1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2016.08.11. 14:54 HaFr

Amit a magyarok nem értenek: a válságunkból nincs visszaút

Nemrég érkezett a hír, hogy az Adidas az amerikai Atlantába telepíti a teljesen robotizált cipőgyárát. Ezentúl nem fog óránként két dollárt fizetni távol-keleti munkaerőért, hanem oda viszi a gyárát, ahol a kereslet és a robottechnika továbbfejlesztésének legalkalmasabb helye van, amelyek -- nem véletlenül -- egybeesnek. Ez a Nyugat. A kezdeti hatalmas beruházás, amire csak nagy tőkeerejű cég képes, természetesen meg fog térülni.

Tőke, felvevőpiac, technológia -- és a tulajdon biztonsága: a jövő beruházásainak kizárólagos mozgatói. A munkaerő ára egyre kevésbé fog számítani, mert egyre kevesebb munkaerő kell, így ez nem lesz szempont a beruházások helyének megválasztásában. Ebből az is következik, hogy azok a társadalmak fognak közép- és hosszútávon jól járni, amelyeket a tőke alkalmas technológiai és felvevőpiacnak ítél. Ezek főleg a nyugati és a nyugati logika szerint -- nagy hozzáadott értékre épülő, erős oktatási rendszer és alacsony korrupció mellett, kiszámítható jogi környezetben, viszonylag nagy vásárlóerővel -- működő keleti társadalmak. De az emlegetett robotizáció és az ún. Internet of Things (a technológiák internet alapú összekapcsolása) csak a ma ismert csúcsa az ipari értékteremtésnek -- előtte is vannak még eljárások, amelyekre azonban ugyanúgy az jellemző, hogy minél több és fejlettebb képességet egyesítenek, annál nagyobb értéket teremtenek, az összességük pedig meghatározza egy nemzet versenyképességét.

Magyarország nagyon rosszul áll e logika szerint, és a lemaradásunkat az elmúlt tíz év vélhetően megpecsételte. A világban egyre agresszívabbá váló orosz és török autokráciák felfogását követve -- jól értve, hogy egyre inkább kiszorulunk a globális versenyből -- az Orbán-rezsim feladta az ország gazdagításának kötelességét, és kizárólag a hatalma megtartására koncentrál, azt remélve, hogy a bel- és külpolitikai manipulációiból még mindig jól jöhet ki. Nem fog. Közben minden évével egyelőre megszámolhatatlan évet veszítünk -- megszámolhatatlant, mert a lemaradás tényét igen, a gyorsaságát egyelőre nem látjuk. Ahogy gyorsul a negyedik ipari forradalom és terjed hatása, úgy fogja büntetni azokat a társadalmakat, amelyek nem készülnek fel tudásban, technológiában, készségekben arra, hogy vagy nagy nyereséget generálni képes működő tőkét exportáljanak, vagy ilyen tőkét vonzzanak, így kellő GDP-t termelve később el tudják tartani az inaktív rétegeket. Magyarország magától ma is képtelen erre (a GDP-nk 10%-a közvetlenül külföldi forrásból származik), és egyre inkább azzá válik, ahogy elértéktelenedik az -- európai mércével -- olcsó munkaereje és az amúgy is romló kiszolgáló tudása. A lecsúszásunk folyamatos a régión belül. Orbánék az EU-t rombolva Magyarország egyetlen maradék vonzerejét, a geopolitikai pozícióját is folyamatosan fenyegetik.

A magyarok 99%-ának fogalma sincs arról, hogy milyen pozícióba tolják az országukat azzal, hogy hagyják magukat a jelenlegi bűnös rezsim által megvezettetni -- migránsokra uszulni, hazug narratívákba bonyolódni, jogot sérteni, a közpénzt elherdálni, a Nyugat ellen szabadságharcolni, a kapitalizmust ócsárolni. Ami itt folyik, az a pénzéből kifogyott narkós egyik utolsó utazása, mielőtt végleg utolérné a várható sorsa.

1011 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr5210261428

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béndek Péter: Amit a magyarok nem értenek: a válságunkból nincs visszaút 2016.08.11. 19:13:01

Ahogy gyorsul a negyedik ipari forradalom, úgy fogja büntetni azokat a társadalmakat, amelyek nem készülnek fel arra, hogy vagy nagy nyereséget generálni képes működő tőkét exportáljanak, vagy ilyen tőkét vonzzanak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.23. 13:54:22

@Laptop7712:

"mutatok példát lokális optimum megjelenésére a globális térben"

Majd ha olyat mutatsz, ahol analfabéta cigányok nyomkodják a zöld meg piros gombot havi nettó 1400 euróért, és a B2-es gépből potyognak ki a csokikák, megnézem.

2016.08.23. 13:56:41

@neoteny:
hogyne lenne nyeresége. errefelé a leggazdagabb szabó úr. itt éppen 2 milliót adományoz a gyermekklinikának. de a vagyona 20 milliárd forint feletti.
deoec.hu/www.doki.net/tarsasag/deoec/upload/deoec/newsimage/20131210_011.jpg
ők víziszárnyast állítanak elő. libát és kacsát. ezek a csúcstermékeik.
www.youtube.com/watch?v=-lXtNoOx3FY
van egy törzsállományuk. a legjobb német fajtából (mert ez az elsődleges célpiac). ezen túl saját fajtát nemesítettek. vannak keltető telepek, nevelőtelepek, ők állítják elő a takarmányt, van vágóhídjuk. elősütött és mélyhűtött termékeket állítanak elő. kereskednek. és még nagyobb profitjuk lenne ha az adót természetben fizetve szolgáltatnának. a gyerekek a liba és a kacsasültet ennék a napköziben. nem kell közbeszerzés. mert majd a helyi piac szereplői szállítják. a katonáknak a helyőrségbe, vagy a közhivatalnokok a városháza étteremben. és innentől kezdve szabó úr a teljes ellátási láncot uralja. úgy, hogy van egy működő gazdasága ami adott esetben behálózza a tisza medencét. és azt elirányítja debrecenből a jókai utcából. felhalmozni értéket. ebben van nyilván készpénz is. de ez nem jó annak, aki csak kereskedik és szolgáltat. hiszen ha szabó úr az egész napos iskola keretében megeteti az éhes szájú gyerekeket, akkor kevesebben mennek a gyorsétterembe.

de a legjobb helyi étterem azon alapul, hogy a menü legalább fele részben helyi. az éttermi szolgáltató
összekapcsolódik a helyi őstermelővel. azt magyaráztam, hogy csináljanak kosher debreczinert a zsidó negyedben. azt szeretni fogja a paraszt, mert azt gondolja, hogy így lehet világhírű a helyipáros kolbász. de a debrecziner az csak debrecen környéki jószágból készület. vagy csak ott, ahol a város erre engedélyt ad. de ettől még lehetnek saját márkás termékek. debrecziner akárki módra. vagy helynév megnevezése nélkül. az egy opció. összeállnak a parasztok a debreceni állami gazdaságba. az nem pártállami, feltéve, hogy debrecen szabad város. annak része lehet szabó úr üzlete. a tranzit-food több helyen jelen van a tisza-medencében. gyügye mellett jánkmajtison. szabó úr egyik gyereke lehet a jákmajtison a modern kori nemes. feltéve, hogy a parasztok őt választják meg azért, hogy vezesse a szamosháti uradalmat. de ez nem totális rendszer. van szabad kereskedelem. szabó úr és a tranzit ker behozza az árut. amit az alku gsm értékesít és szervizel. begyűjti a helyi telefonokat. kicseréli az elhasznált részeket és újra értékesíti. vagy a hulladékból kinyerik a ritka földfémet. azért, hogy ne kelljen behozni. persze, hogy mi a helyi optium az környezetfüggő.

a "győri" iskola az, hogy ők alapvetően egyféle árut állítanak elő. motorokat. és azt eladják a világba. a "budapesti" iskola az, hogy egyáltalán nincs szükség iparra. hanem globális szolgáltató központ lesznek anélkül, hogy árut termelnek. a "debreceni" iskola (szerintem) az, hogy az áru legalább fele részben helyi. tehát indulásként ha nincs helyi szőlő, akkor nincs mazsola a krémtúróban. persze lehet datolya vagy füge is. csak az ágazati kereskedőknek el kell adniuk az árut. nem lehet csak úgy behordani, ahogyan a hipermarketek teszik. ebből lesz gazdag budörs. és után öntik vidékre. a "debreceni" iskola az, hogy kereskedő vásároljon a helyi piacról. és vámszabad módon csak úgy hozhat be. kiviszi az almát és a körtét, akkor behozhatja a datolyát és a fügét. néhány éve valaki viccből kitalálta, hogy a város építsen hegyet. és a népek azt mondták, hogy kellene egy hegy. na jó, egy vagy néhány domb. hogyan lesz domb? szélesítjük a keleti csatornát. a földet összehordjuk. abból lesz a domb. lehet rajta szőlő. a csatornában közlekedhet az uszály. eladja az agráterméket. gabonát, vagy élőállatot. behozza az építőanyagot. a terméskövet vagy a rönkfát kárpátaljáról. pénz úgy lesz, hogy ráírjuk egy papírra, hogy ez a pénz. a kérdés az, hogy lesz áru. munkagép. lehet, hogy nem a német bauer a legolcsóbb, de ha majd szerelünk neki össze munkagépet. oké. de bauer tulajdonosának hogy a lópikulába lesz pénze. hiszen ebből a modellből az jön ki, hogy lesz rengeteg rozs a raktárba. azt adtak neki a parasztok. vagy olaj a hordókba. mert azt adtak neki az emirek. úgy lesz pénze, hogy ez a modell sem totális. az árut készpénzért végső soron is el lehet adni. de miért ne lehetne újra cserearányokban gondolkodni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.23. 14:10:34

@unionista᠋:

"hogyne lenne nyeresége."

Mert nem "védettek" a piacok, ahol elad.

"és még nagyobb profitjuk lenne"

Kinek a zsebéből származna az a még nagyobb profit?

"de miért ne lehetne újra cserearányokban gondolkodni."

Azon is lehet gondolkodni, hogy vitorlákat kellene szerelni a nagy konténerszállító meg tanker hajókra, hogy ha kedvező a szél, akkor ne kelljen üzemeltetni az egyébként nagy hatásfokú kétütemű dízel hajómotorokat. Környezetvédelem. Persze az felvetne bizonyos problémákat (viharban gyorsan kellene tudni bevonni a vitorlákat, és az árbocoknak maguknak is van légellenállásuk), de gondolkodni benne lehet.

2016.08.23. 14:20:18

@neoteny:
akkor törlöm a nicket ha kitiltanak. korábban a zsidózásért mindig kitiltottak. főleg a "liberálisok". mondhatod, hogy ez egy hülyeség. de ez csak arról szól hogyan építsünk fel majdnem nulláról egy várost vagy egy vidéket úgy, hogy demokrácia van.

a neolibek és a neokonok azt mondják, hogy minden ami helyi azt be kell zárni és a piacot a világ előtt teljesen meg kell nyitni. és majd jönnek a multik. és megteremtik a gazdagságot. de nem teremtik meg. csak a fővárosban. ahol összegyűl a hazaáruló helytartó elit. de azokkal szembefordul a köznép. és elég gyengék a neoszocik. osszunk alapjövedelmet. neonácik lenyomják őket. alapjövedelmet is helyi pénzben kellene osztani. fele részben ezt a ökologikus csereberét kellene játszani. amire modern ökonómia azt mondja, hogy az egy hülyeség. ha a civisváros (a kereskedőház) kiviszi az árut. a pusztából a búzát kárpátaljára. és csap (csop) melletti a logisztikai központban azt mondja kérnénk érte terméskövet (a búzának és a terméskőnek van szabad piaci ára), de ezt mégis közvetlen elcserélik, akkor ezzel a "cigányok" járnak jól. mert fizikai értelemben végzik az árucserét. és ebből következően ők csapolják meg a nyereséget. a "zsidók" azt mondják, hogy ők előbb eladósítanák ukrajnát. ami nagyjából annyi, hogy leütik az entert. ott a pénz. ha az adósságot nem tudják fizetni, akkor privatizálnának. és úgy milyen jó lesz. ezt mondják az ukrán "demokraták". a helyi gazdaságot senkinek nincs joga szervezni. mert minden ilyen kollekvizmus ahhoz vezet, hogy jönnek a kommunisták és belelőnek a meszes gödörbe. vagy jön kamenyec-podolszki és a fasiszták mindenkit megölnek. ezért kell előtte nemzeti kereszténységet hirdetni. innentől kezdve a kelet- és a kelet-közép európaiak közös államvallása. és erre jönnek, hogy ezt aztán már hogy képzeled. inkább a szegény kisbevándorlókat kellene befogadni pakisztánból. ehhez schwartz bácsi adna hitelt. jönnénak a civilek. tecca interkulturális tréner. ezzel egy probléma van. a népnek nem tetszik.

2016.08.23. 15:24:25

@neoteny:
kérdés az, hogy az ökologikus felfogás vagy a kizárólag a pénzen alapuló gazdaság a primitívebb?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.23. 16:05:12

@unionista᠋:

"és csap (csop) melletti a logisztikai központban azt mondja kérnénk érte terméskövet"

Nincs, mert a terméskövet már eladták pénzért és vettek rajta búzát Kanadából. Nem volt türelmük megvárni a pusztából érkező búzát.

2016.08.23. 16:55:02

@neoteny:
vagy eladják, vagy nem adják el. lehet mondani, hogy miért nem vesznek olcsóbb terméskövet a pusztai parasztok. és miért nem vesznek olcsóbb búzát a bányászok kárpátalján. azért, mert lehet, hogy megéri közvetlen elcserélni. így tudják az árut úgy eladni, hogy egyikük sem a legolcsóbb. és lehet mondani, hogy ezt miért nem csinálják? ennek a magyarázata irracionális. nincs közös államvallás. ha a szegény kis ruszinok és az elnyomott nagy magyarok nemzeti kereszténysében egyesülnek, akkor a szomszédos régióközpontok könnyen megállapodnak. kizárva az "idegen" közvetítőket. ezek után cigányok vezetésével cserélik az árut. és erre mondják a fővárosban a "liberálisok", hogy így biztosan rosszabb lesz, mert ez szabályozott piac.

desw 2016.08.23. 17:15:33

@unionista᠋:

Ha tudsz, akkor csereberélj. Ha nektek/nekem jó úgy is, miért ne. A gond akkor van, ha kötelezően csak úgy lehet.

2016.08.23. 17:41:44

@neoteny:
a késő kádár kor vegyes gazdaság volt. ahol nem volt ostoba a párttitkár ott működött a gmk. ahol nem volt ostoba a párttitkár ott működött az mgtsz. volt kis, közepes és nagyháztáji birtok. az egyik rokonomnak (endre bátyámnak) kisrepülője és nagybirtoka volt. azt mondta a téesz irodában, hogy a magángazdaság az ugye a reform. ezzel egyetértettek az elvtársak. mennyi a háztáji birtok korlátja. van-e erről valami rendelet? lehet, hogy volt, de a téesz irodában nem tudtak ilyet mutatni. így mindenki annyi földet bérelt privátban, amennyit akart. persze volt, aki nem akart. és megmaradt a szövetkezet. laptop nick azt mondja, hogy a ruszkik 1 hektáros telkeket osztanak. a kádár rendszerben is volt ilyen. úgy hívták: "telekhely". azt lehetett igényelni. beültették gyümölcs fával. és amikor azok termőre fordultak, akkor el kezdtek belőle házat építeni. (elcserélték agrárterméket építőanyagra). nem azt állítom, hogy az egész világnak szükségszerűen így kell működnie. de így is lehet. miért ne lehetne. és nem feltétlen lesz rosszabb. egy ismerősöm úgy csinált egy éttermesnek honlapot, hogy minden nap rendelhet menüt. az éttermes azt mondta, hogy 1000 forint egy menü. napi 6x van kiszállítás. 300 ezer forint. de van aki megcsinálná 250 ezerért. mégis azt mondta, hogy tudod mit. csináld a honlapot és küldi a menüt. és ha valamit át kell állítani és nem tudja, hogyan kell, akkor felhívja. és tesz egy vacsora ajánlatot. így kérte meg a barátnője kezét. így szervezett a haveroknak névnapi bulit. honlapért. mennyi adót fizetett az államnak? semmit. a vendéglős se adott számlát. biztos beütötte a pénztárgépbe. ez is szabad piac. csak nem úgy, ahogy a bankárcsaládból valók elképzelik. nem azt állítom, hogy így bármi megszervezhető. a vendéglős próbálkozott azzal, hogy úgy vesz étterembe új bútort, hogy cserébe küldené a menüt az üzembe. és az ottani cégvezető azt mondta, hogy menjen a picsába. ő szart se ér azzal, hogy a munkásokat megeteti. mert devizahitele volt. ha a gazdaság hitelre van alapozva, akkor ez szomszédos cégek között működik. ismerek egy pékséget, amelyik minden nap elküldi a megmaradt árut az állami gondozottaknak. a nagyobbak reggelente pakolnak neki. leszarják, hogy mit gondol a világról hayek. ez nem magas filosz, hanem elemi biosz. ha pakolnak péknek pakolnak a nagyobb gyerekek, akkor éhesek lesznek. de nap végén ott a jutalom. és a nagyobbak megosztják az ételt a kisebbekkel. paraszti kultúra, cigány erkölcs. ilyenkor a zsidó ügyvédek azt mondják, hogy ez nem jogszerű. nincs munkaszerződés. írjuk le egy papírra, hogy ha reggelente jöttök pakolni, akkor a nap végén tietek megmaradt áru. megint jön a zsidó erkölcs, hogy ki kell kötni, hogy mennyi áru. de nem feltétlen kell. mert még az is lehet, hogy a pék a pult alá tesz egy egy csabai karajos szendvicset. azért, hogy az maradjon csabának. és vigyen még egy dupla a vaníliást barátnőjének karinának. ez az a működés, amit a zsidók nem értenek. hogy adhatja oda csak úgy. és ez a működés, amit a pék nem engedhet meg magának ha pékség működését hitelekre építi. mert jön a bank és elárverezi a pékséget. a bankkal baszhatja.

desw 2016.08.23. 19:09:15

@unionista᠋:

"egy ismerősöm úgy csinált egy éttermesnek honlapot, hogy minden nap rendelhet menüt. ...mennyi adót fizetett az államnak? semmit. a vendéglős se adott számlát. biztos beütötte a pénztárgépbe. ez is szabad piac. csak nem úgy, ahogy a bankárcsaládból valók elképzelik. "

Nincs ezzel gond, csak aztán nem kell picsogni nyuggerként, hogy mélyszegény, vagy hogy szar az állami eü.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.23. 19:52:50

@unionista᠋:

"vagy eladják, vagy nem adják el."

Eladják. Jön a zsidó terméskőkereskedő, és azt mondja, hogy viszi a kitermelt terméskövet kápéért ma. Nem kell várni arra, hogy a pusztai cigány hozza a búzát két hónap múlva. Meg a kápéért lehet venni bort is. Vagy benzint. Vagy biciklit. Vagy bőrdzsekit. Vagy biztosítótűt. Vagy BMW-t. Vagy Bangó Margit koncertjegyet.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.23. 20:37:53

@unionista᠋:

"ahol nem volt ostoba a párttitkár ott működött a gmk. ahol nem volt ostoba a párttitkár ott működött az mgtsz."

És ahol ostoba volt a párttitkár?

"az egyik rokonomnak (endre bátyámnak) kisrepülője és nagybirtoka volt."

Ki művelte meg a nagybirtokát?

"ha reggelente jöttök pakolni, akkor a nap végén tietek megmaradt áru [...] hogy adhatja oda csak úgy."

Ebből nem az derül ki, hogy "csak úgy" adja oda; hanem a reggeli pakolásért cserébe adja oda. Tehát van egy deal, egy szerződés, aminek lényege, hogy mindkét fél vállal valamit, cserébe a másik vállalásának teljesüléséért. Ami vagy működik, vagy nem: lehet így is meg lehet úgy is. Amíg működik, addig nem kell papír a szerződésről. De ha egy szép napon a nagyfiúk reggel pakoltak, de a nap végén nem nekik adja a pék a megmaradt árut, hanem a másik kerületből való nagyfiúknak, mert azok közben füvet nyírtak a pék telkén, meg kerítést festettek, akkor már gondja van az első nagyfiú-csapatnak: ők teljesítették a szerződés rájuk eső felét, de a pék nem teljesítette az ő részét velük szemben.

Elmennek a bíróhoz, és azt mondják: "megcsalt minket a pék: megegyeztünk vele, hogy reggel pakolunk neki, este meg nekünk adja a megmaradt árut, de ő nem adta nekünk este a megmaradt árut". Mondja a bíró, hogy rendben van, mi a bizonyítéka a nagyfiúknak, hogy volt egy ilyen megegyezés? Hát a nagyfiúk tanúsága a bizonyíték. A bíró maga elé hívatja a péket, és megkérdi tőle, hogy tényleg volt ilyen szerződés a nagyfiúkkal? A pék azt mondja, hogy nem volt: a nagyfiúk ugyan tényleg pakoltak nála reggel, de ő nem ígérte meg, hogy este odaadja nekik a megmaradt árut. Ő azt mondta, hogy lehet, hogy lesz este megmaradt áru, és azt odaadja, de nem tett szigorú fogadást arra, hogy ez úgy is lesz. Mire a bíró azt mondja a nagyfiúknak, hogy szigorú fogadás bizonyítékának hiányában nem tud a nagyfiúknak igazat adni: nem ítélhet úgy, hogy a pék adja a nagyfiúknak a másnapi megmaradt árut anélkül, hogy a nagyfiúknak másnap reggel pakolniuk kellene. De azt javasolja a nagyfiúknak, hogy legközelebb csináljanak írást a szerződésről, ahol a pék aláírásával hitelesíti a szigorú fogadását, és akkor már tud a nagyfiúk javára dönteni ha a pék nem adja nekik este a megmaradt árut. Az egynapi megmaradt áru elmaradása, illetve az aznap reggeli pakolás ellentételezés nélküli elvégzése meg a tanulópénz, amit fizettek a nagyfiúk azért, hogy megértsék az írásos szerződés fontosságát: mert annak megléte megelőzi a bíró előtti vitát arról, hogy volt-e szerződés és hogy mi volt az abban vállalt.

Persze az is egy megoldás, hogy nem bíznak meg többé a nagyfiúk a pékben, és nem mennek hozzá többé reggel pakolni. De az veszteség a fiúk számára is: nekik inkább megéri, hogy reggel pakolnak és este megkapják a megmaradt árut. Ezért azt mondják a péknek: holnap reggel jöjjünk pakolni? A pék azt mondja nekik, hogy jöjjenek. Mire a nagyfiúk azt mondják, hogy a pék reggelre írja meg a szigorú fogadását arról, hogy este odaadja nekik a megmaradt árut; sőt írja bele azt, hogy egy bizonyos mennyiségű áru mindenképpen "megmarad", annyit nem ad el a pék a nap során akkor sem, ha lenne rá fizető vásárlója. Mert nem akarják a véletlenre bízni, hogy miután megéheztek a pakolásban, ki tudják-e majd elégíteni este az éhségüket. A pék meg megírja a szigorú fogadást, mert neki is inkább megéri, ha pakolnak neki reggel a nagyfiúk, még ha az előre kialkudott mennyiségű árut vissza is kell tartania estéig.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2016.08.23. 20:42:42

Na kérem, mikor erősödik meg egy hazai beszállító annyira, hogy leállíttatja a VW gyártósorokat, elvégre beszállítóország vagyunk, vagymiaszösz?

www.nzz.ch/wirtschaft/unternehmen/wer-ist-der-autozulieferer-prevent-ein-bosnischer-goliath-ld.112527

Laptop7712 2016.08.23. 23:37:33

@digipenna:
Globális ellátás van az autógyáraknál, elképzelhető az, hogy ugyanaz van, mint az élelmiszeriparban.

Lássunk példát: Ha a pizzagyárban - semmi más a pizzagyár, mint -"pizza összeszerelő üzem"- nincs megfelelő minőségű, és megfelelő minőségben vágott sajt a pizzára, a megfelelő gyártási helyen, a megfelelő folyamatos ellátási mennyiségben, akkor a gyár leáll.
Mivel speciális, csak ehhez a fajta gyártmányhoz - receptúrához - csak ez a sajt használható, nem más. Mivel ezt erre tervezték. Tehát nem lehet átmenni a sarki boltba venni pl. 700 kg reszelt sajtot.

Itt mondjuk lehet lokális diverzifikált ellátás.

De mi van akkor, ha az autógyárak globális ellátást használnak a láncban? Pl. az Audi, és a superB ugyanaz, csak másképp néz ki.
A golfnál is valamelyik beszállító olyan cuccot visz be, ami simán megakasztotta a gyártást, nem kell hogy nagy legyen, elég az, ha a cuccot csak ő tudja gyártani adott helyen. Ha ráadásul nagy is, akkor inkább nála van a K+F, meg a haszon, és nem az autógyárnál. Ez a pizzagyárban így van, a pizzagyár egy "pizza összeszerelő üzem", ahol minimális haszon van. A haszon pizzához tervezett sajton van, ami a gyártmány jellegét adja. Ezt meg meg kell fizetni. :)

Tehát sajtot kell gyártani a globális pizzagyárakhoz. :) :) :)

2016.08.23. 23:44:22

@neoteny:
ezek egyszerű példák a gazdasági önszerveződésre. mégsem preferáltak a liberálisnak mondott szemléletben.

ha a pék természetben fizetné meg az adót, akkor a dolog nagyon egyszerű lenne. az áru fele megy a közintézményekbe, a másik fele a piacra. persze lehet mondani, hogy ezek után a pék rosszabb árut küldi az iskolába. ez esetben a tanárok, a diákok vagy a szülők tiltakoznak. a pék tönkremegy. azt is lehet mondani, hogy az adófizetést elcsalja. de a pénzbeli fizetést még könnyebb elcsalni. és ilyenkor a népek szigorúbban ítélnek.

a pékség tulajdonképpen azt vállalja, hogy fele részben alapítványi módon működik. persze lehet, hogy elég lenne kevesebb is. amerikában egy ötöd. kérdés az, hogy mennyi a közszükséglet. a kádár rendszerben négyötöd volt. az az ázsiai modell.

ha egész napos iskola van, akkor lehet akár napi ötszöri étkezést biztosítani. kora reggel be lehet menni reggelizni. és késő délután még van vacsora elvitelre. ha a hivatalban van tízórai szünet (oké, tudom ne legyen, de a hivatalnokok ezt mégis megoldják), akkor a közszolgák ellátása megint csak lehet közszükséglet. és ezek után megfizethető hivatali illetékért cserébe dolgoznak. vannak egészségügyi intézmények, van igazgatásrendészet, hadsereg. vannak közmunkások. őket is el kell látni. és van diplomácia. ha ezeket mind egybe vonjuk, akkor nagyon magas újraosztási ráta is kijöhet. azt gondolom, hogy európa álljon meg félúton.

persze lehet mondani, hogy a pék készpénzben fizet járulékot, jövedéket, illetéket. és még az áru felét. de kapja az infrastruktúrát. fele részben ingyen a lisztet, a tojást, a vizet és a gázt. hiszen neki csak annyi a dolga, hogy ebből előállítsa a közszolgálati kenyeret. ez egy klasszikus vegyes gazdaság. nem azt állítom, hogy ez a félállami megoldás lesz a befutó. de európában valamit rendszer szinten változtatni kell. az szinte biztos.

persze ezt önként és dalolva egyik párt sem fogja bevezetni. mivel nem azért nyerik meg a választást, hogy utána ne lopjanak annyit, amennyit nem szégyellnek. csak szerintem legkésőbb az évtized végére ebből kényszerűség lesz. és nagyon úgy néz ki, hogy európában legalábbis annak a liberalizmusnak, amit a klasszikusok megálmodtak lőttek. és ennek az extrém dogmatikus változatával szemben lázadt fel a köznép. és ebből lett ez a vallásháború. ez szerintem csak arról szól, hogy egy kényszerűségből bevezetett új rendszert milyen ideológiai köntösbe bújtatnak. és most úgy tűnik, hogy ezt a játszmát kelet-közép európában legalábbis a nemzeti keresztények nyerik meg.

a közjogi változás az lehet (és ezzel szoríthatják ki a parlamentből a szocikat), hogy a választást brit mintára (az ugye elég nyugatos) tisztán egyéni kerületessé alakítják. ehhez a jobbik támogatása is kell. ezt például úgy nyerhetik el, hogy bevezetnek egy járási szintet. a kistérségek elöljárói az előcsarnokban lobbizhatnak. ezt a nemzeti radikálisok azonnal támogatnák. és a választási eredmények ismeretében ki lehetne jelölni egy "judaista" kerületet. persze értem, hogy ez egy modern kori fasizmus. civilizált endlösung. mert ez tulajdonképpen azt mondja: kaptok egy négyzetkilométert a százezer nagy-magyarból. a többségi magyaroknak lesz saját bankrendszerük, közmédiájuk, jogrendjük, vallásuk. ez filoszemita oldalról majdnem teljes vereség. de ez az ötezer éves háború szerintem úgy működik, hogy aki felülkerekedik az alulmarad. de most ebben a körben a judaisták elhibázták. a kelet-közép európaiak többségét nem lehet a nyugatossá átnevelni. a nyugatosság eredendően biosz és nem filosz.

2016.08.24. 00:33:11

@neoteny:
egy játszma. versengés a közvetítő szerepért. ha a malmi búza tonnánkénti ára 250, a napraforgó magé pedig 450 dollár a világpiacon. akkor ehhez viszonyul gázolaj vagy a terméskő. persze alkudnak, hogy na jó, de milyen jó vagy rossz búza. attól függően, hogy eladói vagy vevői pozícióban vannak. ez "cigánykodás". aztán lehet mondani, hogy majd a kínai vagy az amerikai "zsidó" kereskedő azt mondja, hogy kifizeti a 250 dollárt a búzáért. vehetsz belőle akármit. de könnyen lehet, hogy többe került megtermelni, mert nem génmódosított. és egyébként a követ kitermelni sem lesz olcsó a környezetvédelmi előírások miatt. kézzel faragják azért, hogy magasabb áron eladják az épülő modern kori nemesi kúriákhoz. ezért kell a parasztnak biobúzát termelnie. de ezek leginkább helyben lesznek értékesek. persze lehet, hogy valamit el lehet adni a piacon. mert mondjuk valamelyik magyar agrártermék tényleg nagyon finom. vagy szoftver tényleg nagyon jó. de a szoftvert úgyis le fogja másolni india. a hardvert úgyis utángyártja kína. és ezeknek az országoknak olyan méretű belső piacuk lesz, amivel európa úgy versenyezhez, hogy magas minőséget állít elő. az úgy is létrejöhet, hogy a piac védett. hiába van belső vám, a felárat a fogyasztó kifizeti. de úgy is lehetne, hogy nincsenek belső vámok. amilyenné válhat az usa. most úgy néz ki, hogy európa visszáll tradicionális működésre.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 01:38:56

@unionista᠋:

"ezek egyszerű példák a gazdasági önszerveződésre. mégsem preferáltak a liberálisnak mondott szemléletben."

Aha. Hozol egy példát a szabadpiaci működésre (nagyfiúk pakolnak - pék megmaradt árut ad nekik), aztán kijelented, hogy ez "nem preferált a liberálisnak mondott szemléletben". Amivel demonstrálod az elkötelezettségedet a féligazságokkal hazudozás mellett.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 01:44:37

@unionista᠋:

"ha a malmi búza tonnánkénti ára 250, a napraforgó magé pedig 450 dollár a világpiacon. akkor ehhez viszonyul gázolaj vagy a terméskő."

Azon a világpiacon, ahol nem barter történik a búza és a napraforgómag és a gázolaj és a terméskő között, hanem mindegyiknek van pénzben kialakult ára. Vagyis a te bartert végzőid a nem-bartert végzők által kialakított árakból indulnak ki. És te ezzel próbálod igazolni a barter fölényét a pénzalapú kereskedelemmel szemben.

Azt én értem, hogy te egy olyan matematikus-féle lennél, de akkor a logikát miért veted meg ilyen mélységesen?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 04:11:39

@unionista᠋:

"de könnyen lehet [...] persze lehet, hogy valamit el lehet [...] az úgy is létrejöhet [...] de úgy is lehetne"

Az is lehet, hogy a gyerek leugrik a tízemeletes ház lapostetejéről, és egy hirtelen széllökés visszarepíti őt oda. Bizonyítsd be, hogy nem lehet.

desw 2016.08.24. 05:53:59

@unionista᠋:

Barterezhetünk: én nyírom a füvedet, te adsz nekem csirkét. Ilyen egyszerű szinten működhet ez. De mindenhol?

Ha marad a pénz legalább a hétköznapi szinten, akkor egy ponton csak meg kell történnie a pénz-áru cserének. Mikor és hol? És mit nyertünk így akkor az ötleteddel? Ja, megvan! A gügyei hentes árulhat pelust és mobilt is a kacsmáj mellett.

Ha nem lesz pénz, akkor azért elég macerás lesz az élet, nem? Mondjuk nem kapom meg a havi Viagra adagomat, mert a gyógyszerésznek éppen nem kell új honlap és csirkenyak sem? Ettől asszonypajti meg én is idegállapotba kerülünk ám! Ez így nem jó!

De támogatom az ötletedet, ha jó lesz a Viagra vs. csirkenyak árfolyam.

desw 2016.08.24. 06:02:09

@neoteny:

Már én is adaptálódtam hozzá. Csak minden 5. sorát olvasom, így legalább nem csodálkozom azon, hogy nincs értelme a mondandójának.

Egyébként civilben brazil szappanoperákat ír. Az is értelmetlen, és gond nélkül kihagyhatunk 100 részt, fel sem tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 06:32:59

@unionista᠋:

"ezzel szoríthatják ki a parlamentből a szocikat"

A nemzetiszocialisták?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 06:36:32

@unionista᠋:

"a nyugatosság eredendően biosz és nem filosz."

Ez az állításos filosz.

2016.08.24. 10:27:55

@desw:
nyilván nem lehet mindent helyi pénzre, vagy barterre építeni. de az sem nagyon működik, hogy a kereskedés csak és kizárólag világpénzben folyjon. mert úgy éppen a sokat emlegetett multikulturalitás tűnne el.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 10:49:42

@unionista᠋:

"az sem nagyon működik"

Ha nem nagyon működik, akkor egy kicsit működik.

"a kereskedés csak és kizárólag világpénzben folyjon"

Ha nincs "világpénz", akkor mindig vannak Sorosgyurik, akik arbitrázst csinálnak a "regionális" pénzekkel. Azt meg te nem szereted ...

2016.08.24. 12:03:05

@neoteny:
ez egy feltevés. ez a térkép azt mutatja, hogy a népek relatív többsége egyenes férfiágon honnan ered.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Haplogroups_europe.png
és ez politikai térkép is egyben. tehát úgy tűnik, hogy az evolúciós biológia és a földrajz (természeti környezet) mégis csak befolyásoló tényező. a domináns nőági eredet adj a nemzetköziséget. a közéletben a jobboldaliság férfiaskodás. a baloldaliság nőiség. ha valakinek elváltak a szülei és anyukája nevelte, vagy a családban az anyának volt meghatározó szerepe, akkor könnyebben lesz baloldali. a jobboldal azt mondja, hogy a hagyományos családmodellhez kell visszatérni. a férfiak legyenek férfiasak, a nők nőiesek. álljon vissza a rend.

közvetlen kiválasztás hiányában a közélet a szexizmus, az etnicizmus és a familaritás körül forog. a magyar közjog olyan, hogy a köznép lényegében csak egy embert választ meg de facto közvetlen. de jure őt is követve. ez a miniszterelnök személye. és az elképzelés az, hogy a kormányt ellenőrző intézmények vezetőit a politikai pártok paritásos alapon jelölik. a zsidó és feltétlen zsidóbarát baloldal és a zsidó-keresztény jobboldal. ez a csoportosulás azt mondja, hogy ellenőrzött módon befogadják a muszlim menekültek egy részét. ez a törzsi (filo) szemita állam koncepció. és lehet mondani, hogy mindenki aki mást képzel el antiszemita újpogány. persze, ha így vesszük, akkor mindenki aki nem sémi, vagy ehhez a kultúrához csak lazán kötődik. ez a kisebbség hegemóniára tör. és velük szemben a többség szupremáciát hirdet. persze ez egy hipotézis. amiről azt gondolom, hogy személyekre lebontva fele részben lehet igaz. mert egyéni érdekek, személyes kapcsolatok ezt eltéríthetik. de az is lehet, hogy ez a teória egy hülyeség. de ezt objektíven lehet mérni. történészi munka lesz azt eldönteni, hogy a rendszerváltás idején volt-e zsidó/zsidókeresztény összeesküvés vagy legalábbis erős összetartás. nem is feltétlen tudatosan, csak félig tudatosan vagy tudat alatt. szerintem volt. de én nem fogom összeírni a zsidó lexikonból. és azt sem, hogy a jobbos zsidók között erendően hányan vannak a fekete eredettel rendelkezők. (ami az askenázi zsidó kultúrában a második leggyakoribb előfordulás). a jobboldal ránézésre egy kicsit "feketébb", mint az igazi sémiták.
rewrite.origos.hu/s/img/i/1206/20120625-miniszteriumok-tanacsadoi-szerzodeseihegedus-zsuzsa-es3.jpg
csak azt kellene érteni, hogy ez a részemről nem rasszizmus. nem azt állítom, hogy a "cigányok" rosszak. hanem azt, hogy talán az nem véletlen, hogy hegedűs zsuzsa vidéken mondjuk az állattartásban látja a kitörést. és ettől ő még eredhet bankárcsaládból. de az lehet uzsorás is. most persze ezzel még inkább "befeketítem". de hangsúlyozom, hogy nem a jók és a rosszak állnak szemben. szerintem a primitív etnicizmus egy ősi tulajdonság. és ezt az őseurázsiaiak hordozzák magukban. vannak, akik arra fókuszálnak, hogy ki kicsoda. de ez az ő esetükben biológia. és egyébként a sémik egy része is primitív etnicista. a zsidóság ortodox része brute force kirekesztő. mert ők hegemóniára törnek és teljes kiválasztottságra törekednek. azt gondolom, hogy ez is elemi biológia. ha ezt területében korlátozzák, akkor létrejön az anarchia közeli állapot. és ehhez csatlakozhatnak azok, akik valamiért akarnak. nyilván nem minden "zsidó" akar anarchiát. és nem minden anarchista "zsidó". de mégis csak van valami kapcsolat. objektíven mérve meg lehet mondani azt, hogy mi az ami féligazságként megáll. és az a politika, vagy politikatörténet. én fontosabbnak tartom a művészettörténetet, kultúrhistorizálást. vagy a tudománytörténetet, természetfilozófiát. a "felvilágosodás" azt mondta, hogy filozófiát el kell választani az elemi természettudománytól. mert úgy válik "racionálissá". de nem. ehhez a filozofikus magyarázatokhoz a logikán túl természeti alapokat is kellene rendelni. amivel persze vigyázni kell, mert ebből orbitális hülyeségeket is le lehet vezetni. ezért kellene mérni, vagy legalább méricskélni. azt nem szabad. ha valaki összeírja, hogy a közéletben ki a zsidó és abból kik tűnnek igazi sémitának. ez ugye rasszizmus és antiszemitizmus. és ha azt mondja, hogy az ősiségnek, származásnak, eredetnek van valamennyi szerepe közéletben, akkor ráadásul fasiszta. és ezzel szemben áll a "liberális" inkvizíció. mivel ezt nem nagyon lehet mérni, méricskélni sem ezért marad a kulturkampf, a vallásháború. és ha nem körvonalazódik kiegyezés, akkor legalább időlegesen (évtizedekre) hirdessünk győztest.

2016.08.24. 13:41:21

@neoteny:
ebből az orbán rendszer konszolidációja következne. ami szerintem a belpolitikában a nagyfokú önkormányzatisággal érhető el. mészáros lőrinc vett egy szállodát balatonalmádiban. nyilván nem magának. hanem orbán lányának. a környéken élők döntsék el, hogy mennyit engednek. ha van egy balatoni önkormányzat, akkor úgy is el tudják tőle venni, vagy tönkre tudják tenni egy helyi rendelettel. nyilván ezért kell az erős kormányzat, hogy ezt nem engedje. de orbán ezt nem fogja tudni fenntartani. úgy is lehet, hogy kiáll ráchel, hogy ő elvezetne egy szállodát. és a férfje istván, hogy neki kellene egy kis kikötő. és mellette nyilván lesz valamennyi készpénz titkos svájci számlákon, amit megörökölhetnek gyerekek. mert azt valószínűleg nem fogják felfedni. egy korszakot meghatározó miniszterelnök lányának és vejének miért ne juthatna ennyi. de azért mégse legyen övék a balaton. egyezzenek ki a helyiekkel. és szerintem ez simán működne. úgy, hogy a "liberálisokat" előzetesen majdnem teljesen kiszorítják a hatalomból. török gábor a balaton parti házát úgy vette, hogy medgyessy péternek írt egy tanulmányt a nemzeti középről. gyermeket várt az asszony. gondolom mondta, hogy valami pénzt szakítsál már. csányi tanácsadója. ő ilyen mediátor típus. a délvidéken egyeztessen a néppel, hogy milyen jó lesz nekik a csányi birodalom. de valamennyit fel kell adnia. azért, hogy jusson a közhasznú uradalomba. amit aztán nyereségessé tehetnek. és erre lehet mondani, hogy csányi csak nem lesz olyan ostoba, hogy megteremti a saját konkurenciáját. lehet. de ez esetben lelőhetik, mint egy disznót. és meg is perzselhetik. az új pogányok még falatozhatnak is belőle. kockáztat egy polgárháborút. a racionális lépés az, hogy a látható vagyon feléről lemond a közösség javára. és akkor a békési paraszt azt mondja, hogy a csányi rendes ember. egyezzen ki velük. ha a parlamentből gyurcsányékat kiszorítják, akkor ezt megteheti. és ennek módja tisztán egyéni képviseleten alapuló parlament. brit mintát átvéve. ha a kistérségi vezetőket ha nem is szavazati, de részvételi jogkörrel beengedik a parlamentbe (az előcsarnokba vagy az üléstermi karzatra), akkor ebbe a jobbik is belemenne. ha a németeket kiszolgálják, akkor külpolitikai értelemben is keresztül vihetik. brüsszel a brit kilépéssel lesz elfoglalva. a brüsszeliták kapnak egy szekularizált körzetet. egy négyzetkilométert a százezer nagy magyarból. persze ez csak egy forgatókönyv. szerintem valami ilyesmi típusú konszolidáció az, ami a közhatalom és a köznép szempontjából is racionális. az irracionális pedig a polgárháború.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 13:48:03

@unionista᠋:

"ha valakinek elváltak a szülei és anyukája nevelte, vagy a családban az anyának volt meghatározó szerepe, akkor könnyebben lesz baloldali."

Attól függetlenül, hogy apukája melyik Y-DNA haplocsoportból származik?

És mi van azokkal, akik "red diaper baby"-k voltak, aztán később "elárulták" a baloldalt?

Sztálin, akit az iszákos apja ütött-vert, az anyjával meg igen jó viszonya volt, baloldali volt? vagy jobboldali? Az első feleségétől származó Yakov (Jákob) fiát miért hagyta német hadifogoly-táborban meghalni? Mi történt a "familiaritással"?

És mi van Hitlerrel, aki szüleihez való viszonya meglehetősen hasonló volt Sztálinéhoz? És mindketten egy periferikus etnikumból váltak nagy népek csúcsvezetőivé?

A születési sorrendnek van bármilyen szerepe is az egyén személyiségfejlődésében? Van bármi igazság is Frank J. Sulloway tézisében (ahogy azt megírta a _Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics, and Creative Lives_ c. művében), hogy a családban lévő gyerekek közötti sorrendben később állók sokkal elfogadóbbak az újdonság iránt, hogy kevésbé ragaszkodnak a különféle ortodoxiákhoz, mint az elsőszülöttek vagy akár egykék? És hogy ez az összefüggés funkcionális, ti. ha egy később született gyereket más családban nevelnek fel, ahol ő az egyke, akkor az elsőszülöttekhez fog hasonlítani inkább?

Kleopátra, Medici Katalin, I. Erzsébet, Nagy Katalin cárnő, Margaret "Iron Lady" Thatcher, Angela Merkel rendellenesek voltak?

Miért a Y-DNA haplocsoport statikus térképét linkeled állandóan, miért nem mtDNA haplocsoportokon alapuló dinamikus térképeket?

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Map-of-human-migrations.jpg

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 13:56:41

@unionista᠋:

"ebből az orbán rendszer konszolidációja következne."

Abból, hogy a nemzetiszocialisták átveszik a "first-past-the-post" választási rendszert, és ezzel kiszorítják az internacionalista szocialistákat?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 14:35:22

@unionista᠋:

"mert azt valószínűleg nem fogják felfedni. egy korszakot meghatározó miniszterelnök lányának és vejének miért ne juthatna ennyi."

Miért juthatna ennyi a lányának és a vejének? Szavaztasson meg magának Orbán a parlamenti képviselőkkel havi 10 milliós fizetést, és abból annyit ad a lányának és a vejének, amennyit akar.

2016.08.24. 15:20:19

@neoteny:
ez nem az egyénre vonatkozik, hanem a nagyátlagra: a csoportra. te az egyénből próbálod levezetni a világtörténelmet. szerintem az egyes embert egy másik nem tudja teljes egészében megfejteni. hitler egy barom volt. lehet, hogy azért, mert brutális módon verte az apja. tökön rúgta és seggbe kúrta. de az is lehet, hogy nem. csak lekevertek neki néhány nyaklevest. ahogyan valószínűleg rajta kívül még nagyon sok német gyereknek akkoriban. és valószínűleg volt köztük szexuálisan frusztrált. de azok mégsem akarták megölni a zsidókat. és egyes németek a legjobb neveltetés mellett is erre a következtetésre jutottak.

szerintem az árja-sémi háború ötezer éves. a római birodalom kiegyezett a keresztényekkel. de a zsidókkal nem. ők a mai napig harcolnak a hegemóniáért. és ehhez társul egy totalitárius ideológia. ők a "baloldaliak", "liberálisok", "civilek", "korszakváltók", "kockásingesek". ez egy kutyakomédia. visszaadják a lovagkeresztet. bayertől függetlenül se akarnak keresztény lovagok lenni. sanyi szerint biztos fizettek is érte, a pénzt utalják vissza. kamatostól. és azt adják oda a gulag áldozatok hozzátartozóinak. nem nagyon olvasok újságban csak szalagcímeket. de azt tudom, hogy ez a bayer brutális. szerintem azért, mert van ez a vallásháború. és az kitermeli. kérdés, hogy ennek mi a természeti magyarázata. és szerintem az, hogy egy sémita csoportosulás hegemóniára törekszik. ahogy a történelemben évszázadok óta. és velük szemben a többség szupremáciát hirdet. én csak azt mondom, hogy aki a zsidó baloldallal akar tartani az tarthasson velük. álljanak össze. ha az országban akarnak maradni és nyugatossá válni, akkor az őrség mellett valahol szentgotthárdtól északra jelöljünk ki egy területet. ölelgessék a fákat és valósítsák meg az anarchiát. vegyék meg a legolcsóbb követ és rönkfát. süssenek kenyeret a legolcsóbb búzából. amit ajánlanak a többségnek. és ennél már nem lehet jobb. mert ezt bokros lajos mondta, aki világhírű közgazdász. álljon össze ez a sok világhírű színész, karmester ott ahol senkit nem zavarnak. éljenek békében, ahogyan krishna tudatú neohindik. ők is csináltak ökofarmot. csak nem akarják vezetni a zöld pártot, ahogyan grünék. akik mindjárt az egész világot megmentik. a judaista filozófia minden változatában totalitárius. van az egyén. és van a világ. de közte semmi sem lehet, mert akkor korlátozza a egyént. ha bárki bármit gondol a közéletről, akkor jönnek a "liberálisok", hogy azt nem lehet. az a "liberalizmus", hogy nincs jogod. nem gondolhatsz semmit. újbeszélben nincs többes szám. a plurális közbeszéd alapja az, hogy nincs plural (többes szám), mert az túláltalánosítás és nincs plurality (relatív többség). miért ne lehetne azt mondani, hogy aki ezekkel akar fejlődni az tartson velük. aki nem az meg ne. csak döntsük el végre. te hisztek az anarchiában. és még x ezer ember. rendben. ezeket válasszuk le. vegyenek egy területet ausztriában, ausztráliában, vagy kanadában ahol akarnak.

megunom 2016.08.24. 16:45:51

@unionista᠋: "sanyi szerint biztos fizettek is érte, a pénzt utalják vissza. kamatostól. és azt adják oda a gulag áldozatok hozzátartozóinak."

Mondd meg Sanyinak, hogy rosszul tudja. A lovagkereszthez nem adnak pénzjutalmat. A napokban ez rengetegszer elhangzott.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 17:17:51

@unionista᠋:

"ez nem az egyénre vonatkozik, hanem a nagyátlagra: a csoportra."

Mivel a csoportokat egyének alkotják, lehetetlen az, hogy bármi is a csoportra vonatkozzon anélkül, hogy az egyénre vonatkozna.

Ha van két csoport:

1) a "balosok" csoportja

2) olyan "balosok" csoportja, amelyet alkotó egyéneknek "elváltak a szülei és anyukája nevelte, vagy a családban az anyának volt meghatározó szerepe"

A 2-es csoportba tartozó egyén triviálisan beletartozik az 1-es csoportba is. De az, hogy az egyén az 1-es csoportba tartozik, nem jelenti azt, hogy a 2-es csoportba tartozik; sőt még azt sem jelenti, hogy "könnyebben" került az 1-es csoportba.

Vegyünk még egy csoportot:

3) olyan nem-"balosok" csoportja, amelyet alkotó egyéneknek "elváltak a szülei és anyukája nevelte, vagy a családban az anyának volt meghatározó szerepe"

Ahhoz, hogy az állításodnak, miszerint

A) ha valakinek elváltak a szülei és anyukája nevelte, vagy a családban az anyának volt meghatározó szerepe, akkor könnyebben lesz baloldali

bármiféle igazságtartalma legyen, az szükséges, hogy

S) a 2-es csoport számossága (szignifikánsan) nagyobb legyen, mint a 3-asé

Mindaddig, amíg nem mutatod meg, hogy az S helyzet fennáll, az A állításod a légbőlkapott teória szintjén marad. Vagyis bullshit.

2016.08.24. 17:32:56

@neoteny:
ezt értem, de mégis hogyan lehet ezt elintézni a gyakorlatban. ebből a mezőnyből a többség még ma is orbánt választaná miniszterelnöknek. politikai ügyekben fel lehet állítani esküdtszéket. reprezentatív módon választott polgárok döntsék el, hogy bűnös vagy nem bűnös. ha úgy találják, hogy igen, akkor a politikus álljon a legfelső bíróság elé. de ha így vesszük, akkor le lehetne csukni szinte az összes miniszterelnököt minisztert és államtitkárt. majdnem mindenki lopott. függetlenül attól, hogy milyen oldalon állt.

azt lehet csinálni, hogy az adott városban vagy vidéken a polgársággal kiegyeznek. simicska a vagyona felét odaadja veszprémnek. és létrejön a váév zrt. veszprémi állami építőipai vállalat. csak ez már nem pártállami vállalat, hanem városállami részvénytársaság. ahhoz társulnak a helyi kis és középvállalkozók. a veszprémi kézilabda szurkolók ma is azt skandálják, hogy "építők, építők". ez a régi építőipari vállalat a csapata. és nem érdekli őket, hogy már nem az a szponzor.
www.youtube.com/watch?v=HTiohcLdTSg
simicska a vagyonából alapítsa meg a veszprémi építőipart. abban meghagyhat valamennyi üzletrészt magának. egyezzen ki a helyi társadalommal. így lehet oligarchából nagypolgár. persze lehet mondani, hogy ennek az alapja a "kisemberek" pragmatizmusa. és ezen alapult a horty vagy kádár rendszer konszolidációja is.

a pártok közül választást csak a jobbiknak van esélye nyerni. gazdasági összeomlás esetén ők nyernének. ez esetben következne a vagyonelkobzás. de az esetben a baloldaliakat is kirángatnák a villából. az elszámoltatást velük kezdenék. de ettől félhetnek a fideszben is. a "húsz évet a húsz évért" hozott húsz százalékot. de ennél sokkal magasabbra nem tudnak lépni. és a jobbikban is vannak korrupciós ügyek, kémbotrányok. a politikai racionalitás a tisztán egyéni képviseleten alapuló parlamentáris rendszerre való átállás. azt borítékolni lehet, hogy a "liberális" "baloldal" 18-ban sem fog tudni összefogni. várják az ukázt a usából. a demokrácia mégse az, hogy az amerikai demokrata párt uralja a világot.

orbán nyilván majd vívja az eu/usa elleni szabadságharcot. de a jelenlegi rendszer konszolidáció nélkül nem nagyon lesz tartható. lőrinc koma felvásárolja a hoteleket. récsöl megszervezi a turizmust. de ettől valószínűleg nem lesz sokkal több turista. de kevesebb se lesz. ha egy rócsild szervezné, akkor esetleg több lenne. mert több pénzt mozgósítana.

sanyi azt mondja, hogy inkább récsöl, mint rócsild. mert utóbbi fel akarja vásárolni az országot úgy, hogy utána nem lehet tőle visszavenni. récsöl meg csak vásároljon, mert kénytelen lesz kiegyezni. válasszon egy szállodát. azt igazgassa. a férjé lehet egy ranch vagy egy kikötő. elégedjenek meg ennyivel. aztán persze lehet, hogy a féktelen gazdagodást a társadalmon átverik. és a szélsőjobb összeomlik. vagy éppen az is lehet, hogy balliberálisok megnyerik a választást. észak korea ellőheti az atomtöltetet. az csak egy opció, hogy a "kiskirályok" helyi társadalmakkal kiegyeznek. így lenne elszámoltatás, meg nem is. persze lehet, hogy ez csak a mesében működik. majd kiderül.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 17:46:00

@unionista᠋:

"mégis hogyan lehet ezt elintézni a gyakorlatban"

1) miért kellene "ezt elintézni a gyakorlatban"?

2) semmiképpen nem a te bullshit teóriáidra alapozva kellene "ezt elintézni a gyakorlatban"

"le lehetne csukni szinte az összes miniszterelnököt minisztert és államtitkárt. majdnem mindenki lopott. függetlenül attól, hogy milyen oldalon állt."

Ami ismét az anarchia előnyét demonstrálja a hatalmi berendezkedésekkel szemben. Ha nincs állam, akkor nem lehet az államhatalom erőszak-monopóliumát felhasználni a lopásra -- sem a rablásra.

"sanyi azt mondja, hogy inkább récsöl, mint rócsild"

Sanyi olcsón vesz és drágán ad el: a kinyilvánított preferenciája a "rócsild". Az, hogy mit tesz, hangosabban szól, mint az, hogy mit mond.

2016.08.24. 17:49:49

@neoteny:
csoportelméletről vagy bármi ehhez hasonlóról már biztos hallottál. vagy statisztikáról.

vannak független valószínűségi változók. mondjuk az egyének különféle jellemzői. hívjuk úgy, hogy mintaelemek. ezek mérhető függvénye a statisztika. ha a valószínűségi változóknak van egy közös eloszlása, akkor annak paraméterei nem a mintaelemekre (egyénekre), hanem a minta (csoport) egészére jellemzőek. egyszerűen szólva a "nagyátlagra". minden sikeres politikus azt célozza. lehet mondani, hogy ez populizmus vagy demagógia. de a politika és a demokrácia ilyen műfaj.

megunom 2016.08.24. 18:31:24

@unionista᠋: A csoportelmélet teljesen más dolog.

hu.wikipedia.org/wiki/Csoportelm%C3%A9let

Az absztrakt algebra, nem statisztika, nem is valszám.
A csoportelméletben az, hogy "csoport" valami egészt mást jelent.

2016.08.24. 19:02:39

@megunom:
mindkettő mondjuk így a "sokaság" fogalmát írja le. csak persze eltérő módon. a csoportelmélet attól elmélet, hogy logikailag közelít. valószínűségszámítás és matematikai statisztika valós számokkal dolgozik.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.24. 19:44:14

@unionista᠋:

Mindaddig, amíg nem mutatod meg, hogy az S helyzet fennáll, az A állításod a légbőlkapott teória szintjén marad. Vagyis bullshit.

Segítségképpen: az S helyzet fennállását adatgyűjtéssel ("statisztikával") tudod megmutatni. De annak hiányában azt állítanod, hogy az A állításod (a null hipotézised) igaz, csak bullshit.

megunom 2016.08.24. 19:45:21

@unionista᠋: De ott (a csoportelméletben) van egy muvelet, arra való zártság, egységelem, inverz, asszociativitas, szóval erre a helyzetre nagyon nem illik. Nem jobban, mint a testek, vagy a gyűrűk, a hálók, vagy a félcsoportok elmélete.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 06:30:46

@unionista᠋:

Valamilyen oknál fogva nem sikerült kiszámolni, hogy mennyi szakiskolai férőhelyre van szükség: 50,000-el elszámolták az illetékes hatóságok.

hvg.hu/itthon/20160825_Alig_jelentkeztek_a_szakkepzo_iskolakba_50_ezer_ferohely_maradt_uresen

2016.08.25. 10:53:17

@neoteny:
nem arról van szó, hogy ezt piaci szempontból alul tervezték, hanem nem jelentkezik ennyi gyerek szakmunkásnak.

régen voltak leánynevelőkből lett szakiskolák. egészségügyi szakiskola, gyors- és gépíró szakiskola, stb. voltak a szakmunkásképzők. azok nagyrészt fiúiskolák voltak. ezek nem adtak érettségit. ezekbe mentek a "rossz" (kettes-hármas) tanulók. aki "közepes" (hármas-négyes) volt az ment a szakközépiskolába. ez már érettségit is adott. és onnan lehetett technikusi képzésre menni. és ettől elválasztva működtek a gimnáziumok. ide jártak a "jó" (négyes-ötös) tanulók. ahol a tagozatos osztályokról egyenes út vezetett az egyetemre.

majd kitalálták, hogy ez így nem jó, mert túl kevés gyerek jár egyetemre. ezért a felsőoktatás kapuit kinyitották. a szakmunkástanulók is egyetemi diplomát szereztek. ebből lett a jobbik. és mellette nagyon sok bölcsészt kezdtek el képezni. olyan területeken, amiket régen úgy bélyegeztek, hogy "büfé-ruhatár" szak. miközben mondjuk a tanító- és tanárképzés színvonala esett. nincs elég fizika és kémia tanár. az intézményi autonómia sem hozta meg a várt eredményt. egyik helyen így, a másikon amúgy tanítják a történelmet, irodalmat. a gyerekek egyházi elitiskolából sem jönnek ki kiemelkedő humán műveltséggel. a liberális alapítványi iskolákból még úgy sem. a kereskedelmi televíziók szinte csak rombolták a kultúrát. és az internet sem hozta el a megváltást. a magyar oktatást szervezetlenség és pénztelenség jellemzi.

a liberális baloldal válasza az, hogy piacosítani kellene az egészet. minden eddiginél nagyobb decentralizáció, dereguláció, több magániskola. szétverni mindazt, amit úgy hívnak, hogy közoktatás. az egyént kell kiképezni, mégpedig egyéni módon. úgy, ahogyan az ő akarja és azt nem lehet alávetni közösségi érdeknek. ez a rendszer autokratikus személyiségeket nevel ki. a balliberálisok úgy képzelik el, hogy mindenki önmagát kormányozza. ez igaz a magánéletben, de nem működik a közéletben. mert sanyi például azt mondja, hogy aki nem engedelmeskedik azt széjjel kell flexelni. és adott esetben lehet, hogy széjjel flexelné a másikat, ha nem mondanák neki, hogy azt már azért mégse kellene. persze lehet mondani, hogy sanyi ne sértse meg a másik életterét. de ez egy olyan utopikus (helynélküli) világkép, amiben mindenki valamilyen modernizált burokban, valamiféle űrkapszulákban úgy, hogy nincsenek időlegesen választott vezetők sem. hanem anarchia (uralkodó nélküliség) van helyette.

ez a magyar lakosság döntő többsége elveti. de mivel elég sok újságíró, jogvédő, filozófus támogatja ezért a nyilvánosságban a többség kénytelen ezzel a koncepcióval vitatkozni.

addig orbánék próbálnak visszaállni egy központosított rendszerre. a németek írták elő ezeket a számokat. nem jelentkezett annyi gyerek. mert maga a rendszer így persze nem jó. de még mindig jobb, amit a "balliberálisok" kínálnak. tehát marad ez egészen addig, amíg ki nem esnek a parlamentből.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 11:14:21

@unionista᠋:

"nem arról van szó, hogy ezt piaci szempontból alul tervezték, hanem nem jelentkezik ennyi gyerek szakmunkásnak."

Vagyis több szakmunkástanuló-helyet terveztek, mint amekkora a kereslet.

"a liberális baloldal válasza az, hogy piacosítani kellene az egészet."

Dehogy: a liberális baloldal, a "libsik", ugyanúgy etatisták-kollektivisták, mint a nemzetiszocialisták. A liberális jobboldal, a libertariánusok válasza az, hogy piacosítani kellene az egészet.

"sanyi például azt mondja, hogy aki nem engedelmeskedik azt széjjel kell flexelni"

Sanyi autoritariánus.

"és adott esetben lehet, hogy széjjel flexelné a másikat, ha nem mondanák neki, hogy azt már azért mégse kellene."

Nem azért nem flexeli szét a másikat, mert azt mondják neki, hogy azt már azért mégse kellene; hanem azért, mert azt mondják neki, hogy őt is szétflexelik, ha _először_ ő szétflexeli a másikat.

"persze lehet mondani, hogy sanyi ne sértse meg a másik életterét."

Igen, Sanyi ne _kezdeményezzen_ agressziót a másik tulajdona (élete, szabadsága és javai) ellen. Mert ha azt teszi, akkor annak a _következménye_ az lesz, hogy az ő tulajdona (élete, szabadsága és/vagy javai) esnek az önvédelmi agresszió áldozatává.

"de ez egy olyan utopikus (helynélküli) világkép"

Szó sincs ilyesmiről: a "szemet szemért, fogat fogért" elv az ősidőkbe nyúlik vissza.

"nincsenek időlegesen választott vezetők sem"

Az önvédelemhez nincs szükség az államhatalmat birtokló vezetőkre; sőt az államhatalmat birtokló vezetők ellen lenne szükség önvédelemre.

"ez[t] a magyar lakosság döntő többsége elveti"

Dehogy veti el: áramot vezet a kerítésbe meg fagyállót tesz a borba. Meg nem kér számlát, hogy ne kelljen ÁFÁt fizetnie.

"mert maga a rendszer így persze nem jó. de még mindig jobb, amit a "balliberálisok" kínálnak"

A "balliberálisok" ugyanazt a rendszert kínálják, mint a mostani rezsim -- csak ők akarják birtokolni a főhatalmat.

2016.08.25. 12:05:37

@neoteny:
amit az egy tábor hirdet az egy dogmatikus őrültség. és amíg orbán politikai ellenfelei a "liberálisok" addig szinte mindent megtehet.

2016.08.25. 12:05:37

@neoteny:
amit az egy tábor hirdet az egy dogmatikus őrültség. és amíg orbán politikai ellenfelei a "liberálisok" addig szinte mindent megtehet.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 15:32:42

@unionista᠋:

"amit az egy tábor hirdet az egy dogmatikus őrültség"

A nemzeti keresztény államvallás ötlete valóban az.

2016.08.25. 19:37:40

@neoteny:
tulajdonképpen kétféle irracionalitás áll egymással szemben. az egyik azt mondja, hogy kell közélet. és annak alapja valamilyen térbeli időbeli rendezettség. rend és rendszer. tehát az állam azért szükséges, hogy adva legyen egy társas játéktér, amelyiken szabályszerűen lépkedni. és ezekben a szabályokban az egy nyelven beszélők politikai közössége valamilyen úton módon kiegyezik. ezek az úgynevezett államalkotó népek.

de nem lehet mindenkivel kiegyezni, mert egyesek azt mondják, hogy ebből szükségképpen valamilyen gonosz elnyomatás származik. fasizmus leginkább. ez a csoportosulás sem egységes. az egyik véglet azt mondja, hogy anarcho-kommunizmus kell és totális kollektivizmuson alapuló nemzetköziség. a másik azt, hogy anarcho-kapitalizmusra van szükség.

és ezt a két tábort együttvéve politikailag korrekt módon úgy lehet megnevezni, hogy a "balliberálisok". de úgy is szokás mondani, hogy a "filoszemiták", "zsidó baloldal", stb. mivel ebben a körben feltűnően nagy számban vannak jelen. de nagyon sok elnevezés van. hívják őket úgy is, szimplán "zsidók", szimplán "baloldal", "antifasiszták", "civilek", "kockásingesek", "ligetvédők", most éppen a "lovagkereszt visszaadók". félre értés ne essék én egyáltalán egyáltalán nem tartom ezeket az embereket feltétlen rossznak, vagy gonosznak, akkor sem ha zsidók és akkor sem ha nem, de azt gondolom, hogy ez a csoportosulás jelentős kisebbségben van magyarországon. ez egy vallási kisebbség. ugyanúgy, mint mondjuk a krisna tudatúak. csak ők megelégszenek egy ökofaluval. grünék globális zöld mozgalmat indítanak a totális hatalomért, azért, hogy megmentsék a bolygót. és egyébként fontos ügyeket nem lehet értelmesen megbeszélni. ez a társaság három dolgot gyűlöl istenigazából. az egyik a kereszténység, a második a nemzet, a harmadik a magyar államiság ezért a politikai pragmatizmus azt kívánja, hogy ezeket összekombinálva kell meghirdetni a nemzeti keresztény államvallást. és persze elfogadom, hogy az kiindulásként irracionalitás.

brit mintára tisztán egyéni képviseleten alapuló parlamentre volna szükség. így a nevezzük így a közéletből "balliberálisok" majdnem teljesen kiszorulnak. és ezek után lehet a nemzeti keresztény egyház intézményi keretein vitázni.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 20:17:46

@unionista᠋:

"az egyik azt mondja, hogy kell közélet. és annak alapja valamilyen térbeli időbeli rendezettség. rend és rendszer. tehát az állam azért szükséges, hogy adva legyen egy társas játéktér, amelyiken szabályszerűen lépkedni."

Aha. Nem lehet focimeccset csinálni a grundon azok között, akik épp' focizni akarnak, csak a stadionban lehet, ahol van játékvezető és két partjelző, akiket meg kell fizetniük a játékosoknak.

2016.08.25. 21:50:00

@neoteny:
először is ki kell jelölni a játékteret. az anarchisták (és mindenféle totalitárius rendszerekben hívők) azt mondják, hogy nem kell. mert ez a játéktér az univerzum. és az ő filozofikus elméletük ott érvényesülhet és semmi egyéb. az anarchisták azzal érvelnek, hogy ha bármiféle közélet létezik, akkor az már korlátokat állít fel. rendben. az anarchisták menjenek egy kicsit odébb. és nyilván elég sok anarchistának már van annyi pénze, hogy megvásároljon egy földterületet, mondjuk egy szigetet és ott megvalósítsa az elképzeléseit. de ez még nem valósult meg sehol. ez utópia.

különféle politikai konstrukciók léteznek, egymástól nagyon eltérők is lehetnek sikeresek attól függően, hogy miféle populációra alkalmazzák.

az egy kérdés, hogy miért lesz valaki anarchista? erre megint csak null hipotézis van. ha az ember olyan természeti környezetben él, amelyik nagyon nem hasonlít ahhoz, amiben az örökölt génjei fejlődtek, akkor rendetlenséget akar. a sémiták egy sivatagi nép. a zsidók egy része visszatért a szentföldre és rendet akar. a metropoliszokban az emberek inkább hajlanak az anarchiára, mert az megint csak eltér az ősi természeti környezettől.

a debreceni zsidók rendpártibbak, mint a budapestiek. azért, mert a puszta sokkal inkább hasonlít a sivatagra. nagyerdő egy oázisra. debrecen főtere átépítés után kicsit úgy néz ki, mint egy sivatag.
2.bp.blogspot.com/-8zcC5OiBe3Q/TddTn1qXImI/AAAAAAAAAM8/NM0cGH0TEYM/s1600/debrecen1.jpg
a jobbik szerint azért, mert sémiták tervezték. láthatóan a szabadkőműves szimbólumok. körző és a szögmérő. G betűt formál a szökőkút. a templom előtt ott a háromszög és a mindent látó szem. és a nagytemplom. és ha ez egy képbe összeáll:
upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/32/Freemasonry_Barnstar.jpg
a demokrácia elvben azt jelenti, hogy vidékies nagyközségek, városias kis közösségek felől építkezünk. ebből nagyfokú önkormányzatiság szerveződik. erre mondom azt, hogy ha 1,000 fő választ 1 képviselőt, akkor a debreceni nagytemplomban tiszántúli tartományi gyűlést lehet tartani. 3,000 ülőhely van. reformált ökumenikus zsinat a nemzeti kereszténységben. ennek a helyi reformált (többnyire jobbos) zsidók is részei lehetnek feltéve, hogy ehhez csatlakozni akarnak. ez budapesten okoz problémát.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 22:09:04

@unionista᠋:

"először is ki kell jelölni a játékteret. az anarchisták (és mindenféle totalitárius rendszerekben hívők) azt mondják, hogy nem kell"

Tévedés: az anarchisták azt mondják, hogy azok, akik játszani akarnak, képesek kijelölni saját maguk a játékteret -- nincs szükségük az erőszakos államra, amelyik rájuk lőcsöli a "szolgáltatását", hogy ő majd kijelöli a játékteret, és ezért a nem kért vagy igényelt "szolgáltatásért" kötelezően fizetendő "díjat" (adót) szed a játékosoktól.

2016.08.25. 23:18:11

@neoteny:
miért nem állnak össze az anarchisták bárhol a világban és miért nem tartják fent a vezető nélküliséget területi korlátokkal?

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.25. 23:32:40

@unionista᠋:

Miért van minden terület valamilyen államhatalom kizárólagos ellenőrzése alatt?

2016.08.26. 10:29:49

@neoteny:
a krishna tudatúak vettek 266 hektárnyi területet somogyban. és csináltak egy ökofalut. felteszem ez kezdetben olyan nagyon nem tetszett a környékbelieknek. de aztán elfogadták. mert ez a térségben marginális véletlen hatásként van jelen. a neohindik magyarországon nem akarják a hatalmi szempontból kulcs ágazatokat uralni. a kereskedelmi bankokat, a kereskedelmi médiát, nem akarják meghatározni a családpolitikát, stb. van egy sajátos életstílusuk. a krishna völgyben van tehénvédelmi központ. a hortobágyon riged állattartás van. és abból lett a szürke marha. de nem mondják, hogy a csikósok fasiszta, idióta, kretének, mert kihajtják a pusztába szegény kis állatokat. és nincs tehénvédelmi központjuk. a neohindik nem ilyenek. és ezért magyarországon nincs antihinduizmus. antiszemitizmus viszont létezik. és még csak nem is a tóraolvasó zsidó közösség miatt hanem egy neoliberális csoportosulás okán. akik azt mondják, hogy az egész világon anarchia legyen. mondjuk holnaptól kezdve. már csak azt nem tudják, hogy a forradalom antikommunista, antikapitalista legyen. vagy zöld.

olyan egységes önkormányzati beosztás kellene, aminek az alapja az, hogy nagyjából 1000 felnőtt lakosra jut 1 választott képviselő. ezek után a határmentiekkel és a határon túliakkal együtt csaknem 10,000 városias vagy vidékies közösségből lehet választani a kárpát-medencében többségében. és nagyjából ugyanennyit, ahol magyar kisebbség van, vagy egyáltalán nem élnek magyarok. nyilván a szomszédos szlovákok, az ukránok, a románok, a szerb-horvátok nagyon toleránsak, szemben a fasiszta magyarokkal. persze lehet mondani, hogy ez még mindig kollektivizálás. az önkormányzati törvény előírhatja, hogy ha a választók fele nem szavaz, akkor nincs községi/közösségi elöljáró. kvázi anarchia van. értem persze, hogy ez megint csak kvázi, hiszen ez esetben magasabb szinteken lehetnek választott vezetők. és ebből hierarchia szerveződik. de ha a vidékies népesség igényli ezt a részben rendezettséget (mert ugye a fa struktúra mindig csak részben rendezettség, a teljes rendezés a lista), akkor lehet ez is. és városias hálózat is. persze lehet mondani, hogy így meg baszott bonyolult lesz az önkormányzatiság. megint ott tartunk, hogy igény szerint egyszerűsíteni kellene. nyilván nem lehet a végletekig. addig csak egyetlen személy uralkodjon. ez nem tartható, de a totális anarchiára sem nagyon lehet törekedni. a kettő között egy partikuláris megoldást lehet keresni. vagy el kell foglalni egy lakatatlan szigetet vagy zátonyt a csendes óceánban és az anarchiát meg lehet megvalósítani. csak könnyen lehet, hogy azt kína is el akarja foglalni vagy megpróbálja világkommunista függőséggé alakítani. persze ennek ellent lehet állni, ahogyan magyarország egésze se akar globális kapitalista függősséggé válni. de jelöljünk ki egy területet vagy területeket, ahol azok a honfitársaink élnek, akik ilyet szeretnének. a felzárkózáshoz szövetségi államrendre volna szükség. tehát bőven elég lenne a jelenleg erősödő délnémet befolyás. a globális versenybe a történelmi magyarország tudna beszállni. a kárpát-medence egy adriai-tengeri kikötővel. mert ez esetben a környezeti feltételek többé kevésbé adottak. abba vagy tőkepiaci központ, vagy egy diverz óriástáj képes bekapcsolódni. magyarország jelenleg tőkeimportőr, tehát az első szóba sem jöhet. és a második se nagyon amíg a szomszédainkkal a kisebbségek ügyét illetően vitáink vannak. de ezek rendezhetők úgy, hogy az ország jobb híján és időlegesen elköteleződik a dunai németeknek. már szent istván dilemmája is ez volt. persze itt a kérdés megint csak az, hogy mi az, ami szövetségi ellenőrzés alá kerül. és ez innentől kezdve megint csak kormányzati alku tárgya. ehhez szükséges egy "mesterterv", ahogyan azt orbán nevezte. ezt próbálják alakítgatni az erre illetékesek. több kevesebb sikerrel. a szakgimnáziumokba kis túlzással a kutya sem jelentkezett. és erre sem lehet azt mondani, hogy a magyar fiatalok hülyék. olyan a köznép, amilyen. a politikát alapvetően ahhoz kell igazítani. ez a demokrácia.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 11:12:07

@unionista᠋:

"antiszemitizmus viszont létezik."

Magyarországon. Indonéziában nem létezik. De ott van kínaiellenes érzület a népek között. Az indonéz ember nem a palócot, sokácot, bunyevácot utálja, hanem a kínait. Ez miért van?

"magyarország jelenleg tőkeimportőr"

Ez biztos? A MOL is terjeszkedik a régióban, az OTP is, volt szó valahol valami építőipari cégről amelyik bevásárlóközpontokat épít Lengyelo-ban meg talán még az oroszoknál is ... mivel Mo külkereskedelmi mérlege pozitív (többet exportál mint amennyit importál), inkább az a valószínű, hogy Mo tőkeexportőr. Az persze látványos, amit a nyugati cégek fektetnek be Mo-n, de arról viszonylag ritkán megy a cikkezés, hogy magyar vállalatok mennyit fektetnek be külföldön. (Úgy tűnik, hogy 2008-2009 táján ez ~12 milliárd euró volt).

"a szakgimnáziumokba kis túlzással a kutya sem jelentkezett"

A szakértők meg rosszul tervezték a szakiskolai kapacitást. Idén vagy 50,000 betöltetlen hely van.

"olyan a köznép, amilyen. a politikát alapvetően ahhoz kell igazítani."

Orbán Viktor megmondta: a magyar gógyis, szeret cselt vetni. Ehhez is igazítja a politikáját. Sikeres is vele. Hogy ez mekkora siker a "köznép" számára, az értelmezés kérdése.

2016.08.26. 14:00:43

@neoteny:
a külkereskedelmi mérleg többletét nagyrészt a multik kivitele adja. mondjuk a nyíregyházi lego gyár majdnem teljes egészében kiviszi az árut. a világ óvodásai a nyírségi dupló játékkal játszanak. és tulajdonképpen ez fedezi a teljes magyar játékbehozatalt. az, hogy a magyar családok megveszik az import barbi babát vagy gi joe katonát a gyerekeknek. tehát mondjuk a magyar játékipar lényegében egyetlen multival egyetlen városban egyetlen termékcsaládra szakosodva működik. ami éppenséggel rendben lenne, de így a legnagyobb a függés. nyíregyháza munkaerő piaca függ a dánoktól, de a dánok árupiaca függ a magyar kormánytól. valaki kitalálja, hogy vessenek ki különadót legóra, akkor a teljes duplo üzletág veszteségessé válhat. oké, hogy a gyártást áthelyezik valahová. a jogszabályokat 48 órán belül fogadják el. ez a helyzet annyira a dánoknak sem jó. gyártsanak legót dániában. alkalmazzanak bevándorlókat, vagy építsenek teljes körűen automatizált üzemeket, ahol a munkaerő költség alacsony. könnyen lehet, hogy a nyíregyházi fröccsöntő gépsortól (amit a befektetés megtérül) megszabadulnának. azt megveszi az állam. és bérbe adhatja az ott dolgozóknak. és a lego alkalmazottakból vállalkozók lesznek. indulásként nyilván valamilyen duplo szerű játékot gyártanának. találjanak ki új formákat. vagy szedjék szét a gyárat. debrecen azt mondja, hogy benne egy gyártósort. vagy akárki. és ebből lehet egy magyar játékipari egyesülés. csak ugye az már nagyobb részt a belső piacra gyárt. viszont ezzel a külker mérleg borul. tehát addig érdemes korlátozni az importot, amíg az egyensúlyba nem kerül. persze lehet olyan szabályozást találni amivel a lego továbbra is vámmentesen hozható be. mert mondjuk a dánok ezt a nyíregyházi gyár eladásánál kikötik. magyar-dán relációban a nacionalizáció lehet kölcsönösen előnyös. ez a hasbro vagy a mattel számára nem lenne jó. persze ezek után valószínűleg az usa is lépne. a kormányzati beavatkozás kereskedelmi háborút eredményez. ha ezt magyarország kezdi el, akkor előzetesen lehet látni, hogy ezekre ki mit lép. ez egy teszt. ha a nacionalizációt először kína lépi meg, akkor a következmények beláthatatlanok.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 14:17:24

@unionista᠋:

"és ebből lehet egy magyar játékipari egyesülés. csak ugye az már nagyobb részt a belső piacra gyárt. viszont ezzel a külker mérleg borul. tehát addig érdemes korlátozni az importot, amíg az egyensúlyba nem kerül."

Mit mondjak, zseniális. Szétvered az exportot, ami nyilvánvalóan korlátozza az importot -- és ezt te fejlődésként, "felzárkózásként" kívánod eladni "a népeknek".

2016.08.26. 16:24:43

@neoteny:
de az export vállalkozói nyereségéből az ország nem részesül. és nincs magyar játékipar. de a globális munkaversenyben mi gyárthatjuk a legegyszerűbb duplo játékokat. nagyon szuper. újjá kell szervezni ezeket a térségeket összesen egy vagy legfeljebb néhány szövetségi állammal. és a többieknek azt kell mondani viszlát. ez ilyen egyszerű.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.26. 17:38:48

@unionista᠋:

"gyárthatjuk"

Az is lehet, hogy a gyerek leugrik a tízemeletes ház lapostetejéről, és egy hirtelen széllökés visszarepíti őt oda. Bizonyítsd be, hogy nem lehet.

"ez ilyen egyszerű."

A te álomvilágodban minden egyszerű.

2016.08.27. 13:13:36

@neoteny:
nyíregyházán az átlag nyilván úgy polgárosodhat ha nem dánok alkalmazottja lesz, hanem saját maga vállalkozik és gyárt mondjuk játékot. a multik az átlagembert nem fizetik meg, többek között ezért mennek vidékre és csak addig akarnak magyarországon lenni amíg ezt megtehetik. az országnak szüksége van a tőkeimportra, de csak a high tech iparban. a műanyag építőkocka gyártásból a legegyszerűbb duplo nem ilyen. nyilván azt kellene mondani, hogy a kormányzat kivásárolja a gyár egy részét. feltéve, hogy az ottani alkalmazottak kibérelik azokat és maguk vállalkozva gyártanak a magyar szabványnak megfelelő építőkockákat, amiket megvásárolhatnak az óvodák. ez nyilván elősegíti a magyar polgárosodást. csak ez annyira nem jó a dánoknak. de a különadó még rosszabb.

a dánok nem tudnak munkát adni a muszlimjaiknak. és majdnem teljes körű automatizálással a lego gyártás majdnem teljes körűen visszatérhet dániába. és ez esetben külön jó, hogy a magyar kormány vagy az önkormányzatok megvásárolják az előző generációs gépsorokat. azt mondja, hogy itt van az egész. fizess ennyit. és ne vessél ki importvámot a legóra. ha a hasbro és a mattel játékok behozatalát megadóztatod, akkor nem fognak tiltakozni brüsszelben vagy strassbourgban. az európai érdekek egyre inkább lokalizáltság irányába hatnak. az usában is ez a helyzet. trump ezért támogatott. és kínában is ez lesz. nekik van egy hatalmas belső piacuk. ráadásul a kínaiak többsége rosszabbul él, mint a világátlag. nem tarthatják sokáig fent a brutális külkereskedelmi többletet. de ugye a magyar is külkereskedelmi mérleg többlet annyi, mint a kuwaiti. ha részben nacionalizálják a nyíregyházi legót akkor lehet, hogy csökken az export, de van miből leadni, és ha kell, akkor csökkenthető az import is. mert van mivel termelni. tehát a "kibaszni" az kocsmai leegyszerűsítés. ami nem feltétlen lenne rossz a dánoknak se, csak legfeljebb nem túl jó.

2016.08.27. 13:13:36

@neoteny:
nyíregyházán az átlag nyilván úgy polgárosodhat ha nem dánok alkalmazottja lesz, hanem saját maga vállalkozik és gyárt mondjuk játékot. a multik az átlagembert nem fizetik meg, többek között ezért mennek vidékre és csak addig akarnak magyarországon lenni amíg ezt megtehetik. az országnak szüksége van a tőkeimportra, de csak a high tech iparban. a műanyag építőkocka gyártásból a legegyszerűbb duplo nem ilyen. nyilván azt kellene mondani, hogy a kormányzat kivásárolja a gyár egy részét. feltéve, hogy az ottani alkalmazottak kibérelik azokat és maguk vállalkozva gyártanak a magyar szabványnak megfelelő építőkockákat, amiket megvásárolhatnak az óvodák. ez nyilván elősegíti a magyar polgárosodást. csak ez annyira nem jó a dánoknak. de a különadó még rosszabb.

a dánok nem tudnak munkát adni a muszlimjaiknak. és majdnem teljes körű automatizálással a lego gyártás majdnem teljes körűen visszatérhet dániába. és ez esetben külön jó, hogy a magyar kormány vagy az önkormányzatok megvásárolják az előző generációs gépsorokat. azt mondja, hogy itt van az egész. fizess ennyit. és ne vessél ki importvámot a legóra. ha a hasbro és a mattel játékok behozatalát megadóztatod, akkor nem fognak tiltakozni brüsszelben vagy strassbourgban. az európai érdekek egyre inkább lokalizáltság irányába hatnak. az usában is ez a helyzet. trump ezért támogatott. és kínában is ez lesz. nekik van egy hatalmas belső piacuk. ráadásul a kínaiak többsége rosszabbul él, mint a világátlag. nem tarthatják sokáig fent a brutális külkereskedelmi többletet. de ugye a magyar is külkereskedelmi mérleg többlet annyi, mint a kuwaiti. ha részben nacionalizálják a nyíregyházi legót akkor lehet, hogy csökken az export, de van miből leadni, és ha kell, akkor csökkenthető az import is. mert van mivel termelni. tehát a "kibaszni" az kocsmai leegyszerűsítés. ami nem feltétlen lenne rossz a dánoknak se, csak legfeljebb nem túl jó.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 13:33:00

@unionista᠋:

"nyíregyházán az átlag nyilván úgy polgárosodhat ha nem dánok alkalmazottja lesz, hanem saját maga vállalkozik és gyárt mondjuk játékot."

Ebben semmi sem "nyilvánvaló". A saját vállalkozáshoz (valamennyi) tőke kell; annak forrása a megtakarítás; az jövedelemből származik; a jövedelem forrása (például) a dánok.

Te egy hamis dichotómiát állítasz fel: vagy alkalmazottság a dánoknál, vagy saját vállalkozás. Holott a "felzárkózás" a dánoknál alkalmazottság után saját vállalkozás. És még csak ez sem mindenki útja; nem mindenki akar vállalkozó lenni: sokan preferálják inkább azt, hogy a fizetés beúszik a számlájukra elsején attól függetlenül, hogy mennyi legót adtak el a dánok a hónapban.

"a multik az átlagembert nem fizetik meg"

Elárulok neked egy titkot: senki nem fizet meg senkit -- ha a "megfizetve van" azt jelenti, hogy az alkalmazott annyit kap, hogy visszautasítaná, ha magasabb bért ajánlanának neki. Az pedig (gyakorlatilag) soha nem áll fenn. Így hát azt mondani, hogy "a multik az átlagembert nem fizetik meg", értelmetlen semmitmondás.

A többi meg a szokásos etatista-kollektivista megalomán agymenésed.

2016.08.27. 14:33:39

@neoteny:
nézzük a számokat. szabolcs szatmár bereg megye alkalmazásban állók havi nettó (bruttó) átlagkeresete alakulása a lego gyár belépése óta.

2008: 100,280 (152,037)
2009: 100,542 (149,358)
2010: 105,932 (149,929)
2011: 109,364 (159,360)
2012: 106,001 (161,552)
2013: 110,724 (169,045)
2014: 109,974 (167,899)
2015: 111,650 (170,457)

mivel nincsenek párhuzamos valóságok ezért nem tudjuk, hogy a lego nélkül mi lenne a helyzet. és ugye volt egy tőkepiaci válság. nyilván az is éreztette hatását.

de miért ne lehetne kivásárolni a lego üzem egy részét feltéve, hogy az ott alkalmazásban állók vállalkoznának és kibérelnék a gépsort. miért ne támogathatná meg a kormány vagy a magyar tulajdonú bankok. a dán kormány is támogatja a legót. miért ne kaphatná meg ugyanezt egy magyar szakmunkás. azért, mert van egy ortodox liberális csoportosulás, amelyik azt mondja, hogy ezt nem lehet. és a közakarat azt, hogy ezeket az embereket le kellene váltani függetlenül attól, hogy zsidók vagy nem zsidók (fele részben "zsidók", fele részben "nyugatosok"). neked is a legó érdekei számítanak elsősorban. de az magyarországon másodlagos. semmi probléma nincs azzal, hogy bővítik a nyíregyházi üzemet. gyártsák itt a világ összes duplóját. de ha az alkalmazottaik egy része azt mondja, hogy ők maguk is tudnának játékot gyártani, akkor egy állami vagy félállami bank miért ne segíthetné meg a vállalkozóvá válást különösen a legszegényebb térségekben. legalább a régi ndk szintjét érjék el.
retronom.hu/files/images/pebe.preview.jpg
szállítsanak be a magyar óvodáknak. ha valaki azt mondja, hogy így ő is vállalkozna, akkor vállalkozzon. tehát mindenki kapja meg ugyanazt a támogatást, amit megkap mészáros lőrinc.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 14:50:59

@unionista᠋:

"mivel nincsenek párhuzamos valóságok ezért nem tudjuk, hogy a lego nélkül mi lenne a helyzet"

Erről van szó.

"de miért ne lehetne kivásárolni a lego üzem egy részét feltéve, hogy az ott alkalmazásban állók vállalkoznának és kibérelnék a gépsort. miért ne támogathatná meg a kormány vagy a magyar tulajdonú bankok."

Először is: a "kivásárláshoz" kell egy önszántából (!) eladó. Azt nem mutattad meg, hogy a LEGO miért akarná eladni a nyíregyházi üzem egy részét.

Másrészt: a vállalkozó attól vállalkozó, hogy vállalja azt, hogy olyasmit termel, amit haszonért el is tud adni. Az nem vállalkozó, aki azt mondja, hogy adja el a "választott nemes" haszonért a termékét; őt nem érdekli az, hogy a "választott nemes" ezt hogyan szervezi meg.

"de ha az alkalmazottaik egy része azt mondja, hogy ők maguk is tudnának játékot gyártani, akkor egy állami vagy félállami bank miért ne segíthetné meg a vállalkozóvá válást különösen a legszegényebb térségekben."

Hé, "megsegítésre" került az a fehérorosz traktorgyártó üzem is, amelyik megtermelte a _haszonnal eladhatatlan_ 20,000 traktort. "Azt mondani", hogy "ők maguk is tudnának játékot gyártani", édeskevés: majd ha azt mondják, hogy ők maguk is tudnának játékot gyártani _és_ el is adni azt haszonnal, akkor találnak majd befektetőket. De a haszonnal eladás nélküli gyártás mihaszna; olyan gyártást jobb, ha nem "támogat" senki, mert az permanens "támogatásra" szorul anélkül, hogy gazdagítana bárkit is. Ez még csak nem is zéró összegű játszma, hanem negatív összegű játszma: ennél még az is jobb, ha a "támogatás" összegét egyszerűen odaadják a "vállalkozóknak".

2016.08.27. 14:54:20

@neoteny:
oké, de a lego elfogadott az államtól 4,4 milliárdot. ezek után akár egy állampolgár is fordulhat a magyar bírósághoz, hogy akkor a lego vagy utalja vissza a pénzt, vagy a lego gyár egy része köztulajdon. és ott szerveződjenek közkereseti társaságok. ez következik a jogállamiságból.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 15:29:16

@unionista᠋:

"a lego elfogadott az államtól 4,4 milliárdot. ezek után akár egy állampolgár is fordulhat a magyar bírósághoz, hogy akkor a lego vagy utalja vissza a pénzt, vagy a lego gyár egy része köztulajdon."

Csak épp' az a magyar "állam", helyesen: kormányzat adta a LEGO-nak a pénzt, amelyiket a magyar állampolgár (elvileg "a többségük") megválasztott. Vagyis elvileg a kormányzat "a többség" akaratát érvényesítette akkor, amikor a LEGO-nak adott 4.4 milliárdot. A választó nem mondhatja azt utólag, hogy "de én nem ilyen lovat akartam!", ill. az egyetlen elégtétele az, hogy nem szavaz arra a kormányzatra, amelyik nem az akaratát érvényesítette.

De alapvetően egyetértek veled: a 4.4 milliárd "fordított korrupció", amikor is a kormányzat fizeti le a LEGO-t (vagy más gyártót) hogy Mo-n (annak is a vidékén) hozzon létre munkahelyeket, amelyeket aztán a kormányzat úgy ad el a választóknak, hogy azokat a munkahelyeket a kormányzat "hozta létre". Hogy ezzel a propagandával szavazatokat vásároljon. Vagyis az egyenleg:

Jól jártak:

1) a LEGO (kapott 4.4 milliárdot)
2) a LEGO alkalmazottai (van munkájuk)
3) a kormányzat (szavazatokat szerzett a "munkahelyteremtéssel")

Rosszul jártak:

Az összes adófizető (kivéve a politikusokat, és a LEGO alkalmazottait), akinek a pénzéből elköltöttek 4.4 milliárdot.

És itt van a probléma "gyilkos" aspektusa: akik jól jártak, sokkal kevesebben vannak, mint akik rosszul jártak. Akik jól jártak, azoknak sokkal inkább érdeke az egész "tranzakció": számukra "koncentráltan" jelenik meg a haszon. Míg azok között, akik rosszul jártak, a sokkal nagyobb számukból kifolyólag az _egyéni veszteség_ kicsi: annyira kicsi, hogy nem kifizetődő számukra tiltakozni az ellen, hogy levették őket. Persze sok kicsi sokra megy (a kormányzatok adnak pénzt az Audinak is meg a Mercedesnek is meg a ThyssenKrupp Prestának is meg valószínűleg az összes -- gyártást Mo-ra telepítő -- multinak). De soha nem lesz civil mozgalom az ilyen "támogatások" ellen, sőt mindenki tapsikál, hogy a kormányzat "munkahelyeket hozott létre". Szerintem ezek a munkahelyek akkor is Mo-ra jöttek volna, ha az állam nem lapátol át készpénzt a multiknak; ha meg nem jöttek volna Mo-ra a "fordított korrupció" nélkül, akkor a választópolgár döntse el: megérte-e neki az a (ismét: ráeső részben kicsi) veszteség, amit elszenvedett azért, hogy honfitársainak munkája legyen ezekben az üzemekben.

2016.08.27. 17:39:54

@neoteny:
ez nem civil mozgalom, hanem bírói döntés kérdése. a korrekt ítélet az lenne, hogy a lego haladéktalanul utalja vissza a támogatást a kincstárnak, vagy ha nem, akkor ezzel a magyar állam kisebbségi tulajdonosként bevásárolta magát a nyíregyházi legó üzembe. illetve ott részleges irányítási jogot szerzett.

ha a lego alkalmazottak egy része azt mondja, hogy a gépsorok egy részét kibérelné, akkor azon a "rendszerváltás" az, hogy indulnak el multinacionális vállalati "gmk"-k (gyakorlatilag közkereseti társaságok). ezek a "félállami" részlegek gyártsanak magyaros mintájú duplo elemeket, vagy lego kompatibilis kiegészítő kockákat. a magyarok kirakják az országházat, vagy a hortobágyi nemzeti parkot. a gmk lego csikóst, szürke marhákat fröccsöntsön. nemzeti szittya lego. ha erre van tömegigény, akkor ez nem a fasizmus, hanem a piac helyi sajátosságai.

a lego "international" gyártja az alapjátékot. és annak a helyi változatait állítják elő a helyi kisiparosok. tehát ahhoz, hogy kirakják a szentkoronát szükségesek alapkockák. azt bérmunkában legyártják a lego gépsorain. (nyilván ennél többet. tehát a lego kivihet egy rakás építőkockát. a magyarok bérmunkát végeznek). de a lego gépein dolgozva a "gmk"-k gyárthatnak mátyás királyos legót. süsü a sárkányost.

a kérdés, hogy mennyi értékben hoztak be gépeket, mennyi nyersanyagot. és mennyi lego kockát kérnek ezért. ez egyébként jó a dánoknak, mert így nem kell fizetni a dan church aid alapítványt. hanem a "nemzeti keresztény" keretek között "jótékonykodnak".

a korrekt kanadában:

The Canadian company Mega Bloks was sued on the grounds that its use of the "studs and tubes" interlocking brick system was a violation of trademarks held by Lego. On November 17, 2005, the Supreme Court of Canada upheld Mega Bloks' right to continue selling the product in Canada.

majd a céget megvette a mattel.

On February 28, 2014, it was announced that toy industry giant Mattel, Inc. would acquire Mega Brands, Inc. for approximately US$450 million. It became a wholly owned subsidiary of Mattel as of April 20, 2014.

persze az amerikai vagy a kanadai bíróság megvédi az ottani érdekeket. a lego nyilván elég sok pénzt fizet a disney stúdiónak. és nem mondják, hogy ez csak úgy néz ki, mintha star wars, de valójában "sztár város" (ami a magyaros trükközés).

tehát ebben a modellben a lego azt csinálja, hogy létrehozza a nyíregyházi üzemet, behordja a nyersanyagot, és kimenetként kap elegendő készárut. csak ezt az egészet nem a dániai billund menedzseli kizárólagosan hanem részben nyíregyháza. tehát kaphatnak rengeteg duplo kockát. csak mellette el kezdenek mást is gyártani. és mondjuk ez az irányítási jog került 4,4 milliárd forintba. nagyjából ez a peren kívüli egyezség lehetősége. szóval egyszerűen az hiányzik, hogy valaki ne abból induljon ki, hogy a multi jó/rossz, hanem a magyar/dán nemzeti "keresztény" érdekeket érvényesítse.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 18:22:33

@unionista᠋:

"bírói döntés kérdése. a korrekt ítélet az lenne, hogy a lego haladéktalanul utalja vissza a támogatást a kincstárnak, vagy ha nem, akkor ezzel a magyar állam kisebbségi tulajdonosként bevásárolta magát a nyíregyházi legó üzembe. illetve ott részleges irányítási jogot szerzett."

:)

Egy per -- akár büntetőper, akár polgári per -- a törvény alkalmazása a vitás kérdés eldöntésére. Ha te tudod azt, hogy mi lenne "a korrekt ítélet" anélkül, hogy lefolytatnád a pert, akkor literálisan előítéletes vagy.

A kormányzat valamilyen szerződés keretében adta a 4.4 milliárdot a LEGO-nak: a LEGO bevállalta, hogy Nyíregyházára telepít egy gyártóüzemet, amely X melóst foglalkoztat Y ideig. Mindaddig, amíg a LEGO teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, nem támadható a bíróságon. Az, hogy _szerinted_ ez egy rossz üzlet volt a magyar adófizető számára, nem törvényes szempont. A jogállam elvileg épp' a törvény pártatlan -- elvileg független bírók által történő -- alkalmazásáról szól: az a koncepciós perek metódusa, hogy először eldöntésre kerül a kívánatos ítélet, aztán a per úgy kerül alakításra, hogy ehhez az ítélethez vezessen. (Illetve a Lewis Carrol által megírt Csodaországban volt az az elv, hogy "először az ítélet, utána a tárgyalás").

"a korrekt kanadában"

Gondosan kihagytad, hogy

A similar decision was reached by the European Union's Court of First Instance on November 12, 2008 when it upheld an EU trademark agency decision following an objection by Mega Bloks against a trademark awarded to Lego in 1999.

On September 14, 2010, the European Court of Justice ruled that the 8-peg design of the original Lego brick "merely performs a technical function [and] cannot be registered as a trademark".

Vagyis az EU is "megvédte" az "idegen" Mega Bloks érdekét a "helyi" (dán) érdekekkel szemben.

"és mondjuk ez az irányítási jog került 4,4 milliárd forintba. nagyjából ez a peren kívüli egyezség lehetősége."

A LEGO-nak nem kell peren kívül egyezkednie: mert teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségét. A másik szerződő fél -- a magyar állam -- hozzájutott a 4.4 milliárd ellenértékéhez: a LEGO megépítette a nyíregyházi üzemet, és abban elkezdett alkalmazni X dolgozót. Ahhoz, hogy a te álláspontod érvényesüljön, meg kellene tudnod mutatni azt a szerződést, amiben a LEGO elfogadta, hogy a 4.4 milliárd kifizetésével a magyar állam résztulajdont vásárolt a LEGO nyíregyházi üzemében. Ezzel gondod lesz.

2016.08.27. 19:05:11

@neoteny:
csakhogy a szerződés ellentétes a jogrenddel. ha valaki X dolgozót Y éven át foglalkoztat, akkor neki nemhogy nem jár semmi, hanem, az állam felé fizetési kötelezettsége van. nem lehet azt mondani, hogy ezért ő követel. félre értés ne essék, nem fogok pereskedni, de el tudom képzelni azt, hogy miután a legó és a többiek végrehajtják ezeket a bővítéseket és majd nekik mennek. eljátssza a jobbik vagy valamilyen "civil összefogás".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 19:51:31

@unionista᠋:

"csakhogy a szerződés ellentétes a jogrenddel."

Ez a te álláspontod; egy (lehetséges) per épp' azt a célt szolgálja, hogy eldöntésre kerüljön, hogy valóban ez-e a helyzet.

"ha valaki X dolgozót Y éven át foglalkoztat, akkor neki nemhogy nem jár semmi, hanem, az állam felé fizetési kötelezettsége van."

Persze, hogy nem "jár" neki semmi: a LEGO nem perelte a magyar államot, hogy az adjon neki 4.4 milliárdot, mert az a magyar állam kötelessége lenne cserébe azért, hogy a LEGO X dolgozót Y éven át foglalkoztat a nyíregyházi üzemében. A LEGO szerződésesen vállalta azt, hogy X dolgozót Y éven át foglalkoztat a nyíregyházi üzemében: ezért adta neki a magyar állam -- egészen pontosan a szerződéskötő magyar kormányzat -- a 4.4 milliárdot.

Érvelhetsz azzal, hogy a szerződés érvénytelen: mert az valamilyen törvénybe ütközik (gondolom ezt érted az alatt, hogy "ellentétes a jogrenddel"). Ehhez azonban meg kell tudnod mutatni azt, hogy mi ez a törvény. És még ha van is ilyen törvény, a LEGO védekezhet azzal, hogy a szerződés megkötésénél jóhiszeműen feltételezte, hogy a magyar állam/kormányzat nem köt olyan szerződést, amelyik a saját maga által hozott és betartatott törvénnyel ellentétes. Továbbá a szerződés érvénytelensége esetén lehetetlen visszaállítani az eredeti állapotot: a LEGO nem tudja visszakapni a nyíregyházi üzembe befektetett tőkéjét.

"nem fogok pereskedni"

Nem is tudnál: nem voltál fél (részes) a szerződésben.

tamas11 2016.08.27. 20:25:49

@unionista᠋:
Neoteny már ellened vetette a jogi aspektusokat, amelyek igaziak, érvényesek, de tegyünk úgy, hogy minket ez nem érdekel(ne).
Én még egy lépésig játszótárs leszek abban, ahogy te a magygarrá lett keresztény legogyár sikerét elképzeled, máris úgy lépsz fel, mint a magyar csúcsmenedzsment, aki tudja, hogy mi kell majd a hazai piacnak..
De ez a létező gyár, ez a kapacitás attól izgalmas, hogy a világgal kacérkodik. Erről én nem mondanék le, és ennek a kincsnek értéknek egyik általad negligált tartozéka, a piaci kapcsolat és tapasztalat. Az, hogy a nyíregyházi fröccsöntéseket várják valahol Jamaicán, meg Atlantában és másutt, gyerekek meg a szüleik, és üzletláncok is. Jellemző, hogy ez eszedbe sem jut, azt hiszed, ha ráküldöd a matyómintás szürkemarhát a világra, akkor tapsikolni fognak, disztribútor, globál szülő, globálgyerek egyaránt.
Én másra tippelek: eleve meghökkenés és csendes útálat fogja követni a kényszeres privatizációt, "ez az a gyár, amit a magyarok einstandoltak" - mondják majd kevéssel azután, és hamarosan nem kell a legód se, mert vállalkozásellenes filozófiában fogant, újszerű cégfilozófiában, amiről ordító hírt ad a matyómintás raktárkészslet....
De nem baj, a z elhúzódó nemzetközi peres eljárás alatt úgysem lehetséges kiegyensúlyozott tervezés-termelés.
A rosszulszelektált, állami kinevezésű menedzsnment és a hiányzó piacismeret mellett kilóg a lóláb: a piac negligálása. Már a te kreatív dumádból is.

2016.08.27. 20:38:11

@neoteny:
éppen azért van "független" bíróság, mert az állami önkény lehetővé teszi az olyan szerződések megkötését, ami ellentétes valamely jogszabállyal. ez tipikusan ellentétes az adótörvényekkel. ha valaki vállalja, hogy több embert foglalkoztat mondjuk minimálbéren, akkor abból az adótörvények szerint magasabb befizetési kötelezettsége keletkezik és nem alacsonyabb. az rendben van, hogy valaki engedményt szeretne, de így legfeljebb helyi adómentességet kaphat. nyíregyháza vagy szed helyi iparűzési adót, vagy nem szed. attól függően, hogy milyen iparpolitikát folytat.

azzal, hogy a kincstár előzetesen átutalt 4,4 milliárd forinot a lego részére és azt felhasználva beruháznak 30 milliárd forintot, akkor ebből a ráutaló magatartásból az következik, hogy az állam bevásárolta magát a lego nyíregyházi gyáregységébe. és van nagyjából 1/7 részesedése. és azon például gyárthatnak a helyi piaci igényeknek megfelelően kiegészítő elemeket. ami a lego piaci pozícióját erősíti. de ennek nyeresége már a helyieket illeti. 6/7 részben bérmunkát végeznek.

az egy elég érdekes bírói ítélet lenne, amelyik kimondaná hogy a magyar állam külföldi szervezeteknek önkényesen átutalhat milliárdokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 21:17:41

@unionista᠋:

"azzal, hogy a kincstár előzetesen átutalt 4,4 milliárd forinot a lego részére és azt felhasználva beruháznak 30 milliárd forintot, akkor ebből a ráutaló magatartásból az következik, hogy az állam bevásárolta magát a lego nyíregyházi gyáregységébe."

Szükségtelen "ráutaló magatartásról" fantáziálgatni: van szerződés arról, hogy mit vállalt be a LEGO a 4.4 milliárdért.

"az egy elég érdekes bírói ítélet lenne, amelyik kimondaná hogy a magyar állam külföldi szervezeteknek önkényesen átutalhat milliárdokat."

:)

Hallottad már azt a kifejezést, hogy költségvetési _törvény_? Mindaddig, amíg a kormány (a végrehajtó hatalmi ág) a költségvetési törvényben (amit a törvényhozó hatalmi ág hoz létre) meghatározott célokra költi a pénzt, az összes kifizetés _törvényes_. Attól függetlenül, hogy kinek kerül kifizetésre a pénz: belföldi, külföldi, vagy marslakó zsebébe megy az. Persze mindig mondhatod azt, hogy a költségvetési törvény meghozatala "önkényes": de akkor az állam létezésével van problémád. (Kezdesz úgy hangzani, mint egy anarchista ...)

A 4.4 milliárdot nem úgy fizette ki a kormányzat a LEGO-nak, hogy a zsebükben kotorászva találtak 4.4 milliárdot, és hirtelen támadt az az ötletük, hogy "hoppá, mi ezt a pénzt önkényesen át is lapátolhatjuk az idegen tőkés zsebébe, mert úri kedvünk úgy tartja". Az a pénz valamilyen törvényesen megállapított költségvetési rubrikából származott: iparfejlesztés vagy mittudomén. És maga a szerződés megkötése, aminek keretében kifizették a 4.4 milliárdot a LEGO-nak, bizonyosan törvényesen történt: vagy szavazott róla a törvényhozás, vagy a kormány (a végrehajtó hatalmi ág) a törvényhozás általi jogi felhatalmazással élve kötötte meg a szerződést a LEGO-val.

Ha van olyan törvény, amelyik tiltja azt, hogy a kormányzat ilyen szerződést kössön, mutasd meg; de ködös bugyogások az adótörvényekről nem elégségesek.

2016.08.27. 21:22:21

@tamas11:
a dánok nemzeti keresztények. church of denmark 1536 óta létezik. és azt, hogy ez a dán nép egyháza (den danske folkekirke) a dán alkotmány mondja ki 1849 óta. ez egy népnemzeti államegyház. ez nem egy politikai oldal, hanem a dán többség. ettől még lehet valaki szocialista, liberális, konzervatív. a nemzeti eszményt keresztény célokra használhatja feltéve, hogy a church of denmark tagja. ez az egyház lutheránus. tehát a római katolikusokat is kirekeszti. a magyar nemzeti keresztény államegyháznak felekezetek felett kellene állnia. csak az rekesztődik ki belőle, aki magyarellenes, nemzetellenes és keresztényellenes. van egy ilyen csoportosulás. ők a nyitott társadalom képviselői. 25 éve játsszuk ezt a hülyeséget. mindenki tudja, hogy kik vezetik ezt a csoportosulást. kis jános vagy a ceu tanárainak többsége nem csángó.

de nem azt állítom, hogy ezek a nem csángók a gonosz háttérhatalom, amelyik összeesküdött a magyarok ellen, hanem azt, hogy ha a jobboldal (amelyik kezdettől a nemzeti keresztény államegyház mellett szállt síkra) rendre alkotmányos többséget szerez, akkor ezt az irracionális vitát le lehet zárni. csak nem kiegyezéssel (ahogyan azt én eredendően elképzeltem), hanem úgy, hogy ideiglenesen legalább is egyik fél győzött. a "nyitott társadalom" híveinek jogukban áll visszaadni a lovagkeresztet.

a skandináv modellt az iskolában úgy is át lehet venni, hogy ők is nemzeti keresztények és mi is azok vagyunk. és ezek után egyezkedjünk. ha a nyíregyházi lego gyár bővítését 1/7 részben a magyar állam fizette, akkor túl azon, hogy működik a lego international 1/7 részben gyártson kiegészítő elemeket a helyi piacra úgy, hogy ennek nyereségét a lego a nemzeti kereszténységben átengedni. tekintve, hogy ilyen mértékben ruházott be a magyar állam. vagy utalják vissza a pénzt. ebből lehet hozatni kínából munkagépeket. meg lehet venni a kantoni nemzetközi vásáron. vagy akárhol. és ez esetben lehet, hogy a bank of china hitelezné meg az olcsóbb lego szerű gyártósot. a másik lehetőség, hogy a magyar állam egy új szabványnak megfelelő építőkockát ír elő a közintézményekben, ami kicsit eltér a legótól. de csak azt lehetne használni a magyar óvodákban. és azt a a német játékgyártók elképzeléseivel egyeznének meg. és ahogy a mattel kicsinálja őket amerikában úgy ha kell, akkor kínai vagy német segédlettel ki lehet csinálni őket európában. és mivel ez nemzeti érdek ezt követni fogják a többiek. ez az ortodox nacionalizmus. de a magyarok nem ortodox nemzeti keresztények. tehát bérmunkában dolgoznának a gépsorokon. úgy, hogy indulásként 1/7 részben már vállalkoznának. és ezek után az éves nyereségből kivásárolnák a többi gépsort. de ennyi idő alatt a lego kifejlesztheti a teljesen automatizált gyártósorát, amit telepíthet dániában. és mi veszünk tőlük építőkockát. de esetleg a skandináv gyerekek is kérhetnek attila királyos hun legót. ahogyan a magyarok harard királyos vikingeset. vagy huszárosat, vagy süsü sárkányost. vagy nils holgersonost, vagy akármilyet. lolka és bolkásat. és akkor lengyel, a magyar, a norvég, svéd, dán nemzeti kereszténység. nemzeti keresztény unió.

2016.08.27. 21:33:39

@neoteny:
de az egyik törvény lehet ellentétes a másikkal. és ilyenkor a "független" bíróság dönti el, hogy mi következik a jogrendből. dönthet így is, úgy is. az elég érdekes lenne ha a legfelső bíróság kimondaná, hogy a magyar állam külföldi szervezeteknek tetszőleges mennyiségű pénzt önkényesen előre kiutalhat olyan egyébként még meg sem valósult szolgáltatásokért, amiért normál esetben a külföldinek kellene fizetnie.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 21:42:29

@unionista᠋:

"a magyar nemzeti keresztény államegyháznak felekezetek felett kellene állnia. csak az rekesztődik ki belőle, aki magyarellenes, nemzetellenes és keresztényellenes."

Ismét a hamis dichotómiák özöne.

Ha nem lépek be az FTC szurkolók körébe, attól nem vagyok FTC-ellenes. Ha nem "támogatom" a magyar "nemzeti" futballt, attól nem vagyok sem magyarellenes, sem nemzetellenes. Ha nem áldozok a nemzeti keresztény államegyház oltárán, attól nem vagyok keresztényellenes. Az pedig, hogy államellenes vagyok, számomra természetes -- mivel meggyőződésem, hogy az állam is ellenem van. És ahogy a szólás tartja: paranoids have enemies, too.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 21:55:35

@unionista᠋:

"de az egyik törvény lehet ellentétes a másikkal."

Hogyne lehetne: tessék megmutatni, hogy melyik az a törvény, amivel ellentétes a kormányzat által a LEGO-val kötött szerződés.

"a magyar állam külföldi szervezeteknek tetszőleges mennyiségű pénzt önkényesen előre kiutalhat"

Ebből a "tetszőleges mennyiségű" és az "önkényesen" bizonyítandó. Az pedig, hogy szerződésekben vállalt kötelezettségek nem mindig egy időben kerülnek teljesítésre, egyáltalán nem szokatlan.

Te meg vagy győződve arról, hogy a magyar kormányzat törvényt szegett; de ez az akármilyen erős meggyőződésed nem elégséges ahhoz, hogy megállapításra kerüljön a törvénysértés. Hát még az, hogy annak számára hátrányos következményeit a nem-törvénysértő fél viselje.

Te egyszerre szeretnél ügyész, esküdtszék, bíró és
ítéletvégrehajtó is lenni. Ezzel a vággyal nem vagy egyedül -- de ez nem teszi a vágyakozásodat jogossá. A lincselő tömeg érzelmeit meg lehet érteni -- de nem kell azzal egyetérteni.

2016.08.27. 21:59:55

@neoteny:
arról van szó, hogy a dán lego és a magyar állam 6:1 arányban közösen beruháznak. a kincstár a költségvetési törvényben az iparfejlesztési rubrikában könyveli el a pénzt. együttesen vállalják, hogy az amúgy magas munkanélküliséggel küzdő nyírségben a jövőben legalább 1,600 embert foglalkoztatnak. és ezért nyíregyháza városa biztosítja a bővítéshez szükséges földterületet, kiépíti a közműket, helyi adómetességet, stb. vállalja, hogy képeznek műanyag fröccsöntő szakmunkásokat, vagy átképeznek helybeli munkanélkülieket.

2016.08.27. 22:08:59

@neoteny:
te ugyanúgy eldöntöd, hogy ebben biztosan a legónak van igaza. erről a bíróság dönt. az dönthet így is, úgy is. elvben független, de a legfelső bíróság összetétele, az országos bírói tanács vezetője függ a parlamenti erőviszonyoktól. a lego ruházzon be. de az biztos, hogy a német játékipar ellenérdekelt, kína ellenérdekelt. ezeknek az államoknak nagyobb befolyásuk van. forduljanak a magyar kormánnyal szembe. ez egy politikai kérdés. a szabad piac egy mese.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 23:05:52

@unionista᠋:

"arról van szó, hogy a dán lego és a magyar állam 6:1 arányban közösen beruháznak"

Nem erről van szó: ez csupán a te _ex post facto_ értelmezésed.

2016.08.27. 23:41:37

@neoteny:
ha ez egy közös beruházás lenne, akkor az állam ugyanígy tenne. az ex post facto értelmezés az, hogy ez a "a foglalkoztatás ára". ilyen alapon minden munkavállalót dotálni kellene valamennyivel. hogy mennyivel az állam önkényes döntése. amennyit beírnak egy rubrikába. mennyit írjunk? az állam ad absurdum a költségvetés egészét is külföldre utalhatná feltéve, hogy a lego ígér egy nagyot. és ugye a kincstár előre fizet. mennyit? amennyit beleírnak egy rubrikába. ha egy bíró kimondja, hogy ez "jogállami", akkor gratulálok neki. és akinek a jogérzéke azt mondja, hogy ez "frankó" annak is.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 23:44:56

@unionista᠋:

"te ugyanúgy eldöntöd, hogy ebben biztosan a legónak van igaza. erről a bíróság dönt. az dönthet így is, úgy is."

Nem: egy jogállamban a bíróság a törvényt alkalmazva dönt. És a jog alapvető tétele a _pacta sunt servanda_ -- amit te korábban már elvetettél azzal, hogy "a nép nem így gondolja". A te "jogalkalmazásodban" semmi jogos sincs.

"ez egy politikai kérdés. a szabad piac egy mese."

Igen, az már többször nyilvánvalóvá vált, hogy számodra az egyetlen érdemi kérdés az erőviszonyok kérdése: hogy ki képes kit kényszeríteni. Szerinted nem létezik kölcsönösen előnyös kooperáció: csak zéró összegű játszmák léteznek, amikben ahhoz, hogy az egyik nyerhessen (az érdeke érvényesülhessen), a másiknak veszítenie kell (mert csak ellentétes érdekek léteznek). Szerinted minden csere esetén az egyik fél szükségszerűen "kizsákmányolja" a másik felet: ezért egyetlen csere sem lehet "jogos", minden csere jogsértésen alapul; minden cserében az egyik fél jogai sérülnek. És ebből kifolyólag neked csak az számít, hogy te vagy az általad preferált fél "nyerjen" a cserében -- mindegyikben. De amikor képtelen vagy másokat arra kényszeríteni, hogy cseréljenek veled, akkor nyilvánvalóvá válik a politikád rövidlátó természete: mert akkor válsz igazán vesztessé, mert akkor esel el a cseréből származó igazi haszontól. Persze te erre azt mondod, hogy azért nem cserélnek veled mások, mert ők téged "be akarnak dönteni". Holott azért nem cserélnek veled, mert te akarod őket arra kényszeríteni, hogy ők veled olyan üzleteket kössenek, amelyek csak a te számodra előnyösek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.27. 23:53:38

@unionista᠋:

"ha ez egy közös beruházás lenne"

De nem az; a szerződés nem azt rögzíti, hogy az állam tulajdonrészt szerez a LEGO-ban a "befektetése" arányában. A szerződés általad történő _ex post facto_ _újra_értelmezése egy csalás.

"ha egy bíró kimondja, hogy ez "jogállami", akkor gratulálok neki."

Ha a törvények betartásával történt az összeg megállapítása is és a szerződés megkötése is, akkor az "jogállami". Pontosan az a jogállam, ahol a törvényeknek szereznek érvényt, nem az emberek érzelmeinek.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 00:09:29

@unionista᠋:

"ha ez egy közös beruházás lenne"

Tekints pl. a részletfizetésre történő autóvétel és az autólízingelés közötti különbségre. Aki vételi szerződést köt, az elkötelezi magát arra, hogy fizeti a részleteket mindaddig, amíg a teljes vételár kifizetésre nem kerül. Aki lízingel, az szerződést köt arra, hogy fizeti a lízingdíjat a lízing időtartamára; aminek végén választhat aközött, hogy véget ér a lízingszerződés (az autó visszakerül a lízingtársaság birtokába, a lízingelő pedig nem fizet semmit a továbbiakban), vagy pedig megvásárolja az autót egy előre megállapított maradványáron. A lízingdíj általánosságban magasabb, mint a részletfizetésre vásárlás havi törlesztője: de a lízingdíj és a maradványérték mindenféleképpen nagyobb, mint az összehasonlítható futamidejű részletre történő vásárlás. A kettő közötti árkülönbözet az opció ára, ti. hogy a lízingelő eldöntheti a lízingidőszak végén, hogy meg akarja-e tartani az autót (a maradványérték kifizetésével), vagy pedig nem él az opcióval.

Ezt a fogyasztó eldönti az elején, ti. hogy részletfizetésre vásárolni akar-e, vagy lízingelni. Amit nem tehet meg az az, hogy a lízinget választja, de a lízingidőszak végén azt mondja, hogy ő meg akarja vásárolni az autót, de nem hajlandó az előre kialkudott (és a szerződésben rögzített) maradványárat megfizetni. Neki adja el az autót a lízingcég annyiért, amennyibe akkor került volna, ha részletfizetésre megvette volna. Mert az a "jogos"; a lízingcég "jogtalan" extraprofitra tesz szert, ha "nyerészkedik" a magasabb maradványértéket követelve. De nem fog olyan bírót találni, aki igazat adna neki: az összes bíró azt fogja mondani, hogy önkéntesen választotta a lízingszerződést a részletfizetési szerződés helyett. _Ex post facto_ nem mondhatja azt, hogy a lízingszerződés tulajdonképpen egy részletfizetéses vételi szerződés volt -- csak azért mert ő gyakorolni kívánja a vételi opcióját.

2016.08.28. 02:52:23

@neoteny:
oké, de most egy 30 milliós autóba befizettek 4,4 milliót. persze értem, hogy abban van nagyon sok know how. amit nem akarnak eladni.

induljunk ki egy szabad piaci ügyletből. a mega brans nevű kanadai játékgyártót a mattel 450 millió dollárért vette meg. ez nagyjából a cég éves árbevétele. és ezzel a mattel minden jogot megszerzett. egy felépített márkát, egy kiépült értékesítési hálózattal, stb.

a nyíregyházi lego gyár (jelenlegi) éves árbevétele cca. 30 milliárd forint.
www.szon.hu/novelte-arbevetelet-tavaly-a-lego-manufacturing-kft/3064147
és ezt bővítik. a modernebb gépsorok kevesebb embert igényelnek. azt írják, hogy "akár" 4000 dolgozó is lehet a meglévő 2400 helyett. forgalomtól függően.
www.portfolio.hu/vallalatok/nagyon_bejott_magyarorszag_a_legonak.225485.html
mennyit ér az üzem és ebbe a készpénzen túl mit adott a magyar állam és nyíregyháza (pl. "ingyenes" közművesített telek), stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 03:51:52

@unionista᠋:

"mennyit ér az üzem és ebbe a készpénzen túl mit adott a magyar állam és nyíregyháza (pl. "ingyenes" közművesített telek), stb."

Bármennyit is ér az üzem és bármit is adott az állam meg a nyíregyházi önkormányzat, azzal nem szerzett tulajdonrészt a nyíregyházi LEGO üzemben. Nem tud(sz) felmutatni szerződést arról, hogy a dán LEGO eladta volna az üzletrészt. Az üzemtelepítést támogató állami és önkormányzati juttatások üzletrésszé "konvertálása" csalás lenne.

Ráadásul a LEGO Group még csak nem is egy "public corporation", hanem egy családi kézben lévő magánvállalat. Nem lehet benne részesedést vásárolni.

Nem kellett volna sem a magyar államnak, sem Nyíregyháza önkormányzatának pénzt ill. "ingyenes" telket adnia: senki sem kötelezte őket arra, hogy ilyet tegyenek. Azért tették ezt, hogy politikai tőkét kovácsoljanak maguknak abból, hogy "munkahelyeket létesítettek". Amiből egy szó sem igaz -- de őket választotta meg "a nép": ők képviselik "a népakaratot". Így járt "a nép".

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.28. 03:57:43

@unionista᠋:

Tavaly kis híján 6 milliárdos veszteséget produkált a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt., amit a keleti nyitás elősegítéséhez alapítottak 2012 végén [...]

A társaság kiegészítő mellékletéből az is kiderül, hogy a gigantikus veszteség ellenére nem szűkölködik a cég 141 alkalmazottja, akik valamennyien szellemi foglalkozásúak. Átlagosan havi bruttó 720 ezer forintot kaphattak az alkalmazottak, a bérköltség és a személyi jellegű egyéb kifizetés alapján, ráadásul ebben a munkáltatót terhelő bérjárulékok nincsenek is benne.

hvg.hu/gazdasag/20160826_nol_evrol_evre_egyre_nagyobb_bukas_a_nemzeti_kereskedohaz

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.30. 20:53:01

Nincs visszaút, óh jaj ...

www.origo.hu/gazdasag/20160830-gazdasag-gdp-faz-gazdasagpolitika-novekedes-foglalkoztatas.html

A kelet-közép-európai országok, Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia nemcsak a menekültkérdésben előzik meg Európát és Németországot, hanem a gazdaság területén is az EU éllovasai - írta Christian Geinitz, a lap bécsi tudósítója.

Miközben az EU összesített hazai össztermékének (GDP) a növekedése reálértéken 2 százalék körül volt 2015-ben - az euróövezeté 1,7 százalék -, a keleti EU-tagállamoké 3,7 százalék volt. Az Európai Bizottság idén és jövőre is legfeljebb 1,9 százalékos növekedést vár az EU-28-ak átlagában, a visegrádi országokban a németországi 1,6 százaléknak a duplája lesz a bővülés.

A cikk szerint a régió fő hajtóereje Lengyelország, de Magyarország is stabilan növekszik. A tavalyi 2,9 százalék után idén 2,5 százalék, 2017-ben 2,8 százalék lehet a GDP-növekedés. Az államháztartási hiány idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról. A jegybanki alapkamat májusban 0,9 százalékra csökkent. Az adóbevételek csak úgy ömlenek, a forint stabil. A Fitch hitelminősítő májusban - öt év után - visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába az ország államadós-besorolását.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.08.30. 21:16:25

@leponex a mélyben hallgató világ: mióta dőlsz be a faznak, Lepó :D, csak ha alátámasztja az ideológiádat? Kár, hogy nem értesz ehhez se, nem nézem vissza a német eredetit, de ha valaki "hajtóerőt" lát ott, hol az export 90%-át multik adják, és a GDP 10%-a ettől függetlenül is direkt EU-s transzfer, nos, az egyszerűen idióta.. olvasgass csak, te lankadatlan propagandista

leponex a mélyben hallgató világ 2016.08.31. 07:50:31

@HaFr: Péter, egy valódi konzervatív minden elolvas, megvizsgál, ami jó azt megtartja ...
Téged régen rabul ejtett az idillikus fixa ideád, meg a belédégett orbánútálat.
Túl komolyan veszed magadat :)
Láthatóan nehezen viseled, ki mire vitte közületek ...

Nem értek én semmihez, ezért is olvasgatok össze mindenfélét, oszt valami kialakul bennem. Róna prof például egész érthető.
Alkalmatlan lennék én propagandistának.

De hogy adhatnák az export 90%-át multik, ha azok mind elmenekültek, kivonultak, nem látták biztosítva a jövőjüket ebben a reménytelenül leszakadt országban, blablabla ??

neoteny · http://word.blog.hu 2016.08.31. 09:10:32

@leponex a mélyben hallgató világ:

"Láthatóan nehezen viseled, ki mire vitte közületek ..."

Te viszont a vidéki kétkezi gondnokságig vitted, meg addig, hogy ennek a blognak a bayerzsótija legyél, meg az ideológiai pompomlányságig ...

De legalább erről a magaslatról nem lehet nagyot esni. ;-)

leponex a mélyben hallgató világ 2016.11.20. 20:08:20

@HaFr:
nem kéne átkonfigurálnod magad egy nüansznyit? :)
Meg hogy ki mit ért, meg ki nem és mennyire nem ?

www.portfolio.hu/gazdasag/brusszel_is_elismerte_hogy_egyre_valsagallobb_magyarorszag

"A napokban frissítette az Eurostat az Európai Bizottság makrogazdasági egyensúlytalanságokra figyelmeztető rendszerének friss értékeit. Eszerint a tizennégy mutatóból Magyarország esetében négy jelek egyensúlytalanságot, de ez egyáltalán nem kirívó az EU-n belül, a hat évvel ezelőtti állapothoz képest pedig jelentős javulást mutat."

leponex a mélyben hallgató világ 2016.11.20. 21:08:02

@HaFr: és ezt miért nekem mondod?
Szerinted ... lásd a posztod címét...

Értem én hogy egyre 'nagyobbat' kell mondani hátha percnyi érdeklődést ki tudsz váltani az idióta harsánykodásoddal, ezt csinálja a Juhász Peti, ezt a szerencsétlen félnótás Hadházy, a ballibbant bloggereket már nem is említem.

Öregem, most hogy megint végigolvastam a posztodat, ingerenciám támadt bekezdésenként kommentelni, de már elmúlt.
Reménytelen esetre kezdesz váltani ...
Talán át kéne nyergelned a (poszt)modern szépirodalomra? Antrénak nem is rossz:)

"Ami itt folyik, az a pénzéből kifogyott narkós egyik utolsó utazása, mielőtt végleg utolérné a várható sorsa."

Ja.
Megvárjuk.
b.l.

tamas11 2016.11.21. 11:41:07

@leponex a mélyben hallgató világ:
nem, nem kéne átkonfigurálni a posztírót.
Téged kellene.
Változatlanul nem tudok gyönyörködni a józan eszedben, te itt kizárólag Unionista irkálmányait tudod ünnepelni, ha feljön az ügyeletről...
A nüansznyi (változás) pedig Hafr esetében megtörtént, illene észrevenni., amennyit itt összeokoskodtál már.
Most épp az EUROSTAT farkát csóválod, hogy csökkent a makrogazdasági egyensúlytalanságunk. Szerintem is, a 2008-as válság utójátékaként, illetve azóta, hogy a francba ne, már Bajnai alatt is csökkent.
Ha a kormány lemezeit visszafelé is lejátszhatnád, visszajönnének külföldről az unokáim, (600 000 ember közt), nem ugatna őrjöngve egyymásra a magyarság "fele". (Kettővel kell szorozni).
Több piaci megalapozottságú munkahely lenne, és az oktatásról is lenne más vitaalap, mint a KLIKKes és Hoffmanrózsás hagyaték, Nem lopnának irgalmatlan nagyságrendben ellenőrizhetetlenül gazemberek, az egészségügyön pedig legalább barkácsolna az ország, a szuperkórháztól (nagyszabású terv) eltekintve is. Nem költenénk sokmilliárdot nemzetközi gyűlöletkampányra, nem néznénk farkasszemet Európa javával. Nem fújna ránk Amerika, és Merkel...nem lennénk szovjetbarátok, orosz-energiafüggők (megint).
A vezető párt elnökhelyettesei, Pelczné, németszilárd, Kubatov, Gulyás helyett nagytudású, közismeret kiválóságok lennének, és nem egy Semjén lenne a magyar miniszterelnök-helyettes...Kósa és Habony nem lenne rangrejtve a haza bölcse.
Nem folytatom: ujjongj csak otthon a tieidnek. Nem Béndek lemezeit kell visszajátszani, azok hallgathatók, ha pedig neked nem, akkor hagyd abba végre itt az ízléstelen kommentelgetést.. Kitiltott vagy, és látszik is rajtad, miért.

leponex a mélyben hallgató világ 2016.11.21. 13:45:37

@tamas11: ...
szerinted őrjöngenek a magyarok egyik fele a másik felével.
szerintem nem, mifelénk legalábbis nyoma sincs ennek.
amint láthatod, igen visszafogott vagyok, érdemes lenne neked is a valósággal is foglalkozni, nem csak a végtelenül unalmassá váló ízléses bullshitet tolni tovább ...

az idebiggyesztett idézet semmi másról nem szól, minthogy a zorbánrendszerrel amúgy szerfelett barátságtalan 'brüsszel' szerint a 2010-hez képest jelentősen javult, stabilabb lett a gazdaság.
Matolcsyval, Vargával, unortodoxiával.

Ennyi.

Péter meg a narkós utolsó lehelleteit látomásozza.
Szerinted van ennek értelme?

Ehhez képest unionista barátunk 'trollkodása' tudományosan megalapozott, hatástanulmányokkal alátámasztott precízen kidolgozott gazdaságpolitikai program ;-)
b.l.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.21. 20:45:52

@leponex a mélyben hallgató világ:

"az idebiggyesztett idézet semmi másról nem szól, minthogy a zorbánrendszerrel amúgy szerfelett barátságtalan 'brüsszel' szerint a 2010-hez képest jelentősen javult, stabilabb lett a gazdaság."

Nem "'brüsszel' szerint", hanem a portfolio.hu szerint:

"Megvizsgáltuk azt is, hogy ugyanebben a tizennégy mutatóban hogyan állt 2010-ben Magyarország, hiszen talán ez fejezi ki a legjobban, sikerült-e előrelépnünk a sérülékenység területén. [...]

Az azonban vitathatatlan, hogy a legtöbb mutatóban a pozitív irányba léptünk előre [...]"

leponex a mélyben hallgató világ 2016.11.22. 22:01:33

@neotenysggrc: " A Bizottság évente egyszer készít egy jelentést arról, mely országok esetében azonosítanak jelentős egyensúlytalanságokat, ennek a jelentésnek a melléklete jelent meg most, mely az egyes országok konkrét 2015-ös értékeit tartalmazza. ...
A kimutatás szerint 2010-ben is négy mutatót minősített veszélyesnek a Bizottság, akkor az ingatlanárak és az export részesedés helyett a hosszú távú munkanélküliség és a fiatalok munkanélkülisége számított ebbe a kategóriába.

Az azonban vitathatatlan, hogy a legtöbb mutatóban a pozitív irányba léptünk előre, hiszen 2010-ben például 9,7% volt a munkanélküliség, ami éppen csak alatta volt a 10 százalékos küszöbnek, a fizetési mérleg hiánya a GDP 2,5%-a volt, ami szintén megközelítette a 4 százalékot referenciaértéket, de ezek mellett a magánszektor eladósodottsága sem volt távol a veszélyes szinttől."

a kimutatás szerint ...
azt meg nem a portfolio készítette, csak idézte a Bizottság jelentését tartalmilag.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 00:56:09

@leponex a mélyben hallgató világ:

"a kimutatás szerint ..."

... "2010-ben is négy mutatót minősített veszélyesnek a Bizottság, akkor az ingatlanárak és az export részesedés helyett a hosszú távú munkanélküliség és a fiatalok munkanélkülisége számított ebbe a kategóriába."

"azt meg nem a portfolio készítette, csak idézte a Bizottság jelentését tartalmilag."

Nem: "[m]egvizsgáltuk azt is, hogy ugyanebben a tizennégy mutatóban hogyan állt 2010-ben Magyarország, hiszen talán ez fejezi ki a legjobban, sikerült-e előrelépnünk a sérülékenység területén."

Nem a Bizottság vizsgálta meg, hanem a portfolio.hu.

neoteny · http://word.blog.hu 2016.11.23. 03:51:50

@leponex a mélyben hallgató világ:

Hungary:

In the previous round of the MIP, no macroeconomic imbalances were identified in Hungary. In the updated scoreboard, a number of indicators are beyond the indicative threshold, namely the net international investment position (NIIP), losses in export market shares, real house prices and government debt.

The continued strengthening of the current account has implied a very rapid and sustained improvement in the negative NIIP. Export market shares recorded gains in 2015 and cumulated losses are only narrowly beyond the threshold. This is supported by a growing car industry and by improvements in cost competitiveness as reflected in a depreciating real effective exchange rate and contained growth in unit labour costs. Corporate lending by domestic banks continues to contract but new household lending picked up in 2015. The overall pace of deleveraging has slowed down, supported by sustained economic growth. The previous decline in real house prices reversed sharply and house prices surged in 2015, exceeding the threshold, however still from undervalued levels. The subsequently introduced debt cap rules will limit the risks of market overheating. Government debt has continued to decline gradually, although it still remains relatively high for a middle income economy. The banking sector improved its profitability and its shock-absorbing capacity. The recovery in the housing market may contribute to reduce the problem of the still high non-performing mortgage loans of households. The unemployment indicator remained within the threshold in 2015, while employment has increased further in 2015 and 2016.

Overall, the economic reading highlights the improving external position and issues relating to the housing market although risks appear contained. The Commission will at this stage not carry out further in-depth analysis in the context of the MIP.

ec.europa.eu/info/sites/info/files/2017-european-semester-alert-mechanism-report_en_0.pdf
süti beállítások módosítása