1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2017.03.01. 09:41 HaFr

Modernizációs nacionalizmus: a versenyképessé válás útja

A magyar nemzet öröklött kompetencia-hiánya megakadályozza, hogy tartós versenyképességi növekedést tudjunk elérni, illetve bármilyen versenyképességi elmozdulás esetén a terméketlen függetlenségi nacionalizmus uralkodó logikája hamar aláássa a javulást. Ez a tény mégse azt támasztja alá, hogy a nemzeti kereteket meg lehetne kerülni a modernizációban. A nemzet mint szolidaritási, érzelmi és szervezési közeg egyébként is fontos eleme minden modernizációs stratégiának (minden nép nemzetként vált versenyképessé, nem nemzetek feletti egységekben), de esetünkben többről is szó van. A nacionalizmus olyannyira erős összetartó ereje az ország népének, hogy ennek felhasználása nélkül lehetetlen meggyökereztetni a modernizációnak bármilyen programját.

Ezért a nacionalizmust nem kidobni kell, hanem átgyúrni. A nacionalizmus kétszáz éve is társadalomszervezési projektként indult: semmi "törzsökös" és "természetes" nincs benne, ahogy a nemzetben sem. Ez utóbbi az előbbi eredménye, legfeljebb támaszkodik a nemesi natio, a genetikus eredettudat, a közös terület és nyelv, valamint és a függetlenségi vágyak középkorig visszanyúló motívumaira, de ezeket a motívumokat a liberális nacionalizmus (!) szelektálta és gyúrta nemzetté, ahogy az értelmiség döntötte el azt is, hogy a népi kultúrából mi váljon az "autentikus magyar kultúra" részévé. Így a mai nacionalisták -- akik nyilván nem örülnének ennek, ha tudnák -- a liberalizmus unokái és egy tudatos (a bécsi abszolutizmussal szemben létrehozott alternatív versenyképességi) program termékei. A máig ható problémánk, hogy ez a versenyképességi program áldozatul esett a nemzettudat nála erősebb komponensének, a függetlenség (politikai, kulturális, majd etnicista, xenofób és rasszista) motívumának.

A magyar nacionalizmus uralkodó eszméje a korábbi írásokban már elégségesen tárgyalt módon magában hordozza a terméketlenséget, a társadalom- és emberellenességet. A magyar nemzetnek nincsen semmilyen pozitív programja, a politikai nemzetünk meghatározása negatívumokban, ellenségparadigmákban és sérelmekben él. (A nagyszerű magyar kultúra nemzetegyesítő ereje -- amely a frankofóniáéval lehetett volna rokon -- kihasználatlanul maradt, a legnagyobb popularitásra képes, ezért a művészeti ágak között a legfontosabb zenei és irodalmi nyelv legnagyobb hazai mesterei, pl. Bartók és Esterházy, akik egyúttal, éppen emiatt a legnagyobb hazafiak is voltak, a megtűrtek vagy a tiltottak kategóriáiba esnek a "nemzeti" oldalon.)

A modernizációs nacionalizmusnak szembe kell néznie a nemzetfelfogásunk mai terméketlenségével. Modernizálni annyi, mint számot vetni erényeinkkel és hibáinkkal, meglátni bennük a kitörés alapját egy versenyképes nemzet irányába, amely együtt halad az önreflexióban a többi nemzettel, ismeri erősségeit és gyengeségeit, organikus kompetencia-növekedésre kész, megtalálja önnön "ép alkatát" (Bibó). A modernizációs nacionalizmusban a nemzet rádöbben arra, hogy nem az ideológiák tesznek valakit nemzetivé, hanem a közösséghez és a közjóhoz való hozzájárulása. Ez a fajta nacionalizmus nem nélkülözheti az állam és az intézményrendszer erejét a politikai kultúránk megfelelő hajlításában, bizonyos reflexek kialakításában. Egyformán kell tudnia érzelmi és értelmi azonosulást adni a nemzet átalakításának programjához. Nem kevesebbre, mint a Reformkor újrafelvételére van szükség, nagyjából, ahogy 1849 legelején megszakadt. Európai nemzetté kell válnunk. A modernizációs nacionalizmus a nemzeti modernizáció útja.

199 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5712303785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.04. 23:30:10

@unionista᠋:

"ez adja a társadalom alapvető rétegzettségét az elemi biológia és nem a magas filozófia. "

Orbán Viktor meg az etnikai homogenitás szükségességét hirdeti. Az elemi biológia ellenében a magas filozófia elefántcsont-tornyából osztja az igét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.04. 23:34:35

@unionista᠋:

"a különféle pártok támogatói szaporodási közösséget alkotnak?"

Te írtad: "a politikai közösségek szaporodási közösségek is egyben".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.04. 23:38:02

@unionista᠋:

"szociológiának két irányzata van. az egyik a magas filózofia felől közelít. a másik az elemi biológia felől."

Te írtad: "szociológia értelemben persze nem kizárólag az aktus a lényeges".

2017.03.04. 23:56:05

@neoteny:
a debreceni/hajdúsági cigányok elsősorban debreceni/hajdúsági cigányokkal házasodnak? ezt nem tudjuk.

azok a cigányok, akikkel erről beszéltem azt mondták, hogy ha egy településen jelen vannak a cigányok (például hajdúhadházon), akkor a cél az, hogy magyarokkal egyenlő számban legyenek. tehát ők a helyi társdalomban nem akarnak kisebbségben élni. ezért "fel kell szaporodni". de vigyázat, mert nem akarják "leszaporodni" a magyarokat. mert félnek, hogy akkor elkülönítenék őket. hanem a helyi társadalomban egyensúlyra törekednek. ott ahol jelen vannak. egyenlőség az, hogy egyenlő számban vannak jelen. például hadházon. és a település legyen "jó cigányos". tehát nem arról van szó, hogy kisebbség beolvad a többségbe. hanem fuzionálni akarnak. és ebből egy helyi identitás következik. ők a hadháziak.

béndek péter filozofikusan meghirdeti a nyugati típusú modernizációt. vagy a neolibek az amerikanizált metropoliszokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 00:05:16

@unionista᠋:

"a debreceni/hajdúsági cigányok elsősorban debreceni/hajdúsági cigányokkal házasodnak? ezt nem tudjuk."

No ha nem tudod, akkor azt sem állíthatod, hogy egyáltalán létezik _debreceni/hajdúsági_ cigány populáció ("közösség").

2017.03.05. 00:10:55

@neoteny:
amiről elég biztosan tudjuk, hogy szaporodási közösség az a magyar nemzet. az egy populáció elemi biológiai értelemben. és az populista politikával megszólítható.

a palócok elsősorban palócokkal házasodnak? a franc se tudja. ha van ilyen közösség, akkor hol van a palócföld határa? az a pont, amitől már elsősorban nem palócokkal házasodnak. a habony művek nem ír nekik külön beszédeket. hanem azt mondják: magyarok. erre a baloldaliak azt mondják, hogy ilyet ne mondjon. már magyarnak se lehet lenni?

2017.03.05. 00:12:12

@neoteny:
szubjektív értékítélet. szerintem olyan, hogy debreceni cigányság nincs. hajdúsági cigányság van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 00:15:07

@unionista᠋:

"egyenlőség az, hogy egyenlő számban vannak jelen."

Orbán Viktor nem az etnikai egyenlőség szükségességét hirdeti, hanem az etnikai homogenitásét. Do try to keep up with the story.

2017.03.05. 00:15:59

@neoteny:
debrecenben van olyan, hogy nagysándortelepi (cigányság). de a debreceni cigányság egésze nem alkot szaporodási közösséget. az nem egy elemi biológiai populáció. de ezek nincsenek kimérve. azért, mert akkor a pesti zsidóság élőhelyének határait is ki lehetne mérni. és ez valamilyen fasisztoid élettér elmélet nyilván.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 00:21:31

@unionista᠋:

"szubjektív értékítélet. szerintem [...] hajdúsági cigányság van."

Hogyan lehetne, ha azt sem tudod, hogy a hajdúsági cigányok elsősorban hajdúsági cigányokkal házasodnak-e?

Szóval az összes hivatkozásod a szaporodás-alapú populáció-definícióra csak parasztvakítás volt: a te szubjektív értékítéleted dönti el, hogy kik alkotnak egy populációt ("közösséget").

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 00:25:49

@unionista᠋:

"debrecenben van olyan, hogy nagysándortelepi (cigányság). de a debreceni cigányság egésze nem alkot szaporodási közösséget. az nem egy elemi biológiai populáció."

De a hajdúsági cigányok egésze szaporodási közösséget alkot? Ők egy elemi biológiai populáció?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy azok alkotnak szaporodási közösséget, akikről te azt szubjektív értékítélet alkalmazásával eldöntöd. Mint ahogy Göring is mondta: "hogy ki a zsidó, azt én döntöm el".

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 00:30:48

@unionista᠋:

"amiről elég biztosan tudjuk, hogy szaporodási közösség az a magyar nemzet."

Ha egy a Felvidéken élő magyar etnikumú személy vegyesházasságot köt egy szlovák etnikumú személlyel, akkor megszűnik a magyar nemzet tagja lenni?

2017.03.05. 00:39:59

@neoteny:
és hány cigány közösség tiltakozott? nem érdekli őket az, hogy orbán viktor azt mondta: etnikai homogenitás.

2017.03.05. 00:45:35

@neoteny:
a magyarok elsősorban magyarokkal házasodnak? igen ez egyértelmű. a felvidéki magyarok elsősorban felvidéki magyarokkal házasodnak? igen, vagy nem (pl. magyarországi magyarokkal vagy szlovákokkal). már nem egyértelmű. tehát a populista politika kiket céloz: a magyarok egészét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 03:36:42

@unionista᠋:

"és hány cigány közösség tiltakozott?"

Miféle cigány közösségek? Nem mutattad meg, hogy akár egyetlen cigány közösség is létezne.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 03:38:30

@unionista᠋:

"a felvidéki magyarok elsősorban felvidéki magyarokkal házasodnak? igen, vagy nem"

És amennyiben nem, nem magyarok; még csak nem is felvidéki magyarok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 03:45:47

@unionista᠋:

"van egy közösség"

Csak akkor állíthatod azt, hogy van egy közösség, ha megmutatod, hogy annak tagjai között a szaporodás gyakoribb, mint a tagok és más közösség tagjai között.

2017.03.05. 08:57:56

@neoteny:
miért ne lennének magyarok? magyar az, aki annak vallja magát és őket a többségi magyarok elfogadják. tehát az nem elég, hogy én japánnak vallom magamat. attól nem leszek japán. az is kell, hogy a japánok is elfogadják.

a felvidéki magyarok magyarnak vallják magukat (egy részük szlováknak is) és ha ezt a magyarok (illetve a szlovákok) elfogadják, akkor lehet magyar és szlovák nemzet. egyiket se kell felszámolni. miért kellene? nagy-magyarország és nagy-morávia (cseh-szlovákia) átfedi egymást. két egymást metsző gazdasági érdekszféra, kultúrkör. a rába hungarocamion és a tatra teherautó, a mávag és a vagónka közös érdeke, hogy a konkurenseit a belső piacról részlegesen kiszorítsák. persze jelenleg mindenkit nem tudnak kibaszni. és itt lép be az a kérdés, hogy akkor a németekkel kellene összefogni vagy elegendő a lengyelekkel?

ha schulz lesz a kancellár és neki megy a "fasiszta" visegrádi országoknak, akkor ez új helyzetet teremt. különösen úgy, hogy ausztriában strache esélyes. "orbánizmus" bécsben is lehet minta. kormányzati támogatással létrehozzák "félállami" vállalatokat. az öaf függetlenedjen a német nagyipartól. kérdés, hogy erre mit lépnek az oroszok. nekik "csak" kijev kell? a kreml hogyan dönt? milyen szövetségi rendszert akarnak a kozákok? ha ezeket a kérdéseket a politikusok békésen nem tudják dűlőre vinni, akkor háború lesz. előbb vagy utóbb. ezért közös ellenséget keresnek. és ez soros és liblingjei (a "liberális" "demokraták").

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 09:04:03

@unionista᠋:

"miért ne lennének magyarok? magyar az, aki annak vallja magát és őket a többségi magyarok elfogadják."

Ja, hogy a magyarok közösségéhez tartozásnak semmi köze sincs bármiféle szaporodási közösséghez tartozásnak.

2017.03.05. 09:15:46

@neoteny:
hány cigány egyén tiltakozott? tiltakozott akár csak egy is? ez a "liberálisok" problémája.

Ungvári Krisztán:
"Szapulják a miniszterelnököt, de most szerintem igazságtalanul. Nem azt mondta hogy Magyarország legyen homogén nemzetállam. Nem azt mondta, hogy itt csak magyar etnikumúak éljenek. Kiemelte a jelenlegi diverzitás értékeit, amelyek megőrzendőek. Azt mondta, hogy ezen túl nem támogatja a korlátlan beözönlést: szó szerint "a túl nagy keveredés bajjal jár". Ebben pedig teljesen igaza van. Én sem szeretnék olyan állapotokat amelyek ma Lille vagy Marseille utcáin tapasztalhatóak és nem szeretnék csadoros-burkás nőket látni az utcán, mert az a véleményem, hogy az a kultúra, ami emögött van, nem kompatibilis a [zsidó] keresztény-európai civilizációval. Ugyanígy igaza van a közmunkaprogram elvi szükségességében és sajnos a kerítés felhúzásában is (leszámítva hogy mennyi pénzt loptak el eközben és milyen gyűlöletkampányt folytattak). Nem lehet hitelesen kritizálni ezt a rendszert addig amíg mindent visszautasít az értelmiség egy része zsigeri alapon."

Update:
Kiegészítés: A zsidó-keresztényt azért szúrtam be, mert úgy gondolom, hogy a "keresztény" szó önmagában egyesekben azt az illúziót kelthetné, hogy én az 1930-as évek álkeresztény hagyományára gondolok. Holott nem erről van szó. Az európai kultúra alapjait az Újszövetség és az Ószövetség könyvei jelentik, erre kívánok utalni ezzel a megjegyzésemmel.

Update2:
Ungváry Krisztián visszakozott, szerinte is vérciki volt Orbán kijelentése

Abból tudott főzni, ami a neten megjelent – ezzel magyarázta facebookos bejegyzésében Ungváry Krisztián, miért kelt eleinte Orbán Viktor védelmére a miniszterelnök nagy botrányt kavart beszéde ügyében, és miért látja most ő is azt vállalhatatlannak.

erre mondom azt, hogy ez egy bohóckodás folyik. felveszem a "náci" mezt, aztán leveszem. ezt játssza szinte mindenki. én is. próbálom megérteni. ez a korszellem.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 09:18:24

@unionista᠋:

"hány cigány egyén tiltakozott?"

Miért tiltakozott volna egyetlen cigány egyén is? Hiszen ők tagjai a magyar nemzetnek, etnikailag nem heterogének.

2017.03.05. 09:23:03

@neoteny:
és miért tiltakozott az ortodox liberális zsidóság? ha ők mind hazafias magyarok.

abdul hackeem 2017.03.05. 09:26:08

@nevetőharmadik: Tökéletes amit írsz, egyetértünk ismét. Ez az elméleti megközelítés. Elmondanék néhány személyes példát, ha megengeded.
A 90-es években egy nagy multinál úgy kaptál állást, ha volt ismerősöd, "protekciód".
2000-ben egy nagy multi projektjén dolgoztam. Az egyik alvállakozó Borsod-megyei kkv volt. A kkv-nál dolgozó Józsival összehaverkodtam, aki elmesélte, hogy 60e fizetéséből (amit csak a projekt alatt kapott) 6e a főnöké, azért hogy alkalmazza őt.
2012-ben egy nagyvállalat bontási projektjén az alvállakozó kkv-nál dolgozóknak a kibontott egység volt a fizukiegészítés az éhbérért dolgozó munkásoknak.
Tavaly az egyik beszállítónk azt mondta, 30%! árengedményt tud adni, ha kizárólagosan az ő termékét építjük be a végtermékünkbe.
Mindez Magyarországon.
Hogyan fogjuk így jobbá, élhető hellyé tenni ezt a helyet? Hogyan, mivel győzöd meg ezeket (és a többi 5millió) embereket, hogy ez lehetséges?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 09:35:42

@unionista᠋:

Talán épp' azért, mert Orbán Viktor dumája azt implikálta, hogy Mo-n nincs etnikai homogenitás?

2017.03.05. 09:42:30

@neoteny:
és kik lógnak ki a sorból?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 09:56:18

@abdul hackeem:

"A 90-es években egy nagy multinál úgy kaptál állást, ha volt ismerősöd, "protekciód"."

Ma ezt úgy hívják, hogy "networking". Sőt olyan vállalatoknál, amelyek munkaerőhiányban szenvednek bizonyos pozíciókban, a vállalat fizet "nyomravezetési díjat" (finder's fee) ha egy alkalmazottjuk beajánlja valamilyen ismerősét/ex-kollégáját és az felvételre is kerül és sikeresen ki is tölti a (szokásosan 3 hónapos) próbaidőt.

"Józsival összehaverkodtam, aki elmesélte, hogy 60e fizetéséből (amit csak a projekt alatt kapott) 6e a főnöké, azért hogy alkalmazza őt."

Ugye ez csak akkor érdekes, ha a főnök nem a tulajdonos: a tulaj csak egyszerűen 6 rugóval kevesebbet fizetett volna. Józsinak fel kellett volna nyomnia a főnökét a tulajdonosnál: akár névtelenül, akár a projekt kifutása után, amikor már nem volt alkalmazva. Ugyanis a főnök csalást követett el a tulajdonossal szemben.

"Tavaly az egyik beszállítónk azt mondta, 30%! árengedményt tud adni, ha kizárólagosan az ő termékét építjük be a végtermékünkbe."

Ami egy sima üzleti ajánlat: elfogadható vagy visszautasítható. De a vállalatotok nem követelheti azt, hogy a beszállító adjon 30% árengedményt csak azokra a termékeire, amit a vállalatotok választ ki tőle.

Az ilyen ajánlat hasonló a volume discount ajánlathoz: csipgyártók gyakran adnak olyan árajánlatokat, hogy egy adott csipből

1-99 darabos rendelés esetén az ár X fabatka/darab
100-999 darabos rendelés esetén az ár 0.9X fabatka/darab
1000+ darabos rendelés esetén az ár 0.8X fabatka/darab

A megrendelő nem mondhatja azt, hogy ha a csipgyártó számára megéri (hasznot hozó) a 0.8X fabatka/darab ár, akkor a csipgyártónak bármiféle kötelezettsége lenne 1 db csipet is eladni 0.8X fabatkáért. Ugyanis a csipgyártó számára nagyon nem mindegy, hogy hány darab csipre oszlik el a csip előállításába befektetett tőke (tervezési és gyártási költségek).

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 09:57:19

@unionista᠋:

Ki dönti azt el, hogy milyen szempontok szerint lóg ki bárki is a sorból?

abdul hackeem 2017.03.05. 10:45:43

@neoteny: Elméletben ez is mind igaz.
Utolsó két kérdét kellett volna megválaszolni. Azok az emberek, akik ezeket a dolgokat megtapasztalták, hogyan fognak nacionalista modernizálódni, versenyképessé válni.
Mondjuk a gyakorlatban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 11:09:37

@unionista᠋:

Amit te itt folytatsz, az a Harmadik Birodalom nemzetiszocialista ideológiája és gyakorlata melletti érvelés. Ugye a nemzetiszocialista ideológia alapvetése az árja _Volksgemeinschaft_ léte volt; hogy aki nem része a _Volksgemeinschaft_-nak ("a nemzettesttől idegen", "kilóg a[z etnikai] sorból"), az(ok) megfosztható(ak) a _Volksgemeinschaft_ tagjait megillető jogoktól: célszerűen a (német) állampolgárságtól, ami a polgári jogok forrása.

Korábban azt írtad, hogy Hitler "túltolta a biciklit". Szerinted mikor/mivel tette azt? Ugyanis a Birodalmi Állampolgársági Törvény (amelyik megfosztotta az állampolgárságuktól a nem-árja német polgárokat) 1935 november 14-én ill. november 26-án lépett életbe. Ez már "a bicikli túltolása", vagy még csak a népakarat jogos kifejeződése volt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 11:47:12

@abdul hackeem:

"Hogyan fogjuk így jobbá, élhető hellyé tenni ezt a helyet? Hogyan, mivel győzöd meg ezeket (és a többi 5millió) embereket, hogy ez lehetséges?"

Nem tudom; sőt a társadalmi-politikai folyamatokat figyelve olyan országokban, ahol az etatizmus-kollektivizmus jóval kisebb mértékről indult, nem is vagyok optimista. Persze lehet, hogy jön majd egy Khonsu-féle szingularitás, ami alapvetően átrendezi a viszonyokat (például a gazdaság olyan méretű átrendeződése az automatizálás által, hogy gyakorlatilag megszűnik a szűkösség mindenből), de én már azt nem fogom megérni.

Ami a magyar "néplelket" illeti: szerintem túlságosan nagy hatást tett arra a másfél évszázados török uralom. Én úgy gondolom, hogy akkor ivódott bele abba a politikai hatalomhoz való olyan viszony, hogy "basák mindig lesznek, baksist mindig fizetni kell, az okos ember nem hőzöng, hanem megoldja okosba'. Ha még okosabb, akkor meg basává válik". Valamint az, hogy az ipari forradalom csak igen korlátozott mértékben zajlott le Mo-n: a népesség túlnyomó részben megmaradt a politikai osztályoktól történő függés állapotában. Nem volt olyan élménye, hogy ha melózik mint állat, akkor évtizedeken keresztül rohamos anyagi gyarapodáson megy keresztül.

Lehet, hogy nincs olyan megoldás a problémára ami belátható időn belül működne. Lehet, hogy a Sorsnak (a véletlennek) jóval nagyobb a szerepe, mint amennyit hajlandóak vagyunk bevallani magunknak.

"... but the critical question seems to be
do I run the world or does it run me"

www.youtube.com/watch?v=fCsmIHLjM_o

2017.03.05. 12:35:28

@neoteny:
felőlem ki lehet lógni a sorból. a "libsik" is azt mondják, hogy mindenkinek hozzájuk kellene igazodni. és a "nácik" ugyanezt mondják. mindkét tábor fasisztoid. most úgy tűnik, hogy a "jobboldal" került tartósan fölénybe. és a "baloldal" játékszabályai szerint szerzett alkotmányos többséget. ha reális alternatívát senki nem tud mutatni, akkor ezt a rendszert kell konszolidálni.

2017.03.05. 12:47:39

@neoteny:
a szingularitás folyamatosan jön. és ha bekövetkezik, akkor totális háború lesz. az emberek viselkedése nem racionális. ki harcol a kis thálesz tétel igazságáért. senki. és ki harcol allah igazságáért. egy bizonyos közegben mindenki.

a piacon a legrégibb és az egyik legdrágább vadászfegyver.
www.youtube.com/watch?v=Lfo1QUGfWZE
több technológiai szinten fejlesztenek. ha nincs kézimunka, akkor a fegyver nem válik egyedivé. és egyes szegény országokban elég erős a hadsereg. észak korea katonailag erősebb, mint dél. oroszország katonailag erősebb, mint németország.

szóval amire szingularitás lesz addigra itt mindenki alulról szagolja az ibolyát. és az totális háborút jelent. mert ugyanúgy lesznek gép-emberek, akik a fizikai erőfölényükkel, kémiai tudásukkal visszaélnek. abc fegyverekkel az emberiség létszámát egy év alatt le lehetne csökkenteni a tizedére. már most. innentől kezdve az értelem mellett szükség lesz hitre, érzelmekre, képzeletre.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 12:49:03

@unionista᠋:

"felőlem ki lehet lógni a sorból."

De azt állítod, hogy "a népnek" jogában áll eldöntenie, hogy "ki lóg ki a sorból", és jogában áll "a sorból kilógókat" politikai úton kivetnie magából. Vagyis a többségi demokrácia mellett foglalsz állást, nem találsz semmi kifogásolhatót "a többség diktatúrájában", sőt azt találod "a demokráciaminimum érvényesülésének". Ez nem egy semleges álláspont: ez annak az explicit támogatása, hogy a többség megfoszthassa (polgári) jogaitól a (valamilyen módon "a sorból kilógó") kisebbséget.

Amit te itt folytatsz, az a Harmadik Birodalom nemzetiszocialista ideológiája és gyakorlata melletti érvelés. Ugye a nemzetiszocialista ideológia alapvetése az árja _Volksgemeinschaft_ léte volt; hogy aki nem része a _Volksgemeinschaft_-nak ("a nemzettesttől idegen", "kilóg a[z etnikai] sorból"), az(ok) megfosztható(ak) a _Volksgemeinschaft_ tagjait megillető jogoktól: célszerűen a (német) állampolgárságtól, ami a polgári jogok forrása.

Korábban azt írtad, hogy Hitler "túltolta a biciklit". Szerinted mikor/mivel tette azt? Ugyanis a Birodalmi Állampolgársági Törvény (amelyik megfosztotta az állampolgárságuktól a nem-árja német polgárokat) 1935 november 14-én ill. november 26-án lépett életbe. Ez már "a bicikli túltolása", vagy még csak a népakarat jogos kifejeződése volt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 13:18:22

@unionista᠋:

"ha nincs kézimunka, akkor a fegyver nem válik egyedivé."

A Beretta hány ilyen egyedivé tett vadászfegyvert ad el -- és hányat a termékpalettája ( en.wikipedia.org/wiki/Beretta#Product_lines ) egyéb gyártmányaiból, amiket emberi kéz nem érint?

"észak korea katonailag erősebb, mint dél."

Valószínűtlen: en.wikipedia.org/wiki/South_Korean_nuclear_research_programs

"oroszország katonailag erősebb, mint németország."

Valószínűtlen: en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_sharing

A nukleáris fegyverekben az a nagyszerű, hogy aki először használja őket nem tudja mentesíteni magát a válaszcsapás hatásától ( en.wikipedia.org/wiki/Mutual_assured_destruction ).

Pl. a koreai háború idején már Sztálinnak is volt atombombája; nem is vetett be egyik fél sem nukleáris fegyvert még akkor sem, amikor nagyon rosszul állt a szénájuk (ami ugye mindkét félre igaz volt a háború bizonyos fázisában).

"innentől kezdve az értelem mellett szükség lesz hitre, érzelmekre, képzeletre."

Ezek mindig is szerepet játszottak az értelem mellett -- a $64,000-os kérdés épp' az, hogy milyen szerepet játszottak ill. játszanak. en.wikipedia.org/wiki/Cuban_Missile_Crisis

2017.03.05. 14:01:35

@neoteny:
a tgm féle anarcho kommunizmus, vagy a soros féle anarcho kapitalizmus mindenkit megfosztana az állampolgárságától. zsidókat, nem zsidókat egyaránt. mondván, hogy a világ nem lehet másként civilizált. de ez az államalkotó népesség jogait sérti. a föld lakosságainak döntő többségét. a liberális zsidók ebből merítik azt, hogy ők valamilyen különleges kiválasztott népcsoport. a francokat. ott megy a balhé a valláson ahol a népességen belül a J1 (~őszsidó)/J2 (~őskeresztény) arányszám magas. tehát nem kiválasztottságról van szó, hanem egy elemi biológiai arányszámról. lengyelországban a zsidókat megölték. és a lakosság döntő többsége nemzeti kereszténységet akar. ez a lengyel egység alapja. romániában a lakosság elég nagy számban sémita (egyes becslések szerint a lakosságnak csaknem az ötöde). de a románok többsége ortodox kereszténységet akar. a zsidó eredettel rendelkezők is. hozzájuk az ortodox nacionalizmus áll közel. a pesti zsidók balhéznak a térségben a körúton belül. és a libsik verik a seggüket, hogy mindenki hozzájuk igazodjon. de nincs politikai támogatottságuk. szinte csak akiket soros direktben lefizet.

soros jelöli államfőnek majtényit. ad neki 145 milliót. gyurcsány azt mondja, hogy hónapokig egyeztették, hogy támogatják. eljátsszák, hogy a "civilek" jelölik. majd kende péter (aki vallását tekintve zsidó, de eredetét tekintve láthatóan cigány) bele "fúj" a nulláslisztbe és élvezi, hogy megosztja ezt a társaságot.
www.youtube.com/watch?v=Ie_0DqSdVE4
györgy péter fúj rá (aki láthatóan zsidó). a műsorvezető is zsidó. a televízió is. beszélnek egy ötödik zsidó emberről, akit egy hatodik jelölt államfőnek. és ezt az egészet a pénz tartja össze. és az, hogy harcolnak a fasiszta diktatúra ellen. de lényegében arról van szó, hogy ők akarják adni a köztársasági elnököt.

felőlem lehetne akár majtényi is a köztársasági elnök. esetleg mondja el, hogy ő miért az alkalmas jelölt. ne azt mondja el, hogy mi ellen fog fellépni. hanem azt, hogy mi az a közjogi konstrukció, amiben ő az egyik közjogi méltóság. ő azt mondja, hogy ez a 89-es államrend. az túl sok mindenben nem változott. legfeljebb a kétfordulósból lett egyfordulós választás. egy fordulót finanszíroz az állam. nincs megtiltva a pártoknak, hogy tartsanak egy nulladikat. szervezzenek előválasztásokat. és a szimpatizánsaik akár nyílt ajánlásokra, akár zártabb körben kiválasszák a megfelelő jelöltet. csak erre ez a társaság képtelen. ezek az emberek 1 km sugarú környezetben élnek, nagyrészt közpénzből vagy soros alapítványból. a legtöbb soha életében nem dolgozott a szabad piacon. azt hívják fasizmusnak, hogy most saját magukat és a gyerekeiket nem tudják beültetni valamelyik főhivatalba. kapjanak arányos képviseletet. oszt jó napot.

2017.03.05. 14:03:50

@neoteny:
és ez a jelenlegi helyzetben méltányos. de ha ezt nem fogadják (mert ez olyan, mintha numerus clausus lenne), akkor harcoljanak. ezek az emberek elvesztik a választásokat és verik a seggüket, hogy ez a fasizmus. mutass már a világban még egy ilyen csürhét.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 14:09:48

@unionista᠋:

"anarcho kapitalizmus mindenkit megfosztana az állampolgárságától. [...] de ez az államalkotó népesség jogait sérti."

Az államalkotó népesség milyen jogait sérti? Hogy megfoszthassák az államhatalnak által uralt területeken a "sorból kilógó" kisebbségeket az elidegeníthetetlen jogaiktól?

Amit te itt folytatsz, az a Harmadik Birodalom nemzetiszocialista ideológiája és gyakorlata melletti érvelés. Ugye a nemzetiszocialista ideológia alapvetése az árja _Volksgemeinschaft_ léte volt; hogy aki nem része a _Volksgemeinschaft_-nak ("a nemzettesttől idegen", "kilóg a[z etnikai] sorból"), az(ok) megfosztható(ak) a _Volksgemeinschaft_ tagjait megillető jogoktól: célszerűen a (német) állampolgárságtól, ami a polgári jogok forrása.

Korábban azt írtad, hogy Hitler "túltolta a biciklit". Szerinted mikor/mivel tette azt? Ugyanis a Birodalmi Állampolgársági Törvény (amelyik megfosztotta az állampolgárságuktól a nem-árja német polgárokat) 1935 november 14-én ill. november 26-án lépett életbe. Ez már "a bicikli túltolása", vagy még csak a népakarat jogos kifejeződése volt?

2017.03.05. 14:12:26

@neoteny:
kölnben a német rendőrség elég jól fel volt fegyverezve. néhány petárdázó muszlim fiatal mégis elég nagy balhét csapott. és tömegével nőket erőszakolt. egy német rendőr sem mert a levegőbe lőni. nehogy rájuk süssék, hogy fasiszták. ha moszkvában lett volna hasonló incidens, akkor valószínűleg nem ez lett volna a helyzet. abc fegyverekkel egy hét alatt el lehet pusztítani az emberiség döntő többségét.

a nyilvánossá vált hidegháborús tervek szerint az usának 1100 kelet-európai célpontja volt.
futureoflife.org/background/us-nuclear-targets/#nukemap
ebből kettőt kapott volna budapest környéke. egyet ferihegy. és egyet tököl. és nem sokat tökölnek volna ha olyan a helyzet. de ugye akkor mindenki lövöldöz. nagyjából akkor lenne az általad olyannyira vágyott anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 14:13:09

@unionista᠋:

"és ez a jelenlegi helyzetben méltányos."

Akkor az az állításod, hogy "felőlem ki lehet lógni a sorból" csak kamu szöveg volt: azt állítod, hogy "a népnek" jogában áll eldöntenie, hogy "ki lóg ki a sorból", és jogában áll "a sorból kilógókat" politikai úton kivetnie magából. Vagyis a többségi demokrácia mellett foglalsz állást, nem találsz semmi kifogásolhatót "a többség diktatúrájában", sőt azt találod "a demokráciaminimum érvényesülésének". Ez nem egy semleges álláspont: ez annak az explicit támogatása, hogy a többség megfoszthassa (polgári) jogaitól a (valamilyen módon "a sorból kilógó") kisebbséget.

Amit te itt folytatsz, az a Harmadik Birodalom nemzetiszocialista ideológiája és gyakorlata melletti érvelés. Ugye a nemzetiszocialista ideológia alapvetése az árja _Volksgemeinschaft_ léte volt; hogy aki nem része a _Volksgemeinschaft_-nak ("a nemzettesttől idegen", "kilóg a[z etnikai] sorból"), az(ok) megfosztható(ak) a _Volksgemeinschaft_ tagjait megillető jogoktól: célszerűen a (német) állampolgárságtól, ami a polgári jogok forrása.

Korábban azt írtad, hogy Hitler "túltolta a biciklit". Szerinted mikor/mivel tette azt? Ugyanis a Birodalmi Állampolgársági Törvény (amelyik megfosztotta az állampolgárságuktól a nem-árja német polgárokat) 1935 november 14-én ill. november 26-án lépett életbe. Ez már "a bicikli túltolása", vagy még csak a népakarat jogos kifejeződése volt?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 14:24:14

@unionista᠋:

"kölnben a német rendőrség elég jól fel volt fegyverezve. néhány petárdázó muszlim fiatal mégis elég nagy balhét csapott. és tömegével nőket erőszakolt. egy német rendőr sem mert a levegőbe lőni."

Vagyis nem végezték a munkájukat, amiért a fizetésüket kapják a "közpénzből". És "a közösség" ezért nem képes őket felelősségre vonni. Nem sokkal jobb lett volna, ha magánkézben van a kérdéses kölni tér, ahol a magántulajdonos fizeti a biztonsági őröket, akiket kirúghat, ha nem tartják fent a rendet?

"ha moszkvában lett volna hasonló incidens, akkor valószínűleg nem ez lett volna a helyzet."

Moszkvában panelházakat robbantottak fel amikor Putyin (először) miniszterelnök volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 14:37:18

@unionista᠋:

"ugye akkor mindenki lövöldöz. nagyjából akkor lenne az általad olyannyira vágyott anarchia."

Ha Kölnben nem csak a munkájukat nem végző rendőröknél lett volna fegyver, hanem a polgároknál is (már amelyik akar hordani), akkor a muszlim fiatalok sem tudtak volna tömegével nőket erőszakolni.

Az államhatalom lefegyverzi a polgárokat -- ezzel megakadályozva azt, hogy hatékony önvédelmet tudjanak kifejteni --, aztán nem védi meg őket, miközben beszedi a védelmi pénzt: a lehető legrosszabb helyzetbe hozza őket.

2017.03.05. 14:47:52

@neoteny:
valószínűleg be se tudtak volna települni kölnbe a szegény kis muszlimok. a waffen ss szabad csapatai kipenderítették volna őket.

2017.03.05. 14:57:12

@neoteny:
ha nem akarnak arányos képviselet, akkor nyilván kockáztatnak. innentől kezdve ez egy hatalmi játszma. amiben egy bizonyos csoportosulás lényegesen többet akar a hatalomból, mint amennyi számaránya szerint úgymond járna. kockáztat. szabad választásokon megkaphat majdnem mindent. de ebből akár a semmi is kijöhet. és ha teljhatalmat követelnek, akkor az ellenérdekeltek is megteszik. ha kényszerbetelepítést követelnek, akkor abból kényszerkitelepítés is következhet. nem azt állítom, hogy a liberális zsidóságot telepítsék ki. semmi ilyesmit nem képzelek. ez a szekta esetleg vonuljon vissza a hitközségeikbe. ha ez nem tetszik, akkor harcoljanak. de ez innentől egy vallásháború, amiben a "liberálisok" szinte mindent elveszthetnek. magyarországon élnek például neohindik. és érdekes módon őket nem támadja senki. mert ők nem verik a seggüket, hogy kevesebb államtitkári széket kaptak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 14:58:29

@unionista᠋:

Vagyis az anarchia hatékonyabb, mint az állami erőszakmonopólium.

2017.03.05. 15:06:34

@neoteny:
ha a ceu azt mondja, hogy ők nem ismerik a magyar államiságot. a hatalmi játszmák logikájából az következik, hogy a magyar állam nem ismeri el a ceu-t. és ezek után ha egyik fél sem ajánl kiegyezést és a hatalmi harc megindul, akkor legfeljebb az egyik maradhat.

ennek következménye, hogy vagy a ceu vagy a fidesz megszívja. mert igyekeznek egymást kiszorítani a hatalomból. a ceu az állampárti logikát próbálja az egész világra kényszeríteni. azt mondják, hogy ők egy élcsapat. nem kell megválasztani, mert ők a kiválasztottak. ők a mesterrassz. a libsik ugyanazt mondják, mint a nácik. jó reggelt kívánok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 15:07:53

@unionista᠋:

"nem azt állítom, hogy a liberális zsidóságot telepítsék ki. semmi ilyesmit nem képzelek."

Akkor milyen módon lehet megteremteni az Orbán Viktor által kívánatosként megjelölt etnikai homogenitást Mo-n?

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 15:13:13

@unionista᠋:

"ha a ceu azt mondja, hogy ők nem ismerik a magyar államiságot. [...] mert igyekeznek egymást kiszorítani a hatalomból."

Ez nem világos: a CEU nem ismeri el a magyar államiságot, de megpróbálja megragadni a magyar államhatalmat?

2017.03.05. 15:58:33

@neoteny:
azt nem tudom, hogy orbán milyen módon kívánja megteremteni. ők a hajdúhadházi iskola tanulói:
i.ytimg.com/vi/lqpCldfZRRk/maxresdefault.jpg
ha ők felnőtt korba lépve szaporodási közösséget alkotnak, akkor abból hajdúsági magyar-cigány közösség adódik. és nem vagyok benne, hogy béndek péter által hirdetett nyugatos modernizációt akarják. nekem van egy tippem, hogy sokkal inkább irányított, tervezett gazdaságra szavaznak. orbán kijelentése ellen nem tiltakoznak sem ők, sem a szüleik. ez az önkormányzati ülés.
static.regon.hu/ci/2016/12/hadhaz8.jpg
értem, hogy árpád sávos zászló tgm-et a vészkorszakra emlékeztetni. de a cigány képviselőket nem érdekli. szervezik a "káposztás napokat".
www.gyogyvizek.hu/gallery/program/769/769_programkep.jpg
az idén csonka andrás is fellépett. sanyi egy hadházi haverja ki volt akadva: idehívják azt a "buzit" a "retekklubból" (ez az rtl klub ugyebár). aztán utána ódákat zengett, hogy a pici megkóstolta azt a pogácsát, amit valamelyik családtagja sütött. együtt énekelték a ding-dongot. ez azt mutatja, hogy személyes mennyire kapcsolatok fontosak. azt mondta, hogy jaj, de fincsi ez a pogi. én is vehetek belőle? vegyél, de énekeljed a ding dongot köcsög. és a végén együtt ugráltak. összekovácsolódtak. ez a falunapos világ teremti meg az integrációt. a vidékies cigány kultúra kerül előtérbe, a városias filoszemiták háttérbe. észak és kelet-magyarországon és dél-dunántúlon. csak azt nem értem, hogy a kisalföldön, balaton környékén hogyan győzhet orbán. de ott a helyi gazdasági érdekekből az idegenek részleges kiszorítása következik. nagyobb városokban is. a körúton belülre korlátozódik ez a fasizmus balhé. ez a momentum mozgalom arra jó, hogy ennek a sikerén vagy bukásán nagyjából le lehet majd mérni, hogy "nyugatos" polgárosodásnak mekkora a vidéki tartaléka.

2017.03.05. 16:42:19

@neoteny:
a ceu lényegében világállamiságot akar. azt mondják, hogy ők rendelkeznek az ehhez szükséges pénzzel, tudással, szervezeti és anyagi háttérrel. ez nem tetszik a kremlben uralkodóknak. se a szejm, szábor, a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén parlament, de a budestag se örül. a szerbek, románok, bolgárok se. leszámítva a sorosék által támogatott pártokat. őket szorítják ki. sorosék lényegében azt hirdetik, hogy vannak ezek a populista fasiszta kormányok, amelyek szörnyű elnyomatás alatt tartják a népeket. de ha ezeket a keresztény államnemzeteket a muszlim menekültekkel, akkor abból egy szép új világ következik. csak ilyet soroson kívül túl sokan nem akarnak. de ők filozofikusan megfejtik, hogy mindenki fasiszta. leszámítva azt néhány istentelen vénembert és öregasszonyt. és azokat a fiatalokat, akiket direktben megfizetnek.

debrecenben volt soros szervezte tüntetés a menekültekért. három dagi csaj tüntetett, akiket lefizettek. ennek az ellenkezője amikor a jobbik tüntet a szegény kis palesztinokért.
mork.vagy.hu/Scopes/vagy/var//improxy/Vagy2WXGAPicture/43/63/43633_tuntetes_a_palesztinok_mellett_2014._augusztus_7..jpg
kapnak egy kis pénzt. és valami ajándékot, ami a szatyorban van. de nyilván annak a három palesztin fiatalembernek is van valami igazsága. itt maguk a menekültek tüntetnek a menekültügyi őrizet ellen.
d2gvief1bcth7.cloudfront.net/wp-content/uploads/sites/4/2014/05/migszoldebrecen-20140517.jpg
ők azt mondják, hogy ha iratok nélkül belépnek egy országba, akkor őket nem vehetik őrizetbe. erre lépett a jobbik.
mork.vagy.hu/Scopes/vagy/var//improxy/Vagy2WXGAPicture/50/13/50132_menekultellenes_tuntetes_jobbik.jpg
a bácsi fél lábbal magyar zászlóval tüntet. lehet mondani, hogy ezek hülyék. csakhogy ezek után a fidesz bezárta a tábort. mert látták, hogy a többség így a jobbikot támogatja. ulics erikát (a képen látható) szétveti az ideg, hogy vona visszakozott. mert látja, hogy elég sok embert maguk mellé állíthattak volna ha nem cukiskodnak. miközben a debreceni egyetemen egyre több a muszlim. csak ugye ők fizetnek a tanulmányokért, az albérletért, az élelmiszerért, a ruháért, a nőkért, pasikért, stb.
cdn1.haon.hu/2016/04/e333.jpg
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2032257
sorosék ezt a kettőt összemossák. helsinki bizottság és a többiek. tasz, amnesty és társaik. a magyar narancs, hvg, 444.
ha véletlen hatásként jelennek meg előzetesen válogatott idegenek (felvételiznek és fizetnek), akkor abból előnyök származnak (egyébként akkor is lehetne mondani, hogy kevesebben, vagy egyáltalán jöjjenek. egyszerűen úgy, hogy fizessenek többet.) de nem ellenük tiltakoznak. hanem az illegális horda ellen. de ez megint a nyilvánvaló kategóriája. persze, hogy ezt a fidesz kihasználja.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 18:36:51

@unionista᠋:

"azt nem tudom, hogy orbán milyen módon kívánja megteremteni."

"totális munkaverseny egy faszság. ázsiai társadalmakat őrült droidokká nevelik. ami neked is tetszik. az a cél, hogy takarodjál magyarországról. ezért választják orbánt."

"ha eddig esetleg nem vetted volna észre a cél éppen az, hogy te és a hozzátok hasonlóak elhúzzanak a kárpát-medencéből. "

"és "a" civilek azt mondják: no-olimpia. és most az a trend, hogy minden ilyen anarchista kezdeményezés elbukik. egy közösségi cél van. az anarchistákat megölni."

"az origó hetenként ír egy cikket a preziről. ennek eredménye az, hogy a bivalybasznádi paraszt azt mondja, hogy ezek a buzeráns zsidók takarodjanak az országból. szabad választások lesznek. és a bivalybasznádi parasztok lesznek többségben. a zsidókeresztény köztársaság megbukott. a balkáni cigány kultúra hirdetett elsőbbséget. délszláv nemzetieskedés, őseurázsiai férfiaskodás uralkodik a közéletben. ehhez kellene alkalmazkodni. és ha a zsidókeresztények fel akarják számolni ezt a többségi jelleget, akkor kiűzetnek magyar-országból."

2017.03.05. 19:02:33

@neoteny:
arról még nem esett szó, hogy hogyan lesz helyreállítva az 1000 éves birodalom, pedig szvsz kardinális kérdés.
ha őseurázsiai dominancia(harc), akkor mindenképpen :D
márpedig egy ilyen világban a legfontosabb azt eldönteni, hogy ki az erősebb kutya, ki az úr a szemétdombon
(mondjuk ehhez valóban semmi szükség zsidókra :D)

2017.03.05. 19:14:56

@neoteny:
a "megölni". nyilván politikai értelemben. ezt gondolom azért hozzátettem. igyekszem ezeket tompítani. de ezt tapasztalom a kocsmában. amikor kérdezgetek embereket. mérhetetlenül elegük van abból, hogy idegen kultúrát akarnak rájuk erőltetni. mondván, hogy ők az alávalók.

és persze. ez egy kisebbség hegemónia kísérlete, amivel szemben a többség a nemzet, a nemzetségek, nemzetiségek szupremáciát hirdetnek. és a cigányok a nagy nyertesek. és a világi zsidó kultúra a nagy vesztes. nálam sokkal okosabb 90-ben látta. talán nem véletlenül lett akadémikus. nálam sokkal ügyesebb 93-ban. talán nem véletlenül lett politikus.

2017.03.05. 19:29:22

@Bánegressy:
nem feltétlen kell egymásnak menni. pl. a kárpát-medence népei (beleértve a betelepülő németeket, a szlovákiában megjelenő cseh ipar és érintőlegesen a kis-lengyelek és kárpátaljára belépő új-oroszok) mini kgst jelleggel leosztják a piacot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 19:37:44

@unionista᠋:

"a "megölni". nyilván politikai értelemben."

De ha úgy nem megy, akkor lehet Nyemcov-kezelésben is részesíteni azokat, akik nem hajlandóak bepofozódni a rendbe.

"igyekszem ezeket tompítani."

Miért? Nem az a cél, hogy a zsidók-zsidókeresztények-kapitalisták-anarchisták-judaisták számára egyértelművé váljon, hogy mi vár rájuk ha sem kiegyezni nem hajlandóak a magyar nemzettel, sem eltakarodni Magyar-országból?

2017.03.05. 19:41:21

@Bánegressy:
szóval ehhez csak alkalmazni kellene az ezer év legjobb gyakorlatát.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 20:11:33

@unionista᠋:

"alkalmazni kellene az ezer év legjobb gyakorlatát"

Az lehet, hogy Endre bátyád számára az volt az ezer év legjobb gyakorlata, de a bivalybasznádi paraszt az első adandó alkalommal Zsiguliba pattant és elrohant Bécsbe a Mariahilfer Strasse-ra Gorenje hűtőt venni -- mert azt jobbnak találta, mint a "legjobb gyakorlatban" előállított Hajdu terméket. És a fia is németbe jár ki használtautókat behozni, nem pedig Ukrajnába. Ukrajnából cigarettát csempész, amivel szétveri a Nemzeti Dohányboltok tulajdonosainak a közakarat által adott profitját.

2017.03.05. 21:00:49

@neoteny:
ez a világon szinte mindenhol így van. képzeld el, hogy a vatikánban a klérus azt mondaná, hogy nem kell többé itália. az olasz nemzeti kereszténység a fasizmus maga. a pápát is kiűznék rómából. ahogyan soros papát és liblingjeiket pestről.

2017.03.05. 21:13:12

@neoteny:
mindenben a szart keresed. szarkeverő vagy. jelenleg az a cél, hogy ezt felszámolják orbánnal. aki még nagyobb szarkeverő. de őt közvetlen le lehet váltani. sorost nem lehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.05. 22:53:40

@unionista᠋:

"mindenben a szart keresed. szarkeverő vagy."

Ez csak egy forró szarkupac kigőzölgése -- mint ahogy ezek is: @neoteny:

2017.03.06. 10:35:11

@neoteny:
a rendszerváltás idején az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy nem egyezkedni kellene, hanem a magyarelleneseket az országból kibaszni. kezdve a műegyetemmel. igaz, hogy az legnagyobb gazdasági veszteség, de csak így tud az ország talpra állni. a bölcsészekkel nem kell túl sokat törődni. ha magyarellenes, akkor kirakni, mint macskát szarni.

erre azt mondtam, hogy na jó, de hogy döntjük el, hogy ki a magyarellenes. és erre azt mondta, hogy ha ez neked nem egyértelmű, akkor te is az vagy. gondoltam, hogy ez szép. egy generációnyi időt kellene hagyni arra, hogy ez a társadalom kiegyezzen zsidó-keresztény világnézeti alapokon. és az ismerősöm azt mondta, hogy az próbáld már megérteni, hogy ez nem működik. hjó, de egy generációnyi időt hagyjunk erre. mondtam.

az akadémikus ismerősömnek lett igaza. aki azt mondta, hogy magyarországon van két csoportosulás, amelyik fúj egymásra. az egyik tradicionális nemzeti keresztény államiságot akar. ami nincs ellentétben a nemzeti liberalizmussal és a keresztényszocializmussal (a keresztények és a szociáldemokraták ugyanazt hirdetik. az egyik jár templomba, a másik nem). és van egy másik társaság, amelyik semmi ilyesmit nem akar. államellenes, nemzetellenes, keresztényellenes. nem az összes zsidó, de egy részük. azok a zsidók, akik azt hirdetik, hogy ők még a zsidó kultúrát is meghaladták. minden létező evilági felett állnak. és őket sajnálatos módon csak a csőcselék zavarhatja el. a népnek a legalja. olyan alávaló kormányt kell választani, akivel még éppen nem omlik össze az ország. (az is lehet, hogy összeomlik.) azért, hogy ezek lássák, hogy a többség még őket is inkább elfogadja. a köznép még őket is többre becsüli. ez következett be.

a migráns válságig láttam esélyt a kiegyezésre. illetve még utána is. olimpiai mozgalommal. mivel a nob engedi, hogy egy városhálózatba szétszedjék az olimpiai helyszíneket. száz éve budapestnek ítélték. de magyarország trianont kapta cserébe. a nyugat azt mondja, hogy ó ezt mi pont leszarjuk. ami rendben van. de a magyarok egy része is tapsol, hogy ez milyen jó. nekem a székelyek nem a legnagyobb kedvenceim. de aki trianon ügyében a románok oldalán áll az költözzön bukarestbe.

2017.03.06. 11:10:53

"olyan alávaló kormányt kell választani, akivel még éppen nem omlik össze az ország. (az is lehet, hogy összeomlik"

igen!
asszem ez az eddigi sikertörténet lényege.
nem szabad a szart kavarni
jobb, ha szépen leülepszik
abból lesz a jó televény
sok jó okos gomba terem rajta
erőforrás hiányos térségben mindent figyelembe kell venni, ami érték

2017.03.06. 12:04:11

@Bánegressy:
én kossuthista vagyok. azt gondoltam, hogy a rendszerváltással ott kell folytatni ahol kossuth abbahagyta. tehát a dunai konföderációt kell létrehozni. mivel ezt nagyjából senki se akarta (ausztria és a magyarországi németek se) ezért azt mondtam, hogy az országos problémákra a válasz az, amit deákék mondtak. ott kell folytatni, ahol ők abbahagyták. tehát a ki kell egyezni a pesti zsidósággal. debrecenbe behívni svájcot. azért, hogy a közép-európai semleges zóna tolódjon keletre. (de ilyet svájc nem akar). az uniós csatlakozáskor azt mondtam, hogy minden megye (mert van legalább egy főiskola) nézzen ki egy európai uniós országot partnernek. egy európai kulturális mozaik segíti a térséget fejlődni.

az akadémikus ismerősöm azt mondta, hogy ezek mind szép elképzelések. egy probléma van velük: ilyet rajtad kívül nem akar senki. ilyesmit nem akarnak se a nyugat-, se a kelet-európaiak. a rendszerváltás idején azt mondtam, hogy hagyjunk 20-25 évet, hogy ezek hátha kiforrják magukat.

be kell látni, hogy szinte mindenben igaza volt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.06. 12:59:16

@unionista᠋:

"képzeld el, hogy a vatikánban a klérus azt mondaná, hogy nem kell többé itália."

Olaszországban vagy 6 szeparatista mozgalom van: en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_separatist_movements_in_Europe#Italy

2017.03.06. 16:39:52

@neoteny:
ezek mind a (zsidókeresztény) rómától akarnak függetlenedni. azt akarják a szárd, szicíliai régió (ez ugye két sziget), velence és trieszt városa (ez két szabadkikötő) nagyobb önállóságot kapjon. illetve újraegyesítenék tirolt. a déli részen élő németek csatlakoznának ausztriához. milánóiak egy része független lombardiát akar, de a nemzeti keresztény itália részeként. a katalánok madridtól függetlenednének. nem a hispán kultúrát akarják feladni, hanem nagyjából hasonló önállóságot akarnak ibériában, mint mondjuk a luzitánok (portugálok).

ezek a törekvések a fővárosok és multik érdekeivel ellentétesek. mert így hirtelen nagyon sok egymástól független törvényhatósággal kellene számolni. és azon nyilván mind a belső piacaikat védené. kulturálisan pedig felerősödne a tradicionalizmus. és ez korlátozná, vagy majdnem teljesen kiszorítaná a multikat. ezek a mozgalmak majdnem az ellenkezőjét mondják annak, amit a "balliberálisok" képviselnek.

2017.03.06. 18:40:04

@neoteny:
szóval a kérdés az, hogy mekkora üzemméretekben lesznek a térségek önfenntartóak. a populáció akkor is képes a fejlődésre ha esetlegesen elzárják a külvilágtól. ezt a versenyképességi szintet elérve képes a kölcsönös előnyös árucserére.

eddig az volt a cél, hogy gyártsd le a világon a legjobb kipufogódobot. ehhez elég precízen meg kell tudni hajlítani egy lemezt. a kérdés globális méretekben az, hogy ki hajlítja meg a legolcsóbban és a legjobban. a nacionalizmus erősödésével ugyanez a kérdés helyi szinten vetődik fel.

ha lombardia önállóvá válna, akkor az alfa romeo alaphelyzetben gyártson a helyi 10 milliós piacra autókat, alkatrészeket. persze ha ezeket a járgányokat megvennék itáliában, vagy a nagyvilágban, akkor gyárthat többet. és biztos van olyan lombard család, amelyik nem alfa romeo-t akar, hanem fiat-ot. a lombard nacionalisták azt mondják neki, hogy költözzön torinóba. de ezek most a londoni központú fiat chrysler csoport tagjai. az olasz nacionalisták azt mondják, hogy a britek és az amerikaiak menjenek a picsába. olaszok többsége járjon újra olasz autóval. ezek után próbálják meggyőzni a nagyvilágot, hogy azok elég menők. persze ez nem lesz egyszerű. mert a britek többsége azt mondja, hogy take our country back. az amerikaiak azt, hogy amercia first. make our country great again. a németek se akarnak olasz autókkal járni. és vélhetően a franciák se. de hátha a lengyelek licenszelnék újra a fiat-ot. polski fiat 2.0 női, férfi és családi válozatban. vagy a világban elég sokan megvennék a ferrari-t még akkor is ha azért vámot kell fizetni. azért, hogy a szegény szerb autóipar fejlődjön. gyártsanak zastavát. de több üzem versenyezhet.

egy pontig a kereskedelmi tőke térnyerése és globalizáció volt a trend. és most úgy tűnik, hogy ez megfordul. és a piacvédelem erősödik. mert még angliában és amerikában is erre szavaz a vidék.

vegye meg a magyar kormány az esztergomi autógyárat. indulásként a felét. azért, hogy a suzuki forgalma ne zuhanjon meg. átakítják egy japán-magyar vegyesvállalattá. és utána megtervezik a kivonulást. ezek után japán valószínűleg nem fog tovább adósodni. mert el tudják látni magukat áruval. a világversenyt megnyerhetik egy autóversenyeken, vagy nemzetközi autókiállításokon elhozhatják a fődíjat. milyen csodálatos autót tervezett harutó. csak ez nyilván nem túl jó a globális vállalatok igazgatótanácsaiban ülő hatalmasságoknak. ők azt mondják, hogy töröljék el az államokat és a nemzeteket. a világ urai lehessenek. kérdés, hogy ehhez mit szólnak a japánok.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.06. 19:17:52

@unionista᠋:

Magyarázd csak a bizonyítványod, te kis posztmodern lófaszjóska: ezek a mozgalmak mind az olasz államiságból kiválást célozzák.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.06. 19:21:58

@unionista᠋:

"a nyugat azt mondja, hogy ó ezt mi pont leszarjuk. ami rendben van. de a magyarok egy része is tapsol, hogy ez milyen jó."

"felőlem ki lehet lógni a sorból."

Hamis vagy, mint a harmincforintos.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.06. 19:28:18

@unionista᠋:

"a populáció akkor is képes a fejlődésre ha esetlegesen elzárják a külvilágtól."

Neked ez jön ki a "reálértelmiségi" "konkrét számításaidból". Meg az, hogy "van A, aki egy terméket a piacon előállít 8 dollárért. és ezt 10 dollárért kínálja a piacon. és van B, aki egy másik terméket hasonló feltételekkel kínál. ha ezt eladják egymásnak, akkor mindketten 2 dollár nyereséget realizálnak."

2017.03.06. 20:32:31

@neoteny:
ezek függetlenséget és elkülönülést célozzák. nem itália ellenesek. nem azt mondják, hogy romboljuk le az olasz nemzeti kereszténységet. ez a a szicíliai, szárd szélsőjobboldal, a lombard "fasiszták". ezek egytől-egyig szélsőjobboldali pártok. azt mondják, hogy még olasz önállóság is túlméretezett. lombardia gazdasága elég erős ahhoz, hogy szuverén módon működjön. ez nyilván nem túl jó római kormánynak. hagyományosan ez a nagyfokú önkormányzatiság a szabadság záloga. legalábbis a nemzeti keresztény európában. és nem az ortodox liberalizmus. azok lényegében anarchista mozgalmak, amit általában világias zsidók vezetnek anarcho-kommunista vagy anarcho-kapitalista jelleggel.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.06. 21:02:31

@unionista᠋:

"azt mondják, hogy még olasz önállóság is túlméretezett."

Vagyis az olasz államiság ellenzői.

"lombardia gazdasága elég erős ahhoz, hogy szuverén módon működjön."

Ahol is a "gazdaság szuverén működése" pontosan nem bármiféle bezárkózást jelent. Az összes gazdag városállamot a nagymértékű kereskedelem tette gazdaggá, nem a gazdasági bezárkózás. A gazdasági bezárkózás (autarkia) a szegényedésbe vezető legbiztosabb út.

"ez a nagyfokú önkormányzatiság a szabadság záloga"

Erről van szó.

"nem az ortodox liberalizmus. azok lényegében anarchista mozgalmak"

... amik a nemzeti államiság ellenzői, és a nagyfokú önkormányzatiság, mint a szabadság záloga proponensei.

2017.03.06. 22:53:25

@neoteny:
van az olasz autóipar. a torinoi fiat és a lancia, a milánói alfa romeo, valamint a modenai maserati a londonból igazgatott fiat-chrysler csoport része. a bolognai lamborghini az audi csoport része. csak a modenai ferrari tartotta meg az önállóságát.

miért jó az egy milánóinak, hogy alfa romeo nem egy önálló vállalat. hanem londonból igazgatja egy amerikai és egy olasz-kanadai üzletember. örül-e ennek a milánói mérnökök, vagy a szakmunkások többsége. nyilván nem. de az alfa romeo önállóan nem versenyképes a szabad piacon. azért lett egy nagyobb konszern része.

lombardinának van egy 10 milliós belső piaca. a lombardiai családok többsége járjon alfa romeóval. persze ne önként segítsék meg a gyárat. kapnak részvényeket. rendel a lombard közintézmények. így a vállalatban maga lombardia is részesedéshez jut. az alfa romeo központja visszakerül milánóba. és ezek után eladhatják az autóiakat a nagyságrendileg 10 milliárdos világpiacon. csak persze az már nem lesz teljesen szabad. mert mindenki el kezdeni védeni. trump azt mondják, hogy america first. de egy amerikai olasz lehet, hogy venne alfa romeót. vagy akárki. egy arab. ha lombardia belső piaca nem védett, akkor a lombard vállalatok a totális szabad versenyben elbuknak. tehát azt érdemes korlátozni. csak persze nem teljesen bezárni a piacot.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 01:07:03

@unionista᠋:

"van az olasz autóipar."

Meg vagy te, a posztmodern lófaszjóska, aki a saját álláspontjáról is hazudik (""felőlem ki lehet lógni a sorból").

"a lombardiai családok többsége járjon alfa romeóval."

A lombardiai családok többsége szarik a te népnemzetiszocialista (rém)álmaidra.

"ha lombardia belső piaca nem védett, akkor a lombard vállalatok a totális szabad versenyben elbuknak."

Neked ez jön ki a "reálértelmiségi" "konkrét számításaidból". Meg az, hogy "van A, aki egy terméket a piacon előállít 8 dollárért. és ezt 10 dollárért kínálja a piacon. és van B, aki egy másik terméket hasonló feltételekkel kínál. ha ezt eladják egymásnak, akkor mindketten 2 dollár nyereséget realizálnak."

2017.03.07. 08:57:53

@neoteny:
nyilván azért akarnak független lombardiát, mert nincsenek lombard nacionalisták. csak a végén nehogy az unicredit bankot is nacionalizálják.

2017.03.07. 09:13:35

@neoteny:
az egy tapasztali tény, hogy az alfa romeo a szabad piacon nem lehet önálló. felvásárolták az "üzletemberek". akik a szabad tőkepiacon pénzből csinálnak pénzt. és velük szemben a lombard "nácik" azt mondják: hogy az alfa romeo térjen vissza milánóba. és amikor ez az irány nyert az egyesült államokban és az egyesült királyságban, akkor kiderült, hogy a "fasiszta" konteók (féligazságként) megállnak. magyarországon legalábbis látványosan zsidóság (egy része) mondja azt, hogy ez a "liberális" demokrácia gyakorlatába nem fér bele.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 09:51:48

@unionista᠋:

A függetlenség _politikai_ függetlenséget jelent, nem _gazdasági_ "függetlenséget", ti. autarkiát. A politikai függetlenség épp' azt jelenti, hogy nem más mondja meg, hogy valaki(k) kivel és mire cserélhetik el az általuk megtermelt javakat.

És egy vállalat is csak egy jószág: olyan jószág, amivel fogyasztói javakat (termékeket/szolgáltatásokat) lehet előállítani. Vagyis egy termelőeszköz (ami tipikusan további termelőeszközöket birtokol). Így egy vállalat a tulajdonosai által részben vagy teljes mértékben történő eladása (vagy más vállalat részben vagy teljes mértékben történő megvásárlása) éppúgy a politikától való szabadság kérdése, mint az, hogy a vállalat által termelt termékeket/szolgáltatásokat bárkinek el lehet adni, aki hajlandó megfizetni a kért árat -- és nem kell senkinek eladni aki csak a kért árnál kevesebbet kínál.

"az alfa romeo a szabad piacon nem lehet önálló. felvásárolták az "üzletemberek". akik a szabad tőkepiacon pénzből csinálnak pénzt"

Mert az Alfa Romeo nem a szabadpiacon csinált pénzből pénzt a felvásárlása előtt? Nem került befektetésre tőke, aminek "dolgoztatásával" termékeket (Alfa Romeokat) állított elő a vállalalt, hogy azt pénzért árusítsa? Mégpedig annyi pénzért, hogy az építésükre költött tőke is megtérüljön _és_ haszon is legyen belőle? Te úgy állítod be a dolgot, mintha egy vállalat a semmiből teremtené meg a "valós értékeket". Pedig ez nem így van: még egy szoftverfejlesztő cégnek is vásárolnia kell a fejlesztéshet szgépeket meg fejlesztőszoftvert. És a szoftverfejlesztőket is meg kell fizetni _előre_: definíció szerint nincs bevétel abból a szoftverből, ami még fejlesztés alatt van. Vagyis bármilyen termelés tőkebefektetést igényel: "pénzből csinál pénzt".

Persze te álmodozhatsz a parasztról, aki krumplit termel a földecskéjén, és az egyetlen befektetése a kapája meg az első vetéshez szükséges vetőburgonya, aztán minden megy magától, csak kapálni kell meg betakarítani a termést, aztán a következő évben már lehet vetni az előző évi termésből. Csak épp' az ilyen "önfenntartó" termelés, ami nem igényel tőkebefektetést, csak minimális hozamot biztosít (sőt még annyit sem ha pl. beüt valamilyen károkozó, ami megsemmisíti a termést vagy annak nagy részét). Az a szomszéd, aki a termésének egy részét nem fogyasztja el (ill. a terméséért kapott pénzből nem fogyasztói termékeket vásárol), hanem befekteti azt egy rotációs kapába meg minőségi vetőburgonyába meg növényvédő szerekbe meg esetleg (mű)trágyába nagyobb termést fog betakarítani (mert nagyobb területet képes megművelni ugyanannyi idő alatt, mint a kézikapás szomszédja, és még az egységnyi területre eső hozama is nagyobb lesz). Es ez a nagyobb mennyiségű termés a (nagyobb mértékű) tőkebefektetésből származik: "pénzből csinál pénzt".

2017.03.07. 10:11:56

@neoteny:
a tőkebefektetés nagy része a semmiből teremtett pénz. lufi. amit kamatostól kellene visszafizetni az "üzletembereknek". csak ez időnként nem sikerül. és ebből származnak a válságok.

2017.03.07. 10:31:44

@neoteny:
nem arról van szó, hogy nincs szükség külső tőkebefektetésre. kérdés, hogy ez milyen mértékű legyen. és ez politikai kérdés. meg lehet venni a vezető mérnök szakértelmét. és az kaphat üzletrészt a helyi üzemben. ez esetben nincs külső tőkebefektetés. a munkaerő áramlik és a kapitalizáció lokális. ez nem jó a "bankárcsaládoknak". a soros györgyöknek és a róna pétereknek. magyarországon egyik sem kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 10:40:59

@unionista᠋:

"a tőkebefektetés nagy része a semmiből teremtett pénz."

Helyesen: a tőkebefektetések nagy része az államok által a semmiből teremtett pénz.

"és ebből származnak a válságok."

Így igaz: a központi bankok (amik az államok kreálmányai és mindig politikai kontroll alatt állnak, akármennyi propagandaszöveg is kerül eleregetésre a "függetlenségükről") monetáris politikája befolyásolja a semmiből teremtett pénz mennyiségét. És mivel ez a hamis pénzbőség hamis keresletet kelt mindenféle (fogyasztói és tőke)javak iránt, a termelők befektetnek olyan tőkejavakba (termelőeszközökbe), amikről később kiderül, hogy nem képesek kitermelni azt, amennyibe kerültek: a velük megtermelt termékeket/szolgáltatásokat nem lehet eladni olyan áron, hogy abból visszajöjjön a termelőeszközökbe fektetett pénz, hát még hogy haszon is legyen. Ld. pl. Olaszország.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 10:46:11

@unionista᠋:

"nem arról van szó, hogy nincs szükség külső tőkebefektetésre. kérdés, hogy ez milyen mértékű legyen. és ez politikai kérdés. [...] magyarországon egyik sem kell."

Neked ez jön ki a "reálértelmiségi" "konkrét számításaidból". Meg az, hogy "van A, aki egy terméket a piacon előállít 8 dollárért. és ezt 10 dollárért kínálja a piacon. és van B, aki egy másik terméket hasonló feltételekkel kínál. ha ezt eladják egymásnak, akkor mindketten 2 dollár nyereséget realizálnak."

2017.03.07. 10:56:46

@neoteny:
ezt a példát se értetted. átmenetileg ennyi a nyereségük. és ha erre alapoznak hiteleket alapoznak, akkor végük van. kisemmiz őket a bank. és lehet a céljuk. mert miért ne lehetne. különösen akkor ha a bankrendszer "idegenek" kezében van.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 11:02:50

@unionista᠋:

"átmenetileg ennyi a nyereségük."

Bullshit.

2017.03.07. 11:09:57

@neoteny:
és erre a neokonzervatívokat háttérbe szorítják. a neoliberálisokat pedig politikai értelemben megölik. ez a társaság az, amelyik szembefordult a többségi társadalommal és a magyar nemzettel. ha nem lesz kiegyezés, akkor a liberális zsidó kultúrának vége szakad (sajnálatos módon). a "fasiszták" és a "nemzeti radikálisok" kiszorítják őket a kormányból, és az önkormányzatokból nagyjából egy évtized alatt. ha kell, akkor a csőcseléket is felvonultatják. és a független értelmiség sem áll ki a "demokraták" mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 11:18:14

@unionista᠋:

"a "fasiszták" és a "nemzeti radikálisok" kiszorítják őket a kormányból, és az önkormányzatokból nagyjából egy évtized alatt."

Közben pedig a hajdúsági paraszt ugyanúgy a tyúkszaros mackónadrágjában jár. De mostmár elmehet a hajdúsági vágóhídra dolgozni "közmunkásbérért", hogy az éhező gyerekét "közétkeztetésben" részesíthesse az állam. És szerinted ebből lesz a "felzárkózás".

Persze történik "felzárkózás": a Mészáros Lőrincek meg a Tiborczok meg a hasonlók számára.

2017.03.07. 11:19:08

@neoteny:
ha a piac a direkt árucserét preferálná, akkor kiderülne, hogy A és B nem rendelkezik valós nyereséggel mivel nincs (áru, munkaerő, tőke) export többletük. de mivel van valamennyi semmiből teremtett pénzük ezért azt átmenetileg elhelyezhetik a bankban. részleges tartalékolással mellett még több pénzt teremthetnek. csak persze mivel ez a rendszer ezért ilyenformán nem tartható fent. tehát a falu nem lehet zárt. rendben. de a globális gazdaság is zárt. tehát ha valaki azt mondja, hogy így a falu nem működhet, akkor erre alapozva a világ egésze sem működhet.

2017.03.07. 11:31:26

@neoteny:
ennek a játszmának ez a hordaléka. ebből nem lesz felzárkózás. hanem megteremti a felzárkózás lehetőségét. leegyszerűsítve: orbán azért kell, hogy megöli sorost. és ezek után orbánt le lehet váltani. sorost nem lehet leváltani. csak megölni lehet. politikai értelemben természetesen.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 11:58:03

@unionista᠋:

"tehát a falu nem lehet zárt. rendben. [...] ha valaki azt mondja, hogy így a falu nem működhet"

Hogyne működhetne: csak egy borzalmasan alacsony életszínvonalon működik a zárt falu. Csak azok a javak kerülnek megtermelésre, amit a falu népe képes előállítani. Lehet, hogy búzát meg krumplit meg meggyet tudnak termelni dögivel, de már pl. egy kapát nem képes a helyi kovács kikalapálni, ha nincs vasérc a falu földjeiben. Ha a falu földjeihez nem tartozik erdő, akkor még csak szekeret sem tud ácsolni a kocsikészítő. A falu népe elesik az összes jószágtól, ami nem állítható elő a falu által birtokolt természeti erőforrásokból vagy pedig nincs termelőeszköz amivel előállíthatóak lennének vagy pedig nincs szakértelem az előállításukhoz.

De ha már a falu nyitott a világra, akkor a falu népe részesedni tud a világ összes erőforrásából, beleértve a természeti erőforrásokat, a másutt előállított termelőeszközöket és a másutt létező szakértelmet. A búza-, krumpli- vagy meggytermelő már el tudja cserélni (célszerűen pénz közvetítésével) a terményét a falun kívüliekkel az általuk termelt javakra. Amivel ő (is) gazdagodik: hiszen azért cseréli el pl. a krumpliját rotációs kapára és benzinre, mert a rotációs kapa és a benzin többet ér (hasznosabb) számára, mint a búzamennyiség, amit ad érte. A rotációs kapa készítője meg többre értékeli a búzát, amit kap. mint a rotációs kapát, amit ad. Szintúgy az olajfinomítóssal, aki többre értékeli a búzát, amit kap, mint a benzint, amit ad.

Vagyis az egész világot átszövő munkamegosztás és kereskedelem _mindenki számára jobban működik_. mint a zárt faluk. Mindenki (aki valamilyen keresett terméket termel) annál gazdagabb, minél több üzletfele van, akik minél változatosabb javakat állítanak elő, amiket meg tud szerezni a saját termékeiért/szolgáltatásaiért cserébe. Mert ez a gazdagság forrása.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 12:02:12

@unionista᠋:

"és ezek után orbánt le lehet váltani."

Orbán már a hetedik éve öldökli Sorost: mennyi időre van még szüksége?

2017.03.07. 12:42:29

@neoteny:
a fölösleges agrárterményt el lehet cserélni bányászati termékekre. biztosítva vannak az alapanyagok és az energiahordozók. az ipar a félkész áruk cseréjén alapulhat. a lakosságot kiszolgáló kiskereskedelmet sem muszáj idegenek kezébe adni. persze a szomszédsági kapcsolaton túl beléphet egy külső szövetséges.

de miért kellene gazdaságot végérvényesen kinyitni. hacsak azért nem, hogy tőkepiac kivéreztesse. az ugyanúgy problémás, mintha teljesen bezárják.

unionista᠋ (törölt) 2017.03.07. 12:57:02

@neoteny:
amíg az egyik ki nem nyírja a másikat.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 16:21:34

@unionista᠋:

"a fölösleges agrárterményt el lehet cserélni bányászati termékekre."

Igen, a magyar búzát chilei rézre.

"de miért kellene gazdaságot végérvényesen kinyitni."

Hogy a gazdaságnak hozzáférése legyen a világ összes erőforrásaihoz?

"hogy tőkepiac kivéreztesse"

Neked ez jön ki a "reálértelmiségi" "konkrét számításaidból". Meg az, hogy "van A, aki egy terméket a piacon előállít 8 dollárért. és ezt 10 dollárért kínálja a piacon. és van B, aki egy másik terméket hasonló feltételekkel kínál. ha ezt eladják egymásnak, akkor mindketten 2 dollár nyereséget realizálnak."

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 16:25:21

@unionista᠋:

"amíg az egyik ki nem nyírja a másikat."

Akkor viszont Orbán érdeke épp' az, hogy soha ne jusson el oda, hogy végleg kinyírja Sorost: ugyanis mindaddig amíg Soros "él", Orbán igazolhatja az uralmát azzal, hogy ő Sorost (és a hozzá hasonló judaistákat) "öldökli".

Így teszi magát Orbán leválthatatlanná.

tamas11 2017.03.07. 17:23:16

@unionista᠋:
ez elméletileg is elképzelhetetlen, mert nem ugyanazon a pályán játszanak.
Soros, ha "nyer" (kinyírja úgymond a másikat) akkor sem lesz miniszterelnök, nem növekszik a befolyása, nem lovagolja az alkotmányos formát, stb, ., és persze fordítva: Ha Orbán kerül fölénybe (ami mellesleg már megtörtént mert nincs célszalag és átszakítás sincsen) - akkor is maradnak azok a hatások, amikkkel számolni kell majd, a civilség oldaláról, és olyanok is, amikre hivetkozni lehet, mint ellenségképre.
A minap a magxar állam kontra CEU (egy második vonalbeli egyetem) ütközeteoit vizionáltad..Nem olyan nagyhatású az az egyetem, de a liberális eszme, az párhuzamaosan gyarapszik az egyneműségre törekvő, autoriter elnyomó rendszerekkel az a televénye. Kádár alatt a szabad elv igénye össztársadalmi élmény volt - azon nőttünk fel mindannyian. Igen, a hiányokon. A mai kurzus nagysszájú legényei azon nevelkedtek ily nagyra.
Ez azzal jár, hogy a győzelem vagy a veszteség a szemlélőkben egy hamis, érdektelen vagy marginális képet eredményez:

unionista᠋ (törölt) 2017.03.07. 18:12:49

@neoteny:
ez így van. csakhogy a fidesz folyamatosan túlnyeri magát. egy idő után a párt annyi familiárissal rendelkezik, hogy vezér nélkül is győzhet. ezért orbán is kénytelen lesz a háborús retorikából vissza venni és konszolidálni a rendszerét. a másik opció a katonai diktatúra lenne, de felteszem azt nem akar.

a politikai ellenfeleit egymással szembe fordítja. botka megtarthatja szegedet feltéve, hogy neki megy gyurcsánynak. és ha ebben nem elég határozott, akkor előveszik a szeviép ügyeit. a politikusokat, de még egyes politológusokat is építési vállalkozók támogattak azért, hogy állami megrendeléshez jussanak. ez nem 2010-ben kezdődött, hanem 1990-ben vagy még előtte.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.07. 18:44:22

@unionista᠋:

"egy idő után a párt annyi familiárissal rendelkezik, hogy vezér nélkül is győzhet."

Simicska kigolyózása intő példa volt minden Fidesz-familiáris számára: OV az uralkodó, ő osztja a kegyeket (és a közpénzeket). Annak a valószínűsége, hogy egy Mészáros Lőrinc szembefordul Orbánnal, minimális; hogy Tiborcz ilyet tenne meg még kisebb, ha olyan egyáltalán lehetséges. Ebben a témakörben "The Dictator's Handbook" a releváns anyag: nem linkelem be ismét.

Onnét indultunk, hogy állításod szerint Orbán végzi a piszkos munkát, aztán amikor elvégezte azt, majd "a nép" kiadja az útját: a mór megtette, a mór mehet (és helyette megválasztásra kerül egy "igazi" népnemzetiszocialista kormány, amelyik már úgy "szabályozza" majd a "nemzeti tőkéseket", hogy azok tevékenysége "a nép" -- a gyügyei paraszt, a magyar tortmatermelő meg Andika -- boldogulását [értsd gazdagodását] okozza). De mindaddig, amíg Orbán képes elhitetni "a nép" egy elég nagy szeletével, hogy a (piszkos) munkája nincs elvégezve, hogy a judaisták nyomulnak, mint a gomba eső után, addig nem fog leváltásra kerülni, és addig elnapolható az érdembeli "népgyarapodás" (a rezsicsökkentés meg egy olyan petárda, amit nem lehet folytonosan pufogtatni: a bázishoz viszonyítás mindig az _új_ bázishoz viszonyítást jelenti, 2018-ban vagy 2019-ben nem lehet arra hivatkozni, hogy csökkent a rezsi 2009-hez képest. Az emberek _folyamatos_ rezsicsökkentést várnak majd, nem folyamatos dumát az egyszer volt rezsicsökkentésről, ill. arról, hogy ha a Fidesz nem lenne, akkor már az egekben lennének a rezsiköltségek).

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.08. 08:06:19

@unionista᠋: "Seit 2008 hat die EU oder ihre Mitgliedsländer 200 Entscheide gefällt, welche die Schweizer Wirtschaft behindern."

bazonline.ch/schweiz/standard/nutzlose-bilaterale/story/31727526

tamas11 2017.03.08. 10:25:34

@neoteny:@unionista᠋:
Nem csupán arról van szó hogy nem képesek mindent megtermelni, és azok a javak nem kerülnek megtermelésre, amire helyiek nem képesek.

Ebben az elképzelésben a helyi lakos és a helyben termelő egymás szinonimái: de mitől helyi valami, ha az illető
MÁSHOL termeli (vagy termelteti) meg?

A káros hatások sorába tartozik, hogy a beszoritott (kölcsönös, cserére alapozott) ellátási lánc csúcsán mindig pont a legtehetősebbek állnak, akik a csere folytán maguk is termelők kellenek, hogy legyenek, de kisebb közösségben nem találnak megfelelő cserepartnert sem.
Ha teszem azt, valaki traktort eszkábál, ki van szolgáltatva annak az egynek, aki -talán - meg akarná és TUDNÁ is venni, azaz cserélni. De vajon, annak mije van?! És Mi van, ha jóslásból gazdagodott meg? Akkor jövőképet halmozott fel? Egyet, vagy sokat?
Tehát kimaradnak az értékteremtésből is a legmagasabb szinteken szereplők, mert kimaradnak az általuk generált csúcs-cuccok cserélhetőségéből is. Raktáron marad az egy traktor újdonság is, de a kelendő jövőkép is.
Lefelé transzformálódik az egész rendszer: a legjobbaka teljesítmény-visszafogással reagálnak.. De hisz kimondva erről szól az egész: a képtelenkehez hangolja a rendszert.
persze, a GYAKORLATBAN, ilyenkor húznak kifele a zárt faluból. Szeméylükben a pereputtyal, vagy piackereső (egyébként piacképes) termékükkel. Amit viszont V A L A H O L nagyonis várnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.03.08. 11:14:19

@tamas11:

"kisebb közösségben nem találnak megfelelő cserepartnert sem"

Ezért (is) tettem oda zárójelben: "Mindenki (aki valamilyen keresett terméket termel) ..."

2017.03.08. 13:10:30

Mi magyarok, olyan homo sapiensek vagyunk, akik istenként imádjuk a absztrakciók és színes képzetek fellegeit, az elménket és képzeletünket, és ha valamit kigondoltunk és elképzeltünk (és ezt megismételjük magunkban 1x, 2x, 10x, 100x), azt már teljesítménynek gondoljuk.

Hisz, ha valamit már elképzeltünk, az már ott is van. A gondolat is egyfajta cselekedet.

Széchenyi (Hitel, Kelet Népe), Kölcsey (Huszt), Prohászka Lajos (A vándor és a bujdosó) ezt a belső lelki jelleget nevezte a fejlődésünk legnagyobb akadályának.

unionista᠋ (törölt) 2017.03.08. 19:29:46

@Nuntiulus Noster:
szerintem meg kurvára nem érted, hogy a jelenkori magyar közélet miről is szól. éppen nem arról, hogy különféle ideálisnak gondolt politikai konstrukciók versenyeznek egymással. semmi ilyesmiről nincs szó. ez a rombolás időszaka. jelenleg egy cél van: a zsidókeresztény köztársaság intézményeit szétverni. és ennek érdekében a cigány vezérkultúra hirdetett elsőbbséget. és a következő választások után is a balkáni típusú nacionalizmus uralkodik még egy ideig.

úgy, hogy nincsenek fekete-fehér absztrakciók, színes képzetek, nem mozgatjuk meg a közéleti szürkeállományunkat és képzeletünket. ha valamit kigondoltunk és elképzeltünk, akkor azt nem ismételjük meg magunkban 1x, 10x, 100x ha kell, akkor 1000x is. semmi ilyesmiről nincs szó. ha így lenne, akkor az a közéletben teljesítmény lenne. nem ez történik. nagyon nem.

hanem a köznép megválasztotta ahogy a jobbikosok mondják orsós likud viktort. azért, hogy a nemzetközi helyzet fokózódását kihasználva trump, putyin, netanjahu emberienek társaságában megszervezze a zsidó jobboldalt és kinyírja a liberális balt. ennyi haszna legyen a dollár/euro válságnak. ezt a ziccert nem hagyjuk már ki. ez az évtized erről szól. ez az év szólhatna kiegyezésről és az államegyház reformjáról is. de nem. ez nem lehetséges. és ezért a zsidókeresztény köztársaság lerombolásáról van. kényszerű bizáncosodásról és balkanizációl. ennek ugyanis ez az ára. be kell tenni a rezsiszilárdot magisztrátusba. aki kiáll: "eltakarítjuk ezeket végre már". ennek érdekében mégis kit kellett volna megválasztani. ez arról szól, hogy elküldjük jenőt milánói főkonzulnak. az ellenoldalon lássák, hogy ő is jobb, mint akárki a másik oldalról. nekik esélyük nincsen. kiegyezést kellene ajánlani. nem orbán mögé, hanem a magyar nép oldalára kellene állni. csak ez nem megy. ami azt jelenti, hogy nem antiszemitizmus erősödik. hanem arról, hogy a gyűlölet kölcsönös. a jelenkori közéletet ez hajtja, sajnos. ki kit utál jobban. és még annál is jobban.
süti beállítások módosítása