1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2019.09.13. 21:24 HaFr

A demokrácia visszaszerzésének feltétele a demokrácia színlelésének befejezése

Képtalálat a következőre: „diktatúra”

Régóta hiba a mai kormány-ellenzék ellentétet ideológiákkal leírni (vagy egyáltalán kormány-ellenzék ellentétről beszélni). Konzervatívként lehetek ellenfele az etnicistáknak, ahogy a progresszivistáknak és a balosoknak is, de a mai helyzetben egy oldalra kerülünk -- nem a szellemi rokonság, hanem a radikális politikai kényszer okán, ti. mert a politika maga szűnik meg, ha a hatalom nem leváltható, és ekkor a hatalmon kívül rekedtek egy oldalra szorulnak, arra az oldalra, amelyik visszaköveteli a politika lehetőségét (a politikát, a.m. a közéletet).

Eleve hiba tehát ennek a kormánynak bármilyen ideológiát tulajdonítani (akár az etnicizmust is), hiszen bármit sugall magáról, az változékony, kizárólag a radikális megtévesztést, a manipulációt és az erőszakot -- a közélet radikális korlátozását, a politikából való kivezetést -- szolgálja. Ugyanígy bármiben "van igaza" a kormánynak, az teljesen véletlenszerű, nincs definitív értelme/értéke, mivel a cselekvő értelmében kormány sincs. Ezért a "jobboldal", "demokratikus ellenzék" és minden egyéb szokványos politikai és közjogi kategorizáció a kormányzást uraló klikk érdekeit szolgálja, mert a demokrácia normalitását tulajdonítja a helyzetünknek -- ahelyett, hogy felülkeretezné azt, kilépne az ideológiák csapdájából, ellépne a demokrácia díszletétől.

A helyzet egyetlen adekvát leírásának az uralom és az ellenállás közötti elkerülhetetlen választást tartom: ezzel az aktussal/viselkedéssel/döntéssel írja le a helyzetét (és magát) minden egyes magyar ember. Az uralmat választók döntése világos; ami a nem-választókat illeti (így az ideológusokat is, akik eljátsszák a demokráciát), azok kívül vannak a valóságon, nem élnek velünk, inadekvát, amit csinálnak.

Félünk-e elismerni a valóságot: hogy (legalábbis soft) diktatúrában élünk, amennyiben -- helyesen -- a diktatúra definíciójának nem a vért és a koncepciós pereket, hanem egy hatalmi csoport demokratikus eszközökkel való leválthatatlanságát tekintjük? Felcsút egyetlen polgármester-jelöltje, Pikó kálváriája, a választások tisztaságának minden eszközzel való zavarása mellett, ami már nem egyszerűen az intézményeink beszántásáról, az erkölcsi romlásról és a közpénz-lopásról szól, hanem (korábbi gyanús előzmények után, mint voltak a kopaszok a választási irodában, a választási informatikai rendszer leállása stb.) magának a választási mechanizmusnak az állami erőszakkal való zavarásáról, lehet-e még bármi kétségünk? Avagy milyen kétségünk van még, amit el kell oszlatniuk?

Mert örömmel megteszik a jövőben ezt is.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr8115080568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2019.09.13. 23:14:06

Orbán maga is èrzi, hogy ami itt lètrejött, az már nem plurális, alkotmányos demokrácia. Keresi a szavakat, hogy milyen jelzővel kellene illetni: először illiberális demokráciának mondta, majd mostanság keresztèny demokráciának nevezte el rendszerèt.Azt is kinyilatkoztatta többször, hogy nem tartja fontosnak a "fèkek ès ellensúlyok" rendszerèt ( így lassan felszámolta..) Azt is hallottuk, hogy a bíróság nem mehet az államcèlokkal , "nèp akaratával " szemben..Szerencsère, a bírósági reform megállt egy időre a komoly EU tiltakozás hatására...Talán a bíróság maradt az egyetlen , úgy -ahogy független hatalmi ág ( mèg) az Orbán - rendszerben...De, a legnagyobb problèma az, hogy nem látunk semmilyen konszolidációt, sőt úgy tűnik ma már a karhatalmat küldik az ellenzèkiekre...Koholt vadak, vagy minimál ügyek kapcsán ( lsd: Pikó András vagy a szerencsètlen hippi G Ras letartóztatása..) A 2\3- os hatalom birtokában azèrt egyfajta józan önmèrsèkletet várt volna az ember, de Orbán egyre újabb ès kemènyebb harcokba kezd a civilek- ès az ellenzèkkel szemben...Ki lehet mondani már közelebb állunk a diktatúrából , mint a demokráciához! Csak azèrt nem ötletnek ellenzèkieket , mert azt nem vennè be a közèp- európai gyomor ès azonnal lázadás törne ki...Törökországban vagy Oroszországban - Orbán haverjainál- mindez manapság meg

Brix 2019.09.13. 23:28:22

mergtörtènik...Orbán azèrt alapvetően egy intelligens politikus , látja az is, hogy nem lehet az autoriter rezsim hatalmát egy ponton túl tágítani , ( bár most èppen azt csinálja) mivel túl szèlesek azok a rètegek, akik nagyon nem szeretik...Ez nem Antal József vagy Horn Gyula nem kedvelèse, annál sokkal több, erősebb...Ha a sors úgy hozza, eljön a törtènelmi pillanat , lesznek emberek ,akik rendszerellenes , forradalmi tettekre lesznek kèpesek...Egy dolgot nem tanult meg Orbán, bármennyire is mestere a hatalom megszerzèsènek ès megtartásának: az abszurd mèrtèkű hatalom, az egyeduralom vègül mindig a szeretett vezető ellen fordítja a nèpet, mert egy idő után, "örök " terminben , mindenhol az állampárt funkcionariusai ülnek majd , így az emberek nem is tudnak mást okolni szemèlyes problèmáikèrt...A diszkreditalódás - főleg ahogy öregszik- előre borítèkolható....

Brix 2019.09.13. 23:56:05

A tanulság pedig az utókornak az lesz, hogy a plurális , alkotmányos demokrácia alapjainak kialakításakor, ha nem jó az algoritmus, azaz: túl kevès az alkotmányos garancia , amely megakadályozza egy párt ès vezetője egyeduralomra jutását , akkor az orbánihoz hasonló , kvázi egypártrendszer jöhet lètre...Most jó sokáig várhatunk, amíg ez a rendszer " kimosódik "a társadalomból, ès elkezdjük újra felèpíteni a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló, plurális , demokratikus rendszert....Ilyen ország nincs mèg egy az EU- ban, messze lehagytunk mindenkit, a diktatúra felè vezető úton..A lengyelek sehol sincsenek hozzánk kèpest, ott van erős ellenzèk, az alkotmányt sem buherálták meg...Morawiecki egèsz normális miniszterelnök...Ha progresszív oldalról tekintjük, ( nem az èn nèzőpontom) akkor: van erős szociális rendszer, jövőre 2600 zlotyis , 200 ezer ft- is minimálbèrt terveznek...Magyarország hol áll ehhez kèpest, a szánalmas gyenge nemzeti valutájával? Mondok egy pèldát: a 90- és èvek elejèn a lengyel egy főre jutó GNP ( akkori mèrőszám.) volt 1960 dollar, Magyarorszagon ugyanez: 3010 dollár....Azóta állvahagytak minket a lengyelek...Vagy Románia...kb 2,5 - 3- szoros bèrkülönbsèg volt a 90 - es èvekben, most meg alig van 20% - 30 % a javunkra ... Elbuktuk az elmúlt 30 èvet , ha a közvetlen riválisainakhoz hasonlítjuk magunkat...Talán ez is magyarázza , hogy mièrt választanak meg újra ès újra egy olyan embert, aki leginkább illúziókat kínál , az erős Magyarországról, Európa gazdasági motorjáról..

lecsós 2019.09.14. 07:52:20

@Brix: Az elmúlt 30 év a totális lecsúszásról szólt. Modok példát. Akkor voltam kamasz, és a német csókák, akik köteg makikért vásároltak meg mindent, amit lehetett, azt mondták, hogy ezért a seggnyalásért agyon nagy árat fogunk fizetni, főleg akkor, ha rájön a nép, hogy át lett baszva a palánkon, mivel semmi saját gazdasági tulajdona nem marad, és nem maradhat. Szánalmas volt látni azt, hogy túljeteljesítettek, segget nyaltak akkor is, amikor megkapták az ellenértéket, mert " az a jó német".
Na most ezen az attitűdön - kommunista attitűd- semmit nem változtatott senki, semelyik kormány. Meg azon sem, hogy hogyha már 2004-re be lehetett látni, hogy minden komcsi a helyén maradt 89-ben, továbbá nincs a népnek semmi vagyona, továbbá hogy az EU csatlakozást tervezetten lenyúlja mindkét oldal, semmi nem lesz, csak marad a lecsúszás, és mostanra olyan 5 generáció kinyírása. Mert ne felejtsük el, ez nem egy diadalmenet, nagyon nem száguldanak a cégek, az élelmiszergazdaság nem létező fogalom, és befektetők vásárolják fel a belvárosokat, mert a magyar fiatal nem tud venni lakást. Nagypapa, meg apuci generációja elbaszta, ennyi történt. A nagypapa azért, mert balfasz volt 89-hez, nem látta át, mi történt a feje felett, a papa generációja azért, mert egy szaros 80-as akkori audi áráért a lelkét is eladta, mert ez volt a trendi a kiszben, meg a tökömtudja hol.
Most meg számon kéritek a népet, hogy mi a törpért van itten 2/3-ad, meg stb.
Ezért, mert ebben az országban soha nem volt demokrácia, klikkek nyúlták le az állami vagyont, ez van, ezért lett ez az ország egy kapitalisták nélküli áldemokráciába csomagolt álkapitalizmus.
Mert a lengyelek, meg a többi. A lengyelek, meg a szlovákok nem voltak balfaszok, nem áldozták be a "nemzeti ipart" a kapitalizmus, meg a demokrácia felkiáltás alatt.
A baj az, hogy a régi motorosok között is kevés az olyan business man, aki megélne állami csecsek nélkül, a mostaniak között meg főleg ez a helyzet. A gazdaság terciális szerkezetű, és most viszi be a valóság a az utolsó döfést a budget vezérlet kis helyi cégeknek, mivel a nyugati kurvára nem akarja átírni a szaros excel
tábláit, amivel számolgassa a leány finanszírozási igényét hanem elviszi a gyártást oda, ahol "óccsó az embör", meg egyáltalán van még.
Tehát egy olyan szopórolleren ülünk, amit csak most löktek el a lejtőre, ennyi ez, még csak el sem kezdődött.
Nem baj, köll még a mosogató 1360 EUR-ért Bécsbe, majd lehet menni arrafelé.
Már ideje lenne gondolkozni kicsit, mivel az van, hogy az itteni gyártóegységeket vagy a lengyó központba, vagy a csehekhez kötik be, ez meg még több nagyon komoly gondot vetít előre.

Brix 2019.09.14. 09:22:05

@lecsós: Az elmúlt 30 èv sikertelensègènek fő oka -szerintem -nem az elszúrt, elkapkodott privatizációban keresendő, hanem a társadalom általános , mentális állapotában. A magyar politikai- gazdasági elit ezt használja ki, amikor "üzemben tartja " ezt az elmaradott rendszert, hogy nagyon sok , tájèkozatlan, iskolázatlan , sorsába- , az alacsony szintű èletbe beletörődő ember van...Akkor fogunk felzárkózni Nyugat- Európához, amikor Calabria vagy Campania , azaz: soha. Csehországhoz vagy Lengyelországban már nem is èrdemes hasonlítani magunkat, az a hajó règ elment....Manapság ,ha körbenèzel a jobboldalon , a fèlázsiai származásunkat hangsúlyozzák, aminek persze ( szinte) semmi köze a valósághoz, nem is lenne rossz, ha az átlag kínai szorgalma , munkamorálja, kereskedelmi kèpessègei lennènek általánosak Magyarországon...De, inkább a közèp- ázsiai " turkomán" testvèrisègről van szó...Ezzel szemben , pl a románok minden idegszálukkal európaiaknak gondolják magukat, ès tènyleg hatalmas lèptekkel dolgozzák le tetemes fejlettsègbeli hátrányukat , ami fennáll a magországokkal szemben...Ott fel sem merül - szinte - a nálunk általános elterjed "kizsákmányoló nyugat" - mint az alacsony èletszínvonal fő oka- narratíva..." Persze , a nèmet- ès a többi befektetőt a saját profitja vezèrli ès nem a magyar államcèlok megvalósítása, de semmi jobb nincs alternatíva...Ami lenne, a helyi specialitásokat ès a modern technológiát kombináló , erős kis -ès közèpvállakozói szektor , az hiányzik...Hogy is lehetne , amikor az oktatás hanyatlik, a cègek meg az állam csecsèn lógó , alig versenykèpes kèpződmènyek...Így minden települès a külföldi befektetőkre van utalva...Az alacsony szintű általános kèpzettsèg előrevetíti a nemzetközi munkamegosztásban betöltött jövőbeli szerepüket is...Konzerválódik egy kiszolgáltatott rèteg , akiket 10-20 èv múlva is meg lehet venni egy zsák burgonyával , illetve , kell nekik a vágyálmok propagandája , hogy mindjárt eljön az erős , gazdag Magyarország kora...

abdul hackeem 2019.09.14. 09:29:58

@lecsós: A gengszterváltáskor, míg a nagypapi a pártvagyont síbolta el addig a papi az egzisztenciahitelt seggére vert.
A proliknak azt mondták előtte, hogy övék a gyár, hát haza is vitték.
A korrupció szintje meg csak nőtt azóta is folyamatosan.

Előbb a saját porta előtt kellene söprögetni, aztán lehet átnézni a szomszédokhoz, meg nyugatra. Mertmindigmásahibás.

abdul hackeem 2019.09.14. 09:32:36

@Brix: +1
Oké, neked mélyebb a hangod, bocs, hogy beleszóltam.

lecsós 2019.09.14. 11:56:45

@Brix: Szerintem el kellene felejteni azt, hogy fel kell zárkóznunk a nyugathoz, mi a tökömért? Nem felzárkózni akarok, hanem részt venni a nyugati kapitalizmus játékban. Fordítva ülünk a lovon, és hazai politikai garnitúra is 30 éve ezt a faszságot tolja. A nagy felzárkózás jegyében meg a 70 éve a hatalomba beágyazott klánok a helyükön vannak, és szégyen az, hogy a milliárdosaink komcsi csecsekből szopták ki vagyonkájukat. Kis hazánkban az a gond ezzel, hogy hiper módon kockázat kerülők, és meglátásom szerint az általuk vitt vállalkozások teljesen versenyképtelenek, mivel a 60-as évek attitűdjét képviselik vezetési stílusban, egy semmi nyugaton bejegyzett KKV lenyomja őket a nemzetközi piacon.
A gazdasági elit többsége féltudású, akik valamilyen szinten tolták a businesst a gazdasági-politikai vonalon, azok is ezt a szarfaszú magyar mentalitást követik, hogy annyit tudnak, hogy kiviszik a zsét offshoreba, meg vesznek házat USA-ban, jó nagyot, lehetőleg, mert olyanja van a joe-nak is. Ennyi. Ilyent nem látok a cseheknél, a lengyeleknél, sem, csak itthon. Felperzselik a vidéket ezek az álkapitalisták, mivel basznak a vidékre.
Angliában, meg a franciáknál, ez valahogy nincs így. Tehát töketlen kapitalistáknak nevezett félős emberkékkel vagyunk tele, ami kibaszottul gáz.
Ezért halott az innováció, ezért nem akar egy fiatal egy középvállalatnál melózni, mert a 60-as évek végén született balfasz, akinek a papa odaadja a kasszakulcs másolatát, totál hülye a mai világhoz.
A multi meg visszafogja beruházásait, és nézegetik a központban, hogy ezen a neve nincs helyen milyen számokat produkál a helyi egység eddig basztak rája.
Én európainak tartom magam, és ebből nem fogok engedni. 30 éve totál balfaszok a politikusok. Nem volt egy olyan ember, aki elmagyarázta volna a népnek, hogy európainak lenni jó, hogy a kapitalizmus játékban milyen szabályok szerint kellene részt venni, hogy a szopott fasz jobbik végén is álljon az átlagember néha. Ehhez bénák voltak. Magyarul, ezt a népet a saját kinevelt komcsi attitűdön felnevelkedett - megoldjuk okosban, iszol egy konyakot? -mentalitással házaló politikai elitje árulta el. Most meg azt latolgatjuk, hogy mi lesz 30 éven belül.
van ennek egy kocsmai fokmérője. Kovi ugye a 2000-es évek elején hagyta abba kis vállalkozását, amit európai szintre tolt fel a panelből. Pár oszkárt megnyertek a lányok. Addig hittek valamiben az emberek, mondta a kocsma népe Most mi van? A témában a most a világon legnagyobb szolgáltató cég kitalálója, meg vezetője magyar csákó, oszt elvitte a cég központját kifelé, meg maga is elment a búsba. Ennyi. Erre mondja azt a kocsma népe, hogy már ez sem a régi. Ha majd újra lesz ebben a témában magyar világcég, hazai központtal, akkor mondhatjuk majd azt, hogy kis hazánk fasza hely, és van esély arra, hogy valami történik majd. Addig semmi. :) :) :) :)

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 12:27:29

@lecsós:

"A témában a most a világon legnagyobb szolgáltató cég kitalálója, meg vezetője magyar csákó, oszt elvitte a cég központját kifelé, meg maga is elment a búsba."

Köszönöm Gattyán György említését. Na ő egy echte kapitalista: adakozott is a magánvagyonából.

Célkereszt 2019.09.14. 12:31:01

Az ellenzéknek már régóta fel kellett volna hagyni az országgyűlésnek hazudott valaminek a látogatásával.

trabant 2019.09.14. 12:53:56

@Brix:
"Orbán azèrt alapvetően egy intelligens politikus"

Tévedés, mert nem az. Aki katonásdival elegyített szóhasználatban militáns szövegekkel szítja a harci kedvet mások ellen kül- és belföldön egyaránt, az nem intelligens, hanem hazai és nemzetközi szinten is erôbôl politizáló kulturálatlan tahó.

A diplomáciáról fogalma sincs, a késsel-villával evés ugyanúgy nem sajátja. Az intelligens ember attól az, hogy kivétel nélkül minden téren kimagaslóan példaértékûek a megnyilvánulásai, vagyis láthatóan magas az intelligenciaszintje. A többiek az átlagosak, vagy az alattiak.

Brix 2019.09.14. 13:19:28

@trabant: A hatalom megtartásában azèrt mindenkèppen ügyes , ez egyfajta zsiványságot , paraszti fifikát, intelligenciát is feltètelez...Ilyen hosszú ideig ,csak szerencsèvel, nem lehet a hatalmat megtartani, mèg ebben a gyenge ellenzèki felhozatalban sem... Politikai hibákat mindenki követ el, Orbán is, de eddig nem találta a nèp olyan súlyosnak, hogy meginduljon komolyabban a diszkreditálódási lejtőn...Èn sem èrtek egyet a politikájával, de hiba lenne alábecsülni...Ha megnèzzük, azèrt igazán nem konfrontálódik az EU- val, estetleg Timmermansal, akinek nincs hatalma...Junckerrel már egèsz jóban volt...Kína, Oroszország vagy Törökország szimbólikus valagát meg egyenesen kinyalja...Ma mèg Iszimbajevaval is lőtt egy selfit, az orosz közönsègnek...Nem szabad lebecsülni Orbánt, mert született politikus, más kèrdès mennyire erkölcsös a jelen időszak politikai tevèkenysège...Egy dolgot nem tudok csak eldönteni: csak megjátssza a nagy nemzetvèdő szerepèt, vagy hisz is saját prófètaságában...

Brix 2019.09.14. 13:35:02

@lecsós: Azèrt, nem ártana èletszínvonalban, bèrekben, polgárosodásban Ausztriához konvergálni...Ha egy országban fejlett a szexipar, az mindig valamilyen súlyos , komplex társadalmi gyökèrproblèma következmènye...Pl . most Ukrajna - hogy az iparilag fejlett területeik a Donbass- hoz kerültek , világ egyik legnagyobb nőexportáló országa lett...A legnagyobb turista szenzáció is az ukrán nő, Ukrajnában...Ebből tudnak pènzt csinálni..
A 90- és èvekben Kovi ráèrzett a korszellemre: sok magyar nő akart gyorsan pènzt keresni...Gattyán meg a 2000- es èvek elejèn a technológiai váltásra...Mindkèt korszakban nagyon sok magyar lány akart " dolgozni" - ez volt a szerencsèje, korunk kèt híres vagy hírhedt vállalkozóknak...A szex trade ma is lètezik, Szabolcs ès Borsod újratermelni a kínálatot....Persze, erről sem lehet beszèlni , Orbán álszent világában , hiszen ma már mindenki jómódó polgári èlet èl itthon, amit a nyugat irigyel...A világ egyik legbiztonságosabb országa ...Röhej...Az egy főre jutó gyilkosságok számában az èlmezőnyben vagyunk az EU- ban...Hatalmas belső problèmak - többek között a belső demografiai trendek - feszítik az országot, de itt csak a bècsi Favoriten negyedről lehet polèmiat folytatni...Elèg lenne csak Hajdúhadházig menni, hogy az ember sokat lásson...

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.14. 13:45:25

@trabant:

"Aki katonásdival elegyített szóhasználatban militáns szövegekkel szítja a harci kedvet mások ellen kül- és belföldön egyaránt, az nem intelligens, hanem hazai és nemzetközi szinten is erôbôl politizáló kulturálatlan tahó."

Viszont (mostanában) működik: van erre elég vevő a választás napján.

trabant 2019.09.14. 14:57:14

@lecsós:
Ennyi bunkó szöveget leírni és olvastatni másokkal nagyon övön aluli.
Miért kell a trágár tahóságot értelmes gondolatokba belevésni? Anélkül nem megy? Kevesebb alkohollal talán sikerülne.

2019.09.14. 17:40:46

@Brix:
ausztria külső vagyona egy főre vetítve 80 ezer euró. tehát úgy 25 millió forintnyi összegnek megfelelő számlakövetelés, részvény, kötvény portfolió támogatja az átlag polgárt. ezzel szemben van külső adósságuk. és ennek is van költsége. de ausztria nettó befektetői pozícióban van. ami magyarországról nem mondható el.

magyarország legfeljebb úgy érhetné utól ausztriát, hogyha a globális tőkepiacot valaki szétverné. a másik opció, hogy a főváros fogyasztói piacát korlátozzák. ehhez kell az illiberális demokrácia. mészáros lőrincek. és utána esetleg építhető egy kis világ, ami a lokális kapitalizációra képes. és ezt esetleg megengedi ausztria. ezt is csak úgy, hogy valaki azt mondja, hogy ha nem, akkor kalapjukra tűzhetik a semlegességüket. így ugrik a szövetségi rendszer. de az már 1918-ban ugrott.

Brix 2019.09.14. 19:35:44

@cívisvárosi: Mi az a lokális kapitalizáció? Ilyen "okosságokat " nem tudom, hogy találsz ki...ès a főváros fogyasztói piacának korlátozása...Nem tudtad, hogy a gazdasági autarkia , elzárkózás a világpiactól, a lehető leggyorsabb út az elszegènyedèshez, a technológiai lemaradáshoz...Szerintem , ezt te is tudod, csak jobban esik kösönködni...A lehető legnagyobb gazdagságot mindig a nemzetközi kereskedelemmel lehetett elèrni...Mit gondolsz , a jómódú Civis polgárok miből gazdagodtak meg a közèpkorban.? A bajorországi marhakereskedelemből...A komparatív előnyökről hallottál már ugye? Nyilván nem vèletlenül kereskedtek ekkora távolságban a veszèlyek ellenère is, már a közèpkorban...Akkora volt a haszon, hogy az megèrt minden kockázatot....A kereskedő nèpek kiemelkedtek: lsd Nèmetalföld vagy Anglia , amely világbirodalmat èpített...Akik meg viszonylagos autarkiában èltek, mint a magyarok, azok elmaradtak...A Habsburg- birodalmon belül nekünk a mezőgazdaság jutott ,az osztrák , cseh tartományok az ipart kaptak...A lehető legnagyobb fa..ság, az lenne, ha most elkezdenènk a helyi piacra termelni , máshol eladhatatlan termèkeket - na , az lenne csak az igazi gazdasági katasztrófa...Legkönnyebben úgy tudsz tőkèt szerezni, ha kihasználod a komparatív előnyöket ès eladsz a világpiacon...Így lehet ( saját) tőkèt akvirálni...Vagy marad a külföldi befektető ....

Brix 2019.09.14. 19:49:44

@cívisvárosi: Lokálisan úgy tudsz "kapitalizálódni", ha olyan termèket , szolgáltatást , èrtèket állítanak elő , egy városban -règióban, amire szüksèg van a világpiacon ,ès magas a csereèrtèke...Pl, Svájcban órákat kezdtek el gyártani, ès csokit, pènzügyi szolgáltatást , nem a lucerna exportra álltak rá...Èszak-Olszorszagban a luxus cikkekre...Luxembourgban a pènzügyi szolgáltatásra, Rotterdamban a Hamburgban a földrajzi adottságokból következő szolgáltatásokra...Ausztria a síturizmusra...Azt kell megtalálni a Magyarországon is, hogy mi az amit jobban tudunk csinálni , mint a többiek...Amíg ez nem megy, addig maradunk a nèmet nagyipar, autóipar üzemcsarnok országa...A semmitől az is jobb...

lecsós 2019.09.14. 20:05:08

@trabant: Ezt hallom a kocsmában, és az emberek között, ez megy a melóhelyeken, és erről beszélgetnek a középvezetői szinten is, meg e felett is. nem fogom megváltoztatni a szóhasználatot azért, mert e helyen ez bőven elfér. A baj az, hogy hogy tényleg ez a valóság, és valahogy úgy kellene elbeszélni, hogy mindenki megértsem, miért "szíttuk" be ezt az a kőkemény harcifaszt azt elmúlt 30 évben. Nincsenek vizsgálva az okok, Antall jó miniszterelnök volt, azt mondják fent. A kocsma népe meg azt, hogy 94-ig kifosztották az országot, és finoman egyengetik a vasvellát.
Vegyük észre, hogy 90 után olyan volt a heyzet, mint Ruandában, voltak valamilyen törvények, de mindenki baszott rája, az erősebb eb meg szeretkezett. Most meg lett ebből 2/3-ad, 9 éve. A kérdés az, hogy akkor most ez siker, vagy mi a szösz? Lészen itt prosperitás 5 hónapon belül, vagy nem? - Azért írom az 5 hónapot, mert egy középiskolás nem ad több időt erre a válaszra. - A mi generációnkat - már akit- be lehetett szopatni ezzel a dumával, hogy még egy év, és itt lesz Bécs. Nem lett. Dobbantottak is. Akikkel én végeztem az egyik egyetemen, az évfolyam 80%-a dobbantott két éven belül. Mert a nagypapik, és fiaik generációja demkoráciának, meg kapitalizmusnak mímelt valóságot épített az elmúlt 30 évben.
Erre mit mondasz? Mi lesz, ha a mostani 40-es generáció, meg alatta elhúz?
Hagyjuk már, megy a süket duma, és egy kékért kapsz most hármat. -Kocsmában azt beszélik, hogy egy ezresért -é kékért - kapsz 3 db 1 EUR-os érmét. Amikor begyütz az EUR, akkor egy kékért 4 db 1 EUR-os érmét kaptál. Ennyi
van.

2019.09.14. 21:48:20

@lecsós:
igazából nem akart itt demokráciát senki.
osztrák életszínvonalat akartak egyből.
de ez olyan unalmas.
erről voltak heves viták akár nem egészen, vagy teljesen nem ilyen céllal írt blogbejegyzések alatt is a fórumokban 2004-2008 táján; én pl a w blogot látogattam, meg valami szenzor címűt, ahol teljesen megvolt már az egymást verbálisan legyilkolni képes kettéosztottság . . . mi változott?
a szájtépés egyedül, ami itt megy.
a demokrácia kérdése el lett intézve, amikor Kádár megmondta, hogy az (legalábbis burzsoá demokrácia. nem tudom másmilyen van-e még. mondjuk igaz, h észak-korea neve is koreai népi demokratikus köztársaság hangsúly a demokratikuson :D) Magyarországon sosem lesz.

márpedig ez a társadalom az összes többi volt "kommunista" államénál jobban lett kondicionálva az állami függőségre, miért? hát pontosan a puha diktatúra miatt, ami úgy tette függővé a zembereket, hogy számtalan kiskaput hagyott egyéni érdekek érvénysülésére, magyarul egzisztenciális okból kevesek álltak, legalábbis radikálisan szemben a rendszerrel(bár akkor is mindenki le akart taposni) is és bizonyos szintig sikeres volt a társadalmi felzárkóztatásban(ha a kezdeteket vesszük).

az ideológia meg senkit nem érdekelt. hazudhatnak most bármit, hogy ilyen elnyomás volt, meg olyan rendőri erőszak; 1973-ban már igen széles körben elterjedt az a nézet - legalábbis informálisan, hogy előbb-utóbb az összes komcsi és zsidó föl lesz akasztva. persze ezt úgy fennhangon azért senki nem terjesztette, ez úgy benne volt a közhangulatban. miért? mert zárva voltak a határok és mert messze volt az osztrák életszínvonal.
no a mostani diktátorunk csak úgy döntött, szelektívebben fog összekacsintani. csak az övéivel(ezt jelenti a keresztény szabadság). nehogy megint abba menjen tönkre a rendszer. mindenkivel nem éri meg összekacsintani. az drága. hatalomba kerülhet.

2019.09.14. 21:58:02

@Bánegressy:
ja! ez a w-blog(tóta) utolsó bejegyzése még 2011-ből. csak azért ajánlom.
azóta mi változott? eltelt kib*szott nyócév.
w.blog.hu/2011/08/12/a_komcsi_orok

2019.09.14. 22:11:27

@Bánegressy:
a keresztény szabadság az a szolgaság.
[a kedvezményezetteknek szerintem egyelőre azért még szarabb. jobban élnek de szopniuk is kell a jó életért, mint a mostani másik bejegyzés hősének(bár lehet, hogy van aki azt szereti). mi(én)legfeljebb csak nyomorgunk. aki szerencsés(mint én :D), hogy sokat élt az előző rencerben, az már úgyis szokva van]

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 06:02:13

@lecsós:

"Akikkel én végeztem az egyik egyetemen, az évfolyam 80%-a dobbantott két éven belül."

Amit roppant helyesen tettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 06:05:41

@Bánegressy:

"márpedig ez a társadalom az összes többi volt "kommunista" államénál jobban lett kondicionálva az állami függőségre, miért? hát pontosan a puha diktatúra miatt, ami úgy tette függővé a zembereket, hogy számtalan kiskaput hagyott egyéni érdekek érvénysülésére, magyarul egzisztenciális okból kevesek álltak, legalábbis radikálisan szemben a rendszerrel(bár akkor is mindenki le akart taposni) is és bizonyos szintig sikeres volt a társadalmi felzárkóztatásban(ha a kezdeteket vesszük)."

Telitalálat.

"no a mostani diktátorunk csak úgy döntött, szelektívebben fog összekacsintani. csak az övéivel(ezt jelenti a keresztény szabadság). nehogy megint abba menjen tönkre a rendszer. mindenkivel nem éri meg összekacsintani. az drága. hatalomba kerülhet."

És a ráduplázás.

DrGehaeuse 2019.09.15. 08:06:39

Semmi kétség: a kner belterjes ál-elitje a közügyekkel való foglalkozást mind az állami (formális aka hivatalos aka hivatásos és szakmai tisztviselői) területen mind a “politika” informális erőteriben igyekszik a saját köreihez tartozó személyek kizárólagos tevékenységi körévé tenni. A nyilvánosság eszközeit igyekszik saját propagandagépezetének részévé tenni és a tömegek manipulációjára használni.
Minden szempontból a kádár-rendszer reinkarnációja folyik, csak részben új családi maffiák bevonásával és egyes régiek kierekesztésével.

morph on deer 2019.09.15. 11:21:40

@Brix:
“Orbán azèrt alapvetően egy intelligens politikus...”

Még csak magánemberként sem hiszem, hogy az lenne, a politikusként meg garantáltan nem az, - ha az intelligencia szót a szokásos értelmezés szerint használjuk, ami általában a magasan fejlett kognitív képességet és kifinomult gondolkodásmódot jelent.

Véleményem szerint viszont a ravasz, dörzsölt, fondorlatos, stb., jelzők messze jobban kifejezik az orbáni karaktert.

Természetesen ahhoz is szükséges bizonyos fajta, és egészen magas fokú intelligencia, hogy valaki sikeres bűnöző lehessen, de ez nem az, ami “az intelligens ember” jellemzője.

Ahogy én látom, orbánnál egyre inkább egyéb tulajdonságok veszik át a vezető szerepet, és ez számunkra nem sok jót igér. Sajnos, a már-már messianisztikus küldetéstudat, amikor hatalmi megszállottsággal és a saját tévedhetetlenségébe vetett hittel párosul, ma már egészen súlyos lépések megtételét is valószínűvé teszi.
Az egyetlen visszatartó, vagy inkább csak mérséklő erő az önérdek, azaz csak addig megy el - egyelőre, - ameddig a saját- és pereputtya jólétét és az ehhez szükséges pozicióját nem kockáztatja.

Ezért is láthatjuk azt, hogy elsősorban azokon a területeken megy el a legmesszebb, ahol semmiféle retorzióval nem számolhat, elsősorban azokat a csoportoka támadja, lehetetleníti el, akik a leggyengébbek, és/vagy legkevésbé felkészültek az érdekérvényesítésre, így halad lépésről képésre a torális kontroll elérése felé.

Szóval - véleményem szerint - ezek nem politikusi erények, ezek sokkal inkább illenek egy bűnszervezet vezetőjéhez, mint egy politikushoz.

Oh, but wait a minute! Csak neeem..?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 11:43:52

@morph on deer:

"Természetesen ahhoz is szükséges bizonyos fajta, és egészen magas fokú intelligencia, hogy valaki sikeres bűnöző lehessen"

Így van.

"de ez nem az, ami “az intelligens ember” jellemzője."

Nos te azt írtad fentebb, hogy "ha az intelligencia szót a szokásos értelmezés szerint használjuk, ami általában a magasan fejlett kognitív képességet és kifinomult gondolkodásmódot jelent".

Én azt hiszem, hogy az én munkadefinícióm mindkét fajta intelligenciát képes leírni:

intelligencia a tudás megszerzésének és hasznos alkalmazásának képessége

Ha egy bűnöző elég jól megtanulja a szakmája fortélyait ahhoz, hogy ezekkel felszerelkezve (számára) sikeresen bűnözzön, akkor intelligenciáról tett tanúbizonyságot az én munkadefiníciómat alkalmazva rá. Ugyanúgy, mint az a polgár aki kitanul egy szakmát és azt sikeresen űzi. És mindkét típusból az igazán sikeresek folyamatosan tanulnak tovább a karrierjük során.

morph on deer 2019.09.15. 11:52:30

@Brix:
“...de eddig nem találta a nèp olyan súlyosnak, hogy meginduljon komolyabban a diszkreditálódási lejtőn...”

Elsősorban azért nem, mert a “népnek” nincs igazán koncepciója sem a demokráciáról, sem a liberalizmusról, de még a szabadságról sem igazán.
Arról meg végképp, hogy ezek tulajdonképpen összefüggő egységet alkotnak, és bármelyik elem hiánya gyengíti a másik kettőt, még esetleges meglétük esetén is.

Ráadásul a hazug populista dogmák szerint a demokrácia például a politikai többség teljhatalmával azonos, (ami a bolsevizmus valójában,) a liberalizmus nem más, mint gátlástalan szabadosság, erkölcsi és gazdasági értelemben egyaránt, (ez lényegében az anarchia,) a szabadság pedig azt jelenti, hogy mindazt szabad, amit a hatalom megenged, szemben azzal, amikor mindent szabad, ami nem explicite tilos, valamint nem árt a/egy másik embernek.

Így aztán a “nép” nincs is igazán tudatában annak, hogy mit is rabol el tőlük orbán lépésről lépésre, nem kis részben a folyamatos agymosó propagandának köszönhetően.
Ezt mesteri módon teszi, a “nép” mentalitásának alapos ismeretében, pontosan a gondolkodásmódnak megfelelő bullshit adagolásával.

A klasszikus megfogalmazás szerint: “most nekem hiszel, vagy a szemednek?” - hát nagyon úgy fest, hogy nálunk a szem a második helyre szorult.

Nyugodj meg, ha a “nép” reakcióján múlik, orbán legfeljebb százhúsz éves korában fordul le a trónról, végelgyengülésben, és akkor is zokogni fognak az istencsászár távozása miatt...

morph on deer 2019.09.15. 12:01:35

@neoteny:
“intelligencia a tudás megszerzésének és hasznos alkalmazásának képessége”

Kétségtelenül.
Viszont én az “intelligens ember” szokásos módon értelmezett fogalmát állítottam szembe a dörzsölt, “streetwise” személy fogalmával.

Azaz nem az intelligencia meglétét tagadom, hanem azt, hogy orbánt az “intelligens politikus” vagy horribile dictu az “intelligens ember” jelzővel lehetne adekvát módon illetni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 12:07:19

@morph on deer:

"gátlástalan szabadosság, erkölcsi és gazdasági értelemben egyaránt, (ez lényegében az anarchia,)"

Az anarchia az, hogy nincs arkhosz, uralkodó: nincs egyetlen személy vagy csoport amelyik birtokolná a központi államhatalmat aminek erőszakmonopóliuma van.

Gyakorlati példa az anarchia megvalósulására: mises.org/library/medieval-iceland-and-absence-government

2019.09.15. 12:21:00

@neoteny:
ja! itt az a kérdés lényegében, hogy intelligencia és erkölcs állnak-e valamilyen viszonyban.
ezért is fölöttébb érdekes a kvázi demokratikus háttérben megvalósult diktatúrák vizsgálata, mert csak azokban lehet ilyen tapasztalatokat szerezni.
az olaszok sem voltak tökhülyék és elég jól működött a rendszerük, a náciknál meg egész magas fokú intelligenciák is részt vettek a birodalom felépítésében és aztán az eddig létezett leginfernálisabb emberiesség elleni és háborús bűnök elkövetésében.
a bolsevikok nem számítanak, mert azok kezdetektől tévúton jártak.
mindenesetre pszichopata-szociopata emberek bármilyen társadalomban elképzelhetők és aztán az intelligenciájuk, a becs- és dicsvágyuk(és bírvágyuk) vezérli az intelligens képességeiket hogy legyőzzék az akadályokat a céljaik elérése felé vezető úton.
szvsz orbánnak olyan extra nagy intelligenciára nincs szüksége a törtetésében, hiszen éppen az erkölcs oldaláról inkább még támogatást is kap, minthogy ellenállást kéne legyőznie. más kérdés viszont, hogy meddig juthat az eu-ban.
sztem a korrupció pl egy igen jó szövetségese lehet ott - és itt nem (csak)az eu szervezet(ei)t értem, hm magát a nyugaton is föllelhető mentalitást - és ő igyekszik minél jobban fölkészülni, hogy ezt a szövetségest lehető legjobban a maga javára fordíthassa. korrupcióban ill a korrupcióval szembeni ellenállás legyőzésében sztem zseni.

morph on deer 2019.09.15. 12:23:56

@neoteny:
Igaz, igaz Ányicska..!
(Elnézést!)

Akkor helyese(bb)en: “lényegében egyfajta anarchia”.
Mint látható (és jeleztem is), én nem a tudományosan (is) helytálló definiciókat, hanem a köznapi értelmezéseket használtam, tekintve, hogy a “nép” reakcióját, jobban mondva annak hiányát szándékoztam magyarázni.
Az anarchia némileg tágabban értelmezett meghatározása jelen esetben az ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen állapotokra vonatkozott, legalább is szándékom szerint, függetlenül attól, hogy az adott államnak van-e kormánya, vagy rendelkezésére áll-e erőszakszervezet.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 12:26:55

@morph on deer:

"szokásos módon értelmezett fogalm[a]"

Ki által szokásos módon? Mert biztos vagyok abban, hogy pl. a pszichometrikusok nem úgy definiálják az intelligenciát, hogy "magasan fejlett kognitív képesség és kifinomult gondolkodásmód".

"tagadom, [...] hogy orbánt az “intelligens politikus” vagy horribile dictu az “intelligens ember” jelzővel lehetne adekvát módon illetni."

Képes magas hatásfokkal manipulálni emberek tucatjait személyesen és millióit adekvát módon (ti. hogy rá szavazzanak)?

Te amiatt panaszkodsz, hogy Orbán nem az általad preferált tudásanyagot alkalmazza az általad preferélt módon. De ezzel nem az intelligenciáját kritizálod, hanem a cél- és eszközválasztásait.

Az intelligenciájáról akkor tett tanúbizonyságot amikor 2006 októbere után már csak obstruálni volt hajlandó a törvényhozásban, és arccal a választók felé szórta a vádjait (valósakat és hamisakat) Gyurcsányékra. Ahhoz intelligencia szükségeltetik, hogy valaki felismerje annak a lehetőségét, hogy már ellenzékként is el lehet kezdeni az alkotmányos képviseleti demokrácia lebontását.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 12:30:50

@morph on deer:

"Az anarchia némileg tágabban értelmezett meghatározása jelen esetben az ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen állapotokra vonatkozott"

_Kik által_ ellenőrizetlen és ellenőrizhetetlen állapotokról van szó?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 12:44:47

@Bánegressy:

"intelligencia és erkölcs állnak-e valamilyen viszonyban"

Nem.

"mindenesetre pszichopata-szociopata emberek bármilyen társadalomban elképzelhetők és aztán az intelligenciájuk, a becs- és dicsvágyuk(és bírvágyuk) vezérli az intelligens képességeiket hogy legyőzzék az akadályokat a céljaik elérése felé vezető úton"

Ezért kell odafigyelni arra, hogy miről tépem a számat; ez a folyamat van részleteiben leírva itt:

www.survivorshandbook.com/wp-content/articles/political-ponerology.pdf

Az elsődleges pszichopatáknak hihetetlen mértékű belelátásuk van az átlagemberek gondolataiba: ők bizonyos szempontból szó szerint gondolatolvasók. De ezért egy hatalmas árat fizetnek: kongenitálisan (születésüktől fogva) hiányoznak bizonyos inhibitory áramkörök az agyukból, vakmerően viselkednek olyan helyzetekben is, ahol óvatos elővigyázat lenne a helyes viselkedés. Báránybőrbe bújt farkasok akik fogai kivillannak időnként.

Ez a kép Ted Bundy-ról készült a tárgyalóteremben a bírósági tárgyalásán ahol saját maga ügyvédjeként is szerepelt:

www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2019/01/NINTCHDBPICT0004619883561.jpg

Brix 2019.09.15. 12:47:34

@morph on deer: Én azèrt nem becsülnèm le Orbán intelligenciáját...2002- óta összetart egy politikai közössèget, ès Európában szokatlanul erős autoriter rendszert èpített ki. Orbán rendszere sokkal stabilabb , szilárdabb - szerintem- mint akár Putyinè vagy Erdogánè, a lengyel Pis sehol sincsen hozzá kèpest... Nèlküle azonnal összeomlana minden a NER-rendszerben, mert minden hatalom ès vègső döntès az ő kezèben öszpontosul, olyan , mint egy közèpkori abszolutista uralkodó , vagy mèg annál is jóval nagyobb a hatalma ( Pl II. Józsefre simán rákèmyszerítettèk akaratukat a rendek...)
Amit kièpített , az a 21- ik századi , modern, szofisztikált , autoriter, egypárti rendszerek " mesterműve" A hatalom megtartásához neki nem kell szinte semmilyen komolyabb erőszakhoz folyamodni, a nèp maga idomul hozzá ès elismeri " nemzetvezetőnek"....Amit lètrehozott, lèpèsről lèpèsre , a polgári körökből kiindulva, a vidèki hálózatèpítèsig, a helyi polgármesterek, vállakozók ès vèlemènyformálók megvásárlásáig minden tökèletes munka volt...Amikor meghirdette a " plebejus demokráciát , ès kockás ingben járta az országot , nemzeti konzultálni ,egy újabb kitünő húzás volt....Amikor megválasztották , azonnal nekiállt a hatalom bebetonozásánk: mindenkit kirugatott a legalsóbb szintekig a közigazgatásban, aki nem pártember volt...Kèsőbb , új Alkotmányt adtak az országnak , ès többsègi választási törvènyt...A fèkek ès ellensúlyok rendszerèt kiherèlèk, az Alkotmánybíróságot kiherèltèk, a legfőbb ügyèsztól a köztársasági elnökig, minden fontos állami posztot pártemberek töltenek be....Ami marad " független" azt most nyítrogattak ki, Akadèmia , jövőre a bíróságok átszervezèse...EZ egy jól megtervezett tudatos folyamat, amely vègcèlja az erőszaknèlküli , egypárti diktatúra, az ország javai feletti teljes diszponálás! Ez nem egy spontán össze- vissza csapkodás , hanem egy tudatos ember tudatos hatalomèpítèse....Igazán komoly politikai hibát eddig alig vètett...Ha bármi törtènik, 1 millió fanatikus ember áll mögötte, ebből pár százezer akár erőszakra is kèpes ...Plusz az összes határontúli ....Aki ilyen rendszert felèpít, szerintem az nem lehet ostoba ember...Persze , ha a tevèkenysèget más szemszögből tekintjük : hatalommániás , paranoiás, megszállott, aki elkèpesztő gazdagsághoz segítette a családját ès harcos társait, akkor mondhatjuk ,hogy nem erkölcsös politikus, de ettől mèg birtokában az intelligenciának..

ijontichy 2019.09.15. 13:38:06

@Brix: "Én azèrt nem becsülnèm le Orbán intelligenciáját" Ez nem vitya intelligenciája, hanem a magyar társadalom - nyugati polgári demokráciákhoz viszonyított - elmaradottsága. Orbánra a "ravasz paraszt" a találó jelző. A tudása onnan származik, hogy a vidéki kádár-rezsimben nőtt fel, és jól ismeri a magyar vidéket. Én nem voltam elalélva sem az ő Hősök terén előadott szpícsétől, sem a "továrisi konyec" típusú vagdalkozástól, tudniillik a földön fekvő medvét sem rugdossuk, ha nem tuti, hogy döglött. Oroszország nagy, és nem tűnt el innen a szomszédból. Továbbá az orosz nem felejt. Nem kívánom Mo-nak, hogy Vologya valaha is kellőképp "helyzetbe" kerüljön, mert tuti, hogy azért a beszédért a Hősök terén, fényes délben nyalatja le a port vityával a cipőjéről.

Eme magas "intelligencia" kilenc év, senkitől sem zavartatott uralkodása csak arra volt elég, hogy kialakítson egy elég szilárd autokráciát, ami gazdaságilag valamivel szilárdabb alapon áll, mint Jani bá' rendszere (de ez sem vitya érdeme, hanem a multi környezeté), ám az ország egésze lassan sereghajtó lesz Európában.

Vitya Mo-on Walaki, mert a határon túl pont az, aminek másokat néz: hasznos hülye, akit használ Putyintól Merkelig mindenki, csak épp Mo. nem látja ennek igazán hasznát (leszámítva pártízezer toplevel fidesznyiket).

Egyebekben igazad van. 3-400e teljesen egybites rajongó az nagyon veszélyes tud lenni. Ha még van, aki azt hiszi, hogy a nyugat valóban! közbeszól, az naiv. Mo-on rend van, a multicégek termelik zsetont a tulajdonosoknak. Ha vitya bukik, akkor nem lesz rend. Ironikus, de lassan úgy gondolom, hogy egy válság se tenne jót, mert a 3-400e meggyőződéssel, a többi meg a "hagyd magad, hamarabb szabadulsz" elv alapján lelkesen bólogatna a kinyilatkoztatásra, miszerint a válságért egy kilencvenéves vénember a felelős, és csak azért csinálta, hogy megbuktassa Mo. turultojásból született fénylő csillagát :-/.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 13:59:51

@ijontichy:

"miszerint a válságért egy kilencvenéves vénember a felelős"

Á, van új irányvonal:

Kovács Zoltán szerint a balliberális migránspárti erők a keresztény értékrend felülírására törekszenek.

hvg.hu/vilag/20190915_Kovacs_Zoltan_bevandorlasparti_bosszuallok_tamadjak_Magyarorszagot

Szóval mostmár a balliberális migránspárti _európai_ erők a magyarok ellenségei.

Ami a keresztény értékrendet illeti, Máté 25 mennyei jutalmat ígér az igazaknak:

35 Mert éheztem, és ennem adtatok; szomjúhoztam, és innom adtatok; jövevény voltam, és befogadtatok engem;

2019.09.15. 14:08:58

@neoteny:
ezt a ponerológiát már el kell olvasnom. erős marketingje van a hafr.blogon.
ahogy belenéztem(csak címszavakat eddig) valami olyasminek lehet a politikai kiterjesztése, aminek az általánosabb érvényű, viszont "csak" irodalmi költői megfogalmazásával már találkoztam: mek.oszk.hu/04200/04274/04274.htm
persze mi lehet általánosabb a politikánál? :D
a köz ügyeinél
igyekszem elolvasni

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 14:27:17

@Bánegressy:

"ezt a ponerológiát már el kell olvasnom. erős marketingje van a hafr.blogon."

Ismét tanúbizonyságát adtad éles megfigyelőképességednek.

"irodalmi költői megfogalmazásával már találkoztam"

Belenéztem: hát elég költői. Igen, az emberi lét gyötrelmeiről értekezik, tehát jó lehet a megérzésed.

A ponerológia könyv azért érdekes, mert a szerzője kétszer is kéziratba rakta, de mindkettő elveszett -- és a második esetben (a Vatikánba küldte valakivel) az adatok is elvesztek. Tehát ez egy tudományos igényű mű amiben nagyon kevés adat van (amire emlékezett a szerző fejből). Így hát szükséges egy bizonyos mértékű _igazolatlan_ hit a mondandó elfogadásához. Viszont a mondandó annyira racionális (szerintem), hogy képes generálni ezt a hitet a mondandó igazságában. Szóval trükkös, de nagyon megéri elolvasni: ebben a témában a legelső mű, ami ilyen széleskörűen tárgyalja a témát.

Nyugodtan átugorhatod a bevezetőket és kezdheted a tényleges szöveggel.

2019.09.15. 14:55:07

@Brix:
ez az, ami hit kérdése. te azt mondod, hogy így nem lehet. helyi viszonylag zárt gazdaságok nem működhetnek. de ezt nem tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 15:10:24

@cívisvárosi:

"helyi viszonylag zárt gazdaságok nem működhetnek. de ezt nem tudjuk."

Minél kisebb egy zárt gazdaság mérete, annál kevesebb jószágot képes termelni, vagyis annál alacsonyabb az életszínvonal.

A szabályszerűség legjobb expozíciója még mindig Leonard Read "I, Pencil" c. írása (starts 2/5th down the page):

fee.org/resources/i-pencil/

2019.09.15. 15:30:35

@neoteny:
ezek szerint egy globális mindent gyártó gépet kellene készítenie az emberiségnek. és egyenlő módon szétosztanánk a javakat. mert az lenne a leghatékonyabb. amit tgm hirdet. a kommün.

2019.09.15. 15:31:45

@neoteny:
mert az lenne a leghatékonyabb és a legemberségesebb. a szociálliberalizmus ebből a (hit) tételből van levezetve.

2019.09.15. 15:36:09

@neoteny:
vagy ágazatonként egy világvállalat elég lenne. mert a leghatékonyabb. az a monopolkapitalizmus. de ez is hiten alapul, hogy így lenne a legjobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 15:48:02

@cívisvárosi:

"vagy ágazatonként egy világvállalat elég lenne. mert a leghatékonyabb. az a monopolkapitalizmus."

Drábik ezt mondja?

2019.09.15. 16:15:30

@neoteny:
minél nagyobb az üzemméret, annál hatékonyabb a termelés. a tömegtermékek annál olcsóbbak a hipermarketekben. csak ehhez magapoliszok kellennéek. magyarországon a medián településméret 17.5 ezer.

2019.09.15. 18:12:56

@neoteny:
egy ilyesmi település hajdúhadház, ahol a hétvégén volt gasztronómiai fesztivál.

2019-09-15
A káposztában a jövő Hajdúhadházon
A hadházi lapos káposztafajta olyan érték, amelyre lehet jövőt építeni – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a hajdúhadházi káposztás napokon.
1.5 perces videó összeállítás.
video2.dehir.hu/0915_hadhazi_kaposztas_napok_mix.mp4

2019.09.15. 18:35:03

@neoteny:
vagy mondjuk sárrétudvari marhajó fesztivál. a marhában van a "gourmet faktor".
video2.dehir.hu/0915_marhajo_izek_sarretudvari_mix.mp4
na most te kiindulhatsz abból, hogy mit gondolt a világról hayek frigyes. de a döntő az, hogy sárrétudvari népe vagy hajdúhadház népe mit gondol. legalábbis errefelé. ebből egy félfeudális községi, közösségi piac jellegű kis világ építhető a legjobb esetben. de lehet, hogy tévedek.

ijontichy 2019.09.15. 18:35:23

@neoteny: Mea culpa! Nem vagyok naprakész. De a lényeg nem változott: vádolj meg valakit azzal, amit te akarsz elkövetni (ti. "a keresztény értékrend felülírására törekszenek").

morph on deer 2019.09.15. 18:57:58

Akkor még egyszer, és most lassabban írom, hátha számít.

Véleményem szerint - tehát általam, ha már, - bár orbán bizonyos területeken kimagasló intelligenciát mondhat magáénak, nem egy intelligens ember.

Intelligens ember ugyanis minimum tisztában van tudásának korlátaival, ad absurdum még az is elvárható tőle, hogy azokon a bizonyos korlátokon belül marad, ha megnyilvánul, különös tekintettel arra, ha ezt nyilvánosság előtt teszi.
Mindez orbánnál nem figyelhető meg, mivel - véleményem szerint - nem létezik.

Csak egy példa: az illiberális állam, mint olyan.
(A közkeletű tévhittel ellentétben orbán NEM használta az “illiberális demokrácia” oximoront az eredeti tusványosi bejelentés alkalmával, azt először az Angela Merkellel közös budapesti sajtótájékoztatón próbálta elsütni, miután a fél világ felhördült az eredeti bejelentés hallatán. A kancellár válasza erre teljesen jogosan az volt, hogy ezt a kifejezés ő “nem tudja értelmezni”.)

Mindezek után orbán és mamelukjai megpróbálták elmagyarázni a világ közvéleményének, hogy az illiberális az Magyarországon nem azt jelenti, mint mindenhol máshol a világon, hanem azt, hogy nem liberális, mert ugye az “il” előtag az a fosztóképző ... a latinban, ami a diplomáciai nyelv. Volt, pár száz éve.

Ó, hogyne, ez világos!
Itt van például IL-18, il-domos, il-latos, (mint a művésznő testi hibája...) stb. Mindeközben egyetlen szó elég lett volna a helyzet jellemzésére, ez pedig az “illiterate”.
Erre még jöttek az “igazából nem is azt mondta” meg a “azt nem is úgy értette” magyarázkodások, meg a “Magyarországon ez nem azt jelenti” féle ordas hazugságok.

Aztán idén elhangzott, hogy talán mégis inkább egy más szót kéne keresni ennek az igazán zseniális, korszakalkotó (baromságnak) eszmének elnevezésére, mivel “külföldön félreértik”!
Az ő hibájuk, ez egyértelmű..!

Holott egész idő alatt mindössze arról volt szó, hogy szeretett vezérünk kitalálta - úgy mint “találgat” - egy szó jelentését ahelyett, hogy megtanulta volna!

Szóval az én fogalmaim szerin intelligens ember ilyet nem/sem tesz.
Ha egy intelligens embernek mégiscsak sikerül egy ilyen nevces szituációba beleszaladnia, akkor feláll, és vállalja, hogy mellélőtt, egyúttal prezentálja a helyes változatot.

Na de az nem lenne a magyar miniszterelnök.

2019.09.15. 19:34:32

@neoteny:
magyarul ebből közösségi piacterekkel, vásárvárosi jelleggel bíró mezővárosi hálózatot építhető. és abba kell belecsempészni egy high tech ipari központot. ami debrecen. illetve ebben megtalálni testvérváros nyíregyháza szerepét és a görög katolikus egyház szerepét nem feledve a határmenti kistérségeket a periféria perifériáján. és ez egy kelet-magyarországi régió. de ez egészében aligha lesz globálisan veresenyképes legfeljebb csak részleteiben. és induló állapotában kvázi egypártrendszerű. a köznép egy ilyen kis-világot hozott létre. és ezek nem a legszegényebb tiszai járások. vagy kárpátalja, ami az elmúlt évszázadban csehszlovákia, magyarország, szovjetunió és ukrajna mostoha gyermeke volt. és mindez etnikai konfliktusokkal terhelt: magyarok, cigányok/romák, románok, ukránok/ruszinok.

na most ha ebben budapest ellenséges, márpedig a "liberálisok" azok, a végletekig ellenségesek a magyar vidékkel, különösen kelet-magyarországgal szemben, akkor nem nagyon lesz megoldás. ezért szavaz szinte mindenki az "szdsz" ellenében.

2019.09.15. 19:40:13

@morph on deer:
a jelenkori magyar közéletben a "liberális" nem a szabadelvű szinonimája, hanem egy politikai csoporsoulásé, akik a többségi magyarellenesek. és a politikailag korrekt megnevezésük az, hogy ők "liberális demokraták". merjed másképp nevezni őket. tehát ez egy véleményterror. hitlert mein führer. az mszp-szdsz-t úgy kell nevezni, hogy "baloldaliak" és "liberálisok". de semmi közük nincs a munkásosztályhoz. kossuth lajos volt liberális. őt "nácinak" bélyegeznék.

2019.09.15. 19:54:44

@morph on deer:
az illan, illat, illem, illet, illeszt az illik ige származéka. a magyar illik angolszász rokona a "like". mit is jelent? tetszik, tetsző (illendő) és hasonló (illeszkedő).

morph on deer 2019.09.15. 20:15:19

@cívisvárosi:
“a jelenkori magyar közéletben a "liberális" nem a szabadelvű szinonimája”

Amióta az illiterate fideszes narratíva vált uralkodóvá. Gondolj csak utána, hány egyébként semleges szó vált szitokszóvá, mióta a fideszes propaganda negatív összefüggésben sulykolja a fejekbe!

Elég talán a Soros - migráns - Brüsszel szavakat említenem, amelyekre olyan konnotációt sikerült ragasztani, hogy ma már becsületsérésként funkcionálnak, holott a szavak eredeti jelentése ezt nem indokolja.

A jelek szerint ideje lenne egy fidesz - magyar szótár kidolgozásának, hogy legalább tudjuk, hogy mire is gondolhatnak csiszolt elméjű elöljáróink, mivel az utóbbi időben napi szinten érkeznek a sajátságos fordulatok.

morph on deer 2019.09.15. 20:18:07

@pametno:
“ha valakinek nincs egyetlen értelmes gondolata sem”

Név szerint?

morph on deer 2019.09.15. 20:20:31

@cívisvárosi:
“a magyar illik angolszász rokona a "like"

Na neee..!
Kérdezd meg Ilikét, hátha tudja a választ! :)

2019.09.15. 21:04:24

@morph on deer:
mégis hogy függ össze a kétféle jelentése: tetszik/tetsző és a hasonlít/hasonló? talán úgy, hogy ez illik/illő és illeszkedik/illeszkedő. magyarul így hangzik. és van y-lik alakváltozata. szóval nem feltétlen hülyeség.

2019.09.15. 21:13:31

@morph on deer:
de még azt sem állítom, hogy feltétlen így van. hanem azt, hogy nagyon úgy hangzik. amire az mta azt mondja, hogy délibábos nyelvészkedés. mert indoeurópai irányba tiltott a rokonság.

2019.09.15. 21:17:27

@morph on deer:
az egyik oldalról a magyar a szitokszó. a másik oldalról a liberálisok, a libsik, komcsik, a sorosozás, a migránsozás is ide tartozik. ez mind mszp-szdsz ellenesség. akik azt mondják, hogy a magyarok. és utána szitkozódnak.

2019.09.15. 21:19:16

@morph on deer:
fideszmagyarok, jobbágymentalitás, a mucsajiak, lábszagú parasztok, stb. feudálisok. feudum az a föld. mint a field vagy a német feld. ez megy oda-vissza.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 21:44:37

@cívisvárosi:

"ez megy oda-vissza."

Mert mindkét oldalon ördögfajzatok viszik a prímet.

2019.09.15. 22:59:15

@neoteny:
ezért hozakodok elő a nyelvelmélettel. mert ha valaki nyugattal való kulturális kapcsolatot akar, akkor nem nagyon lehet finnugrista. mert az ellehetetleníti az indoeurópai nyelvekkel való összehasonlítást. de szinte mindig az jön ki, hogy aki sorosista az finnugrista is egyben. ők magyarországot kulturálisan elszigetelnék a nyugattól azért, hogy utána a globális tőkepiacnak alárendeljék. és ennek eszköze a finnugrizmus. és ha azzal szemben valaki nyugatos, akkor is "náci".

2019.09.15. 23:06:24

@neoteny:
migráns szó eredete latin migro. na de az honnan ered. összehasonlítják az indoeurópai szókincset és arra jutnak, hogy az ősiségben ezt mondták:

*hmeygʷ
to change, exchange
to change places, to wander

és erre nem lehet azt mondani, hogy hahó, ezek mi vagyunk. magyarul is van egy ilyen szó. megy. abból ered a migráns.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.15. 23:26:46

@cívisvárosi:

"ezért hozakodok elő a nyelvelmélettel."

Azzal azért hozakodsz elő, mert ördögfajzat vagy.

tollas 2019.09.16. 08:40:45

@morph on deer: A liberális és a demokrácia egyáltalán nem összefüggő fogalmak. Már nem csak nálunk, ahol a liberális szót alaposan lejáratták SZDSZ-es barátaink, hanem világszerte.

abdul hackeem 2019.09.16. 22:02:33

@cívisvárosi: Hát, szerintem meg arra lehet a jövőt építeni, hogy Hadházon sokezren voltak szombat este a Tankcsapdán, egy doboz sör meg hatszáz HUF volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 02:24:23

@abdul hackeem:

"egy doboz sör meg hatszáz HUF volt"

Az 3 CAD, de én nem iszok sört (sem), így nem tudom azt, hogy ez olcsó-e vagy drága.

abdul hackeem 2019.09.17. 06:34:58

@neoteny: Azt akartam sugallni, hogy a káposztafesztiválon nem a miniszterúr és unionista által favorizált laposkáposzta tűnt a jövő építés zálogának.

2019.09.17. 08:05:10

@neoteny:
már csak az kérdés, hogy miből veszik a koncert belépőt és sört. ha nem az értékesített káposzta árából, akkor mégis miből. hogyan működne a káposzta nélküli piac? az árupiac nyilván sehogy sem működne. elvben lehetne még hajdúhadház tőkepiaci központ. ráírják egy értékpapírra, hogy hatot ér. és valaki abból megvesz egyet. és azt mondja. hetet ér. és az összes többi hetet ér. ugye ti is elhisztitek. és kerestünk egy rakás pénzt. és ha ezt a trükköt elhiszik bökönybe, akkor működik a kapitalizmus. csak nem hiszik el.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 10:52:53

@cívisvárosi:

"már csak az kérdés, hogy miből veszik a koncert belépőt és sört"

A reformátusok a 85 milliárdból.

2019.09.17. 11:20:13

@neoteny:
Rendezvényünk védnökei:
Jakab István az Örszággyűlés alelnöke
Dr. Nagy István agrárminiszter
Tasó László országgyűlési képviselő
Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke
Halász János a Városok Falvak Szövetség elnöke
Rendező:
Hajdúvitéz Kft.
a ref. egyház fel se vonult.

na most erre az ellenzék azt mondja, hogy ez a "fasizmus". de nem. mondhatod, hogy ez agrárszocializmus. olyasmi. parasztpolgári konzervativizmus. amire béndek péter azt mondja, hogy olyan nincs. ezzel szemben mégis csak van. filozofikusan ez egy "vegyes felvágott".
www.programturizmus.hu/media/image/big/ajanlat/gasztronomia/gasztronomiai-fesztival/6/1561-hadhazi-kaposztas-napok-hajduhadhaz.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 11:28:28

@cívisvárosi:

"a ref. egyház fel se vonult."

... mint rendezvényi védnök. De voltak reformátusok akik a 85 milliárdból származó pénzekből vették a koncertbelépőt és a sört.

"amire béndek péter azt mondja"

Hol?

2019.09.17. 13:00:40

@neoteny:
A Polgári Konzervatív Párt foglalata
Béndek Péter

Nyugatos, patrióta, konföderalista. Magántulajdon- és piacpárti. Pluralista, tradicionalista, FONTOLVA HALADÓ [kiemelés tőlem], kis állam párti, anti-plebiszciter [sanyi erre azt mondaná: hapci, egészségedre].

Nyugatos, patrióta, konföderalista.

Magántulajdon- és piacpárti (priméren a családi, kis- és középvállalkozások versenye mellett, szekundér módon a monopóliumok és kartellek, a big business ellen).

Autonomista (egyéni és erős közösségi autonómiák híve az állammal, a big governmenttel szemben).

Nemzeti földtulajdon, víz- és szénhidrogénkészlet fenntartása mellett.

Szövetséges ideológiai áramlatok: jobboldali liberalizmus, nemzeti liberalizmus, keresztény liberalizmus, civic conservativism, paleokonzervativizmus.

(Két kulcskérdést illetően:

1. Kompetitív iskolarendszer a mai állami költségvetés legalább kétszeresével + tandíj + ösztöndíjrendszer.

2. 30 éves roma és szociális integrációs program, közmunkarendszer fenntartása az átalakítása mellett.)

2019.09.17. 13:08:49

@neoteny:
orbán is majdnem ilyen csak valószínűleg nem anti-plebiszciter. de azt túl sokan nem értik.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 13:12:04

@cívisvárosi:

"mondhatod, hogy ez agrárszocializmus. olyasmi. parasztpolgári konzervativizmus. amire béndek péter azt mondja, hogy olyan nincs."

Hát itt nem mondja azt, hogy olyan nincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 13:13:55

@cívisvárosi:

"orbán is majdnem ilyen"

De csak majdnem.

2019.09.17. 13:14:54

@neoteny:
orbán az egyházi iskolák költségvetését duplázta meg, mert államegyházat épít. a roma integrációs programokba bevonta a határőrizetet. majdnem polgári, majdnem konzervatív béndek péter konzervatív foglalatja szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 13:20:26

@cívisvárosi:

"orbán az egyházi iskolák költségvetését duplázta meg"

Meg vett a nettó adófizetők 3.8 milliárdjából egy nemzetközi iskolát Debrecennek. Amibe a lokálpatriotizmus nevében Papp polgármester úr is beíratta kisebbik csemetéjét.

Legalább egy debreceni gyermek már fog részesülni a nettó adófizetők nagyvonalúságából.

2019.09.17. 17:46:48

@neoteny:
és ezért a diákok fizetnek tandíjat. és abból fizetnek adót és járulékokat. ha a tandíj évente 3.8 millió és az állam extra bevétele 25%, akkor az állami beruházás 4,000 diákév alatt térül meg. és évi 500 diákot terveznek. ha ebből 100 alapítványi jellegű, akkor a beruházás 10 év alatt megtérül.

2019.09.17. 18:04:46

@neoteny:
évi 10 hónapos oktatási időszakot feltételezve 100 alapítványi helyre 1,000 diák elhelyzehető 1-1 hónapra. 10 évfolyamon (ált. iskola 3-8 és középiskola 1-4 osztály) évfolyamonként 100 diák. az adott évben 10 tantárgyból a 10 legjobb a tanulmányi versenyen eltölthet 1 választott hónapot a nemzetközi iskolában. a legjobb elsőként választ a tantervből. és ezen túl a legjobb tanárok kaphatnak magasabb bért, keresetkiegészítést. az összes évfolyam elindul, akkor évi 1 milliárdos bérköltséggel számolnak. ezen osztoznak a magyar és a nemzetközi tanárok és az állam. (a külföldinek tervezetten 1.5x bért ajánlanak és ehhez jön a lakhatási támogatás). nem feltétlen rossz ez, csak visszaélésekre alkalmas. ha nincs valós piaci kereslet, akkor ebből jelentős veszteségek adódhatnak, amit ugye valakinek állnia kell, és a beruházás költségeit állnia kellett valakinek. és ez esetben az államnak/városnak ez jelentős veszteség. de úgy leválthatják a fideszt. de maga a konstrukció nem feltétlen rossz, hanem csak unortodox. vagy jó, vagy nem jó. lehet így is, lehet úgy is.

2019.09.17. 18:10:42

@neoteny:
a piac nem épített volna nemzetközi iskolát. és te ebből valószínűsítheted, hogy nem lesz megtérülés. és lehetséges? igen. biztos? nem.

2019.09.17. 18:20:37

@neoteny:
és erre mondom azt, hogy ez kissé olyan, mint a reformszocializmus. mert ez a nemzetközi iskola kb. olyan, mint egy tanügyi gmk.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 18:26:45

@cívisvárosi:

"a piac nem épített volna nemzetközi iskolát."

A piac nem is: vállalkozók építettek volna.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 18:30:29

@cívisvárosi:

"ha a tandíj évente 3.8 millió és az állam extra bevétele 25%"

De a tandíj nem 3.8 millió évente, és az állam extra bevétele nem az iskola teljes éves bevételének 1/4-e.

Ezeket a számokat csak azért rántottad elő, hogy könnyű legyen számolni velük.

2019.09.17. 18:58:45

@neoteny:
igen, ezekkel egyszerű számolni. így sanyi is megérti. a konkrét számok: a tandíj 2,897,500 Ft és 4,727,500 Ft közé esik. az első évfolyamon legalacsonyabb és utána növekszik. felteszem az oktatási költség függvényében. ehhez jön az étkezési költség, iskola busz és esetleg a szállás költsége. évi 3.8 millió forinttal lehet számolni. és ebből fizetnek adót. ami a személyi kiadásoknál szja és járulékok, a dologi kiadásoknál áfa és jövedéki adó. ezen túl helyi adót fizetnek, ami tkp. a bérleti díj. és ha az iskola becsődölne, akkor is van egy épülete az államnak. tehát nem olyan nagyon nagy kockázat. de kockázat. és lehet mondani, hogy ezt az állam ne vállalja, mert ha a piaci szereplők úgy látják jónak, akkor majd építenek nemzetközi iskolát. ez az ortodox liberalizmus.

2019.09.17. 19:30:57

@neoteny:
hogyan kellene modernizálni a közoktatást? te azt mondod, hogy egyszerűen. fel kell számolni. és úgy majd modernizálja a piac. mert az állam nem tud minőségi módon oktatni, hanem erre is csak a piac képes. ez az ortodox liberális válasz.

de egy másik lehetséges válasz, hogy az állam építsen 1 minta iskolát. és üzemeltesse a nemzetközi standardok szerint. ezt budapest nem vállalata. debrecen vállalta. majd 20 hasonló iskolát tanulmányoztak. közte

American International School, Budapest
Britannica International School, Budapest

és mellette ausztria, németország, svájc (bécs, berlin, frankfurt, lipcse, luzern) hasonló iskoláit. illetve a világ földrészeiről. ázsiában (szingapúr, isztambul), afrikában. felteszem ott, ahol az alapítók tanítottak. nem sírtak, hogy az állami klik ezt vagy azt írja elő. hanem tanítottak a nagyvilágban. és azt mondták, hogy csinálnak egy ilyet "félállami" keretek között. amire budapest azt mondta, hogy kösz, nem. debrecen azt, hogy igen. próbáljunk meg egy ilyen reformot.

mert ha ez működik, akkor van egy konkrét összehasonlítási alap. a tanároktól, a diákoktól mit követelnek meg. heti 20 órában tanítanak/tanulnak (illetve egész pontosan ennyit kell tölteni a tanárnak a diákkal). és az év felében kell tanítani/tanulni (185 napot írnak elő). és van egy tanterv. ha ez működik, akkor össze lehet hasonlítani, hogy a magántanulók miben teljesítenek jobban, vagy sokkal jobban a nemzetközi iskolában, esetleg miben kevésbé jól. az oktatási reform racionalizálhatóvá válik. és nem az oktatáskutató minisztériumi főosztályvezetőnek fizet az állam, hanem az államnak fizet a bmw vezér, vagy papp polgármester. értem persze, hogy azok összekacsintanak a "munkahelyteremtésben". és ugye ebből is lehet csőd. tehát egy válság akár egy kiterjedt csődhullámot is eredményezhet. ez is lehet és az is, hogy ez a modell minimális pénzügyi veszteséggel/nyereséggel null szaldó közelében működik. vélhetően ez debrecenben nem olyan hatalmas nagy üzlet, mert akkor ilyenformán magánbefektetők építkeznének.

2019.09.17. 20:40:33

@neoteny:
ugye érthető, az mszp-szdsz is simán elköltött 3.8 milliárd forintot "világhírű" oktatási szakértőkre, akik leírták, hogy a magyar közoktatás úgy rossz, ahogy van. és őket a közoktatás ellenzői mondták "világhírűnek". mert a soros alapítvány és társaik abban érdekeltek, hogy amerikai mintára privatizáljanak. nem állítom, hogy nem lehet ebben a szociálliberálisnak mondott modellben hinni. hanem csak azt, hogy a magyarok döntő többsége ebben nem hisz. milyen jó lesz a túrricsei közmunkásoknak. hiszen a havi 50 ezer forintból könnyedén kifizetik az évi 3.8 millió forintos tandíjat mind az öt gyereknek feltéve, hogy lesz cipő a szociális boltban. vagy a filantrópok kifizetik helyettük feltéve, hogy befogadják a szegény kis migránsokat. vagy esetleg a polgárháborúra játszanak, ahogyan ukrajnában, szíriában és mindenhol ahol a világban megjelentek. az amerikai hadsereg lövi a szerencsétlen hazafiakat és az ártatlan civileket. az amerikai polgárságnak "szent" meggyőződése, hogy ez így emberbarát. mert ezt mondja a cnn. márpedig ők nem hazudnak. mert ők a piac. de amerikában ez működik. működő nagyvállalatok, nagyvárosok, kutatás-fejlesztő központok, stb.
www.forbes.com/global2000/list/#country:United%20States
magyarországon ugyanez:
www.forbes.com/global2000/list/#country:Hungary
az otp és a mol. két "félállami" vállalat. és 30 év alatt nem változott. tehát magyarország egy kicsit másképp működik, mint amerika. még azt sem állítom, hogy mindenben feltétlen jobban.

magyarországot elsődlegesen magyarországhoz mérem. és egy fokkal jobb, hogy most 3.8 milliárdból nem minisztériumi tanulmányokat írtak, hanem építettek egy működő iskolát hanem olyan pedagógusokkal, akik képesek voltak ezt az iskolát létrehozni, akkreditálni. és esetleg képesek lesznek null szaldó környékén üzemeltetni úgy, hogy személyi jövedelemadót, járulékot, általános forgalmi adót, jövedéket és helyi adót (bérleti díjat) fizetnek. nem állítom, hogy így lesz. hanem csak azt, hogy nem teljesen lehetetlen. annak ellenére, hogy az ortodox liberális elmélet szerint a csőd majdnem biztos, hiszen ilyet nem épített a piac. a világ több tízezer oktatási magánszolgáltatója egyikének se jutott eszébe, hogy debrecenben nemzetközi iskolát építsenek. hanem csak papp polgármesternek, akinek az egyik gyereke éppen most megy elsőbe. és megint csak nem azt állítom, hogy a politikusokat nem vezérli egyéni önzés. dehogy nem. újra kell választatnia magát. ahhoz neki meg kell győznie a választókat, hogy ez a "félállami" rendszer működik.

abdul hackeem 2019.09.17. 21:15:53

@cívisvárosi: Ez lesz egy piaci alapon működő kampusz: www.sshic.com/projects/sabah-al-salem-university-city-kuwait-university

Debrecen meg mehet a piculába a rongyrázós balfékekkel együtt. Először Hadházon kellene tartani a lakosságot, meg a diákokat, hogy ne költözzenek Bocskaikertbe, meg Debrecenbe te főokos.

2019.09.17. 21:30:17

@abdul hackeem:
ezt értem, csak kuvait valamivel gazdagabb. és megtehetik, hogy piaci alapon építenek egy elitiskolát. debrecen nem teheti meg. félállami rendszerben építkezik. de ettől te még mondhatod, hogy kuvaitban ez van.

hajdúhadház népessége:
2011 12,409 fő
2018 12,669 fő
olyan nagy menekülés nincsen.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 21:44:17

@cívisvárosi:

"3.8 milliárdból nem minisztériumi tanulmányokat írtak, hanem építettek egy működő iskolát hanem olyan pedagógusokkal, akik képesek voltak ezt az iskolát létrehozni, akkreditálni"

Több, mint 16.5 millió CAD-ból én is kihoztam volna.

2019.09.17. 21:57:28

@abdul hackeem:
kuvait egyébként a liberális demokráciától messze van, mint makó jeruzsálemtől. van képviselő választás. de a parlamentnek túl sok joga nincsen. az emir nevezi ki kormányt. és ezt a hatalmat megörökli a koronaherceg.

több ezer ehhez hasonló nemzetközi iskola van a nagyvilágban. budapesten is legalább egy tucat. a budapesti amerikai nemzetközi iskolát az egyesült államok alapította ahelyett, hogy azt a pénzt a szegény kis amerikaiakra költenék.

2019.09.17. 22:01:25

@neoteny:
jogodban áll meggyőzni akármelyik kormányzati, önkormányzati döntéshozót, a magyar választókat, bmw vezért, hogy te ezt olcsóbban, jobban csinálnád.

egy vélemény:
Papp László [polgármester] szerint nem hiányzik a debreceni közoktatásból az elitiskolára költött pénz, hiszen az kiváló. Papp László mégis kidob a családi kasszából milliókat évente egy ezek szerint felesleges elit képzésre, hiszen a másik gyereke is (bár ha magánügy mi közünk is hozzá?) zseni lett a közoktatási rendszerben. Ha a saját pénzével így bánik, mennyire gondos vajon a város pénzével?

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 22:42:25

@cívisvárosi:

"jogodban áll meggyőzni akármelyik kormányzati, önkormányzati döntéshozót, a magyar választókat, bmw vezért, hogy te ezt olcsóbban, jobban csinálnád."

Ők sem győztek meg engem -- 16.5+ millió CADból én is kihoztam volna.

2019.09.17. 23:08:16

@neoteny:
sanyi azt mondja, hogy ő tud zongorázni csak még nem próbálta.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 23:21:56

@cívisvárosi:

Papp polgármester úr gyereke sem próbálta még az olyan iskolába járást, amit Öcsike apja ajándékozott a városnak.

2019.09.17. 23:30:22

@neoteny:
sanyi leválthatja a képviselőket és a polgármestert. a hatalom szempontjából ennek ez a korlátja. jelzem budapeten az amerikai nemzetközi iskolát az amerikai kormány hozta létre ahelyett, hogy azt a pénzt a szegény kis amerikaiakra költenék.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.17. 23:37:24

@cívisvárosi:

"sanyi leválthatja a képviselőket és a polgármestert"

De nem akarja: ő inkább Papp polgármester úr gyerekét dotálja, annak kell a segítség, nem Öcsikének.

2019.09.17. 23:41:08

@neoteny:
a dk az átlag debreceninek is megnyitná az iskolát. nagyjából 2 ezer elsős van. és ebben az iskolában nagyjából 50 hely van egy évfolyamnak.

de tessék itt egy kritikus vélemény.
Magán Balaton, magán hadsereg (tek), magán iskola, magán Rrpülő, magán helikopter, magán alaptörvény, magán ügyészség, stb. Ugye ebből az iskolából is majd a szakmunkás és szalag munkások fognak kikerülni, a végén?

2019.09.17. 23:44:14

@neoteny:
csak ugye sanyi is így fűrészelne az erdért vállalatban.

2019.09.18. 00:00:50

@neoteny:
mert ugye a klasszik gmk.

2019.09.18. 00:05:52

@neoteny:
viselje az állam a beruházási kockázatot. felteszem érthető.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 00:36:10

@cívisvárosi:

"viselje az állam a beruházási kockázatot"

Az államnak nincs beruházási kockázata.

2019.09.18. 07:04:30

@neoteny:
az állam demokratikus kockázatközösség ebben a felfogásban legalábbis. amit te elutasítasz mondván, hogy az államalkotóknak nincs joguk efféle közösséget alkotni.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 07:24:51

@cívisvárosi:

"az állam demokratikus kockázatközösség ebben a felfogásban legalábbis."

Ja. A nettó adófizetők fizetik a biztosítási díjakat, a nettó adófogyasztók meg csinálják a biztosítási csalásokat.

2019.09.18. 07:58:34

@neoteny:
ha az egységállamot egyetlen párt képviseli és az vállalhat kockázatot a piacon, akkor az tkp. az államszocializmus, népi demokrácia. lásd kínai népköztársaság és a kommunista párt. ázsianizmus. akiknek a tartományi kormányzója, illetve annak különmegbízottja úgy képzeli, hogy a gyügyei parasztok majd ilyen repülőkkel járnak a modernitásban.
morganstargroup.com/wp-content/uploads/2018/10/gyro_gallery02.jpg
és repülési kutatás-fejlesztési központ. és ez a fiatalember nyilatkozik a helyi tévéseknek kínában, hogy ő nagyon ért a repüléshez és nyilván a magyarok is értenek hozzá és az együttműködésben majd eladják a repülőket.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339588
és ők a pekingi nemzetközi tanulmányok egyeteméről érkező kisdiákok.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2339773
közülük választják ki a kulturális attasét. nem a piaci szereplők, hanem annak ajánlásával a kínai kommunista párt. és matolcsy mester szerint ez egy szép új világ, vagy ha nem is olyan nagyon szép, de a fél világot ez a szellem uralja majd. és ehhez alkalmazkodik a kvázi egypárti magyarország. a gubacsapók újra összeállnak egy céhbe. és a parasztbácsik gubában legeltetik a nyájat és fiatalok girokopterrel repülnek. és épülhet egy ilyen kis-világ kelet-magyarországon? a válasz az, hogy igen.

ezzel csak egy probléma van. budapest neoliberális népe és neokonzeratív értelmisége ezt nem fogadja el. az ngo-k, a felelős értelmiség, akik a komolyan vették, hogy a fidesz nem a félfeudális familiaritáson, hanem atlantista-transzatlantista irányultságú nyugati polgári körökön alapul. g fodor gábor röhög a markába. höhöhö az csak "politikai termék". és ez az értelmiség azt mondja, hogy a fentiek a kádárizmus újratöltve. és ők az amerikanizmust importálnák. a gazdagságot úgy kell elképzelni, hogy van az egyén és a világ. vannak kereskedelmi bankok, kereskedelmi média, hipermarketek. ezek egymással versengenek a szellemi szabadfoglalkozásúak kegyeiért. egyeseket kiemelnek. és dollármilliárdossá tesznek. ők lesznek a világsztárok: világhírű művészek, tudósok. és ez nem a zsidó kultúra szerintük. (a kocsma népe szerint pont az.) és ők elutasítják a zsidó-kereszténységet és az államnemzetet. azt, hogy ezen az amerikanizált világon túl még bármi is létezhet. és ebből adódik egy vallásvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 08:00:59

@cívisvárosi:

"ha az egységállamot egyetlen párt képviseli és az vállalhat kockázatot a piacon"

Ha az egységállamot egyetlen párt képviseli akkor nincs piac amin kockázatot vállalhatna.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 08:05:54

@cívisvárosi:

Igen? No ha ezt te elfogadod, akkor ez lehet egy közös axiómánk a további eszmecseréink során. Akkor elmondhatjuk mindketten azt, hogy itt valami 5 év alatt kidolgoztunk egy mindkettőnk számára elfogadható axiómát. És ezzel vszínűleg termelékenyebbek voltunk, mint az akadémiai filozófus kutatópárosok.

De tudom, hogy te csak vicceltél.

2019.09.18. 08:21:42

@neoteny:
kapitalista nézőpontból sanyi elképzelésének nincs túl sok értelme. mert ha van szabad piaci igény a fűrészelésre, akkor majd csak akad aki, megveszi a fűrészt, ami lízingszerződéssel sanyi tulajdonába kerülhet. ennek ugye nem kevés költsége van. magánbankok, magánügyvédek nem olcsók. de ezeket meg kell fizetni.

Érdemes Ferenci (Ferenczy) Péter úr bírósága az 1552. évre.
Az egész tanács határozta Szt. György napján (ápr. 24.), hogy minden egyes esztendőben mindkét, az alsó és felső járásból tizenkét bíró választassék, hogy szívesebben és kedvesebben szolgálhassanak a városnak, hivatalukkal törvényesen éljenek.
[...]
Minden egyes prókátor eskü alatt legyen köteles szolgálni és minden egyes előadásért és válaszadásért öt dénárt kaphasson és hajthasson be azoktól, akiknek peres ügyét felvállalta.

vannak választott bírók és vannak ügyvédek, pro-curatorok ("prókátorok"), de 5 dénárban limitálják a munkadíjat. lényegében közhasznúvá teszik a jogügyleteket. ebből ugye sehogy se lehetnek "sztárügyvédek". tehát nem arról van szó, hogy nincs magyarországon polgári hagyomány. dehogy nincs. az már az oszmán török időkben is volt. már a tatárjárás is részben szétverte a feudális államrendet. hanem arról van szó, hogy magyarország, a magyar vidék parasztpolgárainak elképzelése a nyugat-európaihoz mérten képest erősen kollektivizált. ezt nem a kádár rendszer hozza, hanem ez végigvonul a magyar történelmen. illetve ez a népvallás része.

Magyar urak jőnek Buda városába, vitéz jó vajdájok János hívására.
Szépen összegyűlvén királyra szavazni, háromszor az égbe koronát feldobni.
Háromszor repült az korona az égbe, háromszor is szállt az Mátyás szép fejére.
Így lett az országnak jó vitéz vezére, így lett az magyarnak dicső fejedelme.
Milyen király volt Ő, íme bizonysága, igaz tetteinek szép históriája.
www.youtube.com/watch?v=-GLFRTM6nW8
erre azt mondják a pesti "liberálisok", hogy ez nem kulturált. ők ezt "meghaladták".

2019.09.18. 08:36:36

@neoteny:
ezek a repülőmérnökök tajvannal (azaz a kínai köztársasággal) átellenből a dél-kínai tengermellékről jönnek a kínai népköztársaságból. ahol lu csan-kung elvtárs a kínai kommunista párt bizottságának elnöke. és huang hsziao-csing elvtárs a kormányzó. a helyhatóság a kettős fejedelemség hagyományain alapul. mert a felsőbb vezetés őket egymás ellen kijátszhatja. vagy ha összefognak a pártközpont ellenében, akkor kivégzik őket és a helyükre kineveznek egy harmadikat és egy negyediket. na most erre azt mondod, hogy így nincs szabad piac. valóban. a belső piac erősen szabályozott. de magyarországon nincs kikényszerítve, hogy megvegyék a repülőmérnök termékeit. kínából nézve a külső piacok szabadok. teljes szabadság nincsen. a belső piac szabályozott, a külső piac viszonylag szabad (mert helyileg az is szabályozott, amihez a kereskedőnek alkalmazkodni kell). és az ütközés ott van, hogy a "liberálisok" azt mondják, hogy nem kell. mert ez az ő elveikkel (hitükkel) ellentétes. és ők majd szembefordulnak a befogadó néppel mondván, hogy ehhez és ahhoz sincs jogod. és ez lesz az új "liberalizmus".

2019.09.18. 08:48:14

@neoteny:
ezzel a grósz károly féle modellel kína biztosítja a világátlagot.
www.youtube.com/watch?v=BWtSGA0neiA
grósz károly azt mondja, hogy errefelé a demokrácinak meg van a történelmi hagyománya. reagan azt, hogy micsoda? hja az van. szép itt a kandalló. nagy itt a forgalom. elolvastam, hogy mi történt errefelé.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 08:49:39

@cívisvárosi:

"ennek ugye nem kevés költsége van. magánbankok, magánügyvédek nem olcsók. de ezeket meg kell fizetni."

Csak akkor, ha Sanyi úgy gondolja, hogy _számára_ többet érnek ezek a szolgáltatások mint az áruk. Ha erről nincs meggyőződve, akkor nem csak hogy nem _kell_, de egyenesen _nem szabad_ megfizetnie ezeket.

2019.09.18. 09:01:30

@neoteny:
a kormányellenesek azt mondják, hogy orbán olyanná vált, mint grósz károly. és őt leváltja a "demokratikus" "koalíció" (gyurcsány és gyurcsányné léptek koalícióra) és a momentum generáció az új fidesz. és lehetséges? budapesten 60% támogatottságuk van az őket támogató mszp-p-vel és az lmp-vel és a kétfarkú kutyapárttal együttvéve. a jobbik listát se tudott állítani pest megyében.

lehetséges, hogy ők összeállva leváltják tarlóst. hogy a francba ne lehetne lehetséges. szabad választások lesznek. csak most a tv2 azt mondja, hogy szavazz tarlósra. az rtl klub azt, hogy szavazz karácsonyra. és ez már csak egy félig "szabad" sajtó. de budapest "liberális" népe bízik ezekben. jogukban áll összeszerveződni de a fidesznek is jogában áll. és kérdés, hogy ezek hogyan jutnak valamilyen egyezségre. juthatnak-e egyáltalán.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 09:04:03

@cívisvárosi:

"az ütközés ott van, hogy a "liberálisok" azt mondják, hogy nem kell. mert ez az ő elveikkel (hitükkel) ellentétes."

Meg a fogyasztók/vásárlók hitével is. Egyik sem lobbizza a kormányzatot azért, hogy ugyan már emeljenek rezsiköltséget vagy adót vagy vámot. Te sem, Sanyi sem, az akadémikus ismerősöd sem (tényleg, vele mi van? Palkovics felszopója már?), senki sem. Szóval amikor a klasszikus liberálisoknak a magántulajdon tiszteletben tartása iránti elkötelezettségüket róják fel, akkor az a ritka eset van, hogy a klasszikus liberális a _többség_ része: mindeki a magántulajdon tiszteletben tartásának híve -- mindadig, amíg az ő magántulajdonáról van szó. A Bibliát is akkor csapja össze, amikor a Tízparancsolatról van szó, partikulárisan a szomszéd diverz javainak megkívánásáról ill. annak tiltásáról. Nem tetszik neki az, hogy azok a büdös zsidók már ilyen régen rájöttek arra, hogy ő miről szövögeti titkosnak hitt álmait.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 09:05:13

@cívisvárosi:

"a kormányellenesek"

Engem nem érdekelnek a kormányellenesek: én államellenes vagyok.

2019.09.18. 09:17:45

@neoteny:
sanyi azt gondolja, hogy a szolgáltatások alapvetően közszolgáltatások és piaca a valós árunak van. tehát amikor használt bútorokkal kereskedik a garázsában vagy amikor üzletel a zsibogóban, akkor az piac. és amikor az államügyész és az ügyvédek egyezkednek, hogy kulcsár 5 évet vagy 5.5 évet kapjon (és több, mint egy évtizeden át egyezkednek), akkor az sem nem piac, sem nem független bíróság, hanem intézményesített csalás. és ugye nem egy ilyen ügy van. hanem az összes országos ügy ilyen. amin hülyére keresik magukat a sztárügyvédek és ezt legitimálják a nemzetközi jogászok, mondván hogy ez a jogállam a nemzetközi standardok szerint. és valóban ilyesmi. csak sanyi szerint nem az a baj, hogy "sidók", hanem amit csinálnak az nem "kóser". a kormányellenesek szerint sanyi "náci". a klasszikus liberalizmust hirdeti meg a maga iskolázatlan módján.

na most értem persze, hogy virtualizált környezetben sanyinak nincs igaza. mert ott ez fordítva van. a valós áru forgalma válik a világversenyben majdhogynem non-profittá. és a virtualizált szolgáltatásokon képződik a haszon. ez teszi lehetővé a piaci működést a szellemi szabadfoglalkozásúak számára. de ügyvédnek lenni legfeljebb piac, ahogy politikusnak lenni. a politikusnak a lehető legolcsóbb szavazatvásárlásra kell törekednie.

2019.09.18. 09:22:11

@neoteny:
az akadémikus ismerősöm szerint szét kell verni a jelenlegi mta-t. de ő abban nem vesz részt.

2019.09.18. 09:31:59

@neoteny:
a klasszikus liberalizmus a magántulajdont és a köztulajdont egyaránt tiszteletben tartotta. értem persze, hogy csak szerintem. szerinted nem. szerinted minden magántulajdon. nincs olyan, hogy önkormányzati tulajdonú vállalat. mert szerinted egy település polgárai nem állnak demokratikus kockázatközösségben. nem állhatnak, mert az a te hiteddel ellentétes. és egyébként ilyenformán az egyház egy magánvállalkozás. amilyen a hit gyülekezete. hit park kft tulajdona és egy magánszolgáltatás. és ez a kereskedelmi médiával összefonódva szétverik a történelmi egyházi tradíciót. amire az ortodox liberálisok azt mondják, hogy így jártak. legyőzték őket a plázák. az új vallás, ami alapvetően magánjellegű. ez esetben a templomokat vagy privatizálni kellene, vagy lerombolni. és kérdés, hogy kié legyen a nagy-zsinagóga. ez egy vallásháborút indít el.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 09:49:29

@cívisvárosi:

"a klasszikus liberalizmus a magántulajdont és a köztulajdont egyaránt tiszteletben tartotta. értem persze, hogy csak szerintem."

Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.

-- János 8:44

"ez egy vallásháborút indít el."

The Four Horsemen of the Apocalypse

2019.09.18. 09:55:48

@neoteny:
és ehhez társul a politikai iszlám importja, amit a kormányellenesek szintén meghirdetnek. nem akarnak ők kormányozni, ezek nem-kormányzati szerveződések, valódi önkormányzatokat se, hanem európai egyesült államokat akarnak. amerikaiabbak akarnak lenni az amerikaiaknál. orbán azt mondja, hogy a magyar jogállamiság köszöni szépen rendben van. a corpus iuris hungarici ezerszáz éves. és abba 48 órán belül bármit beleírhatnak. alkotmányt kiegészíthetik, átírhatják pszeudo parlamentáris keretek között egészen addig amíg a kormánypárt fidesz frakció alkotmányos többséggel rendelkezik. ezen túl lehetnek politikai meghallgatások, kötelezettség szegési eljáráok. de azokat folytassák le tisztességes módon. tehát ne csak magyarország ellen, hanem az összes tagország ellen, ami állítólagosan sérti az uniós jogot. ha kell, akkor adaptálják a finn jogrendet. és eltörlik az alkotmánybíróságot, mert olyan finnországban nincs. az igazsságszolgáltatást a minisztérium alá rendelik. és úgy a kormánynak még sokkal nagyobb hatalma lesz. elég vicces, hogy demokrácia deficitről a francia elnök beszél. ha kell, akkor átveszik a prezidenciális rendszert. ez ugye mind nagyon európai.

a kormányellesek azt mondják, hogy egy a lényeg, hogy a jövőben nincs európában helyi törvényhozás, magyar nemzetgyűlés, semmi efféle. keresztény államnemzet. azt felvilágosodás meghaladta. van egy nemzetek felett álló szuperelit és az uralkodik a nyugati világ felett és az harcol a kelettel. óceánia eurázsiával. de ez ugye ez éppen az orwelli világ.
www.youtube.com/watch?v=F43DqnMoWi0
ugyanazt hirdetik, amit orbán illetve nem egészen, mert a fidesz másodvonalában a polgári minták jelen vannak. ők szimplán csak beülnének a minisztériumokba. csak várnák a brüsszeli politbüró utasításait. csak ez nem ingsoc, hanem eusoc. szociális európa. mindenki kapjon karácsonyra 1,000 eurót.

2019.09.18. 10:00:54

@neoteny:
afrika hozza magával az éhínséget, az amerikai háborút, a zsidóság egy része képviseli a haragot, a parttalan bosszúvágytól vezérelve követelik az keresztény államnemzetek halálát. és európát ez köti egyre szorosabban ázsiához. és ez távolítja amerikától. ami oroszok érdeke és izrael érdeke. a primitívségig leegyszerűsítve ezek érvényesülnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2019.09.18. 10:18:16

@cívisvárosi:

"követelik az keresztény államnemzetek halálát"

Azt a te atyád követeli:

Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja.

-- János 8:44

morph on deer 2019.09.18. 19:06:13

@pametno:
“Név szerint te”

Kérjél tolmácsot szivi, aki legalább magyarul tud. Komoly előrelépés lenne...
süti beállítások módosítása