1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2015.07.28. 23:29 HaFr

A Fidesznek egyáltalán nem érdeke a kivándorolt magyarok hazatérése

A Fidesz szerint a tartós gazdasági növekedés, a munkahelyteremtő programok, a munkahelyvédelmi akció, a növekvő minimálbér és az életpályamodellek, valamint a 100 millió forintos "Gyere haza, fiatal!" program is a külföldön élők hazahívását célozza.

Egyetértek. És pont ezért nem is jönnek haza. Amíg egy olyan országba kellene visszajönniük, ahol a kormány a "tartós" gazdasági növekedést nyugati pénzekből éri el, amíg vannak ilyenek -- miért jöjjön ide a Nyugatról bárki? (Zárójelben, ez a GDP-ző beszédmód mindig elegánsan átugorja a megtermelt pénz elköltésének sztoriját, amely hogy, hogy nem: a lényeg. Márpedig ezt a pénzt kis hazánkban úgy költik, hogy először ellopják a fölét, aztán a maradék nagy részét átcsoportosítják a társadalom felső két tizedéhez. A többinek meg marad a GDP-fetisizmus.)

Amíg egy olyan országba kellene visszajönnie, ahol jobb híján a kormány veszi magára a "munkahelyteremtés" és a "munkahelyvédelem" feladatát (a piac helyett), és ennek megfelelően a munkahelyek olyanok, amilyenek (versenyképtelen, éhbért adó, kegyelmi álmegoldások) -- miért jöjjön ide a működő, alapvetően fair piacgazdaságokból bárki? Amíg "életpályamodellekbe" és kormányfüggőségbe kényszerítik a pedagógusokat, megvonva az értelmiségi státusukat, és kiéheztetik az iskolákat -- ugyan minek vágyjon ide vissza bárki, szülő vagy gyerek? Amíg bugyuta programokkal édeleg egy kabinet, amelyik egyébként egy-egy laza mozdulattal naponta elver tízszer, jobb napokon százszor annyit a csókosaira -- ki akar a "Gyere haza, hadd nézzünk hülyének" program önkéntesévé válni? Ajvé, írjak a magyar minimálbérről is? Nem tudok momentán a röhögéstől.

A Fidesznek természetesen nem érdeke, hogy visszajöjjön ide bárki, aki egy cseppet is elég önálló volt ahhoz, hogy kilépjen ebből a vircsaftból (ha emlékszünk, praktikusan már szavazni sem engedte őket), főleg, ha az ilyenek nagy összessége irdatlan pénzeket küld haza a belső fogyasztás élénkítésére, plusz még meg is jelenik a csaló statisztikákban mint magyar foglalkoztatott. Ugyan már! Megfordítva viszont, aki egyszer rávette magát (és a családját) arra, hogy elmenjen, az az első néhány hónapok esetleg kínzó honvágya és a letelepedés nehézségei után többnyire annyit fektetett már be a kivonulásba, hogy már csak ezért is nehezen jönne vissza. Ha még ráadásul el is kezd kint megszokni (Orbán hiányát, a szabadságot és a fair viszonyokat nem nehéz), gyerekei születnek, a meglévők beilleszkednek, akkor -- bár az első generáció sosem lesz teljesen a helyén -- lesz értelme lemondani, mert lesz perspektíva. Itthon nincs. És amíg nincs, amíg csak hazudozás, cinizmus és a tolvajtempó van, addig nem is lesz az ország soha versenyben a valamikori magyarokért. 

Amíg a szégyentelen Kövér László a magyar nemzetegyesítésről delirál, addig a rendszerváltás utáni kormányok legkártékonyabbja felszámolja a nemzetet az ország elszegényítésével, erkölcsi világának és hangulatának végleges leamortizálásával. Demográfiai probléma? Hát az tényleg van, uram. Tetszettek volna nem annyit lopni, és csak egy kicsit hozzáértőbben kormányozni. (Ezzel átadtam Tünde, egy manchesteri magyar felszolgáló lány üzenetét is, aki köszöni, jól el van már a szülőföldje nélkül, eszébe sincs még csak hazalátogatni sem.) Köszönjük, Fidesz!

323 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr477662148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyetmondok 2015.07.30. 15:44:26

@Gábor2000:
Nem,nem tök mindegy, hogy liberális vagy illiberális.
Azt én,és ehhez csak kissé kell megerőltetnem magamat,még el tudom képzelni,hogy a politikai, mondjuk nyíltan,hogy az államhatalom nem liberális,de hogy a gazdaság nem az,na abból semmiféle gyarapodás nem jöhet ki (ha létezik egyáltalán olyan,hogy illiberális állam - liberális gazdaság...,ebben kételkednék azért).

Ami itt van,hogy tehát egy randán nem liberális gazdaság (az volt ez 2010 előtt is) + nem liberális állam, hát ez biztosan zsákutca.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 16:04:57

@Gábor2000:

Igen, arról volt szó; és te jónak láttad azt állítani hogy a magyar (reál)béreknek semmi köze sincs az (il)liberalizmushoz, valamint a magyar politikusoknak semmi (vagy minimális) a felelőssége a gazdasági helyzet alakulásáért (ami nyilvánvalóan összefüggésben van a bérekkel/jövedelmekkel). Én pedig ezeket az álláspontjaidat kritizáltam.

2015.07.30. 17:12:43

@neoteny:
az csak erősítette a nem-ortodox nacionalizmust. a fényes porta alapja a kelet-római birodalom. magyarország kelet-német-római. és ebből az orbán-kormány is átvesz elemeket. az idegenekre kirótt különadót úgy hívták harács. a magyar értelmiség jelentős része úgy szolgálja a fényességes nagyvezírt, mint ahogyan az efendik, a hodzsák, a kádik vagy a muftik tették. a cöf úgy vonul fel, mint a janicsárok. a jobbik többek között az oszmántörök világképet kultiválja. itt van a legnagyobb többséggel megválasztott polgármester. janiczak dávid ózdról.
40.media.tumblr.com/0c7196e8e5608d94a03ea9bc10be6c91/tumblr_nddkrkSj891rzdo8co1_500.jpg
ez a fiatalember keresi az identitását. nike cipő zokni nélkül, pamut jogging nadrág nagy-magyarország térképpel, abba tűrt fehér nejlon ing, csokornyakkendőt köt hozzá és farmerdzsekit vesz árpád sávos hajtókával és aranynak látszó karórával. ez az útkeresés jellemzi az átlagos magyar fiatalt. a kormányok össze-vissza váltakoztak. a fiatalok többségének semmiféle biztos identitása nincs. és ezért az ortodox liberalizmust okolják. nem a szabadságot, hanem azt, hogy nincs semmiféle rend, amihez képest szabadok lehetnek. béndek péter azt mondja, hogy ő megteremti a szabadság métányos rendjét. de ez egy absztrakció. hogyan valósulna ez meg ózdon?

2015.07.30. 17:14:31

@MTA rendes tagja: " a Manyupba befizetett pénzek járadékait lenyúló parazitaréteg felszámolásának esete. " - és most egészen pontosan mennyi is van azokon a nyugdíjszámlákon? ja hogy nulla? mert amíg ezek a paraziták forgatták a pénzem, láttam az összeget, meg jogosult is voltam rá. most reménykedhetnék - ha otthon akarnék nyugdíjas lenni - hogy nem orbánviktorok meg magad fajták döntenek a nyugdíjról harminc év múlva. te sügér fideszes, te.

2015.07.30. 17:23:53

@MTA rendes tagja: "Mellette meg ott volt 5% működési költség a parazitarétegre" - tipikus ostoba fideszjobbikos vaker. jajj de buta vagy te öreg...akkor a bankszámlákat miért nem államosítják most azonnal? meg lehet szabni, hogy mennyi legyen a működési költség? ki fogja azt eldönteni, orbán viktor? és erre akkor az a megoldás, hogy államosítja ÉS elkölti az utolsó fillérig. ne égesd a pártodat te szerencsétlen. nem erre van ez a blog. már tudjuk, hogy ennyi eszetek van.

tamas11 2015.07.30. 17:27:24

@unionista᠍᠍᠍:
Hol találtad ezt a képet? Saját maga tette közzé? Minek kapcsán?
Nem lehetséges, hogy "idézőjelbe " szánta? Jelmezbálba?

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 17:30:32

@unionista᠍᠍᠍:

"magyarország kelet-német-római"

Vagyis NDK-római. :))

"ez a fiatalember keresi az identitását"

Azért hordja az ágyékán Nagy-Magyarország körvonalát?

Egyébként ő már megtalálta az identitását: önkormányzati politikus lett. Ő már készpénzre váltotta az identitás-keresését ill. annak megtalálását.

2015.07.30. 18:52:35

@Laptop7712:
az a szövetségi állammodell, ami megvalósulni látszik alapvetően irányított és tervezett gazdaság. olyasmi, mint a kgst. ehhez is kell természetesen elit, de nem kell, hogy az túl széles legyen. amit orbán is mond. és ezt a németek adják a szájába. szakközépiskolákat kell erősíteni. az is ad érettségit. és onnan is lehet menni főiskolára. a németek ezt erősítenék. tanulmányi szerződéseket. ha bíró berci jól tanul, akkor nem mehet egyetemre bosztonba. de amúgy sem akar oda menni, mert nem zsidó. ez a szövetségi állammodell kicsit olyan, mint a késő kádár kor. csak nem orosz, hanem német változatban. azt kínálta, hogy ha dolgozol az üzemben, akkor lesz egy társasházi lakásod, egy népautód, egy telked ahová kimehetsz hétvégén és elmehetsz balatonra nyaralni. időnként elmehetsz külföldre. ennél sokkal többre nem vágyhatsz, de ezt a rendszer majdhogy nem mindenki alá odarakta. ehhez az is elég, hogy tünde és tibor összeköltöznek. irányított és tervezett módon gyereket vállalhatnak. szerintem ez német-osztrák szövetségi keretek az ország nagy részén megvalósítható. feltéve, hogy ebbe berlin és bécs belemegy.

tibor német autót szerel, tünde a helyi müllerben dolgozik. és megfőzi a gyerekeknek a dr oetker pudingot. ezt kiegészítheti a győri keksz. ezt a berlinnek úgy éri meg, ha valamilyen módon háttérbe szorul a danone. ezt kormányzati szinten nem-ortodox nacionalista eszközökkel biztosítani lehet. a németeknek kifejezetten jól jön az a közhangulat, hogy a franciák tönkre tették a magyar élelmiszeripart. és azt vissza kell venni tőlük. mert ezek után azt szövetségi keretek között lehet újrateremteni. ez a koncepció az ország nagy részén nem olyan rossz. azért mert ha egy városban az üzemek, az üzletek elnémetesednek, akkor az egymással összefonódó szövetségi befektetői körnek megéri többet fizetni az alkalmazottaknak. és mindenféle adókedvezményeket lehet kitalálni. pénzhelyettesítőket azért, hogy az idegeneket kiszorítsák. és ez ugyanaz, mint a szakszervezeti beutaló. nem mehetsz vele akárhová. a szomszéd vett egy lg hűtőt. az unió ezt támogatta 30 ezer forinttal. és mellé a media markt adott neki egy 30 ezer forintos utalványt. egy kupon, amit német-osztrák szállodákban beválthat. működhet úgy is, hogy eleve német a hűtőszekrény. szerintem ennek az egésznek az átlag magyar tünde és tibor örülne.

ez budapest belső kerületeinek gondolkodásához kétségkívül nem illeszkedik. ez nem a zsidókeresztény világkép. ehhez a németrómai vallást kell újra bevinni esztergomba. ehhez az kell, hogy a suzuki gyárat a németek foglalják el. át lehet venni mintákat japánból. épülhet yamaha jellegű motorgyár és hangszergyár. hamamatsu is ilyen. lehet esztergomban műszaki és zenei főiskola. a bösendorfer klavierfabrik jelenleg a yamaha csoport tagja. lehet újra osztrák. kézzel faragja a cigány a manufaktúrában. ilyesmit kínál orbán. ebbe beleillik az, hogy bécsben az fpö történelmi győzelmet arat. strache azt mondja, hogy bécs nem lesz isztambul. és a hofburg sem tér át át muszlim hitre. a "zsidó" bankárkodás se lesz tartható. de egy zártabb középeurópai szövetségi állammodellben építhetik tovább a "monarchiát". ha berlin és bécs ezt forszírozza az magyarroszágon nem feltétlen rossz. nyilván ennek is vannak nagyon erős korlátai. a német ipar és az osztrák szolgáltatások magyarországot nem húzzák fel akármeddig. budapest belső kerületeit leszámítva az ország jelentős része elfogadná. az a nehézség, hogy a mainstream médiában ezt nem szabad kimondani. a magyar kormányban sem feltétlen értik, hogy mit is csinálnak. és szerintem a németek se merik ezt nyíltan csinálni. mert ez a civilizált lebensraum teória valahol a fasizmus. persze az is lehet, hogy nem ebbe az irányba lépnek. mert folyik egy totojázás. erre mondom azt, hogy önkormányzati megállapodást kell kötni. ilyenformán foglaljanak el egy várost. de ne csak úgy ímmel-ámmal. kicsiben kellene kipróbálni, hogy működik-e egyáltalán.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 19:47:21

@storker: A te érdekedet szolgálta a magánnyugdíjak haszonélvezői, a járulékokból élő kiváltságos PARAZITAréteg felszámolása, kivéve, ha nem vagy parazita érintett. A befizetésed ugyanúgy megvan, mint amikor még a PARAZITÁK kezelték a fiktív befizetett összeged, amihez szabadon soha nem fértél volna hozzá. A bankszámlákat nem kell államosítani: ott verseny van, itt viszont az állam a nyereséget garantálta a magánnyugdíjpénztáraknak, a veszteséget meg államosította: ha csődbe megy a magánnyugdíjpénztár, vagy nem lesz nyugdíjad, vagy az állam fizet helyette.
Dehát vannak emberek, akik támogatják a PARAZITÁKAT.

Laptop7712 2015.07.30. 19:53:11

@unionista᠍᠍᠍:
Lefordítom az én nyelvemre, amit írtál:
Kialakítanak egy komplex ellátási lánc rendszert, valamilyen területen, és a lánc dinamikus volta miatt ők határozzák meg, hogy a lánchoz ki, milyen szinten fér hozzá, és a hozzáféréshez milyen képességekre, és anyagi erőforrásokra van szükség.
A modell akkor sikeres, ha tudatilag az, aki a láncot használja, akarja is használni, és ne nagyon gondolkozzon azon, hogy kilépjen a láncból oldalágon például. Ez azt jelenti, a te példádat használva, hogy Tibor nem akarja otthagyni az autógyárat, (nem akar saját autójavító üzemet nyitni a megszerzett gyakorlatával) hanem szépen a helyén marad 15-20 évig is akár, és szépen járja a ranglétrát, amit elé raknak, ha elé rakják.
Amit leírtál, az nem más, mint a német multik által telepített potenciálok helyi, regionális, vagy lokális rendszere, melyben a betáplált inputok felett (árú, pénz, egyéb potenciál) irányítási joguk van. Továbbá ők határozzák meg azt is, hogy az egyén milyen szinten, mikor, és hogyan férhet hozzá a rendszerhez. (Tünde a helyi müllertől kapja fizetését, és helyi lidibe megy német tejfölért, és német krumplit vesz a tocsihoz. De azt már nagyon ne tegye meg, hogy olyan árúra költse a pénzét máshol, amihez a komplex láncnak nincs köze. (Ezért lesz majd az ország minden sarkában lidi)
Igazad van abban, hogy ehhez nem kell semmi, kell egy szűk elit, aki valamilyen szinten jelen van, és adja a demokratikus hátteret. Ebben igazad van. Azzal már nem értek egyet, hogy ez jó lenne egy átlag magyar fiatal párnak, azért, mert ezzel a történettel nem lehet megetetni egy érdeklődő középiskolást, akinek nyitott a tudata, és szeretne fejlődni. Neki nem biztos, hogy elég lenne az autógyár, hiába a duális képzés. Te is képben vagy annyira, hogy Magyarországon is képes összehozni egy fiatal – ha tényleg ért ahhoz, amit csinál – havi nettó 400.000 – 500.000 Ft- ot, akkor, ha ért egy kicsit a vállalkozáshoz.
Orbán ott fog megbukni ezzel a koncepcióval, hogy egy ilyen szintű szervezett területi potenciál mellett – melynek működésre semmilyen ráhatása nem lesz, ha feláll a rendszer – egyszerűen nem fogja tudni irányítani, és a rendszer nem fog befogadni semmilyen hazai – rendszeren kívüli – innovációt, ilyen a hazai tulajdonból származó mezőgazdasági termékek elhelyezése a rendszerben például. (Ezt meg is mutatták a németek, az idén, amikor is 100 Ft-ot akartak adni egy kg cseresznyéért, igaz 2013-ban ez még 400 Ft volt.)

Amúgy készülhetnek egy komplex koncentrációra, mivel Csányi eléggé komoly pozíciókat szerzett az élelmiszeriparban, most meg megvette a KITE-t is. Neki nagyon-nagyon jól jön egy ilyen játék, főleg akkor, ha a rendszert optimumon tudja majd üzemeltetni.
Ez egy-egy mezőgazdasági ágban nagyon megy neki, másik ágba meg simán belebukott.

Ha így nézem a jövőt, szépen ketté fog válni a hazai gazdaság. Lesz egy ilyen német rendszer, melybe szépen output oldalról integrálodnak a helyi ipari potenciálok, és lesz egy független, önálló, magyar, vagy közösségi tulajdonban lévő gazdasági rendszer. Ezért van az, hogy az integrált vállalkozások profitképessége láncszinten korlátozott, ez belátható.
A lényeg ott van, hogy minőségi – világpiacon versenyképes, önálló terméket csak a második rendszer lesz képes előállítani. - Ezért szállít be Orbán lányának a férje a pálinka üzletbe, ha tudatosan teszik azt, amit tesznek. –
Előállhat az a helyzet, hogy egy jól szervezett KKV tönkreveri oldalágon az egész tervezett konglomerátumot technológiában, tudásban, gazdasági szabadságfokban, és fizetésekben.
Mivel komplex tudás koncentrációra, és innovációra csak ez a rendszer képes. technológiában, tudásban, gazdasági szabadságfokban, és fizetésekben. Ezt kellene értelmesen megtámogatni a belvárosból.
Ezt nevezik majd magyar gazdaságnak, és remélem nem zárvány szinten lesz jelen majd a valóságban. A komcsik is tudták ezt, és tettek is ellene, hogy a magyar falu évezredes önellátásán alapuló tradicionális társadalomszervezését szétverjék, de nem igazán sikerült. Egy fiatal azért nem jön haza, hogy egy német gyárban gürcöljön, de azért, hogy szabadon vállalkozzon, talán hazajön.

Én most szemeimet Kína egyes részein működő KKV rendszerre vetem, mivel nagyon komoly dolgokra képesek.

panellburzsij 2015.07.30. 19:53:42

@HaFr: akkor majd 2016-ban viszlát!
addig is változatlan barátsággal:leponex

2015.07.30. 20:06:01

@tamas11:
ez volt a hivatalos kampányfilm.
www.youtube.com/watch?v=Fg5pyEjfsng
ebben bőgatyában belovagol. majd öltönyben megmutatja a tehenészetet, stb. ez is elég "jelmezbáli"

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 20:09:56

@MTA rendes tagja:

"A befizetésed ugyanúgy megvan"

Hol? mert a kormányzat visszatáncolt a beígért egyéni nyugdíjszámláktól ...

MTA rendes tagja 2015.07.30. 20:50:47

@neoteny: Ott, hogyha majd nyugdíjba mész, akkor a befizetéseid alapján számolják ki a nyugdíj mértékét, és nem fog attól függni, hogy a pénztárad mennyit költött a parazitáira és mennyit tőzsdézett el.

neoteny · http://word.blog.hu 2015.07.30. 20:55:04

@MTA rendes tagja:

"Ott, hogyha majd nyugdíjba mész, akkor a befizetéseid alapján számolják ki a nyugdíj mértékét"

És ezt úgy csinálják hogy közben nem tartják számon az egyéni befizetéseket.

"Becsaphatsz mindenkit néha; becsaphatsz néhányat mindig; de nem csaphatsz be mindenkit mindig."

abdul hackeem 2015.07.30. 21:03:22

@MTA rendes tagja: Az ilyen rendszer pedig abban érdekelt, hogy minél kevesebbet fizessen kifelé. A manyup pedig vagyon, azt meg generációról generációra kell szépen felhalmozni.
Tudod arra nyugaton nem két-három választási ciklus alatt alakult ki az irigyelt szellemi-anyagi jólét.

2015.07.30. 21:25:03

@MTA rendes tagja: majd én eldöntöm, hogy nekem ki a parazita. attól, hogy sokszor írod - nagybetűvel pláne - nem lesz igaz. miért hencegsz egyébként az MTA-tagsággal? ha az vagy, szégyen, ha nem, szánalmas.

abdul hackeem 2015.07.30. 21:36:56

@storker: Multi Theft Auto? Talán gamer. :-)

egyetmondok 2015.07.30. 21:38:13

@MTA rendes tagja:
"A te érdekedet szolgálta a magánnyugdíjak haszonélvezői, a járulékokból élő kiváltságos PARAZITAréteg felszámolása, kivéve, ha nem vagy parazita érintett. A befizetésed ugyanúgy megvan, mint amikor még a PARAZITÁK kezelték a fiktív befizetett összeged, amihez szabadon soha nem fértél volna hozzá. A bankszámlákat nem kell államosítani: ott verseny van, itt viszont az állam a nyereséget garantálta a magánnyugdíjpénztáraknak, a veszteséget meg államosította: ha csődbe megy a magánnyugdíjpénztár, vagy nem lesz nyugdíjad, vagy az állam fizet helyette.
Dehát vannak emberek, akik támogatják a PARAZITÁKAT. " --

és az,hogy szerinted ezek paraziták (csupa nagybetűvel írni nagyon magyartalan,csak jelzem,ha nem tudnád),elég oka arra,hogy magántulajdont államosítsunk?

abdul hackeem 2015.07.30. 21:52:49

@abdul hackeem: Prime Minister Thatcher said, "...and Socialist governments traditionally do make a financial mess. They [socialists] always run out of other people's money. It's quite a characteristic of them."

2015.07.30. 22:28:17

@Laptop7712:
akinek ez nem tetszik az mehet külföldre. persze lehet, hogy olyan tanulmányi szerződése van, hogy előbb fizetnie kell. mert a bundesschulzentrum laborját úgy vehette igénybe, hogy azzal elszerződött egy szövetségi állami egyetemre. a német focisuliban úgy kapja az ingyenes felszerelést, hogy utána szabadon csak a bundesligába szerződhet. és ha nem elég jó, akkor marad a budesliga 2 vagy 3. a dunai csoportban a királyi alcsoport. és tulajdonképpen a 4. osztály a magyar nb1. ha valaki a real madridban szeretne játszani, mint puskás öcsi, akkor előbb ki kell fizetni a költségek többszörösét. vagy eleve elviheti a spanyol király csapat 8 éves korában. ebben a modellben a dunai németek házhoz jönnek. ebben a szövetségi modellben tulajdonképpen koncesszióba vesznek városokat illetve azok hálózatát.

tündinek lehet saját fodrász szalonja. tibinek egy motorboltja. a városi kiskapitalizmus viszonylag könnyen működhet, mert mert kevés a helyi konkurensük. leginkább ez vezethet el a tömeges polgárosodáshoz.

értem persze, hogy mi van akkor ha tibi az új tesla, vagy tündi az új madame curie. ugyanúgy érvényesülhetnek, mint 150 éve. ebből nem nagyon lehet erőre lépni, mert a térségnek megszűnt minden versenyelőnye. a németeké is megszűnik. 8 millárd emberből 80 millió 1 ezreléket jelent. és ha befogadják a szegény palesztinai kislányt, akkor azzal sokkal nem lesznek előrébb. innentől kezdve egy zártabb modellben kell gondolkodniuk. ami lakosságszámban legalább akkora, mint az orosz birodalom. de azért német nyelvű többség van. ez nagyjából behatárolja a lehetőségeket. 150-200 milliós térségben gondolkodhatnak. és ezen túl nem nagyon terjeszkedhetnek. mert azt demokratikusan nem tudják fenntartani. a görög válságra sincs demokratikus megoldás. valakinek az érdeke sérül. vagy a németeké vagy a görögöké. vagy ha nem, akkor világhatalmi érdek. globális pénzalapokat hadsereg nélkül nem nagyon lehet döntögetni. legfeljebb csak izland méretű kis országoknak. ha van középeurópai bundeswehr, akkor a szombathelyi sabaria cipőgyár gyárthatja a kelet-közép európai honvédeknek a surranót. és a soproni szállíthat alkoholmentes sört. az elitet valójában nem a gazdaság egészének, hanem a hadiipar számára kell kiképezni. azért, hogy rába vagon és gépgyár olyan páncélost gyártson, amit az iszlám állam nem lő szét egy perc alatt. úgy egyébként mi a fasznak kell versenyezni azon, hogy ki gyártja a legjobb/legolcsóbb teherautót. azt valószínűleg sohasem fogja legyártani a rába. ha olyat állít elő, mint a lihacsov autógyár, akkor az már elég jó. győr nem nagyon lehet gazdagabb, mint moszkva. a győri balett nem nagyon lehet híresebb, mint a moszkvai. mi lesz nagyhalásziban, bakatlórántházán, bácsalmáson, bélapátfalván vagy bátonyterenyén. magyarország nem budapestből áll. egy társadalmat nem szupertehetségesekre kell optimalizálni, hanem a mediánra. és az igazság az, hogy demokráciában egy kicsit az átlag alá kell célozni. szóval olyasmi kistérséget kell megoldani, mint amilyen mondjuk mezőkövesd.

a fidesz azt produkálja, hogy átadják az új focipályát. dunai anti nyitja meg, aki olimpiai bajnok. megépítik a csókos haverok. ha német focisuli van, akkor esetleg megkövetelik a minőségi munkát, és esetleg több pénzt fizetnek. feltéve, hogy mezőkövesden misike a szüleivel aláírja a tanulmányi szerződést. és az kitermeli a következő szalait. de a mezőkövesd fc nem nagyon lehet jobb, mint a hoffenheim. német kisváros. és ilyen a vasútállomás.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/70/Hoffenheim-bahnhof.jpg
mezőkövesden ilyen.
static.panoramio.com/photos/original/1054892.jpg
ezt vagy elbontják, vagy lehet belőle valamilyen bauhaus épület. a jelenlegi felállásban a kérdés az, hogy a füzesabonyi vonalat ki újítsa fel. és elvben versenyeztetik a világot. de ezt nyilván valamelyik haver nyeri meg. rendesen kínainak kellene nyernie. a legegyszerűbb lenne azt mondani, hogy legyen szövetségi vasút. abba beszállíthatja a magyar paraszt a kolbászos zsemlét.
img.444.hu/10487407_585213608262652_1615579793225225186_n.jpg
és ezt kínálják akár a stuttgarti büfében. aztán lehet menni a német üzembe. vagy a magyar beszállítóhoz. vagy lehet menni közmunkára. a cél az, hogy a magyar munkás tibi vehessen legalább egy használt mercedest. ne legyen gond az, hogy venni akar a gyereknek egy adidas vagy puma cipőt. gyártsuk le magyarországon. és az helyi árut lehet olcsón megvenni a közraktárban. így ugorhat a pannon puma. szabad piaci alapon herzogenaurarch sem lesz versenyképes. ahol a dassler fivérek két világhírű gyárat gründoltak. ott élt lothar matthaus. csakhogy a kínai félkatonai üzemek lenyomják őket. vagy az éhbérért dolgozó etióp gyerekmunkások. egy cipőgyár úgy is működhet, hogy hogy összesen 1 ember érti azt, hogyan áll össze a cipő. és a többi 1 munkafázist ért. és azt csinálja monoton módon. úgy, hogy egy pisztolyt tartanak a fejéhez. nem ilyen világot akarunk. de ezzel kell versenyezni.

MTA rendes tagja 2015.07.30. 23:17:46

@egyetmondok: A magánnyugdíjpénztári befizetés nem volt magántulajdon. Így nem is lehetett államosítani.
Nem volt magántulajdon, mert:
1. Közhatalmilag előírt módon levont része volt a fizetésnek, nem tagadhatta meg senki a fizetését. Ugyanolyan vagyonelkobzás volt, mint bármilyen adó vagy járulék.
2. Nem rendelkezhettél később sem a levont összeggel, nem veheted ki volna soha szabad akaratod szerint. A számládon lévő összeg létezése fikció volt.
A leglátványosabb és legmegtévesztőbb hazugság volt, hogy a rendszert magánnyugdíjpénztárinak hívták.

Etniez 2015.07.30. 23:45:42

@MTA rendes tagja: Magántulajdon volt.

Nem tudom, de időként egyes fideszes hazudozók újra és újra előszedik az ezerszer megcáfolt hazugságaikat magánnyugdíj ügyben:

"5. §
(4)34 A pénztártag követelése - a tulajdonlás elve szerint - a pénztártag tulajdona, amelyre az e törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni."

TULAJDONA. Érted? Tulajdona. Magántulajdon.

Fordul jogászhoz, ha nem érted.

Etniez 2015.07.30. 23:46:52

@egyetmondok: Már nincs meg a pénz. Már csak ígéret van.

A pénz addig volt meg, amíg "a paraziták" kezében volt. A Fidesz másfél év alatt elverte az utolsó fillérig sajnos.

Etniez 2015.07.30. 23:48:04

@neoteny: Most sem a befizetések alapján számolják ki, ezután sem fogják. És hogy mi lesz 20-30 év múlva, azt a Jóisten sem tudja, nem hogy ezek a szánalmas fideszes hazudozó majmok.

kiazmarmegint 2015.07.31. 00:01:50

@unionista᠍᠍᠍: azert a demografiat kicsit leegyszerusited, amikor azt irod, hogy "biro berci nem mehet bosztonba egyetemre, de nem is akar, mert nem zsido". Vagy hogy "ezt Budapest belso keruleteit kiveve mindenki elfogadna.

En tortenetesen nem tartozom az emlitett csoportokhoz, de megis Bostonba akartam menni egyetemre, es mentem is. Tovabba a (posztgradualis, matematikus) programunkban volt 19 ember, abbol negy magyar, es harom kinai...
A negy magyar kozott volt egy nagyatadi, ket budapesti (nem belso keruletbol), es jomagam, aki szekesfehervari vagyok. Mas evfolyamokon voltak Miskolcrol, Pecsrol. Mindez jo volt.

2015.07.31. 00:42:25

@abdul hackeem:
oké, de ezt ne az ország legfejlettebb pontján csináld meg. erre mondom azt, hogy ne a fővám (!) téren hirdessétek a szabad piacot. ne a belvárosban legyél ügyes a haris közben, hanem csináld meg ugyanezt a zsarolyánban a susnyásban. ott aligha adsz adsz el 450 euroért egy pár cipőt. legfeljebb olyat, amit a kis mukk kapott a varázslótól a mesében. egyébként sehol a magyar vidéken. a havi átlagkereset nincs annyi, amennyiért vass bácsi egy pár cipőt előállít. nem világhírű, hanem nyilván egy jó iparos. aki egy havi átlagkeresetnek megfelelő összegért egy pár cipőt legyártani. ez nem egy különleges képesség. ez működik a leggazdagabb részeken. azon kívül nem. ez az egész konzi-libsi koncepcióval a probléma. a kormány mezőkövesdre próbál optimalizálni. amit kínálnak az nagyon távol áll a lehető legjobbtól. de ők legalább értik a feladatot.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 01:03:22

@Etniez: Se jogi, se közgazdasági értelemben nem volt magántulajdon. Kár erőlködnöd, mert nem teljesíti a magántulajdonnal szembeni követelményeket.

Egyébként a Strasburgi bíróság szerint sem sérült a magántulajdonhoz való jog a PARAZITA réteg felszámolásával:

"A bíróság szerint a panaszos magántulajdonhoz fűződő joga nem sérült, hiszen a jövőben is joggal tarthat igényt nyugdíjra a foglalkoztatása alatt fizetett járulékok alapján, függetlenül attól, hogy azok állami vagy magánkézben lévő nyugdíjpénztárba folytak be."

MTA rendes tagja 2015.07.31. 01:06:10

@Etniez: Mindig a befizetések alapján számolták ki a nyugdíj mértékét, plusz a ledolgozott évek alapján, te parazitavédő.

kiazmarmegint 2015.07.31. 01:06:40

@unionista᠍᠍᠍: Abban egyetertek, hogy egy demokraciat ugy kell megcsinalni, hogy me'g az atlag alattiaknak is jo legyen. De hogy a kormany erti a feladatot...
Nyilvan lattad a tablazatot, hogy a minimalber adoztatasa nalunk a legmagasabb az OECD-ben.
Es mivel pont Mezokovesdet emlitetted, az, hogy ott egy rovid ideig volt egy igen mesterseges NB1-es focicsapat, az valahogy jo volt? Mi maradt belole?

2015.07.31. 06:54:06

@kiazmarmegint:
basszus. a kormány propaganda bármikor fel tud sorolni tényeket, ami azt igazolja, hogy magyarország oecd összehasonlításban a legjobb, vagy a majdnem a legjobb. és azt is pontosan tudják, hogy jövő csütörtökön mit hazudnak a népnek. te az ellenpropagandát szopod be. az sem sokkal jobb a kormánynál. ha jobb lenne, akkor a nép arra szavazna. a posztgraduális bostoni diplomád a közjó szempontjából mit ér?

abdul hackeem 2015.07.31. 08:15:06

@unionista᠍᠍᠍: Ha már a Zsarolyánt említetted, nekem van menő vállalkozó ismerősöm, aki fülpösdaróci. A főiskola elvégzése után ugyanazon vállalatnál dolgoztunk, és együtt járt az agyunk. Látva, hogy az állami szektor mennyire kontraproduktív, más után néztünk. És a piacnak volt és van igénye a szolgáltatásunkra, igaz más szektorban. Én sem Vass úr (egyébként világhírű) cipőjét hordom sajnos. De ha az állami elvonás kevesebb lenne, megvenném.
A havi átlagkereset azért is alacsony, mert nagy az állami elvonás, nagy a kolonc, ami BKV, MÁV, helyi közl. társaság, rezsicég stb. "támogatására" megy, amit aztán a csókosok szétlopnak.
Ha a mindenkori kormány Mezőkövesdre koncentrálna, akkor pl. a helyi szállásadókat minimális, (pl. 5%-os) adóval terhelné. Ugyanígy a termelő, szolgáltató kkv-kat. Csak ehhez le kellene építeni az állami "parazitákat" (!MTA alapján szabadon!) akik kicsi (vagy semmilyen) hozzáadott értéket termelnek, egyre többen. Mindenki érdeke ezt kívánná. Ehelyett a saját csókosaikat tolja, akik mondják és teszik a tutit, újraosztják a javakat.
20 év múlva nem lesz, aki megjavítsa a tetőt, mert a szakmunkások is elmennek inkább közmunkára, vagy külföldre mert nincs helyben fizetőképes kereslet.
Ehhez nem kell libsi-bolsi-konzinak lenni, vallástól, bőrszíntől függetlenül mindenkinek az lenne az érdeke, hogy magától működjön a gazdaság, a szakikat pedig újratermelje.
A legnagyobb probléma az a megosztó kommunikáció, amit Te is használsz. A "ne ott hirdessétek". Ti mit hirdettek? Még nagyobb állami elvonást? Már idéztem Thatcher asszonyt: A más pénzéből könnyű megélni. Amíg el nem fogy.

tamas11 2015.07.31. 08:30:14

@unionista᠍᠍᠍:
Különbséget kell tenni a kormánypropaganda és az ellenében munkálkodóké között, mert nem az a közös nevezeő, hogy mindkettő csalárd lehet.
Viszont, egyiket ugye, (az ellenzékit) nem támogatod az adófprintjaiddal, a mainstream nem dőlhetne másfelé, mint a z egyenrangú állampolgári érdekeid diktálják.
Különbözően alakul a viszonyod hozzájuk aszerint is, hogy a közvetlen személyes tapasztalatod micsoda. Olyat még nem olvastam óriásplakáton, hogy "JOBBAN ÉLSZ!"
(pedig milyen jót röhögnék)
Súlyozni (ellensúlyozni) célszerű amiatt, hogy a kormányprop úgy viszonyul forrásai alapján az ellenzékiéhez, mint orkán a fuvallathoz.
Végül: a kritikai felhangokról tudhatod, és az üzenetek küldői ki is mondják, hogy mit akarnak, mire törekszenek, közvetlenül, mivel nem tervezhetnek hitelesen semmilyen távon.
Ezzel szemben nagyívű nagy támogatottságú, manipulatív állami akciókról ugyanez nem mondható elők sajátjukként gazdálkodhatnak az idővel.
A lényeg: ne állítsunk közvetlen párhuzamot, különbségtevések nélkül.

Etniez 2015.07.31. 09:30:30

@MTA rendes tagja: " Se jogi, se közgazdasági értelemben nem volt magántulajdon. Kár erőlködnöd, mert nem teljesíti a magántulajdonnal szembeni követelményeket. "

Hiába erőlködsz barátom, magántulajdon volt. Ott a törvény. Az pedig törvény. Amit meg leírsz, az a nettó hülyeséged, semmi más.

Etniez 2015.07.31. 09:31:32

@MTA rendes tagja: Nem, az utolsó tíz év alapján számolták sokáig, most egy kicsit mélyebb a merítés.

Megint hülyeséget beszélsz, azt nem értem, ha ennyire nem vágod a nyugdíjat meg a törvényeket, akkor miért okoskodsz ennyit.

tamas11 2015.07.31. 10:15:34

@MTA rendes tagja:

Elnézést kérek , de az erre a hozzászólásodra írt válaszom talán nehezen érthető, különösen a második bekezdése
Ez nyilván az én hibám, a mentségem a sietség, és arövidségre való törekvés.

hafr.blog.hu/2015/07/28/a_fidesznek_nem_erdeke_a_kivandorolt_magyarok_hazaterese/full_commentlist/1#c27674436

kiazmarmegint 2015.07.31. 10:44:48

@unionista᠍᠍᠍: Regebben jobb volt veled beszelgetni.
Nem a propagandak hatasfokarol volt szo, hanem arrol, (amiben igazad van), hogy ugy kell megcsinalni egy demokraciat, hogy az atlag alattiaknak is jo legyen. A magyar adorendszer nem ezt probalja elerni.

Ami az en diplomam erteket illeti a kozjo szempontjabol, ez itt nem a reklam helye, igy konkretumokat nem mondok. Ha nem tanultam volna meg azt, amit megtanultam, akkor nem lennenek a termekeim, ot konyv, sok cikk, me'g tobb oktatasi anyag. A tobbirol az olvasok es a diakok illetekesek szolni.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 11:02:53

@tamas11: Amit az akadémiai körökben tapasztalok, az ennek pont az ellenkezője. Nincsen fideszes kutató, de van balliberális maffia, önjelölt kontraszelektált kiválasztottak, akik egymást dicsérik, körbehivatkozzák, egymásnak osztogatják az ösztöndíjakat, díjakat - lásd az egyik blogjukat, a defactot, ami tényektől mentes gyűlöletkampányt folytat az ország ellen.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 11:05:05

@Etniez: "Nem, az utolsó tíz év alapján számolták sokáig, most egy kicsit mélyebb a merítés"

Köszönöm,. hogy megerősítettél. A magántulajdon kritériumairól pedig még tanulnod kell, mert az nem az, hogy egy törvény leírja, hanem tartalmi kritériumai vannak. Egyébként is, a törvény szerint nem a befizető magántulajdona volt, hanem a pénztár magántulajdona. Tehát itt is elbuktál.

2015.07.31. 11:11:11

@abdul hackeem:
és fülpösdarócon vállalkozik? próbáld már megérteni, hogy éppen nem azt mondom, hogy ilyen településen nem születnek tehetséges és szorgalmas gyerekek. hanem arról, hogy momentán kevés esély van arra, hogy mondjuk a felső-tisza vidéke az ukrán és román határon tisztán szabad piaci alapon megszerveződjön.

nekem az összes kocsmai haverom azt mondja, hogy az alapprobléma, hogy a világban túl kevés embernek van túl sok hatalma. a magyar főváros úgy vonzza el a vidéki értelmiséget, hogy a nacionalizmust tűzzel vassal írtja. ebből következően a magyar főváros nem magyar érzelmű. ilyesmiken akarnak változtatni. egyik oldalon sincs bizalom arra nézve, hogy a másik meg fog változni. a legegyszerűbb a válás. a zsidó és zsidóbarát értelmiség kimehet bostonba. ha valaki nem akar a többségi magyarok oldalára állni, akkor nem muszáj hazajönni. ha tünde londonban szeretne mosogatni, mert ott több pénzt keres, akkor nem lesz tündér. hanem egy cseléd lesz. és a barátja tibor lehet ott béres. és ezen a feudális viszonyokon nem fognak tudni változtatni. mert ők nem a magyar, hanem az angolszász többség oldalára álltak. és lehetnek másodrangú alattvalók. senki sem fog neki pitizni, hogy tündike gyere haza. a kormány se pitizik nekik. hanem ez is pénzlenyúló projekt. ami azért működik, mert tündike a libsikre szavaz. és retteg a náciktól. magyarországon. angliában retteghet ha esetleg ott is felerősödik az idegenellenesség. valójában tündit elsősorban a pénz érdekli. azért van londonban. semmi másért. esetleg kalandvágyból, vagy nyelvet tanulni. ami teljesen rendben van egyébként. az egy hülyeség, hogy a többségüket orbán üldözte el. én sem szeretem orbánt. nagyon nem. de az ellenpropagandát sem hiszem el. azt, hogy csabi kiment chilébe. mert homoszexuális. és itt üldözik. chile most éppen liberalizálódik. de jöhet egy pinochet. egy ismerősöm salvandorban dolgozott. és a guatemalai munkatársa megkérte, hogy hadd költözzön már oda egy napra. mert felújítják a lakását. és másnap szitává lőtték. pedig évtizedek előtte véget ért a polgárháború. és elég hosszú ideig ott élt. nem nagyon látta át a közép-amerikai viszonyokat. ahogy a zsidók többsége 150 év alatt nem értette meg, hogy mit jelent magyarnak lenni. nem értik, hogy az értelmiségnek a többség oldalára kell állni. és abból a pozícióból kell védeni a kisebbséget. csak persze nem feltétlen kell kiszolgálni a hatalmat. hanem meg kell érteni, hogy miért fogadják el a magyarok, hogy orbán a vőlegénynek adja a közvilágítást. azért, mert úgy képzelik, hogy ez még mindig jobb, mint a bárándi klán képzel. azt, hogy az egyik gyereket beültetik a kormányba. schiffer se érti, hogy a magyar ökopárt élén nem állhat egy zsidó. az arra jó volt, hogy a zöld mozgalmat bevigye a parlamentbe. de utána félre kellett volna állnia. nem nagyon lehet magyar miniszterelnök. hja, azért, mert zsidó. ilyen a világ. jóska se lehet izraelben a fővezér. ilyen törzsi alapon működik a világ. a szegény palesztin kislány azt mondja, hogy neki a célja, hogy izrael eltűnjön a föld színéről. merkel mondhatja, hogy oh mein gott.

egy vietnámi ismerősömnek mondtam, hogy elég ferde a szeme és elég kicsi. könnyen fejbe verik egy vascsővel. erre azt mondja, hogy már te is kezded. mondom neki, hogy nem kezdem. ne féljen. de elfelejtette, hogy 50 éve napalmot kaptak az amerikaiaktól. csak ha ezt mutatná be nemes-jeles akárki, akkor azt nem díjazná coen testvérek. az indokínai háború borzalmait nem fogják kötelező módon oktatni gründwald péter a pázmányon. vagy györgy péterék az eltén. semmi problémám nincs velük. de ők nem magyar érzelműek. ami rendben van. különösen akkor ha a klérus szekularizálva van. mert ezt kivívták a szászok. tartok tőle, hogy a zsidóságot ugyanúgy szekularizálni kellene. vagy persze ebből engedni. mondhatod, hogy a közéletben semmi jelentősége nincs a származásnak. ehhez képest nem tudok mondani egy politikai szerveződést se, ami társadalmasítva lenne. abban az értelemben, hogy tényleg elég sokféle irányzat képes benne a racionális párbeszédre. és lehet, hogy ennek az oka egyszerűen az, hogy a kárpát-medence biológiai értelemben túlságosan diverz. szóval a szociológiai magyarázatok igazak lennének, akkor a népek a sokácokat vagy a ruszinokat is utálnák. ehhez képest a többség magyarországhoz kapcsolná a legszegényebb kárpátalját. vagy a román határ mentén élő magyarokat. azért, hogy stabilizálja az eredettöbbséget. és erre libsik mondják azt, hogy szó se lehet. nem lesz itt semmiféle magyar eredettöbbség. az egy fikció. délibábos nemzeti romantika. amit a lábszagú parasztok képzelnek. és ez az ortodox liberális zsidóknál öngerjesztő módon zajlik. ahogyan az ortodox nacionalista magyaroknál. és mindegyik arra jut, hogy a másik megérett a pusztulásra.

nem látok olyan diskurzust, ami a végletesen szemben álló feleket kimozdítaná ebből az állapotából. a kivándorlás bizonyos tekintetben nem a probléma, hanem a megoldás. aki nem magyar érzelmű az menjen. ilyen egyszerű.

tamas11 2015.07.31. 11:12:55

@MTA rendes tagja:
Komolyan kérdezem: biztos az, hogy ami fideszellenes, az egyben balliberális, és országellenes?
nem lehetséges, hogy a kormányzással együttjáró, együtt mutatkozó befolyás ellentéte nem a liberalizmus, hanem igazi , vállalható nemzeten belüli csoportérdek?!

abdul hackeem 2015.07.31. 11:39:24

@unionista᠍᠍᠍: A világ nem ennyire szögletes, és nem is kerek.
A zsidózás és cigányozás mögött is kulturális különbség áll. A mélymagyar nem tanult meg úgy bánni a pénzzel és úgy összefogni, mint az említett közösségek. Ha megtette volna, nem lenne különbség. Mint a faék olyan egyszerű. Tanulni kellene.
A magyar érzelműségemet pedig szerencsére nem mások ítélik meg, hanem én saját magam.
Vazze, komolyan nem tudom eldönteni, hogy egy géniusz vagy, vagy pedig egy büdös nagy fajelmélet rabja.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.31. 11:44:34

@kiazmarmegint:
lecsökkented az adókat. rendben van. és utána mi lenne. kevesebb pénzed marad a közszolgáltatásokra. persze értem, hogy azt mondod, hogy több. nem valószínűleg kevesebb.

persze lehet mondani, hogy megszünteted a korrupciót. csakhogy a kormányzat egy több ezer főből álló szakapparátus. és az ilyen egy bizánci típusú elit. nézd meg, hogy milyen a magyar jogrend, milyen a magyar igazságszolgáltatás. szóval az elvekben helyes kormányod lehet, hogy egy hét után megbukna. nem ilyen egyszerű, hogy lecsökkented az adókat.

sőt azt gondolom, hogy országos méretekben nincs megoldás. be kell vállalni az aszinkron működést. ez azt jelenti, hogy az egy központú budapestiséget legalább időlegesen fel kell adni. de ez az egész nem a lecsökkentem az adókat, világhírű oktatást teremtünk típusú üres lózungokból áll. hanem ami konkrétan megmondja, hogy mi legyen mezőkövesden, gyügyén. akárhol a kárpát-medencében. székesfehérváron, veszprémben. a királyok és a királynék városában. és persze nem elég a nemzeti romantika. leginkább a helyi társadalmakat lehet összeszervezni. de egyszerű dolgokat ismerni kellene. mérni a szaporodási közösségek határát. ténylegesen meddig tart egy város vagy egy vidék. ez ötödik osztályos környezetismeret. populációkba szerveződve működik az élővilág. az elemi biológát és az elemi földrajzot nem lehet a politikából kihagyni.

ausztriában is magasak az adók. és mégis jobban élnek. ez mégis hogy van. nincs egy univerzális módszer. jó lenne ha európa és azon belül közép európa egy irányba haladna. legalább egy tucat dolgot tudnék felsorolni, hogy mit is kellene összeurópai szinten csinálni. én unionista vagyok, de nézd már meg az európa parlamenti bohócokat. magyarország a polgárosodásnak nagyon az elején tart. és szinte mindent alulról kell megszervezni. ami többek között azt jelenti, hogy nem lehet a terepet a globális multiknak átengedni. nekem az a tapasztalatom velük, hogy ide a nemecsek jön vagy geréb. szóval a teljesen naiv, akit megesznek reggelire, vagy az, aki a saját hazájában is árulónak számít. sorold már egy a multik élén a magyarországi kiválóságokat. aki akart valamit, az szinte mind megbukott. beszopta a propagandát vagy az ellenpropagandát. diákok körében azzal lehetsz fej, de a politikában rossz fiúnak kell lenni. sajnos. én sem vagyok erre alkalmas.

Laptop7712 2015.07.31. 11:50:56

@unionista᠍᠍᠍:
Ez egy nagyszerű elemzés, és csak gratulálni tudok hozzá. Ehhez még tegyük hozzá azt, hogy a németek már a 1990-es években sem csináltak titkot ebből, hogy ilyen szerepet szánnak Magyarországnak. Minden szinten támogatta már akkor is a német gazdaságpolitika azt, hogy a német vállalatok (nagyságtól függetlenül) Magyarországon potenciálokat foglaljanak el. Erről nagyon komoly gazdasági irodalom született akkoriban Németországban, melyben kifejtették, hogy milyen szerepbe kerülhet a volt szoci országokban a német gyáripar, és szolgáltatóipar, legyen az kicsi, közepes, vagy nagy cég.
Ezt szépen elősegítették a vegyes testvérvárosi kapcsolatok, és még sorolhatnám. Ámbátor, volt vele egy kis gond az elmúlt 25 évben. A cégek szépen területet tudtak foglalni olyan szektorokban, mint pl. az energetika, továbbá olyan területeken, ahol tervezetten lehetett olyan üzemegységek rendszerét telepíteni, melyekben komplexen kódoltak egy elvárt minimális rendszerprofitot. Ezt támogatatták, és meg a mindenkori kormánnyal, teszik ezt ma is, ahogy te leírtad. Van egy kis baj ezzel a dologgal, ami már előfordult a gazdaságtörténetben, kis hazánkban.
A rendszer gyorsan, és – sokak kutató szerint „ középen” hatolt be a hazai társadalomszerkezetbe. Ez azt jelenti, hogy a telepített üzemekbe általában az akkori régi üzemekben dolgozó mérnökség tudott átmenekülni, - főleg az első időkben, a 1990-es években– és az a módosabb szakmunkásréteg. Ez a történet kifulladt 10 – 15 év alatt, mivel a profitmodellek nem követték le fizetésekben a nyugati kolléga béreit, mivel az elvárt mindenkor nyereséget nem nagyon lehetett csökkenteni. Ezzel kialakítottak egy leszakadó réteget, főleg vidéken, aki azt sem tudja kifizetni, hogy bejárjon a gyárba, inkább herbálozik, lop, csal és rabol. Továbbá szót kell ejteni a középvezető, és e felett elhelyezkedő rétegről, aki kiszolgálja ezt a játékot, ide tartozik a politikai „elit is”.
Ezért a telepített üzemeket nem frissítették, így technológiai hátrányba kerülnek a hazai gyárakkal szemben, de rendszerlogikailag üzemben tartják. Mivel jelenleg a Reich minden előnyét élvezi a világgazdasági konjunktúrának, szeretné egy kicsit jobban integrálni a régiót. Profitmaximalizálás kicsit másképp.
A rendszer rendszerlogikailag nem tűr meg semmifajta független világgazdasági integrációt. – A rendszer használata nélkül nagyon akarj rálátni a világpiacra szabadon, ha van egy középvállalatod, akkor beszállító pozíción keresztül egy termékrendszer – termék gyártásán keresztül vegyél fel pozíciót. – Szarnék bele, hogy beszállítói középvállalatot hozzak létre a reálgazdaságban, függetlenül attól, hogy jól néz ki, több ok miatt. – De szívesen hozok létre egy értékes középvállalatot, ami világpiacra termel tervezett termékrendszert, vagy jól diverzifikálható terméket.
Ezért ez sokaknak a reálgazdaságból nagyon nem fog tetszeni, főleg azok, akik képesek az önálló termékgyártásra, és azt képesek önállóan menedzselni a világpiacon.
Vannak ilyenek, és elfelejti a mai gazdaságpolitika az ilyen cégeket támogatni. Egyszer egy német azt mondta nekem, hogy figyu, azt azért ne felejtsd el, hogy milyen alapanyagot használsz a gyártáshoz a mai világban! Na ez az, amit a németek kurvára tudnak, de tisztában vagyunk ezzel mi is, vagy nem?
Elmenni? Nagyon ne, vagy csak időszakosan, inkább gondolkozzunk a történeten, mélyebben.

kiazmarmegint 2015.07.31. 12:29:27

@unionista᠍᠍᠍: Nem azt mondom, hogy altalaban magasak az adok (ezt nem tudom megitelni, lehet hogy igen, lehet, hogy nem). Azt mondom, hogy progresszivebb adorendszert szeretnek.

Egyebkent lehet, hogy egy altalanos adocsokkentes is jot tenne, ha kevesebbet koltenenk hulyesegekre, mint stadionok, hatalmas allamaparatus. Nincs eleg informaciom ahhoz, hogy ezt megiteljem. De ismetlem, hogy a minimalberesek adojat tul magasnak tartom. Ezt azert mondtam el, mert abban egyetertunk, hogy nem lehet egy demokraciat a legmagasabb retegekhez optimalizalni.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 12:31:47

@tamas11:
"biztos az, hogy ami fideszellenes, az egyben balliberális, és országellenes?"
Nyilván nem. A gyakorlat mégis a romboló, hiteltelen, szakmaiatlan, lázító és hazug bírálatok elsöprő többségét mutatja. Mikor bírálták például a nők 40 éves szolgálati idős nyugdíjazási lehetőségét? Alig bírálták, pedig nagyon rossz intézkedés volt. Vagy Martonyi János kártékony ügyködéseit? Vagy az általános iskolák és a középiskolák értelmetlen bürokratizálását? Azt bírálják, ami jó volt, vagyis az "államosítást", az önkormányzatoktól elvételt. Vagy, bírálják az EU-s pénzek felhasználását, és valóban nagy része értelmetlen célokra van elkötve, mert meg van kötve, mire lehet felhasználni. A kormány pl. megszabadította az országot a magánnyugdíjpénztárak időzített bombájától (hol írt erről valaha objektíven a defacto és a hasonló portálok?), megoldotta, amennyire lehetett, a svájci frankos hitelek problémáját, és nagyon sok más praktikus pozitív intézkedés volt.

egyetmondok 2015.07.31. 12:44:11

@MTA rendes tagja:
Nos,ha nem volt magántulajdon, akkor miért volt szükség arra,hogy a 2010.évi CLIV.Tv.1.§.(2)bek. szó szerint létrehozza a manyup-tagok manyup-vagyona felett az állam tulajdonjogát ?
Milyen tulajdonban volt akkor 2010-et megelőzően e vagyontömeg,ha csak e törvény hozta létre felette az állami tulajdonjogot?

Etniez 2015.07.31. 12:55:06

@MTA rendes tagja: "A magántulajdon kritériumairól pedig még tanulnod kell, mert az nem az, hogy egy törvény leírja, hanem tartalmi kritériumai vannak. "

Erre nincs más szó: lol.

Etniez 2015.07.31. 12:56:49

@egyetmondok: Hagyjad, tiszta idióta. Látszik, hogy fogalma sincs sem az mnyp rendszerről, sem a nyugdíjszámítás mikéntjéről, de fidesz brossúrákból szakért :D

Pont nekem, aki 8 évig nyugdíjjal foglalkoztam :D:D:D:DD:

Etniez 2015.07.31. 12:58:16

@egyetmondok: Láttam egy régebbi hozzászólásában azt is leírta, hogy az a pénz nem is létezett... :D:D

Érted, a Fidesznek egy nem létező pénzre fájt a foga :D

Epic fail a gyerek.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.31. 13:00:56

@abdul hackeem:
na most döntsd már el, hogy a fővárosi zsidók összefognak, vagy nem. mert ha a magyarok azt mondják, hogy egy kicsit azért mégis csak összetartanak, akkor az összes zsidó tiltakozik. ilyen nincs, ők képtelenek faji alapon szerveződni. a náci haverjaim azt mondják, hogy értelmiségi asztaltársaságban a zsidók úgy nem vitáznak, hogy kisebbségben vannak. olyan asztalhoz nem ülnek le. hanem azt eleve civilizálatlannak gondolják. és az ilyenekre széttárom a kezemet. mert ezek sztereotip módon tényleg igaz állításoknak tűnnek. és ilyen kijelentések határozzák meg a politikát. te mondhatod erre, hogy a lábszagú parasztok tanuljanak meg bánni a pénzzel. mert a magyarok mohók. kellett nekik a látszólag olcsó devizahitel. nekem nem volt egy franknyi hitelem sem. de oké, legyen. és a zsidó pénzügyi kultúra nem mohó? amikor az adós azt látja, hogy 2 lakás/autó árát kifizette és még három 3 árát ki kellene kifizetnie. aztán magyarázhatják, hogy nem lehet nacionalizálni a bankrendszert. de lehet. ha orbán elég nagy spíler lenne, akkor azt mondaná, hogy mindenkinek meg lehetne megfelezni az adósságát. ezek után könnyebben lehetne teljesíteni. a hatalmi viszonyok nem változnának meg lényegesen. egyszerűbb, mint az ágyba szarás. lehet, hogy túl egyszerű. de az is lehet, hogy ilyen kurva egyszerű. nem kell semmiféle turbulenciát számolni. engem nem zavar ha kell. csak lehet, hogy nem muszáj.

mint a viccben. az amerikaiak azt mondták, hogy az űrben nem működik a golyóstoll. de a nasa 1 millió dollárért kifejlesztett egy különleges betétet és tintát, amivel mégis csak működött. és tudtak az űrállomáson írni. az oroszok azt mondták, hogy jó lesz a ceruza is. a fejlődésben vannak brutálisan egyszerű átmenetek.

egyetmondok 2015.07.31. 13:02:39

@Etniez:
Nem hiszem,hogy hagyni kéne. Az szó szerint nem normális, ahogyan itt sokan,túl sokan hiszik el ezt a komplett őrültséget, hogy " De nem is volt magántulajdon ".
Ez olyan hamisítás,olyan velőtrázón hazug politikai beszéd,amit nem kell hagyni. Rá kell kérdezni,mert van bőven,amely alapján ezt meg lehet tenni.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:06:29

@egyetmondok: Jogi értelemben annyi történt, hogy a magánynugdíjpénztárt felváltotta az állam, mint ahogy korábban az államot amagánnyugdíjpénztár. A befizetőnek egyik esetben sem volt magántulajdona a befizetése: azzal az állam vagy a magánnyugdíjpénztár rendelkezett.

Ellenben, a magánnyugdíjpénztárakhoz jöttek a befizetések, kockázatmentes jövedelmet biztosítva a parazitarétegnek, akik közé 8 évig tartozott @Etniez: Ő személyes érintettség, sértettség és gyerekes dac okán terjeszti most a hazugságait. Közben persze az aktuális nyugdíjakat az állam fizette, az egyre olvadó régi rendszerű befizetésekből.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:08:45

@Etniez: "@egyetmondok: Láttam egy régebbi hozzászólásában azt is leírta, hogy az a pénz nem is létezett... :D:D"

A magánbefizetők számára nem létezett. Ezt írtam. A nyugdíjpénztárak rendelkeztek vele. És ha azok becsődölnek, mint a Quaestor, akkor ténylegesen senki számára se léteztek volna.
Rossz érzés lehet valóban, hogy már nem vagy parazita.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:11:32

@egyetmondok: Szó szerint nem normális, aki azt terjeszti, hogy magántulajdon volt. Ez szembe megy a józan ésszel, de az egész görög-római eredetű magántulajdonon alapuló civilizációnk eszményével.

Etniez 2015.07.31. 13:12:17

@egyetmondok: Nyugi, nincs 1984, nem tudják meghamisítani a múltat szerencsére.

Volt egy másik fórum origon, oda is megjöttek ezek a fideszes idióták, de a többség mára belátta, hogy mi történt.
El is lettek zavarva.
Akkor sokan megették a Fidesz hergelését, ami a magánpénztárak ellen irányult, de ma már látja a nép, hogy hazudik a Fidesz.

Akkor volt egy jól-rosszul kezelt valódi, létező pénz, amit az állam egyszerű zsarolással elvett.

Akkor ígértek fűt-fát, egyéni számlát, stb.

Elköltötték a 3.300.000.000.000 Forintot másfél év alatt. Ezzel kibekkelték, hogy ne kelljen IMF-hitelt felvenni.
Viszont azóta eltelt lassan 6 azaz HAT év és az átlagemberek 80%-nak a helyzete 2008-as szinten van. Már látja a többség, hogy aki nem Fidesz-közeli, vagy nagy keresetű, annak itt jövője nincs otthon.

5 évig nem volt fontos adat a GDP, most hogy végre nőtt, egyből mondogatják. Csak az a baj, hogy ez a fölös pénz nem az embereknél csapódik le, hanem a Fidesz lop többet.

Kíváncsi vagyok, hogy 2018-ban is fognak-e még elmúltnyolcévezni meg libásozni-e.

Ha nem lesz itt valami nagy csoda (értsd: kevesebbet fognak lopni a Fideszesek), akkor a lakosság 80%-a szopón lesz.

És közben az is kiderült, hogy az egykulcsos adó káros az ország gazdaságának. Minél hamarabb meg kell szüntetni és visszahozni a régi rendszert. Két kulcs kell adójóváírás nélkül.

egyetmondok 2015.07.31. 13:13:30

@MTA rendes tagja:
A tulajdonjog jogi értelem,nem más.
Jogi értelemben annyi történt,amit az általam hivatkozott törvény rögzít: az állam tulajdonjogot szerzett ezen a közel 3.000.milliérd forintnyi magánvagyonon,e vagyon felett a 2010-es törvény rendelkezése szerint.

Előtte tehát nem lehetett más e vagyon,mint magántulajdon. De szívesen meghallgatom a jogi érvedet,ha van ilyen, hogy ha egyszer az állam csak a 2010-es törvénnyel jutott tulajdonjoghoz e vagyon felett, akkor előtte,ezt emgelőzően kié volt e vagyon,ha szerinted nem a manyup-tagoké,egyenként az övék. Nos,ha nem államé,márpedig nem az államé,akkor kié volt?

Etniez 2015.07.31. 13:14:50

@MTA rendes tagja: Jaj, idehozza a Questort :D:D:D

Nem szégyenled magad? A nyugdíjpénztárak nem ilyen himbi-humi Fideszes brókercégek voltak, hanem valód pénztárak.

Mikor kiszedték belőlük a pénzt, kiment a Kehi, Nav és PSZÁF, hogy minden szarba belekössön és talált kb. 100 millió vitatható tételt az összes pénztárnál együtt.
Egy forint nem tűnt el a pénzből.

Sokkal jobb helyen volt ott, mint az államnál, ez világosan kiderült.

Hol van most a pénz te idióta?

egyetmondok 2015.07.31. 13:15:44

@MTA rendes tagja:
"Szó szerint nem normális, aki azt terjeszti, hogy magántulajdon volt. Ez szembe megy a józan ésszel, de az egész görög-római eredetű magántulajdonon alapuló civilizációnk eszményével. " --

akkor tegyük hozzá,hogy szembe megy a Fidesz 2010.évi.CLIV.Tv.-vel is.

megamind (törölt) 2015.07.31. 13:16:57

@MTA rendes tagja: jajj-- ketyegek még egyet.. hát azok píztárak az én felhatalmazásom alapján rendelkeztek a lovémmal öccse... nem metszed? be is fektették szípen, oszt dőlt a lé... nekem még most is dől, de te már cs..szheted... nekijeadtad a Vityáéknak...

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:31:57

@Etniez: "Sokkal jobb helyen volt ott, mint az államnál, ez világosan kiderült."

Nameg. Az tiszta sor, hogy ennek az összegnek a kezelése nincs ingyen, sőt még ún. profitot (fúj!) is akarnak szerezni ezek a magáncégek. Ez kiküszöbölhető lenne (a működési költségek egy része is, megjegyzem), ha tisztán az állam működtetné a (hívjuk így) tőkealapú nyugdíjpénztárt.

Ehhez viszont az kellene, hogy az állam ezt ne költse soha semmi másra. Se rokkant-, szociális-, özvegyi nyugdíjra, se MOL-ra, se Sulinetre, se bölcsődére, se autópályára, se családi adókedvezményre, se semmire, csak és kizárólag az oda befizetők nyugdíjára. Hosszú-hosszú évtizedeken át.

Namost ilyen nem lesz. Az az "extraprofit" vagy "élősködői díj" vagy mi a túró pedig ennek az ára.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:34:35

@MTA rendes tagja: "Mikor bírálták például a nők 40 éves szolgálati idős nyugdíjazási lehetőségét?"

Én pl. bírálom, nyilvánvalóan alkotmányellenes például, hogy a férfiaknak semmi hasonló lehetőségük nincs. (Tudom, hogy gyerekszülés meg ilyenek, de akkor férfiaknál legyen 44 év, vagy mindenkinél 45, de a nőknél gyerekenként mínusz kettő, effélék.) Ezt tuti elmondta nem egy ellenzéki párt (csak ugye nincs, aki lehozná). Amúgy én eleve elsősorban a ledolgozott éveket venném figyelembe a nyugdíjnál, nem az életkort.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:34:38

@egyetmondok: "Nos,ha nem államé,márpedig nem az államé,akkor kié volt?"
1. Az államé volt. A magánnyugdíjpénztár csak kezelte. Átjátszották nekik, a parazitaréteg örömére.
2. Kvázi-állami tulajdon volt, hiszen nem lehetett szabadon felhasználni.

A problémát egyébként az okozza, hogy az állami és magántulajdon kettősségében gondolkoztok. Magántulajdonban van a lakásom, a feldolgozóipari vállalkozások nagy része, mert szabadon rendelkezhetnek a tulajdonukkal, eladhatják, vérbe adhatják, használhatják. A magánnyugdíjpénztári befizetésre a magántulajdon gazdasági kritériumainak egyike sem felel meg: állam által kötelezően elvont, nem szabadon ahsználható befizetés volt.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:35:16

@MTA rendes tagja: "Amit az akadémiai körökben tapasztalok, az ennek pont az ellenkezője. Nincsen fideszes kutató"

Így van, a Professzorok Batthyány Körét is csak álmodtuk.

Amúgy te vagy az, bölcsbagoly?

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:37:00

@megamind: "azok píztárak az én felhatalmazásom alapján rendelkeztek a lovémmal öccse"
De éppenhogy nem így volt, úgyhogy jó is, hogy erre is rávilágítottál. Az egyéni magánnyugdíjpénztárad lehetett csak ilyen, nem a kötelező.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:37:02

@MTA rendes tagja: "2. Kvázi-állami tulajdon volt, hiszen nem lehetett szabadon felhasználni."

Gondolom, akkor az ügyvédi letétbe rakott pénz is kvázi-állami.

Etniez 2015.07.31. 13:37:02

@közösperonos átszállás: El kell dönteni, hogy piaci nyugdíjat vagy szociálisat akarunk... Ennyi az egész.

Etniez 2015.07.31. 13:39:15

@MTA rendes tagja: A műemléki házadhoz sem nyúlhatsz hozzá állami engedély nélkül, hiába a tiéd.

Te tényleg nem veszed észre, hogy milyen ostobaságokkal próbálod tömni a fejünket?
Haverjaid benyelik ezeket a szövegeket?

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:39:33

@Etniez: "El kell dönteni, hogy piaci nyugdíjat vagy szociálisat akarunk... Ennyi az egész. "

Nyilván tisztán és csak piaci nyugdíj nem lesz sosem. De mondom, ez egy másik kérdés, annyiról van szó, hogy nyugdíjmegtakarítást az állam nem tud kezelni (kétlem, hogy ez hungarikum lenne amúgy), szükséghelyzetben (és mindig lesz szükséghelyzet, mindig) le-le fog csipegetni belőle, vagy elkölti az egészet. Piaci nyugdíjat piaci cég tud csak nyújtani, aminek ára van.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:40:43

@Etniez: "Hol van most a pénz te idióta?"

Ugyanott, ahol eddig. Még pár évig nem lett volna belőle nyugdíjkifizetés, amikor lenne, akkor ugyanúgy az aktuális befizetésekből lesz, mint most.

egyetmondok 2015.07.31. 13:40:48

@MTA rendes tagja:
Nem lehetett az államé.
Ha így lett volna,akkor az állam tulajdonjogát nem kellett volna létrehozza e vagyon felett a 2010.évi.CLIV.Tv.1.§.(2) bek.-e.

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:41:00

@poszt: "aztán a maradék nagy részét átcsoportosítják a társadalom felső két tizedéhez"

Egyébként nagyon csodálkozom rajta, hogy ezért nem kaptál hideget-meleget, főleg a jobboldaliaktól, hogy de az nem is úgy van, meg hogy mi legalább megérdemeljük, nem úgy, mint a.

megamind (törölt) 2015.07.31. 13:41:04

@MTA rendes tagja: "lehetett csak ilyen"- nézz utána, Pajti! Mert ha olyat írsz, amit itt idéztem, én azt gondolom - jogosan - hogy nem vagy képben. Más szóval, nem rendelkezel kellő mennyiségű v. hiteles infóval...

közösperonos átszállás 2015.07.31. 13:42:43

@MTA rendes tagja: "Ugyanott, ahol eddig."

Ez tévedés, te szerencsétlen, már elverte az a bizonyos csodásan működő Fidesz-állam.

"amikor lenne, akkor ugyanúgy az aktuális befizetésekből lesz, mint most. "

Ez meg baromság. Pont ez a lényege az egésznek, hogy nem; akkor bizony a tőkét is kifizetik, nem csak a kamatokat.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:43:25

@Etniez: "A műemléki házadhoz sem nyúlhatsz hozzá állami engedély nélkül, hiába a tiéd."

Így van, korlátozzák a magántulajdonom használatát. Számos más absztrakt korlátozás van, amit az új lakások építésénél is be kell tartani.
A magánnyugdíjpénztáraknál nem korlátozták, hanem determinálták, hogy semmire sem használhattam. Csak nyugdíjat kaphattam volna, de azt meg így is fogok.

Etniez 2015.07.31. 13:44:42

@MTA rendes tagja: Ezt megint beszoptad :D

Imádok veled beszélgetni erről a témáról, látszik hogy fogalmad sincs semmiről :D:D:D

A pénz a nyugdíjpénztárak által megbízott alapkezelőknél voltak.

Az alapoktól átvették a kötvényeket és részvényeket és létrehoztak egy állami szervet a kezelésére.
Ez az állami szerv részben kivonta, részben értékesítette a rá bízott részvényeket és kötvényeket, majd a beérkező pénzt átutalta az államkincstárnak.

Az államkincstár meg felélte a pénzt és most már nincs.

Ez történt.

Kérdezem én újra, most hol a pénz? Mert egészen addig megvolt, amíg az Államkincstár megkapta. Most hol van?

Etniez 2015.07.31. 13:45:36

@MTA rendes tagja: Nem. Ha meghaltál volna, akkor örökölhette volna a törvényes örökösöd. Már megint nem mondasz igazat.

Kérdezem én, ha nem volt a te tulajdonod, hogyan örökölhette volna a törvényes örökösöd?

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:48:43

@egyetmondok: Mivel ragaszkodsz az értelmetlen formáljog fetisizmushoz, ezért mégegyszer ismétlem, formáljogi értelemben nem volt állami tulajdon, se magántulajdon, magántársaságfok kezelésében álló közösségi tulajdon volt, tartalmilag és gazdasági értelemben és a JOG SZELLEME SZERINT ÁLLAMI TULAJDON volt.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:51:22

@Etniez: "Ha meghaltál volna, akkor örökölhette volna a törvényes örökösöd. Már megint nem mondasz igazat."

Nem is írtam az örökölhetőségről. Az örökölhetőség káros és értelmetlen volt. A mostani rendszerben is örökölhető részlegesen özvegyi nyugdíj révén. Viszont magánnyugdíjpénztári rendszerben nem lett volna örökölhető, ha a nyugdíjazásodat követő napon halsz meg. Csak előtte.

Etniez 2015.07.31. 13:54:08

@MTA rendes tagja: "Csak előtte."

igen, az egész összeg.

Másrészt terelsz. Kérdeztem: "Kérdezem én, ha nem volt a te tulajdonod, hogyan örökölhette volna a törvényes örökösöd?"

Erre valamit légyszi :)

Etniez 2015.07.31. 13:54:38

@MTA rendes tagja: Ja, és a jognak nincsen szelleme :)

Etniez 2015.07.31. 13:55:37

Plusz, ott a fenti kérdésem: hol van most a pénz?

Úgy tűnik nekem kell megválaszolnom: SEHOL. Elköltötték.

A mostani nyugdíjak a befolyó összegekből vannak kifizetve.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 13:58:24

@Etniez: "Kérdezem én újra, most hol a pénz? Mert egészen addig megvolt, amíg az Államkincstár megkapta. Most hol van?"

Erről az utolsó fillérig megvan a kimutatás, most nincs kedvem linkelni, nyilván te is tudod, ha 50-nél nagyobb az IQ-d. Én pl kaptam 250 ezer forintot hozamként, nem jártam jól. Túlnyomó része államadósság csökkentésére fordítódott.

egyetmondok 2015.07.31. 13:59:56

@MTA rendes tagja:
Az,hogy a jog "szelleme" micsoda,jó kérdés,tőlem rugózhatsz ezen ezer évig is.
A tulajdonjog nem a jog szelleme,hanem csak simán a tulajdonjog.
Amihez a magyar állam csak a 2010-es törvény szerint jutott,nem formálisan,nem szellemileg,hanem igaziból.

Előtte tehát ez nem állami tulajdon volt,nem valami közösségi tulajdon volt,hanem (szeépen,ahogyan a 2010-es törvényben áll) a péntártagé.

unionista᠍᠍᠍ (törölt) 2015.07.31. 14:02:48

@kiazmarmegint:
nézzünk konkrét esetet. debrecenben épült egy stadion a nagyerdőn. ilyen volt egy meccs az elején.
www.youtube.com/watch?v=Ejf2jR4EDaE
azt ordították, hogy hajrá, debrecen. ami teljesen rendben van. szép volt fiúk. ehhez képest a régi stadionban azt skandálták, hogy magyarországé, magyarországé, lesz még erdély magyarországé. és közben ugráltak a kerítésen.
www.youtube.com/watch?v=YL-Q5iifBD4
ha ezt megunták, akkor jött ez. utálunk szar nyíregyháza.
www.youtube.com/watch?v=aoPLZYHir8g
tehát nem igaz az, hogy feltétlen hülyeség stadiont építeni. és ez nem működhet úgy, hogy részben közpénzből épül. az első videón láthatod, hogy azért elég sokan voltak. és azok az emberek ittak alkohol mentes sört, vették a perecet. kimehettek a családok. csak persze lehetett tudni, hogy az első élmény lesz ilyen. utána nem lesz elég néző, mert nincs foci.

megnézheted a tegnapi meccset.
www.youtube.com/watch?v=RPUyofRGg7s
az ultrák azt ordítják, hogy mindent bele. és azt, hogy civisváros. vesd össze a régi stadionnal. nézd meg itt a diósgyőri vendégszurkolókat. ők se kispályások. de nem a gyűlölet rigmusokat tolják, hanem azt, hogy hej.
www.youtube.com/watch?v=83PuEnYO5EA
persze értem, hogy ez olyan, mint a heil. és biztos, hogy van aki erre gondol. a foci mindenhol ilyen. a probléma, hogy kicsit jobb játék kellene.

ehhez mi kell. minden tankerületbe egy tesi tagozat, minden megyébe egy sportiskola és minden régióba egy testnevelési főiskola vagy egyetem. és járási műfüves grundok a tömegsporthoz. nem az a gond, hogy ilyenek épülnek. hanem az, hogy ezeket a jobboldal nem szisztematikusan építi fel. a baloldal azt mondja, hogy szisztematikusan le kell rombolni a sportiskolákat. de miért rossz az, hogy ha egy gyerek szaladgál a grundon. nem feltétlen kell mindenkiből feltétlen atomfizikust csinálni. debrecen mellett lehetne részecskegyorsítót is építeni. le kell ereszkedni a leghülyébb fasiszták szintjére ahhoz, hogy ezt el lehessen érni. mert másképp nem lehet konszenzus közeli állapot. ez a liberális demokrácia. te mondhatod, hogy szerinted nem kell sportiskola. oké, szerintem is előbb reáltanoda kellene. csak az a probléma, hogy a suliban a tesi órát többen szeretik, mint a matekot. ez az emberi természet része. ez majdnem mindenhol így van. van ahol a sportiskola felépül közpénz nélkül. ez működik barcelonában vagy milánóban. bár azért az olaszoknál is erős az összefonódás a politikával. és mondjuk a katalánoknál is ez egy közéleti kérdés. időnként nem racionális módon versenyeznek a kasztíliaiakkal. a királyi madriddal. el clásico az üzlet. az érzelmi töltet nélkül nem létezik. na most ha errefelé a nép sportiskolákat akar, akkor miért ne legyenek. ezt az irány is lehet sikeres. kapcsoljuk hozzá szövetségi állami textilipart. és erre lehet mondani, hogy ne gyártsunk már bőrcipőt. az ad munkát. nem csak gyári munkásnak, hanem az állattartó parasztnak, a bolti eladónak. de akár a matematikusnak is. az emberi lábfejet nem olyan egyszerű modellezni. egy füllhallgató formája sem triviális.

a probléma, hogy ezek nincsenek átgondolva, végigszámolva és szisztematikusan felépítve. de a tapasztalat az, hogy ezeket a szabad piac sem oldja meg. hiába csökkented le az adókat. az import termékek forgalmát növeled meg. 1,000 pár cipőt legyártani sokkal nehezebb, mint 1,000,000 pár cipőt behozni vietnámból vagy etiópiából. mégis az utóbbi lesz a biztosabban szupernyereséges. tehát abba fognak befektetni. nem a lokális optimumot és globális egyensúlyt keresünk. hanem szimplán globális optimumot. de ahhoz egyetlen baszott nagy cipőgyár kellene. ahol ha valaki kidől, akkor lelövik és jöhet a helyébe egy másik. a szabad piac fasizálódást eredményez. ez majdnem nyilvánvaló.

MTA rendes tagja 2015.07.31. 14:06:31

@Etniez: "Kérdezem én, ha nem volt a te tulajdonod, hogyan örökölhette volna a törvényes örökösöd?"

Az örökölhetőség kritériuma nem elég ahhoz, hogy valami magántulajdonnak minősüljön. Például eladhattad az életedben a befizetéseidet? Átruházhattad volna valakire? Kifizethettél volna vele mondjuk egy autót? Nem. Ha magántulajdon lett volna, eladhattad, elajándékozhattad volna. De nem az volt. Egyébként is korlátozott volt az örökölhetőség, és mint írtam, a jelenlegi rendszerben is részben öröklődik a házastársra a nyugdíj.

Etniez 2015.07.31. 14:06:54

@MTA rendes tagja: "Túlnyomó része államadósság csökkentésére fordítódott."

Értem. És akkor hogyan lehetséges, hogy az államadósság azóta sokkal nagyobb? Esetleg az történt, hogy a Fidesz bedarálta a pénzt ezzel csökkentve az államadósságot, majd ahelyett, hogy meghúzta volna magát (pl egykulcsos adórendszer nem bevezetése), újra hiteleket vett fel, ezzel megnövelve az államadósságot és teljesen értelmetlené téve a nyugdíjpénztárak bedarálását?

Röviden: te azt mondod, hogy csökkentette az államadósságot. Én meg azt mondom, hogy csak egy rövid időre és a pénzt újra kikölcsönözte. A kettőnek az egyenlege azt mutatja, hogy a pénzt elköltötték, ma már nincs meg.

Kevesled a 250.000 Forint reálhozamot? Mennyi volt a tőkéd? Melyik pénztár volt? Melyik portfólió? Futamidő? Hányszor váltottál pénztárat?

Ezek befolyásolták.

Bónusz: most mennyi van a számládon? Mennyi a reálhozamod az állami nyugdíjpénztárban?

Mint mondtam, akkor volt egy létező pénzed. Most van egy létező ÍGÉRETED. Ez azért elég nagy különbség.

Etniez 2015.07.31. 14:08:43

@MTA rendes tagja: ugyanezek a korlátozások vannak életben egy műemléki háznál vagy termőföldnél, stb.

Ha valami az örökség része, akkor az magántulajdon.

egyetmondok 2015.07.31. 14:58:24

@MTA rendes tagja:
Ha már Rómára hivatkoztál...,vegyük azt az ingatlant,amelynek egy részét (az egyik szülő halála okán) a gyermek megörökölte,annak tulajdonjogához jutott,s tegyük fel,hogy a gyermek még éppen csak húsz éves,s a szülők is igen fiatalok (az volt a mondjuk példa kedvéért balesetben elhúnyt egyik szülő is).
No,saz történik,mint bizonnyal tudod,hogy a túlélő házastárs (szülő) javára a hagyatéki eljárásban holtig tartó hasznonélvezetet hoznak létre,azzal együtt,hogy az örökös a vagyon tulajdonjogához jut.

A kérdés az,hogy mit tehet a tulajdonos azzal a vagyonnal,amely felett hibátlan tulajdonjoggal rendelkezik, mondjuk még akár negyven,vagy ötven évig,amíg ugye a túlélő egyik szülője életben van ? A válasz az, hogy semmit se tehet azzal a vagyonnal,amely felett tulajdonjoga van,szó szerint semmit.

Szerinted kérdéses a tulajdonos tulajdonjoga?
Szerinted értelme lehet olyan fordulatoknak, hogy "tulajdonképpen az nem is az ő tulajdona" ? Persze,hogy blőd marhaság megkérdőjelezni a tulajdonjog létét,csak mert a tulajdonos rendelkezési joga nagyon súlyosan korlátos. Mégis ezt próbálod tenni a manyup-tag manyup-vagyonát illetően. Miért?

explanatus 2015.07.31. 18:48:28

A Fidesznek egyáltalán nem érdeke a kivándorolt magyarok hazatérése fidesz szemszögből, de ennek van egy másik oldala, hogy a fejlett országoknak meg miért érdekük, hogy ez az állapot fennmaradjon, azaz hogy szabadon gyakorolhassák az agy- és munkakézelszívást.

Nézzük a németek érdekeit, számok alapján. Vegyünk egy átlag magyar gazdasági menekültet. Legyen havi bruttója 3.000 euró. Ennek nettója úgy 2.000 euró körül van, családi állapot szerint. Lakbér (Warmmiete) úgy 500 euró körül, plusz villany, internet. Megélhetésre vegyünk 500 eurót. Egy ilyen átlagos gazdasági menekült havonta félre tud tenni, (vagy egy részét haza tudja utalni) 1.000 eurót. Nem rossz.

Nézzük miért éri meg a németeknek ez.
1 Adó, nyugdíjárulék és egyéb járulékok helyben maradnak.
2 Munkaadó járulékai is helyben maradnak.
3 A gazdasági menekült által megtermelt extraprofit (mert ugye azt bármennyire is hangoztatják a gazdasági menekült azért nem azonos bérkategória besorolásba kerül egy helyivel)
4 A gazdasági menekült életkora miatt nem terheli az egészségügyi ellátási rendszert.
5 Amennyiben nem családostól van kint a gazdasági menekült, úgy az oktatási rendszert is tehermentesíti valamelyest.

Eredmény német részről. Kap egy munkájában/szakmájában jártas, kiképzett embert. A lakáskiadók akár emelt áron is ki tudják adni bérleményeiket, ebből adó formájában visszacsurog valami az államnak.

Összegszerűen elmondható, ha egy gazdasági menekült 3.000 bruttót keres, akkor ennek több, mint kétharmada az agyelszívó országban marad.

Hát, ezért nem érdeke a fejlett országoknak, hogy támogassanak egy Fideszt leváltó pártot.

Kérdés ?

2015.08.01. 04:21:55

@neoteny: Ők jöttek, mi meg mentünk!

Nemzetpolitika magyar módra! 1867-1914!
Azt egyetlen királyunk nem engedte meg, hogy a városok polgárai magyarok legyenek, mert azok végül még autonómiát is követelnének, a jelentkező kereskedő- és iparos hiányt enyhítendő, uraink örömmel fogadták a Galíciából, Ukrajnából ide igyekvő zsidókat.
A zsidóság is, mint minden más faj, erőknek és gyengeségeknek, kiválóságoknak és bűnöknek végére menthetetlen összetétele. De, a vallás nevelésében, a kultúra és európai élet minden fénymáza alatt megmaradt az &s, barbár, ösztönös ázsiai törzsembernek, erői és kiválóságai vérből jövőbbek, s inkább jelentik az egész faj védelmét és hódítását, mint más fajoknál, gyengeségei és bűnei is szembeötlőbbek,
Következmény: Kiegyezés! Ebből a helyzetből való elmenekülésre csak egy út volt: a kivándorlás. Magyarország ezúton a háborút megelőző tíz év alatt több mint másfél millió embert vesztett el, Az ország komoly és tisztességes elemeinek nagy többsége a rövidlátó vármegyei potentátok (ma pártmunkások) és a finánc-tőke ipar lovagjainak működési terévé lett... A szellemi munkás középosztály nagyobb része proletár színvonalra süllyedt. A proletár hatalom nevelte MDF értelmesség ennyire „futotta”!
„Akkor nem búsultak az urak: oláhok jöttek a magyarok helyébe, s az oláh olcsóbb volt és alázatosabb! Így cserélődtek ki, egész vidékek népességükben! Ady Ki ment? A földnélküliek, zsellérek, napszámosok, kubikosok, magyarok!

Gábor2000 2015.08.01. 22:15:05

@Kéne egy nick...: végre egy normális hozzászólás !!!!

DrGehaeuse 2015.08.03. 18:19:46

@martineden:
Ja és a GDP-t csak felfujják! Nem magyarországon realizálják a hozzáadott érték döntő hányadát. A magyarországi leányvállalat nem értékesít a piacon semmit, a készárút minimális haszonkulccsal szinte önköltségi áron az anyavállalatnak adja el (van úgy hogy csak papíron mert a termék nem utazik oda) majd az anyavállalat teszi rá a tényleges haszonkulcsot és adja el a nagykereskedőknek.
A magyarországon realizált eredmény tehát a valós eredmény töredéke. A magyarországról kivitt profit többszörösét realizálja az anyacég otthon (Németo.) és ott (vagy ott se) adózik utána. Tehát a német GDP-t jobban növeli mint a magyart.
A magyar leányvállalatok eredményének minimalizálására még számos trükköt bevetnek pl. IT szolgáltatások otthonról túlárazottan.

martineden 2015.08.05. 09:31:03

@DrGehaeuse:,, A magyarországról kivitt profit többszörösét realizálja az anyacég otthon (Németo.) és ott (vagy ott se) adózik utána. Tehát a német GDP-t jobban növeli mint a magyart."...es?Akkor inkabb legyen par ezerrel tobb munkanelkuli es par milliardal kevesebb allami bevetel es par milliarddal tobb allami kiadas a segelyekre?Mert irigyeljuk a tulajtol a profito?Nem Andykanak kene adokedvezmenyeket adni es nem a rablobanda kolykeinek sajat labra allasahoz kellenne az allami penzeket iranyitani,hanem valodi eletkepes otleteket kellenne tamogatni.Viszont amig ilyenek nincsenek,a bermunka is nagy segitseg,nem veletlenul remeg erte a fideszmaffia is,bar meg nagy eredmnyt nem ert el ebben,ami van ,azt a gyurcsanyeknak koszonheti.

egyetmondok 2015.08.05. 10:44:44

@martineden:
Az Apollo gumi milliárdos indiai tulajdonosa száz-milliárdot kap az magyar államtól,ez munkahelyenként már 10millió forint,az Audi,Mercedes megelégedett 5-7millával.
A portfolio.hu-n valaki kiszámolta,hogy ha az Apollo-hoz elmegy dolgozni ezer harminc éves ember,és ott dolgozik,amíg nyugdíjba nem megy,a teljes munkában töltött élete alatt a magyar állam fizeti a bérének minden közterhét...

Szerinted ez rendben van ?
És nagyon is igaz,hogy az itt képződő profit nem érdekes,a Merci,Audi,Suzuki hozzáadott értékei nem itt realizálódnak,hanem otthon, amivel semmi baj nincsen,erről szól a globalizált világ,de hogyan jön ehhez az, hogy mi semmi másban sem bízunk,mint ebben ?
Ez tényleg a szegénység garanciája.

És persze zsó szerint senkinek se kéne adókedvezményeket adni,a magyarnak se,idegennek se. Előbb kéne egy komplett és másik közteher rendszer,amelyben a nóta nem erről szól,a politikai kegyből osztott kedvezményekről,mindegy,hogy kit korrumpál a kormány,belföldit vagy külföldit.

martineden 2015.08.05. 17:19:43

@egyetmondok:...1,,Az Apollo gumi milliárdos indiai tulajdonosa száz-milliárdot kap az magyar államtól,ez munkahelyenként már 10millió forint,az Audi,Mercedes megelégedett 5-7millával."..hat tudod a fideszmaffia mohobb es tobb jutalekot szamol fel,elvegre a gyerekeknek is sajat labra kell allni....2.,,Szerinted ez rendben van ?"....termeszetesen nincs rendben.3,,de hogyan jön ehhez az, hogy mi semmi másban sem bízunk,mint ebben ?
Ez tényleg a szegénység garanciája"...igen,ezert irtam ,hogy nem az andy vajnaknak kellene az adokedvezmeny,hanem a piackepes magyar vallakozasokat kellene tamogatni es nem a meszaros lorinc feleket...4 .,,És persze zsó szerint senkinek se kéne adókedvezményeket adni,a magyarnak se,idegennek se. Előbb kéne egy komplett és másik közteher rendszer,amelyben a nóta nem erről szól,a politikai kegyből osztott kedvezményekről,mindegy,hogy kit korrumpál a kormány,belföldit vagy külföldit."......Totalisan igazad van,nekem is ez a velemenyem.

2015.08.21. 04:26:06

@Gábor2000: A kormány kizárólagos létcélja az, hogy a felső tízezer gond nélküli egzisztenciáját és akadálytalan meggazdagodását biztosítsa, és ezeket a privilégiumokat korlátlanul vigye át utódaira, és minden nem oda tartozót, ezen privilégiumoktól távol tartson, és azokból kizárjon.
A széles néprétegeknek az, az érzése, hogy az ország nem a népé, hanem néhány tízezer emberé, akik a hatalmat gyakorolják, és a hatalommal visszaélnek, hogy minden állami intézmény milliók szenvedése árán csak eme kevesek rövidlátó politikáját és önző céljait szolgálja
Jászi Oszkár: Magyar kálvária, magyar feltámadás, Bécs, 1920. szept,
Lesz-e "jubileumi ünnepség? Vagy Petőfi megszorítása? "Dicsőséges nagyurak" kezdetű!

Gábor2000 2015.08.23. 10:53:14

@lényeglátó: Butaság volt ez akkor is meg most is.
süti beállítások módosítása