1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.10.06. 13:06 HaFr

Hogyan erősíti Orbánt az ipar fejlődési logikája és a negyedik szektor hajnala?

Képtalálat a következőre: „ai robotized factory”

Lassan többet foglalkozunk a gyártó szektorban a jövővel, mint a jelennel. Ebben sok a hype és a kiforratlan gondolatok adásvétele, de elég világosan lehet látni, ahogy az üzleti érdekek hajtják az innovációt a mesterséges intelligencia, a dolgok internete és az alkalmazott digitalizáció egyéb formái felé. A változások iránya eléggé egy irányba mutat és a magam részéről nem látok semmit, ami fenyegetné vagy módosíthatná, a változás sebességét pedig mindössze a technológia rendelkezésre állása és a gazdaságosság korlátozza.

Valamennyire ismerem a helyzetet, mert a cégem a mai vállalatirányítási rendszereket (ERP-MES mainframe) és a digitalizáló frontline-t összekapcsoló menedzsment digitalizációban dolgozik, amelyek mindösszesen (összekapcsolódva) azt fogják eredményezni, hogy teljesen megváltozik a gyárak pozíciója nemcsak az értékláncokban, hanem az emberi ökoszisztémában is. A mi menedzsment platformunk - ami kvázi autonóm, emberi beavatkozást nem igénylő szervezeti intellektusként fog működni az erőforrás-felhasználás irányításában - egy-másfél év múlva alkalmas lesz arra, hogy tervezzen, ütemezzen, gyártást indítson, monitorozza a gyártási folyamatot, újraütemezzen, jelentsen és biztosítsa közben a folyamatos egységköltség-csökkentést. Ne csak támogassa az emberi döntéseket, hanem sokkal pontosabban döntsön odáig menően, hogy adott források mellett lehetővé teszi a közel veszteségmentes értékteremtést.

Az ERP várható redukciójával és az analóg pluginokkal kiegészített AI/IoT-működtette munkaterületekkel együtt az internetre kapcsolt gyár (csoki, autó, ruha) úgy fog kinézni, hogy a vevő (bárki, akár a kiskereskedelem kikapcsolásával) elindíthat egy tökéletesen személyre szabott termékre irányuló gyártási folyamatot, amely az indítás pillanatában (de legalábbis köztes módosítással) percre pontosan meg tudja mondani, mikor fogja kézhez kapni az árut (csoki, autó, ruha, értelemszerűen az aktuális gazdaságossági korlátok mellett). Még egyszer, nehéz nem látni ezt a végpontot. És nehéz nem látni, hogy a gyártáson kívül, ami még a komplex formájában is már most ebbe az irányba fejlődik, a szolgáltató és  legvégül a szellemi folyamatok nagy része is ezekkel a lehetőségekkel és egyszersmind kényszerekkel fog szembenézni.

Mármost, ahogy itt többször beszéltük, aki eltalálja a közelebbi és távolabbi jövőt, az tudja csak megnyerni. Ebben a folyamatban az lesz a győztes, aki a gondolkodást és az algoritmusokat irányítja és tulajdonolja majd. Kivált azokban az országokban, amelyek nem állnak a változások élén (legfeljebb néhány másikkal együtt), már összeszerelés sem okvetlenül fog jutni, ha nem képesek biztosítani a szükséges magasabban képzett (karbantartói. gépbeállítói, szoftvermérnöki) réteget, és a munkanélküli tömegek állami gondoskodás alá kerülnek. A folyamatos átalakulással képződő, alacsonyabb képzettségű embereket sújtó munkanélküliség és az FNA metszéspontjában a társadalmi pacifikációt szolgáló újabb - szórakoztató, rekreációs - (negyedik) szektor jöhet létre. Magyarország töretlenül halad ezen a pályán úgy, hogy a negyedik szektorban a NER máris építi a hadállásait. Az Orbán-rezsim megelőzi a korát, de a kor utol fogja érni. Mikorra a társadalmunk feleszmél (2025-30 között?), már nem lesz esélye a nemzetközi gazdaságot irányító algoritmusok irányításában osztozni, mert annyira leszakadt az oktatási és általában az értékteremtési rendszere; marad neki az állami apanázs, amelynek elköltésével is a NER-t gazdagítja majd..

92 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr714285107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lecsós 2018.10.06. 14:03:35

Nem olyan nagy történet ez, ez a folyamat kb. 40 éve elindult az élelmiszergazdaságban, csak most valamiért nagyon nagy a hipe az ipar 4.0 körül, ami számomra érthetetlen kicsit. Semmi más nem történik, csak az, hogy a globális értékláncok megnyitják integrált ipari környezetüket egy kis tesztelésre külsősöknek, hátha tudnak csinálni ezzel kis pénzt. Meg ingyé fejlesztenek, mert ipar 4.0 meg pályázat, miegymás. Nagyon nincs új a a nap alatt, az eddig felépült integrált rendszerek integrálódnak tovább, és akár minden kapcsolódási ponton kivehető egy s profit, ennyi ez.
Na most egy ilyen világban - ipari gyártási környezetben - a kulcs a lokalizáció, és független termék kibocsátás képessége lesz, legyen az bármi. Ez fog versenyelőnyt generálni lokális szinten. Ez a kor, amiről mesélsz a posztban, a kaja businessben olyan 30 éve beköszöntött. Az van, hogy platform független integrált gyártási terekben csak a tervezett kimenet változataira tudsz végtermék rendszert tervezni, mivel csak ez éri meg. A gond ott szokott kezdődni, amikor nyitni kellene a rendszert, egy másik irányba, vagy be kellene venni egy új alapanyagot a gyártáshoz. Na itt kezdődnek a problémák, mivel ez már nem olyan egyszerű truváj. Az élelmszergazdaságban nem tudnak mit kezdeni egy bizonyos integrációs fok felett, mivel a rendszer menedzselhetetlen pl. integrált minőségügyi oldalról.

Szóval az ipar 4.0 sima integrált platform független gyártási tér, amit valamilyen célra, és eszközül terveznek. Ennyi ez, semmi más, de nem csodafegyver.

www.fao.org/cfs/home/blog/blog-articles/article/en/c/448182/

Az integrált élelmiszergazdaságban felértékelődnek az egyedi dolgok, végtermékek, legyen az bármi.

Ma már simán ki is lehet vonulni a mókuskerékből félig, relatíve egyszerűen. Kint is van, meg bent is van.
A kérdés az lesz, mit kezdesz a városi emberrel. Mert netán rájön arra, hogy a napi 10 e-mail megírása melóként nem értékteremtés. -Ja ez még nincs automatizálva -

Janossz 2018.10.06. 14:54:45

@lecsós: Persze. Virágozzék minden virág.
Lehet kézműves kecskesajtot, meg padlizsánkrémet is csinálni, csak hát a trendek nem effelé mutatnak.
Pláne egy olyan szakadt helyen, amilyenné hazánk válik épp.
Németországban bármikor választhatsz az 1 EU-s tojás (/10 db), és a 3-at érő között.
Ott jól fogy a drágább is.
Mit gondolsz, itthon, áruházban, milyen arányban lehetne eladni őket?

PearlOfScandinavia 2018.10.06. 15:00:44

Ha arra gondolok, hogy ez a teljes folyamat világszinten végbe megy-e 2030-ig, vannak kétségeim,ároktisztító emberre még 2030-ban is valószínuleg szükség lesz Magyarországon.Nincsenek azonban kétségeim azt illetoen, hogy a pozíciófoglalás az említett folyamat már megtörténik 2030-ra.

lecsós 2018.10.06. 15:07:35

@Janossz:
Ezzel bajlódik az integrált élelmiszergazdasági rendszer immáron 30 éve:

6.5 million pounds of beef recalled due to salmonella outbreak

edition.cnn.com/2018/10/04/health/salmonella-outbreak-jbs-tolleson-meat-recall-bn/index.html

Minél integráltabb egy rendszer, annál komolyabb esély van arra, hogy lokális lánc problémák lépjenek fel pl. egy átadási ponton.
Egy bizonyos szint felett menedzselhetetlen. Olyan minőségügyi gondok vannak, amelyek nem menedzselhetőek, pusztán a rendszer méretéből adódóan. Ez egy adottság, a működésmóddal együtt járó hiba.

Nem az a lényeg, hogy az áruházban milyen arányban lehet eladni őket, az áruházban az adott áruházra tervezett termékeket tudsz venni, semmi mást.
Amúgy el lehet adni jó pénzért, és egy család meg tud élni belőle.

Janossz 2018.10.06. 15:17:51

@lecsós: Igazad lenne a harminc évvel ezelőtti magyar viszonyokat feltételezve.
Amikor minden falusi portán röfögött pár disznó, a baromfiudvarban tucatjával várták az etetést a szárnyasok.
A kertben meg büszkén álltak a gyümölcsfák.

Mintha ezer éve lett volna. Ma nem így van.
Nem volt akarat (vagy nem elég erős) Kert-Magyarországra. Még a tojást is a boltban veszik, falun. Evvan.

És ezt már visszacsinálni sem lehet. Nincs Reset gomb a vidékhez.

lecsós 2018.10.06. 15:25:42

@Janossz: Nem temetném én a vidéket Janossz, van ott még jövő, a kibocsátás lehetősége ott vagyon, nincs ezzel gond, hidd el nekem. :)

Janossz 2018.10.06. 15:32:54

@lecsós: Nem temetem én sem.
Az élet él, és élni akar.
Csak siralmas a mai állapota.
Győződj meg róla, Orosházától Délkeletre bárhol, majd megtudod.
Ha arra jársz, vehetsz egy házat is mindjárt, 3 millióért...

lecsós 2018.10.06. 15:40:08

@Janossz: Vannak olyan helyek, ahol 1 ha külterület 50 - 7 milla, és kelendő, amolyan sikk lett a felső körökben venni egy ilyent. Na most nézd meg az ilyen területet 2 év múlva, hányadék, mivel a szerencsétlen gazdag -pl. ügyvéd - azt hiszi, hogy 1 ha terület is úgy működik, mint az excel tábla a gépén. Szánalmas, na.

Mivel Na most ha 3 milla egy ház, akkor ott két év alatt nagyon komoly kis gazdaságot lehet felépíteni. Láttam már ilyent, és működnek, szépen, ahogy kell, egyre több lesz ilyen.

Janossz 2018.10.06. 15:56:44

@lecsós:
Menj oda. Nézd meg. Utána nyilatkozz róla.
Aztán küldj oda olyanokat, akik működtetik, szépen ahogy kell...:-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.10.06. 16:30:00

@PearlOfScandinavia: a 2030 a magyar társadalom állapotára vonatkozott

Bogomil 2018.10.06. 16:49:51

Csak egy tájékozatlan kérdés: mi az az FNA?

Bogomil 2018.10.06. 17:10:35

Ja persze... Én azt hittem, hogy valami angol rövidítésről van szó :-))

fgzb 2018.10.06. 18:39:24

Esetleg valami pozitív forgatókönyv?
Csak mert unalmas, hogy bármi lesz,a NER fog jól járni, mikor már most is okozói és haszonélvezői a helyzetnek.

gono 2018.10.07. 10:31:41

Nagyon sok éve foglalkozom azzal, hogy miként lehetne modellezni ERP-nél lényegesen egyszerűbb és konkrétabb dolgokat automatizálás céljából. A tapasztalat azt mutatja hogy nem nagyon lehet. Lokálisan és időlegesen lehet szép sikereket felmutatni egy kis és ahatékony csapat munkájának eredményeképpen, de mindenképp a szervezeti politika mocsarába süllyed a dolog egy bizonyos méreten felül. Ezt majd talán a szingularitás elintézi nekünk :).
Azért addig is sok sikert kívánok!

DrGehaeuse 2018.10.07. 10:34:25

@fgzb: Az én "pozitív forgatókönyv"-em azzal kezdődik, hogy gyurcsány takarodik - 12 év után itt lenne az ideje. A következő lépés a maszop feloszlása. Azután jöhetne a maradék ellenzék kivonulása a parlamentből az utcára. A valós alkotmányos válság feltárása és a nép tájékoztatása érthető nyelven.

2018.10.07. 10:35:00

@gono:
ezzel csak az a probléma, hogy a szingularitás filozofikus dekonstrukció. egy mese. hülyéknek. kb. update csoki.

2018.10.07. 10:39:32

@DrGehaeuse:
a legutolsó közvéleménykutatási adatok szerint az áprilisi parlamenti választások óta két párt népszerűsége növekedett. az egyik a fidesz, a másik dk.
kozvelemenykutatok.hu/wp-content/uploads/2018/10/np_partpreferencia_20180910_2-1014x572.jpg
gyurcsány része az össznépi játéknak. a nagymamát azért nem beszélik le fletóról, mert ha porondon tartják, akkor a szociálliberális-neokonzervatív ellenzék egésze megbukik.

2018.10.07. 10:52:45

@DrGehaeuse:
úgy egyébként az ellenzék azt mondja, amit gyurcsány. ő is azt mondja, hogy ő majd modern magyarországot teremt. ezt mindenki megígéri. de ezeket a fidesz is megteremti. például errefelé ez a "vr bázis".
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/VR-slider.jpg
a szülők kapnak egy tájékoztatót, amiben le van írva, hogy a vr bázis rosszullétet okozhat, mint a körhinta vagy a hullámvasút. de amúgy nagyon modern. mert kiugorhatsz egy repülőből virtualizáltan. de az a valóságban az érdekes.

és egyébként a gyerekek programozhatnak robotot
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/slider6.jpg
és a belenézhetnek a mikroszkópba.
www.agoradebrecen.hu/wp-content/uploads/gyerekeknek-.jpg
nem igaz az, hogy a fidesz nem akar ilyesmit.
bár ez a kisgyerek láthatóan előbb szabad szemmel szemrevételezi a tárgylemezt. és utána veszi górcső alá. de azt, hogy mit is lát azt, majd a mesterséges intelligencia megmondja helyette.

ricardo 2018.10.07. 11:12:37

Ezekhez a posztokhoz olyan képek illenének, ahol '80-as évekbeli amerikai nagyvárosokat látunk. A felhőkarcolókon villogó Fuji reklámok hirdetik a jövőt.

Janossz 2018.10.07. 11:14:54

@444: " de ezeket a fidesz is megteremti. például errefelé ez a "vr bázis". "

Naná. Sőt, 93000 km2-es VR bázist működtet évek óta.

FrVili 2018.10.07. 12:18:07

@444: Köszönjük MIT, hogy 30 évvel a Lego/LOGO programming environment kifejlesztése és az ugandai középiskolai oktatás
www.researchgate.net/figure/Participants-building-the-LEGO-MindStorm-robots_fig2_300060204
részévé vált képzés után már a debreceni gyerekek is programozhatnak LEGO MINDSTORMS robotokat.
Mindeközben (úgy látszik nem csak felnőttként keresztelkedett meg, hanem írni is újratanult):
www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10156538026301093/10156538026351093/?type=3

Ha így folytatjuk mi leszünk az új japán.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.10.07. 12:48:07

Az alábbi írás abból a szempontból (is) érdekes, hogy a beruházókat a "sajátjaik" kezdik el "piszkálni"

www.zeit.de/2018/41/ungarn-viktor-orban-investment-deutschland-doppelstandard

2018.10.07. 12:57:06

@Janossz:
hiszen éppen arról van szó, hogy nincs semmiféle tudományos forradalom. hanem van egy szingularitás mese.

2018.10.07. 13:33:12

@FrVili:
az alapprobléma az, hogy budapest szinte semmiféle valós árut nem termel, hanem csak fogyaszt. 25 éve nap, mint nap megy befelé az áru. és kifelé megy a szemét, szennyvíz, kultúrmocsok. szellemi javak se állnak elő. és erre a problematikára az a válasz, hogy valami nagy szellemi vívmánnyal beelőzzük a világot. és ehhez kellenek a kockázati tőkealapok. aki el akarja adni magát a külföldnek az menjen külföldre. a nyugat nyugaton van. lehet, hogy kevesebb kutató kell, de összetartóbb csapat. magyarok és nem-magyarok között van politikai ellentét. és ilyenkor megy, hogy mert a fidesz. a fidesz nem cél, hanem egy eszköz. egy eszköz arra, hogy szétverje keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes politikai csoportosulást. ehhez orbán viktor kellett. flörich főrabbi és köves slomó a rangos katikával megvitatják, hogy melyik a megélhetési zsidó. még az is lehet, hogy mindegyik. vitassák meg, döntsék el. és a főváros liberálisnak mondott népe ebbe a csoportosulásban bízik. vagy egy újhullámban. soros alex majd idehoz százcsillió dollárt. hozza ide. ne a többséggel szemben. vagy ha ez nem megy, akkor menjenek bécsbe. tudjuk, hogy le fognak még bennünket köpni.

magyarországon a többség szeretne egy normális kelet-közép európai országot. nem akarjuk robotikában japánt vagy koreát feltétlen beelőzni. nem akarunk feltételen gyorsabb autókat gyártani, mint a németek. legyünk egy normális ország, normális közélettel. és ennek az a módja, hogy a jelenleg szemben álló politikai csoportosulások egyike kikerül a magyar országgyűlésből, és azzal a közélet főáramából. ehhez kell németh sziszi, mészáros lőrinc és társai. ezért lettek ezek a kidobók megválasztva.

vagy a másik opció, hogy ha ennek a csoportnak európa az első, akkor tessenek mondani egy európa tervet. háromnegyed év múlva európa parlamenti választások lesznek. és meg lehet győzni a magyar és a többi európai népet arról, hogy miről is? hogy milyen jó lenne az etnikai arányokat megváltoztatni, mert magyarok, vagy az európaiak ilyen szarok, olyan szarok? mi az a filoszemita elgondolás, amit követni kellene? az, hogy a mulattok magasabb rendűek, mint a feketék és a fehérek csak azért, mert kevertek?

lehet mondani európai tervet, programot. arányos listás választás lesz. egyéni képviselőket se kell állítani. nem muszáj összefogni, nem kell visszaléptetni. ami egy 8 év alatt egy megoldhatatlan probléma az ellenzéki pártok számára. európai parlamenti választások lesznek. tehát még magyarországról se kell feltétlen szót ejteni. jövő májusban megmutathatja az ellenzék, hogy mire képes. ha semmire, vagy csak ugyanarra, amire eddig, akkor esetleg menjenek a francba.

és hogy világos legyen. nem azt állítom, hogy budapest semmire sem képes. dehogy nem, nyilván vannak akik. nem orbán viktor az akadálya annak, hogy megszerveződjön bármiféle az ellenzéktől is független civil mozgalom. hanem maga az ellenzék. hova üljön a vollner, hogy képviselje a hazáját. képviselje. akármelyik frakcióban képviselheti. képviselje. az lmp-ben azon megy a vita, hogy szél bernadett összefogna a baloldallal. volt egy ilyen vita. aki ezt akarja az átlépett a párbeszéd-be. lépjen be a momentum-ba, vagy hozzanak létre hadházy-val egy új mozgalmat. vagy menjenek a francba. úgy legyen valaki képviselő, hogy van egy ügy, amit képviselni akar. van egy cél, amit ha elért, akkor lemond. mi az az ügy, amiért képviselő akar lenni brüsszelben. de ne abban gondolkodjon, hogy leváltsák a "geci" orbánt. arra nem fog szavazni 3 millió fideszes. már pedig abból meg kellene győzni 1 milliót, hogy átszavazzon anélkül, hogy összeomlana az ország. csak így lehet tisztességesen választást nyerni. vagy a rendszer konszolidációjára kellene játszani. vagy lehet mondani alternatívát. szabad a pálya.

FrVili 2018.10.07. 14:05:23

@444:
Az igazi szingularitás (nem a kuhni tudományismereti paradigmaváltás) Orbán kereszténysége és a nyilván von haus aus hozott konzervatív értékrend iránti elkötelezettsége, amely a sváb Kásler Miklós ősmagyarság eredetkutatásaival összhangban saját egyéni identitáskeresésük destruktív kivetítése egy hasonló problémákkal küzdő inkompetens, identitászavaros társadalomra. A szingularitás minden tekintetben a meghasonlottság, az eredetiség hiányában tettenérhető. A Mikes Kelement mímelő írásmód (“Azért,hogy unokáink itt állva azt mondhassák: Legyen minden úgy, mint régen.”) és a közismert Izraellel egyidős idézet tükörfordítása (“Az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz”) a megfelelő szó kicserélésével, erről árulkodik. Mindegy, csak hatásos legyen az, ami azonkívűl, hogy abszurd és groteszk, mint Oskar Matzerath törpe figurája A bádogdobból, még végtelenül hamis is.

Igen az ellenzék éppúgy akadálya annak, hogy ez egy normális ország legyen. Nem hiszem, hogy Orbán tehet mindenről, Orbán csak egy a 90-es években edződött profeszionális hatalomtechnikus, aki visszatükrözi és beszéli a többség nyelvét és láthatóvá tette és felnagyította azt, amivel sokáig nem akartunk szembesülni. Én sem. Mondhatni sokat tanultunk tőle magunkról. Ezért akár hálásak is lehetnénk neki. Na, de hogyan tovább? Parragh úr kijelentése után, hogy most már minden fontos poszton ízig-vérig parasztok ülnek, Budapest mit kezdjen magával? Alakuljon városállamá?
Mivel a dolgok visszafordíthatatlannak és sokak számára elviselhetetlennek tűnnek, ezért akinek lehetőség nyílik, annak az egyetlen megoldás: az ország elhagyása. Ez történik most.

2018.10.07. 15:02:22

@FrVili:
van két csoportosulás, amelyik 25 éve az "a" betűben nem tud megegyezni. a köznép ezt úgy fejti meg, hogy ez két populáció kétféle ideológiával. két szaporodási közösség, amelyek között társas kapcsolat szinte alig van párhuzamos világképekkel és mindkettő uralni akarja az államvallást. és ebből a kettőből választani kell. a határon túliak választottak. a vidék is választott. a főváros még nem. és európa sem. jövő májusban és októberben lesz módja az ellenzéknek bizonyítani. az, hogy ki kivel fog össze, vagy nem fog össze azt esetleg döntsék el. és győzzék meg európát, a fővárost, a vidéket, a határon túliakat. ha ez nem sikerül, akkor lehet nyugatra, ahol állítólag sokkal jobb. tessenek odamenni. sokkal egyszerűbb, mint a nyugatot idehozni. hozzunk már ide egy kis nyugatot. ez így nem megy.

2018.10.07. 15:03:12

de azt is lehet mondani, hogy 125 éve.

fgzb 2018.10.07. 15:46:28

@DrGehaeuse:
Szánalmas, hogy te még mindig Gyurcsánynál tartasz. Tíz éve nincs a hatalomban, a mostani parlamenti frakciója nem oszt-nem szoroz.
Lépjél tovább, szellemileg is, meg nyisd ki a szemedet a világra.

fgzb 2018.10.07. 16:43:47

@444:
Bírom, hogy nyolc év fidesz-dúlás után valaki megállapítja nagy hozzáértéssel, hogy a "legfőbb gond az, hogy sz@r az ellenzék"!

FrVili 2018.10.07. 17:01:12

@444:
Azt is lehet mondani, hogy a keleti nyitás kudarc. A nyugat majmolása és utolérésenek vágya továbbra is minden gazdasági és politikai döntés katalizátora. Orbánék mozgástere arra szolgál, hogy amit elpusztít, azt utána lemásolja, mint egy pszeudokapitalista epigonista, ezzel mintegy beismerve, de a többség elől elrejtve azt a tényt, hogy nincs másik út.
Aki hallott már NER lovagokat saját közegükben beszélni -volt szerencsém- minden második szavuk a “korszerűség” volt. Fikázzák a tokaji bort, mert nem elég korszerű, de istenítik az osztrák borokat, mert már azokat is nemzetközileg előrébb sorolják, miközben olasz habzóbort szürcsölnek.
A CEU mintájára létrehozandó, majd állami alapítványként működő Corvinus egyetem példája megmutatja, hogy hogyan képzelik Magyarország jövőjét. Az államkapitalista azt hiszi, hogy pénz és szándék vagyis presszió kérdése minden. Ezért, ha az állam gondos gazda módjára megfinanszírozza egy alapítványán (ezzel az államtól való ideológiai függetlenség látszatát fentartva, mert ugye minden csak látszat kérdése, ennyit sikerült megérteniük a nyugati világból) keresztül saját intézményét, akkor létrehozhat egy versenyképes (természetesen a nyugati világ egyetemeivel összemérve) tanári bérezést, ideális tanár-diák arányt, fejlett infrastruktúrát, társadalmi osztályhoz tartozásban és kvalitásaikban kiválasztott diákokra épülő elit oktatási intézményt. Tudván, hogy kellő marketing után automatikusan jönnek majd a bel/külföldi diákok, tanárok és velük a nemzetközi eredmények, elismertség, világhír. Láss csodát a maga területén évek alatt felzárkózni képes, nemzetközi versenytársait objektíve mérve is (Quacquarelli Symonds által) elhagyó (végre az első 500 közé is bejutó), akár a legjobb 50 egyetem közé is bekerülő Corvinusszal meg végre majd felléphet eme kiváló oktatási háttérrel rendelkező orzságunk a régóta megérdemelt dobogóra. Hát nem. Nem így működik. Ahogy a fociba ölt pénz sem hozza a világraszóló eredményeket. Hogy miért nem, ezt próbálja e blog szerzője szinte minden bejegyzésével, “súgni, szájon és fülön,mindnyájatoknak, egyenként, külön”. Azonban ez nem titok. Ennek megértése hozzáférhető.

Janossz 2018.10.07. 17:07:56

@444: tessenek odamenni. sokkal egyszerűbb, mint Kirgizisztánt idehozni.

2018.10.07. 17:59:10

@FrVili:
magyarországon egy nemzedék nagyjából 100 ezer főből áll. abból nagyjából 1 ezer fő alkalmas arra, hogy tevékeny módon részt vegyen valamilyen alapkutatási programban, nemzetközi projektekben. és az mta azt mondja, hogy magyarország egy kis ország, ezeknek a fiataloknak a tudományos karrierjét menedzseli úgy, hogy együttműködik az atlanti és transzatlanti világgal. az amerikai egyesült államokkal és az európai unióval. mert hogy ők a szövetségeseink. a magyar nép az eu és a nato belépésről is népszavazással döntött.

nagyjából ez lovász lászló koncepciója. ezt általánosítva egy liberális egységállam független intézményekkel: az akadémia, a közmédia, a kúria, a köztársasági elnök és ezek mellett működik az országgyűlés és a kormány arányos képviselettel pártpolitikai alapon. ezeket ellenőrzi a nyilvánosság, a civil szervezetek. ezek szintén a nyugati világhoz kötődnek. nyílt társadalom alapítványhoz elsősorban, akik a kisebbségek védelmét elsődlegesnek tekintik. és ebből aztán megszerveződik budapest világváros. és az valamilyen módon majd modernizálja a magyar vidéket is. mert ha nem, akkor a globális fejlődés ezt a népet elsöpri.

és erre a koncepcióra a magyarok többsége azt mondja, hogy köszöni, de nem kéri. mert nemzeti keresztény államnemzetet akar. bármit is jelentsen az. orbán viktor erről beszél konkrétumok, valóságos politikai reformok nélkül. ezzel szemben áll egy totális ellenzékiség, amelyik azt mondja, hogy ő nem-nemzeti, nem-keresztény világot képzel el szekuláris világállamot, szinkretikus világegyházat, kozmopolita világpolgárságot és egy globális tőkepiacot. de erre a gyügyei parasztok azt mondják, hogy köszönik szépen, de nem kérik. és az ő szavazataik vannak többségben. nagyjából itt tartunk.

2018.10.07. 18:25:23

@FrVili:
ha lovász lászló féle koncepció érvényesül, akkor magyarországnak nincsenek kutató egyetemei. mert hiszen a kutatói hálózat mta integráns részét képezi. és az el van választva az oktatási célú felsőoktatási intézményektől. ezek után nyilvánvaló, hogy az egyetemek nemzetközi összevetésben lefelé csúsznak mindenféle rangsorban. a fővárosban is van egy széttagolt intézményrendszer. mindezt azért, hogy a ceu legyen a legmagasabban minősítve. aminek célja az, hogy a magyar posztgraduális képzés amerikai magánérdekeknek rendelődjön alá. és ezt szolgálja ki az mta, illetve az mta istandwithceu tagozata. mondhatnám azt is, hogy lovász lászló egy "geci". de nem erről van szó, hanem ezt így képzelik el, ezt így tartják helyesnek, jónak. az akadémikusok egy része ezt támogatja. a többsége. és a fiatal kutatók egy része is. de messze nem mindenki. és egy szabad országban nehogy már ne lehessen mást gondolni. de erről értelmes vitákat nyitni. mert lovász lászló dogmatikusan ragaszkodik az elképzeléseihez. és van egy legitim magyar kormány, ami most nekilátott a tudományos intézményes közegen kísérletezni. palkovics azt mondja, hogy ők átalakítják a corvinus-t egy új típusú mintaegyetemmé. amiről egyelőre keveset tudni. állítólag nem lenne központi állami finanszírozás, hanem helyébe egy a vállalati innováción alapuló ösztöndíjrendszer lépne. ebbe a rendszerbe vonnák be a hallgatók nagyjából egyharmadát. akik ezek után ha jól értem, akkor projektszerűen tanulnának a szakgimnáziumi rendszer folytatásaként. és ha valaki ebbe rendszerbe nem tud, vagy nem akar bekerülni, akkor ők tandíjat fizetnének. a belföldi hallgatók önköltségi áron igyénybe vehetnék az egyetem szolgáltatásait. amiben jelentősen növelnék a külföldi hallgatói és oktatói létszámot. ha jól értem, akkor nagyjából ez lenne a palkovics féle reformkísérlet. az itm pedig tárgyalásokat folytat az mta vezetésével. nagyjából itt tartunk.

FrVili 2018.10.07. 18:31:35

@444: az első koncepcióban nem számoltak a gyügyeikkel, ezért abból ki is maradtak. A másodikban úgy maradnak ki, hogy szavazatok tekintetében csak velük számolnak. Kérdes, mikor jönnek rá, hogy bár az új elit hozzájuk közelebb áll, de ez a kézjelzés nekik is szól, nem csak a libsiknek:
24.p3k.hu/app/uploads/2018/10/dsc2688_a-800x532.jpg

2018.10.07. 18:42:33

@FrVili:
a palkovics féle reformmal az a probléma, hogy mi lesz azzal a gyerekkel, aki csupa ötös volt fizikából. de nem az a célja, hogy megépítse az új ikarus buszt. hanem elmélete vonalon szeretne maradni, vagy kísérleti fizikában is az alapkutatásokba szeretne bevonódni. neki a palkovics féle modellben el kell adósodnia. mert az állam a továbbiakban ilyen helyeket nem finanszírozna.

de ez egy koncepció parragh féle szakgimnáziumi rendszer összekapcsolható a palkovics féle projektszerű tanulmányi rendszerrel. és ennek lehet a kifutása egy társasági adóból finanszírozott akadémiai rendszer tao finanszírozással. ahogyan a futballban is megvalósult.

de már kóka jános is valami hasonlót akart. és erre lehet mondani, hogy palkovics lesz a magyar oktatás gyurcsányja. de azért van egy nagy különbség. hogy palkovics vezette itm összesen egy intézményt verne szét és alakítana át. mert a corvinus-on ha jól értem, akkor szabad kezet kapnak. és a magyar tudományos akadémiával pedig tárgyalnak.

2018.10.07. 18:55:09

@FrVili:
na de mészáros lőrincet a gyügyei parasztok közvetlen le tudják váltani. soros alexet nem tudják. a ceu-t elűzni lehet. a helyébe léphet egy keresztény közép európai egyetem, ahol tanulhat karcsika és krisztike.

erre azt mondja a palkovics, hogy nekik nem lesznek államilag finanszírozott helyei, mert hogy ezek helyébe lépnek a innovatív gazdasági projekteken alapuló vállalati ösztöndíjprogramok. szerintem a gyügyei parasztok arra szavaznak, hogy maradjanak államilag finanszírozott helyek karcsikának és krisztikének.

DrGehaeuse 2018.10.08. 10:37:28

@fgzb: Ne csukd be a szemed! Fletónak van a legnagyobb szerepe orv-bán mindhárom 2/3-ában. Az idei 2/3-hoz is hozzátett pár 100000 szavazatot a puszta jelenlétével és a DK hülye kampányával. Továbbá oroszlánrésze volt abban, hogy sem az LMP, sem a cukisodó Vonábbik nem működött együtt a választásokon a taktikai visszaléptetésekért.
Amíg gyurcsányfletó (most éppen az ellenállás vezéreként) jelen van a politikában, mindent szét fog trollkodni.

screpes 2018.10.08. 11:01:21

@444:
hogyan váltanák le mészáros t közvetlenül a gyügyeiek?
A ceu helyébe miként léphetne egy keresztény közép európai egyetem?
Feltételezem, hogy egyikre mások jelentkeznek, mint a másikra.

2018.10.08. 11:40:46

@screpes:
magyarországon kényelmes kormánytöbbséghez 2.5-3 millió választó egyirányú szavazata szükséges. jelenleg ilyen szavazói bázissal a fidesz rendelkezik. de a köznép dönthet akárhoy. közvetlen leválthatja a kormányt, a kormánypártot. az ngo-kat nem válthatja le. ennek a 2.5-3 millió választónak vélhetően nem ellenezné keresztény közép európai egyetem létrehozását. az orbán kormány a kereszténységet mint többségi államvallást hirdeti meg figyelemmel a vallási kisebbségekre. egutóbb talán rétvári bence tett ilyen nyilatkozatot. de ez eltér a világnézeti semlegesség elveitől, amelyik az állam és az egyházak teljes szétválasztását célozza mondván, hogy a vallás magánügy és annak nincs helye a közéletben.

screpes 2018.10.08. 13:11:53

@444:

Könnyen leválthatja a köznép - ez azt jelentené, hogy három-háromésfélmillió ember jelenik meg azonos nézeten, szavazati egységben..
Mely kérdés mentén alakulhat ki ez, a kormányzati, kiépített klakkal szemben? A hivatalos álláspont szerint most szabad lopni, vagy sem?
Mindenképpen az EU-n belül a helyünk, vagy sem?
Kell e oroszbarátság, vagy sem?
És csak a te kedvedért: egyházi az állami oktatás egyszersmind, vagy nehogy az legyen? Mi a többségi álláspont?
---------
Igazából nem tudom, mi jelenti ebben a környezetben , hogy "közép-európai" egy egyetem. Ez szolgai átvétele a CEU elnevezésének?
Mi jelentené a középeurópaiságot? A hallgatók köre? A tematika? A tanárok?
A piliscsabai Pázmány Péter egyetemet hova sorolod?
A Károli is kifejezetten keresett, bővülő iskola.

FrVili 2018.10.08. 19:50:53

Palkovics minden egyetemi beszédét azzal kezdi, hogy 26 ipari szabadalma van. Csak hogy tisztázza a zsák krumplik számát. Erőt fitogtat es lojalitást vár el. Ő itt tart.

"Az elit kutatóegyetemek, liberal arts egyetemek és a vidéki jó másodvonal is csak megfelelő vezetés mellett tudna működni. Csakhogy Orbán rendszerében a helyi oktatási igényeket felmérő, jó oktatógárdát toborzó és megtartó, önálló döntéseket hozó, független felsőoktatási vezető lehetetlenség. Félnek ugyanis mindenkitől, akit köztisztelet övez és nem földig hajbókoló alattvaló. Háttér nélküli, korábbi mutyijaik miatt szilárdan fogható apparatcsikok kellenek nekik és mára a teljes vezetőgarnitúrát ilyenre cserélték, a debreceni példánynak Fingszagrendet is adtunk pár hónapja. Palkovics terve ugyanis hallgatólagosan nem más, mint a kancellári rendszer csődjének kimondása. Annak a felismerése, hogy a politikai kinevezettek a magyar egyetemekből nagyüzemi seggnyalodákat csináltak, ahol mindenki befogja a száját, nem újít, nem ugrál, és ha történetesen a lepkék párzása a szakterülete, akkor is megpróbál belőle hungarikumot csinálni, mert a Kancellár Úr és a Rektor Úr csak a hungarikumot érti."

azonnali.hu/cikk/20181008_ezert-lesz-kudarcra-itelve-a-corvinus-modell

Ez a nagy helyzet.

2018.10.09. 09:11:36

@FrVili:
ha a lepkék párzását a magyar adófizetők finanszírozzák, akkor csináljon belőle hungarikumot.

screpes 2018.10.09. 11:01:52

@444:

annak idején egy fiatal rokon, ha nem tévedek, akkor még MIÉP-tanonc, azt mondta, hogy a palacsinta, az hungarikum, ő süti majd.
Kérdeztük, mi kell hozzá.

Semmi, csak liszt és víz, meg a forró platni.

2018.10.09. 11:28:52

@screpes:
a kovász nélküli kenyér. pászka, macesz. keresztényeknél ostya. latinul hostia, amit hoznak és osztanak ugyebár. from the PIE root *ǵʰes-: hand. kéz? ógörögül ugyanez: χείρ: kʰěːr. kér? finnegán?

GyMasa 2018.10.10. 18:24:27

Kedves HaFr:

En nem latom ennyire soteten a jovot!
Jelenleg az autoipari termelesre van ralatasom, de abbol azt latom, hogy kozeleben sem vagyunk annak, hogy a gepek elvegyek az emberek munkajat.
Egy auto osszeszerelese meg ma is fokent elomunkaval tortenik.
Csak azok a lepesek vannak robotizalva, amelyikek az emberek valamilyen fiziologiai korlatai azt indokoltta teszik:
- A karosszeria hegesztese, egy gep 24/7-ben a 12000-ik ponthegesztest is pontosan ugyanoda teszi, ugyanabban a minosegben, mint a megelozo 11999-et. Erre egy ember meg 8 oraban sem lenne kepes.
- A festes is ilyen, a robotok nem tepnek be a higitotol, es pontosan ugyanazokkal a mozdulatokkal festik le az autot mindig. Es a leheto legkisebb festekfelhasznalassal.
- Az utolso temakor pedig az anyagmozgatas, amikor a mashol elkeszitett reszegysegeket kell az auto tobbi reszehez illeszteni. Ezek altalaban az olyan nahaz reszegysegek, amiket egy, de meg 2 ember sem tudna mozgatni, napi 8 oraban.
Az osszes tobbi lepese az autogyartasnak emberi munkaerovel valosul meg. Es ebben en nem latok tendencia valtozast jelenleg. Maximum annyi tortenik, hogy a low cost orszagokban nyitnak uzemeket a nyugat europaiak mellett.
Az ugye megvan, hogy a Teslanak eppen a tul automatizalt gyartosor volt az egyik legnagyobb problemaja, ami miatt nem sikerult eleget termelniuk.
Vegul nekik is vissza kellett epiteni a gyartosor nagy reszet emberi alapura.
Azutan ezt a kivansag alapu gyartast sem tudom elkepzelni sikeresnek az autoiparban.
Illetve abban egeszen biztos vagyok, hogy ket dolgot nem fog tudni egy ilyen rendszer:
- Nem lesz gyors
- Nem lesz olcso
Gondolj bele, hogyha valai szeretne egy rozsaszin autot, piros szovet belsovel, ami, lassuk be, elegge retegigeny, akkor az autogyartonak 2 valasztasa van:
- raktaron tart MINDEN lehetseges variaciobol valamekkora keszletet, ami rizikos, es nagyon sokba kerul.
- A beszallitotol varja el ezt a rugalmassagot. Ekkor a beszallitonak kell ugyanazt a raktarkeszletet fenntartania, igy az sem lesz olcsobb, plusz mondjuk mar egy Magyarorszagbol Hamburgba tarto kamiontura is legalabb 2 nap, igy a gyorsasagnak is annyi. (gyorspostaval egy agyrem lenne es oltari draga). Arrol mar nem is beszelve, hogy egy logisztikai lidercnyomas is lenne, hiszen ahhoz, hogy le lehessen gyartani egy ilyen full custom autot, arra lenne szukseg, hogy az osszes alkatresz idoben odaerjen, mire szukseg van ra.
Az autogyarak nem veletlenul mentek el a jelenlegi struktura iranyaba! Ez biztositja ugyanis a leheto legalacsonyabb koltseget es a hozza mert leheto legmagasabb bevetelt.
Ma az emberek a leheto legolcsobban szeretenenk minel jobb minosegu autot venni. ENnek most az az ara, hoyg csak bizonyos megkotesekkel van szabadsaguk megvalasztani, mi legyen az autoban.
(pl. AUDI Q2-est lehet venni kek szinben, VAGY burgundi bor belsovel, kulon-kulon, de ha teszem azt en ezt egyszerre szeretnem, akkor egybol legombolnanak rolam 2300 EUR felarat az "egyedi fenyezes" opcioert, holott elvileg minden elerheto alaparon is.)
- Aztan az ilyen melysegu szemelyre szabott termekek gyartasa eseten meg mindig ott van a hazhozszallitas idoigenye is. Szamomra kisse erdekes koncepcio, hogy 2-3 napot varjak a kedvenc, vörösboros, mokushanyasos Balaton szeletemre, ahelyett, hogy elmennek a boltba, es vennek egy tejcsokisat, fel ora alatt.
Persze, nem tartom kizartnak, hogy eljon ez az ido, is, de ahhoz valahol egy oriasi attoresnek kellene bekovetkeznie, hogy ez legyen az altalanos.
(talan az egyik ilyen jellegzetes pelda a LEGO. Nekik van olyan szolgaltatasuk, hogy vehetsz egyes elemeket is, ha arra lenne szukseged. Ennek ellenere megsem elerheto az osszes elem ebben az opcioban, pedig tulzott akadalya nem lenne neki. (kicsi a helyigenye az elemeknek, olcso a darabar))

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.10. 20:46:31

@GyMasa:

"en ezt egyszerre szeretnem, akkor egybol legombolnanak rolam 2300 EUR felarat"

És aki hajlandó ezt a felárat megfizetni, annak lesz custom Audi Q2-ese (egy-két héten belül), aki meg nem, annak nem lesz.

Az igéret soha nem az volt, hogy a fogyasztó egyedi igényeit ki fogják elégíteni pontosan ugyanazon az áron, amennyiért megvásárolható a tömegtermék. A rendszer nagyszerűsége abban rejlik, hogy képesek (csaknem) minden igényt kielégíteni -- ha a fogyasztó hajlandó megfizetni annak árát.

GyMasa 2018.10.10. 22:43:06

@neoteny:
Akkor bizonyára félreértettem az írást, mert neken az jött le, hogy kizárólag elhatározás kérdése a dolog, és hogy ez be is fog következni.
Amiből én azt a következtetést vontam le, hogy az ár nem fog szignifikánsan változni.
Ennek viszont ellentmond, - legalábbis szerintem - ha csak a fényezés felára 2300 EUR egy <30 000 EUR alatti autón.
Mondjuk, tapasztalataim szerint az informatikai rendszer valóban képes lenne kezelni a kvázi végtelen számú variációkat is, de szerintem a logisztika már nem.
Legalábbis nem rentábilisan. És semmiképpen nem gyorsan.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.11. 04:46:12

@GyMasa:

Azt hiszem a probléma ott van, hogy azt írtad: "elvileg minden elerheto alaparon is". Vagyis lehet kékre festett Audi Q2-t kapni felár nélkül, és lehet burgundi bőr belsős Audi Q2-t kapni felár nélkül.

Tegyük fel, hogy ez így van. Továbbá tegyük fel, hogy az Audi Q2 négy színben kapható: ezüst, fekete, fehér és kék. Amikor az Audi legyárt 100 db Q2-est, el kell döntenie azt, hogy melyik színből mennyit gyártson. Tegyük fel, hogy a korábbi eladási adatok alapján így osztják ki a színeket:

40 db ezüst
30 db fekete
20 db fehér
10 db kék

Az valószínűtlen, hogy a festősoron random módon festenék ezt a 100 autót: valószínűleg a festőrobot csöveit át kell mosni az egyik színről a másikra történő váltáskor, ami költség időben is, mosóanyagban [festékoldóban] is és kimosott festékben is. Így hát lefestik a 40 db ezüstöt, aztán a 30 db feketét, 20 db fehéret és a 10 db kéket (persze a színek sorrendje tetszőleges, a lényeg az hogy az ugyanolyan színűeket egymás után fessék, az átmosást minimalizálandóan).

A következő kérdés az, hogy ezt a 100 különféle színű Q2-est milyen belsővel szereljék: burgundi bőrrel vagy mással. Ismét korábbi eladási adatokból azt bányásszák ki az Audinál, hogy 100-ból 10 Q2-es kelt el burgundi bőr belsővel: 4 fehér színűben, 4 fekete színűben, 2 ezüst színűben és 0 kék színűben. (Habár gyártottak korábban kék színű burgundi bőr belsős Q2-est, de az 2 hónapig állt a raktárban mire olyat rendelt egy Audi autószalon, így olyan kombinációt most nem gyártanak: nem elég nagy rá a kereslet.) Jól meg is rendel az Audi a beszállítótól 10 burgundi bőr belső szettet, és legyártja a 100 db Q2-est ilyen kombinációkban. Ez a "tömegtermelés": amikor az Audi dönti el azt, hogy milyen színből és milyen belsővel mennyi Q2-eset gyárt, ekkor tudja a legjobban optimalizálni a gyártást mert tudja azt, hogy hány darabosak a színsorozatok (így egymás után tudja festeni az egyforma színűeket) és tudja azt, hogy hány burgundi bőr belső szettet kell rendelnie a beszállítótól azért, hogy azok 'azonnal' beépítésre kerüljenek (minimális legyen azok raktározási ideje és az ezzel járó költség).

Te bemész az Audi autószalonba, és azt mondod nekik, hogy egy kék színű burgundi bőr belsős Q2-est akarsz venni. Mire ők azt mondják, hogy van nekik burgundi bőr belsős Q2-esük fehérben meg feketében: ezeket azonnal elviheted. Ha ezüstben akarsz, akkor arra várnod kell egy hetet, de azt megkaphatod felár nélkül. Ha megelégedsz a kék színnel burgundi bőr belső nélkül, olyanjuk is van, azt is elviheted azonnal (felár nélkül). Ha viszont kékben és burgundi bőr belsővel akarod, akkor azért meg kell fizetned az "egyedi fényezés" opció €2300-s árát. Valójában nem a kékre festés árát fizeted meg, hanem a kék színű burgundi bőr belsős kombó árát: azt, hogy az Audi eggyel több burgundi bőr belső szettet rendeljen és azt az egyik kékre fényezett Q2-esébe szerelje, vagy pedig az egyik burgundi bőr belsővel szerelendő fehérérre vagy feketére festendő Q2-est kékre fesse (és akkor nem kell változtatni a megrendelendő burgundi bőr belső szettek számán). Akármelyik utat is választja az Audi, változtatnia kell a gyártáson a (legoptimálisabb, ti. legkisebb költségű) "tömegtermeléshez" képest. Te pedig az ezzel járó összes költséget (és az arra eső hasznot) fizeted meg a €2300-s "egyedi fényezés" felárral.

"csak a fényezés felára 2300 EUR egy <30 000 EUR alatti autón [...] az informatikai rendszer valóban képes lenne kezelni a kvázi végtelen számú variációkat is, de szerintem a logisztika már nem.
Legalábbis nem rentábilisan."

Pontosan ezért €2300 a felár: hogy rentábilis legyen a custom "fényezés" -- valójában a szín és belső custom kombójának -- előállítása, hogy fedezésre kerüljön az ezzel járó összes logisztikai költség.

Amit egy (jól megépített) ERP-MES rendszer képes tenni az épp' ezeknek a logisztikai költségeknek a csökkentése. Ahelyett, hogy Hans az autószalonból felhívná Ulrikét az Audi sales osztályán, hogy rendeljen egy kék burgundi bőr belsős Q2-est és Ulrike küld erről egy emailt Jürgennek a gyártásütemezési részlegen, aki rászól Martinára, hogy rendeljen egy plusz burgundi bőr belső szettet a beszállítótól és utasítja a gyártósori munkavezetőt, hogy az egyik kékre festett Q2-est burgundi bőr belsővel szereljék stb., Hans az autószalonban leül a laptopja elé, bejelentkezik az Audi ERP-MES-ébe, feladja a rendelést a custom Q2-re, a rendszer pedig elvégzi az összes ezzel járó feladatot: kigenerálja az összes szükséges utasítást (pl. a rendelés megváltoztatását -- esetleg már közvetlenül a beszállító saját ERP-MES-ében). Vagy ha preferált megoldás az, hogy eggyel kevesebb fehérre festendő és burgundi bőr belsővel szerelendő Q2-es legyen inkább kékre festve, akkor akár ki is adhatja ezt az utasítást közvetlenül a festőrobotnak. Persze egy ilyen rendszert építeni nem könnyű (és nem is olcsó), de ha jól működik akkor nagyon közel vihető a custom Q2-es előállításának költsége a "tömegtermelt" Q2-es előállítási költségéhez.

GyMasa 2018.10.11. 09:21:27

@neoteny:
Koszi a magyarazatot, igaz ezt eddig is tudtam :-D
Adalekkent a dologhoz:
- Az autogyarak mar nagyon regen nem a szalonokba gyartanak autokat, hanem a vevoi konfiguraciokat. (voltam 2008-ban az Ingolstadt-i gyarban, ahol elmondtak, hogy a legyartott autok 99%-a vevoi megrendelesre keszul, es online kovetheto, hogy eppen hol all a rendeles.)
- Az, hogy az ERP rendszer csokkenteni tudja az _ELOALLITAS_ koltsegeit, az egyaltalan nem jelenti automatikusan, hogy az eladasi ar is olcsobb lesz. Ahhoz elsosorban piaci versenyre lenne szukseg, amit a nemet autogyartok sikeresen blokkolnak.
- A Hafr altal felvazolt jovokep egyaltalan nem a dragan eladott tomeges custom termekek piaca fele mutat. az FNA soha nem fogja lehetove tenni, hogy valaki custom, 3500 USD-s iPhone-val villogjon. Ahhoz igen jol fizeto allasal kell rendelkezni. Azaz, ha a robotok tenyleg elveszik az emberek munkajat, amit en jelenleg egyaltalan nem latom realisnak a kozepes tavu jovoben sem, es az embereknek FNA-t kell adni, akkor az pontosan ugyanolyan lesz, mint anno a nyugdij volt, amikor bevezettek:
Megakadalyozni, hogy az aljanep ehenhaljon/fellazadjon.

2018.10.11. 09:24:20

@neoteny:
tipikusan ez az, amit megoldhatna az audi helyi márkaképviselete akkor ha az ipari szolgáltató lenne. egy összeszerelő üzem, utángyártó részleggel. és erre mondja azt sanyi a kútfúró, hogy ez valójában egy autós szakszövetkezet. ez lehetne a melósoké (mert hogy öcsike is autószerelőnek tanul). csak ez esetben az audi hungária egy kis világot szolgál ki, nagy-magyarországot és annak környezetét. a kisalföldön lesz valamivel olcsóbb audi. és a nagyalföldön bmw. mert hogy ezek az üzemek a helyi igényeket szolgálják ki, közösségi megrendelésekre alapozva. és ez munkahelyteremtő támogatásokkal, beruházási adókedvezményekkel valójában egy félállami rendszer. és könnyen lehet, hogy ez az állam és a piac szempontjából is költséghatékonyabb, mint a jelenlegi globalizált megoldás.

2018.10.11. 09:37:58

@GyMasa:
magyarországon egy járműipari munkahelyet az állam 10-100 millió forintnyi közötti összeggel (infrastruktúra fejlesztéssel, adókedvezménnyel) támogat.

a bajnai-oszkó kormány még felszámolta a debrecen és nagyvárad vasútvonalat azért, mert hogy száz éve nincs rajta utas (ti. a románok a határon felszedték a síneket). most gyorsvasúti összeköttetést akarnak, túl azon, hogy épül az autópálya. és mindez a bmw gyár kedvéért. legyen még olcsóbb a munkaerő. és így a siemens-alstom is megrendeléshez juthat. ezt támogatná a német-francia unió. de lényegében szinte minden termelő üzemet állami/uniós segédlettel fejlesztenek. egyik oldalról adnak, másik oldalról kapnak. és ezzel egy időben a pénzügyi-kereskedő-szolgáltató szektort részelegesen nacionalizálják. és alakítják át a szakképzést nagyrészt szintén a németek igényeinek megfelelően.

GyMasa 2018.10.11. 10:12:36

@444:
"a bajnai-oszkó kormány még felszámolta a debrecen és nagyvárad vasútvonalat azért, mert hogy száz éve nincs rajta utas (ti. a románok a határon felszedték a síneket)."
Igen, es tudod mennyire haragudtam ezert rajuk?
AZ egy rettenetesen inkompetens, szar dontes volt.
Teljesen forditva ultek a lovon, amikor nekialltak a MAV "reformjanak".
Ugyanis nem az ahelyes gondolatmenet, hogy "Az emberek nem hasznaljak az X vonalat, ezert meg kell szuntetni", hanem az a helyes kerdes, hogy "Miert nem hasznaljak az emberek az X vasutvonalat?"
Mert akkor kiderult volna, hogy a kovetkezo okok miatt nem hasznaljak:
- a palya olyan szar, hogy 10-20km/h a maximalis sebesseg rajta
- Emiatt a 40km-nyire levo megyeszekhelyre 2,5 ora az ut egy iranyban
- Az elso vonattal nem lehet beerni a megyeszekhelyre munkakezdesre,
- Az utolso vonat elobb elmegy, mint ahogy az emberek vegeznek a 8 oras munkajukkal
- A szerelvenyek mocskosak, pedig a MAV rendszeresek fizeti a komplett takarito ceget
- A szerelvenyek belul nyaron forrok, telen fagyottak.
- A csatlakozas a megyeszekhelyen olyan, hogy a - mondjuk - Budapest fele meno vonat 10 perccel azelott megy el, hogy a vonat beerne (nem a keses miatt, hanem direkt olyan a menetrend), igy az utas varhat 2-4 orat a kovetkezo vonatra
- Nincsen lenyegi kedvezmeny, ha valaki pl haviberletet vesz a napi jegyek helyett (gyakorlatilag annyi volt a kedvezmeny, hogy eleg volt 1x sorban allni, hogy megvedd a berletet forintra ugyanannyiert, mint a 22 munkanapra juto jegyeket egyenkent)
- Mindez annyiba kerul, hogy egy ember eseten csak marginalisan dragabb autoval jarni, ket ember eseten pedig a vasut mar szignifikansan dragabb.
Na, ezert nem hasznaljak az emberek a vasutat!
Es, erre nem a zsigeri vonalbezaras a megoldas (ami raadasul, jellemzoen agyatlanul oldottak meg, ugyanis nem bezartak a vonalat, hanem csak szuneteltettek rajta a szemelyforgalmat, tehat a teherforgalmat nem szuntettek meg. AMinek az lett a kovetkezmenye, hogy gyakorlatilag semmit nem sporoltak a "bezarassal" de a bevetelt elvettek a vonalaktol, a koltsegek viszont ugyanugy megmaradtak.
Az igazi megoldas a kovetkezo lett volna:
(ezek a nulla (plusz) HUF-ba kerulo megoldasok):
- Ellenorizni a takaritast, hogy megtortenik-e
- Megvaltoztatni a menetrendet, hogy igazodjon az utazok igenyeihez (legalabb elvi esely legyen beerni a munkaba, es utana hazamenni utana, es elerni a csatlakozast a tovabbutazoknak)
(Ezek azok, amiknek plusz koltsege van)
- Feljavitani a palyat, mondjuk 80-asra. Teljesen felesleges km-enkent 3-5 milliardert 250+-os palyat epiteni, boven eleg, km-eknent kb 200 milliobol felhozni a palyat 80km/h-s sebessegre. Ez egyedul fel orara leszoritana a netto menetidot a 2,5-rol
- Felujitani/lecserelni a szerelvenyeket. Ma mar a fedelzeti konnektor, a legkondi mar alapkovetelmeny, sot en az ingyenes WiFi-t is annak neveznem. Raadasul, ezek marginalis pluszkoltsegek a komplett szerelveny felujitasi/vasarlasi koltsegehez kepest.
"most gyorsvasúti összeköttetést akarnak, túl azon, hogy épül az autópálya."
Amivel alapvetoen semmi baj, ugyanis masreszrol permanensen megy a sotetzold rinyalas a klimavaltozasrol, es az autozas demonizalasa.
Egy jol kiepitett vasuti halozat igenis eletkepes alternativaja lehet az autozasnak, ahogy azt mar Nyugat Europa orszagai bebizonyitottak.
"és mindez a bmw gyár kedvéért."
IS.
Meg alapvetoen a jovobe valo beruhazas kedveert.
"legyen még olcsóbb a munkaerő."
Mitol lesz "meg olcsobb"? Eppen az ellenkezoje latszik orszagszerte!
Akarhova telepul egy autogyar, vagy beszallito, ott novekednek a berek.
"és így a siemens-alstom is megrendeléshez juthat."
Ha ok tudjak a legjobb minoseget a legolcsobban szallitani, akkor nem tudom mi a baj veluk?
(az mondjuk egy masik dolog, hogy a Siemens-nek voltak eros korrupcios ugyei...)
"ezt támogatná a német-francia unió."
Ez meg mar csak ilyen.
Tessek kiepiteni versenykepes magyar ipart, es akkor nem leszunk rajuk szorulva.
"de lényegében szinte minden termelő üzemet állami/uniós segédlettel fejlesztenek."
Igen, de ez kb vilagtendencia, es semmi specifikusan magyar nincs benne.
A vilagtoke abba az orszagba megy, ahol a legkisebb koltseggel termelheti a leheto legmagasabb profitot.
"egyik oldalról adnak, másik oldalról kapnak."
Igy van, tehat szerinted ez egy win-win szituacio?
"és alakítják át a szakképzést nagyrészt szintén a németek igényeinek megfelelően."
Hat, inkabb legyen atalakitva a nemet iparvallaltok igenyei szerint, minthogy legyen egy olyan rendszer, amelyik SENKINEK az igenyeit nem elegiti ki.
Azt ne feledd, hogy a nemet iparvallalatok az R&D-juk igen jelentos reszet is Magyarorszagra telepitettek, igy egetoen nagy szukseguk van jolkepzett mernokokre is, nemcsak gyartosori operatorokra!

2018.10.11. 10:42:30

@neoteny:
itten van puzsér róbert főpolgármester jelölt főváros víziója. a sétáló budapest.
index.hu/belfold/2018/10/10/puzser_robert_bejelentkezett_a_fopolgarmesteri_posztra/
ez lényegében az, hogy drága vidékiek. hozzátok be a libát, a tűzhelyet, a tüzelőt a fővárosba. amelyik leszámol kádár népével. az ugyanis csak várta, hogy a libasült a szájába repüljön. a sétáló budapesten lesz majd sztárséf, amelyik a libát kisüti. rendben. és mit ad cserébe. a hulladékot. de majd a zöld budapest nem szennyezi a környezetet. rendben van. de mit cserébe a libáért, a tűzhelyért. semmit. majd nem szennyezi a környezetet. hanem lehet budapesten sérafikálni. mert hát a többi gyarmatbirodalom központjában is lehet. ha new yorkban lehet central park, akkor budapesten miért ne lehetne. ez az egyik vízió. a másik a tarlósé, ami a vasbeton és robbanómotorok világa. a mol épít egy 28 emeletes irodaházat. mert hát new yorkban is van olyan. na jó, nem lesz annyi csak mint moszkvában. a gazprom leszállítja az olcsó üzemanyagot, megépül paks2, kapunk hozzá az olcsó orosz metrókocsit, és újjáépül gül baba türbéje. és tarlós azt mondja, hogy kérem szépen ez a realitás. a kpmg kritizálta az mvm túlárazott informatikai beszerzését. most majd a deloitte lesz a könyvvizsgáló. a kapitalizmus túlárazott szolgáltatások tömkelegén alapul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.11. 10:58:14

@GyMasa:

"Az autogyarak mar nagyon regen nem a szalonokba gyartanak autokat, hanem a vevoi konfiguraciokat."

Úgy érted, hogy a németországi autószalonokban (újautó-kereskedésekben) egy-két-három tesztautó van csak? Azokat lehet vezetni, és a tesztvezetés után eldönti a bauer, hogy milyen extrákat szeretne (anélkül, hogy látna extrákkal szerelt autókat) és azt megrendelik neki, ami megérkezésére várnia kell? Hogy lehetetlen bemenni egy újautó-kereskedésbe és kihajtani egy új autóval?

"Az, hogy az ERP rendszer csokkenteni tudja az _ELOALLITAS_ koltsegeit, az egyaltalan nem jelenti automatikusan, hogy az eladasi ar is olcsobb lesz."

Persze, hogy nem: a javak piaci ára (az az ár, amin adásvételek ténylegesen történnek) csak a kereslettől és a kínálattól függ, nem a jószág előállítási költségétől. A jószág előállítási költségétől a realizált haszon függ: ha egy partikuláris jószág egy adott pillanatbeli keresleti és kínálati viszonyok között 100 pénzért kel el, akkor a termelő-eladó profitjának nagysága attól függ, hogy mekkora költsége volt a jószág megtermelésére: ha 90 pénzébe került, akkor 10 pénz haszna van rajta; ha 50 pénzébe, akkor 50, és ha 110 pénzébe akkor -10 pénz haszna van rajta, vagyis 10 pénz vesztesége.

Tehát a költségcsökkentés a termelő érdeke: úgy tudja növelni az egységnyi jószág termeléséből és eladásából származó profitját. Viszont a megnövekedett egységnyi profit arra sarkallja a termelő-eladót, hogy több egységet termeljen és adjon el, hiszen az is növeli az összprofitja mértékét (ami az egységnyi eladott terméken realizált profit és az eladott egységek számának szorzata). Viszont a több egység termelésével és eladásra kínálásával növeli a terméke kínálatát (jobbra tolja el a kínálati görbét), ami a piaci ár csökkenéséhez vezet: több jószágot csak alacsonyabb piaci ár esetén vesznek a vásárlók (a keresleti görbe balról jobbra lejt) -- ami viszont a profit csökkenéséhez vezet. Ezért van az, hogy az Apple nem árulhatja tetszőlegesen magas áron az iPhone-okat: ha $10,000-ért árulna egyet, akkor hatalmas profitja lenne minden egyes eladott iPhone-on -- de nagyon keveset tudna eladni azon az áron.

"FNA [...] Ahhoz igen jol fizeto allasal kell rendelkezni. [...] ha a robotok tenyleg elveszik az emberek munkajat"

Erre majd egy másik hozzászólásban reflektálok.

2018.10.11. 11:13:47

@GyMasa:
és vajon miért igényelnének jól képzett mérnököket? magasan képzett operátorok kellenek. gépbeállítók. a multik mérnököknek kiírt projektfeladataik arról szólnak, hogy velorexeket építsenek. olyan járműveket, amelyek tutira nem piacosíthatók legfeljebb csak a mozgáskorlátozottak körében.

GyMasa 2018.10.11. 11:43:54

@neoteny:
"Úgy érted, hogy a németországi autószalonokban (újautó-kereskedésekben) egy-két-három tesztautó van csak? "
Nem, hanem, hogy 2008-ban, amikor az autoipar eppen a padlon volt, akkor azt allitotta a termelesvezeto, hoyg azautok 99%-a valos vevoi megrendelesre keszul, es mar megvan a gazdaja.
A maradek 1% az valoban a szalon autok voltak.
"...csak a kereslettől és a kínálattól függ, nem a jószág előállítási költségétől."
Hat, nem feltetlenul.
Ha a hatterben van egy kicci kartell (vagy legalabbis annak eros gyanuja), akkor ar eladasi ar az a kartell tagjainak megallapodasa alapjan alakul ki.
Erre remek pelda a komplett nemet autoipar, akik ugyesen nem egymas ellen versenyeznek/kartelleznek, hanem a vilag TOBBI autogyartoja ellen. Azaz, nem tudsz ramutatni, hogy "Nemetorszagban a VW osszefogott a BMW-vel, hogy mestersegesen magasan tartsak az arakat, mert ez nem igaz, ugyanis mindegyik gyarto benne van.
Ezt viszont valamiert nem feszegetik pl. a franciak, pedig az o labuk alol huzzak ki a talajt a nemetek.
"Ezért van az, hogy az Apple nem árulhatja tetszőlegesen magas áron az iPhone-okat: ha $10,000-ért árulna egyet, akkor hatalmas profitja lenne minden egyes eladott iPhone-on -- de nagyon keveset tudna eladni azon az áron."
Es, ezert nem latom tul realistanak a full custom termekkinalat altalanos ervenyu elharapodzasat.
Gyartoi oldalrol egyertelmuen koltsegnovekedest general, fogyasztoi oldalrol pedig nem latom ra a hatarozott (az egysegsugaru user egyaltalan tudja, hogy mit akar konkretan) igenyt, sem a fizetokepes keresletet.
Ezen talan a Star trek fele Replicator feltalalasa valtoztathatna.
Akkor ugyanis tulajdonkeppen nullara csokkenne a raktarozasi es logisztikai koltseg. (kell ugye egy "nyomtato" meg energia "The so-called 'replicators' can reconstitute matter and produce everything that is needed out of pure energy, no matter whether food, medicaments, or spare parts are required.")

2018.10.11. 11:46:26

@GyMasa:
mondjuk egy ilyen projektfeladat.
www.kozlekedesvilag.hu/wp-content/uploads/2018/06/SZEnergy-Team_2018.jpg
ezek a mérnökök nem azért építenek nevetségesen ostoba autókat, nem azért állnak elő ezzel a szánalmas produkcióval, mert hogy hülyék. hanem olyan extrém peremfeltételeknek kell megfelelniük, hogy esélyük se legyen saját fejlesztésű, a piacon is eladható autót gyártani. mert hogy ez a multiknak nem üzleti érdeke. és ezek a versenyek állami egyetemeken részben állami forrásból teszik. és ezek a "jól képzett" mérnökök kerülnek az államilag támogatott munkahelyekre a "jól képzett" szakmunkásokkal. egy egy nagy-német protektorátus, amit szintén kényszerből lép meg az ország. az, hogy ezért cserébe német vezénylettel még hetes cikkely eljárását is megindítják arra lesz jó, hogy a zsidók után megvan a a következő népcsoport, akik közutálatnak örvendjenek. és hagyományosan ők a németek. vegyesvállalatokat kellene építeni. és ez esetben az audi hungária építhetne egy fele részben magyar modellt: audi h1. és ez esetben az nyilván nem egy ilyen "velorex" lenne.

GyMasa 2018.10.11. 11:54:31

@444:
"és vajon miért igényelnének jól képzett mérnököket?"
R&D.
Mit nem ertesz rajta?
Attol, hogy te nem tudsz rola, Magyarorszagon rengeteg autoipari cegnek van igen nagyletszamu fejlesztokozpontja, ahol vilagszinvonalu termekfejlesztes folyik.
Ezek a teljesseg igenye nelkul:
Bosch, Thyssen-Krupp, Knorr-Bremse, Lear, Continental, Valeo, stb.
A Bosch-nal mar 2006 kornyeken az volt a problema, hogy a novekedesi terveikben evente tobb mernok felvetele szerepelt, mint, amennyien az adott evben elvegzik a magyar egyetemeket, ES alkalmasak fejlesztesi feladatokra (azaz nem valami alibi mernoki szakiranyon vegeztek)
"magasan képzett operátorok kellenek."
Egy operatornak nem kell magasan kepzettnek lennie.
Szocialisan kell kompatibilisnek lennie a tarsadalommal (tudjon viselkedni) es jo monotoniaturessel is kell rendelkeznie (kepes legyen 2x4 oran keresztul, 30 perc szunettel kozben felvaltva a piros es a zold gombot nyomogatni).
Manapsag az elso ponttal vannak problemaik a gyaraknak, mert mar olyan merteku a munkaerohiany, hogy olyan embereket is kenytelenek felvenni, akik hijjan vannak ezeknek az alapveto szocialis tulajdonsagoknak (nem lopunk, meg WC papirt sem, nem verekedessel rendezzuk a vitakat, stb.)
"gépbeállítók."
Ehhez valoban szukseg van specialis ismeretekre, de ezt is el lehet sajatitani erettsegivel.
"a multik mérnököknek kiírt projektfeladataik arról szólnak, hogy velorexeket építsenek. olyan járműveket, amelyek tutira nem piacosíthatók legfeljebb csak a mozgáskorlátozottak körében."
Latom, neked fogalmad sincs rola, hogy mukodik egy autoipari multi belulrol....

2018.10.11. 12:07:23

@neoteny:
a fogyasztók az olcsó tömegtermékek mellett a kapcsolódó szolgáltatásokat drágállják. ezért van az, hogy dobd el a háztartási gépet. mert nincs szerviz. nem éri meg. vagy itt az új iphone gold xs max true depth kamerával és super retina kijelzővel. és ezt eladják a "kreatív" szolgáltató szektorban, ahol majdhogy nem kötelező ezzel közlekedni. de ez lényegében nem különbözik a politikától. az, hogy legyen mondjuk audi hungária német-magyar vegyesvállalat. ez ugye politikai/marketing tevékenység valójában közszolgáltatás.

2018.10.11. 12:14:52

@GyMasa:
ja, baszdmeg szociálisan legyen jó a gépekhez. nem vagy te véletlen német? azok ilyen hülyék.

GyMasa 2018.10.11. 12:16:17

@444:
"mondjuk egy ilyen projektfeladat."
Lesz mukodo link is?
"ezek a mérnökök..."
Mivel nem tudom, mirol beszelsz, igy reagalni sem tudok ra erdemben.
"hanem olyan extrém peremfeltételeknek kell megfelelniük, hogy esélyük se legyen saját fejlesztésű, a piacon is eladható autót gyártani."
Ennek nem feltetlenul rossz a hatasa.
ELso lepeskent boven elegendo, ha elsajatitjak a nyugati munkamoralt es szemleletmodot, (lehetoleg minel tobben) hogy amikor majd esetleg kialakul a magyar ipar is, akkor legyen mogotte alkalmas tudasanyagnak es munkamoralnak a birtokaban levo mernokgarda, akik kepesek legyenek a fejlesztesre.
Arrol mar nem is beszelve, hogy a "lehetetlen" elvarasok megoldasa tobb eszet/lelemenyesseget igenyel, igy az ilyen projektben resztvevok sokkal tobbet tanulnak ebbol projektbol, mint azok a fejlesztok, akik csuklobol ollozzak ossze a ceges komponens adatbazisbol az n+1-dik motorvezerlot.
"mert hogy ez a multiknak nem üzleti érdeke."
Mar hogyne lenne az!
Ha belefutnak egy problemaba, amit vilagszerte Sehol nem tudtak eddig megoldani, de magyar mernokokkel sikerul nekik, akkor egy akkora elonyre tesznek szert, ami oriasi penzugyi elonyt biztosit nekik.
"és ezek a versenyek állami egyetemeken részben állami forrásból teszik."
Ez vilagszerte igy van.
Az oktatas nagyreszt allami feladat mindenhol.
"és ezek a "jól képzett" mérnökök kerülnek az államilag támogatott munkahelyekre a "jól képzett" szakmunkásokkal."
Az allamilag tamogatott munkahely meg mindig sokkal jobb, mint a Magyarorszagon allamilag nem tamogatott, de Romaniaban allamilag tamogatott munkahely.
Legalabbis ossz-nemzetgazdasagi szinten jobb.
Lehet, hogy nem idealis, de ez van, ilyen a vilag!
"egy egy nagy-német protektorátus, amit szintén kényszerből lép meg az ország."
Igen, de az orszag is profital belole, lehet, hogy nem olyan aranyban, mint ahogy szerinted az helyes lenne, de a vilag mar csak ilyen kies, hideg, gonosz hely...
"az, hogy ezért cserébe német vezénylettel még hetes cikkely eljárását is megindítják"
Ennek vard ki a veget!
- Az, hogy barmi erdemi retorzio eri az orszagot, annak kb. nulla az eselye. Ott vannak alenygelek, meg mostmar a romanok, is, akik hasonlo cipoben jarnak. Ok egeszen biztosan nem fogjak tovabbengedni ezt az eljarast.
- Jovore EU valasztasok lesznek, es ahogy ma kinez, eros fordulat for bekovetkezni a parlament osszeteteleben.Es, akkor majd egybol nem lesz annyira fontos tovabbvinni az egeszet.
"arra lesz jó, hogy a zsidók után megvan a a következő népcsoport, akik közutálatnak örvendjenek és hagyományosan ők a németek."
Szerintem erre nem fog sor kerulni, az emberek nem a "nemeteket" utaljak, hanem a progressziv kulturmarxistakat, a tarsadalmi mernokoskodeseikkel egyutt.
"vegyesvállalatokat kellene építeni."
Oh, Istenem, mar megint ezzel jossz!
A kommunizmus elmult, es amugy sem mukodokepes, ertem?
"és ez esetben az audi hungária építhetne egy fele részben magyar modellt: audi h1."
De nem fog, ha nem lat benne uzletet!
Az AUDI-nak a profittermeles a fo feladata.
Ha barmelyik kormany ra akar eroltetni barmifele olyan dolgot, amelyik ezt a profittermelest jelentosen akadalyozza, akkor az AUDI nemet fog mondani.
(Persze Kina egy jo pelda arra, hogy van az a penz, amiert barkinek elkezd korpasodni a haja, de ott is alapveto elvaras, hogy profitaljon a ceg az uzletbol!)
"és ez esetben az nyilván nem egy ilyen "velorex" lenne."
Gondolom, ez a 403-as linkedre valo visszautalas ismet.

GyMasa 2018.10.11. 12:21:28

@444:
"ja, baszdmeg szociálisan legyen jó a gépekhez. nem vagy te véletlen német? azok ilyen hülyék."
Akkor most a te stilusodban:
Nem, bazdmeg, nem a gepekhez kell szocialisan jonak lennie, hanem a tobbi emberhez, erted?
Tudod eleg szar olyan helyen dolgozni, ahol mindig lesni kell a hatad moge, hogy mikor kevernek le egy maflast, illetve delutanra nem biztos, hogy a penztarcad meg mindig a szekrenyedben van, ahova reggel BEZARTAD...

2018.10.11. 12:47:34

@GyMasa:
jól kell fizetni a munkásokat. és ez esetben nem lopják el a pénztárcádat. a reemtsma nevű dohánygyár ide települt. ez már régen volt. és a munkaközvetítő kérlelt, hogy menjek már el állásinterjúra. mert nekik ez pénz, nekem meg tapasztalat. és elmentem úgy, hogy tudtam, hogy nem akarok oda menni. ezért a több fordulós kiválasztást végig szemétkedtem. és így jutottam el valami hamburgi fickóhoz. aki előadta, hogy képzeljem el, hogy itt lopják a dohánytermékeket. mondtam, hogy nem kell elképzelni. pontosan tudom, mert a portánál alig akartak beengedni. éppen vitték ki a szajrét. és erre azt kérdezte, hogy tudom, hogy kik vitték ki. mondtam, hogy persze, hogy tudom. hónapok óta nyomoznak. újabb biztonsági őröket vesznek fel. mondtam neki, hogy azoknak mindnek kell fizetéskiegészítés. így még több dohányt fognak lopni. ne kezdjen el munkamorálról hablatyolni. az üzemeket pont úgy építik meg a börtönöket.

2018.10.11. 13:00:36

@GyMasa:
100 éve így nézett ki a magyar királyi dohánygyár. dohanymuzeum.hu/sites/default/files/kepek/debreceni_dohanygyar_1908.JPG
mint egy iskola. (és most mindegy, hogy melyik ágazatról van szó)
50 éve építettek hozzá a szocialisták.
dohanymuzeum.hu/sites/default/files/kepek/debreceni_dohanygyar_szocialis_epulet.JPG
még ez is így úgy nézett ki, mint egy szocialista iskola.
abból lett ez a kombó.
dohanymuzeum.hu/sites/default/files/kepek/debreceni_dohanygyar_0.jpg
25 éve ez veszítette el a piacát. de a most épülő üzemek már nem iskolának tűnnek, hanem sokkal inkább börtönöknek. és ezek termelték ki a jobbik szavazóit. ezekben vannak napközis foglalkoztatók. ezek termelték ki a fideszt. ami arra jó, hogy szétverték a pesten a libsi, komcsi zsidókat. ezeket államilag támogatott üzemeket tartósan csak vegyesvállalati formában lehet fenntartani, vagy sehogy.

2018.10.11. 13:17:01

@neoteny:
egy remek példa. az ecosia nevű startup azt mondja, hogy ha az ő keresőjüket használják, akkor ők a bevétel 80%-át erdőtelepítésre használják.
index.hu/kulfold/2018/10/11/ecosia_erdo_faultetes_kornyezetvedelem_rwe/
mert hogy a rwe úgy termeli a profitot, hogy elpusztít egy erdőt. államosítsák az erőművet és alakítsák közszolgáltatássá. úgy majd nem termel profitot. vagy a versengő energetikai cégek el fogják pusztítani az erdőt. és az nyer, amelyik a legnagyobb környezetpusztítást végzi, vagy a legtöbb környezetvédőt fizeti meg a konkurenseivel szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.11. 13:24:21

@GyMasa:

"Nem, hanem, hogy 2008-ban, amikor az autoipar eppen a padlon volt, akkor azt allitotta a termelesvezeto"

Te viszont azt állítottad, hogy "[a]z autogyarak mar nagyon regen nem a szalonokba gyartanak autokat, hanem a vevoi konfiguraciokat", vagyis hogy a 2008-as állapot -- ahogy azt a termelésvezető akkor neked állította -- azóta folyamatosan fennáll: hogy azóta egy újautó-kereskedőnél 100 vásárlóból 99 nem egy új autóban ülve távozik, hanem csak rendelést ad le az egyedi autójára, és megvárja azt, amíg legyártják azt számára.

""...csak a kereslettől és a kínálattól függ, nem a jószág előállítási költségétől."
Hat, nem feltetlenul.
Ha a hatterben van egy kicci kartell (vagy legalabbis annak eros gyanuja), akkor ar eladasi ar az a kartell tagjainak megallapodasa alapjan alakul ki."

Vagyis a kartelltagok a kínálat manipulálásán (a kartelltagok piaci részesedéseinek rögzítésén) keresztül tartják fenn a kartellárakat: vagyis a piaci ár feltétlenül csak a kereslettől és kínálattól függ.

És pontosan emiatt van az, hogy a kartellek inherensen instabil szerveződések: mindegyik kartelltag több bevételre (és haszonra) tud szert tenni akkor, ha (titokban) defektál úgy, hogy a kartellárnál alacsonyabb áron adja el a termékeit, így növelve a piaci részesedését.

"nem latom tul realistanak a full custom termekkinalat altalanos ervenyu elharapodzasat"

No de épp' most fejtetted ki azt, hogy a német autóiparban általánosan elharapódzott a full custom termékkínálat: hogy a német autók 99%-át vevői konfigurációk kielégítésére gyártják. Ha a német autóipar képes ezt az üzletpolitikát folytatni _és_ hasznot hajtóan működni, akkor mi akadálya van annak, hogy más iparágak is így tegyenek?

2018.10.11. 13:36:54

@neoteny:
a példákat hosszasan lehet sorolni. az egy politikai kérdés, hogy ki kerüljön privilegizált szolgáltató szerepkörbe. weiss manfréd helyébe lépett tiborcz istván.
index.hu/gazdasag/2018/10/08/butikhotelt_fejleszt_az_andrassy_uton_tiborcz_istvan_cege/
ők butikhotelt építenek egy milliárd forint hitelből. és az index publicistája szerint összefonódás a tiborcz család és a kormány között. a miniszterelnök veje, mint az köztudomású. az ne legyen. de akkor ki építse. rogán antal a gyerekének nevelőapja, vagy a szomszédjának az ügyvédje? vagy kóka jános gyerekkori barátja? gyurcsány ferenc anyósának az üzlettársa? melyikük legyen?

GyMasa 2018.10.11. 13:43:03

@neoteny:
"Te viszont azt állítottad, hogy..."
OKk, igazad van, nem fogalmaztam egyertelmuen, elnezest kerek!
"És pontosan emiatt van az, hogy a kartellek inherensen instabil szerveződések: "
A kerdes csak annyi, hogy milyen idotavon instabilak...
100 ev mondjuk egy ember szempontjabol mar orokkevalosag :-)
"No de épp' most fejtetted ki azt, hogy a német autóiparban általánosan elharapódzott a full custom termékkínálat: hogy a német autók 99%-át vevői konfigurációk kielégítésére gyártják. "
Csakhogy ez NEM full custom kinalat, hiszen vannak megkotesek azugyben, hogy mit kerhetsz, es mit nem.
PL. ha nagykepernyos szines navigaciot szeretnel, ahhoz meg kell venned plusz 700 EUR-ert a "7 lemezes DVD lejatszot", amire mondjuk nincs szukseged.

2018.10.11. 13:45:21

@neoteny:
de nem volt képes. ennek az árát fizettetik meg szijjártó péterrel. csak közben azt szeretnék, hogy német legyen a következő eu biztos. ezért megindítják a hetes cikkely szerinti eljárást magyarország ellen. mandfred weber személyesen kampányolt gulyás gergelynek. majd megszavazta, hogy autoriter módon vezeti a miniszterelnökséget. mert ők nem asszisztálhatnak a ceu bezárásához. ezért azt mondják, hogy magyarországon rendszerszintű a korrupció. de abban a német cégek az élenjárók. ezt már oettinger biztos is elmagyarázta. ne akarják már megvonni a támogatást. a rendszer az állami támogatások támogatásának a támogatásán alapul.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.11. 13:49:25

@444:

"az egy politikai kérdés, hogy ki kerüljön privilegizált szolgáltató szerepkörbe."

Van egy ezt megelőző politikai kérdés is: kerüljön-e egyáltalán bárki is privilegizált szolgáltatói szerepkörbe.

2018.10.11. 14:01:04

@GyMasa:
volt, hogy a google kifejleszti a moduláris telefont. össze lehet rakni a telefont, hogy az alapszolgáltatáson (a telefonáláson túl) milyen extrát nyújtson. legyen nagy felbontású a kijelző, de cserébe többet kell tölteni. jobban szóljon a hangszóró. de cserébe kicsit nagyobb lesz. az alkatrészeket modulárisan tervezik. és 100 felhasználóból 99 azt mondta, hogy ilyet szeretne. csak aztán rájött a google, hogy ilyesmi neki nem érdeke. hiszen ezzel a délkelet ázsiai hadver gyártók értékesítenék a termékeiket a nyílt forráskódú szoftverekkel. a google ezek után mégis mit adna el? a samsung is azt mondta, hogy ilyen telefonok nem kellenek. és az apple is. inkább legyen iphone xs max gold super fejlettebb faceid-val és retina kijelzővel. vegyél olyat facebook-ozáshoz.

az apple érdeke nyilván nem az, hogy piacra dobjon egy modulárisan tervezett telefont, amit összeraknak a felhasználók. ahogyan mondjuk a pc-ket is így rakták össze évtizedeken át. otthon a lakásban. legfeljebb át kellett hívni a szomszéd gyereket. ugyanígy az autóba is be lehet szerelni az alkatrészeket otthon a garázsban. vajon miért kell ezért messzire üzenni a robotoknak?

2018.10.11. 14:14:10

@neoteny:
na de ki alapítson erre egy 10 millió forintos céget és kapjon hozzá 1,000 millió forint hitelt? és ezek után ki döntse el, hogy kapjon-e a 100 éves falépcső műemléki védelmet, mert hogy azon járt weiss manfréd. ez mennyire fontos a nemzetnek. errefelé őrzik azt a széket, amibe kossuth lajos beleült. és amikor felállt, akkor kimondta a trónfosztást. ez politika.

mit tanítsunk petőfi sándortól?
ez is petőfi vers.

MIT NEM BESZÉL AZ A NÉMET...

Mit nem beszél az a német,
Az istennyila ütné meg!
Azt követeli a svábság:
Fizessük az adósságát.

Ha csináltad, fizesd is ki,
Ha a nyelved öltöd is ki,
Ha meggebedsz is beléje,
Ebugatta himpellére!...

Ha pediglen nem fizetünk,
Aszondja, hogy jaj minekünk,
Háborút küld a magyarra,
Országunkat elfoglalja.

Foglalod a kurvanyádat,
De nem ám a mi hazánkat!...
Hadat nekünk ők izennek,
Kik egy nyúlra heten mennek.

Lassan, német, húzd meg magad,
Könnyen emberedre akadsz;
Ha el nem férsz a bőrödbe',
Majd kihúzunk mi belőle!

Itt voltatok csókolózni,
Mostan jöttök hadakozni?
Jól van hát, jól van, jőjetek,
Majd elválik, ki bánja meg.

Azt a jó tanácsot adom,
Jőjetek nagy falábakon,
Hogy hosszúkat léphessetek,
Mert megkergetünk bennetek.

Fegyverre nem is méltatunk,
Mint a kutyát, kibotozunk,
Ugy kiverünk, jobban se' kell,
Még a pipánk sem alszik el!

Pest, 1848. május

2018.10.11. 14:28:56

@neoteny:
egy szakgimnáziumi érettségi feladat, hogy a szabadságharc költőjének verse alapján elemezze, hogy mennyiben segítették a németek a magyar polgári forradalmat, polgár fordulatot, a polgárosodást.

GyMasa 2018.10.11. 15:14:34

@444:
"...a google ezek után mégis mit adna el?..."
Ugyanazt, mint eddig, a felhasznalok profiljat, es a jol celzott reklamok lehetoseget a hirdetoknek.
A Google-nek eddig sem a HW volt a fo beveteli forrasa, nem azon akarnak keresni.
Nekik teljesen mindegy, hogy min fut az Androidjuk, Samsung telefonon, SONY telefonon, vagy az altalam osszetakolt, meg szigszalagozott fosadekon.

2018.10.11. 15:35:39

@GyMasa:
ha igazad lenne, akkor a héten nem dobták volna piacra ezeket a termékeket.
amp.businessinsider.com/images/5bbe09da80538337521d48c7-1920-976.jpg
ha piacra dobnak egy modulárisan tervezett telefont, akkor azzal a beszállítóiakat, a dél-kelet ázsiai alkatrész gyártókat hozzák helyzetbe. és majd ezek után ők mondják meg, hogy azokon milyen operációs rendszer fusson és azokon milyen szolgáltatás működjön. most a google mondja meg, az apple, a samsung és a sony. modulárisan tervezett iparcikkek esetén hirtelen túl sok gyártó kezdene el versenyezni. az az oligopol helyzetben levő multiknak nagyon nem érdekük.

GyMasa 2018.10.11. 15:45:39

@444:
"ha igazad lenne, akkor a héten nem dobták volna piacra ezeket a termékeket."
Miert, ezek a termekek nem gyujtenek felhasznaloi adatokat rolad?
Ezeken szerinted jol keres a Google?
"ha piacra dobnak egy modulárisan tervezett telefont, akkor azzal a beszállítóiakat, a dél-kelet ázsiai alkatrész gyártókat hozzák helyzetbe."
Ma is MINDEN telefon a tavol-keleten keszul (iPhone: Kina, Samsung: Korea. SONY: Japan), igy semmifele valtozast nem okozna egy modularis telefon ezugyben.
"és majd ezek után ők mondják meg, hogy azokon milyen operációs rendszer fusson és azokon milyen szolgáltatás működjön."
Hat, _AMUGY_ tul nagy valasztek nincsen am Operacios rendszerekbol!
- Van az iOS az Appletol
- Van az Android kulonfele valtozatai a Google-tol
- Valami marginalis reszesedese van a Microsoftnak (illetve hol van neki, hol nincs, mert most is eppen kiszallt a mobil-uzletbol)
- Az Ubuntu probalkozott meg Linux alapu OS-sel, de az is beleallt a foldbe.
- Talan a Blackberrynek van meg sajat OS-e de ok annyira marginalis ceg voltak az elmult evtizedben, hogy nem is kovetem, mit csinalnak...
"most a google mondja meg, az apple, a samsung és a sony."
Na, ebben egyet ertunk!
" modulárisan tervezett iparcikkek esetén hirtelen túl sok gyártó kezdene el versenyezni."
Nem hiszem. Olcsobb valami Androidot a HW-re szabni, mint egy vadiuj OS-t kifejleszteni a semmibol. Esetleg az Ubunutnak lenne meg eselye, de ok szerintem most egy idore nem fognak ebbe ujbol belefogni.
"az az oligopol helyzetben levő multiknak nagyon nem érdekük."
Ebben igazad van, csakhogy ez a multi pont nem a Google, hanem az osszes tobbi telefongyarto, akik viszont meg a HW eladasokbol akarnak megelni, es nekik nem lenne jo uzlet, hogy az egesz, 600 EUR-os telefonod eldobasa helyett csak lecsereled a kamera modult 40 EUR-ert...

2018.10.11. 16:47:04

@GyMasa:
a microsoft azzal szorította ki az ibm-et, hogy mindenféle pc-s szabványt követő hardvert összerakhattál és azon elindult a windows. és egyébként a windows phone is akkor lett volna sikeres ha ugyanezt az élményt nyújtotta mobilokon. csak nem nyújtotta, mert erre azt mondták nekik a gyártók, hogy azt nem támogatják. ázsiából a samsung és a sony. és ez az apple érdekeivel is szemben állt. kínai szabványokban olyan nagyon senki se bízik. és ezzel ez a kérdés el is dőlt.

na de ezzel együtt nyilvánvaló, hogy így kellene iparcikkeket gyártani. van a magyar szabvány. az azt mondja, hogy ilyen részekből áll a szabványos telefon. vagy akármilyen tömegtermék. és a szakközépiskolában ezeket tanítják. így és így kell telefon készüléket, vagy hálózatot szerelni. ezek és ezek a szabványok. na most ezek után jóska és képes szerelni, vagy összeszerelni egy telefont. és ebből képes jövedelmet szerezni magának. ebből még fent tudja tartani saját magát, a közalkalmazotti feleségét és két gyerekét. tipikusan így reprodukálja magát. ha jóska elég okos, akkor kitalál valamilyen új dolgot. az a szabadalom. az megsérti a szabványt. az előírja, hogy így csatlakozzon. de jóska kitalálja, hogy az úgy nem lesz jó. ő talált egy jobb csatlakozást, vagy valamit máshogy rakott össze. és egy önkormányzat azt mondja, hogy na jó. de jure legyen ez a helyi szabvány. és egyébként vannak globális szabványok, amelyeket de facto követnek. a kis és középvállalkozások ebben a modellben versenyképesek. szabályozások versenyeznek. ez esetben a bmw a szabványos bajor autómotor gyártó. de azt szét kellene szedni alkatrészgyártókra. ami jelenlegi többségi tulajdonosnak nem érdeke. de másképp nem fogja tudni fenntartani, mert majd nekimennek, hogy milyen környezetkárosító megoldást alkalmaz, mennyi támogatást nyúl le, stb. most már a világ nagyvállalkozói körében nincs senki, akit példaképként állíthatnának a nézőgyerekek elé. mert az interneten vissza lehet beszélni. és ha azt mondják, hogy legyél olyan, mint jeff bezos, akkor millióan mondják azt, hogy az egy köcsög. és ezt használja ki trump. azt mondja, hogy ő majd beszól ezeknek a köcsög liberálisoknak, csak válasszák meg elnöknek. és megválasztják. orbán azt mondja, hogy gonosz multik. és megválasztják. csak persze trump vagy orbán rendszere se tartható fent a jelenlegi formájában. de most úgy tűnik, hogy a köznép korábbi liberális világrendet se akarja visszahozni. úgy, hogy ebből létrejön egy patthelyzet.

2018.10.11. 17:06:57

@neoteny:
egy átlag magyar szakmunkás megspórolhatna évi 1 millió forintot, amit befektethetne. egy átlag magyar szakmérnök évi 10 millió forintot. valójában ennek a tizedét se fektetik be magyarországon legalábbis. mert hogy nincs közbizalom.

tehát kellene 1,000 kisbefektető, hogy az andrássy úton butikhotelt építsen. és még budapesten sincs ennyi. 1 millió aktív keresőből. nincs precedens arra, hogy ilyenformán összeállnak. hanem azt mondják, hogy ne a tiborcz építse. ki építse? schmidt mária kisfia, vagy bojár gábor összefog a momentummal, vagy göncz kingával. aki 1 milliárd forintot kockáztat az már összefonódna a politikával. puzsér róbert barátai budapesten akár választást is nyerhetnek. mert esetleges módon beáll mögé az összes ellenzéki párt. és lehet akár egy márky zay. ők megépítenék a sétáló budapestet. de mit adnának az építőanyagért cserébe? és erre az a válasz, hogy pénzt. ha pénzt, akkor azt hatalmi szóval generálják ki. az matolcsy barátainak kezében van. csak puzsi azt mondja, hogy nehogy már ádi építse a sétáló budapestet. ki építse, és mit adna érte cserébe?

GyMasa 2018.10.11. 17:31:42

@444:
"egy átlag magyar szakmunkás megspórolhatna évi 1 millió forintot, amit befektethetne."
Az havonta 83333,33 HUF.
Ami, szerintem meg egy havi netto 200-at kereso szakmunkasnak is tulzott megterheles lenne.
"egy átlag magyar szakmérnök évi 10 millió forintot."
Egy atlag szakmernok nem is keres meg evente 10 millio HUF-t. Mivel az havi netto 830 kHUF lenne.
Az semmikeppen nem egy "atlagos" mernoki kereset.
"valójában ennek a tizedét se fektetik be magyarozágon legalábbis. mert hogy nincs közbizalom."
Nem, nem azert, hanem mert nem keresnek ennyit.

2018.10.11. 19:13:55

@GyMasa:
ennyi lenne az ideális. de ennyit nem keresnek, de ha keresnének is ennyit nem fektetnek be. azért nem, mert általánosan elfogadott üzletpolitika, közbizalom nélkül nem megy. államvallás nincs tisztázva. és most ortodox liberális zsidókat rakják ki. ehhez kell ez a cigánykodás. ami ebben az országban lassan egy évtizede folyik. és ezek után lehet kiegyezni a betelepült németekkel, vagy nem lehet és ez esetben cudar idők következnek. de persze ez így lehet, hogy túl sötét kép, túl azon, hogy politikailag sem korrekt.

Janossz 2018.10.11. 20:25:21

@444: " ehhez kell ez a cigánykodás. ami ebben az országban lassan egy évtizede folyik. "
Épp ideje lenne abbahagyni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.11. 21:35:23

@444:

"tehát kellene 1,000 kisbefektető, hogy az andrássy úton butikhotelt építsen. és még budapesten sincs ennyi. 1 millió aktív keresőből."

A Quaestorba valami 30,000-en fektettek be valami 77 milliárd összegben.

Tavaly júniusban 6126 milliárd forint volt a lakossági állampapír-állomány összege.

Próbálkozz újra.

GyMasa 2018.10.12. 22:52:11

@screpes:
"van közbizalom? "
AZ teljesn mindegy, ha nincs meg a "444" által vízionált havi megtakarítási összeg.
Nekem, ha pl lenne havi 2500 EUR szabad összegem, akkor valószínűleg befektetném Magyar államkötvénybe, de nincs.
444 valami teljesen illuzórikus állapotokról fantáziál, amiknek nincs túl sok köze a valósághoz...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.13. 09:32:55

@444:

"csakhogy ezek nagyrészt államilag garantált befektetések."

Ja, hogy akkor van többször 1,000 kisbefektető is, csak nem akarnak kockázatot vállalni. Akkor viszont meg kell elégedniük az államilag garantált befektetések hozamával, amik szükségszerűen a legalacsonyabbak -- jó esetben magasabbak, mint a (tényleges) infláció mértéke.

"európai többség olyan uniót akar, amiben a tagállamok szuverenitása csak minimálisan csorbul [...] az európai többség [...] minimum kommunitárius"

Úgy érted, hogy az európai többség nem akarja feladni a nemzeti közösségének szuverenitását más nemzeti közösségek felé, de fel akarja adni az egyéni szuverenitását a nemzeti közösségének más tagjai felé?

"és mind azzal függnek össze, hogy egy kis csoportosulás individualizált közéletet és majdnem teljesen atomizált társadalmat szeretne."

Most magyaráztad el, hogy az európai többség tagállamilag individualizált európai közéletet és tagállamilag majdnem teljesen atomizált Európai Uniót szeretne.

(Ami pedig az amerikaiak kommunitáriusságának mértékét illeti: In August 2011, the right-libertarian Reason Magazine worked with the Rupe organization to survey 1,200 Americans by telephone. The Reason-Rupe poll found that "Americans cannot easily be bundled into either the 'liberal' or 'conservative' groups". Specifically, 28% expressed conservative views, 24% expressed libertarian views, 20% expressed communitarian views, and 28% expressed liberal views. The margin of error was ±3.)

GyMasa 2018.10.13. 12:47:46

@444:
"ezek szerint félre érthetően fogalmaztam. ez lenne nagyjából az ideális állapot. "
Nem félreérthető volt, hanem a valóságtól teljesen elrugaszkodott.
az éves 10 millió HUF-nak megfelelő megtakarítást még nyugat Európában is csak igen aszketikus életmóddal tudod megvalósítani, az ottani fizetésből.
Magyarországon pedig egész egyszerűen nulla közeli esélyt látok rá. (nyilván vannak Magyarországon is olyanok, akik a piacon megkeresik a havi 2 millió nettót, és abból félre tudnak tenni 830k-t, de ez az elenyésző kisebbség. Erre nem tudsz alapozni)
süti beállítások módosítása