1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.12.18. 12:58 HaFr

A véleményem az ún. kulcskérdésekben

Képtalálat a következőre: „közép európa politikai térkép”

Miután a huszadik ilyen irányú pellengérre hívtak meg kommentelők az utóbbi hónapban főleg a blogomon kívül -- a blog törzskommentelői nagyjából ismerik az álláspontomat --, hadd tisztázzam:

- Igen, károsnak tartom az Orbán-kormányzás etnicista irányát, viszont a modernizációs nacionalizmus oldalán állok a Nyugaton egy ideje domináns multikulti progresszivizmussal szemben. Vallom, hogyha a népbutító és a kompetenciáinkat megrekesztő etnicizmussal szemben nem térünk át a nemzeti modernizációra, akkor az ország népének nemcsak jelene nincs, de jövője sem lesz a boldog népek sorában. A nemzeti identitás és a versenyképesség összekapcsolása olyan feladat, amelynek az Orbán-vezette kormányok láthatóan nem tudnak megfelelni. Orbán látószöge ezen a területen hagyományosan szűkebb és terméketlenebb az összes közép-európai miniszterelnökénél, ma éppen Seehofert és Kurzot is ideértve.

- Tehát nem, nem választanám a mai magyar baloldalt a kártékony Fidesz-kormányzással szemben sem, mert a homogenizáló progresszivizmus és a pusztán materiális érdekű versenyképesség aláássa a nemzet kulturális kohézióját, ezzel az identitását, és kitépi a mai ismert értékkatalógusunkból a legtöbb fejezetet anélkül, hogy bármi vonzóval helyettesíteni tudná.

- Az ország érdekének tartom az újabb Fidesz-kétharmad elkerülését, de egyre kisebb esélyt látok rá.

- Az ország érdekének tartanám az MSZP és Gyurcsány eltűnését a közéletből, és sajnálom, hogy Orbán érdeke itt (az erőforrásaink elszívásához hasonlóan) ellentétben áll az ország érdekével, neki ugyanis a leszerepelt korrupt baloldali erők életben tartása és annak biztosítása ideális, hogy ezek foglalják a helyet, illetve megnehezítsék a kredibilis baloldali ellenzék kialakulását.

- A magyar külpolitikát igen kockázatosnak ítélem, mert a túlzott keleti függés -- a Nyugat kiegyensúlyozása érdekében -- kiragadhatja a hazai kezekből az ország irányítását. Nagyobb kooperációt várnék az EU reformjában Brüsszellel, míg -- ahogy értelmezem -- egyelőre a húrok feszítése folyik egy nekünk kedvezőbb közép-európai erőtér kialakítása érdekében. Reméljük, nem szakadnak el a húrok. A magyar külpolitika hosszú távú Kárpát-medencei céljait, amennyiben a magyarság dominanciáját akarja elérni, ebben a kontextusban értelmezem és miközben megértem az ambícióját, az Urálon innen számított európai trendek ismeretében szintén nagyon kockázatosnak érzem. Úgy gondolom, hogy a kormány túl nagy vonzerőt tulajdonít a magyar etnikai szemléletnek, amit az elkövetkező évtizedek inkább nem fognak visszaigazolni. Jóval nagyobb az esélye annak, hogy az etnicizmusban ragadt, offenzív vágyálmokat dédelgető nemzet nem képes majd nemzetként versenyképessé válni, a legjobb tagjai -- adott esetben milliós nagyságrendben -- kiszakadnak belőle és végül a nemzeteken átívelő trendek kisöpörnek minket a fejlett országok sorából. Lásd a posztot elölről.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5813509339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2017.12.18. 13:28:11

@poszt: "A nemzeti identitás és a versenyképesség összekapcsolása olyan feladat, amelynek az Orbán-vezette kormányok láthatóan nem tudnak megfelelni."
Számoljunk már le egy mítosszal: soha nem is akartak. Ez a magyar elit/értelmiség jószándékú ostobasága. Önmagát hitegette, ahogy az "orbánkormányok" tevékenységét elemeiben értékelte, vérre menő vitákat folytatva egyes intézkedések hibás, vagy helyes voltáról. Értelmetlen, ugyanis az alap elhibázott - persze a vitya & co. részéről nagyon is szándékosan "elhibázott". A '98 őszi egészpályás letámadás óta a cél egy de jure plurális demokrácia, de facto egypárti uralom. Ahol tetejébe az az egy párt egy autokratikus vezetésű képződmény. Ahol a kormányzás/jogalkotás egyre kevésbé titkolt/titkolható célja, hogy a polgárok zömének tökét, az állam szervei által egyszerűen meg lehessen szorongatni (látszólag legálisan; vö: "a törvényt mindekinek be kell tartani"), ha nem paríroznak.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2017.12.18. 13:43:53

Csak annyit kérdezek: hol van az alternatíva a fentiekkel mondjuk valahol 60-90% közötti mértékben egyetértő, de a politikát nem csináló, hanem a politikai kínálatból választó szavazók számára?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.18. 13:46:03

@ijontichy: én tudom, hogy sok mindent el lehet képzelni ("lássuk be") Orbánról, de nekem egy produktív szemszögből kell magyarázni a történéseket, hogy a fenntartható változások módszerét jobban megértsük -- okádhatnék, de minek, egyébként is megteszik elegen

Moin Moin 2017.12.18. 13:59:58

Csak jelezném, hogy Németország, Svájc, Ausztria és a balti államok akkor tartoznak Közép-Európához értékorientáció tekintetében (is...), amikor Merkelból rác hajdemák lesz!:-)
Csehország és Szlovénia véleményes.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.12.18. 14:02:08

@Moin Moin: jaj, hát nem látod, hogy recens -- mi vagyok én, térképész?

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 14:12:43

@HaFr: Ezzel a poszttal is egyetértek.
Főleg, ha feledni tudom, hogy ezt a nemzetet csak a gyűlölködés tartja egyben.
Ha jól megnézzük, az egyik dolog, amit együtt gyűlölnek, pont a modernizáció, a másik a verseny, ha azt a tengernyi egyéb gyűlölni valót nem is nézem, aminek együtt gyűlölése a nemzeti gondolat maga.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 14:37:40

A jövő év tétje az ellenzék leváltása. Ez most a legfontosabb. S úgy tűnik, ebben egyetértünk, bár más kiindulópontból.

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 15:00:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Már 10 éve se volt ellenzéketek.
Csak elképzelt ellenséggel hadakoztok.
Egy fényképet raktatok az óriásplakátokra egy külföldi 90 éves emberről, hogy legyen az ellenzéknek arca.
Egy külföldi aggastyán fényképe az ellenzéketek.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 15:49:55

@Lavinia Pinkerton:

Ez az aggastyán egy milliárdos hadsereg tábornoka, csak Mo-on 20-30 ezer ember van a bérlistáján.

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 17:00:03

.@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Rajta vannak a bérlistáján.
Maguk mondták. Sorostól rendes fizetést kaptak.
Meg mást is.
Ezzel valami világméretű milliárdos hadsereg katonái lettek, ahogy mondod.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 17:23:07

@Lavinia Pinkerton:

Azaz múlt idő: kaptak. Azaz már nem kapnak?

Te most is a 20 évvel ezelőtti munkáltatód alkalmazotja vagy?

Lavinia Pinkerton 2017.12.18. 18:24:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
Te is kijártad már a havannai szovjetiskolát és mégis szovjetügynök maradtál.
Orbán bevallottan Soros embere a fizetési listáján.
Hogy ellene kampányol, azzal nem árt neki. Lehet, hogy Sorosnak így jó.
Az EU ellen is kampányol, mégis kap tőlük párszáz milliárdot évente.

ijontichy 2017.12.18. 18:43:17

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Én '92 óta a saját magam alkalmazottja vagyok (két év kanadai kitérővel, akkor nem az voltam). Szóval nekem a az összes magyar politikus csak előre köszönhet. Mert én - a piac szerint - jól végzem a munkám, ők meg, a közpénzen eltartottak - Mo. állapotát nézve; és teszek a sikerpropagandára - korántsem.

HaD 2017.12.19. 07:32:43

@ijontichy: Annyival egészíteném ki hogy nem maguktól voltak ezek a legények ilyen okosok. Olvasgatni érdemes(már ha még elérhető valahol) az mszmp kb "utolsó" éveinek ülési jegyzőkönyveit. Leosztott szerepek és színpadi karakterek rajzolódnak ki...pozsgai/stumpf/dunai/antal/torgyán/orbán/kuncze/kövér/medgyesi/gyurcsány....már akkor megkapták a "szövegkönyvet"...orbánékat még elküldték Oxfordba továbbképzésre. A darab üzenete a 10 millió magyar egy adott(lehető legalacsonyabb)szinten tartása,úgy hogy közben ne vegyék észre a varázslatot...ezt teljesen jól megoldják a legények:) Ezért "jár" nekik a zsákmányból:)

HaD 2017.12.19. 07:40:22

@HaFr: ez a "..vígan borítom hazám hamujával..." effektus:). Őszintén szólva elég szomorú de egy kétségbeesett "kirohanásos" mentalitásból ez ered. Szerintem azért lehet alternatíva de ahhoz a jelenlegi dagonyázunk a mindennapjainkban attitűdön elég nehéz túl lépni...olyan erős és jól szervezett üzenet kellene amely arra apellál hogy az "unokáink is látni fogják" gondolkodás mód nagyban felülkerekedjen a tehénszar melegében való napi túlélésért küzdelmen...ehhez legalább 2 millió hősre(lásd még Zrínyi:) lenne szükség...annak a negyede ma külföldre emigrált:)

screpes 2017.12.19. 08:51:08

@ijontichy:

csak a magam ellenőrzése végett:
az egészpályás letámadás emlékezetem szerint nem 98-as találmány és mondás, hanem épp hogy 2002 utáni.
Persze, lehet mindegynek is látni, de lényeges a dramaturgia, és a kései, máig vezető történések szempontjából..
Én úgy gondolom, ezt a wermer andráshoz köthető stratégiai csomag részeként kell értékelni, amiről most már nem mondhatjuk hogy Orbánék 2002-es veresége után "beszorult a fiókba".
Nem.
Wermer eltűnt (meghalt), és OV pedig "megcsinálta", amiről "szó volt".
A polgári mint fogalomkészlet elcsalásával, a kokárdabiznisszel, a nemzeti oldal megosztó, kártékony közgondolkodásba vezetésésvel. stb.
Rosszul emlékezem? Max az idő tekintetében.

Lavinia Pinkerton 2017.12.19. 10:18:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Orbán a szokásos forgatókönyvét csinálja, hogy másokat vádol olyasmivel, amit maga követ el.

Nem tudhatom, de nem csodálkoznék.
Orbán egy olyan hazudozó, aki már minden trükkjét százszor bemutatta.
Ha másokat sorosbérencezik, akkor sajátmagáról törli le szart, hogy másokra kenje.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 10:56:08

@Lavinia Pinkerton:

Nem válaszoltál a kérdésre: hazudik Soros, amikor azt állítja, konfliktusa van Orbánnal, miközben a valóságban Orbán a hű embere?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.12.19. 12:47:51

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Talán nem olyan súlyos az Orbán-Soros konfliktus, mint amilyenként tálalják azt a közönség számára.

Lavinia Pinkerton 2017.12.19. 13:53:21

@neoteny: Nocsak, nocsak.
De viháncolnak valamin. Nevessen a Soros akkor mégis ?

ijontichy 2017.12.19. 18:41:37

@screpes:
"Nem vagyunk kíméletlenek, de nagyon akarjuk a változást: ezért egész pályás letámadásos focit játszunk, s minden gólhelyzetet megpróbálunk kihasználni." (Matolcsy Gy., Népszabadság 1998. szeptember.)
Egyébként tényleg nem olyan lényeges.
süti beállítások módosítása