1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.11.07. 12:13 HaFr

Konzervatív(-)liberális ellenzéket a katyvasz helyett!

A konzervatív liberalizmus igen egyszerű nézőpontja szerint folyamatosan növelni kell az emberi szabadságot ÉS elő kell segíteni annak a kultúrának a meggyökerezését, amely az intézményein keresztül legitim (a nagy többség által elfogadott) módon összehangolja az emberi szabadságokat. 

A konzervatív liberalizmus éppen emiatt:

-- nem beszél jogokról a szabadság előtt (mert a jogok intézményesíteni próbálnak kulturálisan nem mindig elfogadott jogosultságokat, legtöbbször inkább erőszakosan, a hozzájuk társított szankciókon keresztül növelve az állam beleszólását a magánéletekbe és a közösségekbe), a jogok gyarmatosítják és tárgyiasítják a szabadságot, kivonják a társadalomból, állami juttatássá silányítják;

-- nem beszél identitásokról (fehér, fekete, LMBTQ..., keresztény, muszlim, nő, mozgássérült, miegymás) a szabadság előtt, mert a vezérelve nem az egyenlő identitások pluralizmusa, amely egy tősgyökeres balos pótszere a gazdasági egyenlőségnek, és valójában relativizmushoz, a szabadság növekedése helyett a beszűküléséhez vezet az érdem helyett a származáshoz és a folyamatosan gyarapodó, konstruált identitásokhoz kötve a társadalmi érvényesülést, korlátozva nyilvánosságot, piacot, emberi törekvéseket, a kiválóság érvényesülését. Nem értem, miért nem lehet belátni, hogy a törvény előtti egyenlőség és a piaci szabadság éppen elég védelmet jelent minden identitásnak, és minden további esélyegyenlőségi program árt nem csak a szabadságnak, hanem a közjónak is, még ha elősegítheti is egyes csoportok önigazolását. Na persze, ehhez valóban működtetni kell a törvényességet és a szabad piacot, ami sokkal nehezebb feladat, mint egy csoportnak felfedeznie és összeszednie magát, és elkezdenie követelőzni.

-- nem beszél egyenlőségről szabadság előtt, mert az emberek nem egyenlők, period, end of story. Nem csináljuk tehát egyenlővé őket. Egyenlőséget csak két helyen ismer el, itt viszont vaskézzel betartatja: a törvény előtt és a társadalom által biztosított szolgáltatásokban (ez utóbbi alatt értve az egyenlően magas színvonalú közoktatást és a magas színvonalú, hatékony egészségügyi ellátást -- ezeken túl azonban teret enged magánszolgáltatóknak is). 

-- nem beszél elosztásról az értékteremtés előtt, mert nincs mit elosztani, mielőtt létre nem hoztuk. A közjó nem az elosztásból (főleg nem annak méretéből), hanem a termelésből fakad. Következésképp a társadalomfilozófiát és a politikai programokat is ennek kell alárendelni.

Felhívom mindenki szíves figyelmét, hogy ez a nem túl bonyolult elvcsoport adja a legnagyobb esélyt egy társadalom leghatékonyabb, legigazságosabb, leggazdagabb és legboldogabb életére. NINCS jobb nála. Igaz, nem hoz létre tökéletességet, amire hivatkozva a szocialista demagógiák végül semmi mást nem érnek el, mint a vélt tökéletességről való távolodást; és nem akarja minden egyes ember születéskori hiányosságait jogokkal és állami beavatkozással ellensúlyozni. Ez van. De ezt lehet szeretni. Világos, egyszerű, hatékony.

Ami a lényeg: amíg a tisztelt antifideszes többség nem tud ENNYIBEN, és semmi másban megegyezni (ennél többen úgy sem fog), nem látja be önkritikusan, hogy a mai identitása (mint politikai erőé) valójában nem áll másból tíz éve, mint az orbánfóbiából, ellenben se nem valójában baloldali (tudják egyáltalán, mi ez?), se nem liberális (és ez?), hanem csak olyan öszvérnulla, él nélküli kés, öntudat nélküli értelem, akarat nélküli vágyakozás, sekély víz, homály és lapály, vénasszonyok kórusa Lagzi Lajcsi egyszemélyes estjén --- hah, és félő, az egész olyan röhejes marad, amíg ti maradtok. Politikai elveket akartok? Itt vannak, feljebb. Ezeknél antiorbánibb elvek nincsenek. Tessék végre (konzervatív) liberálissá válni! Mehr Licht, bitte! Hát nem hangzik előzékenyen egy (liberális) konzervatív szájból? Hogy lehet ennyire nívótlan a liberális praxis, amikor annyi tudósa van ebben az országban? Egy nyamvadt politikai programra nem telik, amikor a felvilágosodástól a posztmodernig a fejetekben a világ bölcsessége minden szakmában?! A közéleti értelmiség, amely Locke-ot, Voltaire-t és Tocqueville-t olvas otthon (olvas?), arra készül, hogy Gyurcsányra és Tóbiásra szavazzon -- és újra veszítsen. Már elnézést, ez színvonaltalan - nem méltó.

95 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr388057240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pucros 2015.11.07. 12:26:30

nem beszűkölés, hanem beszűkülés
nem egyensúlyozni, hanem ellensúlyozni

Amúgy (nyilván) tetszik.

Lexa56 2015.11.07. 12:46:53

Írod: "elő kell segíteni annak a kultúrának a meggyökerezését, amely az intézményein keresztül legitim (a nagy többség által elfogadott) módon összehangolja az emberi szabadságokat" a bökkenő itt van: nálunk a többség nem ismeri el szabadságokat - mármint a másét. Ezért nem fogadja el az a kultúrát sem, ami ezeket a szabadságokat biztosítaná és összehangolná. A magyar ember csak a saját, családja, elvtársai, honfinak vélt társai, szövetségesei stb. szabadságát tudja elképzelni és többnyire mások rovására.Ahhoz kellene egy isteni csoda, hogy népünk ebből a saját maga által alkotott csapdából kiszabaduljon, onnan már elindulhatna a gyógyulás. Addig a valódi (egymásra épülő) szabadságok rendszerét lehet jóindulattal kínálgatni (hogy undorral elutasítsák) vagy lehet erőltetni (hogy a demagógok szájába érveket adjunk), de győzelemre vinni nem lehet.

Renyi Bence 2015.11.07. 13:36:43

@HaFr: Megnézte a Kőrösi videót? Mit szól hozzá (nyilván a sallangokat leszámítva)?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 13:38:11

@Renyi Bence: egy linket esetleg kaphatnék? Nem tudom, miről van szó.

Horváth Imre leponex 2015.11.07. 15:42:18

@HaFr: Remek Péter, de tényleg! Noszogattuk errefelé többen is, ha már ön is belátja, akkor hajrá!

Most már nem vonhatja vissza, ölég volt a felesleges és demagóg orbánozásból, kritizálja de legyen konkrét és korrekt, hogy hihető is legyen.
(szeretet, tisztelet, egyéb sekrescsei fülönfüggőket most feledjük )

'Ami a lényeg: amíg a tisztelt antifideszes többség nem tud ENNYIBEN, és semmi másban megegyezni (ennél többen úgy sem fog), nem látja be önkritikusan, hogy a mai identitása (mint politikai erőé) valójában nem áll másból tíz éve, mint az orbánfóbiából, ... Egy nyamvadt politikai programra nem telik,'

Pontosan, ahogy mondja, nyilván beleértve az eddigi 13 éves orbánfóbiáját is, az ön nyamvadt 'politikai programját' most tapintatból ne firtassuk ;-)

Lássuk akkor végre azt a (keresztény)-konzervatív-liberális programot, ami hihető, és ami valódi alternatívája lenne annak mostani gyarló földi másának :)

búvár kondér 2015.11.07. 16:03:28

No ez olyan mintha a kecskét a káposztával kereszteznék!

Ha tetszik ha nem itt csak a rezsim teljes totális elutasításával szabad foglalkozni. Először ROMBOLNI ...és utána építkezni. A romboláshoz pedig ugyan úgy szükség van a balos pártocskákra mint a (nem)létező konzervatív emberekre!
Hajrá! ROMBOLNI! ....de tüstént!!!

Lexa56 2015.11.07. 16:38:39

@Horváth Imre leponex: Miért, Orbánnak van programja az Orbán imádaton kívül? A mindenáron hatalmon maradni akaráson túl? az sem sokkal jobb, mint az orbanofóbia. Az önimádat ellentéte az önimádó utálata. Orbán soha nem hirdetett számon kérhető programot, különösen nem előre, hogy befolyásolhassa a választások eredményét. Mindig önmagát ajánlotta. Miért ne tehetné ezt Béndek Péter. Or, for that matter, Ön miért nem fejti ki számon kérhető véleményét? "Nem feljebb való a tanítvány az ő mesterénél".

egyetmondok 2015.11.07. 17:13:23

A közéleti értelmiség, amely Locke-ot, Voltaire-t és Tocqueville-t olvas otthon (olvas?), sóhajt egyet, belekortyol a borospoharába, majd így szól: " Eh, letűnt korok marha idealistái ! A cselekvés,a cselekvés szabad tere hogyan jön ki ebből egy tehetéséges politikusnak? Sehogy, ó drágám, mondjad már hogy áll a konyhában a prökölt ?" ...,és arra készül, hogy Orbánra szavazzon, és újra veszítsen.

Horváth Imre leponex 2015.11.07. 17:24:25

@Lexa56: ' az sem sokkal jobb, mint az orbanofóbia. '

azaz valamivel jobb még szerinted is.
no, akkor nem lesz nehéz meghaladni, hajrá!

Péterünk mindig meg tud lepni, pedig tudom hogy többre képes. Azaz csak feltételezem ;-)
Mindjárt itt van derék búvárunk, máris programot hirdet, igaz még csak pogromot ...

Lexa56 2015.11.07. 17:30:07

@Horváth Imre leponex: hát engem Ön nem tud meglepni ...

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 17:34:15

@Lexa56: azért lássuk be, van annak valami eredetien cuki bája, amikor HaFr a szocdem(agóg)-antiorbánista röhejes lagzilajcsis vénasszonykórust édesgetné az egyetlen lehetséges 'leghatékonyabb, legigazságosabb, leggazdagabb és legboldogabb... NINCS jobb nála.' kommunista jövővízióra hajazó polgkonzpolglibdem... szabadversenyes kapitalizmusa alapjainak lerakásához :)

Korrekt74730 2015.11.07. 18:03:53

Ez tetszik. Megosztom. Nézzük meg, mire megyünk vele! És az óriás poszterekre (a vastagon szedett sorokba, a hangosabban mondott mondatokba) ebből annyit kell kiemelni: Takarodjon a rabló politikai párt és összes vazallusa ! Takarodjanak a hazug vezetői és megzsarolt vagy lefizetett kiszolgálói! Legyen és lesz is, több értékteremtés! Kell a fejetek és a kezetek munkája! Így lesz mit elosztani, mert lesz többlet árbevétel és adóbevétel! Így azután juthat mindnyájatoknak egyre jobb alap-egészségügy, egyre jobb iskola, és lesz egyenlő igazság a törvény előtt! Mert ma egyik sincs! Továbbá: Magyarországon mindig annyi ember fog élni, amennyi el tudja tartani magát és a családját - más szempont nincs, de ehhez szakmát kell tanulni, többször is egy életben. Ehhez minden lehetséges feltételt biztosítunk, ahogy ahhoz is, hogy Magyarországon mindenki beszéljen magyarul !.
Ezt folyamatosan ismételgetni kellene Kálmán Olga nagyságos asszonynál, és/de legalább Róna Egonnál, Friderikusznál, szóval annál az egyetlen TV-nél, ahol talán ... És hírdetni a fentieket! És tenni ezt ilyen egyszerűen vagy ennél is egyszerűbben , de nem feltétlen elijesztve az ál-baloldal ártatlan híveit, hanem igyekezve megnyerni őket. Nem kell bántani senkit az Istene választásáért de a bíróság előtt elítélhető neveket emlegetni kell! Kísérletet kell tenni a Simicska TV-nél is, meg Bolgár Györgyéknél. És ha lenne kivel, (ezt halkan mondom) lehetne lassan elindulni ajtóról ajtóra, ahogy az MSZP mondta, de nem csinálta. És a fentieket ismételni nem annyira Budán mint Pesten, nem annyira Győrben és Fehérváron mint Miskolcon meg Salgótarjánban (ezt persze statisztikákkal jól ki kell találni).
Nekem most ennyire futja az U-szöges csúzlimból. Ja, és a mi házunk ajtóin nem továbbra sem én csöngetek be :)

borzimorzi 2015.11.07. 18:43:08

Na végre! Csak tán nem körvonalazódik egy vállalható konzlib alternatíva? Ideje volna...

Üdv:
b

2015.11.07. 19:08:23

@borzimorzi:
béndek péter a jobboldal fodor gábora. pkp nagyjából arra jó, mint az mlp. a külső buda és belső pest zsidó-keresztény maradvány szavazóit próbálja összegyűjteni. ilyen pártból lassan van egy tucat.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 19:15:36

@unionista᠍᠍: EDDIG!
de most, - felismerve az orbánfóbiás orbánekézés hatástalanságát, belátva a nyamvadt színvonaltalan liberális praxis hiábavalóságát: végre a tettek mezeje leszen végre a főszínpad, rálép mindenki, aki számít.

2015.11.07. 19:27:48

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
a jobboldal és a szélsőjobboldal bukása után három típusú pártnak van esélye a győzelemre. 1. szociáldemokrata. (nem zsidó baloldal. hanem a jobbikos szakmunkások szavazatait is begyűjtő klasszikus munkáspárt). 2. agrárszocialista, vagy ahogyan mondják ökoszociális. (nem zsidó zöld mozgalom, hanem egy klasszikus parasztpárt). 3. keresztényszocialista (nem zsidókeresztény elitista, hanem társadalom minden réteget megszólító klasszikus humán értelmiségi formáció). ezek lényegében a történelmi pártok (mszdp, fkgp, kdnp) modernizált változatai. de előbb jön a jobb és a szélsőjobb. még az is lehet, hogy igazi fasiszták is lesznek. és nemcsak olyan álantiszemiták, mint én. de lehet, hogy nem így alakul. majd kiderül.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 20:14:12

@unionista᠍᠍: szerintem nem így alakul, de hátha kiderül:)
HaFr volt orbáni és mai vállalatitanácsadó okos ember, szerinte amíg a többség nem éhezik, marad ez a rendszer. akkor várunk türelmesen.
igazi nácik nincsenek sokan, azok se igaziak, hergeléssel meg nem lesznek többen, szóval a fasiszták a valóságban felejtősek. nálunk legalábbis.
marad az a lehetséges alternatíva, amit HaFr most (megint) felvillantott, jót tenne ennek a nernek is.
lehet, épp ezért nem is akarja komolyan, bár két éve nagyon belelendült:

'Akkor vágjunk bele!

Mivel ez az egész a jelenlegi formájában úgy reménytelen, ahogy van, a politika kínálati gazdasága megfertőzi és tönkreteszi a magyar társadalom immunrendszerének maradékát, nő az apátia és a "kisebbik rossz" választására való pszichés ráhangolódás, kezdeményezek egy politikai mozgalmat Ez a Mi Hazánk elnevezéssel az etatista, közjó-ellenes, egyik oldalon főképp pimasz és gyorsan ölő, a másik oldalon főképp impotens és lassan ölő pártokkal szemben, de főkép valami mellett.

DE! Ez a mozgalom nem az én mozgalmam lesz (mert én magamtól is tudok mozogni, nem kell hozzá nyilvános elhatározás), hanem mindenkié, aki nagyjából egyetért szűken az első bekezdésben, bővebben a korábbi több tucatnyi posztban foglaltakkal. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha MI közösen nem csináljuk meg (jobb híján a kezdeményező -- személyem -- ajánlotta keretekkel), akkor nem lesz. ...
Népgyűlést hirdetek 2013. szeptember 7-re Budapesten (helyszín még nincs).'

Nem lett, se az, se ez.
Szerintem leginkább a parttalan orbánutálkozás miatt: a gőz a sípon keresztül nem tolja a mozdonyt, saját szememmel láttam mozdonyvezető gyakornokként :))

Majd talán most ...

nna csinálhatom a következő nikket :(

Renyi Bence 2015.11.07. 20:23:22

@HaFr: Még előző hét közepén írtam, akkor azt a választ kaptam, majd megnézi hétvégén. Arra reagáltam.
Háromórás youtube videóról van szó még 2009-ből, ahol az mdf egykori ogy. képviselőjelöltje beszélt.

www.youtube.com/watch?v=j005jaiNSVw

Innen érdemes nézni. 16 részre van osztva, első kettőben csak magáról nyilatkozik, ez a harmadik.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.07. 21:10:50

@Renyi Bence:
egy óra után már nagyon fárasztóan unalmas, semmitmondó, üres halandzsa, ellenőrizhetetlen információkkal.
Még ha a Csepi Lajos féle gazemberségben igaza van is ...
A Csurka százszor különbül tolta :)

a gugli ilyeneket talál róla:

'A HVG értesülése szerint Kőrösi Imre ex-MSZMP-s káder nemrégiben 640 millió forintos jegyzett tőkével off-shore céget alapított, melyhez soltvadkerti és környéki takarékszövetkezetek adtak 140 milliós kölcsönt. Az ügy nemcsak azért figyelemre méltó, mert Kozenkay Jenő egykori komcsi titkosszolgával és Tímár Györggyel alapított pártjának honlapján rendszeresen támadja a magyar politikai és gazdasági elitet, mivel hasonló cégek segítségével menekítik idegenbe a pénzüket. Ez még „csupán” erkölcsi aggályokat vetne fel, amire a sajnos túlságosan is edzett gyomrú magyar olvasó csak legyint. Ennél sokkal érdekesebb kérdés, hogy kaphat egy pénzintézettől 140 milliós kölcsönt egy ember, aki honlapján így ír magáról: „Dr. Kőrösi Imre vagyontalan! Bankbetétje nincs. Háza, lakása nincs. Albérletben lakik, osztozik milliók sorsában!”

No, most tegyük fel, hogy e milliók közül valaki az albérletéből felkerekedve 2006. október 23-ának eseménydús estéjén több ezer ember előtt fegyveres felkelést hirdet, majd honlapján írásban megismétli e felhívást, szelíden „vérbe borulással” fenyegetve meg az országot, hozzátéve, hogy szervezett fegyveres csoportok állnak rendelkezésére (mondani sem kell, direkt fenyegetésük dacára egyetlen komcsit sem intéztek el, noha egy korábbi honlapjuk szerint legkésőbb november 2-tól megkezdték a fegyveres felkelést). Nem sokkal később elballag egy vidéki takarékszövetkezetbe, és kér potom 140 milliócskát kölcsönbe – és kap is. Nehezen képzelhető el, hogy e milliók közül bárki, aki ennek akárcsak a tizedrészét nyilvánosan elköveti, megúszta volna a Nemzeti Nyomozó Iroda, majd a Markó utcai fogház pár éves vendégszeretetét. A Kőrösi-Kozenkay-Tímár trió azonban azóta is vígan ülnek „albérletükben”, "vagyontalanul" és gyártják elmés közleményeiket'

'A képen látható MSZMP-s és MDF-es múltú, egykori 3/3-as -azonban ma lelkes antikommunista- Kőrösi Imre előbb erőszakra hívó provokatív felszólalásaival hergelte a Kossuth térieket 2006 október végén, majd az ország lángba borítását helyezte kilátásba!!! Kőrösi Imre a Magyar Hírlapnak elmondta a "brutális tömegoszlatások" miatt, a továbbiakban fegyveres alakulatokban szolgálókból toborzott csapatával kíván a rendőrök ellen fellépni.

"Elmondom, mi mit gondolunk! Gerilla háború lesz! Már csak órák kérdése. A hatalom és gyilkos rendőrei egyetlen nyugodt percre sem számíthatnak. A túristák (sic) elmaradnak, a kamion és vasúti forgalom akadozni, csökkeni fog, mert a fegyveres felkelők minden olyan célpontot támadni fognak, amely aláaknázza az ország stabilitását és elriasztja a külföldi polgárokat” – adta tudtul október 29-én.
Kőrösi Imre 1970-ben valóban belépett a pártba, amiből aztán 1986-ban, a harmadik pártfegyelmije után – amiképpen az állami szakszervezetből 1979-ben – kilépett. Kőrösi 1990-ben már az MDF színeiben szerzett parlamenti mandátumot, majd 1993 májusában átült a függetlenek közé, mert pártjából kizárták, trágár nyelvezete miatt.
A Magyar Világ 2006. december 27-én megjelent számában, a "Zsidó Magyarország" című írásában Kőrösitől, az alábbiak is olvashatók:
"(...) Nemrég betévedtem a Dob utca 26. szám alá, egy kis cukrászdába. A cukrászda előtt, amikor kijöttünk, egy pajeszos, sábesz-deklis, tíz év körüli zsidó fiúcska állt. Ránéztünk és megdöbbentünk, amit ő észrevett, mert hosszú cigarettát szívott a kis nyomoronca (...)"
Kőrösi Imre nyílt polgárháborúra uszít. A 2006. október 23-i sajnálatos éjszakai események során, a fenti képen látható módon, hangosbemondóval uszította az embereket a magyar rendőrök ellen, majd információink szerint, az első könnygázgránát elcsattanása után, elhagyta a helyszínt...'

2.bp.blogspot.com/_lxD-2gKQy4M/RfcZDlt-zWI/AAAAAAAAAks/DGoWvf2FhCI/s320/ki.jpg

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 21:34:34

@Renyi Bence: elnézést, teljesen kiment a fejemből, valóban -- most felírtam magamnak, holnap sort kerítek egy részére

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.07. 21:56:43

@Korrekt74730: hát igen, ezek azok a helyek ahol már elég veszélyesek vagyunk, hogy még/már véletlenül se hívjanak -- ha sehol máshol nem is (vagyunk senkire veszélyesek), nem kis részben azért, mert a tölcsért a legszűkebb keresztmetszetnél már elzárják -- amin az egyik kolléga itt fent gúnyolódik a szokásos erkölcsi érzékével, és persze -- finoman szólva -- tapasztalatlanságával.

borzimorzi 2015.11.07. 22:02:54

@unionista᠍᠍: Nem baj, ha én adok neki esélyt, hátha a PKP nem csak a "12 pont egy tucat" egyike lesz, hanem kinövi magát?

Mellesleg ezen kár dühöngeni. Adaptív radiáció van, az evolúció így működik minden olyan esetben, mikor betölthető niche támad egy élőhelyen.

Üdv:
b

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 01:49:46

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

"saját szememmel láttam mozdonyvezető gyakornokként"

A 20 évet az eü-ben mozdonykazán-sebészként töltötted? Vagy a csonkolásos műtéteket végezted mozdonnyal?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 07:43:55

@Renyi Bence: Na, belenéztem 2-3 részbe (többe is, mintha nem kellett volna kompenzálnom a feledékenységedet), összesen talán 20 percet nézhettem, de egyszerűen nem volt türelmem kibogozni a lassan gördülő, elég életlen mondatokat, ne haragudj. Igazi szellemi erőfeszítés lett volna, amire nem vagyok képes. Azt is gondolom, hogy lejárt az ideje az ilyen (látható szándékai szerint) földrengető igazmondásnak a politikában, a történettudományban pedig vélhetően az oral history-ban elfér ezer más interjúalany mellett. De azért nagyon köszönöm, hogy ajánlottad. Az embert magát nem ismertem korábbról.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.08. 07:44:38

@HaFr: természetesen a saját feledékenységemet kellett "kompenzálnom", nem a tiedet

2015.11.08. 10:58:02

@borzimorzi:
nagyjából abból indultok ki, hogy budaörs megszervezte a külföldi oligopol piac (oda települtek a nagy kereskedelmi lerakatok), akkor ugyanígy megszervezi a piac a hasonló méretű orosházát. de ebből következően azt belföldi oligharchák szervezik meg. azért, mert egyik tábornak sem számít az ország. nincs kitalálva, hogy milyen szerepet töltsön be a viharsarok. hanem azt mondjátok, hogy legyen az is legyen egy globális szabad kereskedelmi lerakat, mint budaörs. és ezek után jönnek az üres lózungok a versenyképességről és a süket duma a szegényekről.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 12:08:22

@unionista᠍᠍:

"budaörs[öt] megszervezte a külföldi oligopol piac (oda települtek a nagy kereskedelmi lerakatok), akkor ugyanígy megszervezi a piac a hasonló méretű orosházát"

Arról értekezni hogy a piac bármit is "megszervez" egy animisztikus tévedés. Emberek folytatják a gazdasági tevékenységeiket, amiből a kereskedelem, a javak cseréje hozza létre a piacot. A piac nem szándékol semmit; ebből kifolyólag nem szervez semmit, hiszen a szervezés valamiféle szándékot feltételez, valamiféle cél elérésére törekvő tevékenységet. A piac az a valós vagy virtuális tér, ahol eladók és vevők találkoznak azzal a szándékkal, hogy kereskedjenek, hogy javaikat cseréljék. Ők szervezik meg a piacot, nem a piac szervezi meg őket.

2015.11.08. 15:57:14

@neoteny:
a lényeg, hogy a gazdaság alapja a termelés-fogyasztás (szolgáltatás) és nem kizárólag az adásvétel. te nem a gazdaság egészét modellezed hanem az ellátási láncnak a legvégét.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.08. 16:31:30

@neoteny: :)
egy mozdonysebészből nem lesz vidéki gondnok;-)
még akkor sem, ha utána Manninger prof. intézetébe emigrál a Franzstattból...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 17:18:58

@unionista᠍᠍:

Az önmagunk számára végzett termelés kivételével minden más termelés és szolgáltatás adásvétel tárgya. Az ellátási lánc összes eleme is: az alapanyagok, a termelőeszközök, az élőmunka, a szállítás/logisztika.

De még az önmagunk számára végzett termelés is gazdasági tevékenység, és mint olyan, gazdaságilag elemezhető: pl. aki halászik, az addig sem művel földet, és viszont. Amíg hálót fon, addig sem halászik. Még ezekben az esetekben is "adásvétel" történik: az ember, azáltal hogy az egyik tevékenységet végzi, feladja annak a lehetőségét hogy valamilyen más tevékenységet végezzen (beleértve hogy pihizzen).

A lényeg, hogy te hülye vagy.

2015.11.08. 18:43:26

@neoteny:
vagyis először nem a globális versenyképességre, hanem az önfenntartásra kell törekedni. meg kell találni a helyi optimumot. és majd utána lehet bekapcsolódni a globális piacba.

pitcairn2 2015.11.08. 18:48:15

@unionista᠍᠍:

ő valóban az általad képviselt elveket képviseli...

Agafia
www.youtube.com/watch?v=BFK3DJ7Kn6s&hd=1

veled szemben azonban nem akar makroszinten hadoválni...

tanulj tőle!!!

pitcairn2 2015.11.08. 18:51:35

@unionista᠍᠍:

ha esetleg nincs kedved az angol filmhez..) (amely egyébként kitűnő!!!)

40 évig élt elzártan egy szibériai család
index.hu/tudomany/tortenelem/2013/01/30/40_evig_elt_elzartan_egy_sziberiai_csalad/

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 19:17:08

@unionista᠍᠍:

A puszta önfenntartás erősen szuboptimális.

Rendeltem egy kormányrásegítő pumpát az eBay-ről (az USA-ból). Megérkezett: és gyönyörködtem benne. Nekem kb. 5 órányi nettó bérembe került (összesen, szállítással együtt). Ha nekem kellett volna előállítanom, biztosan belekerült volna vagy 40 órámba -- feltételezve hogy lett volna elérésem a különféle termelőeszközökhöz, amik használva voltak az alapanyagai kibányásában, azok félkész termékké feldolgozásában, a végtermékhez szükséges megmunkálásban, összeszerelésben. És akkor még nem beszéltem a tervezőmunkáról, a mérnöki teljesítményről.

Ez a munkamegosztásos szabadversenyes szabadpiaci kapitalizmusnak köszönhető, nem valamiféle lokálisan optimalizáló önellátásnak. Abból Észak-Korea lesz, nem Dél-Korea.

2015.11.08. 19:44:58

@neoteny:
egy százas szög előállítása elég macerás onnantól kezdve, hogy bányászni kell hozzá. a globális optimum az, hogy a szeget legyártják kínában. miért? mert az a legnagyobb ország. ott érhető el a lehető legnagyobb üzemméret. és a tömegtermékek előállításában a félkatonai diktatúra a leghatékonyabb. a globális optimum az, hogy a termelést kiszervezzük kínába. de az úgy nem lesz tartható. azt állítom, hogy az államnak alaphelyzetben a gazdasági félszuverenitásra kell törekednie. nem a teljes zártságra, de nem is a teljes nyitottságra.

Tamáspatrik 2015.11.08. 20:03:34

Van ilyen szemlélet, vannak képviselői annak, amit én mérsékelt jobb oldalinak hivok. Néha felbukkanak a médiumokban és a stilusukról felismerhetőek, csak a épp a Fideszben Orbán háttérbe szoritja őket. Nem szélsőségesek, hanem tényleg próbálnak többféle elvet összehangolni, mint a cikkben is látható. Az, hogy "illiberális" például nem jelent semmit, szó szerint vége azt jelenti, hogy diktatórikus, mert a liberalizálást és szigoritásokat együtt kell alkalmazni, mindent a maga helyén. Nem csak a pálinkafőzést kell liberalizálni, hanem néha mást is. :)

A baloldal ezzel szemben borzasztó, jobban idegesiti őket az a szó, hogy liberális mint Orbán Viktor. Miért? Azért mert nekik is kell az akolmeleg, egy erősen negativ értelmű családcentrikusságban szocializálódtak és nem tudnak rajta túllépni (azaz bizalmatlannak lenni mindennel szembren, amit nem ismerünk), viszont az orbáni politikával azzal elég jól megvannak.

Tamáspatrik 2015.11.08. 20:05:25

@Lexa56: Pontos látlelet. A bizalmatlanság újratermelődő ördögi köre, az a bizonyos "fortélyos félelem"...

Tamáspatrik 2015.11.08. 20:09:24

@unionista᠍᠍: Hihető forgatókönyv, és jó lenne mindenkinek három ilyen párt kormányon, csak esnénk túl mihamarabb a szélsőjobbos vargabetűn, amely felé megyünk. Sajnos kell egy ilyen tanulási folyamat úgy tűnik.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.08. 20:24:47

@unionista᠍᠍:

"azt állítom, hogy az államnak alaphelyzetben a gazdasági félszuverenitásra kell törekednie"

Az állam alaphelyzetben az önellátásáról gondoskodik. :)

pitcairn2 2015.11.08. 20:46:03

@unionista᠍᠍:

neked meg online észosztás helyett inkább követni kéne a jó példát:)

Hetven éve elszigetelten a szibériai vadonban
oroszok.reblog.hu/hetven-eve-elszigetelten-a-sziberiai-vadonban

2015.11.08. 21:01:18

@neoteny:
az a félszuverenitás.

DrGehaeuse 2015.11.09. 00:32:04

"Hogy lehet ennyire nívótlan a liberális praxis, amikor annyi tudósa van ebben az országban?"

Egy kézenfekvő magyarázat:

- A praxis valójában álliberális
- A megannyi "tudósa" zömében botcsinálta és/vagy csak a "baráti médiákban" elismert "szakértő" mint állítólag Nógrádi a biztonságpolitikában volt még pár napja (mígnem lekaraktergyilkolták kb. ugyanazok a médiák).

DrGehaeuse 2015.11.09. 00:47:16

@Lexa56:

Ez:

" A magyar ember csak a saját, családja, elvtársai, honfinak vélt társai, szövetségesei stb. szabadságát tudja elképzelni és többnyire mások rovására."

Így sértő és igaztalan a magyarok legalább felére nézve.

Esetleg így:

A magyar politikai osztály etatista többsége és társutas klienseik csak a saját, családjaik, elvtársaik, honfinak vélt társaik, szövetségeseik stb. szabadságát tudják elképzelni és többnyire ellenfeleik rovására.

tamas11 2015.11.09. 06:33:40

@unionista᠍᠍:
Reálisnak, valóságközelinek tartom ezt a felosztást, ezt a felfogást. Viszont az alternatíva - ha lesz - nem pártokra alapul, hanem arra, hogy a szavazásokkor a pártnevek és szlogenek mögött egyéni orientációk, motívumok vannak, azok összegeződnek. Ez is egyfajta végletets konkrétság, noha nem öltöztethető könnyen logókba, pártszínekbe.

Viszont ebben a közegben eluralkodhat a hatalomhoz való viszony, mint a motívációk forrása, a rendeződés elve, a maga pőreségében.
Már leírtam itt, ezúttal csak frissíteném, hogy számomra a fidesz-klakk háromlábú: a jómódú kedvezményezettek, a hivatalnokok-közszolgák (függők, akiknek nem hiányzik egy változás), és a megtéveszthetők konglomerátuma alkotja. (Durván hat-nyolcszázezer ember, csoportonként). Ezek a hatalmi érvrendszerrel egyyütt tarthatók, ezért aligha változnak, tehát megmarad a kb kétmillió körüli kormányhű szavazó,összességében.
Ezt kéne egy választási győzelemhez felülműlni, mert a kétosztatúságot fenn tudja tartani az álnemzeti média-úthenger birtokosa, ez az ő esélyeinek kerete.
Hol van tehát kétmillánál több olyan szavazó, aki kormányt akar buktatni?
E hosszú bevezető után válaszolok s ,itt jön a mondanivlaóm lényege: EHHEZ a volt baloldalnak és Vonának (!) kéne összefognia, mert csak ezzel gyűrhetik le biztosan a fideszt!
Megteszik e?
Nem állítom, hogy így lesz, az esélye is csekély, de ez az egyetlen nyerő, fideszváltó koreográfia, amit még ösztönözni fog, ha a fidesz megint elkezdi szalámizni a jobbikot.
Az igazi gondot nekem ebben a forgatókönyvben az utójáték jelentené: ahogy a pozíciókban szorult, helyén maradt Fideszklientúra és a jobbik immár hatalomban hevesen jobbratolnák egymást, hogy leválassza magukról a választáshoz bevállalt, úgymond baloldalias befolyást.
Én tehát úgy gondolom hogy ha csoda folytán, Vona és a balság vezérfigurái államférfiakká magasodva beáldoznának imázsukból akkor elnyernék ugyan az országos szavazati többsésget, de azt követően elszabadulna a pokol.
Hogy ennek ellenére kívánatosnak találom ezt a fordulatot, az a jelenlegi folyamatokat látva nem kétséges. Változás kell, aminek nem lehet kritériuma, hogy nem tervezhető pontosan a jövő.

2015.11.09. 12:17:59

@tamas11:
azt nem hiszem, hogy az mszp/dk/együtt összeállna a jobbikkal. de egy schiffer-vona kormány éppenséggel leválthatja a fideszt. csak persze az sem lesz igazán kormányzóképes. de el kezdhetnek valamiféle elszámoltatást, amit a helyi társadalmak folytathatnak. közvetlen államfőválasztás, független önkormányzatiság kellene. a polgárosodáshoz pártatlan közemberek kellenek. ezt mondja a gyügyei paraszt is. modern kori választott köznemesség kellene. szatmárra fel. tehát ő meg akarja szervezni a községet, a járást, a kerületet, a megyét, a régiót, az országot. ehhez igényli a kincstári segítséget. ez egy feudális világkép. de csak ebből lehet polgárosodni. leginkább szövetségi keretek között. tehát nem világversenyben. nem úgy, hogy azt mondják gyügyének. versenyezzetek kínával. azt lehet mondani, hogy a szász tartományi kormány működjön együtt a szatmári önkormányzatokkal. persze így a szászok az elba vonalának meghosszabbításában elfoglalhatják a szamos völgyének egyes részeit. északnyugat-délkelet irányban létrejöhet egy hamburgtól brassón át konstancáig tartó szabályozott keretek között működő szabad kereskedelmi útvonal. de már most borítékolom, hogy ezen a cigányok lennének a közvetítők. és ehhez német-baráttá kellene tenni budapestet. úgy, hogy a magyar kormányt ne lehessen antiszemitizmussal vádolni. ebből jöhet ki schiffer és a svábokat felvonultató jobbik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.09. 21:04:04

Ez inkább klasszikus, mint konzervatív liberalizmus. Eleve a konzervatív liberalizmusnak nincs is túl sok értelme egy olyan világban, ahol már nincs arisztokrácia.

"Egyenlőséget csak két helyen ismer el, itt viszont vaskézzel betartatja: a törvény előtt és a társadalom által biztosított szolgáltatásokban (ez utóbbi alatt értve az egyenlően magas színvonalú közoktatást és a magas színvonalú, hatékony egészségügyi ellátást -- ezeken túl azonban teret enged magánszolgáltatóknak is). "
Nem, "társadalom által biztosított szolgáltatások" létezését sem ismeri el.
A társadalom nem tud szolgáltatni, mert egy absztrakciónak tekinti. Az állam tudna szolgáltatni, de nem gondolja, hogy az államnak feladata lenne ilyet tenni.

2015.11.09. 22:31:09

@Lord_Valdez:
a klasszikus liberalizmus hitelpénzzel megbukott. az egy dolog, hogy állam elvonja az összes pénz felét. de ez semmi. mert a bankok hitelként nyújthatják a lakosság megtakarításainak tízszeresét. illetve akármennyit. innentől kezdve nincs komolyan vehető szabadelvűség. ha pénzed van, akkor bármit szabad. a liberalizmus ortodox változatában is elbukott. a libsik: jaj, szegény kiscigányok. göncz árpád védte a szegényeket. asszisztált az ország eladásához és eladósításához és beköltözott egy villába. a lányából külügyminisztert csinált. és ő is szegényeket védi brüsszelben. a liberalizmus jelenleg egy vicc. minden változata.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.09. 22:35:43

@unionista᠍᠍:
Hasznos lenne, ha tisztába kerülnél azzal, amiről beszélsz.
Sem a résztartalékos bankrendszernek, sem a kisebbségvédelemnek nincs köze a klasszikus liberalizmushoz.

zipe moha 2015.11.09. 22:42:57

@Lord_Valdez:

bocs' de ez most olyan, mintha ezt mondtad volna: " a megvalósult szocializmusnak nincs köze a szocializmushoz"..igen igazad van...a liberalizmusnak nincs köze a megvalósult liberalizmushoz....mégis hányan kérnék vissza szocializmust ( pedig nem is volt)...na, a liberalizmust is annyian ( pedig nem is volt...)

2015.11.09. 23:19:12

@Lord_Valdez:
a klasszikus (angolszász) liberalizmus valamit mégis csak elhibázott, mert az ortodox (sémita) liberalizmus gazdasági és politikai értelemben is felülírta.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.11.10. 10:51:55

@Lord_Valdez: az a libertarianizmus, amiről beszélsz -- a liberalizmus világ életében erkölcsi és nem piaci alapú volt, és a politikai társadalmat az államot megelőzően definiálta, így az állam is ebből az (első) szerződésből meríti a legitimációját, tehát helyes, ahogy írtam -- nem szerződéselméleti alapon pedig még inkább.

egyetmondok 2015.11.10. 11:09:07

@unionista᠍᠍:
Akkor is mindent szabad,ha nincs pénzed.

2015.11.10. 16:11:39

@HaFr:
különféle liberalizmusok vannak. és mindnek vannak gazdasági, kulturális és társadalmi vonatkozásai. van zsidó (ortodox liberális), zsidókeresztény (liberális-konzervatív), skandináv (szociálliberális) és egy angolszász (klasszikus liberális) iskola. és van a közép-kelet európai nemzeti liberalizmus.

zipe moha 2015.11.10. 18:46:14

"Az iparágunk nem tiszteli a tradíciókat, csak az innovációt. - Satya Nadella, Microsoft"...:))

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.10. 19:54:35

@zipe moha:
Nem, egyszerűen, mint minden népszerű eszmének, a liberalizmusnak is története van és irányzatai. Volt annak idején egy irányzat, amit ma úgy ismerünk, hogy klasszikus liberalizmus és ennek vannak ismert tanításai. Azok közt nem szerepel egyik se.
A résztartalékos bankrendszer teljesen függetlenül jött létre tőle, még a liberalizmus előtti időkben, csak épp nem terjedt el.
A kisebbségvédelmi örület a második világháború után terjedt el, ugyanakkor a klasszikus liberalizmus nagyjából az 1870-es évekre visszaszorult.

@unionista᠍᠍:
Nincs olyan, hogy ortodox, meg semita liberalizmus.

@HaFr:
Nem egészen. Tisztán erkölcsi volt Locke-nál, vagy Montesquieu-nél, de ez hamar elmúlt. Alig pár évtizeddel később már szinte mindenki tudta, hogy gazdasági szabadság nélkül nincs polgári szabadság.

A libertarianizmus egy XX. századi dolog, ami nem kis részben a szociálliberalizmus ellen jött létre. Viszont a piaci gondolkodás ennél sokkal régebb óta központi vonása a klasszikus liberalizmusnak és nem kis részben morális okokból. Az, hogy egy csomó minden nem az állam dolga, azt meg fogod találni már John Stuart Millnél, vagy Frédéric Bastiat-jánál is.

Idéznék Bastiat A Jog című művéből:
"A szocializmus, mint azok az ősi ideák, amelyekből származik, megkavarják a kormányzás és a társadalom közötti megkülönböztetést. Ennek eredményeképp minden egyes alkalommal, amikor ellenzünk valamit, amit a kormány tesz, a szocialisták azt a következtetést vonják le, hogy ellenezzük azt a dolgot.
Helytelenítjük az állami oktatást. A szocialista erre azt mondja, hogy mi mindenféle oktatást helytelenítünk. Kifogásoljuk az állami vallást. A szocialista erre azt mondja, hogy semmilyen vallást nem akarunk. Elvetjük az államilag ki kényszerített egyenlőséget. Erre ők azt mondják, hogy ellene vagyunk az egyenlőségnek. És így tovább, és így tovább. Ez olyan, mintha a szocialisták azzal vádolnának minket, hogy nem akarjuk, hogy az emberek egyenek, csak mert nem akarjuk, hogy az állam termessze a gabonát."
Ezt ő 1850-ben írta, messze a libertarianizmus megszületése előtt. (És külön szomorú, hogy bár eltelt azóta 150 év, de mindig ott tartunk, hogy ugyanezeket a vádakat hozzák fel a mai napig)

2015.11.10. 20:51:56

@Lord_Valdez:
nincs ortodox zsidó liberalizmus? hogyne lenne. és ez a napi politikai gyakorlatban felülírta az angolszászt.

2015.11.10. 20:53:05

"mint minden népszerű (!!!) eszmének, a liberalizmusnak". ez a nap vicce.

2015.11.10. 20:55:10

a másik vicc, hogy a résztartalékolásos magánbankrendszer nem terjedt el.

2015.11.10. 21:12:43

@Lord_Valdez:
van a:
-- zsidó iskola: ez az ortodox liberalizmus
-- zsidó-keresztény iskola: liberális polgári konzervativizmus - (zsidó ~ liberális, keresztény ~ konzervatív) (ezt képviseli a pkp)
-- skandináv iskola: szociálliberalizmus
-- angolszász iskola: klasszikus liberalizmus
-- kelet-közép európai iskola: nemzeti liberalizmus
és van a "cigány" iskola, ami vezérelvű unortodox illiberális demokrácia. a többség ezt választja azért, hogy az ortodox liberális zsidókat szétverjék. mert ezek közül az a legkevésbé preferált.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.10. 22:35:01

@unionista᠍᠍:
Figyusz, a marhaság, akkor is marhaság marad, ha többször leírod.

Mondj már pár nevesebb filozófust, vagy legalább politikust, aki ezt a bizonyos "ortodox liberalizmust" képviselte.
Igen, népszerű. A XVIII., XIX. században kimondottan népszerű volt a polgárság és köznemesség körében. A XX. században pedig a szociálliberalizmus volt népszerű az értelmiség körében. Később pedig a neoliberalizmus, illetve a libertarianizmus, de ez inkább csak az amerikai felső középosztályban.
Közép-Európában is a klasszikus terjedt a XIX. század első felében, de itt vegyült a feudális, protekcionista maradványokkal, ettől azonban nem lett nemzeti. Ennek egyik fő oka, hogy Magyarországon nem volt ez idő tájt nagy létszámú nagypolgárság, ezért sokan voltak érdekeltek a nem hatékony struktúrák fenntartásában.

2015.11.11. 00:05:56

@Lord_Valdez:
te a hol élsz, a holdon? soros györgy elég neves? a kormány épp schwartz bácsival ijesztgeti a nézőgyerekeket. ő ortodox liberális. saját egyeteme van budapesten. a jelenkori liberális közélet arról szó, hogy ha valaki azt mondja, hogy a nemek vagy a nemzetek között különbségek vannak, akkor szexista és etnicista. és ezzel zsidókeresztények is nagyon egyetértenek. a magyar közélet jelenleg arról szól, hogy a nép azt mondja, hogy ez a csoportosulás távozzon a kormányból, a parlamentből és az országból. mert ez magyar ország. de már ez ment a fuggerekkel. fukarkodás szó meg van? abból ered. és a kufárkodás mintájára alkották. a fugger elég neves? nemzeti liberalizmussal kapcsolatban kossuth lajos elég neves?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.11. 07:11:48

@unionista᠍᠍:
Soros György progresszív szociálliberális, nem "ortodox".

A jelenkori liberálisok többsége szociálliberális, nem "ortodox".

A Fuggerekkel semmi más gond nem volt, mint hogy hitelt felvenni mindenki szeret, visszafizetni meg senki.

A nemzeti liberalizmus egy bullshit. Nincs ilyen ideológia. Kossuth is klasszikus volt, csak épp radikálisabb (és demagógabb) a kortársainál.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.11. 07:15:52

@Lord_Valdez:
Korrigálom magam: létezik ilyen, de nem összekeverendő a reformkori magyar irányzatokkal.

2015.11.11. 09:39:31

@Lord_Valdez:
soros szociálliberális? lehet, hogy annak hazudja magát. soros a liberalizált devizakereskedelmmel keresi a pénzét. amiből ugye következik a devizahitelezés. ami minden, csak nem szocialisztikus. soros nem a skandináv típusú liberalizmus követője, hanem az ortodox zsidó liberális iskola képviselője. a zsidók azt mondják, hogy a szabad piacból szabad tőkepiac következik. tehát a pénz, mint különleges áru kibocsátását is magánkézbe kell adni. a legfejlettebb területek úgy tartják meg a versenyelőnyüket, hogy magánbankok nyomtatják a pénzt. ebből globális kapitalizmus következik. ezzel szemben a skandináv szociálliberalizmus majdnem kommunista. mindkettő liberális, csak eltérő szabadságjogokat forszíroz. az ortodox liberálisok azt mondják, hogy az egyén csak a teljes magánosítás mellett lehet szabad. tehát mindent, magát a pénzt is magántársaságoknak kell kibocsátaniuk. ez amerikában valósult meg. ahol fed is magánkézben van. és ebből következően csak minimális állami újraosztásra van szükség. a skandinávok azt mondják, hogy az állami újraosztást a lehető legnagyobb mértékben kell végezni. ameddig az nem korlátozza az egyéni szabadságjogokat. tehát hiába van magas adó, egy tehetséges svéd így is tehetőssé válik és mindent megvehet magának. és egy szerencsétlent sem hagynak magára. ez két egymástól teljesen eltérő iskola.

2015.11.11. 09:56:54

@Lord_Valdez:
hát bazdmeg, lehet, hogy a nemzeti liberalizmus egy bullshit, de ez a tipikus seggarc szemlélet. amivel nem értesz egyet az bullshit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.11. 21:44:19

@unionista᠍᠍:
A devizakereskedelemnek viszonylag kevés köze van a devizahitelezéshez. Nagyjából annyi, hogy deviza van benne.
A szociálliberalizmus pedig csak részben szocialisztikus, tehát ne csodálkozz, hogy különbözik. A szocializmus kulcsgondolata, hogy a termelőeszközöket állami kézben kell tartani. A szociálliberalizmusnak pedig, hogy az esélyegyenlőség. Soros egyébként nagyon is sokat tesz esélyegyenlőségi fronton. Mindenféle hátrányos helyzetűek segítő alapítványt üzemeltet.

Hagyjál az ilyen hülyeségekkel, hogy "a zsidók azt mondják". A világon van 15 millió zsidó. Ez egyrészről, lófasz mennyiség. Másrészről, alig találsz kettőt, aki egyetértene.

"a pénz, mint különleges áru kibocsátását is magánkézbe kell adni. a legfejlettebb területek úgy tartják meg a versenyelőnyüket, hogy magánbankok nyomtatják a pénzt."
1. a pénz nem különleges áru
2. nem ezzel tartják meg a versenyelőnyüket, hanem főleg technikával
3. a világ többi részén is résztartalékos bankrendszer van, még sincs mindenkinek versenyelőnye
4. a magánbankok nem nyomtatják a pénzt, hanem hitelezéssel teremtik
5. ha ismernéd a monetáris történelmet, akkor tudnád, hogy a keresztes háborúk óta van magán pénz forgalomban. Sőt az USA-ban volt egy ún. free banking éra, amikor ténylegesen nyomtattak is, nem csak számlákon keletkezett.
6. a free bankingnak ma is vannak hívei és köztük a zsidók kisebbségben vannak. Ez főleg a libertariánus, illetve anarcho-kapitalista irányzat mániája
Soros egyébként nem hirdeti ezt.
7. A Fed nem egészen van magánkézben. A Fed egy igen speciális konstrukció, ami olyan, mintha az MNB-t és a Bankszövetséget ötvözted volna. És ennek jó oka van, mert az USA-ban is volt klasszikus központi bank is, csak megszüntették, mert az állam visszaélt vele. Akkoriban még nem létezett a jegybanki függetlenség doktrínája.
8. a skandináv országok baromira nem majdnem kommunisták. Sokkal kapitalistábbak, mint mondjuk Anglia. Svédországban nincs kötelező tartalékráta a bankoknak, nincs minimálbér.

Nem attól lesz valami bullshit, hogy nem tetszik, hanem attól, hogy zavaros és tele van olyan dolgokkal, amik a felületes szemlélő számára vonzóak, de mélyebb összefüggéseiben inkonzisztensek.

pitcairn2 2015.11.11. 22:32:23

@Lord_Valdez:

nemcsak az USá-ban volt "free banking" korszak

The experience of free banking
www.libertarianismo.org/livros/KevinDowd_TheExperienceOfFree_Banking.pdf

pitcairn2 2015.11.11. 22:34:01

@Lord_Valdez:

a pénz alapvetően "magánpénzként" indult:)

pitcairn2 2015.11.11. 22:39:11

@Lord_Valdez:

ha már annyira otthon vagy a "jegybanki függetlenség doktrínájában" akkor esetleg megvilágíthatnád nekem azt, hogy mit csinálnak ezek a derék jegybankárok 2 havonta Basel-ben:)

www.mnb.hu/a-jegybank/nemzetkozi-kapcsolatok/a-nemzetkozi-fizetesek-bankja-bis

ez vhogy mindig megragadta a fantáziámat, 2 havonta 60 jegybankelnök zárt ajtók mögött a nyilvánosság kizárásával susmusol arról, hogy hogyan fogják az elkövetkező két hónapban manipulálni a piacot:)

jó buli lehet:)

mondhatni lukratív:)))

2015.11.12. 17:02:40

@Lord_Valdez:
vagyis a te angolszászizmusod abban áll, hogy az állam ne fonódjon össze a piaccal, de közben minden pontban elmagyarázod, hogy milyen jó, hogy az államok összefonódnak a tőkepiaccal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.12. 20:17:42

@pitcairn2:
A jegybanknak az adott állam kormányától kell függetlennek lennie.

@unionista᠍᠍:
Meg se merem kérdezni, hogy ezt hogy hoztad ki.

2015.11.12. 20:40:39

@Lord_Valdez:
basszus, ha valaki azt mondja, hogy ő a semmiből generál hitelpénzt azt kölcsönadja az államnak, akkor ez nem a tőkepiac állammal való összefonódása? vagy a privatizáció nem az állammal való összefonódás? vagy a liberalizált devizakereskedelemben nem az államok pénzét váltják át magánszemélyek.

az angolszászok azt mondták, hogy a piac szereplői a kincstár közelébe se mehessenek. jelenleg a piacok arról szólnak, hogy az államokkal kell üzletelni, mert az átváltásokkal lehet a legtöbb pénzt keresni. néhány idióta és aki ebből él gondolja, hogy ez jó. mindenki más azt, hogy ez nem jó. az ortodox liberalizmus nem a klasszikus angolszász. semmi közük egymáshoz. és ez nem a skandináv szociálliberalizmus. ez a zsidó liberalizmus.

persze mondhatod, hogy nem. mert nem minden zsidó gondolja ezt. de nem minden angolszász gondolja, hogy a klasszikus liberalizmus a legjobb. ahogyan nem minden kelet-közép európai, hogy a nemzeti liberalizmus. mégis van ilyen. a viasat egy brit tévé. de nem mindenki brit. az atv egy zsidó tévé. és ott sem mindenki zsidó. csak majdnem.

egyetmondok 2015.11.12. 21:37:14

@unionista᠍᠍:
És az államosítás nem az állammal való összefonódás?
A Te logikád szerint semmi sincsen,semmi sem lehet és létezik,ami nem az állammal való összefonódás.
De mi értelme így leírni pl.a gazdaságot?

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.12. 22:20:47

@egyetmondok:
szerintem magyarországon egyetlen közgazdasági elmélet sem érvényesül. de még csak részleteiben sem.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.12. 23:02:19

@unionista᠍᠍:
'basszus, ha valaki azt mondja, hogy ő a semmiből generál hitelpénzt azt kölcsönadja az államnak, '

:)

pedig ennél még pompásabb ötlet volt a manyup.
Ott ugyanis az állam ingyen, garanciák és költségek nélkül odaadta az aktuális nyugdíj fedezetére beszedett valóságos járulékokat, amit azt azonnal - jó kis kamatra persze - vissza is adott a külföldi alapkezelgető az államnak.
nem semmi ötlet volt :)

egyetmondok 2015.11.12. 23:32:24

@unionista᠍᠍:
"szerintem magyarországon egyetlen közgazdasági elmélet sem érvényesül. de még csak részleteiben sem. "--
ennyire nem érdemes hinned a magyar übermensch-ben.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.12. 23:43:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:
az is egy tipikus állam-piac összefonódás. lehet magánpénztár. de akkor az legyen önkéntes és privát. a liberális tábort az állam és a tőkepiac összefonódása valamiért nem zavarja. miközben azt mondják, hogy ez az angolszász iskola, ami ezt tiltja. és azt is mondják, hogy ez a skandináv iskola. de egyik sem. ez a zsidó iskola, ami éppenséggel működhetne ha eleve magyarország lenne leggazdagabb. természtesen ezért nem szabad a zsidóság egészét hibáztatni. akár csak egy embert is a származása alapján gyűlölni, mert elsősorban a saját hiszékenységünk áldozatai vagyunk. de ez az iskola ettől függetlenül nem működőképes. de az angolszász sem. egyik sem. tehát itt azt kellene megmondani, hogy százegynéhány magyar várossal ténylegesen mit kezdjünk. és ehhez nagyvonalakban tervezni kellene a kormányzati, és kismértékben beavatkozni az önkormányzati szinteken. szerintem enélkül a magyar gazdaság versenyképtelen, akkor is ha a közgazdasági elméletek döntő többsége ennek a fordítottját mondja.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.12. 23:59:50

@unionista᠍᠍: a liberális tábort szerintem azért nem zavarja az állammal való tőkepiaci összefonódás, mert így a legköltséghatékonyabb, legmegbízhatóbb, legolcsóbb, legkockázatmentesebb 'befektetéseket' lehet eszközölni ;-)
Költségek, kockázat társadalmasítása, nyereség magánosítása.

Bogár Laci bácsit joggal lehet gyepálni, de a modern állameladósítás mögötti modern kapitalista üzemvitelről remek gondolatai voltak.
***
a - valóságból kiragadott - önkormányzati elmélkedéseid szerintem nagyon beleillenének kedves bloggazdánk konzervatív polgári víziójába, nem is értem miért nem vevő rá.
Talán mert túlságosan idealista világot rajzolsz vele fel.
Abból meg neki is van, feleslegben is.

unionista᠍᠍ (törölt) 2015.11.13. 00:08:00

@egyetmondok:
melyik közgazdasági elmélet érvényesül? melyik modell? szerintem egyik sem. nekem az a fixa ideám, hogy törzsi háború folyik. egy negyed százada a szemita-antiszemita ellentét uralja a magyar közéletet. de ha nagyon akarom, akkor több, mint egy évszázada. ezt a vitát le kellene zárni. vagy kiegyezéssel, vagy úgy, hogy a zsidóság majdnem teljesen kiszorul a magyar közéletből. sokkal inkább vagyok híve az elsőnek, de a második esetet is fel kell vetni. mert másképp nem lehet értelmesen beszélni. hitviták folynak. lehet szidni a zsidókat, vagy a többségi magyarokat, de valójában azzal sem vagyunk előrébb.

létrejöhetne egy újabb kiegyezés mondjuk 150 évvel 1867 után. a zsidó és zsidóbarát értelmiség tegye le a konstruktív elképzeléseit az asztalra. vagy ha nem, akkor miért ne lehetne azt mondani, hogy az arányos képviseletnél ne kapjanak többet. hiszen az új generáció, közéleti értelemben semmi extrát nem tud. ez esetben nélkülük megy végbe a magyar polgárosodás, ha végbe megy egyáltalán. nem vagyok antiszemita. olyat nem tudok elképzelni, hogy a zsidókkal szemben. az egy hülyeség. értelmet gyűlöletre nem lehet felépíteni. vagy a zsidósággal kiegyezve, vagy a zsidóság nélkül. ezt kellene eldönteni végre.

persze ha elmagyarázod, hogy itt miféle magas filozófiai iskolák csapnak össze, akkor azt is fontolóra veszem. azzal, hogy szerintem a magyar közéletet az elemi biológia mozgatja.

egyetmondok 2015.11.13. 00:16:53

@unionista᠍᠍:
Milyen közgazdasági modelleket ismersz?

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.13. 00:21:34

@unionista᠍᠍:
'létrejöhetne egy újabb kiegyezés '
Létrejöhetett volna, de a 'taxisblokád' prezentálása a médiában ennek lehetetlenségét előre vetített, ha csak egy újabb generáció, vagy egy még nagyobb varsói gyors be nem fut.
Valami keresztelőféle kéne az ősbűn ellen :)

De elég volt Hillernek néhány szava, hogy még az is pánikreakciót váltson ki, szó sem lehet semmiféle - se kiegyezésről, se együttműködésről.
Pedig sokkal inkább ez utóbbinak lenne itt az ideje.
De ez annyira konzervatív, hogy nincs helye a 'néki gyúrt világban.'. Még.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.13. 04:22:10

@unionista᠍᠍:

A személyes hitetlenség nem érv.

Már linkeltem ezt, de megteszem még egyszer:

www.businessinsider.com/thomas-sargent-shortest-graduation-speech-2014-4

És a te kedvedért le is fordítom:

Emlékszem, hogy milyen boldog voltam amikor megkaptam a diplomámat a Berkeley egyetemen sok évvel ezelőtt. De úgy gondoltam hogy a diplomaosztó beszédek túlságosan hosszúak voltak. Takarékoskodni fogok a szavakkal.

A gazdaságtan szervezett józan ész. Itt egy rövid listája azoknak a fontos tanulságoknak amit nagyszerű tudományunk tanít.

1) Sok olyan dolog van ami kívánatos de nem lehetséges.

2) Egyének és közösségek kompromisszumokkal szembesülnek.

3) Másoknak több információjuk van a képességeikről, erőkifejtéseikről és preferenciáikról mint neked (az övékről).

4) Mindenki reagál a különféle ösztönzőkre, beleértve azokat akiket segíteni szeretnél. Ezért van az hogy a szociális biztonsági hálók nem mindig úgy működnek ahogy azokat eltervezték.

5) Az egyenlőség és hatékonyság között kompromisszumokra kényszerülünk.

6) Amikor egyensúly áll fenn egy játékban vagy egy gazdaságban, az emberek elégedettek a választásaikkal. Ezért nehéz a jóindulatú kívülállóknak megváltoztatni a helyzeteket, akár jobbá vagy akár rosszabbá.

7) A jövőben te is reagálni fogsz a különféle ösztönzőkre. Ezért vannak olyan ígéretek amiket szeretnél megtenni, de nem teheted meg őket. Senki nem fogja elhinni azokat az ígéreteket, mert tudják hogy később nem a te érdekedet fogják szolgálni hogy betartsd őket. A tanulság: mielőtt megígérsz valamit, gondolj bele abba hogy be kívánod-e tartani ezeket az ígéreteidet akkor is, ha és amikor megváltoznak a körülményeid. Így alakítasz ki jó hírnevet magadról.

8) A kormányzatok és a szavazók is reagálnak különféle ösztönzőkre. Ezért van az hogy kormányzatok néha nem fizetik meg a felvett kölcsönöket és nem tartják be egyéb ígéreteiket.

9) Lehetséges hogy egy generáció a következő generáció(k)ra hárítson költségeket. Ezt teszik a nemzeti adósságok és az amerikai társadalombiztosítás (de nem a szingapúri társadalombiztosítás).

10) Amikor a kormányzat költ, a polgárok előbb-utóbb fizetnek: vagy ma, vagy holnap; vagy explicit adókon keresztül, vagy implicit adókkal, mint például az infláció.

11) A legtöbb ember azt akarja hogy mások fizessék meg a közös javak árát, és a kormányzati újraelosztást (különösen az újraelosztásnak azt a részét amit ők kapnak).

12) Mivel a piaci árak összesítik a kereskedők rendelkezésére álló információkat, nehéz megjósolni a részvényárakat, kamatlábakat és valutaárfolyamokat.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.11.13. 05:02:15

[...]

Nagyon sok jobboldali, nemzeti érzelmű, vallásos horvát van, aki unja a nem hatékony horvát államot, a magas adókat, a nagy pártok klientúraépítését, a fárasztó ideológiai csörtéket és a múltról szóló vitákat. És egyszerűen kisebb államot, kevesebb politikát, több szabadságot, átláthatóságot akar.

[...]

Petrov nem baloldali utópiakat, nem nacionalista fordulatot, hanem egyszerűen „a közép forradalmát” hirdette meg. Éppen ezért követelései sem baloldaliak, hanem inkább jobboldaliak, libertariánusak, és a kisebb, hatékonyabb, olcsóbb államot célozzák.

[...]

hvg.hu/vilag/20151112_A_kozep_lazadasa_a_szomszedban

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.13. 07:38:07

@unionista᠍᠍:
A hitelpénz nem a semmiből van generálva, hanem betétből. Semmiből generálni csak az állam tud.
Az, hogy állam kölcsönkéri, az igazából az állam hibája, mert többet költ, mint amennyi bevétele van. És történetesen, pont mi ellenezzük ezt.
A privatizáció az államtól való függetlenítés folyamata. Ha előtte nem államosított volna, akkor most nem lenne mit privatizálni.

Már maga a liberalizált devizakereskedelem fogalma is gáz. Egyrészről, liberalizálni azt lehet, amit előtte illiberalizáltak. Mivel a devizakereskedelmet soha nem tiltották be, a KGST országokat leszámítva, tehát nem volt rajta mit liberalizálni.
Másrészről, azért az államok pénzével kereskednek, mert az államok monopolizálták a pénzkibocsájtást. Ha még mindig a free banking érában élnénk, akkor lenne mondjuk Budapest Bank Forint, OTP Forint és akkor azzal kereskednének.

"az államokkal kell üzletelni"
Ez is tévedés. Amikor a devizapiacon üzletelsz, akkor nem az államokkal üzletelsz, hanem az államok termékeivel. Pont ugyanolyan, mint egy vállalati kötvény másodpiaca.
És ez miért lenne rossz? Ez egy hatékony stabilizáló mechanizmus. A meggyengült gazdaságok valutája leértékelődik, ez jót tesz az exportjuknak és a versenyképességüknek, de rosszat az életszínvonaluknak.

Ezt az ortodox zsidó liberalizmusos részt nem kommentálom megint. Úgy baromság, ahogy van.
Még, ha a zsidókat nem is kevernéd bele, akkor is marhaság lenne, mert gazdasági tévedésre épül.

pitcairn2 2015.11.13. 09:56:06

@Lord_Valdez:

mondhatsz bármit, de ez a rendszer fényévekre van a piaci ideáloktól...

nem véletlenül bántja egyre több embernek a szemét...

pitcairn2 2015.11.13. 09:57:24

@Lord_Valdez:

apropó, mi a véleményed a BoJ legújabb gyakorlatáról, azaz arról, hogy semmiből teremtett jegybankpénzzel ész nélkül vásárol részvényeket a piacon?

ez nekem burkolt __államosításnak__ tűnik...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.11.13. 19:38:35

@pitcairn2:
Én inkább kétségbeesésnek nevezném. Japán mögött egy igen hosszú recesszió és alkalmankénti defláció van. Most a BoJ minden elképzelhető módszerrel próbálkozik.

egyetmondok 2015.11.15. 18:08:06

@pitcairn2:
A jegybank sem tud a semmiből pénzt csinálni. Végül ott áll minden,bármely vagyon,amely az adott államban létezik,mint érték a jegybanki pénzteremtés mögött.
Erre nem is a fedezet a helyes kifejezés,hanem inkább a forrás.

pitcairn2 2015.11.15. 19:13:25

@egyetmondok:

a te Orwell-i világodban minden lehetséges:)

egyetmondok 2015.11.15. 21:06:58

@pitcairn2:
Á,dehogy. A semmiből való pénzteremtés,az nem lehetséges.
süti beállítások módosítása