéleti mainstream. és az undergound.
www.youtube.com/watch?v=EslWCdDMOu8
és aki azt hiszi, hogy ez utóbbi lesz a tartósan maradandó, mert ez meghaladás a "nemzethy" kultúrának az ostoba.

2020.07.07. 11:07:44

@micimate:
presser mint a kádár rendszer forradalmi ellensége. na persze. az illés, az omega és a lgt is az államszocializmus kegyeltje volt. ahogyan major tamás és gobbi hilda. csak a rockzenekarok eljátszották, hogy lázadnak egy kicsit. de az annyira volt hitelese, amennyire major tamás az egri csillagokban eljátszotta szulejmánt. de várkonyi is a rendszer kegyeltje volt és sinkovits is. nem azért, mert sinkovits imre bármi rosszat akart. nem lehet vezető színész úgy, hogy lázad a rendszer ellen.

a szfe rektori székére pályázó upor péter testvére volt a moszkvai rádió magyar bemondója. érthető ez ugye? ez a család azért kapart, hogy az egyik gyerek a moszkvai rádió magyar adását vezethesse. szegény kis üldözöttek.

István Surányi 2020.07.07. 11:15:36

Nem hiszem, hogy Bródy átállt volna annak a reményében, hogy néha leadják a számait a Petőfin. inkább az aggkori elhülyülés okozta felelőtlen, meggondolatlan lépésnek tartom, hogy legitimálta ezt az embert, és mindazt amit/akit képvisel, ahelyett, hogy bojkottálná.
Ezzel együtt: tényleg elhervadt a sárga rózsa. Mert mostantól bármikor meghallom a számait, a verseit, ez fog róla eszembe jutni. Hofit ide rángatni azonban súlyos tévedés. Ő bevallottan a rendszer híve, elvhű kommunista volt, és csak bírált. Rendszerjobbító szándékkal.

István Surányi 2020.07.07. 11:21:39

ehet, hogy Upor nagynénikéje moszkvai bemondó volt. Az én nagyanyám meg omnibusz, mert kerekei voltak. Nem kéne már ezt az apák-fiúk, Csurka-féle baromságot elfelejteni?

micimate 2020.07.07. 11:30:07

@cvsvrs: Ugye elnézi nekem, ha ennyi marhaságra nem reagálok? Minek?

Bambano 2020.07.07. 11:36:42

@micimate: hang is jön,
az is a zorán... :P

az pont nem számít, hogy a következő koncertjére hányan vesznek jegyet. egy koncertnyi rajongót bármelyik oldal ki tud állítani.

egyébként meg Bródy artisjus vezető is volt, tehát bizonyos értelemben vehető a zenei szakma elöljárójának.

2020.07.07. 11:39:13

@István Surányi:
nem a nagynénikéje, hanem a testvére. ez a család a legsötétebb elnyomatás idején amikor embereket akasztottak azért kapart, hogy a gyerkőc moszkvából tudósíthason. érthető ez? nem azért könyörögtek, hogy ne lőjék őket a meszesgödörbe. mégcsak nem is azért, hogy lehessen sedégrendező vagy díszletmunkás. hanem azért, hogy a legsötétebb időkből moszkvából magyarul osszák az észt. ezek a családok esetleg ne adják már elő, hogy ők a rendszer üldözöttjei voltak. most hogy üldözi őket az orbán is. menjenek a francba.

Budai Nagy Antal 2020.07.07. 11:42:52

Térdeimet csapkodva olvasom a hozzászólásokat, amelyek az eddigi erkölcsi fároszok porba hullását siratják...:P

Hadd idézzem fel csupán a Hungaroton 1995-ös, MSZP-SZDSZ általi privatizációját.
A zsűri a Polygram multinacionális cég 600 millió forintos pályázatát - mondván, nem tett eleget a feltételeknek - kizárta a versenyből, és a "kevesebb pénz, de biztosabb, hazai kéz" elve alapján, illetve ugyanabból a megfontolásból, ami korábban az EMI kikosarazásához vezetett, a másik pályázót, a 250 milliót ígérő Magyar Művészek Konzorciumát nyilvánította győztesnek.

Sorolnám a "magyar konzorcium" tagjait:
Lantos István, Szabadi Vilmos, Polgár László, Sebő Ferenc, Koncz Zsuzsa, Bródy János, Kóbor János, Presser Gábor, Hollós Máté - aki akkor már jó ideje a Classic élén állt -, valamint a Gemini egykori gitárosa, Várszegi Gábor, a Fotex-vezér, aki a tőke jelentős részét szolgáltatta.(avagy Marxtól a Fotexig).

Már a pályázat eredményhirdetésekor tudni lehetett, hogy a Hungaroton gyakorlatilag a Fotex kezébe került. Cserébe, hogy Várszegi Gábor a saját vagyonából kölcsönözte a privatizációs vételár döntő részét, a művészek pedig szépen átjátszották , pardon két év múltán átengedték részvényeik zömét a Fotexnek.

És így jutott a felbecsülhetetlen Hungaroton archívum az ebek harmincadjára, as "magyar művészek" közreműködésével, gombokért.

Az erkölcsi fároszok, muhaha....

2020.07.07. 11:54:33

@micimate:
ezek tények. ezek így vonulnak be a kultúrtörténetbe. nem vonulhatnak be másként. ettől még lehet ezeket a művészeket szeretni, vagy nem szeretni. de ezek az emberek mind mind a kegyeltjei voltak annak a rendszernek, amit habzó szájjal szidalmaznak. meg hogy a zorbán. az is üldözi őket. véletlen nem ebből a brancsból kerül ki egy kultúrkorifeus. az már a fasizmus.

2020.07.07. 12:10:12

@István Surányi: "Ezt az embert" nem Bródy legitimálta, mert ő ahhoz nagyon kevés, ugyan úgy mint jelen poszt szerzője, vagy kommentelői.
Legitim kormány helyezte ebbe a pozícióba, tehát már az első pillanattól kezdve legitim. Ez 2010 előtt is így működött. Az MSZP-SZDSZ kormány által kinevezett zeneipari hivatalnokot sem az legitimált, hogy az EDDA bazsevált-e az ablaka alatt.

gahan 2020.07.07. 12:15:45

@Budai Nagy Antal: Soraidat olvasva mintha Ákost hallanám! :D Maximálisan egyetértek egyébként.

chrisred 2020.07.07. 12:22:25

@szélsőséges középenálló: Emlékeim szerint a Fidesz az egész második Gyurcsány kormányt illegitimnek tartotta az őszödi beszédet követően, értelemszerűen a könnyűzenével foglalkozó része sem lehetett legitim.

2020.07.07. 12:25:44

@chrisred: És gondolom a Fidesz után te is annak tartottad.

2020.07.07. 12:50:22

Megszámlálhatatlanul sok különbség van a Fidesz 2010 előtti ellenzékisége, és a jelenlegi ellenzék 2010 utáni tevékenysége között.

A Fidesz amellett, hogy egyértelműen gyűlöletet szított a hatalmon lévő liberális rezsimmel szemben, alternatívát, megoldási javaslatot is nyújtott.
A jelenlegi ellenzék csak gyűlöletet szít, de megoldást, programot, "miért lennénk mi jobbak" alternatívát 10 éve képtelen nyújtani.

Durcás, gyalázkodó, lekezelő O1G-ző koalíciókra a választók többsége nem vevő.

2020.07.07. 12:53:06

@gahan:
jelenleg nincsenek komolyan vehető művészek, színészek, írók, zenészek a magyar közéletben vagy legalábbb is nem nagyon vannak. ebben a közegben majdnem mindegy, hogy mit csinál ez a demeter nem tudom kicsoda. most egy a lényeg: a kultúrharcot valamelyik banda megnyerje. az lesz a mainstream. és a másiknak marad az underground. és a sehol sem álló harmadik utasok választhatnak. de nem lehet egyszerre a fidesz és az ellen-fidesz is a hatalomban.

István Surányi 2020.07.07. 13:09:15

@szélsőséges középenálló: A Fidesz-kormány elvesztette a legitimitását akkor, amikor szétrúgta a Magyar Köztársaság Alkotmányát, és felszámolta a hatalommegosztás elvén működő államberendezkedést. Illegitim, mert erre semmiféle felhatalmazása nem volt. Csak arra, hogy kormányt alakítson.

2020.07.07. 13:14:10

@István Surányi: A Fidesz-kormány majd akkor veszíti el a legitimitását, ha arról a választók úgy döntenek, és leváltják.
A kétharmad alkotmányozó többség. Erről a Kerekasztal döntött, nem a Fidesz.

2020.07.07. 13:20:43

@szélsőséges középenálló:
a liberálisoknak is van megoldási javaslatuk. az, hogy ez majd úgy működik, mint amerikában. a szabad piac megoldja. egymással versengő kiadók. és ez korlátozottan, de működött egy ideig. a náci bertelsmann valahogy amerikai vezető könnyűzenei műhelyévé vált new york-ban. nem vette meg senki se. és a bmg kiadott lemezeket. ákos lemezeit is a bmg adta ki. cserhátit is. és persze pressert, somlót is, akikkel művészi értelmben semmi probléma sincs. ez azért működni látszott egy ideig. hogy majd a kis-magyar könnyűzene bekerül a világnak ha nem is az élvonalába, de ezeket az előadókat elviszik nyugat-európába vagy észak-amerikába turnénzi. szörényit és bródy-t, vagy dés lászlót és udvaros dorottyát, vagy akárkit, akiket a magyar közönség azért politikai irányzultságtól függetlenül szeretett. aztán ez különféle okokból nem működött. és a désné megfejtette, hogy mert tombol a fasizmus. és az udvarosné is azt mondja, hogy tombol. a bródy szerint is tombol a fasizmus. és tárgyal a "fidess tálibokkal". de ez a demeter a gestapo tisztje. ami egy abszurditás.

a fidesz se teremtett alternatívát. hanem azt mondják, hogy egységállami keretek között majd ők uralják ezt az egészet. mert szabad piaci alapon a kis-magyar kultúra nem versenyképes. és majd ők majd ákos mellett megtámogatják keresztes ildikót, a vastag csabit, meg nem tudom kicsodát. a tankcsapdát megtámogatja a mol. és még néznek a másik oldalról is valakiket, akik hajlandók egy facebook posztba ágyazott fotón pózolni. de ebből megint nem lesz működőképes modell. ez arra lesz jó, hogy a kultúrharcot az egyik brancs megnyerje.

2020.07.07. 13:36:03

@István Surányi:
pusztán csak az legitimálja a fideszt, hogy alkotmányos többséggel nyeri a választást. és lehet mondani, hogy ez a parlamenti matek nem igazságos. de felteszem az mdf-szdsz paktum idején is ezt mondtad. mert hogy ezeknek a pártoknak együttesek nem volt nagyobb legitimációja, mint a fidesznek. felteszem az mszp-szdsz koalíció idején is azt mondtad, hogy micsoda geciség a társadalom felét kirekeszteni. ezek eldőlnek valahogy. leginkább úgy, hogy az nyer, aki nagyobbat hazudik ügyesebben. olcsón vásárol szavazatot. és az a fidesz eltanulta a szociális demagógiát horn gyulától. a gonzó újságírást az úgymond liberálisoktól. és népi nacionalista szólamokkal meggyőzött 2.5-3 millió szavazót. és a többi párt az 1 milliónál többet nem nagyon tud összehozni. persze tudom, hogy ezeket majd összeadják. álljanak össze. és adják össze a szavazatokat. és felőlem nyerjék meg a választást.

de ha karigeri 51%-kal legitim. és az önkormányzati színházak 100%-át akarja ezzel az eredménnyel. akkor hasonló támogatottsággal a fidesz is legitim. és az országos nagyszínházak 100%-át követelhetik maguknak. ugyanúgy járnak el, mint a politikai ellenfeleik. és mondhatják, hogy a másik takarodjon. ahogyan a libsik is azt mondják 51%-kal. a "független", "objektív" index firkászok szerint végveszélyben van a sajtószabadság. mert megírta valami "független", "objektív" intézet.

és kiegyezés nem nagyon lehetséges, ez két egymással szexuálisan nem érintkező populáció. az egyik magyar, a másik egy identitását vesztett nem magyar. amelyik a világ felett szuperelitnek képzeli magát. csak nem az. szóval jelen állás szerint lesz a mainstream magyar kultúra, vegyes felhozatallal és a "világhírűek" közül egyeseket esetleg beemelnek a kurzus darabokba. és a többiek vagy leváltják a rezsimet, vagy marad az underground.

birkamenet 2020.07.07. 13:40:40

@gahan: "Hahó, a kritizálók közül olvasta vki egyáltalán a szóban forgó Demeter tervet?"

Te jó ég, már ennek is terve van mint a Sorosnak???

Na akkor mondd fel, hogy mi az a Demeter Terv, hadd lássuk, hogy Bródyék nem marketing kelléknek kellettek, hanem ők a szakma (bruhahaha), őket kell megkérdezni.

birkamenet 2020.07.07. 13:44:23

@cvsvrs: "pusztán csak az legitimálja a fideszt, hogy alkotmányos többséggel nyeri a választást.2

Putyin, Erdogan, Lukasenko meg orbán félázsiai diktátor haverjai is alkotmányos többséggel nyerik a választást.

Nem is velül van gond, hanem a síkhülye primitív néppel, amelyik ezt engedi magával megtenni.

birkamenet 2020.07.07. 13:51:07

@szélsőséges középenálló: 2A Fidesz amellett, hogy egyértelműen gyűlöletet szított a hatalmon lévő liberális rezsimmel szemben, alternatívát, megoldási javaslatot is nyújtott."

Ja látjuk, ez a megoldás lett a birkamagyarra szabott diktatorikus illiberalizmus.

De tudjuk, hogy ha Brüsszel ugat, akkor orbánék már tiltakoznak is, hogy ez kérem szépen DEMOKRATIKUS ILLIBERALIZMUS!

Illetve: LIBERÁLIS ILLIBERALIZMUS, ahol a magyar embereknek több liberális joguk van mint bárkinek bárhol a világon! Tehát Brüsszel csak ne oktassa ki a magyar népet!

Szerintem meg nem kell túlideologizálni, ez az elmebetegek rendszere, az önmagukra igénytelenek és ostobák meg szopják be a nemzeti színü kakit és adják a nevüket meg a fotójukat hozzá.

2020.07.07. 13:58:00

"Régi arcok tűnnek el,
Nirvánia ünnepel
Jobbra át! és balra át!
Táncoljuk át az éjszakát..."
mondta egy valóban underground zenekar a 80-as években.

2020.07.07. 13:59:03

@birkamenet:

Nos,hogy ki a birka, meg az igénytelen ostoba, az a kommentjeid alapján egyértelmű.

birkamenet 2020.07.07. 14:09:18

@szélsőséges középenálló:

Ezt majd magyarázd el az EU 26 többi államának is, meg a Néppártnak is, akik nyilván nem brahiból irtóznak a fidesstől meg orbántól.

Egyébként orbánod saját kezűleg rakott titeket helyre, azzal, hogy utolsó sztyeppei maradványoknak nyílvánított titeket:

Sztyepp = legelő
Legelő = birka
Utolsó sztyeppei maradvány = Európa utolsó birkanépe

Hiába, orbán a libsi szabadkőművesek embere, a titkos jelbeszédét csak a Bilderberg csoporttársai értik meg.

Budai Nagy Antal 2020.07.07. 14:11:22

@István Surányi: "A Fidesz-kormány elvesztette a legitimitását akkor, amikor szétrúgta a Magyar Köztársaság Alkotmányát, és felszámolta a hatalommegosztás elvén működő államberendezkedést. Illegitim, mert erre semmiféle felhatalmazása nem volt. Csak arra, hogy kormányt
alakítson. "

Möhöhö..:-P

1. A 2010-es választások előtt a ballibák a kampányban avval riogattak hogy a Fidesznek kétharmada lesz, akkor új alkotmányt fog alkotni.
A választók nem ijedtek meg.Ettől. Így lett a Fidesz-KDNP-nek alkotmányozó többsége.

2. Lássuk mit "rúgott szét":
www.alkotmanybirosag.hu/alkotmany-1989

Rögtön az elején világosan leírták hogy ideiglenesnek szánták.
Jelzem , már az mszp-szdsz kétharmada is új alkotmányt akart, a Vastagh Pál-félét, csak hát összevesztek a koncon és Horn inkább levédette az egészet az elhíresült négyötödös szabállyal( ami az 1998-as kormányváltáskor automatikusan megszűnt.)

Ennyit az "illegitimitásról".

morph on deer 2020.07.07. 14:18:53

@cvsvrs:
” ez arra lesz jó, hogy a kultúrharcot az egyik brancs megnyerje”

Ez nem így és nem erről szól.
A helyzet az, hogy a kultúrharcot - de szép szó - megnyerni a fideszes csicskahad sosem fogja, mert nem képes rá. Nincs mivel, ugyanis.

De mivel szeretett uralkodónk egy megalomániás kis pöcs, akinek muszáj mindent uralni, különben rosszul alszik és még talán az étvágya is csökken, (ó borzalom!) neki a kultúra is “köll”, bármi áron.

Mivel, mint mondtam, tisztességes módon nyerni az életben nem tudna a “csapata”, hát alternatív megoldásokra van szükség.
Arra már rájött, hogy ha csak elnyomni akarják a liberális kultúrkörhöz tartozó művészeket, akkor részben szinte alig marad valaki is, aki számít, részben viszont ez ellenállásra, és így ellenkultúrára sarkall, az pedig hosszabb távon akár veszélyes is lehet!
Ezért aztán most azzal próbálkoznak, hogy így vagy úgy bevásárolják, becsalják, bekényszerítsék, stb. a nemzetthy táborba a prominens liberális művészeket, és így érjenek el eredményt.

Na ennek a próbálkozásnak egyik pillanatképét láthattuk éppen, kimerevítve egy pillanatra.

2020.07.07. 14:28:48

@birkamenet: A magyar kormányt a magyar nép választja. A magyar nép nem tartozik magyarázattal sem a Néppártnak, sem az EU-nak.

2020.07.07. 14:31:13

@birkamenet:
és a putyin, lukaesenka kormánya is legitimek, ahogyan a kijevi kormány is legitim. ezeket választotta a nép. aztán hogy miféle manipulációk után az egy másik kértés.

2020.07.07. 14:49:41

@morph on deer:
dehogy nem képes megnyerni. ha a vaszilij miklós nem tudja csődbe vinni az indexet, akkor meg is érdemelnék, hogy elzavarják őket. ahhoz, hogy győzzenek nem kell gondolkodniuk, hogy mi legyen helyette. semmi. szétzavarják a firkászokat és ennyi. lölő kifizeti mellényzsebből. a népszavát is. és az rtl helyébe a baráti sat1 csoport kerül. ha ezt nem tudják megoldani, akkor a fidesz megérdemli, hogy elzavarják. ha karigeri vezette budapestet nem tudják kiüresíteni, akkor megéremlik, hogy elzavarják őket. ez erről szól.

és persze a karigeri is mehet a magukat szakmának képzelő hülyegyerekkel. és elsöpörhetik a rezsimet. a két bájgúnárral, akik andy vajna kurzusfilmjeiben főszerepet játszottak. és miután meghalt verik a seggüket, hogy tombol a fasizmus. mert a helyébe lépő korifeus esetleg nem őket választja.

egységállami keretek között kell eldönti, hogy melyik brancs a mainstream és a másik az underground.

ez egy népnemzeti dal. nemzethy.
www.youtube.com/watch?v=YcB7VCjBoPQ
és ennek egy liberális változata.
www.youtube.com/watch?v=EslWCdDMOu8
a liberálisok azt mondják, hogy ez utóbbi meghaladása az előbbinek. szerintem inkább alulmúlják. az első a mainstream. a második az underground. szerintem ez nem kérdés. de budapesten igen. szegeden is. ott is azt mondják, hogy ez a liberális baloldal kell ide. és le a nemzethy színjátszással. ez problémás. valahogy el kell dönteni. ha ezt nem tudja a fidesz megoldani, akkor másik irányba dől el. valamerre döntsük el.

István Surányi 2020.07.07. 14:57:49

Bocsánat, hogy nem külön-külön válaszolok a hozzám szólóknak!
Ami a legitimációt illeti:
1./ A Kerekasztal egyik sarkalatos megállapodása volt, hogy polgári demokratikus, többpártrendszerű III. Köztársaságot építünk, megfelelő alkotmányos alapon, és ehhez egyik párt sem nyúl hozzá. E gentlemen agreementet Orbán fölrúgta.
2./ Ami a választók felhatalmazását illeti, hát Rákosi is választásokon nyert, és (pro forma) a Magyar Népköztársaság Parlamentje alkotta meg az 1949. évi Alkotmányt. Eszerint ezt is legitimnek kell elfogadnunk, az összes velejárójával és következményével együtt. Akkor pedig igaza volt Kádárnak, amikor azt mondta, hogy az (56-os) "ellenforradalmárok" a Magyar Népköztársaság törvényes rendjére támadtak.
3./ Tovább megyek. Hitler is választásokon jutott hatalomra.
4./ Ők (Hitler és Rákosi) nem is csináltak titkot abból, hogy milyen változtatásokra készülnek. Orbán csak arról beszélt, hogy le kell váltani az MSZP-SZDSZ kormányt. (Jó, aki nem volt teljesen hülye!)
5./ És akkor most nem beszélek a választások körüli csalfaságokról, melyek az úgynevezett kétharmadot hozták Orbánnak.

2020.07.07. 14:59:46

@morph on deer:
ez koncz zsuzsa 2020-as koncert túrnéja. lesz koncertja a papp lászló sport arénéban, szegeden, és miskolcon is. ezekben ellenzéki a polgármester. na de lesz debrecenben, vagy békéscsabán is.
jegytrafik.hu/koncert/koncz-zsuzsa-exkluziv-koncert-turne-jegyvasarlas
ez most a tomboló fasizmus? van egy 74 éves hölgy. aki jól tartja magát. éljen soká. egyszerű dalokat szépen tud énekelni. és a barátai a világlapokat telesírják, hogy ezek a szörnyűséges magyarok. úgy üldözték szegényt, hogy majdnem teljesen megnyomorították. az a minimum, hogy koncz zsuzsa vénségére nem mondja azt, hogy az szdsz egy kibaszott nagy geciség volt, akkor nem fogják hallgatni. most még fel van kínálva a lehetőség a kiegyezésre.

2020.07.07. 15:14:05

@István Surányi: Ezek rendkívül elcsépelt, unalmas panelek.
Magyarországon ma is többpártrendszer van. Az, hogy az ellenzék marginális lett, az az ő bűnük, nem a Fideszé. Hiteltelenné váltak a választók szemében.

A parlamentáris demokrácia -ami szemmel láthatóan nektek egyre kevésbé tetszik- nem arról szól, hogy ha nem a liberálisok nyernek, akkor a győztes azonnal illegitim lesz. Nem a bizonyítványt kell magyarázni, hanem jól kell teljesíteni.
Az ellenzék 10 éve a Pistike szindróma rabja. "Azé buktam meg, mert minden tanár hülye!"

Milyen csalás? Választási csalás, ráadásul egymás után 3 az EU-ban, és ehhez az orbángyűlölő EU csak asszisztál? Ugyan.....

2020.07.07. 15:16:03

@István Surányi:
az első választási törvény is olyan volt már, hogy nagyjából a választók felének egyirányú szavazatával alkotmányos többséghez lehetett jutni feltéve, hogy az ellenzék megosztott. tehát az összes politikai párt, az összes politikus azt tanulta meg, hogy ezt így kell csinálni. hiszen ilyen a mindenki által elfogadott törvény. 1990-ban is ez volt. a ner egy politikai termék. nem egy új rendszer. tehát a fidesz semmilyen új vagy újszerű alternatívát nem teremtett. az még várat magára. hanem egész egyszerűen bevégzik az elbaszott rendszerváltást. és ha nem viszik csődbe az országot, akkor orbán 2030-ig kormányozhat. felteszem annál tovább nem nagyon akar. egyszer csak szül neki valamelyik gyermeke egy fiú unokát, akivel focizhat. és lölőéknek adományozni kell ahhoz, hogy oligarchából nagypolgárrá váljanak. a vejkónak is talán elég lesz egy balatoni kikötő. récsölnek egy kis kastély. legyen a miniszterelnök családtagjainak vagyona feltéve, hogy az adott kurzus, vagy rezsim nem viszi csődbe az országot. elég alacsonyan van a mérce. mert antall, horn, medgyessy-gyurcsány kormányok is csőd közeli állapotot teremtettek.

vagy az van, hogy a fidesz politikai ellenlábasaikat kicsinálják, vagy őket csinálják ki. ez az ellenzéki kerekasztal kompromisszumából is ez következett. csak az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalícióval nem sikerült kiszorítani a többi pártot. hanem jelen állás szerint a fidesz nyeri meg és végzi be a rendszerváltást.

2020.07.07. 15:28:36

@szélsőséges középenálló:
magyaországon nincs nyugati típusú többpártrendszer. sose volt. az arra van alapozva, hogy vannak a szocialisták, a konzervatívok és a liberálisok. és ezek a civilizált politikai pártok. konjunkturális időszakban ezekből valamely kettős alkotja az antifasiszta koalíciót. és recesszióban létrejön a nagykoalíció. mert olyankor megerősödnek a népi nacionalisták, akik nem tartoznak a közélet főáramába. így működik németország. és kiszorítják az adf-t. így működik franciaország. ahol nem juthat hatalomra jutni a national rally. és az olasz kormányból salvini-t is kirakták. a nyugat-európai közgondolkodás alapja egy pszeudo többpártendszer. hogy az akadémikus bölcselet vezető képviselői létrehoznak valamilyen konszenzusos álláspontot. és politiakai pártok erről a nyilvánosságban folytatnak álvitákat. és a népi nacionalisták handabandáznak. és a főváros intellektuális fölényben levő uralkodó elit döntő többsége azt mondja, hogy na őket az ne. ez a nyugati típusú többpárti demokrácia.

orbán és haverjai azt mondják, hogy ők ezt nem kérik. hiszen egy ilyen rendszerben mindig ők lesznek a fekete bárányok. tehát a nyugati típusú plurális pártrendszer helyett kvázi egypártrendszert teremtenek. van egy uralkodó állampárt. és szabad választások vannak. amire azt mondják, hogy ez plebesciter vezérdemokrácia, hibrid rezsim, stb. ez nem nyugati típusú többpártendszer. ahol elképzelhetetlen az, hogy a szocialista, a liberális és a konzervatív vezető értelmiség ne szólalhasson meg a közmédiában. olyannyira, hogy ne ők magyarázzanak minden egyes hírt a nézőgyerekeknek.

2020.07.07. 15:33:48

@szélsőséges középenálló:
budapesten az ellenzéki pártok hozzák, amit a nyugatosoknak hozniuk kell. csak a gyügyei paraszt a tyúkszaros mackónadrágjában ül a lócán. és nem szavaz ezekre. hanem azt mondja. lölő lopik. na és? nem mindegy, hogy ki lopja el. lopja el lölő. szántsa be a népszabadságot és a népszavát is. ilyesmi nyugat európában nincsen. hanem ez kétségtelenül a lajtától keletre jellemző inkább. ami tekintve, hogy magyarország a lajtától keletre fekszik olyan nagyon nem meglepő.

István Surányi 2020.07.07. 16:12:24

A purparlé köztünk kulturáltan indult, mely meglehetősen szokatlan. Csodálkoztam is, hogy nem kerül elő a jól ismert lekezelő, érveket gúnnyal tromfoló hangnem. Előkerült. Kedves @szélsőséges középenálló! (Sajnos a nevén nem tudom megszólítani, ahogy illik, Önök nem szokták megadni. Mint ahogy nyilván sokan a másik oldalról sem.)
Nos, tehát! A tények nem panelek, és, hogy mit tekintek demokráciának azt kérem, ne feltételezze, hanem, ha kiváncsi rá, kérdezze meg!
Akkor a részemről ennyiben maradok. Tisztelettel

morph on deer 2020.07.07. 16:16:28

@cvsvrs:
“ ahhoz, hogy győzzenek nem kell gondolkodniuk, hogy mi legyen helyette. semmi”

Nem kell?
Ha nem, hát nem.
És ha kellene?
Szerinted hányadik nagy nemzetthy kultúrharcos kiadvány süllyedt el a totális érdektelenség mocsarában?
Pedig “kinyílott a pitypang” is, ha jól emlékszem. :)

Az a helyzet, hogy nem találsz normális, magára valamit is adó kultúrembert, aki ezt az illiberális baromságot önként és meggyőződésből hajlandó lenne felvállalni!
Kezdve azzal, hogy aki tisztában van a szó jelentésével, az már eleve nem lehet fideszes, ugye...

Innentől kezdve pedig egyértelmű, hogy ezen a területen csak erőszakkal, azaz szabályozással és gazdasági nyomásgyakorlással tud némi eredményt felmutatni az orbán-éra, mert kultúrával nem megy.

“ egységállami keretek között kell eldönti, hogy melyik brancs a mainstream és a másik az underground.”

Szóval állami, központilag meghatározott “kultúrára” gondolsz? Hacsak úgy nem...
Gondolom kötelező lesz ismerni a “megjöttek a fehérvári huszárok” című műalkotást, a példaértékűnek tekinthető, stílusteremtő orbáni előadásban, a hajókon folytatott családbarát szabadidős tevékenységekhez pedig az “adidejadidit” pákói magaslatai mutatják a kívánt szintet...
De szép is lesz!

2020.07.07. 16:44:55

@morph on deer:
éppen ez a lényeg. nem kell semmilyen kultúrharcos lapot létrehozni széljobbról. elegendő beszántani a szélbalt. és úgy nyer a fidesz. tehát nem kell még egy origó az index helyébe. mi a francnak. hanem a bajnai, spéder, simicska firkászait zavarják szét. de nincs értelme létrehozni még egy újabb echo tévét. egyszeűren csak szét kell zavarni ezt a magát liberálisnak mondó társaságot. és ha ez sem sikerül a fidesznek, akkor nekik kell távozni a villából. ez a reality ilyen.

2020.07.07. 17:02:08

@morph on deer:
az állami intézményekben állami kultúra lesz. az egyházi intézményekben egyházi kultúra. a szabad piaci intézményekben szabad piaci.

errefelé a görög katolikusok hétvégén nyitottak egy romkocsmát.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(3).jpg
fellépett palya bea.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4272/200706palyabea_ksz_(4).jpg
és ez a szemüveges a parókus: kapin atya. ők meghívták az egyik helyi fidesz potentát színész kisfiát. és utána grecsó krisztián mutatja be új könyvét. kapin atya szerint térjenek be a liberálisok. de kapin atya a fideszben van. a fidesz2 kínál egy menekülő utat. bayer zsoca és a fidesz1 nem kínál. libertárius keresztények. debrecenben az evangelikusok a héten fenyő miklós slágereit éneklik. és a perselypénzből támogatják a fellépőket. de ez nem olyan meglepő. azután, hogy római katolikus bálon szandi a fellépő. palánki megyéspüspökkel. a hagyományosan kissé kicsapongó reformátusok még a leginkább konzervatívok. ezek a könnyűzenei előadók az egyházi intézményekben is megjelennek. ezért nem olyan nagy gáz szikora robi, aki szerint orbánt a szűzanya vezeti. habony árpi, rogán tóni és a szűzanya. így hárman. de ha ezek nem teljesen hülyék, akkor ők nyerik meg a kultúrharcot. feltéve, hogy megnyeri valaki és nem lesz polgárháború.

2020.07.07. 17:18:32

@István Surányi: Szeretném egyszer megérni -de sajnos nem fogom-, hogy ugyan ilyen érzékenységről tegyél tanúbizonyságot, mikor az elvbarátaid lebirkázzák, taplózzák, bunkózzák, stb. a magyar társadalom jelentős részét.

István Surányi 2020.07.07. 17:38:52

Kedves busara!
Nem tetszettem megsértődni, semmi új nincs, se a hangnemben, se a tartalomban. Viszont engdje meg, hogy felhívjam a figyelmét a kétsoros levelében felbukkant néhány nyelvtani hibára: "megtetszett" nem ugyanazt jelenti, mint "meg tetszett" (sértődni.) Leamortizálni meg nem lehet semmit, minthogy az amortizálás már önmagában leértékelést, leértékelődést jelent. Ezt nem lehet tovább "le"! Hát, csak tanuljon szorgalmasan!

Reding Roli 2020.07.07. 17:40:40

@cvsvrs: magyaországon nincs nyugati típusú többpártrendszer. Sose volt"

Dehogynem! A rendszerváltáskor az Ellenzèki Kerekasztal rèszvevői lefektettèk a plurális demokrácia, a pártok egyenlő verenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló rendszer alapjait, ami működött is , többè- kevèsbè elèg jól, amíg Orbán Viktor második hatalomra kerülèse után szèt nem vertèk szisztematikusan...
Az emlegetett plebiszciter vezèrdemokrácia az èretlen , korai demokráciák sajátossága Weber szerint , fő jellemzője , hogy egy karizmatikus szemèly megszerzi a hatalmat demokratikus választáson, majd a vezèr ès követői úgy vèlik, hogy a nèp nevèben jogosultak a demokratikus intèzmènyrendszer kereteit átlèpni ...Orbán ennèl tovább is ment , hiszen szèt is verte , " a fèkek ès ellensúlyok rendszerèt " , ès új , egypárti hatalmi rendszer kièpítèsèbe kezdett....Ebben a rendszerben már nincs szüksèg semmilyen hatalmi kontrollra , hiszen az állampárt ès az állam összefonódik teljesen , a hatalom pedig egy teljhatalmú vezető kezèben összpontosul," a nèp nevèben ", az implicit államcèl pedig egy párt hatalmának a fenntartása , nem pedig a közjó szolgálata ...A demokráciat csúfnevekkel illetik :" illiberalis demokrácia "- az " il "egy fosztókèpző, a demokráciát megfosztja az alapjaitól ( felvilágosodástól ès a liberális alapelvektől...)
Orbán autoriter vezető , nem " vezèrdemokratikus " A demokrácia , modern nyugati típusú demokrácia soha nem a" többsèg uralmat jelenti " hanem azt a finomhangolt , èrdekegyeztetett rendszert, ahol minden társadalmi èrdekcsoport otthonra talál, van elszámoltathatósága a regnáló hatalomnak ès van esèly egyenlő feltètelek szerint versenybe szállni a politikai hatalom megszerzèsèrt...
Az eredeti ígèret a plebejus demokrácia volt , 2009- ben, ehelyett a politikaközeli nagyburzsoázia kormánya lett az Orbán- kormány , minden erre utal : igazságtalan adórendzser , 1000 milliárdos szubvenciók a haveri nagytőkènek , stb..)
A plebsz kapta a munkaállamot, ahol dolgozhat látástól vakulásig, csökkentett munkajogi ès nem lètező szociális rendszerben ...
Az Orbán - rendszer valójában nem más , mint szèlsőjobboldali populista trükkökkel ( a közmèdia leuralása , az állandó külső fenyegetettsèg látszatának fenntartása , a vèlemènyformaló társadalmi csoportok megvásárlása , az ellenzèk ellehetetlenítèse stb..)
fenntartott crony - kapitalista rendszer , amely bukásra van ítèlve , mert igazságtalan , erkölcstelen ès fenntarthatatlan ....

István Surányi 2020.07.07. 17:41:24

@szélsőséges középenálló: Én senkit nem bunkózok, taplózok, most sem tettem, és nem is helyeslem, bárki teszi! Mások leveleinek tartalmáért meg nem felelek!

2020.07.07. 17:42:22

@István Surányi:
a hozzád hasonló lényeglátó balfaszok úgy kellenek a fidesznek, mint egy falat kenyér az éhezőnek. remélem nem vétettem komoly nyelvtani hibát.

2020.07.07. 18:07:40

@Reding Roli:
ne viccelj már. ezek a pártok a bm főcsoportfőnökségeinek a környezetéből bújtak elő. az összes. amit most nem részeleteznék. semmiféle politikai verseny nem volt. ha lett volna, akkor orbánt lett volna az első szabadon választott miniszterelnök. mert abban a mezőnyben ő volt messze a legtehetségesebb politikus. ha valós politikai verseny van, akkor a fidesz 90-ben úgy első, hogy nincs második. mert a többi párt vezetői modern politikai mozgalmak szervezésére egytől egyig alkalmatlanok voltak.

az első választás úgy dőlt el, hogy pozsgay aki akkor az mszp elnöke volt átengedte az egyes csatornát az mdf-nek. az estei fél nyolcas híradót. ami a legnézettebb volt. és a kettes csatornán a napkeltében és a napzártában szerepelt elsősorban a szdsz és az ifjúsági szervezetének szánt fidesz. akkorisban sem versengtek politikai programok. ideológiai versengés se nagyon volt. ha lett volna ilyesmi, akkor a kádárizmusra szavazott volna a többség. ha kádár túlélte volna a rendszerváltást, akkor megnyerte volna az ideológiai vitákat. az orbánizmus jelentős részben a szocializmus újratöltve. a vörös csillagot le van cserélve szent koronára. a fidesz egy késő kádárba oltott korai horthy korszak. a kegyelmes kormányzó pártfőtitkár hóbortjával a foci egyházzal. de az nem olyan nagyon rossz. aki szerint az, meneküljön. mert olyan nagyon lehet máshogy. ez még egy kicsit népiesebb, kollektivistább, a határon túlra tekintve nacionalistább lenne akkor ha a közakarat ténylegesen érvényesülne. tehát ebben a kutltúrális mixben még mindig az úgymond liberális elem van túlreprezentáltva. innen nézve. és debrecennél szerintem nem urbánusabb ez az ország.

2020.07.07. 18:17:06

@Reding Roli:
szóval orbán szerencséje az volt, hogy a szocialista reformértérelmiség elárulta a kádárizmust. mert úgy a népi baloldal szervezte volna meg az új tömegpártot. kezdetben még a fidesz is ebbe az irányba tendált. ha 2005-ben az mszp azt mondja, hogy nekik testvérpártjuk az rmdsz. szily katalin lett volna az államfő. aki meghirdeti a keresztényszocialista uniót erdéllyel, akkor 2006-ban kivégezhették volna a fideszt. úgy, hogy egy vörösbáró megveszi simicskát.

Reding Roli 2020.07.07. 18:27:37

@cvsvrs: semmiféle politikai verseny nem volt. ha lett volna, akkor orbánt lett volna az első szabadon választott miniszterelnök. mert abban a mezőnyben ő volt messze a legtehetségesebb politikus."
Tehetsègesnek lehet hogy tehetsèges volt, de a tudása mèg messze nem èrte el Antall József, Pozgay Imre, Tölgyessy Pèter , vagy Kónya Imre tudását. A Fidesz akkor még nem számított jelentős pártnak , majd kiestek a parlamentből 1994- ben, ès akkor mèg liberálisok voltak , az SZDSZ- el egy gondolati síkon ...Akkor a liberálisok voltak a radikális rendszerváltó ellenzèk , a korábbi szamizdatosok, az MDF meg az állampárttal lepaktálónak tűnt...
De, Pozgay volt a legjobb , az kètsègtelen ,az egèsz politikusi mezőnyben...
Az akkori viszonyokra nem jól emlèkszel: a többsèg rendszerváltást akart, szabadpiaci gazdaságot ès többpártrendszer ...
Azt hittèk, ha rendszert váltanak akkor egyből eljön az osztrák èletszínvobal ...De lett 800 ezer munkanèlküli ès elszegènyedès ...
Ezért szavazata vissza az MSZP - kormányt 1994- ben...
De a Kádár - rendszert csak nagyon kevesen akartak vissza ...
Orbán hazugsággal került hatalomra , másodjára : a világgazdasági válság romboló hatásainak következmènyekènt túlnyerte magát , de az ígért" plebejus demokrácia " helyett lerombolta a demokráciát is ès a nemzeti burzsoázia kormánya lett a köznèp kormánya helyett ...

Reding Roli 2020.07.07. 18:34:06

@cvsvrs: A szocialista reformèrtelmisèg egyik rèsze liberálisabb volt a másik rèszük a nèpnemzeti vonalhoz húzott ,mint pl Pozgay Imre , akit az SZDSZ ès a Fidesz nem támogatott...A közvetlenül , a nèp által megválasztott köztársasági elnöktől fèltek...
Pedig, most ez lehetne a demokrácia egyik tartóoszlopa: egy erős , közvetlenül megválasztott államelnök ...Rögtön lenne Orbánnak ellensúly....( Ha nem állampárti elnök lenne..)

2020.07.07. 18:42:39

@Reding Roli: Jelen pillanatban a liberális demokrácia fellegvár az USA áll bukásra. Éppen szétveri az a csürhe, akik a szélsőséges liberális demokraták buzgón támogatnak.
Ezzel szemben úgy néz ki, a populista, autoriter Orbán-rezsim köszöni szépen jól van.
Miután Orbán megfelelően kezelte a pandémiát, így nem hogy bukna, de nőtt a népszerűsége, hasonlóan mint a migránsinvázió idején.

Ha az Isten vele van, és megtartja erőben, egészségben a jelenlegi ellenzékét, akkor még sokáig hatalmon marad. Minimum kétharmaddal.

Ha pedig az USA bukik -bukni fog-, akkor villámgyorsan átveszi a helyét vagy Kína, vagy Oroszország. (más nem jöhet számításba)
Na akkor majd föl fogják tenni a kérdést az ellenzéknek, miért is volt a hiszti a keleti nyitás miatt? Vagy akkor megint az Orbán tudott egyedül előre gondolkodni?

2020.07.07. 18:47:27

@Reding Roli: A többség a szocializmus megreformálását akarta, nem rendszerváltást. A nyugat is ezt támogatta. A magyar ellenzéket még sz USA adminisztráció is őrültnek nézte.
A magyarok jóléti államot akartak, ehelyett liberális diktatúrát kaptak.

Az, hogy mennyire hidegen hagyta a gengszterváltás a magyar embereket, azt jól mutatja a választási részvétel.

birkamenet 2020.07.07. 18:48:23

@cvsvrs: "az első választás úgy dőlt el, hogy pozsgay aki akkor az mszp elnöke volt átengedte az egyes csatornát az mdf-nek. az estei fél nyolcas híradót. ami a legnézettebb volt. és a kettes csatornán a napkeltében és a napzártában szerepelt elsősorban a szdsz és az ifjúsági szervezetének szánt fidesz."

Ja, most esett le nekem a tantusz!

Az a helyzet te többszörösen kitörölt "cívisvárosi", hogy te előbb utóbb mindig lebuksz az agyzavaros, történelem hamisító, lázálomszerüen folymatosan hazudozó ömlemény tengereiddel. Itt vannak még új fiúk, akiknek fogalmuk sincs, hogy te olyan intenzitással hanadabandázol a világról bármit össze, mint ahogy más a levegőt szedi.

Szegény új fiúk itt vitatkoznak veled, közben nem tudják, hogy te egy olyan sárgaházi eset vagy. Ami még rosszabb mint egy bértroll, mert a bértroll legalább tudja, hogy hazudik. Te viszont a handabandáidat valóságnak értelmezed.

Pozsgay mint MSZP elnök?? Aki egymaga osztogatja a TV csatornákat!! És még csak nem is annak a pártnak, amelyiknek az "elnöke"(bruhahaha), hanem az ellenzéknek!!??
Bammeg, te Béndeket nézted ki magadnak, hogy az ő blogjában fogd megírni az Alternatív Valóságaid sorozat történetét??

2020.07.07. 18:49:06

@Reding Roli: Nem az ellenzékiek féltek a közvetlen köztársasági elnök választástól, és az elnöki rendszer bevezetésétől, hanem az MSZMP.

Reding Roli 2020.07.07. 18:59:55

@szélsőséges középenálló: "Ha pedig az USA bukik -bukni fog-, akkor villámgyorsan átveszi a helyét vagy Kína, vagy Oroszország. (más nem jöhet számításba)
Na akkor majd föl fogják tenni a kérdést az ellenzéknek, miért is volt a hiszti a keleti nyitás miatt?"
Ha az USA bukni fog , akkor bukni fog Nyugat- Európa is , ami azt jelenti , hogy Kína ès \ vagy Oroszország vazallus államai leszünk...Attól meg az Isten mentsen meg minket, hiszen látjuk , hogy mit is jelent ezen országok vazallusainak lenni...
Kína nem azért szerez egyre nagyobb befolyást a világban , hogy a partner országoknak jobb legyen , hanem saját magának , az 1,4 milliárd kínainak akarnak jót...Eladja a "kedvezmènyes" hiteleit ,kereskedelmi függősègbe taszítja a partner országokat , főleg ott ahol partnerre talál a helyi nepotista elittel..Most, a covid válságban már afrikai partnerek is rájöttek, hogy mit jelent a kínai barátság : hosszú távon a teljes függősèget ès kiszolgáltatottságot..
A világ csak most èbred , hogy mit is akarnak a kínaiak ès hogy milyen aljas hatalomtechnikai eszközeik vannak...
Remèlem a nyugat győz, erre minden esèly megvan ( mèg )

Reding Roli 2020.07.07. 19:09:24

@szélsőséges középenálló: Nem az ellenzékiek féltek a közvetlen köztársasági elnök választástól, és az elnöki rendszer bevezetésétől, hanem az MSZMP."
Nem jól emlèkszel: az SZDSZ ès a Fidesz nem akarta Pozsgayt ....ezért volt a 4 igenes nèpszavazas ...Vègül nem is lett az új rendszerben közvetlen elnökválasztás ..
"Liberális diktatúra " nem lèzetik...Oximoron...Minden liberális demokrácia alapja a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodasan alapuló rendszer , azaz : nem lehet diktatórikus , szubsztanciája miatt...
Nem ritka a koalíciós kormanyzás: jobb és bal együtt ( Nèmetorszag)
Megint más dolog , hogy mennyire tűrik a "fasizmust " USA - jobban , az EU kevèsbè , törtènelmi hagyományok miatt..

2020.07.07. 19:14:29

@Reding Roli: Igen. És ezzel szemben a liberális demokrácia etelonja, az USA mindig arra törekedett, hogy másoknak jó legyen. Minden rezdülése erről szólt, és nem arról, hogy kitapossa az utolsó fillért is ezekből az országokból. Csupa jó szándékból szállt meg országokat, rombolt le, gyilkot ártatlan embereket, hiszen ő csak az evilági lét legmagasabb élhető rendszerét akarta exportálni, a liberális demokráciát. De azt tűzzel-vassal.
Bizony egy ilyen mennyország után Kína, vagy Oroszország maga a borzalom.

2020.07.07. 19:21:21

@Reding Roli: Liberális demokrácia nem létezik.
Az milyen liberális váltógazdaság, ami a németeknél volt hosszú éveken keresztül, mikor a koalíció olyan fölényre tett szert a Bundestagban, hogy házszabályt kellett módosítani, mert az ellenzéknek megszólalási joga sem volt.

Nem emlékszem rosszul. Az MSZMP hosszú ideig biztos volt abban, hogy megnyeri a választást, és ezért ellenezte az elnöki rendszert.

2020.07.07. 19:22:54

@Reding Roli:
szerinted valódi politikai versenyben hányan szavaztak volna antall józsefre vagy tölgyessy péterre. az első választások idején szegeden voltam. középiskolai osztálykiránduláson. és bementünk a fogadalmi templomba, ahol arról prédikáltak, hogy az mdf jelöltjére kell szavazni. de így, hogy tehát nem körülírták, keresztény konzervatívok, vagy hogy az isten, haza, család, hanem em-dé-ef. azt gondoltam, hogy így túl sok értelme nincs a választásoknak. mindenki egypártrendszert akar továbbra is. úgy, hogy az ő pártja nyerjen. és csak az. akkor még úgy gondoltam, hogy ez megváltozik. aztán rájöttem, hogy dehogy is. ez ennél csak rosszabb lesz. amelyik egyik párt ki nem üti az összes többit. és be nem végzi a rendszerváltást.

2020.07.07. 19:39:30

@birkamenet:
pozsgay imre és az mszp engedte át az mdf számára az egyes híradót. és horn gyula akadályozta meg azt, hogy tv3 és az szdsz frekcenciát nyerjen. úgy utálta őket. a saját koalíciós partnerét. és ez támogatta a fidesz is. úgy kapták meg a magyar nemzetet. lényegében az összes párt gyűlölte az szdsz-t. az össezs párt ellenük szerveződött. kényszerből kötött velük paktumot, és koalíciót az mszp népi szárnya.

Reding Roli 2020.07.07. 20:10:12

@szélsőséges középenálló: Liberális demokrácia nem létezik." Dehogynem lètezik! A nyugati államok politikai rendszerei mèg mindig liberális demokráciák, rendszerhibák előfordulnak , de a lènyegen nem változtatnak : az egyèni , alapvető szabadságjogok mindenek felett állnak , a hatalom elszámoltatható, van esèly szabad választáson a hatalomváltásra, lètezik a hatalmi ágak szètválasztása - a demokratikus kontroll...Monolit hatalmi tömbök kialakulhatnak a nyugati demokráciákban is ès stabil hatalomra tehetnek szert, de az alapvető szabadságjogok nincsenek korlátozva , ès egyenlő feltèlek között zajlik a politikai verseny ...
A szólásszabadság kèrdèse az egyedüli, amiben nincs egysèges álláspont a liberális demokráciákban : leginkább az, mikortól rasszizmus vagy gyűlöletkeltès egy megszólalás ...

@cvsvrs: Az ellenzèk , a valódi ellenzèk az SZDSZ - volt akkoriban , hiszen korábban őket figyelte az állambiztonság , ők adták ki a szamizdatot, ès ők vègeztèk az ellenzèki munkát...
Akkor az SZDSZ tűnt a radikális ellenzèknek , nem pedig az állampárttal cimboráló MDF...
Az lehet hogy utálták őket, mert túl sok volt az olyan èrtelmisègi az SZDSZ- ben , aki valóban nagy tudású volt ( Kiss János , Tölgyessy Pèter)
Bár ők sem látták túl jól a jövőt, hiszen akkoriban még senki sem látta , hogy mivè fajulhat Magyarorszagon a plurális demokrácia ès nem tettek be elég alkotmanyos fèket a rendszerbe ...Fèltek a nèptől, hogy az visszaszavazza egy közvetlen elnökválasztáson az állampárt valamely funkcionáriusat....
Ma pedig milyen jól jönne egy közvetlenül megválasztott köztársasági elnök...

2020.07.07. 20:12:31

@birkamenet:
egy állampárt/tömegpárt/néppárt az egyik oldalon. és valódi függetlenek a másikon. magyarországon ez eredményez normalitást. az összes többi felállás kultúrharc. budapest többsége ez utóbbiba legitim módon beleállt azzal, hogy dk (mszp) és a momentum (szdsz) koalíciója a párbeszéd (együtt) elsöpri a rezsimet. első körben tarlóst, második körben orbánt. de ha ez legitim poltiikai törekvés, akkor az ellenzéki pártok leváltása is az. és inentől kezdve el kell dönteni, hogy melyik brancsból lesz a kulturális mainstream és melyiknek marad az underground. ez ennyire egyszerű. az egész egy végtelen primitív összcsapás.

debrecenben nincs kultúrharc. ma mutatták be mondjuk ezt a kötetet.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/debrecenisegmintazataikonyv.jpg
a fidesz mutatta be. a fidesz kulturális főtanácsosa. a kultúrát a fidesz csinálja és valódi függetlenek (akik nem fideszesek, de nem is feltétlen fidesz ellenesek). ez teremti meg a normalitást. senki se verte a seggét, hogy jönnek a nácikok. a fidesz az egyetlen működő párt. és vannak pártatlanok, párton kívüliek. de nem akarják megdönteni a magyar államiságot. hogy beleszól a kulturális közéletbe. persze, hogy beleszól. az állam kulturális intézményhálózatán keresztül.

2020.07.07. 20:13:48

@Reding Roli:
az szdsz se akarta az ügynökaktákat nyilvánosságra hozni. azért, mert az szdsz jelentős részben a iii/i-ből szerveződött.

Reding Roli 2020.07.07. 20:18:59

@cvsvrs: Ez így igaz, de a Fidesz sem akar lusztraciós törvènyt , mert soraiban állampárti funkcionáriusok ès beszervezett ügynökök vannak...Schiffer többször benyújtotta a törvènyt , de mindig elkaszalták...

2020.07.07. 20:25:14

@Reding Roli:
kádár leváltása után nem volt valódi hatalom. és ebből következően nem volt valódi ellenzék se. egy visszarendeződéstől lehetett tartani. és többek között ezért is volt minden pártnak titkosszolgálati kapcsolata. a rendszerváltás nem egy demokratikus átmenet volt. az emberek olyanokról beszélgettek, hogy lenke néni és taki bácsi mit mondott a szomszédokban. tehát egy fikciós teleregényből igyekeztek tájékozódni. hogy ezek a színészek csak nem hazudnak nekik. egy vidéki városban az átlag ember semmit se tudott a rendszerváltásról. egy faluban meg végképp. a tölgyessy péter. senki se tudta, hogy kik ezek az emberek. hogy kerültek oda. senki se értette. hankiss elemér hogy kerül oda? van egy dadogós ember, aki szociológus, fogalma nincs a magyar társadalom működéséről. az átlagos magyar település átlagos magyar családjának gondolkodásáról. legyen ő a tévé elnök. mi volt ebben a választásban ténylegesen demokratikus? az emberek beszavazatkak valamelyik pártra. a többség majdhogy nem blindre.

A Joda visszatér 2020.07.07. 20:29:25

Koncz Zsuzsa apósa meg ugye Boldizsár elvtárs volt..

A Joda visszatér 2020.07.07. 20:32:11

@Reding Roli:

Állampárti funkcionáriusok? Kicsoda?

2020.07.07. 20:37:53

@Reding Roli:
a fidesz se akart. mert lehetett tartani egy esetleges visszarendeződéstől. még a szovjet hadsereg bent volt az országban. de a csapatkivonást sokkal korábban eldöntötték. 88 nyarán katonai repülőtér melletti fürdő kocsmában az orosz tisztek sírtak, hogy szibériába küldik őket bágogvárosokbaa ruszki tisztek feleségei kijártak vásárolni. és már 87-ben mondták, hogy hazamennek. csak nincs hová. mert a szovjetunióban nincs elég lakás és laktanya. 87 után a csapatkivonás már nem politikai, hanem logisztikai kérdés. így jönnek létre a pártok. de nincsenek kidolgozott politikai programok aban az értelemben, hogy azok sok ember dolgozik. sok ember ismert. mert egyik párt mögött sincs tényleges politikai mozgalom. az mszmp/mszp mögött már nincs. a többi mögött még nincs.

és a rendszerváltó elitből a fidesz az egyetlen párt, amelyik képes arra, hogy létrehozzon egy országos hálózatot amelyik hegyeshalomtól elér csángóföldig. és ott van minden magyar településen. minden magyar utcában. egy párt hozza ezt létre. és egy baloldal pártalapszervezeti szétesnek. jobbról létrejön egy új állampárt. és az ország fele párton kívüli. és a nagy kérdés, hogy ezzel a helyzettel mit lehet kezdeni.

Reding Roli 2020.07.07. 20:37:55

@cvsvrs: :Hankiss elemér hogy kerül oda? van egy dadogós ember, aki szociológus, fogalma nincs a magyar társadalom működéséről."
Ezèrt mondta HanKiss Elemèr , hogy " Találjuk ki együtt Magyarországot ," - ès milyen jó is lenne most egy ilyen Tv - elnök, aki nem az állampárti narratívákat akarja leerőszakolni a torkunkon , hanem lamentáló èrtelmisègikènt közös utakat keresne...Az Orbán- rendszer csak háborúkban tud gondolkodni....De, ezt a háborút megnyerni nem lehet , max. a plebs egy jelentős rèszère hatnak, az èrtelmisèg a fiatalság meg lenèzi ezt az erőltetett kultúrkampf-ot...

Reding Roli 2020.07.07. 20:40:17

@szugera bácsi:
Állampárti funkcionáriusok? Kicsoda? Pl: Pintèr, Matolcsy, Kövèr...de vannak mások is ...

István Surányi 2020.07.07. 20:45:38

@cvsvrs: A lényeget már megírtam, cimbora! Még hozzá is fűztél valamit. Egyébként helyesen fogalmazni, írni se árt! Sőt! Azzal kezdődik. Na, jó! Átengedem a homokozót! Öljétek meg egymást!

2020.07.07. 20:54:28

@Reding Roli: Olyan van, hogy liberális antidemokrácia. Nincs olyan, hogy korlátlan, mindenek fölött álló szabadságjog. Ez az agymenés a liberalizmus egyik legnagyobb bűne. Pedig a bűnlajstrorm igen hosszú.

Ez az idióta felfogás vezetett ahhoz, hogy ma arról beszélünk, tönkre tettük a biodiverzitást, az ökoszisztémát, pusztítjuk a Földet teljes gőzzel.
Ennek oka, hogy a (neo)liberálisok azt sulykolják évtizedek óta, hogy az ember nem részese, hanem ura a természetnek, és a korlátlan szabadság égisze alatt a tudomány segítségével az gátlástalanul kizsigerelheti.
A szabadságjognak akkor van relevanciája, ha az valamely érték megteremtésére irányul. A liberalizmusnak nincsenek értékei.
A szólásszabadság liberális értelmezése a totális véleményterror. Mindenkinek kuss, csak egyetérteni lehet. Lásd migránsinvázió Európa, Csőcselék tombolása USA.

Milyen egyenlőség az, ahol a lakosság pár százaléka bitorolja a javak több mint 50%-át? Milyen egyenlőség az, ahol egy menedzser többezerszeresét keresheti, mint a melós?

Milyen demokrácia az, ahol nem a választók által megválasztott népképviselet,hanem a törvényhozás nyakába ültetett bírói főhatalom, a jurisztokrácia gyakorolja a hatalmat?

A liberalizmusnak mennie kell, ez nem kérdés.

2020.07.07. 20:56:10

@Reding Roli:
félre értés ne essék. nem gondolom azt, hogy hankiss elemér rosszat akart. volt három tévé csatorna. ő azt mondta, hogy legyen az 1-es az mdf-é (a mindenkori kormányé), a 2-es az szdsz-é (az ellenzéké). van két híradó. két hírmagyarázó műsor. egy közös kuratóriummal. ahová minden párt képviselőket delegál. és ezek a pártok egymással értelmesen tárgyalva kiművelik azt a politikai etikettet, amit mindannyian követnek. antall józsef és tölgyessy péter ezt majd megoldják. és a 3-as csatornát adják el. ami a ruszkik használtak. és ugye még volt a duna tévé, ami műholdon keresztül szolgáltatott a határon túli magyaroknak.

de ez a koncepció nem működött. de ott volt csurka, torgyán és a többiek. radikális népi nacionalisták az egyik oldalon. brutális magyarellneesség a másikon. és ezek össze akartak csapni. a mai napig ez van. az illiberális orbán van és egy extrém liberalizmus. az állam vonuljon ki a kultúrából. az magyar államnak ne legyenek kulturális közintézményei. magyar nem egy kultúrnemzet. mert láttuk mi lett belőle. auschwitz. és nem engedhetjük meg, hogy megismétlődjön. és erre a független intézmények jelentik a garanciát. hastag free szfe.

A Joda visszatér 2020.07.07. 21:03:03

@Reding Roli:

168ora.hu/itthon/horn-gyula-hazaarulozas-kover-laszlo-kossuth-radio-visszaszolas-mszmp-kisz-dr-horn-gyula-177138

"*A rendelkezésre álló dokumentumok alapján Kövér László nem volt MSZMP-tag, hanem az KB Társadalomtudományi Intézetének egy kutatócsoportjában dolgozott.

** A rendelkezésre álló dokumentumok szerint Kövér László KISZ-titkár sem volt."

Pintér és Matolcsy '90-ben hol volt még a Fidesztől?

Reding Roli 2020.07.07. 21:17:20

@szélsőséges középenálló: Milyen egyenlőség az, ahol a lakosság pár százaléka bitorolja a javak több mint 50%-át? Milyen egyenlőség az, ahol egy menedzser többezerszeresét keresheti, mint a melós?"
Ez a kapitalista gazdasági rendszer törvènyszerűsègeiből adódik , nem a" liberális demokráciából " èppen a progresszív skandináv rendszerek tudták ezt a különbsèget a legjobban mèrsèkelni a szociális demokráciában...

Milyen demokrácia az, ahol nem a választók által megválasztott népképviselet,hanem a törvényhozás nyakába ültetett bírói főhatalom, a jurisztokrácia gyakorolja a hatalmat?

Ez lenne a demokrácia egyik lènyegi eleme : a rendszerben legyenek az aktuális politikai hatalomtól független egyensúlyok: fèkek ès\ vagy ellensúlyok , ennek fontos eleme a bírói hatalom, különben az állampolgárok nem tudnának az állammal szemben fellèpni ha jogsèrelem èri őket ...Az állam nem egyesülhet egy korlátlan hatalomban , a " nèp nevèben "

" Ne legyen liberális demokrácia " Rendben , de akkor mi legyen helyette ? Milyen demokrácia az , amely a legjobban kiszolgálja az általanos közjót ? A legtöbb hibrid rezsimből inkább elfelè menekülnek az emberek...
Ami jó hely a világon : Norvégia , Finnország , Hollandia , Izland, Új- Zealand , Èsztorszag - azok mint liberális demokráciák ..Senki sem akar rendszert váltani ...

Reding Roli 2020.07.07. 21:25:04

@szugera bácsi: Pintér MSZMP titkár volt...Matolcsy meg III\2 - es együttműködő...Egy biztos : ha annyira makulátlan lenne a múltjuk , nem fèlnènek a lusztraciótól..
Orbán is szèp utat járt be a KISZ- tagságtól a liberális internacionalè alelnöksègèn át , mára az európai szèlsőjobboldal vezèralakja lett , mèg a Nèpparttól is jobbra ...
Ez egy elèg meredek èletút, ideológiailag...

Reding Roli 2020.07.07. 21:36:16

@cvsvrs: közös kuratóriummal. ahová minden párt képviselőket delegál. és ezek a pártok egymással értelmesen tárgyalva kiművelik azt a politikai etikettet, amit mindannyian követnek."
Ezt kellene most is , legalább a látszatra adnának , hiszen a Mèdiatanácsban nincs ellenzèki delegált...Ez így nem tűnik demokratikusnak ....

2020.07.07. 21:36:32

@Reding Roli:
na de az nem demokrácia, hanenm egy kisebbségi hegemónia. van egy kisebbség, amelyik uralja mondjuk a bírói rendszert. mert a társadalom elfogadta, hogy van egy mesterrassz, amelyik a hatalmi szempontból kulcs ágazatokban uralkodik. tipikusan a médiában és az igazságszolgltatásban. és lehet egy ilyen világban hinni. de ennek a neve nem liberális demokrácia. hanem illiberális hegemónia. egy szűk kisebbség uralkodik a a társadalom egésze felett. és ezek rendszerint úgy dőlnek meg, hogy a többség szupremáciát hirdet. ennek az a neve. nem diktatúra. meg hibrid rezsim. hanem egy kisebbség hegemónia kísérletével szemben a többségi elv meghirdetése. ami átmeneti jelleggel kirekesztő. és ez a szupremácia.

abdul hackeem 2020.07.07. 21:58:01

@cvsvrs: A brutális magyarellenesség az agymosó propaganda, a 27%-os áfa, meg az ellopott ezermilliárdok.

2020.07.07. 22:03:14

@Reding Roli:
na de ez az elképzelése nem működik. az, hogy a poltikai pártok önként és dalolva megosztják a hatalmat. karigeri azt mondja, hogy a párbeszéd elért 51%-ot. a fidesz 44%-ot és a puzsér 5%-ot. van 20 színház. ebből kapjon 10-et a baloldal, 9-et a jobboldal és 1-et a puzsér féle underground. mert így szavaztak a budapestiek. és egyébként ha a jobboldal megnyerik a választást, akkor nekik lesz 10 és a baloldalnak csak 9. tehát 1 színházigazgatói poszt a tét. vagy ha nagyobb politikai átrendeződés van, akkor is legfeljebb 2-3. de nem ezt mondja karigeri. hanem azt, hogy 20 önkormányzati fenntartású színházből nekünk jár 20. mert nálunk van 51%. és ezzel kétharmados többségben vannak az ellenzéki pártok képviselői. de ilyenkor az aránytalan mandátumeloszlás nem számít. és a fidesz is persze ugyanezt mondja, hogy egy minimális különbség a parlamenti matek alapján alkotmányos többséget eredményez. és majd ők ez alapján eldöntik, hogy kik legyenek könnyűzenészek pécsett. és ha majd a lovasi nyer, akkor ő döntik el. volt is erre kísérlet. egyik se engedi át a kormányrudat a másiknak. mert úgy van vale, hogy miért engedje. ez a demeter ért a költészethez és a zenéhez is. de szerintem ő se akar rosszat. csak nyilván ha azt mondják rá, hogy náci akkor benácul egy kicsit. és lehet mondani, hogy na ugye. amitől egy kicsit még benácul. és lehet menni sírni a nagyvilágba, hogy tombol a fasizmus. a köznép újraválasztja a fideszt. eddig legalább is ez történt.

2020.07.07. 22:12:50

@abdul hackeem:
az áfa 20%-ról 27%-ra növekedett. az szja 17%-os és 32%-os kulcsa 15%-ra csökkent. az "ezermilliárdos" lopás. van egy építőipari kartell. és ennek a vezetője lölő. és annak vannak túlárazott projektjei. ebbe időnként beszáll a strabag. lölő tárgyal az e-on képviselőivel. a strabag és az eon is hasonlóan működik, mint a magyar építők (lölő és barátaik) vagy a mvm. a mol hasonlóan működik, mint az ömv. vagy az az otp és az estre. csak ausztriában és németországban ezeket az oligopóliumokat több párt felügyeli. magyarországon az oligarchia egy pártba tömörült. és az ellenoldali "vörösbárókat" kiszorítják vagy megvásárolják.

Reding Roli 2020.07.07. 22:38:03

@cvsvrs: na de az nem demokrácia, hanem egy kisebbségi hegemónia. van egy kisebbség, amelyik uralja mondjuk a bírói rendszert. mert a társadalom elfogadta, hogy van egy mesterrassz"
Nem ural senki semmit , a kormányt kivève ....A demokráca termèszete az, hogy lèteznek a mindenkori kormányoktól független hatalmi ágak ès van autonóm kultúra , tudomány ....De, lehetne mondani a helyi , kormánytól független autonómiákat , az önkormányzatokat is..A kormány akkor jár el helyesen, ha meghagyja ezeket a szabadságokat...
Könnyű belátni , az aktuális politikai hatalomtól független hatalmi ágakra pl a bíróságokra szüksèg van , hiszen a polgárok maskèpp nem tudnak fellèpni az állammal szemben, ha sèrelem éri őket...
Az állam nem szólhat bele a tudomány autonómiájába sem , hiszen a politikusoknak - mèg a tudománypolitikusoknak sem - fogalmuk sincs a tudomány működèsèről...A tudomány ès a kultúra nem lehet az állam ès az államcèlok szervilis kiszolgálója...Sőt, inkább az aktuális rendszerkritkát kellene mindig adniuk , nem pedig az egyetèrtèst. Az mindig hiteltelen ...
Nem harcot kellene hirdeti a társadalomtudósokkel szemben, hanem megköszönni a kritikát ès beèpíteni a kormányzati politikába ...

Billy Hill 2020.07.07. 22:43:51

Szörnyű, hogy bárki azt csinálhat, amit akar. Ezt nem kellene engedni!

birkamenet 2020.07.07. 23:16:28

@szélsőséges középenálló: "A liberalizmusnak mennie kell, ez nem kérdés."

Mivel a liberalizmus európai alapérték, így az lesz a megoldás a primitiv magyarbirkájának, hogy te fogsz menni az illiberalizmusba, az orosz tartótiszt hazádba.

Ja, és a kétmillió többi fidiótát ne feljetsd el magaddal vinni, amint a lábatok az imádott ruszki anyaföldet tapossa, na onnantól lehet Magyarországot a romokból újjáépíteni.

chrisred 2020.07.08. 05:10:35

@szélsőséges középenálló: Inkább a Fidesztől függetlenül, de igen, az érvekkel egyetértettem.

chrisred 2020.07.08. 05:13:43

@Budai Nagy Antal: Vagyis Hornék kétharmada során azért nem született új alkotmány, mert nem állt mögötte társadalmi konszenzus (tehát illegitim lett volna), ahogy az alaptörvény mögött sem állt a megalkotásakor. Ennyit az illegitimitásról.

chrisred 2020.07.08. 05:15:11

@cvsvrs: Kevered a legális és a legitim fogalmát.

chrisred 2020.07.08. 05:24:15

@chrisred: index.hu/belfold/orban060926/

'A kormány nem törvénytelen, működésének, létének megvannak a közjogi alapjai. De elvesztette a jogot, a megbízást, a bizalmat ahhoz, hogy kormányozzon. Lincoln szerint: "egyetlen ember sem elég jó ahhoz, hogy a másikat annak hozzájárulása nélkül kormányozza." '

2020.07.08. 06:34:36

@Reding Roli: Akkor a 2. világháborútól a '70-es évek végégig tartó jóléti kapitalizmus nem volt kapitalizmus, mert ott közel sem voltak olyan társadalmi különbségek mint most.
Nem,ez a szélsőséges neoliberális kapitalizmus törvényszerűsége. Ami 2008-ban egyértelműen bebizonyította,hogy a szemétdombra való.

A liberális fékek és ellensúlyok egyetlen dologra lettek kitalálva. Fegyver a gyakorlatilag minden nemzetállamban törpe kisebbségben levő progresszív liberotálibok, és az őket irányító globáltőke kezében a népakarat, a többségi demokrácia korlátozására.

Sok más mellett ezek a mai (neo)liberofasizmus "jellemvonásai". De ennek vége, ez egyértelmű. A neoliberális paradigma fölélte erőforrásait, és megy a történelem szemétdombjára.
Hogy mi lesz helyette? Nem tudom. A legvalószínűbb, hogy a már működő konzervatív többségi demokráciák, és a szintén működő, gazdaságilag kiemelkedően teljesítő autokrata rendszerek.
Remélem ezek mellet lesz olyan nemzetállam, ahol megerősödik a valódi baloldal, a liberális megszállástól megszabadult szociáldemokrácia.

De a lényeg. A Régi Rend, a globális progresszív liberofasizmus megbukott. Bármi lesz helyette, az csak jobb lehet.

2020.07.08. 06:36:43

@chrisred:

Azt, hogy Magyarországon ki kormányozzon, azt nem a drogambulanciás zindex mondja meg, hanem a választók.
A zindex majd december elején írja meg a Jézuskának, mit szeretne.

chrisred 2020.07.08. 07:14:10

@szélsőséges középenálló: Csak a linket láttad, vagy azt is, hogy kitől származik a bemásolt idézet? Segítségként: az a személy mostanában nem Lincolnt, hanem az FSZB propagandaosztályát szokta iézni.

2020.07.08. 07:26:18

@chrisred: Elvből nem olvasok zindexet, origót, stb, de most megnéztem a fejlécet.

Miért gondoljátok ti úgy, hogy ebben az országban a saját táborotokon kívül bárkit is érdekel, hogy mit mondott, csinált, gondolt Orbán 2010 előtt?

Miért gondoljátok ti úgy, hogy a választó a szavazás előtt ezeket tanulmányozza?

Választást akartok nyerni? Le akarjátok váltani Orbánt? Helyes.

De könyörgöm, ehhez először föl kellene nőnötök a választók értelmi szintjére!!!!!
Mert most kilométerekkel alatta vagytok.

Reding Roli 2020.07.08. 07:36:00

@szélsőséges középenálló: " liberális fékek és ellensúlyok egyetlen dologra lettek kitalálva. Fegyver a gyakorlatilag minden nemzetállamban törpe kisebbségben levő progresszív liberotálibok, és az őket irányító globáltőke kezében a népakarat, a többségi demokrácia korlátozására."

Ezt állítják a nèpet elnyomó autoriter vezetők , a diktátorok...A fèkek ellensúlyok rendszere az nem " liberális " alapelv , hanem minden modern demokraciáè ! Már Arisztotelèsz is írt a hatalmi ágak szètválsztasának fontosságáról , majd Montesquieu ....A modern demokrácia a Montesquieui elvek alapján működik:
A hatalmi ágak szètválasztásának cèlja, a hatalommal való visszaèlès intèzmènyesíteett gátja , röviden : az önkènyuralom megakadályozására iranyul
Ez volt a fő cèl már az ókori demokráciák esetén ...
A törtènelem során a diktátorok nem ritkán válaszasok útján szereztek hatalmat , ahogy Hitler is, ezért kellenek a fèkek a rendszerbe ..
A nèp nevèben kormányzás mindig gyanús , hiszen minden társadalom vagyonilag , világnèztileg , etnikailag és számos más területen fragmentált ...A modern demokrácia a kisebbsègi èrdekek minèl harmónikusabb összeegyeztetèse ès nem a vèlt többsèg akaratának mindenkire másra erőszakolása....
Nem szabad elfeledni : ez mèg mindig csak közvetett demokrácia : legtöbbször konstrukció hozzá lètre a kormánytöbbsèget, sok esetben a győztes jóval többet visz , mint a valós társadalmi támogatottsága...Magyarországon is a tisztán arányos választási rendszer helyett , a többsègi felè mozdultunk , miközben nincs meg az angolszász országok szervezetileg elkülönő ès máskèpp lètrejövő, hatalomtól független " fèkrendszere "

chrisred 2020.07.08. 07:52:45

@szélsőséges középenálló: Akit nem érdekel, ne olvassa. De akkor ne is kommentálja, ha előkerül.

chrisred 2020.07.08. 07:55:57

@szélsőséges középenálló: "Választást akartok nyerni?" Nem.
"Le akarjátok váltani Orbánt?" Nem.

Azt akarom, hogy azon elvek szerint kormányozzon, amit 2010 előtt megígért, ami az akkori, eddigi utolsó választási programjában szerepelt, és ami miatt rá szavaztam, hozzájárulva az alkotmányozó hatalmához, amivel azóta visszaél.

Reding Roli 2020.07.08. 08:01:15

@szélsőséges középenálló: Hogy mi lesz helyette? Nem tudom. A legvalószínűbb, hogy a már működő konzervatív többségi demokráciák, és a szintén működő, gazdaságilag kiemelkedően teljesítő autokrata rendszerek."

Nem hinnèm! Miért adnának fel egy viszonylag jól működő társadalmi rendszert , egy rosszul működőèrt?
A kèrdès egyszerű : hol jobb èlni az áltagembernek , egy jól működő liberális demokráciában , mondjuk egy skandináv államban , Ausztráliában, Kanadában , Új zèlandon vagy egy autokrata rendszerben ...
Az autokrata rendszerekből menekülnek az emberek , nagyjából ez a világfolyamat , mert a szabadság nèlküli rendszerek soha nem fogják tudni azokat az èletkörülmènyeket- ès az individuális kibontakozást biztosítani , mint a szabad demokráciák ...
Bárhonnan nèzzük, a nyugati típusú liberális demokráciát nem lehet utolérni semmilyen tèren sem ...
Ha jól megnèzzük a nemzetközi politikát , akkor èppen a nyugati orszagok populista vezetőinek hatalmas bukását látjuk:
- Trump elfogadottsága rendkívül alacsony szinten...130 ezer covid halott és napi 50 ezer új beteg , anarchia - közeli állapotok..
- Bolsonaro - katasztrófa: covid - cunami , korlátlan erdőirtás , bűnözést hullám...
- Boris Johnson - szinten elrontott amit lehett, a valsagkezelèsben..
Kik nyertek ?
Merkel nyert : a nèpszerűsège nagyot ugrott , Nèmetorszag sikeres volt a valsagkezelèsben , az AFD mèlyponton..
De , Jacinda Ardern, Sanna Marina és progresszív női vezetőtársaik mind sikeresen kezeltèk a válságot...

A trendek szerint, most èppen a szèlsőjoboldali populizmus , a hamis ígèretekre- , tudomanytagadásra és a gyűleltekeltèsre alapuló politika bukását látjuk, világszerte ...

chrisred 2020.07.08. 08:06:28

@Reding Roli: Az alternatív álomvilág, amivel a populista vezetők elkábítják a híveiket, addig működőképes, amíg bele nem ütköznek a valóságba, mondjuk egy világjárvány képében.

2020.07.08. 08:09:51

@chrisred: Az egy dolog, hogy te mit akarsz, meg egy másik dolog, hogy a választók mit akarnak.
A választók 10 éve próbálják megértetni veled, meg az elvbarátaiddal, hogy leszarják Arisztotelészt, Platont, Hitlert, az agyament filozófiai, szociológiai, politológia "tanulmányokat". A saját mikroviláguk, a saját életük, a saját lehetőségeik amik mérvadók. És ezek 2010 óta folyamatosan javulnak.

Ennyi.

2020.07.08. 08:18:55

@Reding Roli: Igen csak úgy menekülnek az emberek Kínából, Szingapurból, Dél-Koreából. Gondolom azért térnek vissza a külföldön tanuló kínai diákok elsöprő többségben Kínába, mert rettegnek a diktatúrától.

Azért nagyon jó volna már megérteni, hogy nem kicsit aljas módszer közepesen fejlett országok lehetőségeit összehasonlítani fejlett országokéval.

Össze akarod vetni Magyarországot Norvégiával, Svédországgal, Hollandiával? Rendben. De akkor legyen már annyi eszed, hogy menj vissza az időben, és ezen "csodaországokat" a közepesen fejlett állapotukban mérd hozzánk.

Reding Roli 2020.07.08. 08:22:53

@chrisred: A populizmus csak egy hatalomtechnikai eszköz , nèpbolondítas ...A háttèrben megy a nèpellenes politika :
-9%- os Tanya , világbajnok áfa .. Ez a nèp èrdeke ?
- 1000 milliárdos szubvenciók a nemzethi nagytőkènek , szinte nem lètező szociális rendszer a másik oldalon ...Ez a nèp èrdeke ?
- Folyamatos csúszóleèrtèkelès , gyenge forint , implicit infláció...Ez a nèp èrdeke?
Ès lehetne sorolni napestig...

Arra hivatkoznak , hogy 10 èv alatt jobb lett, de vajon az mennyire a kormány érdeme, hogy egy kicsit jobb lett , nem inkább a 45- 50 millird EU fejlesztèsi pènznek , ès az egèsz közèp- európai règióban vègbement termèszetes gazdasági folyamatnak?
Emelkedett úgy a bér , mint a lengyeleknèl vagy a románoknál az elmúlt 10 èven ?
Kit sikerült utolèrni? ja, senkit!

2020.07.08. 08:23:17

@chrisred:

A magyarok beleütköztek a valóságba a világjárvány képébe.
És azt látták, hogy a "liberális demokráciákban" gyalázatosan kezelik a pandémiát, a progresszív tálib kormányok tehetetlenek, a polgárok idióták, akik nem hajlandók betartani az alapvető korlátozásokat.

Szemben Magyarországgal, ahol viszont a kormány kezelni tudta a helyzetet, a polgárok fegyelmezettek voltak, és így gyakorlatilag kevés áldozattal megúsztuk eddig a dolgot.

És Orbán népszerűsége nőtt. Mert a migránsinvázió után, a pandémiát is jól kezelte.

2020.07.08. 08:24:34

@Reding Roli: Nyugtával dicsérd a napot.

2020.07.08. 08:41:47

@Reding Roli:

Nemlétező szociális rendszer? Akkor azt a világon is egyedülálló családtámogatási rendszert, amit az Orbán-rezsim csinált, azt ti progresszívek hová soroljátok?

Reding Roli 2020.07.08. 08:45:00

@szélsőséges középenálló: Azért nagyon jó volna már megérteni, hogy nem kicsit aljas módszer közepesen fejlett országok lehetőségeit összehasonlítani fejlett országokéval."

Nem , teljesen adekvát ! Hasonlítsuk össze pl Litvániat és Feheroroszorszagot , hasonló törtènelmi fejlődès , mégis elkèpesztő különbsègek alakultak ki az elmúlt 30 èv alatt , nem kis részben a politikai rendszerből adódóan...
Vagy hasonlítsuk össze mondjuk hogy èlnek Tallinban az emberek vagy hogy èlnek Kalinyigrádban , Szentpètervaron...
Hasonló szinten voltak kb a kommunista rendszerben , mára èg és föld...
Èsztorszag globális tech multikat ad, Oroszorszag semmi...( Na jó hadi és repülőipar , nyersanyagok annyi)

Az autoriter rendszer max az ázsiai kultúrában működik , sikeres autoriter allam a nyugati kultúrában nincs...
Hozzá lehetne tenni , az említett országok közül Dèl- Korea demokráciának tekinthető , Szingapúr csak egy városállam, Hongkong most bukik el ( menekülnek az emberek...)
Kína még mèg mindig elkèpesztő messze van a fejlett világtól , ha az ország egèszet nèzzük..A vidèki lakosság hatalmas nyomorban èl, rendkívüli a lègszennyezes , elkèpesztő lakásviszonyok uralkodnak , sivár lepusztult a termèszeti környezet - miközben a "meritokrata " komcsi elit dollármilliárdos ...
Nem vèletlenül vett annyi kínai magyar leletepedèsi kötvènyt : az ottani viszonyokhoz kèpest Magyarorszag kánaán...

A konklúzióm az , hogy a nyugati kultúrában nem működik az autoriter rendszer , de keleten sem biztos , hogy az megoldást fog jelenteni a valós társadalmi fejlődèsre....

chrisred 2020.07.08. 08:46:14

@szélsőséges középenálló: Dehát engem nem érdekel, hogy ők leszarják a polgári demokráciát, mert nekik a Kádár rendszer posványa volt az igazi. Amit saját meg a hozzám hasonlók felmenőinek életen át tartó munkájával összegyűjtött vagyon államosításával, majd hitelekből próbáltak konzerválni. És akkor is úgy érezték, hogy egy kicsit jobb volt nekik, aztán azt a kicsit jobb életük javulásának árát a gyerekeikre meg az unokáikra hagyták adósságként.

2020.07.08. 08:48:21

@Reding Roli: A nemzeti nagytőkébe beletartoznak az szdszes, maszopos olichgsrhák is. Orbán a napokban már "tájékoztatta" az ellenzéket a parlamentbe, hogy a vörösbárók is kapnak támogatást.

chrisred 2020.07.08. 08:49:39

@szélsőséges középenálló: Szerencsére nem ütköztünk bele, mellettünk elsiklott az egész (kopogjuk le).Akik igazán beleütköztek, az a "járványhisztis" Trump és Bolsonaro, Salvini Lombardiája, meg most minden logika dacára a putyinista birodalom.

chrisred 2020.07.08. 08:50:23

@chrisred: Na igen, meg a nyájimmunitásos Boris királysága.

chrisred 2020.07.08. 08:51:54

@szélsőséges középenálló: Egyedülálló annyiban, hogy azokat a családokat tömi közpénzzel, amik egyáltalán nem szorulnak rá.

Reding Roli 2020.07.08. 08:52:21

@szélsőséges középenálló: A családtámogatási rendszer a magasabb jövedelműeknek kedvez elsősorban , de szinte nem lètezik a munkanèlküli segèlyezès rendszere ( 3 hónap ) a szociális bèrlakasok rendszere , amely már nyugaton jól bevált ...A minimumnyugdíj összeg 28500 ehhez kapcsolódnak a szociális támogatások ...nevetsègsen alacsony összeg...
Igazságtalan az adózás : az egykulcsos adó a magasabb jövedelmű polgároknak kedvez, túl magas az Áfa , stb...

Reding Roli 2020.07.08. 08:55:45

@szélsőséges középenálló: Senki se kapjon állami szubvenciót - pártállástól függtelenül- milliárdos tètelben , közpènzekből, ez az èn álláspontom. Egyszerűen igazságtalan ès erkölcstelen a perverz ," fordított újraelosztás .."

2020.07.08. 08:58:41

@chrisred:
szerintem az orbán kormány vagy rezsim nem legitim? dehogy nem. vagy ha tekinted annak, akkor nem volt legitim az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalíció sem. ezeknek sem volt lényegesen nagyobb politikai támogatottságuk, mint a fidesznek. mégse vonták kétségbe ezek jogszerűségét csak a széljobb mondván, hogy ezeket az egykori politikai bizottság uralja. és ezek szerint most a szélbal fasisztázik egy új hazafias népront megjelentése miatt. ami a jobbik szétesése után az új állampárt vezető ereje budapesten.

chrisred 2020.07.08. 09:04:35

@cvsvrs: Nem tudom, hogy szerinted legitim vagy sem. Szerintem a tíz éve folyamatosan tartó, és a társadalom közjogi módszerekkel való bevonása nélkül alkallmazott alkotmányozó hatalma nem legitim, mert nem áll mögötte a társadalom döntő többsége.

2020.07.08. 09:14:25

@Reding Roli:
a jelenkori magyarországon ki választja a legfőbb bírákat (az alkotmánybíróság tagjait és legfelső bíróság elnökét)? a magyar országgyűlés. ami a magyar törvényhozás is egyben. és ezeket az alkotmányos jogkörrel rendelkező állami főhivatalnokokat kétharmaddal választják a képviselők. ez az alkotmányos többség. a rendszerváltó elit megegyezése alapján. és ezek alapján a személyzeti politikát a fidesz diktálhatja. mert az összes főhivatalnokot ők nevezik ki.

és ez annyiban új, hogy ez ügyben nincs többpárti egyeztetés. legfeljebb csak névlegesen. orbán javaslatára semjén doktor rábólint. és túri kovács béla képviseli még a kisgazdákat a parlamentben. de neki sincs különösebb befolyása. tehát azt lehet mondani, hogy ez egy kvázi egypártrendszer. mert egy párt alkotmányosan uralja a közéletet. de azt nem lehet mondani, hogy ez a rendszer ne lenne legitim. vagy lehet, de ez esetben a rendszerváltás se volt az.

magyarországon jogszolgáltatás van. az igazságszolgáltatás nincs elválasztva a törvényhozástól. a magyar törvényhozás és az általa választott vezető bírák mondják meg, hogy mi a jogos és a jogtalan. és egy magát liberálisnak mondó csoportosulás azt mondja, hogy ők egy mesterrassz az igazságszolgáltatásban is, vagy az újságírásban és még néhány a hatalmi szempontból kulcs területeken. túl azon, hogy a tudományban és a művészetekben is. ők "a" szakma, akik ezt majd eldöntik. mert ők felette állnak a köznépnek. és ezt nevezik úgy, hogy "liberális" "demokrácia". de ez valójában egy klasszikus hegemónia kísérlet. ami alapjaiban illiberális és antidemokratikus.

chrisred 2020.07.08. 09:18:45

@cvsvrs: A jogszolgáltatás és az igazságszolgáltatás szinonim fogalmak. A törvényhozás: jogalkotás, az igazságszolgáltatás: jogalkalmazás. A kettő elválasztása az állami önkény megakadályozásának biztosítéka a polgári demokráciákban.

2020.07.08. 09:43:44

@chrisred:
a fidesz mögött a társadalomnak nagyjából fele áll. cca. 1/2 egyirányú szavazattal lehet 2/3 mandátumhoz jutni a parlamenti matematika szerint. de ez nem új. ez 1990 óta így van. és ha te azt mondod, hogy az ilyen típusú politika aránytalanul juttatja hatalomba a fideszt, akkor felteszem ugyanezt gondolod az mdf-szdsz paktumról is. aránytalan felhatalmazást adott ennek a két pártnak. vagy az mszp-szdsz koalícióról. vagy akár karigeri főpolgármesterségéről. hiszen 51% szavazattal az összes fővárosi vállalat, intézmény vezetőjét a dk, a momentum és a párbeszéd jelöli. egyszerűen úgy, hogy érvényesítik a többségi elvet. és negligálják a kisebbségben levő fideszt. ha ez legitim hatalomgyakorlás budapesten, akkor ugyanez legitim az ország egészében. a személyzeti politika az országos közintézményeket illetően.

az egyik kutya, másik eb esete. karigeri nem mondja azt, hogy 20 fővárosi vállalatból adja puzsér a főkertészt, adjon 9 vezetőt a fidesz és a párbeszéd (a dk és a momentum támogatjával) hasonló tisztségekre jelöl 10 embert. mert az arányos képivselet elvéből ez következik. hanem azt mondja, hogy most nekük van többségük ezért mi mondjuk meg. pikó andrás nem egyeztet az irodájában sára botonddal és kocsis mátéval. hanem azt mondja, hogy loptak, csaltak, hazudtak a nácik. és a másik oldalról komcsik, libsik. ők kúrták el. ez az egykori mszp-szdsz. ennek utóda a dk és a momentum. nem együtt van, hanem párbeszéd. 90 óta ugyanaz a két brancs csap össze. és 30 éve az "a" betűben sem tudnak megegegyezni. az egyik seperje el a másikat.

2020.07.08. 09:53:50

@chrisred:
a bíróság és az ügyészség is egy hiearchikus államrendben működik a legtöbb országban. magyarországon is. 2010 előtt is így volt. és a törvényhozás választja a legfőbb bírákat. és az összes állami főhivatalnokot. az alkotmánybíráskodás és a jogszolgáltatás és is a törvényhozásnak van alárendelve. így alkotta meg antall józsef, sólyom lászló, tölgyessy péter, kis jános, hack péter, torgyán józsef és orbán viktor. ebből a mezőnyből orbán volt az, aki népvezérként képes volt létrehozni egy újabb egypárti uralmat. ha ez nem legitim, akkor a rendszerváltás se volt az.

chrisred 2020.07.08. 10:04:30

@cvsvrs: Az egy dolog, hogy e rendszernek belső szervezeti hierarchiája van, és teljesen más, hogy ezt saját maga, önkormányzó rendszerben működteti, vagy egy más, hozzá nem tartozó személytől vagy szervtől függ. Ezen múlik, hogy szuverén vagy alárendelt szervezet.

2020.07.08. 10:08:38

@chrisred:
ez a nszk jogrend átvétele. csakhogy magyarország nem szövetségi állam, hanem egységállam. így lényegében létrejött egy új ndk. a fent említett jogásztudósok egy ilyen konstrukciót alkottak. a ner lényegileg a rendszerváltás jogrendjére van alapozva. van néhány változtatás, ami bebizotsítja a fidesz uralmát, vagy azért akinek minimális többsége van. tehát kétharmadot az ellen-fidesz is szerezhet feltéve, hogy létrejön az ellenzéki egység és a kormánypárt kezd el széthúzni. úgy fordul a kocka. és az ellenzéki pártok, az ellenzéki értelmiségiek ebben bíznak. és azt mondják, hogy a fidesz bukásával valósul meg a nyugati típusú többpárti demokrácia. amit az iskolázottak többsége is támogat. csakhogy nem ez "a" demokrácia. ez egy lehetséges modell, amit jelen állás szerint a vidékies többség elutasít.

chrisred 2020.07.08. 10:18:04

@cvsvrs: A Fidesz mögött az ország szavazásra jogosult polgárainak nagyjából 30%-a áll (2014: 26%, 2018: 31,3%).

chrisred 2020.07.08. 10:25:04

@cvsvrs: "karigeri nem mondja azt, hogy 20 fővárosi vállalatból adja puzsér a főkertészt, adjon 9 vezetőt a fidesz és a párbeszéd (a dk és a momentum támogatjával) hasonló tisztségekre jelöl 10 embert."

A (fő)polgármestert a szavazók közvetlenül jelölik ki, ezért a személyes döntései mögött a közvetlen választói bizalom áll, nem pedig országgyűlési többség bizalma. És a fővárosi közgyűlésben a mostani rendszer szerint döntő többségében nem pártok képviselői, hanem az egyes kerületek polgármesterei ülnek. Tehát mondjuk Szentgyörgyvölgyi igazából nem a Fideszt, hanem az V. kerületet képviseli.

2020.07.08. 10:30:32

@chrisred:
a magyar hagyomány nem hierarchiára van alapozva. az a német hagyomány. hungária nem germánia. a megyékben összpontosul a főhatalom. és az országos ügyekben a megyei uraságok döntenek. ez egy rács szerkezet. a megyei nemesség választja meg a királyt. és a királyi udvar jelöli ki az országbírókat. akik nemesek közötti jogvitákban döntenek. és a nemesség bíráskodik a megyékben. ennek az intézménye az úriszék. orbánizmus ehhez igazodik. a kádárizmus is már ehhez igazodott. megyei párttitkárokkal. ők voltak a főképviselők az országgyűlésben. ők volt az érdekérvényesítő provinciális kiskirályok.

2020.07.08. 10:38:25

@chrisred:
a parlamenti választásokon országos listákra szavaznak. a fidesz listavezetője minden esetben orbán viktor volt. a pártelnöke is majdnem mindig ő volt. ha a fidesz nyer, akkor olyan nagyon nem kérdés, hogy ki lesz a kormányfő. mert a fidesz nem köt kényszerkoalíciót. és ilyenformán közvetlen választják a kormányztó. orbán egy népvezér. ugyanúgy közvetlen legitimitása van, mint karigerinek.

az országgyűlést a kerületi képviselők alkotják a kompenzációs listán bekerülőkkel kiegészülve. ahogyna a fővárost. a főpolgármesternek nincs erősebb legitimációja a kormányfőnél. karigeri mögött is ott áll a választók nagyjából fele, ahogyan o1g mögött is.

chrisred 2020.07.08. 10:42:04

@cvsvrs: Nálam az analógia már ott megdől, hogy sem a Kádár-rendszerben nem volt, és a mostaniban sincs közvetlen államfőválasztás. Országbíróból meg tudtommal egy volt, abba nehezen látom bele a rácsrendszert, annál inkább a központosított hierarchiát. Az úriszék meg, ha akarom, az önkormányzatisághoz áll közel, amit mind a kádárizmus, mind az orbánizmus tűzzel-vassal üldözött.

2020.07.08. 10:46:25

@chrisred:
és ennek megfelelően a fidesz nevezi ki az állami fenntartású közintézmények (színházak, vagy az állami szfe) vezetőit. erre legutóbb 18 tavaszán kaptak felhatalmazást a választóktól. az önkormányzati intézményekben pedig azok, akik 19 őszén többséget szereztek. budapesten pedig a párbeszéd. valamint azon vidéki városokban ahol az ellenzéki összefogás győzött nem kérdezik meg, hogy mit szeretne a kisebbségbe került fidesz. kinevezik az önkormányzati társaság élére azt, akit erre alkalmasnak vélnek. így jár el bokta szegeden, márky zay péter hódmezővásárhelyen és karácsony gergely budapesten.

chrisred 2020.07.08. 10:49:48

@cvsvrs: Ez nem kétséges, sőt, a gyakorlatban az sem, hogy az alkotmányozó hatalommal biztosítható, hogy mindig a Fidesz nyerjen. Ez a kvázi egypártrendszer.

chrisred 2020.07.08. 10:52:27

@cvsvrs: Nem vitás, az állami intézmények, mint a Nemzeti Színház vagy az Operaház vezetőit az országgyűlési többség jogosult kinevezni. Az önkormányzati intézményekét pedig az önkormányzati többség.

2020.07.08. 10:58:14

@chrisred:
ebben a rendszerben azt garantálja, hogy mindig nyerjen valaki. az a párt, amelyik egymaga vagy koalícióban összegyűjt kétharmadnyi szavazatot. negligálhatja az egyharmadot. az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalíció is hasonló felhatalmazást biztosított, amit a fidesz szerzett magának. így lehetett bródy és barátaiból kultúrkorifeusok. így szerezte meg az szdsz mindkét kereskedelmi csatornát és a közmédia politikai műsorait. egy magáncégbe szervezték ki, aki az ügyészség szerint megölette a másik szdsz-est. és ezt igazgatta demszky. tehette, mert az mszp-szdsz eltörölte a két fordulót az önkormányzati választásokon és a jobboldal volt megosztott. ekkoriban hol voltatok, hogy nincs arányos képviselet. mert az szdsz-nek brutális túlhatalma volt. és azt veri szét a fidesz.

chrisred 2020.07.08. 11:03:56

@cvsvrs: Soha egyetlen kormányalkotó politikai erő vagy koalíció nem gyűjtötte össze a szavazatok kétharmadát. Az 50% túllépése is csak kétszer történt meg.

screpes 2020.07.08. 11:17:50

@cvsvrs:

akadj fenn ezen.
bródy nem az szdsz-szel lett kultúrkorifeus.
---------------

2020.07.08. 11:30:43

@chrisred:
amikor az mdf-szdsz paktum és az mszp-szdsz koalíciós megállapodás alapján nevezték ki a főhivatalnokokat, akkor se kérdezték meg orbán viktortól, hogy ő mit szeretne. lehet, hogy antall még időnként egyeztetett vele. mert ezt kívánta meg az úri emberség. vagy tölgyessy péter beszélgetett vele. de az szdsz többi vezetője már azt gondolta, hogy orbán egy áruló, mert a pártja kilépett a liberális internacionáléból. és nem egyeztettek orbánnal. lehet, hogy horn gyula még igen. mert gyűlölte az szdsz-t. ahogyan medgyessy péter is, aki nemzeti közép kormányát hirdette meg. d209-es botrány után aligha egyeztett orbánnal. és gyurcsány se. a nemzeti csúcs kapcsán még talán igen, de az őszödi beszéd után már nem. az szdsz értelmsiége került a hatalomba úgymond a baloldalon. és őket szorítja ki a szélsőjobb. és ezek után lehet normális közélet. csak ezt a budapestiek egyelőre nem látják be.

chrisred 2020.07.08. 11:41:12

@cvsvrs: A Fidesz 2000-ben lépett ki a Liberális Internacionáléból, akkoriban Orbán miniszterelnök volt, eldönthette, hogy kivel egyeztet.

2020.07.08. 11:45:45

@screpes:
ki választotta az artisjus elnökének. "a" "szakma"?

chrisred 2020.07.08. 11:52:01

@cvsvrs: "az szdsz értelmsiége került a hatalomba úgymond a baloldalon. és őket szorítja ki a szélsőjobb. és ezek után lehet normális közélet. csak ezt a budapestiek egyelőre nem látják be."

Mármint a budapestiek nem látják be, hogy akkor lehet normális közélet, ha a szélsőjobb van hatalmon? Mert a vidékiek ezt szeretnék?

2020.07.08. 12:07:15

@screpes:
a fidesz helyi propaganda lapjában minden nap reklámoznak egy könnyűzenei formációt. akit éppen meghívtak az országból debrecenbe. ma ezt a pszichedelikus soul zenekart.
www.youtube.com/watch?v=GFXexyhfv54
a mainstrem kultúrát a fidesz diktálja és ez valami underground. amit a kultúrkorifeusok megengednek. ez nem a fasizmus, hanem a normalitás. és lehet mondani, hogy egy konszolidált állampárti működés. az ellen-fidesz is ilyesmit akar. csak azt ne ez a demeter diktálja, mert ő náci, hanem valaki ebből a belpesti baráti körből.

2020.07.08. 12:12:13

@chrisred:
ha az szdsz maradványát szétverik, akkor azzal a széljobb is értelmét veszti. ez egy illiberális átmenet. és ezek után a magyarok többsége liberális demokráciát akar.

chrisred 2020.07.08. 12:18:08

@cvsvrs: És erre mondta az általad gyűlölt pesti népnyelv, amikor a többpártrendszerről volt szó, hogy neki már az az egy is sok volt. Budapesten nem azt akarták, hogy több állampárt váltogassa egymást, akik az országban mindenről dönthetnek, ha hatalomra jutnak. Hanem az lenne a normalitás, hogy fékezett habzású, szegett szárnyú pártok ülnek a maguk homokozójában, és vitatkoznak olyan kérdéseken, amikből a körülmények folytán a politikusokat nem lehet, vagy nem érdemes kihagyni.

chrisred 2020.07.08. 12:21:12

@cvsvrs: Ez egyfajta népi naivitás, hogy bármelyik politikai entitás, ha egyeduralomra tesz szert, akkor szépen fejet hajtva lemond róla. Ilyen nem létezik. Ha hatalomra tesz szert, annak minden előnyét, minden hasznát ki akarja sajtolni, a lehető leghosszabb ideig.

2020.07.08. 12:28:02

@chrisred:
egy mai hír, hogy debrecen kulturális alapjának ösztöndíj programjára 61 pályázatból 24 kapott kulturális ösztöndíjat a várostól. és ez azt jelenti, hogy 47 formáció nem kapott. ők gondolhatják, hogy mindez azért történt, mert tombol a fasizmus. és mehetnek oda, ahol nem tombol. vagy megdönthetik a rezsimet. vagy mondhatják azt, hogy majd újra pályáznak. vagy nem pályáznak, mert nem szakmai alapon döntött a kuratórium hanem a politikai és familáris kapcsolatok alapján. és lehetséges. és ha szerte az országban elégedetlenek lesznek az emberek, akkor megdöntik a fideszt. és ezek után bródy barátait választják be mindenféle kuratórium élére mondván, hogy ők "a szakma". van egy mesterrassz, amelyik megmondja, hogy mi a művészet és mi nem az. vagy mi alkotmányos és mi nem az. és a többi népcsoport ezt vagy elfogadja, vagy náci.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.08. 12:47:40

@cvsvrs: Na, ez az a morális pogányság, amelyen a Biblia 2000 éve már sikeresen túllépett. Nem a képzelt zsidó, árja stb. "mesterfajok" testi, pogány, állati tombolása a civilizáció alapja, hanem a lélek. Ezért vagyok én itt egy harmadik oldal. Ezért nem különbözik egymástól a pogány-nietzscheánus jobb- és baloldal. Hogy ne egy bibliai klasszikust idézzek, hanem egy másikat: a FIDESZ annyira keresztény, amennyire a fazék érzi a benne fövő étel ízét. És ez a magyar társadalom válságának az alapja, nem pedig a mesterrasszok képzelt versenye.

2020.07.08. 12:53:23

@chrisred:
és lehet, hogy ebből a 37 vesztesből valemelyik azt mondja, hogy ő a fidesznek benyal a meleg szarig. és lesz, amelyik az gondolja, hogy megdöntik a rezsimet. és lesz, amelyik belátja, hogy nem elég jók. van amelyik azt mondja, hogy nem számít: zenélnek tovább. de gondolhatják azt is, hogy nyíregyházára költöznek. vagy kisváradra, vagy a trianoni határon túlra nagyváradra. és majd ott nyernek kulturális ösztöndíjat. vagy nem nyernek. hanem szabad piaci alapon működnek.

a magyar hagyomány az, hogy vannak megyei (megyei jogú városi) és országos programok szerte a kárpát-medencében. tehát most mondhatja egy veszter zenekar azt, hogy nagyszalontára költöznek. mert az egyiknek oda valósi barátnője, akinek gazdag nagybácsikája. vagy mondhatják azt, hogy ők zenélnek a vallásfelekezeteknek. vagy vándorszínészek, vásári komédiások lesznek. vagy elköltöznek sheffield-be, groningen-be vagy utrecht-be. ezt is megtehetik. vagy meggyőzik a debrecenieket, hogy álljanak ki őértük. az ő művészeti produkciójuk is megér valamennyit a közösből. és az is kérdés, hogy milyen mértékben legyen kollektív a döntéshozatal. a kulturális piacot nyilván torzítja a klasszikus újságírás. hiszen egy szerkesztőség preferenciája vagy diszprefenciája manipulálja a közvéleményt.

ez a jelenlegi rendszer a félfeudális magyar hagyományokból következik. és lehet mondani, hogy ez úgy rossz ahogy van. mert a helyi kiskirályságok elegyéből sose lesz nyugati típusú többpárti demokrácia a független fővárosi intézményekkel. valóban. errefelé a kulturális alapvetés, hogy magyarország alapvetően a magyarok országa. és budapest a magyar főváros. a magyaroké. és akit ettől a trivialitástól szétvet az ideg az nem magyar.

2020.07.08. 12:59:18

@Főnix Oszlár Gazdag:
na de ez nem egy konstrukció. hanem istent játszol. a fidesz arra játszik, hogy ezek a hamis prófétákat a eltapossa, bepalizza, az intézményeit előbb vagy utóbb szétverje.

2020.07.08. 13:05:45

@Főnix Oszlár Gazdag:
a fidesz valamit hirdet. ez a demeter is kitalál valami konstrukciót, amiben finanszíroznák a könnyűzenét. és a másik brancs azt mondja, hogy ez így nem lesz jó. mert bródy a legfőbb fő könnyűzenész. tehát neki kellene dönteni. mert ha nem, akkor az a fasizmus. nem a szakma dönti el. és szakmai alapon kell eldönteni. tehát akkor ki döntse el? bródy és barátai. a többi náci. és láttuk mi lett belőle. ez az érvelés. ez az, hogy egyesek egy a magyarok felett álló mesterrassznak képzelik magukat. nem magyarok. nem is zsidók, nem is németek, hanem "a szakma". ők "a civilek". hogy ténylegesen miféle származásúak azt a történetírás majd részletezi.

chrisred 2020.07.08. 13:29:15

@cvsvrs: "hogy magyarország alapvetően a magyarok országa. és budapest a magyar főváros. a magyaroké. és akit ettől a trivialitástól szétvet az ideg az nem magyar."

Ez triviális, de mit is jelent valójában? Hogy Budapest a település, ahol a legnagyobb számban élnek magyarok. (Nem törvényszerű, hogy ettől főváros legyen, de mindenesetre logikus és általánosan megfigyelhető jelenség.) Lehet, hogy a második helyen már London áll, ahogy mondják, fogalmam sincs. Mindenesetre bármelyik település is követi, nagyságrendekkel lemaradva teszi. Ez teszi különlegessé Budaoestet a magyarok számára, ahogy Párizst a franciák, Londont az angolok számára. A magyarok önazonosságának része Budapest, mint önálló entitás.

Reding Roli 2020.07.08. 13:47:13

@chrisred: A Fidesznek az fáj, hogy Budapest nem lehet az övèk , mert a lakosság többsège ott nem vevő a NER politikájára ès általában máskèpp vannak szocializálva az emberek ( belpesti biboldó, angyalföldi proli - hogy őket idèzzem ..) hogy esèly sincs átformálni a közgondolkodást ...Másrèszt , a budapestiek szeme előtt zajlik a NER- fiatalság tobzódása a mèregdrága luxusautók, villák és a suttogó propaganda is jobban terjed ...
Vidèken ebből nem nagyon látszik semmi ...
Az iskolázottság is magasabb, mint a kistelepülèseken , sok a fiatal , külföldön tanult\dolgozott èrtelmisègi, akik a leginkább nyugat- orientált gondolkodásúak...
Ezért akar Orbán egy regionális ellenpólust Budapesttel szemben , ami most a Cívisváros lenne...A Termèszettudonyi Múzeumot is oda fogják költöztetni , de ez mèg csak a kezdet : lesz mèg itt a főváros további fővarostalanítása....

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.08. 13:52:22

@cvsvrs: Te a Bibliát játéknak tartod és nem hiszel Istenben. OK. Tehát ateista liberális vagy, csak magad akarsz közösségi szinten istenné válni és ezért el akarod nyomni a veled egyet nem értőket. De ebben mi a morális? Szimpla pogány törzsi ideológiát vallasz. Ezer évvel korábban ragadtál le, vagy pedig háromezer évvel korábban. Attól függően, hogy hogyan nézzük.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.08. 13:57:09

@cvsvrs: És tisztázzuk: nem az én szavam ellen lázadsz, hanem a Biblia szava ellen. Neked a Biblia nem szimpatikus, de rám kened a Bibliával szembeni ellenérzéseidet. A Biblia szó szerinti idézése ugyanis nem az én művem. Nem én írtam a Bibliát, terjesztése pedig minden keresztény kötelezettsége. Tehát morálisan helyes, amit teszek. Te pedig morálisan helytelen módon lázadsz a Biblia ellen. Hogyan leszek ettől én bűnös? Érdekes logika. Érdekes kultúra. Érdekes párt.

2020.07.08. 14:24:32

@chrisred:
magyarország jelenlegi formájában egységállam. a legtöbb vezető közintézményből egy van. és az az egy a fővárosban van. valahol budapest belső kerületeiben. tehát nem az van, hogy van több színház és filmművészeti egyetem. hanem van egy. és aki azt vezeti az vezeti a magyar színház és fillművészetet. és megírhatja huth gergely a pesti srácokban, hogy ő szerinte a pozsonyi csatáról kellene filmet forgatni. ha ez az szfe ízlésvilágával ellentétes, akkor eleve nem lehet olyan színész, akinek ilyesmi a szerepálma műveket, vagy olyan rendező, aki erről álmodik. mert ilyet nem akar se az ascher, se a zsámbéki. és aki ilyet akar nyilván náci. huth gergely is egy náci. ez az egyik narratíva. a másik, hogy akik úgymond liberálisok azok nem magyar érzelműek. és valóban van egy ilyen látszat. de ők azt mondják, hogy de. és ők a szakma. úgy, hogy majd ők megmondják, hogy mi a színművészet. mert értenek hozzá. és ne a vidnyánszky mondja meg, mert náci. ezt a kérdést így hogy döntsük el.

az szfe állami fenntartású egyetem. így azt majd fenntartja az állam. úgy, ahogyan az állampárti képviselők elképzelik. akiket 1.5 év múlva egyébként le lehet váltani. és győzhet karigeri féle koalíció. és egyébként budapest zsebében van 180 milliárd forint állampapír. az 180 ezer millió forint. abból csinálhat budapest alternatív színművészeti egyetemet, amiben a mácsai pali lesz, meg az upor, meg udvaros dorottya, pogány juditka. és az ascher osztja az észt és a bródy. és a vidnyánszky féle bagázs jól leszerepel. és ha megnyerik a 22-es választást, akkor kipaterolhatják a fideszt. de ha nem, akkor nem.

2020.07.08. 14:44:46

@chrisred:
most lölő propaganda lapja egy fiatal hölgyet promótál, aki debrecenben született. itt járt iskolába. utána kivándorolt kanadába és utána amerikában dolgozott. és szláv nyelvészetből doktorált a princeton egyetem. és ezek után hazajött és budapesten forgatott egy kisfilmet. ami díjat nyert isztambulban. és van egy nagyjátékfilm terve. úgy kalkulálja, hogy azt 2 millió dollárból lehetne leforgatni. és felteszem erről a debreceni fidesz potentátokkal is beszélget. így kerül a propagda lapba. van ez a debreceni lány, aki díjat isztambulban. ő nem mondja, hogy őt üldözik a magyarok. mert ő a tudás és elüldözték amerikába. ő aki a szakma, a tudás. és adjanak neki 2 millió dollárt. mert ha nem, akkor az a fasizmus. nem ezt mondja, hanem sok mindenkivel beszélget. budapesten, debrecenben, isztambulban és princtonban. ahol ismerősei vannak. keresi a mecénásokat álmai filmjéhez.

akik titlakoznak azok nem valódi világpolgárok. hanem a kádár rendszerből itt maradt nagy öregek, amúgy nyilván tehetségesek, szeretette őket a közönség. csak most ezek az emberek többségében azt mondják, hogy valamit másképp kellene csinálni, mint az elmúlt 30 évben. és könnyen lehet, hogy azt már nem bródy, mácsai pali és az ascher diktálja. és az is lehet, hogy nem vidnyánszky. csak most ő vagy az ő barátai kapják meg az egyetlen színművészeti egyetemet. hozzanak létre másikat, vagy seperjék el a rezsimet. vagy a rezsim seperje el őket.

chrisred 2020.07.08. 14:47:34

@cvsvrs: A színitanoda egy hagyományosan ízig-vérig pesti polgári intézmény volt, amit 1948-ban államosítottak. Ha a prostisrácoktól valaki filmet akar a pozsonyi csatáról, akkor a nemzeti filmalaphoz kell fordulnia, ahol Vajna utódja szépen kiutalja rá a közpénzmilliárdokat, ha úgy látja jónak. Ehhez a pesti polgároknak semmi köze, ők csak az adót fizetik.

2020.07.08. 15:16:30

@chrisred:
csakhogy budapest magyarország fővárosa. állítólag ebben az egy mondatban van egyetértsés az alkotmányosságot illetően. a francokat. erről a mondatról folyik a vita. hogy budapestnek a történelmi nagy-magyar kultúrát kellene szolgálnia elsősorban, vagy egy attól függő nemzetköziséget. mert budapest világváros. és budapest lakói elsősorban világpolgárok.

2020.07.08. 15:33:15

vagy attól független* nemzetköziséget. az egy lehetséges koncepció az, hogy budapest olyasmi legyen, mint new york. egy amerikanizált metropolisz. annak a kultúrája már elszakadt a natív indiánok világától. mert szabad piaci kiadók vannak minden sugárutakon és minden nagyobb utcasarkon. áll egy irodaház. és abban egymással versengő stúdiók. a kultúra így szerveződik észak-amerikában. és nincs közvetlen állami befolyás. nem trump mondja meg, hogy milyen filmet forgassanak amerikában. hanem nagyrészt a los angeles-i producerek döntik el. a keleti parton a nagy zeneműkiadók. és média konglomerátumok. mindezt globális kapitalista elvek alapján, aminek alapja a szabad verseny. és ez egy lehetséges modell. és lehet próálkozni ilyesminek a megvalósításával budapesten is. miért ne lehetne. de az ellenzék nem ezt mondja. az ascher, a zsámbéki és a többiek nem ezt akarják. bródy se ilyesmit képzel el. hanem azt, hogy ide az állami támogatást. mert ők a szakma.

chrisred 2020.07.08. 16:11:36

@cvsvrs: Nem tudom, mi az a nagy-magyar kultúra. Én csak olyat ismerek, hogy magyar kultúra, aminek szerves része, alkotóeleme az a Budapest, amit lehet sokféleképpen aposztrofálni, világvárosnak, nemzetközinek, de a lényeg, hogy nélküle a magyar kultúra üresebb, fogyatékosabb lenne. Ezért Budapest legfőbb szolgálata a magyar kultúra felé, hogy megpróbál önmaga lenni, minél inkább egyedibb, eredetibb, "budapestibb", annál jobban gazdagítja a magyar kultúrát. A meg akarja fosztani Budapestet a csak rá jellemző különlegességétől, gleichschaltolni akarja, a magyar kultúrát, a magyar hagyományokat gyengíti.

chrisred 2020.07.08. 16:15:44

@cvsvrs: "a kultúra így szerveződik észak-amerikában. és nincs közvetlen állami befolyás. nem trump mondja meg, hogy milyen filmet forgassanak amerikában. hanem nagyrészt a los angeles-i producerek döntik el. a keleti parton a nagy zeneműkiadók."

A Rákosi korszakig a magyar film is így működött. Nem Horthy mondta meg, hogy mit játsszon Kabos Gyula vagy Jávor Pál.

2020.07.08. 16:39:58

@chrisred:
és most ki vagy mi akadályozza meg azt, hogy ilyen legyen a magyar filmipar. 30 éve ez a szabad piaci modellt hajkurássza kényszerűsűségből az ország mondván, hogy nem lehet máshogy.

2020.07.08. 16:43:30

@chrisred:
karigeri zsebében van 180 ezer millió forintnyi állampapír. és 1.5 év múlva országgyűlési választások lesznek. ahol akár el is söpörhetik a rezsimet úgy ahogy van. mi akadályozza meg karigerit, hogy ebből a pénzből gründoljon egy tradícionális budapesti művészeti intézményt. és megmutassa az ascher és a zsámbéki a nagyközönségnek, hogy az ő művészetük felette áll annak, amit vidnyánszky képvisel. közel 1 éve megszerezték az ehhez szükséges pénzt, hatalmat. meg lehet valósítani.

Reding Roli 2020.07.08. 16:49:11

@cvsvrs: A kultúrát nem nagyon lehet finanszírozni üzleti alapon, nèhány kivèteltől eltekintve , az állam támogatására van szüksèg , így van ez Budapesten is ...
A kormányt valójában a kultúrkampf hajtja , zavarja Budapest pezsgő kulturális èlete , zavarja az alternatív világkultúra , hogy nem nagyon van befolyása az ott èlő emberekre...
A Katona , az Örkèny és a Radnóti fenntartása kevesebb mint 2 milliárd lenne az államnak ...Mennyi pènzt is áldoztak stadionok èpítèsère az elmúlt pár èvben ? Százmilliárdokat ? Ami itt folyik, az egy kulturális háború, de semmi köze a pènzügyi szüksègszerűsègekhez....Csak a falábú másodosztálybeli loki èves költsègvetèse 1,2 milliárd lesz , közpènz...Pedig nem kíváncsi rájuk senki , Debrecen szègyenei...ès ez csak egy csapat ...A Fradi , a Fehérvár, Felcsút mind óriási közpènzszivattyúk...
A Budapest színházai több nèzőt vonzanak ...Egyes darabokra mèg jegyet sem nagyon lehet szerezni..
A magyar foci viszont az Orbán - rendszer csődje: elègetett, eredmènytelen közpènz százmilliardok .Ehhez kèpest a színházakban legalább törtènik valami izgalmas dolog , amit lehet művèszetnek nevezni ...

chrisred 2020.07.08. 16:58:39

@cvsvrs: Ilyen volt, egészen a Vajna korszakig. Ö azt vállalta Orbánnál, hogy pénzért díjakat szerez.

chrisred 2020.07.08. 17:01:42

@cvsvrs: "karigeri zsebében van 180 ezer millió forintnyi állampapír."

Ami az új Budapest adóként pár év alatt átvándorol Orbán zsebébe.

chrisred 2020.07.08. 17:03:46

@cvsvrs: "1.5 év múlva országgyűlési választások lesznek. ahol akár el is söpörhetik a rezsimet úgy ahogy van"

Ha tényleg lesznek választások, akkor azt csak a Fidesz nyerheti.

boborján20 2020.07.08. 17:35:11

@szélsőséges középenálló:

mi van erdész, ez a heti nickneved?

szerintem innen egy párszor kivágott már a bloggazda, de te mindig visszakúszol ide!:)))

2020.07.08. 17:53:11

@Reding Roli:
30 éve mást se mondanak budapesten liberálisék mint azt, hogy a kultúra egy szabad piaci szolgáltatás és abban semmi de semmi keresnivalója nincs az államnak. mert az egyet jelent a politikai befolyással és a kulturálatlansággal. ezért az államnak a kultúra területéről ki kell vonulnia.

2020.07.08. 17:54:19

@chrisred:
mert hogy az ellenzéki pártok be vannak tiltva?

chrisred 2020.07.08. 18:00:36

@cvsvrs: A számlájuk le van fagyasztva, a végeredmény gyakorlatilag ugyanaz.

boborján20 2020.07.08. 18:02:25

@cvsvrs: fityeszdroid, ritka egy kártékony élőlény vagy te, ahogy olvasom a hozzászólásaidat!

neked mikortól fog fájni a ner, ha szabad érdeklődnöm?

chrisred 2020.07.08. 18:05:20

@cvsvrs: Gondolom, ezt olyan körülményekre értették, ahol van szabad piac, és nem az állam dönti el, hogy a piacon kinek mit szabad.

2020.07.08. 18:09:54

@Reding Roli:
a dvsc az nb1-ben elvben nem kapott közpénzt. a tao pénzeket azt a debreceni labdarúgó akadémia használja fel. ami egy utánpótlásnevelő egyesület debrecen mellett parlagon.

a felnőtt csapat egy szponzori megállapodás keretében a debreceni kaszinó nyereségének 40%-át kapta. és az mlsz fizette a tv közveítési díjakat. az otp ligát az mtva közvetíti. tehát ez közvetett állami támogatás.

a radnóti és a katona művészeti produkcióit nem követíti a köztévé. megállapodhatnak akár keresekdelmi tévé csatornákkal vagy kaszinóval. hogy szálljanak be a színházak finanszírozásába.

2020.07.08. 18:20:51

@chrisred:
tehát akkor az elv, hogy az állam erőszakkal szedje el a pénzt a köznéptől és adja oda egy magát mesterrassznak képzelő csoportosulásnak. mondván, hogy ők a szakma. az állam kulturális intézményeinek felszámolásra tett kísérlet. az a kultúrfasizmus egyik formája. a másik, amikor semmi se lehet az államon kívül. tehát nem lehet magánszínház. az is fasizmus. és az is, amikor az államalkotóknak nincs joguk közintézményeket létrehozni, mert jönnek a kádár rendszer kegyeltjei és a családtagjai, hogy ők ezt nem engedhetik meg. 1990-ben kellett volna ezt a komcsiból lett libsi bagázst elzavarni. 2020-ban talán véget ér az értelmetlen kultúrharc és megkezdődik az elitváltás.

2020.07.08. 18:21:11

@Reding Roli: Ezek már unalmas, muzeális panelek, és senkit nem érdekelnek. A fidesz szimpatizánsok nem vevők a liberális mesékre.

chrisred 2020.07.08. 18:27:27

@cvsvrs: Nem, az elv, hogy az állam erőszakkal elveszi a pénzt az adófizetőktől, és egy részét visszadja jegyártámogatás formájában.

boborján20 2020.07.08. 18:44:22

@cvsvrs: "1990-ben kellett volna ezt a komcsiból lett libsi bagázst elzavarni."

te droid, ezé nem fognak megdicsérni a fityeszben. pintérevtárs a deresre fog húzni, és a kispicsádat eldádázza!:))

chrisred 2020.07.08. 18:49:49

@cvsvrs: "1990-ben kellett volna ezt a komcsiból lett libsi bagázst elzavarni."

De nem tetszettünk forradalmat csinálni, és ezért még mindig egy volt KISZ titkár kezében van az ország. És ott is marad, amíg be nem lép a kádári/brezsnyevi tehetetlenség korszakába.

2020.07.08. 18:53:22

@chrisred:
és ennek az összegnek mekkora részét kapják a budapesti és a nem-budapesti színházak?

chrisred 2020.07.08. 18:56:08

@cvsvrs: Amilyen arányban eladják a jegyeket.

2020.07.08. 18:59:04

@chrisred:
a probléma, hogy a színházak 95%-a budapesten szeretne működni. állami finanszírozás mellett. a tiszántúlon ahol többen élnek, mint a fővárosban közpénzből dotált színházi társulat van nyíregyházán, debrecenben és békéscsabán. ennyi. budapesten egy kerületnek is kevés. minden sarokra szeretnének egy államilag támogatott társulatot.

2020.07.08. 19:00:50

@chrisred:
ne viccelj. ez esetben el kezdik nyomtatni a jegyeket a kocsmában. és akármilyen szar kaphat állami támogatást. mert az is színház. az állam ne szóljon bele. ez az intézményesített csalás.

boborján20 2020.07.08. 19:13:26

@cvsvrs: tiszántúlon többen élnek, mint a fővárosban és az agglomerációban?

meséjj még, olyan jó olvasni téged!:)))

2020.07.08. 19:16:35

@boborján20: Te melyik elmegyógyintézetből csöppentél ide?

chrisred 2020.07.08. 19:17:15

@cvsvrs: Nem az számít, hogy hányan élnek, hanem hogy hányan járnak színházba.

chrisred 2020.07.08. 19:19:46

@cvsvrs: Már amennyiben bárkinek megéri jegyet venni egy kocsmába, ahol semmit nem kap érte cserébe.

2020.07.08. 19:28:08

@chrisred:
ha valamit államilag dotálnak úgy, hogy annak működésébe nem szólhat bele az állam, akkor az egy pénzszivattyú. intézményesített csalás.

boborján20 2020.07.08. 19:28:09

@szélsőséges középenálló: erdész ne csináld má!

cimbi, szobatársak vagyunk:)))

chrisred 2020.07.08. 19:32:33

@cvsvrs: Mint mondjuk a családtámogatás?

2020.07.08. 20:04:33

@chrisred:
arra se érdemes a közpénzt kiszórni teljesen ellenőrizetlenül.

chrisred 2020.07.09. 05:31:10

@cvsvrs: A színházak gazdálkodását hivatalból ellenőrizni lehet, ellentétben a családokéval.

2020.07.09. 07:32:05

@chrisred:
nem kizárólag a gazdálkodás a kérdéses. lehet játszani antiszemita darabokat állami támogatással? nyilván nem lehet. pedig az zsidó társadalomrkritika. ugyanígy nem lehet kereszténységet vagy a magyarokat gyalázó társulatokat se államilag támogatni. béndek péter leírhatja, hogy a magyaroknak nincs polgári hagyománya. merészelje azt leírni, hogy a cigányságnak nincs.

a kulturális konzervatizmus alapja az, hogy a művészeti mainstream direkt társadalomkritikától mentes. és a liberalizmus az, hogy az underground világában megengedett a kultúrharc. pro és kontra.

budapesten ezt a kettőt összekeveri a többség. és azt mondja, hogy a liberalizmus megteremti az új embert. mert a sok szemét amit a radnóti és az örkény bemutat meghaladása az eddigieknek. a keresztény hitvilág alapja, hogy a világot nem kell megváltani. az ugyanis meg van váltva. ami nem jelenti azt, hogy ne lehetne Istennek tetsző darabokat előadni. ami tetszik az embereknek is. és lehet lázadozni is. de az underground. mint ez a komment. abban nincs komolyan veendő gondolat. legfeljebb a majdnem nyilvánvaló.

2020.07.09. 08:11:42

@chrisred:
bródy dalszínházat szeretne. és annak része a zsidó country. tinódi lantos sebestyén is. 16. századi dalszínházból, várszínházból csinálnak ilyet.
www.youtube.com/watch?v=evMrdW3bYdY
és erre bródy barátai azt mondják, hogy ezek nácik. középkori dallamokra írt várszínház. dalszínház.
www.youtube.com/watch?v=WVTqldHDA0Y
és a fideszben azt mondják, hogy a libsik ezeket háttérbe szorítják. mert hogy a kiindulópont a nem a kereszténység és a népzene, hanem a zsidó country (ami szintén népzene). libertárius keresztény kultúrába mindegyik belefér. a sárkányos dal is, ami újpogány. a zsidókeresztény világképben eretnek. mert a feltámadás alapja nem a bordó sárkány, a szűzlányok és tűzimádat, hanem szűzanya és a megváltó jézus krisztus.

nyilvánvaló, hogy ezt a dalszínházasdit a mainstream kultúrába kellene emelni. a kárpátiát. vagy ezt a bordó sárkányt is ki kellene rángatni a tilos rádió posványából. alkotótáborokba zavarni. eljátszani velük balassit. népzenét.
www.youtube.com/watch?v=yay8rfi3J7w
de ez mind részben állami feladat. kedzve onnan, hogy van állami zeneiskola. és a kánon megteremtése a világias/világi/világ egyház feladata. nem kizárólag piac.

chrisred 2020.07.09. 08:11:47

@cvsvrs: Nem tudom, mi fán terem az antiszemita darab. A velencei kalmár annak számít? Tudtommal nincs betiltva.

Ebbe a színházelméleti elhatárolásba némileg belezavarodtál. A klasszikus polgári hagyományok tisztelői szerint a színházak elsősorban művelődési, kulturális feladatot látnak el, ezért a szinháztörténeti korok értékesnek elkönyvelt darabjait kell műsorra tűzni, kvázi mint egy kötelező olvasmányt. A modern színház kedvelői meg azt mondják, hogy azok a darabok a bemutatásuk idején aktuális társadalmi kérdéseket feszegettek, és a mai színház akkor válik méltóvá az elődökhöz, ha ugyanezt teszi. Budapesten nem keverik a kettőt, hanem mind a kétfajta színház szimultán megtalálható.

2020.07.09. 08:31:14

@chrisred:
és persze dalszínház lovassi is, meg tankcsapda is. a mol támogatásában. ákos kit nem támogat a telekom, mert szexista. a művészet szexista. ez a dalszínházasdi is már nagyon sokféle. de aki azt mondja, hogy magyar állam ne szervezze a kultúrát, ne legyenek magyar kulturális intézmények, és hogy nincs nemzeti és közösségi kultúra, mert az egyén a közösség felett áll és ő a nemzetek felett az lehet liberális, de nem lehet magyar.

az örkény színház 1 milliárdját vidnyánszy dériné programja kapja. amiből körbe járják az országot néhány színdarabbal. tudtommal bárki jelentkezhet, hogy ők elmennének akárhová játszani. az utolsó faluba is. nem kötelező, de aki szerint ez a fasizmus az lehet liberális (képzelheti magát annak), de nem magyar (a többség nem tartja magyarnak). és ezzel nyer a fidesz. amire lehet mondani, hogy nácik. és azt is, hogy tombol a fasizmus. ez egy illiberális átmenet. mert kiszorít olyanokat, akiket eddig túltámogatott az állam. a demokrácia minimumára van alapozva. és ebből egy részleges elitváltás adódik. a fidesz elfoglalja a tudományos akadémia egy részét. a magyarságkutatók csavarnak egyet a bölcseleten. és a magyar kultúra része lesz tulok balogh pusztai dudás dalnok is. ez már a fasizmus? nem. de az örkény színház érezheti így. elvesznek 1 millárdot. adja oda a karigeri. persze értem, hogy így o1g kifosztja a fővárost. a párbeszéd, a dk, a momentum nyerjen választást.

2020.07.09. 08:41:28

@chrisred:
nem a velencei kalmár antiszemita. elvben azok a darabok antiszemiták, amikben a a zsidóságot direkt társadalomkritikával illetik. azok arról szólnának, hogy mennyire alávaló egy népcsoport. a zsidók, az oszmánok, a keresztények, vagy a magyarok. a nagy klasszikus darabokban megjelennek a társadalmi problémák, de nincs bennük direkt társadalomkritika.

a my fair lady is eljátszható szegény kis cigány virágáruslánnyal, vagy parasztlánnyal, és úgy, hogy a lordok csak végtelen ostoba tökfejek. ez a kulturális marxizmus. az osztályharc. a direkt társadalomkritikára van alapozva. mindenkori hatalmat bírálja. államellenes. ez a konzervavitizmusnak az antitézise. lehet gondolni, hogy ez modernizációt eredményez. ebből lesz a kultúrharc. a jobbik társadalomkritikával illeti a cigányságot. állítólag ez a legfontosabb. alázzanak meg mindenkit. de nem. ez a felforgató politika. és ezt nyeri meg a fidesz. amikor orbánt nem a szűzanya vezeti, hanem habony árpi.

chrisred 2020.07.09. 08:44:28

@cvsvrs: Szerintem senki nem mondja, hogy ne legyenek magyar kulturális intézmények, csak azt, hogy ezt a magyar állam ne csak egy irányzat támogatására szűkítse le, mert azzal a magyar kultúrát silányítja el. Mint az ötvenes években, amikor az elvtársaknál a kultúra csak a szocreált jelentette.

chrisred 2020.07.09. 08:48:37

@cvsvrs: A zsidóságot mint etnikumot, vallást, vagy mint állítólagos genetikai csoportot illetik társadalomkritikával? Nem mindegy, mert például a zsidó orthodoxiát legjobban maguk a zsidó etnikumúak szokták támadni, művészeti alkotásokban is.

2020.07.09. 09:03:24

@chrisred:
a civilizált világban a a zsidóságot, mint népcsoportot, vallási közösséget szabad direkt társadalomkritikával illetni? szabad. ez kaphat állami támogatást? nem. ugyanígy nem kaphat a keresztényeket és a többségi magyarokat illető direkt társadalomkritika. akkor se ha ezen budapest "liberális" többsége jól szórakozik. ez ugyanis nem a liberalizmus, hanem a politikai underground.

chrisred 2020.07.09. 09:09:17

@cvsvrs: Aki mondjuk Izrael politikáját támadja, az a zsidóságot támadja? Nem mondanám. Ugyanígy nem számít magyarellenesnek egy magyarországi pollitikai irányzat kritizálása. Főleg akkor, ha ezt egy magyar teszi.

2020.07.09. 09:36:29

@chrisred:
a szocializmusbnan a kultúrát nem a szocreál jelentette. az lgt, az illés és az omega és a szocialista kultúra része. a szocializmusban alkottak. szocialista kultúrkorifeusok emelték ki őket a szocializmusban emelet szocreál művelődési központokban. és ez nem valódi lázadás volt, hanem kulturálisan ez legitimálta a szocialista államrendet, az államszocializmust.

88 körül találkoztam először underground világával. amikor kimentem a vekeri tóra. ahol a legkülönfélébb punk zenekarok koncerteztek. a rajongóik az ország minden részéből érkeztek. és különféle testrészükbe zihereis tűt nyomtak. az volt a piercing. és azt gondoltam, hogy ezek hülyék. és meg fogják dönteni a rendszert. 1989 óta az underground kultúra uralkodott 2010-ig. direkt társadalomkritikát a ner szorította vissza.

a normalitást az teremti meg, hogy a kereszténység uralja a bulvárt. amikor a debrecen kiesett az nb1-ből a csalódott szurkolók egy része beszaladt a pályára. néhányukkal ősszeszólalkoztak. közte egy fekete játékossal. a klubvezetés úgy döntött, hogy az összes külföldit menesztik. eladják őket és most csak a helyi fiataloknak tudnak fizetni. erre ez a fekete mit mond?

hogy megérti a helyzetet. és ő sérülten is játszott. értsék meg a szurkolók. mert ez a fekete nem "liberális". nem úgy viselkedik, mint hiperszenzitív hisztis kislány. aki mindenen megsértődik és toporzékol. pedig ugye elküldték, mert külföldi. megruházták a fehérek. és még viccből zrikálja a szertáros, hogy most pesten ugyanolyan zoknit hord az utcán, mint a csapaté. vigye csak vissza. amire azt feleli, hogy az saját. a szertáros sose mosta olyan tisztára.

We give it our all but we didn’t get all, I want to show my gratitude to the supporters who stand by us even though some at the end of game couldn’t see all the sacrifices playing with injury and all but I can understand it’s out of love for there team I love you too and appreciate we see what the future will decide and hold so much love DVSC IN MY DNA.

scontent-vie1-1.cdninstagram.com/v/t51.2885-15/e35/s1080x1080/105954347_2645104812434138_774769239832328442_n.jpg?_nc_ht=scontent-vie1-1.cdninstagram.com&_nc_cat=102&_nc_ohc=7WvEmGAZjmAAX-NoesN&oh=15cd98d309d1b9e76e29cad05c00c98a&oe=5F2E9EE4

ez a keresztény bulvár. abban mindenki megbocsátó. pedig ez a játékos az egyenlő bánásmód hatósághoz fordulhatna. védhetné a helsinki bizottság. és mondhatná, hogy a magyarok. orbán foci egyháza keresztényi. leszerelték a széljobbot. részben politikai számításból. azért, hogy ne a jobbik vigye el a szavazatokat. építettek stadionokat. nem kevés pénzből. és el is loptak belőle. a stadionokban foci nincs. de a közeg humánus, kulturálisan keresztényi. budapestreől nézve ez illiberális. mert szegény kis feketét ki védi meg?

chrisred 2020.07.09. 09:54:10

@cvsvrs: Az ötvenes években Illés, LGT, Omega?

2020.07.09. 09:54:53

@chrisred:
aki izraelt támadja persze, hogy a zsidókat támadja. izrael lakosainak döntő többsége zsidó. és a zsidóság politikája nem független izrael és a zsidó állam politikájától. aki izraelt támadja még az izrealitákat támadja.

a zsidó kultúra, a zsidó vallás alapja, hogy a zsidó nép választott. a hagyomány szerint az egyetlen választott. kivételes, nélkülözhetetlen és bírálhatatlan. a zsidó kommunisták ugyanezt vallják hagyományok nélkül. csak őszerintük legyen közös a gatya is. mert az a kommunizmus. és ugyenazt vallják az extrémi liberális zsidók. akik szerint semmi se lehet közösségi. különösen nem a vallás. ami magánügy. mert az egyén a közösség felett áll.

a kereszténység nemzeti változata mondta azt, hogy az összes államnemzet választott beleértve a nemzetségeket és a nemzeti kisebbségeket, kisebb nemzetiségeket. és a libertárius kereszténység mondta azt, hogy az általános emberségben az egyén és a közösség összhangjára kellene törekedni. a szabad piac természeténél fogva az egyenlőtlenségeket erősíti fel. ez törzsi háborúskodáshoz vezet. és az államegyház teremti meg a vallásbékét.

de ez mind ellentétes úgymond a felvilágosodás hitelveivel. az akadémikus bölcselet magyarországon is arra van alapozva a nagy francia forradalommal a jakubinus diktatúra felszámolja a királyságot és megöli a natív nemességet. ebből következik a trianon és a gulág. és ebből következett a holokauszt is. ez ugye zsidóságot illető társadalomkritika. ami valójában kocsmafilozófia. és az underground világába való. de az is, hogy a magyaroknak nincs polgári hagyománya. és a szegény kis cigányoknak? nekik sincs, mert a magyarok elnyomták őket. és a németek? nem nyomtak el senkit se. nem, azok nem arról híresek. hanem a magyarok.

chrisred 2020.07.09. 10:09:46

@cvsvrs: Azt a játékost egy ügynökség menedzseli, és azt mondja, amit az ügynöke a szájába rág. Mivel nyilvánvalóan nem Messiről vagy Ronaldoról van szó, az ügynökség nem akarja, hogy a játékos piaci értékét rontsa, hogy összebalhézott a korábbi klubjával, ezért ezt a szép pc szöveget adták a szájába. Ennyi.

chrisred 2020.07.09. 10:23:14

@cvsvrs:Izrael mainstream politikája csak a zsidóság egy részének a ólitikája, amit a zsidóság körében is erősen támadnak.

A gulág és a holocaust a polgárosodással ellentétes folyamat, tehát nem a francia forradalomból ered, hanem annak az eredményeinek megsemmisítése, a történelem kerekének visszafordítása. A bolsevikok azt mondták, hogy nincsenek egyéni szabadságjogok,csak a közösség létezik, és a közösség érdekeinek egyetlen letéteményese az állam, ami ugyanolyan saját jogon szuverén (ellenőrizhetetlen és megkérdőjelezhetetlen), mint egy abszolutista monarcha. Aki ezzel nem ért egyet, az átnevelendő, megsemmisítendő. A nácik azt mondták, hogy az árja faj a régi-új nemesség, születési jogon, genetikai alapon felsőbbrendű, előjogai vannak. A többi nép alsóbbrendű, alávetett faj, akikről az árja faj tetszése szerint döthet, rabszolgaként tarthatja vagy meg is semmisítheti.

2020.07.09. 10:23:41

@chrisred:
a lúdas matyit az 50-ben mutatták be soós imrével, horváth terivel és pártos erzsivel. ruttkai évának a beszterce ostroma után a második filmszerepe. az se szocreál. és abban se volt direkt társadalomkritika. pedig azt könnyű lenne osztályharcos eljátszani. amiből kivész az elbeszélő költemény. népszínmű. az, hogy egy népies műmese és költészet. persze kulturálisan az 1950-es évek volt a legsötétebb. és 2000-es évek. nem azért utálják gyurcsányt, mert az elmondta az őszödi beszédet. ami egy bátor igazságbeszéd őszerinte. és az. hanem az, hogy a 2000-es években kulturálisan hasonlóan sötét volt, mint a rákosi korszak. mert az alapelv az volt, hogy az állam vonuljon ki. és belpesti underground játszóköröket támogassák. mert az aláássa a magyar államiságot és a kultúra vidékiességét. és tarlós azt mondta, hogy ez budapest mainstream kultúrájának része. ő ezeket a színházakat támogatja, védelmezi. és a fideszben azt mondták, hogy akkor nem védik meg tarlóst a kampányban a bulvártól. tarlós a bulvárt nagyon nem bírja. és nem védték meg. azért bukott meg. és jön karigeri és a haverok. majd lesz valahogy.

2020.07.09. 10:36:16

@chrisred:
a francia forradalomnak része a jakubinus diktatúra. annak magyar megfelelője a tanácsköztársaság. a magyar polgárosodás alapja a reformáció és a reformkor. és a függetlenségi háborúk az osztrák császárszág és a német-római birodalom ellenében. a parasztpolgári lét többek között a kuruckodásból következik. debrecen városa akkoriaban építette a hortobágyi csárdát. akkoriban hozták le nemes kalmár társaságot. tanítói társaságot. bécsből nem akartak magyar polgárosodást. nagyon nem. betelepítettek egy rakás németet. és egy részük magyarrá vált. egy részük identitását vesztett lett. és azokból lettek a náci családok. és azok leszármazottai "liberálisok". akik semmilyen módon nem kötődnek a magyar kultúrához. nem is értik. a magyar nyelvet nem értik. azok a finnugristák. budenz jószefnek elhiszi, hogy az ég az finnül van, mert sää időjárás az nem magyar.

chrisred 2020.07.09. 10:43:45

@cvsvrs: A francia forradalom semmilyen kapcsolatban nem áll a magyar tanácsköztársasággal, szerintem kevered a francia kommünnel. A francia forradalom magyarországi következményei a magyar jakobinus mozgalom volt, ami a reformkori polgári és nemzeti ébredés eszmei előképének számít (Kazinczy, Batsányi etc.).

2020.07.09. 10:48:24

@chrisred:
tehát az nem liberálisok és illiberálisok közötti ellentét valójában. debrecen polgárainak döntő többsége liberális. a városi reformátusság a világias zsidók barátja. csak ezt nem fogadták el budapesten. mert ők nem révülnének vissza a 16. századba, hanem moderizálódnak és amerikanizálódnának. mondják azt, amit cseh katinkra. a cigányok élete is számít. nem all lives matters. hanem csak a black. a momentum legalább következetesen magyarellenes. mert ez most az atlanti-transzatlanti világban a "liberális" "baloldal". döntsék le churchill és wilson szobrát. nem különösebben szerették a magyarokat. magyarország felosztásának és felszámolásának lelkes hívei voltak. wilson a saját elveit köpte szembe. és nem tudjuk, hogy kiknek érdekében.

2020.07.09. 10:51:53

@chrisred:
a francia forradalom következménye a jakubinus diktatúra és a kommün. ahogyan a reformáció következménye a bocskai felkelés. az a magyar reformáció része. bocskai erdélyi fejedelem török porta jóváhagyásával nekiment a császári német római birodalomnak. ez is része a reformációnak. annak nem a polgári, hanem a militáns vonala.

2020.07.09. 10:57:36

@chrisred:
ahogyan 48 márc. 15-i polgári forradalomak része a függetlenségi háború a habsburg trón fosztásával és a tavaszi hadjárattal. van egy habsburg párti történetírás, amelyik szerint nem. de. az abból következett, hogy a császáriak nem akartak magyar polgárosodást. a rákóczi szabadságharc is része a magyarok parasztpolgárrá válásának. csak az akadémikus történetírás ezeket negligálja. budapest többsége ezeket nem kultiválja. amire kövér laca azt mondja, hogy hja, mert nem magyarok.

chrisred 2020.07.09. 10:57:46

@cvsvrs: Wilson mikor köpte le a saját elveit?

chrisred 2020.07.09. 10:59:28

@cvsvrs: A francia forradalomnak nem következménye a jakobinus diktatúra, hanem a része. A párizsi kommün a porosz-francia háború következménye volt.

chrisred 2020.07.09. 11:07:25

@cvsvrs: Szerintem éppen ellenkezőleg. A polgári történelemírás a Rákóczi szabadságharcot, 1848-at, az őszirózsás forradalmat és 1956-ot egyaránt a nemzeti függetlenségért folytatott nemzeti és a polgári átalakulásért vívott társadalmi küzdelem elbukott állomásának tekinti. És a nerpropaganda negligálja ezeknek az eseményeknek a társadalmi jellegét, és kizárólag a nemzeti szuverenitást hajtogatja.

2020.07.09. 11:08:56

márc. 15-én kitört forradalomnak része az azt követő szabadságharc és függetlenségi háború. de az ebben elesett magyar és nem magyar katonáknak egy közös mauzóluma van debrecenben a honvéd temetőben. mert ha a magyar honvédek a cári oroszokkal feltámadtak, akkor együtt iszogatnak a mennyországban. miért? mert az egyetemes megváltó uralkodik a földkerekség felett. és a krisztusban feltámadt népek mind egyek. de evilági módon vannak magyarok, németek, poroszok, oroszok. és a magyar hagyomány poroszos-oroszos, meg angolszászos egy kicsit francia nevelőnős.

2020.07.09. 11:28:23

@cvsvrs:
ez debreceni honvédtemető. a mauzóleum.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3308/190314-honvedtemeto-koszoruzas-ksz-mj_(34).jpg
előtt a haldokló oroszlán a szabadságharc és debreceni csata jelképe. a lánchíd oroszlánjai is ugyanez a kőfaragónak a munkája. bécsben és itáliában tanult. de nem volt "liberális" abban az értelemben ahogyan a "baloldalon" használják. nem képzelte magát a nemzetek felett álló szuperelit tagjának. hanem a magyar szabadság oldalán állt. és ez attól polgári, hogy a katonák nem azt mondják, hogy ezek a rohadt szemét ruszkik. hanem azt, hogy a holtak már nem ellenségei a városnak. a magyar szabadságnak voltak, a jelenkorban és valószínűleg lesznek ellenségei. és akik azon oldaluk állnak azok nem magyarok. ezt nem kell különösebben magyarázni. mert ez a majdnem nyilvánvaló. és ezt mondják a fideszben. a ner, az illiberális demokrácia, és polgári magyarország politikai termékek. a fidesz egy pragamtikus politkai párt. van abban minden, mint a búcsúban.

chrisred 2020.07.09. 11:28:29

@cvsvrs: "mert ha a magyar honvédek a cári oroszokkal feltámadtak, akkor együtt iszogatnak a mennyországban."

Már persze az oroszok által bevetett cserkesz és egyéb muszlim harci egységek tagjainak kivételével.

chrisred 2020.07.09. 11:35:36

@cvsvrs: Nyilvánvaló, a nagy részük soha nem hallott Magyarországról vagy a magyarokról, egyszerűen ide hajtották őket gyilkolni, pusztítani. A magyar szabadságnak nem ők voltak az ellenségei, hanem I. Miklós.

2020.07.09. 11:56:39

@chrisred:
a tanácsköztársaságának is volt társadalmi vonulata. és azt 100. évfordulóján megünnepelte a fidesz és a jobbik. a munkástanácsokat és a szegény parasztok önrendelkezését. ami megalapozta az fkgp-t. még azt is, hogy politikai tisztségbe asszonyokat választottak. ami előtte nem volt szokás. budapesten a tanácsköztársaságnak nem ez a társadalmi jellege dominiált. hanem egy katonai puccskísérlet volt. amit a "horthyfasiszták" levertek. tehát úgy állítják be, hogy a tanácsköztársaságnak is volt egy magyar hazafias társadalmi vonala. ami keresztényszocialista államiságot és vidékies agrárszocializmust hirdetett. a fidesznek az a harmadvonala. a jobbik egy része is ilyen. a népi baloldal. ez uralkodik a megyékben. a megyei önkormányzatokban mindenhol fidesz többség van.

budapest balliberális többsége éppen azt veti el, amit a fidesz és részben a jobbik megünnepel. nagy imre mártírhalálának évfordulóján két társaság koszorúzott legalább is errefelé. a nagy imre társaság helyi elnöke és a megyei fidesz, ami a népi baloldal. a megyei jobbik és a dk is majdnem ugyanazt mondja, amit a fidesz. az szemben áll budapesti ellenzéki pártvezetők döntő többségének világképével. abból mondjuk még schiffer andrás lenne elfogadható. de nem a harmadik utas lmp nyert budapesten. nagyon nem. schiffer a futottak mégek között a tökutolsó. a kétfarkú kutyapárt is megelőzi. a budapesti ellenzék vagy semmilyen, mint karácsony vagy a baranyi kriszta. vagy többségi magyarellenesek, mint a dk és a momentum egyes politikusai. abban is vannak semmilyenek. a párbeszédben magyarellenesek. a hölgy, aki szerint ne vigyenek maszkot erdélybe. vigyenek. és az erdélyi magyarság egy szociális tehertétel, ahogyan a tiszai cigányság is az. észak és kelet magyarországhoz történő integrációjukból származhat gazdasági előny. addig ráfizetés. de ennek alapja a területi revízió. az antant, a nyugat által megszabott államhatárokat le kell bontani. és új megyehatárokat kell kijelölni a szlávokkal és a románokkal. mezsgyét. brüsszeli politbüró ezeket interrégiónak hívja. azokat is a fidesz uralja. majdnem az összes kifizetőhelyet. egy tipikus állampárt, tömegpárt, néppárt a határozott ideológiai arcél nélküli politikai pragmatizmusra alapozva. és az különbözteti meg őket, hogy többségében magyar érzelműek. az ellenzék vezető politikusai nem azok.

chrisred 2020.07.09. 12:16:41

@cvsvrs: Persze, lehet olyan közös hátteret vonni a jakobinus diktatúra, a párizsi kommün és a tanácsköztársaság köré, hogy mindhárom egy honvédő háború során szerveződött katonai államrend volt. A tanácsköztársaságot egyébként nem Horthy verte le, hanem a román hadsereg.

2020.07.09. 12:17:22

@chrisred:
a libertárius kereszténység az egyetemes megváltást hirdeti. a zsidók számára is. az iszlamisták számára is. ezért lehet hozzákapcsolni a keresztény hagyományhoz a népvallást. pogányok ünneplését. szent istván napi ünnepen van minden. debrecenben virágkarnevál. mi köze van istván és koppány háborújához? mondjuk nem is raknám akkorra. hagyományosan salakmotor verseny van. a város nagydíja. szent istván nagy salakmotoros volt? egy hagyományos keresztény ünnephez kapcsolódik mindenféle pogány dolog. ami a népvallás.
1.bp.blogspot.com/-iHH7j2LjNHU/XVRtXDsjBCI/AAAAAAAALZI/vDMgLBadhXE5avNnDrcDisMI0KFGKMQ4QCLcBGAs/s640/08.20.jpg
és ebből lesz népegyház. és erre a fidesz hasonlít leginkább. ők a néppárt. olcsó szavazatvásárlásra alapozva. ezt is támogatják néhány millióval.

ez a sportág wales-ben ilyen.
i2-prod.walesonline.co.uk/incoming/article9504048.ece/ALTERNATES/s1200b/World-Championship-Speedway-at-Cardiffs-Millennium-Stadium-2009.jpg
varsóban ilyen.
www.monsterenergy.com/media/uploads_image/2017/04/28/1600/800/de4b98bde6a4583c6a81874aa584a6ad.jpg?mod=v1_5980f7590127ef52ddc39854634c73bd
ezt is támogatja a lengyel lottó. miskolcon szegeden azt mondják, hogy ne avatkozzon be az állam. meg is szűnt a salakmotorozás. de a piac nem teremtette újra. miközben a lengyel kisvárosokban is motoroznak. és jön kósa, hogy majd a bmw rad is lesz. motogp mert majd ezeket megtámogatják. amit majd kurva sokba kerül fenntartani. mert majd veszteségeket termel. de inkább erre szavaznak, minthogy semmi se legyen.

2020.07.09. 12:28:17

@chrisred:
mindkettő a feudalizmus teljes felszámolását és a nemesség megölését tűztik ki célul. és a fidesz politikájában ennek voltak társadalmi vetületei. a munkástanácsok és a szegény parasztok önrendelkezése. és volt egy magyarellenes része. és a balliberálisok éppen a fidesz szempontjából népellenesnek ítélt elemeket ünneplik. és a nép azt mondja, hogy ez ügyben a fidesznek van igaza. és ez szemben áll az mta történetírásával is. mert az a komcsi világképen alapul.

2020.07.09. 20:09:00

@chrisred:
a polgári fejlődés alapja elvben az, hogy többé kevésbé egyenrangú közigazgatási egységekből álljon össze az ország.

ez magyarországon hagyományosan a megye és a megyejoggal felruházott szabad város. errefelé a formálódó kelet-magyarországi főegyházmegye sem akar megyejognál többet magának. a megyerendszer az, amelyik az államalapítástól a reformáción és a reformkoron át erős hatalmi központként megmaradt és a királyi magyarország resturációja is a vármegyei igazgatáson alapul. ez magyarországon populista lokalizált, patrióta (lokálpatrióta), rurális, retrográd, tradicionális, premodern stb. megoldás. a nagy felosztásokból, az örök kettébontásokból ez az, ami konzervatív. csak a probléma, hogy ebből kilóg budapest. túl nagy.

a másik opció az eltizmus. globalizált, urbanizált, kozmopolita, progresszív, posztmodern, stb. ezeket szervezhetik az egyetemi hálózatok. ebből megint csak a főváros lóg ki. mert ehhez a budapesti egyetemek túl kicsik. a másik probléma, hogy az akadémia nem akar önálló kutatóegyetemeket. amit az mta csak felügyel. és sok oka van, amit ezt megint nem lehet megcsinálni. és elsődlegesen budapest lakóinak abszurd elképzeléseiből adódik. az állam nem szólhat bele a kultúrába. csak a pénzt vegye el az adófizetőktől és azt mindenféle ellenőrzési jogkör nélkül adja oda független intézményeknek. dehogy is. a magyar közszolgálati egyetemnek része a színművészeti, akkor annak az ország egészét kellene szolgálnia. együttműködve az erdélyi magyar közszolgálati egyetemmel. a felvidékivel és a kárpátaljaival vagy a délvidékivel. ez megint csak elakad a budapestiek többségének akaratán. és a demokrácia az, hogy a fővárosi polgárok véleménye is számít. nem is kicsit. na de az ország döntő többsége is számít, akik a körúton kívül élnek. a kérdés, hogy milyen módon veszik be a belső kerületeket. illetve persze lehet, hogy a párbeszéd, a dk és a momentum választást nyer.

a fidesz akciózik. például egy kereskedő felajánlott festéket. és a fidesz kivonult egy lakótelepi házhoz és kifestette a lépcsőházat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4277/200709festekadomany_ksz_(5).jpg
elvben ilyesmi lenne a momentum mozgalom. akik meggyőzik a dk-s nyugdíjasokat a szabad piaci felajánlásból. mert ebből a fidesz egy reklámfilmet csinál. megszólaltja a festékest. marketing és politikai pr.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4277/200709festekadomany_ksz_(33).jpg
kifesthetne egy házat a momentum mozgalom. a fideszben minden nap van valami pr akció. legalább is errefelé. és a pártok közül a fidesz fogadja el, hogy a megyerendszer a hagyomány. és a regionalizmusból kifejlődő egyetemi hálózat jelenti a modernitást. és egyik nem zárja ki a másikat. a fidesz egy hr/pr gépezet. 12 millió tankönyvet nyomnak az alföldi nyomdában. természetben fizeti meg az adót. ingyenes tankönyveket gyárt.
video2.dehir.hu/0709_Tankonyvek_Alfoldi_nyomda_mix.mp4
a fidesz nem azt mondja, hogy az állam csak ne avatkozzon be a nyomda működésébe. mégis hogy lesz tankönyv? odahullik az űrből. természetbeli adózással minden nyomda kaphat állami megrendelést. és lehet mondani, hogy ez egy hülyeség. mert ez nem szabad piac. nincs teljesen szabad piac. közösségi piacok vannak. és ehhez kapcsolódó hr/pr politika. ingyen tankönyv, vagy önkétnes lakótelepi házfestés. ez két mai napi példa debrecenből. nem érthető, hogy miféle közéletet akar a "baloldali" "liberális" budapest.

Reding Roli 2020.07.10. 00:19:36

@cvsvrs: ez magyarországon populista lokalizált, patrióta (lokálpatrióta), rurális, retrográd, tradicionális, premodern stb. megoldás. a nagy felosztásokból, az örök kettébontásokból ez az, ami konzervatív. csak a probléma, hogy ebből kilóg budapest. túl nagy."

Csakhogy azt kell megèrteni , hogy Budapest nèpe soha nem fogja elfogadni az Orbán által kívánt "populista ,retrograd , premodern " jövőt , hiszen az ott èlő emberek többsège inkább liberális gondolkodású ès nyugatias szemlèletű , már azok többsège is, akik vidèkről kerültek Budapestre , az elmúlt èvekben-èvtizedekben , nem kevesen ...
Budapest nèpe nem kívánja , hogy az orbáni rezsim felforgassa az èletet , ellehetleníte a színházait , a nemzetközi szinten is jelentős kulturális èletet ...Meg kell èrteni, hogy ez világváros ès lakói valamelyest világpolgarok is ...
Lakóinak minden joga megvan az önrendelkezèshez , hiszen Budapesten kèpződik a nemzeti jövedelem kb 39% - a , de az egèsz Közèp- Magyarország , NUTS2 règió majdnem a nemzeti jövedelem felèt termeli meg ...Budapesten a havi nettó átlagfizetès 320 forint , az Èzsak- Alföld règióban 197 ezer forint ....A legtöbb cèg is Budapestre van bejegyezve..
Budapest már az EU átlag 147% - án van vásárlóerő- paritáson számolt GDP- ben , így teljesen jogos az ott èlő emberek ígènye , hogy diverz ès nekik tetsző kultúrához jussanak ....
Az SZJA befizetèsek ès a fogyasztási adó bevètelek többsège is Budapesten kèpződik, hiszen jóval nagyobb keresetek vannak , mint vidèken...
Orbánèk most le szeretnèk zülleszteni a fővárost , az adóbevètelei elvètelèvel, pedig jóformán csak ez az egyetlen igazán jómódú , egèszsèges mèretű magyar város ...
Ha a Kárpát- medencèben akar a magyar állam gazdaságilag ès kulturálisan terjeszkedni , restauralni a Trianon előtti viszonyokat , akkor ahhoz Budapesten kívül is kellene gazdaság ... Látogatok angol nyelvű fórumokat is , ahol a szlovák ès román fórumozók azt mondják , hogy miért is lenne jó , ha a Felvidèk ès Erdèly , tegyük fel újra magyar terület lenne?
Kassán eurót keresnek az emberek , jobb a fizetès mint Miskolcon ...Kolozsváron a románok állítása szerint több a bèr mint Debrecenben ....Az orbáni gazdaságpolitika elbukott : 280 ft- nak kellene lenni egy eurónak , vagy jóval magasabb bèrnek , hogy felnèzzek ránk a szomszèdok, így már a románoknak is zirkálhatnak minket, a szar magyar bèrek miatt..
A etnicista idióták meg 500ft\1 eurós árfolyamot akarnak...
A konklúzióm az, hogy Budapesten ès pár autóipari centrumon kívül nagyon gatya az ország gazdasága , ez így nem jogosít fel bennünket arra , hogy területi ígènyekkel lèpjünk fel a szomszèdainkkal szemben , de románok csipája egyre jobban kinyílt, mert ők is figyelik az európai bèrstatisztikakat...
Sajnos , nevetsèg tárgya az ország , mivel nem változtatnak pl a csúszóleèrtèkelès ès a mestersègesen alacsonyan tartott bèrek politikáján ! Itt jegyzem meg: a románok , a bolgárok , a horvátok - mind az eurozónába mennek ....Mi mit akarunk ? Meddig folyik meg a forint - rontó , laza pènzpolitika ? Tudom , másik oldalon a nemzeti burzsoázia 1000 milliárdos kifizetèsei állnak , ezert nincs pènzbiztonsag, stabil nemzeti fizetőeszköz...

Reding Roli 2020.07.10. 00:53:23

@cvsvrs: Annyit tennèk mèg hozzá , hogy az elmúlt durván 3,5 èv jobb gazdasági növekedèsi adatai nagyrèszt az implicit infláció , gyenge forint GDP- növelő hatásainak következmènyekènt jöttek lètre , plusz a több milliárd eurós EU - fejlesztèsi pènzekből finanszírozott, gyakran 30-40%- al, extrèm módon túlárazott , nem ritkán improduktív beruházások miatt..
A feldolgozóipari növekedèshez èrdemben csak az európai autó -multk ès pár azsiai beruházó tudott hozzájárulni...
A magyar ipar , a K+F+I továbbra is halovány gyenge ...
2021- től új EU költsègvetèsi ciklus , a nyugati államok inkább maguknak adják a fejlesztèsi forrásokat ès jogállami kritèriukok lesznek ..
Ráadásul az európai autóipar válságban , èvekig a diesel vonalat futtatták a hybrid helyett..
A BMW leèpít, lehet hogy debreceni gyár sem lesz , hiába ígèrgetik...

2020.07.10. 05:39:39

@Reding Roli: Tíz éve szinte napi szintem olvasom az "elemzéseiteket" arról, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája alapvetően szar, Magyarországot az EU tartja lélegeztetőgépen, az EU tart el bennünket, a jótékony nyugati polgárok adományiból, amiből ők természetesen egy centet sem kapnak vissza (igaz, mintha egy német miniszter teljesen mást mondott volna, de ugye ilyen apróságok fölött gálánsan átsiklotok), ezen túlmenően minden ami magyar az szar, minden magyar tehetségtelen és hülye, kivéve a kitántorgókat, mert azok okosak, és elmenekültek az orbáni diktatúrából, mert Magyarországon az Orbán tehet arról, hogy alacsonyak a fizetések, mert megfenyít minden munkáltatót , aki többet akar fizetni, meg egyébként is 2010 előtt minden sokkal jobb volt.

Neked/nektek progresszív táliboknak egy életre szóló lelki törést okozna, ha egyszer elismernétek, hogy az Orbán-rezsim valamit jól csinál?

2020.07.10. 08:25:48

@Reding Roli:
ne viccelj már. a gdp nem valós árutermelés, hanem pénzköltés. palkovics minisztériuma kitalálja, hogy legyen egy kelet-magyarországi autó-motor gyorsasági pálya. és úgy gondolják, hogy az miskolc-nyíregyháza-debrecen háromszögben építik fel. mert hogy azzal számolnak, hogy ez közberuházás kapcsolódó tisza-tavi szálláshelyekkel fellendíti az idegenforgalmat és a magánszolgáltatásokat. ez egy 65 milliárdosra becsült állami projekt. amire lehet mondani, hogy egy hülyeség. ez hajdúnánáson valósul meg.

na most ha ezekhez kapcsolódó projekttársaságokat hajdúnánáson jegyeznék be, akkor ők termelik a gdp-t. ha budapesten, akkor ők. a gdp nem valós árutermelés, hanem pénzköltés. fogyasztás, beruházás és külkerskedelem. és összességében ennek majdnem a fele budapesten bonyolódik.

megépítik a bmw gyár alapját. amire vagy épül autógyár, vagy nem épül. ha az építtető társaság budapesten van bejegyezve, akkor termeli a gdp-t. de ez nem valós árutermelés, hanem pénzköltés. azt a pénzt költik el, amit az állam és a tőkepiac egymással összefonódva a semmiből teremt. ez a létező kapitalizmus.

ez két olyan projekt, ami erősen vitatható. ha ehhez kapcsolódóan gyügyén jegyeznék be a vállalatokat, projekttársaságokat, akkor gyügye "termelné" a gdp-t. az nem nettó árutermelés (ami a valós gazdasági teljesítmény), hanem a bruttó pénzköltés.

chrisred 2020.07.10. 08:35:13

@cvsvrs: "a polgári fejlődés alapja elvben az, hogy többé kevésbé egyenrangú közigazgatási egységekből álljon össze az ország."

A polgárosodás alapja az önigazgatás, és nem a közigazgatás. Ehhez kell biztositani az önkormányzatiság feltételeit. Ez adja meg a lehetőséget, hogy az adott település saját jogon, saját felelősséget, kockázatot vállalva polgári közösséggé nője ki magát. És akkor a helyi feltételek és erőforrások kiaknázásán múlik, hogy bekövetkezik-e a reménybeli következmény, hogy az egyes részek egyenrangú gazdasági, kulturális, szociális partnerekké fejlődnek.

Sajnos, ez Magyarországon az elmúlt időszakban nem adatott. A központi újraelosztás dominált. Az állam lényegében melegházi növényeket nevelt, a túl nagyokat visszanyeste, a satnyákat külön táplálta. Így nagyjából egyformának tűntek. De mindig kiderült, hogy ez csak addig áll fenn, amíg a kertész gondozza a növényeket, a természetes ökoszisztémába kihelyezve a többségük életképtelen.

Budapest ilyen saját jogú fejlődése 2000 éves alapokon nyugszik. Mindig jön egy-egy önjelölt hatalom, amelyik beleszólt a polgárok életébe, hogy ez így nem jó, majd én előírom nektek, hogy kell csinálni. Budapest időnkén visszaszólt (48, 18, 56), de a lényeg, hogy mindegyiket túlélte.

chrisred 2020.07.10. 08:40:11

@cvsvrs: Mit számít, hol van a valós árutermelés? Az csak egy darab földterület, ahová mindenféle gépsorokat helyeznek. Amitől BMW a BMW, olyan termék, aminek valós piaci értéke van, nem a kihelyezett gyártósorok földrajzi elhelyezkedésén múlik.

chrisred 2020.07.10. 08:50:06

@szélsőséges középenálló: 1. A német adófizető bepengeti a pénzét az unió költségvetésébe.
2. Magyarország hozzájárulást kap az unió költségvetéséből, hogy a támogatott projektet végrehajtsa.
3. A magyar állam megbíz egy német céget, hogy a projekttel kapcsolatos munkálatokat kivitelezze, és a kivitelezés ellenében kifizetik neki a támogatás összegét.

A végeredmény:
- a német adófizető befizette a pénzt, nem kapott vissza semmit.
- a német cég a teljesítményéért megkapja az ellenszolgáltatást, az ö nyeresége az üzleti haszon.
- a magyar állam a sajátjából nem áldozott semmit, de hozzájut a projekt végeredményéhez.

Ki jár a legjobban?

2020.07.10. 09:05:33

@Reding Roli:
ha most budapestet vesztegzár alá vonnák, akkor a főváros 2 héten belül éhen halna. nincs semmfiéle árualap, amit klasszikus liberális elvek szerint elcserélhetne a világ többi részével. és az idegenforgalom és a szoftver messze nem akkora bevétel, hogy az a főváros összes fogyasztását ellensúlyozza. azt a temérdek árut, amivel feltöltik a plázákat, hipermarketeket. ami ellensúlyozná azt az energia és energiahordozó igényt, amit a főváros működése megkövetel. azt a nyersanyagigényt, amit a fővárosi beruházásokhoz szükségeltetik. budapest termeli a dzsídípí 40%-át. de ez azt jelenti, hogy budapest költi el a pénz 40%-át. és lehet mondani, hogy na de a szellemi elit budapesten van. rendben. csakhogy ez jelentős részben nem egy világelit.

a broadway éves árbevétele 1.825 milliárd dollár. 550-600 milliárd forint. ez nem az összes kulturális bevétel. hanem csak néhány tucat valóban világhírű musicalből származik. new york 5x akkora város. budapesten underground színjátszás van. társadalomkritikára alapozva. tehát nem az van, hogy játsszák az istván a királyt orrba szájba. mert még mindig van olyan a nagyvilágban, aki tudja, hogy létezik magyarország, de még nem ezt a világhírű rockoperát. ami valóban szerethető. ilyenekből lehetne árbevétel. debrecen mindenk ideérkező külföldinek vagy belföldinek eljátssza a légy jó a mindhalál musical-t. és egyébként meg a szerzők kapják a jogdíjat. ha szörényi és bródy is dollármilliárdos lenne az istván a királyból (és ugye lehetne ha magyarország az unortodox népi nacionalizmus mellett döntött volna), akkor nem vesztek volna össze. csakhogy budapesten a liberalizmus valójában a politikai underground.

chrisred 2020.07.10. 09:18:36

@cvsvrs: A Broadway angol nyelvű darabokat játszik, a budapesti színházak magyar nyelvű darabokat. Ha összeveted, hogy a világon hányan beszélnek angolul, és hányan magyarul, rá fogsz jönni, hogy a budapesti színházak a látogatottságuk alapján a Broadway szintjén sikeresek.

2020.07.10. 09:19:51

@chrisred:
követlen a német vállalatok járnak jól. amely vállalatok a szövetségi kormány nyomására felüfizetik a német lakosságot. és amikor ez nem működik, akkor európa egésze eladósodik azért, hogy a német bankok ne menjenek csődbe.

chrisred 2020.07.10. 09:34:41

@cvsvrs: A német gazdasági teljesítmény egyik alapja Merkel alatt a mesterségesen alacsonyan tartott bér.

2020.07.10. 09:35:10

@chrisred:
és budapesti magánszínházak nem játszhatnak angolul vagy vagy kínaiul? ahogyan a magánszórakozó helyeken is beszélik ezeket a nyelveket igény szerint. miért ne játszhatnék a stephen the king vagy 斯蒂芬国王 darabot. értem, hogy macerás kínaiul megtanulni a főszerepet. kitalálja a diplomácia, hogy a hun és a han dinasztia modern kori szövetséget kötnek. és úgy a magyar színészek turnézhatnak kínában. vagy kínai színházak fizetik a jogdíjat. mert a kínaiak megveszik ezt is. ahogyan megnézik az alladint. és gyártanak istván királyos ajándéktárgyakat. elvben ez lenne a liberalizmus. amire egy konzervatív népi nacionalista azt mondja, hogy szent istvánból és koppányból mégse kellene lego katonákat gyártani. vagy mégis.

2020.07.10. 09:37:14

@chrisred:
mihez képest alacsony. a német és a német-kínai vegyesvállalatokban dolgozó kínai bére között van azért még különbség.

2020.07.10. 09:50:05

@chrisred:
trump nem kicsinálhatja ki a new york-i színészeket. nem tudja elvenni tőlük állami támogatást, mert azok valódi magánszínházak. a radnóti és az örkény az állami támogatásra szorulnak. és azt mondják, hogy ők ezért cserébe semmiféle megrendelő igényt nem kötelesek teljesíteni. mert ők "független" "magánszínházak". dehogy is.

chrisred 2020.07.10. 09:56:21

@cvsvrs: Azt hiszem, a Merlinben voltak anno angol nyelvű előadások magyar színészekkel. Kuriózumnak megfelel, mint amikor Mercury elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt-ot, de erre vállalkozást nem lehet alapítani. Miért kínlódna valaki egy olyan előadással, ahol kerékbe törik az anyanyelvét? A kinaira ez fokozottan igaz.

Reding Roli 2020.07.10. 09:58:29

@cvsvrs: ha most budapestet vesztegzár alá vonnák, akkor a főváros 2 héten belül éhen halna. nincs semmfiéle árualap, amit klasszikus liberális elvek szerint elcserélhetne a világ többi részével. és az idegenforgalom és a szoftver messze nem akkora bevétel, hogy az a főváros összes fogyasztását ellensúlyozza"

Ahogy a többi nagy világvárosnak sincs " klasszikus árualapja " ezek a városok " üzleti, információs ès döntèsi központok " azaz: magasabb hozzáadott èrtèket állítanak elő, mint az alapanyagtermelő ès mezőgazdasági körzetek, így nem ritkán jóval magasabb az ott elèrhető kereset , mint a perifèrikuan elhelyezkedő városokban ...Törènelmi fejlődès úgy hozta, hogy Budapest gazdasági súlya óriási az országon belül. Bèkeidőben ehhez a vidèki , autó- ès feldolgozóipari központok zárkózgatnak lassan , de válságos időkben Budapest mindig jobban teljesít, ami èppen azt mutatja, hogy reziliensebb , diverzifikáltabb a gazdasága ...

chrisred 2020.07.10. 10:05:57

@cvsvrs: Eredetileg Aladdin kínai volt, ellentétben István királlyal.

2020.07.10. 10:07:01

@chrisred:
budapest mohács után a török porta, a habsburgok, a szovjetunió és nácinémetország birodalmi helytartóiból áll. és ezen közösség a leszármazottainak egy része képzeli magát a magyarok felett álló szuperelitnek. csakhogy ez a társaság szabad piaci alapon nem tud működni. tehát nem az van, hogy a mácsai azt mondja. el is vehetik a színházat. mert az örkény társulata turnézik egyet amerikában vagy ausztráliában. és a művészetüket megfizetik a nagyvilágban. hanem azt mondja, hogy ha az állam nem ad nekik évi 1 millárd forintot, akkor az a fasizmus. ők.
www.orkenyszinhaz.hu/images/tarsulat/orkenytarsulat_1819_horvathjudit_print-9442_3.jpg
értem, hogy a rokonaik, ismerőseik, barátaik megtöltik a nézőteret. a társulat a személyzettel majdhogynem megtölti. de ez még nem nemzetek felett álló szuperelit. ez nem független színjátszás. nem szabad piac.

chrisred 2020.07.10. 10:07:42

@cvsvrs: Igen, minden relatív, Kína az alacsony munkaerőköltség révén az egész világot letarolja gazdaságilag, Németország csak Európát.

chrisred 2020.07.10. 10:09:20

@cvsvrs: A szövetségi kormánynak valóban semmi köze sincs a színházakhoz, legfeljebb Washingtonban.

chrisred 2020.07.10. 10:16:17

@cvsvrs: Szép nagy családokról és baráti társaságokról beszélünk:

szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-hirek/2017/08/05/ujra-megdolt-a-nezoszam-rekord/

"Soha nem volt annyi nézőjük a színházaknak Magyarországon, mint tavaly – derül ki a HVG friss színházi összeállításából.

A 2008-as válság óta megduplázódott a színházba járók száma: 2016-ban 7,1 millió néző közel 29 ezer előadást látott. A majd egy évtizede tartó színházi konjunktúra nyomán egyre több színháznak jelent gondot, hogy a jelenlegi játszóhelyét kinőtte. Van olyan teátrum, a Madách Színház, amely emiatt áttért az egész éves nyitvatartásra."

Reding Roli 2020.07.10. 10:16:38

@cvsvrs: Azt kell megèrteni, hogy színházak önmaguktól, üzleti alapon , kevès kivèteltől eltekintve , nem önfenntartók ( ahogy a könyvtárak , múzeumok, állatkertek ès mèg sok egyèb közntèzmèny sem ..)
Ezért az államnak , vagyis az adófizetőknek kell támogatni a színházak működèsèt , mèg akkor is, ha nem tetszik a regnaló hatalomnak azok működèse ....A plurális demokráciában nem lehet kultúrkampf , a kormány nem erőszakolhatja meg azokat , akik a kultúrát csináljak , mert annak olyan következmèmyei lesznek , hogy egy kormányváltás után , minden az ellenkezőjèbe fog átcsapni ..
A kultúra és a tudomány autonómiáját meg kellene őrizni ès nem megerőszakolni , politikai - ideológiai alapon , ez nagy hiba...
A nèpnemzeti kultúra , mèlymagyarkodas is addig izgalmas , amíg nem teszik kötelező tananyaggá....Mihelyst le akarják erőszakolni a fiatalság torkán , utálat tárgya lesz ...PL Vass Albert , vagy Herczeg Ferenc művei, amelyek egyèbkènt kiválóak...

Reding Roli 2020.07.10. 10:37:28

@chrisred: A színházba járás nagyon divatba jött, egyfajta szertartás lett a városi polgárság köreiben , amiből nem èrdemes kimaradni....Ráadásul , a "politikailag aktuális" darabok sem igazán jellemzőek, tudtommal ...Ezèrt is èrthetetlen a kormány bosszúja ...

2020.07.10. 11:28:22

@Reding Roli:
na de ha ez középosztálybeli úri huncutság, a fiatalok körében divat, akkor mácsai pali és pogány juditka kulturális szolgáltatóként is megélnek. a duna parttól 500 méterre a budapesti városháza mögötti tér használatáért adót kell fizetni. szabad piaci alapon licitálni kellene, hogy ki fizetni többet, mint mácsai pali és pogány juditka. karigeri odaadhatja nekik ingyen. és még támogatást is adhat a főváros költségvetéséből. 51%-os támogatottsággal ezt megteheti. de hasonló jogkörrel van felhatalmazva o1g csak ő országosan turnét szervezhet vidnyánszky vezetésével. karigeri elképzelése az, hogy a szabad városok kapcsolódjanak össze. és elsöprik a rezsimet. ez mind legitim. de végül a két magyarországból nem maradhat csak egy. vagy egy se. mert hogy az ellenzéki pártok azt mondják, hogy ez már elavult, hogy vannak magyarok, morvák, szlovákok, havasalföldiek, moldávok. nincsenek már ilyenek. és a keresztény államnemzeteket már meghaladta a szabad piac. és a fehérek elnyomják a szegény kis cigányokat és a transzneműeket. az még a probléma. ez egy legitim érvelés. de orbán népvezérsége is legitim.

2020.07.10. 11:50:57

@Reding Roli:
a korrekt az lenne ha magyarország közigazgatási beosztása olyan lenne, hogy azok közel azonos lehetőségekkel rendelkező közösségek alkotnák az országot. mert most egy belpesti közeg hegemóniára törekszik. pogány juditka ugyanis nem világhírű művész. ahogyan mácsai palika sem az. juditka el van nyomva. a francokat. a kádár rendszerben sem volt elnyomva a koltai házaspár. ezek a "baloldali" "liberális" családok szinte mind kádár kor kultúrkorifeusainak rokonai, barátai. egész pontosan a politikai bizottságból. a hazafias népfront nagyrészt a fideszben van. és ezek meccselnek. az egykori szélbal és újraszerveződő széljobb. amire azt mondják, hogy a fidesz fasiszta, náci. a francokat. a fidesz egy pragmatikus párt.

tegnap valami festékes felajánlása alapján meszeltek ki lakótelepi házat.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4277/200709festekadomany_ksz_(23).jpg
most a kézilabda csapat ültetett virágokat egy kertészet felajánlásából.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/viragok_1.jpg
ezek politikai pr akciók. és erre van a fidesz alapozva legalább is debrecenben. és budapesten folyik a kultúrharc a központi államhatalom birtoklásáért. és úgy kalkulálnak, hogy több szavazatot jelent a vidnyánszky színházi turnéja, mint amennyit elvesztenek mácsaival. ez arról szól, hogy ki tud több szavazatot vásárolni.

2020.07.10. 12:11:29

@Reding Roli:
ez debrecenben a köznép által latinovits erőműnek csúfolt új színház.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3474/190603-latinovits-szinhaz-mj.jpg
amit több mint egy évtizede üresen áll.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3474/190603-latinovits-szinhaz-pl-mj_17.jpg
a kormány debrecentől is megvonta a támogatást a befejezéshez. a pandémia 5,000 milliárd forintos többletkiadásal jár. és a kormány azt mondta, hogy most nem építenek színházat. nem csak budapesttől vontak el, hanem debrecentől is. és erre azt lépték, hogy a város befejezi saját pénzből. és nyitnak egy posztgraduális színitanodát.

ezekre mondom, hogy ez nem kultúrharc, hanem elitváltási kísérlet. budapest-debrecen tengely a színművészetben. nyugati országrész központja budapest. majd a fidesz közelében kiképzik posztgraduálisan a színészeket kelet-magyarországon debrecenben. és ő lenne ennek a projektnek a művészeti vezetője.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3474/190603-latinovits-szinhaz-pl-mj_98.jpg
ez nem a fasizmus. hanem szétszedik a fővárost. amit debrecen, székesfehérvár, veszprém és győr is támogat. az, hogy országrészeknek legyenek vezető intézményei. és ezt nem támogatja miskolc. azt, hogy várszínházak központja legyen. nem támogatja szeged. az, hogy a szabad téri játékok központja legyen. nem támogatja pécs. az, hogy dalszínházak vidéki központja legyen. győr lenne a táncszínház, a balett központja. székesfehérvár lenne versszínházi központ. veszprém európai kulturális fővárosával vállalná a művészeti akadémia részleges átvetelét. az ország egyelőre erősen megosztott. és az is lesz. mert hogy ez már nem szimplán kultúrharc, hanem részleges elitcsere.

2020.07.10. 12:39:36

@Reding Roli:
lehet mondani, hogy ezek a vidéki suttyók felvonulnak. jobbról öltöny sportcipő.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3474/190603-latinovits-szinhaz-pl-mj_51.jpg
és majd akkor ők fogják ezekben a betonmonstrumokban szervezni az állampárti kultúrát. na nehogy már. ezeknek nem lesz támogatójuk a budapesti művészközegben. csakhogy lesz a másodvonalban. és ezek megállapodtak a románokkal. hogy überfasza lesz majd ha felújítják a nagyváradi színházat. és kolozsvárt is. román-magyar kulturális projektek lesznek. román-magyar értéktár, kulturális inkubátor ház, meg fityfene. kósa lajos külön megköszönte a román testvéreinknek, hogy uniós keretek között ezt támogatják.

chrisred 2020.07.10. 13:52:26

@cvsvrs: Senki sem mondta, hogy a budapesti színházak támogatását a vidékiek kárára kellene megoldani? A kormány által Budapestre kényszerített, és pestiek által a hátuk közepére nem kívánt méregdrága presztízsberuházások költségének töredékéből meg lehetne oldani a a szinházak finanszírozását az egész országban. És akkor még szóba sem került a pesti liberális elit által megpuccsolt olimpiával megspórolt kiadás.

2020.07.10. 14:04:08

@chrisred:
magyarország fővárosa budapest. ebből következően budapest elsődleges közéleti funkciója az, hogy a középponti állam szerepét betöltse. ennek számtalan előnye van. és hátránya is. például az, hogy az országos közintézmények felett nem a fővárosi közgyűlés, hanem a magyar országgyűlés választott képviselői rendelkeznek. debrecenben 0 minisztérium van. debrecenben 0 fő lehet minisztériumi alkalmazott. senki sem lehet főosztályvezető, senki sem lehet minisztériumi tanácsadó. azért, mert az csak budapesti lakos lehet. erre mondják azt vidéken, hogy budapest polgárainak az államigazgatás központjának lenne olyan nagy teher, akkor a megoldás egy kisebb főváros. a budapesti "liberálisai" szabadabbak legyenek és szabad piaci alapon működhesenek.

2020.07.10. 14:29:56

@chrisred:
a tiszától keletre nagyjából annyian élnek, mint budapesten. és összesen van 3 színtársulat. nyíregyházán, debrecenben és békéscsabán. slussz. budapestnek ennyi egy kerületben is kevés. hiába van minden utcasarkon egy színház úgy is azt mondják, hogy üldözik a színészeket, tombol a fasizmus. jöjjenek debrecenbe. itt nem tombol. nyíregyházán és békéscsabán se tombol. miskolcon és szegeden ellenzéki polgármester van. ott se tombol a fasizmus. budapest belső kerületeiben alapvetően kétféle módon működhet egy közintézmény. az egyik, hogy valamilyen országos központ, képzőhely. aminek a működésébe beleszól az ország. a másik opció, hogy kihasználva ezt a közintézményi koncentrációt magántársaságok alternatívát kínálnak kvázi piaci alapon. és ezt is kétféle módon lehet megtenni. az egyik, hogy sikerdarabokat mutatnak be. nagy klasszikusokat. mint a broadway. és mondjuk ezek a gyerekek éneklik a légy jó mindhalálig musical-t.
www.youtube.com/watch?v=lVl2f_6VQ1Q
és ezért debrecen fizet budapesti alkotóknak. és így közvetve állami támogatáshoz juthatnak. amit debrecen város polgárai fizetnek ki. és lehetőség van az underground színjátszásra. pintér béla társulata. az rendesen nem kap állami támogatást.
www.youtube.com/watch?v=6gbGgZ61cPk
stefanovics angéla és barátai gondolhatják, hogy ők nagy művészek. kövér laca azt, hogy ezek nem magyarok. mert a magyarok demjén rózsit énekelnek orbán stadionjában.
www.youtube.com/watch?v=WXGKcKkUxIM
és erre mondhatja a pintér béla, hogy ez egy alacsony költségvetésű giccsparádé. az is. de pintér béla ennél is sokkal rosszabb. budapesten gondolják, hogy az a csúcs. mert az társadalomkritika. kövér laca kedvencei nem kritizálják a regnáló hatalmat. az országépítőket. hanem sájni hepi pípölt játszanak orbán stadionjában. lovasi andrás is.

Reding Roli 2020.07.10. 15:28:46

@cvsvrs: Csakhogy a Fideszes "kultúrmissziónak " nem az a cèlja, hogy diverzifikálják és területileg minèl jobban elèrhetővè tegyèk a kultúrát , hanem az , hogy megbüntessèk a fővárost. A debreceni Latinovits Színházra 10 èv nem volt elèg nekik ès most is csak interregionális együttműködès keretein belül, EU pènzekből tudják megvalósítani (főleg...) A cèl most sem a helyi kultúralis èlet felpezsítèse lesz, hanem az, hogy a debreceni , haveri vállalkozói kör agyon keresse magát...Majdnem 6 milliárd forint a színház befejezèsi költsège , a Csokonai Színház renoválása pedig további 10 milliárd forint !! A Hunèpes haveroknak ......Exrèm módon túlárazott közpènzègető , NER-beruházások...
4 budapesti színház egèsz èves költsègvetèse kevesebb mint 2 milliárd forint ...

2020.07.10. 15:50:16

@Reding Roli:
a magyar építőipari kartall is az állaszocializmus maradványa. ezek könnyűszerkezetes gipszkarton kockákat és ívelt betonmonstrumokat tudnak építeni. a pártok közül csak a fidesz tudja elzavarni ezt a liberálisnak mondott belpesti értelmiségi érdekkört. és mivel jelenleg ez az első számú cél ezért a többség lölőre és barátaira szavaz.

2020.07.10. 16:01:48

@Reding Roli:
a fidesz próbálja megszólítani a fiatalokat. pl. ma ez yutyúber lesz a művelődési házban a tárlatvezető.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2020/bankibeni.jpg
amely épület szintén egy ilyen betonszörnyeteg.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/724/1200x800/modem.jpg
de ez is a budapesti építészeti iskola. nem szabad klasszikus épületet tervezni. csak modernet. a gusztustalanságban liberálisok viszik a prímet. lehel téri piac.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Lehel_Csarnok%2C_Budapest.jpg
és bécsben a collegium hungaricum.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cb/Collegiumhungaricum_01.jpg
nem értem, hogy miért lenne olyan nagy probléma, hogy az szdsz maradványa kikerülne a közéletből. mitől olyan nagy probléma ez?

Reding Roli 2020.07.10. 18:11:52

@cvsvrs: SZDSZ - generáció már kiöregeredőben van , önmagatől is eltűnik, nem kell rugdosni , de jönnek a fiatalok, akik egyfajta alternatív, nyugatias, vilagkultúrat kèpviselnek elsősorban , nekik is teret kell biztosítani ....A nèpnemzeties irányvonal csak addig izgalmas , amíg nem központi utasításra kell a nèpnemzeti vonalat követni , hanem " önmaga választásakènt" , forradalomkènt èlhet meg, egy ellenkuktúrát, amely ellentète az elitkultúrának ...Ha az állam beavatkozik az mindig ellenreakciót vált ki , az aktuálisan lázadó generációból ès kontarproduktív hatása lesz , pl kigúnyoljak az államilag ajánlott kultúrát ...
Èn pèldául egèsz èletemben az aktuális hatalom ellen lázadtam, különösen fiatalon , de balliberális soha nem voltam , engem a tökèleteshez közeli társadalom elèrèse, különönösen az ahhoz vezető út èrdekel ...
Orbánèk ott rontják el , hogy mindent központilag akarnak szabályozni ès rá akarják mindenkire erőltetni az agymosó ideológiát a nèpre ès hogy fogadják el az emberek azt a jövőkèpet , amit ők ajánlanak ....
Azt persze lehet vita kèrdèse, hogy mit kezdenènek magukkal az emberek egy szabadabb társadalomban ...Lehet , hogy a többsèg èretlen rá , ezért is kerülnek hatalomra az autoriter vezetők világszerte , akik megmondanak mindent, profán válaszokat adnak komplex problèmákra ès lètrehoznak egy stabil társadalmi - gazdasági hierarchiát ...De , ez nem a fejlődès, hanem èppen a visszafejlődès útja...

2020.07.10. 18:43:21

@Reding Roli:
orbán kinéz a várban kinéz a kolostor erkélyéről és amit lát nagyjából azt akarja szabályozni a hóbortján a focin kívül. közel sem mindent. a körúttól távolodva szinte semmit.

2020.07.10. 19:02:29

@Reding Roli:
budapest belső kerületeiben az maradjon magánkézben, ami ténylegesen önfenntartó és az államtól függetlenül külső támogatás nélkül is képes működni. ha egy privát színtársulattól elveszik a játszóhelyét. és azt mondják, hogy rendben. beülnek a kisbuszba és turnéznak egyet európában vagy a nagyvilágban. nem könnyű ilyet csinálni, de nem is lehetetlen. nagyjából 10 ezer külföldi elegendő hozzá. annyi debrecenben is lehet. nagyjából az a cél, hogy a népesség 5%-a legyen külföldi. az egyetemen 50% (jelenleg 25%).

2020.07.11. 09:55:23

@Reding Roli:
a fidesz az olcsó szavazatvásárlásra van alapozva. nemcsak a ner volt nemrég 10 éves, hanem roma szakkollégiumok hálózata is jubileumra készül. ez a görög katolikus szent miklós kollégium.
video2.dehir.hu/0710_roma_szakkolegium_mix.mp4
ez összehasonlítható mondjuk egy stanfordi vagy oxfordi kollégiumi körülményekkel? nem nagyon. egy ilyen környezetből globális szuperelit tagjai csak kis valószínűséggel kerülhetnek ki. ez volt az szdsz és a fidesz ellenes értelmiség elképzelése. túl azon, hogy a szegény kis cigányokat elnyomják a sötét nagy magyarok. a fidesz mindezt az olcsó szavazatvásárlásra alapozta. ami a populista politika alapja. a 20. századi minimumfeltételeket biztosítják a tanuláshoz. jóval kevesebbet, mint svédországban vagy hollandiában. ahol a 21. századi feltételek várják a bevándorló muszlimokat. nyilván többet nyújt a nyugat. de nyilván sokkal többet nyújtott a fidesz a romáknak, mint az ellenzéki pártok és az ellenzéki értelmiség. a magyar tudományos akadémia. az akadémikusok egytől egyig magasról leszarják, hogy mi van a putriban. a fideszben azt mondják, hogy legyen keresztény roma szakkollégium. oda jelentkezhet cigány és nem cigány származású, de cigánybarát fiatal értelmiségi. aki segíteni szeretne a szegényeknek. és ebből képződik egy új elit. ami induló állapotában nem globalizált elit. és ez kiszorítja a ferge zsuzsa akadémikus elképzeléseit. ami lófaszt se nyújtott a cigányoknak. szüljenek több gyereket a mély szegénységbe. ferge zsuzsa nem zsidó, hanem nem keresztény alapokon képzelte el a vidék elcigányosítását. de az szdsz tanítványai, a ceu aktivisták, akik fasizmust kiáltanak többségben vannak budapesten.

ennél egy fokkal jobb a fidesz, amelyik azt mondja, hogy a haverok felújítanak egy üresen álló egykori lepukkant szocialista szállodát. és ezzel a görög katolikus egyház híveket gyűjt. és a fidesz szavazatokat szerez. mert a putriban látják, hogy egyeseknek milyen jó dolguk van hozzájuk mérten. és ehhez iskolába kell járni. egy kicsit tanulni. és még az is lehet, hogy a tanárok is elnézőbbek. de egy új típusú elitizmus. ami valójában szélbalos. az mta szociológusai szerint tombol a fasizmus. vásárhelyi mária kiszorul. a férje dés lászló is tiltakozik. de őt meghívják zenélni. a fidesz egy néppárt.

és egy olyan elitre van szükség, amelyik ezt képes kontrollálni. ezekben a projektekben vannak visszaélések. nem is kevés. de nagyon sok méltányolható elem is van. ez egy másik cigány szakkollégium debrecenben.
www.wisz.hu/
200 ezres debrecenben van egy nagy és egy kiskoli a cigány értelmiségnek. ez nem olyan rossz. ferge zsuzsa és az mta a nagy semmit kínálta. vásárhelyi mária a kultúrharcot. és csak azt.

debrecenben nincs kultúrharc. mert itt a fidesz és az szdsz kiegyeztek. és egy fotós a barátaival minden évben díjat ad át a színház egy szerintük legjobban művészének.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4278/mathe2.jpg
slambucot főznek, pogácsáznak, boroznak, pálinkáznak. és ezt propagálják lölő sajtósai. ner kollaboránsok. tüntetniük kellene a művészet totális szabadságért. egy állami intézmény működésébe ne szóljon bele az állam. hashtag free szfe. ők a fideszben a polgári konzervatívok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4278/mathe7.jpg
de ez is olcsó szavazatvásárlás. és lehet mondani, hogy ez végtelen provinciális. az is.

Reding Roli 2020.07.11. 10:32:42

@cvsvrs: Debrecenben azért nincs kultúrharc, mert eleve nem voltak soha akkora politikai nèzet ès ideológiai különbsègek a város vezetèse ès a város lakossága között. A cívisvárosnak anno Jó volt Hevessy József SZDSZ- s polgármester is , kèt cikluson keresztül, ès most jó a jelenlegi pragmatikus vezető , Papp László is...A polgármester ugyanis nem a Fideszt kèpviseli elsősorban , hanem a Debrecen város lakosságát , ès ennek a kívánalomnak nagyjából meg is felel ...Az ellenzèk szája be van fogva , hiszen mindenkinek jut valamilyen felügyelőbizottsági hely...Senki nem akar többet, csak mègèlni...nagyjából úgyis látja mindenki , hogy a debreceni lakossággal , de igaz ez az egèsz Alföldre , nem lehet semmit sem kezdeni ...
Az ott èlő lakosság többsègènek mindegy melyik politikai párt vezeti a várost, legyen szó Ács elvtársról, Hevessy Józsefről, vagy Kósa Lajosról...A polgárok többsège a velejèig komformista, szabálykövető, rendszer-szerető ember , ès eszèbe sincs leváltani az aktuális , èppen regnáló hatalmat...
A Debrecen egy nagy falu , legyen szó a Csapókertről vagy a város dèl- keleti rèszeiről...Csak ez " 1" - es választói körzet mutat városi vonásokat ( Nagyerdő, Egyetem sugárút , Akadèmia U..) ott jelentős számú èrtelmisègi èl ès lenne fogadókèszsèg az ellenzèki politikára is, de Kósa Lajost megverni szinte lehetetlen, annyira nèpszerű ember...
Debrecen politikai èletèről , kis túlzással , mindent tudok - de felfeldni nem szeretnèm magam...

Reding Roli 2020.07.11. 10:56:36

@cvsvrs: A Fidesz cigánypolitikája leginkább "olcsó" szavazatvásárlásra irányul , ezèrt elnèzik a cigányvezetők mèrhetetlen korrupcióját , a felzárkóztatási pènzek iparszerű lenyúlásat is...Ma már egy közel , vagy egyes kutatások szerint már több mint 800 ezres, sajátos kultúrájú közössègről van szó, akiket nagyon könnyű befolyásolni , alapműveltsègük ès általános beieegzősèseik okán ..
A ciganyvezetők megvásárlásával , a vidèki közmunka programok ès a különböző segèlyek fenntartásával , egy óriási szavazóbázisát nyert a Fidesz ..
Sőt, lehet hogy a cigányság lesz a mèrleg nyelve , amely 2022- dönt..
Egyik oldalon Budapest ès liberálisabb , nyugatosabb nagyvárosok nèpe, a másik oldalon a konzervatív vidèki varosok, a kistelpülèsek ès cigányság ....A libsi cigányok is lèteznek , az csak egy speciális pesti cigány èrtelmisègi kör....kisebbsèg...
A városi polgárságnak , a cigányság ès a határontúli magyarság is csak tehertètelt jelent , mert csak viszik a pènzt az államkasszából, de soha nem hozzák...
A felzárkózás lassú , vannak jó pèldák , de nem a rendszer felzárkóztatási programjai okán ...
Az is igaz , hogy a vidèki Magyarország , a kistelepülèsek , egyre jobban elcigányosodtak , ami sokszor ellehetetleníti az ott èlő emberek èletèt....Hiszen , csak rossz pèldájat látnak az országos ès a helyi hatalom oldaláról : a korrupciót , a mutyizast , familliaris összefonódásokat, a tekintèlyelvet, a hierarchiat ....Pont azt , ami a premodern társadalmakat jellemzi ...
Na most egy ilyen közeget, hogyan lehet kivezetni a 21-ik szabadba ? Sehogy.

2020.07.11. 11:01:44

@Reding Roli:
azért, mert errefelé a helyi szdsz, de még az mszp vezetői is reálértelmiségiekből álltak. hevessy (rip) egy fizikus volt. az mszp-ből bazsa vegyész, daróczy matematikus. akik kollaboráltak az egykori mszmp-vel de valójában nem nagyon ártottak senkinek se. így lehetett belőlük intézetvezető és dékán. daróczi széchenyi díjas akadémikus, bazsa a max planck intézetben és bosztonban is kutatott.

a kultúrharcot a főváros médiaértelmisége gerjeszti. kásler bejelenti, hogy az archeogenetikai kutatások alapján az árpád ház legnagyobb valószínűséggel baktriából származik. a mai afganisztán területéről. és az index firkásza leírja, hogy az még lehet finnugor. meg különben az egy nyelvcsalád és nem népcsoport. de a magyarokat leszámítva a finnugor egy egyenes férfiágon szerveződő törzsi népcsoport. aki azt gondolja, hogy a magyar igék döntő többsége nem hangutánzók, az nem magyar. dőőől. hahahangos. haallk. ez nem finn átvétel. hanem közönséges hangfestés. ami eredetében ősi. aki nem érti meg az óvodában annak nem magyar anyja, a nagyanya gügyögött, vagy gőgicsélt. az mta egy nyilvánvaló baromságot védelmez. és a gyügyei parasztoknak van igazuk. és hiába jelenik meg az újabb cikk a nature-ben (ami azért akármit nem közöl) leírják az index firkászok, hogy ezek futóbolondok. ez is a kultúrharc része.

2020.07.11. 11:10:39

@Reding Roli:
a fidesz elnézve farkas flórián, az ellenzék kolompár orbán botrányait. de a fidesz tett valamit a cigányokért. a közmunkaprogramokkal megduplázta a segélyt. igaz, hogy ezért tenniük kellett valamit. de így integrálódtak. vagy a báty határvadásznak jelentkezett és így nem fegyveres rablással jutottak nagyobb összeghez. a fidesz elmúlt 10 éves cigány intergrációs politikája sikeresebb, mint azt megelőző 20 év. az a teljes kudarc. de az elvekben is a vidék elcigányosítását tűzte ki célul. és valójában szinte egyáltalán nem emelt ki roma tehetségeket, vagy azt, aki szorgalmasabb az átlagnál. a balliberális elit cigány ügyben is egy nagy nulla. a roma egy bűncselekményben nem lehet csak áldozat. és ez megteremtette a széljobbot. és aztán ezek összeálltak. a dk és a jobbik az összefogás két oszlopos tagja. és a momentumos hirdeti, hogy a cigányok élete is számít. ez csak politikai pr. a fidesz meg épít effektíve egy kollégiumot. lehet, hogy lenyúlják a pénzt. de azt a strabag is lenyúlta. van egy működő hálózat. ami induló állapotában nem a legjobb, de legalább valami.

2020.07.11. 11:28:24

@Reding Roli:
orbán politikája egyszerűen csak bevégzi a rendszerváltást. lezár egy átmeneti korszakot, amivel felszámolja a fővárosi liberálisnak mondott értelmiség magyar ellenes részének brutális túlhatalmát. és ez az illiberális demokrácia időszaka. amiben a rendszerváltás "forradalma" a ner. pénzelik a történelmi egyházakat határon innen és túl, átalakítják a magyar tudományos akadémiát, átpozícionálják a médiát. ezek mind mind előfeltételei a magyar polgárosodásnak. ezeket mind 90-ben kellett volna meglépni. csak akkor nem lehetett. és 2010-ben nyílt erre alkalom.

és nem az a probléma, hogy orbán ezeket meglépte. hanem azt, hogy freund tamás még mindig úgy képzeli, hogy vissza kellene állítani a 2010 előtti állapotot. mert az milyen jól működött. hány erc grantot nyertek. az erc egy szakpolitikai testület, mint a magyar itm. nem az számít, hogy ki hány grantot nyert. hanem az, hogy mi a felfedézés. és ha semmi, akkor az semmi. az is tiszteletre méltó. de ha egy emberöltő nem termel ki tiszteletre méltó művészeket, vagy tudósokat, akkor az intézményrendszer alapjaiban működik rosszul. és ennek a vezetői alapjaiban tévednek. freund tamás is. aki szerint nem működnének jól a kutatóegyetemek. mert van 4 orvosi egyetemi klinika. klinikai orvosok mellett kutatók. ezt felügyeli az akadémia. és így van több kutatási központ. és ez kapcsolódik a határon túlra. csak az elsődlegesen nem a nyugat. hanem a kisebbségi magyarok. és úgy kevesebb pénz lesz, kevesebb erc grant. de a tudományos akakémia budapesten a széchenyi téren így lehet magyar.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.11. 13:55:14

@cvsvrs: Orbán csak az álmaiban végezte be a rendszerváltást. Az általa alkotott, államfüggő feudálkapitalista hatalmi szerkezet úgy fog összeomlani a választási veresége esetén, amilyet még nem láttunk 1989 óta. Ha valóban leszámolt az életképtelen a.) magyar elittel, akkor is azok helyébe csak egy paraszti kultúrájú, pogány-bolsevik és opportunista-gnosztikus b.) elitet helyezett, amelyik nem túlságosan jobb az elődjénél, csak maximum agresszívebb. A GDP-n és az állami-gazdasági hatékonyságon azonban ez SEMMIFÉLE nyomot nem hagyott ez a "zseniális rendszerváltás". Az Orbán-féle rendszer feudálkapitalista, exbolsevik, pártállami, dialektikus materialista, pogány és csak névlegesen identitás-keresztény, azaz a Kádár-rendszer szerves nacionalista-soviniszta folytatása. A polgári értékekhez bibliai értékek kellenek és az Orbán-rendszerben annyi a kereszténység, mint a fazékban az ízérzet. Erdogan támogatása mutatja meg a rendszer lényegét: opportunista Thököly-féle puszilgatása az iszlám kalifájának. Sem érték, sem hit, sem világnézet nincsen mögötte, csak agresszió, önzés és gyűlölet. Ahová való, oda fog kerülni a történelemben.

ijontichy 2020.07.11. 16:50:51

@cvsvrs: Má' megin lököd a hülyeséget? Vitya valójában már bő húsz éve majd belerokkan az erőlködésbe, hogy akadályozza a rendszerváltás befejezését. Ami Mo-on van, az egy ráncfelvarott Kádár v2.0 (csak emberileg még férgesebb, és már nincs vis maior a CA (ejtsd: esz a) miatt ). A megváltozott környezet miatt (sajnos) gazdaságilag fenntarthatóbb. A középszer diadalmasan röfög. Ám ahogy Győrből nem lett Ingolstadt, Debrecenből se lesz München. Szegény magyarok zöme még mindig nem tudja, hogy sokkal jobb az élet minősége, ha a röfögő (erős alcsúti akcentussal) bolsikat távol tartjuk a közélettől és a közvagyontól.
Btw. üzenem vityának (ha már annyiszor merészelt röfögni bocsánatkérésről), hogy ideje lenne bocsánatot kérni a németektől a minapi, jogállamiságról tett gyomorforgató agyfingása miatt. Üzlet ide, vagy oda. (na nem mintha komolyan gondolnám, hogy egy ilyen echte sudribunkó bolsiivadék valaha még megváltozhatna).
Na dicsőítsd tovább a langyos, fidesz támogatta sört, én inkább pattintok egy 8 fokra hűtött hamisítatlan Dunkel Weiss-t a "Franciskánusoktól" ;-)

ijontichy 2020.07.11. 16:54:37

@ijontichy: Btw. ha már rencerváltás befejezése... mesélj már egy picit az ügynöklistákról is :-DDD Tíz év kétharmad után elég pikáns téma, ha az ember nem egy feltétel nélküli, lojális seggnyaló. A magyar társadalomnak nagyon mélyre sikerült leküzdenie megát '90 óta :-(

Reding Roli 2020.07.11. 17:05:57

@cvsvrs: orbán politikája egyszerűen csak bevégzi a rendszerváltást. lezár egy átmeneti korszakot, amivel felszámolja a fővárosi liberálisnak mondott értelmiség magyar ellenes részének brutális túlhatalmát.

Mifèle brutális túlhatalomról beszèlsz ? A rendszerváltás után egyetlen politikusnak volt\ van csak túlhatalma és az Orbán Viktor .Gyakorlatilag 26 ève van hatalmon , mert mèg amikor nem kormányzott az önkormányzatokat akkor is uralta...

és ez az illiberális demokrácia időszaka. amiben a rendszerváltás "forradalma" a ner. "
Dehogy forradalom ez , inkább ellenforradalom , megvalósuló disztópia ! A NER az egy hatalmas vesztesèg a magyar társadalomnak , mert elbukott ez eredeti cèl: a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásan alapuló politikai rendszer , ès nyugathoz való felzárkózás sem valósult meg...A fejlesztèsi pènzek egy szűk csoport egy pártelit vagyonát gyarapítják , crony kapitalizmus èpül, az alapvető szabadságjogok csorbulnak ès ahogy a jogállamiság egyre rosszabb helyzetben van , ahogy a kultúra , a tudomány és a civil szfèra helyzete is...
A 90- és èvekben a liberálisok azt mondták , hogy állítsátok meg Arthuro Orbán UI- t ( Hitlert) akkor csak nevettem ezen ,hiszen Orbán a liberális Internacioálè alelnöke volt...
Vègül mègis neki lett igazuk , ès Orbán elindult a fasizálódas útján miután egy ideig úgy tűnt, hogy Gyurcsányt nem tudja demokratikus választason legyőzni, sőt TV - vitában is megalázó veresèget szenvedett ...Igaz , Horn Gyulát sem tudta legyőzni..
A nagy veresègek után fordult egyre inkább szèlsősègsebb politika irányába , bosszúról hajtva ès talán megfogadta magának , ha egyszer sikerült megszerezni a hatalmat , akkor soha többet nem adja át senkinek ...A világgazdasagi válság okán sikerült 2\3 - os túlhatalmat szereznie ès attól kezdve fokozatosan elkezdte kièpíteni rendszerét az egyeduralomból az önkènyuralomba ...
NER tulajdonkèppen egy modern eszközökkel működtetett fasisztoid rendszer , amely szinte minden elemèben a fasiszta korporaciós államrendszerekhez hasonlít...Szerintem nem lehet jövője a 21- ik században....Ez most csak egy retrgrad irány a amit le fog vezetni magáról a társadalom...A fiatalságnak ès az èrtelmisègi elitnek már eleve van ebből a rendszerből, a NER által felkínált jövőkèpből, ès hiaba akar a kormány erőszakkal mindent megváltoztatni, nem fog menni...A plebszet tudják csak manipulálni a de az nem biztos hogy elèg lesz a jövőben...A rendszer tartalèkai ( ami külső források jórèszt ) kimerülőben vannak , csak itt mèg az EU pènzekből elvegetalunk mondjuk 2021- ig , utána meg jön ugyanaz mint most Szerbiában : polgarhábrú a hatalmat kisajátító elit , az állampárt ès diktátor ellen..
Csak a nyugaton múlik, hogy meddig akarják kitartani Orbánt ....Itt kèt pillanat alatt összeomlik minden, az EU fejlesztèsi pènzek és a nèmet autóipar nèlkül....

Reding Roli 2020.07.11. 17:15:37

@ijontichy: A Fidesz kivènhedt kocsikkal van tele , akik ott voltak a rendszerváltáskor a privatizációnál...Matolcsy 3\2 - es jelentő Pintèr papa ès társaik...A lusztraciótól rettegnek, mint ördög a tömjèntől...Vagy el lehetne kèszíteni a privatizáció "fehér könyvèt " akkor kiderülne , hogy nemcsak a ballibák jutottak fillèrekèrt állami vagyonhoz , hanem a nèpnemzety , " keresztèny " konzervatív elit is...
A Fidesz - MDF szèkhaz ügyère ki emlèkszik? " joga van mindenkinek hülyènek lenni" - mondta Simicska- miután megvette egy nagyobb összegèrt Orbánèk cègèben a rèszesedèst , majd hamarosan visszavasárolták , egy kisebb összeggel kifizettèk ( adómentes volt így a pènz juttatas ..)

2020.07.11. 19:24:13

@ijontichy:
ez egy backtrack. politikailag majdhogy nem visszaáll az 85-ös állapot. egypártendszer és szabad választások. függetlenek hívják ki az állampártot.

2020.07.11. 19:27:43

@Reding Roli:
ez a fidesz1. a kormánykörök. ez az, ami a radikális kultúrharcos. és széljobbos. és van a fidesz2. ezek a városi önkormányzatok. mérsékelt, polgári konzervatív középutas poltikusokkal. debrecen, székesfehérvár, veszprém, győr. és van a fidesz3. a megyei önkormányzatok. az a népi baloldal.

2020.07.11. 19:53:35

@Reding Roli:
a magyar építőipar a túlárazott eu projektekre van alapozva. és a betelepülő német gyáripar (gépipar, vegyipar és járműipar) az alacsony bérekre, az olcsó beszállítókra. ehhez kapcsolódik a beruházás ösztönző politika. munkahelyteremtő támogatások. orbán munkaállama ezekre van alapozva. ezen túl a kiemelt idegenforgalmi övezetek megkaparintása a cél. budai várnegyed, balaton elsősorban. mezőgazdasági nagybirtokok. nagyüzemek az élelmiszeriparban. nagyjából ezek.

és lehet mondani, hogy na jó, de ebben nincsenek high tech iparágak. de azért van magyar biotechnológia. multiknak vannak mikroelektronikai üzemeik. és lehet mondani, hogy nincs rendszerprogramozó elit. szoftvergyártás és ahhoz kapcsolódó kreatív ipar. a .hu értelmiség nem állt össze. ami az alternatíva. és nem a párbeszéd és dk és a momentum koalíciója. annak előbb meg kell buknia. szerintem meg a fidesznek kell előbb megbuknia. valamelyiknek. és ez ügyben az ország szétszavaz.

2020.07.11. 20:06:04

@ijontichy:
kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei váltottak rendszert. a rendszerváltás bevégzése márcsak ebből is következik. ebből egy csoportosulás szétveri az összes többit. és lehet mondani, hogy ez így maffiakormányzást eredményez. és ha a mszp-p és a dk nyer, akkor nem? vagy ha momentum nyer az egykori főhivatalnokok gyerekeivel, akkor az nem az állam folyul ejtése? dehogy nem.

2020.07.11. 20:15:25

@ijontichy:
az összes párt arra volt berendezkedve, hogy az összes többit kiszorítsa. a "pufajkás" horn gyula is ki akarta szorítani az szdsz-t. medgyessy "d-209" péter is. a saját koalíciós partnereit. és gyurcsány is egyébként. csak ő még medgyessy pétert is. és egyébként a libsik is kiszorítanék a szocikat. fegyőr is kiszorítaná gyurcsányt, gyurcsányné segítségével esetleg. a kiszorítósdi az ellenzéken belül is megy. a fidesz is ezt a játssza. az összes párt. és ezek ezt tudják 30 éve és megegyezni nem tudnak. csapjanak össze.

ha leváltják az szfe vezetésését, akkor mi történik a magyar színjátszással? semmi. miért? mert nincs magyar színjátszás. nincs 1 köztiszteletben álló magyar színész, rendező, producer.

2020.07.11. 20:32:31

@ijontichy:
ma az alföldi nyomdát államosították. de az eredetileg köztulajdonban volt. úgy jött létre jogelődje 1561-ben. a város egy reformátortól megvette a felszerelést. a könyvnyomtató betűk noha némák, de az oktatásra minden kiáltó szónál alkalmatosabbak. a kommunitás tulajdona lett a nyomda. és a választott hites közönség felügyelte.

lecsós 2020.07.11. 20:56:32

@cvsvrs:
A Balaton. Na szép, mondhatom. A zelit szépen visszahozta a hajóit az Adriáról, birodalmi romboló nagyságú hajók úsznak a tavon, és szépen ehhez felépült az a kiktötő rendszer, ami ezek kiszolgálásához szükséges. Na most a tónak két arca van. 90-es években az volt a koncepció, hogy a helyi vállalkozók megéltek a szezonból, most nagyon nem. Ami most van a parton, az a vicsor a szép mosoly mögött. A pesti lejön, a hétvégére, - pénteken 3 órát ül a dugóban, mire leér az m7-en, vasárnap este ugyanez. Miért is van vicsor a mosoly mögött? A zelit felfedezte a Balatont magának. Ebben semmi új nincs, a komcsik ugyanezt tették, ők nyaralókat építettek a családnak, ezek meg kikötőket, meg szállodákat. Füred úgy néz ki, mit egy kilúgozott négycsillagos aranypart, ami elvesztette minden olyan jellegét, ami Füredet Füreddé tenné. - Régen, volt valami varázs, ma nincs, csak vegytiszta életérzés, mint bárhol a világban. A német azt mondja, persze, otthon látok ilyent eleget, de itt nem erre lennék kíváncsi.
Ja, amúgy eredeti német túrista nincs errefelé, de kurvasok a német, és az osztrák kocsi, a srácok jöttek haza kis vizitre a hétvégére, mivel 600 km egy jó kocsival nagyon nincs messze.
Nincs pógár, aki dolgozna, mivel nagyon közel van az osztrák, és a német határ. Szóval az van, hogy az a srác, aki lehúz egy szezont a parton, az szeptemberben már az osztrák, vagy a német oldalon tolja az ipart, és nem marad itt. Vagy kifizeted az osztrák béreket, más megoldás nincs, ennyi ez. A másik. A mezőgazdasági nagybirtok, ezzel mondasz valamit, valahogy bevésődött az agyakba, hogy a hazai nagybirtokrendszer versenyképes Európában. Ez kurvára nincs így. tényszerűen kijelenthető, hogy a magyar nagyüzemi mezőgazdaság nem versenyképes Európában, a jelenlegi szervezettségi szint mellett. Ebből meg következik néhány axióma, amivel senki nem törődik.
Szóval valami újat kellene belerakni a valóságba, ami leképez valami innovatív környezetet, amiből lehet építeni valamit, ami előrevetíti az Európai fizetéseket. Lófaszt nem ér a magyar fizetés Eur-ban, - vegyél egy Budapest- Graz vonatjegyet - és megtudod.
Szóval az ország nyugati felére ha nem talál kii valamit a párt, akkor el fogja veszíteni az országrészt. Mivel innen egy fiatal egy nyári meló után beruház egy kocsiba, és meg sem áll Bécsig, vagy Deutschlandig, jobb esetben Pestig. Oszt hazajár majd nyaralni.
Tehát a parton nem megy a történet, hogy olcsó munkaerőre tudnál alapozni bármit is, ennek a játéknak vége. Kifizeted, megkapod, ha nem, akkor szevasz van. Egyelőre lehet szedni a hajók után a zsét, de nagyon nem költ a pesti ember. 3-4 óra a dugóban, sajnálom őket.
Szerinted hogy lesz Debrecen innovációs központ, Pest, Szeged mellett?

ijontichy 2020.07.11. 21:19:38

@cvsvrs: "kis túlzással a bm főcsoportfőnökségei" ez nem kicsi, mégcsak nem is túlzás, hanem szimplán óriási hülyeség. Most nem egy újszülöttnek mesélsz arról, hogy a vikikekaka tulképp prémium csokoládé.

A "pufajkás horn"-ról ma már biztosan megállapítható, hogy messze túlnőtt "européerségben" az alcsúti bolsin és a haverjain (az úriemberségről pedig szó se essen). Egy horn esetében - ifjúkori szocializációjának körülményei alapján - még csak-csak érthető az 56-os pufajka, de az alcsúti bolsi esetében max a bűnözői hajlam, megspékelve a Kádár-kori vidék c̶s̶á̶k̶m̶á̶t̶é̶ mszmp-s szocializációjával adhat némi magyarázatot a jelen gazemberségre. Nem is értem minek fasisztázza a hülye ballib. A fickó személyisége echte zsugásvili - mégha a XXI. századra hangolás ebből sokat ápol és eltakar is.

Btw. kiszorítósdi... ha a pufajkás horn a '98-as kampány során két kattanással alább ad az úriemberségből, az alcsúti röföge nem kerülhetett volna a kasszakulcs közelébe. Nem lett volna hátrány.

Még mindig nyomod ezt a fidesz2-őt? A főnököd szemében minden potenciális ellenzékiség vörös posztó. Ringasd magad, osztán ha a v̶ö̶r̶ö̶s̶ ̶c̶s̶e̶p̶e̶l̶ fehér várszínház mondja röf-röf, a v̶á̶c̶i̶ ̶ú̶t̶ cívisváros igazi szocialista-magyar-cívismódra válaszolja, hogy cöf-cöf. Ennyi az, ami valójában a mozgásteretek, ha az idő borúsra fordul. A többi mese habbal.

lecsós 2020.07.11. 21:26:38

@cvsvrs:
Van egy nagyon egyszerű történet, amivel senki nem foglalkozik. Nézzük a térképet. Nyugat: Bécs, az alap melós nettó minimálbér, 1650 EUR / hó. Észak: Pozsony. Alap melós minimálbér: 1100 EUR / hó. Dél: -- kelet: Nagyvárad, Kolozsvár: 1000 EUR / hó. Ehhez képest hol állunk a határon belül? A mérnöki fizetéseket ne is említsük, értelme nincs.
Ehhez képest a belföldi nettó 220 000 Huf egy nagyon jó fizetésnek számít a nagy magyar rónán, persze pestön nem, ott minimum 350-et le kell tenni, mivel az albérlet 220 rezsivel pl.
Ezzel a történettel mi lesz, meg azzal, hogy a családok 2/3-a nem tud gyümölcsöt venni, mert drága?

ijontichy 2020.07.11. 21:34:14

@lecsós: "a komcsik ugyanezt tették" Oh yeah, but... megboldogult ifjúkoromban, a suli végén elhúztunk 1-2 hétre vagont kirakni éjszaka a pályaudvarra (ami jogilag ugyan tilos volt, de piszok jól fizetett). Ebből egy-másfél hónapot vígan elsátraztunk, vagy hálózsákoztunk a Balcsin-Velencén, ki-kirándulva oda, ahol kívánatos koncert volt (féláru MÁV rulez ;-) ). Az északi part maga volt a szabadság - pártelvtárs családi üdülők ide, vagy oda. Ha igazat csiripelnek a verebek, a mai ifjúságnak egyszerűbb szabad vizet találni Délspanyoléknál, Máltán, vagy Liguriában (thx. fapad röpcsi), mint a honi Balatonon. Hajrá Mo. hajrá magyarok (meg a kurvaanyád vic rotten).

2020.07.11. 21:40:54

@lecsós:
a pandémia idején felmérték, hogy az átlagos kisvállalkozónak mennyi időre elegendő a pénzügyi tartaléka. és a válasz az, hogy 2 hét. bécsben felteszem ugyanez 2 év.

lecsós 2020.07.11. 21:49:51

@cvsvrs: Persze, ezért fog összeomlani a fidesz hátország az ország nyugati felén.

lecsós 2020.07.11. 21:54:32

@ijontichy: A komcsik egy-egy falu határában - a felu részeként, de mégis külön- saját nyaralókat építettek, a falu új részeként. Ezt a részt általában rendőrök, vagy munkásőrök őrizték anno. Most ilyen nincs, van acél kerítés, meg millió kamera egy-egy hotel, vagy kikötő környékén, oszt szevasz. Ma 2 hét vagonpakolásból nem heszelhetsz egy egész nyarat, ez már nem az a vonat, már az NDK-s csajok sincsenek itt. Vasárnap este kiürül a part, ennyi ez.

Reding Roli 2020.07.11. 22:18:21

@lecsós: Pont ugyanerről írtam cívisvárosinak fentebb , hogy lassan már az összes EU-tag szomszèdunknál jobb bèreket fizetnek mint Magyarorszagon ...Szerinte az 500 ft- os euro javítaná az ország versenykèpessèget ès jót tenne pl a mezőgazdaságnak ...Szerintem nem... Horvátország ès Bulgária is megy az euró övezetbe , azaz a kormányok ès a jegybankok elvesztik az implicit inflaciós versenykèpessèg - javító eszközt , de hosszú távon jobb lehet lehet a lakosságnak ...
Èn a magyar mezőgazdaság és èlelmiszeripar helyzetèt nem èrtem , hiszen elviekben minden eszköz a rendelkezèsre állna a fejlődèshez: kedvező környezeti feltètelek, az egyik legjobb talaj Európában, emellett hatalmas EU földalapú - ès hazai támogatások , mègis az van , vagy legalabbis nekem úgy tűnik, mintha vegetálna ez a nagy hagyományú szektor...
Az is lehet , hogy inkompetens " zöldbarók " uralják a magyar mezőgazdaságot, a termelèsi hagyományok meg fokozatosan eltűnnek ...Pedig , a magyar mezőgazdaság világhírű volt , a tájjellegű specifikumokkal együtt..
Pl alig lehet normális húsipari termèket vásárolni , már a nagy hagyományú gyulai kolbászba is spanyol sertèshúst tesznek , remèlem nem a nèmet Tönniestől veszik...Gusztustalan ...
A minősèg egyre romlik , szinte minden szegmensben , az üzletekben meg egyre több a nyugaton már nem kellő szar minősègű áru...
Ha ez így megy tovább, èlelmiszerválság lesz : áruhiányt jöhet, mindennek az ègig fog menni az ára , ès nem biztos hogy majd kapni lehet minősègi èlelmiszert...

2020.07.11. 22:28:39

@lecsós:
ez debrecenre vonatkozó felmérés. kelet-magyarországon 2 hét, budapesten talán 1/2 évnyi az átlagos pénzügyi tartalék és a dunántúlon talán 2 hónap. bécsben 2 év.

erre a fidesz azt lépte, hogy oké kapsz pénzt matolcsy növekedési hitelprogramjából. ennek a következménye az, hogy reálgazdaság még inkább a fideszhez kötődik. most nincs pénz. errefelé a héten végleg bezártak 2 fiókkönyvtárat. vagy mondjuk nincs elegendő üzemképes autóbusz. mert az állam nem rendel újat a buszgyárból. buszsofőr sincs elegendő. bért kellene emelni. busz sincs. és a közlekedési vállalat brutális veszteséget halmozott fel. nem különben a reptér. mindeközben a haverok 10 milliárdból újítják fel a színházat. nem ennyiért építik, ennyiből újítják fel.

na most így simán csődbe vihetik az országot. de ha az uniós költségvetést elfogadják és a segélycsomagot a tagállamok megkapják, akkor nem lesz államcsőd. hanem a reálgazdaság még inkább lesz kiszolgáltatva az uralkodó állampártnak. ami a jogi pénzügyi környezetet meghatározza. és így ellenzék is bukhat. és persze a kormánypárt is. és ha marad az egyik, akkor másik helyébe a szellemi szabadfoglalkozásúak léphetnek.

chrisred 2020.07.12. 06:09:35

@cvsvrs: Csak azoknak a függetleneknek nem kerekasztal mellett kellene osztozkodnia az állampárttal, hanem még az írmagját is eltüntetni a közéletből.

2020.07.12. 07:47:07

@chrisred:
ha a fidesz csődbe viszi az államot és nemzetközi értelemben elszigeteli az országot, akkor az ellenzék elsöpörheti a rezsimet. ha nem, akkor nem.

2020.07.12. 08:24:08

@Reding Roli: Alapvető tévedés. Az euro alapjában véve egy elbaszott dolog, ami gyakorlatilag a fritzek, és a hollandok érdekét szolgálja, minden más ország számára kifejezetten káros. Magyarország alapvető érdeke, hogy ne lépjen be az euroövezetbe, főleg miután egyértelmű, hogy ez a összetákolt intézmény rövidesen szét fog hullani, bárhogyan is erőlködnek a fritzek.

A magyar mezőgazdaság alapvető problémája strukturális. Ugyan úgy mint az EU többi országában.
Orbánék ezen most próbálnak változtatni, pl. a közös tulajdonok megszüntetésével, amely fű alatt megint a nagybirtokok kialakításának egyik bujtatott megoldása lesz.

2020.07.12. 08:29:11

@lecsós: A forint alul értékel az ejuróval szemben. Ti tényleg komolyan azt hiszitek, hogy egy egy ilyen árfolyamon bármit is objektívan össze lehet vetni?

chrisred 2020.07.12. 08:29:45

@cvsvrs: Ha az ellenzéknek ez a célja, és nem az, mint harminc évvel ezelőtt, hogy a rezsim az örökösévé nevezze ki őket. Amúgy bársonyosan, forradalom nélkül.

2020.07.12. 08:42:44

@Reding Roli: Magyarország a gengszterváltás utáni 20 évben, a liberális ámokfutás idején szenvedett el hatalmas veszteséget. Most kezd kigyógyulni ebből.

Veszélyben a demokrácia, diktatúra, fasisztoid attitűdök? Szóval te akkor most az USA-ról beszélsz.

Majd akkor mantrázz arról, hogy az ejus pénzek tartják életben az országot, ha mellé teszel egy megbízható számsort arról, hogy az mennyit adóköteles jövedelmet síbolnak ki a nyugati multik az adózás elől, mennyi támogatást kapnak a magyar költségvetésből, mennyit spórolnak meg a rabszolga magyar munkaerő alkalmazásával, és így tovább. Az a duma, amit ti nyomtok, kb. olyan, mintha azt mondanátok, csókoljunk kezet annak, aki hajlandó uzsorakamatra pénz adni nekünk.

2020.07.12. 08:44:04

@ijontichy: " A magyar társadalomnak nagyon mélyre sikerült leküzdenie megát '90 óta :-("

Ennél lejjebb már csak a liberális "elit" jutott.

2020.07.12. 08:46:16

@Főnix Oszlár Gazdag: Jó duma.Kár, hogy a kutyát sem érdekli.

2020.07.12. 08:49:28

@chrisred:
ők az idei tanévben debrecenben végzett természettudósok és családtagjaik. hétvégi diplomaosztó orbán stadionjában.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2430317
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2430347
a technokrata reálértelmiség válthatja le a fideszt vagy kiegyezve velük az ellenzéki pártok helyébe léphetnek.

Reding Roli 2020.07.12. 08:58:23

@szélsőséges középenálló: A nemzeti valuta megtartásának csak akkor van èrtelme, ha azzal a kormány valódi pènzbiztonságot tud garantálni , az jó a kisembereknek...Nálunk simán tolerálta a jegybank a 4 % közeli ( ettől több lehetett a valós ) èves maginflációt , korábban 0,9 %- os alapkamat ès ehhez kötött fix hozam mellett...A nemzetközi trendek azok , hogy egyre több ország törekszik az euró övezetbe ...Horvátország ès Bulgária majd Románia is eurót fog bevezetni ès a balti államok ès Szlovákia mar megtettèk ....Sőt , a görögök sem vezettèk vissza a dracmat , mèg a legnagyobb válsàgban sem , hogy úgymond növeljèk a versenykèpessèget...
Elsőre egy kis aremelkedèssel jár mindenhol , a kerekítèsek miatt , de kèsőbb az euro pènzbiztonsagot , stabilitasat ad , alacsony kamatok mellett...
Mègegszer mondom : a trend az , hogy az euró övezetbe törekszenek a tagországok ...
Csehország pedig , jegybanki szinten nem tolerálja csak a 2%- is inflaciót ès amíg nem volt válság, volt èrtelmezhető realhozam .
Van a Csallóközben rokonom , 460 euro az átlagnyugdíj , 338 euro minimálnyugdíj , nálunk mèg lèteznek 60-70 ezer ft- os nyugdíjak is ( technikailag 28500 a minimum..) ....Az árak kicsit ott magasabbak, de nem annyival ...
A konklúzióm az, hogy az euro nem rossz dolog ott , ahol elèg versenykèpes a gazdaság, pl a balti államok...A dèl- olaszoknak , görögöknek , lehet hogy nem annyira , de ott sem akarja senki vissza az èrtèktelen drachmat vagy a lírát...
Az erős pènznek van egy olyan szerepe , hogy èppen a strukturális reformokat segíti elő: a termelőket hatèkonyabb gazdálkodásra sarkallja , pl új technológiák alkalmazása , stb ...
Az eurót nem temetnèm , ez a modern nèmet marka, addig lesz , amíg a nèmetek akarják ...

Reding Roli 2020.07.12. 09:05:33

@szélsőséges középenálló: hogy az ejus pénzek tartják életben az országot,"

Igen , ez így van

ha mellé teszel egy megbízható számsort arról, hogy az mennyit adóköteles jövedelmet síbolnak ki a nyugati multik az adózás elől, mennyi támogatást kapnak a magyar költségvetésből

Így működik a kapitalizmus ...A tulajdonosok annyi jövedelmet síbolnak ki, amennyit akarnak ...Ez így lenne az EU- n kívü is , csak támogatások nèlkül
Ja , hogy Orbán az egyik legtöbb támogatást adja az EU- n belül a multiknak ? Nemzeti kormány ! Vagy mègsem ?
A multik támogatása nemzeti érdek , nem? Ahogy az orbáni adómix is...9% - is Tanya , majdnem adóparadicsom orszag vagyunk...

kistót 2020.07.12. 09:58:36

@cvsvrs:

"ha a fidesz csődbe viszi az államot és nemzetközi értelemben elszigeteli az országot, akkor az ellenzék elsöpörheti a rezsimet. ha nem, akkor nem."

Ez a csődbe vitel a rögeszméd. Az ország egy rakás EU-támogatás kedvezményezettje, és egyáltalán nincsen csődhelyzetben. Ez nem a kormány dicsősége, de a jó kormányzást a rossztól amúgy sem az különbözteti meg, hogy van-e csőd, vagy nincs. Egyetlen történelmi személyiség sincs, akit azért tisztel az utókor, mert nem vitte csődbe az országát.

"ők az idei tanévben debrecenben végzett természettudósok és családtagjaik"

A kormányzás nem a természettudósok dolga.

"a technokrata reálértelmiség válthatja le a fideszt vagy kiegyezve velük az ellenzéki pártok helyébe léphetnek."

A technokrata reálértelmiség csak úgy válthatja le a Fideszt, ha belép egy ellenzéki pártba. (Nem mintha ez a dolga lenne, lsd. föntebb.)

2020.07.12. 10:05:44

@Reding Roli: Az euro kizárólag a fritzeknek jó, senki másnak. Ezért ragaszkodnak hozzá, ezért próbálják átmenteni az ejut az euroövezetbe, ezért akarnak külön euro kasztot, kizárva a gazdasági, és egyben a politikai döntésből az eurón kívüli országokat. zsarolás, monetáris gyarmatosítás semmi más

A déli országok az euró bevezetése óta vannak gazdasági recesszióban, Szlovákia gyakorlatilag fritz tartomány, Horvátország a turizmusból élt (eddig), így neki az euro üzleti érdek. A többiek meg a fenti politikai okból akarnak tagok lenni.

2020.07.12. 10:14:12

@Reding Roli: Az Unio gazdasága az euro bevezetése óta stagnál. Ennek egyetlen oka, az, hogy ugyan azt a kamatlábat használni Portugáliában, mint Fritzlandban közgazdasági idiótizmus.

2020.07.12. 10:15:54

@Reding Roli: A szélsőséges neoliberális rablókapitalizmus működik így. A globális tőke működik így. Ennek kell véget vetni.

2020.07.12. 10:33:58

@Reding Roli: Remélem Hollandia, Luxemburg, a bezzeg Írország esetében is zavar az adóparadicsomi lét.

lecsós 2020.07.12. 11:02:28

@cvsvrs: Én azt látom errefelé, hogy a korosztályom azt mondja, hogy köszi, de ha tehetem, akkor talán nem adózom. Egyre több ilyen csókával találkozom, akik komoly szakemberek, és azt mondják, hogy köszi, de éhbérért nagyon nem tudok segíteni ezen a gazdaságon. És így lőn. Most kezd a párt rádöbbenni arra, hogy nem építhet mindenhová szállodát, vagy ikerházat, eddig nem foglalkozott azzal, hogy mit dumálnak az emberek. A siófoki nép üzenete áttörte a ner falát, ami vezethet valahova. A matolcsy féle növekedési hitelprogram későn jött, és nem tudja betölteni azt a szerepet, amire szánják, elmondom miért. A történet a hazai vállalkozások kb. 9 %-ára koncentrál, a többi nem fér hozzá. Legalábbis errefelé ez a helyzet. Tehát az átlag vállalkozás beszívja.
Amit érzékelni lehet az az, hogy a ner rendszerei is nagyon komoly humánerőforrás gondokkal küzdenek, eléggé izzasztó dolog nekik fenntartani, és biztonságosan üzemeltetni a regnáló konglomerátumokat, ebből pont a választásokra lehet nagyon komoly gond.
Ha egy KKV-t megdobnak NHP-vel, akkor abból nem lesz semmilyen szintű innováció, Jürgennél, vagy Hansnál, vagy Joenál csapódik le ez a lóvé, mivel a hazai KKV rendszer "krémje" nyugati csecseket szopogat, és a nem itthoni tulajok nagyon szeretik, ha nem nekik - vagy nem anyavállalati hitelből - kell idetolni a zsé-t a végekre. Szóval ezért teheti meg pl. egy ruhagyár. hogy baszik kifizetni a melóst, és szevasz.
Sokat járkálok északra, meg szoktam állni Bruggeben, körülnézni, mivel szép város, finom a fagyi a főtér melletti kis utcában. A város abból él, hogy a kora középkorban építették, és nem rombolták porig a második világháborúban.
Nade kapol nagy fagyit 3 EUR-ert a főtér mellett. Ez arrafelé egy átlag melós 4-7 perces nettó fizetése - persze ha a csórikámat még órában fizeti a munkaadója - A város tele van, állandóan tele van mindenféle turistával. Egy fagyit meg mindenki eszik. Szóval pörög a business ezerrel.
Ezzel szemben, Veszprém rohad, mivel a szerencsétlen veszprémi átlag melós nem tud meginni egy kávét a haverral, vagy a szeretett lánnyal, mivel nincs havonta egyszer 2000 HUF-ja kávéra, csak talán minden második hónapban tudja ezt a luxust megengedni magának, már ha meg tudja engedni egyáltalán.
Kibaszott szegények az emberek, és ez így is marad, erre optimalizál a kormány.
A szegény audit megint meg kellett támogatni munkahelyenként 30 millával, hogy nehogy elmenjen szegény. Erre mondja azt az átlag kisvállalkozó, hogy a kurva anyját, nekem is járjon évente alanyi jogon 30 milla, mint a mindenkori multiknak.
A komcsik ugyanezt tolták, nincs ezzel semmi gond. A gond azzal van, hogy a rendszer nem versenyképes. Egy multi EUR-ban számol el, Real-timeban, és ha kell, másodpercenként kiviszi a profitot, mivel ez nem tiltott, és kurvára nem mond le a tervezett, EUR-ban kifejezhető profitokról, kiviszi a board által elvárt lóvét, amit pl. az audi esetében az állam finanszíroz.
Szerintem Debrecenben ugyanez megy, a lokális tulajdonlás nem kap támogatást, legyen az hazai vállalkozói, vagy önkormányzati tulajdonosi háttér, az oda települt multi meg simán. Aki a multihoz szállít be, az nem tud prosperálni a beszállítási áron keresztül realizált profit miatt, mivel ilyen nincs, és tervezetten nem is lehet.
Ahogy látom a vészcsengő elkezdett csilingelni, mivel kezdik meghallani a helyi politikai vezetők, hogy kurvára kellene egy regionális alapokon nyugvó innovációs tér minden ágazatban. Csakhogy ehhez kellenének komoly, komplex tusások, és pezsgő élet, hogy akarják az emberek megcsinálni a csodát. De ez kurvára nincs így, pedig lóvé talán már lenne. A pislogás van, amikor mérnökök nyökögnek 120 000 EUR nettós éves fizetéseket egy-egy innovációs játék kapcsán, és hozzá mindent, ami pl. egy expatnak jár kis hazánkban. Egyszerűen ezért vagyunk kurvanagy szarban, és a betelepülő multik is. Lóvét kellene fizetni, ha már ide jönnek - persze nekik mindegy, mivel 10 évre kifizette az ide település költéségének a 90%-át az állam. - Most kezd kiborulni ez a bili, hogy nagyon komolyan, mesterségesen is le vannak szorítva a bérek.

@Reding Roli:
Hazánkban "output termelés" van, a "mezőgazdaság" "outputokat" bocsájt ki, és kész. A cél az, hogy a rendszer termelje az elvárt nettó 20-30% profitot EUR-ban, és azt ki lehessen lapátolni a rendszerból. Ennyi. 2004 óta ez a történet felgyorsult. Ehhez a varázslathoz már most tartozik pár szinergikus folyamat, ami előre fogja vetíteni azt, hogy mi is fog történni a jövőben, és hogyan fog kinézni a történet mondjuk 2023-ban.

Reding Roli 2020.07.12. 11:02:36

@szélsőséges középenálló: és egyben a politikai döntésből az eurón kívüli országokat. zsarolás, monetáris gyarmatosítás semmi más"
A maastrichti szerződèsben vállalták a tagállamok , kivève Dánia és UK , hogy bevezetik az eurót, azaz: hosszú távon ez az egy lehetősèg van , amihez persze teljesíteni kell a konvergencia kritèriumokat , pl a inflacio, államadósság , vagy költsègvetèsi hiány rèven ..
A dèli országok súlyos gazdasági problèmákkal küzdenek , de ezek struktúralis okokkal magyarazhatók elsősorban a nem ez erős pènz miatt...Masik oldalról nèzve : a gyengèbb nemzeti pènz ès magasabb infláció lehet hogy picit segítenè a gazdaságot a mègsincs egy görög vagy olasz sem, aki a règi szar pènzre vágyik...
Sőt, Èszak- Macedonia , Koszovó is kvázi eurót használ..
Románia szinèn nagyon igyekszik , ott szinte már ma is minden árat euróban adnak meg...
Az európai gazdaságnak közös pènz kell , az egy külön kèrdès hogy vannak lemaradó règiók, de vajon azok jobban futnának lírával vagy euróval? Csak az inflació pörögne fel és az így számolt látszólagos GDP- növekedes ..De az elavult gazdasági struktúra elavult maradna..

ijontichy 2020.07.12. 11:20:43

@szélsőséges középenálló: OK. A helyzet a következő: adott egy diplomás parasztbolsi, aki elég hangosan ordítozik, s elég bunkó ahhoz, hogy Brüsszelben odaszarjon az ünnepi szála közepére, tudván, hogy a jobb körök nem fogják csípőből pofánvágni (a pulpitust cipővel verő elődjét se vágták). Ennyit a "sztrítfájterről". Ócska, gyáva, hájas szarkeverő, ennyi és nem több. A magyarok meg neki tapsolnak. Ez utóbbi magánügy lenne, azonban én már csak egyet nem értek: miért is nincs "békamenet" az EU-ból való kilépést követelve? He piczinyem? Gyáva szájhősök vagytok, pont olyanok, mint a választott istenetek. Még az utolsó leheletetekkel is a megosztást sóhajtanátok (ld. "a liberális elit mélyebben van a szarban, mint mi, orbán hívei" - mégha így is lenne, nem nagy dicsőség, de legyen a tied, mert ennél több aztán nem lesz).
Kimenni a Kossuth térre, kikövetelni a kilépést, aztán lássuk mire mentek! A britek legalább voltak annyira tökösek, hogy meglépték, de nektek csak a szátok nagy, és az is csak azt ordibálja, amit a jó öreg ráncfelvarrott párt fejtágítóján engedélyeztek. Az euro szar dolog és nem való mindenkinek, főleg nem a csak pofázásban versenyképeseknek. (Megjegyzem a "németeknek" (így enbloc) se mindnek jó az ojró, pölö kedves Frau Gabbi itt a közelben már vagy százszor elsírta, hogy anno 1 makiért itta kávéját, most meg 2 ojróért, hát "régen minden jobb volt".)
Nem kell a porhintés, ne a "liberális elittel", hanem a "mindenséggel" mérjétek magatokat ;-), legyetek tökös magyarok, követeljétek ki vityától a huxit-et. Addig meg jobb lenne csak szép szerényen, mert eddig az alcsúti mintájú focidrukker mentalitás az egyetlen, ami a fidesznyik rétegre ragadt. A polgáriból max annyi, amennyi a pártra (ti. névleg).

Amúgy ebből a handabanda markecingstábból egyedül @cívis az, aki elég jól végzi a munkáját. Na őt nem féltem, lesz munkája vitya után is, legfeljebb nem ennyire kényelmes :-)

Reding Roli 2020.07.12. 11:22:32

@lecsós: Szerintem Debrecenben ugyanez megy, a lokális tulajdonlás nem kap támogatást"

Pontosan erről panaszkodik egyik nagyon jó barátom , akinek egy korábban nagyon híres, orvosi eszközöket gyártó vállalata van...( " M....or". ) Debrecenben..
Nem tud versenyezni az olcsó kínai konkurenciával , mert az állam, a magyar egèszsègügy, az olcsó kínai tűket és az egèszsègkarosító infúzisós tasakokat rèszesíti előnyben , a drágább magyarral szemben...Az ilyen cègek fennmaradásához kellene az állami szubvenció ès segíteni az export piacokra jutást a magyar államnak...

lecsós 2020.07.12. 11:41:46

@Reding Roli: Nem szubvenció kell ebben az esetben, hanem az, hogy a rövidtávú olcsóság ne ölje meg a lokális cégeket.
Ez pl. Svájcban, meg UK-ban, meg Németországban evidens. A deutschok ezt 300 éve űzik, ebből lett a német "mittelstand" . Persze, a német gazdasági szerkezet nem versenyképes világszinten, de ebben a kis Európában szépen elkaristol, ameddig az Eu eltartja a kitelepült német vállalatokat. Belső gyarmatosítás ez, ahogy kell. Szóval az kellene hogy a helyi kórház, meg művese központ a helyi gyártó cégtől szerezzen be cuccot. Csakhogy a ilyen patriotizmus előfordulna kis hazánkban, jönne a német forgalmazó, aki a kínai cuccot tolja, hogy diszkrimináció van vazzeg, oszt ezt így nem lehet.
Erre mondom azt, hogy itt nem volt módszerváltás, a komcsik felosztották, és eladtak baksisért minden piacot, a kapott lóvéból meg a pulyákat küldték ki nyugatra, meg az ejúba. Kurvára nem változott itt semmi, 70 éve kommunizmus van, és az is marad. Papiék ezt tudták, mert ritkán láttak százmakist, vagy százdollárost.

ijontichy 2020.07.12. 11:44:11

@Reding Roli: "...kvázi eurót használ" Annak idején az észtek a német makihoz kötötték a koronát. Nem véletlenül. Kitették a gazdaságot a "viharba", és be is jött nekik.
Az a baj a fidesz-talpasokkal, hogy már gondolkozni sem hajlandók. "Nem, nem, soha!!!" - kábé ennyi.
Márpedig ki tagadná, hogy a forintnak is vannak előnyei, de legkevésbé a "talpasok" számára :-/. Vityáéké az "erkölcsi kockázat", a talpasoké az anyagi, és az okozott károkért még meg is tapsolják. Ügyes! :-)
Vitya agyfingásai károsítják a központi idegrendszert, és ím meg is valósult keresztatyám víziója, a "Kemokrácia" :-(.

ijontichy 2020.07.12. 11:56:54

@Reding Roli: Valszeg a barátod cége ügyfelem volt anno. Már akkor állandóan csúsztak a számlák kiegyenlítésével :-(. Igen, a kínai ipar komoly probléma, de szvsz. ez "szezonális" (még ha a szezon pár évtizedig is eltarthat).
A "hónapról hónapra" élő magyar hajlamos elhinni a "Kína évszázada jön" szlogent, de ez korántsem ilyen egyszerű. Apróság, de jövőre az EU-ban megszűnik a 22 Eur áfamentes határ, ez a kisker + "freeshipping" bulinak nem lesz igazán jó. Aztán előbb-utóbb Kína is kénytelen lesz szembenézni olyan dolgokkal, mint környezetvédelmi költségek, szociális szolgáltatások költségei, a kopipészt tolvajlásokat lassacskán megelégelő nyugat, stb...

ijontichy 2020.07.12. 12:03:35

@lecsós: "művese központ a helyi gyártó cégtől" Elég szar példát hoztál. Gyártani nem akkora kunszt, de a fejlesztési költség pont ilyen cuccosnál nem aprópénz. Anno Taiwanon láttam gyártósorokat, minden szabad percben "noname" board-okat nyomtak, egyébként meg az IBM-Compaq... logo-val.

2020.07.12. 12:30:01

@Reding Roli: Nem, nem az eu tagállamoknak kell közös pénz, hanem a fritzeknek. Egy közepesen fejlett, feltörekvő gazdaságnak nem kell közös pénz. Az a gazdasági gyarmatosítóknak kell.

2020.07.12. 12:41:54

@ijontichy: Nem szavaztam a belépésre, és ha holnap szavazni kéne a kilépésről, azt támogatnám. Erről ennyit romkocsmaértelmiségi.

Ami meg a vezért, meg a parasztbolsit illeti. A vidék, a parasztbolsi leszarja a fejeteket, meg a libbant dumátokat is. Ez a kisebb baj.
A nagyobb baj,hogy ezek a parasztbolsik döntik el, ki kormányozza az országot.

Namármost. A parasztbolsiknak 2010 óta kurva egyszerű dolga van minden választás alkalmával. Két lehetőség közül kell választani.
Vissza akarja-é hozni a 2010 előtti liberofasiszta országrontó ámokfutó kurzust, vagy marad a 2010 utáni verziónál. És a nép nagyon bölcsen az utóbbi mellet döntött, és amíg ez a két verzió lesz, emellett fog dönteni. Ti szélsőséges neolib tálibok vagytok Orbán életbiztosítása.

Ja és ha esetleg fölmegyünk a Kossuth térre.....na annak nem fogtok örülni. Nagyon nem.

Egyébként 2010-ben szavaztam utoljára a Fideszre.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 13:10:39

@szélsőséges középenálló: De miért nem léptek ki Európából is? Nem lenne jobb a kazah szteppéken élni? Nem próbáljátok ki? Másrészt, bocsi, nektek Koppány és Thököly, meg azok, akik 1914-ben a világháborút megszavazták és 1945-ben elvesztették, szóval ezek a példaképeitek, OK, de miért hiszitek azt, hogy ez a magyarság? Nekem ezek elsősorban lúzerek, nem magyarok. Azt sem tudjátok, mi a kereszténység, azt sem tudjátok, mi az európai kultúra, csak az agrár-pogány provinciális baromságaitokat nyomatjátok napestig és imádjátok önmagatokat meg a középszert. Nekem nem ez a magyarság. Nehogy már egy 2.8 milliós szekta nyomja le az 5.2 milliós többséget, OK? Magyarok vagytok, ja, 2.8 millióan. Mi meg többségi vendégek, a saját országunkban, igaz?

2020.07.12. 13:42:23

@Főnix Oszlár Gazdag: Ti vagytok a többség? Tényleg?
Akkor miért Orbán van hatalmon 10 éve?
Ja hogy a választási rendszer, meg a médiatúlsúly, meg a diktatúra, meg a csúnya brüsszelesz sem akarja leváltani helyettetek Orbánt.

Pedig csak impotensek vagytok, és nem kelletek a kutyának sem.

2020.07.12. 13:44:44

@Főnix Oszlár Gazdag: Ja, hogy 5,2 millió ellenzéki van az országban? Mesélj, ez a matek hogyan jött ki?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 13:54:53

@szélsőséges középenálló: Orbán azért van hatalmon, mert a magyar egy végtelenül türelmes és jóhiszemű nép. Egy ideig. MI nem vagyunk impotensek, mert eddig meg sem mozdultunk. Ha megmozdulunk, na akkor megtanuljátok tisztelni az igazi magyar többséget. Máris segítek nektek a matekban: 8 millió - 2.8 millió = 5.2 millió. És a sokkoló rész: a 2.8 millió kevesebb, mint az 5.2 millió. Még a tanyasi matek szerint is kevesebb.

2020.07.12. 14:23:13

@Főnix Oszlár Gazdag: Ja, hogy még mindig itt tartasz tanyasi értelmiségi? Még mindig az a mantra, hogy mindenki progresszív libbant tálib, aki nem Orbánra szavaz? Mert ti ugye biztosan tudjátok, azok akik nem szavaznak, azok kivétel nélkül a töketlen, hülye ellenzéket támogatja, csak nem ért rá ezt a választófülkében kifejezni.

Mit szívsz?

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 14:29:30

@szélsőséges középenálló: Kezdjük unni a stílusotokat, a manipulációitokat, a mindent behálózót propagandátokat, az egykaptafás hazugságokat, a megosztó uszítást, a titkos röhögéseket, a medencéiteket, a beszerzéseiteket, a sikertermékek nélküli milliárdosaitokat, a szokásos trükkjeiteket. Kezdünk unni titeket. Meg a légyzümmögést, amit propagandának hisztek. Csitt! Jó lenne már a csend. Jó lenni már élvezni a hiányotokat.

2020.07.12. 14:31:48

@Főnix Oszlár Gazdag: Akkor gyorsan kapd össze magad, és húzz el, amíg nyitva vannak a határok.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 14:37:11

@szélsőséges középenálló: Értem. Tehát népirtást és népességcserét akartok titokban? 5.2 millió ember elleni etnikai tisztítást? Hihetetlen. 2020-at írunk. A gnosztikus mestereket szolgáljátok? 1929-1968 van újból? Vagy azt hiszed, ez az ezeréves birodalom és eljött a Führer? Ahogy mondtam, TI vagytok 2.8 milliónyian, és a NEM-TI létszáma 5.2 millió. Kicsi a bors, de számolni sem tud? Nézz magadba, propagandista. Milyen keresztény vagy te?

ijontichy 2020.07.12. 14:40:42

@szélsőséges középenálló: Menjetek. Engem már nem érint :-D (sőt megsúgom: 2022-ben már nem megyek el voksolni). Elég volt a 2006-os csőcselékfelvonulás, amire hiperaktív feri csak a "Puha vagy Feri!" beszólást érdemli.
De ha felmész Pestre, ugye mered majd vöröslő fejjel üvöltve követelni, hogy "ki az EU-ból" ??? :-D
Hitegesd magad a középszer hasznosságával, és élvezd ki azt a 10-20 évet, ami a NER-nek max hátravan. Utána jöhettek zsetont kunyizni, mert megint elég távol lesztek A̶f̶r̶i̶k̶á̶t̶ó̶l̶ Európától gazdaságilag. Agyilag meg még távolabb, ergo - ha megérem - korántsem lennék meglepve, ha két kuncsorgás között tovább hülyítenétek magatokat azzal, hogy nem ti voltatok önsorsrontó módon ostobák, csak összeesködött ellenetek a soros, a gyíkemberek, meg úgy általában az egész világ, és ezért a sok lúd legyőzte a zseniális kis narancsszín disznót (LOP).
Tudod kívülről nézve, nemzetnek elég szánalmas látvány vagytok, elvégre ~ 2.5 millának attól van orgazmusa, hogy a saját honfitársait megtapossa egy félművelt parasztbolsi. A komplett bagázsból pedig csak pártízezernyi keres annyit ezen a NER-bolton, hogy kénytelen legyek elfogadni, hogy neki megéri hagyni, hogy vitya ne csak a fejére szarjon, de még szét is kenhesse. Önbecsülés nyicsta, óccsójánosok országává lettetek, minden szempontból :-/.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 14:41:12

@szélsőséges középenálló: Hihetetlen. Egészen hihetetlen. "Akkor gyorsan kapd össze magad, és húzz el, amíg nyitva vannak a határok. Válasz erre". És ezek keresztények, az egymillió menekültet küldő, a keresztény templomokat mecsetté alakító Erdogánostul, Türkmenisztánostul. Thököly 12.0. Ja, ez a jövő.

2020.07.12. 14:43:07

@Főnix Oszlár Gazdag: Ne igyál, és szívj egyszerre.
Bár....szerintem a te állapotodon ez már nem ront.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 14:44:56

@szélsőséges középenálló: Jó az iszlám vallás? Nem fáj a körülmetélés? Mikor alakítjátok mecsetté a Szent István Bazilikát?

ijontichy 2020.07.12. 15:05:21

@Főnix Oszlár Gazdag: "És ezek keresztények"
Hát... nem példa nélküli ;-)
"- Áttérünk az iszlámra, aztán később majd vezeklünk.
- Sokat tanultam tőled, Uram, a vallásról."
(Ridley Scott, Kingdom of Heaven)

abdul hackeem 2020.07.12. 15:20:59

@szélsőséges középenálló: Te még miért akarod másoknak megmondani, hogy mit szedjenek?

2020.07.12. 15:23:05

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az utóbbi napokban, és az utóbbi órákban ízelítőt kaphattunk (sokadszor) a magyar ellenzék, vagy mondhatjuk úgy is, a magyar progresszív neolib tálibok szellemi képességéről, "alkalmasságáról", arról, hogyan vélekednek ezek a nemzetárulók romkocsmaértelmiségiek Magyarországról, a magyar emberekről, a vidéken élő többmillió honfitársunkról, vagyis mindenkiről, aki nem a liberofasiszta globális diktatúra, nem a Régi Rend kontroll nélküli híve.

Önteltség, pökhendiség, lekezelő stílus, szellemi egysíkúság, szűklátókörűség, a szabad választások eredményének megkérdőjelezése, elvakult gyűlölet jellemzi őket.

Ez a választék, ez az "alternatíva" az Orbán rezsimmel szemben. Ezt ne felejtse el senki, mikor szavazni indul. Vagy maradj otthon, és ne szavazz, vagy szavazz inkább Orbánra.....de ezekre soha.

2020.07.12. 15:23:40

@abdul hackeem: Tőlem azt kapsz be, amit akarsz.

Reding Roli 2020.07.12. 15:35:31

@Főnix Oszlár Gazdag: Orbán szarházi haverja Erdogán most konvertálja át a Hagia Sofia , több mint 1500 ève alapított szèkesegyházat mecsettè ( eddig múzeum volt...) Akkor, most el kellene dönteni, hogy kik a barátainak , a nyugati hagyomány ès a keresztèny gyökereink a fontosak , vagy elvtelen barátságokat kötünk keresztènyüldöző, muszlim diktátorokkal...Törökországban is kicsit hasonló a helyzet mint nálunk: van Isztambul , Izmir ès modern nyugatos, nyugati partvidèk , ezzel szemben meg van az elmaradott , bigott kelet, az anatóliai parasztság akiket a szèlsősèges rezsim nacionalista nagyhatalmi propagandaval , az Ottoman Birodalom restaurálásával manipulal ès vallási intolatenciara , gyűlöletre buzdít ...
A másik oldalon a gazdasági problèmak : összeomló líra, növekvő munkanèlkülsèg,csökkenő èletszínvonal ...
A pusztító etnicizmus , a vallási intolerancia ott is regnáló " populista " rendszer elsődleges fegyvere ...ès ezek Orbán barátai ....

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 15:36:01

@szélsőséges középenálló: Blablabla. Senki sem hisz már a nacidrogos agymosásotoknak. Mire pályáztok még? Kellene újabb ezer milliárd? Minek? Nem elég az, ami van? Újabb Merci kell? Vagy új medence? Lajcsikából és Pannikából is milliárdost kell faragni? Vagy Erdogán küld megint egymilka menekültet és akkor biztos a választási győzelem? Hmm? Ki hisz már nektek, liberális-polgári-keresztény-konzervatív-iszlamista-nemzetiszocialista blablabla emberek? Inkább szeressétek a felebarátaitokat, testvérek, ne köpködjétek Krisztust az iszlamista barátaitokkal.

Reding Roli 2020.07.12. 16:01:04

@szélsőséges középenálló: aki nem a liberofasiszta globális diktatúra, nem a Régi Rend kontroll nélküli híve."

Ember , ember - itt csak addig vesznek komolyan, amíg èrvekkel meg tudsz cáfolni valamit, ès\vagy adsz egy önálló , koherens vilagkèpet ...ezek fentebb csak az állampárti propaganda visszböfögött kommunikációs paneljei...Arra vigyázz , hogy önálló gondolatokat próbálj meg közölni , mert ez így nagyon kevès...

Állításod szerint " liberalfasiszta globális diktatúra van ". Ne zavarjon , hogy a liberalizmus a fasizmus totális ellentète ,mind amit a társadalomról, mind amit a gazdaságról vallanak ....A " liberalfasizmus " az egy Oximoron - G Fodor Gabièk találtak ki ...

De, rendben , jöjjön a règi rend a " liberalizmus " ( ne zavarjon hogy ilyen allamrend nem is lètezik ) helyett az " új rend" a
autokráciák vagy a totalitárius államok rendje ....Vezessen" örök időkig" Hszi Csing - Ping , Putyin , Erdogán , Bolsonaro ès társaik...
Miért is lesz jó az egyszerű parasztnak ? Vajon jobb lesz a " kisembernek " ha ezen milliardosok - az említett vehetők, mind a saját zsebükbe dolgozó , korrupt szèlhamosok örök hatalmat alakítanak ki , vagy megmarad a plurális demokrácia , hibával együtt , de mègis csak lètezik a demokratikus kontroll , a hatalmi ágak el vannak választva , van lehetőség az elszámoltatása , új hatalom megszavazására, működik a civil társadalom , az emberi jogok , virágzik a sokrètű kultúra , stb....Szabadság van ès biztonság ...
A választás azt hiszem mindenkinek egyèrtemű, kis magyarázat után !!
A populizmus a 21- ik szazad , tömegemokracia legnagyobb atverèse ....

2020.07.12. 16:26:51

@Reding Roli:

"Ember , ember - itt csak addig vesznek komolyan, amíg èrvekkel meg tudsz cáfolni valamit, ès\vagy adsz egy önálló , koherens vilagkèpet ...ezek fentebb csak az állampárti propaganda visszböfögött kommunikációs paneljei...Arra vigyázz , hogy önálló gondolatokat próbálj meg közölni , mert ez így nagyon kevès..."

Mondod ezt te, és elvbarátaid, akiknek egy önálló gondolata nincs, csak az agyoncsépelt liberális paneleket biflázzák vissza.

A liberalizmus és a demokrácia totális ellentét. A szabad verseny, a piac jótékony, "minden megoldó keze" a totális ellentét a valósággal. Vagyis hazugság.

"működik a civil társadalom , az emberi jogok , virágzik a sokrètű kultúra , stb....Szabadság van ès biztonság ..."

Igen, ezt kellene most elmesélned pl. az amcsiknak, meg a hasonló szintem levő többi csatlósnak. De csak akkor, ha elég gyorsan tudsz futni.

A nemlétező liberális demokráciák a legnagyobb átverés.

Nacionalista, populista többségi polgári demokráciák a jövő.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 16:34:56

@szélsőséges középenálló: Máté evangéliuma 12. fejezet 31 Ezért mondom nektek: minden bűnre és káromlásra elnyerik az emberek a bocsánatot, de a Lélek káromlása nem nyer bocsánatot. Korintusiaknak írt II. levél 3. fejezet 17 Az Úr ugyanis a Lélek: ahol az Úr Lelke, ott a szabadság. *** A szabadság káromolása, azaz az illiberalizmus így nem nyer bocsánatot. Az illiberális rezsimek tehát a Biblia alapján nem legitimek. *** A Koránban ez hogy van? Az iszlám az illiberalizmusra épül? Nálatok is a pokolra kerülnek az illiberálisok?

2020.07.12. 16:46:46

@Reding Roli:
van egy csoportosulás budapesten, amelyiknek a politikailag korrekt megnevezése az, hogy "baloldali liberális". a valóságban egyáltalán nem szocialisták és nem is szabadelvűek. de gy KELL nevezni őket. és a fideszben velük szemben hirdették illiberális demokráciát. ez egy illiberális átmenet. egy identitás nélküli kisebbséggel szemben a többség szupremáciát hirdet.

2020.07.12. 16:54:20

@Főnix Oszlár Gazdag:
az illiberális átmenet is teremthet szabadságot. átmeneti korlátozásokkal.

2020.07.12. 16:59:52

@Reding Roli:
tehát annyi történik, hogy budapesten van egy magát a nemzetek felett globális mestrasssznak képzelő csoportosulás. a politikailag korrekt megnevezésük az, hogy "baloldali" "liberálisok". őket veri szét a fidesz. akik ezen szuperelit tagjainak képzelik magukat. és orbán történelmi bűne nem az, hogy ezt megteszi. hanem azt, hogy ezt nem 1-2 év alatt veri szét. hanem. hogy ez 10-20 évbe telik.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 17:05:41

@cvsvrs: Szerinted tehát a szabad=rabság. Na, ez a dialektikus materializmus, elvtárs. A Kádár-rendszerben felnőtt emberek emberek gondolkodását jellemzi. A duplagondol (angolul: doublethink) George Orwell 1984 című regénye szerint: „azt a képességet jelenti, hogy valaki egyidejűleg két, egymásnak ellentmondó nézet birtokában van, s mindkettőt elfogadja. […] Megfontolt hazugságokat mondani s közben őszintén hinni bennük, elfelejteni bármilyen tényt, ha időszerűtlenné vált, s aztán, ha ismét szükség van rá, előkotorni a feledésből éppen csak a szükséges időre, tagadni az objektív valóság létezését, s ugyanakkor számításba venni a tagadott valóságot – mindez elengedhetetlenül szükséges. Még a duplagondol szó használatakor is szükség van a duplagondol alkalmazására. A szó használatával ugyanis elismeri az ember, hogy meghamisítja a valóságot; a duplagondol azonnali alkalmazásával kitörli ennek tudatát; s így tovább a végtelenségig: a hazugsággal mindig az igazság elé ugrik.” *** Ezek vagytok ti elvtárs. Pogány gnosztikusok. posztbolsik. A Biblia is ismer titeket: János evangéliuma 8. fejezet 44 Az ördög az atyátok, és atyátok kedvére igyekeztek tenni, aki kezdettől fogva gyilkos, nem tartott ki az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor hazudik, magából meríti, mert hazug, és a hazugság atyja.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 17:14:43

@cvsvrs: "van egy magát a nemzetek felett globális mestrasssznak képzelő csoportosulás". Kikről beszélsz? A Trumpot, Putyint és Orbánt követő fehér nacionalistákról?

Reding Roli 2020.07.12. 17:20:59

@szélsőséges középenálló:
liberalizmus és a demokrácia totális ellentét."
A modern demokrácia a liberalizmus alapelveire èpül , pont az ellenkezője annak amit állítottál ( Montesquieu, Lock ) ezt cáfolni nem lehet...

A szabad verseny, a piac jótékony, "minden megoldó keze" a totális ellentét a valósággal. Vagyis hazugság."

Mègis , egyedül a szabadpiaci kapitalista rendszer tudott az emberisèg törtènelme során olyan szintű jólètet biztosítani , amelyet semmilyen más rendszer sem ...A szabadpiac törvènyei működnek mèg az eltorzult társadalmi - gazdasági rendszerekben is: a kereslet ès kínálat egyensúlya határozza meg az árakat , ès csak az emberek önkéntes , ès kölcsönös èrdekeken alapuló gazdasági együttműködèsen, a tőkefelhalmozason alapul a gazdasági rendszer tud hosszú távon fennmaradni ...

Nacionalista, populista többségi polgári demokráciák a jövő."

Ez èrtelmetlen baromság ! A modern polgári demokrácia nem lehet nacionalista ,hiszen a legtöbb demokrácia eleve soknemzetisègű vagy multikulturalis ... A populizmus pedig minden lehet, csak polgári nem! A polgárok liberalis- konzervatív hagyomany vonalon mozognak ; a polgári demokrácia , vagy a más nèven a liberális , plurális demokráca hívei, nem a különböző kollektív rendszereknek . Az " illiberais rendszerek " a különböző kollektív nèpi demokráciák és nemzeti fasizmusok - nem polgári rendszerek ......A populizmus csak egy üres hatalomtechnikai eszköz , de tartalom nèlküli , egy hatalmi elit èrdekeit szolgálja ...
A demokráca pedig NEM a többsèg uralmat jelenti a modern , nyugati felfogásban , hanem a társadalomban együtt jelenlèvő , sokszor különböző politikai nèzeteket valló, ès\ vagy etnikailag , vallásilag , kulturalisan elkülönülő , különböző csoportok èrdekeinek minèl harmónikusabb összeegyeztetèse ...Nem egy kiszorítós játèk , a politikai egyeduralomèrt , az főleg gyanús , ha a többsèg nevèben lèp fel egy diktátor, egy autoriter hatalom...

2020.07.12. 17:25:15

@Főnix Oszlár Gazdag:
trump hívei a kisvárosi amerikai fehérek éppen nem gondolják, hogy a földkerekség felett álló szuperelit. a putyint támogató orosz provinciálisok éppen nem gondolják azt, hogy ők az államnemzetek felett álló szuperelit. ahogyon orbán hívei sem. ezek trump, putyin, orbán politikai ellenfelei.

Reding Roli 2020.07.12. 17:31:26

@cvsvrs:
tehát annyi történik, hogy budapesten van egy magát a nemzetek felett globális mestrasssznak képzelő csoportosulás. a politikailag korrekt megnevezésük az, hogy "baloldali" "liberálisok". őket veri szét a fidesz"

De azt kellene megértenetek , hogy nem tudtok senkit sem "szètverni " A Fidesz - elit 60 - hoz közelít , a fiatalok meg már más elvekben hisznek , ès ők lesznek az erősebbek hosszú távon...
Globálisan a zöld trend ami fut , a különböző progresszív vonalak , és egy kisebb identitárius vonal ...A zöld tűnik befutónak ...A nemzeti populizmus inkább az 50+ világa , de nem a fiatalsagè , vègkèpp nem a Tik- Tok generációè...Lehet harcolnotok, de minek , úgyis vesztès lesz a vège, mert a globális trendek azt mutatják...
A világot nem lehet a kirekesztèsre , a nacionalizmsra és a bezarkózasra èpíteni..
A nèmetek pl felismertèk , és ezért sikeres ország ....A zöldek lassan a legerősebb párt lesz ..

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.12. 17:31:31

@cvsvrs: Ja, az 50 éve még az egész világot uraló fehér hatalmak, amelyek a nukleáris fegyverek 95%-át ma is birtokolják, miért is rettegnének az őket gazdaságilag és lassan katonailag is leköröző milliárdos vagy sok százmilliós létszámú nem fehér hatalmak miatt? Miért is aggódnának a nem fehér bevándorlás miatt? Miért rettegnének a vagyonuk, hatalmuk, a globális uralmuk elvesztésétől? Dehogyis létezik az illiberális tengely. ;) Dehogy tagja annak Trump, Putyin és Orbán. Áááá. Nincs itt semmi látnivaló. Soros küldte az egymillió menekültet 2015-ben, nem Erdogan (a illiberális haver). Nehogy benézz a függöny mögé. ;) Csak ugye a menekültek Törökországból jöttek. Oppá. ;)

Reding Roli 2020.07.12. 17:48:39

@cvsvrs: Trump ès Putyin legfőbb hívei ugyanazok, nagyjából: a vidèki, tanulatlan, sok esetben szegèny - így könnyen megvezethető , hiszèkeny tömegek, akik intoleránsak a világgal szemben ès sikertelenek, de èppen ezért könnyen hamis illúziók foglyaivá válnak... ..De, minden populizmus ezekre az emberekre èpít...

Reding Roli 2020.07.12. 17:55:40

https://index.hu/kulfold/2020/07/12/papa_vatikan_hagia_sophia/"

Orbán mikor szólal már meg ebben a kèrdèsben ? Keresztènydemokracia vagyunk , vagy mègsem? Vagy fontosabb az elvtelen haversag a török diktatorral?

2020.07.12. 18:17:39

@Reding Roli:
ha van olyan színház, ami budapest belső kerületeieben szabad piaci alapon is megél, akkor azt nem verik szét. pintér béla társulatának állami támogatását kinullázzák. de az nem a fasizmus. még az sem, hogy az állam nem biztosít neki játszóhelyet. a fasizmus az lenne, hogy mennek a rohamosztagosok és pintér bélát és társulatának tagjait fejbe lövik, bebortönzik, vagy bármilyen erőszakos cseledetet hajtanak végre. de erről ugyebár szó nincs.

2020.07.12. 18:25:28

@Főnix Oszlár Gazdag:
orbán politikai ellenfelei a nyugat-európai és észak-amerikai gyarmatosítás feltétlen hívei. a balliberális annak lenne a helytartó elitje. az mszp-szdsz és az együtt helyébe lépett a dk, a momentum és a párbeszéd.

2020.07.12. 18:54:50

@Reding Roli:
keleti keresztény templom alapkőletétele ezen a mai napon.
video2.dehir.hu/0712_templom_alapko_tocoskert_mix.mp4

2020.07.12. 19:02:21

@Reding Roli:
a keleti kereszténységért ennyire aggódó index publicisták vajon miért nem tudósítanak erről?

ijontichy 2020.07.12. 21:32:39

@szélsőséges középenálló: "Akit le lehet nézni, azt le is kell!" (Hofi, midőn a "legyünnek vidékre, oszt mindenféle rissz-rossz műsort csinálnak, pedig ma már vidéken is van igény" c. már akkor is létező marhaságon élcelődött. "Hát először is, kéremszépen, mi az, hogy LE???..." valahogy így kezdődött).
Gondolom, ha élne, most már ő is Soros-ügynök lenne :-/
De lényeg, hogy le ugyan nem megy senki, de a fideszest csak LEnézni lehet. Napról napra magasabbról. És még csak mászni se kell, mert süllyed magától :-).
Írtam @cívisnek a múltkor, ne tartson attól, hogy ott fogtok állni a világ előtt bokára letolt gatyával, mert a Lajtán túlról nézve már most is ott álltok bokára letolt gatyával, csak az udvariasabb népek nem teszik szóvá, ahogy LOP viselkedését a brüsszeli nagyszálában sem. Nomeg miért tennék, amíg fizettek, mint a katonatiszt?

ijontichy 2020.07.12. 21:47:05

@cvsvrs: Talán azért nem tudósítanak, mert arra várnak, hogy LOP, a Hagia Sophia mégiscsak nagyobb jelentőségű ügyében, merészel-e harcziasan röfögni (dehogy merészel; a kereszténységért aggódás kimerül a nyugatiakkal szembeni pofátlanságban). LOP minden, saját érdekkörébe eső ügyben minima 120 dB-en röfögött föl (vagy utasította erre a wckefe külügyérét), de valahogy roppant óvatos azok tyúkszemével, akiktől - a nyugati, némivel vastagabb civilizációs mázzal rendelkezőkkel szemben - kinéz egy csárdás pofon.
Egyébként, ez inkább helyi ügy, és a TE kutya kötelességed erről tudósitani :-)

2020.07.12. 22:09:29

@ijontichy:
az index publicistái, roli és a többiek aggódnak a keleti kereszténységért. gondoltam megosztom velük az örömhírt. a ner építi ma is épít egy új templomot.

2020.07.12. 22:22:56

@ijontichy:
például indul debrecenben a deutsches kulturforum sommerkino programsorozata. a filmek eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek vetítésre. a belépés díjtalan. die filme werden in originalsprache mit ungarischen untertiteln gezeigzt. der eintritt ist frei. ez is ner. ezt is lölő propaganda lapjából tudható.

2020.07.12. 22:26:09

@ijontichy:
nincs semmilyen új rendszer, ner, illiberális demokrácia és a többi. mind politikai termék, mint a polgári kormányozás. a rendszerváltó pártok nagyjából ugyanazt csinálják. és ezen túl egymást próbálják kiszorítani. a fidesz az összes többit. és az összes többi a fideszt. egy maradhat.

2020.07.12. 22:40:38

@ijontichy:
az ellenzéki pártok is azt összes többit. tehát demokratikus koalíció és gyurcsány is az összes többit. nem koalíció. one man show. van még woman. gyurcsányné dr. dobrev klára. a momentum is kiszorítaná az összes pártot. még a párbeszéd is. bár karigeri nem akar miniszterelnök lenni. a mindenki magyarországa őt jelöli. mindenki magyarországa márky zay péter egymaga. de ezeket majd kiszorítja a hadházy áki, vagy szél berni. de ők két külön párt. ha összefognak a szabó tímevál, akkor leváltják a rezsimet. fogjanak össze. jaj, jaj. tombol a fasizus.

ijontichy 2020.07.13. 02:18:28

@cvsvrs: "index publicistái, roli és a többiek aggódnak a keleti kereszténységért."
Dehogy. Aggódni a poppi aggódik. Mindenki más inkább kicsit szomorú, mert erdogenny ténykedése nyomán, most egy ideig sokan nem láthatják majd az emberi civilizáció egyik szép, és méltán híres alkotását. De hát így van ez, az ilyen pöcsfejeknél, mint vitya meg a haverjai. Két cent (politikai) haszonért a struccot is r̶ö̶p̶t̶i̶b̶e̶n̶ futtában. Hiányzik belőlük a valódi nagyság, így aztán nem is lesz belőlük más a történelem lapjain, mint országuknak igen sok kárt okozó figura.

"egy maradhat" Mondtam már, hogy ez nem a Hegylakó. Ennek a baromságnak egyenes következménye, hogy lassan olyannyira lemaradtok tőlünk, hogy nem hallom puskamikrofon nélkül, mit kajabálsz ott a Hortobágyon túl. A piac és a verseny ugyan nem mindenható, de a homo sapiens még messze van attól, hogy sikeres legyen nélküle. Ti sem vagytok azok, mert a versenyhez jó szabályozás is kell, azt meg nem machetével csinálják (ahogy azt a félművelt félázsiai teszi), hanem szikével. A pacák, ha lophatót lát, olyan mint a Kvarg Lipi a sajttal. Aztán nem győzitek fizetni a járulékos károkat :-). Arról nem is beszélve, hogy én a helyedben roppantul rühellném, ha a főnőköm b̶ű̶n̶ö̶z̶ő̶a̶l̶k̶a̶t̶a̶ k̶l̶e̶p̶t̶o̶m̶á̶n̶i̶á̶j̶a̶ kis jellemhibája miatt egy csomó fölösleges munkát csinálna nekem. Igen sok megabájtot kell idehordanod, amikor el kell fedni a sok szeméttel az aktuális gazemberséget.

Amúgy július eleje óta már nem is kell más, mint a remek kis számlázási kötelezettségetek, ha bizonyíték kell arra, mennyire sikertelen a fityfasz. Milyen társadalmi fejlődést tudtok felmutatni, ha tíz év, senkitől sem zavartatott kormányzás után adó-rendőrállam kell, mindenkinek a seggében RJ45 csatival igyenyest a navhoz, he? Ha nem ojrópában lenne az ország, a nemes riffraff már Észak-Koreával versenyezne, kinek nagyobb bolsi a vezére. Hát így van ez, büdösagyú bolsigyerek országában messze még a hajnal, de még a háromóra-húsz is.

2020.07.13. 05:46:29

@ijontichy: Szerintem a fideszesek nagy ívben leszarják a drogos zagyvaságaidat.

2020.07.13. 05:47:47

@Reding Roli: Elcsépelt, üres libbant panelek. A valóság ez. Ez a ti "liberális demokráciátok":

v4na.com/hu/diszkriminaljak-a-trump-szavazokat

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.13. 09:44:54

@cvsvrs: A rendszerváltás előtti állapotot csak az ex-szovjet, ex-KGB-s deep state akarhatja esetleg visszaállítani. A bolsevik állampárt nem volt életképes és a reformált verziója sem lesz soha életképes. Az állami pénzből felfújt, sikertermék nélküli milliárdosok a komcsi nagyvállalatok utódai. A bolsevik elit "nemzeti" gyermekeinek, az új nemzeti bolsevik államapparátusnak a restaurációja sehová sem vezet, csak a történelmi szemétdombra. Ez nem egy elitváltás, ez nem egy néppárt, hanem a Kádár-rendszerben szocializálódott 2.8 milliós posztkomcsi paraszt-proletár tömegek kihasználása egy cinikus és mohó gnosztikus, feudálkapitalista elit által. A vége nagy bukta lesz és ezt mindenki tudja. De addig is élvezik a krisztustalan, leninista, önző tömegek az új nemzeti "proletárdiktatúrát". Ám a keresztény szellem elnyomása és a bolsevik pogányság újjászületése nemzeti katasztrófát fog okozni. És úgy látszik, 2.8 millió embernek a katasztrófa kell, mert így érzik jól magukat. Meg fogják kapni, félreértés ne legyen. A 2.8 millió nemzeti kádárista a diktatúra élményét, a háttérben álló gnosztikus elit meg a sok-sok milliárdos vagyont. Aki igazán hülye, az ingyen hülye. Aki meg igazi élősködő, annak mindegy, hogy mivel etetik a tömegeket.

Reding Roli 2020.07.13. 09:54:24

@cvsvrs: ez egy illiberális átmenet, aminek célja az, hogy visszaálljon a rendszerváltás előtti állapot. ami kvázi egypártrendszer. van egy uralkodó állampárt, tömegpárt, néppárt. és szabad választások vannak úgy, hogy a párton kívüliek, pártartlanok, valódi függetlenek is elindulnak"

Milyen állapot álljon vissza? A nem demokrácia , a puha diktatúra, a nèptatalomra hívatkozó autoriter társadalmi rendszer ?
Szóval, vannak a " szabad választások " ahol van az állampárt ès vele szemben a színlelt demokrcáia jelöltjei , parton kívüliek ès a valódi függetlenek " - szerinted ...Csakhogy a valódi demokracia nem így működik, ez csak egy demokrácia színház , a demokrácia megcsúfolása ...
Sokan nem èrtik a demokrácia lènyegèt , te sem ...Ahhoz tanulmányozni kell az athèni demokráciák működèsèt. Ott kèt fő cèl volt :
1. Megkadályozni, hogy egy önjelölt nèpvezèr , általában vèszhelyzetre hivatkozva , ( sokszor strategos) egyeduralmat, zsarnokságot, türanniszt alakítson ki....
2. A hatalmi rotació fenntartása : kötelező változas az adott politikai pozíciók betöltèsèben , erre annyira figyeltek a hogy mèg a sorsolást is beleillesztettèk a rendszerbe, mint vèletlen faktort...

A lènyeg : az egypárti , autoriter rendszerek - tök mindegy mire hivatkoznak - nem demokráciák , mèg akkor sem, ha mondjuk erőszakot nem alkalmaznak a hatalmuk fenntartása èrdekèben . A 21- ik században már elèg ha a tömegmèdiat manipulálni tudják , vagy választási rendszert meghekkelik- aránytalanítjak , vagy elveszik a pártok anyagi támogatását ...
Bèkeidőben így nyugodtan lehet autoriter rendszerkènt működtetni , egy nem teljesen polgárosult, fejlődèsben elmaradott államot ...
Pl. Lengyelország : van a fejlett , polgárosult, nyugati Lengyelorszag ès a Varsó , ahol az emberek szabadságot akartak, vele szemben az elmaradottabb, vidèkies , bigott keleti Lengyelorszag , akik nem akartak szabadságot ....
A fiatalok az öregek ellen , vagy ami mèg èrdekesebb : Porosz és Habsburg megszállási övezet , a volt cári Oroszorszag megszállási övezet ellen.. A kelet mindig elmaradottabb ès lehúzza a nyugatot ès a fővárost , itt Közèp- ès Kelet - Európaban...

Úgy tűnik egy adott terület minèl fejlettebb gazdaságilag - társadalmilag , lakói annál elkötelezetebbek a demokrácia felè . Ez földrajzilag is lekövethető , ha elindulunk Nyugat Európa felől:
Vannak a jól működő plurális demokráciák, mint pl a germán Európa , Skandinavia ahogy haladunk kelet felè:" flawed demokracy ès hibrid rezsimek - mint Magyarorszag, Lengyelország , Szerbia ; tovább keleti irányban: Oroszország ès Törökország , Közèp- Ázsia - autokrata rendszerek , vègül Kína zár: egypárti , totalitárius állam - diktatúra ...

Az a kerdès - újra a magyar törtènelemben - hogy merre menjen az ország ...A válasz egyèrtelmű!

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.13. 09:56:49

@cvsvrs: Orbán legnagyobb ellenfele Krisztus és a Biblia. A 2.8 milliós nemzeti bolsevik, krisztustalan szavazóbázisát csak a gyűlölet és az irigység hajtja. A rendszerek változhatnak, de a sátán marad. A Bibliát meg nem olvassák a félanalfabéták. Biztos a libsik hibája ez is.

Főnix Oszlár Gazdag 2020.07.13. 10:04:17

@Reding Roli: A jobbággyal nem tudod megértetni, hogy a röghöz kötés nem jó, mert őt csak a földesúri védelem érdekli.

2020.07.13. 11:24:47

@Reding Roli:

"A lènyeg : az egypárti , autoriter rendszerek - tök mindegy mire hivatkoznak - nem demokráciák"

Ebből egyenesen következik, hogy miután Magyarország többpártrendszer van, így Magyarország demokrácia.

"Az a kerdès - újra a magyar törtènelemben - hogy merre menjen az ország ...A válasz egyèrtelmű!"

Ez is igaz, a válasz egyértelmű. Többségi akarat elvén működő polgári demokrácia irányába.

Reding Roli 2020.07.13. 11:40:26

@szélsőséges középenálló:
Ebből egyenesen következik, hogy miután Magyarország többpártrendszer van, így Magyarország demokrácia."

Nem, abból mèg hogy lètezik papíron a többpártrendszer, egy állam nem feltètlenül demokratikus, a legjobb pèlda Oroszország vagy Törökorszag , amelyek autokráciák , ahol az autokrata hatalom vígan eluralkodott a társadalmon ..... Nem lètezik a hatalmon lèvő párt elszámolhathatósaga, a valós hatalomváltás esèlyese , nincs egyenlő politikai verseny ,nincs fèkek ès ellensúlyok rendszere , embereket tesznek el láb alól politikai alapon , elnyomják a civil társadalmat, ès így tovább...
A többpártrendszer csak szüksèges , de nem elègsèges feltètele a demokráciának!

Reding Roli 2020.07.13. 11:57:38

@szélsőséges középenálló:
A kèrdèsem akkor egyèrtelműbbè teszem: milyen államberendezkedès legyen Magyarszagon : nyugati- európai típusú vagy orosz , török autoriter típusú, esetleg kínai totalitárius rendszer ?
A többsègre , különösen a többsèg uralmára , nagyon ritkán szoktak demokratikus rendszerekben hivatkozni , mivel a " többsègi- állampárti" rendszerek leginkább súlyos torzulások eredmènyekèpp jönnek lètre, mint a háborúk vagy a gazdasági válságok , lsd Hitler többsègi rendszerèt , amely szabad választással jött lètre ...
A modern társadalom nem egy monolit konglomerátum , hanem számos rèteg ès èrdekcsoport összessège , azaz: ezek minèl jobb ès összehangoltabb èrdekkèpviselete egyfajta mèrsèkelt, egyensúlyi kormányzast igènyel, ès nem egy egyeduralkodó párt, vezető konfrontatív diktátumait...
"Közvetett demokráciában " , ahol aránytalan választási rendszer van , a többsèg èrdekeire hivatkozás is elèggè megkèrdőjelezhető álláspont....

2020.07.13. 12:03:33

@Reding Roli:

Igen, és ahhoz, hogy egy országot demokráciának lehessen nevezni, ahhoz a regnáló kormánynak libbantnak kell lenni. Ha ugyan is a választást nyert kormány nem liberofasiszta, akkor nem legitim, és így abban az országban nincs demokrácia.

Viszont, ha egy országban a kormány liberofasiszta, az akkor is legitim, és demokratikus, ha egypártrendszer van, vagy esetleg kétpártrendszer, mint a zusában.

Viszont. Egy ország akkor sem lehet demokrácia, ha egyébként az ellenzéket senki nem akadályozza meg abban, hogy demokratikus választásokon hatalomra kerüljön, de erre azért nem képes, mert töketlen idióta libbant sekkfejek gyülekezete. Lásd Magyarország. Vagyis ha egy országban hülye az ellenzék....akkor az sem demokrácia.

Viszont. Nagy megnyugvás számomra, hogy te már nem rontod itthon a levegőt.

Reding Roli 2020.07.13. 12:09:10

@cvsvrs: az ellenzéki pártok a fővárosban, néhány vidéki városban és léteznek, de országos méretekben nem léteznek"

Pont ez ( is) mutatja , hogy mekkora szarban van az ország, hiszen nincsenek választási alternatívák : van a Fidesz 1, Fidesz 2 ami ugyanaz ...
A demokratikus rendszerek alapja az időnkènti hatali rotació lenne , a valódi politikus verseny , új programok választhatósaga, stb..
Egy rendszer 2-3 ciklus után egyre kontraszelektaltabb , politikia alapon kivalasztott vezetőkkel tölti fel az állam vezető pozícióit,
Elèg megnèzni , hogy kik voltak korábban az Orbán- kormanyben ès kik vannak most...
Kásler vagy Palkovics alkalmas? Ezt nem mondja már senki , hiszen beszèlni , fogalmazni is alig tudnak ...Mihelyst jött egy kis baj , járvány , Kaslert rögtön kivettèk a forgalomból...
De, ott van Nèmet Szilárd, Rácz Zsófia...
Orbán itt az egyszemèlyes hatalom , ès ha van egy önjáró , kreatív figura , azt rögtön leveszik a politikai palettáról.
Ez egy kontraszelektált rendszer , amit vidèken a korrupt Boldog Istvanok , Mengyi Rolandok ès Simonka Györgyök koordinálnak..

2020.07.13. 12:13:15

@Reding Roli: A választók minden választás alakalmával eldöntik, ki kormányozzon. Mondom a választók, és nem a gagyi szociológus, filozófus, könyvtáros-szertáros szakon végzett kirakatértelmiségiek, nem a külföldi kormányok, és nem a brüsszeliták.
Az a kormány akit így megválasztanak, az legitim. Senkinek nincs joga egy demokratikusan megválasztott kormány legitimitását megkérdőjelezni, mert azzal a demokrácia alapját vonja kétségbe, a népfelség elvét. Aki megkérdőjelezi a népfelség elvét, az nem demokrata. Aki nem demokrata, az diktatórikus eszmék híve, mint pl. a liberalizmus. A diktatórikus berendezkedés hívet pedig távol kell tartani a hatalomtól, akár erővel is.

Reding Roli 2020.07.13. 12:15:04

@szélsőséges középenálló: Az USA - van kvázi kètpartrendszer van , de az westminsteri típusú demokrácia , nem írom le a lènyegèt, de , ott valóban elválnak a hatalmi ágak egymástól , illetve kètkamaras a parlament ( mástól , a másra , más terminusban kapnak megbízatást)
Az elnök ciklusa is limitált , azaz : nem lehet abszolút hatalmat kièpíteni..
Trump nem ura a bíráknak sem : simán elvágják az intèzdekèseit ha az jogszerűtlen ..

Reding Roli 2020.07.13. 12:22:32

@szélsőséges középenálló: Aki nem demokrata, az diktatórikus eszmék híve, mint pl. a liberalizmus. A diktatórikus berendezkedés hívet pedig távol kell tartani a hatalomtól, akár erővel is."

A liberalizmus felvilágosodás és a liberalizmus alapelvein jött lètre a modern demokrácia , így a liberalizmus ne is lehet a diktatórikus eszèk híve, vagy fordítsuk meg , indirekt bizonyítás : melyek liberális demokrácia diktatórikus ? Egyik sem!

A liberalis , vagy inkább plurális demokrácia, egy politikai rendszer , a liberalizmus -melyek számtalan ága van- , pedig egy eszemi áramlat ..

A liberális demokráciában bárki hatalomra kerülhet , itt van Orbán is , mint jó pèlda ...Az illiberalis demokracia viszont tea törekszik , hogy más ne kerüljön hatalomra ...Orbán is 30 évet emleget folyton.

Reding Roli 2020.07.13. 12:28:08

ha egyébként az ellenzéket senki nem akadályozza meg abban, hogy demokratikus választásokon hatalomra kerüljön, de erre azért nem képes"

Igen , ahogy nem akadályozza az ellenzèket senki sem Törökországban a vagy Oroszorszagban sem hogy hatalomra kerül-
jenek ...Ott is " virágzik" a polgári demokracia ès a civil társadalom, ahogy nálunk ...

2020.07.13. 14:28:23

@Reding Roli: És ki is akadályozza meg Magyarországon az ellenzéket abban, hogy leváltsa Orbánt, a saját idiótizmusán, tehetségtelenségén, szűklátókörűségén kívül? Ne példálózz nekem folyton Oroszországgal, meg Törökországgal, mert nem érdekel, hogy ott mi van.Az az ő dolguk.

Amit ti ma liberális demokráciának neveztek, ami ma a nyugati világban tombol, az szimpla liberofasizmus, amit el kell takarítani.

Reding Roli 2020.07.13. 15:17:26

@szélsőséges középenálló: Libeálfasizmus nem lètezik , az csak egy amerikai zsidó ( Jonah Goldberg ) által kitalált oximoron szóösszetètel , amit a fideszes partallam propagandagèpezete átvett...
Eddig még nem sikerült meghaladni a liberális demokraciát, mert ott èrvènyesülnek a legjobban az egyèni , alapvető szabadságjogok ès a legszabadabb a gazdasági rendszer ....Mindent elmond , hogy a világ első 30 országban HDI - ranking alapján csak kèt nem liberális demokrácia van , azok is inkább speciális helyzetű városallamok...Az egyik èppen most omlik össze ...
Majd akkor hiszek az illiberalis demokráciában , ha lesz egyetlen illiberalis demokracia , amelyik fel tud valamilyen komoly eredmènyt mutatni , nem egyedi kereskedelmi helyzetű , vagy olajra alapozott városállamok..

Az emberi èletkörülmènyek , a társadalom fejlettsège tekintetèben a liberális demokráciák elsöprő fölènyben vannak!
Ezèrt jele sincs annak , hogy más társadalmi rendszert akarnának a liberális demokráciában èlő emberek...
Nèmetorszagban èppen most erősödik vissza Merkel , az AFD meg mèlyponton..Pedig ott valós kihívás a bevandorlas , mègis a többsèg nagy ívben tesz a szèlsőjobb populizmusra ....

2020.07.13. 15:23:59

@Reding Roli: Szólj a gazdáknak, hogy fizessék ki az eddigi "munkádat", és kérj tőlük új propagandaanyagot, mert ez már kurva unalmas.

Reding Roli 2020.07.13. 16:08:38

@szélsőséges középenálló: Örülj, hogy (mèg) itt lehetsz, ès megválaszolnak az irományaidra....Az "örülünkvincent"- en szót sem kapnál..

2020.07.13. 16:30:46

@Reding Roli:

Most nagyon megrémültem.

Ki válaszol, te? Te nem válaszolsz, hanem minden alkalommal bemásolod a hülye libbant elavult paneleket, mint egy robot.

A vincentes liberofasisztákig meg tisztességes ember nem süllyed.

Reding Roli 2020.07.13. 17:09:20

@szélsőséges középenálló: Te vagy az, aki nem tud válaszolni semmire, mert hiányos a tudásod , ezért èrveid sincsenek !
Minden megnyilvánulásod azt mutatja, hogy szèlsősèges orbánista vagy ; az 1600- ik nickneveked alatt trollkodsz! Ez beteg!

ijontichy 2020.07.13. 17:22:40

@Reding Roli: Németországban rendkívül élénk az érdemi! társadalmi párbeszéd. Persze ezt egy fidesznyiknek hiába is mondod, nem érti (nagyobb baj, hogy a magyar társadalom zöme sem). Ami pedig egy fidióta szemében az igazi vörös posztó, az a szabad sajtó. Mert hát miféle dolog az, hogy édibédi vikikekaka viselt dolgairól meglehetős tárgyilagossággal képesek beszámolni. Hát hova vezet ez? ;-) (működő liberális demokráciához :-) )

A Wilkommenskultur elhibázott volt. Ezzel együtt, a volt NSZK területeken azért volt kisebb a felhördülés, mert - ahogy Mo-on a Kádárizmus - itt a jugó-török vendégmunkás golden-éra iránt él még elég élénk nosztalgia. Így a keleti végeken jelentett komolyabb piaci rést egy AfD számára a migráncsválság. Mára persze nyugaton is világos, hogy "ez a folyó, nem az a folyó", a boldog békeidők nem térnek vissza. A legkevesebb problémát egyébként a szír menekültek jelentik. Jellemzően képzettebbek, hajlandók, akarnak tanulni, dolgozni, és ami igazán fontos, 90+ %-uk hazatérne, ha országukban rendeződne a helyzet. Általában a többivel vannak az igazán komoly gondok. Namármost, míg Mo-on az alcsúti konda díjnyertes kanija olyan visítást csapott ~ 1500 migráncs miatt, hogy majd meghasadt a sokat látott magyar égbolt (miközben az oligarchái tízezrével visznek be munkaerőt, pótolandó a jórészt a fityfasz kormányzás miatt elveszített ~ 1 milla (and counting) piacképes magyart), a német nem a látszatra ad. A probléma valós, és még nagyon messze a vége, de dolgoznak rajta. Mindenesetre a technológiai fejlődésnek (ami elősegítette tömegek korábban elképzelhetetlen mozgását), van egy pozitív oldala is, nevezetesen a híráramlás. Ami arról szól, hogy na nem, itt sem lehet ingyen élni.

Azért az EP választás után nem tudtam elnyomni egy kis mosolyt, ahogy vitya, Sig. Salvini, AfD (& al) reményei (számomra is meglepő mértékben) elfüstöltek. Ugyanakkor a magyar társadalom elmaradottságát jól mutatja, hogy még ezen a voksoláson sem merték/voltak képesek beverni az első szöget a fidesz előbb-utóbb mindenképp megácsolandó koporsójába. A magyar fejek zömében a "szabadság", meg a "demokrácia" csak egy üres szó. "Demokrácia? Az meg mire való, amikor itt van a gázi, és ha nem viselkedünk rögtön ankétot rendez (kioszt (oly)ankét pofont mindenkinek, hogy egyből tudják, hol a helyük ;-) )". A magyar társadalmi-gazdasági-tudományos elitnek óriási a felelőssége abban, hogy egy ubifára felkapaszkodott "Don" rendszere ennyire eszkalálódhatott. De ennél is rosszabb, hogy amikor véget ér, jó eséllyel lesz nagy "kéz kezet mos", és folytatódik a "következmények nélküli ország" története. Hát ez van :-(.

screpes 2020.07.13. 17:27:33

@Reding Roli:

Nem csupán arról van szó, hogy tucatszám hitelteleníti magát nickneveivel, hanem hogy személyében tiltotta ki több ízben a házigazda..
ezekután ahelyett, hogy szerénykedne, (megtűrt vendég), arrogáns módon folytatja..
Tényleg beteg.
-----------

2020.07.13. 18:07:36

@Reding Roli: Kihagytad az oximoron szót a kommentedből. Pedig mit összeküszködtél hogy megtanuld leírni.......
Egy szélsőséges orbanista még mindig szalonképesebb, mint egy hozzád hasonló szélsőséges liberofasiszta.

2020.07.13. 18:34:07

@screpes: bizony, bizony, minő felháborító dolog, mikor valaki nem húzza meg magát, nem bólogat a könyvtáros-magtáros szakon végzett romkocsmaértelmiségieknek......

abdul hackeem 2020.07.13. 18:53:44

@szélsőséges középenálló: Mérhetetlenül ostoba vagy, ha ezen méred le a demokrácia állapotát.
Mellet meg már rég nem láttál, azért trollkodsz itt, na lehet elhúzni, senki nem kíváncsi rád.

Reding Roli 2020.07.13. 19:07:56

@screpes: Persze hogy beteg , de azt ő nem fogja fel , mert nincs tisztában saját kèpessègeivel , így bohócot csinál magából....
De, ha válaszolgatunk neki ( hiba) , akkor mindjárt boldogabb lesz , mert úgy èrzi komolyan veszik....Orvosi eset ...

Reding Roli 2020.07.13. 19:32:22

@ijontichy: Maximálisan egyetèrtek! A willkommenskultúr politikája valóban elhibázott volt, de sok választása nem volt Nèmetorszagnak , hiszen egyrèszt ott van az európai altruista vilagszemlèlet , amely különösen erős Nèmetorszagban ( mèg egy kutyáert is kèpesek lemenni Romániába...Masrèszt, legyünk őszintèk : több millió embert úgysem lehetett volna feltartóztatni a határokon , főleg ha diffúz módon közelítenek , a több ezer km-es európai szárazföld felè...
Tehát , több valós akadálya is volt , hogy Nèmetorszag nem hadakozott a migráció ellen , vègül kitalálták azt narratívat hogy kell a munkaerő ( ez csak rèszben a kèpzettekre igaz...)
Egyèbkènt a migráció egy valós globális problèma , de ezt megoldani nem fogja tudni senki, sem nemzetállami sem nemzetközi szinten , akkora mögöttes demografiai- ès èletszínvonalbeli különbsègek vannak a világban ...
Egyèbkènt, èn már akkor foglalkoztam a migráció kèrdèsèvel ( 1995-2000 ) akkor jártam a Debreceni Egyetemre , amikor mèg Orbánnak ez eszèbe sem jutott, èppen liberális volt ..
Emlèkezzünk csak vissza : Magyarország 14 millió embernek is megèlhetèst tud biztosítani " - mondta Orbán ..Kire gondolt akkor?
A trend nálunk is az, hogy egyre több kínai, török, vietnami , afrikai polgár èl..( ez már nem azonos kultúra)
Csak a szegènysègünk ( relatív ) miatt van , a mèg viszonylag kevès a migráns , de egyelőre náluk ( mèg ) a tömeges migráció nem problèma , főleg ezt államcèllá emelni megint csak hülyesèg...Mert nagyjából úgyis tudja mindenki mi lesz a jövőben, csak az a kèrdès , hogy hány èv vagy èvtized ...Addig lehet hülyíteni a nèpet...

screpes 2020.07.15. 08:36:44

@Reding Roli:

Tudom, teljességgel történelmietlen, de tanulságos eljátszani a gondolattal: milyen másik megoldás lehetett volna Németország részéről? Volt ilyen B-terv?

Ma már tudjuk (?) hogy az 1500-2000 ember a Keleti Pályaudvar előtt tovább akart volna utazni, és JEGYE IS VOLT.
Berlin emlékezetem szerint nem gördített akadályt a vasúton beutazók elé... A magyar hatóságok hagyták, sőt felkínálták, hogy ugyanezek a migránsok gyalog felkerekedjenek az autópályán, "Nyugat" felé..
mi több, aztán végül magyar területről különbuszokkal szállították át őket Ausztriába, majd tovább.
Ma már nyilvánvaló, és Merkel ki is mondja, hogy magyarország demonstratív céllal rendezte így ezt a helyzetet.
(A befogadási kvótákról szóló aláírt egyezségben az áll, hogy csak rendkívüli helyzet keletkezésekor lenne felrúgható.)
Kérdéses, hogy mi lett volna a német megoldás?! Itt tartatni őket? Vagy visszatoloncolni Szerbiába? Vagy repülőkkel vissza... HOVA?

Egy megrendezett helyzethez igazodott a közvélemény.

ijontichy 2020.07.15. 12:16:35

@screpes: Ma már úgy gondolom, hogy A-terv se nagyon volt (mármint azon kívül, hogy a "végeknek" elvben meg kell állítani, lajstromba venni a migránsokat stb.). Lehetne részleteken csemegézni (teszik is sokan), de be kell látni, ez magas labda volt, és vityáék le is csapták.

De ha már "teljességgel történelmietlen"... az egész sztori rávilágít az EU gyenge pontjára. Az első keleti bővítés előtt rendet kellett volna tenni a saját portájukon. Centralizált fiskális, külügy, védelem, ügyészi és nyomozati téren. Nem, nem az USA szolgai másolására gondolok, de... az EP választás nem a legfontosabb választás? Egyetlen tag vétózgatási joga? Na ne má... :-/ Lehet Trampli megalomán falépítésének részleteiről vitázni, meg európai altruizmus, de azért ott még nem tartunk, hogy egy ország külső határa olyan legyen, mint az ementáler. És most itt ez a kurva vírus, meg az ahány ország, annyi szokás, és lássuk be, nem remeklünk. Ha már játszunk a gondolatokkal: mi lenne, ha a mortalitása 50-60%?
süti beállítások módosítása