1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.28. 10:44 HaFr

Radikálisan új felfogással a tanárokért

A tanárainál fontosabb emberek jellemzően nincsenek senki életében, talán a legszűkebb családját leszámítva. A tanárai végig kísérik életének legfogékonyabb korszakait, egy jó tanár (ahogy egy rossz is) alapvetően befolyásolhatja mindenki életét, pályáját, felfogását önmagáról, másokról, a társadalomról, az értékteremtésről, gyakorlatilag bármiről. Elsősorban az általános iskolai és középiskolai pedagógusokról beszélek, akik nem egyszerűen méltatlanul, nem egyszerűen megalázóan, hanem ostoba és irracionális módon alulértékeltek és alulfizetettek ebben az országban.

Egy tanár egy napi munkájával több értéket termelhet áttételesen, mint bármelyik bankigazgató, oligarcha meg politikus. Egy társadalom kompetenciája nyugszik a vállain. Nincs ebben semmi túlzás. Ehhez képest a tanárok képzése és önképzése, igazgatása (KLIK, Pedagógus Kar, iskolavezetések és szülői szervezetek, minőségellenőrzés), képviselete (szakszervezetek), megbecsülése és motiválása olyan szegényes, olyan alacsony minőségű ebben az országban, ami évtizedekre előre radikálisan csökkenti az ország GDP-termelő erejét és általában a boldogságra való képességét. 

Minden magára valamit adó országban a tanárok bérezése bőven középosztályi státust biztosít nekik. Ezért ma nem túlzás azt mondani, hogy egy magára valamit adó kormány legalább átlag félmilliós havi bruttó fizetéssel honorálná a tanárait. És természetesen a mai kormányunk nem ilyen. El tudok képzelni egy olyat, amelyik ilyen lenne. Én a diplomás minimálbér háromszorosával kezdeném a frissen belépő tanítóknál, és legalább az ötszörösével a gimnáziumokban. Ezzel kezdeném, de nem tartok ördögtől valónak milliós bért sem egy elismert, érett tanárnak. (Ugyanis stratégia kérdésről beszélünk, amelyre a költségvetésnek nagyobb arányban kell áldoznia, mint Svájcban vagy Németországban.) És akkor még semmit sem szóltam az oktatási infrastruktúráról, és a tanórákon kívüli programokról, amelyek komoly beruházásokat és ráfordításokat igényelnek. Országszerte egyenletesen. Ebből az országból nem lesz addig semmi, amíg az alapvető hiányosságokat nem pótoljuk, és rendbe nem tesszük az értékeinket. A legégetőbbeket a leghamarabb.

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr677740432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.08.28. 13:13:49

@HaFr: A poszt nagyon ott van. Ez az ország játszva abszolválni tudna egy 50-100% közti béremelést az egészségügyben és az oktatásügyben, ha a közbeszerzések valóban versenyeztetések lennének, nem pedig Orvbán basi haverjainak kitömése pénzzel.

Ehelyett a migránsok tűnnek központi kérdésnek lenni.

Közben meg már olyan hírek is vannak, hogy az adóhivatal maradék függetlensége is megszűnhet.

index.hu/gazdasag/2015/08/28/allamtitkarsag_lehet_nav-bol/

Innentől teljes lesz a state capture.

Üdv:
b

almodhi 2015.08.28. 13:41:41

@orangeman: @neoteny:

Nos én el tudnék képzelni olyan országot, ahol nincs állami oktatás, egészségügy, kultúra, nincsenek állami utak, vasutak etc... (bíróság, rendőrség és hadsereg azért van).

De polgártársaim döntő része nem.

Így kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy sok adót kell fizetnem az ún. állami feladatokra. Ezek közül messze a legjobban és leghatékonyabban hasznosul az oktatásra kiadott pénz. Akkor is ha a tanárok egy része nem jó, akkor is ha olykor észszerűtlenül költik el ezt a pénzt.

Azaz nekem - ha már így alakult - a legnagyobb kedvem többet adózni az oktatás miatt van. Mert ezzel sok-sok később fizetendő adót spórolok meg.

kiir 2015.08.28. 13:44:13

@orangeman: A school voucher nem állami pénzből van?

almodhi 2015.08.28. 13:46:13

@kiir: de, sőt a magyar fekvóta elég közel áll(t) hozzá.

FreeTibet 2015.08.28. 14:16:12

@orangeman: @almodhi:
Teljes mértékben magánkézben lévő oktatás szerintem a világon nincs sehol. Ezek a libertárius utópiák még az angolszász területen is kisebbségben vannak, nemhogy a kontinentális Európában.

Én is a kisebb állam híve vagyok, de szerintem nem tartunk ott, hogy a választópolgárok többsége támogatna egy ilyen programot. Másrészt az állami oktatást is meg lehet jól szervezni, lásd Skandiváv országok, vagy Németroszág, szóval simán ki tudnék egyezni egy olyan programmal, ahol az általános közoktatás az állam / önkormányzatok kezében marad. Nagyonsok rendszeren radikálisan változtatni egyszerre különben sem lehet, jó politikus meg mérlegel, hogy mire van lehetőség és fogadókészség és mire nem. Hafr szerintem ígyis alacsonyabb állami újraelosztást akar és éppen elég témában mond mást, mint amit eddig megszoktunk a magyar politikustól, minithogy pont itt kellene nyitni mégegy frontot.

Fekete Mamba 2015.08.28. 15:10:43

Ha pl. a lengyel elvonási szint és kiadási szerkezet lenne nálunk is, akkor lenne adócsökkentés is, meg több pénz oktatásra stb. De kár róla álmodozni, a narancsos, szekfűs rablók nem fogják mérsékelni a központosítást, és mondjuk Kádár népe se hagyná a szoc. kiadások csökkentését. Szent szövetségük pedig megbonthatatlan.

gurulohordo.blog.hu/2014/05/08/gazdasagra_telepedo_allam_avagy_konvergencia_de_hova

FreeTibet 2015.08.28. 16:14:38

@Fekete Mamba:
A találat jó.
Én viszont azt olvastam, hogy nem szent szövetség van, hanem vasháromszög. Az összes többi már csak annak az egyenes követezménye. Állítólag. :)
parameter.sk/rovat/paravelemeny/2014/09/02/baranyvaksag-24-magyar-vasharomszog

2015.08.28. 16:23:44

@borzimorzi:
a probléma, hogy akkor a buszsofőr bérét is meg kellene emelni. mert ugye tanárhiány nincsen. jó tanárból kevés van. de ha megemelik a bérét, attól még ugyanolyan tanár marad.

2015.08.28. 16:26:44

@HaFr:
a pkp nem azt tűzte ki, hogy az állami kiadásokat lecsökkenti. most meg az van, hogy megnöveli. meg lehet magyarázni, hogy mert a korrupció. hogy néz ki a pkp által gondolt költségvetés fő számaiban?

kiazmarmegint 2015.08.28. 16:28:15

@almodhi: Igen. Ha minden oktatas magankezben lenne, akkor lennenek nagyon olcso, es nagyon rossz szinvonalu iskolak is. A szulok egy resze, azok, akik nem ertik az iskola fontossagat, ide adna a gyerekeit. A nagy szamok torvenye alapjan ezen gyerekek kozott lennenek tehetsegesek is. Ok elvesznenek a sullyesztoben, a tobbiek meg maradnanak alul.

Kulonben en is leginkabb az oktatas celjaira vagyok hajlando adozni. Es nem csak en vagyok igy. Abban a megyeben, ahol lakom, nemregiben volt egy nepszavazas arrol, hogy felemeljuk-e az ingatlanadot azert, hogy a megye altalanos es kozepiskolainak tobb penze legyen. Ketharmaddal atment.

kiazmarmegint 2015.08.28. 16:30:25

@unionista᠍᠍: Ha megemelik a beret, akkor nem fogja elhagyni a palyat. Es abszolut nem nyilvanvalo, hogy ugyanolyan tanar marad, mert tobb ideje lesz (nem kell mindenbol megkeresnie a legolcsobb megoldast), vidamabb lesz, es az atragad a munkastilusara, megbecsulve erzi magat, es tobb kedve lesz kepezni magat, stb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.28. 16:46:12

@unionista᠍᠍: nem tudom, nem vagyok a pkp, amennyire pedig tudom, nem írtunk költségvetést, nem vagyunk kormányon

Fekete Mamba 2015.08.28. 16:51:22

@kiazmarmegint: azt én nem hiszem, hogy ugyanaz a triplán kontraszelektált személy több pénzért lényegesen javulhatna, viszont még emlékszem, hogy 2002-ben, amikor D-209 50%-ot emelt, hirtelen alig tudtunk vállalati nyelvtanfolyamhoz tanárt találni, annyian mentek vissza iskolába tanítani.
A HaFr által javasolt emelés nyomán, és megfelelő teljesítmény értékelés mellett, 3-5 éven belül szinte az egész állomány kicserélődhetne.

Hidvégi Mihály 2015.08.28. 17:06:15

@orangeman: Uram, nem vagy túl okos ember, már meg ne haragudj a személyeskedésért.

Hát hogy a hétszentséges izébe ne az adóból legyen megfizetve a pedagógus te ágról szakadt? Hát azt hiszed az adót azért szedi egy ország, hogy korrupt politikusok, mint Orbán a saját zsebeiket tömjék? Ó de felkúrtál! Huhh!
Adót a társadalom jövője érdekében szednek, ide tartozik az is, hogy a tanárok, mint a jövő legfontosabb emberei meg legyenek fizetve értékükön.

raczsandor · http://raczsandor.blog.hu/ 2015.08.28. 17:08:03

@orangeman: Akkor egy érv csak neked! Ha a tanárok jobban "termelnek" akkor az ország lakosai is gazdagodnak, de legalábbis nem szegényednek. Egy gazdagodó országgal pedig te is jobban jársz.

pamut 2015.08.28. 18:45:40

Na végre egy politikus poszt... ez az, ezt kell nyomni... minden héten a végtelenségig... rágni a témát jobbról-balról-középről, alulról-felülről, állandóan... jogos is, népszerű is, telibe találja a regnáló faszok egyik nagy kudarcát, szóval remek téma minden szempontból... már csak tudni kell okosan felépíteni, használni.... ez lesz az igazi nehézség... drukkolok.

mondjuk hogy egy norvég hómezőn síelő gyerekeknek ehhez mi köze van, azt nem tudom, ez nem sok potenciális magyar választóban mozdít meg valamit, de ne legyünk telhetetlenek, a téma remek, legközelebb talán a kép is jobb lesz hozzá.

2015.08.28. 18:46:27

@kiazmarmegint:
de nem tanárból van hiány, hanem jó tanárból. ha tanárból lenne hiány, akkor általában emelni kellene béreket. a jelenlegi rendszerben a teljesítményt kellene mérni és az alapján a béreket differenciálni. csak a teljesítmény méréssel az a probléma, hogy nem mindegy a gyerekek családi háttere. mert legfeljebb a tanár és a szülők együttes teljesítményét lehet mérni. és különböző célok vannak.

van egy ismerősöm, aki lakását úgy rendezte be, hogy abban szinte nem volt semmi, csak boxzsákok. de nem egy lógott a plafonból, hanem kis túlzással egy komplett katonai kiképzőközpont volt. mert az volt a célja, hogy mindegy gyerekékből korosztályos box vagy kickbox bajnok legyen országos szinten. és azok lettek. túl is teljesítették. mind nyert európa vagy világbajnokságot. a gyerekek szépek, erősek, a világban járva utaznak. nem túl okosak, de rendkívül fegyelmezettek és boldogok. mi a cél?

2015.08.28. 18:56:15

@raczsandor:
a gazdaság alapvetően a szakképzés minőségétől függ. a kulturáltság a közoktatástól.

kiazmarmegint 2015.08.28. 18:56:30

@unionista᠍᠍: Beremeles nelkul nem fogsz jobb jelolteket talalni a tanari allasokra. Es igenis jot tenne sok jelenlegi tanar iskolai teljesitmenyenek, ha nem kellene a szabadidejeben kulonorakat tartania.

(Ahogy az egyetemi oktatoknak is jot tesz, amikor minden erejuket a kutatasra es az oktatasra fordithatjak, es nem kell igen sok idot osztondijpalyazatok megirasaval tolteniuk. )

Gratulalok az ismerosodnek, de ez egy kivetel. Az emberek elsopro tobbsege nem lesz elsportolo, de arra viszont szuksege lesz, hogy jol tudjon olvasni (a bonyolult szovegeket is megertse), tudjon hasznalni egy szamitogepet, tudjon angolul, megertse, hogy mukodnek a kamatok, tudja, milyen az egeszseges taplalkozas es eletmod. Az is javitja az elet minoseget, ha valaki oromet tud talalni az olvasasban, a zeneben, a nyelvek sokfelesegeben. Peldaul arrol sok tanulmany keszult, hogy az idegen nyelvek tanulasa jot tesz az agynak-- es Magyarorszagon abszolut nem haszontalan.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 19:12:33

@egyetmondok:

"az első számú feladat,hanem a kiadáscsökkentés,mégpedig fenntartható módon"

Mit jelent a fenntartható (módú) kiadáscsökkentés?

2015.08.28. 19:30:39

@kiazmarmegint:
a mozgás is jót tesz az agynak. az ismerősöm azt mondta, hogy elsődlegesen neki nem az a célja, hogy a gyerekek tudjanak angolul. és elsődlegesen nem célja, hogy a gyerek értse a számítógépet. mert ez szerinte egy hülyeség. ő azt mondta, hogy a versenysport felől közelít. és nála a lakásban tényleg nem volt szekrény, hanem csak öltöző és tornaszekrény. és nem fotelbe, hanem zsámolyra tudtál leülni. nem volt asztal, hanem egy ugróasztal. én nem vagyok egy nagy tornász, de azonnal késztetést éreztem. és azt mondtam neki, hogy figyelj, ugrálhatnék egyet az asztalon. és kezembe nyomott egy medicinlabdát. és mivel a felesége nem ellenkezett, hanem ebben támogatta ezért vélhetően mindkét szülő hordozott valamit ebből a gimnansztikából. és a gyerekek boldogok voltak. nem érdekelte őket, hogy kettest kapnak történelemből, mert a szüleik azt mondták, hogy az elégséges. így hívják. nem? ha egyest kaptak, akkor büntetésből nem edzhettek. hanem tanulniuk kellett a kettesért. és ma a gyerekek mégis beszélnek úgy nyelvet, mint az átlag. és tudják használni a számítógépet.

de ez nem kivételes eset. hanem egy eset. van aki általában jó tanulóvá akarja nevelni a gyerekét. annak kell nyelv, számítógép. jó sportolónak ez nem kell. jó tanuló-jó sportoló megint egy másik stratégia. van aki nagyon hamar szakosodik. mélységben merül el egy témában. és van inkább széles látókörű. van aki ezt képes váltogatni. különféle készségek és tanulási stratégiák vannak. van aki a művészet felől közelít. persze ha a gyerek ellenkezik, akkor nem jó. de ha nem, akkor könnyen lehet jó az, amire azt mondják, hogy nem kell.

és ugye most látszik ez meg. amikor orbán focipályákat épít vidéken. mindenki ordít a fővárosban, hogy micsoda hülyeség. a sportiskola nem feltétlen hülyeség. csak persze ez a haverom is érti, hogy orbán nem szisztematikusan építkezik. szóval ő amíg a felesége terhes volt az első gyerekkel addig tervezte a tornapályát. és a gyerek a parkettán a zsámoly mellett mászott. és kapaszkodott fel rá.

valami olyasminek akartok prioritást adni, aminek nincs feltétlen elsőbbsége.

kiazmarmegint 2015.08.28. 19:44:03

@unionista᠍᠍: Ez szimpla matek. Az elsportbol az emberek igen kis szazaleka tud csak megelni. Me'g ha mindenki focista akarna lenni az egesz orszagban, akkor is csak nehany szazan jatszananak az NB I-ben.

Pont azert keresnek az elsportolok jol: mert keves van beloluk. Ha osszeadod, hogy x tarsadalom mennyit kolt a tanaraira, es mennyit a sportoloira, (nem csak a kormanyra gondolok, a fogyasztokra is), akkor mindenhol az fog kijonni, hogy a tanarokra osszesen tobbet. Tehat osszesegeben a tarsadalom elismeri, hogy a tanarok fontosabbak mint a sportolok, vagy akar az edzok.

Az mas kerdes, hogy joval tobben is vannak, ezert fejenkent kevesebb jut nekik.

Aztan van az, hogy mi lesz az elsportolokkal, ha vege a karrierjuknek. Sokan nagyon-nagyon rosszul bannak a megszerzett penzukkel es szemelyes kapcsolatrendszerukkel, es a tarsadalom legaljan kotnek ki. Erre sok pelda van. Sokan azt nem birjak elviselni, hogy kikerulnek a reflektorfenybol. Szoval me'g nekik sem art egy civil szakma.

Szoval rendben van, mindig lesz egy-ket szazalek, aki meglesz anelkul, hogy a leheto legtobbet kihozzon a szellemi kepessegeibol, de az elsopro tobbseg nagyon kitol magaval, ha nem teszi ezt.

2015.08.28. 19:51:01

@raczsandor:
szóval van egy tanulságos sztori. mérő lászlótól is hallottam. ezt csak azért mondom, mert ő eléggé zsidó. és a magyar társadalom működésével kapcsolatban ő is fontosnak tartotta ezt. szóval volt egy kísérlet arról, hogy egy csoport (tehát nem az egyén, hanem egy reprezentatív csoport, kvázi a társadalom) miként tud megoldani egy viszonylag egyszerű feladatot. előre legyártott elemekből össze kellett állítani egy hajót. aminek az összerakása nem volt triviálisan egyszerű. de azért túlságosan bonyolult sem volt. segítségként volt használati utasítás. de az nem volt teljes. néhány iránymutatás volt.

és különféle nemzetekkel végezték ezt a kísérletet. magyarok nem voltak. de azt tapasztalták, hogy a a kísérletben a gazdag országok rendre jól teljesítenek, és a szegények rosszul. és persze keresték, hogy mi lehet a magyarázat. és egy nő fejtette meg, hogy mitől függ a teljesítmény. az ugyanis majdnem a nyilvánvaló. attól függ, hogy képesek-e választani egy vezetőt, akit többé kevésbé mindenki elfogad, vagy nem képesek. ha nem, akkor vitáznak. ne ide rakd, hanem oda.

és a magyar társadalom ebben rossz. nem fogadja el, hogy nem fogadja el, hogy a többség választott egy vezetőt. nincs meg ez a típusú igazodás. ezért folyamatos a rendetlenség. és a köznép ezért a zsidókat okolja. azért mondtam el, hogy ezt mérő lászlótól is lehetett hallani, mert ő elég zsidó ránézésre. de valóban van egy csoport, amelyik nem csinált még államot, amiben akár csak 1 napig is béke lett volna. van egy csoport, amelyik ilyet a történelemben még nem produkált. de nekik kell ez a hatalom. minden áron.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 19:51:42

@unionista᠍᠍:

"valami olyasminek akartok prioritást adni, aminek nincs feltétlen elsőbbsége."

ez elég egyszerű. egy demokráciában annak van elsőbbsége amit a többség mond. aki a gyerekét medicinlabdával akarja oktatni, azt hitközségbe kell zárni. ott építhet tornapályát. és simogathatja a gyerek fejét amikor elégségest kap környezetismeretből. de a főhatalomra nem törekedhet.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 20:00:14

@unionista᠍᠍:

"nem fogadja el, hogy a többség választott egy vezetőt. nincs meg ez a típusú igazodás. ezért folyamatos a rendetlenség"

így van. amikor szálasi nemzetvezető testvér volt a vezető, volt igazodás. meg rend is. akiknek ez nem tetszett, azok vettek egy fürdőt a dunában. ez nem gyógyította meg a heveny ólommérgezésüket, de nem ez a lényeg. a főhatalom a magyar érzelmű többség kezében volt. a biosz érvényesült, nem a filosz.

2015.08.28. 20:11:47

@kiazmarmegint:
oké, de van haderő, igazgatásrendészet. szóval ez már úgy a lakosság 1/20-a. és vannak jó tanulók-jó sportolók. és lehetne az cél, hogy ilyen legyen a lakosság 1/5-e.

főleg vidéken nagyon sok gyerek van, aki hármas-négyes tanuló. közepes. jó eszű, de nem elég szorgalmas, mondják sokszor a tanárok. nekik jó szakközépiskola kellene. és a sportiskola mellé a fiúknak reáltanoda. sok gyerek van, aki jó lenne elektronikában, mechanikában. de ők nem igazi szakmérnökök, mert ahhoz rendszerint felsőbb matematika is kell. hanem belőlük lehet jó szakmunkás. akik egyébként még így is kitalálhatnak új dolgokat. mert az elemi tudásra is lehet alapozni. de rendszerint nekik is kell sportiskola.

értem persze, hogy nincs pénz mindent megépíteni. és kérdés, hogy honnan kezdjük. szerintem a reáltanoda felől. de ez megint az én személyes preferenciám. és ezek után ha a gazdaságra optimalizálunk, akkor a racionalitás a sportiskola. az a fiúknak kedvez inkább, de a gazdaságra inkább a férfiaktól függ. a kulturáltság függ a nyelvismerettől és művészetektől.

a fővárosban van a nyelvtudás túl van fetisizálva. azért, mert budapest saját bevételei szinte csak idegenforgalomból vannak. amit az főváros maga a környezet adta előnyökkel együtt megtermel. és globális szolgáltató központtá akar válni. ezekhez kell magas szintű nyelvtudás. de egy iparvárosban vagy egy mezővárosban alapfokú nyelvtudás és szaknyelv ismerete fontos. mert tulajdonképpen utasításokat kell egymásnak adni. és ehhez vezényszavakat és tárgyak megnevezését kell ismerni. ha innen közelítünk, akkor pont nem az a nyelvtudás kell, amit iskola erőltet. (tanulj meg 12 nyelvtani esetet. és kikérdezzük a ragozási kivételeket.)

kiazmarmegint 2015.08.28. 20:25:04

@unionista᠍᠍: Van ket ismerosom, fiverek, mindketten a hetvenes evek elejen-kozepen szulettek. Az apjuk muszaki karbantarto volt egy balatoni uduloben. Mindketten a tv-szerelo szakmat tanultak ki a kozeli tv-gyar varosaban. Csak pont mire elvegeztek, beutott a rendszervaltas, es ezzel egyutt bejott az orszagba a rengeteg addig nem latott tipusu keszulek. A fiuk megis beinditottak a sajat tv-szerelo muhelyuket a Balatonnal, es akarmilyen soha nem latott szerkezetet hoztak nekik, elvallaltak. Az internetrol letoltottek minden dokumentaciot, es az olvasas szintjen megtanultak angolul. Kimondani nem tudtak a szavakat, de az mellekes volt. (Akkoriban a szakkozepben nem volt masodik idegen nyelv, az elso meg az orosz volt...) Kesobb me'g ehhez hozzajott a youtube is, onnan is sokat tanultak. Apam, aki pont erre szakosodott villamosmernok, amult-bamult, hogy a fiuk mi mindenre megtanitottak magukat. Most mindketto jomodu. Az egyik meg egy foiskolat is elvegzett. Mindez angol, (es egy kis nemet) tudas nelkul nem ment volna. Szoval: kis falu, szakkozep, nem ertelmisegi csaladi hatter, de a nyelvtudas me'g itt is donto volt. Ma mar nagyon, nagyon sok dolgot el lehet erni az interneten-- ha megerti az ember. Persze az tenyleg igaz, hogy a nyelv a legtobb embernek nem cel, csak eszkoz.

2015.08.28. 20:25:49

@neoteny:
ezt értem. mindig van egy hivatkozás arra, hogy ebből szükségképpen fasizmus lesz. jön szálasi és a maradék zsidót belelövi a dunába. a magyar közélet negyedszázada erről szól.

és ezért kellene valós önkormányzatiság. szabadságot adni azoknak a városoknak, ahol azért maradt értelmiség, de nem nagyon van zsidókeresztény bölcselet. vagy ha van, akkor nem szól bele. vagy ha beleszól, akkor építő szándékkal. szóval budapestnek ezt a csoportját kellene kizárni. és nézzük meg, hogy ezek a vidéki nagyvárosok ha megkapják az magyar átlagnak megfelelő finanszírozást, akkor tudnak-e fejlődni. úgy, hogy együttműködhetnek egymással és a főváros értelmiségének egy részével. de mondhassák azt is, hogy a fővárosi zsidókeresztények kussoljanak. és ha a városok sorban omlanak össze, akkor vissza kell állni a régi köztársaságot. de ha el kezdenek fejlődni, akkor budapest etnikai összetételén el kell gondolkodni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 20:28:46

@unionista᠍᠍:

"mert tulajdonképpen utasításokat kell egymásnak adni."

ezt rosszul látod. a zsidókeresztény filozófia szerint adnak egymásnak utasításokat az emberek. az árja biosz azt mondja hogy a geschäftsführer ad utasításokat a mitarbeiternek. a mitarbeiternek passzív nyelvtudásra van szüksége. értenie kell az utasításokat. de beszélnie nem sokat kell. elég a jawohl. meg a fertig. a főhatalom felül van. alul meg a rend. és az igazodás.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 20:39:49

@unionista᠍᠍:

"ezek a vidéki nagyvárosok ha megkapják az magyar átlagnak megfelelő finanszírozást"

a magyar települések medián népessége 17,000 fő. de lehet hogy 11,000. nem ez a lényeg. erre a méretre kell operatív terveket létrehozni. ami a a környezeti sajátosságokhoz és az emberekhez igazodik. a vidéki nagyvárosok finanszírozása a kistelepülések kárára történne. a gyügyei parasztnak azért kell ingyen osztania a meggyét mert debrecen elszívja előle a finanszírozást. ne führerkedjen a debreceni értelmiségi. menjen és szedjen meggyet ő is. akkor majd érdekelve lesz abban hogy jó termelői ára legyen a meggynek.

2015.08.28. 20:47:18

a témánál maradva, hogy érthető legyen. orbán viktor fixa ideája, hogy központi sportiskolákat (akadémiákat) és vidéken sporttelepeket kell építeni. orbán kétszer kapott alkotmányos többséget. igaz, hogy azóta elvesztette. de abszolút többsége van a parlamentben és a lakosság relatív többsége őt támogatja. mindenki tudja, hogy lopnak, csalnak, hazudnak. és mégis.

van egy nagyon szűk fővárosi csoport, amelyik azt mondja, hogy mert a magyarok hülyék. ez ugye az egyik érv. és ez esetben az, hogy a sportiskola és a sporttelep is rossz. de miért ne lenne az. persze nem feltétlen kell stadionoktól kezdeni. de nem arról szól a vita, hogy a sportot kiszolgáló infrastruktúra szisztematikusan hogyan épüljenek fel. különös tekintettel a futballra. ha egyszer ez kell a magyar népnek. hanem arról, hogy ez az egész úgy rossz, ahogy van. orbán egy sátán.

pedig a foci szervezése lehetne a társadalmi tanulási folyamat része. mert azzal még mindig elég sok egyszerű ember tud azonosulni. és azon keresztül meg lehet érteni hogyan kell az intézményrendszert felépíteni. az értelmiségnek kellene idomulni. én sem vagyok nagy futball rajongó, de felmérem ésszel, hogy akármilyen rossz a foci még mindig ez az egyik legerősebb összetartó erő az átlag szintjén, akkor ezen keresztül kellene tanulni.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 20:47:32

@unionista᠍᠍:

"jön szálasi és a maradék zsidót belelövi a dunába"

nem az a fontos hogy zsidók. lehetnek zsidóbarát keresztények is. a lényeg az hogy rendetlenek. izgágák meg feleselnek. nem akarnak igazodni a többség által hirdetett szupremáciához. el kell magyarázni nekik hogy ennek véget vet a többség. ha értenek a szép szóból, akkor jó. ha nem, akkor jön a civilizált endlösung.

egyetmondok 2015.08.28. 20:48:22

@neoteny:
Hű,a kérdés a találatok telije.

Naná,hogy az,hiszen pl.a MANYUP-rendszer hosszú távú kiadáscsökkentési program volt,s lám,nagy létszámban lehetett támogatókat találni a magyar társadalomban arra,hogy pár év alatt a GDP 10%-át kitevő nyugdíjmegtakarítást elégessen a kormányzat,a nagyon beteg, magyar szociális demagógia oltárán.

Csupa hasonlót kellene tudni elfogadtatni itt (pl.az eü.ellátás finanszírozásának komplett átalakítása,hasonlón a kötelező gépjármű felelősség biztosítás rendszeréhez),mert az szerintem naivitás,hogy a bürokrácia csökkentésével hatalmas pénzek takaríthatók meg. Van ott esély megtakarításra,de nem akkora,hogy abból az állami redisztribúció komolyan csökkenthető lenne.

A posztkádári,koraszülött jóléti állam annyira imádott (és a posztkádári elit által keményen védelmezett) alapintézményeihez kell hozzányúlni. Kellene tudni...

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 20:53:17

@unionista᠍᠍:

"az értelmiségnek kellene idomulni"

a nemzeti érzelmű értelmiségé kell legyen a főhatalom. nekik nem kell idomulniuk. ők a többség szupremáciájának hirdetői. az idegenszívű, kozmopolita értelmiségnek kell idomulnia. vagy menjen a hitközségébe. vagy bosztonba. ott pofázhat egymásnak. de a közhatalomnak nem mondhat semmit. mert nincsenek operatív tervei amik az átlagos méretű magyar település felemelésének célját szolgálnák.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 21:10:51

@unionista᠍᠍:

"a lakosság relatív többsége őt támogatja. mindenki tudja, hogy lopnak, csalnak, hazudnak. és mégis"

mert nemzeti érzelműek. helyrerakják a multikat. megadóztatják őket úgy hogy attól gebednek. a citibank kivonul. ez tetszik a többségnek. no meg a rezsicsökkentés is az egyszerű ember érdekét szolgálja. lehet hogy cigányok, de magyar cigányok. és elvégzik a piszkos munkát.

2015.08.28. 21:14:28

@neoteny:
oké, de ezek megyei jogú városok. és ha szükséges, akkor ezekhez tervekhez kapcsolódhat a vidék. vagy felőlem szerveződjenek össze a kisebb városok. a lényeg az, hogy ne kelljen a fővárosi értelmiség egészével kiegyezni. egy csoportot hagyjunk ki. nekik ne osszunk lapot. ellenzékként sem. sehogy. és nézzük meg, hogy mi történik ha a "polgárosodás motorjait" kihagyjuk a játékból. és jöjjenek a "lábszagú parasztok". van egy a paraszti és jobbágysorból felemelkedő értelmiség. van azért régi köznemesség. és volt azért egy szűk polgárság. aminek része sváb, szláv. és a cigányok egy jelentős része is elfogadja a többség magyarokat. szóval mi történik ha így kezd el működni. nem az egész ország. hanem mondjuk az átlagos fejlettségi szint. ezek a megyei jogú városok.

debrecenben amúgy az első dolog lenne összehívni a megyegyűlést. de úgy, hogy abban a város és a vidék képviselve legyen. nyilván az összes fővárosi zsidó bégetne, hogy az nem alkotmányos.

a város és a városkörnyék nem alkothat egységet. mert a "láthatatlan" alkotmányból ez következik. mondjuk debrecen környékén a gyűrű nem tud összeállni egy gazdasági egységgé.
images.slideplayer.hu/10/2918313/slides/slide_34.jpg
mert néhány budapesti zsidókeresztény kitalálta, hogy az nem lehet. és az érv a szokás. ez nem civilizált. megye már régen meghaladott. nézzük már meg, hogy mi történik ha ezt a társaságot időlegesen korlátozzuk. salzburg tartomány félmilliós, tipikusan megye jellegű. az már meghaladott. töröljék el. mi lenne ha egy csoport ezt hirdetné bécsben? majd így is meg lehet nézni, hogy a nagy multikulturális projektre mit mondanak bécsben. nem kell osztrák többség. mi a fasznak. azért, mert ausztria. seggfejek.

egyetmondok 2015.08.28. 21:31:48

@unionista᠍᠍:
Tényleg van egy szűk fővárosi csoport,nagy érdekérvényesítési erővel. Nagyon régen Orbán oldalára álltak,nem 2010 után,nélkülük ez a lopás,csalás,gazemberkedés meg sem történhetne.

2015.08.28. 21:39:37

@neoteny:
igen, és minden lépés a zsidókeresztényekkel megy szembe. és azok ellenzik az egészet. ők mondják, hogy beköszöntött a sötét diktatúra és fasizmus. miközben a kormány soha nem látott felhatalmazással rendelkezett, és jelentős részben még ma is azzal rendelkezik. nem szavaztak egyik pártra sem, és ebből a kínálatból nem is fogok. a jobbikra sem. de basszus, elfogadom, hogy ezt az irányt akarja a köznép. és azt tapasztalom vidéken szinte mindenki azt mondja, hogy ez a fővárosi libsi társaság takarodjon az országból. és ha a konzik melléjük állnak, akkor ők is.

tehát nem arról van szó, hogy ők kormányozzanak. pláne nem arról, hogy alkotmányozzanak. hanem arról, hogy kérje-e meg mindenki a családjában a nyugdíjasokat, hogy ne szavazzanak erre az "álbaloldali", "álliberális", "álcivil" társaságra. mert jobb ha kiesnek a parlamentből és a főhatalom hiányában elmennek az országból. én "álantiszemita" vagyok. mert az érdekel, hogy van-e ennek a társaságnak valami elképzelése. elég sok történetet, elvi és gyakorlati támpontot felsoroltam, amit a népektől hallottam. és mindre az a válasz, hogy az úgy nem jó. én soha egy percig nem fogom utálni a zsidóság egészét. de felvettem magamra a náci mezt, hogy megértsem, hogy az átlag mit érez. ebben az országban a csángóföldi nénike is náci, akkor mindenki náci, aki látott már nácit és nem zsidó.

egyetmondok 2015.08.28. 21:47:42

@unionista᠍᠍:
Vidéken még elhiszik ezt a komplett és marha hülyeséget,hogy a fővárosi libsi társaságot kell elzavarni ? Ez régóta szigorúan a nemzeti oldalán áll,pont szemben az "álbalodali","álcivil" rémképekkel.

Kéne szólj a gyügyei kocsmába,hogy nincsen,ami ellen mennének,vagy ha mennek,azokkal találkoznak majd akikre szavaznak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.28. 21:59:11

@egyetmondok: eccer én is benéznék oda, mit tolnak :)

egyetmondok 2015.08.28. 22:24:45

@HaFr:
Tán nem mit,hanem kit...unionistát,Orbánt,Vonát.
(A sorrend fontos !!)

2015.08.28. 22:27:07

@egyetmondok:
akire gondolsz, azok nem natív sémik. a zsidóság ötöde eredetében cigány. de hagyjuk ezt, mert most úgyse tudjuk megmondani, hogy ki kicsoda. és keveredések és kivételek is vannak nyilván. (én is lehetnék zsidó ha nagyon akarnék. mondjuk olyan nagyon nem akarok. és a zsidóság többsége sem fogadna be. de ez nem olyan érdekes.) a történészek dolga lesz eldönteni, hogy a magyar rendszerváltásnak volt-e etnikai jellege. létezett-e a zsidó baloldal és keresztény jobboldal, amelyik a főhatalmat paritásos alapon megpróbálta leosztani és egyszersmind kisajátítani. lehet, hogy ez egy fikció. objektív módon eldönthető. utólag is. rendben. nincsenek zsidókeresztények. csak emberek vannak. oké.

mégis kik mondják, hogy a sötét diktatúrában, a fasizmus árnyékában élünk. teljes egészében felszámolták a jogállamot. ha nem a libsik és a melléjük álló konzik, akkor mégis kicsodák. kik hozzák létre az újabb és újabb politikai pártokat, civil mozgalmakat, kik sírták tele a világsajtót, stb.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 22:50:25

@unionista᠍᠍:

"oké, de ezek megyei jogú városok"

ez egy zsidókeresztény találmány. azért találták ki hogy megosszák a vidéket. a városi értelmiség akar führerkedni a paraszton. aki relatív többségben van. de lehet hogy abszolút többségben is. a város akarja megvenni 60 forintért a gyügyei meggyét. hogy aztán 300 forintért adja a városban. így használják ki a szegény kisparasztot. még a mackónadrágját is lehúznák róla ha tehetnék.

egyetmondok 2015.08.28. 22:50:49

@unionista᠍᠍:
Csuda egy elmefuttatás.
A lényeg mindenestre az, hogy nincsen,tehát mondom újra: nincsen,nem létezik az a fővárosi együttes (beleértve a pesti belvárost is),amiről reggeltől-estig szónokolsz.

Orbán már kilencvenes évek közepe táján lenyűgözte a budai elitet (ami mindig fontosabb volt,mint a belváré),ahol nem ok nélkül Horn Gyulát látták benne,azt a fiatalt,aki pont úgy érti és beszéli a kádári nyelvet,s lám igazuk is lett.
A kétezres években megérkezett a pesti belváros is a nemzeti oldalhoz,masszív többségben.

"mégis kik mondják, hogy a sötét diktatúrában, a fasizmus árnyékában élünk. teljes egészében felszámolták a jogállamot. ha nem a libsik és a melléjük álló konzik, akkor mégis kicsodák. kik hozzák létre az újabb és újabb politikai pártokat, civil mozgalmakat, kik sírták tele a világsajtót, stb." --

nem a belvárosi tiaztántudjátokkik, meg nem a budai csúcselit, hanem a külvárosiak,és vidékiek,mint pl. én, meg a Hafr,meg még jó sokan. McCain pl.az USA-ból tolja.

És igen,amit írsz,az mind fikció.Ráadásul veszélyes.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.28. 22:59:37

@unionista᠍᠍:

"minden lépés a zsidókeresztényekkel megy szembe"

nagyon helyesen. mert amikor a zsidókeresztények a hitközségeikbe lesznek szorítva, akkor a gyügyei paraszt majd szervezheti a piacait a maga módján. és abból az következik hogy a kárpát-medencét is. mert minden szomszéd nép látni fogja hogy a magyar többség megtörte a főhatalomra törekvő nemzetellenes kisebbség uralmát. és akkor a csángóföldi nénike énekelhet majd mindenütt.

"tehát nem arról van szó, hogy ők kormányozzanak. pláne nem arról, hogy alkotmányozzanak."

igen, végezzék el a piszkos munkát. aztán a cigány megtette, a cigány mehet. utánuk lesz majd igazi nemzeti kormánya a többségnek. aki meg képtelen megérteni a többség érzéseit, az mehet bosztonba.

kiazmarmegint 2015.08.28. 23:02:03

@unionista᠍᠍: "ha egyszer ez kell a magyar nepnek".

Nem ez kell a magyar nepnek. Korulbelul 85% ellenzi a stadionepitesi kampanyt. Orbant nem emiatt, hanem ennek ellenere valaszottak meg masodszor. (Amikor eloszor megvalasztottak, akkor nem volt rola, hogy ez lesz. Masodik alkalommal mar nem 52, hanem 44% szavazott ra.) Azert az emberek tobbsege nem egyetlen, viszonylag nem tul fontos teruletre koncentral, amikor eldonti, hogy kire szavaz.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.08.28. 23:40:00

@HaFr: A gyügyei kocsmába ne józanul menjél.

Fekete Mamba 2015.08.28. 23:42:43

@kiazmarmegint: nézd meg a választási eredményeket a keleti megyékben. 70-80% szavazott a Fideszre, ill. a Fidesz Nagyon Egyszerűeknek Pártra, a Jobbikra. Én valahogy nem úgy látom, hogy egy bölcs és megfontolt népet csaptak be, akarták, akarjuk mi ezt nagyon is.

2015.08.29. 00:06:02

@egyetmondok:
komolyan nem állítok semmit. mivel nekem természettudományos iskoláim vannak. az óvodában is körző-vonalzó volt a jelem. csak trollkodom. és azt látom, hogy itt valamit elhibáznak. amit viszont elég pontosan látok az, ahogyan a vidék gondolkodik. irmuska néni is mondja, hogy ezek a háttérbe megegyeznek. azt hallotta, hogy lázár volt a mazsihiszbe és megegyeztek, hogy lelépési pénzt kap. és betolják a schiffert. ezt beszélték a piacon. összeraknak egy történetet, amit nehéz megcáfolni. és itt már régen nem az értelmiségről. hanem egy szűk elitről, akik döntenek és pénzelnek csoportokat.

elindul egy tüntetéshullám. a végén vannak néhány ezren. előtte is azért voltak tízezrek, mert a tüntetők fele a jobbikos volt. amikor azok eltüntek, akkor nem maradt tiltakozó. vonult velük az amerikai zsidó. és hazament. ezt látják. nem állítom komolyan, hogy ez vegytisztán etnikai jellegel szerveződik. de a köznép a tapasztalatom szerint ezt gondolja. a történészek eldöntik, hogy kinek van igaza.

almodhi 2015.08.29. 00:13:10

@HaFr:

Ide? Hangulat Kocsma :-).

https://www.google.hu/maps/@47.9223194,22.5672401,3a,57.2y,105.71h,82.14t/data=!3m6!1e1!3m4!1sIyqVacAX3QtXqj4rkmmo_A!2e0!7i13312!8i6656

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 00:19:50

@almodhi:

De lehet hogy ez:

https://www.google.ca/maps/place/Mar%C3%B3thi+Gy%C3%B6rgy+u.+38,+Debrecen,+4029+Hungary/@47.5383152,21.6321228,3a,75y,329.9h,91.68t/data=!3m7!1e1!3m5!1sAmY-FIeDZ-Xvh9n3QU9eGQ!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26output%3Dthumbnail%26thumb%3D2%26panoid%3DAmY-FIeDZ-Xvh9n3QU9eGQ%26w%3D374%26h%3D75%26yaw%3D338%26pitch%3D0%26thumbfov%3D120%26ll%3D47.538315,21.632123!7i13312!8i6656!4m2!3m1!1s0x47470dde1cb81969:0xec4887d2c7edfcb2!6m1!1e1

egyetmondok 2015.08.29. 00:24:17

@unionista᠍᠍:
Na,hát szólj nekik,hogy nincs is az a szűk elit,amikről jól összeállítják a képeiket.
De csak finoman,tudod, meg ne sérts senkit,és ha lehet,a zsidóval is bánj rendesen.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 00:28:08

@unionista᠍᠍:

"komolyan nem állítok semmit"

mert egy bolseviki troll vagy. moszkvában tanultad a "lógyikát". de lehet hogy leningrádban. akkor internacionalista komenista voltál. aztán amikor kibukott a fajtád a pixisből, akkor magadra húztad a többségi magyar mezt. de ezt csak érdekből csinálod. azt akarod hogy a hozzád hasonló értelmiség kapja a finanszírozást. hogy te húzhasd le a gyügyei parasztot. még az is lehet hogy az apád téeszelnök volt.

2015.08.29. 00:33:32

@kiazmarmegint:
nézd ha te úgy gondolod, hogy az úgynevezett demokratikus pártok fogják leváltani a kormányt, akkor higgy benne. a tapasztalom, hogy vidéken a fiatalok között nincs szinte senki, aki erre a csoportosulásra szavazna. jobbik van, fidesz van és ennyi.

2015.08.29. 00:40:02

@almodhi:
értem, hogy megveted az ott élő embereket. csak ők is megvetnek téged. te a származásuk alapján veted meg ezeket az embereket. és ők is az alapján vetnek meg téged. nem azt állítom, hogy A oldal jó, B oldal rossz. hanem azt, hogy ez egy törzsi háborúskodás. majd meglátjuk, hogy mi lesz a vége.

kiazmarmegint 2015.08.29. 00:44:39

@unionista᠍᠍: Jo, koszonom, de ez most hogy jon ide?
En arrol irtam, hogy a fideszt orban stadionmaniaja ellenere, es nem amiatt valasztjak ujra. Ezt a felmeresek alatamasztjak. Nezd meg a kuruc.infot egyszer, amikor van egy stadionepitesi hir, es latni fogod, hogy mindenki duhong.

Nyilvan Orban eldontotte, hogy ezt a nepszerutlen dolgot megengedheti maganak. Erre kolti a politikai tokejet. Kar.

2015.08.29. 00:44:59

@neoteny:
a ruszki iskola nemcsak moszkvában és péterváron van.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 00:45:54

@unionista᠍᠍:

"a tapasztalom"

egy trollnak nincs tapasztalata a vidéki fiatalokról. annak van tapasztalata aki együtt szedi a meggyet velük. meg együtt osztja azt ingyen. neked csak a sanyival meg a flexelésre készen álló ivócimboráiddal van tapasztalatod. meg irmuska nénivel. aki kiskedvesnek hív. de nem fogadja meg a tanácsodat hogy ne nézze a zsidó atv-t. mert érzi a szíve mélyén hogy nem egy haplocsoportba tartozik veled. nem tudod megtéveszteni őt. akármennyire is mondod neki hogy megérted. tudja hogy führerkedni szeretnél a kisunokáján. utasításokat adni neki. meg ellopni a finanszírozását.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 00:49:00

@unionista᠍᠍:

nem ez a lényeg. hanem az hogy te egy magyar nemzeti báránybőrbe bújt bolseviki farkas vagy. a fajtád elvesztette a főhatalmat. most mezt húzol magadra hogy a tisztaszívű magyarokat megtévesztve ismét föléjük kerekedjél. de még irmuska néni is átlát rajtad. sanyi nem, mert ő féleszű és neki fizetsz a fácánban.

2015.08.29. 00:51:05

@kiazmarmegint:
fogd már fel, hogy nemcsak stadionok épülnek. hanem sportiskolák és kültelki sporttelepek és focipályák. a gyerekek nem egy elméletet kapnak, hanem egy grundot. és annak jobban örülnek.

2015.08.29. 01:04:24

@neoteny:
irmuska néni az mtdns-re építené a közéletet. csak elnyomja zolika ydns-e. és az a barátnőjét andikáét is elnyomja. ezért beszél vele néha csúnyán. és irmuska néni szerint ezért nem kellene a jobbiknak hatalomra kerülnie. de a átévéseket se szereti. viszont szokta nézni. de csak a fórumot. az betelefonálós műsor, amit a nézők csinálnak. és magyarázza, hogy a műsorvezetők mind hülyék. és ha valaki csak annyit mond, hogy a cigányok, akkor rögtön lekeverik. a zsidókat pláne nem szabad szidni. de majd megmondom neki, hogy ezek a külvárosiak, akik aggódnak a szegény kiszsidókért.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 01:07:00

@unionista᠍᠍:

"nemcsak stadionok épülnek"

de arra van elcigánykodva a többségi magyar adóforintjának többsége. mennyibe kerül egy stadion? és egy focipálya? na látod. csak egy bolseviki troll próbálja meg elhitetni a többségi magyarral hogy a stadionépítés a népnek jó. ez az ára a piszkos munka elvégzésének. hogy jó drága stadionok épülnek a haverok cégei által. meg néhány kültelki sporttelep. hogy az ilyen trollok mint te arra mutogathassanak. amivel megtévesztik irmuska néni unokáját. ezt érzi irmuska néni is. ezért nem fogadja el a tanácsodat. az atv-ről. amikor kiskedvesnek hív, a tiszta szívében azt gondolja: "na próbálj vakítani megint a bolseviki troll. azt hiszi nem veszem észre hogy a kisunokámon akar führerkedni, meg ellopni a finanszírozását."

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 01:11:19

@unionista᠍᠍:

"majd megmondom neki"

irmuska néni tiszta magyar szíve átlát a te szovjetunióban tanult bolseviki "lógyikádon". meg van tapasztalata arról hogy nem mondtad neki hogy ne rakja be az élete megtakarítását a kvesztorba. mert azt akartad hogy elveszítse a pénzét és így a kisunokája rá legyen szorulva a finanszírozásra ami fölött te akarsz diszponálni. hogy führerkedhess a kisunokája felett.

2015.08.29. 01:17:46

@neoteny:
látom nem hiszed el, hogy elég hosszú ideje nem szavazok senkire. egyébként kisz tag sem voltam. egyszer voltam úttörő továbbképzésen. félbeszakították az órát. azért, hogy hazaküldjenek. mert a kommunista ideológiát is széjjel trollkodtam. az "iránytű" magazinból kellett kiválasztani a helyes válaszokat. nekem olyanom nem volt. és elmondtam, ami szerintem a helyes. mert nekem belső iránytűm van. és azt mondták, hogy szünet. és elküldtek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 01:41:35

@unionista᠍᠍:

"elég hosszú ideje nem szavazok senkire"

nem ez a lényeg. lehet a főhatalomhoz dörgölődni pártonkívülinek is. hogy neki is jusson a cigánypecsenyéből. hogy ő is führerkedhessen. a magyar többség fölött. meg a nekik járó finanszírozást eltéríteni. hogy lefölözhesse azt. hogy lehúzhassa a sápot. miközben azt magyarázza a tiszta szívű irmuska néninek hogy milyen jó az unokájának az hogy stadion épül. pedig nem. a sanyit meg azzal izzítja hogy a hitközségükbe lesznek kirekesztve a zsidókeresztények. amelyik meg pattog az bosztonba lesz száműzve. sanyi azt hiszi hogy ettől olcsóbb lesz a pia a fácánban. vagy hogy többet kap majd a lomjaiért. pedig nem.

te a kaméleon párt szavazója vagy. mindig olyan színű mezt húzol magadra amiből a legnagyobb előnyt tudod kovácsolni magadnak. de ezt látja irmuska néni a tiszta szívével. és sanyi is sejti józanabb pillanataiban.

kiazmarmegint 2015.08.29. 01:42:08

@unionista᠍᠍: 1. Ja, meg neha, nagyon ritkan mas is epul (korhaz, autopalya). Rendben van, de ez abszolut nem cafolja, amit mondtam, hogy a stadionok epiteset az orszag elsopro tobbsege nem tamogatja. Stadionok nelkul is kaphatnanak a gyerekek egy kultelki focipalyat. Furcsa, hogy mennyire nem erted mit mondok. Egy egyszeru dolgot mondok, te meg sokkal tobbet beleolvasol.

2. Es ha a gyerekek jobban orulnek, akkor mi van? Egy cukraszdanak is jobban orulnenek, mint egy fogorvosi rendelonek.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 03:12:12

Péntek délután három körül a Rigó Alajos Általános Iskola és Gyermekotthon kigyulladt. Miután a tűzoltók eloltották a tüzet, kiderült, hogy szándékos gyújtogatás történt.

A rendőrség azt gyanította, hogy a gyermekotthon egyik 8 éves lakója volt a tettes, a gyerek be is ismerte a bűncselekményt. De mivel kiskorú, ezért nem büntethető.

Az épületegyüttesben az elsődleges szakértői vélemény szerint körülbelül 300 millió forintos kár keletkezett.

----

ez is a zsidókeresztény 'jogvédők' miatt van. mert megmondták a 8 éves gyereknek az ájfónján keresztül hogy nem büntethető. a zsidókeresztények belekényszerítették a gyújtogatásba a szegény kisgyereket. mert ellenezték hogy focipálya épüljön. hogy a többségi magyarok oktatásügyére így mérjenek 300,000,000 forintos csapást. ha lenne minimális jóérzés és nemzeti érzelem a zsidókeresztényekben, akkor a tasz fizetné ki a 300,000,000 forintot. de arra várhat a szorgos többségi magyar. a zsidókeresztények csak azt tudják ordítani hogy "nem büntethető! nem büntethető!" mintha ez megoldás lenne a problémára.

és ez egy magyar kisgyerek. majd meglátjuk hány afgán meg szír 8 éves fog gyújtogatni most hogy megtudták hogy nem büntethetőek. az afrikaiakról nem is beszélve. azok még a kültelki grundot is felgyújtanák. ha égne.

2015.08.29. 10:14:11

@kiazmarmegint:
ez rendben van, de összességében a köznép mégis csak a jobboldalt támogatja. a bizonytalanok többsége is jobbra húz. a fiatalok körében még nagyobb a jobboldal fölénye. vidéken pedig elsöprő. ez a helyzet.

a "demokratikus" oldal és az újonnan alakuló politikai pártok, mozgalmak (amit a köznép úgy nevez, hogy a "zsidók") és melléjük álló keresztények (összefoglalva: "zsidó-keresztények" leginkább a fővárosban osztják tovább a szavazatokat. számottevő vidéki bázissal egyik sem rendelkezik.

érdemes lenne megnézni, hogy az aktívak körében mekkora a potenciális szavazóbázis. és ha a nyugdíjasokat levonjuk, akkor ezek a számok valahol 400 ezer és 4 millió körül szóródnak. tehát egy tizes alapú logaritmikus skálán 1 egységnyi a különbség. a teljes népességben pedig természetes alapú logaritmikus skálán. ez elemi matek. összeszámoljuk és egy nagyságrend a különbség. ez a valóságban 0 és 1. semmi és valami. az ellenzék stratégiája az, hogy az valamire az mondja, hogy -1. tehát nulla politikai produktummal próbál választást nyerni. magyarul hülyének nézitek a népet.

2015.08.29. 10:27:40

@HaFr:
7 javító-nevelő intézet van az országban. budapesten 2, aszódon, debrecenben, esztergomban, fóton, kalocsán, zalaegerszergen. pártelnökként melyikben jártál már? mennyit beszélgettél ezek vezetőivel vagy alkalmazottaival? tipikusan nem azért kerülnek ezekbe, mert a gyermekotthont felgyújtják. fogalmatok sincs a valós problémákról.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 11:19:58

@unionista᠍᠍:

"és ha a nyugdíjasokat levonjuk"

Vagyis te nullába veszed a nyugdíjasokat. Elemi matek -- vagy vágyvezérelt gondolkodás?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 11:22:18

@unionista᠍᠍:

"pártelnökként melyikben jártál már? mennyit beszélgettél ezek vezetőivel vagy alkalmazottaival?"

Sőt fogadni mernék hogy még egyetlen lélegeztetőgép-gyárat nem látogatott meg. Sem pediátriai onkológiai intézetet.

tamas11 2015.08.29. 11:35:44

@unionista᠍᠍:

Tételesen nézzük végig az állításaidat, illetve a gondolatmenetedet.
Úgy, hogy eleve a fogalamaidat, szóhasználatodat is megkérdőjelezem.

"de összességében a köznép mégis csak a jobboldalt támogatja" -
ez lenne az unionista tétele.

Akkor szögezzük le, hogy TE mit tekintesz jobboldalnak, ebben a kontextusban, és én el fogom fogadni, csak mondjad már,
(és nehogy idem per idem legyen!), mert különben honnan az éles határozott kimenet, ha az összetévők premisszák ingatagok?

Egyrészt , akik olvasunk téged, szá,molnunk kell azzal, hogy biosz alapú lesz a meghatározásod, valami, ami nem bizonyított, nem bemérhető, folyamatosan is ható aktív erő.
Példádul én a belvárosból költöztem ki (több mint húsz éve), őseim ezerfélék, és anyám, remélem, félre is lépegetett.
A másik kulcsfogalom nálad, a köznép, az lenne a summázás alapja. De már többször szóltam, hogy valahol tényleges egyensúlyt kéne találnunk ( igazit), a győri pedagóguscsalád, a most kivándorlott londoni, meg a te keletmagyarországi, legendákban fogant kocsmanéped és mások között.
Durván szólva: nehogymá ' te tudd, hogy mia magyar szólam! A röhejes ugyanis az, hogy példál TE + ÉN valaóságosan is csaknem AZONOS nacionáléval rendelkezhetünk!
Akkor mi a faszt ágálunk erről ellentétesen annyit?
Fogd már fel én csak a te farkadat tudom behúzni, és viszont.

Nálad a " bizonytalanok többsége is "jobbra húz"
Nem, nem húz, nem bizonytalan, és nem tudhatja mi a jobb, (és mint lásd fent, te sem tudod).
A fiatalok körében mégnagyobb ajobboldal fölénye" - ezt meg megint honnan veszed? A kocsmában vannak azok is?
Ne tévedjünk bele olyan számháborúba, ahol a pofázási képesség lenne a lakmusz, amiben látszik az "ANNYI"..

A jobbik sikere sem tartalom a fiatalok körében, a szavazatuk, a türelmetlenség és felületesség manifesztációja.
Én nem járok kocsmába, idős is vagyok, mégis százával jönnek közel, nálam van a kocsma. (utódaim miatt van így).
Vehetünk konrét példákat is, szándékosan , katalizátorként. Tudod e mi a 4K! ?
Itt a nagyon nagy falunkban igazi szervezett választási csapatocska volt, nem is láttak harminc év alattiakat! Most nem léteik Rózsikaálmot alszik. hiba lenne kamupártnak nevezni, hanem időszakos az aktivitásuk.
A baloldaliasság pedig a bukták bélyegével ma nem az MSZP, hanem az, hogy valaki mindennek ellenére szolidáris hajlandóságú, és keresné, szervezné életképes formációit,- persze hogy vert helyzetekbe navigálja a maradékhite!
Ha te szolidaritást tanusítasz, máris bukott baloldalinak bélyegez a hivatalosság - a te adóforintjaidból fújva a passzátszelet.

A demokratikus oldalt NEM nevezi úgy a köznép, hogy "zsidók" azt csak a te három ittas provinciális haverod mondja. három hülye, nem ők a magyarság, esküszöm. Vidéki bázisuk azt jelenti, hogy 3 % lakik összesen kistelepüléseken, gondolom debrecenkörnyékén ma városinak számít, aki ott látta utoljára a munkakönyvét.

Ha lenne pl szociáldemokrata pártszerű alakulat, amit nem alkalamatlan figurák stoppolnaka le, akkor azt melyik oldalhoz sorolnád? Jobboldali abban a fogalmi renszerben, ahol szavazója kapitalizmust akar, vagy belátja függését ettől arendszertől de bal lenne aannyiban, hogy létjoga, lételeme, a szociális gondolat, szolidaritásban gyökeerező tevékenység, témaválasztás.

Ez a láthatatlan tömeg nálad miért jobboldalon ácsorog?
A nyugdíjasokat se vond le - miért tennéd, ha szavazóbázisról gondolkodunk?! (nota bene, én például az vagyok...nehogy már besuvassz az inaktívak közé!.)
A számtanodban az ellenzéknél nulla polizikai produktumot mutatsz ki, és hogy azzal akarnának választást nyerni - mondod te, de mekkora bukta nálad, hogy a Jobbik nem is látszik ebben az ellenzéki számtanban, csak azért mert te balosokat, fiatalokat, népet már a te karanténonba rezerváltál.?
Mi következik mindebből?

Te nézed hülyének a népet, és ha már így van, kétségtelen, hogy hozzá tartozol.

egysmás 2015.08.29. 12:22:11

@neoteny: Az ájfón miatt van, amit egy buzi buddhista álmodott meg.

Sir Galahad 2015.08.29. 12:29:55

Aha, keressenek többet a pedagógusok. Gondolom, a szerző is az, így érthető a motiváció. De miért ne keressenek többet az egészségügyben dolgozók is? Vagy a tűzoltók, a rendőrök? Vagy a közmunkások? Vagy bárki? Miért ÉPP a tanárok? Az nem érv, hogy sokat tehetnek hozzá a teljesítményhez. 1. El is vehetnek sokat a rosszak. 2. Mások is tehetnek hozzá sokat.

egysmás 2015.08.29. 12:35:01

@Sir Galahad: Az nem érv, hogy sokat tehetnek hozzá?
Akkor mi lenne az érv?

Pl. az lehet érv, hogy a te gyerekeddel ne egy olyan embernek kelljen foglalkoznia nap mint nap, aki ahelyett, hogy a gyerekedet tanítja, azon filózik, hogy miből fizeti ki a rezsijét?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.29. 12:35:34

@Sir Galahad: ez az első mondat tökéletesen elárulta az Ön emberi minőségét

2015.08.29. 12:46:46

@tamas11:
ide figyelj. az őseid nem nagyon lehetnek ezerfélék. eleve legfeljebb egy tucat evolúciós ágból eredhetsz. nem lehetsz ezerféle. nem vagy ezerarcú. és azt gondolom, hogy sokfélébb vagyok nálad. karakteresebb. persze ez sem feltétlen jó. nektek a multikulturalitás abból indul ki, hogy felejtsük el az összes közjogi tradíciót. és kizárólagosan a zsidókeresztényből induljunk ki.

nem azt állítom, hogy az ne lehessen kiindulási pont. hanem azt, hogy az hitközségekbe szerveződjön. egész egyszerűen azért, mert ennek a csoportnak a számaránya ezt engedi meg. de ez nem jelent izolációt. ez nagyjából keresztényszocializmust jelentene. amit ugyebár elutasítotok. ez már be tudna kerülni a parlamentbe nem csak úgy, mint a jelenlegi kdnp társaság a populista orbán hátán. tehát ez egy RJ kultúra. ahol az R a többségi magyar (paraszt/jobbágy/nemes). a J a kisebbségi keresztény illetve lehet ennek egy zsidó változata. részletesebben ez RJ₁ és RJ₂. na most ezeknek leginkább a dunántúlon van esélyük létezni. illetve budapesten. persze létrejöhetnek ilyenek a tisza mendencében is. debrecenben is lehetne is lehetne jelentősebb zsidó hitközség. a kárpát-medence nyugati és a keleti fókuszpontján. a környezethez igazodva. én egyáltalán nem vagyok antiszemita. egy kicsit sem. hanem ezt a többségi társadalomhoz, a természeti környezethez való alkalmazkodást tartom lényegesnek. csakhogy ezeket a magyarországi keresztények és a zsidóság sem fogadja el. ha úgy tetsztik, akkor a J dominálni akar R felett. a többség azonban R. ti abból indultok ki, hogy van egy zsidókeresztény meszterrassz, ami vezeti népeket. mert az felsőbbrendű. és erre a többségi válasz jobb híján az, hogy alávalók vagytok. én a békekötés lehetséges eseteit próbáltam végigzongorázni, de ezeket nem fogadjátok el. nem értették azt sem, hogy mikor van szó a problémáról és mikor a megoldásról. mikor beszélek valóságosan és mikor álságosan náci mezben. hanem szinte mindig az utóbbira ugrottatok. ami azt jelenti, hogy ti is ugyanolyan álságosak vagytok. és vártam, hogy akár csak egy pillanatra is feladjátok a törzsi jelleget. és azt tapasztaltam, hogy semmi esély. nincs értelme erről vitázni. itt különösen nem. induljon el a pkp. szórólapozzál majd béndek úrnak. ácsorogjál neki a csepergő esőben, vagy a tűző napon. ha benne hiszel, akkor csak rajta.

GERI87 2015.08.29. 13:01:57

"Elsősorban az általános iskolai és középiskolai pedagógusokról beszélek, akik nem egyszerűen méltatlanul, nem egyszerűen megalázóan, hanem ostoba és irracionális módon alulértékeltek és alulfizetettek ebben az országban."

Szerintem meg pont annyit kapnak amennyit egy kiégett, tehetségtelen, a gyerekeket fegyelmezni, "nevelni" képtelen betanított majom érdemel!
Tisztelet a kivételnek.

Abban egyetértek hogy nincs motivációjuk, a tananyag szar és idejétmúlt.

A gyerek csak azt tapasztalja meg hogy az egész iskola, tanulás mindenkinek csak nyűg, ő is a tanárnak, a tanár is neki.
És akkor jár jól, ha befogja a száját, megcsinálja a kötelezőt, függetlenül attól van e értelme és hasznos e...csak a jegy (látszat) számít.
45 percig figyelni kell, utána szarrá lehet verni Ödönkét...

A tanár már rég nem nevel!
Ha a gyerek otthonról nem hoz megfelelő mintát, akkor a tanár sem fog ezen változtatni.
Kiabálni, szörnyülködni, majd szünetben elmenni cigizni...a tananyagot a könyvből leadni nem is ér többet 130 nettónál. ez van.

"Minden magára valamit adó országban a tanárok bérezése bőven középosztályi státust biztosít nekik"

Pusztán a béremelés nem oldana meg semmit!
Ha ugyanazt és ugyanúgy kellene tanítaniuk ahogy most, akkor szart sem érne...

egysmás 2015.08.29. 13:05:09

@GERI87: Annyi fizetésért olyat kapsz.

Tudod, mint az áru a boltban.
Van kolbász ezeré' meg van ötezeré'

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.29. 13:14:23

@unionista᠍᠍:

"én a békekötés lehetséges eseteit próbáltam végigzongorázni, de ezeket nem fogadjátok el"

A szegény kistroll: elutasították a békejobbját. Meg kell a szívnek szakadnia.

emotibot.net/pix/2367.jpg

Nzoltan 2015.08.29. 13:23:11

Addig a baloldaltól ne várjunk megoldást, míg náluk a be nem szedett adóbevétel egy" költségvetési lyuk".

_Neville 2015.08.29. 13:26:40

Én azt nem értem, hogy hivatkozhat a kormány mindenhol Klebelsbergre, mikor pont az ellenkezőjét teszik annak, mint ő. Alatta GDP-arányosan óriási pénzek mentek az oktatásba, mint az ott dolgozók megfizetésére, infrastruktúrafejlesztésre (népiskolai hálózat kiépítése a semmmiből...), ösztöndíjakra a szegény, tehetséges diákoknak... Mi van ma ebből?

Nzoltan 2015.08.29. 13:27:50

Ember! A magyar tanári fizetés bőven "középosztálybeli" egy gyárimunkáshoz képest. Itt szinte mindenki szarul keres. Nem adhatsz nyugati fizetést, ott, ahol azt az ötöd annyit kereső ember adójából kell finanszírozni.

Nzoltan 2015.08.29. 13:53:28

@_Neville: Anno a diákok nem éltek vele vissza. ma meg az oktatási költségek fele kb. semmilyen hasznot nem hoz, hanem csak a láblógatástra megy el.

zizizuzu 2015.08.29. 14:15:01

@unionista᠍᠍: Téves. Tanárhiány van. Egyre több az olyan iskola, ahol évfolyamok indulnak problémásan, mert nincs szakos tanár. Igen, informatika, kémia, matek, fizika...

Flankerr 2015.08.29. 14:52:53

@zizizuzu: Pontosan. Nevelőapukám infó-matekos, 2 éve ment nyugdíjba. Azóta a környéken már 4 településen tanít(ott) hosszabb-rövidebb ideig, mert nincs szakos tanár. Az öcsém (csak infó) 3 helyen volt heti 5-10 órába, de ő egy (rosszul fizetett, EU-s pályázathoz kapcsolódó félig láblógatós) állami állás mellett. Ennyire nincs, 60 km-re Budapesttől.

almodhi 2015.08.29. 17:12:19

@neoteny: Megvan még a Fácán? Ó ifjúságom...

dont be such a jew 2015.08.29. 17:39:15

'A tanárainál fontosabb emberek jellemzően nincsenek senki életében, talán a legszűkebb családját leszámítva.'

- .....???? Miivaan? 10ből 9 egynek sem tudja a nevét 10 év múlva.

kiazmarmegint 2015.08.29. 18:39:44

@unionista᠍᠍: Akkor most mondd meg, hogy en melyik mondatommal neztem hulyenek a nepet, vagy probaltam valasztast nyerni. Egy-ket egyszeru megallapitast tettem.

ohmyFgod 2015.08.30. 01:14:03

Az oktatás a legjobban megtérülő befektetés. Minden egyes forint amit beletesznek, sokszorosan megtérül. De van egy veszélye. Minél jobban fejleszted, annál értelmesebb, világlátottabb emberkék kerülnek ki belőle, akiket már nem olyan könnyű irányítani, mint jelenleg a magyarokat. Ezért vesznek el forrásokat az oktatásból, ahelyett, hogy megtízszereznék.

ebella 2015.08.30. 06:23:42

A tanárokat segítők meg még inkább alulfizetettek. Egy iskolai gondnok ma húsz százalékkal keres kevesebbet, mint hát éve, fizetése nyolcvanezer alatt valamivel, ha negyven éve csinálja akkor is. És lehetne tovább sorolni. Munkaruha nincs, tisztítószert már a hét évvel ezelőtti hatvan százalékáért szabad csak venni, ha egy ablak kitörik hetekig kell könyörögni, hogy legyen rá pénz, addig furnérlemezzel pótolják. A tanárok fizetésemelését a többiek és az eszközvásárlások sínylik meg.

Sir Galahad 2015.08.31. 16:16:26

@egysmás: "Az nem érv, hogy sokat tehetnek hozzá?" Mint írtam, nem. Egyrészt nincs olyan, hogy "a pedagógus". Vannak pedagógusok, akiknek egy része kiváló, sokat tesz a gyerekhez, más része meg nem. Ahogyan van jó meg rossz kőműves, vezérigazgató, utcaseprő és még sorolhatnám. Ha azt javasolná a szerző, hogy legyen valami mérce, ami alapján a jó pedagógusok keressenek többet, na azt elfogadnám. Azzal a feltétellel persze, hogy ne csak a pedagógusok, mert mint ugyancsak írtam, nagyon sok más szakma, hivatás is magasabb bért érdemelne hasonló alapon.
süti beállítások módosítása