1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.08.23. 10:35 HaFr

Ausztráliában évi százmillió fölött keres egy radiológus -- még egyszer a bevándorlásról

Olvasni a Guardianben, hogy Nagy-Britanniát ezrével hagyják ott az orvosok, és vándorolnak el -- például Ausztráliába -- a magasabb megélhetés és az alacsony bérek elől. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy az Egyesült Királyságban egy radiológus (röntgen szakorvos) csak 100 ezer fontot, kb. 45 millió forintot keres évente (egy háziorvos kb. 35 millió forintot), szemben Ausztráliával, ahol ugyanezek az állások 110 milliót(!), illetve 70-75 milliót(!) fizetnek, túlóra nélkül, és fűtésszámlát sem kell fizetni.

E blogon is többször írtam a migráció különböző aspektusairól, de amikor az ember látja ezeket az adatokat, pontosan tudja, hogy ez esetben is olyan világjelenséggel van dolgunk (nemcsak az értelmiségi szakmákban), amely nem Magyarországon fog megtörni. Mi csak egy küllő vagyunk a körforgásban: az afgánok jönnek (tegyük fel, ami nem igaz) ide, mi Németországba és Angliába, az ottaniak tovább Kanadába és a déli csendes-óceáni övezetbe. A bérek között elképesztő, magyar (és afgán) agy számára felfoghatatlan különbségek vannak. Egy magyar háziorvosnak elképzelni, hogy Angliából elmennek a kollégái, mert csak 35 milliót keresnek évente, azt jelenti, hogy Magyarországról el fognak menni a legjobbak, a leginkább becsvágyók (tisztelet a kivételnek), és nagyjából hasonló tudással tízszer annyit fognak keresni globális összehasonlításban közepesen fizetett helyeken. És ennek nem lehet gátat szabni, mert a társadalmak elöregedése és a kényelmi szemlélet erősödése miatt akkora az orvoshiány a fejlett országokban.

A nekem nagyon kedves kulturális szemlélet (az egykori Európa és a jövőbeni Európa illúziója) ütközik a gazdasági és szociológiai realitásokkal, és óhatatlanul a rövidebben fogja húzni. Magyarország vagy kiürül, vagy szisztematikusan elkezd dolgozni a népesség- és értelmiség-fogyás pótlásán, amíg még van valamennyi mozgástere a megfelelő fejlődési pálya kiválasztásában. Lehet, hogy inkább örülnünk kéne, hogy itt bárki le akar telepedni, aki képezhető, esetleg máris diploma van a kezében -- és legfeljebb azzal szolgálni Európa illúzióját, hogy Balog miniszter meglepő müncheni realitásérzékével összhangban erősíteni próbáljuk a kulturális integráló erejét.

Egy biztos: nincs ideális megoldás. A demagóg tudálékosság, miszerint van ideális (nacionalista) megoldás, amit csak ki kell harcolnunk az EU-val meg a tudjukkikkel szemben, újabb kapa föld a koporsónkon. Miközben az okosak természetesen tudják, mit akarnak ezzel az országgal kezdeni (lerabolni a földjét, vizét, pénzét), és a politikát csak olyan foglalkozásnak tekintik, amelyből az átlagosnál lényegesen jobban meg lehet gazdagodni, a többiek jövője egyre bizonytalanabb válik. Mégis ezek acsarognak egymásra a legnagyobb elkötelezettséggel a lapok hasábjain, blogokon, a köztereken, a magánszférában, semmi mást nem szolgálva, mint a politikai bűnözők érdekeit. Értse meg a tisztelt olvasó pártállástól függetlenül: ha nem következik be radikális irányváltás az országban a versenyképes, józan ész és rendszer irányába, nekünk hosszú időre befellegzik. A mai trendek (az általános, rendszerszerű inkompetenciánk és versenyképtelenségünk, körülöttünk az iszonyú gyors változásokkal) az ország számára egy újabb törökdúlás hatásával fenyegetnek akár civilizációs, akár kulturális szempontból.

A magyarok egyenként nem tehetségtelenebbek, mint bármelyik nép fiai-lányai, de az országot üzemeltető rendszer csak nagyon keveseknek engedi, hogy ugyanazzal a hatékonysággal dolgozzon, mint más országokban tehetné. Ezt az átfogó rendszert kellene megváltoztatnunk ahhoz, hogy egyenként mindenki, illetve az ország egésze sikeres lehessen. De ez nem fog menni a mostani elittel, mert az nemcsak nem ért ehhez a feladathoz, de érdeke is, hogy minden így maradjon, ahogy most van.

140 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr787727208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2015.08.24. 03:00:16

@panelburzsuj:
Ugyan, már van "szociális" temetés is, vagyis kiásod a sírt magadnak, síremléknek odaraksz egy nagy követ vagy pár téglát ("szocreál"), a sírhelyre meg részletfizetést kérsz amit úgyse fogsz fizetni, nekik meg nem lesz képük kiásni a halottadat. Íme, egy tesco gazdaságos buhera-temetés ócóé, akciósan.

Különben is, a síremlékedet magadra költöd, tehát nem olyan nagy veszteség, ez lelkileg feldolgozható, még féjszen is elhenceghetsz a szép sírod fotóval. Az államnak viszont nem fizetünk, ez elvi kérdés. Nem, nem, soha! És lám, a magyarok milyen gerincesek: meghalni is képesek az elveikért.

panelburzsuj 2015.08.24. 06:04:55

@pamut: @neoteny:

Kösz-kösz.

Eseménydús nyaram volt ám, úgyhogy nemcsak képbe kerültem, de vadifriss számláim is vannak a "témában" ...

Irbisz 2015.08.24. 06:19:17

@Nzoltan:
Az hogy kell szakmunkas, az egy dolog, de nem mindegy milyen, reg nem a 70-80-as evek feleseket legurito szakmunkasaira van kereslet es szükseg, ma a követelmenyek is masok (a lezüllesztett közoktatas meg miert pont itt alakitana nagyot, kisse nonszensz, de hagyjuk).
Tovabbba szakmunkasokra epitve sosem zarkozunk fel Europa gazdagabbik felehez, azzal csak konzervaljuk hatranyunkat, ez totalis zsakutca.
Ezt nem belatni szamomra felfoghatatlan, meg elmeleti szinten sem latom, hogy a forrasok szakmunkaskepzesbe tolasa mikent hozna közelebb minket a nyugathoz, a realfolyamatokat nezve pedig teljes keptelenseg.

Szilárdd 2015.08.24. 06:44:01

Pszt! Ha nem tanítod az orvos szakmát nem fognak elmenni az orvosok!ELöbb vagy UTobb én nyerek!

abdul hackeem 2015.08.24. 08:06:20

A nem hatékony üzemeltetés mellé párosuló ostoba arrogancia éppen elég az elmenetelhez.

explanatus 2015.08.24. 09:41:56

Visszatérve az írásra. 2012-ben Németországban 1.228 magyar orvos dolgozott (Tabelle 10)
www.bundesaerztekammer.de/fileadmin/user_upload/downloads/Stat12Abbildungsteil.pdf

A magyar helyzet www.facebook.com/MEMOZGALOM/posts/1031922903504138:0
„A legfelkapottabb célország az Egyesült Királyság és Írország, ezeket követi Németország, Ausztria és Svédország.”

2010-ben 6.000 német orvos dolgozott külföldön, ebből több, mint 2200 Svájcban.
www.sueddeutsche.de/karriere/gehaelter-wo-aerzte-am-besten-verdienen-1.546327

kommenthelyett 2015.08.24. 10:05:51

@pamut: 'Ja..... amúgy a kedves nép simán leszavazta a 300 ft-os vizitdíjas népszavazáson az egészségügyi reformot, még csírájában elkaszálták.

Pedig azzal a dokik teljesen legálisan milliókat keresnének, azaz nem emigráltak volna.'

valószínűleg fogalmad sincs erről, vagy a kompetenciával állsz hadilábon.
egy páciens évi max 20 vizitdijjal 6000 forinttal növelhette volna az eü-kassza bevételét, annak a fele legalább a beszedés adminisztrációjára, költségére ment.
jól talán kóka úr járhatott vele, aki szállíthatta az automatáit meg a szoftvert hozzá.
a tervezett egészségügyi járulék privatizálása pedig ugyanazt eredményezte volna mint az elhíresült magánnyugdíjrendszer: a költségek, kockázatok társadalmasítása, a nyereség magánosítása.
ami az elhunyt magyar liberális demokrácia működési modellje is volt.

amúgy meg semmi nem kényszerítette az akkori kormányt hogy vonja vissza saját elképzelését, meg volt hozzá a parlamenti többsége

2015.08.24. 10:12:48

@pamut:
tegyük fel, hogy egy főre vetítve évente van 2-3 orvos beteg találkozás. és minden esetben fizetni kell 300 forintot. ez azt jelenti, hogy a vizitdíjból van évi 8 milliárd forint többlet bevételed. úgy, hogy ezt a pénzt be kell szedni. nem arról van szó, hogy nem lehetne vizitdíj. hanem arról, hogy az önmagában nem old meg semmit.

jelzem a népszavazás arról is szólt, hogy ne kizárólag magánbiztosítók legyenek az ellátórendszerben. gyurcsányék ezt akarták bevezetni. a nyugdíjbiztosítás után az egészségbiztosítás pénzét a globális pénzalapokba beforgatni. 2008 tavaszán a magyar nép ezt a modellt leszavazta. és 2008 őszén jött a tőzsdeválság. nyilvánvalóvá vált, hogy a globális tőkepiac olyan eséseket produkál, amikre nem lehet az egészségbiztosítást és a nyugdíjrendszert alapozni. te vagy még mindig gyurcsányista. aztán mondod, hogy milyen hülyék a magyarok.

2015.08.24. 10:30:08

@pamut:
az egészségügyben akkor lehet több pénz, nagyjából kétszer annyi, mint jelenleg ha a magyar állam jelenlegi formájában tervezett módon csődbe megy és ebből következően a globális pénzalapoknak fizetett adósságszolgálat megszűnik. erre abban az esetben van esélye egy országnak ha különadókkal teljes egészében felszámolják a hiányt. és az ország költségvetési többlettel (!) csődöt jelent. tehát nem úgy, hogy külső finanszírozásra szorul. hanem úgy, hogy fiskális és monetáris tartalékokkal rendelkezik. természetesen ebben az esetben a liberalizált devizakereskedelmet fel kell függeszteni. ez azzal jár, hogy a forint konvertibilitása időlegesen megszűnik. nem arról van szó, hogy nincs áru. hanem arról, hogy nem állnak rendelkezésre a globális pénzügyi szolgáltatások a forintot dollárra váltva nem tőzsdézhetsz. a globális tőkepiacnak azt lehet mondani, hogy az ebből fakadó időleges károkat a magyar tulajdonú offshore számlákról fedezze. és ezek után a konvertibilitást helyre lehet állítani.

2015.08.24. 10:44:54

nyilván előtte meg lehet engedni, hogy az offshore pénzeket 50% különadó terhe mellett hazautalják. de az nyilvánvaló, hogy nem ortodox módszerekkel kell kormányozni. ez egyébként nem feltétlen jelentené azt, hogy a különféle a köznép által "zsidónak" mondott (nem palóc, annyi szent) pénzalapok teljes egészében megszűnnének. mert ezeket teljesen felszámolni nem lehet. ahhoz ugyanis megint népirtás kellene. hanem azt, hogy ezen pénzalapok globális uralma megszűnne. de ez a konszolidáció elsősorban a zsidóság érdeke.

valami gárda elfoglalja a budapesti zsidó negyedet. nem bántanak senkit, csak ott állnak vagy motoroznak. a város mindenkié. a hajléktalanoknak pislini és kakálni is lehet a zsidó kapualjba. nem szabad kriminalizálni. mondhatják a gój jogvédők. félre értés ne essék, nem azt gondolom, hogy ez milyen jó lenne. kérdezem, hogy ebben az esetben mi történne?

szóval ez ugyanaz, ahogyan gandhi kiverte a briteket indiából. a zsidókat is ki lehet verni akárhonnan. feltéve, hogy nem állnak a többségi magyarok mellé. a gárdisták beülnek alföldi róbert előadására és tapsolnak. nem az előadás végén, hanem rögtön az elején. flashmob!

2015.08.24. 10:49:17

szóval mi van akkor ha a nézők bizonyos színházi előadásokon előveszik a sámándobokat. a közönség bevonja magát a játékba. posztmodern.

pamut 2015.08.24. 11:31:54

@kommenthelyett:
Na, akkor hogy egy találó mondatot idézzek:
"valószínűleg fogalmad sincs erről, vagy a kompetenciával állsz hadilábon."

A dokik fizetésének semmi köze nem volt és nem is lett volna a vizitdíjhoz (kivéve a házidokiknak, akik a vizitdíj pár hónapjában többet is kerestek). A magánbiztosítós rendszer miatt a biztosítók kezdték volna el piaci alapon pénzzel tömni a dokikat (méghozzá kompetencia-alapon: a jobbaknak még többet). A biztosítók ugyanis érdekeltek lettek volna az orvosok (sokkal) jobb megfizetésében, lévén a orvosok szüntették volna meg azt a problémát ami nekik pénzbe kerül. Azaz orvosok lettek volna az egész rendszer fő nyertesei.

Lényegében piaci rendszert vezettek volna, a piac értékelte volna az orvosokat. Márpedig egy doki sokkal többet ér mint amennyi a mostani, állami fizetése. Ezzel az orvoselvándorlás nagyja elkerülhető lett volna.

Mellesleg az egészségügyi reform terén nem történt semmi az elmúlt 5 évben (ahogy máshol sem). A szocik kretén balfasz tolvaj hülyék voltak, de még így is 3 területen fényévekkel lekörözték a fideszmaffiát:
1. Nem váltak szervezett, az egész országot kizsákmányoló, gyarmatosító maffiává (csak simán loptak)
2. Nem szüntették meg a jogállamot
3. És ami a téma szempontjából fontos: ők legalább őszintén megpróbáltak egy nyomorult reformot végigvinni ebben a szájbakúrt, reménytelen zombi országban. Ők legalább megpróbáltak tenni egy rohadt lépést hogy ne legyen egy totálisan reménytelen leszakadó dögrovás ez az ország.

Mellesleg az is lehet hogy nem sikerült volna még az egészségügyi reform sem, vagy nem elsőre, javítani kellett volna a kezdeti tapasztalatok alapján (fideszül: "gépház-zaj").
Utólag lehet kurva okosnak lenni, de ezt nem lehet tudni, igazából az egészségügy sehol a világ soha nincs "kész", állandó reformokkal lehet még a gazdag országokban is csak szinten tartani. Egyszerűen a gyógyítás rohadt drága dolog, mindig jönnek ki újabb, hatékonyabb gyógyszerek, technikák, és mindenki ragaszkodik az életéhez kerüljön bármennyibe, de a többség a "bármennyihez" szegény még nyugaton is, azaz kielégíthetetlen elvárások állandó feszültséget visznek a rendszerbe. Na de ez már egy másik téma.

pamut 2015.08.24. 11:41:00

@unionista᠍᠍:
Lásd eggyel fentebbi válaszom.
A vizitdíj már a bevezetése pillanatától megoldotta a "túlhasználat" nevű problémát. Amihez ingyenes a hozzáférés, azt túlhasználják, mer ingyé van. Ez X% fölösleges terhet tesz az amúgy is agyonterhelt, pénzhiányban, dokihiányban, ápolóhiányban, mindenhiányban szenvedő egészségügyet. X > 10. Ez önmagában egy óriási teher, ami ráadásul nem csak az egészségügy büdzséjének, az agyonterhelt dolgozóknak rossz, de az igazi betegek is megszenvedik, lévén az ő idejükből és a rájuk jutó kapacitásból és színvonalból is morzsol ez le.

"nyilvánvalóvá vált, hogy a globális tőkepiac olyan eséseket produkál, amikre nem lehet az egészségbiztosítást és a nyugdíjrendszert alapozni."

Ez nem így van, a mai napig alapoznak ilyenre a cégek világszerte. Az vált nyilvánvalóvá hogy sokkal nagyobb biztonsággal és biztosítással, sokkal decentralizáltabban kell befektetni - ezt egyébként törvényi szabályozással is ki lehet kényszeríteni, sok helyen ki is kényszerítik.
A válság miatt nem szűnt meg a kapitalizmus...

"te vagy még mindig gyurcsányista."
:DD
mesélj még... :)
Amúgy a fideszmaffia is bírt már olyat lépni amivel egyetértettem, akkor orbánista is vagyok? :)

"aztán mondod, hogy milyen hülyék a magyarok."
Látom nem beszélsz iróniául. Bár az igaz, hogy a magyarok egy részét hülyének tartom, de a többséget nem, és ha tudtál volna magyarra fordítani, akkor észrevetted volna hogy részint a tomboló önsorsrontás miatt düh beszélt belőlem, részint meg a fideszes tömegmanipuláció és demagóg popolizmust szidtam. Kérésre idézem a vonatkozó soraimat....

2015.08.24. 12:05:11

@pamut:
hja, te úgy képzeled, hogy a rendelőintézetekbe csak trécselni járnak a nyugdíjasok. azt ne tudd meg, hogy a szomszéd irmsuka néni mennyit tud beszélni ha találkozik erzsikével a nyugdíjas tanítóval. leülnek a padra és pogácsa recepteken órákig. azon, hogy a tejfölt hogyan keverjék bele. de ha az orvoshoz mennek, akkor felmérik ésszel, hogy nem erről kell beszélgetni. jelzem ha 300 forintot direktben kellene fizetni, akkor esetleg követelhetnék, hogy a doktor úr is hallgassa meg, hogy ha előbb a tejet egy kicsit felmelegítik, és a tojást alaposan lehűtik, akkor kicsit jobb lesz a tészta. persze a lisztet előtte legalább kétszer át kell szitálni. szóval persze éppenséggel lehetne vizitdíj, de önmagában nem oldana meg semmit.

egészségügyi ellátást nem lehet értékpapír piacra alapozni. nézzük hogyan állnak az árfolyamok. műtsük, ne műtsük? értem, hogy vannak libsi-konzi politika filozófusok, akik azt gondolják, hogy mindent, ami él és mozog azt a globális tőkepiacnak kell alárendelni. a magyar nép nem nagyon juttatja hatalomhoz ezeket.

zipe moha 2015.08.24. 12:08:37

@neoteny:.....:))) +1

""a svájciak. nekik kell behozni technológia egy részét."

És ha nem hajlandóak, akkor majd lóhátra pattan a magyar és beveri a svájci fejét a fokossal. "

pamut 2015.08.24. 12:21:17

@unionista᠍᠍:

"hja, te úgy képzeled, hogy a rendelőintézetekbe csak trécselni járnak a nyugdíjasok."

hm. "csak"? valóban ezt írtam volna?
nézd, aki kiforgatja a szavaim, az nekem nem vitapartner. csá.

2015.08.24. 12:23:11

@pamut:
a probléma, hogy köz-magánbiztosítót a kötelmektől nem az emberek a gyógyulása hanem a halála mentesíti. ha baleset ér, akkor a biztosító érdeke, hogy ott pusztuljál el az út szélén. aztán beírják, hogy statisztikai értelemben sikeres műtéteket hajtottak végre, vagy amit akarnak. a közmunkások errefelé kártyáznak és munkaerő piaci foglalkoztatás sohasem látott csúcsokat döntött. ennyit a statisztikáról. tudom, majd az állam vasszigorral felügyeli azt, amibe úgy egyébként nem szabad beavatkoznia. az ortodox liberális teória fából vaskarika.

magánklinikákat lehet építeni. és magán életbiztosítót vagy kiegészítő magánbiztosítási rendszer létre lehet hozni. ma is létre lehet. csak ezt a többség nem tudja megfizetni. ez a probléma. a nyuggereknek tolja a hitgyülekezete, hogy a forlájfdájrekt lesz a megoldás. mert akár nem tudom hány millió forintot is fizethet. irmsuka néni kérdezte is, hogy kisdrága, mi arról véleménye. az a szilágyi, aki hirdeti rendes embernek tűnik. mondtam neki, hogy az a szilágyi még sohasem járt a szilágyságban. ne tessék már annyit nézni a zsidó átévét.

pamut 2015.08.24. 12:35:53

@unionista᠍᠍:
nézd, amit írtál az akkora ökörség, hogy emlékművet kéne neki állítani.

először is az orvos-beteg kapcsolatok elsöprő többségének a tétje nem az életben maradás hanem annál (jóval) kisebb súlyú betegség. ennél pedig a minél gyorsabb és hatékonyabb kezelésben érdekelt a biztosító is, mert ha több idő megy rá, vagy vissza kell jönnie a betegnek mert mégse gyógyult meg, az több pénz.

azt pedig kitalálni, hogy az orvosok a biztosítójuk érdekében majd tömegével gyilkosokká válnak és a baleset helyszínén ellátás helyett nekiesnek és megfojtják a súlyos sérülteket, hogy ezzel növeljék a biztosítók profitját, az valami olyan vakító baromság amivel abszurd humoreseteken lehet villogni, de normális vitában nem.

2015.08.24. 13:36:36

@zipe moha:
a berni kormány azt mondja, hogy a svájci gdp 2-3%-a származik illegális pénzmosásból, vagy legális pénzforgatásból. szerintem ez a szám valahol 1 és 10% között lehet. a svájciak is tudják, hogy ez a jövőben nem lesz tartható. olyan középvárosokat kell keresniük ahol a lokálpatrióta szellemiség hagyományosan erős. a város kantonizálható. de a nem nagyon lehetnek versenytársai a svájci iparnak. azért, mert a milliós fővárosoktól és tartományi központoktól viszonylag távol esnek. a dunai régióban 7-8 ilyen agglomeráció van. a kárpát-medencében 3-4. ebből egyetlen többségi magyarlakta. ez debrecen. szóval svájciaknak a pénzt, paripát, fegyvert kényszerből be kell tolniuk valahová. nagyon sok helyre nem tudják.

budapest problémája éppen az, hogy ott komoly befektetéseket eszközölne a nyugat, akkor erősebb város lehetne, mint bécs, münchen, vagy stutgart. leginkább budapest tehetné meg, hogy kizárólag az önerejére támaszkodva a kárpát-medence és a kapcsolódó tengermellék fölé emelkedjen és a dunai régió fővárosává váljon.

csakhogy ehhez le kell cserélni az elitet. ez alapvetően kétféle módon mehet végbe. az egyik gyors ütemben utcai harcokkal, erőszakkal. ép eszű ember a 21. századi európában nem akarhat pogromokat. a másik lehetőség, hogy a többségi magyar-ellenes zsidókeresztény elitet kulturálisan kiszorítják. ennek első lépése, a nyílt alvilági politika, a cigány vezérkultúra elsőbbsége, a nepotizmus, a despotizmus nép általi megtámogatása. 14-ben a magyarok azt üzenték ennek az elitnek, hogy ezek a tolvajok is jobbak, mint a zsidókeresztény ellenzéke. a kormánypárton belül létrejött egy északi és déli szlávokból álló belső ellenzék. 18-ban beemelődhet a hatalomba az őseurázsiai jobbik. a keleti árja parasztok a fokossal utána következhetnek. ha megfigyeled a magyar társadalom reakcióját az orosz barátságára/ellenességre, akkor a ruszkik visszahívása sem teljesen irreális. a magyarok többsége belement abba, hogy budapest évtizedekig egy orosz atomerőműtől függjön. lehet mondani, hogy nem kell atom. csak utána lekapcsolják a villanyt. vidéken még úgy ahogy fent lehet tartani az energiaellátást. a példánál maradva debrecen mellett hajdúszoboszlón kitermelik a gázt. most olcsóbb megvásásrolni, de kényszerűségből ki lehet termelni. és később a gáztározót újra fel lehet tölteni. aradványpusztán fát szednek, elégetik az agrárhulladékot. budapest mit csinál? erre mondja a gyügyei paraszt, hogy ő befőzte télire a meggyet. és felőle jöhet a globális kereskedelmi világháború. és ha nem lesz jobb, akkor visszahívja az oroszokat. ez is egy opció.

2015.08.24. 14:01:33

@pamut:
hja, vannak krónikus betegségek, amikkel az emberek elég hosszú ideig élhetnek. a magán betegbiztosító miért lenne érdekelt abban, hogy ezeket kezeléseket a lehető leghosszabb távon finanszírozza. az érdeke az, hogy a gazdaságilag inaktív nettó kifizetőhelyeket a lehető leggyorsabban a halálba küldje. és miért lenne érdekelt abban, hogy az aktívak ezeket a betegségeket elkerüljék. a betegbiztosító az aktívak körében abban érdekelt, hogy minél több akut betegség alakuljon. a jövedelmed nagy részét rövid lefolyású betegségek kezelésére költsd.

nem arról van szó, hogy az egészségügybe nem vonható be magántőke. hanem arról, hogy nem lehet akárhogy bevonni. magán életbiztosító lehet, kiegészítő magán egészségpénztár, valamint magánklinika. ezek most is létrejöhetnek. ilyenekből most is annyit alapíthatsz, amennyit csak akarsz.

kommenthelyett 2015.08.24. 14:47:01

@pamut:
hogy mennyire nincs fogalmad:

'Pedig azzal a dokik teljesen legálisan milliókat keresnének, azaz nem emigráltak volna. '

'A dokik fizetésének semmi köze nem volt és nem is lett volna a vizitdíjhoz'

majd szólj, ha eldöntötted

' A magánbiztosítós rendszer miatt a biztosítók kezdték volna el piaci alapon pénzzel tömni a dokikat (méghozzá kompetencia-alapon: a jobbaknak még többet).'

mivel az egész magánosított egészségügyet ugyanabból a járulékból fedezték volna ( a profitot kivonva a rendszerből), amennyivel többet fizetsz ki egyik helyen, annyival kevesebb jut máshova.
a magyar eü nagyon alulfinanszírozott, ez a problémák egyik oka, az hogy profitorientált társaságokra bízták volna a járulékok felhasználását, semmi nem lenne jobb.

ahogy mondod:

'Lényegében piaci rendszert vezettek volna, a piac értékelte volna az orvosokat.'

de ez a 'piaci rendszer' az állam által beszedett járulékból akart volna csak működni meg a betegek kötelező hozzájárulásából, de érthető okokból a nagyértékű finanszírozási eseteket ( transzplantációk, protézisek) viszont nem vállalta volna be, azt az útálatos államnak kellett volna saját pénzalapjából finanszírozni.
Ahogy a megelőzés, a szűrés, a jövedelemmel nem rendelkezők ellátása, mentés költsége is maradt volna az államnál.

továbbá a rendszerben az orvos melletti szakember legalább annyira fontos tényező, mint maga az orvos

'Mellesleg az egészségügyi reform terén nem történt semmi az elmúlt 5 évben (ahogy máshol sem)'

de, hogyne történt volna.

'A szocik kretén balfasz tolvaj hülyék voltak'

de nem azért, amit felsorolsz, hanem azért, mert mérhetetlenül rövidlátó módon, meg talán félelemből lefeküdtek a magyar liberálisoknak, és ezért némi fáziskéséssel ők is haladnak a süllyesztő felé

' ebben a szájbakúrt, reménytelen zombi országban.'

van az úgy, hogy összekeveri az ember a saját érzéseit a valósággal, projektál, de van ebből kiút még a mostani egészségügy keretein belül is

'Utólag lehet kurva okosnak lenni, de ezt nem lehet tudni, igazából az egészségügy sehol a világ soha nincs "kész", állandó reformokkal lehet még a gazdag országokban is csak szinten tartani.'

valóban, de egy ostoba privatizációval nagyot lehet rontani, szerencsére ez nálunk végül nem jött be, ahogy a külföldre privatizált hazai nyugdíjalap is visszakerült

'kielégíthetetlen elvárások állandó feszültséget visznek a rendszerbe.'

ez így van, ezért is szerencse hogy nem dőlt be a mindenre gyógyírt kínáló privatizáció hazug ígéreteinek

továbbá lásd unionista idevágó kommentjeit

pamut 2015.08.24. 15:26:10

@kommenthelyett:
nem kell semmit eldöntenem, teljesen egyértelműen ugyanazt írtam végig. majd szólj ha képes leszel magyarul írt kommenteket értelmezni.

"mivel az egész magánosított egészségügyet ugyanabból a járulékból fedezték volna"
totál el vagy tévedve. a mai egészségügyi rendszer egy orrán-száján vérző teljesen korrupt, bürokratikus diszfunkcionális, kontraproduktív átláthatatlan csontig elavult dinoszaurusz, a magyar állam egyik szégyene és pénznyelője. aminek pusztán a rendbetételével és hatékonyságnövelésével hatalmasat lehetne rajta segíteni, és csak már emiatt több pénz jutna a dokiknak. A hatékonysághoz kötött orvoslást pedig pláne pénzzel jutalmazná a biztosító, mert azon is nyerne.

az olyan érveiddel nem tudok mit kezdeni, amelyek öröknek feltételeznek egy be sem indult rendszer első koncepcióit, nyilván folyamatos fejlődésen ment volna át a rendszer, ahogy a piaci területen ez amúgy is jellemző más szektorokban is. ha röhejes infók alapján akarsz bölcselkedni a manikűrszalon közönségét javaslom, ott talán ez beválhat.

"de, hogyne történt volna."
de nem.

"lefeküdtek a magyar liberálisoknak"
bocs, a mélyfideszes abszurd kamu mítoszokkal és önhergelése és ön-gyűlöletfokozásra szánt hazugságokkal nem tudok és nem is akarok mit kezdeni. mellesleg tök mindegy ki kezdeményezte, tény, hogy az akkori kormány kezdett bele az elmúlt 25 év két reformjából az egyikbe (a másikba pedig még Hornén, a nyugdíjjal).

"van az úgy, hogy összekeveri az ember a saját érzéseit a valósággal, projektál"
van úgy hogy halvány lövésed sincs arról milyen nyomorult országban élsz, hogy lövésed sincs arról milyen kilátástalanságban és nyomorban él ennek az országnak közel a vele, kvázi zombi-létben, és hogy arról sincs lövésed hogy süllyed le a picsába a maradék is egy egész vékony, politikailag kiváltságos réteget leszámítva, mint ahogy sincs lövésed sem milyen társadalmi-gazdaság-politikai folyamatok zajlanak az országban amik garantálják hogy ez az ország még szarabb lesz mind közel mind a középtávon.

"de egy ostoba privatizációval nagyot lehet rontani"
ez nem privatizáció lett volna a hagyományos értelmében, és az a rendszer a kitörés esélyét adta volna meg.

az hogy te szerencsének hívod, hogy maradt az a szartenger ami volt, 5 ezer orvos elhagyta az országot és egyre csak gyorsul a kivándorlás még tovább fokozva az orvoshiányt, hogy betöltetlen praxisok vannak, hogy évekig tartó várólisták vannak, hogy a korrupció még tovább nőtt, hogy van aki már meghalt mert nem műtötték meg, hogy kriminális állapotok vannak az egészségügyben, hogy omlik a vakolat a kórtermekben, hogy már nem csak gyógyszerre és kötszerre nincs pénz, de még wc-papírra sem, hogy az egész szájbakúrt egészségügy vágóhídra emlékeztet, nos mindezt "szerencsének" hívni, ez legalábbis különös.

pamut 2015.08.24. 15:26:46

@unionista᠍᠍: ez paranoia. túl sok kórházas thillert nézel.

GERI87 2015.08.24. 16:56:37

@unionista᠍᠍:

Korlátozhatják úgy hogy jogos legyen: pl tandíjjal, tandíj visszafizetéssel, vagy ennek elengedése fejében X év munkaszerződéssel stb.
És akkor így bár nem korlátozzák a szabad mozgásod, de nem lesz más választásod ha tanulni akarsz, diplomát, szakmát szerezni...ahogy megteheted azt is hogy nem fizeted a hiteled, vagy nem veszel fel, de akkor nehezebb.

kiazmarmegint 2015.08.24. 19:23:58

@unionista, @geri87

Mi lenne akkor, ha valaki elvegzi az egyetemet, de nem talal otthon a szakteruleten allast? Akkor is maradnia kellene?

Kulonben elvben az a bajom a roghozkotessel, hogy az EU Magyarorszag szamara igen komoly anyagi tamogatast nyujt. Ezutan hogy van arra erkolcsi alapunk, hogy ne engedjuk, hogy az EU profitaljon egyes magyar szakemberek letebol. Mintha egy gyerek azt mondana a szuleinek, hogy a szulok az o szobajaba nem mehetnek be.

kommenthelyett 2015.08.24. 20:32:21

@pamut:
'"mivel az egész magánosított egészségügyet ugyanabból a járulékból fedezték volna"
totál el vagy tévedve.'

miben is?

akkor szerinted miből lett volna finanszírozva az eü. ha nem az addig is beszedett járulékokból és a betegek kötelező hozzájárulásából ( vizitdíj, ápolási dij ) ?

pedig eldönthetnéd - ha már érvelni igyekszel - lett volna a viztidíjból orvosfinanszírozás vagy nem

'pusztán a rendbetételével és hatékonyságnövelésével hatalmasat lehetne rajta segíteni,'

hogyne, ha csak azon múlik hogy elég sokszor elmondjuk a varázsszavakat kinyújtott kézzel rámutatva az egészségügyre

'ha röhejes infók alapján akarsz bölcselkedni'

elég sokat bíbelődtem akkoriban a oep-finanszírozási jelentésekkel, az intézet számára megtalálni a legelőnyösebb protokollokat a járóbeteg és a hbcs-besorolási rejtelmek közt.

'bocs, a mélyfideszes abszurd kamu mítoszokkal és önhergelése és ön-gyűlöletfokozásra szánt hazugságokkal nem tudok és nem is akarok mit kezdeni. '

akkor miért is koaláltak a szocialisták az akkori szdsz-szel, akik kijelentették hogy a szocikkal soha, a horngyulával mégsohasebben, ha meg abszolút többséget szereznek a szocik, akkor semmiképp?

'van úgy hogy halvány lövésed sincs arról '

nincs hát, erről neked van egyedül lövésed, esetleg próbáld meg megszemlélni a világot lövés nélkül, tényleg több helyen foglalkoznak az ezzel a problémával küszködőkkel

ez lesz most már a legütősebb érveid egyike? :

'a szájbakúrt, reménytelen zombi országban.'
'az egész szájbakúrt egészségügy vágóhídra emlékeztet, '

kommenthelyett 2015.08.24. 20:38:43

@kiazmarmegint:
'Kulonben elvben az a bajom a roghozkotessel, '

milyen röghözkötésről beszélsz?

az adóból finanszírozott diplomás vagy 'ledolgozza' az adófizetők felé a képzési költségeit, vagy magától értetődően ha külföldön hasznosítja a magyar diplomáját, korrekt elszámolás keretében utólagosan megtéríti azt.
20 éve van rá.

2015.08.24. 21:03:59

@GERI87:
oké, de ez közgazdasági korlát. na jó, felőlem lehet joginak is mondani, mert ezt egy magánjogi szerződést keretében lehet rendezni. de ezek mellett a visszatérést kellene korlátozni/szabályozni.

tehát ha valaki mondjuk orvos, akkor is elő lehetne írni, hogy egy idő után térjen vissza. tehát kezdő orvosként kimegy. kint dolgozik mondjuk 10 évet. ezek után már vélhetően nincs anyagi gondja. és térjen haza. vagy elveszti az állampolgárságát. ez is része lehet egy életpálya modellnek. külföldre mehet, elég sok pénzt gyűjthet. és tapasztalt orvosként hazatér. és nem lehetetlen, hogy valaki elmegy a legutolsó faluba. mert nincs anyagi problémája, a népek szeretettel fogadják. persze visszatérhet budapestre is. oda, ahol a legjobban érzi magát magyarországon. ha valaki hazafi, akkor ez nem jelent különösebb problémát. persze azt is mondhatja valaki, hogy neki mondjuk svédország lett az új hazája. ő magyar származású svéd szeretne lenni. és nem akar visszatérni. ebben az esetben elveszti a magyar állampolgárságát. ha esetleg meggondolja magát, akkor azt újra kérvényezni kellene. ez egy kifejezetten jogi korlát. nem mond ellent annak, amit mondasz, hogy a képzés költségét fizesse vissza.

de egyelőre egyiket sem lehet megcsinálni. mert van egy csoport, amelyik számára természetes, hogy magyarországon kiképzik. majd teljesen szabadon elmehet úgy, hogy a magyarok kötelesek is legyenek befogadni akárkit, aki errefelé betéved. mert nekik ez az előnyös. és ha kell, akkor ők így értelmezik a bibliát.

matthew 19:19
honour thy father and thy mother. and thou shalt love thy neighbour as thyself

máte 19:19
tiszteld apádat és anyádat. és úgy szeresd a szomszédod, mint önmagad.

felebarát a sógor-koma-szomszéd. és nem a szegény kisafrikaiak. a biblia szerint sem kell a világegyetemet feltétlenül befogadni. ez csak a zsidókeresztény értelmezés. amikor a zsidóság érdekei és a kereszténység értékei összekapcsolódnak.

2015.08.24. 21:48:41

@kiazmarmegint:
az eu infrastruktúra fejlesztésre adja a pénzt. részben azért, hogy a saját vállalatait megrendeléshez juttassa. részben azért, hogy az infrastruktúra elég fejlett legyen a befektetésekhez. az usa azt mondja, hogy ők a katonai biztonságot adják. az eu/nato belépéssel ez volt a deal. és ugye még az imf biztosítja a pénzügyi stabilitást. hogy teljes legyen a sor. ebből a nato és az imf tagság hasznossága megkérdőjeleződött. a valutaalap ugyanis semmilyen módon nem támogatja az adósságból való kimenekülést. az usa és a nato pedig egyre inkább destabilitást hoz a térségben.

de rendben, ne kanyarodjunk el a témától. az eu mellé ceu kellene. mitteleuropa. tehát a közép-európai szövetségi kormány vagy valamelyik szövetségi állam (gyakorlatilag a németek vagy ausztria, gazdaságilag és kulturálisan kantonizálható területen svájc) megtámogatja a magyar szakképzést. persze nem kizárólag szeretetből. hanem azért, hogy elsődlegesen hozzájuk legyél kötve. ez már gyakorlatilag kizárná azt, hogy nincs az elképzeléseidnek megfelelő civilizált tanulási és munkalehetőséged. persze ha ezek után szeretnél mondjuk angliában dolgozni, akkor ezt is megteheted. de ebben az esetben a képzés költségeit vissza kell fizetned a szövetségi államnak. magyarul a bank of london kivásárolhat téged, vagy az egy brit kereskedelmi bank felé eladósodva ki vásárolhatod magadat. ez egy gazdasági/pénzügyi/területi korlát.

és szerintem kellene egy jogi korlát. ami azt mondja, hogy bizonyos idő után vissza kell térned. vagy valamilyen időosztásos modellben kell dolgoznod. ha egy orvos 10 évet kint dolgozik, akkor ezek után 10 évet dolgozzon magyarországon. gyerekként itt gyógyították meg. itt gyógyították az apját és az anyját. ezek után magyarként neki is kötelessége itt gyógyítani a hátramaradottakat.

persze erre mondhatja valaki, hogy őt például a soá annyira megrázta, hogy nem tud érzelmileg azonosulni a magyarokkal. rendben van. vándoroljon ki ahová akar. nem kell fizetnie sem. nem kell visszatérnie. de ezzel elveszti az állampolgárságát. lehet, hogy valaki izzig-vérig amerikaivá válik. mondjuk az úszó rebecca soni (szőnyi rebeka) szülei kolozsvárról vándoroltak ki. ő new yersei államban született. beszél egy kicsit magyarul, de ő amerikai. nem piros-fehér-zöld sapkában úszik. hosszú katinka egy bajai kislány. az év egyik felét magyarországon töltik. a másik felében körbeutazzák a világot az amerikai férfjével. magyar állampolgárként pénzt rakhatnak a bajai úszósportba. persze a férje mondhatja, hogy inkább költözzenek floridába. utóbbi esetben katinka az aranyakat a magyaroknak nyerte. de ezek után nyilván elveszíti a magyar állampolgárságot. mert ő az amerikai jachtján akarja kortyolgatni a koktélokat. ha a lakhelyedet teljesen szabadon meg lehet választani, akkor valaki azt is mondhatná, hogy a buckingham palotában szeretne élni. biztos van ott egy lakosztály, amit ritkán használnak bözsikéék. sanyi haverom például ezt mondja. azért, mert üldözik. és mennyire üldözik? nagyon.

kiazmarmegint 2015.08.24. 21:59:58

@unionista᠍᠍: Azt ertem, hogy az EU es az USA nem az oktatasi rendszerunkre adja a penzt, de ha nem adnanak masra, (ahogy irtad, az EU az infrastrukturara, az USA pedig leveszi a vallunkrol a honvedelem jelentos reszet), akkor nekunk kevesebb penzunk maradna oktatasra. Kicsit olyan, mintha a fiam, akit en tartok el, azt mondana, hogy a vacsorabol, amit ma este fozott, nem ehetek, mert azt o fozte, es a zsebpenzebol vette a hozzavalot.

Ami a tovabbiakat illeti, nem mindenki orvos, vagy mernok, vannak joval ritkabb, de attol me'g fontos teruletek is. Tegyuk fel, hogy van egy magyar diak akirol mar a huszas evei elejen latszik, hogy belole lehetne az elso magyar Fields dijas matematikus, de kis orszagunkban egyszeruen senki nem foglalkozik a temajaval. Ahhoz, hogy teljesen kifejlodjon, el kellene mennie sok evre mondjuk az Egyesult Allamokba, vagy Kanadaba, ahol, mondjuk, az adott tema legnagyobb szakertoi dolgoznak. Akkor szerinted ne menjen?

2015.08.24. 22:04:57

persze ez nem egy féléves, hanem 20-25 éves projekt. szóval ilyen mostanában reálisan nem lesz. ne kezdje el senki mondani, hogy micsoda idióta vagyok. orbán viktor majd egyszer úgy is lemond. a köznép aligha fogja a konzi-libsi értelmiséget visszaszavazni. és valószínűleg a szocikat sem. úgy tűnik, hogy "nácik" következnek. és majd az azt követő években, évtizedekben lehet ilyesmit csinálni feltéve, hogy a németek belemennek.

2015.08.24. 22:26:14

@kiazmarmegint:
ebben az esetben menjen ki az egyesült államokba. ha egyáltalán nem akar itthon tanulni/tanítani, mert úgy érzi, hogy ez visszavetné, akkor egy idő után elveszítené az állampolgárságát. majd a fields érmet megnyeri amerikának. és ezek után is kérvényezheti, hogy újra magyar állampolgár akar lenni. és öreg korában is taníthat mondjuk egy tolnai faluban vagy szekszárdon. tegyük fel, hogy onnan származott.

szóval ez a modell a gyakorlatban nem nagyon korlátoz, hanem nem ortodox módon szabályoz. nem ortodox liberális és nem is ortodox nacionalista. a legnagyobb matematikus nem az, aki egy szakterületet művel, hanem aki ilyet teremt. persze olyanból nagyon-nagyon kevés van. kevesebb, mint fields érmes. kolmogorov sztálin díjas, lenin renddel tüntették ki, és mellette a szocialista munka hőse. ő ugye a róla elnevezett valószínűségi mezőről híres. ami felteszem ma emelt szintű érettségi anyag. vagy hogy mondjak egy zsidó párost erdős pál és rényi alfréd. ők is olyat alkottak, amit egy a matematika iránt érdeklő kisgyerek is megért. ők a valódi iskolateremtők. ha valakit nem ér fizikai attrocitás, akkor a sötét diktatúra árnyékában is alkothat. sőt majdnem azt mondom, hogy úgy alkothat istenigazán.

kiazmarmegint 2015.08.24. 22:34:43

@unionista᠍᠍: azt azert ne felejtsuk el, hogy Erdos rengeteg idot toltott az Egyesult Allamokban. Abszolut nem a penz miatt, (az nem erdekelte, nem is volt bankszamlaja), hanem mert ott volt a legtobb ember, akivel egyutt tudott dolgozni. Me'g oneki is szuksege volt tarsszerzokre. Nezd meg a cikkei listajat, es alig fogsz olyat talalni, amit egyedul irt. (Ezt abszolut nem kritikanak szanom.)

Moin Moin 2015.08.24. 22:42:00

"Tunc ego vero ultra ero."
:-)))

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.25. 05:51:25

@unionista᠍᠍:

"a svájciak is tudják, hogy ez a jövőben nem lesz tartható"

Már a svájci többség mezét is magadra húztad? Értem hogy a réteges öltözködés a helyes, de nem vagy te már egy kicsit túlöltözve?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.25. 09:16:40

@Moin Moin: :) a többség nem sajnos -- a többség azt kapja, ahogy gondolkodik, pedig nem is tehet róla, mert nem tudja, mint lehetne más

2015.08.25. 10:08:58

@kiazmarmegint:
felteszem, hogy az erdős-rényi gráfelméleti modellt ismered. az egy zsidó matek. arról szól, hogy egy szórvány (véletlen) népcsoport egy nyugatos (nem elnyomó, irányítatlan) társadalomban elvekben hogyan tud megszerveződni. ehhez keresték a matematikát. az erdős-rényi modell elsődlegesen nem a paraszti társadalmat szolgálja. illetve persze abban is megjelenhet ez. azért, hogy a kártevőket modellezze. nem a méheket. mert a méhek nem az erdős-rényi modell szerint egy véletlen irányítatlan gráfban működnek. hanem mondjuk a peronoszpóra olyan, mint a diaszpróra. a lisztharmat. de ebből nem szabad arra következtetni, hogy a zsidóság feltétlen rossz, vagy gonosz. de nem kell csodálkozni azon ha a paraszt azt mondja, hogy ezek kártevők.

kossuth így beszélt róluk:
A megyénkben tanyát vert sok zsidó, valamint az iparkodással egybeköttetett erkölcsiségnek valóságos mételye, úgy a földművelő népnél, amellyel legszorosabb egybenköttetésben él, súlyos ostora, a bővelkedésnek telhetetlen sírja, iparkodásának rothasztó nyavalyája. Vallásának különössége, nyelvének minden mások előtt érthetetlen volta századok óta megtartott anélkül, hogy azon nemzetekkel - kiknek közepette - mint a növény tápláló nedvét elszívó gomba - él, egybeolvadott, vagy a nationalismushoz tsak egy gondolattal is közelített volna. Egész helységeket tudok, hol a szegény földművelő nép nem magának, de a kortsmáros zsidónak szánt, vet és arat. Nints azon törvény, melynek célját, végét a fortélyos zsidó kijátszani ne tudná - valamint nints egy tsalás, nints egy tolvajlás, amely zsidó orgazdára, biztatóra, titkolóra ne találna. (Értekezés az éhínségek okairól, 1828)

a pkp nagy kedvence széchenyi:
Az angol nemzet egyenjogúsíthatta a zsidó fajt. Mert ha például én egy palack tintát töltök egy nagy tóba, azért annak a vize nem romlik el és mindenki ártalom nélkül megihatja. A nagy angol elemben a zsidó elvegyülhet. Ugyanez áll Franciaországra nézve is. De ha a magyar levesbe az ember egy palack tintát önt, megromlik a leves, és azt nem eheti meg az ember. Más példát is hozok fel. Egy bárkában ülök, és abban van a gyermekem és másnak a gyermeke, és a bárkába bejön a víz, s előttem apodictice áll, hogy e két gyermeket benn nem tarthatom. Az igaz, hogy ha a magamét lököm ki, és a másikat benntartom, azt az újságban fogják hirdetni. De bíz én inkább a magam gyermekét tartom meg, és a másikat lököm ki. E tekintetben tehát a liberalizmus egyenesen a nemzet rovására történik. És az nem vélekedés, mert apodictice, számszerűen be lehet bizonyítani, hogy minden ilyenféle kedvezés csorba a nemzetiségre nézve. (Beszéd a Felsőházban, 1844)

arról van szó, hogy nem lehet egyféle elképzelésnek alávetni az emberiséget. a matematikában ez nem okoz különösebb problémát. mert racionálisan egy paraszt gyerek is belátja az erdős-rényi modell helyességét. de azt a valóságban elsősorban a kártevőkhöz fogja köti, mert olyan természeti környezetben él. persze értem, hogy akkor azt a parasztgyereket ki kell emelni abból a közegből. és olyan helyre kell tenni, ahol a zsidóság dominál. és akkor az a parasztgyerek szolgálni fogja őket. de ezzel legalábbis a magyar vidék nem jár jól. és ezek után lehet persze mondani, hogy mert a magyar paraszt nem akar igazodni az irányítatlan, véletlen működéshez. és ha mégis, akkor nem akarhat mást csak fasiszta elnyomatást. ezt a kérdést többségi alapon el lehet dönteni. és ez bizony egy érzelmi kérdés. és vélhetően összefügg a származással. erre jönnek a zsidókeresztény filozófusok. és azt mondják: nem függ össze. a származásnak már nincs szerepe a közéletben. és amikor ezt a filozófusok csoportba hirdetik, akkor érdekes módon szinte mind zsidó vagy zsidókeresztény. az erdős-rényi modell még azt is megmondja, hogy egy n elemű gráfban átlagosan hány véletlen, irányítatlan kapcsolattal kell rendelkezni ahhoz, hogy abban a szórvány csoportosulás majdnem biztosan összefüggő maradjon. ln n. ez egy 100 ezres zsidó populációban 11-12. ha a nem familiáris (!) véletlen, irányítatlan kapcsolatok száma nem éri el ezt a küszöbot, akkor a szórvány szétesik. és most ezt látjuk. láthatod, hogy a "baloldalon" számtalan kisebb csoportosulás jön létre. de a nép azokra is rámondja: zsidó, zsidó, zsidó. (vagy zsidókeresztény) egyik se munkás. valahogy mind bankár, jogvédő, filozófus vagy újságíró. persze nem minden zsidó ilyen. ők nem fogadják el a kisebbségi létet. csak az aki valójában nem natív sémi, vagy sémi, de természettudományosan művelt. ők nem akarnak uralkodni, hanem szolgálni akarnak. és az ő nagy hasznukat leli a társadalom. a többieket azonban szekularizálni kellene. a zsidókat ugyanúgy, ahogyan a keresztényeket. a hitközségekbe szervezés lenne a megoldás. ez a csoport az országos főhatalomtól elzárva, a kis közösségeket az természetes határokon átnyúlva szerveződjön. a magyarországi zsidók és a zsidókeresztények többsége azonban nem ezt akarja.

egyetmondok 2015.08.25. 11:00:32

@unionista᠍᠍:
" Én ember és ember között faj-, nyelv-, vallás- felekezet miatt soha nem tettem s nem is fogok tenni különbséget; az antisemita agitatiót mint a XIX-ik század embere szégyellem; mint magyar restellem, mint hazafi kárhoztatom; — kárhoztatom már csak azért is, mert a fenforgó sociális és közgazdászati bajokra nézve a symptomákat okoknak tünteti fel, s mintha a hazánk jólétét akadályozó érdekek szolgálatába állot volna a valódi okok felismerésétől az orvoslat kutatásától és sürgetésétől a figyelmet elterelni." -- Kossuth Lajos

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.25. 11:14:36

@Moin Moin: sajnos ezt nem tudom cáfolni:), de nem tudok lemondani a pedagógia (andragógia) esélyeiről sem

2015.08.25. 12:01:17

@neoteny:
az, hogy a svájci gdp 1 és 10 százaléka származik a pénzmosásból alsó becslés. ők 2-3%-ot mondanak, de ez lehet 20-30% is. ezt csökkenteni akarják. nyilván nem érdekük teljesen felszámolni. azt, hogy iszlám államnak honnan van pénze vélhetően svájcban tudják egészen pontosan. vagy az urkán államot. az igazság az, hogy nem az oroszokkal szemben kellene bojkottot hirdetni, hanem informálisan svájccal szemben. ez azért részben meg is történik. lehet mondani, hogy a svájci termékek a világban kurrensek. ez így is van. csakhogy mondjuk a "svájci" luxus órák legalább fele kínai hamisítvány, vagy inkább négyötöde. a magyar politikusokat basztatta a bulvár, hogy miért vannak milliós karóráik. és mind azt mondta, hogy amikor itt vagy ott járt a világban, akkor vette valamelyik utcai piacon. vagy a gyereke rendelte az interneten akcióban. az egy sem eredeti svájci óra.

svájc elemi érdeke, hogy külső kantonokat szervezzen. és ezt nem nagyon tudja megcsinálni csak kelet-közép európában. azért, mert a helyzet ázsiában problémás. ha a tőzsde eséseket produkál, akkor a kormányok nacionalizálni fognak. a magyar egy nem ortodox nacionalizmus. az egy vagy néhány szövetségest megenged. ezért van az, hogy a magyar reformok működnek. nem elég jól, mert nem elég szakértelemmel és nem tisztességesen csinálják. de a magyar gazdaság növekszik. és lehet mondani, hogy ha a német befektetések nem lennének. de vannak. éppen erre épül fel. mindent, ami nem német, de külföldi azt kibasszák. itt nem lesz samsung. siemens lesz helyette. a német ipar a suzuki gyárat is megveheti. gyárthat motorokat, vagy akár hangszereket. szóval esztergom utánozhatja hamamatsut. ami a suzuki/yamaha/roland központja. esztergom egy műszaki és egy művészeti főiskolával, németrómai érseki központként fejlődhet. nem zsidókeresztény, hanem németrómai. kulturálisan meg lehet hirdetni a nemzeti kereszténységet. de gazdasági értelemben magyarországnak szüksége van egy szövetségi kapcsolatra. de az nem az usa és nem is izrael. jelzem az usa nem akar semmi ilyesmit. az amerikaiak a magyarországi érdekeltségeiket felszámolták. a ge money kifejezetten uzsora jellegű személyi kölcsönöket nyújtott a magyar lakosságnak. a budapest bank magyar állami tulajdon. ha a kormánynak kevés esze lenne, akkor engedne a lakossági törlesztőkből egy keveset. és több százezer új szavazója lehetne a jellemzően szocialista szavazóbázisból. ezzel nem rontja túlságosan a költségvetés pozícióit. hiszen ezek az emberek azt a pénzt ha nem hordják a bankba, akkor úgy is elköltik. tehát a magasra emelt áfából, jövedéki adókból direktben visszajön a pénz egyharmada. és egy másik harmad abból, hogy a költés a helyi gazdaságot segítheti. szóval leginkább pénzhelyettesítőt kellene a népeknek szociálisan osztani. csak itt jön be az, hogy brüsszel ilyesmit nem akar. de önkormányzati szinten ezt meg lehet tenni. az eu nem fog kötelezettség szegési eljárást indítani 24 hivatalos nyelven több, mint 3000 magyarországi önkormányzattal szemben. csak a kormány erre a trükkre még nem jött rá.

2015.08.25. 12:29:35

@egyetmondok:
ez rendben van. de a probléma az, hogy a zsidóság tesz különbséget zsidó és nem zsidó között. mondok egy példát. van ugye zsidó alapítványi iskola. ez természtes módon lehet. de amikor egy községben probléma volt a cigányokkal és a helyiek összefogtak, hogy ha nincs más megoldás, akkor alapítványi iskolát szerveznek. jöttek a zsidó jogvédők, hogy azt nem lehet. zsidó alapítványi iskola is szegregált. csak ők azt mondják azt, hogy szabad. más népeknek nem szabad. miért? mert ők egy kiválasztott nép. így gondolkodik a többségük. nézz meg egy zsidó vezette színházat. a társulat fele zsidó. és ha jön egy másik direktor, és akár csak egy tagot is le akar cserélni, akkor jönnek azzal, hogy ez antiszemitizmus. nem arról van szó, hogy egy magyar színházban ne lehetne néhány magyarzsidó színész. hanem arról, hogy a magyarországi zsidóság nem fogadja el a kisebbségi létet. és mivel többségük világi ezért hitközségek sem nagyon jöhetnek számításba. kulturálisan maradnak a kereskedelmi tévék. nézd meg, hogy a tehetségkutatókban kik a programigazgatók, kik a zsűritagok. nincsenek társadalmasítva. és a zsidóság kulturális preferenciái majdnem ellentétesek a többségi magyarokéval. amire hajós andrás azt mondja, hogy mert a magyaroknak szállj el kismadár és álmodj királylány típusú slágerek kellenek. és vidéken már nem értik a zazie az ágyban mélyrétegeit. és nem szabad őket bírálni. mert azonnal mondják, hogy fasizmus.

nem lehet azt mondani, hogy oké, értjük, hogy a budapesti zsidóság egyféle országot szeretne. de ez egyelőre többségében a magyarok országa. és a nép nem olyat szeretnénk. ezt a kérdést hogy döntsük el.

nyilván úgy, hogy amelyik zsidó elfogadja a kisebbségi létet az be van fogadva. amelyik nem fogadja el az ne akarjon többséget. hiszen a többséggel szemben áll. ez ilyen egyszerű. és ez nem a fasizmus, hanem a demokrácia. másképp nem lennének különbségek a világban. nem lenne multikulturalitás. és ezt ti sem akarjátok megérteni. a magyar államiság sem volt a zsidókeresztény kultúrára alapozva. mondhatjátok istván király intelmeit. de az arról szól, hogy szomszédsági és szövetségi kapcsolatok kellenek. istván király nem állított olyat, hogy feltétlen be kell fogadni a szegény kisafrikaiakat. de ennek a népnek egy jelentős az árpád-házzal rokon magyar törzsekből való. az apád, vagy a nagyapád gondolkodását csak jobban ismered, mint egy idegen. ez a közéletben csoportban érvényesül. és erre jön egy filozófiai iskola, hogy ilyen nincs. de többségében az is zsidó. nem azt állítom, hogy ezek az emberek feltétlen rosszak, vagy gonoszak. egész egyszerűen van egy ütközés. van egy zsidó baloldal. egy keresztény jobboldal. de ennek az aktívak körében alig van szavazója. ha a nyugdíjasok nem szavaznának hagyományosan ebbe az irányba, akkor ez a csoport parlamentbe se kerülne be. létrejött a kontroll csoport. a bankszövetség volt elnöke felcsúti úr vezetésével. egész véletlenül zsidó. nekem semmi problémám nincs vele. engem személy szerint senkinek nem zavar a származása, a vallása. de ő nem tud olyat mondani, ami a népnek tetszik és fenntartható. és amikor hatalomra kerülnek, akkor mindig a nép a hibás. egy csoport akar uralkodni. és nem értik, hogy ez nem megy.

2015.08.25. 12:40:59

@HaFr:
a magyar nép végleg megérett a pusztulásra szöveget ismerjük. pontosan akkor lesz fejlődés, tömeges felzárkózás, amikor a margóra szorultok. most még van több tucat "demokratikus" ellenzéki csoport. csak az aktívak körében alig van támogatottsága. viszont még ennek a csoportnak jelentős a befolyása a pénzügyekben, a médiában, a kereskedelemben. szóval egy pénzügyi-, gazdasági, kulturális és árufölény biztosítható. de látványosan nem ezt akarja a nép. és a ti válaszotok az, hogy a nép hülye. először engedjük már meg, hogy olyan legyen, amilyen. és egy generáció így nőhessen fel. és akkor majd lesz magyar elit. és lehet, hogy az majd megint a pusztulásba viszi az országot. de ez magyarország.

képzeld el ha franciországban mondanád, hogy micsoda hülyék a franciák. vagy ha szerbiában mondanád, vagy romániában. bukarestben a románok megölnének. de párizsban sem nyersz azzal, hogy a nemzet meg van haladva.

egyetmondok 2015.08.25. 13:03:11

@unionista᠍᠍:
Az van rendben, hogy Kossuth Lajos,miután végigcsinálja szinte az egész 19.századi magyar politikát,azt mondja (1883-ban), hogy szégyelli magát...,ez bizony rendben van, annyira rendben van unionista, hogy nyugodtan csatlakozhatnál ebben Kossuthoz: ha neki nem volt gáz,neked se lenne...elszégyelleni magadat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.25. 13:04:18

@unionista᠍᠍: ajánlom szíves figyelmedbe a mai posztomat, de úgysem fogsz érteni belőle semmit -- ez van

2015.08.25. 14:28:19

@HaFr:
ide figyelj. te azt állítod, hogy ausztráliában egy radiológus százcsilliót keres. többek között azért, mert az ausztrál határokat haditengerészet védi. az ausztrál gazdaság sincs kinyitva, képes önmagába zártan működni. ebből következően gazdagok.

nagyjából a jobbiktól jobbra álló arany hajnal mondja, hogy kövessük ezt modellt. azt, hogy lőjünk le mindenkit a határon úgy, ahogyan az ausztrál haditengerészet csinálja. előbb felszólítják, és utána tűz. így működik ausztrália. de ezt az elképzelést ott is többségi alapon hozták létre. biztos vannak ott is olyanok, akik azt mondják, hogy ezt nem így kellene. jelzem ha én ausztráliai magyar lennék, akkor én is azt mondanám, hogy az indiai és a csendes óceáni partokkal együtt nagyjából 10 millió km2 (ebből 7,7 millió szárazföld) területre a jelenlegi 23,5 millió ember kevés. mert a kárpát-medencében is többen élnek. de ha a többség azt mondja, hogy lőjünk mindenkit a tengerbe, akkor én mint párton kívüli civil mondanám, hogy ne. nem mondanám azt, hogy az ausztrál nép hülye. és kérjen bocsánatot az őslakosok kiirtásáért. a fasiszta ausztrálok. ezzel ott sem lehet választást nyerni. az ausztrál gazdagság nem abból fakad, hogy mindent eladtak fejlettebb idegeneknek. mert az úgy nem működik.

óceániában mikronézia szárazföldi területében akkora, mint szingapúr. ott is lehetne egy hasonlóan fejlett világ. de nem úgy, hogy eladnak mindent. hanem úgy, hogy a közemberek megszerveznek mindent. chuuk szigeten születik egy okosabb ember, és az a többséget maga mellé állítja. és egy irányított, tervezett gazdaságot (illiberális vagy legalábbis nem ortodox liberális demokráciát) építve egy főre vetítve akár ausztrália fölé is nőhetnek.

te csak annyit tudsz mondani, hogy legyünk versenyképesek. hogyan váljunk azzá. de nem úgy általában. békéscsaba hogyan legyen versenyképes. vagy mezőkövesd. konkrétan mit tudnak ők nagy tömegben előállítani, amire a világ nem képes. egyszer beszélgettem filippínókkal. és ők csodálkoztak, hogy magyarországon nem eszik mindenki gyulai kolbászt. mert ők azt ismerték. és nem értették, hogy mi az a poroszország és oroszország. mert ez a prussia-russia dolog nekik furcsán van leírva a történelem könyekben. mondtam nekik, hogy elmagyarázom. de én se nagyon tudom, hogy mi a különbség mikronézia, polinézia, melanézia és indonézia között. és azt sem, hogy pontosan miért különülnek ettől a fülöp szigetek. valami fogalmam van róla, de pontosan nem értem ha elmagyarázzák, akkor én is megteszem nekik. ezek után elsápadtak, mert ezen még ők sem gondolkodtak el igazán. nem a leggazdagabb filippínók voltak, de majdnem. ők is az international business school szövegeket ismerték. és el kellett nekik magyarázni, hogy azért van manilában prostitúció és időnként polgárháború, mert a gazdagságot a környezethez alkalmazkodva kell megszervezni. ebből a filippino csapatból egy volt, aki ezt értette. a vezetőjük el küldött a picsába. elmondtam neki, hogy ő azért vezető, mert ő a legostobább. mert csak az általános ürességet ismeri. és annál jobb egy akármilyen európai általános iskola. még egy szovjet is. a kommunistákat szidta nagyon. de abban a filippinó csapatban volt egy férfi aki megértette. és egy nő, aki nálam okosabb volt. ő volt az aki eredetileg is értette. és ő jött a leggazdagabb családból. kérdeztem tőle, hogy korruptak-e. majdnem pofán vágott. de mondta, hogy igen. a gazdagság a természeti környezethez alkalmazkodva teremtődik meg. a zsidók és a zsidókeresztények gazdagsága is. mert a népek leginkább az "adjál el mindent gazdag idegeneknek úgy lesz a legjobb" szöveget fogadják el. pontosabban a népeknél a kicsit iskolázottabb résznek. a magyarok a rendszerváltás után 20-25 évvel felismerték, hogy nem azt az utat kell járni, hogy mindent eladnak. de nem is lehet bezárkózni teljesen. hanem a kettő között kell a megoldást keresni. konkrét megoldásokat. fejlett oktatást akarunk. hány iskolaváros kell ehhez. és hol legyenek ezek. milyen sorrendben hozzuk létre. ki finanszírozza előre ezt az egészet, stb. úgy általában mindenki tudja, hogy fontos az oktatás. orbán viktor is képzi a közmunkásokat. van egy ilyen haverom. kérdem tőle mit csinálnak. volt egy hülye, aki egzecíroztatt őket, hogy seperjék a szemetet. azt kirúgatták, azóta kártyáznak. de nekem erre nem az a válaszom, hogy hülyék az emberek. én is inkább kártyáznék, minthogy utcát seperjek. ha máshogy nem, akkor meg kell építeni azt a lyukkártyás gépet, ami felsepri az utat. és majd azon a kisgépen jóska lesz a "félvezető". gps olajozza a villamost. aki eladja annak ez jó. de aki megveszi annak nem feltétlen. a gazdaságból a civil mérnökség hiányzik. a kultúrából a néprajz és a népművészet. az, hogy egy rockzenekar a pusztába, az erdőspusztába vagy a majorságba kiáltson. vagy az, hogy ne csak balaton sound legyen, hanem modern kori balaton hangzás. ne úgy általában alkossanak zenét úgy, hogy mintákat véletlen egymás mellé tesznek. hanem legyen felvidéki rock. az magyar-szlovák lesz. tótos.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.25. 14:34:54

@unionista᠍᠍: "ebből következően gazdagok"--- bocs, nem olvastam tovább, nyilván jönnek mindjárt a zsidók, thanks but no thanks

2015.08.25. 14:57:34

@egyetmondok:
hja, értem ezt a tanítóbácsis dolgot. azt, hogy te ítélkezni szeretsz. én nem vagyok antiszemita. ha zsidó lennék, akkor is hasonló dolgokat mondanék. nem pont ugyanezt, de majdnem. azt, hogy a magyarországi zsidóság és a zsidó-kereszténység a rendszerváltást elhibázták. nem úgy általában a világ zsidóságával van problémám. mert értem, vagy érteni vélem, hogy ők miért olyanok, amilyenek. és a világképembe soros györgy is belefér. azért, mert értem, hogy ő mit miért csinál. csak érzelmileg nem tudok vele teljes mértékben azonosulni. nem azért, mert gonosznak tartom. hanem mert szerintem soros györgy a magyarországi zsidóság sírásója. a magyarországi zsidó kultúra pusztulása neki köszönhető. ő ugyanis nem érti, hogy neki éppen a magyar nacionalizmust kellett volna megtámogatni. csak azt, ami nem ortodox. ugyanis a többségi magyarok vezetésével szerveződő kárpát-medence lenne az, ami a kapcsolódó tengermellékkel a globális szabad kereskedelembe bekapcsolható.
pctrs.network.hu/clubpicture/9/9/_/karpat_medence_nagyfelbontasu_terkepe_99665_255235.png
és egy ilyen nem ortodox nacionalista "nagy-magyar" formáció lenne képes befogadni a zsidóságot. csak ezt a magyarországi zsidók többsége nem érti. 150 éve se értette, és ma sem érti. kogutowitz manó értette, de zsidók többsége nem. soros györgy sem. a rendszerváltáskor azt kellett volna mondana. 500 évvel ezelőtt halt meg mátyás. ezt az állítsuk helyre. a szomszédainkkal.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Hungary_1490.jpg
ilyesmit akart a paraszt? igen. ezt akarták a magyarországi zsidók? nem. nagyon nem. ők a mindent adjunk el, mert így lesz budapest világváros játékot játszották. és nem érdekelte őket, hogy mi lesz gyügyén. azt gondolták, hogy majd szociális demagógiával megnyerik maguknak a népet, pozitív diszkriminációval a cigányokat. csak jött egy cigányvezér, aki nemzeti populizmussal alkotmányos többséget szerzett. az ő politikája is megbukott. és ezt leginkább csak a jobbik tudja leváltani. de kormányzati szinteken valószínűleg ők is megbuknak. de nehogy már én legyek a fasiszta, mert azt mondom, hogy a fővárosban 25 éve a valóságban semmihez sem értő, az üres lózungokon túl, valós elképzelésekkel nem rendelkező kisebbségi csoport akar az ország uralkodni és a magyarok felett ítélkezni. nekem nincs problémám polgár judittal. és valószínűleg azért, mert benne a racionális belátás. pont azt mondom, hogy őket ne űzzük ki. magyarázzák, hogy polgár judit cionista. nem ismerem személyesen. de ha nem ortodox magyarzsidó nacionalista, akkor rendben vagyunk. de ha nem ortodox magyarzsidó liberális, akkor is. csak ilyenből kevés van.

kommenthelyett 2015.08.25. 15:01:17

@egyetmondok:
' hogy Kossuth Lajos,miután végigcsinálja szinte az egész 19.századi magyar politikát,azt mondja (1883-ban), hogy szégyelli magát.'

volt is miért

aradon a nem magyar nemzetiségű honvédtisztek sem menekültek el, de a főnök faképnél hagyta őket is hogy (már akkor is!) amerikában haknizzon a függetlenségért

egyetmondok 2015.08.25. 15:04:54

@unionista᠍᠍:
Te vagy az,aki mást sem teszel,mint a folytonos ítélethozatalt,verdiktek tömegét alkotod percenként, mindenkiről és bárkiről,zsidótól szerben át a polinézekig.
Itt egyedül te hozod permanensen az ítéleteket, hogy melyik biosznak hogyan kellene élni,mit kell termelni,mit nem,mivel és kivel szabad kereskedni,mivel és kivel nem,mit szabad tenni és mit nem, kinek a vagyonát kellene az államnak elvenni,és kiét nem,s azt kinek kéne odaadni valami okból,és kinek nem.
Te mást sem teszel,önkéntes fajmeghatározóként,mint hogy rendesen szarszagú lapocskáidra tűzöd szarba mártott tűcskéiddel a világ összes népét...,és még meg vagy sértődve,ha ez valakinek marhára nem tetszene...

egyetmondok 2015.08.25. 15:06:26

@kommenthelyett:
Az az idézet az antiszemitizmusról szól,ha nem tűnt volna fel.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.25. 15:10:41

@unionista᠍᠍:

"svájc elemi érdeke, hogy külső kantonokat szervezzen."

Ez az ötödik osztályos környezetismeret-tankönyvben van benne, vagy a szakköri anyagban?

kommenthelyett 2015.08.25. 15:27:59

@egyetmondok: hol van itt az antiszemitizmus?

egyetmondok 2015.08.25. 15:32:48

@kommenthelyett:
El se olvastad azt a Kossuth-idézetet?

kommenthelyett 2015.08.25. 15:36:49

@egyetmondok: de, azért nem értem, hogy jön ez ide

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.25. 16:09:28

@unionista᠍᠍:

"a többségi magyarok vezetésével szerveződő kárpát-medence"

A gyügyei paraszt, aki olyan csóró hogy az egy szál mackónadrágjában jár, mert még a meggyét se' képes eladni, vezesse a horvát kisvállalkozót, aki jet ski-t ad bérbe 20 eurós óradíjért?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.25. 16:24:47

@unionista᠍᠍:

Vezess, te többségi magyar mester! :)

2015.08.25. 16:31:44

@neoteny:
rendben, állítsd azt, hogy svájc elemi érdeke, hogy ne szervezzen külső kantonokat. próbáld ezt az állítást bizonyítani.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.25. 16:36:13

@unionista᠍᠍:

Bizonyítsd te az állításodat, kis posztmodern dekonstrukcionista.

Argumentációs alapelv, mely szerint, ha valaki állít valamit, annak bizonyítania kell állítását.

hu.wikipedia.org/wiki/A_bizony%C3%ADt%C3%A1s_k%C3%A9nyszere

Moin Moin 2015.08.25. 16:55:42

@HaFr: Schmuck Andort idézve: "Munkasikereket!"
:-)))

2015.08.25. 17:15:46

@neoteny:
én állítok valamit, te az ellenkezőjét gondolod. ez rendben van. ez egy komment csatorna. nem vagyok köteles neked indokolni. és azt mondhatom, hogy hülye zsidó vagy. mert ez az egész ráadásul nem arról szól, hogy ténylegesen ki mit gondol. részemről ez csak egy szerepjáték. szóval nem kell komolyabban venni, mintha war of worldcraft játékban harcolnánk. abban nincs burden of proof. ha megfigyeled, akkor a nagy sikerű, a fiatalok körében elementáris erővel ható globális szolgáltatásokban, játékokban, filmsorozatokban sincsen. mondhatod, hogy nem tudok bizonyítani. de annyira nagyon nem is akarok. te még állítani sem tudsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.25. 17:35:21

@unionista᠍᠍:

"nem vagyok köteles neked indokolni [...] mondhatod, hogy nem tudok bizonyítani. de annyira nagyon nem is akarok."

Ettől súlytalan idiótaságok az állításaid.

kiir 2015.08.25. 17:35:31

@unionista᠍᠍: 2015.08.25. 16:31:44
"próbáld ezt az állítást bizonyítani"
unionista᠍᠍ 2015.08.25. 17:15:46
"nincs burden of proof"

A kis szerepjátékos éppen hülyét játszik :)

kiir 2015.08.25. 17:46:42

@unionista᠍᠍: 2015.08.25. 16:31:44
"próbáld ezt az állítást bizonyítani"
unionista᠍᠍ 2015.08.25. 17:15:46
"nincs burden of proof"

A kis szerepjátékos éppen hülyét játszik :)

kiir 2015.08.25. 17:48:57

@kiir:
Hát bolond kend, hogy mindent kétszer mond, kétszer mond? :) Elnézést.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2015.08.25. 18:00:32

@Moin Moin: kint is van a képe az elnöki irodám falán :)

egyetmondok 2015.08.25. 18:01:32

@kommenthelyett:
Szépen megkeresed, hogy unionista melyik Kossuth-idézetére válaszoltam ezzel a Kossuth-idézettel,aztán megtudod hogyan jön ide.

pamut 2015.08.25. 18:31:47

@kommenthelyett:

"miben is?"
abban amit leírtam... nem megy a magyar szöveg megértése?

"akkor szerinted miből lett volna finanszírozva az eü. ha nem az addig is beszedett járulékokból és a betegek kötelező hozzájárulásából ( vizitdíj, ápolási dij ) ?"
pontosan leírtam. hülye vagy hogy nem érted, vagy csak hülyének tetted magad?

"pedig eldönthetnéd - ha már érvelni igyekszel - lett volna a viztidíjból orvosfinanszírozás vagy nem"
figyelj, ha nem értesz magyarul, iratkozz be valami suliba, egész jók is vannak, ha kell ajánlok neked egyet.

"hogyne, ha csak azon múlik hogy elég sokszor elmondjuk a varázsszavakat kinyújtott kézzel rámutatva az egészségügyre"
aha, szóval csak böfögni tudsz egyet, meg kiforgatni, de érdemi válaszod nincs. elegánsabban is beismerhetted volna hogy igazam van (mondjuk ez amúgy is nyilvánvaló), de hát tőled ennyire tellett...

"akkor miért is koaláltak a szocialisták az akkori szdsz-szel"
ez most hogy jön ide és kit érdekel, és egyáltalén miért ez van beállva a fejedbe? ennyire nehezen viseled el hogy az elmúlt 25 év egyetlen érdemi reform-próbálkozása az akkori kormányhoz köthető hogy kínodban terelsz? ennyire fááááj ez neked? :D

"erről neked van egyedül lövésed"
nem, nagyon sokunknak van erről lövése, te a sötétben maradó kisebbséget erősíted, akik nem csak nem képesek, de nem is akarják meglátni a valóságot.

"ez lesz most már a legütősebb érveid egyike?"
ezek nem érvek, hanem jelzők, okoska, amúgy meg teljesen igazak.

kommenthelyett 2015.08.25. 20:41:30

@pamut: meggyőztél

különösen azzal, amikor a privatizált egészségügyet a biztosítók pénzével finanszíroztattad volna nem az addig az állam által beszedett járulékokból, ezt őszintén fájlalom

tényleg sokatoknak lehetett lövése, pedig a derdáktibor is igyekezett erről mindenkit lebeszélni fiatal korában, nem sok eredménnyel
ő például egy remek szegregált gimit csinált inkább cigánygyerekeknek aztán

kommenthelyett 2015.08.25. 20:47:05

@egyetmondok: szépen elolvasod ismét, ha jól emlékszem pár kommenttel feletted volt
ez, ugye: unionista᠍᠍ 2015.08.25. 10:08:58

egyetmondok 2015.08.25. 21:31:36

@kommenthelyett:
" Nints azon törvény, melynek célját, végét a fortélyos zsidó kijátszani ne tudná - valamint nints egy tsalás, nints egy tolvajlás, amely zsidó orgazdára, biztatóra, titkolóra ne találna. " ---

idézte unionista Kossuth egy antiszemita szövegét.

Amelyre én idéztem Kossuth,egy majdnem hatvan évvel későbbi szövegét az antiszemitizmusról.

Mit nem értesz?

kommenthelyett 2015.08.26. 01:15:41

@egyetmondok: azt hogy MOST hogy jön ide az antiszemitizmus bunkósbotja

egyetmondok 2015.08.26. 08:56:44

@kommenthelyett:
Nem olvasod unionistát? Nincsen szinte kommentje,amelyben ne esne szó arról, hogy a zsidókkal most (és nem MOST,ez milyen magyar nyelv?) mit kéne csinálni,államosítani a vagyonukat,megtiltani nekik a pártalapítást,stb.,stb.
A zsidókról való véleménye alátámasztására hozott Kossuthtól egy idézetet.
Amelyre én egy szintén Kossuth-szöveggel válaszoltam.
Ennyi történt.

2015.08.26. 09:19:43

@kiir:
ha erre kér, akkor én megkérem az ellenkezőjére. de ettől függetlenül nincs bizonyítási kényszer. értesz magyarul? magyar vagy?

2015.08.26. 09:20:24

@kiir:
csak azt ne mondd, hogy a mondatot nagy kezdőbetűvel kell írni.

2015.08.26. 09:30:23

@egyetmondok:
nem én mondom. én nem szavazok senkire. és itt is csak szerepet játszok. van a közakarat. amit a magyarok gondolnak. mert valamit mégis csak képzelnek a világról. és az most egy fővárosi dominánsan zsidó-keresztényekből álló csoportosulás túlhatalmának felszámolását célozza. ha ez igaz. nem tudjuk. de van egy a belső kerületekben néhány tízezer, országosan néhány százezer főből álló csoport, ami létrehozott több, mint egy tucat pártot, mozgalmat, több tucat blogot, hogy a jelenlegi kormányt megdöntse és a 89-es alkotmányosságot a zsidókeresztény köztársaságot helyreállítsa. csak ez nem találkozik a többségi magyarok elképzeléseivel. de ez nem a fasizmus. ez a demokrácia. persze ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi kormányzat jó. momentán nincs jobb. és ha kell, akkor a köznép jobbra tolódik.

nem azt állítom, hogy feltétlen rosszak, vagy gonoszak vagytok. mint a korai kossuth. de nem is azt, hogy a politikát tekintve semmiféle különbség nem létezik. amit a kései kossuth mondott. hanem azt, hogy a fasizmus nem előzmények nélküli. a zsidókérdés a zsidóság tömeges betelepülésétől kezdve napirenden volt. ezt nem hitler kezdte.

egyetmondok 2015.08.26. 09:43:10

@unionista᠍᠍:
Van közkarat,amit a magyarok gondolnak...,s hogy kik a magyarok,azt te állapítod meg, szó szerint kizárásos, tehát kirkesztő alapon,egyszerűen úgy, hogy közlöd,kik nem azok: a maradék a magyar.

S aztán persze közlöd a közakaratot is,mint az itt élők közül általad önkényesen kiszelektált magyarok kollektív agya.

Ez utóbbi inkább tényleg vicces,tök jó is,hogy magad is annak szánod,na az előbbi viszont igazi rasszista hányinger. A nemzet rettegőn beteg tagadása.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.26. 09:43:52

@unionista᠍᠍:

"van a közakarat."

És hol volt ez a közakarat 2002-ben meg 2006-ban?

2015.08.26. 11:53:00

@neoteny:
akkoriban a nőági eredet érvényesült. az mtdna. és annak a többséget tekintve nincs ilyen erős etnikai jellege. és ebből következően nemzetközibb. az mtdna sokkal egyszerűbb. a "női" gondolkodás szimplex. ami nem feltétlen rossz, hanem egyszerű. ez legtöbbször valamiféle humanitáriusság. a feminitás leginkább tartós konjunktúrában képes érvényesülni. amikor jön a recesszió, akkor a népekből előtör a férfiasság. és elkezdődik az ydna dominancia harc. nemcsak magyarországon. dániában a szélsőjobb második helyre futott be. svédországban pedig már vezetik a legújabb közvéleménykutatásokat. és ugye vannak az igazi finnek. a norvégok csak azért nem "náculnak", mert ők az unión kívül vannak. nekik nem kell feltétlen befogadniuk senkit sem. nem kell osztozkodni a javakban. és ezek az északi társadalmak. amik elvben nagyon emancipáltak. a gyakorlatban mégse annyira.

pamut 2015.08.26. 12:02:37

@kommenthelyett:
"a privatizált egészségügyet a biztosítók pénzével finanszíroztattad volna nem az addig az állam által beszedett járulékokból, ezt őszintén fájlalom"

akkor ismét, semmi baj, türelmes vagyok a szellemi fogyatékosokkal is, talán ha majd 179-edjére másolom be neked újra, megérted: "figyelj, ha nem értesz magyarul, iratkozz be valami suliba, egész jók is vannak, ha kell ajánlok neked egyet."

2015.08.26. 12:12:37

@egyetmondok:
eredetcsoportok összerendeződnek. és ha elég nagy a populáció, akkor az egyiknek legalább relatív többsége van. magyarországon is ez a helyzet. magyarországon történeti alapon ez a honfoglaló ősiség és a paraszti/jobbágyi/nemesi származás. ti azt állítjátok, hogy nehogy már ehhez kanyarodjunk vissza. mert ez már teljesen meghaladott. a helyi feudális elitet végleg legyőzték. ezt mondja a libsi-konzi csoportosulás. és ezzel szemben a "nácik" azt mondják, hogy a világi zsidókeresztény elitet kell a hatalomból majdnem teljesen kiszorítani. mindenki harcolni akar. és szinte mindenki törzsi alapon.

kiir 2015.08.26. 12:32:33

@unionista᠍᠍:
Ó, dehogy, hiszen te állítottál valamit, majd a másik fél szájába adtad, hogy szerinted mit kéne bizonyítania. Mert annak, hogy "Svájc elemi érdeke, hogy külső kantonokat szervezzen", nem ellentéte az, hogy "Svájc elemi érdeke, hogy ne szervezzen külső kantonokat". Ezt érted?

A magyarságomról valami másfél éve megállapítottad, hogy olyan nincs, mert én zsidó vagyok. Most ne kavarj össze, hogy ezt megkérdőjelezed. Így is elég nehéz egy magyarul beszélő, szőke, kékszemű, pisze orrú zsidónak, aki amúgy szlovák-francia-sváb keverék.

A nagybetűn kívül a központozás következetes használatára is felhívom a figyelmedet, mert segíti a kommunikációt. Ha már ilyen szépen kértél :)

egyetmondok 2015.08.26. 12:33:06

@unionista᠍᠍:
A nemzet uninonista politikai fogalom,akkor is az,ha a közösség (amely nemzetté szeretne lenni,ez ti. nem született állapota semmi népnek,sőt a nemzet jellegzetesen európai egység) az eredetcsoportját,nyelvét, kultúráját,étkezési szokásait,öltözködési szokásait,stb.,stb.,stb. illetően olyan homogén,amilyen csak lehet. Merőben téves, hogy az egy nyelvet beszélők jól összeálltak,és lett belőlük nemzet...

Nemzetté nem az eredetcsoporthoz való tartozás teszi a közösséget,nem az tette nemzetté a felvilágosodás előtti európai nemzeteket sem,és nem az teszi,teheti nemzetté a felvilágosodás utáni közösségeket sem.
Nem törzsi alapon dől el a nemzet ügye,hanem politikai alapon. A kettőt összekeverni hiba,szándékosan összekeverni,és ebből megpróbálni valami államelvet kreálni pedig veszedelmes politikai kalandorság.

kommenthelyett 2015.08.26. 12:49:14

@egyetmondok: akkor viszont te nem olvasod u. kommentjeit, hiába reagálsz rá
még a blogger sem gondolja hogy átlépne egy határt
tán csak meghökkentően kendőzetlen, tabumentes megfogalmazásai zavarnak téged, nem lehet kitérni előlük, a pc üzemképtelenné válik

kommenthelyett 2015.08.26. 12:56:34

@pamut: köszönöm a türelmedet, megértésedet, de ettől még nem döntötted el, a vizitdíjból lett volna orvosfizetés vagy nem, mindkettőt te írtad

ahogy azt is, hogy a biztosítók finanszírozták volna a magasabb fizetéseket a saját 'befektetéseikből', én meg kétségeimet fejezem ki, lehetséges-e ez egy profitorientált biztosító esetében

ne az iskolalátogatási buzdításodat másolgasd be hanem a kommentjeidben meglévő ellentmondást old fel, ha kérhetlek

egyetmondok 2015.08.26. 13:02:02

@kommenthelyett:
Lehet azt mondani, hogy unionista azon ötlete,hogy pl. a zsidó Tesco-tól vegyük el az áruházait és csináljunk belőlük közraktárakat,éppen csak tabumentes fogalmazás,vagy, az,hogy meg kellene tiltani,hogy a zsidók pártot alapíthassanak,éppen csak egy őszinte beszéd.
Te gondolhatod ezt,én meg azt gondolom,hogy ez vegytiszta antiszemitizmus.

kommenthelyett 2015.08.26. 14:09:31

@egyetmondok: gondolhatsz amit akarsz, én meg azt hogy semmit nem értesz, vagy inkább nem akarsz megérteni semmit u. kommentjeiből
de különösebben nem csodálkozom
unionista᠍᠍ 2015.08.26. 09:30:23 például szinte tökéletes komment, tényleg kár ha nem akarod érteni

egyetmondok 2015.08.26. 14:16:56

@kommenthelyett:
Szerintem azon nincsen mit félreérteni,hogy a zsidó TESCO-tól el kell venni az áruházait,és közraktárakat kell belőlük csinálni,csakúgy nincsen mit félreérteni,mint azon,hogy a zsidók ne alapíthassanak politikai pártot.

2015.08.26. 14:50:56

@egyetmondok:
az egy politikai törekvés, hogy a nemzet legyen homogén. jelzem orbán is erre törekszik. egyetlen közéleti identitás létezzen: a magyar.

a másik koncepció a sokféleségre törekszik. az egyik alföldi, a másik felvidéki, a harmadik erdélyi, a negyedik délvidéki, az ötödik dunántúli. és ez mind lehet magyar. ha valaki alföldi, akkor persze lehet, hogy semmi köze az alföldhöz. és zsidó. de mondjuk a tiszántúlon és a partiumban nem mindegy, hogy valaki hajdúsági, nyírségi, érmelléki, bihari, sárréti, nagykunsági, szabolcsi, szatmári vagy rétközi. vagy a szomszédban beregi. vagy erdély felé kanyarodva szilágyi. persze egy zsidó rendszerint úgy szilágyi, hogy semmi köze a szilágysághoz. és vigyorogva hirdeti a nyugdíjasoknak, hogy a forlájfdájrekt lesz a megoldás.
penzugyi-tudakozo.hu/wp-content/uploads/2014/05/idoskori.png
de ő is a nemzet része feltéve, hogy a magyarok többségével képes azonosulni. ha nem, akkor magyar állampolgár, de nem nemzeti érzelmű, nem része a nemzetnek. de magyar állampolgár. ahogyan mondjuk a székelyek többsége is román állampolgár. de mivel többségük nem román érzelmű ezért nem részei a román nemzetnek. vannak kivételek.

értem persze, hogy a másik elképzelés egy homogenizált nemzetet képzel el. cca. 12 millió egyforma piros-fehér-zöld droidot. egy másik kérdés, hogy mi teremt egységet. teremthet egyrészt a magyar államiság, de teremthet a felekezetek felett álló nemzeti kereszténység. csak ugye ebbe megint nehezen fér bele a zsidóság. ők egy kisebbség. akik itt élnek magyarországon. de a főhatalom közelében nem nagyon lehetnek. a nemzetté válás mindenhol ilyen vitákkal volt tele. szóval ez nem a fasizmus.

egyetmondok 2015.08.26. 15:01:18

@unionista᠍᠍:
Az lehet politikai törekvés, hogy egy közösség politikailag legyen homogén,ez politikai konszenzust jelent,amelyet a többség valóban elismer,magáénak tud,amelyhez igazodik.
Az nem lehet politikai törekvés,hogy biológialiag legyen homogén,az ti. biológiai törekvés,és nem politikai.

No,mostan annál világosabb képlet nem is lehet,hogy Orbán Viktor a politikai homogenitásra nem hogy nem törekszik,hanem az ellen működik,s továbbra mert a nemzet politikai fogalom,politikai együttes,ezért világos,hogy az orbáni törekvés nemzetellenes.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.08.26. 17:13:47

@unionista᠍᠍:

"akkoriban a nőági eredet érvényesült. az mtdna."

Mi volt a közakarat?

pamut 2015.08.26. 19:56:01

@kommenthelyett:
"mindkettőt te írtad"
Nem, nem írtam mindkettőt. Kb. 5x hívtam már erre fel a figyelmed. Ez valami dedós szórakozás akar lenni a részedről? Vagy mi bajod van neked?

"ahogy azt is"
Nem, azt sem.

Nézd kedves voltam veled és türelmes, mint mindenkivel aki láthatóan még az elején jár a magyar nyelv elsajátításának kétségtelenül hosszas és nehéz munkájában. Ha már eljutottál arra a szintre hogy képes legyél magyar nyelvű kommenteket helyesen értelmezni, gyere vissza és olvasd el újra amit írtam.

Ha meg csak dedós játékokat akarsz játszani akkor menj a dedóba, biztos jól elleszel.

kommenthelyett 2015.08.26. 21:53:59

@pamut:
'Vagy mi bajod van neked?'

semmi, konkrétan idézett kommentjeidre irod azt, hogy nem te írtad, én sem akarom százszor elmondani hogy nem mondok el semmit kétszer
kedvességed és türelmedet azért még egyszer megköszönöm.

pamut 2015.08.27. 16:27:07

@kommenthelyett:

Hát nézd, extra adag türelmem volt hozzád, de már oly sokszor bizonyítottad hogy troll vagy, hogy kénytelen vagyok belátni ezt a tényt.

Nem tudom mi visz rá egy felnőtt(?) embert hogy azzal bassza el az idejét, hogy teljesen nyilvánvaló hazugságot ismételgessen a neten, de eléggé elbaszott egy alak lehetsz ha ez neked örömöt okoz vagy bármiféle kielégülést.

Az a hazugság, amit betegesen sulykolsz nem csupán nem igaz, és nem csupán sokszor felhívtam erre a figyelmed, de külön a kedvedért még ki is fejtettem miben tévedtél - illetve akkor még jóhiszeműséget tételezve fel rólad azt hittem tévedtél, de mivel azután is folytattad a nyekergő baromságodat, már tudom hogy a kezdetektől rosszhiszemű voltál, és nyilván örültél hogy etetlek.

Ha gondolod még ismételgesd elé ezerszer az a hazugságodat, ettől még nem válik igazzá. Amúgy meg szánlak hogy ilyen mélyre süllyedtél.
süti beállítások módosítása