1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

  • screpes: @Rodney_2: Nem értem... most akkor ennek örülünk? Ők még az inkáknál is inkábbak? Egyébk... (2021.08.01. 10:14) Itt a vége a blog.hu-n
  • Tibor Rajna: A nép az egy vérből való hús-vér emberek nagy családja. A nemzet a nép szuverenitásának megtestes... (2021.05.04. 17:36) A nép fontosabb, mint a nemzet
  • kistót: @ijontichy: Azért a fiatal Tótát én sem szerettem. Öncélúan trágár valóban nem volt, de néha durv... (2021.03.24. 11:50) A magyar ellenzék mint piaci kofa
  • Rodney_2: Na még sem lesz szükség Nyugaton a sok millió migráncsra a beteggondozásban: index.hu/techtud/20... (2021.02.01. 13:10) Igaza van-e Novák Katalinnak?
  • screpes: @Rodney_2: Előbb még hiányzik egy időszerűbb igazságbeszéd, nem gondolod? Reggel délben est... (2021.01.17. 09:32) Győzhet-e az egyesült ellenzék? - Igen.

Polgári konzervatív blog

2018.05.11. 08:56 HaFr

Polgári, nemzeti, keresztény? Nem igazán.

Képtalálat a következőre: „gesunkene KUlturgut”

"Első szavam a köszöneté. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett az országgyűlési választáson, bármely jelöltre szavazott is. Külön köszönöm azoknak a részvételét, akik bennünket, a polgári, nemzeti és keresztény erőket választottak."

Polgári? Nemzeti? Keresztény? Nem igazán.

Ma Magyarországon a kimutatások szerint folyamatosan csökken a vallásosok száma, ma éppen 10% alatt van a templomba járók aránya. Nem ajánljuk fel ennél többen az adónk 1%-t sem. Magyarország nem-keresztény ország, ha pusztán a látható hitéletet nézzük. (Sokkal nagyobb a megkereszteltek aránya és többen hisznek valamilyen Istenben, "felsőbb Lényben" stb., de ami az előbbit illeti, a keresztelkedés túlnyomórészt nem hitéleti, hanem hagyományos igény; ami az utóbbit, a kavargó transzcendens gondolatok jelentős része nem keresztény, ami pedig keresztény, de nem elég erős az aktív hitélethez, az nem is termékenyíti meg a keresztény egyházak munkáját.) Igaz, létezik a "kereszténységnek" egy másik értelme is, amely egy tradícióval azonosítja azt és gesunkenes Kulturgutként (tbsz. elsüllyedt kultúrjavakként) tekint rá. Ebben az értelemben -- hagyomány, visszamaradt emlékek és artefaktumok -- persze Magyarország nagyon is keresztény. És van a "kereszténynek" egy harmadik értelmezése, amelyre gondolni se merek -- és a miniszterelnök se gondolt: a nem-zsidó, nem-muszlim, nem-"néger" stb. etnicista-rasszista szinonimája. Magyarországon tehát a kereszténység mint hagyomány kézzelfogható emlékekkel rendelkezik, de nem hat rá megtermékenyítően a gyenge keresztény hitélet, tehát a kereszténység mint olyan inkább bezárkózó, defenzív, legfeljebb statikus értékű. Lehet-e ilyenre építeni egy fejlődésében pontos értékekre és normákra váró országot?

Nemzeti. Hát persze, nemzeti minden, ami a nemzethez tartozik, de ebben az értelemben nemzeti minden párt is, nemcsak az Orbáné. Nemzeti a nemzetközivel és a multikulturálissal való szembeállításban? Egyrészt a Magyarországra jelenleg (ebben a pillanatban, ebben az órában) ható befolyások túlnyomó része nemzetközi, sőt multikulturális. A muszlimok konkrétan a magyar kormánypolitika tengelyében vannak, és viszik el a nemzeti önképet a nemzeti bezárkózás irányába ahelyett, hogy olyan erős nemzet lenne a kormányzat célja, amely képes muszlimokat bizonyos számban integrálni is -- ehelyett a gyenge nemzet a célja, amely a kormánya védelmére szorul. De az integráció igénye értelemszerűen fel sem merül, mert a nemzetképünk a közös származáson, vérségi és születési kapcsolatokon alapul, nem a nemzeti kultúra, nyelv és a változó hagyományok sokkal képlékenyebb -- és egyúttal nyitottabb és fejlődőképesebb -- felfogásán. A nemzetünk tehát bezárkózó -- éppen e kötött lényegénél fogva -- és a kereszténységhez hasonlóan egy mítosszal operál, amely a valósággal egyre nagyobb feszültségben van. Ezt a feszültséget nem lehet a bezárkózással termékenyen feloldani. Lehet-e ilyenre építeni egy fejlődésében pontos értékekre és normákra váró országot? A nemzetnek az a felfogása, amellyel a miniszterelnök operál, valójában nem szolgálja a nemzet érdekeit. Ebből nem jöhet ki jól a polgárság.

A harmadik jelző ugyanis a polgárságra vonatkozott. De a polgári állapotra elsősorban az autonómia jellemző: egzisztenciális és szellemi értelemben is. Aztán ezeknek az autonómiáknak a bizalmi alapon történő együttműködése, amelyben az államnak -- ha egyáltalán -- csak elenyésző szerepe lehet. Végül pedig ezeknek az autonómiáknak a meritokratikus versenye. Ezzel szemben Orbán a polgárságot az államhoz tartozónak gondolja, nemcsak részt venne az állammal a polgárság létrehozásában (ami mellett még lehetne érvelni), de a polgárságot úgy definiálja, hogy abban helye lehet az államhoz való kötődésnek újraelosztás és ethosz révén, de a meritokratikus szempontokat háttérbe szorítva, lásd az új nemzeti burzsoáziát. (A nemzethez kötődéssel tehát semmi baj, az államhoz kötődéssel annál több.) Röviden, Orbán polgársága egy üres halmaz, mert nem autonóm, nem horizontálisan bővül meritokratikus alapon, hanem az államon keresztül hoznak helyzetbe olyanokat, akiket kineveznek polgárságnak. Lehet-e ilyenre építeni egy fejlődésében pontos értékekre és normákra váró országot?

Orbán céljai és módszerei nem vezethetnek se polgári, se nemzeti, se keresztény országhoz, márpedig ha az alapvetésekben súlyos hibák vannak, akkor szükségszerűen dől össze az egész mű. Ezért Orbán jelzőivel egyetértek, de a kormányzása -- még a korrupció stb. nélkül is -- jelentős korrekcióra szorul, amelyet csak egy középjobb erő képes megtenni. (Ennek a posztnak megfelelő tartalmú Yotube videóm már elérhető a csatornámon. Iratkozzatok fel!)

247 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9913907234

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Világnézeti megoszlás Magyarországon 2018.05.12. 14:47:16

Van csalás, nagy csalás és van statisztika. Hazánkban a népszámlás vallási hovatartozást végző felmérése a legnagyobb csalások egyike. (2014-ben frissítettem az írásom két új ábrával és némi szöveggel) Még ebben a csalással és túlkozmetikázással lét...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 22:15:54

@444:

"nem fogom megvenni."

Akkor tudatlan maradsz.

"nemzeti keresztény családokban fiútestvérek egymással végletesen szemben álló szélsőséges ideológiákat követtek"

Sorold fel a nemzeti keresztény családokat név szerint. Terítsd ki a kártyákat.

"a kétéves cigány gyerek megveri az egyévest. de úgy veri meg, hogy amúgy szeretik egymást."

Orbán Viktort is azért verte az apja, mert szerette. Meg is tanulta a Viktor, hogy erőt kell demonstrálnia. Ebből következtetést lehet levonni a család származására?

2018.05.12. 22:35:02

@neoteny:
ha jól értem, akkor azt állítod, hogy nemzeti keresztény családokban viszonylag gyakori, hogy fiútestvérek, vagy közeli rokon szélsőséges ideológiát követve egymás ellen fordulnak. nem valamilyen öröklési viszály, hatalmi harc. hanem szélsőséges ideológiák felvételével a testvérek egymás ellen fordulnak. mire alapozod azt az állításodat, hogy ez a nemzeti keresztény (nem zsidókeresztény kultúrára) jellemző.

2018.05.12. 22:40:44

@neoteny:
a kétéves úgy veri meg az egyévest, hogy nem lát se nagyobb testvért. nem lát férfit. mert van egy nevelőanyja.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 22:43:01

@444:

"ha jól értem, akkor azt állítod, hogy nemzeti keresztény családokban viszonylag gyakori, hogy fiútestvérek, vagy közeli rokon szélsőséges ideológiát követve egymás ellen fordulnak."

Rosszul érted.

Először is: az állításomat nem a "nemzeti keresztény" családokbeli fiútestvérekről tettem. Másodszor: nem szélsőséges ideológiák követéséről írtam. Harmadszor: nem egymás ellen fordulásról írtam.

Nem fogok példát hozni mindaddig, amíg nem sorolod fel az összes általad nemzeti kereszténynek tartott családot név szerint: ugyanis bármilyen példámra állíthatod azt, hogy az a család szerinted nem nemzeti keresztény (volt).

Sorold fel az összes általad nemzeti kereszténynek tartott családot név szerint -- de legalább is azokat, amelyekben két (apai testvér) fiúgyermek volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 22:47:10

@444:

"a kétéves úgy veri meg az egyévest, hogy nem lát se nagyobb testvért. nem lát férfit. mert van egy nevelőanyja."

Azt még nem mutattad meg, hogy ez a viselkedés csak egy Y-haplocsoportba tartozó kétéveseknél fordul elő.

2018.05.12. 22:47:32

@neoteny:
azt szokták mondani a szociológusok, hogy ez azért van, mert a kisgyerek látja, hogy a nagyobb testvére erőszakos, veri az apja, stb.

de ezeknek a gyerekeknek rendszerint ismeretlen az apjuk. egy nevelőanyjuk van. nem mer még lefelé lépni nagyon kicsit sem. hanem inkább négykézláb mászik le. de a nagyobb ha mászik, akkor pofán veri. mire a gyerek leszakítja a hintát. nem hintázni akar benne. azért követeli ki, hogy beleüljön, hogy utána maga alatt leszakítsa. eu előírások vannak. egy hinta nem szakadhat le. egyéves bivalyerős gyerekek. koromfekete szeműek, hajúak. férfit nem látnak. és verekednek. szeretetből. szeretnek verekedni és erőt demonstrálni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 22:51:53

@444:

"azt szokták mondani a szociológusok"

Az a szociológusok problémája, hogy mit mondanak.

"egyéves bivalyerős gyerekek."

Mert mindegyiknek Zeusz az apja, mint Herkulésznek is.

2018.05.12. 23:04:33

@neoteny:
magyarországon a nem palóc szociológusok előíró jelleggel működnek. nem egy kis közösséget akar létrehozni. hanem abból indulnak ki, hogy az egész társadalom legyen ilyen vagy amolyan. világforradalmat hirdetnek. a nem keresztény szociológusok. mert ők szocialisták. a nem keresztény liberális a másik véglet. csak a totális kapitalizmus fogadható el. ezek egy politikai platformon állnak. faji alapon. arra hivatkoznak, hogy ők a filozofikus mesterrassz. lehetnek zöldek is. kozmopoliták. nyugatosok. civilek. hegemóniára törekvő kisebbség, amelyikkel szemben a többség szupremáciát hirdet.

2018.05.12. 23:09:07

@neoteny:
a soros terv elleni plakát kampányt azért kell csúcsra járatni, hogy ez a csoportosulás magyarországon a következő nemzedékből eltűnjön. a mainstream közéletben ne legyen jelen. ezért fizet a társadalom orbán viktornak/mészáros lőrincnek 200+ milliárd forintot. ennyit is megér. többet is. ha úgy tetszik, akkor ez egy piaci megbízás.

tehát amikor wahorn andrás veri a seggét, hogy ezek kérem szépen lopnak és kirakják őket. tudja mindenki. de százmilliárdokat lopna. tudja mindenki. ez az ára.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 23:10:55

@444:

"magyarországon a nem palóc szociológusok előíró jelleggel működnek. [...] abból indulnak ki, hogy az egész társadalom legyen ilyen vagy amolyan."

A palóc szociológusok ugyanezt teszik.

"a nem keresztény szociológusok. mert ők szocialisták."

Az agrárszocializmust is nem-keresztények hirdetik? A késő-Kádár kor reformszocializmusát is nem-keresztények hirdetik?

Zsidó-e vagy? Nem kicsit, ahogy Sanyi mondja, hanem nagyon?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 23:20:20

@444:

"a soros terv elleni plakát kampányt azért kell csúcsra járatni, hogy ez a csoportosulás magyarországon a következő nemzedékből eltűnjön. a mainstream közéletben ne legyen jelen."

Ez a te féktelen fantáziálgatásod. Ezzel szemben a valóság az, hogy a magyar nép (egy része) kezd ismét eladósodni: veszi fel a semmiből generált hiteleket, mint a cukrot. Aztán majd visongat, mint a disznó amelyik érzi a böllér kését amikor felemeli a Fed meg az ECB meg az MNB a kamatlábakat. Akkor is azt fogja mondani a kocsma borgőzös népfőiskolás népe, hogy megérte?

2018.05.12. 23:24:28

@neoteny:
a keresztényszocialisták és a nép agrárszocialista egy platformon van. de nem azért, mert az agrárszocialisták hisznek a mesében. hanem el akarnak különülni a kun béláéktól és vörös danitól, aki zöld. zöld az ugye valami agrárpárt lenne. de vörös dani, aki zöld nem földműves. ők a "baloldali" "liberálisok".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.12. 23:30:44

@444:

"a keresztényszocialisták és a nép agrárszocialista egy platformon van. de nem azért, mert az agrárszocialisták hisznek a mesében."

Dehogynem: hisznek a szocialista mesében. Abban, hogy az okosok képesek megszervezni azt, hogy kevés munkával dől a lé. Hogy minden termelő piacát meg lehet védeni: hogy minden termelő jövedelme nőhet anélkül, hogy a kiadásai (költségei) nőnének. Hogy a szocializmus a gazdasági örökmozgó.

2018.05.12. 23:36:34

@neoteny:
a palóc szociológus: néprajzos. erre jön az, hogy az etnicista. az etnikos ugyanaz, mint a gentile vagy a goy: nem zsidó. béndek péter azt mondja, hogy ő nem etnicista, akkor ezt úgy fejtik meg, hogy akkor a filoszemiták oldalán áll. mert a geci orbán az etnicista. de ugye izrael is enticista. mert nem akar feloldódni az iszlám multikulturalitásban. és egyébként az izraeliták sem a keresztény multikulturalitásban. és a magyarok se. a csehek se. a lengyelek se. orbán azt mondja, hogy majd a németek, a franciák és az angolok is észhez térnek.

2018.05.12. 23:37:38

@neoteny:
ilyen értelemben az evilági mesékben hisznek. de ilyen a láthatalan kéz is.

2018.05.12. 23:38:30

a láthatatlan alkotmány, amit sólyom laci bácsi lát.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 01:16:10

@444:

"a palóc szociológus: néprajzos."

A te féktelen fantáziálgatásaidban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szociológia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Néprajz

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 01:40:38

@444:

"ilyen értelemben az evilági mesékben hisznek."

Így van.

"de ilyen a láthatalan kéz is."

3. There is nothing mystical about the invisible hand.

4. The invisible hand consists of real world processes that are fundamentally well-grounded in logic and experience.

mises-media.s3.amazonaws.com/qjae12_2_3.pdf?file=1&type=document

2018.05.13. 07:35:53

@neoteny:
ha ez így van, akkor a szabad piaci viszonyok univerzálisak. olyan, mint a gravitáció. hatnak. akkor is ha akarjuk. és akkor is, ha nem.

a nevelőanya ismerősöm egyéves gyereke el kezdett sírni azért, hogy hadd üljön a hintába. és ezek után unortodox módon el kezdte a kötelet a két kezével rángatni. amíg a kis hinta maga alatt le nem szakadt. de ő akart a földre huppanni. bizonyítván a kétévesnek, hogy ő bátor. annak ellenére, hogy kis lépcsőn még nem mer lemenni. az meglegyintette, hogy nem mászni kellene már, hanem járni.

a pszichológia állása szerint ez azért van, mert hogy ezek a gyerekek eltanulják a környezetükből az erőszakot. mert nyilván a nagyobb testvérek és a szülők is verekednek, őket utánozzák. az a probléma, hogy ezeknek a fiú gyerekeknek van egy nevelőanyja. és még férfit se nagyon látnak. tehát ez számukra aligha lehet tanult viselkedésminta. tehát az a probléma a pszichológiával is, hogy nem lehet megírni egy olyan könyvet, ami mindenkire egyaránt érvényes. kis gyerekekre se. ha egy szigorúan vett szabályrendszer szerint működnének, akkor olyan lenne, mint a robotok. azok rendesen azt csinálják, ami elő van nekik írva. persze próba-hiba módszerre alapozva tudnak tanulni. és van valami gépi kód. a robotok is képesek emberszerűen viselkedni. de az ismerősöm, aki nevelőanya meglepődött, hogy egyéves gyerek leszakítja maga alatt a hintát. demonstrálva a kétévesnek, hogy ő igen is bátor és erős.

amire te azt mondod, hogy ez kissé mitikus. ezek ilyen herkules típusú gyerekek. igen, ezek görögös kinézetű balkáni cigányok. akik születésükkor nem kellenek. mert cigányokat kevéssé fogadnak örökben. csak amikor egy kicsit nagyobbak, akkor sűrű fekete hajuk van, nagy fekete szemük. görögössé válnak. és a törvény szerint ha félévig nem látogatja az anyja, akkor örökbe adják, eladják ezeket a gyerekeket, mint a rabszolgákat.

hjó, azt nem vitatom, hogy ezt is azért kisarkítom. egyszeri tapasztalást a túláltalánosításokkal az extremitások irányába elvinni veszélyes. de a bölcselet sajnálatos módon olyan, hogy abban valami sose stimmel. ez a kijelentés is, hogy na jó, de ilyen nem lehet. vagy a másik, hogy persze, ez a normalitás a testvérek között. néhányszor elgyepálják egymást. nincs ebben semmi különös. de a nevelőszülő ismerősöm mégis csak meglepődött.

na most amíg a piac kiszámítható addig matek. valami kis filozófia van mögötte persze. amiből létrejön a modell. de bizonyos pontokon ezek az elvek nem érvényesülnek.

2018.05.13. 07:54:06

@neoteny:
a szociológia az emberiséget környezetfüggő módon vizsgálja. a sorban állás pszichológiája. sorban állás egy elterjedt társas cselekvés írja a wikipédia. a matematika is leírja. beérkezési időközök, kiszolgálási időtartam eloszlása. ezzel le lehet írni a a hipermarketekben a pénztárak működését, a közintézményben a várólistákat. és attól a matek elvonatkoztat, hogy az üzlet tulajdonosa zsidó, vagy nem zsidó. palóc nagykereskedelés.

a szociológia ennyire nem absztrakt. mert a szociológusok időnként mondanak olyat, hogy bezzeg a magyarok ilyenek, vagy olyanok. és ezt jó és rossz értelemben is használják. onnantól kezdve az már politika. amikor ez környezetfüggő módon teszik, akkor az a néprajz. leírják, hogy milyenek a palócok. de a matematikában külön a palócokra vonatkozó sorban állási elmélet nincsen. racionálisan a palóc nagykereskedés is úgy szerzi be az árut, ahogyan a nem palóc. mert ha nem, akkor csődbe megy. érzelmi alapon megmentik. és ez is egy valós folyamat. nem szabad piaci. és?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 08:01:58

@444:

"hjó, azt nem vitatom, hogy ezt is azért kisarkítom. egyszeri tapasztalást a túláltalánosításokkal az extremitások irányába elvinni veszélyes."

Tudsz te ha akarsz.

"na most amíg a piac kiszámítható addig matek."

A logika is matek.

"de bizonyos pontokon ezek az elvek nem érvényesülnek."

Ez egy semmitmondó állítás mindaddig, amíg nem mutatod meg, hogy melyek azok azt elvek amelyek nem érvényesülnek mely bizonyos pontokon.

Sanyi 100-ért vesz és 200-ért ad el használtcikkeket, hogy az ilyen módon megszerzett hasznából fel tudja újítani a fürdőszobáját és tudjon néha fizetni egy italt a cimbijeinek a Fácánban. Még csak véletlenül sem azt csinálja, hogy felszedi a csempét a fürdőszobájában és eladja azt meg a kádat meg a mosdót meg a csaptelepeket, meg meglopja a Fácánbeli ivócimboráit, hogy 200-ért vegyen és 100-ért adjon el használtcikkeket.

A MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. fizetségért ír településfejlesztési tervet Komádinak. Még csak véletlenül sem azt teszi a MEGAKOM, hogy a tulajdonosok meg az alkalmazottak családtagjaiból és ismerőseiből veri ki a pénzt amiből a tulajdonosok és az alkalmazottak megélnek addig, amíg írják a településfejlesztési tervet Komádinak, hogy aztán azt fizetség nélkül odaadják Szabó Erikának.

Szabó Erika, a komádi bürokrata viszont a politikusok által a nettó adófizetőktől államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) eltulajdonított javakkal (praktikusan pénzzel) fizeti meg a MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda Kft. által írt településfejlesztési tanulmányt. De az adószedés nem is szabadpiaci tevékenység.

2018.05.13. 08:06:56

@neoteny:
a szociológia megfigyeli a sorban állást. de egy adott környezetben figyeli meg. ezeket formális leírja. a matematika elvonatkoztat és azt mondja, hogy tegyük fel, hogy ez a valószínűségi változó ez egy lambda paraméterű poisson eloszlást követ. és azzal lehet számolni. mert hogy a megfigyelésekből valami olyasmi rajzolódik ki. és majd szabályokkal ahhoz közelítik. kényszerítik, hogy te ide álljál sorba. és te amoda. a gép valamit kiszámolt, hogy így lesz a legjobb feltéve, hogy ez és ez igaz. de nem feltétlen igazak, mert hogy ezek modellekben az axiómákról az ember dönthet másként. és kérdés, hogy ez függ-e a biológiától.

pléh professzor azt mondja, hogy a magyar iskolában ez függ. a magyar iskolának az evolúciós biológiai beágyazottsága erős.

és ugye a viselkedés erősen függ a környezettől. ez a néprajz. a cigányok hogyan rendeződnek sorba, vagy nem rendeződnek. vagy nem rendeződnek. de a cigányság szociológiája néprajz. az etnicista.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 08:12:29

@444:

"érzelmi alapon megmentik. és ez is egy valós folyamat. nem szabad piaci. és?"

A gyilkosság (emberölés), testi sértés, nemi erőszak, rablás, lopás, csalás is valós folyamatok: mégsem fogadja el őket az emberek többsége -- pontosan azért, mert ezek a valós folyamatok az egyik "félen" történő fizikai erőszaktétellel valósulnak meg (a csalás tekinthető úgy, mint a lopás egy válfaja, és a lopás a tulajdont képező javakon történő fizikai erőszaktétel).

Semmi gond sincs azzal, ha az "érzelmi alapon" történő megmentés _önkéntes_: ha pl. emberek önként adakoznak valamilyen természeti katasztrófát szenvedett társaik javára. De az államhatalmi erőszakkal (értsd [adó]törvényekkel) kikényszerített "adakozást" nem igazolja semmiféle "érzelmi alap": a rablót sem mentik fel amiatt, hogy "érzelmi alapon" követte el a rablást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 08:15:52

@444:

"pléh professzor azt mondja, hogy a magyar iskolában ez függ. a magyar iskolának az evolúciós biológiai beágyazottsága erős."

Helyesen: ezeket a brutális idiótaságokat te mondod. Ismét bepróbálkozol a kettős beszéddel: Pléh professzor úr a "magyar iskoláról" mint kutatási paradigmáról beszél, nem mint oktatási intézményrendszerről.

2018.05.13. 08:33:14

@neoteny:
sanyi amikor megveszi százért, eladja kétszázért, akkor egy biteltolást végez. ami számítástudományban igaz, hamis értékekkel operáló logikai művelet. csak ezek egymás mellé vannak írva.

filozófikusan ezeket szembeállítják. úgy lesz a jog. az döntően a logikára próbál alapozni. bűnös, nem bűnös. a bírónak ezt nagyon pontosan el kell tudnia dönteni. ha bűnös, akkor mennyi legyen a büntetése. az se lehet önkényes. de a politika a határokat mégis önkényesen állapítja meg. a hazaárulás öttől tizenötévig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. ki a hazaáruló.

lovász lászló az mta elnöke hazaáruló. (félre értés ne essék. nem feltétlen gondolom annak, eszembe nem jutna, hogy börtönözzék be). de ugye a demokráciában elvben ugyanannyi joga van, mint sanyinak a kútfúrónak. aki azt mondja, hogy ő tud zongorázni csak még nem próbálta. lovász lászló is esetleg azt hiszi, hogy ő tud politizálni. csak még nem próbálta. ezeket a navitásokat összeeresztjük. és ez felemeli orbán viktort. zsebben a kétharmad. ez egy elég bonyolult viszonyrendszerből alakul ki.

na de lehet mondani, hogy a francokat. van az egyesági férfi eredet. és az a nemzeti keresztény magyaroknál (a parlamenti küszöböt figyelembe véve) RIEJ. a nem-nemzeti, nem keresztény csoportosulásban J'E'I'R'. és ebből adódik egy konfliktus. orbán győzelme egy nagyon egyszerű, már már primitív modellben is értelmezhető. úgy, hogy ez a hátsó kisagyakban lezajló konfliktus. és ezt brutálisan kulturálatlan, politikailag inkorrekt megnyilvánulásokkal le tudom írni. de mérni alig lehet, mert az pláne "alkotmányellenes". az előfeltevést tiltja a vallás. a holokauszt után ez a kérdés nyilván tabu. tehát ezt ne vigyük be a közélet főáramába. mert egyesek félreértik. a politika el kezd kódolt tolvajnyelven beszélni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 08:40:26

@444:

"sanyi amikor megveszi százért, eladja kétszázért, akkor egy biteltolást végez."

Balra; még csak véletlenül sem jobbra.

A többi a tőled megszokott brutális idiótaság, aminek semmi köze sincs ahhoz, hogy "de bizonyos pontokon ezek az elvek nem érvényesülnek."

2018.05.13. 08:46:22

@neoteny:
www.youtube.com/watch?v=Rlp8wZdSt00
a magyar megismeréstudományi iskola alapja a biológia. evolúciós biológia, idegtudomány. miért hívjuk ezt magyar iskolának? teszi fel a kérdést pléh professzor. azért, mert mit akar a nép? magyar iskolát. na de milyen legyen a magyar iskola. és már nem általánosságban a megismerésben hanem mezőtúron. és akkor a politika azt mondja: aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. spártai jellegű sportiskola és katonaváros. ez a magyar iskola kissé poroszos-oroszos megalapozása balkáni-bizánci elemekkel. ezekhez hasonlít. erre pléh professzor azt mondja, hogy egy pillanat, de ő nem ilyet szeretne. neki is van egy szavazata. és sanyi feleségének editnek is van. aki a 8 osztály elvégzése után estin végezte a gyors és gépíró szakiskolába. csak aztán sanyival megismerkedett a sarki presszóban. úgy, hogy azt se végezte el. sanyi majd eltartja. öcsike szakképzéséről milyen súllyal döntsön pléh professzor, sanyi és edit.

2018.05.13. 08:53:26

@neoteny:
ezt értem, de az magyar tudományos akadémia egyik alapvető kutatási, megismeréstudományi paradigmájának miért kellene eltérni a magyar oktatási rendszer egészétől. mi csinálhatunk magyar iskolát. de ti már nem. lényegében erről van szó.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 08:54:25

@444:

"miért hívjuk ezt magyar iskolának? teszi fel a kérdést pléh professzor."

"Persze furcsa ezekre azt mondani, hogy magyar iskola, ez nem csak Magyarországon van így [...] nem magányosak, számos ilyen iskola van [...]"

"öcsike szakképzéséről milyen súllyal döntsön pléh professzor, sanyi és edit."

A piaci anarchizmusban ugyanolyan súllyal dönt mindenki: Sanyi és Edit a kereslet oldaláról, Pléh professzor úr a kínálat oldaláról.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 08:57:54

@444:

"mi csinálhatunk magyar iskolát. de ti már nem. lényegében erről van szó."

Mert az államhatalom finanszírozza és szabályozza a magyar iskolákat. Ha a magyar iskolák piaci anarchiában működnének, akkor ezek a problémák megszűnnének: Sanyi és Edit olyan szakiskolába írathatná Öcsikét, amelyik nekik a leginkább megfelel, Pléh professzor úr meg olyan iskoláknak oszthatná az észt, amelyek vevők az ő megismeréstudományi nézeteire.

2018.05.13. 09:06:42

@neoteny:
a szabad piaci anarchia micsoda?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 09:14:25

@444:

A javak önkéntes cseréinek (adásvételeinek) összessége; az államhatalmi beavatkozás hiánya.

Sanyi használtcikk-kereskedése egy elég jó közelítése a szabadpiaci anarchiának.

A te matek-korrepetáló tevékenységed elég jó közelítése volt a szabadpiaci anarchiának.

2018.05.13. 09:16:51

@neoteny:
az mta filozófusköreit oszlassák fel. ez a szabad piaci anarchia irányába tett lépés. mert hogy az állami intézetek száma ezzel csökken és ebből következően szerinted kívánatos, vagy a legsötétebb vészkorszakot idézi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 09:26:45

@444:

"az mta filozófusköreit oszlassák fel. ez a szabad piaci anarchia irányába tett lépés."

Tévedés: bármiféle önkéntes szerveződés* államhatalmi erőszakkal történő feloszlatása _nem_ a szabadpiaci anarchia irányába tett lépés. A bármilyen önkéntes szerveződés államhatalmi finanszírozásának megszüntetése a szabadpiaci anarchia irányába tett lépés.

(* a szerveződés nem irányulhat erőszakos tevékenységek _kezdeményezésére_: habár a szervezett bűnözői csoportokba belépés is önkéntességen alapul, de a céljuk -- emberölés, rablás, lopás, csalás -- illegálissá teszi őket)

apro_marosan_petergabor 2018.05.13. 09:33:28

@neoteny: No a Wikipediát, mely erős libero kontroll alatt áll azért bizonyos kérdésekben nem merném perdöntőként, meg hiteles forrásként idézni...

2018.05.13. 09:33:33

@neoteny:
a házitanítóskodás szabad piaci anarchiát közelíti. úgy tanítottam matekot, ahogyan akartam. és ezt nem volt kötelező igénybe venni. de kifejezetten jól jött, hogy volt közoktatás. és ott egyest akartak adni a gyerekeknek. mert a szülők fellapozták a szuperaprót, a hirdetési újságot. és azt látták, hogy egyetemista matematikai korrepetálást vállal.

amikor az anyuka szabadkozott a rendetlenség miatt, mert hogy lakásfelújítás lesz. azt mondtam, semmi probléma számoljuk ki a hozzávalókat. pléh professzor szándékai ellenére a matekot nem formális axiomatikus módon interpretáltam, hanem azonnal hasznosítható tudást adtam.

és egyébként a gyerekek helyett megcsináltam a házi feladatot. mert úgy lehetett elszakadni a közoktatási tantervtől. és bepótolni az esetleges hiányosságokat. a gyerek ezek után nem kapott egyest, mert nem volt kész a házi feladata. sőt volt, hogy a szorgalmit is megcsináltam. mert fel volt írva a füzetbe. amire a tanár azt mondta: ez igen. kedves szülők, a gyerek fejlődik. miközben ez a része volt a csalás.

persze inkább fakultáción, vagy speciális matematika osztályban úgy kellene tanítani, ahogy pléh professzor mondja. csak a populációban nem az analitikusan gondolkodóknak van többsége.

2018.05.13. 09:36:53

@neoteny:
felszámolni az mta társadalomtudományi intézeteinek állami finanszírozását. ez piacosítás irányába tett lépés vagy a legsötétebb időket, a vészkorszakot idézi.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 09:39:19

@apro_marosan_petergabor:

"a Wikipediát, mely erős libero kontroll alatt áll"

Hát szerkeszd ha úgy gondolod, hogy jobb tartalmat tudsz belerakni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 09:43:08

@444:

"a házitanítóskodás szabad piaci anarchiát közelíti. úgy tanítottam matekot, ahogyan akartam. és ezt nem volt kötelező igénybe venni."

Így van.

"ez a része volt a csalás"

Az attól függ: tudták a szülők, hogy te csinálod meg a gyerek háziját meg szorgalmiját? Ha igen, akkor nem történt csalás: azt tetted, amiért a szülők fizettek neked. Ha nem tudták, akkor valóban csaltál: nem azt a szolgáltatást nyújtottad, amiért a szülők fizettek neked.

apro_marosan_petergabor 2018.05.13. 09:45:02

@444: Kissé leegyszerüsíted.
OV 8 éve alatt élhető viszonyokat szervezett(teremtett) Mo-on, liberonak, kommunistának, kereszténynek,
ateistának, jobbikosnak, prolinak, cigánynak, "elit" értelmiségnek és valódi értelmiségnek, ballikosnak, bankárnak és adósnak egyaránt. Népinek és urbánusnak is.
Másrészt azt is el tudta magyarázni, hogy ez nem volt véletlen, amellett, ha nem vigyázunk rá, hamar visszahullhatunk a 2006-os állapotokba. Ezért jobb, ha vigyázunk arra, ami most a miénk, és amit hamar kihúznak alólunk, mint Jelcin alól a vörös szőnyeget Hodorkovszkij...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 09:45:56

@444:

"felszámolni az mta társadalomtudományi intézeteinek állami finanszírozását."

Miért csak a társadalomtudományi intézetekét? Az államhatalmi diszkrimináció. És egyébként is: Lovász László a fiatal természettudományos kutatókat is kiszolgáltatja a kozmopolitáknak.

apro_marosan_petergabor 2018.05.13. 09:50:25

@neoteny: Hát szerkesztettem, ne aggódj. De egy idő után meguntam, hogy a tényeket, melyeket beszerkesztettem, bizonyos "libero" gondolkodók, a "szabad szellem" és a "szabad gondolkodás" jegyében folyamatosan eltüntették, kihúzták olyan általam ártalmatlan, százéves témákban, amelyekről én azt hittem, egy picit is szabadon gondolkodónak már nem fájhat az igazság... Azután rájöttem, ha leírsz pár ilyen igazságot, alátámasztva, egy egész libero gondolkodásmód-agymosoda rendszer alapjait rengeted meg vele, amit azért mégsem hagyhatnak...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 10:09:27

@apro_marosan_petergabor:

"tényeket [...] pár [...] igazságot"

A tények és az igazságok két különböző kategória: az igazságok a tények interpretációi.

Egy példa:

Az előbb azt írtad, hogy "OV 8 éve alatt élhető viszonyokat szervezett(teremtett) Mo-on, liberonak, kommunistának, kereszténynek, ateistának, jobbikosnak, prolinak, cigánynak, "elit" értelmiségnek és valódi értelmiségnek, ballikosnak, bankárnak és adósnak egyaránt."

Az tény, hogy az Orbán-kormány törvénnyel elvette a dohányneműekkel történő kereskedés jogát a magyar polgároktól, és újraosztotta ezt a jogot a magyar polgárok egy alhalmazának.

Az én interpretációm az, hogy ezzel épp' nem teremtett élhető viszonyokat azok számára, akik korábban trafikosok voltak, és a jövedelmük (hasznuk) túlnyomó része a dohányneműek eladásából származott. Ez az interpretációm az igazság?

2018.05.13. 10:17:54

@neoteny:
na, szerintem le van ez a meccs játszva. ezerszeresen túl van ragozva. nincs mód kiegyezésre. ebben megegyezhetünk. és abban is, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. és így nincs vita.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 10:24:56

@444:

"nincs mód kiegyezésre."

Persze, hogy nincs; ahogy írtad: "a legjobb lenne a balliberálisok maguk látnák be, hogy van jobboldali liberális nézőpont. és az erősebb." Eszed ágában sincs kiegyezni: az erő bűvöletében élsz.

2018.05.13. 10:41:02

@neoteny:
sokadjára. nem kizárólag saját véleményemet hangoztatom. hanem valami keveréket. amiben olyan elemek is vannak, amivel nem értek velük egyet, de megértem. de úgy látszik, hogy már ez sem érthető.

Janossz 2018.05.13. 10:48:37

@444: Hogy lenne mód veled kiegyezésre, mikor ezerszer mondod, kényszeresen: csak egy maradhat.?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 11:03:26

@444:

"okadjára. nem kizárólag saját véleményemet hangoztatom. hanem valami keveréket. amiben olyan elemek is vannak, amivel nem értek velük egyet, de megértem."

Ez csak a nihilista-posztmodernista marketingdumád: ezt nem kell komolyan venni. Nem akarsz te semmiféle kiegyezést: azt akarod, hogy a "reálértelmiség" (amibe beleveszed magad) legyen az államhatalmi erőszakmonopólium birtokosa, hogy az általatok osztott ész szerint viselkedjen mindenki.

apro_marosan_petergabor 2018.05.13. 11:50:23

@neoteny: Sok metafizikus szemléletű egyed van, aki csak a saját szemüvegén keresztül képes nézni egy politikai-társadalmi változást. Az ország, a világ változik, az egyednek alkalmazkodnia kell ehhez. Ha van változás van, van akik ezzel jól járnak, van akik kevésbé, van akik helyzete változatlan és van akiknek kicsit rosszabb lesz(de lehet, hogy addig nagyon vagy nagyon nagyon jó volt).
Esetünkben a többség úgy érezte nekik jobb lett, vagy elviselhető, a kisebbség egy részének lehet, hogy rosszabb lett, bár addig nagyon jó volt... s vannak akik azt hiszik rosszabb lett nekik, pedig jobb lett.
Kevesen vannak a nyikorgók közül akik nagyon jó helyzetük kicsit rosszabbodását el tudják fogadni azért, mert a többségnek jobb lett...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 12:19:47

@apro_marosan_petergabor:

"Az ország, a világ változik, az egyednek alkalmazkodnia kell ehhez."

Ezzel a szemlélettel _bármiféle_ változás igazolható: a legsötétebb Rákosi-érában is csak alkalmazkodnia kellett az egyednek a változásokhoz.

"Esetünkben a többség úgy érezte nekik jobb lett"

Azt még nem mutattad meg, hogy a többségnek az Orbán-rezsim kormámyzati tevékenysége miatt lett volna (feltételezetten) jobb.

"vannak akik azt hiszik rosszabb lett nekik, pedig jobb lett"

Ez a marxista "hamis öntudat" újramelegített változata.

"nagyon jó helyzetük kicsit rosszabbodását el tudják fogadni"

Egy volt trafikos gazdasági ellehetetlenítése semmiféleképpen sem tartozik a "nagyon jó helyzetük kicsit rosszabbodása" kategóriába -- különösen nem akkor, amikor egy kisebbségnek (a Nemzeti Dohányboltokhoz jutottaknak) lett jobb.

De hogy egy másik példát mutassak: az állami építőipari megrendelések (stadionépítések stb) következtében jobb lett az építőipari dolgozóknak (ahhoz képest, mint ha ezek az állami megrendelések nem lettek volna). De az építőipari kapacitás állami kereslet által történő alkalmazásának következtében felmentek az ingatlanárak (beleértve a lakbéreket) Bp-en és a nagyvárosokban: ezzel rosszabb lett mindazoknak, akik első ingatlanjukat akarják megvenni vagy lakást akarnak bérelni (mert pl. jobb munkalehetőségekért elköltöz[né]nek Bp-re vagy nagyvárosokba). Így hát lehetetlen azt tudni, hogy kik vannak többen: az építőipari munkások, akiknek jobb lett, vagy az első ingatlant vásárlók _és_ a bérlők, akiknek rosszabb lett a megnövekedett ingatlanárak és bérleti díjak miatt.

2018.05.13. 12:24:34

@neoteny:
miben kellene kiegyezni?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 12:27:27

@444:

Valóban, miben? Te vered a nyáladat, hogy lehetetlen kiegyezni -- aztán kiderül, hogy nem is tudsz semmiről, amiben ki kellene egyezni.

2018.05.13. 12:30:54

@neoteny:
elég sok véleményt felsoroltam. nemcsak a magamét, hanem mindenfélét, amit a környezetemben tapasztaltam. aztán mondhatod, hogy ez nem reprezentatív minta. persze, hogy nem. te egy utópiát próbálsz számon kérni másokon. magyarul idióta vagy. nem idealista, hanem egy gyűlölködő idióta. és csak remélni tudom, hogy engem is annak tartsz :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 12:48:56

@444:

"te egy utópiát próbálsz számon kérni másokon."

Helyesen: én mások utópisztikus gondolkodását kérem számon rajtuk, pl. a kocsma borgőzös népfőiskolás népén azt, hogy ők azt várják, hogy az okosok szervezzék meg számukra azt, hogy kevés munkával dőljön a lé. Vagy azt, hogy meg lehet védeni mindenki piacát, és így mindenkinek nő a reáljövedelme: hogy _kevesebb_ jószág megtermelésével _gazdagabbá_ válnak az emberek. Ezek brutális idiótaságok, amelyeket te "megértesz".

"egy gyűlölködő idióta"

Te értekeztél korábban arról, hogy "valami igazsága mégis csak van a széljobbosoknak is. aztán az egy másik kérdés, hogy ebbe időnként túlontúl belehergelik magukat. de mit kellene tenniük, mit kellene mondaniuk." Te "megérted" a gyűlölködő idiótákat.

Janossz 2018.05.13. 13:02:49

@444: " te egy utópiát próbálsz számon kérni másokon. "

A liberális piacgazdaság évszázados működő modell.

Az illiberális unortodoxia egy utópia.
Akkor ki is kergeti a délibábot a Hortobágyon?

2018.05.13. 13:40:10

@Janossz:
a liberális piacgazdaság gyarmatbirodalom nélkül mégis hol évszázados működő modell?

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2018.05.13. 13:48:02

A magyar ősgeszta – Vasárnapi Újság 2018.05.13
Itt meghallgatható a TÁRIH-I ÜNGÜRÜSZ-ről, a magyar ősgesztáról készült beszélgetés, amely 2018. május 13-án a nyolc órás hírek után hangzott el a Kossuth Rádióban:

A nemrégiben megjelent teljes kötet előszavának szerzője Édesapja eszmei hagyatékaként sokat tett a kötet megjelenéséért, mert meggyőződése, hogy múltunk pontos ismerete választ ad arra kérdésre: kik vagyunk, milyen örökséget hordozunk, és mire kötelezi ez a magyarságot. A dokumentum viharos történetéről és az ősmagyar történelem ismeretének fontosságáról is elmondta gondolatait Grandpierre Atilla csillagász, őstörténetkutató ifj. Tóth Györgynek

www.grandpierre.hu/site/2018/05/a-magyar-osgeszta-vasarnapi-ujsag-2018-05-13/

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 13:56:58

@444:

Például az USA-ban a 19. sz. utolsó harmadában és a 20. sz. első évtizedében.

Vagy az NSzK-ban a _Wirtschaftswunder_.

Vagy Hong Kong-ban a II. vh. után.

Vagy Chilében a Pinochet-puccs után (habár 1972-74-ben vért köpött fel a chilei gazdaság, de az épp' az államhatalom _illiberális_ beavatkozása miatt volt, ti. hogy államilag garantálták a chilei bankoknak nyújtott külföldi hiteleket).

Vagy Botswana a függetlensége elnyerése után.

2018.05.13. 17:14:07

@neoteny:
vagy magyarországon a kiegyezés utáni időszakban. csakhogy ezek negyed, vagy legfeljebb félévszázados hagyományok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 17:20:40

@444:

1867 már több, mint egy évszázaddal ezelőtt volt.

2018.05.13. 17:29:28

@neoteny:
meddig tartott? legfeljebb az első háború kitöréséig.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 17:32:06

@444:

Ki beszélt arról, hogy meddig tartott?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 17:32:47

@neoteny:

"habár 1972-74-ben vért köpött fel a chilei gazdaság"

Helyesen: habár 1982-84-ben vért köpött fel a chilei gazdaság

2018.05.13. 17:59:43

@neoteny:
na jó, egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 18:29:36

@444:

Miért próbálkozol állandóan a kettős beszéddel, ha nem bírod a gyűrődést amikor rámutatnak erre az igen rossz szokásodra?

2018.05.13. 18:52:49

@neoteny:
a hagyomány nem egyszeri esemény, hanem ami egy közösségben nemzedékről nemzedékre fennmarad. hagyományozódik a nemzeti keresztségben legalábbis. ha nincs nemzet, közösség, akkor nincs nemzedék, amiben a hagyomány fennmarad. ez a filoszemita világkép. egy lehetséges államvallás. alföldi róbert azt választja. de mondjuk az alföldiek vagy a kisalföldiek többsége már aligha. alföldi róbert összeáll a sneider tamással. létrejön egy új koalíció márki zay péterrel és karácsony gergellyel. leváltják a "geci" orbánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 19:08:10

@444:

"hagyományozódik a nemzeti keresztségben legalábbis."

A szocializmus mint államvallás választása az alföldiek vagy kisalföldiek által egy hagyomány a nemzeti keresztségben? Akkor Rákosiék csak hagyománykövetők voltak.

2018.05.13. 19:28:21

@neoteny:
az agrárszocializmus (földközösségen alapuló vegyes gazdálkodás) debrecenben évszázados hagyomány. a városi közbirtokosság földesúri befolyás megszűnésével 16. század közepén jött létre és a 20. század közepén szűnt meg azzal, hogy az ortodox kommunisták mindent államosítottak. a másik véglet az ortodox liberális kapitalista. mindent eladni idegeneknek. kizárólagos joggal rajzolna fedezet nélküli kis színes papírokat. és azokért cserébe a népek adják nekik a földkereksége. és egy törzsi csoportosulás abban hisz, hogy ez a "szabad" "piac". és elég sikeresek. amerikában is.
matete.pestisracok.hu/wp-content/uploads/sites/23/2018/04/111alexsorosdd.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 19:31:42

@444:

"az agrárszocializmus (földközösségen alapuló vegyes gazdálkodás) debrecenben évszázados hagyomány. a városi közbirtokosság földesúri befolyás megszűnésével 16. század közepén jött létre és a 20. század közepén szűnt meg azzal, hogy az ortodox kommunisták mindent államosítottak."

És ezzel államvallássá tették a szocializmust: épp' nem szüntették meg azt, hanem a hagyomány követésére buzdítottak mindenkit.

2018.05.13. 20:44:25

@neoteny:
ez nem (állam)szocializmus, hanem vegyes gazdaság keresztényszociális és agrárszocialista elemekkel. ezen a térképen láthatod a 19. század végi tulajdonviszonyokat
mapire.eu/hu/map/thirdsurvey25000/?layers=osm%2C179&bbox=2374510.651586769%2C6011833.972007726%2C2447890.198740538%2C6046536.382849197
ekkoriban debrecen városának nagyjából 100 ezer hektár birtoka volt. ennek nagyjából fele volt közbirtok, fele magánbirtok.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.13. 22:58:15

@444:

"ennek nagyjából fele volt közbirtok, fele magánbirtok."

Tisztázták az államvallást; mindenkit a szocialista hagyomány követésére buzdították.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 05:20:38

@444:

"lovász lászló az mta elnöke hazaáruló. (félre értés ne essék. nem feltétlen gondolom annak"

Ha nem feltétlen gondolod annak, akkor miért állítod feltétel nélkül azt, hogy Lovász László az MTA elnöke hazaáruló?

2018.05.14. 07:55:13

@neoteny:
debrecen egy iparosok és kereskedők alkotta vásárváros. a közbirtokokkal és a limitációkkal a 15. századi magánföldesúri rendszert korlátozták. azt akarták elérni, hogy kizárólag földtulajdonra alapozva senki se lehessen nagypolgár.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 08:05:34

@444:

"a közbirtokokkal és a limitációkkal a 15. századi magánföldesúri rendszert korlátozták."

Miféle limitációkkal? Eddig csak arról írtál, hogy "ekkoriban debrecen városának nagyjából 100 ezer hektár birtoka volt. ennek nagyjából fele volt közbirtok, fele magánbirtok."

"azt akarták elérni, hogy kizárólag földtulajdonra alapozva senki se lehessen nagypolgár."

Ezt honnét vetted?

2018.05.14. 08:31:34

@neoteny:
közbirtokosság mellett birtokminimumot és birtokmaximumot hirdettek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 09:03:50

@444:

"birtokminimumot és birtokmaximumot hirdettek"

Mik voltak ezek és hogyan szereztek érvényt nekik?

"azt akarták elérni, hogy kizárólag földtulajdonra alapozva senki se lehessen nagypolgár."

Ezt honnét vetted?

2018.05.14. 09:04:42

@neoteny:
te anarcho-kapitalizmus címszóval a magánföldesúri rendszert hoznád létre. egy ország polgárai adják el az állami tulajdont adják el X.Y. számára, akinek százcsillió dollárja van az orákulumban. az államadósságért cserébe megveszi magyarországot. így az állampolgárok ugyan semmit se kapnak. nem lesz államadósságuk, nem lesz köztulajdon. nincs állam, ami tartozna, nincs város, ami köztársaságot tulajdonolja, nincsenek hitközösségek, hanem minden magánkézben van. szerinted ez szabadságot eredményezne. lényegében örök időkre alkalmazotti létbe és jobbágysorba taszítaná az országot. egy vagy néhány család tulajdonolná az ország nagyobb részét. a pénzt számolatlanul lehet generálni. ilyenformán mészáros lőrinc is megvehetné az ország egészét. írjuk be, hogy tartozik. de szedi az útdíjat. övé lesz az összes vállalat. ez nem a szabad piac. de anarcho-kapitalizmusból ez következhetne. ilyenformán a "rócsildoké" lehetne a fél világ. te ezt hirdeted szabadságként. így érzed, hogy ez lenne a jó. de a köznép nem így gondolja.

de lehet csinálni olyan települést, ahol egyáltalán nincs közösségi tulajdon. vagy ahol csak az van. esetleg legyél annyira liberális, hogy engedd meg a vegyes gazdaságot.

az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy rendelkezésre áll 1,000 hektár földterületen él 1,000 ember. ez nagyjából a magyar/európai népsűrűség. 1 fő/ha = 100 fő/km2.

az egyik eset, hogy ezt a földterületet megszerzi 1 család. lehet érvelni, hogy egy 1,000 hektáros magánbirtokon hatékonyabban gazdálkodik valaki, mint egy 1 hektáros birtokokon. ami nem feltétlen igaz, de lehet érvelni mellette. ez azt jelenti, hogy van 1 magánföldesúr, és nagyságrendben 10 család alkalmazott jobbágyparaszt. mondhatod, hogy a többi legyen iparos, kereskedő, szolgáltató. ez egy modell.

a másik szélső esetben a földet egalitárius módon kiosztják. és úgy 1,000 fő megélhetése biztosított csak persze nagyon alacsony szinten. de úgy egyébként ettől még egy családokban iparos, kereskedő. akár falusi vendégforgalomra alapozva az 1 hektáros jobbágytelken szolgáltató. és ez versenyt eredményez. mert 1,000 kisbirtokos mondja azt, hogy tőlem vegyed az árut.

és lehet egy vegyes rendszer.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 09:14:14

@444:

"a pénzt számolatlanul lehet generálni."

Minél többet generálnak belőle, annál kevesebbet ér.

"ilyenformán a "rócsildoké" lehetne a fél világ."

en.wikipedia.org/wiki/Pareto_distribution

"és úgy 1,000 fő megélhetése biztosított csak persze nagyon alacsony szinten."

Tudsz te ha akarsz.

Ami a megélhetés biztosítottságát illeti: miért adták el a Debrecen környéki parasztok a földjeiket a zsidóknak az I. vh. után, ha azok a földek biztosították a megélhetésüket?

2018.05.14. 09:37:24

@neoteny:
a szabályozás folyamatosan változott. mert függött attól, hogy a város mennyi földterülettel rendelkezett és attól is, hogy mekkora volt a népességszám. illetve az ipar fejlettsége befolyásolta. amikor a luxus pipere cikkeket eladták párizsba is, akkor kevesebben akartak földet művelni.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 09:43:17

@444:

"a szabályozás folyamatosan változott."

A folyamatosan változó szabályozás nem effektív szabályozás.

"birtokminimumot és birtokmaximumot hirdettek"

Mik voltak ezek és hogyan szereztek érvényt nekik?

"azt akarták elérni, hogy kizárólag földtulajdonra alapozva senki se lehessen nagypolgár."

Ezt honnét vetted?

2018.05.14. 09:59:57

@neoteny:
a hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák nem tudják megművelni a földjeiket. erre a keresztényszocialista válasz az lenne, hogy hozzanak létra önsegélyező egyleteket azért, hogy mindenkinek a megélhetése biztosítva legyen. az anarcho kapitalista válasz, hogy kell a pénz orvosra. meggyógyítják a sebesültet. a család adja zálogba a földje egy részét. jelzálog alapú hitelezés. a piacon kitermelik az ellenértékét. de a piacot a másik oldalról a kommunisták igyekeztek felszámolni. azt hirdették, hogy senkinek se lesz magántulajdona. minden közös lesz. és azzal egy új világot építenek. folyamatosak voltak a sztrájkok. ebből adódóan brutális ellátási problémák voltak. egy politikai csoportosulás meghirdetett a két végletes ideológiát azért, hogy a társadalom tagjait egymás ellen fordítsa, az államhatalmat megszerezze és az országot szétverje. ezt használta ki a román hadsereg. nemcsak debrecent foglalták el. azt kifosztották. de egészen győrig vonultak. horthy megszervezte a nemzeti hadsereget. a románokat a tiszántúlról kiverték. de ugyanúgy elrendelték a beszolgáltatást. mert a hadsereget el kellett látni. a háborúban a reálgazdaság bénult, a tőkepiac szabad. az államot el lehet adósítani és fel lehet vásárolni. ez a balliberális ideológia. az államot a szocik eladósítják, a libsik eladják. a konzik asszisztálnak. az anarchisták a hasznos idióták. akik hirdetik, hogy "szép" új világ, vagy azt, hogy ez a "szabad" "piac". a filoszemiták abban hisznek, hogy ezt a 100 évvel ezelőtti elképzelést erőszakmentesen is végre lehet hajtani. és ezt nevezik úgy, hogy "liberális" "demokrácia". ha ezt az elképzelést a társadalom nem hajtja végre, akkor megírják a világlapok, hogy diktatúra van. és most már az a többségi válasz, hogy írja meg a new york times és a washington post, hogy a fasizmus tombol. és ezzel szemben választják meg orbánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 10:12:48

@444:

"a hadirokkantak, hadiözvegyek, hadiárvák nem tudják megművelni a földjeiket."

De bérbe tudják adni művelésre.

"az anarcho kapitalista válasz, hogy kell a pénz orvosra. meggyógyítják a sebesültet. a család adja zálogba a földje egy részét."

A zálogba adás nem jelenti azt, hogy a föld jövedelme a hitelnyújtóé lenne: hanem azt jelenti, hogy a hitel nem törlesztése esetén a zálogba adott föld tulajdona átszáll a hitelezőre a ki nem fizetett tőkéért és kamatokért cserébe.

Ami a megélhetés biztosítottságát illeti: miért adták el a Debrecen környéki parasztok a földjeiket a zsidóknak az I. vh. után, ha azok a földek biztosították a megélhetésüket?

2018.05.14. 10:28:55

@neoteny:
kiadhatják bérbe, vagy haszonbérbe akkor ha működne a piac. de az nincs, mivel azt igyekeznek szétverni az anarcho-kommunisták. leszámítva a bankokat, mert azokat ugyanazok a bankárcsaládok uralják. az egyik gyerekek beáll komcsinak. a másik libsi. ezzel egymás ellen fordítják a társadalom tagjait. szétverik az országot. ez történt egy évszázada. és ez eredményezte azt, hogy magyar népesség jelentős része a határon kívül rekedt. ugyanezek a családok ennek tapsolnak a mai napig. a többségi és a kisebbségi magyar területek a szomszédos államokban nem kapcsolhatók össze. már nem a románok mondják azt, hogy ne legyen kapcsolat. de még csak nem is az izrealita zsidók. hanem a pesten a filoszemita értelmiség. a "liberális" "demokraták".

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 10:39:53

@444:

"kiadhatják bérbe, vagy haszonbérbe akkor ha működne a piac."

Bizony; a szabadpiaci viszonyok államhatalmi erőszakkal megszüntetése _nem_ a társadalom javát szolgálja.

"ezzel egymás ellen fordítják a társadalom tagjait. szétverik az országot. ez történt egy évszázada."

Azért nem kellene kiírni a történelemből azt, hogy volt egy a nemzeti keresztény kormányzat által indított háború, amit a nemzeti keresztény kormányzat sikeresen el is veszített.

"War is the health of the state".

"már nem a románok mondják azt, hogy ne legyen kapcsolat. de még csak nem is az izrealita zsidók. hanem a pesten a filoszemita értelmiség. a "liberális" "demokraták"."

Helyesen: te mondod azt, hogy a filoszemita értelmiség ezt mondja. De amit te írsz azt nem kell túl komolyan venni (mindamellett, hogy te egy önbevallott provokátor és troll vagy).

2018.05.14. 10:49:58

@neoteny:
de ugye ez a konfliktus a zsidóságon belül is jelen van. mert az amerikai demokraták megvehetnék maguknak fél izraelt. rengeteg pénz van kigenerálva. még csak nyomtatni se kell hozzá. elegendő leütni az entert. ott van a hitelpénz az orákulumban. ezzel szemben az államok eladósdonak. de azokra már nem lesz szükség. mert átveszik a szerepüket az ngo-k.
www.nationaldebtclocks.org/
részleges tartalékolás mellett a bankok ennek a pénznek a többszörösét kigenerálják. abból korlátozott felelősségvállalás mellett oligopol piacok vásárolhatók. ezzel a rendszerrel él vissza orbán. és így lesz mészáros is olyan gazdag, mint csányi. andy vajna segítségével felvásárolják a kereskedelmi médiapiacot. uralják a kultúrát meghatározó filmalapot. cserébe adják a kaszinó koncessziót, adókedvezményeket.

mert máshol ez hogyan működik? lényegében ugyanígy. csak legfeljebb nem ennyire nyíltan, közvetlen összefonódásokkal. és a tőkepiac választja ki a neki megfelelő állami vezetőket. és nem megfordítva. nyugaton a verseny azért folyik, hogy a rendszerből ki tud több pénzt kigenerálni. a vodafone veszi meg az upc-t (a liberty global kelet közép európai érdekeltségeit). vagy fordítva. illetve ezek egymáshoz kapcsolódnak. de orbán annyi különadót vet ki ezekre, amennyit csak akar. és ezek után mészáros koma megveheti az egészet. erre mondhatják londonban, hogy ez a rendszer nem fair. de nagy britanniában is ugyanez a rendszer. ha nem, akkor megveszik fél londont az oroszok, az indiaiak, vagy a kínaiak. a tengeren túl az győzött, hogy america first. angliában az győzött, hogy take our country back. erre szavazott a vidék. de magyarországon ugyanez orbán viktor számára a visszaélések ellenére is a stabil alkotmányos többséget biztosítja.

2018.05.14. 10:53:12

@neoteny:
a fővárosi liberális demokraták váljanak nemzetivé. és soros mondja azt, hogy tegyük a kárpát-medence pénzügyi központjává budapestet. támogassa a magyar nacionalizmust. a filoszemiták az ellenkezőjét mondják. te is.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 10:54:28

@444:

"de ugye ez a konfliktus a zsidóságon belül is jelen van."

Ami a megélhetés biztosítottságát illeti: miért adták el a Debrecen környéki parasztok a földjeiket a zsidóknak az I. vh. után, ha azok a földek biztosították a megélhetésüket?

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 10:59:42

@444:

"a fővárosi liberális demokraták váljanak nemzetivé."

Mint amilyen a nemzeti keresztény kormány volt, amelyik belevitte az országot az I. vh-ba? Vagy mint amilyen a nemzeti keresztény kormány volt, amelyik belevitte az országot az II. vh-ba? Inkább ne.

2018.05.14. 11:09:20

@neoteny:
ha az amerikai zsidók támogatnák a magyar nacionalizmust, akkor olyan nagyon németekre se volna szükség. kérdés az, hogy a modernizáció milyen szövetségi rendszerben valósul meg. ez elvben lehet amerikai. ehhez kell az, hogy a posztgraduális képzés amerikanizált magánérdeknek van alárendelve. ezt a magyar kormány támadja, a német szövetségi kormány ebben nem a magyarokat, hanem az amerikaiakat támogatja. így a német szövetségi államrend is problémás. németország és a németalföld nem tartja legitimnek a magyar és a lengyel törvényhozást. illetve úgy vélik, hogy az európai értékek nem érvényesülnek. politikai kérdés, hogy érvényesülnek, vagy sem. a politika iránt érdeklődő magyar választók 70%-a jobboldali, vagy szélsőjobboldali. ehhez képest nincs média túlsúlyuk. a sajtóban még mindig a balliberális pártok rendelkeznek túlhatalommal. az "értékek" nem érvényesülnek. mert hogy A párt kiszorítja B pártot. a politikának ez a természete. de ezt mondja amerikai nagykövet. ha demokrácia minimuma érvényesül, akkor atlanti-transzatlanti kapcsolatok gyengülnek, politikai értelemben távolodás, vagy szakadás is elképzelhető. ezt szeretnék elérni a macron vezetésével franciák és a németalföldiek szociálliberálisok valamint az északi germánok, a skandináv balliberálisok hirdetik az iszlamizációt. és még ott van ukrajna nyitott kérdésként. és ugye szíria.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 11:11:15

@444:

"a fővárosi liberális demokraták váljanak nemzetivé."

Mint amilyen a nemzeti keresztény kormány volt, amelyik belevitte az országot az I. vh-ba? Vagy mint amilyen a nemzeti keresztény kormány volt, amelyik belevitte az országot az II. vh-ba? Inkább ne.

2018.05.14. 11:30:52

@neoteny:
a magyarországi filoszemiták mégis csak a magyar nacionalizmus ellen vannak. ez egy politikai, vallási ellentét. és faji ellentét. hatalmi játszmában férfiágon RIEJ és JEIR összetételű populáció irracionális módon szembe kerül egymással. soros érdeke az lenne, hogy budapestet a kárpát medence tőkepiaci központjává tegye úgy, hogy magyar vállalatoknak kereskedelmi érdekeltségei legyenek adriai tengermelléken. de érzelmileg ebben ellenérdekelt. és politikailag ez az utóbbi motiváció az erősebb ez ilyen helyzetben mindkét tábort korlátozni és szétválasztani kellene. ezt az európai unió éppenséggel megtehetné. ők is támogatják az soros alapítvány és a bevándorlás korlátozását. azzal orbán elvesztené a politikai legitimációjának jelentős részét. nem kell megállítani brüsszelt. mert ők állítják meg sorost. de az európai bizottság ennek az ellenkezőjét támogatja jelen állás szerint. jövő év nyarán ep választások lesznek. 2019 őszén és új összetételű parlament és bizottság alakul. juncker a hírek szerint leköszön új komisszárok jönnek. akiket ugye nem a nép választ. hanem a brexit után merkel és macron igyekeznek kijelölni. és ugye 19 őszén még önkormányzati választások is lesznek. ki lesz a főpolgármester az elkövetkező 5 éves ciklusra. és 19 telén a magyar parlament főügyészt választ 9 évre. kétharmados többséggel utóbbit a fidesz abszolválhatja. a jobbik néppártosodásával. a fővárosi főpolgármesterséget elveszthetik. de az még éppen a fidesznek is jól jöhet. mert hogy a jobbik szavazók automatikusan nem szavaznak be a balliberális jelöltre.

polgári fejlődéshez vagy egy kiszámítható politikai váltógazdálkodásra volna szükség. vagy kvázi egypártrendszerre. a kormányfő és hivatalának olyan mértékű túlhatalma, hogy ezért nem tud kormányozni, mindent központilag eldönteni, kénytelen nagyobb szabadságot adni az önkormányzatoknak. szabad városok a királyság, vagy a császárság idején is létrejöttek.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 11:35:31

@444:

"a fővárosi liberális demokraták váljanak nemzetivé."

Mint amilyen a nemzeti keresztény kormány volt, amelyik belevitte az országot az I. vh-ba? Vagy mint amilyen a nemzeti keresztény kormány volt, amelyik belevitte az országot az II. vh-ba? Inkább ne.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 11:52:12

@444:

"a kormányfő és hivatalának olyan mértékű túlhatalma, hogy ezért nem tud kormányozni, mindent központilag eldönteni, kénytelen nagyobb szabadságot adni az önkormányzatoknak."

"Most úgy látom, a következő időszakban nem lesz olyan fejlemény, ami elvonja az energiáimat a kormány irányításától."

-- Orbán Viktor 2018. 05. 04.

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 12:10:29

@444:

"szabad városok"

Ezt már megbeszéltük: a szabad városok a vármegyétől voltak szabadok, de nem a központi hatalomtól, a királytól. Aminek nyilvánvalóan voltak előnyei a mezővárosi státusszal szemben, de a szabadságuk nem teljes szuverenitást jelentett: nem városállamok voltak.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_királyi_város

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.14. 14:57:25

@444:

"ha a tulajdonosok többségből a tényleges hazafiasság hiányzik, akkor ezek a cégek nem kellenek és a .hu platform patrióta jelleggel nélkülük összeálljon. ezek után a telekom és a vodafone kiszorítása."

Ábrándozás az élet megrontója,
Mely, kancsalúl, festett egekbe néz

screpes 2018.05.14. 17:45:11

@neoteny: @444:
Az IT óriáscégek fel - és leváltásával kapcsolatban új helyzet áll elő, mert ezek a telefóniában bonyolított és oda kihelyzett (esetenként kötelező!) közszolgűáéltatások révén állampolgári alapinformációinkat kezelhetik - kezelik is.. Szerintem EZÉRT akarja oda betenni a kéz a lábát...
Mondhatod rutinból, hogy milyen jó nemzeti az, hogy végre belföldnek adatkezelési monopóliuma hegemóniája lesz, közhatalmi jogosultságaikkal együtt, és végre nem soros , hanem kubatov, magyar hittárs kezeli a lehetőségeidet...Milyen jól lesne, ha végre nem a vodafone világcég igazgaótanácsában ülők döntenének olyanok, akiknek a nagymagyar ugarsághoz semmi közük, bezzeg ha "mi", kézbevehetnénk ezt is, csak úgy pintérsándorosan, Poltpéteresen...

S modndhatod, hogy ez egy blődli, de nem kéne inkább észrevenned, és kimondanod, hogy jobb ma egy VODAF, mint holnap egy kubatov? Te azon fogsz kérődzni, hogy ülnek e tudodkik a vodafone igazgatótanácsában...Így lesz egy nemzetieschből hazaáruló, a sötétség leple alatt.
Nem az állam kéne hogy ellenőrizzen már, hanem az államot kéne megint ellenőrizni.
-------

ijontichy 2018.05.15. 16:47:37

@444: Már megint a mások üzletével foglalkozol - és persze utólag. Kürthy Sanyi már a 80-as években nyomta a privátszektort. Te akkor a pártirodán osztottad a tanácsokat?
Lehet, hogy az a valódi hazafi, aki kiviszi a vállalkozást? Minek támogatni egy komcsyk uralta államot?

@screpes: "jobb ma egy VODAF, mint holnap egy kubatov" Holnap is jobb egy VODAF. Az eladni akar (ezért elemez bigdata-t), ami valamennyire mégiscsak döntési helyzetban hagy. Az utóbbi törvényesítetten rabolni akar, ahol nincs döntésed.

apro_marosan_petergabor 2018.05.16. 08:12:54

@neoteny: fejtegetéseidnek nem sok értelme van, szerencsére a paírban nem tesznek kárt. Gondolkodásotokra ez a helybenjáró öncéluság, önigazolás(önkielégítés) a jellemző, ezért végeztetetek a választásokon ott, ahol...

neoteny · http://word.blog.hu 2018.05.16. 08:35:08

@apro_marosan_petergabor:

"ejtegetéseidnek nem sok értelme van"

Számodra és a hozzád hasonlók számára nem -- de ez nem a fejtegetéseim minőségét mutatja.

"öncéluság, önigazolás"

Abban, amit 2018.05.13. 11:50:23-kor írtál semmi más nem volt, mint az állampolgárok között durván diszkrimináló Orbán-rezsim gyenge apologetikája.

"ezért végeztetetek a választásokon ott, ahol"

Az az érdekes, hogy a magyar társadalom egésze hol végzett -- és azt még nem mutattad meg, hogy ők különösebben jól jártak volna a választások eredményével.
süti beállítások módosítása