1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.08.23. 16:54 HaFr

Nincs egyszerű válasz az Orbán-kormányra

 

Mindenki szeretné, ha ez annyira egyszerű volna, de hiába. Mindenki annyira tudni vél mindent, de mégsem tud. Közben, ha Orbánéknak vannak egyértelmű bűneik (mint a korrupció, a politikai rendszer helyettesítése az akaratelvűséggel és a manipulációval, az erkölcsi normák teljes elzüllesztése, a putyinizmussal való -- reméljük, csak pragmatikus -- flörtölés, a nemzet versenyképességének rombolása), vannak legalábbis vitatható állásfoglalásaik is (bevándorlás ügyben, az EU-vezetéssel szemben, a világtársadalmat dédelgető Sorossal kapcsolatban, és bizony a demokrácia minőségének a hazai vevőköréhez való -- cinikus, de találó -- igazításában). Ez utóbbi fél- vagy negyedigazságokat nem szereti megbeszélni az ellenzék, és ha egybeesnek a bűnökkel -- pl. a migráció kormányzati kezelésében, ideértve a kampányt -- akkor az egész hazai politikai diszkusszió többszörösen csődöt mond.

Konzervatívként, aki ráadásul ismerni véli a konzervativizmus történetét is, semmiféle meglepetést nem okoz a többségi demokráciáért és az erős államért való orbáni lelkesedés, téma ez már Amerikában is 60-80 éve; ahogy téma a kemény balliberalizmus- és kommunistaellenesség, méghozzá ugyanazon kalap alatt. Nem magyar sajátosság ez, nem kell hőbörögni, érvelni és tenni kéne ellene annak, aki akar. Azt is látni vélem -- miközben megvan a véleményem pl. Lánczi Andrásról --, hogy Leo Strauss, Voegelin, Willmoor Kendall antiliberalizmusa hogyan nem párosult az Orbán-rezsimben az erények és a kereszténység felemelkedésével, no és a vagyonátrendezés a hazai tulajdonosi polgárság megerősödésével, ami okozhatta Lánczi bizonyos fokú csalódását és "visszavonulását". Persze tudom, vonuljon így mindenki vissza, ha tud, és főleg van képe hozzá. De mikor voltak Magyarországon egyértelműek a politikai erkölcsök? (Nem relativizálnék, de most már késő. J.A.) 

Az Orbán-kormány adekvát méreg, a magyarok igényeihez szabott. A probléma az, hogy míg az egyik radikalizmus (az orbáni) küzd a másikkal (nevezzük sorosinak), addig az igazság mindig az egyik aktuális hullám megtörésében érhető csak tetten, ha egyáltalán. A liberalizmus romlása (kiüresedése, tradícióvesztése) szemben az autokráciák hazug jelenével. A baloldal problémája, hogy nagyon nem neki áll most a zászló, az ellenméregről egyelőre fogalmuk sincs. Nemhogy egyszerű, de semmilyen válaszuk nincs az orbánizmusra. Nekünk, nyugatias konzervatívoknak pedig az örök témánk, hogy melyik pontján fogjuk meg az eróziót, hogy legalább elmondhassuk: így kellett volna élnünk.

95 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr9111575706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2016.08.23. 18:01:23

1.) "Nincs egyszerű válasz az Orbán-kormányra" - de, van: "Nem!!!" (Konkrétan: nem arra, hogy a hatalom célja a hatalom birtokosainak hatalmon tartása - fékek pedig nem léteznek! És ennek megfelelően igen arra, hogy a hatalom célja a közjó és a hatalomnak automatikus alkotmányos - "adminisztratív" - korlátai legyenek, tekintettel a magyar társadalom demokratikusság-deficitjére.)

2.) "...vannak legalábbis vitatható állásfoglalásaik is (menekültügyben, az EU-vezetéssel szemben, a világtársadalmat dédelgető Sorossal kapcsolatban, és bizony a demokrácia minőségének a hazai vevőköréhez való -- cinikus, de találó -- igazításában). Ez utóbbi fél- vagy negyedigazságokat nem szereti megbeszélni az ellenzék" - De, megvizsgáltuk és megbeszéltük őket: veszélyes baromságok!

3.) "...melyik pontján fogjuk meg az eróziót, hogy legalább elmondhassuk: így kellett volna élnünk." - Hát, baszki, belőletek is sok hasznunk van!:-)))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.23. 18:04:33

@Moin Moin: már vártalak, ahogy Zsóti, én is borítékolni tudtam volna :)

Moin Moin 2016.08.23. 18:21:18

"Жди меня, и я вернусь.
Только очень жди..."

Egyébként pedig: a Fidesz-rezsimmel való leszámolás és helyette adekvát politikai paradigma felállítása-felépítése csupán bátorság és fegyelmezett, összehangolt munka kérdése, amelynek során hagyjuk a francba a magunk szubjektív lelki, kulturális, ízlésbeli, szocializációs, stb. csecsebecséit és pozícióvágyait...

..."Egyszerű titok"!:-)

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.23. 18:27:44

@HaFr: legalább szurkoljál kicsit MM-nak, hátha neki sikerül adekvátul paradigmálni végre (én meg azt hittem már régesrég kész az egész koncepciójuk, de ezek szerint még se bátorság, se munka, se felépítmény.)
Itt marad a nyakunkon az orbániautokratikus izé, ha senki nem tudja, nem meri, nem teszi.

Moin Moin 2016.08.23. 18:52:58

@A mélyben néma hallgató világok:

1.) Szurkol nekem: időről időre ideül a házam elé, becsavarja magát bajor zászlóba és kereplőt ráz, miközben konzervatív klasszikusoktól kölcsönzött rigmusokkal biztat engem!

2.) Készen van, nagyjából másfél éve... Akarsz benne dolgozni, mit a kishangya?:-)

Lexa56 2016.08.23. 19:46:38

Nekem csak egy adekvát és spontán válaszom van, a folyamatos émelygés és hányinger. De az legalább az okádás után elmúlik, ez meg velünk marad.

Lexa56 2016.08.23. 19:46:43

Nekem csak egy adekvát és spontán válaszom van, a folyamatos émelygés és hányinger. De az legalább az okádás után elmúlik, ez meg velünk marad.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.23. 19:47:27

@Moin Moin: Oszt hogy nézen ki az a Paradigma? Mer nekünk itt vidéken ölég kényes az ízlésünk;-)
Mi hangyák dógozgatunk, de ha kell, négyévente beszólunk a tücsökféléknek, mint a Hajnóczy Péter ...

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.23. 22:11:05

@A mélyben néma hallgató világok:

És miközben a tücsköknek beszólogatással van elfoglalva a hangya, közben belesétál a pók hálójába.

Hidvégi Mihály 2016.08.23. 22:15:58

"...vannak legalábbis vitatható állásfoglalásaik is"

Nincsenek! Olyan emberrel, aki a hatalmat ennyire kisajátította, ennyi ördögi dolgot tesz a népével, az egész emberiséggel, nos azzal soha semmit nem vitatunk meg.

Mintha Ceausescut rehabilitálnád.

nevetőharmadik 2016.08.23. 22:37:18

@HaFr: Szerintem elég jó hasonlat, de ha te egyenesen az ördöggel jössz... :)

Hidvégi Mihály 2016.08.23. 22:37:56

Jóérzésű ember olyat soha ne írjon, amiből az lenne sejthető, mintha Orbánban lenne valami emberi, mintha valaha valami jót is cselekedett volna.

Pedig lehet, hogy van benne valami emberi, lehet, hogy valaha véletlenül valami jót is tett, például nem taposott el egy pókot, amikor megtehette volna.

De aki annyira lealjasult, arról a továbbiakban egy fikarcnyi megengedésféle ne hangozzon el. Mert itt van Lepó s a többi megvezetett balfék s még azt hiszi, hogy lám-lám, milyen helyesen látom én a dolgokat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.23. 22:43:22

@Hidvégi Mihály: hozok egy mai példát, ezt olvasd el: index.hu/belfold/2016/08/23/torokorszag_unio_orban_trump/ .. és Orbán török stratégiája ne volna EU-kompatibilis itt, sőt nem hatékonyabb annál? És ha ezt te nem tartod legalább vitathatónak (= megvitatásra méltónak), akkor miről szóljon az ellenzéki politika ettől kezdve? Az otthon ülésről, duzzogásról és a várakozásról, amíg nem jön egy újabb forradalmi hullám?

Hidvégi Mihály 2016.08.23. 22:53:26

@HaFr: Szívesen elolvasnám, de tudod, ördöggel nem cimborálunk. Így számomra nincs jelentősége.

Számomra annak van jelentősége, hogy amikor egy ember kivetkőzik emberi mivoltából és számára onnantól kezdve semmi nem szent, nem szent a népe békessége, nem szent a népe jóléte, nem szent a népe élni akarása csupán az ő hatalma, nos, ebben az esetben csak a negligálás az egyetlen megfelelő válasz.

Ó, nevetnem kell! Ígéretem ellenére mégis elolvastam. S ez a marha Orbán azt mondja benne, hogy Törökország ha a halálbüntetést bevezetné, akkor Európától távolodna. Mondja ezt az a kis hataloméhes senki, aki nemrégen saját belpolitikai céljai miatt szintén felvetette Magyarországon a halálbüntetést! Péter, ne nevettess! Értsd már meg, hogy az embernek vagy vannak elvei, vagy megy Orbán mellé.

Hidvégi Mihály 2016.08.23. 22:57:06

Miről szóljon az ellenzéki politika?

Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj! Ez a mi hazánk!

Egyszerű, ugye? Mert csupán annyi van mögötte, hogy aki ennyire leszerepelt (Gyurcsány) s aki ennyire mélyre repült (Orbán) azokat ki kell penderíteni mindenféle hatalomból, a cimboráikkal együtt s onnan kell új országot építeni. Nem gazsulálunk egyik jöttmentnek sem.

Hidvégi Mihály 2016.08.23. 22:57:13

Miről szóljon az ellenzéki politika?

Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj! Ez a mi hazánk!

Egyszerű, ugye? Mert csupán annyi van mögötte, hogy aki ennyire leszerepelt (Gyurcsány) s aki ennyire mélyre repült (Orbán) azokat ki kell penderíteni mindenféle hatalomból, a cimboráikkal együtt s onnan kell új országot építeni. Nem gazsulálunk egyik jöttmentnek sem.

Hidvégi Mihály 2016.08.23. 22:59:52

"...A demokraták azt gondolják, hogy nem kell kontrollálni a migránsok Európába való belépését"

Hát nem, a demokratzák nem ezt gondolják, ezt Orbán állítja, mert ez olyan jól hangzik.

Aki hazug, az az is marad.

Uramég!

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.23. 23:06:39

@Hidvégi Mihály: Hajrá Mihály bátyám! Zászlót fel, irány a még meg nem nevezett helyszín, elő a konzervatív farbával! De igyekezz, mert MoinMoin már ugrásra kész, aki előbb taszítja le a trónról azé lesz a soha el nem múló dicsőség:
Aki Eltakarította A Patásot!.

Ahogy a Váci Misi bátyánk mondá:
Az értelemig és tovább!!
Ne add alább te sem:))

Érteni vélem drága bloggerünk visszavonulását a PKP éléről, mi több, a 'politikusi' aspirantúrától.
Akinek ilyen támogatói vannak, annak még egy leponex is felüdülés lehet :))

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.23. 23:08:33

@neoteny: hogy te tényleg milyen hülye vagy, láttál te már hangyát pókhálóban??
Jesszus!

abdul hackeem 2016.08.23. 23:14:04

@A mélyben néma hallgató világok: te meg láttál már tücsköknek gyártott számítógépet, hogy tudjanak kommentelni?
ezt a színvonalat ecsém! nem vótál szabin a nyáron?

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.23. 23:20:30

@abdul hackeem: nem vótam, mi hangyákok nyáron is dógozunk, hogy a tücskök közben nyugodtan megdönthessék az Autokráciát.
Az nem rajtunk múlik ha nem megyen nektek.
Amúgy a Primot nektek csináltuk, úgy látom az elég is lesz egy darabig a mutatott teljesítmény alapján.

abdul hackeem 2016.08.23. 23:45:35

@A mélyben néma hallgató világok: aszittem ott házikedvenceket lehet beszerezni. olyat, mint te

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 06:04:04

Mire kellene választ adni? A demokrácia működik, pont. Ha a választóknak nem kell már Orbán, másra szavaznak, pont. Minek a hisztéria?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 06:45:01

@a BircaHang Média szerk.:

"Ha a választóknak nem kell már Orbán, másra szavaznak, pont."

2014-ben több választó szavazott másra mint Orbánra.

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.24. 07:38:10

@abdul hackeem: 'fog az dőlni saját magától is '

Ahogy elnézzük, másra egyelőre tényleg nem lehet számítani, ebben például Hafr kivételesen jól lát ( szabad neki is, különösen hogy levetette a szűkre szabott konzervatív forradalmi gúnyáját:))

'nem kell hőbörögni, érvelni és tenni kéne ellene annak, aki akar. '

Így igaz.

Évek óta erre noszogatom én is, az autokratikus halandzsák, a diktátotorozás, gazemberezés elmegy az atv-n, Szárszón, ... de már a lőtéri kutyát sem érdekli különösebben.

Lehet választani cuki házikedvencek közt is ( a fiam kiskorában degukat tartott: a Linuxot (mert az állandóan csinált valamit) meg a Windózt ( az meg aludt állandóan, mintha lefagyott volna).

Aztán még tartunk fogatlan pitbullokat, akik arra várnak hogy végre elmenjünk itthonról, és nekieshessenek a deguknak.
Vicsorognak: hogy ha mi majd jól megöregszünk, akkor aztán tényleg elkapják őket.
Szegénykék.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 07:57:41

@A mélyben néma hallgató világok: nem bírtad volna ki, ugye, hogy nem arcátlankodj bele?!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 07:59:22

@Hidvégi Mihály: ez nem politika, Mihály, és nem is erényes

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 08:01:05

@a BircaHang Média szerk.: csak közben itt meg ott megriggeljük a választási rendszert, ugye? csak elérjük előbb-utóbb a belorusz-orosz módit, mi, birka?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 08:19:03

@neoteny:

Na és?

Nem az alakít kormányt akire a legtöbben szavaztak?

Hidvégi Mihály 2016.08.24. 08:19:05

@HaFr: Ellent kell mondjak, utoljára szólok ebben a témában.

Politika az is, hogy azoknak el kell tűnni a közéletből, akik nem oda valók. Különösen igaz ez Orbánra, aki ekkora kárt okozott Magyarországnak a megosztással, a nép folyamatos butításával, a gyűlölet izzításával, nos, ott különösen egyszerűen kell megfogalmazni a mondandót: menjen, de azonnal. Nincs kegyelem.

Mert a politika ebben az országban csak Orbán menesztése után kaphat rangot, addig csupán egy lezüllesztett, lenézett, megvetett valami lesz, egy förmedvény.

Erényes-e? Szerintem igen: a gaz eltüntetése csak erény lehet.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 08:21:59

@HaFr:

Nincs az megriggelve, azaz nincs jobban, mint más demokráciákban. A legtöbb szavazat nyer.

Oroszországban arányosabb a választési rendszer, mint Mo-on. Belaruszban, ott teljes egészében a brit "diktatúra" választási rendszerét vették át.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 08:22:52

@Hidvégi Mihály:

A demokrácia lényege az ország megosztása. Sokféle párt, sokféle véleménnyel. A nem megosztott rend neve diktatúra.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 08:24:25

@Hidvégi Mihály:

Takarodjon az, aki azt hiszi, jogában áll megmondani az emberek helyett, hogy ki legyen hatalmon!

tamas11 2016.08.24. 08:28:48

@a BircaHang Média szerk.:
te négy, illetve nyolcéveente akarsz csak igazat mondani, és hallani?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 08:29:22

@a BircaHang Média szerk.: sajnálom, h vagy ennyire manipulatív, vagy ignoráns vagy: az, hogy az ellenzékieket, akik nem tagozódnak be, elteszik láb alól, a szabad (internetes) sajtót betörik és ellehetetlenítik, nem demokrácia. Ennek leánygyermeke kis hazánkban a kormányzat 90%-os rátelepdése a hagyományos médiára, trollok széleskörű alkalmazása a szabad (internetes) sajtó aláásására, építő viták ellehetetlenítésére, közben közpénzen nyomatni orrba-szájba a propagandát - szintén nem demokrácia. A demokrácia nem bináris játszma, hogy van-e szavazófülke vagy nincs, hanem minőség kérdése.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 08:43:19

@Hidvégi Mihály: Mihály, ha majd 4 millióan mondják ezt, lehetőleg az utcán, vagy minimum a szavazófülkében, akkor van ennek értelme. Nyilván ez a végcél. De ezeket nem lehet azon az alapon megszervezni, hogy milyen jó lesz nektek, ha majd ezt mondjátok, és nem mondani semmi mást. Márpedig pont ez a megszervezés és ez a másmondás a politika. Amihez hozzátartozik a másik (az utált ellenfél) cselekedeteinek elemzése, összevetése a népakarattal és a közjóval. Én ezt tettem fenn. Szerinted ezt nem kéne, szerintem igen.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 08:53:59

@HaFr:

Oroszországban 4 párt van a parlamentben. Igen, a liberálisok nincsenek bent, aminek EGYETLEN oka, hogy nem kaptak elég szavazatot.

Az amerikai parlamentben KEVESEBB párt van, s az amerikai mainstream médiákban szinte csak ez a 2 párt van jelen. Oroszországban viszont rendszeresen szerepelnek a parlamenten kívüli liberálisok a fő állami médiákban is.

A hatalom dolga közpénzen népszerűsíteni magát. Ez így van mindenhol.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 08:55:46

@HaFr:

Na, ezért szeretlek téged, minden véleményellentétünk ellenére: mindig távol tartod magadat a legbugyutább liberális hisztiktől.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 08:59:15

@a BircaHang Média szerk.:

Ja, hogy nincs jelentősége annak, ha a többség nem Orbánra szavaz?

tamas11 2016.08.24. 08:59:36

@a BircaHang Média szerk.:
dehogy, ahelyett vannak a fékek és ellensúlyok... Meg az Országos Választási Bizottság portája, a haza első számú hajvágó szalonja

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 09:05:41

@a BircaHang Média szerk.:

"Nincs az megriggelve, azaz nincs jobban, mint más demokráciákban.

[...]

Oroszországban arányosabb a választési rendszer, mint Mo-on."

Vagyis Mo-n jobban meg van riggelve a választási rendszer, mint Oroszországban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 09:09:08

@a BircaHang Média szerk.:

"A hatalom dolga közpénzen népszerűsíteni magát. Ez így van mindenhol."

A parazita dolga hogy élősködjön a gazdaállaton. Ez mindig így van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 09:10:31

@a BircaHang Média szerk.: a Jóisten majd minősít minket és a hisztijeinket

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 09:12:17

@neoteny: a riggelés ebben a tág értelemben nem okvetlenül az arányosságot jelenti (minden szavazat kb ugyanannyit ér, illetve a vesztesre leadott szavazatok nem vesznek el teljesen), hanem a két választás közötti időszak nyilvánosságának minőségét

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 09:15:31

@HaFr:

Számodra ezt jelenti; de Birca számára is?

A mélyben néma hallgató világok 2016.08.24. 10:09:01

@HaFr: 'jó van má, nyugi'
' ez nem politika, Mihály, és nem is erényes '
' a Jóisten majd minősít minket és a hisztijeinket '

Addig még van egy kis időnk, talán nem kellene annyira komolyan venni magunkat.
No meg talán az útált ellenfelet sem kéne annyira hiszterizáltan útálni, nem születik abból semmi jó.

De ahogy gondolod, tegyétek.

egyetértve birka barátunkkal ebben: www.bircahang.org 2016.08.24.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 10:17:28

@A mélyben néma hallgató világok:

"No meg talán az útált ellenfelet sem kéne annyira hiszterizáltan útálni, nem születik abból semmi jó."

Van akinek egy Magyar Érdemrend lovagkeresztje születik.

Moin Moin 2016.08.24. 10:41:17

@HaFr: Ha már idecitáltad ezt az Orbán-nyilatkozatot, akkor vegyünk abból egy tipikus orbánista összemosó-ferdítő idézetet: "Ha Törökországban nincs stabilitás, az az egész régió problémája lesz. Támogatnunk kell a török kormányt." - Igen ám, de ami egy ország stabilitását a leginkább képes hazavágni, az egy instabil mentális állapotú diktátor, mint pl. Erdoğan. A kulcs Törökország stabilizálásához az ő behelyettesítése egy realista és tehetséges politikussal.

Ne feledkezzünk meg ugyanis arról a tényről, hogy Törökországot belülről igazából nem is fenyegeti semmiféle, az országot igazán destabilizálódni képes belső erő és folyamat. A kurd-ügy kezelhető lenne (pl. egy széleskörű autonómiával, baszk mintára), a hadsereg pedig (feltéve, hogy visszakerülnek a pozícióiba a most eltávolított tábornokok és főtisztek) kellő erővel képes kiállni egy demokratikus, euroatlanti orientációt követő Törökországért.

...Így bizony Orbánunk kőkeményen összemossa a török stabilitást a jelenlegi török Erdoğan-rezsimmel! Nem kéne neki bedőlni és elindulni (ismét) az ő tematizálása által vezéreltetve!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 10:46:21

@Moin Moin: összemossa, de Mo szempontjából fontosabb a török stabilitás, mint a török demokrácia, illetve csak annyiban fontos megközelítően az utóbbi, hogy Orbán a be nem avatkozást propagálja ezzel, amit a saját rezsimjére vonatkozóan is elvár másoktól

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 10:59:38

@Moin Moin:

"A kurd-ügy kezelhető lenne (pl. egy széleskörű autonómiával, baszk mintára)"

A kurd kérdés nem csak Törökország ügye, hanem iráni, iraki és szír ügy is. Valószínűtlen, hogy a törökök képesek lennének kezelni azt egymagukban. Különösen nem akkor, amikor polgárháborús viszonyok uralkodnak Irakban is, Szíriában is.

Moin Moin 2016.08.24. 11:02:07

@HaFr: Ez sem igaz: ui. Törökország stabilitását egyedül a török demokrácia-orientált hatalom képes biztosítani. Különben az ország euroatlanti együttműködési képessége szükségszerűen csökken, illetve állandó zavarokkal és konfliktusokkal telítődik. Ha Törökország autoriter marad, akkor csak idő kérdése az euroatlanti szövetség veszélyes lazulása és az Oroszországgal kiépülő stratégiai partnerség (először az ország történelmében!).

Ami pedig a be nem avatkozást illeti: a történelem épp eléggé igazolta már, hogy (stratégiailag fontos) diktatúrák belső folyamataiba be nem avatkozni csak egyre rosszabb, egyre veszélyesebb és instabilabb helyzetet teremt. Ne feledjük: Törökország esetében nm egy olyan népről van szó, amely demokratizmust "hírből sem ismeri". Itt nem afgánok, vagy irakiak "demokratizálásáról" lenne szó, hanem egy lassan egy évszázada ezzel ismerős és tulajdonképpen sikeres nép normális továbbfejlődésének a biztosításáról! (Ha úgy tetszik: a török atatürki konzervativizmus hagyományának folytathatóságáról, amelyet egy "társadalommérnökösködő" akarnok veszélyeztet...)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 11:05:31

@Moin Moin: hát akkor hagyjuk őket, hadd vívják ki maguknak

Moin Moin 2016.08.24. 11:06:21

@neoteny: De bizony - ui. sem a szír, sem az iraki kurdok helyzetének formális rendezése nem török feladat. Egyébként: ha Törökországban a kurdok többségével sikerül egy autonómián alapuló rendezés, az igen pozitív mintául szolgál a más államok területén élő kurdoknak is.

Egy hülye példa: attól, hogy (mondjuk) az erdélyi magyarok ügye rendezetlen, még lehet rendezett a szlovákiaiaké...:-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 11:10:28

@Moin Moin:

"a török atatürki konzervativizmus hagyomány[a]"

Az a "konzervativizmus", amelyik szekularizálta és modernizálta a török társadalom életének minden aspektusát? Ha létezett valaha nagyívű "társadalommérnökösködés", hát az épp' a kemalista reformok voltak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 11:20:35

@Moin Moin:

"sem a szír, sem az iraki kurdok helyzetének formális rendezése nem török feladat"

Persze, hogy nem: a törökök legfeljebb a török területeken élő kurdok helyzetét lennének képesek rendezni. Épp' ez a törökök problémájának egyik forrása: hogy "le kellene választaniuk" a török területeken élő kurdokat nemzettársaiktól, akik Iránban, Irakban és Szíriában élnek. A kurd nacionalizmus célja viszont Kurdisztán létrehozása (nem csak török területen, hanem iráni, iraki és szír területeken is); számukra nem megoldás a széleskörű autonómia török területeken.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 14:52:32

@neoteny:

Ha lenne, szinte sehol a világon nem lehetne kormányt alakítani. Hiszen szinte mindig több a kormányra nem szavazók összessége, mint a kormányra szavazók száma.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 15:13:45

@ricardo: :) hát... szerintem inkább két ormányost válassz a SW4 kocsmajelenetéből

prognosys 2016.08.24. 15:22:32

@neoteny: parazitát nem szokás választani :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 16:04:32

@a BircaHang Média szerk.:

Vagyis hiába szavaznak másra a választók, mint Orbánra, akkor is őt kapják.

nevetőharmadik 2016.08.24. 16:05:06

@HaFr: Ormányos?! Ez most burkolt zsidózás volt Soros kapcsán, vagy ügye(s)tlen szójáték Ormány Viktorra utalva? :D

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 16:05:21

@a BircaHang Média szerk.:

Vagyis Mo-n jobban meg van riggelve a választási rendszer, mint Oroszországban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 16:09:17

@neoteny:

Nem, Ha másra szavaznak, az a más lesz kormányon, nem Orbán.

Mondjuk 2018-ban 6 % szavaz Béndekre, 8 % a Megbokrosodottra, 11 % Orbánra, 25 % Vonára, 45 % Gyurcsányra. Gyurcsány lesz ME, nem Orbán. Ugye?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 16:11:05

@prognosys:

Mindig a választás után derül ki, hogy ismét parazita került megválasztásra. ;-)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 16:14:33

@a BircaHang Média szerk.:

Te azt mondtad, hogy "[h]a a választóknak nem kell már Orbán, másra szavaznak, pont". 2014-ben a választók többsége nem Orbánra szavazott; mégis őt kapták.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 16:25:24

@neoteny:

Na és? Kinek kellett volna lenni helyette? A második helyezettnek? De hisz ő ellene még többen szavaztak.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 17:22:33

@a BircaHang Média szerk.:

Vagyis az állításod, miszerint "[h]a a választóknak nem kell már Orbán, másra szavaznak, pont", hamis: 2014-ben a választók többsége másra szavazott, mint Orbán; mégis őt kapták, habár nem kell nekik.

tamas11 2016.08.24. 17:28:07

@a BircaHang Média szerk.:
Dehogy!
A harmadikra!
Így alakul ez minden kényszeresen dichotom rendszerben.
A nevető harmadik, aki már abbahagyta, ill. el sem kezdte a nevetgélést.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 18:25:18

@neoteny:

Nem hamis. Ugyanis a szavazók nem másra, hanem másOKra szavaztak.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.08.24. 18:26:40

@tamas11:

Ilyen Piréziában van.

"A piréz politikai élet a legdemokratikusabb a világon. A parlementi választásokon 10 %-os küszöb van. Aki 10 %-nál több szavazatot ér el, nem kap mandátumot, nehogy a nagy pártok eluralkodjanak a közéletben. Ezzel szemben 10 % alatt a mandátumelosztás erősen degresszív, minél kevesebb szavazatot ér el egy párt, annál több mandátumot kap (vö. betli). Ennek célja az, hogy a parlamentben ne a pártoskodó pártok, hanem az egyszerű nép szava hallatszódjon."

tamas11 2016.08.24. 19:14:24

@nevetőharmadik:
Ez azt jelenti, hogy kinevetsz?
Igazad van, de nekem is lehet hülyéskdeni, láthatod, milyen erős a mezőny!

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 19:35:57

@a BircaHang Média szerk.:

És?

Nem azt írtad, hogy "ha a választóknak nem kell már Orbán, majd egy másikra szavaznak, pont"; hanem explicit módon azt, hogy "[h]a a választóknak nem kell már Orbán, másra szavaznak, pont". 2014-ben a választók többsége másra szavazott, mint Orbán; mégis őt kapták. Vagyis az állításod hamis. Ha azt akartad volna, hogy igaz legyen, akkor az első változatot kellett volna írnod.

ricardo 2016.08.24. 20:06:03

@HaFr: Nem rossz. De benne jobban él a következő jelenet:

— Én vagyok az apád, Viktor!
— Neeem! Neeeeem! Lehetetlen!
— Nézz magadba, tudod, hogy igaz! Még csak most kezdted el felfedezni az erőt. Csatlakozz hozzám,Viktor, és együtt új rendet adhatunk a galaxisnak!

:D

nevetőharmadik 2016.08.24. 20:24:12

@tamas11: Semmi, semmi. Csak ez van, ha óvatlanul megidézel :)

Tamáspatrik 2016.08.24. 21:55:48

Egyszer leírtam egy könyvben, hogy a 20.századi magyar történelem legnagyobb tanulsága, hogy amikor végletek között csapódott az ország, mindig az hozta a legtöbb szenvedést, és amikor jól ötvöztük a különféle elveket (30-as évek egy része, 60-as évek) akkor volt társadalmi béke és kiegyensúlyozott fejlődés.
A végletek közt való csapongást mint dialektikát ráadásul a marxista oktatás annyira elültette a fejekben, hogy generációk szükségesek, amíg képesek leszünk ezen a gondolkodási sémán túllépni.
Tehát ha valami nem túl jó, akkor az ellentéte biztosan jó, ezzel vétjük a legnagyobb logikai hibát a közéletben.

A hagyományos konzervatív gondolkodás ismer olyat, hogy arányérzék, mérsékletesség, amely a régi erények egyik forrása volt, és ismer olyan főbűnt, hogy hübrisz, elbizakodottság. A klasszikus értékek most is teljesen használhatóak, csak kicsit túl nagy a zaj...

gellért mária 2016.08.24. 22:08:26

@HaFr: Semmi nem vitatható, amit Orbán mond. Nem azért mert ő az "ördög":), hanem azért, mert egy szavát nem lehet elhinni, mert itt ezt mond, ott az ellenkezőjét mondja, egyik nap ezt mondja, másik nap az ellenkezőjét..hazudik,ígérget, sajátjaként adja elő mások gondolatait....és amit tesz, lehetőleg a háttérben az a harmadik változat, ami kész tényként valamikor kiderül.

gellért mária 2016.08.24. 22:15:29

@Hidvégi Mihály: "Orbán takarodj! Gyurcsány takarodj! Ez a mi hazánk!" Ki az a "mi"? szerinted? Szerintem ez mindannyiunk hazája.Na ne, ez nem politika.
Egyszerű ember vagy te Mihály.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.24. 22:19:10

@gellért mária: ez igaz lehet,. de nem azért miatta vitatjuk, amit mond, hanem magunk miatt -- a tanulságért --- bár erről meg lásd a mai posztomat :)

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 22:19:24

@Tamáspatrik:

"amikor jól ötvöztük a különféle elveket (30-as évek egy része, 60-as évek) akkor volt társadalmi béke és kiegyensúlyozott fejlődés"

Nem úgy, mint a csehszlovákoknál: a '68-as Prágai Tavasz Dubček hübriszéből származott, és Csehszlovákiának a Varsói Szerződés csapatai általi megszállása a mérsékletesség helyreállítását szolgálta.

Hidvégi Mihály 2016.08.25. 08:20:33

@gellért mária: Nem is tudom, annál azért talán összetettebb vagyok, mint elsőre gondolnád.

Céltudatos vagyok, eredményorientált.

Célom Magyarország felemelése. Nagy cél, ugye? Nem, nem egyedül tudom ezt megtenni, "mi"-velünk lehetséges ez. Veled, a szomszédommal, a te szomszédoddal, mindenkivel, aki dolgozik s élni akar. Kivéve tán az egyetlen Orbánt.

S a mai idők Magyarországán nem lehet finomkodva, bonyolultan ezt megtenni. Lehet okosan beszélni (kell is, persze, hogyne), de ez a lebutított szegény magyar nép (halkan súgom, a többi sem különb, gondolj a '30-as évek Németországára, ahol szintén egy patás élvezkedett akkoriban), szóval a mi patásunk által oly komolyan butított nép nem érti a demokrácia lényegét, a hatalommegosztás elvét, azt, hogy itt az államiságnak nyoma sem maradt, nem érti, hogy mekkora bűn az, hogy a legfőbb ügyész Orbán barátja és lekötelezettje, ne érti, hogy mit jelent a sajtószabadság. Aki azt hiszi, hogy logikus magyarázatokkal, szép érvelésekkel, erős felkészüléssel, óriási kormányzati előkészületekkel meg lehet menteni Magyarországot, az nem ismeri az aljasság mélységeit.

Mert Orbán le fog egészen odáig menni, azért, hogy a hatalmát megtartsa. S közben szépen csengő dallamos hangján előadja szirénénekét a népe pedig áhítattal lesi ezt s veti a kereszteket érte.

Nem, tudni kell, hogy félúton nem lesz megállás, sajnos meg kell járnunk a poklok poklát. Ennek elkerülésére igyekszem minden fórumon elmondani, hogy ha van magyar gazember ezen a földön, akkor az Orbán Viktor, s ezt azért teszem, hogy a szirénénekét ellensúlyozzam. S ez az egyetlen út, ezt a kis marhát ellehetetleníteni, ma egy embernél, holnap kettőnél s így tovább. Elhitetni, hogy ha van rosszakarója a magyarságnak, akkor az Orbán Viktor, mondjon bármit, énekeljen bármilyen szépen.
Magyarul tehát Orbán takarodj! Ez a mi hazánk, a tied is Mária, akármiben hiszel, engem ugyan nem érdekel, anyádé, apádé, minden magyar érzületű emberé - Orbánon kívül.

Aki éppen azért ördög - nem azért, mert a bibliában megfestették, milyen is az ördög, nem, nem - azért ördög, mert folyamatosan hazudik, egyik szavával meghazudtolja a másikat miközben az emberek ezt észre sem veszik. Az aljasok aljasa lett a "nagy" emberből.
süti beállítások módosítása