1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.10.22. 09:18 HaFr

Az ellenzék győzelmének alapja -- egy új nemzeti kiegyezés felé

Képtalálat a következőre: „i love hungary”

Az ellenzéki pártok Jobbikat is ideértő összefogásának két akadálya van: az ellenfél (Orbán) racionalitásába vetett bizalom és saját maguk felértékelése.

Nem akarom hosszan boncolni az előbbit: aki az utóbbi hónapok és évek történései után nem látja világosan, hogy Orbán bármilyen irracionális cselekvéssorra képes (hiszen már ebben van), és semmi sem gátolja az ország rombolásában a saját hatalma és személye megmentése érdekében, illetve aki azt feltételezi, hogy Orbán tekintettel van bárkire és bármire, ha az szembemegy a saját céljaival, az vak és szélsőségesen naiv. Orbánnak nincs kiútja a maga kreálta helyzetből, csak az előremenekülés, ezért mindenre képes, hogy megakadályozza az ellenzék győzelmét bármilyen populáris akcióban (ideértve most az országgyűlési választásokat is). Ennek a helyzetnek a tudomásul vétele alapvető a további ellenzéki stratégia szempontjából. Lefordítva: aki demokráciát játszik a mai helyzetben, az csak veszíteni fog. Aki azt hiszi, nyerhet azzal bármit, ha ma Orbánnal lopva vagy nyíltan kiegyezik, az óriásit téved: ha nem ma, akkor holnap, de ő is a szemétdombon végzi.

Ami az utóbbit -- az ellenzéki pártok -- önfelértékelését illeti. Az előbbiekből következően az ellenzék célja egyetlen koncentrált feladatra szűkült: Orbán leváltására. Aki ilyen körülmények között bármilyen szakpolitikai, ideológiai, történeti, személyi fenntartások miatt nem hajlandó a másikkal szót érteni, az automatikusan Orbán szövetségesévé válik, és egyszersmind bűnrészessé a további rombolásban. Az ellenzéki pártok a mai helyzetben megszűntek önálló értékkel bíró politikai tényezőknek lenni: inkább úgy kell felfogni őket, mint egy széthasadt egész önmagukban életképtelen darabjait, amelyeknek az a feladatuk, hogy újra egymásra találjanak (hangsúlyozom, a Jobbiktól a DK-ig és az MSZP-ig), és beteljesítsék a küldetésüket -- Orbán leváltását. Ezért ennek az ellenzéki reintegrációnak nem is szabad mással foglalkozni: se szakpolitikákkal, se ideológiával, se jövőképpel, se nota bene az országgal. Egyetlen dologgal kell foglalkozniuk: Orbán az leváltásában való funkcionális megegyezéssel, illetve az erre vonatkozó politikai stratégia végigvitelével (ideértve néhány alapvetés kommunikálását: a közjó iránti elkötelezettséget, a korrupció letörését, a nemzeti autonómia megőrzését és szabadságjogok helyreállítását), a végén egy új parlament és egy ideiglenes, korlátozott mandátumú kormány felállításával.

Az egyetlen választási jelszavuk a "Vagy mi, vagy Orbán", vagy "A nemzet szemben Orbánnal", vagy valami hasonló legyen. Ha ezt el tudják érni, azzal megőrzik önmaguk vélt vagy valós értékeit a jövőre, nem kell senkinek "megalkudnia" a másikkal, hiszen világossá tették, hogy másfél évre zárójelbe teszik önmagukat, és egyetlen célra koncentrálnak csak. Mondanom sem kell, mindez azért is megéri, mert az ellenzék minden pártja kedvezőbb hatalmi helyzetbe kerül a mostaninál a választási győzelmük esetén. (Pl. a Jobbik csak ebben a koalícióban kerülhet kormányra, a Fidesz győzelme esetén legfeljebb ötödik kerék lehetne. Ezért az ellenzék célja olyan helyzet kialakítása, amelyben a Fidesz elég erős marad ahhoz, hogy egyedül is nyerjen, ha nem fognak mindannyian össze ellene -- azaz a mai helyzet ideális a funkcionális kiegyezéshez.)

Röviden: az ellenzéki pártoknak el kell felejteniük a saját identitásukat, egységes új identitást kell ölteniük erre az átmeneti időszakra, aminek egyetlen vonása az antiorbánizmus. Nem kérek semmilyen pozitív programot, egyet kérek, követelek: Orbán leváltását. Ez legyen az új nemzeti kiegyezés alapja, ami megszülheti a Fideszen belüli hatalmi vákuumot is, hogy visszatérhessünk egy működő ország lehetőségéhez.

220 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9611828691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 21:25:50

@unionista᠋:

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

ezek az emberek felvilágosulatlanok. az addig rendben van, hogy szerelmesek a saját nemzetükbe. és azonosulnak a nemzet sportolóival, vagy a magukat nemzeti érzelműnek hazudó politikusokkal. ez olyan, mint amikor valaki a saját nemébe szerelmes. nem nagyon tehet valaki arról, hogy homoszexuális, vagy nacionalista.

a probléma az, hogy a nemzeti érzelműek egy része nincs arról felvilágosítva, hogy ők a társadalmon belül egy kisebbség. a kultúrájuk egy szubkultúra. semmi több. és ennek oka nem az, hogy a kommunizmus elfojtotta a nemzeti érzületet. hanem egész egyszerűen az, hogy ilyen a világ. az emberek döntő többsége nem döngeti a mellét, hogy magyar. az identitását nem ez határozza meg. de ezek az emberek ezt nem értik.

(Paranoid Android 2012.09.21 11:53:14)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 21:30:10

@unionista᠋:

"a zsidó baloldalnak van egy elképzelése. az, hogy kizárólag kisebbségekből (cigányokból, homoszexuálisokból, hajléktalanokból, fogyatékosokból, stb.) verbuvál egy társadalmat. és ezt egy élcsapat vezeti. ebből egyébként anarchia lenne. persze az átmeneti időszakban ennek ugyanúgy vannak politikai vezetői. ahogyan a pártállamnak is voltak. ott is ugye egy forradalommal lett volna államnélküli kommunizmus. és a kapitalista kísérletben is csak időlegesen van szükség az egyesült államokra. az a végső cél, hogy arról leválva létrejöjjön egy világuralmi csoportosulás. egy világkormány."

Világos: a végső cél az anarchista világkormány, az uralkodó nélküli világuralom.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 21:32:57

@unionista᠋:

"annak a típusú zsidózásnak nem vagyok híve, hogy mi vagyunk a jók, és ők a rosszak."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

nem kell 8 milliónak zsidózni, cigányozni, buzizni. elég ha néhányan teszik. ha a többi nem határolódik el, akkor az ország a pokolra kerül.

(GFG Blog 2012.09.20 06:46:38)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 22:11:23

@unionista᠋:

"az anarchiát gyuri bácsi vezeti. igaz, hogy ellentmondás. de abban a körben ki mer neki ellentmondani. illetve ki olyan ostoba, amikor erre dollármilliárdokat áldoz. de nem a magyar oktatásnak adományoz. arra egy centet sem."

Az Alapítvány Közoktatás-fejlesztési programja 1995-től 1998-ig több mint 3 milliárd Ft támogatást nyújtott - nyilvános pályázati kiírások útján - közoktatási intézmények (óvodák, általános- és középiskolák) és magánszemélyek (pedagógusok, diákok) részére. Bár az önálló Közoktatás-fejlesztési program 1998-ban befejeződött, de néhány közoktatási tárgyú pályázat 1999-ben és 2000-ben is meghirdetésre került, így az Alapítvány informatikai tevékenységét - és annak hatását - az 1995-től 2000-ig terjedő időszakban vizsgálom.

A Közoktatás-fejlesztési program egyik legnagyobb részprogramja a "Számítógépes iskola a nyílt társadalomért" program, melynek keretében közel 700 millió Ft került informatikai támogatás formájában az iskolai oktatásba. A legtöbb informatikai fejlesztés ennek a programnak a keretében történt, de azokra a pályázatokra is kitérnék melyek egyéb programok, kuratóriumok felügyelete mellett indultak.

www.kka.hu/_soros/kiadvany.nsf/daaf25ff08ec8dd1c1256e9f00417f81/881742c5b2b48d93c1256e47003b07a3?OpenDocument

Azt hinné az ember, hogy tanulóképes vagy: hogy miután beégtél a LEGO nem-adományozására vonatkozó állításoddal, utána már óvatosabb leszel. De nem: te arra számítasz, hogy egy vaskos hazugságot betolni sokkal olcsóbb, mint ellenőrizni azt, így te mindig előrébb leszel, mint az olvasóid.

2016.10.23. 22:15:10

@neoteny:
ahogyan a világkommunizmus is úgy győzött volna, hogy az elvtársak vasárnap lemondanak és hétfőn világkommunizmus van. ezt marx se találta ki egész pontosan. csak azt, hogy lesz egy második forradalom.

soros híveit szokás anarcho kapitalistáknak nevezni. soros egy despota, aki dollármilliárdokat költ a saját politikai céljainak az elérésére. és szétvernek nekik nem tetsző kormányokat. de ténylegesen nem anarchiát, hanem káoszt teremtenek. azért, hogy utána a lehető legolcsóbban felvásárolják az adott országot és kvázi szabad piaci alapon uralkodhassanak felettük. persze az ehhez szükséges pénzmennyiséget az államokkal összefonódva bocsátják ki. de az nem anarchia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 22:33:46

@unionista᠋:

"soros híveit szokás anarcho kapitalistáknak nevezni"

Helyesen: a te szokásod.

"de ténylegesen nem anarchiát, hanem káoszt teremtenek. [...] de az nem anarchia."

Világos: ezért is írtad, hogy "ebből egyébként anarchia lenne".

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.23. 22:36:39

@Khonsu: A Polt Péter féle ügyészség működési gyakorlata miatt, a jogi, igazságszolgáltatáson keresztül történő megvalósítást elég problémásnak érzem. A politikai elszámoltatásra viszont mindenképpen van lehetőség, igaz ettől senki nem megy börtönbe. De erre legalább reális lehetőség van.

Abban persze igazad van, hogy kemény elszámoltatás nélkül velünk marad a NER, főleg a lopott pénzek haszonélvezői akarnak majd a régi jó bevált módon újra befolyáshoz jutni. De akkor is, olyat ígérj, amit be is tudsz tartani.

2016.10.23. 22:52:51

@neoteny:
el kell határolódni mindenféle olyan zsidózástól, cigányozástól, buzizástól, amelyik azt állítja, hogy a többség jó, a kisebbség rossz.

de az ortodox zsidóságnak fel kell tenni a kérdést, hogy akarnak-e egy unortodox nemzeti keresztény magyarországon élni. és ha a válasz az, hogy nem, semmi esetre sem, akkor az probléma. mert ez esetben nincs igazán jó megoldás. ugyanígy ha a cigányok nem akarnak együtt élni a többségi magyarokkal, vagy ha homoszexuálisok nem fogadják el azt, hogy a környezetükben heteroszexuális többség van. a "jogvédők" fel akarják számolni a házasság intézményét és ezzel együtt követelik, hogy az egynemű párok köthessenek házasságot. ami ugye szerintük elavult. persze ezt nem a valójában piliscsabai és kapuvári melegek követelik hanem kívülről pénzelt emberjogi aktivisták. egy bizonyos csoportosulás követeli. ők harcolják ki a szegény kiscigányok, homoszexuálisok, fogyatékosok, hajléktalanok jogait. a nyitott társadalom koncepció arra épül, hogy a kisebbségek sérelmi politikáját egyesítik a nagy és gonosz elnyomó többséggel szemben. és azt felszámolva újraszervezik a társadalmat. és ez egyébként usában akár még működhet is, mert ott a társadalmakat bevándorlók hozták létre. de európában nem ez a helyzet. nem arról van szó, hogy a világi judaizmus a rossz, és a nemzeti kereszténység a jó. hanem azt, hogy itt nemzeti keresztény többség van. amerikában a világi judaizmus vált az uralkodó államvallássá. ha valaki azt kultiválja, akkor esetleg költözzön oda. magyaország sohasem volt és valószínűeg sosem lesz igazán nyugatos.

2016.10.23. 22:57:37

@neoteny:
hány százalékát teszik ki az alapítványi működésnek ezek a látszat adományok. soros hatalmi céljain túl milyen oktatási program kapcsolódott ezekhez? mégis mi. ahogyan a legó esetén is. akik ugye elfogadják a milliárdos állami támogatást. és adnak néhány doboz legót az óvodáknak. szuper.

kábé olyan, mint amikor a soros alapítványtól meg lehetett venni az egynyelvű angol szótárt pontosan annyiért, mint előtte az állami könyvterjesztőnél. soros egész egyszerűen csak állam helyébe akar lépni. lényegében egy despota.

2016.10.23. 23:00:10

@neoteny:
kábé olyan, mint amikor vona gábor az ózdi óvodásoknak adott ajándékot. nem hatalmi céllal tette. hanem jótékonyságból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 23:04:20

@unionista᠋:

"el kell határolódni mindenféle olyan zsidózástól, cigányozástól, buzizástól, amelyik azt állítja, hogy a többség jó, a kisebbség rossz."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

nem kell 8 milliónak zsidózni, cigányozni, buzizni. elég ha néhányan teszik. ha a többi nem határolódik el, akkor az ország a pokolra kerül.

(GFG Blog 2012.09.20 06:46:38)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 23:08:58

@unionista᠋:

"hány százalékát teszik ki az alapítványi működésnek ezek a látszat adományok."

"de nem a magyar oktatásnak adományoz. arra egy centet sem."

"a lego nyilván nem akar egy rakás játékot adományozni a magyar óvodákba. egybe sem."

2016.10.23. 23:18:23

@neoteny:
oké. ebben igazad van.

2016.10.23. 23:20:28

@neoteny:
ezt már megválaszoltam. béndek péter fogjon össze a cekásokkal. és a többi szánalmas idiótával. programok nélkül, hogy megdöntse az geci orbánt, az orbán gecit. elég a hülyéskedésből. további jó szórakozást.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.23. 23:45:11

@unionista᠋:

"hogy megdöntse az geci orbánt, az orbán gecit. elég a hülyéskedésből. további jó szórakozást."

www.youtube.com/watch?v=MVHJrz6Sk7U;t=157

Khonsu 2016.10.24. 01:17:19

@naphegyi vince:

"kemény elszámoltatás nélkül velünk marad a NER"

Ez a lényeg. Amíg a NER létezik, addig a változás csak átmeneti. Egyébként, ha egyszer eljutna odáig a bármilyen összetételű ellenzék, hogy leváltsa Orbánt, akkor nehogy már Polt Péter jelentsen gondot. A győzelem akkora társadalmi felhatalmazást jelentene, hogy az míg tart a lendület, kreatívan felhasználható.

Ez nem egy kellemes séta lesz ám, ha egyáltalán bekövetkezik a közeljövőben. Az átmenet idejére bizony le kell menni "NER-be" a NER ellen, és a saját, senkit és semmit nem tisztelő pofátlan módszereiket bevetni ellenük. Legyen már végre kreatívabb az ellenzék... :)

Amíg a NER létezik, addig Orbánt legfeljebb pihenőre lehet küldeni, de leváltani nem.

A győzelmi stratégiát, ígéreteket, stb. pedig nem nekem kell kitalálnom, hanem az ellenzéki pártoknak, ezért tartjuk őket, őket ezért fizetik. Ha nem megy, akkor félre kell állni, és teret engedni annak, akinek igen.

Egyébként attól nem kell félni, hogy örökre a nyakunkon maradnak, mert legkésőbb amikor újrarendezi magát a "nyugat", akkor a NER-nek befellegzett, de nem tudni mennyi van még addig, és minél mélyebbre fúrják be magukat, annál csúnyább lehet a mese vége, ezért kéne sietni.

Khonsu 2016.10.24. 01:47:00

@Khonsu:

Mellesleg részemről már rég a "nyugat" újrarendeződésére koncentrálok, mint lehetőség (sok szempontból), mert kicsit elvesztettem a reményt az itthoni helyzetben.

Lassan 3, azaz HÁROM év telik el a legutóbbi választások óta, és ellenzéki fronton semmi versenyképes erőt nem sikerült megszülnie az országnak, egy milliós tömegek életét megkeserítő rezsim ellen, akikre véleményem szerint még saját szavazótáborának legalább fele is csak azért szavaz, mert nem lát életképes alternatívát. Ma e legéletképesebb, legkreatívabb és legkevésbé ellentmondásos ellenzéki párt az országban az MKKP.

Lesújtó...

Gábor2000 2016.10.24. 08:46:34

Hát ez így nagyon kevés. Ha már csak az orbán takarodj marad, ha már a tudjuk merjük tesszük sincs, akkor be lehet bejezni.

2016.10.24. 09:03:42

@Khonsu:
a "nyugat" egyre kevésbé akarja leváltani orbánt. sokkal inkább elszigetelni.

alapvetően két politikai csoport küzdelme ez. az egyik ortodox, liberális, individuális, kozmopolita közéletet követel. a judaizmusnak egy világias változatát. ők nem a gonosz erői, nem a sátán küldöttei hanem egy háttérhatalmi csoportosulás, akik amerikai típusú modernizációt akarnak. és egyre inkább előtérbe kerül az ezzel szemben álló unortodox, illiberális, kollektivista, lokálpatrióta szemlélet. amiből az európai tradicionalizmus és nemzeti kereszténység következik. a migráns krízis óta nem orbánról, hanem erről, lényegében kontinens jövőjéről döntünk. mégpedig hitbéli meggyőződés alapján, irracionális módon, vallási alapon.

2016.10.24. 09:59:54

@unionista᠋: nem lehet nem észrevenni, hogy orbanisztán ezzel az unortodox, illiberális, kollektivista, lokálpatrióta szemlélettel(ami hazug, torz, hamis, a gyakorlat minden elemében ennek az ellenkezője) fasirtba került. a bizáncias birodalom(amelynek, amennyiben az erőterébe kerül, ez csak egy terület, nem egy ország) és a mély változások előtt álló nyugat fasirtjába.
közép-európában nincs splendid isolation, mert nem lehetséges.
ebből mindenképpen baj lesz.
a baj hamar megvan, pláne ha gyufáznak vele

Khonsu 2016.10.24. 10:31:09

@unionista᠋:

A mai "nyugat" már valóban csak elszigetelni próbálja, mert van elég baja az ottani politikai elitnek és egyszerűen nincs energiájuk az "Orbán-probléma" megoldására. Még jót is tesznek neki, mert küldik a pénzt.

Azonban ha a nyugat átesik a változáson, akkor ez a helyzet alapvetően megváltozik. Az a minimum, hogy sokkal "elosztottabb" szerkezetű lesz, ezért a vízfej csökken/eltűnik, ami azt jelenti, hogy a pénzosztás (ha lesz egyáltalán) sem egy központból és az ország részére történik, hanem sokkal differenciáltabban és célzottan. Magyarul az fog pénzt kapni, aki "haver", és nem Orbánnak, hanem a "nyugatnak" vagy nyugati cégeknek/szervezeteknek.

És ezek még csak a támogatások (melyek megszűnése önmagában is bedönthetné a rendszert). Erre jön még, hogy az átrendeződés által megoldódnak a helyi gondjaik, és lezajlik egy összetett elitváltás és is "rendszerváltás" is.

Ennek következtében több energiájuk lesz kívülre tekinteni, és az új generációk és rendszer berendezkedése során lesz is erre motiváció.

Ha a pénzforrás elapadása nem dönti be a NER-t, akkor a változás keltette lökéshullámok fogják, ha az sem, akkor az "új-nyugat" új hazai "kedvencei" fogják, ha azok sem, akkor az "új-nyugat" új vezető erői borítanak mindent az újrafelosztás során.

Elég rosszak a NER hosszútávú kilátásai, de mivel nem tudni, hogy ez 2 vagy 12 év múlva lesz, nem feltétlen kéne kivárni, mivel addig még itt keserítik az életünket, de ahhoz kicsit "keményebb" ellenzék kellene.

Khonsu 2016.10.24. 10:38:33

@Bánegressy:

"a baj hamar megvan, pláne ha gyufáznak vele"

Mivel az "új-nyugat" szerkezete vélhetően sokkal elosztottabb lesz, gyengébb központi hatalommal így nem lesz tanácsos hergelni őket, mert nem fogja a gyeplőt egy központ.

Most van mondjuk 2-3 hatalmi központ, akikkel óvatosan kell bánni, de ha ez sikerül, akkor gond egy szál se. Utána lesz mondjuk 200 (nagy hatalmú cégeket, szervezeteket és magánembereket is beleértve), akik rendszert tudnak dönteni egy kis országban, és senki sem állítja meg őket.

2016.10.24. 11:38:04

@Khonsu: hogyne, szerintem meg a nyugaton beindul egy dominanciaharc, aminek az lesz a tétje, hogy ki centralizál, de ez nem egy brüsszel szerű közös centrum legyen, hanem a minden szempontból leg- ország azaz a német. lusta többiek majd hozzá képest foglalják el pozícióikat. a pénzek fölötti kontrollnak sokkal nagyobb szerepe lesz.
még az is lehet, hogy azt mondják majd, hogy magyarország( a megbízhatatlan :D), orbán következtében kizárólagos haszonélvezője volt az eu-hoz való csatlakozásnak, míg a kerítésépítéssel akarja kiszúrni az "adakozó" szemeket (ami még általa elismerten is kötelessége)kompenzálásképpen. nosza, vissza a különbözetet, de sürgősen :D

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 11:47:12

@unionista᠋:

"ha rajtam múlna, akkor a politika túl azon, hogy van kormány alulról építkezne nagyfokú önkormányzatiságon alapulna."

Az USA-ban ez a rendszer; ott az Uber-t nem a szövetségi kormányzat, de nem is a tagállami kormányzatok tiltják be (Nevada kivételével), hanem a városi önkormányzatok: pl. Anchorage (Alaska), East Hampton (New York), San Antonio (Texas).

A "nagyfokú önkormányzatiság" nem megoldás akkor, amikor a helyi politikusok is "megélhetési politikusok": amikor arra használják a (helyi) hatalmukat, hogy meggazdagodjanak, ill. meggazdagítsák a támogatóikat. Az pedig, hogy "a független reálértelmiség" "ellenőrzi" a helyi politikusokat, egy romantikus vágyálom: vagy nem foglalkoznak az "ellenőrzéssel", vagy ők is becsatlakoznak a buliba. Néha akadnak "független" ún. "whistleblower"-ek, de az ő életük sem könnyű. Nem úgy, mint Bradley Birkenfeldé, aki -- habár három évet töltött börtönben, mert adócsalásban segítette az egyik kliensét --, $104 millió (!) jutalmat kapott az amerikai adóhivataltól, mert jól felnyomta a svájci UBS bankot az amerikai hatóságoknál, hogy azok amerikai polgárokat segítettek adócsalásban. Persze volt miből kicsengetni a $104 millát: az amerikai Igazságügy-minisztérium $780 millió büntiben egyezett ki az UBS-el (amiért cserébe "elhalasztott bűnügyi eljárásban" részesítette az UBS-t: mindaddig, amíg megfizették a büntit és betartottak bizonyos -- megegyezésesen kidolgozott -- szabályokat, meg beárulták az amerikai ügyfeleiket az amerikai adóhivatalnál, nem kezdeményeztek ellenük büntetőpert).

Szóval a "nagyfokú önkormányzatiság" sem megoldás mindenre. Jobb, mint az erősen centralizált, központi állam, de nem biztosítéka a korrupció-mentességnek. Azt hiszem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy Mo-n a "nagyfokú önkormányzatiság" csak a korrupció, a "félfeudális viszonyok", a "hűbéri rendszer" elosztottságát növelné, nem annak (össz)mértékét csökkentené.

És a (nominális) pártfüggetlenség sem elégséges: tekints pl. Török Márkra, aki ugye pártfüggetlen HÖK-elnök 2004 óta Szegeden, de ez a függetlensége nem akadályozta őt abban, hogy szövevényes vállalkozói körökben legyenek érdekeltségei ( oktatas.atlatszo.hu/2013/10/21/_piacot_elenkit_a_szegedi_hok/ ).

2016.10.24. 12:05:12

@Bánegressy:
ha orbán 18-ban választást nyer (és ez jelen állás szerint borítékolható), akkor az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek. különösen vidéken, ahol a multik is kevesebbet fizetnek és a szabad piacról való megélhetés lehetőségei is korlátozottabbak. ha az önkormányzatokban a jobbikos képviselőkkel kiegyeznek és független polgármesterekkel kiegyeznek, akkor az ország nagy részén konszolidálhatják a rendszert.

egy schiffer-vona kormány veszélyes lehetett volna orbánra. lett volna ráció. gyurcsány ferenc, karácsony gergely és bokros lajos összefogása aligha hozhat szavazót a baloldalnak. főleg úgy, hogy beszólogatnak egymásnak. és ebbe még kellene bevonni szél bernadettet és a szocialista pártkádereket. akik egymással se tudnak kiegyezni. a civil mozgalmak is teljesen lejáratódtak. a budapesten egy csoport beállt a balhéba. mosonmagyaróváron, orosházán vagy tótkomlóson nem füttyögtek. a nemzeti együttműködés ennyiben működik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 12:30:50

@unionista᠋:

"ha orbán 18-ban választást nyer (és ez jelen állás szerint borítékolható), akkor az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek."

Többen, mint most? A rezsim kiterjeszti az általa kedvezményezettek körét? Miért tenné azt, ha a meglévő támogatói is elégségesek a parlamenti 2/3-hoz (vagy ahhoz nagyon közeli helyzethez)?

"lett volna ráció."

"döntünk. mégpedig hitbéli meggyőződés alapján, irracionális módon, vallási alapon."

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:19:12

@unionista᠋:

"ha orbán 18-ban választást nyer (és ez jelen állás szerint borítékolható), akkor az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

gyurcsány és demszky voltak a politikai felelősök. el lettek takarítva. mit akartok még. majd ha ti is belátjátok, hogy el kell zavarni orbánt pintért, semjént akkor lehet valami. nem a jobboldallal en bloc van probléma. jöjjön pokorni, varga, heim, ángyán, vagy akárki. bárki, aki rendelkezik minimális szakértelemmel és minimális tisztességgel.

(ténytár.blog 2013.03.16 15:18:57)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:27:43

@unionista᠋:

"és egyre inkább előtérbe kerül az ezzel szemben álló unortodox, illiberális, kollektivista, lokálpatrióta szemlélet."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

ma már nem csak azért mennek el a népek, mert külföldön többet lehet keresni. hanem egyszerűen azért, mert jobb élni. kedvesebbek a szomszédok, kevésbé hülyék a főnökök, stb.

(Policity 2013.03.14 16:25:35)

2016.10.24. 13:45:17

@neoteny:
az önkormányzati keretek között. ez úgy működik, hogy a jobbik feljelentést tesz. ami általában nem éri el az országos média ingerküszöbét. kisebb lopás. az rtl klub utazzon le bivalybasznádra? csináljon propagandát a jobbiknak? ezt nyilván nem teszik meg. juhász péter és rogán antal parádézik a belvárosban. ott nyilván nem nagyon lehet kiegyezés. de a távoli vidéken a szebb jövőt támogató vállalkozó is a hely kiegyezést forszírozza. ahol jobbikos a polgármester ott ő keveredhet botrányba. az ügyészség eljárhat. és megint érdekükben áll, hogy mindenki benne legyenek a buliba. tényleges kontroll az a független reálértelmiség lehetne, amelyik a szabad piacról képes megélni. de olyanból kevés van. és a multik ugyanúgy benne vannak a játszmákban. szijjártó péter hány milliárddal támogatja a munkahelyteremtést. és a döntéshozatal önkényes. eleve úgy indul, hogy segítenek neki, hogy kitől béreljen, kivel építtessen, stb. volt olyan azóta kivonult cég, amelyiknek azt is megmondták, hogy ki legyen az ügyvezető. azért, hogy jóba legyenek az önkormányzattal. és ebbe másod, harmadvonalbeli gyártók belemennek. de a következő lépés az lesz, hogy ezeket is betámadják és felvásárolják. csak persze azért ezek is külföldi kormányzati védettséget élveznek. de elegendő a kapcsolat a német gyáriparosokkal és az osztrák pénzintézetekkel. francia cég mi a francnak. ahogyan orbán mondta tarlósnak: pista miért nem rakjátok ki ezt a portugált. te vagy a polgármester. csináljál rendet. tarlós is pironkodott, hogy ez azért nem úgy megy. világváros és egyebek. orbán azt mondja: a nemzet fővárosa. és ha seehoffer papival lepaktálnak, akkor bundesstadt. csak ezt nem értik a hülye budaörsiek. de majd elmagyarázzák neki és wudersch is igazodik. nagyjából ez az elképzelés. és ez azért kivihető úgy, hogy az unió a brit kilépéssel lesz elfoglalva. és még ki tudja, hogy mi jön.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:46:04

@unionista᠋:

"a judaizmus nyíltan keresztényellenes, államellenes, nemzetellenes ortodox, liberális irányzata áll szembe többségi társadalommal."

Volt, amikor még ilyesmiket irkáltál:

debrecen legnagyobb működő üzeme (egy gyógyszergyár) zsidó tulajdonban van. nem az a nemzeti érdek, hogy a gyerekkórus elénekli neki a hatikvát. hanem az, hogy zsidózzanak. és utána a jobbikos szakmunkást elküldik. mert nem fog bővíteni. nem értitek, hogy a nacionalizmus az, hogy nekünk (nekünk magyaroknak) egy kicsit cionistának is kell lenni. ha már egyszer itt vannak a zsidók.

(törökgáborelemez 2013.03.09 01:50:20)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 13:53:09

@unionista᠋:

"az önkormányzati keretek között."

Ez egy hiányos mondat, amely nem válaszolja meg egyik kérdésemet sem.

A többi szóömlenyednek meg köze sincs ahhoz, hogy miért lenne igaz az állításod, miszerint "az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek".

2016.10.24. 14:10:07

@neoteny:
ez így van. de aki marad annak ez félfeudális világ marad. és abban a legjobb eset az oligarchák reálértelmiségi kontrollja. a jelenleginél irányítottabb tervezettebb gazdaság. illetve van még egy érdekes jelenség. át kell adni az üzletet a gyerekeknek. és vegyes a kép. amíg apuci harcolt az üzletekért, addig anyuci a tejbe vajba fürösztötte a kis "trónörököst". aki csupa ötös volt az isiben. ki mert ellenállni a helyi potentát kedves gyerekének. de nem tudja működtetni az üzletet. vagy nem akarja, mert motorozni szeret. és olyan is van, aki mindent megtanult. mindnek szüksége van önkormányzati védettségre. és ott az új alkotmányban 5 éves ciklusok vannak. ha 18-ban nem lesz váltás, akkor aki 19 őszén beül a képviselőtestületbe az rendesen 24 őszéig hatalomban marad. és az nagyon hosszú idő. 8 év. és azt már most lehet tervezni. tehát a fidesz azt üzenheti, hogy ők a kiszámíthatóság, a stabilitás pártja. az ellenzék leginkább csak teljes gazdasági és politikai összeomlásra játszhat. csak kérdés, hogy egy ilyen esetben mi történik. és ma már az a valószínűbb, hogy a nyugat kivonul, a kelet bevonul. elég erős a kapcsolat az oroszokkal, kínaiakkal, arabokkal. legutóbb indiát győzködték.

2016.10.24. 14:10:34

@neoteny:
ha nem érted, akkor hülye vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:13:06

@unionista᠋:

Vagy csak trollkodsz, szokásodhoz híven.

2016.10.24. 14:24:14

@neoteny:
igen ez így volt. csak azóta a németek azt mondják, hogy ők lesznek a város legnagyobb munkaadói. a richter újabb tízmilliárdokat tolt a fejlesztésekbe. orbánék nem hülyék. a nemzeti együttműködés rendszere a német szövetségi keretek erősítését jelenti. úgy, hogy ott vannak a keleti kapcsolatok. arról nem beszélve, hogy ma a "zsidó" baloldalt jelentős részben a "zsidó" jobboldal csinálja ki. tehát nem a jobbik antiszemitizmusa, hanem többek között izrael demokrata ellenessége.

Khonsu 2016.10.24. 14:25:17

@Bánegressy:

Átmenetileg szerintem is megindulhat valamiféle centralizációs kísérlet a németek részéről, de nem hiszem, hogy ez sikerre vihető. A német politikai elit nagyon beleállt a migránsválságba, ez a többi tényezővel együtt már őket is kicsinálja. Nem lesz meg az a stabil hatalmi központ, mely szükséges lenne a centralizációhoz. A széljobb megerősödése pedig a szétesést gyorsítja (és kiváltja a társadalom többségének védelmi reakcióját önmagával szemben, ami megengedőbbé teszi az embereket az alternatívákkal kapcsolatban) Az átrendeződés nem korlátozódik majd a politikára. Egy valóban teljes körű és mélyreható változás lesz a politikai elitektől a gazdaságon ás a társadalomig. Sőt, a politikai átrendeződés lényegében az utóbbi kettő következménye lesz.

Van egy hibákkal teli gazdasági infrastruktúra és egy "elavult" társadalmi szerkezet és szemlélet. Erre jött és jön be folyamatosan egy új generáció a gazdaságba (új szemléletű cégek, "startup" korszak, 4. ipari forradalom, közösségi kapitalizmus, stb.), ami egy gazdasági elitváltást eredményez, mely már régóta folyamatban van. Emellett az új cégek vagyona társadalmi beágyazottsága és befolyása folyamatosan növekszik, de a politikai befolyást, a politikai eliteket még a korábbi gazdasági generáció tartja markában.

A társadalomban is folyamatosan növekszik az új generáció aránya, akik teljesen más környezetben szocializálódtak, mint a korábbi generációk, teljesen más a gondolkodásmódjuk, értékrendjük. A régi normák szerint működő és gondolkodó társadalomban ők idegenek, azonban biológiai okokból arányuk növekszik, majd hamarosan átfordul, és egyben ők a legaktívabb réteg. Őket a regnáló politikai elitek nem tudják megszólítani, egyszerűen nincsenek velük egy hullámhosszon.

Mindemellett az elhúzódó válság felszínre hozott egy sor, eddig a szélesebb tömegek előtt többé kevésbé rejtett rendszerhibát, és az emberek kezdik megérteni (élükön a fiatalsággal), hogy tulajdonképpen az összes gazdasági "igazságtalanság" ezek következménye.

A gazdasági, és (különösen Európában) a migrációs válság pedig még inkább megrendítette a régi elitek kettős generációváltás miatt amúgy is ingatag helyzetét.

Most így néz ki az egész fejlett világ, a "Nyugat". Egy robbanásra kész elegy. Kibillent korábbi egyensúlyi állapotából (klasszikus politikai és gazdasági elitek, liberális demokrácia, centralizált igazgatás, erős, jóléti állam), és megállíthatatlanul halad új egyensúlyi állapota felé.

Amit ma látunk, az már az átmeneti állapot, "a vég kezdete". Innentől az a kérdés, hogy puha vagy kemény átmenet lesz-e, amit számtalan paraméter befolyásol. A "kavarás" pl. a kemény átmenetnek kedvez.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:29:09

@unionista᠋:

"ez így van."

Akkor "a nyugaton" élni mégis jobb? Akkor "a nyugat" mégis "felsőbbrendű"?

"ez félfeudális világ marad. és abban a legjobb eset az oligarchák reálértelmiségi kontrollja. a jelenleginél irányítottabb tervezettebb gazdaság."

Egyrészt ezek feltételezések, nem racionálisan/logikusan következő dolgok. Másrészt a feudalizmus jellemzője a hűbéri viszony: nem a szakmai tudás kerül kompenzálásra (meritokrácia), hanem az uralkodói hierarchiában feljebb állóhoz való hűség/lojalitás.

"mindnek szüksége van önkormányzati védettségre."

Védettségre kitől?

"tehát a fidesz azt üzenheti, hogy ők a kiszámíthatóság, a stabilitás pártja."

Üzenheti: de más annak az üzenete, ahogy elbántak Simicskával meg Spéderrel.

2016.10.24. 14:39:19

@neoteny:
orbánnak volt egy belső ellenzéke. de őket a "helyes" irányba állították, vagy elküldték, kizárták, háttérbe szorították. lázár a miniszterelnökséget és az információs hivatalt vezetve épített egy csapatot. de kilőtték mellőle spédert.

2016.10.24. 14:40:28

@neoteny:
ha ezt nem érted, akkor hülye vagy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:48:35

@unionista᠋:

"csak azóta a németek azt mondják, hogy ők lesznek a város legnagyobb munkaadói. a richter újabb tízmilliárdokat tolt a fejlesztésekbe."

A Richter debreceni üzemébe 15 milliárdot fektet be -- és ebből 5 milliárd (egyharmad) az államtól jön. Vagyis nem "tízmilliárdOK", hanem egy darab tízmilliárd -- meg még feleannyi az adófizetőktől.

Mindez Debrecenben 125 "magasan kvalifikált speciális" új munkahelyet jelent. Ez a 125 új munkahely teszi "a németeket" Debrecen legnagyobb munkaadóivá?

2016.10.24. 14:49:02

@neoteny:
a magyar és az európai közélet a migráns krízis óta a elvesztette a racionalitását. egy vallásháború van kibontakozóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:49:13

@unionista᠋:

Hogyne érteném: trollkodsz ismét.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:51:55

@unionista᠋:

"orbánnak volt egy belső ellenzéke. de őket a "helyes" irányba állították, vagy elküldték, kizárták, háttérbe szorították."

Három évvel ezelőtt még azon az állásponton voltál (vagy legalább is azt hirdetted), hogy "majd ha ti is belátjátok, hogy el kell zavarni orbánt pintért, semjént akkor lehet valami. nem a jobboldallal en bloc van probléma. jöjjön pokorni, varga, heim, ángyán, vagy akárki. bárki, aki rendelkezik minimális szakértelemmel és minimális tisztességgel."

2016.10.24. 14:54:36

@Khonsu:
"Őket a regnáló politikai elitek nem tudják megszólítani, egyszerűen nincsenek velük egy hullámhosszon".
akkor ez nagyon izgalmas lesz, mert ők meg nem nagyon szólalnak meg. nem tudni mi van a fejükbe'. ezek, akik ma öregek, fiatalkorukban tüntettek, balhéztak, meg buliztak.
a maiak az okostelót nyomkodják, már aggódnak, hogy lesz e majd nyugdíjuk, buliznak . . . ?
a generációváltás sem lesz uncsi és közben már komoly létszámú réteg a bevándorlók
ül a kínai átok

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 14:55:01

@unionista᠋:

"a magyar és az európai közélet a migráns krízis óta a elvesztette a racionalitását. egy vallásháború van kibontakozóban."

Ja, hogy 2014-ig racionális volt a magyar és az európai közélet; addig nem folyt vallásháború a judaisták és a nemzeti keresztények között.

Khonsu 2016.10.24. 15:20:43

@Bánegressy:

"ők meg nem nagyon szólalnak meg. nem tudni mi van a fejükbe'"

Folyamatosan "beszélnek":

"a maiak az okostelót nyomkodják, , már aggódnak, hogy lesz e majd nyugdíjuk, buliznak . . . ?"

Azokkal borulnak össze, akik meghallják őket. Azokkal akik a világukat, amiben élnek köréjük építették (nekik, velük és általuk), és akiktől a problémáik megoldását, a válaszokat várják. Az új társadalmi generáció az új gazdasági generációval talál egymásra, és ebben a frigyben a politikai eliteknek nem osztanak lapot, hanem idővel egyszerűen kiküszöbölik őket az egyenletből.

"a generációváltás sem lesz uncsi"

Az biztos.

"és közben már komoly létszámú réteg a bevándorlók
ül a kínai átok"

Ez megszüli az új társadalmi generációban a közvetlenebb védelem igényét, míg erre a keresletre barátaik, az új gazdasági generáció felel a kínálattal.

És az új rendszernek megszületnek a védelmi és rendfenntartó (nem sokkal később már fegyveres) erői is. Az rendszer szereplői átveszik a teljes funkcionalitást az államoktól, miközben a hatalmi központ elhal.

Senki sem tartja a gyeplőt, terjeszkedni akar, és a megpiszkálása öngyilkosság.

És mi ennek leszünk a közvetlen szomszédjában, a NER-el "megáldva".

2016.10.24. 15:23:29

@neoteny:
ez egy bővítés.

2016. március 10.
A Richter biotechnológiai üzemét négy éve, 2012 áprilisában adták át Debrecenben, a Határ úti Ipari Parkban. A 25 milliárd forintos beruházáshoz a Richter akkor 1 milliárd 384 millió forint állami támogatást kapott. A beruházással 120 új munkahelyet hozott létre a Richter magasan kvalifikált szakemberek számára, akik felkészítése évekkel korábban megkezdődött a Debreceni Egyetemmel közösen. Az üzemben jelenleg **200-an** dolgoznak.

A mai bejelentés szerint a Richter 15 milliárd forint nagyságrendű beruházási program keretében bővíti a bioszimiláris készítmények fejlesztésére és gyártására 2012-ben, Debrecenben létrehozott biotechnológia üzemét. A tervezett beruházással a Richter további **125** új munkahelyet hoz létre, közel megduplázza jelenlegi biotechnológiai gyártókapacitását, az előállított termékek minősítésére alkalmas analitikai kapacitást hoz létre. Az állam 5 milliárd forinttal támogatja a beruházást. A csütörtöki sajtótájékoztató végén Szijjártó Péter és Bogsch Erik megállapodást írtak alá az egyedi kormánydöntésen alapuló állami támogatásáról.

2016. április 15.
Mint arról a Dehir.hu beszámolt, három ütemben, összesen 12+25, azaz 37 milliárd forintból fejleszt az FAG Debrecenben, és **600**-nál is több új munkahelyet teremt a városban.

2016. augusztus 17.
A buszgyártás egyik hazai fellegvára lesz Debrecen, **350** új munkahely: A 15 és fél milliárd forintos beruházás révén elővárosi és helyközi autóbuszokat fognak fejleszteni és gyártani városunkban.

ezekkel a bővítésekkel a munkaerő piac elsősorban a németektől függ.

---

2016. május 05.
Egy hete jelentették be a fővárosban, hogy a Flowserve amerikai székhelyű multinacionális vállalat Debrecenben nyitja meg globális pénzügyi központját. Ez a központ több mint négyszáz, egészen pontosan **404** magas hozzáadott értékű munkahelyet fog teremteni városunkban. Közép- és felsőfokú pénzügyi végzettséggel rendelkező, idegen nyelvet beszélő munkatársakat fognak foglalkoztatni. A Flowserve az új, zöldmezős beruházást 4,3 milliárd forintból valósítja meg, melyhez a kormány a költségvetésből másfél milliárd támogatást ad.

2016. július 11.
Újabb munkahelyeket teremt Debrecenben az EPAM
Stratégiai megállapodást kötött a kormány az amerikai szoftverfejlesztő EPAM Systems Kft-vel, a cég 3,6 milliárd forintos beruházással Debrecenben és Szegeden bővíti a jelenlegi kapacitásait és dolgozóinak létszámát. Debrecenben több mint **200** dolgozót vesznek fel.

2016. október 18.
**210** új munkahely jön létre a National Instruments debreceni gyárában. Öt és fél milliárd forintos beruházással fejleszti gyártási kapacitását és a kutatás-fejlesztés informatikai hátterét debreceni gyárában a texasi központú National Instruments - jelentette be Alex Davern, a cégcsoport ügyvezető alelnöke kedden Debrecenben.

ezek csak a 100 főnél nagyobb bővítések. így munkaerőből nem fölösleg lesz, hanem hiány.

2016.10.24. 15:36:46

@neoteny:
igen, akkor azt mondtam a libsiknek, hogy mivel a jobboldal nem en bloc a gonosz, jobban járnának ha kiegyeznének a mérsékeltekkel. a balliberális olvasóközönség megmosolyogta. mondván, hogy mellettük áll a nyugat. azóta megvették az origót, a tv2-t, beszántották a népszabadságot.

Khonsu 2016.10.24. 15:54:11

@unionista᠋:

Ez az ország igazi baja. Miközben a szomszédban már tornyosulnak a fentebb leírt viharfelhők, nálunk a legfontosabb téma a libsizés és jobberezés, mindenki mindenki ellen van, és úgy 100 évvel mentünk vissza gondolkodásmódban. És lepacsiztunk azokkal, akik (szándékukon kívül) azon dolgoznak, hogy ez a vihar egy frissítő nyári zápor helyett mindent elsöprő hurrikánná váljon.

Ha ezt megússzuk anélkül, hogy lőjenek, akkor hatalmas mázlink lesz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 15:55:09

@unionista᠋:

OK, de ezek a cégek nem úgy bővítenek Debrecenben, hogy arra számítanak, hogy egy félfeudális és félállami rendszer lesz rájuk tolva. Vagy hogy a (már leadózott) nyereségüket meg kell felezniük "a várossal".

2016.10.24. 16:11:44

@neoteny:
amint látható orbán nagyjából fél év alatt lezavarta ezeket a tárgyalásokat. és ugye éppen a választások előtt indulnak el ezek termelő üzemek. ezeket át fogják adni. az m1, a tv2 ezt fogja harsogni. az origo a kezükben van. és ne felejtsük el a helyi médiát. a helyi tévék rádiók mind fideszesek. a népszabadság megvásárlásával megszereztek megyei napilapokat. ebből van egy másik pakett. ez a russmedia. eugen russ testvére a voralbergi tartományi parlament övp-s elnöke.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 16:18:38

@unionista᠋:

"jobban járnának ha kiegyeznének a mérsékeltekkel"

OK, így már érthető: úgy érveltél, hogy Orbán, Pintér, Semjén elzavarása a fontos, és ha ehhez a célhoz a Fidesz mérsékelt szárnyával történő kiegyezés vezet, akkor tegyék ezt "a libsik". Mert ahhoz nincs elég politikai erejük, hogy a Fidesz egészétől megszabaduljanak -- mint ahogy ez be is bizonyosodott 2014-ben.

Ezzel a koncepcióval csak az a baj, hogy pont' azok a tulajdonságok, amik a Fidesz mérsékelt szárnyát mérsékeltté tették tették a mérsékelt szárnyat alkalmatlanná a belső puccsra, a párton belüli hatalomátvételre. Ezen az sem segített volna, ha "a libsik" támogatást nyújtanak ("kiegyeznek") a Fidesz mérsékelt szárnyával.

(Röhmnek épp' az okozta a vesztét, hogy nem volt eléggé mérsékelt: hogy elég "éhes volt" politikailag, tovább akarta vinni a nemzetiszocialista forradalmat akkor, amikor Adolf már a megszerzett hatalom konszolidációján dolgozott.)

2016.10.24. 16:25:13

@neoteny:
2016. május 24.
Több mint 4 és fél milliárd forintra pályázik a [debreceni] önkormányzat a déli gazdasági övezet infrastruktúrájának fejlesztésére. A repülőtértől délre a tervek szerint ipari termelő beruházásoknak biztosítanának helyet, északra pedig egy üzleti innovációs negyedet alakítanának ki. Papp László polgármester azt mondta a város jövőjét érdemben határozza meg ez a fejlesztés, amivel munkahelyek ezreit hozhatják létre.

A város jövőjét érdemben határozza meg ez a fejlesztés, hiszen a déli gazdasági övezet annál is inkább szükségszerű és fontos fejlesztés, mivel a városban található ipari területek közül a legjelentősebb Határ úti Ipari park lassan betelik [lásd feljebb], most már csak az utolsó néhány 10 hektár áll rendelkezésre – mondta a polgármester.

Barcsa Lajos alpolgármester arról beszélt a tájékoztatón, hogy a déli gazdasági övezet szabályozása hamarosan véget ér, a közművek a tervezési fázisban vannak. Minden szolgáltatóval egyeztetnek azért, hogy a legnagyobb ipari energiaigényt is ki tudják elégíteni, így például a víz esetében akár az 500 köbméter per óra kapacitásigényt is biztosítani tudják majd.

A terv az, hogy 2018 tavaszára [választások időszakára], nyarára egy olyan minőségű, kapacitású közmű valósuljon meg a déli ipari park területén amely a legnagyobb energiaigényű ipari beruházók igényeit is ki tudja elégíteni [az önkormányzati választásokra]
– hangsúlyozta az alpolgármester.

A beruházás része az útfejlesztés is. A cél, hogy a területet több irányból [környező településekből] is el lehessen majd érni. Az önkormányzat csütörtöki ülésén dönt a pályázat benyújtásáról.

BiG74 Bodri 2016.10.24. 16:30:40

Nem rossz gondolatsor. A meglévő pártok tagsága és szimpatizánsai egyre kevésbé hisznek saját pártjuk politikai erejében, de akik maradnak egyre inkább dühbe jönnek a kilátástalan helyzettől, hogy a vitya és sleppje, egyre kevesebb választóval is be tudja betonozni magát a hatalomba. Az emberek nagy többsége nagyon nem kiváncsi a jobbik és a dk stb. közötti ideológiai különbségekre, a gondokra adott válaszokat akarja hallani. Azok pedig ideológiától függetlenül lehetnének közösek, mert szimpla erkölcsi alapokon is lehet megnyugtató válaszokat adni. Végre a problémák megoldására kellene koncentrálni, és szövetkezni. Az orbáni rendszer mindenáron meg fogja védeni magát, és folyamatosan igazítani fogja a "demokratikus" játékszabályokat.
Apropó, a PKP mikor kapcsol egy fokozattal feljebb?

2016.10.24. 17:07:22

@neoteny:
a kultúrharc régóta folyik de a vita ma már teljesen irracionális. az irracionális nem azt jelenti, hogy nem valós. hanem csak azt, hogy nem racionális. ki és miért akarja európát iszlamizálni?

egyik válasz. nem akarja senki. ez egy teljesen spontán folyamat. csak valamiért nem akarják megállítani. mert a nyugat-európai politikusok nem akarnak hősi halottakat. de ez így nem racionális. nem angela merkel megy a csatába, hanem udo, akit lehet, hogy lelőnek. de merkel mami megsiratja. és azt mondja, hogy ez az ára annak, hogy a németek újjáépítsék szíriát. és egyébként német kis, közép vállalatok ezrei jól járjanak túl a nagyvállalatokon. szegény kis udo halálán pityereg egy sort. elvben ezt kellene mondani a briteknek, franciáknak, az amerikaiaknak. erre lehet mondani, hogy félnek az orosz ellencsapástól. rendben. de ez esetben miért nem fognak össze velük mutatván, hogy ők a világbéke megteremtői. ha ez nem cél, akkor miért verték szét szíriát. nincs racionális magyarázat. hanem az van, hogy biztos izreal és a szaudiak verették szét összejátszva az amerikaiakkal, hogy megggyengítsék európát. rendben van, de az iszlám állam megerősödése nem jó nekik sem. és ez az egész antiszemitizmust (iszlám és zsidóellenességet) gerjeszt. ami nekik szintén nem jó. hacsak nem akarnak összetűzni európával. amit azért csak atomfegyverek bevetésével nyerhetnek meg. de az megint nem racionális.

persze lehet mondani, hogy a német gyáriparosoknak kellett munkaerő. rendben. de miért nem mentek ki a menekülttáborba. egy katonai sátorban felmérik a jelentkezők kompetenciáit és annyi olcsó vendégmunkást visznek, amennyit akarnak. tehetséges szír gyerekeket női kísérőkkel. és fiatalokat. akik a közel keleti gazdasági kapcsolatokban segédkeznek. miért kellett mindenkit beengedni? mert ez volt merkel morális döntése. rendben, de ez egy irracionális döntés. vagy zsarolják. az amerikaiak, izrael zsebében van, valamilyen csavarral az oroszokkal játszik össze. irracionális magyarázatok vannak. még egyszer ezek között lehetnek valósak, de egyik magyarázat sem racionális.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 19:53:11

@unionista᠋:

OK, de ezek a cégek nem úgy bővítenek Debrecenben, hogy arra számítanak, hogy egy félfeudális és félállami rendszer lesz rájuk tolva. Vagy hogy a (már leadózott) nyereségüket meg kell felezniük "a várossal".

2016.10.24. 21:19:36

@neoteny:
ezek a cégek nyilván arra számítanak, hogy a beruházásaik megtérülnek és legrosszabb esetben is lesz annyi adózás nélküli tiszta nyereségük, amennyit a magyar államkincstár számukra kiutalt. és nyilván nem akarnak átalakulni magyar-francia, magyar-izreali, magyar-amerikai vagy magyar-német vegyesvállalattá azért, hogy a nyereségen osztozzanak debrecen megyei jogú várossal, vagy akárkivel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 21:40:43

@unionista᠋:

"legrosszabb esetben is lesz annyi adózás nélküli tiszta nyereségük, amennyit a magyar államkincstár számukra kiutalt"

Ez értelmetlen szósaláta.

"és nyilván nem akarnak átalakulni magyar-francia, magyar-izreali, magyar-amerikai vagy magyar-német vegyesvállalattá azért, hogy a nyereségen osztozzanak debrecen megyei jogú várossal, vagy akárkivel."

Nyilvánvalóan; ennek megfelelően gondok lesznek a te "egy forint a cégnek, egy forint a városnak" ötleteddel. Ehhez túl judaisták az idegenek.

2016.10.24. 22:09:50

@neoteny:
nagyüzemekkel integrált háztáji és kisegítő gazdaságok a szocializmusban.
www.youtube.com/watch?v=OjAuWMx_jow
www.youtube.com/watch?v=o7fQ-IP1Bzk

a termelő tevékenység alapját egyrészt a lakosság személyi tulajdonában vagy használatában levő földek, gazdasági épületek, eszközök, másrészt a nagyüzemek által rendelkezésükre bocsátott földek, eszközök képezik.

a mezőgazdasági kistermelésnek két alapvető kategóriáját különböztetjük meg. az egyik a háztáji gazdaság, amely a mezőgazdasági szövetkezeti tagoknak a szövetkezetek által biztosított földterületen folyó termelését és a ház körüli állattartást foglalja magában. az ilyen gazdaságok száma közel 700 ezer. mivel ezt a tevékenységet a szövetkezeti termelés szerves részének tekintjük a mezőgazdasági szövetkezetekről szóló törvény a nagyüzemek vezetőinek kötelességévé teszi a tagok háztáji gazdaságainak fejlesztését is.
a másik a kisegítő gazdaság. ezt az a több mint 800 ezer munkás, alkalmazott, szellemi foglalkozó illetve nyugdíjas dolgozót foglalja magában, akik nem dolgoznak illetve nem dolgoztak a mezőgazdaságban, de többségükben falun élnek és rendelkeznek gazdasági épületekkel illetve mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületekkel.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 22:38:24

@unionista᠋:

Ősszel meg kivezényelték a diákokat meg a katonákat a betakarítási munkákra, fizetség nélkül. A sok Jobbikos fiatal biztosan lelkesen adna robotszolgálatot a nemzeti kereszténység keretein belül.

padisah 2016.10.24. 22:41:29

ezt a programot támogatom, jó lenne egy ilyen orbán-váltó nagykoalíció

az a baj ezzel, hogy a Jobbik-ot a balos pártok kiutálni fogják, Orbánnak meg nagyon könnyű lenne erre ráígérni, még akkor is ha tudja jól Vona milyen sorsra jut ha szövetkezik velük

Én ezt a koalíciót eleve nem tervezném 4 évesre, tehát gyakorlatilag nem lenne célja a kormányzás, csak egészen minimalista szinten. Az lenne a célja, hogy helyreállítsa a demokrácia törvényi hátterét, kitakarítsa az intézményekből a politikai kinevezetteket, kijavítsa az alkotmány, és mindenekelőtt a választási törvényt, amivel a Fidesz bebetonozta magát.
Miután ezeket megtette (max 1-1,5 év), új választásokat ír ki, és feloszlatja önmagát meg a parlamentet.

Nekem egyébként szimpatikus berendezkedésnek tűnik a régi olasz permanens kormányválság, ahol a sok kis párt folyamatosan helyet cserélt a kormányban mindenféle alkuk mentén. Egy ilyen rendszer elkerüli a totális pártokráciát, és a váltógazdaság kilengéseit is.

Eddig ugye az volt a fő baj, hogy a váltópártok minden kampányban lehazudták az eget is, és csúcsra járatták a kártékony demagógiát. Most meg az a baj hogy egy párt beült középre, azt csinál amit akar, és természetesen a zsebeit akarja megtömni. Lehet választani melyik a kártékonyabb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.24. 22:45:45

@unionista᠋:

És mit szólsz ahhoz, hogy a vallonok megtorpedózták a CETA-t? A gonosz kanadaiak nem lesznek képesek az amerikai dömpingárukkal szétverni az EU országainak gazdaságait ... a vallonokra volt szükség a csillió generált dollárokkal támogatott árufölény visszaveréséhez.

2016.10.24. 23:38:07

@neoteny:
a nemzeti radikalizmus alapja az, hogy újra termelő munkára fognák a cigányságot. ezért kérnek elsősorban önkormányzati hatalmat kapnak. ezzel jól járna a parasztság és a magyar vidék. bővülő agrártermeléssel és határon túli együttműködéssel a kárpát-medencéből kiszorítható a multik egy jelentős része. (a svábok azt mondják, hogy minden, ami nem német). ez ugyan nem túl jó a fővárosnak, de kihasználják az lmp vagy a feloszlott a 4k kapitalizmus kritikus szabad bölcsészeit. vonagábor beszélget pap réka kingával vagy puzsér róberttel.
www.youtube.com/watch?v=znveudMX55M
www.youtube.com/watch?v=ujm2vTrn-w4
vagy ugye újabban a jobbra húzó zsidókeresztény hitgyülekezete is promótálja őket. a kérdés az, hogy ezzel a vona vezeti meg őket, vagy vonát vezetik meg. elveszti-e a radikális zolika szavazatát, vagy megnyeri a mérsékelt andikáét. eddig az egyenlege zéró. vagy inkább vesztett. de orbán elsősorban a széljobbtól fél. a simicska (média) birodalom háttértámogatásával akár egy lázár-vona kormány is létrejöhet. kérdés, hogy kié lesz az index.

ha tippelni kell, akkor 18-ban nyer orbán és a fidesz, de 19-ben az önkormányzati választásokon a korábbinál jelentősebb szerepet kap a jobbik és a baloldali képviselők, polgármesterek függetlenednek a szociktól. ha nincs népszabadság, népszava, akkor a pártközpontnak alig marad hatalma. de mivel nincs igazi politikai ellenfél a baloldalon ezért a jobboldali pártok is szétfelé húznak. orbán egyre inkább az európai külpolitikában próbál majd szerencsét. és itt léphet be ügyvezetőként lázár. persze ez mind csak üres képzelgés, szóval lehet, hogy ebből semmi sem válik valóra.

2016.10.25. 00:05:48

@neoteny:
vagy kínai, vagy akármilyen árudömpinggel dömpingárakkal. szabad kereskedelmi egyezménynek akkor van értelme ha éppen azt garantálja, hogy az árumérleg egyensúlyban marad. tehát nincs az, hogy budaörsre hordják be az árut, de kifelé alig megy valami. mert majd azt az olcsó importon alapuló magas hozzáadott értékű szolgáltatások ellensúlyozzák. a budavári étterem a kis adag kacsasültet eladja tízezerért. a leszakadó térségben a nagy adagot legfeljebb ezerért adják el úgy, hogy nem ütik be a pénztárgépbe. nem vezetik a számlakönyvet. nem is értik, hogy az mire való. hanem majd a polgármester urat megvendégelik. és majd jön a támogatásokból bővül a csárda. tehát egy félfeudális/félkapitalista világ épül. és kérdés, hogy ennek mi az alternatívája. szerintem a vegyesgazdaság. kérdés, hogy abban mi az osztatlan közös vagyon. mi az alapvető infrastruktúra. a föld. szövetkezeti termény a földes áru. a zsákos krumpli. de a chips már maszek. köztulajdon az erősáramú munkagép, mert az földelve van. a gyengeáramú chip már maszek. és így mindenkinek juthat valami a morzsából. ha a rendszert kívülről biztosítják, akkor a császáriaknak is.

2016.10.25. 00:15:24

@padisah:
az a probléma, hogy politikában mindenki politikailag van kinevezve. ez egy sok pártból kialakuló "nagykoalíció" esetén még inkább így van. tehát ha az együtt tüntető mszp, dk, szolidaritás, párbeszéd, moma mellé beáll az lmp, az mlp és az együtt (mégse külön indul) és még helyet követel magának a kétfarkú kutya párt is, akkor elég sok pártkáder lesz. hja, és még ott lenne a pkp is. nyilván jelentkezne vágó gábor, kerék bárczy szabolcs, hogy ők is szerepet vállalnának. és ha már ők, akkor akár kuncze gábor is. hiszen ő is utálja orbánt. nyilván kizárólag a szakértelemre alapozva.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:19:20

@unionista᠋:

Ősszel meg kivezényelték a diákokat meg a katonákat a betakarítási munkákra, fizetség nélkül. A sok Jobbikos fiatal biztosan lelkesen adna robotszolgálatot a nemzeti kereszténység keretein belül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:20:19

@unionista᠋:

És mit szólsz ahhoz, hogy a vallonok megtorpedózták a CETA-t? A gonosz kanadaiak nem lesznek képesek az amerikai dömpingárukkal szétverni az EU országainak gazdaságait ... a vallonokra volt szükség a csillió generált dollárokkal támogatott árufölény visszaveréséhez.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:31:47

@unionista᠋:

"az a probléma, hogy politikában mindenki politikailag van kinevezve"

Kimondjuk. Megoldjuk.

2016.10.25. 00:41:57

@neoteny:
ha hatalmat kapnak mellé, akkor jó hogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:55:52

@unionista᠋:

"szabad kereskedelmi egyezménynek akkor van értelme ha éppen azt garantálja, hogy az árumérleg egyensúlyban marad."

Egy szabadkereskedelmi egyezmény egy mondatos: "a szerződő államok semmilyen törvényekkel sem szabályozzák az országaik lakosai közötti kereskedelmet".

Az 1599 oldalas CETA nem szabadkereskedelmi egyezmény (lett volna), hanem egy szörnyszülött kereskedelmi egyezmény, amiben a mindenkik által kilobbizott szabályozások szerepelnek. A vallonoknak könnyű dolguk volt: találtak néhány szabályt, ami nekik nem tetszett (vagy legalább is ezt mondták), és erre hivatkozva visszatartották a beleegyezésüket (gyakorlatilag megvétózták az egyezményt). Olyan, mint amikor az osztatlan közös vagyon fölötti rendelkezés a közösség minden tagjának konszenzusát igényli: minél több a tag, annál kisebb a valószínűsége, hogy mindenki beleegyezését adja egy partikuláris (tranz)akcióhoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 00:58:44

@unionista᠋:

A hatalmat arra használnák, hogy magukat, a haverjaikat és a dugnivaló diáklány-társaikat felmentsék az őszi betakarítási robotmunka alól.

2016.10.25. 01:02:11

@neoteny:
közös agrárgazdálkodás, helyi iparpolitika, korlátozott szabad kereskedelem. vs. egyéni gazdálkodás, globális iparpolitika, totális szabad kereskedelem. erről döntünk. utóbbi a virtuális világokban látszik győzedelmeskedni. de a valóságban úgy tűnik, hogy az előbbi áll nyerésre. nyugat-európában is. lásd vallonok.

2016.10.25. 01:07:25

@neoteny:
és kivezényeljék a cigányságot. ez van a hátsó kisagyakban.

2016.10.25. 01:08:08

de ennek jelentős hozadéka lehet ha civilizált módon csinálják. ha nem akkor, brutális károkat okoz.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 01:11:00

@unionista᠋:

"korlátozott szabad kereskedelem"

... fából készült vaskarikákban.

A vallonok meg csak nemet tudnak mondani, mint az ovisok. ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 01:14:59

@unionista᠋:

"és kivezényeljék a cigányságot. ez van a hátsó kisagyakban."

Azt hittem, hogy helycserés támadást terveznek: a zsidókat kivezénylik valós értékteremtő munkára, a cigányokból meg összekötő népek lesznek a Kárpát-medence többi nemzetisége felé. Ők cigánykodnak majd a csehekkel, szlovákokkal, ukránokkal, románokkal, szerbekkel, horvátokkal és szlovénekkel, le az Adriáig.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 02:01:34

@unionista᠋:

"az árumérleg egyensúlyban marad"

Világos: a pék csak akkor vesz sült kolbászt a falatozóban, ha a falatozó vesz tőle ugyanannyi zsömlét.

A debreceniek csak akkor vesznek paprikát a szegediektől, ha a szegediek vesznek ugyanannyi gyógyszert a debreceniektől.

A magyarok csak akkor vesznek BMW-ket a bajoroktól, ha a bajorok vesznek ugyanannyi meggyet a magyaroktól.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 02:07:52

@unionista᠋:

"az önkormányzati keretek között."

Ez egy hiányos mondat, amely nem válaszolja meg egyik kérdésemet sem.

A többi szóömlenyednek meg köze sincs ahhoz, hogy miért lenne igaz az állításod, miszerint "az évtized végére a rendszer fenntartásában elegendően sokan lesznek érdekeltek".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 02:08:50

@unionista᠋:

"ez így van."

Akkor "a nyugaton" élni mégis jobb? Akkor "a nyugat" mégis "felsőbbrendű"?

"ez félfeudális világ marad. és abban a legjobb eset az oligarchák reálértelmiségi kontrollja. a jelenleginél irányítottabb tervezettebb gazdaság."

Egyrészt ezek feltételezések, nem racionálisan/logikusan következő dolgok. Másrészt a feudalizmus jellemzője a hűbéri viszony: nem a szakmai tudás kerül kompenzálásra (meritokrácia), hanem az uralkodói hierarchiában feljebb állóhoz való hűség/lojalitás.

"mindnek szüksége van önkormányzati védettségre."

Védettségre kitől?

"tehát a fidesz azt üzenheti, hogy ők a kiszámíthatóság, a stabilitás pártja."

Üzenheti: de más annak az üzenete, ahogy elbántak Simicskával meg Spéderrel.

2016.10.25. 10:46:36

@neoteny:
a következtetés nem az erősséged. leginkább csak ellentmondani tudsz. ha kivezénylik őket robotra, akkor egy részük nyilván szóródni fog. a vándorcigányok. egy másik részük (akik valós etnikumot tekintve nem cigányok, hanem elcigányosodtak) betagozódik a nemzeti együttműködés rendszerébe. ebbe a félfeudális/félkapitalista világba.

kérdés, hogy vona képes lesz-e kormányzati hatalmat szerezni. most ugye neki puzsér róberttől pap réka kingáig az ellenzékből neki udvarol szinte mindenki. simicska. még a hitgyülekezete is. béndek péter is azt mondja, hogy orbán elleni nagykoalícióra volna szükség, aminek része a jobbik. kérdés, hogy megvezeti-e a most neki udvarló "liberális" értelmiséget, vagy őt vezetik meg.

2016.10.25. 11:33:05

@neoteny:
ha nem lenne szabad tőkepiac (a semmiből nem lehetne pénzt teremteni), akkor nem nagyon lehetne másként. áruért árut kellene adni. és lenne egy értékmérést, árucserét és a felhalmozást segítő jelrendszer. ami közösségi tulajdonban van. az ortodox liberális zsidók azt mondják, hogy az nem lehet. hiszen az a kapitalizmus végét jelentené. az ortodox kommunisták azt mondják, hogy akkor vegyünk már el mindent. egy kisbirtoka, kisüzeme, kisüzlete se legyen senkinek. hanem majd jön egy élcsapat. de ezek nem kellenek.

egy vidék mondhatja azt, hogy akkor vesz a távolsági buszhoz német alkatrészt ha a városok piacáról a német kereskedők vásárolnak. vagy persze lehet bérmunkát végezni egy vegyesvállalatban. egy márka helyben marad, egy márkát kivihetnek. és abból a helyben maradó márkából megvesszük tőlük a főalkatrészt. meg még esetleg tanulmányi szerződést is kötünk. ez igen csak megérné a németeknek. és ebbe belemenne a paraszt. és ezzel a legszegényebb szövetségi állam szintjéig fejlődhet. a zsidók azt mondják, hogy azt már nem. ők a nyereségen senkivel nem osztozkodnak. attól zsidók. nem akarnak vegyes vállalatokat. ne akarjanak. nem akarnak céheket. ne akarjanak. hanem csak engedjék meg, hogy ez megszerveződjön. és ezek után lehet fejlődés. és még akár kiegyezés is. andika a levi strauss magánvarrodájában dolgozik a reformált zsidó negyedben. de dolgozhat debreceni divatcsarnok alasorában a csapó útczában (ott ahol a gubacsapók árulták a termékeiket). és ők úgy vásárolnak isztambulból kortecs félkész árut ha a török porta a hajdúvárosok piacáról vásárol. és a paraszt a helyi piacokon bocskai koronában számol el. az így néz ki. images.slideplayer.hu/8/2052810/slides/slide_8.jpg
a húszezres hátulján ott van ahmed szultán koronája. a kibocsátója a hajdúnánás holding. tulajdonképpen városi pénzként szolgál. ahogyan azt varga/bogár és drábik hirdeti. de ebből lehet nagyobb piacokat szervezni. azt a hajdúvárosok bocsátják ki. és elfogadják a rónasági vásárszövetség piacain és az alföldön. és ebből lehet magyar vagy akár visegrádi korona. ez is egy lehetséges fejlődési pálya. és ez is hozhat polgárosodást. csak ez unortodox nemzeti keresztény. mert abban mehmed, ahmed és musztafa is integrálva van. ők az iszmaelita böszörmények. wassim sajt hajdúböszörményben. szijjártó péter kóstolja. körbe állja néhány "bisirman".
news.hajduboszormeny.hu/images/stories/kepek_hirekhez/2013/2013_10/sajtzem02.jpg
és osztja a támogatást. mindez a nemzeti együttműködés rendszerében. a paraszt úgy van vele, hogy a wassim sajttal képes lesz versenyezni. megveszik a tejet. és eladják az abból készült sajtot a közel keleten. de egy félfeudális/félkapitalista világban az alföld tej része. és abban lehet kisebbségi tulajdonos wassim. úgy, hogy övé egy sajtüzem. és az adót természetben fizeti meg. azt eszik az iskolások a napköziben. mert az hajdúsági (wassim) sajt. és erre azt mondják, hogy ez egy mese. ez a valóság. orbán lepaktál az arabokkal, izraellel (nem véletlen akarták a debreceni rabbit a mazsihisz élére). csak a slomóék tiltakoztak. a zsinagóga felújításának költségét sem fizette vissza. a templomban kufárkodnak. ezt szekuláris módon éppenséggel megtehetik egy nemzeti keresztény államrendben. az ortodox liberális demokraták ezeket nem fogadják el. ezért velük szemben unortodox, illiberális demokráciát hirdetnek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 12:34:47

@unionista᠋:

"ha kivezénylik őket robotra, akkor egy részük nyilván szóródni fog"

Akkor lábon rohad meg az osztatlan közös vagyon, mint ahogy a szocializmusban történt nem egyszer.

2016.10.25. 13:01:45

@neoteny:
az osztatlan közös vagyon alapja a feudum. a föld és az ahhoz való hűség. ha szóródni akarnak, akkor azt a cigányság félig elveszti. de cserébe ők lehetnek a közvetítő nép. és a "vándorkereskedők" helyébe léphetnek úgy, hogy a pénzkibocsátás a helyiek kezében marad.

nyugaton ez a kiegyezés úgy ment végbe, hogy a pénzkibocsátás magánkézbe kerül. és azáltal globálissá válik. hiszen ott lesznek mindenhol a "vándorkereskedők". és beváltják valódi árura. hiszen az valójában ő pénzük. és az ott lesz mindenhol a világban. és így lehet gyarmatosítani. a feketéket rabláncra verni. és aztán felszabadítani őket. persze csak azután miután uralmuk alá vonták az országot.

a magyarok azt mondták, hogy ők uralmuk alá vonnák a kárpát-medencét. és ha ezt támogatják a zsidók, akkor lehet egy kelet-közép európai tőkepiaci központjuk. ami ugyanolyan erős lehet, mint bécs. vagy még erősebb. ez működött 1867-1920 között. de utána ezt az egyezséget felrúgták. nem maradt meg nagy-magyarország és nem jött létre nagy-lengyelország, ami valódi ellensúlya lehetett volna a német és az orosz birodalmi törekvéseknek. és ez eredményezte a kelet-közép európai zsidóság majdnem teljes pusztulását. szinte csak budapestiek maradtak életben. de ők nem akartak új kiegyezést. hanem az ortodox liberális szárny a nemzet ellen fordult. orbán pedig ellenük de úgy, hogy ebbe hadicselbe bevonta a zsidókeresztényeket (a római katolikus egyházat), az ortodox zsidó nacionalistákat (a tóraolvasó izraelitákat), valamint a teljesen elvteleneket. és újabban zsidókeresztyén hitgyülekezete is a nemzeti együttműködés részévé válik. kigolyózzák a demokratákat. akiknek az utolsó mentsvára, hogy két hét múlva megnyerik az amerikai elnökválasztást. az majd elválik, hogy mi lesz utána.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 14:07:17

@unionista᠋:

"ha nem lenne szabad tőkepiac (a semmiből nem lehetne pénzt teremteni), akkor nem nagyon lehetne másként."

De azért egy kicsit lehetne másként?

"áruért árut kellene adni."

Az arany-, ezüst- vagy más árucikk-pénz is áru.

"és lenne egy értékmérést, árucserét és a felhalmozást segítő jelrendszer. ami közösségi tulajdonban van."

A készpénz soha sincs közösségi tulajdonban: mindig egy természetes vagy jogi személy tulajdonában van. Tudniillik azéban, aki épp' birtokolja azt egy adott pillanatban.

"a paraszt a helyi piacokon bocskai koronában számol el"

A helyi piacoknak azon a részén, amelyek Szerződött Elfogadóhelyek.

"a kibocsátója a hajdúnánás holding"

Tehát a bocskai korona nincs közösségi tulajdonban: mindig annak a tulajdonában van, aki birtokolja az egyes utalványpéldányokat. Ahogyan ez benne is van az Általános Üzleti Feltételekben (5.1 Feltételek): "Az utalványbirtokosnak azt kell tekinteni, akinek az a birtokában van".

A bocskai korona névértékének 100%-át ki kell fizetnie (magyar) forintban annak, aki a Hajdúnánás Holding Zrt.-től bocskai koronához kíván jutni.

A bocskai korona érvényességi határidővel rendelkezik: azon túl nem váltható vissza forintra a Hajdúnánás Holding Zrt.-nél. Úgy tűnik, hogy ez a határidő 2016. december 31; vagyis azok, akik bocskai koronát birtokolnak, vagy visszaváltják azt idén év végéig a Hajdúnánás Holding Zrt.-nél, vagy a bocskai koronájuk elveszíti a fedezetét.

Továbbá: ugyan a "kibocsátás" névértéken történő megvásárlást jelent (egy 20,000-es névértékű bocskai koronáért 20,000 Ft-ot kell fizetni), a visszaváltás, a Hajdúnánás Holding Zrt. általi visszavásárlás már nem névértéken történik, hanem a visszaváltási jutalékkal (+ ÁFÁval) diszkontált áron. Ami azon Szerződött Elfogadóhelyek esetében, amelyek megfelelő mértékű kedvezményeket nyújtanak 0.5%, azon Szerződött Elfogadóhelyek esetében, amelyek nem nyújtják a megfelelő mértékű kedvezményeket 1.5%, elfogadási szerződéssel nem rendelkezők esetén pedig 9.5% (!) (+ 1000 Ft fix kezelési költség).

Azáltal, hogy a Hajdúnánás Holding Zrt. érvényességi határidőt szab és visszavásárlási jutalékot számít fel

1) arra kényszeríti a bocskai koronát birtokló magánszemélyeket (akik nyilvánvalóan nem Szerződött Elfogadóhelyek), hogy a bocskai koronájukat elköltsék annak érvényességi határidejének lejárta előtt, vagy pedig elszenvedjenek egy ~10%-os veszteséget

2) arra kényszeríti a Szerződött Elfogadóhelyeket, hogy elszenvedjenek egy minimum 0.5%-os veszteséget

"tulajdonképpen városi pénzként szolgál [...] de ebből lehet nagyobb piacokat szervezni."

Csak épp' ha "nagyobb piacok szerveződnek", akkor megszűnik a "városi pénzként" történő működése: és pontosan azért hozták létre a bocskai koronát, mert

Napjainkban egy település alapvető problémája a városból történő tőkekiáramlás, a helyi vállalkozók versenyhátránya, a folyamatosan lassuló pénzáram, ezzel együtt a munkanélküliség fokozódása. A helyzetre gyors és egyszerű megoldás jelenleg nincs, de létezik olyan módszer, amely a helyi összefogásra épülve a fenti problémákat kezelni és javítani tudja. Ez a „helyi pénz”.

A „helyi pénz” használata kockázatmentes, áldozatot nem követel senkitől, azonban mindenki nyer vele. Jómagam hiszek benne, hogy ily módon mindenki segítheti Hajdúnánás tőkeerős, virágzó várossá válását.

Bízom abban, hogy minden nánási lakos ezt akarja, így biztosítva a város és a közösség gyarapodását, fejlődését!

dr Horváth Tibor
Bocskai Korona programigazgató

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 14:19:36

@unionista᠋:

"az osztatlan közös vagyon alapja a feudum. a föld és az ahhoz való hűség."

A feudum nem ezt jelenti.

A szóömlenyed többi részének meg köze sincs ahhoz, hogy a szocializmusban modern kori robotra vezényelték ki ősszel a diákokat meg a katonákat.

2016.10.25. 15:19:21

@neoteny:
ha aranyban folyna a kereskedés, akkor is árut csak áruért lehetne adni. a kereskedelmi mérleg ebben az esetben egyensúlyban lenne minden relációban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 15:40:14

@unionista᠋:

Ezzel nem mondtál semmilyen újdonságot: ezek tautologikus állítások. Semmi közük ahhoz, hogy

"és lenne egy értékmérést, árucserét és a felhalmozást segítő jelrendszer. ami közösségi tulajdonban van."

2016.10.25. 16:00:34

@neoteny:
ha ezt innentől kezdve nem tudod összerakni, akkor az a te problémád.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 16:12:50

@unionista᠋:

Hogy téged idézzelek: "ez mind hülyeség". Te nem tudod összerakni az érveléseidet; csak próbálod eladni az összefüggéstelen bullshit-eidet mint mély gondolatokat -- holott csak posztmodern lufihámozást csinálsz.

2016.10.25. 16:26:24

@neoteny:
eszembe nem jutott meggyőzni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 17:01:11

@unionista᠋:

Kivéve, amikor ilyesmiket mondasz: "erre azt mondják, hogy ez egy mese. ez a valóság."

2016.10.25. 18:28:09

@neoteny:
a bocskai korona ebben a formájában nyilván rosszabb, mint a forint. hiszen időbeli és térbeli korlátokkal lehet beváltani, nem lehet hitelezni, és nem lehet felhalmozni. horváth úr vélhetően mégis pénzt keres vele. persze megrajzoltatta és kinyomtatta ezeket a kis színes papírokat. nyilván biztonsági eszközöket is elhelyezett, mert vállalja, hogy ezeket negatív kamattal visszaváltja forintra. meggyőzte a hajdúnánásiakat és a törvényhozókat, hogy ez így milyen jó lesz neki(k). de emiatt nem kárhozhatod, mert ez a szabad piac. nyilván lehet ennél jobb konstrukciót is találni.

te a bocskai aranykoronát forszírozod. azt a világban bárhol be lehet váltani, nincs se térbeli, se időbeli korlátja (beváltja a new yorki "zsidó"), és fel lehet halmozni. igaz, hogy az arany árfolyama sem stabil. mert ha találnak még aranybányát, akkor nyilván a kínálat növekszik és az árfolyam esik. de majd gyuri bácsi odaküldi grűnéket a környezetvédőket. vagy nem küldi oda. attól függően hogyan spekulál. és a nép megfejti, hogy a háttérhatalom mozgatják az árfolyamot. és ezek a gyíkemberek taszítják nyomorba a világot. és valóban van ebben valami igazság. a pénz bármi is nem töltheti be az összes funkcióját maradéktalanul. ha elég nagy hadsereged van, akkor mondhatod, hogy de.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.25. 20:28:59

@unionista᠋:

"az arany árfolyama sem stabil. mert ha találnak még aranybányát, akkor nyilván a kínálat növekszik és az árfolyam esik"

Ami igaz az összes bányatermékre: szénre, olajra, földgázra, vasra, alumíniumra (bauxitra), uránra, rézre, gyémántra.

Míg a fiat pénz kínálatát nyomdagépek felpörgetésével, sőt billentyűk nyomogatásával lehet növelni.

"és a nép megfejti, hogy a háttérhatalom mozgatják az árfolyamot."

Miközben a szemük előtt lévők, sőt általuk megválasztott emberek (meg az azok által kinevezettek) teszik: Antall, Boross, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai, Orbán nem a háttérhatalom részei, hanem az előtérhatalomé. És ők meg az általuk vezetett kormányok képviselői nevezték ki Surányit, Bod Péter Ákost, Járait, Simort, Matolcsyt. Akikből három pénzügyminiszter is volt.

"a pénz bármi is nem töltheti be az összes funkcióját maradéktalanul."

Ebből nem következik az, hogy bármilyen pénz ugyanolyan mértékben tölti be az összes funkcióját.

2016.10.26. 12:32:06

@neoteny:
elvben a tökéletes pénzrendszer az lenne, hogy van egyetlen világpénz. mindenki abban kereskedik, oszt' jó napot. 1 dollár = 1 euro = 1 angol font = 1 svájci frank. az érne 10 jüant és 100 jent. és ehhez lehetne kötni a nemesfémek árát. 1 uncia arany = 1000 dollár. csakhogy egyes emberek nem szeretnék az ebből fakadó veszteségeket elszenvedni. akkor sem ha ez racionális lenne. és még ebben az esetben is lenne értelme a helyi pénzeknek.

tegyük fel, hogy a bocskai koronát hajdúvárosok adják ki. (a jelenlegi hajdúnánási kibocsátóval kiegyeznek.) ezek után ezt a pénzt használhatják arra, hogy közmunkásoknak ebben adjanak munkabért. mert az nem szabad piaci tevékenység. vagy a hajdúsági diákok bocskai koronát kapnak. és vehetnek belőle helyi árut. élelmiszert, ruhaneműt, vagy könyveket, amit az alföldi nyomda állít elő. de vehetnek belőle teva gyógyszert is. mert az is helyi. csak persze ezzel a teva nem jár túl jól. mert az ő adóforintjait bocskai koronásítják. és ha ezzel a helyi ipar erősödik, akkor kiszoríthatja a félállami debreceni gyógyszergyár (--> richter). bocskai korona egy területi és időbeli korlátokkal működő pénzhelyettesítő. tehát egy utalvány, aminek lejárata van. költsd el a karácsonyi vásárban, vagy szilveszterkor még beváltják az árusok. és utána már csak a civis bankház vagy a hajdú takarék leszámítolva. nem alkalmas a felhalmozásra. de fel lehet vele halmozni téglát. mert a debreceni állami gazdaság, vagy a sárréti mgtsz termékei a kárpátok-tisza eurorégióban közvetlen elcserélhetők bányászati termékekre, építőipari nyersanyagokra, energiahordozókra. akár aranyra. és innentől kezdve lehet bocskai aranykorona. aminek már valós értéke van. azért már akár samsung mosógép is vehető. mert azt a globális márkakereskedő elfogadja. (a bocskai koronára azt mondja, hogy szép színes papír. de ez nem dollár. és nem is won. szóval neki nem kell. és hiába magyarázod neki, hogy a dollár nem ér semmit. ez ér valamit. úgyse fogadja el. mert a bocskai dandár hadereje kisebb, mint a pentagoné.) de lehet mondani azt, hogy a hajdúsági iparművek vállalná samsung háztartási gépek összeszerelését. illetve főalkatrészekből gyártana belőle hajdú márkajelzéssel. powered by samsung felirattal. és alkatrészek fele már helyi lenne benne. és a féllállami centrum áruházakban ezeket tovább értékesítenék illetve a készülékeket szervizelnék. persze az üzlet így félig közösségi. mert félig a város szervezné meg a hajdúsági iparművek dolgozóinak. a fizetésük egy részét kapják bocskai koronában. és abból fele részben vegyenek helyi árut. persze ha valaki mondjuk az epam alkalmazottja, akkor a munkabérét utalják át dollárban. abból levonják az adót, egyéb költségeket. ezért cserébe kap közszolgáltatásokat. és maradékot a debrecen exchange átváltja euróra vagy bocskai koronára. ha ez nem jó, akkor költözzön a tengerentúlra pennsylvania államba newtown városába. a magyarországon kapott állami pénzeket a független bíróságon vissza kellene perelni. és abból lehet félállami számalk induló tőkéje. és szabad piaci alapon versenyez a fehérorosz "zsidókkal". vagy együttműködik. mert miért ne működhetne együtt. az epam azt mondja, hogy az usa támogatja őket, akkor az rendben van. ha a magyar állam, akkor az is rendben van. de mondjuk a számalk már ne működhessen így. miért is?

2016.10.26. 12:57:47

@neoteny:
a másik a választott vezetőkről. a rendszerváltás idején a magyar aranytartalék 65t volt. ennek nagy részét surányi eladta mondván, hogy az nem kell a magyaroknak. és maradt 3t. de a közakarat az volt, hogy ezt ne adják el. surányi az mnb élén visszaélve a hatalommal a nemzettel szemben politizált. és az utókor sem igazolta a döntéseinek helyességét. persze éppenséggel igazolhatta volna. és ha most kezdene el aranyat venni, akkor lehet, hogy az árfolyam esne. az a hajdúvárosok döntése, hogy vásárol-e aranyat. és abból vernek-e újra aranypénzt a felhalmozáshoz. nem azt állítom, hogy ez biztosan jó lesz. mert ilyet nem lehet ígérni. az aranyért nyilván valamilyen valós értéket kell előállítani. abból lehet verni bocskai aranykoronát. ehhez az kell, hogy ezt a hajdúvárosok polgársága minősített többséggel elfogadja. ehhez csatlakozhat a kolozsvári banka transilvania. bocskai ott született. vagy a török porta. vagy svájc. csak ők most éppen ellenreformálódnak. a "liberalizmus" azt mondja, hogy nincs lehetőség szuverén gazdaságpolitikára. szerintem van lehetőség valamiféle "félszuverenitásra". azért van nemzeti keresztény államvallásra, hogy a ne kelljen vitázni a "liberálisokkal". értjük pontosan, hogy nem kívánnak a magyar államiság, a keresztény nemzet részeivé válni. de lássák be, hogy orbán bármit is csinál őt választja a nép. vagy ha nem, akkor a tőlük jobbra levőket. a lehető legrosszabbat, akikkel még éppen nem omlik össze az ország. demonstrálva, hogy az ellenfélnek semmi esélye nincs. és ennek oka már nem a származásuk, hanem a vallásuk. tehát van egy etnikai konfliktus. és mivel ezt nem filozofikusan nem lehet feloldani ezért ez átmegy vallásháborúba. és ennek eredményeként a zsidó vallás kisebbségben marad. ebből őrült botrány van. van egy népcsoport, amelyik magát felsőbbrendűnek képzeli. azt, hogy nekik kell a többségi magyarok felett uralkodniuk. magukat mesterrassznak tartják. és a többieket szolganépnek. pontosan úgy, mint a fasiszták. és ettől zsidók. ez a probléma.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.26. 14:06:19

@unionista᠋:

"elvben [...] kötni a nemesfémek árát. 1 uncia arany = 1000 dollár."

Ez az "árkötés" csak úgy működne, ha pontosan 1000-szer annyi dollár (és csak dollár) lenne kibocsátva, ahány uncia arany létezik a föld fölött. Ez elemi aritmetika.

"egyes emberek nem szeretnék az ebből fakadó veszteségeket elszenvedni"

Milyen veszteségeket?

"tegyük fel, hogy a bocskai koronát hajdúvárosok adják ki."

Mi az, hogy "adják ki"? Mennyit "adnak ki"?

"ezt a pénzt használhatják arra, hogy közmunkásoknak ebben adjanak munkabért"

Te biztosan nem vagy "közmunkás"; jó lófaszjóskához méltóan más faszával kívánod a csalánt verni.

"vehetnek belőle helyi árut. élelmiszert, ruhaneműt, vagy könyveket"

Miért vehetnének? Ezeknek a fogyasztási cikkeknek az árusítása sem szabadpiaci tevékenység?

"bocskai korona egy területi és időbeli korlátokkal működő pénzhelyettesítő."

Az előbb még pénz volt: "ezek után ezt a pénzt használhatják arra [...]"

"és utána már csak a civis bankház vagy a hajdú takarék leszámítolva."

Leszámítolva mennyivel és mihez képest?

"de fel lehet vele halmozni téglát. mert a debreceni állami gazdaság, vagy a sárréti mgtsz termékei a kárpátok-tisza eurorégióban közvetlen elcserélhetők bányászati termékekre, építőipari nyersanyagokra, energiahordozókra. akár aranyra. és innentől kezdve lehet bocskai aranykorona. aminek már valós értéke van. azért már akár samsung mosógép is vehető."

Aha. A hajdúsági közmunkás bocskai koronában kapja a fizetését. Ebből vesz helyben előállított téglát; azt a Kárpátok-Tisza eurorégióban közvetlenül elcseréli aranyra. És ettől a bocskai aranykorona, ami "egy területi és időbeli korlátokkal működő pénzhelyettesítő" (habár az is lehet, hogy pénz: lehet így is meg lehet úgy is), bocskai aranykoronává válik. Amiből már vehet Samsung mosógépet is, vagyis a bocskai aranykorona már nem a helyileg előállított termékek fogyasztását élénkíti, tehát megszűnt azt a célt szolgálni, amiért "kiadták".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.26. 14:19:25

@unionista᠋:

"a másik a választott vezetőkről. a rendszerváltás idején a magyar aranytartalék 65t volt. ennek nagy részét surányi eladta mondván, hogy az nem kell a magyaroknak. és maradt 3t. de a közakarat az volt, hogy ezt ne adják el. surányi az mnb élén visszaélve a hatalommal a nemzettel szemben politizált."

Surányi azért került az MNB élére, mert az volt a közakarat. Hiszen a közakarat fejeződött ki annak a kormánynak és parlamenti képviselőknek a megválasztásában, akik Surányit az MNB élére tették. A magyar többség akarta, hogy Surányi eladja a magyar aranytartalékot. Ha nem akarta volna, akkor nem választotta volna meg azt a kormányt és azokat a parlamenti képviselőket, akik Surányit az MNB élére rakták. Ez a demokráciaminimum.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.10.26. 14:24:24

@unionista᠋:

"van egy népcsoport, amelyik magát felsőbbrendűnek képzeli. azt, hogy nekik kell a többségi magyarok felett uralkodniuk. magukat mesterrassznak tartják. és a többieket szolganépnek. pontosan úgy, mint a fasiszták. és ettől zsidók. ez a probléma."

Miért vádaskodsz? Azt írtad, hogy ez egy legitim törekvés.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2016.10.27. 12:44:53

Hahaha! Most olvasom a szükségletpiramisos poszt után. Ugyanaz a megfejtés, kedves @HaFr - engedményeket kell tenni a populizmusnak és a nacionalizmusnak, mert erre van igény. A PKP-nak el kell dönteni, hogy elvhű, de reménytelen értelmiségi kispárt akar lenni, vagy megpróbál szóba állni az emberekkel.
süti beállítások módosítása