1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.09.30. 12:41 HaFr

Aki szegény, több ponton maga döntött így

Képtalálat a következőre: „rich and poor”

Az átlagmagyar fülnek kétszáz éve - mióta egyáltalán felvetődhet az alternatíva - sokkal borzasztóbban hangzanak a piaccal és a versennyel kapcsolatos szavak és történetek, mint az állam, az adó, az egyenlőség stb. kontextusa. Az utóbbitól várjuk az előbbitől való "védelmet" ahelyett, hogy mindenki magát "védené meg" (ha már ragaszkodunk ehhez a szóhoz) azzal, hogy megfelelő kompetenciák, hozzáállás és önmegvalósítás mellett a maga javára fordítja a piac játékszabályait. Nem beszélek most arról az arroganciáról (és persze a benne rejlő tévedésről), hogy az állam környezete védi a humánumot is a piactól, de egy megjegyzés erejéig még visszatérek rá a cikk végén.

Nos, vegyük Jeff Bezos-t és az Amazont. Az átlagamerikai fül valamivel kevésbé süket a piac érveire, mint a magyar, de azért -- és főleg a progresszivista véleményformálók nagyításában -- itt is felmerül, hogy az előbbiek a Sátán reinkarnációi, mert régebbi logika alapján működő cégeket és munkahelyeket tesznek tönkre és - ami egy másik vád - kizsigerelik a saját beosztottaikat. Jellemző, hogy az etatista fül Bezos sikerében a "tönkretételre" hegyeződik ki, holott régi struktúrák felforgatásához hatalmas innovatív és szervezőerőre van szükség, amely minden haladás alapja. (Innen az, hogy nem használom a progresszív jelzőt a progressziót ideológiai vircsafttá torzító újbalos álláspontra: ez a progressziót lényeges tekintetben inkább akadályozza, kizárólag hatalmi szempontból értelmezi és támogatja, elsősorban identitáspolitikai oldalon.)

Mármost mit tehet hozzá az állam egy ilyen paradigmaváltozáshoz -- jelen esetben ahhoz, ami a retailben (kiskereskedelemben) bekövetkezett Bezos és az Amazon színre lépésével? Elvileg -- belenyúlva a piacba -- kötelezhetné a munkáltatót minimumbér és ellátások, bizonyos munkakörülmények stb. biztosítására, amely neki magától nem lenne érdeke, és/vagy az állam segíthetné a versenyképtelen cégeikben munkahelyüket vesztett dolgozók átképzését, munkanélküli járadékainak kiterjesztését, vagy egyéb még emészthető agyrémeket. Az utóbbiakkal az állam azt is sugallja, hogy a dolgozónak (felnőtt embernek) nem feladata, nem várható el tőle stb. a saját életkörülményeinek és reális jövőképének gondozása és a tudásának a piaci elváráshoz való igazítása. Ellenben az állam jelenléte egyik említett körülmény esetén sem szolgálja ugyanezek érdekét, akiknek minden állami agresszió ellenére továbbra is a piacon kell eladniuk a munkaerejüket (tudásukat), mert az állam egyet nem tud: nem tudja megváltoztatni azt a piaci logikát, hogy az olcsóbban eladásra ajánlott nagyobb érték (termék, szolgáltatás, tudás) cseréjének a legnagyobb az esélye. Senki sem fog drágán rosszat venni, ha olcsón vehetne jobbat, ami párosítva azzal a ténnyel, hogy a piac nem iktatható ki a cseréből és a gazdaságból, egyértelművé teszi, hogy az államtól csak nagyon alacsony -- nem stratégiai -- szinten lehet bárkinek várnia a maga védelmét. Minden állam a piacról adók formájában elsajátított forrásokból él, csak ezt tudja így vagy úgy elosztani és egy részét a versenyképtelen állampolgárok támogatására fordítani, de ezen túl nincsenek eszközei. A verseny tényét nem tudja felülírni, és a dolgozó saját döntése marad, hogy - nyilván egyénenként más más szintről indulva - milyen szinten és módon kapcsolódik be ebbe a versenybe.

Bárki tehát, aki az államtól remél védelmet a saját életében, annak tipikusan (vannak kivételek) meg kell elégednie átmeneti és/vagy a nagyon alacsony életszínvonalra elegendő juttatásokkal. Mindenkinek, aki többre vágyik a piacra kell mennie. A tudósnak (hacsak nem alapkutatásban vagy az állam számára stratégiai területen dolgozik), az üzletembernek, a művésznek stb. egyformán. Az állami állás vagy apanázs az esetek túlnyomó részében minden értelemben szerény életet enged csak. Mindenki maga dönt a saját sorsáról, ha tetszik neki, ha nem -- és vállalja a következményeit. Nem kell mindenkinek gazdagságra törni, vannak más fontos szempontok is az életben, de ha több egymást követő ponton -- tulajdonképpen minden nap újra és újra -- így döntött, kérdéses, hogy mennyiben várhatja el hiányzó erőforrásai egy részének kipótlását a közösségtől. A szegénység kezelése távolról sem olyan egyszerű erkölcsi kérdés, mint ahogy a legtöbb "humanista" gondolja. Az átlépés a könyörülettől és az egyéni erkölcsi döntésektől az államilag kikényszerített szociális hozzájárulásokhoz messze nem magától értetődő, ahogy az állam újraelosztó joga se az a rendvédelmen, a jogbiztonságon, a gyermeknevelési támogatáson, az egyenlő színvonalú iskoláztatáson és az egészségügyi alapellátáson, azaz a bemeneti erőforrások nivellálásán túl. (Disclaimer: szegény és szegénység alatt mindig elsősorban az adott társadalomban releváns állapotot értem, másodsorban a világpiacon elért - de az adott társadalom és kultúra nehézkedési erejével gátolt - állapotot.)

454 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6114272451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.10.05. 12:03:06

@neoteny:
és erre mondom azt, hogy a fidesz1 helyébe részben a fidesz2 léphet feltéve, hogy tarolnak az önkormányzati választásokon. azért, mert a fidesz2 hálózata még kiterjedtebb. és az ellenfelei leginkább függetlenek lehetnek. eddig legalábbis az ellenzéki pártközpontok a fővárosban nem tudtak megegyezni. helyi civil mozgalom kontrollálhatja a fidesz2-t. de a fidesz1-et azért kell erősíteni, hogy biztosítsák budapestet. és ebből lehet konszolidáció. egy valódi civil mozgalom, ami tényleg alulról szerveződik. tehát nem new york 57. utcájából pénzelik. hanem ezek a civilek azt mondják, hogy ne legyünk bevándorló ország. sanyi szerint tisztára "szaud arábia" már ez a város. mert van nagyjából ezer arab. akire edit kacsingat. sanyi meg a nagyseggű nigger csajokat stíröli. irmuska karját megragadta az egyik. azt hitte, hogy el akarja rabolni. de csak azt átadta a helyét. mondta neki, hogy ő is leszáll. lényegében megvalósult a soros terv. csak ez a fidesz kontrollálta bevándorlás. és errefelé az ellenzék mondja, hogy ne jöjjenek sokkal többen. errefelé az ellenzék mondja azt, hogy a nemzetközi bentlakásos iskola épüljön, de több tehetséges és szorgalmasabb helyi kapjon ösztöndíjat. de nem azt mondják, hogy minden rossz. hanem azt, hogy szükség van korrekciókra. a fidesz részben az szdsz programját valósítja meg. ők is akarnak nemzetközi kapcsolatokat. csak úgy, hogy azt már ők vezessék. mert az szdsz magyarellenes. nekik nem fáj trianon. jelenleg a debreceni egyetem aulájában levő kiállítás. mehetsz erdélye tanulni. és ilyen falusi népművelő standok vannak.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/10/20181003-007.png
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/10/20181003-038.png
teleki magyar ház, kultúra erdélyben.
denagy.hu/wp-content/uploads/2018/10/20181003-003.png
mezőség ízei. debreceni boroskola. nem boroskóla. hanem oskola. debrecenben azt mondták, hogy legyen borvidék. az érmellék boraival. mert a polgárság szőlősbirtoka az érmelléken volt. csak azt elcsatolták a románok. az érmelléki gazdák azt mondják, hogy csináljunk vásárszövetséget. de ez piaci működés. ők elcserélnék az agrárterményt bmw-re.

2018.10.05. 12:28:13

@neoteny:
azzal, hogy a vidéki központban dolgozó elit a saját rokonainak ad munkát. a fővárosi fidesz is az ő rokonságuk. és ha ők uralják a multikat, akkor azzal jól jár a fidesz nagycsalád. igen ám, de a ner miniszteriális csapata kiszorítja az mszp-szdsz-t vezetőit, családtagjait. akik a soros alapítványi hálózatának környékén találtak menedéket. és a kormánypártiak ezt igyekeznek felszámolni. ez klánok, kládok háborúja. törzsi csatározás a szavazatokért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 12:36:04

@444:

"a vidéki központban dolgozó elit a saját rokonainak ad munkát"

1) nem ad, mert a felvételi döntést a HR hozza meg
2) még ha adna is, ezzel a magyar nemzettestvéreinek okoz kárt akik nem kerülnek felvételre mert nekik nincs rokonuk a mo-i multinál

Még mindig nem adtál kielégítő választ a kérdésekre:

Te már több tucat alkalommal kifejtetted ennek a blognak a hasábjain, hogy Budapest nem termel szinte semmi valós árut; hogy Budapest csak fogyasztja a vidéken megtermelt valós árukat és azokért csak a semmiből kigenerált pénzekkel fizet a vidéknek. Ha a Budapesten élő és dolgozó mérnökök, jogászok, közgazdászok, idegen nyelvet beszélő adminisztrátorok nem termelnek valós árukat, akkor mi különbséget jelent az ha a vidéki városokban élve nem termelnek valós árukat?

Érted a problémát? Ha a Budapesten élő és dolgozó mérnökök, jogászok, közgazdászok, idegen nyelvet beszélő adminisztrátorok gyarmatosítják a magyar vidéket, akkor miben változik meg a helyzet azzal, hogy ez a gyarmatosító-helytartó réteg vidéki városokban élve fejti ki a gyarmatosító-helytartói tevékenységét?

2018.10.05. 13:15:27

@neoteny:
van egy multi. annak központja mondjuk budapesten van. ha a fidesz telepíti be, akkor annak olyanok kerülnek be, akiknek vannak vidéki rokonai. aztán te mondhatod, hogy de hiszen a multik piaci alapon válogatnak.

ez a continental megállodást kötő társaság. fele a continental felső vezetője, fele fidesz politikus.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/1802221-continental-pl-mj_6.jpg
ők választják ki a felső és középvezetőket. de a fidesz egy olyan tervet tesz le az asztalra, hogy ettől bérelj irodát, ez építi meg az üzemcsarnokot, az ad majd jogi tanácsot, az közvetít neked munkát. és így majd minden flottul megy meglásd. hja és kell majd étal-ital automata. azt majd ettől vedd meg. és a vállalati összejövetelre ebbe az étterembe gyere, mert ugye milyen finom itt az üzleti ebéd. és ebben a panzióban szállj meg, mert a kiszolgálás ugye milyen családias. és ez az egész egy szinte az egész országra kiterjedő familiáris hálózat. és van egy miniszteriális csapat, amelyik ehhez kapcsolódan kézileg vezérli a forintgazdaságot. ez persze nem egy ember. az is egy hamis beállítás, hogy orbán dönt mindenről. nem is tudna dönteni. eleve több miniszter kezében is van adva. ott van a külgazdasági miniszter, az európai pénzek fölött diszponáló államtitkárok, a pénzügyminisztérium emberei, ez egyeztet a jegybanki csapattal. és ehhez kapcsolódik csányi, egy nagyvállalkozói réteg. és a kirakatban van mészáros lőrinc. na de mészáros lőrinc sikerében érdekeltek a kiterjedt alvállalkozói köre. és egyébként a konzum nyrt részvényesei. tiborcz baráti köre, ráchel barátnői és az ő ismerősei. és erre mondják azt, hogy ez uram-bátyám-sógor-koma kapcsolatok alapján szerveződő tipikus magyar hálózat. szerintem a fidesz1 nem tipikusan magyar, arra leginkább a fidesz2 hasonlít. az valóban eléri a kis falvakat. a fidesz1 számára a legfontosabb, hogy stabilizálják a hatalmukat a fővárosban. és ehhez kell a fidesz2 szavazói a falvakban. és ez egy államcsőd esetén összeomolhat, illetve a közbizalom egy válsághelyzetben is meginoghat. de egy ilyen helyzetben a történések kiszámíthatatlanok.

a fővárosban a fidesz1, vidéken a fidesz2 veheti át az uralmat. és ezt valóban független értelmiség kontrollálhatja. szintén mai hír a néplapból, hogy debrecenben járt egy eu delegáció.
www.naplo.hu/2018/10/a-vendegek-az-egyik-debreceni-targyalote.jpg
ebben a társaságban található német és spanyol bírák kialakítják a kapcsolataikat a debreceni törvényszékkel. de ezekből egy újabb hatalmi kör szerveződik, ami a fideszhez kötődik. vagy erre mondom azt, hogy a honvéd szakközépiskolából évről évre kikerülő növendékszázad a helyőrség, vagy az egyházak. nemzeti keresztény légiók és missziók. és erre a filoszemiták azt mondják, hogy ők ilyet nem akarnak. a demokrácia alapkérdése, hogy a köznép mit akar.

2018.10.05. 13:39:40

@neoteny:
a continental vezetőjének kineveztek egy morva üzleti iskolát végzett menedzsert. nem műszaki kart végzett üzemmérnököt. mert az esetleg a helyiekkel saját céget alapítana. hanem kineveznek egy marketingest. aki debrecenbe költözik. hozhatja-e a családját. ó persze. jöjjön az asszony pajtás a gyerekekkel. azonnal azt mondták neki: szuper. állj be közénk és szervezzük együtt a campus fesztivált. mert ugye a continental számára is fontos, hogy jól érezzék magukat az egyetemi fiatalok. és ugye vezetőket nagyrészt onnan akarjátok válogatni. a legjobb lenne ha a fesztiválon lenne egy pavilon, ahol megismertetnétek a vállalatot. itt van béla. és ő majd ért hozzá. vezeti az állásbörzét. és szerinted erre mit mond egy marketinges brünnből? egyedüli cseh-morvaként miért menne szembe az egyetem, a hallgatói vezetésével. miért menne szembe azzal a kormánnyal, önkormányzattal, akivel megállapodott. tehát neked lehet egy elméleted a multik működéséről. arról, hogy az a szabad piac. de ezzel szemben azt mondja persze, a continental elkötelezett. és ők lesznek a campus fesztiválon a főtámogatók. és fellép ákos, majka és a többiek. és a köznép megveszi a bérletet 24.900 forintért. a vip jegyet a duplájáért. a három nap 100 ezer feletti látogatóval zárnak. ami egy 200 ezres városban azért nem olyan rossz. és a marketinges jelenti a központban, hogy szuper jól sikerült a kampány. nincs itt semmi diktatúra. csakhogy van egy másik network. a jogvédőké. annak nincs reálgazdasági háttere, hanem csak tőkepiaci. és ezt a habony művek így fordítja le: "soros györgy".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 14:00:58

@444:

"van egy multi. annak központja [...] budapesten van. ha a fidesz telepíti be, akkor annak olyanok kerülnek be, akiknek vannak vidéki rokonai."

No ha ez így van, akkor

1) te csak bullshiteltél arról, hogy Budapesten a gyarmatosító multik helytartói pöffeszkednek

2) azok a vidékiek akiknek nem rokonai a bp-i központba bekerültek kárt szenvednek

3) nincs semmi értelme vidékre helyezni a multi központját, hiszen a bp-i központból ugyanúgy működ(tet)ik a nepotizmus(t)

Vagyis ez: "kérdés, hogy hová kerül a multinacionális vállalat (fejlesztő és adminisztratív) központja. ha az vidéki városban van, akkor jól jár vele a város és a vidék. ez lehetőség a mérnököknek, jogászoknak, közgazdászoknak, idegen nyelvet beszélő adminisztrációnak" teljes bullshit volt a részedről: épp' most magyaráztad el azt, hogy ez nem kérdés, mert a budapesti központ esetén is olyanok kerülnek oda, akik a vidéki rokonaikat vetetik fel a multihoz.

Össze-vissza hazudozol.

És arra még mindig nem adtál választ, hogy

Te már több tucat alkalommal kifejtetted ennek a blognak a hasábjain, hogy Budapest nem termel szinte semmi valós árut; hogy Budapest csak fogyasztja a vidéken megtermelt valós árukat és azokért csak a semmiből kigenerált pénzekkel fizet a vidéknek. Ha a Budapesten élő és dolgozó mérnökök, jogászok, közgazdászok, idegen nyelvet beszélő adminisztrátorok nem termelnek valós árukat, akkor mi különbséget jelent az ha a vidéki városokban élve nem termelnek valós árukat?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 14:13:43

@444:

"ez a continental megállodást kötő társaság. fele a continental felső vezetője, fele fidesz politikus. de a fidesz egy olyan tervet tesz le az asztalra"

A Fidesz készíti el a mo-ra települő Continental üzleti tervét? Akkor a Continental nem is csinál semmit, csak a tőkét (vagy annak a nagyobbik részét) adja a beruházáshoz, és utána minden megy a Fidesz által az asztalra lerakott terv szerint ahogy az menedzselésre kerül a Fidesz által kiválasztott menedzserek alatt, akik a rokonaikat veszik fel minden pozícióba?

Nagy mozigépész vagy te: úgy vetítgetsz itt, hogy erre még Andy Vajna is megemelné a kipáját.

2018.10.05. 14:17:39

@neoteny:
a 2010 előtti világ budapestje és a ner budapestje verseng. egyik se termel valós árut, hanem nettó módon fogyaszt. ahogyan a legtöbb főváros budapest is a pénz állami és piaci elosztásának verejtékes munkáját végzi. egyik csoportosulás rokoni szálakkal kapcsolódik a vidékhez, a másik nem. a ner világa vidékre is helyez kis központokat. mert a fidesz familiáris hálózata eléri a vidéki egyetemi városokat. a "demokratatikus" ellenzék nem éri el. lovász lászló és barátai azt mondják, hogy a vidéknek csak ne legyenek kutatóközpontja. vagy ha vannak, akkor azokat nem lehet elválasztani az akadémia vezetésétől. mert lovász lászlónak magyarországon nincsenek vidéki rokonai, barátai, ismerősei. ő egy amerikanizált rendszerben érdekelt. amit meg lehet érteni. de ugyanígy meg lehetne érdekelni a többségi magyarok érdekeit. csak az a filoszemitáknak nem sikerült.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 14:23:20

@444:

"de a fidesz egy olyan tervet tesz le az asztalra, hogy ettől bérelj irodát, ez építi meg az üzemcsarnokot, az ad majd jogi tanácsot, az közvetít neked munkát. és így majd minden flottul megy meglásd. hja és kell majd étal-ital automata. azt majd ettől vedd meg. és a vállalati összejövetelre ebbe az étterembe gyere, mert ugye milyen finom itt az üzleti ebéd. és ebben a panzióban szállj meg, mert a kiszolgálás ugye milyen családias."

Félelmetes. Ha a Fidesz ekkora befolyással van a Mo-ra települő multikra, akkor hogyan van az, hogy a Fidesz képtelen megtervezni azt, hogy az almalé-gyártók annyit fizessenek a lélama-termelőknek amennyit azok szeretnének kapni? Vagy miért képtelen a Fidesz megtervezni azt, hogy a TESCO annyit fizessen a magyar dinnyetermelőknek, amennyit azok szeretnének kapni a dinnyéjükért?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 14:30:35

@444:

"egyik se termel valós árut, hanem nettó módon fogyaszt. [...] a ner világa vidékre is helyez kis központokat."

Minek helyez a NER világa vidékre is kis központokat? Akik a bp-i központban nem termelnek valós árut azok a vidéki kis központokban sem termelnek valós árut.

"a többségi magyarok érdekei"

Most fejtetted ki, hogy a vidéki rokonok érdekeiről van szó, nem a többségi magyarok érdekeiről. Ha egy vidéki magyar bekerül a multi vidéki üzemébe nepotizmus útján, akkor az összes többségi magyar akinek nincs a bp-i központban rokona nem kerül be a multi vidéki üzemébe: ezek a többségi magyarok kárt szenvednek.

2018.10.05. 14:37:02

@neoteny:
a vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti. előzetesen ki kell bérelni egy belvárosi irodát. fel kell építeni egy külvárosi üzemcsarnokot majdnem mindegy, hogy milyen ágazatnak. megmondják, hogy melyik lenne az a cég, ami az irodát bérbeadja. azt is, hogy melyik lenne az a cég, amelyik az üzemcsarnokot megépíti. kik lennének a hr, pr, csr felelősei. kell egy takarító vállalat. mindegy, hogy a munkás mit gyárt. kell neki öltözőszekrény, munkaruha, mosással, vasalással. a fidesz megmondja, hogy ki legyen a patyolat. ezeket kellene felmérnie a brünből az üzleti iskolát végzett vállalati menedzsernek. és az üzem telepítéséhez szükséges általános menedzseri feladatokat egy kis stábbal ellátnia. de ezt a fidesztől mind készen kapja. azt is, hogy emil cége fogja takarítani a budit. a multi vidéki betelepüléséhez az üzleti környezet a fidesz familiárisai biztosítjáka multikat is ők szolgálják ki. mondhatod, hogy nem így működik magyarország. szerinted miért van az, hogy a nyilvánvaló visszaélések ellenére sem váltják le a fideszt. mert a magyar nép retteg orbán viktortól?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 14:37:50

@444:

"a fővárosban a fidesz1, vidéken a fidesz2 veheti át az uralmat. és ezt valóban független értelmiség kontrollálhatja."

Ha vidéken a Fidesz2 veszi át az uralmat, akkor hogyan kontrollálhatja ezt valóban független értelmiség? A vidéken uralmon lévő Fidesz2 csak úgy hagyja azt, hogy őket független értelmiség kontrollálja?

"ebben a társaságban található német és spanyol bírák kialakítják a kapcsolataikat a debreceni törvényszékkel. de ezekből egy újabb hatalmi kör szerveződik, ami a fideszhez kötődik."

Melyik Fideszhez kötődik az újabb hatalmi kör, a Fidesz2-höz vagy a Fidesz1-hez? És hogyan szerveződik ez az újabb hatalmi kör, amikor Debrecenben a hatalmat már a Fidesz2 birtokolja?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 14:54:23

@444:

"a vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti."

A mo-ra üzemet telepítő Continental "üzleti környezetének" tervét a Fidesz készíti?

Hallottad te valaha is azt a fogalmat, hogy due diligence? Ha megtudják a Continental részvényesei azt, hogy a Continental Mo-ra települő üzemének "üzleti környezetét" a Fidesz tervezi, leperelik a Continental igazgatótanácsáról és top menedzsmentjéről a gatyájukat is.

2018.10.05. 15:08:37

@neoteny:
ez a kép a continental üzemcsarnokának terve. és a debreceni vagyonkezelő honlapjáról való.
www.dvrt.hu/sites/default/files/continental.jpg
az üzemcsarnok elé kellene egy kis zöld terület. fűvel néhány fával és bokorral. na mi pont tudunk mondani egy kertészeti vállalatot. a gyártelepet meg lehet közelíteni kerékpárúton. tehát kell neked egy kerékpártároló is. na mi pont tudunk mondani, aki azt leszállítja. a fidesz ezt az egészet kulcsrakészen határidőre biztosítja úgy, hogy az engedélyes terveket az önkormányzat biztosítja. és majdnem mindegy, hogy csavarrugót gyártanak, nyomtatott áramkört, gördülő csapágyat, vagy műanyag tubusokat. a fidesz építi az ipartelepet. és ha azt mondják, hogy kellene 100 szakmérnök, akkor azt a fidesz vezette egyetem képzi ki. kell 100 szakmunkás. a szakképző központból a fidesz munkatársa érkezik. és azt mondja, hogy havi 50 ezer forint ösztöndíjban is részesíthetik a legjobb szakmunkás tanulókat. ehhez nem kell lobbizni. ezeket készen kapják. a fidesz nem annyi, hogy mészáros lőrinc elnyeri a közbeszerzést. a multikat is ők szolgálják ki. és ez a hálózat családi kapcsolatokkal falvaktól elér a minisztériumokig.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 15:12:19

@444:

"debrecenben azt mondták, hogy legyen borvidék."

Arra csak a zsidók istene képes (a zsidók által írt könyv szerint), hogy mondással teremtsen: "legyen világosság" -- és lőn.

"az érmelléki gazdák azt mondják, hogy csináljunk vásárszövetséget."

Ez már valamivel jobb: ők már rájöttek arra, hogy a mondás nem elég, csinálásra is szükség van.

"ők elcserélnék az agrárterményt bmw-re."

Na akkor az egyik üzletfél már megvan; már csak találniuk kell olyasvalakit aki BWM-t akar elcserélni agrárterményre.

2018.10.05. 15:15:12

@neoteny:
az európai unióban a nagy összegű állami támogatások tiltottak.

ehhez képest nyilvános hírekben:

Négyszázötven új munkahelyet hoz Debrecenbe a Continental
*Magyarország Kormányának* együttműködésével képesek vagyunk jelentősen kibővíteni a kapacitásunkat és tovább fokozni a technológiai fejlesztéseinket – tette hozzá *Hans-Jürgen Braun*, a Continental 30 elektronikai gyárának vezetője. *Szijjártó Péter* *külgazdasági és külügyminiszter* elmondta, a beruházást a kormány *10,6 milliárd forint* *vissza nem térítendő támogatással* segíti.

ortodox liberális elvek szerint ilyen nincs. de szinte az összes beruházás így zajlik. nem a continental a kivétel. szinte az összes multi így működik. lehet, hogy amerikában nem, de európában igen és németországban különösen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 15:20:48

@444:

"kell 100 szakmunkás. a szakképző központból a fidesz munkatársa érkezik."

És ha kell két tucat rakodómunkás, akkor Németh Sziszi gyorsba' csinál gyerekeket, akik megöröklik az ő birkózó alkatát: növekedési hormonokkal felcseperítik őket izibe és már kész is a keccsölő brigád.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 15:24:58

@444:

"a beruházást a kormány *10,6 milliárd forint* *vissza nem térítendő támogatással* segíti."

Ez nem a vállalat "üzleti környezete" tervének elkészítése: arra hozzál linket. Vagy ahogy az angol mondja: pics or it didn't happen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 16:12:10

@444:

"beruházást a kormány [...] segíti.

[...] így működik. lehet, hogy amerikában nem"

Dehogynem: már megírtam, hogy a Solyndra napelemgyártót úgy építették, hogy a szövetségi állam $535 milliós hitelgaranciát vállalt. Jól be is bukott, jól ki is csengették az amerikai (nettó) adófizetők a pénzt.

A zseniális üzletember Trump elnök rávágta a védővámokat a kínaiakra; azok meg visszavágtak, de trükkösen belevették a szóját is, amiből az amerikaiak sokat exportálnal Kínába. De a szójafarmerek olyan államokban élnek, amely államok nagy arányban Trumpra szavaztak az elnökválasztáson, szóval a kínaiak Trump szopatására rakták vámbüntibe a szójafarmereket. Erre Trump meghirdetett egy $12 milliárdos segélycsomagot azoknak a farmereknek, akik exportterményeire Kína vámot vetett ki. Aztán kiderült, hogy van legalább két (szövetségi) szenátor is, akik szintén jogosultak erre a segélyre, habár mindkettő milliomos farmer -- persze, hogy beadták az igénylést a kb. $20,000-os segélyre ami jár nekik. Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 16:25:34

@444:

"hajdú megyében a népesség legalább 50%-a akar mezőgazdaságból megé[l]ni"

Azt is lehet -- csak olyan életszínvonalon fognak megélni, mint az afgán farmerek. Tudniillik azok az afgán farmerek, akik _nem_ ópium-mákot termelnek.

2018.10.05. 16:26:04

@neoteny:
a continental az ún. déli ipari parkba épül. ennek megépítése az új főnix terv része. erről szóló kisfilm.
www.youtube.com/watch?v=RwXyMJa5aKM&t=0m24s
és valósult meg. ez már a continental gyárának alapkőletétele. amin egy robot segédkezett. zászlót helyezett el magyar levente a külgazdasági minisztérium képviseletében.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2996/180917-continental-alapkoletetel-pl-mj_87.jpg
és papp polgármester.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/2996/180917-continental-alapkoletetel-pl-mj_95.jpg
végeztek egy kevés földmunkát is.
autopro.hu/uploads/articles/275/27446/lead_800w.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 17:01:22

@444:

Ez nem a vállalat "üzleti környezete" tervének a Fidesz általi elkészítése: arra hozzál linket.

2018.10.05. 17:17:42

@neoteny:
de például ez is az önkormányzati vagyonkezelő projektje.
forestoffices.hu/
és erre mondhatod azt, hogy na de ha így valaki akar bérelni ott egy irodát, akkor kénytelen szerződni az önkormányzattal és hogy ez így korlátozza a piacot. ráadásul ugye ez egy kollektív kockázatvállalás. mert mi lesz a helyzet akkor, ha az iroda beruházás nem termel elég nyereséget. most fejezik be. egyelőre a földszint és az öt emelet félig sincs kiadva.
iroda.hu/kiado-irodahaz/forest-offices-debrecen/259337
ez esetben lehet, hogy ez majd veszteséget termel. el kell adni papp polgármesternek, hogy mégis milyen jó, hogy épült ez az egész. és hogy ő cannes-ban átvehetett valami nagydíjat.

a liberális elmélet az, hogy ezekkel a támogatásokkal az állam túlkínálatot hoz létre a piacon. és ebből lesz egy válság. könnyen lehet. kérdés, hogy abban a fidesz hogyan teljesít. egyrészt a fideszhez kötődő gazdasági érdekkör, és ez a kultúrharcon alapuló politikai marketing.

és most erre kétféle válasz adnak. az egyik, hogy miféle válság. európa öt legélhetőbb országa közül az egyik lesz a magyar. mert olyan mértékű a fejlődés. a másik, hogy ezzel magyarország a régióban teljesen leszakad. a nyugat megelégeli a korrupciót. és majd jól megbünteti a kormányt. lehet, de ennek a rendszernek része a nyugat. és ez a klasszikus keresletélénkítő politika egy fokkal jobb annál, amit a balliberális kormányok csináltak. államot eladósítani és eladni. persze értem, hogy erre az a válasz, hogy ezért nem volt sikeres, mert nem sikerült teljesen véghez vinni és a hagyományos értelemben vett államnemzetet nagyvárosi környezetben felszámolni. de azért, mert a magyar nép döntő többségében nem ilyen világot akar. aki mégis csak az válogathat a világ nagyvárosai közül. és ebben a játszmában budapest kétesélyes. mert ha 19 őszén főpolgármesterséget szereznek és utána jön egy válság, amit a kormány nem képes menedzselni, akkor akár előre hozott választásokkal is leválthatják az orbán kormányt. ez számukra a legjobb forgatókönyv. és ez nem teljesen lehetetlen. de az sem, hogy a fidesz az ep és az önkormányzati választásokon is tarol. és ha lesz is válság, akkor sem olyan mértékű. és az egészre azt mondják, hogy az soros a spekuláns műve. ez a fajta politikai kommunikáció eddig legalábbis a fidesz szempontjából bevált.

szerintem addig majdnem mindegy, hogy mit csinál a fidesz, amíg nincs komolyan vehető ellenzéke. és ez esetben ezt a rendszer kell konszolidálni. csak előtte a kultúrharcot le kell játszani. és az majd kiderül, hogy erre a főváros hogyan reagál.

2018.10.05. 17:27:22

@neoteny:
az infrastruktúra a fizikai környezet, a szabályozási környezet a logikai. ezt a fidesz vagy a fideszhez kötődő vállalkozások alakítják miniszteriális államrendben. igyekeznek átvenni mindenféle generikus megoldást, pénzügyi, kereskedelmi szolgáltatást. mindezt az építőiparhoz kötődően a törvényesség határán mozogva.

2018.10.05. 17:28:25

@neoteny:
és erre mondja az ellenzék, hogy ez egy maffiaállam. ennek részei a nyugat-ejrópai nagyvállalatok is.

2018.10.05. 17:31:32

és ebből szorítanak ki amerikai demrokata párti pénzügyi köröket. soros alapítványi hálózatát. és ez kap részben orosz és részben izraeli támogatást. azért, mert a soros alapítvány részt vett a kijevi forradalomban/puccsban. és támogattak palesztinokat. és a németeknek azt mondták, hogy egy fokkal jobb, hogy soros lesz a bűnbak. mert hogy lehetne merkel is.

2018.10.05. 17:42:23

@neoteny:
a soros alapítvány és ahhoz kapcsolódó pénzügyi körök virtualizált környezetben való hatalmi terjeszkedésre van kiépítve. a facebook forradalmakra. de ebben a környezetben a radikálisok is erősek. ezért indult meg a facebook cenzúra. ami ezt a liberálisnak mondott politikai törekvést végképp hitelteleníteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 19:40:54

@444:

"az infrastruktúra a fizikai környezet, a szabályozási környezet a logikai."

Te viszont először ezt hazudoztad: "a vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti". Az üzleti környezet sem nem infrastruktúra, sem nem szabályozás.

"ezt a fidesz vagy a fideszhez kötődő vállalkozások alakítják miniszteriális államrendben. igyekeznek átvenni mindenféle generikus megoldást, pénzügyi, kereskedelmi szolgáltatást. mindezt az építőiparhoz kötődően a törvényesség határán mozogva."

Szósaláta.

Azt mutasd meg, hogy a Fidesz miféle üzleti környezeti tervet készít a Continental-nak.

2018.10.05. 19:59:15

@neoteny:
a termelés üzleti környezetét a fidesz és a fideszhez kötődő vállalkozások alakítják ki. csak számodra piac = fogyasztás. valójában piac = termelés és fogyasztás.

Janossz 2018.10.05. 20:18:17

@444: Eltévedtél, troll. Megint.
Az üzleti környezetet kevered a nagy eszeddel a gazdasági környezettel. Szezont a fazonnal.
Ezért vergődöl itt, szerencsétlen.
Árasztják már az árpát felétek, Gazduram? :-)

2018.10.05. 20:46:27

@neoteny:
de ugye megint az a probléma, hogy te egész mást értesz üzleti környezeten. a kormány a hiányszakmákban havi 50 ezer forint ösztöndíjat biztosít a legjobban teljesítő szakközépiskolai tanulóknak. ez része az üzleti környezet megteremtésének? szerintem igen. persze, hogy része. vagy mondjuk a buszgyár azt mondja, hogy az általános mérnök képzés mellett engedjék meg, hogy a mérnök hallgatók a képzés során szakosodjanak a buszgyártásra. ez része az üzleti környezet megteremtésének? szerintem igen. az előző kormányok ilyenről hallani se akartak. azért, mert hogy ez ellentétes az ortodox liberális dogmákkal.

2018.10.05. 21:02:51

@Janossz:
debrecen városa épít egy "a" kategóriás irodaházat.
forestoffices.hu/
erre mondhatod, hogy ez nem az üzleti környezet megteremtése, hanem az általános gazdasági környezeté. mert szerinted ez nem üzleti környezet, akkor mégis micsoda.

German Business Club Opens Debrecen Section
Under the leadership of Thomas Narbeshuber, managing director of BASF Hungária Kft. and leader of BASF South East Europe, the German Business Club (Deutsche Wirtschaftsclub) has opened its Debrecen section.
bbj.hu/images2/201805/15277814702755GYqjYS2sLKfb_L.jpg
középen a papp polgármester. aki itt éppen cannes-ban pózol. átvehették a financial times jövő városa elnevezésű díját.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/12570/1200x800/01001017_m.jpg
a fidesz egy klasszikus keresletélénkítő politikát visz, amiben a politikusok bevonódnak az üzleti környezet megteremtésében. de felőlem hívhatod általános gazdasági környezetnek. ortodox liberális világképben erre vannak a bankok, a tőkepiac. ők majd értékeli az üzleti terveket. ortodox liberális dogmák kizárják azt, hogy üzleti céllal irodaházat épít egy önkormányzat. mondván, hogy az irodaház építtetője kockáztassa a befektetők pénzét és ne az összes adófizetőjét.

2018.10.05. 21:23:41

@Janossz:
szóval ilyenkor a liberálisok miért nem mondják azt, hogy a basf délkelet európai vezére csak ne tárgyalgasson politikusokkal. vagy mondjuk ma göncz árpád szobrot avatott a xiii. kerüli mszp vezette önkormányzat. és az avató ünnepségen a képek tanúsága szerint ott volt bojár gábor üzletember és bródy jános művész. miért nem fikázza őket a "független" index, hogy ők csak ne vegyenek részt egy mszp-s kampányrendezvényen. csak az a probléma, hogy garancsi ne utazgasson orbánnal. felőlem lehet maffiaállamozni csak furcsa, hogy bojár, aki maffiaállamozik találhozhat politikusokkal, de a többi üzletember ne találkozzon.

2018.10.05. 21:54:57

@Janossz:
vagy mondjuk ignatieff rektor körlevélben adja a ceu oktatók és hallgatók tudtára, hogy megkezdik a bécsbe költözést. és az ottani akkreditáció folyamatban van. miért nem tüntetnek, hogy akkreditáció sérti a tanszabadságot. nehogy már ne azt taníthassanak és tanuljanak bécsben, amit ők akarnak. miért kell nekik erről bécsi kormánnyal és az önkormányzattal tárgyalniuk. miért nem szerveznek tüntetést az autoriter rezsim ellen, ami ezek szerint őket bécsben is korlátozná.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 21:55:48

@444:

"a termelés üzleti környezetét a fidesz és a fideszhez kötődő vállalkozások alakítják ki."

Te viszont először ezt hazudoztad: "a vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti". Az üzleti környezet sem nem infrastruktúra, sem nem szabályozás.

Azt mutasd meg, hogy a Fidesz miféle üzleti környezeti tervet készít a Continental-nak.

2018.10.05. 21:59:45

@neoteny:
a vállalatnak része a termelő gyáregység is. annak az környezetét teremtik meg. te ezen kizárólag csak a kereskedelmi részleget érted. nyilván nem a fidesz végzik a értékesítést.

2018.10.05. 22:01:59

@neoteny:
számodra a piac csak a fogyasztói piac. tehát előállt a késztermék valahogy. addig nem piac? hanem az csak úgy van. és azt értékesítik. csak onnantól kezdve piac?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 22:27:53

@444:

"a termelés üzleti környezetét a fidesz és a fideszhez kötődő vállalkozások alakítják ki."

Te viszont először ezt hazudoztad: "a vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti". Az üzleti környezet sem nem infrastruktúra, sem nem szabályozás.

Azt mutasd meg, hogy a Fidesz miféle üzleti környezeti tervet készít a Continental-nak.

2018.10.05. 22:32:53

@neoteny:
a vállalat a continental hungária kft. és annak üzleti környezete a termeléshez szükséges alapinfrastruktúra, a szabályozás. ha nem ez, akkor micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.05. 22:56:48

@444:

"a continental hungária kft. [...] üzleti környezete a termeléshez szükséges alapinfrastruktúra, a szabályozás. ha nem ez, akkor micsoda?"

Ld. az ezen a linken lévő dokumentum 3. oldalát:

www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwjrs4DHlfDdAhWCLn0KHcF4DPYQFjAAegQICRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.eco.u-szeged.hu%2Fdownload.php%3FdocID%3D9380&usg=AOvVaw2wYvIxAhy0WiAUFEU94mEG

(a PDF tartalma nem másolható)

Egyébként is, te arról hazudoztál, hogy "vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti. előzetesen ki kell bérelni egy belvárosi irodát. fel kell építeni egy külvárosi üzemcsarnokot majdnem mindegy, hogy milyen ágazatnak. megmondják, hogy melyik lenne az a cég, ami az irodát bérbeadja. azt is, hogy melyik lenne az a cég, amelyik az üzemcsarnokot megépíti. kik lennének a hr, pr, csr felelősei. kell egy takarító vállalat. mindegy, hogy a munkás mit gyárt. kell neki öltözőszekrény, munkaruha, mosással, vasalással. a fidesz megmondja, hogy ki legyen a patyolat. ezeket kellene felmérnie a brünből az üzleti iskolát végzett vállalati menedzsernek. és az üzem telepítéséhez szükséges általános menedzseri feladatokat egy kis stábbal ellátnia. de ezt a fidesztől mind készen kapja. azt is, hogy emil cége fogja takarítani a budit. a multi vidéki betelepüléséhez az üzleti környezet a fidesz familiárisai biztosítjáka multikat is ők szolgálják ki."

Ez sem nem alapinfrastruktúráról, sem nem szabályozásról szól.

Azt mutasd meg, hogy a Fidesz miféle üzleti környezeti tervet készít a Continental-nak.

2018.10.06. 09:16:53

@neoteny:
létrehozza az infrastruktúrát, a szabályozási környezetet. azt mondják, hogy ha a continetal megtámogatja a campus fesztivált, akkor az milyen jó lesz. mert a sok egyetemista majd szeretni fogja a céget. ez ennyibe kerülne. majd mi mindent lerendezünk. és a continental épülő üzemének morva vezetője azt mondja, hogy rendben. és ezek után azt mondja, hogy sikeres fesztivált rendeztek. meg kell indokolni a marketing költségvetést. és a contiental alkalmazottai jó kedvűen a dolgozhatnak az államilag támogatott munkahelyeken. de ehhez a marketing tervet a fidesz készítette. formálisan a fidesz, mint politikai párt és informálisan a fidesz, mint vállalati konglomerátum. a continental hungária kft. működéséhez kapcsolódó szolgáltatásokat egy helyi vállalkozói kör biztosítja. és ez a fidesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 09:24:45

@444:

"létrehozza az infrastruktúrát, a szabályozási környezetet."

Te viszont először ezt hazudoztad: "a vállalat üzleti környezetének tervét a fidesz készíti". Az üzleti környezet nem csak az infrastruktúra meg a szabályozás: ezt már olvashattad az általam adott linken.

Ne arról fantáziálgass, hogy a Continental morva vezetője mire mondja azt, hogy dobzse hanem azt mutasd meg, hogy a Fidesz miféle üzleti környezeti tervet készít a Continental-nak.

2018.10.06. 09:35:05

@neoteny:
a fidesz a piaccal is össze van összefonódva. a multikkal. idejön egy cég. kineveznek egy cégvezetőt. hol béreljen irodát. és azt mondják neki: majd mi tudjuk. vagy itt van jóska. ő majd megmondja. jóska készíti elő a cégalapítást. mert jól ismeri a helyi viszonyokat. de jóska nyilván a kormányhoz, önkormányzathoz kötődik. azért működik gyorsan az engedélyeztetés. és a multik ehhez vissza nem térítendő állami támogatást kapnak.

és erre mondhatod azt, hogy maffiakormányzás. foglyul ejtették az államot. és azt is, hogy ügyes üzletemberek. ez a létező kapitalizmus. az index szerint a telekcserét fidesz-kdnp közeli ügyvédek intézték. 2010 előtt az ügyekek budapesten nem mszp-szdsz közeli ügyvédek intézeték? nem "függetlenek". az ő rokonságuk a "szabad" sajtó. ők azok, akik szerint a magyar nyelv finnugor "eredetű". ők telepítenék be a "migránsokat". sargentini megvédi a magyarok jogait az európai kétharmaddal. inkább orbán védi meg a magyarokat a kétharmaddal. és európát is megvédi. ott igaz, hogy csak egyharmada van. de majd összeáll a lengyelekkel, a csehekkel és az olaszokkal. mi az, ami alapján a köznép ezek közül választ? a hit.

2018.10.06. 09:37:20

@neoteny:
hanem még micsoda? mármint a continental hungária kft. üzleti környezete. (a link nem nyitható meg).

2018.10.06. 09:45:50

@neoteny:
ok. sikerült megnyitni. csak a link közvetlen letöltésre mutat. és az nálam van tiltva.

A vállalat külső környezete.

mikrokörnyezet
- szállítók
- piaci közvetítők
- közvélemény
- versenytársak
- vevők
makrokörnyezet
- gazdasági
- technológiai
- demográfiai
- politikai, jogi
- társadalmi
- természeti

ebből a technológiát nem a fidesz adja. ami véleményem szerint nem külső környezet. mert az vállalat belső működésének része. már, ami nem az alapinfrasturktúrához tartozik. tehát a közműveket nagyrészt a fidesz, vagy fideszhez kötődő vállakozást nyújtja. magát a gyártósort nem. a fidesz azt nem mondja meg, hogy üzemen belül ki mit csináljon. hanem külső környezetet befolyásolja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 09:46:45

@444:

"a link nem nyitható meg"

Megnyitható az, csak egyből letöltésre megy: ha a böngésződben rákattintasz a Downloads gombra (az én Operámban a jobb felső szél második sor), akkor ott megtalálod. Mivel a PDF szövege nem másolható, én meg lusta is és csúnya is vagyok gépírócicának, el kell olvasnod.

2018.10.06. 10:00:10

@neoteny:
a continental hungária kft. működéséhez szükséges az, hogy szállítmányozzanak. generikus értelemben ez azt jelenti, hogy szükség van teherautókra. a fideszhez kötődő vállalkozói kör teherautói fognak szállítmányozni. mert szinte az összes nagyobb szállítmányozó cég belépett a fideszbe. és ennek az alternatívája az, amit sanyi költöztetős haverja mond. aki azt mondja, hogy legyen közösségi tefu. ami a még politikához közvetlen nem kötődő kivállalkozásokat és mellékállásokat összefogja. de az ortodox liberalizmus ezt nem engedi meg. hanem te is azt mondod, hogy az egyén versenyezze le az állammal összefonódó oligopol vállalkozásokat és oligarchákat. az ortodox liberálisok a polgárság közpolitikai jogai elvenné. ők a közös ellenség. a fidesz azért szerveződött, hogy az ortodox liberalizmust felszámolja. a jobbik vezetése elárulta a nemzeti radikalizmust. az lmp is szétszakadt. ezek után a fidesznek politikai párt aligha lehet ellensúlya. egy valódi civil mozgalomra lenne szükség. csak ezek a "civilek" az ortodox liberális szdsz alapítványi hálózatának maradványa. nekik még mindig jelentős a külpolitikai, pénzügyi és médiabefolyásuk. és budapesten jelentős szavazótáboruk. és velük szemben van a kultúrkampf meghirdetve. kérdés, hogy ez mire vezet.

2018.10.06. 10:01:21

@neoteny:
rájöttem közben. csak nálam a letöltés link alapból le van tiltva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 10:03:50

@444:

"a gyártósort nem"

Nyilvánvalóan: de már az üzemépületet is annak figyelembevételével kell tervezni, hogy milyen gyártóberendezések kerülnek bele. Tehát annak tervezését nem a Fidesz fogja készíteni. Az építés sem úgy megy, hogy a Fidesz illetékes elvtársa elviszi a morva vezetőt kurvázni a budapesti éjszakába és két kólacsík között lepacsizzák azt, hogy ki építi az üzemet. A morva vezető egy alkalmazott: neki pontosan meg van mondva az, hogy mire bólinthat rá, és milyen súlyú döntések között kell a főhadiszállásra telefonálnia (vagy emailt küldenie). Az akkora cégeknél, mint a Continental egy egész osztályt alkot a kontrolling, akik kigúvadt szemekkel hesszölik azt, hogy milyen pénzek folynak át a morva főnök kezén, hogy milyen számlákat fogad el ill. küld haza jóváhagyásra. Persze a multiknál is folyik szarkavarás*, de nem a morva főnök szintjén, ill. azon a szinten korlátozott az, hogy mennyi diszkrecionális döntési lehetőségei vannak.

(Vagy 15 évvel ezelőtt a Siemensnél borult ki -- vagy borították ki -- a szarosbili, hogy volt egy már nem emlékszem mekkora összeget tartalmazó ún. slush fund amiből politikusokat fizettek le hogy azok tőlük rendeljenek erőműveket meg turbinákat meg egyéb ilyen nagy árcédulás termékeket. Akkor egy fejes ebbe belebukott, de a másik elment Amerikába az Alcoa-t vezetni és sikeres is lett ott.)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 10:18:14

@444:

"ennek az alternatívája az, amit sanyi költöztetős haverja mond. aki azt mondja, hogy legyen közösségi tefu. [...] hanem te is azt mondod, hogy az egyén versenyezze le az állammal összefonódó oligopol vállalkozásokat és oligarchákat."

Jó, hogy azt mondom: a "közösségi TEFU" csak egy eufemizmus az állammal összefonódásra.

Debrecenben vannak (kis)teherautó-kölcsönzők: miért akarja Sanyi költöztetős haverja elvenni a szájukból a betevő falatot? Béreljen tőlük, adjon munkát a nemzettestvéreinek, ne arról fantáziálgasson, hogy az ő adójukból dotált "közösségi TEFU"-ból bérelhessen olcsóbban kisteherautót a mellékállásos költöztetési gigjeihez.

Mindenki szocializmust akar, de azt mindenki úgy képzeli el, hogy a többiek szociálisak ővele, ő meg sütögeti a magánpecsenyéjét a "közösségi" tűzhelyen.

2018.10.06. 10:23:25

@neoteny:
a fenti listából azt nem uralja a fidesz, ami valójában nem a vállalat külső környezete. ez az alkalmazott technológia ágazatspecifikus része. ők rájöttek arra, hogy az ipari parkban majdnem mindegy, hogy ki mit gyárt. szolgáltatni kell egy generikus megoldást. fel kell húzni könnyűszerkezetes épületeket, építeni kell közműveket. szükség lesz marketingre. a fidesz majd megmondja, hogy a continental milyen rendezvényt támogasson. ezzel nem kell törődnie annak, akit erre a célra a continental ag hannoveri központjából kineveztek. ott azt mondták, hogy legyen brünni cseh-morva. ő majd ezt megoldja. de ezeket szinte készen kínálja a fidesz, az ahhoz kapcsolódó vállalkozói és közalkalmazotti kör. tehát ha a contiental azt mondja, hogy kellene neki 100 mérnök. akkor azt mondják, hogy rendben van. pontosan mit is szeretnél. a duális képzés keretében kaphatsz akár egy kihelyezett tanszéket is. és aláírja a dékán, a rektor, a kancellár. ez mind a fidesz része. lehet, hogy nem az összes adjunktus, hanem a fele. persze ők is érzik, hogy ez disszonáns a fidesz gonosz multik retorikájával. és egyébként a fideszt kiszolgáló vállalkozói kör egy részének se tetszik ez az egész. és az állami vállalatok vezetőinek sem feltétlen. de ez az ellenérdekeltség már a párton belül. és ők az ellenzékkel szemben képesek kifelé egységet mutatni. politikai értelemben nem ügyetlenek.

és kérdés, hogy ennek a rendszernek mi az alternatívája? és az egyik válasz az, hogy semmi. ezt a rendszert kell korrigálni, kontrollálni, konszolidálni. illetve úgy lehet verseny, hogy a hasonló helyzetben levő városok versenyeznek egymással. illetve ezekben a polgárság kialakítanak egy sajátos gazdasági-kulturális profilt. és ebből létrejön egy önkormányzati hatalommegosztás. úgy, hogy ebbe korlátozottan vonódnak be a multik.

és ennek alternatívája az, hogy a francokat. a globalizáció totális győzelmet arat. ebben hisznek nagyjából 0.5 millióan. amiben te is. győz az anarcho-kapitalizmus.

2018.10.06. 10:41:14

@neoteny:
legalább részben szinte mindenki szocializmust akar. sanyi azt mondja, hogy az erdért vállalat legyen közösségi. mert ő az erdőspusztán fűrészelgetne. de legyen közösségi a motoros fűrész. mert ő úgy lenne alkalmi favágó, vagy ács, vagy asztalos. erre mondhatod azt, hogy béreljen egy vállalkozótól, aki sanyi szabad piaci igényét kiszolgálja. de sanyi szerint az úgy nem jó, az úgy túl sokba kerülne. ezért inkább az ő mellékállását támogassák meg közösségileg.

általánosságben ez az ehhez hasonló népi romantika:
www.youtube.com/watch?v=LV_TMIHo8iw
ez egy félfeudális állam szocializmus. és kérdés, hogy ez meddig korlátozza a kapitalizmust. az ortodox liberális válasz az, hogy semennyire. az ortodox kommunista az, hogy ez lesz a jó. éneklünk a tábortűz körül. és lesz egy ilyen úttörőtáboros világ. amire a nacionalisták azt mondják, hogy cserkészmozgalom legyen helyette. a vörös csillag helyébe rakjuk a szent koronát. és abból vezessük le, hogy mit is. a köz- és a magán-birtokosság/szolgáltatás aránya mennyi legyen?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 10:47:26

@444:

"úgy lehet verseny, hogy a hasonló helyzetben levő városok versenyeznek egymással"

Igen, a központi kormányzat kegyeiért. A Modern Városok programban hány milliárdot osztott ki? Ott nem azon múlott a csöpögtetett mézcseppek nagysága, hogy melyik város vezetősége mekkorát hajolt be Orbánnak amikor személyesen elment a városkba tárgyalni?

No most ha a pénzek amiket Orbán kiosztott a polgárok zsebeiben maradt volna, akkor nem kellett volna behajolni Orbánnak: nem is ment volna le vidékre, mert nem lett volna osztogatnivalója (esetleg az EU-s pénzeket osztogathatta volna). És még ha a városok önkormányzatai el is szedték volna ezeket a pénzeket a polgáraiktól, akkor is legalább a városok magukra költhették volna a saját pénzeiket. Nekem ez sem szimpi, de legalább kivéreztetésre kerülne a központi hatalom.

Te itt féktelenül fantáziálgatsz a Fidesz1-ről meg a Fidesz2-ről meg a független értelmiség kontrolljáról meg más ilyen lófüttyekről. Mindezek semmit sem számítanak addig, amíg az SzJA és az ÁFA Budapestre megy és onnét kerül újraelosztásra a népek politikai érdekérvényesítő képességei szerint. Neked nem fáj a református presbiterek 85 milliárdja, de ilyen trükkökkel rongálja a rezsim a magyarok összetartását. Annak a 85 milliárdnak a (református) polgárok zsebében kellett volna maradnia: ha ők döntötték volna el maguknak azt, hogy templomot festetnek-e belőle vagy a presbiter-lakot újítják fel vagy mást csinálnak vele akkor a presbiterek is a hívekkel bánnának jól, nem a rezsimmel, és a híveknek is meg lenne az az érzetük, hogy képesek befolyásolni a saját életük alakulását.

A paternalizmusnak nyilván van egy vonzereje (apuci majd minden problémát megold, gondunkat viseli, megvéd minket), de az ár az infantilizálódás, a permanens pszichológiai és materiális függés állapota. Aztán amikor apuci nem úgy old meg valamilyen problémát, akkor nincs apelláta: az önmagukat gyermeki státuszban tartók már választottak apucit, akit nem lehet menet közben lecserélni. Amikor meg lehetne, azelőtt apuci meg bucsuba viszi a gyerekeket, van fagyi, vattacukor meg ringlispil, móka és kacagás, aztán tessék választani, de helyesen ám. És kezdődik újra a körforgás.

2018.10.06. 10:53:58

@neoteny:
és a baloldal elvben azt mondja, hogy 1:0 a közösség javára. a jobboldal azt, hogy 0:1 az egyén javára. és a harmadik utasság azt, hogy legyen ez döntetlen elvekben.

azt szokták mondani, hogy a magyar polgári fejlődés nagyjából a millenniumi időszak után létezett. utána ez kulturálisan átfordult túlzott nacionalizmusba. ami átcsapott háborúba. és ebből lett egy túlzott szociális igényrendszer. tanácsköztársaság. amiből lett egy polgárháború. amivel a széthúzó, széteső magyarország trianonban elvesztette a békét. és ebből következett a holokauszt és a gulág. és erre lehet mondani, hogy az ortodox liberalizmus az egyetlen járható út. de magyarországon 1900-ban nem volt ortodox liberális világ. félfeudális-félkapitalista világ volt keresztényszociális elemekkel. és ez volt leöntve egy népi nacionalista mázzal. a zsidók is ennek voltak részesei. lövkovits bácsi gyártotta az aranygombot a díszmagyarra. és azt mondta, hogy az ékszer és éremgyűjteményét túl drága lenne a házában őrizni. építsünk közösségileg múzeumot. és abban elhelyezné az érméit. letétben persze. ez egy félfeudális-félkapitalista világ volt.
mandadb.hu/common/file-servlet/document/866536/default/doc_url/132524_irodalmi_fottr.jpg
nem ortodox liberális. mert az hozza magával az ortodox nacionalizmus igényét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 10:54:02

@444:

"legalább részben szinte mindenki szocializmust akar."

Magának.

"de sanyi szerint az úgy nem jó, az úgy túl sokba kerülne."

Sanyinak a "közösségi" gépparkból bérelni olcsóbb. De a nettó adófizetőknek az a drágább: az ők adópénzeiből kerül dotálásra a "közösségi" géppark, azért olcsóbb az onnan bérlés Sanyinak.

2018.10.06. 11:06:40

@neoteny:
de ha nettó adófizetők adott esetben mégis úgy döntenek, akkor lehet közösségi erdért vállalat. az adójukból közcélra valamennyit áldoznak. és ennek mértékéről kellene megállapodni. előzetesen kibaszni a szélsőséges kommunistákat és a liberális kapitalistákat. a komcsikat és a libsiket. ezért van kultúrharc.

2018.10.06. 11:09:10

@neoteny:
te abból indulsz ki, hogy sanyi közösségi erdért vállalatából semmiféle közjó nem származik. bármi, amit megérné finanszírozni. hiszen az akkor már szabad piac lenne. és ez nem az. tehát nem lehet jó. de ez a te szubjektív idealizmusod, hogy mindent piacosítani kellene. tgm szerint semmit se. legyen közös a gatya is. a filoszemiták ezt a két szélsőséget vonultatják fel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 11:16:06

@444:

"te abból indulsz ki, hogy sanyi közösségi erdért vállalatából semmiféle közjó nem származik."

Persze, hogy nem származik: Sanyi és a hozzá hasonlók számára származik magánjó, az olcsóbb bérlési lehetőség. Sanyi ezt az előbb be is vallotta.

2018.10.06. 11:32:03

@neoteny:
na de sanyi a közösségi erdért vállalatban adózik úgy, hogy közösségi munkát is végez. tehát az ő munkájából közjó is származik. ehhez kapja a fűrészt. úgy, hogy a fűrészboltost is megadóztatják. és elvesznek a fűrész készletéből ahogyan sanyi is adózik azzal, hogy közösségi munkát végezve dolgozik. tehát ő az adóból egy szocialista építőtáborost játszana. nem azt mondja, hogy a kereskedőtől a pénzt vegyék el. hanem a fűrészt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 11:38:51

@444:

"na de sanyi a közösségi erdért vállalatban adózik úgy, hogy közösségi munkát is végez. [...] sanyi is adózik azzal, hogy közösségi munkát végezve dolgozik."

Sanyi kommunista szombatozik? És egészen pontosan miféle közösségi munkát végez olyankor?

"nem azt mondja, hogy a kereskedőtől a pénzt vegyék el. hanem a fűrészt."

Amely fűrészért a kereskedő pénzt fizetett.

2018.10.06. 11:46:15

@neoteny:
tehát sanyi a tüzéptől megveszi a fát a hétvégi házához. a tüzép adózik. elveszik tőle a fa egy részét. a fűrészestől a fűrész egy részét. ezek után a építene a privát fából a közfűrésszel privát házat. de a közfából a közfűrészzel közösségi házat: cserkésztábort. a közfűrész használatáért közmunkával fizet. tehát ebből sanyinak lesz egy privát hétvégi háza. de lesz egy cserkésztábor is. amit sanyi önként és dalolva épít cserébe azért, hogy használhatja a közfűrészért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 12:04:44

@444:

1) ki dönti el és hogyan azt, hogy a fűrészkereskedő által adóban beszolgáltatott fűrész mennyivel csökkenti a fűrészkereskedő adófizetési kötelezettségét?

2) ki dönti el és hogyan azt, hogy Sanyinak mennyi időt kell töltenie a cserkésztáborban fűrészeléssel egységnyi magánfűrész-használatért cserébe?

2018.10.06. 12:14:19

@neoteny:
ha az általános forgalmi adó mértéke 1/N, akkor N fűrészből 1 közösségi kézbe kerül. és ebből következően N magánház mellé azok tulajdonosai kötelesek építeni kell 1 közösségi házat. így működött a feudalizmus. csak abban az uraság házát kellett megépíteni és az egyházat fenntartani. ebben a rendszerben a közösség lép az uraság helyébe. ennyiben szocialista. de megmarad az egyház. ennyiben feudális. és részben kapitalista.

screpes 2018.10.06. 12:17:21

@444:

Ennek a sanyi álmának van egy csúcsjelenete, amiről nem beszélsz:
amikor ő használná, "kölcsönvenné" az ERDÉRT v. más eszközeit, akkor tulajdonképpen vulgármarketingezik: úgy számolja (számok nélkül), hogy neki az mindeképpen jó lenne...
A szocialista praxis szerint az történne, hogy nem számolják, nem figyelik kellő pontossággal sőt eréllyel, hogy mennyit érnek azok az eszközök, mennyi az amortizációjuk, beleértve az üzemanyag- és alakatrészlopásokat is, miként és miért is fizet rá a "másik" fél.

képzeletben tehát ez zavartalanul megéri - sanyioldalon,
mert a mesében nem látható a fejőstehén vitaminhiánya.

Ha például egy könyvkiadó nyomdát vesz (épít) maga alá, akkor megteheti, hogy ott nagyon olcsón dolgoztat, hiszen belső intézkedéek tárgya az árkalkulus, és etttől menő, gazdag kiadó lesz belőle.

A nyodában viszont eluralkodik a nyomorúság. De ha fordítva tervez, és a nyomdában korszerűség van és magasak a bérek, akkor a kiadó nem fog jól működni, és elmegy külső, idegen nyomdához, mert az olcsóbb, mint a "sajátja"....

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 12:21:43

@screpes:

"a mesében nem látható a fejőstehén vitaminhiánya"

Ez nagyon szép allegória.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 12:36:02

@444:

Az ÁFA mértéke 27% mai napság, ami ~1/3.7 vagyis N 3.7 de minden 3.7 fűrész után nem képes a fűrészkereskedő leadózni 1 fűrészt, legfeljebb 37 fűrészből 10-et.

Ugyanígy 3.7 magánház mellé nem lehet 1 közösségi házat építeni, legfeljebb 37 magánház mellé 10 közösségi házat.

De persze le lehet csökkenteni az ÁFÁt 25%-ra és akkor már lehet 3:1 arányban fűrészt beszolgáltatni meg 3:1 arányban házakat építeni.

De még akadnak problémák:

1) a fűrészesnek hármasával kell rendelnie minden jószágot

2) a fűrészesnek lehet olyan jószágja, amire nincs igény adóként történő beszolgáltatásra: olyankor azokra pénzben adózik?

3) a házépítős esetben (tegyük fel, hogy 25%-os az ÁFA) a négy háznak (a három magánháznak és a negyedik közösségi háznak) teljesen egyformának kell lennie, másként lehetetlen az ilyen 3:1 allokáció. Ha a 3 magánház különbözik, akkor gyakorlatilag lehetetlen eldönteni azt, hogy a közösségi ház milyen legyen -- és hogy a három magánház-építőnek mennyit kell a közösségi házon dolgoz(tat)nia

4) ki és hogyan dönti el azt, hogy kik költöznek be a közösségi házakba (és hogy hol épülnek azok)?

Te szeretsz sehol nem volt helyekről bugyogni: no Sanyinak ez a terve biztos, hogy nem működött soha sehol -- és nem is fog. Jobb, ha Sanyi betervezi a fűrész magánúton történő bérlését.

2018.10.06. 12:41:06

@screpes:
ezért mondják azt, hogy a kommunista és a belőlük lett kapitalistákat ütni kell.

2018.10.06. 12:41:31

persze politikai értelemben

2018.10.06. 12:58:38

@neoteny:
a feudalizmus évszázadokon át így működött. a földesúri adó 1/10 volt. 10 jobbágyház megépítette az 1 hasonló kisnemesi házat. az válna közösségivé. és annak élére választani kellene a nemest. 100 jobbágyház emelt egy köznemesi, 1,000 jobbágyház egy főnemesi kastélyt. tehát ez részben a feudalizmus újratöltve. ami évszázadokon át működött. és részben a szocialista gmk rendszer. ami nagyjából egy évtizedig működött.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.10.06. 13:06:12

@444:

A jobbágyházak nem közösségi fűrész használatával épültek; nem azért cserébe kellett építeni a kisnemesi, köznemesi, főnemesi épületeket.

Továbbá a kisnemesnek, köznemesnek, főnemesnek épülő házak/kastélyok magánépületek voltak, nem középületek.

Nyugtasd meg Sanyit: hamarabb jön el a mindent gyártó robotok világa mint ez a rendszer.

Janossz 2018.10.06. 13:15:29

@screpes: Sanyinak volt pár jó éve a nyolcvanasok elején, mikor a Vgmk-ban nyomatták a maszekot ezerrel, az állami erőforrások korlátlan,/kontrollálatlan igénybevételével.
Azt az időt szeretné vissza a lelkem, de hát egyszer volt Debrecenben is kutyavásár...

2018.10.06. 16:56:51

@neoteny:
a nemesi ház épült a közösségi fűrésszel közösségi munkával (robottal).

2018.10.06. 17:08:45

@neoteny:
a jobbágytelek megépült privátban. adót fizettek utána. abból lett a nemesi ház. közpénzből. 1/10 adóból 10 jobbágytelekből lett egy hasonló kisnemesi ház. és a reformáció az, hogy válasszák ki, hogy ki legyen az őket képviselő kvázi nemes. a polgári családok tízháznagyokat választottak. a tizedet nem egy ház használta fel, hanem valóban közösségileg a reformált egyház. megújult a hitük. nem hittek abban, hogy akárki feltétlen feljebb való. de abban hittek, hogy ettől függetlenül a városban maradjon fent a közösségi jelleg. és a vidékkel államalkotók. ettől volt keresztyén respublika. keresztény respublika isten országa. annak alapja nem evilági hit. a keresztyénség viszont részben evilági hiten alapult. csak a hit reformált.

2018.10.06. 17:13:23

@Janossz:
például meghalt egy beteg, mert egy orvos gmk-ban akart műteni. ugyanis volt egy másik beteg, akin végrehajtottak egy beavatkozást. az egyik felét finanszírozta a tb, az közpénzből folyt. a másikat nem finanszírozta. az egy magán beavatkozás. és az orvos azt mondta, hogy ezt egyszerűbb lenne egyszerre, egy altatással elvégezni. egy részt leszámláznak a társadalombiztosításnak, egy részt közvetlen a betegnek. csakhogy ilyenformán az orvos közösségi eszközökkel magánhasznonra szert tesz. és azt mondta a főigazgató, az államminiszter, hogy ilyet nem lehet. pedig lehetne. csak szabályozni kellene. ez a gmk.

Janossz 2018.10.06. 17:54:00

@444: Szófosó-troll, most azt mutasd be, miben különbözik szerinted a gmk-műtét a a gmk-fűrészeléstől!

Erre sem lesz normális válaszod, persze, majd elkezdesz hadoválni valami egészen másról. Ahogy szoktad.

2018.10.06. 18:40:12

@neoteny:
a városban kiöntötték a szemetet, a szennyvizet az utcára. és a polgárság úgy döntött, hogy legyen közösségi szemétszállítás, szennyvízcsatorna. ezt errefelé úgy hívták, hogy "utcaszer". mert ezeket a polgárság kezdetben utcákba tömörülve építették. és az utcákból szerveződtek a városrészek. és azoknak voltak képviselőik a tanácsban. alsó és felső járásiak képviselői helyet kaptak a magisztrátusban. és szerveződött az egyházi vezetés. a kollégium. az utcaszerben választottak tanácsost. és a nagyobb utcákhoz tartozó városrészek adták az esküdteket. a szenátus volt a végrehajtó hatalom, a jurátus a választott bíróval az igazságszolgáltatás. de a választott vásárbírák a főbíró személyétől függetlenek voltak. és mind ez a városi alkotmányosság keretei között szerveződött. ez a reformáció.

csak magyarország ellenreformált. a "felvilágosult" abszolutizmus célja az volt, hogy majd bécsből eligazgatják. és a liberálisnak mondott hazaárulók azt mondják, hogy majd new york 57. utcájából eligazgatják az ngo-kkal. mert ők "a" "civilek". és budapesten ennek mérhető támogatottsága van. göncz árpád szoboravató politikusai.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--K9uWvBuz--/7DQR0LFltMpDtQaws.jpeg
és ők a szavazóik. munkásőrök, nyugdíjasok.
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--eMD5n97U--/7DQQz2eqEl2711sgas.jpeg
kérdés, hogy van-e többségük a globális kapitalizmus híveivel. az amerikanizált neolib-neokon metropoliszt ez a szoci nyugdíjasklub legitimálja. csak ugye orbán se rest. osztja a nyudgíjprémiumot. és kérdés, hogy ezek után ki nyeri a választást a fővárosban. mert vidéken nem kérdés. legalábbis jelen állás szerint.

Janossz 2018.10.06. 19:09:57

@444: " elkezdesz hadoválni valami egészen másról. Ahogy szoktad. "
Ugye?

2018.10.06. 19:18:28

@Janossz:
abban, hogy az egyik esetben a fát fűrészeli, a másik esetben az embert. a gmk valójában a közkereseti társaság (general partnership).

a kkt. keretében a tagok a közösségi tulajdonban levő eszközöket bérelve termelhetnek magánhasznot. azért lett gmk, mert moszkvába megküldték a társasági törvény tervezetét. és ott azt mondták, hogy a szocializmusban magánhasznot nem lehet termelni, pláne nem közösségi tulajdonra alapozva. úgy, hogy a társasági törvény tervezetét ennek megfelelően módosítják. és sárközy professzor kitalálta, hogy a francokat fogják módosítani. nevezzék át gazdasági munkaközösségre, mert hátha úgy elfogadják. és moszkvában azt mondták, hogy ez így már mindjárt más. gazdasági munkaközösség az lehet. így lett gmk.

sanyi a közösség tulajdonában levő fűrészt bérelné ki és azzal termelne magánhasznot. építene cserkésztábort és magánházat. a most kirúgott orvos a közösség tulajdonában levő műtőt bérelve egy altatásban elvégezne olyan beavatkozást is, amit nem finanszíroz a társadalombiztosítás. csakhogy erre a hatályos egészségügyi törvény nem ad lehetőséget. ezért rúgták ki. de jure vétett a törvények ellen. ezért ki kell rúgni. mindegy, hogy ő milyen orvos. a törvény mindenkire nézve kötelező. ez a jogállam. de facto esetleg nem kellene. hanem módosítani a törvényt. illetve átgondolni a szabályozást úgy, hogy a vegyes gazdasági kereteknek milyen esetekben van értelme. de ez a jelenlegi felállásban aligha működhet. mert a legitim kormányzattal való értelmes párbeszédet a totális ellenzékiség ellehetetleníti. a kormány és a jelenlegi ellenzék is hecckampányokat folytatnak. előzetesen el kell dönteni, hogy melyik politikai csoportnak és gazdasági köreiknek kell távoznia a közéletből. ők menjenek:
4cdn.hu/kraken/image/upload/s--K9uWvBuz--/7DQR0LFltMpDtQaws.jpeg
vagy ők:
kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2108/21084/210845/21084508_dac95ab9043482bd81370630028da803_x.jpg
nem egyszerű a választás. ezt belátom. ezt el kell dönteni. legalább az egyiknek mennie kell. és utána lehet a másikkal egyezkedni. a nemzeti radikálisok mondják azt, hogy váltsuk le mindkettőt. ezt a mozgalmat a jobbik vezetői elárulták. a polgári radikális libsik azt mondják, hogy jaj a komcsikat le ne váltsátok, mert akkor a libsi tábornak nem lesz elegendő szavazója. mert hogy ők anarcho-kapitalizmust akarnak, amit a köznép nem akar legalábbis magyarországon.

Janossz 2018.10.06. 19:32:38

@444: " nem egyszerű a választás. ezt belátom. "
Ez a baj, hogy nem látod be, Sanyi.
Mindenki használja azt, amije van.
A magán fűrészes fűrészeljen azzal, (ha nincs neki egy szaros fűrészre pénze, hát bérelje azt), a magánorvos szintúgy. Fizesse meg ő is az eszköz (vagy üzemeltetésének ráeső része) árát.
Mit nem lehet ezen érteni, gmk-bajnok?

A köz fizessen mindenért, az okosok meg gazdagodjanak, ahogy a gyügyei gügyék elképzelik?

2018.10.06. 19:51:48

@neoteny:
az állam szocialista gazdálkodás alapja a kht. ha létrejön egy gazdasági társaság, akkor annak a szocializmusban egyetlen célja lehet: a közjó szolgálata. abból következően a társaságnak közhasznúnak kell lennie. mert a jó az egyben a közjó. a kommunizmusban magánjavak nincsenek. és az államszocializmusban a maszek a szükséges rossz. mert a világ proletárjai csak így egyesülhetnek. ezért ítélték el a meggymagost. aki olcsón felvásárolta és drágán eladta. csak így győzhet a világforradalom és proletárdiktatúra.

ezzel szemben az kapitalista gazdálkodás alapja az, hogy lehetőség szerint legyen minden maszek. gazdasági társaságoknak magánhasznot kell hajtaniuk. mert ha az nincs, akkor nem lehet jó. mert a jó az mindig magánhasznon. a kapitalizmusban közös jólét nincsen. egy tálból cseresznyézés a szegényekkel. azt már nem. világ burzsoáziája csak így egyesülhet. az a gazdasági antimarxizmus.

vegyes gazdaságban van egy köztes társasági forma. ez a kkt. ahol a tagok a közösségi tulajdont esetenként felhasználhatják magáncélra úgy, hogy azért fizetnek készpénzzel vagy közösségi munkával. az erdőspusztának legyen közfűrészei is. és azzal sanyi alkalmi munkavállalóként építi privátban a hétvégi házat és a cserkésztábort. de ennek alapja a munkaérték elmélet. nem pénzben gondolkodnak. hanem abban, hogy épült egy pajta itt, egy másik ott. és ebből lehetnek magán és közösségi pajták. és ez részben olyasmi, mint ez:
www.youtube.com/watch?v=aaLQfghvqaw
vagy, mint ez:
www.youtube.com/watch?v=BL_X7GelX5Q
ez reformszocializmus, szociális piacgazdaság és nem totális kapitalizmus.

Janossz 2018.10.06. 20:02:26

@444: " az erdőspusztának legyen közfűrészei is. és azzal sanyi alkalmi munkavállalóként építi privátban a hétvégi házat és a cserkésztábort "
Próbáltál már fűrésszel bármit is építeni?
Macerás, hidd el nekem.
Mint az árpa árasztása. Az se egyszerű dolog.

Janossz 2018.10.06. 20:11:16

@444: Milyen vizeken vitorlázol te ilyen messzire?
Arról volt szó, hogy Sanyi, aki te vagy itt mindjárt Gyügyéről, szeretné, ha lenne itt hirtelen nekije egy TSZ, vagy Áfész, vagy Ktsz, a fene tudja, hogy hívják ezeket a szoci-izéket, ahol az állami támogatásból megvásárolt-fenntartott eszközökkel ő jóízűeket tudna fusizni, úgy, hogy egy fillérjébe nem kerül.

Ez a te gyügyei gazdaságfejlesztési modelled alapja.
Új tervet kell készítened.
Valószínűleg a doktor uraknak is, csak nekik egy kicsit később, majd ha normális világ lesz itt.

Tamáspatrik 2018.10.07. 20:08:16

@lecsós:
1.Nem kellett azt a rendszert szétba@szni, mert simán szétesett az magától. Az akkori rendszerváltáskor senki nem mert kiállni, hogy milyen szar a helyzet, mert félt, hogy népharag lesz belőle, toldozták és foldozták, MENTETTÉK kedvezményes külföldi kölcsönökkel, stb.
2.Sehol nem volt a tőkefelhalmozás baromi igazságos, bizonyos emberek mindenhol előnyben voltak. Erre szokták mondani, hogyha az 1.vagy a 2. millió dollárt tisztességtelenül akasztod le az rendben, de ha már a 10.-t is az már nem OK.
Egyébként azok a cégek nagy része már bedőlt azóta, amelyeket kiprivatizáltak.
3.Az, hogy mennyiért veszik át a szőlőt: ezért szoktak egyes országokban ÉRTÉKESÍTÉSI SZÖVETKEZETEKET létrehozni. Nálunk ez valamiért nem megy, de pl. Portugáliában sem. Ha a termelők nem tudják megszervezni magukat az érdekeik képviseletére, akkor megszívják.
Mennyi szőlőnek kell lenni, ki tudja megmondani, hogy a 167 ezer hektár (egyébként silány minőségű, az orosz piac igényeinek megfelelő) volt-e a jó vagy a mostani 30ezer?
4.Nem biztos, hogy tömegesen szőlőt kell termelni nálunk. Kell néhány tájfajta, minőségi borvidékeken. Helyette olyan gyümölcsöket kell termelni, amiben a legjobbak között vagyunk, pl. kajszit, meggyet.
Amiből az EU-ban eleve túltermelés van és nem spéci, különleges minőségű termék, azt nem kell nyomni ezerrel.

Az utolsó mondatodban van valami, hogy tényleg nagyon nyuszik voltak akkoriban a rendszerváltás idején. Nem hiszem, hogy a gyújtogatás jó módszer lenne, viszont a kemény, harcos érdekképviselet, demonstrációk stb. lehet járható út.

lecsós 2018.10.08. 09:32:17

@Tamáspatrik:
Az a baj, hogy nem volt néppharag belőle, ennek a következményeit szívjuk 30 éve. Amit próbálsz védeni, az egy sima szabad rablás volt, amit nagy nehezen összearaktak 40 év alatt. Ez védhetetlen. A komcsik azt hitték, hogy 89-ben meg fog ismétlődni 56. Összepakoltak szépen, és amikor nem történt semmi, akkor szépen felemelték a telefont. Ez olyan faszán sikerült, hogy 3 év alatt sikerült felszámolni a vidéki gazdadsági infrastriuktúrát úgy, hogy ír magja nem maradt. Ez történt, és a kommunnistákból milliárdosok lettek, vagy milliomosok, enny ez, nem történet más. Ez volt sokak szerint az ősbűn. Ezt nem lehet védeni, ne haragud, már Tamás. Ezezek a figurák itt vannak köztünk, és simán kutatható, hogy ki mit csinált, erről szól a gazdaságtörténet. Ezek nem üzeltemberek voltak, hanem olyanok, akik összestarták magukat a félelemtől az első napokban a váltás után, utánna ,meg telefonálgattak, és levédték a pozíciókat, legyen az gazdaségi, vagy politikai. A mostani 20 éves erre mondja azt, hogy szarfaszu senkik voltak, mert csak lopni tudtak, alkotni nem. Ezért jobbikosok, vagy lépnek be a torockai zászlaja alá.
Sehol nem volt a tőkefelhalmozás igazságos? Röhögnöm kell, már ne hatragudj. Ki kapott akkor e-hitelt, meg ki kapott hiteleket a részben privatizált bankoktól, melyeket soha nem kellett visszafizetni, mert konszolodilta az állam, meg leírték, meg minden? Tamás, ez védhetetlen, mér ne haragudj. A mostani 20 éves, megkérdezi a nagypapit, hogy vazze, te loptál papi? Mert szarráverték éppen az egyetem mögött. Oszt erre a kérdésre válaszolni kell.
Az érvelésed azért büdos a szövetkezésről, mert 89 után visszabaszták az egész élelmiszergazdaságot a kb. 150 évvel ezelőtti viszonyokra, úgy, hogy nulla esély maradt a fejlesztésre önerőből - mivel ingyen jutott hozzá mindenhez a nyugat - ez is kutatható -. mindezek után azt mondani, hogy vazze miért nem szövetkezel, nem éppen etikus. Azért, mert kinyílik a bicska a falusi paraszt zsebében, és akkor finoman fogalmaztam.
89-ig az elégséges szőlőterület 165 000 ha volt országos sziten, mivel erre a termőterületre, és ipari struktúrára voltak iialakítva a piacaink 40 év alatt. Az impotens szakigazgatási kar - mivel otthon hagyták a golyóikat - szarrá verték a teljes ipari potenciált, így nem tudunk részt venni a nemzetközi versenyben ma sem.
Ennyire tudatlan barmok nem lehettek önmaguktól, sokan ezt mondják, biztos súgtak nekik.-
Ezért hazug a 89-es konszenzus ademokrácia, és kapitalizmus jegyében. Szabad rablás volt, semmi más.
Ezért van itt a zorbán, és rúgja fel az egész 89-es baromságot, mert egy hatalmas átverés volt, semmi más, melynek következményeként 9 millió ember szívó ágra került legalább 40 évre.
Moselben - Németország, borvidék - ha azt mondanák Hanzinak, hogy mától a szőlő felvásárlási ára 15 cent, szerényen beülne a traktorba, és bezézne vele a helyi kamara irodájába, egy kicsit. Talán megkérdezné, hogy mi a faszért vagytok itt? Nem azért, hogy az én érdekeimet védjétek? Mindezt a demokrácia, és a szabad piac jegyében. Egy mostani 20 éves nem érti, hogy a nagypapi miért baszta el a jövőjét. Döbbenetes dolgok mennek, mivel 89 nem volt olyan régen.
Ami még baj, és egyre nagyobb gond lesz. Nincs hiteles hazai milliárdos. Ez nagyon komoly probléma, mivel a gazdagok nem példaképek, mert vagy azt mondja a nép, hogy szarfaszú privatizátor az egyik, vagy azt, hogy a libsi köpönyeg alól fordult ki, vagy épp pályázati mágus volt, vagy valami. Ezért látod azt, hogy a privatizátor unokája lófaszhoz nem ért, vagy rázza a rongyot. Gyüttment senkinek nézik, és ez a billog rajta is marad.
Valahogy konszolidálni kellne a rendszert itt is, mert egyre nagyobb a szakadék.
Angliában egy Branson mindenhol ott akar lenni, és tolja a varázslatot, hogy gazdagnak lenni jó, és workshopokat szervez, hogy megmutassa, hogy mindenzt hogyan kell csiálni.
Szánalmasak a mostani hazai milliárdosok ebben a témában. Mert ha kiállnának, akkor kurva kínos lenne az, hogyha arról kellene mesélni, hogy hogyan indultak. Erre mondom azt, lófasz ez, nem palacsinta. :) :) :)
Nem vagyok gazdag ellenes, de ahogy viselkednek - félnek, és képtelenek kockáztatni , menekülenek - ez szánalmas.

Tamáspatrik 2018.10.08. 19:48:13

@lecsós: Megtisztelő a hosszú válasz. Kb. 50%-ban egyetértünk. Viszont: a helyzetértékelés kissé egyoldalú és a harag rossz tanácsadó.
"Az a baj, hogy nem volt néppharag belőle, ennek a következményeit szívjuk 30 éve. Amit próbálsz védeni, az egy sima szabad rablás volt, amit nagy nehezen összearaktak 40 év alatt. Ez védhetetlen. A komcsik azt hitték, hogy 89-ben meg fog ismétlődni 56. Összepakoltak szépen, és amikor nem történt semmi, akkor szépen felemelték a telefont. Ez olyan faszán sikerült, hogy 3 év alatt sikerült felszámolni a vidéki gazdadsági infrastriuktúrát úgy, hogy ír magja nem maradt. Ez történt, és a kommunnistákból milliárdosok lettek, vagy milliomosok, enny ez, nem történet más. Ez volt sokak szerint az ősbűn. Ezt nem lehet védeni, ne haragud, már Tamás. Ezezek a figurák itt vannak köztünk, és simán kutatható, hogy ki mit csinált, erről szól a gazdaságtörténet. Ezek nem üzeltemberek voltak, hanem olyanok, akik összestarták magukat a félelemtől az első napokban a váltás után, utánna ,meg telefonálgattak, és levédték a pozíciókat, legyen az gazdaségi, vagy politikai. A mostani 20 éves erre mondja azt, hogy szarfaszu senkik voltak, mert csak lopni tudtak, alkotni nem."

Ezzel úgy kábé egyet tudok érteni. Amikor látta a régi rendszer elitje, hogy süllyedni kezd a hajó, akkor magára hagyta, közben még elvitte róla, ami mozgatható, valóban ezt történt. Mire a legénység felocsúdott, hogy cserbenhagyták, már késő volt.
Ez a züllés viszont nem 89-ben indult el, akkor csak felgyorsult, akkora már mattot kapott az egész rendszer, nem csak nálunk, hanem főleg a nagy Szovjetunióban.

Az eredeti tőkefelhalmozás általában az átverésekről és a piszkos trükkökről szólt, bekerítésről Angliában, a versenytárs kicsinálásáról az USA-ban és a németeknél is.
Más volt szoci országokban is kábé hasonló helyzet alakult ki mint nálunk. Igazán jó megoldások nem nagyon vannak ilyenkor: volt egy eléggé nagy államadósság, viszont semmilyen ötlet nem volt, hogyan tovább, a liberalizmus mindent vitt a közgazdaságtanban (ami nagy hiba volt).
Nem voltak piacok, akiknek lehetett volna termelni, egyébként pedig a TSZ-ek már sok éve veszteségesek voltak, csak a melléküzemágak tartották fenn. El kell olvasni, hogy a nagy SZU-ban micsoda összeomlás következett be, a miénk kutyafüle volt ahhoz képest. Voltak, akik évekig csak krumplit ettek, másra nem tellett, csencseltek ezzel-azzal (mint nálunk a lengyelek az összeomlás után a 80-as években).
Ha nincs piacod, akkor rá vagy utalva arra, akinek van, és vagy hagyod az egészed lepusztulni vagy pedig bagóért eladod.
Az ipari potenciálunk egyszerűen összeomlott, mert nem volt piaca - nem kellett senkinek a cucc, mert nem volt elég jó az árához képest. Na most ha pár évvel előbb eszmélnek és kezdenek el váltani, talán lett volna megoldás, de akkor már senki nem tudta meghitelezni a termelést.
Az egyébként pech volt, hogy akkor a Nyugat tele volt élelmiszerhegyekkel, az olasz és francia gazdákat naná hogy védték és támogatták, ez egy példa de lehetne még hasonlókat mondani, hogy nem volt különösebben érdekük, hogy nekünk segítsenek.
Hacsak nincs nálunk nagy balhé. Azt viszont senki nem merte felvállalni, hogy akár államcsődöt jelentsen.
Ilyen, amikor egy rendszer hirtelen összeomlik, látszólag minden nagyon fasza, de csak a kirakatokban, hátul már elindult a rohadás és nem tettek semmit ellene. Persze, mert a saját vagyonkájukat akarták kimenteni és cégeket alapítani a párttitkárok.
Nem jártak jobban a lengyelek sem mint mi, csak máshogy élték meg, ők már 81-ben összeomlottak, onnan már csak felfelé volt út, nálunk még toldozták-foldozták az egészet egy darabig, amíg lehetett. A románokat Ceausescu tette tönkre, ezért nincs most népharag, mert megvan a fő bűnös. Holott mindegyik rendszer ugyanarra a srófra épült, csak nálunk volt még második gazdaság, ahol lehetett ügyeskedni. Rengeteg munkával lehetett úgy-ahogy megélni. Amíg ez ment. Amíg az 1.gazdaság össze nem omlott és le nem tarolta a 2.gazdaságot is.
Nálunk megetették az embereket valóban, nem látták csak későn, hogy átverte őket a régi-új elit. Évtizedekig ment a duma, hogy már látjuk az alagút végét.
Nincs hiteles milliárdos: OKÉ, a vörös bárók és hasonlók nem azok ez rendben, de mi van a NER embereivel? Ugyanaz, pepitában, ők is csak az összeköttetéseiknek köszönhetik amit elértek. A lopás mindig ment ebben az országban, csak az ellopható pénz lett egyre több, ez a különbség.

Egyébként én nem vagyok annyira szigorú a milliárdosokkal szemben, akárhogy kezdték is, ha később "jó útra tértek". Viszont tényleg kevés kockázatot vállalnak és nem is nagyon vannak erős magyar cégek, néhány csak elvétve. Ebben pl. a lengyelek sokkal jobbak, vagy a csehek is.

Tamáspatrik 2018.10.08. 19:53:32

@444: Ja, a rossz értelemben vett liberalizmus, az a naivság, hogy elég szétdőlteni, a piac majd úgyis megoldja. Vagy megoldja vagy nem, de közben elég komoly lesz a káosz, ami sokak életét teszi tönkre, mire kialakul valami. Világos és betartható törvények nélkül, jó gazda állam nélkül, megfelelő intézmények nélkül, stb. az egész rendszer nagyon instabil - az is volt évtizedeken át.

lecsós 2018.10.11. 19:14:45

@Tamáspatrik: Olvasva a posztot, amit írtál, megvilágítanák egy pár dolgot, hogy tiszta legyen. 89 környékén alakultak ki a jogállam keretei kis hazánkban, tehát a lopás akkor is bűn volt, legyen az kicsi , vagy nagy. Mondok egy példát. Az állami vállalat személyzetise összeállt a helyi vállalat akkori igazgatójával, talán dugtak is a teakonyhába, ki tudja már. Mindegy is. Történt egyszer, hogy jött a Hanzi, és privatizálta a vállalatot. Oszt az igazgató maradt ott, míg míg üzletrészt el nem adta milliárdokért, a volt személyzetis luvnya lett a menő nyugati cég HR vezetője. Ott is maradt, és baszta szét legalább 4 generáció jövőjét, mert küldözgethette neki a jónép az "ámerikai típusú önéletrajzot. Tehát ilyen volt ez a kor. Erre mondja egy 20 éves, hogy ezek nem kapitalisták, hanem szarfaszú senkiik, és veszik a vándorbotot, és melóznak nyugaton, ahogy kell. A baj az, hogy ez az attitűd öröklődik generációkon át, ami totálisan megfolytja a hazai innovációt. Így lett kis hazánk a gazdag senkik országa, olyan hely, ahol ez az attitűd dívik lassan 30 éve vazze.
El is érték azt, hogy nincsenek középvállalatok, nincsen innováció, nincs saját ipar, nincs saját termék, és nincs meg a tudás sem ahhoz, ami kellene egy nemzetközi szereplésre.
Egy kapitalisták nélküli kapitalizmus, ahol ez a szarfaszú attitűd dívik. Erre a baromságra egy 20 éves azt mondja, hogy nagyon drága ár egy szopásért.
Én kapitalista vagyok. Mivel igazán kapitalista vagyok, mi az érdekem? Az, hogy amit termelek, meg tudják venni helyben, és kurva sokat vásároljanak. Mert akkor leszek nagyon gazdag, és még gazdagabb. Tehát mi az érdekem? Az olyan piac, ahol erős a középosztály, mert az fogyaszt. Nekik tudom eladni. Ezért mondom azt, hogy szarfaszú senkik voltak a 89-esek, nem kapitalisták. ha azok lettek volna, akkor érdekük lett volna az erős gazdag, középosztály megtartása, és szélesítése.
Mivel ez volt, jött az orbán, és azt mondta, hogy faszba az egésszel, lesz itt illiberalizmus, és szevasz. Nem tudod védeni ezt, mit védesz rajta? Ez van, ezek a tények, oszt jóvan.
Ezért mondom azt, hogy ezek az emberek egy 20 éves számára nem példaképek, és amit látod, húznak a faszba el, és nem melózak nekik. Ennyi ez. Ennyit értek el a párttitkár urak, meg a szép reményű személyzetisek. Eléggé sarkítottam a témát, de ez van. A makrogadzdasági elemzésed semmit nem ér. Annyi törtért, hogy egy ország termelő vagyonát nullára írták, szarért hugyért eladták a helyi erős embereknek, akik a harmadik körben rájöttek arra, hogy ez mégse nulla vagyon, és a negyedik körben kivették a lóvét belőle. Ennyi ez, semmi több. Ehhez nem kell gazdaságtan, meg hasonlók, egy paraszt jobban csinálta volna, mert az tudja, hogyha kaszál, akkor az hogyan kapcsolódik a disznóvágáshoz.
Tehát nem értek veled egyet ebben. A mai 40-es, és alatti generációk a "fuck it, and forget it" generáció a nem létező hazai kapitalisták szerint, akit meg lehet fejni, de fagyi keményen visszanyal mostanában, mert nem akarnak melózni vazze, ez van.
Szerinted mi a megoldás? Nagyon kíváncsi lennék a véleményedre.

Tamáspatrik 2018.10.14. 13:05:02

@lecsós: Én mégsem a múltra fognám, sose volt jobb, mindig a senkik dáridója zajlott már sok évtized óta. Azért nem a múltra fognám, mert ha egy rendszer összeomlik az ilyen, az iráni sah rendszere, Franco rendszere, legyen bármilyen szar, utána jött a káosz a halászás a zavarosban. Gyarmatbirodalmak összeomlása után évtizedekig tartott például a briteknek, még összekapják magukat, van ahol folyamatos a süllyedés még ma is. Elvileg lehetne egy átmeneti időszak ilyen esetekben, ez is lenne értelmes megoldás, csak sajnos ezt a menedzsereknek nem áll érdekükben lemenedzselni (mert többségükben erkölcsileg elég alacsony szinten állnak, társadalmi felelősségérzet nélkül). Én az ipart jobban ismerem, ott is az volt, hogy eladták egy osztráknak és kellett pár év, amikor rájöttek, hogy ők is tudják azt, amit a stájer paraszt, mert idő kellett, hogy megismerjék az új játékszabályokat. Másik, hogy neki volt épp pénze, ezért tudta megvenne ha olcsón is. Végül sok év után lassan visszavándorolt magyar tulajdonoshoz a cég (míg a külföldiek kivették belőle amit tudtak). Csak kisebb cégeket tudtak helyből megvenni a nagy alumíniumipari holdingból magyar tulajdonosok, bankokkal lezsírozva hitelből.

De bennük sincs semmi ambíció, valamennyire magyar sajátságnak tűnik nekem (vagy legalábbis nem olyan mint mondjuk a német vagy a lengyel vállalkozók jelentős része), ha nagyra nő egy magyar cég, akkor mindenki irigykedik, ha külföldi a tulaj, akkor viszont érdekes módon nem, de ha a városból való, az már irigységet szül. Az már bántja a jó népet, hogy felvásárolja a konkurenciát, ami nyugaton eléggé természetes.

Én a mostani helyzet okát leginkább a demográfiában látom: nyugaton már régebb óta öregszik a társadalom, ott kellenek a kemény melósok, ők jobban meg tudják fizetni. Nálunk is kevés fiatal van már eleve, kevesebb a munkaerő, a legjobbakat elszívják nyugatra. Én is láttam most egy olyan szőlőtáblát, amely nem volt leszedve, nem hittem a szememnek. Minden munkát elvégeztek vele év közben, csak a szőlő a tőkén maradt, gondolom nem volt aki leszedje, vagy nem érte meg olyan áron.
Az időseket kell befogni, a nyugdíjas szövetkezet és adókedvezmények a kormány részéről jó ötlet, 70 éves korig kellene ma már dolgozni. Vagy összefogással valahonnan munkaerőt szerezni a csúcsidőszakokra.
Amit lehet az gépesíteni, bár például a szőlő, gyümölcs és kertészet kézimunka igényesebb, csak high-tech módon gépesíthető.

pitcairn2 2018.10.14. 13:21:54

@Tamáspatrik:

a nemzeti szocialista/fasiszta tervgazdálkodás és a kommunista tervgazdálkodás lebontása közötti alapvető különbség az alábbi volt:

a nemzeti szocialista/fasiszta tervgazdálkodás csak a végletekig kiüresítette a termelőeszközök kapcsán a magántulajdon fogalmát, míg a kommunista eltüntette azt

ergo

Németországban és Olaszországban az átalakulás kezdetén nem voltak érdemi viták a "tulajdonjog" kapcsán, mivel a korábbi tulajdonosok általában birtokban voltak, a keleti blokk területén azonban az első évek __"szabad rablással"__ teltek azaz a pozíciók leosztásával...

ebben az időszakban az elit számára minden "futott még üggyé" vált az osztozkodáson kívül...

ezért járt ez átlag feletti káosszal és gazdasági összeomlással

és ezért írtam fentebb Janossz kommertársnak, hogy a "fontolva haladók" - jelesül Kína, vagy urambocsá Szlovákia, Csehország és Szlovénia - jobban jártak, mivel ezekben az országokban csak szép fokozatosan nyert teret a piac és a magántulajdon és az új elit legfontosabb attribútuma sem az volt, hogy milyen hatékonyan tudott magának részt hasítani a közösből...

PS.: Francot kár volt ide keverni, mert klasszikus neoliberális gazdaságpolitikát folytatott, Franco-hoz a spanyol gazdasági csoda kapcsolódik...

en.wikipedia.org/wiki/Spanish_miracle

az iszlám forradalom sem túlzottan jó példa, de abba aztán végképp ne másszunk bele...

Tamáspatrik 2018.10.14. 22:08:40

@pitcairn2: Ezzel egyetértek, egyébként megnézném a cseheket és a szlovákokat, hogyan volt náluk átmenet, de nem láttam jó elemzést még erről. Azt írtam, hogy Franco UTÁN volt hanyatlás, és ha megnézed, közvetlenül utána pár évig csökkent a spanyol GDP. (Az szerintem nem gazdasági csoda még ha annak hívják, mert egy baromi gyenge szintről könnyű feljönni, de a hozzászólásom nem erről szólt. Orbánéknak is könnyű volt felnyomni a GDP-t, amikor 2010 és 2013 között nem növekedett, tehát a bázis nagyon alacsony volt, és a relatíve gyorsan növekvő GDP-vel és a növekvő béreinkkel sem vagyunk sehol még a régióban sem.) Az iszlám forradalomba nyugodtan belemehetünk, nagy bukta volt gazdaságilag Iránnak középtávon (hosszútávon összeszedték magukat), bár ebben sok minden közrejátszhatott, elszigetelték magukat, amerikai szankciók egyebek.
A hozzászólásod azt erősíti, amit én is gondolok, hogy hirtelen váltások helyett ált. jobb egy fokozatos átmeneti időszak, nem okoz akkora káoszt.
A rendszerváltást egy látens, elhúzódó forradalomnak tartom és minden forradalom sokkal inkább káros mint hasznos.

pitcairn2 2018.10.14. 22:16:54

@Tamáspatrik:

Franco és Salazar eszméletlenül jó makrogazdasági örökséget hagyott hátra, jóformán minden évben szufficites költségvetéssel dolgoztak és a "diktatúrájuk" végén alig volt állami adósság...

Portugália kapcsán egy nagyon jó "történelmi vénájú" tanulmányt tudok erről mellékelni

www.independent.org/pdf/tir/tir_16_03_1_bragues.pdf

érdemes belenézni fantasztikus sok évtizedes grafikonok vannak bennük

Franco és Salazar teljesítményét leginkább Augusto Pinochet országlásával lehet párhuzamba állítani...

pitcairn2 2018.10.14. 22:23:57

@Tamáspatrik:

ihol lenne egy grafi a spanyol államadósság alakulásáról

ep00.epimg.net/economia/imagenes/2016/05/18/actualidad/1463559100_343432_1463669621_noticia_normal.png

a Franco rezsim végén jóformán nem volt olyan, hogy spanyol államadósság

és az európai magterülethez való relatív felzárkózás és leginkább akkoriban ment végbe

Franco - a katolikus Opus dei platformján - liberális gazdaságpolitikát csinált

https://en.wikipedia.org/wiki/Opus_Dei_and_politics#Opus_Dei_members_in_Franco's_government

pitcairn2 2018.10.14. 22:30:05

@Tamáspatrik:

szerintem hagyjuk az iszlám forradalmat mivel nagyon zizis téma...

Washington OUSTED the Shah and paved the way for Khomeini

www.youtube.com/watch?v=iX5a37XXlsA

ez mára már teljesen mainstream...

Two Weeks in January: America's secret engagement with Khomeini
www.bbc.com/news/world-us-canada-36431160

ahogy az is, hogy Khomeini-nek a BBC perzsa adása biztosított platformot

www.bbc.com/persian/revolution/khomeini.shtml

ezek után nem csoda, hogy a sah brit ügynököt látott benne...

en.wikipedia.org/wiki/British%E2%80%93Ruhollah_Khomeini_conspiracy_theory#Claims_by_Mohammad_Reza_Pahlavi

lecsós 2018.10.15. 18:50:58

@Tamáspatrik: Olvasom a posztot, és megint csak az jut az eszembe, hogy a történet védhetetlen, ami akkor ott, a módszerváltás körül történt. Ezt megmutatta pl. egy mostani 20 évesnek a következő sztori. A kolontári katasztrófa után kiállt a barom második generációs privatizátor csávó, -eredeti privatizátor fia, aki bent ül a boardban, és milliárdos - és az RTL híradóban papírból elkezdte felolvasni azt, amit az ügyvéd felírt neki. Így kezdte: ...Magyar Népköztársaság .. bocsánat, Magyar Köztársaság.. te meg néztél ki a fejedből, hogy m a büdös p..csa van ebben az országban? Bástya elvtárs, meg az ürgebőrbe kötött tököm tudja mi? És leesett. neme történt itt semmi kérem, ez van, a szaros kommunizmus - a network- sikeresen átmentette magát, és köszöni szépen, jól van. A következő kérdésed az volt, hogy nem azért váltottunk módszert, hogy ez az attitűd elhúzzon a büdös picsába? Hát de. Na most ez nem történt meg, ez az elit, ennyi minden szakmában ez, az elit. A második, és feltételezem a harmadik generációban is több a barom, mint aki értene hozzá. És miivel network, szépen össze is fognak, szépen kizárják a versenyt, mert mi a picsának az? Megél így is, nem is rosszul. Ezt vette észre a fidesz, és híg fos tengerén létrehozta a saját networkjét, a pénztárossal, a fiatal fánkos csávóval, és a többivel.
Te meg azt kérdezed, hogy ez a network miért nem innovált netán úgy, hogy normális felvásárlási árakat adjon pl. a helyi termelőnek? Azért. mert megteheti, és netán még zavarja is a helyi alapanyag - ez technológiai faszság is lehet, mert ezt mondja a társtulajdonos a 36. utcában- Ennyi.
Ez a gazdasági elit vezényelte le az EU csatlakozást. És csodálkozunk, hogy zéró az innováció, nincs egy saját fejlesztésű termékrendszer, és még sorolhatnám. Ezek a második, és harmadik generációs csávók, akik ott ülnek a boardban mára, a papa 1972-es üzleti megoldásait alkalmazzák a businessben, ami én nézőpontomból nézve egy szánalmas üzenetet takar, továbbá rendszerszinten totális működőképtelenséget vetít ki a jövőre, ami azt jelenti, hogy nem sok idejük van hátra. Láncelméleti szempontból ez nem nagy truváj, meg lehet támadni oldalágon a teljes láncot, vagy lecsípsz belőle egy szakaszt, és végtermék oldalon elhajlítod a láncot egy alternatív kimenetre. Ennyi történik mostanság több helyen.

Na most erre az elitre kellene felnézni. Erre mondom azt, hogy ez nevetni való történet. Féltudású gazdasági elitre, aki lopta a dísztollait, hogy a tökömbe lehet felnézni egy fiatalnak? Sehogy. Oda jutottunk, hogy a gazdasági rendszerben hiánycikk a releváns tudás, csak a network maradt. Ez a kombináció őrületesen veszélyes hosszú távon. Aki tényleg tud az defenzívába vonul, és szarrá röhög magát ezen a vergődésen vagy elhúz a picsába, és megszerzi az egész tudást.
Addig míg ez a netwok van színen,, addig felejtsük el azt, hogy van olyan, hogy innováció, meg annak társadalmi haszna is létezhet. Azért, mert a piroskönyvesek milliárdos unokái ezt kurvára nem értik, de döntési pozícióban vannak. Üdvözöllek téged 1955-ben, ilyen világot sikerült teremteni, és kinyírni 4 generáció gazdasági lehetőségeit.
Ebből roppantul nagy blama lesz, és betonfal. Mondom ezt azért, mert pl. egy séf, aki beszél külföldiül,meg még két emberi nyelven a magyaron kívül, és van külföldi tapasztalata, nem fog dolgozni a piroskönyves milliárdos unokájának, azon egyszerű oknál fogva, mert szarhoz nem ért.
Most kellene átvenni a hőskorban alapított cégeket. Vérengzés lesz. Papa tudja, hogy rábaszott, vagy jön a vagyonkezelő, vagy eladja külföldre. Ennyi ez.
Ebben a világban élünk, bárhova nyúlsz, ez van. Innoválj bazdmeg. - Ezt egy haverom mondta.-
Mi erre a válasz? Mert valami válasz kell, mert ez senkinek sem jó. A végén elfogy a lóvé, nem lesz tőke inveszt egy szar, működésképtelen rendszerbe. Erre hajaz a fidesz ahogy látom. Jöjjön a BMW. Be akarsz szállítani? Csinálj rendszert, fizess meg mérnököt, aki beszél külfödiül netán. Egy baj van. Olyan rendszer lesz, ami tele lesz olyan emberekkel, akik okosabbak mint az unoka. Ez kurvanagy gáz vazze, és nincs megoldása. itt tartunk ebben a csízióban.
Át lett dobva a palánkon minimum 4 generáció.

Tamáspatrik 2018.10.15. 21:27:27

@pitcairn2: Ez érdekes és tanulságos is, mert az orbainista rezsimről is kb. hasonlókat lehet mondani.
De: a GDP alakulása már nem annyira meggyőző. Az én adatbázisban az van, hogy 1940-ben, amikor Franco hatalomra jutott, a spanyol GDP 2000USD volt per kapita, a nyugat-eu országok átlaga 4500, 1960-ban 3000 és 6900 volt ez az arány. Maradtak 45%-on: Mi a csodát csinált ez a faszi 20 évig, amikor semmilyen háború nem zajlott náluk? Ez egy eléggé elvesztegetett 20 év volt. (A magyar GDP ekkor 3600 USD volt.)
Tény viszont, hogy 1975-ös halálakor 8300 USD-re jutottak, ami a nyugati átlagnak már 72%-volt, jelentős ugrás, kisebb gazdasági csoda, és messze lekörözte a magyart is. Ezt követően viszont megtorpantak ismét, 1986-os EU csatlakozáskor már visszaestek 70%-ra, innnen viszont jött a rakéta és 2003-ban már 85%-on voltak. Tehát a "rendszerköziség", két rendszer közötti időszak volt a leggyengébb ebből a szempontból nekik is.

Az irániak esetében pedig az amcsik melléfogtak: egy követség tagjait túszul ejteni ez példátlan volt eddig, az iszlám ország ellenük fordult. Öngólt lőttek.
Az irániak is szerintem.
1976-ben az iráni GPD magas volt, 6700 EUR, a '79-es forradalomra már csak 4800. Ez már majdnem Venezuela szintű visszaesés, itt már komoly szétesésről van szó. A forradalom a szétesés kísérőjelensége egyébként. Ez még semmi, jöttek a szankciók és a háború Irakkal, 1988-ra 3300-ra süllyedtek. Az iszlám köztársaság rövid távon óriási bukta volt, a rendszerváltásuk komoly megrázkódtatás, nagyobb mint a miénk. Lassan tudták csak összeszedni magukat és feljönni, 2003-ban még nem érték el az eredeti szintet, ahonnan indultak.

Tamáspatrik 2018.10.15. 21:37:14

@lecsós: Nagyon köszi, ehhez nem nagyon tudok mit hozzátenni.
Erre szokták "nagyvonalúan" mondani, hogy urambátyám világ, mindent lezsírozni a kapcsolataiddal. Ha bunkó vagy, az se számít. Sok kisvállalkozás még számítógépet sem használ, mert hülye hozzá a főnök, papíron vezeti az adatokat.
Orbánék is nyilván lemásolták az egészet és egy még hatékonyabb és szervezettebb maffia hálózatot hoztak létre, tele kontraszelektált emberekkel.
Értem én, hogy a kirakat egyelőre szépen fest, mert megy a pénzcsatornák fejése (pl. EU támogatások), egy darabig ez működik. Testközelből nem nagyon láttam ilyet csak hallomásból, de a sejtésem nekem is hasonló, hogy hosszabb távon alighanem bukovári, mert itt az elit jó része csak spekulál, dolgozni nem nagyon akar senki. (Vagy aki akar az már elhúzott.)
Etikailag szar a helyzet, mert lopni éri meg, kitúrni a másikat a helyzetből és ügyeskedni.

Tamáspatrik 2018.10.15. 21:42:06

@pitcairn2: Ja, a szomszédok egymást másolják, főleg a kisebb a nagyobbat. A portugálok a spanyolt, a finn a svédeket stb.

pitcairn2 2018.10.16. 09:24:59

@Tamáspatrik:

amikor Franco hatalomra jutott Spanyolország romokban hevert, az 1959 utáni gazdasági csodát pedig nem szokták vitatni

1940 és 1959 között tényleg nem volt olyan fantasztikus a teljesítmény, de azért akkoriban elég zűrösen mentek a máshol is a dolgok...

+ mindenekelőtt újjá kellett építeni az országot

a 86 utáni "rakéta" meg progresszív eladósodásra épült, ezzel szemben a Franco-féle csoda szufficites költségvetéssel operált...

Iránba szerintem pedig tényleg ne menjünk bele mert egyfelől itt már végképp csalóka az olajárak függvényében hektikusan változó GDP, másfelől pedig igen alaposan belemásztak ebbe a történetbe a nyugati titkosszolgálatok, pl. akár a Khomeini = brit ügynök témakörben is rengeteg konteót találsz a neten:)

khomeini british agent
soo.gd/CvEw

pitcairn2 2018.10.16. 09:31:26

@Tamáspatrik:

lehet, hogy inkább a spanyolok másolták a portugálokat elvégre Salazar korábban indult el, de az sem zárnám ki, hogy árgus szemekkel figyelték egymás best practice-it:)

mindenesetre a Salazar és a Franco által "elvesztegetett" évek alapvetően a két rendszer által követett költségvetési/monetáris vasfegyelemhez kapcsolódtak

pl. Salazar jóformán 40 éven át szufficites költségvetéssel dolgozott, az adósság visszafizetés/kinövés valósággal mánia volt nála:)

+ monetáris vasfegyelem is, Portugália ebben az időszakban az egy főre vetített aranytartalék tekintetében közvetlenül Svájc mögé zárkózott fel és még a 70-es évek elején is ezüst váltópénz volt forgalomban...

az 1970-es évekre 866 tonna aranyat halmozott fel a portugál jegybank...

portugalresident.com/the-extraordinary-truth-behind-portugal%E2%80%99s-gold-reserves

és persze infláció is alig volt ekkoriban az Ibéria félszigeten...
süti beállítások módosítása