1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.03.10. 13:00 HaFr

A PKP megfontolhatná, hogy felvállalja a Fidesz 2002-ig terjedő örökségét

A Fidesz 2002-ig a magyar polgárosodás vezető ereje volt. Az első Orbán-kormány az emberi és anyagi erőforrások bővítését és folyamatos megújítását helyezte a politikája középpontjába, szemben pl. a megelőző -- a Bokros-csomagot is befogadó -- Horn-kormánnyal, amelyik szűken államháztartás- és költségvetés centrikus, technokrata irányultságú volt, ennek jegyében nehezítette a továbbtanulás lehetőségeit, szűkítette az egészségügy egyes területeihez való hozzáférést, rontott a családok és általában a bérből és fizetésből élők helyzetén (a vámok és az infláció növelésén, a családtámogatások jelentős kurtításán keresztül).

Az első Orbán-kormány mindezeken -- az emberi élet és a társadalom reprodukciója szempontjából kulcsfontosságú -- területeken komoly korrekciót hajtott végre, ami kiegészülve a főképp a társadalom tehetősebb rétegei által kihasznált otthonteremtési programmal helyreállította az emberi élet értékébe vetett hitet. Közben a kormány kétszámjegyű reálbérnövelést tett lehetővé piaci alapon, az inflációt az 1998-as kb. 14%-ról 2002-re 6% alá vitte, a költségvetési hiányt 3% közelébe, az államadósságot a ciklus közepére jelentősen, azt utána kissé elengedve leszorította. 

Az első Orbán-kormány joggal érdemelte ki a "polgári" kormány nevet, a polgárok közé sorolva perspektivikusan a szélesedő középosztályt, miközben "nemzeti" is volt, amennyiben az országot a számára legjobb környezet, az EU felé terelte, de egyszersmind organikus modernizációban gondolkodott, amely fenntartható növekedéssel és egyre több ember számára európai minőségű élettel kecsegtetett. A kormányban olyan szakemberek dolgoztak, mint Chikán Attila, Bod Péter Ákos, vagy Pokorni Zoltán, akik garanciái voltak a területük iránti felelősség érvényesülésének, és ennek megfelelően -- a mainál jóval tágabb határokon belül -- érvényesíthették is az elképzeléseiket akár a kormányfő adandó véleményét is kiigazítva.

Ez a folyamat szakadt meg a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok inkompetenciája, majd Orbán populizmusba fordulása miatt. A fejlődésünk nemzeti és polgári útja (vö. Széchenyi, Bibó) megszakadt 2002-ben. Ideje megkísérelnünk visszatérni hozzá, lezárva az utóbbi tizenöt év halmozottan hibás tévelygéseit.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr6612327217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.30. 13:05:25

@neoteny:
milyen időpreferenciával gondolkodsz magyar társadalomról? szerinted mi van az átlag magyar hátsó kisagyában, amikor másodjára (és harmadjára is) újraválasztja orbánt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 13:26:23

@unionista᠋:

"milyen időpreferenciával gondolkodsz magyar társadalomról?"

Ennek a kérdésnek ebben a formájában nincs értelme. Esetleg így:

"Mit gondolsz a magyar társadalom időpreferenciáiról?"

Mivel időpreferenciákkal egyének rendelkeznek, és az is változik az életük során, a kérdésre nem lehet választ adni. Egy Bojár Gábor nyilvánvalóan alacsony időpreferenciával rendelkezett, amikor létrehozta és kezdetben üzemeltette a Graphisoft-ot: a vállalkozás tőkéjét a vállalkozás működtetésére használta, nem pedig felélte azt (ami magas időpreferenciát jelentett volna a részéről). Aztán amikor egyre több osztalékot vett ki a cégből (nem tőkésítette vissza a hasznot), akkor egyre magasabb időpreferenciáról tett tanúságot.

Aztán az államhatalom is befolyással van a polgárok időpreferenciáira. Amikor pl. megfosztotta a trafikosokat a dohányárukkal üzletelés képességétől, elértéktelenítette a trafikjaikat: biztos voltak olyan trafikosok, akik feladták a trafikoskodást (eladták a trafikjukat) és felélték az abból származó bevételt -- mert úgy gondolták, hogy nincs értelme a tőkebefektetésnek (magas időpreferenciának) egy olyan országban, ahol kiránthatják a tőkehozam termelésének lehetőségét a kisvállalkozó lába alól.

"mi van az átlag magyar hátsó kisagyában, amikor másodjára (és harmadjára is) újraválasztja orbánt?"

Azt képzeli, hogy majd Orbán elhozza neki azt a jólétet, ami az alacsony időpreferenciájú _és_ sikeres vállalkozóké -- anélkül, hogy neki is úgy kellene viselkednie.

2017.03.30. 13:36:47

@neoteny:
te (mint egyén) milyen időpreferenciával gondolkodsz a magyar társadalomról?

tamas11 2017.03.30. 13:52:55

@unionista᠋:
ha szólhatok:

nncs olyan, hogy átlagmagyar kisagya, mert különbözőek, szükségképpen.
Nem is választják újra orbánt átlagmagyarok, mert ha lennének, akkor azok NEM hez húzzák, húzták az X-et.
Maradjunk tehát azoknál a nemtöbbséges, nem átlag nemorbános magyaroknál, akik talán oda húzzák az ikszet..
Többször írtam, hogy ezek háromfélék alapvetően, és arra gondolnak, kisagyban, hogy:

...." motívumaik, a szűkebb élethelyzeteik alapján próbálom szavazói klakkokba sorolni a lehetséges választókat. mert annak alaopján tömegük, létszámuk leginkánbb saccolható. Hová, mire T Ö R E K E D N E K szavazatuk által?
Mindjárt láthatóvá válnak az előnyös sorsúak, (haszonélvezők), aztán a hivatalonokok-közalkelmazottak, és végül a propagandafüggők ( ezek, akik kommunikáció által is befolyásolhatók, ők a birkákként is jellemezhetők) Látható, ebből a nézőpontból édesmsindegy, hogy nyugdíjasok, vagy vidékiek: a nyugdíja s is besorolhat a (jól)kereső fia alapján, de lehet szabad szellemű, önálló is. Ha például ők ketten véleményük alapján egymásnak feszülnek. és kétfelé szavaznak. A jellegzetes alakalmazotti réteg pedig nagyon elszánt "lett", mert joggal vélheti, hogy abban az erőszakos megosztottsági renszerben,amit az utóbbi évek hoztak, váltáskor jó eséllyel egzisztenciája kerül veszéylbe. "

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:03:46

@unionista᠋:

"te (mint egyén) milyen időpreferenciával gondolkodsz a magyar társadalomról?"

Azt gondolod, hogy ha megismétled a kérdést, amiről megírtam, hogy nincs értelme, akkor az értelmet nyer?

wiki.mises.org/wiki/Time_preference

2017.03.30. 14:10:19

@neoteny:
az egyén valamilyen idő preferenciával gondolkodik valamiről. ennek ugye van értelme. te (mint egyén) milyen milyen idő preferenciával gondolkodsz mondjuk a magyar társadalomról?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:11:20

@unionista᠋:

"az egyén valamilyen idő preferenciával gondolkodik valamiről."

Nem; ld. a linket eggyel fentebb.

2017.03.30. 14:18:47

@tamas11:
ha valami mérhető valós (véges) dologból van háromféle, akkor az elég könnyen kiátlagolható: (A+B+C)/3.

2017.03.30. 14:19:36

@neoteny:
az egyén valamilyen időpreferenciáról gondolkodik? miről? csak saját magáról gondolkodhat?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:25:03

@unionista᠋:

"ha valami mérhető valós (véges) dologból van háromféle, akkor az elég könnyen kiátlagolható"

Ahol is a kulcsszó a "ha".

Soha nem fogod sem mérni -- és ezért -- sem kiátlagolni azt, hogy Anna mennyire szereti a citromos fagyit, Béla mennyire szeret focimeccseket nézni a tévében és hogy Cecília mennyire szereti a BMW autókat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:26:53

@unionista᠋:

"az egyén valamilyen időpreferenciáról gondolkodik?"

Nem; ld. wiki.mises.org/wiki/Time_preference

2017.03.30. 14:32:59

@neoteny:
a piac pontosan ezeket próbálja mérni: "Anna mennyire szereti a citromos fagyit, Béla mennyire szeret focimeccseket nézni a tévében és hogy Cecília mennyire szereti a BMW autókat".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:33:51

@unionista᠋:

"a piac pontosan ezeket próbálja mérni"

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

2017.03.30. 14:39:09

@neoteny:
az időpreferencián azt érted, hogy az ember sorba rakja a javakat. előbb legyen háló és utána legyen hal. tehát az egyén (esetünkben a halász) valamilyen időtávban gondolkodik a hálóról és a halról. te milyen időtávban gondolkodsz a magyar társadalomról?

2017.03.30. 14:42:34

@neoteny:
ne viccelj már. a piac éppen azt méri meg, hogy az emberek mennyire szeretik a fagyit, mennyire szeretnek focimeccsre járni, mennyire szeretik a bmw autókat. ezt mérik a piacon. az önálló gondolkodásra képtelen vagy. elemi módon sem tudsz csak tagadni. hülye vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:49:52

@unionista᠋:

"az időpreferencián azt érted, hogy az ember sorba rakja a javakat."

Sorba rakja a _mostani_ javakat a _jövőbeli_ (több) javakkal: az pedig, hogy ebben a sorrendben a mostani javak vagy a (több) jövőbeli javak állnak előbb, az egyén időpreferenciájától függ (ha a mostani javak állnak előbb, akkor magas, ha a jövőbeli javak, akkor alacsony az időpreferenciája). Szó sincs semmiféle "időtávban gondolkodásról".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 14:50:35

@unionista᠋:

"a piac éppen azt méri meg, hogy"

Ezt csak a hangok mondják a fejedben.

2017.03.30. 14:53:49

@neoteny:
oké. a piacon mit mér a határhasznosság?

mondjuk az emberek mennyire szeretik a fagyit. annácska, mennyire szereted a fagyit? nagyon. rendben. annácska, itt van 100 forintért. oké. itt van 200 forintért. oké. itt van 300 forintért. nem oké. itt van 250 forintért. oké. és ebből következően 250 forint lesz a fagyi ára. megmérik annácska preferenciáit. persze lehet, hogy ugyanezért a pénzért inkább vesz egy hajcsatot. mert annyi zsebpénze van. és annácska úgy képzeli, hogy előbb legyen egy színes csat a hajában. és utána fagylaltozik. ha nem ezeket méricskéli a piac, akkor mégis micsodát.

2017.03.30. 15:22:11

@neoteny:
akinek magas az időpreferenciája az hosszabb távon gondolkodik. akinek alacsonyabb az rövidebb távon. ha ezt nem tudod kikövetkeztetni, akkor valami nem stimmel már ne is haragudj.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 15:23:49

@unionista᠋:

Először is: a határhasznosság nem mér semmit. A határhasznosság elve azt mondja ki, hogy Annácska számára az első gombóc fagyi többet ér (nagyobb igényét elégíti ki), mint a második gombóc fagyi, ami nagyobb igényét elégíti ki, mint a harmadik gombóc fagyi és így tovább.

"annácska, mennyire szereted a fagyit? nagyon. rendben. annácska, itt van 100 forintért. oké. itt van 200 forintért. oké. itt van 300 forintért. nem oké. itt van 250 forintért. oké. és ebből következően 250 forint lesz a fagyi ára. megmérik annácska preferenciáit. persze lehet, hogy ugyanezért a pénzért inkább vesz egy hajcsatot. mert annyi zsebpénze van. és annácska úgy képzeli, hogy előbb legyen egy színes csat a hajában. és utána fagylaltozik."

Nem.

Annácskának van egy igénylistája, amin ordinálisan, vagyis sorrendben vannak az igényei: de ezek az igényen nem kardinálisak, nem mérhetőek egy numerikus skálán.

Tegyük fel, hogy Annácska igénylistája a következő (egy adott pillanatban):

1. hajcsat
2. első fagyigombóc
3. második fagyigombóc
4. rágógumi
5. harmadik fagyigombóc

Ezek alapján ki lehet jelenteni, hogy Annácska a hajcsatot preferálja az első fagyigombóchoz képest; de azt lehetetlen megmondani (még Annácska sem képes rá), hogy _mennyivel_ inkább preferálja a hajcsatot az első fagyigombóchoz képest. Nem tudja; csak azt tudja -- és ez elégséges is számára --, hogy inkább akarja birtokolni ("fogyasztani") a hajcsatot, mint nyalni az első fagyigombócot.

Annácska körülnéz a piacon, és azt a helyzetet találja, hogy a következő árakon ajánlják a javakat:

hajcsat: 600
gombóc fagyi: 100
rágógumi: 200

Amíg Annácskának 600 pénznél kevesebbje van, nem tudja kielégíteni egyik igényét sem: nem tud venni semmit, mert az igénylistájának elején a hajcsat van, és az 600 pénzbe kerül. _Nem fog_ fagyit venni, ugyanis azt csak akkor tenné, ha az első fagyigombóc a hajcsat előtt állna az igénylistáján: már pedig ez nem így van. Szóval amikor összegyűlik 600 pénze, megveszi a hajcsatot. De ha kap névnapjára egy ezrest Béla nagybátyjától, akkor megveszi a hajcsatot, vesz egy kétgombócos fagyit és egy rágógumit. Ha ki tud rázni a malacperselyéből egy százast (vagy rájön arra, hogy egy kés pengéjének a malacpersely résébe becsúsztatásával ki tud halászni egy százast), akkor 1,100 pénzzel megy el a vásárba, és hajcsatot is vesz, meg háromgombócos fagyit is, meg rágógumit is.

Sehol nem derült ki, hogy Annácska mennyivel inkább preferálja a hajcsatot mint az egygombócos fagyit. Az igaz, hogy hatszor annyit fizet a hajcsatért, mint az első gombóc fagyiért -- de ez nem jelenti azt, hogy a hajcsatot hatszor annyira preferálja, mint az első gombóc fagyit: könnyen lehetett volna az a helyzet, hogy az első gombóc fagyi van az igénylistája elején, és a hajcsat a második helyen.

Az igények szubjektívek: nem mérhetőek, csak összehasonlíthatóak. Az, hogy mennyit fizet egy igénylista-elem kielégítéséért Annácska nem mértéke annak, hogy azt mennyire igényli: ld. azt az esetet, amikor az első gombóc fagyi van az igénylistája elején, holott annak kielégítésére csak egyhatodát kell költenie, mint az igénylistája második eleméért.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 15:27:27

@unionista᠋:

"akinek magas az időpreferenciája az hosszabb távon gondolkodik."

Nem: akinek magas az időpreferenciája az a mostani javakat preferálja a jövőbeli (több) javakhoz képest.

"ha ezt nem tudod kikövetkeztetni"

Nem a Fácánhoz címzett kocsmában vagy, ahol az ivócimbijeid megfejtései a helyesek, te kis posztmodern bohóc.

2017.03.30. 15:49:22

@neoteny:
erre mondom azt, hogy van a magyar lakosság. és abból egy rész magyarul beszél, de nem magyarul gondolkodik. ők az idegenek. és ők utálják orbánt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 16:00:19

@unionista᠋:

"egy rész magyarul beszél, de nem magyarul gondolkodik"

Úgy érted nem gógyis, mint a magyar, nem szeret cselt vetni?

Laptop7712 2017.03.30. 16:59:09

@neoteny: Nem, az unios azt mondja, hogy nemm erdekli a magyart ez a baromsag, amit fejtegetsz. A magyar gazdasagtan abbol indul ki mint a mittelstand Deutschlandban. Ott a cucc elotte, es az övè. El kellene adni. Eladja, es kap erte 50 egysèget. Ezt meg el lehet költeni, vagy nem. Amiről te mesèlsz, az szàmàra bla, blabla.
Elkezdenèm elmagyaràzni a nèmet vàllkozònak, hogy miről beszèlsz, fèl ùton röhögne ki. - èrtem èn hogy villanymotor de mi haj'csa màn'- na ezèt lehet meszàros nèv alatt nagyobb csodàt művelni itthon, mint ahogy a cukorhegy tolja az USA-ban. A mèszàros gyorsabb vagyongyarapodast tol, mint az arckönyves sràc. Erre mondja unios, hogy a nyelv csak az magyar. Cselvetès? Nagyon mèly nemzeti èrzelemtől àthatott szìv szòlaltatta meg ezt a mondatot, csak igy tovàbb, a Vona mar csak egy kàvèt kèr. En meg unios meg hadovàl itt a hìdèpìtèsről. Itt tarunk.

2017.03.30. 17:35:07

@neoteny:
egy mai példa.
444.hu/2017/03/30/most-akkor-menjek-vissza-az-usa-ba-kerdezi-a-ceu-tanara-aki-a-boston-university-t-hagyta-ott-azert-hogy-itthon-tanithasson
ez az ember nem érti (vagy úgy tesz mintha nem értené), hogy mi történik magyarországon. ő azt mondja, hogy soros önzetlenül adományozta a ceu alapítványához szükséges pénzt:

"Amerikában sok egyetemet alapítottak gazdag családok adományaiból és a legtöbb esetben nem kértek az alapítók semmit cserébe, a CEU-n is ez a helyzet. Ez egy dícséretes amerikai hagyomány ami lehet, hogy magyar ésszel felfoghatatlan."

leegyszerűsítve tényleg erről van szó. "magyar ésszel" senki sem gondolja komolyan, hogy sorosnak és az ő alapítványának nincsenek politikai/hatalmi céljai. a ceu oktatóinak egy jelentős része ("nem magyar ésszel") úgy kondicionálja magát, hogy van egy bőkezű mecénás, akinek nincsenek hatalmi céljai. fel sem merül bennük, hogy őket azért válogatták be a ceu "társadalomtudományi" csapatába, mert a személyes meggyőződésük illeszkedik abba az elképzelésbe, amit a soros alapítvány képvisel. így válogatják ki az oktatókat. és ennek megfelelően képzik az oktatókat. ezt valaki csak "nem magyar ésszel" gondolhatja.

és ebből következően kijelenti: "Mivel a CEU-n kívül a magas szintű oktatásra és kutatásra közgazdaság területén itthon jelenleg nincs más jó hely." mert csak ott vannak többségben az idegenek.

én meg azt gondolom, hogy a közgazdaságtan alkalmazott matematika. van egy matematikai modell, aminek lehetnek különféle filozofikus interpretációi. mondjuk a konvex poliéderek elméletének vannak olyan értelmezése amit kommunitárius vagy libertárius kapitalista személetben is alkalmazhatnak. a matematika szempontjából (majdnem) mindegy. van egy formális axiomatikus modell. és azt szubjektív módon értelmezve ki lehet hozni ezt vagy azt ideológiát. ami az angolszász irodalomban optimális termékösszetétel azt oroszoknál táplálkozási problémaként vezetik be, a magyaroknál "szendvicses feladat" (a háziipar és a nyugatos tradíciók kombinációjából).

amikor sanyi költöztetős haverja azt mondja, hogy kellene egy közösségi tefu, amiben lehet maszekolni, akkor tulajdonképpen egy részvénytársasághoz nagyon hasonló működési formát akar. csak nincs annyi pénze, hogy részvénytársaságot alapítson. és ezért mondja, hogy azt hozzák létre az "okosok" közösségi jelleggel. de úgy, hogy abba ő is betársulhasson. aki nem "magyar ésszel" gondolkodik azt mondja, hogy ezt nem lehet. ebbe jobb esetben kommunizmust, rosszabb esetben a fasizmust látja bele. sanyi haverja lényegében közkereseti társaságokat (general partnership) akar. és abból szerveződő közös vállalatot. de nem lesz olyan ceu közgazdász, aki ezt neki megfejti. azok, akik beszélnek ugyan magyarul, de nem magyar érzelműek és nem magyarul gondolkodnak. hanem megkapja a "láthatóan" "nem magyar ésszel" gondolkodó "nagyorrút", aki magyarázza, hogyan a piacnak kellene működnie. sanyi költöztetős haverja szerint nem úgy kellene. ez egy hatalmi játszma. amiben a "nagyorrú" elmondja, hogy ő világhírű közgazdász és őt egy költöztetős proli ne oktassa közgazdaságtanból. aki beszavaz orbánra. azért, hogy "basszák ki" a ceu oktatóit.

sanyinál kevés ember iskolázatlanabb. de megfejti, hogy komám itt zsidók harcolnak zsidókkal. mert ugye van az amerikai demokrata párt. őket támogatja soros és a többi "liberális". és őket támadja netanjahu és izreal. tehát azért megy a harc, hogy hol legyen a zsidó világ központja. amerikában vagy izrealben. sanyi a kútfúró érti. mert "magyar ésszel" gondolkodik és a kocsmában megfejtik, hogy az egyik sarokban "orsós likud vitkor" áll. persze ez politikailag nem korrekt. nagyon nem, de a közvélekedés az, hogy orbán egy "cigány", aki létrehozta a zsidó jobboldalt. utóbbit azért, hogy kiszorítsa a balt. ezt sanyi a leghülyébb segédmunkás is érti vagy érteni véli. aztán lehet, hogy nem erről szól a sztori. hanem szegény önzetlen gyuri bácsit akarják kicsinálni, mert ő segíteni akar, hogy a szegény kismagyaroknak legyen egy közgázegyetemük. mert erre csak a ceu alkalmas. ahogyan mondja a bosztoni. lehet, hogy neki van igaza. és nem sanyinak. de a különbség az, hogy az egyik "magyar ésszel" gondolkodik a másik nem magyarul gondolkodik nem magyarul érez. magyarul idegen.

tamas11 2017.03.30. 18:45:25

@unionista᠋:
persze: a különbözőségek átlaga egyezőség
Eltűnik a lényeg.
Nekem hiányozna.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.30. 19:07:24

@neoteny: Ez a kommented bekerülhetne egy, hogyan és miért kezdjünk neki, oktatófüzetbe, mert csak el kellene már kezdeni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 19:41:33

@unionista᠋:

"amikor sanyi költöztetős haverja azt mondja, hogy kellene egy közösségi tefu, amiben lehet maszekolni"

Miért kellene? Maszekolni már most is tud; mi mást csinált volna valamelyik nap Sanyival?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 20:00:22

@Laptop7712:

"ezèt lehet meszàros nèv alatt nagyobb csodàt művelni itthon"

No ha Mészáros Lőrinc olyan nagy csodákat művel Mo-n, akkor gond egy szál se': akkor csak úgy kell csinálni másoknak is, mint Mészáros Lőrincnek, és lesz öröm és bódottság a tejjel-mézzel folyóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 20:11:14

@digipenna:

Örülök, hogy hasznosnak találtad a hozzászólásomat.

De már vannak, akik ezt csinálják Mo-n: vannak jól működő kis- és középvállalkozások az országban. A probléma az, hogy _ezektől_ veszi el az államhatalom "a sok pénzt", amit aztán azoknak ad, akik abból halat vesznek, nem hálót vagy hálószövőt. Vagy alátolja Mészáros Lőrinceknek, akik vállalkozói sikere nem abból származik, hogy olyan termékeket/szolgáltatásokat állítanak elő, amiket "a népek" hasznosnak ítélnek meg, hanem a politikai kapcsolataikat kamatoztatják (sőt még a tőkéjüket is úgy szerzik, ld. vaskos állami hitelek stb).

Nagyon leegyszerűsítve: nem elkezdeni kellene -- olyanok mindig is akadnak, akik elkezdik --, hanem abbahagyni az "elkezdők" elszegényítését ill. hátráltatását. De ez nem igazán célja a politikusoknak: a független vállalkozók puszta léte a bizonyíték arra, hogy nem a politikusok fújják a gazdasági passzátszelet, hogy a különféle tevékenységeik túlnyomórészt a gazdaság fejlődése _ellen_ hat.

2017.03.30. 20:51:21

@digipenna:
kezdjétek el. a többségi cél azonban az, hogy előbb takarítsanak el benneteket.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 20:53:24

@Laptop7712:

"Cselvetès? Nagyon mèly nemzeti èrzelemtől àthatott szìv szòlaltatta meg ezt a mondatot"

A magyar futballmítosz következő eleme a cselvetés. „Lovagolni, menekülést színlelve hátrafele nyilazni – vannak mindenfajta hagyományok. Tehát valami cselvetést is szeretnénk látni” – jegyezte meg [Orbán Viktor], hozzátéve, hogy ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek köthetők a magyar nemzethez.

www.atv.hu/sport/20131014-ilyenkor-vert-kohogok-orbant-megviselhette-a-holland-magyar

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 20:56:59

@unionista᠋:

Ez csak a Fácánhoz címzett kocsma törzsközönségének alkoholban pácolt agysejtjeiből előpattanó megfejtés, nem "a többségi cél".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 21:25:48

@unionista᠋:

Tessék, itt van a "félállami" rendszer kanadai változata:

Bombardier under fire for $32.6M US given to executives while taking government cash
Payout comes after Quebec, Ottawa poured money into Montreal-based aerospace giant

www.cbc.ca/news/canada/montreal/bombardier-executives-quebec-payout-1.4047290

A szövetségi kormány betolja az adófizetők pénzét (hitel formájában); Ontario tartomány betolja az ontario-i adófizetők pénzét (résztulajdon formájában); Quebec tartomány nyugdíjalapja betolja a quebec-i adófizetők pénzét (résztulajdon formájában) a Bombardier-be. Erre mit tesz az igazgatótanács elnöke? Megszavaztat magának meg az öt legfelsőbb menedzsernek egy ~50%-os béremelést. Miközben azért elbocsátanak melósokat.

Pontosan ugyanez történne egy debreceni fuvarozóvállalattal, amelyik "egyesítené" a debreceni fuvarozókat: a "reálértelmiségi" menedzsment osztana magának zsíros pénzeket, az "egyesített" fuvarozók meg csak gályázzanak. Aztán ha nem tetszik nekik ez az elrendezés, akkor nem magyarul gondolkodók, elhúzhatnak idegenbe.

2017.03.30. 21:50:47

@neoteny:
de ő nem egy kizárólag magántulajdonú cégben akar maszekolni, hanem egy "félállami" cégben. olyanban, amiben közös/közösségi tulajdon is van.

nyilván ha valaki ortodox liberális, akkor ezt nem fogadja el. mert a hitével, a vallási meggyőződésével ellentétes. ha valaki ortodox kommunista, akkor a magántulajdont utasítja el. a régi tefu olyan volt, hogy abban nem lehetett maszekolni. jött a rendszerváltás. és azt mondták, hogy a közösségi tulajdonlás minden formáját eltörlik. mert ez a kapitalizmus. sanyi haverja azt mondja, hogy úgy kellene csinálni, hogy legyen egy közösségi "tefu" és lehessen benne "maszekolni". például úgy, hogy kibérlik az autókat.

erre te azt mondod, hogy ez elég egyszerű. valaki vegyen teherautókat. és próbálja meg bérbe adni. de sanyi haverja nem egy ilyen kapitalista megoldást akar és nem is kommunistát, hanem félállamit. amire azt mondod, hogy ez venezuelában van. de ez éppen nem egy felülről vezérelt diktatúra. hanem azt mondja, hogy speditőr cégek mögé álljon be az önkormányzat. alakítsák ki közösen a logisztikai bázisokat. és legyenek ott a "prolik". nekik is csurran-cseppen valami.

ez nem a jelenlegi rendszer, hanem annak a konszolidációja. tehát sanyi haverja azt mondja, hogy azokat az előnyöket, amit a nemzeti nagytőkések is megkapnak (mondjuk ez esetben waberer, akié lett ugye a tefu), kapják meg a helyi kis és középvállalkozások is. mindenki, aki nem idegen. mert a multik "területen kívüliséget" akarnak. a ceu is ezt hívja úgy, hogy "liberalizmus". erre mondják, hogy ez a "demokrácia". a magyarok döntő többsége államalkotó. az egyik vallásfelekezet, illetve annak egy része nem kíván azzá válni.

orbán azt mondja, hogy ha a ceu amerikai diplomát akar kiadni magyarországon, akkor erről magyarország és az az egyesült államok szerződjenek. de a ceu oktatóinak és hallgatóinak is be kell tartani a magyar törvényeket. mert ez a jogállamiság. nem területen kívüliek. nem ők diktálják, hogy mi a jogállam. hanem az államalkotó népek. és ezen folyik a vita.

persze értem, hogy orbán politikai alapon támadja sorost. soros politikai alapon támadja orbánt. egymással szemben állnak. és az egy hatalmi játszma, hogy ebből ki kerül ki győztesen. gyurcsány ferenc bejelentette, hogy ők tiltakozni fognak. és nyilván ott lesznek majd a "demokratikus" pártok és "a" "civilek". de az egy vicc, amit a kanadai rektor mond. ők nem fogadják el a törvénytervezetet. nem neki kell elfogadni.

ha valaki csinál egy iskolát kanadában. és azt mondja, hogy nem tudja elfogadni el a kanadai törvényeket, akkor menjen oda ahol el tudja fogadni. nyilván nem megy kanadai író, újságíró-akadémikus (már ez önmagában egy vicc) fogja diktálni a törvényeket. a balliberális kormányok esetén ehhez voltak szokva. és ezt nevezték demokráciának.

erre azt mondják, hogy ha kivonul a ceu, akkor visszaszorul a (politikai) közgazdaságtan. az egy nagy előrelépés lenne ha a közgazdaságtan alkalmazott matematika lenne és nem ideologikus "faszságok". van egy formális axiomatikus elmélet. ami lényegében egy matematikai modell. tartozik hozzá egy kalkulus. és ennek van valamilyen interpretációja. és a az a közgazdaságtan.

van egy szállítási feladat. van egy településhálózat. és vannak termelői és fogyasztói helyek. és ezek között adottak a távolságok/szállítási költségek. és keressük a legrövidebb/legolcsóbb szállítási útvonalat. ez egy matematikai probléma. legegyszerűbb esetben feltesszük, hogy a szállítási költség egyenesen arányos a szállítandó mennyiséggel. abban az esetben elemi módon is ki lehet számolni. akár általános iskolában matematikai tagozaton vagy szakkörön. nyilván lehet bonyolultabb modelleket alkalmazni. ez a közgáz. csak nem a ceu-n. ott valami ideológia van. tehát ahogyan régen volt a szovjet típusú pártiskola és káderképző úgy van most amerikai liberális demokrata pártiskola és káderképző.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 22:06:01

@unionista᠋:

"de ő nem egy kizárólag magántulajdonú cégben akar maszekolni, hanem egy "félállami" cégben. olyanban, amiben közös/közösségi tulajdon is van.

sanyi haverja azt mondja, hogy úgy kellene csinálni, hogy legyen egy közösségi "tefu" és lehessen benne "maszekolni". például úgy, hogy kibérlik az autókat.

de sanyi haverja nem egy ilyen kapitalista megoldást akar"

És kit érdekel az, hogy Sanyi haverja milyen megoldást akar? Mitől több ő, mint bármelyik más debreceni polgár, hogy mögé beálljon a debreceni önkormányzat? Ha mögé beáll, akkor álljon be mindenki más mögé is (ami nyilvánvalóan lehetetlen). Ha nem áll be mindenki más mögé is, akkor ne álljon be Sanyi haverja mögé sem.

Sem Sanyi haverja, sem te nem tudtok mondani egyetlen jó indokot sem arra, hogy miért kellene Sanyi haverja akaratának érvényesülnie bárki más akaratával szemben.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 22:25:32

@unionista᠋:

"abban az esetben elemi módon is ki lehet számolni."

Ne felejtsük el, hogy már láttuk a te "reálértelmiségi" "elemi módon kiszámolásodnak" az eredményét. Amikor A és B megveszi egymás azonos árú termékeit, és ezzel pénzbeli haszonra tesznek szert. "Ideiglenesen".

Te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

2017.03.30. 22:37:00

@neoteny:
vagy leváltják a tulajdonosi testületet. van egy debreceni speditőr. és abban tulajdonos a város. például úgy, hogy biztosít egy logisztikai központot. és ők úgy fizetik meg az adót, hogy a tefu csoport tagjai beszállítanak a közintézményeknek. ha cég félállami, akkor az üzemanyag felét is adja a félállami mol. ha 50% az újraosztás, akkor csináljuk a cégeket "felesben". és a tefu hordja a tejterméket, a péksüteményeket az iskolába. szállítják a bútort, a facsemetéket, vagy amire a városnak szükség van. honnan lesz facsemete? a "félállami" erdért vállalattól. honnan lesz bútor? a "félállami" domus áruházból. honnan lesz teherautó? a "félállami" daf/man/iveco autókereskedésből vagy a "félállami" csepel művekből.

tehát sanyi haverja nem azt mondja, hogy fiktív pénzt rakjanak a vállalatba, amit könnyen el lehet lopni. hanem valós értéket, amit könnyen hasznosíthatnak. és itt a nagy különbség a melós és a ceu főprofesszorok elképzelése között. ez a klasszikus vegyesgazdaság, amit a kocsmában néhány "feles" mellett kiokoskodtak. és ezt felügyeljék a politikusok. ők a civilek. ők majd ellátják a szállítmányozási feladatokat. a debreceni speditőr, a transsped, a tranziker és a többiek. a civisváros. a polgárság. és mivel ezekben a cégekben van közösségi tulajdon és van benne közösségi/közhasznú munkavégzés ezért szükség van felügyeletre. tehát tkp. a tefu igazgatótanácsát ők választják. és az állam a zrt. felügyelőbizottsága.

szellemi szabadfoglalkozás esetén nincs, vagy nem feltétlen van szükség ilyesmire. a globalitás valójában a virtualizált világok logikája. és azt akarják keresztülverni a valóságon. ami tkp. egy vallásháborút eredményez. mert vannak akik a szabad piac totalitásában hisznek (pl. ceu) és kiderül, hogy hányan támogatják őket. ez egy hatalmi játszma.

2017.03.30. 23:29:45

@neoteny:
erre mondom azt, hogy a közéletet hitközségeket kellene alapozni. és nyilván lehet olyan közösség, amelyik azt mondja, hogy ők nem akarnak egy ilyen közösségi speditőr vállalatban semmilyen tulajdonrészt. mert az ő hitükkel ellentétes. vagy irmuska azt mondja, hogy ő nem akar a tefu tulajdonosa lenni, mert ő nem ért a szállítmányozáshoz. de ha az alföld tejet és a a hajdúsági malomipart támogatják, akkor adjanak neki tulajdonrészt. őt ugyanis a liszt és a túró minősége érdekli. andika tulajdonos a debreceni ruhagyárban és a divatcsarnokban. és az is kapjon valamennyi támogatást. amennyi andikára és a többi varrónőre, ruhaipari szakmunkásra, kereskedőre esik. sanyi haverja tulajdonossá válik a debreceni speditőrben.

valaki azt mondja, hogy ő debreceni. de semmilyen helyi vállalatban nem akar tulajdonos lenni. rendben van. kapjon kárpótlási jegyet. és az levásárolhatja. ő soros györgy és a fogyasztói társadalom híve. ahogyan te is. a termelésben nem érdekelt fogyasztók kerüljenek a gazdaságban többségbe. ezt mondja a ceu oktatói. ebből jön ki a teljesen nyitott fogyasztói társadalom. ők abban hisznek. és ez végtére is hit kérdése. mert nyilván lehet mondani, hogy a zárt társadalom feltétlen szegény. és a nyitott feltétlen gazdag. mennél nyitottabb annál gazdagabb. csak mondjuk a leggazdagabb katari gazdaság és katari társadalom félig irányított és tervezett. vagy mondjuk szingapúri is. tehát nem az van, hogy mindenki bevándorlhat monaco-ba. soros azt mondja, hogy odamennek a szegény kis bangladeshiek. a monacoi herceg felvesz egy rakás hitelt gyuri bácsitól, akkor milyen jó lesz. helsinki bizottság ellenőrzi őket. monaco alakuljon nyitott társadalommá. és az egész világ. miért? mert gyuri bácsinak ez a hóbortja. nem fogadják el a törvénytervezetet. az nem úgy van, hogy a kormány benyújtja és ignatieff úr elfogadja. jogállamiságot illetően valami félreértés van. ignatieff urat ki választotta ki? gyuri bácsi. és ők létrehoztak egy vallásfelekezetet. ők a tudományos kutató elit. azt vezeti az "újságíró akadémikus". és sanyi bácsi a zsidó átévén. ő is védi őket.

és megint mintha kocsma népének lenne igaza. nem lehet, hogy a zsidók összebeszéltek az egyik oldalon. csak orbán összeszervezte őket a másikon. a kocsma külpolitikai szakértő megfejtik ez az egészet. de sokkal jobb magyarázatot senki se tud mondani.

ignatieff úr azt mondja, hogy itt van ez a drága jó filantróp ember. sorosnál önzetlenebb embert nem hordott a hátán a föld. ő egy dolgot tart szem előtt. ahol spekulál ott a népeknek jó legyen. erről híres. hiszen ő filantróp. mondja ignatieff úr. ott van az akadémikus gyáni úr. aki romsics ignácot is antiszemitának tartja. szerinte a tanácsköztársaságban a korábban sérelmeket szenvedett fiatal zsidó származású politikusoknak is volt némi szerepük. de ennyi és nem több. az ortodox kommunizmust honnan a picsából eredt? nyilván nem arról van szó, hogy minden zsidó kommunista volt. vagy minden kommunista gonosztevő volt. pláne nem arról, hogy minden zsidó gonosztevő. kollektíven bűnös és kérjen bocsánatot. de erről is lehessen már beszélni egy szabad országban. tényszerűen. lehetőség szerint indulatoktól mentesen. romsics azt mondja, hogy rendben. gyáni akadémikus azt mondja, hogy ez antiszemitizmus. a ceu egész véletlen őt választja ki. de ez nem politika. hogy lenne már az.

a ceu egy hatalmi szerveződés amelyik egyfajta világnézetet propagál. de ők egyben egy vallási csoportulás, akiket az atv és a hitgyülekezete támogat. iványi lelkész úr. és a többiek. de ők nem az egyik oldal a kettőből. hanem a magyar társadalomból egy lófing.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 23:40:58

@unionista᠋:

"ha cég félállami, akkor az üzemanyag felét is adja a félállami mol."

És honnét _veszi_ az üzemanyagot a "félállami" MOL?

"honnan lesz teherautó? a "félállami" daf/man/iveco autókereskedésből"

És honnét _veszi_ a "félállami" autókereskedés az Iveco teherautót?

"ez a klasszikus vegyesgazdaság, amit a kocsmában néhány "feles" mellett kiokoskodtak."

Miután sok Mussolini-t és némi Mein Kampf-ot olvastak a népfőiskolán.

"és ezt felügyeljék a politikusok."

Miért is? Mi teszi a politikusokat alkalmassá erre a "felügyeletre"?

"a globalitás valójában a virtualizált világok logikája."

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.30. 23:57:54

@unionista᠋:

"erre mondom azt"

És? Sem Sanyi haverja, sem te nem tudtok mondani egyetlen jó indokot sem arra, hogy miért kellene Sanyi haverja akaratának érvényesülnie bárki más akaratával szemben.

"a termelésben nem érdekelt fogyasztók kerüljenek a gazdaságban többségbe."

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevalott troll.

"ignatieff urat ki választotta ki? gyuri bácsi."

És mire választotta ki Gyuri bácsi Ignatieff urat? Az általa alapított és finanszírozott _magánegyetem_ vezetésére. Amihez egy szabad társadalomban semmi köze sincs az államhatalomnak.

"a ceu egy hatalmi szerveződés"

Milyen törvényeket hoz a CEU, ami érvényes minden magyarra? Olyan szabályokat hoz(hat), amik érvényesek az _önként_ jelentkező diákokra; de a CEU-nak nincs semmiféle képessége, hogy bármiféle hatalmat gyakoroljon bárki olyan fölött, aki nem jár a CEU-ra.

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevalott troll.

2017.03.31. 00:30:37

@neoteny:
de az, hogy mihez van köze az államhatalomnak és nincs azt nem ignatieff úr mondja meg. az ugyanis alapvetően vallási kérdés.

menjenek monacoi nagyhercegségbe. és mondják, hogy ott azt csinálhatnak amit akarnak. a ceu hirdesse meg, hogy a szegény kis menekülteket ne lehessen kiutasítani ha menedéket kérnek a francia riviérán. a szomszédos nizzában közel 100 embert öltek meg, köztük 10 gyermeket. és a merényletnek több, mint 300 sebesültje volt. tudom, hogy semmi, de semmi köze a nyitott társadalom koncepciójához. ezért mondom azt, hogy hirdessék meg ezt mondjuk a monacoi nagyhercegségben. és lássuk, hogy mit szól albert herceg. a pénzt odaviheted. az addig rendben van. de nem csinálhatsz vele azt, amit akarsz. hanem albert herceg azt mondja, hogy kaszinóban lehet vele játszadozni. a szállodában lehet belőle iszogatni. de úgy egyébként nem lehet vele azt tenni, amit csak akarsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 00:43:34

@unionista᠋:

"de az, hogy mihez van köze az államhatalomnak és nincs azt nem ignatieff úr mondja meg. az ugyanis alapvetően vallási kérdés."

Nem, az egy alkotmányos kérdés.

"a ceu hirdesse meg, hogy a szegény kis menekülteket ne lehessen kiutasítani ha menedéket kérnek a francia riviérán."

A CEU semmiféle állást nem foglalt a menekültkérdéssel kapcsolatban.

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevalott troll.

2017.03.31. 01:51:18

@neoteny:
a mol most is "félállami". honnan veszi a mol üzemanyagot? nyilván vásárol a piacról. vannak kútjai és finomítói. honnan lesz a mol költségvetési befizetése? nyilván az olajtermelés, a feldolgozóipar és kereskedelem hasznából.

a kocsma népe azt találta ki, hogy ennek adótartamát ne készpénz formájában tegyék be a költségvetésbe. hanem a "félállami" mol kutaknál tankoljon a "félállami" tefu. és így szállítanak a közintézményekbe. tehát mindenki tegye a dolgát végre. melózzon. benyomtak néhány felest. és kiokoskodták a klasszikus vegyesgazdaságot legalábbis errefelé. azt, hogy az alaphelyzetben minden vállalat "félállami".

az autókereskedésnek honnan van az autója. a piacról. a nyereséget befizeti az államnak. inkább adjon egy kocsit a sanyi haverjának. tankol a mol kártyával. és fuvarozza a tejet és a zsemlét az iskolának. így fizeti meg az adót. és természetesen ehhez szabad piaci tevékenység társul. amikor már nem saját zsebből tankol. és saját zsebre dolgozik. de furikázik a közintézményeknek. ez megint olyan, hogy elsőre nem érted, akkor sokadjára se fogod.

ha az újraosztás 1/N, akkor nyilván 1/N rész az alapítványi működés. és 1-1/N rész a korporatív. N=1 a kommunizmus. N=2 eset a félállami vegyes gazdaság. N→∞ a kapitalizmus. a formalizálás ebben annyi, hogy van egy N paraméter (ami a rendszer szabadsági foka, és ezt végig lehet vezetni egy elemi közgazdasági modellen. ami majdnem primitív. de nem teljesen. mert már ugye nincs szembeállítva a kommunista és a kapitalista törekvés. ebben is van egy kis ideológia, mert úgy tűnik mintha az N növelése lenne a fejlődés egy ősi kommunisztikus állapotból kiindulva. de meg lehet fordítva is fogalmazni.

mit nevezünk egy N szabadsági fokú pénzügyi rendszernek. a kötelező tartalékolás a bankrendszerben 1/N. ez általános iskola ötödik osztályos szintjénél nincs magasabban. eddig nem jutnak el a közgazdászok. ők filozofikusan közelítenek. szabad, nem szabad. legyen szabadsági fok. de az legyen objektíven mérve. tehát nem az amnesty international.

N szabadsági fokú rendszerben az újságok 1/N részét az állam/egyház/város/vidék vagy valamilyen közösség írja. N=2 esetben a felét. (az 5 tizedet el van osztva 5 felé). a lap fele magántulajdonú. és fele részben közlik a hivatalos propagandát. és az állam fele részben állja a nyomdai költségeket. persze lehet mondani, hogy legyen N=5, vagy inkább N=10, vagy még inkább N→∞. mert N növelésével az egyén szabadsága növekszik. de a közösség egészének szabadsága csökken.

a "liberális" értelmiség egyénileg nagyon szabad. de képtelen összefogni és nem tudnak közösségként működni. a virtualizált világok ilyenek. ez a komment csatorna. de akármelyik. a kommentek és a kommentelők számának növekedésével mindenféle dolog megjelenik. a kurva anyádat béndek péter azt basszad meg. miféle világ ez. miféle vallásfelekezet az, ami ezt létrehozza. mert ennek a "jóságában" egyesek hisznek. én elég liberális vagyok, de úgy látom, hogy nagyon el van engedve a gyeplő. a magyar társadalom, a kultúra, a gazdaság működéséhez az N=2+ elegendő. tehát ha a közhatalomban az állam mellé belép az egyház, a város, a vidék és ezen túl van lehetőség közösségi szerveződésre (egyesek azt mondják, hogy a pozsonyi csatáról legyen film. rendben van. álljon elő valaki forgatókönyvvel, tervvel, hogy az mégis mennyibe kerülne elkészíteni egy regionális koprodukcióban. vagy előtte csináljunk kisebb filmeket. erről ne kizárólag andy vajna döntsön. de ne is az legyen, minden film a szegény kis cigányok üldöztetéséről szól, vagy a holokausztról. ebben a modellben a színész alaphelyzetben félállami státuszú. persze lehet, hogy valaki teljes egészében kiszolgál egy kurzust és az is lehet, hogy egyáltalán nem. úgy, hogy maga a színház félállami státusú. eperjes szami eljátszana széchenyit, vagy rendezne valamilyen nagy nemzeti nem tudom micsodát. és szami legalább lejátssza az állami kvótát. annál szabadabbak vagyunk a piacon. bezzeg amikor a szaminak nem tetsző kormány van, akkor ő akar piaci alapon játszani és a jordánból lesz a kurzus színész/rendező. maga a rendszer úgy épül fel, hogy félúton ki tudnak egyezni. jordán tamásnak egy félállami rendszer maga a fasizmus lenne. jordán tamást majd lehet, hogy nem váltják le. jordán adél már senkinek se kell. és ez a társaság eltűnik a magyar kultúrából. félre értés ne essék. szerintem nem jó, hogy eltűnnek. de ők azt mondják, hogy az ortodox liberalizmusból egy semmit se engednek. miközben jordán színtársulata nagyrészt állami pénzből működik. és azt mondja, hogy cserébe azt csinál, amit akar. a nagy lófaszt. és ha neki nincs színháza, akkor az a fasizmus. jordán tamás azt gondolja, hogy ő egy kiváló művész. rendben. de felteszem a másik aspiráns is azt gondolja.
játsszon egy kicsit szombathelynek (a városnak), az őrségnek (a vidéknek), a magyarországnak (az államnak), a nemzeti keresztény egyháznak. annak amit kifejezetten kér a közönsége. és fele részben amit akar. azt mondják, hogy ez a fasizmus. oké.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 02:25:55

@unionista᠋:

"a mol most is "félállami"."

A hangok szerint a fejedben: "ha cég félállami, akkor az üzemanyag felét is adja a félállami mol."

"honnan veszi a mol üzemanyagot? nyilván vásárol a piacról."

Valóban. Nem "adja" neki a (nemzetközi/globális) piac a fele üzemagyag-alapanyagot (pl. nyers kőolajat), hanem fizetnie kell minden hordóért.

"honnan lesz a mol költségvetési befizetése?"

Miféle "költségvetési befizetése", bohóc? A MOL-nak abból van bevétele, hogy eladja az üzemanyagot. Az összeset: nem csak a felét. Ha csak a felét adná el, és a másik felét "adná" a "közüzemeknek", akkor az azt jelentené, hogy az eladott felére dupla árat kellene számítania. Ez elemi matek, amivel neked láthatóan komoly gondjaid vannak.

"és természetesen ehhez szabad piaci tevékenység társul."

Amely szabad piaci tevékenységben dupla árat kell kérnie, hiszen meg kell lennie a teljes bevételnek készpénzben, hogy ismét tudjon alapanyagot (nyers kőolajat) vásárolni. Mert a nemzetközi/globális olajpiac nem "adja" a fele kőolajat a MOL-nak: minden hordóért ki kell csengetnie a pénzt.

"ez megint olyan, hogy elsőre nem érted, akkor sokadjára se fogod."

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

"a "liberális" értelmiség egyénileg nagyon szabad. de képtelen összefogni és nem tudnak közösségként működni."

Ha ez így lenne, nem próbálkozna az Orbán-rezsim a CEU kigolyózásával.

"mert N növelésével az egyén szabadsága növekszik. de a közösség egészének szabadsága csökken."

Értelmetlen szósaláta; épp' az, ami várható egy posztmodern bohóctól -- aki ráadásul egy önbevallott troll.

2017.03.31. 02:27:29

@neoteny:
ez közjogi értelemben egy alkotmányossági kérdés. de az alkotmányosság közéleti értelemben egy vallási kérdés. ignatieff úr hivatkozhat a kanadai alkotmányra. ezzel egy probléma van, hogy az magyarországon nem hatályos. mert magyarország nem kanada külbirtoka.

2017.03.31. 02:37:04

@neoteny:
de a mol a félpénzt odaadja az államnak. mert van a világrekord áfa, meg ugye jövedéki adók, meg ugye társasági adók, meg ugye a mol alkalmazottainak személyi jövedelem adója. adhat érte üzemanyagot is. természetben fizeti meg a világrekord áfát. és abból megtankolhat a félállami tefu. és fizetheti úgy az adót, hogy közintézményeknek szolgáltat. persze így lehet adót csalni. mert sanyi haverja azt mondja, hogy elvitte a kiflit és a tejet az iskolásoknak. közben nem vitte el. vagy beírták, hogy a tejipari vállalat nem is ott van, hanem egy kicsit odébb. de ezzel sanyi haverja egy fillér készpénzhez sem jut. persze ellophatja a közösségi üzemanyagot a fenti trükkökkel. de ezt is csak akkor teheti meg ha piaci részesedése van. ez mennél nagyobb annál jobban megy az üzlet és normál menetben ebben annál kevésbé érdekelt. kicsit ügyeskedhet miközben közösségi munkát végez. ez az, ami néplélekre van szabva. nem véletlen találják ezt ki a kocsmában. és nem véletlen értetlenkedik az összes "liberális".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 02:44:11

@unionista᠋:

"ez közjogi értelemben egy alkotmányossági kérdés. de az alkotmányosság közéleti értelemben egy vallási kérdés."

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

"ignatieff úr hivatkozhat a kanadai alkotmányra."

A CEU-nak tökéletesen megfelel a magyar alkotmányra hivatkozás.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 02:49:40

@unionista᠋:

"de a mol a félpénzt odaadja az államnak."

És? Miből fizeti a kőolaj _teljes_ vételárát, ha az annak feléből előállított üzemanyagot "adja" a "közüzemeknek"?

2017.03.31. 03:18:53

@neoteny:
fogjanak össze a "liberálisok". a hírek szerint demszky tüntetett. holnap a déká tüntet. ignatieff úr washingtonba utazott. maryland demokrata szenátora közleményt adott ki. és azt mondja, hogy egy lépés az majd elszigetelődés útján (a step down an isolationist path). rendben van. de jelenlegi politikai cél, hogy magyarország elszigetelődjön az amerikai demokrata párttól, illetve annak egy részétől.

az amerikai szenátor ezt írja.
Hungary will threaten the operations and functions of CEU.
ő is fenyegeti magyarországot. a kocsma népe azt mondja, hogy basszák meg ezek a "demokraták". nem az amerikai demokrata párt egésze, hanem azok, akik úgy képzelik, hogy ők a "világ urai". miféle vallásfelekezet? nem maryland szenátora mondja meg, hogy mi demokrácia. magyarország beleszól maryland-i egyetemek működésébe? maryland közjogilag magyarország felett áll? ez a csoportosulás ezek után nem akar kapcsolatot magyarországgal. orbánék azt mondják: rendben van. ez a cél.

erre az a válasz, hogy majd gazdasági erővel összedöntjük magyarországot. rendben van. ez esetben jön a szélsőjobboldal. erre az a válasz, hogy kivonulnak. vonuljanak ki. jelenleg az a cél.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 03:24:13

@unionista᠋:

"persze ellophatja a közösségi üzemanyagot a fenti trükkökkel. de ezt is csak akkor teheti meg ha piaci részesedése van. ez mennél nagyobb annál jobban megy az üzlet és normál menetben ebben annál kevésbé érdekelt."

Bullshit: minél nagyobb a "piaci részesedése", annál nagyobb annak a fele, vagyis annál több "közözösségi üzemanyagot" kap, amiből az ellopott mennyiség annál több, még ha arányaiban ugyanannyi is marad.

És akkor még csak Sanyi haverjának a "közvagyont" dézsmálásáról van szó: de nem említetted, hogy a MOL is csal (pl. kevesebb üzemanyagot "szolgáltat be", mint az összes általa forgalmazott üzemanya fele); meg az "egyesített" speditőrcég is "magánosít"; Sanyi haverja már csak a sor végén van a lopásban.

Amikor én katona voltam, egyszer ügyeletszolgálatot adtam. Este rámtelefonál a század egyik hivatásos őrmestere, hogy húzzal le a parkolóhoz sovány malac vágtában. Le is megyek, mire közli velem, hogy ott van egy marmonkanna, amit át kell majd emelnem a kerítésen, amikor ő odaér a kerítés másik oldalára. Meg is történt a dolog -- és amikor átemeltem a marmonkannát, éreztem, hogy az nem üres. Abban is biztos voltam, hogy nem víz volt benne. No most ez az őrmester már a sor végén volt a "népi vagyon" magánvagyonná konvertálásában: az a marmonkanna benzin valószínűleg két marmonkannányi volt, amikor a népköztársaság Honvédelmi Minisztériuma raktárba vette, csak a másik marmonkannányi elsikkadt a parancslánc magasabb pontjain. Ugye Czinege elvtárs volt a főkatona akkoriban ...

2017.03.31. 03:41:59

@neoteny:
a mol kutaknál az üzemanyag szabad piaci árának nagyjából a dupláját kell kifizetni. mert van áfa, jövedék, társasági adó, és effélék. az állami elvonás általánosságban 50%. tehát abból a pénzből amit a mol befizet az államnak vásárolnak üzemanyagot (magyarul természetben adóznak). és mondjuk áfából folyik a közintézményi szállítmányozás.

tehát amikor valaki tankol, akkor azért is fizet, hogy a napközis gyerekeknek kiviszik a tejet és a kiflit. vagy szállítják az iskola bútorokat. vagy a facsemetét, vagy akármit. és ez vonatkozik az összes közintézményre. tehát ha sanyi haverja hétvégén maszekol a tefu-nál, akkor neki is lehetősége van természetben adózni. és elszállítja a megjavítandó iskolapadokat. vagy kiszállítja az új lambériát. de ezért nem készpénzt kap. hanem közhasznú módon melózik. neki ez lesz a marketing. ő rendben elhozta az árut a féllállami bútorgyárból a közintézményekbe. persze mindegy, hogy félállami, vagy ötödállami, vagy ezredállami. tegyük fel, hogy 1/N az újraosztás. az N→∞ esetet feltételezed. de olyan nincs közelítőleg sem. N≈2 magyarországon. erre mondom azt, hogy N=2+ tűnik ideális választásnak. tehát amikor az újraosztás feles, de abba közvetlen beleszólhat az egyén.

tehát mondjuk a mol támogatja az olimpiai csapatot. és azt mondja, hogy ők szállítják a sportolókat. de támogathatja a tudományos diákolimpiai csapatot, vagy a művészeti olimpikonokat a kulturális fesztiválokra. és erre is elmegy üzemanyag. de ez a mol marketing költése. és ennek egy része is közösségi célú.

2017.03.31. 03:48:39

@neoteny:
ha sanyi haverjának jól menő speditőr cége van, akkor nem éri meg lopnia. mert még egyszer egy fillért nem tud közvetlen eltenni. és egyébként az üzemanyagot nehéz ellopni. el kell adnia. persze lehet egy ilyen speditőr maffia. de ha egy felnyomja őket, akkor végük van. mert ugye az elég pontosan számítható, hogy mennyibe kerül kiszállítani a kiflit. és a pékségnek is benne kell lennie. és a büfésnek. ezt felügyeli az iskolaigazgató. az önkormányzat. és a kormányhivatalok. adminisztrációból van elég.

sanyi haverja azt mondja, hogy ők költöztet. de ha kell, akkor pakolna a hadseregnek, vagy akárkinek. mert ő ehhez "ért". ebből szeretne megélni. és neki ehhez egy "félállami" tefu lenne a legjobb, amiben "maszekolhat". tehát ez nem kommunizmus és nem is kapitalizmus. elsőre nem érted, akkor sose fogod. tovább jó diskurzust digipennával.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 04:07:53

@unionista᠋:

"tehát abból a pénzből amit a mol befizet az államnak vásárolnak üzemanyagot (magyarul természetben adóznak)."

És hogyan jut el ez az üzemanyagmennyiség a "félállami" speditőrcég teherautóiba? Minden ilyen vállalkozáshoz telepít egy benzinkutat a MOL? Vagy pedig a speditőrcég üzemanyag-kártyákat ad a sofőrjeinek, amikkel tankolhatnak a MOL-kutakon? És ez a rendszer miben különbözik attól, hogy az állam pénzben szedi be az adókat a MOL-tól, és ezzel a pénzzel fizetnek a "félállami" speditőrcég sofőrjei a MOL-kutakon?

"tehát ha sanyi haverja hétvégén maszekol a tefu-nál, akkor neki is lehetősége van természetben adózni. és elszállítja a megjavítandó iskolapadokat. vagy kiszállítja az új lambériát. de ezért nem készpénzt kap. hanem közhasznú módon melózik."

No de Sanyi haverja nem csak a hétvégi maszekolás után adózik, hanem az összes tevékenysége után. A teljes munkaidejének a felét azzal tölti, hogy adózik: hogy "közintézményeket" lát el. Ha hétvégén maszekol, akkor _még_ ugyanannyi időt rá kell dobnia az adózásként végzett munkájára. Vagyis ha egy héten 40 órát dolgozik, annak a fele (20 óra) adózás: abban az időben "közintézményeket" kell kiszolgálnia. Ha szombaton maszekol 8 órát, akkor vasárnap is dolgoznia kell 8 órát adóba a "közintézmények" kiszolgálására.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 04:17:26

@unionista᠋:

"ha sanyi haverjának jól menő speditőr cége van, akkor nem éri meg lopnia."

Sanyi haverjának nem jól menő speditőrcége van, hanem Sanyi haverja a "TEFUnál" dolgozik. Mert ugye Sanyi haverjának nincs pénze részvénytársaságot alakítani: ezért száll be az összes debreceni fuvarozó az "egységesített" speditőrcégbe, a "TEFUba".

Legalább a saját álmodozásaidra emlékezz vissza.

"mert még egyszer egy fillért nem tud közvetlen eltenni."

???

"és egyébként az üzemanyagot nehéz ellopni. el kell adnia."

– Mi hondurasi kávét hoztunk Triesztből, célállomás a Masped-raktár. Letenyén várt az utasítás: forduljunk vissza, megy az egész Jugoszláviába. Nekik már nem volt hitelük, így mi vásároltunk helyettük.

– És próbálnál szólni, hogy nem tetszik neked az ügy: kényelmetlen, veszélyes, rögtön megkapod a választ: ha nem tetszik, akkor menjen át a Tefuhoz, ott nincsenek ilyen gondok.

– Mit vársz tőlük? Egyre szaporodnak a könyöklős íróasztalosok, nemcsak hogy nem írnak alá, de még azt sem tudják, hol kellene aláírni.

– De rendelni, azt tudnak tőled: „Mit számít magának az a 40-50 márka, amibe a cucc kerül, annyit maga könnyen összekannázik az üzemanyagból!” Az igaz, de nem ő tölti meg a kannákat, és nem ő nyeli le az olajat, ha félreszív.

Az üzemanyag témája mindenkit érdekel, fontosságban minden mást megelőz. Gátlástalanul értékesítik egymás között a kicsempészett olajat, valutát és jegyeket adnak érte. Nem számít igazi standbeli sofőrnek, aki az üzemanyagon nem tudja behozni az evést-ivást és az egyéb útiköltségeket.

-- Moldova György "A pénz szaga"

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.31. 08:22:14

@unionista᠋: Látod, most magad ellen beszélsz. Mindig azt mondod álljanak össze ezek, azok, meg amazok, meg a határon túloldaliak, de egy Istennek se akarnak összeállni. Van egy (magyar) cég, amelyik számolatlanul adja a pénzt a környező településeknek. Évek óta! Most egy kérése is volt (nem kötelezte a településeket erre) , hogy a paksi beruházáshoz kapcsolódó projekteket nyújtsanak be. Nem nyújtottak. Egyetlen egyet se.

(Talán) azért, mert a választott (önkormányzati) (országgyűlési) képviselők, polgármesterek nem érdekeltek ebben? Itt már rég nem arról van szó, hogy - - kezdjünk neki - - kezdődően az oktatással ahhoz, hogy a tálcán kínált pénz arra fordítsuk, hogy fialjon, hogy a környék lakosságának jobb megélhetést nyújtson.

A - -kezdjünk neki- - arra vonatkozik, tessék összeállni és kidolgozni egy projektet. Nem állnak össze! Nem érdekük. Az az (egyetlen) érdekük, hogy legközelebb is megválasszák őket. (ez jobban fial!)

Ez a mi kis demokráciánk, mert így lehet továbbra is siránkozni, hogy a fiatalok elmennek, a települések elöregednek, a cégek jövedelemtermelő képessége meg olyan, hogy föllázadtak a (minimális mértékű) helyi adóemelés tervezete ellen. Az egyik legnagyobb cég siránkozik, mert a területileg hagyományos szezonmunkákra nincs napszámos, ezért (alacsony élvezeti értékű) importra szorul a termékből, ami hungarikum.

2017.03.31. 09:13:42

@neoteny:
sanyi szerint addig jó amíg van "ákáesdés" gázolaj. az aksd egy osztrák-spanyol magánvállalat. debrecenben a kommunális feladatokat látja el. az alkalmazottak évek óta lopják az üzemanyagot. egyszer nem végeztek el valami munkát. és ki akartak önteni a gázolajat. mentek ezek a gépek. oda ment a közterület felügyelő, hogy mégis mit csinálnak. mondták, hogy izé, hadd öntsék már ki. mire azt mondta, hogy ne örüljetek már meg. a gázolajat szinte akárhol el lehet adni. majd ő hoz kannákat. és beindult a bolt.

ez egy magáncég. pest mellett gyálon, grácban és madridban vannak a könyöklős íróasztalosok. akik azt sem tudják, hogy hol kell aláírni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 09:19:16

@unionista᠋:

"ha sanyi haverjának jól menő speditőr cége van, akkor nem éri meg lopnia."

Sanyi haverjának nem jól menő speditőrcége van, hanem Sanyi haverja a "TEFUnál" dolgozik. Mert ugye Sanyi haverjának nincs pénze részvénytársaságot alakítani: ezért száll be az összes debreceni fuvarozó az "egységesített" speditőrcégbe, a "TEFUba".

Legalább a saját álmodozásaidra emlékezz vissza.

"mert még egyszer egy fillért nem tud közvetlen eltenni."

???

"és egyébként az üzemanyagot nehéz ellopni. el kell adnia."

– Mi hondurasi kávét hoztunk Triesztből, célállomás a Masped-raktár. Letenyén várt az utasítás: forduljunk vissza, megy az egész Jugoszláviába. Nekik már nem volt hitelük, így mi vásároltunk helyettük.

– És próbálnál szólni, hogy nem tetszik neked az ügy: kényelmetlen, veszélyes, rögtön megkapod a választ: ha nem tetszik, akkor menjen át a Tefuhoz, ott nincsenek ilyen gondok.

– Mit vársz tőlük? Egyre szaporodnak a könyöklős íróasztalosok, nemcsak hogy nem írnak alá, de még azt sem tudják, hol kellene aláírni.

– De rendelni, azt tudnak tőled: „Mit számít magának az a 40-50 márka, amibe a cucc kerül, annyit maga könnyen összekannázik az üzemanyagból!” Az igaz, de nem ő tölti meg a kannákat, és nem ő nyeli le az olajat, ha félreszív.

Az üzemanyag témája mindenkit érdekel, fontosságban minden mást megelőz. Gátlástalanul értékesítik egymás között a kicsempészett olajat, valutát és jegyeket adnak érte. Nem számít igazi standbeli sofőrnek, aki az üzemanyagon nem tudja behozni az evést-ivást és az egyéb útiköltségeket.

-- Moldova György "A pénz szaga"

2017.03.31. 10:41:29

@digipenna:
a polgári konzervativizmus lényege az, hogy a fejlesztéseket kulturálisan meg kell alapozni. kalocsa (esztergom, veszprém, szeged és eger mellett) római katolikus érseki központ. ebbe az együttműködésbe kelet-magyarországról nagyváradot kellene bevonni. azért, mert az a bukaresti római katolikus főegyházmegyének van alárendelve. nyilván az a magyar érdek, hogy nagyvárad tartozzon közvetlen a szentszék alá, ahogyan gyulafehérvár. ez debrecen számára nem kifejezetten előnyös. mivel nagyvárad erős konkurense. ha tehetném debrecenből az összes róm. kat. papot elzavarnám a szomszédos nagyváradra. azért, hogy a bihar/bihor megyében élőket kétnyelvű magyar-újlatin istentiszteletekkel nem ortodox hitre térítsék.

most a falunapok erősödik. azért, mert a vidék jelentős részben "elcigányosodott". csak ezt nem merik kimondani. van egy zsidó/zsidó vallásháború. orbánt támogatják az oroszok, a németek és izrael. előbbiek a demokrata párt gyengítésében érdekeltek. utóbbi azt szeretnék ha a zsidó világ pénzügyi-kereskedelmi központja visszatérne a szentföldre. a németek nyilván azt szeretnék, hogy a középeurópai posztgraduális képzési központ az ő kezükbe kerüljenek.

ponta azt mondja, hogy romániából tiltsák ki a nem román egyetemeket. erre a zsidóság hazaáruló részétől megfosztott magyar diplomácia nyilván azt mondja, hogy romániát ki kell baszni a senki földjére. és magyarország támogatja erdélyben a magyar mellett német nyelvű egyetem telepítését. a szebeni német egyetem mellé középeurópai egyetemet kolozsvárra vagy brassóba. nem a középeurópaisággal van a probléma. hanem azzal, amikor ezt maryland szenátora akarja diktálni. aki az sem nagyon tudja, hol van magyarország. hanem ő azért kapja a fizetését sorostól, hogy védje az egyetemét. ez egy hatalmi játszma. ez egy vallásháború. és ezek most sajnos majdnem teljesen felülírják a racionalitást. de ezeket lehetőség szerint ebben az évben le kell játszani. ezeknek most van itt az ideje. 2017-ben lehetne ugye kiegyezni. de ki akart kiegyezést. erről regéltem. gyuri bácsi harcolni akar. orbán nem ugrik el előle. soros oldalán ott van ignattief úr, aki a legjobb magyar egyetemet vezető ezek szerint szuperzseni. vele szemben küldik rezsiszilárdot. és lehet, hogy az is elég lesz. lázár parancsnoknak más dolga is akad. persze ez egy veszélyes játszma. ki tudja, hogy soros mit akar a forinttal. azért vannak a szolgálatok, hogy ezt megtudakolják. ez egy hatalmi játszma. az egyik oldalról magyar kormányra támadtak. az meg most nem hagyja magát.

2017.03.31. 10:59:50

@neoteny:
a kisemberek alapvetően túlélő üzemmódban lopnak. ami egyébként nem helyes. de ha van egy jól menő vállalkozásuk, amiből tisztes módon meg tudnak élni, akkor ez kevéssé érdekük. amikor a kádár rendszer viszonylagos jólétet biztosított, akkor a fácántól nem messze a sarki közértes késve nyitott. a tej és a kenyér ott volt lerakva a bolt előtt. az emberek elvették. és a pénzt ott hagyták. a boltos néni megszámolta. és azt mondta, hogy képzeljétek gyerek. még több pénz is volt a láda sarkára halmozva. mire sanyi azt mondta. persze, mert tegnap loptunk limót. de kifizettük. persze nem akarom ezt a kort idealizálni. nyilván minden politikai konstrukció alapja valamilyen hit. a pkp dr gehaeuse, digipenna és társaik vakon követik béndek pétert. kövessék. vannak úgy harmincan. egy orbán gyűlölő szekta a sok közül. 18-ban majd eldől, hogy mire mennek vele.

2017.03.31. 11:48:12

@neoteny:
az állami tefu esetén nem volt semmilyen teljesítményösztönzés. ha a kilométerpénz kevés volt, akkor többet írtak az útinaplóba és mellette lopták az üzemanyagot.

ebben a modellben a speditőr cégek működése alapvetően szabad piaci. és lényegében a piaci részesedésük arányában vehetnek részt a közbeszerzésekben feltéve, hogy akarnak. tehát nincs kötelezve arra, hogy közintézmények szállítója legyen. de ha a péktől fuvaroz az iskolának, akkor ugye a tefu teherautójában ott a nyomkövető. össze kell beszélni a péknek, az speditőrnek, a büfésnek, az iskolaigazgatónak. drágább lesz a pékáru, mert ki kell fizetni a szállítási költséget. a szülők is megnézik az elszámolást. és olyankor húsz fillérről is vitáznak. persze a pék is mondhatja, hogy majd kisebb kifliket gyárt. de ugye alaphelyzetben annyi (vagy azzal arányos mértékű) kiflit szállít, amennyit a szabad piacon is értékesít. tehát ha a közintézményben csal, akkor a piaci alapon működő üzemét és üzletének fogalmát is veszélyezteti túl azon, hogy bűncselekmény. ha viszont elégedettek a napközisek, akkor használhatja marketing célokra. az eötvös utcai iskolában azt mondják, hogy finom a kifli, akkor a környéken a szomszédos nyíl utcai pékségből vásárolnak, mert azt a beszállító. ez azért piaci működés. amiből a közintézményi/közhasznú működés a marketing. és az államnak felügyeleti szerepköre van. aztán lehet mondani, hogy az pont olyan, mint a szocializmus. de nem. csak persze ez nem laissez-faire kapitalizmus. mert a nagy liberalizmusba egy ilyen közösségi tefu aligha férne bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 12:10:14

@unionista᠋:

"a kisemberek alapvetően túlélő üzemmódban lopnak. ami egyébként nem helyes. de ha van egy jól menő vállalkozásuk, amiből tisztes módon meg tudnak élni, akkor ez kevéssé érdekük."

"ha sanyi haverjának jól menő speditőr cége van, akkor nem éri meg lopnia."

Sanyi haverjának nem jól menő speditőrcége van, hanem Sanyi haverja a "TEFUnál" dolgozik. Mert ugye Sanyi haverjának nincs pénze részvénytársaságot alakítani: ezért száll be az összes debreceni fuvarozó az "egységesített" speditőrcégbe, a "TEFUba".

Legalább a saját álmodozásaidra emlékezz vissza.

"amikor a kádár rendszer viszonylagos jólétet biztosított, akkor a fácántól nem messze a sarki közértes késve nyitott. a tej és a kenyér ott volt lerakva a bolt előtt. az emberek elvették. és a pénzt ott hagyták. a boltos néni megszámolta. és azt mondta, hogy képzeljétek gyerek. még több pénz is volt a láda sarkára halmozva. mire sanyi azt mondta. persze, mert tegnap loptunk limót. de kifizettük."

Igen, és a törikönyvekben is volt olyan sztori, hogy a szovjet kiskatona krumplit adott a felszabadított magyar kisfiúnak -- nem pedig megerőszakolta hetedmagával a nővérét.

"persze nem akarom ezt a kort idealizálni."

Mert ha idealizálni akarnád, akkor milyen történeteket eregetnél?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 12:12:35

@unionista᠋:

"és lényegében a piaci részesedésük arányában vehetnek részt a közbeszerzésekben feltéve, hogy akarnak. tehát nincs kötelezve arra, hogy közintézmények szállítója legyen."

"van egy debreceni speditőr. és abban tulajdonos a város. például úgy, hogy biztosít egy logisztikai központot. és ők úgy fizetik meg az adót, hogy a tefu csoport tagjai beszállítanak a közintézményeknek."

2017.03.31. 16:33:12

@neoteny:
tfh. debrecen szabad város. (tkp. városállam). és a helyi szállítmányozási piacon a transped, a tranzitker, a regiotrans és a debreceni speditőr osztozik 40:30:20:10 arányban. utóbbi a tefu csoport tagja, amiben sanyi haverja "maszekol". tfh. egykulcsos adózás van és lehetőség van azt részben vagy egészben természetben megfizetni. ezek a cégek a piaci részesedésüknek arányában vesznek részt a közbeszerzésekben. és úgy fizetik meg az adót, hogy a közintézmények számára szolgáltatnak.

a szállítmányozáshoz kellenek logisztikai bázisok. tfh. ezen a piacon a delog és dip (debreceni ipari park szolgáltató) osztozik 50:50 arányban. a város mindkettőben hasonló tulajdonosi szerepet vállal. ezeket használhatják a speditőrök. lényegében szabad piaci alapon. csak a szereplők arra vannak kényszerítve, hogy a közösségi feladatokat ellássák.

van a helyi kereskedelmi, ipari és agrárkamara. a civisváros. ez is lényegében szabad piaci alapon jön létre. fele részben a közintézmények ellátását szervezi. mert erre van kényszerítve. azért, mert ez a vallás. tehát ha ez egyes hitközségek számára nem belső kényszer, akkor ne vegyenek benne részt. természetesen a görög katolikusok mondhatják, hogy ők a felekezeti intézményeiket maguk látnák el. és csinálnak egy motoros futárcéget felekezeti jelleggel.
www.gorogkatolikus.hu/kepek/hir/1843/IMG_7449.jpg

az osztatlan közös tulajdon felett debrecen megyei jogú város rendelkezik. illetve a környező hajdúvárosok.

a működést ellenőrzik a vidékies kormányhivatalok: hajdúkerületek és hajdú városmegye. ahol a fogyasztók panaszt tehetnek. nem érkezik meg időben a kifli az iskolai büfébe.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 16:45:42

@unionista᠋:

"és lényegében a piaci részesedésük arányában vehetnek részt a közbeszerzésekben feltéve, hogy akarnak. tehát nincs kötelezve arra, hogy közintézmények szállítója legyen."

"van egy debreceni speditőr. és abban tulajdonos a város. például úgy, hogy biztosít egy logisztikai központot. és ők úgy fizetik meg az adót, hogy a tefu csoport tagjai beszállítanak a közintézményeknek."

2017.03.31. 16:56:58

@neoteny:
ha ezt a kort idealizálni akarnám, akkor úgy beszélnék kádárról ahogyan moldova gyuri bácsi beszél. késő kádár kort tartom az utolsó társadalmilag sikeres konstrukciónak. csak azt a világot messze nem tekintem ideálisnak. de lényegében azt gondolom, hogy a félállami mgtsz (~gk), gmk (~kkt), áfész (közhasznú kiskereskedés, ami nem azt jelenti, hogy ne lehetne az abc/közért mellett nyereségorientált cba/füszért) az átlag magyart támogató közjogi konstrukciók. és ezek fölé lehet persze emelni a részvénytársasági működéshez hasonló "kapitalista" társasági formákat. valamint a korai horthy korból illetve azt megelőzően a kiegyezés utáni időszakból a "királyi" illetve "k.u.k" intézményeket. "liberális" körökben ezeket mind divat szidni. ahogyan a rezsibiztos birkózó mondja: őket kell "eltakarítani". ez folyik.

2017.03.31. 17:06:55

@neoteny:
ezek között nincs ellentmondás. mert ebben a koncepcióban a közösségi tulajdonosi szerepvállalás minden (speditőr) cégben hasonló mértékű.

sanyi haverja azt mondja, hogy nem az a gond, hogy a nagyobb cégeket segíti a fidesz. hanem az, hogy a kicsiket nem fogják össze. és ő ezért szavazna a jobbikra. tehát lényegében azt szeretnék, hogy az állam őket is emelje be a "korrupcióba". és ugye a multik is állami szerepvállalással teremtenek munkahelyeket.

erre mondom azt, hogy ez félállami működést jelent. ha ez a gyakorlattá és vegytisztán szabad piacot nem akar senki, vagy alig valaki, akkor a klasszikus vegyes gazdasági működési formákat kellene átgondolni.

2017.03.31. 18:04:20

@neoteny:
az meg majd kiderül, hogy a ceu sztori hova vezet. orbán képes lesz-e keresztülverni az egészet.

persze ha ugye az mta "félállami" intézmény lenne, akkor alapítványi jelleggel akárki rakhatna pénzt a kutatási programokba.

csak persze úgy soros már nem akarna adományozni. a ceu a nyílt társadalom alapítványi hálózatának egyik kulcs eleme. és az egy kifejezetten hatalmi céllal hozták létre. pártiskola, politikai káderképző egyetlen személy érdekének alárendelve, amelyik területen kívüliséget követel magának. soros ugyanúgy megvásárol magának akadémikusokat ahogyan orbán közpénzből létesíti a fociakadémiákat. de soros pénze a "mi" pénzünk. legalábbis így érzik a kocsmában.

a németek fogják eldönteni. ha azt mondják, hogy indítsák el a ceu átalakítását, akkor könnyen lehet, hogy a külügyhöz hasonló tisztogatások következnek. ha nem tudja megcsinálni, akkor orbán akár bele is bukhat. egyik oldalon sincsenek korrekt álláspontok. az #IStandWithCEU is hazudik. mintha orbán képes lenne kutatási programokat a világban tiltani. magyarországon persze lehetséges. soros és a ceu minden oktatója államnélküli társadalmat akar (ennek a megvalósulásáért küzd, ezért fogadják el soros pénzét, ezért állnak ki a ceu mellett. elsősorban soros pénzéért állnak ki és nem a tudományos projektekért. hiszen még egyszer azt a pénzt gyuri bácsi önzetlenül betehetné az egyetemek vagy az akadémia költségvetésébe. no, de mindegy. majd kiderül.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.31. 19:41:15

@unionista᠋: Jó, „orbán nem ugrik el előle”, de csak a harc végett. Érdekes módon van olyan, hogy - - Goethe-Institut- - A világ 98 országában, 159 intézetet működtetnek a németek.

Nem tudok arról, (- - nem egyetemi hungarológiai tanszék, mert az van itt ott- - ) hogy tele lenne a világ, ha nem is HUN-Magyar Intézetekkel, de önálló magyar kézben lévő, magyar érdekeket képviselő, mondjuk Apáczai Csere János vagy Kriza János Intézetekkel.

Orbán, a Fidesz nagyon védelmi állásba húzódott, mindenkitől meg akar minket védeni. Nem mondom, hogy támadóállásba kéne átmenni, de jó lenne látni, hogy a a magyar érdekek védelmére, terjesztésére hajlandók néhány stadionnyit (vagy többet) áldozni.

Jön megállíthatatlanul a szégyenletes trianoni kerek évforduló és az érintetteken kívül nem tud róla senki a nagyvilágban. Esetleg lesz plakátdömping magyarul, de az nem hívja föl a figyelmet arra, hogy a XX. században földaraboltak a nagyhatalmak kényük-kedvük szerint (ne hivatkozz a nemzetiségekre) egy több, mint ezer éves országot.

És veled ellentétben én el tudom képzelni, hogy a PKP azt mondja, föl kell világosítani a világot - -magyarságból- –, mert az a világnak (beleértve maryland) és a magyarságnak is többletet nyújtana, mint az örökös küzdelem ellene. El kéne szakadni a sablonoktól, és nekifogni dolgozni. Persze egyszerűbb erősködni a ceu-val, többet hoz a konyhára (szavatokban).

Én úgy gondolom, ha fölkeltenénk az érdeklődést a magyar nyelv, irodalom iránt a nagyvilágban, az lenne az igazi, mutassuk meg (Brüsszel helyett) a világnak.

www.goethe.de/de/wwt.html

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 19:49:44

@unionista᠋:

"késő kádár kort tartom az utolsó társadalmilag sikeres konstrukciónak."

Ha annyira sikeres volt, akkor miért lett vége?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 19:50:39

@unionista᠋:

"ezek között nincs ellentmondás. mert ebben a koncepcióban a közösségi tulajdonosi szerepvállalás minden (speditőr) cégben hasonló mértékű."

"és lényegében a piaci részesedésük arányában vehetnek részt a közbeszerzésekben feltéve, hogy akarnak. tehát nincs kötelezve arra, hogy közintézmények szállítója legyen."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.31. 19:53:34

@unionista᠋:

"a ceu a nyílt társadalom alapítványi hálózatának egyik kulcs eleme. és az egy kifejezetten hatalmi céllal hozták létre. pártiskola, politikai káderképző egyetlen személy érdekének alárendelve"

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

2017.04.01. 06:26:26

@neoteny:
ez részemről trollkodás természetesen. valamiért ez lett a korszellem. egy gyöngyszem: "barabási albert lászló szerint most teljesen mindegy, ki hol áll politikailag. itt mindenkinek fel kell szólalnia a törvény ellen, akit érdekel a kutatás és a tudomány."

kérem tisztelettel ez nem teljesen így van. mert az nagyon nem mindegy, hogy tudományt ki és milyen célokra kívánja használni. (ez nyilvánvaló dolog. innentől kezdve trollkodás lesz megint.) azt értem, hogy valakit megvesznek és abból barabás lesz. azt is értem, hogy nobel díjas közgazdászok miért állnak ki soros mellett. túl azon, hogy nagyobb részüknek nyilván fogalmuk nincs arról, hogy hol van magyarország.

a ceu sztori nem a tudományosságról szól. orbán ezzel a törvénnyel nem a tudományos alapkutatásokat akarja felszámolni. hanem tudományosságnak egy bizonyos célú politikai hasznosítását akarja törvény erejével korlátozni illetve felszámolni. innentől kezdve ez egy hatalmi játszma. amiben a tudományosság rendesen nem áll sehol.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 06:38:52

@unionista᠋:

"kérem tisztelettel ez nem teljesen így van. mert az nagyon nem mindegy, hogy tudományt ki és milyen célokra kívánja használni. (ez nyilvánvaló dolog. innentől kezdve trollkodás lesz megint.)"

Valóban: teszel egy triviálisan igaz állítást, aztán elkezdesz trollkodni, illetve csinálod a posztmodern bohóckodást.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 06:52:14

@unionista᠋:

"ez részemről trollkodás természetesen. valamiért ez lett a korszellem."

Nincs egy eredeti gondolatod sem: téged görget magával a korszellem, mint ördögszekeret a szél.

2017.04.01. 07:35:30

@neoteny:
barabási azt mondja, hogy teljesen mindegy kinek mi a politikai meggyőződése. csak a tudományosság számít. erre mondom: a nagy lófaszt. arról van szó, hogy egyesek orbán/soros és társai kezelte pénzekre pályáznak.

ez egy hatalmi játszma, ami egy modern kori vallásháború része. hol legyen a zsidó világ központja. soros azt mondja, hogy egyértelműen amerikában. mert az államnemzetek, a nemzeteállamoknak a világban nincs helyük. ezt izraelban nem teljesen így gondolják. és hol húzódjon a nyugat és a keleti kereszténység határa. soros azt mondja, hogy kijevbe is be kell vinni az amerikai típusú demokráciát. és nyitott társadalmat. ezt moszkvában nem teljesen így gondolják. a németek nem akarnak amerikanizált közép európai egyetemet. a pesti zsidóság istentelen része azt mondja, hogy ők meghaladták az askenázi (német) és a tradicionális nemzeti keresztény kultúrát. kíváncsi lennék mi történne japánba ha egy mondjuk kína által erőszakkal betelepített népcsoport azt hirdetné, hogy ők egy mesterrassz. és meghaladták japán kultúrát.

szóval ez a sztori nem a tudományosságról szól. hanem a zsidók (ez esetben konkrétan egy zsidó) hegemónia kísérletéről, akit politikailag támogatnak a nobel díjas közgazdászok. mert úgy állítják be, hogy a tudományosság léket kapna azzal ha a ceu a jelenlegi formájában megszűnne.

mit is mondana ki a törvény? azt, hogy ha egy külföldi egyetem akar magyarországon egy kollégiumot létesíteni, akkor erről legyen egy államközi egyezmény. hiszen ez egy politikai kérdés. miért jó az magyarországnak ha az usa elviszi az értelmiség egy részét. 1000 emberből 1 nagyon okos. 1000 embert nagyrészt közpénzből felnevelnek. az elhelyezkedik egy multinál. keres annyi pénzt, hogy beiratkozzon a filantróp (!) gyuri bácsi egyetemére. aki azt mondja, hogy amerikában létrehoznak egy kamuegyetemet. és az majd licenszeli a képzést. mert így olcsóbb. és egyébként az egészet áthatja a liberálisnak mondott istentelen judaista világkép. lássa már be náci csőcselék, hogy van az orbán sátán és gyuribácsi önzletlenül adakozik.

ez a törvénytervezet azt mondja, hogy ha egy külföldi egyetem magyarországon szeretne egy intézményt, akkor először is az a külföldi egyetem létezzen a valóságban. tehát legyenek épületei, oktatói, hallgatói. és ezek után a két állam állapodjon meg valamilyen kölcsönösen előnyös együttműködésről. kössenek egy szerződést. ez azért nem ördögtől való. csak szabad piaci szempontból nem előnyös. mert a magyarországi campus fenntartása sokkal olcsóbb. nehogy már gyuri bácsinak csak azért amerikában is vásárolnia kelljen. és ugye valamit mondani kell, hogy a magyar állam adófizetőinek pénzéből felnevelt generációk egésze számára miért előnyös a soros alapítvány működése. és ez innentől kezdve politika. akármit mond barabási és a 14 nobel díjas közgazdász, akik kiállnak soros mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 07:45:35

@unionista᠋:

"és egyébként az egészet áthatja a liberálisnak mondott istentelen judaista világkép. lássa már be náci csőcselék, hogy van az orbán sátán és gyuribácsi önzletlenül adakozik."

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 08:07:15

@unionista᠋:

"akármit mond barabási és a 14 nobel díjas közgazdász, akik kiállnak soros mellett."

Először is: ők nem Soros mellett állnak ki, hanem a CEU mellett. Másrészt ők is kiállnak a CEU mellett:

- a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszéke, akik szolidaritási nyilatkozatot adtak ki. Ebben azt írják, hogy a felsőoktatási törvény tervezett átalakítása úgy tűnik, hogy megalapozottan váltja ki a fenyegetettség érzését, és segítségüket felajánlják az intézménynek.

- az ELTE Társadalomtudományi Kar doktorandusz hallgatói, akik közleményük szerint attól tartanak, hogy a tervezett változtatások azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenül a magyarországi akadémiai élet egyik jelentős központja és műhelye.

- az ELTE középkori történelemmel foglalkozó PhD hallgatói és doktorjelöltjei, akik diszkriminatívnak nevezik a felsőoktatási törvény átalakításának tervezetét.
az Oktatói Hálózat, akik közleményükben hangsúlyozzák, hogy a módosítást követően a tudományos teljesítmény helyett, a kormány célkitűzéseinek támogatása lenne a nemzetközi felsőoktatási intézmények mércéje.

- a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszéke, akik szerint a CEU ellehetetlenítése Magyarország érdekeivel ellentétes.
Az Evangélikus Hittudományi Egyetem doktori hallgatói és doktorjelöltjei, akik szerint ellehetetlenülhet a magyarországi akadémiai élet egyik jelentős központja.

- A Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájának hallgatói, akik kiemelik, hogy a Közép-Európai Egyetem az egyetemi rangsorok előkelő helyein szerepel, és hogy a CEU nélkül az egész magyar felsőoktatás gyengébb lenne.

- az ELTE médiaszaka, akik kiemelik, hogy a CEU képzései akkreditáltak, működése minden jelenleg hatályos magyar törvénynek megfelel, és több tanszéke rendszerint a világ 50 legjobbja között szerepel.

- a BME Kognitív Tudományi tanszékének munkatársai, akik szerint a CEU hozzájárul a magyarországi tudomány nemzetközi sikereihez; inspirációt és együttműködést jelent számos hazai tudományos és felsőoktatási szereplőnek.

- a világhírű magyar fizikus Barabási-Albert László, aki kitér arra, hogy egy olyan nép fő szellemi műhelyét akarják tönkretenni, amely egyébként büszke a tudományok terén elért eredményeire. Szerinte mindegy ki melyik oldalon áll politikailag, mert ebben az ügyben a tudomány mellett kell kiállni.

- MTA TK Jogtudományi Intézete kutatói szerint a CEU önálló jogtudományi könyvtári részlege pótolhatatlan forrás számukra is, az intézmény pedig kiemelkedő színvonalat képvisel a nemzetközi egyetemi rangsorokban.

- MTA KRTK dolgozói, akik a főigazgatóval együtt 102 aláírással ellátott nyilatkozatban tiltakoznak. Szerintük az egyetem életébe való beavatkozásnak az ötlete a következmények alapos mérlegelése nélkül született.

- A Rajk László Szakkollégium nevében Ilyés Márton, az intézmény igazgatója juttatta el közleményét szerkesztőségünkbe, amiben kiemeli, hogy a CEU támadása a hazai, szakmai kiválóságra törekvő intézményeket, így a szakkollégiumokat is sérti. Az állami beavatkozás minden magánegyetemet és a szakkollégiumok elveit is támadja azzal, hogy felveti: az állam meggátolhatja, hogy felnőttek taníthassanak felnőtteket, adminisztratív eszközökkel tilthatja, hogy gondolatokat átadhassunk egymásnak.

- A Rajk László Szakkollégiumon kívül további szakkollégiumok fejezték ki közösen szolidaritásukat a CEU mellett, a következők: ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium, ELTE Bibó István Szakkollégium közössége, Építész Szakkollégium, Janus Pannonius Közgazdasági Szakkollégium, Kepes György Szakkollégium, Kerényi Károly Szakkollégium, Liska Tibor Szakkollégium, Mérei Ferenc Szakkollégium, Széchenyi István Szakkollégium, Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium, Társadalomelméleti Kollégium.

- A MTA további négy tanszéke,a Közgazdaság-tudományi Bizottság, a Nemzetközi és Fejlődéstanulmányok Tudományos Bizottság, a Politikatudományi Bizottság és a Szociológiai Tudományos Bizottság közös közleményben áll ki a CEU mellett, amiben biztosítják kollégáikat szolidaritásuk felől. Szerintük az egyetem jelentős tudományos centrum, nemzetközi oktatási intézmény, ami jó hogy Budapesten működik.

- Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének oktatói, akik 53 aláírással tiltakoznak. Közleményük szerint Magyarország érdekeit az szolgálja, ha a kormány mindent megtesz az oktatás és kutatás feltételeinek javításáért, miközben tiszteletben tartja a kutatók és oktatók, illetve intézményeik szellemi szabadságát.

És kik támogatják a kormány álláspontját? Hát a HÖOK meg a Debreceni Egyetem.

Nem azt állítom, hogy az önmagában perdöntő, hogy hányan támogatják a CEU-t: már többször említettem, hogy nem hiszek a többségi demokrácia érvényességében. De mivel a CEU-nak _nincs hatalma_ senki felett, akik nem önszántukból csatlakoznak a CEU-hoz, míg a kormányzat definíció szerint hatalmat gyakorol a ország területe ill. az ott tartózkodók fölött, nem igaz az, hogy ez egy szimmetrikus "hatalmi játszma".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 08:12:10

@unionista᠋:

"miért jó az magyarországnak ha az usa elviszi az értelmiség egy részét."

Nem azzal trollkodsz állandóan, hogy a liberális métellyel megfertőzött, a magyarul beszélő de nem magyarul gondolkodó idegenek takarodjanak ki Magyar-országból?

2017.04.01. 09:09:20

@neoteny:
a debreceni egyetemről az mti megkérdezte a kancellárnak nevezett udvari komisszárt, hogy mi a véleménye. és azt mondta, hogy legyenek egyenlő feltételek. amit az m1 úgy állított be, hogy debreceni egyetem kiáll a kormány mellett. de az igaz, hogy ebben a listában nem szerepel a debreceni egyetem egyetlen tanszéke sem. a debreceni egyetem intézményesen nem támogatja ezt a kiállást ceu/soros melletti. a kettő magyarországon nem választható el egymástól. ceu egy káderképző ami nélkül tartósan nem működik a soros alapítvány magyarországon, és soros alapítványa nélkül nincs ceu magyarországon. ha valaki kiáll az egyik mellett, akkor magyarországon kiáll a másik mellett is. tehát nem arról van szó, hogy ezzel a törvénnyel valamilyen tudományos alapprogram működése csorbát szenvedne. hanem arról, hogy ez egy bizonyos csoportosulás érdekeivel, hatalmi céljaival ellentétes.

ha nekem lenne a dolgom nyilatkozni (mint ahogyan nem dolgom), akkor azt mondanám, hogy ez hatalmi játszma amiben a debreceni egyetem ebben nem foglal állást. de egy egyesek azt mondják, hogy beköszöntött a vészkorszak, tudósokat üldöznek. álljon ki mindenki a ceu/soros mellett.

és vannak, akik ezt megteszik. egyes egyetemek bölcsészkarai tiltakoznak. és nobel díjas közgazdászok nyilván kiállnak soros és társai mellett. hiszen ők legitimálják a jelenlegi pénzügyi rendszert, aminek soros az egyik legnagyobb haszonélvezője.

a kakukktojás barabási. ő természettudós. de ő nyilvánvalóan hülyeségeket beszél. "trollkodik". azt mondja, hogy csak a tudományosság számít. és az nem, hogy azt kik próbálják kisajátítani és milyen célokra használják. hogyne számítana. ebben a törvénytervezetben semmi olyan nincs, ami ördögtől való. csak éppen a ceu számára nem jó. persze nincs kétségem afelől, hogy ez ekként lett megszerkesztve. erre mondom azt, hogy ez egy hatalmi játszma. aminek kevés köze van a tudományossághoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 09:20:09

@unionista᠋:

"a kiállást ceu/soros melletti. a kettő magyarországon nem választható el egymástól."

Nem a Fácánhoz címzett kocsmában vagy, ahol az ivócimbijeid megfejtései a helyesek, te kis posztmodern bohóc.

"ceu egy káderképző"

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

"hanem arról, hogy ez egy bizonyos csoportosulás érdekeivel, hatalmi céljaival ellentétes."

A CEU-nak _nincs hatalma_ senki felett, akik nem önszántukból csatlakoznak a CEU-hoz, míg a kormányzat definíció szerint hatalmat gyakorol a ország területe ill. az ott tartózkodók fölött, nem igaz az, hogy ez egy szimmetrikus "hatalmi játszma".

"kik próbálják kisajátítani"

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

"ebben a törvénytervezetben semmi olyan nincs, ami ördögtől való. csak éppen a ceu számára nem jó. persze nincs kétségem afelől, hogy ez ekként lett megszerkesztve. erre mondom azt, hogy ez egy hatalmi játszma."

A CEU-nak _nincs hatalma_ senki felett, akik nem önszántukból csatlakoznak a CEU-hoz, míg a kormányzat definíció szerint hatalmat gyakorol a ország területe ill. az ott tartózkodók fölött, nem igaz az, hogy ez egy szimmetrikus "hatalmi játszma".

2017.04.01. 10:16:09

@neoteny:
amit írsz az a vallásháború egyik felének álláspontja. ha jól figyelsz, akkor évek óta azt mondom (ezen a fórumon is), hogy adjunk teret a nemzetköziségnek. és engedjük át egy négyzetkilométert a százezer nagy-magyarból. legyen középeurópai egyetem. csak persze nem feltételekkel. jelenleg van két érdekcsoport és a hozzájuk kötődnek emberek. és az ő céljainak kevés köze van a tudományossághoz. ez egy hatalmi játszma.

az (volt) a véleményem, hogy nagyjából mostanáig kellene (vagy kellett volna) politikai értelemben kiegyezni. és 2017-ben kellene az ehhez szükséges törvényeket meghozni. (ez ugye 150. éves évforduló. és reformáció 500 éves. szimbolikusan alkalmas az államreformokhoz.) ha ez nem megy, akkor ezt egész vallásháborúsdit az érintett szereplők játsszák le. jó lenne ha az egész nem magyarországon folyna. de mivel soros egy magyar zsidó ezért elsősorban itt folyik. amíg a holokausztban besérült generáció él addig vinni kell ezt a keresztet. ez egy purgatóriumi időszak. de nagyjából a 2020 után már ezen túl kellene lépni. és ha nem lesz ilyen típusú egyezség, akkor ennek az országnak a nemzeti keresztény tradíciókhoz kellene visszatérni. azért, mert nem nagyon lesz más vallási értelemben. az országos politikában a nemzeti liberalizmus a leitkultur. ilyenkor jön a ceu. hogy a 19. század előtt nem is volt nacionalizmus és liberalizmus. dehogy nem. csak nem volt erre külön szó. ahogyan heteroszexualitás kifejezés se volt. de heteroszexualitás létezett. ezeket a vitákat legkésőbb ebben az évtizedben le kellene zárni. ezt a vallásháborút le kellene zárni. vagy úgy, hogy az egyik győz, vagy úgy, hogy a felek kiegyeznek. ez most ez folyik. a 18 tavaszáig (amikor ugye országgyűlési választások lesznek) a kampányok fokozódnak. utána önkormányzati választások lesznek. és jön trianon 100. ezért mondtam a nyilvánvalót. azt, hogy a kiegyezésre 17 alkalmas. de ha senki se akar kiegyezni, akkor ezt le kell játszani.

2017.04.01. 10:29:35

@neoteny:
ignatief úr azt nyilatkozta, hogy egyenesen az amerikai elnökhöz fordul. rendben van. ha soros egy önzetlen üzletember, aki számára elsősorban a tudományosság és nem a magyar bepolitika befolyásolása a fontos, akkor a jelenlegi épületet adják el és béreljenek ki másikat amerikában vagy akárhol. konkrétan mi a tudományos alapprogram, ami sérül? amit egy bőkezű mecénás adományai mellett sem lehet végrehajtani orbán viktor miatt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 10:34:13

@unionista᠋:

"amit írsz az a vallásháború egyik felének álláspontja."

Ne felejtsük el, hogy te egy posztmodern bohóc vagy -- és egy önbevallott troll.

"ez egy hatalmi játszma."

A CEU-nak _nincs hatalma_ senki felett, akik nem önszántukból csatlakoznak a CEU-hoz, míg a kormányzat definíció szerint hatalmat gyakorol a ország területe ill. az ott tartózkodók fölött; nem igaz az, hogy ez egy szimmetrikus "hatalmi játszma".

"ezeket a vitákat legkésőbb ebben az évtizedben le kellene zárni. ezt a vallásháborút le kellene zárni. vagy úgy, hogy az egyik győz, vagy úgy, hogy a felek kiegyeznek."

A fasiszta álmod: a "nemzeti egység" megteremtése, a "keresztény államvallás" bevezetése, a parasztok (és értelmiségiek) "bepofozása a rendbe".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 10:36:15

@unionista᠋:

"miért jó az magyarországnak ha az usa elviszi az értelmiség egy részét."

Nem azzal trollkodsz állandóan, hogy a liberális métellyel megfertőzött, a magyarul beszélő de nem magyarul gondolkodó idegenek takarodjanak ki Magyar-országból?

2017.04.01. 12:52:42

@neoteny:
nem ezzel trollkodok. hanem azzal, hogy lehet, hogy azzal van a probléma, amit az egyik bosztoni magyar "troll" fogalmazott meg. vannak akik "magyar ésszel" gondolkodnak és nem értik, hogy soros egy a tudományosságot önzetlenül támogató üzletember. ez is lehet egy választóvonal: vannak akik magyarul gondolkodnak, a magyarokkal éreznek és vannak akik nem. valami létrehozza ezt a politikai ellentétet. lehetnek földrajzi távolságok, nyelvi ösztönök.

és lehet elemi biológia. egyesek valamiért úgy gondolják, hogy ő törzsi tudatuk egyetemes. ha az természettudományos műveltséggel párosul, akkor az frankó. de ha nem, akkor abból totalitárius ideológiák lesznek. az elküldik őket a francba. és mintha ez történne egy népcsoporttal.

ha van egy politikai ütközés, akkor annak természeti magyarázata. ez lehet nagyon bonyolult. de rendkívül egyszerű is. az, hogy egyenes férfiágon van egy JEIR és JEIR eredettel rendelkező népcsoport. és ebből lesz két vallás: a nemzeti kereszténység, ami különbözteti magát a zsidó vallástól. a JEIR eredetben megjelenik az iszlám. ez férfiág.

de nőági eredetben is ott van ez ellentét.
docs.google.com/spreadsheets/d/1GWhNZcfTQ2hMSK9Ni1IqG7aXHB00SRE5L6ED2osPs9M/edit#gid=0
az aksenázi zsidó nők többsége kaukázusi eredetű. ezt követi a mediterrán és az észak-európai eredet. ez utóbbival van nagyjából egyező számú délázsiai nő az aksenázi zsidók között, akik valószínűleg nincsenek nagy számban magyarországon. a magyar nők többsége észak-európai eredetű, ezt követi a mediterrán (M) és a kaukázusi (C) eredet. pont fordítva, mint a magyar zsidó nők körében.

ez két majdnem teljesen eltérő eredettel rendelkező populáció (szaporodási közösség). eltérő természeti környezetben él. eltérő nyelven gondolkodik. eltér a vallás. ezeket sem egyszerű szekuláris módon összebékíteni. de az úgy nem megy, hogy egy istentelen társaság követeli magának a főhatalmat mondván, hogy ők a felvilágosultak úgy, hogy már mindent meghaladtak. a saját kultúrájukat, a saját nyelvüket, a saját hagyományaikat. a saját szentföldjüket. mindent. és ha őket bírálni merészelik, akkor az a fasizmus.

a magyar közéletben naponta vannak abszurdabbnál abszurdabb jelenetek. nagyjából, mint bármelyik monthy python színházban. egy ilyen közéletben csak bohóckodni vagy trollkodni lehet. amikor ebben változás lesz, akkor majd talán lesznek értelmes javaslatok. addig marad az, hogy tiltakoznak. és egy év múlva majd eldönti a nép, hogy akarja-e, hogy tiltakozók kormányozzanak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 13:30:52

@unionista᠋:

"nem ezzel trollkodok."

"miért jó az magyarországnak ha az usa elviszi az értelmiség egy részét."

Nem azzal trollkodsz állandóan, hogy a liberális métellyel megfertőzött, a magyarul beszélő de nem magyarul gondolkodó idegenek takarodjanak ki Magyar-országból?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 13:53:29

@unionista᠋:

"nem ezzel trollkodok."

"és azt tapasztalom vidéken szinte mindenki azt mondja, hogy ez a fővárosi libsi társaság takarodjon az országból. és ha a konzik melléjük állnak, akkor ők is."

"ha eddig esetleg nem vetted volna észre a cél éppen az, hogy te és a hozzátok hasonlóak elhúzzanak a kárpát-medencéből."

"meg kellene változnotok, vagy ha nem megy, akkor takarodjatok az országból."

"mocskos zsidók takarodjatok el. ez a magyarok országa."

2017.04.01. 14:52:46

@neoteny:
eredendően kiegyezéspárti vagyok. felőlem harcolhatnak.

most olvasom, hogy a hajós andris hányni tud a tv2 hírműsoraitól. nemrég még ő ugraott endi nyakába. most csak hányni tud tőle. magyarországon van cca. 0,5 millió liberális. és övék 1 kereskedelmi csatorna a kettőből egy 10 milliós országban. lehetne az övék egyik nagy kereskedelmi csatorna 1/10-e. és azon futna late night show. és abban időnként szerepelhetne hajós. ez lenne ugye nagyjából a kiegyezés. egy 10 milliós országban van 2 kereskedelmi csatorna. és egy 0,5 milliós közönség. szólítsák meg őket nap mint nap késő este. erre azt mondják, hogy de ez így nem jó. mert kettőből az egy tized kevés. tíz tized is kevés. legyen verseny. rendben van. esetben a földfelszínen legyen közszolgálati tévék. és legyen verseny a műholdon, interneten. és a kábelszolgáltatók azt mondják, hogy nem tudják a csatornákat elegendően sok csomagra osztani. legyen ip tévé és a műholdon lehessen kódolt csatornákra előfizetni. a közszolgálatiság folyjon a földfelszínen. és utóbbi legyen regionális. csak ebben a kereskedelmi média egyik lényeges szereplője se érdekelt. mert valójában ezen a téren sincs szabad piac. hanem hatalmi játszma zajlik. aminek nagyon úgy tűnik, hogy egy 10 milliós a világátlagnál nem túl sokkal gazdagabb populációban 1-2 nyertese lehet. és ez a fidesz és valószínűleg a nemzeti liberális jobbik. előbbi a mainstream, utóbbi az underground világot megnyerte magának. az internet mindenki számára adva van. lehet csinálni olyan programot (politikait, szórakoztatót), amit milliók szeretnek. de erre úgy látszik, hogy a jelenlegi szereplők képtelenek. harcoljanak. a vesztesek lépjenek le a színpadról. ha máshogy nem, akkor esetleg taszítsák le őket. erre azt mondják, hogy ez a fasizmus. erre mondom azt, hogy szabadon távozhatnak az országból. a közönség radikális része azt mondja, hogy takarodjanak. mert ez magyar-ország. és ők nem magyarul gondolkodnak, nem magyar érzelműek. és valószínűleg tényleg nem. de ezzel együtt kiegyezéspárti vagyok. és ha 0,5 milliós támogatottságuk van egy 10 milliós országban, akkor a kettőből kapjanak egy tizedet. ez a ráció. az arányosság. övék lehet egy hányad. helyette hánynak. és harcoljanak. és ha szájba verik őket egy zsebkendővel, akkor a fürdős kurvák módjára vonyítanak. majd telesírják a világlapokat, hogy kitört a fasizmus. szaladnak az amerikai nagykövetségre, az amerikai elnökhöz. még egy ilyen csoportosulás nincs a világon, mint a magyar zsidóság istentelen része. akiket "liberálisnak" kell nevezni. mert politikailag így korrekt. meg "baloldalinak". mert 1 millió kisnyugdíjas szavazatával így tudnak bekerülni a parlamentbe. csak ugye ezzel a társadalmi csoporttal együtt nehéz hirdetni a totális kapitalizmust. ezért ugyanezek az emberek "a" civilek. most éppen övék a "tudományosság". amit ugye ellehetetlenít a geci orbán. nem a politikai aktivitást, hanem a tudományosságot. mi az a nemzetközi tudományos alapprogram, amit a ceu nem tud végrehajtani. ha amerikai egyetemnek mondja magát, akkor legyenek amerikában intézményei. ha közép európai egyetemnek mondják magukat, akkor meg kell állapodni a közép európai államokkal. ha magyarországon akarnak működni, akkor a magyar kormánnyal. de ha ezt nem fogadják el, akkor menjenek oda ahol erre nincs szükség.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 15:00:25

@unionista᠋:

"eredendően kiegyezéspárti vagyok."

"és azt tapasztalom vidéken szinte mindenki azt mondja, hogy ez a fővárosi libsi társaság takarodjon az országból. és ha a konzik melléjük állnak, akkor ők is."

"ha eddig esetleg nem vetted volna észre a cél éppen az, hogy te és a hozzátok hasonlóak elhúzzanak a kárpát-medencéből."

"meg kellene változnotok, vagy ha nem megy, akkor takarodjatok az országból."

"mocskos zsidók takarodjatok el. ez a magyarok országa."

2017.04.01. 15:06:44

@neoteny:
ezeket mondják a nemzeti radikálisok.

a "liberálisok" azt mondják, hogy ők nem részei a nemzetnek. mivel szerintük nincs olyan, hogy nemzet. rendben van. de egyesek szerint mégis csak van. de rendben. azoknak a "liberálisok" ne legyenek részei. (ami egy faramuci helyzet. mert "liberálisnak" kell mondani egy olyan országban ahol a nemzeti liberalizmus a leitkultur. szinte az összes "nagy" magyar politikus nemzeti érzelmű és szabadelvű volt.) a "libsik" azt is mondják, hogy a jobboldali és szélsőjobboldaliak nem civilizáltak. rendben van. de ez esetben vagy nekik, vagy a "náciknak" el kell hagyniuk az országot feltéve, hogy azt mindkettő magáénak gondolja. ha ezek harcolni akarnak, akkor harcoljanak. ez egy hatalmi játszma, amiben a vesztesnek el kell takarodnia. mert ebből a szituációból ez következik.

2017.04.01. 15:43:28

@neoteny:
lehet harcolni.
444.hu/2017/04/01/119-akademikus-allt-ki-a-ceu-mellett
119 akadémikus a ceu mellett. felületesen átfutottam a listát. 1 természettudóst találtam. van egy antropológus. ő a kakukktojás. küldtem neki egy e-mail-t. amiben röviden azt kérdezem tőle, hogy mit tud az orbán-soros háborúról, és hogy miért áll soros mellett. és arra kérem, hogy egy mondatban válaszoljon. nyilván nem fog, de hátha. a többi 118 tiltakozó többsége politológus. a politológia a modern kori teológia. amikor a politikusok nem ülnek le vitákra, akkor oda küldik az udvari politológusokat. tiltakozzanak a liberális politológusok a szociológusokkal/szocialistákkal. este lesz tüntetés is. nem vagyok ellene, mellette se. erre mondom azt, hogy játsszák le. azon mindig mosolygok, amikor a FŐVÁM téren tiltakoznak az (jelen esetben oktatás) piaci szabadságáért. átvonulnak a KOSSUTH térre tiltakozni a magyar nacionalizmus ellen. egy vicc az egész. de tiltakozzanak. engem az se zavarna különösebben ha megbuktatnák orbánt. hajrá.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 16:01:00

@unionista᠋:

"ezeket mondják a nemzeti radikálisok."

Ezeket mondod te, mint ahogy itt is: "a vesztesnek el kell takarodnia".

És ugye nem csak az "istentelen" zsidóknak kell eltakarodniuk szerinted, hanem a "zsidóknak" is, akik a te áltudományos fajelméleted szerint nem magyarok, hanem judaisták. Pedig Sanyi is judaista: 100-ért vesz és 200-ért ad el. Irmuska néni is judaista: betolta élete megtakarítását, az egy millát a Quaestorba, hogy pénzt csináljon pénzzel. Sőt még Andika is judaista: az idegenektől vásárol, hogy Zolika pénze tovább tartson, hogy több javakhoz jussanak. Nem a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által gründolt CBA-kba járt vásárolni: leszarta azt, hogy a magyar tulajdonú kereskedelmi vállalat orrabukik. De majd a "félállami" rendszerben, a "keresztény államvallás" felállítása után bele lesznek pofozva a rendbe: akkor már lehetőségük sem lesz arra, hogy engedjenek alantas judaista ösztöneiknek. Majd te és a hozzád hasonló "reálértelmiségiek" elvégzik a "konkrét számításokat", amik alapján meg lehet szervezni a Kárpát-medence közellátását. Az istenadta népnek nem kell majd gondolkodnia azon, hogy mit kezdjen a nagy liberalizmusban: majd dolgozik a közhasznú társaságokban úgy, ahogy a választott földesurai mondják. És nem lesznek mindenféle filozófusmajmok a környéken, hogy mindenféle kétségeket ültessenek a nép egyszerű gyermekeinek fejébe, és így szétverjék a nemzeti egységet. Azok, akik a _Volksgemeinschaft_ ellen ármánykodnak vagy eltakarodnak, vagy munkatáborokban tanulják meg a nemzettel való kiegyezéshez szükséges magyar gondolkodást.

unionista᠋ (törölt) 2017.04.01. 16:37:15

@neoteny:
a judaizmusnak (legalább) két irányzata van. az egyik világias, nyugatos és istentelen. ők a "filoszemiták". és vannak a hívő izraeliták. például imber verse magyar fordításban: mindaddig, amíg a szív dobog / a zsidó lélek vágyakozva gondol / előre KELET felé / a szemek Cionra tekintenek // még nem veszett el reményünk / az ősi reményünk / visszatérni apáink földjére / a városba, ahol Dávid élt. az ortodox "liberálisok" szerint nem kellenek se nemzetek, se államok, államnemzetek, nemzetállamok, tradíciók, semmi efféle. ők lényegében mind magyarország mind izrael létét kétségbe vonják. csak azt nem tudják eldönteni, hogy ezek helyébe a proletár nemzetköziség vagy a totális kapitalizmus lépjen. és ebből jön a "balliberális" "összefogás". és ők verik a seggüket, hogy fasizmus van. ami annyit tesz, hogy 8 év kormányzás után nem nyertek. és most úgy tűnik, hogy 8 éve ellenzékiség után sem tudnak visszakerülni a hatalomba. holnap este lesz tüntetés. gyűljenek össze több százezren és késztessék meghátrálásra a kormányt.

lehetne kompromisszumos javaslat az is, hogy jövőre szabad választások lesznek. ha orbán győz, akkor soros csapata távozik az országból. ha soros és csapatai, akkor orbán távozik a közéletből. döntsük el.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 19:42:45

@unionista᠋:

"lehetne kompromisszumos javaslat az is, hogy jövőre szabad választások lesznek. ha orbán győz, akkor soros csapata távozik az országból. ha soros és csapatai, akkor orbán távozik a közéletből."

"és azt tapasztalom vidéken szinte mindenki azt mondja, hogy ez a fővárosi libsi társaság takarodjon az országból. és ha a konzik melléjük állnak, akkor ők is."

"ha eddig esetleg nem vetted volna észre a cél éppen az, hogy te és a hozzátok hasonlóak elhúzzanak a kárpát-medencéből."

"meg kellene változnotok, vagy ha nem megy, akkor takarodjatok az országból."

"mocskos zsidók takarodjatok el. ez a magyarok országa."

unionista᠋ (törölt) 2017.04.01. 20:42:44

@neoteny:
ez a közvélekedés. meghallgattam ignatieff úr üzenetét. ő folyamatosnan harcról beszél. harcoljon. holnap este lesz a nagy párti ceu tüntetés. és felvonultatják a csapataikat. és elmondják, hogy mit is akarnak konkrétan. és majd az is kiderül, hogy hány támogatójuk van. ezer, tízezer, százezer, sok százezer. ez majd kiderül.

a ceu nem fogadja el, hogy egy amerikai diplomát adó egyetemnek amerikában is kell hogy legyenek intézményei. csak a ceu trükközik. rendben van. nem fogadják el, hogy egy magyarországon működő egyetemnek szerződnie kell a magyar állammal. ezt huszonvalahány külföldi egyetemből megint csak csak a ceu nem fogadja el. rendben van. azt mondják, hogy ők mindenféle állami/politikai befolyástól mentesek. rendben van. de ehhez képest rögtön szaladtak az amerikai demokrata párthoz és az amerikai elnökhöz. csak a ceu szaladt. akik azt mondják, hogy nekik lennének befolyásos kormánykapcsolataik? neki politikához semmi közük. ez valami vicc? trollkodnak ők is? bohóckodnak, ahogyan én itt megteszem. a magyarországon működő külföldi egyetemek alapítói és fenntartói közül csak soros györgynek van rendszeresen vitája a magyar választási eredményekkel. érdekes módon akkor, amikor az szdsz nincs a kormányban.

a washington post szerkesztősége jegyez egy cikket. a liberális demokrácia értékeinek és a sötét erők harcáról értékeznek. rendben van. de az, hogy mi a szabadság és mi a zsarnokság azt nem a wasington post szerkesztősége mondja meg, hanem a népek. ezt az istentelen társaságot "liberálisnak" kell nevezni. magyar történelemben a szabadság sohasem állt szembe a hagyományokkal és nemzettel. ez csak nem-magyarok képzelik így. ők azt mondják, hogy liberalizmus dolga harcolni a nacionalizmussal, mert az a sátánizmus valójában. és a liberalizmus a konzervativizmus ellentéte. de rendben van. ha tényleg demokraták, akkor mondják azt, hogy döntsön a nép. orbán vagy soros. a kettő együtt ugyanis nem eredményez értelmes közéletet. tehát legalább az egyiknek mennie kell. és most úgy tűnik, hogy 18-ban erről dönt a magyar nép. szabad választásokon. tehát még mindig nem arról van szó, hogy a magyarok kezükbe vehetik a saját sorsukat. mert ahol zsarnokság ott zsarnokság van. hanem el kell dönteni, hogy ebből a két zsarnokból melyiket penderítsék ki előbb. és ezek után lehet a másikkal egyezkedni. vagy kipenderíteni őket is attól függően, hogy mennyiben akarnak polgári fejlődést.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 20:47:48

@unionista᠋:

"ez a közvélekedés."

"ezeket mondják a nemzeti radikálisok."

Ezeket mondod te, mint ahogy itt is: "a vesztesnek el kell takarodnia".

"és azt tapasztalom vidéken szinte mindenki azt mondja, hogy ez a fővárosi libsi társaság takarodjon az országból. és ha a konzik melléjük állnak, akkor ők is."

"ha eddig esetleg nem vetted volna észre a cél éppen az, hogy te és a hozzátok hasonlóak elhúzzanak a kárpát-medencéből."

"meg kellene változnotok, vagy ha nem megy, akkor takarodjatok az országból."

"mocskos zsidók takarodjatok el. ez a magyarok országa."

unionista᠋ (törölt) 2017.04.01. 22:11:47

@neoteny:
ha soros és orbán nem tudnak kiegyezni, akkor az egyiknek mennie kell. másképp nem lesz értelmes közélet. engem különösebben az sem érdekel ha orbánt leváltják. szabad választások lesznek. váltsák le. a parlamenti pártok közül a dk kiállt a ceu/soros mellett.
web.dkp.hu/a-ceu-ert-tuntetett-a-dk-ifjusagi-szervezete/
30-40 résztvevőről beszélnek.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17634617_1270340686389676_4945612361367988465_n.jpg?oh=52eb5145e7d2e19f6d5ab6a8b5c770d5&oe=5965E82F
a képen konkrétan négyen vannak. a többiek újságírók.
demonstrált még demszky gábor a demokrácia védelmében.
www.youtube.com/watch?v=SUreYITITnc
de van már annyi párt. ha ezek nem elég jók, akkor hozzanak létre egy pártot. több, mint 100 politikatudós állt mellettük. ez egy politikai játszma. a legnagyobb amerikai egyetemek legkiválóbb politikai elemzői, szakértői állnak szemben orbánnal. sorosnak van elegendő pénze. ha azt mondják, hogy ők egy magyar néppel együtt érző demokraták, akkor győzzék meg a magyar népet. egy év múlva szabad választások lesznek. és ez esetben orbánnak kell eltakarodnia. ha nincs kiegyezés, akkor háború van. és a vesztesnek el kell takarodnia. mert ez a háború természete.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.01. 22:54:44

@unionista᠋:

"ha soros és orbán nem tudnak kiegyezni, akkor az egyiknek mennie kell. másképp nem lesz értelmes közélet."

Akkor Észak-Koreában van a legértelmesebb közélet: ott nincs a nemzetet megosztó ellenzék, nincsenek sem zsidók, sem judaisták, van nemzeti egység, teljes mértékű a kiegyezés. Akikről kiderül, hogy nem akarnak vagy nem képesek kiegyezni, azok "elmennek".

"egy magyar néppel együtt érző demokraták"

Ha a magyar nép együttérezne önmagával, akkor Olaszliszkán Szögi Lajos nem kényszerítette volna arra a helyi lakosokat, hogy meglincseljék, hanem együttérezve a helyiekkel öngyilkosságot követett volna el. Mondjuk leönti benzinnel és felgyújtja magát.
süti beállítások módosítása