1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2018.07.28. 14:30 HaFr

Szóval, mi lenne a progresszívok B-terve?

Képtalálat a következőre: „magyarország szeretlek”

Tegyünk egy pillanatra úgy, mintha valóban a magyar progresszívok oldalán állna az intellektuális túlsúly - és itt ne tévesszen meg minket Orbán János Dénes, DJ Jesó, Prőhle Gergely és a többiek szellemi és/vagy erkölcsi színvonala, mert nem ez az ellenfelük, hanem a magyar valóság. A valóság pedig az, hogy a posztfeudális-autoriter miliőben ragadt magyar etnikum ízlését és képességeit éppen telibe találó Orbán Viktor további 12 évnyi kormányzás előtt áll (és ezt kétségtelenül elhiszem neki), de erre a progresszívoknak -- lásd a mai beszédére éppen most is születő reakciókat -- a gúny és a röhögés a válaszuk.

Megint rossz a stratégia. A progresszívoknak öt évükbe került, míg elhitték, hogy a pártjaikat lábon megvette és szétkorrumpálta a Fidesz, de a következő öt se lesz elég arra, hogy számvetést tartsanak: szembenézzenek az előttük álló politikai lehetőségekkel és szellemi teendőkkel., következésképp 2030-ig semmi esélyük valami politikailag relevánsat létrehozni. Egyedüli bizodalmuk az orbánizmus fejreállása -  de arról már nincs fogalmuk, hogy ez miért következne be, illetve mit tennének akkor, ha valami csoda folytán a kezükbe kerülne a hatalom. Ez a ritka improduktív társaság -- ahogy korábban kormányon és kormányközelben, úgy most az egyre reménytelenebb ellenzéki állapotba visszacsúszva is -- megelégszik az egymás köreiben való magamutogatással és a régi a megrekedt világnézet mantrázásával, annak lejárt hitelével és retorikai ballasztjaival.

Pedig jól látható az egymást követő politikai üdvöskék leszerepléséből és visszahúzódásából, hogy a feladat nem éppen könnyű. Ezt mindannyian tudjuk, akik különböző álláspontokból nem vagyunk "elégedettek" a rezsimmel. A progresszívoknak mindenesetre meg kell válaszolniuk a kérdést, hogy miként lehet itt labdába rúgni polgárság és modernizációs ösztönök, normák és kontextus nélkül. Mi lesz a narratíva? Mi várható húsz éven belül a magyar versenyképesség alapjaiban, ami támpontot ad az (egyelőre még nem létező politikai értékű) szociális stb. elképzeléseiknek. Meg kell válaszolni, hogyan lehet végre elküldeni a saját oldalukon a régieket és a nagyon régieket, noha minden barátságuk és kapcsolatuk odafűzi őket. Meg kell válaszolniuk egyáltalán, hogy mi értelme a közéleti létüknek azon túl, ami H. Kovács Jánosé, szintén a Facebookról. Egyáltalán, el kellene dönteniük, akar-e itt még valaki komolyan vehetően gondolkodni a progresszív politikáról, vagy tényleg megrekednek a nagyon kínos Orbán-bashingben.

Szóval, a NER ötödik hadoszlopa lehet olyan, amilyen, de még mindig több politikailag értékelhető gondolata van, mint a hagyományos balliberális elitnek. Két dolgot a végére. Egy, a progresszívokat nem bántani akarom, hiszen sok jeles ember osztozik a sorsukban, inkább -- már jó ideje -- ébresztgetni. Kettő, ami a szembenézést illeti -- hadd előlegezzem meg ezt a kérdést --, én már megtettem: nem hiszem, hogy a saját pártomból akár középtávon is kisülhetne valami a magyar etnikum képességei által meghatározott országban. Ezen kívül többször és koherensen szembenéztem ezen a blogon azzal is, hogy a nyugatias konzervativizmusnak miért nincs itt tere; végül pedig azzal, hogy ritkábban publikálok, elismerem, hogy Orbán tradicionalizmusa -- amennyiben az urak, az államszolgák és a jobbágyok országában úgy politizál, ahogy ennek az országnak a képességei szerint megfelel -- a legmagyarabb magyar világnézet alapján áll, és ebben a közegben -- a kritikán és az értelmiségi csevejen túl -- nem tudok releváns lenni. Mindezzel összhangban nem hiszem már, hogy középjobb modernizáló pozícióból legyőzhető a Fidesz; ha nem esik szét előbb, legyőzni vélhetően csak egy baloldali populista erő fogja. Az meg erősen kérdéses, hogy ez megérné-e.

(És, hogy Orbán népének van oka félteni az országát, a biztonságát stb., és hogy bizony a progresszívizmus maga is rendelkezik -- az értelmiségen túl is -- komoly globális támogatással, ahhoz elég legyen rámutatnom a Bosch nevű konglomerátum belépésére a politikai térbe. Nem fordítom eme sokadik felhívásukat a nyilvánosságban, google it: Together for tolerance: We believe it is important to raise public awareness of LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender, and intersex) matters and encourage one another to discuss sexual orientation and gender identity openly. That's why we support Christopher Street Day (CSD), the celebration of the LGBTI community which takes place every year in Germany and Switzerland. We've spoken with various Bosch associates, some of them members of the company’s LGBTI network. Hadd kérdezzem meg, WTF közötök van mindehhez, Bosch?! Vagy az amerikai egyetemeknek, amelyek a munkavállalóktól mind megkérdik azt, aminek tudását az államoktól is óvjuk.)

401 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr7114146963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.07.28. 15:44:19

A néptömegek ideje eljött. A liberális eliteknek meg befellegzett.

Ezt értette meg Orbán.

S a logikus lépés: a népek nemzetközi összefogása.

Az elit már régen összefogott, de mi milliószor többen vagyunk.

Ahogy Petőfi mondta a hatalmasak bárkájáról és a népek tengeréről...

Ez ellen nem lehet terve az elnyomók progresszívoknak...

Rényi András 2018.07.28. 16:00:21

Péter, nincs B-terv, ahogy A-terv sem volt. Jóhiszeműek voltunk, ostobák és naívak (ki-ki számoljon el magával, hogy mikor ismerte fel az alattomos államcsínyre készülő orbáni szándék valóságát, én magam ezt 2006 őszére teszem, bár 1998 óta mindig hideglelős érzéseim voltak, ha megszólalt). Rendben van, intellektuálisan, morálisan gyengék és fantáziátlanok voltunk/vagyunk, mert túl megengedők voltunk,hittünk a játékszabályok, a józan ész és az elemi korrektség erejében és el nem tudtunk képzelni ilyen mérvű züllöttséget, gátlástalanságot, hazudozást, aljasságot - ragozhatnám. Mert egyetértek a magyar modernizációt érő kritikáddal- de azt azért ne állítsuk már, hogy a magyar társadalom azt kapja, amit megérdemel: hogy ne lehetett volna a Fideszt egy többék-kevésbé normális európai pályán tartania - épp a jobboldalnak!! Közületek nem szavaztak sokan 1998-tól minimum 2010_ig Orbánra??? Vajon az a jobboldali konzervatív értelmiségi elit, amely buzdította, tehetségesnek kiáltotta ki, hatalomra segítette és csak hosszú évekkel az ordenáré populista "szociális népszavazás", az otromba alkotmányozás, a hatalom brutális központosítása, minden autonóm intézmény beszántása, a szabad sajtó szétzilálása és az ország szemérmetlen kirablása után kezdte/kezdi kapisgálni (ha egyáltalán), hogy kit melengedett a kebelén...miért nem tőlük kérdezed ÖTSZÖR EKKORA HANGERŐVEL, hogy ugye nem ezt akarták - és hogy mint nem-progresszivista jobboldalnak, van-e B-tervük?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.28. 16:12:24

@Rényi András: András, minden felelősséget vállalok ebből -- 2001-ig. Sok konzi értelmiségivel, barátommal vesztem össze 2001 után, mert ki-ki még évekig vagy egészen máig orbánista maradt, megszenvedtem ezt kellőképp. Hidd el, ennél jóval nagyobb hangerővel kértem őket számon -- sokkal régebb óta, minthogy ez a blog él. Ki is raktak mindenhonnan és nem engedtek be sehova aztán. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.28. 16:22:18

"Hadd kérdezzem meg, WTF közötök van mindehhez, Bosch?!"

A nagyvállalatok vezetőinek -- legalább valamilyen szinten -- politikailag korrektnek kell lenniük: mert ha a megnyilvánulásaik következtében bojkottot szerveznek ellenük, akkor a részvényesek perelhetnek azért (legalább is az USA-ban), mert értéket veszített a vállalat a vezető "helytelen" viselkedése/megnyilvánulása miatt. Sőt még egy ilyen pernek csak a lehetősége is arra motiválhatja a felügyelőbizottságot, hogy megszabaduljon a kérdéses vezetőtől így vagy úgy.

A net (FaceBook/Twitter) különösen képes amplifikálni az ilyen "hadjáratokat". Mai napság igen könnyen összeverődik egy lincshangulatú virtuális csőcselék: ezt semelyik közéleti szereplőnek sem lehet figyelmen kívül hagynia. Egy példa (habár itt nem nagyvállalati vezetőről van szó, de jól leírja a folyamatot):

quillette.com/2018/07/23/the-public-humiliation-diet/

2014-ben Brendan Eich, a Mozilla akkori CEO-ja végül is (nyomás alatt) lemondott, mert 6 (!) évvel korábban adakozott (ha jól emlékszem $1000-t) egy olyan csoportnak, amelyik ellenezte Kaliforniában az egyneműek házasságkötését (és ezért népszavazást kezdeményezett a kaliforniai alkotmány módosításáról).

Rényi András 2018.07.28. 16:26:51

@HaFr: Én elhiszem, Péter, mert becsületes embernek ismerlek. Csak politikialag nem értem, hogy miért mindig a progresszíveket bsztatod - akik megérdemlik a magukét, de hosszú évek óta semmi esélyük nincs a dolgok minimális mértékű befolyásolására sem - legfeljebb improduktiv véleménycikkekre, tüntetésekre és petíciózásra. De a konzi értelmiség ennyit sem tett - sőt bűnös módon végignézte, hogy mindannyiunk közös játékterét - az övékét is - kolonializálja a rendszer.

2018.07.28. 16:42:01

@maxval balcán bircaman:
Az erős túlzás, hogy a néptömegek ideje jött volna el. Sőt! de az biztos, hogy a forradalmakban, elitváltásokban Magyarországon sosem volt annyi erő, hogy a konszolidációjuk során képesek lettek volna átütő fordulatra, tartós reformokra a társadalom teljes egészében(de még csak ez eliten belül sem). Hogy az elitképzésnek, a feljutásnak, a társadalmi "mobilizációnak" ne lett volna alapvetően mindig ugyan az a logikája. Ebben az értelemben és történeti kontextusban, mondjuk 110 évre visszamenően, a ner nemhogy nem a néptömegek idejének eljövetele, nem (fülke)forradalom és nem is restauráció, hanem csak helyreigazítás.

fgzb 2018.07.28. 17:35:33

@Rényi András:
Én is ezen csodálkozok. Lassan a progik olyanok lesznek a blogon, mint a zsidó templomban az utálatos kép.
Ettől függetlenül szívesen olvasom a blogot.

jatagán9 2018.07.28. 19:26:28

@Rényi András: Mégis kiket basztatna 2002-2010 miatt? Ami akkor történt egy életre elvette sokunk kedvét a liberális demokrácia magyar változatától.

2018.07.28. 19:36:11

@Rényi András:
sztem ez annak a hatalmi háromszögnek a lényege, amelyiknek a csúcsán a mindenkori rezsim a szolgálatában álló értelmiséget etetgeti, ill. egymással szembe fordítja.
mondjuk a progresszívoknak egyikben sem volt túl jó dolga. amiben lehetőséghez juthattak is inkább csak a velük szemben állók táborát erősíthették. ez tényleg történelmileg alakul/t így. mit lehet tenni?

fgzb 2018.07.28. 20:00:45

@jatagán9:
Ami meg most történik, attól meg egy életre undoritiszt kapok, két oldalra.

Mickey Pearce 2018.07.28. 20:15:48

@neoteny:
Ez pont így van. Azzal súlyosbítva, hogy (legalábbis külső szemmel) Németországban elképesztő propaganda folyik mind LGBTQFHZSTST, mind migráns ügyben. Ilyen környezetben a "social responsibility" function a Boschnál ilyen baromságokat termel ki.
Macron megválasztási folyamatában valamikor volt a The Economist nyomtatott számában egy elemzés a francia baloldal összeomlásáról (a mainstream (egyébként eléggé migrációellenes) jobboldali jelölt simán nyert volna, ha nem nyírják ki egy korrupciós botránnyal) és kb. az volt az elemzés lényege hogy a baloldal elment ebbe a "progresszív" irányba, ami kb a "perverziók" (incl. feminizmus) TÚLTOLÁSÁBAN nyilvánult meg és a hagyományos baloldali értékeket, mint "proletariatus" érdekvédelme, eleresztették. Azon tudott megerősödni Le Pen pártja. Szerintem ez az elemzés más nyugati országokban is hasonló eredményt hozna.
Ha a magyar progresszió ezt a nyugaton (is) éppen megbukó ideológiát nyomja a MAGYAR környezetben, akkor Orbán tényleg miniszterelnökként fog meghalni ágyban párnák közt. Orbán Tusványoson sajnos nagyon okosakat mondott, ha extrapoláljuk a nemzeti választásokon legutóbb elért eredményeket (osztrák, olasz, NÉMET, stb) akkor nagyon csúnya földcsuszamlásszerű eltolódás jöhet az EP választásokon jövőre. Főleg ha a "progresszív" oldal válasza erre a fasiztázáson kívül a lesajnálás és kiröhögés. Egyik kedvencem a témában, szerintem kötelező:

www.facebook.com/JungleVT/videos/598130190359668/UzpfSTEwMDAwMDQ4Mjc3NjU1MzoxNjYzMTM5MDYzNzEyMTcw/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2018.07.28. 23:28:51

Az egész poszt értelmes, ha vitatható is, de külön elismerésem az utolsó bekezdésért. Így van, és kb. ezért is lettem végül nemzeti populista, vagy "orbánista". (Jobb híján orbánista? Kényszerpályás orbánista? Mindegy: orbánista.)

Valamikor 2015 áprilisában elkezdtem írni egy levelet, hogy belépnék a PKP-ba, de aztán félretettem, hogy várjunk még. Aztán jött a migránsválság. Aztán a Flight 93 election. Végül a mi idei választásunk is az lett.

Sajnálatos.

Robur 2018.07.29. 00:19:09

" Egyedüli bizodalmuk az orbánizmus fejreállása - de arról már nincs fogalmuk, hogy ez miért következne be,"
Elfogy a munkaerő, elfogy az EU-s forrás, valszeg. lesz valami gazdasági válság. Magyarország működése veszélybe fog kerülni

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.29. 06:46:50

@HaFr:
Kedves Péter!

Elsősorban nem tervek kellenek. Tervből bármikor létre lehet hozni egy A, B, C, ... variánst.
Amire sokkal nagyobb szükség van, az a pénz.
Minimum 10 milliárd forint.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.29. 07:20:09

@raczsandor: hi, ez félreértés. A B-terv az országról alkotott képük radikális revíziójára vonatkozik- és a 10 milliárd -- bár nem tudom, mire akarod költeni, de -- semmire nem elég

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.29. 07:22:18

@Holger Hartland: A modernizációs nacionalizmus sem működik Magyarországon -- ezért a PKP sem tud. Ismerek még 27 embert, akik különféle okok miatt nem léptek be, és azt hitték, nekünk kellett volna bizonyítanunk és érdemesnek mutatkoznunk. Hát, hadd mosolyogjak ezen a hozzáálláson -- jobb híján, pont magyar

DrGehaeuse 2018.07.29. 07:27:18

@Rényi András: Jogos felvetések. Különösen az utolsó mondat.
Sajnos orv-bán "hosszú menetelése" logikus következménye a pluralizmus folyamatos erodálásának amiben viszont 2010-ig a baloldal politikusai jeleskedtek a progresszív értelmiségi holdudvar támogató hallgatása mellett.
A teljes szellemi elitet osztatlan felelősség terheli a történtek miatt.
Gyúrcsány ámokfutását legalább olyan tétlenül sőt rokonszenvezőleg figyélték a progresszívok mint most orv-bán tobzódását a konzik.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.29. 07:35:50

@HaFr:
Ha nem tudod, hogy mire akarom költeni a 10 milliárdot, akkor, honnan tudod, hogy nem elegendő.

Mozgalomépítésre kell gondolni.
A kérdéses összeg csak a kiindulópont, ami csak az építkezés kiindulópontja.

Az "országról alkotott képük radikális revízióját" illetően pedig kezdjük ott, hogy lépjünk ki az Orbán önképét is megalapozó fogalmi hálóból.
Lásd:
"Orbán tradicionalizmusa -- amennyiben az urak, az államszolgák és a jobbágyok országában úgy politizál, ahogy ennek az országnak a képességei szerint megfelel -- a legmagyarabb magyar világnézet alapján áll"

HaFr · http://hafr.blog.hu 2018.07.29. 07:53:28

@raczsandor: de, tudom, understatement volt -- ismétlem, kevés; ami pedig a magyar magyart illeti, azt fenntartom, de nem kell magyar magyarnak lenni

2018.07.29. 08:10:30

@HaFr:
node Orban magyar Magyarországot épít és a fogalmi háló egyre gyakorlatiasabb(mondhatnám materiális) alakot öltve borul rá mindenre. Beleértve a magyarok identitását. Aki ezzel szembe kerül, annak súlyos nehézségeibe ütközhet magyarnak lennie.
Amúgy kéne a kormánynak egy Szepesi, aki közvetítené küzdelmét a magyarságnak Európa élvonalához való fölzárkóztatásáért vívott meccsében.
Komolyan csak ez hiányzik.
A többi megy magától ;)
Orbán egy csel jobbra, egy csel balra, gooooól!
Kormányinfó nem elég hatásos. Nem jut el mindenkihez. Gyenge a dinamikája.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.29. 08:19:12

@HaFr:
Nem tudhatod, mert ezt még nem részleteztem senkinek.

Ami pedig a magyar magyart illeti, azt fenntartod mert fenn kell tartanod.
Ellenkező esetben ugyanis radikális szemléletváltásra lenne szükséged.

2018.07.29. 09:10:15

@raczsandor:
orbán nem mozgalmat épít, hanem államegyházat (vallás) teremt, illetve azt teremti újra. a te filoszemita világképedben nincs államegyház (vallás) mert hogy szerinted nem evilági hit magánügy. ezért világias politikai mozgalmak kellenek, amelyek egyesítik a földkerekséget. ez a filoszemiták világképe. világ proletárjai egyesüljetek kommunista változatban. világ burzsoázája egyesüljetek kapitalista változatban. világ kozmopolitái egyesüljetek civil változatban. ngo-k világa. világ környezetvédői egyesüljetek zöld mozgalomban. de ezeket mind a szórvány zsidók találják ki. ez mind zsidó totalitárius eszme, amelyik a népnemzeti nacionalisták fölé próbál kerekedni, akik hagyományosan összeálltak a zsidókeresztényekkel. és a filoszemita világkép került szembe az izraelitákkal. mert ha a globalizáció eltörli az államnemzeteket, akkor ez esetben izrael, zsidó állam se lenne, ami ezek között az első legalább is a cionista hitvilágban. de a filoszemiták szerint az is meg lenne haladva. és az egyesült államok ugyanúgy. erre léptek a republikánusok. és széttrolkodták a demokrata elitet. és a liberális demokrata zsidó baloldalt politikai értelemben kivégzi a jobb. és ehhez a modern kori vallásháborúba kapcsolódott be orbán. és merkel és a német antifasiszta elit, aki beszopták, hogy lesz egy egyközpontú szekuláris világrend, szinkretikus világvallással. és ezt nyilván németország vezeti, mi más vezethetné, mint a németek diktálta progresszió, ehhez csak le kell vetni a náci billogot és meghirdetni európa iszlamizációját. orbán látta, hogy hülyék basszus. putyin is. erdogan is. putyin is. a filoszemiták totalitárius téveszméivel nemzetállami keretek között leszámolnak.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.29. 09:25:44

@444:
Csak annyiban egészíteném ezt ki, hogy az államegyházon (?) - konkrétan szektás hiten - kívül Orbán a saját (gazdasági, propaganda és ha minden igaz, akkor mostantól kezdve kulturális hatalmát is építgeti.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 09:35:39

@444:

"de ezeket mind a szórvány zsidók találják ki."

Hogyne, olyan zsidók, mint:

Montesquieu
John Locke
Adam Smith
Frederic Bastiat

és hasonlók.

2018.07.29. 09:42:18

@raczsandor:
háde ebből az egészből(a föntebbiből) csak ennyi az igaz, merthogy a zállam egyház=kulturális hatalom. mert a globalizáció csak annyiban rossz(nekik), hogy helyi szinten is (esetleg)korlátozza a hatalmukat. de ha sikerül átrendezni az elitet és az alattvalók világképét, akkor maradhat és maradnia is kell a globalizációnak, mert akkor már ők lesznek a legnagyobb haszonélvezői és ők igazgathatják a világot. a többi a filoszemitákról, meg a zizraelitákról csak a szokásos mese.

2018.07.29. 09:44:14

@neoteny:
és filoszemiták. jav:444.(gondolom :D)

2018.07.29. 10:15:19

@neoteny:
ők klasszikus liberálisok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 10:25:51

@444:

Így van; és az ők elméleteire (is) alapul a "világ burzsoáz[i]ája egyesüljetek kapitalista változatban" koncepció. Mert habár ezek a gondolkodók besorolhatóak a francia felvilágosodásba, a brit felvilágosodásba, a skót felvilágosodásba vagy a francia/kontinentális (klasszikus) liberalizmusba, ők mind az általánosság igényével fogalmazták meg a gondolataikat: az általuk felismert (vagy felismerni vélt) szabályszerűségek nem nemzetfüggőek voltak, hanem úgy gondolták, hogy azok minden emberre és embercsoportokra érvényesek, nemzeti/etnikai hovatartozástól függetlenül.

2018.07.29. 10:47:05

@raczsandor:
ez egy kultúrharc. a filoszemita világkép alapja valamiféle univerzalizmus. van az ember és van a világ. ezeket valami összekapcsolja. ez a humanizmus. de a humanizmus az micsoda? és a klasszikusok szerint ez emberi és a polgári szabadságjogok védelme. a neoliberálisok arra jutnak, hogy ez a kisebbségi jogvédelem. és az újhullámosok azt mondják, hogy az egyén mindenek felett állása és kapcsolata a technológiával. a globális keveredéssel létrejön a transzhumanizmus. és egy virtualizált környezetben megvalósul. és ebből lesz a jelenlegi trollkurzus, amiben benne vagyunk. ez magyarországon szétverte a korábbi zsidókeresztény köztársásági eszményképet. amit nagyjából egy neoszoci-neolib illetve "az európai értelemben vett" konzervatív (neokon) elit hirdetett. utóbbi azt mondja, hogy egy liberális-konzervatív értelmiségi diskurzusban végbe megy kiegyezés. ahogyan mondjuk balközép lovász és jobbközép pálinkás kiegyeznek a tudománypolitikában. ez eddig rendben van. éppen azt teszteltem, hogy ha ebbe beleverjük a kocsmafilozófiát (ami a demokrácia következménye), akkor lehet-e kiegyezés. és úgy az jött ki, hogy nem lehet. a zsidó-keresztény köztársaság legfeljebb steril módon független intézményekben valósulhatna meg. olyat a köznép nem akar. legalábbis errefelé. és ezt a világot számolja fel orbán. és azt mondja, hogy szeptembertől egy új világ épül helyette 2030-ig. de hogy az micsoda azt nem tudjuk. és szerintem ő se tudja. vélhetően a kultúrharc folytatódik. amiben ahogyan fogalmaz a 68-as elit intézményeit tovább rombolja.

Janossz 2018.07.29. 10:59:05

@444: " és azt mondja, hogy szeptembertől egy új világ épül helyette 2030-ig. de hogy az micsoda azt nem tudjuk. és szerintem ő se tudja. "
Ez elég szép ígéret a jövőre nézve, nem gondolod?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 11:13:04

@444:

"ha ebbe beleverjük a kocsmafilozófiát (ami a demokrácia következménye), akkor lehet-e kiegyezés. és úgy az jött ki, hogy nem lehet."

Mert a(z általad prezentált) kocsmafilozófia (népnemzeti)szocialista. Nem valamiféle "semleges", "józan paraszti észen" alapuló álláspont, hanem határozottan etatista-kollektivista. Ez persze, hogy nem egyeztethető össze azok álláspontjával, akik -- bármilyen oknál fogva -- kritikusak a kollektivizmussal szemben, legalább is azzal a változatával szemben, amit te itt prezentálsz.

"olyat a köznép nem akar."

Te sem vagy birtokában a bölcsek kövének amitől tudnád azt, hogy a "köznép" mit akar. Pl. a "köznép" 1994-ben -- a képviseleti demokrácia koncepciója szerint -- azt akarta, hogy kerüljön meghozatalra egy olyan törvény a MTA-ról amelyik annak önkormányzati autonómiát biztosít, többek között azáltal, hogy annak közfinanszírozását külön költségvetési fejezetben meghatározandónak rendeli el, pontosan azért, hogy ez a közfinanszírozás ne legyen függő más kormányzati szervek döntéseitől; hogy az MTA egy "steril módon független intézmény" legyen. Nem tudok arról, hogy a "köznép" bármikor is kifejezte volna azt az akaratát, hogy ez ne így legyen. Mert ha az Orbán-rezsim megválasztása az ilyen akaratának megnyilvánulása lett volna, akkor miért nem történt meg a MTA-ról szóló törvény megváltoztatása az Orbán Viktor vezette kormányok 12 éve alatt?

2018.07.29. 11:13:20

@neoteny:
na de mészáros lőrinc ugyanazokkal a módszerekkel teremt egy sportruházati márkát, amivel létrejön a legtöbb ruhamárka. tehát nem arról van szó, hogy létrehoznak valami újat sportiskolában és a kötszövőben. hanem tárgyalnak kínai vagy török beszállítókkal. azt összevarrják. és egy reklámstúdió készít egy filmet. megfizetik benne dárdai palit. egy 3 millió forinttal bejegyezett kft elkölthet 300 millió forintot és abból létrejöhet egy brand. amit ha támogatnak kormányzati körök, akkor azt hordják a focisták vagy a vívók. és szilágyi áron olimpiai bajnok azt mondja, hogy ő nem tudta, hogy 2rule mezt adtak rá a promócióban. mert ugye az ő szerződésében az áll, hogy a nyilvánosságban csak "under armour" trikót viselhet. de ugye ez az amerikai sportmárka is hasonlóan jött létre. legfeljebb nem egy falusi gázszerelőhöz kötik. hanem egy nemzetközi üzleti iskolát végzett ügyes üzletemberhez. aki egy lutherville-i római katolikus, de a hitét az határozza meg, hogy ők "American entrepreneur, businessman and philanthropist". úgy, mint soros györgy. ez a filoszemita világkép kapitalista változatban. ez nem klasszikus liberális. a lutherville-i garázsban legyártjuk az első pólót. és eladjuk az utca gyerekeknek. a francokat. leütjük az entert. és ott az enterprise. lényeg, hogy jó áron adjuk a termékeket. jó ezért lehet, hogy ki kell használni egyeseket. de ezt megköveteli a fejlődés. a piac mindenek állása. a fogyasztók érdekei, stb. és ennek a világképnek az ellenkezője is filoszemita gyökerű. ez ugye a kommunista változtat. és létezik egy ezeket egyesítő harmadik utasság. ezek lennének a zöldek. akik fenntartható fejlődést hirdetnek. de az se klasszikus liberális. hanem majd róna péter osztja a pénzt, mert ő egy felelős módon gondolkodó ökopolitikus, világhírű közgazdász, és nem matolcsy, aki egy felelőtlen nacionalista ez ugye az lmp narratívája. csak a nép azt mondta, hogy róna péter menjen a francba. pedig ő nem lábszagú parasztozott. ő kifejezetten udvarolt a vidéknek, hogy majd mindenkinek lesz egy olyan kis sajtüzeme, ami neki. persze azt hitelből építette és a bankárigazgatói megtakarításából, mi a francból építette volna. de ez majd mindenki számára elérhetővé válik külső somogyban. elég őt megválasztani. de lényegében matolcsy is ezt igéri a növekedési hitelbankkal, olcsó pénzt csak cserébe köteleződj el a kormány irányába, mert hogy ez mindenkinek sajnos nem járhat, nem megy máshogy. egyik se klasszikus liberális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 11:26:00

@444:

"amit ha támogatnak kormányzati körök"

... akkor már nem "ugyanazokkal a módszerekkel teremt egy sportruházati márkát" mint azok, akik sportruházati márkateremtését nem támogatják kormányzati körök.

"de ugye ez az amerikai sportmárka is hasonlóan jött létre."

Azt még nem mutattad meg, hogy "hasonlóan jött [volna] létre", ti. hogy ez az amerikai sportmárka létrejöttét is _pontosan ugyanúgy és ugyanolyan mértékben_ "támogat[ták] kormányzati körök". Ennek hiányában pedig ez az állításod (is) nyugodtan figyelmen kívül hagyható.

"matolcsy is ezt igéri a növekedési hitelbankkal, olcsó pénzt csak cserébe köteleződj el a kormány irányába, mert hogy ez mindenkinek sajnos nem járhat, nem megy máshogy"

Hogyne mehetne máshogy: egyszerűen senkit sem támogat az államhatalom "gazdaságélénkítés" címszó alatt.

2018.07.29. 11:36:55

@neoteny:
ilyen jazznapok errefelé.
www.youtube.com/watch?v=Yqija5YMp20
na most ha ez klasszikus liberális módon szerveződne, akkor az nagyjából azt jelentené, hogy a város biztosít valamilyen alapvető infrastruktúrát. és a polgárság előállítja a jazznapokhoz szükséges termékek egy részét és megvalósít valamilyen árucserét. de ezzel az 50-es évekbeli amerika teremthető újra, vagy legjobb esetben a 70-as évekbeli. vagy ahogyan sanyi a kútfúró mondja: a régi nszk. neki az a szabadság. és nem a jelenkori amerikanizmus.

Janossz 2018.07.29. 11:39:27

@444: "amit ha támogatnak kormányzati körök"

Ilyen volt már. Igaz Csiki Székely (Sok neve volt, nem tudom mind) sörnek hívták. Meg volt támogatva.
Most meg Ursust isznak a népek Székelyföldön.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 11:51:36

@444:

"na most ha ez klasszikus liberális módon szerveződne, akkor az nagyjából azt jelentené, hogy a város biztosít valamilyen alapvető infrastruktúrát."

Nem létezik olyan infrastruktúra, amit ne lennének képesek magántulajdonban lévő vállalkozások "biztosítani" (ti. eladásra/bérbeadásra felajánlani).

"de ezzel az 50-es évekbeli amerika teremthető újra, [...] vagy ahogyan sanyi a kútfúró mondja: a régi nszk. neki az a szabadság."

Igen, a _gazdasági_ szabadság általánosságban nagyobb mértékű volt akkor. Azért csak általánosságban, mert pl. a déli (volt konfederációs) államokban _államhatalmilag_ (értsd törvényekkel) kikényszerített szegregáció létezett.

Célkereszt 2018.07.29. 11:53:42

@maxval balcán bircaman: Persze a nép nem lehet ostoba, fejlődést akadályozó, konzervatív paraszti értékeket valló, maradi.

2018.07.29. 11:56:25

@neoteny:
hol van az első póló, amit ez a ruhagyáros tervezett készített. amit eladtak luthervillei utcagyereknek, akik ott kosárlabdáztak. nem az olcsó tömegtermék, hanem a háziipari módszerrel készült első pár cipő, amiben a téren körbe szaladgáltak. nagyrészt nem úgy működik a gazdaság, mint a hőskorban, hanem a tőkepiac diktál. és ezzel olcsó tömegtermékek állnak elő. amit a fogyasztói társadalom legitimál. de ez már nem a klasszikus liberalizmus. ez a neoliberalizmus. amire orbán azt mondja, hogy ő ennek véget vet. persze valójában ő is meglévő rendszer előnyeivel él, ellenzéki oldalon él vissza. de ezzel kiszorítja a régi kulturális elitet és a multik egy részét.

screpes 2018.07.29. 12:01:23

@444:
próbáltál már magas szinten focizni olyan mezben, aminek rossz az anyagösszetétele?
Vagy a szabása?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 12:26:16

@444:

"hol van az első póló, amit ez a ruhagyáros tervezett készített."

Hol van, no? Te állítod azt, hogy "hasonlóan jött létre", ti. hogy ez az amerikai sportmárka létrejöttét is _pontosan ugyanúgy és ugyanolyan mértékben_ "támogat[ták] kormányzati körök" mint Mészáros Lőrincét; neked kell bizonyítanod az állításodat.

"a tőkepiac diktál"

Ez csak egy retorikai fogás: persze, hogy "a tőkepiac diktál" amennyiben a tőkepiaci szereplők döntik el azt, hogy mibe fektetnek be. Irmuska néni és kebelbarátnője, Böszörményiné is "diktált" akkor, amikor Quaestor befektetési jegyeket vásároltak, nem pedig államkötvényeket vagy adtak kölcsön Andikának ipari varrógép vásárlására vagy bérlésére.

"de ez már nem a klasszikus liberalizmus."

A klasszikus liberalizmusban is "a tőkepiac diktál"; a klasszikus liberalizmus elve épp' az, hogy az államhatalom nem diktál a tőkepiac szereplőinek, ill. nem lép fel tőkepiaci szereplőként. Mert az államhatalom valóban képes _diktálni_: erőszakmonopóliuma van, amilye nincs a tőkepiaci magánszereplőknek.

2018.07.29. 12:31:08

@neoteny:
na de a klasszikus liberalizmus idején volt valamekkora közbirtokosság, amit adókból tartottak fent. az ortodox liberálisok mondták azt, hogy kinullázzák. és a globális kapitalisták azt, hogy a tőkepiaci szabadsággal egybe kapcsolva új világrendet teremt.

de az ortodox liberalizmusnak is többféle formája van. például az izraeli moshava olyan, hogy abban minden földterület magánkézben van (all the land and property are privately owned), de a település egységes, mert hogy annak kormányzatát szabályozza egy charta, amint a convent létrehozott. (the moshava was governed by a charter outlining communal principles that established a covenent or bond between the residents).
en.wikipedia.org/wiki/Moshava
de ugye esetleg lehet olyan, aki nem ért egyet a chartával, vagy annak módosításával, vagy beleszületik a moshavába és azt mondja, hogy ő nem ilyen világot szeretne. és azt mondják neki: költözz egy moshavba, vagy egy kibbutzba. vagy hozz létre egy új típusú települést. az izrealiták elfogadják, hogy léteznek zsidó telepek. arra van a zsidó állam alapozva. anélkül ne létezne izrael. a filoszemiták ezt támadják. az anarcho-kommunisták és az anarcho-kapitalisták is.

2018.07.29. 12:36:26

@neoteny:
na de kik voltak az under armour sportmárka első befektetői? a környékbeli nénik, akik látták, hogy a kis unokájuk nagy örömmel szaladgál a garázsban gyártott sportcipőben? úgy gondolták, hogy nem veszik a rejtvényújságot, hanem pénzt adnak ennek a sportszergyártónak. üzletrészt vásárolnak. és most ők a dollármilliárdos nagyik.

2018.07.29. 12:43:49

@screpes:
miből gondolod, hogy 2rule trikó anyagösszetétele nem megfelelő? lehet, hogy az. de haladás játékosainak elég jó. és ha nem, akkor majd tárgyalnak a beszállítóval és változtatnak. ha a tőkepiac bízik bennük, akkor megtehetik. bárki gründolhat egy ruhagyárat feltéve, hogy bízik benne a "piacok". és mészáros lőrincben bíznak. a tőzsde nem tévedhet. elég nagy növekedést produkáltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 12:50:24

@444:

"na de a klasszikus liberalizmus idején volt valamekkora közbirtokosság, amit adókból tartottak fent."

És a klasszikus liberálisok kritizálták is az adókból fenntartott "közbirtokosságokat".

"az izrealiták elfogadják, hogy léteznek zsidó telepek. arra van a zsidó állam alapozva."

Dehogy; a zsidó állam ugyanarra van alapozva, mint bármelyik más állam: egy adott terület feletti _kizárólagos_ hatalomra (jurisdikcióra). Amely hatalom legpraktikusabb manifesztációja az adószedés tevékenysége.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 12:52:01

@444:

"na de kik voltak az under armour sportmárka első befektetői?"

No kik voltak? Te állítod azt, hogy "hasonlóan jött létre", ti. hogy ez az amerikai sportmárka létrejöttét is _pontosan ugyanúgy és ugyanolyan mértékben_ "támogat[ták] kormányzati körök" mint Mészáros Lőrincét; neked kell bizonyítanod az állításodat.

2018.07.29. 13:00:44

@neoteny:
az ortodox liberálisok mondták azt, hogy a közbirtokosságot és az fenntartásához szükséges adókat kinullázzák. és ezzel felszámolják az államiságot. a klasszikus liberálisok ilyet nem akartak. magyarországon ezt hirdették meg a balliberálisok. azzal, hogy a szocik eladósítják az államot, a libsik pedig eladják. soros és társaik ezért támogatják a baloldali pártokat. ebből jön létre a balliberális politikai platform. amerikai mintára. amit az "európai értelemben vett" konzervatívok is támogatnak. és ezek hozzák létre az antifasiszta koalíciót. csakhogy a népi nacionalisták kiszorítják őket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 13:05:01

@444:

"a klasszikus liberálisok ilyet nem akartak."

Dehogynem:

"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, összemossa a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.

Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag kikényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mint ha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."

-- Frederic Bastiat "A Jog"

2018.07.29. 13:16:32

@neoteny:
nem tudjuk. mészáros lőrinc esetén sem tudjuk. ezt a sportmárkát ügyes üzletemberek hozták létre. ahogyan az adidas és a puma igazgatótanácsában sem dassler testvérek ülnek, hanem ügyes üzletemberek és üzletasszonyok.

az adidas elnök jelenlegi dán elnök vezérigazgatója az oracle, a compaq, és a hp képviselője volt európai és közel keleti régióban. nyilván nem kormányzati kapcsolatokat épített az emea régióban. hiszen az oracle, a compaq és a hp nem erről híresek. nem akartak ők eladni semmit se a kormányoknak. nem ezzel bízták meg rørsted urat, aki ezek után henkel igazgatója lett. mert nyilván mosószódával kísérletezgetett. és nem fonódott bankokkal, hogy még több mosószert még olcsóbban dobhassanak piacra. és ezek után mondták azt, hogy ha ennyi mindenhez ért, akkor nyilván az adidas élére is alkalmas.

úgy egyébként még a nestlé igazgatósági tagja, a bertelsmann felügyelőbizottságának tagja. egy ilyen szuperzseni, aki közben még felügyeli a médiát is. a német gyáriparosok szövetsége elnökségének és az európai gyáriparosok kerekasztalának is azért tagja, mert nem keresik a kormányzati kapcsolatokat.

en.wikipedia.org/wiki/Kasper_R%C3%B8rsted

mészáros lőrinc is valami ilyesmi. csak ő nem végezte el a hardvard business schoolt. neki elég volt valamelyik magyar szakmunkásképző intézet, ahol gázszerelést tanult. és utána egy ponton kezdett bízni a tőkepiac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 13:17:57

@444:

"a szocik eladósítják az államot"

Az Orbán-rezsim is eladósítja az államot.

"a libsik pedig eladják"

Az Orbán-rezsim is eladta pl. az MKB bankot.

"a népi nacionalisták kiszorítják őket."

Bullshit: a kiszorításokat az Orbán-kormány végzi. Az Orbán-kormány pedig nem népi nacionalista: ld. pl. a közel 200 falu megsarcolását a gondozóbuszok rendszámának be nem jelentése miatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 13:21:17

@444:

"nem tudjuk. mészáros lőrinc esetén sem tudjuk."

Vagyis ismét csak bullshit-eltél amikor azt állítottad, hogy "de ugye ez az amerikai sportmárka is hasonlóan jött létre."

2018.07.29. 13:29:30

@neoteny:
de ez több mindent jelenthet. azt is, hogy kommunák vagy kolóniák termelik a gabonát, szervezik az oktatást. és ezt az állam felügyeli. vagy nem felügyeli. és azt, hogy egyénileg szerveződik. tehát nincsenek törvényhatóságok. de azt is jelentheti, hogy mégis csak vannak. ahogyan egy moshava fennhatóságában minden magánkézben van, de tanács eljár feltéve, hogy valaki nem tartja be azt a chartát, amit előzetesen elfogadott a convent. ez lényégében egységállamiság kicsiben, kizárólag magántulajdonra alapozva. és ezt hirdeti petah tikva, ahol a teva központja van. és rishon lezion, ami debrecen testvérvárosa. ott él a fehérorosz születési gelfand borisz nemzetközi sakknagymester.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 13:37:00

@444:

"mert nem keresik a kormányzati kapcsolatokat"

Én soha nem állítottam azt, hogy a "nyugaton" nem létezik crony capitalism (haveri kapitalizmus), vagy ne létezne rent seeking (járadékvadászat). Persze, hogy léteznek; és ezeket kritizálja is a klasszikus liberalizmus. De az, hogy ezek léteznek a "nyugaton" nem legitimálja azt, hogy ezek léteznek Mo-n is: Mészáros Lőrinc tevékenységei nem lesznek inkább legitimek attól, hogy a "nyugaton" is vannak olyanok, akik hasonló módon operálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 13:40:53

@444:

"de ez több mindent jelenthet."

Nem: az állami "felügyelet" _bármilyen formája_ (valamilyen mértékű) szocializmust jelent.

2018.07.29. 13:45:16

@neoteny:
a klasszikus liberalizmus magyar változatából indulok ki. és az nem volt államellenes.

2018.07.29. 13:59:38

@neoteny:
az adidas ceo rorsted úr és mészáros lőrinc között a különbség az, hogy előbbi elvégezte bosztonban a hardvard üzleti iskoláját. de mindkettő rendelkezik kormányzati kapcsolatokkal. legfeljebb az egyik esetben ez nyíltabb.

a kocsma népe megfejti rosted úr feleségének származását. mert hogy a konteó, hogy van egy nőágon szerveződő zsidóság. és ehhez kapcsolódó családok az amerikai demokraták. ahol a lányok össze vannak házasítva a keresztény férfiakkal. vagy a gyerekek homoszexuálisok. ezek a családok nagyon nyitottak. és van egy tradicionális férfiágon szerveződő zsidóság. ők az izraeliták.

de ugye ezt nem tudjuk. ez sem. viszont a kocsma népe megfejti.

ijontichy 2018.07.29. 13:59:54

@444: "az adidas elnök jelenlegi dán elnök vezérigazgatója az oracle, a compaq, és a hp képviselője volt"
Mint azt a fityisz nevű maffiapárt egykori markecingesének (RIP) elhíresült mondásából tudjuk: "nincs különbség a politika és a mosópor eladása között". Akkor mi bajod van ezzel? Elvégre itt a legfőbb szakértőtől való a megerősítés.
Az az (egyik) baj a magyarokkal, hogy sose a saját portájukon kezdenek söprögetni. Mo-on még a modern közigazgatás alapjainak lerakása is a Bach-huszárokkal kezdődött. Nemzetközi piaci mércével sikeres, tisztán magyar cégmenedzsment Mo-on ritka, mint a fehér holló. Ez csak akkor fog megváltozni, ha a magyar társadalom kinő abból a félfeudalista-provinciális állapotából, amiben leledzik. De hát épp ezt akadályozzák tűzzel-vassal a vitya vezette komcsyk immár húsz éve.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 14:02:57

@444:

"a klasszikus liberalizmus magyar változatából indulok ki. és az nem volt államellenes."

Amennyiben nem (volt) államellenes, annyiban nem is klasszikus liberalizmus. A klasszikus liberalizmus egyedül a magántulajdon (beleértve az életet és a testi integritást) védelmét tekinti legitim állami feladatnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 14:04:43

@444:

"az adidas ceo rorsted úr és mészáros lőrinc között a különbség az, hogy előbbi elvégezte bosztonban a hardvard üzleti iskoláját. de mindkettő rendelkezik kormányzati kapcsolatokkal."

Én soha nem állítottam azt, hogy a "nyugaton" nem létezik crony capitalism (haveri kapitalizmus), vagy ne létezne rent seeking (járadékvadászat). Persze, hogy léteznek; és ezeket kritizálja is a klasszikus liberalizmus. De az, hogy ezek léteznek a "nyugaton" nem legitimálja azt, hogy ezek léteznek Mo-n is: Mészáros Lőrinc tevékenységei nem lesznek inkább legitimek attól, hogy a "nyugaton" is vannak olyanok, akik hasonló módon operálnak.

2018.07.29. 18:23:41

@ijontichy:
ez egy rendszer. csak nyugaton az ügyes üzletemberek választják ki a politikusokat. az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat. keleten a politikusok jelölnek bizottsági tagokat. ebben a kerekasztal társaságban rorsted úr együtt ül hernádi úrral, aki a mol vezérigazgatója. aki az ellenzék szerint keleties oligarcha. nyugati oligopóliumok vezetőivel együtt hozzák a döntéseket. illetve nekik is diktál egy pénzügyi csoport. akiknek a könyvelőik. és biztosítják a százcsillió eurós hitelt a mérnököknek. a management fee elég magas. de a világvállalatokat elvezetni nem kis felelősség. ezt a terhet nem képes akárki viselni. a mérnökök kiadják a munkautasításokat a melósoknak. és így készülnek az olcsó tömegtermékek. ez a globális kapitalizmus. de ennek már kevés köze van a klasszikus szabad piachoz.

Janossz 2018.07.29. 18:38:21

@444: "ez egy rendszer. csak nyugaton az ügyes üzletemberek választják ki a politikusokat."
Nálunk meg a politikusok nevezik ki az ügyes üzletembereket. Lehetőleg gyerek/ifjúkori cimborákből. És?

2018.07.29. 19:00:40

@neoteny:
klasszikus liberalizmus egységes belső piacon valósítható meg. ott ahol a gazdasági társaságok szabadságjogai egyenlőek. ez megvalósulhat kapitalista viszonyok között is. de kommunitárius viszonyok között is, ahol a társadalom tagjai viszonylagos egyenlőségben, egyenlő viszonyok között élnek. ezért a skandinávok a klasszikus liberalizmust magas újraelosztási ráta mellett képzelik el. de magyarországon nem az északi típusú szociálliberális gondolat valósult meg, hanem kommunisták azt mondták, hogy egy kisbirtokod, kisüzemet, kisüzleted se lehet. és ezek zsidó kommunisták voltak. ugyanezek a családok kötődtek az amerikai demokrata párthoz és lettek überkapitalisták. a republikánusok és ez európai néppárt asszisztálásával és az izraeliták verik szét őket. orosz segédlettel. csak sokkal lágyabban. ez egy nagyjából 10 éves átmenet. putyin ezt 1 év alatt lerendezte volna. orbán tusványoson azt mondja, hogy szeptembertől új világot teremt. a kultúrharc folytatódik. nem elég elzavarni a ceu-t, vissza vágni az mta költségvetését, szét kell verni az elte bölcsészkarát és meg kell tizedelnie a bme-t. egy fickó könnyes szemekkel előadja, hogy neki milyen nagy boldogság, hogy az egyik hallgatója amerikában mérnök. és onnan küldött egy képeslapot, hogy köszönöm tanár úr, tízszer annyit keresek, mint a magyar átlag. és annak köszönhetem, hogy öntől tanultam áramlástant. és ezt hasznosítom az amerikai autóiparban. és az előadó majdnem sír.

egy ruszki egyetemen úgy basznák ki, hogy ezek után sehol sem kapna állást. emigrálhatna. ezt tanulmányi szerződésekkel szabályozni. na de ekkor jött egy szabad bölcsész társaság a ceu-ról, hogy korlátozzák a szabadságot. persze, hogy korlátozzák. állami egyetem elszedi a pénzt sanyitól és edittől, de ugye ők a választók, az ő érdeküket figyelembe véve kell a műegyetemet, vagy a magyar tudományos akadémiát fenntartani.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 19:09:09

@444:

"az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat."

Igen, igen, de hol és mikor szavaznak erről? Mert az European Round Table of Industrialists valami 50 tagból áll: valószínűtlen, hogy ők mindannyian mindig teljes konszenzusban vannak arra vonatkozóan, hogy kik vezessék az államokat. Valamilyen módszerrel nekik is dönteniük kell egymás között.

2018.07.29. 19:17:25

@Janossz:
franciaországban a média megcsinálja macron-t szinte a semmiből azért, hogy nehogy marine le pen nyerjen. a túlzott nacionalizmus nehogy szétverje a jólétet. a nyugaton nagykoalíciókat hoznak létre. wilders pártja ellen hollandiában. az afd ellen a németek. a keleties változatban kvázi egypártrendszerek szerveződnek. de ez nem megy máshogy. másképp nem lehet szétverni az amerikanizmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 19:23:54

@444:

"klasszikus liberalizmus egységes belső piacon valósítható meg."

Ez csak a te nihilista-posztmodernista bullshit narratívád.

"korlátozzák a szabadságot. persze, hogy korlátozzák. állami egyetem elszedi a pénzt sanyitól és edittől, de ugye ők a választók, az ő érdeküket figyelembe véve kell a műegyetemet, vagy a magyar tudományos akadémiát fenntartani."

Először is: nem az állami egyetem szedi el a pénzt az adófizetőktől, hanem az állam ill. annak a mindenkori gyakorlati megvalósulása, a kormányzat.

Másodszor: nem csak Sanyi és Edit a választók, hanem még vagy 8.3 millió másik polgár (vagy 5.7 millió, ha az áprilisi választásokat vesszük). És mivel ennyi választó érdekei nem eshetnek egybe, a kormányzat soha nem képes az ő érdeküket figyelembe véve fenntartani sem a BME-t, sem az MTA-t (még ha akarnák sem).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 19:28:44

@444:

"franciaországban a média megcsinálja macron-t szinte a semmiből azért, hogy nehogy marine le pen nyerjen."

Ez hogy' passzol össze azzal a korábbi állításoddal, hogy "az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat"? Semmi kifogásom sincs egy zamatos összeesküvéselmélet ellen (a paranoidoknak is vannak ellenségeik), de ha lúd, legyen kövér: tessék szépen, részletekbe menően kifejteni azt, hogy hogyan működik az összeesküvés.

2018.07.29. 19:49:56

@neoteny:
a konteó az, hogy megmondják nekik, hogy kiket jelöljenek. tehát nem arról van szó, hogy rorsted úr a sportot képviseli azt mondja, hogy legyenek sportos, vagy a sportot kedvelő politikusok, akik a kampányban adidas tréningruhában futkároznak. elvben ez lenne rorsted urat a klasszikus marketinges észjárás vezetné. a henkel vezetője azt mondaná, hogy inkább egy háziasszony legyen, aki mosogat. hanem megmondják, hogy most nyomjanak még pénzt, vagy ne nyomjanak. kiket nevezzenek ki a független jegybankok élére. csak ugye európában 28 tagállam 28 féle politikával áll elő. mert a helyi társadalmaknak is meg kell felelni. és 28 kulturális elitnek. íróknak, újságíróknak. és ebből próbálnak létrehozni egy európai egyesült államokat. de ezt juncker se hozta létre. orbán azt mondja, hogy lényegében mindegy, hogy ki áll oda. európa népei nem akarnak egy amerikai típusú egységállamot, sem amerikai típusú föderalizmust.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 19:58:04

@444:

"a konteó az, hogy megmondják nekik, hogy kiket jelöljenek. [...] hanem megmondják, hogy most nyomjanak még pénzt, vagy ne nyomjanak. kiket nevezzenek ki a független jegybankok élére."

Ez így túlságosan elnagyolt: kik mondják meg kiknek? Ugye azt írtad, hogy "az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat". Azt még nem fejtetted ki, hogy milyen döntési mechanizmus működik az European Round Table of Industrialists kb. 50 tagja között. Vagy nekik is megmondják, hogy mit mondjanak? De kik? És azok között milyen döntési mechnanizmusok működnek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 20:01:13

@444:

"orbán azt mondja, hogy [...] európa népei nem akarnak"

Úgy tűnik, hogy Orbán úgy van az európai népekkel, mint te a magyarral: pontosan tudja mindig azt, hogy ők mit akarnak, mint ahogy te is pontosan tudod mindig, hogy mit akar a magyarok túlnyomó többsége.

2018.07.29. 20:03:25

@neoteny:
ha a kereskedelmi bankok a független jegybankokkal szinte bármennyi pénzt teremthetnek, akkor ugye bármit elérhetnek, ami pénzzel elérhető. és az az államkapitalista deal az volt, hogy a pénzteremtés legyen piaci, de a jogrend maradjon meg államok irányításában arról szabadon dönthessen a nép. és a jogvitában az igazságszolgáltatás legyen független. tehát ne szolgálja se az államot, se a piacot. a tudomány intézményei is legyenek függetlenek. az egyesült nemzetek igyekezzen elkerülni a háborúkat. a népszövetségbe szerveződő egyházak szolgálják az emberiséget. akárcsak a világias értelmiség. nagyjából ez a két háború utáni nyugatos étosz. és ez térde kényszerítette a szovjetuniót. de ezek után az egyesült államok értelmetlen háborúk sorozatát indította el. és ez érte el ukrajnát. és magyarországot fenyegetik, hogy sötét erők uralják. néhány családot kibasznánk a főhatalomból. erről van szó. ehhez a népnek tán csak joga van?

2018.07.29. 20:06:53

@neoteny:
orbán erről gondol valamit. és a választási eredmények ismeretében ő gondolja leginkább azt, amit a köznép. az aktív korúak döntő többsége fideszre és a jobbikra szavaz. vagy független. leszámítva budapestet ahol ez a játszma nem dőlt el. ott a népesség nagyjából fele balliberális.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 20:14:21

@444:

"orbán erről gondol valamit. és a választási eredmények ismeretében ő gondolja leginkább azt, amit a köznép."

Először is: a választási eredmények ismeretében legfeljebb a "köznép" felének gondolatait ismeri/tudja.

Másodszor: te explicit módon azt állítottad, hogy Orbán az európai népek akaratát ismeri/tudja. De ez csak egy feltételezés a részedről -- éppúgy, mint ahogy rendszeresen feltételezed azt, hogy te ismered/tudod azt, hogy mi a magyarok túlnyomó többségének álláspontja különféle kérdésekben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 20:21:56

@444:

"ha a kereskedelmi bankok a független jegybankokkal szinte bármennyi pénzt teremthetnek, akkor ugye bármit elérhetnek, ami pénzzel elérhető."

Tévedés; a pénzteremtésnek van egy nagyon súlyos következménye: az infláció. Ha bármit el lehetne érni a pénzteremtéssel, akkor pl. Venezuela már mindent elért volna: hiszen ott teremtenek pénzt orrba-szájba. De ahelyett, hogy mindent elértek volna, sikerült jól lepukkasztani a gazdaságukat. Így hát a tézisednek már az első lépése hibás: próbálkozz újra.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 20:29:39

@444:

"a jogrend maradjon meg államok irányításában arról szabadon dönthessen a nép"

No de hát épp' most fejtegeted azt, hogy az államok vezetéséről nem a népek döntenek, hanem pl. Európában "az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat". Vagy azt mondod, hogy ez csak 1983 óta, az ERT létrehozása óta van így? Hogy azelőtt szabadon választották meg a népek az államaik vezetőit?

2018.07.29. 21:01:34

@neoteny:
nem az ert mondja meg, hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések befolyásolják a jelöltállítást. ez az amerikanizmus.

2018.07.29. 21:28:13

@neoteny:
magyarországon orbán viktor választotta ki mészáros lőrincet és nem fordítva. nem mészáros kegyeiből lett miniszterelnök orbán. ez ugye nyilvánvaló. és amikor spéder azt gondolta, hogy ez fordítva van, akkor rövid úton elintézték. simicska esetén nem volt ennyire egyértelmű a helyzet. de végül orbán körei bizonyultak erősebbnek. csak ugye erre lehet mondani, hogy ez egy keleties oligarchikus, autokratikus, autoriter politikai rendszer. orbán azt mondja, hogy ez illiberális demokrácia. a nyugati világ oligopol és liberális nem-demokrácia. mert hogy a nép nem azt gondolja, amit a vezető értelmiség. hanem őket a pénzhatalom választja ki. és ezzel szemben magyarországon egy félig államosított bankrendszer biztosítja a gazdasági szabadságot. na jó, egyeseknek egy kicsit többet. de azzal újrapozícionálják a médiavállalatokat, megteremtik a civil összefogást, és lényegében mészáros lőrinc is egy filantróp, csak az ellenoldalon.

2018.07.29. 21:56:59

@neoteny:
az oligarchia ugye azt jelenti kevés uralkodó van. olig- görögül azt jelenti kevés. magyarul alig. ami egy magyar szó. az al gyökből lett képezve. ami ugye kisebbet, kevesebbet jelent. görögül olig- előtag. az miből lett képezve? ennek az etimológiája ismeretlen eredetű az archos ugye görögül a ruler, az arch íjat, meghajlást jelent. mi köze lenne ennek az eurázsiai íjfeszítő népekhez és a hun-magyar törzsszövetséghez?

2018.07.29. 21:59:01

illetve elődeihez.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 21:59:55

@444:

"nem az ert mondja meg, hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések befolyásolják a jelöltállítást."

Nem? Pedig korábban ezt írtad:

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 22:01:04

@444:

"nem az ert mondja meg, hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések befolyásolják a jelöltállítást."

Nem? Pedig korábban ezt írtad:

"az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat."

Már megint bebuktál a nihilista-posztmodernista narratíváddal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 22:06:36

@444:

"magyarországon"

Csak épp' te az _államokról_ tettél állítást, nem csak Mo-ról:

"a jogrend maradjon meg államok irányításában arról szabadon dönthessen a nép"

No de hát épp' most fejtegeted azt, hogy az államok vezetéséről nem a népek döntenek, hanem pl. Európában "az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat".

2018.07.29. 22:08:34

@neoteny:
tehát ez egy kultúrharc. az, hogy a magyar hét és a görög hepta esetlegesen mégis összefügghet. ugye azt kell bizonygatni, hogy a magyar része a páneurópai műveltségnek. persze értem, hogy ez egy kicsit mindig politika, hogy mibe mit magyarázunk bele. az autokrata szóban a kratosz jelentése: strength, power, dominion. mi köze van a magyar akarat szóhoz? mégis mi?

2018.07.29. 22:09:23

@neoteny:
többek között az ert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 22:12:26

@444:

"többek között az ert."

Csak te nem ezt írtad korábban, hanem azt, hogy

"az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat."

Már megint bebuktál a nihilista-posztmodernista narratíváddal.

2018.07.29. 22:31:16

@neoteny:
az ancien régime helyett nem lehet azt mondani, hogy a régi rezsim vagy rendszert. mert úgy regere emlékezte a régi rendre. és az ancien és az ősi szavaknak természetesen semmi közük egymáshoz. középfranciában úgy mondták: auncyen. vagy akár annak, hogy old és ó, ódon.

ijontichy 2018.07.29. 22:42:07

@444: "csak nyugaton az ügyes üzletemberek választják ki a politikusokat"
Ezért aztán jobban is működnek. Ki hallott már olyat, hogy egy self-made politikusban meg lehessen bízni... oh wait! ;-) Na meg is van az eredménye.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 22:44:35

@444:

Ez megint csak a motte and bailey ( rationalwiki.org/wiki/Motte_and_bailey ) technikával próbálkozás volt tőled:

Először azt állítottad, hogy

1) "az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat."

Aztán amikor ez az állításod kritizálva lett, akkor módosítottad az állításodat:

2) "nem az ert mondja meg, hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések befolyásolják a jelöltállítást."

Vagyis feladtad az eredeti állításodban elfoglalt mindkét álláspontodat: _nem egyedül_ az ERT mondja meg ("hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések"), és _nem_ azt "mondja meg, hogy kik vezessék az államokat", hanem "befolyásolják a jelöltállítást".

2018.07.29. 22:51:09

@neoteny:
a round kapcsán egy kérdés. mi a rad és a wheel között a kapcsolat? mindkettő ugye kereket jelent. sanyi szerint ez abból lett, hogy szekér alapja az volt, hogy forgott rúd és vele a kerék. ebből lett a rad és a wheel.

a rad nem lehetett a forgó rúd. nem? és angolul a rúd az ugye rod. sanyi ezt nem tudja. de megfejti. az oxfordiak szerint az óangol rodd, ónorvég rudda eredete ismeretlen. az angol with (vele) óangol változatban még wiþ. nem dével, hanem esszel ejtették. visz. persze ez a vele, vagy a rúd végén forgott a kerék lehet belemagyarázás. de közép angolban még whele. óangolban hweol, hweogol.

hogy függ össze a rad/rod és a wheel?

2018.07.29. 22:52:29

@neoteny:
igen ez egy motte and baliey érvelés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 22:57:41

@444:

"a round kapcsán egy kérdés."

A te adóidból is közfinanszírozzák a MTA-t: tedd fel az ilyen kérdéseidet nekik. Ha pedig nem akarják megválaszolni, mert kripli, kretén, fasiszta módszernek tartják a népi etimológiát, lobbizd a nemzeti kormányt, hogy Palkovics ne adjon az akadémikusoknak pénzt addig, amíg azok a téged mint adófizetőt megillető tisztelettel nem kezelik a kérdéseidet. Aztán kérdezd meg a történész akadémikusokat is arról, hogy mi a véleményük a luxori műkőről. És ha lesöprik a kérdésedet, akkor mondd meg Palkovicsnak, hogy ő is söpörje le a történészek közfinanszírozását is, ne csak a hazaáruló finnugrász nyelvészekét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 23:02:33

@444:

Igen: a combination of bait-and-switch and equivocation; a fallacious argument style.

2018.07.29. 23:13:30

@neoteny:
ez egy kultúrharc. arról szól, hogy vannak a finnegánok, akkor dekonstruálták a magyart. és rekonstruálják. és most azt mondják, hogy eszterházy pétert vagy parti nagy lajost vágják szemétre. mert hogy a magyart illesszük be az páneurópai kultúrkörbe. és persze parti nagy lajost lefordították annyi nyelvre. radnóti miklós antirasszista díjjal ki se tüntették. csak a závada palit.

ez a sztori arról szól, hogy a radnóti antirasszista díj kitüntettjeit a mainstream közéletből és a kultúrából nagyrészt kiszorítják a "rasszisták".
hu.wikipedia.org/wiki/Radn%C3%B3ti_Mikl%C3%B3s_antirasszista_d%C3%ADj
presser pici bácsi felléphet panyolán a csík zenekarral.

ez a magyar kultúráról, illetve részben a kulturálatlanságról szól. ehhez kell a konteó, hogy az atlanti és transzatlanti világban pénzemberek beleszólnak a nagyvállalatok vezetésébe és a nyugati nagyhatalmak politikai vezetésébe. persze, hogy beleszólnak. az adidas élén rorsted úr nem cipész, mint adi dassler volt, vagy rudi. akik nem mellékesen a náci párt tagjai is voltak. ezért ha egy amerikából jött dánt kineveznek a vállalat élére, akkor levethetik a náci billogot. a német mérnökök ügyes üzletembereknek alávetve szorgoskodnak. csak aztán be náculjanak. hadd vezesse már a mercedes-t egy szegény kis török. az úgy olyan nemzetközi. orbán azt mondja, hogy vegyétek vissza az országotokat.

2018.07.29. 23:25:22

@neoteny:
sanyi kőműves haverja kint járt egyiptomban. megnézte. szerinte a szfinx mészkőtömbjét körbezsaluzták, kiöntötték és utólag megfaragták. szerinte luxor: műkő. megnézte. ő szakember. ezt megmondja. csak az asszony olyan kövér, hogy alig akart vele lábra állni egy kisebb teve, amire felmászott. így szakértik meg a kocsmában. lehet igazuk? miért ne lehetne. persze nyilván az egyiptológusok se teljesen hülyék.

erről a kérdésről összesen hányan döntenek? legfeljebb néhány tucat ember. és szerintük a kőtömbök nem lehetnek öntve. hanem hozták valahonnan. de hogy honnan hozták és hogyan vitték oda azt nem tudják megmondani. és nekik van igazuk, mert ők nem tudják megmondani, de ők az egyiptológusok és nem sanyi kőműves haverja és a kövér felesége. és az egyiptomi kormánynak is jobb, hogy van ez a rejtély.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 23:26:21

@444:

"ez egy kultúrharc."

Hát harcolj.

"ehhez kell a konteó, hogy az atlanti és transzatlanti világban pénzemberek beleszólnak a nagyvállalatok vezetésébe és a nyugati nagyhatalmak politikai vezetésébe. persze, hogy beleszólnak."

Csak épp' te nem azt állítottad, hogy pénzemberek beleszólnak a nyugati nagyhatalmak politikai vezetésébe, hanem azt, hogy "az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat".

Aztán amikor ez az állításod kritizálva lett, akkor módosítottad az állításodat:

"nem az ert mondja meg, hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések befolyásolják a jelöltállítást."

Vagyis feladtad az eredeti állításodban elfoglalt mindkét álláspontodat: _nem egyedül_ az ERT mondja meg ("hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések"), és _nem_ azt "mondja meg, hogy kik vezessék az államokat", hanem "befolyásolják a jelöltállítást".

Ismét a motte and bailey technika alkalmazásával próbálkoztál; az pedig a combination of bait-and-switch and equivocation; a fallacious argument style.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 23:28:27

@444:

"lehet igazuk? miért ne lehetne."

Lehet az, hogy nincs igazuk? Miért ne lehetne?

2018.07.29. 23:28:28

@neoteny:
így van. ez egy motte and bailey technika, az pedig a combination of bait-and-switch and equivocation; a fallacious argument style.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.29. 23:34:37

@444:

Így van; és ezeknek a hamis érveléstechnikai eszközöknek az általad történő használata hamissá (érvénytelenné) teszik az állításaidat ill. érveléseidet.

2018.07.29. 23:46:49

@neoteny:
így van. lehet, hogy nincs igazuk. de a politikában már jól hangzó féligazságok elegendőek a választási győzelemhez. sanyi kőműves haverja géza. na most neki rögtön az ugrott be, hogy gíza nem egyiptomi névrokonáról van elnevezve? géza a kőműves. meg ugye a halottakat is gézbe tekerték. nem lehet, hogy ezek így összefüggnek. de lehet. és az is lehet, hogy nem. ezeket mégis ki dönti el? az uralkodó kulturális elit. orbán azt mondja, hogy ezt szeptembertől lecserélik. mert szerinte őt erre hatalmazta fel a nép.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 00:02:16

@444:

"de a politikában már jól hangzó féligazságok elegendőek a választási győzelemhez."

Így van: amiből belátható, hogy szó sincs semmiféle a magyarok oldalára állásról, hanem parasztvakítás folyik.

"ezeket mégis ki dönti el? az uralkodó kulturális elit."

A Magyar Tudományos Akadémiát a nemzet a magyar nyelv ápolására, a tudomány szolgálatára hozta létre.

"orbán azt mondja, hogy ezt szeptembertől lecserélik. mert szerinte őt erre hatalmazta fel a nép."

Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát.

morph on deer 2018.07.30. 00:31:57

“...de erre a progresszívoknak -- lásd a mai beszédére éppen most is születő reakciókat -- a gúny és a röhögés a válaszuk.”

Ami egy adekvát válasz, akárhonnan nézem is. És ahogy én látom, ez nem része semmiféle stratégiának, - olyasmi már rég nincsen.
Kérdés, hogy volt-e igazából, vagy úgy egyáltalán...

Egy valami azért biztosnak látszik: kulturharchoz azért kultura sem ártana, már csak a ‘cél’ azaz az ‘ellenség’ felismerése céljából is.
Mert anélkül legfeljebb csak úgy általában a kultura ellen lehet harcolni ahogy erre volt is már pár példa az utóbbi időben...

Ami igaz, igaz: ha elpusztítjuk ‘a’ kulturát, akkor a liberális irányultságú kulturával sem lesz gond, míg az “illiberális” változat hiánya fel sem fog tűnni senkinek, igazi win-win, orbán módra!

Én személy szerint kétlem, hogy pártok valaha is képesek lesznek bármit is elérni racionális érvek mentén egy olyan közegben, amelyik a focipályák “kulturája” alapján csak “hazai” és “idegen” csoportokban képes gondolkodni, minden további distinkciót mellőzve. A szurkolótáborokon belül meg már annyira érdektelenek az árnyalatok, amennyire csak lehet.
Innentôl ketdve már teljesen mindegy, hogy valójában mi is a párt programja, vagy mondjuk erkölcsi normarendszere, az egyetlen kérdés az, hogy melyik oldalon üvöltesz a gólnál.

Meg merem kockáztatni, - anélkül, hogy a valós helyzetről bármiféle információm lenne, - hogy a blognak nagyobb hatása van, mint a pártpolitizálásnak.
Abban pedig még biztosabb vagyok, hogy az élet egyre inkább a pártokon kívül zajlik, - mármint az orbán-mentes oldalon, - és ha valaha valami is el fogja söpörni ezt a gyalázatos bagázst, az garantáltan nem egy párt lesz!
Sőt, még csak nem is pártok..!

Annak ugyanis csak normális országban lenne esélye, itt nem.

2018.07.30. 00:50:18

@neoteny:
így van. az mta azt mondja, hogy oligarcha kifejezésben a görög olig- (kevés) és a magyar alig szavak nem függnek össze. délosz az nem lehet déli. de miért ne lehetne? mert a magyar nyelv finnugor eredetű. és ekkoriban az ősmagyarok a finnugor őshazában éltek. mire az ellentábor azt mondja, hogy de nem, mert a szkíták és a pártusok a görögök szomszédai voltak. és magyar-görög szó párhuzamoknak se szeri se száma. mondjuk a leszármazott nepos. az véletlen nem a nép? romans nyelven nev, neiv. na de mi köze lenne már a leszármazásnak ahhoz, hogy nép és név? mégis micsoda? semmi feltéve, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. ki dönti ezeket el. az uralkodó tudományos elit. a magyar tudományos akadémia dönti el. és ezek nyilván alapjaiban határozzák meg a nép önképét, vagy a magyar közoktatást.

pléh professzor, aki világhírű nyelvész, pszichológus, idegtudós, agykutató, az orbán kormány oktatáspolitikájának kritikusa azt mondja, hogy ez népi etimológia, aminek semmiféle tudományos alapja nincs. de amit az mta állít annak mi a tudományos alapja? a magyar nyelvhasználók 99%-a hülye, abszolút nem ismeri a nyelvet, csak pléh professzor. ő egy "világhírű" nyelvész, pszichológus, idegtudós, agykutató. csak jobban tudja. lehet. de őt is valakivel szemben nevezték ki interdiszciplinaritás főpappá. az kicsit politika is, hogy a népos és a nép szó összefüggjön, vagy sem. ha a magyar népet el akarják választani a görög-latin kultúrától, akkor nyilván ne függjön össze. ha nem akarják elválasztani, akkor függjön össze.

de ha én politikus lennék, akkor nem azt mondanám, amit orbán körei. kirakjuk ezeket, mint macskát szarni. hanem azt, hogy pléh professzor itt vannak a jobboldalról kicsit dühösek. ő a pszichológus. csendesítse le őket, egyezzenek ki valamiben. de úgy, hogy nincs hatalmi helyzetben. tehát nem mondhatja azt, amit a katedráról. a katedra, a katedrális ugye a vallással függ össze. és azt most nem ő diktálja. lovász lászló megírhatja az alapkutatási kiskátét. de azok ugyebár vallási kérdés-felelet. a vita az állami intézményekkel kapcsolatban az vallásról folyik. az államvalláról. arról, hogy folyó és follow összefüggjenek-e.

- duplagondol 2018.07.30. 00:57:35

B. P.-nek 'balliberálisnak' mondott elittel kapcsolatos véleményével egyetértek - míg a történelmi értékelésével, mint ahogy általában, nem. Nem ez volt a "legmagyarabb magyar világnézet" legkorábban Rákóczi, a testőrírók, aztán a reformkori nagy nemzedék, Petőfi, Ady, Bartók, József Attila, a népiek és az urbánusok szemében. Nem ez mozgatott meg embereket '48-ban és '56-ban, hanem a változtatás, az előrejutás reménye. Még a jobbágy sem volt akként jobbágy, ahogy manapság a fogalmat emlegetik - sokfelé nagyon is kiállt az érdekeiért.

Máshol meg nem. A szabadságharcok után érdekből vagy kényszerből sok volt a megalkuvó is. Sok volt mindenkor a kuruc és sok a labanc, sok a betyár és sok a pandúr. Ahogy ma is az ország választóinak fele nem áll Orbán mögött. Ebből bármi kijöhet a jövőben és annak az ellenkezője is. Ha B. P. másként látja, akkor ritkásan se írjon posztokat. Egyáltalán ne írjon, csupán csak logikai alapon ne, hiszen a javító szándék, ha van, nem állna meg a lábán.

2018.07.30. 01:40:14

@morph on deer:
van két brancs. ahhoz, hogy legalább részben értelmes közélet legyen az egyiket ki kell baszni. melyiket basszuk ki? ez a kérdés. erről a nép vidéken döntött. határon túl már régen. most már csak a fővárostól várja a megerősítést. a józan belátást. ilyen egyszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 01:41:59

@444:

"ki dönti ezeket el. az uralkodó tudományos elit. a magyar tudományos akadémia dönti el."

Így van:

A Magyar Tudományos Akadémiát a nemzet a magyar nyelv ápolására, a tudomány szolgálatára hozta létre.

Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak.

Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát.

"a magyar nyelvhasználók 99%-a hülye, abszolút nem ismeri a nyelvet"

Ez ismét egy nihilista-posztmodernista narratíva: valamilyen eszköz használói ismerhetik az eszköz _használatát_ anélkül, hogy bármilyen mértékű ismereteik lennének az eszköz _működéséről_.

Az autóvezetők (autót használók) túlnyomó részének halvány fogalma sincs a hőerőgépek fizikájáról vagy az ECU-k működéséről, mégis képesek (többé-kevésbé jól) autót vezetni (használni). És az, hogy halvány fogalmuk sincs, nem teszi őket hülyévé, mindössze tudatlanná. Hülye az, akinek az IQ-ja olyan alacsony (70 alatti?), hogy képtelen tudást megszerezni _és_ alkalmazni is azt. Az átlag autóvezetőnek meg lehet tanítani a hőerőgépek fizikájának valamilyen részét; szintúgy meg lehet tanítani az ECU-k működésének valamilyen részét -- feltéve, hogy motiváltak ezek megtanulására. De ahhoz, hogy effektíven használják az autót, nincs szükségük ilyen motivációra; ezért nem is tanulnak meg semmit a hőerőgépek fizikájáról és/vagy az ECU-k működéséről.

Sőt valaki lehet kiváló/sikeres autóversenyző anélkül, hogy csak egy töredékét is tudná annak, amit a motortervező mérnök tud a versenyautója motorjáról. És viszont: a motortervező mérnök tudhat sokkal többet a versenyautó motorjáról mint az autóversenyző, mégsem képes még csak megközelíteni sem az autóversenyzőt a versenypályán. Mégsem tartja egyikük sem hülyének a másikat.

Így hát az csak a te nihilista-posztmodernista süket vakered, hogy Pléh professzor vagy bármelyik más nyelvész azt mondaná, hogy a magyar nyelvhasználók 99%-a hülye és abszolút nem ismeri a nyelvet. Az viszont igaz, hogy a magyar nyelvhasználók 99%-a nem végzett nyelvészeti és/vagy neurolingvisztikai tanulmányokat és így halvány fogalma sincs az ezen tudományágakban felmerülő kérdésekről ill. a kérdések megválaszolására alkalmazott (tudományos) módszerekről. Mert nincs semmi motivációjuk arra, hogy elsajátítsák ezeket az ismereteket: ők úgy gondolják, hogy eléggé ismerik az anyanyelvüket ahhoz, hogy számukra kielégítően képesek legyenek használni azt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 02:05:01

@444:

"van két brancs. ahhoz, hogy legalább részben értelmes közélet legyen az egyiket ki kell baszni."

A _Highlander_ nem egy politikafilozófiai dokumentumfilm, hanem egy fantasy akció- és kalandfilm.

trtr 2018.07.30. 03:29:09

@444: Érdekes amit itt is összehoztok, ha szépen kérem leírnátok nekem magyarul, hogy mi a bánat az a motte and bailey érvelés. Ha még egy példát is mondtok rá még hálásabb leszek.

trtr 2018.07.30. 03:35:09

@neoteny: A highlander maga az evolúció. És így mindennek a célja.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.07.30. 06:28:30

Az ellenzék pont úgy dobta be a törülközőt, mint te is.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2018.07.30. 06:39:02

@HaFr:
"a Fidesz; ha nem esik szét előbb, legyőzni vélhetően csak egy baloldali populista erő fogja. Az meg erősen kérdéses, hogy ez megérné-e."

A fidesz tartós uralmának kulcsa éppen az, hogy a középosztálynak minden jobb, mint egy baloldali polulizmus. Még Orbán uralma is!
Aki következetes, az beáll a sorba. A maradék meg eljátsza a "szellemi" ellenállót.
Valójában tehát nem A NÉP jobbágyi lelkületű, hanem a középosztály dzsentriskedik, inkluzíve a "középjobb modernizáció" híveivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 06:47:45

@trtr:

Az evolúciónak nincs célja (külföldiül: az evolúció nem teleologikus).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 07:35:57

@444:

"azt mondanám [...] pléh professzor itt vannak a jobboldalról kicsit dühösek. ő a pszichológus. csendesítse le őket"

Összekevered a pszichológust a pszichiáterrel: az előbbi nem csendesít senkit, az utóbbi meg úgy csendesít, hogy beinjekciózza a pszichózisban szenvedőket klórpromazinnal.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 08:18:55

@trtr:

"a motte and bailey érvelés"

Nagyjából: motte -> vár, bailey -> város. A vár könnyen védhető, a város nehezen, vagy egyáltalán nem.

Valaki tesz egy nehezen, vagy egyáltalán nem védhető állítást ("az european round table of industrialists mondja meg, hogy kik vezessék az államokat"): ezzel a "városban van".

Valaki más megtámadja ezt az állítást (a "várost"); erre az állítást tevő nem az eredeti állítást próbálja meg védeni (mert az nehéz vagy lehetetlen), hanem "visszavonul a (könnyen védhető) várba": "nem az ert mondja meg, hanem az ert és ehhez hasonló szerveződések befolyásolják a jelöltállítást". _Ezt_ az állítást már nem támadja az eredeti állítás kritikusa (mert _ez_ az állítás már elfogadható); viszont az állítás tevője úgy viselkedik, mint ha a "vár" megvédésével megvédte volna a "várost" is, mint ha az eredeti állítás kritikusa azzal, hogy elfogadta a módosított állítást érvényesnek elfogadta volna az eredeti állítást is érvényesnek. Aztán egy nap vagy egy hét vagy egy hónap múlva ismét elővezeti az eredeti -- soha meg nem védett -- állítást mint ha mi sem történt volna.

morph on deer 2018.07.30. 08:32:32

@444:
“erről a nép vidéken döntött”

Ez az, hogy a ‘nép’ nem döntött, hanem a szurkolótáborok logikája alapján zúdult az egyik- vagy másik irányba!

Döntéshez gondolkodás, mérlegelés szükséges, szurkolni viszont érzelmi alapon szokás, ez történt itt is.

Ha észérv alapján döntesz, akkor csak az a lényeges kérdés, hogy jól válassz.
Viszont ha ‘szurkoló’ vagy, akkor már az ellenfél legyőzése a fontosabb, amely vérmérséklet és intelligencia függvényében az ellenfél megalázásáig vagy megsemmisítésének vágyáig is elviheti a szurkolót, - aminek már magához a választáshoz semmi köze.

Ami a dolog természetéből adódóan még tosszabb, hogy mivel az egész folyamat érzelmi/indulati síkon zajlik, a döntésben egyáltalán nem játszik szerepet a minőség, azaz nem a valóban jobb “csapat” győzelme a fontos, hanem az “én csapatom” győzelmének szurkolok, - akármi is szólna a másik mellett, ez a kérdés még a mérlegelésig sem jut el, hiszen az a ‘másik’.

Na erről szól a hazai politikai élet, és ezért van hslálracítélve az, aki ‘csak’ normálisan, észérvek alapján, a gondolkodó, értelmes ember reakcióira és értékítéletére számít!
Ilyeneknek itt semmi esélye.

Meg úgy őszintén: mit keresnek az ilyenek egy meccsen..?
:(

2018.07.30. 09:43:17

@neoteny:
a hét és a görög heptá összefüggnek? a héten az ötödik nap péntek. ami ószláv nyelven piatok. és penta. ógörögben pénte (πέντε: "five"). ezzel nem függ össze? az mta szerint nem. mert mi közük lenne magyaroknak a görögökhöz? a népfőiskola szerint az, hogy magyarok őseinek egy része szittya. és ők a görögök szomszédai voltak.

tehát a magyar iskolában a napok neveihez kapcsolódóan mindjárt lehet tanítani a gyerekeket ógörögül számolni. és ószláv nyelven is persze. ezt egy nyelvi osztályban talán érdemes is lenne megtenni. és ugye ez általában kérdés. az, hogy egy gyermek a magyar közoktatásban széles körű általános műveltséget szerezhessen, vagy ne. az mta szerint a magyaroknak semmi közük a görög kultúrához. de ez egy politikai kérdés.

ha nyelvész lennék, akkor azt mondanám, hogy erről döntsön a politika. a nyelvész a szövegemlékek alapján leszámolja a betűket/hangokat. és ez alapján azt mondja pénte (πέντε: five) és a héten az ötödik nap a péntek hasonlóak. ahogyan az ószláv piatok is. aminek a jelentése ötödik. és egyébként a csütörötök hasonlít a szláv négyre. és a hét arra, hogy hepta.

az mta azt mondja, hogy a hét egy finnugor örökség. mert hogy vogul nyelven az set. és az úgy volt, hogy a egy finnugor faluba ahol évezredeken át együtt laktak a magyarok és a finnek csak nem keveredtek betévedt valamilyen iráni, vagy szanszkrit. és az azt mondta sabta. és az ősmagyarok azt mondták, hogy set. de aztán mentek mendegéltek és azt mondták: hét. nagyon valószínű. és mindezt a nyelvből megfejtik. de ez ugye egy hipotézis.

maga formális nyelvészet azt mondja, hogy kérem szépen van hepta és a hét és ezek éppenséggel lehetnek rokonok. ahogyan penta és a péntek is. aztán a politika kezdjen ezzel valamit. a magyar iskolában meddig tartson az általános műveltség. tudja-e az átlag magyar, hogy amikor tíz deka párizsit vásárol, akkor az tízszer tíz gramm párizsi. mert hogy a deka az görög-római kultúrában a tíz. és a decimus latinul tizedik. az érettségi vizsgán elegendő ha tud mondani példákat. ne kelljen mindent megtanulni, amit nyelvtan órán a tanító előad. leszámítva a speciális nyelvi osztályt. mert ott elvárják, hogy a magyar mellett angolszász, latin, görög, szláv nyelveken legalább tízig tessék tudni elszámolni. vagy azt mondani, hogy ez túl sok. egy nyelvet válasszon ki. és azon tanuljon. különféle nyelvi készségű gyerekeknek a politika szabjon műveltségi szinteket. de erre az akadémia mit tud mondani? olyasmit, hogy mondjuk a harmadik osztályos gyerekekből nagyjából minden huszadik játszi könnyedséggel megtanul több nyelven számolni. mert kiváló nyelvi készségekkel rendelkezik. de a kétharmadnak ez azért gondot okoz. és nincs is szükség arra, hogy mindenki az összes nyelven tudja a számokat. néhányat ismerjen. de lehet azt is mondani, hogy egy idegen nyelvet azért mégis csak válasszon ki. és azon tudjon legalább tízig elszámolni. de jó az nekünk, hogy karatézik és japánul elszámol. vagy európai nyelvet azért beszéljen. vagy nyugati nyelvet? vagy az angolt? vagy a németet tegyük kötelezővé, mint az oroszt? ez részben politikai kérdés. és részben közgazdasági. mert ha elég sok gépet adnak alapítványi jelleggel, akkor esetleg előírjuk, hogy skandálják németül a számokat. ez az ára. de ha nem, akkor nem. ezek politikai kérdések. és az is, hogy a magyar iskola milyen mértékben legyen egységes.

tehát mondjuk azt, hogy "ég a napmelegtől a kopár szik sarja / tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta / nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben / nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben" ezt mondjuk a puszták népe tudja. de úgy általában nem muszáj. vagy de muszáj. mert enélkül nem lehet valaki művelt magyar. ez egy politikai kérdés. és az állam megszabja a különféle irodalmi műveltségi szinteket.

erre a filoszemiták azt mondják, hogy ez így nem jó. ne az állam mondja meg. hanem privát oktatási szolgáltatók. és minden iskolához tartozik valamilyen vizsgakövetelmény. de ezeket semmilyen módon nem egységesítik. ilyen a teljesen magánosított oktatás. és a másik véglet, hogy egyetlen tankönyv van mindenből. és mindenki csak azt tanulja. a totális egységállam. vagy legyen valamilyen vegyes rendszer. na de az milyen legyen. ez is politikai kérdés.

na most erre lehet mondani, hogy a 21. században a gyerekek ne tikkadt szöcskenyájról tanuljanak és arról, hogy latinul a decimus a tizedik. az angol tized tithe. és úgy mondják: taɪð. de ugye az óangolban az "th" az þ és ð hang között ingadozott. de erre lehet mondani, hogy ne akard már megfejteni, hogy az állami és az egyházi tized szedésének magyarországon és angliában volt bármiféle kulturális kapcsolata. vagy ha mégis, akkor felejtsük el ezt a sötét keresztény középkort. és kövessük a filoszemiták haladó eszmeiségát. de ez ugye megint csak politikai kérdés. a filoszemitáknak nincs középkori történelmük. a magyaroknak se legyen. pláne a magyar államnemzetnek. ez már azért mégse kellene. ez egy politikai kérdés.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 09:47:59

@444:

"a hét és a görög heptá összefüggnek?"

A te adóidból is közfinanszírozzák a MTA-t: tedd fel az ilyen kérdéseidet nekik. Ha pedig nem akarják megválaszolni, mert kripli, kretén, fasiszta módszernek tartják a népi etimológiát, lobbizd a nemzeti kormányt, hogy Palkovics ne adjon az akadémikusoknak pénzt addig, amíg azok a téged mint adófizetőt megillető tisztelettel nem kezelik a kérdéseidet. Aztán kérdezd meg a történész akadémikusokat is arról, hogy mi a véleményük a luxori műkőről. És ha lesöprik a kérdésedet, akkor mondd meg Palkovicsnak, hogy ő is söpörje le a történészek közfinanszírozását is, ne csak a hazaáruló finnugrász nyelvészekét.

2018.07.30. 10:07:07

@morph on deer:
éppen arról van szó, hogy a balliberálisokkal nincs értelmes magyar közélet. az elmúlt 20-30 évből nem tudsz mondani a szemben álló szekértáborok között egy olyan diskurzust, amiben az értelem nyomai megtalálhatók. az egyik állít valamit, amire a másik azt tagadja. és ez állandósul.

ami azt jelenti logikailag, hogy ha az egyik társaság magyar, akkor a másik nem-magyar. de erre mondhatod azt is, hogy nem, mert az egyik fasiszta és a másik antifasiszta. vagy liberális és illiberális. keresztény és nem-keresztény. vagy akármit. az egyik lekváros derelye, a másik nem-lekváros derelye. sőt nem-lekváros nem-derelye. van két brancs, amelyik az "a" betűben nem tud kiegyezni. értelmes közélethez az egyiknek előzetesen távoznia kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 10:10:51

@444:

"értelmes közélethez az egyiknek előzetesen távoznia kell."

A _Highlander_ nem egy politikafilozófiai dokumentumfilm, hanem egy fantasy akció- és kalandfilm.

gigabursch 2018.07.30. 10:24:59

@morph on deer:
Hmmm....

Hány éves szlogen a "vox populi vox dei"? Ki tudja...
Mert nehogy valaki azzal jöjjön, hogy ez a király meg pápaválasztások "jelszava" volt!

Az emberiség nagytöbbségét mindig is egy - gyakran változó hátterű, célú, érdekeltségű - kisebbség irányítja úgy évezredek óta, hogy arról annyit tesz elé, hogy ő elmondhassa magáról, hogy megalapozottan döntött.

Ennyi...

screpes 2018.07.30. 10:48:22

@444:

nem, legalább három van, és téged kell kibaszni.
(ha kettő lenne, azok mondhatnák, hogy így, vegyesen kell élni.. (mint eddig...).

2018.07.30. 11:40:36

nem kell B-terv.
A-terv kell és már írja orbán, meg az ő értelmes közéletet jelentő trollserege.
vagyis a terv alapja mindig a hatalom(lehetőleg autoriter, regresszív, monolit stb.) hibajegyzéke és bűnlajstroma.
progresszívek az ilyen időkben tudnak olyan fejlesztéseket kitalálni, ami továbblépést jelenthet.
csak túl kell élni eztetet itten.
hajrá focika
meg vizike labdáka.
ja! meg ez is: www.youtube.com/watch?v=WJEYYcdblkw
most ez jön nemzetibe.
a kölcsönös tisztelet jegyében

DrGehaeuse 2018.07.30. 11:45:50

@- duplagondol: Szerintem B.P. az Április 8.-án éppen "legmagyarabb magyar világnézet"-ként eladható politikai termékre gondolt. Sajnos abban igaza van, hogy ezt orv-bán csapata (takonyárpi-arrogánstóni-andypocok-GFG hazugsággyáraiban) gyártotta le az elmúlt 8 évben (de leginkább az utolsó 3-ban) iszonyú sok közpénzből folytatott propagandával. Abban téved, hogy az a 2,8 millió szavazat amit aznap besöpört a fityiszkádéenpé mind erre a politikai termékre (akár elvből, akár indulatból akár elvakultságból) lett leadva.
Legalább 500000 szavazat effektíve élelmiszerért vagy pár ezer Ft kp.-ért lett megvásárolva főleg romavezetők által, akik ezt a pénzt (minimum 800 milla HUF) a külön ebből a célból felállított kamupárt listák révén kapták meg. Áprilisi hozzászólásaimban ezt a témát bővebben is kifejtettem. Ha érdekel keress rá.

ijontichy 2018.07.30. 12:19:26

@444: "az egyiknek előzetesen távoznia kell."
Aha.
"Fools, you have no perception!
The stakes we are gambling are frighteningly high!
We must crush him completely,
So like John before him, this Jesus must die.
For the sake of the nation, this Jesus must die."
:-)

2018.07.30. 12:27:12

@neoteny:
az mta nyelvtudományi intézetében a honlapjuk szerint 167 fő dolgozik.

elméleti nyelvi osztály: 40 fő
szociolingvisztikai (neuronbiológia) osztály: 30 fő
alkalmazott nyelvi (technológiai) osztály: 16 fő

van egy elméleti nyelvi csoport, egy kifejezetten emberi, társadalmi oldalról közelít, és egy másik gépi oldalról támogat. ez mondjuk így rendben van.

szótári osztály: 30 fő
fonetikai osztály: 7 fő
könyvtár: 2 fő

vannak akik az írás felől közelítenek, és vannak akik a beszéd oldaláról. és ezt könyvtárosok támogatják. akik felteszem a multimédia anyagot gyűjtik. ez is rendben levőnek látszik.

igazgatóság: 4 fő
gazdasági osztály: 11 fő
üzemeltetés: 8 fő.

az intézménynek van valami vezető testülete. és ehhez tartozik titkárság. és nyilván az épületet is kell valakinek üzemeltetni. szükség van porta szolgálatra és valaki üzemelteti az internetes portált. ez is úgy ahogyan rendben levőnek látszik.

finnugor és nyelvtörténeti osztály: 19 fő
ez az ami problémás. ők szorítják ki a népművelőket. mondván, hogy azok hülyék. és azt kellene mondani, hogy mivel a magyar tudományos akadémia a finnugor eredetelméletet elvetette (nem a rokonságot, hanem az eredetet) ezért nem kell ennyi finnugrász. ebben a csoportban van, aki középkori latin nyelvű krónikákkal foglalkozik. de most most külön "szamojédológia", "obugrisztika". lehet ezt kutatni, finnugor nyelvi kapcsolatot keresni. de semmi sem indokolja, tudományos értelemben sem, hogy ez kapjon elsőbbséget.

összesen 1 főt találtam, aki összehasonlító nyelvészettel foglalkozik. ami ugye leginkább segíti az idegen nyelvtanulást. a nyelven belüli és a nyelvek közötti kapcsolatokat keresi.

mondjuk a long és a length szavak az "oxfordiak" szerint összefüggnek. (magyarul is ugye hosszú és a hossz). de vajon a magyar leng szóval összefügg? mert a középangolok még úgy mondták, hogy lengthe. és ugye van a lung, ami a tüdő. és a light, ami könnyű. ebből az "oxfordiak" (ezen most az akadémikus indoeurópai nyelvészetet értem) azt okoskodják ki, hogy PIE root *leng-: not heavy, agile, nimble. lengő, lebegő? ez az angol lung és a magyar levegő, vagy a lebeny, vagy liheg kapcsolata. erre az mta azt mondja, hogy ez egy hülyeség. azért, mert a magyar finnugor eredetű. és a magyart nehogy már rendszerbe kapcsoljuk indoeurópai nyelvekkel. de ugye leginkább ez segítené a legtöbb nyelvtanulót. ez ne kizárólag hanti, manysi, szamojéd, zürjén, cseremisz, enyec-nyenyec relációban létezzen. ezek a súlya kisebb, mint angolszász, latin, görög, szláv kapcsolat. a probléma, hogy eredendően nemzeti keresztény állami-egyházi nyelvezetek, amit aligha halad meg a modernitás. mert az "ösmeret" ősi. de ugye ez egy hittétel. és erre lehet mondani, hogy nem. el kellene dönteni, hogy melyik legyen a magyar vallás. és azt hirdetik katedrán, a katedrálison, az került a katológusba, abból lesz a kiskáté. az államvallás. de ez nem olyan nagy tudomány. kapcsoljuk ide azt, hogy langaléta és az elasztikus. de ez segíti az idegen nyelv tanulást. és az idegenek számára a magyar tanulást. a magyar társadalom többsége elsődlegesen talán ezért nem elég nyitott a nagyvilágra. a filoszemita bölcselet mesterkedése miatt. és erre mondják azt, hogy na jó, fogadjál be bevándorlókat tömegével hitelből. ezen vitázzunk. vagy hogy ha az mta egyik elsődleges feladata a nyelvművelés, akkor a tudományos ismeretterjesztésen túl foglalkoztatnia kellene népművelőket. csillagok csillagok szépen ragyogjatok. és innen elvezetheti a csillagászatig. a népfőiskola egyes népművelői a népmeséket úgymond csillagmítoszi foglalatba helyezik. mert megfejtik, hogy a mesék különféle jellemei hogyan kapcsolódnak a csillagjegyekhez kapcsolódó hiedelmekhez. ez szigorúan véve már nem tudomány. de ez művészettörténeti szempontból fontos. a csillagok háborújának fogatókönyve is egy "csillagmítoszi foglalatot" használ. a hollywood is ilyenekre alapozza a filmipart. ez művészeti akadémia tárgyköre. és amit orbán viktor szeretne az katonai akadémia. amire pálinkás azt mondja, hogy nem lehet parancsra kutatni. dehogy nem lehet. torockai szerint 1 hónapos sorkatonai kiképzést vissza kellene vezetni. de megfelelő végzettséggel, biztonság mellett lehessen katonai objektumban mérni, számításokat végezni. a tudományt össze lehet kapcsolni a hadsereggel. na most ha valaki pacifista, akkor polgári szolgálatot vállal a társadalomkutató intézetben. elvben lehetne az, hogy szélbaltól széljobbig civilizált keretek között elég sok mindent megengedünk. csak ugye nem ezt hívják liberalizmusnak. hanem a filoszemita bölcseletet, ami ennek a kommentnek az utolsó betűjét is elutasítja mondván, hogy ez valami szörnyűséges fasizmus.

2018.07.30. 12:38:30

@ijontichy:
na de mégis melyik politikai csoportosulás mondja azt, hogy nincs isten. vagy ha van, akkor halott. ergo nekik van igazuk. és ezen túl semmi se számít. ezek véletlen nem a "felvilágosultak".

ezek a kommentek szólnak valamiről. erre lehet mondani, hogy baromság. ezeknek egy a kommenteknek egy része szerintem is baromság, illetve nem tudom. egy kőműves azt mondja, hogy ő megnézte szfinx-et és luxor-t. szerinte az öntve van, szerinte az műkő. az egyiptológusok szerint nem. de azok között nincs kőműves. és ugye manapság divatos a kísérleti régészet. ami a múltat meg próbálja rekonstruálni. nyilván nem ölnek meg a csatatéren senkit se csak azért, hogy újrajátszanak egy hadműveletet. de így próbálják megérteni. és így készülnek a népszerű ismeretterjesztő sorozatok. magyarországon a filoszemiták ezt is minden módon próbálják tiltani. ne akarjál ókori típusú városállami jellegű államszervezetet, középkori kultúrát. mert hogy az nem kapcsolható össze a modernitással. de összekapcsolható. a filoszemiták azt hirdetik, hogy ők azt már meghaladták. nekik a francia forradalom előttről nincs múltjuk, se semmiféle előképük, másnak se legyen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 12:41:48

@444:

"finnugor és nyelvtörténeti osztály: 19 fő
ez az ami problémás."

Problémás számodra meg a népfőiskola népi etimológusai számára. Ahogy írtam volt: ha az akadémikus finnugrászok kripli, kretén, fasiszta módszernek tartják a népi etimológiát, lobbizd a nemzeti kormányt, hogy Palkovics ne adjon az akadémikusoknak pénzt addig, amíg azok a téged és a népfőiskola népi etimológusait mint adófizetőket megillető tisztelettel nem kezelik az akadémikus finnugrászok. Sok sikert.

"pálinkás azt mondja, hogy nem lehet parancsra kutatni. dehogy nem lehet."

Lovász írta meg a cikket arról, hogy miért nem lehet parancsra _alap_kutatni. Már megint nihilista-posztmodernista kettősbeszédet folytatsz.

2018.07.30. 12:58:39

@neoteny:
nem kell lobbizni. a kormány évi 12 milliárd forintot javasol szabadon felhasználható keretként. ami azt jelenti, hogy lovász ezt a pénzt a filoszemitáknak adja oda. és minden kutatást-fejlesztést átenged. vagy ezt a pénzt a matematikusoknak adja oda. és a filoszemiták költségvetését kinullázza. csak ez esetben nem választják újra.

de hiszen szentgyörgyi albert is parancsra kutatott. klebelberg biztosította a labort. vagy mondjuk teller ede is parancsra kutatott. vagy mondjuk von neumann is parancsra fejlesztett.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 13:07:02

@444:

"nem kell lobbizni."

Akkor ne lobbizzál. Mindenesetre választ a népi etimológiai felvetéseidre csak azoktól követelhetsz, akik tudományos ténykedését te (is) finanszírozod. Mivel engem nem finanszírozol, leszarom a népi etimológiai nyűglődéseidet.

"de hiszen szentgyörgyi albert is parancsra kutatott. klebelberg biztosította a labort."

Még ha így is lett volna, az utóbbiból nem következik az előbbi. Már megint nihilista-posztmodernista kettősbeszédet folytatsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 13:09:46

@444:

"vagy mondjuk teller ede is parancsra kutatott. vagy mondjuk von neumann is parancsra fejlesztett."

Mivel ezek puszta állítások (assertions) bármiféle támogató érv vagy adat nélkül, nyugodtan figyelmen kívül hagyhatóak.

screpes 2018.07.30. 13:13:00

@444:

" ... Az, hogy vita van, nem a döntést involválja, hanem annak belátását, hogy párhuzamos nézetek léteznek. Ha ezt belátjuk, akkor az van, hogy csak egy-egy hülye szítaná saját hatalmi esélyeit, mert az a hitrendszer, amit belévertek (vagy esetleg őszintén megél) ,, nem lehet hiába". Kalapácsa van, ezért mondogatja, hogy a szöget be kéne verni... "

2018.07.30. 13:26:59

@screpes:
nincs A és B terv. A és nem A van.

2018.07.30. 13:30:49

@screpes:
például.

Orbán Viktor a Tusványos zárónapján tartott előadásában szombaton partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, építsenek gyorsvasút- és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze az energiahálózatokat, és hangolják össze a haderőfejlesztéseket.

Orbán jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium – az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés –, de annak megértését kérik, hogy a magyaroknak „ezen nincs mit ünnepelni”.

ez ügyben a filoszemita ellenzék véleménye micsoda? az, amit a román az ortodox nacionalisták mondanak. trianon lezárt ügy. erdély a magyarok számára örökre elveszett. orbán azt mondja, hogy magyarország és románia közösen építse újjá a kárpát-medencét, illetve annak keleti részét. magyarországon az ortodox liberálisok a román ortodox nacionalisták pártján állnak. nem a magyarok pártján.

2018.07.30. 13:32:32

@neoteny:
hja azt mondták neki los alamosban: ede bácsi, csak robbantgasson. van ez a nagy háború. de ne törődjön vele. kutasson bármit, amit jónak lát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 13:56:27

@444:

"hja azt mondták neki los alamosban: ede bácsi [...] kutasson bármit, amit jónak lát."

És egy bizonyos mértékig ez is történt:

In early 1943, the Los Alamos laboratory was established in Los Alamos, New Mexico to design an atomic bomb, with Oppenheimer as its director. Teller moved there in March 1943. [...]

Teller became part of the Theoretical (T) Division. [...] He was irked at being passed over as its head; the job was instead given to Hans Bethe. Oppenheimer had him investigate unusual approaches to building fission weapons, such as autocatalysis, in which the efficiency of the bomb would increase as the nuclear chain reaction progressed, but proved to be impractical. [...] He continued to push his ideas for a fusion weapon even though it had been put on a low priority during the war (as the creation of a fission weapon proved to be difficult enough).

A special group was established under Teller in March 1944 to investigate the mathematics of an implosion-type nuclear weapon.[32] It too ran into difficulties. Because of his interest in the Super, Teller did not work as hard on the implosion calculations as Bethe wanted. These too were originally low-priority tasks, but the discovery of spontaneous fission in plutonium by Emilio Segrè's group gave the Super increased importance. In June 1944, at Bethe's request, Oppenheimer moved Teller out of T Division, and placed him in charge of a special group responsible for the Super, reporting directly to Oppenheimer.

----

Vagyis habár elvégezte a rábízott kutatási feladatokat (amelyek _alkalmazott_ kutatási feladatok voltak), Ede bácsi figyelmét inkább a Szuper (a fúziós bomba) izgatta: és végül elérte azt, hogy azt kutassa, amit "jónak látott": a fúziós (hidrogén)bombát. Amely kutatás valami 7 évvel a II. vh. befejeződése után hozta meg gyümölcsét.

2018.07.30. 14:06:29

@neoteny:
na de mégis csak volt egy manhattan terv. vagy mondjuk mégis csak volt egy apollo program.

értem, hogy van ez a vicc, hogy jedlik azt mondja a bencés szerzetesnek: atyám, képzelje feltaláltam a dinamóelvet. mire azt feleli: tudom ányos.

ijontichy 2018.07.30. 14:13:53

@444: "ókori típusú városállami jellegű államszervezetet"
Ezzel hogy fér össze a buzik verése, a vallási intolerancia, a felsőbbrendű fehérség... stb? Jah, hogy csak csipegetjük a Pax Romana-ból a nekünk tetszőt. Nade, ha csipegetünk, ennyi erővel a hibbant-libbantat is kihagyhatjuk a progresszivból, és máris sokkal jobb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 14:18:29

@444:

"na de mégis csak volt egy manhattan terv."

Helyesen: volt egy Manhattan _Project_, ami a nevében hordozta azt, hogy _alkalmazott_ kutatásokat folytattak egy jól meghatározott céllal, ti. a maghasadás robbanásszerű láncreakciójának létrehozására. Az _alapkutatások_ (neutron felfedezése, maghasadás folyamatának felfedezése, a megfelelő sebességű neutronok által indukált maghasadás folyamatának felfedezése) _korábban_ történtek: a Manhattan Project célja épp' az volt, hogy ezeknek a korábban történt alapkutatási eredményeknek egy a gyakorlatban is működő változatát létrehozzák. Vagyis a projekt egy _technológiai_ projekt volt: "tudjuk, hogy elméletileg lehetséges a maghasadás láncreakciója: nosza, építsük is meg azt a szerkezetet (gadget), ami meg is valósítja ezt (robbanásszerűen) a gyakorlatban".

2018.07.30. 14:53:33

@neoteny:
ez egy vallási kérdés. lovász és a pálinkás szerint ha most orbán viktor azt mondaná, hogy 2020-2030 között meghirdeti a magyar népegészségügyi programot. mert orbán hóbortja most az, hogy ő 2030-ig lesz miniszterelnök. a beiktatásán is erről beszélt. tusványosi szabadegyetemi előadásán. szerintük ennek keretében nem jöhet létre semmiféle új tudományos eredmény. miért? mert ebből orbán viktor politikai hasznot próbál húzni. (de ugye rendesen 22-ben és 26-ban is választások lesznek. tehát ez esetben is lenne alkalma az ellenzéknek kormányt váltani. álljanak ők is a népegészségügyi program mellé, amit készítsenek elő mondjuk 20-ig.) miért ne lehetne ilyet hirdetni. ez politika. de miért ne eredményezhetne ez élettani tudományos eredményeket, akár alapvető eredményeket.

van összehasonlítási alap. nemzeti kutatási és fejlesztési hivatal honlapjáról idézek:
2014–2020 között uniós és hazai forrásokból összesen 1200 milliárd forint fordítható a kutatás-fejlesztés és az innováció ösztönzésére.

a politika nem tűzött ki célokat. jóska ezt akarta kutatni. pista amazt. és pálinkás professzor azt mondta, hogy ezek fölösleges összehangolni. mert azok csak korlátozás. pálinkás professzor és lovász lászló is ebben hisznek.

mondjuk 2020-30 között próbáljuk ki azt, hogy olyan élettani kutatási alapprogramok, amelyek a magyar lakossághoz kötődnek és van kormányzati politikai célja. és ebben szomszédsági kapcsolatok. például a magyar tudományos akadémia beregszászi betegek laboreredményeit felhasználja. azok akár ingyen is átadják, hogy hátha tudnak azzal magyarországon kezdeni valamit. ehhez kapcsolódnak fejlesztési projektek, amelyek magyarország vállalkozásokhoz kötődnek. és ebben lehetnek szövetségi kapcsolatok. mondjuk a mérőműszereket németekkel fejlesztik. és beregszásziak kapnak műszereket. cserébe szolgáltatnak adatokat. ezt ugye eleve alá kell írnia magyar és a német kormányzatnak és a kárpátalja önkormányzatának. lovász és pálinkás professzorok szerint ebből semmiféle eredmény nem következhet. hiszen ez politika, ami nélkülözi a tudomány "belső logikáját".

2020-ig ez így megy. mert így futnak ki a kutatási programok. pálinkás professzor így menedzselte 1200 milliárd forint elköltését. mert ő ebben hisz. és lovász is ebben hisz. lehet, hogy mindenki hülye, és ők az okosak. de esetleg próbáljuk már ki azt, hogy mi van ha közpénzt nem így használják fel. ez megint ugye államvallás kérdése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 16:14:12

@444:

"ez egy vallási kérdés."

Csak a te nihilista-posztmodernista narratívádban.

2018.07.30. 17:01:22

@neoteny:
ez vallási kérdés. pálinkás államellenes konzervatív. lovász nem-nemzeti liberális. mindketten filoszemiták. de az egy vallási csoportosulás.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 17:13:39

@444:

"ez vallási kérdés."

Csak a te nihilista-posztmodernista narratívádban.

2018.07.30. 17:38:43

node mi az államvallás a maga nyers valójában?
mert nem az!
ez: www.whale.to/b/395073_486643421368702_2111996147_n.jpg

2018.07.30. 19:06:15

@neoteny:
tfh. hogy orbán viktor bejelenti a magyar űrprogramot. magyar embert a világűrbe. egy űrhajóst eljuttatunk a nemzetközi űrállomásra. és megépítjük magyar csillagvárost. mert a magyar emberek is képesek meghódítani a kozmoszt. erre a "kozmopoliták" azt mondják, hogy szerintük ebben a programban a magyarok nem találhatnak fel semmi újat, vagy legalábbis semmi alapvetőt. de miért nem?

2018.07.30. 19:09:49

@Bánegressy:
ha a közéletben az államvallásról szól a vita, akkor egy maradhat. mindkét csoportosulás szimplán csak tagadja a másikat.

2018.07.30. 19:33:44

@neoteny:
a logikában a kontrapozíció elve: P → Q ↔ ¬Q → ¬P
az nem egyenes, hanem egy fordított kettős tagadásra van alapozva amivel ellenőrizhető egy kijelentés igazságértéke ellenőrizhető. mert egy kijelentés és a kontraponáltja logikai értelemben ekvivalens.

"If something is a cat, then it is a mammal."
"If something is not a mammal, then it is not a cat."

en.wikipedia.org/wiki/Contraposition

Janossz 2018.07.30. 19:34:31

@444: " ha a közéletben az államvallásról szól a vita,..."
Nem arról szól a vita. Ezt csak te, meg a sok pénzéhes presbiter generálja. A megélhetési keresztények.

2018.07.30. 19:41:22

@neoteny:
a kontrapozíción alapuló (konstrukítv) ellenzékiség célja az ellenőrzés. ezzel a kizáró ellent mondáson alapuló (destruktív) ellenzékiség vallásháborút jelent.

2018.07.30. 19:44:35

@Janossz:
a magyar közéletben nem az államvallásról folyik a vita, hanem mégis miről? van két államhatalmat megragadni kívánó politikai csoportosulás, amelyik egyszerűen csak tagadja a másikat. ha ez nem egy modern kori vallásháború, akkor mégis micsoda?

2018.07.30. 20:08:29

@neoteny:
mondjuk azt, hogy a latin mundus és a magyar mindenség összefüggnek? mi, mind, mindig, mindenség. összekapcsolható a latinnal. lehet, hogy az egy véletlen kapcsolat. a latin globus és a magyar golyóbis összefüggnek. a golyókkal. gójokkal. tagadjuk.

2018.07.30. 20:19:23

@444:
ha csak egy marad, akkor lényegében úgy szűnik meg a vallás, hogy egy ugyan kötelező, de semmi köze a hithez.
megszűnik a vallásszabadság, lényegében a hit helyébe az engedelmesség lép.
engedelmesség pediglen nem isten akaratának, csak a puszta világi hatalomnak(akár mit is hazudik istennel való kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatáról, vagy a saját isteni eredetéről).
ez pedig maga a sátánizmus, de legalábbis a nihil. zemberek hamar kiábrándulnak belőle, ha üres lesz a spájz.
még akkor is, ha előtte s.k. járultak főni(isten földi helytartója, az egyház tkp. feje) "ellenségei" kibaszásához az országegyházból.
lehet próbálkozni ilyesmivel, de már oan uncsi.
tele a törikönyvek vele és már a hülyegyerekek is előre tudják a végét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 20:32:39

@444:

"a kontrapozíción alapuló (konstrukítv) ellenzékiség célja az ellenőrzés. ezzel a kizáró ellent mondáson alapuló (destruktív) ellenzékiség vallásháborút jelent."

Ey csak a te nihilista-posztmodernista narratívád.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 20:34:15

@444:

"a latin mundus és a magyar mindenség összefüggnek?"

A te adóidból is közfinanszírozzák a MTA-t: tedd fel az ilyen kérdéseidet nekik. Ha pedig nem akarják megválaszolni, mert kripli, kretén, fasiszta módszernek tartják a népi etimológiát, lobbizd a nemzeti kormányt, hogy Palkovics ne adjon az akadémikusoknak pénzt addig, amíg azok a téged mint adófizetőt megillető tisztelettel nem kezelik a kérdéseidet. Aztán kérdezd meg a történész akadémikusokat is arról, hogy mi a véleményük a luxori műkőről. És ha lesöprik a kérdésedet, akkor mondd meg Palkovicsnak, hogy ő is söpörje le a történészek közfinanszírozását is, ne csak a hazaáruló finnugrász nyelvészekét.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 20:35:02

@444:

"mindketten filoszemiták."

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.30. 20:38:51

@444:

"a magyar közéletben nem az államvallásról folyik a vita, hanem mégis miről? van két államhatalmat megragadni kívánó politikai csoportosulás"

Nem vita, hanem harc, és nem az államvallásról, hanem a politikai hatalom birtoklásáról folyik.

Janossz 2018.07.30. 21:15:32

@444: " van két államhatalmat megragadni kívánó politikai csoportosulás,... "
Szerintem csak egy van, amely a lelkeket is meg akarja szállni, miután már minden az övé itt.
Nem fog sikerülni. Ahhoz már túl nyugatiasak lettünk. Még Sanyi haverod is.

2018.07.30. 23:41:26

@neoteny:
lovász és pálinkás is hisznek a független közintézményekben. miért ne lehetne alapkutatás célzott. űrkutatás, vagy népegészségügyi programok tipikusan ilyenek.

na most mi van ha valaki mondjuk egy ritka trópusi betegséget kutatna, ami magyarországon nem vagy alig fordul elő. erre a válasz az, hogy menjen a trópusokra és kutassa valamiféle népszövetségi keretek között pro africa programban.

na de mi van ha valaki az élet keletkezését kutatja. az őslégkörből hogyan fejlődött ki. vagy hogyan jött létre az anyag. ezek ugye nagy általános átfogó kérdések. amit mindenki ért, csak nehéz rá felelni. és mi van ha valaki egy olyan részprobléma megoldásával van elfoglalva, amit a világban összesen csak legfeljebb egy tucat ember ért, vagy ő egymaga érti, vagy egész pontosan még ő se. de ugye ebből is lehet világraszóló tudományos eredmény. ezzel mi legyen.

ehhez az egyetemek kutatóintézeti hálózata áll rendelkezésre. ahol ugye a tudós tanít. és cserébe a tanársegédeivel és tanítványaival viszonylag szabadon használhat egy labort. de ehhez nem kell semmiféle akadémia "lendület" program. mert ennek éppen az a lényege, hogy a magyar tudományos akadémia se akarja megmondani, hogy a tudomány merre "lendüljön". ez esetben a kutatás nagyfokú önkormányzatiság keretei között valósul meg az egyetemi hálózatban. az akadémia intézménye pedig központosított. és ebből jön létre egy elosztott hálózat. de ebben a modellben ennek már nincs egyetlen hierarchikus központja. az mta sem az. mert van mma (magyar művészeti akadémia) és mka (magyar katonai akadémia). és mondjuk az mke (magyar közszolgálati egyetem) hálózata és emke (erdélyi magyar közszolgálati egyetem). és ezek mellett működő alapkutatási programok, fejlesztési ügynökségek, nemzetközi űrállomás, stb.

na de lovász laci bácsi úgy szeretne, hogy ő ezt mind felügyelje úgy, hogy ne szóljon bele a politika, kivéve soros györgyöt, aki mellett kiáll. de orbán viktor ne vegyen elégtételt. az úgy nem megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 00:27:56

@444:

"mindketten filoszemiták."

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

"miért ne lehetne alapkutatás célzott."

Miért lehetne az? Te állítod, hogy alapkutatások lehetnek célzottak: neked kell bizonyítanod az állításod helyességét.

"űrkutatás, vagy népegészségügyi programok tipikusan ilyenek."

Mivel ezek puszta állítások (assertions) bármiféle támogató érv vagy adat nélkül, nyugodtan figyelmen kívül hagyhatóak.

2018.07.31. 00:40:45

@neoteny:
ezek hittételek. lovász lászló szerint ha a politika meghirdeti a magyar űrprogramot, kapcsolódást a nemzetközi űrállomáshoz, akkor abból nem lehet alapvető tudományos eredményt kihozni. mert ez korlátozza a szegény kis tudósokat, hiszen nekik egy tudományos kutatási alapprogramban kellene részt venni. de ez egy hitvilág. mint ahogyan az is, hogy ha közpénzből kutatnak, akkor lehet a forrásokhoz célokat rendelni. lovász lászló szerint nem lehet.

hogy lehet ezt filozofikusan eldönteni. sehogy. vallási értelemben lehet csak. az mta melyik irányzatot kövesse. mi legyen a magyar államvallás.

2018.07.31. 00:48:00

@neoteny:
és ugye aki azt mondja, hogy az akadémia legyen teljesen független az a tömeges bevándorláspárti, gener hívő, pozitív diszkriminációt akar, prájdot, aggódik a szegény kis cigányoktól, retteg a nácikoktól, hisz a finnugor eredet elméletben és kiáll a ceu mellett. ez az mta istandwithceu tagozata élén lovász lászlóval és ehhez csatlakozott pálinkás. és orbán leváltja pálinkást, lovásztól elszedi a költségvetési pénzt. és helyükre kerül palkovics és birkner.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 01:02:23

@444:

"ezek hittételek."

Hogyne, a te hittételeid.

"mindketten filoszemiták."

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

"mint ahogyan az is, hogy ha közpénzből kutatnak, akkor lehet a forrásokhoz célokat rendelni. lovász lászló szerint nem lehet."

Már megint nihilista-posztmodernista kettős beszéded folytatsz: Lovász László soha nem mondta azt, hogy _semmilyen_ forrásokhoz nem lehet célokat rendelni.

"hogy lehet ezt filozofikusan eldönteni. sehogy."

Ez a te hittételed.

2018.07.31. 07:38:20

@neoteny:
a filoszemiták a független intézmények hívei. lovász lászló és pálinkás józsef is filoszemita.

lovász lászló féle kutatóhálózat egy 34 csomópontból álló véletlen gráf. és ezek egymástól függetlenek. minden intézetben kutatgatnak valamit. de ezek között kapcsolatok véletlenek. mert hogy ezek az intézmények egymástól is, és az akadémia vezetésétől is függetlenek.

AGRAR-MTA
ATOMKI-MTA
BTK-MTA
CSFK-MTA
ENERGIA-MTA
KOKI-MTA
KRTK-MTA
NYTUD-MTA
OKOLOGIA-MTA
RENYI-MTA
SZTAKI-MTA
BRC-MTA
TTK-MTA
WIGNER-MTA
MTA-BGE
MTA-BME
MTA-DE
MTA-DE-ELTE-SZTE
MTA-DE-SZTE
MTA-ELTE
MTA-ELTE-MTM
MTA-ELTE-SZTE
MTA-MTM-ELTE
MTA–ELTE-PPKE
MTA–HIM-SZTE-MNL
MTA-KE-SZIE
MTA-ME
MTA–OSzK
MTA-PE
MTA–PPKE
MTA–PTE
MTA-SE
MTA-SZIE
MTA-SZTE

2018.07.31. 07:50:41

@neoteny:
az ilyen típusú véletlen hálózatok a tapasztalat szerint akkor hatékonyak a nagyvilágban ha nagyon sok pénz áll rendelkezésre. típusú kutatói hálózat fenntartását a leggazdagabb országok tehetik meg.

és erre a politikai válasz, hogy rendben van. ezt szigorú elszámolás mellett tartsd fent évi 12 milliárd forintból. tehát ennek a legtöbb, hanem a lehető legkevesebb pénzt adják.

de a pálinkás féle nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs hivatal is hasonló struktúrában működött és az hét alatt ugyan, de 1200 millárd forintból gazdálkodhatott. lényegesen többől, mint az mta, de lényegi eredmények nélkül.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 07:56:59

@444:

"a filoszemiták a független intézmények hívei."

Már megint nihilista-posztmodernista kettős beszédet folytatsz: az nem a "filoszemita" definíciója, hogy "független intézmények híve". Ugyanis ha az lenne, akkor a "filoszemita" egy fölösleges (összetett) szó lenne: bárhol, ahol a filoszemitát alkalmazod, behelyettesíthető lenne az, hogy "független intézmények híve.

Ld. pl:

"erre a filoszemiták azt mondják"

erre a független intézmények hívei azt mondják

"a filoszemitáknak nincs középkori történelmük"

a független intézmények híveinek nincs középkori történelmük

"a filoszemita bölcselet"

a független intézmények híveinek bölcselete

"magyarországon a filoszemiták ezt is minden módon próbálják tiltani"

Magyarországon a független intézmények hívei ezt is minden módon próbálják tiltani

"a filoszemiták azt hirdetik, hogy ők azt már meghaladták"

a független intézmények hívei azt hirdetik, hogy ők azt már meghaladták

"ez ügyben a filoszemita ellenzék véleménye micsoda?"

Ez ügyben a független intézmények hívei által alkotott ellenzék véleménye micsoda?

stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 07:59:24

@444:

"az ilyen típusú véletlen hálózatok a tapasztalat szerint akkor hatékonyak a nagyvilágban ha nagyon sok pénz áll rendelkezésre."

Mivel ez a puszta állítás (assertion) nélkülöz bármiféle támogató érvet vagy adatot, nyugodtan figyelmen kívül hagyható.

2018.07.31. 08:42:28

@neoteny:
a gyakorlat mutatja azt, hogy a lovász és pálinkás professzorok vezette független kutatócsoportok lényegi tudományos eredményt nem értek el. olyat, amit a közvélemény felé közérthetően kommunikálhatnának.

nincsenek olyan eredmények, amire lovász lászló azt mondhatná. minden háztartástól évente elvettük egy 10 ezer forintos nagy doboz legó árát, de ez megérte, mert? és erre azt mondja, hogy nagyon sok tudományos konferencián jártunk és publikáltunk. rendben van. de micsodát. ezt úgyse értik a nem-akadémikusok.

nincsenek olyan eredmények, amire pálinkás józsef azt mondhatná. az európai költségvetési ciklusban a kisvállalkozásoktól, nagyvállalatoktól begyűjtöttünk összesen 1,200 milliárd forintot. de ezzel milyen jól jártak. mert? és erre azt mondja, hogy nagyon sok mindent kutattunk. s publikáltunk. rendben van. de micsodát. ezt úgyse értik a nem-akadémikusok.

ebbe ne szólhassanak be a nem-akadémikusok. kiállunk soros györgy mellett. orbán azt mondja, hogy de szólhassanak bele. és ne álljanak ki. elégtételt vesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 08:56:27

@444:

"mindketten filoszemiták."

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

"a gyakorlat mutatja azt, hogy a lovász és pálinkás professzorok vezette független kutatócsoportok lényegi tudományos eredményt nem értek el."

Mivel ez a puszta állítás (assertion) nélkülöz bármiféle támogató érvet vagy adatot, nyugodtan figyelmen kívül hagyható.

"olyat, amit a közvélemény felé közérthetően kommunikálhatnának."

Ismét nihilista-posztmodernista kettős beszédet folytatsz: akkor hát teljesen lehetséges, hogy a Lovász és Pálinkás professzorok vezette független kutatócsoportok lényegi tudományos eredményeket értek el. És mivel _a hatályos törvény szerint_ nem a közvélemény felé kell ezeket közérthetően kommunikálnia az MTA vezetőségének, hanem az országgyűlésnek kell beszámolniuk kétévente ill. a kormánynak, nyugodtan feldughatod magadnak "a közvélemény felé közérthetően kommunikálhatnának" feltételedet.

"nincsenek olyan eredmények, amire lovász lászló azt mondhatná. [...] nincsenek olyan eredmények, amire pálinkás józsef azt mondhatná."

Te, a nagy népi etimológus, folytonosan bántalmazod az anyanyelvedet ilyen hiányos mondatokkal. Ha lenne igazság, akkor téged heti rendszerességgel megkorbácsolnának a MTA épülete előtt.

"orbán [...] elégtételt vesz."

Ez a lényeg; az összes többi nihilista-posztmodernista dumád csak süket vaker.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 09:02:44

@neoteny:

"ill. a kormánynak,"

Helyesen: ill. a kormánynak évente,

2018.07.31. 09:13:19

@neoteny:
na de nem akarják őket bíróság elé állítani azért, mert a hatályos törvényeket nem tartották be. a kormány azt mondja, hogy ez a felállás nem jó. politikai megoldás az, hogy a barátaink (palkovics, birkner) forrásait megnöveljük, az ellenségekét (lovász) lecsökkentjük. és ha valaki barátból ellenség lesz (pálinkás), akkor kirúgjuk. és egyébként még akinek ez nem tetszik (freund) az kiléphet. viszlát. egyébként pedig a ceu-val nem állapodunk meg. de helyébe lép a mi asszonyunk (notre dame) katolikus egyetem kiváló viszonyuk a pázmánnyal. amerikai republikánus párt ki van szolgálva. és a német néppárt is. mert az államilag támogatott járműipari beruházások mellett a fejlesztésekbe tolnak több pénzt raknak. ez a politikai megoldás.

amire lovász és pálinkás azt mondja, hogy hjó, de így a magyar kutatói hálózat szétesik, mert nagyon sokan kimennek külföldre. a magyar társadalom nagyon sok kutatót nem tud finanszírozni. azt mondja az egyik, hogy kimegy münchenbe és vissza se jön. mert neki ott több a pénze és rendelkezésre állnak a kísérletekhez szükséges százcsilló eurós berendezések. menjen ki münchenbe. csak ott azt mondják, hogy itt van egy németek vezette csapat és ebbe beállhatsz segédnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 09:21:32

@444:

"na de nem akarják őket bíróság elé állítani azért, mert a hatályos törvényeket nem tartották be."

Különösen azért nem, mert a MTA betartotta a hatályos törvényeket.

"a kormány azt mondja, hogy ez a felállás nem jó. politikai megoldás az, hogy a barátaink (palkovics, birkner) forrásait megnöveljük, az ellenségekét (lovász) lecsökkentjük. és ha valaki barátból ellenség lesz (pálinkás), akkor kirúgjuk. és egyébként még akinek ez nem tetszik (freund) az kiléphet. viszlát."

Ennek a tervnek a MTA-ra vonatkozó részét nem teheti meg a kormány a hatályos törvények szerint.

"menjen ki münchenbe. csak ott azt mondják, hogy itt van egy németek vezette csapat és ebbe beállhatsz segédnek."

Ez csak a te és a kocsma borgőzös népfőiskolás népének irigy fantáziálgatásai. Mindamellett, hogy még az is lehetséges, hogy jobb Berlinben segédnek lenni mint Budapesten az Orbán-rezsim csicskájának lenni. De persze ez egyéni preferencia kérdése.

2018.07.31. 09:28:51

@neoteny:
a hatályos akadémiai törvényt megváltoztatják és ha kell, akkor alaptörvényt is módosítják attól függően, hogy a módosítást alkotmánybírák elfogadják, vagy sem. ha nem, akkor módosítják az alkotmányt. az alkotmánybírónak ahhoz kell tartania magát. kétharmad az kétharmad. ebből indulnak ki. de ennek elegendő politikai legitimációja van. így döntött a nép. lehet mondani alternatívát.

de lovász és pálinkás is azt mondják, hogy a régi rendszer nagyon jó. nekik jó, de a köznépnek úgy tűnik, hogy olyan nagyon nem tetszik. azért választották meg orbánt, hogy vegyen elégtételt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 09:50:39

@444:

"a hatályos akadémiai törvényt megváltoztatják és ha kell, akkor alaptörvényt is módosítják"

... amely MTA-törvény működését senki sem kifogásolta 24 éven keresztül, aminek felében Orbán-kormányok voltak.

"a köznépnek úgy tűnik, hogy olyan nagyon nem tetszik"

Bullshit: a "köznépnek" teljesen megfelelt 24 éven keresztül, aminek felében Orbán-kormányok voltak.

"azért választották meg orbánt, hogy vegyen elégtételt."

Ez csak a te nihilista-posztmodernista narratívád: Orbánt megválasztották 1998-ban, 2010-ben és 2014-ben is anélkül, hogy azért választották volna meg, hogy vegyen elégtételt.

2018.07.31. 09:53:19

@neoteny:
az mta elnöke kiállt ceu mellett.

2018.07.31. 09:58:43

@neoteny:
2018.07.28
A tizenötmillió búzaszem tizenötmillió magyart jelképez

Biharnagybajom – Három, egymáshoz közel fekvő település – Biharnagybajom, Sárrétudvari, Szerep – gazdaköre együtt tartotta a hagyományőrző aratónapját Biharnagybajom határában szombaton.

Ilyen szalonnát csak Bajomban ehet az ember, mangalica! Persze, hogy ezt sütjük reggelire, kell az erő egész napra – magyarázza Láposi Lajos, a felesége, Mester Gyuláné, Földesi Gyula és neje a tűz körül szombat reggel B. Csák István biharnagybajomi gazda földjén. – Eljöttünk az aratónapra, hogyne jöttünk volna, hiszen ismerősökkel találkozunk, lesznek előadások is a mezőgazdaságról. Mi azonban már nem kaszálunk. Csak főzünk. Borjúpörköltet. Olyat, amilyennel tavaly szeptemberben Sárrétudvariban első díjat nyertünk a tejnapon – mondják, majd a folyton kavargó szél miatt rájuk szálló füst odébb ülteti őket.

Bácsó Balázstól, a szerepi falugazdásztól tudjuk, hogy az eseményen gazdafórumot is rendeztek, előadói között olyan személyiségekkel, mint Pepó Péter egyetemi tanár és Lakatos Zoltán, a Hajdúgabona vezetője. A hagyományőrző nap egyben a Magyarok Kenyere program 2018. évi egyik állomása is, ahol a NAK búzagyűjtőnapot is tart. Ilyenkor a gazdák tehetségüktől függően egy-két zsák búzától egészen 15-20 mázsáig ajánlanak fel kenyérgabonát, segítve ezzel a hátrányosabb helyzetűeket. Az aratóversenyen 6 csapat indul – a rendező településeken kívül Konyárról kettő –, és Berettyóújfaluból is érkeztek. A nap folyamán megtekinthető Ványai Gusztáv nagyrábéi gyűjtő Okos gépek – találékony emberek című kiállításának néhány darabja.

www.youtube.com/watch?v=xrPqSdXiodw

vannak itt okos gépek, találékony emberek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 10:03:46

@444:

"az mta elnöke kiállt ceu mellett."

Így van: amivel sértette Orbán Viktor politikai érdekeit. Nem a "köznépnek" a MTA törvényes működéséhez kötődő érdekeit sértette.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 12:26:42

@444:

"öcsikének lesz munkája."

És mennyibe fog ez kerülni Zolikának, Andikának, Irmuska néninek és kebelbarátnőjének Böszörményinének, Editnek és Sanyinak? A cikk még nem ír erről, de meglepő lenne, ha a nemzeti kormányzat kevesebb, mint 10 millát tolna be arra, hogy Öcsikének munkája legyen. És akkor még nem volt szó azokról a( adó)kedvezményekről és nem közvetlen pénzbeli juttatásokról, amikkel pl. Debrecen városa is megtámogatja majd a befektetést.

2018.07.31. 13:13:10

@neoteny:
ha seehofer kiáll orbán viktor mellett, akkor szijjártó péter kiáll a bmw beruházása mellett és adókedvezményt kapnak, vagy akár teljesen adómentessé tehetik. a ceu mellett kiálló mta költségvetésének egy részét részét átcsoportosítják a járműiparba. erre a célra jött létre a palkovics vezett itm. mai hír, hogy a daimler alapokon épülő debreceni buszgyár többségi tulajdonát megvette a mol.
index.hu/gazdasag/2018/07/31/mol_busz_itk_holding/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 13:16:16

@444:

"ha seehofer kiáll orbán viktor mellett, akkor szijjártó péter kiáll a bmw beruházása mellett"

Ez nem válasz arra, hogy mennyibe fog ez kerülni Zolikának, Andikának, Irmuska néninek és kebelbarátnőjének Böszörményinének, Editnek és Sanyinak? A cikk még nem ír erről, de meglepő lenne, ha a nemzeti kormányzat kevesebb, mint 10 millát tolna be arra, hogy Öcsikének munkája legyen.

2018.07.31. 13:40:51

@neoteny:
Nem ismertek a részletek
Az MTI tudósításából nem derül ki, pontosan milyen ajánlattal sikerült az Audi győri, a Mercedes kecskeméti és az Opel szentgotthárdi üzeme után újabb német autógyártó egységet az országba csábítani, de a kormánynak elsődleges gazdaságpolitikai célja valóban az, hogy a munkaerő árának és a társasági adó arányának leszorításával, valamint az oktatáspolitika átalakításával vonzó környezetet teremtsen a nemzetközi cégek számára.
merce.hu/2018/07/31/a-kereskedelmi-haborus-kilatasok-miatt-johet-a-bmw-debrecenbe/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 13:51:04

@444:

Ha legközelebb kiraknak innét, akkor ne 444 nicken regisztrálj vissza, hanem merce nicken.

Mindenesetre biztos az, hogy Zolika, Andika, Irmuska néni és kebelbarátnője Böszörményiné, és Edit és Sanyi is megfizeti azt, hogy Öcsikének munkája lesz a BMW új debreceni üzemében (meg persze minden más magyar[országi] adófizető).

"a kormány[] a munkaerő árának [...] leszorításával"

Papp Gáspárnak valószínűleg gondja lenne azt elmagyarázni, hogy a hogyan szorítja le a kormány a munkaerő árát azáltal, hogy növeli a munkaerő iránti keresletet úgy, hogy támogatja a BWM üzemnyitását Debrecenben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 15:18:46

@444:

Ez csak egy teaser. Továbbá az egy fecske szólás a nyárról szól, nem a tavaszról.

Vona nagyon ügyesen csinálta azt, hogy lemondott a Jobbik pártvezetéséről is és a mandátumáról is: ezzel elejét vette annak, hogy bármiféle magyarázatot követelhessenek tőle. Viszont ez felveti az érdekes kérdést: miből finanszírozza a megélhetését? Schiffer jogász: neki van szakmája amiből jövedelemre tud szert tenni. Vona tanár meg oktatásszervezői meg sales munkakörökben tevékenykedett politikába lépése előtt: ismét valami ilyesmit csinál?

2018.07.31. 16:07:27

@neoteny:
úgy tűnik szinte mindenki orbán kottájából játszik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.07.31. 16:59:23

@444:

Mert csak egy zenekarban játszhatnak a magyar[országi] emberek: abban, aminek ő a karmestere -- akármennyire is disszonáns az általa vezényelt zenemű.

2018.08.01. 07:36:12

@neoteny:
ez a vita arról szól, hogy elsődlegesen ki, vagy egyesíti a népet. az államegyház vagy a piac.

2018.08.01. 09:00:48

@neoteny:
három modell van kialakulóban. az egyik az amerikai kétpártrendszer. a másik a nyugat-európai többpárti nagykoalíciós kormányzás. és a harmadik a kelet-európai kvázi egypártrendszer. ezen azt értem, hogy van egy uralkodó néppárt (rendszerint nacionalista szólamokkal), de szabad választások vannak.

ezek mellett kétféle hibrid megoldás létezhet. az egyik, hogy a "demokratikus" ellenzék sikeresen összeáll és a főváros nyugatos nagykoalícióssá válik. mert ugye ha budapesten április 8-án megvalósult volna az összefogás, akkor nekik lenne kétharmaduk. csak nem valósult meg. de ebből ezek a pártok tanulhatnak. most úgy tűnik, hogy nem tanultak és még inkább széthúznak. és a fidesz az ellenzéket támogató alapítványi hálózatot szétveri. az ngo-kat, a ceu-t, az mta istandwithceu tagozatától megvonja a forrást. és ugye az ellenzéki térfélről simicska is kiszállt. ha a fidesz megnyeri a főpolgármester választást és leuralják a pártsajtót, akkor az egy kvázi egypártrendszer. kelet-európai modell. és ezt lehet hibridizálni úgy, hogy létrejön egy pártatlan, valóban független értelmiség. ez az, amit putyin vagy erdogan nem enged. de ugye még kádár is akart ilyesmit. azért, hogy korrigálják rendszert, és félig nyugatossá téve konszolidálják a rezsimet.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 09:26:44

@444:

"létrejön egy pártatlan, valóban független értelmiség"

Miből él meg ez a pártatlan, valóban független értelmiség? Honnét származik a jövedelme?

2018.08.01. 09:55:21

@neoteny:
például a fidesz által megtámogatott multiktól. a bmw, a continental, a thyssenkrupp vagy a daimer buszgyár mérnökeinek nem kell feltétlen beállni a fideszbe. nekik az is elég hogy a munkahelyeiket államilag megtámogatják. és annyi jövedelemre tesznek szert, hogy lényegében ezzel függetlenné válnak. az is aki a diehl repülőkabinjait tervezi. vagy a fag csapággyárának művezetői. vagy a ni mikroelektronikai mérnökei. vagy a richter biotechológia központjának vezető értelmisége. vagy az deutsche telekom, british telecom és az epam vezető szoftverfejlesztői, a flowserve irodistái. a krones, a tu-plast csomagolóüzemének értelmisége. ezek a munkahelyek mind-mind államilag lettek megtámogatva. ez az értelmiségi csoportosulás aligha fog baloldali liberális pártra szavazni, ők lényegében a fidesztől kapták a szabadságot. azzal, hogy a kormány kézi vezérléssel ezeknek a multiknak adókedvezményt adott.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 10:09:08

@444:

"például a fidesz által megtámogatott multiktól. [...] nekik az is elég hogy a munkahelyeiket államilag megtámogatják. [...] ezek a munkahelyek mind-mind államilag lettek megtámogatva."

No de akkor nem lehetnek pártatlanok, valóban függetlenek: hiszen a Fidesz/állam általi támogatástól függ a munkahelyük, a jövedelemforrásuk.

Vagy úgy érted a pártatlanságot, valódi függetlenséget, hogy ezek az értelmiségiek nem fejtenek ki semmiféle politikai tevékenységet, hogy teljesen apolitikusak?

2018.08.01. 10:16:42

@neoteny:
debrecen hatalmi szempontból úgy áll össze, hogy van az önkormányzat. és kósa országos politikából történő kiesésével most legnagyobb hatalommal papp polgármester körei rendelkeznek. de ettől még persze az országgyűlési képviselőség is jelentős pozíció. de ezen túl az egyház. a reformátusok mellett az önállóságot szerzett görög katolikusok is egyre erősödnek. a városi tanács mellett az egyháztanács is tényező. és a városüzemeltetés egy külön hatalmi ág. működnie kell a közszolgáltatásoknak. és azért van egy iparos réteg. és városkörnyéki földek. az igazságszolgáltatás. a táblabíróság egy hatalmi központ. az egyetem és azon belül az orvosi és az agrártudományi kar egy-egy hatalmi központ. a matematika és alkalmazott matematikai intézet is azzá tudna válni. és a szakképzési centrum is egy hatalmi központ. munkaerőt kell képezniük. a diplomáciai körök. orosz és izraeli főkonzulátus mellé ebből diplomáciai negyedet akarnak létrehozni. jöjjön ide amerikai, német kiskövetség. nemzetközi bentlakásos iskolát építenek óvodás kortól nemzetközi érettségiig. a multik külföldi vezetői hozhassák a családtagjaikat. de a hadsereg is egy önálló hatalmi központ. a bocskai dandár látja el a békefenntartó feladatok jelentős részét. ők vannak kint koszovóban. de helyőrség vezetői cserébe részesülnek a hatalomból. úgy, hogy ezek a körök szinte mind a fideszhez kötődnek. egymástól többé kevésbé függetlenek, de egypárti keretek között is rendelkeznek valamiféle önérdekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 10:27:11

@444:

Fascinating. És mindennek mi köze van a pártatlan, valóban független értelmiség létrejöttéhez?

"de ezen túl az egyház. a reformátusok"

Ugye a 18,000 református presbiter nem számít pártatlan, valóban független értelmiségnek azután, hogy elfogadott az Orbán-rezsimtől 85 milliárdnyi júdáspénzt?

chicks_for_free 2018.08.01. 11:17:58

hogyhogy wtf közük van?
te dolgozol multiknak, akkor mit nem értesz ezen?

chicks_for_free 2018.08.01. 11:23:04

amúgy nem hiszem hogy balos populista irányból váltható le a rendszer. mi értelme a fasiszta államhívő elnyomó kollektivizmust egy komcsi államhívő elnyomó kollektivizmusra cserélni?
az alternatíva egy államellenes individualista libertárius irány. ez tudna ígérni egy érdemben másfajta világot az orbáni világhoz képest.

2018.08.01. 11:35:07

@neoteny:
értetlenkedsz megint. az, hogy ez a társaság kvázi egypártrendszer van még nem jelent feltétlen diktatúrát. ebben a rendszerben a bölcsészek pártosak, a reálértelmiség független, pártatlan.

a kisnyugdíjasokon nincs, aki a szocikat támogatná. az mszp-s ismerősöm azt mondja a gyerekének, hogy fideszbe lépjen be. a szakmunkások jobbikosok. de a bmw beruházással munkaerőhiány lesz. és onnantól kezdve érvényesíthetik az érdekeiket. a kormányhivatalok, az önkormányzatok dolgozói függnek a fidesztől. mert őket kirúghatják. de mondjuk az egészségügyben orvos és szakdolgozó hiány van. kvázi egypárti viszonyok között egyeztetnek. a viták a fideszen belül zajlanak. debrecenben gyakorlatilag nincs ellenzék. úgy, hogy ők valósították meg a "soros terv" módosított változatát. egy kontrollált bevándorlást. a nemzetközi bentlakásos iskola ilyen képekkel keresi a külföldi családok kegyeit.
isd.debrecen.hu/?_module=resource_fetcher&type=image&id=f7891c5715f65f5bddfbe9c1bced9c3ac0bfaa34
úgy, hogy soknyelvű lesz az oktatás. óvodától nemzetközi érettségiig.
isd.debrecen.hu/files/kepek/hirek/06_international_mindedness.jpg
ezt a fidesz valósítja meg. csak mondjuk az mta finnegán eredet elméletét át kell alakítani. egyeztetve az északi rokonainkkal. finn konzulátus van. de ők is azt mondják, hogy nekik a kizárólagos eredetelmélet nem túl jó, mert az indogermán svéd, norvég, dán nyelvvel keresnék a kapcsolatot. illetve a balti szlávval. és ez részben ott is politika. persze maradjon a finnugor rokonság, de mint kapcsolat és nem eredet. erről és szinte minden egyébről errefelé egyezség van. budapesten folyik egy kultúrharc. eszterházy elég jó író volt, vagy sem. ezt döntsék el a fővárosban. errefelé sose volt különösebb eszterházy kultusz. de ellenesség se volt. 2014-ben ő nyitotta a könyvhetet fidesz kormány idején.

Debrecen, 2014. június 12., csütörtök (MTI) – Az olvasás felelősségéről is beszélt az ünnepi könyvhét debreceni megnyitóján csütörtökön Esterházy Péter Kossuth-díjas író, akit nagy tapssal köszöntöttek a debreceni könyvutcában.

a kultúrharc budapesten van csúcsra járatva. a központi államhatalomért folyó küzdelemben. független reálértelmiség kvázi egypárti viszonyok között is kialakul. az is elég, hogy szabad választások vannak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 11:54:37

@chicks_for_free:

"az alternatíva egy államellenes individualista libertárius irány. ez tudna ígérni egy érdemben másfajta világot az orbáni világhoz képest."

Még a MoMa-nak sincs mérhető támogatottsága Mo-n, pedig az csak nagyon szőrmentén államellenes individualista libertariánus csapat.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 11:59:16

@444:

"az, hogy ez a társaság kvázi egypártrendszer van még nem jelent feltétlen diktatúrát. ebben a rendszerben a bölcsészek pártosak, a reálértelmiség független, pártatlan."

Az, hogy kvázi egypártrendszer van még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ebben a rendszerben a reálértelmiség független, pártatlan. Hacsak nem teljesen apolitikusak. De még az sem biztos, hogy az apolitikusságot engedélyezi a rendszer: ld. Orbán Viktor fejtegetését a lojalitás fontosságáról.

Khonsu 2018.08.01. 15:05:30

@chicks_for_free:

Ahhoz a lakosokat kellene kicserélni, ennek természetes folyamata (generációváltás) pedig lassú. Ráadásul ezt is nehezíti, hogy a hibás berögződéseket igyekszik tovább örökíteni a hatalom.

Ha valami csoda történne és mégis megvalósulna egy ilyen "államellenes individualista libertárius irány", a fennálló társadalmi környezetben akkor sem működne.

Ahhoz kell egy gondolkodásmód, ami a "Nyugaton" kívüli világban elégtelen mértékben van csak jelen a társadalmakban, de nem tartom kizártnak, hogy még a nyugaton belül is leszűkíthető Észak-Amerikára az a terület, ahol egy ilyen rendszer a közelebbi jövőben létrejöhet és működhet.

Ott egyébként nagyon valószínűnek tartom, hogy létre is jön. Itt nagyon messze vagyunk tőle, nincs már rá idő, hogy kifejlődjön.

2018.08.01. 17:11:24

@neoteny:
na jó, de ez kultúrharc végtére is miről is szól túl azon, hogy van két brancs. és az egyik maradhat hatalomban. tehát ha valaki egyikhez sem tartozik, akkor miért lenne jobb a "demokratikus" ellenzék?

screpes 2018.08.01. 18:58:31

@444:

kultúrharc is van, de nem az az legfontosabb, azaz az első számú vetület, hanem a tulajdonlások, és a kapcsolódó döntések. Kik hozzák, és milyen érdekkel?
Lölő papa tán kulturális vállalkozó?
---

2018.08.01. 20:33:04

@screpes:
a probléma, hogy államkapitalizmusban szint bárki lehet nagyvállalkozó. mondhatod, hogy mészáros erre nem alkalmas. és azt, hogy garancsi se. de miért ne lennének alkalmas tulajdonosok, döntéshozók. elég szabadon lehet pénzt generálni a semmiből. és szinte bárkinek, bármennyit. ez államhatalmi támogatással történik és szinte korlátlan versenyelőny. bárkié lehet az ingatlanportfólió, vagy akármi.

ez a rendszer. csak észak-amerikában azt mondják, hogy ezt kétpárti, nyugat-európában pedig a nacionalistákkal szemben álló többpárti nagykoalíciós rendszerben működjön politikai váltógazdálkodásban. és erre orbán azt mondta, hogy a francokat. egy államon belül egy népnemzeti párt képes uralni a rendszert. földi laci felesége kérdez okosakat. és nem a kálmán olga. és ha a köznép ezt legitimálja, akkor ez a demokrácia. és erre az ellenzék csak azt tudja mondani, hogy foglyul ejtik az államot. na de kálmán olga és társiak is foglyul ejtenék. ugyanazt a rendszert működtetnék ők is, amit orbán viktor.

és erre van egy olyan válasz, hogy oké. jöjjön létre kvázi egypártrendszer, de ennek legyen valami pártatlan értelmiségi kontrollja. de ezek a civilek nem a pénzhatalom által pénzelt ngo-k, hanem a független reálértelmiség.

2018.08.01. 21:04:38

@neoteny:
például a mai nap folyamán a debreceni egyetem és az eddig az mta alá tartozó atommagkutató intézet vezetése szándéknyilatkozatot írtak alá az együttműködésről. pontosabban egy meglévő keretszerződést aktualizáltak. amivel az atomki az mta irányítása alól lényegében debreceni egyetemhez kerül. az atomki kutatói függetlensége azáltal valósul meg, hogy megbízásokat kapnak a ganz-rosatom konzorciumtól, illetve a bmw számára is végeznének anyagtudományi vizsgálatokat úgy, hogy bekapcsolódik a helyi iparkamara, akik beszállítóként jelennek meg.

a lovász lászló féle modellben az atomki egy független kutatóbázis. aminek jelenleg évi 1 milliárd forint a költségvetése. a bevételeket jelentősen megnövelhetik feltéve, hogy részt vállalnak ágazati fejlesztésekben. a lovász lászló féle elképzelés az, hogy ne vegyenek részt. mert elvesztik a függetlenségüket. a debreceni egyetem azt mondja, hogy éppen ezáltal lesznek függetlenek. hiszen kapnak iparági megrendeléseket. és az intézet jövedelemre tehet szert, illetve kapcsolódnak a doktori képzésekhez. tehát ezáltal helyi vezetésű r&d testület jön létre. ez az, amit az mta vezetése próbál megakadályozni.

szó nincs arról, hogy az atomki ezáltal szörnyűséges elnyomatás alá kerülne. ez egy lehetőség. ha egy kutató nem akar részt venni ezekben a projektekben, akkor nem vesz részt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 21:12:36

@444:

"tehát ha valaki egyikhez sem tartozik, akkor miért lenne jobb a "demokratikus" ellenzék?"

Mert a magyar gógyis, szeret cselt vetni: pl. a más kutyájának kölykét a mi kutyánkhoz kapcsolódó (nem attól függő!) identitástudatot erősítő eredetszármazás-narratívát hirdet.

2018.08.01. 21:24:14

@neoteny:
de hasonló megállapodást írtak alá richter-rel. tehát ezzel lényegében annyi történik, hogy létrejön egy helyi irányítású r&d központ. és ezzel az alapkutatások jelentős részben kikerülnek az mta hatásköréből. tehát szó nincs arról, hogy nem lesz pénz. hanem a tudományos tevékenység célzottabbá, részben piacivá válik. az intézetek ezáltal lesznek szabadabbak. mondja a fidesz. és a fidesz ellenzői pedig azt, hogy ez beavatkozás a függetlenségbe. mert hogy az intézetek úgy jutnak jövedelemhez, hogy azért produkálni is kell valamit. a lovász féle elképzelés az, akadémia kiválasztja azokat a tudósokat, akik privilegizált helyzetbe kerülnek. és ez a nemzetek felett álló szuperelit, amit kiszolgáltatnak a pénzhatalomnak. ők nem a bmw vagy a ganz számára végeznek fejlesztéseket, hanem offshore pénzalapok számára. úgy, hogy a legjobb tudósokat nekik kiszolgáltatják. ez a ceu és az istandwithceu elképzelése.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 21:38:26

@444:

"az intézetek ezáltal lesznek szabadabbak. mondja a fidesz."

Meg kell várni a szeptembert: akkor még több szabadságot fog hozni a magyarok múltat és jövendőt már egyaránt megszenvedett népének Orbán Viktor.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 22:03:38

@444:

"jöjjön létre kvázi egypártrendszer, de ennek legyen valami pártatlan értelmiségi kontrollja."

Valami?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.01. 22:13:33

@444:

"erre az ellenzék csak azt tudja mondani, hogy foglyul ejtik az államot. na de kálmán olga és társiak is foglyul ejtenék."

Lehet, hogy Kálmán Olga és társai jobban bánnak a foglyaikkal, mint Németh Sziszi és társai. Miért ne lehetne?

2018.08.01. 22:23:11

@neoteny:
az egy kérdés, hogy mondjuk debreceni atomki szeptembertől ténylegesen ténylegesen nagyobb szabadságot szerez, vagy sem. eddig az mta független kutatóintézete volt. ezzel a társulási szerződéssel szeptembertől lényegében a debreceni egyetem r&d központjának részévé válik alkalmazkodva idézem "a megváltozott körülményekhez, a módosuló jogi helyzethez".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 01:06:21

@444:

"jöjjön létre kvázi egypártrendszer, de ennek legyen valami pártatlan értelmiségi kontrollja."

Valami?

2018.08.02. 07:57:53

@neoteny:
például az univerzitás. debrecenben a kormánypárt kontrollja a debreceni egyetem. az egy hatalmi központ.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 08:01:30

@444:

"debrecenben a kormánypárt kontrollja a debreceni egyetem."

Ebben biztos vagy? Nem a kormánypárt nevezi ki a Debreceni Egyetem kancellárját, hanem a Debreceni Egyetem kancellárja kontrollálja a kormánypártot?

2018.08.02. 08:32:59

@neoteny:
a rektort az egyetem választja. a kancellárt a kormány nevezi ki. és még van egy rektori-kancellári kabinet is, ami inkább politikai tisztség. van konzisztórium, amibe a helyi gazdasági és részben politikai potentátok részt vesznek.

például a tegnapi de-atomki társulási szerződés részben különutas megállapodás. persze ez egyrészt jó a kormánynak, mert ezzel az mta befolyása csökken. de ezzel itm szerepe is csökken. a szilvássy rektor azt mondja, hogy a debreceni egyetem megköti megállapodást az ágazati szereplőkkel. erre korábbról példa a richter, a ganz. a bmw leendő mérnökeit is nagyrészt a debreceni egyetem képzi. tehát a megállapodást ővelük kössék. miközben palkovics nyilván azt mondja, hogy egy pillanat. erre szerveződött az itm. lovászt kigolyózzák. de ez nem jelenti azt, hogy ne alakulnának ki ellenérdekeltségek. mindez azonban már kormányközeli körökben történik, részben független szereplőkkel.

erre mondom azt, hogy ez kvázi egypártrendszer.

2018.08.02. 09:15:37

@neoteny:
szilvássy rektor azt mondja, hogy a debreceni egyetemnek van 8 ezer mérnök hallgatója. a bmw betelepülésével ez a szám növekedhet. ő érdekeiket, és a mérnök tanárok érdekeit az egyetem vezetése képviseli. aminek része a hallgatói önkormányzat. a társulási szerződéssel az egyetem 200 tudományos munkatársat kapna. és azt mondja a kancellár, hogy mi lenne ha ezek az akadémiai kutató központok az egyetemekhez kapcsolódóan publikálnának. mert többek között ez az oka annak, hogy magyarországi egyetemi hálózat folyamatosan lecsúszik a nemzetközi rangsorban. ez az mta célja, hogy a ceu legyen legmagasabban rangsorolt egyetem. de ennek eszköze az, hogy az akadémia kutatóintézeteinek publikációi nem erősítik az egyetemeket a nemzetközi összehasonlításban. hanem ezzel az mta a ceu-t hozza privilegizált helyzet. amelyik így lenyúlhatja a posztgraduális képzést. ezt az mta istandwithceu tagozata lelkesen támogatja. és ez kötődik az amerikai demokrata párthoz és a soros alapítványhoz. és ezzel szemben szerveződik meg a helyi fidesz. és mindkettő azt mondja, hogy valljon színt az európai néppárt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 09:23:26

@444:

"a kancellárt a kormány nevezi ki."

OK, akkor ezt tisztáztuk.

"erre mondom azt, hogy ez kvázi egypártrendszer."

Csak azt nem mondod el, hogy a pártatlan értelmiség hogyan kontrollálja a kvázi egypártrendszert.

2018.08.02. 09:51:12

@neoteny:
a debreceni egyetemen a matematika intézet vezetője az mta istandwithceu tagozatának lelkes tagja. a fidesz pártközpont logikája az, hogy basszák ki ezeket. ne ő kapja az intézetvezetői címet, mert hogy betelepítené a migránsokat azért, hogy elvegyék a magyar emberek munkáját. ez ugye mondjuk a habony média narratívája. a debreceni egyetem ennek nincsen alárendelve. hanem meghirdetik az "uni-multi-kulti" programot. ami részben azért szembemegy a fidesz pártközpont elképzeléseivel. de nem ez nem a soros terv. hanem részben kormányprogram. az "uni-multi-kulti" program mégsem habony média koncepciója, hanem egy független értelmiség kreáció. ez nem többpárti tömegdemokrácia. de nem is egypárti katonai diktatúra, hanem egy kvázi egypártrendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 10:16:48

@444:

"a debreceni egyetem ennek nincsen alárendelve. hanem meghirdetik az "uni-multi-kulti" programot. ami részben azért szembemegy a fidesz pártközpont elképzeléseivel."

Helyesen: szembemegy a Habony-média kettősbeszédének _egyik_ aspektusával, ti. a parasztvakító propagandával.

Mert ugye Altusz Kristóf államtitkár elkotyogta, a nemzeti kormányzat csak befogadott 1300 menekültet 2017-ben (ami csaknem pontosan annyi volt, amennyinek a menekültkérelem-elbírálását rá akarta lőcsölni az EU Mo-ra). Meg ugye ott volt a letelepedési-kötvény program is, ami azért importált csaknem 5 ezer letelepedőt (és vagy 3 és fél ezer tartózkodási engedélyest).

Ezek ismeretében nem látható, hogy a DE "uni-multi-kulti" programja hogyan menne szembe a Fidesz pártközpont elképzeléseivel.

Ahhoz, hogy hiteles legyen a kvázi egypártrendszer pártatlan értelmiségiek által történő kontrolljáról szóló narratívád, valami olyan példát kellene mutatnod, ahol a kvázi egypártrendszer kitermelt magából valamilyen programot, és azt vagy meghiúsították, vagy annak lényeges módosítását kikényszerítették a pártatlan értelmiségiek.

2018.08.02. 10:21:21

@neoteny:
egy példa. kósa lajos kiesett az orbán viktor belső köreiből. és a balmazújváros focicsapata kiesett az nb1-ből. ennek tulajdonosa tiba úr. aki 2010-ig balmazújváros polgármestere volt. 2010 óta pedig országgyűlési képviselő. de szerinte az mlsz úgy "intézte", hogy balmazújváros essen ki a bajnokságból. mert hogy csányiék azt mondták, hogy inkább a diósgyőr maradjon bent. és a puskás akadémia és a mezőkövesd se eshetett ki. tiba úr úgy érzi, hogy az ő lelkes focicsapatát kigolyózták. de ettől ő még országgyűlési képviselő, csak távolabb került orbán viktor belső köreitől. ahogyan kósa lajos is.

tegnapi hír, hogy létrehozták debreceni gazdasági övezet tanácsát. ezt összekapcsolják az új főnix tervvel.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2018/kosatiba1.jpg
a hatalmi játszmák a fideszen belül zajlanak. debreceni gazdasági övezet tanácsába már nem orbán viktor nevez ki tagokat. hanem ezt csak úgy létrehozták a debrecen környéki vállalkozásoknak azért, hogy a bmw beszállítói lehessenek. de ez nem a fidesz pártközpont elképzelése. és erre palkovics azt mondja, hogy egy pillanat. majd az itm tárgyal. amire szilvássy azt mondja, hogy majd a debreceni egyetem tárgyal. amire kósa és tiba azt mondja, hogy debrecen gazdasági övezetének tanácsa tárgyal. de ezek ugye ők mind fideszesek. viszont szükségük van a reálértelmiségre. szilvássy ha elég okos, akkor nem rúgja ki a matintézet éléről pálest, aki kiállt a ceu mellett. hanem azt mondja, hogy erősítse a debreceni egyetemet. amelyik maga mellé állította az atomki 200 tudományos munkatársát. de páles az akadémia levelező tagja. belső tag csak úgy lehet ha ő is kiáll a ceu mellett. mert különben lovászék nem választják be. de szilvássy rektorként elérheti, hogy a matematika intézetet ne ő vezesse. a régi többpárti struktúrából formálódik egy új. amiben fideszes van és függetlenek vannak. páles racionális döntése az, hogy na jó. ő nem fideszes, de nem is fidesz ellenes. és szeptembertől a tudományos körökben is megindul ki kivel van játék.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 10:27:18

@444:

"egy példa."

Nem világos, hogy ebben hol van a kvázi egypártrendszer pártatlan értelmiségiek által történő kontrollja. Az, hogy nominálisan nem Fidesz-párttag értelmiségiek nézeteit is figyelembe veszi valamilyen nem ismert mértékben a kvázi egypártrendszer nem tekinthető a pártatlan értelmiség általi kontrollnak.

Ahhoz, hogy hiteles legyen a kvázi egypártrendszer pártatlan értelmiségiek által történő kontrolljáról szóló narratívád, valami olyan példát kellene mutatnod, ahol a kvázi egypártrendszer kitermelt magából valamilyen programot, és azt vagy meghiúsították, vagy annak lényeges módosítását kikényszerítették a pártatlan értelmiségiek.

2018.08.02. 11:08:32

@neoteny:
az ellenzéki pártok narratívája az, hogy van orbán viktor és a fidesz pártközpont. és ha ennek valaki nem rendelődik alá, akkor a közintézményekből kiteszik mivel ez egy autokratikus rendszer, ez egy autoriter rezsim. ezt mondja az ellenzék.

de ez nem ilyen egyszerű. van mondjuk az itm élén palkovics. aki nyilván azt mondja a bmw tulajdonosi körének, hogy ahogyan eddig is állapodjanak meg a kormánnyal. szijjártó péter külgazdasági miniszterrel és ővele. mert így nyilván palkovics barátai kerülnek helyzetbe járműiparban. illetve szijjártó péter barátai a külgazdaságban. és ez a központi kormányzathoz kötődő csoport, amelyik elsődlegesen orbán viktortól függ. hiszen ő egy tollvonással menesztheti palkovicsot vagy szijjártót.

de erre szilvássy rektor azt mondja, hogy a debreceni egyetemmel tárgyaljanak. az ő érdeke az, hogy támogassa páles úr, aki a matintézet vezetője. és egyébként szavaz arról, hogy ki legyen a rektor. és az akadémia levelező (külső) tagjaként kiáll a ceu mellett. nyilván csak akkor lehet rendes (belső) tag ha kiáll a ceu mellett. mert hogy erről az mta vezetői döntenek. az atomki élén dombrádi úr az mta doktora. na most ha ő megállapodik a szilvássy rektorral, akkor ez nyilván nem tetszik az mta élén lovász elnöknek. de ha a ceu-t kizárják, akkor dombrádi inkább lenne független értelmiségi és páles is. aki az akadémia rendes tagja szeretne lenni. beülhet az atv-be, szembefordulhat a kormánnyal mondván, hogy tűz alá vonják a matematika intézetet. de ebben a helyzetben az ő szempontjából az tűnik racionális lépésnek, hogy független reálértelmiségiként kontrollálja a fideszt. és ebben támogatja az atomki élén dombrádi. debreceni egyetem élén szilvássy érdeke az, hogy az ő támogatásukat megszerezve ellensúlyozzák palkovicsot. és egyébként a ganz és az bmw vezetői is osztott kormányzati-önkormányzati hatalomban érdekeltek. de ez egypárti viszonyok között is létrejön feltéve, hogy szabad választások vannak. mert a kormány belső köreiből kikerült kósa és tiba képviselők létrehozzák a debreceni gazdasági övezet tanácsát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 11:20:54

@444:

"az ellenzéki pártok narratívája az, hogy van orbán viktor és a fidesz pártközpont. és ha ennek valaki nem rendelődik alá, akkor a közintézményekből kiteszik mivel ez egy autokratikus rendszer, ez egy autoriter rezsim. ezt mondja az ellenzék."

Amely ellenzék dolgát megkönnyíti Orbán Viktor akkor, amikor idő előtt meneszti Pálinkást annak az intézménynek a vezetői pozíciójából, amely intézmény létrehozásának és vezetésének feladatát Pálinkásra bízta, és amely feladatot Pálinkás elvégezte anélkül, hogy a munkája ellen kifogásokat emelt volna Orbán Viktor.

"az ő szempontjából az tűnik racionális lépésnek, hogy független reálértelmiségiként kontrollálja a fideszt"

Hogyan?

Az, hogy nominálisan nem Fidesz-párttag értelmiségiek nézeteit is figyelembe veszi valamilyen nem ismert mértékben a kvázi egypártrendszer nem tekinthető a pártatlan értelmiség általi kontrollnak.

Ahhoz, hogy hiteles legyen a kvázi egypártrendszer pártatlan értelmiségiek által történő kontrolljáról szóló narratívád, valami olyan példát kellene mutatnod, ahol a kvázi egypártrendszer kitermelt magából valamilyen programot, és azt vagy meghiúsították, vagy annak lényeges módosítását kikényszerítették a pártatlan értelmiségiek.

2018.08.02. 11:45:04

@neoteny:
bajországban is kvázi egypártrendszer van. a háború után egy alkalmat kivéve a csu nyerte a bajor szövetségi állami választást. például ott van "free voters of bavaria" mozgalom. akik tényleg nem tartoznak egyik párthoz sem. ennek is létrehoznak egy ernyőszervezetet. de nem feltétlen kell. ne az legyen, hogy schiffer andrás barátai. vagy momentum mozgalom. fekete győr andrás barátai. hanem akik előválasztásokon közvetlen kiválasztódnak anélkül, hogy lenne pártelnökség. ez akkor jöhet létre ha kibasszák a soros alapítványt. mert most bárki független azt mondják, hogy soros ügynöke. legyen egy ügy, amit képvisel. ők a pártatlanok, párton kívüliek. és van egy nagy néppárt. annak hozzanak létre egy szociáldemokrata-keresztényszocialista és parasztpolgári tagozatot. abba beléphet a baloldal és az agrárszocialista szövetségi parasztság. free voters of hungary a civilek. csak ez nem párt. svájci típusú landesgemeinde. városi alkotmányosság. keresztyén respublika.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/96/Landsgemeinde_-_Glarus_2014_-_1.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 12:01:43

@444:

"ha kibasszák a soros alapítványt."

Ami megtörtént: a Nyílt Társadalom Alapítványok magyar tagozata az ősszel Berlinbe költözik.

"mert most bárki független azt mondják, hogy soros ügynöke."

Igen, mint ahogy te is azt mondod, hogy Lovász László az amerikai Demokrata Párt _és_ a MicroSoft ügynöke. Na meg a New York-i zsidóké.

Attól félek, hogy ez az eszmecsere terméketlenné vált: neked semmilyen narratívád sincs arra vonatkozóan, hogy egy pártatlan értelmiség _hogyan_ lenne képes _kontrollálni_ (nem befolyásolni) a kvázi egypártrendszert.

Ez ismét egy példa volt a te kettős beszédedre: jelen esetben kontrollról beszéltél, holott kiegyezésre, betagozódásra gondoltál.

2018.08.02. 12:18:12

@neoteny:
értetlenkedsz. ez a tegnapi sajtótájékoztató. a képen jobbról balra. bács kancellár. ő a kormány kinevezettje. mellett dombrádi intézetvezető. ő az mta kinevezettje. de mellette ott ül szilvássy rektor. aki fideszes. és amúgy bács kancellár a spanja. de őt nem a kormány nevezte ki. nem is válthatja le. mellette szitár-csanádi úr ganz-rosatom képviselője. őt sem a kormány nevezte ki. de kormányközeli. mellette miklóssy úr a helyi iparkamara képviselője. őt se a kormány nevezte ki, hanem a helyi iparosok.
www.hajdupress.hu/uploads/files/rovatok/a-mi-egyetemunk/egyuttmukodes-uj-celokkal/5b6205587085a_orig.jpg
a nyugat-európai modell az, hogy egy ilyen megállapodás nagykaolíciós. tehát van néppárti, szocdem, liberális, zöld. és kizárják a nacionalistákat. a formálódó magyar modell az, hogy egy ilyen megállapodás egypárti. van a néppárt. és vannak függetlenek. dombrádi úr nem a fidesz embere. egy 200 fős tudományos munkatársakból álló csapatot vezet, akik elvégeznének feladatokat.

példának hozták fel, hogy a napokban egy indiai atomerőmű építése közben egy hűtőszivattyú hibásan működött. de aztán itt jöttek rá az anyaghibára. ehhez kell független értelmiség. az atomerőmű építésben nincs benne csak egy párt. csak a fidesz. abban nem vesz részt az mszp, dk, lmp, együtt, momentum. csak a fidesz. azonban az nem elég. dombrádi úr csapatát alkalmazná a ganz-rosatom konzorcium. szilvássy úr azt mondja, hogy a megváltozott jogi helyzetben esetleg kerüljetek át az mta-tól a debreceni egyetemhez. bács kancellár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a posztgraduális kutatási eredmények mivel azok az mta független intézeteihez kötődnek nem erősítik a magyarországi egyetemeket a tudományos rangsorokban. persze, hogy így visszacsúsznak az egyetemeink. és a ceu kerül az élre. ez nem helyes. ő kormány megbízottjaként majd ez ellen is tenni kíván. lovász lászló azt mondja, hogy szerinte dombrádi 200 munkatársa korlátozva lesz. mert az indiai erőmű hőszivattyújának anyaghibáit vizsgálják. ami a szabadságot korlátozza. de ezért ugye pénzt kapnak. ami a szabadságot növeli.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 12:22:26

@444:

"de őt nem a kormány nevezte ki. nem is válthatja le."

De mindig csökkentheti a költségvetését.

"példának hozták fel"

Amely nem példa arra, hogy a pártatlan értelmiség hogyan kontrollálná a kvázi egypártrendszert.

Próbálkozz újra.

2018.08.02. 12:29:00

@neoteny:
szabad választások vannak. hódmezővásárhelyen megválasztották a független márky zay pétert. szilvássy rektort a fidesz támogatja. és őt a fidesz. de neki debreceni egyetem élén neki figyelembe kell venni nem-fideszes véleményeket is. mert neki választást kell nyernie. abban formálódik konszenzus, hogy ebből az mszp-dk-lmp-momentum köreit kizárják. de szükség lesz függetlenekre. mert nélkülük nem tudnak építeni például atomerőművet.

2018.08.02. 12:32:12

@neoteny:
ezen a képen a kormány kinevezettje a jobboldalon bács kancellár.
www.hajdupress.hu/uploads/files/rovatok/a-mi-egyetemunk/egyuttmukodes-uj-celokkal/5b6205587085a_orig.jpg
őt el tollvonással leválthatja az orbán viktor. de a többieket nem. és ugyanúgy hatalmi pozícióban vannak, mint bács kancellár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 12:34:58

@444:

"hódmezővásárhelyen megválasztották a független márky zay pétert."

Akit effektíven kontrollál a Fidesz-többségű önkormányzati képviselőtestület.

"de szükség lesz függetlenekre. mert nélkülük nem tudnak építeni például atomerőművet."

Az, hogy szükség van független értelmiségiekre nem jelenti azt, hogy ezek a független értelmiségiek kontrollálják a kvázi egypártrendszert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 12:37:45

@444:

"őt el tollvonással leválthatja az orbán viktor. de a többieket nem."

De mindig csökkentheti a költségvetésüket.

"és ugyanúgy hatalmi pozícióban vannak, mint bács kancellár."

Igen, ugyanúgy nincs semmi hatalmuk a költségvetésük megállapításában, mint Bács kancellárnak.

2018.08.02. 13:09:13

@neoteny:
orbán viktor a kormányűlésen megteheti, hogy azt mondja: a miklóssy úr vezette iparkamara nem juthat egy fillér állami megbízáshoz sem. ezt napi parancsban kiadja az apparátusnak. azoknak, akiket bármikor egy tollvonással az állásából kirúghat. miklóssy urat nem. de a költségvetését csökkentheti. csakhogy miklóssy úr mögött áll a debreceni iparosok nagyobb rész. és ez esetben orbán viktort nem választják meg kedves nemzetvezetőnek. miklóssy úr mögött családok tízezrei állnak.

szitár-csanádi úr a ganz-rosatom képviselője. és mögött ott áll az orosz kormány. na persze orbán viktor a költségvetésüket csökkentheti. de azért mégse áll oroszország felett.

ez az egyetemi évnyitó buli youday beharangozója. kósa képviselő is hallgató, aki azt mondja, hogy milyen jó lesz az első éveseknek, mert új barátokra, diáktársakra lelhetnek.
www.youtube.com/watch?v=Ad7uMCEZJbU
de ez az egyetem rendezvénye. és egy év múlva éppen az önkormányzati választások idején lesznek. azért nem mindegy, hogy egy stadionnyi választónak mit mondanak. persze, hogy kósa főképviselő javasolhatja, hogy csökkentsék az egyetem költségvetését. de úgy keresztes ildikó se tud fellépni. így viszont a fideszt se választják újra. tehát a hatalomban levő pártemberek is kénytelenek kiegyezni. reálértelmiséggel reálpolitikát folytatni azért, hogy működjön az ország.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 13:20:07

@444:

"csakhogy miklóssy úr mögött áll a debreceni iparosok nagyobb rész. és ez esetben orbán viktort nem választják meg kedves nemzetvezetőnek. miklóssy úr mögött családok tízezrei állnak."

Orbán Viktor mögött meg valami 2.8 millió választó áll. Akik számának a választások után történt növekedésén te magad örömködtél itt.

"így viszont a fideszt se választják újra."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

Egyébként is, egy (vagy két) hónapja még itt osztottad az észt arról, hogy hogyan tagozódott be az összes debreceni vállalkozó ismerősöd a NER-be mert felismerték, hogy a Fidesznél van a bőségszaru, amiből a manna árad: most meg azt a narratívádat higgyük el, hogy a debreceni iparosokon múlik az, hogy a Fidesz hatalomban marad-e?

2018.08.02. 13:58:26

@neoteny:
orbán viktor egy modern kori vallásháborút képes megnyerni. habony árpival, huth gergellyel, g fodor gáborral és nem tudom még kicsodával kálmán olga, csintalan sándor és társai ellenében. és ezek után földi laci felesége kérdez okosakat kocsis mátétól. aki elmondja, hogy a hírtv átrendezéséhez a kormánynak nincs köze. ő nem is érti, hogy ezt egyáltalán hogyan merülhet fel. így döntött az új tulajdonos. amire az ellentábor azt mondja, hogy ez diktatúra.

de a valóságban továbbra is több egymástól független hatalmi központ jön létre csak kvázi egypárti keretek között. összevonták a szakközépiskolákat. de ezzel egy új hatalmi központ jött létre. ifjú szakmunkások tömegeit lehet befolyásolni. és ők beállnak, hogy gyere szakmát tanulni.
www.dszc.hu/images/slider/slide-1.png
erre a "liberálisok" azt mondják, hogy ne akarjátok már szakácsok lenni, autószerelők. a magyarok semmire se alkalmasak. és ezek lányok, fiúk azt mondják, hogy tgm takarodjon a közéletből. takarodjon a francba. amire ő azt mondja, hogy ez posztfasizmus.

2018.08.02. 14:02:41

@neoteny:
és szerinted a 2.8 millió választó kikből áll össze. ha nem azokból az iparosokból, akiket a kamarában miklóssy úr képvisel. és ők nagyrészt a fideszt választják. a jobbik szétesésével free voters szerű csoport képes a kormányt kontrollálni. ami egy a bajorhoz hasonló egypártrendszert legitimál.

2018.08.02. 15:59:05

@neoteny:
2018. május 28.
Április-május a Debreceni Szakképzési Centrumban az idei tanévben kiemelkedően teljesítő diákok, pedagógusok elismeréséről szól. Május 24-én és 25-én megyei és országos díjakat is átvehettek tanulóink. Csütörtökön a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen döntőbe jutott 14 diák és felkészítőik vehették át okleveleiket Miklóssy Ferenc elnöktől és Skultéti Éva főtitkártól, illetve a dobogósok pénzjutalmat is kaptak.

Pénteken pedig a Parlamentbe várták a Szakma Sztár Fesztiválon dobogós helyezést elérteket díjazásra, köszöntésre. Az M1 is beszámolt erről az eseményről. A híradásban nemcsak diákjaink szerepelnek, hanem a fodrász tanulókról készült felvétel a Debreceni SzC Könnyűiprai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája (amely szeptembertől Debreceni SzC Kreatív Szolgáltatások Modell Divatiskolája Pedagógiai és Nyomdaipari Szakképző Iskolája nevet viseli) szolgált helyszínül.

Tirpák Zsolt főigazgató úr a pénteki megyei közgyűlésen kiemelte, hogy komoly eredményeket értünk el az elmúlt években. A nappali rendszerű képzés mellett a felnőttoktatásra is hangsúly került. Az elmúlt időszakban a tanulói létszámunk a kezdeti 7 ezerről 10 ezer főre gyarapodott. Pajna Zoltán összefoglalóan az alábbiakban értékelte a Debreceni Szakképzési Centrum növekedését: a hallgatói létszám növekedése bizonyítja, újból becsülete van a munkának és a jó szakembereknek.

miklóssy úr, aki a tegnapi atomki megállapodáson képviselte a kamarát átadta a szakma kiválóságai díjakat. fogadták őket a parlamentben a szakma sztár fesztiválon. fodrász tanulókról készült felvétel bekerült az m1 adásába. ezek a gyerekek örülnek annak, hogy benne lehettek a magyar televízióban. ezzel szemben a "világhírűek" azt mondják, hogy ezek a lábszagú parasztok ne akarjanak már fodrásznak tanulni. a magyarok amúgy se alkalmasak semmire se. őket nyilván nem választják meg. de azzal, hogy tirpák úr 10 ezer szakmunkást felügyel hatalmi pozícióba kerül. egy ilyen nagyobb szakmunkásképző intézmény adja az első szavazók legalább felét. azért ezeknek a gyerekeknek vannak nagyobb testvéreik, barátaik, ismerőseik, szüleik. debrecen dolgozó népe ehhez az intézményhez kötődik. ebben tanul öcsike autószerelőnek. és itt folynak a felnőttképzések.

ezt az intézményt is, ahogyan az összes többit uralja a fidesz. pedig elvben ennek balra kellene húzni. csak tgm szerint nincsenek már hagyományos értelemben vett munkások, akiknek az érdekeit képviselni kellene. dehogy nincsenek. ezek a lányok fognak a gyógyszergyárban dolgozni.
www.dszc.hu/images/igallery/resized/3201-3300/sz_ejsz_180413_105-3203-800-600-80.jpg
és részben ők szavaznak arról is, hogy kié legyen a gyógyszergyár. mennyi támogatással vagy különadóval sújtsa a kormány, az önkormányzat. ezt részben ezek a szakközépiskolás lányok döntik el. első szavazóként orbán viktort többek között ők legitimálják vagy nem legitimálják.

screpes 2018.08.02. 16:48:52

@444:
ezt ki és hol tette közzé? És te miért idézted ide?

screpes 2018.08.02. 17:19:48

@444:
ja már látom, a szakmunkásképző megalapozza a város jövőjét, szavazókat és munkaerőt (képzettet) is ad.
Miért oly kivételetett Debrecen a többi városhoz képest?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 17:52:47

@444:

"de a valóságban továbbra is több egymástól független hatalmi központ jön létre csak kvázi egypárti keretek között."

_Egymástól_ függetlenek, nem a kvázi egypártrendszertől függetlenek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 18:00:25

@444:

"és szerinted a 2.8 millió választó kikből áll össze. ha nem azokból az iparosokból, akiket a kamarában miklóssy úr képvisel."

Miklóssy Ferenc úr 2.8 millió iparost képvisel?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 18:06:02

@444:

"és részben ők szavaznak arról is, hogy kié legyen a gyógyszergyár. mennyi támogatással vagy különadóval sújtsa a kormány, az önkormányzat. ezt részben ezek a szakközépiskolás lányok döntik el."

Mekkora részben?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 18:07:25

@444:

"első szavazóként orbán viktort többek között ők legitimálják vagy nem legitimálják."

Mekkora ezeknek az első szavazó szakközépiskolás lányoknak az aránya a többi Fidesz-szavazó között?

2018.08.02. 19:48:11

@neoteny:
hajdú bihar megyében a fidesz 140 ezer, a jobbik 60 ezer, az mszp-p 30 ezer, az lmp 15 ezer, a dk 10 ezer, a momentum 5 ezer szavazatot szerzett (az adatokat 5 ezerre kerekítve).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.02. 22:12:29

@444:

"hajdú bihar megyében"

"és szerinted a 2.8 millió választó kikből áll össze. ha nem azokból az iparosokból, akiket a kamarában miklóssy úr képvisel."

Miklóssy Ferenc úr 2.8 millió iparost képvisel?

2018.08.03. 08:50:18

@screpes:
a financial times szerint az európai kisvárosok körében jelenleg debrecen rendelkezik a legjobb fdi (foreign direct investment) statégiával.
www.hajdupress.hu/uploads/files/rovatok/ez-debrecen/nemzetkozi-dijat-kapott-debrecen/5a86b210eaafd_orig.jpg

2018.08.03. 08:53:33

@neoteny:
miklóssy úr a helyi kereskedelmi, iparkamara elnöke. a megye iparosait és kalmárait, tőzséreit képviseli. magyarul a város piacát. az aktív korú népesség nagyjából fele kötődik a kamarához, vagy kamarai vállalkozáshoz.

2018.08.03. 08:55:48

@neoteny:
az aktív korú népesség nagyjából fele a helyi szakképzési centrumban, vagy annak valamelyik tagintézményében végzett. szakközépiskolai, szakiskolai végzettsége van.

2018.08.03. 08:59:38

@neoteny:
öcsike a szakkképzési centrumban autószerelő. belőle lesz első szavazó. de hozzá kapcsolódik sanyi és edit szavazata. a fidesz az összes többi párttal ellentétben családokban gondolkodik. familiáris szavazatokat próbál szerezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 09:05:15

@444:

OK, akkor hát Miklóssy Ferenc úr Orbán Viktor (a Fidesz) ~2.8 millió választójának csak egy töredékét képviseli.

Így hát ha Orbán Viktor csökkenti a Debreceni Egyetem költségvetését mert elégedetlen azzal, ahogy Szilvássy rektor betagozódik a NER-be, _és_ Miklóssy Ferenc úr kontrollálni kívánja a kvázi egypártrendszert az általa képvisel iparosok szavazatain keresztül, akkor is csak igen korlátozott képessége van erre. Arról nem is beszélve, hogy ahogy már többször is kifejtetted: mi másra tudnának szavazni, mint a kvázi egypártrendszerre?

Még mindig nem derült ki az, hogy a pártatlan, független reálértelmiségnek milyen eszközei vannak arra, hogy kontrollálja a kvázi egypártrendszert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 09:08:25

@444:

Mekkora ezeknek az első szavazóknak _és_ a hozzájuk kapcsolódók szavazatainak aránya a többi Fidesz-szavazók között?

2018.08.03. 10:06:00

@neoteny:
ha csökkenti a költségvetést, akkor nem lesznek szavazói. nincs pénz, nincs csoki.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 10:14:14

@444:

"ha csökkenti a költségvetést, akkor nem lesznek szavazói."

Helyesen: ha csökkenti a költségvetést _valahol_, akkor nem lesznek (vagy kevesebben lesznek) szavazói _ott_. De attól még vásárolhat szavazatokat _másutt_: ld. pl. a 85 milliárdnyi júdáspénzt, amit kiosztott a 18,000 református presbiter között (~4.7 millió fejenként). És ugye a református presbitereknek is vannak családjaik. Meg gyülekezetük.

2018.08.03. 10:18:44

@neoteny:
orbán átcsoportosítja az újlipótvárosi irodaháztól a pénzt a panyolára és kifesti templomot. és azt gondolja, hogy ezzel több szavazatot szerez panyolán, mint amennyit veszt újlipótvárosban. mert hogy panyola választói szegényebbek. kevesebbel is megelégednek. a szavazatvásárlás ezért vidékpárti. de ezt akkor tudja fokozni ha van gazdasági növekedés. orbán elsődlegesen termelő ágazatokban látja a jövőt. a szavazatvásárlás iparpárti.

a balliberálisoknál a szavazatvásárlás várospárti és fogyasztáspárti. a fogyasztói társadalomban, a főváros globális kereskedelmi és szolgáltató központjában látják a jövőt. elsődlegesen ezért történnek ingatlanberuházások, ezért épülnek az irodaházak. de ezeket szintén a fidesz uralja le. a ipari termelésben és a vidékies agrárszektorban érdekeltek szavazatával, az ebben érdekelt multik támogatásával és az európai néppárt asszisztálásával. erre a ballib azt mondja, hogy nekimennek orbánnak. de ebbe belebukott már cohn bandit, juncker, belebukhat macron.

2018.08.03. 10:20:31

@neoteny:
és ezért visszakozik merkel. seehofer támogatja orbánt. szerinte ő egy igazi demokrata. és így jöhet magyarországra a bmw.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 10:21:57

@444:

Mekkora ezeknek az első szavazóknak _és_ a hozzájuk kapcsolódók szavazatainak aránya a többi Fidesz-szavazók között?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 10:23:31

@444:

"és ezért visszakozik merkel."

Helyesen: ezért tagozódik be a NER-be Szilvássy rektor úr is. Eszébe sem jut az, hogy pártatlan, független reálértelmiségiként kontrollálja a kvázi egypártrendszert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 10:42:45

@444:

"a szavazatvásárlás iparpárti."

A 18,000 református presbiter melyik iparban dolgozik? Mert a 85 milliárdnyi júdáspénzből lehetett volna 8,500 új ipari munkahely teremtését támogatni @ 10 milla/munkahely.

2018.08.03. 11:14:02

@neoteny:
szilvássy rektor a rendszer kontrolljában érdekelt. ha túl sok pénzt nyúlnak le a politikusok és köreik (akiket a pártelnök gyűjt maga köré), akkor kevesebb jut az egyetemnek. az egyetem rektora nem kormány kinevezettje, hanem csak a kancellár. bács kancellár abban érdekelt, hogy az egyetemen elköltött közpénz a lehető legtöbb szavazatot hozza. ezért van youday, derbi (debreceni egyetem dolgozóinak csapatépítő partija), ezért van campus fesztivál. ezért támogatják az international food day-t. ezért van az, hogy idén arányaiban a zeneművészeti karra felvettek száma produkálja a legnagyobb növekedést. a zene egyetemes nyelvén képesek a választókat hatékonyan megszólítani. a fidesz egy tipikusan populista politikát folytat. jelzem az összes párt ezt csinálta. ebből a fidesz messze a legszervezettebb, leginkább hatékony.

bács kancellár érdeke a populizmus (mert ő a kormány kinevezettje, ha a kormány bukik, akkor ő is bukik, bács kancellár a magyar labdarúgás történetértől írt könyvet és a tao pénzek kiváló felhasználási lehetőségeiről a sportban, ezektől is szavazatot remélnek). szilvássy rektort azonban az egyetemi oktatói elit kiválasztottja. ő abban érdekelt, hogy az atomki 200 tudományos munkatársát az egyetemhez kapcsolja. ez szembe megy lovász lászló elitizmusával. aki szintén nem a kormány kinevezettje. hanem az akadémiai elit kiválasztottja. szilvássy lépése azonban kedvez a kormánypártnak, ez erősíti bács kancellárt. de ez a hatalmi központ legalábbis részben független a rogán-habony vezette pártközponttól. a debreceni egyetem következő tanévben 5500 külföldi diákkal számol. összehasonlításként a ceu összes hallgatói létszáma magyarokkal együtt 1448 volt. az új tanévben a debreceni egyetemen 1825 hallgató lesz elsőéves külföldi (egész pontosan az, aki angol nyelvű képzéseket választotta). és ugye budapest csaknem 10x akkora város, mint debrecen.

a városvezetés nemzetközi bentlakásos iskolát épít óvodától a nemzetközi érettségiig. ez persze jó a helyi elitnek. mert a gyerekeket idegen nyelvű képzésekbe írathatják. de növeli a befektetői hajlandóságot. azt mondják a bmw vezetőinek, hogy jöhetnek a családdal. 5 hektáros nagyerdei zöldövezetben épül az elit iskola. ahol a tehetséges helyi diákok is kapnak ösztöndíjat. ez ugye populista. a fidesz összességében jól vezeti a várost. nyilván lehetne még kiválóbb. a túlzóan nagy összegű, kirívó lenyúlásokat kellene korlátozni. ez esetben a kvázi egypártrendszer konszolidálható. véleményem szerint.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 11:27:20

@444:

"szilvássy rektor a rendszer kontrolljában érdekelt."

Helyesen: Szilvássy rektor úr abban érdekelt, hogy a kvázi egypártrendszer elvárásainak megfeleljen. Mert habár őt nem lehet úgy kirúgni, mint egy Pálinkást, de az egyetem költségvetése a kvázi egypártrendszer kezében van.

"a túlzóan nagy összegű, kirívó lenyúlásokat kellene korlátozni."

Épp' ez a millió forintos kérdés: hogyan képes ezt megtenni a pártatlan, független reálértelmiség?

2018.08.03. 11:28:41

@neoteny:
a fidesz kihasználta, hogy a parlamenti választások előtt nem sokkal volt a presbiterválasztás. erre a politikusok azt mondják, hogy ezzel a nemzeti keresztény európát védelmezik. egy politológus erre azt mondja, hogy ez szavazatvásárlás. de az összes párt ezt csinálta. az mszp-szdsz is megvehette volna a presbitereket. az idősek szavazatát próbálták megvásárolni 13. havi nyugdíjjal. csak azt túl sokba került. azt 2009-ben vissza kellett vonni. és így az mszp-szdsz elvesztette a választást. orbán viktor erzsébet utalványt osztogatott. azt ugye közvetlen nem terheli a költségvetést, csak inflációt eredményez. tudnék mondani olyan falut, ahol elég sok kárpát-ukrán (kamu) nyugdíjas van bejelentve. akiknek járt ugye erzsébet utalvány. a postás azt mondta, hogy volt olyan ház, ahol több mint 50-en voltak bejelentve. ahol valójában nem lakik senki. azt az utalványt a falubeliek lenyúlták. a tértivevényt aláírták. tehát a rendszernek vannak visszásságai. gyurcsány kampányolt is ezzel. amire a fidesz azt mondta, hogy ez e a határon túli nemzettestvéreink elleni támadás. ez megint politika.

erre mondom azt, hogy konszolidálható akár az egypártrendszer is feltéve, hogy annak van független értelmiségi kontrollja. ez nyilván nem jó az ellenzéki pártoknak. de ők mondhatnak alternatívát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 11:48:59

@444:

"erre mondom azt, hogy konszolidálható akár az egypártrendszer is feltéve, hogy annak van független értelmiségi kontrollja."

Igen, igen, csak azt nem mondod meg, hogy _hogyan működik_ az ilyen pártatlan, független reálértelmiségi kontroll. Nem kiegyezés, nem szakmai együttműködés, nem belülről bomlasztás, hanem a kvázi egypártrendszer pártatlan, független reálértelmiségi kontrollja.

2018.08.03. 12:04:19

@neoteny:
ha a debreceni egyetem költségvetése csökken, akkor 30 ezer hallgató költségvetése csökken. az egyetemi egészségügyi intézményeiben az éves járóbeteg esetszám 2.2 millió (ennyi az orvos-beteg találkozás) és a fekvőbeteg esetszám 150 ezer.

vagy mondjuk egy példa. az egyetem sportegyesületekkel rendelkezik. 4,000 hallgató jó tanuló-jó sportoló. ők 17 sportágban versenyeznek a magyar bajnokságban. az egyetemnek 31 válogatott sportolója van. közte olimpikonok. nekik szurkolóik vannak. szilvássy rektor is használja ugyanazokat a politikai marketing eszközöket, amit orbán viktor.
www.youtube.com/watch?v=MeKiixEKpJA
a kormány csökkentheti a debreceni egyetem költségvetését. de azzal szavazatokat veszít.

a magyar tudományos akadémiának nincs kutató kórháza. nincsenek sportolók, akik élettani fejlesztéseket tesztelik. az élet értelmét keresik egy lombikba anélkül, hogy emberek életműködését felmérnék. olyan tudósok, akik a természeti környezettől majdnem teljesen elszakadtak. az mta ilyen típusú kutatókat válogat ki. sanyi a "tudományfilozófus" azt hallja a népfőiskolán, hogy a sárrétnek sajátos matematikája, fizikája, kémiája, biológiája van. miért nem azt kutatják. persze a tudományos eredmény adott esetben alkalmazható a földkerekségen. de a sárréti parasztok esetleg támogatnák az akadémiát, hogy állítsanak fel egy meteorológiai állomást. de ez a lovász lászló féle felfogástól idegen. kimenni a terepre. ez katonai akadémia valójában. ez esetben az mta számára maradnának a formális axiomatius elméletek, ami a tisztán csak matek, tudományos ismeretterjesztés és a nyelvészet. a tudományos eredményeket és a műszaki alkalmazásokat a népnyelvre lefordítani. ami segíti a sárréti földművest abban, hogy mezőgazdasági gépet építsen, vagy a parasztházát korszerűsítse. csak lovász lászló világképe ettől nagyon távol áll. ő egy amerikanizált metropoliszban gondolkodik. és általában véve a balliberálisok. magyarországnak inkább egy félfeudális-félkapitalista metropólia jellege van. a központi régióból hiányzik a high tech ipar. mert hogy a balliberális választó azt mondja, hogy arra nem lesz szükség. az nem kell a globális szolgáltatóközponthoz. azt mondják, hogy nyomtatott áramkört nem kell gyártani. mert az olcsó hardvert megvesszük ázsiából. és ahhoz járul a magas hozzáadott értékű szoftver. mert végtére is kaliforniában is így van. vagy írországban vannak a nagy adatközpontok. és magyarország ne akarjon már járműipari összeszerelő üzemmé válni. de a betelepülő multik jelentős része ezt akarja. akik nagyrészt német gyáriparosok.

értem, hogy a global city besorolásban budapest beta+ kategóriájú. és dublin alpha-. és london alpha++. a fővárosi értelmiség liberális része álljon elő egy olyan rövid, közép vagy hosszú távú elképzeléssel, ami a magyar fővárost világvárossá teszi. soros ha filantróp, akkor mondhatja azt, hogy ő a vagyona felét erre beáldozná. de ők transznemű bevándorlókat akarnak. erre a fidesznek elég azt mondani, hogy ők nem akarják, hogy magyarország bevándorlóországgá váljon és nem terveznek azon sem változtatni, hogy nők és férfiak házasodjanak. és ezzel, ezekkel megnyerik a választást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 12:23:14

@444:

"a kormány csökkentheti a debreceni egyetem költségvetését. de azzal szavazatokat veszít."

Vagy pedig a Debreceni Egyetem közössége megérti az üzenetet és olyan rektort választ, amelyik képes betagozódni a kvázi egypártrendszerbe. És akkor már nincs szükség költségvetés-csökkentésre.

"erre a fidesznek elég azt mondani, hogy ők nem akarják, hogy magyarország bevándorlóországgá váljon és nem terveznek azon sem változtatni, hogy nők és férfiak házasodjanak. és ezzel, ezekkel megnyerik a választást."

No meg a stratégikus szavazatvásárlásokkal. Mert nem szabad elfeledkezni például a 18,000 református presbiternek fizetett 85 milliárdos júdáspénzről (fejenként kb. ~4.7 millióról). Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen: a nemzeti keresztény Európa védelmének is ára van. Lehet, hogy Orbán Viktornak be kellene nyújtania ezt a számlát a bajor Keresztényszocialista Uniónál. Ha Seehofer úr komolyan gondolja a nemzeti keresztény Európa védelmét, akkor állhatna a magyarok oldalára úgy, hogy legalább részleges jóváírást csinál: mondjuk átutalnak €135 milliót a Fidesznek, az fedezné kb. a felét ennek a nemzeti keresztény Európa-védelemnek a felét.

2018.08.03. 12:30:21

@neoteny:
ahová vezetőt nem a kormány választ ott valósulhat meg a független értelmiségi kontroll feltéve, hogy az adott intézmény politikai értelemben véve is népszerű. szilvássy rektor ugyanazokat a marketing eszközöket használja, amit orbán viktor. csak előbbit az egyetemváros polgársága választja meg. utóbbit magyarország polgárai. szilvásy rektort nem orbán viktor nevezi ki, hanem az egyetemváros népe. és ott a külföldi hallgatók azt mondják, hogy feketék énekeljenek, akkor ő azt mondja, hogy na jó. külföldi hallgatóknak önkormányzatuk van. és elég sok pénzt fizetnek. elég sok fekete is van közöttük. énekeljenek azok is. ő megvalósítja a "soros tervet".
www.youtube.com/watch?v=6n89QyRUi1M
mert hogy egy populációban ez az, ami népszerű.
erre a református presbiterek azt mondják, hogy na jó. a debreceni református nagytemplomban legyenek néger spirituálék is. de orbán viktor azt mondja, hogy magyarország ameddig ő a miniszterelnök nem lesz bevándorló ország. mert országos szinten az a népszerű. de maga a társadalom ennél összetettebb. sanyi rasszizmusát átváltja szexizmusra. és stíröli a nagyseggű nigger csajokat. a felesége edit, aki korábban befogadó volt, most féltékenysége kirekesztőbbé tette.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 12:41:45

@444:

"szilvásy rektort nem orbán viktor nevezi ki, hanem az egyetemváros népe."

De az egyetemváros költségvetését Orbán Viktor kontrollálja.

2018.08.03. 12:43:46

@neoteny:
kénytelenek alkalmazkodni. egy ismerősöm tanító. és észrevette, hogy kültelki cigány gyerekek, akik a napköziben általában repetáznának időnként alig esznek. a gyerekek elmondták, hogy amikor "családi nap van" (ez azt jelenti, hogy a családi pótlékot utalják), akkor annyi és olyan nagy pizzát vesznek, amekkorát csak tudnak. alig fér fel a buszajtón. a kutya is pizzát eszik. de ez egy-két nap. és utána nincs egy fillérjük sem. így ételt nem kapnak. olyankor a napköziben repetáznak.

erre az ismerősöm bement az önkormányzathoz, hogy hetente kellene a családi pótlékot kiutalni. mert hogy úgy a hétvégi nagycsaládi étkezésre jutna pénz. hét közben esznek a napköziben. az önkormányzatnál azt mondták, hogy ezt így nem lehet. mert ehhez törvény kellene. a szülők azt mondták, hogy ők odaadnák a pénzt az iskolának. és azt osszák ki nekik hetente. úgy is jó. de ha azt a pénzt megkapják, akkor elköltik. mert ez a világképük. élj a mának. ha családi nap van, akkor a kutya is pizzát eszik extra adag feltéttel. úgy, hogy a pizzás dobozok alig férnek fel a buszajtón.

nekik van egy világképük ebből ez következik. és ehhez kénytelen igazodni a többség. amire a válasz az, hogy ez esetben egy kicsit nekik is kellene alkalmazkodniuk. ezt el is fogadnák. a filoszemiták viszont azt mondják, hogy nem kell. mert az szörnyűséges elnyomatás, fasizmus.

2018.08.03. 12:44:11

@neoteny:
ha ezt ebből sem érted, akkor hülye vagy.

2018.08.03. 12:48:36

@neoteny:
a függés nem egyirányú. mivel szabad választások vannak. orbán viktor azt mondja, hogy 19 nyarán ep választások vannak. és majd megnyerik. de elindul az ellenzék. induljon el az mta. ők megnyerhetik az ep választást. ha a köznép úgy akarja, akkor 21 akadémikus képviselheti brüsszelben az országot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 12:53:52

@444:

"nekik van egy világképük ebből ez következik."

Igen, egyetlen mérce van, ami még az IQ-nál is jobb prediktora az élet-sikerességnek: az élvezetek elhalasztásának képessége.

"a filoszemiták viszont azt mondják"

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 12:54:25

@444:

Vagy pedig nem vagyok vevő a nihilista-posztmodernista narratívádra.

2018.08.03. 12:56:43

@neoteny:
amíg szabad választások vannak addig a független értelmiségnek lehetősége van kontrollálni a kvázi egypártrendszert. az ep választást akár az mta istandwithceu tagozata is megnyerheti. ez esetben orbán kénytelen lenne a ceu-t budapesten tartani. induljanak el az ep választásokon. dolgozzanak ki egy európai kutatási tervet. mondják el, hogy miért is érné meg ebbe amerikai magántőkét bevonni. győzzék meg sanyit, editet és öcsikét, hogy miért lenne ez nekik jó. de ők azt mondják, hogy szörnyűséges elnyomatás van. mert az mta nem rendelkezik választói támogatottsággal. de az internet megjelenésével erre szükségük van. és hátérbe szorul az, hogy "mi vagyunk az akadémikusok, tehát nekünk van igazunk" típusú elitizmus. ami még jól működött a köztelevízióban. persze már azt is kiszorította a kereskedelmi tévé. a bulvár. de mára a politika majdnem teljesen elbulvárosodott. és a trollkodás uralja a közgondolkodást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 12:57:06

@444:

"a függés nem egyirányú."

Helyesen: a függés nem szimmetrikus. Ahogy a magyar szólás tartja: pénz beszél, kutya ugat (money talks & bullshit walks).

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 13:00:09

@444:

"amíg szabad választások vannak addig a független értelmiségnek lehetősége van kontrollálni a kvázi egypártrendszert."

_Hogyan_ képes a _pártatlan_, független reálértelmiség _kontrollálni_ a kvázi egypártrendszert? Ha a választásokon nyernek, akkor már _nincs_ kvázi egypártrendszer.

2018.08.03. 13:06:50

@neoteny:
írtam egy példát. induljon a ceu és az mta istandwith ceu tagozata az ep választásokon. képviseljék a "soros tervet". és lássuk, hogy mennyi ennek a magyarországi támogatottsága. független értelmiség is elindulhat a választásokon.

márky zay péter több szavazatot szerzett, mint lázár embere. független értelmiségiként jogot szerzett arra, hogy kontrollálja hódmezővásárhelyet. amire mondhatja azt orbán, hogy majd nem utal annyit hódmezővásárhelyre. ezzel nyerhet választást, de még nagyobbat veszthet. és azzal lázár is veszít. ő is orbán ellen fordulhat. ami számára veszélyes. és ott van botka és torockai. ők a jelenlegi magyar közpolitikai helyzetben leginkább függetlenként vagy kvázi függetlenként kontrollálhatják a kormányt.

azért, mert az egypárti uralomból és a szabad választásokból egyenesen ez következik. az ellenzék azt mondja, hogy legyen inkább egy holland típusú sokpártisák. hozzák létre ezt a "szivárvány nagykoalíciót". induljanak el a választásokon. és a köznép szavaz, hogy ez tetszik, vagy nem. és ha akarják, akkor előzetesen felmérhetik, hogy lájkolják-e a fészbukon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 13:19:53

@444:

"írtam egy példát. induljon a ceu és az mta istandwith ceu tagozata az ep választásokon."

Én pedig megírtam, hogy ez nem a kvázi egypártrendszernek a pártatlan, független reálértelmiségiek általi kontrollja.

"márky zay péter több szavazatot szerzett, mint lázár embere. független értelmiségiként jogot szerzett arra, hogy kontrollálja hódmezővásárhelyet."

Már ezt is megírtam: Márky-Zay Pétert effektíven kontrollálja a Fidesz-többségű önkormányzati képviselőtestület.

"és ott van botka és torockai. ők a jelenlegi magyar közpolitikai helyzetben leginkább függetlenként vagy kvázi függetlenként kontrollálhatják a kormányt."

Aha. Botka az MSzP-s meg Toroczkai, aki épp' most alakított pártot. Ők mint pártatlan, független értelmiségiek akik kontrollálják a kvázi egypártrendszert, és így konszolidálódik a kvázi egypártrendszer.

2018.08.03. 13:19:56

@neoteny:
na jó. egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. nem érted azt, hogy szabad választások vannak. és azokon el lehet indulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 13:23:43

@444:

"egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást."

Egyszerűbb magyarázat az (ld. Ockham Borotvája), hogy te tolod itt a nihilista-posztmodernista narratíváidat, amikre nincs túl sok vevő.

"szabad választások vannak. és azokon el lehet indulni."

Aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy pártatlan, független reálértelmiségiek kontrollálnák a kvázi egypártrendszert, és így kondszolidálódna a kvázi egypártrendszer.

2018.08.03. 13:32:36

@neoteny:
torockai országos pártként akar sikeresek lenni. ahhoz egy kiterjedt hálózatra van szükségük. raczsandor filozófus nick azt mondja, hogy ő ennek utána gondolt. és ez alsóhangon 10 milliárd forint induló tőkét jelent. ennyit be kell tenni. ebből lehet pártot építeni. de ennyit 100 milliárdos vagyonnal rendelkező kockáztat. aki vagy oligarcha, vagy pénzoligarcha, vagy mondjuk van a pornós. de ez esetben a polgárosodás programja nem lesz hiteles. ha egy uralkodó néppárt állandósul, de szabad választások vannak, akkor az egy pártot egy free voters típusú mozgalom képes kontrollálni. ehhez a valóban független (az amerikai demokrata párttól és a nyugat-európai kormányoktól is független) értelmiségnek a többi ellenzéki pártot kell kiszorítania. budapesten a filoszemiták foggal körömmel ragaszkodnak a soros alapítványhoz. amiből következik a kultúrharc. ehhez ezt előzetesen le kell játszani. vagy mondani kellene egy másik modellt. és arra szabad választásokkal át lehet térni. ahhoz alkotmányos többséget kellene szerezni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 13:35:44

@444:

"torockai országos pártként akar sikeresek lenni."

Vagyis esze ágában sincs azzal próbálkozni, hogy pártatlan, független reálértelmiségként kontrollálja a kvázi egypártrendszert, amely így konszolidálódna.

"a filoszemiták"

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

2018.08.03. 13:37:31

@neoteny:
de azokon elindulhat a független értelmiség. lehet valaki egyetemi rektor, vagy a szakképzési centrumban valaki lehet olyan népszerű a szakmunkás tanulók és szakközépiskolások körében, hogy megválasztják függetlenül attól, hogy mit gondolnak erről a pártközpontban. amíg szabad választások vannak addig lehet választásokat nyerni. ez ilyen egyszerű.

aztán lehet mondani, hogy szörnyűséges elnyomatás, sötét diktatúra. erre is alapozhat az ellenzék. a filoszemita értelmiség ezt mondja. és erre az össznépi válasz egyre inkább az, hogy menjek a francba.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 13:42:37

@444:

"amíg szabad választások vannak addig lehet választásokat nyerni."

Aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy pártatlan, független reálértelmiségiek kontrollálnák a kvázi egypártrendszert, és így konszolidálódna a kvázi egypártrendszer.

screpes 2018.08.03. 13:45:02

@neoteny: @444:

egyezzünk meg abban, hogy nem kontrollűlják független reálértelmiségiek a kvázi egypártrendszert.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 14:03:15

@444:

"a filoszemita értelmiség"

Olyan fogalmakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

screpes 2018.08.03. 14:13:44

@444:

volt 2,4 millió szavazó így-úgy összerakva, (most éppen kicsivel több is van belőle), és kb ugyanennyi így-úgy szétválogatva... utóbbiaknak ugyanazt kellene mondania, a győzelemhez, mert a hatalom kétosztatú lett, és ötmillánál összesen alig van több össz aktív szavazó.
Mindegy lett ebben a helyzetben, hogy "el lehet e menni szavazni": ellenzéki szempontból nincs igazi tét, hatalmi fidesz-szempontból pedig van: a győzés lehetsősésge, és hozzá az eszközök koncentrációja szemben a vesztésre ítéltségnél.
Ebben a képben semmi szerepe a filoszemitaságnak, vagy a kultúrharcnak. Nem jön létre valós nézetazonosság azon az alapon, hogy csak így lehet(ne) nyerni, és nem lehet cél, hogy a célszalagot Gyurcsány és Torockai feszítse ki.

2018.08.03. 16:49:21

@screpes:
azért, mert az ellenzék filoszemitákból áll. és az első, hogy őket kiszorítsák. ha ehhez az kell, hogy mészáros lőrinc megvegye a népszabadságot, akkor megengednik neki, hogy megnyerje a közbeszerzést. azt is, hogy kisvasutat építsen, sportszermárkát létrehozzon. ez az ára annak, hogy ne legyen népszabadság nevű napilap. amire a filoszemiták azt mondják, hogy ezzel a köznép valódi szabadság is megszűnt. a francokat. első körben a legfontosabb az, hogy elmúlt évszázad elnyomó elitje és kedves családtagjaik távozzanak a kormányból és a parlamentből is.

simicska nem finanszírozza tovább a szabadfogás című műsort. de a facebook-on tovább működik. és több, mint százezer ember látta. ne kis is vannak az ilyen beszélgetésben többségben. erre a jobboldali válasz az, hogy tudjuk kik. velük szemben nyert simicska, nyerges és társaik. velük szemben győz akárki g fodor és gajdics, akik szerint a hírtv visszakerült a nemzeti táborba. irmuska úgy hívja őket a "kispatkány" és a "gülüszemű". szerinte ezeket a cigányokat kellene elzavarni. sanyi szerint előbb az istentelen "sidókat". ez az etnikai konfliktus van a végletekig kiélezve.

esetleg azt kellene mondani wahorn andrásnak, konok péternek vagy csintalan sándornak a szabadfogásból. jó napot magyarok. rájöttünk, hogy mi itten egy kisebbség vagyunk. és ebből következően nem szeretnénk a főhatalomba kerülni. ne mi akarjuk megmondani, hogy milyen legyen magyarország. de aligha fogja ezt mondani. hanem az lesz helyette, hogy ha nem őket választják, akkor diktatúra van. tehát most diktatúra van. és megindítják a háborút. és ez az értelmetlen baromság megy. és úgy tűnik, hogy a filoszemiták közül senki se tudja megérteni ezredjére sem, hogy erről van szó.

2018.08.03. 17:06:14

@screpes:
herczeg márk problémája, hogy balmazújváros polgármestere úgy beszél, mint egy iskolás.
www.youtube.com/watch?v=nW0RUOOO4vQ
külön megtiszteltetés számára, hogy kósa lajos is alkalmasnak találta, hogy képviselje a balmazújvárosi embereket. na most erre lehet mondani, hogy te jó ég. ezek akarnak bmw-t gyártani. a balmazújvárosiak őt küldték a kultúrharcba. a bmw alaposan felmérték a terepet. és balmazújváros határát találták a legjobbnak. így döntött a piac.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 17:09:57

@444:

"az ellenzék filoszemitákból áll [...] amire a filoszemiták azt mondják [...] a filoszemiták közül"

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 17:15:37

@444:

"és megindítják a háborút. és ez az értelmetlen baromság megy."

Magyarország nem akar Fehéroroszország lenni.

2018.08.03. 17:18:33

@neoteny:
de seehofer szerint orbán egy európai államférfi és a bmw is magyarországot választja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 17:18:49

@444:

"a bmw alaposan felmérték a terepet."

Bizony: és Debrecenben találták meg azokat az önkormányzati politikusokat, akik hajlandóak 44 milliárdnyi hitelt felvenni ahhoz, hogy összevásárolják a létesítendő BMW-üzemhez szükséges földeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.03. 17:30:15

@444:

"a bmw is magyarországot választja"

Mert a magyar adófizetők fizetik a legtöbbet a BMW-nek.

2018.08.03. 17:57:53

@neoteny:
nézőpont kérdése. a magyar adófizetők biztosították a legnagyobb szabadságot a nagy multú multi számára. a román médiafax hírügynökség szerint még többet kellett volna ajánlani. ugyanis volt arról szó volt arról, hogy gyár hunyad megyébe dévára kerüljön. déva ugye gyeva. ahol lakik a gyevi bíró. hunyadi mátyás álruhában igazságot tett. (bár móra ferenc szerint gyevi valójában algyő).

screpes 2018.08.03. 18:23:08

@444:
valami nagyon nem stimmel...
Szerinted mi nem stimmel?

2018.08.03. 18:26:19

@neoteny:
jelzem európai unióban a nagy összegű állami támogatás tiltott. de ezek a járműipari támogatások híre valahogy nem ér el oettinger úrhoz, aki a költségvetésért és humán erőforrásokért felelős komisszár. egy evangelikus keresztény jogtudós, országbíró, baden-württemberg miniszterelnöke is volt.

2018.08.03. 19:49:10

@neoteny:
+mert a bmw elnök/vezérigazgatója feledhetetlen 21.sz.-i acido-hipperszexuális élményben részesült a bika különtermében egy válogatott professzionális konzumkurva csapat jóvoltából és úgy döntött, hogy ehhez a továbbiakban is igénybe venné mindenféle hülye adófizetők hozzájárulását+oettinger kiváló közreműködését, mint főgyertyatartó

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 02:55:24

@444:

"a magyar adófizetők biztosították a legnagyobb szabadságot a nagy multú multi számára."

Helyesen: a magyar nemzeti kormányzat biztosította a legnagyobb szabadságot a nagy multú multi számára a magyar adófizetőktől államhatalmi erőszakkal eltulajdonított javakkal (praktikusan pénzzel).

2018.08.04. 09:49:23

@neoteny:
a megállapodás részletei nem ismertek. a bmw beruház, adót fizet. és a kormányok ezt engedik el. az is el tudom képzelni, hogy teljes adómentességet kaptak. a bmw gyár kismacs mellett épül (ahol az ingatlanárak már most másfél-kétszeresére emelkedtek). ez a település az 33-as főút és az m35-ös autópálya közös csomópontja mellett van. az m35-ös autópálya az m3-as és az épülő m4-est kapcsolja össze.

mai hír, hogy brüsszel 64 milliárd forintnak megfelelő eurót hagyott jóvá, hogy az autópálya tovább épüljön berettyóújfalu irányába. ezt tegnap cornelia cretu biztos asszony jelentette be. 82 milliárd forintból épül az m4-es a román határig. ezt az európai bizottság májusban szavazta meg. így a bmw gyár debrecen mellett úgy épül, hogy oda miskolcról és nagyváradról is autópálya vezet. cornelia cretu asszony szerint a 146 milliárd forint autópálya beruházásra a gyorsabb és biztonságosabb közlekedés miatt van szükség.

az európai állampolgárok befizetik a pénzt a közös kasszába. amiből megépül az autópálya. ami egyesek szerint túlárazott. de annál több lesz az adóbevétel. amiből támogatható a járműipar. ami munkahelyet teremt és ebből következően többlet adót fizet. erre mondja azt oetinger úr: "Gazdasági szempontból Németország nem nettó befizető, hanem nettó kedvezményezett."
index.hu/kulfold/eurologus/2017/02/28/nemetorszag_nagyot_szakit_az_eu-bol/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 10:11:10

@444:

"az európai állampolgárok befizetik a pénzt a közös kasszába. amiből megépül az autópálya. ami egyesek szerint túlárazott. de annál több lesz az adóbevétel. amiből támogatható a járműipar. ami munkahelyet teremt"

És amely növekvő adóbevételek munkahelyeket "szüntetnek meg": azokat a pénzeket, amelyeket adóban elvesznek a kormányzatok a polgároktól, a polgárok nem tudják elkölteni az _általuk_ fontos(abb)nak tartott jószágokra, így mindezen meg nem termelt jószágokat nem előállító munkások munkahelyei nem teremtődnek meg.

"erre mondja azt oetinger úr: "Gazdasági szempontból Németország nem nettó befizető, hanem nettó kedvezményezett.""

Habár Oettinger úr gazdaságtant is tanult fiatalkorában a Tübingeni Egyetemen, vagy nem látja, vagy nem akarja kimondani a valós helyzetet: Németország _adófizetői_ nettó befizetők, és Németország _egyes vállalatai_ nettó kedvezményezettek.

screpes 2018.08.04. 11:48:07

@444:

Miért nem lehet tisztán látni? Az EU is tiltja az autóip. beruházások támogatását, akkor tehát valakik tisztán látnak..
1000 új munkahely (lesz majd) akkor megnézzük együtt, hogy kik lesznak azok, milyen tudással milyen munkakörben?
Jönnek busszal hajnalonként összesezerelni? vagy lesz éjszakai műszak is?
Hova viszik (hol adják el azokat a BMW-ket? Romániában, ahová friss magyar autópályáa vezet majd?
Szerinted mi a probléma Balmazúji polgármesterével? (lásd saját Youtube-linkelésedet).

2018.08.04. 11:49:05

@neoteny:
lényegében 146 milliárd forintból épül egy autópálya nagyváradtól a bmw gyárig. ezt ugyan egyesek túlárazottnak vélik, de a román biztos asszony munkatársai áttekintik és személyesen jelenti be, hogy ezek szükséges beruházások és ennyibe kerülnek. oettinger úr ebben a munkahelyteremtést látja és nem a közvetlen és közvetve nyújtott, elvben tiltott állami támogatást. de lényegében minden így épül. nem a bmw gyár az egyetlen.

ezek az államok nyújtotta relativisztikus versenyelőnyök. ehhez társulnak a tőkepiac nyújtotta versenyelőnyök. ehhez hitelpénzt generálnak. a bmw nem akar bajlódni a földterület kivásárlással. ezért megbízza debreceni önkormányzatot. amelyik 44 milliárd forintból kivásárolja 400 hektáros terület és kiépíti a közüzemi infrastruktúrát. a borítékolni lehet, hogy villamos energia hálózat kiépítésével az eon-t bízza meg. a többi támogatott német nagyipari beruházáshoz is az e-on épített villamos vezetéket. és egyébként ezeket is támogatta az állam. de ez a támogatás relativisztikus. részben vagy egészben elengedte az adót. az államkapitalizmus lényegében a szabadságot biztosítja a bmw (általában a multik) számára. csakhogy ezeket az részleges adókedvezményeket, vagy teljes adómentességet nem kapják meg egyesek.

a helyiek viszont örülnek. vass mihályné a kismacsi élelmiszerbolt tulajdonosa szerint a bmw gyár képviselői helikopterrel jöttek. talajmintát vettek és mindent lefényképeztek. de reméli, hogy nem havi 80-90 ezer forint lesz a fizetés. mert kecskeméten 200-250 ezer forintot is megadnak. azt adják meg itt is és sűrítsék a buszjáratot. dóka andrás a kocsmában azt mondja, hogy a németeknek nem sepregetőkre lesz szükségük. képezni kell a fiatalokat. állítsák vissza az iskolát. és háziorvos egész héten rendeljen. mert most csak heti 3 nap van rendelés. szilágyi sándor szerint ha havi 200 ezer forintot fizetnek, akkor a fiatalok azért a pénzért már hazajönnek. az ő fia németországban kamionos. de ennyiért már hazajönne.

és eközben van egy kultúrkampf. megkezdődött a hajdúk világtalákozója.
www.naplo.hu/2018/08/hajduk-felvonulasaval-kezdodott-a-hajduk.jpg
de erre azt mondják, hogy ne akarjatok már ilyet. a filoszemiták ha valakit megláttak bocskaiban, akkor telesírták a világlapokat, hogy kitört a fasizmus. és két választás van: vagy az ortodox liberalizmus, vagy az ortodox nacionalizmus (aka. fasizmus). de ezek nem nácik. vásáry tamás is fasiszta?
www.beol.hu/wp-content/uploads/2017/08/vasarytamaskicsi-900x600.jpg
a múlt héten értek véget a debreceni egyetem zeneművészeti karának ifjú zeneművészek számára meghirdetett nemzetközi mesterkurzusai.
i.ytimg.com/vi/nAQTyqqwTF4/maxresdefault.jpg
10 napos mesterkurzus ára 25 ezer forint. ehhez kollégiumi ellátás étkezés nélkül 16.5 ezer forint. ebből formálódik egy ifjúsági "világzenekar". koncertet adnak debrecenben. majd budapesten, balatonfüreden és végül ljubajana-ban. az ebben való részvétel 15 ezer forint.
video2.dehir.hu/0725_KodalyZoltan_vilagzenekar_mix.mp4
ez félállami keretek között kvázi egypártrendszerben működik. ők a szervezők.
ymsa.unideb.hu/#organizingboard
ha közülük bárki bemegy az atv stúdiójába azzal, hogy szerinte a diktatúra van, mert a fidesz nyerte a választást, akkor úgy aligha lehet péter a fesztiváligazgató, és judit se lehet művészeti társigazgató. borítékolom, hogy ők mind fidesz szavazók. de nem feltétlen kell orbán viktorért rajonganiuk. azt valószínűleg elvárják, hogy ne szóljanak ellene. mert anita, éva, andrea helyett találnak másik szervezőt. és ez esetben istván a turnémenedzser mellett nem imre segédkezik, hanem ezt majd megoldja pál.

na de ez az mszp-szdsz esetén is így ment. csak akkor a szegény kis cigányokért kellett aggódni. úgy lehetett valaki a szervezőbizottsági tag különösen a fővárosban. a rendszerváltás után debrecenben is szdsz kormány volt. mert hogy nagyrészt "kossuthista" polgárság a liberalizmusra szavazott. csak nem arra a nem-nemzeti változatára, amit a "sorosisták" meghirdettek.

2018.08.04. 12:03:11

@screpes:
a viták a párton belül zajlanak. a belső kormánykörökből kieső kósa, balmazújváros sértett országgyűlési képviselője (mert a balmaz fc, aminek tulajdonosa volt kiesett az nb1-ből és szerinte azt mlsz "rendelte" el, hogy nekik kell kiesni, ez úgy egyébként nem kevés pénzügyi veszteséget jelent, mert az nb1-es klubok jó pénzt kapnak az mlsz-től, akik a magyar televíziótól kapnak pénzt a közvetítési jogokért, tehát ez ugye megint állami támogatás, zárójel bezárva), a kormányközeli körökből kiesett képviselők és a balmazújvárosi polgármester létrehozzák "debrecen gazdasági övezet" tanácsát. de ebben ők aligha egyeztetnek a pártközponttal. fidesz és a fidesz2 versengenek egymással.

2018.08.04. 12:27:26

@neoteny:
hogy érthető legyen. 44 milliárd forint hitelből. de ez majd megtérül. ezen egy szűk körben pénzt keresnek. de ugye ez egy amerikában is így van. csak ott a republikánusok és a demokrata párt támogatói hátsó szobában kiegyeznek. és ebből a keresletélénkítő politikából detroit típusú felemelkedés és detroit típusú összeomlás egyaránt következik. mert mi van akkor ha nem lesz ennyi ingyen pénz. illetve azért ez kérdés, hogy ez az időszak kitart-e a gyárépítésig. erre mondja azt sanyi, hogy ha csinálnak egy autómotor tanintézetet, akkor építsenek mellé egy szakszövetkezetet. mert szerinte és a bmw classic a legjobb autó. azt kellene az autós tanintézetben és ahhoz kapcsolódó szakszövetkezetben tuningolni. sanyi a second hand piacban gondolkodik. klasszikus autószerelésben. ami mellé épül az összeszerelés. szerint ez már így öcsikének jó lenne. úgy, hogy most már ő is fideszre szavaz. mert mégis kire szavazzon?

itt egy interjú pléh professzorral.
www.youtube.com/watch?v=AvKwDGtKR5o
kommentek.

Valahogy rendet kellene mar rakni abban a marxista, magyarellenes tetufeszekben! Amig egy ilyen rohadek, mint ez a Pleh, kajan vigyorral a pofajan bologat, hogy milyen marha fontos kutatni a buzikat a ciganyok kozott, addig lehet tudni az MTA meg nem a mienk...

Ezek csak a soros tervét hajtsák végre higyétek el nekem! Mindegyik nem is tudós csak be van ide épitve! Igaz magyar vezetök kellenének oda akik nem a sorost szolgaljak! Ijen tudatlan embereket ültetnek be oda lehetnének ott hazafiak is akik nem akarnak migransországot!

Magyar Tudományos akadémiának - kellene hogy a Magyar oszág fejlődését -a jővő tehnologiáját kutassa Nem a cigányokat akik nem akartnak dolgozni - és a - melegket - buzzikat - ezek a félrevezetések cak a cionista zsidok művei aki még a mi Magyar őskulturánkat is elferditik A kormánynak ki kell -tisztitani a Tudományos vezető intézeteket Mert olyan beteg helyzetben fogják vezetni a Magyar kulturát mind a Svédek ahol a nő mostmár nem nő a férfi mostmér nem férfi .

Tudom, hogy minden ezer szálon történik. Azért furcsa, hogy amikor a kormány ránéz valamire akkor függetlenségért kiáltanak. Amikor meg nem néz rá dolgokra akkor meg összefonódással vádolják. Feketén-fehéren tegye már le az asztalra az MTA hogy mi hasznot hoz a befektetett 100 milliárd, aktuális vagy akár hosszabb távon.

Felügyelet alá kell venni !!!Sz.k.p.!!!

Mekkora kamugép ez az ember! (Pléh Csaba)

Ra kell lepni ezeknek a magyarsag ellenes mocskoknak a farkara mar mert csak a lovet szivjak fel a semmire. Agyon csapni szivlapattal...

Ideje lenne végre eldönteni, hogy az országnak van-e akadémiája, vagy az akadémiának országa.

okádék 1 csávó

Ezt a finugrász Magyar Nemzet árúló bandát ,mind összeszedni és elküldeni Szibériába örökre nyaralni..

Az interjú során érintett témák: 1.) az Akadémiai háttér kutatásnak a szerepe, és jellege, és a gyakorlati hasznosság gyakran áttételes volta (tudás fenntartás, gyakorlati szabadalmi statisztika stb.) 2.) az akadémiai kutatás vegyes finanszírozása (állam, cégek, megtérülés, pályázati pénzek, épület-, és intézmény fenntartás, szervezeti felépítés, költség arányok). INTELLEKTUÁLIS MELLÉBESZÉLÉS! Mindezeknek semmi köze az alapkérdéshez, hogy az állam az adófizetők pénze elköltéséhez kijelölhet-e preferált kutatási TERÜLETEKET, amiken belül az akadémia aztán szabadon finanszírozhat különböző kutatásokat!

Széchenyi Magyarország felemelkedése céljából alapította a Magyar Tudományos Akadémiát. Hogy a bánatban lehetne már független, ha egyszer Magyarország felemelkedése céljából alapították? Egyébként is az adófizetők pénzéből finanszírozzák, úgyhogy fogják be a hisztis szájukat. Amíg ott tartanak, hogy nem tisztázzák egyértelmű módon például azt, hogy Finn-Ugor nép nincs, ez csak egy megbukott elmélet, addig teljesen hiteltelen az MTA. Továbbá számoljanak be minden fillérről a lakosság felé. A kutatások eredményeit kinek adják el, mennyiért és miért? Van még ezer kérdésem.

és a többi. nincs társadalmi támogatottsága annak, amit lovász és pléh professzorok elképzelnek. akik azt mondják, hogy ezek az emberek nem értik ezt az egészet. mert ők nyilván azt látják, hogy rengeteg a szabadon rendelkezésre álló forrás van nagyrészt észak-amerikában, és kisebb részben nyugat-európában. de ehhez "független" intézményekre van szükség. ehhez a magyar állam nyújtsa az alapot. alapfizetést. de ezt mégis miért kellene finanszírozni a magyar adófizetőknek?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 14:42:08

@444:

"hogy érthető legyen."

"az európai állampolgárok befizetik a pénzt a közös kasszába. amiből megépül az autópálya. ami egyesek szerint túlárazott. de annál több lesz az adóbevétel. amiből támogatható a járműipar. ami munkahelyet teremt"

És amely növekvő adóbevételek munkahelyeket "szüntetnek meg": azokat a pénzeket, amelyeket adóban elvesznek a kormányzatok a polgároktól, a polgárok nem tudják elkölteni az _általuk_ fontos(abb)nak tartott jószágokra, így mindezen meg nem termelt jószágokat nem előállító munkások munkahelyei nem teremtődnek meg.

2018.08.04. 15:57:31

@neoteny:
ezek a munkahelyek relativisztikusan a többi kárára jönnek létre. és az állam dönt arról, hogy melyik vállalat lesz nyertes és vesztes. de a tőkepiac is relativisztikus előnyöket biztosít.

most miért nem mondod az, hogy az kevés, hogy az kormány megtámogatta a bmw beruházást állam infrastruktúra építéssel, adókedvezményekkel. a tervezett évi 150 ezer autót el kell adnia. 0 adóval mészáros lőrinc is építhetne autógyárat és környezetét. 450 milliárd forint hitelt. vagy akármennyit. ez nem lenne versenytorzítás? dehogy nem.

a probléma az, hogy a háziiparosság szintjén túl olcsó tömegtermékek előállításához államkapitalista keretek között megy végbe. a bmw úgy lehet olcsó tömegtermék, hogy az államok relativisztikusan megtámogatják a gyártását. és ebből lesz egy oligopol autóipar. de ezt nem orbán kormány kezdte el. ezt csinálta már gyurcsány is. csak ők beleszaladtak egy válságba. és 10% körüli hiányt kellett csökkenteniük, 10% körüli kamattal. orbán azzal számol, hogy ebből a politikából is lesz egy válság. ezért nem akar csak 1% hiányt, 1% kamattal. a fidesz ezt jobban csinálja. abban az értelemben, hogy több szavazatot, olcsóbban vásárol.

screpes 2018.08.04. 16:06:00

@444:
az várható és nyilvánvaló, hogy az egypártrendszer ("kvázi"), körülményei közt megindul és létezik fidesz belharc: ki kapja a többet?
Kósa félreállítása ne tévesszen meg: ő olyan mezőben játszik, ahol nincs már "fölfelé", és nincs látványos bukás sem.
Hogyan is nézne az ki?! A második ember...Tabu.
Ő részese marad annak, hogy Debrecen egészen kivételezett kirakat lett..
Olyan mint oligarchában a Lőrinc: semmihez sem hasonlítható, és mégis midig mindenhez hasonlítani kell.
Szóval, ha pénzalapokon nézed akkor lesz fidesz2 is: az, aki a kevesebbet kapja. De a láncolat minden embere el fog követni mindnet, hogy a hatalmi érdek ne sérüljön.

A "bmw classic a legjobb autó", és azt kéne tuningolni sanyi szerint, akinek gyereke arrafelé tanonc, nos, ez ugye eleve hátsókerékhajtást jelent,
alma, blődség az egész....
Azonkívűl, a tengeren túli tuningvilág alapja a szabványosítás, az hogy a háború után (de talán már előtte is) azonos, csereszabatos fődarabokal gyárthtattak autót az okosak, minden fontos rész jó lett mindennhová...
Fejlesztéseknél kreativ kutatásoknál ez ugyanakkor egy őspofon.
De mindezt TALÁN majd a BMW technikumban elmesélik a kis saynyiknak, meg azt is hogy ez a gyár már akart magyarföldön építeni BMW-gyárat, , azzal, hogy a gyártmányból minimum hatvanezer eleve a saját keréken, kölcsönhálózat tagjaként kilábal keletebbre.. Úgy adják eleve el, hogy kölcsönzött darab lesz.
Azért nem vált valórav a dolog, mert jött a "háború" a vele járó bizonytalan viszoyok, másrész nem tudtak előre az elektromoos és hibrid fejlelsztések üteméről se eleget (hogy gyors lesz...)
Most már azzal is számolni kell, és ukrajnában aligha foglalkoznak majd e-hálózattal, hogy gurulhassanak azok a villanyos BMW-k.
Hát valahogy így..
Nehogy hátsókerekes tuningolt negyvenéves BMW-kkel beszélje tele a fejeket a sanyi, mert az a tudatlanságok, a lemaradás védőbeszéde lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 16:26:12

@444:

"ezek a munkahelyek relativisztikusan a többi kárára jönnek létre. és az állam dönt arról, hogy melyik vállalat lesz nyertes és vesztes."

Erről van szó.

"de a tőkepiac is relativisztikus előnyöket biztosít."

Helyesen: a szabadpiacon (piaci anarchiában) a fogyasztók -- vásárlásaikban kifejeződő preferenciáik érvényesítésével -- döntenek arról, hogy melyik vállalat lesz nyertes és vesztes.

"a bmw úgy lehet olcsó tömegtermék, hogy az államok relativisztikusan megtámogatják a gyártását."

Bármilyen (tömeg)termék aminek a gyártását az államok megtámogatják (dotálják) nem lehet olcsó, hiszen a termelési költségekhez hozzáadódik az állami támogatás összege is.

2018.08.04. 16:39:12

@neoteny:
a termelés viszonylag olcsóvá válik ahhoz képest, hogy nem támogatják. persze az adókedvezményeket az összes termelő nem kapja meg, vagy nem egyforma mértékben. így oligopol piacok jönnek létre. ezen termékek az üzemméret hatékonyságának növekedésével válnak tömegesen megfizethetővé.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 16:46:13

@444:

"a termelés viszonylag olcsóvá válik ahhoz képest, hogy nem támogatják."

Szó sincs ilyesmiről: az eladási ár válik viszonylag alacsonyabbá a támogatás mértékével. A támogatás épp' azt okozza, hogy a termelőnek nem kell csökkentenie a termelési költségeit.

2018.08.04. 16:49:45

@neoteny:
a gyártás oldaláról közvetve adókedvezményekkel, közvetlen infrastruktúra építéssel megtámogatott bmw olcsóbb vagy drágább lesz a piacon annál, mintha ezeket a bmw nem kapná meg?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 16:59:33

@444:

"a gyártás oldaláról közvetve adókedvezményekkel, közvetlen infrastruktúra építéssel megtámogatott bmw olcsóbb vagy drágább lesz a piacon annál, mintha ezeket a bmw nem kapná meg?"

A támogatott BMW _eladási ára_ lesz alacsonyabb, nem a _termelési költségei_. A támogatás _nem teszi olcsóbbá_ a BMW előállítását (megtermelését), hanem az _eladási ár_ csökkentését teszi lehetővé, vagyis _csak a vásárló_ számára olcsóbb, pontosan a támogatás összegének (egy BMW-re eső) mértékével. De az államhatalmilag folyósított támogatás következtében az adófizető(k) is "megvásárolják" a BMW-t anélkül, hogy ők fogyasztanák (élveznék a használatát).

Így hát az állítás, miszerint "a termelés viszonylag olcsóvá válik ahhoz képest, hogy nem támogatják" hamis.

2018.08.04. 17:12:30

@neoteny:
így azonban több és nagyobb bmw gyár építhető. az üzemméret hatékonysága javítható. persze a termékek minősége romlik valamelyest.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 17:59:12

@444:

"így azonban több és nagyobb bmw gyár építhető."

Igen, az adófizetők költségén. Ahogy Bastiat megfogalmazta vagy 170 évvel ezelőtt: "az állam az a hatalmas fikció, amely által mindenki megpróbál mindenki más költségén élni".

"az üzemméret hatékonysága javítható."

Az üzemméret és az üzem hatékonysága (termelékenysége) közötti összefüggés nem lineáris -- sőt még csak nem is monoton növekvő. Ha az lenne, akkor a nagyméretű vállalkozások soha nem szenvednének el veszteségeket: hiszen ha kisebb üzemméret esetén képesek voltak haszonnal termelni, akkor nagyobb üzemméret esetén nem csökkenhetne a hasznuk (különösen nem olyannyira, hogy az negatívba -- veszteségbe -- fordul).

2018.08.04. 20:00:57

@neoteny:
a bmw beruházás kapcsán nyilatkozik a debreceni szakképzési centrum (dszc) illetékese.

A befektetési tárgyalások során már be tudtuk mutatni a tagintézményeinket, tanműhelyeinket, a képzési struktúrát. Jogszabályi változások lehetővé teszik az ágazati kerettantervekbe a vállalati igények beépítését, ezt fogjuk tenni – mondta el Hüse Attiláné, a DSZC főigazgató-helyettese.

hüse attiláné hatalmi szempontból tényezővé vált.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/7154/1200x800/dszc-elismeresek-ksz-mj_15.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 22:03:32

@444:

"hüse attiláné hatalmi szempontból tényezővé vált."

Honnét származik Hüse Attiláné fizetése?

2018.08.04. 23:35:10

@neoteny:
debrecen lakossága kismaccsal és nagymaccsal együtt is a budapesti agglomeráció 1/10 része. képzeld el, hogy a főváros környékén 10 bmw gyárat kellene elindítani. és ezek mellett még 20-30 járműalkatrész gyártó céget telepíteni.

ezekre a feladatokra jelenleg nincs elég ember. hüse attiláné semmiben nem fog ellentmondani a fidesznek. hanem nyilván lesz, aki helyére törekszik. ezek a hatalmi harcok a párton belül zajlanak. új pozíciók nyílnak ezért a független reálértelmiség előtt adódnak lehetőségek.

ezt a folyamatot egy válság állíthatja meg. illetve esetlegesen az, hogy 19 őszén önkormányzati hatalomváltás történik a fővárosban. ezért a budapesti közgyűlés hatáskörét miniszteriálisan próbálják kiüresíteni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.04. 23:44:06

@444:

"hüse attiláné semmiben nem fog ellentmondani a fidesznek."

OK.

"hanem nyilván lesz, aki helyére törekszik."

Akinek nem lesz könnyű dolga: nem tud majd kevésbé ellentmondani a Fidesznek mint Hüse Attiláné.

2018.08.04. 23:49:00

@neoteny:
na de ez esetben valós szaktudásra van szükség. tehát nem arról van szó, hogy ki fogja kivásárolni a hír tévét. mert az tisztán pénzügyi kérdés. az pártpolitikai alapon dől el.

2018.08.05. 00:05:07

@neoteny:
de ugyanígy mondjuk példa mondjuk ez a young musicians summer academy. van aki politikai tisztséget tölt be. mondjuk egy szervező, irodavezető. neki nem kell tudni szépen énekelni, vagy hangszeren játszani. de a mesterkurzusokat tartó tanároknak mégis csak. akikkel szemben az általános elvárás az, hogy ne mondjanak ellent a kormány politikájának. tehát ha most a klarinétos beszalad az átévébe, hogy sötét diktatúra van, akkor hívnak egy másik klarinétost, aki nem mondja. de nincs olyan elvárás, hogy a klarinétos áradozzon kósa lajosról. ebből jön létre kvázi egypártrendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 01:20:33

@444:

"na de ez esetben valós szaktudásra van szükség."

Amit Hüse Attiláné nyilvánvalóan birtokol: ezért lett belőle a DSzC főigazgató-helyettese.

2018.08.05. 10:09:49

@neoteny:
amire a szakképzési centrumban jelenleg szükség van azzal részben endelkezik. egy népszerű szakközépiskolai tanárnő. azt hiszem, hogy a vegyipariban tanít. a bmw gyár betelepülésével új pozíciók nyílnak. de ez egy kvázi egypártrendszerben a független reálértelmiségnek biztosít lehetőségeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 10:24:50

@444:

"amire a szakképzési centrumban jelenleg szükség van azzal részben [r]endelkezik."

Tirpák Zsolt, a DSzC főigazgatója szerint Hüse Attiláné rendelkezik a legnagyobb részben olyan valós szaktudással ami a főigazgató-helyettesi állás betöltéséhez szükséges. Mert ha lenne más aki nagyobb részben rendelkezik a szakképzési centrumban a főigazgató-helyettesi pozíció betöltéséhez szükséges valós szaktudással, akkor őt venné fel Tirpák Zsolt.

"a bmw gyár betelepülésével új pozíciók nyílnak. de ez egy kvázi egypártrendszerben a független reálértelmiségnek biztosít lehetőségeket."

Az új pozíciók megnyílása minden rendszerben lehetőségeket biztosít a szakembereknek; a kvázi egypártrendszer sem szükséges, sem elégséges feltétele az új lehetőségek biztosításának.

2018.08.05. 10:30:52

@neoteny:
az kvázi egypártrendszer (uralkodó néppárt, szabad választások vannak) nem feltétlen rosszabb, mint a többpárti népi demokrácia. előbbire példa bajorország, utóbbira hollandia.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 10:38:52

@444:

"az kvázi egypártrendszer (uralkodó néppárt, szabad választások vannak) nem feltétlen rosszabb"

Attól függ, hogy ki(k)nek. Pl. annak a klarinétosnak aki szembehelyezkedve a kvázi egypártrendszerrel elveszíti az állását, feltétlenül rosszabb.

2018.08.05. 10:46:38

@neoteny:
de annak a klarinétosnak akit nem érdekel a filoszemitákkal vívott vallásháború feltétlen jobb. 10 klarinétosból legfeljebb 1 jár rosszabbul.

2018.08.05. 10:48:19

vagy inkább 100 klarinétosból. 1 van, aki bemegy kálmán olgához, illetve hozzá már nem tud bemenni, mert nem veszik meg neki a tévéstúdiót, bemegy emíliához az átévébe. és azt mondja, hogy támadást indítottak a klarinétozás ellen.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 11:01:45

@444:

"de annak a klarinétosnak akit nem érdekel a filoszemitákkal vívott vallásháború feltétlen jobb."

Miért lenne feltétlen jobb mint egy többpárti demokráciában?

"a filoszemiták"

Olyan szavakkal dobálózol amiket nem definiáltál.

2018.08.05. 11:08:47

@neoteny:
a filoszemita közéletben a neoszoci, a neolib és neokon párttitkárok antifasiszta koalíciója uralkodik szemben a neonácikkal. a transznemű bevándorlók mellékhelyiség használati jogainak kiterjesztéséért követelik "a" "civilekkel".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 11:13:10

@444:

"a filoszemita közéletben a neoszoci, a neolib és neokon párttitkárok antifasiszta koalíciója uralkodik szemben a neonácikkal."

Ebből nem derül ki az, hogy -- szerinted -- kik a filoszemiták. Mindenki, aki nem "neonáci", ti. nem népnemzetiszocialista?

2018.08.05. 11:19:46

@neoteny:
és erre orbán unortodox illiberális demokráciát hirdet. nemzeti keresztény államiságot. és ezzel szemben szerveződik meg a nem-keresztény szocialisták, a nem-nemzeti liberálisok és az államellenes konzervatívok antifasiszta nagykoalíciója a civilekkel. amire habony média azt mondja: "soros-terv". a gajdics azt, hogy visszaszerezték a hírtévét a "polgári" oldalnak. amir a g fodor azt mondja, hogy itt a polgári csak egy politikai termék. lánczi andrás azt mondja, hogy nincs korrupció. hanem csak az van, hogy most nálunk van a kassza kulcsa. az állami számvevőszék lenullázza a jobbikot. kiszorítják simicskát.

erre az mszp is magyarkodik. újhelyi istván ep képviselő:
NE AZ IBIZAI KEDÉLYJAVÍTÓK ÁLTAL SUGALLT ÉS A LAKÁJMÉDIA-HÁLÓZAT ÁLTAL SULYKOLT PROPAGANDA MONDJA MEG, HOGY MILYEN EURÓPÁBAN AKARUNK ÉLNI, HANEM A MAGYAR EMBEREK, A MAGYAR VÁLASZTÓK!

a trollkodás uralkodik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 11:22:38

@444:

"és erre orbán unortodox illiberális demokráciát hirdet. nemzeti keresztény államiságot."

Ami feltétlen rosszabb annak a klarinétosnak aki ezzel szembehelyezkedve elveszíti az állását.

2018.08.05. 11:36:30

@neoteny:
akik azt mondják, hogy a köznépnek nincs joga államot alkotni.

2018.08.05. 11:37:02

@neoteny:
így van. de a filoszemitákkal szembehelyezkedőknek ez a rendszer a jobb.

2018.08.05. 11:40:32

a függetleneknek mindegy. a matematikának majdnem mindegy, hogy a magyar tudományos akadémia állami ellenőrzés alá kerül, vagy sem. mert ez egy vallási kérdés. a népesség egy kis része azt mondja, hogy állam ne befolyásolja az alapkutatást. döntő többsége azt, hogy befolyásolja. mert hogy ez a lényege az államalkotásnak. amire lovász lászló és társaik azt mondják, hogy ők ezt nem fogadják el. ez egy hitvita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 11:48:33

@444:

"akik azt mondják, hogy a köznépnek nincs joga államot alkotni."

Azok az anarchisták.

Még nem derült ki az, hogy -- szerinted -- kik a filoszemiták. Mindenki, aki nem "neonáci", ti. nem népnemzetiszocialista?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 11:49:40

@444:

"de a filoszemitákkal szembehelyezkedőknek ez a rendszer a jobb."

Olyan szavakkal dobálózol, amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 11:52:28

@444:

"a népesség egy kis része azt mondja, hogy állam ne befolyásolja az alapkutatást. döntő többsége azt, hogy befolyásolja."

24 éven keresztül semmi kifogása sem volt a népességnek az MTA jogi szabályozása ellen. Az csak a te nihilista-posztmodernista narratívád, hogy mit mond a döntő többség.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 12:03:25

@444:

"a függetleneknek mindegy."

Helyesen: az apolitikusoknak mindegy. De még csak ez sem igaz: ha az apolitikus és a kvázi egypártrendszer iránt lojális klarinétos közül az utóbbi kapja az állást, akkor már nem mindegy az, hogy valaki apolitikus vagy betagozódik a kvázi egypártrendszerbe.

2018.08.05. 13:18:40

@neoteny:
ez az egyensúlyi állapot akkor tartható, hogy ha a függetlenek/pártatlanok/apolitikusok alkotják a társadalomnak nagyjából a felét. és a néppárt a másik felét. ez esetben egypárti keretek között kiegyezési kényszerben vannak a szabad választások miatt. létezik egypárti demokrácia is. kvázi egypártrendszer. valakit delegál a párt. de egy előválasztáson a civilek választhatnak egy pártatlan jelöltet. akit nem támogat se tóth bertalan, se gyurcsány ferenc, se sneider tamás, se szél bernadett, se fekete győr andrás. az úgy nem működik. a civilek kiválasztják a párton kívüli kihívót. a pártvezetők, a párttagok (tagdíjat fizetnek), pártoló tagok pedig a néppártit. mert hogy egy párt maradt.

kétpártrendszerben hármas egyensúly van. republikánusok és demokraták adják a politikai elitet. és van egy harmadik oldal. ők a függetlenek/pártatlanok/apolitikusok. de nekik esélyük nincsen. drábik kedvence az orosz zsidó orvosnő elindulhat a zöldpárt színeiben. de a két nagy párttal szemben nincs túl sok esélye. vannak a vörösök és a kékek. ezekből lehet választani. ez a kétpártrendszer. amerikanizmus.

van a plurális pártrendszer. arányos választással indulnak a pártok. ezt favorizálta a közös ország mozgalom. illetve az összefogás. budapesten ezt támogatja a polgárság fele.

2018.08.05. 13:19:07

@neoteny:
mi az, hogy népnemzeti szocialisa?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 13:40:33

@444:

"ez az egyensúlyi állapot"

Miféle egyensúlyi állapot? Az, hogy a klarinétost kiteszik az állásából ha szembefordul a kvázi egypártrendszerrel nem egyensúlyi állapot.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 13:44:08

@444:

"mi az, hogy népnemzeti szocialis[t]a?"

A nemzeti keresztény államiságot hirdető kvázi egypártrendszerbe betagozódott klarinétos.

2018.08.05. 13:52:45

@neoteny:
ennek ellentétei a filoszemiták, akik az államalkotás jogát nem fogadják el.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 13:59:11

@444:

"a filoszemiták, akik az államalkotás jogát nem fogadják el"

Azok az anarchisták.

Még nem derült ki az, hogy -- szerinted -- kik a filoszemiták. Mindenki, aki nem "neonáci", ti. nem népnemzetiszocialista?

2018.08.05. 19:45:16

@neoteny:
akik magukat az államnemzetek, nemzetállamok felett álló szuperelitként definiálják.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 21:11:47

@444:

"államnemzetek"

Olyan szavakkal dobálózol, amiket nem definiáltál.

2018.08.05. 21:43:21

@neoteny:
az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség.

a filoszemiták azt mondják, hogy egyetlen politikai identitás létezik: az ember. tehát van az egyén és a világ (az emberség) és közte nem szerveződhet semmi vagy ha mégis, akkor az szükségképpen embertelen legalábbis a filoszemiták szerint.

2018.08.05. 21:53:42

@neoteny:
tehát mondjuk az united nations tagjai nemzetállamok. a filoszemiták azt mondják, hogy ne akarjál már nemzeteket. mert van nemzetállamok felett álló szuperelit. és nincs szükség semmiféle népszövetségre sem. mert az államnemzetek felett állnak a filantrópok, az ngo-k. mondjuk a szír polgárháborúban ne a nemzetközi vöröskereszt és a vörös félhold segédkezzen. hanem a filoszemiták létrehozzák az orvosok határok nélkül szövetséget. és azok a doktorok már nemzetközi segélyszervezetek felett állnak. de ez ugye azt eredményezi, hogy milliókat ölnek meg, tízmilliókat tesznek földönfutóvá.

most nem lehet azt mondani, hogy európa egy néhány légiót és missziót küld a közel keletre. ehhez előtte politikai értelemben ki kell végezni a soros alapítványt. és ezt végzi el orbán viktor.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 21:55:21

@444:

"az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség."

A kurdok államnemzet? vagy nemzetállam? egyik sem? mindkettő?

"a filoszemiták"

Olyan szavakkal dobálózol, amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 21:59:11

@444:

"a filoszemiták"

Olyan szavakkal dobálózol, amiket nem definiáltál.

"európa egy néhány légiót és missziót küld"

Európa? Az az európai nemzetállamok fölött álló szuperelit, nem?

2018.08.05. 21:59:59

@neoteny:
a kurd egy államnemzet. kurdisztán ha létezne, akkor nemzetállam lenne.

2018.08.05. 22:10:34

@neoteny:
a fields medált idén (megosztva) egy angliában élő kurd menekült kapta. a filoszemiták azt mondják, hogy ő a nemzetek felett álló szuperelit tagja. kurd nacionalisták független kurdisztánt akarnak. de a filoszemiták ezt meghaladták. nem kell se kurdisztán, se anglia, mert abból csak a baj van. béndek péter szerint anglia 20-30 éve nem létezik legalábbis azokban a körökben, amiben ő mozog. néhány futball huligán gondolja azt, hogy létezik anglia. na az arsenal focicsapat az araboké. london félig szultánátus.

a legújabb statisztikai közlés szerint németország negyede nem német. a cdu és az spd azt mondja, hogy ezzel a németek magasabb rendűvé válnak, mert levethetik a náci billogot azzal, hogy megszűnnek németnek lenni. mert anglia se lesz. a filoszemiták szerint nagy-britannia se. az egy idejét múlt dolog, ahogyan a francia nacionalizmus, vagy akármelyik.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 22:28:42

@444:

"a kurd egy államnemzet."

Mitől államnemzet? Az államnemzet miben különbözik a nemzettől?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 22:29:20

@444:

"a filoszemiták"

Olyan szavakkal dobálózol, amiket nem definiáltál.

2018.08.05. 22:39:37

@neoteny:
a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség. a világban a férfiak egy csoportja úgy gondolja, hogy ők kurdok. és ehhez nők egy csoportja társul. ettől létezik kurd társadalom. a nők társulni akarnak férfiakhoz. és ilyenformán ezek a lányok, asszonyok is kurdok lennének. a kurd férfiak egy független államot akarnak. a kurdok attól államnemzet. de nem létezik a független kurdisztán. nincs kurd nemzetállam.

2018.08.05. 22:46:39

@neoteny:
a filoszemiták azt mondják, hogy a kurd nacionalisták kirekesztenék a nem-kurdokat. ebből következően nácik. ne rekesszék ki őket. hanem haladják meg a kurd nacionalizmust. például caucher (kóser) birkar kurd születésű, de nem kurd nacionalista és nem is angol vagy brit, hanem nemzetek felett álló szuper elit tagja. ellenben ők nácik. vagy legalábbis etnicisták.
hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2017/06/05860693.jpg
a zászlót rakják le, ahogyan az egyiknél már nincs. hanem éppen telefonál. és mindenkinek lesz egy telefonja. és technológia légyőzi a nacionalizmust. transzhumanizmussal létrejön az új emberi faj. ezt mondja a khonsu nick.

2018.08.05. 22:54:02

@neoteny:
novák katalin családügyi államtitkár franciául, angolul, németül beszél felsőfokon és spanyolul középfokon. képzett közgazdász és posztgraduálisan nemzetközi jogi ismereteket tanult. tehát lehetne multinál közép- vagy felsővezető. de ő családügyi államtitkár és azt mondja, hogy férfiak egy része azt gondolja, hogy ők magyarok, és ehhez társulnak nők, akik szintén magyarok. a férfiak és nők magyar alkotnak. és ebből szerveződnek az államnemzetek, nemzetállamok. ez elég régóta így van. és úgy képzeli, hogy ez a jövőben is így lesz. erre a filoszemiták azt mondják, hogy novák katalin egy fasiszta homofób, xenofób, rasszista, antiszemita, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 23:00:33

@444:

"a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség."

Korábban ezt írtad:

"az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség."

Akkor hát az államnemzet a politikai identitásának maszkulinitását elvesztett nemzet?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 23:01:18

@444:

"a filoszemiták"

Olyan szavakkal dobálózol, amiket nem definiáltál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 23:07:34

@444:

"férfiak egy része azt gondolja, hogy ők magyarok, és ehhez társulnak nők, akik szintén magyarok"

Hát igen, szexuálisan szaporodó fajok esetén nehéz szaporodási közösséget alkotni mindkét biológiai nem egyedeinek részvétele nélkül.

2018.08.05. 23:31:36

@neoteny:
azt kérdezted, hogy mi a nemzet és az államnemzet között a különbség.

a nemzet a maszkulin politikai identitás. elsődlegesen kurd férfiak (vagy férfias nők) akarnak kurd nemzetet. és ha ehhez társulnak kurd nők (lányok, asszonyok), akkor létrejön férfiak és nők társulásából a kurd társadalom.

ha a kurd társadalom saját államot akar férfiak vagy férfias vezetéssel, akkor az a kurd államnemzet. illetve ha az intézményesül, a nemzetközi jog, egyesült nemzetek elismeri, akkor létrejön a kurd nemzetállam.

aki ezt nem érti, nem akarja megérteni, érti de nem ért vele egyet az filoszemita. ezeket az államalkotó többség az óvodában is érti. a filoszemiták nem értik. felmenőik se értik, vagy nem értenek vele egyet. a filoszemiták ezért nem államalkotók.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 23:36:35

@444:

"azt kérdezted, hogy mi a nemzet és az államnemzet között a különbség."

Mivel először azt írtad, hogy "az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség", utána pedig azt, hogy "a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség", ebből az következik, hogy az államnemzet egy olyan nemzet, amelyik elveszítette a politikai identitásának maszkulinitását.

Vagy pedig csak fosod a szót ahogy épp' eszedbe jut.

2018.08.05. 23:38:28

@neoteny:
miért következne?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.05. 23:54:03

@444:

Mert a nemzet általad adott definíciójába beleraktad a 'maszkulin' szót, az államnemzet általad adott definíciójába pedig nem raktad azt bele.

2018.08.06. 00:15:20

@neoteny:
a nemzet a maszkulin politikai identitás. államnemzet úgy jön létre, hogy férfiassághoz társul a nőiség. az identitásképzésben, a vallásban boldogasszony anyánk regina (nép változatban régi nagy) pátrónánk. szűzanya, mária országa, hungária istennő.

turánia webáruházban egy honfoglaláskori mellkereszt rekonstrukciója nőalakkal.
www.turania.hu/catalog/image/cache/catalog/img/honfoglalaskori_mellkereszt_02-600x800.jpg
a magyar nem ortodox nacionalizmus. amiben megjelennek a matriarchális elemek. a népfőiskola azt mondja, hogy maga a magyar szóban a mag gyök rejlik. és ebből nő ki a növény, növevény, ami a nőiség jelképe. ezt őrzi az angol maiden és a német Mädchen.

Old English mægden, mæden "maiden, virgin, girl; maid, servant," diminutive of mægð, mægeð "virgin, girl; woman, wife," from Proto-Germanic *magadin- "young womanhood, sexually inexperienced female" (source also of Old Saxon magath, Old Frisian maged, Old High German magad "virgin, maid," German Magd "maid, maidservant," German Mädchen "girl, maid," from Mägdchen "little maid"), fem. variant of PIE root *maghu- "youngster of either sex, unmarried person" (source also of Old English magu "child, son, male descendant," Avestan magava- "unmarried," Old Irish maug "slave").

2018.08.06. 00:18:39

@neoteny:
az mta szerint a mag ősi örökség a finnugor korból: zürjén mig: ölrész, derékrész ruhán. és mivel ezt lovász lászló vezetésévél hirdetik, aki világ 10 legokosabb emberének egyike. és ő nem tévedhet.

2018.08.06. 00:30:56

@neoteny:
a magból lesz magas, magasra nő, mert magról vetett. és ehhez kapcsolódik a magvas férfias (iparos) jelentése. és ezt használja a mágus és abból lesz a mágia. és még a mágnes is. amire azt mondják, hogy az görög magnetosz. a népfőiskola azt mondja, hogy a vasmaggal függ össze. magma.

máglya eredetileg sírhalmot jelentett. mta szerint szláv eredetű szó: szerb-horvát mogila, szlovák mohyla ‘földhányás, sírhalom’. de ezt ugye magából magyarból is magyarázható. csak a teste. a magja.

de az egyedül álló nők magázása. a magisztrátus a magnus (magas rangú) szóból ered.

az mta szerint ez zürjén és szláv.

2018.08.06. 01:26:57

@neoteny:
ez nyelvészeti értelemben is megközelíthető. a filoszemiták azt mondják, hogy a magyar alapszókincs magából a magyarból nem magyarázható. zürjénül a mig ölrész, derékrész ruhán. abból lett a mag.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 01:28:16

@444:

"a nemzet a maszkulin politikai identitás."

Dehogy: "a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség."

"államnemzet úgy jön létre, hogy férfiassághoz társul a nőiség."

Dehogy: "az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség."

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 01:29:16

@444:

"ez nyelvészeti értelemben is megközelíthető."

Igen: először azt írtad, hogy "az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség", utána pedig azt, hogy "a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség", ebből az következik, hogy az államnemzet egy olyan nemzet, amelyik elveszítette a politikai identitásának maszkulinitását.

2018.08.06. 01:34:47

@neoteny:
a maszkulin identitást kiegészíti a feminin.

2018.08.06. 01:36:52

@neoteny:
az etatizmus a befogadás, szegényekért való aggódás, nőiesség, nőiség. árpád házi szent erzsébet (akiről az erzsébet utalvány van elnevezve) keresztényszocialista. etatizmus.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 01:47:46

@444:

Először azt írtad, hogy "az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség", utána pedig azt, hogy "a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség"; ebből az következik, hogy az államnemzet egy olyan nemzet, amelyik elveszítette a politikai identitásának maszkulinitását.

2018.08.06. 01:52:00

@neoteny:
a férfiasság, ami kiegészül a nőiséggel. úgy lehet nemzés, nemzet. nemzedékek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 01:54:54

@444:

Először azt írtad, hogy

"az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség",

utána pedig azt, hogy

"a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség";

ebből az következik, hogy az államnemzet egy olyan nemzet, amelyik elveszítette a politikai identitásának maszkulinitását.

2018.08.06. 01:55:10

@neoteny:
ez nagyjából az óvodás szinten megfejtik a magyar gyerekek. a filoszemitáknak vég nélkül kellene magyarázni. nem értik. nem-magyarok.

2018.08.06. 01:58:12

@neoteny:
a férfi kiegészül a nemzésben kiegészül nővel. ez esetben elveszti a férfiasságát? a filoszemiták lehet.

2018.08.06. 01:59:30

mert meghaladták a nemzetet. nemzést. ők már nem emberek? ők és a nyugat. nyugaton istenek laknak?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 02:01:17

@444:

"ez nagyjából az óvodás szinten megfejtik a magyar gyerekek"

Az óvodások a bohócnak tapsikálnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 02:02:03

@444:

"a férfi kiegészül a nemzésben kiegészül nővel. ez esetben elveszti a férfiasságát?"

Először azt írtad, hogy

"az államnemzet vagy a nemzetállam politikai identitással rendelkező humán szaporodási közösség",

utána pedig azt, hogy

"a nemzet egy politikai maszkulin identitással rendelkező szaporodási közösség";

ebből az következik, hogy az államnemzet egy olyan nemzet, amelyik elveszítette a politikai identitásának maszkulinitását.

2018.08.06. 02:08:10

@neoteny:
ezek a férfi/férj-feleség kapcsolatból erednek. a keresztségből. ezzel függnek össze nemek, nemzés, nemzedék, nemzet, nemzetség, nemzetiség, nemzetköziség, nemzetközösség. és az egyházban ehhez kapcsolódik az ige, igen.

2018.08.06. 02:13:18

@neoteny:
a keresztségben a férfiasság (ország (uruszág, uraság), nemzet) kiegészül a nőiséggel (asszonyállattal/asszonyállapottal, társasdalmisággal).

2018.08.06. 02:13:49

nemzeti keresztségben.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 02:16:53

@444:

"ezek a férfi/férj-feleség kapcsolatból erednek. a keresztségből."

1) a házasság intézménye jóval megelőzi a kereszt(ény)séget

2) a házasság intézménye ismert a nem-keresztény társadalmakban is

Próbálkozz újra -- ha képes vagy másra is, mint óvodások szórakoztatására szánt bohócságokra.

2018.08.06. 02:17:08

a nemzeti keresztség a férfi-nő kapcsolat szentségén alapul. amire a filoszemiták azt mondják, hogy ők ezt nem fogadják el. rendben van.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 04:35:01

@444:

"a nemzeti keresztség a férfi-nő kapcsolat szentségén alapul."

Nem a Krisztus által önként vállalt kereszhalálon, amivel megváltotta bűneinket?

Te egy istentelen senkiházi vagy.

2018.08.06. 07:58:32

@neoteny:
nemzeti keresztség és kereszténység.

2018.08.06. 08:02:19

@neoteny:
a népek nemzettek. az istenek nem. nemezetek felett állnak. a filoszemiták azt mondják, hogy ők a nemzetek felett álló istenségek. lásd akadémikusok.

2018.08.06. 08:03:08

filoszemita akadémikusok persze. filoszemita filozófusok az egyetlen civilizáltak. a filoszemita civilek "a" civilek. és így tovább.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 08:21:01

@444:

"a nemzeti keresztség a férfi-nő kapcsolat szentségén alapul."

Nem a Krisztus által önként vállalt kereszthalálon, amivel megváltotta bűneinket?

Így már érthető az, hogy miért tartja a szeredőci birca eretnekeknek a nemzeti kereszt(ény)séget hirdető reformátusokat.

2018.08.06. 08:35:48

@neoteny:
szlovák 10 koronás.
img.ma-shops.com/cdma/pic/combined469737.jpg
galántai lelet alapján készült. ez ugye nem a kereszthalál.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 08:40:02

@444:

"a nemzeti keresztség a férfi-nő kapcsolat szentségén alapul."

Nem a Krisztus által önként vállalt kereszthalálon, amivel megváltotta bűneinket?

Így már érthető az, hogy miért tartja a szeredőci birca eretnekeknek a nemzeti kereszt(ény)séget hirdető reformátusokat.

Te egy istentelen senkiházi vagy.

2018.08.06. 08:43:48

@neoteny:
a kereszt két oldalán férfi és nőalak.
img.index.hu/imgfrm/3/5/0/2/BIG_0002853502.jpg
nemzeti keresztség. ebből lesznek a nemzetségek és a nemzedékek. akik csak a judeo-krisztianizmust fogadják el azok a zsidó-keresztények. filoszemiták egy része keresztény. ők elutasítják a nemzeti keresztséget.

2018.08.06. 08:44:30

@neoteny:
ezek nem egymást kizáró tényezők. ahogyan már azt sem érted, hogy a férfi és a nő kapcsolata nem egymást kizáró.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 08:50:13

@444:

"nemzeti keresztség. ebből lesznek a nemzetségek és a nemzedékek."

Világos: muzulmán, hindu, konfuciánus, shintoista meg még ezer más nemzetségek és nemzedékek nem is léteznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 08:52:09

@444:

"ezek nem egymást kizáró tényezők."

Lehetnek egymást kizáró tényezők? Miért ne lehetnének?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 09:04:27

@444:

"lehetnek."

Így van; a te népnemzetiszocialista hitvilágodban nem lehetnek, de hát az is csak egy vallás. Lehet így is és lehet úgy is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 09:12:17

@444:

Aki kirúgja a klarinétost ha az szembemegy a nemzeti keresztségben fogantatott kvázi egypártrendszer kormányával, pedig az a közös jólét, a közjó megteremtésén ügyködik folyamatosan. Például azért vesz elégtételt az elitista akadémikusokon.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.08.06. 10:19:32

@444:

"de nem."

De lehet igen is. Miért ne lehetne?
süti beállítások módosítása