1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.11.29. 11:47 HaFr

A konzervatizmus vége

Képtalálat a következőre: „the end of conservatism”

A politikai konzervatizmus folyamatosan problémát jelent(ett) a művelői számára, mert szemben az egyéb politikai identitásokkal (szocdem, liberális, libertárius stb.) nem ideológia -- ideológiának nevezve a többé-kevésbé változatlan elvek és értékek, de legalább világos változók mentén összeállított politikai világképet, doktrínát, cselekvési keretet --, hanem gyakorlat, amely folyamatosan változik a változó valóságra reflektálva. Ennek ellenére a konzervatizmusnak létezik rekonstruálható logikája (metarendje), amelybe nagyjából az összes gyakorlata illeszkedik, ezt a logikát pedig valamilyen igény adja az örök (a transzcendens és az ebbe ágyazott változatlan természeti törvény), a múlt (a régiség, a hagyomány, a szokások) és a jelen (a modernség, a haladás kényszere és a mindennapi tapasztalat) organikus összekapcsolására. A politikai konzervatizmus a gyökerében inkább antropológia (filozófiai embertan), mint politikai doktrína, mert az egyes ember köré, nem pedig közösségi szabályok érvényesítésére szerveződik, ami csak megerősíti az elmondottakat a -- politikai értelemben vett -- gyakorlat voltáról.

Ebből következően episztemológiai (ismeretelméleti) tartalmát, tehát kb. azt illetően, hogy mi a konzervatív politikai tudás és hogyan nyerhető ki, reflexióként és közvetítésként működik az említett sarokpontok között. Pandantja a politikai praxisban (döntésekben) a fontolva haladás, amely egy nagyon kifejező szintagma. Vele szemben nem nevezhető konzervatizmusnak, ami ideológiát képez bármelyik sarokpontból: így nem konzervatív az örököt abszolutizáló teokratikus, archaikus, rajongó keresztényi nézőpont; nem konzervatív a múltat, a tradíciókat és a szokásokat kimerevítő reakciós, tradicionalista nézőpont; és természetesen nem konzervatív a kizárólagosan haladáshívő progresszivista nézet. Ezek mind ideológiák, amelyeknek messze nincsenek olyan episztemikus problémái, mint a köztük lévő közvetítéssel megvert konzervatizmusnak, viszont így vagy úgy rombolják a politikai gyakorlat optimumát, benne az autentikus emberi élet lehetőségével.

Ami ez utóbbit illeti, ez volna a konzervatizmus fő gondja. Az autentikus élet gyakorlata személyes és közösségi érvénnyel -- egy másik frazeológiából véve a kifejezést -- a tárgyiasulás és az elidegenedés leghatásosabb ellenszere lenne. A konzervatív antropológiában egyaránt számolunk az autenticitásnak az örökre, a régire és maira vonatkozó igényeivel: szerintünk egyik nélkül sincsen autentikus emberi élet és nincsen -- nem mellesleg -- produktív, fenntarthatóan jól élt emberi élet sem. A közvetítés -- azaz a reflexív élet -- bonyolult, kifinomult művészet lenne, de autentikus, saját élet. Az, hogy ez nem lehetséges -- amint gondolom --, annak köszönhető, hogy maguk a sarokpontok robbannak le, illetve erodálódták már annyira, hogy nem töltik be funkciójukat a konzervatív gyakorlatban.

Miért? Nyilvánvaló, ahogy az orrunk előtt fogy el az örök megmaradt legitimitása és szervezőereje. A transzcendensnek és a természeti törvénynek (nem összetévesztendően a kereszténynek beállított politikai számítással) gyakorlatilag semmiféle politikai súlya nincs. Tradícióinkat mesterségesen bombázzuk szét a pluralizmus erőltetésével, miután ezek már korábban halálos sebet kaptak magával a tradíciókról való gondolkodással. Tudniillik, amint ez a gondolkodás -- a tradíció megélése helyett -- elhatalmasodik, illetve kénytelenek vagyunk értelmezve válogatni a versengő tradíciók között ("a" tradícióból tradíciók válnak, többesszámban), úgy objektiválódik és távolodik az élettől akármelyik konkrét megóvni kívánt hagyomány és válik skanzenné nem elválaszthatóan a harmadik sarokkövünk, a jelen -- a haladás, a modernség és a tapasztalatok -- nyomása alatt. Ami a tradícióknak a jelenbe való egyébként sem veszteségmentes befűződését tovább rombolja, hogy a jelen fő politikai hordozójává a tömegdemokrácia vált -- eszközeivel: a materializmussal, a piaccal, az egyenlőséghittel, a toleranciával, az értékrelativizmussal, a többségi ízléssel és szenvedélyekkel, a rövidtávú vágykiéléssel. A konzervatizmus ebben a csatában -- a jelenről alkotott saját felfogásával és a relfexív autonómiák védelmében -- részben magára maradt, részben a liberalizmussal került egy oldalra a tömegdemokráciával szemben, de oldaluk, elég körülnézni korunkban, a vesztes oldal. (Hasonlóképp, a konzervatív politikai pártok vagy liberálissá vagy etno-konzervatívvá váltak, nem véletlenül, vö. a három sarokpontot. Teokratikus igénnyel fellépő pártok nincsenek a Nyugaton.)

Röviden: az örök, a hagyomány és a jelen is elveszítették azt az erejüket a konzervatizmus számára, ami értelmessé tenné a közvetítést közöttük. Ez a hiány végzetes a konzervatív gyakorlatra nézve. Lehet bár úgy tenni, hogy az egyes sarokkövek magukban is értékelhetők, de amikor politikai értelmet keresünk nekik, rendre vissza fognak esni az egyes -- az autenticitást tekintve -- terméketlen ideológiákba. Ettől kezdve a konzervatizmus kizárólag önáltatásban és/vagy agresszióban tenyészhet a politikai színpadon, illetve megmarad politikai (közösségi) relevancia nélküli személyes beállítottságnak. Ennek következtében az ember mint jelentéssel teli autonómia (azaz a három sarokpont vonzásában -- értelemszerűen eltérő hangúlyokkal -- élő művelője a közösségi létnek, a beláthatóságnak, a józan észnek, ízlésnek, jellemnek, összetett antropológiának, az autentikus létnek, a polgáriasult életnek: tulajdonképpen a tárgyiasulás és elidegenedés feloldása maga) elitista szubverzió marad a tömegdemokráciával szemben, amelyhez vagy van kedve egy konzervatívnak, vagy nincs.

Magyarországon konzervatívnak látszani objektíve nehezebb, mint Nyugaton, mert ott van még a mélyben kitapinthatóan valamiféle organikus hagyománya a polgári létnek; annyival könnyebb viszont, hogyha az öröknek nincs komolyabb súlya, a jelenbeli élet pedig súlyosan kompetenciahiányos, agresszív politikai hagyományként a nyugati polgárosult nemzetekben ismeretlen erővel jelentkezik az etnonacionalizmus, amely folyamatosan megkísérli elorozni a konzervatív jelzőt is. Most már talán tudjuk, hogy ez konzervatívnak nem, csak az egyik sarokpontból képzett ideológiának tekinthető, amely nem a közvetítésben él, nem járul hozzá az autentikus élethez, hanem kimerevített konstrució, ideológia, doktrína, eleve a hatalmi manipuláció jegyében fogant álhagyomány. De éppen a másik két sarokpont gyengesége és a köré font permanenes hazudozás teszi, hogy mégis sikerrel jár szegény országunkban. Természetesen elsősorban az ember kárára, aki -- ha magyar -- triplán elidegenülve éli a sorsát: elidegenülve az öröktől, az autentikus hagyományoktól és a jelentől. Röviden: magától.

Összefoglalva: míg a konzervatizmus lehetne az abszolút autentikus emberi élet politikai gyakorlata, ennek mégis gyenge, mert közölhetetlen, közvetíthetetlen (a fenti háromoldalú közvetítés robbant le). Mezoracionális, kevesek által beszélt nyelv marad, ezért nem képez tömeget. Személyes diszpozícióba esik vissza, mert politikai gyakorlatként a tradicionalizmus lehetőségétől - az egyetlen organikus tudásalapjától - eltávolodva végzetesen meggyengült. A nyakló nélküli pluralizmus és értékrelativizmus -- a jelen eluralkodása az ember fölött -- ugyanakkor nem hoz létre termékeny szervezőelvet, hiába gondolják a liberálisok. (A progresszívistákat nem veszem ide, mert azok már nem gondolkodnak ebben az értelemben.) A politikum elvált a humánumtól és amire tömegszinten a politika berendezkedett, az öli a humánumot. A jövő társadalmi gyakorlata az esetlegességé és a kiszámíthatatlanságáé, ezek egyedüli ellenerejének a technológia tűnik, de ez az erő ma inkább centralizált, mint piaci, pláne anarchikus (szabadságelvű).

P.S.: Nem foglalkoztam azzal a felfogással, miszerint minden hagyományos, ami van, mert minden, ami van, az organikusan jött létre csak annál fogva, hogy valamiből lett és valamivé lesz. Nevezzük ezt panglossi realizmusnak, amely természetesen nélkülözi a sarokpontok közötti közvetítés kulcseseményét, amely a konzervatizmust meghatározza, illetve magának a hagyománynak is olyan objektivista felfogást kölcsönöz, ami egy antropológiai gyökerű politikai gyakorlattól nagyon messze áll.

173 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr3715330338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2019.11.30. 01:02:18

@poszt: Uhhhh... ez a traktátus annyira pszichedelikusan tudományosra ;-) sikeredett, mintha az "M" jobboldali szárát tovább porítva, szippantással történő elfogyasztását követően íródott volna :-).

2019.11.30. 09:06:12

@HaFr:
filozofikus dekontrukció.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.11.30. 11:39:19

@pametno: Na látod, tudsz te, ha akarsz :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.11.30. 15:59:06

@Petimester: csinálj egy másik pártot, nekem nem ment... , ne velem foglalkozz, hanem az országgal, ha komolyan veszed a saját siralmaidat

2019.11.30. 17:15:08

@HaFr:

Ha te az országgal foglalkoznál, te semmirekellő, akkor nem cenzúráznál mindenkit, aki más véleményen van mind te.

Brix 2019.11.30. 17:25:13

@Petimester: Nem hagyták cserben, csak egyszerűen arról van szó , hogy a Polgári Konzervatív pártnak sincs egy árva forintja sem a pártèpítèsre, ahogy az ellenzèki pártok is csak a normatív állami támogatásból tudnak tevèkenykedni , ami semmire sem elèg. Emellett a tagdíjak vannak ,vagy a magánszemèlyek támogatása, ami 500 e ft felett nem is lehet nèvtelen. A pártállam , 2014 januárjában , olyan törvènyt hozott , amely megtiltja a külföldi szerveztek hazai párttámogatását , pedig azzal fel lehetne èpíteni egy valóban ütőkèpes váltópártot amely kèpes mèdiat gründolni , profi kommunikációs szakembereket ès hálózatèpítőket alkalmazni. Egy pár működtetèse szinte csak anyagi kèrdès , a Számvevőszèk folyamatosan az ellenzèki pártokon tartja a kezèt, ès azonnal büntetnek ... ( a Fideszt soha nem büntetik meg..)
A másik fontos dolog egy új párt felfuttatásához: tömegèben rendelkezèsre álló , fiatal aktvisták legyenek- olyan fiatalok, akik elèggè elszántak hogy a megfelelő időben az utcára menjenek a rájuk bízott feladatokkal, pl aláírásokat szervezni, vagy tüntetni...
Most , jelen helyzetben csak a Momentumnak van esèlye arra , hogy nagy párttá nőjèk ki magukat a magyar politika színpadán...Láthatóan egyre több fiatal csatlakozik hozzájuk , okosan èpítik a hálózatot , ès valahonnan pènzük is van....Igen , liberális- "zöld"progresszív párt , de most az új világtrend nem a konzervatív vonal lesz, ha a " Z " generáció világát nèzzük, hanem valami egèszen más...Grèta Thunbergnek 8,3 millió insta követője van, a Globális Klímasztrájkban milliók vesznek rèszt, a legfiatalabb generációkból...A globális makrotrendeket kell figyelni , ès az új politikai formacióknak ehhez idomulni...Ezt teszi a Momentum is...

2019.11.30. 17:29:41

@Brix:

Apaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........kezdődikkkkkkkkkkkkk!

2019.11.30. 20:24:51

@Brix:
a kapitalizmus kritikus globális klímasztrájk errefelé. az ellenzéki lap tudósítása.
www.youtube.com/watch?v=rRjtrJ27c2U

2019.11.30. 20:41:40

@Brix:
ezt a helyi fidesz is támogatja, sőt propagálja. mert könnyű dolguk van amíg ők a legfőbb politikai ellenfeleik.
static.civishir.hu/ci/2019/11/tn4-klimasztrajk_debrecen_2019112921.jpg
csak budapesten ezeket választja a többség. debrecenben nem. ezek a gyerekek lesznek a fidesz ellenfelei, akik most bolyai versenyt nyertek. a háttérben a francia és a spanyol zászlót a nagykövetektől kapta az iskola. mert az angolszász mellett újlatin nyelveken is tanulnak.
static.civishir.hu/ci/2019/11/tn4-bolyai3.png
ezeknek a gyerekeknek egy része belép a fideszbe, egy része nem lép be, és egy része külföldre megy, egy része nem. nekik kellene az ellenzék helyébe lépni. az ellenzéket kell leváltani. mert nincs szükség arra az értelmetlen közéletre, ami a ballibsikkel évtizedeken át zajlott. és a fidesz az, amelyik ott van minden városban, községben, faluban hegyeshalomtól csángóföldig.

Brix 2019.12.01. 01:01:56

@civisvarosi: " a Fidesz az, amelyik ott van minden faluban Hegyeshalomtól Csángóföldig". Èppen ez a mindent felölelő állampárti , feudális èrdekstruktúra lesz a vesztünk, hiszen előbb- utóbb minden kezeletlen társadalmi- gazdasági problèma súlya őket fogja nyomni..Az egypárti túlhatalom egy ponton nagyon kontraproduktívvá tud válni, ahol plurálisabb az állam , ott a felelőssèg is jobban eloszlik..Abban nem hiszek, hogy a " Z " generációsoknak ez az állampárti rendszer tömegèvel szimpatikus lenne a jövőben, hiszen gyökeresen máskèpp gondolkodnak a világról , mint az öreg x generációsok, a "boomerekről" nem is beszèlve...Ezt már a Fidelitas leköszönő elnöke is felismerte ès a zöld irány fontosságáról beszèlt, nem vèletlenül , hiszen a globális trendekkel szemben nem lehet szemben menni sokáig...Az eddigi identitarius politika kifáradni látszik, mert a fiatalok maskèpp èrtelmezik a világot ès saját helyzetüket...." Grètáèk " felfelè jönnek , durva ütemben, ami egyfajta globális zöld , egalitarius ,liberális politika uralkodóvá válását is jelentheti a jövőben....Ezzel szemben a másik ellenalternatíva - generációs okokból is - gyengül...

2019.12.01. 06:11:31

@Brix:

Gréta, Gréta.....ja a svéd frusztrált hülyegyerek!

2019.12.01. 06:14:48

@Brix:

Ja, hogy most ez lesz az új módi.

Miután a liberósok lejáratták magukat csontig mind a jobb-, mind a baloldalon, most zöld gúnyába bújnak. Most a természetet védik meg az emberiségtől, holott az emberiséget kéne megvédeni e liberósoktól.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2019.12.01. 08:09:54

@Petimester: ez utóbbit nem mondja a PKP, sőt én se mondom (aki nem vagyok a PKP), illetve a Momentum -- lássuk be -- elkötelezetebb és tehetségesebb, mint a PKP valaha volt. Ők politikusok akarnak lenni, engem pedig (és szemmel láthatóan a PKP mai vezetését is) nem inspirál eléggé a hatalom és a nemzet sorsának jobbítása, nem eléggé ahhoz, hogy válalljuk a nagyon nehéz politikusi pályát

2019.12.01. 09:41:26

@Brix:
a fidesz egy állampárt, amelyik beolvasztotta, illetve politikai értelemben kinyírta a rendszerváltó pártokat közül az összeset és az mszmp helyébe lépett. és az ellenzéknek van egy új generációja. mszp->dk, szdsz->momentum, mdf/mdnp->lmp. miép->jobbik. és ezek próbálnak összeállni a fidesz ellenében. ez az "összefogás", "együtt", legújabban "párbeszéd". és ezek azt mondják, hogy ha kiszorítják a fideszt, akkor lesz nyugati típusú plurális többpártrendszer. a pártok egy-egy határozott ideológiai arcéllel. szocialisták (dk), liberálisok (momentum), konzervatívok (néppártosodó jobbik) és ehhez kapcsolódnak a civilek és a zöld mozgalmak (lmp és társaik). és ezek kiszorítják a népi nacionalizmust (amilyen a fidesz). és ez többé kevésbé működik németországban. de nem nagyon működik magyarországon. illetve az ország szétszavazott. budapesten és 20-30 vidéki városban közte 5-6 nagyobb városban (miskolc, szeged, pécs) plurális pártrendszerre szavaztak. debrecenben és vidéken pedig lényegében egypártrendszerre azzal a feltétellel, hogy pártoktól függetlenül szerveződik meg a parasztpolgárság, mivel azt a fidesz sem kérdőjelezi meg, hogy szabad választások vannak. és így vagy az állampárt nyer, vagy a párton kívüliek, függetlenek. de ez a kádári politikai reformkísérlet. egypártrendszerben a nulla pártrendszer irányába engednek. ez nem a nyugati típusú fejlődés, de nem is a keleties. és ezt mondja a magyar falu. a faluban valaki vagy fideszes, vagy független. nincs többpártrendszer. és debrecenben sincs. egyetlen pártnak van önkormányzati frakciója és egyetlen pártnak vannak országgyűlési képviselői egyéniben és listán is. debrecenben megvalósult az egypártrendszer úgy, hogy szabad választások vannak.

2019.12.01. 10:08:57

@Brix:
a fidesznek is van polgári konzervatív platformja. népi nacionalista fidesz1 mellett a fidesz2. a fidesz tipikus big tent. egy néppárt. állampárti konzervativizmus és nem az atlantista-transzatlantista neokonzervativzmus, ami államellenes. ezt képviseli a "felelős értelmiség". akik az offshore számlák pénzéből teremtenének az államok felett álló globális kapitalizmust. felszámolva a nyugati oligopol vállalatok egy részét és a keleties oligarchák egészét. a termelői piac önállóságát. és 300 óriásvállalat uralkodik a földkerekség felett: kereskedelmi bankok (brutális mértékű adósságot kezelve), kockázati tőkealapok (brtuális mértékű felhalmozást kezelve) és ezek érdekeit szolgálja ki a kereskedelmi média és a hipermarketek kínálata. és ez a globális kapitalizmus, ami megvalósult a metropoliszokban. csak ez ugye sehogy se működik gyügyén. majd az elnéptelenedik. erre jön a falusi csok és társai. a fidesz feudális ellensúlyt képezne. és ezt számolnák fel, a vidékiességet írnák felül a zöldek. ők a hasznos idióták. gréta és társai.

Brix 2019.12.01. 11:01:39

@civisvarosi: A " kapitalizmus "- működèsi törvènyszerűsègeiből adódóan- mindig is a nemzetállamok felett állt, mert a tőkèsek racionálisan hozzák meg a döntèseiket, nem pedig "irraconálisan ", èrzelmi alapon, a nemzeti èrdektől vezèrelve...( Kivètelek erősíthetik a szabályt..) Valójában a" nemzeti " nagytőkèseket is csak a profitmaximalizálás èrdekli, nem a nemzeti szempontok, ahogy a populista nemzeti kormányokat is csak a saját elit rètegeik verseny nèlküli gazdagodása èrdekli...Anno Hitlerèknèl volt megkülönböztetve a" jó, a hasznos , a produktív " nemzeti tőke ès a "rabló, karvaly improduktív " multinacionális
tőke...
Lètezik egy olyan szint is, amikor már egyes globális " influenszereket" már nem èrdekli a gazdasági racionalizmus ,bizonyos döntèseikben , lsd: Bill Gates vagy Soros György - ők belső , erkölcsi motivációik alapján akarják jobbá tenni a világot , nem a további anyagi haszonszerzès èrdekli őket..
Ezek a nagy játèkosok globálisan hatásokat kiváltva cselekszenek...
A nemzetközi zöldmozgalom viszont sokkal nagyobb hatású mint nagypènzű " influencerek" világra gyakorolt hatása , mert olyan szintre jutott a globalizáció mèrtèke, hogy ez ebből adódó problèmákat már nem lehet nemzeti hatáskörben kezelni , sőt, valójában politikai szinten sem ..Az egyedüli lehetősèg a " gondolkodj globálisan ès a cselekedj lokálisan elv " globális elterjesztèse ...A globális zöld nèpmozgalom cèlja nem a nemzetállamok eltűntetèse ( azok maguktól is gyengülni fognak) Az ideológiai háttèr is azt mondja ki , hogy meg kell őrizni a diverzitast ami a nèpek , kultúrák megőrzèsèt is jelenti ...
A globális zöldmozgalom politikai hatalomra sem tör , más kèrdès , hogy a proaktív politikai irányzatok repülnek a trendre ( a jobboldal picit kèsèssel, de ők is nyitnak..)
A globális zöldmozgalom lehet az első olyan mozgalom amely talán valódi konszenzust hozhat globális szinten is , a különböző anyagi- , etnikai- , ès kulturális hátterű emberek között...Ez most egyetlen esèly , hogy kilèpjenek az emberi társadalmak ,a (nemzet)államok a partikuláris , az önző èrdekek vezèrelte örök csapdából, amelyek egy újabb katasztrófa felè vezethetik a világot..Kissè utópista gondolatok ezek, de èn hiszek a Grèta korosztályában , hiszen sokkal nyitottabb, "globális " generáció az , mint elődeik voltak..

2019.12.01. 11:56:19

@Brix:
a globális klímasztrájk tüntetői.
www.debreciner.hu//var/improxy/bW9ya1xDbGFzc2VzXEltYWdlXFRodW1iXEZIRFBpY3R1cmU_/91/56/9156_iv._globalis_klimasztrajk_debrecen_2019._november_29..jpg
az ellenzéki lap tudósítása szerint 1 szolgaritás, 1 momentumos és 2 lmp-s volt közöttük. ők a helyi szolidaritás, a momentum és az lmp. és a tüntetők a közvetlen ismerőseik, családtagjaik. vagy aki éppen arra járt.

ők is zöldek. fát ültetnek. a fidesz nem járókelők, ismerősök, hanem a képviselők.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3832/191129wesselenyifaultetes_ksz_(4).jpg
és nekik nem több tíz, hanem tízezer familiárisuk van csak a belvárosban és még ennél is több a külső kerületeken és vidéken. és ezen túl egyik párt se tudott gyökeret verni errefelé. mert a budapesti pártközpontból irányítják őket és egy vidéki egyetlen esélye, hogy alárendelődjön egy józsefvárosi klubrádiósnak, vagy a másik átévésnek, vagy sztárügyvédnek. a globális klímavédők krumplit nem láttak csak a gyorséttermekben. ahol ha a műanyag szívószálat lecserélik mosagatógépben mosott fémre, akkor megmentik a bolygót. aha. de budapesten ennek többsége van. a nyugati világ és európai számos nagyvárosában. a valódi környezetvédelemnek, a földművelésnek politikailag esélye, hogy populisták a globális kapitalista elitet szétverik.

2019.12.01. 12:12:58

@Brix:
lásd előző kommentet. a globális zöld mozgalmak egyáltalán nem sikeresek errefelé. ez volt az iv. globális klímasztrájk. és annyian se tüntetnek, mint egy éve a "rabszolgatörvény" ellen. ellenben a fidesz magába olvasztotta a zöld mozgalmat. közmunkások ültetik a fákat, a virágokat. a képviselők egy fotó erejéig megfogják a lapátot. egy mai hír, hogy a korábban összegyűlt adományokat a karitatív testület öszöndíjprogramban osztja szét a tehetséges rászorultaknak. a fidesz szocialista párt is egyben. csak keresztényszocialista. az adventi (város) állami adománygyűjtéshez csatlakozik az egyház, a piac. és ugyanígy folytatódik a báli szezonban. a fidesz baloldali, zöld, népi nacionalista, de közben a német gyáriparosok szekértolója, hogy európai néppárti tagja maradhasson. ha kizárják őket, akkor cudar idők következnek.

2019.12.01. 12:27:04

@Brix:
az ideológia egy szekuláris világállam, szinkretikus világegyház és a szabad kereskedelem totalitára. a biodiverzitást kizárólag az egyének (és nem a popuációk sokfélesége) biztosítja (a zöldek ezért "baloldaliak". szemben állnak a népi nacionalistákkal. és kockázati tőkések érdekeit szolgálják szemben a termelő gyáriparral. a finnek, a svédek elvesztették a gyáriparukat. ugyanígy elveszthetik a németek. és frankfurtban erre játszanak mondván, hogy ez a fejlődés. a tőkének nemzetek felett kell állnia az nem lehet német családok kezében. ahogyan a bertelsmann is már ki tudja kié. csak azt lehet tudni, hogy összefonódnak a facebook moderátoraival. az ideológia az, hogy a globális keveredés megteremti az új emberi fajt. az emberiség egy homogén biomasszává válik, amiben mindenki ugyanaz másképp. ezt tolta mérő laci bácsi, bródy és a többiek. és ezt már nem a keresztények vezetik, hanem a nem-keresztények. csak ugyanez az ideológia túl azon, hogy a szinkretizmusban erősen iszlamizálódna izraelt is eltörölné így lesz benji orbán barátja. és így próbál a mazsihisz helyébe lépni slomó és az emih. németh sanyi bácsi nem tudja, hogy hová álljon. ez egy modern kori vallásháború.

Brix 2019.12.01. 13:11:51

@civisvarosi: Arrafelè mèg csak kibontakozóban van a " globális zöld mozgalom" Pl. a debreceni klímasztrájkot munkaidőben szerveztèk , "titokban " - mèg èn sem tudtam róla...Fiatalok amatőr mozgalma, de a cèlok jók...
A szabadkereskedem " totalitása " - ahogy írod- nem volt soha cèl, sőt , èppen ellenkezőleg: pl harc a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás ellen..
A globális kulturális homogenizálódás ès a szekularizálódás vègbe fog menni a zöldmozgalmak nèlkül is, amelyek cèljai között semmilyen homogenizációra törekvès sincs...Sőt, zöld szemüvegen keresztül nèzve , fontos a helyi kulturális diverzitas megőrzèse...A másik fontos dolog: a zöldmozgalom nem ideológiai alapon működik. Ez egy èrtèkközösèg , ahol megfèr mindenki, etnikumra, ideológiára , vallásra , kultúrára tekintet nèlkül...A cèl hidak kèpzèse az emberek között, hogy közösen , az èrdekeket összehangolva találják meg a megoldásokat a globális krízisre. A fiatal generációknak - talán - lesz esèlye egy együttműködő, nyitott, mások èrdekeit jobban elfogadó világot lètrehozni, hogy túllèpjünk a gyakran háborúkhoz vezető nemzeti önzèsek tragikus korszakán. A posztmodern eredmènye a globális tudat ès felelőssèg egyetemessè válása lehet...Vèrtelen forradalom ez, a progresszió globális győzelme...

2019.12.01. 13:24:56

@Brix:
az egyesült nemzetek 200 tagállami vezetésének helyébe 300 multinacionális vállalat igazgatótanácsa lépne. mondván, hogy ők "szabad" "piaci" alapú kiválasztódással sokkal jobban gazdálkodnak a földkerekség javaival. a kockázati tőkések és a startup vállalatokkal végrehajtják a hipermodernizációt és a globális keveredés, a mesterséges intelligencia, a big data centerek eltörli az államnemzeteket és ez megteremti az új emberi fajt. amelyik többé nem keresztény, de nem is izraelita zsidó. és ezen bukik el az amerikai demokrata párt. ebből lesz a trump és a brexit. túl azon, hogy ez oroszoknak is jó. és kínának is. olyan nagyon ők se akarnának összekeverdni a szegény kis muszlimokkal a falon belül legalábbis. és így a soros alapítványt kis, közép és nagyhatalmi konszenzussal politikai értelemben kivégzik. csakhogy a soros árvák sikeresen összeálltak, vidéken a szétvert jobbikkal karöltve. és ezek után a csak fidesz úgy maradhat a hatalomban, hogy egy civilizált ellenzéket teremt magának. de ha az új választással elveszti győrt, akkor nehéz dolga lesz.

2019.12.01. 15:34:24

@Brix:
ne viccelj már. globális válságra nincs megoldás. ha globális válság van, akkor az háborút jelent.

2019.12.01. 15:57:38

@Brix:
a nemzetközi iskolával kapcsolatos botránykeltés kapcsán megnéztem a nemzetközi érettségi tananyagát. úgy is tanítják, hogy vannak a hódítások és azok hatásai, ezek után sodródás a globális háborúk irányába. aminek a vége katonai beavatkozás. polgárháború. ezt tanítják a leendő külügyi elitnek, a diplomaták, oligopol vállalatvezetők és az oligarchák gyerekeinek. a régi kgb felforgató ideológiáját. ami az ókori kínai irodalmon alapult. szun ce háború művészete. ebből készült egy kgb kézikönyv. ezzel próbálták felforgatni a nyugatot. a nyílt társadalom ideológiája pontosan ezen alapul. amit a széljobb kulturális marxizmusnak nevez.
Psychological Warfare Subversion & Control of Western Society
www.youtube.com/watch?v=b3OGLQvWqhc
azért tudják politikai értelemben viszonylag egyszerűen kinyírni az ngo-kat, mert pontosan tudják, hogy mit fognak lépni. és ebben az orbán kormány egyáltalán nem teljesített jól. miközben az megy, hogy milyen szisztematikus kinyírás volt. a francokat. a fidesz ez ügyben hibát hibára halmozott. 1 év alatt is felszámolhatták volna. ha 10 év alatt sem sikerül, akkor a fidesznek is buknia kell.

Brix 2019.12.01. 16:34:53

@civisvarosi: szabad" "piaci" alapú kiválasztódással sokkal jobban gazdálkodnak a földkerekség javaival. a kockázati tőkések és a startup vállalatokkal végrehajtják a hipermodernizációt és a globális keveredés, a mesterséges intelligencia, a big data centerek eltörli az államnemzeteket és ez megteremti az új emberi fajt." Valami ehhez hasonló lesz a jövő , kivève az " új emberi faj lètrejöttèt" Az emberi faj egysègesebb lesz mint valaha ès az evolúció is felgyorsulhat, ilyen èrtemben új embertípusok lesznek , de nem egy új faj jön lètre....A globális elkeveredès viszont felgyorsulhat, ami elkerülhetetlenül egyfajta homogenizaciót hoz el minden tèren...Nekem az NGO- k működèsèvel kapcsolatban semmi kifogásom sincs, mivel szerves rèszei a demokratikus rendszernek , a társadalomban együtt jelenlèvő különböző èrdekeket jól tudják kèpviselni , és sokat segítenek ott, ahol az állam nem tudja teljesíteni a feladatát ( ha jól emlèkszem pont az Ökotárs szállt be a hajdúhadházi romák kèpzèsèbe, külföldi pènzekből...)
Egy normális állam vezetèse tudomásul veszi, hogy az NGO- k fontos rèszei a plurális demokráciának, ès egyfajta kontrollt jelentenek az eltorzult állami működèsnek, persze , az autoriter rendszerek hatalomfèltő uralkodói rettegik őket, pedig nekik sokkal hatèkonyabb eszközeik vannak a hatalmi propaganda- ès világnarratíváik elterjesztèsère...

Brix 2019.12.01. 16:51:00

@civisvarosi: Az új generációk , mostani globális zöld mozgalom, pont a törtènelem során periódikusan ismètlődő erőszakos mechanizmusokkal , az eddig lètezett társadalmi- gazdasági modellek, azaz: a partikuláris èrdekek irányította , hierarchikus , nemzetállami , a konfliktusokat időnként háborúkkal megoldó világrend helyett , az együttműködèsre , az egyenlősègre , az èrdekek kölcsönös figyelembe vètelère alapozott globális együttműködèsre alapozott új - önkèntes , belső motivációk által kialakított világrendet szeretnènek....

Brix 2019.12.01. 17:02:08

@Brix: Kihagytam, hogy szakítani akarnak az eddigi mechanizmusokkal: az önző, nemzetállami , hatalmi èrdekeken alapuló , erőszakos politikával, helyette a globális együttműködèsen , az èrdekek kölcsönös elismerèsèn alapuló, globális nemzetközi politikára lenne szüksèg . Utópia persze , de más előre vezető út akkor sincs...
A leghatèkonyabb eszköz most egy globális zöld mozgalom , amely belülről indítja meg a változásokat a " tradicionális" ( vagy inkább elmaradott ) társadalmakban legfiatalabb generációk bevonásával , akik kèpesek lesznek előbb- utóbb erős hatást gyakorolni a nemzetállami politikákra...

2019.12.01. 17:24:08

@Brix:
és majd a németek is benáculnak, mint kurvaisten. ahogyan az angolok is. megkéseltek valakit és rájönnek, hogy terrorizmus van. és hogy ennek belső londonban tapsikolnak. és a londoni polgármester nem annyira angol. és a brit kocsmákban is megfejtik, hogy khan úr, vajon miféle. normann, viking, vagy frank, vagy rusz, vagy micsoda. a politikusok is megfejtik, hogy miféle népcsoport. amit a kocsma a legelején mondott. kósa is hülyeségeket beszél. de már évekkel ezelőtt mondtam, hogy ebből ez lesz.

2019.12.01. 18:00:57

@Brix:
a kereszténység azt hirdeti, hogy nincs szükség semmiféle világmegváltó ideológiára, mert a világ meg van váltva. mégpedig nem evilági módon. tehát kitalálthatod, hogy te zöld vagy. ez esetben lehetsz földműves, kertész vagy erdész. azok zöld foglalkozások. de aki globális zöld pártiak az keresztény hitvilág szerint a pokolra kerülnek mind. az általános emberségen túl nincs semmiféle ideológia, amit a földkerekség egésze számára elő lehet írni. mert a földkerekség egészére nézve csak a mindenható atyaúristennek a hatalmát lehet meghirdetni. és abból az következik. semmi egyéb. a protestanizmus azt érte el, hogy a helyi közösségek olyan szokásrendet alakítsanak ki, amilyet csak akarnak feltéve, hogy erről a szomszédaikkal kiegyeznek. és ebből jött létre például a német szövetségi államrend. ezt adták fel a német állampártok. elsődlegesen a merkel vezette cdu. a német társadalom többsége ma már nem keresztény, hanem valamilyen világmegváltó ideológiákat próbál követni. és ezért németország szanaszét húz. de ezt tervezetten érik el érdekcsoportok. akiknek céljuk németország szétverése. és ugyanez megy hollandiában.

errefelé hoztak egy régi templomi orgonát, mert hollandiában kidobták. mert ott bezárták a templomot. nyitnak valami plázát. a helyét átveszik a kufárok. itt a cigánytelep közepére építettek egy templomot. és ezt elhozták hollandiából.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/11/+otf/922w/nagysandortelep2.jpg
ott az nem kellett. hollandiában a budaörsi szdsz a kurvapecér polgármester és bandája nyert. hollandok is csatlakoznának egy világmegváltó eszméhez. kommunisták lennének, vagy kapitalisták, vagy követik grünéket és megmentik a cuki jegesmacit és a koalákat. a németalföldön? igen. mindezt az iszlamistákkal. csak aztán a hollandok egy része benácul, mint kurvaisten. és ugyenaz lesz a franciáknál, előbb utóbb a spanyoloknál és a katalánoknál, az olaszoknál. illetve már ez van. de ezt egy évtizeddel ezelőtt is lehetett látni. mindez a keresztény államvallás feladásának következménye.

Brix 2019.12.01. 18:57:49

@civisvarosi: A globalizáció, a nèpessègvándorlas, a multikulturális társadalom kiterjedèse, a nyugati társadalmak szekularizaciója egy termèszetes, spontán ès nem felülről irányított folyamat. Nem megállítható - a nyugati emberek többsège ezt megèrtette, így nem harcol feleslegesen , hanem megpróbál alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Az èrtelmetlen , enikai vagy vallásháború nem vezet sehová ( csak a fasizmushoz..) Az emberek többsège ,progresszív, elfogadó ès nyitott , ès elèg bölcsek ahhoz, hogy belássák , a globális nagyfolyamatok, makro -szintű változások , már nem kezelhetők a règi beidegződèsekkel nemzeti szinten... Ebből adódóan a populizmus elterjedèse, hatása is limitált ..
Európa már átèlt óriási traumákat , így a többsèg óvatos \ szkeptikus a túl erőszakos, profán , populista , szèlsősèges politikával szemben. A tömeges , kontinensek közötti migráció az lètetezett mindig , már a legkorábbi emberek idejèben is, ezt a folyamatot megállítani , a nemzetállami entitást izolalni nem lehet...Mindenhol egyirányba mutat a változás : az etnikai - kulturális diverzitás először növekszik, majd az èrtèkrendszerek lassan kiegyenlítődnek, egymáshoz közelítenek ( talán a nyugat győz - Fukuyma) majd a globális társadalmon homogenizálódik egyfajta racionális együttműködès , együttèlès talaján , a nyugat vezetèsèvel...
A fejlett országoknak most nagy problèma, hogy a fejletlen, túlnèpesedett nagyrègiók felől a fejlett, szabad országok felè mozognak az emberek...Ezt a kihívást kell kezelni valahogy a nyugati államoknak èsszerű eszközökkel , mert megállítani, vagy megfordítani nem lehet...A tènyek azok, hogy azt a nemzetállami elszigeteltsèget , amit mondjuk 60-70 ève mèg viszonylag fenn lehetett tartani, ma már nem lehet megtenni...A globális fejlődès - a maga árnyoldalaival - túllèpett rajta...A règi világ - ha tetszik , ha nem - elenyèszett, ehhez kell alkalmazkodni...Európában több afrikai ès ázsiai lesz 10-20-30 èv múlva , ès Magyarországon is, ha sikerül feljebb zárkózni az igazán fejlett országok közzè ...Erre a folyamatra kell megtalálni valahogy az èsszerű ès megvalósítható választ, a modern kor elveinek megfelelően...A neoetnicizmus, izolacióba menekülès nem lesz adekvát válasz ès nem is eladható a fiatal" globális tudatú" nemzedèkeknek...

2019.12.01. 19:27:39

@Brix:
ez egy mese arról, hogy a globális keveredéssel magasabb rendű fajok jönnek létre. németország befogadott 2 millió szakképzetlent. mondván, hogy majd jön a mesterséges intelligencia, a robotok, stb. de elemi közelítéssel ez azt jelenti, hogy 1 millió embert el kell bocsátania. mert nekik nem tud munkát adni. helyette kénytelen 2 millió semmirekellőt eltartani. akiknek eszük ágában sincs németté válni.

2019.12.01. 19:33:16

@Brix:
2 millió a német jólét felével megelégszik, akkor az 1 millió ember elbocsátásával jár. és ha németország azt mondja, hogy ez milyen jó, akkor még mehet 20 millióan, vagy akár 200 millióan. csak annyit már nem tudnak eltartani. mert nincs 100 millió német, akit elbocsáthatnának. de csak hajrá.

2019.12.01. 19:55:41

@Brix:
debrecenben így néz ki most a főtéren az adventi vásár.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/adventfoter.png
és ez a nagyszínpad. a polgármester és a papok.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/adventfoter2.jpg
mi történik? összefonódik az állam, az egyház és a piac. a "felvilágosult" hitelvek szint ilyennek nem volna szabad léteznie. ehhez képest több ezren énekeltek együtt.

Brix 2019.12.01. 20:10:42

@civisvarosi: A migráció az egy 60 èves folyamat már Nèmetorszagban , a 2014 - es adatok szerint 16,3 millió migráns hátterű ember èlt Nèmetorszagban, ez mára lehet vagy 20-25 millió is...A pontos számot nem tudjuk - az illegális bevándorlók nincsenek számontartva - mèg sokkal több is lehet...Règebben terveztèk a migrációt, mert szüksèg volt a munkaerőre , mára ez egy spontán irányíthatatlan , nem kívánt folyamattá vált...Amikor százezrek, milliók mozogtak egyszerre ,rövid idő alatt Nèmetorszagba , 2015-16- ban , semmilyen eszköz vagy politikai akarat nem volt a megállításukra , így kènyszerből megpróbálták azt az utat járni , hogy megpróbálják beintegráljak őket a társadalomba. Nagyon mást nem is tehettek, mert az úton lévő tömegeket megállítani már nem lehetett , valójában most sem nagyon lehet, mert előbb-utóbb, aki már elindult , valamilyen úton eljut a cèlországba...Az egyre tömegesebbè váló globális migrációra nincs megoldás, pedig azért sok változás törtènt nemzetállami politikai szinteken : menekültjogi szigorítások, szerződèsek Törökorszaggal az èszak- afrikai államokkal , toloncolások megkezdèse, stb... Szerintem bármit teszünk , tesznek , ezt a globális nèpmozgast megállítani vagy visszafordítani nem lehet, hiszen a jobb èletre vágyó embermilliók èletösztöne nem ismer semmilyen törvènyt vagy hatóság barriert....A németek - rèszben bűntudatból, rèszben valódi altruizmusból, mindent megtesznek hogy beintegráljak az új lakókat , ès járják a rögös , drága utat, de nincs is más lehetősègük...
Felkèszül: Közèp- Európa...

Brix 2019.12.01. 20:17:55

@civisvarosi: Ez egy szèp karácsonyi hagyomány , együtt megèlt közössègi èlmèny, amivel mindenki egyetèrt, mèg a "liberálisok "többsège is, de nem az állam ès az egyház összefonódása...

2019.12.01. 21:26:38

@Brix:
dehogy nem. egy színpadon állnak az állami és egyházi vezetők. és egyébként nemcsak adventi vásárban (ami ugye piac), hanem szinte minden szabad téri nyilvános rendezvényen. például nemzetközi iskola megnyitója. az állami és az egyházi vezetők, valamint a piaci elven működő intézmény vezetője.
hd.gorogkatolikus.hu/hirek_images/hirek_2999_14.jpg
állam, egyház és a piac összefonódása teremt a vallásbékét. és a "felvilágosult" hitelvek eredményezik a permanens vallásháborút.

2019.12.01. 22:13:40

@Brix:
megjelennek a jeruzsálemi zsidókeresztény hagyományok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3839/191201elsoadvent_ksz_(13).jpg
a népvallás.
a légió és a misszió.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3839/191201elsoadvent_ksz_(15).jpg
a város.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3839/191201elsoadvent_ksz_(39).jpg
és a vidék.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3839/191201elsoadvent_ksz_(46).jpg
a "felvilágosodás" ezeket mind-mind szembeállítja. ezeknek meg vannak a maguk intézményei a hétköznapokban elkülönülnek. de ezek egymástól nem teljesen függetlenek, mert az ünnepnapok szabadtéri rendezvényein rendre összekapcsolódnak legalábbis errefelé. ez a keresztény libertáriusság.

2019.12.01. 22:25:59

@Brix:
és ebből adódik tkp. a polgári konzervativizmus. egy menetben a népvallás, a zsidókeresztény hagyományokkal, a választott papsággal, a város/állami vezetőkkel. oldalukon a vásári árusokkal.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/MG9763.jpg
az idősek és a fiatalok. gazdagok és szegények. kis, közép, nagypolgárság.
haon.hu/wp-content/uploads/2019/12/MG9702.jpg
libertárius keresztény elvek, polgári konzervatív gyakorlat csak éppen köszönőviszonyban nincs az akadémikus bölcselettel és a felvilágosult hitelvekkel.

Brix 2019.12.01. 23:09:27

@civisvarosi: " állam, egyház és a piac összefonódása teremt a vallásbékét. és a "felvilágosult" hitelvek eredményezik a permanens vallásháborút" Vallásháborút, talán nèhány idiótán kívül nem akar senki, hiszen eleve szekularizált társadalomban èlünk , a vallás az emberek magánügye , elég megnèzni valójában mennyien aktív vallásgyakorlók, mennyien járnak templomba ..Nagyon kevesen , tudom, mert pontosan erről számolnak be az egyházi mèltóságok is, ès Európában is ez a fő trend...Más kèrdès, hogy az emberek tisztelettel viseltetnek a vallási hagyományok iránt, de senki sem akarja hogy a törtènelmi egyházak túlterjeszkedjenek...Masrèszt, az Egyház is belső reformokon megy keresztül, pl. Ferenc pápa mèlysègesen ellene van a nemzeti önzès , a kirekesztès politikájának, ő a globális felelőssègről ès a különböző hátterű emberek egyenlősègèről beszèl, ès a fogyasztói- " dog eats dog " kapitalista világot elítèlni...Ami nálunk megy , állami ès egyázi szinten , èppen az ellenkezője annak, ,amiről a pápa beszèl....

Brix 2019.12.01. 23:22:49

@civisvarosi: A lènyeg szerintem az, hogy a vallási hagyományok ápolása erősíti a közössègi összetartozást , a polgári társadalmat , meghatározza az identitásunkat , ès az együvè tartozás èrzèsèt adja , viszont a Horthy- rendszer bukott világat politikai szinten nem kellene visszahozni, a vallást pedig nem felhasználni manipulációs eszköznek...

2019.12.02. 00:47:58

@Brix:
a budapesten is van vásár a bazilika szomszédságában. azt karácsony gergely és erdő péter egy színpadon állva nyitják meg? budapesten el van választva az állam, az egyház és a piac. van a piac és az piac. az egyház az egyház. és az állam az állam. a polgárság arra törekszik, hogy ezek csak ne kapcsolódjanak össze. az ünnepnapokon se. a pláza a pláza. a platz a platz. és ott nincs keresnivalójuk se az állami, se az egyházi vezetőknek. itt meg egyenesek ők nyitják meg a piacot. ők mondják, hogy szabad a vásár. nélkülük nincs világosság.
www.youtube.com/watch?v=5YlTWCohHJQ
debrecen társadalma nem szekularizált legalábbis az ortodox liberális hitelvek szerint. és erre mondta azt a brüsszeli politbüró, hogy ilyen kulturális főváros nekik nem kell. mert ez ugyan az európai hagyomány, de ez ütközik a felvilágosodással és az ész kultuszával.

2019.12.02. 01:26:11

@Brix:
budapesten a bazilika mellett a magyar pásztorok állítanak pásztortüzet és gyújtanak lángot? dehogy is. budapesten az adventi ünneplésbe beemelik a népvallást? dehogy is. budapesten a parasztok idézik meg betlehemet? dehogy is. és úgy idézik meg jeruzsálemet? dehogy is. errefelé az a normalitás.
dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2017/advent.jpg
budapesten az, hogy a városi ünneplásből ki kell zárni a népvallást felvilágosult hitelvek szerint. mert az urbánusok a népiesség felett állnak. budapesten ezt hívják úgy, hogy "baloldali" "liberalizmus". és annak van többsége. itt meg még az őspogány napkultuszt is megidézi a posztmodern.
static.civishir.hu/ci/2019/12/debreceniadvent31.jpg
és ezek mellett még felvonulnak a katonai vezetők. az adventi készülődésnek része a haderő. a város, a légió és a misszió.
static.civishir.hu/ci/2019/11/tn4-adventi2019-11-28_1746371.jpg
ez ugyan mind európai hagyomány, de ezeket a "liberális" hitelvek mind tiltják mondván, hogy azt "felvilágosodás" "meghaladta".

2019.12.02. 01:49:16

amúgy meg kósa ezt mondta.

"lehet azon meditálni (...), hogy érhettük meg azt, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, vagy az antikommunisták összeálltak a globalistákkal, vagy a nemzeti radikálisok átszavaztak arra a balliberális oldalra, ami eddig mindig rárontott a magyar nemzetre, az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe, Kulcsár Gergelyt, aki beleköpött a Duna-parti cipőkbe".

tehát éppen arról beszélt, hogy talán mégsem kellett volna a dunai emlékműbe köpködő jobbikost az összefogásnak listán bejuttatni a megyei közgyűlésbe. de ez a dk és a mazsihisz jóváhagyásával történt. ezen a blogon is volt szó róla, hogy visszaléptetik. listán bejuttatták, mert nála volt a jobbikos támogatói adatbázis. és az nyilván kellett az összefogásban a kampánystábnak. és úgy már nem tiltakozott se a momentum, se a dk, és érdekes módon a mazsihisz sem. de nyilván szerencsétlen belekeverni ebbe a zsidókat. aztán az egy külön érdekesség, hogy az emih szerint debrecenben nincsenek zsidók. mert mindenkit megöltek. 1949-es népszámlálás szerint
3.252 izraelita élt debrecenben. és ma is van néhány száz. az sem igaz, hogy a helyhatóság asszisztált. a német megszállás után lemondott. és a mazsihisz bírálata nyilván nem jelent egyet az antiszemitizmussal. kósa éppen arról beszélt, hogy talán nem kellene összefogni a jobbikkal. ezzel együtt nyilván nincs értelme zsidózni. a szombat, az index, a hvg és a többi tudósításából ugye kimaradt, hogy a dunai cipőkbe köpködő képviselő támogatását bírálta kósa. mert azzal, hogy egy nyílt vita után mégis csak az "összefogás" jelöltjévé listás vált bejutatták. na de ez csak adalék.

screpes 2019.12.02. 07:52:26

@civisvarosi:

Háború? Ha a magyar az egyik, akkor ki lenne a másik?
(és, ugye nukleáris nem lehet, mert akkor mindenki becsukhatja a boltot.)
-------------
@pametno:
Minimum hat éve írok ide...

Nekem az is kérdés, miért tűrnek meg valahol, de sokkal inkább, hogy én miért tűrök jól másokat, pedig öregszem sikeresen,
mi lehettt az, ami megkülönbözteti számomra a többi blogtól.
Ez így ellentmond annak,
ellentmond annak, amit írsz saját blogodban.
A mentalitásodon felül a stílusod is olyannyira jellemző, hogy rengeteg nicked ellenére (?) visszaköszönsz unásig. A sértettség (a kizárásod) alap, attitűdödiet meghatározza.
Egyrészt kényszeresen ellenpontoznád Hafr-ot. Eléggé abszurd ez akkor, ha ő például, mint most, 180 fokos fordulatot tesz.. (tudom, hogy nézeteink korrekcióját igen nehéz százalékokban kifejezni, a számok nyelvére fordítani).

de igazi nagylélegzetű, merész elhtározás a konzervativizmussnak hátat fordítani, ismétlem: nehéz ezt fokokban kifejezni. " a válla fölött néz vissza"...

-----
@hugsa:

zöldnek lenni globális trend. nálad két oldal keletkezik: maguk a zöldek, és velük szemben, akik azt gondolhatják, hogy ez csak a libero álság,
Akik természetet védik az emberiségtől - úgy csinálnak, mintha...

csakhogy az emberiség erre ténylegesen is rá van szorulva.. Kik képviselik akkor EZT a globális érdeket?
te azt írod, a magántul, és a piacpárti jobb átengedi (!) a témát..
Már mitől lenne az "övé"?

Közben hazudsz helyből: mert a valós értelemezések szerint ez nem kommunikációs választási téma, hanem kényszeres kéárérétk,:

ezt azért egyszer (s mindig) tisztázni kéne, hogy a liberósok azzal járatták e le magukat, hogy VAN szabadelvűség de meddő, vagy azzal, hogy volt, NINCSEN., úgyse lesz.
ugy is feltehetnők a kérdést: ez a "dolog" aznosítható a hazi történelmi SZDSZ befolyáásval?

2019.12.02. 08:50:34

@screpes:
a zöldek az egyik. ők hirdetnek a megoldás helyett globális válságot, azaz háborút.

screpes 2019.12.02. 09:03:04

@screpes:

utolsó előtti bekezdés helyesen: KÁRÉRTÉK és bocs...

screpes 2019.12.02. 09:17:28

@civisvarosi:
akkor a másik a nemzöldek. Ki fog nyerni.
A globális válság miért háború? Mert a másik azt mondja, hogy nincsen?

2019.12.02. 09:52:04

@screpes:
a komcsik ellenfelei elvben a libsik. a zöldek ellenfelei elvben a kapitalisták. de ezek politikailag mégis egy közös platformot alkotnak. magyarországon ráadásul a jobbikkal. erről regélt kósa is a fidelitas kongresszuson meglehetősen szerencsétlen módon.

Brix 2019.12.02. 10:19:22

@civisvarosi: A globális válság mèg nem háború, csak annak az előszobája. Szinte minden nagyobb háborút eddig gazdasági-, ökológiai-, èghajlati-, vagy nèpesedèsi válságok okoztak. Leginkább amikor egyszerre több tènyező is együttes hatása felerősítette a problèmákat, pl megváltoztak a mezőgazdaság èghajlati\környezeti feltètelei, ami hirtelen termèskiesèshez vezetett , ami elvándorlása kènyszerítette az ott èlőket. Lehet relatív túlnèpesedèsről is beszèlni, amikor a kor adott gazdasági színvonalán már nem kèpes egy adott terület eltartani az ott èlőket.
A mostani globális ökológiai krízis egyszerre több, egymással összefüggő frontokon növekszik: az emberisèg nèhány èvtizedenkènt megduplázza lèlekszámát , a technológia ès a gazdaság fejlődèse pedig nem tud megfelelő ütemben lèpèst tartani a nèpessègrobanással, az emberi gondolkodásban sem törtènik meg a jelen helyzethez alkalmazkodó , gyors változás , ehhez kell a globális zöld mozgalom , amely hidat kèpezhet a különböző kultúrák között..
A túlnèpesedès ès a relatív elmaradottság következmènye a környezetpusztítas , a környezetszennyezès, az üvegházgázok lègkörbe jutása , a vízválság ( vagy èppen az ellenkezője ) amely vègső soron megteremti a háborús helyzet alapfeltèteleit, mivel a nemzetállamok államvezető elitjeit csak a saját politikai hatalmuk -gazdagodásuk èrdekli, valójában tojnak a globális equilibriumra , ráadásul nem is elèg műveltek ahhoz, hogy átlássák a tudományos kutatások eredmènyeit ,a regionális válságokat kirobbantó- fenntartó törtènelmi-társadalmi - gazdasági okokat..Trump azt mondja , hogy " America First" , Putyin azt mondja, hogy minden eddiginèl pusztítóbb fegyvereket fejleszt...A kínaiak új világirodalomra törnek....Ezek nagyon nem a "New Age" emberek , hanem nagyon öreg boomerek vagy a kissè öreg " X" - esek...Mindig felül akarnak kerekedni a másikon...Talán ebben lesz változás ha a mostani " Z" a " New Age" gerenació a hatalmoba kerül...Talán több lesz a globális kompromisszum , az egymás kölcsönös èrdekeinek megèrtèse elsimíthatja a technológiai fejlődèssel együtt a globális krízist....Ha mindez nem sikerül akkor jön a disztópia: ember tíz-, vagy százmilliók fognak megindulni a fejlett világba ès áttörnek minden barriert, háborúk jönnek világmèretben , regionálisan " Mad Max world-ok alakulnak...

A tèt most az, hogy a fiatal, nyitott ès elfogadó generáció, rá tudja - e kènyszeríteni az akaratát az elmaradott, règi világrendre...
Ha igen, akkor lètrejöhet az új globális konszenzus , amivel túllèpünk egy hosszú korszakon az emberisèg törtènetèben. Eljöhet a "törtènelem vège " - de pozitív èrtelemben...

2019.12.02. 10:27:19

@screpes:
és a kereszténység hitből következik az, hogy az általános emberségen túl nincs szükség semmiféle totalitárius ideológiára, világmegváltásra. mert a világ meg van váltva, mégpedig nem evilági módon. a protestantizmus mondta azt, hogy na jó, de mégis csak létezik világias hit, jól lehet azok partikulárisak. ilyenek a népszokások. abba emeljék be a zsidókeresztény hagyományt adódik és abból adódik a népvallás. és így vált az egyház félig világiassá legalábbis a protestáns hitelvek szerint.

a felvilágosodás azt mondta, hogy teljes egészében szakítani kell a hagyományos értelemben vett egyházzal, a keresztény hittel és a népvallással is. és helyébe az ész kultuszát kell emelni. az állam, az egyház és a piac intézményeit teljes egészében szét kell választani, a vallás magánjellegű, stb. felvilágosult konzervativizmus nincsen. vagy ha van, akkor az egy filozofikus dekonstrukció valójában. ami a neoliberalizmus asszisztja. ezért indultak mdf mérsékeltjei és az szdsz megmaradt radikálisai egy listán. aztán kiestek a parlamentből. ezt a neoliberális-konzervatív globális kapitalista irányzatot hirdeti meg a "felelős" értelmiség. de az valójában nem konzervatív. semmit sem őrizne meg a hagyományból. se a magyarból, se az európaiból.

béndek péter azt mondja, hogy nincs polgári konzervativizmus magyarországon. nincs rá politikai igény. dehogy nincs. csak az a fideszben van. annak másodvonalában "felvilágosulatlan" formában.

Brix 2019.12.02. 11:12:13

A fő kérdésre visszatérve, hogy miért van "vége" a konzervativizmusnak, mint politikai irányzatnak , röviden az lehet a válasz , hogy a tradíció, a vallás és a hagyomány oszlopain állva ( nem haladva..) nem tudott adekvát választ adni, a jelenkor globális problémáira...
A progresszív politika ellenben próbálkozik és mivel nincsenek olyan szilárd (ideológiai) alapjai , mint konzervatív politikának , könnyebben igazodik a változásokhoz, és könnyebben teremt globális konszenzust. ( mindenki ember egyenlő, antikapitalista, "gyarmati" elnyomás-ellenes, ami mindenkinek tetszik..)
Másrészt, a progresszió mögött ott áll a fiatal, felfedező, proaktív, mindig változást akar generáció, azok, akik valami gyökeresen újat akarnak...Ő Luisa Neubauer , a globális zöldmozgalom egyik frissen felfutott alakja.. Érdemes meghallgatni , nem feltétlenül a tartalom miatt,csak a kommunikáció minősége miatt, hogy közvetíti mondandóját egy idegen nyelven...
Ő a globális influencerek egyike , a "z" generáció, akik meg fogják határozni a jövő, de már a jelen politikai trendjeit is:
www.youtube.com/watch?v=Ie9cACQnqew

2019.12.02. 11:15:53

@Brix:
ha a válság globális, akkor a háború elől nincs menekvés. de mondjuk svédországnak, vagy kanadának egyáltalán nem jön rosszul 1-2 fokos felmelegés. és ugye véletlen ezek a kormányai a zöld mozgalmak élharcosai.

2019.12.02. 12:07:13

@Brix:
a konzervativizmus felvilágosult formájában nem ad választ a világ problémáira. de úgy egyébként a liberalizmus sem. és az új baloldal sem. az akadémikus bölcselet a problémán problémázik. filozofikus dekonstrukció valójában. nem következnek belőle politikai megoldások. a felelős értelmiségiek tárgyalnak, tárgyalnak, de semmire se jutnak. nincsenek akciótervek, cselekvési programok. ezek az ideológiák befuccsoltak. régebben ezek alkották az antifasiszta nagykoalíciót a nácikkal szemben. a túlélők kijátszották a holokauszt kártyát. és volt egy purgatóriumi időszak, amikor ez működött. és ez lejárt. ezt a koalíciót nem tartja össze semmi. kell valami maszlag, ami ezt a "baloldali" politikai csoportosulást összefogja. (azt most hagyjuk, hogy magyarországon a "párbeszédnek" a jobbik is része.) és ezek a zöld mozgalmak. és ez egyébként működik budapesten. általában véve a világ nagyvárosaiban. csakhogy ez az új "baloldali" "liberális" formáció ugyanúgy nem kínálnak megoldást, ahogyan felvilágosult formájában a konzervativizmus sem. és ezért törtek előre a populisták. és foglalták el a tömegmédia nagyjából felét. csakhogy ezek egymástól lényegesen eltérő képet festenek fel. a kormányzati kommunikációban minden meseszép. és nyilván az sem igaz. de a kormányellenes médiában minden bűnrossz. és az sem igaz. propaganda és ellenpropaganda csapnak össze. és ebből adódik egy majdnem teljesen értelmetlen közélet. modern kori vallásháború. és időnként ez kap etnikai gellert. mondjuk kósa nyilatkozta meglehetősen szerencsétlen. mert aligha örültek a zsidók, hogy dunai cipők emlékművébe köpködő hülyegyerek a jobbik színeiben lett az "összefogás" képviselője. de mégis csak ezt támogatja a "balliberális" mazsihisz. tehát valami igazsága mégis csak van kósának. erre mondom azt, hogy a fideszt helyi egyesületnek kellene kontrollálni. mert ha a debreceni zsidó hitközség követeli a bocsánatkérést és kósa ezt megteszi, akkor ez rendben van. de ebből a mazsihisz és a fidesz támogatását élvező emih is tiltakozik. sőt az emih azt nyilatkozza, hogy debreceni zsidó hitközség nincsen. vagy legalábbis hajdú bihar megyében nincsenek zsidók. de ugye még az sincs tisztázva, hogy a megye része-e a megyeszékhely, a városközpont. mert ezek a közgyűlések külön lettek választva. azért, hogy generálják a népi urbánus vitát. és gerjesszék ezt a vallásháborút. és a nagyvárosi zöldek lennének a környezetvédők. de nem. elsősorban a földművesek a környezetvédők. a kertészek és az erdészek. és nem azok, akik kartonpapírrra rajzolnak egy bálnát, cuki jegesmacit, vagy szegény kis koalát mondván, hogy megmentik a bolygót. persze nem ezek a gyerekek tehetnek erről. és mégcsak nem is a szüleik, vagy nagyszüleik. de ezeket a zöld mozgalmakat mégis csak pénzelik. ha kocsord alsón egy 14 éves kislány el kezd hisztizni, akkor aligha jut be a világ parlamentjeibe. gréta is egy politikai termék, ami akciótervet, cselekvési programot, valós politikai megoldást nem kínál. és ezt egész véletlenül azok a kormányok támogatják elsősorban, akiknek 1-2 fokos felmelegedés nem feltétlen jönne olyan nagyon rosszul.

2019.12.02. 13:00:07

@Brix:
németországban lehet, hogy igen. mert a német társadalom többsége vallástalan. miután megtagadja a kereszténységet szüksége van egy világmegváltó ideológiára. és könnyen lehet, hogy ezt sokan a baloldali zöld mozgalomban találják meg. de magyarországon a youtube "influenszerek" vagy a kereskedelmi médiát fikázzák (esetenként 1 milliós feliratkozóval), vagy a fogyasztói társadalmat propagálják (esetenként fél milliós feliratkozóval), vagy a politikai underground részei (ebből a leginkább sikeres puzsér róbert 100 ezer feliratkozóval. és ezzel kapott 4%-ot budapesten).

neoklasszikus darabot előad műemléki környezetben tornacipőben. ezzel lehet a magyar top listára kerülni. persze a feliratkozók nagy része külföldi. mert európai hagyományba van ágyazva.
www.youtube.com/watch?v=ugfUPWIC1i8
vagy optikai illúzióval.
www.youtube.com/watch?v=TnVv3hO8vE4
magyarországon hol vannak ezek az "influenszerek"? és nem lehet mondani, hogy mert magyarországon a zöld politika nagyon új lenne. az lmp-t 10 éve hozták létre és 1 év után került a parlamentbe és mára lényegében megszűnt. de kétségtelen, hogy egyik utód "pártja" a párbeszéd politikai értelemben sikeres. most karácsony gergely az ellenzék első embere. persze helyére lépne fekete győr andrás. és még van ugye gyurcsány, aki a leváltása óta betlire játszik. ő "fiatalos", de még csak véletlen sem "zöld". ámde elviszi a baloldali szavazók jelentős részét. persze ha ezek a pártok az ideológiai ellentéteket félre teszik, akkor akár választást is nyerhetnek feltéve, hogy a politikai ügyetlenkedés a folytatódik a fideszben.

2019.12.02. 13:30:32

@Brix:
és ugye a napi időjárás is politikai viták tárgya. a kormánypárti médiában a bkv (ami ugye kormányellenesek felelőssége) nem készült fel a hóesésre. a kormányellenes médiában a máv (ami ugye kormánypárti felelősség). klímavészhelyzet van, de hómunkás nincs. köszigeri. írja a kormánypárti. a 444-en azt, hogy késik a kibaszott máv. geci orbán. indexen meg, hogy szegény kis karigeri nem tudott felvenni elég hómunkást. felteszem van időjárás előrejelzés. debrecenben "egypártrendszer" van. vagy ezért, vagy nem, de errefelé esik a hó, de azért rendesen járnak a buszok.

a probléma, hogy a város és a megye között a közútkezelői feladatok nincsenek összehangolva. a népi urbánus vita miatt ezeket az önkormányzatokat nem lehet összekapcsolni. kósa lajos elmagyarázta, hogy miért is. elnézést, de azért.

Brix 2019.12.02. 15:28:28

@civisvarosi: " kislány el kezd hisztizni, akkor aligha jut be a világ parlamentjeibe. gréta is egy politikai termék, ami akciótervet, cselekvési programot, valós politikai megoldást nem kínál. "

Dehogy nincs cselekvèsi program. Az ENSZ , tudósok , politikusok, ezrei -tízezrei foglalkoznak az emberi társadalom fejlődèsi problèmáival, a globális egyenlőtlensègekkel, a nèpessègrobbanas okozta problèmákkal, a környezetpusztítással ès az antropogèn klímaváltozással, lassan 50 ève már ...
1972- ben az ENSZ Ember ès Környezet világkonferencián beazonosították a globális problèmákat , a Római Klub a növekedès határaitól, a nèpessègrobbanas veszèlyeiről beszèlt...Kèsőbb , az ENSZ Környezet ès Fejlődès világbizottsága ( Brundtland - bizottság) kidolgozta az új korszak , a fenntartható fejlődès , a fenntartható növekedès alapelveit...Az 1992- és ENSZ világkonferencián már Környezet ès Fejlődès vilagkonferenciának neveztèk ...Ezt követően számos ENSZ világkonferencia volt , ahol az államok a legfelsőbb politikai szinten kèpviseltettèk magukat....A tudomány kèpviselői elmondták prognózisaikakat, ismertettèk modelljeiket , ès a megoldási javaslataikat, miközben mára klímaaktivisták milliói csatlakoztak a globális zöld mozgalomhoz...Most a világ vezető politikusainál "pattog a labda ", hogy kèpesek lesznek- e a rövid távú, remèlt politikai hasznot ès a nemzeti önèrdeket felcserèlni , a hosszabb távon mindenkinek hasznosabb globális jólèt ès egyensúly èrdekèben...
Az átlagember most kèt dolgot tehet: 1. Csatlakozik a globális zöldmozgalomhoz ès\ vagy alkalmazza a " Gondolkozz globálisan , cselekedj lokálisan " elvet, a többi fontos fenntarthatósági alapelvvel együtt...
A magyar zöldmozgalom vagy az LMP , egy másik törtènet, lehet majd azt is kielemzem itt, mivel szinte minden belső dolgot tudok róluk...

screpes 2019.12.02. 15:37:02

Negyven évvel ezelőtt megtanutam az újságíróiskolán , hogy az időjárásjelentés a legkeményebb belpolitika..
Május elsején nem zuhoghat egész nap vigasztalanul az eső..
A világ dolgozóira.
Reá...

Azóta sem tudom, hogy ez igaz legyen e. Ma sincs másképpp, talán cívis tudja ezt is, hogy miként van Debrecen felé.
Ha a fővárosban ellenzékies a hó, akkor nem értem, miért nem adta át a hóhányókat Tarlós... Azoknak a szokott (?) rend (?) szerint kellene (?) ilyenkor (?) megindulniok. Ez rutin dolog, csak ritkán van.
--------

kósa meghallgatása nem visz közelebb a jobb megértéséhez.

2019.12.02. 16:35:51

@Brix:
az üvegházhatású gázokat a bányaipar bocsátja ki és földművelés nyeli el. a növénytermesztés elsősorban, a a szántó, a rét, a legelő, valamint a zöldséges, gyümölcsös kert és az erdő. fotoszintézis használja fel a co2-t (ami a szén (tökéletes) égéséből jön létre) és a növény köti meg a vízgőz egy részét is. és ezek felelősek a globális felmelegedésért. valamint a műtrágyahasználat. ami n2o-t termel. illetve az állattartás akkor ha nincs elegendő legelő. összezsúfolják őket. egész egyszerűen csak vissza kellene állni a hagyományos árutermelésre, háziiparosságra. természetes piacvédelemre. arra, hogy egy adott közösség védi a termelői érdekeket. éppen a feudalizmust kellene visszavezetni, amit az akadémikus bölcselet kárhoztat. gréta legfeljebb arra lesz jó, hogy a leghülyébb akadémikusok helyébe lép ez hisztiző gyerek. ebben a mediatizált világban gréta mindent visz. de a megoldás az lenne, hogy legalább is átmenetileg a hagyományos kisárutermelés szerepe növekszik meg.

2019.12.02. 16:39:39

@screpes:
a hómunkások tipikusan idénymunkások. ezt aligha lehet tarlós nyakába varrni.

Brix 2019.12.02. 17:16:53

@civisvarosi: Az ipar, energiaipar, a fűtès ès közlekedès felelős a greenhouse gázok kibocsátásának kb. 70-80% - èrt. Ezt kell megreformálni , átalakítani , 2050- re a karbonsemlegessèg lenne a fő cèl, EU- szinten , amit 3 ország , köztük Magyarország blokkol, az EU szubvenciók csökkentèse miatt....
.Miközben ma kezdődik a madridi ENSZ globális klímacsúcs, ahol az EU nem tud egysègesen fellèpni ès vezető szerepet vállalni ebben a harcban, rèszben miattunk..A 2015-ös párizsi vállalások, 2030- ig 40%- al mèrsèkelni a kibocsátást , már nem lesz elèg , a jelen folyamatok szerint, új vállalások kellenènek....

Brix 2019.12.02. 17:33:01

Olyan , mintha a kormány fèlne a jövőbe mutató zöld\ alternatív technológiák alkalmazásától, amelyek haszna valóban a kis , helyi közössègekben csapódna le, vagy pl. csökkenne az ország energia- függősège az oroszoktól..Az alternatív energiák nem kapnak elèg hangsúlyt , ha jól tudom , szèlerőmű lètesítèse most nem is lehetsèges...Van számos EU- forrás , a lakóházak energetikai korszerűsítèsère, erre sincs most átfogó országos program..Helyette új szènbanyak nyitására adnak engedèlyt , ès továbbra is üzemel a durván környezetszennyező Mátrai Erőmű..
A helyi kisgazdaságok segítèse , az ökológiai gazdálkodásra átállás is akadozik, pedig erre is van EU- forrás...
Emellett a natura2000 - és területeket vonnak be a belterüketbe , hogy lakóparkot, hotelt èpítsenek rá..
Elèg megnèzni mit , ès hogyan èpítettek pl a debreceni Nagyerdőn...A korábbi Bèkas- tó körül lebetonoztak körbe szinte mindent ès egy rèmsèges beton monstrum , a szabadtèri színpad èpült, ami Dart Vader álarcához hasonlít felülről nèzve...

2019.12.02. 17:56:40

@Brix:
a földművelés szerepét kellene jelentősen megnövelni, a bányaipar szerepét pedig valamelyest csökkenteni. a szabad kereskedelmet természetes módon korlátozni azért, hogy a helyi termelői érdek érvényre jusson. de helyette csak a hiszti van. gréta hisztizik és társaik megmentik a bálnákat, a kis koalát és a cuki jegesmacit.

2019.12.02. 17:59:46

@Brix:
meg kell adóztatni a kereskedelmet. minden megyének, megyei jogú városnak jogában álljon legalább harmincadvámot kivetni. úgy több lesz a helyi áru. és több lesz a kisárutermelő. ehhez nem kell klímacsúcs.

Brix 2019.12.02. 18:19:42

@civisvarosi: Ez nem hiszti , hiszen a fajok extinciója döbbenetes ütemben folyik, sőt, a 24-ik órában vagyunk...A vámok alkalmazása nem járható út, mert azt a zembereknek kell megfizetni vègső soron...meg a komparatív előnyök...A narancs meg a banán nem terem meg az Alföldön...A legjobb ezért a globális tudatosság, akkor veszik meg a helyi termelők áruit...De, mindent nem lehet helyi szinten előállítani , csak törekedni lehet rá egy èsszerű szinten belül..
A gazdaság törvènyei szerint a minèl intenzívebb a nemzetközi kereskedelem, annál nagyobb összgazdasági hasznot hoz a rèsztvevőknek , ezzel szemben áll az ökológiai megközelítès, hogy fizessünk adott esetben többet a helyi termèkekèrt, úgy lesz jobb a közössègnek...Szerintem, valahol a közèputat kell megtalálni ès ebben az irányban haladunk most...

2019.12.02. 19:46:58

@Brix:
ez az, ami nem igaz. mennél nagyobb a kereskedelem annál nagyobb az összhaszon. van az a régi vicc. kohn és grün mennek a sivatagban. az egyik meglát egy darab teveszart. és az azt mondja a másiknak. ha megeszed, akkor adok 10 sékelt. megeszi. mennek tovább. meglátnak egy másik teveszart. és a másik mondja, hogy ha megeszed, akkor kapsz 10 sékelt. és az is megeszi. és megállapítják, hogy mégse jó. mert elcseréltük a teveszart. annak sok értelme nincs. de legalább volt forgalmunk.

2019.12.02. 21:21:38

@Brix:
lepusztítani a környezetet a földkerekségen. sivatag legyen itt és ott is. és jönnek grünék. megmentik a bolygót. így fejtik meg a kocsmában.

2019.12.02. 21:57:22

@Brix:
és a libsik elmélete szerint le kell pusztítani a környezetet itt is, ott is, mert így lesz a legnagyobb a forgalom. másképp nem lehet. csak a komcsik újabban zöldek. nem róték, hanem grünék. de ahogy bródy is megírta: ezek ugyanazok. csak félreértés ne essék. ezek nem "a" "zsidók". hanem egy "urbánus" csoportosulás. a legtöbb úgy zsidó, ahogyan a cipőm sarka. államellenesek, nemzetellenesek, meg akarnak zsidóulni. nem értik, hogy zsidónak születni kell. a zsidók hite szerint legalább is. ezek mai komcsik, libsik, zöldek olyanok, mint az olcsó kínai utánzatok. ez az aljanép valójában. a művelt angol mondja: underground. mint ez a komment. az alja mindennek.

Brix 2019.12.02. 23:07:11

@civisvarosi: " libsik, zöldek olyanok, mint az olcsó kínai utánzatok. ez az aljanép valójában." A lipsik meg a zöldek a budapesti \nagyvárosi fiatal , "akadèmiai" tudást szerzett èrtelmisèg, sommásan...A lelked rajta , - ès akkor ennek az országnak már règen rossz- ha ők lennènek az aljanèp...A debreceni Fácánban meg a nèpfőiskolás " èrtelmisèg " , "4 csíki sör mellett megfejti, hogy amit most látunk globális környezeti problèmák terén, csak illuminátus hoax , amit a Bilderberg- csoport ,-az összeesküvèst szervező, valójában vörös, csak most álságosan bezöldült zsidók találtak ki- hogy megszerezzèk a világuralmat...Valami ilyesmi a nèpnemzethy - barnás világmagyarázat ugye? Te már megint benácultál , ès messze kerültèl a libertárius , debreceni , paraszt-polgár eszmevilágtól!

2019.12.02. 23:47:45

@Brix:
az akadémikus bölcsészek. ha valaki kicsit is értelmes, akkor nem áll be egy tizenéves hisztis kislánynak csápolni. vagy kartonpapírra rajzolni bálnát, kis koalát, cuki jegesmacit. az nem a csúcs elit, hanem a hülyék és egy szar szemét társaság. és a fidesz van azzal megbízva, hogy szétverje őket. de ezek nem zsidók, különösen nem a zsidók. nagyrészt csak meg akarnak zsidóulni. de semmi közük az izraelitákhoz.

screpes 2019.12.04. 07:42:30

@civisvarosi:
hogyan növeled a földművelés szerepét?
Több ember foglalkozzék vele?
Nagyobb érték keletkezzék ?
Tőkét fektessenek bele?
A feldolgozottság ott "lent" növekszik?

screpes 2019.12.04. 07:43:42

@civisvarosi:

az akadémikus bolcsészek (kellő értelmesség híján) beálltak egy "tizenéves hisztis" kislánynak csápolni?!

2019.12.04. 13:22:50

@screpes:
igen, grétát ez a kör támogatja. ezt a tüntetéssorozatot és nem valós cselekvési programot. ők azt mondják, hogy a termelő ipart kell visszafogni (ami még éppen rendben van), de ezzel együtt a fogyasztói társadalmat, a bevándorlást a szabad kereskedelmet erősítenék. és ezek ellentmondásban állnak egymással. mert ha az ipari termelés csökken, akkor a fogyasztói piac is csökken, a háztartások egy részének legalább részben önfenntartóvá kellene válnia, erősödő vidékiességet, nagyfokú szuburbanizációt jelent. egészen addig amíg nem lesznek tömegével olcsó energiát előállító fúziós erőművek, ami a nagyvárosi létet erősíti. racionálisan most a fideszt erősítik a globális trendek. szerintem ezt nem olyan nehéz belátni. a fidesszel való brutális szemben állás irracionális, nagyrészt ideologikus töltetű.

screpes 2019.12.04. 15:44:59

@civisvarosi:

Gréta tevékenységének, jelenségének van egy másik, nemzetközi olvasata, amit nehéz lesz elválasztani a "témájától" mert az a globális fenyegetés.
Nem lesz azonosítható a pesti bulinegyed bölcsészeivel, sőt, azok egy részével! (már eleve nem akadémikusak....)
Még maga Gréta is tudja, hogy fellépése, jelensége jelképes: amit elérhetnek a hívei, annak már nincs köze egy beteg (?) 14 éveshez.
A fidesszel való szembenállás nem tisztán irracionális töltetű.

Ez olyan, mintha a nyugdíjad ügyét azonosítanád Selmeczi Gabriella (szóvivő) szerepvállalásával.

2019.12.04. 17:26:40

@screpes:
nagyjából 5 ezer akadémiai dolgozó van és ebből 300 akadémikus. ennek nagyjából a fele bölcsész és nagy része budapesti.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 14:01:41

@civisvarosi:

"ők azt mondják, hogy a termelő ipart kell visszafogni (ami még éppen rendben van)"

Nem dr. Papp szerint:

"Sok minden van, ami masszívan veszteséges, ha önmagában vizsgáljuk. De ha összefüggéseiben nézzük, és azt mondjuk, hogy ebben az évben 400 millió forintnyi állami támogatást kell biztosítani a repülőtér működéséhez, de a város és a régió nagy gazdasági sikereinek elérésében ennek a repülőtérnek fontos szerepe van, akkor én azt gondolom, érdemes azt fenntartani és működtetni."

Dr. Papp a saját zsebéből is kifizetné azt az évi 400 milliót csak hogy ne csökkenjenek Debrecen városának és a Hajdúságnak a gazdasági sikerei.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 14:33:41

"A politikai konzervatizmus a gyökerében inkább antropológia (filozófiai embertan), mint politikai doktrína, mert az egyes ember köré, nem pedig közösségi szabályok érvényesítésére szerveződik"

Mert a klasszikus liberalizmus (libertarianizmus) nem. :-/

2019.12.05. 15:29:08

@neoteny:
a fidesz elsődlegesen termelői piacban gondolkodik. úgy, hogy egyes termelőknek nagy összegű állami megrendelést, visszatérítést, készpénz támogatást nyújt. ez ilyenformán nem szabad piac. nem is mondják, hogy liberális demokrácia van. hanem azt mondják, hogy ez egy illiberális átmenet. és a repülőtér veszteségeit kompenzálja a bmw gyár nyereségadója. a liberális elmélet azt mondja, hogy folyamatos keresletélénkítéssel és keresztfinanszírozással létrehozzák a válságot.

2019.12.05. 15:30:29

@neoteny:
de ez egy fokkal jobb annál, amit az ellenzék mond. a szocik eladósítják az államot. a libek eladják. és így minden szabad piacivá válik. ez lényegében az, hogy amit csak lehet szanálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 15:36:33

@civisvarosi:

"de ez egy fokkal jobb annál, amit az ellenzék mond"

Hogyne: mint ahogy a lenyakazás egy fokkal jobb, mint az akasztás.

2019.12.05. 15:48:20

@neoteny:
a debreceni repülőtér utasforgalma 2010 kezdetén 25 ezer volt. és ez most 500 ezer fölé kerül. és most a veszteséges repülőtérre építenek egy új terminált. és ha elérik az 1 milliós utasforgalmat, akkor a beruházás az állam számára a többlet adókból talán megtérül. ha nem, akkor nem. amire te mondhatod, hogy na jó, de ne más faszával verjék a csalánt. csakhogy egy ideig az összes repülőtér veszteségeit finanszírozta valaki.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 15:59:41

@civisvarosi:

"a debreceni repülőtér utasforgalma 2010 kezdetén 25 ezer volt. és ez most 500 ezer fölé kerül."

Mert a nettó _magyar_ adófizetők _évenkénti_ 400 milliójával megajándékozták a _debreceni_ repteret.

Mert nem elég az, hogy a gyügyei paraszt kisunokája szájától elvont falatokkal etették az építőmunkásokat, akik felhúzták a nemzetközi iskolát amibe dr. Papp ivadéka is jár (de a gyügyei paraszt unokája nem), hanem még a repteret is meg kell támogatnia a gyügyei parasztnak, hogy a BMW menedzserei nehogy lekéssenek a hétfő reggeli értekezleteikről.

Nem a Fidesz támogatja a termelő ipart, hanem a gyügyei paraszt. A Fidesz csak fölözi és szétosztja azt, amit ő letejel.

2019.12.05. 16:07:20

@neoteny:
és még egy új terminált is akarnak építeni. de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül. mert jönnek a románok dáciá-jukkal hozzák a pénzüket. a gazdagabbak lecserélik bmw-re.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 16:15:36

@civisvarosi:

"de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 16:17:13

@neoteny:
és az olcsó gyári munkások nem jönnek. hanem magasan képzett technikusok lesznek a debreceniek. mert átalakították a szakképzést. öcsikének és haverjainak a minap tartottak nyílt napot.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(29).jpg
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(27).jpg
és papp polgármester azt mondja, hogy ez így jó lesz.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(2).jpg
de a polgármester mellett a bmw kommunikációs igazgatója ül. bmw marketing tevékenységébe bevonják az államot és a szakképzési központ. ami a bmw igényei szerint alakítja át az oktatást.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3843/191204autoiparinyiltnap_ksz_(25).jpg
ez egy félállami rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 16:22:50

@civisvarosi:

"de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 16:29:29

@neoteny:
ez esetben az állam nettó kifizetőhellyé válik. és nem osztalékot kapnak, hanem a hiánycélokat teljesítve "nyugdíjprémiumot". amivel újra eladósítják az államot. és arra alapozva újra megtámogatnak valamilyen gyárépítést. és matolcsy gyuri bá' azt mondja, hogy ez lesz a csodafegyver. varga misi meg azt, hogy el lehet játszani, amikor olyan a kamatkörnyezet. gyuri bá' azt mondja, hogy mi mondjuk meg, hogy mennyi a kamat. legfeljebb el száll az árfolyam. de ha nagyon nem száll el, akkor még a termelő vállalatok jól is járnak. mert bővül az export. és az állam is. többlet adóbevétel keletkezik. infláció a dráguló import miatt egy kicsit felpörög. reálbérek kicsit leértékelődnek. az önkormányzati választást egy kicsit elveszítik. de a néppártban a "három bölcs" megállapítja, hogy nincs diktatúra. kiderül, hogy karigeri alkalmatlan. és zsebben az újabb kétharmad. felteszem nagyjából ez a terv a fidesz központban.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 16:34:41

@civisvarosi:

"ez esetben az állam nettó kifizetőhellyé válik."

Mely esetben? amikor a debreceni reptér adózik és abból megtérül a gyügyei paraszt támogatása, amit a debreceni reptérnek adott? a gyügyei parasztnak pénz kell, hogy beírathassa a kisunokáját a debreceni nemzetközi iskolába dr. Papp gyereke mellé, nem a te gagyid.

Nincs tebenned egy pár vonóhúzásnyi cigány vér? mert nagyon elkötelezetten gagyizol.

2019.12.05. 17:07:44

@neoteny:
a reptér forgalma adózik. évi 500 ezer utas 1 ezer forint többlet adót produkál (jövedéki adóból, idegenforgalomból), akkor az állam pénzénél van.

2019.12.05. 17:09:23

@neoteny:
persze értem, hogy ezt nehéz mérni. mi lenne ha nem lenne repülőtér.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 17:29:59

@civisvarosi:

"akkor az állam pénzénél van"

Ah, de ez egy más állítás mint az, hogy

"akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Ez is egy város-vár próbálkozás volt tőled.

2019.12.05. 17:33:48

@neoteny:
debrecen a tisza medence központja akarna lenni (mert a parasztok tájegységben gondolkodnak). na most elemi közelítéssel nyilván oda érdemes telepíteni bányaipart ahol van nyersanyag. és fel lehet dolgozni. hol van? itt.
farm1.staticflickr.com/629/31545658313_ff90d44850_o.jpg
debrecenben van? nincs. a környékén? sincs. legyártják környéken az alkatrészeket. és azokat debrecenben jól összeszerelik. és erre jönnek az ész kultuszának hirdetői, csaba professzor, aki 18 nyelven publikál, hogy ne akarjál már összeszerelő üzemet. magas hozzáadott értéket adó mérnöki irodát akarjál.

ma a megyében elfogtak egy ároktői fiatalembert, a származását nem árulom el, aki ezzel a hamis rendszámmal autókázott.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/kartonrendszam.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 17:37:21

@civisvarosi:

"akkor az állam pénzénél van"

Ah, de ez egy más állítás mint az, hogy

"akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Ez is egy város-vár próbálkozás volt tőled.

2019.12.05. 17:41:11

@neoteny:
így kalkulálnak, hogy az állam az egyik kezével ad, a másikkal kap.

yod.
www.biblewheel.com/images/MyKey.gif
kaph.
www.biblewheel.com/images/ThyKey.gif
ezek a zsidó ábécé betűinek magyarázatai. ad és kap. finnül van egyébként.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 17:44:29

@civisvarosi:

"ezzel a hamis rendszámmal autókázott"

Én a Mátrában autóztam amikor elveszítettem az első rendszámtáblámat. Még memórianyomom is van ahogy a rendszámtábla csörgött az aszfalton.

Aztán a rendőrök meg is találtak és meg is analizáltak 20 rugóra a hiányzó első rendszámtáblámmal: valamit tennem kellett. Lemenni vidékre (esetleg kétszer), hogy legyen egy csili-vili új rendszámtáblám nem izgatott fel túlságosan.

Viszont volt rendszámtáblám az előző autómról amit kivonattam forgalomból: hát annak az első rendszámtábláját én szépen átfestettem a hiányzó rendszámtábla jeleire. Nem is buktam meg vele a következő 3-4 évben amíg használtam az autót. De az megtörtént, hogy egy nagy társasági összeröffenésen, ami a szabadban volt, valakinek annyira tetszett az első rendszámtáblám, hogy szó nélkül le is fényképezte.

2019.12.05. 17:45:16

@neoteny:
Yod: The Active Hand
Kaph: The Open Hand
finnül ad és kap. mert a magyar az finn, mint tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 17:45:31

@civisvarosi:

"így kalkulálnak"

Helyesen: így gagyizol te.

2019.12.05. 17:53:41

@neoteny:
felteszem így kalkulálnak. különben a varga misi miért utalna papp polgármesternek. a szavaztvásárlásnak meg kell térülni. minimális hiánycélt teljesítve kell a szavazatszámot maximalizálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 17:54:54

@civisvarosi:

"akkor az állam pénzénél van"

Ah, de ez egy más állítás mint az, hogy

"akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Ez is egy város-vár próbálkozás volt tőled.

2019.12.05. 18:09:27

@neoteny:
így gondolkodnak, hogy ez majd az államnak megtérül. erről beszél papp polgármester. és megtérülhet? igen. biztosan megtérül? nem. és olyankor száll el a hiány. a fidesz kormányok idején eddig elszállt a hiány? szinte sohasem. a szoci kormányok idején? szinte mindig.

persze még senki se kormányzott két ciklusnál többet egyhuzamban. és az ellenzék azt mondja, hogy majdcsak beleszaladnak a késbe. és lehet? igen. biztos? nem.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 18:15:11

@civisvarosi:

"hogy ez majd az államnak megtérül"

De te arról ugattál, hogy "akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Ez is egy város-vár próbálkozás volt tőled.

2019.12.05. 18:20:13

@neoteny:
a többlet adóból tud megtérülni. ha van nemzetközi repülőtér, akkor a bmw gyár beruház. és ha nincs, akkor nem. mert azt mondja, hogy ez esetben nagyvárad kedvezőbb. és úgy a román állam befektetése térül meg. azok pénzelik ezeket a kis repülőtereket.

1 milliós utasforgalomnál privatizáltak a bolgárok és a szlovének. nagyjából az a határ, ahol egy befektető azt mondja, hogy azt megvenné. ebből gondolom azt, hogy nagyjából akkor rentábilis.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 18:22:26

@civisvarosi:

"a többlet adóból tud megtérülni"

Csak nem az adófizetőknek, balfaszka. Rád férne már egy szoftverfrissítés.

2019.12.05. 18:25:22

@neoteny:
közvetlen az államnak, közvetve az adófizetőknek.

2019.12.05. 18:27:06

@neoteny:
de felfoghatod úgy is, hogy a magyar állam 400 millió forint adót elenged. vagy hogy átlagosan 800 forinttal támogat minden repülőjegyet. és ez milyen jó, mert így szabadabbá válik a piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 18:27:25

@civisvarosi:

"közvetve az adófizetőknek"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 18:37:58

@neoteny:
nem, hanem lesz költségvetési maradvány. és ha választási év van, akkor ezt szétosztja az állam. ha nincs, akkor az egyházaknál parkoltatják a pénzt. ma jelentették be az országos református óvoda fejlesztési programot. így néz ki most egy városrész.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/ovis.jpg
és ott épül majd egy ilyen gyönyörűséges intézmény.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2019/26m.jpg
ilyenekből akarnak építeni több tucatot. és ezekben 100 gyermeket nevelnek majd protestáns etikára, vagy valamire.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 19:14:25

@civisvarosi:

"nem"

Köszönöm. Akkor hát az, hogy "akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül" szintén réznek bizonyult egy kis kapargatásra.

2019.12.05. 19:27:03

@neoteny:
valójában azt jelenti: vagy megtérül, vagy nem. a fidesz általában alacsonyabb hiányt produkál, mint a szocik és a "világhírű" közgazdászok.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 19:32:05

@civisvarosi:

"valójában azt jelenti:"

Így van: nihilista posztmodern semmitmondás.

2019.12.05. 19:36:02

@neoteny:
a repülőtéri forgalom kap 400 millió forint adókedvezményt. így már mindjárt milyen liberális.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 19:42:14

@civisvarosi:

"de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 19:53:47

@neoteny:
európában 1 milliós utasforgalmú repülőtereket már meg szoktak vásárolni. tehát ezek már valószínűleg nem viszik a pénzt, hanem hozzák. ebből gondolom.

2019.12.05. 19:56:17

@neoteny:
ha a gyügyei parasztnak van 1 milliós utasforgalmú repülőtere, akkor abból már keletkezik valamennyi többletbevétel ahhoz képest, mintha nem lenne. de azt a gyügyei paraszt közvetlen tulajdonolja. az államon, vagy a debreceni polgár az önkormányzaton keresztül.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:02:45

@civisvarosi:

"ha a gyügyei parasztnak van 1 milliós utasforgalmú repülőtere"

A gyügyei parasztnak kisunokája van, az aki szájától elvont falatokkal táplálták az építőmunkásokat akik felhúzták a debreceni nemzetközi iskolát ahová dr. Papp csemetéje is jár millás tandíj megfizetése ellenében.

Nomármost a gyügyei paraszt csak azon variál az ivócimboráival, hogy az hogy' jön ki, hogy az ő unokája szájától kell elvonni falatokat azért, hogy a BMW menedzserek csemetéi beérjenek csengetésre a hétfő reggeli első órára.

Ez a gyügyei paraszt gondja: hogyan térül meg neki a kisunokája szájától elvont élelem. Hogyan tud az ő kisunokája is abba az isibe járni, amit az ő szájától elvont falatokból építettek. A debreceniek. Maguknak. Élükön dr. Pappal.

2019.12.05. 20:20:35

@neoteny:
így gondolják budapesten. ezért privatizálták a repülőteret. de nem így gondolják debrecenben. és most a "debreceniség" van többségben. de volt már, hogy a "budapestiség" a szoclib kormányok idején. eladtak mindent, amit csak lehetett.

2019.12.05. 20:25:21

@neoteny:
budapestiek többsége arra szavaz, hogy a jelenlegi adóelvonással, sőt még ennél magadabb progresszív adóztatással is el lehet érni azt, hogy idejöjjenek a befektetők. a probléma az, hogy o1g elijeszti őket. mert üldözi a tudást, elüldözi a civileket. és ez a budapesten kizárólag a soros alapítvány védelmét jelenti.

és azt mondják, hogy a bmw már ne kapjon adókedvezményt. mert az egy összeszerelő üzem. és olyan ne legyen. erre szavaznak. erről cikkez a hvg.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:26:09

@civisvarosi:

"így gondolják budapesten"

Meg Gyügyén. Meg Túrricsén. De talán még a Hajdúságban is.

"most a "debreceniség" van többségben"

Dr. Papp vezényletével. Akinek magánügye, hogy neki van egy millája a kölke taníttatására, az iskola is megvan a gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvonva, ő már leszar mindent.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:26:43

@civisvarosi:

"de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 20:31:29

@neoteny:
a budapest-belgrád vasútvonal biztosan rossz lesz. ezt megállapították budapest "világhírű" "liberális" közgazdászai, ők "a" "szakértők". van két feltörekvő európai főváros. összekötik gyorsvasúttal. és ahhoz egyébként kapcsolódik nagyforgalmú tengeri kikötők. legalább egy az égei tengeren. de szófián keresztül isztambul irányába a fektete tengeren. vagy ugye mellékvonalakkal az adrián. és a hvg megírja, hogy ilyen hülyeséget kitalálni. és ez a piacvezető gazdasági hetilap, illetve online változatában napilap. és erre budapest "liberális" népe kritika nélkül azt mondja, hogy igen, ezek a "náci" "fasiszta" rezsim. ilyen rombolást még a világban nem végeztek.

2019.12.05. 20:34:10

@neoteny:
1 milliós forgalmú repülőteret privatizálnak. valaki megveszi, mert abból nyereséget vár. akkor ez azt jelenti, hogy ha ilyen az állam tulajdonában van, akkor abból is remélhet többletadót. hiszen valami olyasmit birtokol, amit úgy egyébként készpénzért cserébe azonnal el tudna adni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:34:18

@civisvarosi:

"a budapest-belgrád vasútvonal biztosan rossz lesz"

Igen, a magyar nettó adófizetőknek. Dr. Pappnak jó lesz.

2019.12.05. 20:36:27

@neoteny:
és ezt honnan tudjuk?

2019.12.05. 20:41:46

@neoteny:
a keresletélénkítő politikai azzal érvelnek, hogy a vasútvonal mellé majd vállalkozások települnek. és közvetve azok és a vasúttársaságok adójából ez a beruházás az államkincstár számára megtérül.

és valójában vagy megtérül, vagy nem térül meg. ezt nem lehet eldönteni filozofikusan. a "baloldali" "liberális" "demokraták" eldöntik, hogy biztos nem. a "republikánus" "nemzeti" "konzervatívok" eldöntik, hogy biztos igen. de ezt általában véve nem lehet eldönteni. ez egy hit, hogy ez majd megtérül, vagy hogy nem térül meg.

2019.12.05. 20:49:58

@neoteny:
az a te hited, hogy erre az adófizetők előbb vagy utóbb, de végül mindig rábasznak. mert az állam elkótyavetyéli a javait. ha máshogy nem, akkor úgy, hogy a jól működő cégeit ügyes üzletemberek átírják a saját nevükre. ahogyan történt ez az otp vagy a mol esetén. és az állampolgároknak maradnak a veszteséges üzletrészek. amit a politikusok olcsó szavaztvásárló akciók keretében a nettó adófizetőkkel fizettetnek meg. nemzetközi iskola, futball stadion, ezek egy jóléti államot vizionáló baloldali nézőpontból sem kötelező közfeladatok. ezekre az állam végképp ne költsön. valami ilyesmit gondolnak a kormányellenesek.

de ez egy hitvilág valójában. ahogyan az is, amiről papp polgármester értekezik. hogy a keresletélénkítő politika meghozza gyümölcsét. és azt mondja, hogy kérem szépen épül a bmw gyár.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:50:07

@civisvarosi:

"a keresletélénkítő politikai azzal érvelnek"

Hazudnak.

"és valójában vagy megtérül, vagy nem térül meg."

Így van: nihilista posztmodern semmitmondás.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:50:46

@civisvarosi:

"az a te hited"

Helyesen: ez az én tudásom.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 20:55:59

@civisvarosi:

Gagyi Finkelsteinista duma, zsidó.

2019.12.05. 21:02:01

@neoteny:
évi 1 millárd forintos forgalomig a nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságok teljes adómentességet kapnak. ez 50% összes elvonás mellett ugyanazt jelenti, mintha az állam azt mondaná, hogy 1 milliárd forint forgalom esetén 500 millió forint visszatérítést nyújt.

2019.12.05. 21:03:53

@neoteny:
tehát ezt elvben előadhatnák úgy is, hogy ez liberális gazdaságpolitika.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 21:08:30

@civisvarosi:

"ez liberális gazdaságpolitika"

Igen, a Fiatal Demokraták Szövetségének gazdaságpolitikája.

"de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 21:14:06

@neoteny:
úgy értem, hogy ez esetben a gyügyei paraszt közvetett tulajdonába kerül egy globális szolgáltatások piacán kurrens létesítmény. persze értem, hogy a kockázatot az újlipótvárosi irodaházak állják és nem a falusi csok-ot, a nádsíp utcába épülő református óvodát igény bevevő szegény kis cigányok. akik az orbán kormány kedvezményezettjei. ezért ők a fideszre szavaznak. az újlipótvárosiak a fidesz ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 21:20:08

@civisvarosi:

"úgy értem, hogy ez esetben a gyügyei paraszt közvetett tulajdonába kerül egy globális szolgáltatások piacán kurrens létesítmény"

Mert ez a szocialista törzsi tudatod, zsidó.

2019.12.05. 21:29:22

@neoteny:
igen, a tiéd meg az, hogy az állam kezében az szart se ér, ezért a legjobb a repteret eladni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 21:33:41

@civisvarosi:

"az állam kezében az szart se ér"

A gyügyei parasztnak, a finanszírozónak, szart se' ér. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyanok, akiknek ne érne igencsak sokat.

De te magad állítottad, hogy "de ha ezzel a repülőtér forgalmát évi 1 milliós utasforgalomra felhúzzák, akkor a magyar adófizetőknek a többlet adóból megtérül"

Úgy érted a gyügyei parasztnak osztalékot fizet majd az állam, és abból képes lesz majd beíratni a kisunokáját a milliós tandíjú nemzetközi iskolába, hogy kupálódhasson dr. Papp gyermeke társaságában?

2019.12.05. 21:41:04

@neoteny:
a gyügyei parasztnak már most is megéri feltéve, hogy münchen, eindhoven, london, milánó, moszkva, párizs, tel-aviv, barcelona, bázel, doncaster/sheffield, dortmund, lárnaka, málta, palma de mallorca irányába akar repülni. mert ezek a menetrend szerinti járatok. és ezen túl vannak szezonális charter járatok. és gyügye-debrecen 102 km. gyügye-budapest 305 km.

2019.12.05. 21:46:08

@neoteny:
és erre egy utas kap átlagosan 800 forint adóvisszatérítést. mert hogy ennyi adóról az állam lemond. és ezzel debrecen vonzza a tőkét. mert van egy európai mércével nézve fos, ámde olcsó reptere.

2019.12.05. 21:47:44

@neoteny:
és erre lehet mondani, hogy ez így nem lesz jó, mert így debrecenben olcsó és szar dolgok épülnek tömegével. állami segédlettel. az meg mire jó. és azt is, hogy "other capital".

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 21:50:34

@civisvarosi:

"a gyügyei parasztnak már most is megéri feltéve"

Dr. Papp nem ezt mondta.

2019.12.05. 22:07:37

@neoteny:
nyilván megéri mindenkinek, aki a repülőtér forgalmához valamilyen módon kapcsolódik. nyilván jó azoknak a társaságoknak, akik a menetrend szerinti vagy charter járatokat üzemeltetik. akik ezeket igénybe veszik. akik ezekhez kapcsolódóan szolgáltatást nyújtanak. akik az ehhez kapcsolódó marketing események kapcsolódnak. idén 2 ezren vettek részt a repülőtéri futásban.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2698/180422-wizzair-futas-ka_46.jpg
nyilván azért futkároztak, mert az jó nekik. és ha varga misi nem enged el ebből évi 400 millió forintnyi adót, akkor bezárták volna a repteret és nem lenne marketing esemény. és akkor nem adják el az ehhez szükséges nyomdai termékeket. akkor nem adják el az ehhez szükséges nyomtatót, vásznat és festéket. így meg de. és ezek mind többletadóbevételt generálnak. és ugye ez így elég meggyőző érvelés.

persze nem tudjuk, hogy mi lenne akkor ha nincs ez a reptér. és amíg nincs párhuzamos világok addig ezt a kérdést valójában nem is nagyon tudjuk eldönteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 22:09:57

@civisvarosi:

"nyilván megéri mindenkinek"

A gyügyei parasztnak nem, pedig az ő kisunokája szájától elvont falatokkal etették az építőmunkásokat amíg azok összehekkelték a nemzetközi iskolát dr. Papp gyerekének.

2019.12.05. 22:23:42

@neoteny:
gyügyeiek a szomszédos cégénydányádra járnak iskolába. ahol eu forrásból felújították a kölcsey-kende kúriát. cultura.hu/wp-content/uploads/2016/09/cegenydanyadi-kende-kolcsey-kuria01-head.jpg
és itt tanulják a történelmet. kicsit kopott a padló.
cegenydanyad.innovativiskola.hu/wp-content/uploads/sites/45/2015/10/C%C3%89G%C3%89NYD%C3%81NY%C3%81D-NYELVI-T%C3%89MAH%C3%89T8.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 22:27:01

@civisvarosi:

"gyügyeiek a szomszédos cégénydányádra járnak iskolába"

Hát ez az: dr. Papp ivadéka meg a debreceni nemzetközi iskolába jár, amit a gyügyei paraszt kisunokájának szájától elvont falatokból építettek meg. Meg a szomszédos falu iskoláját _is_.

2019.12.05. 22:27:55

@neoteny:
és ugye azt kellene mondani, hogy előbb az iskolát kellett volna felújítani és utána a kúriát. vagy esetleg azt, hogy a kúriában legyen az iskola. ehelyett azt mondják: NÁCIK.

2019.12.05. 22:29:34

@neoteny:
a gyügyei paraszt a szomszédban kapott egy kastélyparkot.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 22:33:33

@civisvarosi:

"a gyügyei paraszt a szomszédban kapott egy kastélyparkot"

Azt a kisunokája hajára kenheti a gyügyei paraszt.

2019.12.05. 22:44:57

@neoteny:
a parasztnak térségi identitása van. felső-tisza vidéken a szatmári síkon él. tehát ha ott épül valami, akkor neki az általában véve jó. mert az identitiásához kötődik. és a környéken tarpa hajdúváros. ott született esze tamás kuruc brigadéros. és rákóczi fejedelem a parasztoknak hajdúkiváltságot adott. és erre budapest liberális népe azt mondja, hogy na jó, de most 21. századot írjuk. és itt az új cybertruck. tarpán meg pálinka "celebration"
www.youtube.com/watch?v=jnQyPFIJNDE

2019.12.05. 22:48:00

@neoteny:
ha meg akarod érteni, hogy miért nyer a fidesz, akkor a fenti 3 perces kisfilmet érdemes végig nézni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 22:52:14

@civisvarosi:

"a parasztnak térségi identitása van"

Azért nem tetszik a gyügyeinek az, hogy az ő térségi kisunokájának szájától elvont falatokkal etették a hajdúsági térség építőmunkásait amíg azok a debreceni térségben építették dr. Papp gyermekének az isit.

2019.12.05. 22:54:33

@neoteny:
és ha így vesszük, akkor a fideszt valahol marketing zsenik alkotják, mert a bmw vezetőit mégis csak meggyőzték, hogy ide kérem szépen autógyárat érdemes telepíteni. ennél jobb környezetet nem találnak a nagyvilágban. és gondolkodtak, hogy esetleg még borsodba. csak ott nem volt reptér.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.12.05. 22:58:18

@civisvarosi:

"a gyügyei paraszt a szomszédban kapott egy kastélyparkot"

Azt a kisunokája hajára kenheti a gyügyei paraszt.

2019.12.05. 23:08:17

@neoteny:
gyügyei választási eredmények:
fidesz: 72.5%
jobbik: 7%
momentum: 5% (!) - ez amúgy 5 szavazat.

2019.12.05. 23:33:31

@neoteny:
egy példa. a nemzetközi iskolába egyenesen lappföldről hozzák a télapót. akik ugye ezért fizetnek, hogy ide repüljön.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/78819177_742139009623629_3053245946683981824_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ohc=vy1-rETqkiEAQkjl2EPFmTY2G0q5f8_l5UEW8W7Xxc8J_LqzYJ7Olc3Lw&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=7cea3b71b1f20c23cffa5586a30650e5&oe=5E8255C2
de ha már itt van, akkor árukapcsolással létrehoznak egy politikai marketing eseményt.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3847/191205mikulas_ksz_(15).jpg
amit ugye a nemzetközi iskola fizetős mikulás partijának kapcsán tudnak megrendezni. papp polgármester csemetéje persze fűtött szobában, személyre szabottan kapja az ajándékot. a többiek pedig a főtéren figyelhetik. de láthatóan ők is örülnek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3847/191205mikulas_ksz_(17).jpg

2019.12.05. 23:35:35

@neoteny:
és ha nincs nemzetközi iskola, akkor nem hoznak lappföldről mikulást. mert senki sem fizet érte. így viszont mégis csak. és annak az adójából csinálnak egy mikulás partit a főtéren. és ugye ehhez is kell reptér. mert a lappföldi mikulást csak a mesében repítik a rénszarvasok.

ijontichy 2019.12.06. 02:16:44

@civisvarosi: "akkor a fideszt valahol marketing zsenik alkotják, mert a bmw vezetőit mégis csak meggyőzték"

Nemnem... itt most te próbálod éppen abszolválni az alapszintű markecingvizsgádat :-)
A vizsgafeladatod pedig az, hogy elültesd a nagyérdemű fejébe, hogy a fideszes NEM idióta és/vagy aljas gazember (pedig de! :-) ).

A BMW vezetői pedig végigjárták a saját előkészítő csapataik által számukra felhajtott helyszíneket, aztán eldöntötték, hogy melyik esetében kell a legkevésbé tartaniuk attól, hogy a tulajok szőnyegszélre hívják őket az elcseszett döntésükért (ld. még profit vs. loss).
Namost, ha te szimplán a cívisváros büszke polgára lennél (és nem a fidesz nevű szörnypárt píárosa), akkor eszedbe sem jutna az idióták és/vagy aljas gazemberek pártjának nevét kiejteni a BMW-siker kapcsán. Én-én-ÉN, mi-Mi-MI!!!!! Ehelyett... "csakafidesz!!!!" :-(

Mondtam én, hogy kiütközik a klerikális nevelés, meg a stabil hierarchia (segg?) utáni vágyódás! :-D

2019.12.06. 08:00:15

@ijontichy:
ők a megállapodás aláíró.
debrecentoday.com/wp-content/uploads/2018/12/181012-bmw-csoportkep-pl-mj.jpg
ez vagy egy kölcsönösen előnyös üzlet. amit szijjártó petya, zipse úr, és papp polgármester állítanak. vagy ezt így nem lehet, ahogyan a "liberálisok" mondják. és ez esetben mindhárom kutyütő.

ijontichy 2019.12.06. 12:21:06

@civisvarosi: Jujj de jó is ez! Köszi-köszi-köszi, hogy szállítod ezeket. Három fütyi a piedesztálon, a nép meg alulról aléltan tapsikál (hé, ezek még bolsinak is szarok. az elődök legalább osztottak sör-virslit a plebsnek). Megvolt a következő sprituális élményed legalább? Vécékefe külügyér (aki pisilni is kikéreckedik a föncsitől), polgimájszter, akit - állítólag - a hősiesen szuverén cívispolgárok választottak "Eb ura csúti!" felkiáltással, (na meg a BMW-s csávó, igen így zárójelben) ott fenn a magosban.
Ez lenne a bizonyíték, hogy a fideszben (kártékonykodáson túl) dolgozni is szoktak? Hát annak elég zsenge. De köszi-köszi-köszi, hogy ismét félrelibbentetted a függönyt a "csakafidesz!!!"-píár elől.
Tényleg szuper mulatságos, ahogy itt görcsölsz azon, hogy a fityesz nem az idióták és/vagy aljas gazemberek gyülekezete. A mai humor megvót. Szupi már a gondolat is, hogy vécékefe külügyér + polgimájszter + vitya, izzadva gürizik, összeesik, háromszor felmossák, amint ereje megfeszítésével dolgozik Debrecenben, hogy a cívisváros vonzó legyen a BMW-s tőkések profitéhes szemeinek :-))).
Szóval köszi. De a markecing bevételeidet még fel kell pörgetned, mert ez a szint csak Mo-on elég. Mi lesz, ha a koleszterin - a fityeszesekkel ellentétben - jó munkát végez, s idejekorán jön a vég (nem a konzervatizmusé)? :-)

2019.12.06. 12:48:35

@ijontichy:
ezt a valóság dönti el. és lehet, hogy úgy lesz ahogyan ez ellenzéki pártok és szakértőik mondják. ez esetben béndek péter és társaik megdicsőülnek. és lehet, hogy nem. ez esetben az akadémikus bölcselet a liberális művészekkel megy a levesbe.

ijontichy 2019.12.07. 04:09:37

@civisvarosi: Bejelentettek? És nem volt semmi össznépi áhítat? Tekintetes/kegyelmes/excellenciás a piedesztálon (+1 szelet selyempapír)... semmi "bevésés", semmi megszentelése a bejelentésnek, semmi spirituális élmény a köbön? Ajaj... hova vezet ez? Még a végén egyesek gondolkodni is elkezdenek. Polgári öntudat (nem a NER-féle), tiszta liberalizmus, a dicső NER-feudalizmus sírásója :-)
süti beállítások módosítása