1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.08.09. 17:42 HaFr

Észbontó Magyarország

Képtalálat a következőre: „broken mirror”

Töredékek a magyar életből.

Bűnözők, tahók és nímandok próbálják nekem (és mindenki másnak) megmondani, hogy miként vélekedjem (-ünk) a szexualitásról, a családról, a gyereknevelésről, az országról, a világról, a kívánatos értékrendről és úgy általában az életről.

Nyugati életszínvonalat akarunk, de elhisszük, hogy a Nyugat kizárólagos (!) politikai rendszere, a liberális demokrácia, és kizárólagos gazdasági rendszere, a még viszonylag szabad piac öl, butít és nyomorba dönt, és meg kell védeni magunkat tőlük. Elhisszük, hogy a Európa fejlődésének centruma vagyunk, miközben az exportképes működő tőke több mint 90%-a külföldi tulajdonban van és a "nemzeti kormány" alatt ez az arány folyamatosan nő.

Nemzeti dicsőségnek tartjuk, hogy ide települ a BMW is gyártani (30-40 [?] milliárdos adókedvezmény fejében, ukrán vendégmunkásokkal, mert magyar már nincs), és közben nem érdekel, hogy egyre kevesebb a potenciális BMW-vásárló közöttünk és beszavazzuk a hatalomba harmadszor is az etnoszocialista genget (=munkaalapú társadalom, pipa), amely lop, csal, hazudik és semmilyen termékeny intézkedése nem volt még az ország szellemi és gazdasági felvirágoztatására. 

Felháborodunk, milyen "nehéz" lakást bérelni, de nem szólunk semmit azokról (mindenkiről), akinek az ingatlanvagyona ezzel korrelálva meredeken nő. 

A magyar kultúra olyan erős, hogy megengedhetjük magunknak, hogy a kormánypárt vendettát indítson a balosnak és liberálisnak ítélt szerzők ellen, listázza és forrásmegvonással próbálja meg kiszorítani őket. De, megfordítva. a megmaradó "jobbos"  kultúra még se lehet elég erős, ha a kormány ilyen primitív adminisztratív intézkedésekre ragadtatja magát, ideértve, hogy a a tömegkommunikáció szinte egészét (és még majd meglátjuk, mi minden mást) maga alá gyűri, hogy a nép ne is tudjon választani a kulturális javak között. Általában nem nagyon vonzódunk az értelmes választás lehetőségéhez.

Túlságosan megértők vagyunk a Mércén és az Új Egyenlőség nevű portálon tenyésző szélsőbalos értelmiségi moralizálással szemben, azt hívén, a humánumot védi azzal, hogy támadja a "fogyasztást", holott a munkalehetőségek és a szélbal által újraosztandó állami bevételek is abból származnak, hogy valakik "elfogyasztják" a megtermelt javakat. Ennek hiányában a humanitásban egyesülő romlatlan emberek (vö. kommunista embertípus) mind a híd alatt köthetnének ki, miközben az ideológusaik konferenciahotelekben hajtják álomra megváltó gondolatoktól nehéz fejüket. Nem mellesleg a környezeti károk -- ha valaki elkalandozna az érvelésben idáig -- főleg az egyszerűbb agrár- és ipari termékek előállításából származnak, amiktől még a szélbal sem akarja megfosztani az emberiséget, tehát sokat nem lehet antikapitalista retorikával kezdeni velük szemben.

Sápítozunk az "egyenlőtlenségeken", miközben -- habár ezek nem kirívóak ma -- a voluntarista "csökkentésük" közgazdasági kára nyilvánvaló, ti. olyan helyekre kerülnek a plusz források, ahol azokat alacsony értékű javakra fordítják, de a nagyobb vásárlóerő megjelenése ezeknek a javaknak a drágulását hozza, közvetve pedig az egész társadalom elszegényedését okozza, mert tőkét von el a magasabb komplexitású értékteremtéstől. A szélbal általában a vagyoni különbségeket tekinti bűnnek (a legkráftosabbak persze magát a vagyont), ezért nem folytat piszlicsáré küzdelmet a liberális demokráciáért, a korrupció és az állami pazarlás ellen, viszont az alacsony szintű versenyképességünket tovább rontaná jövedelemátrendezéssel. Ami pedig a vállalatvezetők keresetét illeti a beosztott dolgozókéval szemben, a legegyszerűbb - noha nem tökéletes - összehasonlítási alap az eredményességre való ráhatásuk, ajánlom ezt a figyelmükbe.

Magyarország a széljobb és a szélbal rabságában, a szocializmusok és az állam bűvöletében, a racionális önkép és fejlődési pálya reménye nélkül. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr2114172005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2018.08.09. 18:45:08

"Szólj hozzá" - mégis, mit?

Nagy baj van azzal az embercsoporttal (mert "nép"-nek már nemigen lehet nevezni a magyarokat: nem funkcionálnak akként régóta), amelynek politikailag legaktívabb és legszervezhetőbb csoportja képes támogatni egy olyan vezető politikáját, aki egyfelől retteg az adekvát tudástól-tehetségtől, kirekeszteni, relativizál(tat)va és külföldre kényszerítve azt, másfelől aki már az összes, a magyarság szempontjából lényeges téren tönkretette a jövőt, harmadrészt épp annyira retteg szembenézni önmaga és a világ valóságával, akárcsak "szeretett népe".

...A végén mégiscsak igaza lesz annak a geci Herdernek: "nach Jahrhunderten wird man vielleicht ihre Sprache kaum finden..."

profiügyfélszolgálat 2018.08.09. 19:58:12

@Moin Moin: Nyilván téged is Náray öltöztet. Esténként bizonyára nagyon kellemes lehet együtt szörnyülködni a plebszen. Aztán persze szólni a bejárónőnek, hogy takarítsa fel utánatok a hányást.

Moin Moin 2018.08.09. 21:02:13

@profiügyfélszolgálat: Régebben a Carl Kohrt öltöztetett, de az bezárt 2011-ben... Azóta átjárok Hannoverbe. De a Lodenfreynél is veszek ezt-azt.

2018.08.09. 21:20:32

@Moin Moin:
ne viccelj már. oktatáspolitikában orbán viktor ellenlábasa pléh professzor azt mondja, hogy a szakképzés (!) ne nyújtson azonnal hasznosítható tudást, mert akkor a szakképzett esetleg ért valamihez, amit hasznosítani tud. és ez szerinte nem jó. a magyar tudományos akadémia elnöki bizottságának véleménye. a német gyáriparosok azt mondják, hogy inkább a geci orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 05:39:26

@444:

"oktatáspolitikában orbán viktor ellenlábasa pléh professzor azt mondja, hogy a szakképzés (!) ne nyújtson azonnal hasznosítható tudást, mert akkor a szakképzett esetleg ért valamihez, amit hasznosítani tud. és ez szerinte nem jó."

Helyesen: ez a te nihilista-posztmodernista narratívád.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 07:39:11

Ez a cikk az ultraliberalizmus ars poeticája.

Főbb pontok:
- mondja meg a "piac" mi legyen egy társadalom értékrendje,
- aki kizsákmányolnak, a hibás, aki meg kizsákmányol, az ártatlan,
- szüntessük meg a magyar kultúrát,
- fújj, bármilyen rendszerkritika.

2018.08.10. 08:05:18

@neoteny:
éppen pléh professzor és a többi filoszemita főokos a nihilista. azt is mondják, hogy az iskolának nem lexikális és enciklopédikus tudást kell átadnia. hanem? mégis mi a lófaszt? a "liberálisok" azt hirdetik, hogy a google használatát kell elsajátítani. de éppen az, amit nem vagy alig kell tanítani. metatudást akarnak átadni. tanulni kell megtanulni tanulni. de ez a nihilizmus. a dekonstruált filozófia. a metafizika.

nem kell megtanulni történelemből a királyokat. mégis mit kellene megtanulni könyörgöm. erre azt mondják, hogy az összefüggéseket. de azokat a tények nélkül aligha lehet megtanulni. a magyar közéletben baromságokról kell vitázni. mert van egy csoport amelyik nihilista. azt mondja, hogy ezt ne, az se, amazt se. semmit se. hanem? lényegében arról van szó, hogy nem akarnak közoktatást. mindenki teljesen szabadon tanuljon. az akadémikusok is kutassanak teljesen szabadon. nem kell hozzá akadémia. közintézmény az csak korlátoz. pléh professzor is a pénzt akarja lenyúlni az elnöki bizottságban. csak ő kevesebbel is megelégszik, mint habony árpád. aki a magyar tudományos akadémiát lenyomja hülyeségben. ami nem kis teljesítmény.

2018.08.10. 09:03:45

mondok egy példát. középiskolában történelemből mifelén az volt a szokás, hogy a dolgozat két részből állt. egyik felében lexikális ismereteket kérték számon. tényeket, fogalmakat. ebből volt A és B csoport. az egymás mellett ülők ne tudjanak másolni. és a dolgozat második felében az enciklopédikus tudásról kellett beszámolni. volt egy kifejtős kérdés, egy esszé feladat.

az első részben rendszerint olyanokat kérdeztek, ami a nagy összefüggésekhez legfeljebb csak lazán kapcsolódott. hogy ki volt a király feleségének az intrikusa. akinek a szerepe nem volt lényegtelen. de történelem tagozatos osztályban kellene számon kérni. a tanárnak mondtam, hogy ez így nem jó. a francokat kell nekünk ennyi tényt megtanulni. nem leszünk történészek. erre azt mondta, hogy ez egy elit gimnázium, elit osztálya. itt ezt számon kell kérni. mondtam neki, hogy na jó. most az van, hogy ezeket a padtársam súgja le. én vagyok az A csoport. és amikor mondják a kérdést, akkor ő tollba mondja a választ. utána jön a B csoport kérdése. és ha esetleg nem tudja, akkor én segítek neki. általában szokta tudni. mert ő rendes gyerek. na erre azt mondta, hogy ő egy rendes tanár. mert ezt megengedi. mert érti, hogy általában véve kevesebb lexikális tudást kellene tanítani. de ez a rendszer. és ezt a rendszert nagyrészt azok az akadémikusok írták elő, akik újabban azt mondják, hogy szinte egyáltalán nem kellene lexikális tudást tanítani. vagy szinte egyáltalán nincs szükség enciklopédikus ismeretekre. bármire, ami azonnal hasznosítható tudást. mert hogy a tudomány, az alapkutatás célja nem az alkalmazás. és ezeket filozofikusan szembeállítják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 09:06:35

@HaFr:

Sajnos igazad van.

Ha ti, liberálisok feladnátok az értelmetlen küzdelmet, abba is lehetne hagyni a vitát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.10. 09:40:02

@maxval balcán bircaman: nyilván :D :D nincs szebb ,mint a temetők csendje

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 09:42:49

@HaFr:

Nem.

De mondjuk mi értelme egy bukott rend híveinek úgy viselkednie, mintha japán dzsungelharcosok lennének a kapituláció után?

2018.08.10. 09:44:42

@neoteny:
az általános iskola feladata azt, hogy felkészítsen egy háztartás vezetésére és a középiskolára. tehát mondjuk tudja valaki, hogy mi van a mosogatószerben. és ha valakit érdekel a vegytan, akkor ezen túl emelt szintű tudást nyújtson. már általános iskola felső tagozatán. de ez mind azonnal hasznosítható tudás.

a középiskola feladata az, hogy felkészítsen egy vállalkozás indítására. tehát ha mondjuk valakit érdekel a vegytan, akkor a vegyipari szakközépiskola és a kémia tagozat felkészítsen arra hogyan lehet egy nagy vegyipari vállalat beszállítója. a középiskolának nem alkalmazotti létre, hanem vállalkozói létre kellene nevelni. és felkészítsen a felsőoktatásra. mert hogy van aki vegyészmérnök szeretne lenni.

a felsőoktatás általános feladat az, hogy felkészítsen az önkormányzásra. arra, hogy el kell tudni vezetni egy vegyipari vállalat egy üzemét vagy kereskedelmi részlegét, vagy egy önkormányzati tulajdonú közművet, amihez vegyipari ismeretek szükségesek. de ez kormányzás. és a felsőoktatásnak erre kellene felkészítenie és ezen túl a tudósképzésre. mert hogy valaki nem elégszik meg azzal, hogy a meglévő tudást magas szinten alkalmazza. hanem új összefüggéseket keres. de ez nem azt jelenti, hogy az iskola ne adjon azonnal hasznosítható tudást. dehogy nem. csak ezt a diák ismereti szintjének, igényeihez igazodva tegye.

felső iskola --> kormányzástan
középiskola --> vállalkozástan
alsó iskola --> háztartástan

így kellene felépíteni a magyar iskolát véleményem szerint. az akadémiának az lenne a dolga, hogy felügyelje a kormányzást. csak nem ezek az akadémikusok. pléh professzornak nincs konkrét elképzelése. vagy ha van, akkor mondja. ezek összeülnek a bizottságban és arra jutnak, hogy ezt ne. azt se. amazt se. semmit se.

még egyszer lehet mondani, hogy a fenti célok baromságok. de mi a célja az általános iskolának azon túl, hogy felkészítsen a középiskolára. ha nem a házvezetés, akkor micsoda? mi a célja a középiskolának azon túl, hogy felkészítsen a felsőoktatásra. hanem a vállalkozás vezetési ismeretek nyújtása és nem csak általános gazdasági ismeretekről van szó, hanem azonnal hasznosítható szaktudásról, azért, hogy gyártson gumibizbaszt, vagy akármit, egy középiskolás ha éppen az érdekli, akkor tudjon annyit, hogy idegenvezetővé váljon. és ezen túl felkészít a felsőoktatásra.

mert esetleg van aki nem elégszik meg ezzel. egy történész többet tud, mint egy idegenvezető. ahhoz elég egy emelt szintű történelem érettségi. egy történész annál többet tud. az a felsőoktatás. a történelemtudós olyan összefüggéseket tár fel, amit még előtte legfeljebb csak kevesen. és újabban ez válik interdiszciplinárissá azzal, hogy bevonja a természettudományt. a királysírok maradványaiból kimutatják az y-dns-t. és ehhez igénybe veszik a biokémikust. a kísérleti régész igyek rekonstruálja a múltat. ehhez igénybe veszi a kovácsmestert. és így összekapcsolódik a vegytan és az idegenforgalom és a fizikai munka. és ebből épül fel egy társadalom, vagy államnemzet. és ezekre a filoszemita válasz az, hogy jönnek a nácik. az iskola ne akarjon lexikális és enciklopédikus tudást átadni, azonnal hasznosítható ismereteket átadni. de mégis mit akarjon?

2018.08.10. 11:42:53

@maxval balcán bircaman:
az akadémiai törvény még nem ment át, a ceu még egyelőre nincs bezárva.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 12:26:41

@444:

"éppen pléh professzor és a többi filoszemita főokos a nihilista. azt is mondják, hogy az iskolának nem lexikális és enciklopédikus tudást kell átadnia."

Mivel eddig még azt sem mutattad meg, hogy ez

"oktatáspolitikában orbán viktor ellenlábasa pléh professzor azt mondja, hogy a szakképzés (!) ne nyújtson azonnal hasznosítható tudást, mert akkor a szakképzett esetleg ért valamihez, amit hasznosítani tud. és ez szerinte nem jó."

igaz lenne, fölösleges tetézned további nihilista-posztmodernista narratívával.

"metatudást akarnak átadni. tanulni kell megtanulni tanulni. de ez a nihilizmus."

Ebben biztos vagy?

"felső iskola --> kormányzástan
középiskola --> vállalkozástan
alsó iskola --> háztartástan

így kellene felépíteni a magyar iskolát véleményem szerint."

Kihagytad mindezek Fibonacci-számok szerinti időzítését. És ugye Fibonacci azt jelenti, hogy Bonacci-fi(ú): ismét a magyar kapcsolat.

"pléh professzornak nincs konkrét elképzelése."

scholar.google.ca/citations?user=l02g-qMAAAAJ&hl=en

"nem csak általános gazdasági ismeretekről van szó, hanem azonnal hasznosítható szaktudásról"

Mint ahogy neked sem kellett megszerezned az általános gazdasági ismereteket ahhoz, hogy azonnal hasznosítható szaktudásra tegyél szert: ahogy az kifejeződött a megfejtésedben, miszerint ha A eladja a $8 költségű termékét $10-ért B-nek, és B eladja a $8 költségű termékét $10-ért A-nak, akkor mindketten $2 haszonra tesznek szert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 13:04:12

@444:

"pléh professzor is a pénzt akarja lenyúlni az elnöki bizottságban."

Pedig sikeresebb lenne a pénzlenyúlásban ha az elnöki bizottsági tagságát református presbiterségre cserélné.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 13:30:04

@444:

"középiskola --> vállalkozástan
alsó iskola --> háztartástan"

Sanyi már az alsó iskolában seftelt a meztelen nős kártyanaptáraival: hogyan szerezte meg ezt az azonnal hasznosítható szaktudását, amikor még nem is tanították vállalkozástanra?

2018.08.10. 13:56:01

@neoteny:
az iskola a koraérett gyerekeknek nem kedvez. sanyi értette, hogy meztelen nős kártyanaptár kvázi pénzként funkcionál a kiskamaszok körében.

2018.08.10. 13:57:50

@neoteny:
a református presbitérium vélhetően segítette orbánt abban, hogy megszerezze kétharmadot. pléh professzor az mta elleni a háborúban a "lottóötös".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 14:02:39

@444:

"a református presbitérium vélhetően segítette orbánt abban, hogy megszerezze kétharmadot."

Ezért is fizetett Orbán 85 milliárdot (~4.7 milliót) fejenként nekik a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakból. A köznép szavazatait a köznéptől elvett pénzzel vásárolja meg a kvázi egypártrendszer.

2018.08.10. 14:04:49

@444:
és biztos, hogy ha ezek már megvannak, akkor teljes lesz a diadal?
még azután is bőven lesz szükség harcosokra, akik ráülnek a szájára és a kezére azoknak, akik értelmezni merészelik a helyzet/ük/et, de ez nem tetszik a "győzteseknek".
aztán legfeljebb valami ordas provokáció révén kiderül, hogy vér nélkül mégsem lesz itt győzelem.

nem lehet, hogy a "győztesek" azok, akik egyre elkeseredettebben harcolnak küzdelmük minden irányú értelmetlenségébe bonyolódva, diadalt soha le nem aratva(merthogy lehetetlen. pugno quia absurdum), mint bozótharcosok a kapituláció . . . előtt?
(persze vannak győztesek. hogyne lennének: főni, meg lőrincbarát és még néhányan. egy marginális kisebbség. egy törpe minoritás. :D :D :D)
mit remélhet elérni egy nersevik troll egy ilyen blog hozzászólásaiban?

fgzb 2018.08.10. 14:06:00

Ha egyszer okosak ,szépek és ügyesek vagyunk (vagy nem ), plusz itt van a Föld szívcsakrája, ráadásul ez itt Európa fejlődésének a centruma, akkor mi a búbánatos rossebnek nincs itt változás, fejlődés?!
Saját erőből nem megy, ha ment volna akkor már látszana valami eredmény.
Így nem marad más hátra, mint alázattal végigjárni azt az utat, amit más nemzetek is megtettek, pl: Dél-Korea.
Először egyszerűbb munkák,aztán fokozatosan haladva a magas bonyolultságú , összetett dolgok felé.
A BMW meg valóban nem a két szép szemünkért jön ide, ha nem konkrét gazdasági előnyökért. És tényleg nem az akadémikusok fognak csavarozni a szalag mellett.
De le kell ezt nyelni, a magyar KKV-k nem tudnak tudást, technológiát, tőkét befektetni ekkora méretekben. (Ami nem azt jelenti , hogy rendben van így, és nem kellene rajta változtatni. )

2018.08.10. 14:06:13

@Bánegressy:
mármint 444 2018.08.10. 11:42:53

2018.08.10. 14:06:31

@neoteny:
orbán gondosan megválogatja a politikai ellenfeleit. és sorba üti ki a hülyéket.

(csak az érthetőség kedvéért jelzem én nem tartom pléh csabát hülyének. néhány könyvét olvastam. ez részemről hülyéskedés. az mta közoktatási elnöki bizottságát vezetni politikai tisztség. védje magát. arról van szó, hogy az akadémiában nincsenek szélesen művelt polihisztorok. ami a népszerűség záloga. a magas matematikai és természettudományos tudással rendelkezők művészeti téren alul teljesítenek. és megfordítva. és hiányoznak a jó tanulók, jó sportolók. nincs katonai akadémia. ami ugye orbán viktor hóbortja.)

2018.08.10. 14:10:07

@Bánegressy:
www.youtube.com/watch?v=KhjUZr5fLhw
Tűzcsillagunk sugara árad a tájon,
Zászlónk lobog vörösen újra a gyáron.
Rendünket már védik a munkás kezek,
Ma így teremt a népünk szebb életet.
Te gaz cselszövő, aki ma éltünkre törnél,
Rút áruló, szomorú rabságba dönt'néd,
Pusztítanád, amit a nép alkotott,
Megállj, a magyar munkás fegyvert fogott.

Őrt állva mind védjük a munkás hatalmat,
Pártunk harcban edzett fiai vagyunk. Csak rajta!
Támadjanak, bitangul pusztulni fognak,
Népünkért vélük bátran meghalunk.
Tűzcsillagunk sugara árad e tájon,
Zászlónk lobog vörösen újra a gyáron.
Megvédjük bátran, száz harcon át,
Előre elvtársak, fel tettre hív szent hazánk!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 14:14:17

@444:

"sanyi értette, hogy meztelen nős kártyanaptár kvázi pénzként funkcionál a kiskamaszok körében."

De hogyan "érthette" ezt az azonnal hasznosítható szaktudást ha még nem is tanították neki? Miféle nihilista metafizika kényszerítette ennek az összefüggésnek a felismerésére?

2018.08.10. 14:17:35

@fgzb:
a királyi magyarország félfeudális-félkapitalista restaurciójához előzetesen szét kell verni a filoszemita értelmiséget. a nem-keresztény baloldalt, a nem-nemzeti neoliberálisokat és az állam-ellenes neokonzervatívokat. ehhez kell az neonacionalizmus. amit a filoszemiták úgy fordítanak le, hogy nácikok. ez előfeltétele a polgárosodásnak. ha nem érted, akkor nem vagy magyar. tutira valami német.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 14:22:38

@444:

"ez részemről hülyéskedés."

Ez?

"oktatáspolitikában orbán viktor ellenlábasa pléh professzor azt mondja, hogy a szakképzés (!) ne nyújtson azonnal hasznosítható tudást, mert akkor a szakképzett esetleg ért valamihez, amit hasznosítani tud. és ez szerinte nem jó."

2018.08.10. 14:35:37

@neoteny:
az egyik rokonom idős tanítónő. és amikor az iskola kapott egy levelet, hogy digitális készségek így úgy kell fejleszteni, bla, bla, bla. akkor megkért, hogy segítsek már neki. mert hogy ő el kezdte használni a google-t. de nem értette, hogy mi az a része, amit a gyerekeknek tanítani kellene. mert hogy arról a minisztériumból kapják az utasításokat, hogy így a digitális készségek, és amúgy. meg hogy van ez e-mail. hol van az a része, amit hosszasan tanítani kell. mondtam, hogy számolótáblát lehetne tanítani. na az nem volt a körlevélben. a word segítségével kellett megválaszolni. magyar bálint tevékenysége. ennek lesz az eredménye ez. egy fickó megdobálta. ez volt a ner előszele.
www.youtube.com/watch?v=mtBQ4UCXQeo

2018.08.10. 14:35:51

digitális előszele

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 14:41:28

@444:

"sanyi értette, hogy meztelen nős kártyanaptár kvázi pénzként funkcionál a kiskamaszok körében."

De hogyan "érthette" ezt az azonnal hasznosítható szaktudást ha még nem is tanították neki? Miféle nihilista metafizika kényszerítette ennek az összefüggésnek a felismerésére?

2018.08.10. 14:54:16

@neoteny:
az ősműveltség kódolva van a magyar nyelvben (is). például latin aevum jelentése time, lifetime. ezzel rokon az age vagy az era. és a magyar év? az mta megfejti, hogy ez a finn ikä és a lapp jakke szóval lehet rokon. pannóniában mégis hogy találkozhattak volna latinokkal? a magyarok a finnekkel és rokonaikkal és csak velük éltek évezredeken át. erre bizonyság, hogy ikä (jelentése age) és az év rokona. spanyolul, portugálul, olaszul evo. románul ev. ezek a latin származékai. és a magyar? finn. ikä vagy jakke. árpád vezér otthon még finnugorul beszélt. ezt tanítják az eltén.

2018.08.10. 14:55:05

@neoteny:
ösztönösen érezte. ösmeret ősi.

2018.08.10. 15:08:02

@neoteny:
csak ez persze egy kicsit mindig politika. mert mondjuk a nurse szót, ami szoptatós dajkát jelent, éppenséggel rokonítható a nő szóval. vagy a nun, ami ugye az apáca. legyen-e a monk (latin monachus, görög monakhós) munkás. és erre a papok azt mondják, hogy csak azt ne.

2018.08.10. 15:09:45

a priest és a paraszt és a monk a munkás. hová vezetne ez?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 15:12:11

@444:

"ösztönösen érezte."

No ha Sanyi esetében ösztönös készség a vállalkozás (seftelés), akkor a kérdés az, hogy lehet-e tanítani ösztönös készségeket?

2018.08.10. 15:13:03

@444:
félfeudális-félkapitalista restaurció

ühüm. ez beismerés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 15:14:16

@444:

"csak ez persze egy kicsit mindig politika."

Az ösztönök egy kicsit mindig politikai eredetűek?

2018.08.10. 15:28:21

@neoteny:
például az indoeurópai nyelvészet azt mondja: *hel- jelentése: to grow, nourish. ezek latin származékai oleō, almus, altus, alvus. ölel, álmos, alvás, áldás? mi van?

na jó, de az alvus az nem alvás, hanem a szoptatós anyákkal kapcsolatban a has. de azon a baba azon alszik. ez a has a belly. ezt óangolok úgy mondták: bælġ. a has a belekkel, belégzéssel kapcsolatos?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 15:32:25

@444:

"sanyi értette, hogy meztelen nős kártyanaptár kvázi pénzként funkcionál a kiskamaszok körében."

De hogyan "érthette" ezt az azonnal hasznosítható szaktudást ha még nem is tanították neki? Miféle nihilista metafizika kényszerítette ennek az összefüggésnek a felismerésére?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 15:39:50

@HaFr:

Ez jó hír.

Rájöttem, egy kis humorral fűszerezve jobban átmegy az üzenetem.

2018.08.10. 15:47:18

@neoteny:
a politika az ősi ösztönökön alapul. az archeogenetikai kutatások azt mutatják, hogy a magyarok relatív többségét adó népcsoport kőkori földművesek leszármazottai. olyan nagyon nem kell csodálkozni azon, hogy ha ők földművelést, feudalizmust akarnak. jön az mta és azt mondja, hogy kérem szépen a latin feudum/feodum és a magyar föld szavaknak semmi közük egymáshoz. persze, hogy nincs. óangol folde: earth, land, territory. ebből lett a field. hogy lenne ennek már ennek köze a földhöz. a magyar tudományos akadémia szerint. de ők interdiszciplinárisan, neurolingvisztikailag is igazolták, hogy nem. de ha pléh professzort elküldik nyugdíjba, akkor esetleg kiderülne, hogy mégis csak. azért kell ott tartani. pléh professzort kinevezik a közoktatási elnöki bizottság élére. és mindenféle okosságot kitalálnak. az iskola ne nyújtson azonnal hasznosítható tudást, vagy ugye a filoszemiták hóbortja, hogy az iskola ne akarjon már lexikális és enciklopédikus tudást átadni és számon kérni. mert ezt a modernitás meghaladta. elég ha beírjuk a keresőbe. de ha nem tudunk semmit se, akkor mit írunk be a keresőbe? mit keresünk. azt se tudjuk. na ezt hívják alapkutatásnak. csak ebben benne van az is, hogy a semmit kutatják.

fgzb 2018.08.10. 15:58:24

Az itt szélsőbalnak titulált blogon is lehetnek értékes gondolatok, eszmefuttatások. Mint ahogy itt is vannak, de azért itt sem minden mondat aranyköpés.

Perceval 2018.08.10. 15:59:21

@neoteny: őszintén bámulom a végtelen türelmedet, a frappáns, lényegretörő válaszaidat, azt az irónikus távolságtartást, amivel még nem vagy sértő, arrogáns, személyeskedő.

Ugyanakkor mélységesen elkeserít a másik oldalon tapasztalható kötött és körkörös érvelés, amely a meggyőződés konokságára épül, miközben feladta a világ megismerésének igényét, csak magyarázni akarja, és a tényeket az alapvetéshez igazítani (torzítani).

Úgy rémlik, Nietzsche vádolta a kisszerű lelkeket (próbálom az ő szóhasználatát visszaidézni) az intellektuális becsületesség hiányával. Nekem ez rémlik fel pár monomániás kommentelő kapcsán, és nem politikai, filozófiai szakadékot érzek köztem és közöttük, hanem valami mélyebbet, ami a szellemet, a humánumot érinti és sérti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 16:06:06

@444:

"a magyarok relatív többségét adó népcsoport kőkori földművesek leszármazottai"

Ami egy kicsit semmitmondó állítás: melyik nép relatív többségét adó népcsoport _nem_ kőkori földművesek leszármazottjai?

"ők földművelést, feudalizmust akarnak"

Ez (ismét) nihilista-posztmodernista kettősbeszéd: összemoss egy partikuláris technológiát ([intenzív] földművelés) egy partikuláris társadalomszerveződési -- értsd politikai -- módszerrel (feudalizmus).

"pléh professzort kinevezik a közoktatási elnöki bizottság élére. és mindenféle okosságot kitalálnak. az iskola ne nyújtson azonnal hasznosítható tudást"

Helyesen: ez a te nihilista-posztmodernista narratívád.

"elég ha beírjuk a keresőbe. de ha nem tudunk semmit se, akkor mit írunk be a keresőbe? mit keresünk. azt se tudjuk. na ezt hívják alapkutatásnak. csak ebben benne van az is, hogy a semmit kutatják."

Igen, ez a kocsma borgőzös népfőiskolás népének megfejtése.

2018.08.10. 16:07:17

@neoteny:
a politika egy kicsit nyelvi ösztönökre hat. amikor a választások előtt el kezdték mondani, hogy sorsdöntő év, akkor nyilván sokan gondolták tudták, hogy megdöntik sorost. a rezsicsökkentést a rezsimezés ellen találták ki.

2018.08.10. 16:11:17

@neoteny:
például a sémiták nem kőkori földművesek, vagy a hámik sem azok.

Perceval 2018.08.10. 16:12:42

A vallásos világkép sajátja, hogy a világban vannak az igazhitűek, meg a többi: a sötétség fiai, a bűnösök, a pogányok, a tévelygők. Néha az az érzésem, hogy kicsiny hazánkban a politikai gondolkodás vallásos jelleget öltött, ezáltal kilépett a racionális mérlegelés és érvelés hatálya alól. A dogmatika kételymentes határozottsága üli diadalát minden bizonytalansággal és mérlegeléssel szemben. Nem tévedhet, mert még ha téved is, akkor is az igazhitet képviseli, amely a lényeget illetően mindent jól lát......

Anyám jut eszembe, aki soha nem kételkedett az élettapasztalatában, meg abban, amit abból leszűrt. Nem lehetett vele kommunikálni, mert soha el se tudta képzelni, hogy az élet nem csak olyan, amilyennek ő megélte. Hogy nem csak az lehet érvényes válasz, amit ő adott rá. Persze értem, sokszor jobb a tévedés, amely magabiztossá tesz, mint az a látásmód, amelyben nincsenek bizonyosságok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 16:24:56

@444:

"például a sémiták nem kőkori földművesek, vagy a hámik sem azok."

A magyarok sem kőkori földművesek.

2018.08.10. 16:26:18

@neoteny:
az anglik többsége se földműves. az angolszász kultúrában nem a fallow magyarul a puszta, az ugar az elsődleges igazodási pont. ezt az óangolok még úgy mondták: fealu. középangolok úgy, hogy falwe. falu, falva a puszta, az ugar? mi köze ennek a magyarhoz. a magyar az finnegán. a fal és a wall, vallum hogy lenne már kapcsolatban. a népi etimológusok nem használják a szabályos hangmegfelelések elméletét. használjuk. v/f zöngés-zöngétlen pár. pléh professzor a nyelvész, a kognitív tudományok magyarországi főpapja interdiszciplinárisan megszakérti, neurolingvisztikusan kikutatja. hogy függne már össze. Old English wāg: an interior wall, divider. vágod? ez a belső út. a kifelé menő út. Old English weġ. abból lett a way. hogy van ez?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 16:34:55

@444:

"a politika egy kicsit nyelvi ösztönökre hat."

Helyesen: a nyelv a politikai propaganda eszköze _is_. Ld. pl.:

Deception as a Derived Function of Language

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037177/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 16:36:00

@444:

"az anglik többsége se földműves."

A magyarok többsége sem földműves.

2018.08.10. 16:54:54

@neoteny:
kérdés, hogy ez az ábra mennyire pontos.
pottsdna.com/wp-content/uploads/2017/02/R1a-Clades-July-2016-Lubicz-Lapinski.jpg
mert ez ugye azt mutatja, hogy a kárpát-medencei férfiak relatív többségét adó R1a-Z280 klád a kárpát-medencéből ered. ez a gén nagy valószínűséggel itt jött létre valamikor az őskor végén, az ókor kezdetén. a magyar az ősiségben késő kőkori, korai ókori földműves kultúra. tehát amit a népfőiskola a néphagyományra alapozva mond (mag népe, magok/maguk urai, stb) annak valami archeogenetikai alapja van. szemben azzal, amit az mta hivatalosan állít. és az sajnos nyilvánvaló, hogy az akadémikusok ez ügyben nem jó szándékkal tévedtek, hanem hazudtak és hazudnak a mai napig. persze ezt a kérdést érdemes lenne alaposabban körbe járni. nyilván egy új akadémiai vezetéssel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 17:05:33

@444:

"mert ez ugye azt mutatja, hogy a kárpát-medencei férfiak relatív többségét adó R1a-Z280 klád a kárpát-medencéből ered."

Ez az ábra azt mutatja, hogy a Z280 klád a Z282 kládból ered ami a Z283 kládból ered ami (egy szint kihagyásával) az M417 kládból ered és így tovább. Semmi olyasmit nem mutat hogy bármelyik klád a Kárpát-medencéből eredne.

2018.08.10. 17:10:36

@neoteny:
debrecen a második legnagyobb város. és a népesség egy része így készül a szent istván napi ünnepi játékokra. de értem persze, hogy budapesten ez a fajta ruralitás már nincs jelen. és nem is feltétlen kell, hogy jelen legyen. mert a környezeti alkalmazkodás következtében sokfélék vagyunk. és nem kell beszántani a margit szigetet csak azért, hogy több agrártermény legyen. a kárpát-medence belső területe, mondjuk így kis-magyarország területének 80%-a alkalmas földművelésre. maga a kárpátok vonulata pedig bányaművelésre. ebben a természeti környezetben pusztai-erdőspusztai kultúra nagyon erőteljes. és ezt próbálják meg irtani azok, akik egy amerikanizált metropoliszt vizionálnak. európai nemzeti keresztény metropólia helyébe. és még csak nem is egy amerikanizált városrészt akarnak, hanem az egész országot akarják uralni. elvben lehetne egy general motors, general electric irodával citibank fiókokkal ellátott amerikanizált városrész, de az nagyon rossz lenne a dunai németeknek, mert ha magyarországot elfogadja az amerikai zsidó pénztőke (a zsidók csak magyarországon maradtak meg, na jó most ukrajnába visszamehetnek néhányan, de ha az oroszok visszaveszik, akkor megnézhetik magukat, onnan lettek elzavarna és a németek vitték ki őket, csak a magyarok fogadták be őket, mégis a magyarokat köpködik, szóval ha az amerikai tőke itt van, akkor a dunai németekre olyan nagyon nincs szükség.

de most ugye nem a general motors vonul be, hanem a bmw. a general electric üzemeit megvette egy bauer nevű német. (bauer a földműves). bauer úr a kormány nagy barátja, ahogyan a bosch tulajdonosi köre, vagy a bmw.

2018.08.10. 17:11:26

@neoteny:
a jobb felső sarokban levő térképet is nézd.

Khonsu 2018.08.10. 17:24:00

@Perceval:

"Néha az az érzésem, hogy kicsiny hazánkban a politikai gondolkodás vallásos jelleget öltött, ezáltal kilépett a racionális mérlegelés és érvelés hatálya alól."

Sajnos ez globális jelenség, aminek erősen kedvez a digitalizáció is, ezért ez csak rosszabb lesz. Egyre jobban megkonstruált és egyre zártabb valóságbuborékok, "vallások" jönnek létre.

Annyival vagyunk rosszabb helyzetben, hogy míg a szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban az erőviszonyok sokkal kiegyenlítettebek a párhuzamos valóságok között, és emiatt egészséges verseny alakult ki, addig nálunk kvázi monopolhelyzetbe került az egyik.

2018.08.10. 17:28:26

@neoteny:
ez a lengyel amúgy gene by gene company egyik adminisztrátora (a céget az egyik greenspan gründolta). a hivatalos mérési eredményeken túl hozzáfér olyan adatokhoz, amit magánszemélyek megrendeléseiből származik és hozzájárultak azok felhasználásához. na de minden esetre az egy újabb érdekesség lenne ha kiderülne, hogy a magyarok relatív többsége nem bevándorló.

megdőlne a filoszemiták alapállása, amit béndek péter is erőteljesen hangoztat. miszerint nincs semmiféle ősi magyar kultúra. a parasztok nem így tudják. és ott vannak a társnemzetek. a székelyek és a szászok egy része is egyébként. ők egy R1b ág. de ezt megelőzően éltek proto-európaiak. és a tisza culture amennyire meg lehet állapítani az ősiségből elég cigányos. ami azt jelenti, hogy a bevándorlók a sémiták. és egyes germánok. ők nem idevalósiak. az őseik nem erről a környékről erednek.

2018.08.10. 17:30:20

@Perceval:
a filoszemita dogmatikával áll szemben a folklór, a magyar vallás. vallásháború ez. persze.

2018.08.10. 17:45:19

@Perceval:
valamiféle dogmatika, államvallás nélkül nem jöhet létre közösség. csak egyesek szerint az a szabad piac mindenek felettisége. miből vezessük le az alaptörvényt. a filoszemiták szerint a láthatatlan alkotmányból, amit sólyom laci lát. ő az alkotmányosság senki által felkent magyar főpapja. ez egy hitvilág, hogy nekik van igazuk. a másik csoportosulás azt mondja, hogy a szent korona tanból. az alkotmányosság az, ami apám, nagyapám, dédapám, ükapám idején is igaz volt. az valami ősiség. a másik szerint az valami modernitás. az alkotmánynak a transznemű bevándorlók mellékhelyiség használati jogát kellene kiterjeszteni. az ősiségben nem volt ilyesmi. ez aligha lehet az alaptörvényben. ez egy hitvita, egy vallásháború. az államvallásról szól. az egyik azt mondja, hogy van egy államnemzetek felett álló szuperelit, amelyik irányítja a pénzforgalmat, az áruforgalmat, szervezi a tudományt. ők a tudjuk kik. és a budapestiek egy része a fejüket az ő fenekükbe dugná. ők vonulnak szivárvány zászlóval. velük szemben a nácikok. akik csak hazafiak. velük szemben a hazafiatlanok. ezekről szól a vita.

ezt az angol királyi tanácsban eldöntötték. az úgy hívták: witan. és kihirdették a templomban. az volt a church. azt úgy mondták, hogy cirice (kirike), majdnem úgy, mint azt, hogy circle. a kört úgy is mondták, hogy hring. annak a haranghoz van köze. ami ring, meg ugye a csengőhang is ring. és az óangolban még az volt a kör. ehhez kapcsolódott a kirike. a church. ha valaki jól beszél angolul, akkor tudja, hogy van olyan szó, hogy harangue. az normann-frank eredetű szónoklatot jelent a mai napig. ezzel csak azt akarom mondani, hogy a közéletben a normák azok túl az államon, részben az egyházhoz kötődnek. orbán viktor politikája az, hogy a mai napig.

Perceval 2018.08.10. 17:50:27

@444: még talán válaszolnék is, csak az eddigi munkásságod alapján zéró értelme van. De azért további jó munkát

Perceval 2018.08.10. 17:52:24

@Khonsu: némi relativizmust érzek a levezetésedben......mintha nem lenne minőségi különbség a hiedelmek között, ha csak annyiban is, hogy van a köznek jobb, és pusztítóbb eshetőség.

2018.08.10. 18:01:14

@Perceval:
és lehet persze, hogy a harangnak semmi köze ahhoz, hogy harag. de az oxfordi nyelvészek szerint hring, a harangue és a harry (make war) szavak összefüggnek. félreverték a harangot, akkor kitört a háború. abből van a hurry, vagy kiáltásként a hurrah. na most ezt hogy mondta a sailor: huzza. originally a sailor's shout of exaltation. érted ugye széler. szél-sail. Perhaps originally a hoisting cry. na most a hoist az ugye emel, húz. ezzel függ össze a horse. finnegán? melyik mesébe hiszel. ebben, vagy a másikban. vagy egyikbe se. marad a füles mackó.

2018.08.10. 18:01:59

@Perceval:
esetleg gondolkodjál. ne legyél seggarc.

2018.08.10. 18:09:12

@Perceval:
szóval ha csak egy kicsit lennél műveltebb, mint az iskolában tanítanak, akkor rájönnél, hogy a bölcseletben hazudnak. szent istván felvette a nyugati államvallást, szemben a kelettel. 1000-ben, vagy 1001-ben. na jó, de a nagy egyházszakadás 1054-ben volt. gondolkodjál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.10. 18:17:59

@HaFr:

De ki nevet a végén... a globálkulák vagy a kisember...?

Khonsu 2018.08.10. 18:18:31

@Perceval:

Nincs ebben semmi relativizmus. A működési logikájukban ugyanis ezen hiedelmek megegyeznek, társadalmi hasznosságuktól függetlenül. A társadalmilag hasznosabb verziók kifejlődéséhez, a hiedelmek evolúciójához lenne szükség a versenyre. A verseny hiányában (nálunk) a monopol helyzetbe került hiedelem fejlődése megáll, mivel kikerül a kiválasztódási mechanizmus hatása alól, mely társadalmi hasznosságának növelésére késztetné.

Janossz 2018.08.10. 18:18:45

@444: "az akadémiában nincsenek szélesen művelt polihisztorok."
Sajnos, azok mindannyian trollnak álltak, váltogatott mezben. :-)

Perceval 2018.08.10. 18:52:29

@Khonsu: passz, túl általános és általánosító síkra terelődtünk ahhoz, hogy érvényes kijelentést tehessek.....

Talán nem is kötnék semmit a digitalizációhoz, hiszen a különböző társadalmi csoportok már a múltban is máshogy közelítettek a valósághoz. Más igénnyel.

2018.08.10. 19:09:55

@Janossz:
az a kérdés, hogy mi legyen az akadémia szerepe. kikből legyen akadémikus. az egyik elképzelés az, hogy az egyetemekről válasszák el az alapkutatásokat. legyen az akadémikus, akinek ember nem érti az ő tudományos munkásságának értelmét. egyszerűen higgyük el, hogy nagyon okos. vagy az akadémikusok legyenek egy szélesen művelt polihisztorok. és az alapkutatások kerüljenek vissza az egyetemi hálózatokhoz.

errefelé a matintézetben a legokosabb a páles. aláírja a petíciót.
Jun 28, 2018 Tiltakozom a tudomány irányításának központosítása ellen.

de ez a páles közéleti értelemben buta, mint az ágyú. az mta az, amelyik intézményesen központosítja a tudományt. az akadémia ellen tiltakozik, vagy az akadémia mint intézmény ellen? ezek az emberek egy részterületen kiválóak, de azon kívül nagyon buták. de ettől még a páles egy részterületen okos. ezt preferálja az akadémia. vagy azt, hogy legyen szélesen művelt.

ez megint vallási kérdés. az egyikből az következik, hogy az mta egy tudományos ismeretterjesztésben élen járó intézmény. egyetemi hálózathoz visszakerül a kutatás. ha a ceu-t kibasszák, akkor a posztgraduális képzés a képmutató németek által se legyen lenyúlva. a budapesti egyetemi hálózat azért van széttagolva, hogy véletlen ne legyen magasan jegyzett magyar egyetem. az elte ttk elméleti, a bme gyakorlati közelítésmódja intézményesen még csak véletlen se kapcsolódjon össze. ezekért nagyon sokan és nagyon sokat tesznek. szociológiai intézetet próbálnak benyomni a műegyetemre. béndek péter nagy "kedvence" pogátsa zoltán a budapesti műszaki egyetemen tanult közgazdaságtant. budapestnek miért kell ennyi féle közgazdasági iskola. a liberálisok fővám téren hirdetit a szabad piacot. ott van a szabadság híd pesti hídfője. a fővám téren.

debrecenben a temető a város északi részén van. az volt a kassai út. jöttek a kommunisták. átnevezték szabadság útra. ami a temetőbe ment. ami a vágóhíd fele ment annak az utcának az elejét elnevezték béke útjának. nem idevalósi emberek vezetik az országot hanem trollok. velük szemben trollkodva lehet felvenni a versenyt.

2018.08.10. 19:16:10

@Janossz:
lényegében budapestnek kell eldöntenie, hogy az önkormányzati választásokon megszavazza a fidesz jelöltjét és akkor kvázi egypártrendszer jön létre. a másik opció, hogy az ellenzék jelöltje nyer. ez esetben folytatódik ez a kutyakomédia. legfeljebb az egyik maradhat.

2018.08.10. 20:11:10

@Khonsu:
hiedelme versenye a vallásháború. jézus krisztus nagy király volt, de mohamed még nagyobb. meg lehet hirdetni a hiedelmek versenyét. és azt, hogy a keresztények mégis csak kitalálták a távírót, a muszlimok meg nem találták ki. tehát a hitük mégis csak alsóbbrendű. lehet ezt játszani. de ez vallásháború. és a filoszemiták is ezt játsszák. csak azt mondják, hogy ők még okosabbak. nincs isten, tehát nekik van igazuk. a hiedelmek versenye egyet jelent a háborúval.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.10. 20:49:19

@maxval balcán bircaman: azért ezt még oldd meg a nagy vég előtt: Az elmúlt hetekben több olyan közvélemény-kutatás is napvilágot látott, amely arra utal, hogy az oroszoknak immáron nincs kedvük ahhoz, hogy utálják a Nyugatot, úgy gondolják, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban és készek arra is, hogy elégedetlenségüknek demonstrációkon adjanak hangot. www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oroszorszag-bajban-van-putyin-kozvelemeny.667683.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Khonsu 2018.08.10. 20:53:22

@Perceval:

Ez így igaz. A digitalizáció ott lép be ebbe, hogy a segítségével a társadalmi csoportok sokkal nagyobb mértékben képesek bezáródni saját valóság/információs buborékaikba, mint korábban. Olyan híreket látnak, amilyeneket látni szeretnének, olyan emberekre korlátozódnak kapcsolataik, akikkel azonos véleményen vannak, stb. A "társadalmi vallások" mentén fragmentálódnak a társadalmak.

Khonsu 2018.08.10. 20:55:15

@444:

A háború is a verseny egy formája.

Janossz 2018.08.10. 21:08:17

@444: "az akadémiában nincsenek szélesen művelt polihisztorok."
Sajnos, azok mindannyian trollnak álltak, váltogatott mezben. :-)

Ezen a szokott szófosásod mit sem változtat, Te Nemzet Poliésztere!

Emlékszünk még csodás teljesítményeidre, nyelvészet, közgazdaságtan, meg építészet-történet terén.
Egyszerűen Te vagy a legnagyobb, na!

2018.08.10. 21:13:49

@Khonsu:
az folyik, amit szeretnél. különféle hiedelmek versengenek. és az győz, amelyik túléli a másikat. vagy a filoszemiták tűnnek el budapestről, vagy a fidesz-magyarok. az ellenzék konkrétan azt hirdeti, hogy ők nem akarnak magyar államiságot, nem akarnak magyar államnemzetet. mert ők egy nemzetek felett álló szuperelit. mert hogy a filoszemiták a világ összes népe felett állnak. nélkülük a magyar tudományosság szart ér. nem tudjuk, mert a modern kori magyarország egyelőre nem kapott esélyt arra, hogy nélkülük is megszervezze a tudományt. illetve amikor volt ilyen, akkor szent györgyi albert is nobel díjat kapott. vagy ugye az mta első nobel díjasa lénárd fülöp konkrétan náci volt. tehát van példa szinte mindenre és az ellenkezőjére is. hiedelmek versengenek. ebben a játszmában a fidesz áll nyerésre. mert ők azok, akik a úgymond "demokraták" szétverésében a legügyesebbek.

2018.08.10. 21:14:51

@Janossz:
te csak köpködsz. legalább trollkodnál. ahhoz is kell valami intellektus. nem túl sok. de valami.

Janossz 2018.08.10. 21:28:24

@444: . ahhoz is kell valami intellektus. nem túl sok. de valami.

Neked pont annyi van, Mester!

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 21:44:28

@444:

[...]

The origins of the Slavs go back to circa 3500 BCE with the northern Yamna culture and its expansion across Central and Northeast Europe with the Corded Ware culture. The M458 and Z280 lineages spread around Poland, Belarus, Ukraine and western Russia, and would form the core of the Proto-Balto-Slavic culture. The high prevalence of R1a in Baltic and Slavic countries nowadays is not only due to the Corded Ware expansion, but also to a long succession of later migrations from Russia, the last of which took place from the 5th to the 10th century CE.

[...]

The last important Slavic migration is thought to have happened in the 6th century CE, from Ukraine to Poland, Slovakia and Slovenia, filling the vacuum left by eastern Germanic tribes who invaded the Roman Empire. Both the M458 and the Z280 branches are associated with this late Slavic migration, but more particularly Z280.

[...]

www.eupedia.com/europe/Haplogroup_R1a_Y-DNA.shtml

Khonsu 2018.08.10. 21:46:18

@444:

Nem az folyik, amit szeretnék. Ahhoz, amit szeretnék kiegyenlített erőviszonyok kellenének. Magyarországon teljesen kibillent a mérleg az egyik irányba, ezzel megszűntetve a versenyt és a jobb megoldások, alternatívák keresését, a rendszer fejlődését.

Ha az egyik hiedelem totális győzelmet arat, minek következtében a többi állandó védekező pozícióba kényszerül vagy akár el tűnik, az nem verseny.

Amit én akarok, az egy olyan állapot, ahol egyik hiedelem sem győz, miközben a szűntelen versengésük következtében olyan átfogó változások mennek végbe a rendszerben, melyeknek köszönhetően végül mindenki nyer.

Egy olyan állapot, ahol senki se győz, de mindenki győztesnek érzi magát.

2018.08.10. 21:55:50

@444:
sürgősen tetesd el az agyad kloroformba, mert ennyi tudás nem veszhet csak úgy kárba.
különben meg a ner nyerésre áll, ú.h. nem tudom minek ennyire zizegni.
ja! hogy attól a helyzet még reménytelen?(:D !)
a népfőiskolai akadémikus urak stratégiája a minél rosszabb, annál jobb.
annnnyira végérvényesre akarják nyerni magukat.
1000 éves birodalom az ő álmuk.
ez is a folklór része.
ha ha

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 21:59:12

@444:

"hiedelmek versengenek. ebben a játszmában a fidesz áll nyerésre."

És a köznép áll vesztésre, mint ahogy az látható a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatói pályázatának esetében is.

2018.08.10. 22:45:11

@Bánegressy:
ez trollkodás. hülyéskedés. baromkodás. ha ezt komolyan veszed, akkor hülye vagy.

2018.08.10. 22:47:39

@neoteny:
ha ez így van, akkor a fidesz elveszti a választást. ha a köznéppel szemben politizálnak, akkor nem szavaznak rájuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 22:52:43

@444:

"ha a köznéppel szemben politizálnak"

Nem ha, hanem ezt teszik a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatói pozíciója pályázatának kapcsán.

"akkor nem szavaznak rájuk"

Nem is a köznép szavaz rájuk, hanem pl. a 18,000 református presbiter, akiknek a szavazatait megvásárolta a kvázi egypártrendszer 85 milliárd (egyenként kb. ~4.7 millió) júdáspénzért.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 23:03:16

@444:

"ez trollkodás. hülyéskedés. baromkodás."

Ez csak a saját tevékenységed köpködése. Ha ezt komolyan gondolod, akkor hülye vagy.

2018.08.10. 23:14:43

@Bánegressy:
nekem a szüleim nem váltak el és én sem váltam el, de ez egy olyan típusú veszekedés, mint válás előtt. a felek kígyót békát kiabálnak egymásra.

ha tudsz angolul, akkor azt tudod, hogy bosszant, zaklat mondják, hogy vex, harras. veszekszik, haragszik. grumble az a morgás, a gorombaság. a magyar és a környező nyelvek szókincse sajátos módon van összecsiszolva. a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere. ha neked ez újdonság, erre nem jöttél rá magadtól az oviban, akkor nem magyar.

az iskolában ezt eltagadják. a verekedés, a veszekedés, viszálykodás. a latin vexare rokonai. de ezeknek vannak tövei, ver. vesz, visz. ezek a magyarban képzett szavak. nem finnugor szavak. azt csak a nagyon buta emberekkel hitetik el. na jó hagyjuk. higgyél a magyar tudományos akadémiának.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 23:24:41

@444:

"bosszant, zaklat [...] veszekszik, haragszik"

Ennyit a magyar nyelv magyarul magyarázásáról.

FrVili 2018.08.10. 23:31:10

@444: “… a budapesti egyetemi hálózat azért van széttagolva, hogy véletlen ne legyen magasan jegyzett magyar egyetem. az elte ttk elméleti, a bme gyakorlati közelítésmódja intézményesen még csak véletlen se még csak véletlen se kapcsolódjon össze. ezekért nagyon sokan és nagyon sokat tesznek...nem idevalósi emberek vezetik az országot hanem trollok. velük szemben trollkodva lehet felvenni a versenyt…”
Hogy nem ismersz magadra? Kiszervezel minden gazságot hogy ne lásd a foszló képmásod.
Áltasd csak magad magyar, te fiatal tiszta babapopsi bőrű Dorian Gray.
Vigyázz, nehogy megrohadj, mert az összement magyar a savó leöntése után csak túrónak használható. Egy troll nem troll, ahogy egy magyar nem csinál nyarat. De vigyázz: Olcsó magyarnak híg a leve!
A magyar csak akkor gazdaságos, ha a törzsállományuktól (R1a haplon) szaporulatot nyerünk, és azt fölneveljük. Az erogén zónákat piros-fehér-zölddel jeleztük…
Ami a pelenkázást illeti, legjobb a magyart minden étkezés előtt tisztába tenni. Szoptatás 3 óránként. Levegőt minden magyar igényel, de nem huzat formájában. A Kárpát-medence huzatos... (magyarul: húzzon el innen minden magyar). A rágalmaktól magyarod minősége alig változik, az esetleges vizeletfoltokkal ne törődj, bazmeg. Érted, húzzon el innen minden...? Hát nem eredeti?
Nyugi ez trollkodás. hülyéskedés. baromkodás. ha ezt komolyan veszed magyar vagy. És ha a szerzőtől csak ezt ismered, akkor is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 23:48:40

@444:

"veszekedés, viszálykodás [...] vesz, visz."

Edit azért veszekedik, viszálykodik Sanyival, mert Sanyi vesz egy veszett kutyát és hiába kérleli Edit, nem viszi vissza azt.

A 'veszekedés' töve nem a 'vesz' mint vásárol, hanem a '(meg)vesz(ik)', mint a veszettségvírussal történő fertőződésből származó viselkedésforma.

A 'viszálykodás' töve nem a 'visz' mint hordoz, hanem a 'visz-' gyök mint valaminek a visszája, fonákja.

Ezzel csak a nagyon buta óvodások nincsenek tisztában.

2018.08.10. 23:52:54

@neoteny:
van legalább 2-3 millió ember, aki beszél annyira jól angolul és magyarul, hogy pontosan tudja, hogy ez a két nyelv egy vékony nyelvrétegen keresztül érintkezik. és azt gondolja, hogy nyilván német közvetítéssel. de azért az nem olyan nagy felismerés, hogy létezik óangol, ószász kapcsolat is.

olyannyira nem, hogy erre a reformáció idején károli rájött. az anjou házi királyok nem akarták az őangol, ószász kapcsolatot erősíteni. utána jött a török megszállás. és a reformáció. ott ez már felmerült. és utána jöttek a habsburgok, akiknek szintén nem jött volna túl jól ez a kapcsolat. a reformáció után a reformkorban erre újra rájöttek. és a szabadságharc leverésével ennek véget vetettek.

én csak annyit csináltam, hogy na jó, nézzük meg, hogy a népfőiskolán igazat mondanak. tényleg van ilyen kapcsolat. és az jön ki, hogy igen. és az mta hazudik. ez nem az én zsenialitásom. ez a magyar tudományos akadémia alávalósága. hiszen egy kicsit is művelt bölcsészek pontosan tisztában vannak ezkkel. csak kibasztak mindenkit, aki szembe ment az akadémikus nyelvészettel, bölcslelettel, történetírással, művészettörténettel, szociológiával. néprajzot háttérbe nyomták a filoszemiták mondván, hogy az ő urbánussága ezt meghaladta. egy rakás kommunista rikácsolt. velük szemben nyert orbán.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.10. 23:54:20

@444:

"van legalább 2-3 millió ember, aki beszél annyira jól angolul és magyarul, hogy pontosan tudja, hogy ez a két nyelv egy vékony nyelvrétegen keresztül érintkezik."

"ez trollkodás. hülyéskedés. baromkodás."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:01:35

@444:

"én csak annyit csináltam, hogy"

... a magyart magyarul magyarázva megfejtetted, hogy a bosszant az tulajdonképpen veszekszik, a zaklat meg tulajdonképpen haragszik.

Meg hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 00:05:00

@neoteny:
a visz és a vissza töve ugyanaz. hoz az egyik irány. a visz a visszirány.

2018.08.11. 00:06:33

@neoteny:
ezek rokonszavak. szerinted az angolszász és az szláv nyelvek kerülnek egy nyelvcsaládba? vagy akár a görög és a latin. a rokonszavak hasonlítanak egymásra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:08:12

@444:

"a visz és a vissza töve ugyanaz. hoz az egyik irány. a visz a visszirány."

És még tetézed.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:08:48

@444:

"ezek rokonszavak."

És még tetézed.

2018.08.11. 00:20:00

@neoteny:
a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere. nem igaz az, hogy a nyelvi jel teljesen önkényes. szab. szabály. oszt. osztály. akad. akadály. de apad. nem *apadály. hanem apály. ahogyan a dagad. dagály. aszal. aszály. több szótag esetén rövidül. kivéve az akad. ott kivételesen a k-d-l megakasztja hangképzést.

az egy kérdés, hogy miért mondjuk azt, hogy apad.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:20:18

@444:

"hoz az egyik irány."

Kivéve amikor visszahoz.

"a visz a visszirány."

Kivéve amikor elvisz.

És akkor még nem is említettük azt, amikor elhoz meg amikor visszavisz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:21:46

@444:

"a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere."

Amiből a magyart magyarul magyarázva megfejtetted, hogy a bosszant az tulajdonképpen veszekszik, a zaklat meg tulajdonképpen haragszik.

Meg hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 00:24:48

@neoteny:
az, hogy veszekszik, haragszik, goromba rokon érelmű szavak. és ezek rokona a vex, harras, grumble. nem minden esetben jelentik ugyanazt. de hasonló hangzású görög és a latin szavak értelme sem egyezik a legtöbb esetben. vagy az angol és az orosz szavak esetén pláne. az angol és az orosz egy nyelvcsaládba tartoznak.

2018.08.11. 00:30:10

@neoteny:
de ez megint olyan, hogy századjára se fogod érteni. és aki ezt nem érti szinte minden közéleti kérdésben az ellenoldalon áll.

latin vexare szótári jelentése: disturb, agitate, annoy. ennek a rokona az angol vex. de ugyanígy rokona a veszekszik. szó szerint vegzál. ezek rokonértelmű szavak. de ezt nem érted. de ez esetben a latin és az angol sem egy nyelvcsalád.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:31:03

@444:

"az, hogy veszekszik, haragszik, goromba rokon érelmű szavak."

Csak te azt fejtetted meg a magyart magyarral magyarázásod során, hogy a bosszant az tulajdonképpen veszekszik, a zaklat meg tulajdonképpen haragszik.

Meg azt, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:32:16

@444:

"de ez megint olyan, hogy századjára se fogod érteni."

Hogyne érteném: megfejtetted a magyart magyarral magyarázásod során, hogy a bosszant az tulajdonképpen veszekszik, a zaklat meg tulajdonképpen haragszik.

Meg azt, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 00:34:13

@neoteny:
a veszekszik és a haragszik rokon értelmű szavak. úgy, mint a szomorú és a bánatos.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:41:14

@444:

"a veszekszik és a haragszik rokon értelmű szavak."

De te azt fejtetted meg a magyart magyarral magyarázásod során, hogy a bosszant az tulajdonképpen veszekszik, a zaklat meg tulajdonképpen haragszik.

Meg azt, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 00:47:40

@neoteny:
ebb tide. The period between high tide and the next low tide. ebb from Proto-Germanic *ab (“off, away”), from Proto-Indo-European *apó.

úgy tűnik, hogy ennek is rokona a magyar apad-apály. vegyük azt a szót, hogy low. old english: hlōg. ennek rokona a magyar lóg.

na most mondhatod, hogy nem rokona. de az oxfordiak szerint a low rokona: Old English līeġ (“fire, flame, lightning”). North Frisian leag (“fire, flame”) leég?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 00:52:43

@444:

"vegyük azt a szót"

... hogy bosszant, amiről a magyar nyelv magyarul magyarázatával megfejtetted, hogy az tulajdonképpen a veszekszik.

És vetted azt a szót, hogy zaklat, amiről a magyar nyelv magyarul magyarázatával megfejtetted, hogy az tulajdonképpen a haragszik.

Meg azt is megfejtetted a magyar nyelv magyarul magyarázatával, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 01:11:27

@neoteny:
mondjuk a megy és ballag rokon értelmű szavak. vagy a fut, a szalad és a lohol.

2018.08.11. 01:12:29

megint ugye le kellene menni dedóba. de ezeket nem fogod érteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 01:17:49

@444:

"de ezeket nem fogod érteni."

Hogyne érteném: próbálod elterelni a figyelmet arról, hogy a magyar nyelv magyarul magyarázatával megfejtetted, hogy a bosszant tulajdonképpen a veszekszik, meg hogy a zaklat tulajdonképpen a haragszik.

Meg azt is megfejtetted a magyar nyelv magyarul magyarázatával, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 01:19:01

@neoteny:
a finnugor eredet elméletet úgy magyarázzák, hogy van a magyar ég szó. és a finn sää jelentése: időjárás. ezek rokon szavak. mert ősiségben finnugor őshazában (ahol a népek évezredeken át együtt éltek, de nem keveredtek, mert ez nem néperedet, hanem csak nyelveredet) élők szóról szóra ugyanazt a nyelvet beszélték. és amikor felmutattak az égre, akkor azt mondták: sänke. csak a magyarok leváltak. és elhagyták a szó elejét. és abból, hogy änke lett az ég. a finnek a szó végét hagyták el. és úgy lett sää. csak még egy jelentésátmenet is végbement. és így lett időjárás. erre jött rá budenz józsef.

ez a bevezető példa. erre 100 emberből 99 azt mondja, hogy egy orbitális baromság. de van 1, aki azt mondja, hogy ó ez nagyon meggyőző. olyannyira, hogy nem lehetett máshogy. na abból lesz az akadémikus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 01:21:45

@444:

Már megint próbálod elterelni a figyelmet arról, hogy a magyar nyelv magyarul magyarázatával megfejtetted, hogy a bosszant tulajdonképpen a veszekszik, meg hogy a zaklat tulajdonképpen a haragszik.

Meg azt is megfejtetted a magyar nyelv magyarul magyarázatával, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

Perceval 2018.08.11. 07:06:08

@Khonsu: szerintem túlértékeled a digitalizáció hatásait, miközben pozitív oldalon sokkal inkább kinyitotta a világot, és a buborék ellen hat(hat).

Régen se sörözött a gyári munkás a középiskolai tanárral, a paraszt/jobbágy a városi hivatalnokkal. Nem rohant az átlagember, hogy minden napilapot megvéve széleskörű rálátása legyen a világra. Szóval a digitalizációig minden ember be volt zárva a maga társadalmi közegébe. Az itt egymással látszólag vitázó emberek az életben lehet, hogy soha nem találkoztak volna se egymással, se a másik gondolataival.

Buborék? Egyszerű lélektani igény: az ember nem szereti a bizonytalanságot, bizonyosságra vágyik, és visszaigazolva szereti látni a hitét, világképét. Ez így volt ezer éve, meg így van ma is. A digitalizáció csupán eszköz, amely az ember igényeihez idomul, magától nem hoz létre illúziókat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.11. 07:58:34

@HaFr:

Eddig se utálták az oroszok a nyugatot.

Tüntik meg mindig voltak. A 12-milliós Moszkvában bárki bármikor összeszed 4-5 ezer embert egy tüntetésre. Ennek a hatása és a jelentősége nulla. S ha a tüntizők nme sértik a törvényeket, szabadon csinálhatják.

De az orosz nép zöme sose dől be annak, hogy jobb élete lenne, ha saját vezetését lecserélné idegen megszállókkal. Ez a módszer már Napoleonnak és Hitlernek se jött be.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 08:15:01

@Khonsu: @Perceval:

Szerintem mindkettőtöknek igaza van: a digitális platformok lehetővé teszik a tribalizálódást is, és az interaktív jellegükből következően azt is, hogy a nyitottságra fogékonyak (amely tulajdonság egyike a Nagy Öt személyiségjegynek) egy nagyon széles tartományban legyenek képesek kapcsolatba lépni másokkal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 08:59:28

@444:

"pléh professzor is a pénzt akarja lenyúlni az elnöki bizottságban."

Ez a kemény, nem a vídia:

A BM és az NGM pénzosztó pályázatán [1899] önkormányzat kért [28.1 milliárdnyi] támogatást felújítási munkákhoz, végül [282] település között oszottak szét ötmilliárd forintot.

hvg.hu/gazdasag/20180811_28_milliardnyi_tamogatast_kertek_az_onkormanyzatok_5_milliardot_osztottak_szet_kozottuk

Ízlelgessük csak: 5 milliárd forint 282 településnek. Több százezer vidéki magyarnak a nemzeti kormányzat az 1/17-ét adta annak, mint amennyit a 18,000 református presbiternek júdáspénzként kifizetett.

Még a milliós számú vidéki magyart képviselő 1899 önkormányzat _igénye_ is csak kb. 1/3-a volt annak, amennyiért a református presbiterek betagozódtak a kvázi egypártrendszerbe.

Az elemi aritmetika a nem-keresztény nem-nemzeti államellenes filoszemiták eszköze.

2018.08.11. 09:36:42

@neoteny:
ezek rokon értelmű szavak. a népfőiskola elmélete az, hogy a haragszik szóban a hrr- hangutánzó, hangfestő. és ezek rokonai a harc, harag, harap, vagy a haramia szavak. és ezzel rokon az angol harry vagy a harras. ezek vélt kapcsolatok, amiben esetenként lehetnek véletlenek. de össze lehet ezeket gyűjteni, mert ezek segítik az alapfokú nyelvtanulást.

te ezt nem fogadod el. és a magyar tudományos akadémia sem fogadja el. mert ez esetben a protoindoeurópai szógyökök kiszorítanák a finn kapcsolatot és a finnugor eredetelmélet nyelveredetként is megdőlne. néperedetként már nem hirdetik. de ettől persze a finnugor kapcsolat megmaradhat. de a genetikai mérések azt mutatják, hogy a magyarok európában ha valakikkel nem rokonok, akkor azok a finnek. és ezek után nehéz azt állítani, hogy az ősmagyarok és az ősfinnek és csak ezek a népek együtt éltek az ural lábánál évezredeken. szóról szóra egy nyelvet beszéltek. az ősfinnugort. csak nem keveredtek. az eget úgy mondták: sänke. csak aztán a magyarok mentek mendegéltek és a szó elejét elhagyták. és úgy lett az ég. a finnek ültek a tűznél és a szó végét hagyták el. úgy lett a sää. aminek jelentése módosult. így az lett a finn időjárás. ez ugye elég valószínűtlennek tűnik. de az mta még csak nem is azt mondja, hogy ez egy vélt kapcsolat, hanem azt, hogy ez a magyar ég szó az eredete. a finnugor elmélet ilyen és ehhez hasonló képtelen szófejtéseken alapul.

például hanti nyelven az szó, hogy pikim azt jelenti: rohad. mordvin nyelven puvamsz: megfojt. zürjén nyelven pedni: fullad. erre a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy mivel a p/f hangváltás gyakori ezért nyilvánvaló, hogy a magyar fullad szó ez az eredete (!). és nem az, hogy fu-fu-fu. hangutánzó, hangfestő szó. ebből lett a fúl, fullad.

ha a hanti pikim (rohad) ~ magyar fullad egy megengedett kapcsolat (az mta szerint ez nem vélt kapcsolat, hanem az eredet és nem lehet máshogy), akkor a magyar fúl szóval rokonítható az angol full. aminek jelentése ugye (folyadékkal) teli. ehhez kapcsolódik a fill. ami ugye tölt. de ezzel az óangolban még összecseng a flow, follow. csak nem értik, hogy mi lehet a kapcsolat a fill és a flow, follow között. a folyó, amit követtek. a folyó víz, amit töltöttek, és amibe fojtottak, vagy fulladtak.

de ezek persze vitathatók. de az idegen nyelv tanulása, és az idegenek számára a magyar nyelv tanítása szempontjából mégis kulcs jelentőségű. tehát nem csak magyar-finn, hanem magyar-angolszász relációban is lehet nyelvi kapcsolatokat vélelmezni. különösen óangol-ószász esetén. az mta szerint ez azonban képtelenség. mert hogy a finnugrizmus mint eredetelmélet ugyanúgy a magyarországi filoszemita vallás része. aminek persze krónikás hagyománya nincs. tárgyi emlékei nincsenek. vélelmezhető egy kapcsolat. nyugat-kelet irányban vándorló hun-magyar törzsek találkozhattak északról délre vándorló hantikkal és manysikkal. ez magyarázhatja a valóban hasonló magyar és manysi számolást. kereskedelmi kapcsolat hanti manysiföld központjában, ősi nevén szamariában, szlávosan szamarovóban. ez éppenséggel elképzelhető. és az is, hogy jégkorból megmaradtak ősi szavak. de ezek vélelmezett kapcsolatok. nyelvtani hasonlóság legalább annyi a törökkel. ez alapján a magyart egy urali-altaji nyelvcsaládba lehetne beilleszteni. semmi sem indokolja, hogy ebből a finnugort eredetként kiemeljék. véleményem szerint. és egyébként sokak véleménye szerint. ezt sokan és sokszor felvetették. de az mta szerint nem. és ők választják ki, hogy ki mondja meg. mert egy független intézmény. de ezt időlegesen meg kell szüntetni ahhoz, hogy ez megváltozzon. amire azt mondják, hogy ezzel beleszól a tudomány dolgába a politika. a bölcselet dolgába persze, hogy beleszól.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 09:41:27

@444:

"ezek rokon értelmű szavak."

Igen, te a magyar nyelv magyarul magyarázatával megfejtetted, hogy a bosszant tulajdonképpen a veszekszik, meg hogy a zaklat tulajdonképpen a haragszik.

Meg azt is megfejtetted a magyar nyelv magyarul magyarázatával, hogy a veszekszik a vesz tőből származik, a viszálykodik meg a visz tőből származik.

2018.08.11. 09:49:01

@neoteny:
számoltassák el az egyházakat a közpénzek elköltésével kapcsolatban. általánosak a trükközések. van egy tanító ismerősöm. az iskolát átvette az egyház. jelzem római katolikusok. de ez mindegy. és kérdem, hogy mi volt az első intézkedés. és azt mondta, hogy a gyerekeknek és a szülőknek üres lapokra kellett felírni a nevüket. tömegével töltöttek ki jelenléti íveket. mert hogy majd ezekből lesznek a pályázatok. egy ügyes iskolaigazgató így csinálja. lehet pályázni sportnapra. kitöltik a pályázati dokumentumot. a fiókból elővesznek egy listát. és meg is volt a sportnap. papíron. de ebből lehet pénzt szerezni a tornatermi tető felújításra. mert ha esik az eső, akkor nem lehet a tornateremben szaladgálni. csepeg a víz. amin könnyen elcsúszhatnak a szaladgáló gyerekek. de tartanak egy sportnapot papíron. és abból a pénzből megjavítják a tetőt. a vállalkozók a számlákat majd úgy írják, hogy jó legyen.

de ez nem az egyházra jellemző trükközés. hanem általános jelenség állami és alapítványi iskolákban is ugyanúgy jelen van. az ügyes intézményvezetők és az ügyeskedő vállalkozók megoldják "okosban".

2018.08.11. 09:50:13

@neoteny:
a veszekedés elvesz valamit. a viszály elvisz valamit azzal, hogy a visszájára fordít. ezt te nem érted, vagy nem akarod megérteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 09:54:37

@444:

"amire azt mondják, hogy ezzel beleszól a tudomány dolgába a politika. a bölcselet dolgába persze, hogy beleszól."

De ehhez át kell írnia az Orbán-rezsimnek a korábban általa írt alaptörvényt (alkotmányt):

SZABADSÁG ÉS FELELŐSSÉG

X. cikk

(1) Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát, [...]

(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

(3) Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát. [...]

2018.08.11. 10:01:31

@neoteny:
a népfőiskola elmélete az, hogy a magyar alapszókincs ezekből a tövekvből vagy gyökökből toldalékolással, képzőkkel képződik. képez.

de ugye ezeket lehetne mérni, idegtudományi elemzéseket tartani a nyelvhasználókkal. csak ehhez előzetesen az idegeneket ki kell rakni a koki-ból. akik idegesek lesznek, mert ilyenformán fel kellene adniuk a finnugor eredetet, ami ugye az mta nyelvtudományi intézetében jelenleg a megkérdőjelezhetetlen kiindulási pont. és a lovász lászló vezette mta is beleállt ebbe. mert ez esetben elő kellene venni az akadémia eredeti, reformkori álláspontját, és onnan folytatni ezt a munkát, amivel lényegében a filoszemita bölcselet és a történetírás egésze megkérdőjeleződik. azzal, hogy visszatérnek széchenyihez és kortásaihoz. amit úgy állítanak be, hogy jönnek a nácikok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 10:02:59

@444:

"számoltassák el az egyházakat a közpénzek elköltésével kapcsolatban."

Április 8-án megtörtént az (el)számol(tat)ás: a 18,000 református presbiter és gyülekezeteik áttolták a Fideszt azon a szavazati határon, ami szükséges volt a 2/3-hoz.

Aztán a nemzeti kormányzat az 1/17-ét költi több százezer vidéki magyarra annak, amit kifizetett júdáspénzként a református presbitereknek. Még a millós számú vidéki magyarokat képviselő önkormányzatok _igényei_ is csak az 1/3-a voltak annak, amennyiért a református presbiterek betagozódtak a kvázi egypártrendszerbe.

2018.08.11. 10:04:43

@neoteny:
a bölcselet nem tudomány. a sabbath és (szabad) szombat egymás rokonai? ez politikai-vallási kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 10:08:21

@444:

"a veszekedés elvesz valamit."

Igen, ez a te brutálisan idióta, a magyar nyelvet magyarul magyarázó megfejtésed: holott a veszekedés a (meg)vesz(ik) -- mint a veszettségvírussal történő fertőződésből származó viselkedésformára utaló -- tőből származik.

"a viszály elvisz valamit azzal, hogy a visszájára fordít."

Igen, ez a te brutálisan idióta, a magyar nyelvet magyarul magyarázó megfejtésed: csak épp' a visszájára fordításnak semmi köze sincs az elvitelhez.

"ezt te nem érted"

Hogyne érteném: próbálod árulni a nihilista-posztmodernista népi etimológiádat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 10:10:14

@444:

"a népfőiskola elmélete az, hogy a magyar alapszókincs ezekből a tövekvből vagy gyökökből toldalékolással, képzőkkel képződik."

Aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy te a magyar nyelv magyarul magyarázatával megfejtetted, hogy a bosszant tulajdonképpen a veszekszik, meg hogy a zaklat tulajdonképpen a haragszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 10:12:05

@444:

"a bölcselet nem tudomány."

Nem? Akkor mit keresnek a bölcsészek a Magyar _Tudományos_ Akadémia berkeiben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 10:26:46

@444:

"csak ehhez előzetesen az idegeneket ki kell rakni a koki-ból"

Úgy könnyű: Liszenkóból is úgy lett főagronómusbiológus, hogy kirakatta a mendeliánus genetikát hirdető (osztály)idegeneket.

2018.08.11. 10:36:41

@neoteny:
az európa parlamenti választások kicsivel több, mint háromnegyed év múlva jövő májusban lesznek. az egy arányos listás választás, ami állítólag a legigazságosabb. legyőzhető a fidesz. hol van az ellenzéki pártok közös európa programja? persze erre lehet mondani, hogy hol van a kormánypárt közös európa programja. orbán a brexit után egy konföderatív európát hirdet, abban egy közép-európai egységet, amiben magyarország szövetségi kapcsolatokat épít kelet-közép európai országokkal. ez a visegrádi csoport. és a duna menti országokkal. bajorországgal lényegében közös iparpolitikát hirdetett, a ausztriával a pénzpolitikában kiegyezett. azt mondja, hogy a magyarok és a románok közösen építsék erdélyben az infrastruktúrát. oszkó péter még bezáratta debrecen és nagyvárad közötti vasútvonalat. mert azt a románok a határon elvágták. úgy nem volt utas. a bajnai kormány azt mondta, hogy zárják be. romsics akadémikus szerint erdély örökre elveszett. ehhez képest most a román fejlesztési miniszter támogatja a debrecen és nagyvárad között épülő autópályát. nem állítom, hogy ebben nem lehetnek túlárazások. amivel magyar és román vállalkozók egyaránt jól járnak. de nincs kizárva az, hogy legyen magán autópálya. mennyibe kerülne? és ahhoz a hitelt ugyanúgy állami garanciavállalással nyújtják. állami pénz nélkül kizárólag nemesfémre alapozva leginkább csak a kisipar, a háziipar tartható fent.

de egy példa. a múlt héten ért véget az ifjúsági sakk európa bajnokság, amit nagyváradon tartottak. a románok szerepeltek a legjobban. a román közoktatásnak részévé vált a sakk. jelenleg a legtehetségesebb román sakkozónak egy 18 éves nemzetközi nagymester moldvai jászvásári fiatalember. úgy hívják: bogdan-daniel deac. deák bogdán dániel. az 12 éves lányok között egy ajkai kislány gaál zsóka lett európa bajnok. a 16 éves fiúk között kozák ádám lett az ezüstérmes. kiválóan szerepelt persányi balázs. a verseny főbírója egyébként fleisz jános volt.

fleisz jános is lehet magyar feltéve, hogy annak vallja magát. és bodgan daniel deac is lehet jászvásári moldvai félmagyar. feltéve, hogy az akar lenni. de ehhez ugye a magyar többséghez kell tartozni. ha valaki azt nem akarja, akkor nem magyar. ha valaki számára elfogadhatatlan japán társadalom, kultúra, hagyományok, akkor ne legyen japán. megtanul japánul, de csak azért, hogy azt mondja, hogy fasiszták, nácik, akkor tokióból is kibasszák. magyarországon a rendszerváltás után 25-30 év után mondják azt az államalkotók, hogy az akadémikus bölcselet ámokfutásából elég. és ők erre mondhatják azt, hogy tudatlan plebejusok, stb. ez a kultúrharc folyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 11:03:16

@444:

"az európa parlamenti választások[on ...] legyőzhető a fidesz."

Az EU-parlamenti választásokon legyőzni a Fideszt kb. annyit ér mint halottnak a csók. Az EU parlamentjében ülő magyar (ill. a Fidesz-hívek szerint csak magyarországi) képviselőknek ugyanannyi kontrollja van a kvázi egypártrendszer felett, mint a pártatlan, független reálértelmiségnek: praktikusan semmi. Tőlük még a kvázi egypártrendszer 17-szer annyi júdáspénzzel fog szavazatokat vásárolni a református presbiterektől mint amennyit több százezernyi vidéki magyarnak ad fejlesztésekre (és 3-szor annyit mint amennyit a milliós számú vidéki magyarokat képviselő önkormányzatok igényeltek). Mert ilyen egy nemzeti kormányzat amikor kvázi egypártrendszerré avanzsál, amikor megkaparintja a főhatalmat. Fosztogatja a köznépet, osztogat a familiárisoknak meg a rezsimszolgáknak, és Kulturkampf-ot folytat, hogy ezzel palástolja azt, amit Bastiat magvasan megfogalmazott:

"az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni"

2018.08.11. 11:18:07

@neoteny:
például van olyan népfőiskolai elképzelés, hogy a hangképzésben egyes nyelvi állásoknak megfeleltethetők bizonyos alapmintázatok. a népdalok, népmesék szókincsét elemezték. de ez ugye mérhető. de az mta hallani sem akar ilyesmiről. hiszen az akadémikus nyelvelmélet alapja az, hogy ilyen kapcsolat nincs, nem lehet. de miért ne lehetne. mérjük biologikusan. csak ez adott esetben a filoszemita bölcseletet megcáfolja. ha finnugor eredetelmélet megdől, akkor az egész akadémikus bölcselet megkérdőjeleződik. mert a választók azt kérdést teszik fel. ha ebben a kérdésben hazudnak, akkor miben nem? és ugye ez aligha lehet tévedés. mert ugye sokan és sokszor felvetették már, hogy ez az elmélet téves. és az akadémia mindig dühödtek válaszolt. tehát nem arról van szó, hogy az mta nem tud ezekről. pontosan tudják, de úgy ítélik meg, hogy ezzel együtt a magyar nyelv finnugor eredetű. néperedet az nincs. azt elvetették. de volt egy őshaza az ural környékén ahol az ősmagyarok és az ősfinnek és csak ők együtt éltek évezredeken át. egy közös nyelvet beszéltek. szóról szóra ugyanazt. de nem keveredtek. vagy ha mégis, akkor egyenes férfiági leszármazás alapján elég pontosan szétváltak. ami éppen még lehetséges, mert azt a nevekben esetleg megőrizhetik. de ugye antropológia sem mondja, hogy ezek a népek összekeveredtek. és ugye ennek az egésznek nincs krónikás hagyománya. tárgyi emlékei. elemi éghajlati kérdések. a turul totemállat a pusztai, erdős pusztai lovas nomádoknál rendben van. de hogy került az sarkkörre. és erre az mta azt mondja, hogy a turul az fasiszta, náci. a rovás is az. mert hogy azt nem tudják összekapcsolni a finnel. rúna is náci? write, wrote, written. az írással és a rovással épenséggel összekapcsolható. ha ez a finnben lenne így, akkor bizonyság lenne a magyar nyelv finn eredetére. arról nem beszélve, hogy b/v hangváltás elég gyakori. békés mellett bihar mellett könnyen lehet, hogy vihar megye. biharkeresztesen a gyerekek azt mondták, hogy az viharkeresztes. mert úgy van értelme. bihari hegyekből jön a vihar. ez ugye népi etimológia. a brit/writ? és az írek ősi neve Iras. ezek a népek róttak és írtak? innen kapták a nevüket. az angolok szerint nem. Prittanoi = tatooed people.

Old English Iras "inhabitant of Ireland". This is from Old Norse irar, which comes ultimately from Old Irish Eriu (accusative Eirinn, Erinn) Erin.

szerintük ez nem az írással és erénnyel függ össze. hanem Watkins professzor szerint *pi-wer- "fertile," literally "fat". az írek termékeny, kövérkés, de haragos népcsoport. Old French irais, irois "wrathful, bad-tempered". semmi közük az eényes íráshoz, a briteknek a rúnákhoz, a rováshoz. Watkins professzor így fejti meg. de ez politika. mondhatná azt is, hogy ezek az ír elit erényes írástudó volt. a britek róttak. szerintük az őseik tetkósok voltak, az írek termékeny, kövér, de haragos emberek. oké.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 11:25:41

@444:

"például van olyan népfőiskolai elképzelés, hogy a hangképzésben egyes nyelvi állásoknak megfeleltethetők bizonyos alapmintázatok."

Ez ebben a formában teljesen semmitmondó. _Mi(k)nek_ a mintázatairól van szó amik megfeleltethetőek az egyes nyelvi állásoknak?

2018.08.11. 11:54:04

@neoteny:
de ez esetben majd az ep választásokon jól megverikk a fideszt. tehát még csak az sincs, hogy egy helyi ellenzéki kerül szembe a kormánypártival, mert hogy ez arányos, országos listás választás.

Janossz 2018.08.11. 12:01:25

@444: " jelenleg a legtehetségesebb román sakkozónak egy 18 éves nemzetközi nagymester moldvai jászvásári fiatalember. úgy hívják: bogdan-daniel deac. deák bogdán dániel. "

Ha valaki azt állítja, hogy egy román állampolgár nevéből messzemenő következtetéseket lehet levonni az illető származására, nemzeti identitására vonatkoztatva, az illető:
-soha nem járt Romániában, csak messziről hadovál.
-senkiházy troll, aki próbálja erősíteni a tévhitet, hogy fél Romániát magyarok lakják.

Nyolc hónapot éltem ott, néhány hét után rájöttem, nem kell nagyon megörülni, ha a Praktikerben az eladó Lakatos névre utaló kitűzőt hord, viszont a legjobb haverom ott egy Popescu vezetéknevű félmagyar hölgy lett, akit a magyar nagymama edzett nálad százszor szebben magyart beszélő asszonnyá.

Ennyit a poliészterekről.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 12:27:35

@444:

"de ez esetben majd az ep választásokon jól megverikk a fideszt."

Az EU-parlamenti választásokon jól megverni a Fideszt kb. annyit ér mint halottnak a csók. Az EU parlamentjében ülő magyar (ill. a Fidesz-hívek szerint csak magyarországi) képviselőknek ugyanannyi kontrollja van a kvázi egypártrendszer felett, mint a pártatlan, független reálértelmiségnek: praktikusan semmi. Tőlük még a kvázi egypártrendszer 17-szer annyi júdáspénzzel fog szavazatokat vásárolni a református presbiterektől mint amennyit több százezernyi vidéki magyarnak ad fejlesztésekre (és 3-szor annyit mint amennyit a milliós számú vidéki magyarokat képviselő önkormányzatok igényeltek). Mert ilyen egy nemzeti kormányzat amikor kvázi egypártrendszerré avanzsál, amikor megkaparintja a főhatalmat. Fosztogatja a köznépet, osztogat a familiárisoknak meg a rezsimszolgáknak, és Kulturkampf-ot folytat, hogy ezzel palástolja azt, amit Bastiat magvasan megfogalmazott:

"az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni"

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 12:27:53

@444:

"például van olyan népfőiskolai elképzelés, hogy a hangképzésben egyes nyelvi állásoknak megfeleltethetők bizonyos alapmintázatok."

Ez ebben a formában teljesen semmitmondó. _Mi(k)nek_ a mintázatairól van szó amik megfeleltethetőek az egyes nyelvi állásoknak?

screpes 2018.08.11. 12:38:28

@444.

mitől intézményesedik egy-egy "népfőiskolai" állasfoglalás?
------------

2018.08.11. 12:39:31

@Janossz:
messzemenő következtetéseket nem kell levonni persze. de ezt jelenti, hogy ennek a fiatalembernek az egyenes férfiági felmenője valószínűleg magyar volt. azért hívják úgy, hogy deák. ami ugye azt jelenti, hogy tudott deákul, literátus volt, azaz tudott latinul. ez a moldvai jászvásári fiatalember a latin-keresztségben lehet akár félmagyar. te azt szeretnéd, hogy ne legyen. vagy legalábbis ez ellen beszélsz. rendben. de ha egyszer az ő családja erőszakkal el lett románosítva, akkor miért ne lehetne békés eszközökkel felajánlani azt, hogy akár csak félig visszamagyarosodjon. aztán te mondhatod, hogy úgyse fog. te ezt előre eldöntöd. mert nem szeretnéd. azt mondod, hogy nincs erre példa.

a debreceni egyetem és a nagyváradi egyetem gyógyszerészeti kara úgy írt alá megállapodást, hogy az aláíró dékán: adrian maghiar. de ezt támogatták a nagyváradi románok többsége is. román orvosokat képeznek debrecenben. az idegenforgalmi szezonban magyar és a román rendőrök párban járőröznek bihar és bihor megyében. egy félmagyar közigazgatás szerveződik és nagyváradon egyre több félmagyar, az érmelléken magyar fesztivál. nagyváradon megindult a magyar nyelvű ügyintézés. nem igaz az, hogy nincs előrelépés. talán ezért szavaznak ebben a körben 95% felett a fideszre.

2018.08.11. 12:52:04

@neoteny:
a tőkepiac egy hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén, mások árujából, mások munkájából megélni. nem kell ugye elmagyarázni, hogy kiknek a fikciója. és ugyanilyen fikció a nemzeti keresztény államegyház. a különbség az, hogy utóbbi vezetőit a nép választhatja, előbbi pedig az állammal összefonódva, az egyházról leválva sikeresen uralta a fél világot. ebből olyan mértékű fiktív készpénzállomány jött létre, aminek egy részéből létrehoztak magánalapítványokat. a kormányok külpolitikai és az önkormányzatok belpolitikai szerepét is az ngo-k vennék át. a pénzhatalomra alapozva. és proxy háborúkkal megindították a migrációt. naponta annyi fiatalember lépett be európába, ahány gyermek születik. ezek az amerikai demokrata párthoz, és a kirakatban soros alapítványhoz kötődő politikai csoportosulásokat külföldről finanszírozzák, a helyi lakosság döntő többségének akaratával szembe mennek (ha a fideszben nem lennének visszásságok, akkor még nagyobb támogatottságuk lenne). a júliusi mérések átlaga.
kozvelemenykutatok.hu/wp-content/uploads/2018/08/np_partpreferencia_20180806-1014x569.jpg
ez nézőpont, a zri (ipsos) a publicus mérésének átlaga. utóbbi kettő inkább balos. tehát még csak azt se lehet mondani, hogy kormányközeli dominancia. ez a helyzet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 13:04:02

@444:

"a tőkepiac egy hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén, mások árujából, mások munkájából megélni."

Ez csak a te nihilista-posztmodernista narratívád. Amikor Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné Quaestor-kötvényeket vásároltak az életük megtakarítását jelentő egy-egy millájukból, akkor ők is tőkepiaci szereplőkké váltak: ők is megpróbáltak mások költségén, mások árujából, mások munkájából megélni. De _ezért cserébe_ a tulajdonukat képező 1-1 millát adták oda másoknak: vagyis nem költhették el ezeket a pénzeket pl. arra, hogy a kisunokáiknak okostelefont vegyenek. A kamatjövedelmük forrása az volt (ill. lett volna), hogy _mások_ élvezték (volna) az _ő pénzük_ használatát. A tőkepiaci tranzakciók (adásvételek) nem zéró összegű játszmák: mindkét fél többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad. Míg az államon keresztül történő mások költségére megélés zéró összegű játszmák: mivel az államhatalom erőszakkal tulajdonítja el a polgárok javait és költik azt a politikusok magukra és a politikai befolyásosakra (familiárisaikra és támogatóikra).

Próbálkozz újra.

Janossz 2018.08.11. 13:05:05

@444: " az ő családja erőszakkal el lett románosítva, akkor miért ne lehetne békés eszközökkel felajánlani azt, hogy akár csak félig visszamagyarosodjon. "

Hogyan zajlik egy család erőszakos elrománosítása?
Vitte a Secu Ábelt a pópához egy román lánnyal összeadni?
Ha valaki vissza akar magyarosodni, már megtehette, most is megteheti. Miért kellene neki "békés eszközökkel felajánlani"?

Khonsu 2018.08.11. 13:09:43

@Perceval:

Nem hiszem, hogy túlértékelném és összességében én is pozitívnak tartom a hatásait (a még kihasználatlan lehetőségeivel együtt). Mindössze azt mondom, hogy a segítségével könnyebb buborékokat létrehozni, mint bármikor a történelem során. Ezzel pedig számolnunk kell, meg kell tanulnunk a buborékok világának játékszabályai szerint játszani, mivel a valóság egyre kevésbé jut be ezekbe.

Perceval 2018.08.11. 18:21:54

@Khonsu: elnézést, hogy kötöm az ebet a karóhoz, de attól, hogy többedszer megismétled a buborék és a digitalizáció összefüggésének teóriáját, még egyáltalán nem látom igazoltnak, mivel pont az összefüggésre nem mutatsz rá, és hogy milyen mérőszám alapján lehet összevetni a d.e és a d.u. korszakot.

Ha ez szubjektív meggyőződésed, amelyet intuícióval lehet kialakítani, úgy tisztelettel tudomásul veszem. Ha viszont tudás, érdekelne a tartalma is

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.11. 19:01:50

@444:

"például van olyan népfőiskolai elképzelés, hogy a hangképzésben egyes nyelvi állásoknak megfeleltethetők bizonyos alapmintázatok."

Ez ebben a formában teljesen semmitmondó. _Mi(k)nek_ a mintázatairól van szó amik megfeleltethetőek az egyes nyelvi állásoknak?

Khonsu 2018.08.12. 00:22:01

@Perceval:

Is-is. Van benne tudás és szubjektív meggyőződés is.

Az utóbbi évtizedben elég sokan foglalkoztak a témával, de különösebben felkapotta a legutóbbi amerikai elnökválasztás óta lett, az eredményben ugyanis bőven benne lehetett ez a jelenség.

A témában jó írásai, előadásai találhatóak pl. Eli Pariser-nek, akitől @FrVili linkelt egy érdekes videót. Ő inkább a "d.u." korszakkal foglalkozik.

Számodra érdekesebb lehet talán Yuval Noah Harari munkássága, aki szintén foglalkozik ezzel a jelenséggel, de történelmi távlatokban vizsgálódva, kitérve a "d.e." és a "d.u." korszak buborékaira és azok összefüggéseire. (miszerint utóbbiak lényegében az előbbiek továbbfejlesztései)

Bőségesen akadnak kutatások a témában, ezek egy része erősödő, záródó buborékokat, fragmentálódó társadalmat vetít előre, más részük gyengülő buborékokat és kinyíló (egyben uniformizálódó) társadalmakat.

Ennyire mélyen nem merültem el a témában, mert nekem a felhasználáshoz elegendő ezek végkövetkeztetései.

Eddig a tudás. A szubjektív meggyőződés ott jön be a képbe, hogy az utóbbi idők történései úgy vélem a záródó buborékok és a fragmentáció forgatókönyvét igazolják vissza, így ezzel a folyamattal kalkulálok.

Amiből pl. olyan dolgok következnek, hogy ez a fragmentáció hamarosan a Nyugaton is kinyírja a liberális demokráciát, aminek 2 lehetséges kimenete van:

1. Egy olyan rendszer kifejlődése, mely a buborékokat és azokon keresztül a fragmentációt is okozó technológia kreatív felhasználásával biztosítja a működőképességét egy ilyen szerkezetű társadalmaknak. Technológiára épülő, az által működőképessé váló anarchia.

2. Valamelyik irányba kibillen az egyensúly, és 1-1 buborék (a többi kárára) hatalmasra növekszik. Ez autokráciákhoz vezet. Melyeket ugyancsak "felturbóz" a technológia, aminek csúnya orwelli rendszerek lehetnek az eredményei.

Az 1. verzióra van egy elképzelésem, de azon túl, amit itt leírtam róla korábban több részlet nem publikus.

Khonsu 2018.08.12. 00:30:03

@neoteny:

Mindkét hatás párhuzamosan van jelen. Vertikálisan áttöri a társadalmi rétegek határait. Horizontálisan azonban darabokra szakítja a társadalmat.

A két hatás eredője teljes, működő szerkezetű párhuzamos társadalmak a saját valóságukba zárva.

Perceval 2018.08.12. 07:39:25

@FrVili: @Khonsu:

Értem a digitalizációhoz kapcsolt buborék elképzelését, és nincs is semmi bajom vele, csak megismétlem, hogy a digitalizációtól függetlenül kiindulva:
- az átlagember helyzetéből
- saját kultúrális, szociológiai “buborékjából” (saját világába és közegébe van bezárva)
- az ítéletalkotási hajlandóságából és sajátosságaiból (előítélet, sztereotípia, felületes véleményalkotás)
- a személyes beállítódásának, hitének megfelelő tájékozódási hajlamából (pl a keresztények jellemzően nem olvasnak sátánista, vagy ateista műveket)
- a normál életvitel (munka, család, pihenés) melletti tájékozódási és művelődési lehetőségekből
- az emberek szellemi igényéből (mennyire akarják a valóságot, az Igazságot)
- a tömegdemokrácia jellemzőiből (általában nem szakpolitikai kérdések megvitatásán múlik a választás, és ez vélhetően száz éve is így volt)

Adódik a kérdés: mikor élt a nagyon nagy többség buborékon kívül?????

Tudom, hogy a digitalizáció korát éljük, és ez bizonnyal rengeteg új helyzetet teremt, amelyet lehet elemezni, lehet azon elmélkedni, hogy miben változtatta meg az életünket a korábbiakhoz képest. Ez mind jogos felvetés, és érdemes is vizsgálni, csak amíg az emberi lét sajátosságait veszem alapul, nem tudok a “buborék” jelenségére újdonságként tekinteni. Az ember rendes működési módját látom mindössze mítoszok, hiedelmek, törzsi hajlamok, érdekek kavargásában..

2018.08.12. 08:07:01

@Janossz:
aha, szerinted romániában nem volt erőszakos elrománosítás, basszus. erre mondom azt, hogy ez a vita nem filozofikus jellegű. egyszerűen arról van szó, hogy nem vagytok magyarok.

2018.08.12. 08:19:43

@neoteny:
ez az állítás majdnem triviális. ha az agyban van beszédközpont, akkor a hangképzéshez kapcsolódnak agyi mintázatok. amik ugye összekapcsolódnak a képekkel. innentől kezdve megdől a saussure féle jelelmélet azon interpretációja, hogy bármit bárhogyan mondhatnánk.

2018.08.12. 08:39:18

@Khonsu:
ez elég egyszerű dolog. a technológia fejlődése a globalizációt szükségképpen megakasztja. azért, mert lehetőséget ad arra, hogy az áru jelentős részét helyben előállítsák. ami nagyobb biztonságot teremt.

budapesten balliberális körökben azért van pánik, mert az elképzelés az volt, hogy a fővárosban egyáltalán ne legyenek termelő ágazatok, mert hogy azt kiszervezik vidékre. és a multinacionális vállalatok irodai központjai megteremtik a gazdagságot. a digitalizáció lehetővé teszik, hogy a termelést akár távolról felügyeljék. rendben van. de ha a multinacionális tőke beáramlása csökken és a kereskedelmi-szolgáltató szektor szerepe a világban gyengül, akkor a globális kapitalizmus nem tartható.

Janossz 2018.08.12. 09:14:34

@444: " egyszerűen arról van szó, hogy nem vagytok magyarok. "
A te fogalmaid szerinti magyarok most épp Bugacon vannak, küldtem linket.
Te csak a második vonal lehetsz, nyilván a hülye propagandáddal, hogy Iasiban (aminek bár van magyar neve, de sosem volt magyar település) egy magyaros hangzású névvel bíró gyerek sakkversenyt nyert, ebből levezetnéd, hogy fél Romániát vissza, és majd te békésen "visszamagyarosítod" az ott élőket.

Augsburgnak is van magyar neve. Ágosta.
Egy csinos buktán kívül nem sok magyar vonatkozása van. Azt is visszahódítanád?

2018.08.12. 09:37:35

@Janossz:
nem érted azt, hogy mit jelent a magyar királyság. debreceni mihály napi ásáron (ami a legnagyobb magyarországi kirakodó vásár) megkérdezed a kézműves oláhokat, hogy honnan jöttek. és azt mondja, hogy királyibúl. és melyik királyiból? a hávásálföldibűl. aha, craiova. ők mondják azt, hogy nagy-magyar királyiból jöttek, mert így tudják eladni a portékájukat. nekik nincs ellenükre az, hogy nagy-magyar nemzetközösség részeivé váljanak. persze, hogy ez oltena lakosságának egy csekély része. de ha egy kézműves a debreceni mihály napi vásáron el akarja adni a portékáját, akkor elemi érdeke magyar igazolványt szerezni és félmagyarrá válni. persze ehhez meg kell tanulniuk magyarul. és ezért nem fogják őket nagyon szeretni az ortodox nacionalista románok. de egyeseknek ez megéri még a havasalföldön is.

Janossz 2018.08.12. 10:02:16

@444: " de egyeseknek ez megéri még a havasalföldön is. "
Így kaphat önérdekből több tízezer román magyar igazolványt, sőt állampolgárságot az összes vele járó joggal.
És te ennek örülsz, büszke vagy rá, valami nagy vívmánynak tartod. gratulálok.
Az aradi Piata Oboron a cigány asszony árulja a német használt bőrkabátokat. Ha magyarul szólsz hozzá, rögtön magyarnak vallja magát. Ez az üzlet része.

Egyébként rosszul tudod, nem tud jó részük egy kukkot sem magyarul, valahogy mégis megkapják...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.12. 10:30:46

@444:

"ha az agyban van beszédközpont, akkor a hangképzéshez kapcsolódnak agyi mintázatok. amik ugye összekapcsolódnak a képekkel."

OK, tehát vetítgetésről van szó.

2018.08.12. 10:39:18

@Janossz:
az előbb még azt állítottad, hogy a keleti kárpátokban senki sem akar akar magyarrá, vagy félmagyarrá válni. dehogynem. még a havasalföldi és moldvai románok egy része is. és a "kárpát-ukránok" egy része is.

tudnék mondani olyan falut, ahol egy csak egy postacímen több, mint 50 "kárpát-ukrán" nyugdíjas lakik papíron legalábbis. a választások előtt a kormány erzsébet utalványt postázott. a postás vitte az erzsébet utalványt. mit csináljanak vele. vissza csak nem küldik. de ott ugye nem lakik 50 "kárpát-ukrán" nyugdíjas. a faluban aláírták, hogy az utalványt átvették oszt' jónapot. erre mondhatod, hogy ez szavazatvásárlás. de orbán olcsóbban csinálja, mint az előző kormányok. a hiányt tartani tudták, sőt csökkenteni eddig legalábbis.

Janossz 2018.08.12. 10:45:11

@444: " erre mondhatod, hogy ez szavazatvásárlás. "

Több annál. Sokkal több.

2018.08.12. 11:01:02

@neoteny:
ez az elmélet azt mondja, hogy a populációnak van egy önképe, ami kifejeződik a szókincsben. az, hogy magyarul a család szó mellett ott a csalás és a csalódás az talán nem véletlen. a magyarok szeretnek a család érdekében egy kicsit csalni. de tudják, hogy ezzel csak egymást csapják be. és ezért folyton csalódnak. de ez mégis egy össznépi játék.

az ellenzék azt mondja: csalás. galád, csalárd módon elcsalták. azt feleli: család. és ezzel ezt felülírja a kormányzati kommunikáció. gaz módon elcsalták. ez a gazdaság, gazdagság része. ne akarjanak már a magyarok összeszerelő üzemeket. igen ám, de a magyarok szeretnek szerelni. ne akarjanak már szeretni szerelni. a magas hozzáadott értékű tevékenységet akarjanak. de a magas az ugye magos, magról vetett, magból növő mezőgazdasággal kapcsolatos. és erre jön az, hogy ne akarjál már mezőgazdaságot. és erre segít rá az mta azzal, hogy a field nem a föld. a child nem a család. ezek mégis hogy függnek össze. a kid nem a gida. de eredetileg az vikingeknél. ahogyan a gyerek jerke. az unoka ünőke. a filoszemiták az indoeurópai kultúrkört tagadják. és ebből lesz egy kultúrharc.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.12. 11:07:18

@444:

"a filoszemiták az indoeurópai kultúrkört tagadják."

OK, tehát nem vetítgetnek eleget, hiába uralják a zsidók a filmipart.

2018.08.12. 11:33:39

@neoteny:
a filoszemiták nem a zsidók, hanem a finnegánok.

Khonsu 2018.08.12. 11:40:17

@Perceval:

Nem is állítottam, hogy újdonság. Ahogy írod, a jelenség korábban is létezett, az ember működési módjához tartozik, az ellenük folytatott harc ezért is reménytelen, a buborék "természeti törvény", a digitalizáció mindössze felerősíti.

Ott van az eltérés a korábbiaktól, hogy a kormányzati rendszerek viszonylag egységes társadalmakra lettek kitalálva. A digitalizáció katalizátor hatása következtében azonban olyannyira eltérő buborékok, olyan szinten töredezett társadalom jön létre, mely már nem is lesz egy egységnek, egy társadalomnak tekinthető.

Az ilyen szerkezetű közösségek kezelésére pedig a jelenlegi, centralizált kormányzati rendszerek alkalmatlanok.

2018.08.12. 11:41:55

@neoteny:
magyar filmipar ura andy vajda (a kocsmában mondják így: vajda. ide figyeljél komám, ezek cigányok. ez ugye sanyi a kútfúró elmélete).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.12. 11:53:56

@444:

Lehet, hogy a filoszemiták zsidók. Miért ne lehetne?

Khonsu 2018.08.12. 11:54:35

@444:

Ha meg nem is akasztja a globalizációt, de megváltoztatja. Lehetővé teszi a gazdaságos helyi termelést, hagyományosan centralizált rendszerek, gyártás, energiaellátás, kormányzat, pénzügyi rendszer stb. decentralizációját.

Az uniformizációt is megakasztja, ugyanis a buborékok megerősödése, a társadalom és vele párhuzamosan a nagy rendszerek széttöredezése az uniformizálódás ellen hat.

Ettől a globalizáció nem áll le, de másképp néz majd ki a jövőben, mint ahogy azt ma a globalisták elképzelik.

Az egység nem az egyén, hanem a "buborék" lesz.

Perceval 2018.08.12. 12:05:21

@Khonsu: Szubjektív benyomásom alapján a digitalizáció másodlagos hatású, az atomizálódó, minden összekovácsoló, kollektív eszmét feladó/elvesztő jóléti társadalom természetes folyamatáról van szó, amelyet a globalizáció, a határok puhulása emel négyzetre.

A másik oldalon a 444 és bircaman tipusú, komikus groteszkbe torzuló erőlködések, hogy valamit szembeállítsanak a hömpölygő folyamatokkal, és forradalmat, lázadást hallucináljanak. Érzik, hogy a rendszerkritika, akármilyen szinten csinálják is, kevés, ezért kényszeresen idealizálnak, és keresnek térben és időben ellenpéldát, de ez csak mesterkélt konstrukció lehet, mint minden, ami nem szervesen jön létre, hanem absztrakt gondolkodás végtermékeként. Ez a görcs vezet oda, hogy a tipusukra fokozottan jellemző a monománia, a provokatívnak ható túlzás, a mindenképp szembenállás karikatura szerű póza.....

Perceval 2018.08.12. 12:14:24

@Khonsu: a buborék lehet, hogy egy olyan digitális szubkultúra, amely a valahová tartozás modern és virtuális pótléka. Talán valóban nem a léte az újdonság, hanem az, hogy az ember a d.e. alig tudott valamit az őt körülvevő szubkultúrákról, mivel azok zártak és rejtettek voltak, ma meg a Netnek hála folytonos igehirdetésbe és önmeghatározásba lehet botlani. Viszont éppen a virtualitása miatt a szubkultúrák sokkal instabilabbak, mint előtte....

2018.08.12. 12:23:15

@Perceval:
neked miféle végzettséged van? valami matematikusféle vagy szabad bölcsész.

2018.08.12. 12:36:10

@Perceval:
mert ugye az összes filoszemita a hömpölygő valóságról beszél. a google-t és a microsoft-ot india uralja. az oroszok túl azon, hogy elnökválasztást nyernek nem mondom meg kiknek a segédletével szétbasszák a facebook-ot. az oracle hegemóniájának vége szakadt. a lenovo vette meg az ibm-et és nem fordítva.

na most erre lehet mondani, hogy ez a digitalizáció régi korszaka. mert jön a mesterséges intelligencia, kvantum számítógépek. végtelen energetikán alapuló robotika. és ezeket majd diktálja a nyugat. szerintem egyébként nem fogja diktálni. a kelet sem. jó esetben egyensúlyi állapot áll be. ami azt jelenti, hogy magyarország a globális folyamatokba állami szerepvállalás nélkül aligha kapcsolódhat be. értem persze, hogy van egy szűk elit, amelyik úgy képzeli, hogy de. mert ők a nemzetek felett álló szuperelit. amerika demokrata párti kapcsolati tőkével uralni tudják majd a fél világot. lehet. 2022 januárjában demokrata párti elnököt iktatnak be amerikában. és áprilisban győznek a "liberális" "demokraták" magyarországon. ez majd elválik.

2018.08.12. 12:39:53

21 januárjában és 22 áprilisában

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.12. 12:53:16

@444:

A te szöveggenerálásodhoz kapcsolódnak agyi mintázatok? Vagy pedig a Saussure-féle jelelmélet praktikus demonstrációjaként bármit mondasz bárhogy? Szabadon asszociáló finnegán vagy-e?

2018.08.12. 14:06:56

@neoteny:
erre egy híres zsidó azt mondta: die grenzen meiner sprache bedeuten die grenzen meiner welt (nyelvem határai világom határait jelentik).

screpes 2018.08.12. 16:23:44

@444:
Azt nem úgy értette, hanem a birodalmára..
Neked a hazai mondással kéne dolgoznod, az Arany Jánoséval, aki azt mondta, hogy a nyelv nem csak a beszédnek hanem a gondolkodásnak is anyaga.
Meg kéne vakarnod a saját haplo-csoportodat is.

FrVili 2018.08.12. 17:47:37

@Perceval:
“ a rendszerkritika, akármilyen szinten csinálják is, kevés, ezért kényszeresen idealizálnak, és keresnek térben és időben ellenpéldát, de ez csak mesterkélt konstrukció lehet, mint minden, ami nem szervesen jön létre, hanem absztrakt gondolkodás végtermékek”ént...Ez a görcs vezet oda, hogy a tipusukra fokozottan jellemző a monománia...”

Szerintem meg pont az a baj, hogy azért görcsösek, mert koherens rendszerkritikájuk sincs, olyan epigonisták, akik még azzal sincsenek tisztában kitől mit lopnak, mert műveletlenek és felszínesek és pont hogy nélkülözik az absztrakt gondolkodás minden képességét, ugyanis szerintük a világ organikusan már megértett, ezért nincs szükség semmilyen további megértésére, legjobb lenne ha a társadalmak visszarendeződnének eredeti átlátható hierarchikus állapotukba. Nyilván ez a személyes visszavágyódás a nagymama lekvárjához érthető, de mindenkit abban az állapotban tartanának, amiből pont ők kívánkoznak el a legjobban, innen a görcs, a monomániás felvett mímelt pózok, miközben a szellemük az udvar végéig terjed, esetleg a kocsmátúl a templomig. Előszeretettel állítanak szembe egymással olyan értékeket (népi-urbánus, autentikus-művészi, vallás-tudomány), amelyeket a modern világ pl. a zenében Bartók és Kodály által szintetizált autentikus művészetté emelte az esztétikum absztraktabb diszfunkcionális terébe a koncertermek modern polgári piedesztájára emelve azt.
Fogalmuk sincs, hogy mi a posztmodern, fülszövegeket idéznek amiket más blogokból vesznek át, soha egy művet sem olvastak el, ők úgyis jobban tudják, elég nekik a wikipédia bekezdése, és aki elolvasta az mire megy vele, ezt demonstrálják. A kisember, aki azt gondolja ő is tud úgy festeni mint Picasso (egy ötéves gyerek is tud), a kocsmában is filozófálnak akárcsak az ELTE-n, aztán mégse jutnak semmire. Inkább hajlanak a balos globalizáció kritikára, amit nem ismernek (csak a szerzők származását lásd @444: Wittgenstein “híres zsidó”) csak a démoni tőke paranoiáját lecserélik fasiszta terminológiára és a szubjektum totalitását meg az elmaradottságott elfedő progresszió-ellenes cseléd romantikára cserélik. Fogalmuk sincs, nem hogy a szellemi erőfeszítéseket igénylő balos filozófiákról (franciák, frankfurti iskola), de még a jobboldali Heideggert vagy Nietzschét, sőt a fogyasztható Spengler alkonyát se olvassák, mert ők Pozzok, akik uraskodó stílusban hosszan fejti ki véleményüket az arra járó csavargóknak és Lucky fejére teszik a kalapot, hogy gondolkozzon hangosan, hogy röhöghessenek az eszméken a tudomány számukra halandzsának tetsző értelmetlen monológján. Közben kis breiviként építgetik beteg teoriájukat a kékszakállú buborékukban.
Pariser és Harari (mintha valahol olvastam volna h. Orbán kedvence) szerzőknél eredetibb Elias Canetti regénye:
“Gyötrő feltételezés : egy bizonyos időponttól a történelem többé nem valóságos. Anélkül, hogy észrevette volna, az egész emberiség hirtelen kisurrant a valóságból- minden, ami azóta történik: valótlan, mi azonban ezt meglátni képtelenek vagyunk. Feladatunk tehát az, hogy ráleljünk erre az időpontra, és amíg ezt nem tettük meg, addig a mostani zavarodottság uralkodik majd rajtunk.”
Elias Canetti, Die Provinz des Menschen. Aufzeichnungen 1942-1972,Frankfurt,1978.
Vagy Baudrillard:
“A történelem elutasítása tehát az egyhangú, mesterséges időtartam elutasítása…, a társadalmak nem várnak semmit a Megváltó eljövetelétől , és még kevésbé bíznak a történelemben. Beássák magukat a jövőtechnológiák, információs bankjaik, hatalmas kommunikációs hálóik mögé, amelyekben az idő végül a tiszta cirkulációban feloldódik. Ami számunkra ma elveszett, az az ún. negatív pólus működése. A történelemmel szemben hiányzik ez abból a társadalmi, gazdasági, kommunikációs átalakulásból, amely alapjában véve a molekuláris biológia mintájára zajlik, ahol is osztódáson keresztül születik az innováció (ugyanez érvényes a képre is: a digitális képnek nincs negatívja szemben a fotográfiával). Sokkal korábban elveszett azonban az, amit Benjamin aurának nevez, az események dicsfénye, amely a dicsőséget alapozta meg. A történelem évszázadokig a dicsőség és a dicsőségre való törekvés jegyében állt, tehát egy makacs ábránd, egy olyan fényűző jószág jegyében, mely generációk között cirkulált, s melyért az ember életét feláldozta. Manapság az erény nevetségesnek tűnik, az érte való küzdésnek sincs már értelme. A századvég üres strandként terpeszkedik előttünk. ”
Baudrillard, Freie Universität, Berlin,1984.

2018.08.12. 22:13:30

@FrVili:
próbáld már megérteni, hogy a magyar jobboldal, vagy a szélsőjobb nem valamiféle rendszerkritikából indul ki, hanem a magyar királyi hagyományokból. amire a nem-keresztény baloldal azt mondja, hogy az meg van haladva. mert a feudalizmus meg van haladva. a többség ezzel szemben egy félfeudális-félkapitalista rendszert épít. amit a filoszemiták nem fogadnak el. és jogukban áll nem elfogadni. de ellentábornak jogában áll a feudális hagyományokat restaurálni. és ez részben sikerül is. de a vicc az, hogy a románok is ezt csinálják. fellép a subcarpatti román a hip-hop együttes. fő támogató a magyar digi mobile.
www.youtube.com/watch?v=x1bu4fI0ebw
ugyanez posztmodern magyar változatban a hungária együttessel. az otp bank támogatással.
www.youtube.com/watch?v=Z8pgEGxqm9U
és ebbe beillesztik a középkori világot, törökös, tatáros elemekkel. vélt vagy valós ősiséggel. ebből létrejött egy kulturális katyvasz. és ezt a világot nem a filoszemiták irányítják.

2018.08.12. 22:33:19

@FrVili:
annyi történt, hogy a fidesz ruzsa magdi mellett megnyerte magának fenyő mikit. hungária együttes is kvázi népnemzeti. nagyváradi gyerek, nyugdíjas nénik éneklik: casino twist. a fidesz átvette a posztmodern városiasságot úgy, hogy nem utasítják és a premodern vidékiességet.

Khonsu 2018.08.12. 22:44:54

@Perceval:

Ne válaszd külön a kettőt. Nincs szakadás a d.e. és d.u. korszak határán, utóbbi mindössze az előbbi fejlettebb változata. Szerintem ott hibázol és nehezíted a megértését annak amit írtam, hogy megpróbálod a kettőt különválasztani, tisztán valós és tisztán virtuális buborékra.

A hagyományos és a digitalizációs buborékok nem egymástól függetlenek, így a hatásuk között nem lehetséges rangsort felállítani, mert nem két elkülönült dologról van szó, hanem egyről. Egyről és annak fejlődéséről. Amit a digitalizáció csinál, az a (digitalizáció nélkül is keletkező) buborékok valóságának virtuális kiterjesztése. Ez a kiterjesztés pedig teljesebbé és így erősebbé teszi a buborékokat.

A buborékok digitalizációnak köszönhetően növekvő arányú és mélységű virtualizációja egyre nagyobb mértékben képes a buborékon belüli valóságot az objektív valóságtól eltávolítani. Illetve a különböző buborékok valóságát egymástól.

FrVili 2018.08.12. 22:54:00

@444:
"próbáld már megérteni, hogy a magyar jobboldal, vagy a szélsőjobb nem valamiféle rendszerkritikából indul ki, hanem a magyar királyi hagyományokból."

Próbálom, de nem fér a fejembe, vagyis a fejemre a korona.
Akkor a fidesz boszorkánykonyhájában a regnumportal.hu és a századvég kotyvasztja a jövőt.

"amire a nem-keresztény baloldal azt mondja, hogy az meg van haladva. mert a feudalizmus meg van haladva."
A keresztény baloldal már smafu, vagy ők is feudalizmus pártiak?

" a többség ezzel szemben egy félfeudális-félkapitalista rendszert épít. amit a filoszemiták nem fogadnak el."

Nem tudom kik azok a filoszemiták, de nem is akarom tudni a definiciódat. Gondolom a sonstiges, olyan mint a Higgs-bozon
sokáig a létezése fikció volt, de a teória szerint kell legyen, különben, rossz az egész elmélet.
" és jogukban áll nem elfogadni. de ellentábornak jogában áll a feudális hagyományokat restaurálni. és ez részben sikerül is. de a vicc az, hogy a románok is ezt csinálják. fellép a subcarpatti román a hip-hop együttes. fő támogató a magyar digi mobile."
A cirkuszi hagyományőrzés már egyből restauráció?
Nemrég voltam én is ilyenen Szigetváron, az elöltöltős puskaporos fegyver nagyot szól. Ez lenne a feudális, ha meg a játék hevében megsérül a katona, azért jól jön az a kapitalista Betadin. A román rendezvény profibbnak tűnik. Ebben is lehagytak minket?

FrVili 2018.08.12. 22:59:37

@444: Innen az Újlipótból, úgy látszik az angyalföldi pálmafák árnyéka már nem adott neki elég védelmet.

"nyugdíjas nénik éneklik: casino twist. a fidesz átvette a posztmodern városiasságot úgy, hogy nem utasítják és a premodern vidékiességet."

Néha vicces vagy. És csak remélem, hogy nincs igazad.

2018.08.12. 23:43:55

@FrVili:
te újlipótvárosban abból indulsz ki, hogy van a globális kapitalizmus, ami alapjaiban ortodox liberális. azt hirdeti, hogy az egyén áll mindenek felett. de ezt valamiféle rendszer kritikával kellene illetni, mert hogy ez azért társadalmi problémákat, túlzott egyenlőtlenségeket okoz. és ezért a nagyvárosi lét megköveteli, hogy neoliberalizmushoz filozofikusan társuljon a nem-keresztény baloldal. a felvilágosodás kizárja a keresztényszocialista államrendet. mert hogy a szociális államot és a keresztény egyházat el kell választani egymástól. az istenhit ebben a világképben nem válhat közüggyé. és ebből következik a neokonzervativizmus, ami szintén államellenes. ne az állam szervezze a gazdaságot, a kultúrát, a társadalmat. hanem a piac, a tőkepiac elsődlegesen. a kereskedelmi bankok és ehhez kapcsolódik a kereskedelmi média, ami a multik által pénzelt szabad sajtó és ehhez kapcsolódnak az ngo-k. a filantróp pénzemberek alapítványai. ők a civilek. és ebből szerveződnek a világvárosok egy kozmopolita elittel. szekuláris világállam, szinkretikus világegyház, a szabad kereskedelmen és a tőkepiac totalitásán alapuló világpiac. ami által felgyorsul a technológia fejlődése. és a globális keveredéssel létrejön az új emberi faj. csak eközben a többség elnyomja a kisebbségeket. ezért kell pozitív diszkrimációt hirdetni és transznemű bevándorlók mellékhasználati jogát kiterjeszteni. ha jól értem, akkor nagyjából ez az újlipótvárosi világkép.

2018.08.12. 23:51:14

@FrVili:
ez történik. a romániai nagyváradon a gyerekek és a nénik fenyő miklóssal együtt éneklik azt, hogy casino twist. a szent lászló napokon. felavatják gróf rhédey lajos szobrát.
2018.szentlaszlonapok.ro/wp-content/uploads/2018/06/1-32_Szobor-avatas-1030x688.jpg
és utána ezek bácsik és nénik az unokával elmennek a hungária koncertre és éneklik, hogy casino twist. népszórakoztatás része. és még a románoknak is reklámozzák.
oradeamagazin.ro/wp-content/uploads/2018/06/IMG_7845.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 00:01:07

@444:

"és utána ezek bácsik és nénik az unokával elmennek a hungária koncertre és éneklik, hogy casino twist."

Kérdés, hogy ebből mit fogad el a köznép.

2018.08.13. 00:31:18

@FrVili:
a kérdés, hogy ez a formálódó félfeudális-félkapitalista világ gazdaságilag tartható lesz-e. a posztmodern városiasság és a premodern vidékiesség sajátos elegyéből lehet-e ebből az új egyensúlyi állapot. ebben a világképben a hipermodernitás csak ahhoz kell, hogy ez a szociokulturális mix katonailag védve legyen. ahhoz kell szövetséges.

FrVili 2018.08.13. 00:31:20

@444: “te újlipótvárosban abból indulsz ki, hogy van a globális kapitalizmus”
van, ez kétségtelen
“azt hirdeti, hogy az egyén áll mindenek felett”
az a szolipszizmus nem a liberalizmus
“de ezt valamiféle rendszer kritikával kellene illetni, mert hogy ez azért társadalmi problémákat, túlzott egyenlőtlenségeket okoz. és ezért a nagyvárosi lét megköveteli, hogy neoliberalizmushoz filozofikusan társuljon a nem-keresztény baloldal. “
Fordítom: Lukács György és tanítványai zsidók.
“a felvilágosodás kizárja a keresztényszocialista államrendet. mert hogy a szociális államot és a keresztény egyházat el kell választani egymástól.”
A szekularizmus is történelmi adottság, ami elősegítette a jobboldal által annyira óhajtott nemzetállamok létrejöttét. A felvilágosodástól azért ez egy hosszú folyamat eredménye.
A vallásszabadságot valóban a liberalizmus számlájára szokás írni. Azért ez nem olyan szörnyű dolog.
“az istenhit ebben a világképben nem válhat közüggyé. és ebből következik a neokonzervativizmus, ami szintén államellenes.”
Ha a vallásszabadság annyiban közügy, mint legalapvetőbb emberi jog.
“ne az állam szervezze a gazdaságot, a kultúrát, a társadalmat. hanem a piac, a tőkepiac elsődlegesen. a kereskedelmi bankok és ehhez kapcsolódik a kereskedelmi média, ami a multik által pénzelt szabad sajtó és ehhez kapcsolódnak az ngo-k. a filantróp pénzemberek alapítványai.”
Fordítom: Soros György is zsidó.
“ők a civilek. és ebből szerveződnek a világvárosok egy kozmopolita elittel. szekuláris világállam, szinkretikus világegyház, a szabad kereskedelmen és a tőkepiac totalitásán alapuló világpiac. ami által felgyorsul a technológia fejlődése. és a globális keveredéssel létrejön az új emberi faj.”
Fordítom: mindenki legyen keverék zsidó.
“csak eközben a többség elnyomja a kisebbségeket. ezért kell pozitív diszkrimációt hirdetni és transznemű bevándorlók mellékhasználati jogát kiterjeszteni. ha jól értem, akkor nagyjából ez az újlipótvárosi világkép.”
Nagyjából? Szó szerint.
Ez szimplán hangzik... Így nincsen hatása! Mondhatta volna szebben, kis lovag, Más-más hangnemből... Így ni, hallja csak:
Let me start off by clarifying some basic definition of conceptual issue:
www.youtube.com/watch?v=KwmFs7sEF9U&t=2960s

2018.08.13. 00:54:51

@neoteny:
amint a mellékelt videóban látható működik. és ebben a közegben a fidesz számára 95% szavazatot eredményez.

2018.08.13. 00:56:05

@neoteny:
Asztro-gasztro túra és pásztoréjszaka a pusztában
Hungarikum túra a Hortobágyon!
2018. szeptember 1-2.
pásztortűz és távcsöves égboltmegfigyelés.

FrVili 2018.08.13. 00:58:42

@444: te magad mondod, hogy nem lehet
új egyensúlyi állapot, mert katonailag védve kell legyen, mert ugye amit katonai erőszak tart fent az akkor 3 dolognak az egyensúlya nem kettőnek.

2018.08.13. 01:09:30

@FrVili:
az ortodox liberálisok abból indulnak ki, hogy az egyén joga mindenek felett áll. de ők nem a globális kapitalizmust kritizálják, hanem a "rendszert". és ezen az államnemzetek, nemzetállamok világrendjét értik. és a neokonzervatívok (amilyen róna) is ezt kritizálja. ők is azt mondják, hogy az állam jelenti a piac elsődleges korlátját. és ez milyen rossz. mert hogy ez retrográd újpogány világot teremt. lásd kurultaj. és a társadalom modernizációjának ez a gátja legalábbis róna péter féle neokon nézőpontból.

idézet a köztévé híradójának tudósításából.
„Azért jöttünk el, hogy a solymászrendet népszerűsítsük, az embereknek megtudjuk mutatni azt, hogy ez a csodálatos lény, ami a sólyom, ami a mi turulunk, ami ősiségünknek az egyik legfontosabb szimbóluma ez most is él itt van köztünk” – mondta Malom Bendegúz, a Csókakői Hunok vezetője.

2018.08.13. 01:24:08

@FrVili:
ha a posztmodern városiasság és a premodern vidékiesség egybeforr, akkor azt védheti a hipermodernitás. egy korlátozott három-test probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 02:42:51

@444:

"amint a mellékelt videóban látható működik."

Az nem a köznép. Mint ahogy Alföldi Róbert performanszára Debrecenben telt háznyi jegyet vásárlók sem a köznép.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 03:05:34

@444:

"az ortodox liberálisok abból indulnak ki, hogy az egyén joga mindenek felett áll."

Türk László abból indul ki, hogy az ő egyéni joga a debreceni Ady Endre gimnázium igazgatói posztjának betöltésére felette áll a köznép jogának arra, hogy a nekik tetsző igazgató maradjon.

A sólyom, a magyar köznép turulja ragadozómadár. A globális tőkepiacot ragadozók uralják. A magyar köznépnek a globális tőkepiacokon kell solymászkodnia. Ebből Solymár lehet a globális tőkepiac központja.

Perceval 2018.08.13. 07:06:25

@FrVili: kemény ítélet......bár szerintem a műveltség se garancia semmire: lásd hitlerizmus.

Perceval 2018.08.13. 07:10:08

@Khonsu: csak miattad válaszottam ketté. Megtetszett, mint groteszk munkafogalom. A többit illetően nincs mit mondanom, eddig erről beszéltem egyfolytában.

Perceval 2018.08.13. 07:17:49

@444: nekem egyszemélyes buborék végzettségem van, tudatlanságból és harmadműveltségből van diplomám, és sokakhoz hasonlóan szakképzett képzelgő vagyok, aki azt képzeli, hogy érvényes meglátásai lehetnek a világról, miközben a köldökét nézi Röjtökmuzsajon, és mint minden kontár, elhiszi, hogy Lao-ce mondása, miszerint ki se kell mozdulnod a szobádból, úgy is megismerheted a világot, felmenti a valódi tudás és tapasztalat alól.

Önpusztító módon mások monomániás szónoklatait használom annak a kérdésnek a feltételére, hogy “Úristen, én is ilyen vagyok?”.

Ez a végzettségem........nyilván ebből is látszik, hogy filoszemita vagyok, meg tudjuk ki......

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 07:28:19

@444:

"túlzott egyenlőtlenségek"

Rakd sorrendbe az egyenlőtlenség mértéke szerint a következő három esetet:

1) neked nincs autód, a szomszédodnak egy 20 éves Suzuki Swiftje van

2) neked egy 20 éves Suzuki Swifted van, a szomszédodnak egy 3 éves Audi Q3-asa van

3) neked egy 3 éves Audi Q3-asod van, a szomszédodnak egy idei Lamborghini Huracán Spyder-je van

Melyik esetben a leginkább túlzó az egyenlőtlenség? Melyik esetben a legkevésbé túlzó az egyenlőtlenség? Te a legkevésébé túlzó egyenlőtlenség esetét preferálod?

2018.08.13. 09:03:18

@neoteny:
például.
en.wikipedia.org/wiki/Generalized_entropy_index
de elemi közelítéssel is lehet felállítani küszöbszámokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 09:18:56

@444:

"például."

Ami semmit sem mond arról, hogy milyen mértékű egyenlőtlenségek túlzóak (mindamellett, hogy ez csak _jövedelmi_ egyenlőtlenségekről szól).

"de elemi közelítéssel is lehet felállítani küszöbszámokat."

Küszöbszámokat hasraütéssel is lehet felállítani.

2018.08.13. 09:22:55

@neoteny:
az orbán által meghirdetett centrális erőtér egy alkalmas eszköz arra, hogy kiszorítsák a totális decentralizáció híveit. erre lehet az a politikai válasz, hogy jönnek a fasiszták, nácik. ez megy lassan egy évtizede. sokszor leírtam. engem az érdekelt, hogy lehet-e kiegyezés a két tábor között. ezért fogalmaztam meg szélső álláspontokat. úgy tűnik, hogy nem lehet. ez esetben győzzön az egyik. a tegnapi időközin a fidesz behúzta pásztót. de nem nyerték meg balmazújvárost, ahol nem a fideszes alpolgármestert, hanem egy függetlent támogattak. ez azt a teóriát erősíti, hogy formálódik kvázi egypártrendszer függetlenekkel. akinek nem tetszik menjen bosztonba.

2018.08.13. 09:26:44

@neoteny:
ez a szociálliberális ideológia alapproblémája. az is lényegében az önkényen alapul.

2018.08.13. 09:29:04

@neoteny:
újlipótvárosi szabad bölcsészek meghirdetik a kozmopolitizmust. azt, hogy a nemzetek felett álló kozmikus szuperelit. ne röjtökmuzsajiak mondják meg. erre szijjártó péter azt mondja. a magyar emberek mondják meg, ne az ensz. és ez utóbbi nyer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 09:30:10

@444:

Helyesen: ez a te problémád; te követelsz rendszerkritikát.

2018.08.13. 09:39:27

@neoteny:
az index publicistája azt írja, hogy ne legyen traktorhúzó kupa hajdúböszörményben. mezővárosi posztmodern.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/38814290_1054354474741969_7244616977942052864_n.jpg?_nc_cat=0&oh=80f1619dfdbdd5a8c486c4e9019f23ad&oe=5C12704D
jelzem ez európa kupa egyik állomása. de a nagyon európaiak szerint ilyen ne legyen. de farkas sándor a minisztérium államtitkára megnyitotta a látványos, vidám felvonulással kezdődő lóerők karneválját.
cdn1.haon.hu/2018/08/hajduhet1.jpg
elég szivárványos?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 09:43:26

@444:

"sokszor leírtam. engem az érdekelt, hogy lehet-e kiegyezés a két tábor között. ezért fogalmaztam meg szélső álláspontokat."

Szükségtelen volt. Ha lennének játékelméleti ismereteid, akkor megértenéd azt, hogy zéró összegű játszmákban nem lehet kiegyezés: az egyik fél (tábor) csak úgy nyerhet, ha a másik fél (tábor) veszít. Senki nem úgy ül le az ultijátékhoz, hogy kiegyezni akar; azt a kibicet pedig aki ott kiegyezésről bugyogva bohóckodik, elhajtják.

Ezzel szemben a szabadpiaci tranzakciók nem-zéró összegű játszmák: minden önkéntesen (értsd fizikai erőszak vagy annak hiteles fenyegetése ill. csalás nélkül) végrehajtott csere (adásvétel) mindkét felet jobb helyzetbe hozza, mint a csere előtt voltak, ugyanis mindkét fél többre értékeli azt, amit kap, mint azt, amit ad. Pontosan ezért hajtják végre a cserét (adásvételt).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 09:47:31

@444:

"erre szijjártó péter azt mondja. a magyar emberek mondják meg, ne az ensz. és ez utóbbi nyer."

Úgy érted Szíjjátó Péter és cimbijei nyernek, nem a köznép.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 09:50:28

@444:

"az index publicistája azt írja, hogy ne legyen traktorhúzó kupa hajdúböszörményben."

És? Mit számít az, hogy az Index publicistája publikálja a személyes véleményét? A gond akkor van, ha az Index publicistájából államtitkár lesz, aki államhatalmi erőszakkal _betiltja_ a hajdúböszörményi traktorhúzó kupát.

2018.08.13. 09:51:36

@neoteny:
az államalkotás önkéntes. ha a perceval nick nem szeretne államalkotó lenni, akkor ne legyen az. leadhatja a magyar állampolgárságát, kérhet amerikait. mert az a szabadság őshazája. van választék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 09:56:37

@444:

"az államalkotás önkéntes."

Ugyanúgy, mint az adók fizetése is önkéntes.

2018.08.13. 10:11:42

@neoteny:
a belvárosi szabad bölcsészek azt mondják, hogy ne akarják már ezt a vidékiességet. traktor húzó európa kupát, szivárványos kamiont. de elvben örülniük kellene, mert hogy ilyesmi a prájd. csak hajdúböszörményben szimplán örömködnek, kevesebb pénzből, turkálós cuccokban. budapesten a szociálliberálisoknak öltöztetőik vannak. sztájlisztok azt mondják, hogy jaj szegény kis homoszexuálisokat elnyomják a nácik. toroczkaiék üvöltenek, hogy a buzilobbbi takarodjon. orbán megnyeri a választást. elégételt vesz. bezárja a genderszakot. amire a jobbos demokrata bencsik azt mondja, hogy mégse kellene. dj jeszenszky azt mondja, hogy kidobjuk az eszterházy-t. na és. az apja a volt külügyminiszter azt mondja, hogy ne dobják. ungár péter parlamenti képviselő nem ért egyet, hogy a figyelőben listáznak. abban a lapban, amiben ő is tulajdonos. de ha kormányzati pozícióba kerül, akkor ő is elégtételt vesz a ner lovagok és az anyukáján. de megteremti a független sajtót úgy, hogy újságokat vásárol az örökölt ingatlanvagyonból. csak most mészáros lőrinc veszi meg a nap tv és a vico székházát. gyárfás meg fizethet egy rakás pénzt a sztárügyvédeknek azért, hogy higgye el a bíró mégse ő lövette le a fenyőt. és majd évekig hallgatnak egy hangfelvételt. na most ő lövette le, vagy sem. mészáros mindkét székházat megveszi. őt támogatja a tőkepiac. jó hír
a focirajongóknak, hogy a hétvégén elindult a spíler 2. andy vajna adója adja a magyaroknak olasz focit. a horvát a mi kutyánk kölyke. így megy ez.

na most valami észérvet mondjon már valaki, hogy ezekben a hatalmi játszmákban miért lenne feltétlen jobb az egyik, vagy a másik. túl azon, hogy van két brancs, amelyik semmiben sem tud kiegyezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.13. 10:20:00

@444:

"a belvárosi szabad bölcsészek azt mondják, hogy ne akarják már ezt a vidékiességet."

És? Mit számít az, hogy belvárosi szabad bölcsészek elmondják a személyes preferenciáikat? A gond akkor van, amikor a belvárosi szabad bölcsészből államtitkár lesz, aki államhatalmi erőszakkal _betiltja_ a hajdúböszörményi traktorhúzó kupát.

"na most valami észérvet mondjon már valaki, hogy ezekben a hatalmi játszmákban miért lenne feltétlen jobb az egyik, vagy a másik."

No ha ilyen észérv nem létezik, akkor még kevésbé létezik észérv arra, hogy csak az egyik maradjon.

2018.08.13. 10:35:31

@neoteny:
felőlem térjünk vissza az önkéntes árucseréhez. újlipótvárosba behordják a temérdek árut. mi az, amit adnak érte cserébe. ne fiktív (az állam és a tőkepiac összefonódásából kigenerált) pénzt adjanak, hanem valós árut vagy akár szellemi terméket. ha a gazdaság az önkéntes árucserén alapul, akkor a nyílt társadalom alapítvány pénztárában az utolsó nyilvános elszámolás szerint levő $19,590,570,302 túl sokat nem ér. a valós piaci értéke annyi, amennyi a készpénz, vagy a papír folyószámla kivonat, vagy annyi sem, mert már olyan sincs. mi az valós áru, vagy akár szellemi termék, amit a nyílt társadalom alapítvány nyújt. ezt a fidesz elnevezte úgy, hogy "soros terv". amire szijjártó péter azt mondja, hogy a magyar emberek döntsenek, ne az ensz. és ezzel ő kereskedhat a kereskedőházban a spanjaival. de a soros alex féle brancs miért lenne jobb?

2018.08.13. 10:36:08

már mint hogy a papír értéke

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.08.13. 10:41:46

444-nek és neoteny-nek -- elismerve elévülhetetlen érdeme(i)teket, amellyel a blog kommentfelületét belaktátok, ezentúl minden poszt alatt 5-5 hozzászólást engedek nektek, a többit kimoderálom, megértést köszönöm, üdv

screpes 2018.08.13. 11:18:31

@444:
itt az a kérdés, hogy KINEK jobb egyik vagy másik ..
Egyfelől az intézkedés, másfelől, az a tény, hogy ez a brancs ugye, korlátlan hatalomra veszködött
(szerintem az ellenkező csaapat SOSEM jutott/szerzett/épített ilyesféle hatalmat).
intézkedés.
Ha így teszed fel a kérdést, rögtön kiderül, hogy nem két csoport van, nem az a kettő, amiről te "eredetileg" beszélsz.
Hozzájön, hogy e csoportok meg tudják e fogalmazni érdekeiket, vagy, hogy azok milyen időtávon érvényesülnének -tarjtják kereteiket, ha egyáltalán vannak.

Újlipótváros-sorosalex KONTRA magyar emberek....(mer' a Szíjártó így mondta..)
Elmész te a francba.

Khonsu 2018.08.13. 15:02:34

@Perceval:

Akkor ezek szerint ugyanarról beszéltünk. :)
süti beállítások módosítása